A Szigetköz és a környéki természetvédık kiadványa

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Szigetköz és a környéki természetvédık kiadványa"

Átírás

1 A Szigetköz és a környéki természetvédık kiadványa Üstökös réce - Nagy Kornél 1.

2 Csuszka szerkesztıi: Nagyné Sütı Marianna: 20/ Nagy Kornél: 20/ Simári Emese: 70/ Behon Gábor: 70/ Gyebnár Gyula: 20/ Az újságunkban közölt cikkek természetvédelmi célzattal bárkinek és bármilyen formában közzé tehetık! Ezúton köszönjük minden Kedves Olvasónak, ha kiadványunkat ismerıseinek, barátainak a lapunk megalkotásának céljából továbbítja! 2.

3 Üdvözöllek, Kedves Olvasónk! Láttad a fejlécet?! Igen, igen, magunk mögött hagytuk a Csuszka újságunk fennállásának 2. évét is és észrevétlenül belegyalogoltunk a harmadikba. Miért is siklunk át ezeken az eseményeken, és mi az oka annak, hogy egyre többet csúszik a Csuszka? Ennek is megvan a komoly oka. Elfoglaltságunk a tavasz beköszöntével meredeken emelkedett. Több iskolában jártam elıadásokat adni és lassan a 10. fokozatba kapcsolok a madarak és fák napi rendezvényekre való elıkészületekkel. Emellett a terepre járás és az olvasás is levesz némi idıt. Elnézést is kérek Tıled Kedves Olvasónk, hogy a megszokottól pár héttel kapod meg újságunkat! Valld be, nincs is idıd várni, mert téged is elkapott a tavaszi zsongás! Ha viszont még nem, hát itt az ideje, hogy érzékeny füleiddel felfegyverkezve csatangolj egyre többet a szomszédos erdıkbe most érkezı tollas barátainkra vadászva. Ehhez kívánok kellemes kikapcsolódást! Nagy Kornél 3.

4 2008. május 10. Madarak és Fák Napja! Találkozunk Dunaremetén! Készüljetek!!! 4.

5 A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportja, valamint a Matula tábor megrendezi a Madarak és Fák Napját a Szigetközben Várunk mindenkit május 10-én (szombaton) Dunaremetén! Tervezett program: Gyülekezı, madármegfigyelés Dunaremetén (Platán étterem elıtt) A rendezvény megnyitása Dunaremete polgármestere, valamint Kanka Tibor vállalkozó Fotókiállítás megnyitása (Szigetköz-Hanság) Zászlófelvonás, reggeli torna, hangulatfokozás Indulj Remete parádé! Csoportos madárfüttyös átvonulás a hajóállomásra Bemutatkozik a Szigetközi Kecskefarm (kecsketej, kecskefír, kecskesajt) Madárgyőrőzés - méhészeti bemutató - lovaskocsizás motorcsónakázás A magyarok nyilaitól ments meg, Uram minket! Madarásztúra a Duna mellett facsemete ültetés hódító hódok Aranymosás Játékos és ismeretterjesztı vetélkedı óvodásoknak, kisiskolásoknak, családoknak Növény- és állatpreparátumok készítése Eredményhirdetés, díjkiosztás, királykaavatás Ebédelés bográcsból (Szigetközi Betyárleves 350ft/adag) Torkos csütörtök szombaton a Platán Étteremben 20% engedmény az étlapról Elızetes bejelentkezés - matulatabor@fre .hu ill. 20/

6 Átvonulás a dunaremetei kultúrházba Mozi: IBA filmvetítés (20 perc) Szigetköz természeti kincsei (projektoros zenés elıadás) Emlékeztek? (múltidézı diavetítés az elızı madaras rendezvényekrıl) Kívánságmősor! Madárvédık, Vándormadarak, Natura túra stb. filmvetítés Madármegfigyelés, szalonnasütés, estébe nyúló beszélgetés Támogatóink: Dunaremetei Önkormányzat, Matula tábor, Hegyeshalmi Természetbarát Egyesület, Rekultív kft., Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület, Kanka Tibor, Hatoss Tibor, Grózer Csaba Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Darnóhús, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Fertı-Hanság Nemzeti Park Bejelentkezés, további információ: 20/ (Nagy Kornél), matulatabor@fre .hu ( A P R O G R A M V Á L T O Z Á S J O G Á T F E N N T A R T J U K! ) 6.

7 2007-ben az adó 1%-ából származó felajánlásokból az MME az elızı évekhez képest 30%-al többet, 17,5 millió Ft-ot kapott! Ezzel a támogatással tagot számláló Egyesületünk 2007-ben nem csak folytatni, de fejleszteni is tudta madárvédelmi programjait: A parlagi sas, a kerecsensólyom, a túzok és a kék vércse megırzéséhez továbbra is az MME nyújt szakértı védelmet Magyarországon és az Európai Unióban. Kiemelten foglalkozunk a ragadozó madarak mérgezésének és áramütésének problémájával, adatokat győjtünk és megoldási javaslatokat dolgozunk ki. Több tízezer látogatót vonzanak gyermektáboraink, kibıvült Madarász Ovi és Madarász Suli foglalkozásaink és országos nagyrendezvényeink. Az MME több mint önkéntese szolgáltat nélkülözhetetlen felmérési- és madárgyőrőzési adatokat, hozzájárulva ezzel a klímaváltozás hatásainak vizsgálatához is. Szakértıként részt veszünk a természetvédelem ügyében érintett minisztériumok egyes döntés-elıkészítési folyamataiban. Szakmai állásfoglalásaink nemzetközi szervezetünk a BirdLife International segítségével eljutnak az Európai Unió illetékes bizottságaihoz, befolyásolva a környezetpolitikai döntéshozatalt. Kérem, segítse munkánkat, támogassa adója 1%-ával a Magyar Madártani Egyesületet! Adószámunk: (forrás:mme.hu) 7.

8 Holott még maratoni távolságra áll tılünk a tavasz, mégis az erdıben járva, mint apró morzsácskákat, úgy győjtögetjük a tél elmúlásának ígéretére utaló jeleket. Szívünk hevesebben dobban, ha meglátunk egy nagy fakopáncsot, ki a fejét szélsebesen veri a fába a tojók csábítgatására. A széncinege nyitnikékjére ácsingózunk és a feketerigó csöndes dúdolásától is elolvadunk már. Az igazi és összetéveszthetetlen tavaszi hangulatra azonban meg kell várni a nagymestereket. Európa legszebb hangú énekesei márciusban, áprilisban érkeznek meg a hosszú útjukról és mutatják meg, mirıl híres a rigó nemzetség számos tagja! A leghíresebb közülük a fülemüle! Kisalföldünkön szerencsére még megtalálható szárnyas, Európa legváltozatosabb énekő madara. Jellegzetes hangját könnyen felismerhetjük és gyönyörködhetünk benne a városfalaink közelében is. 8.

9 Unokatestvére, az énekes rigó sem szégyenkezhet tudása miatt. A büszke tartású madárra sokkal könnyebben rábukkanhatunk, mint rejtızködı csalogány társára. İ a panelok közötti fenyıfa csúcsára is kiül és a mi legnagyobb örömünkre megtöri a csendet. Strófáit folyamatos ismétlésérıl könnyő felismerni. Képzeljük el, a madár sok száz kilométert hagyott a szárnyai alatt, hogy végre hazaérhessen és fészket rakhasson. Elfáradt, de szíve egy újabb feladatra, a természet megújulásának végrehajtására dobog. Kiül az ág végére és belekezd! Kinyitja csırét és kiáramlik belıle a tavasz himnusza. Ebben benne van minden! Az a boldogság, hogy hazaért, otthon van, elfoglalta területét, amit énekének közreadásával véd, azaz jelzi a többi hímnek, hogy itt már ı az úr! Ezen túl azonban szüksége van egy tojóra is, hogy mindennek alapját, a faj fenntartását biztosítsa. Mesteri énekével és párválasztási rituálékkal meg 9.

10 kell nyernie magának a párját. Nekik nem elég egy menı autókulcs vagy néhány pohár alkohol a párválasztáshoz! Ha nem produkálja magát, elmaradnak tıle a tojók. De miért adunk ekkora jelentıséget az éneküknek? Miért állok meg egy-egy fa alatt és hallgatom percekig a hangversenyeket? Miért lett feledhetetlen az este, amikor egyszerre halottam énekelni a fülemülét, énekes rigót és a feketerigót? Akiket érzelmi szálak is kötnek a zöldbe, az ı kezükben ott a kulcs, mely megfejti, mit jelent az ı énekük. Ha megállunk alattuk, a nagymesterek megrezegtetik a levegıt dallá szelídítve. Füleinken keresztül eljut hozzánk, de nem szabad, hogy megálljon ott. Ezek a hangok elvarázsolják, elzsibbasszák, képlékennyé lágyítják szívünket. Amint ez megtörtént, elkezdik alakítani azt. Azokat a dallamokat hallva gigantikus élményekben részesülünk, amelyek alakítanak minket. Az énekes rigók, fülemülék és a többi nagymester tehát ápolja, alakítja, formázza, szépíti lelkünket, így hálálva meg az odafigyelést. Aki tehát megáll egy fa alatt és libabırösre változtatva adja oda magát a 10.

11 tavasz himnuszának, nem tesz mást, mint tanul. Építi, szépíti magát, saját egyéniségét. Pár éve Mosonmagyaróvár környékén, a Mosoni Duna partján egy család sétált. Megálltak és elbeszélgettem velük. Mielıtt továbbindultak volna, kértem, maradjunk egy picit csendben. A fejünk fölé beszállt egy tengelic és kedves csilingelésével elvarázsolt minket. A mellettem álló kislány így szólt: - De szépen énekel! Készüljünk a tavaszra! Nagy Kornél 11.

12 Réka babánk, holnap (2008. március 8-án) tölti be elsı életévét. 365 napja született meg és azóta boldogít minket, szüleiket. Leírni és elmondani is lehetetlen, mennyi sztorit és emléket adott nekünk a kisasszony, de ezzel úgy gondolom mindenki így van, akit megkörnyékezett a gólya. Számtalannyi közhelyet sütöttek el ismerıseim a babákkal kapcsolatban, de volt ezen kívül egy olyan mondat mely kilógott közülük. Egy hölgy azt mondta a gyerekek megtanítják a felnıtteket szülıkké válni. Egy év elteltével ez a mondat megtelt valósággal, személyes tapasztalatok tengerével. Megtanultuk, mit jelent a gyermeki szülıi szeretet, és mit jelent a felfoghatatlan aggódás. Ha babánk ránk mosolygott megszőnt a világ. Nem számított távcsı, jó idı, semmi más. Ha İ pl., nyújtotta felénk kezét, ott bezárul hármunk között a világ és kirekesztıdik minden. Micsoda ámulattal és boldogsággal csodáltuk, 12.

13 miként vidáman és diadalmasan Rékánk lendületesen elıre lódította kezét és lábát, úgy haladt elıre négykézláb. De egyben fájdalmasan összeszorult a szívünk, ha fejecskéjét egy óvatlan pillanatban közérzetünket. Na, ezzel sem mondtam semmi újat. valamihez nekiütötte vagy épp a lábacskái beelızték a kezeit mászás közben, melynek landolás lett a vége. Ezekben az érzésekben minden szülı részesül. Örülünk, ha örül, lebiggyesszük a szánkat, ha fájdalom éri, és ezt végiggondolva rájövünk, hogy İ az igazi Uralkodó, azaz İ tudja befolyásolni életünket, Igen ám, de, ha ez így van, és ezt tudomásul vesszük, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy erre kellene kihelyeznünk életünket!! Azaz azokra a területekre, amelyek kiapadhatatlan örömforrást jelentenek életünknek. Érdemes elgondolkodni, hogy mi fontos az életünkben! Melyek azok a személyek és fontos dolgok, mik széppé teszik a hétköznapjainkat! Ha pedig ez is természetes, akkor nem tudom, miért van annyi elveszett ember ebben a világban. Miért tölti ennyi ember életének jelentıs részét bosszankodással és szitkozódással, győlölködéssel és miért nem él az örömöknek? Ha tényleg mindenkinek természetes az, hogy a baba mosolya elvarázsolja és ennek él, akkor, ha 13.

14 a kocsiban ülve hazafelé utaznak kedveseikhez, miért ordítják le a fejedet, ha elıttük mész át a zebrán? Csuszka természetvédelmi kiadvány Na, de hagyjuk, bocsánat csak egy picit elgondolkodtam ezekrıl a kérdésekrıl, melyeket mindenki tud és ismer Annak a kérdésnek a megválaszolására is leülnék egy szakadék szélén magasodó sziklára, mely szerint, mire szeretném megtanítani Réka babánkat. Ugye, mint minden szülı, én is a lehetı legjobbat szeretném adni Neki. Ez szerencsés esetben összefügg a saját viselkedésünkkel, hiszen mi is (már akinek erre van igénye) a lehetı legtöbbet szeretnénk elérni. Mit szeretnék megtanítani Neki és madárbarátnak álcázott elıadásaim során, mit próbálok becsempészni a hallgatóság szívébe? Szóljon errıl pár sor. A szülık, sıt az emberek döntı többsége a fejlıdést, tanulást elsısorban a lexikális ismeretek gyarapításában találják meg és ık úgy gondolják, ha valaki pl., egy amerikai cég vezetıje többet ért el, mint egy veszprémi fodrász. Én ezzel nem értek feltétel nélkül egyet. De, hogy benned is kételyt csaljak, megkérdezem! Találkoztál már olyan emberrel, akit soha az elıtt nem láttál, de pl. ruházatából, autójából stb. kiderült, hogy az elıtted álló személy fontos szerepet tölt be? Majd megszólalt és porrá zúzta az általad elképzelt értelmes kultúrált embert? Akkor, hogy is van ez? 14.

15 Úgy gondolom, ahhoz, hogy értékes ember legyen valaki, nem kizárólag a mérhetı tudását kell felmérnem. Kétségtelen, kevés helyen ismerték fel ezt a tényt. Ezen kevesek egyike pl., az Amerikai Delta Force. A világ egyik legjobban kiképzett katonái közé való felvételin nagyon keményen a lelki oldal feltérképezésére is figyelnek. Véleményük szerint sok katonát meg lehet tanítani arra, hogy lıjön, de ha visszalınek, akkor már belsıjére kell támaszkodnia, hogy a feladatát az utolsó csepp véréig végrehajtsa. Visszatérve a hétköznapok közé, úgy gondolom Réka babánkba nem kizárólag csak azt kell belétáplálni, hogy pl. közgazdász vagy orvos legyen, hanem arra is szüksége van, hogy jól érezze magát. Hitler pl. hatalmas területeket foglalt el és a fél világ ura volt, mégis dührohamot kapott, amikor London nem adta be a kulcsot és Sztálingrád sem hajtott fejet neki. Attól, hogy valaki külsıségekben elér valamit, 15.

16 nem biztos, hogy boldog emberré válik! Egyszer egy keszthelyi biztonsági ırrel beszélgettem a Castrum campingben, ki elmesélte, hogy az úri örömlányok jelentıs része (persze tikokban) a gazdag elfoglalt családra idıt nem szakító úriemberek feleségeibıl kerülnek ki. A példából is látszik, a külsıségekben elért eredmények nem feltétlenül eredményezik a belsı érzelmeket. Szerencsére ha sokat nem is találunk más példát is! Egyik velem egykorú ismerısöm jól menı étteremnek a tulajdonosa. Találkozások és beszélgetések alkalmával kiderül, hogy İ nem csak tudását és vagyonát, hanem ezzel párhuzamosan stílusát is figyelemre méltóan alakította! A csupa szív emberi voltát megırizte, sıt fokozta, olyannyira, hogy példamutató életmódot folytat a családjával is! Az egyik katonatársam pár év alatt sikeres ember lett, de modora és az emberekhez való viszonya csak elınyére változott!! Úgy gondolom a lexikális tudás mellett (nem helyett!!!) elengedhetetlen az emberi tulajdonságok, belsı értékek fejlesztése és a magunk elvárásai felé való terelése. Igen, egy magára valamit adó ember alakítson ki magában egy képet és érje el! Alakítsa ki magát belül úgy, hogy elmondhassa, elérte, amit akart és boldog emberré vált. A cél, hogy egy elégedett, harmonikusan megélt élet lehetıségei elérésére törekedjük! Ehhez pedig fel kell mérni az igényeinket! 16.

17 Ha szeretünk mással, másnak jót tenni, szégyen ide szégyen oda tegyük meg, ha ettıl vagyunk boldogok. Nagy Kornél 17.

18 Csatlakozz te is a Tavaszi Madárles programhoz! Semmi mást nem kell tenned, csak figyelned, hátha sikerül észrevenned valamelyiket az Tavaszi Madárles program négy madara közül. Ha megpillantod, vagy meghallod a madarat, jegyezd fel a megfigyelés napját és helyszínét a honlapon. A BirdLife kutatói hálásak a megfigyeléseidért, hiszen ezek segítségével nyomon követhetik a tavasz évrıl évre történı megújhodását, illetve térképeket és elemzéseket készíthetnek a vonuló madarak európai útjáról. Hogyan jegyezheted be az adataidat? Az adatbevitel nagyon egyszerő. Kövesd az alábbi pontokat: 1. Ismerd meg a Tavaszi Madárles madarait - a kakukkot, a füsti fecskét, a sarlósfecskét és a fehér gólyát - és tudd meg, hogy mikorra várhatod elsı hazai megjelenésüket. Ebben segít neked a honlap fajokról készített fejezete, és meglátogathatod a helyi BirdLife partner, a Magyar Madártani Egyesület honlapját is. 2. Gondosan figyeld meg a környékedet, és amint meglátod vagy meghallod a négy madárfaj egyikét az idén elıször, lépj be a Tavaszi Madárles honlapjára. Emlékezz! Csak a legelsı megfigyelést jegyezd be! 3. Lépj az adatközlı lapra ("Megfigyelés feltöltése" gomb) és töltsd ki a 18.

19 mezıket. Tudnod kell azt is, hogy mikor és hol figyelted meg a madarat. Miután végeztél a mezık kitöltésével, küldd el nekünk az adatközlı lapot a "Megfigyelés elküldése" gomb megnyomásával. 4. Ugorj a térképre, és ellenırizd, hogy beköszöntött-e már a tavasz. 5. Meséld el barátaidnak, hogy ık is részesei lehessenek ennek a programnak. Végezd a Tavaszi Madárles megfigyeléseidet lakóhelyed környékén, az iskoládnál vagy akár egy séta alkalmával Ahhoz, hogy információt szerezz a négy madárfaj tavaszi érkezésérıl, az Ismertetı/ fajokról menüben találsz bıvebb információt. Amikor látod vagy hallod a madarat, nem kell mést tenned, mint megjegyezned az észlelés idıpontot és azt a régiót, ahol a madarat megfigyelted. Nem szükséges emlékezned a madarak számára sem és a pontos helységnévre sem. Végezheted a Tavaszi Madárles megfigyeléseidet lakóhelyed környékén, az iskoládnál vagy akár egy séta alkalmával is. Legsikeresebben vidéken tudod megfigyelni ezeket a madarakat, mert a négy madárfajból három ilyen környezetben él, a fehér gólya, kakukk, füsti fecske. Ha városban laksz, akkor leginkább sarlósfecskékkel fogsz találkozni, fıleg lakótelepek és templomok környékén, mert ilyen helyeken költenek. Ezután már csak hozzá kell adnod a megfigyelés körülményeit, amikor a madarat láttad és kész is vagy. Minél több régióból küldessz be adatokat, annál jobban fognak látszódni a megfigyelések térképen. (forrás: ) 19.

20 Az ember, ha terepre merészkedik és a tollas barátai után kutat, óhatatlanul találkozik az ember nyomaival. Hol egy eldobott szemét csúfosodik a zöldben és van, hogy a rombolás más jelét látjuk. Ilyenkor óhatatlanul elszomorodik a jó ízléső halandó, és keserő szájízzel fogalmazza meg magában azt a kérdést, ez a vadállat meg mi a jó francnak jött ide ki a természetbe? Régebben úgy gondoltam, hogy ki kell vinni az embereket a szabadba és meg kell mutatni nekik, mirıl szól a madarászat! Elképzeltem, miként gyullad lángra a szívükben pislákoló parázs és élményekkel gazdagon hazatérve újra egy újabb útra készülnek majd. De miért is vártam volna mást, hiszen régi túratársaimnál ez a reakció természetes volt. 20.

21 Az elmúlt pár év azonban levetette szemem elıl a rózsaszín fátylat. Kiábrándítóan, ám de az igazsághoz közelebb állva csodálkoztam rá, hogy a Homo Sapiens töredéke képes csak az érzékszerveik által begyőjtött és szívükre konvertálható, alakítható élményadagot megemészteni. Nem természetes és mindenkibıl kihozható tulajdonság ez. Többen a természetvédelem címszó alatt mennek ki a szabadba és bakanccsal vagy evezıkkel ássák bele magukat a tájba. Csuda jó dolog a kirándulás, felkiáltások közepette veszik hatalmukba a terepet és mutassák meg, hogy milyen jól érzik magukat. Ijesztı azonban belegondolni ezeknek az embereknek a stílusába. İk ugyanis a civilizált (természetet leigázó, magát mindenhatónak látó és minden kényelmi eszközzel berendezkedı, de ennek mellékhatásaként elidegenedı és idegbajossá váló) emberi viselkedési mintákkal felvértezve teszik mindezt! 21.

22 İk nem tudják, mit jelent a nádas! Mi az, amikor a távcsövet feltesszük a szemünkre, és mint köldökzsinór összekötıdik velünk a növények és állatok világa. A természetet akkor tudjuk megérteni, és azért érdemes kimenni oda, hogy az ı játékszabályait ismerjük, használjuk! Az erdıben való pl. szemetelés, kiabálás, vagy épp petárdázás olyan, mintha tokaji 6 puttonyos aszút vennénk, és azt öntenénk a WC tartályába, mellyel leöblítjuk a salakanyagunk. Arra jó más folyadék is, nemcsak bor! A városi élet szabályait éljék az emberi környezetben, de ami még megmaradt az állatoknak és nekünk, azt hagyják békén, ne akarják megcivilizálni! Nagy Kornél 22.

23 Ha valamelyik cikkemmel - hát most ezzel - úgy gondolom, sokaknál elvetem a sulykot. Olvasóink tolerálták még egy-két erısebb írásomat, de ezzel a témával biztos a többségénél túllövök a célon. Sokat törtem a fejemet, hogy érintsem-e ezt a témát vagy a békesség kedvéért átlépjek rajta és ne ütközzek feleslegesen. De, mint oly gyakran Konrad Lorenzbıl indulok ki, kinek írásai, tanításai szerint nem szabad megelégedni a befogadható valótlannal! Attól, hogy valami valótlan, de népszerőbb és elfogadhatóbb, nem szabad azon az úton 23.

24 járni. Az ember céljául elsısorban az igazság megtalálását látja, ha még nem is annyira befogadható. A következı sorok tartalma mégsem kedvenc íróm könyveinek böngészésének eredményeként fogant. Az egyik madaras fórum azóta számomra - elfeledett tagja írta fel, ami nekem nagyon tetszett. Ez a jóember nem tudta megállni, hogy szót ne ejtsen a legyünk nagyon természetvédık címő társasjáték kissé szakszerőtlen, de ettıl még látványos és a tömegek számára elismerést keltı akcióján. Egyik ismerısöm is ennek a kelepcéjébe esett, ki azt mondta, ı is meg akarja védeni az erdıt, mikor lesz szemétszedés és jön velünk! 24.

25 Most, mint elvakult és böszme zöldruhás (na jó terepszínő) belekötök az élı fába is, de akkor is leírom! Tavaszra sarjadva tollas barátaink hazatérnek hosszú útjukról és nekilátnak a természet íratlan, de áthághatatlan szabályának, az utódlás szaporodás törvényének. Elfoglalják a területüket (territóriumokat), körbezsongják a tojókat, megépítik a fészket és tojást raknak. A madárkák kikeltetik a reménységüket, majd felfoghatatlan munkával táplálják ıket. Ekkor tájt azonban jön az igazi természetvédı gondolat! Szedjünk szemetet! Rohamkiáltások közepette, mint Napóleon seregei lepik el az 25.

26 erdıt a segítı aktivisták és rángatják, cincálják ki az ott felgyülemlett szemetet. Alapos munkával túrják föl az összes bokrot, vízpartot stb. Ezzel csupán egy gond van, hogy teszik ezt akkor, amikor a tollas barátainknak a legnagyobb nyugalomra lenne szüksége! Nem túl madárbarát megoldás! Ha valaki szeretne bekapcsolódni az aktív munkába, ezernyi hasznos tippet tudunk neki ajánlani tavaszra! Építsen odúkat, ültessen bodzát, mérjen fel területeket és még sorolhatnám. 26.

27 N e z a varjuk a madarak költését! Lehet, hogy sokan a kötekedıt látják e sorok mögött, de gondoljunk csak bele és ezután ítélkezzünk!! Nagy Kornél 27.

28 Mint látjátok, olvassátok, készül a május 10-i program. Az évek múlása által egyre színvonalasabb,, érdekesebb, látványosabb programot próbálunk összehozni. Idén is megvalósításra vár egy-két bıvítés (madárgyőrőzés, de még nem mondta az elıadó fixre) és a buli koordinálásán, gördülékennyé tételén is dolgozunk. Ahhoz viszont, hogy minél jobbak legyünk lelkes tagokra, segítıkre van szükségünk. Elvetemült, mindenre elszánt természetbarátokra, kik segítenek, részt vesznek e csodálatos nap lebonyolításában. Ha van kedved aktívan részt venni egy remek és számodra is szórakoztató természetvédelmi munkába, jelentkezz! 28.

29 Elvárásaink: - legyél több, mint 12 éves és 285 napos as síkfutásba le tudd hagyni az éti csigát - szemeid legyenek élesek, mint a vakondnak - hallásod felülmúlja az állábú amıbáét - repülj úgy, mint egy strucc - erıs legyél, mint egy bogáncs lepke - bátorságod vetekedjen a nyúléval Csuszka természetvédelmi kiadvány Ha mindez megvan, akkor köztünk a helyed!!! Feladat van bıven!! Jelentkezz!! 20/ (Nagy Kornél) - 29.

30 Egy márciusi szombat délután négy kerékre szálltunk és átlátogattunk Ausztriába. Mosonmagyaróvárról alig több mint 40 km-re fekvı Podesdorf, ilyenkor is bıséges látnivalóval kényezteti el a kirándulókat. A strandok tágra nyílt kapui most még ingyen várták a látogatókat. A part egyenlıre még nem telt meg fürdızık ezreivel, talán ezért szeretek sétálgatni itt. A vízen bohókásan játszadoztak a tavasz elsı erısebb napsugarai, melyek hiányát egy-két felhı elbarikádozása után pár másodperc alatt éreztük. A késı délután beálltával kivonultunk a strandról és izgalmasabb terepre merészkedtünk. A Fertı-tó nádasának világa mágnesként vonzott minket. Szemünk elıtt élı egyenes adásban elevenedtek meg a csodák. Az elköszönı Nap fénye mesés 30.

31 színekre festette a nemrég érkezett barna rétihéját és a ludak, valamint az énekes madarak is különleges színekben tündököltek. Az igazi ámulatot azonban Európa legszebb récéinek látványa okozta. Az üstökös récék elıttünk úszkáltak kisebb csoportban, amitıl kevés embernek nem akad el a lélegzete. A meseszép madarak látványa a távcsıben nézve megbabonázzák az embert és közel hipnotikus hangulatba hozzák. Összeérlelik bennünk a nádast, a tavat, a tavaszt és az élı világot. A madár kb. akkora volt, mint a tıkés réce. Életmódja is hasonló, mint az ismertebb vadkacsáé. İ is úszóréceként viselkedik, a sekélyebb vizekben tótágast állva győjti be csırbe valóját. Az üstökös récék vegetáriánusok, fıként növényeket eszegetnek. Hazánkban nem gyakori madár, talán ezért is örülünk neki, ha látjuk?! 31.

32 Itt a madárvonulás, mindenkit csak bíztatni tudok! Vágja zsebre fényképezıgépét, búcsúzon el az otthoniaktól és vesse bele magát a természetbe! Látjátok, mi lesz belıle! Nagy Kornél 32.

Kiadó: Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány. Szöveg: Bank László. Lektor: Dr. Szép Tibor. Nyomda: Borgisz-Print Kft.

Kiadó: Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány. Szöveg: Bank László. Lektor: Dr. Szép Tibor. Nyomda: Borgisz-Print Kft. Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány FECSKEVÉDELMI PROGRAM www.baranyamadar.hu A TERMÉSZET SZOLGÁLATÁBAN İszi fecskegyülekezés (Fotó: Losonczi Lajos) Kiadó: Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 2 Tartalomjegyzék... 2... 6 Alapfogalmak tisztázása... 6 Bemelegítés... 11 Nyújtás... 12 Eszközök... 12 Alapozó zsírégetı edzés... 13 Haladó zsírégetı edzés... 14 Naplózás...

Részletesebben

Passió 2011. Bevonulás: Júdás árulása: ÉNEK:

Passió 2011. Bevonulás: Júdás árulása: ÉNEK: Passió 2011. Éppen a hálónkat mostuk a parton, amikor ezt mondta: Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket. Mi pedig azonnal otthagytuk hálóinkat és követtük ıt. Azóta sok minden történt

Részletesebben

KATICA CSOPORT. Kedves Szülők!

KATICA CSOPORT. Kedves Szülők! KATICA CSOPORT Kedves Szülők! Május legelején az Anyák Napi ünnepségünk került megrendezésre, melyre a csoport nagy örömmel készült az idei évben is, sok-sok szép verssel, dallal és alkotással. Reméljük

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

ISSN Konkoly-Thege pp György: Elektronikus zenei sivatagi fesztivál ELEKTRONIKUS ZENEI SIVATAGI FESZTIVÁL TUNÉZIÁBAN.

ISSN Konkoly-Thege pp György: Elektronikus zenei sivatagi fesztivál ELEKTRONIKUS ZENEI SIVATAGI FESZTIVÁL TUNÉZIÁBAN. terepbeszámoló ELEKTRONIKUS ZENEI SIVATAGI FESZTIVÁL TUNÉZIÁBAN ÍRTA ÉS FÉNYKÉPEZTE: KONKOLY-THEGE GYÖRGY Jártam már Tunéziában, de az egy teljesen szokványos bár szép Tunisz-Hammamet- Monastir és környéke

Részletesebben

avagy a repedt nád és a pislogó gyertya

avagy a repedt nád és a pislogó gyertya avagy a repedt nád és a pislogó gyertya E Megrepedt nádat nem tör el, a pislogó gyertyabelet nem oltja ki (Ésa 42:3) redetileg ezt a fejezetet nem akartam megírni, illetve hozzácsatolni a könyvhöz. Ercsi

Részletesebben

Mozgássérült Passió 2010

Mozgássérült Passió 2010 Mozgássérült Passió 2010 1. Bevezetı zene 2. Barabás Gyorsan jön a színre az oltár környékérıl Barabás Laci: Szabadon engedtek, engem, a lázadót!? İt, pedig keresztre feszítették! İt, aki semmi rosszat

Részletesebben

Nagykırösi igehirdetık kincsestárából

Nagykırösi igehirdetık kincsestárából Nagykırösi igehirdetık kincsestárából Bibliaolvasás: 84. zsoltár Alapige: 84. zsoltár: 2,3,5. Megtalálható Göde Lajos Egyházi beszédek címmel 1942-ben kiadott kötetében. Vágyódás Isten háza után 84. zsoltár

Részletesebben

Erasmus Krétán 2008/2009 ıszi félév

Erasmus Krétán 2008/2009 ıszi félév Erasmus Krétán Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Erasmusos diákként egy szemesztert Krétán tölthettem el, jelenleg még csak az ösztöndíjam felénél tartok, de mondhatom nem bántam meg, hogy ezt

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata ALAPTANÍTÁSOK A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata 1Korinthus 14:27-29 Ha valaki nyelveken szól, kettı vagy legfeljebb három legyen, mégpedig egymás után; és egy magyarázza

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban 2005 1 Tartalom 1. Bevezetés. 3 2. Iskolatípusok szerinti teljesítmények.... 6 2. 1 Szakiskolák 6 2. 2 Szakközépiskolák. 9 2. 3 Gimnáziumok 11 2. 4 Összehasonlítások... 12

Részletesebben

Egy magyar élet kicsiny tragédiája

Egy magyar élet kicsiny tragédiája Egy magyar élet kicsiny tragédiája Gellér Barnabás Eget rengetı, dobhártyát szakító, csikorgó zakatolás, vasúti megálló, kietlen táj ébreszt édes álmomból. Oldalamat kékre-lilára nyomták a kemény pad vasrácsai.

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

Akár tótágast is állhatsz!

Akár tótágast is állhatsz! Akár tótágast is állhatsz! Elızı cikkemben már érintettem a vállalkozás lélektani oldalát, és még a mostaniban is ezt a fonalat fogom folytatni. Én sajnos azt tapasztalom, hogy egy-két igazán fantasztikus

Részletesebben

Érzékszerveink. Olvasószint: A

Érzékszerveink. Olvasószint: A Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

Kati mesét olvas. A tanító néni mosolyog. A dió csonthéjas gyümölcs. A fecske költözı madár. A szemetet a szemétgyőjtıbe rakjuk

Kati mesét olvas. A tanító néni mosolyog. A dió csonthéjas gyümölcs. A fecske költözı madár. A szemetet a szemétgyőjtıbe rakjuk Nyírd ki a mondatkártyákat Kati mesét olvas A dió csonthéjas gyümölcs Kétszer kettı egyenlı néggyel A felnıtteknek udvariasan köszönünk Rendben tartom a szobámat Étkezés elıtt mindig kezet mosok Alaposan

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00 Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? 2019. január 25. 17:00 Hanság túra I. - Osli-Hany Évkezdő programjainkra szeretnénk felhívni mindazok figyelmét, akik

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Jelen vannak:

JEGYZİKÖNYV. Jelen vannak: JEGYZİKÖNYV Készült: Sárospatak Város Polgármesteri Hivatala Dísztermében 2009. augusztus 3-án, az Ügyrendi és Jogi Bizottság és a Gazdasági, Idegenforgalmi és Városfejlesztési Bizottság rendkívüli együttes

Részletesebben

ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató

ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató Bánki Vera Stark Gábor Széplaki Gyöngyi Kismartony Katalin ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató Tankönyv az alapfokú nevelés-oktatás 1-4. évfolyamai számára Miben

Részletesebben

X. Madzagfalvi Napok 2008. szeptember 5-6-7.

X. Madzagfalvi Napok 2008. szeptember 5-6-7. Madzagfalvi Hírmondó BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATI HÍRADÓJA A VÁROSHÁZI KRÓNIKA KÜLÖNSZÁMA WWW.BEKESVAROS.HU INGYENES 2008. AUGUSZTUS XI. ÉVFOLYAM 4.SZÁM X. Madzagfalvi Napok 2008. szeptember 5-6-7. Tisztelt

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Divatos termék-e a kondenzációs kazán?

Divatos termék-e a kondenzációs kazán? Divatos termék-e a kondenzációs kazán? Mai valóságunkat egyre inkább áthatja az internet. Nem csak a hírvilág, a politika, az általános mőveltség szerzésének része, hanem szakmai-tudományos területeken

Részletesebben

Avagy: Sikeres bárki lehet

Avagy: Sikeres bárki lehet A siker 42 titka, nemcsak nıknek Avagy: Sikeres bárki lehet Kiadja: Írta: Elızménynek: vagyok, a HısNık.hu fıszerkesztıje, a Minerva Capitoliuma címő magazin fıszerkesztıje és felelıs kiadója, két könyv

Részletesebben

Miért szeretem a Haiku -t? Bevezetésképpen kis magyarázattal szolgálok, arról, hogy mi is a haiku!

Miért szeretem a Haiku -t? Bevezetésképpen kis magyarázattal szolgálok, arról, hogy mi is a haiku! Miért szeretem a Haiku -t? Bevezetésképpen kis magyarázattal szolgálok, arról, hogy mi is a haiku! A haiku egy rövid és összetett versforma, amelynek legfıbb jellemzıje, hogy a jelen pillanatot igyekszik

Részletesebben

Ha a gyógyítás nem mőködik

Ha a gyógyítás nem mőködik Ha a gyógyítás nem mőködik 2009 Rue Anne Hass, M.A., Intuitive Mentoring és I-Mentoring, www.intuitivementoring.com. Látogasd meg Rue honlapját, ahol további cikkeket találsz Az EFT-rıl és az érzékeny

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 6. szám, 2006. június

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 6. szám, 2006. június Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

A Rimaszombati Kereskedelmi Akadémia diákjainak független lapja

A Rimaszombati Kereskedelmi Akadémia diákjainak független lapja XII. évfolyam 15,-Sk 4. szám 2006/ 2007 A Rimaszombati Kereskedelmi Akadémia diákjainak független lapja Tartalom 2- Kedves Diáktársaim! 3- Gondolataim és érzéseim 4- Fényképezkedés 5- Egy kis mosi sosem

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011.

Gyakorlati madárvédelem a ház körül. 4. Téli madáretetés. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Gyakorlati madárvédelem a ház körül 4. Téli madáretetés Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Mikor etessünk? Téli madáretetés - a tartós fagyok beálltával, ezek megszűntéig (novembertől

Részletesebben

Kedves Olvasó! Mottó: Mondókázzunk, játsszunk, védjük! Tisztelettel: a szerző

Kedves Olvasó! Mottó: Mondókázzunk, játsszunk, védjük! Tisztelettel: a szerző Kedves Olvasó! Ebben a kiadványban környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos, rövid, könnyen elmutogatható/tornázható versek találhatóak. Cél, hogy az óvodai/kisiskolai tornagyakorlatok közé egy-egy

Részletesebben

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult A madárbarát Magyarországért! Madárbarát Kert Halmos Gergő Magyarország legszebb konyhakertje Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult 1 10000 tag 32 MME csoport Magyarországon 2 BirdLife Partnership

Részletesebben

N A P I R E N D N A P I R E N D T Á R G Y A L Á S A

N A P I R E N D N A P I R E N D T Á R G Y A L Á S A Halimba Község Önkormányzati Képviselı-testülete Szám: 1-26 / 2010. J e g y z ı k ö n y v Készült: Halimba Község Önkormányzati Képviselı-testülete 2010. december 16-án tartott közmeghallgatásról Az ülés

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Jankó István Iskolaérettség- éretlenség logopédus szemmel

Jankó István Iskolaérettség- éretlenség logopédus szemmel Jankó István Iskolaérettség- éretlenség logopédus szemmel Nem minden gyermek lesz azonban iskolaérett 6 évesen. Sok szülınek problémát jelent eldönteni az iskolakezdés idıpontját. Bizonytalanok, hogy vajon

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright

Az Igazi Ajándék. Máté és a sárkány. Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright Az Igazi Ajándék Máté és a sárkány Táblácska Megismételhetetlen alkalmakra copyright 2011-2013 www.tablacska.hu 1 Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyen is túl,

Részletesebben

7 dolog, amire a vevıdnek biztosan szüksége van Tıled!

7 dolog, amire a vevıdnek biztosan szüksége van Tıled! 7 dolog, amire a vevıdnek biztosan szüksége van Tıled! Elıszó Amikor egy érdeklıdı, vagy akár egy visszatérı vevınk ismét felkeres minket, ezt azért teszi meg, mert szüksége van tılünk valamire, de minimum

Részletesebben

30. Lecke: Engedd el és Következtetés

30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke: Engedd el és Következtetés 30. Lecke : Engedd el és Következtetés Fogalmak: Engedd el Az eredmény az univerzum felelőssége. Határozd meg, hogy mit akarsz megvalósítani, hogy mi a célod, majd

Részletesebben

Nemzetközi Navigátor 2010. Nemzetközi Navigátor

Nemzetközi Navigátor 2010. Nemzetközi Navigátor Nemzetközi Navigátor A legalaposabb tudásra tapasztalati úton tehetünk szert. Jobb vezetıvé úgy tudunk válni, ha gyakoroljuk a vezetést. Valódi inspirációt nem a szokványos, bejáratott helyekrıl kaphatunk,

Részletesebben

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be!

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be! Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! -

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

A pillangófa. Olvasószint: B. Mester Györgyi meséje nyomán. Angelov Kati képei. Megoldások: A pillangófa. Magyar ábécéposzter Olvass magyarul!

A pillangófa. Olvasószint: B. Mester Györgyi meséje nyomán. Angelov Kati képei. Megoldások: A pillangófa. Magyar ábécéposzter Olvass magyarul! Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

LEGFÉLTETTEBB INGATLANOS TITOK

LEGFÉLTETTEBB INGATLANOS TITOK Kizárólag Ingatlanértékesítıknek szóló tanulmány! 3 LEGFÉLTETTEBB INGATLANOS TITOK - avagy mit tegyél, hogy hamarosan a legjobb ingatlanosok között találd magad? - Milyen szabályokat érdemes betartanod,

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám A barátság legszebb aktusa az, Midőn barátunkat hibáira figyelmessé tesszük. ( Berzsenyi Dániel )) EZÜSTHARANG A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály

Részletesebben

Vállalkozz Hatékonyan Klub

Vállalkozz Hatékonyan Klub Hernyóból lepke avagy Hogyan lesz egy kis cégbıl, pénzt termelı gépezet tanulmány Kelkó Tamás 2009 Hernyóból lepkévé válni, avagy a vállalkozásodnak is vannak fejlıdési fázisai! Ahogy az embernek, egy

Részletesebben

Együttmőködés a fejlıdı országokkal a jó adóügyi kormányzás elımozdítása terén

Együttmőködés a fejlıdı országokkal a jó adóügyi kormányzás elımozdítása terén P7_TA(2011)0082 Együttmőködés a fejlıdı országokkal a jó adóügyi kormányzás elımozdítása terén Az Európai Parlament 2011. március 8-i állásfoglalása Adók és a fejlesztés Együttmőködés a fejlıdı országokkal

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 10. A segítı szolgálata 2.

ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 10. A segítı szolgálata 2. ALAPTANÍTÁSOK Szolgálati ajándékok 10. A segítı szolgálata 2. Apostolok Cselekedetei 6:1-7 Azokban a napokban pedig, mikor a tanítványok sokasodának, a görög zsidók közt panaszkodás támada a héberek ellen,

Részletesebben

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Magyarország madarai 7. elıadás 2011. február 23. 2011.08.12. Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Sarlósfecske alkatúak rendje Habitusuk fecskére emlékeztet, lábuk rövid kapaszkodó láb,

Részletesebben

Nyílt levél, válaszul a greenfo.hu hírportálon 2009.június 9-i keltezéssel megjelent Veszélyeztetett erdık Nyugat-Magyarországon címő cikkre.

Nyílt levél, válaszul a greenfo.hu hírportálon 2009.június 9-i keltezéssel megjelent Veszélyeztetett erdık Nyugat-Magyarországon címő cikkre. Címzett: Nagy Imre, a Vas Megyei MGSZH Erdészeti Igazgatóság igazgatója, Szép Tibor, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Erdıhasználati és kereskedelmi igazgatója Nyílt levél, válaszul a greenfo.hu hírportálon

Részletesebben

Az első lépés a csúcshódításhoz

Az első lépés a csúcshódításhoz Az első lépés a csúcshódításhoz Akinek nincs célja, arra van kárhoztatva, hogy annak dolgozzon, akinek van. kattints az alábbi lehetőségekre a navigáláshoz: [Szupernő Program honlap] [Tartalomjegyzék]

Részletesebben

Beretzk Péter Természetvédelmi Klub

Beretzk Péter Természetvédelmi Klub Beretzk Péter Természetvédelmi Klub 1998-2010 KUTATÁS -madármegfigyelések -élıhelytérképezés -fajösszetétel -régiós összehasonlítások 2006: beépítéssel való veszélyeztetettség: 4 HELYI VÉDETT 1998-2010

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV Iktatószám: 632-4/2011. Tárgy: Kaposvár, Deseda tó fürdıvízprofil megállapítása Elıadó: Szanyi Attiláné Hivatkozási szám: Melléklet: 2 db HATÁROZAT Somogy Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

- 1 - Utasbiztosítási Feltételek I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

- 1 - Utasbiztosítási Feltételek I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Mit nyújt Önnek a Chartis Travel Guard utasbiztosítás? A Chartis Hungary biztosítóról Jelen feltételek (a továbbiakban: Utasbiztosítási Feltételek) szerinti biztosítási fedezetet a Chartis Europe S.A.

Részletesebben

Hogyan emelj árat? II. rész. Máris elolvashatod az áremelésrıl szóló tanulmány 2. részét!

Hogyan emelj árat? II. rész. Máris elolvashatod az áremelésrıl szóló tanulmány 2. részét! Hogyan emelj árat? II. rész Máris elolvashatod az áremelésrıl szóló tanulmány 2. részét! A cikk elsı részében elsısorban az áremelés kérdését az ár oldaláról közelítettem meg, most viszont fordul a kocka:

Részletesebben

A természetvédelem finanszírozási lehetıségei magánszemélyek

A természetvédelem finanszírozási lehetıségei magánszemélyek A madárbarát Magyarországért! www.mme.hu A természetvédelem finanszírozási lehetıségei magánszemélyek Halmos Gergı Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Országos konferencia a biológiai sokféleség

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó Körösladány Város 2010 évi közbiztonsági helyzetérıl

B E S Z Á M O L Ó Körösladány Város 2010 évi közbiztonsági helyzetérıl Száma: 04070/565-26/2011. ált. R E N D İ R K A P I T Á N Y S Á G S Z E G H A L O M 5520, Szeghalom Kossuth tér 1., PF:3 tel/fax: +36/66/371-555 Jóváhagyom: Szalai Zoltán r. alezredes kapitányságvezetı

Részletesebben

Képviselı-testületi ülés jegyzıkönyve 2011. március 28.

Képviselı-testületi ülés jegyzıkönyve 2011. március 28. Felsılajos Község Önkormányzata Képviselı-testületi ülés jegyzıkönyve 2011. március 28. Az ülésen hozott rendelet, és határozatok száma és tárgya: Felsılajos Község Önkormányzata Képviselı-testületének

Részletesebben

Tapasztalati tanulás. Saly Erika Budapest, október 10.

Tapasztalati tanulás. Saly Erika Budapest, október 10. Tapasztalati tanulás Saly Erika erika.saly@gmail.com Budapest, 2017. október 10. Tapasztalat? tap-asz-t-al-at Személyes átélés (érzelmi élmény) Tudás vagy hozzáértés Személyes alkalmazás eredménye Empirizmus

Részletesebben

Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ. 33/500-250 irisz@dunamuzeum.h u Duna Múzeum Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum

Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ. 33/500-250 irisz@dunamuzeum.h u Duna Múzeum Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Név Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendelés Telefon E-mail Név Telefon E-mail Fehér Györgyi 33/500-250 irisz@dunamuzeum.hu

Részletesebben

Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: spatak.ph@t-online.

Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: spatak.ph@t-online. Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: spatak.ph@t-online.hu 9410-2/2007. J e g y z ı k ö n y v Készült: Sárospatak

Részletesebben

Böröcz Zsófi vagyok, a Bogyiszlói Hagyományırzı Egyesület tagja.

Böröcz Zsófi vagyok, a Bogyiszlói Hagyományırzı Egyesület tagja. Böröcz Zsófi vagyok, a Bogyiszlói Hagyományırzı Egyesület tagja. A családunkban több, a falu által is elismert táncos volt. Az elsı az üknagymamám testvére, Szente Béniné Bárdos Zsófi nénasszony, aki szerepel

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült Gomba Község Önkormányzati Képviselı-testületének 2004. október 21.-én 17 órai kezdettel megtartott r e n d k í v ü l i nyilvános ülésérıl. Jelen vannak: Kis József polgármester

Részletesebben

Élethelyzetek. Dr. Mészáros Attila. Élethelyzetek. Élethelyzetek. Élethelyzetek. Élethelyzetek. 2. Élethelyzetek, konfliktusok

Élethelyzetek. Dr. Mészáros Attila. Élethelyzetek. Élethelyzetek. Élethelyzetek. Élethelyzetek. 2. Élethelyzetek, konfliktusok Négy alaphelyzetet különböztetünk meg, attól függıen, hogy Az innováció humánaspektusai: üzleti kommunikáció alárendelt, felsıbbséggel bíró vagy egyenlı a személyközi kapcsolat. A pozitív és negatív simogatás

Részletesebben

I Sikertervezés hogy ne csak álmodozzál. I Próbáld meg felfedezni a küldetésedet!

I Sikertervezés hogy ne csak álmodozzál. I Próbáld meg felfedezni a küldetésedet! I Próbáld meg felfedezni a küldetésedet! Mert ahhoz, hogy élvezd is a karriered vagy vállalkozásod építését, fel kell fedezned magadban a legmélyebb belsı hajtóerıt. www.sikertervezes.com I Sikertervezés

Részletesebben

HAT június 5-11., Magyarország, Bolyai-líceum

HAT június 5-11., Magyarország, Bolyai-líceum HAT-18-02-0074 2019. június 5-11., Magyarország, Bolyai-líceum Egy vérből valók vagyunk - Testvériskolák diákjai közötti kapcsolaterősítés Beszámoló az erdélyi diákok magyarországi újáról Hazafele úton

Részletesebben

Mitıl függ vállalkozásod piacképessége?

Mitıl függ vállalkozásod piacképessége? Mitıl függ vállalkozásod piacképessége? Nemrég elkaptam egy beszélgetést az egyik közösségi portálon, de ez a beszélgetés egyáltalán nem volt egyedi, úgy érzékelem, sok helyen, - és nem csak az interneten,

Részletesebben

A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben

A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben Szőcs Anikó Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola vezetı 2010. június 7. A környezeti nevelés célja Elısegítse a tanulók környezettudatos

Részletesebben

NEVELİTESTÜLETI VÉLEMÉNY

NEVELİTESTÜLETI VÉLEMÉNY NEVELİTESTÜLETI VÉLEMÉNY BOROS TAMÁS PÁLYÁZATÁRÓL (Corvin Mátyás Gimnázium és Szakközépiskola intézményvezetıi munkakör betöltésére kiírt pályázati anyagához kapcsolódóan) 1. Általánosságban A pályázat

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

Mamaison - Andrássy Hotel

Mamaison - Andrássy Hotel 2 / 10 2014.03.25. 11:43 Regisztráció Miért regisztráljak? Emlékezz rám! E-mail cím Jelszó BELÉPÉS KERESÉS RÉSZLETES KERESÉS SZIGORÚAN İRZÖTT NYELVSTRATÉGIA Szupertitkos intézet 100 millió forintból Titkos,

Részletesebben

Nőnapi köszöntő (legfeljebb 10 pont)

Nőnapi köszöntő (legfeljebb 10 pont) Nőnapi köszöntő (legfeljebb 10 pont) Írjatok tréfás nőnapi köszöntőverset a földgáziparban dolgozó hölgyeknek úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! plankton, odorál, hexán, nyomás,

Részletesebben

Pullus Alapítvány. Közhasznúsági jelentése es évrıl

Pullus Alapítvány. Közhasznúsági jelentése es évrıl A Pullus Alapítvány Közhasznúsági jelentése a 2010-es évrıl 8226 Alsıörs, Mátyás Király utca 7 Alapadatok A szervezet neve: Pullus Alapítvány Közhasznúsági fokozat: Közhasznú szervezet Alapítás éve: 2010

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2009. július 30-án megtartott rendkívüli ülésérıl

JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2009. július 30-án megtartott rendkívüli ülésérıl SZANK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETE 14/2009. JEGYZİKÖNYV a képviselı-testület 2009. július 30-án megtartott rendkívüli ülésérıl Határozatok száma: 76-78. 1 TARTALOMJEGYZÉK HATÁROZATOK: 76/2009.(VII.30.)

Részletesebben

KIOP 2004 Esélyegyenlõségi Útmutató PÁLYÁZÓK ÉS ÉRTÉKELİK RÉSZÉRE

KIOP 2004 Esélyegyenlõségi Útmutató PÁLYÁZÓK ÉS ÉRTÉKELİK RÉSZÉRE KIOP 2004 Esélyegyenlõségi Útmutató Itt található a neten (a link csak egy sorba írva lesz mûködõképes!): http://www.energiakozpont.hu/palyazat/palyazath/palyazath_body/kiop2004/kiop2004_body/kiop2004_eselyegy.htm

Részletesebben

A tüzelés módjának befolyása abban áll, hogy minél több tüzelıanyagot égetünk el egy és ugyanazon rostélyon ugyanazon idı alatt, annál tökéletlenebb

A tüzelés módjának befolyása abban áll, hogy minél több tüzelıanyagot égetünk el egy és ugyanazon rostélyon ugyanazon idı alatt, annál tökéletlenebb A tüzelıanyag megválasztásáról gazdasági locomobilok számára. Gazdáink sokszor emlegetett jelenlegi kedvezıtlen helyzetének tudvalevıleg a föoka abban rejlik, hogy a mienknél kedvezıbb viszonyok között

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

A fogyatékkal élık térhasználatának néhány problémája Békéscsabán. Fabula Szabolcs. 1. A fogyatékosság vizsgálatának jelentısége

A fogyatékkal élık térhasználatának néhány problémája Békéscsabán. Fabula Szabolcs. 1. A fogyatékosság vizsgálatának jelentısége A fogyatékkal élık térhasználatának néhány problémája Békéscsabán Fabula Szabolcs 1. A fogyatékosság vizsgálatának jelentısége A globalizáció nem új jelenség, azonban napjainkban egyre jobban megtapasztalhatjuk

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

7 éves 2 1. 9 éves 12 1. 11 éves 2 1. 13 éves 1 7. 15 éves 0 9. Ifjúsági 5 8

7 éves 2 1. 9 éves 12 1. 11 éves 2 1. 13 éves 1 7. 15 éves 0 9. Ifjúsági 5 8 2013_02_23_Focigala_beszamolo Beszámoló az I. Kiskunlacházi Focigáláról, a Kun László Kupáról 2013. február 23. Egy nappal a Focigála után bizonyossággal kijelenthetjük, érdemes volt az eseményt megrendezni.

Részletesebben

Az Innováció és az ember avagy: Miért (nem) szeretnek a felhasználók kattintani?

Az Innováció és az ember avagy: Miért (nem) szeretnek a felhasználók kattintani? Az Innováció és az ember avagy: Miért (nem) szeretnek a felhasználók kattintani? Esszé az Innováció és kommunikáció tantárgyhoz Készítette: Polgár Péter Balázs, 2007. január 16. A 21. század elejére még

Részletesebben

Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök

Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök A cím magyarázata Vedres István (1765-1830.) kinek az idén ünnepeljük születése 250., halála 185. évfordulóját, aki

Részletesebben

MADARAK JELADÓKKAL. Nagy Károly Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutatók Éjszakája - Nyíregyházi Főiskola szeptember 26.

MADARAK JELADÓKKAL. Nagy Károly Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutatók Éjszakája - Nyíregyházi Főiskola szeptember 26. MADARAK JELADÓKKAL Nagy Károly Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutatók Éjszakája - Nyíregyházi Főiskola 2014. szeptember 26. GPS és GPS-GSM jeladók GPS és GPS-GSM jeladók Microwave Telemetry,

Részletesebben

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA Szövegértés-szövegalkotás területen Készítette: Horváth Erzsébet Borsos Miklós Általános Iskola Ajka A számítógép életünk része, mindenkinek aki ebben

Részletesebben

J e g y zıkönyv. Távol maradtak: Partiné Harcsa Magdolna és Sümegi József képviselık (összesen 2 fı)

J e g y zıkönyv. Távol maradtak: Partiné Harcsa Magdolna és Sümegi József képviselık (összesen 2 fı) BÁTASZÉK VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK Képviselı-testülete Szám: 1076-5/2011./HSZG. J e g y zıkönyv Készült: Bátaszék Város Önkormányzat Képviselı-testületének 2011. március 10-én 17 órakor a Városháza nagytermében

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Egy TITOK az idegen nyelv tanulásával kapcsolatban Amire senki nem gondol Nagy Erika, 2014 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5.

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Összes lehetıség megtalálása: 3. Figyelem fejlesztése: 1., 2., 3.,

Részletesebben

Múzeumok İszi Fesztiválja a Karacs Ferenc Múzeumban. 2009. október 1.- 2009. november 15.

Múzeumok İszi Fesztiválja a Karacs Ferenc Múzeumban. 2009. október 1.- 2009. november 15. Múzeumok İszi Fesztiválja a Karacs Ferenc Múzeumban 2009. október 1.- 2009. november 15. Programjaink: Október 1. (csütörtök) 17 óra Múzeumok İszi Fesztiváljának megnyitója és a Zene világnapja alkalmából

Részletesebben

LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN. információtartalma 2006-2010 2011/1

LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN. információtartalma 2006-2010 2011/1 LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN Magyar egyetemi honlapok információtartalma 2006-2010 2011/1 LOVASKOCSIVAL AZ INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDÁN Magyar egyetemi honlapok információtartalma 2006-2010

Részletesebben