IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN"

Átírás

1 . 0

2 A fukcioálaalízis alaptételei 1 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN Ebbe a fejezetbe H adott Hilbert-teret jelöl, és operátoro H H lieáris leképezést értük. 15. A fukcioálaaĺızis alaptételei A tételeket és a hozzájuk szükséges fogalmakat az adott H Hilbert-tér operátoraira modjuk ki, de értelemszerűe igazak Baach-terek közötti lieáris leképezésekre is. Ezeket a tételeket em bizoyítjuk Defiíció Egy operátort yíltak evezük, ha az értékkészlete yílt Álĺıtás (Baach-féle yíltleképezés-tétel) Egy mideütt értelmezett folytoos operátor potosa akkor yílt, ha szürjektív. Eek a tételek a legfotosabb következméye, hogy ha az A folytoos operátor bijektív, akkor A 1 is folytoos Defiíció Egy operátort zártak evezük, ha a grafikoja zárt. A defiícióból azoal következik, hogy az A operátor potosa akkor zárt, ha mide olya (x ) N Dom(A)-beli koverges sorozat eseté (x := lim x ), melyre az (Ax ) N sorozat is koverges (y := lim Ax ), az teljesül, hogy x Dom(A) és y = Ax, azaz A lim x = lim Ax. Érdemes leíri a folytoosság feltételét, hogy jól összehasolíthassuk a zártság feltételével. Az A operátor potosa akkor folytoos, ha mide olya (x ) N Dom(A)-beli koverges sorozat eseté, amelyre x := lim x Dom(A), az (Ax ) N sorozat is koverges (y := lim Ax ), az teljesül, hogy y = A(x), azaz A lim x = lim Ax.

3 2 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN Defiíció Egy A operátor lezárható, ha a grafikojáak a lezártja egy operátor grafikoja, azaz ha létezik A operátor úgy, hogy Graph(A) = Graph(A); ekkor az A zárt operátort az A lezártjáak evezzük. Nyilvávaló, hogy ha va egy olya B zárt operátor, amelyre A B teljesül, akkor A lezárható, és A B Álĺıtás (Zártgrafiko-tétel) Egy A operátorra a következő tulajdoságok közül bármely kettő maga utá voja a harmadikat: Dom(A) zárt, A zárt, A folytoos Egyszerű téyek a következők az A zárt operátorra: αa is zárt mide α számra, ha F folytoos operátor, akkor A + F is zárt, ha A ijektív, akkor A 1 is zárt operátor. A magja (a ulláak az A általi ősképe) zárt lieáris altér ősképe) zárt lieáris altér. A magtér zártságához kevesebb is elég Álĺıtás (Baach-Steihaus-tétel) A folytoos operátorok egy H halmaza potosa akkor korlátos (a folytoos lieáris leképezések ormája szerit), ha mide x H eseté az {Ax A H} halmaz korlátos H-ba. 16. Operátorok adjugáltja Legye A sr értelmezett operátor. Ekkor mide y H eseté y A : Dom(A) K lieáris leképezés (jelölés: 12.1.) Ha ez a leképezés folytoos, akkor az 1.3. szerit egyértelme kiterjeszthető H- értelmezett folytoos lieáris leképezéssé, azaz H -beli elemmé; jelölje ezt y A. A Riesz-féle reprezetációs tétel szerit létezik egyetle, A y-gal jelölt vektor H-ba, amelyre Nyilvávaló, hogy lieáris altér H-ba, és az A y = y A. Dom(A ) := {y H y A folytoos}, A : Dom(A ) H, y A y

4 16. Operátorok adjugáltja 3 leképezés lieáris. Defiíció A -ot az A operátor adjugáltjáak evezzük. Az adjugált defiíciója tehát egyeérték azzal, hogy A ( y, x = y, Ax x Dom(A), y Dom(A ) ). ( ) Jegyezük meg, hogy csak sűrű értelmezett operátorak va adjugáltja, továbbá a feti egyelőség akkor és csak akkor áll, ha x az A értelmezési tartomáyába, y az A értelmezési tartomáyába va. Erre midig figyeli kell, hisze a bal oldali kifejezés akármilye x-re, a jobb oldali pedig akármilye y-ra is értelmes. Sokszor kell eldöteük, bee va-e y vektor egy A operátor adjugáltjáak az értelmezési tartomáyába, azaz y A folytoos-e. Világos, ha találuk egy z vektort úgy, y A z, akkor y Dom(A ) és z = A y. Végül megemlítjük azt az egyszerű téyt, hogy id H = id H Álĺıtás (i) Ha A sűrű értelmezett, folytoos operátor, és A jelöli az egyértelmű kiterjesztését az egész térre, akkor A = (A). (ii) Ha A mideütt értelmezett, folytoos operátor, akkor A is mideütt értelmezett, folytoos operátor, és A = A. Bizoyítás Ha A sűrű (esetleg mideütt) értelmezett, folytoos operátor, akkor yilvávaló, hogy Dom(A )=H. (i) Mide y-ra A y = y A = y A = (A) y. (ii) Mide x, y H eseté az előző pot ( ) összefüggése teljesül, ezért sup A y = sup y 1 y 1 sup x 1 A y, x = sup sup x 1 y 1 A y, x = = sup amit bizoyítai akartuk. sup x 1 y Álĺıtás Mide adjugált operátor zárt. y, Ax = sup Ax = A < +, x 1 Bizoyítás Legye A sűrű értelmezett operátor, és (y ) N sorozat Dom(A )- ba, mely kovergál egy H-beli y-hoz, úgy, hogy az (A y ) N sorozat is kovergál egy H-beli z-hez. Ekkor x Dom(A) eseté z, x = lim A y, x = lim y, Ax = y, Ax,

5 4 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN következésképpe y Dom(A ) és z=a (y), így az 5.2. állítás szerit A zárt Álĺıtás Legyeek A és B sűrű értelmezett operátorok. (1) Ha Dom(A+B)=Dom(A) Dom(B) sűrű, akkor (A+B) A +B, és ha A vagy B egyike mideütt értelmezett és folytoos, akkor egyelőség va. (2) Ha Dom(AB)=B 1 [Dom(A)] sűrű, akkor (AB) B A, és ha A mideütt értelmezett és folytoos, akkor egyelőség va. (3) Ha Dom(A ) sűrű, akkor A A. (4) λ K eseté (λa) λ A, és ha λ 0, akkor egyelőség va. (5) Ha A B, akkor B A. Bizoyítás (1) Ha y Dom(A +B ), akkor y A és y B folytoosak, következésképpe y (A+B) = y A+ y B is folytoos, tehát y Dom((A+B) ). Továbbá x Dom(A+B) eseté (A +B )(y), x = A y, x + B y, x = = y, Ax + y, Bx = y, (A+B)x, tehát (A+B) A +B. Ha például A mideütt értelmezett és folytoos, akkor y Dom((A+B) ) eseté y (A+B)= y A+ y B folytoos, és mivel y A folytoos, y B is az, tehát y Dom(A ) Dom(B )=Dom(A +B ). (2) Ha y Dom(B A ), akkor y Dom(A ) valamit A y Dom(B ), így y A és A y B= y AB folytoosak, tehát y Dom((AB) ). Továbbá x Dom(AB) eseté B A y, x = A y, Bx = y, ABx, tehát (AB) B A. Ha A mideütt értelmezett és folytoos, akkor y Dom((AB) ) eseté y AB folytoos, és a állítás szerit Dom(A ) = Dom(A)=H, így A y B= y AB folytoos, tehát A y Dom(B ), vagyis y Dom(B A ).

6 16. Operátorok adjugáltja 5 (3) Ha x Dom(A), akkor x A = Ax folytoos A értelmézési tartomáyá, tehát x Dom(A ). Továbbá x Dom(A ) eseté Ay, x = y, A x = A y, x, tehát A A. (4) és (5) bizoyítása ayira egyszerű, hogy az Olvasóra hagyjuk Az előbbi eredméyük szerit, ha A és B mideütt értelmezett, folytoos operátorok, és λ K, akkor (A+B) =A +B, (λa) =λ A, (AB) =B A, A =A, A = A. Jelölje Li(H) a H H folytoos lieáris leképezések Baach-terét a sup-operátoormára ézve. Ekkor AB A B, így a kompozícióval együtt Li(H) Baach-algebra K felett. Egy K feletti olya Baach-algebrát, melye adott egy egyváltozós művelet, melyre teljesülek az feti tulajdoságok, B -algebráak evezük. Li(H) tehát az A A adjugálással B -algebra. Egy B -algebrát C -algebráak evezük, ha mide A elemére A A = A 2 áll fö. Megmutatjuk, hogy Li(H) C -algebra Álĺıtás Ha A mideütt értelmezett, folytoos operátor, akkor A A = A 2. Bizoyítás Az operátororma tulajdosága és a 16.2.(ii) állítás miatt A A A A = A 2. Továbbá mide x H eseté Ax 2 = Ax, Ax = x, A Ax A A x 2, ezért Ax A A x, így A A A, tehát A 2 A A Álĺıtás Ha A sűrű értelmezett operátor, akkor Ker(A ) = Ra(A).

7 6 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN Bizoyítás y Ker(A ) ekvivales azzal, hogy y Dom(A ) és A y=0, azaz mide x Dom(A) eseté 0= A y, x = y, Ax, ami épp azt jeleti, hogy y Ra(A). Következméy A potosa akkor ijektív, ha Ra(A) sűrű H-ba Álĺıtás Ha A olya sűrű értelmezett operátor, hogy A ijektív és Dom(A 1 )=Ra(A) sűrű, akkor (A 1 ) =(A ) 1. Bizoyítás Mid AA 1 mid A 1 A sűrű értelmezett, és az idetitásak a leszűkítései, tehát az adjugáltjuk a (i) szerit maga az idetitás. A szorzatok adjujugálásáak szabályából (A 1 ) A (AA 1 ) = id H, A (A 1 ) (A 1 A) = id H. Azt kell már csak megmutatuk, hogy a bal oldalako álló szorzatok értelmezési tartomáya a megegyezik a hátul álló operátor értelmezési tartomáyával, azaz Ra(A ) Dom(A 1 ) és Ra(A 1 ) Dom(A ). Áme: ha z Ra(A ), akkor va olya y Dom(A ), hogy z = A y. Ekkor z A 1 = A y A 1 y A A 1 y, azaz z bee va (A 1 ) értelmezési tartomáyába. Ha z Ra(A 1 ), akkor va olya y Dom(A 1 ), hogy z = (A 1 ) y. Ekkor z A = (A 1 ) y A y A 1 A y, azaz z bee va A értelmezési tartomáyába H H- ((x 1, x 2 ), (y 1, y 2 )) x 1, y 1 + x 2, y 2 skalárszorzat, mely (x 1, x 2 ), (x 1, x 2 ) = x x 2 2 miatt a kettes szorzatormát idukálja, tehát H H ezzel a skalárszorzattal Hilbert-tér (teljes). A V : H H H H, (x, y) ( y, x) leképezés lieáris, izometrikus bijekció, és V V = id H H. Álĺıtás Ha A sűrű értelmezett operátor, akkor Graph(A )=(V [Graph(A)]).

8 17. Speciális típusú operátorok 7 Bizoyítás A Hilbert-tér x és y vektorára (x, y) (V [Graph(A)]) akkor és csak akkor teljesül, ha mide z Dom(A) eseté (x, y), V (z, Az) =0 áll fö; azoba (x, y), V (z, Az) = x, Az + y, z miatt ez ekvivales azzal, hogy mide z Dom(A) eseté x, Az = y, z, következésképpe x Dom(A ) valamit y=a x, tehát (x, y) Graph(A ). Ez az eredméyük magába foglalja azt, amit 16.3-ba modtuk: látjuk, hogy A grafikoja zárt lieáris altér, tehát A zárt operátor. Mivel V izometrikus, megtartja az ortogoalitást, ezért V [(V [Graph(A)]) = (V V [Graph(A)]), így az is igaz, hogy V [Graph(A )] = (Graph(A)) Álĺıtás Ha Z sűrű értelmezett zárt operátor, akkor Dom(Z ) sűrű. Bizoyítás Ha z Dom(Z ), akkor y Dom(Z ) eseté z, y =0, következésképpe (0, z), V (y, Z y) = z, y =0, ezért (0, z) (V [Graph(Z )]) = Graph(Z) = Graph(Z), (ugyais Graph(Z) zárt lieáris altér), így z=z(0)=0, tehát Dom(Z ) ={0}, azaz Dom(Z ) sűrű Álĺıtás Az A sűrű értelmezett operátor potosa akkor lezárható, ha A sűrű értelmezett, és ekkor A = A. Bizoyítás Ha A lezárható, akkor A A, következésképpe (A) A ; mivel (A) sűrű értelmezett, A is az. Ha A sűrű értelmezett, akkor Graph(A ) = (V [Graph(A )]) = Graph(A) = Graph(A), így A lezárható, és A=A. 17. Speciális típusú operátorok Már eddig is sokat szerepeltek izometrikus lieáris leképezések, most ezeket vizsgáljuk meg közelebbről.

9 8 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN 1. Álĺıtás Egy V : H H operátorra a következők egyeértékűek: (i) V x = x mide x Dom(V ) eseté, (ii) V x, V y = x, y mide x, y Dom(V ) eseté. Bizoyítás (ii)-ből yilvávalóa következik (i), az pedig a azért voja maga utá (ii)-t, mert a skalárszorzatot a orma a állítás szerit meghatározza. Tehát egy operátor potosa akkor izometrikus, ha skalárszorzattatrtó. Megjegyezzük, hogy ha V izometrikus operátor, akkor V folytoos, V = 1, V ijektív, és V 1 is izometrikus. 2. Álĺıtás Egy V izometrikus operátorra a következők egyeértékűek: (i) Dom(V ) zárt, (ii) Ra(V ) zárt, (iii) Graph(V ) zárt. Bizoyítás Legye Dom(V ) zárt. Vegyük egy (y ) N koverges sorozatot Ra(V )-be. Ekkor mide -re va olya x Dom(V ), hogy y = V x. Mivel x m x = y m y, az (x ) N sorozat Cauchy-féle, ezért koverges, x := lim x Dom(V ). Mithogy V x y = x x, az igaz, hogy lim y = V x Ra(V ), azaz Ra(V ) zárt. A V 1 izomertrikus operátorra alkalmazva az előbbi eredméyt látjuk, ha Ra(V ) zárt, akkor Dom(V ) is zárt. V folytoossága és a zártgrafiko-tétel szerit Graph(V ) zártsága egyeértékű Dom(V ) zártságával Álĺıtás Egy mideütt értelmezett V operátor potosa akkor izometrikus, ha V V = id H, és ekkor V V = P Ra(V ) (ahol az utolsó szimbólum a Ra(V ) zárt lieáris altér ortogoális projektorát jelöli). Bizoyítás Ha V izometrikus, akkor mide x, y H eseté x, y = V x, V y = V V x, y, amiből a 11.4-be modottak szerit V V = id H. Ha viszot ez az utóbbi egyelőség teljesül, akkor mide x, y H eseté x, y = x, V V y = V x, V y.

10 17. Speciális típusú operátorok 9 Ha z Ra(V ), akkor létezik x H úgy, hogy z = V x, és V V z = V V V x = V x = z. Ha z (Ra(V )) = Ker(V ), tehát V V z = 0. Összegezve: V V a Ra(V )- az idetitás, (Ra(V ) -o a ulla, tehát V V az állított ortogoális projektor Defiíció Egy bijektív izometrikus operátort uitérek hívuk. Egy izometrikus operátor, mégha mideütt is va értelmezve, em szükségképpe uitér. Példa erre l 2 -be a jobbra tolás operátora, amely midehol értelmezett, izometrikus, azoba em szürjektív, ezért em uitér: az (1, 0, 0,... ) vektor ics bee az értékkészletébe. Álĺıtás Egy sűrű értelmezett U operátor potosa akkor uitér, ha U =U 1. Bizoyítás Ha U uitér, akkor az előző állítás szerit U U = id H, UU = P Ra(U) = id H, tehát valóba az U adjugáltja az iverze is egybe. Ha U sűrű értelmezett, és U = U 1, akkor mide x Dom(U) eseté Ux 2 = Ux, Ux = U Ux, x = x, x = x 2, így U izometrikus. U 1 zárt, mert egy adjugált operátorral egyelő; de ekkor U is zárt. A állítás szerit ekkor Dom(U) zárt, azaz U mideütt értelmezett. Ekkor viszot U is mideütt értélmezett, azaz H = Dom(U 1 ) = Ra(U). Midet egybevetve U izometrikus bijekció, azaz uitér Defiíció Az S sűrű értelmezett operátor (1) szimmetrikus, ha S S, (2) öadjugált, ha S=S. Mivel bármely operátor adjugáltja zárt, öadjugált operátor szükségképpe zárt. Ezért egy öadjugált operátor a zártgrafiko-tétel szerit potosa akkor folytoos, ha mideütt értelmezett. Egy S szimmetrikus operátor adjugáltja sűrű va értelmezve, hisze S S, ezért a állítás szerit S lezárható és S = S ; a 16.4.(3) szerit S S ; továbbá S zárt operátor, ezért (S ) = S ; midezek azt eredméyezik, hogy a szimmetrikus operátor lezártja is szimmetrikus: S=S S =(S ) =(S ) =(S). Egy szimmetrikus operátort léyegébe öadjugáltak evezük, ha lezártja öadjugált. Az S szimmetrikus operátor potosa akkor léyegébe öadjugált, ha S =S teljesül. Ha az S szimmetrikus operátor a T szimmetrikus operátor kiterjesztése, akkor T S S T teljesül. Ebből következik, hogy öadjugált operátor maximális szimmetrikus operátor, azaz ics valódi szimmetrikus kiterjesztése.

11 10 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN Ha tehát T és S öadjugált operátorok és T S, akkor T = S Defiíció Egy N sűrű értelmezett zárt operátort ormálisak evezük, ha NN =N N. Nyilvávaló, hogy az uitér és az öadjugált operátorok ormálisak. Álĺıtás Ha N ormális operátor, akkor (1) Dom(N )=Dom(N), (2) mide x Dom(N) eseté N x = Nx. Bizoyítás Mide y Dom(N N) eseté Ny 2 = Ny, Ny = N Ny, y = NN y, y = N y, N y = N y 2, tehát N y = Ny. Legye x Dom(N). Ekkor a állítás szerit létezik (y ) N sorozat Dom(N N)-be úgy, hogy (x, Nx)= lim(y, Ny ). Mide m, N eseté N y N y m = Ny Ny m, így (N y ) N Cauchy-sorozat H- ba, következésképpe létezik lim N y =:z. Mivel N zárt, ez maga utá voja, hogy x Dom(N ) és z=n x, ezért N x = z = lim N y = lim Ny = Nx. Emellett azt kaptuk még, hogy Dom(N) Dom(N ). N és N szerepét felcserélve, N =N miatt (ugyais N zárt) Dom(N ) Dom(N) is igaz, azaz Dom(N ) = Dom(N). Következméy Ha N ormális operátor, akkor Ker(N) = Ker(N ) = Ra(N) Ha S öadjugált és ijektív, akkor a szerit az iverze is öadjugált: (A 1 ) =(A ) 1 =A 1. miatt A 1 öadjugált. Természetese uitér operátor iverze is uitér. Most megmutatjuk, ormális operátorra is hasoló igaz. Álĺıtás Az N ormális operátor potosa akkor ijektív, ha Ra(N) sűrű, és ekkor N 1 ormális. Ha Ra(N)=H, akkor N 1 folytoos. Bizoyítás Ker(N)=Ra(N) miatt N akkor és csak akkor ijektív, ha Ra(N) sűrű, és ekkor N 1 (N 1 ) =N 1 (N ) 1 =(N N) 1 =(NN ) 1 =(N ) 1 N 1 =(N 1 ) N 1,

12 17. Speciális típusú operátorok 11 tehát N 1 ormális. Ha Ra(N)=H, akkor N 1 a zárt grafiko tétele szerit folytoos Álĺıtás Ha A sűrű értelmezett operátor egy komplex Hilbert-tére, akkor (1) A A potosa akkor, ha mide x Dom(A) eseté x, Ax R. (2) A=0 potosa akkor, ha mide x Dom(A) eseté x, Ax =0. Bizoyítás Ha A A, akkor mide x Dom(A) eseté következésképpe x, Ax R. Vezessük be x, y Dom(A) az és x, Ax = Ax, x = x, Ax, α := x, Ay + y, Ax = x+y, A(x+y) x, Ax y, Ay, β := i x, Ay i y, Ax = x+iy, A(x+iy) x, Ax y, Ay jelölést. (1) Ha mide x Dom(A) eseté x, Ax R, akkor α, β R, így x, Ay = α iβ 2 ( ) α+iβ = = y, Ax = Ax, y, 2 tehát A A. (2) Ha mide x Dom(A) eseté x, Ax =0, akkor α=β=0, így x, Ay =0. Mivel Dom(A) sűrű, ebből következik, hogy Ay=0 mide y Dom(A) eseté, azaz A=0. Világos, hogy valós Hilbert-tére (1) em igaz, hisze a skalárszorzat mide értéke valós, és vaak em szimmetrikus operátorok (még véges dimezióba is). Ugyacsak egyszerű ellepélda hozható arra, hogy valós Hilbert-tére (2) sem igaz: példa erre R 2 - (a szokásos skalárszorzással) az (x, y) ( y, x) lieáris leképezés Álĺıtás Ha S folytoos (tehát mideütt értelmezett) öadjugált operátor, akkor S = sup x, Sx. x 1 Bizoyítás Nyilvávaló, hogy α := sup x, Sx S. x 1

13 12 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN Mide x, y H létezik λ T úgy, hogy y, Sx =λ y, Sx = λy, Sx. speciálisa λy, Sx R, így λy, Sx = 1 ( ) x+λy, S(x+λy) x λy, S(x λy), 4 Ekkor következésképpe, ha x 1 és y 1, akkor ezért S α. y, Sx α 4 ( x+λy 2 + x λy 2 ) = α 2 ( x 2 + y 2 ) α, Álĺıtás Ha N folytoos (tehát mideütt értelmezett) ormális operátor, akkor N 2 = N 2. Bizoyítás A Hilbert-tér mide x elemére a állítás szerit N 2 x = N Nx, amiből azoal adódik, hogy N 2 = N N ; már csak a állítást kell figyelembe veük, hogy a bizoyítás végére érjük. 18. Pozitív operátorok Ha T szimmetrikus operátor, akkor mide x Dom(T ) eseté x, T x R. Ez persze triviális valós Hilbert-terekre, komplex Hilbert-terekre is egyszerű téy, és ott még egyeértékű is azzal, hogy T szimmetrikus (lásd a állítást). Defiíció Legyeek S és T olya öadjugált operátorok, melyek egyike legalább mideütt értelmezett. Azt modjuk, hogy S agyobb vagy egyelő, mit T (S T ), ha mide x Dom(S) Dom(T ) eseté x, Sx x, T x. Az S öadjugált operátor pozitív, ha S 0, és szigorúa pozitív, ha létezik σ>0 úgy, hogy S σid H. A állítás egyszerű következméye: Álĺıtás Ha S, T Li(H) és S T 0, akkor S T Álĺıtás Legye Z sűrű értelmezett zárt operátor. Ekkor Z Z pozitív öadjugált operátor. Bizoyítás x Dom(Z Z) eseté x (id H +Z Z)x x, (id H +Z Z)x = x 2 + Zx 2 x 2,

14 18. Pozitív operátorok 13 így (id H +Z Z)x x, tehát (id H +Z Z) ijektív, és iverze folytoos. A állítás szerit Ra(id H +Z Z)=H, tehát A:=(id H +Z Z) 1 :H Dom(Z Z) folytoos operátor. Mide y 1, y 2 H eseté létezik x 1, x 2 Dom(Z Z) úgy, hogy y 1 =(id H +Z Z)x 1 és y 2 =(id H +Z Z)x 2, ezért y 2, Ay 1 = (id H +Z Z)x 2, x 1 = x 2, x 1 + Z Zx 2, x 1 = = x 2, x 1 + Zx 2, Zx 1 = x 2, x 1 + x 2, Z Zx 1 = = x 2, (id H +Z Z)x 1 = Ay 2, y 1, tehát A öadjugált. A ijektív és az iverze sűrű értelmezett (a állítás szerit), ezért a állítás miatt (id H +Z Z) öadjugált, így Z Z is öadjugált (lásd 16.4.(1)). Ha x Dom(Z Z), akkor x, Z Zx = Zx 2 0, azaz Z Z pozitív Álĺıtás Ha S Li(H) pozitív öadjugált operátor, akkor mide x, y H eseté (i) y, Sx 2 y, Sy x, Sx, (ii) Sx 2 S x, Sx. Bizoyítás (i) Az (y, x) y, Sx leképezésre teljesülek a 10.4-beli tulajdoságok, így igaz rá a Cauchy Schwartz-egyelőtleség. (ii) Az előző egyelőtleség alapjá Sx 4 = Sx, Sx 2 Sx, S(Sx) x, Sx Sx S 2 x x, Sx S Sx 2 x, Sx Álĺıtás Legyeek T, S Li(H) öadjugált operátorok, S S +1 T ( N). Ekkor létezik (s) lim S, (potokéti határérték) amely öadjugált, és kisebb vagy egyelő mit T. Bizoyítás Ha m <, akkor 0 S S m S S 1, így alapjá S S m S S 1, valamit a 18.3.(ii) következtébe a H ide x elemére (S S m )x 2 S S 1 x, (S S m )x. ( ) Az x, S x ( N) valós sorozat mooto övekvő, felülről korlátos, tehát koverges; mivel x, S x x, S m x = x, (S S m x, a ( ) becslés alapjá (S x) N Cauchy-sorozat a Hilbert-térbe, tehát koverges, ami éppe azt jeleti, hogy létezik (s) lim S Li(H).

15 14 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN Aak bizoyítását, hogy ez a határérték öadjugált és kisebb-egyelő mit T, mit egyszerű feladatot az olvasóra bízzuk. 19. Operátorsorozatok kovergeciája 19.1 Defiíció Azt modjuk, hogy mideütt értelmezett folytoos operátorok (A ) N sorozata ormába (vagy uiform) koverges, ha létezik A mideütt értelmezett folytoos operátor úgy, hogy lim A A = 0, és ekkor az A = (u) lim A jelölést haszáljuk; erőse koverges, ha létezik A mideütt értelmezett folytoos operátor úgy, hogy lim A x = Ax mide x H eseté, és ekkor az A = (s) lim A jelölést haszáljuk (vagyis az erős kovergecia a potokéti kovergecia); gyegé koverges, ha létezik A mideütt értelmezett folytoos operátor úgy, hogy lim y, A x = y, Ax mide x, y H eseté, és ekkor az A = (w) lim A jelölést haszáljuk Egyszerű feladat bebizoyítai: hogy Álĺıtás Ha az operátorsorozat ormába koverges, akkor erőse is koverges és (s) lim A = (u) lim A, erőse koverges, akkor gyegé is koverges és (w) lim A = (s) lim A. Viszot fordítva em áll. Legye l 2 -be a jobbra tolás operátora és a balra tolás operátora R : l 2 l 2, (a 1, a 2, a 3,... ) (0, a 1, a 2, a 3,... ), L : l 2 l 2, (a 1, a 2, a 3, a 4,... ) (a 2, a 3, a 4,... ). Köyű megmutati, hogy az (L ) N sorozat ormába em koverges, de (s) lim L = 0, az (R ) N sorozat erőse em koverges, de (w) lim R = 0.

16 20. Differeciálás-operátor L 2 (R, C)-be A ormába koverges operátorsorzat tudvalevőleg korlátos, és a Baach Steihaus-tételből azoal következik, hogy ez igaz az erőse koverges operátorsorozatra is: Álĺıtás Ha (A ) en ormába vagy erőse koverges, akkor va olya α szám, hogy A α mide -re Álĺıtás (i) Az operátorok lieáris műveletei felcserélhetők az előző feladatba értelmezett midhárom határértékkel, azaz ha A = (.) lim A és B = (.) lim B, akkor A + B = (.) lim (A + B ), és hasoló igaz a számmal szorzásra. (ii) Az operátorok szorzása felcserélhető az egyeletes és az erős határértékkel, azaz ha A = (u) lim A és B = (u) lim B, akkor AB = (u) lim (A B ), és ugyaez igaz az erős limeszre is. (iii) Az adjugálás felcserélhető az egyeletes és a gyege határértékkel, azaz ha A = (u) lim A, akkor A = (u) lim A, és ugyaez igaz a gyege limeszre is. Bizoyítás (i) yilvávaló (ii) Az A B x ABx A B x A Bx + A Bx ABx egyelőtleségek biztosítják a kovergeciát. (iii) A ormába való kovergeciát mutatja, a gyege kovergeciát pedig A B x Bx + B A x Ax α B x Bx + B A x Ax A A = (A A) = A A y, A x y, A x = y, (A A )x = y, (A A) x = (A A)y, x. Viszot a gyege határértékre (ii) em teljesül: (w) lim L = (w) lim R = 0, de L R = id H mide -re. Az erős határértékre pedig (iii) em teljesül: (s) lim sorozatak em létezik erős határértéke. L = 0, de az (L ) = R 20. Differeciálás-operátor L 2 (R, C)-be

17 16 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN Defiíció L 2 (R, C)-be a és Dom(P ) := {ϕ L 2 (R, C) ϕ abszolút folytoos, ϕ L 2 (R, C)}, P : Dom(P ) L 2 (R, C), ϕ iϕ, formulákkal meghatározott operátort differeciálás-operátorak evezzük. P sűrű értelmezett, hisze Dom(P ) tartalmazza a végteleszer differeciálható, kompakt tartójú függvéyeket. Álĺıtás Ha ϕ Dom(P ), akkor lim + ϕ= lim ϕ=0. Bizoyítás ϕ Dom(P ) eseté ϕ L 2 (R, C), így (ϕ ) ϕ és ϕ ϕ Lebesgue-itegrálható, következésképpe létezik tehát C:= lehetséges. lim x x ± 0 ((ϕ ) ϕ+ϕ ϕ ) = [ lim ϕ 2 ] x = lim x ± 0 x ± ϕ(x) 2 ϕ(0) 2, lim x ± ϕ(x) 2 = ϕ(0) 2 +C, azoba ϕ 2 itegrálhatósága miatt csak Álĺıtás P =P. lim x ± ϕ(x) 2 = 0 Bizoyítás Legye ϕ, ψ Dom(P ); ekkor ψ, P ϕ = ψ ( iϕ ) = i (ψ ) ϕ = R R R ( iψ ) ϕ = P ψ, ϕ, következésképpe P P. Legye ψ Dom(P ); ekkor P ψ L 2 (R, C), és tudjuk, hogy égyzetese itegrálható függvéyek véges mértékű halmazo itegrálhatók, ezért mide a, b R, a<b eseté jól értelmezett az η := i δ + P ψ, függvéy, ahol δ C olya, hogy b a (ψ η)=0 teljesüljö. η abszolút folytoos, és η = ip ψ. a

18 21. A függvéyel való szorzás-operátorok 17 Ha ϕ Dom(P ) tartója része az [a, b] itervallumak, akkor b i a következésképpe A ψ ϕ = ψ, P ϕ = P ψ, ϕ = b a (ψ η) ϕ =0. ϕ : R C, b a b = [iη ϕ] b a i a (P ψ) ϕ = b η ϕ = i a b a ( iη ) ϕ = η ϕ, x (ψ η), ha x [a, b], x a 0, ha x/ [a, b] függvéy bee va P értelmezési tartomáyába, tartója része az [a, b] itervallumak, így b a ψ η 2 =0, következésképpe ψ az [a, b]- Lebesgue-majdem mideütt egyelő η-val, tehát ψ az [a, b]- abszolút folytoos és (ψ [a,b] ) =ip ψ [a,b]. Ez mide [a, b] itervallumra igaz, így ψ abszolút folytoos és ψ =ip ψ L 2 (R, C), azaz ψ Dom(P ). Ezzel beláttuk, hogy P P, és így P =P. 21. A függvéyel való szorzás-operátorok Defiíció Legye (X, A, µ) σ-véges mértéktér, és f : X C mérhető függvéy. A Dom(M f ) := {ϕ L 2 µ(x) fϕ L 2 µ(x)}, M f : Dom(M f ) L 2 µ(x), ϕ fϕ formulákkal meghatározott M f -et az f-fel való szorzás operátoráak evezzük. Álĺıtás Dom(M f ) L 2 µ(x) sűrű lieáris altér. Bizoyítás Nyilvávaló, hogy Dom(M f ) lieáris altere L 2 µ(x)-ek. Ha ϕ L 2 µ(x), akkor mide N eseté F :={ f } X mérhető halmaz, és fχ F ϕ χ F ϕ miatt χ F ϕ Dom(M f ). A (χ F ϕ) N sorozat potokét ϕ-hez kovergál, és ϕ égyzetese itegrálható majorása, így a Lebesgue-tétel szerit (χ F ϕ) N ϕ-hez kovergál L 2 µ(x)-be is.

19 18 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN Álĺıtás Legye f és g két X C mérhető függvéy. M f =M g potosa akkor teljesül, ha f és g µ-majdem mideütt egyelők. Bizoyítás Nyilvávaló, hogy ha f és g µ-majdem mideütt egyelők, akkor M f =M g. Tegyük fel, hogy f és g em µ-majdem mideütt egyelők, és zárjuk ki a µ = 0 triviális esetet. Ekkor létezik E A, amelyre > µ(e) > 0, és E {f g}. Mide N eseté H := E { f } { g } mérhető halmaz, H =E, következésképpe létezik olya m N, hogy µ(h m )>0. N Ekkor fχ Hm m χ Hm és gχ Hm m χ Hm miatt χ Hm Dom(M f ) Dom(M g ). Az fχ Hm és a gχ Hm függvéyek em µ-majdem mideütt egyelők, tehát M f χ Hm M g χ Hm, és így M f M g Álĺıtás M f potosa akkor folytoos, ha f µ-korlátos, és ekkor M f = f. Bizoyítás Legye f µ-korlátos. Ekkor mide ϕ L 2 µ(x) eseté fϕ L 2 µ(x), azaz Dom(M f )=L 2 µ(x), és M f ϕ 2 = fϕ 2 dµ ( f ) 2 ϕ 2, X következésképpe M f korlátos, és M f f. Legye α olya szám, hogy f >α. Ekkor µ({ f >α}) 0, így létezik E A olya, hogy 0<µ(E)<, és E { f >α}. A ψ := χ E L 2 µ(x) µ(e) függvéy olya, hogy ψ =1 és fψ >α, tehát M f > α, így M f f. Tegyük fel, hogy f em µ-korlátos. Ekkor mide N eseté létezik olya m N és E A, amelyre 0<µ(E )<, és E { f >} { f <m }. A ψ := χ E µ(e ) L2 µ(x) függvéyek olyaok, hogy ψ =1, ψ Dom(M f ) és fψ >, tehát M f em korlátos Álĺıtás (M f ) =M f.

20 21. A függvéyel való szorzás-operátorok 19 Bizoyítás Ha ϕ, ψ Dom(M f )=Dom(M f ), akkor ϕ, M f ψ = ϕ fψdµ = (f ϕ) ψdµ = Mf ϕ, ψ, következésképpe M f (M f ). Ha ϕ Dom((M f ) ) és ψ Dom(M f ), akkor ((M f ) ϕ) ψdµ = (M f ) ϕ, ψ = ϕ, M f ψ = így X X X X ((M f ) ϕ f ϕ) ψdµ=0. Legye N eseté F := { f }, és X ψ := χ F ((M f ) ϕ f ϕ). ϕ fψdµ = (f ψ) ψdµ, (M f ) ϕ L 2 µ(x), és az f ϕχ F χ F ϕ egyelőtleség szerit f ϕχ F ϕ L 2 µ(x), következésképpe ψ L 2 µ(x). Másrészt az fψ = fχ F ψ χ F ψ egyelőtleség miatt fψ L 2 µ(x), tehát ψ Dom(M f ), és így (M f ) ϕ f ϕ 2 χ F dµ = 0, X N ezért (M f ) ϕ=f ϕ az F halmazo µ-majdem mideütt. Ez tetszőleges N eseté igaz, és F =X, így (M f ) ϕ=f ϕ µ-majdem mideütt, következésképpe ϕ Dom(M f )=Dom(M f ). Ezzel beláttuk, hogy (M f ) M f, azaz (M f ) =M f. Következméy M f zárt operátor mide f : X C mérhető függvéy eseté, ugyais M f =(M f ). Tehát a zártgrafiko-tétel miatt M f potosa akkor mideütt értelmezett, ha folytoos, ami viszot a állítás szerit azzal egyeértékű, hogy f L µ (X) Egyszerű téy, hogy M 1 = id H, M 0 = 0, és mide 0 λ K eseté M λf = λm f (természetese 0 = M 0f 0M f ). Továbbá igaz még a következő két összefüggés is, és midezek rímelek a 16.4-be modottakra. Álĺıtás Legyeek f, g : X C mérhető függvéyek. Ekkor (i) M f+g M f +M g és egyelőség áll, ha M f és az M g közül az egyik folytoos, (ii) M fg M f M g, a jobb oldal értelmezési tartomáya Dom(M g ) Dom(M fg ), és egyelőség áll, ha M g folytoos. X

21 20 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN Bizoyítás (i) Ha ϕ Dom(M f + M g ), akkor fϕ és gϕ égyzetese itegrálható, így (f + g)ϕ is égyzetese itegrálható, tehát igaz a kijeletett tartalmazás. Ha például M g folytoos, azaz g L µ (X), és ϕ Dom(M f+g ), akkor (f + g)ϕ és yilvávalóa gϕ is égyzetese itegrálható, tehát f ϕ is égyzetes itegrálható, azaz ϕ Dom(M f + M g ), tehát végül is M f+g = M f + M g. (ii) Ha ϕ Dom(M f M g ), akkor gϕ és f(gϕ) = (fg)ϕ égyzetese itegrálható, tehát igaz a kijeletett tartalmazás. Az is yilvávaló ekkor, hogy a jobb oldal értelmezési tartomáya része Dom(M g ) Dom(M fg )-ek. Ha viszot ϕ ez utóbbi halmazak az eleme, akkor gϕ és (f g)ϕ = f(gϕ) égyzetese itegrálható, tehát ϕ Dom(M f M g ). Ha M g folytoos, akkor mideütt értelmezett, ezért az értelmezési tartomáyokra az ímét belátott öszefüggés szerit M fg = M f M g Álĺıtás M f ormális operátor. Bizoyítás Ha ϕ Dom(M f 2), akkor ϕ L 2 µ(x) és f 2 ϕ L 2 µ(x), így a szorzatuk f 2 ϕ 2 µ-itegrálható, azaz fϕ L 2 µ(x). Ez azt jeleti, hogy ϕ az M f értelmezési tartomáyáak is eleme. Arra jutottuk tehát, hogy Dom(M f 2) Dom(M f ) = Dom(M f ). Alkalmazva az előbbi állítás (ii) potját a g:=f függvéyre azt kapjuk, hogy M f M f = M f 2 = M f M f, azaz M f ormális Álĺıtás Az M f operátor potosa akkor (i) öadjugált, ha f = f µ-majdem mideütt (azaz f µ-majdem mideütt valós értékű), (ii) uitér, ha f = 1 µ-majdem mideütt, (iii) projektor, ha létezik E A úgy, hogy f = χ E µ-majdem mieütt (azaz f µ-majdem mideütt 0 és 1 értékű). Bizoyítás A és állításokból azoal adódak a kívát összefüggések az alábbi formulák alapjá. (i) M f = (M f ) = M f (ii) M 1 = id H = M f (M f ) = M f M f = M f 2. (iii) M f 2 = (M f ) 2 = M f. 22. A Heiseberg-féle felcserélési reláció Legye P a 20. fejezetbe defiiált differeciálás-operátor a H:=L 2 (R, C)

22 22. A Heiseberg-féle felcserélési reláció 21 Hilbert-tére, és Q:=M idr. Ekkor P és Q em folytoos öadjugált operátorok, P Q QP sűrű értelmezett, mert a kompakt tartójú végteleszer differeciálható függvéyek bee vaak az értelmezési tartomáyába, és P Q QP i id H. Legye P a 20. fejezetbe defiiált valamelyik öadjugált differeciálás-operátor a H:=L 2 ([ π, π], C) Hilbert-tére (P = P α valamely α-ra) és Q:=M id[ π,π]. Ekkor P em folytoos, Q folytoos öadjugált operátor, P Q QP sűrű értelmezett, és P Q QP i id H. Midkét idézett esetbe csak tartalmazás áll. Felmerül a kérdés, hogy létezik-e egyáltalá olya P és Q öadjugált operátor valamely H Hilbert-térbe, hogy teljesül a P Q QP = i id H úgyevezett Heiseberg-féle felcserélési reláció. Ha P és Q ilyeek, akkor mideütt értelmezettek, így zártságuk miatt folytoosak. A következő állítás azt modja, hogy a feti egyelőség folytoos (em szükségképpe öadjugált) operátorokra em teljesülhet. Álĺıtás Ha A és B folytoos operárotorok, amelyekre AB BA = λid H valamely λ K eseté, akkor λ=0. Bizoyítás Ha A és B eleget tesz az állításba kirótt feltételek, akkor idukcióval megmutatható, hogy mide N eseté A B BA =λa 1. Tegyük fel először, hogy létezik olya N, hogy A =0, de A 1 0. Ekkor λa 1 =A B BA =0, következésképpe λ=0. Tegyük fel most, hogy A 0 mide N eseté. Ekkor így λ A 1 A B + BA 2 B A 1 A, λ mide -re, következésképpe λ=0. 2 A B A kvatummechaika alapaxiómájakét szokás feltei, hogy egy tömegpot P impulzusát és Q helyzetét olya operátorokkal kell leíri, amelyek teljesítik a Heiseberg-féle felcserélési relációt. Láttuk, ez lehetetle. Ha helyette azt követeljük meg, hogy csak egy sűrű liáris altére álljo fö az egyelőség, akkor már em kíváuk lehetetlet, amit azt a bevezető példák mutatták. Ekkor azoba éppe ezekek a példákak a bősége okozza a kellemetleséget: legalább kotiuum sok uitér iekvivales lehetőség va. Potosa megmagyarázzuk, mit értük eze. Legye P és Q olya öadjugált operátor valamely H Hilbert-térbe, hogy egy sűrű lieáris altére teljesül a P Q QP = i id H összefüggés, P és Q olya öadjugált operátor valamely H Hilbert-térbe, hogy egy sűrű lieáris altére

23 22 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN teljesül a P Q Q P = i id H összefüggés. Azt modjuk, hogy a (P, Q) pár uitér ekvivales a (P, Q ) párral, ha va olya olya U : H H uitér leképezés (azaz izometrikus lieáris bijekció), hogy P = UP U 1, Q = UQU 1. Az uitér ekvivales párokat és csak azokat ugyaolyaokak, fizikailag egyeértékűekek tekitjük. Ha tehát kotiuum sok uitér iekvivales lehetőség va, akkor ugyaeyi fizikailag em egyeértékű kvatummechaika. Később a spektrumokkal kapcsolatba láti fogjuk, hogy az L 2 ([ π, π])-beli (P α, M id[ π,π] ) és (P α, M id[ π,π] ) párok uitér iekvivalesek, ha α α. A Heiseberg-féle felcserélési relációból formális átalakításokkal, összegzéssel yerhető az e iap e ibq = e iab e ibq e iap (a, b R), Weyl-féle reláció, ahol az expoeciálosokak jól meghatározott értelme va (em sorösszeg!). Neuma Jáos megmutatta, hogy ha a (P, Q) pár eleget tesz a feti relációak és irreducibilis, azaz csak a triviális zárt alterek a ulla és az egész ivariásak mid P -re, mid Q-ra, akkor ez a pár uitér ekvivales az L 2 (R)-beli differeciálás-operátorból és az id R -vel való szorzás-operátorból álló párral. 23. Operátorok spektruma A véges dimeziós vektortére megismert fogalmakat (Aalízis II.37.1.) alkalmazzuk most Hilbert-terekre. Defiíció A λ K az A operátor sajátértéke, ha Ker(A λid H ) {0}, és ekkor a Ker(A λid H ) altér az A-ak a λ-hoz tartozó sajátaltere, amelyek em ulla elemei az A-ak λ-hoz tartozó sajátvektorai. Jelölje Eig(A) az A sajátértékeiek halmazát. Tehát λ K potosa akkor sajátértéke A-ak, ha az A λid H lieáris leképezés em ijektív, és x Dom(A)\{0} potosa akkor λ-hoz tartozó sajátvektora A-ak, ha Ax=λx. Ugyaúgy, mit véges dimeziós vektorterek eseté, egy operátor külöböző sajátértékű sajátvektoraiból álló redszer lieárisa függetle. Álĺıtás Egy zárt operátor mide sajátaltere zárt lieáris altér. Bizoyítás Ha Z zárt operátor és λ K, akkor az 5.3. állítás szerit Z λid H zárt operátor, így magtere az 5.5. szerit zárt lieáris altér. Speciálisa, mideütt értelmezett és folytoos operátor sajátalterei zártak Tudjuk, hogy véges dimeziós komplex vektortére mide operátorak va sajátértéke. Végtele dimezióba ez em igaz. Most a sajátérték fogalmáak általáosításával foglalkozuk.

24 23. Operátorok spektruma 23 Defiíció λ K az A operátor reguláris értéke, ha az A λid H operátor (i) ijektív, (ii) értékkészlete sűrű, (iii) iverze folytoos. Jelölje Reg(A) az A reguláris értékeiek halmazát. A Sp(A):=K\Reg(A) halmazt az A spektrumáak evezzük. Nyilvávaló, hogy Eig(A) Sp(A). Ha H véges dimeziós, akkor Sp(A) = Eig(A), mivel ekkor mide H H ijektív lieáris leképezés bijekció, melyek iverze, lévé lieáris, folytoos. A spektrum potjait a sajátértékeke kívül aszerit osztályozzuk, hogy a reguláris értékekre felsorolt (ii)-(iii) tulajdoságok közül melyik em teljesül. Sp c (A) := {λ K \ Eig(A) Ra(A λid H ) sűrű, (A λid H ) 1 em folytoos}, Sp r1 (A):={λ K\Eig(A) Ra(A λid H ) em sűrű, (A λid H ) 1 folytoos}, Sp r2 (A):={λ K\Eig(A) Ra(A λid H ) em sűrű, (A λid H ) 1 em folytoos}. Tehát Sp(A)=Eig(A) Sp c (A) Sp r1 (A) Sp r2 (A). Sp c (A)-t az A folytoos spektrumáak szokás evezi, Sp r1 (A) Sp r2 (A)-t pedig a maradékspektrumáak. Álĺıtás Ha Z zárt operátor, akkor λ Reg(Z) ekvivales azzal, hogy Z λid H ijektív, az iverze mideütt értelmezett és folytoos (azaz Li(H) eleme). Bizoyítás Ha Z zárt, akkor λ Reg(Z) eseté (Z λid H ) 1 sűrű értelmezett folytoos lieáris leképezés, mely az 5.3. és az 5.4 állítás szerit zárt, így a zárt grafiko tétele szerit mideütt értelmezett. Ha tehát λ Reg(Z), akkor Ra(Z λid H ) = H. Speciálisa igaz ez mideütt értelmezett folytoos operátorra, azaz Li(H) elemére Defiíció λ K az A operátor általáosított sajátértéke, ha λ / Eig(A) és létezik (x ) N sorozat Dom(A)-ba úgy, hogy valamely K>0 és mide N eseté x K, és lim (A λid H )x = 0. ( )

25 24 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN Álĺıtás λ K \ Eig(A) potosa akkor általáosított sajátértéke A-ak, ha létezik (x ) N sorozat Dom(A)-ba úgy, hogy mide N eseté x = 1 és a ( ) egyelőség teljesül. Bizoyítás Nyilvávaló, hogy ha a sorozat tagjai mid egységvektorok, akkor a K := 1 számmal teljesül a defiíció feltétele. Ha viszot a sorozat alulról korlátos, akkor az y := x sorozat tagjai egységvektorok, és x tehát a bal oldal határértéke ulla. (A λid H )y 1 K (A λid H)x, Álĺıtás λ K \ Eig(A) potosa akkor általáosított sajátértéke A- ak, ha (A λid H ) 1 em folytoos. Bizoyítás λ K\Eig(A) miatt A λid H ijektív, és a állítás szerit (A λid H ) 1 potosa akkor em folytoos, ha if (A λid H)x = 0. x Dom(A), x =1 Ha λ általáosított sajátérték, akkor az előzőek szerit a feti egyelőség yilvávalóa igaz. Ha viszot ez az egyelőség áll, akkor az ifimum alaptulajdosága szerit létezik (x ) N egységvektorokból álló sorozat, amelyre ( ) teljesül. 25. Normális operátorok spektruma Álĺıtás Ha N ormális operátor, akkor Eig(N )=Eig(N), és a λ Eig(N) illetve a λ Eig(N ) sajátértékekhez tartozó sajátalterek megegyezek. Bizoyítás Legye λ K. Ekkor N λ id H ormális, így következméye szerit Ker(N λ id H )=Ker(N λ id H ) =Ker(N λ id H ). Megjegyzés Ha N ormális, akkor a feti eredméy és a állítás alapjá Sp r1 (N)=Sp r2 (N)=, tehát Sp(N)=Eig(N) Sp c (N),

26 25. Normális operátorok spektruma 25 azaz ormális operátor spektrumába csak sajátértékek és általáosított sajátértékek vaak. Más szóval, ha N λ id H ijektív és az iverze folytoos, akkor λ Reg(N). Ha N ormális operátor, akkor mide λ K eseté a állítás szerit N λid H akkor és csak akkor ijektív, ha értékkészlete sűrű, így tehát λ Eig(N) eseté Ra(N λid H ) em sűrű Álĺıtás Legye V izometrikus és T szimmetrikus operátor. Ekkor (1) Eig(V ) T és Eig(V ) Eig(V ), és mide λ Eig(V ), x H eseté, ha V x=λx, akkor V x=λ x; (2) Eig(T ) R és Eig(T ) Eig(T ). Bizoyítás (1) Legye λ Eig(V ), és 0 x H olya, hogy V x=λx. Ekkor x, x = V x, V x = λx, λx = λ 2 x, x, következésképpe λ =1. Továbbá, V V =id H miatt x = V (V x) = V (λx) = λv x, így V x=λ 1 x=λ x, tehát λ Eig(V ). (2) Legye λ Eig(T ), és 0 x H olya, hogy T x=λx. Ekkor λ x, x = λx, x = T x, x = x, T x = x, λx = λ x, x, következésképpe λ =λ, azaz λ R. Mivel T T, Eig(T ) = Eig(T ) Eig(T ) Álĺıtás Ha az A operátor ormális, szimmetrikus vagy izometrikus, akkor A külöböző sajátértékeihez tartozó sajátalterei ortogoálisak egymásra. Bizoyítás Legye λ és µ az A két külöböző sajátértéke, és x, y H\{0} olyaok, hogy Ax=λx és Ay=µy. Ekkor a állítás illetve a állítás szerit A y=µ y, így ezért λ µ miatt y, x =0. µ y, x = µ y, x = A y, x = y, Ax = λ y, x, Álĺıtás Legye U uitér és S öadjugált operátor. Ekkor (1) Sp(U) T és Eig(U) =Eig(U ), (2) Sp(S) R és Eig(S) =Eig(S ).

27 26 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN Bizoyítás (1) U ormális, így Eig(U) =Eig(U ). A állítás szerit λ Sp(U) eseté λ U =1. Legye λ K, λ <1. Ekkor, mithogy U 1 Li(H), valamit 1 λid H = λ <1 = U 1, az U λid H operátor ivertálható, azaz λ/ Sp(U). (2) S ormális, így Eig(S) =Eig(S ). Legye λ=α+iβ, ahol α, β R és β 0. Ekkor a állítás szerit λ/ Eig(S), és x Dom(S) eseté (S λid H )x 2 = (S αid H )x 2 + β 2 x 2 β 2 x 2, ezárt a állítás következéstébe (S λid H ) 1 folytoos, így a megjegyzése alapjá λ Reg(S) Álĺıtás Legye S pozitív öadjugált operátor. Ekkor Sp(S) [0, + [. Ha S szigorúa pozitív, és σ>0 olya, hogy S σid H, akkor Sp(S) [σ, + [. Bizoyítás Legye λ<0, és x Dom(S). Ekkor λ x 2 = x, λx x, Sx + x, λx = = x, (S λid H )x x (S λid H )x, következésképpe (S λid H )x λ x, így (S λid H ) ijektív, és iverze folytoos, tehát a állítás következméye szerit λ Reg(S). Ha S szigorúa pozitív, és σ>0 olya, hogy S σid H, akkor λ<σ és x Dom(S) eseté (σ λ) x 2 x, Sx + x, λx = x, (S λid H )x x (S λid H )x, következésképpe (S λid H )x (σ λ) x, így az előzőhöz hasoló godolattal azt kapjuk, hogy λ Reg(S) Álĺıtás Legye N ormális operátor és (x i ) az N sajátvektoraiból álló ortoormált redszer: mide eseté Nx i =λ i x i (λ i em szükségképpe külöbözik λ j -től, ha i j). Ekkor tetszőleges (c i ) lk 2 (I) eseté c i x i Dom(N) potosa akkor, ha c i 2 λ i 2 <+, és ekkor ( ) N c i x i = c i Nx i = c i λ i x i. Bizoyítás Legye c i 2 λ i 2 <+. Ekkor létezik c i λ i x i H, és mide

28 25. Normális operátorok spektruma 27 x Dom(N ) eseté c i x i, N x = c i x i, N x = c i Nx i, x = = c i λ i x i, x = c i λ i x i, x, ami az adjugált operátor defiíciója szerit éppe azt jeleti, hogy c i λ i x i Dom(N )=Dom(N) és ( ) N c i x i = c i λ i x i = c i Nx i. Tegyük most fel, hogy c i x i Dom(N). Az I mide véges F részhalmazára x F := c i λ i x i Dom(N)=Dom(N ), és x F 2 = c i 2 λ i 2 miatt egyrészt i F i F ( ) ( ) c i x i, N x F = N c i x i, x F N c i x i x F, másrészt c i x i, N x F = c i x i, N x F = c i λ i x i, x F = x F 2 miatt ( ) c i 2 λ i 2 = x F N c i x i, i F és ez azt jeleti, hogy c i 2 λ i 2 < Álĺıtás Legye N olya ormális operátor, melyek sajátalterei által kifeszített zárt lieáris altér az egész tér. Ekkor Sp(N) = Eig(N).

29 28 IV. OPERTOROK HILBERT-TEREKBEN Bizoyítás Tudjuk, hogy Eig(N) Sp(N). Ha λ K\Eig(N), akkor α:=d(λ, Eig(N))>0. Legye (x i ) az N sajátvektoraiból álló teljes ortoormált redszer, eseté Nx i =λ i x i. Ha x= c i x i E, akkor az előző állítás szerit (N λid H )x 2 2 = c i (λ i λ)x i = = c i 2 λ i λ 2 α 2 c i 2 = α 2 x 2, következésképpe (N λid H ) 1 folytoos, így megjegyzése szerit λ Reg(N), azaz λ K\Sp(N) Álĺıtás Ha P ortogoális projektor, P 0, P id H, akkor Sp(P )=Eig(P )={0, 1}. Bizoyítás Ha P x = λx, akkor λx = P x = P 2 x = λ 2 x, ezért Eig(P ) {0, 1}. Ha P 0, akkor Ra(P ) 0, és mide x Ra(P ) eseté P x = x, tehát 1 Eig(P ). Ha P id H, akkor Ker(P ) 0, és mide x Ker(P ) eseté P x = 0, tehát 0 Eig(P ). Az ortogoális projektor öadjugált, sajátalterei kifeszítik az egész teret, a sajátértékek halmaza zárt, ezért a spektruma az előző állítás szerit a sajátértékeke kívül más potot tartalmaz. Megjegyzés Sp(id H )=Eig(id H )={1}, és Sp(0)=Eig(0)={0}.

OPERÁTOROK HILBERT-TEREKBEN

OPERÁTOROK HILBERT-TEREKBEN OPERÁTOROK HILBERT-TEREKBEN A továbbiakba H adott Hilbert-teret jelöl, és operátoro H H lieáris leképezést értük. K a valós vagy komplex számok halmazát jelöli. 1. A fukcioálaalízis alaptételei A tételeket

Részletesebben

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő.

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő. 3. SOROZATOK 3. Sorozatok korlátossága, mootoitása, kovergeciája Defiíció. Egy f : N R függvéyt valós szám)sorozatak evezük. Ha A egy adott halmaz és f : N A, akkor f-et A-beli értékű) sorozatak evezzük.

Részletesebben

GRUBER TIBOR. ANALÍZIS VIII. Funkcionálanaĺızis

GRUBER TIBOR. ANALÍZIS VIII. Funkcionálanaĺızis GRUBER TIBOR ANALÍZIS VIII. Fukcioálaaĺızis 3 Tartalom I. BEVEZETÉS 1. Alapvető tudivalók...................... 5 2. Sűrű lieáris alterek..................... 11 II. A FUNKCIONÁLANALÍZIS ALAPTÉTELEI 3.

Részletesebben

Andai Attila: november 13.

Andai Attila: november 13. Adai Attila: Aalízis éháy fejezete bizoyításokkal Óravázlat 006. ovember 13. Ebbe az óravázlatba az órá elhagzott defiíciókat és a bizoyított tételeket gyűjtöttem össze. i Elemi sorok és függvéyek 1 1.

Részletesebben

Sorozatok, határérték fogalma. Függvények határértéke, folytonossága

Sorozatok, határérték fogalma. Függvények határértéke, folytonossága Sorozatok, határérték fogalma. Függvéyek határértéke, folytoossága 1) Végtele valós számsorozatok Fogalma, megadása Defiíció: A természetes számok halmazá értelmezett a: N R egyváltozós valós függvéyt

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar. Analízis 1. Írásbeli beugró kérdések. Készítette: Szántó Ádám Tavaszi félév

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar. Analízis 1. Írásbeli beugró kérdések. Készítette: Szántó Ádám Tavaszi félév Eötvös Lorád Tudomáyegyetem Iformatikai Kar Aalízis 1. Írásbeli beugró kérdések Készítette: Szátó Ádám 2011. Tavaszi félév 1. Írja le a Dedekid-axiómát! Legyeek A R, B R. Ekkor ha a A és b B : a b, akkor

Részletesebben

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet):

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet): A umerikus sorozatok fogalma, határértéke (A TÁMOP-4-8//A/KMR-9-8 számú projekt keretébe írt egyetemi jegyzetrészlet): Koverges és diverges sorozatok Defiíció: A természetes számoko értelmezett N R sorozatokak

Részletesebben

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése A határozatla esetek kiküszöbölése 9 VII A határozatla esetek kiküszöbölése 7 A l Hospital szabály A véges övekedések tétele alapjá egy függvéy értékét egy potba közelíthetjük az köryezetébe felvett valamely

Részletesebben

KURUCZ ZOLTÁN VÖRÖS ZOLTÁN. ANALÍZIS IX. Disztribúciók

KURUCZ ZOLTÁN VÖRÖS ZOLTÁN. ANALÍZIS IX. Disztribúciók KURUCZ ZOLTÁN VÖRÖS ZOLTÁN ANALÍZIS IX. Disztribúciók 3 Tartalom. Kovergecia és folytoosság............................................ 5 2. Duálisok, disztribúciók..................................................

Részletesebben

A tárgy címe: ANALÍZIS 1 A-B-C (2+2). 1. gyakorlat

A tárgy címe: ANALÍZIS 1 A-B-C (2+2). 1. gyakorlat A tárgy címe: ANALÍZIS A-B-C + gyakorlat Beroulli-egyelőtleség Legye N, x k R k =,, és tegyük fel, hogy vagy x k 0 k =,, vagy pedig x k 0 k =,, Ekkor + x k + x k Speciális Beroulli-egyelőtleség Ha N és

Részletesebben

Kalkulus I. Első zárthelyi dolgozat 2014. szeptember 16. MINTA. és q = k 2. k 2. = k 1l 2 k 2 l 1. l 1 l 2. 5 2n 6n + 8

Kalkulus I. Első zárthelyi dolgozat 2014. szeptember 16. MINTA. és q = k 2. k 2. = k 1l 2 k 2 l 1. l 1 l 2. 5 2n 6n + 8 Név, Neptu-kód:.................................................................... 1. Legyeek p, q Q tetszőlegesek. Mutassuk meg, hogy ekkor p q Q. Tegyük fel, hogy p, q Q. Ekkor létezek olya k 1, k 2,

Részletesebben

Lajkó Károly Kalkulus I. példatár mobidiák könyvtár

Lajkó Károly Kalkulus I. példatár mobidiák könyvtár Lajkó Károly Kalkulus I. példatár mobidiák köyvtár Lajkó Károly Kalkulus I. példatár mobidiák köyvtár SOROZATSZERKESZTŐ Fazekas Istvá Lajkó Károly Kalkulus I. példatár programozó és programtervező matematikus

Részletesebben

DISZTRIBÚCIÓK. {x R N φ(x) 0}

DISZTRIBÚCIÓK. {x R N φ(x) 0} DISZTRIBÚCIÓK. Kovergecia és folytoosság.. Emlékeztetük, hogy egy φ : R N K folytoos függvéy tartója, Supp φ a halmaz lezártja. {x R N φ(x) 0} Defiíció. Jelölje D(R N ) az R N -e értelmezett K értékű kompakt

Részletesebben

ANALÍZIS I. TÉTELBIZONYÍTÁSOK ÍRÁSBELI VIZSGÁRA

ANALÍZIS I. TÉTELBIZONYÍTÁSOK ÍRÁSBELI VIZSGÁRA ANALÍZIS I. TÉTELBIZONYÍTÁSOK ÍRÁSBELI VIZSGÁRA Szerkesztette: Balogh Tamás 202. július 2. Ha hibát találsz, kérlek jelezd a ifo@baloghtamas.hu e-mail címe! Ez a Mű a Creative Commos Nevezd meg! - Ne add

Részletesebben

Matematika I. 9. előadás

Matematika I. 9. előadás Matematika I. 9. előadás Valós számsorozat kovergeciája +-hez ill. --hez divergáló sorozatok A határérték és a műveletek kapcsolata Valós számsorozatok mootoitása, korlátossága Komplex számsorozatok kovergeciája

Részletesebben

ANALÍZIS I. DEFINÍCIÓK, TÉTELEK

ANALÍZIS I. DEFINÍCIÓK, TÉTELEK ANALÍZIS I. DEFINÍCIÓK, TÉTELEK Szerkesztette: Balogh Tamás 2012. július 2. Ha hibát találsz, kérlek jelezd a ifo@baloghtamas.hu e-mail címe! Ez a Mű a Creative Commos Nevezd meg! - Ne add el! - Így add

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar. Analízis 1. Írásbeli tételek. Készítette: Szántó Ádám Tavaszi félév

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar. Analízis 1. Írásbeli tételek. Készítette: Szántó Ádám Tavaszi félév Eötvös Lorád Tudomáyegyetem Iformatikai Kar Aalízis. Írásbeli tételek Készítette: Szátó Ádám 20. Tavaszi félév . Archimedes tétele. Tétel: a > 0 és b R : N : b < a. Bizoyítás: Idirekt úto tegyük fel, hogy

Részletesebben

(d) x 6 3x 2 2 = 0, (e) x + x 2 = 1 x, (f) 2x x 1 = 8, 2(x 1) a 1

(d) x 6 3x 2 2 = 0, (e) x + x 2 = 1 x, (f) 2x x 1 = 8, 2(x 1) a 1 . Bevezető. Oldja meg az alábbi egyeleteket: (a cos x + si x + cos x si x = (b π si x = x π 4 x 3π 4 cos x (c cos x + si x = si x (d x 6 3x = 0 (e x + x = x (f x + 5 + x = 8 (g x + + x + + x + x + =..

Részletesebben

2. Hatványsorok. A végtelen soroknál tanultuk, hogy az. végtelen sort adja: 1 + x + x x n +...

2. Hatványsorok. A végtelen soroknál tanultuk, hogy az. végtelen sort adja: 1 + x + x x n +... . Függvéysorok. Bevezetés és defiíciók A végtele sorokál taultuk, hogy az + x + x + + x +... végtele összeg x < eseté koverges. A feti végtele összegre úgy is godolhatuk, hogy végtele sok függvéyt aduk

Részletesebben

1 n. 8abc (a + b) (b + c) (a + c) 8 27 (a + b + c)3. (1 a) 5 (1 + a)(1 + 2a) n + 1

1 n. 8abc (a + b) (b + c) (a + c) 8 27 (a + b + c)3. (1 a) 5 (1 + a)(1 + 2a) n + 1 A tárgy címe: ANALÍZIS A-B-C + gyakorlat Beroulli-egyelőtleség Ha N és h R, akkor + h + h Mikor va itt egyelőség? Léyeges-e a h feltétel? Számtai-mértai közép Bármely N és,, R, k 0 k =,, választással k

Részletesebben

Nevezetes sorozat-határértékek

Nevezetes sorozat-határértékek Nevezetes sorozat-határértékek. Mide pozitív racioális r szám eseté! / r 0 és! r +. Bizoyítás. Jelöljük p-vel, illetve q-val egy-egy olya pozitív egészt, melyekre p/q r, továbbá legye ε tetszőleges pozitív

Részletesebben

1. Általános valószínűségelmélet

1. Általános valószínűségelmélet 1. Általáos valószíűségelmélet 1.1. Eseméyek Valyamely fizikai (vagy egyéb, például gazdasági) redszer leírásához ituitív képük va arról, mik lehetek a redszer lehetséges eseméyei és az azok közötti kapcsolatok.

Részletesebben

Innen. 2. Az. s n = 1 + q + q 2 + + q n 1 = 1 qn. és q n 0 akkor és csak akkor, ha q < 1. a a n végtelen sor konvergenciáján nem változtat az, ha

Innen. 2. Az. s n = 1 + q + q 2 + + q n 1 = 1 qn. és q n 0 akkor és csak akkor, ha q < 1. a a n végtelen sor konvergenciáján nem változtat az, ha . Végtele sorok. Bevezetés és defiíciók Bevezetéskét próbáljuk meg az 4... végtele összegek értelmet adi. Mivel végtele sokszor em tuduk összeadi, emiatt csak az első tagot adjuk össze: legye s = 4 8 =,

Részletesebben

A függvénysorozatok olyanok, mint a valós számsorozatok, csak éppen a tagjai nem valós számok,

A függvénysorozatok olyanok, mint a valós számsorozatok, csak éppen a tagjai nem valós számok, l.ch FÜGGVÉNYSOROZATOK, FÜGGVÉNYSOROK, HATVÁNYSOROK Itt egy függvéysorozat: f( A függvéysorozatok olyaok, mit a valós számsorozatok, csak éppe a tagjai em valós számok, 5 haem függvéyek, f ( ; f ( ; f

Részletesebben

Diszkrét matematika II., 3. előadás. Komplex számok

Diszkrét matematika II., 3. előadás. Komplex számok 1 Diszkrét matematika II., 3. előadás Komplex számok Dr. Takách Géza NyME FMK Iformatikai Itézet takach@if.yme.hu http://if.yme.hu/ takach/ 2007. február 22. Komplex számok Szereték kibővítei a valós számtestet,

Részletesebben

V. Deriválható függvények

V. Deriválható függvények Deriválható függvéyek V Deriválható függvéyek 5 A derivált fogalmához vezető feladatok A sebesség értelmezése Legye az M egy egyees voalú egyeletes mozgást végző pot Ez azt jeleti, hogy a mozgás pályája

Részletesebben

4. Test feletti egyhatározatlanú polinomok. Klasszikus algebra előadás NE KEVERJÜK A POLINOMOT A POLINOMFÜGGVÉNNYEL!!!

4. Test feletti egyhatározatlanú polinomok. Klasszikus algebra előadás NE KEVERJÜK A POLINOMOT A POLINOMFÜGGVÉNNYEL!!! 4. Test feletti egyhatározatlaú poliomok Klasszikus algebra előadás Waldhauser Tamás 2013 április 11. Eddig a poliomokkal mit formális kifejezésekkel számoltuk, em éltük azzal a lehetőséggel, hogy x helyébe

Részletesebben

1. Sajátérték és sajátvektor

1. Sajátérték és sajátvektor 1. Sajátérték és sajátvektor Leképezés diagoális mátrixa. Kérdés Mely bázisba lesz egy traszformáció mátrixa diagoális? A Hom(V) és b 1,...,b ilye bázis. Ha [A] b,b főátlójába λ 1,...,λ áll, akkor A(b

Részletesebben

1 h. 3. Hogyan szól a számtani és a mértani közép közötti összefüggést kifejező tétel?

1 h. 3. Hogyan szól a számtani és a mértani közép közötti összefüggést kifejező tétel? 1. Fogalmazza meg az R -beli háromszög-egyelőtleségeket!,y R (i) +y + y (ii) -y - y 2. Mit mod ki a Beroulli-egyelőtleség? (i) (1+h) 1+ h ( h>-1) ( N*) (ii) (1+h) 1+2 h 1 ( N*) h 2 3. Hogya szól a számtai

Részletesebben

Gyakorló feladatok II.

Gyakorló feladatok II. Gyakorló feladatok II. Valós sorozatok és sorok Közgazdász szakos hallgatókak a Matematika B című tárgyhoz 2005. október Valós sorozatok elemi tulajdoságai F. Pozitív állítás formájába fogalmazza meg azt,

Részletesebben

min{k R K fels korlátja H-nak} a A : a ξ : ξ fels korlát A legkisebb fels korlát is:

min{k R K fels korlátja H-nak} a A : a ξ : ξ fels korlát A legkisebb fels korlát is: . A szupréum elv. = H R felülr l körlátos H fels korlátai között va legkisebb, azaz A és B a A és K B : a K Ekkor ξ-re: mi{k R K fels korlátja H-ak} } a A : a ξ : ξ fels korlát A legkisebb fels korlát

Részletesebben

MATOLCSI TAMÁS ANALÍZIS V.

MATOLCSI TAMÁS ANALÍZIS V. MATOLCSI TAMÁS ANALÍZIS V. Itegrálás 3 Tartalom A. VALÓS FÜGGVÉNYEK INTEGÁLÁSA I. MÉTÉK AZ INTEVALLUMOKON 1. Az itervallumok félgyűrűje................... 7 2. Az itervallumok gyűrűje...................

Részletesebben

Debreceni Egyetem. Kalkulus példatár. Gselmann Eszter

Debreceni Egyetem. Kalkulus példatár. Gselmann Eszter Debrecei Egyetem Természettudomáyi és Techológiai Kar Kalkulus példatár Gselma Eszter Debrece, 08 Tartalomjegyzék. Valós számsorozatok Elméleti áttekités........................................................

Részletesebben

A primitív függvény létezése. Kitűzött feladatok. határérték, és F az f egy olyan primitívje, amelyre F(0) = 0. Bizonyítsd be,

A primitív függvény létezése. Kitűzött feladatok. határérték, és F az f egy olyan primitívje, amelyre F(0) = 0. Bizonyítsd be, 6 A primitív üggvéy létezése A primitív üggvéy létezése Kitűzött eladatok. Határozd meg az a és b valós paraméterek értékét úgy hogy az : R ae + b üggvéyek létezze primitív üggvéye! >. Az : [ + [ + olytoos

Részletesebben

hidrodinamikai határátmenet

hidrodinamikai határátmenet Véletle közegű kizárási folyamat, hidrodiamikai határátmeet Diplomamuka Írta Horváth Aja Alkalmazott matematikus szak Témavezető: Nagy Katali Egyetemi doces Differeciálegyeletek Taszék Budapesti Műszaki

Részletesebben

1 k < n(1 + log n) C 1n log n, d n. (1 1 r k + 1 ) = 1. = 0 és lim. lim n. f(n) < C 3

1 k < n(1 + log n) C 1n log n, d n. (1 1 r k + 1 ) = 1. = 0 és lim. lim n. f(n) < C 3 Dr. Tóth László, Fejezetek az elemi számelméletből és az algebrából (PTE TTK, 200) Számelméleti függvéyek Számelméleti függvéyek értékeire voatkozó becslések A τ() = d, σ() = d d és φ() (Euler-függvéy)

Részletesebben

GRUBER TIBOR. ANALÍZIS III. Folytonosság

GRUBER TIBOR. ANALÍZIS III. Folytonosság GRUBER TIBOR ANALÍZIS III. Folytoosság 3 Tartalom A. A RENDEZETT SZÁM N-ESEK TERE I. K N TOPOLÓGIÁJÁNAK ALAPJAI 1. K N struktúrája........................ 7 2. Nyílt halmazok és zárt halmazok...............

Részletesebben

A1 Analízis minimumkérdések szóbelire 2014

A1 Analízis minimumkérdések szóbelire 2014 A1 Aalízis miimumkérdések szóbelire 2014 Halmazelmélet és komplex számok 1. Halmaz, metszet, uió, külöbség halmaz: em defiiált alapfogalom o jelölés: A, B halmazok; a A; a em B (em defiiáljuk) o üreshalmaz:

Részletesebben

Integrálás sokaságokon

Integrálás sokaságokon Itegrálás sokaságoko I. Riema-itegrál R -e Jorda-mérték haszálható ehhez: A R eseté c(a)=0, ha 0 eseté létezek C 1,,C s kockák hogy A C1 Cs és s i 1 c C i defiíció: D ullmértékű R itegrálási tartomáy,

Részletesebben

Függvényhatárérték-számítás

Függvényhatárérték-számítás Függvéyhatárérték-számítás I Függvéyek véges helye vett véges határértéke I itervallumo, ha va olya k valós szám, melyre az I itervallumo, ha va olya K valós szám, melyre I itervallumo, ha alulról és felülről

Részletesebben

Kalkulus II., második házi feladat

Kalkulus II., második házi feladat Uger Tamás Istvá FTDYJ Név: Uger Tamás Istvá Neptu: FTDYJ Web: http://maxwellszehu/~ugert Kalkulus II, második házi feladat pot) Koverges? Abszolút koverges? ) l A feladat teljese yilvávalóa arra kívácsi,

Részletesebben

hogy alkalmas konstrukcióval megadható-e olyan sztochasztikus folyamat, melynek ezek

hogy alkalmas konstrukcióval megadható-e olyan sztochasztikus folyamat, melynek ezek Wieer folyamatok A következő két feladat azt mutatja, hogy az az eseméy, hogy egy sztochasztikus folyamat folytoos trajektóriájú-e vagy sem em határozható meg a folyamat véges dimeziós eloszlásai segítségével,

Részletesebben

Fourier sorok FO 1. Trigonometrikus. A diákon megjelenő szövegek és képek csak a szerző (Kocsis Imre, DE MFK) engedélyével használhatók fel!

Fourier sorok FO 1. Trigonometrikus. A diákon megjelenő szövegek és képek csak a szerző (Kocsis Imre, DE MFK) engedélyével használhatók fel! Fourier sorok FO Trigoometrikus Fourier sorok FO Trigoometrikus redszer Defiíció: trigoometrikus redszer Az {, cos x, si x, cos x, si x, cos 3x, si 3x, } függvéyekből álló (végtele sok függvéyt tartalmazó)

Részletesebben

f (M (ξ)) M (f (ξ)) Bizonyítás: Megjegyezzük, hogy konvex függvényekre mindig létezik a ± ben

f (M (ξ)) M (f (ξ)) Bizonyítás: Megjegyezzük, hogy konvex függvényekre mindig létezik a ± ben Propositio 1 (Jese-egyelőtleség Ha f : kovex, akkor tetszőleges ξ változóra f (M (ξ M (f (ξ feltéve, hogy az egyelőtleségbe szereplő véges vagy végtele várható értékek létezek Bizoyítás: Megjegyezzük,

Részletesebben

( a b)( c d) 2 ab2 cd 2 abcd 2 Egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn

( a b)( c d) 2 ab2 cd 2 abcd 2 Egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn Feladatok közepek közötti egyelőtleségekre (megoldások, megoldási ötletek) A továbbiakba szmk=számtai-mértai közép közötti egyelőtleség, szhk=számtaiharmoikus közép közötti egyelőtleség, míg szk= számtai-égyzetes

Részletesebben

Függvények határértéke 69. III. Függvények határértéke

Függvények határértéke 69. III. Függvények határértéke Függvéyek határértéke 69 A határérték értelmezése III Függvéyek határértéke Ebbe a fejezetbe taulmáyozi fogjuk a függvéy határértékét egy potba A feladat így fogalmazható meg: Ha adott az f : D valós változójú

Részletesebben

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21.

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21. Statisztika 1 zárthelyi dolgozat 011 március 1 1 Legye X = X 1,, X 00 függetle mita b paraméterű Poisso-eloszlásból b > 0 Legye T 1 X = X 1+X ++X 100, T 100 X = X 1+X ++X 00 00 a Milye a számra igaz, hogy

Részletesebben

Kalkulus gyakorlat - Megoldásvázlatok

Kalkulus gyakorlat - Megoldásvázlatok Kalkulus gyakorlat - Megoldásvázlatok Fizika BSc I/. gyakorlat. Tétel Newto Leibiz. Ha f folytoos az a, b] itervallumo és F primitív függvéye f-ek, akkor b a f F b F a.. Számítsuk ki az alábbi racioális

Részletesebben

Draft version. Use at your own risk!

Draft version. Use at your own risk! BME Matematika Itézet Aalízis Taszék Adai Attila Bevezető aalízispéldák példatár éháy BSc-s órához 8 Tartalomjegyzék. Halmazalgebra. Teljes idukció 3. Relációk, függvéyek 3 4. Számosságok 6 5. A valós

Részletesebben

194 Műveletek II. MŰVELETEK. 2.1. A művelet fogalma

194 Műveletek II. MŰVELETEK. 2.1. A művelet fogalma 94 Műveletek II MŰVELETEK A művelet fogalma Az elmúlt éveke már regeteg művelettel találkoztatok matematikai taulmáyaitok sorá Először a természetes számok összeadásával találkozhattatok, már I első osztálya,

Részletesebben

10 Norma. Vektornorma. = x T x, ha x R n, (10.1)

10 Norma. Vektornorma. = x T x, ha x R n, (10.1) 0 Norma A mátrixok bizoyos tulajdoságaiak például sorozataik kovergeciájáak vizsgálatába haszosak az olya meyiségek, melyek a köztük lévő külöbségeket a távolságra emlékeztető módo mérik Ehhez az abszolút

Részletesebben

18. Valószín ségszámítás. (Valószín ségeloszlások, függetlenség. Valószín ségi változók várható

18. Valószín ségszámítás. (Valószín ségeloszlások, függetlenség. Valószín ségi változók várható 8. Valószí ségszámítás. (Valószí ségeloszlások, függetleség. Valószí ségi változók várható értéke, magasabb mometumok. Kovergeciafajták, kapcsolataik. Borel-Catelli lemmák. Nagy számok gyege törvéyei.

Részletesebben

Kalkulus szigorlati tételsor Számítástechnika-technika szak, II. évfolyam, 2. félév

Kalkulus szigorlati tételsor Számítástechnika-technika szak, II. évfolyam, 2. félév Kalkulus szigorlati tételsor Számítástechika-techika szak, II. évfolyam,. félév Sorozatok: 1. A valós számoko értelmezett műveletek és reláció tulajdoságai. Számok abszolút értéke, itervallumok. Számhalmazok

Részletesebben

BSc Analízis I. előadásjegyzet

BSc Analízis I. előadásjegyzet BSc Aalízis I. előadásjegyzet 2009/200. őszi félév Sikolya Eszter ELTE TTK Alkalmazott Aalízis és Számításmatematikai Taszék 200. április 30. ii Tartalomjegyzék Előszó v. Bevezetés.. Logikai állítások,

Részletesebben

Határértékszámítás. 1 Határátmenet Tétel. (Nevezetes sorozatok) (a) n, n 2,... n α (α > 0), 1 n 0, 1. 0 (α > 0), (b) n 2 0,... 1.

Határértékszámítás. 1 Határátmenet Tétel. (Nevezetes sorozatok) (a) n, n 2,... n α (α > 0), 1 n 0, 1. 0 (α > 0), (b) n 2 0,... 1. Határátmeet Határértékszámítás.. Tétel. (Nevezetes sorozatok) 005..5 Készítette: Dr. Toledo Rodolfo (a)... α (α > 0) (b) (c) 0 0... 0 (α > 0) α q (d) c (c > 0) ha q > = ha q = 0 ha q < diverges korlátos

Részletesebben

Metrikus terek. továbbra is.

Metrikus terek. továbbra is. Metrius tere továbbra is. Defiíció: Legye X egy halmaz, d : X X R egy függvéy. Azt modju, hogy d metria (távolság), ha.. 3. 4. d d d d x, x 0, x, y 0 x y, x, y dy, x, x, z dx, y dy, z. Az X halmazt a d

Részletesebben

Numerikus sorok. Kónya Ilona. VIK, Műszaki Informatika ANALÍZIS (1) Oktatási segédanyag

Numerikus sorok. Kónya Ilona. VIK, Műszaki Informatika ANALÍZIS (1) Oktatási segédanyag VIK, Műszaki Iformatika ANALÍZIS Numerikus sorok Oktatási segédayag A Villamosméröki és Iformatikai Kar műszaki iformatikus hallgatóiak tartott előadásai alapjá összeállította: Fritz Józsefé dr. Kóya Iloa

Részletesebben

NUMERIKUS SOROK II. Ebben a részben kizárólag a konvergencia vizsgálatával foglalkozunk.

NUMERIKUS SOROK II. Ebben a részben kizárólag a konvergencia vizsgálatával foglalkozunk. NUMERIKUS SOROK II. Ebbe a részbe kizárólag a kovergecia vizsgálatával foglalkozuk. SZÜKSÉGES FELTÉTEL Ha pozitív (vagy em egatív) tagú umerikus sor, akkor a kovergecia szükséges feltétele, hogy lim a

Részletesebben

Analízis I. gyakorlat

Analízis I. gyakorlat Aalízis I. gyakorlat Kocsis Albert Tihamér, Németh Adriá 06. március 4. Tartalomjegyzék Előszó.................................................... Sorozatok és sorok.............................................

Részletesebben

2. fejezet. Számsorozatok, számsorok

2. fejezet. Számsorozatok, számsorok . fejezet Számsorozatok, számsorok .. Számsorozatok és számsorok... Számsorozat megadása, határértéke Írjuk fel képlettel az alábbi sorozatok -dik elemét! mooto, korlátos, illetve koverges-e! Vizsgáljuk

Részletesebben

ANALÍZIS 1. I. VIZSGA január 11. Mérnök informatikus szak α-variáns Munkaidő: 90 perc., vagyis z 2 1p = i 1p = ( cos 3π 2 2

ANALÍZIS 1. I. VIZSGA január 11. Mérnök informatikus szak α-variáns Munkaidő: 90 perc., vagyis z 2 1p = i 1p = ( cos 3π 2 2 ANALÍZIS. I. VIZSGA. jauár. Mérök iformatikus szak α-variás Mukaidő: perc. feladat pot) Adja meg az z 4 i)z i egyelet összes megoldását. i + i) + 4i + 4 i +, vagyis z p i p cos 3 + i si ) 3 vagy z p i

Részletesebben

Kitűzött feladatok Injektivitás és egyéb tulajdonságok 69 KITŰZÖTT FELADATOK

Kitűzött feladatok Injektivitás és egyéb tulajdonságok 69 KITŰZÖTT FELADATOK Kitűzött feladatok Ijektivitás és egyéb tulajdoságok 69 1. KITŰZÖTT FELADATOK Határozd meg az összes szigorúa mooto f:z Z függvéyt, amely teljesíti az f ( xy) = f ( y), x, y Z összefüggést és létezik k

Részletesebben

Wiener-folyamatok definiciója. A funkcionális centrális határeloszlástétel. Norbert Wienerre, a második pedig egy Brown nevű XIX. században élt angol

Wiener-folyamatok definiciója. A funkcionális centrális határeloszlástétel. Norbert Wienerre, a második pedig egy Brown nevű XIX. században élt angol Wieer-folyamatok defiiciója. A fukcioális cetrális határeloszlástétel. A valószíűségszámítás egyik agyo fotos fogalma a Wieer-folyamat, amelyet Browmozgásak is hívak. Az első elevezés e fogalom első matematikailag

Részletesebben

Analízis feladatgy jtemény II.

Analízis feladatgy jtemény II. Oktatási segédayag a Programtervez matematikus szak Aalízis I. tatárgyához (003004. taév szi félév) Aalízis feladatgy jteméy II. Összeállította Szili László 003 Tartalomjegyzék I. Feladatok 3. Valós sorozatok.......................................

Részletesebben

Feladatok megoldása. Diszkrét matematika I. Beadandó feladatok. Bujtás Ferenc (CZU7KZ) December 14, feladat: (A B A A \ C = B)

Feladatok megoldása. Diszkrét matematika I. Beadandó feladatok. Bujtás Ferenc (CZU7KZ) December 14, feladat: (A B A A \ C = B) Diszkrét matematika I. Beadadó feladatok Bujtás Ferec (CZU7KZ) December 14 014 Feladatok megoldása 1..1-6. feladat: (A B A A \ C = B) A B A = A \ C = B igazolása: A B A = B \A = Ø = B = A B (Mivel a B-ek

Részletesebben

A2 Vektorfüggvények minimumkérdések szóbelire 2015

A2 Vektorfüggvények minimumkérdések szóbelire 2015 A2 Vektorfüggvéyek miimumkérdések szóbelire 215 Lieáris algebra I. 1. Csoport, gyűrű, test félcsoport: olya halmaz, melybe a kétváltozós műveletek asszociatívak (pl. természetes számok eseté az összeadás)

Részletesebben

Lineáris kódok. u esetén u oszlopvektor, u T ( n, k ) május 31. Hibajavító kódok 2. 1

Lineáris kódok. u esetén u oszlopvektor, u T ( n, k ) május 31. Hibajavító kódok 2. 1 Lieáris kódok Defiíció. Legye SF q. Ekkor S az F q test feletti vektortér. K lieáris kód, ha K az S k-dimeziós altere. [,k] q vagy [,k,d] q. Jelölések: F u eseté u oszlopvektor, u T (, k ) q sorvektor.

Részletesebben

1. Absztrakt terek 1. (x, y) x + y X és (λ, x) λx X. műveletek értelmezve vannak, és amelyekre teljesülnek a következő axiómák:

1. Absztrakt terek 1. (x, y) x + y X és (λ, x) λx X. műveletek értelmezve vannak, és amelyekre teljesülnek a következő axiómák: 1. Absztrakt terek 1 1. Absztrakt terek 1.1. Lineáris terek 1.1. Definíció. Az X halmazt lineáris térnek vagy vektortérnek nevezzük a valós számtest (komplex számtest) felett, ha bármely x, y X elemekre

Részletesebben

8.1. A rezgések szétcsatolása harmonikus közelítésben. Normálrezgések. = =q n és legyen itt a potenciál nulla. q i j. szimmetrikus. q k.

8.1. A rezgések szétcsatolása harmonikus közelítésben. Normálrezgések. = =q n és legyen itt a potenciál nulla. q i j. szimmetrikus. q k. 8. KIS REZGÉSEK STABIL EGYENSÚLYI HELYZET KÖRÜL 8.. A rezgések szétcsatolása harmoikus közelítésbe. Normálrezgések Egyesúlyi helyzet: olya helyzet, amelybe belehelyezve a redszert (ulla kezdősebességgel),

Részletesebben

INJEKTIVITÁS ÉS EGYÉB TULAJDONSÁGOK MEGOLDOTT FELADATOK

INJEKTIVITÁS ÉS EGYÉB TULAJDONSÁGOK MEGOLDOTT FELADATOK Megoldott feladatok Ijektivitás és egyéb tulajdoságok 59 ) INJEKTIVITÁS ÉS EGYÉB TULAJDONSÁGOK MEGOLDOTT FELADATOK Határozd meg azt az f:r R függvéyt, amelyre f ( f ( ) x R és a g:r R g ( = x f ( függvéy

Részletesebben

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Számsorozatok, vektorsorozatok konvergenciája Def.: Számsorozatok értelmezése:

Részletesebben

megoldásvázlatok Kalkulus gyakorlat Fizika BSc I/1, 1. feladatsor 1. Rajzoljuk le a számegyenesen az alábbi halmazokat!

megoldásvázlatok Kalkulus gyakorlat Fizika BSc I/1, 1. feladatsor 1. Rajzoljuk le a számegyenesen az alábbi halmazokat! megoldásvázlatok Fizika BSc I/,. feladatsor. Rajzoljuk le a számegyeese az alábbi halmazokat! a { R < 5}, b { R 4}, c { Z 4}, d { Q < 4 6}, e { N 3 }.. Igazak-e az alábbi állítások? Adjuk meg az állítások

Részletesebben

Vektorterek. =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott

Vektorterek. =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott Vektorterek =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott 40. Alteret alkotnak-e a valós R 5 vektortérben a megadott részhalmazok? Ha igen, akkor hány dimenziósak? (a) L = { (x 1, x 2, x 3, x 4, x 5 ) x 1 = x 5,

Részletesebben

Lineáris leképezések (előadásvázlat, szeptember 28.) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla

Lineáris leképezések (előadásvázlat, szeptember 28.) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla Lineáris leképezések (előadásvázlat, 2012. szeptember 28.) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla Ennek az előadásnak a megértéséhez a következő fogalmakat kell tudni: homogén lineáris egyenletrendszer és

Részletesebben

Analízis. 1. fejezet Normált-, Banach- és Hilbert-terek. 1. Definíció. (K n,, ) vektortér, ha X, Y, Z K n és a, b K esetén

Analízis. 1. fejezet Normált-, Banach- és Hilbert-terek. 1. Definíció. (K n,, ) vektortér, ha X, Y, Z K n és a, b K esetén 1. fejezet Analízis 1.1. Normált-, Banach- és Hilbert-terek. Zártés teljes ortonormált rendszer. Fourier-sor. Riesz-Fischer tétel Hilbert-térben. Szeparábilis Hilbert terek izomorfiája. 1.1.1. Normált-,

Részletesebben

FELADATOK A KALKULUS C. TÁRGYHOZ

FELADATOK A KALKULUS C. TÁRGYHOZ FELADATOK A KALKULUS C. TÁRGYHOZ. HALMAZOK RELÁCIÓK FÜGGVÉNYEK. Bizoyítsuk be a halmaz-műveletek alapazoosságait! 2. Legye adott az X halmaz legye A B C X. Ha A B := (A B) (B A) akkor bizoyítsuk be hogy

Részletesebben

Matematika szigorlat (A1-A2-A3)

Matematika szigorlat (A1-A2-A3) Matematika szigorlat (A1-A2-A3) szóbeli kérdések kidolgozás ikkel, 2014-2016 Felhaszált források: 1. Szilágyi Brigitta előadásai készült saját jegyzet 2. Obádovics J. Gyula, Szarka Zoltá Felsőbb matematika

Részletesebben

ELTE TTK Budapest, január

ELTE TTK Budapest, január Valószíűségszámítás Arató Miklós előadásai alapjá Készítették: Martiek László Tassy Gergely ELTE TTK Budapest, 008. jauár Typeset by L A TEX . el adás 007. IX.. szerda Klasszikus (kombiatorikus valószí

Részletesebben

17. Lineáris algebra

17. Lineáris algebra 1. oldal 17. Lieáris algebra 17.1 Vektorterek Defiíció: egy K test fölötti V vektortér egy olya struktúra, melybe V kommutatív csoport és az ú. skalárral szorzás, KVV, disztributív a K-beli összeadásra

Részletesebben

f(n) n x g(n), n x π 2 6 n, σ(n) n x

f(n) n x g(n), n x π 2 6 n, σ(n) n x Számelméleti függvéyek extremális agyságredje Dr. Tóth László 2006 Bevezetés Ha számelméleti függvéyek, l. multilikatív vagy additív függvéyek agyságredjét vizsgáljuk, akkor először általába az adott függvéy

Részletesebben

VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER október 15. Irodalom. További ajánlott feladatok

VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER október 15. Irodalom. További ajánlott feladatok VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER 2004. október 15. Irodalom A fogalmakat, definíciókat illetően két forrásra támaszkodhatnak: ezek egyrészt elhangzanak az előadáson, másrészt megtalálják

Részletesebben

1. Házi feladat. Határidő: I. Legyen f : R R, f(x) = x 2, valamint. d : R + 0 R+ 0

1. Házi feladat. Határidő: I. Legyen f : R R, f(x) = x 2, valamint. d : R + 0 R+ 0 I. Legyen f : R R, f(x) = 1 1 + x 2, valamint 1. Házi feladat d : R + 0 R+ 0 R (x, y) f(x) f(y). 1. Igazoljuk, hogy (R + 0, d) metrikus tér. 2. Adjuk meg az x {0, 3} pontok és r {1, 2} esetén a B r (x)

Részletesebben

Számsorozatok. 1. Alapfeladatok december 22. sorozat határértékét, ha. 1. Feladat: Határozzuk meg az a n = 3n2 + 7n 5n létezik.

Számsorozatok. 1. Alapfeladatok december 22. sorozat határértékét, ha. 1. Feladat: Határozzuk meg az a n = 3n2 + 7n 5n létezik. Számsorozatok 2015. december 22. 1. Alapfeladatok 1. Feladat: Határozzuk meg az a 2 + 7 5 2 + 4 létezik. sorozat határértékét, ha Megoldás: Mivel egy tört határértéke a kérdés, ezért vizsgáljuk meg el

Részletesebben

18. Differenciálszámítás

18. Differenciálszámítás 8. Differeciálszámítás I. Elméleti összefoglaló Függvéy határértéke Defiíció: Az köryezetei az ] ε, ε[ + yílt itervallumok, ahol ε > tetszőleges. Defiíció: Az f függvéyek az véges helye vett határértéke

Részletesebben

Sorozatok október 15. Határozza meg a következ sorozatok határértékeit!

Sorozatok október 15. Határozza meg a következ sorozatok határértékeit! Sorozatok 20. október 5. Határozza meg a következ sorozatok határértékeit!. Zh feladat:vizsgálja meg mootoitás és korlátosság szerit az alábbi sorozatot! a + ha ; 2; 5 Mootoitás eldötéséhez vizsgáljuk

Részletesebben

Bevezető analízis II. példatár

Bevezető analízis II. példatár Bevezető aalízis II. példatár Gémes Margit, Szetmiklóssy Zoltá Eötvös Lorád Tudomáyegyetem Természettudomáyi Kar Matematikai Itézet 06. ovember 3. Tartalomjegyzék. Bizoyítási módszerek, valós számok 3..

Részletesebben

f(x) vagy f(x) a (x x 0 )-t használjuk. lim melyekre Mivel itt ɛ > 0 tetszőlegesen kicsi, így a a = 0, a = a, ami ellentmondás, bizonyítva

f(x) vagy f(x) a (x x 0 )-t használjuk. lim melyekre Mivel itt ɛ > 0 tetszőlegesen kicsi, így a a = 0, a = a, ami ellentmondás, bizonyítva 6. FÜGGVÉNYEK HATÁRÉRTÉKE ÉS FOLYTONOSSÁGA 6.1 Függvény határértéke Egy D R halmaz torlódási pontjainak halmazát D -vel fogjuk jelölni. Definíció. Legyen f : D R R és legyen x 0 D (a D halmaz torlódási

Részletesebben

Feladatok valós számsorozatokkal és sorokkal. 1.Feladatok valós számsorozatokkal

Feladatok valós számsorozatokkal és sorokkal. 1.Feladatok valós számsorozatokkal Simo Iloa: Feladatok valós számsorozatokkal Feladatok valós számsorozatokkal és sorokkal Írta és szerkesztette: Simo Iloa Lektorálta: Dr. Pap Margit.Feladatok valós számsorozatokkal A feladatgyűjteméy

Részletesebben

Funkcionálanalízis. n=1. n=1. x n y n. n=1

Funkcionálanalízis. n=1. n=1. x n y n. n=1 Funkcionálanalízis 2011/12 tavaszi félév - 2. előadás 1.4. Lényeges alap-terek, példák Sorozat terek (Folytatás.) C: konvergens sorozatok tere. A tér pontjai sorozatok: x = (x n ). Ezen belül C 0 a nullsorozatok

Részletesebben

1. Adatok közelítése. Bevezetés. 1-1 A közelítő függvény

1. Adatok közelítése. Bevezetés. 1-1 A közelítő függvény Palácz Béla - Soft Computig - 11-1. Adatok közelítése 1. Adatok közelítése Bevezetés A természettudomáyos feladatok megoldásához, a vizsgált jeleségek, folyamatok főbb jellemzői közötti összefüggések ismeretére,

Részletesebben

Véges csoportok mint belső szimmetriák kvantumtérelméleti rács modellekben. Témavezető: Szlachányi Kornél, KFKI RMKI

Véges csoportok mint belső szimmetriák kvantumtérelméleti rács modellekben. Témavezető: Szlachányi Kornél, KFKI RMKI Véges csoportok mit belső szimmetriák kvatumtérelméleti rács modellekbe Balázs Márto V. fizikus, ELTE TTK Témavezető: Szlacháyi Korél, KFKI RMKI Bevezetés A fizikába redkívül fotos a csoportok szerepe,

Részletesebben

Diszkrét matematika gyakorlat 1. ZH október 10. α csoport

Diszkrét matematika gyakorlat 1. ZH október 10. α csoport Diszkrét matematika gyakorlat 1. ZH 2016. október 10. α csoport 1. Feladat. (5 pont) Adja meg az α 1 β szorzatrelációt, amennyiben ahol A {1, 2, 3, 4}. α {(1, 2), (1, 3), (2, 1), (3, 1), (3, 4), (4, 4)}

Részletesebben

10.M ALGEBRA < <

10.M ALGEBRA < < 0.M ALGEBRA GYÖKÖS KIFEJEZÉSEK. Mutassuk meg, hogy < + +... + < + + 008 009 + 009 008 5. Mutassuk meg, hogy va olya pozitív egész szám, amelyre 99 < + + +... + < 995. Igazoljuk, hogy bármely pozitív egész

Részletesebben

3.4. gyakorlat. Matematika B1X február 1819.

3.4. gyakorlat. Matematika B1X február 1819. 3.4. gyakorlat Matematika B1X 2003. február 1819. 1. A harmadik el adás (II. 17.) 1.1. Számosság Egyel számosságú halmazok. Véges, megszámlálhatóa végtele és kotiuum számosságú halmazok. Hatváyhalmaz számossága

Részletesebben

Vektorterek. Több esetben találkozhattunk olyan struktúrával, ahol az. szabadvektorok esetében, vagy a függvények körében, vagy a. vektortér fogalma.

Vektorterek. Több esetben találkozhattunk olyan struktúrával, ahol az. szabadvektorok esetében, vagy a függvények körében, vagy a. vektortér fogalma. Vektorterek Több esetben találkozhattunk olyan struktúrával, ahol az összeadás és a (valós) számmal való szorzás értelmezett, pl. a szabadvektorok esetében, vagy a függvények körében, vagy a mátrixok esetében.

Részletesebben

Komplex számok (el adásvázlat, 2008. február 12.) Maróti Miklós

Komplex számok (el adásvázlat, 2008. február 12.) Maróti Miklós Komplex számok el adásvázlat, 008. február 1. Maróti Miklós Eek az el adásak a megértéséhez a következ fogalmakat kell tudi: test, test additív és multiplikatív csoportja, valós számok és tulajdoságaik.

Részletesebben

Önadjungált és lényegében önadjungált operátorok

Önadjungált és lényegében önadjungált operátorok Molnár András Önadjungált és lényegében önadjungált operátorok Szakdolgozat Témavezet : Tarcsay Zsigmond adjunktus Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar 2016 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés

Részletesebben

Valós és funkcionálanalízis

Valós és funkcionálanalízis Matematika taozatok. Kedd 13:3 Marx-terem 1. Baják Szabolcs (DE TTK). Baloh Ferec (SZTE TTK) 3. Glavosits Tamás (DE TTK) 4. Mészáros Fruzsia (DE TTK) 5. Mező Istvá (DE TTK) 6. Naszódi Gerely (ELTE TTK)

Részletesebben

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA)

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) O k t a t á s i H i v a t a l A 5/6 taévi Országos Középiskolai Taulmáyi Versey első forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató A 5 olya égyjegyű szám, amelyek számjegyei

Részletesebben

Matematika A2 tételek

Matematika A2 tételek Matematika A2 tételek. Tétel Csoport: Defiíció: Legye A olya halamaz, amelye értelmezve va egy * művelet. Akkor modjuk, hogy A csoportot akkor a * műveletre ézve, ha Gyűrű: - a * művelet asszociatív -

Részletesebben