A CSALÁDI HÁTTÉR HATÁSA A GYERMEK VISELKEDÉSÉRE SURÁNYI KRISZTINA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A CSALÁDI HÁTTÉR HATÁSA A GYERMEK VISELKEDÉSÉRE SURÁNYI KRISZTINA"

Átírás

1 A CSALÁDI HÁTTÉR HATÁSA A GYERMEK VISELKEDÉSÉRE SURÁNYI KRISZTINA

2 Mennyire számít egy kisgyermek magatartásában a családi háttér? Ötlettár Mennyire kell bevonni a gyermek szüleit az óvodapedagógiába? Számít-e, ha a gyermek óvoda előtt már járt bölcsődébe? Hogyan lehet megszerettetni a gyermekkel az óvodát? Hogyan integrálják/integrálódik a magatartászavaros gyermek? Hogyan szocializálódik a kisgyermek az óvónő segítségével valamint egyedül? Játszik-e valamiben fontos szerepet az a tény, hogy a gyermeknek van-e testvére vagy nincs? Mennyire játszanak fontos szerepet a készségfejlesztő játékok az óvodáskor első szakaszaiban (3 éves korban), és mennyire a későbbiekben (5 éves korban)? Milyen módon tanulja meg a gyermek a fegyelmet? Melyik az előnyösebb: 3 éves kórtól vagy 5 éves kortól óvodába kerülni, előbb vagy később küldeni a gyermeket iskolába? Van-e különbség a kisgyermek személyének alakulásában attól függően, hogy magán- vagy normálóvodába járt?

3 A CSALÁDI HÁTTÉR KIHATÁSA A GYERMEK SZOCIALIZÁCIÓJÁRA, VISELKEDÉSÉRE, KAPCSOLATAIRA AZ ÓVODÁBAN Absztrakt Témakörök: kisgyermek, óvoda, család, szocializáció Kulcsszavak: óvoda, gyermeki személy, viselkedés, családi háttér (státusz, családmodell) Mint minden korosztálynak, a kisgyermeknek is megvan a maga társadalma, ez az óvoda. A kisgyermek nem önálló ember, nagy hatással van rá közvetlen környezete, amely nem más, mint a családja. Egyéni témámban azt szeretném feldolgozni, milyen hatással van a gyermek maga társadalmán belüli viselkedésére az, ha összetartó családból jön, ha csonkacsaládból jön, ha vannak testvérei, ha családi tragédia árnyékolja be a napjaikat, ha foglalkoznak vele a szülei, vagy ha nem szeretetteljesen bánnak vele otthon, milyen viselkedési attitűdöket vesz át a szüleitől, és melyek hatnak csak közvetve a kapcsolatainak építésére és milyenségére. Manapság ez fontos kérdés, hiszen a család által közvetített értékek rendkívül meghatározzák a gyermek egészét, aki majdan a jövő nemzedékévé válik.

4 SZAKIRODALMI LISTA Buda Béla (1995): A személyiségfejlődés és a nevelés szociálpszichológiája. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. Dombi Alice - Oláh János - Varga István (szerk.) (2004): A neveléselmélet alapkérdései. Gyula, APC Stúdió. Horváth-Szabó Katalin (2011): A házasság és a család belső világa. Budapest, SE Mentálhigiéné Intézet: Párbeszéd (Dialógus) Alapítvány Ján Grác (1979): Értsük meg a gyermeket! Budapest, Tankönyvkiadó. Pálhegyi Ferenc (2009): Keresztyén házasság. Budapest, Református Kálvin Kiadó. Popper Péter Ranschburg Jenő Vekerdy Tamás (2005): Sorsdöntő találkozások: szülők és gyermekek. Budapest, Saxum Kiadó. Ranschburg Jenő Popper Péter (1978): Személyiségünk titkai. Budapest, RTV- Minerva. Ranschburg Jenő (1995): Félelem, harag, agresszió. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó. Solymos Katalin: A családi szocializáció jellemzői. In: Kollár Katalin N. Szabó Éva (szerk.) (2004): Pszichológia pedagógusoknak. Budapest, Osiris Kiadó. Solymos Katalin: Fejlődés és szocializáció. In: Kollár Katalin N. Szabó Éva (szerk.) (2004): Pszichológia pedagógusoknak. Budapest, Osiris Kiadó.

5 Galambos Katalin (2009): A fejlődéslélektan és a szocializáció alapjai. Budapest, Műszaki Könyvkiadó. Teleki Béla (2000): Kézikönyv a családról. Kecskemét, Korda. Vekerdy Tamás (2008): Az óvoda és az első iskolai évek - a pszichológus szemével. Budapest, Saxum. Velkey László (1984): Gyermekeink gondozása, nevelése. Budapest, Medicina Könyvkiadó. Virginia Satir (1993): A család együttélésének művészete. Budapest, BFI.

6 GONDOLATI TÉRKÉP

7 HOSPITÁLÁS KEREKERDŐ ÓVODA A csoport neve: Katica csoport Létszáma: 25 fő; a hospitálás napján jelen volt: 22 fő Nemi eloszlás: 15 lány, 10 fiú; a hospitálás napján jelen volt: 13 lány, 9 fiú SNI gyermekek száma: 1 fiú JÁTÉKMEGFIGYELÉS Helyszín: Kerekerdő óvoda, 1202, Mártonffy utca , csoportszoba Időpont: május 11., 8:47 8:51 Résztvevők: 3 lány, 4-4,5 évesek, nevezzük őket Katinak, Boginak, Szilvinek. A szituáció körülményei: Szabad játék ideje. Bogi és Szilvi az építőkockás sarokban játszik. Kati először odajön hozzám, megkérdezi: Megnézed, hogyan játszom? Azt válaszolom: Persze!, ő pedig odamegy a már játszó két kislányhoz a terem tőlem távolabb eső sarkába, ezért közelebb mentem hozzájuk. A megfigyelt játék: Kati bekapcsolódik a konstruáló játékba, őt beengedik a játszó lányok, és Kati újabb elemeket hozzáadva építi azt. Közben beszélnek mindhárman, de kevés a kapcsolat köztük, mindenki a maga részét építi. Kb. 2 perc elteltével Bogi azt mondta, amint egy építőelemet helyezett el: Ez lesz a királylány szobája. Kati viszont azt reagálta rá: Nem! Nem itt lesz! Hanem itt lesz! és egy építőkockát helyezett a már felépített kockák egy másik területére. Bogi reakciója erre az volt, hogy bár elfogadta Kati tettét, a sajátját is végrehajtotta, és azt mondta: Akkor az én királylányomnak itt lesz a szobája. Kati azonban nem akarta engedni, így először szóban hívta fel rá a figyelmet, hogy Bogi szedje le az építőkockáját, majd amikor Bogi nem volt rá hajlandó, akkor Kati lelökte onnan. Bogi mérges lett, megfogta a kockáját, és vissza akarta tenni oda, ahova eredetileg is szánta, de Kati kijelentette, hogy Nem!. Bogi még próbálkozott egy ideig, azt mondta: Legyen két királylány, és az enyém itt fog lakni!, de Kati nem akarta engedni. Szilvi viszont nem akart belefolyni a vitába, ezért csak nézte a jelenetet. Boginak nem tetszett a szituáció, ezért kilépett belőle, elment az orvosos játékokhoz. Szilvi továbbépített, Kata viszont zavartnak tűnt. Ezután az egyik

8 építőkockával azt kezdte el játszani, hogy az egy kisautó, majd amikor megunta, ő is odébbállt. Megjegyzendő: Szilvi testvére fogyatékos, ő maga visszahúzódó kislány, legtöbbször egyedül játszik akkor is, ha többiekkel együtt van, ettől függetlenül sok játékkal játszik. Bogi családi háttere az óvodapedagógus szerint rendben van, nincs különösebb probléma otthon. Kati szülei viszont elváltak, az óvodapedagógus úgy tudja, szülei sokat veszekedtek, és megfigyelése szerint Kati agresszív viselkedésre hajlamos, nem mindig szófogadó, gyakran provokálja a másik gyereket, és szeretne irányítani. Az óvodapedagógus az aznap délután tartandó ünnepségre készült, így erre a helyzetre nem figyelt fel. Mit tanulhatunk ebből a szituációból? Az általában visszahúzódóan viselkedő kislány most sem avatkozott közbe, pedig konfliktushelyzet bontakozott ki körülötte, viszont nem is ment el onnan, csak hagyta, hogy elmúljon. Az a kislány, akinek családja feltehetőleg harmonikusan működik, felajánlott egy kompromisszumos megoldást, hajlandó volt a helyzet megoldására. Az a kislány viszont, akinek családi háttere problémásnak mondható, nem hajlott a felajánlott kompromisszumos megoldásra, nem akarta elfogadni a másik ötletét, hanem a saját akaratát akarta véghezvinni, ehhez még a nyílt támadástól sem rettent vissza. A hirtelen felgyülemlett feszültségét úgy vezette le, hogy az építőkockával azt játszotta, az egy kisautó, így visszatért egy korábbi játékfejlődési szakaszhoz. Választott kutatási módszer: az óvodapedagógus véleményének kikérdezése az egyes gyermekek családi hátteréről, majd a gyermekek megfigyelése, tudatos észlelése. Azért a megfigyelést választottam, mert az volt a feltételezésem, hogy a problémásabb családból jövő gyerekek játékában megfigyelhető valamilyen deviancia, így már a feltételezésből adódott a kutatási módszer, a téma jellegéből adódóan azonban elengedhetetlen az óvodapedagógus véleménye, háttérinformációi.

9 A választott módszer jellemzői: rövid ideig tartó, egyéni, közvetett megfigyelés. A megfigyelés szempontjai: az óvodapedagógus felhívta a figyelmemet azokra a gyerekekre, akikről úgy tudta, nehezebb családi hátterük van. Feltételezésem szerint ők játékban is deviánsabb viselkedést mutatnak, így az alábbi tényezőkre figyeltem: - Játék közben mutat-e haragot, agressziót - Funkciójának megfelelően használja-e a játékot - Van-e társas kapcsolata játék közben, ha igen, az mire irányul, és kimenetele szerint pozitív vagy negatív-e. Interjú a csoport óvodapedagógusával (Kerekerdő Óvoda): - Előző évekhez képest lát-e valamilyen változást azzal kapcsolatban, hogy milyen családi háttérrel érkeznek a gyerekek az óvodába? - Igen, jelentős változás figyelhető meg az elmúlt évben. Romlott a gyerekek családi háttere, és a gyerekek is agresszívebbek, nehezebben nevelhetőek. - Általában milyen családból érkezik a gyermek? - A legtöbb gyermek szülei elvált, vagy épp folyamatban van a válás, emiatt sokat veszekszenek gyakran a gyerek előtt is, aki a felgyülemlő feszültséggel nehezen tud mit kezdeni, még a játékában sem. De vannak olyan gyerekek is, akik jó családból érkeznek, velük nincs semmi baj. Könnyen szoktathatóak. - Van olyan gyerek, aki különösen kötődik Önhöz? - Nem, nem igazán. Csak a szokásos kötődés figyelhető meg. De olyan sincs, aki meg egyáltalán ne lenne velem kapcsolatban. - Rendben. Köszönöm szépen!

10 Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar A kisgyermekkor pedagógiája NBÁA-005/1 A családi háttér hatása a gyermek viselkedésére Szemináriumi dolgozat 2012 Oktató: Kerekes Valéria KEVLAAP.ELTE Készítette: Surányi Krisztina SUKTAAG.ELTE

11 Tartalomjegyzék A témaválasztás indoklása Sze mináriumi dolgozat: A családi háttér hatása a gyermek viselkedésére Össz egzés Felh asznált szakirodalom... 14

12 5.... Miért választottam ezt a témát? Szeretem megfigyelni az embereket, akár utazom, akár az utcán sétálok, munka vagy éppen játék közben, egy beszélgetés vagy egy konfliktus közepette. Gesztusaikból, mimikájukból sok mindenre következtethetünk: milyen a személyisége, hogyan reagálna egy-egy szituációban, jól érzi-e éppen magát vagy kikívánkozik az adott helyzetből. Számomra ezek fontos, ugyanakkor lenyűgöző dolgok is. Nézetem szerint személyiségünk nem merül ki pusztán a biológiailag öröklött tényezőkből rendkívüli módon befolyásol minket a környezetünk, de ami a legmeghatározóbb az életünkben, az a családunk, hiszen az ember egy bio-pszicho-.szociális lény. A családunkkal vagyunk nap mint nap, kisgyermekként ez az első közeg, ahol szocializálódunk. A család személyiségre való hatása bizonyított, mégis mindig rácsodálkozom, amikor a gyakorlatban találkozom ezzel a ténnyel. Mindig is nagyon érdekelt a családi légkör, nevelés problematikája. Vajon tényleg törvényszerű-e, hogy aki szeretetteljes családi légkörben nő fel, példaértékű életet fog élni, aki pedig nehéz családi körülmények közt élte gyermekkorát, tényleg hajlamosabb lesz-e a deviáns viselkedésre? Hogyan veszi át a gyermek az otthoni családmodellt, és ez hogyan mutatkozik meg az egyes helyzetekben? Valóban megállapítható, hogy a nyugodtan játszó gyermek családja harmonikus, szeretetteljes, az agresszívabb, elutasítóbb gyermek viselkedése hátterében pedig valamilyen családi probléma állhat? Vajon tényleg a családunk az, ami meghatároz minket egy életen át? Vajon a jó gyermekből tényleg szeretetteljes felnőtt lesz, a rossz kisgyermekkel pedig tényleg problémák lesznek a későbbiek folyamán is? Ennek eldőlésében mennyire van szerepe a családnak? Számomra izgalmas kérdések ezek. Tinédzser, felnőtt embereken látom, hogy a családjuk nagymértékben meghatározza őket. De vajon a gyermekeken hogyan mutatkozik meg a családjuk milyensége? Erre kerestem a választ projektem során. A családi háttér hatása a gyermek viselkedésére

13 A Szülők Kislexikona c. könyv definíciója alapján a család a következőképpen azonosítható be: A család a legalapvetőbb közösség, a két nemhez tartozó, egy háztartásban élő emberek szervezett együttélése, amely elsődlegesen házastársi kapcsolatra épül. ( ) A család társadalmi funkciói közül különösen hármat szoktunk kiemelni: 1. gazdasági funkció t (a család fenntartása, család szervezése), 2. biológiai és pedagógiai funkciót (utódok létrehozása és felnevelése), 3. a családtagok közötti egyensúlyt biztosító meggyőződésbeli és érzelmi funkciót (azonos vagy hasonló világnézeti alap, érzelmi harmónia). Kisgyermekként megtapasztaltuk, hogy a családunk az a hely, amely a biztonságot nyújtja számunkra, ahol vigaszt találunk, játszhatunk szabadon, mert anya mindig ott van, ha ő ott van, akkor semmi baj nem érhet. Amikor a kisgyermek megtapasztalja, hogy kap szabadságot, mégis törődnek vele, akármikor visszatér, szeretettel fogadják - ez egy jó anya-gyermek kapcsolat, ami annak válik alapjává, hogy a gyermek később nyílt legyen a világra: másik gyerekekre, új helyzetekre, ismeretlen dolgokra (Ranschburg, 1978). Harlow 1966-ban elvégzett majom-kísérlete is bemutatta: az anya és az utódja között nem pusztán testi kapcsolatnak kell kialakulnia, mert ahhoz, hogy az utód biztonságban érezze magát, szüksége van az érzelmi ingerekre is, a szeretetteljes kötődés pedig az egészséges személyiségfejlődés alapjául kell, hogy szolgáljon. A kísérletben megfigyelt kismajmok, amik anyukája egy szőrbábu és egy drótbábu volt, később agresszívek, félénkek lettek, hiszen bár ételt kaptak a pótanyáktól, semmi egyéb reakciót nem mutattak a kismajmok viselkedésére, mivel élettelenek voltak, sőt a későbbiek során az így felnőtt kismajmok nem gondozták utódjukat sem. Véleményem szerint ez a kísérlet az alapja annak, hogy mennyire meghatározza az utódot az anyával való kapcsolata. Emberekre kivetítve természetesen nem állhatunk meg pusztán az anya-gyerek kapcsolatnál, hiszen az apának is rendkívül fontos szerepe van, ő is a család tagja, érzelmileg neki is kötődnie kell a gyermekhez, és viszont (Buda, 1995). Mindezek után megállapítható, hogy a gyermek ép személyiségfejlődéséhez elengedhetetlen a harmonikus, elfogadó, szeretetteljes légkör, amit a két szülőnek kell biztosítania de ez nem tévesztendő össze azzal, hogy nem fordulhatnak elő viták, nézeteltérések, kisebb-nagyobb konfliktusok a családon belül. Azonban ha a fönt leírt

14 légkör biztosított, akkor a konfliktusok elrendezése is hasonló módon zajlik: egymást meghallgatják, segítenek, elmondhatják érzéseiket, a felek szabadsággal rendelkeznek. Ha az elfogadás biztosított, a gyermek is könnyebben él a kezébe akadó eszközökkel, bátrabban kipróbálja magát (Buda, 1995). Az alapvetően szükséges családi harmóniát azonban sok más körülmény, tényező is megbonthatja (Teleky, 2000). Elsőként a nem vagy rosszul kialakult kötődést kell megemlíteni. A sérült anya-gyermek kapcsolatnak többféle oka lehet: oka lehet egyrészről az anya elutasító magatartása vagy az ambivalens kötődése (a szeretete mellé negatív érzelem, pl. harag társul), másrészről az anya elvesztése (ez esetben az édesanya elhunyt, vagy pedig a gyermek állami intézetben nevelkedik). A kisgyermekre traumatizáló hatással van, ha magát a szülőt éri valamilyen érzelmi sokk, mert ez kihat a gyermekkel való kapcsolatára is; ha a szülők elválnak, hiszen az a biztonság, amit a két szülő együtt alakít ki, megbomlik; vagy a szülőknek rossz kapcsolata van egymással, esetleg családon belüli erőszak, szenvedélybetegség jelenik meg. Ezekben az esetekben a gyermek biztonságérzete mindenképpen sérül, a család harmóniája megbomlik. Nem érzi a határokat, nem érzi szabadnak sem magát, hiszen egy folytonos hiányérzet lép fel, olyan hiány érzete, ami nem valami konkrét történéshez, tárgyhoz, érzelemhez kapcsolható. A harmonikus családmodell mellett fontos megemlíteni a következő családmodelleket is, melyek káros hatással lehetnek a gyermek személyiségfejlődésére. Dr. Pálhegyi Ferenc gyógypedagógus, pszichológus szerint a következő családmodellek léteznek: a diktátor család, ahol az apát kell szolgálni, az anyakirálynő családja, ahol az anya a domináns fél, tőle függ a család (alá-fölérendelt szerepek a családon belül). A cipekedő modell az, ahol az anya minden fáradságot magára vállal, hiszen senki más nem csinálja meg helyette, de sem a nőies nő, sem a férfias férfi szerepét nem tanulja meg a gyermek. Az egyenlősdi családmodellben minden jogi alapon történik: a szülőknek joguk van önálló gondolatokhoz, bankszámlához, stb. a gyerekek viszont nem kapnak konkrét útbaigazítást, hiszen mindkét szülő mást mondhat a gyereknek. A veszekedő szülők modellje is egyértelműen negatív, hiszen azok az emberek pusztítják egymást, akiktől a gyermek élete függ. Az elszigetelt modellben a gyermek a két szülő közt ingázik, az anya

15 magához láncolja a gyermeket, az apa pedig közömbösen a munkába menekül, igazi érzelmi támaszt azonban egyik szülő sem ad a gyermeknek. A csonka család problémája nagyon összetett: először is eltűnik a családból vagy az anya vagy az apa nemi szerepe, így a másik félnek egyszerre két szerepet kell magára vállalnia, másrészről a gyermekhez is kétféleképpen viszonyulhat: vagy túl korán akarja a felnőtt szerepébe helyezni őt, vagy pedig magához láncolja, és lelkileg alig engedi el. A marionett mester családmodelljében legtöbbször a nagymama irányítja a családot, ami sok feszültséghez vezet a családtagok közt. A gyerekbálvány családban a szülők játékokkal fejezik ki a törődésüket, szeretetüket megfosztva a gyermeket az érzelmektől, az életkorának megfelelő követelményektől, a korlátoktól. A jó pásztor családja pedig a fönt említett harmonikus család modelljének felel meg, ami az optimális fejlődést segíti. Fontos azonban megemlíteni a testvérkapcsolatokat is, ami szintén meghatározó szereppel bírhat egy kisgyermek életében. A harmonikus családban a gyermekek léte természetes, a figyelem megoszlására figyelnek a szülők. Azonban itt is felborulhat az egyensúly: az idősebb gyermeket megviselheti, hogy a figyelem az újszülöttre összpontosul, esetleg féltékennyé válhat, de a fiatalabb gyermek is irigykedhet az idősebbikre, pláne ha a szülők a gyerekeket összehasonlítják, és a fiatalabbik viselkedése a nemkívánatosabb. A testvérek közt sajátos kapcsolat alakul ki: ha kicsi a korkülönbség, akkor az idősebbik jótékony hatással lehet a fiatalabbik fejlődésére, sajátos nyelv alakulhat ki kettejük közt, létrejöhet egy egymást segítő, szeretetteljes kapcsolat. Ez a kapcsolat azonban deformálódhat is: az egyik testvér domináns szeretne lenni, vagy nem alakul ki az egymást segítő kapcsolat ez leginkább azokban a családokban történik, ahol vagy az apa vagy az anya domináns félként van jelen (Ranschburg, 1978). Azonban az is meghatározó, ha a család elveszíti az egyik gyermeket, amely érzelmi sokkal járhat, illetve az is külön esetként említendő, ha a gyermeknek fogyatékos testvére van, vagy ha nincs testvére. Mindezek a családmodellek, a testvérkapcsolatok igen nagy hatással vannak a gyermek alaptermészetére, a temperamentumára (Buda, 1995).

16 Arra kerestem a választ, hogy egy óvodai csoport játékában, a gyermekek egyénenkénti viselkedésében mennyire szembetűnő, tipikus jelenségek figyelhetőek meg annak tudatában, hogy a gyermek kedvező vagy kedvezőtlen családi háttérrel jön az óvodába. Feltételezésem szerint, aki szeretetteljes családi közegből jön, olyanból, ami a gyermek személyiségfejlődésének optimális, az a gyermek játékában, interakcióiban nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, nem agresszív, a játékokkal pedig funkciójuknak megfelelően játszik. Sajnos több volt a csoportban az a gyermek, akinek valamilyen családi probléma felhőzi be a mindennapjait, így a békésen játszó gyermekek hamar feltűntek. A hospitálás megkezdésekor három kislány játszott három babával kb. 10 percen át. Megkérdeztem az óvodapedagógust, hogy tud-e a gyerekek valaminemű családi problémájáról. Azt mondta, egy kislány kivételével, akinek a szülei elváltak, nekik jó családi hátterük van. A későbbiekben az említett kislány kivált kettejük közül mind játékban, mind viselkedésben, erre a későbbiekben még visszatérek. A hospitálás során ez előbb említett kislányok egyébként rendesen viselkedtek: ha szerettek volna valamivel játszani, aminek használatáról az óvodapedagógust kellett megkérdezni, akkor ez nem okozott gondot nekik, a játékuk alatt csendesen, békésen játszottak, ha valamelyik társuk akart bekapcsolódni a játékukba, bevették őt, bár szívesebben voltak csak maguk ketten. Amint befejezték a játékot, visszapakolták a helyükre az eszközöket. Még egy hármast figyeltem meg, akik szívesen játszottak együtt, és akik ugyanígy békésen játszottak. Róluk is azt mondta az óvodapedagógus, hogy jó családból jönnek. Volt azonban egy kisfiú, akiről bár azt mondta az óvónő, hogy neki is rendben van a családja, mégis rendkívül visszahúzódóan viselkedett, alig kezdeményezett játékot a társaival, bár amikor őt hívták játszani, szívesen vette azt. Mégis az első adandó konfliktushelyzeteknél kilépett az adott szituációkból. Amikor a szabad játék után a délutáni műsorra próbáltak a gyerekek, ami egy irányított feladat volt, a kisfiú mindig szót fogadott, bár sokszor bizonytalan volt abban, hogy hol kellene éppen állnia. Egy másik kisfiú is felkeltette a figyelmemet. Gyönyörűen beszélt, a csoportban egyértelműen neki volt a legérthetőbb beszéde. Folyton mosolygott, békésen,

17 nyugodtan játszott, de legtöbbször egyedül. Mint azt az óvodapedagógus mondta, a kisfiú művészcsaládból származik: mindkét szülő zongoraművész, testvére nem született. Volt egy kislány, aki mindig egyedül játszott. Szinte senkivel sem került kapcsolatba. Majdnem biztosra vettem, hogy valami gond lehet a szüleivel, ám az óvodapedagógus rácáfolt, és teljes meggyőződéssel azt mondta, a szülei kapcsolata kiegyensúlyozott, viszont van egy fogyatékos testvére (a fogyatékosság típusára nem tértünk ki), akit szülei szintén szeretnek, viszont nagy mértékben megnehezíti a testvér gondozása a hétköznapokat, mert huszonnégy órás jelenlétet igényel a gyermek. Jelen esetben tehát a testvér volt hatással a kislányra, akinek egyébként finommotorikája rendkívül fejlett, csakúgy mint a konstruáló képessége, és az esztétikai érzéke ő volt az egyetlen, aki a reggeli után az asztal formájára merőlegesen, pontosan középre helyezte el a terítőt, és a virágos vázát is pontosan az asztal közepére tette, játékait is mindig a helyére rakta vissza, és meglehetősen önálló volt. Az tehát nem jelenthető ki egyértelműen, hogy azok a gyerekek, akik harmonikus családban nevelkedtek fel, mindig bátrak, magabiztosak, társaikkal jó kapcsolatuk van, hiszen ezt a tapasztaltak megcáfolták. Viselkedésük nem csak az otthoni légkör milyenségétől függ, hanem a gyermekbiológiai adottságaitól, az alaptermészetétől is (Grác, 1979). Az azonban közös volt mindegyikük játékában és viselkedésében, hogy nyugodtak, kiegyensúlyozottak voltak, törekedtek a rendre, csendben játszottak, nem keltettek feltűnést. A legtöbb gyermek azonban nehéznek mondható családból jön, sokszor nehezen kezelhetőek, ahogyan az óvodapedagógus állította, képességiek fejlettségi szintje a korukhoz mérten elmaradott, fejletlen a mozgáskoordinációjuk, beszédük, finommotorikájuk. A család tehát nem csak a gyermek viselkedésére van hatással, de a testi fejlődésükre is (Velkey, 1984). Az egyik kisfiú a padlón ülve (és nem a szőnyegen) játszott egy kisautóval. Bár ő volt a csoport legfiatalabb tagja, a negyedik évét nemrég töltötte, de játéka kimerült a funkcióörömben, ami a kocsi tologatása okozott. Miután megunta, a játékot ott hagyta a földön, és elment a szoba sarkában található paravánhoz játszani a többiekkel.

18 Azonban az itteni játéka is kimerült abban, hogy apró szivacslabdákat dobált pár társával a paravánon át. Amikor az óvodapedagógus rájuk szólt, az építőkockákhoz ment játszani. Ezután már csak az tűnt fel, amikor a szobában kezdett futkosni. Az óvodapedagógus azt mondta, szülei elváltak, a gyermek pedig általában nehezen kezelhető. De ha megtalálja a módját, ami a gyermek esetleges hangulatától nagyban függ, akkor sikeres is lehet az együttműködés. Egy másik kisfiú pedig rendszeresen odajött hozzám megkérdezni, hogy hívnak. Először bemutatkoztam neki, de odajött másodszorra, sőt harmadszorra is. Egy idő után pedig azt kezdte el kérdezgetni, hogy tényleg úgy hívnak-e engem, ahogyan mondtam, és megmondta, hogy ő valóban arra kíváncsi, hogy jól emlékszik-e. Folyamatos megerősítést kívánt meg, és azt mondta az óvónő, csak azokkal teszi ezt, akiket addig nem ismert. Amikor az építőkockákkal játszott, feltűnt, hogy a rövid ideig tartó építés után az egyik kockával azt játszotta, hogy az egy autó, és mellette a búgó motor hangját hallatta. Az óvodapedagógus azt mondta, az ő szülei is elváltak. A játékmegfigyeléskor leírt kislány viselkedése meglepő volt: legelőször is odajött hozzám, hogy megkérdezze, megnézem-e, ahogyan ő játszik, majd beleegyező válaszomra az építőkockákhoz szaladt, és nagyon koncentráló arckifejezéssel folytatta a már megkezdett építést. Sokszor ellenőrizte, figyelem-e, ugyanis sokszor rám pillantott. Amikor azt látta, hogy éppen másra figyeltem, amikor ő föltekintett, csalódottnak tűnt az arckifejezése, és játékában is leállt egy pillanatra. Majd amikor megerősítettem őt abban, hogy figyelem őt, újult kedvvel épített tovább, az építőelemeket nagy szakértelemmel, gondosan választotta ki. Amikor egy másik kislány a királylány szobáját szerette volna megépíteni, kijelentette, hogy a másik kislány által választott hely helyett az ő általa választott területen lesz a szoba. A másik kislány szeretett volna egy köztes megoldást találni a konfliktushelyzetre, nevezetesen, hogy legyen két királylány, de ez nem tetszett az érintett kislánynak, inkább a saját akaratát szerette volna véghezvinni. Amikor ezt nem engedte a másik kislány, ő egy idő után agresszívebben lépett fel, és lelökte azt az építőkockát a helyéről, amit a másik kislány a királylány szobájának szánt, és közben hangosan azt mondta, nem. Végül a másik kislány kilépett ebből a konfliktushelyzetből, ő pedig csalódottnak, elhagyatottnak tűnt arckifejezése alapján, és játékában is megállt egy rövid ideig. Az óvodapedagógus

19 elmondta, hogy szülei elváltak, apja és anyja felváltva, külön neveli őt, testvére pedig nincs. Sok hasonló helyzetű gyermek közül szeretnék még két gyermeket kiemelni, egy lányt és egy fiút. A kislány azért keltette fel a figyelmemet, mert folyamatosan negatív válaszokat adott a társainak, pl. Nem szeretlek, ha így viselkedsz!, Nem kell mesekönyv! Nem kapod meg! hangja mindig kihallatszott, ha valakit vagy valamit visszautasított, ezt pedig gyakran tette. Következő játékában hozzám hozta kis tálcán a játékgyümölcsöket. Egy idő után nagyon sok gyerek sereglett oda körém hasonló kistálcákkal, így kissé hátráltatták a megfigyelésemet, ezért azt mondtam nekik, már nem tudok többet enni. Többen elfogadták, de ez a kislány sokáig állt előttem értetlenül, bár nekem nem mondta, hogy vegyek még abból, amit ő adott. Az óvodapedagógus is megerősítette abban, hogy véget ért ez a játék, ekkor szomorúságot láttam az arcán, majd letette a tányért az asztalra, ami nem az eredeti helye volt, és az építőkockákhoz szaladt. Az óvodapedagógus elmondta, hogy a szülei gyakran veszekszenek, és az is előfordult már, hogy az édesanya kizárta a házból az édesapát. Mindez sokszor megnehezíti a gyermek hétköznapjait is, többször feszült, és gyakran elutasítóan viselkedik. A másik gyermek, akit kiemelnék, az a kisfiú, aki egy gyermekotthonban él, ugyanis elvették az édesanyjától őt kiskorában. A nagymamája gondoskodik róla, de magához venni nem tudja. A kisfiú szemüveges, beszédfejlődése megkésett, ezért logopédushoz jár. Mozgáskoordinációs problémákkal is küzd, és az óvodapedagógus említette, hogy gyakran hirtelen leül a padlóra és eszeveszett módon elkezd evezni a levegőben valamely okra visszavezethető ez a pótcselekvés. Ő is tagja volt azoknak a fiúknak, akik a paravánnál dobálták a szivacslabdákat és hangoskodtak. Legtöbbször egyedül játszott, és kevésbé kereste a többiek társaságát. Egyszer azt játszotta, hogy ő egy kismacska, nyávogott és az asztal alá bújt, ezt a szerepjátékot körülbelül negyed órán át játszotta. Többszöri felszólítás után sem volt hajlandó kijönni azt asztal alól, de az óvodapedagógus által irányított műsor gyakorlásának hatására véglegesen abbahagyta ezt a játékot. A fönt leírt helyzetek is mutatják, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél valamilyen családi probléma hálózza be a mindennapokat, legtöbbször valamilyen testi funkció

20 sérül. Játékuk sokszor nyugtalanabb, korukhoz képest látszólag fejletlenebb. Sokszor hangoskodnak, illetve egyedül vannak az antiszociális viselkedés alapja mindenképpen a korai kötődésben keresendő (Velkey, 1984). Többször haragosak, agresszívek, a negatív érzelmek megélésére hajlamosabbak (Grác, 1979). Véleményem szerint tudnak együttműködőek is lenni, de ehhez az szükséges, hogy ebben az együttműködésben kielégüljön valamely szükségletük, ugyanis csak így lelik örömüket abban a tevékenységben. Erre jó példa, amikor a fönt említett problémásabb gyermekek közül sokakra rá kellett, hogy szóljon az óvodapedagógus a műsor gyakorlása közben, ugyanis sokan nem figyeltek oda, hangosan beszélgettek, rendetlenkedtek az irányított feladat közben, tehát kevésbé voltak szófogadóak. A konfliktushelyzetektől nem rettennek vissza legtöbbször, ám rendezni nem tudják azt (Grác, 1979), ezt tükrözte a játékban megfigyelt kislány viselkedése is. Felnőttekkel szemben azonban feltételezésem ellenére meglehetősen nyíltan viselkedtek, szinte keresték a kapcsolatot mind az óvónővel, mind pedig velem, ellentétben azokkal a gyerekekkel, akik nem küszködnek családi gondokkal. Összegzés Feltételezésemet, mely szerint a szeretetteljes, ép családból jövő gyermek játéka és személye kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, beigazolódottnak tartom a játékmegfigyelések és a szakirodalmak alapján, azt azonban feltételezésemmel ellentétben nem jelenthetjük ki, hogy ezek a gyermekek bátrabban is viselkednek azokhoz a gyermekekhez viszonyítva, akiknél gond van a családi fészekben. A következő feltételezésem is helyt állónak tűnik a szakirodalmak és a játékmegfigyelések alapján, mely szerint azok a gyerekek, akik problémásabb családi háttérrel érkeznek, hajlamosabbak az antiszociális viselkedésre, többet hangoskodnak, játékuk fejletlenebb az ép családból jövő gyermekekéhez képest. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy nem pusztán a családi háttér az egyetlen befolyásoló tényező, ami a kisgyermek viselkedését meghatározza rendkívül fontosak a gyermek öröklött tulajdonságai és az alaptermészete, amely vagy

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:...

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:... Csigadombi Waldorf Óvoda Cím.: 2400 DUNAÚJVÁROS, Garibaldi u. 1. Telefon: 06-20-491-60-37, 06-70-4215277 E-mail: csigadombiwaldorfovi@gmail.com www.dunaujvarosiwaldorf.hu ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP Gyermek

Részletesebben

Dolgozat címe: Az integráció feltételeinek megvalósulása, inkluzív nevelés

Dolgozat címe: Az integráció feltételeinek megvalósulása, inkluzív nevelés Dolgozat címe: Az integráció feltételeinek megvalósulása, inkluzív nevelés KECSKEMÉTI FŐISKOLA TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NYELV ÉS BESZÉDFEJLESZTŐ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS 2011. KONZULENS: DR. MAKAI KATALIN

Részletesebben

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Pszichoszociális elméletek Jellemzői: Pszichoanalitikus gyökerek Az Ego társas aspektusát hangsúlyozzák Pszichoszociális elméletek Csoportjai: Tárgykapcsolat-elméletek:

Részletesebben

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN A Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés (TÁRKI) 1993 végén, a Népjóléti Minisztérium megbízásából végzett kutatásainak

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

Gyermekvédelmi feladatok egy integráló óvodában

Gyermekvédelmi feladatok egy integráló óvodában Gyermekvédelmi feladatok egy integráló óvodában Konzulens: Neszt Judit Készítette: Varga Andrea Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar Nyelv és beszédfejlesztő szak 2011 Szolnok Városi Óvodák, Egységes

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Adatgyűjtő Intézet ISKOLAI INTEGRÁCIÓ ÉS SZEGREGÁCIÓ, VALAMINT A TANULÓK KÖZTI INTERETNIKAI KAPCSOLATOK. 2010. november

Adatgyűjtő Intézet ISKOLAI INTEGRÁCIÓ ÉS SZEGREGÁCIÓ, VALAMINT A TANULÓK KÖZTI INTERETNIKAI KAPCSOLATOK. 2010. november Adatgyűjtő Intézet ISKOLAI INTEGRÁCIÓ ÉS SZEGREGÁCIÓ, VALAMINT A TANULÓK KÖZTI INTERETNIKAI KAPCSOLATOK A KUTATÁSI PROGRAM K+ F MELLÉKLETE 2010. november TARTALOM I. Az iskolák és iskolaigazgatók bemutatása...

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: 487-81-32 Fax: 487-81-96 http://www.tok.elte.hu Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: 487-81-32 Fax: 487-81-96 http://www.tok.elte.hu Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel

Részletesebben

Az integráció feltételeinek megvalósulása, inkluzív nevelés

Az integráció feltételeinek megvalósulása, inkluzív nevelés Az integráció feltételeinek megvalósulása, inkluzív nevelés Konzulens tanár: Dr. Makai Katalin Készítette: Uri Kovács Lászlóné Mottó: Thomas Gordon idézetét választottam, mely azt gondolom teljes mértékben,

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Nagy Tamásné óvodavezető Nagykállói Brunszvik Teréz Óvoda Nagykálló Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Reflexió- Hospitálás

Reflexió- Hospitálás Reflexió-Hospitálás Reflexió- Hospitálás A csoportszobában kialakított játszóhelyek, a fellelhető játékeszközök tükrözték a csoport életkori összetételét. Mindhárom korosztály megtalálta az életkorának

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda Egregyi Tagintézménye, Hévíz, Zrínyi út 151 IDŐPONT 2011-2012 tanév, 2012. 08. 31. Az idei tanévben

Részletesebben

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Az Egyesület bemutatása A DOWN Egyesületet 13 évvel ezelőtt olyan szülők hozták létre, akik fontosnak tartották, hogy a rendelkezésükre álló információkat és

Részletesebben

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Szolnok Városi Óvodák- Székhely (Szapáry utcai Óvoda) GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Készítette: Kindernay Dóra óvodapedagógus Szolnok 2018. 1 Az önállóságra nevelés nem arról szól, hogy megtanítod

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2015/16. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

KÖVETELMÉNYEK. 2015/16. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 1. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés Tantárgy neve Bevezetés a pszichológiába

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Gondolatok a lelki egészség szerepéről a gyermekvállalásban. Dávid Beáta

Gondolatok a lelki egészség szerepéről a gyermekvállalásban. Dávid Beáta BIZTONSÁG ÉS GYERMEKVÁLLALÁS Gondolatok a lelki egészség szerepéről a gyermekvállalásban Dávid Beáta A családdá és szülővé válás egészségügyi vonatkozásai. Műhelykonferencia a Semmelweis Emlékév és a Népesedési

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

A viselkedészavarok kialakulásának okai az óvodában, iskolában

A viselkedészavarok kialakulásának okai az óvodában, iskolában Csak akkor biztosíthatunk minden egyes gyerek számára boldog gyermekkort és a képességek optimális fejlődését, ha figyelembe vesszük a gyerekek fejlődésének törvényszerűségeit, az egyes gyerekek különböző

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Önkéntes némaság - a mutizmus. Írta: Csányi Nikolett

Önkéntes némaság - a mutizmus. Írta: Csányi Nikolett Mi is a mutizmus? Az alkalmazkodó viselkedés zavara. A mutizmus némaságot jelent. Mutizmus során a beszédszervek épek, de súlyos viselkedéses gátlás (neurotikus zavar) alakul ki, és a gyermek nem beszél.

Részletesebben

UGYE JÓ ITT? Amikor a vér szava helyett a szeretet szava dönt

UGYE JÓ ITT? Amikor a vér szava helyett a szeretet szava dönt 2004 Herbut Anikó UGYE JÓ ITT? 1. díj Amikor a vér szava helyett a szeretet szava dönt Megrázó olvasmányélményt jelentett számomra Micaela von Marcard A rokokó, avagy kísérlet az emberi szíven című alkotásával

Részletesebben

Varga Andrea GYERMEKVÉDELMI FELADATOK EGY INTEGRÁLÓ ÓVODÁBAN. Ha az emberek különbözhetnek is testi vagy szellemi erő dolgában,

Varga Andrea GYERMEKVÉDELMI FELADATOK EGY INTEGRÁLÓ ÓVODÁBAN. Ha az emberek különbözhetnek is testi vagy szellemi erő dolgában, Varga Andrea GYERMEKVÉDELMI FELADATOK EGY INTEGRÁLÓ ÓVODÁBAN Ha az emberek különbözhetnek is testi vagy szellemi erő dolgában, a közmegállapodás és a jog, valamennyiüket egyenlővé teszi. / Rousseau / Szakdolgozatom

Részletesebben

Kell-e óvoda minden gyereknek?

Kell-e óvoda minden gyereknek? 2010 február 19. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 A következő hetekben sok családban lesz akkut téma, hogy melyik óvodába menjen a gyerek. Amelyik közel van?

Részletesebben

Az érzelmi felismerés viselkedészavaros lányokban (Emotion recognition in girls with conduct problems)

Az érzelmi felismerés viselkedészavaros lányokban (Emotion recognition in girls with conduct problems) Az érzelmi felismerés viselkedészavaros lányokban (Emotion recognition in girls with conduct problems) Christina Schwenck, Angelika Gensthaler Marcel Romanos Christine M. Freitag, Wolfgang Schneider, Regina

Részletesebben

ESETTANULMÁNY. 10-es csoport. Módszertani nap 2006 február 14. Készítette: Kovács Zsolt

ESETTANULMÁNY. 10-es csoport. Módszertani nap 2006 február 14. Készítette: Kovács Zsolt ESETTANULMÁNY 10-es csoport Módszertani nap 2006 február 14 Készítette: Kovács Zsolt Személyi adatok: Név: B Tamás Szül: Sz., 1987. október 31 Iskolai végzettség 8 osztály Ítélete: B Tamás növendék 10-es

Részletesebben

Kedves Szülők, Gyerekek!

Kedves Szülők, Gyerekek! Az intézmény neve: Nefelejcs Napköziotthonos Óvoda Az intézmény székhelye: 9062 Kisbajcs Kossuth út 19. Elérhetőség: 96/358-945 vagy 20/5987842 E-mail cím: nefelejcs58@freemail.hu Óvodavezető: Kónyiné

Részletesebben

Kapcsolatok a gyulai Idősek Otthonában. Szicsek Margit tanácsadó szakpszichológus

Kapcsolatok a gyulai Idősek Otthonában. Szicsek Margit tanácsadó szakpszichológus Kapcsolatok a gyulai Idősek Otthonában Szicsek Margit tanácsadó szakpszichológus A kötődés önálló motivációs bázissal rendelkezik és törzsfejlődés során a csecsemő/gyermek túlélésének biztosítására alakult

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES vevő levelező tagozatos hallgatónk a 2013/2014 tanév őszi félévében, 1 napos intézménylátogatáson vehessen részt az Ön által vezetett kórházi Csecsemő- és gyermekosztályon. Az adatgyűjtés és a megfigyelés

Részletesebben

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés Szolnok Városi Óvodák Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény Százszorszép Óvoda referenciahely: A kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan

Részletesebben

Budapest Főváros XV. Kerületi Önkormányzat Ákombákom Óvoda. Helyi Óvodai Program 2013.

Budapest Főváros XV. Kerületi Önkormányzat Ákombákom Óvoda. Helyi Óvodai Program 2013. Budapest Főváros XV. Kerületi Önkormányzat Ákombákom Óvoda Intézmény címe: 1155. Budapest Tóth István u. 98. OM azonosító: 201537 Helyi Óvodai Program 2013. 1 Tartalom ÓVODAI ADATLAP... 3 I. ÓVODÁINK BEMUTATÁSA...

Részletesebben

A nagycsaládos mégis. A NOE tagság vizsgálatának tanulságai. Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu

A nagycsaládos mégis. A NOE tagság vizsgálatának tanulságai. Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu A nagycsaládos mégis A NOE tagság vizsgálatának tanulságai Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu Válságban vagy változóban a család? 1. Értékrend és normák változása 2. Gazdasági tényezők 3. Családpolitikai

Részletesebben

Beérkezett kérdőívek aránya csoportonként

Beérkezett kérdőívek aránya csoportonként A 2019-es szülői elégedettségmérés elemzése Óvodánk az Oktatási Hivatal által kiadott, a köznevelési intézmények tanfelügyeletéhez szerkesztett kérdőívét használja a szülői elégedettség kétévenkénti mérésére.

Részletesebben

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat Az edző, sportoló, szülő kapcsolat A család (szülő)- sportoló kapcsolat A család fogalma: különnemű, legalább két generációhoz tartozó személyek csoportja, amely reprodukálja önmagát. A tagok egymáshoz

Részletesebben

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?!

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK Néhány gondolat a statisztikák kapcsán KUTYAHARAPÁSI STATISZTIKÁK - MAGYARORSZÁG Kevés pontos adat, W54 BNO kód

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 92/2005. (IV.27.) számú. h a t á r o z a t a

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 92/2005. (IV.27.) számú. h a t á r o z a t a NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 92/2005. (IV.27.) számú h a t á r o z a t a Beszámoló az Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáráról A Közgyűlés Az Önkormányzat

Részletesebben

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság

a viszonyuk. És a lány nem is hozta rendbe a dolgokat, mielőtt az apja oly hirtelen elment. Visszatekintve már látta, hogy nagyon sok a hasonlóság ELSŐ FEJEZET Nem így kellett volna történnie. Addie Folsom úgy képzelte, a középiskola után hat évvel tehetősen és egy jó kocsi volánjánál ülve tér majd haza. Ehelyett behúzott nyakkal és egy közel háromszázezer

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2016/17. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

KÖVETELMÉNYEK. 2016/17. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 1. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés Bevezetés a pszichológiába TAB 1201

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012/13. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2012/13. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2012/13. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Pedagógiai szociálpszichológia M 1010 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0

Részletesebben

Rehabilitációs nevelő, segítő Szociális segítő

Rehabilitációs nevelő, segítő Szociális segítő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában

Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában. 2017.04.05. ha találkozol egy autista gyerekkel vagy emberrel,ne feledd ők egy kicsit másképp

Részletesebben

Kérdőív a családról. Bert Hellinger

Kérdőív a családról. Bert Hellinger Kérdőív a családról Létezik egy mélység, amelyben minden összefolyik. Ez a mélység kívül esik az idő határain. Az életet egy piramishoz hasonlatosnak látom. Fenn, az egészen pici kis csúcson zajlik minden,

Részletesebben

Alapszolgáltatási Központ Gyermekjóléti Szolgálatának beszámolója az Észlelő-és Jelzőrendszer működéséről 2015 évben

Alapszolgáltatási Központ Gyermekjóléti Szolgálatának beszámolója az Észlelő-és Jelzőrendszer működéséről 2015 évben 1 Alapszolgáltatási Központ Gyermekjóléti Szolgálatának beszámolója az Észlelő-és Jelzőrendszer működéséről 2015 évben Kezet csak megfogni szabad Elveszíteni vétek Ellökni átok Egymásba simuló kezek tartják

Részletesebben

,,Az anya az első híd az élethez, a közösségbe. (Adler: életünk jelentése 102. o.)

,,Az anya az első híd az élethez, a közösségbe. (Adler: életünk jelentése 102. o.) Az individuálpszichológia megjelenése a nevelési tanácsadói munkában avagy: ˇBirtokba venni a Napot nem elég, ha nem tudjuk másoknak is odaadni. Készítette: Kolozsvári Katalin pszichopedagógus Óvodai intézményünkben

Részletesebben

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban

Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Embertárs (2005/1.) Tamásné Kollár Magdolna Családsegítés az Otthon Segítünk Szolgálatban Esettanulmány. (a neveket és az adatokat természetesen megváltoztattuk) Klári 22 éves. Két kicsi gyermeke van:

Részletesebben

A gyermek jogai. Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze.

A gyermek jogai. Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze. A gyermek jogai Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze. Az egyezmény szó egy olyan országok között létrejött megállapodást jelöl, ami biztosítja, hogy

Részletesebben

A másság elfogadása a társadalomban

A másság elfogadása a társadalomban A másság elfogadása a társadalomban Jelige: Harc és ápolás Készítette: Hajdú Lili Témaválasztás indoklása Témám a leszbikusság, melyet személyes indíttatásból választottam Szerencsés vagyok, mert soha

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

AZ AGRESSZÍV ÉS A SEGÍTŐ VISELKEDÉS ALAKULÁSA ÓVODÁS KORBAN. Zsolnai Anikó SZTE BTK Neveléstudományi Intézet zsolnai@edpsy.u-szeged.

AZ AGRESSZÍV ÉS A SEGÍTŐ VISELKEDÉS ALAKULÁSA ÓVODÁS KORBAN. Zsolnai Anikó SZTE BTK Neveléstudományi Intézet zsolnai@edpsy.u-szeged. AZ AGRESSZÍV ÉS A SEGÍTŐ VISELKEDÉS ALAKULÁSA ÓVODÁS KORBAN Zsolnai Anikó SZTE BTK Neveléstudományi Intézet zsolnai@edpsy.u-szeged.hu Szociális kompetencia társas viselkedés Nagy József (2000): A szociális

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER. tétel Mutassa be a pedagógia fogalmát, célját, tárgyát, feladatát! (Témakör: Általános pedagógia)

Részletesebben

Pedagógia - gyógypedagógia

Pedagógia - gyógypedagógia 2 Pedagógia - gyógypedagógia 1. A pedagógia tudománya. A nevelés fogalma és alapvető jegyei 2. A nevelés szükségessége: a személyiség fejlődését befolyásoló tényezők (öröklés, környezet, nevelés) 3. Érték,

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

Az örökbefogadás szépségei és nehézségei

Az örökbefogadás szépségei és nehézségei Az örökbefogadás szépségei és nehézségei Rucska Andrea, Kiss-Tóth Emőke Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar, Miskolc rucska@freemail.hu, efkemci@uni-miskolc.hu Magyarországon igen magas az állam gondozásban

Részletesebben

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)?

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? 1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? a) a gyermekem sok verset, éneket tanuljon 0 0,0% b) érezze jól magát az óvodában 19 70,4% c) minél többet játsszon 11 40,7% d) barátokat,

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Széljegyzetek egy óvodai integrációhoz

Széljegyzetek egy óvodai integrációhoz Széljegyzetek egy óvodai integrációhoz (az intuitív esetkezelés lépcsőfokai) 2009. február 2013. február Vázlat: - ismerkedés (ismerkedés tulajdonságok előélet) - kezdetek (az anya a nagymama kötődések)

Részletesebben

SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK AZ OSZTÁLYBAN (A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY PEDAGÓGUS SZEMMEL) AZ INTEGRÁCIÓ JELENTŐSÉGE

SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK AZ OSZTÁLYBAN (A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY PEDAGÓGUS SZEMMEL) AZ INTEGRÁCIÓ JELENTŐSÉGE SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK AZ OSZTÁLYBAN (A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY PEDAGÓGUS SZEMMEL) AZ INTEGRÁCIÓ JELENTŐSÉGE A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYHEZ IGAZODÓ DIFFERENCIÁLÁS LEHETŐSÉGEI AZ ISKOLAI OKTATÁSBAN,

Részletesebben

TERÁPIÁS JELLEGŰ MÓDSZERTANI AJÁNLÁS az óvodáskori agresszió kezelésére

TERÁPIÁS JELLEGŰ MÓDSZERTANI AJÁNLÁS az óvodáskori agresszió kezelésére NyugiOvi Program Kora-gyermekkori program a megfélemlítés megelőzésére című kiemelt projekthez tartozó ajánlás TÁMOP-5.2.10-15/1-2015-0001 TERÁPIÁS JELLEGŰ MÓDSZERTANI AJÁNLÁS az óvodáskori agresszió kezelésére

Részletesebben

A mozgás és a beszéd fejlődésének kapcsolata óvodáskorban

A mozgás és a beszéd fejlődésének kapcsolata óvodáskorban A mozgás és a beszéd fejlődésének kapcsolata óvodáskorban Konzulens: Paróczai Béláné Készítette: Szabóné Mézes Judit Minél többet tud valaki, annál több a tudnivalója. A tudással egyenes arányban nő a

Részletesebben

A BESZÉD ÉS NYELVI FEJLŐDÉS ZAVARA ESET ISMERTETÉS Konzulens: Gereben Anita Készítette: Somogyi Éva

A BESZÉD ÉS NYELVI FEJLŐDÉS ZAVARA ESET ISMERTETÉS Konzulens: Gereben Anita Készítette: Somogyi Éva A BESZÉD ÉS NYELVI FEJLŐDÉS ZAVARA ESET ISMERTETÉS Konzulens: Gereben Anita Készítette: Somogyi Éva Mottó: Teljes birtokában lenni a nyelvnek,melyet a nép beszél: ez az első s elengedhetetlen feltétel

Részletesebben

PEDAGÓGUSOK AZ AGRESSZIÓRÓL

PEDAGÓGUSOK AZ AGRESSZIÓRÓL HEGEDÛS JUDIT PEDAGÓGUSOK AZ AGRESSZIÓRÓL Az utóbbi évek eseményei azt sugallják, hogy az iskola belsõ világához egyre inkább hozzátartozik az agresszió. Az agresszív gyermekek (és felnõttek, szülõk) különösen

Részletesebben

FELHŐTLEN GYERMEKKOR

FELHŐTLEN GYERMEKKOR FELHŐTLEN GYERMEKKOR A kutatás háttere Gyermekekkel, gyermekvédelemmel kapcsolatban felnőttektől (nem csak gyermekesektől). 2000 fős reprezentatív kérdőíves kutatás a 18 éves és idősebb magyarországi lakosságra

Részletesebben

ÚJ VILÁG Alapítvány Pitvaros, 6914 Rákóczi u. 9. Mobil:+36-70-203-2962 Számlaszám: 11535067-20058373 IBAN:HU12 1173 5067 20058373 0000 0000

ÚJ VILÁG Alapítvány Pitvaros, 6914 Rákóczi u. 9. Mobil:+36-70-203-2962 Számlaszám: 11535067-20058373 IBAN:HU12 1173 5067 20058373 0000 0000 A pályázat beszámolója és pénzügyi elszámolása 2015. április -június 1 Tartalom A programsorozat megvalósításáról... 3 Terápiás kutyák az oktatásban... 3 Fejlődés a kutyákkal... 3 Segítő kutyák munkájának

Részletesebben

Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és

Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és viselkedészavarok kialakulásában Nézd, halld, érezd, mondd! az észlelés fejlesztése a hatékony tanulásért

Részletesebben

ANYANYELVI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN, A MONTESSORI PEDAGÓGIA ESZKÖZRENDSZERÉVEL ZÁRÓDOLGOZAT

ANYANYELVI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN, A MONTESSORI PEDAGÓGIA ESZKÖZRENDSZERÉVEL ZÁRÓDOLGOZAT Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar Továbbképzési és vizsgaközpont ANYANYELVI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN, A MONTESSORI PEDAGÓGIA ESZKÖZRENDSZERÉVEL ZÁRÓDOLGOZAT KONZULENS TANÁR: Dr. Szinger Veronika

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDDÁ VÁLÁS TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA 2 BEVEZETÉS DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.3.22

AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDDÁ VÁLÁS TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA 2 BEVEZETÉS DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.3.22 MONOSTORI JUDIT 1 AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDDÁ VÁLÁS TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA 2 DOI: 10.18030/SOCIO.HU.2013.3.22 BEVEZETÉS Az családokról való ismereteink bizonyos dimenziók vonatkozásában igen gazdagok.

Részletesebben

AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE

AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE AKIK EGY CIPŐBEN JÁRNAK: SZÜLŐCSOPORT AUTISTA GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK RÉSZÉRE Varga Nóra, Ráczné Kárpáti Márta Jósa András Oktatókórház Nyíregyháza, Gyermek Rehabilitációs Osztály BEVEZETÉS Szülőcsoportunkat

Részletesebben

AGRESSZIÓ AVAGY AZ ISKOLAI AGRESSZIÓ LEHETSÉGES OKAI

AGRESSZIÓ AVAGY AZ ISKOLAI AGRESSZIÓ LEHETSÉGES OKAI AGRESSZIÓ AVAGY AZ ISKOLAI AGRESSZIÓ LEHETSÉGES OKAI A természettudósok számára az agresszió egy sok energiát igénylő, magas feszültség szintű, cselekvésben kifejeződő biológiai jelenség. Ezzel szemben

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Szóbeli vagy írásbeli kollokvium.

Részletesebben

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára)

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Bár az óvodai beszoktatás időszaka nagy kihívás, mégis van pár aranyszabály, amely felkészítik a gyerekeket, és a szülőket is (!) az óvodakezdésre. Nézzünk

Részletesebben

A diszlexiaprevenció előkészítő osztályban Meixner Ildikó módszere alapján

A diszlexiaprevenció előkészítő osztályban Meixner Ildikó módszere alapján Módszer-Tár Csécs Erzsébet A diszlexiaprevenció előkészítő osztályban Meixner Ildikó módszere alapján Napjainkban a tanulási kudarc gyakori jelenség, melynek egyik okaként a tanulási zavart tekintjük,

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2018

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2018 PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 08 ISKOLAI FORDULÓ KÖZÉPISKOLA MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont Kódszám: Kedves Versenyző! Köszöntünk

Részletesebben

Az apa állandó metamorfózisa

Az apa állandó metamorfózisa Az apa állandó metamorfózisa Deres Kornélia Szőrapa című kötetéről Deres Kornélia első kötete már címével is felkeltheti a mindenkori olvasó érdeklődését. Miként az Kemény István fülszövegéből is kiderül,

Részletesebben

Szabó Noémi: A Szív ébredése

Szabó Noémi: A Szív ébredése Szabó Noémi: A Szív ébredése Élt egy szív, mely nem tudott úgy szeretni, ahogyan az benne élt. Egyszerűen nem emlékezett, mi szerepe van ezen a Bolygón. A harsány világ zaja taszította, s nem tudott mit

Részletesebben

Szeretettel köszöntelek Benneteket!

Szeretettel köszöntelek Benneteket! Házaspáros alkalom Szeretettel köszöntelek Benneteket! Siklósiné Földvári Gabi 2012-11-18 1 Téma 2012-11-18-án A szülő-, illetve családcentrikus házasság 2 Ismételjünk ismét egy picit A férfi elhagyja

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3.

SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3. SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3. félév tanegység: Pedagógiai megfigyelés 1. - Fókuszban a tanuló (kiscsoportos

Részletesebben

Kérdőív diákok részére

Kérdőív diákok részére TUDJUNK EGYUTTÉLNI MÁSOKKAL: megismerni és elfogadni az egyéni különbségeket, európai elkötelezettség 112569-CP-1-2003-1-ES-comenius-C21 Kérdőív diákok részére Biztosan értesültél arról, hogy szeretnénk

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 28-ai ülésére

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 28-ai ülésére Budakalász Város Polgármestere 131/2012.(VI.28.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. június 28-ai ülésére Tárgy: Beszámoló a Védőnői Szolgálat 2011. évben végzett munkájáról

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN TANULÓI ÖSSZETÉTEL

FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN TANULÓI ÖSSZETÉTEL 23 FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN A tanulmány egy 2008-as vizsgálat eredményei 1 alapján mutatja be a szakiskolai tanulók szociális összetételét, iskolai kudarcait és az azokra adott iskolai

Részletesebben

PSZICHOLÓGIAI ÚJRAHASZNOSÍTÁS AVAGY NEM MINDEN SZEMÉT, AMI HULLADÉK

PSZICHOLÓGIAI ÚJRAHASZNOSÍTÁS AVAGY NEM MINDEN SZEMÉT, AMI HULLADÉK PSZICHOLÓGIAI ÚJRAHASZNOSÍTÁS AVAGY NEM MINDEN SZEMÉT, AMI HULLADÉK Szil Péter Az Integral folyóiratban 2001. márciusában megjelent írás (fordította: Cserháti Éva) bővített változata. Erőfeszítésünk, hogy

Részletesebben

FOGADUNK? VAGY BEFOGADUNK? Inkluzív nevelés a Pöttyös oviban

FOGADUNK? VAGY BEFOGADUNK? Inkluzív nevelés a Pöttyös oviban FOGADUNK? VAGY BEFOGADUNK? Inkluzív nevelés a Pöttyös oviban SZVÓ Szakmai Nap 2017.03.28. Készítette: Bencsik Mária tagintézmény vezető Az integráció integrálás, fogadás : a Magyar értelmező kéziszótár

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

Család, nevelés, együttműködés Kutatás és képzés az ELTE Tanító- és Óvóképző Karon

Család, nevelés, együttműködés Kutatás és képzés az ELTE Tanító- és Óvóképző Karon Család, nevelés, együttműködés Kutatás és képzés az ELTE Tanító- és Óvóképző Karon Dr. Kolosai Nedda ELTE Tanító- és Óvóképző Kar 2018. június 20. Jövőnk a gyermek Mitől lehetek autentikus ebben a témában

Részletesebben

Értékesítési beszélgetés

Értékesítési beszélgetés Gyakorlat. Műhely. Marketing Értékesítési beszélgetés Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 GYAKORLAT. MŰHELY Értékesítési beszélgetés Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM

Részletesebben

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL Törvényi háttér: 363/2012. (XII.17.) orm. rendelete az Óvodai nevelés országos alapprogramjáról Az óvodai élet megszervezése 4. Az óvodai nevelés tervezését, valamint a gyermekek megismerését és fejlesztését,

Részletesebben