A téli-nyári gumiabroncsokról.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A téli-nyári gumiabroncsokról."

Átírás

1 A téli-nyári gumiabroncsokról. Négytenyérnyi - ennyin múlik az életünk a kocsiban, ekkora felületen érintkezik ugyanis az autó, pontosabban az autógumi a talajjal. A jó gumi jelentősége a kormánymű és a fékrendszer fontosságához mérhető, sokan mégsem veszik elég komolyan a gumik kiválasztását, állapotát. A gumiabroncs a gépjármű legfontosabb része, ami a jármű és az út kapcsolatát biztosítja. A gépkocsivezetőnek és utasainak, valamint a közlekedés többi résztvevőjének biztonságát is szolgálja. A gumiabroncs szerepe, funkciói A gumiabroncsok biztosítják a kapcsolatot a gépjármű és az út között, részt vesznek a hajtó- és fékezőerő továbbításában, az út egyenetlenségeinek a kiegyenlítésében, meghatározzák autónk kormányozhatóságát, úttartását, tapadását. Tehát nagymértékben tőlük függ az autó biztonságos vezethetősége, és a kényelmes utazás, ezért semmiképp sem szabad elhanyagolni őket. A gumiabroncs felépítése, szerkezete Bár kívülről nézve ez nem látszik, az abroncs nem csak gumiból áll, hanem nagyon összetett szerkezetű. A szilárdság növelése érdekében gumiba ágyazott többféle acél- és textilbetét erősíti. A fő részei a következők: 1 - Belső réteg Légzáró, szintetikus gumiborítás, a Karkasz belső védő rétege. Tömlő nélküli gumiabroncsnál a fő szerepe a levegő tartása. 2 - Karkasz Szövetbetét, mely vékony, párhuzamosan futó, gumiba ágyazott textil szálakból készül. Ezek a szálak adják az abroncs vázát és képesek a nyomásnak ellenállni. 3 - Perem Kapcsolatot biztosít a keréktárcsa és a gumiabroncs többi része között. A gyorsító-, illetve a lassító-nyomatékot közvetíti a tárcsától a futófelületig, viseli és átadja a terheléseket. 4 - Peremhuzalkarika Gumiba ágyazott tekercselt acélhuzal-karika. Biztosítja a gumiabroncs feszes illeszkedését a kerékpánton. Akár 1800 kg súlyt is elbír károsodás nélkül. 5 - Oldalfal Biztosítja a kapcsolatot a futófelület és a peremrész között. Rugalmasságával elnyeli az útfelületről érkező rezgések egy részét Merevítő övek A legtöbbször acél szálakból felépülő övek körbefutnak az abroncs felső zónájában, és a futófelület stabilitását biztosítják: Megfelelően merevnek kell lenniük ahhoz, hogy meg tudják tartani az abroncs méreteit bármely körülmény közepette is. Keresztirányban is megfelelő merevséggel kell rendelkezniük, hogy ellen tudjanak állni a kanyarban ébredő erőknek. Ugyanakkor függőleges irányban rugalmasnak kell lenniük, hogy az útfelület egyenetlenségeiből származó rezgéseket elnyeljék. A kettő vagy több öv szorosan illeszkedik egymáshoz és körülbelül 60 fokos szöget zár be.

2 8 - Futófelület Az abroncs mintázott része, mely a talajjal érintkezik, Minden körülmények között tapadnia kell az úttesthez, ellen kell állnia a kopásnak és a lehető legkevésbé szabad csak felmelegednie. A gumiabroncs fajtái Téli gumi Hóban, fagyban és latyakos időben, amikor a vezetés körülményei jelentősen romlanak, biztonságos célba jutásunk legfontosabb feltétele a megfelelő téli gumik használata. A nyári gumi 7C alatti hőmérsékleten megkeményedik, ezért még száraz út esetén is jelentősen veszít a tapadó képességéből, könnyen megcsúszik. A téli gumi a speciális alapanyagának köszönhetően hideg időben is rugalmas marad, így nagyobb mértékű tapadást biztosít, jelentősen csökkenti a fékutat. Futófelülete erősen tagolt, a mintaárkok mélyebbek és szélesebbek, így jobb a kapaszkodóképessége. A körbefutó és a haránt irányú barázdák segítik a vízelvezetést, megakadályozzák a vízen futást, így javítják az úttartást. Nyári gumi Joggal gondolhatnánk, hogy amelyik gumiabroncs jó a téli csúszós, latyakos utakra, az megfelel a nyári körülmények között is. Ez azonban nem így van. A téli gumiabroncs hasonlóan kedvezőtlenül viselkedik nyáron, mint fordítva. A téli gumik nyáron nem csak zajosabbak és gyorsabban kopnak, hanem a fékhatás is rosszabb lehet. Négy évszakos gumi Kényszermegoldásnak számít, mivel sem a téli gumi, sem a nyári gumi tulajdonságait nem érik el 100%-osan. Akkor válasszunk ilyet, ha a téli rossz időben kevesebbet autózunk, és rövidtávon, nem túl nagy sebességgel közlekedünk. Leginkább a havas utakon teljesít rosszul, ezért ott érdemes használni, ahol a hideggel nem jár együtt a havazás.

3 A gumiabroncs jelölései A gumiabroncsot a gyártás során különböző jelzésekkel látják el. Az abroncson ehhez hasonló méretjelzéseket találhatunk: P215/65 R15 89H. Az első jelölés a gépjármű kategóriáját jelöli - a "P" személyautót (passanger car), az "LT" kisteherautót (light truck) jelenti. Az első számérték a gumiabroncs szélességét adja meg milliméterben - ez általában 155 és 245 közötti. A második szám a gumiabroncs oldalfalának aránya a szélességéhez képest - esetünkben a magasság 65 százaléka a szélességnek. A következő betűjelölés az abroncs felépítését jelöli - az "R" betű radiált jelent, tehát a szövetréteg rétegsodronyai a peremek között sugárirányban futnak. A harmadik szám annak a felninek az átmérőjét jelzi inchben (collban) megadva, amire a gumiabroncs való. Az utolsó szám a gumiabroncs maximális terhelhetőségét adja meg. Az utolsó betűjelölés a gumiabroncs a sebességi besorolása, amely azt jelzi, hogy az abroncs milyen maximális sebességig használható - minél magasabb a gumi sebességi besorolása, annál inkább ellenáll a súrlódásból felépülő hőnek, így jobb tapadást és stabilitást biztosít. Használati és tárolási tanácsok Az alábbiakban olvasható tanácsok betartása, a felsorolt ellenőrzések időszakos elvégzése a biztonságos közlekedés feltétele, és ahhoz is hozzájárul, hogy a gumiabroncs minél tovább megtartsa eredeti tulajdonságait. Ügyeljen a következőkre: Megfelelő levegőnyomás A helyes levegőnyomásnak a biztonságos közlekedés és a gumiabroncs hosszú élettartama szempontjából is kiemelt szerepe van. A túl alacsony és a túl magas nyomás egyaránt növeli a gumik igénybevételét, és megakadályozza a futófelület mintaelemeinek megfelelő kapcsolatát az úttesttel, ezáltal rontja a menetstabilitást. A gumiabroncs nyomását rendszeresen, legalább havonta ellenőrizze! A jármű gyártója által megadott adatok, a karosszérián elhelyezett adattáblák vagy a gumiabroncs gyártójának adatai mérvadóak. A levegőnyomás mérését mindig hideg abroncsokon kell elvégezni. Ha meleg állapotban végzi a mérést, az ajánlott értékhez adjon hozzá 0,3 bar-t.

4 Szelepek ellenőrzése, cseréje A szelep fontos szerepet játszik a gumiabroncs levegőnyomásának megtartásában. Előfordulhat, hogy az elöregedett szelepek nem bírják a közlekedés során rájuk ható centrifugális erőt, ami levegőszivárgáshoz vezet. Ezért fontos, hogy ellenőrizze rendszeresen a szelepek állapotát, és az abroncsok cseréjekor mindig cseréltesse ki őket. A gumiabroncs sérülései, deformálódásai Az útakadályon (pl. kátyú, vagy padka) nagy sebességgel történő keresztülhajtáskor sokszor csak az abroncs vázszerkezetét alkotó kordszálak sérülnek anélkül, hogy kívülről bármilyen nyoma lenne. A gumiabroncs további használata általában a sérülés kiterjedéséhez vezet, és a gumiköpeny oldalán deformációk, dudorok jelenhetnek meg. Ezek a szálszakadás egyértelmű jelei. A kitüremkedés oka, hogy a belső levegőnyomást már csak a belső légzáró, ill. a külső burkoló réteg tartja bent. Az ilyen abroncs használata durrdefekt veszélyét rejti magában, ezért haladéktalanul ki kell cserélni. A futófelület kopása A gumiabroncs előrehaladott kopásánál - a csökkent bordamélység következtében - az abroncs már nem képes azt a vízmennyiséget elvezetni, mint korábban, ezért fokozottan nő a vízen futás veszélye, és a fékezési tulajdonságok jelentősen romlanak. Ilyenkor a gumit cserélni kell. Rendszeresen ellenőrizze az abroncs futófelületét, hogy megállapíthassa, a cseréje mikor válik szükségessé. A gumiabroncs mintázatának mélysége soha nem lehet 1,6 mm-nél (téli gumi esetén 4 mm-nél) kisebb. Az ellenőrzés megkönnyítése céljából általában az abroncsok futófelületén, több helyen ún. kopásjelzőket helyeznek el. Ha a kopás olyan mértékű, hogy a kopásjelzők egy magasságban helyezkednek el a szomszédos bordával, ez azt jelenti, hogy a barázda mélysége már nem megfelelő. Amennyiben az abroncsok kopása szabálytalan, az jelezheti, hogy az abroncsok levegőnyomása nem megfelelő, illetve a járműnek valamilyen futómű-problémája van. Ha a futófelület a két szélén mélyebb, mint a közepén, akkor az abroncs nyomása magasabb a kelleténél; ha pedig a futófelület közepén mélyebb, mint a szélén, az abroncs nyomása alacsonyabb a kelleténél. Ha a futófelület az egyik oldalon mélyebb, mint a másikon, ellenőriztesse a felfüggesztés beállítását. A gumiabroncsok felcserélése A gumiabroncsok rendszeres felcserélése - rotációja - elősegíti az abroncsok futófelületének egyenletesebb kopását és ez által a hosszabb élettartamot. Ezt ajánlott legalább kilométerenként elvégezni. Cserénél célszerű a hajtott kerekeken levő abroncsokat azonos oldalon a nem hajtott tengelyre, a nem hajtott tengelyen levőket pedig a hajtott tengely ellenkező oldalára felszerelni. Öszkerékhajtás esetén mind a négy abroncsot átlósan célszerű cserélni. Figyelembe kell venni, hogy a forgásirányos abroncsok (melyek az

5 abroncs oldalfalán nyíllal vannak megjelölve) nem helyezhetők át a jármű egyik oldaláról a másikra, hanem kizárólag ugyanazon oldalon helyezhetők előre vagy hátra, hiszen csak így kerülhető el a kerekek rossz irányba történő forgása. Kiegyensúlyozatlanság A kopás és a használat során előforduló külső behatások, ütések hatására folyamatosan változik az abroncs tömegközéppontjának helye, súlyeloszlása. Ennek következménye lehet, hogy a kerék nem gördül egyenletesen, hanem fel-le, vagy oldalirányú mozgást, szitálást is végez. Ilyenkor gyengül az abroncs és az aszfalt közötti kapcsolat, így romlik az útfekvés, megnő a fékút, valamint kellemetlen rázkódást, kormányszitálást tapasztalhatunk. A kiegyensúlyozatlanság emellett az abroncsok szabálytalan kopásához, valamint kerékfelfüggesztés, a csapágyak és a kormánymű idő előtti elhasználódásához vezet. Ezért a gumiabroncsok kiegyensúlyozottságát a rezgés első jeleinek megjelenésekor ellenőrizni kell. Kerékcsavarok A kerékcsavarok kézzel, érzés szerinti meghúzása nem megfelelő - a gyártó által megadott meghúzási nyomatékokat mindenképpen be kell tartani. Erre vonatkozóan az autó kézikönyve tartalmaz iránymutatást. Ezért ajánlatos nyomatékkulcsot használni, amely lehetővé teszi az előírt nyomaték pontos betartását. Mindig az egymással átlósan szemben levő kerékanyákat kell egymás után meghúzni. A gumiabroncs tárolása Szakszerű tárolással a gumiabroncs öregedése csökkenthető. A felni nélküli gumikat állítva és időnként forgatva, a felnin maradt gumikat fektetve tároljuk úgy, hogy a guminyomást 1,0 bar-ra csökkentjük. A gumikat száraz, hűvös helyiségben kell tartani, ahol nem éri őket napfény, és a vegyi anyagokkal, oldószerekkel, kenőanyagokkal, kőolaj-származékokkal sem érintkeznek.

6

7

8 A téli gumik speciális, lágyabb szilika-gumi keverékből készülnek, melynek segítségével alacsonyabb hőmérsékleten is megfelelően tapadnak. Ezzel szemben a nyári gumik hideg útfelületen merevvé, rugalmatlanná válnak, veszítenek tapadásukból; a velük való manőverezés kockázatossá válik, fékútjuk megnő. A gyakorta jeges, havas, hó kásás utakról pedig mikor a nyári gumiabroncsok csak csúszkálnak akkor még nem is beszéltünk Ha az átlagos hőmérséklet napközben nem emelkedik +7 Celsius fok fölé, biztonságunk érdekében váltsunk téli gumira! A téli és nyári gumiabroncs mintázatok között szemmel látható különbség van. A téli gumik erősen lamellázottak, rengeteg kapaszkodó éllel rendelkeznek annak érdekében, hogy a havas, jeges utakon is sikerrel megállják a helyüket. Mély mintaárkaik nedves időben a felgyülemlett latyak gyors elvezetésére szolgálnak. A vízkiszorítás akkor hatékony, ha a profilmélység nem csökken a téli gumik esetén minimálisan javasolt 4 mm alá. Végül ne feledjük: Minden gumira érvényes szabály, hogy életkoruk kb.10 év, még akkor is, ha keveset használták. A gumik anyagkeveréke megváltozik-elöregszik és elvesztik jó tulajdonságaikat. A téli gumi sem csodaszer: a józanész, a megfelelő helyzetértékelés, a rutin hiányát nem képes pótolni! A téli útviszonyok az évszaknak megfelelő gumiabroncsokon túl óvatosabb vezetést kívánnak.

www.biztonsagautosiskola.hu A GUMIABRONCS

www.biztonsagautosiskola.hu A GUMIABRONCS A GUMIABRONCS A gumiabroncs felépítése futófelület mintaárok mintaelem övbetétek védıbetét peremvédı légzáró réteg peremhuzal-karika A gumiabroncs szerkezete és használata GUMIABRONCS RADIÁL (R) DIAGONÁL

Részletesebben

Miért kell télen téli gumiabroncsot, nyáron pedig nyári gumiabroncsot

Miért kell télen téli gumiabroncsot, nyáron pedig nyári gumiabroncsot Miért kell télen téli gumiabroncsot, nyáron pedig nyári gumiabroncsot használni? A gumikeverék tapadását befolyásolja a hőmérséklet. 7 C o fölött 7 C o alatt Ez a hőmérsékleti tartomány a nyári gumiabroncsok

Részletesebben

Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban

Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban Úgy tűnik, hogy végre tényleg beköszöntött hazánkban a tavaszi időjárás! Elérkezett az idő, hogy Fontos azonban, hogy mielőtt bárhová indul, a téli gumikat cserélje

Részletesebben

MŰHELYTITKOK A GUMIABRONCSOKRÓL

MŰHELYTITKOK A GUMIABRONCSOKRÓL MŰHELYTITKOK A GUMIABRONCSOKRÓL A GUMIABRONCSOK FONTOS BIZTONSÁGI TARTOZÉKOK A gumiabroncsok jelentik az egyedüli kapcsolatot a gépjármű és az úttest között. A gumiabroncsok alig egy képeslapnyi felületen

Részletesebben

GUMIABRONCSOK. A gumiabroncs oldalfalán található jelölések:

GUMIABRONCSOK. A gumiabroncs oldalfalán található jelölések: GUMIABRONCSOK Az út és a gépkocsiban utazók kapcsolatát a gumik biztosítják. Ez a négytenyérnyi felület nagymértékben befolyásolja az utazási kényelmünket és biztonságunkat. Az út és a jármű között működő

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A GUMI- ABRONCSOKRÓL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A GUMI- ABRONCSOKRÓL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A GUMI- ABRONCSOKRÓL MEGFELELŐ ÁLLAPOTÚ GUMIABRONCSOK = BIZTONSÁG ÉS VEZETÉSI KÉNYELEM A gumiabroncsok jelentik az egyedüli kapcsolatot a gépjármű és az úttest

Részletesebben

EXKLUZÍV ELSŐ OSZTÁLYÚ KITŰNŐ ÁRFEKVÉSŰ!

EXKLUZÍV ELSŐ OSZTÁLYÚ KITŰNŐ ÁRFEKVÉSŰ! EXKLUZÍV ELSŐ OSZTÁLYÚ KITŰNŐ ÁRFEKVÉSŰ! GARANTÁLT MINŐSÉGŰ GUMIABRONCS EURÓPAI ELSŐ OSZTÁLYÚ Az új európai gyártású SEBRING gumiabroncsot az egyik legnagyobb gumiabroncsgyártó gyártja. A minőség a legfontosabb

Részletesebben

Marketing Történelmi mérföldkövek

Marketing Történelmi mérföldkövek Marketing Történelmi mérföldkövek A Semperit abroncs divizió beolvad a Continental AG-ba. A Master-Grip bevezetése. A Semperit név megalkotása a Latin "semper it szavakból. (gördülésben tart). A Semperit

Részletesebben

LENGÉSCSILLAPÍTÓKRÓL. Minden, amit tudni. kell a. Minden, amit tudni. kell sorozat. www.peugeot.com PEUGEOT TANÁCSADÁS A LENGÉSCSILLAPÍTÓK

LENGÉSCSILLAPÍTÓKRÓL. Minden, amit tudni. kell a. Minden, amit tudni. kell sorozat. www.peugeot.com PEUGEOT TANÁCSADÁS A LENGÉSCSILLAPÍTÓK kell sorozat PEUGEOT TANÁCSADÁS A LENGÉSCSILLAPÍTÓK AZ ABLAKTÖRLÔLAPÁTOK AZ AKKUMULÁTOR A KLÍMABERENDEZÉS A KIPUFOGÓRENDSZER A VILÁGÍTÁS A RÉSZECSKESZÛRÔ A GUMIABRONCSOK A FÉKRENDSZER A KENÕANYAGOK A SZÉLVÉDÔ

Részletesebben

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

A z ú j alap Program 2017

A z ú j alap Program 2017 A z ú j alap Program 2017 CARGOPOWER - az új alap A modern CARGOPOWER radiális karkaszok stabil övszalagokkal és rendkívül széles futófelülettel rendelkeznek, ami magas stabilitást és zökkenőmentes működést

Részletesebben

NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER

NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ - 4x4/SUV KISTEHER KOMFORT A LEGMAGASABB SZINTEN A Champiro FE1 a GT Radial legújabb nagy teljesítményű gumiabroncsa, mely egyesíti a hosszú élettartam, a csendes, komfortos autózás,

Részletesebben

GUMIABRONCSOKRÓL. Minden, amit tudni kell a. Minden, amit tudni kell a. www.peugeot.hu PEUGEOT TANÁCSADÁS A LENGÉSCSILLAPÍTÓKRÓL

GUMIABRONCSOKRÓL. Minden, amit tudni kell a. Minden, amit tudni kell a. www.peugeot.hu PEUGEOT TANÁCSADÁS A LENGÉSCSILLAPÍTÓKRÓL Minden, amit tudni kell a Minden, amit tudni kell a A LENGÉSCSILLAPÍTÓKRÓL AZ ABLAKTÖRLŐ LAPÁTOKRÓL AZ AKKUMULÁTORRÓL A KLÍMABERENDEZÉSRŐ L A KIPUFOGÓRENDSZERRŐ L A VILÁGÍTÁSRÓL A RÉSZECSKESZŰ R Ő R Ő

Részletesebben

Traktorgumi akadémia. gumiarzenál.hu

Traktorgumi akadémia. gumiarzenál.hu Traktorgumi akadémia gumiarzenál.hu gumiarzenál.hu Miből készül a traktorgumi? Acél Vonóerő Textil Gumi Üzemanyag fogyasztás $ Ár Natúr kaucsuk Szintetikus kaucsuk Olaj (kőolaj vagy növényi) Téli teljesítmény

Részletesebben

Proxes T1S Proxes T1R Proxes CF1. Proxes R888 R610 Proxes T1 Cleanprox

Proxes T1S Proxes T1R Proxes CF1. Proxes R888 R610 Proxes T1 Cleanprox 330-350 V1 VARIO V2 330 Rendkívül gazdaságos, hosszú futásteljesítményű gumiabroncs kiváló tapadási,és vízelvezetési tulajdonságokkal, mely nagy biztonságot ad nedves úton is. Alacsony gördülési ellenállása

Részletesebben

Személygépkocsi és kisteherautó, téli és négyévszakos gumiabroncsok 2013

Személygépkocsi és kisteherautó, téli és négyévszakos gumiabroncsok 2013 Személygépkocsi és kisteherautó, téli és négyévszakos gumiabroncsok 2013 Gondolja végig, a Sava gumiabroncsokkal pénzt takaríthat meg... Sava: európai minőségű gumiabroncs Sava kerékabroncs felhasználási

Részletesebben

Régi technikai leírásoknál még a "155 R 13" bejegyzést találjuk. Ez megfelel a vásárlásnál a "155/80 R 13" -nak.

Régi technikai leírásoknál még a 155 R 13 bejegyzést találjuk. Ez megfelel a vásárlásnál a 155/80 R 13 -nak. A gumi szélessége A gumi szélességét milliméterben adják meg (pl. 175 mm). Az átlagos személygépkocsi gumiabroncsának keresztmetszete 125 mm-tõl (pl. 125/80 R 12) körülbelül 335 mm-ig (pl. 335/30 R 19)

Részletesebben

Potkocsik MICHELIN CARGOXBIB HIGH FLOTATION MICHELIN CARGOXBIB HEAVY DUTY MICHELIN CARGOXBIB MICHELIN XS

Potkocsik MICHELIN CARGOXBIB HIGH FLOTATION MICHELIN CARGOXBIB HEAVY DUTY MICHELIN CARGOXBIB MICHELIN XS Potkocsik MICHELIN HIGH FLOTATION MICHELIN HEAVY DUTY MICHELIN MICHELIN XS PÓTKOCSIK Alacsony nyomású pótkocsi-abroncsok, melyek óvják a termőföldet ÚJ MICHELIN HIGH FLOTATION EGY HOMOGÉN ÉS HATÉKONY TRAKTOR-PÓTKOCSI

Részletesebben

LENGÉSCSILLAPÍTÓK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN

LENGÉSCSILLAPÍTÓK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN LENGÉSCSILLAPÍTÓK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN MI A LENGÉSCSILLAPÍTÓK SZEREPE? A lengéscsillapítók biztosítják a kerekek megfelelő tapadását, bármilyen hepehupás is az út, amin haladunk.

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A TÉLI GUMIKRÓL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A TÉLI GUMIKRÓL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A TÉLI GUMIKRÓL A TÉL KÖZELEDTÉNEK ELSŐ JELEIRE (hideg, zord időjárás, nedves, jeges vagy havas talaj) alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz, és

Részletesebben

Téli Kínálat. Személyautó - 4x4 / SUV - kisteher CHAMPIRO WINTERPRO HP

Téli Kínálat. Személyautó - 4x4 / SUV - kisteher CHAMPIRO WINTERPRO HP Téli Kínálat Személyautó - 4x4 / SUV - kisteher ÚJ CHAMPIRO WINTERPRO HP 1951 Létrejön a mai gyáróriás őse, a Gajah Tunggal vállalat, amely eleinte kerékpár abroncsokat és tömlőket gyártott. 1990 A vállalat

Részletesebben

Műszaki szótár. Gumiabroncs jelölései

Műszaki szótár. Gumiabroncs jelölései Műszaki szótár Szerkezet: A gumiabroncs karkasz konstrukció fajtája. A radiál építésű gumiabroncsokat "radial" vagy "R" jelöléssel látják el. Ez a leginkább elterjedt gumiabroncsfajta. Méret: Lásd Gumiabroncs

Részletesebben

SZEMÉLY- ÉS KISTEHERAUTÓ GUMIABRONCS KÍNÁLAT 2018/2019 TÉL

SZEMÉLY- ÉS KISTEHERAUTÓ GUMIABRONCS KÍNÁLAT 2018/2019 TÉL SZEMÉLY- ÉS KISTEHERAUTÓ GUMIABRONCS KÍNÁLAT 2018/2019 TÉL Tartalomjegyzék Oldal SZEMÉLYAUTÓ 4SEASONS Minden időjáráshoz, minden évszakra WINTERPRO 2 Új, nagy teljesítményű gumiabroncs 6 4 WINTERPRO HP

Részletesebben

KMAX termékcsalád. Jusson messzebbre egész évben...

KMAX termékcsalád. Jusson messzebbre egész évben... KMAX termékcsalád. Jusson messzebbre egész évben... Akár 5%-kal jobb futásteljesítmény az elődjéhez viszonyítva. 1 1 A Goodyear luxemburgi Innovációs Központja által 2011 júliusa és 201 júniusa között

Részletesebben

MIT ÉR AZ ERÔ, HA NEM URALOD

MIT ÉR AZ ERÔ, HA NEM URALOD MIT ÉR AZ ERÔ, HA NEM URALOD www.pirelli.com KÖZEPES- ÉS NAGY HASZONGÉPJÁRMÛVEK ABRONCSAI A PIRELLI CSOPORTOSÍTÁSA A Pirelli ipari gépjármû piaccal kapcsolatos csoportosítása az igénybevétel mértékén alapszik.

Részletesebben

Rövid összefoglaló az abroncsok oldalfalán található jelzésekről

Rövid összefoglaló az abroncsok oldalfalán található jelzésekről Sajtóinformáció Marketing osztály Kacsó Dániel Marketing & PR koordinátor Tel: +36 23 511 183 Fax: +36 23 511 719 daniel.kacso@conti.de 2008.09.10. Mit is jelent pontosan a 205/55 R 16 91 V jelzés? Rövid

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 32 525 01 Gumiabroncs-javító és kerékkiegyensúlyozó Tájékoztató A vizsgázó az első

Részletesebben

Traktorok MICHELIN AGRIBIB MICHELIN YIELDBIB MICHELIN OMNIBIB MICHELIN MULTIBIB MICHELIN XEOBIB MICHELIN MACHXBIB MICHELIN AXIOBIB

Traktorok MICHELIN AGRIBIB MICHELIN YIELDBIB MICHELIN OMNIBIB MICHELIN MULTIBIB MICHELIN XEOBIB MICHELIN MACHXBIB MICHELIN AXIOBIB Traktorok MICHELIN MICHELIN YIELDBIB MICHELIN OMNIBIB MICHELIN MULTIBIB MICHELIN XEOBIB MICHELIN MACHXBIB MICHELIN AXIOBIB TRAKTOROK Magas teljesítmény az abroncs teljes élettartama során és akár két évvel

Részletesebben

GUMIABRONCSOK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN

GUMIABRONCSOK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN GUMIABRONCSOK A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN A CITROËN TANÁCSAI SEGÍTENEK A KARBANTARTÁSBAN A GUMIABRONCSOK ALAPVETŐ BIZTONSÁGI BERENDEZÉSEK, MELYEK KÖNNYEBBÉ TESZIK A VEZETÉST Tulajdonképpen

Részletesebben

Gumiabroncsok balesetekben játszott szerepe.

Gumiabroncsok balesetekben játszott szerepe. Gumiabroncsok balesetekben játszott szerepe. Dr.Gellér Józsefné Gépjármű Szakértői Szeminárium 2016. december 01-02. Tata Témák Gumiabroncs szerkezetek és jelölések Balesetes gumiabroncsok Gumiabroncsok

Részletesebben

Salming Running Technológiák

Salming Running Technológiák Salming Running Technológiák A sarok csészét úgy terveztük, hogy a lehető legkisebb mértékben növelje a cipő tömegét, és alkalmazkodjon a futó lábához A felsőrész kétrétegű szendvics szerkezettel és ExoSkeleton

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A LENGÉS- CSILLAPÍTÓKRÓL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A LENGÉS- CSILLAPÍTÓKRÓL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A LENGÉS- CSILLAPÍTÓKRÓL A MEGFELELŐ ÁLLAPOTÚ LENGÉS- CSILLAPÍTÓK BIZTONSÁGI SZEMPONTBÓL ALAPVETŐ FONTOSSÁGÚAK A lengéscsillapítók természetes elhasználódása

Részletesebben

SZEMÉLYGÉPKOCSI, SUV ÉS KISTEHERAUTÓ GUMIABRONCSOK TÉL

SZEMÉLYGÉPKOCSI, SUV ÉS KISTEHERAUTÓ GUMIABRONCSOK TÉL SZMÉLYGÉPKOSI, SUV ÉS KISTHRAUTÓ GUMIABRONSOK TÉL 2013 VZSSN OKOSAN. MSSZBBR JUTHAT. TÉLI GUMIABRONSOK KRISTALL montero 3 6-7 Nagy teljesítmény bármilyen téli időjárásban Kristall control hp 8-9 Kiváló

Részletesebben

Bridgestone Magyarország Kft. Firestone Duraforce Utility (DURA-UT) abroncs teszt

Bridgestone Magyarország Kft. Firestone Duraforce Utility (DURA-UT) abroncs teszt Bridgestone Magyarország Kft. Firestone Duraforce Utility (DURA-UT) abroncs teszt A teszt körülményei A cél az ipari mintázatú abroncs élettartamának tesztje a 460/70R24 méretben, mivel ez a legpopulárisabb

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

műszaki ÜZEMBIZTONSÁG

műszaki ÜZEMBIZTONSÁG műszaki ÜZEMBIZTONSÁG műszaki ÜZEMBIZTONSÁG www.nkh.gov.hu KÖZLEKEDÉSI FELÜGYELŐSÉGEK A járművek felkészítése A télre Mint minden szezonváltáskor, a tél beköszönte előtt is kiemelten fontos, hogy az üzembiztonság

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS

ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS MIELŐTT ELINDULNÁNK Ellenőrizzük a lámpák és a fékek működőképességét! A tolatólámpa, illetve a féklámpa

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 Tisztelt Gépkocsivezető! A BIZTONSÁG Autósiskola nagy részt vállal a baleset megelőzésben, a vezetői engedéllyel

Részletesebben

(4-5. oldal) (2-4. oldal) (5-6. oldal)

(4-5. oldal) (2-4. oldal) (5-6. oldal) (4-5. oldal) (2-4. oldal) (5-6. oldal) 1 FŐKAPITÁNY AJÁNLÁSÁVAL Kedves Olvasó! Tisztelettel ajánlom a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által szerkesztett, 2017. január havi bűnmegelőzési

Részletesebben

MŰHELYTITKOK A LENGÉSCSILLAPÍTÓKRÓL

MŰHELYTITKOK A LENGÉSCSILLAPÍTÓKRÓL MŰHELYTITKOK A LENGÉSCSILLAPÍTÓKRÓL A LENGÉSCSILLAPÍTÓK BIZTONSÁGI SZEMPONTBÓL SEM ELHANYGOLHATÓK. A lengéscsillapítók természetes elhasználódása fokozatos folyamat, melynek során az Ön vezetési stílusa

Részletesebben

IRÁNYÍTHATÓSÁG ÉS TAPADÁS MINDEN ÉVSZAKBAN: HOGYAN MŰKÖDIK AZ A005?

IRÁNYÍTHATÓSÁG ÉS TAPADÁS MINDEN ÉVSZAKBAN: HOGYAN MŰKÖDIK AZ A005? IRÁNYÍTHATÓSÁG ÉS TAPADÁS MINDEN ÉVSZAKBAN: HOGYAN MŰKÖDIK AZ A005? NÉMETH GERGELY Műszaki főmunkatárs, Bridgestone Magyarország Kft. Hungaroring, 2018. október 9. 2 A PREZENTÁCIÓ TARTALMA HOGYAN MŰKÖDIK

Részletesebben

Trelleborg Wheel Systems Abroncs és szereltkerék megoldások

Trelleborg Wheel Systems Abroncs és szereltkerék megoldások Pagina 3 TWS 05-2010 Trelleborg Wheel Systems Abroncs és szereltkerék megoldások TM600 TM100 sorozatú metrikus optimális vontatási teljesítmény és terhelhetőség maximális kényelmet biztosít az úton minimális

Részletesebben

NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ 4X4/SUV KISTEHER

NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ 4X4/SUV KISTEHER NYÁRI KÍNÁLAT SZEMÉLYAUTÓ 4X4/SUV KISTEHER Környezet Vállalati filozófia Tudatosság Felelősséggel a bolygónkért: Innovációs programok a károsanyag-kibocsátás redukálásáért Környezetbarát termékek fejlesztése

Részletesebben

Kerékcsavarok / kerékanyák beépítésére vonatkozó utasítások

Kerékcsavarok / kerékanyák beépítésére vonatkozó utasítások Adatkatalógus Kerékcsavarok / kerékanyák beépítésére vonatkozó utasítások Copyright Opel Automobile GmbH, Rüsselsheim am Main, Germany Az ebben az anyagban szereplő információk a lent szereplő dátumtól

Részletesebben

- 1 - Hosszú élettartammal rendelkező új Continental abroncsok a regionális áruszállításhoz

- 1 - Hosszú élettartammal rendelkező új Continental abroncsok a regionális áruszállításhoz - 1 - Hosszú élettartammal rendelkező új Continental abroncsok a regionális áruszállításhoz A Continental megkezdte az új harmadik generációs abroncsszéria értékesítését 17,5 22,5 colos méretekben a rohamosan

Részletesebben

Miért cserélné le a nyerő abroncsot?

Miért cserélné le a nyerő abroncsot? Miért cserélné le a nyerő abroncsot? Sokoldalúság A Bridgestone regionális abroncsainak új generációja Valóban sokoldalú, valóban többcélú A Bridgestone regionális abroncsainak új generációja az R-STEER

Részletesebben

Nitro Rollátor. Használati utasítás. www.gyogyaszat i.h

Nitro Rollátor. Használati utasítás. www.gyogyaszat i.h Nitro Rollátor Használati utasítás www.gyogyaszati.hu MEDIGOR www.gyogyaszat i.h u Rollátor részei 3 1 4 2 6 5 7 12 8 11 10 9 1. Markolat 2. Állítható kormányrúd 3. Foganytyú fényvisszaverõje 4. Fékkar

Részletesebben

2018. JANUÁR /1 ÁRLISTA

2018. JANUÁR /1 ÁRLISTA APOLLO VREDESTEIN KFT. 1123 Budapest, Alkotás u. 39/c Telefon: +36 1 3795433, +36 1 379 5434 E-mail: customer.hu@apollovredestein.com Internet: www.vredestein.hu b2b.apollovredestein.com 2 TÖBB MINT EGY

Részletesebben

Kárkatalógus. 1. Előszó

Kárkatalógus. 1. Előszó Kárkatalógus 1. Előszó A sérüléskatalógus célja, hogy szabványosítsa a bérautók sérülés- és kárkezelésének menetét. A közérthetőség és átláthatóság érdekében készült, mivel ezek a feltételek a korrekt

Részletesebben

Biztonsági és használati útmutató

Biztonsági és használati útmutató Biztonsági és használati útmutató 1 BEVEZETÉS Az abroncs az egyetlen érintkezési pont a gépjármű és az út között. Fordítson figyelmet a gumiabroncs minőségének és teljesítményének megőrzésére. Ehhez javasoljuk,

Részletesebben

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Évről évre gyorsabban köszönt be a tél, és ilyenkor az ember felteszi a kérdést, hogy az európai országokban milyen előírások vonatkoznak a téli gumiabroncsra,

Részletesebben

Újdonság a magyar utakon: ÚJ Norauto Prevensys 2. Prémium minôségû gumiabroncs, elérhetô áron! www.norauto.hu

Újdonság a magyar utakon: ÚJ Norauto Prevensys 2. Prémium minôségû gumiabroncs, elérhetô áron! www.norauto.hu Márkafüggetlen gyorsszerviz ÚJ Norauto Prevensys 2 Újdonság a magyar utakon: Prémium minôségû gumiabroncs, elérhetô áron! www.norauto.hu ÚJ Norauto Prevensys 2 Norauto minôség, Norauto áron! A nagy márkákkal

Részletesebben

E-mail: info@silliker.hu web: www.silliker.hu Telefon: +36-30-479-1802

E-mail: info@silliker.hu web: www.silliker.hu Telefon: +36-30-479-1802 Metal-Fach T-710/1 Két tengelyes 6 to pótkocsi T710/1-6T Kéttengelyes három oldalra billenős pótkocsi. 6 tonna teherbírású, kéttengelyes T710/1 pótkocsi könnyű és robusztus konstrukcióval rendelkezik,

Részletesebben

EGON VON RUVILLE GmbH Billbrookdeich Hamburg Germany Tel.: +49 (0) Fax: +49 (0)

EGON VON RUVILLE GmbH Billbrookdeich Hamburg Germany Tel.: +49 (0) Fax: +49 (0) EGON VON RUVILLE GmbH Billbrookdeich 112 22113 Hamburg Germany Tel.: +49 (0)40 73344-0 Fax: +49 (0)40 73344-199 info@ruville.de www.ruville.de 75/053 R338/1.0/10.2009/MA-HUN MOTOR FUTÓMŰ SZERVIZ KOMPETENCIA

Részletesebben

A gumiabroncs piac változásai

A gumiabroncs piac változásai RoadSmart II A gumiabroncs piac változásai 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% -10% 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2002-2010 Hypersport 6% 3% 4% 6% -1% 2% -3% 1% 19% Sport Radiál Touring sport-túra Rad

Részletesebben

Alcoa préskovácsolt alumínium keréktárcsák. Tények és számok

Alcoa préskovácsolt alumínium keréktárcsák. Tények és számok Alcoa préskovácsolt alumínium keréktárcsák Tények és számok TUDTA? Az Alcoa keréktárcsák a legerősebb keréktárcsák Valamennyi keréktárcsát egyetlen, nagy szilárdságú, korrózióálló alumíniumötvözet tömbből

Részletesebben

Használati utasítás az MD20 tetőboxhoz, Standard záras

Használati utasítás az MD20 tetőboxhoz, Standard záras HU Használati utasítás az MD20 tetőboxhoz, Standard záras Tisztelt Vevő! Örülünk, hogy az általunk kínált tetőboxot választotta. Reméljük, hogy a termék használata örömére fog válni. A tetőbox felszerelése

Részletesebben

Marc. Lucien MŰSZAKI INFORMÁCIÓK KLEBER GENERÁCIÓ MEZŐGAZDASÁGI ABRONCSVÁLASZTÉK os kiadás. KLEBER: nyugalom, minden alkalommal

Marc. Lucien MŰSZAKI INFORMÁCIÓK KLEBER GENERÁCIÓ MEZŐGAZDASÁGI ABRONCSVÁLASZTÉK os kiadás. KLEBER: nyugalom, minden alkalommal Marc Lucien MŰSZAKI INFORMÁCIÓK KLEBER GENERÁCIÓ MEZŐGAZDASÁGI ABRONCSVÁLASZTÉK 2016-os kiadás KLEBER: nyugalom, minden alkalommal Néhány gondolat gazdálkodó ügyfeleinktől Hubert Carré - 52 éves - Franciaország

Részletesebben

Az új Volkswagen Beetle V6

Az új Volkswagen Beetle V6 Az új Volkswagen Beetle V6 1-4 3 éves éves kor kor fölött között ajánlott Összeszerelési útmutató 6V Volkswagen The Beetle 1. Használati útmutató 2. Kormánykerék 3. Töltő 4. Visszapillantó tükör 5. Szélvédő

Részletesebben

Az elindulás előtti ellenőrzés B kategória

Az elindulás előtti ellenőrzés B kategória Az elindulás előtti ellenőrzés B kategória 1. Gumiabroncsok ellenőrzése: légnyomás -szemmel láthatóan nem lapos sérülés ne legyen az oldalán (vágás repedés) futófelület bordázatának a mélysége nem lehet

Részletesebben

JÁRMŰRENDSZEREK TERVEZÉSE (Tervezési útmutató) Oktatási segédlet

JÁRMŰRENDSZEREK TERVEZÉSE (Tervezési útmutató) Oktatási segédlet JÁRMŰRENDSZEREK TERVEZÉSE (Tervezési útmutató) Oktatási segédlet 1 Tengelykapcsoló 1. Konstrukciós főméretek, befoglaló méretek 2. A nyomatékfelesleg tényező felvétele 3. A tárcsaszám, súrlódási tényező

Részletesebben

Gumiabroncs sérülések és azok okai

Gumiabroncs sérülések és azok okai Gumiabroncs sérülések és azok okai 2008 2009 Impresszum E nyomtatvány tartalma semmilyen kötelezettséggel nem jár, és kizárólag információs célokat szolgál. Az információk a vonatkozó törvényi meghatározások

Részletesebben

Firestone Mezőgazdasági gumiabroncs katalógus

Firestone Mezőgazdasági gumiabroncs katalógus Firestone Mezőgazdasági gumiabroncs katalógus Itt az ideje, hogy megkíméljük a földjét! Kiváló vonóerő minden talajtípuson Csökkentett talajpréselés Kitűnő öntisztító képesség Hosszabb élettartam, egyenletes

Részletesebben

NYÁRI GUMI KISOKOS. Minden, amit a nyári gumi kapcsán tudni érdemes (és eddig esetleg nem merte megkérdezni).

NYÁRI GUMI KISOKOS. Minden, amit a nyári gumi kapcsán tudni érdemes (és eddig esetleg nem merte megkérdezni). NYÁRI GUMI KISOKOS Minden, amit a nyári gumi kapcsán tudni érdemes (és eddig esetleg nem merte megkérdezni). TARTALOM Mikor számít kopottnak a nyári gumi? Hogyan ellenőrizzük a profilmélységet? Mikor érdemes

Részletesebben

Gépjárművek és mobilgépek I.

Gépjárművek és mobilgépek I. Gépjárművek és mobilgépek I. VI. Előadás Futómű geometria, kerekek, gumiabroncsok Összeállította: Dr. Sarka Ferenc Futómű geometria Kerékdőlés Csapterpesztés Kormánygördülési sugár Utánfutás (csapszegdőlés)

Részletesebben

ContiVanContact 200. ContiVanContact 100. Marketing

ContiVanContact 200. ContiVanContact 100. Marketing ContiVanContact 200 ContiVanContact 100 Marketing Marketing Marketing követelmények ContiVanContact 100 (2013) ContiVanContact 200 (2013) Új termékek (2015) Európa Mérsékelt és forró éghajlat Minden úttípus

Részletesebben

TRAKTOR MAXI TRACTION IF MAXI TRACTION PERFORMER 65

TRAKTOR MAXI TRACTION IF MAXI TRACTION PERFORMER 65 ABRONCSOK MEZŐGAZDASÁGI RADIÁLABRONCSOK 2016 TRAKTOR MAXI TRACTION IF Nagy teljesítményű traktorokra tervezve: csökkentett földtömörítés és nagyobb üzemi hatékonyság. Akár 20 százalékkal nagyobb terhelhetőség.

Részletesebben

Mobilitás. Mikor a széleskörű autóipari tapasztalat és az innovatív abroncstechnológia egy vállalatban egyesül. Continental nyári gumiabroncsok

Mobilitás. Mikor a széleskörű autóipari tapasztalat és az innovatív abroncstechnológia egy vállalatban egyesül. Continental nyári gumiabroncsok Mikor a széleskörű autóipari tapasztalat és az innovatív abroncstechnológia egy vállalatban egyesül > > Az autóipar szakértője innovatív és komplex technológia, amely összeköti a járművet az útfelülettel

Részletesebben

Így igazán szép a tél.

Így igazán szép a tél. Kérjük vegye figyelembe: a prospektus nyomdába adása (07/2017) után a termékeken történhettek változások. A konstrukciós és formai változások, a színtől való eltérés, valamint a szállítási terjedelem változásának

Részletesebben

KÁVÉDARÁLÓ N1 és N 1PS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV

KÁVÉDARÁLÓ N1 és N 1PS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV 1 KÁVÉDARÁLÓ N1 és N 1PS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV 2 AZ Ön N1 és 1P KÁVÉDARÁLÓJA - AZ Ni és 1P kávédaráló különösképpen megfelelő berendezés kávézók, szállodák, éttermek, étkezdék és kávékereskedések

Részletesebben

ABRONCSTÖMÍTŐ TECHNOLÓGIA. Menet közben javítja a sérüléseket. Földmunkagép Kft.

ABRONCSTÖMÍTŐ TECHNOLÓGIA. Menet közben javítja a sérüléseket. Földmunkagép Kft. ABRONCSTÖMÍTŐ TECHNOLÓGIA Menet közben javítja a sérüléseket MŰKÖDÉSI ELV ABRONCSTÖMÍTŐ TECHNOLÓGIA Az AirSeal egy folyékony gumiabroncs-tömítő anyag, amely gumiabroncssérülések megelőzésére szolgál. Az

Részletesebben

A Horváth Mérnökiroda, A Budapesti Műszaki Egyetem Gépjárművek Tanszéke. A Schwarzmüller Járműgyártó és Kereskedelmi Kft

A Horváth Mérnökiroda, A Budapesti Műszaki Egyetem Gépjárművek Tanszéke. A Schwarzmüller Járműgyártó és Kereskedelmi Kft A járóképes alvázakra épített különböző felépítményekkel kialakítható tehergépkocsik forgalombahelyezésének hatósági eljárásához A Horváth Mérnökiroda, A Budapesti Műszaki Egyetem Gépjárművek Tanszéke

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazzák. Gumiabroncs

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Gyır, Egyetem tér 1.

A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai. Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék, H-9026 Gyır, Egyetem tér 1. A termék csomagolási rendszerek műszaki vizsgálatai A csomagolást érő igénybevételek Fizikai igénybevételek Mechanikai igénybevételek Klimatikus igénybevételek Kémiai igénybevételek Biológiai tényezők

Részletesebben

TEXTAR FÉKFOLYADÉK. A legnagyobb elvárásoknak is megfelel.

TEXTAR FÉKFOLYADÉK. A legnagyobb elvárásoknak is megfelel. TEXTAR FÉKFOLYADÉK A legnagyobb elvárásoknak is megfelel www.textar.com FONTOS TANÁCSOK A FÉKFOLYADÉK KEZELÉSÉHEZ! A fékfolyadék mérgező és a veszélyes hulladékkal együtt kell ártalmatlanítani. Fékfolyadék

Részletesebben

Permetezőgepek MICHELIN SPRAYBIB. MICHELIN AGRIBIB Row Crop

Permetezőgepek MICHELIN SPRAYBIB. MICHELIN AGRIBIB Row Crop Permetezőgepek MICHELIN SPRAYBIB MICHELIN AGRIBIB Row Crop PERMETEZŐGÉPEK Nagy teherbírású abroncsok permetezőgépekre MICHELIN SPRAYBIB Termelékenység Talajvédelem Kényelem Kimagasló terhelhetőség 7 000

Részletesebben

A cserét a következő sorrendben végezze:

A cserét a következő sorrendben végezze: Mercedes-Benz A W168 első A cserét a következő sorrendben végezze: 1 A féktárcsákat mindkét tengelyen komplett szettben cserélje Mercedes-Benz A W168 gépkocsin, függetlenül attól, hogy az alkatrészek milyen

Részletesebben

A legkisebb koccanás is többe kerül, mint egy sérült abroncs cseréje

A legkisebb koccanás is többe kerül, mint egy sérült abroncs cseréje Sajtóinformáció Marketing osztály Kacsó Dániel Marketing & PR koordinátor Tel: +36 23 511 183 Fax: +36 23 511 719 daniel.kacso@conti.de 2012.07.20. A legkisebb koccanás is többe kerül, mint egy sérült

Részletesebben

SZEMÉLY- ÉS KISTEHERAUTÓ GUMIABRONCS KÍNÁLAT 2019 NYÁR

SZEMÉLY- ÉS KISTEHERAUTÓ GUMIABRONCS KÍNÁLAT 2019 NYÁR SZEMÉLY- ÉS KISTEHERAUTÓ GUMIABRONCS KÍNÁLAT 2019 NYÁR Kisbusz/ kisteherautó SUV / 4x4 Személyautó Tartalomjegyzék Oldal Európai K&F központ 3 NYÁRIGUMI-KÍNÁLAT 5 4SEASONS Minden időjáráshoz, minden évszakra

Részletesebben

Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése. Tartalomjegyzék

Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése. Tartalomjegyzék Lánchajtások Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése Tartalomjegyzék Meghatározás Olyan kényszerhajtás (alakzáró hajtás), ahol a teljesítményátvitel

Részletesebben

GUMIABRONCS FEJLESZTÉSI IRÁNYOK. A defekttűrő technológia miért is kell ez nekünk?

GUMIABRONCS FEJLESZTÉSI IRÁNYOK. A defekttűrő technológia miért is kell ez nekünk? GUMIABRONCS FEJLESZTÉSI IRÁNYOK A defekttűrő technológia miért is kell ez nekünk? ETRTO* így definiálja a gumiabroncsot: A gumiabroncs különböző gumikeverékekből és egyéb a megerősítést szolgáló komponensekből

Részletesebben

Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása

Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása Keszenheimer Attila Direct line Kft vendégkutató BME PhD hallgató Felület integritás

Részletesebben

General Tire nyári gumiabroncsok Európa számára

General Tire nyári gumiabroncsok Európa számára - 1 - General Tire nyári gumiabroncsok Európa számára A Continental csoporthoz tartozó amerikai General Tire széles termékportfóliót kínál az európai autósok számára Nagyteljesítményű, kényelmes és üzemanyag-takarékos

Részletesebben

Gumiabroncs-sérülések javítása és a közúti balesetek.

Gumiabroncs-sérülések javítása és a közúti balesetek. Gumiabroncs-sérülések javítása és a közúti balesetek. A gumiabroncsköpenyek javítása komoly szakértelmet igényel. A korszerű gumiabroncs-szerkezetek, a gépjárművek teljesítményének és sebességének növekedése

Részletesebben

Biztonsági és használati útmutató

Biztonsági és használati útmutató 1 Biztonsági és használati útmutató BEVEZETÉS Az abroncs az egyetlen érintkezési pont a gépjármű és az út között. Fordítson figyelmet a gumiabroncs minőségének és teljesítményének megőrzésére. Ehhez javasoljuk,

Részletesebben

Bandag újrafutózási termékáttekintő Μagyarorszàg 03/2015

Bandag újrafutózási termékáttekintő Μagyarorszàg 03/2015 Bandag újrafutózási termékáttekintő Μagyarorszàg 03/2015 www.bandag.eu Ajánlott abroncsok az optimális teljesítményhez MINDEN POZÍCIÓ TEHERGÉP-JÁRMŰ & AUTÓBUSZ KISTEHER-GÉPJÁRMŰ TEHERGÉP-JÁRMŰ & AUTÓBUSZ

Részletesebben

ECONOMY. Economy kapcsolható, csavar nélkül összeállítható polcos állványrendszer

ECONOMY. Economy kapcsolható, csavar nélkül összeállítható polcos állványrendszer ECONOMY Economy kapcsolható, csavar nélkül összeállítható polcos állványrendszer Kiválóan alkalmas lakossági felhasználási célra iratok, anyagok rendezett tárolására. Az egységcsomagok tartalmazzák a lábakat,

Részletesebben

Product Factbook RP60 WINTER

Product Factbook RP60 WINTER Product Factbook RP60 WINTER Agenda Marketing Piaci volumen Piaci lefedettség Portfólió Technológia Tread Wear Indicator kopásjelző Műszaki csúcspontok Teljesítménydiagram Oldalfal tulajdonságok Piaci

Részletesebben

TÉLI SZERELT KERÉK AJÁNLATOK

TÉLI SZERELT KERÉK AJÁNLATOK TÉLI SZERELT KERÉK AJÁNLATOK Díjmentes kerékcsere és keréktárolás 3 éven át részletek a 2. oldalon 2014/2015 Kerékszerviz ajándékba! Kerékcsere tárolással 3 éven át díjmentesen Ha 4 db téli szerelt kereket

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

GUMIABRONCSOK GONDOZÁSA ÉS SZERVIZELÉSE

GUMIABRONCSOK GONDOZÁSA ÉS SZERVIZELÉSE GUMIABRONCSOK GONDOZÁSA ÉS SZERVIZELÉSE JELÖLÉSEK A GUMIABRONCS OLDALFALÁN Azt jelzi, hogy a gumiabroncs milyen típusú felnivel kompatibilis. Ha nincs feltüntetve, akkor kampós felniken használatos. Névleges

Részletesebben

16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató

16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató 16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató Fontos javaslat: kérjük olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat mielőtt hozzákezdene az összeszereléshez, és fogadja meg a karbantartási

Részletesebben

ZARGES fellépők és munkadobogók

ZARGES fellépők és munkadobogók Összecsukható fellépő ZARGES fellépők és munkadobogók sokoldalúak, praktikusak és jól használhatók. Különösen praktikus a kis magasságban végzett munkákhoz. Minimális helyigény a tárolásnál és szállításnál.

Részletesebben

KG (PVC) CSÖVEK ÉS IDOMOK

KG (PVC) CSÖVEK ÉS IDOMOK KG (PVC) CSÖVEK ÉS IDOMOK 2 OLDAL l KG (PVC) CSÖVEK ÉS IDOMOK KG (PVC) Csövek és idomok beltéri és utcai lefolyórendszerekhez BEMUTATÁS. A csövek a benti és utcai lefolyórendszerekhez a megfelelő csatlakozókkal

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések Kopottak-e a gumijaim? Ha a gumi felülete már egy szintben van a futófelület vályatában található szintjelző csíkkal, akkor az abroncs elérte a törvényben előírt 1,6 mm-es alsó határt és ki kell cserélni.

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A FÉK- RENDSZERRŐL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A FÉK- RENDSZERRŐL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A FÉK- RENDSZERRŐL A FÉKRENDSZER GÉPJÁRMŰVE ALAPVETŐ BIZTONSÁGI ELEME A fékeknek mindig azonnal és pontosan reagálniuk kell a vezető utasításaira. A fékrendszer

Részletesebben

9- Fordító és kitárazó egységek (a műhely méretei alapján lehetséges az illesztés)

9- Fordító és kitárazó egységek (a műhely méretei alapján lehetséges az illesztés) Formmaksan szegező sor A gép által elfogadott tűréshatár a raklap alkotóelemeinek méreteire vonatkozóan megegyezik az UNI/EURO által előírtakkal. Gyártási kapacitás: EUR/EPAL típusú raklapra vonatkozó

Részletesebben