Flórián tér HELYSZÍNRAJZ, LÉGIFOTÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Flórián tér HELYSZÍNRAJZ, LÉGIFOTÓ"

Átírás

1 He-sz/1 Flórián tér Könyvtár épülete előtti közterület Országzászló szobor, emlékmű, címer klasszikus 1996 (1940) megfelelő mészkő, bronz Sebestyén Sándor

2 Kisvárdán legelőször 1938-ban (egy szabadcsapat, az ún. "rongyos gárda" közreműködésével) emeltek országzászlót, bár ez még akkoriban csak ideiglenes volt. Ezt a "jelképes" országzászlót egy kis talapzaton álló vascső jelentette. Ennek ünnepélyes felavatásáráról a korabeli Felsőszabolcs című hetilap így számolt be: Húsz év után végre ott áll a község főterén az a jelképes zászló, amely hivatva van jelképezni a megcsonkításba való soha bele nem nyugvást, a nemzeti öntudatot, az ezeréves alkotmányhoz való törhetetlen ragaszkodást és Nagymagyarország visszakövetelését. Ez a jelkép azonban nem volt méltó sem az eszméhez, sem a településhez, ezért 1940-ben az országzászlónak Forgách József kisvárdai kőfaragó mester által emlékművet készíttettek. Az emlékmű talapzatába a kőfaragó mester országcímert és kettőskeresztet vésett, tetejébe turulmadarat állított, melyet október 13-án nagyszabású ünnepség keretében szenteltek fel. Később, 1945 körül a Szent Imre tér Szabadság térre való átkeresztelésével az 1940-ben felállított emlékművet lecserélték, a talapzat maradt, azonban levésték róla a kettős keresztet és az országcímert, a turulmadár helyébe pedig búzakalászos, kalapácsos, csillagos címert tettek. Később ez az emlékmű is módosult, felváltotta egy önálló, nagy csillag ben az emlékművet ismét cserélték, immár talapzattal együtt. A helyére kerülő új, vörös márványból készült hódoltsági-emlékmű a fejlődő szocializmust jelképezte. A rendszer összeomlásával a szimbólumokat, így a felszabadulási emlékművet is május 20-án elbontották. Az emlékmű helyére 1996-ban visszaállították az eredeti 1940-ban készült országzászló talapzatot, melynek tetejére Sebestyén Sándor által készített bronz turulmadarat állítottak. Az alkotást augusztus 19-én avatták fel.

3 He-sz/2 1240/1 Szent László u. A Városháza dísztermében Életfa épületdísz, relief, dombormű egyéb 1985 megfelelő bronz Győrfi Sándor Az alkotás Kisvárda városházának dísztermében található, ahol közgyűléseket és házasságkötéseket tartanak. A bronzból készült dombormű, mely az Életfa nevet kapta 460*280*50 cm nagyságú. Az Életfa törzsénél egy éppen egybekelő fiatal pár található, a fa lombkoronája pedig a város jelentősebb történelmi eseményeit és a város főbb nevezetességeit, a vár, a római katolikus templom, a református templom, a városháza és a könyvtár épületeit ábrázolja.

4 He-sz/3 780/1 Szent László u. a főtéren Szent László lovasszobra szobor klasszikus 2000 megfelelő bonz, kő (andezit) Győrfi Sándor A lovasszobor a település római katolikus templomát építtető Szent László királynak állít emléket, mely Kisvárda főterén áll, a Szent Lászlóról elnevezett utca elején. A 2000 június 24-én felavatott alkotás közel 7 méter magasságú, maga a lovasszobor ötnegyedes életnagyságú.

5 Flórián tér 3.. He-sz/4 780/1 A Szent László Kat. Szakközépisk., Ált. Isk., Kollégium és Óvoda épületegyüttes főhomlokzatán Szent László dombormű relief, dombormű klasszikus 1993 megfelelő bronz Bíró Lajos Az alkotás egy bronzból készült dombormű, mely Szent László királynak állít emléket a róla elnevezett iskolakomplexum főhomlokzatán. A Bíró Lajos által készített domborműves emléktáblát Kisvárda város Önkormányzata állíttatta I. László király szentté avatásának 800. évfordulóján 1992-ben.

6 Flórián tér 3.. He-sz/5 780/1 A Szent László Kat. Szakközépisk., Ált. Isk., Kollégium és Óvoda épületegyüttes udvarán Forrás díszkút Díszkút, csobogó, kútszobor egyéb 2005 megfelelő mészkő, bronz Győrfi Sándor

7 Flórián tér 3.. He-sz/6 780/1 A Szent László Kat. Szakközépisk., Ált. Isk., Kollégium és Óvoda épületegyüttes udvarán Szent László emlékmű Mellszobor, emlékmű modern 2003 megfelelő mészkő, bronz Győrfi Sándor Az alkotás a Szent László Kat. Szakközépisk., Ált. Isk., Kollégium és Óvoda épület-együttes udvarán található. Az emlékmű három mészkőoszlopot foglal magába. A legmagasabb oszlopon helyezkedik el Szent László király bronzból készült égbe néző ötnegyedes mellszobra. A legkisebb oszlopon egy fél szoborfej látható alatta az alábbi latin felirattal: Ladislaum cum justita tum pietas ingenita vicesset. Az idézet Antonio Bonfini, olasz történetírótól való.

8 He-sz/7 792 Flórián tér 19. Béres József domborműves emléktábla emlékmű JELLEGE FELÁLLÍTÁS ÉVE MŰSZAKI ÁLLAPOT ANYGA ALKOTÓ Domborműves emléktábla 2010 kitűnő bronz, márvány Búza Barna Béres József Záhonyban született, és az utolsó éveiben a nevét viselő vállalatcsoport elnökeként és a Béres Alapítvány tiszteletbeli elnökeként visszavonultan élt Kisvárdán. A domborműves emléktábla avatására február 6-án került sor, születésének 90. évfordulóján (1920. február 7.). Aznap a kutató tiszteletére emléknapot tartottak a városban. 13 óra után a városi könyvtár falán elhelyezett domborműves emléktábla ünnepélyes leleplezése következett, amelyet az akkor 100 éves Búza Barna készített. Az avatóbeszédet Kisvárda polgármestere tartotta.

9 He-sz/8 795 Flórián tér Anya gyermekével Szobor, térforma, plasztika modern? megfelelő mészkő?

10 He-sz/9 2551/1 Csillag utca 5. volt zsinagóga, ma Rétközi Múzeum udvarán, az épülettől jobbra Holokauszt emlékmű Szobor, térplasztika, emlékmű modern 1999 megfelelő mészkő, és egyéb Nagy Sándor Az alkotás egy nagyméretű női fejet ábrázol két kézfej között, melyet egy téglából készült fal elé helyeztek el. Az emlékmű felavatása 1999-ben történt, a volt zsinagóga melletti udvaron, azóta minden év áprilisában itt emlékeznek meg a holokauszt áldozatairól.

11 He-sz/ Iskola tér 2. Bessenyei Gimnázium előtti parkban Bessenyei György szobor Szobor, térplasztika, emlékmű klasszikus 1983 megfelelő mészkő Gyulavári Pál Az alkotás egy mészkőből készült életnagyságú mellszobor, mely Bessenyei Györgyöt ábrázolja. A szobor talapzatán Bessenyei György nevét olvashatjuk. A szobor a Bessenyei György nevét viselő gimnázium udvarán, az épület előtti parkban áll. A szobor körül padok, koszorúzásra alkalmas eszközök helyezkednek el.

12 He-sz/ Aradi vértanúk tere 10. a városi Bíróság épületének homlokzatán Magyar királyság címere Épületdísz, relief, dombormű, címer klasszikus 1938 megfelelő mészkő? Az alkotás a Városi Bíróság épületének tetején található, mely két őrangyal között az akkori magyar címert ábrázolja. Az épülettel egyidős, bár csak néhány éve került vissza eredeti helyére. A címert az épület átadása után eláshatták, így sokáig rejtve maradt, csak nemrég találtak meg. Előkerülése után visszakerült az eredeti helyére.

13 He-sz/ Szent László u.42. a Zeneiskola épületének I. emeletén Weiner Leó dombormű relief, dombormű klasszikus 2000 megfelelő bronz, márvány Borsi Antal A dombormű a Weiner Leó Zeneiskola első emeletének folyosóján található meg. Az alkotás Weiner Leó arcképét ábrázolja, bronzból készült, márványtáblára erősítve. Évfordulón megemlékezések színhelye, ezt az alatta található koszorúk is jelzik.

14 He-sz/ /1 Mártírok útja 5. Vári Emil Társulási Ált. Iskola kertjében Vári Emil mellszobra mellszobor klasszikus 1989 megfelelő pirobronz Búza Barna Vári Emil mellszobra a róla elnevezett Általános Iskola kertjében található meg. A szobor talapzatán Vári Emil idézetét olvashatjuk: Az elveimért halok meg. Évfordulón megemlékezések színhelye, ezt az alatta található koszorúk is jelzik. Az alkotást 1989-ben Vári Emil születésnapjának 100. valamint a Tanácsköztársaság 70. évfordulójára állították fel.

15 He-sz/ /1 Mártírok útja 8. II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és szakiskola kertjében II. Rákóczi Ferenc mellszobra mellszobor klasszikus 1985 megfelelő pirobronz Búza Barna II. Rákóczi Ferenc mellszobra a róla elnevezett szakközép- és szakiskola előkertjében található meg, díszburkolattal körülvéve. A szobor talapzatán II. Rákóczi Ferenc idézetét olvashatjuk: Mi édes hazánknak életünket, javainkat, s utolsó csepp vérünket is önként felszenteljük. Évfordulón megemlékezések színhelye, ezt az alatta található koszorúk is jelzik. Az ötnegyedes életnagyságú alkotást decemberében avatták fel.

16 He-sz/ Tompos úti lakótelep szélén a Vári Emil Ált. iskolával szemközt Érintés nevezetű szoborcsoport szoborcsoport klasszikus 1988 megfelelő bronz, kő Szabó Tamás A szoborcsoport az ÉRINTÉS nevet kapta, mely bibliai témájú jelenetet ábrázol: Az Ótestamentum mózesi könyveinek egyik elbeszélése szerint Ábrahám pátriárka istene parancsának engedelmeskedve fiát, Izsákot felvitte a hegyre, oltárt épített és áldozathozatalra készült. Amikor Ábrahám kést emelt Izsákra, az Úr angyala megjelent, s közölte, hogy az atya és gyermeke csupán isteni próbatétel részese volt, megakadályozta a tragédiát. A háromalakos művészeti alkotás a Munkácsy díjas szobrászművész Szabó Tamás készítette 1988-ban. A szoborcsoport tárgya a fentiekben említett Izsák feláldozása, Ábrahámot, Izsákot és a megmentő angyalt ábrázolja. A háromalakos kompozíció középpontjában az álló férfialak Ábrahámot ábrázolja, az előtte térdeplő alak a megkötözött Izsákot, a levegőbe emelkedő, támaszkodó női alak pedig az angyalt testesíti meg. Az alkotás sokáig hiányos volt, mára azonban teljes a mű. Sajnos folyamatos rongálásoknak van kitéve.

17 He-sz/16 963/3 Vár utca A vár keleti falának oldalán Balassi Bálint emléktábla Domborműves emléktábla, épületdísz klasszikus 2004 megfelelő bronz, mészkő, gránit Győrfi Sándor Balassi Bálint domborműves emléktábláját születésének 450. évfordulójára 2004 október 9-én avatták fel a Kisvárdai Vár keleti falán. A bronz dombormű egy 83*63 cm-es mészkőkeretbe foglalt gránitlapon található. A táblán a következő Balassi idézetet olvashatjuk: Áldj meg vitézséggel, az jó hírrel, névvel, hogy szép tisztességgel mindent végezzek el A domborműves emléktáblát állítatta: Kisvárda városa és a Kisvárdai Városszépítő egyesület.

18 He-sz/17 963/3 Vár utca A vár keleti falának oldalán II. Rákóczi Ferenc emléktábla Domborműves emléktábla, épületdísz klasszikus 2003 megfelelő bronz, mészkő, gránit Győrfi Sándor II. Rákóczi Ferenc domborműves emléktábláját a Kisvárdai Városszépítő egyesület állítatta én a II. Rákóczi Ferenc vezette kuruc szabadságharc kezdetének 300. évfordulója alkalmából. A táblán a következő Radó Antal idézetet olvashatjuk: Hol hazában megjelentél, ezernyi nép hogy vett körül. Egy szóddal sereget hogy teremtél!

19 He-sz/ Várday István utca A Várday István Általános Iskola udvarán Őzike szobor modern 1965 megfelelő mészkő B. Szabó Edit A szobor a Várday István Általános Iskola előkertjében helyezkedik el, ülő őzikét ábrázol. A szobor felállításának nem ez volt az eredeti helye, csak később került ide. Az alkotást helyenként sérülések érték, de helyrehozatala megtörént.

20 He-sz/19 Közterület a Tompos úti lakótelep déli oldalán lévő közparkban Mester utca Petőfi Sándor mellszobra mellszobor klasszikus 1985 megfelelő Beton, műkő, mészkő, pirobronz Búza Barna Az ötnegyedes életnagyságú szobor a Tompos úti lakótelep déli határán lévő Mester úti közparkban áll. A pirobronzból készült mellszobor műkő, kő és mészkő vegyes alapzatán áll. Egy kis földhalmon helyezték el a talapzatot, melyet lépcsőn lehet megközelíteni. Az 1848-as megemlékezésnél a koszorúzáskor zászlót is fel szoktak húzni, így a szobor mellett helyet kapott egy zászlótartó rúd is.

21 He-sz/ Zrínyi Ilona tér 1956-os forradalom és szabadságharc emlékműve szobor modern 2006 megfelelő bronz, gránit Győrfi Sándor A közel 3 m magas gránit alapzaton Márai Sándor következő idézetét olvashatjuk: Angyal, vidd meg a hírt az égből, mindig új élet lesz a vízből Az alkotás két angyalt ábrázol, az egyik a győzelmet, a felemelkedést, a másik a bukást szimbolizálja.

22 He-sz/ /10 Baross Gábor utca A MÁV vasútállomás épületének főhomlokzatán Baross Gábor dombormű Domborműves emléktábla klasszikus 1998 megfelelő vas Csányi Szabolcs A dombormű hűen vasból készült, Baross Gábornak állít emléket Vasminiszter felirattal. A tábla a kisvárdai vasútállomás főhomlokzatát díszíti 1998-tól.

23 He-sz/ /10 Baross Gábor utca A MÁV vasútállomás épületének főhomlokzatán Holokauszt emléktábla Domborműves emléktábla klasszikus 2004 megfelelő bronz, gránit Sebestyén Sándor A MÁV Rt. Támogatásával a dombormű a holokauszt 60. évfordulóján került felállításra a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és a Wesley János Lelkészképző Főiskola által.

24 He-sz/ /10 Baross Gábor utca A MÁV vasútállomás épületének főhomlokzatán Nyíregyháza-Ungvár vasútvonal emléktáblája Domborműves emléktábla klasszikus 1997 megfelelő bronz? A dombormű a Nyíregyháza-Ungvár vasútvonal Nyíregyháza-Kisvárda vonalszakasz 125 éves évfordulójára került felállításra 1997 november 20-án.

25 He-sz/ /4 Árpád út 26. Felső-Szabolcsi Kórház udvara szobor szobor modern? megfelelő mészkő? A szobor egy anyát ábrázol a gyermekével, mely a kórház udvarán áll.

26 He-sz/25 780/1 Flórián tér 3.. A Szent László Kat. Szakközépisk., Ált. Isk., Kollégium és Óvoda épületegyüttes udvarán Császi László mellszobra mellszobor klasszikus 1987 megfelelő pirobronz Búza Barna Császy László ( ) a Tanácsköztársaság vértanúja, gimnáziumi pedagógus volt. A Szent Orsolya Rend tanítóképző néven alapított iskola később ( ) Császy László nevét, napjainkban (1992-) a Szent László nevet kapta. Az iskolakomplexum udvarán az intézmény korábbi névadójára Császy László mellszobra emlékeztet Iskolánk névadója volt felirattal. A mellszobrot Búza László alkotta, szeptember 19-én avatták fel.

27 He-sz/26 780/1 Flórián tér 3.. A Szent László Kat. Szakközépisk., Ált. Isk., Kollégium és Óvoda épületegyüttes udvarán Szent Angéla emlékmű emlékmű, relief, dombormű klasszikus 2010 megfelelő bronz, gránit Győrfi Sándor Szent Angéla ( ) katolikus szent, ünnepnapját január 27-én tartják. A római katolikus egyházon belül Ő élesztette újjá a diakonissza mozgalmat a hagyományos apácarendek mellett. A Győrfi Sándor által készített emlékmű a Szent László Katolikus iskolakomplexum területén áll, és a következő idézet ékesíti: Szent Angéla jó anyánk, kérlek viselj gondot reánk

28 He-sz/ Flórián tér 18. A római katolikus templom udvarán Szűz Mária szobor szobor klasszikus? megfelelő mészkő? A szobor a római katolikus templom udvarán áll.

29 He-sz/ Flórián tér 18. A római katolikus templom udvarán Szűz Mária szobor szobor klasszikus? megfelelő egyéb? A szobor a római katolikus templom udvarán áll.

30 He-sz/ Flórián tér 18. A római katolikus templom udvarán Krisztus szobor szobor klasszikus? megfelelő egyéb? A szobor a római katolikus templom udvarán áll.

31 He-sz/ Flórián tér 18. A római katolikus templom udvarán szoborpár szobor klasszikus? megfelelő egyéb? A szobor a római katolikus templom udvarán áll.

32 He-sz/ /1 Szent György tér Krisztus szobor szobor klasszikus 1980 megfelelő egyéb? A szobor a görög katolikus templom udvarán áll. A talapzaton az alábbi felirat áll: A Te kereszted előtt leborulunk Urunk

33 He-sz/ /1 Csillag utca 5. Makay László dombormű dombormű klasszikus 2010 megfelelő bronz, márvány Németh Erika A Németh Erika által készített dombormű Makay László tanárnak és múzeumalapítónak állít emléket, amely a Rétközi Múzeumban van kiállítva, az épület belső terében a karzatra felvezető lépcsőfordulóban. Az alkotást október 8-án avatták fel a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

Karcag - a szobrok városa

Karcag - a szobrok városa Karcag - a szobrok városa Karcag a múlt valóságos panteonja. A város lakossága és a látogatók sok köztéri, közintézményi szoborban és más műalkotásban gyönyörködhetnek. Kun emlékhely a város határában

Részletesebben

1.) Petőfi-emléktábla

1.) Petőfi-emléktábla 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása 1.) Petőfi-emléktábla A Városháza falában emléktábla van elhelyezve, amely Petőfinek állít emléket. Az emléktáblát

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság. Kamerák száma (db) a kamera pontok helyszíne, elhelyezése

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság. Kamerák száma (db) a kamera pontok helyszíne, elhelyezése Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Rendőri Szerv RK, HRK Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság Települések Nyíregyháza Kamerák száma (db) 12 a kamera pontok helyszíne, elhelyezése.nyíregyháza,

Részletesebben

MANS(Z)BART(H) ANTAL

MANS(Z)BART(H) ANTAL MANS(Z)BART(H) ANTAL Gyermekkora Tóvároson született 1821. december 20-án, az akkori Öreg (ma Ady Endre) utca 4-es számú házban. Apja Josefus Mansbart viaszöntő és mézesbábos mester volt. Anyja Anna Venusin

Részletesebben

KISVÁRDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2010. /V.14./ r e n d e l e t e

KISVÁRDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2010. /V.14./ r e n d e l e t e KISVÁRDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 6/2010. /V.14./ r e n d e l e t e a plakátok egyes középületeken és közterületeken történő elhelyezésének szabályozásáról Kisvárda Város Önkormányzatának

Részletesebben

1/ 4. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU

1/ 4. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU 1/ 4 Ikt.szám: 18-204/4/2005. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU J E G Y Z Ő K Ö N Y V PROTOKÓŁ amely készült a

Részletesebben

Arany János emlékhelyek régiónkban

Arany János emlékhelyek régiónkban Arany János emlékhelyek régiónkban Arany János már életében a nemzet költője lett. Életműve máig élő és ható, meghatározó része a magyar irodalomnak, ezzel együtt a magyar köztudatnak is. Így hát természetes,

Részletesebben

FIT-jelentés :: KLIK Nyíregyházi Tankerülete 4400 Nyíregyháza, Országzászló tér 1. Fenntartói azonosító: Fenntartói jelentés

FIT-jelentés :: KLIK Nyíregyházi Tankerülete 4400 Nyíregyháza, Országzászló tér 1. Fenntartói azonosító: Fenntartói jelentés FIT-jelentés :: 2013 KLIK Nyíregyházi Tankerülete 4400 Nyíregyháza, Országzászló tér 1. Fenntartói azonosító: 39011654-153000 Létszámadatok Létszámadatok Országos kompetenciamérés 1 Az intézmények kódtáblázata

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek MEGOLDÁSOK

IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek MEGOLDÁSOK IPICS-APACS, CSÍKSZEREDA! VIII. honismereti játék Emléktáblák, domborművek Rég elmúlt események emléke népesíti be a szív és virágok városát. Eredjünk néhányuk nyomába! MEGOLDÁSOK Név, osztály, iskola,

Részletesebben

Gyulai séta Albrecht Dürer / / emlékei nyomán múltban, jelenben, jövőben

Gyulai séta Albrecht Dürer / / emlékei nyomán múltban, jelenben, jövőben Gyulai séta Albrecht Dürer /1471-1528/ emlékei nyomán múltban, jelenben, jövőben 1878 Haan Lajos evangélikus lelkész kiadványának megjelenése Dürer Albert családi nevéről s családjának származási helyéről

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének július 7-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének július 7-i rendkívüli ülésére 1. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. július 7-i rendkívüli ülésére Tárgy: Szekszárdi Szőlő-szobor vételére ajánlat benyújtása

Részletesebben

. NAPIREND Ügyiratszám: 1/641/2008. ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület november 20-i nyilvános ülésére

. NAPIREND Ügyiratszám: 1/641/2008. ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület november 20-i nyilvános ülésére . NAPIREND Ügyiratszám: 1/641/2008. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. november 20-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Tájékoztató a Wass Albert bronz mellszobrának felállításáról,

Részletesebben

Munkácsy emlékezete Csabán

Munkácsy emlékezete Csabán Munkácsy emlékezete Csabán 2014. március 4. Békéscsaba, Fő tér (Fiume szálloda) 1906-ban. Képeslap fekete-fehér fotója. Levéltári jelzet: XV.9./177. Őrzés helye: Munkácsy Mihály Múzeum, 17 849 Békéscsaba,

Részletesebben

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal KOSZORÚZÁSOK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK OKTÓBER 19-én pénteken 9.30 a Romek emlékoszlopnál (Szentpéteri kapu) Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói 10.30 Ünnepi műsor a Miskolci Egyetemen 12.00

Részletesebben

2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január óra

2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január óra 2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január 9. Január 17. 16 óra Január 26. 15 óra Január 27. 11.00 óra Január 30. 10-17 óra Február 1. Február

Részletesebben

bizottsági javaslatok. Melléklet: 1. sz. melléklet: Makó város szoborkoncepció

bizottsági javaslatok. Melléklet: 1. sz. melléklet: Makó város szoborkoncepció E l ő t e r j e s z t é s I. 2-12/2005. Tárgy:Makó város szoborkoncepció tervezet Ea: 2004-2007 közötti időszakra tett bizottsági javaslatok. Melléklet: 1. sz. melléklet: Makó város szoborkoncepció tervezete

Részletesebben

Szoborséta Berekfürdőn - Győrfi Lajos, Magyar Örökség-díjas szobrászművész műveinek nyomában

Szoborséta Berekfürdőn - Győrfi Lajos, Magyar Örökség-díjas szobrászművész műveinek nyomában Szoborséta Berekfürdőn - Győrfi Lajos, Magyar Örökség-díjas szobrászművész műveinek nyomában 1. Kiindulópont Tourinform Iroda Berekfürdő, Fürdő utca 2. A Berekfürdői Nemzetközi Nagykun Művésztelep alkotóinak

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere HE ép 1 Csákányhegyi kilátó 050/2 Leírás: A Csopak települését északról határoló Csákány-hegy, valamint a parkerdő mindig is kedvelt kirándulóhely volt az itt élők és az üdülő vendégek körében, a Balaton

Részletesebben

Megoldókulcs. Várostörténet

Megoldókulcs. Várostörténet Megoldókulcs Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven piarista

Részletesebben

mből l kitelik. Batthyány Emlékév Vas megye 2007. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő A Vas Megyei Közgyűlés elnöke

mből l kitelik. Batthyány Emlékév Vas megye 2007. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő A Vas Megyei Közgyűlés elnöke Batthyány Emlékév Vas megye 2007. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő A Vas Megyei Közgyűlés elnöke Vas Megyei Közgyűlés a Batthyány Év 2007 Vas megyei tervezett rendezvényei méltó megvalósításának érdekében

Részletesebben

20. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére

20. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére 20. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. január 26-i rendes ülésére Tárgy: Tájékoztató a Dombóváron található emléktáblákról Előterjesztő:

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 410 éve halt meg Rákóczi Zsigmond. 425 esztendeje született és 370 éve halt meg II. Rákóczi György

M E G H Í V Ó. 410 éve halt meg Rákóczi Zsigmond. 425 esztendeje született és 370 éve halt meg II. Rákóczi György M E G H Í V Ó 410 éve halt meg Rákóczi Zsigmond 425 esztendeje született és 370 éve halt meg II. Rákóczi György 315 esztendeje kezdődött a II. Rákóczi Ferenc vezette kuruc szabadságharc. Az Erdélyi Magyar

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 27-én tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 27-én tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 27-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A Tiszavasvári világháborús emlékhely felújítása érdekében pályázat benyújtásáról

Részletesebben

6600 Szentes, Kossuth tér 6. tel.: 63/ , 20/ fax.:63/

6600 Szentes, Kossuth tér 6.   tel.: 63/ , 20/ fax.:63/ SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT FŐÉPÍTÉSZ 6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 20/9769-391 fax.:63/510-388 Iktatószám: E-21439-2/2011. Témafelelős: Wittek Krisztina főépítész

Részletesebben

J A V A S L A T emlékművek áthelyezésével kapcsolatos döntések meghozatalára

J A V A S L A T emlékművek áthelyezésével kapcsolatos döntések meghozatalára J A V A S L A T emlékművek áthelyezésével kapcsolatos döntések meghozatalára Ózd, 2016. május 20. Előterjesztő: Előkészítő: Polgármester Humánerőforrás- és Képviselő-testületi Osztály Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

A cs.és kir. 68. gyalogezred emlékhelyei

A cs.és kir. 68. gyalogezred emlékhelyei 1 A cs.és kir. 68. gyalogezred emlékhelyei Az 1866-os königgratzi csatát követően a 68. gyalogezred tisztjei elhatározták, hogy a hadjáratban elesett hősök számára egy emlékművet állítanak föl. Az emlékmű

Részletesebben

Javaslat a József Attila Emléktábla települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a József Attila Emléktábla települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a József Attila Emléktábla települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádámné Farkas Beáta (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. április 5. (település, dátum) (P. H.) 1 I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

KIEMELT JELENTŐSÉGŰ RENDEZVÉNYEK, PROGRAMOK 2002-2006-OS CIKLUSBAN.

KIEMELT JELENTŐSÉGŰ RENDEZVÉNYEK, PROGRAMOK 2002-2006-OS CIKLUSBAN. KIEMELT JELENTŐSÉGŰ RENDEZVÉNYEK, PROGRAMOK 2002-2006-OS CIKLUSBAN. 1.Lakóhelyi Környezet és településfejlesztés 2002. október - november. - Lakossági összefogással, gyalogos utak építése ill. felújítása

Részletesebben

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra

Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Nagyrécse-Galambok kerékpártúra Túra hossza: 39 km Nehézsége: Könnyű Terep: Dombvidék A kerékpártúra Nagyrécsén a Kossuth u és a Petőfi u találkozásánál kezdődik (1). Innen a Kossuth úton a falut északi

Részletesebben

Monor város évi I. féléves programtervezete

Monor város évi I. féléves programtervezete Rendezvény időpontja: 2018. január 8. 2018. január 12. 18:00 Rendezvény megnevezése: megnyitója Magócsi Ildikó fotóművész Újévi operett 2018. január 13. Jégvirágtól Borvirágig forralt boros túra 2018.

Részletesebben

Az előkészítő óra: Tanulmányi kirándulás - Beszámoló képekkel

Az előkészítő óra: Tanulmányi kirándulás - Beszámoló képekkel Az Istvánffy Miklós Általános Iskola 44 diákja és 5 pedagógusa a Határtalanul! Árpád vezér nyomdokain című program keretében négynapos Kárpátaljai kiránduláson vett részt 2018. augusztus 28-31. között.

Részletesebben

Györfi Sándor. Munkácsy-(1986) és Mednyánszky-díjas (1998), ma is Karcagon alkotó szobrászművész. A diasor bemutatja néhány alkotását.

Györfi Sándor. Munkácsy-(1986) és Mednyánszky-díjas (1998), ma is Karcagon alkotó szobrászművész. A diasor bemutatja néhány alkotását. Györfi Sándor Munkácsy-(1986) és Mednyánszky-díjas (1998), ma is Karcagon alkotó szobrászművész. A diasor bemutatja néhány alkotását. Karcagon 1951-ben született szobrász - és éremművész. 1978- ban végzett

Részletesebben

100 éves a gimnázum épülete

100 éves a gimnázum épülete 100 éves a gimnázum épülete Tekintélyes múlt Kőszeg város életében mindig is fontos szerepet töltött be a művelődés, a kultúra. Műveltségi állapot tekintetében Kőszeg régóta kiváló helyet foglal el valamennyi

Részletesebben

FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK ÉVI MUNKATERVE

FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK ÉVI MUNKATERVE FELSŐZSOLCA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. ÉVI MUNKATERVE I. TESTÜLETI ÜLÉSEK IDŐPONTJA ÉS NAPIRENDJE JANUÁR 19. 1. Köztisztviselői teljesítménykövetelmények alapját képező kiemelt célok meghatározása

Részletesebben

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1 246 Hősök tere 2. Római katolikus plébánia Az udvari szárny 1746-ban, az utcai beforduló szárny

Részletesebben

Javaslat az I. világháborús hősi emlékmű. Települési Értéktárba történő felvételére

Javaslat az I. világháborús hősi emlékmű. Települési Értéktárba történő felvételére 1. melléklet a 114/2013.(IV.16.) Kormányrendelethez Javaslat az I. világháborús hősi emlékmű Települési Értéktárba történő felvételére Készítette: Cseh Gáborné -------------------------------------(aláírás)

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2014. december 18-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2014. december 18-i rendes ülésére 41. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2014. december 18-i rendes ülésére Tárgy: Dombóvár Város 2015. évi rendezvénynaptára Előterjesztő:

Részletesebben

PROGRAMNAPTÁR. középiskolai megemlékezés hétfő Pedagógusnap Szent Gellért ünnepe

PROGRAMNAPTÁR. középiskolai megemlékezés hétfő Pedagógusnap Szent Gellért ünnepe PROGRAMNAPTÁR 2018. szeptember 09.03. hétfő Tanévnyitó VeniSancte iskolai 09.03- Befogadás, (csoportszintű) mérése (folyamatosan) 09.05. Tanévnyitó Mocorgó mise VeniSancte 09.06. Szülői értekezlet 1. osztály

Részletesebben

PÉCS ÉS KÖRNYÉKE VASAS VASAS. A szöveget írta: Biró József BÁNYÁSZ ÚTIKALAUZ

PÉCS ÉS KÖRNYÉKE VASAS VASAS. A szöveget írta: Biró József BÁNYÁSZ ÚTIKALAUZ PÉCS ÉS KÖRNYÉKE VASAS VASAS A szöveget írta: Biró József BÁNYÁSZ ÚTIKALAUZ 103 5. térkép, Vasas 5.1. Petőfi-akna Toboz utca Búzaberki Fenyő utca V a s a s Szövetkezet utca - t e t ő Parcsin utca köz Liget

Részletesebben

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. turizmus

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. turizmus 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez II. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI 1. A nemzeti érték megnevezése: Szalkszentmárton faluközpont 2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2016. (XII.16.) önkormányzati rendelete Kiskunhalas város középületeinek, köztereinek fellobogózásáról, díszkivilágításáról Kiskunhalas Város Önkormányzatának

Részletesebben

KKETTKK 56P 02 JELŰ BÜSZKESÉGPONTOK PÁLYÁZAT

KKETTKK 56P 02 JELŰ BÜSZKESÉGPONTOK PÁLYÁZAT KKETTKK 56P 02 JELŰ BÜSZKESÉGPONTOK PÁLYÁZAT SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Z 1 9 5 6 - O S E M L É K M Ű F E L Ú J Í T Á S A Z A L A S Z E N T G R Ó T O N KKETTKK-56P-02-0440 Pályázó: ZALASZENTGRÓT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

KÖRÖSLADÁNY VÁROS 2015. ÉVI RENDEZVÉNY NAPTÁRA

KÖRÖSLADÁNY VÁROS 2015. ÉVI RENDEZVÉNY NAPTÁRA KÖRÖSLADÁNY VÁROS 2015. ÉVI RENDEZVÉNY NAPTÁRA Dátum óra rendezvény helyszín rendező/felelős Január 23. (péntek) 17.00 Magyar Kultúra Napja Január 28. 13.00 Csudajó játszóház könyvtár könyvtár Február

Részletesebben

Három égi lovag Ó, ti Istentől származó égi lovagok az úrnak mennyi szépet adtatok, a művész lelketektől megremegtek a csillagok súlyos szárnyú képzeletem bennetek az égen ás, mint őrült égi vadász a művészettek

Részletesebben

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja

Rendezvények 2011-ben Mezőszilas községben. Rendezvény tervezett programja ek 2011-ben Mezőszilas községben időpontja címe/elnevezése tervezett programja helyszíne szervezője/felelőse 2011. február 25. 9 órától 12 óráig Óvoda nyitogató A leendő ovisok fogadása az óvodában, ismerkedés

Részletesebben

KÖZSÉGI ESEMÉNYNAPTÁR Bodrogkeresztúr 2012.

KÖZSÉGI ESEMÉNYNAPTÁR Bodrogkeresztúr 2012. KÖZSÉGI ESEMÉNYNAPTÁR Bodrogkeresztúr 2012. Január: 08. Vízszentelés Helye: Római Katolikus templom 10. Bábszínház: A három kismalac 20. Megemlékezés a Magyar Kultúra Napjáról 22. Vince napi borszentelés

Részletesebben

HAJDÚSZOVÁT. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 58,01 km 2 Lakosság: 3.173 fő Polgármester: Vass Sándor

HAJDÚSZOVÁT. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 58,01 km 2 Lakosság: 3.173 fő Polgármester: Vass Sándor HAJDÚSZOVÁT Terület: 58,01 km 2 Lakosság: 3.173 fő Polgármester: Vass Sándor Elérhetőség: Hajdúszovát Község Önkormányzata 4212 Hajdúszovát, Hősök tere 1. Telefon: 52/559-211, Fax: 52/559-209 Hajdúszovát

Részletesebben

KISVÁRDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 26/2011. (XI.30.) önkormányzati rendelete. a háziorvosi körzetek meghatározásáról

KISVÁRDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 26/2011. (XI.30.) önkormányzati rendelete. a háziorvosi körzetek meghatározásáról KISVÁRDA VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 26/2011. (XI.30.) önkormányzati rendelete a háziorvosi körzetek meghatározásáról Kisvárda Város Önkormányzat Képviselő-testülete, az Alkotmány 44/A. (2)

Részletesebben

Orbán Viktor a Semmelweis Emlék Szimpóziumon Teheránban

Orbán Viktor a Semmelweis Emlék Szimpóziumon Teheránban Orbán Viktor a Semmelweis Emlék Szimpóziumon Teheránban A Semmelweis Emlékév megemlékezései között is kiemelkedő esemény zajlott Teheránban vasárnap és hétfőn. A két napos Semmelweis Emlékülésen a nőgyógyászati

Részletesebben

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Hónap szeptember Önkormányzati rendezvények 19. Műsorszámos részvétel a Pestújhelyi Emlék tér emléktábla avatásán Kiemelt iskolai rendezvények 1.

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

középiskolai megemlékezés péntek V. István Napok; 3 generációs intézményi találkozás - EFOP hétfő Pedagógusnap Szent Gellért szentmise

középiskolai megemlékezés péntek V. István Napok; 3 generációs intézményi találkozás - EFOP hétfő Pedagógusnap Szent Gellért szentmise PROGRAMNAPTÁR () 2017. szeptember 09.01. péntek Tanévnyitó VeniSancte 09.04- Befogadás (csoportszintű) 09.06. Szülői értekezlet 1. osztály 09.08. péntek Mária- Szűz Mária ált. isk. születése Kisboldogasszony

Részletesebben

ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET

ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET 1 1. 072/3 Zsejke-puszta, Fő utca 4. Helyi védelemre javasolt Szűz-Mária szobor. Folyamatos állagmegóvás és a környezet karbantartása

Részletesebben

Kft.-vel közösen más szervezet/ek által szervezett, lebonyolított program Kft.-vel közösen más szervezet/ek által szervezett,

Kft.-vel közösen más szervezet/ek által szervezett, lebonyolított program Kft.-vel közösen más szervezet/ek által szervezett, Oldal 1 / 10 Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. (továbbiakban: Kft) Mezőtúr Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) 2019. év Január Rendezvény neve Időpont Rendezvény szervezője

Részletesebben

óvodai (csoportszintű) mérése (folyamatosan) csütörtök születése péntek Szülői értekezlet általános iskolai ünnepe

óvodai (csoportszintű) mérése (folyamatosan) csütörtök születése péntek Szülői értekezlet általános iskolai ünnepe PROGRAMNAPTÁR 2016/2017. tanév 2016. szeptember 09.01. Tanévnyitó VeniSancte, (külön) 09.02- Befogadás, nagycsoportosok (csoportszintű) mérése (folyamatosan) 09.08. Mária-ünnep születése (csoportszintű)

Részletesebben

Szombathelyi Sajtófotó Kiállítás

Szombathelyi Sajtófotó Kiállítás 1 Szombathelyi Sajtófotó Kiállítás 2019 PILLANATKÉPEK SZOMBATHELY ÉLETÉBŐL 1848. március 15-én nyomtatták ki a 12 pontot és a Nemzeti dalt. 1990. március 15. óta e nap a Magyar Sajtó Napja. Szombathely

Részletesebben

Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: 1.) 940 éve

Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: 1.) 940 éve Kedvenc városom Szolnok 2015. Várostörténeti vetélkedő középiskolásoknak 2. forduló Javítókulcs Ajánlott irodalom: Hősök voltak mindannyian (URL: hosokvoltak.blog.hu) Jász-Nagykun-Szolnok Megye helyismereti

Részletesebben

Újabb emlékhelyek Edelényben

Újabb emlékhelyek Edelényben Újabb emlékhelyek Edelényben Az Edelényi Füzetek 32. köteteként jelent meg 2004 tavaszán az Emlékhelyek Edelényben címő könyv, amely a városban található emléktáblákat, szobrokat, emlékmőveket és a nevezetes

Részletesebben

KISKUNHALAS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

KISKUNHALAS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK KISKUNHALAS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 29/2008. (X.29.) Ktr.sz. rendelete Kiskunhalas város középületeinek, köztereinek fellobogózásáról, díszkivilágításáról A helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi

Részletesebben

POSTAI CÍM HRSZ. RENDELTETÉS

POSTAI CÍM HRSZ. RENDELTETÉS POSTAI CÍM HRSZ. RENDELTETÉS HELYI EGYEDI VÉDETT EMLÉKMŰVEK Klissza-domb 298/18 Honalapítási emlékmű Klissza-domb 299 Lupa-Mandics Mauzóleum Hősök tere 3/1 I. világháborús emlékmű Kossuth Lajos u. 23.

Részletesebben

HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2019

HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2019 HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2019 Időpont Helyszín Megnevezés Közreműködik Koordinálja 3. Horgászbörze 25. Március 5. Március 14. 17:00 16.00 Lőrincze L. Ált. iskola Téltemető

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.05.12. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.05.12. 8.10 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os HUF oda 420 vissza pedig 235; Összesen: 655

Részletesebben

Simon Zsuzsanna Ötvenhat andaui/mosontarcsai emlékezete

Simon Zsuzsanna Ötvenhat andaui/mosontarcsai emlékezete Simon Zsuzsanna Ötvenhat andaui/mosontarcsai emlékezete 1966-2016 Az 1956-os forradalom és szabadságharc története összekapcsolódik Andau/Mosontarcsa település nevével. A forradalom leverése során a falucska

Részletesebben

Az Oroszlányi Települési Értéktár Bizottság (TÉB) ismét várja a javaslatokat

Az Oroszlányi Települési Értéktár Bizottság (TÉB) ismét várja a javaslatokat Az Oroszlányi Települési Értéktár Bizottság (TÉB) ismét várja a javaslatokat Felhívás! A TÉB az alábbi felhívás közzétételével kéri a polgárokat, civil és társadalmi szervezeteket, intézményeket, hogy

Részletesebben

Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2012. (II. 24.) önkormányzati rendelete a közterületen történő dohányzás szabályozásáról

Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2012. (II. 24.) önkormányzati rendelete a közterületen történő dohányzás szabályozásáról Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2012. (II. 24.) önkormányzati rendelete a közterületen történő dohányzás szabályozásáról Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testülete a nemdohányzók

Részletesebben

3. Ki az a somogyi költő, akit 70. születésnapja alkalmából 2012. január 19-én köszöntöttek a Takáts Gyula Emlékházban?

3. Ki az a somogyi költő, akit 70. születésnapja alkalmából 2012. január 19-én köszöntöttek a Takáts Gyula Emlékházban? 4. forduló TOTÓ 1. Hányadik évfordulóját ünnepelte a marcali kórház 2011-ben? a. 50 b. 100 c. 150 2. Milyen címmel rendezett kiállítást a Csiky Gergely Színház 2011 őszén? a. Száz év színház b. 75 év színház

Részletesebben

1. melléklet. 10 274 HB lakóház. 2008 Ányos Pál u. 24 267 HB lakóház. 1 285 H Rupert -ház lakóház. 9 143 H lakóház. 1 2499 H lakóház 6 2470 H lakóház

1. melléklet. 10 274 HB lakóház. 2008 Ányos Pál u. 24 267 HB lakóház. 1 285 H Rupert -ház lakóház. 9 143 H lakóház. 1 2499 H lakóház 6 2470 H lakóház Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/202. (III.30.) rendelete az épített környezet értékeinek helyi védelméről. melléklet H B T Jelmagyarázat Homlokzati elemek, vakolatdíszek - architektúra,

Részletesebben

Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente

Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente A magyarországi lengyel emlékhelyeket bejárva 2014-ben hazánk egyik legszebb vidékére, a Dunakanyarba, valamint az Ipolymentére látogatunk el. Olyan

Részletesebben

A millenniumra készült hét ezredéves emlékműből kettőt is

A millenniumra készült hét ezredéves emlékműből kettőt is MILLENNIUM DÉVÉNY A millenniumra készült hét ezredéves emlékműből kettőt is találhatunk a Felvidéken, s mind a kettő áldozatul is esett a terület új gazdái barbárságának. A dévényi ezredéves emlék az ország

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 23-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 23-i ülésére 1612-1/2011. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 23-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2011. évi módosított rendezvénytervének

Részletesebben

4401 NyiRfGYHÁZA, KOSSUlH lér 1. PF.: 83. II l [f ON: +36 42 524 585i r AX: +36 42524.586 f-mail: NYHSZOC@NYIR~GYHAZA.HU

4401 NyiRfGYHÁZA, KOSSUlH lér 1. PF.: 83. II l [f ON: +36 42 524 585i r AX: +36 42524.586 f-mail: NYHSZOC@NYIR~GYHAZA.HU NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS és KÖZNEVELÉSI OSZTÁLY 4401 NyiRfGYHÁZA, KOSSUlH lér 1. PF.: 83. II l [f ON: +36 42 524 585i r AX: +36 42524.586 f-mail: NYHSZOC@NYIR~GYHAZA.HU

Részletesebben

OM azon. név vezeto helység megye utca hsz irsz 027339 Általános Iskola Csokona Ilona Csányoszró Baranya Szabadság u. 2. 7964

OM azon. név vezeto helység megye utca hsz irsz 027339 Általános Iskola Csokona Ilona Csányoszró Baranya Szabadság u. 2. 7964 OM azon. név vezeto helység megye utca hsz irsz 027339 Általános Iskola Csokona Ilona Csányoszró Baranya Szabadság u. 2. 7964 027271 Általános Muvelodési Központ és Könyvtár Wágner Antal Egyházaskozár

Részletesebben

Nyírbátor Város 2014. évi Közm vel dési Rendezvényterve. I. Kiemelt Önkormányzati programok

Nyírbátor Város 2014. évi Közm vel dési Rendezvényterve. I. Kiemelt Önkormányzati programok Ny rbætor VÆros 2014. Øvi K zm vel døsi RendezvØnyterve Nyírbátor Város 2014. évi Rendezvényterve I. Kiemelt Önkormányzati programok Magyarország nemzeti ünnepei: Március 15. Augusztus 20. Október 23.

Részletesebben

HAJDÚSÁMSON. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 69,47 km 2 Lakosság: fő Polgármester: Hamza Gábor

HAJDÚSÁMSON. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 69,47 km 2 Lakosság: fő Polgármester: Hamza Gábor HAJDÚSÁMSON Terület: 69,47 km 2 Lakosság: 13.108 fő Polgármester: Hamza Gábor Elérhetőség: Hajdúsámson Nagyközség Önkormányzata 4251 Hajdúsámson, Szabadság tér 5. Telefon: 52/590-590 Fax: 52/590-591 Hajdúsámson

Részletesebben

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2018. februári adatok alapján frissítve Németkér, Ady Endre u. 19. 254, 255, 256 H1 lakóépület (tájház) és utcai kerítés A zsúpfedeles kis lakóház a zsellérházak

Részletesebben

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 2. számú melléklet Ütemterv, naptári terv Szent György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 47/2013. (VII. 4.) EMMI rendelet a tanév rendjéről alapján

Részletesebben

Főoltár Templomunk legimpozánsabb berendezési tárgya. Süttői vörösmárványból készült, korai empire stílű, valószínűleg a templom építési idejéből származik. A szarkofágalakú stipesen újabb, ércajtóval

Részletesebben

3. Az Ör. 14. (2) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki: d) a Pécs Városi Rendőrkapitányságon működő szakszervezetek véleményét.

3. Az Ör. 14. (2) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki: d) a Pécs Városi Rendőrkapitányságon működő szakszervezetek véleményét. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének../2016. (.....) önkormányzati rendelete a kitüntetések és szakmai kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló 5/2002. (III.5.) önkormányzati

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 1. forduló

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Beküldési határidő: 2012. november 07. Össz.pontszám: 40p Név:.. Lakcím:... Iskola neve, címe:....

Részletesebben

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00

Szeptember. 14 péntek 7:45. felvételi tájékoztató iskolánkról leendő 5. és 9. évfolyamos diákjaink szüleinek. 17 hétfő 17:00 Szeptember 2 vasárnap 9:00 tanévnyitó 9:30 Veni Sancte szentmise az 1-4. évfolyamnak 3 hétfő 1. tanítási nap 14:00-17:30 zeneiskolai beiratkozás régi és új hangszeres növendékeknek helyszín: az általános

Részletesebben

Virágkarnevál A győztesekről: Katolikus újjászületés - A Szent Anna Plébánia virágkocsija

Virágkarnevál A győztesekről: Katolikus újjászületés - A Szent Anna Plébánia virágkocsija Virágkarnevál 2015 Bár az özönvízszerű eső és a hűvös időjárás a délelőtti karneváli felvonulást a szokásos formájában lehetetlenné tette 2015. augusztus 20-án, este a Nagyerdei Stadionban a Karneváléj

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendkívüli ülésére 2. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. január 26-i rendkívüli ülésére Tárgy: Dombóvár város 2012. évi rendezvénynaptárával kapcsolatos

Részletesebben

EMLÉKHELYEK ÉS EMLÉKMŰVEK PILISCSABA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN

EMLÉKHELYEK ÉS EMLÉKMŰVEK PILISCSABA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN EMLÉKHELYEK ÉS EMLÉKMŰVEK PILISCSABA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN Készítette: Rozovics Ferenc Hornyák Ferenc Csaba Faragó Péter István 2015 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Emlékhelyek és emlékművek felsorolása

Részletesebben

FIT-jelentés :: 2013 Fenntartói jelentés 6. évfolyam KLIK Kisvárdai Tankerülete

FIT-jelentés :: 2013 Fenntartói jelentés 6. évfolyam KLIK Kisvárdai Tankerülete FIT-jelentés :: 2013 KLIK Kisvárdai Tankerülete 4600 Kisvárda, Kölcsey út 2/A. Fenntartói azonosító: 39011654-149000 Létszámadatok Az intézmények kódtáblázata A Somogyi Rezső Általános Iskola (4600 Kisvárda,

Részletesebben

1. MELLÉKLET 2. PONT A 15/2018. (VI. 25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ HELYI EGYEDI VÉDELEM ALÁ TARTOZÓ ÉRTÉKEK

1. MELLÉKLET 2. PONT A 15/2018. (VI. 25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ HELYI EGYEDI VÉDELEM ALÁ TARTOZÓ ÉRTÉKEK 1. MELLÉKLET 2. PONT A 15/2018. (VI. 25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ HELYI EGYEDI VÉDELEM ALÁ TARTOZÓ ÉRTÉKEK POSTAI CÍM HRSZ. RENDELTETÉS Klissza-domb 298/18 Honalapítási emlékmű Klissza-domb 299 Lupa-Mandics

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén,a Nyírség és a Bereg határán elhelyezkedő település a Kraszna tiszai torkolatánál található.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén,a Nyírség és a Bereg határán elhelyezkedő település a Kraszna tiszai torkolatánál található. Vásárosnamény Elhelyezkedése Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén,a Nyírség és a Bereg határán elhelyezkedő település a Kraszna tiszai torkolatánál található. A,,Bereg kapuja -ként ismert vendégszerető

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma által kiírt köztéri szobor pályázatról (Juhász Ferenc)

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma által kiírt köztéri szobor pályázatról (Juhász Ferenc) Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS a Nemzeti Kulturális Alap

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére 10220-1/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2010. évi rendezvénytervének elfogadása

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S Elıterjesztés sorszáma: 240. MELLÉKLET: - db TÁRGY: Felajánlás köztéri szobor elhelyezésére E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2008. SZEPTEMBER 25-i ÜLÉSÉRE

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 6/2003.(III.14.) Ök. számú RENDELETE. Mátészalka város háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzeteiről

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 6/2003.(III.14.) Ök. számú RENDELETE. Mátészalka város háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzeteiről MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 6/2003.(III.14.) Ök. számú RENDELETE Mátészalka város háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzeteiről (egységes szerkezetben a módosításáról rendelkező 39/2005.(XI.5.),

Részletesebben

A három Mária. Aranyozott faszobor

A három Mária. Aranyozott faszobor E 94.77.1 A három Mária. Aranyozott faszobor K 94.56.1 A Sasfiók mellszobra. Márkus Emília ajándéka Gobbi Hildának. Edmond Rostand: A sasfiók Nemzeti Színház, 1942. február 21. Ferenc, reichstadti herceg:

Részletesebben

Az adomány elfogadása esetén, a márványtábla készítés díján felül az Önkormányzatot további költség nem terheli.

Az adomány elfogadása esetén, a márványtábla készítés díján felül az Önkormányzatot további költség nem terheli. II. Felajánlás Dömötör Zoltán az 1956 Magyar Nemzetőrség nemzetőre, vezérezredes elnök főparancsnoka további felajánlásként arról tájékoztatott, hogy a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat tulajdonát

Részletesebben

Város Megnevezés Utca. Tornaterem Szent I. Művelődési Ház Szent I. Templom Szent I. Plébánia Szent I. Általános Iskola Szent I.

Város Megnevezés Utca. Tornaterem Szent I. Művelődési Ház Szent I. Templom Szent I. Plébánia Szent I. Általános Iskola Szent I. Almáskamarás Város Megnevezés Utca Idősek Klubja Dózsa Gy. Tornaterem Szent I. Művelődési Ház Szent I. Templom Szent I. Plébánia Szent I. Óvoda Dózsa Gy. Általános Iskola Szent I. Battonya Békés Békéscsaba

Részletesebben

Nagyrécse-Kisbalaton-Nagykanizsa kerékpártúra

Nagyrécse-Kisbalaton-Nagykanizsa kerékpártúra Nagyrécse-Kisbalaton-Nagykanizsa kerékpártúra Túra hossza: 76 km Nehézsége: Közepesen nehéz Terep: Dombvidék A kerékpártúra Nagyrécsén a Kossuth u és a Petőfi u találkozásánál kezdődik (1). Innen a Kossuth

Részletesebben

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK

HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK 1 KALOCSA VÁROS ÉRTÉKVÉDELMI RENDELET FOTÓMELLÉKLET Az értékvédelmi rendelet alkalmazása során a fotók alatt lévő megjegyzések szerint kell eljárni!! HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK Alkony utca 8. Újvárosi óvoda

Részletesebben

JANUÁR FEBRUÁR MÁRCIUS évi RENDEZVÉNYNAPTÁR. Olvass az osztályodért, olvass a csoportodért! Olvasás népszerűsítő program. Január 8.

JANUÁR FEBRUÁR MÁRCIUS évi RENDEZVÉNYNAPTÁR. Olvass az osztályodért, olvass a csoportodért! Olvasás népszerűsítő program. Január 8. JANUÁR Január 8. Olvass az osztályodért, olvass a csoportodért! Olvasás népszerűsítő program FEBRUÁR Február 8. Farsangi álarckészítés Alkotóház kicsiknek és nagyoknak Február 13. Szerelemre hangolva ajándékozz

Részletesebben

A Tápiószecsői Levente Egyesület zászlójának leírása 2.

A Tápiószecsői Levente Egyesület zászlójának leírása 2. Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2012. (I.29.) önkormányzati rendelete Tápiószecső Nagyközség Önkormányzatának történelmi zászlóiról Tápiószecső Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Szakmai beszámoló a Gergő család hegytékának megvásárlásáról

Szakmai beszámoló a Gergő család hegytékának megvásárlásáról Szakmai beszámoló a Gergő család hegytékának megvásárlásáról A Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár pályázatot (3509/01184) nyújtott be az NKA Közgyűjtemények Kollégiumához a körmendi Gergő

Részletesebben

Előterjesztő: Dr. Gyimesi László Tanácsnok. Sürgősségi indítvány a Magyar Származású Nobel díjasok emlékparkjának megvalósítására

Előterjesztő: Dr. Gyimesi László Tanácsnok. Sürgősségi indítvány a Magyar Származású Nobel díjasok emlékparkjának megvalósítására Előterjesztő: Tanácsnok Iktatószám: /2011 Tárgy: Sürgősségi indítvány a Magyar Származású Nobel díjasok emlékparkjának megvalósítására Melléklet: 1 határozati javaslat Készítette: Tisztelt Közgyűlés! Szeged

Részletesebben