A Szigetköz és a környéki természetvédık kiadványa

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Szigetköz és a környéki természetvédık kiadványa"

Átírás

1 A Szigetköz és a környéki természetvédık kiadványa Üstökös réce - Nagy Kornél 1.

2 Csuszka szerkesztıi: Nagyné Sütı Marianna: 20/ Nagy Kornél: 20/ Simári Emese: 70/ Behon Gábor: 70/ Gyebnár Gyula: 20/ Az újságunkban közölt cikkek természetvédelmi célzattal bárkinek és bármilyen formában közzé tehetık! Ezúton köszönjük minden Kedves Olvasónak, ha kiadványunkat ismerıseinek, barátainak a lapunk megalkotásának céljából továbbítja! 2.

3 Üdvözöllek, Kedves Olvasónk! Láttad a fejlécet?! Igen, igen, magunk mögött hagytuk a Csuszka újságunk fennállásának 2. évét is és észrevétlenül belegyalogoltunk a harmadikba. Miért is siklunk át ezeken az eseményeken, és mi az oka annak, hogy egyre többet csúszik a Csuszka? Ennek is megvan a komoly oka. Elfoglaltságunk a tavasz beköszöntével meredeken emelkedett. Több iskolában jártam elıadásokat adni és lassan a 10. fokozatba kapcsolok a madarak és fák napi rendezvényekre való elıkészületekkel. Emellett a terepre járás és az olvasás is levesz némi idıt. Elnézést is kérek Tıled Kedves Olvasónk, hogy a megszokottól pár héttel kapod meg újságunkat! Valld be, nincs is idıd várni, mert téged is elkapott a tavaszi zsongás! Ha viszont még nem, hát itt az ideje, hogy érzékeny füleiddel felfegyverkezve csatangolj egyre többet a szomszédos erdıkbe most érkezı tollas barátainkra vadászva. Ehhez kívánok kellemes kikapcsolódást! Nagy Kornél 3.

4 2008. május 10. Madarak és Fák Napja! Találkozunk Dunaremetén! Készüljetek!!! 4.

5 A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportja, valamint a Matula tábor megrendezi a Madarak és Fák Napját a Szigetközben Várunk mindenkit május 10-én (szombaton) Dunaremetén! Tervezett program: Gyülekezı, madármegfigyelés Dunaremetén (Platán étterem elıtt) A rendezvény megnyitása Dunaremete polgármestere, valamint Kanka Tibor vállalkozó Fotókiállítás megnyitása (Szigetköz-Hanság) Zászlófelvonás, reggeli torna, hangulatfokozás Indulj Remete parádé! Csoportos madárfüttyös átvonulás a hajóállomásra Bemutatkozik a Szigetközi Kecskefarm (kecsketej, kecskefír, kecskesajt) Madárgyőrőzés - méhészeti bemutató - lovaskocsizás motorcsónakázás A magyarok nyilaitól ments meg, Uram minket! Madarásztúra a Duna mellett facsemete ültetés hódító hódok Aranymosás Játékos és ismeretterjesztı vetélkedı óvodásoknak, kisiskolásoknak, családoknak Növény- és állatpreparátumok készítése Eredményhirdetés, díjkiosztás, királykaavatás Ebédelés bográcsból (Szigetközi Betyárleves 350ft/adag) Torkos csütörtök szombaton a Platán Étteremben 20% engedmény az étlapról Elızetes bejelentkezés - ill. 20/

6 Átvonulás a dunaremetei kultúrházba Mozi: IBA filmvetítés (20 perc) Szigetköz természeti kincsei (projektoros zenés elıadás) Emlékeztek? (múltidézı diavetítés az elızı madaras rendezvényekrıl) Kívánságmősor! Madárvédık, Vándormadarak, Natura túra stb. filmvetítés Madármegfigyelés, szalonnasütés, estébe nyúló beszélgetés Támogatóink: Dunaremetei Önkormányzat, Matula tábor, Hegyeshalmi Természetbarát Egyesület, Rekultív kft., Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület, Kanka Tibor, Hatoss Tibor, Grózer Csaba Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Darnóhús, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Fertı-Hanság Nemzeti Park Bejelentkezés, további információ: 20/ (Nagy Kornél), ( A P R O G R A M V Á L T O Z Á S J O G Á T F E N N T A R T J U K! ) 6.

7 2007-ben az adó 1%-ából származó felajánlásokból az MME az elızı évekhez képest 30%-al többet, 17,5 millió Ft-ot kapott! Ezzel a támogatással tagot számláló Egyesületünk 2007-ben nem csak folytatni, de fejleszteni is tudta madárvédelmi programjait: A parlagi sas, a kerecsensólyom, a túzok és a kék vércse megırzéséhez továbbra is az MME nyújt szakértı védelmet Magyarországon és az Európai Unióban. Kiemelten foglalkozunk a ragadozó madarak mérgezésének és áramütésének problémájával, adatokat győjtünk és megoldási javaslatokat dolgozunk ki. Több tízezer látogatót vonzanak gyermektáboraink, kibıvült Madarász Ovi és Madarász Suli foglalkozásaink és országos nagyrendezvényeink. Az MME több mint önkéntese szolgáltat nélkülözhetetlen felmérési- és madárgyőrőzési adatokat, hozzájárulva ezzel a klímaváltozás hatásainak vizsgálatához is. Szakértıként részt veszünk a természetvédelem ügyében érintett minisztériumok egyes döntés-elıkészítési folyamataiban. Szakmai állásfoglalásaink nemzetközi szervezetünk a BirdLife International segítségével eljutnak az Európai Unió illetékes bizottságaihoz, befolyásolva a környezetpolitikai döntéshozatalt. Kérem, segítse munkánkat, támogassa adója 1%-ával a Magyar Madártani Egyesületet! Adószámunk: (forrás:mme.hu) 7.

8 Holott még maratoni távolságra áll tılünk a tavasz, mégis az erdıben járva, mint apró morzsácskákat, úgy győjtögetjük a tél elmúlásának ígéretére utaló jeleket. Szívünk hevesebben dobban, ha meglátunk egy nagy fakopáncsot, ki a fejét szélsebesen veri a fába a tojók csábítgatására. A széncinege nyitnikékjére ácsingózunk és a feketerigó csöndes dúdolásától is elolvadunk már. Az igazi és összetéveszthetetlen tavaszi hangulatra azonban meg kell várni a nagymestereket. Európa legszebb hangú énekesei márciusban, áprilisban érkeznek meg a hosszú útjukról és mutatják meg, mirıl híres a rigó nemzetség számos tagja! A leghíresebb közülük a fülemüle! Kisalföldünkön szerencsére még megtalálható szárnyas, Európa legváltozatosabb énekő madara. Jellegzetes hangját könnyen felismerhetjük és gyönyörködhetünk benne a városfalaink közelében is. 8.

9 Unokatestvére, az énekes rigó sem szégyenkezhet tudása miatt. A büszke tartású madárra sokkal könnyebben rábukkanhatunk, mint rejtızködı csalogány társára. İ a panelok közötti fenyıfa csúcsára is kiül és a mi legnagyobb örömünkre megtöri a csendet. Strófáit folyamatos ismétlésérıl könnyő felismerni. Képzeljük el, a madár sok száz kilométert hagyott a szárnyai alatt, hogy végre hazaérhessen és fészket rakhasson. Elfáradt, de szíve egy újabb feladatra, a természet megújulásának végrehajtására dobog. Kiül az ág végére és belekezd! Kinyitja csırét és kiáramlik belıle a tavasz himnusza. Ebben benne van minden! Az a boldogság, hogy hazaért, otthon van, elfoglalta területét, amit énekének közreadásával véd, azaz jelzi a többi hímnek, hogy itt már ı az úr! Ezen túl azonban szüksége van egy tojóra is, hogy mindennek alapját, a faj fenntartását biztosítsa. Mesteri énekével és párválasztási rituálékkal meg 9.

10 kell nyernie magának a párját. Nekik nem elég egy menı autókulcs vagy néhány pohár alkohol a párválasztáshoz! Ha nem produkálja magát, elmaradnak tıle a tojók. De miért adunk ekkora jelentıséget az éneküknek? Miért állok meg egy-egy fa alatt és hallgatom percekig a hangversenyeket? Miért lett feledhetetlen az este, amikor egyszerre halottam énekelni a fülemülét, énekes rigót és a feketerigót? Akiket érzelmi szálak is kötnek a zöldbe, az ı kezükben ott a kulcs, mely megfejti, mit jelent az ı énekük. Ha megállunk alattuk, a nagymesterek megrezegtetik a levegıt dallá szelídítve. Füleinken keresztül eljut hozzánk, de nem szabad, hogy megálljon ott. Ezek a hangok elvarázsolják, elzsibbasszák, képlékennyé lágyítják szívünket. Amint ez megtörtént, elkezdik alakítani azt. Azokat a dallamokat hallva gigantikus élményekben részesülünk, amelyek alakítanak minket. Az énekes rigók, fülemülék és a többi nagymester tehát ápolja, alakítja, formázza, szépíti lelkünket, így hálálva meg az odafigyelést. Aki tehát megáll egy fa alatt és libabırösre változtatva adja oda magát a 10.

11 tavasz himnuszának, nem tesz mást, mint tanul. Építi, szépíti magát, saját egyéniségét. Pár éve Mosonmagyaróvár környékén, a Mosoni Duna partján egy család sétált. Megálltak és elbeszélgettem velük. Mielıtt továbbindultak volna, kértem, maradjunk egy picit csendben. A fejünk fölé beszállt egy tengelic és kedves csilingelésével elvarázsolt minket. A mellettem álló kislány így szólt: - De szépen énekel! Készüljünk a tavaszra! Nagy Kornél 11.

12 Réka babánk, holnap (2008. március 8-án) tölti be elsı életévét. 365 napja született meg és azóta boldogít minket, szüleiket. Leírni és elmondani is lehetetlen, mennyi sztorit és emléket adott nekünk a kisasszony, de ezzel úgy gondolom mindenki így van, akit megkörnyékezett a gólya. Számtalannyi közhelyet sütöttek el ismerıseim a babákkal kapcsolatban, de volt ezen kívül egy olyan mondat mely kilógott közülük. Egy hölgy azt mondta a gyerekek megtanítják a felnıtteket szülıkké válni. Egy év elteltével ez a mondat megtelt valósággal, személyes tapasztalatok tengerével. Megtanultuk, mit jelent a gyermeki szülıi szeretet, és mit jelent a felfoghatatlan aggódás. Ha babánk ránk mosolygott megszőnt a világ. Nem számított távcsı, jó idı, semmi más. Ha İ pl., nyújtotta felénk kezét, ott bezárul hármunk között a világ és kirekesztıdik minden. Micsoda ámulattal és boldogsággal csodáltuk, 12.

13 miként vidáman és diadalmasan Rékánk lendületesen elıre lódította kezét és lábát, úgy haladt elıre négykézláb. De egyben fájdalmasan összeszorult a szívünk, ha fejecskéjét egy óvatlan pillanatban közérzetünket. Na, ezzel sem mondtam semmi újat. valamihez nekiütötte vagy épp a lábacskái beelızték a kezeit mászás közben, melynek landolás lett a vége. Ezekben az érzésekben minden szülı részesül. Örülünk, ha örül, lebiggyesszük a szánkat, ha fájdalom éri, és ezt végiggondolva rájövünk, hogy İ az igazi Uralkodó, azaz İ tudja befolyásolni életünket, Igen ám, de, ha ez így van, és ezt tudomásul vesszük, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy erre kellene kihelyeznünk életünket!! Azaz azokra a területekre, amelyek kiapadhatatlan örömforrást jelentenek életünknek. Érdemes elgondolkodni, hogy mi fontos az életünkben! Melyek azok a személyek és fontos dolgok, mik széppé teszik a hétköznapjainkat! Ha pedig ez is természetes, akkor nem tudom, miért van annyi elveszett ember ebben a világban. Miért tölti ennyi ember életének jelentıs részét bosszankodással és szitkozódással, győlölködéssel és miért nem él az örömöknek? Ha tényleg mindenkinek természetes az, hogy a baba mosolya elvarázsolja és ennek él, akkor, ha 13.

14 a kocsiban ülve hazafelé utaznak kedveseikhez, miért ordítják le a fejedet, ha elıttük mész át a zebrán? Csuszka természetvédelmi kiadvány Na, de hagyjuk, bocsánat csak egy picit elgondolkodtam ezekrıl a kérdésekrıl, melyeket mindenki tud és ismer Annak a kérdésnek a megválaszolására is leülnék egy szakadék szélén magasodó sziklára, mely szerint, mire szeretném megtanítani Réka babánkat. Ugye, mint minden szülı, én is a lehetı legjobbat szeretném adni Neki. Ez szerencsés esetben összefügg a saját viselkedésünkkel, hiszen mi is (már akinek erre van igénye) a lehetı legtöbbet szeretnénk elérni. Mit szeretnék megtanítani Neki és madárbarátnak álcázott elıadásaim során, mit próbálok becsempészni a hallgatóság szívébe? Szóljon errıl pár sor. A szülık, sıt az emberek döntı többsége a fejlıdést, tanulást elsısorban a lexikális ismeretek gyarapításában találják meg és ık úgy gondolják, ha valaki pl., egy amerikai cég vezetıje többet ért el, mint egy veszprémi fodrász. Én ezzel nem értek feltétel nélkül egyet. De, hogy benned is kételyt csaljak, megkérdezem! Találkoztál már olyan emberrel, akit soha az elıtt nem láttál, de pl. ruházatából, autójából stb. kiderült, hogy az elıtted álló személy fontos szerepet tölt be? Majd megszólalt és porrá zúzta az általad elképzelt értelmes kultúrált embert? Akkor, hogy is van ez? 14.

15 Úgy gondolom, ahhoz, hogy értékes ember legyen valaki, nem kizárólag a mérhetı tudását kell felmérnem. Kétségtelen, kevés helyen ismerték fel ezt a tényt. Ezen kevesek egyike pl., az Amerikai Delta Force. A világ egyik legjobban kiképzett katonái közé való felvételin nagyon keményen a lelki oldal feltérképezésére is figyelnek. Véleményük szerint sok katonát meg lehet tanítani arra, hogy lıjön, de ha visszalınek, akkor már belsıjére kell támaszkodnia, hogy a feladatát az utolsó csepp véréig végrehajtsa. Visszatérve a hétköznapok közé, úgy gondolom Réka babánkba nem kizárólag csak azt kell belétáplálni, hogy pl. közgazdász vagy orvos legyen, hanem arra is szüksége van, hogy jól érezze magát. Hitler pl. hatalmas területeket foglalt el és a fél világ ura volt, mégis dührohamot kapott, amikor London nem adta be a kulcsot és Sztálingrád sem hajtott fejet neki. Attól, hogy valaki külsıségekben elér valamit, 15.

16 nem biztos, hogy boldog emberré válik! Egyszer egy keszthelyi biztonsági ırrel beszélgettem a Castrum campingben, ki elmesélte, hogy az úri örömlányok jelentıs része (persze tikokban) a gazdag elfoglalt családra idıt nem szakító úriemberek feleségeibıl kerülnek ki. A példából is látszik, a külsıségekben elért eredmények nem feltétlenül eredményezik a belsı érzelmeket. Szerencsére ha sokat nem is találunk más példát is! Egyik velem egykorú ismerısöm jól menı étteremnek a tulajdonosa. Találkozások és beszélgetések alkalmával kiderül, hogy İ nem csak tudását és vagyonát, hanem ezzel párhuzamosan stílusát is figyelemre méltóan alakította! A csupa szív emberi voltát megırizte, sıt fokozta, olyannyira, hogy példamutató életmódot folytat a családjával is! Az egyik katonatársam pár év alatt sikeres ember lett, de modora és az emberekhez való viszonya csak elınyére változott!! Úgy gondolom a lexikális tudás mellett (nem helyett!!!) elengedhetetlen az emberi tulajdonságok, belsı értékek fejlesztése és a magunk elvárásai felé való terelése. Igen, egy magára valamit adó ember alakítson ki magában egy képet és érje el! Alakítsa ki magát belül úgy, hogy elmondhassa, elérte, amit akart és boldog emberré vált. A cél, hogy egy elégedett, harmonikusan megélt élet lehetıségei elérésére törekedjük! Ehhez pedig fel kell mérni az igényeinket! 16.

17 Ha szeretünk mással, másnak jót tenni, szégyen ide szégyen oda tegyük meg, ha ettıl vagyunk boldogok. Nagy Kornél 17.

18 Csatlakozz te is a Tavaszi Madárles programhoz! Semmi mást nem kell tenned, csak figyelned, hátha sikerül észrevenned valamelyiket az Tavaszi Madárles program négy madara közül. Ha megpillantod, vagy meghallod a madarat, jegyezd fel a megfigyelés napját és helyszínét a honlapon. A BirdLife kutatói hálásak a megfigyeléseidért, hiszen ezek segítségével nyomon követhetik a tavasz évrıl évre történı megújhodását, illetve térképeket és elemzéseket készíthetnek a vonuló madarak európai útjáról. Hogyan jegyezheted be az adataidat? Az adatbevitel nagyon egyszerő. Kövesd az alábbi pontokat: 1. Ismerd meg a Tavaszi Madárles madarait - a kakukkot, a füsti fecskét, a sarlósfecskét és a fehér gólyát - és tudd meg, hogy mikorra várhatod elsı hazai megjelenésüket. Ebben segít neked a honlap fajokról készített fejezete, és meglátogathatod a helyi BirdLife partner, a Magyar Madártani Egyesület honlapját is. 2. Gondosan figyeld meg a környékedet, és amint meglátod vagy meghallod a négy madárfaj egyikét az idén elıször, lépj be a Tavaszi Madárles honlapjára. Emlékezz! Csak a legelsı megfigyelést jegyezd be! 3. Lépj az adatközlı lapra ("Megfigyelés feltöltése" gomb) és töltsd ki a 18.

19 mezıket. Tudnod kell azt is, hogy mikor és hol figyelted meg a madarat. Miután végeztél a mezık kitöltésével, küldd el nekünk az adatközlı lapot a "Megfigyelés elküldése" gomb megnyomásával. 4. Ugorj a térképre, és ellenırizd, hogy beköszöntött-e már a tavasz. 5. Meséld el barátaidnak, hogy ık is részesei lehessenek ennek a programnak. Végezd a Tavaszi Madárles megfigyeléseidet lakóhelyed környékén, az iskoládnál vagy akár egy séta alkalmával Ahhoz, hogy információt szerezz a négy madárfaj tavaszi érkezésérıl, az Ismertetı/ fajokról menüben találsz bıvebb információt. Amikor látod vagy hallod a madarat, nem kell mést tenned, mint megjegyezned az észlelés idıpontot és azt a régiót, ahol a madarat megfigyelted. Nem szükséges emlékezned a madarak számára sem és a pontos helységnévre sem. Végezheted a Tavaszi Madárles megfigyeléseidet lakóhelyed környékén, az iskoládnál vagy akár egy séta alkalmával is. Legsikeresebben vidéken tudod megfigyelni ezeket a madarakat, mert a négy madárfajból három ilyen környezetben él, a fehér gólya, kakukk, füsti fecske. Ha városban laksz, akkor leginkább sarlósfecskékkel fogsz találkozni, fıleg lakótelepek és templomok környékén, mert ilyen helyeken költenek. Ezután már csak hozzá kell adnod a megfigyelés körülményeit, amikor a madarat láttad és kész is vagy. Minél több régióból küldessz be adatokat, annál jobban fognak látszódni a megfigyelések térképen. (forrás: ) 19.

20 Az ember, ha terepre merészkedik és a tollas barátai után kutat, óhatatlanul találkozik az ember nyomaival. Hol egy eldobott szemét csúfosodik a zöldben és van, hogy a rombolás más jelét látjuk. Ilyenkor óhatatlanul elszomorodik a jó ízléső halandó, és keserő szájízzel fogalmazza meg magában azt a kérdést, ez a vadállat meg mi a jó francnak jött ide ki a természetbe? Régebben úgy gondoltam, hogy ki kell vinni az embereket a szabadba és meg kell mutatni nekik, mirıl szól a madarászat! Elképzeltem, miként gyullad lángra a szívükben pislákoló parázs és élményekkel gazdagon hazatérve újra egy újabb útra készülnek majd. De miért is vártam volna mást, hiszen régi túratársaimnál ez a reakció természetes volt. 20.

21 Az elmúlt pár év azonban levetette szemem elıl a rózsaszín fátylat. Kiábrándítóan, ám de az igazsághoz közelebb állva csodálkoztam rá, hogy a Homo Sapiens töredéke képes csak az érzékszerveik által begyőjtött és szívükre konvertálható, alakítható élményadagot megemészteni. Nem természetes és mindenkibıl kihozható tulajdonság ez. Többen a természetvédelem címszó alatt mennek ki a szabadba és bakanccsal vagy evezıkkel ássák bele magukat a tájba. Csuda jó dolog a kirándulás, felkiáltások közepette veszik hatalmukba a terepet és mutassák meg, hogy milyen jól érzik magukat. Ijesztı azonban belegondolni ezeknek az embereknek a stílusába. İk ugyanis a civilizált (természetet leigázó, magát mindenhatónak látó és minden kényelmi eszközzel berendezkedı, de ennek mellékhatásaként elidegenedı és idegbajossá váló) emberi viselkedési mintákkal felvértezve teszik mindezt! 21.

22 İk nem tudják, mit jelent a nádas! Mi az, amikor a távcsövet feltesszük a szemünkre, és mint köldökzsinór összekötıdik velünk a növények és állatok világa. A természetet akkor tudjuk megérteni, és azért érdemes kimenni oda, hogy az ı játékszabályait ismerjük, használjuk! Az erdıben való pl. szemetelés, kiabálás, vagy épp petárdázás olyan, mintha tokaji 6 puttonyos aszút vennénk, és azt öntenénk a WC tartályába, mellyel leöblítjuk a salakanyagunk. Arra jó más folyadék is, nemcsak bor! A városi élet szabályait éljék az emberi környezetben, de ami még megmaradt az állatoknak és nekünk, azt hagyják békén, ne akarják megcivilizálni! Nagy Kornél 22.

23 Ha valamelyik cikkemmel - hát most ezzel - úgy gondolom, sokaknál elvetem a sulykot. Olvasóink tolerálták még egy-két erısebb írásomat, de ezzel a témával biztos a többségénél túllövök a célon. Sokat törtem a fejemet, hogy érintsem-e ezt a témát vagy a békesség kedvéért átlépjek rajta és ne ütközzek feleslegesen. De, mint oly gyakran Konrad Lorenzbıl indulok ki, kinek írásai, tanításai szerint nem szabad megelégedni a befogadható valótlannal! Attól, hogy valami valótlan, de népszerőbb és elfogadhatóbb, nem szabad azon az úton 23.

24 járni. Az ember céljául elsısorban az igazság megtalálását látja, ha még nem is annyira befogadható. A következı sorok tartalma mégsem kedvenc íróm könyveinek böngészésének eredményeként fogant. Az egyik madaras fórum azóta számomra - elfeledett tagja írta fel, ami nekem nagyon tetszett. Ez a jóember nem tudta megállni, hogy szót ne ejtsen a legyünk nagyon természetvédık címő társasjáték kissé szakszerőtlen, de ettıl még látványos és a tömegek számára elismerést keltı akcióján. Egyik ismerısöm is ennek a kelepcéjébe esett, ki azt mondta, ı is meg akarja védeni az erdıt, mikor lesz szemétszedés és jön velünk! 24.

25 Most, mint elvakult és böszme zöldruhás (na jó terepszínő) belekötök az élı fába is, de akkor is leírom! Tavaszra sarjadva tollas barátaink hazatérnek hosszú útjukról és nekilátnak a természet íratlan, de áthághatatlan szabályának, az utódlás szaporodás törvényének. Elfoglalják a területüket (territóriumokat), körbezsongják a tojókat, megépítik a fészket és tojást raknak. A madárkák kikeltetik a reménységüket, majd felfoghatatlan munkával táplálják ıket. Ekkor tájt azonban jön az igazi természetvédı gondolat! Szedjünk szemetet! Rohamkiáltások közepette, mint Napóleon seregei lepik el az 25.

26 erdıt a segítı aktivisták és rángatják, cincálják ki az ott felgyülemlett szemetet. Alapos munkával túrják föl az összes bokrot, vízpartot stb. Ezzel csupán egy gond van, hogy teszik ezt akkor, amikor a tollas barátainknak a legnagyobb nyugalomra lenne szüksége! Nem túl madárbarát megoldás! Ha valaki szeretne bekapcsolódni az aktív munkába, ezernyi hasznos tippet tudunk neki ajánlani tavaszra! Építsen odúkat, ültessen bodzát, mérjen fel területeket és még sorolhatnám. 26.

27 N e z a varjuk a madarak költését! Lehet, hogy sokan a kötekedıt látják e sorok mögött, de gondoljunk csak bele és ezután ítélkezzünk!! Nagy Kornél 27.

28 Mint látjátok, olvassátok, készül a május 10-i program. Az évek múlása által egyre színvonalasabb,, érdekesebb, látványosabb programot próbálunk összehozni. Idén is megvalósításra vár egy-két bıvítés (madárgyőrőzés, de még nem mondta az elıadó fixre) és a buli koordinálásán, gördülékennyé tételén is dolgozunk. Ahhoz viszont, hogy minél jobbak legyünk lelkes tagokra, segítıkre van szükségünk. Elvetemült, mindenre elszánt természetbarátokra, kik segítenek, részt vesznek e csodálatos nap lebonyolításában. Ha van kedved aktívan részt venni egy remek és számodra is szórakoztató természetvédelmi munkába, jelentkezz! 28.

29 Elvárásaink: - legyél több, mint 12 éves és 285 napos as síkfutásba le tudd hagyni az éti csigát - szemeid legyenek élesek, mint a vakondnak - hallásod felülmúlja az állábú amıbáét - repülj úgy, mint egy strucc - erıs legyél, mint egy bogáncs lepke - bátorságod vetekedjen a nyúléval Csuszka természetvédelmi kiadvány Ha mindez megvan, akkor köztünk a helyed!!! Feladat van bıven!! Jelentkezz!! 20/ (Nagy Kornél) - 29.

30 Egy márciusi szombat délután négy kerékre szálltunk és átlátogattunk Ausztriába. Mosonmagyaróvárról alig több mint 40 km-re fekvı Podesdorf, ilyenkor is bıséges látnivalóval kényezteti el a kirándulókat. A strandok tágra nyílt kapui most még ingyen várták a látogatókat. A part egyenlıre még nem telt meg fürdızık ezreivel, talán ezért szeretek sétálgatni itt. A vízen bohókásan játszadoztak a tavasz elsı erısebb napsugarai, melyek hiányát egy-két felhı elbarikádozása után pár másodperc alatt éreztük. A késı délután beálltával kivonultunk a strandról és izgalmasabb terepre merészkedtünk. A Fertı-tó nádasának világa mágnesként vonzott minket. Szemünk elıtt élı egyenes adásban elevenedtek meg a csodák. Az elköszönı Nap fénye mesés 30.

31 színekre festette a nemrég érkezett barna rétihéját és a ludak, valamint az énekes madarak is különleges színekben tündököltek. Az igazi ámulatot azonban Európa legszebb récéinek látványa okozta. Az üstökös récék elıttünk úszkáltak kisebb csoportban, amitıl kevés embernek nem akad el a lélegzete. A meseszép madarak látványa a távcsıben nézve megbabonázzák az embert és közel hipnotikus hangulatba hozzák. Összeérlelik bennünk a nádast, a tavat, a tavaszt és az élı világot. A madár kb. akkora volt, mint a tıkés réce. Életmódja is hasonló, mint az ismertebb vadkacsáé. İ is úszóréceként viselkedik, a sekélyebb vizekben tótágast állva győjti be csırbe valóját. Az üstökös récék vegetáriánusok, fıként növényeket eszegetnek. Hazánkban nem gyakori madár, talán ezért is örülünk neki, ha látjuk?! 31.

32 Itt a madárvonulás, mindenkit csak bíztatni tudok! Vágja zsebre fényképezıgépét, búcsúzon el az otthoniaktól és vesse bele magát a természetbe! Látjátok, mi lesz belıle! Nagy Kornél 32.

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

LIX. évfolyam Vol. 58-59 No. 1-2 2007. 1-2 szám

LIX. évfolyam Vol. 58-59 No. 1-2 2007. 1-2 szám LIX. évfolyam Vol. 58-59 No. 1-2 2007. 1-2 szám A XV. századi rézmetszeten a Nándorfehérvár-i (mai nevén Belgrád) csata egy részlete látható 2. oldal Máltai Lovagrend mozgássérült tábora A Máltai Lovagrend

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR A KERÉKPÁROS TURIZMUS HELYZETE ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A DUNÁNTÚLON

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR A KERÉKPÁROS TURIZMUS HELYZETE ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A DUNÁNTÚLON NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR A KERÉKPÁROS TURIZMUS HELYZETE ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A DUNÁNTÚLON Konzulens: Husz Anikó Főiskolai adjunktus Készítette: Hegedüs Eszter Idegenforgalmi

Részletesebben

Csudamadár. A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július. Csudamadár

Csudamadár. A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július. Csudamadár Csudamadár Szervátültetésben érintett gyermekeknek, családtagjaiknak és minden érdeklődőnek A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július Csudamadár 1 Válogatás a táborban

Részletesebben

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára LÉT-Kérdés Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0011 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29.

Részletesebben

2009. december. Boldogházi Hírek

2009. december. Boldogházi Hírek 2009. december 1 2 ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 2009. december A 2009-es évet a változások évének is nevezhetjük falunkban, Jászboldogházán, hiszen a település és az itt lakók életét meghatározó, szolgálatukban

Részletesebben

Európai Uniós forrásból kerül felújításra a Petıfi tér Kartal településen

Európai Uniós forrásból kerül felújításra a Petıfi tér Kartal településen Európai Uniós forrásból kerül felújításra a Petıfi tér Kartal településen Projekt címe: Petıfi tér felújítása, a településkép megújítása A Könyves Kálmán Nyugdíjas Egyesület 2011 novemberében pályázatot

Részletesebben

PUSZTADOKTOR MAGAZIN

PUSZTADOKTOR MAGAZIN PUSZTADOKTOR MAGAZIN VIII. évfolyam 6. szám a Madárkórház Alapítvány havilapja 2013. június Köszönjük, hogy repülhetnek! Gyurgyalag, 2013-ban az év madara Kabasólyom Kuvikóvoda Köszönjük, hogy repülhetnek!

Részletesebben

T. HARV EKER. A milliomos elme titkai A gazdagság belsı játszmájának elsajátítása

T. HARV EKER. A milliomos elme titkai A gazdagság belsı játszmájának elsajátítása T. HARV EKER A milliomos elme titkai A gazdagság belsı játszmájának elsajátítása TARTALOMJEGYZÉK Köszönetnyilvánítások "Ki a csuda T. Harv Eker, és miért érdemes elolvasni ezt a könyvet?" ELSİ RÉSZ - Pénzügyi

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképzı Fıiskolai Kar

Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképzı Fıiskolai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképzı Fıiskolai Kar A szerzı neve: Katona Gabriella Ifjúságsegítı szak A cserkészet létjogosultsága napjainkban Magyarországon A témavezetı neve: Bányai Sándor

Részletesebben

Webes verzió. Tartalom

Webes verzió. Tartalom Tartalom Tartalom... 5 Minden élet összefügg... 6 A sámán küldetése... 8 Mind kapcsolatban állunk... 24 Animizmus mindennapi mágia... 37 Vesd le a zoknid és állj a füvön!... 53 Kezünkben az erő... 65 Bevezetés

Részletesebben

A konfliktus (Thomas Gordon I.)

A konfliktus (Thomas Gordon I.) A konfliktus (Thomas Gordon I.) http://lagzi.info/content/view/193/1/ írta 2006. December 08. Kérem, hogy akit érdekel a téma, az olvassa el Thomas Gordon könyveit!! Garantálom, hogy nem fog csalódni!

Részletesebben

Bőnbánati alkalom (Gyülekezeti nagyterem) Március 21. Nagypéntek 10:00 és 18:30 Nagypénteki ünnepi istentisztelet és úrvacsora

Bőnbánati alkalom (Gyülekezeti nagyterem) Március 21. Nagypéntek 10:00 és 18:30 Nagypénteki ünnepi istentisztelet és úrvacsora ÁHÍTAT Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ı szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért. (Márk 10,45 ) Mennyi feszültség, szinte látszólagos ellentmondás van Jézus mondatában.

Részletesebben

SZABOLCS HÍRADÓ. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójára emlékeztünk. Ember lenni mindig, minden körülményben.

SZABOLCS HÍRADÓ. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójára emlékeztünk. Ember lenni mindig, minden körülményben. SZABOLCS HÍRADÓ PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉLETI ÉS KULTURÁLIS LAPJA XXIV. ÉVFOLYAM 2014. MÁRCIUS Ára: 120 Ft Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójára emlékeztünk Tompa Mihály:

Részletesebben

Ha nincs idıd tanulni

Ha nincs idıd tanulni Ha nincs idıd tanulni Munka és család mellett tanulni nehéz miért várod el mégis magadtól, hogy ezt csak úgy tudd? Egyáltalán nem csoda, hogy nincs idıd a tanulásra. A világ ezer lehetıséget kínál nekünk,

Részletesebben

VIII. évfolyam 1. szám, Húsvét

VIII. évfolyam 1. szám, Húsvét VIII. évfolyam 1. szám, Húsvét 2011. április www.pilis.reformatus.hu Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. 2 Korintus 12,9 Biztosan sokan vannak, akik szívesen olvasnak

Részletesebben

Helyszín: Hotel Frida Family. Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal Időpont: 2014. június 23 29.

Helyszín: Hotel Frida Family. Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal Időpont: 2014. június 23 29. Mi is nyaralunk még mindig változatlan helyen és áron! Helyszín: Hotel Frida Family Balatonvilágos, Zrínyi út 135. http://www.fridafamily.hu Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal

Részletesebben

FÓKUSZ. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet

FÓKUSZ. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet 2 FÓKUSZ a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet oktatási-nevelési és közművelődési szakmai folyóirata XV. évfolyam 2013. 1.szám 3 Szerkesztőbizottság:

Részletesebben

A KÖLCSÖNÖS BIZALOM, ÉS A KÖZÖSSÉGI ÉRTÉKEK NEVELÉSE ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN 2010. OKTÓBER 28. - WORKSHOP TERVEZETE

A KÖLCSÖNÖS BIZALOM, ÉS A KÖZÖSSÉGI ÉRTÉKEK NEVELÉSE ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN 2010. OKTÓBER 28. - WORKSHOP TERVEZETE A KÖLCSÖNÖS BIZALOM, ÉS A KÖZÖSSÉGI ÉRTÉKEK NEVELÉSE ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN 2010. OKTÓBER 28. - WORKSHOP TERVEZETE BEVETETİ BIZALOM ÉS NEVELÉS (Ranschburg Jenı) Az emberben két, egymásnak élesen ellentmondó,

Részletesebben

REFORMÁTUS ÉLET A Tiszavasvári Református Gyülekezet negyedévente megjelenő folyóirata 2008. szeptember - XII. évfolyam 2. szám

REFORMÁTUS ÉLET A Tiszavasvári Református Gyülekezet negyedévente megjelenő folyóirata 2008. szeptember - XII. évfolyam 2. szám REFORMÁTUS ÉLET A Tiszavasvári Református Gyülekezet negyedévente megjelenő folyóirata 2008. szeptember - XII. évfolyam 2. szám Lekonfirmáltunk! Vártuk az ősembert...! Az egyháztag fogadalma 101 éves lettem

Részletesebben

TŐZSDE HABBAL CD! AJÁNDÉK ALKÉR ORSOLYA KEZDŐKNEK ÉS ÚJRAKEZDŐKNEK AMIT SOHA NEM MONDTAK EL A TŐZSDÉRŐL - PEDIG MINDENKINEK EZZEL KELLENE KEZDENI.

TŐZSDE HABBAL CD! AJÁNDÉK ALKÉR ORSOLYA KEZDŐKNEK ÉS ÚJRAKEZDŐKNEK AMIT SOHA NEM MONDTAK EL A TŐZSDÉRŐL - PEDIG MINDENKINEK EZZEL KELLENE KEZDENI. ALKÉR ORSOLYA Magánpénzügyi Akadémia megalapítója TŐZSDE HABBAL KEZDŐKNEK ÉS ÚJRAKEZDŐKNEK A legnagyobb tőzsdei szakértők véleményével AJÁNDÉK CD! AMIT SOHA NEM MONDTAK EL A TŐZSDÉRŐL - PEDIG MINDENKINEK

Részletesebben

...mindnyájan egyféleképpen szóljatok, és ne legyenek közöttetek szakadások, hanem ugyanazzal a meggyőződéssel igazodjatok egymáshoz. 1Kor.

...mindnyájan egyféleképpen szóljatok, és ne legyenek közöttetek szakadások, hanem ugyanazzal a meggyőződéssel igazodjatok egymáshoz. 1Kor. 2013. Szeptember...mindnyájan egyféleképpen szóljatok, és ne legyenek közöttetek szakadások, hanem ugyanazzal a meggyőződéssel igazodjatok egymáshoz. 1Kor. 1,10 ÖSSZHANG A Rákoscsabai Református Egyházközség

Részletesebben

Dr. Joe Vitale A pénzteremtés történelmének leghatalmasabb titka

Dr. Joe Vitale A pénzteremtés történelmének leghatalmasabb titka Dr. Joe Vitale A pénzteremtés történelmének leghatalmasabb titka Joe Vitale a Spiritual Marketing címő listavezetı bestseller, valamint számtalan könyv szerzıje, melyek felsorolásától itt most eltekintünk.

Részletesebben

A tartalomból: Fenn az ég, lenn a föld

A tartalomból: Fenn az ég, lenn a föld A tartalomból: Trapi történetek: Simon.....................2 Tábor nyolcadszor..........................4 Jubilálunk, de lesz-e folytatás?................7 Szívtranszplantáltak első táborozása...........9

Részletesebben

Akiket Isten Lelke vezérel

Akiket Isten Lelke vezérel SZENT KERESZT 2011. DECEMBER AZ ALSÓNÉMEDI RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA V. ÉVFOLYAM 12. SZÁM 2011. DECEMBER 4. Akiket Isten Lelke vezérel Alapvetı kérdés a lelkiekkel foglalkozó ember számára: Hogyan

Részletesebben

XXII. évfolyam 3. szám, 2013. december. de colores. az esztergom-budapesti cursillo hírlevele

XXII. évfolyam 3. szám, 2013. december. de colores. az esztergom-budapesti cursillo hírlevele , 2013. december de colores az esztergom-budapesti cursillo hírlevele Sehol nem ártanak, és nem pusztítanak mert a föld tele lesz az Úr ismeretével (Iz 11,9 ) Sötétben járunk, hajnalra várunk! szól a Szent

Részletesebben

Végre nem dohányzom!

Végre nem dohányzom! ALLEN CARR Végre nem dohányzom! Az egyszerő módszer, amellyel le lehet szokni a dohányzásról Fordította: Kövesdi Árpád Tartalomjegyzék Elıszó Miért is fordítottam le ezt a könyvet? Bevezetés 1. Javíthatatlan

Részletesebben

Hõsök napja és veterántalálkozó

Hõsök napja és veterántalálkozó Dunakiliti Krónika 2010. június 27. IV. évfolyam 2. szám Hõsök napja és veterántalálkozó A hõsök napját minden évben május utolsó vasárnapján tartják hazánkban. Az emléknap eredete az 1917-ben megszületett

Részletesebben

nagy tollfülek keskenyebb szárny sárgás

nagy tollfülek keskenyebb szárny sárgás Baglyok II. Az erdei fülesbagoly (Asio otus) az egyik leggyakoribb bagolyfajunk. Szigorúan éjszakai aktivitású ragadozó. A másik nagyon gyakori rokonától, a macskabagolytól még éjjel röptében is viszonylag

Részletesebben