Napelemes kiserőmű a gyakorlatban EU-Solar konferencia. KÁT Metár dilemma. Milyen lehetőségeim vannak, ha nincs KÁT-om?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Napelemes kiserőmű a gyakorlatban EU-Solar konferencia. KÁT Metár dilemma. Milyen lehetőségeim vannak, ha nincs KÁT-om?"

Átírás

1 Napelemes kiserőmű a gyakorlatban EU-Solar konferencia KÁT Metár dilemma Milyen lehetőségeim vannak, ha nincs KÁT-om? Lengyel András, vezető menedzser

2 Szabályozási háttér és a közelmúlt eseményei Előzmények, jogszabályi háttér

3 A jelenleg (2017. január 1. után) hatályos megújuló támogatási rendszer Jelenlegi támogatási rendszer Jogszabályi háttér Korm. rendelet: 299/2017. (X. 17.) NFM rendeletek: 55/2016. (XII. 21.) 62/2016. (XII. 28.) MEKH rendelet: 17/2016. (XII. 21.) MEKH rendelet A jelenlegi szabályozás szerint csak 0,5 MW alatt kérhető KÁT támogatás a korábbiaknál kedvezőtlenebb támogatási feltételek mellett. Az új rendszerben komplexebb műszaki követelményeknek kell megfelelni, és a kiosztható támogatás összege is korlátos.

4 A december 31-ig kérelmezett KÁT engedélyek különleges helyzete Jogszabályi háttér 389/2007. (XII. 23.) szerint után a rendelet által szabályozott KÁT rendszerbe nem lehet új belépő. Méretkorlátok Támogatási időtartam A jelenleg elérhető 20 évvel szemben 25 éves támogatási időtartam, így jóval kedvezőbb a megtérülés. Jellemző méret Nagyszámú kiadott engedély A decemberében beérkezett kérelmek után több mint 1900 MEKH határozat került kiadásra, több mint 2100 MW naperőmű KÁT támogatására. Fotovoltaikus erőművek esetén 0,5 MW helyett 20 MW-os méretig volt kérelmezhető. A könnyebb engedélyezési folyamat miatt a 0,5 MW alatti egységek a legelterjedtebbek. További vizsgálatainkban is ezzel foglalkozunk. Műszaki megkötések Kevesebb műszaki megkötés, nincs hálózati szabályozhatósági kikötés. A 2016-ban kérelmezett engedélyek jelenlegi alternatívájuknál magasabb értéket képviselhetnek a naperőmű befektetésben gondolkodók, de engedéllyel jelenleg nem rendelkezők számára is.

5 2017 első felében kialakult a KÁT engedélyek másodlagos piaca Továbbadható A KÁT jogosultság megszerezhető az azt tulajdonló vállalat megvásárlásán keresztül (önmagában az engedély nem átruházható). Rugalmas lokáció A KÁT engedélyben megadott tervezett telephelyi helyrajzi szám korlátolt ideig (2017 végéig), de módosítható. Határidők A régi KÁT rendszerben kiadott engedélyek eredetileg 2018 végéig érvényüket vesztik, ez 2019 végéig meghosszabbításra került (de 25 év helyett csak 22,5 év támogatás) A piacon találkozhat a beruházást megvalósítani nem kívánó KÁT engedélyes és a tőkeerős, de KÁT engedélyről lemaradt szereplők igénye. Egyaránt vannak üres KÁT-os cégek és építési engedély közelségébe elvitt projektek.

6 A KÁT engedélyek lehetséges sorsa Mi történhet egy meglévő KÁT engedéllyel?

7 Mit tehet egy KÁT engedélyes? És mit tehet egy későn ébredő? KÁT engedéllyel rendelkezik Potenciális beruházók KÁT engedéllyel nem rendelkezők KÁT engedélykérelem előtt 4 Nincs beruházás û Beruházási szándék? Tőke rendelkezésre áll? Elvárt megtérülés elérhető a részletes tervezés szerint? Engedély eldobása û Nem KÁT engedély értékesítése Igen Erőmű építés ü Beruházás Engedély eladása Engedély tranzakció ü KÁT beruházás Engedély vásárlása beruházási szándék esetén KÁT engedélyek piaca

8 A KÁT beruházási döntés és az engedély sorsának mérlegelésekor fontos szempont a reális beruházási idő, illetve a telephelyváltoztatási határidő (2017. december 31.) Hónapok Engedélyeztetés (építési engedély, vezetékjog, csatlakozási engedély) Részletes műszaki tervezés Bankhitel Kivetelező kiválasztása Főberendezések beszerzése Kivitelezés Átvétel, próbaüzem KÁT-ba lépés Összesen Optimista szcenárió Realista szcenárió Az üres KÁT-os cégek telephelye 2017 december 31-ig módosítható, utána az üres engedély elveszíti az értékét decemberi tranzakció esetén is kérdéses, hogy 2018 végéig elkészülhet-e az erőmű.

9 Mennyit ér egy KÁT engedély? Értékelési módszertan, gyakorlatias példák

10 2016 KÁT engedély mérföldkövek a jogszabályok és a beruházási idő figyelembe vételével KÁT határozatok kiadása EU-Solar konferencia: Napelemes kiserőmű a gyakorlatban Létesítési idő a 2018-as kereskedelmi üzem kezdethez (25 év támogatási idő) Létesítési idő a 2019-es kereskedelmi üzem kezdethez (22,5 év támogatási idő) Engedélykérelem végső határidő Üres KÁT engedélyek aktív piaca, szabad lokációváltoztatás Az üres KÁT engedélyek hatályukat vesztették, csak a folyamatban lévő projektek értékesíthetők, az engedély tulajdonosnak el kell kezdeni a beruházás előkészítést 2019 vége: Ha nem lép kereskedelmi üzembe az erőmű, az engedély hatályát veszti Az engedélyek adás-vételéhez kapcsolódó stratégiához fontos figyelembe venni a szabályozásból adódó szűk határidőket, az idő előrehaladtával növekvő kockázatokat és a kereslet-kínálat egyensúly felborulásából adódó árváltozásokat.

11 Értékelési módszertanok magas szintű áttekintése Eszközérték alapú módszertan DCF módszertan Mutatószám alapú módszertan Jellemzők Vagyonelemek piaci (újraelőállítási) értéke alapján értékel KÁT jogosultság előkészítéséhez és megszerzéséhez kapcsolódó költségek Statikus, potenciális értéknövekedést nem veszi figyelembe Lehetséges jövőbeni pénzáramok vizsgálata Egyes kockázatok nehezen árazhatók ilyen időtávon Nem veszi figyelembe az aktuális kereslet-kínálati viszonyokat Benchmarkolható fajlagos mutatószámok vizsgálata Pl.: MFt/MW, vagy MFt/darab Nem veszi figyelembe az egyedi tulajdonságokat Mikor használható KÁT engedélyek értéke előtt, új rendszer szerinti KÁT engedélyek értéke jelenleg Egyfajta lélektani alsó limit Jövőbeli értékteremtő képesség felső határa KÁT engedélyek másodlagos piacának időszaka során felső limit A KÁT engedélyek esetén nincs kellően transzparens piac, ezért korlátozottan használható A másodlagos piacon megfigyelhető kereslet-kínálat viszonyoktól függően az ár várhatóan az eszközérték alapú minimum és a DCF alapú maximum között állhat be de az időszak végére, túlkínálat esetén akár az eszközérték alá is bezuhanhat.

12 Számítási példa: DCF módszertan és kulcsváltozók Minta DCF számítás Kulcsváltozók Tulajdonosi cash flow Ezer forint CF CDCF Beruházási költség: Kereslet-kínálat változása Nem várt költségek Beruházási támogatás (átvételi időszak intenzitásarányosan csökken!) EUR/HUF árfolyam: A berendezéseket jellemzően EUR-ban kell beszerezni (CAPEX ~55%) Banki kamatok: Évek A banki finanszírozás költsége nagyban befolyásolja az értékelést Az adott beruházási lehetőséghez kapcsolódó adatokon túl fontos megvizsgálni a piaci értékre hatást gyakorló kulcsváltozók alakulását is.

13 Érzékenységvizsgálat beruházási költség Érzékenységvizsgálat: Beruházási költség - NPV Érzékenységvizsgálat: Beruházási költség - IRR Diszkontált tulajdonosi cash flow Ezer forint % 95% 100% 105% 110% Beruházási költség változása IRR 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% 90% 95% 100% 105% 110% Beruházási költség változása A beruházási költséget leginkább befolyásoló tényezők a telekválasztás (hálózati csatlakozási pont távolsága), a kivitelező díja (ez növekedhet), ill. az EUR és USD árfolyam (erről később)

14 Érzékenységvizsgálat EUR/HUF árfolyam Diszkontált tulajdonosi cash flow Ezer forint Érzékenységvizsgálat: EUR/HUF árfolyamváltozás - NPV IRR Érzékenységvizsgálat: EUR/HUF - IRR 11,2% 11,0% 10,8% 10,6% 10,4% 10,2% 10,0% 9,8% ,6% EUR/HUF árfolyam EUR/HUF árfolyam Mivel a naperőműhöz szükséges berendezések nagy része import (panelek, inverterek, irányítástechnika, stb.), így az árváltozás is jelentős hatással van a projekt megtérülésére, ill. a KÁT engedély értékére

15 Érzékenységvizsgálat Hitel kamat Érzékenységvizsgálat: Hitel kamat - NPV Érzékenységvizsgálat: Hitel kamat - IRR Diszkontált tulajdonosi cash flow Ezer forint IRR 12,0% 11,5% 11,0% 10,5% 10,0% 9,5% 0 1,50% 2% 2,50% 3% 3,50% Hitel kamatláb 9,0% 1,50% 2% 2,50% 3% 3,50% Hitel kamatláb A naperőműves projektek jelenlegi vonzóságához nagymértékben hozzájárul a kedvező kamatkörnyezet ha ez megváltozik, a projektek vonzereje és értéke is csökken.

16 Sikerfaktorok naperőmű beruházáskor amire mindenképp különös figyelem fordítandó Villamos csatlakozás Megfelelő közelségű KÖF csatlakozás további vezetékek kiépítése 100 méterenként ~ 1 millió forinttal drágítja a beruházást! Egy 22 kv-s vezetékre az elosztói engedélyes nem mindig hagy jóvá több naperőművet. Szakszerű tervezés Műszaki oldalról a veszteségek minimalizálása (elhelyezés, panelek melegedése, szennyeződése, stb.). Beépíthető terület megfelelő kihasználása. Gazdasági oldalról pontos, teljeskörű pénzügyi modellezés. Beruházás előkészítése Kedvező benapozottságú, mezőgazdaság alól kivont, jól beépíthető terület. Minőségi anyagválasztás. Időben megkezdett beszerzés, kivitelezési szűk keresztmetszetek elkerülése Szakértői kivitelezés PID Napelem-halál elkerülése: nem megfelelő anyagválasztás kiküszöbölése szakértő bevonásával. Szakszerű szállítás és beszerelés a meghibásodás esélyének csökkentésére. A napelem-beruházáskor elengedhetetlen a megfelelő szakértelem bevonása. A pontatlanságokból eredő néhány százalékos termeléscsökkenés több év megtérülési idő eltolódást jelenthet!

17 Összefoglalás

18 A szabályozási változások és a nagyszámú KÁT engedélyek új lehetőségeket teremtenek a potenciális naperőmű beruházók számára 1 A szabályozói változások és bizonytalanság megnövelik a meglévő a előtt kiadott KÁT engedélyek értékét. 2 A létrejött másodlagos piacon több határidő is felkavarhatja a kereslet-kínálati viszonyokat. 3 A kiadott engedélyek értékének alsó és felső határai eszközés DCF módszertan alapokon is meghatározhatók. 4 Az üres KÁT-os cégek már csak 1 hónapig értékesíthetők.

19 EU-Solar konferencia: Napelemes kiserőmű a gyakorlatban Köszönöm a figyelmet! Lengyel András Vezető menedzser Magyarország Kft andras.lengyel@hu.pwc.com

Passzív profit naperőművel EU-Solar konferencia

Passzív profit naperőművel EU-Solar konferencia Passzív profit naperőművel EU-Solar konferencia Mennyit ér a KÁT engedélye és mit kezdhet vele? Mi az az utolsó pillanat, ameddig el kell döntenie, hogy mit kezd az engedélyével? Lengyel András vezető

Részletesebben

A megújuló energiákkal kapcsolatos kihívások a Hivatal nézőpontjából Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes

A megújuló energiákkal kapcsolatos kihívások a Hivatal nézőpontjából Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes A megújuló energiákkal kapcsolatos kihívások a Hivatal nézőpontjából Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes VIII. Szolár Konferencia 2018. november 8. Tartalom Hazai napenergia-helyzetkép

Részletesebben

500 kwp magyarországi napelemes erőmű beruházás bemutatása beruházói szemmel

500 kwp magyarországi napelemes erőmű beruházás bemutatása beruházói szemmel 500 kwp magyarországi napelemes erőmű beruházás bemutatása beruházói szemmel Szerző: Michael Debreczeni Dipl.-Ing. (FH) megújuló energiák Greentechnic Hungary Kft A megújuló energiák között a napenergia

Részletesebben

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly 7. lecke A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly A beruházás fogalma, tényadatok. A beruházási kereslet alakulásának elméleti magyarázatai: mikroökonómiai alapok, beruházás-gazdaságossági

Részletesebben

Szabályozási kockázatok lehetséges kezelése megújuló energia projektek finanszírozásánál

Szabályozási kockázatok lehetséges kezelése megújuló energia projektek finanszírozásánál Szabályozási kockázatok lehetséges kezelése megújuló energia projektek finanszírozásánál Dr. Horvai-Hillenbrand Péter ügyvéd, partner Energy Investment Forum 2017 Budapest, 2017.11.07. 1 I. Áttekintés

Részletesebben

Napelemes háztartási méretű kiserőművek és Napelemes kiserőművek

Napelemes háztartási méretű kiserőművek és Napelemes kiserőművek Napelemes háztartási méretű kiserőművek és Napelemes kiserőművek Tematika: Háztartási méretű kiserőművek (HMKE), kiserőművek A napelemes erőmű létesítésének főbb elemei Létesítés, üzembehelyezés Erőmű

Részletesebben

Aktuális energetikai szabályozási kérdések és tervek Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes

Aktuális energetikai szabályozási kérdések és tervek Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes Aktuális energetikai szabályozási kérdések és tervek Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes MTVSZ Fórum, FUGA 2018. november 29. Tartalom Hazai napenergia-helyzetkép Néhány adat a kiserőművek

Részletesebben

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly 7. lecke A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly A beruházás fogalma, tényadatok. A beruházási kereslet alakulásának elméleti magyarázatai: mikroökonómiai alapok, beruházás-gazdaságossági

Részletesebben

Foto-Villamos rendszerek elterjedésének lehetőségei és gátjai Magyarországon Budapest, 2013.03.14. Megyik Zsolt

Foto-Villamos rendszerek elterjedésének lehetőségei és gátjai Magyarországon Budapest, 2013.03.14. Megyik Zsolt Energetikai Szakkollégium Foto-Villamos rendszerek elterjedésének lehetőségei és gátjai Magyarországon Budapest, 2013.03.14. Megyik Zsolt Prezentáció témavázlat Napenergia helyzete Magyarországon Jogi

Részletesebben

A napenergia-hasznosítás jelene és jövője, támogatási programok

A napenergia-hasznosítás jelene és jövője, támogatási programok A napenergia-hasznosítás jelene és jövője, támogatási programok Dr Grabner Péter Elnökhelyettes úr megbízásából Tóth Tamás Főosztályvezető Naperőmű Tervezők Fóruma 2018. május 30. 1 Tartalom A megújuló

Részletesebben

Vállalati pénzügyek előadás Beruházási döntések

Vállalati pénzügyek előadás Beruházási döntések Vállalati pénzügyek 1 5-6. előadás Beruházási döntések Beruházás Tárgyi eszközök beszerzésére, létesítésére fordított tőkekiadás Hosszú élettartamú eszközök keletkezése A beruházások jellemzői A beruházások

Részletesebben

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR)

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) Dr. Makai Martina helyettes államtitkár Zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság 3. Szakmai Klubdélután

Magyar Energetikai Társaság 3. Szakmai Klubdélután 2 Magyar Energetikai Társaság 3. Szakmai Klubdélután A megújuló támogatási rendszer Kincses Péter megújuló támogatási osztályvezető MAVIR ZRt. 2018. június 05. 3 Jogszabályi háttér VET VET Vhr. 299/2007.

Részletesebben

Megújuló alapú energiatermelő berendezések engedélyezési eljárása. Kutatás a Magyar Energia Hivatal megbízásából

Megújuló alapú energiatermelő berendezések engedélyezési eljárása. Kutatás a Magyar Energia Hivatal megbízásából Megújuló alapú energiatermelő berendezések engedélyezési eljárása Kutatás a Magyar Energia Hivatal megbízásából 1 Bevezetés Bemutatás Előzmények Megújulós kerekasztalok: Hol szorít a cipő? 7 rendezvény,

Részletesebben

A napenergia szektor hazai helyzete, kihívásai és tervei, a METÁR-KÁT szerepe

A napenergia szektor hazai helyzete, kihívásai és tervei, a METÁR-KÁT szerepe A napenergia szektor hazai helyzete, kihívásai és tervei, a METÁR-KÁT szerepe Előadó: Kiss Ernő MNNSZ elnök MTVSZ ENERGIAÁTMENET országos fórum FUGA - Budapesti Építészeti Központ, Budapest 2018.11.29.

Részletesebben

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR)

A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) A megújuló energia alapú villamos energia termelés támogatása (METÁR) Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Napenergia-boom vár Magyarországra? Hazai trendek - nemzetközi viszonylatban

Napenergia-boom vár Magyarországra? Hazai trendek - nemzetközi viszonylatban Napenergia-boom vár Magyarországra? Hazai trendek - nemzetközi viszonylatban PORTFOLIO ENERGY INVESTMENT FORUM 2017 2017. november 7. Szolnoki Ádám elnök, MANAP Iparági Egyesület TARTALOM 1. MANAP bemutatkozás

Részletesebben

"Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen)

Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta. (Woody Allen) "Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta." (Woody Allen) Kapcsolt energiatermelés helyzete és jövője, MET Erőmű fórum, 2012. március 22-23.; 1/18 Kapcsolt energiatermelés

Részletesebben

Egy hazai naperőmű tapasztalatai

Egy hazai naperőmű tapasztalatai METÁR konferencia, MVM székház 2016. október 11. Egy hazai naperőmű tapasztalatai Gaál József ügyvezető PV erőmű projekt szabályozási környezete 232/2015. (VIII. 20.) Korm. rendelet A költségvetési intézmények

Részletesebben

JOGÁSZI ÉSZREVÉTELEK A JELENLEGI SZABÁLYOZÁSHOZ április 6.

JOGÁSZI ÉSZREVÉTELEK A JELENLEGI SZABÁLYOZÁSHOZ április 6. CONSTRUMA 36. Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás JOGÁSZI ÉSZREVÉTELEK A JELENLEGI SZABÁLYOZÁSHOZ 2017. április 6. Dr. Tóth Máté LL.M. szenior ügyvéd, Faludi Wolf Theiss METÁR Hol áll most és mit tartalmaz

Részletesebben

Magyarország 2015. Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép. Varga Pál elnök MÉGNAP

Magyarország 2015. Napenergia-hasznosítás iparági helyzetkép. Varga Pál elnök MÉGNAP Varga Pál elnök MÉGNAP Fototermikus napenergia-hasznosítás Napkollektoros hőtermelés Fotovoltaikus napenergia-hasznosítás Napelemes áramtermelés Történelem Napkollektor növekedési stratégiák I. Napenergia

Részletesebben

Napelemes kiserőmű tervezési kérdései Lehetőségek a mezőgazdasági vállalkozók számára április 25.

Napelemes kiserőmű tervezési kérdései Lehetőségek a mezőgazdasági vállalkozók számára április 25. Napelemes kiserőmű tervezési kérdései Lehetőségek a mezőgazdasági vállalkozók számára 2018. április 25. Ki a jó (megfelelő) tervező vagy mitől jó a terv? Tervező: Megfelelő jogosultság (V, EN-ME, EN-VI,

Részletesebben

Napelemre pályázunk -

Napelemre pályázunk - Napelemre pályázunk - Napelemes rendszerek hálózati csatlakozási kérdései Harsányi Zoltán E.ON Műszaki Stratégiai Osztály 1 Erőmű kategóriák Háztartási méretű kiserőmű P

Részletesebben

Vállalati pénzügyi döntések Finanszírozási döntések

Vállalati pénzügyi döntések Finanszírozási döntések BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyi döntések Finanszírozási döntések Előadó: Deliné Pálinkó Éva Beruházásgazdaságossági számítások alkalmazásának elemei Tőkeköltségvetés - a pénzáramok meghatározása

Részletesebben

Napenergia beruházások gazdaságossági modellezése

Napenergia beruházások gazdaságossági modellezése Magyar Regionális Tudományi Társaság XII. vándorgyűlése Veszprém, 2014. november 27 28. Napenergia beruházások gazdaságossági modellezése KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs MTA KRTK Regionális

Részletesebben

Add Your Company Slogan Beruházási döntések a nettó jelenérték szabály alapján

Add Your Company Slogan Beruházási döntések a nettó jelenérték szabály alapján Add Your Company Slogan Beruházási döntések a nettó jelenérték szabály alapján Készítette: Vona Máté 2010-11-17 Felhasznált irodalom: Brealy-Myers: Modern vállalati pénzügyek 6. fejezet Előadás tartalma

Részletesebben

Előadó: Kiss Ernő Rinoker Solar Kft ügyvezető NAP NAPJA ORSZÁGOS KONFERENCIA ÉS SZOLÁRVERSENY 2014.09.20 Salgótarján

Előadó: Kiss Ernő Rinoker Solar Kft ügyvezető NAP NAPJA ORSZÁGOS KONFERENCIA ÉS SZOLÁRVERSENY 2014.09.20 Salgótarján Köszöntjük a Nap Napja konferencia résztvevőit Előadó: Kiss Ernő Rinoker Solar Kft ügyvezető RS Komplex szolgáltatás Piaci igény RS Komplex szolgáltatás A szolgáltatás háttere Részvételi feltételek 1.

Részletesebben

EnergoBit KÖF technikai megoldásai és fejlesztései a Mátrai Erőmű 15 MW-os naperőművének megvalósításában

EnergoBit KÖF technikai megoldásai és fejlesztései a Mátrai Erőmű 15 MW-os naperőművének megvalósításában EnergoBit KÖF technikai megoldásai és fejlesztései a Mátrai Erőmű 15 MW-os naperőművének megvalósításában ZÖLD ÚT A ZÖLD PROJEKTNEK, megkezdődik a Mátrai Erőmű Zrt. 15 MW-os naperőművének építése, Magyarország

Részletesebben

Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 Dr. Demeter Győző 3 Napelemes rendszerek energetikai hasznosítása Magyarországon kiserőművi méretekben

Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 Dr. Demeter Győző 3 Napelemes rendszerek energetikai hasznosítása Magyarországon kiserőművi méretekben Zsiborács Henrik 1 - Dr. Pályi Béla 2 Dr. Demeter Győző 3 Napelemes rendszerek energetikai hasznosítása Magyarországon kiserőművi méretekben ifj.zsiboracs.henrik@gmail.com 1 PE Georgikon Kar, Vidékfejlesztési

Részletesebben

Napelemes Rendszerek a GIENGER-től

Napelemes Rendszerek a GIENGER-től Napelemes Rendszerek a GIENGER-től Előadó: Laszkovszky Csaba 1 Naperőmű kapacitás Világviszonylatban (2011) 2 Naperőmű kapacitás Európai viszonylatban (2011) 3 Kínai Gyártók Prognosztizált Napelem árai

Részletesebben

A megújuló villamosenergiatámogatási. erőműveinek jövőbeni keretei Magyarországon a biomassza

A megújuló villamosenergiatámogatási. erőműveinek jövőbeni keretei Magyarországon a biomassza A megújuló villamosenergiatámogatási rendszer (METÁR) új erőműveinek jövőbeni keretei Magyarországon a biomassza tüzelés szemszögéből A jelenleg ismert rendeletek és tervezetek alapján Rudolf Péter vezérigazgató

Részletesebben

Tőkeköltség (Cost of Capital)

Tőkeköltség (Cost of Capital) Vállalati pénzügyek 1 9. előadás A tőkeköltség szerepe Tőkeköltség (Cost of Capital) Tőkeköltség 1 2 A tőkeköltség értelmezése TŐKEKÖLTSÉG A finanszírozási források ára (költsége), A befektetők által elvárt

Részletesebben

Naperőmű kivitelezők, üzemeltetők és karbantartók

Naperőmű kivitelezők, üzemeltetők és karbantartók Előadó: Keglovics Attila 2017 1 Naperőmű kivitelezők, üzemeltetők és karbantartók Kiválasztási szempontok Befektetőknek Stampede Slides GreenSolar Kft. Dominate the Sun! A GreenSolar Equipment Manufacturing

Részletesebben

Nemzetközi REFA Controllerképző

Nemzetközi REFA Controllerképző Nemzetközi REFA Controllerképző tanfolyam 1. modul: Mutatószámok és mérlegelemzés 2. nap : Számvitel alapjai feladatok, kérdések, cash flow, mutatószámok és likviditáskezelés előkészítés Előadó: Szívós

Részletesebben

A Hivatal feladatai a METÁR kapcsán. Bagi Attila főosztályvezető-helyettes október 11.

A Hivatal feladatai a METÁR kapcsán. Bagi Attila főosztályvezető-helyettes október 11. A Hivatal feladatai a METÁR kapcsán Bagi Attila főosztályvezető-helyettes 2016. október 11. Tartalom - A MEKH feladatai 1. Áttekintés 2. METÁR pályázat lebonyolítása (NFM rendelet alapján) 3. MEKH rendelet

Részletesebben

Integráló építménytervezés I. XI. előadás MET.BME.HU 2012 / 2013 I. Szemeszter ERDÉLYI GÁBOR ingatlan befektetési vezető Raiffeisen Ingatlan Alap

Integráló építménytervezés I. XI. előadás MET.BME.HU 2012 / 2013 I. Szemeszter ERDÉLYI GÁBOR ingatlan befektetési vezető Raiffeisen Ingatlan Alap Integráló építménytervezés I. XI. előadás MET.BME.HU 2012 / 2013 I. Szemeszter ERDÉLYI GÁBOR ingatlan befektetési vezető Raiffeisen Ingatlan Alap Marktstudie 30.06.2010 30.06.2010 1 1 TARTALOM I. Rész

Részletesebben

NAPERŐMŰ TERVEZŐI TAPASZTALATOK NAPELEMES ERŐMŰVEK TERVEZÉSE, ENGEDÉLYEZTETÉSE

NAPERŐMŰ TERVEZŐI TAPASZTALATOK NAPELEMES ERŐMŰVEK TERVEZÉSE, ENGEDÉLYEZTETÉSE NAPERŐMŰ TERVEZŐI TAPASZTALATOK NAPELEMES ERŐMŰVEK TERVEZÉSE, ENGEDÉLYEZTETÉSE Mészáros Lajos, MEPA PLAN KFT I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰVEK TERVEZŐINEK FÓRUMA 2018. május 30. Budapest I. MMK Energetikai

Részletesebben

Finanszírozható-e az energia[forradalom]? Pénzügyi és szabályozói kihívások

Finanszírozható-e az energia[forradalom]? Pénzügyi és szabályozói kihívások Finanszírozható-e az energia[forradalom]? Pénzügyi és szabályozói kihívások Felsmann Balázs Budapesti Corvinus Egyetem Kutatóközpont-vezető Az Energia[forradalom] Magyarországon: Úton a teljesen fenntartható,

Részletesebben

A vállalkozások pénzügyi döntései

A vállalkozások pénzügyi döntései A vállalkozások pénzügyi döntései A pénzügyi döntések tartalma A pénzügyi döntések típusai A döntés tárgya szerint A döntések időtartama szerint A pénzügyi döntések célja Az irányítás és tulajdonlás különválasztása

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőművek és Kiserőművek

Háztartási méretű kiserőművek és Kiserőművek Energia Akadémia, Budaörs 2016. május 17. Háztartási méretű kiserőművek és Kiserőművek Pénzes László osztályvezető Energetikai Szolgáltatások Osztály Alapfogalmak, elszámolás A napenergia jelentősége Hálózati

Részletesebben

IFRS 9. Pénzügyi instrumentumok - megjelenítés és értékelés. Megjelenítés. Besorolás. Kezdeti értékelés. Követő értékelés. Kivezetés RDA 2014.10.21.

IFRS 9. Pénzügyi instrumentumok - megjelenítés és értékelés. Megjelenítés. Besorolás. Kezdeti értékelés. Követő értékelés. Kivezetés RDA 2014.10.21. Pénzügyi instrumentumokkal kapcsolatos standardok IAS 32 IFRS 13 2014. január 1-től Pénzügyi instrumentumok - megjelenítés és értékelés IFRS 7 2013. január 1-től Megjelenés: 2014. július, Alkalmazás: 2018.

Részletesebben

KEOP-2014-4.10.0/N- napelem pályázat 2014

KEOP-2014-4.10.0/N- napelem pályázat 2014 KEOP-2014-4.10.0/N- napelem pályázat 2014 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-4.10.0/N Fotovoltaikus rendszerek kialakítása című konstrukcióhoz. Alapvető cél Az Európai

Részletesebben

Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás

Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás Tóth Tamás főosztályvezető Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Magyar Energia Szimpózium 2016 Budapest, 2016. szeptember 22. Az előadás vázlata

Részletesebben

Európai típusú deviza opció az FHB Bankban

Európai típusú deviza opció az FHB Bankban Európai típusú deviza opció az FHB Bankban Európai típusú deviza opció bemutatása Az európai típusú devizaopció (továbbiakban: opció) egy olyan megállapodás, amely során az opció vevője jogot szerez arra,

Részletesebben

MVM Trade portfoliója 2009-ben

MVM Trade portfoliója 2009-ben MVM Trade portfoliója 2009-ben Dr. Barócsi Zoltán MVM Trade ZRt. igazgató Nagykereskedelmi Piaci Fórum 2009. február 2. MVM Trade szerződéseinek tartalma 1995-2008 A beszerzési oldali szerződésekkel (HTM)

Részletesebben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia. Kihívások az elkövetkező 5 évben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia. Kihívások az elkövetkező 5 évben Kihívások az elkövetkező 5 évben (hogyan kell módosítani a könyvvizsgálati módszertant a várható új IFRS-ek követelményeinek figyelembevételével) Új IFRS standardok - Összefoglaló Standard Mikortól hatályos?

Részletesebben

Az anyagban nincs más energia, csak az, amit a környezetéből befogad. Nikola Tesla

Az anyagban nincs más energia, csak az, amit a környezetéből befogad. Nikola Tesla Az anyagban nincs más energia, csak az, amit a környezetéből befogad. Nikola Tesla RÓLUNK A PannonWatt Zrt. az E.ON stratégiai partnereként a kis és közepes vállalkozások, valamint állami, egyházi ügyfelek,

Részletesebben

NAPOS BERUHÁZÁSOK A VÁLLALKOZÁSOK ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATOK SZEMSZÖGÉBôL

NAPOS BERUHÁZÁSOK A VÁLLALKOZÁSOK ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATOK SZEMSZÖGÉBôL NAPOS BERUHÁZÁSOK A VÁLLALKOZÁSOK ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATOK SZEMSZÖGÉBôL elôadó: Csanaky Lilla SUNNY DAY KONFERENCIA Budapest, 2012. április 11. 2 RÓLUNK 1990 óta Célunk: új szemléletmód Eszközeink: kutatás,

Részletesebben

Új típusú ösztönzők a KÁT és a METÁR pótdíjazási rendszerében

Új típusú ösztönzők a KÁT és a METÁR pótdíjazási rendszerében Új típusú ösztönzők a KÁT és a METÁR pótdíjazási rendszerében Palotai Zoltán osztályvezető Megújuló Energia Osztály Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2018. május

Részletesebben

A szellemivagyon-értékelés alapjai

A szellemivagyon-értékelés alapjai A szellemivagyon-értékelés alapjai Káldos Péter Magyar Szabdalmi Hivatal H 1054 Budapest Garibaldi u. 2 peter.kaldos@hpo.hu Tel: +36 1 474 5814 Menü A szellemivagyon-értékelés céljai Alkalmazott módszerek

Részletesebben

NAPERŐMŰVEK ÉS A KÖZCÉLÚ VILLAMOS HÁLÓZATOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE. I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰVEK TERVEZŐINEK FÓRUMA május 30.

NAPERŐMŰVEK ÉS A KÖZCÉLÚ VILLAMOS HÁLÓZATOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE. I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰVEK TERVEZŐINEK FÓRUMA május 30. NAPERŐMŰVEK ÉS A KÖZCÉLÚ VILLAMOS HÁLÓZATOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE Tóth József ügyvezető NKM Áramhálózati Kft. I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰVEK TERVEZŐINEK FÓRUMA 2018. május 30. Budapest I. MMK Energetikai

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Részvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Részvény A részvény jellemzői Részvényt, részvénytársaságok alapításakor vagy alaptőke

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések Vállalati pénzügyek alapjai 2.DCF alapú döntések Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) A vállalati pénzügyi döntések alapjai 1) Bevezetés. Vállalati pénzügyi döntések köre.. 2)

Részletesebben

A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Az előadás vázlata 1. A METÁR bevezetésének előzményei 2. A METÁR főbb elemei 3. Kérdések

Részletesebben

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA Pénzügyi számítások 7. előadás Rózsa Andrea Csorba László Vállalati pénzügyi döntések Hosszú távú döntések Típusai Tőke-beruházási döntések Feladatai - projektek kiválasztása - finanszírozás módja - osztalékfizetés

Részletesebben

Köszöntjük a 3. Nemzetközi Szolárkonferencia résztvevőit. 3. Nemzetközi Szolárkonferencia 2014.03.12.

Köszöntjük a 3. Nemzetközi Szolárkonferencia résztvevőit. 3. Nemzetközi Szolárkonferencia 2014.03.12. Köszöntjük a 3. Nemzetközi Szolárkonferencia résztvevőit 3. Nemzetközi Szolárkonferencia 2014.03.12. 1. szekció: A napenergia szektor helyzete Európában és Magyarországon - jövő, trendek 09:10 Napelemes

Részletesebben

Dinamikus Költségelemzés (DCC): hatékony módszer a hatékony fejlesztésekért. Czeglédi Ildikó okl.közgazdász közművagyon-gazdálkodási szakértő

Dinamikus Költségelemzés (DCC): hatékony módszer a hatékony fejlesztésekért. Czeglédi Ildikó okl.közgazdász közművagyon-gazdálkodási szakértő Dinamikus Költségelemzés (DCC): hatékony módszer a hatékony fejlesztésekért Czeglédi Ildikó okl.közgazdász közművagyon-gazdálkodási szakértő A módszertani fejlesztés szükségessége Elhúzódó projekt előkészítések

Részletesebben

1. A rendelet alkalmazási köre

1. A rendelet alkalmazási köre A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 17/016. (XII. 1.) MEKH rendelete a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia működési támogatásának mértékéről A villamos energiáról

Részletesebben

VILLAMOS ENERGIA FELHASZNÁLÁS-TERMELÉS IGAZOLÁSA

VILLAMOS ENERGIA FELHASZNÁLÁS-TERMELÉS IGAZOLÁSA VILLAMOS ENERGIA FELHASZNÁLÁS-TERMELÉS IGAZOLÁSA (KEHOP- 5.2.11-16-2017 PÁLYÁZATI ELJÁRÁSHOZ) NAPELEMES ENERGIA TERMELŐ RENDSZER (NEETR) TELEPÍTÉSE ÁLTALÁNOS ADATOK Tervezett telepítés helye: 5700 Gyula,

Részletesebben

Vállalati pénzügyi döntések Beruházási döntések

Vállalati pénzügyi döntések Beruházási döntések BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyi döntések Beruházási döntések Előadó: Deliné Pálinkó Éva Vezérelv a döntések meghozatalában Befektetési döntések Értékteremtő és romboló projektek szétválasztása

Részletesebben

INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY

INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY A Hunya, Széchenyi utca 11. szám alatti beépítetlen terület megjelölésű ingatlan értékesítés előtti becsült forgalmi értékének megállapításáról Készült: 2016. március

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

Diófa Alapkezelő Zrt. Diófa Alapkezelő Zrt.

Diófa Alapkezelő Zrt. Diófa Alapkezelő Zrt. Diófa Alapkezelő Zrt. Évgyűrűk Ingatlan Befektetési Alap: 2010. éves jelentés 2011.03.17. I. Alapadatok: Nyilvántartásba vétel (PSZÁF) 2009. július 17. Lajstromszáma 1221-12 Tipusa Zártkörű, nyíltvégű

Részletesebben

25 év biztonság Naperőművek komplex üzemeltetése

25 év biztonság Naperőművek komplex üzemeltetése 25 év biztonság Naperőművek komplex üzemeltetése MNNSZ - VII. Szolár Konferencia VPP Solar Kft. www.vpp.hu 2 Naperőművek üzemeltetése Sokan-sokfélét gondolunk róla Kitekintés Merre halad a Világ? Exponenciálisan

Részletesebben

Köszöntjük a Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai szakmai konferencia résztvevőit

Köszöntjük a Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai szakmai konferencia résztvevőit Köszöntjük a Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai szakmai konferencia résztvevőit Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai 14:30 14:45 Napelemes piaci körkép

Részletesebben

Kereskedés a villamosenergia-piacon: a tréder egy napja

Kereskedés a villamosenergia-piacon: a tréder egy napja Kereskedés a villamosenergia-piacon: a tréder egy napja Energetikai Szakkollégium Budapest, 2017. április 11. 1. OLDAL Villamos energia mérleg A villamos energiát műszaki-gazdasági szempontból nem lehet

Részletesebben

AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ EGYSÉGEK INTEGRÁCIÓJÁNAK HATÁSA A MAGYAR VILLAMOS ENERGIA RENDSZERRE

AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ EGYSÉGEK INTEGRÁCIÓJÁNAK HATÁSA A MAGYAR VILLAMOS ENERGIA RENDSZERRE AZ IDŐJÁRÁSFÜGGŐ EGYSÉGEK INTEGRÁCIÓJÁNAK HATÁSA A MAGYAR VILLAMOS ENERGIA RENDSZERRE Balog Richárd MAVIR ZRt. I. MMK Energetikai Fórum NAPERŐMŰ TERVEZŐK FÓRUMA 2018. május 30. Budapest I. MMK Energetikai

Részletesebben

Egyedi árfolyamos deviza konverzió az FHB Banknál

Egyedi árfolyamos deviza konverzió az FHB Banknál Egyedi árfolyamos deviza konverzió az FHB Banknál Egyedi árfolyamos deviza konverzió bemutatása Egyedi árfolyamos devizaügylet esetén az Ügyfél konverziója az aktuális piaci árakhoz igazodik, így a bankok

Részletesebben

Diófa Ingatlan Befektetési Alap: 2011. I. féléves jelentés 2011.07.13.

Diófa Ingatlan Befektetési Alap: 2011. I. féléves jelentés 2011.07.13. Diófa Ingatlan Befektetési Alap: 2011. I. féléves jelentés 2011.07.13. I. Alapadatok: Nyilvántartásba vétel (PSZÁF) 2009. július 17. Lajstromszáma 1221-12 Tipusa Zártkörű, nyíltvégű ingatlanforgalmazó

Részletesebben

Napelemes kiserőművek tervezésének kérdései

Napelemes kiserőművek tervezésének kérdései Napelemes kiserőművek tervezésének kérdései Kiserőműves rendszerek tervezése Tervezői személet váltás szükséges. Villamos erőmű tervezése esetén termeljük az áramot és nem fogyasztjuk! Villamos tervező

Részletesebben

Energetikai pályázatok előkészítésének és írásának tapasztalatai értékelői szemmel

Energetikai pályázatok előkészítésének és írásának tapasztalatai értékelői szemmel Energiafórum 2010. Balatonfüred Energetikai pályázatok előkészítésének és írásának tapasztalatai értékelői szemmel (KEOP 4-es, 5-ös prioritások) Tirpák Tamás Épületgépész mérnök Bemutatkozás Fő tevékenységeink:

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása

Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása II. Villanyszerelő Konferencia az intelligens házakról és megújuló energiákról Előadás témája: Az alkalmazás alapja Kiserőművek csatlakoztatásának alapja

Részletesebben

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

Részletesebben

MKVK Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2011. november 14.

MKVK Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2011. november 14. MKVK Pénz- és Tőkepiaci Tagozat 2011. november 14. Problémás hitelek számvitele, valamint a gyűjtőszámla-hitel konstrukció és a devizahitel előtörlesztés számviteli kezelése (magyar számvitel és IFRS)

Részletesebben

A szélenergia helyzete, jövője hazánkban

A szélenergia helyzete, jövője hazánkban IIR Renewable EnergyCon konferencia A szélenergia helyzete, jövője hazánkban Lendvay Péter 2016. Szeptember 27. Budapest Szél helyzete < 50kW (HMKE) 0,6 MW szél => 63 db 127 MW nap => 15 196 db csatlakozási

Részletesebben

Napenergia kontra atomenergia

Napenergia kontra atomenergia VI. Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben és kiállítás Napenergia kontra atomenergia Egy erőműves szakember gondolatai Varga Attila Budapest 2015 Május 12 Tartalomjegyzék 1. Napelemmel termelhető

Részletesebben

Geotermikus energiahasznosítás engedélyezési eljárásai Magyarországon

Geotermikus energiahasznosítás engedélyezési eljárásai Magyarországon Geotermikus energiahasznosítás engedélyezési eljárásai Magyarországon Gyöpös Péter Mannvit Kft. Budapest, 2013.11.15. 2013. November 15. Regionális Engedélyezési eljárások A magyar jogi szabályozásban

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 47 55 pont jeles 38 46 pont jó 29 37 pont közepes 20 28

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek

Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály A 2007 évi LXXXVI törvény (VET) alapján saját üzleti kockázatára bárki

Részletesebben

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete május 4-i rendkívüli ülésének 2. napirendi pontja

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete május 4-i rendkívüli ülésének 2. napirendi pontja Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2017. május 4-i rendkívüli ülésének 2. napirendi pontja Tár&v: A paksi 0331 hrsz.-ú ingatlanon 2 önálló, 0,5 MW-os napelem park kialakítása Előadó: Süli János

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

BIOGÁZ KOGENERÁCIÓS KISERŐMŰVI TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZÉS, PROJEKTMENEDZSMENT. Anger Ottó Béla +36 30 399 78 85

BIOGÁZ KOGENERÁCIÓS KISERŐMŰVI TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZÉS, PROJEKTMENEDZSMENT. Anger Ottó Béla +36 30 399 78 85 BIOGÁZ KOGENERÁCIÓS KISERŐMŰVI TERVEZÉS, ENGEDÉLYEZÉS, PROJEKTMENEDZSMENT Anger Ottó Béla +36 30 399 78 85 09/23/10 1 DECENTRALIZÁLT KISERŐMŰVEK Villamosenergia-rendszer általában: hatékony termelés és

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 3 29,5 33 pont jeles 25,5 29 pont jó 21,5 25 pont közepes 17,5 21 pont elégséges 17 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

A rendszerirányítás. és feladatai. Figyelemmel a változó erőművi struktúrára. Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt.

A rendszerirányítás. és feladatai. Figyelemmel a változó erőművi struktúrára. Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt. A rendszerirányítás szerepe és feladatai Figyelemmel a változó erőművi struktúrára Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt. Kihívások a rendszerirányító felé Az évtized végéig számos hazai

Részletesebben

Töltőtelepítés, illetve üzemeltetés engedélyeztetési eljárás

Töltőtelepítés, illetve üzemeltetés engedélyeztetési eljárás Töltőtelepítés, illetve üzemeltetés engedélyeztetési eljárás Az alábbiakban összegyűjtöttük az elektromos gépjármű energiatárolójának villamos energiával történő töltésére alkalmas töltőállomás telepítésének,

Részletesebben

Működhet-e Paks-2 állami támogatások nélkül? Az erőműtársaság vállalatgazdasági közelítésben

Működhet-e Paks-2 állami támogatások nélkül? Az erőműtársaság vállalatgazdasági közelítésben Működhet-e Paks-2 állami támogatások nélkül? Az erőműtársaság vállalatgazdasági közelítésben Felsmann Balázs Budapesti Corvinus Egyetem balazs.felsmann@uni-corvinus.hu Budapest, 2015. június 23. Miért

Részletesebben

Vállalatértékelési modellek

Vállalatértékelési modellek Vállalatértékelési modellek 2016. április 12. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben

4_1_Döntési fa_aqua_k1 A B C D E F G H I J K L M

4_1_Döntési fa_aqua_k1 A B C D E F G H I J K L M _1_Döntési fa_aqua_k1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 A B C D E F G H I J K L M Az Swimm Bt. egy új vizipark megnyitását tervezi, melynek beruházási költsége millió EUR lenne. Mivel a projekt nagyon kockázatos, ezért

Részletesebben

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Bertalan Zsolt vezérigazgató MAVIR ZRt. HTE Közgyűlés 2013. május 23. A megfizethető energia 2 A Nemzeti Energiastratégia 4 célt azonosít: 1. Energiahatékonyság

Részletesebben

Tervezési megfontolások

Tervezési megfontolások Tervezési megfontolások Kiserőműves rendszerek tervezése Tervezői személet váltás szükséges. Villamos erőmű tervezése esetén termeljük az áramot és nem fogyasztjuk! Villamos tervező a generál tervező!

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium E Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes 19 26

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

Fundamenta-Lakáskassza Zrt energiahatékony felújítások. Dr. Nagy Ernő, Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 2012.01.31

Fundamenta-Lakáskassza Zrt energiahatékony felújítások. Dr. Nagy Ernő, Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 2012.01.31 Fundamenta-Lakáskassza Zrt energiahatékony felújítások Dr. Nagy Ernő, Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 2012.01.31 A válság tanulságai lakáshitelezés Mo.: 2008-2011 A pénzügyi válság a lakáshitelezésből indult

Részletesebben

A mezőgazdasági biogáz üzemek jogszabályi környezete, az engedélyezés eljárása

A mezőgazdasági biogáz üzemek jogszabályi környezete, az engedélyezés eljárása A mezőgazdasági biogáz üzemek jogszabályi környezete, az engedélyezés eljárása FARMAGAS Szakmai Továbbképzési Konferencia Kecskemét, 2010. szeptember 23. Dr. Lengyel Attila ügyvéd 2009/28 Megújuló Energia

Részletesebben

Tartalom. Speciális pénzáramlások. Feladatmegoldás, jelenértékszámítások 2010.10.19. 8. hét. Speciális pénzáramlások. Örökjáradék:

Tartalom. Speciális pénzáramlások. Feladatmegoldás, jelenértékszámítások 2010.10.19. 8. hét. Speciális pénzáramlások. Örökjáradék: Feladatmegoldás, jelenértékszámítások 8. hét 2010.10.26. 1 Tartalom Speciális pénzáramlások Örökjáradék: Olyan végtelen számú tagból álló pénzáramlás, amelynek minden eleme megegyezik. Növekvő örökjáradék:

Részletesebben

A paksi kapacitás-fenntartási projekt bemutatása

A paksi kapacitás-fenntartási projekt bemutatása A paksi kapacitás-fenntartási projekt bemutatása Budapest, 2014.12.08. Horváth Miklós MVM Paks II. Zrt. Törzskari Igazgató Tartalom I. Előzmények II. Háttér III. Legfontosabb aktualitások IV. Hosszú távú

Részletesebben

«A» Energetikai gazdaságtan 1. nagy zárthelyi Sajátkezű névaláírás:

«A» Energetikai gazdaságtan 1. nagy zárthelyi Sajátkezű névaláírás: «A» Energetikai gazdaságtan Név: 1. nagy zárthelyi Sajátkezű névaláírás: Munkaidő: 90 perc Azonosító: Gyakorlatvezető: Vass Bálint Lipcsei Gábor Buzea Klaudia Zárthelyi hallgatói értékelése Mennyiség 1:kevés

Részletesebben

A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben

A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben A megújuló erőforrások használata által okozott kihívások, a villamos energia rendszerben Kárpát-medencei Magyar Energetikusok XX. Szimpóziuma Készítette: Tóth Lajos Bálint Hallgató - BME Regionális- és

Részletesebben

A pénz időértéke. Vállalati pénzügyek III.-IV. előadások. A pénz időértéke (Time Value of Money)

A pénz időértéke. Vállalati pénzügyek III.-IV. előadások. A pénz időértéke (Time Value of Money) Vállalati pénzügyek III.-IV. előadások A pénz időértéke A pénz időértéke (Time Value of Money) Egységnyi mai pénz értékesebb, mint egységnyi jövőbeli pénz. A mai pénz befektethető, kamatot eredményez A

Részletesebben