HÛTÕKÖZEG KALAUZ HÛTÕBERENDEZÉSEK ÁTÁLLÍTÁSÁHOZ, ÜZEMELTETÉSÉHEZ SOK HASZNOS TÁBLÁZATTAL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÛTÕKÖZEG KALAUZ HÛTÕBERENDEZÉSEK ÁTÁLLÍTÁSÁHOZ, ÜZEMELTETÉSÉHEZ SOK HASZNOS TÁBLÁZATTAL"

Átírás

1 HÛTÕKÖZEG KALAUZ HÛTÕBERENDEZÉSEK ÁTÁLLÍTÁSÁHOZ, ÜZEMELTETÉSÉHEZ SOK HASZNOS TÁBLÁZATTAL Soós és Társa Rt 1163 Budapest, Kövirózsa u. 5. Levélcím: 1631 Budapest Pf. 94. : , Fax: soosrt@axelero.hu HÓBAGOLY ÁRUHÁZAK: BUDAPEST SZÉKESFEHÉRVÁR MISKOLC SZOLNOK 1163 Budapest Kövirózsa u. 5. : Fax: Székesfehérvár Mártírok útja 60. /Fax: Miskolc József Attila u. 43. : Fax: Szolnok Csáklya u. 6. /Fax:

2 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék R12, R502 és R22 helyettesítõ hûtõközegei Bevezetés Átmeneti ill. drop-in keverékek Hosszútávú hûtõközegek új berendezésekhez Helyettesítõ anyagok toxikológiája Hûtõberendezések átállítása A CFC töltetû berendezések átállításának szükségessége Átállítási lehetõségek Hûtõberendezések átállítása drop-in keverékekre R12 üzemû hûtõgép átállítása R413A (Isceon 49) keverékre Hûtõberendezések átállítása hosszútávú hûtõközegekre R12 és R502 üzemû hûtõk átállítása R134a ill. R404A/R507 hûtõközegre...6 TÁBLÁZATOK Drop-in hûtõközeg keverékek... 8 R502-t, R22-t helyettesítõ hosszútávú hûtõközeg keverékek új berendezésekhez...9 Drop-in hûtõközeg keverékeknél alkalmazható olajfajták Észterolajok alkalmazása kompresszorokban Hûtõközeg-palackok vizsgálati nyomása és töltési hányadosa Hûtõközegek veszélyes áru táblái Gyakoribb hûtõközegek telítési nyomásai (összehasonlítás) Ultra-mélyhûtéshez használt hûtõközegek telítési nyomásai R22 gõztáblázata és fizikai jellemzõi R134a gõztáblázata és fizikai jellemzõi R404A gõztáblázata és fizikai jellemzõi R507 gõztáblázata és fizikai jellemzõi R407C gõztáblázata és fizikai jellemzõi R410A gõztáblázata és fizikai jellemzõi R413A (Isceon-49) gõztáblázata és fizikai jellemzõi...22 R417A (Isceon-59) gõztáblázata és fizikai jellemzõi...23 R403B (Isceon-69L) gõztáblázata és fizikai jellemzõi...24 Isceon-89 gõztáblázata és fizikai jellemzõi R408A gõztáblázata és fizikai jellemzõi R23 gõztáblázata és fizikai jellemzõi R508 gõztáblázata és fizikai jellemzõi... 28

3 2 HÛTÕKÖZEGEK, HÛTÕGÉPOLAJOK, ÉS A HÛTÕBERENDEZÉSEK ÁTÁLLÍTÁSA 1. R12, R502 és R22 helyettesítõ hûtõközegei 1.1. Bevezetés A CFC-ket helyettesítõ anyagoknak az alábbi legfontosabb követelményeket kell kielégíteni: klór- és brómmentesség - ne legyen ózonkárosító, minél kisebb mértékben járuljon hozzá az üvegházhatás fokozódásához, mûszaki szempontból legyen megfelelõ, ne legyen éghetõ, ne legyen mérgezõ. A tiszta szénhidrogének, mint a propán (R290) és az izobután (R600a) termodinamikailag és a szerkezeti alkatrészek anyagával való összeférhetõségük szempontjából kitûnõ hûtõközegek, de éghetõek. Ezért felhasználásuk a kis töltési mennyiséggel rendelkezõ berendezésekre és eszközökre (pl. R290 töltetû hõszivattyú, R600a töltetû hûtõszekrény) korlátozódik. Ígéretesek a széndioxidos (CO 2 ) mobil hûtõ- és klímaberendezésekkel folytatott jelenlegi vizsgálatok. Nõ az ammónia (NH 3 ) felhasználási területe. Elsõsorban kisebb, közvetlen elpárologtatójú ill. a kompakt folyadékhûtõkben és kompakt hûtõegységekben valamint nagyobb, közvetett elpárologtatójú berendezéseknél (pl. szupermarketekben) kerül alkalmazásra. Erõsen mérgezõ hatása miatt azonban a kereskedelmi hûtésben általános felhasználási célokra nem jöhet számításba. A kereskedelmi hûtés és klímatechnika területén tehát elsõsorban a klórmentes, részben halogénezett fluorszénhidrogének (HFC), R134a, R125, R143a, R152a és R32 jöhetnek számításba, mint helyettesítõ anyagok. Az R134a és az R125 kivételével egyébként mindegyik anyag éghetõ. Az R125 az üvegházhatást fokozza, nagy nyomásviszonnyal és alacsony kritikus hõmérséklettel rendelkezik. A megoldást az olyan keverékek jelentik, melyeknél a komponensek variálásával a korábban említett megkívánt tulajdonságok elérhetõk. Alapvetõen azeotrop (pl. R502, R507) és zeotrop hûtõközeg keverékeket különböztetünk meg. Azeotrop keverékek: az elpárolgási és kondenzációs nyomások valamint hõmérsékletek egyértelmûen összetartoznak, a keverék egyes komponensei nem válnak szét. Zeotrop keverékek: telítési állapotban, állandó nyomásnál az elpárolgás és a kondenzáció egy hõmérsékletsávban következik be (ez az ún. hõmérsékletcsúszás), miközben a keveréket alkotó egyes komponensek különválnak. Zeotrop keverékeket ezért csak folyadék állapotban szabad be- és áttölteni. A tömítetlenségek következtében fellépõ esetleges szivárgás esetén a komponensek aránya megváltozik (így a kompresszorban megnõ a folyadékütés veszélye a termosztatikus expanziósszelepnek a hõmérsékletcsúszás miatti helytelen mûködése következtében túlságosan lecsökkenõ, vagy megszûnõ túlhevítés miatt). Az alkalmazás célja szerint különbséget kell tennünk a régi hûtõberendezések átállításához javasolt ún. drop-in keverékek és az új berendezéseknél alkalmazandó ún. hosszútávú hûtõközegek között!

4 Átmeneti ill. drop-in keverékek Az átmeneti ill. drop-in keverékek a sokféle meglévõ, R12 és R502-vel üzemelõ hûtõberendezések üzemben tartását szolgálják, hiszen a CFC hûtõközegek alkalmazása már tiltott, így ezek utántöltése is tilos. Az átmeneti ill. drop-in keverékekkel elkerülhetõ a berendezés költséges átállítása az észterolaj alkalmazását igénylõ új HFC hûtõközegekre (R134a, R507, R404A, stb.). Egyes keverékek a jó olajvisszahordás biztosítására nagymennyiségû R22-t tartalmaznak, ezért alkalmazásuk csupán átmeneti idõre engedélyezett. Az R22 betiltásakor így az R22-t tartalmazó keverékeket is kivonják a forgalomból. Új hûtõberendezésben R22 tartalmú keverék hûtõközeg alkalmazása tilos! Az 1. táblázat korántsem nyújt teljes áttekintést a drop-in keverékekrõl, elsõsorban a Soós és Társa Hûtõtechnikai Rt. által javasolt keverékeket tartalmazza, melyek a következõk: A régi R12-es hûtõberendezések átállításához az R413A (Isceon 49) drop-in keveréket javasoljuk. A hûtõközeg nem ózonkárosító (ODP = 0), ásványolajokkal összeférhetõ, ezért maradhat az eredeti olajfajta a rendszerben. A régi R502-es hûtõberendezések átállításához az R408A (FX 10) keveréket javasoljuk. Régebbi, eredetileg R502-vel töltött jármû-felépítményhûtõkhöz alkalmas az Isceon 69L keverék is. Az Isceon 69L üvegházhatást fokozó összetétele miatt, kereskedelmi hûtõberendezésekhez használatát nem javasoljuk. Az R22-es hûtõberendezések átállítására mindenekelõtt az R417A-t (Isceon 59) javasoljuk, miután olajcserét ez sem igényel. Az R417A-val elérhetõ hûtõteljesítmény az R22-höz hasonlítva valamivel kisebb, ugyanakkor a C.O.P. (teljesítménytényezõ) nagyobb, tehát használatával határozottan csökken az energiafelhasználás. Az R13B1 helyett (az igen mély elpárolgási hõmérsékleten üzemelõ fagyasztó és fagyasztva szárító hûtõgépekben alkalmazták) az Isceon 89-et javasolunk. Környezetbarát hosszútávú keverék, ODP = 0. Olajcsere csak elszennyezõdött olaj esetén szükséges. Az Isceon 89 keverékkel elérhetõ hûtõteljesítmény ugyan valamivel kisebb az R13B1-hez viszonyítva, C.O.P. értéke viszont nagyobb. A rendszernyomások hasonlóak, a töltési mennyiség az Isceon 89-nél kb. 20 %-kal kisebb Hosszútávú hûtõközegek új berendezésekhez Ezeket az anyagokat egyaránt lehet használni új berendezésekhez és a régi berendezések átállításához is. Az utóbbinak az az elõnye, hogy használata idõben nincs korlátozva, és a hûtõgépszerelõknek kevesebb féle hûtõközeget kell raktáron tartani. Az R12 hosszútávú helyettesítõje az R134a új háztartási és kereskedelmi hûtõberendezésekben. Kereskedelmi hûtõknél fõképpen a kis teljesítménytartományú, magas kondenzációs hõmérsékletû alkalmazások esetében (hulladékhõ-hasznosítás, hõszivattyúk) van alkalmazásának lehetõsége.

5 4 Az R502 és R22 helyettesítésére, új készülékekben olyan klórmentes keverékeket ajánlunk, melyeknek nincs ózonkárosító hatásuk (ODP = 0). Ezeket a hûtõközegeket a 2. táblázatban foglaltuk össze. Fontos, hogy csak észterolaj tölthetõ a rendszerbe és ebbõl adódóan a rendszertisztaságot és szárítottságot illetõen ugyanazok a követelmények, mint az R134a hûtõközeg használatánál. Az R502 és R22 helyettesítésére, új készülékekben az R404A és az egyre jobban terjedõ azeotrop R507 használatát javasoljuk. Az R404A egy közel azeotróp keverék, hõmérsékletcsúszása csekély, tömítetlenség esetén a komponensek szétválása gyakorlati szempontból jelentéktelen. E két hûtõközeg fõ komponensei azonosak, a kompresszorgyártók is összevonva adják meg ezen hûtõközegekre vonatkozó teljesítényadatokat. Felhasználási területük egyfokozatú üzemben t 0 =-45-tõl egészen +10 C-ig terjed. 2. A helyettesítõ anyagok toxikológiája A keverékeket alkotó R32, R124, R125, R134a komponensek a PAFT-program keretében kerültek vizsgálatra, az R143a-t pedig három nagy gyártó cég vetette vizsgálat alá. Az eredmények alapján az alábbi maximális munkahely-koncentrációkat (MAK értékek) lehet figyelembe venni: R32, R125, R134a, R143a, R152a, R ppm R22, R124a ppm R404A, R ppm 1000 ppm a lehetõ legmagasabb MAK érték nem toxikus anyagok esetén. A nevezett anyagokra való átállítás nincs semmiféle engedélyhez kötve. Mindegyiket felvették az EINECS listába. Mind az egyanyagú hûtõközegekre, mind a keverékekre is Biztonsági adatlapok állnak rendelkezésre a Soós és Társa Rt.-nél, ezeket kérésre rendelkezésre bocsátja. 3. Hûtõberendezések átállítása 3.1. A CFC töltetû berendezések átállításának szükségessége Ökológiai nézõpontból (ózonlyuk, üvegházhatás) mindannyiunk erkölcsi kötelessége, a CFC hûtõközegek használatát a lehetõ leggyorsabban beszüntetni. Tilos az új R12 utántöltése. Tilos az új R502 utántöltése. A CFC hûtõközegek és a fáradt olaj feldolgozásának (újrahasznosításának) költségei állandóan emelkednek Átállítási lehetõségek Mûszaki szempontból elfogadott, hogy a CFC (pl. R12, R502, stb.) hûtõközeggel üzemelõ régi hûtõberendezéseket át lehet állítani új hosszútávú, észterolajjal használatos HFC (pl. R134a, R404A, R507 stb.) hûtõközegekre vagy rövidtávú drop-in HCFC keverékekre. A HFC hûtõközegekre való átállításnak több elõnye is van: - A HFC hûtõközegek nemcsak rövidtávú alternatívát jelentenek.

6 5 - A hûtõközeg féleségek számának lecsökkentésével - akár nagyobb mennyiségekben is - gazdaságosan raktározhatóvá válnak a napi használathoz szükséges kevés számú hûtõközeg fajták. Nem javasolt az R12 vagy R502 üzemû hûtõberendezések R22-re történõ átállítása, hiszen egyrészt az R12 berendezéseknél a teljesítményillesztés miatt új kompresszorra van szükség, így ez a legköltségesebb eljárásnak tekinthetõ. Másrészt a legtöbb R502-berendezésnél R22-re való átállításkor megnõ a túlhevülés veszélye (túl magas kompresszió véghõmérséklet alakul ki és ez olajkokszosodást okoz a szelepeknél). Ezen kívül az R22 alkalmazása ugyancsak idõhöz kötött. Ugyanakkor azoknál a hûtõberendezéseknél, amelyek korlátozott ideig mûködnek egy tervezett új beruházásig, valamint a hermetikus kompresszorokkal üzemelõ hûtõberendezéseknél, amelyeknél az olajcsere nehezen kivitelezhetõ, a rövidtávú drop-in keverékekre (pl. R408A, Isceon 69L) való átállítás tûnik ésszerû alternatívának Hûtõberendezések átállítása drop-in keverékekre R12 üzemû hûtõgép átállítása R413A (Isceon 49) keverékre Az alábbi eljárást ajánljuk: 1. Ellenõrizzük a berendezés tömítettségét és szüntessük meg az esetleges tömítetlenségeket. 2. A hûtõberendezésbõl fejtsük le lefejtõberendezés segítségével a még meglévõ R12 hûtõközeget. 3. Az elszennyezõdött, elöregedett vagy savas olajat le kell ereszteni (az olajleválasztóból is) és újat kell betölteni (savas olaj esetén az új olaj betöltése elõtt a rendszert R141b-vel, zárt rendszerben át kell mosni). 4. Cseréljük ki a szárítószûrõt. 5. Vákuumoljuk le a hûtõberendezést. 6. A hûtõközeg betöltése a berendezésbe (az R413A-t feltétlenül folyadék állapotban kell betölteni, a töltet mennyisége az R12 mennyiségének mintegy 90 %-a). 7. Helyezzük üzembe a hûtõberendezést és ellenõrizzük az expanziósszelep beállítását. (A túlhevítés nagyobb lesz, mint az R12-nél!) 8. Adott esetben a túlhevítést óvatosan csökkentsük, vagy az expanziós szelepet cseréljük ki. 9. A hûtõberendezésen tüntessük fel maradandóan az új hûtõközeget. 10. Ügyeljünk a nagynyomású edényekre vonatkozó elõírások betartására. Más hûtõközegnek, pld R22-nek Isceon-59 re való átállításnál értelemszerûen ehhez hasonlóan kell eljárni.

7 6 Fontos, hogy a kompresszorgyártók utasításait, különösen a kompresszor alkalmazási tartományának határait illetõen (hõmérsékletek, áramfelvétel) feltétlenül tartsuk be. Az elpárolgási nyomásszabályozót, a kondenzátor nyomásszabályozót, az indításszabályzót és a kisnyomású presszosztátot, amellyel a hûtõkamra hõmérsékletét lehet szabályozni, állítsuk be újra. Nagyobb tömítetlenség esetén a hûtõberendezés javítása utáni utántöltésekor a keverék komponenseinek koncentrációja megváltozhat. Az eközben fellépõ szívónyomás csökkenés kisebb záróerõt eredményez a termosztatikus expanziósszelepben (a túlhevítés csökken) és emiatt fennáll a kompresszorban a folyadékütés veszélye. (A szelep túlhevítését ellenõrizni kell!) 3.4. Hûtõberendezések átállítása hosszútávú hûtõközegekre R12 és R502 üzemû hûtõberendezések átállítása R134a ill. R404A/R507 hûtõközegre A régi berendezések HFC hûtõközegekre történõ átállításakor (pl. R12-vel üzemû hûtõgépnek R134a-ra, vagy R502-vel üzemelõ hûtõgépnek R404A/R507-re történõ átállításakor) mindig észterolajat kell betölteni. Fokozottan ügyelni kell az észterolaj tisztaságára és nedvességtartalmára. Az észterolajok erõsen higroszkopikusak, így már rövid idõ alatt is jelentõsen megnövekedhet a nedvességtartalmuk a légnedvesség miatt. Törekedjünk arra, hogy a szükséges legkisebb kiszerelést használjuk az olajfeltöltéshez. A már felbontott eredeti csomagolásban lévõ olaj - a gyors nedvesség telítõdés miatt - késõbbi felhasználásra már alkalmatlan. Tapasztalataink szerint a rendszer üzeme szempontjából az észterolajban megengedett 2 % maradék ásványolajrész nem annyira kritikus, mint azt régebben gondolták de betartása a biztonságos üzem érdekében ajánlott. Sokkal nagyobb jelentõségû a kifogástalan olajvisszavezetés biztosítása a kompresszorba. A 4. táblázat a felhasznált észterolajokról ad áttekintést. Kizárólag a kompresszorgyártók által ajánlott olajat szabad alkalmazni! Az észterolajjal mûködõ HFC hûtõközegek a régi CFC üzemû kompresszorokban lévõ szerkezeti anyagokkal, elemekkel nem mindig kompatibilisek. Ez különösen a régi, nyitott kompresszorokra vonatkozik (pl. adott esetben tömszelencét kell cserélni). Az átállításra az alábbi eljárást ajánljuk: 1. Ellenõrizzük a berendezés tömítettségét és szüntessük meg az esetleges tömítetlenségeket. 2. Fejtsük le a hûtõközeget a készülékbõl. 3. Engedjük le a régi olajtöltetet a kompresszorból (ürítsük ki az olajleválasztót is). Építsünk be szívóoldali szárítószûrõt. Cseréljük ki a folyadékoldali szárítószûrõt. 4. Töltsük fel a rendszert észterolajjal (a nézõüveg ¼-éig, de legfeljebb ½-éig azért, hogy ne kerüljön túl sok észterolaj a hûtõkörbe). Csak gyárilag lezárt, kis kiszerelésû észterolajat használjunk! 5. Vákuumoljuk le a rendszert az üzembe helyezés elõtt (1,5 mbar nyugalmi vákuum).

8 7 6. A régi hûtõközeg (R12 illetve R502) ha van visszatöltése a berendezésbe, majd üzembe helyezés után kb. 10 órán keresztül üzemeltessük a rendszert (elsõ öblítõüzem). Ha nincs régi hûtõközeg, akkor az új hûtõközeget kell felhasználni. 7. Engedjük le a homogén fáradtolaj/észterolaj keveréket, töltsünk a berendezésbe új észterolajat és a lefejtett hûtõközeget, majd ismét max. 100 órán keresztül üzemeltessük (második öblítõüzem). 8. Ha a hûtõrendszer vezetékezése bonyolultabb, elágazó elemeket tartalmaz vagy a hûtõgép alacsony elpárolgási tartományú akkor az öblítõüzemet háromszor ismételjük meg. A maradék ásványolaj tartalomnak - a keveredési hézag miatt - 2% alatt kell lennie. Ez általában 3-szori olajcserével már biztosítható. 9. Ellenõrizzük a maradék ásványolaj tartalmat az ún. Retrofit-Test-Kit segítségével. 10. Engedjük le a rendszerbõl az olajat és töltsük be az új észterolajat. Cseréljük ki a folyadékoldali szárítószûrõt, szívóoldali szárítószûrõt, az expanziósszelepet, és esetleg az indikátoros nézõüveget. 11. Vákuumoljunk és töltsük be a megadott hûtõközeg mennyiséget (R134a esetében a töltet mennyisége az R12 mennyiségének kb. 90 %-a, míg R404A/R507 esetében az R502 mennyiségének kb. 85 %-a), majd helyezzük üzembe a hûtõgépet. 12. Mintegy 100 óra üzemidõ után a készüléket még egyszer vizsgáljuk meg. Az olaj esetleges sötét elszínezõdése esetén cseréljünk olajat, valamint cseréljük ki a folyadékoldali szárítószûrõt és a szívóoldali szárítószûrõt. Más hosszútávú hûtõközegre való átállásnál is ehhez hasonlóan kell eljárni.

9 1. Táblázat ASHRAE jelölés Márkanév Gyártó Összetétel R403B Isceon 69 L Rhodia R408A FX 10 INEOS Elf Atochem R413A Isceon 49 *) Rhodia Drop-in hûtõközeg keverékek R22/R218/R290 (55/39/6 %) R22/R134a (45/55 %) R134a/R218/R600a (88/9/3 %) Korábbi hûtõközeg CFC ODP GWP Olajfajta Megjegyzés R502 0,03 > 5,0 félszintetikus R502 0,025 0,79 félszintetikus R12 0 0,44 R417A Isceon 59 *) Rhodia R125/R134a/R600a R22 0 0,49 Isceon 89 *) Rhodia R125/R218/R290 R13B1 0 0,98 ásványolaj, félszintetikus ásványolaj, félszintetikus, észterolaj ásványolaj, félszintetikus, észterolaj *) Ezek a keverékek nem tartalmaznak R22-t (ODP = 0), ezért új berendezéseknél hosszútávú hûtõközegként is alkalmazhatók. ODP ózonkárosító hatás GWP üvegházhatás közel azeotrop hõmérsékletcsúszás: 1,2 K hõmérsékletcsúszás: 6,8 K hõmérsékletcsúszás: 5,4 K 8

10 2. Táblázat ASHRAE jelölés R507 R404A R410A R407C *) R11 = 1. R502-t, R22-t helyettesítõ hosszútávú hûtõközeg keverékek új berendezésekhez Márkanév, átmeneti név KLEA 507 Solkane 507 AZ 50 KLEA 404A HP 62 FX 70 Genetron 404A KLEA 410A AZ 20 KLEA 407C AC 9000 Gyártó INEOS Solvay Allied Signal INEOS Du Pont Elf Atochem Allied Signal INEOS Allied Signal INEOS Du Pont Összetétel R143a/R125 (50/50 %) R143a/R125/R134a (52/44/4 %) R32/R125 (50/50 %) R32/R125/R134a (30/10/60 %) Korábbi hûtõközeg CFC R502 R22 R502 R22 ODP GWP *) Olajfajta Megjegyzés 0 < 1,0 észterolaj azeotrop 0 0,94 észterolaj 0 0,49 észterolaj közel azeotrop hõmérséklet csúszás: 0,5 K azeotrop, nagy nyomások miatt más konstrukció R22 0 0,37 észterolaj hõmérséklet csúszás: 7,2 K 9

11 10 3. Táblázat Drop-in hûtõközeg keverékeknél alkalmazható olajfajták Gyártó Kompresszor típus R12/R22/R502-höz eredeti elõírás Bitzer Bock Bristol Copeland Danfoss Dorin nyitott és félhermetikus dugattyús kompresszorok B 5.2 Bitzer olaj csavarkompresszorok B 100/B 150/B 220 AM, F/FK, HA/HG típusú kompresszorok hermetikus kompresszorok R22 hûtõközegre A és B gyártmánycsoport hermetikus kompresszorok G gyártmánycsoport Fuchs SP 46 Suniso R3GS/KM32 Zerol 150 T/SP 32 Olajfajta Drop-in hûtõközeg keverékekhez azonos olajfajta azonos olajfajta azonos olajfajta félhermetikus kompresszorok Shell 22-12/Zerol TD 200 azonos olajfajta hermetikus kompresszorok CR sorozat hermetikus kompresszorok QR sorozat SC típusú kompresszorok valamint az FR 11 A, FR 7 H kompresszorok TL 5A, TLES 5A, TL 4B kompresszorok más TL kompresszorok FR kompresszorok K1 K4 típussor, K5 K7 típussor CS és CB kivitelek K8 típussor, K5 K7 típussor CC kivitelek ásványolaj Suniso 3GS vagy Texaco WF 32 ásványolaj Fehér Olaj Zerol 150 vagy Shell V-OI 7041 Esso Zerice S 15 ásványolaj Shell Clavus G32 ásványolaj Shell Clavus G15 Shell vagy (észterolaj RL 32 S) azonos olajfajta azonos olajfajta Zerol 150 ásványolaj Suniso 3GS Shell ásványolaj Suniso 4GS Reniso 46 Frigopol minden kompresszor Fuchs SP 46 azonos olajfajta L unite Maneurop York R502-es kompresszorok áprilistól összes többi kompresszor hermetikus dugattyús kompresszorok MT, LT sorozat alkilbenzol ásványolaj fehér ásványolaj KMO 160 P azonos olajfajta Fuchs SP 68 vagy Zerice S 68 P 160 ABM scroll kompresszorok MS sorozat 300 S speciális scroll olaj nincs adat nyitott jármûkompresszorok R12 hûtõközegre ásványolaj Suniso 5GS észterolaj Retro-Fix II

12 11 4. Táblázat Észterolajok alkalmazása kompresszorokban Gyártó Kompresszor típus Olajtípus Gyártó Bitzer Bitzer Bitzer félhermetikus és nyitott standard kivitelû kompresszorok magas hõmérséklet tartományban üzemelõ kompresszorok csavarkompresszorok SEZ 32/RL 32 S SE 55/RL 68 S SE 120/SE 170/ RL 170 H DEA/ICI DEA/ICI DEA/ICI Bock AM/HAX/HGX típusú kompresszorok SE 55/RL 46 S DEA/ICI Bristol hermetikus kompresszorok R407C hûtõközeggel EAL 22 A/RL 32 C Mobil/ICI Copeland félhermetikus kompresszorok RL 32 CF *) ICI Danfoss hermetikus kompresszorok RL 22 S ICI Dorin K1 K4 típussor, K5 K7 típussor CS, CB kivitelek K8 típussor, K5 K7 típussor CC kivitelek EAL 32/RL 32 S EAL 46/RL 46 S Mobil/ICI Mobil/ICI Frigopol elválasztó-sapkás (permalloy sapkás) kompresszorok RL 32 Sb *)/ RL 32 H ICI Goeldner félhermetikus kompresszorok E 46 Fuchs L unite hermetikus kompresszorok RL 32 Sa *) ICI Maneurop hermetikus kompresszorok MTE, LTE típussor 160 PE Maneurop hermetikus kompresszorok MTZ, LTZ típussor scroll kompresszorok SZ típussor 160 PZ 160 SZ Rotocold csúszólapátos kompresszorok RL 68 S ICI Sabroe dugattyús kompresszorok RL 68 S/100 S/150 S ICI York nyitott jármûkompresszorok Aircol Auto 100 Castrol York dugattyús kompresszorok RL 32 S ICI *) Adalékokkal.

13 12 5. Táblázat Hûtõközeg-palackok vizsgálati nyomása és töltési hányadosa Hûtõközeg megnevezése Vizsgálati nyomás (bar) Töltési hányados (kg/l) R12 még használatban lévõ 18 1,15 R22 olajjal együtt mérve 29 1,03 R ,05 R134a 22 1,04 R401A (MP 39) 29 1,01 R402A (HP 80) 36 0,88 R403B (Isceon 69) 33 0,95 R404A (HP 62) 36 0,81 R407C 35 0,92 R409A (FX 56) 23 1,06 R410A (AZ 20) 47 0,82 R413A (Isceon 49) 23 0,96 R507 (AZ 50) 37 0,81 R ,20 R290 (Propán) 25 0,42 R600a (Izobután) 10 0,49 Hûtõközeg-olaj keverék ugyanaz, mint a tiszta hûtõközegnél A táblázat alapja a TMB Engedélyezési Felügyelet szakvéleménye. 0,75

14 13 6. Táblázat Hûtõközegek veszélyes áru táblái Hûtõközeg megnevezése Anyagazonosító szám (UN szám) Veszélyességi osztály Sorszám R A R A R13B A R A Hûtõközeg keverékek A R A R A R134a A R401A (MP 39) A R401B (MP 66) A R402A (HP 80) A R404A A R407C A R409A A R410A A R A R413A (ISCEON 49) R417A (ISCEON 59) R403B (ISCEON 69) A A A ISCEON A

15 14 A leggyakoribb hûtõközegek különbözõ hõmérsékletekhez tartozó telítési túlnyomásértékei ( ) R12 R134a ISCEON 49 R413A* R22 A hõmérséklethez tartozó telítési túlnyomásérték (bar) R407C* ISCEON 59 R417A* R502 R404A* R507 R408A* ISCEON 69 L R403B* -60-0,78-0,84-0,64-0,58-0,53-0,51-0,50-0, ,76-0,82-0,59-0,53-0,47-0,45-0,44-0, ,73-0,80-0,54-0,48-0,41-0,38-0,37-0, ,69-0,77-0,49-0,42-0,34-0,31-0,30-0, ,66-0,74-0,43-0,35-0,27-0,24-0,38-0,23-0, ,62-0,71-0,69-0,37-0,52-0,43-0,28-0,19-0,15-0,29-0,14 0, ,58-0,67-0,65-0,30-0,46-0,37-0,20-0,11-0,06-0,20-0,05 0, ,53-0,63-0,61-0,23-0,40-0,31-0,12-0,01 0,04-0,10 0,05 0, ,48-0,59-0,56-0,15-0,33-0,24-0,03 0,09 0,14 0,00 0,15 0, ,43-0,54-0,51-0,06-0,25-0,17 0,06 0,20 0,26 0,11 0,27 0, ,37-0,49-0,45 0,04-0,17-0,09 0,17 0,31 0,38 0,22 0,39 0, ,31-0,43-0,39 0,14-0,08 0,00 0,28 0,44 0,51 0,34 0,52 0, ,25-0,37-0,33 0,25 0,01 0,09 0,40 0,57 0,65 0,47 0,66 1, ,17-0,31-0,25 0,36 0,17 0,19 0,53 0,71 0,80 0,61 0,81 1, ,1-0,23-0,17 0,49 0,23 0,30 0,66 0,87 0,96 0,75 0,97 1, ,02-0,16-0,09 0,62 0,35 0,41 0,81 1,03 1,13 0,90 1,14 1, ,07-0,07 0,00 0,77 0,48 0,53 0,96 1,20 1,31 1,06 1,32 1, ,16 0,02 0,10 0,92 0,61 0,66 1,13 1,38 1,51 1,23 1,52 2, ,26 0,11 0,21 1,08 0,76 0,80 1,31 1,58 1,71 1,41 1,72 2, ,37 0,21 0,32 1,25 0,92 0,95 1,49 1,79 1,93 1,60 1,94 2, ,48 0,33 0,44 1,44 1,09 1,10 1,69 2,01 2,16 1,80 2,17 2, ,6 0,44 0,57 1,63 1,27 1,27 1,90 2,24 2,40 2,01 2,42 3, ,73 0,57 0,71 1,84 1,46 1,44 2,13 2,48 2,66 2,23 2,67 3, ,86 0,71 0,86 2,06 1,66 1,63 2,36 2,74 2,93 2,47 2,95 3, ,01 0,85 1,02 2,29 1,88 1,83 2,61 3,02 3,21 2,73 3,23 4, ,16 1,00 1,18 2,53 2,11 2,03 2,87 3,31 3,52 2,99 3,54 4,71-8 1,32 1,17 1,36 2,79 2,36 2,25 3,15 3,61 3,83 3,27 3,85 5,11-6 1,49 1,34 1,55 3,06 2,62 2,49 3,44 3,93 4,17 3,57 4,19 5,54-4 1,66 1,52 1,76 3,35 2,89 2,73 3,75 4,27 4,52 3,88 4,54 5,99-2 1,85 1,72 1,97 3,65 3,18 2,99 4,07 4,63 4,88 4,21 4,91 6,47 0 2,05 1,92 2,20 3,97 3,49 3,26 4,41 5,00 5,27 4,55 5,29 6,96 2 2,25 2,14 2,43 4,30 3,81 3,55 4,77 5,39 5,67 4,92 5,70 7,48 4 2,47 2,37 2,69 4,65 4,15 3,85 5,14 5,80 6,10 5,30 6,12 8,03 6 2,7 2,61 2,95 5,01 4,51 4,16 5,53 6,23 6,54 5,70 6,56 8,61 8 2,94 2,87 3,23 5,40 4,89 4,49 5,94 6,68 7,00 6,11 7,03 9, ,19 3,14 3,53 5,80 5,29 4,84 6,37 7,15 7,49 6,55 7,51 9, ,45 3,42 3,84 6,22 5,71 5,21 6,82 7,64 7,99 7,01 8,01 10, ,73 3,72 4,17 6,66 6,15 5,59 7,28 8,16 8,52 7,49 8,54 11, ,01 4,04 4,51 7,11 6,61 5,98 7,77 8,69 9,07 7,99 9,09 11, ,31 4,37 4,87 7,59 7,09 6,40 8,28 9,25 9,65 8,51 9,66 12, ,63 4,71 5,25 8,09 7,59 6,84 8,81 9,84 10,25 9,06 10,25 13, ,95 5,07 5,64 8,61 8,12 7,29 9,36 10,45 10,87 9,63 10,87 14, ,29 5,45 6,06 9,15 8,68 7,76 9,94 11,08 11,52 10,22 11,51 15, ,65 5,85 7,49 9,71 9,25 8,26 10,54 11,74 12,20 10,83 12,18 16, ,01 6,26 7,94 10,29 9,86 8,77 11,16 12,42 12,91 11,48 12,87 16, ,4 6,70 7,41 10,90 10,49 9,31 11,80 13,14 13,64 12,14 13,59 17, ,8 7,15 7,90 11,53 11,15 9,86 12,48 13,88 14,41 12,83 14,34 18, ,21 7,62 8,42 12,19 11,80 10,44 13,17 14,65 15,20 13,55 15,11 19, ,64 8,11 8,95 12,87 12,55 11,05 13,90 15,45 16,03 14,30 15,91 21, ,09 8,63 9,51 13,58 13,30 11,67 14,65 16,28 16,89 15,07 16,74 22, ,55 9,16 10,09 14,31 14,08 12,32 15,42 17,14 17,78 15,87 17,60 23, ,03 9,72 10,69 15,07 14,89 13,00 16,23 18,03 18,71 16,71 18,49 24, ,53 10,29 11,32 15,86 15,74 13,69 17,07 18,95 19,68 17,56 19,42 25, ,04 10,90 11,97 16,67 16,62 14,42 17,93 19,91 20,68 18,45 20,37 27, ,58 11,52 12,65 17,52 17,53 15,17 18,83 20,90 21,72 19,37 21,36 28, ,13 12,17 13,35 18,39 18,48 15,94 19,75 21,93 22,80 20,33 22,38 29, ,7 12,84 14,08 19,29 19,47 16,75 20,71 22,99 23,93 21,31 23,43 31, ,29 13,54 14,83 20,23 20,50 17,58 21,71 24,09 25,09 22,32 32, ,9 14,27 15,62 21,20 21,57 18,44 22,73 25,22 26,31 23,37 34, ,53 15,02 16,43 22,20 22,68 19,33 23,79 26,40 27,57 24,45 35, ,18 15,80 17,26 23,23 23,83 20,24 24,89 27,61 28,87 25,57 37, ,85 16,61 18,13 24,20 25,03 21,19 26,02 28,87 30,23 26,72 39, ,55 17,45 19,03 25,30 26,28 22,17 27,19 30,16 31,64 27,90 40, ,26 18,32 19,96 26,43 23,18 28,40 33,10 29,12 42, ,22 20,85 27,61 24,21 29,65 34,62 44, ,76 20,15 21,77 28,93 25,28 30,94 36,19 46,26 * Zeotrop keverékeknél x = 1 értéknél értendõ. R410A

16 15 Ultra-mélyhûtéshez használt hûtõközegek különbözõ hõmérsékletekhez tartozó telítési túlnyomásértékei A hõmérséklethez tartozó telítési túlnyomásérték (bar) ( ) R13B1 ISCEON 89* R13 R23 R503 R508 R ,93-0,68-0,70-0,54-0,61-0, ,91-0,63-0,65-0,47-0,55-0, ,90-0,58-0,60-0,39-0,48-0, ,88-0,52-0,53-0,31-0,40-0, ,86-0,46-0,47-0,22-0,32-0, ,84-0,92-0,39-0,39-0,12-0,23-0, ,82-0,91-0,31-0,31-0,01-0,13 0, ,79-0,89-0,22-0,21 0,11-0,02 0, ,76-0,87-0,13-0,11 0,25 0,10 0, ,73-0,85-0,03 0,00 0,39 0,24 0, ,69-0,82 0,08 0,13 0,55 0,38 0, ,65-0,80 0,20 0,26 0,72 0,54 0, ,61-0,77 0,33 0,41 0,90 0,71 0, ,56-0,73 0,47 0,57 1,10 0,90 1, ,51-0,70 0,63 0,75 1,31 1,10 1, ,45-0,66 0,79 0,94 1,54 1,32 1, ,39-0,61 0,97 1,14 1,79 1,55 1, ,32-0,56 1,15 1,37 2,05 1,80 1, ,25-0,51 1,36 1,60 2,33 2,07 2, ,17-0,45 1,57 1,86 2,63 2,37 2, ,08-0,38 1,81 2,13 2,95 2,68 2, ,01-0,31 2,05 2,43 3,30 3,01 3, ,11-0,24 2,31 2,74 3,66 3,37 3, ,21-0,16 2,59 3,08 4,04 3,75 3, ,33-0,06 2,89 3,44 4,45 4,15 4, ,45 0,03 3,20 3,82 4,89 4,58 4, ,58 0,14 3,53 4,23 5,34 5,04 4, ,72 0,25 3,88 4,66 5,82 5,52 5, ,87 0,37 4,25 5,11 6,33 6,04 5, ,03 0,50 4,65 5,60 6,87 6,58 6, ,20 0,64 5,06 6,11 7,43 7,16 6, ,38 0,79 5,49 6,65 8,03 7,77 7, ,57 0,94 5,95 7,22 8,65 8,41 7, ,77 1,11 6,42 7,83 9,31 9,09 8, ,98 1,29 6,93 8,46 10,00 9,80 9, ,21 1,48 7,45 9,13 10,72 10,55 9, ,45 1,69 8,00 9,83 11,47 11,34 10, ,70 1,90 8,58 10,57 12,26 12,17 10, ,96 2,13 9,18 11,35 13,08 13,04 11, ,24 2,37 9,81 12,16 13,95 13,95 12, ,54 2,63 10,47 13,01 14,85 14,91 13, ,85 2,90 11,15 13,91 15,79 15,92 14, ,17 3,18 11,87 14,85 16,77 16,97 14, ,51 3,48 12,61 15,83 17,79 18,07 15, ,87 3,80 13,38 16,85 18,85 19,22 16, ,24 4,13 14,19 17,92 19,96 20,42 17,58-8 5,64 4,48 15,03 19,04 21,12 21,67 18,56-6 6,05 4,84 15,90 20,21 22,32 22,98 19,58-4 6,47 5,23 16,80 21,44 23,57 24,35 20,63-2 6,92 5,63 17,74 22,71 24,87 25,78 21,73 0 7,39 6,05 18,72 24,04 26,22 27,26 22,86 2 7,88 6,49 19,73 25,43 27,62 28,81 24,04 4 8,39 6,95 20,78 26,87 29,08 30,42 25,25 6 8,92 7,44 21,87 28,38 30,59 32,10 26,51 8 9,47 7,94 22,99 29,95 32,16 33,85 27, ,04 8,46 24,16 31,58 33,80 35,68 30, ,64 9,01 25,38 33,29 35,49 30, ,26 9,58 26,63 35,06 37,25 32, ,91 10,17 27,94 36,91 39,07 33, ,58 10,79 29,29 38,83 40,96 35, ,27 11,43 30,70 40,84 36, ,99 12,09 32,16 38, ,74 12,79 33,68 40, ,51 13,50 35,27 41, ,32 14,25 36,94 43, ,15 15,02 45,52 * Zeotrop keverékeknél x = 1 értéknél értendõ.

17 16 R22 HCFC SZABÁLYOZOTT ANYAG! Nedves-mezõ gõztáblázata Abszolút nyomás Sûrûség kg/m 3 Entalpia kj/kg Entrópia kj/(kg K) bar folyadék gõz folyadék rejtett hõ gõz folyadék gõz K -60 0, ,83 1,867 33, , ,657 0,728 1, , , ,86 2,420 39, , ,025 0,753 1, , , ,71 3,096 44, , ,368 0,778 1, , , ,38 3,912 50, , ,682 0,801 1, , , ,85 4,888 55, , ,965 0,825 1, , , ,11 6,044 60, , ,213 0,848 1, , , ,14 7,402 66, , ,425 0,870 1, , , ,92 8,986 71, , ,597 0,893 1, , , ,45 10,821 77, , ,727 0,915 1, , , ,69 12,935 82, , ,813 0,936 1, , , ,62 15,357 88, , ,850 0,958 1, ,15-5 4, ,21 18,119 94, , ,836 0,979 1, ,15 0 4, ,45 21, , , ,764 1,000 1, ,15 5 5, ,28 24, , , ,630 1,021 1, , , ,68 28, , , ,424 1,042 1, , , ,59 33, , , ,139 1,063 1, , , ,96 38, , , ,760 1,083 1, , , ,73 44, , , ,275 1,104 1, , , ,83 50, , , ,664 1,125 1, , , ,16 57, , , ,906 1,146 1, , , ,62 65, , , ,972 1,167 1, , , ,06 75, , , ,829 1,188 1, , , ,31 85, , , ,437 1,210 1, , , ,16 97, , , ,742 1,231 1, , , ,29 111, , , ,682 1,253 1, , , ,30 127, , , ,174 1,275 1, , , ,57 146, , , ,110 1,298 1, , , ,20 168, , , ,341 1,321 1, , , ,62 195, , , ,647 1,345 1, , , ,81 230, ,964 87, ,638 1,371 1, , , ,33 279, ,184 70, ,367 1,401 1, ,15 Fizikai jellemzõk Forráspont 1 atmoszféra nyomáson: -40,8 Forrásponti nyomás 25 -on: 10,43 bar Kritikus hõmérséklet: 96,01 Kritikus nyomás: 50,9 bar Száraz telített gõz sûrûsége 1 atmoszféra nyomáson: 4,69 kg/m 3 Rejtett hõ 1 atmoszféra nyomáson: 233,07 kj/kg

18 17 R134a HFC Nedves-mezõ gõztáblázata Abszolút nyomás Sûrûség kg/m 3 Entalpia kj/kg Entrópia kj/(kg K) bar folyadék gõz folyadék rejtett hõ gõz folyadék gõz K -60 0, ,95 0,929 24, , ,495 0,688 1, , , ,51 1,249 30, , ,637 0,716 1, , , ,87 1,653 36, , ,783 0,744 1, , , ,04 2,155 42, , ,930 0,771 1, , , ,99 2,773 48, , ,073 0,798 1, , , ,72 3,525 54, , ,207 0,824 1, , , ,20 4,431 61, , ,329 0,850 1, , , ,44 5,511 67, , ,434 0,876 1, , , ,40 6,790 73, , ,517 0,901 1, , , ,07 8,293 80, , ,575 0,926 1, , , ,43 10,047 86, , ,602 0,951 1, ,15-5 2, ,46 12,082 93, , ,592 0,976 1, ,15 0 2, ,12 14, , , ,540 1,000 1, ,15 5 3, ,39 17, , , ,439 1,024 1, , , ,24 20, , , ,281 1,048 1, , , ,62 23, , , ,058 1,072 1, , , ,49 27, , , ,761 1,096 1, , , ,80 32, , , ,378 1,120 1, , , ,48 37, , , ,897 1,144 1, , , ,46 43, , , ,304 1,167 1, , , ,66 50, , , ,580 1,191 1, , , ,95 57, , , ,707 1,214 1, , , ,2 66, , , ,658 1,238 1, , , ,25 76, , , ,403 1,262 1, , , ,87 87, , , ,903 1,286 1, , , ,75 100, , , ,108 1,310 1, , , ,49 115, , , ,949 1,334 1, , , ,48 133, , , ,330 1,359 1, , , ,78 155, , , ,105 1,384 1, , , ,82 181, ,442 95, ,036 1,411 1, , , ,51 216, ,160 82, ,672 1,440 1, ,15 Fizikai jellemzõk Forráspont 1 atmoszféra nyomáson: -26,07 Forrásponti nyomás 25 -on: 6,653 bar Kritikus hõmérséklet: 101,03 Kritikus nyomás: 40,6 bar Száraz telített gõz sûrûsége 1 atmoszféra nyomáson: 5,263 kg/m 3 Rejtett hõ 1 atmoszféra nyomáson: 216,7 kj/kg

19 18 R404A HFC ZEOTROP KEVERÉK Nedves-mezõ gõztáblázata Abszolút nyomás bar Sûrûség kg/m 3 Entalpia kj/kg Entrópia kj/(kg K) kond. pont forráspont folyadék gõz folyadék rejtett hõ gõz folyadék gõz K -60 0,4943 0, ,26 2,777 22, , ,900 0,684 1, , ,6484 0, ,05 3,575 29, , ,145 0,713 1, , ,8379 0, ,53 4,541 35, , ,392 0,741 1, , ,0683 1, ,69 5,699 41, , ,635 0,769 1, , ,3454 1, ,50 7,073 47, , ,867 0,796 1, , ,6752 1, ,94 8,691 54, , ,082 0,823 1, , ,0642 2, ,99 10,584 60, , ,271 0,849 1, , ,5194 2, ,62 12,785 66, , ,426 0,875 1, , ,0477 3, ,79 15,332 73, , ,538 0,900 1, , ,6569 3, ,46 18,265 79, , ,596 0,925 1, , ,3549 4, ,59 21,633 86, , ,591 0,950 1, ,15-5 5,1498 5, ,13 25,487 93, , ,509 0,975 1, ,15 0 6,0504 6, ,02 29, , , ,336 1,000 1, ,15 5 7,0658 7, ,18 34, , , ,058 1,025 1, , ,2054 8, ,53 40, , , ,654 1,050 1, , ,4792 9, ,97 47, , , ,104 1,074 1, , , , ,35 54, , , ,381 1,100 1, , , , ,51 63, , , ,455 1,125 1, , , , ,22 73, , , ,286 1,151 1, , , , ,20 84, , , ,823 1,177 1, , , , ,01 97, , , ,002 1,204 1, , , , ,03 113, , , ,731 1,232 1, , , , ,24 131, , , ,880 1,262 1, , , , ,77 154, ,776 94, ,241 1,293 1, , , , ,32 182, ,548 80, ,453 1,327 1, ,15 Fizikai jellemzõk Forráspont 1 atmoszféra nyomáson: -46,9 Kondenzációs pont 1 atmoszféra nyomáson: -46,1 csúszás 1 atmoszféra nyomáson: 0,5 K Forrásponti nyomás 25 -on: 12,6 bar Kritikus hõmérséklet: 71,6 Száraz telített gõz sûrûsége 1 atmoszféra nyomáson: 5,42 kg/m 3 Rejtett hõ 25 -on: 144,0 kj/kg

20 19 R507 HFC AZEOTROP KEVERÉK Nedves-mezõ gõztáblázata Abszolút nyomás bar Sûrûség kg/m 3 Entalpia kj/kg Entrópia kj/(kg K) kond. pont forráspont folyadék gõz folyadék rejtett hõ gõz folyadék gõz K -60 0,5348 0, ,00 3,047 23, , ,341 0,687 1, , ,6974 0, ,56 3,902 29, , ,563 0,716 1, , ,8967 0, ,81 4,932 36, , ,787 0,744 1, , ,1382 1, ,74 6,163 42, , ,006 0,771 1, , ,4277 1, ,31 7,621 48, , ,212 0,798 1, , ,7714 1, ,51 9,334 54, , ,400 0,824 1, , ,1759 2, ,31 11,335 60, , ,561 0,850 1, , ,6480 2, ,67 13,658 67, , ,687 0,876 1, , ,1951 3, ,57 16,341 73, , ,768 0,901 1, , ,8248 3, ,97 19,430 80, , ,794 0,926 1, , ,5450 4, ,81 22,972 86, , ,755 0,951 1, ,15-5 5,3642 5, ,05 27,025 93, , ,637 0,975 1, ,15 0 6,2911 6, ,63 31, , , ,426 1,000 1, ,15 5 7,3349 7, ,46 36, , , ,106 1,025 1, , ,5051 8, ,45 42, , , ,659 1,049 1, , ,8118 9, ,50 49, , , ,060 1,074 1, , , , ,47 57, , , ,285 1,099 1, , , , ,18 66, , , ,299 1,124 1, , , , ,39 77, , , ,062 1,150 1, , , , ,79 89, , , ,521 1,176 1, , , , ,95 103, , , ,605 1,204 1, , , , ,18 119, , , ,216 1,232 1, , , , ,42 139, , , ,208 1,261 1, , , , ,66 163, ,896 89, ,347 1,293 1, , , , ,29 195, ,948 75, ,203 1,328 1, ,15 Fizikai jellemzõk Forráspont 1 atmoszféra nyomáson: -47,48 Kondenzációs pont 1 atmoszféra nyomáson: -47,47 csúszás 1 atmoszféra nyomáson: 0,0 K Forrásponti nyomás 25 -on: 12,89 bar Kritikus hõmérséklet: 70,2 Száraz telített gõz sûrûsége 1 atmoszféra nyomáson: 5,528 kg/m 3 Rejtett hõ 25 -on: 140,1 kj/kg

21 20 R407C HFC ZEOTROP KEVERÉK Nedves-mezõ gõztáblázata Abszolút nyomás bar Sûrûség kg/m 3 Entalpia kj/kg Entrópia kj/(kg K) kond. pont forráspont folyadék gõz folyadék rejtett hõ gõz folyadék gõz K -60 0,2788 0, ,67 1,370 16, , ,714 0,658 1, , ,3794 0, ,97 1,827 23, , ,934 0,690 1, , ,5073 0, ,08 2,397 30, , ,155 0,722 1, , ,6675 0, ,99 3,097 37, , ,372 0,752 1, , ,8654 1, ,67 3,948 44, , ,578 0,782 1, , ,1069 1, ,11 4,971 51, , ,768 0,811 1, , ,3984 1, ,29 6,189 58, , ,933 0,840 1, , ,7466 2, ,18 7,628 65, , ,066 0,867 1, , ,1589 2, ,76 9,316 72, , ,160 0,895 1, , ,6428 3, ,99 11,284 78, , ,205 0,922 1, , ,2066 4, ,83 13,565 85, , ,192 0,948 1, ,15-5 3,8587 4, ,26 16,198 92, , ,109 0,974 1, ,15 0 4,6084 5, ,21 19, , , ,947 1,000 1, ,15 5 5,4652 6, ,64 22, , , ,690 1,026 1, , ,4392 7, ,47 26, , , ,326 1,051 1, , ,5411 9, ,61 31, , , ,837 1,077 1, , , , ,97 36, , , ,204 1,102 1, , , , ,42 42, , , ,404 1,128 1, , , , ,78 48, , , ,412 1,154 1, , , , ,84 56, , , ,194 1,180 1, , , , ,27 65, , , ,711 1,206 1, , , , ,61 75, , , ,914 1,233 1, , , , ,13 87, , , ,738 1,261 1, , , , ,45 101, , , ,097 1,289 1, , , , ,37 117, , , ,872 1,319 1, ,15 Fizikai jellemzõk Forráspont 1 atmoszféra nyomáson: -44,0 Kondenzációs pont 1 atmoszféra nyomáson: -36,8 csúszás 1 atmoszféra nyomáson: 4,8 K Forrásponti nyomás 25 -on: 11,9 bar Kritikus hõmérséklet: 86,0 Száraz telített gõz sûrûsége 1 atmoszféra nyomáson: 4,58 kg/m 3 Rejtett hõ 25 -on: 188,25 kj/kg

22 21 R410A HFC AZEOTROP KEVERÉK Nedves-mezõ gõztáblázata Abszolút nyomás Sûrûség kg/m 3 Entalpia kj/kg Entrópia kj/(kg K) bar folyadék gõz folyadék rejtett hõ gõz folyadék gõz K -90 0, ,49 0,460-13, , ,725 0,506 2, , , ,97 0,650-8, , ,658 0,534 2, , , ,24 0,901-2, , ,568 0,561 2, , , ,27 1,226 2, , ,445 0,589 2, , , ,06 1,641 8, , ,280 0,617 1, , , ,60 2,164 14, , ,063 0,645 1, , , ,86 2,814 19, , ,787 0,673 1, , , ,83 3,612 25, , ,442 0,701 1, , , ,49 4,584 32, , ,021 0,728 1, , , ,83 5,754 38, , ,516 0,756 1, , , ,81 7,153 44, , ,920 0,784 1, , , ,42 8,810 51, , ,226 0,811 1, , , ,63 10,761 57, , ,428 0,838 1, , , ,39 13,044 64, , ,520 0,866 1, , , ,69 15,700 71, , ,494 0,893 1, , , ,46 18,777 78, , ,344 0,920 1, , , ,68 22,326 85, , ,063 0,947 1, ,15-5 6, ,27 26,408 92, , ,641 0,973 1, ,15 0 8, ,17 31, , , ,069 1,000 1, ,15 5 9, ,30 36, , , ,335 1,027 1, , , ,57 42, , , ,424 1,053 1, , , ,87 49, , , ,316 1,080 1, , , ,04 57, , , ,986 1,106 1, , , ,90 66, , , ,404 1,133 1, , , ,23 77, , , ,526 1,160 1, , , ,70 89, , , ,296 1,187 1, , , ,87 104, , , ,630 1,214 1, , , ,13 121, , , ,413 1,243 1, , , ,49 142, , , ,461 1,272 1, , , ,31 168, , , ,470 1,303 1, , , ,40 202, , , ,858 1,338 1, , , ,71 252, ,094 84, ,195 1,378 1, ,15 Fizikai jellemzõk Forráspont 1 atmoszféra nyomáson: -51,92 Forrásponti nyomás 25 -on: 16,65 bar Kritikus hõmérséklet: 71 Kritikus nyomás: 49,1 bar Száraz telített gõz sûrûsége 1 atmoszféra nyomáson: 4,19 kg/m 3 Rejtett hõ 1 atmoszféra nyomáson: 268,4 kj/kg

23 22 R413A (ISCEON 49) HFC-HC ZEOTROP KEVERÉK Nedves-mezõ gõztáblázata Abszolút nyomás bar Sûrûség kg/m 3 Entalpia kj/kg Entrópia kj/(kg K) kond. pont forráspont folyadék gõz folyadék rejtett hõ gõz folyadék gõz K -50 0,321 0, ,6 1,8 135,51 219,11 355,11 0,7409 1, , ,427 0, ,2 2,4 141,59 216,98 358,57 0,7679 1, , ,559 0, ,1 3,1 147,74 214,31 362,05 0,7945 1, , ,723 1, ,6 3,9 153,97 211,56 365,53 0,8208 1, , ,922 1, ,7 4,9 160,28 208,72 369,00 0,8470 1, , ,164 1, ,5 6,1 166,67 205,80 372,47 0,8729 1, , ,453 1, ,1 7,5 173,15 202,77 375,92 0,8986 1, , ,795 2, ,6 9,2 179,71 199,63 379,34 0,9242 1, , ,197 2, ,9 11,1 186,37 196,37 382,74 0,9496 1, ,15-5 2,666 3, ,1 13,3 193,13 192,97 386,10 0,9740 1, ,15 0 3,208 3, ,2 15,9 200,00 189,41 389,41 1,0000 1, ,15 5 3,831 4, ,1 18,9 206,98 185,69 392,67 1,0252 1, , ,542 5, ,7 22,3 214,09 181,78 395,87 1,0502 1, , ,349 5, ,0 26,2 221,33 177,66 398,99 1,0753 1, , ,260 6, ,9 30,6 228,71 173,33 402,04 1,1004 1, , ,282 7, ,4 35,7 236,24 168,74 404,98 1,1255 1, , ,425 8, ,3 41,4 243,94 163,87 407,81 1,1507 1, , ,695 10, ,4 47,9 251,81 158,71 410,52 1,1761 1, , ,103 11, ,8 55,2 259, ,19 413,08 1,2016 1, , ,655 13, ,2 63,6 268,19 147,27 415,46 1,2273 1, , ,363 14, ,4 73,1 279,73 140,91 417,64 1,2534 1, , ,233 16, ,5 84,1 285,86 134,03 419,59 1,2798 1, , ,277 18, ,1 96,8 294,71 126,54 421,25 1,3068 1, , ,502 20, ,1 111,1 304,26 118,29 422,55 1,3344 1, , ,919 22, ,3 128,2 314,29 109,13 423,42 1,3630 1, , ,537 25, ,5 148,5 324,92 98,80 423,72 1,3927 1, , ,368 27, ,4 173,4 336,39 86,84 423,23 1,4243 1, , ,423 30, ,9 205,1 349,08 72,47 421,55 1,4587 1, , ,717 33, ,7 249,3 363,96 53,74 417,70 1,4984 1, , ,285 36, ,5 333,4 385,77 21,19 406,96 1,5562 1, ,15 Fizikai jellemzõk Forráspont 1 atmoszféra nyomáson: -35,0 Kondenzációs pont 1 atmoszféra nyomáson: -28,1 Forrásponti nyomás 25 -on: 7,85 bar Kritikus hõmérséklet: 101,3 Száraz telített gõz sûrûsége 1 atmoszféra nyomáson: 3,9 kg/m 3 Rejtett hõ 1 atmoszféra nyomáson: 211,6 kj/kg

24 23 R417A (ISCEON 59) HFC-HC ZEOTROP KEVERÉK Nedves-mezõ gõztáblázata Abszolút nyomás bar Sûrûség kg/m 3 Entalpia kj/kg Entrópia kj/(kg K) kond. pont forráspont folyadék gõz folyadék rejtett hõ gõz folyadék gõz K -50 0,581 0, ,8 142,93 211,86 354,79 0,7496 1, , ,738 0, ,6 148,31 209,76 358,07 0,7757 1, , ,927 1, ,6 153,75 207,61 361,36 0,8014 1, , ,155 1, ,8 159,25 205,40 364,65 0,8268 1, , ,425 1, ,2 164,81 203,11 367,92 0,8520 1, , ,743 2, ,9 170,45 200,73 371,18 0,8769 1, , ,115 2, ,8 176,17 198,24 374,41 0,9018 1, , ,548 3, ,1 181,98 195,63 377,61 0,9264 1, , ,047 3, ,7 187,88 192,90 380,78 0,9510 1, ,15-5 3,620 4, ,8 193,88 190,01 383,89 0,9755 1, ,15 0 4,275 4, ,3 200,00 186,95 386,95 1,0000 1, ,15 5 5,017 5, ,3 206,24 183,71 389,95 1,0245 1, , ,855 6, ,9 212,61 180,25 392,86 1,0490 1, , ,796 7, ,1 219,11 175,57 395,68 1,0736 1, , ,848 8, ,1 225,78 172,62 398,40 1,0983 1, , ,020 9, ,9 232,60 168,39 400,99 1,1231 1, , ,319 11, ,6 239,63 163,81 403,44 1,1482 1, , ,755 12, ,5 246,85 158,85 405,71 1,1735 1, , ,334 14, ,7 254,31 153,48 407,79 1,1992 1, , ,065 15, ,4 262,04 147,58 409,62 1,2253 1, , ,957 17, ,0 270,08 141,09 411,17 1,2520 1, , ,018 19, ,9 278,49 133,87 412,36 1,2795 1, , ,256 21, ,7 287,36 125,74 413,10 1,3080 1, , ,680 24, ,5 296,83 116,40 413,23 1,3378 1, , ,297 26, ,9 306,91 105,53 412,44 1,3690 1, ,15 Fizikai jellemzõk Forráspont 1 atmoszféra nyomáson: -41,8 Kondenzációs pont 1 atmoszféra nyomáson: -36,3 Forrásponti nyomás 25 -on: 9,9 bar Kritikus hõmérséklet: 38,6 Száraz telített gõz sûrûsége 1 atmoszféra nyomáson: 3,92 kg/m 3 Rejtett hõ 1 atmoszféra nyomáson: 208,0 kj/kg

25 24 R403B (ISCEON 69 L) HCFC-HFC-HC KÖZEL-AZEOTROP KEVERÉK, SZABÁLYOZOTT ANYAG! Nedves-mezõ gõztáblázata Abszolút nyomás bar Sûrûség kg/m 3 Entalpia kj/kg Entrópia kj/(kg K) kond. pont forráspont folyadék gõz folyadék rejtett hõ gõz folyadék gõz K -70 0,284 0, , ,9 196,3 317,2 0,6685 1, , ,385 0, , ,2 193,7 319,9 0,6943 1, , ,513 0, , ,6 191,1 322,7 0,7197 1, , ,674 0, , ,0 188,4 325,4 0,7447 1, , ,871 0, , ,4 185,8 328,2 0,7693 1, , ,112 1, , ,9 183,0 330,9 0,7935 1, , ,402 1, , ,4 180,2 333,6 0,8174 1, , ,748 1, , ,0 177,2 336,2 0,8410 1, , ,156 2, ,81 164,7 174,1 338,8 0,8644 1, , ,632 2, ,28 170,4 171,0 341,4 0,8874 1, , ,185 3, ,14 176,1 167,8 343,9 0,9103 1, , ,821 4, ,43 182,0 164,4 346,4 0,9330 1, , ,548 4, ,19 187,9 160,9 348,8 0,9555 1, ,15-5 5,373 5, ,49 193,9 157,2 351,1 0,9778 1, ,15 0 6,305 6, ,39 200,0 153,4 353,4 1,000 1, ,15 5 7,351 7, ,95 206,2 149,4 355,6 1,022 1, , ,521 8, ,26 212,5 145,1 357,6 1,044 1, , ,821 10, ,42 218,9 140,7 359,6 1,066 1, , ,26 11, ,54 225,4 136,0 361,4 1,088 1, , ,85 13, ,78 232,0 131,0 363,0 1,110 1, , ,60 14, ,31 238,8 125,7 364,5 1,132 1, , ,52 16, ,36 245,8 120,0 365,8 1,154 1, , ,61 18, ,3 253,0 113,8 366,8 1,177 1, , ,90 21, ,4 260,4 107,1 367,5 1,200 1, , ,39 23, ,5 268,2 99,6 367,8 1,223 1, ,15 Fizikai jellemzõk Forráspont 1 atmoszféra nyomáson: -50,6 Forrásponti nyomás 25 -on: 13,18 bar Kritikus hõmérséklet: 90 Kritikus nyomás: 50,91 bar Száraz telített gõz sûrûsége 1 atmoszféra nyomáson: 5,61 kg/m 3

31 582 21 0001 31 04 Hűtő-, klíma- és hőszivattyúberendezés-szerelő. Épületgépészeti rendszerszerelő

31 582 21 0001 31 04 Hűtő-, klíma- és hőszivattyúberendezés-szerelő. Épületgépészeti rendszerszerelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG KEHOP KLÍMAGÁZ ADATBÁZIS KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN- ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS 2017.

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG KEHOP KLÍMAGÁZ ADATBÁZIS KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN- ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS 2017. NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG KEHOP-1.1.0-15-2016-00004 KLÍMAGÁZ ADATBÁZIS KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN- ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS 2017. A jövő alacsony GWP-jű hűtőközegei F-Gáz Felhasználás kontroll

Részletesebben

Hütökészülékek. Oktatás - II. rész. BUDAPEST - Attila Kovács. ESSE - Wilhelm Nießen

Hütökészülékek. Oktatás - II. rész. BUDAPEST - Attila Kovács. ESSE - Wilhelm Nießen Hütökészülékek Oktatás - II. rész 1 Hömérséklet Mi az a hideg? 2 Hömérséklet Fizikailag a hideg kifejezés nem helyes. Csak hö-röl beszélhetünk. A hö az energia egy formája. Minden anyag rendelkezik több

Részletesebben

Mérlegen a hűtőközegek. A hűtőközegek múltja, jelene és jövője Nemzeti Klímavédelmi Hatóság november 23.

Mérlegen a hűtőközegek. A hűtőközegek múltja, jelene és jövője Nemzeti Klímavédelmi Hatóság november 23. Mérlegen a hűtőközegek A hűtőközegek múltja, jelene és jövője Nemzeti Klímavédelmi Hatóság 2017. november 23. Kik vagyunk A CECED Kép forrása: www.ceced.eu A sors útjai Saját fotók 1995: Kémiai Nobel-díj

Részletesebben

R744 (CO2) mint hűtőközeg alapok és megfontolások

R744 (CO2) mint hűtőközeg alapok és megfontolások R744 (CO2) mint hűtőközeg alapok és megfontolások 1. rész A CO2 hűtőközegként alacsony üvegházhatást ígér, de alkalmazása új megoldásokat és megfontolásokat igényel. Szerző: Emerson Climate Technologies

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.8.4. C(2017) 5230 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE a magas globális felmelegedési potenciállal rendelkező fluorozott szénhidrogének

Részletesebben

Alapok - Szén-dioxid, mint hűtőközeg

Alapok - Szén-dioxid, mint hűtőközeg CoopServis R744 kereskedelmi hűtőrendszerek tréning Alapok - Szén-dioxid, mint hűtőközeg Előadó: Tasnádi Gábor A prezentáció célja: közösen értelmezni és készség szinten tudatosítani a hűtőrendszerben

Részletesebben

Az Emerson Climate Technologies termékkínálatát és megoldásait a CO 2 rendszerek irányában bővíti

Az Emerson Climate Technologies termékkínálatát és megoldásait a CO 2 rendszerek irányában bővíti Az Emerson Climate Technologies termékkínálatát és megoldásait a CO 2 rendszerek irányában bővíti Válaszként az F-gáz szabályozás hűtőipart befolyásoló hatásaira az Emerson Climate Technologies új termékeket

Részletesebben

2011.04.18. Electrolux Lehel Kft

2011.04.18. Electrolux Lehel Kft IZOBUTÁN (R600A) A HÁZTARTÁSI HŰTŐKÉSZÜLÉKEKBEN TÉNYEK, TAPASZTALATOK, TÁVLATOK 2011.04.18. Ali László Electrolux Lehel Kft Hogyan is jutottunk el idáig? 1987 Montreáli jegyzőkönyv megállapodás az ózonkárosító

Részletesebben

HKVSZ Konferencia. Kompakt méretű ipari hőszivattyúk ammónia hűtőközeggel Előadó: Tasnádi Gábor gabor.tasnadi@qplan.hu

HKVSZ Konferencia. Kompakt méretű ipari hőszivattyúk ammónia hűtőközeggel Előadó: Tasnádi Gábor gabor.tasnadi@qplan.hu HKVSZ Konferencia Kompakt méretű ipari hőszivattyúk ammónia hűtőközeggel Előadó: Tasnádi Gábor gabor.tasnadi@qplan.hu 1. A hűtőgép, mint hőszivattyú? 2. Paraméterek a hőszivattyúk üzemének jellemzésére

Részletesebben

MICRO-R lefejtőkészülék. Használati utasítás

MICRO-R lefejtőkészülék. Használati utasítás MICRO-R lefejtőkészülék Használati utasítás Forgalmazza: Soós és Társa Kft 1163. Budapest Kövirózsa u. 5. Tel/Fax: 403-44-72 Általános információk MICRO-R lefejtő készülék használati utasítás Figyelmesen

Részletesebben

Előadó: Varga Péter Varga Péter

Előadó: Varga Péter Varga Péter Abszorpciós folyadékhűtők Abszorpciós folyadékhűtők alkalmazási lehetőségei alkalmazási lehetőségei a termálvizeink világában a termálvizeink világában Előadó: Varga Péter Varga Péter ABSZORPCIÓS FOLYADÉKHŰTŐ

Részletesebben

HFC hűtőközegek HŰTŐKÖZEG Mit ODP GWP ÖSSZE- helyet- Ózon- Üvegház- TÉTEL tesít? bontás hatás R407C = R32 +R125 +R134a R22 0 1610

HFC hűtőközegek HŰTŐKÖZEG Mit ODP GWP ÖSSZE- helyet- Ózon- Üvegház- TÉTEL tesít? bontás hatás R407C = R32 +R125 +R134a R22 0 1610 BME. feb.17. Hűtőberendezések fő részegységei HFC hűtőközegek HŰTŐKÖZEG Mit ODP GWP ÖSSZE- helyet- Ózon- Üvegház- TÉTEL tesít? bontás hatás R407C = R32 +R125 +R134a 0 1610 R410A = R32 + R125 0 1890 Kompresszor

Részletesebben

Kompakt kültéri egységek hermetikus kompresszorokkal

Kompakt kültéri egységek hermetikus kompresszorokkal U Sorozat Kompakt kültéri egységek hermetikus kompresszorokkal Általános jellemzők: Normal hűtés teljesítmény: 0,9 kw - 26,7 kw élyhűtés teljesítmény: 0,6 kw - 12 kw Környezeti hőmérséklet tartomány: -

Részletesebben

Hűtőkompresszorok meghibásodásából levonható tanulságok

Hűtőkompresszorok meghibásodásából levonható tanulságok Hűtőkompresszorok meghibásodásából levonható tanulságok A beszámoló azokat a tapasztalatokat tartalmazza, melyeket a 2011-től 2017- ig terjedő időszakban meghibásodott és a Soós és Társa Zrt-hez visszaszállított

Részletesebben

AZ R-22 HÛTÔKÖZEG HELYETTESÍTÉSE AZ R-417A VAGY HASONLÓ DROP IN HÛTÔKÖZEGGEL

AZ R-22 HÛTÔKÖZEG HELYETTESÍTÉSE AZ R-417A VAGY HASONLÓ DROP IN HÛTÔKÖZEGGEL AZ R-22 HÛTÔKÖZEG HELYETTESÍTÉSE AZ R-417A VAGY HASONLÓ DROP IN HÛTÔKÖZEGGEL A HKVSZ ez évi harmadik Hírlevele (2003/3., július 18.) már informálta Önöket, hogy megjelent az ózonréteget károsító anyagokról

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. 69000 lefejtő készülék

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. 69000 lefejtő készülék HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

F-gáz szabályozás. Tehetünk Földünkért

F-gáz szabályozás. Tehetünk Földünkért F-gáz szabályozás Tehetünk Földünkért Miért FONTOS? Az üvegház hatás fokozatos növekedése Globális felmelegedés 1978 Klíma változás, tengerszint emelkedés Ivóvíz hálózat csökkenés, Kyotoi Egyezmény 1997/2005

Részletesebben

TOP SECRET SECRET INTERNAL USE ONLY PUBLIC. Applied berendezések. Dealer Konferencia 2013 Zelenka Péter

TOP SECRET SECRET INTERNAL USE ONLY PUBLIC. Applied berendezések. Dealer Konferencia 2013 Zelenka Péter TOP SECRET SECRET INTERNAL USE ONLY PUBLIC Applied berendezések Dealer Konferencia 2013 Zelenka Péter Applied berendezések TARTALOMJEGYZÉK Bemutatás Termékek: Folyadékhűtők Légkezelő berendezések Fan coil

Részletesebben

R32 hűtőközeg és szerszámok

R32 hűtőközeg és szerszámok Top secret Secret Internal use only Public R32 hűtőközeg és szerszámok Daikin Hungary Kft. Nagy Roland F-gáz rendelet Nemzetközi szabályozás a Montreali jegyzőkönyv szerint Szivárgás ellenőrzési követelmények

Részletesebben

R-507A R-404A. Tartsa életben vállalkozását: Hagyjon fel az R-404A / R-507A telepítésével!

R-507A R-404A. Tartsa életben vállalkozását: Hagyjon fel az R-404A / R-507A telepítésével! R-507A Tartsa életben vállalkozását: Hagyjon fel az / R-507A telepítésével! MIÉRT KELL SÜRGŐSEN CSELEKEDNI? A 2018-ban sorra kerülő, a fluorozott szénhidrogén igen jelentős mértékű csökkentésére irányuló

Részletesebben

R407c, R134a, R410a hűtőközegek tulajdonságai

R407c, R134a, R410a hűtőközegek tulajdonságai R407c, R134a, R410a hűtőközegek tulajdonságai (Nincs ideális hűtőközeg, csak elfogadható megoldás) Megszoktuk, és értjük is, igaz, nem szeretjük, az elmúlt évek gyakori jogszabály változásait, újabb meg

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A foglalkozási ártalmak és hatásuk elleni védekezés A környezetkárosító hatások elleni aktív és passzív védelem Veszélyes és tűzveszélyes anyagok tárolása és szállítása, vegyi

Részletesebben

CDP 75/125/165 légcsatornázható légszárítók

CDP 75/125/165 légcsatornázható légszárítók CDP 75/125/165 légcsatornázható légszárítók 17:22 IRVENT Tel/Fax: [94] -48 Tel/Fax: [52] 422-64 CDP 75 légcsatornázható légszárító CDP 75 típusú légcsatornázható légszárító nagyobb magán- és közületi uszodákban,

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. 98210 Elektromos mérleg

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. 98210 Elektromos mérleg HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG A forgalomba hozatalra vonatkozó korlátozások (A magas GWP-vel rendelkező hűtőközegek kivezetése) 2018. április 18. Az Európai Parlament és a Tanács 517/2014/EU Rendelete a

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. CR 600E lefejtő készülék

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. CR 600E lefejtő készülék HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

JEHCCU és JEHSCU Plug-in kondenzaló egységek

JEHCCU és JEHSCU Plug-in kondenzaló egységek Kiemelt előnyök JEHCCU és JEHSCU Plug-in kondenzaló egységek Miért válassza a Daikin kondenzáló egységeket? A Daikin JEHCCU és JEHSCU sorozatú kompakt kondenzáló egységek tökéletes megoldást jelentenek

Részletesebben

Az 517/2014 CE (F-Gáz) rendelet Laurent GUEGAN Climalife kormányzati kapcsolatok igazgató. climalife - www.climalife.dehon.com I 27/11/2014 P1

Az 517/2014 CE (F-Gáz) rendelet Laurent GUEGAN Climalife kormányzati kapcsolatok igazgató. climalife - www.climalife.dehon.com I 27/11/2014 P1 Az 517/2014 CE (F-Gáz) rendelet Laurent GUEGAN Climalife kormányzati kapcsolatok igazgató climalife - www.climalife.dehon.com I 27/11/2014 P1 Környezet: ózonréteg A fluorozott vegyi anyagokra vonatkozó

Részletesebben

F45HC F50HC. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba

F45HC F50HC. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba F45HC F50HC Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba Gyártó: Forgalmazó: GYÁRTÓMŰVI NYILATKOZAT Hivatkozás a 89/392/EEC EK Gépészeti Irányelvre és kiegészítéseire A termékek

Részletesebben

Folyadékhűtők üzembe helyezése

Folyadékhűtők üzembe helyezése Folyadékhűtők üzembe helyezése Előadó: Karda István Karda István Columbus Cégcsoport Nagytarcsa 2142, Rákóczi út 0128/2 e-mail: kardai@cklima.hu Mobil: +3620/983-2987 Tel: +3628/588-588 Fax: +3628/450-000

Részletesebben

Shell Corena S4 R 68. Korszerű szintetikus kompresszorolaj, rotációs légkompresszorokhoz

Shell Corena S4 R 68. Korszerű szintetikus kompresszorolaj, rotációs légkompresszorokhoz Műszaki adatlap Shell Corena S4 R 68 Korszerű szintetikus kompresszorolaj, rotációs légkompresszorokhoz Extra hosszú élettartam Megnövelt hatékonyság Nagy igénybevételre A Shell Corena S4 R elsősorban

Részletesebben

Li-Ion Akkupack. Használati útmutató Biztonságtechnikai tudnivalók

Li-Ion Akkupack. Használati útmutató Biztonságtechnikai tudnivalók Li-Ion Akkupack Használati útmutató Biztonságtechnikai tudnivalók Használati útmutató a STABILA li-ion akkucsomaghoz és dugasztápegységhez Fontos tudnivalók Alaposan olvassa át a biztonsági tudnivalókat

Részletesebben

LEVEGŐ VÍZ HŐSZIVATTYÚ

LEVEGŐ VÍZ HŐSZIVATTYÚ LEVEGŐ VÍZ HŐSZIVATTYÚ LEVEGŐ VÍZ HŐSZIVATTYÚ Működése és felépítésük Környezet védelem Energetikai jellemzők Minősítés EU-ban Újdonság: Therma-V Mono R32 Kiválasztás elvek Alkalmazás Működés Felépítés

Részletesebben

Segédlet az ADCA szabályzó szelepekhez

Segédlet az ADCA szabályzó szelepekhez Segédlet az ADCA szabályzó szelepekhez Gőz, kondenzszerelvények és berendezések A SZELEP MÉRETEZÉSE A szelepek méretezése a Kv érték számítása alapján történik. A Kv érték azt a vízmennyiséget jelenti

Részletesebben

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 1. ELŐADÁS KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉPEK MŰKÖDÉSE, KOMPRESSZORAI

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 1. ELŐADÁS KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉPEK MŰKÖDÉSE, KOMPRESSZORAI HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 1. ELŐADÁS KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉPEK MŰKÖDÉSE, KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉP FŐ ELEMEI, MŰKÖDÉSE HŰTŐGÉP MŰKÖDÉSE, SZIMULÁCIÓ www.danfoss.com/hungary hűtéstechnika hűtéstechnikai ismeretek,

Részletesebben

Hozza müködésbe a Daikin Vezérlõt!

Hozza müködésbe a Daikin Vezérlõt! Az EKRPER megoldás a vezérlésre Hozza müködésbe a Daikin Vezérlõt! Az egyes alkatrészek ismertetése és mûködése Alkatrészek és elemek Daikin kültéri egység 2 EKRPER Vezérlõ 3 Elpárologtató / Légkezelõ

Részletesebben

Komfort hűtések egyes műszaki, tervezési kérdései I. Klímaberendezések, folyadékhűtők hűtéstechnikai jellemzői

Komfort hűtések egyes műszaki, tervezési kérdései I. Klímaberendezések, folyadékhűtők hűtéstechnikai jellemzői Komfort hűtések egyes műszaki, tervezési kérdései I. Klímaberendezések, folyadékhűtők hűtéstechnikai jellemzői I/1.Hűtőkörfolyamanatok klímaberendezésekben Alapfogalmak Hűtőközegek T-s diagrammja Fizikai

Részletesebben

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft.

Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika kft. Kompresszor állomások telepítésének feltételei, hatósági előírások és beruházási adatok. Gázüzemű gépjárművek műszaki kialakítása és az utólagos átalakítás módja Major Ferenc részlegvezető ACIS Benzinkúttechnika

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, vállalkozói és gazdasági ismeretek 3. Munka- és környezetvédelmi ismeretek

Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, vállalkozói és gazdasági ismeretek 3. Munka- és környezetvédelmi ismeretek Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, vállalkozói és gazdasági ismeretek 3. Munka- és környezetvédelmi ismeretek 2 31 5236 01/V Szakmai ismeretek vizsgatárgy szóbeli vizsgatételei

Részletesebben

CDP 35/45/65 falra szerelhetõ légszárítók

CDP 35/45/65 falra szerelhetõ légszárítók CDP 35/45/65 falra szerelhetõ légszárítók Nyugat-Dunántúli Iroda 17:2 IRVENT 9700 Szombathely, Zanati út 4. Tel/Fax: [94] 333-483 Kelet-Magyarországi Iroda 4026 Debrecen, Irinyi u. 20. Tel/Fax: [52] 422-643

Részletesebben

Mastercool digitális szervizcsaptelep

Mastercool digitális szervizcsaptelep Mastercool digitális szervizcsaptelep Kezelési útmutató Általános tudnivalók Különleges tulajdonságok: telep töltöttségi szintjének kijelzése 61 különféle hűtőközeghez használható Adott nyomásnál érvényes

Részletesebben

EL-EPM01 Energiamérő készülék

EL-EPM01 Energiamérő készülék EL-EPM01 Energiamérő készülék MAGYAR NYELVŰ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Bevezető: Az EL-PM01 típusú energiamérő készüléket villamos terhelések fi gyelemmel kíséréséhez és méréséhez fejlesztettük ki. A költségek

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései tartalmazzák: Általános épületgépészeti rendszerismereteit Légcsatornák, légtechnikai- és klímaberendezések felépítésének,

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. TIF 5500 automatikus halogén gáz detektor

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. TIF 5500 automatikus halogén gáz detektor HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. 55300 Elektronikus és UV szivárgáskereső szett

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. 55300 Elektronikus és UV szivárgáskereső szett 55300 Elektronikus és UV szivárgáskereső szett HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215

Részletesebben

Versenyző kódja: 14 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Versenyző kódja: 14 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny 34 582 05-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 05 Hűtő-és légtechnikai rendszerszerelő SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII.

Részletesebben

Beüzemelési riport FUJITSU Airstage VRF V-II

Beüzemelési riport FUJITSU Airstage VRF V-II Beüzemelési riport FUJITSU Airstage VRF V-II Dátum Beüzemelést végző szakember Név Cégnév Cím Város Ország Felhasználó adatai Cégnév Cím Város Ország Szerviz telefonszáma Beépítés helye Megnevezés Cím

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AM50 légsebességmérő

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AM50 légsebességmérő HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW model. Levegő víz hőszivattyú. Waterstage

5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW model. Levegő víz hőszivattyú. Waterstage 5kW, 6kW, 8kW, 10kW, 14kW, 16kW model Levegő víz hőszivattyú Waterstage 2 Waterstage Mitől lesz néhány egyformának tűnő műszaki termék közül némelyik átlagos, némelyik min. színvonal alatti vagy éppen

Részletesebben

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG KEHOP KLÍMAGÁZ ADATBÁZIS KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN-ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS 2017.

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG KEHOP KLÍMAGÁZ ADATBÁZIS KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN-ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS 2017. NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG KEHOP-1.1.0-15-2016-00004 KLÍMAGÁZ ADATBÁZIS KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN-ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS 2017. Hulladék management Mit kezdjünk az elhasznált hűtőközegekkel?

Részletesebben

Kiválasztási segédlet

Kiválasztási segédlet Kiválasztási segédlet www.alfalaval.hu/hutestechnika Léghűtők és folyadékhűtők Gyors kiválasztási segédlet cikkszámmal rendelkező és raktárról rendelhető hűtéstechnikai hőcserélőkhöz. Léghűtők Forrasztott

Részletesebben

INEOS FLUOR. Vegyianyag biztonsági adatlap

INEOS FLUOR. Vegyianyag biztonsági adatlap INEOS FLUOR Vegyianyag biztonsági adatlap 1. AZ ANYAG / GYÁRTÓ AZONOSÍTÁSA: TERMÉK NEVE: KLEA 507 Cím / telefonszám: INEOS Fluor Limited POB 13 The Heath, Runcorn Cheshire WA7 4QG +44 1928 51 1192 Vésztelefon:

Részletesebben

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI HŰÉSECHNIKA ALAPJAI 5. ELŐADÁS A HŰŐGÉP- ELJESÍMÉNY ÉS A FELEZÉSI IDŐ MÉRÉSE/ SZÁMÍÁSA I. HŰŐGÉP-VIZSGÁLA CÉL Adott hőmérsékletű glikol + víz hűtőfolyadék előállítása során a kompresszor elméleti hűtőteljesítményének

Részletesebben

Épületek hűtéstechnikája Komfort hűtések egyes műszaki, tervezési kérdései I.

Épületek hűtéstechnikája Komfort hűtések egyes műszaki, tervezési kérdései I. Épületek hűtéstechnikája Komfort hűtések egyes műszaki, tervezési kérdései I. Klímaberendezések, folyadékhűtők hűtéstechnikai jellemzői Tóth Tamás gépészmérnök műszaki tanácsadó Komfort hűtések egyes műszaki,

Részletesebben

Osztott split egység: Falra szerelhető kondenzáló egység és mennyezetre szerelhető elpárologtató

Osztott split egység: Falra szerelhető kondenzáló egység és mennyezetre szerelhető elpárologtató GS Osztott split egység: Falra szerelhető kondenzáló egység és mennyezetre szerelhető elpárologtató Helytakarékos split megoldás A GS sorozat modelljei rendkívül sokoldalú, kompakt egységek A kültéri egység

Részletesebben

Csavarkompresszor egység Grasso SP1, Grasso SP2, Grasso SPduo. Karbantartási füzet (Az eredeti szöveg fordítása) P_202527_8

Csavarkompresszor egység Grasso SP1, Grasso SP2, Grasso SPduo. Karbantartási füzet (Az eredeti szöveg fordítása) P_202527_8 Grasso SP1, Grasso SP2, Grasso SPduo Karbantartási füzet (Az eredeti szöveg fordítása) P_202527_8 COPYRIGHT Minden jog fenntartva. A GEA Grasso GmbH / GEA Grasso GmbH Halle előzetes írásos engedélye nélkül

Részletesebben

CDP 35T/45T/65T falon át szerelhetõ légszárítók

CDP 35T/45T/65T falon át szerelhetõ légszárítók DP 35T/45T/65T falon át szerelhetõ légszárítók Nyugat-Dunántúli Iroda 17:12 IRVENT 9700 Szombathely, Zanati út 4. Tel/Fax: [94] 333-483 Kelet-Magyarországi Iroda 4026 Debrecen, Irinyi u. 20. Tel/Fax: [52]

Részletesebben

A hőszivattyú műszaki adatai

A hőszivattyú műszaki adatai Vaporline GWT40-H;GWT50-H;GWT75-H; Elfolyó termálvizek magas fűtési hőfokú hasznosítására R134A A hőszivattyú műszaki adatai Verzió száma: 1.3 2016. október 28. 1 Alkalmazható: 20 0 C-45 0 C hőfok közötti

Részletesebben

Hőszivattyús fűtések egyes tervezési kérdései I. A hőszivattyús fűtési rendszerek hűtéstechnikai jellemzői

Hőszivattyús fűtések egyes tervezési kérdései I. A hőszivattyús fűtési rendszerek hűtéstechnikai jellemzői Hőszivattyús fűtések egyes tervezési kérdései I. A hőszivattyús fűtési rendszerek hűtéstechnikai jellemzői I/1.Hűtőkörfolyamanatok hőszivattyúkban Alapfogalmak Hűtőközegek T-s diagrammja Fizikai mennyiségek:

Részletesebben

Mini-Hűtőszekrény

Mini-Hűtőszekrény Mini-Hűtőszekrény 10011578 100115779 Tisztelt vásárló, Gratulálunk Önnek a termék megvásárlásához. Olvassa el az egész használati utasítást alaposan és kövesse azt a lehetséges károk elkerülése érdekében.

Részletesebben

Lakossági. Ipari, kereskedelmi. légkondicionálók

Lakossági. Ipari, kereskedelmi. légkondicionálók Lakossági Ipari, kereskedelmi légkondicionálók DC Inverter Inverteres oldalfali monosplit 2,6-3,5-5,0 kw Típus MS9V-09HRDN1 MS9V-12HRDN1 MS9V-18HRDN1 Hűtőteljesítmény névleges (min-max) Btu/h 9000 (3000-10500)

Részletesebben

Hűtőközeg csere és nagy hőmérséklet-csúszású (glide) hűtőközegek

Hűtőközeg csere és nagy hőmérséklet-csúszású (glide) hűtőközegek Szakmai dokumentum Hűtőközeg csere és nagy hőmérséklet-csúszású (glide) hűtőközegek Danfoss közlemény Készítették: Norbert Blatz, globális alkalmazás igazgató, John Broughton, globális alkalmazás-szakértő,

Részletesebben

QZERTIFIKAT. Használati utasítás HAUPA akkumulátoros üzemű hidraulikus tápegységhez. Használati útmutató. Cikkszám: 21 63 54/56

QZERTIFIKAT. Használati utasítás HAUPA akkumulátoros üzemű hidraulikus tápegységhez. Használati útmutató. Cikkszám: 21 63 54/56 Használati útmutató Használati utasítás HAUPA akkumulátoros üzemű hidraulikus tápegységhez Cikkszám: 21 63 54/56 Hidraulikus, akkumulátor üzemı tápegység 21 63 54 Hidraulikus, elektromos üzemı tápegység

Részletesebben

LFM Használati útmutató

LFM Használati útmutató Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 LFM Használati útmutató Oldalak 1 1.ábra 2.ábra Oldalak 2 3.ábra

Részletesebben

31 522 02 0010 31 02 Hűtéstechnikai berendezéskezelő Hőtechnikai berendezés üzemeltető

31 522 02 0010 31 02 Hűtéstechnikai berendezéskezelő Hőtechnikai berendezés üzemeltető Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

3.2 FEJEZET A VESZÉLYES ÁRUK FELSOROLÁSA

3.2 FEJEZET A VESZÉLYES ÁRUK FELSOROLÁSA 3.2 FEJEZET A VESZÉLYES ÁRUK FELSOROLÁSA 3.2.1 Az A táblázat (A veszélyes áruk UN szám szerinti felsorolása) magyarázata Az A táblázat egy-egy sora általában valamely konkrét UN szám alá tartozó összes

Részletesebben

IMMERPAN. Acél lapradiátorok

IMMERPAN. Acél lapradiátorok IMMERPAN Acél lapradiátorok IMMERPAN, AZ ÚJ TERMÉKVONAL AZ IMMERGAS KÍNÁLATÁBAN Az Immergas a felhasználói igények széleskörű kiszolgálása érdekében acél lapradiátorokkal bővíti termékskáláját, melyeket

Részletesebben

A/C Összetevők. 2. Jótállási idő A számla dátumától számított egy évig érvényes, a termékben jelen lévő okoból következő fizikai hibákra vonatkozik.

A/C Összetevők. 2. Jótállási idő A számla dátumától számított egy évig érvényes, a termékben jelen lévő okoból következő fizikai hibákra vonatkozik. A/C Összetevők 1. A termék Cserekompresszor klimatizációs rendszerekhez 2. Jótállási idő A számla dátumától számított egy évig érvényes, a termékben jelen lévő okoból következő fizikai hibákra vonatkozik.

Részletesebben

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv-

F-1 típusú deflagrációzár (robbanászár) -Gépkönyv- Az F- típusú deflagrációzár rendeltetése A Földfém Kft. által gyártott F- típusú deflagrációzárak kielégítik az MSZ EN 2874:200 számú szabványban rögzített robbanászárakkal szemben támasztott követelményeket.

Részletesebben

Nyomástartó berendezések besorolása. a 63/2004. (IV. 27.) GKM rendelet szerint. Jelmagyarázat:

Nyomástartó berendezések besorolása. a 63/2004. (IV. 27.) GKM rendelet szerint. Jelmagyarázat: Nyomástartó berendezések besorolása a 63/2004. (IV. 27.) GKM rendelet szerint Jelmagyarázat: NEM VESZÉLYES ANYAG TÖLTETŰ FOLYADÉK TÖLTETŰ CSŐVEZETÉK PS > 0,5 VESZÉLYES ANYAG TÖLTETŰ FOLYADÉK TÖLTETŰ NYOMÁSTARTÓ

Részletesebben

KTCM 512. Kombinált fogyasztói szabályozó és beszabályozó szelepek Nyomásfüggetlen in-line beszabályozó és szabályozó szelep folyamatos szabályozáshoz

KTCM 512. Kombinált fogyasztói szabályozó és beszabályozó szelepek Nyomásfüggetlen in-line beszabályozó és szabályozó szelep folyamatos szabályozáshoz KTCM 512 Kombinált fogyasztói szabályozó és beszabályozó szelepek Nyomásfüggetlen in-line beszabályozó és szabályozó szelep folyamatos szabályozáshoz IMI TA / Szabályozó szelepek / KTCM 512 KTCM 512 Nagy

Részletesebben

DL 26 NDT. Manual /32

DL 26 NDT. Manual /32 DL 26 NDT Manual HU 9000-608-32/32 2 9000-608-32/32 2008/12/10 Tartalomjegyzék Fontos információk 1. Általános tudnivalók...4 1.1 Irányelvek...4 1.2 Általános tudnivalók...4 1.3 A készülék ártalmatlanítása...4

Részletesebben

COLEMAN MACH 3 ( ) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás

COLEMAN MACH 3 ( ) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás COLEMAN MACH 3 (61 164 010) Lakókocsi tetőklíma Kezelési utasítás KEZELÉSI UTASÍTÁS Alaphelyzetben az üzemmód választó kapcsolónak OFF állásban kell lennie. 1. Kapcsolja be a jármű 240 V-os betáplálásának

Részletesebben

A hszivattyú mszaki adatai

A hszivattyú mszaki adatai Vaporline GW260-HAC/H folyadék-víz hszivattyú A hszivattyú mszaki adatai Verzió száma: 1,0 2014. június 23. Alkalmazható: Radiátoros,légtechnikai és sugárzó ftésekhez Fan-coil, légtecnikai és sugárzó aktív

Részletesebben

ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN

ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Duális és moduláris képzésfejlesztés ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN Prof. Dr. Keszthelyi-Szabó Gábor TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Duális és moduláris képzésfejlesztés

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÜLSŐ AKKUMULÁTOR PNI mAh

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÜLSŐ AKKUMULÁTOR PNI mAh HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÜLSŐ AKKUMULÁTOR PNI 1014 10000mAh Utasítások: Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a terméket. Az első használat előtt, kérjük olvassa el ezt a kézikönyvet, a termék megfelelő használata

Részletesebben

Hibakódok. oldalfali splitklímákhoz

Hibakódok. oldalfali splitklímákhoz Hibakódok oldalfali splitklímákhoz Hibakód E1 E2 E3 E4 E5 E6 E7 E8 EE EU C5 Fo F0 F1 F2 F3 F4 F5 F6 F8 F9 FH PH PL P0 P1 P2 P3 P5 PU P7 P8 H0 H1 H3 H4 H5 H5 H6 H7 HC L3 L9 LP LC U1 U3 U5 U7 Leírás Magasnyomás

Részletesebben

Hütökészülékek. Oktatás - I. rész. BUDAPEST - Attila Kovács. ESSE - Wilhelm Nießen

Hütökészülékek. Oktatás - I. rész. BUDAPEST - Attila Kovács. ESSE - Wilhelm Nießen Hütökészülékek Oktatás - I. rész 1 Termékcsoportok. 2 Különbözö színek. 3 Miért kell hüteni az ételt? Hogy tovább friss maradjon Meghosszabbítani eltarthatóságát Elkerülni a romlott étel által kiváltott

Részletesebben

CHIGO termékek a Columbus Klímánál

CHIGO termékek a Columbus Klímánál CHIGO termékek a Columbus Klímánál 2018 júniusától a Columbus Klímaértékesítő Kft. a forgalmazott termékei közé felvette a CHIGO távolkeleti gyártó cég egyes légkondicionáló berendezéseit is. A CHIGO 1994

Részletesebben

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Elromlott a gázkazánom és gyorsan ki kell cserélnem Az ügyfelek elvárásai szeretnék hőszivattyút használni, de azt hallottam, hogy nem lenne hatékony

Részletesebben

Shell Tellus S2 M 46. Ipari hidraulika-folyadék

Shell Tellus S2 M 46. Ipari hidraulika-folyadék Műszaki adatlap Korábbi neve: Shell Tellus Shell Tellus S2 M 46 Ipari hidraulika-folyadék Extra védelem Ipari alkalmazás A Shell Tellus S2 M folyadékok nagy teljesítményű hidraulikafolyadékok, amelyek

Részletesebben

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató Termoelektromos borhűtő Modell: DX-68COMBO Használati útmutató Tartalomjegyzék I. Általános biztonsági előírások 1 II. Műszaki adatok 2 III. Kezelőszervek 3 IV. Bekötési rajz 4 V. Működtetés 4 VI. Speciális

Részletesebben

TEXTAR FÉKFOLYADÉK. A legnagyobb elvárásoknak is megfelel.

TEXTAR FÉKFOLYADÉK. A legnagyobb elvárásoknak is megfelel. TEXTAR FÉKFOLYADÉK A legnagyobb elvárásoknak is megfelel www.textar.com FONTOS TANÁCSOK A FÉKFOLYADÉK KEZELÉSÉHEZ! A fékfolyadék mérgező és a veszélyes hulladékkal együtt kell ártalmatlanítani. Fékfolyadék

Részletesebben

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 3. ELŐADÁS KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉPEK SZABÁLYOZÓ, VÉDELMI, ÉS KIEGÉSZÍTŐ ELEMEI

HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 3. ELŐADÁS KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉPEK SZABÁLYOZÓ, VÉDELMI, ÉS KIEGÉSZÍTŐ ELEMEI HŰTÉSTECHNIKA ALAPJAI 3. ELŐADÁS KOMPRESSZOROS HŰTŐGÉPEK SZABÁLYOZÓ, VÉDELMI, ÉS KIEGÉSZÍTŐ KERESKEDELMI HŰTŐ SZABÁLYOZÁSI RENDSZERE A fagyasztó elpárologtató; B hűtő elpárologtató; C kompresszor; D kondenzátor;

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. TIF 8800 éghető gáz detektor

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. TIF 8800 éghető gáz detektor HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

fojtószelep-szinkron teszter

fojtószelep-szinkron teszter fojtószelep-szinkron teszter Általános ismertető A SYNCTOOL fojtószelep-szinkron teszter több hengeres, hengerenkénti fojtószelepes motorok fojtószelep-szinkronjának beállításához nélkülözhetetlen digitális

Részletesebben

A termék leírása. A termék leírása. Biztonsági utasítások. Biztonsági utasítások a motoron. Magyarázat a rajzhoz. Figyelem!

A termék leírása. A termék leírása. Biztonsági utasítások. Biztonsági utasítások a motoron. Magyarázat a rajzhoz. Figyelem! A termék leírása részére. Magyarázat a rajzhoz Biztonsági utasítások a motoron VIGYÁZAT! A motorok szénmonoxidot termelnek, A szénmonoxid belégzése rosszullétet, eszméletvesztést, vagy halált okozhat.

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU) 2015/2067 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE. (2015. november 17.)

A BIZOTTSÁG (EU) 2015/2067 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE. (2015. november 17.) az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján a fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó, helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések, valamint a hűtőkamionok

Részletesebben

Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú

Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú Fujitsu Waterstage levegős hőszivattyú A Zöldparázs Kft megtervezi, és kivitelezi az Ön hőszivattyús rendszerét! A Fujitsu Waterstage márkanév alatt három különböző sorozatot gyárt: Komfort sorozat (Fujitsu

Részletesebben

1. Fix nyomáskapcsoló

1. Fix nyomáskapcsoló 1. Fix nyomáskapcsoló Nyomáskapcsoló folyadékokra és semleges gázokra használható kompresszoroknál, autoklávoknál, gőz kazánoknál, stb. Ha nyomás szabályzóként alkalmazzuk, fontos ellenőrizni, hogy a max.

Részletesebben

F27HC. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba

F27HC. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba F27HC Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba Gyártó: Forgalmazó: GYÁRTÓMŰVI NYILATKOZAT Hivatkozás a 89/392/EEC EK Gépészeti Irányelvre és kiegészítéseire A termékek megfelelnek

Részletesebben

Monoblokk - oldalfali

Monoblokk - oldalfali G onoblokk - oldalfali Oldalfalra vagy a falba építhető a szerelőkészlettel A G sorozat modelljei kompakt, rendkívül sokoldalú egységek. A hűtőkamra falára vagy a hűtőpanelre szerelhetők a szerelőkészlettel.

Részletesebben

F30HC F35HC. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba

F30HC F35HC. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba F3HC F35HC Üzembe helyezési és karbantartási útmutató Hűtőegységek hűtőkamrákba Gyártó: Forgalmazó: GYÁRTÓMŰVI NYILATKOZAT Hivatkozás a 89/392/EEC EK Gépészeti Irányelvre és kiegészítéseire A termékek

Részletesebben

Tartalomjegyzék: 12. oldal. Optimalizált kompresszorok alacsony TEWI értékű kereskedelmi hűtési rendszerekhez. Samsung klímakészülékek bemutatása

Tartalomjegyzék: 12. oldal. Optimalizált kompresszorok alacsony TEWI értékű kereskedelmi hűtési rendszerekhez. Samsung klímakészülékek bemutatása - 1 - Tartalomjegyzék: Optimalizált kompresszorok alacsony TEWI értékű kereskedelmi hűtési rendszerekhez 2. oldal Samsung klímakészülékek bemutatása 12. oldal Tecumseh kompresszorok mechanikai jellegű

Részletesebben

HUSKY 150. Felhasználói kézikönyv Eredeti Kezelési utasítás HBHUSKY150HU0815SO 460 985-20

HUSKY 150. Felhasználói kézikönyv Eredeti Kezelési utasítás HBHUSKY150HU0815SO 460 985-20 HUSKY 150 Felhasználói kézikönyv Eredeti Kezelési utasítás HBHUSKY150HU0815SO 460 985-20 hu Tartalomjegyzék HUSKY 150 Tartalomjegyzék 1 A kézikönyvhöz... 7 1.1 Alkalmazása... 7 1.2 Szövegrészek jelölése...

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Baby-R lefejtőkészülék

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Baby-R lefejtőkészülék HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

10. ELŐADÁS HŰTÉS KÖRNYEZETI HATÁSAI

10. ELŐADÁS HŰTÉS KÖRNYEZETI HATÁSAI 10. ELŐADÁS HŰTÉS KÖRNYEZETI HATÁSAI HŰTÉS KÖRNYEZETI HATÁSAI: ÓZONLEBONTÁS HŰTŐKÖZEGEK HATÁSA A FÖLD KLÍMÁJÁRA A hűtőközegek szerepelnek azon gázok között, amelyeket felelősnek tartanak: a sztratoszférai

Részletesebben

TERVEZŐI KONFERENCIA

TERVEZŐI KONFERENCIA Kisipari klímák alkalmazása Előadja: Hodermarszki Zsolt KISIPARI KLÍMÁK Fő témák: Multi rendszerek kialakítása, vezérlése CN-csatlakozók, vezérlési opciók DX-kit légkezelő illesztéséhez Multi rendszerek

Részletesebben