NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés"

Átírás

1 NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok, könyvvezetés és beszámolókészítés és az esettanulmány projektismerete A vizsgafeladat ismertetése: A) Pénzügyi és adózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése: a vállalkozásfinanszírozás és az adózáshoz kapcsolódó szakmai követelmények megadott témaköreinek mindegyikét tartalmazza. Az adózási feladat adóelőleg és adószámítási feladatokat is tartalmaz adónemenként. A Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladatrész a szakképesítésért felelős miniszter által kiadott és a honlapján közzétett Útmutató alapján kerül lebonyolításra. B) Könyvvezetés és beszámolókészítés A vizsgafeladat ismertetése: a könyvvezetés és beszámolókészítéshez kapcsolódó szakmai követelmények megadott témaköreinek mindegyikét tartalmazza. C) Az esettanulmány projektismerete A vizsgafeladat ismertetése: az esettanulmányhoz kapcsolódó szakmai kérdés megválaszolása (két kérdés a központi szóbeli tételsorból). A szóbeli tételsor a Projektfinanszírozás és a Projektfolyamatok követése követelménymodulok ismeretkompetenciái szakmai követelmények megadott témaköreinek mindegyikét tartalmazza.

2 A vizsgafeladat időtartama: A) Pénzügyi és adózási feladatok 20 perc (ebből felkészülési idő 10 perc) B) Könyvvezetés és beszámolókészítés 20 perc (ebből felkészülési idő 10 perc) C) Az esettanulmány projektismerete 10 perc (felkészülési idő nincs) A vizsgafeladat súlyaránya: A) Pénzügyi és adózási feladatok: 10% B) Könyvvezetés és beszámolókészítés: 10% C) Az esettanulmány projektismerete: 10% Jóváhagyta: Kincses-Aigner Márta osztályvezető Segédeszköz: az Adózási feladatok Szaktanár által összeállított feladataihoz nem programozható számológép használható az adott jogszabályi részleteket a feladat után közvetlenül (és nem mellékletként) kell beépíteni Érvényes: december 1-től A tételsor a 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2016

3 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat A) Pénzügyi és adózási feladatok 1. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Ismertesse a vállalkozások pénzügyi döntéseinek szerepét! Tegyen különbséget a befektetési és finanszírozási döntések, valamint a hosszú távú és rövidtávú döntések között! Értelmezze a vállalkozás pénzügy szerkezetét és tőkeszerkezetét! b) Adózási feladatok Definiálja a jövedelmet az szja rendszerében! Értelmezze az összevonásra kerülő bevételek (kiemelten a munkaviszonyból származó jövedelmekre, a megbízási díjakra, és a vállalkozói kivétre ) jövedelemtartalmát! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Munkaviszonyból származó személyi alapbér Megbízási díj szerződés szerinti összege (költséghányad vagy tételes költség megadása) Vállalkozói kivét összege Határozza meg a bevételek jövedelemtartalmát!

4 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 2. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Tegyen különbséget befektetés és beruházás között! Csoportosítsa a beruházásokat! Sorolja fel a beruházások pénzáramait és részletezze azok tartalmát! b) Adózási feladatok Mutassa be az egyéni vállalkozó adófizetési kötelezettségét a személyi jövedelemadó rendszerében! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Egyéni vállalkozó adókötelezettsége a vállalkozói személyi jövedelemadó rendszerében (adóköteles bevétel és levonható költségek megadása) Vállalkozói kivét Osztalék Számítsa ki az egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó kötelezettségét!

5 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 3. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Ismertesse a beruházások gazdaságossági számításainak funkcióját! Beszéljen a statikus számítások mutatóinak fajtáiról (kiszámításuk és értelmezésük)! Mutassa be azok alkalmazásának lehetőségeit! b) Adózási feladatok Értelmezze az összevonásra kerülő jövedelmek utáni személyi jövedelemadó-előleget és adókötelezettséget! Szaktanári által összeállított feladat tartalma: Adott évre vonatkozóan munkaviszonyból származó havi alapbér és jutalom/prémium Gyermekek utáni családi adó- és járulékkedvezmény/és első házasok kedvezménye Adókedvezmény Határozza meg a jövedelmek utáni adóelőleget!

6 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 4. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Beszéljen a dinamikus számítások mutatóinak fajtáiról (kiszámításuk és értelmezésük)! Mutassa be azok alkalmazásának lehetőségeit! Értelmezze a beruházások megvalósítására, vagy elutasítására vonatkozó döntési szabályokat! b) Adózási feladatok Sorolja fel az egyéni vállalkozó által választható adózási formákat és azok feltételeit! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Előlegfizetéshez adatok: - KATA főfoglalkozású és pl. nyugdíjas/főállással rendelkező - EVA negyedévi bevételek, adóelőleg kiegészítés Határozza meg a KATA és EVA alanyok adott időszaki adóelőlegfizetési kötelezettségét, éves adókötelezettségüket!

7 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 5. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Definiálja a forgóeszköz-gazdálkodást! Mutassa be a forgóeszköz-körforgás során a forgóeszközök megjelenési formáját! Ismertesse a forgóeszköz csökkentés jelentőségét a készleteknél! b) Adózási feladatok Értelmezze a különadózó jövedelmeket a személyi jövedelemadó rendszerében! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Vagyonátruházás: ingóság és ingatlan értékesítés (lakás/lakóház és egyéb ingatlan) Kamatjövedelem, osztalékból származó jövedelem Határozza meg az egyes jövedelmekhez kapcsolódó személyi jövedelemadó kötelezettséget!

8 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 6. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Mutassa be a forgóeszköz szükséglet megállapításának módszereit! Értelmezze a forgóeszköz-gazdálkodás elemzésére szolgáló mutatókat és mutasson rá a köztük lévő összefüggésekre! b) Adózási feladatok Sorolja fel a bért terhelő járulékokat és adókat! Értelmezze a bruttó bér és a nettó bér fogalmát! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Munkaviszonyból származó személyi alapbér, jutalom és megbízási díj Adóalap csökkentő tételek (2 csökkentő tétel) Határozza meg a nettó jövedelmet! Számítsa ki a vállalkozást terhelő adó/járulék összegét!

9 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 7. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Definiálja a finanszírozást és sorolja fel azok formáit! Mutassa be a forgóeszközfinanszírozás módjait! b) Adózási feladatok Csoportosítsa az adókat! Az egyes csoportosított adótípusokhoz rendeljen egy-egy adónemet és mutassa be azokat az adó alanya, az adó alapja, az adó mértéke definiálásával! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Adónem megadás (7 adónem) Határozza meg az egyes adónemekhez rendelhető csoportosítási ismérvet, valamint az adóalanyát, adótárgyát, adó alapját és adó mértékét!

10 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 8. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Tegyen különbséget a tartós és az átmeneti forgóeszközök között! Példával is szemléltesse! Értelmezze az illeszkedési elvet és ismertesse a finanszírozási stratégiák formáit! b) Adózási feladatok Sorolja fel a társasági adó alanyait, értelmezze a növelő és csökkentő korrekciós tételek szerepét! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Adózás előtti eredmény, Korrekciós tételek (minimum 5) Osztalékfizetés mértéke Határozza meg az adózás utáni eredményt és a tulajdonosoknak fizetett osztalék összegét!

11 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 9. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Mutassa be a beruházások finanszírozási forrásait! Térjen ki a hitelre, mint az idegen finanszírozás formájára (Felsorolás: fajták, hitelezési eljárás menete, hitelbiztosítékok)! b) Adózási feladatok Ismertesse az általános forgalmi adó jellemzőit! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Az értékesítésekhez (adómentes és adóköteles) és a beszerzésekhez kapcsolódó általános forgalmi adó számítása táblázatban foglaltak alapján (nettó ár, áfa, bruttó ár bontásban) Tételek száma minimum 6 (többfajta áfa mérték alkalmazásával) Készítse el az áfa bevallást!

12 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 10. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Ismertesse a beruházások sajátos finanszírozási forrásait: lízing (csoportosítása, főbb típusainak jellemzése) és a támogatás! b) Adózási feladatok Értelmezze az adólevonási jog szerepét az áfa rendszerében, sorolja fel az adólevonási jog korlátozásának eseteit! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Adóköteles és adómentes tevékenységhez kapcsolható beszerzések: előzetesen felszámított adó levonható, és le nem vonható tételei (3-3 tétel)* (többfajta áfa mérték alkalmazásával) Határozza meg a levonható és a vállalkozást terhelő előzetesen felszámított általános forgalmi adót! *Munkatáblába foglalva.

13 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 11. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Definiálja a tőkeköltséget, mint a finanszírozási források árát! Értelmezze az egyes finanszírozási források egyedi tőkeköltségét! Tegyen összehasonlítást a beruházás megvalósítására vonatkozóan a belső megtérülési ráta és a tőkeköltség összevetésével! b) Adózási feladatok Sorolja fel az áfa adómértékeket egy-egy példával szemléltetve! Értelmezze a különféle adómértékek alkalmazásának funkcióit! Mutassa be az előzetesen felszámított adó megosztásának szabályát! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Előzetesen felszámított adó (levonható, le nem vonható és megosztandó tételei - 5 tétel -)* (többfajta áfa mérték alkalmazásával) Levonási hányad megadása Megosztási szabályok alkalmazása az előzetesen felszámított áfá-nál Határozza meg az előzetesen felszámított általános forgalmi adót! *Munkatáblába foglalva (megosztandó-, levonható- és le nem vonható előzetesen felszámított adó).

14 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 12. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Értelmezze az üzletfinanszírozást! Definiálja a pénzügyi tervet! Tegyen különbséget a státusz és a forgalmi szemléletű tervek között, konkrét pénzügyi terv megnevezésével és annak főbb jellemzőivel! b) Adózási feladatok Mutassa be a számlázás szabályait! Értelmezze az adómentesség szabályait az áfa rendszerében! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: A vállalkozás értékesítései és beszerzései (minimum 6 tétel) Számlarészletek (számla, nyugta, készpénzfizetéses számla) A számlák adattartama hiányos (többfajta áfa mérték alkalmazása, illetve annak alapján meghatározott árak) Számítsa ki az egyes számlákon szereplő áfa mértéket, illetve a hiányzó nettó/bruttó árat!

15 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 13. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Mutassa be a pénzügyi tervezés szerepét a vállalkozás életében! Csoportosítsa a pénzügyi terveket és jellemezze azokat! Ismertesse, hogy a pénzügyi tervek ismeretében milyen intézkedéseket hozhat a vállalkozás! b) Adózási feladatok Sorolja fel az adókötelezettségeket! Mutassa be az adómegállapítás formáit! Szemléltesse egy-egy példa bemutatásával! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Különböző adónemek és a hozzárendelhető adómegállapítási formák (7 féle adónem) Rendelje a megadott adónemekhez azok adómegállapítás módját!

16 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 14. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Ismertesse a vállalkozás teljesítménymutatóiból nyerhető információkat! Értelmezze az állományi és folyamatszemléletű elemzést! Sorolja fel a pénzügyi mutatók típusait! b) Adózási feladatok Mutassa be az adókötelezettség nem teljesítéséből eredő jogkövetkezmények formáit! Tegyen különbséget a tehergépjármű és a személygépjármű adóztatása között! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Vállalkozó tehergépjármű és a személygépjármű adóztatása helyi iparűzési adófizetési kötelezettség Határozza meg a vállalkozó adófizetési kötelezettségét a helyi önkormányzat(ok) felé!

17 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat 15. tétel a) Vállalkozásfinanszírozás Mutassa be a pénzügyi mutatók főbb típusait! Ismertesse a mutatók kiszámítását és értelmezze az azokból levonható következtetéseket (típusonként 2-2 mutató)! b) Adózási feladatok Sorolja fel a helyi adóról szóló törvényben meghatározott adónemeket! Ismertesse azok alapját és mértékét! Szaktanár által összeállított feladat tartalma: Magánszemély gépjármű utáni adókötelezettség építményadó (ház/garázs/nyaraló) és telekadó fizetési kötelezettsége idegenforgalmi adófizetési kötelezettség Határozza meg a magánszemély adófizetési kötelezettségét a helyi önkormányzat(ok) felé!

18 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A) Pénzügyi és adózási feladatok vizsgafeladat ÉRTÉKELŐLAP Sorszám A vizsgázó neve Tétel a) Vállalkozásfinanszírozás* Teljesítmény% b) Adózási feladatok* Számtani átlag Érdemjegy % jeles (5) 80 89% jó (4) 65 79% közepes (3) 50 64% elégséges (2) 0 49% elégtelen (1) *Az a) Vállalkozásfinanszírozás és b) Adózási feladatok eredményességének minimumfeltétele külön-külön 50%. Póttétel húzás esetén az A) Pénzügyi és adózási feladatok szóbeli tételsorból csak azt a tételrészt kell megismételnie (Vállalkozásfinanszírozás/Adózási feladatok), melyből a bizottság a vizsgázó teljesítményét 50% alatt értékelte. Dátum:.. aláírás

19 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége B) Könyvvezetés és beszámolókészítés vizsgafeladat B) Könyvvezetés és beszámolókészítés 1. tétel Határozza meg a számvitel fogalmát és részeit, a könyvvitel fogalmát és feladatait! Mutassa be a könyvelési tétel elemeit és szerkesztési szabályait! Vázolja fel az idősoros és számlasoros, valamint az analitikus és szintetikus könyvelés lényegét! 2. tétel Mutassa be a számviteli beszámoló célját, formáit, feltételeit, az egyes beszámolási formák részeit! Vázolja fel a beszámoló és a könyvvezetés kapcsolatát! 3. tétel Ismertesse a vállalkozás vagyonát! Határozza meg a leltár és a mérleg fogalmát! Vázolja fel az egyszerűsített éves beszámoló mérlegének szerkezetét, az egyes mérlegtételek tartalmát! 4. tétel Vázolja fel a gazdasági művelet fogalmát, típusait és hatásukat a vállalkozás vagyonára és eredményére! Mutassa be a számviteli bizonylatok fogalmát, szerepét, kellékeit! Ismertesse a bizonylati elvet, a bizonylati fegyelmet és a bizonylatok megőrzésének alapvető szabályait! 5. tétel Határozza meg a könyvviteli számla fogalmát, tartalmát és típusait! Vázolja fel a számlakeret fogalmát, felépítését, belső összefüggéseit, a vállalkozói számlarendet! Mutasson rá a számlakeret és a beszámoló összefüggéseire! 6. tétel Ismertesse az immateriális javak és tárgyi eszközök értékelési szabályait! Mutassa be az eszközök bekerülési értékébe tartozó fontosabb tételeket! Vázolja fel az értékcsökkenés fogalmát, a terv szerinti és terven felüli értékcsökkenés elszámolásának lehetőségeit és alapvető szabályait! Sorolja fel a terv szerinti értékcsökkenés elszámolási módszereit!

20 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége B) Könyvvezetés és beszámolókészítés vizsgafeladat 7. tétel Mutassa be az immateriális javak és a tárgyi eszközök fogalmát, csoportosítását, a főkönyvi és analitikus nyilvántartását! Vázolja fel az immateriális javakkal és a tárgyi eszközökkel kapcsolatos állományváltozások fajtáit és az állományváltozások hatását a vagyonra és eredményre! 8. tétel Ismertesse az anyagok fogalmát, fajtáit, főkönyvi és analitikus nyilvántartásukat és nyilvántartási áraikat! Vázolja fel az anyagokkal kapcsolatos állományváltozások fajtáit, és az állományváltozás hatását a vállalkozás vagyonra és az eredményre! 9. tétel Mutassa be az áruk fogalmát, fajtáit, a nyilvántartásukra szolgáló főkönyvi számlákat és az áruk értékelési módszereit! Vázolja fel a kiskereskedelmi, nagykereskedelmi árukkal és a göngyölegekkel kapcsolatos állományváltozások fajtáit, és az állományváltozások hatását a vagyonra és az eredményre! 10. tétel Ismertesse termelési költségek fogalmát, csoportosítását! Mutassa be a költségek elszámolásának lehetőségeit! Vázolja fel a költségnemek szerinti elszámolás módszerét! Határozza meg az önköltség fogalmát és mutassa be az önköltségszámítás folyamatát! 11. tétel Mutassa be a saját termelésű készletek fogalmát, fajtáit, főkönyvi nyilvántartásukra szolgáló számlákat és értékelésüket! Vázolja fel a raktárra vétel és értékesítés hatását a vállalkozás vagyonára és eredményére! 12. tétel Határozza meg a jövedelemelszámolás alapfogalmait! Vázolja fel a bérszámfejtés folyamatát, a levonások és a vállalkozást terhelő adók elszámolásának lépéseit! Mutassa be a jövedelemelszámoláshoz kapcsolódó analitikus nyilvántartásokat!

21 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége B) Könyvvezetés és beszámolókészítés vizsgafeladat 13. tétel Ismertesse a pénztár, a betét- és hitelszámlákkal kapcsolatos analitikus nyilvántartásokat! Sorolja fel a pénztárral, a betét- és hitelszámlákkal kapcsolatos gazdasági eseményeket! Mutassa be az általános forgalmi adóval kapcsolatos analitikus és főkönyvi nyilvántartások tartalmát. 14. tétel Határozza meg az eredménykimutatás célját! Vázolja fel az eredménymegállapítás módjait (összköltség és forgalmi költség eljárás)! Mutassa be az egyes eredménykategóriák tartalmát! 15. tétel Sorolja fel a könyvviteli zárlati teendőket! Ismertesse a főkönyvi kivonat fogalmát, tartalmát és egyezőségeit! Mutassa be a mérleg és eredményszámlák zárásának folyamatát! Vázolja fel a főkönyvi nyitás menetét, a nyitás után elszámolandó rendező tételek szerepét!

22 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége B) Könyvvezetés és beszámolókészítés vizsgafeladat ÉRTÉKELŐLAP Sorszám A vizsgázó neve Tétel Érdemjegy* % jeles (5) 80 89% jó (4) 65 79% közepes (3) 50 64% elégséges (2) 0 49% elégtelen (1) *A szóbeli vizsgatevékenység eredményességének minimumfeltétele 50%. Dátum:.. aláírás

23 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége C) Az esettanulmány projektismerete vizsgafeladat C) Az esettanulmány projektismerete 1. tétel a) Ismertesse a projekt és a projektfinanszírozás fogalmát, jellemzőit! b) Mutassa be a projektek tervezésére vonatkozóan a problémaelemzés, a célok meghatározásának és a SWOT analízisnek a folyamatát! 2. tétel a) Mutassa be a projektfinanszírozás szereplőit, csatornáit és menetét! b) Mutassa be röviden a projekt időtervének összeállításakor alkalmazott egyes módszereket! (Gantt-diagram, hisztogram, hálótervezés.) 3. tétel a) Ismertesse a projektfinanszírozási alapelveket és vázolja azok projektekre gyakorolt hatását! b) Ismertesse a tevékenységfa és a logikai keretmátrix alkalmazásának módszertanát! 4. tétel a) Mutassa be a hitelfelvétel folyamatát! (Hitelkérelem, hitelbírálat, hitelfolyósítás, fedezet.) b) Határozza meg a kritikus út, kritikus folyamat fogalmát, és ismertesse azok jelentőségét! 5. tétel a) Ismertesse a projektfinanszírozásban rejlő főbb kockázati tényezőket! (Üzleti, hitelezői, nemzetközi finanszírozás kockázatai.) b) Mutassa be konkrét példán keresztül egy projekt tervezésének fázisait! 6. tétel a) Mutassa be a projekt finanszírozásához kapcsolódó biztosítékrendszert! (A biztosítékok formái, szerepe, jellemzői.) b) Konkrét példákon keresztül mutassa be, milyen feladatokat tekinthetünk projektnek!

24 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége C) Az esettanulmány projektismerete vizsgafeladat 7. tétel a) Ismertesse a projektértékelés általánosan használt módszereit! (Cash flow elemzés, NPV, IRR, PI, ROI.) b) Konkrét példán keresztül mutassa be egy pályázó jelenét és múltját, a lehetséges fejlesztések körét és az azonosított projektcélokat! 8. tétel a) Mutassa be a projektek pénzügyi tervezésének munkafolyamatát! (Munkaterv, humánerőforrás-terv, kifizetési igénylések ütemezése.) b) Definiálja a mérföldkő fogalmát! Ismertesse, hol vannak általában egy projekt mérföldkövei! Mondjon példát is! 9. tétel a) Mutassa be a pénzügyi terv kidolgozásának folyamatát és elemeit! (Mérlegterv, eredményterv, likviditási terv.) b) Ismertesse a kis- és középvállalkozások gazdaságfejlesztését szolgáló támogatási lehetőségeket! 10. tétel a) Ismertesse a pénzügyi költség-haszon elemzés folyamatát és módszertanát! b) Sorolja fel egy projekt főbb dokumentumait és ismertesse azok tartalmát! 11. tétel a) Határozza meg a De Minimis (csekély összegű) támogatások fogalmát, és lehetséges mértékét! b) Mutassa be az erőforrás-tervezés szükségességét a projektben! Ismertesse, milyen szempontok szerint készítené el egy projekt erőforrásainak tervét! 12. tétel a) Vázolja fel a pályázatírás és a pénzügyi tervezés kapcsolatát! b) Ismertesse az egyes projektek tervezése során vállalható indikátorok típusait! 13. tétel a) Mutassa be az EU támogatások intézményrendszerét és az EU támogatási források fajtáit! b) Ismertesse a projektmenedzsment folyamatát!

25 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége C) Az esettanulmány projektismerete vizsgafeladat 14. tétel a) Ismertesse a közbeszerzési törvény alapelveit és a törvény hatálya alá tartozó beszerzéseket! b) Sorolja fel és röviden jellemezze a saját erő és az EU támogatások formáit! (Visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás.) 15. tétel a) Ismertesse a piaci ár igazolásának menetét és az árajánlatok kötelező formai elemeit! b) Mutassa be, hogy a projektmenedzsment és pénzügyi menedzsment során az egyes számítástechnikai alkalmazások miben jelentenek segítséget!

26 Pénzügyi-számviteli ügyintéző Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége C) Az esettanulmány projektismerete vizsgafeladat ÉRTÉKELŐLAP Sorszám A vizsgázó neve Tétel Érdemjegy* % jeles (5) 80 89% jó (4) 65 79% közepes (3) 50 64% elégséges (2) 0 49% elégtelen (1) *A szóbeli vizsgatevékenység eredményességének minimumfeltétele 50% (a két tételrész együttes értékeléséből). Póttétel megválaszolására nincs lehetőség. Dátum:.. aláírás

27 Útmutató a szóbeli tételsor használatához A szóbeli vizsgatevékenység megkezdésének feltételei Az A) Pénzügyi és adózási feladatok szóbeli vizsgatevékenység csak akkor kezdhető meg, ha a vizsgázó az A) Pénzügyi feladatok központi írásbeli vizsgatevékenység vizsgafeladatát legalább 50%-os szinten teljesíti. A B) Könyvvezetés és beszámoló készítés szóbeli vizsgatevékenység csak akkor kezdhető meg, ha a vizsgázó a B) Könyvvezetés és beszámolókészítés központi írásbeli vizsgatevékenység vizsgafeladatát legalább 50%-os szinten teljesíti. A C) Az esettanulmány projektismerete szóbeli vizsgatevékenység csak akkor kezdhető meg, ha a vizsgázó a C) Esettanulmány bemutatása projektismeretek mérésével gyakorlati vizsgatevékenység vizsgafeladatát legalább 50%-os szinten teljesíti. A szóbeli vizsgatevékenység lebonyolítása A tételsor a következő vizsgafeladatokhoz tartozó tételeket tartalmazza A) Pénzügyi és adózási feladatok B) Könyvvezetés és beszámolókészítés C) Az esettanulmány projektismerete A szóbeli vizsgatevékenység vizsgafeladatainak (A, B, C) sorrendje nem kötött, de a C) Az esettanulmány projektismerete szóbeli vizsgatevékenységet mindenképpen közvetlenül meg kell előznie a C) Esettanulmány bemutatása projektismeretek mérésével gyakorlati vizsgatevékenységnek. A vizsgázó a központilag meghatározott szóbeli tételsorból ( A) Pénzügyi és adózási feladatok és B) Könyvvezetés és beszámolókészítés) az általa véletlenszerűen kiválasztott tétel alapján ad számot felkészültségéről. A vizsgázó egyszerre az A) Pénzügyi és adózási feladatok és a B) Könyvvezetés és beszámolókészítés szóbeli tételsorából nem húzhat. A második tételt a vizsgázó csak az első tétel szóbeli felelete és értékelése után húzhatja ki. A tételhúzás sorrendje nem kötött, tehát a vizsgázó húzhat először a B) Könyvvezetés és beszámolókészítés szóbeli tételsorból, majd felelete után az A) Pénzügyi és adózási feladatok szóbeli tételsorból vagy fordítva. Az A) Pénzügyi és adózási feladatok a szaktanár által összeállított adóelőleg- és adószámítási feladatokat is tartalmaz a kiemelt adónemekhez, a szóbeli tételsorban megjelölt tartalmakkal. A szaktanár által összeállított feladatokhoz az adott jogszabályi részletet is be kell építeni a tételbe. A szaktanár által összeállított feladatokat és azok javítási-értékelési útmutatóját a vizsgaszervező a szakmai vizsga első vizsgatevékenységének megkezdése előtt legalább hét nappal a vizsgabizottságnak jóváhagyás céljából elküldi. A bírálók a C) Az esettanulmány projektismerete központi szóbeli tételsorból egy-egy eltérő tartalmú tételt választanak ki és írnak a bírálatukhoz, mely kapcsolódik az elkészített esettanulmányban bemutatott projekthez. Ugyanaz a tétel legfeljebb három vizsgázónak tehető fel, kivéve a 30 fős létszámnál nagyobb vizsgacsoportot, ahol a felső határ négy tétel. A vizsgabizottság a bírálók által megadott két tételből egy a) és egy b) részt tesz fel a vizsgázónak, mely nem kötelező, hogy egyazon tételsorszámhoz tartozzon.

28 A szóbeli vizsgatevékenység értékelése A) Pénzügyi és adózási feladatok A tételsor az a) Vállalkozásfinanszírozás és b) Adózási feladatok tételrészekből áll. Mindkét tételrész kidolgozására összesen 10 perc felkészülési idő áll a vizsgázó rendelkezésére. A b) Adózási feladatok adóelőleg- és adószámítási feladatokat is tartalmaz adónemenként, mely a hozzárendelt szóbeli tétellel összhangban áll. Amennyiben a vizsgázó az adóelőleg- és adószámítási feladatokat nem oldja meg hibátlanul, úgy a szóbeli feleletével korrigálhat, a bizottság rávezető kérdéssel segítheti. A bizottság az a) Vállalkozásfinanszírozás és a b) Adózási feladatok tételrészt külön-külön %-osan értékeli és a kettő számtani átlaga alapján az A) Pénzügyi és adózási feladatok szóbeli vizsgatevékenység vizsgafeladatát érdemjeggyel minősíti. Az A) Pénzügyi és adózási feladatok szóbeli vizsgatevékenység csak akkor eredményes, ha a vizsgázó az a) Vállalkozásfinanszírozás és a b) Adózási feladatok tételrészekből külön-külön legalább 50%-os szinten teljesít. B) Könyvvezetés és beszámolókészítés A szóbeli vizsgatevékenység eredményességének minimumfeltétele 50%. C) Az esettanulmány projektismerete Az érdemjegyet a két kérdésre adott válasz együttes értékeléséből kell meghatározni, figyelembe véve a szakmai tartalmat (projektismeret: definíció és rövid kifejtés), valamint az esettanulmányhoz való kapcsolódás bemutatását. A szóbeli vizsgatevékenység eredményességének minimumfeltétele 50% (a két tételrész együttes értékeléséből). A póttétel húzás szabályai A vizsgázó a szóbeli vizsgatevékenység során - a kihúzott tételek számától függetlenül - egy alkalommal póttételt húzhat. Azon tétel esetén, ahol póttétel húzására került sor, a vizsgázó eredményét a két feleletnek a kerekítés általános szabályai szerint képzett átlaga adja. A) Pénzügyi és adózási feladatok Póttétel húzás esetén az A) Pénzügyi és adózási feladatok szóbeli tételsorból csak azt a tételrészt kell megismételni ( a) Vállalkozásfinanszírozás / b) Adózási feladatok), melyből a bizottság a vizsgázó teljesítményét 50% alatt értékelte. B) Könyvvezetés és beszámolókészítés Póttétel húzás esetén a tételsorból új tételt választ a jelölt. C) Az esettanulmány projektismerete Póttétel megválaszolására nincs lehetőség, mivel a vizsgatevékenység vizsgafeladata az esettanulmányhoz kapcsolódó szakmai kérdés kifejtése. Amennyiben a vizsgatevékenység vizsgafeladata eredménytelen, úgy a vizsgázót javítóvizsgára kell utasítani.

29 NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM T Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés A vizsgafeladat megnevezése: Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége Adózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése: Az elektronikus adóbevalláshoz kapcsolódó feladatokat, vagy adóelőleg és adószámítási feladatokat tartalmaz adónemenként és az elektronikus bevallás és a számítási feladatokon kívül az adózáshoz kapcsolódó szakmai követelmények megadott témaköreinek mindegyikét tartalmazza. A szóbeli vizsgatevékenység a szakképesítésért felelős miniszter által kiadott és a honlapján közzétett Útmutató alapján kerül lebonyolításra. A vizsgafeladat időtartama: 40 perc (ebből felkészülési idő 30 perc; az a) tételrész 25 perc, a b) tételrész 5 perc). A b) tételrész kifejtése 10 perc. A vizsgafeladat aránya: 25% Jóváhagyta: Segédeszköz: az útmutatóban foglaltak alapján használható Kincses-Aigner Márta osztályvezető Érvényes: április 15-től A tételsor a 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendeletben foglalt Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2017

30 1. tétel a) Elektronikus adóbevallás KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Készítse el az alábbi adatok ismeretében Sutta Kamilla magánszemély évi személyi jövedelemadó bevallását! A bevallás határidő előtt elkészült. A bevallás beazonosítása miatt kivételesen az anyja nevéhez a saját nevét írja! A bevallást benyújtó adatai: Neve: Sutta Kamilla Születési neve: Szabó Kamilla Anyja neve: a beazonosításhoz a vizsgázó neve kerüljön ide! Állampolgársága: magyar Születés helye, ideje: Tata, Adóazonosító jele: Levelezési címe: 1032 Budapest, Medence utca 10. Pénzforgalmi fizetési számlája: OTP Bank Nyrt Sutta Kamilla évi jövedelméről az alábbi jövedelemigazolásokat kapta: 1. igazolás Munkaviszonyból származó bérjövedelem: Ft Önálló tevékenységből származó bevétel: Ft, költséghányad 10% Levont szja előleg Ft 2. igazolás 2016-ban kifizetett táppénz összege Ft, (más bérjövedelem) levont szja előleg Ft (járulékokat ebből nem vonnak) 3. igazolás Osztalékjövedelem Ft, levont forrásadó Ft (csak szja-t vontak, egészségügyi hozzájárulást nem vontak tőle év közben) Az adózótól vont egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék: Év Járulékalapot képező jövedelem Megállapított egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege Év közben érvényesített családi járulékkedvezmény összege Levont egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege Az adózónak egy kiskorú gyermeke van, akiket saját háztartásában nevel. A családi pótlékot az adózó igényelte, az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezményről úgy nyilatkozott, hogy egyedül veszi igénybe. A magánszemély az 1+1%-ról nem nyilatkozott. A gyermekkel kapcsolatos adatok: A gyermek neve: Sutta Sára (kedvezményezett eltartott) Adóazonosító jele:

31 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Részlet A személyi jövedelemadóról szóló1995. évi CXVII. törvényből 29. (2)337 A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként a) egy eltartott esetén forint, b) kettő eltartott esetén ba) 2016-ban forint, bb) 2017-ben forint, bc) 2018-ban forint, bd) 2019-ben és az azt követő években forint, c) három és minden további eltartott esetén forint. Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: 20 p Elért eredmény (%):.. b) Értelmezze az összevonásra kerülő bevételek (kiemelten a munkaviszonyból származó jövedelmekre, a megbízási díjakra, és a vállalkozói kivétre ) jövedelemtartalmát! 3

32 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ 2. tétel a) Elektronikus adóbevallás Készítse el Tapolcai János kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó évi személyi jövedelemadó bevallását! A vállalkozó a tevékenységét egész évben folyamatosan végezte. A vállalkozó személyi jövedelemadó bevallása határidő előtt elkészült. A bevallás beazonosítása miatt kivételesen a születési nevéhez a saját nevét írja! A vállalkozás adatai: Vállalkozó neve: Tapolcai János Születési neve: vizsgázó neve Anyja neve: Heller Jázmin Születés ideje, helye: Nagymaros Székhelye, ill. levelezési címe: 1033 Budapest, Köles utca 4. Telephelye nincs a vállalkozásnak. Bankszámlaszáma: OTP Bank Nyrt Adószáma: Adóazonosító jele: A személyi jövedelemadó előleg befizetése évben a következőképpen alakult: I. név Ft II. név Ft III. név Ft IV. név Ft összesen: Ft Részlet a vállalkozó évi pénztárkönyvének összesített adataiból: Vállalkozói adóalapba beszámító bevétel Anyag és árubeszerzés költsége ebből: eladott közv. szolgáltatás 0 Eladott áruk beszerzési értéke 0 Munkabér és közterhei ebből: a vállalkozói jövedelem kivét ebből: a vállalkozó saját szoc. hozzájár. adója ebből: egyéb bérköltség Egyéb termelési kezelési költség és ráfordítás Analitika alapján a 2016-ös évben elszámolt értékcsökkenési leírás összege Egyéb információk: Az adózó által fizetett egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék: Év Járulékalapot képező jövedelem Megállapított egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege Év közben érvényesített családi járulékkedvezmény összege Levont egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege

33 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Tapolcai Jánosnak nincs kedvezményezett eltartott gyermeke. A vállalkozó nem nyilatkozott az 1+1%-ról. A vállalkozó tevékenysége legalább középfokú végzettséget igényel. Kisvállalkozói kedvezmény igénybevételére nem került sor. A korábbi évekről áthozott, elhatárolt vesztesége nulla. A vállalkozó csekély összegű támogatást nem vett igénybe. Veszteség esetén a jövedelem nyereség minimum alapján adózik. Ha a hasonlítási adóalap nem éri el a jövedelem nyereség minimumot, akkor a jövedelem nyereség minimum szerinti adózást választja. Az adózó az esetleges adó túlfizetésről úgy nyilatkozott, hogy a túlfizetés összegét visszakéri. Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: 20 p Elért eredmény (%):.. b) Ismertesse az egyéni vállalkozók adózási szabályait a személyi jövedelemadóban! 5

34 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ 3. tétel a) A szaktanár által összeállított adószámítási feladat Tartalma: évre vonatkozóan munkaviszonyból származó havi alapbér, - egyéb jövedelem: jutalom, vagy megbízási díj - gyermekek utáni családi adó- és járulékkedvezmény / vagy első házasok kedvezménye Határozza meg a jövedelmek utáni adóelőleget és a kézhezkapott nettó havi bérjövedelmet! 20 p Elért eredmény (%):.. b) Ismertesse a személyi jövedelemadó szerepét és mutassa be alanyait! Definiálja a jövedelmet, a bevételt és a költséget a személyi jövedelemadó rendszerében! 6

35 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ 4. tétel a) Elektronikus adóbevallás Az alábbi adatok alapján készítse el Suta Richárd egyéni vállalkozó, eva-adóalany évi eva bevallását! Az eva bevallás határidő előtt elkészült. A vállalkozónak nincs olyan partnere, akiről a os oldalon kellene adatot szolgáltatnia. (a kiállított számlában az áfa összege az 1 millió forintot elérné, vagy meghaladná) Az ügyintézőhöz a saját nevét, a telefonszámhoz a saját telefonszámát írja! A vállalkozás adatai: Vállalkozó neve: Suta Richárd Székhely, ill. levelezési címe: 1032 Budapest, Bátor utca 12. Bankszámlaszáma: Erste Bank Adószáma: Az adózó adóazonosító jele: TAJ száma: Mint kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó havi Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot, valamint az eva bevételének 10%-a után további 10% nyugdíjjárulékot fizet be az adóhatóságnak. A vállalkozó egész évben dolgozott, nem volt keresőképtelen, szabadságon augusztus egy részében volt. A vállalkozó alkalmazottat nem foglalkoztat, tevékenységét egymaga végzi. Csekély összegű (de minimis) támogatást nem vett igénybe. Áfa és szakképzési hozzájárulás kötelezettsége nincs. A vállalkozó a évi bevételeiről az alábbi összesítést készítette: Hónap Bevétel* Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Összesen: A bevétel 27%-os áfa-t tartalmaz. 7

36 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Számítsa ki a III. negyedéves eva adóelőleg és az összes befizetett eva összegét! Az egyéni vállalkozó eva előleg kötelezettsége és fizetése évben a következőképpen alakult: I. név Ft II. név Ft III. név feltöltés dec. 20-ig Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: Az eva adóalanyiság választásának feltétele (max. bevétel): Az eva kulcsa: Befizetés vagy túlfizetés összege (E Ft): /A megfelelő szövegrészt húzza alá!/. Ft Ft. Ft 20 p Elért eredmény (%):.. b) Sorolja fel az egyéni vállalkozó által választható jövedelemadó formákat és azok feltételeit! 8

37 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ 5. tétel a) A szaktanár által összeállított adószámítási feladat Tartalma: - az ingóság és ingatlan értékesítés (lakás, lakóház és egyéb ingatlan), és - a kamatjövedelem, az osztalékból származó jövedelem Határozza meg az egyes jövedelmekhez kapcsolódó személyi jövedelemadó kötelezettséget! 20 p Elért eredmény (%):.. b) Értelmezze az adóelőleg fizetés szerepét a személy jövedelemadó rendszerében! Ismertesse az adóelőleg megállapítására, annak bevallására és megfizetésére vonatkozó szabályokat! 9

38 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ 6. tétel a) Elektronikus adóbevallás Készítse el április hónapra a vállalkozó bevallását egy alkalmazott bérjövedelméhez és egy alkalmi munkavállalóval kapcsolatosan a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adókról, járulékokról! A szakképzési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettséget csökkentő tétel nem volt a vállalkozásnál. A vállalkozás gyakorlati képzést nem folytat, nonprofit társaságnak nem minősül. Az ügyintézőhöz a saját nevét, a telefonszámhoz a saját telefonszámát írja! A vállalkozás, az alkalmazott és az alkalmi munkavállaló adatai: Vállalkozó neve: Bence Zoltán Székhely, ill. levelezési címe: 1036 Budapest, Perc utca 3. Bankszámlaszáma: Erste Bank Adószáma: A vállalkozó adóazonosító jele: Alkalmazott neve: Szegfű Attila Születési neve: Szegfű Attila Anyja neve: Hideg Jolán Állampolgársága: magyar Születés helye: Perbál Születés ideje: Adóazonosító jele: TAJ száma: Lakcíme: 1038 Budapest, József u. 12. Havi bruttó munkabére: Ft Alkalmazás kezdete Alkalmazás minősége: munkaviszony Munkakőr, foglalkozás /FEOR kód/: Építő- és építész technikus (3117) Heti munkaórák száma: 40 óra A munkavállalónak nincs kedvezményezett eltartott gyermeke. Az alkalmi munkavállaló neve: Kiss Bálint Születési neve: Kiss Bálint Anyja neve: Cölöp Margit Állampolgársága: magyar Születés helye: Pécel Születés ideje: Adóazonosító jele: TAJ száma: Lakcíme: 1031 Budapest, Rozsda u. 7. Az alkalmazás ideje: között, 5 munkanap A kifizetett nettó munkabér összege: Ft/nap, a közteher Ft/nap A magánszemély egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett tevékenysége középfokú végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget nem igényel. 10

39 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: 20 p Elért eredmény (%):.. b) Sorolja fel a bért terhelő járulékokat és adókat! Értelmezze a bruttó bér és a nettó bér fogalmát! 11

40 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ 7. tétel a) Elektronikus adóbevallás Készítse el évvel kapcsolatosan a Halasi Bt. KATA bevallását! A bevallás határidő előtt elkészült. Az ügyintézőhöz a saját nevét, a telefonszámhoz a saját telefonszámát írja! A vállalkozás adatai: Vállalkozás neve: Halasi Bt. Székhely, ill. levelezési címe: 1031 Budapest, Szőlő utca 6. Pénzforgalmi fizetési számla: OTP Bank Nyrt Adószáma: A Halasi Bt. évközben szeptember 1-jével a társasági adó és osztalékadó, valamint a számviteli törvény hatálya alól áttért a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) hatálya alá. Az alábbi bizonylatok és a következő oldalon található bevételi nyilvántartás hiányzó adatainak kitöltése után készítse el a KATA bevallását: egészítse ki a Halasi Bt évre a időszakra vonatkozóan a kata bevételi nyilvántartását, valamint számítsa ki, hogy volt-e a vállalkozásnak az adott időszakra vonatkozóan 40%-os KATA fizetési kötelezettsége! Fontos információk: A bt. beltagja személyesen is közreműködik a társaság tevékenységében, bejelentett nem főállású kisadózó. A KATA bevételi értékhatára évben 6 millió Ft, a 6 millió forintot meghaladó rész után 40 százalék adót kell fizetni. A bt. készpénzfizetési számlatömböt és számlatömböt egyaránt használt. A társasági és osztalékadó törvény hatálya alatti kibocsátott számlákat a bt. már leadózta, e bevételi nyilvántartás nem tartalmaz ilyen számlát. A bt. a KATA hatálya alatt az alanyi áfa mentességet választotta. A bt-vel kapcsolatban lévő cégek adatai: A vállalkozás neve Adószáma Címe Bocskor Bt Vác, Hunyadi u. 90. Helga Kft Bp., Ady E. u Hoppá Kft Bp., Bécsi u Küküllő Kft Bp., Attila út 7. Marci Kft Bp., Alkotás u. 42. Marosi Bt Bp., Csurgói u

41 sorszám BEVÉTELI NYILVÁNTARTÁS a számla kibocsátás időpontja biz. szám partner neve KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Összes kiáll. számla Befolyt a bevallási időszakban év Pénzügyi rendezés ideje QX2SA Marosi Bt WHI3E Helga Kft QX2SA Marosi Bt WHI3E Helga Kft QX2SA Küküllő Kft WHI3E Bocskor Bt QX2SA Marci Bt QX2SA Marci Bt QX2SA Hoppá Kft QX2SA Küküllő Kft QX2SA Bocskor Bt QX2SA Marosi Bt Összesen: %-os KATA alapja 40%-os KATA Nem folyt be ban 13

42 T /1/6 Részletek a évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szabályaival kapcsolatosan A bevétel megszerzésének időpontja pénz, dolog, értékpapír, váltó, csekk és más hasonló okirat esetében az átvétel vagy a számlán való jóváírás napja; igénybe vett szolgáltatás esetében az a nap, amelyen a szolgáltatás nyújtójának vagy igénybevevőjének az Áfa tv. 26 rendelkezései szerint adófizetési kötelezettsége keletkezik, vagy keletkezne; jog esetében az a nap, amelytől kezdődően az adóalany a jog gyakorlására, átruházására, átengedésére vagy megszüntetésére jogosult; elengedett követelés és átvállalt tartozás esetében az a nap, amelyen az adóalany kötelezettsége, illetve tartozása megszűnik. 8. (1) A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint tételes adót fizet. (2) A kisadózó vállalkozás a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet. (4a) A (4) bekezdés rendelkezésétől eltérően a kisadózó vállalkozás választhatja, hogy a főállású kisadózó után magasabb összegű tételes adót fizet. Az e választás alapján fizetendő adó minden megkezdett naptári hónapra 75 ezer forint. (6) Ha a kisadózó vállalkozás nem köteles a naptári év minden hónapjára az (1)-(2), valamint a (4a) bekezdés szerinti adót megfizetni, a 40 százalékos mértékű adót a kisadózó vállalkozás bevételének a kisadózó vállalkozási jogállás fennállásának az (1)-(2), valamint a (4a) bekezdés szerinti adófizetési kötelezettséggel érintett hónapjai és 500 ezer forint szorzatát meghaladó része után fizeti meg. Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: 20 p Elért eredmény (%):.. b) Tegyen különbséget adózó és adóhatóságok között! Ismertesse az adóhatóságok hatáskörét és illetékességét! 39

43 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ 8. tétel a) A szaktanár által összeállított adószámítási feladat Tartalma: - adózás előtti eredmény, - korrekciós tételek (minimum 8) - osztalékfizetés összege Határozza meg az adózás utáni eredményt és a tulajdonosoknak fizetett osztalék összegét! 20 p Elért eredmény (%):.. b) Ismertesse a társasági adó adóalap-korrekciós tételeinek szerepét! Értelmezze az adózás utáni eredményt! 15

44 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ 9. tétel a) Elektronikus adóbevallás Sodrás Mihály kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó. a) Készítse el április hóra a vállalkozó jövedelem kivétjéhez kapcsolódó bevallását a járulék-- és adókötelezettségéről! A vállalkozó személyesen folytatott főtevékenysége középfokú végzettséget igényel. A vállalkozó két alkalmazottat is foglalkoztat. Az ügyintézőhöz a saját nevét, a telefonszámhoz a saját telefonszámát írja! Töltse ki az alábbi hiányos táblázatot! Az egyéni vállalkozó járulékfizetésére vonatkozóan végezze el az alábbi számításokat, hogy a bevallásnál a számítás eredményét fel tudja használni! Adó- járulék nemek Mértéke % Szorzó Az adó- járulékszámítás alapja Ft után Szociális hozzájárulási adó 22% 1, Egészségbizt. és merőpiaci járulék 8,50% 1,5.... Nyugdíjjárulék 10% A bevalláshoz a vállalkozó adatai: Vállalkozó neve: Sodrás Mihály Születési neve: Sodrás Mihály Székhely, ill. lakcíme: 1031 Budapest, Pákász utca 9. Bankszámlaszáma: OTP Bank Nyrt Anyja neve: Virág Kata Állampolgársága: magyar Születés ideje, helye: Monor Adószáma: Adóazonosító jele: TAJ száma: Sodrás Mihálynak három kiskorú gyermeke van. (kedvezményezett eltartottak) Nyilatkozott arról, hogy a családi adóalap- és járulékkedvezményt egyedül érvényesíti. A gyermekeket saját háztartásában neveli. Havi jövedelemkivétje: Ft Tevékenység kezdete: Alkalmazás minősége: főfoglalkozású egyéni vállalkozó b) Határozza meg, hogy mi lenne Ft jövedelem kivét mellett az adó- és járulékfizetés alapja, ha az egyéni vállalkozó április 1-10-e között keresőképtelen lett volna! (Táppénzes állományban) A számítása eredményét írja az alábbi táblázatba! 16

45 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Adó- járulék nemek Mértéke % Szorzó Az adó- és járulék számítás alapja Szociális hozzájárulási adó 22% 1,125.. Egészségbizt. és merőpiaci járulék 8,50% 1,5 Nyugdíjjárulék 10% 1 Mellékszámítás: Részlet A személyi jövedelemadóról szóló1995. évi CXVII. törvényből 29. (2)337 A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként a) egy eltartott esetén forint, b) kettő eltartott esetén ba) 2016-ban forint, bb) 2017-ben forint, bc) 2018-ban forint, bd) 2019-ben és az azt követő években forint, c) három és minden további eltartott esetén forint. Részlet a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló évi LXXX. törvényből 29. (4) Az egyéni vállalkozó a járulékfizetési alsó határ után nem köteles nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot fizetni arra az időtartamra, amely alatt a) táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban részesül, b) gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül - kivéve, ha a gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, az ápolási díj fizetésének időtartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja -, c) csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban és gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben egyidejűleg részesül d) katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona, e) fogvatartott, f) ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát, egyéni vállalkozói tevékenységét szünetelteti. (5) Amennyiben a (4) bekezdésben meghatározott körülmények a naptári hónap teljes tartamán át nem állnak fenn, a járulékfizetési alsó határ kiszámításánál egy-egy naptári napra 17

46 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ a járulékalap harmincad részét kell alapul venni. Ezt a szabályt kell alkalmazni akkor is, ha az egyéni vállalkozó biztosítási jogviszonya hónap közben kezdődött vagy szűnt meg. Részlet az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló évi CLVI. törvényből A szociális hozzájárulási adóról 455. (4) A kifizetőt terhelő adónak nem alapja: j) az a jövedelem, amelynek kifizetése (juttatása) olyan időszakra tekintettel történik, amely időszakban a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló évi LXXX. törvény 11. -a, 11/A. -a, 11/B. -a vagy 13. -a alapján nem áll fenn biztosítási jogviszony, függetlenül a kifizetés (juttatás) időpontjától. Jelölje: a kiállított nyomtatvány számát: a küldésre kijelölt fájl nevét: 20 p Elért eredmény (%):.. b) Ismertesse az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettségének eseteit! 18

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 51 344 04 Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok A vizsgafeladat

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok, könyvvezetés és beszámolókészítés és az esettanulmány

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens részszakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens részszakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 51 344 06 Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens részszakképesítés Komplex szakmai vizsga szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Projektmenedzsment A vizsgafeladat

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok, könyvvezetés és beszámolókészítés és az esettanulmány

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Pénzügyi és adózási feladatok, könyvvezetés

Részletesebben

Interaktív vizsgatevékenység

Interaktív vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM MK/HU TÜK szám: 05-.. /2012. év Érvényességi idő: 2012. máj. 17. 8.00 óra Minősítő neve: Pankucsi Zoltán Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban Egy

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1970-06 Könyvvezetés és beszámolókészítés A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: Könyvvezetési

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosító száma, megnevezése: 2142-06 Pénzügyi és könyvvezetési alapfeladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: A

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége (vizsgázó olvasható neve) (Születési hely, idő) NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 49/3-119/2018. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. május 15. 13:30 óra Minősítő neve: Mészáros László

Részletesebben

1. tétel. a) Vállalkozásfinanszírozás

1. tétel. a) Vállalkozásfinanszírozás 1. tétel Ismertesse a vállalkozások pénzügyi döntéseinek szerepét! Tegyen különbséget a befektetési és finanszírozási döntések, valamint a hosszú távú és rövidtávú döntések között! Értelmezze a vállalkozás

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító: 54 344 01

KÉPZÉSI PROGRAM Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító: 54 344 01 KÉPZÉSI PROGRAM Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító: 54 344 01 Szolnok 2015 KÉPZÉSI PROGRAM A képzési program Megnevezése Pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ azonosító 54 344 01 A képzés során megszerezhető

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM T 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés A vizsgafeladat megnevezése: Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége Adózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése:

Részletesebben

A kapott jövedelemigazolásokról Hamar Lászlóné a következő kimutatást állított össze: a b c d e munkaviszonyból származó bérjövedelem

A kapott jövedelemigazolásokról Hamar Lászlóné a következő kimutatást állított össze: a b c d e munkaviszonyból származó bérjövedelem 1. tétel a) Elektronikus adóbevallás Készítse el az alábbi adatok ismeretében Hamar Lászlóné magánszemély 13. évi személyi jövedelemadó bevallását! A bevallás határidő előtt elkészült. A bevallást benyújtó

Részletesebben

Elektronikus adóbevallás/elektronikus bevallás

Elektronikus adóbevallás/elektronikus bevallás . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-71/2018.. (Születési hely, idő) Érvényességi idő: 2018. november 20. 13:30 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült:

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM T 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés A vizsgafeladat megnevezése: Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége Adózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése:

Részletesebben

Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK

Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK Számvitel I. ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK Téma Tananyagtartalom Számonkérés módja, követelmény Számviteli alapfogalmak Leltár és Mérleg A számvitel és a könyvvitel fogalma, feladatai és fajtái. Számviteli alapelvek

Részletesebben

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM T szakképesítés A vizsgafeladat megnevezése: Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége Adózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése: Az elektronikus adóbevalláshoz kapcsolódó

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM É 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató A vizsgafeladat megnevezése: Adózási

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-16/2018. (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. június 12. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása:

Részletesebben

Bérügyintéző részszakképesítés

Bérügyintéző részszakképesítés . (vizsgázó olvasható neve). (Születési hely, idő) NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 49/3-9/2018. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. január 10. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 38M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 1308M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

1) Az alábbi adatok alapján készítse el a vállalkozó évi EVA bevallását!

1) Az alábbi adatok alapján készítse el a vállalkozó évi EVA bevallását! 1. feladat Mészáros Lajos EVA alany, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, aki a bevételeiről vezet nyilvántartást, az EVA bevallása határidőre elkészült. 1) Az alábbi adatok alapján készítse

Részletesebben

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan kedvező adózási módot jelent, amely a vállalkozások meghatározott köre számára összehasonlítva

Részletesebben

Társadalombiztosítási ügyintéző részszakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Társadalombiztosítási szakfeladatok

Társadalombiztosítási ügyintéző részszakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Társadalombiztosítási szakfeladatok NEMZETGZDSÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-309/2017. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2017. november 22. 09:15 óra Minősítő neve: Mészáros László eosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-27/2019.. (Születési hely, idő) Érvényességi idő: 2019. február 05. 13:30 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült:

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1308A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29. A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó 2014. évi változásai Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi hely A 2012. évi XCLVII. tv. a kisadózó vállalkozások tételes

Részletesebben

Szóbeli tételsor. A) Az üzleti terv védése. Kiadott útmutató alapján ÉRTÉKELŐLAP. Eredmény %-ban* min. 50% Dátum: aláírás

Szóbeli tételsor. A) Az üzleti terv védése. Kiadott útmutató alapján ÉRTÉKELŐLAP. Eredmény %-ban* min. 50% Dátum: aláírás A) Üzleti terv védése vizsgafeladatrész Szóbeli tételsor A) Az üzleti terv védése Kiadott útmutató alapján ÉRTÉKELŐLAP Sorszám A vizsgázó neve ZD készítése min. 25 pont; max 50 pont Pontszám ZD védése

Részletesebben

12. ÉVFOLYAM KÖZGAZDASÁGI ÁGAZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Osztályozó-, javítóvizsga követelményei

12. ÉVFOLYAM KÖZGAZDASÁGI ÁGAZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Osztályozó-, javítóvizsga követelményei ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Főátlagok, összetett intenzitási viszonyszámok összehasonlítása Az érték, ár és volumenindex A standardizálás módszere Standardizálás különbségfelbontással Főátlagok eltérése

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS 2014 2013. december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit Családi járulékkedvezmény Jogosultak: Az Szja tv. szerinti családi kedvezmény érvényesítésére jogosult biztosított, és a családi

Részletesebben

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban)

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban) SZJA 1.példa Egy munkaviszonyban lévő elvált nő, havi rendszeres keresete 180 000 Ft. A munkáltatójától havi 8 000 Ft értékben kap élelmiszervásárlásra jogosító Erzsébet utalványt. Más juttatása az adott

Részletesebben

SZÁMVITELI ALAPISMERETEK HELYI TANTERVE. Emelt szintű érettségire felkészítő képzés évfolyam. 2-3 óra 2016.

SZÁMVITELI ALAPISMERETEK HELYI TANTERVE. Emelt szintű érettségire felkészítő képzés évfolyam. 2-3 óra 2016. SZÁMVITELI ALAPISMERETEK HELYI TANTERVE Emelt szintű érettségire felkészítő képzés 11-12. évfolyam 2-3 óra 2016. A számviteli alapismeretek tantárgy órakerete évfolyam heti évi kerettantervi helyi tervezésű

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-78/2016 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. március 08. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

A társas vállalkozó járulékkötelezettségének ellenőrzése

A társas vállalkozó járulékkötelezettségének ellenőrzése OBB-KLUB A társas vállalkozó járulékkötelezettségének ellenőrzése 2015.09.21. A járulékkötelezettség megállapításának lépései: Jogviszony megállapítása Biztosítási jogviszony megállapítása Járulékalapot

Részletesebben

Adónemek Tartozás Túlfizetés szja EHO 14%-os

Adónemek Tartozás Túlfizetés szja EHO 14%-os 1. feladat a) Az alábbi adatok ismeretében készítse el Zimankó Olga főfoglalkozású egyéni vállalkozó 2016. évi személyi jövedelemadó bevallását! A bevallás határidőre elkészült. A vállalkozó születési

Részletesebben

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Társadalombiztosítási szakfeladatok

Vállalkozási és bérügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Társadalombiztosítási szakfeladatok . (vizsgázó olvasható neve) NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2017. október 4. 9.15 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető

Részletesebben

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I Összehasonlító példák Hol tartunk? Családi állapothoz igazodó kedvezmények Adójóváírások és hitelek Ki mennyit fizet? Kína Egyéni vállalkozók személyi jövedelemadózása Példa bér adójának kiszámítására

Részletesebben

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Vállalkozási forma A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Bejelentés köteles telepengedély köteles tevékenységek 57/2013 (II.27.) Korm. rendelet

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-28/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. február 02. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 2. oldal h)1 a gyed, gyes, gyermeknevelési támogatás (gyet), ápo

Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 2. oldal h)1 a gyed, gyes, gyermeknevelési támogatás (gyet), ápo Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 1. oldal 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv,

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám:. (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. október 02. 13:30 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető

Részletesebben

Bérügyintéző részszakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Bérügyi szakfeladatok

Bérügyintéző részszakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. Bérügyi szakfeladatok PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-8/2018 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. június 06. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm. példányban

Részletesebben

51 344 01 Pénzügyi- Számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. B) Könyvvezetés és beszámolókészítés

51 344 01 Pénzügyi- Számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége. B) Könyvvezetés és beszámolókészítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-304/2014. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2014. október 08. 11:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti

Részletesebben

KATA KIVA ésaktuáliskérdések

KATA KIVA ésaktuáliskérdések KATA KIVA ésaktuáliskérdések Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága Kisadózók tételes adója Ki választhatja a Kata adózást? Akisadózóvállalkozásoktételesadójának (KATA)alanyaazaz

Részletesebben

61 344 01 0000 00 00 Adótanácsadó Adótanácsadó

61 344 01 0000 00 00 Adótanácsadó Adótanácsadó z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont]

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont] Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni - BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni. Ha Ön adószámos magánszemélyként végzi munkáját,

Részletesebben

Adatlap b c d. 1. A munkaviszonyból származó bérjövedelem. 2. A munkaviszonyból származó nem rendszeres bérjövedelem

Adatlap b c d. 1. A munkaviszonyból származó bérjövedelem. 2. A munkaviszonyból származó nem rendszeres bérjövedelem Adatlap 21 a munkáltatótól (társas vállalkozástól) származó jövedelemről és az adóelőlegek levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Fontos! Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy amennyiben

Részletesebben

Családi járulékkedvezmény 2014

Családi járulékkedvezmény 2014 Családi járulékkedvezmény 2014 NAV tájékoztató Ha Ön igényli, hogy a munkáltatója az Ön járandóságaiból a családi kedvezmény figyelembe vételével vonja le az adóelőleget, ezt a nyilatkozatot két példányban

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Adózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése:

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: Adózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése:

Részletesebben

Az egyéni vállalkozó átalányadózása

Az egyéni vállalkozó átalányadózása Átalányadó és szja 2012: az átalányadózás és adóbevallás új szabályai 2012-től. Az átalányadózásra vonatkozó szabályokat a személyi jövedelemadó törvény 50 56. -ai tartalmazzák. Az átalányadót a következő

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Pénzügyi ügyintéző részszakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 49/3-120/2018. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. május 15. 15:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Adatlap Budapest, János utca 55. Budapest, Bíbor utca 22

Adatlap Budapest, János utca 55. Budapest, Bíbor utca 22 Adatlap 212 A munkáltatótól (társas vállalkozástól, polgári jogi társaságtól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Felhívjuk szíves figyelmét

Részletesebben

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás-Adóigazgatás

PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás-Adóigazgatás PSZK Mester és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 III. évfolyam GZM szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adózás-Adóigazgatás 2013/2014. I. félév 1 Tantárgy megnevezése

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása 2018.01.01-jétől Azon kockázati biztosításnak nem minősülő, határozatlan idejű, kizárólag halál esetére

Részletesebben

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2005. adóévről... önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Benyújtás, postára adás napja:... év... hó...

Részletesebben

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/4-164/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. május 26. 15.00-óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Társadalombiztosítás

Társadalombiztosítás Társadalombiztosítás 2013 Járulékok Nyugdíjjárulék 10 % Egészségbiztosításiés munkaerő-piaci járulék Egészségügyi szolgáltatási járulék 8,5 % [3 + 4 + 1,5 ] 6660 (napi 222) Ft. [5 790 Ft.] 1 JÁRULÉKFIZETÉSI

Részletesebben

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony Közalkalmazotti jogviszony Egyéni vállalkozás Társas vállalkozás Megbízási szerződés: 1. Alapjogszabály

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZEGAZDASÁGI MINISZÉRIUM Ü szám: 28/3-155/2016. ORLÁOZO ERJESZÉSŰ Érvényességi idő: 2016. május 10. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető észült: 1 eredeti és fm. példányban

Részletesebben

Adókhoz kapcsolódó feladatok

Adókhoz kapcsolódó feladatok Adókhoz kapcsolódó feladatok Az adórendszer általános jellemzıi 1. feladat A gazdaságirányítás milyen feladatokat tölthet be a piacgazdaságokban: 2. feladat Kik a gazdaságirányítás szereplıi? 3. feladat

Részletesebben

Adatlap b c d. 2. Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés. 3. Külszolgálatért kapott jövedelem. 4. Más bérjövedelem

Adatlap b c d. 2. Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés. 3. Külszolgálatért kapott jövedelem. 4. Más bérjövedelem A munkáltató (kifizető) neve: Ézsibau Kft A munkáltató címe A munkáltató adóazonosító száma: 117197-2-17 A dolgozó (tag) neve: Adóazonosító jele: Születési ideje: Születési helye: KAMENSZKI LÁSZLÓ 8362373768

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Pénzügyi számvitel. VIII. előadás. A jövedelmek számvitele

Pénzügyi számvitel. VIII. előadás. A jövedelmek számvitele Pénzügyi számvitel VIII. előadás A jövedelmek számvitele A jövedelemelszámolási számlán elszámolt jövedelem értelmezése Adott vállalkozástól a vállalkozás alkalmazottjai, vagy más személyek részére valamilyen

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-77/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. március 08. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Adatlap

Adatlap A munkáltató adószáma: 14844724-2-17 Adatlap 216 A dolgozó adóazonosító jele: 8417873481 II. ELKÜLÖNÜLTEN ADÓZÓ JÖVEDELMEK 165. Árfolyamnyereségből származó jövedelem és adója Kifizetés bruttó összege

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-20/2018. (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. június 12. 13:30 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása:

Részletesebben

Adatlap b c d. 2. Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés. 3. Külszolgálatért kapott jövedelem. 4. Más bérjövedelem

Adatlap b c d. 2. Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés. 3. Külszolgálatért kapott jövedelem. 4. Más bérjövedelem A munkáltató (kifizető) neve: A munkáltató címe Adóazonosító jele: Születési ideje: Si-Ker-Humán Bt. A munkáltató adóazonosító száma: 21461424-2-17 A dolgozó (tag) neve: Születési helye: 844693224 1989.5.14

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-298/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. október 6. 8:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Miről lesz szó? Példák a bér személyi jövedelemadójának kiszámítására Tax wedge

Részletesebben

Személyi jövedelemadó. Példák

Személyi jövedelemadó. Példák Személyi jövedelemadó Példák Jövedelemadó levezetésének általános sémája Bevétel Nem bevétel Bevételcsökkentő kedvezmények Elszámolható (diktált) költség Adóalap Adóalap csökkentő kedvezmények Korrigált

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-373/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. november 24. 9:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-29/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. február 02. 9:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

SOPRONI SZC FÁY ANDRÁS KÖZGAZDASÁGI, ÜZLETI ÉS POSTAI SZAKGIMNÁZIUMA Osztályozóvizsga tematikák közgazdaság szakközépiskolai ágazat

SOPRONI SZC FÁY ANDRÁS KÖZGAZDASÁGI, ÜZLETI ÉS POSTAI SZAKGIMNÁZIUMA Osztályozóvizsga tematikák közgazdaság szakközépiskolai ágazat ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY 12. ÉVFOLYAM Főátlagok, összetett intenzitási viszonyszámok összehasonlítása A standardizálás módszere Standardizálás különbségfelbontással Főátlagok eltérése Részátlagok

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése Szociális hozzájárulási adó változás 2019. 2018.évi LII. törvény Egészségügyi hozzájárulás megszűnése 2019. január 1-jétől kibővül a szociális hozzájárulási adó kötelezettség és megszűnik az egészségügyi

Részletesebben

Adatlap b c d. 2. Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés. 3. Külszolgálatért kapott jövedelem. 4. Más bérjövedelem

Adatlap b c d. 2. Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés. 3. Külszolgálatért kapott jövedelem. 4. Más bérjövedelem Adatlap 217 a munkáltatótól (társas vállalkozástól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy amennyiben

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-299/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. október 06. 9:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Körösladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete /2014.(XII.3.) sz. rendelete a az iparűzési adóról.

Körösladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete /2014.(XII.3.) sz. rendelete a az iparűzési adóról. Körösladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete /2014.(XII.3.) sz. rendelete a az iparűzési adóról. Körösladány Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény

Részletesebben

AZONOSÍTÓ ADATOK. 2. Bevallás jellege (A bevallás jellegét a megfelelő négyzetben x-szel jelölje)

AZONOSÍTÓ ADATOK. 2. Bevallás jellege (A bevallás jellegét a megfelelő négyzetben x-szel jelölje) Helyi iparűzési adóbevallás 200. adóévről Albertirsa Város illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára

Részletesebben

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől EHO 2011: egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011-ben. Százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, kifizetőt az általa magánszemélynek juttatott

Részletesebben

ADÓZÁS Budapest, 2008

ADÓZÁS Budapest, 2008 ADÓZÁS Budapest, 2008 Szerző: Sztanó Imréné dr. Alkotó szerkesztő: Dr. Sugár Katalin Lektor: Dr. Bokor Pál ISBN 978 963 638 280 3 ISSN 1789-5103 Kiadja a SALDO Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. Felelős

Részletesebben

Bérügyintéző részszakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató. Bérügyi szakfeladatok

Bérügyintéző részszakképesítés. Komplex szakmai vizsga Írásbeli vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató. Bérügyi szakfeladatok NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 49/3-10/2018 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. január 10. 9:00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és fm.

Részletesebben

Adatlap b c d. 2. Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés. 3. Külszolgálatért kapott jövedelem. 4. Más bérjövedelem

Adatlap b c d. 2. Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés. 3. Külszolgálatért kapott jövedelem. 4. Más bérjövedelem A munkáltató (kifizető) neve: Ézsibau Kft A munkáltató címe A munkáltató adóazonosító száma: 117197-2-17 A dolgozó (tag) neve: Adóazonosító jele: Születési ideje: Születési helye: 841196165 1979.1.17 Baja

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Adózás PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI INTÉZETI TANSZÉK TANSZÉKVEZETŐ: DR FARKAS SZLVESZTER PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR PÉNZÜGYI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adózás Akkreditált Iskolarendszerű

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

Adózási alapismeretek tantárgy

Adózási alapismeretek tantárgy Adózási alapismeretek tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: Az Adózási alapismeretek tantárgy tanításának célja, hogy a tanulókkal megismertesse

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról 1108A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú állami adóhatósághoz Hibásnak minősített

Részletesebben

Adatlap

Adatlap A munkáltató adószáma: 232278-1-17 Adatlap 216 A dolgozó adóazonosító jele: 833879186 II. ELKÜLÖNÜLTEN ADÓZÓ JÖVEDELMEK 165. Árfolyamnyereségből származó jövedelem és adója Kifizetés bruttó összege Az

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenysége javítási-értékelési útmutató NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-158/2016 KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. május 10. 13.00 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára adás napja:. év. hó. nap Az adóhatóság megnevezése:... Az adóhatóság azonosító száma:.. ...

Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára adás napja:. év. hó. nap Az adóhatóság megnevezése:... Az adóhatóság azonosító száma:.. ... HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2004. adóévről Pásztó önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára

Részletesebben

Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára adás napja:. év.. hó. nap Az adóhatóság megnevezése: Az adóhatóság azonosító száma: Az átvevő aláírása

Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára adás napja:. év.. hó. nap Az adóhatóság megnevezése: Az adóhatóság azonosító száma: Az átvevő aláírása Kozármisleny Város Polgármesteri Hivatala 7761 Kozármisleny, Pécsi u. 124. Telefon: 72/ 570-910 Fax: 72/570-916 HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2006. adóévről Kozármisleny Város Önkormányzata illetékességi

Részletesebben

Adatlap 2012. A munkáltató (kifizető) neve:... címe: adószáma: A dolgozó (tag) neve:...

Adatlap 2012. A munkáltató (kifizető) neve:... címe: adószáma: A dolgozó (tag) neve:... Adatlap 2012 A munkáltatótól (társas vállalkozástól, polgári jogi társaságtól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Felhívjuk szíves figyelmét

Részletesebben

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2007. adóévről ETYEK önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára

Részletesebben

Adatlap b c d. 2. Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés. 3. Külszolgálatért kapott jövedelem. 4. Más bérjövedelem

Adatlap b c d. 2. Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés. 3. Külszolgálatért kapott jövedelem. 4. Más bérjövedelem A munkáltató (kifizető) neve: A munkáltató címe Adóazonosító jele: Születési ideje: GLOBAL-KÉSZ Kft A munkáltató adóazonosító száma: 14844724-2-17 A dolgozó (tag) neve: Születési helye: Gyarmati Krisztián

Részletesebben