BUDAPEST II. KERÜLETI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM 1025 Budapest, Törökvész út sz. OM azonosító: H Á Z I R E N D

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BUDAPEST II. KERÜLETI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM 1025 Budapest, Törökvész út 48-54. sz. OM azonosító: 037775 H Á Z I R E N D"

Átírás

1 BUDAPEST II. KERÜLETI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM 1025 Budapest, Törökvész út sz. OM azonosító: H Á Z I R E N D BUDAPEST, 2013

2 2 TARTALOM 1.A házirend célja és feladata A házirend hatálya, jogszabályi háttere A tanulói jogok gyakorlásának, a kötelességek teljesítésének szabályai A tanulók egészségének, testi épségének megőrzését szolgáló, védő-óvó szabályok A tanulók közösségei A tanulók, a szülők tájékoztatása és véleménynyilvánítása Az iskola munkarendje A tanulók tantárgyválasztása A tanulók feladatai saját környezetük rendben tartásában, a tanítási órák, az iskolai rendezvények előkészítésében A tanulók mulasztásának igazolása Befizetési, támogatási rendelkezések Tanórán kívüli foglalkozások A tanuló teljesítményének értékelése, Jutalmazási és fegyelmező intézkedések elvei, formái Egyéb, nem a tanuláshoz szükséges tárgyak behozatala Osztályozó vizsgák rendje A tanulók nagyobb csoportja és nagyobb közössége A házirend elfogadásának és módosításának eljárásrendje A testnevelési órákra és a mindennapos testnevelés foglalkozásaira vonatkozó házirend Záró rendelkezések... 29

3 3 1.A HÁZIREND CÉLJA ÉS FELADATA A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, valamint az iskola munkarendjével kapcsolatos rendelkezéseket a Budapest II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban A házirendbe foglalt előírások célja biztosítani az iskola törvényes működését, a nevelés és oktatás zavartalan megvalósítását, valamint a tanulók iskolai közösségi életének megszervezését. 2. A HÁZIREND HATÁLYA, JOGSZABÁLYI HÁTTERE A házirend előírásait be kell tartania a gimnáziumunkba járó tanulóknak, a tanulók szüleinek, az iskola pedagógusainak és alkalmazottainak A házirend előírásai azokra az iskolai és iskolán kívüli, tanítási időben és tanítási időn kívül szervezett programokra vonatkoznak, melyeket a pedagógiai program alapján az intézmény szervez, és amelyeken az iskola ellátja a tanulók felügyeletét Jogszabályi háttér a köznevelésről szóló évi CXC. törvény; a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló, 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet; a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló évi XXXI. törvény; továbbá az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata, Pedagógiai programja és Minőségirányítási programja A köznevelési törvény46. (9) bekezdésében meghatározott a tanuló által előállított termék, dolog, alkotás vagyoni jogára vonatkozó díjazás szabályait nem alkalmazzuk, mert jelenleg az iskola gyakorlatában nem szerepel ezzel a szabállyal kapcsolatos tevékenység. A napközis, tanulószobai és az iskolaotthonos foglalkozásokra való felvétel iránti kérelmek, továbbá a kollégiumi, externátusi elhelyezés iránti kérelmek elbírálását sem szabályozza a Házirend, mert gyakorlatilag ilyen kérelmek iskolánkban nincsenek.

4 4 A középfokú felvételi eljárás során azonos teljesítményt elérő tanulók közül a rangsor elkészítésénél előnyben részesítjük azokat a tanulókat, akiknek a testvére iskolánk tanulója, vagy a szülei iskolánk tanulói voltak. A HÁZIREND JOGFORRÁS, MEGSZEGÉSE JOGSÉRTÉSNEK MINŐSÜL! A házirend előírásai nyilvánosak, azt minden érintettnek (tanulónak, szülőnek, valamint az iskola alkalmazottainak) meg kell ismernie. A házirend egy-egy példánya megtekinthető: a. a gimnázium könyvtárában b. a nagytanáriban c. az igazgatónál d. az igazgatóhelyetteseknél e. az osztályfőnököknél f. a diákönkormányzatot segítő tanárnál g. a DÖK-szobában h. az iskola honlapján. A házirendet a közoktatási törvény előírásainak megfelelően a Budapest II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumba történő beiratkozáskor, ill. annak lényeges módosítása esetén az iskola honlapján a szülők és a diákok ismerhetik meg. Az újonnan elfogadott vagy módosított házirend előírásairól minden osztályfőnöknek tájékoztatnia kell a tanulókat az első tanítási napon a szülőket szülői értekezleten Lényeges módosítás esetén a hatálybalépést megelőző tanítási napig a tájékoztatásnak meg kell történnie. A házirendről minden érintett tájékoztatást kérhet az iskola igazgatójától, igazgatóhelyettesétől, valamint az osztályfőnököktől.

5 5 3. A TANULÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK, A KÖTELESSÉGEK TELJESÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI A tanulók jogait a következőképpen érvényesítjük Intézményünkben a tanulókat biztonságban és egészséges környezetben neveljükoktatjuk, a tanulmányi rendet képességeiknek és tantárgy-, és szintválasztásuknak, illetve nyelvek esetén a szintfelmérésen alapuló szintbesorolásuknak. megfelelően alakítjuk ki. A tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartjuk, és védelmet biztosítunk számára fizikai és lelki erőszakkal szemben. A tanuló nem vethető alá testi fenyítésnek, megalázó büntetésnek. A tanuló személyiségi jogait, cselekvési szabadságát és magánélethez való jogát az iskola tiszteletben tartja, e jogának gyakorlása azonban nem korlátozhat másokat jogaik érvényesítésében. A tanulókat képességeiknek, érdeklődésüknek, adottságaiknak megfelelő nevelésben, oktatásban részesítjük. A tanulónak joga van adottságának megfelelő megkülönböztetett ellátásban részesülni, pedagógiai szakszolgálathoz fordulni segítségért. A család anyagi helyzetétől függően kérelemre kedvezményes étkezésben, tanszerellátásban részesítjük tanulóinkat. Tanulóink az iskola létesítményeit, (iskolakönyvtár, tornaterem, szabadidős terek), eszközeit a pedagógusok felügyelete mellett használhatják, érdeklődésüknek megfelelően diákköri munkában vehetnek részt. Tanulóink vallási, nemzeti, etnikai önazonosságát tiszteletben tartjuk, e jogaikat úgy gyakorolhatják, hogy az ne sértse mások jogainak gyakorlását. Az emberi méltóság tiszteletben tartásával szabadon véleményt nyilváníthatnak bármely kérdésben, tájékoztatást kérhetnek személyüket, a tanulmányaikat érintő ügyekben a házirend szabályai szerint. Ugyanígy járhatnak el a diákönkormányzat választott és adott kérdésben megbízott képviselőjeként a diákönkormányzat szabályzatát és az iskola házirendjét betartva. A tanuló joga, hogy hozzájusson a jogai gyakorlásához szükséges információkhoz, tájékoztassák a jogai gyakorlásához szükséges eljárásokról. (2011. évi CXC. törvény 46. )

6 6 Az iskolai könyvtárban elhelyezett példányból minden érdeklődő megismerheti: az intézmény pedagógiai programját, szervezeti működési szabályzatát, házirendjét, az intézmény minőségirányítási programját. A szaktermek használati rendje az adott helyen van kifüggesztve. Az intézmény pedagógiai programja tartalmazza a magasabb évfolyamba lépés, a továbbhaladás feltételeit, az ismeretek számonkérésének formáit, a tantárgyi minimumokat. Az intézmény minőségirányítási programja tartalmazza a tanuló magatartása, szorgalma értékelésének, minősítésének szempontjait. Az egyes tantárgyak éves követelményét a szaktanárok a tanév elején ismertetik a tanulókkal. Valamennyi pedagógus kötelessége a tanulóra vonatkozó minden érdemjegyet az osztálynaplóba beírni, erről a tanulót tájékoztatni és a minősítést indokolni. A tanuló az osztálynaplóba bekerült érdemjegyekről tájékoztatást kérhet az adott tantárgyat tanító szaktanártól vagy osztályfőnökétől. Jogában áll a tanulónak feleleteiről minősítést, osztályzatairól indoklást kérni. Közvetlenül a felelet után vagy a kijavított írásbeli dolgozat kézhezvételekor. A témazáró időpontját egy héttel korábban a tanulóknak be kell jelenteni, és a naplóba bejegyezni. A tanév rendjét, az intézmény rendszabályait (házirend) és a balesetvédelmi előírásokat az osztályfőnökök az első tanítási héten ismertetik a tanulókkal, az első szülői értekezleten pedig a szülőkkel. A belépő évfolyamokon az első tájékoztató szülői értekezleten (május vége-június eleje) az intézmény vezetője tájékoztatja a szülőket az intézmény működését meghatározó dokumentumokról. A tizenkettedik évfolyamon az osztályfőnökök tájékoztatják a szülőket az érettségiről és felvételiről. A tanuló törvényes képviselője betekintést nyerhet a tanuló dolgozataiba, s azokról másolatot kérhet. A tanuló joga, hogy, az emberi méltóság tiszteletben tartásával szabadon véleményt nyilvánítson minden kérdésről, az őt nevelő és oktató pedagógus munkájáról, az iskola, működéséről, továbbá tájékoztatást kapjon személyét és tanulmányait érintő kérdésekről. E körben javaslatot tehet, továbbá kérdést intézhet az iskola vezetőihez, pedagógusaihoz, az intézményi tanácshoz, s arra legkésőbb a megkereséstől számított tizenöt napon belül - az intézményi tanácstól, a tizenötödik napot követő első ülésen - érdemi választ kell kapnia. A tanuló véleményt nyilváníthat szakórán, osztályfőnöki órán, az órát tartó pedagógus által meghatározott formában, nem sértve a többi tanuló művelődéshez való jogát, a DÖK ülésein, diákközgyűlésen.

7 7 A tanuló véleménynyilvánítási jogának gyakorlása során nem sértheti az iskola alkalmazottjainak és tanulóinak személyiségi jogát, illetve emberi méltóságát. A tanuló vagy képviselője valamennyi tanulókat érintő ügyben javaslattal élhet, véleményt nyilváníthat. A legalább egy osztályt érintő kérdésben ki kell kérni a diákönkormányzat véleményét. A tanulók véleményt nyilváníthatnak, javaslatot tehetnek a magatartásuk és szorgalmuk értékelése során. Az osztály diákközösségének választott vezetője a félévi, illetve az év végi pedagógiai fórum előtti osztályfőnöki órán ismerteti javaslatát. A diákközgyűlés az iskola tanulóinak legmagasabb tájékozódó-tájékoztató fóruma, amely a tanulóközösségek által megválasztott küldöttekből áll. A diákközgyűlés nyilvános, azon bármelyik tanuló megteheti közérdekű észrevételeit, javaslatait, kritikai megjegyzéseit. A tanulók feltett kérdéseikre érdemi választ kapnak. A diákközgyűlés az igazgató által, illetve a diákönkormányzat működési rendjében meghatározottak szerint hívható össze, évente legalább egy alkalommal a diákönkormányzat működésének és a tanulói jogok érvényesülésének áttekintése céljából. A tanulót a jogszerű és kulturált véleménynyilvánítás miatt hátrány nem érheti Minden diákunk kötelessége, hogy részt vegyen a kötelező és választott foglalkozásokon, rendszeres munkával, fegyelmezett magatartással, képességeinek megfelelően tegyen eleget tanulmányi kötelezettségének, az iskolai ünnepélyeken ünnepi viseletben (egyenruha, Móricz-jelvény), kulturáltan jelenjen meg óvja saját és társai testi épségét, egészségét a házirend szabályai szerint, megtartsa a gimnázium helyiségei és az ahhoz tartozó területek használati rendjét, megőrizze, illetőleg az előírásoknak megfelelően kezelje az intézményben használt eszközöket, óvja az iskola létesítményeit, eszközeit, közreműködjön saját környezetének, az általa használt eszközöknek rendben tartásában, az órák, foglalkozások előkészítésében, lezárásában. az iskola vezetői, pedagógusai és alkalmazottai, továbbá tanulótársai emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartsa A viselkedés szabályai. Iskolánk minden tanulójától elvárjuk, hogy az iskolába tiszta, gondozott, az öltözködési szabályoknak megfelelő ruházatban érkezzen. Megjelenése ápoltságot és rendezettséget kell, hogy sugározzon. a becsöngetés előtt minden tanfelszerelést ki kell készíteni a padra, amire az órán szükség van. Az óráról engedély nélkül távozni tilos. az osztály a felnőttet belépésekor felállással köszönti.

8 8 kérdését, hozzászólási szándékát kézfeltétellel jelezze. Addig várjon, míg fel nem szólítják. termét és személyes holmiját tisztán és rendben a padján vagy körülötte tartsa. nap végén a székeket a padra helyezve, a szemetet összeszedve, az ablakokat becsukva hagyja el a termet. a folyosón találkozva tisztelettudóan köszönjön alkalmazottaknak, szülőknek, a látogatóknak és társaiknak. szünetekben és ebéd közben tisztelettudóan, kulturáltan viselkedjen. Az ebédlő, a folyosók és az udvar tisztaságára vigyázzon. óvja személyes holmiját. Más tulajdonára olyan gondosan vigyázzon, mintha sajátja volna. az ebédlőben a kulturált étkezés szabályai érvényesek. iskolai ünnepségeken a lányok az iskolai matróz-blúzban és sötét szoknyában, a fiúk fehér ingben és sötét nadrágban, iskolai nyakkendővel jelenjenek meg. 4. A TANULÓK EGÉSZSÉGÉNEK, TESTI ÉPSÉGÉNEK MEGŐRZÉSÉT SZOLGÁLÓ, VÉDŐ-ÓVÓ SZABÁLYOK A gimnázium épületét, helyiségeit, sportpályáit, kertjét, továbbá berendezéseit és eszközeit rendeltetésüknek megfelelően, a tűz-, baleset- és egészségvédelmi a szabályoknak megfelelően, mások testi épségére vigyázva, a tulajdon és az értékek védelmének szellemében kell használni. A sportpályák és eszközök használatát a felelős testnevelő tanárral előzetesen egyeztetni kell. A tanórán kívüli sportoláshoz a sportszereket az iskola biztosítja, melyek a testnevelő tanároktól átvehetők. A rendeltetéstől idegen használatból, a szándékos rongálásból és a hanyagságból eredő károkat helyre kell állítani vagy meg kell téríteni. Kollektív kártérítési felelősség nem alkalmazható. A tanulók által behozott értékesebb tárgyakat az értékmegőrzőben kell elhelyezni (értékmegőrző szekrények a testnevelés folyosón, porta páncélszekrény). Azokért a tárgyakért, amit a tanuló nem helyez el az értékmegőrzőben, az intézmény felelősséget nem vállal. Veszélyes vagy ártalmas eszközt, anyagot az iskolába hozni tilos. A gimnázium területén, továbbá az intézményen kívül a tanulói jogviszonyban állók részére szervezett rendezvényeken tilos a szervezetre káros élvezeti cikkek (cigaretta, kábítószer, alkohol stb.) árusítása, fogyasztása. A dohányzás az iskolában és az iskola által szervezett rendezvényeken is tilos.

9 Minden tanulótól elvárjuk, hogy azonnal jelentse az iskola valamelyik dolgozójának, ha saját magát, társait vagy másokat veszélyeztető helyzetet, tevékenységet, illetve valamilyen rendkívüli eseményt (pl.: természeti katasztrófát, tüzet, robbantással történő fenyegetést) vagy balesetet észlel; megismerje az épület kiürítési tervét, és részt vegyen annak évenkénti gyakorlatában; azonnal jelentse az órát tartó tanárnak amennyiben ezt állapota lehetővé teszi, ha rosszul érzi magát, vagy, ha megsérült; rendkívüli esemény (pl.: természeti katasztrófa, tűz, robbantással történő fenyegetés) esetén pontosan tartsa be az intézmény nevelőinek és dolgozóinak utasításait, valamint az épület kiürítési tervében szereplő előírásokat A testnevelési órákra, edzésekre (a sportfoglalkozásokra) vonatkozó külön szabályok a tanuló a tornateremben csak pedagógus felügyeletével tartózkodhat; a sportfoglalkozásokon a tanulóknak az utcai (iskolai) ruházat helyett sportfelszerelést (pl.: tornacipő, fehér zokni, edzőcipő, iskolai póló, trikó, kék tornanadrág vagy tornadressz, melegítő) kell viselniük. a sportfoglalkozásokon a tanulók nem viselhetnek karórát, gyűrűt, nyakláncot, lógó fülbevalót. A testékszert vagy ki kell venni, vagy le kell ragasztani. A részletes szabályozást a Házirend mellékletként tartalmazza A tanulók rendszeres egészségügyi felügyeletét és ellátását az intézményben az iskolaorvos biztosítja, aki elvégzi a tanulók egészségügyi állapotának ellenőrzését, szűrését az alábbi területeken fogászat: évente egy alkalommal, belgyógyászati vizsgálat: évente egy alkalommal, szemészet: évente egy alkalommal, a tanulók fizikai állapotának mérése: évente egy alkalommal,

10 10 5. A TANULÓK KÖZÖSSÉGEI Az osztályközösség Az azonos évfolyamra járó, közös tanulócsoportot alkotó tanulók osztályközösséget alkotnak. Az osztályközösség élén mint pedagógusvezető az osztályfőnök áll A diákkörök Az iskolában a tanulók igényeinek, érdeklődésének megfelelően diákkörök működhetnek. A diákkör lehet: szakkör, érdeklődési kör, énekkar, művészeti csoport. A diákkörök létrehozására javaslatot tehet az iskola igazgatójának az adott tanévet megelőző tanév végéig bármely tanuló, szülő, nevelő, illetve a diákönkormányzat, a szülői munkaközösség vezetősége. A javasolt diákkör létrehozásáról minden tanév elején az adott lehetőségek figyelembevételével a tantárgyfelosztás, valamint az éves munkaterv elfogadásakor a nevelőtestület dönt. A diákköröket nevelő, vagy az iskola igazgatója által felkért nagykorú személy vezeti. Diákkört önkéntes alapon létrehozhatnak a szülők írásbeli engedélyével az iskola tanulói is. Az így létrehozott diákkör munkáját a diákkör által felkért nagykorú személynek kell segítenie. A diákkör megalakulását az iskola igazgatójának be kell jelenteni, és a diákkör működésének helyszínét, idejét és egyéb feltételeit vele egyeztetni kell. A felnőtt segítő személyével kapcsolatosan be kell szerezni az iskola igazgatójának egyetértését. A diákkörökbe a tanulóknak a tanév elején kell jelentkezniük, és a diákkör tevékenységében a tanév végéig részt kell venniük Az iskolai diákönkormányzat A tanulók és a tanulóközösségek érdekeinek képviseletére, a tanulók tanórán kívüli, szabadidős tevékenységének segítésére az iskolában diákönkormányzat működik. A diákönkormányzat tevékenységét az iskola igazgatója által megbízott nevelő segíti. Az iskolai diákönkormányzat működését a reá vonatkozó szervezeti és működési szabályzat írja le.

11 Az iskolai diákközgyűlés Tanévenként legalább egy alkalommal iskolai diákközgyűlést tartunk. Az iskolai diákközgyűlésen minden tanulónak joga van részt venni. A diákközgyűlésen a diákönkormányzatot segítő nevelő, valamint a diákönkormányzat diákvezetője beszámol az előző közgyűlés óta eltelt időszak munkájáról. 6. A TANULÓK, A SZÜLŐK TÁJÉKOZTATÁSA ÉS VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁSA A tanulókat az iskola egészének életéről, az iskolai munkatervről, az aktuális tudnivalókról az iskola igazgatója o az iskolai diákönkormányzat vezetőségi ülésén legalább félévente o minifórumokon o a diákközgyűlésen tanévenként legalább egy alkalommal o a DÖK-szoba mellett elhelyezett hirdetőtáblán keresztül tájékoztatja az osztályfőnökök az osztályfőnöki órákon adnak folyamatos tájékoztatást az iskolarádión keresztül a diákság minden érdemi változásról értesülhet A tanulót és a tanuló szüleit a tanuló fejlődéséről, egyéni haladásáról a tanárok folyamatosan, szóban vagy írásban az elektronikus napló adta lehetőségeket kihasználva tájékoztatják. Az elektronikus naplóhoz minden diák beiratkozáskor egyéni felhasználói azonosítót és jelszót kap. A jelszót köteles titkosan kezelni, és azt a rendszer követelményeinek megfelelően három-havonta megváltoztatni. A szülők - kérelemre az első szülői értekezleten, vagy az iskolatitkártól ben kérve kaphatnak felhasználói azonosítót és jelszót az elektronikus naplóhoz. cím: moricz.naplo11@gmail.com Az elektronikus naplót mindenki köteles a biztonsági szabályok betartásával kezelni. Jelszót másnak átadni, más nevében bejelentkezni, adatokat megváltoztatni tilos. Ennek megszegése fegyelmi eljárást von maga után.

12 A tanulók a jogszabályokban, valamint az iskola belső szabályzataiban biztosított jogaiknak az érvényesítése érdekében szóban vagy írásban, közvetlenül vagy választott képviselőik, tisztségviselők útján az iskola igazgatóságához, az osztályfőnökükhöz, az iskola nevelőihez, a diákönkormányzathoz vagy az iskolai szülői szervezethez is fordulhatnak A tanulók kérdéseiket, véleményüket, javaslataikat szóban vagy írásban egyénileg vagy választott képviselőik, tisztségviselőik útján közölhetik az iskola igazgatóságával, nevelőivel, a nevelőtestülettel vagy az iskolai szülői szervezettel, amelyre 30 napon belül választ kell kapniuk A szülőket az iskola egészének életéről, az iskolai munkatervről, az aktuális feladatokról az iskola igazgatója o a szülői szervezet munkaközösség választmányi ülésén minden félév elején o a folyosón elhelyezett hirdetőtáblán keresztül folyamatosan tájékoztatja az osztályfőnökök o az osztályok szülői értekezletein tájékoztatják A szülőket a nevelők a tanulók egyéni haladásáról az alábbi módon tájékoztatják: szóban o a szülői értekezleteken o a nevelők fogadó óráin írásban a tájékoztató füzetben az elektronikus napló útján A szülői értekezletek és a nevelők fogadóóráinak időpontjait tanévenként az iskolai munkaterv tartalmazza, melyet az iskola nyilvánosságra is hoz.(hirdetőtábla, honlap, stb.) A szülők és a tanulók a saját a jogszabályokban, valamint az iskola belső szabályzataiban biztosított jogaiknak az érvényesítése érdekében szóban vagy írásban, közvetlenül vagy választott képviselőik, tisztségviselők útján az iskola igazgatóságához, az adott ügyben érintett gyermek osztályfőnökéhez, az iskola nevelőihez, a diákönkormányzathoz vagy az iskolai szülői szervezethez fordulhatnak.

13 A szülők kérdéseiket, véleményüket, javaslataikat szóban vagy írásban egyénileg vagy választott képviselőik, tisztségviselőik útján közölhetik az iskola igazgatójával, nevelőivel vagy az iskolai szülői szervezettel, melyre 30 napon belül választ kell kapniuk. 7. AZ ISKOLA MUNKARENDJE (A mindennapok szabályai a Móricz Zsigmond Gimnáziumban) A gimnázium épülete munkanapokon tól óráig tart nyitva a diákok számára óra utáni és rendkívüli hétvégi foglalkozások csak igazgatói engedéllyel szervezhetők. A délutáni és hétvégi foglalkozások résztvevőinek, szervezőinek és a felelős tanároknak a névsorát az előzetes teremegyeztetés után a portán le kell adni. A tanítás alatt, illetve az iskola által szervezett programok idején az iskola felelős a diákokért. A diákok az épületben és (az igazgatóság döntése alapján az első szünettől kezdve) az udvaron is tartózkodhatnak, betartva az egyes létesítmények használatára vonatkozó külön szabályokat. Tanítási időn túl csak írásbeli szaktanári vagy osztályfőnöki, valamint szülői engedéllyel és felelősséggel használható az iskola bármely helyisége, illetve sportpályája A tanítás kor kezdődik, az órák közötti szünetek az alábbi csengetési rendnek megfelelően alakulnak: 1. óra óra óra óra óra óra óra óra A menzán ebédelni tól ig lehet, a büfé óráig tart nyitva.

14 A tanítás ideje alatt a tanulók az iskolát csak írásbeli engedéllyel hagyhatják el, melyet az osztályfőnök vagy helyettese, illetve az igazgatóság tagjai adhatnak Az állandó lyukasóra miatt ráérő tanulók (nyelvvizsgások illetve a testnevelés alól állandóan felmentettek) igénybe vehetik az iskola dísztermét, a könyvtárat, a könyvtárral szembeni beugrókat és a büfét. Nem tartózkodhatnak az öltözőkben és a folyosókon. Úgy kell elfoglalniuk magukat, hogy a tanítást ne zavarják. A 7. és 8. évfolyamos, testnevelésből állandóan felmentett tanulóknak a tornateremben kell maradniuk A diákok az ebédszünetben intézhetik a hivatalos ügyeiket az iskolatitkárnál A tanítás menete, rendje: A tanárt becsengetéskor a tanteremben, ill. a szakterem előtt várják a tanulók. A tanórákra a tanulóknak pontosan, felkészülten és hiánytalan felszereléssel kell érkezniük, s azokon fegyelmezetten, együttműködően kell részt venniük. Hiányos felszerelés, szaktanári figyelmeztetést von maga után. osztályban tanító tanároknak törekedniük kell a diákok egyenletes terhelésére, a nagyobb számonkérések, dolgozatok időpontjának egyeztetésére. A tanulók naponta legfeljebb két témazáró dolgozatot írhatnak, melynek időpontját egy héttel előbb jelezni kell. A dolgozatot a tanár két héten belül köteles kijavítani és eredményét ismertetni. Magyar szakos tanárok esetén a határidő 15 munkanap. Ha a dolgozat javítása csak 10 munkanap (magyar irodalom dolgozatok esetében 15 munkanap) után történik meg, akkor a diák nem köteles elfogadni a kapott érdemjegyet. Késésnek minősül, ha a tanuló becsengetéskor nem tartózkodik a teremben. A késések időtartamát az adott órát tartó tanárnak kell legkésőbb a tanítási nap végéig az elektronikus naplóba bejegyeznie. Késéskor a tanulónak az órai munka zavarása nélkül kell elfoglalnia helyét, és be kell kapcsolódnia a közös munkába. Az igazolatlan késés jogkövetkezménye a fegyelmező intézkedés alkalmazása. 4 késés után: osztályfőnöki figyelmeztetés, legfeljebb jó magatartás 7 késés után: osztályfőnöki intő, legfeljebb közepes magatartás Sorozatos késések esetén a tantestület dönt a fegyelmi eljárás megindításáról.

15 15 A termek rendjéért, tisztaságáért, a felszerelések megóvásáért a termet használó csoportok a felelősek. A hetesek alapkötelessége, hogy gondoskodjanak a tiszta tábláról és a friss levegőről, a krétáról és a táblatörlőről, és jelentsék a hiányzó tanulókat, valamint 5 perc elteltével a hiányzó tanárt a 342-es igazgatóhelyettesi szobában. Minden rongálást haladéktalanul jelenteni kell a 260-as és a 338-as szobában. Az óraközi szünethez a tanulónak joga van, az órát vezető tanárnak kicsengetéskor az órát be kell fejeznie, s a szünetet biztosítania kell. 8. A TANULÓK TANTÁRGYVÁLASZTÁSA Az iskola helyi tanterve a tanulók számára az alábbi választható (nem kötelező) tantárgyak tanulását biztosítja A felvételi eljárás során választ a meghirdetett képzések és azon belül a szakirányok közül: Humán-képzés emelt szintű magyar és történelem órákkal 7-8. évfolyamon Reál-képzés emelt szintű matematika és természettudományos órákkal 7-8. évfolyamon Emelt szintű történelem és matematika évfolyamon Biológia, gazdasági ismeretek az idegen nyelvű előkészítő évfolyamon Tízedik évfolyamon a meghirdetett érettségi előkészítő foglalkozások közül választhat: Emelt szintű érettségi előkészítő foglalkozások a tanuló a gimnázium által oktatott közismereti tantárgyakból választhat kettőt ( évfolyam). Kínálatunkban a tantárgypárokat a felsőoktatási intézmények által érettségi vizsgatárgyként leggyakrabban előírt tantárgyakhoz igazítottuk (angol-történelem; magyar-történelem; matematika-történelem; matematika-fizika; biológia-fizika; biológia-kémia). Középszintű érettségi előkészítő foglalkozások a következő tantárgyakból vannak: földrajz, biológia, rajz, informatika, ének. Előzetes jelentkezés a 10. évfolyam számára minden év januárjában történik. A végleges jelentkezési lapot április 15-ig kell leadni. Egy tanuló két, de maximum három tárgyat választhat. Egy tárgyat a matematika, biológia, magyar nyelv és irodalom tárgyak közül, egyet a fizika, kémia, történelem tárgyak közül, és esetlegesen

16 16 harmadiknak egyet az előbb felsoroltakon kívül, ami délután a órától kerül megtartásra. A választott tárgyból akkor indul be a csoport, ha legalább 12 jelentkező van. Ellenkező esetben az adott tárgyból nem indul csoport, aki ezt választotta, átjelentkezhet egy másik tárgyra. A 20/2012.(VIII. 31.) EMMI rendelet 14. értelmében a választott tantárgyból a tanórákon való részvétel kötelező a tanév utolsó tanórájáig. A hivatkozott rendelet 15. értelmében a tanuló a tanév során egy alkalommal írásbeli szülői kérvény alapján az igazgató engedélyével módosíthatja választását. A módosítási kérvény beadási határideje minden év szeptemberének első munkanapja utáni nap. 9. A TANULÓK FELADATAI SAJÁT KÖRNYEZETÜK RENDBEN TARTÁSÁBAN, A TANÍTÁSI ÓRÁK, AZ ISKOLAI RENDEZVÉNYEK ELŐKÉSZÍTÉSÉBEN Az iskola épületeit, helyiségeit rendeltetésüknek megfelelően kell használni. Az iskola helyiségeinek használói felelősek: az iskola tulajdonának megóvásáért, védelméért, az iskola rendjének, tisztaságának megőrzéséért, a tűz- és balesetvédelmi, valamint a munkavédelmi szabályok betartásáért, az iskola szervezeti és működési szabályzatában, valamint a házirendben megfogalmazott előírások betartásáért Minden tanuló feladata, hogy az iskola rendjére, tisztaságára vigyázzon, ne szemeteljen, erre társait is figyelmeztesse, maga és társai után az iskola udvarán és helyiségeiben rendet hagyjon Az egyes tanórán kívüli iskolai rendezvények előkészítésében, lebonyolításában, lezárásában a rendezvény megszervezéséért felelős tanulóközösség tagjainak közre kell működniük. A tanórán kívüli iskolai közösségi rendezvényekért felelős a diákönkormányzatot segítő pedagógus, a tanulóközösségek, a pedagógusok.

17 A TANULÓK MULASZTÁSÁNAK IGAZOLÁSA 10.1 A tanuló köteles tájékozató füzetét minden órára magával vinni, a bejegyzéseket szüleivel haladéktalanul aláíratni. Folyamatos és hiteles vezetéséért a diákok illetve 7. és 8. évfolyamon az osztályfőnökök felelnek A tanuló távolmaradásának, mulasztásának igazolására vonatkozó rendelkezések 1. Az igazolások kezelése vonatkozásában az igazolásokat kezelő tanár minden osztálynak osztályfőnök helyettese. 2. Az előre nem látható hiányzás okát a mulasztás első napján jelenteni kell az iskolának. 3. A szülő évente betegség vagy rendkívüli ok miatt 2 alkalommal igazolhat három napot meg nem haladó hiányzást. 4. Az osztályfőnök indokolt esetben évente 3 nap mulasztást engedélyezhet (pl. OKTV 2-3. fordulójába bejutott tanulók részére). Ezen felül csak az orvosi napló sorszámával ellátott, a szülő által az ellenőrzőbe bejegyzett orvosi igazolást lehet elfogadni. Az igazolást a tanuló megjelenésétől számított három napon belül le kell adni az igazolásokat kezelő tanárnak. Igazolás leadható minden nap a második, harmadik és ötödik óra utáni szünetekben, a 341-es teremben. Három nap múltán a késedelemért az osztályfőnök vagy helyettese intésben részesítheti a tanulót. 5. Három napnál hosszabb mulasztáshoz nem betegség esetén az igazgató előzetes engedélye szükséges. 6. Az igazolásokat a tanév végéig meg kell őrizni Az iskolai foglalkozásokról előre nem látható események kivételével a tanuló csak engedéllyel maradhat távol, amelyet a szülőnek előzetesen írásban kell kérnie az osztályfőnöktől, három napnál hosszabb hiányzás esetén az igazgatótól. Utólagos igazolást az iskola nem fogad el. Hiányzás esetén az osztályfőnököt vagy az igazolásokat kezelő tanárt az első napon személyesen vagy telefonon közvetlenül, vagy az iskolatitkár közreműködésével értesíteni kell. Az igazolatlan távollét következményei: 2 igazolatlan óra = osztályfőnöki figyelmeztetés, legfeljebb jó magatartás 5 igazolatlan óra = osztályfőnöki intő, legfeljebb változó magatartás 8 igazolatlan óra = igazgatói intő, rossz magatartás 10 igazolatlan óra fegyelmi eljárást von maga után.

18 18 31 igazolatlan óra = a nem tanköteles tanuló esetén automatikus kizárás. Ennek feltétele, hogy az iskola a szülőt legalább két alkalommal írásban figyelmeztesse a következményekre Az osztályfőnök, indokolt esetben, évente három nap mulasztást engedélyezhet (pl. OKTV 2-3. fordulójába bejutott tanulók részére) Ha a tanulónak egy tanévben az igazolt és igazolatlan mulasztása együttesen meghaladja a 250 órát vagy egy adott tárgyból a tanítási órák 30 %-át, és emiatt teljesítménye év közben érdemjeggyel nem értékelhető, a tanítási év végén nem osztályozható, kivéve, ha a nevelőtestület engedélyezi, hogy osztályozó vizsgát tegyen Megszűnik a tanulói jogviszonya tanköteles kivételével annak, aki igazolatlanul 30 tanítási óránál többet mulaszt, feltéve, hogy az iskola a tanulót, kiskorú esetén a szülőt, legalább két alkalommal írásban figyelmeztette az igazolatlan mulasztás következményeire. 11. BEFIZETÉSI, TÁMOGATÁSI RENDELKEZÉSEK Térítési díj befizetése A köznevelés rendszerének működéséhez szükséges fedezetet az állami költségvetés és a fenntartó, a működtető hozzájárulása biztosítja, az iskola tandíjat, oktatáshoz kapcsolódó térítési díjat nem szed. Az étkezési térítési díjakat havonta előre, a számla kiállításához képest 8 napon belül csekken kell befizetni. A befizetést igazoló csekket minden hónap 20-ig kell bemutatni a gazdasági irodában, hogy az étkezésre jogosító kártya elkészülhessen. Bármilyen okból történő hiányzás esetén a szülőnek lemondási kötelezettsége van. A hiányzás tényét, az étkezési lemondást a tárgynapot megelőző nap reggel 9 óráig kell az intézmény felé jelezni. Az iskola a szabályok szerint lemondott étkezésekre előre befizetett díjat túlfizetésként a következő hónapra elszámolja, vagy ha ez nem lehetséges a szülő részére visszautalja

19 Szociális támogatás megállapításának és felosztásának elvei Következetes együttműködéssel az osztályfőnökök és az osztályban tanító tanárok az iskola-pszichológus segítségével feltérképezik a hátrányos helyzetű gyerekeket, majd megkeresik a segítségnyújtás legjobb formáját. Gimnáziumunk sajátos környezetéből adódik, hogy a tanulók többsége rendezett, az átlagosnál kedvezőbb anyagi körülmények között él. Ezért különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a szociálisan hátrányos helyzetben élő diákokra, az anyagi és az ebből fakadó egyéb hátrányok enyhítésére. Az alanyi jogon járó tankönyvtámogatás a évi CCXXXII. törvény előírásainak megfelelően történik. A nem alanyi jogon járó tankönyv-támogatást az iskolai könyvtári készlet erejéig, szülői kérvény esetén biztosítjuk. 12. TANÓRÁN KÍVÜLI FOGLALKOZÁSOK Az iskola a tanulók számára a tanórai foglalkozások mellett az alábbi tanórán kívüli foglalkozásokat szervezi: Tehetséggondozó, felzárkóztató és egyéni foglalkozások. Az egyéni képességek minél jobb kibontakoztatását, a tehetséges tanulók gondozását, valamint a gyengék felzárkóztatását az egyes szaktárgyakhoz kapcsolódó tanórán kívüli tehetséggondozó és felzárkóztató foglalkozások segítik. Tömegsport foglalkozások. Az iskola sportfoglalkozásai a tanórai testnevelési órákkal együtt biztosítják a tanulók mindennapi testedzését, valamint a tanulók felkészítését a különféle sportágakban az iskolai és iskolán kívüli sportversenyekre. Szakkörök. A különféle szakkörök működése a tanulók egyéni képességeinek fejlesztését szolgálják. A szakkörök jellegüket tekintve lehetnek művészetiek, szaktárgyiak, de szerveződhetnek valamilyen közös érdeklődési kör alapján is. A szakkörök indításáról a felmerülő igények (minimum 8 fő) és az iskola

20 20 lehetőségeinek figyelembe vételével minden tanév elején, szeptember 30-ig, az iskola nevelőtestülete dönt. Versenyek, vetélkedők, bemutatók. A tehetséges tanulók továbbfejlesztését segítik a különféle (tanulmányi, sport, művészeti) versenyek, vetélkedők, melyeket az iskolában évente rendszeresen szervezünk. A legtehetségesebb tanulókat az iskolán kívüli hazai és nemzetközi versenyeken való részvételre is felkészítjük. Honismereti kirándulások, idegennyelvi tanulmányi utak, (cserekapcsolatok). A gimnázium az osztályok számára évente egy alkalommal honismereti kirándulásokat, nyelvi tanulmányutakat, rendszeresen szervez. A tanulók részvétele a honismereti kiránduláson önkéntes, a felmerülő költségeket a szülőknek kell fedezniük. Múzeumi, kiállítási, könyvtári és művészeti előadáshoz kapcsolódó foglalkozások. Egy-egy tantárgy néhány témájának feldolgozását, a követelmények teljesítését segítik a különféle közművelődési intézményekben, illetve művészeti előadásokon tett csoportos látogatások. A tanulók részvétele ezeken a foglalkozásokon ha az tanítási időn kívül esik és költségekkel jár önkéntes. A felmerülő költségeket a szülőknek kell fedezniük. Szabadidős foglalkozások. A szabadidő hasznos és kulturált eltöltésére különféle szabadidős programokat szervez a nevelőtestület, figyelembe véve a szülők anyagi helyzetét (túrák, kirándulások, táborok, színház- és múzeumlátogatások, klubdélutánok, táncos rendezvények). A diákok részvétele a szabadidős rendezvényeken önkéntes, a felmerülő költségeket a szülőknek kell fedezniük. Iskolai könyvtár. A tanulók egyéni tanulását, önképzését a tanítási napokon a tanórák után látogatható iskolai könyvtár segíti. Nyitvatartási idő: hétfő-csütörtök: péntek: A könyvtár szolgáltatásait csak az iskolai könyvtárba beiratkozott tanulók és iskolai dolgozók vehetik igénybe. A beiratkozás minden tanév elején egyénileg történik, és egy tanévre szól.

21 21 Az iskola létesítményeinek, eszközeinek egyéni vagy csoportos használata. A tanulók igényei alapján az iskola igazgatójával történt előzetes megbeszélés után lehetőség van arra, hogy az iskola helyiségeit illetve eszközeit (pl.: sportlétesítmények, számítógépek stb.) a tanulók tanári felügyelet mellett egyénileg vagy csoportosan használják. Hit- és vallásoktatás. Az iskolában a területileg illetékes, bejegyzett egyházak az iskola nevelő- és oktató-tevékenységétől függetlenül hit- és vallásoktatást szervezhetnek. A hit- és vallásoktatáson való részvétel a tanulók számára önkéntes. Diákétkeztetés. A tanulók számára igény esetén az iskola ebédet (menzát) biztosít. Az iskola fenntartója által megállapított étkezési térítési díjat a gimnázium által kiadott számlán kell befizetni minden hónapban előre, legkésőbb az adott hónap tizenötödik napjáig A tanórán kívüli foglalkozásokra való tanulói jelentkezés a felzárkóztató foglalkozások, valamint az egyéni foglalkozások kivételével önkéntes. A tanórán kívüli foglalkozásokra a tanulónak az adott tanév elején kell jelentkeznie, és a jelentkezés egy tanévre szól A felzárkóztató foglalkozásra, valamint az egyéni foglalkozásra kötelezett tanulókat képességeik, tanulmányi eredményeik alapján a szaktanárok jelölik ki. A tanulók részvétele a felzárkóztató foglalkozásokon, valamint az egyéni foglalkozásokon kötelező, ez alól felmentést csak a szülő írásbeli kérelmére az iskola igazgatója adhat. A tanórán kívüli foglalkozásokról történő távolmaradást is igazolni kell. A tanórán kívüli foglalkozásokról ismételten igazolatlanul mulasztó tanuló az igazgató engedélyével a foglalkozásról kizárható. 13. A TANULÓ TELJESÍTMÉNYÉNEK ÉRTÉKELÉSE, JUTALMAZÁSI ÉS FEGYELMEZŐ INTÉZKEDÉSEK ELVEI, FORMÁI A tanulók értékelése és osztályozása folyamatosan történik. A szaktanárok félévenként és tantárgyanként legalább a tantárgy heti óraszámának megfelelő, de

22 22 minimum két osztályzatot adnak; különböző hónapokban elosztva. A szerzett osztályzatokról a szaktanár a tanulókat tájékoztatja, és azokat megindokolja, majd az érdemjegyeket az elektronikus naplóba beírja. A tanuló felmentését, mentesítését, osztályozó, illetve különbözeti vizsgára bocsátását az iskolavezetés engedélyezi az adott osztályban tanító tanárok véleménye alapján. Azt a tanulót, aki példamutató magatartást tanúsít, vagy kiemelkedő tanulmányi eredményt ér el, vagy osztálya, illetve a gimnázium érdekében közösségi munkát végez, iskolai illetve iskolán kívüli tanulmányi, kulturális vagy sportversenyen, előadáson vagy bemutatón szerepel, vagy bármely más módon hozzájárul a gimnázium jó hírének megőrzéséhez és növeléséhez, a gimnázium elismerésben részesíti. Azt a tanulót, aki a házirend előírásait, vagy a jogszabályt megsérti, figyelmeztetésben vagy súlyosabb esetben büntetésben lehet részesíteni. A fegyelmező intézkedések szaktanári (figyelmeztetés), osztályfőnöki (figyelmeztetés, intés, megrovás) vagy igazgatói (figyelmeztetés, intés, megrovás) szintén történnek a pedagógiai szempontok gondos mérlegelésével és a nevelés szándékával. A tanuló súlyos kötelességszegése esetén a tanuló ellen nyilvános fegyelmi eljárás indítható A tanulók jutalmazása Az értékelés szempontjai Megfelelés az iskolai követelményeknek Követelmények a házirend, az iskolai követelmények ismerete, azok betartása és betartatása szükséges esetén aktív kiállás a rendbontók, fegyelmezetlenek ellen, az iskolai viselkedés szabályainak megtartásáért. A közösséghez és annak tagjaihoz való viszony Követelmények mások tanuláshoz való jogának tiszteletben tartása,

23 23 beilleszkedés a közösségbe, mások beilleszkedésének elősegítése, aktív szerepvállalás a közösség előtt álló feladatok megoldásában, segítőkészség a problémák feltárásában és megoldásában. Megfelelés az általános viselkedési normáknak Követelmények udvarias, figyelmes viselkedés és kulturált hangnem minden körülmények között A jó ízlést nem sértő általános magaviselet PÉLDÁS magatartású az a tanuló, aki az elbírálás minden szempontjának következetesen megfelel. Nincs írásbeli figyelmeztetése és legfeljebb 2 késése van. JÓ magatartású az a tanuló, aki kisebb hiányosságok, kifogások mellett felel meg. Legfeljebb 1 írásbeli figyelmeztetése és maximum 4 késése van. VÁLTOZÓ magatartású az a tanuló, aki nem képes a követelményeknek folyamatosan megfelelni. Nem részesült igazgatói intésben és legfeljebb 7 késése van. ROSSZ magatartású az a tanuló, aki a követelményeknek sorozatosan nem felel meg, vagy magatartásával kapcsolatban olyan súlyos kifogás merül fel, hogy igazgatói intésben vagy fegyelmi eljárás után büntetésben részesült. A jutalmazás formái: szaktanári, osztályfőnöki, igazgatói és nevelőtestületi dicséret oklevél könyvjutalom emléklap Az év tanulója cím Aranykoszorús Móricz-jelvény illetve Móricz-emlékérem. A jutalmazás elvei: A tanévzáró ünnepélyen a kitűnő tanulmányi eredményű, példás magatartású és szorgalmú tanulók Aranykoszorús Móricz-jelvényt kapnak. A tanulmányok utolsó négy évében kitűnő tanulmányi eredményű, példás magatartású és szorgalmú tanulók jutalma a Móricz emlékérem. A tanulmányi és sport versenyeken kimagasló eredményt elért tanulók emléklapban, könyvjutalomban részesülnek.

24 24 Az OKTV első 30 helyezettje között végzettek, a nemzetközi, országos és fővárosi versenyek legjobbjai felkerülnek a Büszkeségeink tablóra. Háziversenyeken, papírgyűjtésben kimagasló eredményeket elérő osztályaink jutalmul szabadnapot kaphatnak. A szabadnapot az osztály egy áltata választott, az igazgatóval egyeztetett időpontban közösségépítő, kulturális, vagy szakmai programra használhatja A tanulókkal szembeni fegyelmező intézkedések Azt a tanulót, aki a tanulói házirend előírásait megszegi, vagy sorozatosan igazolatlanul késik, mulaszt, fegyelmező intézkedésben vagy fegyelmi büntetésben kell részesíteni. Az iskolai büntetések formái szaktanári figyelmeztetés (a szaktanár köteles az elektronikus napló feljegyzések rovatába bejegyezni) osztályfőnöki figyelmeztetés osztályfőnöki intés osztályfőnöki megrovás igazgatói figyelmeztetés igazgatói intés igazgatói megrovás, nevelőtestületi figyelmeztetés nevelőtestületi intés nevelőtestületi megrovás. Az iskolai büntetések kiszabásánál a fokozatosság elve érvényesül, amelytől indokolt esetben a vétség súlyától függően el lehet térni. A tanuló súlyos kötelességszegése esetén a büntetési fokozatok betartásától el kell tekinteni, s a tanulót azonnal legalább az osztályfőnöki megrovás büntetésben kell részesíteni. Súlyos kötelességszegésnek minősülnek az alábbi esetek: az agresszió, a másik tanuló megverése, bántalmazása az egészségre ártalmas szerek (dohány, szeszesital, drog) fogyasztása illetve árusítása a szándékos károkozás

25 25 az iskola nevelői és alkalmazottai emberi méltóságának megsértése ezen túl mindazon cselekmények, melyek a büntető törvénykönyv alapján bűncselekménynek minősülnek. A tanuló súlyos kötelességszegése esetén a tanulóval szemben a magasabb jogszabályokban előírtak szerint fegyelmi eljárás is indítható. A fegyelmi eljárás megindításáról az iskola igazgatója vagy a nevelőtestület dönt. A büntetést írásba kell foglalni, és azt a szülő tudomására kell hozni. A tanuló gondatlan, vagy szándékos károkozása esetén a tanuló kártérítésre kötelezhető. A kártérítés pontos mértékét a körülmények figyelembe vételével az iskola igazgatója határozza meg. 14. EGYÉB, NEM A TANULÁSHOZ SZÜKSÉGES TÁRGYAK BEHOZATALA A tanulók az iskolába a tanuláshoz szükséges eszközökön, felszerelésen túl más dolgokat csak akkor hozhatnak magukkal, ha azt előre a tanárukkal megbeszélik. Ha a tanuló a tanórát zavarja az oda nem illő tárgyakkal szaktanári figyelmeztetést kap Nagyobb értékű tárgyat (ékszert, értékes órát, mobiltelefont stb.) valamint nagyobb összegű pénzt a tanulók az iskolába csak a szülő engedélyével rendkívül szükséges esetben hozhatnak. Ilyen esetben az iskolába érkezéskor a nagyobb értékű tárgyat a tanuló megőrzésre leadhatja az iskolatitkári irodában. Mobiltelefon a gimnáziumba saját felelősségre hozható, de használata az órákon, foglalkozásokon szigorúan tilos! 15. OSZTÁLYOZÓ VIZSGÁK RENDJE Évente négy alkalommal, augusztus végén, januárban, áprilisban és júniusban szervezünk osztályozó vizsgákat. Egy alkalommal maximum 2 év anyagából lehet osztályozó vizsgát tenni. Januárban a 2. félév és/vagy felsőbb évfolyam anyagából (kivéve, ha a tanuló nem vett részt a tanórákon), áprilisban csak a felsőbb évfolyam anyagából (kivéve, ha előrehozott érettségire jelentkezett a tárgyból), júniusban csak felsőbb évfolyam anyagából (kivéve,

26 26 ha a tanuló nem vett részt a tanórákon) tehető osztályozó vizsga. A vizsgára jelentkezni a vizsga időpontja előtt egy hónappal kell. Minden tanév elején, az iskola honlapján tesszük közzé az aktuális jelentkezési és vizsgaidőpontokat. A vizsgára a jelentkezési határidő betartásával, szülői kérvénnyel és a jelentkezési lap kitöltésével lehet. Az azon megjelölt időpontok betartása kötelező. Jelentkezési lapot kérni, illetve leadni a 342-es irodában lehet. A vizsgáról, annak megkezdése után visszalépni nem lehet. Az osztályozó vizsgák évfolyamonkénti követelményeit tantárgyakra lebontva az iskola pedagógiai programja tartalmazza. 16. A TANULÓK NAGYOBB CSOPORTJA ÉS NAGYOBB KÖZÖSSÉGE A szülői szervezetnek (közösségnek) a közoktatásról szóló törvény 59. (5) bekezdésében biztosított jogainak gyakorlásával kapcsolatosan a tanulók nagyobb csoportját érintő kérdés az, amelyik legalább az egy tanulócsoportba járó tanulókat érinti A diákönkormányzat kötelező véleményezési joga szempontjából a tanulók nagyobb közösségének tekintjük a tanulók csoportját, ha legalább az egy tanulócsoportba járó tanulókat érinti. 17. A HÁZIREND ELFOGADÁSÁNAK ÉS MÓDOSÍTÁSÁNAK ELJÁRÁSRENDJE A házirend tervezetét a nevelők, a tanulók, az intézményi tanács és a szülők javaslatainak figyelembevételével az iskola igazgatója készíti el A házirend tervezetét megvitatja valamennyi osztály diákközössége és véleményüket küldötteik útján, eljuttatják az iskolai diákönkormányzat vezetőségéhez. A diákönkormányzat vezetősége a véleményeket összesíti, és erről tájékoztatja az iskola igazgatóját A házirend tervezetét megvitatják a nevelők munkaközösségei, és véleményüket eljuttatják az iskola igazgatójához.

27 A házirend tervezetéről az iskola igazgatója beszerzi az intézményi tanács és az iskolai szülői szervezet (közösség) véleményét Az iskola igazgatója a tanulók, a nevelők, az intézményi tanács és a szülők véleményének figyelembevételével elkészíti a házirend végleges tervezetét. A házirend elfogadása előtt az iskola igazgatója beszerzi a diákönkormányzat, valamint a szülői szervezet egyetértését az elkészített véglegesnek tekinthető előterjesztéssel kapcsolatban A házirendet a nevelőtestület fogadja el egyszerű többséggel a nevelőtestületi értekezleten Az érvényben levő házirend módosítására jogszabályi előírás esetén, vagy bármely aláíró fél kezdeményezésére kerülhet sor. A házirend módosítását az első-hatodik pontban leírt módon kell végrehajtani. 18. A TESTNEVELÉSI ÓRÁKRA ÉS A MINDENNAPOS TESTNEVELÉS FOGLALKOZÁSAIRA VONATKOZÓ HÁZIREND 1. A testnevelés órákon az eredményes munka alapja a tanár és diák közötti együttműködése. Az együttműködés feltétele a kölcsönös bizalom és elvárás. 2. A testnevelés órákon a tanulók kötelesek betartani az önmaguk és társaik testi épségét védő szabályokat és tanári utasításokat. 3. A testnevelés órákon előírt felszerelés: Lányok: tornatrikó, fekete vagy sötétkék nadrág, sort, fehér zokni, tornacipő Fiúk: tornatrikó, rövid kék tornanadrág, fehér zokni, tornacipő. A tanuló felszerelés hiányában szaktanári figyelmeztetést kap. 4. Közegészségügyi megfontolásból a testnevelési órákon a tanulók csak tiszta tornafelszerelésben jelenhetnek meg. Ezt a testnevelő tanár ellenőrzi és bírálja el. 5. Balesetvédelmi okokból, semmilyen gyűrűt, nyakláncot, karperecet nem viselhetnek a tanulók. A testékszert köteles vagy levenni, vagy leragasztani. Lányok hosszú hajukat valamilyen szalaggal kötelesek összekötni. A rágógumi szigorúan tilos a testnevelés óra és a sportfoglalkozások alatt. 6. Öltözőrend: A tanulócsoportok megbízott tanulójának feladata, hogy óra alatt az öltöző zárva legyen. Köteles jelenteni, ha az öltözőben kárt észlel. 7. A testnevelési órákra a tanulók becsengetéskor a tornaterme ajtaja vagy az udvar kijárata előtt kötelesek gyülekezni.

28 28 8. A tanulók felmentését a szülők vagy gondviselők a tanuló tájékoztató füzetében kell, hogy kérjék. Két hétnél hosszabb ideig tartó felmentés az iskolaorvos javaslata alapján kapható. 9. A felmentett tanulók kötelesek jelen lenni osztályuk testnevelési óráján. Ez alól kivételt képeznek a gyógytornás vagy a teljes felmentett tanulók, illetve szaktanári engedéllyel azok, akiknek első vagy utolsó órájuk van. 10. A testnevelési órákra a felmentettek semmilyen figyelmüket elvonó eszközt (könyv, füzet, rádió, stb.) nem vihetnek be. Az óra oktatási anyagát figyelemmel kell kövessék, abból szóban visszakérdezhetőek. 11. Az iskola tornatermét tanulók csak tanár jelenlétében használhatják a testnevelési órákon és sportfoglalkozásokon. 12. A szertárból csak kijelölt szertárosok vihetnek ki szereket. Óra végén kötelesek azokat helyre tenni. 13. Rendes tanóra és sportfoglalkozás után a termeket meghatározott rendben és bezárva kell hagyni. 14. Testnevelési órák alatt a terem karzatán vagy a sportudvaron más osztály tanulói nem tartózkodhatnak. 15. A testnevelési órán vagy sportfoglalkozáson történt baleseteket az igazgatói irodában kell bejelenteni. 16. A testnevelési órákról elkéső tanuló, a balesetek megelőzése érdekében, csak bemelegítés után kapcsolódhat be az órába.

29 ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK A házirendet, az elfogadás után 5 napon belül az igazgató kihirdeti, ezzel egyidejűleg a korábbi házirend hatályát veszti. P.H. Farkas Barnabásné igazgató A Szülők Tanácsának képviselője év augusztus hó 29. napján az iskolai házirendben foglaltakkal egyetértett és azt elfogadásra javasolta. Horváthné Balajti Teréz Szülők Tanácsa elnöke Az iskolai házirendet az iskola nevelőtestülete év szeptember hó 05. napján tartott ülésén elfogadta. Farkas Barnabásné igazgató Az iskolai házirendet a Móricz Gimnázium Intézményi Tanácsának képviselője augusztus 28. napján megismerte, és a benne foglaltakkal egyetértett. Mátay Andrea Intézményi Tanács képviselője Az iskolai házirendet az iskolai diákönkormányzat év szeptember hó 03. napján tartott ülésén megtárgyalta, és a benne foglaltakkal egyetértett. Kovács Kinga iskolai diákönkormányzat vezetője

Szervezeti és Működési Szabályzat. Házirend. Tartalomjegyzék

Szervezeti és Működési Szabályzat. Házirend. Tartalomjegyzék Házirend Tartalomjegyzék A házirend célja és feladata...2 A Gróf Széchenyi István Általános iskola házirendjének elfogadása és jóváhagyása...2 1. A házirend hatálya...3 2. A házirend nyilvánossága...3

Részletesebben

Az iskola házirendje

Az iskola házirendje Az iskola házirendje Debreczeni Márton Szakképző Iskola Házirend Az intézmény székhelye: 3518 Miskolc, Debreczeni Márton tér 1. Az intézmény OM azonosítója: 029340 Az intézmény felügyeletei szerve: Miskolc

Részletesebben

HÁZIREND. amely a. Király Iván Körzeti Általános Iskola Farád. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza

HÁZIREND. amely a. Király Iván Körzeti Általános Iskola Farád. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza HÁZIREND amely a Király Iván Körzeti Általános Iskola Farád tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. 2008. A házirend célja és feladata 1. A

Részletesebben

HÁZIREND. A házirend célja és feladata

HÁZIREND. A házirend célja és feladata HÁZIREND mely a Nivegy-völgyi Nemzetiségi Általános Iskola és Zeneiskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. A házirend célja és feladata

Részletesebben

SIPKAY BARNA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ISKOLAI HÁZIREND 2011.

SIPKAY BARNA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ISKOLAI HÁZIREND 2011. 1 SIPKAY BARNA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM ISKOLAI HÁZIREND 2011. Sorszáma: Változások átvezetésére - kötelezett: - nem kötelezett: A Házirend a SIPKAY

Részletesebben

HÁZIREND. mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza

HÁZIREND. mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza HÁZIREND mely a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a jogszabályok előírásai alapján A házirend célja és feladata

Részletesebben

Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda

Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda 2769 Tápiószőlős, Kossuth L. út 3. / Fax: 53/585 538; 53/585 539 E-mail: halesz@t-online.hu OM azonosító: 201823 TÁPIÓSZŐLŐS-ÚJSZILVÁS REFORMÁTUS

Részletesebben

HÁZIREND. mely a DOMINÓ Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján.

HÁZIREND. mely a DOMINÓ Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. HÁZIREND mely a DOMINÓ Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. 1 Első rész A házirend célja, érvényessége és hatálya I. A házirend

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI SZC SIPKAY BARNA ISKOLAI HÁZIREND

NYÍREGYHÁZI SZC SIPKAY BARNA ISKOLAI HÁZIREND NYÍREGYHÁZI SZC SIPKAY BARNA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA ISKOLAI HÁZIREND 2016. Változások átvezetésére Sorszáma: kötelezett: nem kötelezett:

Részletesebben

Platthy József ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KARANCSKESZI HÁZIREND

Platthy József ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KARANCSKESZI HÁZIREND Platthy József ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KARANCSKESZI HÁZIREND 2009 ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI MÖZPONT HÁZIRENDJE 1. A tanítás és az iskola rendje 1.1 A tanulók iskolába érkezésének időpontja legkésőbb tíz

Részletesebben

Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola. és Alapfokú Művészeti Iskola

Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola. és Alapfokú Művészeti Iskola Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8130 Enying, Kossuth u. 65-67. / Fax: 22/372981 E-mail: tinodi@tinodi.hu Az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános

Részletesebben

BUDAPEST II. KERÜLETI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM 1025 Budapest, Törökvész út sz. OM azonosító: H Á Z I R E N D

BUDAPEST II. KERÜLETI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM 1025 Budapest, Törökvész út sz. OM azonosító: H Á Z I R E N D BUDAPEST II. KERÜLETI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM 1025 Budapest, Törökvész út 48-54. sz. OM azonosító: 037775 H Á Z I R E N D BUDAPEST, 2013 2 TARTALOM 1.A házirend célja és feladata... 3 2. A házirend hatálya,

Részletesebben

1135 Csata u. 20. Házirend. Budapest XIII. Kerületi Csata Utcai Általános Iskola 2013.10.

1135 Csata u. 20. Házirend. Budapest XIII. Kerületi Csata Utcai Általános Iskola 2013.10. 1135 Csata u. 20. Házirend Budapest XIII. Kerületi Csata Utcai Általános Iskola 2013.10. TARTALOMJEGYZÉK I. A HÁZIREND CÉLJA ÉS FELADATA... 4 II. A HÁZIREND NYILVÁNOSSÁGA... 4 A TANULÓK ÉS A SZÜLŐK TÁJÉKOZTATÁSA...

Részletesebben

H Á Z I R E N D. I. A házirend célja és feladata

H Á Z I R E N D. I. A házirend célja és feladata H Á Z I R E N D mely az FM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai

Részletesebben

Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND. Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5.

Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND. Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5. Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola HÁZIREND Érvényes: Kiegészítéssel 2013. április 5. Készítette: Dr. Radványiné Varga Andrea igazgató 1 HÁZIREND, mely a Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola

Részletesebben

HÁZIREND. Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 2013.

HÁZIREND. Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 2013. HÁZIREND Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 2013. 1 Tartalom: A.) ISKOLA I. Bevezető 1. Cél, feladat 2. Házirend hatálya 3. Közösségek meghatározása II. Jogok 1. A tanulók

Részletesebben

Kis Bálint Református Általános Iskola Házirend 1 HÁZIREND

Kis Bálint Református Általános Iskola Házirend 1 HÁZIREND Kis Bálint Református Általános Iskola Házirend 1 HÁZIREND amely a vésztői Kis Bálint Református Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza az érvényben lévő magasabb rendű

Részletesebben

HÁZIREND. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola

HÁZIREND. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola 2015 HÁZIREND Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola Tartalomjegyzék I. A házirend célja, feladata... 3 II. A házirend hatálya... 3 III. A házirend nyilvánossága... 4 IV. A tanulók

Részletesebben

Vasadi Általános Iskola 2211 Vasad,Petőfi S.u.30. OM: 032514 HÁZIREND. Vasad,2013. március 28.

Vasadi Általános Iskola 2211 Vasad,Petőfi S.u.30. OM: 032514 HÁZIREND. Vasad,2013. március 28. Vasadi Általános Iskola 2211 Vasad,Petőfi S.u.30. OM: 032514 HÁZIREND Vasad,2013. március 28. A V A S A D I Á L T A L Á N O S I S K O L A H Á Z I R E N D JE mely a tanulói jogok gyakorlásának, illetve

Részletesebben

A GÖNYŰI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE

A GÖNYŰI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE A GÖNYŰI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE - GÖNYŰ, 2004. NOVEMBER - A HÁZIREND CÉLJA ÉS FELADATA 1. A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, valamint az iskola

Részletesebben

Ceglédberceli Általános Művelődési Központ Eötvös József Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye Ceglédbercel

Ceglédberceli Általános Művelődési Központ Eötvös József Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye Ceglédbercel Ceglédberceli Általános Művelődési Központ Eötvös József Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye Ceglédbercel OM azonosító: 201 365 2737 Ceglédbercel, Pesti út 160. Tel./ fax: 53/ 378

Részletesebben

Az Arany János Református Általános Iskola tanulóinak házirendje. Érvényes:.. év hó. napjától a visszavonásig

Az Arany János Református Általános Iskola tanulóinak házirendje. Érvényes:.. év hó. napjától a visszavonásig Az Arany János Református Általános Iskola tanulóinak házirendje Érvényes:.. év hó. napjától a visszavonásig 5 Tartalomjegyzék I. Preambulum...6 1. Intézményi adatok...6 2. A házirend célja és feladata...6

Részletesebben

HÁZIREND. mely az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és a Gánti Tagiskola

HÁZIREND. mely az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és a Gánti Tagiskola HÁZIREND mely az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és a Gánti Tagiskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján

Részletesebben

HÁZIREND. Balla Róbert Téri Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Pápa

HÁZIREND. Balla Róbert Téri Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Pápa HÁZIREND Balla Róbert Téri Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pápa Tartalom Az intézmény rövid bemutatása... 3 I. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS

Részletesebben

HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS. A házirend célja és feladata. A házirend hatálya

HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS. A házirend célja és feladata. A házirend hatálya HÁZIREND KT BEM JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA HERPAI VILMOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA FÜLÖPSZÁLLÁS A házirend célja és feladata 1. A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, valamint az

Részletesebben

Az Öveges József Gyakorló Középiskola és Szakiskola Házirendje

Az Öveges József Gyakorló Középiskola és Szakiskola Házirendje Az Öveges József Gyakorló Középiskola és Szakiskola Házirendje A Házirend hatálya kiterjed az intézményben, iskolarendszerben tanulókra, a felnőttképzésben résztvevőkre, a dolgozókra, a szülőkre és az

Részletesebben

HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HŐGYÉSZI HEGYHÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM HÁZIRENDJE I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A házirend az iskola belső életét szabályozza. Hatályos az iskola teljes területén,

Részletesebben

Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Sárbogárd HÁZIREND 2012.

Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Sárbogárd HÁZIREND 2012. Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és HÁZIREND 2012 2 Tartalom ELFOGADÁSRA VONATKOZÓ NYILATKOZATOK 4 1 A HÁZIREND CÉLJA 5 2 A TANULÓ KÖTELESSÉGEI 5 3 A TANULÓ JOGAI 5

Részletesebben

Általános Nevelési Központ Óvodája, Iskolája Kővágószőlős EGYSÉGES HÁZIRENDJE. Készítette: Kővári Zoltánné igazgató. 2011. szeptember 01.

Általános Nevelési Központ Óvodája, Iskolája Kővágószőlős EGYSÉGES HÁZIRENDJE. Készítette: Kővári Zoltánné igazgató. 2011. szeptember 01. Általános Nevelési Központ Óvodája, Iskolája Kővágószőlős EGYSÉGES HÁZIRENDJE Készítette: Kővári Zoltánné igazgató 2011. szeptember 01. 1 Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS HÁZIREND...3 1.1. A házirend célja

Részletesebben

H Á Z I R E N D. Ságújfalu Körzeti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola és Napközi Otthonos Óvoda

H Á Z I R E N D. Ságújfalu Körzeti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola és Napközi Otthonos Óvoda H Á Z I R E N D Ságújfalu Körzeti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola és Napközi Otthonos Óvoda 2008 Tartalomjegyzék 1. Bevezető rendelkezések...3 1.1 Az intézmény adatai...3 1.2 Személyi hatálya...3

Részletesebben

Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola I S KOLAI HÁZI R E N D

Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola I S KOLAI HÁZI R E N D 1 Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola I S KOLAI HÁZI R E N D 2013 2 A Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti

Részletesebben

A PETŐHÁZI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE

A PETŐHÁZI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE A PETŐHÁZI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE Készítette: Sass Andrásné igazgató Elfogadta: a nevelőtestület Egyetértést gyakorolt: az iskolaszék Elfogadta: a fenntartó Petőháza, 2004. 12. 06. A házirend célja

Részletesebben

HÁZIRENDJE 2015. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola

HÁZIRENDJE 2015. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola 2015. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola HÁZIRENDJE Aktualizálva: 2015. szeptember 10. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani

Részletesebben

József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Berettyóújfalu 2013.

József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Berettyóújfalu 2013. HÁZIREND 2013 József Attila Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Berettyóújfalu 2013. TARTALOMJEGYZÉK I. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK... 1 1. Bevezető... 1 2. A házirend

Részletesebben

A házirend célja és feladata

A házirend célja és feladata 1 Budapest XIV. Kerületi Széchenyi István Általános Iskola 1147 Budapest, Telepes utca 32. OM azonosító: 035057 HÁZIREND Budapest, 2013. december 13.. Csermendyné Rapatyi Mária igazgató A házirend célja

Részletesebben

Révfülöpi Általános Iskola KLIK 176001 8253 Révfülöp Iskola u. 5. H Á Z I R E N D. 1. Iskolai adatok

Révfülöpi Általános Iskola KLIK 176001 8253 Révfülöp Iskola u. 5. H Á Z I R E N D. 1. Iskolai adatok Révfülöpi Általános Iskola KLIK 176001 8253 Révfülöp Iskola u. 5. H Á Z I R E N D A Révfülöpi Általános Iskola házirendje - a hatályos jogszabályok alapján - megállapítja a tanulói jogok és kötelességek

Részletesebben

HÁZIREND. Tartalomjegyzék

HÁZIREND. Tartalomjegyzék HÁZIREND 2015. HÁZIREND Tartalomjegyzék 1. Bevezető rendelkezések ---------------------------------------------------------------------------------- 3. 1.1 Az intézmény adatai --------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

CentenáriumiÁltalánosIskolaésSzakiskola CENTENÁRIUMI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA. (1165 Budapest, Sasvár utca 101.) HÁZIREND

CentenáriumiÁltalánosIskolaésSzakiskola CENTENÁRIUMI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA. (1165 Budapest, Sasvár utca 101.) HÁZIREND CENTENÁRIUMI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA (1165 Budapest, Sasvár utca 101.) HÁZIREND Budapest, 2005. február 23. --------------------------------------- igazgató 2005.02.23. HÁZIREND A Centenáriumi Általános

Részletesebben

VIOLIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND

VIOLIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND 1 VIOLIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND 2 Intézményünkben az alapfokú művészetoktatás azzal a szándékkal jött létre, hogy lehetőséget nyújtsunk az esztétikai érzékenység, a szépre való hajlam, a harmonikus

Részletesebben

HÁZIREND. 1. A házirend célja és feladata

HÁZIREND. 1. A házirend célja és feladata 1 amely a Kossuth Lajos Általános Iskola ( OM azonosító: 35104 ) tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. 1. A házirend célja és feladata 1.1.

Részletesebben

Szabóné Tóth Erika. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1

Szabóné Tóth Erika. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1 Szabóné Tóth Erika Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1 Mi is az a Házirend? Jogi forrás Intézményi belső normatív szabály. Jogi szabály, amelynek szükségszerű és nélkülözhetetlen tartalmi és eljárásbeli

Részletesebben

Általános rendelkezések. A házirend célja és feladata

Általános rendelkezések. A házirend célja és feladata Általános rendelkezések A házirend célja és feladata A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, valamint az iskola munkarendjével kapcsolatos rendelkezéseket. A köznevelésről

Részletesebben

A TANULÓK TANULMÁNYI MUNKÁJÁNAK, MAGATARTÁSÁNAK ÉS SZORGALMÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE

A TANULÓK TANULMÁNYI MUNKÁJÁNAK, MAGATARTÁSÁNAK ÉS SZORGALMÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE A TANULÓK TANULMÁNYI MUNKÁJÁNAK, MAGATARTÁSÁNAK ÉS SZORGALMÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE 1. Az iskola a nevelő és oktató munka egyik fontos feladatának tekinti a tanulók tanulmányi munkájának folyamatos

Részletesebben

DEBRECENI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM

DEBRECENI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM HÁZIREND DEBRECENI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM 4032 Debrecen, Békessy Béla u. 12. OM azonosító: 031197 Hatályos: 2015. szeptember 7-től I. Az intézmény adatai; a házirend hatálya, elfogadásának menete

Részletesebben

Házirend. Dorozsmai Felnőttoktatási Gimnázium 2013/14.

Házirend. Dorozsmai Felnőttoktatási Gimnázium 2013/14. Házirend Dorozsmai Felnőttoktatási Gimnázium 2013/14. Általános szabályok A házirend célja és feladata A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával, valamint az iskola munkarendjével

Részletesebben

EÖTVÖS JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYEGYSÉG

EÖTVÖS JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYEGYSÉG Reményhír Szakképző Iskola, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium EÖTVÖS JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYEGYSÉG HÁZIREND 2014 1 Tartalom 1 A tanulók mindennapi életét meghatározó szabályok...3 1.1 A tanulók

Részletesebben

HÁZIREND A HÁZIREND CÉLJA ÉS FELADATA

HÁZIREND A HÁZIREND CÉLJA ÉS FELADATA Budapest Táncművészeti Szakközépiskola, Kortárs Művészeti Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény HÁZIREND HÁZIREND A HÁZIREND CÉLJA ÉS FELADATA A házirendbe foglalt előírások célja biztosítani

Részletesebben

Tartalom Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 1. Bevezető rendelkezések 1.1. A Házirend készítésének elvei 1.2. A tájékoztatás rendje 1.3.

Tartalom Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 1. Bevezető rendelkezések 1.1. A Házirend készítésének elvei 1.2. A tájékoztatás rendje 1.3. 1 Tartalom Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések. 1. Bevezető rendelkezések 1.1. A Házirend készítésének elvei 1.2. A tájékoztatás rendje 1.3. Az intézmény adatai 1.4. Az iskola nagyobb tanulóközösségei

Részletesebben

H Á Z I R E N D. mely a II. Rákóczi Ferenc Szakközép-és Szakiskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza

H Á Z I R E N D. mely a II. Rákóczi Ferenc Szakközép-és Szakiskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza H Á Z I R E N D mely a II. Rákóczi Ferenc Szakközép-és Szakiskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza A házirend célja és feladata 1. A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek

Részletesebben

MEZŐFALVI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND

MEZŐFALVI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND MEZŐFALVI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND 1 HÁZIREND Az iskola működési rendje 1. Az iskola épületei szorgalmi időben hétfőtől péntekig reggel hét órától délután tizennyolc

Részletesebben

HÁZIREND. Orosháza 2015.

HÁZIREND. Orosháza 2015. HÁZIREND Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rendelkezések... 3 1. A házirend célja és feladata... 3 2. A házirend hatálya... 3 3. A házirend nyilvánossága... 3 4. A házirend felülvizsgálata...

Részletesebben

A M o hács Térs é gi Általános Iskola HÁZI R E N D JE

A M o hács Térs é gi Általános Iskola HÁZI R E N D JE A M o hács Térs é gi Általános Iskola HÁZI R E N D JE mely a tanulói jogok gyakorlásának, illetve a kötelezettségek végrehajtásának módját, továbbá az iskola által elvárt viselkedés szabályait tartalmazza

Részletesebben

VÁCI szakképzési centrum I. GÉZA KIRÁLY KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA. 2600 Vác, Géza király tér 8. OM azonosító: 203065 HÁZIREND

VÁCI szakképzési centrum I. GÉZA KIRÁLY KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA. 2600 Vác, Géza király tér 8. OM azonosító: 203065 HÁZIREND VÁCI szakképzési centrum I. GÉZA KIRÁLY KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 2600 Vác, Géza király tér 8. OM azonosító: 203065 HÁZIREND 2015 TARTALOMJEGYZÉK A HÁZIREND ÁLTALÁNOS ALAPELVEI... 1 1. A TANULÓK JOGAI

Részletesebben

HÁZIREND ESZTERGÁLY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA

HÁZIREND ESZTERGÁLY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND ESZTERGÁLY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA OM azonosító: 032413 Csomád 2013. Tartalom 1Bevezető rendelkezések...4 2Jogok és kötelességek...5 2.1A tanulók jogai...5 2.2A tanulói jogok gyakorlása...6 2.3A

Részletesebben

Házirend. A Házirend jogszabályi alapja

Házirend. A Házirend jogszabályi alapja TARTALOM Házirend... 3 Házirend... 3 A Házirend jogszabályi alapja... 3 A Házirend célja és feladata... 3 A Házirend hatálya... 3 A Házirend nyilvánossága... 3 A tanulók által az iskolában való tartózkodásuk

Részletesebben

Könyves Kálmán Általános Iskola Házirend 2013 Könyves Kálmán Általános Iskola Versegi Tagiskola. Tartalomjegyzék

Könyves Kálmán Általános Iskola Házirend 2013 Könyves Kálmán Általános Iskola Versegi Tagiskola. Tartalomjegyzék HÁZIREND 2013 mely a Könyves Kálmán Általános tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. Házirend 2013 Tartalomjegyzék 1. A házirend célja és feladata...

Részletesebben

A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI

A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI 1. A tanulókat az iskola életéről, az iskolai munkatervről, illetve az aktuális feladatokról az iskola igazgatója, a diákönkormányzat felelős

Részletesebben

HÁZIREND. Lónyay Menyhért Baptista Szakközépiskola és Szakiskola. Vásárosnamény Kossuth u. 19. 4800

HÁZIREND. Lónyay Menyhért Baptista Szakközépiskola és Szakiskola. Vásárosnamény Kossuth u. 19. 4800 2015 HÁZIREND Lónyay Menyhért Baptista Szakközépiskola és Szakiskola Vásárosnamény Kossuth u. 19. 4800 1 Tartalomjegyzék ISKOLAI ETIKAI KÓDEX... 3 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 1.1. A HÁZIREND CÉLJA

Részletesebben

Bevezetés. Törvényi háttér:

Bevezetés. Törvényi háttér: Bevezetés HÁZIREND, amely a Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola tanulóira, a tanulók szülőire és az iskola dolgozóira vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza. Törvényi háttér: közoktatásról

Részletesebben

A veszprémi. Deák Ferenc Általános Iskola. 8200 Veszprém, Aradi vértanúk útja 2. OM azonosító: 037033 HÁZIRENDJE

A veszprémi. Deák Ferenc Általános Iskola. 8200 Veszprém, Aradi vértanúk útja 2. OM azonosító: 037033 HÁZIRENDJE A veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola 8200 Veszprém, Aradi vértanúk útja 2. OM azonosító: 037033 HÁZIRENDJE 2 A DEÁK FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE mely a tanulói jogviszonyra vonatkozó megállapításokat

Részletesebben

Nagykállói Budai Nagy Antal Szakközépiskola 2013. Tartalom

Nagykállói Budai Nagy Antal Szakközépiskola 2013. Tartalom HÁZIREND Tartalom 1. A házirend az iskola alkotmánya.... 3 2. A tanuló jogai... 3 3. A felvételi eljárással kapcsolatosan a sajátos helyzet meghatározása és az előnyben részesítés... 6 4. A tanuló kötelességei...

Részletesebben

HÁZIREND A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola házirendjének célja, hogy helyi gyakorlati, módszerbeli, eljárási és technikai szabályokkal szolgálja a köznevelésről szóló 2011.

Részletesebben

Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola 1077 Budapest Dohány u. 32. : 322-1663

Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola 1077 Budapest Dohány u. 32. : 322-1663 Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola 1077 Budapest Dohány u. 32. : 322-1663 Telephely: 1071 Damjanich u. 6. / fax 322-7694 és 1073 Kertész u. 30. E-mail: info@miskola.hu Honlap:

Részletesebben

SÁRISÁP ÉS KÖRNYÉKE KÖRZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA CSER SIMON TAGISKOLÁJA

SÁRISÁP ÉS KÖRNYÉKE KÖRZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA CSER SIMON TAGISKOLÁJA HÁZIREND Mely a SÁRISÁP ÉS KÖRNYÉKE KÖRZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA CSER SIMON TAGISKOLÁJA tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. 1 1.ÁLTALÁNOS ELVEK

Részletesebben

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878 5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu OM azonosító: 035878 a Szegő Gábor Általános Iskola HÁZIRENDJE Módosításokkal együtt hatályba lép: 2015.

Részletesebben

KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA. OM azonosító: 035861 5300 Karcag, Kálvin út. 2. : 59/400-577 Fax: 59/400-577 E-mail: refi@freemail.

KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA. OM azonosító: 035861 5300 Karcag, Kálvin út. 2. : 59/400-577 Fax: 59/400-577 E-mail: refi@freemail. KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA OM azonosító: 035861 5300 Karcag, Kálvin út. 2. : 59/400-577 Fax: 59/400-577 E-mail: refi@freemail.hu HÁZIREND amely a KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA

Részletesebben

Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda házirendje. 9330 Kapuvár Fő tér 27. Tel: 96/596-160 Fax: 96/596-166 OM azonosító: 030491

Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda házirendje. 9330 Kapuvár Fő tér 27. Tel: 96/596-160 Fax: 96/596-166 OM azonosító: 030491 Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda házirendje 9330 Kapuvár Fő tér 27. Tel: 96/596-160 Fax: 96/596-166 OM azonosító: 030491 TARTALOMJEGYZÉK Jogszabályi háttér:... 3 A házirend célja és

Részletesebben

MILKY WAY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND

MILKY WAY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND MILKY WAY ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND A házirend az intézmény tanulóinak alkotmánya. Rögzíti a jogokat és a kötelességeket, valamint az intézmény munkarendjét. Betartása és betartatása minden tanulónak és

Részletesebben

Művészetek Völgye Általános Iskola Levélcím: 8296 Monostorapáti, Zrínyi u. 1.Tel/Fax: 87/435-045 E-mail: iskola@ mapati.sulinet.hu

Művészetek Völgye Általános Iskola Levélcím: 8296 Monostorapáti, Zrínyi u. 1.Tel/Fax: 87/435-045 E-mail: iskola@ mapati.sulinet.hu Művészetek Völgye Általános Iskola Levélcím: 8296 Monostorapáti, Zrínyi u. 1.Tel/Fax: 87/435-045 E-mail: iskola@ mapati.sulinet.hu OM azonosító: 037116 H Á Z I R E N D mely a Művészetek Völgye Általános

Részletesebben

HÁZIREND 2013. Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskola

HÁZIREND 2013. Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskola HÁZIREND 2013 Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskola Házirend 2013 Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskola

Részletesebben

HÁZIREND. mely a Kisgyőri Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza. a magasabb jogszabályok előírásai alapján.

HÁZIREND. mely a Kisgyőri Általános Iskola. tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza. a magasabb jogszabályok előírásai alapján. 1 HÁZIREND mely a Kisgyőri Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. A házirend célja és feladata 1. A házirend állapítja meg

Részletesebben

Közzétételi lista 2014/2015

Közzétételi lista 2014/2015 Közzétételi lista 2014/2015 10. számú melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához VÉGZETTSÉG

Részletesebben

Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Házirend

Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Házirend Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Házirend 1 1. Általános alapelvek Az iskola tanulói közösségének életét a házirend szabályozza, amelyben érvényesül a jogok és kötelességek összhangja. A házirend feladata

Részletesebben

HÁZIRENDJE BLASKOVITS OSZKÁR ÁLTALÁNOS ISKOLA OM 032377. Készítette: a Blaskovits Oszkár Általános Iskola tantestülete

HÁZIRENDJE BLASKOVITS OSZKÁR ÁLTALÁNOS ISKOLA OM 032377. Készítette: a Blaskovits Oszkár Általános Iskola tantestülete BLASKOVITS OSZKÁR ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE OM 032377 Készítette: a Blaskovits Oszkár Általános Iskola tantestülete Felülvizsgálva: 2013. március 18. Tóthné Seres Katalin intézményvezető 1 Tartalom 1.

Részletesebben

Az iskola fegyelmi szabályzata

Az iskola fegyelmi szabályzata 1. A tanulói hiányzások igazolása Az iskola fegyelmi szabályzata a/ A tanuló köteles a tanítási órákról és az iskola által szervezett rendezvényekről való távolmaradását az időtartamra vonatkozó szülő

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Mezőhegyesi József Attila Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola 5820 Mezőhegyes, Béke park 1. Pf: 46 Tel./Fax: 06-68-466-103 vagy 06-30-445-5432 www.mezohegyesamk.hu, E-mail: mezohegyesiskola@gmail.com

Részletesebben

HÁZIREND. Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola 2014.06.01.

HÁZIREND. Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola 2014.06.01. 2014 HÁZIREND Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola 0 2014.06.01. Tartalomjegyzék Bevezető... 2 1. Intézménybe való beiratkozás... 3 2. A tanítás és az iskola rendje... 3 2.1. Iskolába érkezés:...

Részletesebben

Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola HÁZIREND

Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola HÁZIREND Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola HÁZIREND Hatályba lép: 2013. szeptember 2. Horváth Zoltán igazgató 1 A HÁZIREND CÉLJA... 5 2 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 5 3 A TANULÓK KÖTELESSÉGEI... 6 4 A

Részletesebben

HÁZIREND. NEVELJÉTEK AZ ÚR TANÍTÁSA SZERINT FEGYELEMMEL ÉS INTÉSSEL. (EF. 6,4b)

HÁZIREND. NEVELJÉTEK AZ ÚR TANÍTÁSA SZERINT FEGYELEMMEL ÉS INTÉSSEL. (EF. 6,4b) HÁZIREND NEVELJÉTEK AZ ÚR TANÍTÁSA SZERINT FEGYELEMMEL ÉS INTÉSSEL. (EF. 6,4b) Tartalom 1. A HÁZIREND CÉLJA ÉS FELADATA... 3 2. A HÁZIREND HATÁLYA... 3 3. A HÁZIREND NYILVÁNOSSÁGA... 3 4. TANULÓI JOGVISZONY

Részletesebben

A Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Házirendje. 2015-2016-os tanév. Készítette: Donka Péter igazgató

A Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Házirendje. 2015-2016-os tanév. Készítette: Donka Péter igazgató A Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Házirendje 2015-2016-os tanév Készítette: Donka Péter igazgató Tartalomjegyzék 1. Bevezető rendelkezések... 4 1.1. A házirendről...

Részletesebben

I. A házirend célja és feladata

I. A házirend célja és feladata HÁZIREND 2013 Tartalomjegyzék I. A házirend célja és feladata... 3 II. A zalaszentgróti Deák Általános Iskola és Gimnázium házirendjének elfogadása és jóváhagyása... 4 III. A házirend hatálya... 5 IV.

Részletesebben

tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza

tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza HÁZIREND mely a Vokányi Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza A házirend célja és feladata 1. A házirend állapítja meg a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával,

Részletesebben

HÁZIREND. ECSER 2.sz. NAGYKÖZSÉGI ÓVODA 2233 ECSER ANDRÁSSY u. 11-13. A HÁZIRENDET ELFOGADTA: AZ ÓVODA NEVELŐTESTÜLETE

HÁZIREND. ECSER 2.sz. NAGYKÖZSÉGI ÓVODA 2233 ECSER ANDRÁSSY u. 11-13. A HÁZIRENDET ELFOGADTA: AZ ÓVODA NEVELŐTESTÜLETE HÁZIREND ECSER 2.sz. NAGYKÖZSÉGI ÓVODA 2233 ECSER ANDRÁSSY u. 11-13. A HÁZIRENDET ELFOGADTA: AZ ÓVODA NEVELŐTESTÜLETE TARTALOM BEVEZETŐ A HÁZIREND JOGI SZABÁLYOZÁSA Jogszabályi háttér A házirend mint jogi

Részletesebben

H Á Z I R E N D. I. A házirendet szabályozó jogszabályok

H Á Z I R E N D. I. A házirendet szabályozó jogszabályok 1 H Á Z I R E N D I. A házirendet szabályozó jogszabályok 2011. évi CXC. törvény a köznevelésről 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és köznevelési intézmények

Részletesebben

GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA. (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND

GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA. (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND A GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND 2013 Tartalom 1. A Házirend célja és feladata, hatálya... Hiba! A könyvjelző nem 1.1.A házirend hatálya...

Részletesebben

MARCALVÁROSI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA. OM azonosító: 030523 HÁZIRENDJE

MARCALVÁROSI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA. OM azonosító: 030523 HÁZIRENDJE MARCALVÁROSI ARANY JÁNOS ANGOL-NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA OM azonosító: 030523 HÁZIRENDJE Készült: 2013. május 15. Hatályba lépés időpontja: 2013. szeptember 1. Következő felülvizsgálat:

Részletesebben

Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium

Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium HÁZIREND 2014. 2 Tartalomjegyzék: 1. A Házirend jelentősége 4.o. 1.1. Mi a Házirend? 4.o. 1.2. A Házirend célja 4.o. 2. A Házirend hatálya

Részletesebben

Házirend. Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI

Házirend. Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI 2015 Házirend Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100534 1153 Budapest, Bocskai u. 70 Hatályos: 2015. szeptember 1. TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. Adatok...

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK. Készült : Ajak, 2004. december 14. Ajak, 2004.

ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK. Készült : Ajak, 2004. december 14. Ajak, 2004. ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁNAK Készült : Ajak, 2004. december 14. Ajak, 2004. A házirend részei: 0. Bevezető 1. Tanulói jogok 2. Tanulói kötelességek 3. Iskolai munkarend 4. Egyéb rendelkezések 5. Az iskola Etikai

Részletesebben

HÁZIREND. Budapest II. Kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium

HÁZIREND. Budapest II. Kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium HÁZIREND Budapest II. Kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium 1 HÁZIREND mely a Budapest II. Kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium (1026 Budapest, Pasaréti

Részletesebben

NAPKORI JÓSIKA MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA NAPKORER JÓSIKA MIKLÓS GRUNDSCHULE. OM azonosító: 033579 HÁZIRENDJE. Napkor, 2015. augusztus 31.

NAPKORI JÓSIKA MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA NAPKORER JÓSIKA MIKLÓS GRUNDSCHULE. OM azonosító: 033579 HÁZIRENDJE. Napkor, 2015. augusztus 31. NAPKORI JÓSIKA MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA NAPKORER JÓSIKA MIKLÓS GRUNDSCHULE OM azonosító: 033579 HÁZIRENDJE Napkor, 2015. augusztus 31. Készítette: Tudlik Ferenc igazgató Házirend mely a Napkori Jósika Miklós

Részletesebben

SÉF VENDÉGLÁTÓIPARI, KERESKEDELMI ÉS IDEGENFORGALMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA HÁZIREND. (Az iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulókra vonatkozik!

SÉF VENDÉGLÁTÓIPARI, KERESKEDELMI ÉS IDEGENFORGALMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA HÁZIREND. (Az iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulókra vonatkozik! SÉF VENDÉGLÁTÓIPARI, KERESKEDELMI ÉS IDEGENFORGALMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA HÁZIREND (Az iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulókra vonatkozik!) 1. Bevezetés 2. Jogok, kötelességek 3. Jutalmazás, értékelés

Részletesebben

OM azonosító: 035249

OM azonosító: 035249 Szerb Antal Gimnázium 1 Házirend OM azonosító: 035249 2013-as javított változat Érvényes: 2013. márciustól Az iskola székhelye: 1164 Budapest Batthyány Ilona utca 12. Az iskola postacíme: ua. (telefonszáma:

Részletesebben

A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola. Házirend. Hudacsek Lászlóné igazgató

A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola. Házirend. Hudacsek Lászlóné igazgató A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Házirend Hudacsek Lászlóné igazgató TARTALOM 1. Bevezetés... 4 2. Általános rendelkezések... 4 3. A tanulókat

Részletesebben

A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Házirendje

A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Házirendje A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Házirendje Bevezetés: Az iskolai Házirend tartalmát, hatáskörét a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban Nkt.), valamint a 20/2012.

Részletesebben

NYITRA STREET CULTURAL CENTRE and

NYITRA STREET CULTURAL CENTRE and NYITRA STREET CULTURAL CENTRE and ELEMENTARY SCHOOL HÁZIREND 2009. 1 Intézmény neve: Szabályzat típusa: Nyitra Utcai Általános Művelődési Központ Nyitra Street Cultural Centre and Elementary School Általános

Részletesebben

KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND OM 031914

KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND OM 031914 KISFALUDY MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HÁZIREND OM 031914 Tartalmi elemek Alapelvek és célok A házirend alapvető célja, hogy a köznevelésről szóló 2011.évi CXC. törvényben, valamint

Részletesebben

1. A házirend előírásait be kell tartania az iskolába járó tanulóknak, a tanulók szüleinek, az iskola pedagógusainak és más alkalmazottainak.

1. A házirend előírásait be kell tartania az iskolába járó tanulóknak, a tanulók szüleinek, az iskola pedagógusainak és más alkalmazottainak. A házirend hatálya 1. A házirend előírásait be kell tartania az iskolába járó tanulóknak, a tanulók szüleinek, az iskola pedagógusainak és más alkalmazottainak. 2. A házirend előírásai azokra az iskolai

Részletesebben

I. A házirend célja és feladata

I. A házirend célja és feladata HÁZIREND,mely a Szigetszentmártoni Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza a magasabb jogszabályok előírásai alapján. TARTALOM I. Házirend célja és feladata II. Bevezető

Részletesebben

AZ ÉRDI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 2030 Érd, Gárdonyi u. 1/b HÁZIRENDJE

AZ ÉRDI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 2030 Érd, Gárdonyi u. 1/b HÁZIRENDJE AZ ÉRDI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 2030 Érd, Gárdonyi u. 1/b HÁZIRENDJE A házirend célja, hogy a szabályok betartásával biztosítsuk az iskola törvényes működését, az iskolai nevelés-oktatás

Részletesebben