A Szigetköz és a környéki természetvédık kiadványa

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Szigetköz és a környéki természetvédık kiadványa"

Átírás

1 A Szigetköz és a környéki természetvédık kiadványa Üstökös réce - Nagy Kornél 1.

2 Csuszka szerkesztıi: Nagyné Sütı Marianna: 20/ Nagy Kornél: 20/ Simári Emese: 70/ Behon Gábor: 70/ Gyebnár Gyula: 20/ Az újságunkban közölt cikkek természetvédelmi célzattal bárkinek és bármilyen formában közzé tehetık! Ezúton köszönjük minden Kedves Olvasónak, ha kiadványunkat ismerıseinek, barátainak a lapunk megalkotásának céljából továbbítja! 2.

3 Üdvözöllek, Kedves Olvasónk! Láttad a fejlécet?! Igen, igen, magunk mögött hagytuk a Csuszka újságunk fennállásának 2. évét is és észrevétlenül belegyalogoltunk a harmadikba. Miért is siklunk át ezeken az eseményeken, és mi az oka annak, hogy egyre többet csúszik a Csuszka? Ennek is megvan a komoly oka. Elfoglaltságunk a tavasz beköszöntével meredeken emelkedett. Több iskolában jártam elıadásokat adni és lassan a 10. fokozatba kapcsolok a madarak és fák napi rendezvényekre való elıkészületekkel. Emellett a terepre járás és az olvasás is levesz némi idıt. Elnézést is kérek Tıled Kedves Olvasónk, hogy a megszokottól pár héttel kapod meg újságunkat! Valld be, nincs is idıd várni, mert téged is elkapott a tavaszi zsongás! Ha viszont még nem, hát itt az ideje, hogy érzékeny füleiddel felfegyverkezve csatangolj egyre többet a szomszédos erdıkbe most érkezı tollas barátainkra vadászva. Ehhez kívánok kellemes kikapcsolódást! Nagy Kornél 3.

4 2008. május 10. Madarak és Fák Napja! Találkozunk Dunaremetén! Készüljetek!!! 4.

5 A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportja, valamint a Matula tábor megrendezi a Madarak és Fák Napját a Szigetközben Várunk mindenkit május 10-én (szombaton) Dunaremetén! Tervezett program: Gyülekezı, madármegfigyelés Dunaremetén (Platán étterem elıtt) A rendezvény megnyitása Dunaremete polgármestere, valamint Kanka Tibor vállalkozó Fotókiállítás megnyitása (Szigetköz-Hanság) Zászlófelvonás, reggeli torna, hangulatfokozás Indulj Remete parádé! Csoportos madárfüttyös átvonulás a hajóállomásra Bemutatkozik a Szigetközi Kecskefarm (kecsketej, kecskefír, kecskesajt) Madárgyőrőzés - méhészeti bemutató - lovaskocsizás motorcsónakázás A magyarok nyilaitól ments meg, Uram minket! Madarásztúra a Duna mellett facsemete ültetés hódító hódok Aranymosás Játékos és ismeretterjesztı vetélkedı óvodásoknak, kisiskolásoknak, családoknak Növény- és állatpreparátumok készítése Eredményhirdetés, díjkiosztás, királykaavatás Ebédelés bográcsból (Szigetközi Betyárleves 350ft/adag) Torkos csütörtök szombaton a Platán Étteremben 20% engedmény az étlapról Elızetes bejelentkezés - ill. 20/

6 Átvonulás a dunaremetei kultúrházba Mozi: IBA filmvetítés (20 perc) Szigetköz természeti kincsei (projektoros zenés elıadás) Emlékeztek? (múltidézı diavetítés az elızı madaras rendezvényekrıl) Kívánságmősor! Madárvédık, Vándormadarak, Natura túra stb. filmvetítés Madármegfigyelés, szalonnasütés, estébe nyúló beszélgetés Támogatóink: Dunaremetei Önkormányzat, Matula tábor, Hegyeshalmi Természetbarát Egyesület, Rekultív kft., Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület, Kanka Tibor, Hatoss Tibor, Grózer Csaba Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Darnóhús, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Fertı-Hanság Nemzeti Park Bejelentkezés, további információ: 20/ (Nagy Kornél), ( A P R O G R A M V Á L T O Z Á S J O G Á T F E N N T A R T J U K! ) 6.

7 2007-ben az adó 1%-ából származó felajánlásokból az MME az elızı évekhez képest 30%-al többet, 17,5 millió Ft-ot kapott! Ezzel a támogatással tagot számláló Egyesületünk 2007-ben nem csak folytatni, de fejleszteni is tudta madárvédelmi programjait: A parlagi sas, a kerecsensólyom, a túzok és a kék vércse megırzéséhez továbbra is az MME nyújt szakértı védelmet Magyarországon és az Európai Unióban. Kiemelten foglalkozunk a ragadozó madarak mérgezésének és áramütésének problémájával, adatokat győjtünk és megoldási javaslatokat dolgozunk ki. Több tízezer látogatót vonzanak gyermektáboraink, kibıvült Madarász Ovi és Madarász Suli foglalkozásaink és országos nagyrendezvényeink. Az MME több mint önkéntese szolgáltat nélkülözhetetlen felmérési- és madárgyőrőzési adatokat, hozzájárulva ezzel a klímaváltozás hatásainak vizsgálatához is. Szakértıként részt veszünk a természetvédelem ügyében érintett minisztériumok egyes döntés-elıkészítési folyamataiban. Szakmai állásfoglalásaink nemzetközi szervezetünk a BirdLife International segítségével eljutnak az Európai Unió illetékes bizottságaihoz, befolyásolva a környezetpolitikai döntéshozatalt. Kérem, segítse munkánkat, támogassa adója 1%-ával a Magyar Madártani Egyesületet! Adószámunk: (forrás:mme.hu) 7.

8 Holott még maratoni távolságra áll tılünk a tavasz, mégis az erdıben járva, mint apró morzsácskákat, úgy győjtögetjük a tél elmúlásának ígéretére utaló jeleket. Szívünk hevesebben dobban, ha meglátunk egy nagy fakopáncsot, ki a fejét szélsebesen veri a fába a tojók csábítgatására. A széncinege nyitnikékjére ácsingózunk és a feketerigó csöndes dúdolásától is elolvadunk már. Az igazi és összetéveszthetetlen tavaszi hangulatra azonban meg kell várni a nagymestereket. Európa legszebb hangú énekesei márciusban, áprilisban érkeznek meg a hosszú útjukról és mutatják meg, mirıl híres a rigó nemzetség számos tagja! A leghíresebb közülük a fülemüle! Kisalföldünkön szerencsére még megtalálható szárnyas, Európa legváltozatosabb énekő madara. Jellegzetes hangját könnyen felismerhetjük és gyönyörködhetünk benne a városfalaink közelében is. 8.

9 Unokatestvére, az énekes rigó sem szégyenkezhet tudása miatt. A büszke tartású madárra sokkal könnyebben rábukkanhatunk, mint rejtızködı csalogány társára. İ a panelok közötti fenyıfa csúcsára is kiül és a mi legnagyobb örömünkre megtöri a csendet. Strófáit folyamatos ismétlésérıl könnyő felismerni. Képzeljük el, a madár sok száz kilométert hagyott a szárnyai alatt, hogy végre hazaérhessen és fészket rakhasson. Elfáradt, de szíve egy újabb feladatra, a természet megújulásának végrehajtására dobog. Kiül az ág végére és belekezd! Kinyitja csırét és kiáramlik belıle a tavasz himnusza. Ebben benne van minden! Az a boldogság, hogy hazaért, otthon van, elfoglalta területét, amit énekének közreadásával véd, azaz jelzi a többi hímnek, hogy itt már ı az úr! Ezen túl azonban szüksége van egy tojóra is, hogy mindennek alapját, a faj fenntartását biztosítsa. Mesteri énekével és párválasztási rituálékkal meg 9.

10 kell nyernie magának a párját. Nekik nem elég egy menı autókulcs vagy néhány pohár alkohol a párválasztáshoz! Ha nem produkálja magát, elmaradnak tıle a tojók. De miért adunk ekkora jelentıséget az éneküknek? Miért állok meg egy-egy fa alatt és hallgatom percekig a hangversenyeket? Miért lett feledhetetlen az este, amikor egyszerre halottam énekelni a fülemülét, énekes rigót és a feketerigót? Akiket érzelmi szálak is kötnek a zöldbe, az ı kezükben ott a kulcs, mely megfejti, mit jelent az ı énekük. Ha megállunk alattuk, a nagymesterek megrezegtetik a levegıt dallá szelídítve. Füleinken keresztül eljut hozzánk, de nem szabad, hogy megálljon ott. Ezek a hangok elvarázsolják, elzsibbasszák, képlékennyé lágyítják szívünket. Amint ez megtörtént, elkezdik alakítani azt. Azokat a dallamokat hallva gigantikus élményekben részesülünk, amelyek alakítanak minket. Az énekes rigók, fülemülék és a többi nagymester tehát ápolja, alakítja, formázza, szépíti lelkünket, így hálálva meg az odafigyelést. Aki tehát megáll egy fa alatt és libabırösre változtatva adja oda magát a 10.

11 tavasz himnuszának, nem tesz mást, mint tanul. Építi, szépíti magát, saját egyéniségét. Pár éve Mosonmagyaróvár környékén, a Mosoni Duna partján egy család sétált. Megálltak és elbeszélgettem velük. Mielıtt továbbindultak volna, kértem, maradjunk egy picit csendben. A fejünk fölé beszállt egy tengelic és kedves csilingelésével elvarázsolt minket. A mellettem álló kislány így szólt: - De szépen énekel! Készüljünk a tavaszra! Nagy Kornél 11.

12 Réka babánk, holnap (2008. március 8-án) tölti be elsı életévét. 365 napja született meg és azóta boldogít minket, szüleiket. Leírni és elmondani is lehetetlen, mennyi sztorit és emléket adott nekünk a kisasszony, de ezzel úgy gondolom mindenki így van, akit megkörnyékezett a gólya. Számtalannyi közhelyet sütöttek el ismerıseim a babákkal kapcsolatban, de volt ezen kívül egy olyan mondat mely kilógott közülük. Egy hölgy azt mondta a gyerekek megtanítják a felnıtteket szülıkké válni. Egy év elteltével ez a mondat megtelt valósággal, személyes tapasztalatok tengerével. Megtanultuk, mit jelent a gyermeki szülıi szeretet, és mit jelent a felfoghatatlan aggódás. Ha babánk ránk mosolygott megszőnt a világ. Nem számított távcsı, jó idı, semmi más. Ha İ pl., nyújtotta felénk kezét, ott bezárul hármunk között a világ és kirekesztıdik minden. Micsoda ámulattal és boldogsággal csodáltuk, 12.

13 miként vidáman és diadalmasan Rékánk lendületesen elıre lódította kezét és lábát, úgy haladt elıre négykézláb. De egyben fájdalmasan összeszorult a szívünk, ha fejecskéjét egy óvatlan pillanatban közérzetünket. Na, ezzel sem mondtam semmi újat. valamihez nekiütötte vagy épp a lábacskái beelızték a kezeit mászás közben, melynek landolás lett a vége. Ezekben az érzésekben minden szülı részesül. Örülünk, ha örül, lebiggyesszük a szánkat, ha fájdalom éri, és ezt végiggondolva rájövünk, hogy İ az igazi Uralkodó, azaz İ tudja befolyásolni életünket, Igen ám, de, ha ez így van, és ezt tudomásul vesszük, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy erre kellene kihelyeznünk életünket!! Azaz azokra a területekre, amelyek kiapadhatatlan örömforrást jelentenek életünknek. Érdemes elgondolkodni, hogy mi fontos az életünkben! Melyek azok a személyek és fontos dolgok, mik széppé teszik a hétköznapjainkat! Ha pedig ez is természetes, akkor nem tudom, miért van annyi elveszett ember ebben a világban. Miért tölti ennyi ember életének jelentıs részét bosszankodással és szitkozódással, győlölködéssel és miért nem él az örömöknek? Ha tényleg mindenkinek természetes az, hogy a baba mosolya elvarázsolja és ennek él, akkor, ha 13.

14 a kocsiban ülve hazafelé utaznak kedveseikhez, miért ordítják le a fejedet, ha elıttük mész át a zebrán? Csuszka természetvédelmi kiadvány Na, de hagyjuk, bocsánat csak egy picit elgondolkodtam ezekrıl a kérdésekrıl, melyeket mindenki tud és ismer Annak a kérdésnek a megválaszolására is leülnék egy szakadék szélén magasodó sziklára, mely szerint, mire szeretném megtanítani Réka babánkat. Ugye, mint minden szülı, én is a lehetı legjobbat szeretném adni Neki. Ez szerencsés esetben összefügg a saját viselkedésünkkel, hiszen mi is (már akinek erre van igénye) a lehetı legtöbbet szeretnénk elérni. Mit szeretnék megtanítani Neki és madárbarátnak álcázott elıadásaim során, mit próbálok becsempészni a hallgatóság szívébe? Szóljon errıl pár sor. A szülık, sıt az emberek döntı többsége a fejlıdést, tanulást elsısorban a lexikális ismeretek gyarapításában találják meg és ık úgy gondolják, ha valaki pl., egy amerikai cég vezetıje többet ért el, mint egy veszprémi fodrász. Én ezzel nem értek feltétel nélkül egyet. De, hogy benned is kételyt csaljak, megkérdezem! Találkoztál már olyan emberrel, akit soha az elıtt nem láttál, de pl. ruházatából, autójából stb. kiderült, hogy az elıtted álló személy fontos szerepet tölt be? Majd megszólalt és porrá zúzta az általad elképzelt értelmes kultúrált embert? Akkor, hogy is van ez? 14.

15 Úgy gondolom, ahhoz, hogy értékes ember legyen valaki, nem kizárólag a mérhetı tudását kell felmérnem. Kétségtelen, kevés helyen ismerték fel ezt a tényt. Ezen kevesek egyike pl., az Amerikai Delta Force. A világ egyik legjobban kiképzett katonái közé való felvételin nagyon keményen a lelki oldal feltérképezésére is figyelnek. Véleményük szerint sok katonát meg lehet tanítani arra, hogy lıjön, de ha visszalınek, akkor már belsıjére kell támaszkodnia, hogy a feladatát az utolsó csepp véréig végrehajtsa. Visszatérve a hétköznapok közé, úgy gondolom Réka babánkba nem kizárólag csak azt kell belétáplálni, hogy pl. közgazdász vagy orvos legyen, hanem arra is szüksége van, hogy jól érezze magát. Hitler pl. hatalmas területeket foglalt el és a fél világ ura volt, mégis dührohamot kapott, amikor London nem adta be a kulcsot és Sztálingrád sem hajtott fejet neki. Attól, hogy valaki külsıségekben elér valamit, 15.

16 nem biztos, hogy boldog emberré válik! Egyszer egy keszthelyi biztonsági ırrel beszélgettem a Castrum campingben, ki elmesélte, hogy az úri örömlányok jelentıs része (persze tikokban) a gazdag elfoglalt családra idıt nem szakító úriemberek feleségeibıl kerülnek ki. A példából is látszik, a külsıségekben elért eredmények nem feltétlenül eredményezik a belsı érzelmeket. Szerencsére ha sokat nem is találunk más példát is! Egyik velem egykorú ismerısöm jól menı étteremnek a tulajdonosa. Találkozások és beszélgetések alkalmával kiderül, hogy İ nem csak tudását és vagyonát, hanem ezzel párhuzamosan stílusát is figyelemre méltóan alakította! A csupa szív emberi voltát megırizte, sıt fokozta, olyannyira, hogy példamutató életmódot folytat a családjával is! Az egyik katonatársam pár év alatt sikeres ember lett, de modora és az emberekhez való viszonya csak elınyére változott!! Úgy gondolom a lexikális tudás mellett (nem helyett!!!) elengedhetetlen az emberi tulajdonságok, belsı értékek fejlesztése és a magunk elvárásai felé való terelése. Igen, egy magára valamit adó ember alakítson ki magában egy képet és érje el! Alakítsa ki magát belül úgy, hogy elmondhassa, elérte, amit akart és boldog emberré vált. A cél, hogy egy elégedett, harmonikusan megélt élet lehetıségei elérésére törekedjük! Ehhez pedig fel kell mérni az igényeinket! 16.

17 Ha szeretünk mással, másnak jót tenni, szégyen ide szégyen oda tegyük meg, ha ettıl vagyunk boldogok. Nagy Kornél 17.

18 Csatlakozz te is a Tavaszi Madárles programhoz! Semmi mást nem kell tenned, csak figyelned, hátha sikerül észrevenned valamelyiket az Tavaszi Madárles program négy madara közül. Ha megpillantod, vagy meghallod a madarat, jegyezd fel a megfigyelés napját és helyszínét a honlapon. A BirdLife kutatói hálásak a megfigyeléseidért, hiszen ezek segítségével nyomon követhetik a tavasz évrıl évre történı megújhodását, illetve térképeket és elemzéseket készíthetnek a vonuló madarak európai útjáról. Hogyan jegyezheted be az adataidat? Az adatbevitel nagyon egyszerő. Kövesd az alábbi pontokat: 1. Ismerd meg a Tavaszi Madárles madarait - a kakukkot, a füsti fecskét, a sarlósfecskét és a fehér gólyát - és tudd meg, hogy mikorra várhatod elsı hazai megjelenésüket. Ebben segít neked a honlap fajokról készített fejezete, és meglátogathatod a helyi BirdLife partner, a Magyar Madártani Egyesület honlapját is. 2. Gondosan figyeld meg a környékedet, és amint meglátod vagy meghallod a négy madárfaj egyikét az idén elıször, lépj be a Tavaszi Madárles honlapjára. Emlékezz! Csak a legelsı megfigyelést jegyezd be! 3. Lépj az adatközlı lapra ("Megfigyelés feltöltése" gomb) és töltsd ki a 18.

19 mezıket. Tudnod kell azt is, hogy mikor és hol figyelted meg a madarat. Miután végeztél a mezık kitöltésével, küldd el nekünk az adatközlı lapot a "Megfigyelés elküldése" gomb megnyomásával. 4. Ugorj a térképre, és ellenırizd, hogy beköszöntött-e már a tavasz. 5. Meséld el barátaidnak, hogy ık is részesei lehessenek ennek a programnak. Végezd a Tavaszi Madárles megfigyeléseidet lakóhelyed környékén, az iskoládnál vagy akár egy séta alkalmával Ahhoz, hogy információt szerezz a négy madárfaj tavaszi érkezésérıl, az Ismertetı/ fajokról menüben találsz bıvebb információt. Amikor látod vagy hallod a madarat, nem kell mést tenned, mint megjegyezned az észlelés idıpontot és azt a régiót, ahol a madarat megfigyelted. Nem szükséges emlékezned a madarak számára sem és a pontos helységnévre sem. Végezheted a Tavaszi Madárles megfigyeléseidet lakóhelyed környékén, az iskoládnál vagy akár egy séta alkalmával is. Legsikeresebben vidéken tudod megfigyelni ezeket a madarakat, mert a négy madárfajból három ilyen környezetben él, a fehér gólya, kakukk, füsti fecske. Ha városban laksz, akkor leginkább sarlósfecskékkel fogsz találkozni, fıleg lakótelepek és templomok környékén, mert ilyen helyeken költenek. Ezután már csak hozzá kell adnod a megfigyelés körülményeit, amikor a madarat láttad és kész is vagy. Minél több régióból küldessz be adatokat, annál jobban fognak látszódni a megfigyelések térképen. (forrás: ) 19.

20 Az ember, ha terepre merészkedik és a tollas barátai után kutat, óhatatlanul találkozik az ember nyomaival. Hol egy eldobott szemét csúfosodik a zöldben és van, hogy a rombolás más jelét látjuk. Ilyenkor óhatatlanul elszomorodik a jó ízléső halandó, és keserő szájízzel fogalmazza meg magában azt a kérdést, ez a vadállat meg mi a jó francnak jött ide ki a természetbe? Régebben úgy gondoltam, hogy ki kell vinni az embereket a szabadba és meg kell mutatni nekik, mirıl szól a madarászat! Elképzeltem, miként gyullad lángra a szívükben pislákoló parázs és élményekkel gazdagon hazatérve újra egy újabb útra készülnek majd. De miért is vártam volna mást, hiszen régi túratársaimnál ez a reakció természetes volt. 20.

21 Az elmúlt pár év azonban levetette szemem elıl a rózsaszín fátylat. Kiábrándítóan, ám de az igazsághoz közelebb állva csodálkoztam rá, hogy a Homo Sapiens töredéke képes csak az érzékszerveik által begyőjtött és szívükre konvertálható, alakítható élményadagot megemészteni. Nem természetes és mindenkibıl kihozható tulajdonság ez. Többen a természetvédelem címszó alatt mennek ki a szabadba és bakanccsal vagy evezıkkel ássák bele magukat a tájba. Csuda jó dolog a kirándulás, felkiáltások közepette veszik hatalmukba a terepet és mutassák meg, hogy milyen jól érzik magukat. Ijesztı azonban belegondolni ezeknek az embereknek a stílusába. İk ugyanis a civilizált (természetet leigázó, magát mindenhatónak látó és minden kényelmi eszközzel berendezkedı, de ennek mellékhatásaként elidegenedı és idegbajossá váló) emberi viselkedési mintákkal felvértezve teszik mindezt! 21.

22 İk nem tudják, mit jelent a nádas! Mi az, amikor a távcsövet feltesszük a szemünkre, és mint köldökzsinór összekötıdik velünk a növények és állatok világa. A természetet akkor tudjuk megérteni, és azért érdemes kimenni oda, hogy az ı játékszabályait ismerjük, használjuk! Az erdıben való pl. szemetelés, kiabálás, vagy épp petárdázás olyan, mintha tokaji 6 puttonyos aszút vennénk, és azt öntenénk a WC tartályába, mellyel leöblítjuk a salakanyagunk. Arra jó más folyadék is, nemcsak bor! A városi élet szabályait éljék az emberi környezetben, de ami még megmaradt az állatoknak és nekünk, azt hagyják békén, ne akarják megcivilizálni! Nagy Kornél 22.

23 Ha valamelyik cikkemmel - hát most ezzel - úgy gondolom, sokaknál elvetem a sulykot. Olvasóink tolerálták még egy-két erısebb írásomat, de ezzel a témával biztos a többségénél túllövök a célon. Sokat törtem a fejemet, hogy érintsem-e ezt a témát vagy a békesség kedvéért átlépjek rajta és ne ütközzek feleslegesen. De, mint oly gyakran Konrad Lorenzbıl indulok ki, kinek írásai, tanításai szerint nem szabad megelégedni a befogadható valótlannal! Attól, hogy valami valótlan, de népszerőbb és elfogadhatóbb, nem szabad azon az úton 23.

24 járni. Az ember céljául elsısorban az igazság megtalálását látja, ha még nem is annyira befogadható. A következı sorok tartalma mégsem kedvenc íróm könyveinek böngészésének eredményeként fogant. Az egyik madaras fórum azóta számomra - elfeledett tagja írta fel, ami nekem nagyon tetszett. Ez a jóember nem tudta megállni, hogy szót ne ejtsen a legyünk nagyon természetvédık címő társasjáték kissé szakszerőtlen, de ettıl még látványos és a tömegek számára elismerést keltı akcióján. Egyik ismerısöm is ennek a kelepcéjébe esett, ki azt mondta, ı is meg akarja védeni az erdıt, mikor lesz szemétszedés és jön velünk! 24.

25 Most, mint elvakult és böszme zöldruhás (na jó terepszínő) belekötök az élı fába is, de akkor is leírom! Tavaszra sarjadva tollas barátaink hazatérnek hosszú útjukról és nekilátnak a természet íratlan, de áthághatatlan szabályának, az utódlás szaporodás törvényének. Elfoglalják a területüket (territóriumokat), körbezsongják a tojókat, megépítik a fészket és tojást raknak. A madárkák kikeltetik a reménységüket, majd felfoghatatlan munkával táplálják ıket. Ekkor tájt azonban jön az igazi természetvédı gondolat! Szedjünk szemetet! Rohamkiáltások közepette, mint Napóleon seregei lepik el az 25.

26 erdıt a segítı aktivisták és rángatják, cincálják ki az ott felgyülemlett szemetet. Alapos munkával túrják föl az összes bokrot, vízpartot stb. Ezzel csupán egy gond van, hogy teszik ezt akkor, amikor a tollas barátainknak a legnagyobb nyugalomra lenne szüksége! Nem túl madárbarát megoldás! Ha valaki szeretne bekapcsolódni az aktív munkába, ezernyi hasznos tippet tudunk neki ajánlani tavaszra! Építsen odúkat, ültessen bodzát, mérjen fel területeket és még sorolhatnám. 26.

27 N e z a varjuk a madarak költését! Lehet, hogy sokan a kötekedıt látják e sorok mögött, de gondoljunk csak bele és ezután ítélkezzünk!! Nagy Kornél 27.

28 Mint látjátok, olvassátok, készül a május 10-i program. Az évek múlása által egyre színvonalasabb,, érdekesebb, látványosabb programot próbálunk összehozni. Idén is megvalósításra vár egy-két bıvítés (madárgyőrőzés, de még nem mondta az elıadó fixre) és a buli koordinálásán, gördülékennyé tételén is dolgozunk. Ahhoz viszont, hogy minél jobbak legyünk lelkes tagokra, segítıkre van szükségünk. Elvetemült, mindenre elszánt természetbarátokra, kik segítenek, részt vesznek e csodálatos nap lebonyolításában. Ha van kedved aktívan részt venni egy remek és számodra is szórakoztató természetvédelmi munkába, jelentkezz! 28.

29 Elvárásaink: - legyél több, mint 12 éves és 285 napos as síkfutásba le tudd hagyni az éti csigát - szemeid legyenek élesek, mint a vakondnak - hallásod felülmúlja az állábú amıbáét - repülj úgy, mint egy strucc - erıs legyél, mint egy bogáncs lepke - bátorságod vetekedjen a nyúléval Csuszka természetvédelmi kiadvány Ha mindez megvan, akkor köztünk a helyed!!! Feladat van bıven!! Jelentkezz!! 20/ (Nagy Kornél) - 29.

30 Egy márciusi szombat délután négy kerékre szálltunk és átlátogattunk Ausztriába. Mosonmagyaróvárról alig több mint 40 km-re fekvı Podesdorf, ilyenkor is bıséges látnivalóval kényezteti el a kirándulókat. A strandok tágra nyílt kapui most még ingyen várták a látogatókat. A part egyenlıre még nem telt meg fürdızık ezreivel, talán ezért szeretek sétálgatni itt. A vízen bohókásan játszadoztak a tavasz elsı erısebb napsugarai, melyek hiányát egy-két felhı elbarikádozása után pár másodperc alatt éreztük. A késı délután beálltával kivonultunk a strandról és izgalmasabb terepre merészkedtünk. A Fertı-tó nádasának világa mágnesként vonzott minket. Szemünk elıtt élı egyenes adásban elevenedtek meg a csodák. Az elköszönı Nap fénye mesés 30.

31 színekre festette a nemrég érkezett barna rétihéját és a ludak, valamint az énekes madarak is különleges színekben tündököltek. Az igazi ámulatot azonban Európa legszebb récéinek látványa okozta. Az üstökös récék elıttünk úszkáltak kisebb csoportban, amitıl kevés embernek nem akad el a lélegzete. A meseszép madarak látványa a távcsıben nézve megbabonázzák az embert és közel hipnotikus hangulatba hozzák. Összeérlelik bennünk a nádast, a tavat, a tavaszt és az élı világot. A madár kb. akkora volt, mint a tıkés réce. Életmódja is hasonló, mint az ismertebb vadkacsáé. İ is úszóréceként viselkedik, a sekélyebb vizekben tótágast állva győjti be csırbe valóját. Az üstökös récék vegetáriánusok, fıként növényeket eszegetnek. Hazánkban nem gyakori madár, talán ezért is örülünk neki, ha látjuk?! 31.

32 Itt a madárvonulás, mindenkit csak bíztatni tudok! Vágja zsebre fényképezıgépét, búcsúzon el az otthoniaktól és vesse bele magát a természetbe! Látjátok, mi lesz belıle! Nagy Kornél 32.

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011.

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Gyakorlati madárvédelem a ház körül 4. Téli madáretetés Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Mikor etessünk? Téli madáretetés - a tartós fagyok beálltával, ezek megszűntéig (novembertől

Részletesebben

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult A madárbarát Magyarországért! Madárbarát Kert Halmos Gergő Magyarország legszebb konyhakertje Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult 1 10000 tag 32 MME csoport Magyarországon 2 BirdLife Partnership

Részletesebben

A természetvédelem finanszírozási lehetıségei magánszemélyek

A természetvédelem finanszírozási lehetıségei magánszemélyek A madárbarát Magyarországért! www.mme.hu A természetvédelem finanszírozási lehetıségei magánszemélyek Halmos Gergı Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Országos konferencia a biológiai sokféleség

Részletesebben

7 éves 2 1. 9 éves 12 1. 11 éves 2 1. 13 éves 1 7. 15 éves 0 9. Ifjúsági 5 8

7 éves 2 1. 9 éves 12 1. 11 éves 2 1. 13 éves 1 7. 15 éves 0 9. Ifjúsági 5 8 2013_02_23_Focigala_beszamolo Beszámoló az I. Kiskunlacházi Focigáláról, a Kun László Kupáról 2013. február 23. Egy nappal a Focigála után bizonyossággal kijelenthetjük, érdemes volt az eseményt megrendezni.

Részletesebben

7 dolog, amire a vevıdnek biztosan szüksége van Tıled!

7 dolog, amire a vevıdnek biztosan szüksége van Tıled! 7 dolog, amire a vevıdnek biztosan szüksége van Tıled! Elıszó Amikor egy érdeklıdı, vagy akár egy visszatérı vevınk ismét felkeres minket, ezt azért teszi meg, mert szüksége van tılünk valamire, de minimum

Részletesebben

Mindennapi EFT, hogy csodálatos életet teremts: az Érzelmi Öröm Technikája

Mindennapi EFT, hogy csodálatos életet teremts: az Érzelmi Öröm Technikája Mindennapi EFT, hogy csodálatos életet teremts: az Érzelmi Öröm Technikája Carol Tuttle gyakorlott EFT terapeuta, szerzı, elıadó, és rendszeres TV és rádió szereplı. Ebben a cikkben felfedi sokrétő képességeit

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

Fülemülék éjszakája 2013

Fülemülék éjszakája 2013 Fülemülék éjszakája 2013 Az elkövetkező hetek kora esti és éjszakai óráiban hangzik fel országszerte, még a belvárosi bokrosokban is a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Ezért

Részletesebben

Európai Madármegfigyelő Napok - 2013. október 5-6.

Európai Madármegfigyelő Napok - 2013. október 5-6. Európai Madármegfigyelő Napok - 2013. október 5-6. Az MME idén is meghirdeti az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) elnevezésű országos programját október első hétvégéjén. A rendezvény amellett, hogy európai

Részletesebben

Miért egészségesebbek a hordozott babák?

Miért egészségesebbek a hordozott babák? Miért egészségesebbek a hordozott babák? (Fotó: www.hordozokendo.hu ) 1 Egészségesebb az érzelmi életük A hordozás erısíti a bizalmat és a kötıdést baba és mama, baba és papa között. Azoknak a csecsemıknek,

Részletesebben

30. Lecke: Engedd el és Következtetés

30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke : Engedd el és Következtetés Fogalmak: Engedd el Az eredmény az univerzum felelőssége. Határozd meg, hogy mit akarsz megvalósítani, hogy mi a célod, majd

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára.

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára. TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba Évfolyam Elsı 1. nap Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. osok számára. Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-4.

Részletesebben

Név Telefon E-mail. Lengyelné Kurucz Katalin 1/250-1650, 1/430-1081. MEGTEKINTHETİ KIÁLLÍTÁSOK Idıszaki kiállítás

Név Telefon E-mail. Lengyelné Kurucz Katalin 1/250-1650, 1/430-1081. MEGTEKINTHETİ KIÁLLÍTÁSOK Idıszaki kiállítás MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Név Telefon E-mail Név Megrendelés Telefon E-mail Aquincumi Múzeum Budapest Budapest

Részletesebben

Hogyan emelj árat? II. rész. Máris elolvashatod az áremelésrıl szóló tanulmány 2. részét!

Hogyan emelj árat? II. rész. Máris elolvashatod az áremelésrıl szóló tanulmány 2. részét! Hogyan emelj árat? II. rész Máris elolvashatod az áremelésrıl szóló tanulmány 2. részét! A cikk elsı részében elsısorban az áremelés kérdését az ár oldaláról közelítettem meg, most viszont fordul a kocka:

Részletesebben

Tolna megye természeti értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál utca 42/a. 2014. évi KÖZHASZÚ JELENTÉS. Tálos Róbert elnök

Tolna megye természeti értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál utca 42/a. 2014. évi KÖZHASZÚ JELENTÉS. Tálos Róbert elnök Tolna megye természeti értékeiért Alapítvány 7200 Dombóvár, Dombó Pál utca 42/a 2014. évi KÖZHASZÚ JELENTÉS Dombóvár, 2015. január 30. Tálos Róbert elnök Tolna megye természeti értékeiért Alapítvány 7200

Részletesebben

Nyomozás - életnyomok alapján, terepen. Vásárhelyi Tamás

Nyomozás - életnyomok alapján, terepen. Vásárhelyi Tamás Nyomozás - életnyomok alapján, terepen Vásárhelyi Tamás Kedves Pedagógus Kolléga! Ez a tanösvény, azaz Power Point diasor, egy oktatási téma iskolai és terepi (azaz tanulmányi séta, kirándulás, túra, erdei

Részletesebben

Nyelvtanulási napló. és ezzel kicsit mindig rövidítsd le a célodhoz vezetı utat.

Nyelvtanulási napló. és ezzel kicsit mindig rövidítsd le a célodhoz vezetı utat. Nyelvtanulási napló avagy tervezz, kövesd a haladásod, vond le a következtetéseket, majd módosítsd a terved ezek alapján és ezzel kicsit mindig rövidítsd le a célodhoz vezetı utat. Egy új nyelvtanulási

Részletesebben

Akár tótágast is állhatsz!

Akár tótágast is állhatsz! Akár tótágast is állhatsz! Elızı cikkemben már érintettem a vállalkozás lélektani oldalát, és még a mostaniban is ezt a fonalat fogom folytatni. Én sajnos azt tapasztalom, hogy egy-két igazán fantasztikus

Részletesebben

Ragadozómadarak mérgezése és védelme Magyarországon Ismeretek és attitűdök

Ragadozómadarak mérgezése és védelme Magyarországon Ismeretek és attitűdök Budapest, 1. január 15. KÖZVÉLEMÉNY- ÉS PIACKUTATÓ INTÉZET 159 BUDAPEST, PF. 551. TELEFON: 250 422 TELEFAX: 250 44 E MAIL: median@median.hu WEB: http://www.median.hu/ Ragadozómadarak mérgezése és védelme

Részletesebben

http://www.vadonleso.hu/ A Vadonleső csapata köszönt Téged

http://www.vadonleso.hu/ A Vadonleső csapata köszönt Téged http://www.vadonleso.hu/ A Vadonleső csapata köszönt Téged A Vadonleső csapata A Vadonleső programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozta létre és tartja fent. A program része a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó

Részletesebben

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4-08/1-2009-0019. Egészségnap órarend. Háztartási balesetek megelőzése 04.terem. A nemi élet kockázatai 103.terem

TÁMOP-3.1.4-08/1-2009-0019. Egészségnap órarend. Háztartási balesetek megelőzése 04.terem. A nemi élet kockázatai 103.terem Egészségnap órarend 9/a 014.terem 9/b 014. terem 9/c 10/a Szív, ér és 10/b Szív, ér és 10/c 11/a játék, játék, játék, játék, 11/c játék, játék, 07.terem 12/b Elsősegély 016.terem 12/c 07.terem Elsősegély

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ. 33/500-250 irisz@dunamuzeum.h u Duna Múzeum Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum

Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ. 33/500-250 irisz@dunamuzeum.h u Duna Múzeum Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Név Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendelés Telefon E-mail Név Telefon E-mail Fehér Györgyi 33/500-250 irisz@dunamuzeum.hu

Részletesebben

2008/2009. tanév. Országos írásbeli forduló. I. kategória. Írásbeli feladatlap versenyzı példánya. melléklet: Veszélyben a természet c.

2008/2009. tanév. Országos írásbeli forduló. I. kategória. Írásbeli feladatlap versenyzı példánya. melléklet: Veszélyben a természet c. BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2008/2009. tanév Országos írásbeli forduló I. kategória Írásbeli feladatlap versenyzı példánya melléklet: Veszélyben a természet c. WWF szórólap A versenyzı

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika)

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika) FORGATÓKÖNYV Esemény: Madarak és fák napja Időpont: 2014. május 12. (hétfő) A program szervezői: Földi Erika, Török Éva, Vinnai Krisztina, Helyszín: PARK, Művelődési ház előtti terület, Iskolai ebédlő

Részletesebben

A tévénézés individualizálódása Magyarországon I. 1997-2006

A tévénézés individualizálódása Magyarországon I. 1997-2006 I. 1997-2006 1997-ben Magyarországon a csatorna- és mősorkínálat gyökeres változásnak indult, elsısorban az idén 10 éves jubileumát ünneplı RTL Klub és a TV2, majd késıbb számos új kábelcsatorna megjelenésével.

Részletesebben

Alapprogramok 2009. évben. Aktuális a honlapon megtekinthetı: www.kapcsolatplus.hu Jelentkezés e-mail-ben a programfelelıs email címén

Alapprogramok 2009. évben. Aktuális a honlapon megtekinthetı: www.kapcsolatplus.hu Jelentkezés e-mail-ben a programfelelıs email címén Alapprogramok 2009. évben Aktuális a honlapon megtekinthetı: www.kapcsolatplus.hu Jelentkezés e-mail-ben a programfelelıs email címén 1. Újévi megbeszélés Sáráson Alapítványi székhelyen a 2009-es évi szerepvállalások,

Részletesebben

KIS-BALATON ÖKOTURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSAINK ISKOLÁKNAK 2015

KIS-BALATON ÖKOTURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSAINK ISKOLÁKNAK 2015 KIS-BALATON ÖKOTURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSAINK ISKOLÁKNAK 2015 Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság +36-30-664-0404 A Kis-Balaton fokozottan védett területe, annak méltán híres, a Tüskevár hangulatát

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

GYEREKTERÁPIA. K. Németh Margit szakpszichológus képzés

GYEREKTERÁPIA. K. Németh Margit szakpszichológus képzés GYEREKTERÁPIA K. Németh Margit szakpszichológus képzés A két fı irányzat Anna Freud Gyereket nem lehet analízisbe venni Pedagógia hangsúlyozása A terapeuta valós személy A felettes én az ödipális örököse

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE A közönséges ürge nyílt rövidfüvű területeken lakó rágcsáló. Fokozottan védett fajnak számít, elsősorban azért, mivel ritka, értékes nagytestű ragadozó madaraink, mint

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 3. Fecskevédelmi eszközök és módszerek

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 3. Fecskevédelmi eszközök és módszerek Gyakorlati madárvédelem a ház körül 3. Fecskevédelmi eszközök és módszerek Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Miért kell kiemelten foglalkozni a fecskékkel? A füsti és a molnárfecske

Részletesebben

Konzervált útipor. Az elsõ szakasz az elágazásig tart, ahol a Dire Davába és az Asszabba menõ út elválik.

Konzervált útipor. Az elsõ szakasz az elágazásig tart, ahol a Dire Davába és az Asszabba menõ út elválik. Etiópia Eljött a január és fõnököm megszervezte asszabi utazásunkat, amelyen családom is részt vett. Jármûvünk egy hosszabbított fülkés Datsun kisteherautó volt. Az út két napot vett igénybe oda, ugyanannyit

Részletesebben

I Sikertervezés hogy ne csak álmodozzál. I Idıgazdálkodási kérdıív.

I Sikertervezés hogy ne csak álmodozzál. I Idıgazdálkodási kérdıív. I Idıgazdálkodási kérdıív. Ha Te nem értékeled a saját idıdet, más sem fogja. Legyen több idıd! Lépésrıl lépésre. www.sikertervezes.com I Sikertervezés hogy ne csak álmodozzál Ezt az idıgazdálkodási kérdıívet

Részletesebben

2012 év madara - az egerészölyv

2012 év madara - az egerészölyv 2012 év madara - az egerészölyv Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott sasok általában ennek a fajnak a képviselői.

Részletesebben

Sasvári Sándor. otthonában

Sasvári Sándor. otthonában Sasvári Sándor otthonában A természettõl körülölelve A legfoglalkoztatottabb musical énekes, kivételes hangadottsággal megáldott, népszerű zenész, boldog családapa, természetszerető állatbarát és még folytathatnánk

Részletesebben

ÚÁMIPSZ Erkel Ferenc Tagintézménye 4244 Újfehértó Kodály Zoltán út 1.

ÚÁMIPSZ Erkel Ferenc Tagintézménye 4244 Újfehértó Kodály Zoltán út 1. Projektterv A projekt leírása A projekt címe : Játékos egészség-, és környezetvédelmi témahét A projekt írója és megvalósítója: Rubóczkiné Nagy Marianna A projektben résztvevık köre, száma: tanulók 33

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

Kedves Olvasó! Mottó: Mondókázzunk, játsszunk, védjük! Tisztelettel: a szerző

Kedves Olvasó! Mottó: Mondókázzunk, játsszunk, védjük! Tisztelettel: a szerző Kedves Olvasó! Ebben a kiadványban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos, rövid, könnyen elmutogatható/tornázható versek találhatóak. Cél, hogy az óvodai/kisiskolai tornagyakorlatok közé egy-egy

Részletesebben

A három hetet meghaladó projekt rövid összefoglalása

A három hetet meghaladó projekt rövid összefoglalása Három hetet meghaladó projekt szakmai beszámol molója A három hetet meghaladó projekt rövid összefoglalása A projekt címe: Zenetörténeti áttekintés a kezdetektıl a XX. századig. A projekt megvalósításának

Részletesebben

Pullus Alapítvány. Közhasznúsági jelentése. 2011-es évrıl

Pullus Alapítvány. Közhasznúsági jelentése. 2011-es évrıl A Pullus Alapítvány Közhasznúsági jelentése a 2011-es évrıl 8226 Alsıörs, Mátyás Király utca 7. Alapadatok A szervezet neve: Pullus Alapítvány Közhasznúsági fokozat: Közhasznú szervezet Alapítás éve: 2010

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Nyomot hagyunk világunkban!

Nyomot hagyunk világunkban! Nyomot hagyunk világunkban! A szeretet mint módszer, s eszköz a fejlesztésben Ha valamit szeretettel teszünk, észre sem vesszük, milyen teljesítményre vagyunk képesek. A szeretet mérhetetlenül sok energiát

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S E L İ T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzat Képviselı-testületének 201. június 25 - i nyilvános testületi ülésére a 2. sz. napirendi ponthoz Tárgy: Elıadó: Elızetes beszámoló a

Részletesebben

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Iskolánk ebben a tanévben is szeretettel hívja és várja a diákokat és kedves felkészítı kollégákat a Mária napok versenyeire. A kiírt versenyek és idıpontjaik: Március 21.,

Részletesebben

Szilveszter 2012-2013 - Köszöntse az Újévet a 4 for Dance tánccsapattal a Geréby Kúriában!

Szilveszter 2012-2013 - Köszöntse az Újévet a 4 for Dance tánccsapattal a Geréby Kúriában! Kedves Vendégeink! Szilveszter 2012-2013 - Köszöntse az Újévet a 4 for Dance tánccsapattal a Geréby Kúriában! A szilvesztert tölthetjük pihenéssel vagy önfeledt szórakozással de miért ne tennénk mindkettıt

Részletesebben

VII. Szöveges beszámoló a Gyermekkert Kecskeméti Waldorf Egyesület 2004. évi közhasznú tevékenységérıl A Gyermekkert Kecskeméti Waldorf Egyesület (továbbiakban: Egyesület) 1999 nyarán jött létre, és a

Részletesebben

www.boatshow.hu www.facebook.com/budapestboatshow programod van Fotó: Gémesi Jóka

www.boatshow.hu www.facebook.com/budapestboatshow programod van Fotó: Gémesi Jóka www.boatshow.hu www.facebook.com/budapestboatshow programod van Fotó: Gémesi Jóka MIT TESZÜNK KIÁLLÍTÓINKÉRT, KIÁLLÍTÁSI RÉSZVÉTELÜK SIKERESSÉGÉÉRT? Több 10 000 e-dm-et küldünk ki adatbázisunkra a potenciális

Részletesebben

A rendezvény neve, jellege. szervezıje. Egyesülete Püspökladányi Határok nélkül Egyesület

A rendezvény neve, jellege. szervezıje. Egyesülete Püspökladányi Határok nélkül Egyesület A rendezvény ideje A rendezvény neve, jellege A rendezvény szervezıje A rendezvény helyszíne 2011. február 9. 90 éves a Vöröskereszt ifjúsági szervezete 2011. február 11. Látássérültek farsangi rendezvénye,

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Térinformatikai rendszer alkalmazása a madarak vonulásának nyomonkövetésében

Térinformatikai rendszer alkalmazása a madarak vonulásának nyomonkövetésében Harangozó Edit: Térinformatikai rendszer alkalmazása a madarak vonulásának nyomonkövetésében haranged@freemail.hu A Térinformatika Napja - Székesfehérvár, NyME-Geo 2009. november 18. Témaválasztás Fotó:

Részletesebben

Hogyan légy kitartó a nyelvtanulásban? Bónusz tanulmány

Hogyan légy kitartó a nyelvtanulásban? Bónusz tanulmány Hogyan légy kitartó a nyelvtanulásban? Bónusz tanulmány Az, hogy végre belekezdj valamibe, túlértékelt. Túl sok ember ugrik bele dolgokba mindenféle elkötelezettség nélkül, ami azt eredményezi, hogy értékes

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVVITELT VEZETŐ EGYÉB SZERVEZETEK KÖZHASZNÚ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK MÉRLEGE

KETTŐS KÖNYVVITELT VEZETŐ EGYÉB SZERVEZETEK KÖZHASZNÚ EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK MÉRLEGE 1 8 2 8 0 5 5 1 1 0 6 adószáma cégjegyzék száma ALAPÍTVÁNY/EGYESÜLET MEGNEVEZÉSE: Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület ALAPÍTVÁNY/EGYESÜLET CÍME: 6800 Hódmezővásárhely Kölcsey u 1 A KETTŐS KÖNYVVITELT

Részletesebben

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY. 2010/2011. tanév. Országos szóbeli döntı. I. kategória. Írásbeli feladatlap versenyzı példánya

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY. 2010/2011. tanév. Országos szóbeli döntı. I. kategória. Írásbeli feladatlap versenyzı példánya BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2010/2011. tanév Országos szóbeli döntı I. kategória Írásbeli feladatlap versenyzı példánya Kedves Versenyzı! Gratulálunk, hogy bejutottál a verseny döntıjébe!

Részletesebben

ÖNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ - Egy mindenkiért, mindenki egyért

ÖNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ - Egy mindenkiért, mindenki egyért Feladatellátási hely: alapfokú mővészetoktatási intézmény Németh László Általános Iskola és Alapfokú Mővészetoktatási Intézmény 2132 Göd, Ifjúság u. 1-3. Pf. 23. / : (27) 532-115 TÁMOP-3.1.4-09/1-2009-0006

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Ha nincs idıd tanulni

Ha nincs idıd tanulni Ha nincs idıd tanulni Munka és család mellett tanulni nehéz miért várod el mégis magadtól, hogy ezt csak úgy tudd? Egyáltalán nem csoda, hogy nincs idıd a tanulásra. A világ ezer lehetıséget kínál nekünk,

Részletesebben

FELHÍVÁS. Békés megye természeti értékei címmel. 5-6. osztályos diákok számára.

FELHÍVÁS. Békés megye természeti értékei címmel. 5-6. osztályos diákok számára. 1/9. oldal FELHÍVÁS A Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága természetismereti és kulturális vetélkedőt hirdet Békés megye természeti értékei címmel

Részletesebben

K&H gyógyvarázs mesedoktorok a weben. küldj egy mesét ajándékba!

K&H gyógyvarázs mesedoktorok a weben. küldj egy mesét ajándékba! K&H gyógyvarázs a K&H Csoport és a K&H Egészséges Nemzetért Alapítvány gyermek-egészségügyi támogatási programja 1126 Budapest, Orbánhegyi út 50. Információs vonal: (06 1) 350-7390/130 (06 30) 462-1309

Részletesebben

AUTIZMUS?! az AUT-PONT Alapítvány segítı szolgáltatásai. Szántó Tamás Kiskırös, 2011.11.17.

AUTIZMUS?! az AUT-PONT Alapítvány segítı szolgáltatásai. Szántó Tamás Kiskırös, 2011.11.17. AUTIZMUS?! az AUT-PONT Alapítvány segítı szolgáltatásai Szántó Tamás Kiskırös, 2011.11.17. Egyszer a kislányom még gyermekkorában megálmodta nekem a világ szerkezetét. Lila pillangóval álmodott, amelynek

Részletesebben

A táborozás hétfın Gyırújbaráton kezdıdött. A heti illetve a napi program ismertetése után a gyerekek egy rövid reggeli tornával kezdték a napot:

A táborozás hétfın Gyırújbaráton kezdıdött. A heti illetve a napi program ismertetése után a gyerekek egy rövid reggeli tornával kezdték a napot: Intézményünk a pályázat útján nyert összegbıl táboroztatott hátrányos helyzető gyermekeket. A hét minden napján 16 gyermek és 4 családgondozó vett részt a programokon. Az Intézményünkhöz tartozó 6 település

Részletesebben

3-4. osztályos kategória

3-4. osztályos kategória ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:.. 3-4. osztályos kategória 1. feladat iskolai farsang Az iskolai farsangon négy osztály nyitott büfét. Össze akarják hasonlítani az áraikat, de nem árulják el egymásnak

Részletesebben

Kedves Tanárok! 1. rész: Prológus

Kedves Tanárok! 1. rész: Prológus Kedves Tanárok! Az alábbi kisfilmek a természettel, környezetvédelemmel foglalkozó emberek, szervezetek munkáját mutatják be. Az egyes fejezetek után kérdéseket teszünk fel a filmekben elhangzott kérdésekkel

Részletesebben

FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELİSÉGE

FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELİSÉGE FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELİSÉGE Cél: A tudatos fogyasztóvá válás elısegítése Magyarország IV. középtávú fogyasztóvédelmi politikájának megvalósítására irányuló, 2014- ig szóló feladatterv végrehajtásához

Részletesebben

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola A Velencei-hegység legdélebbi nyúlványának oldalában, a Velencei-tó egyik legszebb táján elterülő arborétum 96 hektáros terültén több mint 250 féle fa-

Részletesebben

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY. 2011/2012. tanév. Országos szóbeli döntı. II. korcsoport. Írásbeli feladatlap versenyzı példánya

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY. 2011/2012. tanév. Országos szóbeli döntı. II. korcsoport. Írásbeli feladatlap versenyzı példánya BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2011/2012. tanév Országos szóbeli döntı II. korcsoport Írásbeli feladatlap versenyzı példánya Kedves Versenyzı! Gratulálunk, hogy bejutottál a verseny döntıjébe!

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA AZ ISKOLA Neve: Arany János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2541 Lábatlan Rákóczi út 112. Résztvevő diákok száma: 40 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 6 Kapcsolattartó neve: Kapcsolattartó

Részletesebben

Természet Háza Látogatóközpont 2015. évi programterv

Természet Háza Látogatóközpont 2015. évi programterv Természet Háza Látogatóközpont 2015. évi programterv Gyenesdiás 2015 MÁJUS 1- SZEPTEMBER 1- ig ÖKO Műhely FIX program; foglalkoztatótermi Minden kedd: 14:00-17:00; Péntek 9:00-12:00 JÚLIUS- AUGUSZTUS:

Részletesebben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben A projekt címe: HÉVÍZ A MÚLTBAN ÉS NAPJAINKBAN Intézményi innováció a Hévízi Helytörténeti Múzeum és az Illyés

Részletesebben

Az élet vigyen. Elindulni nehéz

Az élet vigyen. Elindulni nehéz Az élet vigyen Elindulni nehéz Hogy az élet könnyő nehéz elhinnem Én nem a te tüzednél melegszem Gyere kérlek a küszöbrıl indul az utad Én szabad vagyok te is légy szabad Mert valaki mindig ki akar ütni

Részletesebben

XI. TATAI VADLÚD SOKADALOM. 2011. november 25-26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony

XI. TATAI VADLÚD SOKADALOM. 2011. november 25-26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony XI. TATAI VADLÚD SOKADALOM 2011. november 25-26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoportja, Duna-Ipoly

Részletesebben

Milyen ma egy tudatos vállalkozó?

Milyen ma egy tudatos vállalkozó? Milyen ma egy tudatos vállalkozó? Érdekes lesz ez a kis tanulmány, hiszen sokéves tapasztalataimat próbálom összefoglalni egyetlen cikkben, legalábbis azokat, melyeket a vállalkozók jellemzıivel kapcsolatban

Részletesebben

Éghajlatváltozás. Környezettudatossági felmérés A Greenpeace, a Magyar Természetvédık Szövetsége és a WWF Magyarország részére

Éghajlatváltozás. Környezettudatossági felmérés A Greenpeace, a Magyar Természetvédık Szövetsége és a WWF Magyarország részére Éghajlatváltozás Környezettudatossági felmérés A Greenpeace, a Magyar Természetvédık Szövetsége és a WWF Magyarország részére Háttér és célok A Cognative Kft. 2002. Óta végez környezet- és természetvédelem

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS E L N Ö K E VI. 1498/ 2007. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. november 29-ei ü l é s é r e

ELİTERJESZTÉS KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS E L N Ö K E VI. 1498/ 2007. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. november 29-ei ü l é s é r e KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS E L N Ö K E VI. 1498/ 2007. ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. november 29-ei ü l é s é r e Tárgy: Kistelepülések pályázatainak finanszírozását

Részletesebben

AZ ADATOK ÉRTELMEZÉSE

AZ ADATOK ÉRTELMEZÉSE Territóriumtartó fajok Ezeknél a fajoknál az ún. territóriumtérképezés klasszikus módszerét alkalmazzuk. Ez abból áll, hogy a mintaterületünkről részletes, 1:10.000 vagy 1:25.000 méretarányú térképet kell

Részletesebben

ETR - VPOS DEXTER 2010 ETR WEB - VPOS. Befizetés. Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2010. szeptember 1. DEXTER Informatikai Kft.

ETR - VPOS DEXTER 2010 ETR WEB - VPOS. Befizetés. Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2010. szeptember 1. DEXTER Informatikai Kft. ETR WEB - VPOS Befizetés Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2010. szeptember 1. 1. oldal Tartalomjegyzék 0 Bevezetés...3 1 Háttérinformációk...4 1.1 ETR VPOS...4 1.2 Bejelentkezés...4 2 Online fizetés OTP-n

Részletesebben

MEGTEKINTHETİ KIÁLLÍTÁSOK Idıszaki kiállítás címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter)

MEGTEKINTHETİ KIÁLLÍTÁSOK Idıszaki kiállítás címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter) MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendelés Név Telefon E-mail Név Telefon E-mail Budapesti Történeti Múzeum Budapest

Részletesebben

Kérjük, hogy Ön is támogassa munkánkat ennek a kérdőívnek a kitöltésével!

Kérjük, hogy Ön is támogassa munkánkat ennek a kérdőívnek a kitöltésével! Kedves Tagtársunk! A 2015. március 22-én megrendezett közgyűlésen az MHE vezetőségében teljes tisztújításra került sor, az előző vezetőség és ellenőrző bizottság lemondott és helyettük új vezető tisztségviselők

Részletesebben

Jelentkezési lap 2010-2012

Jelentkezési lap 2010-2012 1 / 13-2010 / 790 Jelentkezési lap 2010-2012 Iktatási szám 2010 / 790 A PÁLYÁZATI ŐRLAP KITÖLTÉSE ELİTT KÉRJUK, FIGYELMESEN TANULMÁNYOZD ÁT A KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓT! ADATLAP - A JELENTKEZİ TÖLTI KI Név Évfolyam

Részletesebben

A sas és az ember. Írta: Aranyosi Ervin Bodnár Katalin Horváth Márton

A sas és az ember. Írta: Aranyosi Ervin Bodnár Katalin Horváth Márton A sas és az ember Írta: Aranyosi Ervin Bodnár Katalin Horváth Márton Az ember a természettel együtt él és dolgozik. Évezredek óta műveli a földet, alakítja, formálja a környezetét. Magyarországon szinte

Részletesebben

TARTALOM ÉS A JÁTÉK: I. VERSENYPÁLYA VÁLASZTÁSA II. ELİKÉSZÍTÉS ÉS KEZDİ POZÍCIÓ. 3 ef

TARTALOM ÉS A JÁTÉK: I. VERSENYPÁLYA VÁLASZTÁSA II. ELİKÉSZÍTÉS ÉS KEZDİ POZÍCIÓ. 3 ef 1 ef ÓKORI RÓMAI LÁTVÁNYOSSÁG HARCI SZEKEREK VAKMERİ VERSENYE A HÍRNÉVÉRT ÉS A DICSİSÉGÉRT Kiadó: Pro Ludo Szerzı: Wolfgang Riedesser Illusztráció: Eckhard Freytag Grafikai:: Ingrid Berner Egy vakmerı

Részletesebben

A Páratlanklub 2010 Áprilisi Kérdıíves Felmérésének Kiértékelése

A Páratlanklub 2010 Áprilisi Kérdıíves Felmérésének Kiértékelése A Páratlanklub 2010 Áprilisi Kérdıíves Felmérésének Kiértékelése Készítették: Galli Tamás Nater Ulrike Dátum: 2011. 04. 01. 1 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 2 BEVEZETİ 3 PÁRATLANKLUB KÉRDİÍV 4 Elıadás

Részletesebben

December havi programok

December havi programok December havi programok December 3-án kezdődik a korcsolya. Középső csoportos kortól (aki 2014. augusztus 31- ig betölti az 5 évet) lehet korcsolyázni. Az első turnus nyolc alkalom, ez január közepéig

Részletesebben

Bizottságának 2012. május 23-án megtartott ülésérıl.

Bizottságának 2012. május 23-án megtartott ülésérıl. Készült: Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete Humánpolitikai Bizottságának 2012. május 23-án megtartott ülésérıl. Jelen vannak: Keserő Zoltán a Bizottság elnöke Hock János Bizottsági tag

Részletesebben

Integrált roma program a nyíregyházi Huszár lakótelepen

Integrált roma program a nyíregyházi Huszár lakótelepen Integrált roma program a nyíregyházi Huszár Elıadó: Tóthné Csatlós Ildikó Budapest, 2009. október 5. Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, a nyíregyházi kistérség központja Lakosságszáma

Részletesebben

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30.

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. 1 Madárvárta Tematika Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. 1. témakör: Tavaszi Madárles (Spring Alive) Cél: tudományos jellegű, azt életkori sajátosságoknak

Részletesebben

Biodiverzitás és természetvédelem a környezettudatos testvérvárosban, BIOTOWNS Cod HURO/0901/128/1.3.4.

Biodiverzitás és természetvédelem a környezettudatos testvérvárosban, BIOTOWNS Cod HURO/0901/128/1.3.4. Biodiverzitás és természetvédelem a környezettudatos testvérvárosban, BIOTOWNS Cod HURO/0901/128/1.3.4. Környezeti nevelés a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban Mottó: Védeni csak azt tudjuk, amit

Részletesebben

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007.

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. VARSÁNYI LÁSZLÓNÉ SZOLFÉZS TANSZAKI NAP A VÁCI ZENEISKOLÁBAN Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. március 22-én. A személyes meghíváson kívül egy szép meghívó

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata

Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata Feladat az osztálynak Párosítsátok az A oszlopban lévı szórészleteket a B oszlopban lévıkkel úgy, hogy értelmes szavakat kapjatok! A oszlop + B oszlop

Részletesebben

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 27. Munkanapló sorszáma: X. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 27. Munkanapló sorszáma: X. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca Név: Szép Veronika [ HATÁRTLANÉPÍTÉSZET] Dátum: 2005. november 27. Munkanapló sorszáma: X. Építésziroda neve: Mlacomba Fogadó város: Palma de Mallorca Szakmai beszámoló: A hét eleje az új project tervezgetésével

Részletesebben

Útmutató a nyilvántartói rendszer használatához

Útmutató a nyilvántartói rendszer használatához Útmutató a nyilvántartói rendszer használatához 1.) Akik már regisztráltak a KPI honlapján pályázóként, azoknak nem kell újból feliratkozzanak, csupán át kell állítsák, bejelentkezés után, az Alapadatoknál

Részletesebben

A túzok védelme Magyarországon LIFE04 NAT/HU/000109. Záró sajtóesemény, Kecskemét, 2008. szeptember 26.

A túzok védelme Magyarországon LIFE04 NAT/HU/000109. Záró sajtóesemény, Kecskemét, 2008. szeptember 26. Miért pont a túzok? Világszerte veszélyeztetett faj, hazánkban a századfordulón 10-12 ezer példány élt 1969-re állománya 2700-ra csökkent A faj 1969-tıl fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió

Részletesebben