Az emléktúrán négy másik középiskola diákjai és kísérőtanárai, a közösség tagjai, valamint támogatói vettek részt.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az emléktúrán négy másik középiskola diákjai és kísérőtanárai, a közösség tagjai, valamint támogatói vettek részt."

Átírás

1 Április végén a VMG-ből öten lehetőséget kaptunk, hogy a Duzsike nevű zsidó alapítvány szervezésében eljussunk Auschwitzba és Birkenauba Egy több, mint tíz órás buszút után érkeztünk meg a szálláshelyre, egy Bieruń nevű lengyel kisvárosba, ami 3 km-re van Auschwitztól Másnap délelőtt indultunk el az emlékezetes útra. A mi csoportunkon kívül is rengetegen látogatták még meg a helyszínt a világ minden tájáról. Mielőtt beléptünk volna a tábor területére, utunk átvezetett a híres auschwitzi kapu alatt, melyre a következő, immár hírhedté vált felirat van kifüggesztve: Arbeit macht frei A tábor területén lévő komor épületek baljós hatást keltettek. A tábort múzeummá alakították át, így számos ismeretterjesztő szöveget láthattunk útközben. Az épületek belsejében megtekinthettük az ide deportált zsidók fényképeit, illetve használati tárgyait. Én úgy gondolom, hogy ez volt a legmegrázóbb az egész lágerben, hiszen ezek a tárgyak személyesek, végigkísérték tulajdonosaikat tragikus sorsukban

2 Auschwitz után az előbbinél jóval nagyobb Birkenauba mentünk. Ez a tábor átláthatóbb volt a másiknál. Az idegenvezetőnk - aki egyébként nagyon érdekes és tanulságos vezetést tartott nekünk - említette, hogy itt forgatták a híres Sorstalanság című magyar filmet is. A barakkokat belülről is megtekintve saját szemünkkel is meggyőződhettünk az embertelen körülményekről, amelyeket a raboknak nap mint nap el kellett viselniük Körülbelül négy órás utunk végén csoportunk megemlékezésként egy koszorút helyezett az egyik vagonra, amelyen a helyszínre deportált zsidók érkeztek Úgy gondolom, nagyon tanulságos volt ez az utazás. A tábort belülről megtekinteni teljesen más érzés volt, mint csupán képeken vagy filmeken látni. Rendkívül értékes, életre szóló tapasztalatokat szereztem az auschwitzi túra során. A lágerek egész légköre igazán megrázó, ahogy arra számítottam is. Ennek ellenére azt hiszem, mindenkinek érdemes ellátogatnia Auschwitzba, elgondolkodtató hogy az emberi kegyetlenség mire képes. Auschwitz és Birkenau mindörökké tragikus tanulságként fognak szolgálni a jövő nemzedékei számára. Végezetül szeretném megköszönni a Duzsikének és a gimnáziumnak a lehetőséget. Novák Zita 11. E

3 Auschwitz április án a 11. évfolyamból öten lehetőséget kaptunk a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesülettől, hogy részt vehessünk az auschwitzi emléktúrán. Az emléktúrán négy másik középiskola diákjai és kísérőtanárai, a közösség tagjai, valamint támogatói vettek részt. Kedden, a gimnázium elől indultunk reggel nyolc órakor. A hosszú út alatt lehetőségünk volt megismerni a közösség tagjait, a velünk utazó diákokat és kísérőinket. Az út alatt a busz hangosbemondójában a túrát szervező hölgy által elhangzott egy Radnótivers, amely alkalomhoz illő volt, és mindannyiunk számára elgondolkodtató. A szállásunk nagyon szép volt, a vacsora és a reggeli finom, vendéglátóink pedig kedvesek. Szerdán reggel tíz órakor kezdődött az auschwitzi múzeum látogatása. Az emléktúra alatt sor került az auschwitzi központ megtekintésére és a birkenaui barakkok megnézésére is. 31 fős csoportunkat egy lengyel, de magyarul tudó hölgy vezette, aki rengeteg információval szolgált a táborról. A főtáborban a blokkokban kiállításokat tekinthettünk meg. Számomra az egyik legmegrázóbb blokk az volt, ahol a lengyel áldozatok arcképei sorakoztak a végeláthatatlan folyosón, valamint az a blokk, ahol a zsidó áldozatok tárgyait láthattuk. A bőröndök, lábasok, szemüvegek, cipők látványa borzasztó összképet adott. Számomra ez az út nagyon megrázó volt. Rengeteg könyvet olvastam már a táborokról, a Harmadik Birodalom terveiről. A könyvek és az eddig látott képek is borzasztóak voltak, de ezen a helyen járni, és látni a tábort, a gázkamrákat, és hallani a történeteket sokkal megrázóbb volt, mint olvasni ezekről. Egy velünk utazó idős néni már megjárta a tábort, és többen is meséltek arról, hogy a szüleik, nagyszüleik, hozzátartozóik miként élték túl az ott eltöltött időt. Az út nem csak azok számára fontos, akik közvetlenül érintettek, nem csak az ott elhunytak rokonai számára jelent sokat. Szerintem mindenkinek, akiben egy szikrányi ellenérzés is lapul embertársa iránt valamilyen téves eszme alapján, látnia kell a tábort. Úgy gondolom, hogy a tábor látogatása igazán embert próbáló, és személyiségformáló dolog volt. Elrettentő példája történelmünknek, ami soha nem történhet meg még egyszer.

4 Pataki Nikoletta 11. D

5 Ahová nem kell vendégkönyv Sohasem gondoltam volna, még álmomban sem, hogy én egyszer eljutok arra a helyre, melytől annyi ember irtózik. Nehéz leírni mindazt, amit ott láttam. Nem elég csak olvasni róla, esetleg egy-két képet megkukkantani, és aztán kijelenteni, hogy mindent tudunk a koncentrációs táborokról. Ha az ember kijön azokon a kapukon, újra szabadnak érzi magát, még akkor is, mikor a táboron belül is az volt. A munka szabaddá tesz, áll nagy betűkkel a bejárati kapun, amely azóta a történelemkönyvekbe is bekerült. A kapunál megálltunk és hallgattuk az idegenvezetőnket, aki mondta a számokat, dátumokat és mindent, ami már felkelti bennünk a rettegés érzését. A táborban betekintést kaphattunk több blokkba is. Legelső állomásunk az a hely volt, ahol a szállítás helyszíneit mutatták meg nekünk, illetve különböző okiratokat, melyek között volt magyar is. Rémisztő behívót olvasni melyen az áll, hogy Budapest, Ungarn. Ilyenkor végig fut az ember agyán, hogy mi lett volna, ha mondjuk 1900 körül születik, és ő is kap egy ilyet. Az emeleten volt egy üveggel elhatárolt rész. Az üveg mögött egy hatalmas kupac Zyklon gázkapszulát tartalmazó doboz állt egymásra pakolva, mind fel volt bontva... A blokkok között, melyeket megtekintettünk, láttam azokat a dolgokat, amelyeket elkoboztak azzal az indokkal, hogy nincs rá többé szükség. Szemüvegek, művégtagok, cipők, bőröndök, fazekak, kenőcsök, egyszóval minden. Még a látás örömét sem kaphatták meg.

6 A kisgyerekektől elvették a játékokat, cipőket, mindent, semmijük nem volt se nekik, se a felnőtteknek. Egyik teremben, ahol tilos volt fotózni teljesen jogosan, levágott hajak voltak. Női és férfi hajak felhalmozva. Rám nagy hatással volt két helység, az egyik a gázkamrák, ahol magam is azt éreztem, hogy ott menten meg fogok fulladni. A levegőtlen szűk kamrák között sétálni olyan érzés volt, mintha én is egy új fogoly volnék, és számomra csak a halál lehet a megváltás. Láttuk az úgynevezett állókamrákat is, ahol egy fő csak állva fért el, és így engedték a kamrát teli gázzal. A másik hely a krematórium volt, ahol szörnyen éreztem magam. Mind a mai napig bele sem merek gondolni, hogy ott mik történtek. Sötét, csak néhány lámpával megvilágított hely, a másik szoba pedig a kemencéket tárolta. Voltunk Birkenauban is, ahol láthattam azokat a barakkokat, ahol a rabok aludhattak. Egy-egy emeletes ágyra néha jutott 20 fő is. Kegyetlen bánásmódban volt részük, a vasúti kocsikban 120 ember utazott, az engedélyezettnek körülbelül háromszorosa. Hatalmas terület Birkenau, és beláthatatlan. Egyszerűen leblokkoltam, amikor már az utolsó barakkból jöttünk kifelé, és tudtuk, hogy eztán már csak haza mehetünk, elkezdett az ajtó becsukódni. Az ajtón még mindig lánc lógott, és az ajtó lassú mozgása, arra engedett következtetni, hogy nehéz lesz majd kinyitni. Átfutott az agyamon a kétségbeesés, hogy engem akkor és ott bezárnak, munkába visznek, és soha többé nem látok senkit sem. Ez a túra nagyon tanulságos volt. Féltem megérinteni egy téglát is, mert nem akartam elfogadni azt, hogy ez valóság, megtörtént. A széttaposott lépcsőkön is azon gondolkoztam, hogy mégis kik mehettek azon végig, és közben ők mire gondolhattak. Személy szerint örülök annak, hogy eljuthattam Auschwitzba. Miután az ember járt ott, teljesen máshogy fogja értékelni az életet. Szeretném megköszönni a DUZSIKE tagjainak, hogy megadták nekem a lehetőséget, és az iskolánknak is szeretném megköszönni, hogy egyike lehettem azon tanulóknak, akik a túra keretein belül eljuthattak az auschwitzi koncentrációs táborba.

7 Bihari Eszter 11. D

8 Emléktúra Mikor megtudtam, hogy az iskola néhány tanulójának és nekem lehetőségem nyílik Auschwitzba utazni, meglepődtem, mert hihetetlennek tűnt, hogy láthatjuk a történelmi tragédiák egyik legismertebb színhelyét. Ezúton is köszönöm a DUZSIKE-nek, hogy lehetővé tette ezt az utat. Az ember tudja, hogy nagyon megrázó élmények várnak rá, mégis a történelem része és nem csak tanulhatunk az út során, de emberileg is többek lehetünk, ha tisztában vagyunk a múlt eseményeivel. A hosszú utazás Szlovákián át Lengyelországba kellemesen telt. A szervezők mindenre figyeltek és pontosan tájékoztattak a programról, remek ellátásban részesültünk. Céljuk mindemellett az volt, hogy ne felejtsük el, mire volt képes az ember embertársai ellen ebben a sötét korban és egy zsidó hagyományhoz híven mi is átadjunk valamit a megszerzett tapasztalatból társainknak. Auschwitz I-et egy idegenvezető segítségével jártunk végig, egyedül el lehetett tévedni a teljesen egyforma téglaépületek között, amikből néhányat átalakítottak és múzeumszerűen berendeztek. Ezeket az épületeket jártuk végig, mindeközben rengeteg információ hangzott el; hogy mi várt azokra, akik Auschwitzba kerültek, hogy hány millió zsidó és más nemzetiségű ember halt meg a munkatáborokban és hogyan próbálták mindezt titkolni. A sokkoló tények mellett személyes történetet is hallottunk egy nénitől, aki az egész családját elvesztette, mert munkatáborba szállították őket. Felfoghatatlan mennyiségű tárgyakat láttunk felhalmozva, amiket a táborba kerülőktől vettek el, olyan helyeken jártunk, ahol embereket végeztek ki, belülről láthattuk a krematóriumot, ezen kívül pedig a drótkerítések és őrtornyok is félelmetes hatást keltettek.

9 Auschwitz-Birkenauban már fa barakkokat láttunk, tele ágyakkal, ahol valaha emberek szorongtak és a vasúti sínek között állhattunk, ahol valamikor több százan tolongtak a vonatról leszállva, ha túlélték az embertelen utazást. A képekről és filmekből is jól ismert magas bejárati őrtoronyból alig láttuk be az egész tábort és belegondolni is szörnyű, hogy még bővíteni akarták ezt a területet. A mai ember számára, de legfőképp a fiataloknak ez olyan dolog, amit nem láthatnak máshol, de képekről sem elég megnézni, mert össze nem hasonlítható érzés azzal, amikor az ember rengeteg egyforma épület között bolyong drótkerítésekkel körülvéve, vagy egy végtelen nagy területen áll, ahonnan nincs kiút. Így tudunk igazán elképzelni és átérezni egy-egy igaz történetet, akár olvassuk, akár személyesen halljuk. Papp Sibbolet 11. E

(Folytatás az 4. oldalon)

(Folytatás az 4. oldalon) Szóval... A Pasaréti Gimnázium iskolaújsága 2010. ősz Kedves Olvasó! A nyári szünetet magunk mögött hagyva, de az élményekből merítve mindenki frissen, megújulva vetette bele magát az iskolai életbe és

Részletesebben

Diákigazgató jelöltjeink egyetértésben

Diákigazgató jelöltjeink egyetértésben Diákigazgató jelöltjeink egyetértésben Bessenyei Emlékplakett Nagy Lajos szobrászművész alkotása, a Bessenyei Emlékérem az idén a következő arra érdemes tanulókhoz került: Barta Bálint 12.e, Barta Péter

Részletesebben

Köszöntő. A Fehér Bot Alapítvány által működtetett Ifjúsági Iroda lapja 1. évfolyam 1. szám 2013. szeptember 25. Kedves Fiatalok!

Köszöntő. A Fehér Bot Alapítvány által működtetett Ifjúsági Iroda lapja 1. évfolyam 1. szám 2013. szeptember 25. Kedves Fiatalok! A Fehér Bot Alapítvány által működtetett Ifjúsági Iroda lapja 1. évfolyam 1. szám 2013. szeptember 25. Köszöntő Kedves Fiatalok! Egy idézettel kezdeném a köszöntést: A világ dolgait nem nehéz megcsinálni,

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent Fasori Hírmondó A BUDAPEST - FASORI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LAPJA 2013/2. SZÁM TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ ERÔS VÁR A MI ISTENÜNK! Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán,

Részletesebben

Pályáztatás. Osztályközösség-fejlesztés Komáromban Monostori Éva közösségfejlesztő, Élettér Egyesület

Pályáztatás. Osztályközösség-fejlesztés Komáromban Monostori Éva közösségfejlesztő, Élettér Egyesület Osztályközösség-fejlesztés Komáromban Monostori Éva közösségfejlesztő, Élettér Egyesület Miért nem hasznosítod magad az ifjúság területén? Miért nem csinálsz osztályközösség-fejlesztő programokat? - kérdezte

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Szervusztok Szilágyisok! A Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium Diáklapja

Tartalomjegyzék. Szervusztok Szilágyisok! A Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium Diáklapja A Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium Diáklapja XIX. évfolyam 1. szám Tartalomjegyzék 2008. Október Főszerkesztői ajánlás...1 Október 23....2 Budapest maraton...3 Akadálymentesítés...3 Angliai út...4

Részletesebben

XXIV. évf. 2014. SZEPTEMBER - OKTÓBER - NOVEMBER. Szent Mihály hava - Mindszent hava - Szent András hava

XXIV. évf. 2014. SZEPTEMBER - OKTÓBER - NOVEMBER. Szent Mihály hava - Mindszent hava - Szent András hava Sziklaforrás XXIV. évf. 2014. SZEPTEMBER - OKTÓBER - NOVEMBER Szent Mihály hava - Mindszent hava - Szent András hava SZENT LÁSZLÓ EGYHÁZKÖZSÉG 3400 Mezõkövesd, Szent László tér 28. Telefon: (49)313-225

Részletesebben

Fahidi Éva. Az interjút készítette: Bartha Ákos és Hosszú Gyula Budapest, 2010. január

Fahidi Éva. Az interjút készítette: Bartha Ákos és Hosszú Gyula Budapest, 2010. január Fahidi Éva Az interjút készítette: Bartha Ákos és Hosszú Gyula Budapest, 2010. január Család Édesapám azon kevés Fahidi közé tartozott, aki visszahúzódó meg csendes volt, merthogy az összes előtte született

Részletesebben

Pünkösdi kérdés Jézusi válasz

Pünkösdi kérdés Jézusi válasz Életjel AZ ALBERTI EVANGÉLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA IV. évfolyam 2. szám Pünkösdi kérdés Jézusi válasz Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat, én pedig kérni fogom az Atyát és másik Pártfogót

Részletesebben

NYOMOK A LELKEKBEN A SZTÁLINI MUNKATÁBOROK KÉNYSZERŰ ÖRÖKSÉGE

NYOMOK A LELKEKBEN A SZTÁLINI MUNKATÁBOROK KÉNYSZERŰ ÖRÖKSÉGE SINGER ZSUZSA NYOMOK A LELKEKBEN A SZTÁLINI MUNKATÁBOROK KÉNYSZERŰ ÖRÖKSÉGE KMMI-FÜZETEK 2010 1 KÁRPÁTALJAI MAGYAR MŰVELŐDÉSI INTÉZET KMMI-FÜZETEK VII. SINGER ZSUZSA NYOMOK A LELKEKBEN A SZTÁLINI MUNKATÁBOROK

Részletesebben

SHEILA HOCKEN Emma meg én

SHEILA HOCKEN Emma meg én SHEILA HOCKEN Emma meg én EGY GYEREK, AKI MÁS MINT A TÖBBI Iskolás koromig fogalmam sem volt arról, hogy nem látok rendesen. Homályos, bizonytalan képek és színek között éltem; mintha mindent fátyol borított

Részletesebben

Veled és F el éd. Magyarok Nagyasszonya, könyörögj érettünk! Imádkozzatok! A Szent László Plébánia lapja. Bp. XVIII. Pestszentlőrinc Havanna lakótelep

Veled és F el éd. Magyarok Nagyasszonya, könyörögj érettünk! Imádkozzatok! A Szent László Plébánia lapja. Bp. XVIII. Pestszentlőrinc Havanna lakótelep Veled és F el éd A Szent László Plébánia lapja Bp. XVIII. Pestszentlőrinc Havanna lakótelep Imádkozzatok! Magyarok Nagyasszonya, könyörögj érettünk! XX./5. (178.sz.) 2010. november Tiszták, hősök, szentek

Részletesebben

Vég-Várad. Az előadást követő vita.

Vég-Várad. Az előadást követő vita. Vég-Várad. Az előadást követő vita. Nagy Béla: Köszönjük szépen az előadást, és szokásunkhoz híven az előadással kapcsolatban várjuk a kérdéseket, hogyha vannak. X.Y.: (A hangja alapján nem azonosítható

Részletesebben

A fogyatékos gyerek is ugyanolyan gyerek, mint más Helesfai Katalin, a Vakok Általános Iskolájának igazgatója

A fogyatékos gyerek is ugyanolyan gyerek, mint más Helesfai Katalin, a Vakok Általános Iskolájának igazgatója 356 valóság E: Végezetül szeretném megkérdezni, hogy ki vezeti most ezt az intézetet? R R: Miután múlt év augusztusában nyugdíjaztak, most, másodszori pályázásra sikerült kineveznie a minisztériumnak egy

Részletesebben

16 IX. évfolyam 3. szám

16 IX. évfolyam 3. szám 16 IX. évfolyam 3. szám A Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona Zsira eseti lapja IX. évfolyam 3. szám 2011. szeptember 30. ingyenes kiadvány A Szivárványhíd Alapítvány 2011. 09. 06. án ülésezett:

Részletesebben

Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens

Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens valóság 245 Nguyen Luu Lan Anh, szociálpszichológus, hab. egyetemi docens Educatio: Kérlek, mutatkozz be röviden olvasóinknak! LA: Nguyen Luu Lan Anh-nak [kiejtés: nuəŋ liu lʌn ain] hívnak. 16 éves koromban

Részletesebben

Kőrösi Zsuzsanna. Itt a magamfajtának nem fog sok fű nőni. Meneküléstörténetek 1956 végéről

Kőrösi Zsuzsanna. Itt a magamfajtának nem fog sok fű nőni. Meneküléstörténetek 1956 végéről Kőrösi Zsuzsanna Itt a magamfajtának nem fog sok fű nőni Meneküléstörténetek 1956 végéről Magyarországon a kommunista hatalomátvételt követően a külföldi utazás lehetősége sok egyéb mellett nem számított

Részletesebben

Hermann Gmeiner professzor és Josef von Ferenczy mondott üdvözlô beszédet a gyermekfalu megnyitásakor.

Hermann Gmeiner professzor és Josef von Ferenczy mondott üdvözlô beszédet a gyermekfalu megnyitásakor. BATTONYA A TÖRTÉNET KÉPEKBEN 1983 1984 1986 ÉV TÖRTÉNET Sok lelkes, segítôkész ember munkájának köszönhetôen itt, Battonyán kezdett épülni az elsô magyarországi SOS Gyermekfalu. 2009 Megépülhettek a családi

Részletesebben

Kiss Ferenc Levelek Uszty-Ilimszkből

Kiss Ferenc Levelek Uszty-Ilimszkből Kiss Ferenc Levelek Uszty-Ilimszkből A dokumentum teljes szövegének tulajdonjogával a szerző, Kiss Ferenc rendelkezik. A dokumentum tartalmának egyes mondatai, azok szóbeli vagy írásbeli idézése, csak

Részletesebben

Bakos Ádám: Beszámoló a Holland útról

Bakos Ádám: Beszámoló a Holland útról Bakos Ádám: Beszámoló a Holland útról Amikor megtudtuk, hogy mi vagyunk azok a szerencsések, akik részt vehetnek a Holland utazáson, nagyon izgatottak lettünk. Mindenki nagy izgalommal várta, hogy milyen

Részletesebben

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám Még a fának is van reménysége: ha kivágják, újból kihajt, és nem fogynak el hajtásai. Még ha elvénül is a földben gyökere, ha elhal is a porban

Részletesebben

Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz

Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz A Farkasréti Általános Iskola diáklapja Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz 2012. április-május-június Hogy mit láttam? Elmondhatom. De legjobb, ha lerajzolom. Megláthatod te is velem, csak nézd, csak nézd a

Részletesebben

Medjugorje nap Szekszárdon

Medjugorje nap Szekszárdon 16. évfolyam 5. szám Hatvankettedik szám 2009. november A SZEKSZÁRDI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG TÁJÉKOZTATÓJA Öt követ adok nektek a ti Góliátotok ellen 2009. február hetedikén egyházközségünk képviselő-testülete

Részletesebben

A SZENTLÉLEK PLÉBÁNIA KÖZÖSSÉGI LAPJA SZATMÁRNÉMETI, 2013. JÚLIUS 28. MERLÁS TIBOR PLÉBÁNOS BÚCSÚMISÉJE

A SZENTLÉLEK PLÉBÁNIA KÖZÖSSÉGI LAPJA SZATMÁRNÉMETI, 2013. JÚLIUS 28. MERLÁS TIBOR PLÉBÁNOS BÚCSÚMISÉJE www.szentlelekszatmarnemeti.ro A SZENTLÉLEK PLÉBÁNIA KÖZÖSSÉGI LAPJA SZATMÁRNÉMETI, 2013. JÚLIUS 28. MERLÁS TIBOR PLÉBÁNOS BÚCSÚMISÉJE Wass Albert: Előhang Volt egyszer egy ember, az ő háza udvarán oszlopot

Részletesebben

www.fasor.hu A Budapest-Fasori Református Egyházközség Hírmondója 2012. május Újfolyam 50. szám Fotó: Devich Márton

www.fasor.hu A Budapest-Fasori Református Egyházközség Hírmondója 2012. május Újfolyam 50. szám Fotó: Devich Márton www.fasor.hu Újfolyam 50. szám A Budapest-Fasori Református Egyházközség Hírmondója 2012. május Fotó: Devich Márton MAGVETÉS A RÁNK BÍZOTT KINCS A rád bízott drága kincset ôrizd meg a bennünk lakozó Szentlélek

Részletesebben

A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola diákújságja http://sportiskola.erdcenter.hu

A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola diákújságja http://sportiskola.erdcenter.hu A Batthyány Általános Iskola és Sportiskola diákújságja http://sportiskola.erdcenter.hu 2013. március Kedves Gyerekek! Kedves Pedagógus Társaim, Kedves Vendégek! Köszönöm azt a megtiszteltetést, hogy az

Részletesebben

Mindig egy kicsit kívülálló voltam

Mindig egy kicsit kívülálló voltam Mindig egy kicsit kívülálló voltam Bögre Zsuzsanna és Kovács Teréz életút-interjúja Beluszky Pállal 1 Mindenhol és mindig egy kicsit kívülálló voltam és ez adott nekem olyan szabadságot és lehetőséget,

Részletesebben

Helyszín: Hotel Frida Family. Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal Időpont: 2014. június 23 29.

Helyszín: Hotel Frida Family. Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal Időpont: 2014. június 23 29. Mi is nyaralunk még mindig változatlan helyen és áron! Helyszín: Hotel Frida Family Balatonvilágos, Zrínyi út 135. http://www.fridafamily.hu Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal

Részletesebben

Elérhetőségeink. Bankszámlaszámok

Elérhetőségeink. Bankszámlaszámok a j d á l a s c y g a Csaba testvér n y n á v ít p a l A c n e Szent Fer Elérhetőségeink ROMÁNIA SZENT FERENC ALAPÍTVÁNY (FUNDATIA SFANTUL FRANCISC) Cím: RO-330046 Deva, str Progresului nr. 6. Tel./fax:

Részletesebben