HÍRLEVÉL 39. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÍRLEVÉL 39. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten"

Átírás

1 Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: , fax: HÍRLEVÉL 39. HÉT A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Üléseztek az EU katasztrófavédelmi főigazgatói Krakkó, a nagy történelmi múlttal, gazdag örökséggel bíró lengyel város adott otthont szeptember 28. és 29. között az EU katasztrófavédelmi főigazgatói ülésének. A fórum résztvevői áttekintették a katasztrófavédelem európai helyzetét, a várhatóan idén decemberben a Bizottság által beterjesztendő katasztrófavédelmi jogszabálytervezet főbb elemeit, az esetleges megakatasztrófák valószínűségét, és a következő évtized nagy európai katasztrófa-kihívásait. A magyar katasztrófavédelmet a Dr. Bakondi György tű. altábornagy vezette delegáció képviselte. Az Európát fenyegető esetleges megakatasztrófákkal kapcsolatban a főigazgatók az erősebb regionális együttműködés és a széleskörű oktatás mellett érveltek. Ennek kapcsán valamennyi tagállam támogatta a katasztrófákkal, a megelőzéssel kapcsolatos lakossági tájékoztatás, tömegkommunikáció megerősítésének szándékát. Az elhangzottak szerint a következő évtized katasztrófái közül Európában várhatóan az árvizek, az erdőtüzek és a földrengések bírnak majd a legnagyobb pusztító, romboló hatással. Valószínűsíthetően komplexebb természeti és civilizációs katasztrófákra kell számítani. Vegyes bizottsági ülés Ukrajnában Szeptember 28-án és 29-én rendezték meg a Határon Átívelő Együttműködést Szolgáló Magyar-Ukrán Kormányközi Vegyes Bizottság negyedik ülését Ungváron. Az ülést Ledyda Oleksandr, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatás Hivatal elnöke nyitotta meg, majd Baloga Viktor, a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának vezetője, a Határon Átívelő Együttműködést Szolgáló Magyar-Ukrán Kormányközi Vegyes Bizottság (KVB) ukrán társelnöke köszöntötte a meghívottakat. A KVB magyar társelnöke, Dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy a hatékony együttműködés alappilléreként a feladatok összehangolása a cél. Ezt követően a bizottság tagjai nyolc témában vitatták meg a két ország közötti együttműködés feltételeit. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot Csepely Zsigmond pv. ezredes, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelmi igazgató képviselte, aki az ülés első napján a katasztrófavédelem eddig elért eredményeit és a még szükséges tennivalókat értékelte, valamint egyeztetett a Mentőszolgálatok Közös Akcióprogramja módszertani bevezetésének fejlesztési lehetőségeiről katasztrófavédelmi helyzetek esetén.

2 Kollégiumi ülésen az OKF főigazgatója A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Államigazgatási Kollégium szeptember 30-án a megyeházán tartotta meg soros ülését, amelyen részt vett és előadást tartott Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. A főigazgató a kollégium állandó és meghívott tagjainak tájékoztatást adott a szeptember 19-én elfogadott katasztrófavédelmi törvényről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról. A tábornok kiemelte az új jogszabály egyes elemeit, például azt, hogy január 1- től a megyei védelmi bizottság elnöki tisztét a kormányhivatal vezetője tölti be, és veszélyhelyzet esetén az irányítással együtt járó feladatokat a belügyminisztérium látja el. A tábornok beszélt a polgári védelmi szervezetek mai kornak megfelelő átalakításáról: az önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetekről. Bakondi György tájékoztatást adott a jelenlévőknek az egységes iparbiztonsági hatóság létrehozásáról, és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről, valamint a veszélyesáru-szállítás ellenőrzésének a vasúti, vízi és légi szállítmányozásra történő kiterjesztéséről is. Mint mondta, új elemként jelenik meg a törvényben a veszélyes üzemek által befizetett katasztrófavédelmi hozzájárulás, amelyet műszaki és technikai eszközök, felszerelések vásárlására, objektumok létesítésére, védekezési feladatokra és az önkéntes mentőszervezetek támogatására fordítanának. A főigazgató mindezeken túl szólt a tűzvédelem és a tűzoltóságokat érintő változtatásokról, az eddigi önkéntes és hivatásos tűzoltóságok közötti anomáliák megszüntetéséről. Tűzoltósági területen történt Ülésezett az MTSZ Országos Tanácsa Szeptember 30-án a BM OKF-en tartotta meg soros ülését a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) Országos Tanácsa, amelyen a katasztrófavédelemben zajló változásokról is szó esett. Napirend előtt Bérczi László tű. ezredes, a BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőségének vezetője Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM OKF főigazgatója nevében köszöntötte a megjelenteket, majd tájékoztatót tartott a katasztrófa- és tűzvédelmet érintő jogszabályváltozásokról. A főfelügyelő emlékeztetett arra, hogy katasztrófavédelem szakemberei egy éve dolgoznak egy új, az eddiginél ésszerűbb tűzvédelmi rendszer kialakításán. E munka azzal, hogy szeptember 19-én az országgyűlés megszavazta az új katasztrófavédelmi törvényt, egy újabb szakaszába lépett. Javában tart a vonatkozó kormányrendeletek, végrehajtási rendeletek tervezeteinek a kidolgozása, egyeztetése. Az ezredes részletesen szólt többek között arról, hogy milyen elképzelések vannak a még mindig meglévő lefedettségi hiányosságok felszámolására, s mindebben milyen nagy szerepet játszhatnak az önkéntes tűzoltó egyesületek, a hivatásos tűzoltóságok kihelyezett őrsei.

3 Terítéken a tűzvédelmi szabályzat A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságon szeptember 30-án megkezdődött az ország tűzmegelőzési területén dolgozó kollégák továbbképzése. A szakmai nap témáját az új tűzvédelmi szabályzat adja, az első képzésen körülbelül 80-an vettek részt. A képzés résztvevői a régi szabályozáshoz képest jelentős változásokat ismerhették meg a BM OKF tűzvédelmi területe szakembereinek segítségével, akik emellett az esetleges értelmezési problémákat is tisztázni igyekeztek, még a jogszabály hatályba lépése előtt. A továbbképzés hatékonysága érdekében a szakterületen dolgozók már korábban elküldhették kérdéseiket, ezek megvitatása során ugyanis valamennyi résztvevő fontos információkat szerezhetett. Az ország tűzmegelőzési területén dolgozók számára indított szakmai képzéssorozat összesen közel 400 embert érint majd, azok országrészenként, négy időpontban zajlanak. Az elhangozottakat összegző szakmai tájékoztató a BM OKF honlapján mindenki számára hozzáférhető lesz. Az év hátralévő részében a tűzmegelőzési területen tevékenykedő szakemberek számára több konferenciát is tart az OKF, annál is inkább, hiszen az új szabályozás nemcsak használhatóbb és rugalmasabb, hanem nagyobb teret enged a tervezői szabadságnak is. Tűzvédelmi hatósági ügyek A Tűzvédelmi Főosztály szeptember 26. és szeptember 30. között egy piacfelügyeleti ellenőrzést folytatott le, amely további vizsgálatokkal folytatódik. Egy tűzvédelmi szakértő tett sikeres vizsgát szakembereink előtt. A szeptember 6-án megjelent Országos Tűzvédelmi Szabályzatot a 28/2011. (IX. 06.) BM rendelet tartalmazza. A rendelet október 6-án lép hatályba, a felkészülés jegyében a Tűzvédelmi Főosztály regionális továbbképzéseket szervez, előadásokat és tájékoztatókat készít. A következő hét eseményei: A hét folyamán a Tűzvédelmi Főosztály egy piacfelügyeleti ellenőrzést tervez végrehajtani. A Tűzvédelmi Főosztály október 3-5-ig a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok tűzmegelőzési állománya részére továbbképzést tart a szeptember 6-án megjelent, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 06.) BM rendeletről. A főosztály előkészíti a Modern mérnöki módszerek, indulástól az érkezésig a SkyCourt-on keresztül című konferenciát, amelyet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren rendeznek meg.

4 Tűzoltási és műszaki mentési beavatkozások számokban A tűzoltók az elmúlt héten 930 tűzesethez vonultak és 351 műszaki mentésnél avatkoztak be. Tűzvizsgálati eljárás megindítására 35 esetben volt szükség. A hét legjelentősebb tűzesete Halálos kimenetelű tűzeset Szeptember 30-án Budapesten a XI. kerületben egy kétszintes társasház első emeleti lakása teljes terjedelmében égett. A helyszínre érkező tűzoltók az épületből nyolc embert kimentettek, közülük hármat a mentők füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak. A tűz eloltását követően a lakásban egy elhunyt személyt találtak. Az esettel kapcsolatban tűzvizsgálati eljárás indult. A hét legjelentősebb műszaki mentése Balesetet szenvedtek a székesfehérvári tűzoltók Szeptember 30-án, pénteken 12 óra 30 perckor Lovasberény és Vereb között egy kanyarban felborult a székesfehérvári tűzoltóság egyik gépjármű-fecskendője. A tűzoltók éppen egy káresethez vonultak, amikor a jármű eddig ismeretlen okból egy jobbos kanyarban kisodródott, majd az oldalára borult és kigyulladt. A gépjármű-fecskendőn hat fős személyzet tartózkodott, hárman, köztük a sofőr súlyos, egy ember könnyebb sérüléseket szenvedett. A helyszínre egy mentőhelikopter és két mentőautó érkezett. Megfigyelésre a másik két tűzoltót is a székesfehérvári kórházba szállították. A műszaki mentés és a helyszínelés idejére az érintett útszakaszt a rendőrség a forgalom elől lezárta. Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője még aznap délután a helyszínen tájékozódott a történtekről, valamint meglátogatta a sérült tűzoltókat a kórházban. A polgári védelem területén történt Polgári védelmi szakemberek az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetnél A polgári védelmi felügyelők továbbképzését tartották meg szeptember 28-án az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetben, amelyen sok más mellett a budapesti szeizmológiai állomás bejárására is lehetőség nyílt. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság, valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok polgári védelmi felügyelői a korábban megtartott meteorológiai szakmai nap folytatásaként a mai napon a MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetébe látogattak. A szakemberek a program első felében a földrengéssel kapcsolatos általános ismereteket sajátították el, betekintést nyertek például a szeizmicitás kérdéskörébe, valamint geológiai és tektonikai tudnivalókat szereztek. A foglalkozás előrehaladtával az általános információktól a szakmai kérdésekig jutva szó esett a geodinamikai vizsgálatokról, a deformációs feszültségekről is. A szakmai nap zárásaként a felügyelőknek bemutatták a szeizmológiai állomáshálózat rendszerét, annak egyik elemét, a budapesti szeizmológiai állomást pedig személyesen is megtekinthették.

5 Magyarországon a földrengés nem a legfőbb veszélyeztetettség, ugyanakkor a katasztrófavédelmi szakemberek a szakmai napon elhangzott ismeretek elsajátításával hatékonyabban felkészülhetnek az esetleges következmények kezelésére. Megszólaltak a szirénák Ausztriában Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint október 1-jén tartották az éves polgári védelmi szirénapróbát. Ausztriában minden év október első szombatján 12 és 13 óra között megszólalnak a szirénák, hogy megismertessék a lakossággal a polgári védelmi szirénajelzéseket, egyben ellenőrizzék a figyelmeztető- és riasztórendszer működőképességét. A rendszer alkalmas arra, hogy valós veszélyhelyzetre ezzel hívják fel a lakosság figyelmét. Az október 1-jén zajló szirénapróba alatt a figyelmeztetést, a riasztást és a riasztás vége jelzést tesztelték A hét jelentős eseményei a polgári védelem területén Szeptember között közgyűlést és szemináriumot tartott a Nukleáris Létesítmények Körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF). A szeminárium fő témája a katasztrófavédelemi és baleset-elhárítási rendszerek, gyakorlatok megismerése volt. A résztvevők a franciaországi chooz-i atomerőmű balesetelhárítási tevékenységét is megismerték. A nemzetközi konferencián a BM OKF képviselője ismertette a magyar katasztrófavédelmi rendszer működését, különös tekintettel a nukleárisbaleset-elhárítási tevékenységre. Vis maior Az elmúlt héten Békés és Komárom-Esztergom megyéből érkezett vis maior igény. A kérelem Hunya településen az ivóvíz ellátását biztosító kút meghibásodott műtárgyának helyreállítási költségeinek támogatására, a Sárisáp megyei településen pedig pince- és partfal omlás okozta károk felszámolási költségeinek támogatására irányult. Az érintett igazgatóságok a helyszíni vizsgálatot lefolytatták. A következő hét eseményei Október 3-4-én Veszprémben az Információ-biztonság és kiber védelem című nemzetközi konferencián vesznek részt a BM OKF szakemberei. A rendezvény védnöke a Nemzeti Biztonsági Felügyelet Elnöke. A rendezvény célja bemutatni a kibertérből érkező támadások kivédésére szolgáló megoldásokat, ezzel segítve a közigazgatás, a gazdasági élet szereplőinek hatékony és biztonságos tevékenységét. A NATO CPG Polgári Védelmi Csoportja szemináriumot tart október 5-6-án Budapesten. A rendezvény felkészülési és tervezői, valamint reagálási csoportjában a Polgári Védelmi Főfelügyelőség szakemberei is részt vesznek. Október 5-6-án a Kritikus Infrastruktúra Védelemi Kapcsolati Pontok találkozójára kerül sor Krakkóban, amelyen részt vesz a Polgári Védelmi Főfelügyelőség szakembere. A fő téma: az EU irányelvek felülvizsgálatának lehetőségei az energia szektor területén.

6 Az iparbiztonsági területen történt Veszélyes ipari üzemek (SEVESO) ellenőrzése A szeptember 26. és szeptember 30. közötti időszakban az Iparbiztonsági Főosztály két esetben tartott helyszíni szemlét üzemazonosítás céljából, amelynek eredményeként egy esetben a hatóság kötelezte az üzemeltetőt biztonsági elemzés elkészítésére és a veszélyes anyagok mennyiségének küszöbérték alatt tartására. A hatóság két időszakos hatósági ellenőrzést tartott az elmúlt héten veszélyes ipari üzem területén. A hatósági ellenőrzések során hatósági intézkedés nem történt. Veszélyesáru-szállítással kapcsolatos (ADR) ellenőrzések A szeptember 26. és október 2. közötti időszakban 14 igazgatóság 20 helyszínen végzett veszélyesáru-szállítással kapcsolatos ellenőrzést, amelyek során 383 járművet vizsgáltak meg. Az ADR hatálya alá tartozó 65 ellenőrzött gépjármű közül három volt szabálytalan. Telephelyi ellenőrzést nyolc igazgatóság 12 esetben végzett. Hatósági eljárást három közúti szállítás, illetve egy telephely-ellenőrzés kapcsán indítottak. A következő hét eseményei Az október 3. és 7. közötti időszakban az Iparbiztonsági Főosztály az ütemtervnek megfelelően három veszélyes ipari üzemben folytat időszakos hatósági ellenőrzést. Gyakorlatok, ellenőrzések Szeptember 26-án a Marathon Terra rendszeren katasztrófavédelmi kommunikációs gyakorlatot tartottunk a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és a megyei védelmi bizottságok, áramszolgáltatók és a társzervek részvételével. Szeptember 26-án a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kapuvár HÖT számára tartott megyei ellenőrző gyakorlatot, amelynek helyszíne a Fertő tavi nádgazdaság volt. Az igazgatóság tűzoltósági felügyelője a végrehajtást jóra értékelte. Szeptember 27-én a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Hajdú-Bihar megyei hivatásos önkormányzati tűzoltóságok részére megyei ellenőrző gyakorlatot tartott, a Hajdúdorog, Vasút út 3. szám alatti ONIX Csomagolástechnikai Zrt.-nél. A gyakorlatot a megyei katasztrófavédelmi igazgató tűzoltás-taktikai okokból nem megfeleltre értékelt. Szeptember 27-én a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Győr Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága számára megyei ellenőrző gyakorlatot tartott, a Győr, Hűtőházi út 2. szám alatti ICE Solution Kft.-nél, amit a BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőségének munkatársa megfeleltre értékelt. Szeptember 30-án a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetési törzsgyakorlatot szervezett összesen 26 fő részvételével, a feladat során gázvezeték elvágása nyomán bekövetkezett gázömlést kellett felszámolni. A gyakorlat értékelését október 4-én tartják meg.

7 Szeptember 30-án a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kommunikációs gyakorlatot rendelt el a megyei igazgatóság kijelölt személyi állománya számára. Az smsüzenet vételét mindenki visszaigazolta, a gyakorlatot az igazgató megfelelőre értékelte. Egyéb területen történt Továbbképzés az ügyeleti szolgálatot ellátóknak Szeptember 27-én továbbképzést tartottak a főügyeletesek részére, amelynek keretében látogatást tettek az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a kistérségi időjárási veszélyjelzéssel, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet Szeizmológiai Obszervatóriumában a földrengésjelzésekkel kapcsolatban. A továbbképzés sikeresen zárult, a főügyeletesek hasznos ismereteket kaptak a szervezetek működéséről. Oktatás és szakmai képzések A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban folyamatosan zajlanak a tűzoltó szervező, a tűzoltó technikus, a katasztrófavédelmi- és polgári védelmi szervező és a tűzoltó szakképző tanfolyamok. Szeptember 26. és 30. között négy megye részvételével zajlott veszélyhelyzet felderítő csoporti képzés. A hét folyamán létrás gépjármű-kezelői típustanfolyamot tartottak a tűzoltó-parancsnokságok részére, amelyen 35 fő vett részt. A Nyáregyházi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek szerveztek gyakorlatot szeptember 27-én, amelynek során a tűzoltó gyakorló konténerben szimuláltak tűzesetet. Szeptember 28-án a tűzoltó-parancsnokságok állományának 12 tagja tett tűzvizsgáló vizsgát.

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

2015. évi MUNKATERVE

2015. évi MUNKATERVE Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Tanácsadó Testület H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf.: 314 Szám: 5/2015.TTT Jóváhagyom: Dr. Bakondi György sk.

Részletesebben

Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1) Fax: (06-1) BM Tel.: Fax:

Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1) Fax: (06-1) BM Tel.: Fax: Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 4 * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1)469-4150 Fax: (06-1)469-4151 - BM Tel.: 20-197 Fax:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a jogerősen kiszabott bírságok, valamint a hozzájárulások befizetésével, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj fizetésével kapcsolatban

TÁJÉKOZTATÓ. a jogerősen kiszabott bírságok, valamint a hozzájárulások befizetésével, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj fizetésével kapcsolatban TÁJÉKOZTATÓ a jogerősen kiszabott bírságok, valamint a hozzájárulások befizetésével, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj fizetésével kapcsolatban B Í R S Á G A hivatásos katasztrófavédelmi szerv által

Részletesebben

A katasztrófavédelemi szervek és a kiemelt beruházások kapcsolódásai és helyzete.

A katasztrófavédelemi szervek és a kiemelt beruházások kapcsolódásai és helyzete. A katasztrófavédelemi szervek és a kiemelt beruházások kapcsolódásai és helyzete. Dr. Tatár Attila tűzoltó altábornagy OKF főigazgató A katasztrófavédelmi szervek kapcsolata a kiemelt beruházásokkal már

Részletesebben

Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15.

Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15. Az iparbiztonsági szakterület aktuális kérdései 2014. április 15. Dr. Vass Gyula tű. ezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály vezetője 1) Veszélyes üzemek hatósági felügyelet alatt tartása 2) Katasztrófavédelem

Részletesebben

A hazai tűzvédelem helyzete és fejlődési irányai Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő

A hazai tűzvédelem helyzete és fejlődési irányai Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A hazai tűzvédelem helyzete és fejlődési irányai Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Mentő tűzvédelem

Részletesebben

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék A VESZÉLYES KATONAI OBJEKTUM ÜGYINTÉZŐK KÉPZÉSI LEHETŐSÉGEI Dr. Kátai-Urbán Lajos PhD. tűzoltó alezredes I. Katonai Hatósági Konferencia ÜZEMELTETÉSI

Részletesebben

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség KOSSA GYÖRGY tű. ezredes Önkéntes Tűzoltó Egyesületek országos értekezlete BM OKF, 2012.01.14. -1- Ipari katasztrófák nemzetközi kitekintés 1976. július 10.

Részletesebben

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia 1.dia Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő 2.dia 3.dia 4.dia 2012. április 1-jén létrejött a korábban önkormányzatiként működő hivatásos tűzoltóságokat is magába integráló egységes katasztrófavédelmi

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Gyenge László tű. őrnagy megyei polgári védelmi főfelügyelő 2014.03.27. 11/2013. számú BM OKF főigazgatói utasítás

Részletesebben

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 1 Miért volt szükséges a megalkotása? 1999. évi LXXIV. Tv. korrekciója Polgári védelmi szervezetek működése Tűzvédelem

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Szám:1068-1/2011/alt. OKF Országos Polgárőr Szövetség Szám: 544-2/2011 OPSZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG

Részletesebben

A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság

A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság 2012. 09. 25. Kossa György tű. dandártábornok országos iparbiztonsági főfelügyelő -1- Magyarország szolgálatában a biztonságért Biztonság az, amivé

Részletesebben

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzoltóság integrációja a Katasztrófavédelembe Polgári védelem: - települések veszélyeztetettségi besorolása - önkéntes és köteles polgári védelmi egységek létrehozása

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ LTSZ ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÓ AZ LTSZ ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL TÁJÉKOZTATÓ AZ LTSZ 2016. ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége (továbbiakban LTSZ vagy Szövetség) a tárgyévre elfogadott munkaterv alapján végezte munkáját. Taglétszámunk

Részletesebben

HAJDÚNÁNÁSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG. Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság évben Hajdúhadházon végzett munkájáról

HAJDÚNÁNÁSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG. Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság évben Hajdúhadházon végzett munkájáról BESZÁMOLÓ Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2017. évben Hajdúhadházon végzett munkájáról Hajdúnánás, 2018. március 07. Készítette: Péter Tamás tűzoltó százados megbízott tűzoltóparancsnok 1 BESZÁMOLÓ

Részletesebben

Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén

Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén Barta-Vámos László tű. százados 2013.06.05-06. Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal

Tavaszi hatósági kerekasztal Tavaszi hatósági kerekasztal A veszélyes üzemek és a nukleáris biztonság szakterület Mesics Zoltán tűzoltó alezredes mb. főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. Veszélyes üzemek szakterület Főbb feladatok,

Részletesebben

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 1. oldal Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

XXI. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban

XXI. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban XXI. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban A katasztrófavédelem szerepe a közúti, vasúti, vízi szállítások felügyeletében Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes 217. február 23. A katasztrófavédelem

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-198/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

HÍRLEVÉL 28. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 28. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 28. HÉT A

Részletesebben

Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének 2007. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába Készítette: Tekse Csaba parancsnok-helyettes 2007. október

Részletesebben

HÍRLEVÉL 31. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 31. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 31. HÉT A

Részletesebben

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Haskó György tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő 2012. február 15. A hatálytalanított

Részletesebben

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 1. oldal Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában. Magyarország szolgálatában a biztonságért! Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Fő Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk

Részletesebben

KONFERENCIA KIADVÁNY Katasztrófavédelem 2015 Tudományos konferencia

KONFERENCIA KIADVÁNY Katasztrófavédelem 2015 Tudományos konferencia Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet KONFERENCIA KIADVÁNY Katasztrófavédelem 2015 Tudományos konferencia Budapest, 2015.november 26. Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 1101. Budapest, Hungária

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Budapest, 2014. március 04. Dr. Schweickhardt Gotthilf A katasztrófavédelem

Részletesebben

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 1. oldal Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III.

ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III. ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III. bevezetésének tapasztalatai Dr. Vass Gyula tű. ezredes szolgálatvezető 2016. A nemzetközi szabályozás kialakulása és szélesedése Kibocsátás éve, rövidített elnevezés Hazai jogba

Részletesebben

32/2002. (XII. 12.) BM

32/2002. (XII. 12.) BM 32/2002. (XII. 12.) BM rendelet a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, a tűzoltóságoknál, valamint az ez irányú szakágazatban foglalkoztatottak képesítési követelményeiről és képzési rendszeréről A

Részletesebben

A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes

A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes 2017. március 21. Az előadás tartalma: - Hatóság - megelőzés - Építkezés - Szakterületi

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Ssz. Szakdolgozat címek 1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1313/2013/EU HATÁROZATA és az uniós polgári

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése 2012. szeptember 10-14. Katasztrófavédelmi alapismeretek Jogszabályi alapok Kurtán Attila tű. százados kiemelt főtanár Hazai jogszabályok Magyarország Alaptörvénye (2011.

Részletesebben

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató

TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK. Berecz György tű. ezredes igazgató TÉLI IDŐJÁRÁSRA TÖRTÉNŐ FELKÉSZÜLÉSI FELADATOK Berecz György tű. ezredes igazgató 35/2012. számú intézkedés: A rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező katasztrófavédelmi feladatok ellátására

Részletesebben

A tűz- és hibaátjelző rendszerek kialakításával, átalakításával kapcsolatos változások

A tűz- és hibaátjelző rendszerek kialakításával, átalakításával kapcsolatos változások A tűz- és hibaátjelző rendszerek kialakításával, átalakításával kapcsolatos változások Barta-Vámos László tű. százados 2013.06.05-06. Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos

Részletesebben

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Bognár r Balázs PhD tű. őrnagy, osztályvezető Biztonság az, amivé tesszük! /Prof.

Részletesebben

Félévértékelő a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Félévértékelő a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Félévértékelő a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) munkaértekezlet keretében értékelte az FKI 212. első félévi tevékenységét. Az értekezleten az igazgatóság

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet

Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet Veszélyes áru szállítás szakterületet érintő hatósági változások, tapasztalatok Kozma Sándor tű. ezredes főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. A katasztrófavédelmi

Részletesebben

A KÜLÖNLEGES-, SPECIÁLIS MENTŐEGYSÉGEK ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA

A KÜLÖNLEGES-, SPECIÁLIS MENTŐEGYSÉGEK ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA Tűzvédelmi Szakmai Nap Tudományos Konferencia 2016 Szentendre, 2016. március 2. A KÜLÖNLEGES-, SPECIÁLIS MENTŐEGYSÉGEK ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA Kalamár Norbert* - Restás Ágoston** *NKE KMDI doktorandusz.vaspor@gmail.com

Részletesebben

A BM OKF helye, szerepe a hazai létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmében. Dr. Bognár Balázs PhD tű. ezredes főosztályvezető

A BM OKF helye, szerepe a hazai létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmében. Dr. Bognár Balázs PhD tű. ezredes főosztályvezető A BM OKF helye, szerepe a hazai létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmében Dr. Bognár Balázs PhD tű. ezredes főosztályvezető -2- A biztonság komplexitása A biztonság összetevői, tágabb, átfogó

Részletesebben

Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél

Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél Dr. Mógor Judit tű. ezredes BM OKF főosztályvezető Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Budapest, 2014.

Részletesebben

A katasztrófavédelem intézkedései

A katasztrófavédelem intézkedései A katasztrófavédelem intézkedései a katasztrófavédelem fő szakmai területei: Tűzoltósági szakterület Polgári védelmi szakterület Iparbiztonsági szakterület E szakterületek feladatait a katasztrófavédelem

Részletesebben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben Katasztrófavédelem 2015 Budapest, 2015.11.26. Önkéntesek a katasztrófavédelemben dr. Nováky Mónika tű. alezredes, tanácsos egyetemi tanársegéd novaky.monika@uni-nke.hu Önkéntesség közös jó érdekében ellenszolgáltatás

Részletesebben

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A katasztrófavédel tervezés rendszerét, feladatait, formai és tartal követelményeit a polgári védel tervezés rendszeréről szóló 20/1998. (IV.

Részletesebben

HÍRLEVÉL 47. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 47. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 47. HÉT A

Részletesebben

A tűzvédelem aktuális helyzete

A tűzvédelem aktuális helyzete Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A tűzvédelem aktuális helyzete Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő A megelőző tűzvédelem szervezeti rendszere

Részletesebben

Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése

Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése Veszélyes üzemekkel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési tevékenység áttekintése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Vass Gyula tű. ezredes, főosztályvezető Az előadás tartalma: 1. Veszélyes

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-192/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött az ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG valamint a BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE között. 2007. Budapest A katasztrófák elleni védekezés

Részletesebben

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme Közrend, Közbiztonság védelme, rendészet Humán igazgatás Rendészeti igazgatás Jogi szabályozás Alaptörvény (46. cikk) Rtv 1994:XXXIV. tv. Hszt 1996: XLIII. tv.

Részletesebben

A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában

A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes Budapest, 2017. május 03. Az előadás

Részletesebben

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai ( A tűzoltósági főfelügyelő 1635/1/2012/ÁLT. és 1635/2/2012. ÁLT. levelei alapján) I.

Részletesebben

Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő tűzoltóságok helyzetéről

Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő tűzoltóságok helyzetéről KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG E L Ő T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2012. április 26-ai ülésére Tárgy: Tájékoztató a Komárom-Esztergom megyében működő

Részletesebben

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. II/1. VESZÉLY-ELHÁRÍTÁSI TERVEZÉS A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. Települési szintű veszély-elhárítási tervezés rendszere, jogi háttere. A besorolás és

Részletesebben

Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése

Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szám: 95-6/2014/GYKK Jásziványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2013. évi szakmai értékelése A Jásziványi ÖTE II-es típusú együttműködési megállapodást kötött a Gyöngyösi

Részletesebben

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére A parancsnoki/vezetői feladatok a művelet-irányítási és az ügyeleti munka kapcsán Pécel, 2013. Kormányügyelet Ügyeleti

Részletesebben

Önkéntes Tűzoltó Egyesületek gazdálkodási, valamint egyes műszaki feladataival összefüggő aktualitások

Önkéntes Tűzoltó Egyesületek gazdálkodási, valamint egyes műszaki feladataival összefüggő aktualitások Önkéntes Tűzoltó Egyesületek gazdálkodási, valamint egyes műszaki feladataival összefüggő aktualitások Dr. Demény Ádám PhD tű. alezredes BM OKF GEK igazgató Budapest, 2012. január 14. Az előadás felépítése

Részletesebben

Tűzvizsgálati tevékenység bemutatása. Fentor László tű. alezredes tanácsos Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség

Tűzvizsgálati tevékenység bemutatása. Fentor László tű. alezredes tanácsos Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvizsgálati tevékenység bemutatása Fentor László tű. alezredes tanácsos Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A tűzvizsgt zvizsgálat Felderítő vagy kutató tevékenység, mely a veszély elmúltával, a keletkezés

Részletesebben

Hatékonyság vagy biztonság? A tűzoltói beavatkozásokról

Hatékonyság vagy biztonság? A tűzoltói beavatkozásokról Hatékonyság vagy biztonság? A tűzoltói beavatkozásokról Dr. Pántya Péter egyetemi adjunktus Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet, Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszék H-1011 Budapest,

Részletesebben

Vízügyi hatósági feladatok a hivatásos katasztrófavédelmi szervnél

Vízügyi hatósági feladatok a hivatásos katasztrófavédelmi szervnél Vízügyi hatósági feladatok a hivatásos katasztrófavédelmi szervnél 2014. november 7. Dr. Mógor Judit tű. ezredes főosztályvezető Az előadás tartalma - Integrált katasztrófavédelmi hatóság - A vízügyi és

Részletesebben

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége A XXXVII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Programja 2012. április 24-26.

Részletesebben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben

A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben A munkahelyi, települési és területi polgári védelmi szervezetek megalakítása 2011-ben Az elmúlt évben főigazgatói intézkedés határozta meg a polgári védelmi szervezetek gyors (12 órás) és rövid (24 órás)

Részletesebben

A tűzvédelmi szabályozás helyzete és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helye a szabályozás rendszerében

A tűzvédelmi szabályozás helyzete és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helye a szabályozás rendszerében Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A tűzvédelmi szabályozás helyzete és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helye a szabályozás rendszerében Dr. Bérczi László tű. dandártábornok

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

RECENZIÓ AZ IPARBIZTONSÁGTAN I. CÍMŰ KATASZTRÓFAVÉDELMI KÉZIKÖNYVRŐL

RECENZIÓ AZ IPARBIZTONSÁGTAN I. CÍMŰ KATASZTRÓFAVÉDELMI KÉZIKÖNYVRŐL RECENZIÓ AZ IPARBIZTONSÁGTAN I. CÍMŰ KATASZTRÓFAVÉDELMI KÉZIKÖNYVRŐL Magyarország Országgyűlése a katasztrófavédelemi törvény 1 (a továbbiakban: Kat. tv.) 2012. január 1-jei elfogadásával megalkotta az

Részletesebben

Az önkormányzati miniszter. rendelete

Az önkormányzati miniszter. rendelete Az önkormányzati miniszter /2009. ( ) ÖM rendelete a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter irányítása alá tartozó szervek irányítási és működési rendjéről, valamint katasztrófavédelmi feladatairól

Részletesebben

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői Tűzvédelem A biztonságtudomány (safety culture) az angolszász országokban már elterjedt fogalom és követelmény, amely szerint minden érintett személy figyelemmel kíséri, elemzi, feltárja a veszélyeztető

Részletesebben

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának A Kormány /2011. ( ) rendelete az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.)

Részletesebben

A logisztikai szakterületet érintő anyagi jogszabály-változások

A logisztikai szakterületet érintő anyagi jogszabály-változások A logisztikai szakterületet érintő anyagi jogszabály-változások Dr. habil Vass Gyula tű. ezredes igazgató Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet 2017. MAVESZ Konferencia Veszélyes anyagokkal

Részletesebben

Változások a vízügyi és vízvédelmi hatósági feladatokban

Változások a vízügyi és vízvédelmi hatósági feladatokban Változások a vízügyi és vízvédelmi hatósági feladatokban Siófok, 2015. április 08. Dr. Mógor Judit tű. ezredes, főosztályvezető Az előadás tartalma - Alapelvek - Integrált katasztrófavédelmi hatóság -

Részletesebben

Kutatási célok és területek a BM OKF Tudományos Tanácsa Szervezésében és a Katasztrófavédelmi Kutatóintézetben, a szakképzés helyzete

Kutatási célok és területek a BM OKF Tudományos Tanácsa Szervezésében és a Katasztrófavédelmi Kutatóintézetben, a szakképzés helyzete Dr. Papp Antal tű. ezredes KOK Igazgató A Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács Elnöke Kutatási célok és területek a BM OKF Tudományos Tanácsa Szervezésében és a Katasztrófavédelmi Kutatóintézetben, a szakképzés

Részletesebben

BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös vezetői értekezlete Budapest, 2015. február 09.

BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös vezetői értekezlete Budapest, 2015. február 09. Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös vezetői értekezlete Budapest, 2015. február 09. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos

Részletesebben

A VIII. ORSZÁGOS TŰZOLTÓ és IV. ORSZÁGOS VFCS SZAKMAI VETÉLKEDŐK DÖNTŐJÉNEK EREDMÉNYEI

A VIII. ORSZÁGOS TŰZOLTÓ és IV. ORSZÁGOS VFCS SZAKMAI VETÉLKEDŐK DÖNTŐJÉNEK EREDMÉNYEI PAGE 1 A VIII. ORSZÁGOS TŰZOLTÓ és IV. ORSZÁGOS VFCS SZAKMAI VETÉLKEDŐK DÖNTŐJÉNEK EREDMÉNYEI A LÉTESÍTMÉNYI TŰZOLTÓSÁGOK GÉPJÁRMŰVEZETŐ KATEGÓRIÁJÁBAN: 3. helyezett: Illés István (Tűzoltó és Műszaki Mentő

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a jogerősen kiszabott bírságok, valamint a hozzájárulások befizetésével, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj fizetésével kapcsolatban

TÁJÉKOZTATÓ a jogerősen kiszabott bírságok, valamint a hozzájárulások befizetésével, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj fizetésével kapcsolatban TÁJÉKOZTATÓ a jogerősen kiszabott bírságok, valamint a hozzájárulások befizetésével, továbbá az igazgatási szolgáltatási díj fizetésével kapcsolatban A hivatásos katasztrófavédelmi szerv által kiszabott

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV 2011 MAGYARORSZÁG Készült: A Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete szakértői szerkesztésében 2012. TARTALOMJEGYZÉK oldal Bevezető, Tartalomjegyzék 5-16 I. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Katasztrófa-megelőzési fejlesztési irányok a Műegyetemen

Katasztrófa-megelőzési fejlesztési irányok a Műegyetemen Katasztrófa-megelőzési fejlesztési irányok a Műegyetemen Dunai László egyetemi tanár Természeti katasztrófák Magyarország 1990-2014 Események száma Árvíz, hőség, vihar Károk Árvíz és aszály Forrás: emdat.be

Részletesebben

HÍRLEVÉL 5. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 5. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 5. HÉT A

Részletesebben

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője. Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője. Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője Bérczi László tűzoltó ezredes Főfelügyelő, BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelőség A Kat. törvénycsomag Szervezeti változások A tervezet értelmében a hivatásos

Részletesebben

Nógrád megyei sajátosságok az erdőtüzek megelőző és mentő tűzvédelmében. Erdőtűz megelőzési konferencia 2014. július 2.

Nógrád megyei sajátosságok az erdőtüzek megelőző és mentő tűzvédelmében. Erdőtűz megelőzési konferencia 2014. július 2. Nógrád megyei sajátosságok az erdőtüzek megelőző és mentő tűzvédelmében Erdőtűz megelőzési konferencia 2014. július 2. Az erdők tűzvédelmére vonatkozó főbb jogszabályok: 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről,

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI IRÁNYELVEK

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI IRÁNYELVEK TŰZVÉDELMI MŰSZAKI IRÁNYELVEK 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek Szabványok Egyedi megoldások Új szemlélet 2016. október 5. Hegedűs Csaba tű. alez. TŰZVÉDELMI MŰSZAKI IRÁNYELVEK

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a BM OKF IPARBIZTONSÁGI TANÁCSADÓ TESTÜLET munkájáról és jövőbeni feladatairól

TÁJÉKOZTATÓ a BM OKF IPARBIZTONSÁGI TANÁCSADÓ TESTÜLET munkájáról és jövőbeni feladatairól -1- TÁJÉKOZTATÓ a BM OKF IPARBIZTONSÁGI TANÁCSADÓ TESTÜLET munkájáról és jövőbeni feladatairól Prof. Em. SOLYMOSI JÓZSEF ny. mk. ezredes az IBTT elnöke BM OKF Energetikai szakmai nap Budapest 2014. március

Részletesebben

HÍRLEVÉL 28. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten

HÍRLEVÉL 28. HÉT. A katasztrófavédelem legfontosabb eseményei az elmúlt héten Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 28. HÉT A

Részletesebben

Tűzvédelmi Szakértők Továbbképzése:

Tűzvédelmi Szakértők Továbbképzése: A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztálya az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat hatálybalépését megelőzően széleskörű szakmai konferenciákat,

Részletesebben

a BM OKF Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács évi munkaterve

a BM OKF Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács évi munkaterve BELÜGYMINISZTÉRIUM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG KATASZTRÓFAVÉDELMI TUDOMÁNYOS TANÁCS Jóváhagyom! Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy tűzoltósági főtanácsos főigazgató a BM OKF Katasztrófavédelmi

Részletesebben

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE. a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról. Budapest, július 6.

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE. a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról. Budapest, július 6. BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról Budapest, 2012. július 6. A fejezeti

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2013. 21. HÉT. Lakossági rovat: Mi a teendő veszélyes áru szállítása közben bekövetkezett baleset során?...2

HÍRLEVÉL 2013. 21. HÉT. Lakossági rovat: Mi a teendő veszélyes áru szállítása közben bekövetkezett baleset során?...2 Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Tel: 469-4341, fax: 469-4313 www.katasztrofavedelem.hu, E-mail: okf.szovivo@katved.gov.hu HÍRLEVÉL 2013. 21.

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Oktatási és Kulturális Minisztérium Tárgy: /2007. ( ) OKM rendelet a katasztrófák elleni védekezés és a polgári védelem ágazati feladatairól Budapest, 2007. augusztus 2 I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Az Oktatási

Részletesebben

A mentő tűzvédelem fejlesztési irányai, pályázatok, működési tapasztalatok Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő

A mentő tűzvédelem fejlesztési irányai, pályázatok, működési tapasztalatok Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A mentő tűzvédelem fejlesztési irányai, pályázatok, működési tapasztalatok Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági

Részletesebben

Emlékeztető. a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökségi üléséről

Emlékeztető. a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökségi üléséről Emlékeztető a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökségi üléséről Helyszín: a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság épület I. emeleti Tímár terem (cím: 1108 Budapest, Dologház u. 1.), Időpont: 2013. március

Részletesebben

A tűzoltóság tevékenysége Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A tűzoltóság tevékenysége Borsod-Abaúj-Zemplén megyében A tűzoltóság tevékenysége Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Központi Statisztikai Hivatal 213. február Tartalom Bevezetés... 2 Működési terület... 2 Tűzoltói tevékenység... 3 Sérülések, halálesetek... 6 A

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem új Katasztrófavédelem szak. 2013. szeptembertől

Nemzeti Közszolgálati Egyetem új Katasztrófavédelem szak. 2013. szeptembertől Nemzeti Közszolgálati Egyetem új Katasztrófavédelem szak 2013. szeptembertől Legyen a hallgatónk! Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Képzési és kimeneti követelmények 1. Az új alapképzési

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a jogerősen kiszabott bírságok, a hozzájárulás, a járulék, az igazgatási szolgáltatási díj, továbbá az egyéb bevételek befizetéseiről

TÁJÉKOZTATÓ. a jogerősen kiszabott bírságok, a hozzájárulás, a járulék, az igazgatási szolgáltatási díj, továbbá az egyéb bevételek befizetéseiről TÁJÉKOZTATÓ a jogerősen kiszabott ok, a hozzájárulás, a járulék, az igazgatási szolgáltatási díj, továbbá az egyéb befizetéseiről B Í R S Á G A hivatásos által kiszabott ot a BM OKF által vezetett meghatározott

Részletesebben

Pfeiffer Ferenc elnök

Pfeiffer Ferenc elnök Pfeiffer Ferenc elnök MMSZ, felépítés, feladata Alapításának okai - Hazánkban a katasztrófák elleni védekezés 100-150 éves múltra tekint vissza. - Megjelentek az úgynevezett speciális mentő szervezetek,

Részletesebben

FŐVÁROSI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG ALAPÍTÓ OKIRATA A MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALVA

FŐVÁROSI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG ALAPÍTÓ OKIRATA A MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALVA 105 5. számú függelék az FKI SZMSZ-hez: AZ FKI ALAPÍTÓ OKIRATA FŐVÁROSI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG ALAPÍTÓ OKIRATA A MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALVA A katasztrófavédelemről és a hozzá

Részletesebben

KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA

KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA A TESTNEVELÉSI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI SZABÁLYZATA Jóváhagyta a Testnevelési Egyetem Szenátusa 47/2015. sz. határozatával BUDAPEST 2015. 1 Tartalom Preambulum... 3 A Szabályzat célja, hatálya... 4 A

Részletesebben