1718 KATONAI STARTUP5

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1718 KATONAI STARTUP5"

Átírás

1 1718 KATONAI STARTUP5 1 A találmánynak a feltaláló(k) általi elképzelt címe: RVA (radarsugarat vezető aktív) burkolati panel komplex stealth technológiával 1. Mi volt a kitűzött cél: olyan repülőgép burkolati panel megtervezése, mely a stealth technológiákat egy rendszerben tudja biztosítani, és a plazma alkalmazását is (3 melléklet) minél hatékonyabban tudja támogatni előnyös felépítménye által. 2. Hasonló cél/ok/ra milyen ismert megoldások vannak: jelenleg külön álló bevonatok, anyagok és szerkezetek ezeknek mi a műszaki lényegük és: - aktív stealth: aktív rádiólokátor elhárítás, mely az ellenséges radarok által kibocsátott elektromágneses hullámok szembeni semlegesítő sugarak létrehozását értjük, nem tökéletesen kifejlesztett plazma burkolati megjelenések mely radarsugár vezetést elnyelődést váltanak ki felületi átalakulás következtében stb. - passzív stealth: bevonatok, formatervezés sárkányszerkezet (hatásos radarkeresztmetszet csökkentésére), radarsugár elnyelődését biztosító anyagok, hő elektromos mágneses fény - hang stb. kisugárzásokat csökkentő anyagok mik a hibáik /ami miatt a mi céljainknak nem felelnek meg/: nem tudnak teljes stealth technológiát biztosítani egy megoldás keretein belül, nem elég hatékonyak. 3. Mi volt a felismerés /vagyis annak a döntésnek az oka, amelynek alapján éppen a találmány szerinti megoldás látszik optimálisnak/: többfunkciós rendszerszerkezet technológiai kivitelezhetősége, melyek egymásra épülve hozzák meg a komplex stealth védelmet. 4. Mi volt a találmányi gondolat / vagyis az a lényegi meglátás, ami a találmány szerinti megoldás kulcsát jelentette/: nem publikus információ, vállalati titkot képez a tényleges iparjogvédelmig. 5. Melyek a találmány szerinti termék, berendezés vagy szerkezet elengedhetetlenül szükséges egységei, elemei vagy alkatrészei: burkolati panel szerkezet valamint a hozzá tartozó átkötő felépítmények. 6. Melyek az esetleges /nem kötelező/ egységek, elemek vagy alkatrészek lásd 5. pont : pl.: jelenlegi alkalmazások szerkezeti követése. 7. Az 5. pontban megnevezett egységek, elemek vagy alkatrészek közül 7.1. melyek találhatók meg az ismert megoldásokban: aktív-passzív stealth technológia alapszinten.

2 7.2. melyek azok, amik csak a találmány szerinti termékben, berendezésben vagy szerkezetben vannak meg: új burkolati panel kialakítása és a hozzá tartozó új technológiai megjelenések. Általános leírás (1 melléklet) Melyek a találmány műszaki előnyei: egy komplex rendszer és a hatékonysága jelenti az előnyt, mely műszakilag bonyolultabb kialakítást von maga után. 9. Melyek a találmány gazdasági előnyei: kizárólag a hatékonysága jelenti a gazdasági előnyét, mert költségráfordításban az új fejlesztés nagyobb finanszírozást igényel, mint a jelenlegi technológiák. Kifejlesztése mellett még az új burkolati hajtóművek megjelenése szól, melyben átfedési képességgel rendelkezik a technológia. 10. Melyek a találmány várható alkalmazási területei: lopakodó vadászgépek, felderítő katonai repülők, drónok. 11. Kiviteli példa /termék, berendezés vagy szerkezet esetén legalább egy darab/ 11.1 egy vagy több vonalas vázlat az alkatrészek megszámozásával (melléklet) alapszerkezeti szinten rendelkezésre állítható információ tételjegyzék (melléklet) alapszerkezeti szinten rendelkezésre állítható információ szerkezeti magyarázat alapszerkezeti szinten rendelkezésre állítható információ működési magyarázat alapszerkezeti szinten rendelkezésre állítható információ Finanszírozási lehetőségek: mivel egy specifikus, piaci szegmenst kizárólag nemzetbiztonsági szinten érintő fejlesztésről beszélünk, bevételi forrása Kormányfüggő, így a kifejlesztés finanszírozása szintén kormányzati szinten történő megvalósulás mentén lesz kivitelezhető. 13. Első támogatási szinten történő kifejlesztési cél: I. fázis: megfelelő demonstráció és kifejlesztési terv után lévő finanszírozással az alapszerkezeti megoldás prototípusa kerül bemutatása. Ráépülő kifejlesztési támogatások: II. fázis: részletezett elméleti anyag kidolgozását a (melléklet 2) tartalmazza a további kifejlesztésekhez, még hagyományos hajtóműveknél, elméleti kidolgozást követné a prototípus finanszírozása. III. fázis: A plazma kombinációs megoldás új felépítményi konstrukciót tartalmaz az alapszerkezetre épülve, mostani szemléltetése (melléklet 3) elméleti kidolgozást követné a prototípus finanszírozása. Mellékletek: - 1. Általános leírás - 2. Kifejlesztési szekciók - 3. Jelenlegi plazma fejlesztés rövid szemléltetése Feltaláló: Suta Andrásné Katonai Startup5 alapítója katonaijovokutatas@gmail.com Web.:

3 3 1. melléklet: Általános leírás RVA burkolat új stealth technológia A hagyományosnak mondható lopakodó technológia - elnyelő bevonat alkalmazása radarhullámok szétszórására mára már többé kevésbé elérték teljesítőképességük határát. Szintén nagy energiák mozgósítása történt a hajtóművek hő kibocsátási valamint radarhullám visszaverő képességének csökkentésére a kifejlesztett bevonatokkal. A növekvő kihívások a felderítés fejlődése által, valamint az új generációs hajtóműveknek köszönhetően arra mutatnak, hogy egy új rendszerszintet megtestesítő komplex burkolati kifejlesztés szükséges a maximális stealth technológia elérése érdekében. Az új generációs lopakodó repülőgép fejlesztések (fenti kép 4) nem csak a stealth technológiát modernizálják idevonatkozó fejlesztési vonal "RVA-burkolat (radar vezető aktív-burkolat)", hanem a manőverező képességet is továbbfejleszti, idevonatkozó fejlesztési vonal "hajtómű - burkolati aerodinamikai- energiadinamikai rendszere" és a hadászati technológiában is új lehetőségeket fog eredményezni, mint idevonatkozó fejlesztési vonal "burkolati hajtómű átadaptálási lehetősége hárító - elfogó rendszerré". Összegezve: a lopakodó repülők új generációs fejlődési vonala (jelenlegi melléklet 2) a háromszögletű tervezési alappal rendelkező, fentieket magába ötvöző, katonai rendszereké lesz. Megjegyzés RV által látott technológiai kontroll: Geometria testek és szögvisszaverők optikai tartománybeli elméleti radarkeresztmetszetének tanulmánybeli ellenőrzés (melléklet 1) alátámasztja az új technológia RVA-burkolat rész-strukturális hatékonyságát a számértékek alapján! További érdekesség:- 1. Mivel beépített rendszerek lesznek érvényesek az új fejlesztésen, ezért az alábbi se fordulhat elő "A nyitott fegyvertérajtók egyébiránt mindig is nagy fejfájást okoztak a pilótáknak, mivel ilyen állapotban minden gép még nagyobb radarjelet generál, az ajtók visszaverődése miatt." - 2. A fedélzeti rendszerek elektromágneses sugárzásának kijutása a repülőgépből és az esetleges felderítést szolgáló tört ( kétirányú felderítésnél ) visszaverődést is az RVA-burkolat átdetektálja... (az átdetektálást egy időben több szinten végzi a teljesen kifejlesztett RVA -b. rendszer). Az átdetektálási eredmény visszacsatolásra kerül a rendszerbe, a létrejött fizikai megjelenés bevonása által.

4 4 Technológiai lehetőségek: új anyagszerkezeti megoldással a lopakodó technológia továbbfejlesztett verziója érhető el.. aktív burkolati kialakítással (RVA-burkolat), amivel teljesen csökkenteni lehet az úgynevezett hatásos radarkeresztmetszetet. RVA-burkolat egyik előnye a stealth technológiában a visszaverődő rádióhullámok intenzitása töredékére csökkenthető, mint a F 117 Nighthawk lopakodón, ha csak az alapszerkezeti megoldás egy tényezőjét vesszük alapul. Ezáltal segít az új burkolat a manőverező képesség javításában is, mert eddig a sárkányszerkezet felületei egymással szöget bezáró síklapokból álltak a visszaverődés csökkentésére, ami feleslegessé válik a fejlesztéssel. Az alapszerkezeti burkolat nem energetikai volumenű megoldást jelent. Nem beépített "aktív rádiólokátor elhárító rendszer". Az eddigi lopakodók burkolatán passzív anyagszerkezetet alkalmaztak, ami még a radaron érzékelhetővé teszi a repülőt. Célja: "A lopakodó repülőgép olyan repülőgép, amelyet úgy terveztek meg, hogy elnyelje/eltérítse a radarsugarakat. Ezek a gépek nem láthatatlanok a radar számára, hanem nehezebb őket észlelni radarral. A lopakodó technológia alkalmazásának célja az, hogy a repülőgép még azelőtt, vagy akár a nélkül támadhasson, hogy az ellenség észlelné." Megjegyzés: CIA alkalmazott fejlesztésének egy következő lépcsős technológiája az RVAburkolat. RVA burkolat rövid Jellemzése: - komplex szerkezeti volument képvisel, - aktív jellemzőket hordoz alapszinten nem energetikai megoldást, - teljes hűtési megoldást nyújt mind a burkolati külső felület, mind a környezetbe leadott hő részére, - vezető rétegek komplex kialakítását hordozza magában, - vizuális beolvadási képessége maximalizálható a burkolati kialakítás folytán, ami vezérlési metódust von maga után, - radarsugarak nem várt felderítési komplexitására is védelmet biztosít, - egyidejű földi, vízi, felderítő repülő és műholdas védelem kialakítására képes a burkolat, - rendszerszintű kialakítása fokozatállítási lehetőséget rejt magában, ezáltal a túltervezés megelőzhető, azaz igazítani lehet a repülő alap paramétereihez az RVA-burkolat teljesítményét, - nem csak a radarsugarak visszaverődését akadályozza meg felderítő berendezésekre, hanem az infravörös sugarak általi észlelését is, amit szintén állítani lehet rendszerszinten, - több fokozata valósítható meg az alapszerkezetre ráépülve. Alkalmazott kutatásra prototípusa: azonnal gyártható komplex alapszerkezeti megoldás szintjén előzetes jegyzőkönyves mérésekre az RVA-burkolat. További detektálások a burkolati panelek komplexításának megfelelően való legyártás után ellenőrizhetők, idevonatkozó laboratóriumi körülmények között.

5 Melléklet (1) forrása: LUNEBERG REFLEKTOR RADARKERESZTMETSZETÉNEK MÉRÉSE ÖSSZEHASONLÍTÓ FDR MÓDSZERREL 5

6 6 Melléklet (2): Érdekességnek repülőgép gyártók várható géptípus átfejlesztéseire példa, melyek legközelebb állnak az új burkolati panel átépítéshez. Formatervezési, problémás részek a képeken. Szerkezeti problémára példa:

7 7 2. melléklet: Kifejlesztési szekciók STEALTH TECHNOLÓGIA RVA-PANEL KIFEJLESZTÉSE SZEKCIÓKKÉNT I.Generációs (hagyományos harcászati technológia és hajtómű mellett) RVA lopakodó vadászgép tervezéséhez segédlet A szekciók az alap strukturális tervezésből kiemelve és kiegészítve jeleníti meg az adott felderítéssel szembeni védelmi megoldást: 1. szekció: RVA-PANEL teljes vadászgépre történő megtervezésének alapfeltételbeli tervezési indoklása. RVA176/ szekció: Alapszerkezeti felépítmény műszaki terve s.-d. formatervezés, egység és rendszerszintű telep felépítményre. RVA176/ szekció: Radarsugaras panelszerkezeti eltérítés és elnyelődés kialakításának konstrukciós részterve. RVA176/ szekció: Belső elektromágneses sugárzás elnyelődését biztosító konstrukciós részterv. RVA176/ szekció: "Rádiólyuk" által keltett igen kicsiny vételi zavarok kiküszöbölését biztosító műszaki megoldás részterve. RVA176/ szekció: Infravörös sugárzás csökkentésének maximalizációs részterve. RVA176/ szekció: Aktív elektronikai radarsugaras eltérítés és spektrum átalakítás beépítési részterve. RVA176/ szekció: Teljes vizuális stealth elektronikai, optikai felépítménye a technológia hozzárendelésével, ide tartozó szenzorok beépítési igényével részterve. RVA176/ szekció: Harci technika beépítési részterve az RVA-PANEL kompatibilitásának megfelelően hagyományos harcászati technológiánál alkalmazva. RVA176/ szekció: Aerodinamikai kiegyenlítések betervezési pontjai és működése az RVA-PANEL beépítési átalakítása okán, valamint a kiegyenlítés technológiai hátterének tervezete hagyományos (sugárhajtómű) hajtóműnél. RVA176/ szekció: új anyagszerkezeti igények indoklása szekcióként és ezek össz kompatibilizációjának elemzése. RVA176/011

8 8 3. melléklet: Jelenlegi plazma fejlesztés rövid szemléltetése Az alábbi két kép szemlélteti, a nem rendszerszintű és komplex berendezésként működő burkolati panel kiépítést, ami így fejletlenebb mint az RVA-panel.

BEFEKTETÉSI TÁJÉKOZTATÓ

BEFEKTETÉSI TÁJÉKOZTATÓ BEFEKTETÉSI TÁJÉKOZTATÓ OUTER SHELL PROPULSION ANALYSIS Burkolati hajtóművek csoportosítása (Az alábbi saját fejlesztésű elméleti hajtómű ágazat) Burkolati hajtóműnek nevezzük azt a meghajtási rendszert,

Részletesebben

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A KATONAI LÉGIJÁRMŰ

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A KATONAI LÉGIJÁRMŰ Seres György A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A rendszerelmélet, mint új tudományos vizsgálati módszer, Angliában keletkezett, a második világháború idején, amikor a német légierő, a Luftwaffe támadásai

Részletesebben

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER. Seres György 2005

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER. Seres György 2005 A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER Seres György 2005 A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER Seres György 2005 2003-ban ban,, a ROBOTHADVISELÉS 3 konferencián bemutattam a katonai rendszerek egy általános modelljét

Részletesebben

Sugárzáson, és infravörös sugárzáson alapuló hőmérséklet mérés.

Sugárzáson, és infravörös sugárzáson alapuló hőmérséklet mérés. Sugárzáson, és infravörös sugárzáson alapuló hőmérséklet mérés. A sugárzáson alapuló hőmérsékletmérés (termográfia),azt a fizikai jelenséget használja fel, hogy az abszolút nulla K hőmérséklet (273,16

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben

MAGAS HŐMÉRSÉKLETEN RADARSUGÁRZÁST ELNYELŐ ANYAGFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON A GRIPENHEZ

MAGAS HŐMÉRSÉKLETEN RADARSUGÁRZÁST ELNYELŐ ANYAGFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON A GRIPENHEZ Simon Attila mk. ezredes attila.simon@hmth.hu MAGAS HŐMÉRSÉKLETEN RADARSUGÁRZÁST ELNYELŐ ANYAGFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON A GRIPENHEZ Absztrakt A lopakodó repülőgépek talán az egyik legközismertebb eredménye

Részletesebben

Meleg, természetes módon

Meleg, természetes módon Meleg, természetes módon INFRAVÖRÖS FŰTÉS a láthatatlan fény www.solarcellhungary.com A láthatatlan fény Az infravörös hullám láthatatlan, mely fénysebességgel éri el a Naptól Földünket. Ellentétben az

Részletesebben

HULLADÉKCSÖKKENTÉS. EEA Grants Norway Grants. Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása. Dr. Nagy Attila, Debreceni Egyetem 2014.10.28.

HULLADÉKCSÖKKENTÉS. EEA Grants Norway Grants. Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása. Dr. Nagy Attila, Debreceni Egyetem 2014.10.28. Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása EEA Grants Norway Grants HULLADÉKCSÖKKENTÉS Dr. Nagy Attila, Debreceni Egyetem HU09-0015-A1-2013 1 Beruházás oka A vágóhidakról kikerülő baromfi nyesedék

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE, KÜLÖNLEGES TEKINTETTEL A NAPENERGIA TERMIKUS HASZNOSÍTÁSÁRA. Prof. Dr.

MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE, KÜLÖNLEGES TEKINTETTEL A NAPENERGIA TERMIKUS HASZNOSÍTÁSÁRA. Prof. Dr. MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE, KÜLÖNLEGES TEKINTETTEL A NAPENERGIA TERMIKUS HASZNOSÍTÁSÁRA. Napsugárzás Mérlege Összesen: =100% napsugárzás =30% reflexió a világűrbe =2% ózon

Részletesebben

VTOL UAV. Inerciális mérőrendszer kiválasztása vezetőnélküli repülőeszközök számára. Árvai László, Doktorandusz, ZMNE

VTOL UAV. Inerciális mérőrendszer kiválasztása vezetőnélküli repülőeszközök számára. Árvai László, Doktorandusz, ZMNE Inerciális mérőrendszer kiválasztása vezetőnélküli repülőeszközök számára Árvai László, Doktorandusz, ZMNE Tartalom Fejezet Témakör 1. Vezető nélküli repülőeszközök 2. Inerciális mérőrendszerek feladata

Részletesebben

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok Csornai Gábor László István Budapest Főváros Kormányhivatala Mezőgazdasági Távérzékelési és Helyszíni Ellenőrzési Osztály Az előadás 2011-es átdolgozott

Részletesebben

A katonai légijármű rendszermodellje A katonai légijármű lehet: A katonai légijármű bemenetei: a környezetből A katonai légijármű kimenetei:

A katonai légijármű rendszermodellje A katonai légijármű lehet: A katonai légijármű bemenetei: a környezetből A katonai légijármű kimenetei: Seres György: A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER 2003-ban, a ROBOTHADVISELÉS 3 konferencián bemutattam a katonai rendszerek egy általános modelljét 1. Csak emlékeztetőül mutatom be az akkori előadás néhány

Részletesebben

Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak

Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak 2. Fényhullámok tulajdonságai Cserti József, jegyzet, ELTE, 2007. Az elektromágneses spektrum Látható spektrum (erre állt be a szemünk) UV: ultraibolya

Részletesebben

Épület termográfia jegyzőkönyv

Épület termográfia jegyzőkönyv Épület termográfia jegyzőkönyv Bevezetés Az infravörös sugárzáson alapuló hőmérsékletmérés, a termográfia azt a fizikai jelenséget használja fel, hogy az abszolút nulla K hőmérséklet (-273,15 C) felett

Részletesebben

A LOPAKODÓ TECHNOLÓGIA ÉS AZ AKTÍV ÁLCÁZÁS ALKALMAZÁSA REPÜLŐGÉPEKEN BEVEZETÉS

A LOPAKODÓ TECHNOLÓGIA ÉS AZ AKTÍV ÁLCÁZÁS ALKALMAZÁSA REPÜLŐGÉPEKEN BEVEZETÉS Maláta Gergő A LOPAKODÓ TECHNOLÓGIA ÉS AZ AKTÍV ÁLCÁZÁS ALKALMAZÁSA REPÜLŐGÉPEKEN Már az egyes harcos kiképzés folyamán is megtanítják a katonáknak, hogy álcázzák magukat, tévesszék meg az ellenséget,

Részletesebben

A belügyminiszter. Az R. 1. melléklet I. fejezet 2.4. pont d) és i) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

A belügyminiszter. Az R. 1. melléklet I. fejezet 2.4. pont d) és i) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép: A belügyminiszter /2017. ( ) BM rendelete az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos sajátos tűzvédelmi követelményekről és a hatóságok tevékenysége során azok érvényesítésének módjáról szóló 5/2015 (II.27.)

Részletesebben

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken Weld your way. Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken CROWN International Kft. CLOOS Képviselet 1163 Budapest, Vámosgyörk u. 31. Tel.: +36 1 403 5359 sales@cloos.hu www.cloos.hu

Részletesebben

SZABADALMI LEÍRÁS (11) 183 634 SZOLGALATI TALÁLMÁNY (19) HU MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG. Nemzetközi osztályjelzet: (51) NSZOJ H 01 J 65/06

SZABADALMI LEÍRÁS (11) 183 634 SZOLGALATI TALÁLMÁNY (19) HU MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG. Nemzetközi osztályjelzet: (51) NSZOJ H 01 J 65/06 (19) HU MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG SZABADALMI LEÍRÁS SZOLGALATI TALÁLMÁNY A bejelentés napja: (22) 81. 10.21 (21) 3061/81 (11) 183 634 Nemzetközi osztályjelzet: (51) NSZOJ H 01 J 65/06 ORSZÁGOS TALÁLMÁNYI HIVATAL

Részletesebben

Tartalomjegyzék LED hátterek 3 LED gyűrűvilágítók LED sötét látóterű (árnyék) megvilágítók 5 LED mátrix reflektor megvilágítók

Tartalomjegyzék LED hátterek 3 LED gyűrűvilágítók LED sötét látóterű (árnyék) megvilágítók 5 LED mátrix reflektor megvilágítók 1 Tartalomjegyzék LED hátterek 3 LED gyűrűvilágítók 4 LED sötét látóterű (árnyék) megvilágítók 5 LED mátrix reflektor megvilágítók 6 HEAD LUXEON LED vezérelhető reflektorok 7 LUXEON LED 1W-os, 3W-os, 5W-os

Részletesebben

Távérzékelés, a jöv ígéretes eszköze

Távérzékelés, a jöv ígéretes eszköze Távérzékelés, a jöv ígéretes eszköze Ritvayné Szomolányi Mária Frombach Gabriella VITUKI CONSULT Zrt. A távérzékelés segítségével: különböz6 magasságból, tetsz6leges id6ben és a kívánt hullámhossz tartományokban

Részletesebben

Időjárási radarok és produktumaik

Időjárási radarok és produktumaik ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Időjárási radarok és produktumaik Hadvári Marianna Országos Meteorológiai Szolgálat Távérzékelési Osztály 2018. október 6. Alapítva: 1870 Radio Detection And Ranging 1935

Részletesebben

Innocare Innovációs Központ Nonprofit Kft.

Innocare Innovációs Központ Nonprofit Kft. Innocare Innovációs Központ Nonprofit Kft. Az Innocare Innovációs Központ tevékenységi köre Vállalkozások K+F+I tevékenységének menedzselése K+F+I tevékenység előkészítése és megvalósítása Befektetési

Részletesebben

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer

Harmadik generációs infra fűtőfilm. forradalmian új fűtési rendszer Harmadik generációs infra fűtőfilm forradalmian új fűtési rendszer Figyelmébe ajánljuk a Toma Family Mobil kft. által a magyar piacra bevezetett, forradalmian új technológiájú, kiváló minőségű elektromos

Részletesebben

Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához

Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához 1 Nemzeti Workshop Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához Berczeli Attila Campden BRI Magyarország

Részletesebben

Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei

Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei Az ipari komputer tomográfia vizsgálati lehetőségei Dr. Czinege Imre, Kozma István Széchenyi István Egyetem 6. ANYAGVIZSGÁLAT A GYAKORLATBAN KONFERENCIA Cegléd, 2012. június 7-8. Tartalom A CT technika

Részletesebben

G-OLD-f-i 80, 150, 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-AL 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-s-sa 150, 200, 300, 400, 500 G-OLD-sdk 300, 400, 500

G-OLD-f-i 80, 150, 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-AL 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-s-sa 150, 200, 300, 400, 500 G-OLD-sdk 300, 400, 500 KEZELÉSI ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓ G-OLD-f-i 80, 150, 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-AL 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-s-sa 150, 200, 300, 400, 500 G-OLD-sdk 300, 400, 500 G-OLD Infrapanel 2890 Tata,

Részletesebben

ÚJ RÖNTGEN GENERÁTORCSALÁD FEJLESZTÉSE AZ INNOMED MEDICAL ZRT-BEN

ÚJ RÖNTGEN GENERÁTORCSALÁD FEJLESZTÉSE AZ INNOMED MEDICAL ZRT-BEN ÚJ RÖNTGEN GENERÁTORCSALÁD FEJLESZTÉSE AZ INNOMED MEDICAL ZRT-BEN Az Innomed Medical Zrt. megalakulása óta, azaz közel két évtizede folyamatosan foglalkozik röntgentechnikával, röntgen berendezések fejlesztésével,

Részletesebben

DRÓNOK HASZNÁLATA A MEZŐGAZDASÁGBAN

DRÓNOK HASZNÁLATA A MEZŐGAZDASÁGBAN DRÓNOK HASZNÁLATA A MEZŐGAZDASÁGBAN KÖRÖSPARTI JÁNOS NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály (ÖVKI) Szaktanári továbbképzés Szarvas, 2017. december 7. A drónok használata egyre elterjedtebb

Részletesebben

Ultrahangos anyagvizsgálati módszerek atomerőművekben

Ultrahangos anyagvizsgálati módszerek atomerőművekben Ultrahangos anyagvizsgálati módszerek atomerőművekben Hangfrekvencia 20 000 000 Hz 20 MHz 2 000 000 Hz 20 000 Hz 20 Hz anyagvizsgálatok esetén használt UH ultrahang hallható hang infrahang 2 MHz 20 khz

Részletesebben

Biofizika. Sugárzások. Csik Gabriella. Mi a biofizika tárgya? Mi a biofizika tárgya? Biológiai jelenségek fizikai leírása/értelmezése

Biofizika. Sugárzások. Csik Gabriella. Mi a biofizika tárgya? Mi a biofizika tárgya? Biológiai jelenségek fizikai leírása/értelmezése Mi a biofizika tárgya? Biofizika Csik Gabriella Biológiai jelenségek fizikai leírása/értelmezése Pl. szívműködés, membránok szerkezete és működése, érzékelés stb. csik.gabriella@med.semmelweis-univ.hu

Részletesebben

KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV

KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV KÖLTSÉGHATÉKONY MEGVALÓSÍTÁS, OLCSÓ FENNTARTHATÓSÁG, MAGAS ÉLETMINŐSÉG! OPTIMUMHÁZ TERVEZÉSI-IRÁNYELV az alacsony energiaigényű lakóépületekre vonatkozó követelményrendszer Megjelent: Budapest, 2014 Szerző:

Részletesebben

Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoport Szabó József A fedélzeti energiaellátás kérdései: architektúrák, energiaegyensúly. Űrtechnológia Budapest, 2014. március 19. Űrtechnológia

Részletesebben

Andó János Hálózatfejlesztés vezető MÁV Zrt. Fejlesztési és Beruházási Főigazgatóság. VAMAV Kft. Évnyitó rendezvény Budapest 2014.01.23.

Andó János Hálózatfejlesztés vezető MÁV Zrt. Fejlesztési és Beruházási Főigazgatóság. VAMAV Kft. Évnyitó rendezvény Budapest 2014.01.23. Andó János Hálózatfejlesztés vezető MÁV Zrt. Fejlesztési és Beruházási Főigazgatóság VAMAV Kft. Évnyitó rendezvény Budapest 2014.01.23. Állandó és ideiglenes sebességkorlátozások alakulása A pályafelügyeleti

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

Okosfarmot de hogyan?

Okosfarmot de hogyan? A megfelelő technológiák okszerű használata azonban kiemelkedő előnyöket ígér a kérdés mindig a megvalósítás mikéntjében rejlik. A Bábolnai Gazdanapokon szeptember 6-án és 7-én megrendezendő SMARTFARM,

Részletesebben

A teljes elektromágneses spektrum

A teljes elektromágneses spektrum A teljes elektromágneses spektrum Fizika 11. Rezgések és hullámok 2019. március 9. Fizika 11. (Rezgések és hullámok) A teljes elektromágneses spektrum 2019. március 9. 1 / 18 Tartalomjegyzék 1 A Maxwell-egyenletek

Részletesebben

AL Priority frissítés október

AL Priority frissítés október AL Priority frissítés - 2015. október Lézeres távolságtartó (LCC, ACC) szûrés, fejlesztett blokkolási teljesítmény, köridõ mérési új funkció - megérkezett az új AL Priority frissítés! {jumi [*3]} A menetrend

Részletesebben

Betegbiztonság és a. (Evidence Based Design)

Betegbiztonság és a. (Evidence Based Design) Betegbiztonság és a tényeken alapuló lótervezés (Evidence Based Design) Evidence Based Design 1 Az EBD egy olyan folyamat, amely hiteles kutatási eredményeket vesz figyelembe az épített ttkörnyezet kialakítása

Részletesebben

Nagy János. PROLUX Kft ügyvezető Világítástechnikai Társaság elnöke

Nagy János. PROLUX Kft ügyvezető Világítástechnikai Társaság elnöke Nagy János PROLUX Kft ügyvezető Világítástechnikai Társaság elnöke Világítási célra felhasznált energia A világon 3% Villamos energia 19% Villamos energia a háztartásban: 15% Az iparban: változó, technológia

Részletesebben

A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050)

A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050) A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050) I. A pályázat keretében megvalósuló képzések Döntéshozatal Célja: a résztvevők megismerik és gyakorolják a hatékony, önérvényesítő

Részletesebben

A sínek tesztelése örvényáramos technológiákat használva

A sínek tesztelése örvényáramos technológiákat használva A sínek tesztelése örvényáramos technológiákat használva A DB Netz AG tapasztalatai DB Netz AG Richard Armbruster / Dr. Thomas Hempe/ Herbert Zück Fahrwegmessung / Fahrwegtechnik Békéscsaba, 2011.09.01.

Részletesebben

Hulladékból energiát technológiák vizsgálata életciklus-elemzéssel kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István

Hulladékból energiát technológiák vizsgálata életciklus-elemzéssel kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István Hulladékból energiát technológiák vizsgálata életciklus-elemzéssel kapcsolt energiatermelés esetén Bodnár István II. éves PhD hallgató,, Sályi István Gépészeti Tudományok Doktori Iskola VIII. Életciklus-elemzési

Részletesebben

Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése

Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék, 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K.II.31. Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése

Részletesebben

A kézi hőkamera használata összeállította: Giliczéné László Kókai Mária lektorálta: Dr. Laczkó Gábor

A kézi hőkamera használata összeállította: Giliczéné László Kókai Mária lektorálta: Dr. Laczkó Gábor A kézi hőkamerával végzett megfigyelések és mérések célkitűzése: A diákok ismerjék meg a kézi hőkamera használatát, hasonlítsák össze a fényképezőgép képalkotásával. Legyenek képesek a kijelzőn látható

Részletesebben

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS ÉRTÉKELÉS

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS ÉRTÉKELÉS Közúti Építő és Szolgáltató Kft. 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 10. Tel./Fax: 74/512-312, 512-313 www.kozuti.epito.hu E-mail: kozuti.epito@t-online.hu ISO 9001/2000 Tanúsítvány r. száma: CERT-5192-2007-AQ-BUD-RvA

Részletesebben

Geometriai és hullámoptika. Utolsó módosítás: május 10..

Geometriai és hullámoptika. Utolsó módosítás: május 10.. Geometriai és hullámoptika Utolsó módosítás: 2016. május 10.. 1 Mi a fény? Részecske vagy hullám? Isaac Newton (1642-1727) Pierre de Fermat (1601-1665) Christiaan Huygens (1629-1695) Thomas Young (1773-1829)

Részletesebben

Ugye Ön is tudta már? Kérdések és válaszok a bázisállomás működése kapcsán

Ugye Ön is tudta már? Kérdések és válaszok a bázisállomás működése kapcsán Ugye Ön is tudta már? Kérdések és válaszok a bázisállomás működése kapcsán Mi az a bázisállomás? Bázisállomásnak hívják azokat az antennákat vagy adótornyokat, amelyek továbbítják a működéshez elengedhetetlen

Részletesebben

Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz

Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Gyakorlati segédlet a tervezési feladathoz Mechanikai megmunkálás (OFM, FM BSC) és Ipari Technológiák II.

Részletesebben

Gyógyszertári készlettároló, kiadó automata berendezés fejlesztése, prototípusának megépítése (2009.10.19-2012.07.31)

Gyógyszertári készlettároló, kiadó automata berendezés fejlesztése, prototípusának megépítése (2009.10.19-2012.07.31) Gyógyszertári készlettároló, kiadó automata berendezés fejlesztése, prototípusának megépítése (2009.10.19-2012.07.31) A projektjavaslat célkitűzése egy belföldi és nemzetközi piacon is forgalomképes gyógyszertári

Részletesebben

Pneumatikus hajtású jármű hajtásláncának megtervezése és optimalizációja. Készítette: Vidovics Lajos

Pneumatikus hajtású jármű hajtásláncának megtervezése és optimalizációja. Készítette: Vidovics Lajos Pneumatikus hajtású jármű hajtásláncának megtervezése és optimalizációja Készítette: Vidovics Lajos Hajtáslánc építés fázisai irodalomkutatás, hajtáslánc koncepciók képzése, pneumatikus elemek kiválasztása,

Részletesebben

4,5m PININFARINA FORMAVILÁGA

4,5m PININFARINA FORMAVILÁGA PININFARINA FORMAVILÁGA MINDANNYIUNK ÁLTAL ELFOGADOTT TÉNY, HOGY HASZNÁLATI TÁRGYAINK ÍGY A VÁROSKÉPET ALKOTÓ MINDEN EGYES ÉPÍTÉSZETI ELEM TERVEZÉSE ESETÉN NAGY HANGSÚLYT KELL HELYEZNI A FUNKCIÓ ÉS A FORMA

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

RESIDENT OTTHONI KLÍMA

RESIDENT OTTHONI KLÍMA RESIDENT OTTHONI KLÍMA Toshiba fix fordulatos flexi készülék, otthoni alkalmazásra. Elegáns, kompakt fali készülék, harmonikusan illeszkedik bármilyen stílusú otthonba. Nagy teljesítményű, precíz, nagyon

Részletesebben

Bevezetés a fúziós plazmafizikába 3.

Bevezetés a fúziós plazmafizikába 3. Bevezetés a fúziós plazmafizikába 3. Mágneses összetartás konfigurációk Dr. Pokol Gergő BME NTI Bevezetés a fúziós plazmafizikába 2018. szeptember 18. Tematika, időbeosztás Dátum Előadó Cím Szeptember

Részletesebben

Alternatív üzemanyagok a közszolgáltatásban a magánvállalkozások lehetőségei, piaci perspektívái

Alternatív üzemanyagok a közszolgáltatásban a magánvállalkozások lehetőségei, piaci perspektívái Alternatív üzemanyagok a közszolgáltatásban a magánvállalkozások lehetőségei, piaci perspektívái Járku Tamás ügyvezető Trans-Tour 90 Kft., Trans-Vonal Kft. KözlekedésVilág Konferencia, Budapest, 2017.

Részletesebben

Amióta megelőző tűzvédelem (több ezer éve) van, az mindenekelőtt a tapasztalatokon, vizsgálatokon alapuló szabványokra, rendeletekben meghatározott

Amióta megelőző tűzvédelem (több ezer éve) van, az mindenekelőtt a tapasztalatokon, vizsgálatokon alapuló szabványokra, rendeletekben meghatározott Amióta megelőző tűzvédelem (több ezer éve) van, az mindenekelőtt a tapasztalatokon, vizsgálatokon alapuló szabványokra, rendeletekben meghatározott előírásokra támaszkodott (normatív előírások). A mérnöki

Részletesebben

International Solar Technology, Inc. IST vákumcsöves napkollektor rendszerek

International Solar Technology, Inc. IST vákumcsöves napkollektor rendszerek IST vákumcsöves napkollektor rendszerek Túlnyomásos vákumcsöves napkollektor (csak kollektor) nagy hatékonyságú hővezető (heat-pipe) rendszer egyszerű installáció fagy és jégvédelem tetszetős dizájn széleskörű

Részletesebben

Murinkó Gergő

Murinkó Gergő 2018.10.10 Murinkó Gergő P r o f e s s z i o n á l i s K ö z m ű k e r e s ő k 2 - Munkabiztonság - Eltakart értékek védelme - Feltárások felgyorsítása Kérdések és válaszok? - Milyen anyagú cső, milyen

Részletesebben

Az automatizálás a hajtóerőnk

Az automatizálás a hajtóerőnk Az automatizálás a hajtóerőnk 02 Springer Az automatizálás a hajtóerőnk Springer GmbH - innovatív vállalat, hogy automatizálása sikeres legyen Springer Az automatizálás a hajtóerőnk Innovációs erejével,

Részletesebben

A fény mint elektromágneses hullám és mint fényrészecske

A fény mint elektromágneses hullám és mint fényrészecske A fény mint elektromágneses hullám és mint fényrészecske Segítség az 5. tétel (Hogyan alkalmazható a hullám-részecske kettősség gondolata a fénysugárzás esetében?) megértéséhez és megtanulásához, továbbá

Részletesebben

A megtervezés folyamata 1. Vázlatos kialakítás

A megtervezés folyamata 1. Vázlatos kialakítás A megtervezés folyamata 1. Vázlatos kialakítás 1 / 15 A megtervezés folyamata 2. Részletes kialakítás 2 / 15 A megtervezés folyamata 3. Tökéletesítés és ellenőrzés 3 / 15 A kialakítás (megtervezés) folyamata

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: Rádióvétel-technikai ismeretek gyakorlatban előforduló összefüggéseinek értelmezése és alkalmazása; Elektronikai hadviselés alapfogalmai; Elektronikai hadviselés helye, szerepe

Részletesebben

A rendszerirányítás. és feladatai. Figyelemmel a változó erőművi struktúrára. Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt.

A rendszerirányítás. és feladatai. Figyelemmel a változó erőművi struktúrára. Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt. A rendszerirányítás szerepe és feladatai Figyelemmel a változó erőművi struktúrára Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt. Kihívások a rendszerirányító felé Az évtized végéig számos hazai

Részletesebben

Optika és Relativitáselmélet

Optika és Relativitáselmélet Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak 9. Szivárvány, korona és a glória Cserti József, jegyzet, ELTE, 2007. Fı- és mellékszivárvány Fı- és mellékszivárvány Horváth Ákos felvételei Fı-

Részletesebben

MATROSHKA kísérletek a Nemzetközi Űrállomáson. Kató Zoltán, Pálfalvi József

MATROSHKA kísérletek a Nemzetközi Űrállomáson. Kató Zoltán, Pálfalvi József MATROSHKA kísérletek a Nemzetközi Űrállomáson Kató Zoltán, Pálfalvi József Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló 2010 A Matroshka kísérletek: Az Európai Űrügynökség (ESA) dozimetriai programjának

Részletesebben

BISZTATIKUS PASSZÍV RÁDIÓLOKÁCIÓ

BISZTATIKUS PASSZÍV RÁDIÓLOKÁCIÓ Bunkóczi Sándor Papp Tamás BISZTATIKUS PASSZÍV RÁDIÓLOKÁCIÓ H. Hertz 1887-ben állított elő először elektromágneses hullámot, és írta le annak terjedési tulajdonságait. 1900-ban Nikola Tesla próbálta meg

Részletesebben

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Fürjes Andor Tamás BME Híradástechnikai Tanszék Kép- és Hangtechnikai Laborcsoport, Rezgésakusztika Laboratórium 1 Tartalom A geometriai akusztika

Részletesebben

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem Környezetbarát energia technológiák fejlődési kilátásai Óbudai Egyetem 1 Bevezetés Az emberiség hosszú távú kihívásaira a környezetbarát technológiák fejlődése adhat megoldást: A CO 2 kibocsátás csökkentésével,

Részletesebben

Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09.

Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09. Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09. Konkurens (szimultán) tervezés: Alapötlet Részletterv Vázlat Prototípus Előzetes prototípus Bevizsgálás A prototípus készítés indoka: - formai

Részletesebben

RFID rendszer felépítése

RFID rendszer felépítése RFID és RTLS RFID rendszer felépítése 1. Tag-ek (transzponder) 2. Olvasók (interrogátor) 3. Számítógépes infrastruktúra 4. Szoftverek Tárgyak, élőlények, helyszínek azonosítása, követése és menedzsmentje

Részletesebben

FÉNYERŐSSÉG-SZÉLERŐSSÉG ÉRZÉKELŐ KÖZPONT HASZNÁLATI UTASíTÁSA JOLLY-FEBO AE0711 TARTALOM

FÉNYERŐSSÉG-SZÉLERŐSSÉG ÉRZÉKELŐ KÖZPONT HASZNÁLATI UTASíTÁSA JOLLY-FEBO AE0711 TARTALOM FÉNYERŐSSÉG-SZÉLERŐSSÉG ÉRZÉKELŐ KÖZPONT HASZNÁLATI UTASíTÁSA JOLLY-FEBO AE0711 TARTALOM Paragrafus Tárgy 1. Vezérlés / Szemléltetés panel 1.1. PARANCSOK 1.2. SZEMLÉLTETÉS 2. Üzemmódok 2.1. AUTOMATIKUS

Részletesebben

Giga Selective síkkollektor TERVEZÉSI SEGÉDLET

Giga Selective síkkollektor TERVEZÉSI SEGÉDLET Giga Selective síkkollektor ERVEZÉSI SEGÉDLE ervezési segédlet síkkollektor felépítése Giga Selective síkkollektor felépítése: A Giga Selective síkkollektor abszorbere (a napkollektor sík hőelnyelő felülete),

Részletesebben

Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás

Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás A beépített tűzjelző berendezések létesítésének aktuális kérdései 2 Az üzemeltetés buktatói Személyi feltételek Környezeti feltételek Műszaki feltételek Rendkívüli felülvizsgálat és karbantartás Téves

Részletesebben

Röntgen-gamma spektrometria

Röntgen-gamma spektrometria Röntgen-gamma spektrométer fejlesztése radioaktív anyagok elemi összetétele és izotópszelektív radioaktivitása egyidejű meghatározására Szalóki Imre, Gerényi Anita, Radócz Gábor Nukleáris Technikai Intézet

Részletesebben

A távérzékelés és fizikai alapjai 3. Fizikai alapok

A távérzékelés és fizikai alapjai 3. Fizikai alapok A távérzékelés és fizikai alapjai 3. Fizikai alapok Csornai Gábor László István Budapest Főváros Kormányhivatala Mezőgazdasági Távérzékelési és Helyszíni Ellenőrzési Osztály Az előadás 2011-es átdolgozott

Részletesebben

VÉDELMI ELEKTRONIKA, INFORMATIKA ÉS KOMMUNIKÁCIÓ TUDOMÁNYSZAK

VÉDELMI ELEKTRONIKA, INFORMATIKA ÉS KOMMUNIKÁCIÓ TUDOMÁNYSZAK VÉDELMI ELEKTRONIKA, INFORMATIKA ÉS KOMMUNIKÁCIÓ TUDOMÁNYSZAK http://www.zmne.hu/kmdi/index.html TUDOMÁNYSZAKVEZETŐ Dr. Haig Zsolt mk. alezredes, egyetemi docens 29-343 haig.zsolt@zmne.hu http://www.zmne.hu/tanszekek/ehc/indul.htm

Részletesebben

műszaki habok Kizárólagos magyarországi forgalmazó:

műszaki habok Kizárólagos magyarországi forgalmazó: Hanno -Protecto műszaki habok Protecto Kizárólagos magyarországi forgalmazó: TechFoam Hungary Kft. H-1183 Budapest, Felsőcsatári út 15. Tel: + 36 1 296 08 02 Fax: + 36 1 296 0803 e-mail: info@techfoam.hu

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS. amely létrejött egyrészről:

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS. amely létrejött egyrészről: EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről: a Budapesti Távhőszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság, (1116 Budapest, Kalotaszeg u. 31, cégjegyzék száma: 0110042582) a továbbiakban,

Részletesebben

A feszültség alatti munkavégzés (FAM) élettani hatásai

A feszültség alatti munkavégzés (FAM) élettani hatásai Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nagyfeszültségű Laboratórium A feszültség alatti munkavégzés (FAM) élettani hatásai Göcsei Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika

Részletesebben

GINOP

GINOP MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. szeptember 21-én zártuk a GINOP-2.1.1-15-2015-00422 számú Integrált növénytermesztési technológia fejlesztése vertikális gazdaságokban című pályázatunkat, amelynek megvalósítása során,

Részletesebben

AZ F-117A REPÜLŐGÉP KORS2ERÜSITÉSE Fordítás az AVIATION WEEK AND SPACE TECNOLOGY 1991-ben megjelent cikke alapján

AZ F-117A REPÜLŐGÉP KORS2ERÜSITÉSE Fordítás az AVIATION WEEK AND SPACE TECNOLOGY 1991-ben megjelent cikke alapján HUGHES* D. - LENOROWITZ, J.M. AZ F-117A REPÜLŐGÉP KORS2ERÜSITÉSE Fordítás az AVIATION WEEK AND SPACE TECNOLOGY 1991-ben megjelent cikke alapján F o r d í t ó : S z a b o l c s i R ó b e r t rak.százados

Részletesebben

MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET A TV2-117A HAJTÓMŰ ÁLTALÁNOS FELÉPÍTÉSÉNEK BEMUTATÁSÁRA A MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET FELÉPÍTÉSE, BEMUTATÁSA

MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET A TV2-117A HAJTÓMŰ ÁLTALÁNOS FELÉPÍTÉSÉNEK BEMUTATÁSÁRA A MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET FELÉPÍTÉSE, BEMUTATÁSA Dr. Szabó László Varga Béla MULTIMÉDIÁS TANSEGÉDLET A TV2-117A HAJTÓMŰ ÁLTALÁNOS FELÉPÍTÉSÉNEK BEMUTATÁSÁRA A tanítás-tanulás rendszerében mindig nagy problémát okozott az, ha ugyanazt a tananyag mennyiséget

Részletesebben

CLOSER TO YOU. FONA XPan 3D Teljes felvétel, azokról a területekről is, ami eddig nem volt látható!

CLOSER TO YOU. FONA XPan 3D Teljes felvétel, azokról a területekről is, ami eddig nem volt látható! CLOSER TO YOU FONA XPan 3D Teljes felvétel, azokról a területekről is, ami eddig nem volt látható! FONA XPan 3D 85x85 mm-es teljes látómező Egyetlen exponálás során a teljes látómezőről (85x85 mm) képet

Részletesebben

A Felhívás 1. számú szakmai melléklete

A Felhívás 1. számú szakmai melléklete A Felhívás 1. számú szakmai melléklete Támogatási egységek (tevékenységek) maximálisan elszámolható kiadásai és azok kötelező építészeti-műszaki tartalomra vonatkozó előírásai: A B C D Sorszám Megnevezés,

Részletesebben

A Felhívás 1. számú szakmai melléklete

A Felhívás 1. számú szakmai melléklete A Felhívás 1. számú szakmai melléklete Támogatási egységek (tevékenységek) maximálisan elszámolható kiadásai és azok kötelező építészeti-műszaki tartalomra vonatkozó előírásai: A B C D Sorszám Megnevezés,

Részletesebben

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Bertalan Zsolt vezérigazgató MAVIR ZRt. HTE Közgyűlés 2013. május 23. A megfizethető energia 2 A Nemzeti Energiastratégia 4 célt azonosít: 1. Energiahatékonyság

Részletesebben

MiG-29 M. Flight International nyomán

MiG-29 M. Flight International nyomán MiG-29 M Flight International nyomán Szilvássy László mérnök százados főiskolai tanársegéd Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Vezetés- és Szervezéstudományi Kar Fedélzeti Rendszerek Tanszék A szerző célja

Részletesebben

Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2

Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2 Hőmérséklet különbség vezérlő készülék AGV-2 Ferdinand Schad KG Steigstraße 25-27 D-78600 Kolbingen Telefon +49 (0) 74 63-980 - 0 Telefax +49 (0) 74 63-980 - 200 info@schako.de www.schako.de Tartalom Leírás...

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően CLOSER TO YOU Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően FONA Intraorális röntgenek FONA XDC Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően A FONA intraorális röntgen

Részletesebben

Salming Running Technológiák

Salming Running Technológiák Salming Running Technológiák A sarok csészét úgy terveztük, hogy a lehető legkisebb mértékben növelje a cipő tömegét, és alkalmazkodjon a futó lábához A felsőrész kétrétegű szendvics szerkezettel és ExoSkeleton

Részletesebben

MARKÓ BALÁZS GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ TÉZISEK

MARKÓ BALÁZS GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ TÉZISEK MARKÓ BALÁZS GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ TÉZISEK AZ ÉPÍTÉS RÍTUSÁRÓL AZ ÉPÍTÉS AZ ANYAG HASZNÁLATÁBAN MEGTALÁLT ÉLVEZET. AZ ANYAG ÉS TECHNOLÓGIA SZÉPSÉGE ABBAN REJLIK, HOGY MINDEN ÉPÜLETNÉL

Részletesebben

Űrtechnológia október 24. Műholdfedélzeti energiaellátás / 2 Műholdfedélzeti szolgálati rendszerek Felügyeleti, telemetria és telekommand rendsz

Űrtechnológia október 24. Műholdfedélzeti energiaellátás / 2 Műholdfedélzeti szolgálati rendszerek Felügyeleti, telemetria és telekommand rendsz Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoport Szabó József A fedélzeti energiaellátás kérdései: architektúrák, energiaegyensúly. Űrtechnológia Budapest, 2018. október 24. Űrtechnológia

Részletesebben

E3S-CT11 E3S-CT61 E3S-CR11 E3S-CR61 E3S-CD11 E3S-CD61 E3S-CD12 E3S-CD62

E3S-CT11 E3S-CT61 E3S-CR11 E3S-CR61 E3S-CD11 E3S-CD61 E3S-CD12 E3S-CD62 OMRON FOTOELEKTROMOS KAPCSOLÓK E3S-C E3S-C Olaj- és vízálló fotokapcsoló fémtokozásban, nagy érzékelési távolsággal Megfelel a következõ szabványoknak: IP67, NEMA 6P, IP67G (olajálló) PNP vagy NPN kimenet

Részletesebben

OLEDmodule LUREON REP

OLEDmodule LUREON REP OLED LUREON REP Spotlámpák Mélysugárzók Lineáris lámpatestek Térvilágítók Padló fali lámpák Szabadonsugárzók Dekorációs lámpák 1 Portfolió QUADRATIC NÉGYZETES RECTANGULAR NÉGYSZÖGLETES Hatékony OLED-ek

Részletesebben

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 15. Digitális Alakzatrekonstrukció Méréstechnológia, Ponthalmazok regisztrációja http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiiav54

Részletesebben

Korszerű repülőgépek elektronikai védelmét biztosító új eljárások, eszközök

Korszerű repülőgépek elektronikai védelmét biztosító új eljárások, eszközök Dr. Vass Sándor alezredes Korszerű repülőgépek elektronikai védelmét biztosító új eljárások, eszközök Az elmúlt évtizedek háborús tapasztalatai egyértelműen igazolják, hogy a megsemmisítő eszközök találati

Részletesebben

ARTHY TERMÉKCSALÁD. ÖNT KÉPVISELJÜK AZ ABLAKGYÁRTÁSBAN! www.arthytherm.hu

ARTHY TERMÉKCSALÁD. ÖNT KÉPVISELJÜK AZ ABLAKGYÁRTÁSBAN! www.arthytherm.hu ARTHY TERMÉKCSALÁD ÖNT KÉPVISELJÜK AZ ABLAKGYÁRTÁSBAN! www.arthytherm.hu Minden termékünk esetében rendelkezünk a forgalmazáshoz szükséges valamennyi dokumentációval. A TOLO intézet által kiadott bizonyítvány,

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 7. óra Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2013. április 11. MA - 7. óra Verzió: 2.2 Utolsó frissítés: 2013. április 10. 1/37 Tartalom I 1 Szenzorok 2 Hőmérséklet mérése 3 Fény

Részletesebben

A Kingspan megoldás Falrendszerek. Integrált, esztétikus, hatékony

A Kingspan megoldás Falrendszerek. Integrált, esztétikus, hatékony A Kingspan megoldás Falrendszerek Integrált, esztétikus, hatékony Komplett homlokzati megoldások, minden alkalmazásra, eshetőségre Hőszigetelt szendvics falpanelek Zsalus szellőző elemek Előregyártott

Részletesebben

Cső fényszállítása A visszaverődés után megmaradt fény %-ban megadva 100% 98.51% 97.04% 95.59% 94.17% 100% 90.39% 81.71% 73.86% 66.

Cső fényszállítása A visszaverődés után megmaradt fény %-ban megadva 100% 98.51% 97.04% 95.59% 94.17% 100% 90.39% 81.71% 73.86% 66. Solatube extrák Toldócsövek A Solatube toldócsövek hossza 400 vagy 600 mm. Összeszereléskor minden egyes toldócső vége keskenyebb, így teleszkópszerűen egymásba illeszthetők, és a kellő hossz is szabályozható.

Részletesebben