2014. szeptember október 21. Csiszár Csaba

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2014. szeptember 23 2014. október 21. Csiszár Csaba"

Átírás

1 Szakmai gyakorlat: Málta szeptember október 21. Csiszár Csaba

2 Az utazás napja szeptember 23. Reggel 9-et ütött az óra. Mi az OBI parkolónál beszálltunk a gépjárműbe, miután könnyes búcsút vettünk szeretteinktől. Kemény 4 óra kocsikázás után megérkeztünk a repülőtérre. Becsekkoltunk, majd vártuk, hogy kezdődjön a felszállás, kerüljünk a felhők fölé. Felszálltunk a gépre és egy helyes kis mesével fogadtak minket. Kár, hogy alig értettük. A mese befejeztével elkezdtünk felszállni. Ahogy emelkedett a gép, úgy dugult be a fülünk. Ám a felhők fölötti gyönyörű látvány elfelejtette velünk az utazás kezdetleges gondjait. Mikor elértük a megfelelő magasságot, jött a személyzet, és kaptunk tőlük valami furcsa helyi ételt meg üdítőt. A repülőgépen folyamatosan kattogtak a fényképezők, nagyon élveztük az utat. Majd jött a leszállás. A többieknek nem tetszett se a fel- se a leszállás, én viszont kimondottan imádtam. Landolt a gép, megkerestük a csomagjainkat és elindultunk kifele. Először volt egy kis kavarodás, de hamar megtaláltuk az Easy Job-os taxist. Elindultunk a szállásra. Az utat is imádtam, hisz a máltaiak szeretik a sebességet és nyomta a gázt rendesen. Megérkeztünk az apartmanba, felmentünk és csak bámultunk a fejünkből...rettentően nagy házat kaptunk. Mindenkinek külön szoba, konyha, ebédlő, nappali, minden megvan, ami csak kellhet. Kipakoltunk és elmentünk tengerpartot nézni. Egész délután sétáltunk és gyönyörködtünk. Ezután hazajöttünk és mindenki készült pihenni.

3 Gyakorlati hely megtekintése: 2014.szept.24. Reggel felkeltünk, felöltöztünk és elindultunk Valletta-ba. Meg sem álltunk az Easy Job Bridge-ig. Bementünk, kaptunk egy részletes felvilágosítást, hogy Máltán mi és hogyan működik, majd kifizettük a szállást és a 100 euro kauciót. Ezt követően elmentünk megtekinteni a munkahelyeinket. Elmagyarázták, hogy melyik busszal tudunk kimenni odáig és hogy ott mik a követelmények. Igaz az utazás 1 órába kerül mire odaérünk, 1 átszállással, de legalább Máltán dolgozhatunk. Aznap délután elmentünk még egy supermarketbe, ami kész labirintus volt számunkra. Megvettük a szükséges élelmiszereket (pl.: kenyér) és jöttünk is haza. Az nap este alig aludtunk, vártuk a munkát. Első nap: 2014.szept.25. Reggel 5:30-kor ébresztő volt. Felkaptuk a munkaruhát és indultunk a buszhoz. Nem tudtuk, hogy mikor megy busz tovább Valletta-ból, szóval nagyjából csak besaccoltuk. Késtünk is 30 percet. De mivel első napunk volt, ezért elnézték. Az irodában aláírtuk a jelenléti ívet, majd hátra lettünk küldve a mészkőtégla gyártási helyszínre. Ott egy néger volt a főnökünk, aki nagyon jófej volt. Adam, ugyanis így hívják, beállított minket vasat válogatni. Voltak kisebb nehézségek, egy egész méhkasnyi, vagyis igazából több méhkasnyi, de a gond meg lett oldva. Jött az egyik munkás és petróleumos papírral kifüstölte az összeset, mi pedig dolgozhattunk tovább.

4 Adam többször is ránk szólt, hogy ne siessünk, ne kapkodjunk, ráérünk, ott az egész nap. Mikor végeztünk a vas szétválogatásával, előre mentünk és lepakoltuk az egyik kocsi platójáról az állvány részeket, fém részeket külön csoportosítva, fa anyagot is, csak abból ki kellett szedni a szegeket. Mindenki csinálta a dolgát. Munkaidő vége fele már egész jól megértettük egymást Adammel. Mielőtt elmentünk, odajött egy férfi szólni, hogy holnap vele leszünk, készítsünk seprűt és lapátot. Beszereztük a felszerelést, majd bementünk az irodába kicsekkolni. Alig vártuk, hogy érjünk haza és pihenjünk. Élvezetes nap volt. Második nap: 2014.szept.26. 4:45-kor ébresztő volt, most már tudtuk, hogy mikor kell menni. Mikor vártuk Valletta-ban a másik buszt, akkor találkoztunk Adammel. Így biztossá vált, hogy időben beérünk. Mikor leszálltunk a buszról és elkezdtünk sétálni, akkor összefutottunk pár munkatárssal, akik elvittek minket kocsival, így spóroltunk 10 percet. Becsekkoltunk és vártuk a főnököt, aki azt mondta, hogy 7 körül találkozunk. 7:40-kor ide is ért. Elvittek minket egy parkolóházba, ahol egész nap szemetet kellett takarítanunk. Egész napos munka volt. A szemétben volt egy csomó karton, téglatörmelék stb. 9 órától 1-ig ott takarítottunk. Majd 1 óra körül befutott a főnök. Mivel nem mondta, ezért a szemetet nem tettük a platóra, s akkor gyorsan kellett megcsinálni. Ahogy végeztünk, elvitt minket egy buszváróig és indultunk haza. Egyik legrosszabb napjaink közé tartozott ez a nap.

5 Első szabadnap : 2014.szept.27. Golden Bay Előző este eldöntöttük, hogy ha már Máltán vagyunk, akkor felmérjük a tengert. 8 órakor felkeltünk és készülődtünk. A 10:47-kor induló 225-ös járattal mentünk, és délre értünk oda. Elmentünk fürödni a tengerbe. Gabi vett magának búvárszemüveget és mi is kedvet kaptunk hozzá. Teljesen megérte, hisz sok meseszép halat láttunk. Elmentünk enni egy hambit, de ezek a máltaiak nem igazán tudják, hogy az mi fán terem. Semmi szósz, csak zsemlében egy 5 cm vastag húspogácsa és mellette a tányéron annyi zöldség, hogy egy tucat kecske nem bírta volna megenni. Kaja után elmentünk túrázni picit, és amiket a hegyekről láttunk, az valami elképesztő. Úgy éreztük, hogy mi vagyunk a Világ Urai. Szavakkal elmondhatatlan az a látvány. Legszívesebben ott maradtam volna az utolsó buszig.

6 Mikor a hegyek tetején voltunk, akkor összefutottunk 2 vadászkutyával. Szerencsére nem voltak éhesek. De inkább megindultunk visszafele. Még egy utolsót fürödtünk és a naplementében elsétáltunk a buszhoz. Hazajöttünk, pihentünk picit, majd elindultunk PACEVILLE-be. Szebbnél szebb lányok voltak a szórakozó környéken. Megtanultuk, hogy a máltai sör neve Cisk, az üdítőé Kinnie, egyik sem ízlett. Hamar elhagytuk a bulizónát, mert fáradtak voltunk. De azért jó volt felfedezni a szórakozóhelyeket is. Második szabadnap : szept. 28. Végre ki tudtuk magunkat pihenni. 11órakor keltem. Felöltöztünk és elmentünk boltba kenyérért és pizza alapanyagért. Hazajöttünk és elkezdtünk sütni-főzni. Én csináltam egy kis húslevest is, de többieknek nem volt hozzá kedve. A pizzára rossz fajta sajtot vettünk és nem olvadt rá. Nem szabad lapsajtot tenni a pizzásra, mert az sül és nem olvad. De azért még finom volt. A megfázásra a leves első osztályú volt. Ma reggel betegen ébredtem és azóta csak pihenek. Elkezdtem írni az olvasónaplót, a többiek meg leléptek pecázni. Nem akartam beteg lenni, de így most én lettem az.

7 Harmadik munkanap: szept. 29. Ismét kelhettünk 4:45-kor. 1 óra buszozás és 30 perc várakozás után végre megérkeztünk a munkahelyre. Bementünk az irodába, hogy a jelenléti ívet kitöltsük, majd hátramentünk és kezdődött a munka. Első dolgunk az volt, hogy a pénteken felpakolt szemetet a gépjármű platójáról eltakarítsuk. Unalmas munkaként kezdődött, aztán kiderült, hogy az is volt. Az összes szemét lekerült a gödörbe, le lett seperve a por. Mikor végeztünk a melóval megkerestük Adamot, majd kaptuk az újabb munkát. A telephelyet rendbe kellett tegyük. Az állvány részeket méret, valamint rendeltetés szerint kellett csoportosítsuk. Kiváló dolog volt egy kis testépítéshez. Már a Nap az ég tetején volt, sőt, picit tovább is, mikor 1-2 óra körül Adél befutott, hogy megnézzen minket. Elmeséltük neki, hogy mi volt a mai feladat. Ő bement a titkárságra és beszélt velük, hogy nem takarítani jöttünk. Mivel nem volt már aznapra több meló, így elengedtek. Korán volt még, így hát a fővárosban, Vallettában szétnéztünk picit. Megkóstoltunk egy bolognait, de egyikünknek sem jött be a félig főtt tészta és az ízetlen, zöldségekkel teledobált szósz. Hazamentünk és elmeséltünk mindent Gabinak is. Ezután letusoltunk, vacsiztunk és pihentünk egy jót. Negyedik munkanap: szept. 30. A megszokott 4:45. Ismét ekkor keltünk. Ismét buszoztunk annyit, mint Málta előtt 1 hét alatt. Ismét az irodán kezdtünk. A megszokott monoton munka már megint. Azzal kezdtük a napot, hogy lementünk Adam-hez, aki most azt a feladatot bízta ránk, hogy a betonelem gyártó gép alól hordjuk el a törmeléket. A talicska csak telt és telt, de szinte nem haladtunk sehova. Pakoltuk a törmeléket, toltuk a talicskát. Egészen 11 óráig ez volt. Mikor végeztünk, visszatértünk az állványrészekhez és egy újabb menetnyi vasat és fát kaptunk. Ezzel a pakolással el is telt az idő. A nap fénypontja az volt, mikor megtudtuk, hogy a következő munkanapunk már egy építkezésen lesz. Este elindultunk, hogy felkeressük, hova is fogunk

8 menni dolgozni. Adél annyi eligazítást kapott, hogy Paceville-ben, a mozi után lesz az építkezés. A kb 5-6. útbaigazítás után meg is találtuk az új munkahelyet. Alaposan feltérképeztük a helyszínt, majd visszajöttünk az apartmanba, hisz pihenni is kell a munka előtt. Ötödik munkanap: október 1. Az ismétlődő munkafolyamat végre megszakadt. Most tudtunk aludni egészen 5:45-ig. Szép lassan elkészültünk és 6:30-kor indultunk a buszhoz. 10 percet mentünk vele, aztán Pacevilleben leszálltunk. 10 perc séta után megérkeztünk a munkahelyre. Aztán elkezdődött a munka. Először csak drótot tekertünk és zsaluzatot szedtünk le. Közben megismerkedtünk Briannel, aki a munkát adta nekünk. Telt végre az idő, ráadásul hasznosan. 10 óra. Ebédszünet. Megmutatták, hogy hol van a legközelebbi büfé. Kenyérlángos szerű pizzát vettünk, ami egész finom volt. Visszamentünk dolgozni. Ismét dróttekerés volt. Miközben tettük a dolgunk, megismerkedtünk a többi munkással. Clata-val, a haragos természetű olasszal; Ronnie-val, a törzsgyökeres gyerekkel, aki a darut kezeli; Ryannel, valamint a többiekkel. 16:30-at ütött az óra, mikor hazajöttünk, nem akartunk szólni, hogy nekünk csak 8 órát kell naponta dolgozni, nem akartuk, hogy kinézzenek minket maguk közül. Végre hazaértünk. Ettünk egy jót, majd csavarogtunk picit Valletta-ban. Hatodik munkanap: október 2. Reggel irány Paceville. Most már nem voltunk újfiúk, munkatársak lettünk. Ezúttal nem csak drót tekergetést bíztak ránk, hanem az acélváz szerkezetet is csinálhattuk. Ronnie hülyeségein szinte egész nap nevettünk. Ez a nap hamar eltelt. Egy jókedvű, bohókás nap.

9 Ma szóltam nekik, hogy 15:30-kor megyünk. Nem volt semmi akadálya. Itthon voltunk 4 óra körül. Tusolás, kaja, majd lazulás következett. Végre igazi munkás emberek voltunk Máltán. Hetedik munkanap: október 3. Újabb monoton munka: Paceville. Annyi volt a különbség, hogy ezt már élveztük is. A megszokott 10 órai ismét: 1 pizza és 1 Coca-cola. Egyre közvetlenebbek voltak velünk a többiek is, így még gyorsabban haladt a munka. Hazamentünk, majd Adél tanárnő csengetett. Beengedtük és elmesélte, hogy szombaton Valletta-ban lesz egy mozifilm Málta történelméről, amit érdemes megnézni. Megbeszéltük, hogy mi lesz és hogyan, aztán elkísértük Bercivel a buszváróig. Úgy döntöttünk, hogy szétnézünk picit, és mivel már a torkunk poros volt, megiszunk valamit. Harmadik szabadnap: október 4. 9 órakor ébresztő volt. Elindultunk megnézni a 3D-s történelmi mozifilmet, ám én a buszváróban meggondoltam magam és inkább hazajöttem pihenni. Míg a többiek azt nézték, én megnéztem 1-2 filmet a telefonomon. Estefele kaptunk egy kis infót, hogy pár hely ma ingyenes, ami máskor fizetős, s hogy csak ma megtekinthető a parlament is, ami máskor pénzért sem. Ezután indult az éjjel, elmentünk Paceville-be bulizni egy hatalmasat. A Havana Club-ban töltöttük az időt, hisz ott a legjobb a buli. Hajnalig csak tánc és tánc Hip-Hop-ra. Imádtam azt a bulit. Negyedik szabadnap: október 5. Délben keltünk egy őrülten jó party után. Amit mára terveztünk, azt le kellett fújni, hisz hatalmas vihar volt. Úgy folyt a víz az utcán, mintha egy csermely lenne. Gabi és Berci megnézte a tengert, és úgy eláztak, mintha fürödtek volna benne. Ez a nap egy pihenős, unalmas, szürke vasárnap volt. Egyetlen furcsa csak az volt, hogy itt esőben is meleg van. Mostunk, naplót írtunk. Az utcára nem igazán mentünk. Nyolcadik munkanap: október 6. Majdnem száradt járdán sétáltunk reggel a munkába. Az volt a különbség, hogy most csak 2- en voltunk, Pista az apartmanban feküdt feldagadt arccal, fogproblémával. A többieknek köszöntünk, majd megindultunk dolgozni. Még mindig a szerkezetet csináltuk. Feltűnt nekünk, hogy a máltaiak sokkal több vasat használnak, mint mi, magyarok. Nekik viszont az tűnt fel, hogy kevesebben vagyunk. Kérdezték Pistát, szinte mindenkinek el kellett mondjam, hogy beteg. Munkaidő lejártakor már a csuklónk fájt, a drótok egyre jobban karcolták/vágták a tenyerünket. Hazajöttünk és szokás szerint próbáltuk az olajat lemosni, ami a dróttal ragadt ránk, de még mindig nem ment. Fáradtan feküdtünk le este.

10 Kilencedik munkanap: október 7. Utoljára szereltük a vasszerkezetet. A kezünk még jobban fájt, most már, de legalább kész lett. A folyamatos hülyeség ma is megvolt, jó hangulatban telt a nap. Erikkel megbeszéltük, hogy holnap megkeressük egymást a Facebookon, csak sajnos közbe jött valami. Munka befejezte előtt szólt a főnök, hogy holnap ismét a telepre kell mennünk, mert betonozásnál csak hátrány a több ember. Sajnáltuk, de megértettük. Hazamentünk és mindent elmeséltünk Pistának, aki ma sem volt a betegsége miatt. Tizedik munkanap: október 8. Morcosan ébredtünk, hisz most nem Pace-ba kellett menni. Mikor Valletta-ban vártuk a buszt, akkor ismét összefutottunk Adammel, aki Birkirkara-ból járt dolgozni. Mikor beértünk, akkor jobb lett a hangulatunk, megtudtuk, hogy egy másik építkezésre visznek ki, míg a betonozás kész nem lesz. Ott falaztak éppen. Egész nap a beton elemeket adogattuk. Az új banda nem volt annyira közvetlen. Ők komolyabban vették a munkát és nem is ismerkedtek. Igaz, hogy ma láttuk, hogy itt hogyan építenek egy falat, de Ronnie-éknál jobban telt az idő. Vége lett a munkának. Bevittek kocsival Valletta-ba, majd onnan hazabuszoztunk. Kimerülten meséltünk Pistának a mai munkáról. Este tettünk egy kört Paceville-ben és megvettük az ajándékokat az otthoniaknak. Szerencsére mindenki hozott magával pluszba költőpénzt, így nem volt semmi gond. Tizenegyedik munkanap: október 9. Végre jött Pista is velünk. Irány az irodába, majd ismét a falazáshoz. Legalábbis ezt gondoltuk. Csak annyi volt a bibi, hogy reggel nem jött a 72-es járat, ami Valletta-ból visz minket a tempestai megállóhoz. Adammal 1 órát ültünk mire jött a 6:44-es busz. Fél óra késéssel, de beértünk. Csak addigra a falazó brigád elment. Így nem maradt más, mint a telephelyen maradni és ott dolgozni. Nagyon lassan telt a nap. Hazafele a buszon találkoztunk egy Trefort suliban végzett sráccal, aki itt karikatúrista, valamint zenész. Beszélgettünk vele, majd mondta, hogy keressük meg egyszer. Mikor hazaértünk, alig vártuk, hogy lefürödjünk és aludjunk.

11 Tizenkettedik munkanap: október 10. Reggel időben jött a busz, nem maradt ki a járat. Beértünk időben, így hát mehettünk ismét a falazáshoz. Egy érdekes nap kezdődött. Ma rengeteget tanultunk a máltai építőanyagról, hisz George, az egyik munkás végre beszélgetett velünk. Elmesélte, hogy a régi mészkő helyett most már inkább beton elemeket használnak, elmondott minden tudnivalót az itteni építőiparról. Ma kimondottan sok új dolgot tanultunk meg. Mikor hazajöttünk, akkor megkajáltunk és felfedező túrára mentünk. Elindultunk megkeresni a karikatúristát, Ernőt. Mikor megtaláltuk, akkor épp egy másik magyarral beszélgetett. Pár hasznos infót tőlük is megtudtunk, majd én egy karikatúrát is csináltattam magamról. Elég viccesre sikerült. Aznap vidáman feküdtünk le. Ötödik szabadnap: október 11. Reggel a 8:35-kor induló 225-ös járattal indultunk Chirkewwa-ba -Ernő tanácsára- majd onnan egy 10 személyes kis hajóval mentünk át Comino szigetére, a Kék Lagúnába. Mesebeli hely volt. Egész nap csak úsztunk és búvárkodtunk. Vettünk vízhatlan telefontokot is, hogy halakat fotózzunk, valamint pár víz alatti selfie-hez. De azt nem kellett volna! Az enyém eresztett és a telefonom kikapcsolt a víztől. Kicsit ideges lettem. Kivittem a telefont a partra száradni, majd beletettem a táskámba és visszamentem búvárkodni. Az egyik hal megkóstolta a lábam. Akkor átúsztam a másik partra, nehogy egy nagyobb is megkóstoljon. 4 órakor indult vissza a hajónk, útközben tett egy kis kitérőt pár gyönyörű barlangnál. Megérkeztünk a buszváróba. Félóránként ment a buszunk. 20 percet kellett rá várjunk. Vagyis kellett volna. De mivel tele volt, így nem állt meg nekünk. Szóval még 30 percet ott ültünk, hogy hazajussunk. A buszon végig aludtam az 1 órás utat hazafele. Este elmentünk Birguba, hogy megnézzük a fesztivált. De nem volt sok értelme, hisz máltaiul nem értünk. Haza estünk fél 1-kor és kidőltem egyből. Hatodik szabadnap: október 12. Délben keltem, mint ahogy minden vasárnap. Berci és Pisti már ekkor nem volt itthon. Gabitól megtudtam, hogy Marsaxxlokk-ba mentek a halpiacra. Míg ők kirándultak, addig én kitakarítottam az egész apartmant. Hazajöttek, megkajáltunk, aztán jött a punnyadás. 4 óra fele Gabival elmentünk napozni picit, csak az volt a gond, hogy 10 perc után ment is le a nap. Megírtuk a naplóinkat, aztán szétnéztünk kicsit a környéken. Tizenharmadik munkanap: október 13. Irány Paceville. Az ismerős arcok közül csak 2 volt jelen. Ronnie és Johnny. Rajtuk kívül még volt 2 falazó szakember, de őket nem ismertük. Mai feladatunk az volt, hogy a lépcső zsaluzatot szereljük le, valamint tisztítsuk meg. Eleinte friss erővel gyorsan haladt, majd

12 ahogy közeledett a Nap az ég tetejéhez, úgy fogyott az energiánk. A végére már elfáradtunk, de azzal a tudattal értünk haza, hogy ma kitettünk magunkért. Jól esett megmártózni a tengerben. Este megettük a napi vacsi adagot és fáradtan feküdünk le. Tizennegyedik munkanap: 2014.október 14. Ma is a megcsappant létszám volt Paceville-ben. Ám ma már 4 falazó szakember volt. Erre a napra az volt a feladat, hogy vasalatot készítsünk a vasbeton oszlopokhoz. Egész jól haladtunk vele. Észre se vettük és már le is telt a munkaidő. Fájós csuklóval, de hazaértünk. Szokásos fürdés a tengerben, vacsora és alvás. Most kezdtük megszokni a monoton hétköznapokat. Tizenötödik munkanap: október 15. Reggel mikor megérkeztünk a munkahelyre, első feladatunk az volt, hogy a falazó brigádnak készítsünk állványt. Kipróbáltuk a falazást, majd készítettünk vasalatot oszlopnak. Ezután ismét falazás, majd ismét vasalat. Éltük a napot. Munka végeztével szokásos dolgok és alvás volt. Tizenhatodik munkanap: október 16. A szokásos 3 helyett, csak 2-en mentünk dolgozni. Berci otthon maradt, mert már nagyon fájt a csuklója. Pistával ketten tartottuk a frontot. Csináltuk a vasalatot az oszlopokhoz, viszont most zsaluzat is készült hozzá. Munka után nem mentünk a tengerhez Berci nélkül. Haza mentünk és pihentünk egy jót. Tizenhetedik munkanap: október 17. Utolsó munkanap. Utolsó lendület. Utolsó baromkodás a munkatársakkal. Kicsit szomorkodtunk, hogy nemsokára megyünk haza, de vidámak is voltunk Ronnie-éknak köszönhetően. Ma is zsaluzat és vasalat készült az oszlopokhoz. Munka befejezte előtt még telefonszám csere volt, majd mentünk az Easy Job Bridge-hoz. Aláírtuk, amit alá kellett, majd megkaptuk az oklevelünket és a 100 Euro kauciónkat. Kicsit csavarogtunk a városban, aztán indulás haza. Aludtunk egy hatalmasat.

13 Hetedik szabadnap: október 18. Délelőtt frissen és üdén ébredtünk. Napi takarítás pipa. Pistával elmentünk csavarogni. Felszálltunk a 12-es buszra és elutaztunk Birkikara-ba. Megnéztük az ottani strandot, de az nem igazán jött be, szóval másik busszal jöttünk is vissza St. George Bay-re. Amikor kifürödtük magunkat, akkor elmentünk szuvenírt venni. Hazamentünk, fürödtünk, majd elindultunk, hogy találkozzunk az új csapattal. Ütköztünk és indultunk is Paceville-be bulizni egy hatalmasat. Felejthetetlen élmény volt. Nyolcadik szabadnap: október 19. Délben kelés. A mai napot takarítással és pakolással töltöttük. Persze egy kis tenger most is belefért. Már az utazáson járt az eszem. Mindent alaposan becsomagoltam, nehogy eltörjön, megrongálódjon valami. Utolsó nap: október 20. Adél tanárnő délelőtt befutott és kitöltöttük a kérdőíveket a munkahellyel kapcsolatban. Ezután beutaztunk Pistával utoljára Valletta-ba. Még egyszer gyönyörködtünk picit a tengerben. Gyorsan eltelt a nap. Este ismét találkoztunk a másik csapattal. Beszélgettünk, közben ők megsütötték Gabi polipját. Nekem nem igazán ízlett. Még le sem nyeltük, de már jött is vissza. Nagy erőt vettem magamon és megettem 1 csápot. Kár volt. Éjfél körül értünk haza. Pihentünk picit, mert másnap repülés volt.

14 Az utazás napja: október 21. Reggel felkeltünk, gyorsan felöltöztünk és már mentünk is az apartman elé. Vártunk picit a kisbuszra és már indultunk is a reptérre. Hálistennek nem volt semmi gond, indult időben a járatunk. A felszállás és a landolás imádnivaló volt. 2 órakor landolt a gépünk és már mentünk is ki a sulibuszhoz. 4:30-kor már itthon pakoltam le a cuccom. Felejthetetlen hónap volt. Bármikor, amikor visszagondolok rá, elmosolyodom és csak nosztalgiázok képzeletben.

Rodosz. Készítette: Horváth Erzsébet 2016.

Rodosz. Készítette: Horváth Erzsébet 2016. Rodosz Készítette: Horváth Erzsébet 2016. Az utazás elött pár nappal már elkezdtem minden szükséges dolgot beszerezni, ami az induláshoz kell. Nagyon vártam már az indulást, mert még sosem utaztam repülőgépen.

Részletesebben

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán

Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Dél-európai üzemi gyakorlat a szakképzésben résztvevı tanulók számára LdV-HU-10-IVT-1021 Sikerrel indult a dél-európai szakmai gyakorlat Máltán Iskolánk négy vendéglátós tanulója 2011. május elején kezdte

Részletesebben

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során.

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Bocskor Bill Turner nov. 7 Péntek Utazás: Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Szállás: Komfortos,tiszta,kényelmes és nagyon bejövös

Részletesebben

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap 1. Nap Életem első repülése volt, nagyon élveztem. Este érkeztünk meg a szállásra, ami nagyon szép helyen van. Aztán elmentünk vacsorázni egy étterembe. 2. Nap Reggeliztünk a szállón. Reggelire zsömle

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban Hegesztés nemzetközi gyakorlatban LdV-HU-13-IVT-1017 Négy hetes szlovákiai gyakorlat 2014.02.08.-2014.03.08. Készítette: Molnár József 1. nap Utazás 2014. február 08. Február 8.-án indultunk reggel 8-kor

Részletesebben

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián Beszámoló Szakmai gyakorlatról Lengyelország 2018. május Készítette: Nedreu Flórián Első hét Reggel 5-kor indultam Kétegyházáról, nagyon szép tájakon vezetett az utunk. Az első megálló egy benzinkútnál

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Készítette: Szakál Gyula 1. nap: Aug. 11. vasárnap: Indulás Békéscsabáról 2013. augusztus 11. hajnal 5:00 körül! Reggel 8:00-kor megérkeztünk

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Kubik Adrienn Beszámoló

Kubik Adrienn Beszámoló Kubik Adrienn Beszámoló A küldő iskola neve: BVHSZC Kanizsay Dorottya Szakképző iskolája A szakma neve: Szociális gondozó és ápoló A projekt neve: Erasmus+ program, M.I.T.O. - Mobilitá in Toscana - Ápoló

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben

Első nap Körülbelül délután 1-re értünk jött egy kis busz, aminek örültem nagyon mert egyrészt milyen luxus már másrészt nem kellett cipelni a pont 15 kilogramm bőröndömet. Az út két óra volt Budapestre,

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma: HU01-KA

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma: HU01-KA Munkanapló Külföldi szakmai gyakorlatról Projekt száma: 2017-1-HU01-KA102-035318 Célország: Törökország Mobilitás időpontja: 2018. március 18 április 7. Szakma: Faipari technikus Résztvevő neve: Juhász

Részletesebben

A programról az iskolában hallottam Túri Tibor tanár úrtól, aki szólt a lehetőségről mivel már korábban is helyt álltam Németországban.

A programról az iskolában hallottam Túri Tibor tanár úrtól, aki szólt a lehetőségről mivel már korábban is helyt álltam Németországban. 2017 évi Erasmus program Pálfi Ilona vagyok (1997.07.31.) a Toldi Miklós Él. iskola tanulója. A programról az iskolában hallottam Túri Tibor tanár úrtól, aki szólt a lehetőségről mivel már korábban is

Részletesebben

Németország ( )

Németország ( ) Németország (2018.11.18-2018.11.27.) A programról röviden: A Generation Europe által szervezett program olyan projekt, ahol velünk egykorú fiatalok tanulhatnak a demokráciáról, emberi jogokról és az aktív

Részletesebben

Málta nem Attard 205

Málta nem Attard 205 Málta Sziasztok! Mészáros Andrea vagyok, negyedéves villamosmérnök hallgató. Kicsit eltérnék a sablon beszámolóktól, szeretnék közvetlenebb, barátibb hangnemet megütni. Már korábban is megfogalmazódott

Részletesebben

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára 2009/SZI/23 Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára Iskolánk, a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium sikeres Szakiskolai Mobilitási Program pályázata 11 diákunk

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Svajda Viktória Bernadett 12./b Leonardo-program, Svédország. Beszámolóm

Svajda Viktória Bernadett 12./b Leonardo-program, Svédország. Beszámolóm Beszámolóm 2013-11-11 Hétfő. 2013.11.11.- 2013.11.17. Hétfőn Heni is és Én is szabadok voltunk. Felkeltünk, megreggeliztünk, pihiztünk, skypoltunk, stb. Bementünk a városba, vásárlás céljából. Út közben

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien 1. nap (aug. 11.) Vasárnap hajnalban, 4:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Amikor az iskolához értünk már majdnem

Részletesebben

Határtalanul program Erdély május 3-6.

Határtalanul program Erdély május 3-6. Határtalanul program Erdély 2017. május 3-6. Május harmadikától hatodikáig Erdélyben jártunk. Mindenki nagyon várta a kirándulást, amin a Határtalanul pályázat segítségével vehettünk részt. Szerdán korán

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

Beszámoló Áfra Botond 2/14Pt/2 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti

Beszámoló Áfra Botond 2/14Pt/2 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Beszámoló Áfra Botond 2/14Pt/2 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013. augusztus 11.-31. Készítette: Drenyovszki Dániel

Beszámoló. 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013. augusztus 11.-31. Készítette: Drenyovszki Dániel Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013. augusztus 11.-31. Készítette: Drenyovszki Dániel 1. nap (Augusztus 11.) Hajnali 4:15-re volt megrendelve a busz, elindultunk 3 kisbusszal. Reggel fél8-kor

Részletesebben

Szombathely. Utazás. Vasárnap

Szombathely. Utazás. Vasárnap Szombathely Utazás Élmény ország kapuja megnyílt előttünk, amikor 2016.03.04-én elindultunk Szombathely fele. Mindenki hatalmas energiákkal és jó kedvel indult az útnak, akkor még senki sem számította

Részletesebben

Ez volt életem legszebb, legjobb hat hete, amit soha nem fogok elfelejteni. Hálás vagyok, hogy az Erasmus + ilyen lehetőséggel ajándékozott meg

Ez volt életem legszebb, legjobb hat hete, amit soha nem fogok elfelejteni. Hálás vagyok, hogy az Erasmus + ilyen lehetőséggel ajándékozott meg Rodosz Rodosz egy kis sziget Görögországban, ahol 6-an voltunk 6 hétig szakmai gyakorlaton. Májusban, amikor jelentkeztünk még merni se gondoltam volna, hogy én oda kijutok valamikor is, túl szép volt,

Részletesebben

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. OM azonosító: 200913 Nyilvántartási szám: 21012-2007 Felnőttképz. akkr. lajstromsz.:

Részletesebben

Olaszországi szakmai gyakorlat 2011.03.21. -04.09 Együd Márk

Olaszországi szakmai gyakorlat 2011.03.21. -04.09 Együd Márk Olaszországi szakmai gyakorlat 2011.03.21. -04.09 Együd Márk 1. nap (hétfő) Ferihegyi felszállásunk után, alig egy óra elteltével már ott is voltunk Bariban, ahol elég rossz esős idő volt. Jó volt a repülés,

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31.

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31. Készítette: Bakos Zoltán 1. nap (Augusztus 11.) Hajnali 4:30-ra volt tervezve az indulás, de csak 5 órakor tudtunk elindulni 3 kisbusszal. Reggel

Részletesebben

Amikor a férj jobban tudja...

Amikor a férj jobban tudja... Antennás, kinyithatós, lecsúsztathatós, analóg, pixeles, kicsi, de inkább nagy. Az első telefonjaink annyira a szürkeállományunkba égtek, hogy könnyű volt feleleveníteni a velük töltött időt és emlékeket.

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Készítette: Ondrejcsik Ákos. Drezda, 2013.08.11.-31.

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Készítette: Ondrejcsik Ákos. Drezda, 2013.08.11.-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31. Készítette: Ondrejcsik Ákos 0. nap Augusztus 11. (vasárnap) Reggel 5órakkor indultunk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközép iskolából

Részletesebben

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára 2009/SZI/23 Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára Iskolánk, a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium sikeres Szakiskolai Mobilitási Program pályázata 11 diákunk

Részletesebben

A Baross az Erasmus+ programjában

A Baross az Erasmus+ programjában A Baross az Erasmus+ programjában Mi is az Erasmus+ és hogyan kötődik az iskolánkhoz? Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja. Iskolánk

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Kiss Renáta az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 2012. április 21. Szombat Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 10:00-kor találkoztuk a többiekkel Ferihegyen, a 2B terminálon. Az utunk zökkenőmentesnek ígérkezett

Részletesebben

Beszámoló Szabó Letícia

Beszámoló Szabó Letícia Beszámoló Szabó Letícia A küldő iskola neve: BVHSZC Kanizsay Dorottya Szakképző iskolája A szakma neve: Szociális gondozó és ápoló A projekt neve: Erasmus+ program, M.I.T.O. - Mobilitá in Toscana - Ápoló

Részletesebben

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin Erasmus+ pályázat Készítette : Hriazik Evelin Indulás Németországba 2014.08.03 Időjárás: délelőtt nagyon meleg volt Nagykőrösön, de ahogy mentünk a Liszt Ferenc repülőtérre úgy hűlt az idő. Délelőtt indultunk

Részletesebben

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló Szántó Gerda Tabajdi Gábor Beszámoló Az Erasmus oldal hosszas böngészése után végre sikerült eldönteni, hogy melyik országokat is jelöljük meg. Miután már minden kitöltendő papíron és egy angol szóbeli

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31.

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Készítette: Puskás Péter 2013.08.11. (vasárnap) Reggel negyed öt és fél öt között gyülekeztünk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola

Részletesebben

Rodosz, Gennadi Írta: Horváth Vanessa 2016.

Rodosz, Gennadi Írta: Horváth Vanessa 2016. Rodosz, Gennadi 2016.07.18-2016.08.29 Írta: Horváth Vanessa 2016. Erasmus+ Gennadi 2016. június 18-án indultunk a Liszt Ferenc reptérről Rodoszra, hogy eltöltsünk ott 6 hét szakmai gyakorlatot. Későn délután

Részletesebben

Erasmus+ : Lengyelország

Erasmus+ : Lengyelország Erasmus+ : Lengyelország 1.nap 2017 Reggel fél 6-ra házhoz jött az autó és miután mindenkit összeszedett, indultunk Budapestre. 2 órás autózás után a Keleti pályaudvarnál álltunk meg és már szálltunk is

Részletesebben

Svajda Viktória Bernadett 12./b Leonardo-program, Svédország. Beszámoló

Svajda Viktória Bernadett 12./b Leonardo-program, Svédország. Beszámoló Beszámoló 2013.12.16. Hétfő 2013.12.16. 2013.12.22. Hétfőn 8:30-kor keltem, nem bírtam aludni, be voltam sózva a síelés miatt. :D Lementem megreggeliztem, és megbeszéltem az egyik kollégámmal, hogy megtanít

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Drezda, 2013.08.11-31.

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Drezda, 2013.08.11-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Készítette: Pajkó Lajos 1. nap (Augusztus 11.) Hajnali 4:15-re volt tervezve az gyülekező, de csak 5 órakor tudtunk elindulni 3 kisbusszal. Drezdába

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Beszámoló a finnországi gyakorlatról Leonardo pályázat Beszámoló a finnországi gyakorlatról 2013. január 19 - február 16-ig Készítette: Mészáros Eszter Küldő intézmény: SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Szeged

Részletesebben

Összefoglaló a Nyári táborról

Összefoglaló a Nyári táborról TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0147 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat, Nagybajom Város Önkormányzata, Nagybajomi Általános Művelődési Központ Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

2012. november 22 december 9.

2012. november 22 december 9. 2012. november 22 december 9. Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole du

Részletesebben

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma:

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma: Munkanapló Külföldi szakmai gyakorlatról Projekt száma: Célország: 2017-1-HU01-KA102-035318 Törökország Mobilitás időpontja: 2018. március 18 április 7. Szakma: Szállítmányozási ügyintéző Résztvevő neve:

Részletesebben

Buszáki Kitti Olaszország 2014. április 16. Tavarnelle Val di Pesa

Buszáki Kitti Olaszország 2014. április 16. Tavarnelle Val di Pesa Buszáki Kitti Olaszország 2014. április 16. Tavarnelle Val di Pesa 2014.03.22. Indulás, a bepakolás nagyon mókás volt, mivel szinte alig fértünk be a két kocsiba. Az út hosszú volt, kimerülten érkeztünk

Részletesebben

A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba

A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba Szeptember 20-án, csütörtökön korán reggel indultunk busszal Szentendrére. Időben megérkeztünk a városba, kényelmesen sétálva bementünk a város központjába, a Czóbelmúzeumba.

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül DOMSZKY ZOLTÁN 69 nap alatt Magyarország körül Előzmények Sajnos nem olyan régtől túrázom talán úgy 10 éve kezdtem, de nagyon megszerettem, és belekóstoltam a teljesítménytúrázás műfajába is. Nagyon lelkes

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

Máltai szakmai gyakorlat 2018

Máltai szakmai gyakorlat 2018 Máltai szakmai gyakorlat 2018 Brettschneider Márk vagyok, villamosmérnök hallgató és a 6. félévem után 2018. június 29. 2018. szeptember 3. között vettem részt szakmai gyakorlaton, Erasmus+ támogatással.

Részletesebben

Hollandia (2010. márc máj. 03.)

Hollandia (2010. márc máj. 03.) Hollandia (2010. márc.29-2010. máj. 03.) Az első napunk utazással telt. Hajnal ötkor találkoztunk és indultunk útnak. Este kilenc és tíz között érkeztünk és foglaltuk el a szállást. Cees, aki kinti dolgainkat

Részletesebben

Kelemen Szandra Hämeenlinna, Finnország

Kelemen Szandra Hämeenlinna, Finnország Kelemen Szandra Erasmus+ mobilitási program 2016. 04. 23.- 2016. 05. 21. Hämeenlinna, Finnország 1. hét: 2016. április 23-án szombat délután érkeztünk meg Helsinkibe, ahol már Marita várt minket és a suli

Részletesebben

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni Soha nem gondoltam volna, hogy valaha adódik egy ilyen lehetőség az életemben. Tavaly, tanév végén lehetett pályázni.belevágtam. Elküldtem az önéletrajzomat és a motivációs

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI Minden láng fölfelé lobog. Az emberi lélek is láng. Tánczos István igazgató tanító visszaemlékezései a kerekharaszti iskoláról A visszaemlékező 42 évi hivatásszeretettől vezérelt pedagógus

Részletesebben

Heaven is a place on Earth

Heaven is a place on Earth Heaven is a place on Earth Beszámoló szakmai gyakorlatról Minden egyetemista fejében megfordul az Erasmus gondolata. Engem régóta foglalkoztatott, nem tudtam és nem is akartam lemondani róla. Arról nem

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Munkanapló. Törökországi szakmai gyakorlat 2015 október Készítette: Kiss Milán Festő, mázoló, tapétázó

Munkanapló. Törökországi szakmai gyakorlat 2015 október Készítette: Kiss Milán Festő, mázoló, tapétázó Munkanapló Törökországi szakmai gyakorlat 2015 október 4-24 Készítette: Kiss Milán Festő, mázoló, tapétázó 1. nap. október 4. Izgatottan vártam az utazást. Reggelt 8 órakor találkoztunk a repülőtéren.

Részletesebben

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében 2012. június 10-től 2012. július 21-ig 2012. június 10-én reggel fél 7-kor indultunk iskolabusszal, kb 15 óra utazás után megérkeztünk

Részletesebben

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János 1. Nap, Péntek Utazás Münchenbe. 6-an indultunk neki Budapest Keleti-pályaudvarról vonattal a hosszú útnak, Münchenbe. Az utazásunk viszonylag kényelmes volt,

Részletesebben

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21.

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Kiutazók: Kovács Györgyi pedagógus Kis Angéla 8.b osztályos tanuló Zakupszky Lili 8.b osztályos tanuló 1. nap II.17. hétfő Hajnali 3 óra

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. augusztus 11-31. Készítette: Czékmán Szabolcs 1. nap (Augusztus 11.) Hajnali 4:30 körül indultunk Békéscsabáról három kisbusszal Pestre, ahol felszálltunk

Részletesebben

Beszámoló Vörös Viktória 11.VKA Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti

Beszámoló Vörös Viktória 11.VKA Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Beszámoló Vörös Viktória 11.VKA Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole

Részletesebben

Végül az estet egy közös zenéléssel és énekléssel zártuk le a Tiszaparton.

Végül az estet egy közös zenéléssel és énekléssel zártuk le a Tiszaparton. 1.nap 2018. 05. 30.-án érkeztek Szolnokra a Nagyenyedi diákok. 14.00-kor vártuk őket a Pelikán Hotelnél, ahonnan elindultunk a szállásra. Miután megérkeztünk ők elfoglalták a szobájukat, kicsit lepihentek

Részletesebben

Poroszlói kalandok

Poroszlói kalandok Poroszlói kalandok 2018.05.25-05.27 Ezúttal a bennmaradós hétvégén Poroszlóra utaztunk el. Kivételesen, most ez nem a megszokott bennmaradósok közé tartozott, hiszen sportosabb és kalandokban gazdagabb

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11.

FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11. Járai Attila FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11. 1. nap: Reggel találkozunk a többiekkel Ferihegy 2-őn. Becsekkoltunk és 11:40-kor indult a gépünk Helsinkibe. Helsinkiben Marjo várt

Részletesebben

Beszámoló. Franciaország, Marcoussis. a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27.

Beszámoló. Franciaország, Marcoussis. a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27. Beszámoló Franciaország, Marcoussis a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27. Október 06. szombat: 13:40-re megérkeztünk az északi repülőtérre (Roissy Charles de Gaulle). Marcoussis 25 km-re

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Matus Kitti Diána az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

OCC helyet BHC? Avagy Blue Home Copper:-)) Avagy egy YAMAHA MINT másképp, újragondolva:-))

OCC helyet BHC? Avagy Blue Home Copper:-)) Avagy egy YAMAHA MINT másképp, újragondolva:-)) OCC helyet BHC? Avagy Blue Home Copper:-)) Avagy egy YAMAHA MINT másképp, újragondolva:-)) A történet tavaly ősszel indult. Eladtam ugye a kis Yamaha MINT-emet öcsémnek, és a helyére került 2db Aprilia

Részletesebben

nap nap

nap nap 2017.10.03.-1.nap A repülőgép 15.30-kor indult Portugáliába. Ma repültem először, nagyon izgalmas volt. A gép Portóban szállt le, helyi idő szerint 19.00-kor. Leszállás után vártak minket, és egy kisbusszal

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

Dánia Nykobing Falster SOSU

Dánia Nykobing Falster SOSU Erasmus+K1 Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia Nykobing Falster SOSU 2015.10.26-2015.11.23 ORSZÁG KATA 14. gyakorló ápoló Beszámoló A Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

Budapesti Innovatív Gimnázium és Szakgimnázium Erasmus+ Beszámoló

Budapesti Innovatív Gimnázium és Szakgimnázium Erasmus+ Beszámoló Budapesti Innovatív Gimnázium és Szakgimnázium Erasmus+ Beszámoló Oravecz Evelin Gennadi, Rhodes 2016 Beszámoló az Erasmus+ programban való részvételemről A nevem Oravecz Evelin a Budapesti Innovatív Gimnázium

Részletesebben

Dánia magyar szemmel

Dánia magyar szemmel Dánia magyar szemmel Bandula Dominika 1.hét. 2017. november 5-én (vasárnap) indult a transzferünk a pesti reptérre. A repülés gondmentesen zajlott és miután a késő esti órákban megérkeztünk a koppenhágai

Részletesebben

MUNKANAPLÓ. Prága, Csehország március Kiss Gábor

MUNKANAPLÓ. Prága, Csehország március Kiss Gábor MUNKANAPLÓ Prága, Csehország 2019. március 02 24. A tanuló neve: Szilágyi Hédi Évfolyama, tanult szakmája: 9. D Turisztikai szervező, értékesítő Projekt címe: Cool-turizmus Prágában Fogadó hotel neve:

Részletesebben

Magyarnak lenni New Yorkban

Magyarnak lenni New Yorkban EL LEHET MENNI Magyarnak lenni New Yorkban Nem egységes a New York-i magyarok élete, nincs magyar negyed sem, de néha megcsillan az amerikai álom, még ha csak egy régóta vágyott kabrió képében is: a Bartha

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

Ezen pályázat keretein belül a 2011./2012. tanév első félévében a tavalyi év novemberében iskolánk rendezte meg az első konferenciát.

Ezen pályázat keretein belül a 2011./2012. tanév első félévében a tavalyi év novemberében iskolánk rendezte meg az első konferenciát. Irány Norvégia!!! A Tempus Közalapítvány Student Climate Research Campaign, A European approach to Earth Observations and Phenology in the GLOBE című programjában vesz részt iskolánk. Ebben a Comenius-projektben

Részletesebben

Útinapló Együtt Európában HAT

Útinapló Együtt Európában HAT Útinapló Együtt Európában HAT-15-07-0110 2016. május 27-én indultunk Felvidékre, Rimaszombatra, hogy a Kereskedelmi Magán Szakközépiskola diákjaival közösen megvalósítsuk projektünket. Az előkészítő foglalkozásokon

Részletesebben

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma:

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma: Munkanapló Külföldi szakmai gyakorlatról Projekt száma: Célország: 2017-1-HU01-KA102-035318 Törökország Mobilitás időpontja: 2018. március 18 április 7. Szakma: Hegesztő Résztvevő neve: Kozár Ferenc Március

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak.

A következő állomás (és reményeink szerint aznapi végállomás) az észak-devoni kisváros Bideford volt, ahol a minket elszállásoló családok már vártak. Egy hét Angliában Sok-sok évvel ezelőtt, egy tíz napos, külföldi utazást még elképzelni is nehéz lett volna. Főleg az első nap (jelen esetben péntek) Magyarországról való indulással harmadik napon Angliába

Részletesebben

Fotó és művészetterápiás tábor

Fotó és művészetterápiás tábor Fotó és művészetterápiás tábor Második alkalommal rendeztük meg Fotó és művészetterápiás kurzusunk lezáró eseményét egy hetes táborozás formájában. A hét elején hétfőtől szerdáig a felnőtt résztvevőkkel,

Részletesebben

Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója.

Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója. Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. Záró beszámoló Lezárult a Leonardo da Vinci mobilitás projekt 2010. évi pályázati fordulója. A munkatervben rögzített feladatokat sikeresen megvalósítottuk. Azt,

Részletesebben

Erasmus Albiban (Franciaország)

Erasmus Albiban (Franciaország) Erasmus Albiban (Franciaország) Prunariu Andrea PPKE-JÁK 2012 Előzmények Tavaly, 2011 szeptemberében az iskola meghirdetett egy pótjelentkezést a tavaszi félévre az Erasmus keretein belül. Mivel már egy

Részletesebben