A törvényjavaslat 33. -a az alábbiak szeríni változik : 33. Közfogyasztás céljából forgalomba hozott bort és borpárlatot egyszerűsített kísérőokmármya

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A törvényjavaslat 33. -a az alábbiak szeríni változik : 33. Közfogyasztás céljából forgalomba hozott bort és borpárlatot egyszerűsített kísérőokmármya"

Átírás

1 T/6563/66. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Módosító javaslat Dr. Szili Katalin Asszonynak, Az Országgyűlés elnökének Budapest Tisztelt Elnök Asszony! A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló T/6563. számú törvényjavaslathoz - a Házszabály 94. -ában, a (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően - az alábbi terjesztjük elő : módosító javaslatot A törvényjavaslat 32. (2), (3) és (4) bekezdése az alábbiak szerint változik : 32. (2) A külföldről származó bor mennyiségére vonatkozó adatokat a vámhatóság megküldi az OBI-nak és az illetékes hegyközségnek. (3) Italmérésre, italárusításra, termelői borkimérésre, szeszes ital alkalmi értékesítésére való jogosultságot biztosító - külön jogszabály alapján kiadott - engedélyekről az engedélyező hatóság az OBI-t és a hegyközséget 15 napon belül értesíti. Az OBI az értesítés alapján a forgalomba hozott bor minőségét a törvény alapján rendszeresen ellenőrzi. (4) Must, bor és egyéb borászati termék közfogyasztásra csak akkor hozható forgalomba, ha azt az OBI - vagy az OBI által delegált feladat keretében kapott iogosultság alapión, személyi és tárgyi feltételeit tekintve nemzetközileg akkreditált- tételenként e törvény, valamint végrehajtási rendelete alapján kémiailag és érzékszervileg előzetesen megvizsgálta, minőségét megállapította, és megfelelőnek minősítette. Az OBI a minősítésről határozatot hoz. Az OBI a határozatot - meghozatalát követő [harminc] nyolc napon belül - a bor származási bizonyítványát kiadó hegyközségnek[i tanácsnak] tájékoztatás és ellenőrzés céljából megküldi. A technológiai céllal külföldről származó borokról az illetékes hegyközségnek is tudnia kell, hogy a további felhasználást nyomon tudja követni. A származási bizonyítványt kiadó szervezetnek is értesülnie kell a bor további sorsáról. A származási bizonyítványt kiadó szervezet a hegyközség.

2 A törvényjavaslat 33. -a az alábbiak szeríni változik : 33. Közfogyasztás céljából forgalomba hozott bort és borpárlatot egyszerűsített kísérőokmármyal vagy borkísérő-okmánnyal, továbbá számlával, vagy szállítólevéllel kell ellátni. [A kísérőokmányon - a termelő által, saját pincéjében, helyben fogyasztásra kerülő, saját termelésű borok értékesítésének kivételével - fel kell tüntetni az "OBI" betűjelet és a forgalomba hozatalt engedélyező határozat számát. Ennek hiányában a bor további forgalmazását meg kell tiltani.] A bor szállítása nem csak számlával, hanem szállítólevéllel is lehetséges és azokat a szállításokat a szállítólevél alapján lehet ellenőrizni. A törvényjavaslat 35. (2) bekezdése elmarad : 35. [(2) Egri bikavér bort, szekszárdi bikavér bort, tokaji borkülönlegességet, muzeális bort, valamint védett eredetű bort kizárólag palackozva lehet külkereskedelmi forgalomba hozni.] A törvénytervezet ezt a kérdést más helyen, a 38. (2) bekezdésben egyértelműen szabályozza. A törvényjavaslat 37. (2) bekezdése az alábbiak szerint változik : 37. (2) Licenc átadása esetén borászati termék forgalomba hozatalát megelőző vizsgálathoz a licencet átadó szervezet eredeti termékét és kiszerelt palackját is be kell küldeni az OBI-hoz. Az OBI kitétel pontosítja az adott szövegrészt.

3 A törvényjavaslat 38. (2) és (3) bekezdése az alábbiak szerint változik : 38. (2) Egri bikavér bort, szekszárdi bikavér bort, védett eredetű bort[, muzeális bort, különleges minőségű bort] és tokaji borkülönlegességet közfogyasztás céljára kizárólag palackozva szabad forgalomba hozni. A palackozási kötelezettség nem vonatkozik az adott termőhelyen belül a termelő által, saját pincéjében, helyben fogyasztásra kerülő, saját termelésű boraira. (3) A palackozott borok kapszuláján, [vagy] dugóján, vagy címkéjén minőség azonosítására szolgáló azonosító jelzés helyezhető el, amelynek részletes szabályait e törvény végrehajtási rendelete tartalmazza. Az érintett borkategóriák a törvénytervezetből kikerültek. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a különböző céllal kidolgozott azonosítók így több helyen is elhelyezhetőek a termék felületén. A törvényjavaslat 39. -a elmaradnak, a fejezetcím egyidejű változása mellett : V. Fejezet A [ZÁRT TERÜLETRE] TOKAJI BORVIDÉKRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK IA zárt terület kijelölése 39. (1) Zárt területté olyan borvidéket, borvidéki körzetet, borvidéki települést lehet minősíteni, ahol kiemelkedő és az adott borvidékre jellemző minőségű bor termelhető. A zárt területté minősítésről az illetékes hegyközségi tanács javaslata alapján - a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa véleményének kikérését követően - a miniszter dönt. A miniszter döntését a minisztérium hivatalos lapjában közzé kell tenni. A tokaji borvidékre vonatkozó szabályokat - annak kiemelkedő jelentősége miatt - e törvény határozza meg. (2) A zárt területté való nyilvánítás megszüntetésére vonatkozó eljárásra az (1) bekezdésben meghatározott eljárási rend irányadó.] A zárt borvidék fogalma a védett eredetű bor fogalmával és a termékhez kapcsolódó eredetvédelmi rendelkezések kiterjedésével érvényét veszíti, annak korábbi szerepét az utóbbi

4 átveszi. A Tokaji borvidékhez kapcsoltan azonban a pontja és a 41. érvényben maradása a tokaji borkülönlegességek védelmének érdekében szükséges. A törvényjavaslat 40. -a az alábbiak szerint változik : Bor és egyes anyagok forgalmazása a tokaű borvidéken [zárt területen] 40. (1) [Zárt] Tokaji borvidék területre 75 kilogrammot meghaladó borszőlőt, cefrét, valamint 50 litert meghaladó mustot és bort más termőhelyről bevinni csak az illetékes hegyközségi tanács előzetes engedélyével lehet. A hegyközségi tanács az engedély számát a származási bizonyítványra rájegyzi. (2) [Zárt] Tokaji borvidék területről szőlőt, mustot és bort kiszállítani csak az illetékes hegyközségi tanácshoz történő előzetes bejelentést követően lehet. A hegyközségi tanács a bejelentés tényét a származási bizonyítványra rájegyzi, amelyben a házasítás nélküli palackozásról, a termék visszaszállításáról, vagy a származási helyre utaló elnevezés megtiltásáról nyilatkozni kell. (3) Az (1)-(2) bekezdések nem vonatkoznak a palackozott kiszerelésű borra. (4) A kiszállítás bejelentését és beszállítás engedélyezését igazoló okmány egy példányát az OBI-nak 8 napon belül meg kell küldeni. (5) [Zárt] Tokaji borvidék területről való kiszállítás esetén a borvidékre, borvidéki körzetre, borvidéki településre és védett termőhelyre utaló elnevezést a tétel házasításával, illetve tovább-feldolgozásával készített termék esetében nem lehet. (6) [Zárt] Tokaji borvidék területről származó must feldolgozásából nyert sűrített must, töményített must, továbbá bor és seprő feldolgozásából nyert töményített bor és borpárlat visszaszállítását - elszámolási kötelezettség mellett - az alapanyag kiszállítását engedélyező hegyközségi tanácsnak be kell jelenteni. (7) Az (1)-(2), valamint (5)-(6) bekezdésekben foglaltak megsértése esetén a hegyközségi tanács titkára a rendeletben meghatározott mértékű [hegybíró húszezer forinttól százezer forintig terjedő] bírságot vet ki. A zárt borvidék fogalma a védett eredetű bor fogalmával és a termékhez kapcsolódó eredetvédelmi rendelkezések kiterjedésével érvényét veszíti, annak korábbi szerepét az utóbbi átveszi. A Tokaji borvidékhez kapcsoltan azonban a 40. megmaradása a (4) bekezdés kivételével, a (7) bekezdés módosulása a tokaji borkülönlegességek védelmének érdekében szükséges.

5 A törvényjavaslat 41. az alábbiak szerint változik : Tokaü [B]bor tárolása [zárt területen] A más terület terméséből származó mustot és bort a [zárt] területről származó musttól és bortól elkülönítve, külön helyiségben kell tartani, és tárolóedényét (hordóját) olyan megjelöléssel kell ellátni, amely a must, illetőleg a bor származását kétséget kizáró módon feltünteti. A kizárólag házi fogyasztás céljára bevitt idegen eredetű must és bor a zárt területről származó musttal és borral egy helyiségben is tartható, származását azonban a tárolóedényen (hordón) ilyen esetben is fel kell tünt :etni.] A korábban jelzettekhez kapcsolódó technikai átvezetés (zárt terület megszűnik.) A törvényjavaslat 42. -a az alábbiak szerint változik : A tokaji borvidékre [zárt területére) vonatkozó különleges előírások 42. [A tokaji borvidék zárt terület.] Atokaü borkülönlegességek olyan védett eredetű borok, amelyeknek keretszabályozását e törvény, további szabályozását a védett eredetű borok különös szabályai biztosítják. [A tokaji borvidék zárt területén a must és a bor készítése, kezelése és forgalomba hozatala tekintetében e törvénynek a zárt területre és a tokaji borvidékre vonatkozó szabályait együttesen kell alkalmazni.] A tokaji borkülönlegességekről is meg kell állapítani, hogy védett eredetű borok, de szabályozásuk egy része a borok különlegessége miatt a törvény keretében kerül leírásra. A törvényjavaslat 43. -a az alábbiak szerint változik : 43. (1) A tokaji borvidéken termelt, földrajzi eredetmegjelöléssel rendelkező borok a következők : a) meghatározott termőhelyről származó minőségi borok [a tokaji furmint, a tokaji hárslevelű, a tokaji sárgamuskotály, a tokaji zéta] ; b) [meghatározott termőhelyről származó különleges minőségű borok a tokaji furmint, a tokaji hárslevelű, a tokaji sárgamuskotály, a tokaji zéta ; c)] meghatározott termőhelyről származó tokaji borkülönlegességek [a tokaji máslás, a tokaji fordítás, a tokaji szamorodni, a tokaji főbor a tokaji aszú puttonyszám megjelölésével, a tokaji aszúeszencia és a tokaji eszencia]. [(2) A tokaji borokra az m.t. minőségi borokkal kapcsolatos előírásokat kell alkalmazni.

6 (3) A tokaji meghatározott termőhelyről származó különleges minőségi borokra és borkülönlegességekre e törvénynek az m.t. különleges minőségű borokra vonatkozó általános előírásait is alkalmazni kell.] Az m.t. különleges bor forgalma megszűnt, ezért a tokaji rendelkezéseket sem lehet abból levezetni. A tokaji főbor nem tokaji borkülönlegesség, A pontja a tokaji borkülönlegességeket tisztázza, a tokaji m.t. minőségi borokra pedig megegyező szabályozások érvényesek, mint más borvidékek hasonló boraira. Budapest, február ~ ~ : e

hozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal re

hozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes érlelési illattal és zamattal re T/6563/67. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Módosító javaslat Dr. Szili Katalin Asszonynak, Az Országgyűlés elnökének Budapest Tisztelt Elnök Asszony! A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló T/6563. számú

Részletesebben

T/6563/65. Tisztelt Elnök Asszony!

T/6563/65. Tisztelt Elnök Asszony! T/6563/65. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Módosító javaslat Dr. Szili Katalin Asszonynak, Az Országgyűlés elnökének Budapest Tisztelt Elnök Asszony! A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló T/6563. számú

Részletesebben

Tájékoztató a borok forgalomba hozataláról

Tájékoztató a borok forgalomba hozataláról Tájékoztató a borok forgalomba hozataláról A bor jövedéki termék, ezért forgalomba hozatalára nem csak a borászati és kereskedelmi szabályok érvényesek, hanem a jövedéki termékek értékesítésére vonatkozó

Részletesebben

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1. oldal, összesen: 12. 2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. 1. oldal, összesen: 12 A jogszabály mai napon hatályos állapota 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és a borgazdálkodásnak az Európai

Részletesebben

94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet

94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a szőlő és bor származási bizonyítványok kiadásának rendjéről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. (1) bekezdésének

Részletesebben

Borászati alapismeretek

Borászati alapismeretek Borászati alapismeretek A szőlő fejlődésének és érésének menete Fürttisztulás Gyors bogyónövekedés Zsendülés Teljes (fiziológiai) érettség Túlérés Technológiai érettség Fogyasztási érettség A szőlőbogyó

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 49/2017. (IX. 29.) FM rendelete a kisüzemi bortermelői regiszterről

A földművelésügyi miniszter 49/2017. (IX. 29.) FM rendelete a kisüzemi bortermelői regiszterről 27862 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2017. évi 159. szám A földművelésügyi miniszter 49/2017. (IX. 29.) FM rendelete a kisüzemi bortermelői regiszterről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004.

Részletesebben

A BOROK EREDETJELÖLÉSE ÉS FÖLDRAJZI JELZÉSE. Várható változások és feladatok az EU borpiaci rendtartásának változása után

A BOROK EREDETJELÖLÉSE ÉS FÖLDRAJZI JELZÉSE. Várható változások és feladatok az EU borpiaci rendtartásának változása után A BOROK EREDETJELÖLÉSE ÉS FÖLDRAJZI JELZÉSE Várható változások és feladatok az EU borpiaci rendtartásának változása után Miért kell változtatni? A támogatások 1/3-a lepárlásokra ment, A kivágások támogatásával

Részletesebben

98/2004. (VI. 3.) FVM rendelet. a borászati termékek jelöléséről. A jelölés általános szabályai. A palackozott borok címkézése

98/2004. (VI. 3.) FVM rendelet. a borászati termékek jelöléséről. A jelölés általános szabályai. A palackozott borok címkézése 98/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a borászati termékek jelöléséről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. (1) bekezdésének h) pontjában kapott

Részletesebben

A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény Egyszerűsített adóraktár, kisüzemi bortermelő

A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény Egyszerűsített adóraktár, kisüzemi bortermelő A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény Egyszerűsített adóraktár, kisüzemi bortermelő Egyszerűsített adóraktár Általánostól eltérő szabályozás Nem kell jövedéki biztosítékot nyújtani a palackos

Részletesebben

Magyar joganyagok - 59/2017. (XII. 18.) FM rendelet - a szőlészeti és a borászati adat 2. oldal Értékesítési jelentés a forgalomba hozott borokról Bor

Magyar joganyagok - 59/2017. (XII. 18.) FM rendelet - a szőlészeti és a borászati adat 2. oldal Értékesítési jelentés a forgalomba hozott borokról Bor Magyar joganyagok - 59/2017. (XII. 18.) FM rendelet - a szőlészeti és a borászati adat 1. oldal 59/2017. (XII. 18.) FM rendelet a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok

Részletesebben

Szabályzat. Tokaj eredetmegjelölés használat engedélyezéséről a borászati terméknek nem minősülő, szőlőt vagy bort tartalmazó terméken

Szabályzat. Tokaj eredetmegjelölés használat engedélyezéséről a borászati terméknek nem minősülő, szőlőt vagy bort tartalmazó terméken Szabályzat Tokaj eredetmegjelölés használat engedélyezéséről a borászati terméknek nem minősülő, szőlőt vagy bort tartalmazó terméken 1 Preambulum: A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló 2004.

Részletesebben

2004. évi XVIII. törvény

2004. évi XVIII. törvény 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és a borgazdálkodásnak az Európai Unió jogrendszerébe illeszkedő, nemzeti hatáskörbe tartozó szabályozása

Részletesebben

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Egri Fórum

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Egri Fórum Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Egri Fórum Eger, 2017. április 13. Szép Erika SZTNH Miért jó, ha van védjegyem kapcsolatteremtő,

Részletesebben

Magyar joganyagok évi XVIII. törvény - a szőlőtermesztésről és a borgazdálko 2. oldal 7. szőlőfajták osztályba sorolása: a borszőlőfajták e tö

Magyar joganyagok évi XVIII. törvény - a szőlőtermesztésről és a borgazdálko 2. oldal 7. szőlőfajták osztályba sorolása: a borszőlőfajták e tö Magyar joganyagok - 2004. évi XVIII. törvény - a szőlőtermesztésről és a borgazdálko 1. oldal 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról 1 Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A Budapest, 2004. április 9., péntek 44. szám TARTALOMJEGYZÉK 2004: XVIII. tv. A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról................

Részletesebben

A BOROK CÍMKÉZÉSI ELŐÍRÁSAI, NYOMON KÖVETHETŐSÉG, SZÁRMAZÁSI BIZONYÍTVÁNYOK

A BOROK CÍMKÉZÉSI ELŐÍRÁSAI, NYOMON KÖVETHETŐSÉG, SZÁRMAZÁSI BIZONYÍTVÁNYOK A BOROK CÍMKÉZÉSI ELŐÍRÁSAI, NYOMON KÖVETHETŐSÉG, SZÁRMAZÁSI BIZONYÍTVÁNYOK Kunszeri Miklós Péter Borászati főfelügyelő Eger, 2015. január 21. Jogszabályi hierarchia Európai Unióról szóló Lisszaboni Szerződés

Részletesebben

Hegyközségi tájékoztató

Hegyközségi tájékoztató Hegyközségi tájékoztató KECSKEMÉT, 2017. FEBRUÁR 23. Nem engedély köteles A kivágás bejelentése A kivágás tényét be kell jelenteni a hegybírónak. (Btv. 15 napon belül) A kivágás bejelentésének a következő

Részletesebben

52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet. a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről

52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet. a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről 52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény

Részletesebben

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 -

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 - 103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11-103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet a Káli védett eredetű borról A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. (1)

Részletesebben

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálására, valamint az eljárási szabályok közzététele céljából

Részletesebben

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Miskolci Fórum

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Miskolci Fórum Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Miskolci Fórum Miskolc, 2017. május 12. Dr. Kiss Gabriella SZTNH Miért jó, ha van védjegyem kapcsolatteremtő,

Részletesebben

Pécseliné Vrabecz Ágnes pénzügyőr alezredes NAV KI Jövedéki Főosztály

Pécseliné Vrabecz Ágnes pénzügyőr alezredes NAV KI Jövedéki Főosztály Pécseliné Vrabecz Ágnes pénzügyőr alezredes NAV KI Jövedéki Főosztály Jövedéki adótörvény bor termékkört érintő változásai 2016. évi XLVIII. törvény és a T/12741. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények

Részletesebben

T/4856. számú. törvényjavaslat. a szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos egyes törvények módosításáról

T/4856. számú. törvényjavaslat. a szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/4856. számú törvényjavaslat a szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2015. május 2015.

Részletesebben

A Tokaji Borvidék Szerkezet-átalakítási és átállítási terve Szőlőtermesztés

A Tokaji Borvidék Szerkezet-átalakítási és átállítási terve Szőlőtermesztés Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa 3910 Tokaj, Rákóczi u. 54. A Tokaji Borvidék Szerkezet-átalakítási és átállítási terve Szőlőtermesztés A Hegyközségekről szóló 1994. évi CII. tv. és a 100/2004. számú

Részletesebben

2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény tárgya. Fogalommeghatározások

2004. évi XVIII. törvény. a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A törvény tárgya. Fogalommeghatározások 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és a borgazdálkodásnak az Európai Unió jogrendszerébe illeszkedő, nemzeti hatáskörbe tartozó szabályozása

Részletesebben

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálására, valamint az eljárási szabályok közzététele céljából

Részletesebben

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa (a továbbiakban: EBHT) a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálására, valamint az eljárási szabályok

Részletesebben

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet. a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól. A védett eredetű borok. A szőlő származási helye. Szőlőfajta-használat

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet. a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól. A védett eredetű borok. A szőlő származási helye. Szőlőfajta-használat 12/2006. (II. 3.) FVM rendelet a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

MHK Jogszabály szolgáltatás

MHK Jogszabály szolgáltatás 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról 2017.01.01 2017.07.31 32 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról Az Országgyűlés a szőlőtermesztésnek és

Részletesebben

bizottsági módosító javaslato t

bizottsági módosító javaslato t ?fi'szw ülés Hivatal a Az Országgyűlé s Gazdasági és informatikai bizottságai; 2010 OKT 18. Bizottsági módosító javaslat Dr. Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Helyben Tisztelt Elnök Úr! A

Részletesebben

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 1 A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2008. ( ) FVM rendelete a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról,

Részletesebben

27/2011. (IV. 12.) VM rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről

27/2011. (IV. 12.) VM rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -ának

Részletesebben

55. Közgazdász Vándorgyűlés Eger, szeptember 7-9.

55. Közgazdász Vándorgyűlés Eger, szeptember 7-9. 55. Közgazdász Vándorgyűlés Eger, 2017. szeptember 7-9. A bor jelene, jövője, nemzetgazdasági jelentősége A hegyközségek helye és szerepe a magyar bor védelmében, minőségének szinten tartásában Tarsoly

Részletesebben

130/2003. (XII.31.) FVM rendelet. az egri borvidék védett eredetű borairól. I. Fejezet. Az egri borvidék védett eredetű borainak szakmai szabályai

130/2003. (XII.31.) FVM rendelet. az egri borvidék védett eredetű borairól. I. Fejezet. Az egri borvidék védett eredetű borainak szakmai szabályai 130/2003. (XII.31.) FVM rendelet az egri borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény (a továbbiakban: Btv.) 2. -ának 28. pontjában kapott

Részletesebben

Kitöltési Útmutató a szõlõ és borászati termékek elszámolásához (Alkalmazható 2004. december 31-ig)

Kitöltési Útmutató a szõlõ és borászati termékek elszámolásához (Alkalmazható 2004. december 31-ig) ELSZÁMOLÁS a szõlõ- és a borászati termékkészletek alakulásáról Benyújtandó 1 példányban az illetékes vámhivatalhoz Postára adás dátuma: A) A vámhivatal tölti ki! Beérkezés dátuma: Átvevõ kódja, aláírása:

Részletesebben

71/2008. (VI. 3.) FVM rendelet

71/2008. (VI. 3.) FVM rendelet 71/2008. (VI. 3.) FVM rendelet a szőlőtermelési potenciálra, a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és - átállítására vonatkozó szabályozásról szóló 7/2007. (I. 30.) FVM rendelet módosításáról A mezőgazdasági,

Részletesebben

H E G Y K Ö Z S É G E K

H E G Y K Ö Z S É G E K H E G Y K Ö Z S É G E K Nemzeti Tanácsa, Terméktanács 1076 Budapest, Thököly u. 18. II. em. Telefon: 413 7527, 413 7528 e-levél: hnt@mail.datanet.hu - www.hnt.hu MINTAVÉTELI FORMANYOMTATVÁNYOK KITÖLTÉSI

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

Tisztelt Elnök Asszony! bizottsági módosító javaslatot

Tisztelt Elnök Asszony! bizottsági módosító javaslatot orszagg l tala Magyar Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága romá. r i 1o931454 Érkezett: 2006 NOV 3 0. Bizottsági módosító javaslat Dr. Szili Katalin asszonynak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt

Részletesebben

oltalom alatt álló eredetmegjelölés, védett eredetû bor

oltalom alatt álló eredetmegjelölés, védett eredetû bor Tokaj oltalom alatt álló eredetmegjelölés, védett eredetû bor A Tokaji borvidék egyedülálló borászati adottságait és több száz éves kultúrateremtő képességét, értékét 2002-ben az UNESCO Világörökség Bizottság

Részletesebben

T/9368. számú. törvényjavaslat. Elıadó: Budapest, 2009. április

T/9368. számú. törvényjavaslat. Elıadó: Budapest, 2009. április MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/9368. számú törvényjavaslat a szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény és a hegyközségekrıl szóló 1994. évi CII. törvény módosításáról Elıadó:

Részletesebben

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke (az agrárpiaci rendtartásból eredõ rendeletek nélkül, lezárva:

A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke (az agrárpiaci rendtartásból eredõ rendeletek nélkül, lezárva: A magyar élelmiszerjoggal kapcsolatos érvényes elõírások jegyzéke (az agrárpiaci rendtartásból eredõ rendeletek nélkül, lezárva: 2001. 07. 01.) 1995. évi XC. törvény az élelmiszerekrõl ÉLELMISZER 40/1995.

Részletesebben

120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet

120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet 120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet a borászati termékek alkoholtartalmának növelésére felhasznált sűrített szőlőmust és finomított szőlőmust-sűrítmény után járó támogatás igénybevételének feltételeiről A

Részletesebben

SOLTVADKERTI HEGYKÖZSÉG

SOLTVADKERTI HEGYKÖZSÉG SOLTVADKERTI HEGYKÖZSÉG CÍM: 6230 SOLTVADKERT, SZENTHÁROMSÁG U. 11. TEL.: 78/482-560 Email: soltvadkerthegykozseg@mail.com 2016.08.16. Hegyközségek szerepe A hegyközség a magyar szőlő és bortermelés szerveződésének

Részletesebben

Jövedéki törvény aktualitások. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Jövedéki Főosztály

Jövedéki törvény aktualitások. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Jövedéki Főosztály Jövedéki törvény aktualitások Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Jövedéki Főosztály Jövedéki szabályozás változása A 2016. évi XLVIII. törvény a jövedéki adóról - módosította a 2017. évi XXI.

Részletesebben

Kisüzemi regiszter kitöltési útmutató

Kisüzemi regiszter kitöltési útmutató Kisüzemi regiszter kitöltési útmutató Kitöltési útmutató A lap... 2 Példák:... 3 1. Minta Márton Móri Ezerjó... 3 2. Kiss József Badacsonyi Muskotály... 7 3. Példa Péter Egri Bikavér... 12 4. Minta Mária

Részletesebben

Bort hordok árlista - érvényes 2014. dec. 10. Csomagolás Kiszerelés Bolti ár

Bort hordok árlista - érvényes 2014. dec. 10. Csomagolás Kiszerelés Bolti ár 10 Laczkó György 1000 Mátrai Olaszrizling száraz fehér OEM bor Palack 0,75 liter 760,00 10 Laczkó György 1001 Mátrai Muskotály félédes fehér OEM bor Palack 0,75 liter 760,00 10 Laczkó György 1002 Mátrai

Részletesebben

LEHETŐSÉG A MAGYAR BOROK PIACI SIKERÉNEK NÖVELÉSÉRE

LEHETŐSÉG A MAGYAR BOROK PIACI SIKERÉNEK NÖVELÉSÉRE 1 LEHETŐSÉG A MAGYAR BOROK PIACI SIKERÉNEK NÖVELÉSÉRE Tájékoztató az EU új Borpiaci Rendtartásának életbe lépésével változó eredetvédelmi és földrajzi névhasználati lehetőségekről és kötelezettségekről

Részletesebben

2 Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat -ainak, illetve a -ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat

2 Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat -ainak, illetve a -ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat T/6563/79.szám Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának Gazdasági bizottságának aj án1ása a szózőtermesztésróz és a borgazdálkodásról szóló T16563. törvényjavaslat számú részletes vitájához Tisztelt

Részletesebben

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat Iromány száma: T/17569/2. Benyújtás dátuma: 2017-10-09 16:19 Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága Parlex azonosító: RXJLU8CX0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Sallai

Részletesebben

Országos Sisi kedvenc bora c. verseny

Országos Sisi kedvenc bora c. verseny Országos Sisi kedvenc bora c. verseny A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei Villa Grande Prémium Rendezvény Centrum 2100 Gödöllő, Táncsics Mihály út 5. 2017. június 7.

Részletesebben

Összegző módosító javaslat

Összegző módosító javaslat Iromány száma: T/17569/5. Benyújtás dátuma: 2017-10-12 12:27 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1KK260B10003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Hende Csaba,

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 146. szám 20285 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 60/2015. (X. 8.) FM rendelete a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a

Részletesebben

Borellenőrzés tapasztalatai es évben.

Borellenőrzés tapasztalatai es évben. Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borászati Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi u. 141-145. Levelezési cím: 1508 Budapest, Postafiók 47. 1/346-0930; Fax: 1/212-4978 e-mail: bormin@t-online.hu Borellenőrzés

Részletesebben

Megállapodás. a továbbiakban Termelő és Vevő együttesen, mint Szerződő Felek között, az alulírott napon, az alábbi feltételek mellett.

Megállapodás. a továbbiakban Termelő és Vevő együttesen, mint Szerződő Felek között, az alulírott napon, az alábbi feltételek mellett. Megállapodás mely létrejött egyrészről [ ] Székhely: Cégjegyzékszám: Adószám: Képviseli: mint eladó, a továbbiakban Eladó vagy Termelő másrészről [ ] anyja neve: születési hely és idő: lakcím: személyi

Részletesebben

2 82/A. (1) A bíróság a 82. -ban foglaltakon kívül kivételesen, a társadalombavalóbeilleszkedés elősegítéseérdekében elrendelhetiapártfogó felügyeleté

2 82/A. (1) A bíróság a 82. -ban foglaltakon kívül kivételesen, a társadalombavalóbeilleszkedés elősegítéseérdekében elrendelhetiapártfogó felügyeleté om~iés Hivatala iwm nyszi rn :-q4 a+i. sti. Érkezett: 2005 JúN 13. i~üi4!~lpp?#?iepáa eeee..epbeóó Ebóbeel éi~i' ` :? ;srnrrrru mü~~prr,~iriiüüinsrsl ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ T/16127/ képviselői módosító

Részletesebben

Az eredetvédelem aktuális kérdései

Az eredetvédelem aktuális kérdései Az eredetvédelem aktuális kérdései XVI. Szőlészeti, Borászati és Bormarketing Konferencia Lakitelek 2015. január 28. Kókai-Kunné Dr. Szabó Ágnes A bor és a szellemi tulajdonvédelem Szabadalom Növényfajta-oltalom

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 182. szám 79771 V. A Kormány tagjainak rendeletei A vidékfejlesztési miniszter 101/2013. (XI. 4.) VM rendelete egyes borászati és egyéb agrártámogatási tárgyú miniszteri

Részletesebben

Tájékoztató a Bortörvényről és a Hegyközségi törvényről. 2015. január 17. Előadó: Szabó Miklós Fotók: Keszler Viktor és Szabó Miklós

Tájékoztató a Bortörvényről és a Hegyközségi törvényről. 2015. január 17. Előadó: Szabó Miklós Fotók: Keszler Viktor és Szabó Miklós Tájékoztató a Bortörvényről és a Hegyközségi törvényről 2015. január 17. Előadó: Szabó Miklós Fotók: Keszler Viktor és Szabó Miklós A 2004. évi XVIII. Törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról

Részletesebben

158/2009. (VII. 30.) Korm. rendelet

158/2009. (VII. 30.) Korm. rendelet 158/2009. (VII. 30.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, valamint a szeszes italok földrajzi árujelzőinek oltalmára irányuló eljárásról és a termékek ellenőrzéséről A Kormány a

Részletesebben

valamint az elektronikus hírközlésrá7 szóló évi C. törvény módosításáról szóló T/12714.

valamint az elektronikus hírközlésrá7 szóló évi C. törvény módosításáról szóló T/12714. Iromány száma : T/12714/ /{ Benyújtás dátuma : 2016. november 17. Az Országgy űlés Törvényalkotási bizottsága Címzett : Kövér László, az Országgy űlés elnöke Érkezett : 2016 tiov 1 7. Benyújtó : Dr. Gulyás

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS a TOKAJ oltalom alatt álló országos eredetmegjelöléssel (OEM) ellátott borászati termékekhez (kivonat)

TERMÉKLEÍRÁS a TOKAJ oltalom alatt álló országos eredetmegjelöléssel (OEM) ellátott borászati termékekhez (kivonat) TERMÉKLEÍRÁS a TOKAJ oltalom alatt álló országos eredetmegjelöléssel (OEM) ellátott borászati termékekhez (kivonat) 1. A terméket jelölő földrajzi név, mint eredet-megjelölés: TOKAJ 2. A Tokaj OEM mellett

Részletesebben

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről 113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló 1996.

Részletesebben

Magyar Borkönyv - Borászati termékek jelölése és kiszerelése. A Magyar Borkönyv előírásai (borászati termékek jelölése és kiszerelése)

Magyar Borkönyv - Borászati termékek jelölése és kiszerelése. A Magyar Borkönyv előírásai (borászati termékek jelölése és kiszerelése) A Magyar Borkönyv előírásai (borászati termékek jelölése és kiszerelése) Tartalomjegyzék 1. fejezet: Bevezetés... 5 1. : A rendelkezések célja...5 2. : A rendelkezések hatálya alá tartozó termékek... 6

Részletesebben

7/2007. (I. 30.) FVM rendelet. Fogalommeghatározások

7/2007. (I. 30.) FVM rendelet. Fogalommeghatározások 1. oldal, összesen: 13 7/2007. (I. 30.) FVM rendelet a szőlőtermelési potenciálra, a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és -átállítására vonatkozó szabályozásról A mezőgazdasági és vidékfejlesztési

Részletesebben

Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr!

Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr! ORSZÁGGY Ű LÉSI KÉPVISEL Ő Dr. Schmitt Pál úrnak az Országgyűlés elnökéne k Helyben ~)Or`wGylvy{.ig y/ti1~~/1///?~k 7 lonlany.yzam : -lri/a. 3 IIv d~ila Él'lw ett : 2010 s '.:L a 6. Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. a TOKAJ. oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borászati termékekhez

TERMÉKLEÍRÁS. a TOKAJ. oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borászati termékekhez A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa az alábbiakat a 2010. május 17.-én megtartott ülésén fogadta el: TERMÉKLEÍRÁS a TOKAJ oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borászati termékekhez 1. A terméket

Részletesebben

102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 -

102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 - 102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11-102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet az Egri borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény

Részletesebben

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem, Eger 2005. január 2629. A Felvidéki borrégió, mint lehetőség Gál Lajos mb. igazgató FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Eger VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem,

Részletesebben

A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény

A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény Státusz Jogszabály címe Megjelent Hatály Tárgy új 2018. évi V. MK 67. szám törvény Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról 2018.05.17. 2018.05.18.

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/15362) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/15362) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/15362) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

136/2004. (IX. 18.) FVM-PM együttes rendelet

136/2004. (IX. 18.) FVM-PM együttes rendelet 136/2004. (IX. 18.) FVM-PM együttes rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 52/2001. (VIII. 2.) FVM-PM együttes rendelet módosításáról (Egységes

Részletesebben

T/4818. számú törvényjavaslat. a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról

T/4818. számú törvényjavaslat. a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/4818. számú törvényjavaslat a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2015. május

Részletesebben

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Helvéciai Fórum

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Helvéciai Fórum Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Helvéciai Fórum Helvécia, 2017. április 24. Rabné dr. Molnár Mónika SZTNH A termékhez/szolgáltatáshoz

Részletesebben

IX. Egyházi és Világi Borok Versenye. Dány 2014.05.08. A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei.

IX. Egyházi és Világi Borok Versenye. Dány 2014.05.08. A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei. IX. Egyházi és Világi Borok Versenye Dány 2014.05.08. A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei. Mogyoródi Hegyközség 2014. 1 XI. Egyházi és Világi Borok Versenyének rendezője:

Részletesebben

BORTURIZMUST SEGÍTŐ/NEHEZÍTŐ JOGSZABÁLYOK FELTÁRÁSA c. TANULMÁNY

BORTURIZMUST SEGÍTŐ/NEHEZÍTŐ JOGSZABÁLYOK FELTÁRÁSA c. TANULMÁNY BORTURIZMUST SEGÍTŐ/NEHEZÍTŐ JOGSZABÁLYOK FELTÁRÁSA c. TANULMÁNY Készítette a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter megbízásából: dr. Prónay Bence Lezárva: 2011. április Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3.

Részletesebben

37/2013. /X.30./ számú határozattal elfogadott

37/2013. /X.30./ számú határozattal elfogadott T o k a j i B o r v i d é k H e g y k ö z s é g i T a n á c s a R e n d t a r t á s a I. A Rendtartás célja, hatálya: I/1. A Rendtartás célja: - az Alapszabály, a Termékleírás és a hatályos jogszabályok

Részletesebben

Fogalommeghatározások. 1. E rendelet alkalmazásában: a) adatszolgáltatással kapcsolatos fogalmak:

Fogalommeghatározások. 1. E rendelet alkalmazásában: a) adatszolgáltatással kapcsolatos fogalmak: 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Tisztelt Termelő!

TÁJÉKOZTATÓ. Tisztelt Termelő! TÁJÉKOZTATÓ Tisztelt Termelő! A 2018-as szürettel kapcsolatban a hatályos jogszabályok, valamint a 2018-as évben alkalmazandó termékleírás tükrében az alábbiakról tájékoztatjuk: A HNT piacszervezési intézkedésével

Részletesebben

A magyar élelmiszer- kereskedelem bor- és pezsgőválasztéka

A magyar élelmiszer- kereskedelem bor- és pezsgőválasztéka A magyar élelmiszer- kereskedelem bor- és pezsgőválasztéka Kisari István Eger 2005. Január 28. Választékelemzés Választék k elemzés s A Összes feldolgozott adat (bor) - Ebből l elemzésre került Tételszám

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka és a törkölypálinka útja a hungarikummá nyilvánításig A pálinkás társadalom már az 1990-es években

Részletesebben

Prs ggyulés Hivatal a

Prs ggyulés Hivatal a ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Prs ggyulés Hivatal a tí, Yiyti. an : '96`311,,211 Módosító javasla t Dr. Szili Katalin az Országgyűlés Elnöke részér e kétastts 2009 MÁJ 1 8. Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A

Részletesebben

91/2005. (X. 18.) FVM rendelet. a Villányi borvidék védett eredetű borairól

91/2005. (X. 18.) FVM rendelet. a Villányi borvidék védett eredetű borairól 91/2005. (X. 18.) FVM rendelet a Villányi borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. a ZEMPLÉNI. oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékekhez

TERMÉKLEÍRÁS. a ZEMPLÉNI. oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékekhez A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa az alábbiakat a 2010. május 17.-én megtartott ülésén fogadta el: TERMÉKLEÍRÁS a ZEMPLÉNI oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékekhez 1. A

Részletesebben

Módosítópont sorszáma: 2. Törvényjavaslat érintett rendelkezése: 2. (2) bekezdés - Szftv. 5/A. (6) bekezdés Módosítás jellege: módosítás

Módosítópont sorszáma: 2. Törvényjavaslat érintett rendelkezése: 2. (2) bekezdés - Szftv. 5/A. (6) bekezdés Módosítás jellege: módosítás Iromány száma: T/17957/5. Benyújtás dátuma: 2017-11-07 13:58 Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Parlex azonosító: 6AEK2USL0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Bánki Erik, Elnök

Részletesebben

Az eredetvédelmi oltalom

Az eredetvédelmi oltalom Az eredetvédelmi oltalom Földrajzi árujelzők 1997 kollektív jog Oltalom: a bejelentés napjától, határozatlan időre Ipari termékek, borok és szeszes italok 2004. október 10-től a mg-i termékek és élelmiszerek

Részletesebben

Tájékoztató a kisüzemi bortermelőkre és az egyszerűsített adóraktárakra április 1-után érvényes szabályokról

Tájékoztató a kisüzemi bortermelőkre és az egyszerűsített adóraktárakra április 1-után érvényes szabályokról Tájékoztató a kisüzemi bortermelőkre és az egyszerűsített adóraktárakra 2017. április 1-után érvényes szabályokról Az új jövedéki törvény a szőlőborra vonatkozóan bevezette az uniós szabályozás keretrendszerét

Részletesebben

BORKÍSÉR OKMÁNYTÖMB (3 példányos)

BORKÍSÉR OKMÁNYTÖMB (3 példányos) 235,33 Ft + Áfa BORKÍSÉR OKMÁNYTÖMB (3 példányos) Nemzeti Adó- és Vámhivatal által engedélyezett és forgalmazott nyomtatvány Vám- és Pénzügy ri Igazgatóság A borkísér okmánytömböt megvizsgáltam, rendben

Részletesebben

Tájékoztató termelői borkimérés üzemeltetéséhez

Tájékoztató termelői borkimérés üzemeltetéséhez Tájékoztató termelői borkimérés üzemeltetéséhez A termelői borkimérés kiskereskedelmi egység. Mivel azonban a bor jövedéki termék, ezért a termelői borkimérésre nem csak a kereskedelmi szabályok érvényesek,

Részletesebben

I. Budapest Bora Borverseny. A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei 2013.

I. Budapest Bora Borverseny. A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei 2013. I. Budapest Bora Borverseny A borverseny részvételi szabályzata A nevezés és lebonyolítás feltételei 2013. 1. Fogalmak - A borverseny olyan rendezvény, melynek célja a beküldött minták díjazása az érzékszervi

Részletesebben

Mobil infrastruktúra A mobil palackozó / csomagoló / szűrő szolgáltatásai júliustól érhetőek el. A regisztráció márciusban kezdődik.

Mobil infrastruktúra A mobil palackozó / csomagoló / szűrő szolgáltatásai júliustól érhetőek el. A regisztráció márciusban kezdődik. Tokaji Szőlő-és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 3910 Tokaj, Dózsa György utca 2. Cégjegyzékszám: 05-09-028546 Adószám: 25460535-2-05 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Borok eredetvédelme. Tartalomjegyzék

Borok eredetvédelme. Tartalomjegyzék Borok eredetvédelme Tartalomjegyzék 1. Az eredetvédelmi rendelkezések célja és szabályozásának területei 1. 1. Az eredetvédelmi rendelkezések által szabályozott borászati termékek 1. 1. 1. Asztali borok

Részletesebben

Érkezett. Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat benyújtása

Érkezett. Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat benyújtása Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Érkezett 1 ~1 f 6 2018 NOV O 6. Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Bánki Erik elnök Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat benyújtása

Részletesebben

A szőlő-bor ágazat támogatása végrehajtási tapasztalatok és támogatási lehetőségek 2015-ben

A szőlő-bor ágazat támogatása végrehajtási tapasztalatok és támogatási lehetőségek 2015-ben A szőlő-bor ágazat támogatása végrehajtási tapasztalatok és támogatási lehetőségek 2015-ben Angyal László igazgató Lakitelek, 2015. január 28. TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK Ültetvényhez kapcsolódó területalapú

Részletesebben

Világtendenciák (szőlő-bor ágazat)

Világtendenciák (szőlő-bor ágazat) Világtendenciák (szőlő-bor ágazat) SZŐLŐTERMESZTÉS 1 A szőlőterület változása A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé 80-as évek elejétől: túltermelési válság

Részletesebben

. 7-ágaywéa Hivatala. trkezctt' 2006 NOV 3 0. Tisztelt Elnök Asszony! bizottsági módosító javaslatot

. 7-ágaywéa Hivatala. trkezctt' 2006 NOV 3 0. Tisztelt Elnök Asszony! bizottsági módosító javaslatot . 7-ágaywéa Hivatala szám. T`40 3jA~3 Magyar Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága trkezctt' 2006 NOV 3 0. Bizottsági módosító javaslat Dr. Szili Katalin asszonynak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt

Részletesebben

XIII. Egyházi és Világi Borok Versenye. Mogyoród A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei.

XIII. Egyházi és Világi Borok Versenye. Mogyoród A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei. XIII. Egyházi és Világi Borok Versenye Mogyoród 2018.04.26. A borverseny részvételi szabályzata. A nevezés és lebonyolítás feltételei. Mogyoródi Hegyközség 2018. 1 XII. Egyházi és Világi Borok Versenyének

Részletesebben

Kitöltési Útmutató. Kitöltendő mezők

Kitöltési Útmutató. Kitöltendő mezők 1. oldal Kitöltési Útmutató 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 6. számú melléklet alapján készült nyomtatvány a borászati tevékenységet folytató gazdasági aktaszámmal rendelkező adatszolgáltató által nyilvántartott

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár Jogszabályok AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 110/2008/EK RENDELETE a szeszes italok meghatározásáról,

Részletesebben