Sectio Juridica et Politico, Miskolc, Tomus XXVII/2. (2009), pp A KÖRNYEZETI KÁRFELELŐSSÉG FEJLŐDÉSE MAGYARORSZÁGON BAJOR RITA*

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sectio Juridica et Politico, Miskolc, Tomus XXVII/2. (2009), pp. 451-495 A KÖRNYEZETI KÁRFELELŐSSÉG FEJLŐDÉSE MAGYARORSZÁGON BAJOR RITA*"

Átírás

1 Sectio Juridica et Politico, Miskolc, Tomus XXVII/2. (2009), pp Bevezetés A KÖRNYEZETI KÁRFELELŐSSÉG FEJLŐDÉSE MAGYARORSZÁGON BAJOR RITA* A környezeti ártalmak, természetben okozott károk hazánkban is -, ahogy a világ bármely részén - sokkal előbb jelentkeztek, mint ahogy azok speciális károsító jellegét, környezetszennyező voltát felismerték. A tudományos és technikai forradalom azon túl, hogy megszámlálhatatlan, az emberi civilizációt és az egyéni fejlődést szolgáló vívmány születését hozta, a kívánt pozitív hatások mellett számos el nem hagyható, el nem hanyagolható árnyékhatást, negatív környezeti következményt, károsodást is eredményezett. A 20. század második felétől kezdődően egyre nagyobb számban megjelenő műszaki, gazdasági fejlesztések, a fokozódó társadalmi termelés és fogyasztás hatására beláthatatlan, visszafordíthatatlan változások keletkeznek a természeti környezetben. A változatos formában megjelenő terhelést vagy károsodást okozó tevékenységek hasonlóan változatos formában inkorporálódó, különböző természetű, eltérő hatásfokú és hatássugarú környezeti hatást eredményeznek. 1 Egyesek környezetterhelések kisebb, mások nagyobb területre hatnak ki, ismét mások egész tájegységeket érintenek, sőt vannak olyanok is, amelyek már egy-egy távolabbi országrészre, 2 sőt az országhatárokon túlra is káros hatást fejtenek ki. 3 Megjelennek továbbá speciális ártalmak, amelyek kizárólag bizonyos területek jellemzői, 4 illetve újonnan felfedezett hatásuk következtében valamely különleges veszélyt jelentenek a természeti környezetre, illetve az emberi egészségre. ' DR. BAJOR RITA doktorjelölt Miskolci Egyetem ÁJK, Munkajogi és Agrárjogi Tanszék 3515 Miskolc-Egyetemváros ' így például a légszennyezés tekintetében másfajta környezeti károsító hatások és károk jelentkeznek a fővárosban, valamely ipari agglomeráció vonzáskörzetében, valamint egy határközeli kisközségben. 2 így például a vízszennyezés, sugárszennyezés. Példa erre a Tiszai ciánszennyezés. így például a reklámfények károkozó hatása kezdetben csak főváros és egyes nagyvárosaink jellemzője volt.

2 452 Bajor Rita Magyarországon elsőként a levegő- és vízszennyezés folytán keletkezett károk, 5 később a speciális helyi adottságok megsértése miatt bekövetkezett hátrányok jelentkeztek legnagyobb arányban. 6 A mezőgazdaság fejlesztésével összefüggésben a nagyüzemi gazdálkodás megkívánta vegyszeres növényvédelem is számos környezeti ártalmat okozott, amelyek tényleges károkban, kártételekben jelentkeztek. 7 Később az árnyékhatás miatt kialakult sérelmek" jelentek meg nagy számban, amelyek az árnyékolásnak a szomszédos terület növényzetére gyakorolt káros hatásával voltak összefüggésben. A zavaró, káros zajhatás a városi élet egy lényeges környezeti ártalmaként került előtérbe, de a nyári pihenéssel és üdüléssel kapcsolatban is egyre növekvő mértékben okozott káreseteket" Egyre sürgetőbb szükségszerűségként jelentkezett tehát a nemkívánt környezeti hatások elleni védekezés, a károsító hatások megszüntetésének, de még inkább megelőzésének kívánalma. Ezek a körülmények vezettek arra, hogy a múlt század utolsó két évtizedében világviszonylatban, így hazánkban is tudatosult annak a felismerése, hogy a technika vívmányainak számtalan előnyét hosszú távon csak akkor hasznosíthatjuk ésszerű, fenntartható módon, ha az ezzel járó káros mellékhatásokkal" szemben is eredményesen lépünk fel. Az épített és természetes emberi környezet védelme érdekében tehát minden lehetséges eszközt -, így a jog eszközeit is - célszerű s kívánatos felhasználni, és a lehető legoptimálisabb, ökológiai szempontból is leghatékonyabb módon alkalmazni. A környezeti kárfelelősség alakulása önálló környezetvédelmi (törvényi) jogalap nélkül Környezeti ártalmakkal kapcsolatban keletkezett konkrét jogviták hazánkban viszonylag korán, már az 1950-es évek végén megjelentek a bírósági eljárásokban. 8 A környezeti ártalmakból eredő károk tekintetében alapvetően a polgári jog normái voltak irányadóak, önálló, kifejezett környezetvédelmi törvényi jogalap hiányában a hatályos joggyakorlat a Polgári Törvénykönyv vonatkozó szabályait ismerte el és írta elő alkalmazandó jogként. Számos 5 Magyarországon az 1950-es évek végén és hatvanas évek elején nagyszámú és viszonylag magas perértékű perek voltak folyamatban a levegő- és vízszennyezés, vízeltünés, vízátszivárgás stb. folytán keletkezett károk miatt. 6 így például a kilátáselvonás. 7 így például a méhek tömeges pusztulása. 8 Kiemelendő, hogy ezen jogviták az adott társadalmi viszonyok mellett viszonylag magas perértéket képviseltek.

3 A környezeti kárfelelősség fejlődése Magyarországon 453 környezetvédelmi tárgyú rendelkezést tartalmazó törvény 9 kifejezetten utalt is a Civil Kódex kártérítésre vonatkozó rendelkezésire, továbbá egyes jogszabályok előremutató módon kimondták azt is, hogy a speciális államigazgatási szankciók 10 nem mentesítenek a polgári jogi kártérítési felelősség alól. A környezeti káresetek megállapítására és jogi rendezésére a Ptk (1) bekezdésében meghatározott általános, felróhatóságon alapuló felelősség volt alkalmazandó. Ennek alapján, aki másnak jogellenesen kárt ideértve a termőföldben, terményekben, méhekben vagy vízben stb. megjelenő kárt - okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesülhet a felelősség alól, ha sikeresen bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. Ezen generális polgári jogi szabály alkalmazása amellett, hogy alapot adott a kártérítésre, egyben elvileg azt is kifejezte, hogy az adott társadalmi vélemény szerint a magatartás elítélendő, hiszen az a károkozónak felróható valamint kifejezte, hogy adott a közmegegyezés alapján is védendő, jogi védelemre érdemes érétket testesít meg. A Ptk. ilyetén alkalmazása ugyanakkor világossá tette azt is, hogy a korabeli joggyakorlat nem tulajdonított semmilyen specifikus, megkülönböztető vonást a környezetnek, mint sértett jogtárgynak, azaz egyáltalában nem értékelte a keletkezett kár környezeti jellegét. A hatályos jogalkalmazás tehát semmilyen különbségtételt nem érzékelt, illetve nem alkalmazott a természeti környezet és a természeti környezet részét nem képező dolog között, kártérítési szempontból előbbiek károsítása nem eredményezett eltérő vagy súlyosabb felelősséget. A környezetvédelem megalapozása Magyarországon" Hazánkban a környezetben negatív változást előidéző magatartásért való helytállás születése, fejlődése elválaszthatatlanul kapcsolódik a környezetvédelem általános történetéhez, szorosan követi a nemzetközi tendenciákat, változásokat Például: évi IV törvény a vízügyről és a 32/1964 (XII. 13.) Kormány rendelet ennek végrehajtásáról 10 1/1973 (I. 9.) Minisztertanácsi rendelet A hazai környezetpolitika kialakulása, fejlődése, nemzeti sajátosságai megértéséhez nehezen érthető, követhető a történeti háttér bemutatása nélkül, a tanulmány azonban adott keretek azonban csak a tények felsorolására, rögzítésére adnak lehetőséget. 12 A hazai környezetszabályozó, illetve környezetvédő joganyag fejlődése három jól elkülöníthető korszakra bontható: I es évek közepétől a 80-as évek közepéig II as évek közepétől 1990-ig III es évektől napjainkig.

4 454 Bajor Rita 1. A környezetvédelem alkotmányos megalapozása A környezetvédelem a Stockholmi konferencia (1972) által fémjelezhető, világszerte érvényesülő folyamat eredményeképp nyert törvényi, majd alkotmányos szabályozást az állampolgárokat megillető jog formájában, az emberi élet, egészség védelméhez - voltaképp eszközként kapcsolódóan. 13 Hazánkban először az 1972-es módosítás révén került az Alkotmányban deklarálásra az ország természeti és kulturális értékeinek oltalmazására" A Magyar Népköztársaság Alkotmányáról szóló évi I. törvénnyel módosított évi XX. törvény 57. -a (1) és (2) bekezdéseinek rendelkezései alapvető, állampolgári jogként rögzítik az élethez, a testi épséghez és az egészséghez való jogot, melyet az állam a munkavédelemmel, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, illetve az emberi környezet védelmével valósít meg. Az alaptörvény tehát nem deklarálja a környezethez való jogot, hanem egyfajta eszközcselekményként határozza meg az emberi környezet védelmét a végső cél, azaz az emberi élet, testi épség és egészség védelme érdekében. Az alkotmányos rendelkezés további antropomorf jellegét tükrözi, hogy kifejezetten az emberi környezet védelmére fókuszál, tehát a környezetet a civilizációt körülvevő környezetként kívánja oltalmazni, így végső soron kifejezetten a társadalom életterének megóvását célozza. 2. A környezetpolitika és a környezetvédelem jogi hátterének kialakulása A környezeti gondok növekedésének, illetve a környezeti problémák nemzetközivé válásának 14 hatására az 1970-es évek közepétől a 80-as évek közepéig terjedő időszakban hazánkban is megszületett - legalábbis deklaratív módon - a legitim környezetpolitika és környezetszabályozás" Az emberi környezet általánosan kötelező, jogi védelme hasonlóan más európai országokhoz konkrét, szektoriális jellegű' 5 részletszabályok megalkotásával kezdődött. A környezeti szabályalkotás formailag általában törvénynél alacsonyabb szintű főleg kormányrendeleti rendelkezésekben valósul meg, a részkérdésekről eltérő megközelítésű, mélységű és részletességű 13 BAKÁCS Tibor: Glosszák az Alkotmány, a környezetjog és a jogalkotás köréből, Budapest, MJ, 1995, 273. o. Az ENSZ 1972-ben Stockholmban megrendezett környezetvédelmi világkonferenciáján elmarasztalták a szovjet típusú berendezkedéssel bíró európai államokat így Magyarországot is - különösen a légszennyezés okozta környezeti ártalmak kapcsán. A szektoriális jellegű környezeti szabályok a környezet egyes szektoraira, egyes környezeti elemekre vonatkozó szabályokat foglalnak magukba.

5 A környezeti kárfelelősség fejlődése Magyarországon 455 külön normák rendelkeznek, általában egymásra tekintet nélkül. 16 Számos védendő terület nem szabályozott, különösen súlyosabb lemaradás, illetve hiányosságok mutatkoznak a hulladékgazdálkodás téren. Magyarország első átfogó, egységes szemléletet tükröző jogszabálya 1976-ban került elfogadásra. Az emberi környezet védelméről szóló évi II. törvény. 17 célként azt határozta meg, hogy az ember egészségének védelme, a jelenlegi és a jövő nemzedékek életfeltételeinek rendszeres javítása érdekében megállapítsa az emberi környezet védelmével, megóvásával és tervszerű alakításával kapcsolatos alapvető jelentőségű, általános érvényű, keret jellegű szabályokat, mivel a Magyar Népköztársaságban minden embernek joga van arra, hogy emberhez méltó környezetben éljen. A jogszabály ugyanakkor rendkívül előremutató módon rögzítette, hogy az emberi környezet védelme az egész társadalom érdeke és feladata, tehát a vonatkozó jogszabályokat mind az állami szervek, vállalatok, szövetkezetek, mind a társadalmi szervezetek és állampolgárok kötelesek megtartani, és a környezetvédelmet a tevékenységi körükben előmozdítani. A felelősség tehát közös, minden államtagot" egyenlő mértékben terhel a környezetvédelem feladata, azaz a feladat, hogy az emberi környezet megóvását és tervszerű alakítását elősegítse, a környezetre veszélyes szennyeződések, ártalmak és más károsodások okait felismerje, azok megelőzésének, csökkentésének, illetőleg megszüntetésének módját és feltételeit megállapítsa és a társadalom érdekeinek megóvásával érvényre juttassa. A konkrét jogi szabályozás meghatározásán túlmenően a törvény meghatározta a környezet védelmét irányító" nemzeti politikát is, tehát egyben a környezetpolitika alapdokumentumaként is funkcionált. Az 1970-es, 80-as évek környezetpolitikájának elsődleges jellemzője, hogy elkülönült, önálló szektorként jelenik meg. A környezet kérdések nem integrálódnak más szabályozási területek - különösen a gazdasági élet szabályozási keretei - közé, különálló, több esetben gyökértelen" és összefüggések nélküli szakterületként, egyfajta párhuzamos érdekként fogalmazódnak meg a normatív szabályozásban. A környezetpolitikai célok, a környezeti ártalmak felmérésének és csökkentésének igénye ebben az időszakban Ötéves Terv ( ) formájában testesült meg, és a környezeti elemek megfigyelésére, valamint a levegő és a víz tisztaságának védelmére, továbbá a hulladék kármentes 16 Kiemelendő azonban, hogy az évi II. törvény mint a környezetvédelem első és központi alapokmánya" a maga idejében, az adott politikai-gazdasági viszonyok között korszerű jogintézménynek, a régió hasonló jogszabályaihoz képest haladóbbnak számított. 17 Az emberi környezet védelméről szóló évi II. törvény kihirdetése napján lépett hatályba.

6 456 Bajor Rita eltávolítására vonatkozott. 18 Az 1981 és 1985 között hatályos ötéves terv már meghatározta a kiemelt feladatokat, külön hangsúlyt kapott a föld, a víz és a levegő védelme, a hulladékok csökkentésének valamint a természeti erőforrások megőrzésének követelménye. Mindezekre tekintettel kiemelendő, hogy az évi II. törvény mint a környezetvédelem első és központi alapokmánya" a maga idejében, az adott politikai-gazdasági viszonyok között korszerű jogintézménynek, a régió hasonló jogszabályaihoz képest haladóbbnak számított. A jogszabály által bevezetett környezeti eszközrendszer alapvetően haladó környezeti szellemű", előremutató sajátossága, hogy elsődlegesen a megelőzésre irányul, habár még a közvetlen (hatósági) beavatkozást realizáló eszközök dominanciáját érvényesíti, ezeket is meglehetősen erőtlen módon alkalmazva. 3. A környezetvédelem intézményi hátterének kialakulása A hazai környezetvédelem intézményes kialakulásának gyökerei - hasonlóan a jogszabályi alapok megalkotásához az 1970-es évekre nyúlnak vissza. A bővülő környezetvédelmi állami feladatok, így a környezeti célok megfogalmazása, a megvalósítást szolgáló jogi és egyéb eszközök megalkotása, az intézményrendszer kialakítása valamint működtetése, a pénzügyi feltételek biztosítása és a jogalkalmazás folyamatosan fejlődő, jól szervezett, hatékony állami működést igényeltek. A környezeti értékek megóvásának részben meglévő, kisebb részben újonnan létrehozott állami szervek keretében kellett helyet találni. A környezeti érdekekhez kapcsolódó állami szervezetrendszer ekkor nem jelenti teljesen elkülönült struktúrák kialakítását, hanem eleinte csupán néhány új feladat- és hatáskör hozzáadását. Az évi II. törvény a környezetvédelmi tevékenység irányítását, összehangolását, ellenőrzését és fejlesztését, valamint a szükséges részletes szabályok megalkotását a Minisztertanács feladatkörébe utalta. A környezetvédelemmel kapcsolatos ágazati és hatósági feladatok ellátása a külön jogszabályban meghatározott államigazgatási szervek hatáskörébe tartozott. A környezetvédelem önálló, specializált intézményeinek kialakítása 1978-ban kezdődött, ekkor alakult meg az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal és területi szervei. A kialakított 7 felügyelőség államigazgatási feladatokat végzett és hatósági feladatokat látott el. A felügyelőségek elsősorban a levegő tisztaság védelmével, a zaj- és 18 Környezetvédelmi beruházások összege: 17,3 milliárd Ft volt, ami a nemzeti jövedelem 0,7%-a. A környezetben fellépő károkat a nemzeti jövedelem 2,5-3%-ra becsülték.

7 A környezeti kárfelelősség fejlődése Magyarországon 457 rezgésártalmak elleni védelemmel, valamint veszélyes hulladékgazdálkodással foglalkoztak. A szakmai munkát laboratóriumi háttér és a Környezetgazdálkodási Intézet segítette. A területi elven szervezett szakmai intézet magas szintű szakértői, szakvéleményező tevékenysége biztosította a hatósági környezetvédelem színvonalát. Az első, kezdeti időszakban a környezetvédelem irányításának tehát széttagolt, elkülönült struktúrája jött létre, rendszere szorosan kapcsolódott a gazdaságirányítási feladatokhoz. Kormányzati szinten több minisztérium, illetve országos hatáskörű szerv osztotta meg a környezettel kapcsolatos felelősséget, ez nagyban nehezítette az egységes szemléleten alapuló igazgatási munkát, erősen behatárolta az egyes területekkel foglalkozó tárcák eredményességét. 4. A környezetpolitika társadalmi" hátterének kialakulása A Római Klub tevékenysége, különösen az 1972-ben megjelent A növekedés határai" című világmodell-jelentés körüli hatalmas vihart kavart viták Magyarországon kevéssé éreztették hatásukat. 19 A magyar társadalomban szemben a fejlettebb nyugati országokkal a '70-es években még nem szerveződtek állampolgári környezetvédelmi mozgalmak, civil társaságok vagy zöld szervezetek. A magyar lakosság alacsony környezeti érzékenységgel, közömbösen szemlélte az ország természetesés és mesterséges környezetének romlását, rombolását. A környezeti károkért való felelősség szigorodása, objektivizálódása A környezetben okozott károkért való helytállás szabályozása az 1960-as évek második felétől fokozatosan fejlődött, a bírósági jogalkalmazás a környezeti károkozásoknak számos új elemét 20 ismerte fel, amelyek a vétkesség nélküli felelősség (egyre szélesebb körű) alkalmazását indokolták. A felelősség jogalapjának ilyen irányú fejlődése főleg a vízszennyezés és porártalom miatt indult perekben követhető nyomon. A bíróságok kezdetben a kárt okozó üzem magatartásának felróhatóságát vizsgálták olyan ügyekben, amikor például az ipari szennyvíz ülepítéséről, tisztításáról nem gondoskodtak megfelelően, vagy 19 Ennek főként ideológiai okai voltak. 20 A bíróság továbbá arra is rámutatott, hogy a potenciális károkozónak kell viselni a kockázatot, amennyiben valamely szokásostól eltérő körülményből kifolyóan - például a magas vízállás és a szennyvíz együttes hatásaként okozott károk esetében adott tevékenység a környezetben károsodást, szennyezést okoz.

8 458 Bajor Rita amikor a víztárolót ne tartották megfelelően karban, és ezek elhanyagoltsága okozta, hogy a szennyvíz ülepítés nélkül került a természetes vízbe. Hasonlóképpen a felróhatóságon alapuló felelősség szabályai szerint vizsgálták a bíróságok a károkozó magatartását füst-, korom- és porszennyeződéssel összefüggő ügyekben. Az üzemből távozó szennyező anyagok levegőbe kerülésével a terményekben vagy más dolgokban keletkezett károk megállapítását elsődlegesen a károkozó vétkessége alapozta meg, de egyre szűkebbre szabva a kimentés lehetőségét, ugyanakkor egyre magasabbra emelve az elvárható magatartás mércéjét. Nem alapozta tehát meg a károkozó mentesülését, amennyiben a potenciális károkozás elkerülése érdekében valamely olyan eszközt alkalmazott, 21 illetve intézkedést hajtott végre, 22 mely végső soron nem bizonyult elég hatékonynak, és nagymértékű környezeti károsodás következett be. Mindezen káresetek világossá tették azt, hogy a környezeti ártalmakkal kapcsolatban keletkezett jogviták nem dönthetők el az addigi, szokásos jogalkalmazási keretek között, az egyéni érdekek védelme mellett az emberi környezet érdekeinek megóvása is alapvetően kívánatos a jelen és jövő generációk életfeltételeinek garanciájaként. A kártérítési perekben 23 alkalmazott felróhatóságon alapuló felelősséget ennek megfelelően a bírói gyakorlat fokozatosan szigorította, majd pedig jogfejlesztő értelmezése alapján objektív felelősségi alakzat 24 került alkalmazásra a környezetet károsító magatartások megállapításakor. 21 Például: Nem látott a bíróság kimentésre alapot annak folytán, hogy a károkozó porkibocsátásának megakadályozására szűrőberendezést alkalmazott, de az nem volt elég hatékony. 22 Például: A bíróság nem mentesítette a károkozót azon alapon, hogy porelfogó erdősávot létesített, mivel végső soron az nem akadályozta meg a nagyméretű légszennyezést. 23 A környezet védelméhez fűződő érdekek a bírósági gyakorlatban elsősorban a kártérítési perekben jelentkeztek, de szórványosan előfordultak magatartástól való eltiltásra irányuló ügyek is. 24 A tárgyi felelősség kialakulása a XX század közepére tehető, alkalmazását alapvetően a technika fejlődése hívta életre, mely egyre fokozódó veszélyt generált az emberi életre és környezetre. Az ipari forradalom következményeként rohamosan megnőtt a gépesített nagyüzemek száma és a közúti forgalom intenzitása, a technikai újítások, újdonságok jelentősen megnövelték a baleseti kockázatot, a potenciális károkozás előfordulását és az okozott károk mértékét. A nagymérvű iparosodás szükségszerű velejárója az olyan károsító hatás, amellyel szemben a károsult nem képes eredményesen védekezni, továbbá rendkívüli nehézségekbe ütközik annak vizsgálata, hogy a károkozó elvárható magatartást tanúsított-e." [PETRIK Ferenc (szerk.): A kártérítési jog, Budapest, 1991, Közigazgatási és Jogi Könyvkiadó, 69. o.] Szükségessé vált mindezekre tekintettel egyes

9 A környezeti kárfelelősség fejlődése Magyarországon 459 Az objektív felelősség kezdő állomásának a mérgező anyagok tartásával, illetve használatával okozott károk tekintetében kialakult bírósági gyakorlat tekinthető. 25 A vegyszeres gyomirtással a méhekben, terményekben vagy a föld termőképességében okozott károk esetében került alkalmazásra a fokozott veszéllyel járó tevékenységért fennálló tárgyi felelősség. A növényvédő szerek esetében ugyanis a kisméretű mérgezés is nagyfokú veszélyt eredményezhet, ezért a mérgező anyag használata megalapozza az objektív felelősség alkalmazását. A szigorú, felróhatóságot nem vizsgáló felelősségi alakzat alkalmazását alapvetően tehát nem környezetvédelmi megfontolások indokolták, hanem önmagának a vegyszernek a veszélyessége. 26 A jogfejlesztő bírói gyakorlat eredményeként 1971-ben került deklarálásra a Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának tanácselnöki értekezletének állásfoglalása alapján, hogy gépi erővel vagy kézzel történő vegyszeres permetezés fokozott veszéllyel járó tevékenységnek minősül. Hasonlóképp a veszélyes üzem felelősségét megállapító normák alkalmazását tartotta indokoltnak a Legfelsőbb Bíróság azon esetekben is, ha mérgező anyagot tartalmazó szennyvíznek, vagy egyéb anyagnak (füst, gáz stb.) az üzemből távozása folytán keletkezett kár, vagy ha az üzemből távozó anyag, mely ugyan nem tartalmazott mérgező anyagot, mégis rendszeres vagy tömeges jellegű károkozást eredményezett. 27 Ezen környezeti ártalmak tekintetében a fokozott veszélyességet az ellenük való védekezés nehézsége illetve lehetetlensége adja. A Legfelsőbb Bíróság ilyen irányú, kiterjesztő ítélkezési gyakorlata végeredményben kifejlesztette" a környezetet veszélyeztető tevékenységgel okozott károk szigorúbb, tárgyi felelősségi szabályok szerint történő elbírálást. tevékenységek veszélyes tevékenységekké történő nyilvánítása a polgári jogban, amely a veszélyes tevékenyégből eredő kárra az általánosnál szigorúbb felelősségi szabályokat állapít meg" (A Polgári Törvénykönyv magyarázata, szerk.:1240. o.) 25 Az emberi környezetben okozott kártételek megállapításában tehát elsőként a mérgező anyagok gyártása, tartása, használata vált elsőként jogilag relevánssá a növényvédelmi célokra használt vegyszerek felhasználása következtében, s ezek nagyfokú veszélyessége indokolta a vétkességre tekintet nélküli objektív felelősség alkalmazását. 26 Jelentős bizonytalanság jelentkezett azonban kezdetben az egyszerűbb, kisebb mennyiségben alkalmazott, az emberi életet vagy egészséget nem veszélyeztető mérgező anyagok felhasználásával okozott kártételek megállapításában. 27 Hangsúlyozandó azonban, hogy a tárgyi felelősség szabályainak fenti esetekben történő alkalmazását is alapvetően a vegyszer veszélyessége alapozta meg, nem pedig a természetes vagy épített környezet védelme vagy valamely környezeti érdek érvényesítése indokolta.

10 460 Bajor Rita A környezeti károkért való felelősség alakulása az évi II. törvény alapján A környezetért való jogi felelősség egységes jogi szabályozása az első nemzeti környezetvédelmi jogszabályban, az emberi környezet védelméről szóló évi II. törvényben (Kvt.) került deklarálásra. E felelősségi szabályok alapvetően a környezet megóvását és tervszerű alakítását szolgálták az ember egészségének védelme, valamint a jelenlegi és jövő nemzedékek életfeltételeinek rendszeres javítása érdekében. A környezetvédelemre vonatkozó felelősségi szabályok megsértése különböző, a jogi felelősség rendszerére épülő jogkövetkezményeket vont maga után. Az egyes felelősségi formák 28 között kiemelt jelentősége van a polgári jogi felelősségnek, és ezen belül a környezetet veszélyeztető vagy sértő károkozásért való vagyoni felelősségnek. 29 Az évi II. törvény vezette be elsőként az objektivizált felelősségi formát is, az alapvető felelősségi szabályokat a környezetvédelemre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt" a jogszabály III. fejezete határozza meg. Ezen helytállást megalapozó normák az emberi környezetnek csak egyes, meghatározott elemeinek veszélyeztetése, illetve károsítása esetén alkalmazandók, a jogi védelemben részesített tárgyak körét a törvény taxatív módon határozza meg. A jogi felelősség tárgyai" a Kvt. 9. (1) bekezdése szerint a következők lehetnek: a) a föld; b) a víz; c) a levegő; d) az élővilág; e) a táj; f) a települési környezet. A védett jogi tárgyak megóvása érdekében, illetve a jogi felelősség megállapításának iránytűjeként" a jogforrás generális szabályt határoz meg, s kimondja, hogy az emberi környezet védelem alatt álló tárgyainak felhasználása, hasznosítása, alakítása a környezet védelmét szolgáló jogszabályok és hatósági rendelkezések megtartásával történhet. 30 Nem szabad ezen túlmenően a környezeti tárgyakat" olyan szennyeződésnek, ártalomnak vagy más káros hatásnak kitenni, amely azok természetes tulajdonságait hátrányosan 28 Például: a Magyar Népköztársaság Büntető Törvénykönyvéről szóló évi V. törvény a a környezetvédelmet sértő bűncselekményről. 29 E szankció alkalmazásával a bíróságok hatékonyan befolyásolhatják a jogsértő magatartások vagy mulasztások megelőzését évi II. törvény az emberi környezete védelméről, II. fejezet, A környezet védelmére vonatkozó részletes rendelkezések, A környezetvédelme köre, 9. (2)

11 A környezeti kárfelelősség fejlődése Magyarországon 461 megváltoztatja, vagy az emberi életkörülményeket rontja, 31 továbbá védeni kell azokat a természeti erők kártételeitől is. 32 A törvény ezen túlmenően speciális követelményeket, specifikus tilalmakat határoz meg a védett környezeti elemek oltalmazására, megőrzésére a jelen és jövő generációk számára. Ezen tilalmazott magatartások meghatározása végső soron előrevetíti" a potenciális felelősség eseteit, nevesít egyes tipikus, kártérítési felelősséget megalapozó cselekményt. A jogszabály 15. -a kimondja, hogy nem szabad a földet hulladékkal és más módon szennyezni. Hulladékot és vegyi anyagot - halmazállapotára tekintet nélkül csak jogszabályban vagy hatósági rendelkezésben meghatározott módon szabad felhalmozni, illetőleg a földbe juttatni. Generális szabály, hogy a tervszerű vízgazdálkodás keretében kell gondoskodni a vizek, továbbá a vizeket érintő természeti erők kártételeinek megakadályozásáról. Bármilyen halmazállapotú anyagot a vízben vagy a vízen szállítani, a víz közelében tárolni, kezelni vagy felhasználni, a vízbe juttatni csak a víz fertőzését vagy káros szennyezését kizáró intézkedések megtétele mellett szabad, 33 a vizek fertőzése, káros szennyezése tilos. 34 A törvény 23. -a a levegő káros szennyezését tilalmazza, a 28. a növények olyan mértékű vagy olyan módon való gyűjtését, károsítását tiltja, amely a faj vagy fajta káros megváltoztatásához, illetőleg kipusztulásához vezethet. 35 Tilos továbbá a talaj megkötését szolgáló növénytakaró károsítása, valamint a vizek önpusztulását biztosító élővilág eltávolítása, elpusztítása. 36 A környezetvédelmi törvény 32. -a szerint nem szabad az erdők épségét veszélyeztetni vagy károsítani, azokat hulladékkal és más módon szennyezni; tilos továbbá a védetté nyilvánított növényeket és állatokat károsítani, elpusztítani. A települési környezet védelme során biztosítani kell a környezet tervszerű, rendeltetésszerű és esztétikus kialakítását, fejlesztését valamint évi II. törvény az emberi környezete védelméről, II. fejezet, A környezet védelmére vonatkozó részletes rendelkezések, A környezetvédelme köre, 10. (1) évi II. törvény az emberi környezete védelméről, II. fejezet, A környezet védelmére vonatkozó részletes rendelkezések, A környezetvédelme köre, 10. (2) évi II. törvény az emberi környezete védelméről, II. fejezet, A környezet védelmére vonatkozó részletes rendelkezések, A környezetvédelme köre, 17. (2) évi II. törvény az emberi környezete védelméről, II. fejezet, A környezet védelmére vonatkozó részletes rendelkezések, A környezetvédelme köre, 17. (1) évi II. törvény az emberi környezete védelméről, II. fejezet, A környezet védelmére vonatkozó részletes rendelkezések, A környezetvédelme köre, 28. (1) évi II. törvény az emberi környezete védelméről, II. fejezet, A környezet védelmére vonatkozó részletes rendelkezések, A környezetvédelme köre, 28. (2)

12 462 Bajor Rita védelmét, 37 tilos a települési környezetben káros és veszélyes zajok, más rezgések (fény, rázkódás stb.) és sugárzások (radioaktivitás, hő stb.) előidézése. 38 A törvény előremutató, modern szabálya szerint nem szabad üzemben tartani a települési környezetben olyan gépeket, munkagépeket, gépjármüveket és más közlekedési eszközöket, amelyek káros mértékű zajt, illetőleg káros vagy veszélyes rezgést okoznak, 39 a védelem érdekében a gépjárművek és más közlekedési eszközök üzemben tartása meghatározott területeken korlátozható, illetőleg megtiltható. 40 Fenti rendelkezések megsértése abban az esetben alapozza meg a jogi felelősséget, amennyiben az emberi környezet szennyeződését, ártalmát vagy károsodását idézi elő, mely a jogszabály rendelkezései szerint mind aktív, mind passzív magatartás következményeként bekövetkezhet. 41 Nem kerül azonban definiálásra a szennyeződés, ártalom, illetve károsodás fogalma, ezáltal ezek a joggyakorlók és jogalkalmazók számára is homályos, vitatható jogi problémaként jelentkezhetnek. A jogszabály tehát nem tartalmaz világos, egzakt, valamennyi környezeti elem esetében alkalmazható, alkalmazandó különbségtételt a szennyeződés, ártalom és károsodás között, s ezek fogalmi tisztázása is különálló jogszabályok alapján történik. A Kvt. ugyanis továbbutalással 42 rendezi a kérdéskört, amennyiben rögzíti, hogy a törvény alkalmazásában káros, illetőleg veszélyes az a szennyezés vagy ártalom, amely a külön jogszabályokban meghatározott határértékeket meghaladja. 43 Hasonló módon továbbutalással rendezi a jövőbe tekintő" szabályként értékelhető első magyar átfogó" környezetvédelmi törvény a kárfelelősséget, amennyiben a környezetet veszélyeztető tevékenységgel okozott kárt a Polgári évi II. törvény az emberi környezete védelméről, II. fejezet, A környezet védelmére vonatkozó részletes rendelkezések, A környezetvédelme köre, 37. (2) évi II. törvény az emberi környezete védelméről, II. fejezet, A környezet védelmére vonatkozó részletes rendelkezések, A környezetvédelme köre, évi II. törvény az emberi környezete védelméről, II. fejezet, A környezet védelmére vonatkozó részletes rendelkezések, A környezetvédelme köre, 41. (1) évi II. törvény az emberi környezete védelméről, II. fejezet, A környezet védelmére vonatkozó részletes rendelkezések, A környezetvédelme köre, 41. (2) évi II. törvény az emberi környezete védelméről, III. fejezet, Felelősség a környezetvédelemre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt, 43. (1) 42 A bírósági gyakorlat az évi Ptk. módosítást követően kezdetben a legtöbb eset elbírálásában a Polgári Törvénykönyv a alapján állapította meg a vegyszeres gyomirtás, a repülőgépes permetezés, a nagymértékű ipari víz- és légszennyezés fennállását, és csak igen ritkán hivatkozott a környezet védelméről szóló jogszabályokra. ( ) évi II. törvény az emberi környezete védelméről, V fejezet, Vegyes és hatályba léptető rendelkezések, 52. (2)

13 A környezeti kárfelelősség fejlődése Magyarországon 463 Törvénykönyv legszigorúbb felelősségi alakzata, a fokozott veszéllyel járó tevékenységre 44 vonatkozó objektív szabályok szerint követeli megállapítani semmisnek minősítve a felelősség korlátozását vagy kizárását 45 A környezeti károkozás vonatkozásában egyértelműen indokolható és kívánatos a szigorú érvénytelenség meghatározása, a károkozó ugyanis rendszerint tudja, hogy adott magatartása az emberi környezet potenciális vagy ténylegesen veszélyeztetésével kárt okoz. 46 Nem engedhető meg ezért a természetes és épített környezet a földi élet elsődleges garanciájának lerontása" valamely egyéni érdek által a kárfelelősség korlátozásaként, illetve kizárásaként megtestesülve. A bírói jogfejlesztő értelmezés hatására módosított évi IV törvény 46. -a a veszélyes üzemre vonatkozó felelősségi szabályokat rendeli alkalmazni azon károkozóra is, aki az emberi környezetet veszélyeztető tevékenységével másnak kárt okoz. Az okozott kárért a polgári jog rendelkezései alapján elsődlegesen az üzemben tartó, a fokozott veszéllyel járó tevékenység folytatója felel. Üzemben tartó személynek a Polgári Törvénykönyv magyarázata alapján az a személy minősül, aki a veszélyes üzem fenntartója, aki az üzemet működteti, akinek érdekében az üzem működik, aki a veszélyes üzemre vonatkozó alapvető döntéseket meghozza, és aki a fokozott veszélyforrás elleni különös védekezésre köteles. 47 Általában tehát az üzembetartó az, aki a veszélyforrással rendelkezni jogosult, de nem feltétlenül üzemben tartó a veszélyes üzem tulajdonosa, ahogyan az üzemben tartó és a közvetlen károkozó személye sem minden esetben azonos. Leggyakrabban természetszerűleg egybeesik az üzemben tartói és tulajdonosi minőség, ahogyan gyakran ugyanaz a személy a veszélyforrás kezelője, az üzembentartó és a közvetlen károkozó is. 48 Környezeti kár bekövetkezése esetén az elsődleges törvényi kötelezettség az okozott környezeti szennyeződés, ártalom, károsodás 44 A fokozott veszéllyel járó tevékenység fogalma egzakt módon nem meghatározott, s az ebbe a körbe tartozó magatartások sem határozhatók meg teljes körű felsorolással, mivel a technika fejlődésével folyamatosan módosul, változik a tevékenység tartalma, bővül, illetve szűkül a veszélyesnek minősített tevékenységek köre. A meghatározásnál tehát mindenkor a bíróság gyakorlata az irányadó. Fokozott veszéllyel járó tevékenységnek minősül például a gépi erővel működő berendezések tartása, elsősorban a gépjárművek üzemben tartása, a fegyver és robbanóanyag tartása, illetve használata, valamint a háztartási szükségletet meghaladó mennyiségű méreg tartása és használata. 45 Ez a tilalom a dologban okozott károkra nem vonatkozik. ^ZOLTÁN Ödön: Kártérítési felelősség a környezet védelmében, 1985, o. (1273) 47 A Polgári Törvénykönyv magyarázata, o. 48 Lásd például: A fegyver tulajdonosa saját fegyverével okoz kárt.

14 464 Bajor Rita korlátozása vagy megszüntetése, továbbá a megfelelő védekezés kialakítása. Ezen kötelezettségek értelmezése, tartalmának pontos meghatározása hasonlóképp nagymértékű bizonytalanságra adhat okot, főleg tekintettel a környezeti ismeretek hiányára. 49 További alkalmazási nehézségekre adhat alapot a törvény vélhetően garanciális célokkal megalkotott szabálya -, mely a tevékenység korlátozását, illetőleg megtiltását rendeli el abban az esetben, ha a tevékenység az alkalmazott védelmi eljárások ellenére is jelentős környezeti szennyeződést, ártalmat vagy károsodás okoz. A fenti fogalmi bizonytalanságok továbbgyűrűzésén túl ugyanis e rendelkezés újabb jogilag meglehetősen nehezen kezelhető, értelmező rendelkezésekben nem rögzített elemet határoz meg, amennyiben csak jelentősnek minősített károsító jogsértések esetén teszi lehetővé, illetve írja elő adott tevékenység korlátozását, illetve tiltását. További hátrányos" kötelezettségként a Kvt. kettős szankciórendszer alkalmazását írja elő a környezetvédelemre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt" Vagyoni jellegű szankcióként bírság megfizetésére való kötelezés lehetőségét biztosítja a környezetvédelmi hatóságok diszkrecionális döntése alapján, az ebből származó bevételeket pedig elsősorban a környezetvédelmi feladatok megvalósítására rendeli fordítani. 50 A bírságfizetési kötelezettséget alapvetően két típusú jogsértő magatartás eredményezheti a környezeti szennyeződés, ártalom, károsodás mértékének és társadalmi veszélyességétől függően: a környezet védelmét szolgáló jogszabályokba és hatósági rendelkezésekbe ütköző tevékenység folytatása; a környezet védelmét szolgáló jogszabályokba és hatósági rendelkezésekben előírt kötelezettségek teljesítésének elmulasztása. 51 A szankciórendszer második, párhuzamos elemét több jogág büntetőjog vagy szabálysértési jog, továbbá a polgári jog - felelősségi szabályai képezik. A környezetvédelmi bírság - mely ilyen megvilágításban értelmezhető egyfajta általános társadalmi rosszallást kifejező hátrányként - fizetése ugyanis nem mentesít a fenti speciális környezetjogi felelősség" alól, ahogyan nem ad felmentést a környezetre ártalmas tevékenység korlátozására, megszüntetésére, illetve a megfelelő védekezés kialakítására vonatkozó alapvető és elsődleges kötelezettségek teljesítése alól sem. A Kvt. ezen rendelkezései rendkívül évi II. törvény az emberi környezete védelméről, III. fejezet, Felelősség a környezetvédelemre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt, 43. (1) évi II. törvény az emberi környezete védelméről, V fejezet, Vegyes és hatályba léptető rendelkezések, 52. (1) évi II. törvény az emberi környezete védelméről, III. fejezet, Felelősség a környezetvédelemre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt, 44.

15 A környezeti kárfelelősség fejlődése Magyarországon 465 előremutatóak, mivel mindenekelőtt a károsodás mérséklését, megállítását írja elő, s nem engedi azt kiváltani" valamely vagyoni helytállással. Az objektív alapú kárfelelősség megállapításának alapfeltétele hasonlóan a vétkességen alapuló felelősségi formához - a jogellenes károkozás hármas feltételrendszerének károsulti bizonyítása: 1. valamely jogellenes magatartás; 2. kár felmerülése és 3. adott jogellenes magatartás és a kár közötti okozati összefüggés fennállása. A környezeti kár okozásáért fennálló jogi felelősség alapját tehát valamely jogellenes magatartás képezi. Ez a jogellenesség 52 azonban nem polgári jogi jogellenességet jelent, hanem speciális, környezetvédelmi jogellenességet, ahogyan a Kvt a rögzíti. Az emberi környezet veszélyeztetését kell ezért keresni a kárfelelősség megalapozásához analógiaként alkalmazva a veszélyes üzem szabályait az okozott kár megtérítésére. 53 Kevésbé egyértelmű a környezet fogalmának jogi jelentése, mely expressis verbis nem jelenik meg a Kvt.-ben. A jogszabály 9. -ban meghatározott emberi környezeti tárgyak": a föld, víz, levegő, élővilág, táj és a települési környezet állnak jogi oltalom alatt. A védendő környezeti értékek ilyetén meghatározása meglehetősen szűk határokat szab a valódi környezetmegóvás számára, s mai tudományos ismeretek alapján megítélve mindössze egy csekély részét öleli fel a természetes és épített környezet valódi tartalmának. Az okozott kár, mint második, kötelező feltétel sikeres bizonyításához szükséges ennek definiálása. A 'kár' fogalom a jogtudományban több ezer éves múltra tekint vissza, s a római jogban olyan tökéletes tartalmi kifejtést nyert, hogy ahhoz lényeget érintő újat legfeljebb az ökológiai kárfogalom kifejlesztésével lesz képes hozzáadni a jogtudomány, feltehetően a XXI. században." - ahogyan azt Bakács Tibor találóan megjegyzi. 54 A kár legtágabb, legáltalánosabb értelemben minden hátrány, veszteség vagy sérelem, amely természetes vagy jogi személy vagyonában, illetőleg 52 A jogellenesség objektív kategória, azt jelenti, hogy valamilyen magatartás a jogrendszer objektív normájába ütközik. 53 Újfent kiemelendő, hogy a törvény valamennyi paragrafusa kifejezetten az emberi környezet védelmét célozza. Az emberi" jelző tulajdonképpen azt hivatott kifejezni, hogy amikor a környezet védelméről rendelkeznek, végső soron a védelem középpontjába az embert állítják. Lényegében véve tehát a környezetet azért védendő, hogy ezáltal az ember védelemben részesüljön. 54 BAKACS Tibor: Magyar környezetjog, Budapest, Springer Hungarica Kiadó Kft., 1992, 85. o.

16 466 Bajor Rita személyében bekövetkezik; a kár előállhat meglévő vagyon kiesésével, előrelátható vagyonnövekedés elmaradásával, illetőleg egészségromlással. 55 A kár egzakt, jogi fogalmát elsősorban a jogszabályokban, de még inkább a jogtudományban kimunkálva találjuk, tartalmilag alapvetően a Polgári Törvénykönyv 355. (4) bekezdése határozza meg: a tényleges anyagi veszteség, amely a károsító tevékenység révén közvetlenül a károsult vagyonában beállott értékcsökkenéssel azonos, illetve a károsultat ért nem vagyoni kár csökkentéséhez vagy kiküszöböléséhez szükséges kárpótlás; a mindezekkel kapcsolatban felmerülő költségek, melyek a vagyoni és nem vagyoni hátrány csökkentéséhez vagy kiküszöböléséhez szükségesek; valamint a károkozás miatt valamilyen formában elmaradt haszon, vagyoni előny. A Polgári Törvénykönyv fenti kártérítési kárfogalma habár nem tartalmaz direkt illetve specifikus utalást a környezeti kárfogalom tekintetében 56, a környezeti kár megvalósítja a jelzett kárfogalmat, ugyanakkor az adott körben az élet minőségét is érinti, a környezet degradációjával jár" 57 Jogon kívüli" értelemben tehát rendkívül speciális, egyediesített" vizsgálatot igényel megállapítása, mértékének meghatározása. 58 Legnagyobb nehézséget ebben a körben az okozatosság 59 bizonyítása jelenti. A környezeti károsodása jellemzően lárvát módon, olykor több (ezek között természeti) ok láncolataként illetve együtthatásaként jelentkezik. A környezeti károk sajátossága ezen túlmenően, hogy időben és térben egyaránt elhúzódóak, számos áttételen keresztül, számos károkozót és sokszor 55 BAKÁCS Tibor: Magyar környezetjog, Budapest, Springer Hungarica Kiadó Kft., 1992, Iránymutatásként tehát kizárólag a Kvt. használható a fentebb tárgyaltaknak megfelelően. 57 BAKÁCS Tibor-BÁRD Károly-BERÉNYI József-BORA Gyula-KÁRPÁTI István- LÁNG István-LÁNYI György-MÁTÉ Ferenc-SZENTGYÖRGYI Rezső-VUKOVICH György: Környezeti kár-gazdasági veszteség, Veszprém, MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága, Veszprém, 182. o. 58 A különböző környezeti elemekben okozott kárért azonban a jogi felelősség azonos abban a tekintetben, hogy a kártérítési jog szabályainak alkalmazására semmilyen hatást nem gyakorol, hogy a kár a földben, vízben, levegőben, élővilágban, tájban vagy települési környezetben következik be. 59 Lásd például: A vasút veszélyes üzem, ezzel szemben ha a károsult a vonatról való leszállás közben szenved balesetet, a veszélyes üzemre vonatkozó felelősségi szabályok nem alkalmazhatóak, mivel a kár és az üzem veszélyes volta között nincs okozati összefüggés, tehát ez esetben csak" az általános, felróhatóságon alapuló felelősség szerint felel az üzemben tartó.

17 A környezeti kárfelelősség fejlődése Magyarországon 467 meghatározhatatlan körű károsultat érintenek. 60 Mindezen akadályok" rendkívül nehézzé, akár lehetetlenné és meglehetősen költségessé teszik az okozati összefüggés kétséget kizáró bizonyítását, s így végső soron a kárigény érvényesítését. Nem fellelhető azonban olyan szabály a magyar jogalkotásban, mely könnyítené a károsult helyzetét akár valamely, az okozatosságot feltételező vélelem bevezetésével, 61 habár ez nyilvánvalóan nagyban hozzájárulhatna a környezeti károk hatékony felszámolásához. Meglehetősen hatásos garanciaként" funkcionál azonban a kárfelelősség alóli mentesülés (objektív) szigorúsága. Az adott helyzetben elvárható magatartás tanúsítása ugyanis nem mentesít a környezet veszélyeztetésével okozott kár következtében fennálló felelősség alól. Kizárólag abban az esetben mentesül a károkozó felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt olyan elháríthatatlan ok 62 idézte elő, amely a fokozott veszéllyel járó tevékenység körén kívül esik. 63 Ebben foglaltatik a harmadik személy 60 Például a régen felhagyott hulladéklerakó számos olyan káros hatása lehet, hogy évek múlva jelentkezik vagy kerül felfedezésre a technikai és környezeti ismeretek fejlődésével. 61 BANDI Gyula: Környezetjog, (ötödik, átdolgozott kiadás), Budapest, 2006, Osiris Kiadó, 225. o. 62 A Polgári Törvénykönyv javaslatának miniszteri indokolása a mentesítő körülmények körében a vis maior és a kívülálló harmadik személy elháríthatatlan cselekményét minősíti legnagyobb jelentőségűnek a jövőre vonatkozóan. 63 Mentesítésre egymagában annak bizonyítása nem ad tehát alapot, hogy a kár oka elháríthatatlan volt, amennyiben az ok a fokozott veszéllyel járó tevékenység körébe tartozik. Lásd például: Nem mentesít a felelősség alól az olyan üzemzavar, amelyet a veszélyes üzem fenntartója korábban nem ismerhetett fel. Hasonlóan nem ad alapot kimentésre, ha a szakértő által fel nem mérhető anyagfáradás miatt következik be kár. A kár ez esetben elháríthatatlan, az üzemben tartó mégis felelősséggel tartozik, mivel az ok a fokozott veszéllyel járó tevékenység körébe tartozik. Lásd például: A szennyvíztisztító telep üzemben tartója kimentését sem alapozta meg az a tény, hogy a városi szennyvíztisztító létesítmények nem készültek el időben, s ez az ok, a károkozó által elháríthatatlan okként megjelölt ok vezetett a károsodáshoz, mivel a szennyvíztelep tisztított szennyvíz kivezetője alatti szakaszon az oxigénhiány halpusztulást és ezzel a halgazdaságnak jelentős kárt okozott. A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint ugyanis a halpusztulás közvetlen oka a szennyvízbevezetés volt, ami a szennyvíztisztító telep tevékenység körén belül van. A veszélyes üzemen belül bekövetkezett elháríthatatlan ok pedig nem mentesít. (Legfelsőbb Bíróság Gťv. VI / BH 1997/6. szám 300.) Lásd továbbá például: Fokozott veszélyességgel járó tevékenységnek minősül a méhekre veszélyes növényvédő szerrel való permetezés. A felelősség megállapítása, illetve a felelősség alóli mentesülés szempontjából a permetezés bejelentésének módja alapvető fontosságú ténykérdés. A bejelentés azon módja, mely nem jelöli meg pontosan annak helyét és idejét, ehelyett meghatározott területre többnapos permetezési határidőt jelöl

18 468 Bajor Rita elháríthatatlan cselekménye vagy az erőhatalom 64 is. A kimentés tehát nem vezethet eredményre, ha fenti feltételek közül bármelyik hiányzik. A két feltétel együttes fennállását a károkozónak kell bizonyítani. 65 További kimentésre ad alapot a károsult önhibája is, nem kell a károkozónak megtérítenie a kárt annyiban, amennyiben a károsult felróható magatartásából származott. A környezeti károkat az esetek jelentős részében több károkozó tevékenység együttesen eredményezi, illetve súlyosbítja. 66 A környezetvédelmi törvény nem tartalmaz rendelkezéseket az együttes károkozásra, tehát mögöttes joganyagként a Polgári Törvénykönyv felelősségi szabályai irányadóak. Az alkalmazandó, felróhatóság nélküli felelősség esetét a Ptk a rendezi, mely azonban visszautal a törvénykönyv általános felelősségi szabályait tartalmazó ra, mely szerint: ha többen közösen okoznak kárt, felelősségük a károsulttal szemben egyetemleges, egymással szemben pedig magatartásuk felróhatósága arányában oszlik meg. Ha azonban magatartásuk felróhatóságának arányát nem lehet megállapítani, a kár a károkozók között egyenlő arányban oszlik meg. A bíróság két feltétel együttes teljesülése esetén azonban eltérhet az egyetemlegességet meghatározó főszabálytól, és mellőzve az egyetemlegesség megállapítását a károkozókat közrehatásuk arányában is marasztalhatja, ha ez a kár megtérítését nem veszélyezteti, illetve a károsult maga is közrehatott a kár bekövetkeztében, vagy igénye érvényesítésével menthető ok nélkül késlekedett. Környezeti szempontból vizsgálva a fenti szabályokat nem állapítható meg figyelemre méltó sajátosság. 67 A környezetre veszélyes tevékenység esetén is az egyetemlegesség minősül főszabálynak, függetlenül attól, hogy a károkozás meg, nem alkalmas a méhállomány megvédésére, mivel ilyen hosszú időre a méhek egyébként sem zárhatók a méhek kaptárba károsodás nélkül. Kimentésre ad azonban alapot a bejelentés azon módja, mely a későbbi károsultat kellő időben informálta a permetezésről, annak helyéről, idejéről, az alkalmazott gyomirtó szer mérgező hatásairól, a kárt szenvedett azonban ennek ellenére sem tette meg a védekezéshez szükséges intézkedéseket. A kárt tehát olyan elháríthatatlan ok, közvetlenül a károsult magatartása idézte elő, amely a fokozott veszéllyel járó tevékenység körén kívül esik. (Csongrád Megyei Bíróság 2. Pf /1979) 64 Erőhatalom alatt nemcsak a természeti erők, hanem mindazon rendkívüli behatások értendők, amelyeket az üzem fenntartója semmiféle eszközzel nem tud elhárítani. 65 Az emberi környezet veszélyeztetésével okozott kárfelelősség tehát kimentő jellegű. 66 Különösen nagy arányban fordul elő és jelentős a légszennyezés és folyóvizek szennyezése kapcsán az együttes károkozás. 67 BÁND1 Gyula: Környezetjog, (ötödik, átdolgozott kiadás), Budapest, 2006, Osiris Kiadó, 226. o.

19 A környezeti kárfelelősség fejlődése Magyarországon 469 egymást követő, elkülönült tevékenységek közös eredménye, vagy egyszerre tanúsított magatartások következménye, 68 tekintet nélkül arra, hogy a környezeti kár előidézői tudnak-e vagy sem egymás károkozó magatartásáról. 69 Az egyetemlegesség így időbeli és tevékenységbeli károkozási okozói közösségre való tekintet nélkül fennállhat. A Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseiről tehát megállapítható, hogy szerencsés módon alapvetően a (környezeti) kárt szenvedett károsultat védelmezi preferáltan a károkozókkal szemben, mivel a károsultnak a kárigény érvényesítése érdekében elegendő a bekövetkezett kár és az azt előidéző magatartás közötti okozati összefüggés bizonyítása, bármely kárt okozó ez esetben a teljes kárért felel, függetlenül közrehatásának mértékétől. 70 Ezen túlmenően azonban sem a polgári jog, sem a környezetvédelem alapvető törvénye nem határoz meg speciális, a környezeti kár bizonyítását vagy a károkozó(k) személyének megállapítását elősegítő rendelkezést. A kárfelelősség jogerős bírósági megállapítása esetén a károkozó kötelezettsége, hogy a sérelmet szenvedett felet olyan helyzetbe hozza, amilyenben az a károsodás bekövetkezte előtt volt. 71 A kártérítés céljának elérése környezetvédelmi vonatkozásban kétféle módon lehetséges: az eredeti állapot helyreállításával vagy a kár megtérítése útján. A Polgári Törvénykönyv 355. (1) bekezdése üdvözlendő módon harmonizálva a Kvt.-vel - elsősorban az emberi környezet eredeti állapotának helyreállítását követeli meg, 72 melyet szűken, kifejezetten fizikai értelemben kell felfogni és alkalmazni. 73 Amennyiben az eredeti állapot helyreállítása nem 68 BÁNDI Gyula: Környezetjog, Budapest, 2006, Osiris Kiadó, ötödik, átdolgozott kiadás, 226. o. 69 Egységesnek mondható a bírósági gyakorlat a tekintetben, hogy közös károkozás állapítható meg, ha a károsító eredmény előidézésében többen hatottak közre akár úgy, hogy a károsodásra vezető folyamatban egymást követően, akár úgy, hogy egyidejűleg többen vesznek részt, s tekintet nélkül arra, hogy tudnak-e vagy sem egymás károkozó magatartásáról. 70 BAKACS Tibor: Magyar környezetjog, Budapest, 1992, Springer Hungarica Kiadó Kft., 90. o. 71 PETRIK Ferenc (szerk.): A kártérítési jog, Budapest, 1991, Közigazgatási és Jogi Könyvkiadó, 183. o.. 72 Károkozás esetén a károsult ugyanis az eredeti állapot helyreállításával jut - legalább hozzávetőleg - abba a helyzetbe, amelyben a károsodás előtt volt, függetlenül attól, hogy a tényleges kár mely védett jogi tárgyban következett be. 73 PETRIK Ferenc (szerk.): A kártérítési jog, Budapest, 1991, Közigazgatási és Jogi Könyvkiadó, 184. o.

A környezetvédelem szerepe

A környezetvédelem szerepe A környezetvédelem szerepe Szerepek a környezetvédelemben 2010. június 17. 7. Tisztább Termelés Szakmai Nap TÖRTÉNETE Az emberi tevékenység hatásai a történelem során helyi, térségi, országos, majd ma

Részletesebben

A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN

A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN A DELIKTUÁLIS (KÁRTÉRÍTÉSI) FELELŐSSÉG SZABÁLYAI AZ ÚJ PTK.-BAN ELŐADÓ: DR. KOVÁCS ZSOLT XXIII. ALTENBURGER GYULA SZIMPÓZIUM BALATONVILÁGOS, 2013. MÁJUS 31. A KONTRAKTUÁLIS ÉS A DELIKTUÁLIS FELELŐSSÉG

Részletesebben

Kártérítési jog. Kártérítési felelősség. Ptk. 339. Szerződésen kívüli károkozás. Kár. Felelősség feltételei- Szerződésszegésnél

Kártérítési jog. Kártérítési felelősség. Ptk. 339. Szerződésen kívüli károkozás. Kár. Felelősség feltételei- Szerződésszegésnél Kártérítési felelősség Kártérítési jog Dr. Kenderes Andrea Ptk. 339. -361. Kontraktuális Szerződésszegés Deliktuális Szerződésen kívüli károkozás Lényegében azonosak Ptk. 339. Aki másnak jogellenesen kárt

Részletesebben

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések

Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Önvezető autók üzemeltetése során felmerülő felelősségi kérdések Közlekedési balesetek és a közlekedő ember című szeminárium Budapest, 2017. október 14. 1 Önvezető autók autonóm járművek 11/2017. (IV.12.)

Részletesebben

Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások

Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások? Bibók Zsuzsanna főosztályvezető-helyettes 2011. június 14. Tartalom Fenntartható fejlődés A környezetvédelem és alapelvei

Részletesebben

A környezetvédelmi jog szabályozási módszerei, szabályozási típusok, jogágak, alapfogalmak. dr. Gajdics Ágnes szeptember 6.

A környezetvédelmi jog szabályozási módszerei, szabályozási típusok, jogágak, alapfogalmak. dr. Gajdics Ágnes szeptember 6. A környezetvédelmi jog szabályozási módszerei, szabályozási típusok, jogágak, alapfogalmak dr. Gajdics Ágnes 2016. szeptember 6. A környezetjog rendszere, szabályozási módszerei A környezetjog sajátosságai,

Részletesebben

A fokozott veszéllyel járó tevékenység két esetköre nyert a Ptk-ban konkrét szabályozást: 1. környezetet veszélyeztető tevékenység

A fokozott veszéllyel járó tevékenység két esetköre nyert a Ptk-ban konkrét szabályozást: 1. környezetet veszélyeztető tevékenység 345. (1) Aki fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytat, köteles az ebből eredő kárt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt olyan elháríthatatlan ok idézte elő, amely a

Részletesebben

TÖRÖKBÁLINT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK.Önkormányzati rendelete a Környezetvédelmi Alap létrehozásáról. Preambulum

TÖRÖKBÁLINT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK.Önkormányzati rendelete a Környezetvédelmi Alap létrehozásáról. Preambulum 1. melléklet TÖRÖKBÁLINT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK.Önkormányzati rendelete a Környezetvédelmi Alap létrehozásáról Preambulum Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet

Részletesebben

4. A FÉRFIAK ÉS NŐK KÖZÖTTI DISZKRIMINÁCIÓ A MUNKAÜGYI JOGVISZONYOKBAN Peszlen Zoltán. Alkotmányos védelem

4. A FÉRFIAK ÉS NŐK KÖZÖTTI DISZKRIMINÁCIÓ A MUNKAÜGYI JOGVISZONYOKBAN Peszlen Zoltán. Alkotmányos védelem 4. A FÉRFIAK ÉS NŐK KÖZÖTTI DISZKRIMINÁCIÓ A MUNKAÜGYI JOGVISZONYOKBAN Peszlen Zoltán Alkotmányos védelem Általános alkotmányos védelem A nemek közötti hátrányos megkülönböztetés általános tilalmát a Magyar

Részletesebben

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán Vezető tisztségviselő felelőssége Csehi Zoltán 2014.5.13. 1 Vezető tisztségviselő felelőssége Nem csak társasági jogi kérdés! A kódex vonatkozó normáit együtt kell alkalmazni! Munkajogi szabályok! 2 2

Részletesebben

Különös biztosítási feltételek Környezetszennyezési felelősségbiztosítás

Különös biztosítási feltételek Környezetszennyezési felelősségbiztosítás Különös biztosítási feltételek Környezetszennyezési felelősségbiztosítás 1. A biztosítási esemény (káresemény) 1.1. A jelen különös biztosítási feltételek szempontjából biztosítási eseménynek minősül,

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Magyar joganyagok - 33/1997. (II. 20.) Korm. rendelet - a természetvédelmi bírság ki 2. oldal d)1 barlang jogellenes veszélyeztetése, károsítása eseté

Magyar joganyagok - 33/1997. (II. 20.) Korm. rendelet - a természetvédelmi bírság ki 2. oldal d)1 barlang jogellenes veszélyeztetése, károsítása eseté Magyar joganyagok - 33/1997. (II. 20.) Korm. rendelet - a természetvédelmi bírság ki 1. oldal 33/1997. (II. 20.) Korm. rendelet a természetvédelmi bírság kiszabásával kapcsolatos szabályokról A természet

Részletesebben

B/20 A KIMENTŐ FELELŐSSÉGI RENDSZER KIMENTŐ OKOK A SZERZŐDÉSEN KÍVÜLI FELELŐSSÉG KÖRÉBEN

B/20 A KIMENTŐ FELELŐSSÉGI RENDSZER KIMENTŐ OKOK A SZERZŐDÉSEN KÍVÜLI FELELŐSSÉG KÖRÉBEN KIMENTŐ FELELŐSSÉGI RENDSZER A felelősség beálltához a károsultnak (felperes) kell bizonyítania: a kárt (ideértve általában annak mértékét is - kivéve általános kártérítés 359. ), a károkozó magatartását,

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület február 24-ei rendes ülésére

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület február 24-ei rendes ülésére Budakalász Város Polgármestere 34/2011.(II.24.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2011. február 24-ei rendes ülésére Tárgy: Javaslat Környezetvédelmi Alapról szóló önkormányzati

Részletesebben

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok Természetes környezet A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok 1 Környezet természetes (erdő, mező) és művi elemekből (város, utak)

Részletesebben

dr. Zavodnyik József június 14.

dr. Zavodnyik József június 14. dr. Zavodnyik József 2016. június 14. 2014/104/EU irányelv a tagállamok és az Európai Unió versenyjogi rendelkezéseinek megsértésén alapuló, nemzeti jog szerinti kártérítési keresetekre irányadó egyes

Részletesebben

Környezetpolitika eszközei. - Jogi dokumentumok - Gazdasági szabályozó eszközök - Tudatformálás

Környezetpolitika eszközei. - Jogi dokumentumok - Gazdasági szabályozó eszközök - Tudatformálás Környezetpolitika eszközei - Jogi dokumentumok - Gazdasági szabályozó eszközök - Tudatformálás Szennyezési Lánc Környezetpolitika szabályozási eszközei Közvetlen törvényi szabályozása Közvetett piackonform

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Környezetvédelmi akcióprogramok az Európai Unióban (1-5. akcióprogramok)

Részletesebben

A szó jelentése szerteágazó, még jogi értelemben is

A szó jelentése szerteágazó, még jogi értelemben is A szó jelentése szerteágazó, még jogi értelemben is Polgári jogi felelősség Tágabb értelemben hasonlítható a kénytetőséghez, a jogilag szoríthatósághoz (Grosschmid) Szűkebb értelemben: jogellenesen (kivételesen

Részletesebben

Speciális felelősségi alakzatok. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév

Speciális felelősségi alakzatok. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév Speciális felelősségi alakzatok Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár 2016-17. tanév I. félév Speciális felelősségi alakzatok Fokozott veszéllyel járó tevékenységért való felelősség Ptk. 6:535. - 6:539. Felelősség

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság! Tisztelt Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság! A Társaság a Szabadságjogokért, a Tranparency International Magyarország és a K- Monitor Közhasznú Egyesület álláspontja a Polgári Törvénykönyv

Részletesebben

Munkáltatói kárfelelősség a magánjog tükrében

Munkáltatói kárfelelősség a magánjog tükrében Országos Bírósági Hivatal Mailáth György Tudományos Pályázat Munkáltatói kárfelelősség a magánjog tükrében Közjogi, munkajogi és EU szekció 10. téma Jelige: Progressio 2014. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK. 11/1997.(III.1.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK. 11/1997.(III.1.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK 11/1997.(III.1.) számú r e n d e l e t e Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyûlésének Környezetvédelmi Alapjáról Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyûlése a környezt

Részletesebben

A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető

A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető Erdőgazdálkodás

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei:

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei: KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék

Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék Jogi alapismeretek III. Dr.Illés Katalin 2012. november 9. ELTE IK Oktatás- és Médiainformatikai Tanszék Számonkérés A számonkérés formája: írásbeli dolgozat Rendelkezésre álló idő: igény szerint, kb.

Részletesebben

1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását.

1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását. 1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását. A katasztrófa kritikus esemény, események hatásának olyan következménye,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat - az ügyvédi felelősségbiztosít 2. oldal 3. Az ügyvédi tevékenység gyakorlása keretében kiegészít

Magyar joganyagok - 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat - az ügyvédi felelősségbiztosít 2. oldal 3. Az ügyvédi tevékenység gyakorlása keretében kiegészít Magyar joganyagok - 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat - az ügyvédi felelősségbiztosít 1. oldal 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről

Részletesebben

A jegyzőkönyv mellékletét képező előterjesztések

A jegyzőkönyv mellékletét képező előterjesztések A jegyzőkönyv mellékletét képező előterjesztések 3.napirend Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének rendelet-tervezete az egyes tiltott, közösségellenes magatartásokról és ehhez kapcsolódóan

Részletesebben

AZ ARANYGYŰRŰ ÁRA. avagy A JOGI ÚT ZSÁKUTCÁJA

AZ ARANYGYŰRŰ ÁRA. avagy A JOGI ÚT ZSÁKUTCÁJA AZ ARANYGYŰRŰ ÁRA avagy A JOGI ÚT ZSÁKUTCÁJA Az arany ára : az okozott KÁR 1. felmerült kár (damnum emergens) és nem vagyoni kár Tisza élővilágának elpusztulása: károsult a Magyar Állam a Tisza és a Tisza

Részletesebben

17 / 2013. (X. 31) önkormányzati rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

17 / 2013. (X. 31) önkormányzati rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról 17 / 2013. (X. 31) önkormányzati rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Tard község Önkormányzatának 17 / 2013. (X. 31) önkormányzati

Részletesebben

9/2017. (XI.20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1

9/2017. (XI.20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1 9/2017. (XI.20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1 A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülése az ügyvédi tevékenységről szóló

Részletesebben

A bíróság jogszabálysértés megállapítása esetén a közigazgatási döntést hatályon kívül helyezi, és szükség esetén a hatóságot új eljárásra kötelezi.

A bíróság jogszabálysértés megállapítása esetén a közigazgatási döntést hatályon kívül helyezi, és szükség esetén a hatóságot új eljárásra kötelezi. Közigazgatási határozatok felülvizsgálata A munkaügyi jogvitákon kívül a munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozik a munkaügyi ellenőrzés, a munkavédelem keretében hozott közigazgatási határozat, a munkaügyi

Részletesebben

Hagyomány és megújulás a környezethez való jog alkotmánybeli elismerése terén

Hagyomány és megújulás a környezethez való jog alkotmánybeli elismerése terén Hagyomány és megújulás a környezethez való jog alkotmánybeli elismerése terén Prof. Dr. Fodor László DE ÁJK, Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi tanszék Budapest, 2011. február 15. A hatályos normaszöveg

Részletesebben

Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e. a helyi jellegű természeti értékek védelméről

Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e. a helyi jellegű természeti értékek védelméről Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e a helyi jellegű természeti értékek védelméről (A 11/2012.(V.31.), a 18/2009.(X.01.), a 7/2001.(V.31.) sz. Rendelettel

Részletesebben

A rendelet célja és hatálya 1.

A rendelet célja és hatálya 1. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 22/2003. (IV.23.) önkormányzati rendelete a levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályokról Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése

Részletesebben

A mezőgazdaság és természetvédelem

A mezőgazdaság és természetvédelem KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁS A mezőgazdaság és természetvédelem viszonyáról A mezőgazdaság és a természetvédelem viszonyának kulcskérdése, hogy a természetvédelem érdekében hozott intézkedések következtében

Részletesebben

Alkotmányjog 1 előadás október 9.

Alkotmányjog 1 előadás október 9. Alkotmányjog 1 előadás 2017. október 9. Ameddig az előző előadás eljutott a normatív jogi aktus megkülönböztetése az egyedi jogi aktustól a jogforrások (normatív jogi aktusok) rendszerezése, alapvető típusai

Részletesebben

A BUDAPEST XVI. KERÜLET KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

A BUDAPEST XVI. KERÜLET KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Elfogadta: 198/2008. (III. 26.) Kt. hat. A BUDAPEST XVI. KERÜLET KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA A Nemzeti Környezetvédelmi Program a települési környezet védelmén belül egy kisebb környezet-, és stresszhatást

Részletesebben

A munkaviszony megszüntetésének

A munkaviszony megszüntetésének A munkaviszony megszüntetésének aktuális 0 kérdései A munkáltatói felmondás indokolása A munkáltatói felmondás indokolásával szemben támasztott tartalmi követelmények: Valós, okszerű és világos indokolás

Részletesebben

T/706. számú törvényjavaslat. a magánélet védelméről

T/706. számú törvényjavaslat. a magánélet védelméről MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/706. számú törvényjavaslat a magánélet védelméről Előadó: Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter Budapest, 2018. június 2018. évi törvény a magánélet védelméről A magánélet,

Részletesebben

Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete

Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete Dósa Henrietta Táj- és természetvédelmi referens VM, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály Természet védelméről szóló 1996. évi LIII. Törvény

Részletesebben

A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI

A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI A NATURA 2000 TERÜLETEKEN ELKÖVETETT JOGSÉRTÉSEK ELLENI ÜGYÉSZI FELLÉPÉS LEHETŐSÉGEI MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA BUDAPEST 2019. MÁRCIUS 28. Készítette: Dr. Kovács Attila Tvt. 60. AZ ÜGYÉSZ SZEREPE A TERMÉSZETVÉDELEMBEN

Részletesebben

Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete. 14/2005.(VI.10) rendelete. az Önkormányzati Környezetvédelmi Alapról

Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete. 14/2005.(VI.10) rendelete. az Önkormányzati Környezetvédelmi Alapról Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete 14/2005.(VI.10) rendelete az Önkormányzati Környezetvédelmi Alapról Zalakaros Város Önkormányzata Képviselőtestülete ( továbbiakban: képviselőtestület )

Részletesebben

A nem vagyoni kártérítés és sérelemdíj alkalmazhatóságának ellentmondásai a munkajogban Rácz Orsolya * - Rácz Zoltán **

A nem vagyoni kártérítés és sérelemdíj alkalmazhatóságának ellentmondásai a munkajogban Rácz Orsolya * - Rácz Zoltán ** A nem vagyoni kártérítés és sérelemdíj alkalmazhatóságának ellentmondásai a munkajogban Rácz Orsolya * - Rácz Zoltán ** 1. Bevezetés munkajog hosszú fejlődési folyamata során kialakította a saját felelősségi

Részletesebben

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds

Az új Munka Törvénykönyve. Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Az új Munka Törvénykönyve Dr. Varga Katalin Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds TARTALOM I. A kárfelelősség szabályai Munkáltatói kárfelelősség Munkavállalói kárfelelőség II. Atipikus munkaviszonyok

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A szerződésszegési szabályok változása. az új Ptk.-ban. I. rész 2014 / 2

HÍRLEVÉL. A szerződésszegési szabályok változása. az új Ptk.-ban. I. rész 2014 / 2 HÍRLEVÉL A szerződésszegési szabályok változása az új Ptk.-ban 2014 / 2 I. rész A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk., a 2013. évi V. törvény, amely sok tekintetben megváltoztatta a korábbi Ptk.,

Részletesebben

Egységes szerkezetbe foglalta: Valentovics Beáta jegyző Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2014. december 5.

Egységes szerkezetbe foglalta: Valentovics Beáta jegyző Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2014. december 5. Egységes szerkezetbe foglalta: Valentovics Beáta jegyző Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2014. december 5. Jászszentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2011. (IX.15) önkormányzati

Részletesebben

BUDAPEST-CSEPEL ONKORMANYZATA BUDAPEST-CSEPEL ~ OFWU~YZATA. 9/1997.(IV.22.) Kt RENDELETE. a Csepeli Onkomhyzati Kornyezetvbdelm i Alap lbtrehozdsdrbl

BUDAPEST-CSEPEL ONKORMANYZATA BUDAPEST-CSEPEL ~ OFWU~YZATA. 9/1997.(IV.22.) Kt RENDELETE. a Csepeli Onkomhyzati Kornyezetvbdelm i Alap lbtrehozdsdrbl BUDAPEST-CSEPEL ONKORMANYZATA BUDAPEST-CSEPEL ~ OFWU~YZATA 9/1997.(IV.22.) Kt RENDELETE a Csepeli Onkomhyzati Kornyezetvbdelm i Alap lbtrehozdsdrbl Budapest-Csepel onkormanyzata 911 997.(1V.22.) Kt rendelete

Részletesebben

Az elévülés szabályai

Az elévülés szabályai Az elévülés szabályai Szerző: Szimuly László 2013. október 31. Bevezetés A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény az elévülést a szerződés megszűnésének egyes esetei című fejezetben tárgyalja.

Részletesebben

Valami régi, valami új, valami nagyon új

Valami régi, valami új, valami nagyon új Valami régi, valami új, valami nagyon új A Versenyjogi Kártérítési Irányelv átültetése Magyarországon dr. Horváth M. András LL.M., Ph.D. Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker&McKenzie Ügyvédi Iroda Budapest,

Részletesebben

Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelete. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról

Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelete. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról

Részletesebben

A közigazgatási jogkörben okozott kár érvényesíthetőségének eljárásjogi előfeltétele várható jogalkalmazási problémák

A közigazgatási jogkörben okozott kár érvényesíthetőségének eljárásjogi előfeltétele várható jogalkalmazási problémák A közigazgatási jogkörben okozott kár érvényesíthetőségének eljárásjogi előfeltétele várható jogalkalmazási problémák Amikor az 1267/2013. (V.17.) Kormányhatározat elhatározta a polgári perjog átfogó felülvizsgálatát,

Részletesebben

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.)

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.) Polgári jog Személyek joga 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D. 2013. évi V. törvény (Új Ptk.) I. Könyv Bevezető rendelkezések II. Könyv Az ember mint jogalany III. IV.

Részletesebben

A gazdasági élet szerződései A szerződések általános szabályai. 1. A kötelem és a szerződés fogalmi kérdései

A gazdasági élet szerződései A szerződések általános szabályai. 1. A kötelem és a szerződés fogalmi kérdései 1 A gazdasági élet szerződései A szerződések általános szabályai 1. A kötelem és a szerződés fogalmi kérdései Az áruk, szolgáltatások iránti igényt a gazdaság szereplői érdekeiknek megfelelően, azok által

Részletesebben

4/2010. (X. 20.) Közigazgatási jogegységi határozat

4/2010. (X. 20.) Közigazgatási jogegységi határozat Hatály: 2010.X.20. - 4/2010. (X. 20.) Közigazgatási jogegységi határozat a társadalmi szervezetek jogállásáról környezetvédelmi közigazgatási hatósági ügyekben, valamint perindítási és kereshetőségi jogáról

Részletesebben

JAVASLAT. egyes önkormányzati rendeletek módosítására

JAVASLAT. egyes önkormányzati rendeletek módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Piskóthy László jogi szakreferens JAVASLAT egyes önkormányzati rendeletek módosítására Kazincbarcika, 2014. június 27. Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

A környezetvédelem alapelvei

A környezetvédelem alapelvei A környezetvédelem alapelvei Alapelvek funkciói Kettős: - iránymutatás a jogalkotás számára - eligazítás a jogi dokumentumok gyakorlati alkalmazásában Az egzakt megismerés elve A környezet állapotának,

Részletesebben

Celldömölk Város Önkormányzata 28/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelete

Celldömölk Város Önkormányzata 28/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelete Celldömölk Város Önkormányzata 28/2013. (XII.20.) sz. önkormányzati rendelete közszolgáltatásról Celldömölk Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott

Részletesebben

legfeljebb 4 havi illetmény legfeljebb 4 havi ellátmány (külszolgálat alatt) 1. táblázat: Kártérítés mértéke a Ktv. és a Kttv.

legfeljebb 4 havi illetmény legfeljebb 4 havi ellátmány (külszolgálat alatt) 1. táblázat: Kártérítés mértéke a Ktv. és a Kttv. Táblázatok, folyamatábra Ktv. szabályai szerint Kttv. szabályai szerint (hatályos) gondatlan elkövetés 3 havi illetmény 3 havi ellátmány (külszolgálat alatt) legfeljebb 4 havi illetmény legfeljebb 4 havi

Részletesebben

Tervezet a közigazgatási egyeztetésre

Tervezet a közigazgatási egyeztetésre KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1426/2007. Tervezet a közigazgatási egyeztetésre az egyes 1989. október 23-át megelőzően védetté nyilvánított természeti területek védettségét fenntartó

Részletesebben

A Kormány. Korm. rendelete. a vízgazdálkodási bírság megállapításának részletes szabályairól

A Kormány. Korm. rendelete. a vízgazdálkodási bírság megállapításának részletes szabályairól Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1 Melléklet a BM/ /2015. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2015. (.) Korm. rendelete a vízgazdálkodási

Részletesebben

SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUM 3/2003. (XI. 6.) számú Kollégiumi ajánlása

SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUM 3/2003. (XI. 6.) számú Kollégiumi ajánlása SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA POLGÁRI KOLLÉGIUM 3/2003. (XI. 6.) számú Kollégiumi ajánlása I. Az adóhatóság által a felszámolási eljárásban érvényesített, az államháztartás valamely alrendszerét megillető követelések,

Részletesebben

A rendelet célja A rendelet hatálya 2.

A rendelet célja A rendelet hatálya 2. Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III.31.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Röszke Község

Részletesebben

T/7395. számú törvényjavaslat. a környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény módosításáról

T/7395. számú törvényjavaslat. a környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/7395. számú törvényjavaslat a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest,

Részletesebben

A közalkalmazott és szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozók kártérítési felelősségének összehasonlító jogi elemzése

A közalkalmazott és szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozók kártérítési felelősségének összehasonlító jogi elemzése CSITEI BÉLA 1 A közalkalmazott és szabadfoglalkozású egészségügyi dolgozók kártérítési felelősségének összehasonlító jogi elemzése Témavezető: Dr. Kőhidi Ákos PhD egyetemi adjunktus, SZE Deák Ferenc Állam-

Részletesebben

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete Ikt. sz.: RH/206-7/2014 A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete 2014. augusztus 28. Tartalomjegyzék 1. A szabályzat célja...

Részletesebben

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT.

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. / 4 oldal Tartalomjegyzék:./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Kővári Tímea Jóváhagyta:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET május 17-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET május 17-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Ikt.szám: 131/2012. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére Tárgy: Egyes szabálysértési tárgyú rendelkezéseket megállapító önkormányzati

Részletesebben

A jogellenesség vizsgálatának gyakorlata a közigazgatási jogkörben okozott kár. (Ptk. 349. (1) bek.) dr. Mikó Sándor

A jogellenesség vizsgálatának gyakorlata a közigazgatási jogkörben okozott kár. (Ptk. 349. (1) bek.) dr. Mikó Sándor A jogellenesség vizsgálatának gyakorlata a közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítése iránt indított perekben (Ptk. 349. (1) bek.) Szerző: dr. Mikó Sándor 2013. Alapvetések a jogellenesség vizsgálatához

Részletesebben

Civil szervezetek a hátrányos helyzetű térségekben

Civil szervezetek a hátrányos helyzetű térségekben Civil szervezetek a hátrányos helyzetű térségekben NOSZA Egyesület 2014. február 28. A projekt célok és tevékenységek Alapgondolat hátrányos helyzetű térségekben alacsonyabb részvételi képesség Célok civil

Részletesebben

A környezetjog szabályozása

A környezetjog szabályozása Környezetjogi szabályozás elemei, EU környezetjoga A környezetjog szabályozása másodlagos: nem önálló jogszabályban nincs egységes szabályozási szemlélet; a szabályozás tárgya nem a védelem. elsődleges:

Részletesebben

PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT. A döntés meghozatala minősített szavazattöbbséget igényel! JAVASLAT

PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT. A döntés meghozatala minősített szavazattöbbséget igényel! JAVASLAT PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) *460-753 ; *460-155 FAX: (06-32) 460-918 forum@paszto.hu Szám: 1-177 /2012. A döntés meghozatala minősített szavazattöbbséget igényel!

Részletesebben

Egységes szerkezetben a június 29. napjáig hatályba lépett módosításokkal.

Egységes szerkezetben a június 29. napjáig hatályba lépett módosításokkal. 9/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzata az ügyvédi felelősségbiztosítás évenként számított legalacsonyabb összegéről és követelményeiről 1 A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülése az ügyvédi tevékenységről szóló

Részletesebben

AIG Hungary AIG Europe S.A. Magyarországi Fióktelepe East-West Business Center 1088 Budapest, Rákóczi út 1-3. Tel: +(36-1) 801-0801 Fax: +(36-1)

AIG Hungary AIG Europe S.A. Magyarországi Fióktelepe East-West Business Center 1088 Budapest, Rákóczi út 1-3. Tel: +(36-1) 801-0801 Fax: +(36-1) I. Fejezet ÁLTALÁNOS POLGÁRI JOGI FELELŐSSÉGBIZTOSITÁS A biztosítási esemény 1) Az általános polgári jogi biztosítási szerződés alapján a felelősségbiztosítási esemény olyan véletlen, váratlan (balesetszerű)

Részletesebben

A munkavédelmi szabályok megsértése, és azok jogkövetkezményei

A munkavédelmi szabályok megsértése, és azok jogkövetkezményei A munkavédelmi szabályok megsértése, és azok jogkövetkezményei A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban Visegrád 2014. november 6-7. Dr. Káldi Zoltán bányakapitány Az előadással

Részletesebben

Állásfoglalás a munkavállalók alkoholszondával történő ellenőrzéséről

Állásfoglalás a munkavállalók alkoholszondával történő ellenőrzéséről Állásfoglalás a munkavállalók alkoholszondával történő ellenőrzéséről Sok esetben nem csak jogos gazdasági érdeke diktálja a munkáltatónak, hogy munkavállalói tiszta fejjel, alkoholos befolyásoltságtól

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és működési szabályzat melléklete 2012. szeptember T A R T A L O M J E G

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM 122-06 Víz- és szennyvíztechnológus és vízügyi technikus feladatok A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe

Részletesebben

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003

Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: :48. Parlex azonosító: W838KPW50003 Iromány száma: T/335. Benyújtás dátuma: 2018-05-29 20:48 Miniszterelnökség Parlex azonosító: W838KPW50003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Semjén

Részletesebben

Dr. Bukovics István - Varga Imre A SEVESO II. EU IRÁNYELVHEZ KAPCSOLÓDÓ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEZÉS EU GYAKORLATA, HAZAI MEGVALÓSULÁSÁNAK IRÁNYAI

Dr. Bukovics István - Varga Imre A SEVESO II. EU IRÁNYELVHEZ KAPCSOLÓDÓ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEZÉS EU GYAKORLATA, HAZAI MEGVALÓSULÁSÁNAK IRÁNYAI Dr. Bukovics István - Varga Imre A SEVESO II. EU IRÁNYELVHEZ KAPCSOLÓDÓ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEZÉS EU GYAKORLATA, HAZAI MEGVALÓSULÁSÁNAK IRÁNYAI Előzmények A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleseti

Részletesebben

CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2009.(II.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e

CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2009.(II.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e CSORVÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2009.(II.27.) ö n k o r m á n y z a t i r e n d e l e t e a települési állati hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról (a módosítással egységes

Részletesebben

Építésfelügyeleti bírság

Építésfelügyeleti bírság Építésfelügyeleti bírság jogszerűtlen, jogosulatlan, szakszerűtlen (Étv. 48. ) JOGSZERŰTLEN: az építési vagy bontási tevékenység, ha a jogszabály alapján engedélyhez vagy tudomásul vételhez kötött építési

Részletesebben

A bírság szankció. A bírság szankció alkalmazásának elvei a médiaigazgatásban. dr. Pap Szilvia. főosztályvezető. 2012. március 13.

A bírság szankció. A bírság szankció alkalmazásának elvei a médiaigazgatásban. dr. Pap Szilvia. főosztályvezető. 2012. március 13. A bírság szankció dr. Pap Szilvia főosztályvezető A bírság szankció alkalmazásának elvei a médiaigazgatásban 2012. március 13. 2 1. A szankció alkalmazásának funkciói OBJEKTÍV FELELŐSSÉG JOGÉRVÉNYESÍTÉS

Részletesebben

k.) Biztosított: A beteggel közvetlen jogviszonyba kerülő egészségügyi szolgáltató vagy szabadfoglalkozású orvos, illetve a velük jogviszonyba került

k.) Biztosított: A beteggel közvetlen jogviszonyba kerülő egészségügyi szolgáltató vagy szabadfoglalkozású orvos, illetve a velük jogviszonyba került Az egészségügyi szolgáltatók és szabadfoglalkozású orvosok szakmai felelősségbiztosításának minimumfeltételeiről Az egészségügyi szolgáltatók és a szabadfoglalkozású orvosok kártérítési felelősségének

Részletesebben

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt

Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB jogalkalmazási feladatai Eljárási típusok az EUB előtt Az EUB feladatai túlmutatnak a hagyományos jogalkalmazási feladatokon 1. Alkotmánybírósági jellegű funkciók (pl. kötelezettségszegési eljárás,

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P Jelen tervezet közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során a tervezet koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért a tervezet jelen formájában nem

Részletesebben

Közigazgatási szankciótan

Közigazgatási szankciótan Közigazgatási szankciótan Gerencsér Balázs Szabolcs PhD. 2013 Történeti áttekintés II. vh előtt: - alapvetően büntetőjogi irodalom - Bűntett / vétség (= Csemegi) + kihágás (1879. évi XL. törvénycikk) -

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 63/1997. (XI.01.) önkormányzati rendelete

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 63/1997. (XI.01.) önkormányzati rendelete MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 63/1997. (XI.01.) önkormányzati rendelete a helyi környezet- és természetvédelmi alap létrehozásáról, valamint az azzal való rendelkezés és gazdálkodás szabályozásáról

Részletesebben

1. A közszolgáltatás tartalma. 2. A közszolgáltatással ellátott terület. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

1. A közszolgáltatás tartalma. 2. A közszolgáltatással ellátott terület. 3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése Pécsely Község Önkormányzat képviselő-testületének 12/2015. (VIII.15. ) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról Pécsely

Részletesebben

Tiltott, közösségellenes magatartás

Tiltott, közösségellenes magatartás Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (V.22.) önkormányzati rendelete az egyes szabálysértési tárgyú rendelkezéseket megállapító önkormányzati rendeletek

Részletesebben

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993.

Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993. Magyar Ügyvédek Biztosító és Segélyező Egyesületének 1.sz. ügyvédi felelősségbiztosítási feltétele (biztosítási feltételek) 1993. január 1-től 2 1. SZ.MELLÉKLET A MAGYAR ÜGYVÉDEK BIZTOSÍTÓ ÉS SEGÉLYEZŐ

Részletesebben

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV

MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV MUNKA ÉS SZOCIÁLIS JOG II. KOLLOKVIUMI MINIMUMKÉRDÉSEK 2015/2016. TANÉV/TAVASZI FÉLÉV II. félév 1. A munkajogi felelősség rendszere (előadásvázlat 1.) 2. A felróhatóság fogalma és szerepe a munkajogban

Részletesebben

http://gyorugyved.hu Kártérítés vagy kártalanítás?

http://gyorugyved.hu Kártérítés vagy kártalanítás? http://gyorugyved.hu Kártérítés vagy kártalanítás? Habár hangzásra nagyon hasonlítanak, valójában két alapjaiban eltérő jogintézményről van szó. Alapvetően a kártalanítást a kártérítéstől a jogellenesség

Részletesebben

MUNKÁLTATÓI BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

MUNKÁLTATÓI BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉG- BIZTOSÍTÁS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI... 3 1. Biztosítási esemény... 3

Részletesebben

Könyvelők felelőssége az új PTK szerint Könyvelői szerződés

Könyvelők felelőssége az új PTK szerint Könyvelői szerződés Könyvelők felelőssége az új PTK szerint Könyvelői szerződés dr. Sallai Csilla Kamarai tag könyvvizsgáló www.stallum.hu 2014.10.02. Mottó: Ha egy kérdés megoldható, felesleges aggódni miatta. Ha nem lehet

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. október 03-ai ülésére

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. október 03-ai ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 164/2013. ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. október 03-ai ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Javaslat a közterületen történő

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az IPPC irányelv, Integrált szennyezés-megelőzés és csökkentés. 113.lecke

Részletesebben

Érdekmérlegelési teszt jogérvényesítés céljából történő adatkezelés esetében Természetes személlyel kötendő szerződések esetén alkalmazandó

Érdekmérlegelési teszt jogérvényesítés céljából történő adatkezelés esetében Természetes személlyel kötendő szerződések esetén alkalmazandó 11. számú Melléklet 1. Az adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdeke: Adatkezelés érdeke: Szerződéssel kapcsolatos vita esetén bizonyítás lehetősége Az érdek jogszerűségének igazolása: A szerződéssel

Részletesebben