VONZATSZERKEZETEK A MAGYAR JELNYELVBEN. MTA Nyelvtudományi Intézet, január 24.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VONZATSZERKEZETEK A MAGYAR JELNYELVBEN. MTA Nyelvtudományi Intézet, 2012. január 24."

Átírás

1 VONZATSZERKEZETEK A MAGYAR JELNYELVBEN MTA Nyelvtudományi Intézet, január 24.

2 Párhuzamok és különbségek a hangzó nyelvek és a jelnyelvek között A jelnyelvi grammatika eszközeinek plaszticitása: A tér, illetve annak bizonyos részletei hogyan jelennek meg nyelvi eszközként. Maguk a jelek eleve vizuálisan percipiálható egységek, a térben artikulálódnak. A látványosság módszertani szempontból néha korlátozó is lehet képesek vagyunk-e észrevenni minden apró kis részletet? Hogyan írjuk le, amit látunk? (Ld. különféle lejegyzési rendszerek melyik mire jó/jobb ) Minden nyelvi szint és főbb nyelvi funkció, kategória a jelnyelvekben is megtalálható. Sok esetben a definíciós problémák is hasonlóak.

3 Szó felett, szó alatt Régens, rectum (vonzat), szabad határozó a hangzó nyelvben és a jelnyelvben egyaránt megtalálható kategóriák Az egyeztetést biztosító keretet jelentik A magyar jelnyelvre érvényes konkrét megvalósulás típusait a következőkben mutatom be Előbb azonban Fogadjuk el, hogy egy lexikai elemnek (jelnek) tekintjük mindazokat a képződményeket, amelyek: valamilyen kézforma + orientáció, mozgási komponens, artikulációs hely elemekből épülnek fel; valamilyen (egyszerűbb vagy komplexebb) jelentéssel rendelkeznek

4 Kvázi szófajok A jelek viselkedésüket tekintve különböző szófaji csoportokba sorolhatók: tárgy-/ tevékenységjelek (vagy cselekvésjelek) tulajdonságjelek határozók (manuálisak vagy nonmanuálisak) névmások (térpontok!!!, proformok, osztályozók) számnevek (rendkívül gazdag rendszer, inkorporációs formákat is szép számmal találni) egyebek (sok ilyen egyéb jel valódi jelnyelvi létjogosultsága is már vitatott pl. kötőszavak)

5 A jelnyelvi vonzatok alkotórészei Milyen nyelvi eszközök révén alakulnak ki a jelnyelvi vonzatszerkezetek? Milyen nyelvi hozzávalók kellenek egy ilyen szerkezet megalkotásához? Igék, azaz tárgy-/tevékenységjelek (más néven: cselekvésjelek) A cselekvésjelek és a térpontkezelés kapcsolata ez már lényegében az egyeztetés módját határozza meg Maguk a névmási formák A jelen előadásban kizárólag magyar jelnyelvi (HSL) példákkal, jelenségekkel foglalkozom.

6 Cselekvésjelek A jelnyelvi igék szerkezetüket, és ebből kifolyólag viselkedésüket tekintve két fő csoportba sorolhatók: testhez kötötten létrejövők / változatlan tövűek: a jel kivitelezésekor megérintjük valamelyik testrészt, vagy valamely testrész közvetlen közelében hozzuk létre a jelet. Pl.: LÁT, FÉL (vmitől), (MEG)ÉRT testtől függetlenül kivitelezhetők / változó tövűek: a jelet nem közvetlenül a test felületén, hanem a test előtti buborékban képezzük. Pl.: NÉZ (SZEMLÉL), ÜZEN, (MEG)HÍV

7 Csaba már nem szereti Krisztát.

8 János tartozik Zolinak. A.)verzió

9 János tartozik Zolinak. B.)verzió

10 Amikor nem kötelező a térpontozás Nem szükséges térpontot kijelölni az olyan egyszereplős generikus mondatok esetében, mint pl. Kati imádja a spenótot, ez jelnyelvi átírásban: KATI [névjel] SPENÓT IMÁD. Azonban nem ritka, hogy még ilyen esetben is történik térindexálás: KATI [névjel] index-3 SPENÓT IMÁD.

11 Mikor kell névmási vonzat? Azt, hogy mely esetben és hogyan kell névmási vonzatot használnunk, ismét a cselekvésjelek szerkezete határozza meg. A változó tövű jelek flexibilisek, ezek esetében a mozgási komponens kiinduló és végpontja utal a szereplőkre. Pl. Gyuri t küldött nekem. 4-KÜLD-1 A statikus szerkezetű változatlan tövű jelek esetében a mondat szereplőinek kijelölése, és a köztük lévő viszony pontos kifejezése csakis névmási formákkal oldható meg. Pl. Gyuri szeret engem. SZERET 4-delta-1

12 Példák változó tövű cselekvésjelek vonzatkeretének kitöltésére 3-VITATKOZIK-4 Az egyik személy vitatkozik a másikkal. 2-TARTOZIK-1 Te tartozol nekem. 1-ÉRTESÍT Én (ki)értesítek mindenkit. index(g)-3 FELESÉG 3-VÁLASZT-1 Feleségül vesz engem. (megragadó komponens) 3-ELKAP-4 A házmester rajtakapta a tolvajt. (megragadó komponens)

13 Vonzat és névmási forma kapcsolata G B delta

14 Példák névmási vonzatformát igénylő változatlan tövű cselekvésjelekre index-1 (= én ) ISMER index(g)-3 Én ismerem azt itt egy tárgyról vagy fogalomról van szó. index-1 (= én ) ISMER index(delta)-3 Én ismerem őt ilyenkor személyről van szó. FÁJ index-g ( hasra mutat) pl. a hason lévő sebről vagy kiütésről beszélünk. FÁJ index- delta ( hasra mutat) belső hasi fájdalomról lehet szó. index(g)-4 index(b)-2 TETSZIK kérdés és kételkedve Neked ez tényleg tetszik?

15 A nem létező névutók és ragok A jelnyelvekben hagyományos értelemben vett rag, névutó vagy éppen elöljárószó kevés van. Létezik ugyan olyan kifejezés, hogy vele rá vagy hozzá, de ezeket névutóként szinte sosem alkalmazzák, helyette vagy a delta forma vagy a ketten jelentésű névmási elem valamely változata kerül elő. TANÁR index(g)-3 SOK (értsd: sokat ) FOGLALKOZIK 3-KETTEN-1 (értsd: ő és én együtt ) A tanár sokat foglalkozik velem.

16 Példák Vagy éppen ezek a lexikális elemek egyszerre egyesítik magukban az igei szerepet is, és nincs külön hozzá + (oda)megy vagy hozzá + tesz egység a mondatban, hanem ezek is inkorporációként működnek: a kézforma és a kapcsolódó mozgás fejezik ki a komplex jelentést. HOZZÁ HOZZÁ HOZZÁ kicsi/kevés Több körben, apránként tett valaki hozzá valamit valamihez. HOLNAP index-1 (= én ) NAGYMAMA 1-HOZZÁ-3 Holnap elmegyek a nagymamához

17

18 A nem létező névutók és ragok (2.) Ha a vonzat ok-okozati összefüggést mutat, ilyenkor ennek jelnyelvi megoldása is ezt képezi le a miatt jelentésű elem használatával. SZABOLCS [fonomimikai SZ ] index-3 VÁLÁS MIATT KÉSZ BETEG hirtelen és intenzíven Szabolcs belebetegszik a szakításba. ANNA [fonomimikai N ] index-3 SZERELEM MIATT ARC SZÉP hirtelen és intenzíven / LÁTVÁNYOS intenzíven Anna megszépül(t) a szerelemtől.

19 Térpont és egyeztetés Ha a mondatba illesztendő ige testtől függetlenül kivitelezhető, annak mozgási iránya a szereplők térpontjaihoz alkalmazkodik. (A szótári forma az E/1.) Jellemzően a kiinduló pont az ágensé, a célpont pedig a páciensé / beneficiensé. KÜLD: 1-KÜLD-2 ( én küldök neked ); Ez alól csak az olyan ritka, fordított szemantikai szerkezetű kifejezések kivételek, mint pl. a MEGHÍV (1-MEGHÍV-); KAP (1-KAP-2) ahol az ágens felé történő közeledésről ( én meghívlak téged ) beszélhetünk.

20 Térpont és egyeztetés A testhez kötötten létrejövő igéknek csak egyféle alakjuk létezik, mindenképpen fontos az alany (és esetlegesen a többi szereplő) megnevezése és térpontozása. Ezt a megoldást kell követnünk akkor is, ha az ugyancsak statikus szerkezetű tulajdonságjelekhez (KEDVES, FÉLTÉKENY) kell vonzatot csatolnunk, mivel ezek is statikus szerkezetűek, ugyanakkor vonzatokat várnak maguk mellé.

21 Példák (változó tövűek) (A)MIKOR index(g)-1 GYEREK MÚLT BETEG // ANYA index(b)-1 (értsd: enyém ) index(g)-3 3-ÁPOL-1 Amikor gyerekként beteg voltam, anyukám ápolt engem. TANÁR index(g)-3 / 3-VÁLASZOL-2 A tanár válaszolt neked. IGAZGATÓ VÁLASZT(ÁS) / MINDENKI 4-TÁMOGAT-1 Az igazgatóválasztáson mindenki engem támogatott.

22 Példák (változatlan tövűek) index(g)-1 AKAR index(g)-4 Én azt akarom. (valamilyen tárgyat, pl. választás esetén) Laci [névjel] index(b)-4 TETSZIK OKOS SZŐKE LÁNY SZEMÉLY-3 Lacinak tetszik egy okos szőke lány. Index(G)-1 ENNYI kis/kevés mimika KÉSIK / SZERENCSE (értsd: szerencsére ) LÁNY index-3 MEGVÁR 3-delta-1 Kicsit késtem, de szerencsére a lány megvárt engem.

23 Példák (tulajdonságjelek) index(g)-3 KEDVES 3-delta-1 Ő kedves velem. FÉLTÉKENY 1-delta-2 Én féltékeny vagyok rád.

24 Hasonló jelentés, eltérő szerkezet index(g)-3 UDVAROL 3-index(delta)-1 Ő udvarol nekem 3-OSTROMOL-1 Ő nagyon udvarol nekem vagy szlengesen: Nyomul nálam

25 Hogyan udvarol? (1.) index(g)-4 UDVAROL 4- index(delta)-1

26 Hogyan udvarol? (2.) 3- OSTROMOL -1

27 Kombinált stratégia Bizonyos esetekben a kétféle elem kombinálódik, azaz egy statikus szerkezetű jel után egy egyeztethető típust is illesztenek mintegy kiegészítésként. Ezáltal oldható fel a jelentésbeli viszonyok kifejezésének gátja, tehát amíg önmagában a változatlan tövű jel nem engedné meg a térbe való befordítást, viszont ő hordozza a jelentés fő összetevőjét, addig a kiegészítő változó tövű elem kötelező jelleggel hozza magával a viszonyok térbeli kifejezését. KASTÉLY SZÉP HATALMAS nagy/sok mimika proform-5)-4 / MI CSODÁL 1-NÉZ-4bal-4jobb xx elismerően

28 A formát felidéző vonzatok Proform(ok): lehet egyes számú, inherensen többes számú, elhúzott proform, külön-külön elhelyezett/mozgó proform Osztályozó(k): eleve statikusabbak Vannak egyértelműen olyan formák, amelyek csak aktívak (proformok), illetve csak passzívak (osztályozók) tudnak lenni. Így például a fentebb már többször említett B-lefelé vagy B-élén, illetve az embert felidéző összes forma csak proformként fogható fel, míg pl. az ún. At vagy az S kézforma egyértelműen arra utal, hogy a tárgyak egy bizonyos formai osztályába tartozó tárgyat hogyan tudunk megfogni.

29 Hogyan válik élővé a proform? Egyetlen proformnak sincs konkrét jelentése, csupán formai besorolást ad pl. B-lefelé, B-élén, G stb. Azoknak a mozgási komponenseknek is csak általános jelentést tulajdoníthatunk, amelyekkel a proformok egységgé szerveződnek. Azonban egy proform+mozgás páros már egészen pontosan definiálható, sokszor a hangzó nyelvben ez csak egy komplett mondattal adható vissza. És akkor most érvényes-e még a definíciónk a lexikális egységekről?! (kézforma + orientáció + mozgás + hely) + jelentés = jel

30 A proform = ágentív vonzat A proform tehát egy mozgási komponenssel igévé válva egyúttal annak ágentív vonzatává is válik. kanyarodik ember, autó, bicikli, csuklós jármű stb. Hasonlóképpen az egyidejűleg több proformot mozgató szerkezeteknek is csupán egy általános váza fedezhető fel. Mindig az aktuális kitöltés adja meg a pontos(abb) jelentést. x megelőzi y-t x elhalad y felett x és y útja keresztezi egymást

31 A nagypapát érdeklik a régi autók.

32 Az osztályozó mint eszköz-vonzat Egyes vélekedések szerint az osztályozók a proformok egy altípusának számítanak, amelyek a dolgokat ugyanúgy egy-egy osztályra utalva nevezik meg, de az igébe épülve mindig passzívak tipikusan ilyenek az eszközhasználatot felidéző jelek. KALAPÁCS(OL) KAJAK(OZIK) FÉSŰ/FÉSÜLKÖDIK vagy FÉSÜL AUTÓ/AUTÓT-VEZET ÍR-kézzel (értsd: tollat tartva) (Mások nem választják ennyire élesen külön a proformokat és az osztályozókat.)

33 Hogyan válik élővé az osztályozó? Bizonyos lexikai elemek párhuzamosan több változatban is léteznek,különféle osztályozókat tartalmaznak mindez úgy is értelmezhető, hogy egy alap mozgási struktúra (egy részben definiált jelentéssel) különféle osztályozókkal bővíthető Így ennek a mozgás+kézforma kapcsolatnak a jelentése ezáltal már pontosan meghatározható. Ilyen elemek jellemzően a megragadással, átadással, elvétellel kapcsolatos jelentésű jelcsaládok. És akkor ismét a szó-definíciós csapdánkba estünk

34 A kisfiú virágot adott az anyukájának.

35 Példák AD (semleges forma, illetve pl. papírt, mindkettő:) A-t forma 1-AD-doboz-2, itt: 2x5) 2-AD-virágcsokor-1, itt: S 3-KICSERÉL-papír-4 (2xAt) 1-KIOSZT-egyesével (At) 1-SZÉTOSZT-mindenkinek (At) MEGFOG-egy szál virágot (F) MEGFOG-poharat (C) KIHÚZ pl. kilógó cérnát a ruhából (F) KIHÚZ pl. kutya a vízből embert (5) > S) KIHÚZ pl. cetlit a kalapból (delta-csippentés)

36 Szó-át-képzés A jelek a szituáció tömör képét jelenítik meg. Jó példa erre az indít, hiszen mást kell leképeznünk akkor, ha egy gyereket noszogatunk az iskolába, mint ha berakjuk az autónkba a kulcsot (újabban a kártyát), netán repülőgépet vezénylünk. A jelnyelv neologizmusra való erős hajlama is éppen abban ragadható meg, az ilyesfajta kifejezések esetében, mint a vezet és az indít leszűkítve a járművezetésre maguk a jelnyelvi kifejezések folyamatosan változni fognak, ahogy a technikai újítások megjelennek, illetve a korábbiak eltűnnek. A szituációt híven tükröző osztályozók megválasztása kulcsszerepet játszik ezekben a folyamatokban.

37 Hogyan lesz a vonzatszerkezetekből mondat a jelnyelvben? Hány argumentumú az adott jelnyelvi ige? Ø: ESIK-AZ-ESŐ; ESIK-A-HÓ, VILLÁM(LIK) 1: SÉTÁL (ki?); FÁJ (mi?); VONYÍT (ki?/mi?) 1 vagy 2: ESZIK (ki? (+mit?)); OLVAS (ki? (+mit?)) 2: IMÁD (ki? + kit?/mit?); ODAMEGY (ki? + hová?) 3: VISZ (ki? + mit? + kinek?) 4: ELCSERÉL (ki? + kivel? + mit? + mire?)

38 Hogyan lesz a vonzatszerkezetekből mondat a jelnyelvben? A kitöltött vonzatkeretek elemeit a mondatalkotás szabályai szerint mozgatjuk a megfelelő pozícióba. Ha nincsen ágens megnevezve (térpontkijelöléssel), és az ige pusztán az egyéb vonzataival jelenik meg egy jelnyelvi megnyilatkozásban, akkor azt jelösszetételnek tekinthetjük, nem pedig mondatnak. KULCS FELAKASZT [kül. térpontokban ismételt jel] [szájkép: tartó ] = kulcstartó KÖNYV 1 KÖNYV 2 KÖT/FON [közben hezitál] CSINÁL KÖNYV 2 ÖSSZERAK [szájkép: p-p-p ] = könyvkötő

39 Szórendi kérdések Téma réma szerkesztési elv Alany, többi mondatrész, ige Körülményekre utaló határozók, alany, stb., ige (A módhatározó a cselekvésjel szerves tartozéka, emiatt az a cselekvésjel előtt, vagy éppen abba inkorporálódva jelenik meg, sokszor nonmanuálisan.) A kérdőszó lényegében új infót hordoz, emiatt szívesen bukkan fel a mondat végén a hangzó magyar nyelv hatására a mondat elején (is) szerepelhet. Sajátos jelnyelvi megoldás a background : a jelelő előbb leírja a körülményeket (pl. ki hol helyezkedett el), majd utána tesz állítást a közölni kívánt történésről.

40 Hangsúlyos elemek A hangsúlyozott mondatrésznél, elemnél a szemöldök felemelkedik, egyes jelelőknél a fejtartás kissé visszafordul, és hosszabb, lassabb lesz az adott jel kivitelezése a mondat többi elemének ritmusához, tempójához képest (Braze 2004). Ha a mondat bizonyos elemei között kontraszt is érezhető, akkor a jelelő gyakran rámutatással vagy egyéb kiemelő eszközzel jelzi, hogy a mondat melyik elemére helyez extra erős hangsúlyt.

41 Az összetett mondatokról általában Kötőszavakat az anyanyelvi jelelők általában nem használnak bár léteznek ilyesfajta jelek ( és, de, mert stb.), ezek inkább a kevert kódhasználatban bukkannak fel. Két tagmondat között inkább szünetet tartanak, a tekintet irányán változtatnak, vagy valamilyen jellegzetes mimikát alkalmaznak. Nagyon plasztikus azonban, ahogyan a névmási referenciák hosszú tagmondatokon, sőt szövegrészeken keresztül is megőrzik egyértelműségüket, így az újabb visszautalások alkalmával sem szükséges a térpontok lexikai elemmel történő feloldása, megerősítése ez utóbbi a hangzó nyelvekben sokkal hamarabb szükségessé szokott válni.

42 Alárendelő szerkezetek A vonzat kitöltésének egy speciális módja, amikor egy egész tagmondatot vonatkozói alárendelésként szúrunk be. Erre a jelnyelvben kedvelt megoldás a NA-MI, illetve más kérdőszavak, pl. a MIÉRT, HOGYAN alkalmazása ezek pont úgy viselkednek, mint az adott alárendelést bevezető kötőszavak.

43 Példák a NA-MI alkalmazására (1.) (307.) CSALÁD ŐK-2 SZÓRAKOZIK NA-MI kérdés / KÁRTYÁZIK [szájkép: kártya ] ŐK-2 A családnak (az a) szórakozás, hogy kártyáznak.

44

45 NA-MI kérdés (Hajni) Kéztartás + jellegzetes fejtartás (áll felfelé-előre) és kérdő mimika

46 Példák a NA-MI alkalmazására (2.) OLYAN SZOKÁS STABIL SÍK PRÓBA NA-MI kérdés / HARMINC MATRÓZ FUT 3-HALAD-SORBAN- [proform 2x4]-4 [ ] A [hajóépítésben] stabilitási próba az volt, hogy 30 matróz futott egy vonalban a hajó egyik oldaláról a másikra. [ ]

47

48 NA-MI kérdés (Jufe) Kéztartás + jellegzetes fejtartás (állát leszegi, nyakát behúzza) és tehetetlen - kérdő mimika

49 NA-MI kérdés eltérő vagy hasonló? Hajni Jufe

50 Szerkezeti variánsok Az is észrevehető, hogy ugyanaz a jelentés ahogy a hangzó nyelv esetében is többféle szintaktikai szerkezettel is előállítható. LÁNY NAGY index-4 UTÁL nagyon MI kérdés [szájkép: mit ] / FUT Ez egy vonatkozói mellékmondatként fogható fel ( utálja, hogy fut(nia kell) ) LÁNY NAGY FUT / UTÁL intenzív index-2lent (= monitorra mutat) Ez inkább egy infinitíves szerkezetre hasonlít ( futni utál )

51 Köszönöm a figyelmet! Köszönöm siket kollégáim és barátaim készséges és töretlen segítségét, folyamatos adatközlői és konzulensi munkáját! A magyar jelnyelv szintaxisáról eddig még nem készült átfogó elemzés. Ez az itt bemutatott anyag egy ilyen jellegű kutatás-kezdemény előkészítéseként is felfogható. Folyt. köv. (?)

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ Sass Bálint sass.balint@nytud.mta.hu MTA Nyelvtudományi Intézet PPKE ITK Eötvös Collegium Budapest, 2012. április 27. 1 / 34 1 HÁTTÉR 2 HASZNÁLAT 3 MIRE JÓ? 4 PÉLDÁK 2 / 34 1

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. 5. Szintaxis

Bevezetés a nyelvtudományba. 5. Szintaxis Bevezetés a nyelvtudományba 5. Szintaxis Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Szintaxis Mondattan Hangok véges elemei a nyelvnek Szavak sok, de nyilván véges szám Mondatok végtelen sok Mi a mondat?

Részletesebben

Vonzásban és változásban

Vonzásban és változásban A Nyelvészeti Doktorandusz Füzetek különkiadása Vonzásban és változásban Szerkesztette: Alberti Gábor, Kleiber Judit és Farkas Judit Pécs 2012 A kiadvány a TÁMOP-4.2.1.B-10/2/KONV-2010-0002, A Dél-dunántúli

Részletesebben

Motiváció Eszközök és eljárások Eredmények Távlat. Sass Bálint joker@nytud.hu

Motiváció Eszközök és eljárások Eredmények Távlat. Sass Bálint joker@nytud.hu VONZATKERETEK A MAGYAR NEMZETI SZÖVEGTÁRBAN Sass Bálint joker@nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály MSZNY2005 Szeged, 2005. december 8-9. 1 MOTIVÁCIÓ 2 ESZKÖZÖK

Részletesebben

Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola

Sass Bálint MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola IGEI VONZATKERETEK AZ MNSZ TAGMONDATAIBAN Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola MSZNY2006 Szeged, 2006.

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2016. november 16. Félévközi ZH 45 perc open-book, Arnold-Choi 2 3. Témaválasztás házi dolgozatra Témaválasztás házi dolgozatra

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés

Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés Az egyszerű mondat szerkezete (É. Kiss 1992) a fő összetevők lehetséges sorrendje: Imre ismeri Erzsit. Erzsit ismeri Imre. Imre Erzsit ismeri.

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben

Morfológia, szófaji egyértelműsítés. Nyelvészet az informatikában informatika a nyelvészetben október 9.

Morfológia, szófaji egyértelműsítés. Nyelvészet az informatikában informatika a nyelvészetben október 9. Morfológia, szófaji egyértelműsítés Nyelvészet az informatikában informatika a nyelvészetben 2013. október 9. Előző órán Morfológiai alapfogalmak Szóelemzések Ismeretlen szavak elemzése Mai órán Szófajok

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

Reklám CL & LT Modell Mazsola Alkalmazás Példák Befejezés. Sass Bálint

Reklám CL & LT Modell Mazsola Alkalmazás Példák Befejezés. Sass Bálint ESZKÖZ A MAGYAR IGÉK BŐVÍTMÉNYSZERKEZETÉNEK VIZSGÁLATÁRA Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE ITK, MMT Doktori Iskola, Nyelvtechnológia Doktori Program

Részletesebben

A szótárról. 1. Mi ez?

A szótárról. 1. Mi ez? A szótárról 1. Mi ez? A szótár, amit az olvasó a kezében tart, a leggyakoribb magyar igei szerkezeteket tartalmazza. Egynyelvű szótár explicit szótári értelmezések nélkül; a szerkezeteket, azok jelentését

Részletesebben

Varga András. Õsi magyar nyelvtan

Varga András. Õsi magyar nyelvtan Varga András Õsi magyar nyelvtan Õsi magyar nyelvtan Tartalomjegyzék Õsi magyar nyelvtan...1 Bevezetõ...1 Mi a probléma az indogermán nyelvelemzõ készlettel?...1 Alá és fölérendelt mondatok...1 Az egész

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A főnév 11 Kis és nagy kezdőbetűk 11 A főnevek neme 12 A főnevek többes száma 13 Nem megszámlálható főnevek 15 Csak többes számban használatos főnevek 16 Foglalkozások 17 Címek, rangok,

Részletesebben

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 1. A filozófiának, a nyelvészetnek és a pszichológiának évszázadok óta visszatérô kérdése, hogy milyen a kapcsolat gondolkodás vagy általában a megismerési folyamatok és nyelv,

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2015. november 25. Témaválasztás házi dolgozatra (ע "ו ( igeragozás Ismétlés: Mondatok: Arnold & Choi 5. rész A mondat belső

Részletesebben

II. Gyermeknyelv, anyanyelvelsajátítás

II. Gyermeknyelv, anyanyelvelsajátítás II. Gyermeknyelv, anyanyelvelsajátítás 1. Általános kérdések 1. Általános kérdések általános ütem 1. Általános kérdések általános ütem univerzális jellegű 1. Általános kérdések általános ütem univerzális

Részletesebben

Doktori téma A lényegesség mérése Kutatóeszköz Alkalmazás Befejezés. Sass Bálint

Doktori téma A lényegesség mérése Kutatóeszköz Alkalmazás Befejezés. Sass Bálint MAZSOLA ESZKÖZ A MAGYAR IGÉK BŐVÍTMÉNYSZERKEZETÉNEK VIZSGÁLATÁRA Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE ITK, MMT Doktori Iskola, Nyelvtechnológia Doktori

Részletesebben

Egy nyelvjárási szintaxisvizsgálat háttere és eredményei Őrség és Hetés területén

Egy nyelvjárási szintaxisvizsgálat háttere és eredményei Őrség és Hetés területén Egy nyelvjárási szintaxisvizsgálat háttere és eredményei Őrség és Hetés területén P P K E N Y D I 2 0 1 5. 0 2. 0 5. B U D A P E S T T E P E R I C S J Ó Z S E F 1 Áttekintés Adatközlők nem, kor és lakóhely

Részletesebben

A nyelvtani szabályok bemutatási módjai három magyar nyelvkönyvben

A nyelvtani szabályok bemutatási módjai három magyar nyelvkönyvben Anna Grzeszak, Damian Kaleta A nyelvtani szabályok bemutatási módjai három magyar nyelvkönyvben Dolgozatunk célja, hogy megnézzük, hogyan mutatják be a nyelvtani szabályokat az egyes magyar nyelvkönyvek.

Részletesebben

NÉMET NYELVBŐL. Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola 3060 Pásztó, Deák Ferenc utca /

NÉMET NYELVBŐL. Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola 3060 Pásztó, Deák Ferenc utca / NÉMET NYELVBŐL 1. osztály reagálásra. Bekapcsolódjon, és tevékenyen részt vegyen az órai játékokban, cselekvésekben. Ismerje a mindennapi üdvözlési és búcsúzási formákat. Ismerje a tanult témakörök szavait:

Részletesebben

a Szeged FC Treebankben

a Szeged FC Treebankben Szeged, 2014. január 16 17. 67 Többszintű szintaktikai reprezentáció kialakítása a Szeged FC Treebankben Simkó Katalin Ilona 1, Vincze Veronika 2, Farkas Richárd 1 1 Szegedi Tudományegyetem, TTIK, Informatikai

Részletesebben

A birtokos szerkezet

A birtokos szerkezet A birtokos szerkezet Ha kérdése van, használja nonstop segélyvonalunkat: www.magyarora.com/grammar/birtokos_tablazat.pdf 1 ) Lássunk munkához Kezdjük megint a novellával Húzza alá a példákban az egyes

Részletesebben

Kijelentéslogika I. 2004. szeptember 24.

Kijelentéslogika I. 2004. szeptember 24. Kijelentéslogika I. 2004. szeptember 24. Funktorok A természetesnyelvi mondatok gyakran összetettek: további mondatokból, végső soron pedig atomi mondatokból épülnek fel. Az összetevő mondatokat mondatkonnektívumok

Részletesebben

Kérdésfelvetés Alapmódszer Finomítás További lehetőségek. Sass Bálint

Kérdésfelvetés Alapmódszer Finomítás További lehetőségek. Sass Bálint ÉLŐ VAGY ÉLETTELEN? Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE, Információs Technológiai Kar, MMT Doktori Iskola MSZNY2007 Szeged, 2007. december 6 7. 1 KÉRDÉSFELVETÉS

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. 7. Szemantika. Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék

Bevezetés a nyelvtudományba. 7. Szemantika. Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Bevezetés a nyelvtudományba 7. Szemantika Gerstner Károly Magyar Nyelvészeti Tanszék Szemantika Jelentéstan minden nyelvi kategóriára kiterjed a nyelv mint jelrendszer megjeleníti a világot: a jeltárgyat

Részletesebben

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat

Korszerű raktározási rendszerek. Szakdolgozat Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mérnök Informatikus szak Logisztikai Rendszerek szakirány Korszerű raktározási rendszerek Szakdolgozat Készítette: Buczkó Balázs KOKIOC 3770 Sajószentpéter, Ady Endre

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. A főnév 10 A főnevek neme 10 A főnevek többes száma 14 A főnév a mondatban 16 Gyakorlatok 17

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. A főnév 10 A főnevek neme 10 A főnevek többes száma 14 A főnév a mondatban 16 Gyakorlatok 17 A főnév 10 A főnevek neme 10 A főnevek többes száma 14 A főnév a mondatban 16 Gyakorlatok 17 A főnév szószerkezetekben 20 A névelő 21 Gyakorlatok 26 A hangsúlytalan mutató névmással álló főnév 28 A birtokos

Részletesebben

Nagy Erika. Nyelvtanból Ötös. A magyar nyelvtan érthetően kicsiknek és nagyoknak. www.magyarnyelvtan.hu

Nagy Erika. Nyelvtanból Ötös. A magyar nyelvtan érthetően kicsiknek és nagyoknak. www.magyarnyelvtan.hu Nagy Erika Nyelvtanból Ötös A magyar nyelvtan érthetően kicsiknek és nagyoknak www.magyarnyelvtan.hu 1 Tartalom 1. Alapfogalmak...6 2. Szófajok...13 3. Névszó......14 4. Főnevek...16 5. Melléknevek...26

Részletesebben

Társalgási (magánéleti) stílus

Társalgási (magánéleti) stílus Társalgási (magánéleti) stílus Meghatározás kötetlen társas érintkezésben használt nyelvi formák Általános jellemzők, elvárások közvetlen, Könnyen érthető, Személyiség kifejezése Kommunikációs funkciók

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

Jelnyelvi alapismeretek

Jelnyelvi alapismeretek Jelnyelvi alapismeretek a hallássérülés siketek és jelnyelvek: főbb vonások a jelnyelv helyzete Magyarországon: akadályok és megoldások oovoo & Skype alkalmazási ismeretek A hallássérültek Siketek Nagyothallók

Részletesebben

NYELVHELYESSÉGI GYAKORLATOK

NYELVHELYESSÉGI GYAKORLATOK Zimányi Árpád NYELVHELYESSÉGI GYAKORLATOK IX. RÉSZ A NÉVSZÓK TOLDALÉKOLÁSA Részletek a szerző Nyelvhelyességi gyakorlókönyv című munkájából (EKFT Líceum Kiadó, Eger, 1999) A szerző engedélyével TARTALOM

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodás Kar Zalaegerszeg

Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodás Kar Zalaegerszeg Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodás Kar Zalaegerszeg A szociális ellátások formái Kéthely és Balatonújlak Községi Önkormányzatoknál 2007 2012. években Belső konzulens: Némethné Czaller Zsuzsanna Külső

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.2. Forrásnyelvi környezetben (külföldön) Egy 96 órás tanfolyam 49 96. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK

Részletesebben

A verbális szövegek analitikus megközelítése szemiotikai szövegtani keretben I. rész

A verbális szövegek analitikus megközelítése szemiotikai szövegtani keretben I. rész Petőfi S. János Benkes Zsuzsa A verbális szövegek analitikus megközelítése szemiotikai szövegtani keretben I. rész Analitikus szövegmegközelítésről akkor beszélünk, amikor az elemzést nem készítik elő

Részletesebben

Lexikon és nyelvtechnológia Földesi András /

Lexikon és nyelvtechnológia Földesi András / Lexikon és nyelvtechnológia 2011.11.13. Földesi András / A nyelvi anyag feldolgozásának célja és módszerei Célunk,hogy minden egyes eleme számára leírjuk paradigmatikus alakjainak automatikus szintézisét.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés Az ige mondatalkotó képessége. 2. Az Objekt"-ek sorrendje főnevek, ill. névmások esetében.

Tartalomjegyzék. Bevezetés Az ige mondatalkotó képessége. 2. Az Objekt-ek sorrendje főnevek, ill. névmások esetében. Tartalomjegyzék Bevezetés 13 1. Az ige mondatalkotó képessége 15 2. Az Objekt"-ek sorrendje főnevek, ill. névmások esetében 17 18 3. Néhány gyakori, Prapositionalobjekt"-tel mondatot alkotó ige 23 4. Névmási

Részletesebben

A vágy titokzatos tárgya

A vágy titokzatos tárgya Fehér Dorottya A vágy titokzatos tárgya Tallér Edina: A húsevõ. Kalligram, Pozsony, 2010 Tallér Edina könyve már a fedőlapját tekintve is figyelmet ébreszt: borítóján vérvörös harisnyába bújtatott, a talajon

Részletesebben

Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar es tanév III. év, II. félév. I. Általános információk

Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar es tanév III. év, II. félév. I. Általános információk Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár Bölcsészkar 2018 2019-es tanév III. év, II. félév I. Általános információk A tantárgy neve: Szintaxis II. Kódja: LLM6124 (MA), LLM6224 (MB), LLM6024 (MM) Kreditszáma:

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Syllabus Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Mai magyar nyelv V. (Mondattan) A tantárgy típusa DF DD

Részletesebben

MONDATTAN SZEMINÁRIUM A mellérendelő szintagma

MONDATTAN SZEMINÁRIUM A mellérendelő szintagma MONDATTAN SZEMINÁRIUM A mellérendelő szintagma Ajánlott irodalom: K. Balogh Judit 1989. A mellérendelő szószerkezetek és határeseteik. In: Rácz Endre (szerk.) Fejezetek a magyar leíró nyelvtan köréből.

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

_UXU AZ ER S BIRTOKOS NÉVMÁS

_UXU AZ ER S BIRTOKOS NÉVMÁS 8. LÉPÉS 91 Szavak ( ) só - - lassú - - fehér - - kék ( ) garzonlakás ( ) nyakkend - - gyors ( ) sarok ( ) kétágyas szoba ( / / ) - - / /... (er s birtokos névmás) az én/te/, (az) enyém/tied/, saját (

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT Szövegértés szövegalkotás Szakiskola 9. osztály

ÓRAVÁZLAT Szövegértés szövegalkotás Szakiskola 9. osztály ÓRAVÁZLAT Szövegértés szövegalkotás Szakiskola 9. osztály Kőszeg, 2010. Készítette: Szikora Lászlóné Tanítás helye: Dr. Nagy László EGYMI Kőszeg Évfolyam: 9. A osztály Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom

Részletesebben

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet.

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. 1. Mi a véleményed? kártyák Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. Szerintem ez nem igaz. Nem értek egyet. Én

Részletesebben

Szimbólum-hidak a gyermekek terápiájában Gyimesné Markó Etelka

Szimbólum-hidak a gyermekek terápiájában Gyimesné Markó Etelka Szimbólum-hidak a gyermekek terápiájában Gyimesné Markó Etelka A MEGVÁLTÁS BELÁTÁS, MEGÉRTÉS. Keresd tetteid értelmét, mi, mire jó, hová vezet, minek mi csínja, miképpeg verázsolók, tudók titok zárait

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Máglya (50x40 cm, vászon, olaj zsűrizett) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA SZERETET és SZEX Szex nélkül lehet élni, de szeretet nélkül nem. (Dobrosi

Részletesebben

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.1. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 120 órás tanfolyam 1 60.

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.1. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 120 órás tanfolyam 1 60. Szita Szilvia - Pelcz Katalin: MagyarOK A2+ Tanmenetek A2.1. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 120 órás tanfolyam 1 60. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a

Részletesebben

Az angol nyelv logikája 6 MONDATSZERKEZET 1. A kijelentés

Az angol nyelv logikája 6 MONDATSZERKEZET 1. A kijelentés Az angol nyelv logikája 6 MONDATSZERKEZET 1. A kijelentés Az angol nyelv kijelentő mondatai három részből állnak, és mindig ebben a sorrendben: SZEMÉLY SEGÉDIGE INFORMÁCIÓ A SZEMÉLY a mondat főszereplője.

Részletesebben

A MONDAT SZERKEZETE. tagolt tagolatlan alárendelı mellérendelı

A MONDAT SZERKEZETE. tagolt tagolatlan alárendelı mellérendelı A MONDAT SZERKEZETE I. Elméleti segédanyag egyszerő (határsáv) összetett tagolt tagolatlan alárendelı mellérendelı minimális bıvített szerkesztett szerkesztetlen teljes hiányos teljes hiányos A MGr. a

Részletesebben

Az angol nyelv logikája 2. I. rész Béres Miklós

Az angol nyelv logikája 2. I. rész Béres Miklós Az angol nyelv logikája 2 I. rész Az angol nyelv logikája 3 E könyv célja, hogy megtapasztald: nyelvet tanulni nem nehéz és a tanulás pillanata a megértés. Átfogó képet nyújt a nyelvről, rendszerbe szedi

Részletesebben

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6 Összefoglaló táblázatok az emelt szintű vizsga értékeléséhez A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

Tantárgyi követelmények. Német nyelv. 9. oszt.

Tantárgyi követelmények. Német nyelv. 9. oszt. Tantárgyi követelmények Német nyelv 9. oszt. Témakörök: Bemutatkozás Az én családom Az én barátom Az én házam/lakásom Az én szobám Az én iskolám Lakóhely bemutatása Napirend Étkezési szokások Szabadidő

Részletesebben

A deixis megjelenési formái a prozódiában

A deixis megjelenési formái a prozódiában A deixis megjelenési formái a prozódiában Erdős Klaudia ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Bevezetés - deixis A deixis fogalma - ógör. deiktikos mutatás - megnyilatkozás körülményeire mutat Típusok

Részletesebben

MagyarOK 1. tanmenetek

MagyarOK 1. tanmenetek Szita Szilvia Pelcz Katalin MagyarOK 1. tanmenetek A1.2. Célnyelvi (magyar) környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 Az alábbiakban a MagyarOK

Részletesebben

TARTALOM. Tartalom. 1. (Bevezető) fejezet A MAGYAR NYELV 11 16. oldal. A határozott névelő: a gitár, az autó

TARTALOM. Tartalom. 1. (Bevezető) fejezet A MAGYAR NYELV 11 16. oldal. A határozott névelő: a gitár, az autó 1. (Bevezető) fejezet A MAGYAR NYELV 11 16. oldal 2. fejezet TALÁLKOZÁS 17 38. oldal 3. fejezet ISMERKEDÉS AZ IRODÁBAN 39 56. oldal 4. fejezet A VÁROSBAN 57 82. oldal TÉMÁK Néhány nemzetközi szó Köszönések

Részletesebben

Riedel René: A magyar állampolgárok és más emberi csoportok alkotmányos jogai az Alaptörvényben

Riedel René: A magyar állampolgárok és más emberi csoportok alkotmányos jogai az Alaptörvényben Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék A magyar állampolgárság Riedel René: A magyar állampolgárok és más emberi csoportok alkotmányos jogai az Alaptörvényben Témavezető:

Részletesebben

Kognitív nyelvészet. Kognitív szemantika Kognitív grammatika

Kognitív nyelvészet. Kognitív szemantika Kognitív grammatika Kognitív nyelvészet Kognitív szemantika Kognitív grammatika Charles Fillmore Leonard Talmy Ronald Langacker George Lakoff Adele Goldberg A formalista nyelvészet és kognitív nyelvészet céljai Formalista,

Részletesebben

Jelnyelvi szótár használati útmutató

Jelnyelvi szótár használati útmutató jelesély Jelnyelvi szótár használati útmutató 2015 TÁMOP 5.4.6/B-13/1-2013-0001 Tartalomjegyzék 1. Szótár leírása, funkciói... - 1-2. Szótár használata... - 2-3. A keresőpanelen a magyar nyelvi oldalról

Részletesebben

Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte?

Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte? 1 Tisztázzunk valamit: Mi a célod? Mikor? Mit teszel meg érte? Még mielőtt belevágnánk a nagy munkánkba, röviden nézzük is meg, milyen is ez a német nyelv. A NÉMET nyelvről röviden: Azonnal fel fog tűnni

Részletesebben

Német nyelvi követelmények a 3. év végéig. A Hallo Max! c. tankönyv alapján

Német nyelvi követelmények a 3. év végéig. A Hallo Max! c. tankönyv alapján Német nyelvi követelmények a 3. év végéig A Hallo Max! c. tankönyv alapján Az ABC, család, lakás, állatok, számok 1-100-ig, évszakok, hónapok, iskola, osztály, barátok, német termékek, 3 dal, 3 versike.

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI OROSZ NYELV

OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI OROSZ NYELV OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI OROSZ NYELV 9. ÉVFOLYAM ÍRÁS OLVASÁS a cirill-betűs írás és olvasás elsajátítása NYELVANI ISMERETEK a főnevek neme személyes névmások (ragozással) birtokos névmások (csak

Részletesebben

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Tankönyvcsalád: Nemzeti Tankönyvkiadó Anyanyelvünk világa 4. osztály

Részletesebben

Szövegértés a fakultatív magyar oktatásban

Szövegértés a fakultatív magyar oktatásban Balogh Andrea A képességközpontú modellre alapozott oktatási-nevelési folyamatban a magyar nyelv fakultatív rendszerű tanítása során is ugyanúgy, mint az anyanyelvi jellegű magyartanításban a képességek

Részletesebben

1. Mik a szófajok elkülönítésének általánosan elfogadott három szempontja? 2. Töltsd ki a táblázatot az alapszófajok felsorolásával!

1. Mik a szófajok elkülönítésének általánosan elfogadott három szempontja? 2. Töltsd ki a táblázatot az alapszófajok felsorolásával! Kedves 3.A osztály! A dolgozathoz való gyakorlás elősegítése érdekében küldök egy feladatsort, melyhez megoldókulcsot is csatoltam. Csütörtökön megtaláltok az iskolában, ha bármi kérdésetek van, tudunk

Részletesebben

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK 01-EloHeli.qxd 10/3/2007 4:34 PM Page 1 HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK Élõ helikopterek A nagyszitakötők szárnyainak töve és tori kapcsolódásuk bonyolult, fantasztikus röpképességüket lehetővé tevő architektúrája

Részletesebben

A nevelés eszközrendszere. Dr. Nyéki Lajos 2015

A nevelés eszközrendszere. Dr. Nyéki Lajos 2015 A nevelés eszközrendszere Dr. Nyéki Lajos 2015 A nevelési eszköz szűkebb és tágabb értelmezése A nevelési eszköz fogalma szűkebb és tágabb értelemben is használatos a pedagógiában. Tágabb értelemben vett

Részletesebben

Sémi összehasonlító nyelvészet

Sémi összehasonlító nyelvészet Sémi összehasonlító nyelvészet BMA-HEBD-303 Biró Tamás 5. A nyelvtörténeti rekonstrukció alapjai. Jelentéstan. 2016. március 30. Összehasonlító rekonstrukció: alapok A történeti rekonstrukció klasszikus

Részletesebben

Az első gyakorlatban tárgyakat tanulsz meg, valamint megtanulsz válaszolni a Mi ez? Mi az? kérdésekre. Megtanulod a számokat 1-16-ig.

Az első gyakorlatban tárgyakat tanulsz meg, valamint megtanulsz válaszolni a Mi ez? Mi az? kérdésekre. Megtanulod a számokat 1-16-ig. Tartalom p1 Drill01 Az első gyakorlatban tárgyakat tanulsz meg, valamint megtanulsz válaszolni a Mi ez? Mi az? kérdésekre. Megtanulod a számokat 1-16-ig. Drill02 A második gyakorlatban további tárgyakat

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Mennyire nyitott az emberi agy?

Mennyire nyitott az emberi agy? Székely György Mennyire nyitott az emberi agy? A reneszánsz tudósainak munkái nyomán egyre élénkebbé vált az érdeklődés a koponyában lévő kocsonyás anyag iránt, melynek csábító ismeretlenségében zajlanak

Részletesebben

MORFOLÓGIAI FELÉPÍTÉS

MORFOLÓGIAI FELÉPÍTÉS A SZÓÖSSZETÉTEL SZÓÖSSZETÉTEL Két vagy több szóalak összekapcsolásával hozunk létre új lexémát Tudatos szóalkotás és véletlenszerű keletkezés Létrejöttüket nemcsak szintaktikai szabályok, hanem szemantikai,

Részletesebben

Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből. 9. évfolyam

Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből. 9. évfolyam Osztályozó és javítóvizsga témakörei és követelményei angol nyelvből Személyes vonatkozások 9. évfolyam A tanuló személye, életrajza, életének fontos állomásai Családi élet, családi kapcsolatok Emberek

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Öt motívumos teszt Milyen a jó vállalkozó? Vállalkozás-jövedelemszerzés

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Öt motívumos teszt Milyen a jó vállalkozó? Vállalkozás-jövedelemszerzés Óravázlat Tantárgy: Téma: Résztémák: Munkaforma: osztályfőnöki A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei Önismeret Öt motívumos teszt Milyen a jó vállalkozó? Vállalkozás-jövedelemszerzés frontális

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 8

MagyarOK 1.: munkalapok 8 1. Kire igaz az állítás? Jelölje be, kire igaz az állítás! Megoldásait hasonlítsa össze a partnerével! 1. Harmincnégy éves. az apa a nagymama a nagynéni az anya a nagypapa a nagybácsi a fiú a kutya 2.

Részletesebben

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis

Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis BBN-HEB11-204 Koltai Kornélia, Biró Tamás 2014. november 19. Témaválasztás házi dolgozatra Ismétlés: rendhagyó igék A mondat belső szerkezete Az óra céljai: Emlékeztető

Részletesebben

JOGI ISMERETEK JOGVISZONY. Olyan életszituáció, amelyet a jog szabályoz. Találjunk rá példákat!

JOGI ISMERETEK JOGVISZONY. Olyan életszituáció, amelyet a jog szabályoz. Találjunk rá példákat! JOGI ISMERETEK 2. témakör: jogviszony (alanya, tárgya, tartalma) jogképesség cselekvőképesség Olyan életszituáció, amelyet a jog szabályoz. Találjunk rá példákat! JOGVISZONY. Emberek Kinek-minek a magatartását

Részletesebben

BEVEZETÉS A NYELVTUDOMÁNYBA

BEVEZETÉS A NYELVTUDOMÁNYBA BEVEZETÉS A NYELVTUDOMÁNYBA néhány évtizedes nem egységes elmélet alapfogalma: megnyilatkozás kommunikatív jelentésével, szerepével foglalkozik a megnyilatkozás jelentése nem állandó pl. Na, ez szép! a

Részletesebben

SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXVIII. Szerkesztette KIEFER FERENC

SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXVIII. Szerkesztette KIEFER FERENC IGÉK, FÕNEVEK, MELLÉKNEVEK 1 2 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXVIII. IGÉK, FÕNEVEK, MELLÉKNEVEK Elõtanulmányok a mentális szótár szerkezetérõl Szerkesztette KIEFER FERENC TINTA KÖNYVKIADÓ

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

FŐNÉVI VONZATOK A MAGYAR NYELVBEN

FŐNÉVI VONZATOK A MAGYAR NYELVBEN FŐNÉVI VONZATOK A MAGYAR NYELVBEN A doktori értekezés tézisei írta Kiss Margit Budapest 2005 I. Az értekezés témája, célja A vonzatosság kérdése régóta foglalkoztatja a nyelvtudományt. Már az 1800-as évek

Részletesebben

Jelek és jeltípusok. A jelek gazdaságosságából következik, hogy sokan és sokféleképpen próbálták őket csoportosítani

Jelek és jeltípusok. A jelek gazdaságosságából következik, hogy sokan és sokféleképpen próbálták őket csoportosítani Jelek és jeltípusok A jel: olyan látható, hallható, tapintható, érzékelhető fizikai jelenség, amely észlelője számára többet vagy mást jelent, mint amit a megjelenésekor közvetlenül felfogunk. Bármilyen

Részletesebben

A nyelv valóságfelidéző szerepe az elvonatkoztatásra képes gondolkodáson

A nyelv valóságfelidéző szerepe az elvonatkoztatásra képes gondolkodáson A nyelv és gondolkodás viszonya A nyelv fogalma: a legegyetemesebb jelrendszer. Egy nagyobb közösség, általában egy nemzet tulajdona. A külső és a belső valóságot minden más jelrendszernél pontosabban

Részletesebben

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör interakció kezdeményezés

Részletesebben

FRAKTÁLOK ÉS A KÁOSZ

FRAKTÁLOK ÉS A KÁOSZ FRAKTÁLOK ÉS A KÁOSZ Meszéna Tamás Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs, meszena.tamas@gmail.com, az ELTE Fizika Tanítása doktori program hallgatója ÖSSZEFOGLALÁS A fraktálok olyan

Részletesebben

ISMERETEK A SIKETEKRŐL ÉS A JELNYELVRŐL

ISMERETEK A SIKETEKRŐL ÉS A JELNYELVRŐL ISMERETEK A SIKETEKRŐL ÉS A JELNYELVRŐL CSÖMÖR KÁROLY HALLATLAN ALAPÍTVÁNY Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. október TÉMÁK A hallássérülés fogalma Siketek és

Részletesebben

Vezetéses Totó kulcsok Enciklopédiája I.

Vezetéses Totó kulcsok Enciklopédiája I. Szerencsetippek Sorozat Vezetéses Totó kulcsok Enciklopédiája I. 781 Vezetéses Totó kulcs 13 találat garanciával, 0 hibapontos játékokhoz 4-366080 tipposzlopon 605 Vezetéses Totó kulcs 12 találat garanciával,

Részletesebben

Új típusú döntési fa építés és annak alkalmazása többtényezős döntés területén

Új típusú döntési fa építés és annak alkalmazása többtényezős döntés területén Új típusú döntési fa építés és annak alkalmazása többtényezős döntés területén Dombi József Szegedi Tudományegyetem Bevezetés - ID3 (Iterative Dichotomiser 3) Az ID algoritmusok egy elemhalmaz felhasználásával

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. a osztály

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 7. a osztály Óra Témakör, tananyag 1. Bevezető óra: ismerkedés az új taneszközökkel 2. Ismétlés: hangtan 3. 4. Ismétlés: a szófajok Ismétlés: szóalaktan 5. Ism.: Az igenevek Tollbamondás 6. Az év eleji tollbamondásértékelése

Részletesebben

A MAGYAR ÖSSZETETT KÖTŐSZÓK TÖRTÉNETÉHEZ

A MAGYAR ÖSSZETETT KÖTŐSZÓK TÖRTÉNETÉHEZ Julia Bacskai-Atkari 7. Félúton konferencia MTA Nyelvtudományi Intézet 2011. október 6 7. bajulia@nytud.hu A MAGYAR ÖSSZETETT KÖTŐSZÓK TÖRTÉNETÉHEZ 0. A probléma négy fő mondatbevezető a mai magyarban:

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Montreal Kognitív Felmérés (MoCA) Alkalmazási és pontozási instrukciók

Montreal Kognitív Felmérés (MoCA) Alkalmazási és pontozási instrukciók Montreal Kognitív Felmérés (MoCA) Alkalmazási és pontozási instrukciók A Montreal Kognitív Felmérést (MoCA) az enyhe kognitív károsodás gyors kiszűrésére fejlesztették ki. Különféle kognitív területeket

Részletesebben

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Mtk. 26./4.

MAGYAR NYELV Tömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és szövegalkotás Mtk. 26./4. Óra 1. émakör, tananyag Ismerkedés az új taneszközökkel Ismétlés Hangtani ismeretek MAGYAR NYELV ömbösített tanmenet 8. D évfolyam Helyesejtés, helyesírás, Kommunikáció Olvasás-szövegértés és nyelvhelyesség

Részletesebben