Vetőmagok, növényápolási cikkek. Dr. Buzás Gizella jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde és Zubor Enikő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vetőmagok, növényápolási cikkek. Dr. Buzás Gizella jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde és Zubor Enikő"

Átírás

1 Vetőmagok, növényápolási cikkek Dr. Buzás Gizella jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde és Zubor Enikő

2 Vetőmagok

3 A vetőmag fogalma A vetőmag a növénynek az a része, amely szaporításra, új növény nevelésére alkalmas, valamint meghatározza a faj és a fajta tulajdonságait, biztosítja a csíranövény kezdeti fejlődését.

4 A növény összes genetikai információját a vetőmag adja tovább, mely a környezeti hatásokkal együttesen (napfény, víz, talajadottság) meghatározza a belőle kifejlődő növény tulajdonságait. Ezért az egész világon az adott ország agráriumának fejlettségétől függően jogszabályok határozzák meg az előállítás, a forgalmazás és a minőség tanúsítás módját.

5 Magyarországon csak a jogszabályban lefektetett követelményeknek megfelelő, NEBIH- OMMI által ellenőrzött vetőmagtételeket szabad forgalomba hozni!

6 A vetőmagok csoportjai

7 A vetőmag forgalmazásának szabályai A vetőmag ellenőrzése állami feladat A vetőmag-forgalmazás szabályait a évi LII. Vetőmag Törvényben rögzítették. Ezt egészítik ki a rendeletek és a minősítést, a minősítés határértékeit tartalmazó szabványok. A vetőmagtermelés és -forgalmazás biztonságát több szervezet felügyeli.

8 A vetőmagtermelés és -forgalmazás biztonságáért felelős hazai és nemzetközi szervezetek 1.

9 A vetőmagtermelés és -forgalmazás biztonságáért felelős hazai és nemzetközi szervezetek 2.

10 A vetőmagtermelés és -forgalmazás biztonságáért felelős hazai és nemzetközi szervezetek 3.

11 Vetőmag nagykereskedelmi forgalmazását csak az végezheti, aki a vonatkozó jogszabályban foglaltakat betartja és vonatkozó szabványban előírt követelményeket biztosítja, és tagja a termékpálya szerinti terméktanácsnak.

12 Szellemi tulajdonjog védelme: Egy új fajta létrehozása mögött a nemesítők több éves anyagi és szellemi ráfordítást igénylő alkotómunkája húzódik meg. A növénynemesítés egyre nagyobb költségeit kizárólag a minősített, jogtiszta vetőmagforgalom hivatott fedezni. A versenyképesség és az innováció fenntartása érdekében rendkívül fontos a nemesítési anyagok, fajták védelme. Különösen igaz ez a növényfajta-oltalomban részesített fajták esetében.

13 Minőségi növény-egészségügyi védelem: A vetőmagtermesztés szigorú előírások betartásával, folyamatos kontroll mellett történik. A gondos termesztés és a szigorú ellenőrzés eredményeképpen csak csíraképes, egészséges, betegségektől mentes alapanyagból lehet vetőmag. Az ellenőrizetlen vetőmag elvetése azt a kockázatot hordozza magában, hogy az ismeretlen mag lehet fertőzött, és a beteg mag csíraképtelen vagy abnormális csírázású, így eleve ki sem kel, ha pedig mégis, akkor fertőzött.

14 Vetőmag-kezelési eljárások A vetőmagot a vetés és a kelés egyenletessége, valamint a növény fejlődésének serkentése érdekében különböző módon kezelik.

15 Vetőmagok feldolgozási és kezelési eljárásai Csávázás: a vetőmagvak kémiai anyagokkal való kezelése. Az eljárás célja, hogy a magvak felületén élő, vagy a talajban arra tapadó kórokozókat elpusztítsa, így a kelés biztonságosabb lesz. A csávázott vetőmag zöld, vagy piros színű. Az élénk szín a figyelem felkeltését szolgálja, és annak jelzése, hogy a vetőmagot csávázták.

16 Vetőmagok feldolgozási és kezelési eljárásai A csávázás korszerű módja az úgynevezett inkrusztálás: a mag felületének vékony, színes, növényvédő szerrel átitatott bevonása annak érdekében, hogy a színes, sima felülettel megkönnyítsék a szemenkénti vetést.

17 Vetőmagok feldolgozási és kezelési eljárásai Osztályozás, kalibrálás: a vetőmag méret szerinti osztályozása, a túl kicsi magokat eltávolítják, így a kelés és a növekedés egyenletesebb lesz.

18 Vetőmagok feldolgozási és kezelési eljárásai Drazsírozás (pillírozás): az apró magvakat olyan anyaggal vonják be, amelytől azok gömbölyűek lesznek, méretük megtöbbszöröződik, de csírázási tulajdonságaik nem változnak lényegesen.

19 Vetőmagok feldolgozási és kezelési eljárásai Vetőszalag, vetőkorong: a magokat egy biológiailag könnyen lebomló anyagra viszik fel egymástól olyan távolságra, hogy fejlődésük zavartalan legyen. A korong és a szalag könnyen kezelhető, egyszerű a vetés mindkettő esetén. A vetőszalagnál a vetés szabadföldbe történik.

20 A korongot cserépbe téve használhatják.

21 Vetőmagok csomagolása A kiskereskedelemben árusított vetőmagvakat polietilén tasakba csomagolják. A kisméretű magvakat színes, képes papírtasakban, vagy újrahasznosított barna kartondobozban, a nagyméretű magvakat (pl. borsó) g-os, színes címkével ellátott polietilén tasakban hozzák forgalomba.

22 Vetőmagok csomagolása A haszonnövények vetőmagvait nagyméretű, textillel laminált zsákokba csomagolják.

23 Vásárlók tájékoztatása A tasakon a faj és a fajtanév mellett rövid képes, vagy többnyelvű ismertető tartalmazza a vetéshez szükséges alapvető ismereteket. 1. vetés: üvegházba, fóliába 2. vetés: szabadföldbe: vetési talajhőmérséklet, vetésmélység, a vetés javasolt ideje 3. sor- és tőtávolság 4. palántázás ideje 5. érési idő

24 Vásárlók tájékoztatása Ezen kívül szerepel még a vetőmag mennyisége (grammban, vagy szemszámban), a fémzárolás ideje, a fémzár, vagy a vetőmag tétel száma, illetve annak érvényességi ideje is, ami a fémzárolás után 2 év.

25

26 Vásárlók tájékoztatása Vásárlóikat tájékoztathatják, hogy az előző évről megmaradt vetőmag az érvényesség lejárta után is használható, az egyes növényfajok csírázóképességi idejének ismeretében. A felbontott tasakok légmentesen lezárt fémdobozban vagy befőttes üvegben, C-on tarthatók el csekély minőségromlással a következő idényig.

27 Vásárlók tájékoztatása A csomagoláson a biztonságos használathoz szükséges információt is elhelyeznek piktogramok útján. Ezek az EU-ban forgalmazott vetőmagvak esetén egységesek:

28 Bolti árukezelés Raktározás száraz, sötét, hűvös, hőmérsékletingadozástól óvott helyen, Csomagolás belső anyaga polietilén, külső burkolata újrafeldolgozott színes papír vagy karton. Páratartalom Hőmérséklet C, száraz, szellős térben C

29 Vetőmagvak minősítése A hazánkban termesztett és a behozott zöldség- és dísznövény-fajták vetőmagját, törvény és szabvány alapján a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának (volt OMMI) Vetőmagfelügyeleti Főosztálya minősíti, továbbá a hazai vetőmagtermelést is felügyeli.

30 Kereskedelmi forgalomba csak minősített és fémzárolt vetőmag kerülhet. Az OMMI szavatolja, hogy minden tasakba kiváló minőségű, fajtatiszta és fajtaazonos vetőmag kerül. Ez védi a fajtának és nemesítőjének hírnevét, és biztonságot ad a termelőnek is. (Hamis az a vetőmag, amelynek a faja, a fajtája nem azonos a névvel, nem tiszta.)

31

32 A vetőmagok értékmérő tulajdonságai A vetőmag használati értékét az úgynevezett értékmérő tulajdonságok határozzák meg. A forgalomba kerülő vetőmagot értékmérő tulajdonságai alapján három minőségi osztályba sorolják: I. osztályú, II. osztályú, illetve csak külön engedéllyel forgalmazható magok.

33 A vetőmagok értékmérő tulajdonságai A vetőmagvak értékmérő tulajdonságai a tisztasági százalék és a csírázási százalék, amely azt mutatja meg, hogy a vetőmagtételnek hány tömegszázaléka az értékes rész.

34 A vetőmagok értékmérő tulajdonságai 70%-nál alacsonyabb tisztaságú vetőmag nem kerülhet forgalomba. A forgalmazható magvak átlagos csírázóképessége 80-90%. A csírázóképességet megfelelő tárolás esetén a magvak néhány évig is megőrzik. Egyéb jellemzők az ezer-magtömeg (1000 darab mag grammban kifejezett tömege) és az osztályozottság.

35 A vetőmagok értékmérő tulajdonságai A minősítő vizsgálatok során a szakemberek megvizsgálják a magvak egészségi állapotát, színét, szagát, az esetleges károsítók (pl. babzsizsik) jelenlétét. Több gombabetegség a vetőmaggal terjed, ezért fontos a fertőzött vetőmagtétel kiszűrése. Vizsgálják a nedvességtartalmat is. Ez általában max %, de olajos magvak esetén legfeljebb (pl. tök) 9-10% lehet. A felhasználhatósági idő növelése céljából a gyártók a természetes nedvesség-tartalmat szárítással még további 5%-kal csökkentik.

36 Növényápolási cikkek

37 A termékcsoportba tartoznak mindazon anyagok, amelyek megkönnyítik a növényápolási, növénygondozási munkákat, szebbé, életképesebbé teszik a növényeket. Csoportjaik a kerti szerszámok, a virágföldek, a növény védőszerek, a műtrágyák, a szerves trágyák, a tápoldatok, a táp rudak.

38 Kerti szerszámok, egyéb növényápolási cikkek A kerti szerszámok árucsoport minden olyan terméket magába foglal, amire szükség lehet a kerti munkák, vagy a ládás, cserepes növények gondozásához. Méretük a felhasználási célnak megfelelő, anyaguk pedig ehhez igazodik. Felépítésük általában a munkafej valamint a nyél.

39 Célszerűek és gazdaságosak azok a szerszámok, amelyeknél a nyél kompatibilis valamennyi munkafejhez. Ide tartoznak az ásók, kapák,

40 lapátok, földfúrók, fakéreg-kaparók, gereblyék,

41 gyeplazítók, lombseprűk, metszőollók, ágvágók,

42 fejszék, ágfűrészek, horolók, tömlő kocsi

43 Egyéb, a növényápoláshoz szükséges eszközök locsolók, locsolótömlők, szórófejek, szórópisztolyok,

44 Egyéb, a növényápoláshoz szükséges eszközök kötöző anyagok, zsinegek, műanyag áruk, zsákok

45 Bolti árukezelés Raktározás Csomagolás Páratartalom fali szerszámtárolókon a munkafejjel fölfelé függesztve. A vasból készült munkafejeket olajjal átitatott műszaki papírba % páratartalom, száraz, szellős térben.

46 Virágföldek általános, balkon növényekhez, szobanövényekhez örökzöldekhez, orhidea, rhododendron

47 Virágföldek pálma és egyéb zöldnövényekhez, fűszer- és gyógynövényekhez, kaktuszokhoz citrusokhoz

48 Virágföldek rózsákhoz, bonsaiokhoz, palántákhoz kerti növényekhez zöldségfélékhez pázsithoz

49 Virágföldek vízinövényekhez azálea és más virágos növényekhez, nk/viragfoldek/

50 Virágföldek Jellemzőjük a laza szerkezet, színük barna-fekete, idegen szagtól mentes termesztő közegek. Alapanyagaik a sphagnum moha tőzeg, síkláp tőzeg, biohumusz, agyag, folyami homok, műtrágya, gilisztahumusz, marhatrágya.

51 Virágföldek Ezeket az alapanyagokat funkciótól függően különböző arányban keverik. Tárolásuk fagymentes térben, 32 0 C alatt optimális.

52 Növényvédőszerek A növényvédőszerek csomagolására, jelölésére, szállítására, forgalmazására szigorú szabályok vonatkoznak. Ügyelni kell a termékek biztonságos zárására, a környezeti szennyezés elkerülésére. Felhasználhatósági idejük általában 3 év. A lejárati idő után kizárólag hatósági minőségellenőrzés engedélyével lehet.

53 Növényvédőszerek A növényvédő szerek használatához javasolható védőfelszerelések: a nyakon magasan záródó, a csuklón és bokán leköthető kezeslábas, védőkalap, védőkesztyű, csizma, szemüveg.

54 Bolti árukezelés Raktározás Csomagolás Relatív páratartalom Hőmérséklet Száraz, zárható szekrényben vagy raktárrészben, zárt csomagolásban, tűz-, illetve robbanásveszélyt kizáró körülmények között, más áruktól megfelelően elkülönítve. Csomagolóburkolatán halálfejet, "Vigyázat! Méreg" feliratot és a méregkategóriát kell feltüntetni; minden növényvédő szernél a csomagolóburkolaton magyar nyelvű tájékoztató feliratot kell elhelyezni % Por és granulátum halmazállapotú -5 0 C-ig fagyálló, a többi 0 0 C fölött hűvös helyen

55 Műtrágyák, szerves trágyák, tápoldatok, táprudak Műtrágyák fajtái: a makroelem-, minimális tápanyag-, mikroelem-, magas nitrogén-tartalmú tartalmú műtrágyák. A szerves trágyák lehetnek tyúk-, marha- vagy lótrágyák, illetve szerves ásványi trágyák. Az összetétel meghatározza az alkalmazhatóságukat, általában növény fajtánként a növényvédő szerekhez hasonlóan - más-más összetételű alkalmazása javasolt.

56 Műtrágyák, szerves trágyák, tápoldatok, táprudak Halmazállapotuk szerint lehet folyékony, rúd vagy korong alakúak. Minősítésükre és tanúsításukra az EU-ban egységes szabály vonatkozik. A szabályoknak megfelelő műtrágya EK jelölést kap. Valamennyi EK-műtrágya megjelölésű műtrágya szabadon forgalomba bocsátható az európai piacon.

57 Bolti árukezelés Raktározás Csomagolás Relatív páratartalom Hőmérséklet 32/2006.(V.8.) FVM rendelet szerint fedett, szilárd aljzatburkolatú helyen tárolható, ami védett az ár- és belvíz veszélyeztetettségtől, és biztosított, hogy a tárolt anyag nem okoz sem közvetlen, sem közvetett bevezetést a felszín alatti vízbe, valamint a kiszóródott anyagok összegyűjtése megoldható. Különböző hatóanyag-tartalmú ömlesztett műtrágyákat egy tárolótérben elkülönítetten kell elhelyezni, jelölni. Praktikus, könnyen adagolható és jó felhasználást biztosító legyen % 32 0 C alatt

Vetőmagvak minősítése, értékmérő tulajdonságaik, vetőmagkezelési eljárások

Vetőmagvak minősítése, értékmérő tulajdonságaik, vetőmagkezelési eljárások Vetőmagvak minősítése, értékmérő tulajdonságaik, vetőmagkezelési eljárások Vetőmag fogalma Mag: ivaros úton létrejött növényi rész, mely önállóan képes új generáció létrehozására Vetőmag: gazdasági növények

Részletesebben

Zöldségfélék szaporítása

Zöldségfélék szaporítása Zöldségfélék szaporítása Palántanevelés, magvetés szabályszerűségei Budapesti Corvinus Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék Dr. Kappel Noémi 2014.01.11. 1 Szaporítási módok Generatív úton történő

Részletesebben

NÖVÉNYNEMESÍTÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYNEMESÍTÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYNEMESÍTÉS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 AZ ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE A növénynemesítés és a vetőmagtermesztés kapcsolata Növényfajták állami elismerése Vetőmagtermesztés

Részletesebben

A fémzárolt vetőmag használat

A fémzárolt vetőmag használat A fémzárolt vetőmag használat Károlyi Gyula NÉBIH NKI igazgatóhelyettes Szentlőrinc 2018.08.10. 1 A növénytermesztés fejlődése érdekében végzett biológiai innováció objektív megítélésében az állam 126

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Fajtaelismerés, vetőmag-előállítás és forgalmazás rendszere Magyarországon

Fajtaelismerés, vetőmag-előállítás és forgalmazás rendszere Magyarországon Fajtaelismerés, vetőmag-előállítás és forgalmazás rendszere Magyarországon Történeti áttekintés A vetőmag-hamisítások megakadályozása céljából 1878: első vetőmagvizsgáló állomás magyarországon (Deninger

Részletesebben

VIRÁGFÖLDEK, FENYŐKÉRGEK

VIRÁGFÖLDEK, FENYŐKÉRGEK VIRÁGFÖLDEK, FENYŐKÉRGEK 35 40 1 302 038 100 VIRÁGFÖLD 20 L AKCIÓS 5997512792040 120 1 302 071 100 VIRÁGFÖLD 50 L AKCIÓS 5998236315218 51 Szobanövények, balkonnövények, egynyári virágok számára. Közel

Részletesebben

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Bioélelmiszerek Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Biotermék A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A tápanyag-utánpótlás

Részletesebben

Komposzt is érték! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata. Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Komposzt is érték! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata. Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Komposzt is érték! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Jelentősége Összes mennyiség 2015-ben: 3 709 ezer tonna Veszélyes hulladék 1% Papír 13% Egyéb

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK -

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK - TERMÉKKATALÓGUS 08 ÕSZ09 TAVASZ VIRÁGFÖLDEK 3 40 4 48 PH 6,0 7,0 ÁLTALÁNOS VIRÁGFÖLD Közepesen laza szerkezetû, sötétbarna színû, magas biotápanyag tartalmú termesztõ közeg. Vízmegtartó képessége kitûnõ,

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Dísznövénykertész szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 622 01 Évfolyam: 1/9. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Vinasse +P szakmai ismertető anyag

Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasz avagy Vinasse, szerves trágya A vinasz a szeszgyártás során keletkező tisztán növényi eredetű anyag, amely koncentrált és azonnal felvehető formában tartalmazza

Részletesebben

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015.

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015. Kisker COMPO UNIVERZÁLIS VIRÁGTÁP COM TÁPOLDAT UNIVERZÁLIS 500ML 4 008 398 943 523 12 357 Ft 550 Ft Felhasználás: január - december, általános minden növény számára ideális tápanyagutánpótlást biztosít

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II.

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. október 2. Egyéves növény termesztési ciklusa Elővetemény

Részletesebben

Az engedélyező hatóság az Aqua Garden Micro Combi vízinövény tápoldat forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét az alábbiak szerint adja ki:

Az engedélyező hatóság az Aqua Garden Micro Combi vízinövény tápoldat forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét az alábbiak szerint adja ki: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Táltoskert Biokertészet Életfa Környezetvédő Szövetség Csathó Tibor - 2014 Fenntarthatóság EU stratégiák A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön! Körfolyamatok

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica.

E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. Morzsolt kukorica takarmányozási célra MSZ 12540 Shelled maize for animal feeding E szabvány tárgya a takarmányozási célra forgalomba hozott, biológiailag érett száraz, morzsolt kukorica. 1. Fogalommeghatározások

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. 2. A készítmények típusa: termesztő közeg

H A T Á R O Z A T. 2. A készítmények típusa: termesztő közeg 1519 Budapest Pf.: 340 1118 Budapest Budaörsi út 141-145. Tárgy: BLUMENLAND virágföld család forgalomba hozatali és felhasználási engedélye Tel.: 06 1 309 1000 Ügyintéző: Olasz Zsuzsa Fax: 06 1 246 2960

Részletesebben

A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai

A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai Dr. Varga Lajos Agroport-D Kft. A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai Fajtanemesítés Fajtaelismerés Hazai nemesítésű fajták, fajtahasználat Vetőmagtermesztés

Részletesebben

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait!

Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! 1. Ismertesse az istállótrágya összetételét, kezelésének és kijuttatásának szabályait! Információtartalom vázlata: - Az almos trágya összetétele - A bélsár összetétele és állatfajonkénti szárazanyagtartalma

Részletesebben

COMPO TERMÉKEK 45-60

COMPO TERMÉKEK 45-60 COMPO TERMÉKEK 5-0 COMPO TERMÉKEK 3020000 302000 3020200 3020300 Compo sana minőségi ált vir. föld 5 l Compo sana minőségi ált vir. föld 0 l Compo sana minőségi ált vir. föld 20 l Compo sana minőségi ált

Részletesebben

A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Az igazgatóság tevékenységére vonatkozó fontosabb ágazati jogszabályok és szabályzatok: 328/2010.

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Vetőmagtermesztés

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Vetőmagtermesztés Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Vetőmagtermesztés Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. november 6. Fajta és vetőmag A növénytermesztés négy alappillére a következő:

Részletesebben

Az ESTA Szabvány A Vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítása. Vetőmagcsávázásra és a csávázott vetőmagra vonatkozó minőségbiztosítási rendszer

Az ESTA Szabvány A Vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítása. Vetőmagcsávázásra és a csávázott vetőmagra vonatkozó minőségbiztosítási rendszer Az ESTA Szabvány A Vetőmagcsávázás európai minőségbiztosítása Vetőmagcsávázásra és a csávázott vetőmagra vonatkozó minőségbiztosítási rendszer Tartalom - Miért van szükség a rendszerre? - Milyen területet

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

COMPO TERMÉKEK 47 62

COMPO TERMÉKEK 47 62 COMPO TERMÉKEK 47 62 compo termékek 1 302 040 100 COMPO SANA MINŐSÉGI ÁLT VFÖLD 5L 4008398711214 350 10 1 302 041 100 COMPO SANA MINŐSÉGI ÁLT VFÖLD 10L 4008398711313 140 70 1 302 042 100 COMPO SANA MINŐSÉGI

Részletesebben

50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet. a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról. Általános rendelkezések

50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet. a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról. Általános rendelkezések 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról

Részletesebben

EU AGRÁR JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK, BIOSZÉN JOGHARMÓNIZÁCIÓ

EU AGRÁR JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK, BIOSZÉN JOGHARMÓNIZÁCIÓ Bioszén, a mezőgazdaság új csodafegyvere EU agrár jogszabály változások a bioszén és komposzt termékek vonatkozásában EU AGRÁR JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK, BIOSZÉN JOGHARMÓNIZÁCIÓ A REFERTIL projekt az Európai

Részletesebben

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás Komposztálás Otthoni komposztálással a természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően jó minőségű humusz nyerhető a konyhai és a kerti zöldhulladékokból, amelyek ideális

Részletesebben

MaxiCut. prorange TM. MaxiCut

MaxiCut. prorange TM. MaxiCut A jól szellőző kesztyű a vágás elleni védelmet a kényelemmel, a rugalmassággal és a száraz környezetben történő precíz munkavégzéssel kombinálja. 6-féle méretben, 2-féle tenyérrel és 4 vágási szinttel

Részletesebben

ZÖLDSÉGFÉLÉK SZAPORÍTÁSA ANYAGCSERE. előnevelési praktikák. 2014 06 24. Vágvölgyi Erika

ZÖLDSÉGFÉLÉK SZAPORÍTÁSA ANYAGCSERE. előnevelési praktikák. 2014 06 24. Vágvölgyi Erika ZÖLDSÉGFÉLÉK SZAPORÍTÁSA előnevelési praktikák ANYAGCSERE 2014 06 24. Vágvölgyi Erika Egyéves egynyári növény: lágyszárú, egy év alatt csírázik, virágzik, termésérés után elpusztul. (kukorica, borsó, karfiol,

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv /424 számú előírása az étkezési kazeinek és kazeinátok mintavételi módszereiről

A Magyar Élelmiszerkönyv /424 számú előírása az étkezési kazeinek és kazeinátok mintavételi módszereiről 6. melléklet a /2010. (..) VM rendelethez 35. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 3-1-86/424 számú előírása az étkezési kazeinek és kazeinátok mintavételi módszereiről

Részletesebben

ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM: 04.2/4389-2/2011 OLDALAK SZÁMA: 8 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat

ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM: 04.2/4389-2/2011 OLDALAK SZÁMA: 8 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM:

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

A modern pirolízis technológiák környezeti biztonsága

A modern pirolízis technológiák környezeti biztonsága A modern pirolízis technológiák környezeti biztonsága Bioszén iparági szempontú általános megközelítés Edward Someus http://www.refertil.info biochar@3ragrocarbon.com Hőbontásos hulladékhasznosítás a XXI.

Részletesebben

EU AGRÁR JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK , BIOSZÉN JOGHARMÓNIZÁCIÓ. -

EU AGRÁR JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK , BIOSZÉN JOGHARMÓNIZÁCIÓ.   - EU AGRÁR JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK 2011-2018, BIOSZÉN JOGHARMÓNIZÁCIÓ http://www.refertil.info - biochar@3ragrocarbon.com AZ EU MŰTRÁGYA RENDELETÉNEK EC 2003/2003 FELÜLVIZSGÁLATA JOGSZABÁLY HARMÓNIZÁCIÓ ÉS

Részletesebben

50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet. a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról

50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet. a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról 1. oldal 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba

Részletesebben

104/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet. Általános rendelkezések

104/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet. Általános rendelkezések Hatály: 2017.VIII.18. - 104/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet a tájfajták állami elismeréséről, valamint vetőmagvaik előállítási és forgalmazási feltételeiről A növényfajták állami elismeréséről, valamint

Részletesebben

Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés az Árendás Virág Kft. részére

Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés az Árendás Virág Kft. részére Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés az Árendás Virág Kft. részére az alábbi törvényi kötelezettségek szerint: 2015. évi LVII. törvény 122/2015 (V.26.) kormányrendelet 2/2017. (II. 16.) MEKH rendelet

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010.május 14. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

ÚTKÁLI környezetbarát jégmentesítő (biztonságtechnikai adatlap)

ÚTKÁLI környezetbarát jégmentesítő (biztonságtechnikai adatlap) ÚTKÁLI környezetbarát jégmentesítő (biztonságtechnikai adatlap) Megnevezés: csúszásgátlóval kevert környezetbarát jégoldó Származási hely: Magyarország Általános ismertetés Az útkáli magas kálium és kálcium

Részletesebben

50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet. Általános rendelkezések

50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet. Általános rendelkezések Hatály: 2017.VIII.18. - 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról

Részletesebben

BORSÓ (Pisum sativum)

BORSÓ (Pisum sativum) BORSÓ (Pisum sativum) 1000 szem súlya Vetőmagigény g/10 m 2 Vetésidő szabadföldi termesztéshez Vetésmélység Sor- és tőtávolság Csírázási nap 8-16 C-on 200-350 g 200-300 g III-V 3-4 40 x 3-5 8-14 A borsó

Részletesebben

Frissítve: július :10 Netjogtár Hatály: 2017.VIII Magyar joganyagok - 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet - a zöldség szaporítóanyagok e

Frissítve: július :10 Netjogtár Hatály: 2017.VIII Magyar joganyagok - 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet - a zöldség szaporítóanyagok e Magyar joganyagok - 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet - a zöldség szaporítóanyagok el 1. oldal 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról A növényfajták

Részletesebben

A vetőmagszektort érintő intézményi és jogszabályváltozások

A vetőmagszektort érintő intézményi és jogszabályváltozások A vetőmagszektort érintő intézményi és jogszabályváltozások Lukács József elnökhelyettes 2013. május 16. Intézményi változások Intézményi változások Jogszabályi változások A szántóföldi növényfajok vetőmagvainak

Részletesebben

Az engedélyező hatóság a Nourivit ásványi trágya forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét az alábbiak szerint adja ki:

Az engedélyező hatóság a Nourivit ásványi trágya forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét az alábbiak szerint adja ki: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM:

Részletesebben

/2006. ( ) FVM rendelete

/2006. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Tervezet! /2006. ( ) FVM rendelete a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001. évi CXIX törvény végrehajtásáról

Részletesebben

Előadó: Dr. Haller Gábor Szám: 68334/2005 Tárgy: Scotts vízben oldódó műtrágya család általános forgalomba hozatali és felhasználási engedélye

Előadó: Dr. Haller Gábor Szám: 68334/2005 Tárgy: Scotts vízben oldódó műtrágya család általános forgalomba hozatali és felhasználási engedélye FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM NÖVÉNY ÉS TALAJVÉDELMI FŐOSZTÁLY Előadó: Dr. Haller Gábor Szám: 68334/2005 Tárgy: Scotts vízben oldódó műtrágya család általános forgalomba hozatali és

Részletesebben

virágföldek, tápoldatok

virágföldek, tápoldatok MATÉCSA Kertészeti Kft H-6237 Kecel Vasút u. 124. Tel.: +36-78/521-655 Fax: +36-78/521-656 www.florimo.hu E-mail: matecsa@florimo.hu virágföldek, tápoldatok Gyártás és forgalmazás Automatizált rendszerû

Részletesebben

Compo termékek árlistája VIRÁGFÖLDEK

Compo termékek árlistája VIRÁGFÖLDEK Compo termékek árlistája Érvényes 2010 március 1-től visszavonásig ARSNATURA KFT www.arsnatura.hu info@arsnatura.hu tel: 06 209 670 878 VIRÁGFÖLDEK COMPO SANA VIRÁGFÖLD 1,302,040,100 Com Virágföld szoba

Részletesebben

5. számú melléklet a 48/2004. (IV. 21.) FVM rendelethez 1. A vetőburgonya forgalomba hozatalára vonatkozó követelmények. A. rész

5. számú melléklet a 48/2004. (IV. 21.) FVM rendelethez 1. A vetőburgonya forgalomba hozatalára vonatkozó követelmények. A. rész 5. számú melléklet a 48/2004. (IV. 21.) FVM rendelethez 1 A vetőburgonya forgalomba hozatalára vonatkozó követelmények Ezen melléklet előírásait az A. részben felsorolt faj szaporítási fokai és osztályai

Részletesebben

A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok

A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok Rónai Anna növényvédelmi mérnökszakértő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

A vetőmagágazatot érintő aktuális szabályozási kérdések

A vetőmagágazatot érintő aktuális szabályozási kérdések A vetőmagágazatot érintő aktuális szabályozási kérdések Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Vidékfejlesztési Minisztérium Martonvásár, 2012. szeptember 25. Az agrár- és élelmiszergazdaságstratégiai

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

Minta MELLÉKLETEK. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Teszt-jellegű minta kérdéssor Négyféle asszociáció Fogalmak és az ítéletek közötti kapcsolatokat kell felismerni. Két

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Dísznövénykertész szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 622 01 Évfolyam: 1. évfolyam (közismereti oktatás nélkül) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely

Részletesebben

A 2012-es szezon értékelése

A 2012-es szezon értékelése A 2012-es szezon értékelése Kecskés Gábor ELNÖK Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács Burgonya Ágazati Fórum Keszthely 2013.január 17. Európai helyzetkép Rekord alacsony burgonya termés az idei esztendőben

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Dr. Divéky-Ertsey Anna adjunktus SZIE, KERTK, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Fenntartható mezőgazdaság Hosszú távon működő,

Részletesebben

h a t á r o z a t o t.

h a t á r o z a t o t. Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Tőkés Gábor HATÁROZATSZÁM: 02.5/1680/3/2009.

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út / ; Fax: 1/

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út / ; Fax: 1/ Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 Ikt.sz.: 02.5/1697/5/2009 Tárgy: ÖKO-NI mikrobiológiai készítmény

Részletesebben

Eredetvédelmi Fórum. Helvécia, április 24. Eredetvédelem, Fajtanevek, Növényfajták. Pernesz György. Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság

Eredetvédelmi Fórum. Helvécia, április 24. Eredetvédelem, Fajtanevek, Növényfajták. Pernesz György. Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Eredetvédelmi Fórum Helvécia, 2017. április 24. Eredetvédelem, Fajtanevek, Növényfajták Pernesz György A szaporítás és forgalmazás feltételei: A fajta forgalmazás törvényes feltétele az EU tagországokban

Részletesebben

Várható változások a csávázás szabályozásában

Várható változások a csávázás szabályozásában Várható változások a csávázás szabályozásában 2014.05.22. VSZT/SGS ESTA fórum Ruthner Szabolcs Előadás tartalma: ESTA minősítések helyzete: Miért alkalmazzuk az ESTA-t? Európai helyzetkép (résztvevő országok,

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS

GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS Gyógynövény fogalma Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga. Gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény. Gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására, élvezeti

Részletesebben

Kérdések komposztálásról. 2. Környezetbarát módszer-e az, hogy a zöld hulladékot elégetjük?

Kérdések komposztálásról. 2. Környezetbarát módszer-e az, hogy a zöld hulladékot elégetjük? Kérdések komposztálásról 1. Milyen élőlények segítik a komposztálást? a, gombák, baktériumok, férgek b, vírusok, lótetűk, sugárgombák c, baktériumok, tetvek, kérészek és medveállatkák 2. Környezetbarát

Részletesebben

A Fitokondi növénykondicionáló készítmény módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt engedélyokirata jelen határozat mellékletét képezi.

A Fitokondi növénykondicionáló készítmény módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt engedélyokirata jelen határozat mellékletét képezi. Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM:

Részletesebben

Az FKF Nonprofit Zrt. által üzemeltetett hulladékudvarokra vonatkozó, kötelezően alkalmazandó hulladék átvételi eljárásrendek

Az FKF Nonprofit Zrt. által üzemeltetett hulladékudvarokra vonatkozó, kötelezően alkalmazandó hulladék átvételi eljárásrendek Az FKF Nonprofit Zrt. által üzemeltetett hulladékudvarokra vonatkozó, kötelezően alkalmazandó hulladék átvételi eljárásrendek Lakosság által beszállításra kerülő átvételi rendje Az FKF Nonprofit Zrt. által

Részletesebben

T A R T A L O M J E G Y Z É K

T A R T A L O M J E G Y Z É K www...mgsszzh...govv...hu FÉMZÁROLÁSI SZABÁLYZAT Mezőgazdaságii Szakiigazgatásii Hiivatall Növényttermeszttésii és Kerttészettii IIgazgattóság Vettőmagffellügyellettii Szaktterüllett Hatállyos:: 2009..11..16..

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: BRADOLIFE fertőtlenítő kendő fertőtlenítő kendő Florin Vegyipari és Kereskedelmi

Részletesebben

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája

LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája LERAKÁS - Hulladékkezelési technológiák nem hasznosítható maradékanyagainak listája 1 ÁSVÁNYOK KUTATÁSÁBÓL, BÁNYÁSZATÁBÓL, KŐFEJTÉSBŐL, FIZIKAI ÉS KÉMIAI 01 04 08 kő törmelék és hulladék kavics, amely

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Élelmiszer-szabályozás és fogyasztó védelem az Európai Unióban 148.lecke

Részletesebben

Forgalmazó: IFOTECH Clean Kft. Telefon: +36 30 9397 635. AGS 3550 tutoprom Tartós Anti-Graffiti Bevonat

Forgalmazó: IFOTECH Clean Kft. Telefon: +36 30 9397 635. AGS 3550 tutoprom Tartós Anti-Graffiti Bevonat Tartós Anti-Graffiti Bevonat Tartalom Termékleírás és tulajdonságok Előkészítés - Hatékonyság - Tárolás Felhordási módok Graffiti eltávolítás Biztonsági intézkedések Felhasználási példák 2 Termékleírás

Részletesebben

Biztonsági Adatlap. Pallos Permetezőszer adalékanyag

Biztonsági Adatlap. Pallos Permetezőszer adalékanyag Biztonsági Adatlap. 1. A készítmény neve: Pallos Permetezőszer adalékanyag Gyártó cég neve: Forgalmazó (exportáló) cég neve: 2. Összetétel a) Nitrosol 40 % Ammónium nitrát 30 % Karbamid vizes oldata b)

Részletesebben

Megbízható teljesítmény.

Megbízható teljesítmény. A Kaiflex EF rendkívül flexibilis, zárt mikrocellás szerkezetű szigetelőanyag, mely alkalmazható azon létesítményekben ahol légkondicionáló HVAC rendszerek szükségesek, amelyeknél az energia megtakarításra

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus)

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) Az 56/2004. (IV.24.) FVM rendelet mellékletének 51. sorszámú előírása MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 3-1-86/424 számú előírás (2. kiadás 2006.) Az étkezési kazeinek és kazeinátok

Részletesebben

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke ÉLELMISZER 1995. évi XC. törvény az élelmiszerekrõl 40/1995. (XI. 16.) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelezõ elõírásairól Módosítás:

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

H A T Á R O Z A T O T

H A T Á R O Z A T O T Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM:

Részletesebben

Általános ipari ragasztók

Általános ipari ragasztók 3M ragasztó üzletág Általános ipari ragasztók és ragasztószalagok Textilhordozós ragasztószalagok Scotch 2902 textilhordozós ragasztószalag (duct tape) Általános textil ragasztószalag, ami olyan alkalmazásokhoz

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8117 Felhasználói kézikönyv a b Magyar Köszönjük, hogy Philips terméket vásárolt, és üdvözöljük a Philips világában! A Philips által biztosított

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A Budapest, 2004. április 22., csütörtök 52. szám I. kötet Ára: 2737, Ft TARTALOMJEGYZÉK 50/2004. (IV. 22.) FVM r. A zöldség szaporítóanyagok

Részletesebben

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Cserháti Pálma MSc, biológus Országos Epidemiológiai Központ, Dezinfekciós osztály Biocidok és szabályozásuk Biocid termék: hatóanyag,

Részletesebben

ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM: 04.2/2350-1/2013 OLDALAK SZÁMA: 5 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat

ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM: 04.2/2350-1/2013 OLDALAK SZÁMA: 5 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

FÉMZÁROLÁSI SZABÁLYZAT

FÉMZÁROLÁSI SZABÁLYZAT 2004.11.19. FÉMZÁROLÁSI SZABÁLYZAT A 48/2004. (IV. 21.) FVM rendelet IV. fejezet 39. (3) bekezdése és az 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet 23. (3) bekezdése alapján a fémzárolást az Országos Mezőgazdasági

Részletesebben

KERINFÓ 60 KFT LATAGRO és KUDRAS balti tőzeg irányárak

KERINFÓ 60 KFT LATAGRO és KUDRAS balti tőzeg irányárak Érvényes: 206.0.0-től visszavonásig KERINFÓ KFT LATAGRO és KUDRAS balti tőzeg irányárak 0-5 8 3 050,0 65,0 3 0,0 77 3,0 0-0 8 3 050,0 65,0 3 0,0 77 3,0 50 36 24 8 080 720 2,0 2 80,0 2 9,0 63 50,0 490,0

Részletesebben

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK Káliumklorid magnéziummal és kénnel 40 (+6+3+4) 40 % K₂O vízoldható kálium, káliumoxidban kifejezve (= 33,2 % K) 6 % MgO vízoldható magnézium, magnéziumoxidban kifejezve (= 3,6

Részletesebben

Mit jelent a megbízható minőség az étrend-kiegészítő gyártás

Mit jelent a megbízható minőség az étrend-kiegészítő gyártás Mit jelent a megbízható minőség az étrend-kiegészítő gyártás során (Nyomonkövethetőség az alapanyagtól a késztermékig) Dr. Sándor Edit orvosigazgató Pharma Nord 1990-től az EU jogszabályozásában, á

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2942 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

SAVANYÚ HOMOKTALAJ JAVÍTÁSA HULLADÉKBÓL PIROLÍZISSEL ELŐÁLLÍTOTT BIOSZÉNNEL

SAVANYÚ HOMOKTALAJ JAVÍTÁSA HULLADÉKBÓL PIROLÍZISSEL ELŐÁLLÍTOTT BIOSZÉNNEL SAVANYÚ HOMOKTALAJ JAVÍTÁSA HULLADÉKBÓL PIROLÍZISSEL ELŐÁLLÍTOTT BIOSZÉNNEL Farkas Éva Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék Terra Preta

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A NÖVÉNYVÉDİ SZEREK CSOMAGOLÁSA 1/2

A NÖVÉNYVÉDİ SZEREK CSOMAGOLÁSA 1/2 A növényvédı szerek CSOMAGOLÁSA,ÁTCSOMAGOLÁS, SZÁLLÍTÁS, RAKTÁROZÁS, FELHASZNÁLHATÓSÁGI IDEJE, MUNKÁT VÉGZİ SZEMÉLYRE VONATKOZÓ ELİÍRÁSOK, VÉDİFELSZERELÉS, SELEJT NÖVÉNYVÉDİ SZEREK A NÖVÉNYVÉDİ SZEREK

Részletesebben

Felelős növényvédő szer használat és a fogyasztói tudatosság erősítése

Felelős növényvédő szer használat és a fogyasztói tudatosság erősítése Felelős növényvédő szer használat és a fogyasztói tudatosság erősítése #VeleVagyNelkule Szalkai Gábor / Dr. László Péter TISZ tanácsadók szakmai képzése, 2017 Növényvédelmi Szövetség Alapítás: 2004 Képviseli

Részletesebben

A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István

A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István Agresszív özönnövény fajok természetvédelmi kezelése a gyakorlatban Szakmai szeminárium

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben