A tervezet előterjesztője

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A tervezet előterjesztője"

Átírás

1 Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. Az egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az előterjesztés jelen formájában nem tekinthető a Kormány álláspontjának. A dokumentum célja a társadalmi egyeztetés elindítása és a jogalkotási folyamat átláthatóvá tétele, amelynek alapján, illetve eredményeként a mellékelt tervezet valamennyi tartalmi és formai eleme módosulhat! A tervezet előterjesztője

2 /2017 ( ) FM rendelet az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet és a földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012. (III. 19.) VM rendelet módosításáról Az 1. alcím tekintetében az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés 38. és 39. pontjában, valamint 76. (5) bekezdés b) pontjában, a 7. tekintetében az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. törvény 76. (5) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 2. alcím tekintetében az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló évi XXXVII. törvény 112. (2) bekezdés 24. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, az 1. alcím tekintetében a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben, a következőket rendelem el: 1. Az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet módosításáról 1. Az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet [a továbbiakban: 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet] 2. -a a következő j) ponttal egészül ki: (E rendelet alkalmazásában:) j) termékkísérő dokumentum: számla, bizonylat vagy szállítólevél.

3 2. A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 3. (1a) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (A gomba-szakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik, aki) b) a minisztériummal gomba-szakellenőri tanfolyam szervezésére vonatkozó megállapodást kötött szervezet által tartott gomba-szakellenőri tanfolyamon részt vett és sikeres vizsgát tett,. 3. A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 5. -a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki: (1a) A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló miniszteri rendelet alapján védett gombafajnak minősített fajhoz tartozó gomba emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősül, melyet a gombaszakellenőr a begyűjtött gombák közül kiválogat és elkülönít. 4. A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 6. (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek: (2) A gombaminősítési igazolás a gomba-szakellenőr által a 3. melléklet 2. pontja szerinti sorszámmal ellátott, két példányban készült nyomtatvány, amelyből az eredeti példány a gombatétel minősítését kérőnél, a másolati példány a gomba-szakellenőrnél marad. A gombaminősítési igazolást piacon kívüli minősítés esetén a gomba-szakellenőr, piacon történő minősítés esetén a piac üzemeltetője a kiállítástól számított két évig köteles megőrizni. (3) Piaci árusítás esetén a gombaminősítési igazolást a gombatétel mellett jól látható módon kell elhelyezni, amely csak az adott árusítási helyen, a kiállítás napján használható fel és amelyet az árusítás befejezése után le kell adni az azt kiállító gomba-szakellenőrnek. 5. A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 11. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a a következő (3)-(4) bekezdéssel egészül ki: (2) A gombaminősítési igazoláson és a termékkísérő dokumentumon is egyértelműen fel kell tüntetni a 2. melléklet C oszlopában, az adott gombafajra előírt felhasználási feltételt. A termékkísérő dokumentumon fel kell tüntetni továbbá a gombaminősítési igazolás sorszámát. (3) A gomba-szakellenőr a lakossági gombaminősítés során a gombajegyzéken nem szereplő, fogyaszthatónak minősített vadon termő gombafajhoz tartozó gombáról a 4. melléklet szerinti gombaminősítési naplót (a továbbiakban: gombaminősítési napló) vezet. (4) A gombaminősítési naplót a gomba-szakellenőr, illetve piacon történő gomba-szakellenőri minősítés esetén a piac üzemeltetője az utolsó bejegyzés időpontjától számított két évig köteles megőrizni.

4 6. A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 12. -a helyébe a következő rendelkezés lép: 12. (1) A gombatételt forgalomba hozó a termékkísérő dokumentumot jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a gombakészlet kimerülését követően két hónapig köteles megőrizni. (2) A vendéglátó létesítményben a termékkísérő dokumentumot jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a gombából készült étel felszolgálását vagy forgalomba hozatalát követő egy hónapig kell megőrizni. 7. A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet a következő 12/A. -sal egészül ki: 12/A. (1) A 2. melléklet C. oszlopában szereplő felhasználási feltételt jól látható módon, az előrecsomagolt gomba csomagolásán a termék megnevezésével azonos látómezőben, nem előrecsomagolt formában árusított gomba esetén az eladás helyén kell feltüntetni. (2) Gombakeverék és feldolgozott gomba kizárólag csomagolva hozható forgalomba. (3) Forgalomba hozatalra szánt gombakeverék vagy gombakeveréket is tartalmazó termék megnevezésében akkor tüntethető fel gombafaj neve, amennyiben az legalább 50 tömegszázalék arányban van jelen a termékben. (4) Arra vonatkozó tájékoztatást, hogy a gomba vagy gombakeverék vadon termett gombából áll vagy abból származik, csak akkor lehet feltüntetni előrecsomagolt gomba vagy gombakeverék esetében a csomagoláson, nem előrecsomagolt gomba vagy gombakeverék esetében a termék mellett elhelyezve, ha a gomba vagy a gombakeverék nem tartalmaz termesztett gombát vagy abból származó részt. A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet lép. 8. a) 3. (1) bekezdés c) pontjában a szervezett szövegrész helyébe a szervezett és felügyelt szöveg b) 4. (1) bekezdés nyitó szövegrészében, 6. (1) és (4) bekezdésében, 10. (1) és (3) bekezdésében a gombavizsgálati szövegrész helyébe a gombaminősítési szöveg, c) 6. (1) bekezdésében a 3. melléklet I. vagy II. pontjában szövegrész helyébe a 3. melléklet 1. pontjában szöveg, d) 7. (2) bekezdésében a vizsgált szövegrész helyébe a minősített szöveg, e) 13. (1) bekezdésében az a járási hivatalt szövegrész helyébe az az élelmiszerláncbiztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalt szöveg, f) 14. (2) bekezdés d) pontjában a gombavizsgálatból szövegrész helyébe a gombaminősítésből szöveg A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 9.

5 a) 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép, b) 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép, c) a 3. melléklettel egészül ki. Hatályát veszti a 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 10. a) 5. (5) bekezdése, b) 10. (1) bekezdésében az, a 3. melléklet I. pontja szerinti szövegrész és c) 10. (2) bekezdése /2012. (III. 19.) VM rendelet módosítása /2012. (III. 19.) VM rendelet [a továbbiakban: 24/2012. (III. 19.) VM rendelet] a következő 8/A. -sal egészül ki: 8/A. A trifla gyűjtésének e rendeletben nem szabályozott viszonyaira az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni. 12. Hatályát veszti a 24/2012. (III. 19.) VM rendelet Mellékletének 1.5. pontja. 3. Záró rendelkezések 13. E rendelet a kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba. 14. E rendelet tervezetének a műszaki szabályokkal és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, szeptember 9-i 2015/1535/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv 5-7. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént.

6 2. melléklet a 107/2011. (XI. 10.) VM rendelethez 1. melléklet a /2017. ( ) FM rendelethez Piacon, valamint az egész ország területén árusításra engedélyezett gombafajok jegyzéke A B C Magyar név Latin név Cseh kucsmagomba Verpa bohemica Fattyú kucsmagomba Morchella semilibera Hegyes kucsmagomba Morchella deliciosa Ízletes kucsmagomba Morchella esculenta Pusztai kucsmagomba Morchella steppicola Júdásfülgomba Auricularia auricula-judae Sárga gévagomba Laetiporus sulphureus Sárga gereben Hydnum repandum Sárgásvörös gereben Hydnum rufescens Sárga rókagomba Cantharellus cibarius Halvány rókagomba Cantharellus pallens Szagos rókagomba Craterellus lutescens Tölcséres rókagomba Craterellus tubaeformis Szürke rókagomba 15. Craterellus cinereus Sötét trombitagomba 16. Craterellus cornucopioides Bronzos vargánya 17. Boletus aereus Ízletes vargánya 18. Boletus edulis Nyári vargánya 19. Boletus reticulatus Barna tinóru 20. Imleria badia Molyhos tinóru 21. Xerocomus subtomentosus Barna gyűrűstinóru 22. Suillus luteus Sárga gyűrűstinóru 23. Suillus grevillei Szemcsésnyelű fenyőtinóru 24. Suillus granulatus Rózsástövű fenyőtinóru 25. Suillus collinitus Nyárfa-érdestinóru 26. Leccinum duriusculum Sötét érdestinóru 27. Leccinum pseudoscabrum Tölgyfa-érdestinóru 28. Leccinum aurantiacum Vörös érdestinóru 29. Leccinum albostipitatum 30. Vöröses nyálkásgomba Árusítási feltételek Csak a rugalmas példányok árusíthatók A fával érintkező fásodó rész kivágásával árusítható a fiatal, puha példány Felhasználási feltételek Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni

7 Chroogomphus rutilus Kései laskagomba Pleurotus ostreatus Nyári laskagomba Pleurotus pulmonarius Erestönkű laskagomba Pleurotus cornucopiae Ördögszekér-laskagomba Pleurotus eryngii Piruló galóca Amanita rubescens Fenyő-pereszke Tricholoma terreum Sárguló pereszke Tricholoma scalpturatum Májusi pereszke Calocybe gambosa Lila pereszke Lepista nuda Lilatönkű pereszke Lepista personata Mezei szegfűgomba Marasmius oreades Szürke tölcsérgomba Clitocybe nebularis Téli fülőke Flammulina velutipes Csoportos tuskógomba Desarmillaria tabescens Gyűrűs tuskógomba Armillaria mellea Gumós tuskógomba Armillaria lutea Déli tőkegomba Cyclocybe cylindracea Erdei csiperke Agaricus sylvaticus Erdőszéli csiperke Agaricus arvensis Ízletes csiperke Agaricus bitorquis Ligeti csiperke Agaricus benesii Mezei csiperke Agaricus campestris Nagyspórás csiperke Agaricus crocodilinus Karcsú őzlábgomba Macrolepiota mastoidea Nagy őzlábgomba Macrolepiota procera Dióízű galambgomba Russula heterophylla Kékhátú galambgomba Russula cyanoxantha Ráncos galambgomba Russula vesca Varashátú galambgomba Russula virescens Fehértejű keserűgomba Lactifluus piperatus Zöldülőtejű keserűgomba Lactifluus glaucescens Ízletes rizike Lactarius deliciosus Lucfenyvesi rizike Lactarius deterrimus Vörösödőtejű rizike Lactarius semisanguifluus Vöröstejű rizike Lactarius sanguifluus Csak a gomba kalapja árusítható legfeljebb 1 cm-es tönkkel Csak a gomba kalapja árusítható legfeljebb 1 cm-es tönkkel Csak a gomba kalapja árusítható legfeljebb 1 cm-es tönkkel Csak a gomba kalapja a gallérig levágott tönkkel árusítható Csak a gomba kalapja a gallérig levágott tönkkel árusítható. Csak a gomba kalapja a gallérig levágott tönkkel árusítható Csak a gomba kalapja árusítható Csak a gomba kalapja árusítható Aromás gomba, egyéni érzékenység előfordulhat Aromás gomba, egyéni érzékenység előfordulhat Aromás gomba, egyéni érzékenység előfordulhat Elkészítés előtt előfőzés, majd főzőlé leöntése javasolt Elkészítés előtt előfőzés, majd főzőlé leöntése javasolt Elkészítés előtt előfőzés, majd főzőlé leöntése javasolt

8 Óriás pöfeteg Langermannia gigantea Pikkelyes pöfeteg Lycoperdon utriforme Változékony pöfeteg Lycoperdon excipuliforme Fehér szarvasgomba Choiromyces meandriformis Nagyspórás szarvasgomba Tuber macrosporum Nyári szarvasgomba Tuber aestivum Téli szarvasgomba Tuber brumale Fodrosbélű szarvasgomba Tuber mesentericum Isztriai szarvasgomba Tuber magnatum Homoki szarvasgomba Mattirolomyces terfezioides Addig árusítható, amíg a termőtest belseje hófehér Addig árusítható, amíg a termőtest belseje hófehér Addig árusítható, amíg a termőtest belseje hófehér

9 2. melléklet a /2017. ( ) FM rendelethez 3. melléklet a 107/2011. (XI. 10.) VM rendelethez 1. Gombaminősítési igazolás formanyomtatványa A gombaminősítés helye: Sorszám:.. GOMBAMINŐSÍTÉSI IGAZOLÁS minősítést kérő, gombatételt forgalomba hozó (lakóhely/székhely): a mai napon kg.. fajú gombát minősítésre bemutatott, melyet emberi fogyasztásra alkalmasnak találtam. A következő felhasználási feltételeket a gomba-szakellenőr jelöli meg a minősített gomba fajától függően X vagy + jellel: JAVASOLT! ÉKENYSÉG ELŐFORDULHAT! BŐRÉT LE KELL HÚZNI! ÉS ELŐTT ELŐFŐZÉS, MAJD FŐZŐLÉ LEÖNTÉSE. Ezen igazolás a piaci árusítás esetén csak a kiállítás napján és helyén jogosít árusításra!.,. év hónap. nap. gomba-szakellenőr aláírása 2. A gombaminősítési igazolás sorszámának meghatározása A gombaminősítés éve négy számjeggyel, kötőjel, az adott évben minősített gombatétel sorszáma, kötőjel, a Pest Megyei Kormányhivatal által kiadott nyilvántartási szám utolsó négy számjegye. Példa a képzett sorszámra:

10 4. melléklet a 107/2011. (XI. 10.) VM rendelethez 3. melléklet a /2017. ( ) FM rendelethez Gombaminősítési napló nem forgalomba hozatali céllal gyűjtött gomba minősítéséhez Piaci gombaminősítés esetén a piac megnevezése, címe, a gombaminősítésre kijelölt hely azonosítója: Piacon kívüli gombaminősítés esetén a gomba-szakellenőr neve és nyilvántartási száma: Sorszám Dátum Gombagyűjtő neve és lakcíme Gomba faja Gomba mennyisége ehető feltételesen ehető Minősítés nem ehető Aláírás mérgező gombagyűjtő gombaszakellenőr

Magyar joganyagok - 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet - az étkezési célra forgalomba k 2. oldal b) öt évnél nem régebbi munkaköri szakmai és egészségügy

Magyar joganyagok - 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet - az étkezési célra forgalomba k 2. oldal b) öt évnél nem régebbi munkaköri szakmai és egészségügy Magyar joganyagok - 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet - az étkezési célra forgalomba k 1. oldal 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról,

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések 32374 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 131. szám A vidékfejlesztési miniszter 106/2011. (XI. 10.) VM rendelete a védett és fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok körérõl,

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter. /2010. (...) VM rendelete

A vidékfejlesztési miniszter. /2010. (...) VM rendelete A vidékfejlesztési miniszter /2010. (......) VM rendelete az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtésére, feldolgozására, forgalomba hozatalára vonatkozó minőségi, élelmiszerbiztonsági

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 12. szám Időszaki kiadvány 2012. október Gombaismereti túra volt október 14-én A tartalomból: Október 14-i túra 1 Képek a túráról 2 Könnyező szálkásgomba 3 Téli fülőke

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 11. szám Időszaki kiadvány 2012. szeptember Gombaismereti túra 2012. október 14-én Újra gombaismereti sétára hívom az érdeklődőket. 1. Indulás október 14-én 10:00-

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 14. szám Időszaki kiadvány 2012. november A tartalomból: Gombaismereti túra volt november 10-én Túra volt november 10- én Képek a túráról 2-4 Fenyőpereszke 5 Rózsás

Részletesebben

CSEPELI PIACFELJESZTŐ ÉS ÜZEMELTETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG

CSEPELI PIACFELJESZTŐ ÉS ÜZEMELTETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG CSEPELI PIACFELJESZTŐ ÉS ÜZEMELTETŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZABÁLYZAT A SZABADONTERMŐ ÉS TERMESZTETT GOMBÁK VIZSGÁLATÁRÓL, ÁRUSÍTÁSÁRÓL, SZAKTANÁCSADÁSRÓL 5/2008. számú Igazgatói utasítás Hatályos:

Részletesebben

.../2010 (...) VM rendelet a földalatti gombák gyűjtésére vonatkozó szabályokról

.../2010 (...) VM rendelet a földalatti gombák gyűjtésére vonatkozó szabályokról .../2010 (...) VM rendelet a földalatti gombák gyűjtésére vonatkozó szabályokról Szakasz: közigazgatási egyeztetés Véleményezési határidő: 2010. szeptember 23. Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról

Részletesebben

Consult-Exim Bt Bp, Törökvész út 58, Tel: , Fax: ,

Consult-Exim Bt Bp, Törökvész út 58, Tel: , Fax: , BOTANIKA III GOMBA-MODELLEK BoS 23 Gyilkos galóca (Amanita Phalloides) A csoport a fejlődés 6 legfontosabb stádiumát mutatja be. Talapzaton helyezkedik el. Halálosan mérgező és nagyon veszélyes! Magasság:

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 10. szám Könyvajánló Időszaki kiadvány 2012. szeptember A tartalomból: Könyvajánló 1 Lila pereszke 2 Lilatönkű pereszke 2 Gyapjas tintagomba 3 Kerti tintagomba 3 Sereges

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból:

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból: Soproni Gombász Hírmondó VI. évfolyam, 2. szám Időszaki kiadvány 2017. július 2 0 1 7 Én is nagy reményekkel vágtam 2017 elébe. Nem csak a gombák terén, de ez más lapra tartozik. A tavasz egészen tűrhető

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok. 2. gyakorlat. Erdımérnöki szak

Növényrendszertan gyakorlatok. 2. gyakorlat. Erdımérnöki szak Növényrendszertan gyakorlatok 2. gyakorlat Erdımérnöki szak Lemezes gombák r. Agaricales r. Agaricales Amanita galóca nemzetség fehér lemezek (kevés kivétel) teljes és részleges burok ált. fejlett gallér

Részletesebben

Gombász Hírmondó. II. Gombás Mulatság. Soproni. A tartalomból:

Gombász Hírmondó. II. Gombás Mulatság. Soproni. A tartalomból: Soproni Gombász Hírmondó IV. évfolyam, 4. szám Időszaki kiadvány 2015. október A tartalomból: II. Gombás Mulatság 1 II. Gombás Mulatság Képek a Gombás Mulatságról Fajlista a Gombás Mulatságról Képek a

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok. 2. gyakorlat. Vadgazda mérnöki szak

Növényrendszertan gyakorlatok. 2. gyakorlat. Vadgazda mérnöki szak Növényrendszertan gyakorlatok 2. gyakorlat Vadgazda mérnöki szak Lemezes gombák Amanita nemzetség fehér lemezek (kevés kivétel) teljes és részleges burok ált. fejlett gallér pettyek v. bocskor sok mérgezı

Részletesebben

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés 26. pontjában, a 13. tekintetében

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Gombaismereti túra november 10-én

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Gombaismereti túra november 10-én Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 13. szám Időszaki kiadvány 2012. november A tartalomból: Gombaismereti túra november 10-én Túra november 10-én 1 Fodros papsapka 2 Bükktapló 2 Nyírtapló 3 Lepketapló

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Gombatúra november 8-án. Soproni. A tartalomból:

Gombász Hírmondó. Gombatúra november 8-án. Soproni. A tartalomból: Soproni Gombász Hírmondó IV. évfolyam, 5. szám Időszaki kiadvány 2015. november Gombatúra 2015. november 8-án Novemberben ismét Gombaismereti túrára hívjuk a gombák iránt érdeklődőket. A túra Brennbergbánya

Részletesebben

Hasznos tanácsok gombaszedőknek

Hasznos tanácsok gombaszedőknek NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV Hasznos tanácsok gombaszedőknek Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne vásároljunk! A saját szedésű, vadon termő gombát minden esetben meg kell vizsgáltatni gombaszakértővel.

Részletesebben

Gombatermesztés. sa rendszertani besorolásuk suk szerint. gazdasági gi hulladékanyagok mellékterm. sa) llók, baromfitelepek, is termeszthető (istáll

Gombatermesztés. sa rendszertani besorolásuk suk szerint. gazdasági gi hulladékanyagok mellékterm. sa) llók, baromfitelepek, is termeszthető (istáll Gombák általános jellemzé Gombatermesztés Készítette: Csorbainé dr. Gógán Andrea Dr. Győrfi Júlia előad adásának felhasználásával Az élővilág g külön k n csoportját t alkotják: k: Nem állatok és s nem

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó V. évfolyam, 8. szám Időszaki kiadvány 2016. október Gombaismereti túra volt 2016. október 16- án. A tartalomból: Gombaismereti túra 2016. október 16-án. Képek az októberi túráról

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 8. szám Időszaki kiadvány 2012. augusztus Gombatúra volt augusztus 12-én vasárnap Fontos közlemények: Új fajok a Házi Gombafelismerő Versenyünkbe! Képeket, cikkeket

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból:

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból: Soproni Gombász Hírmondó V. évfolyam, 5. szám Időszaki kiadvány 016. augusztus Gombaismereti túra 016. augusztus 1-én. Gombaismereti túrára várom a gombák iránt érdeklődőket 016. augusztus 1-én, vasárnap

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok. 2. gyakorlat. Természetvédelmi mérnöki szak 2012

Növényrendszertan gyakorlatok. 2. gyakorlat. Természetvédelmi mérnöki szak 2012 Növényrendszertan gyakorlatok 2. gyakorlat Természetvédelmi mérnöki szak 2012 Basidiomycetes - Valódi bazídiumos gombák o. Phragmobasidiomycetidae Tagolt bazídiumú g. alo. Holobasidiomycetidae Tagolatlan

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 7. szám Időszaki kiadvány Gombatúra volt július 22-én vasárnap 2012. július Fontos közlemények: Új fajok a Házi Gombafelismerő Versenyünkbe! További ötleteket várok

Részletesebben

Környezeti nevelés az Aggteleki Nemzeti Parkban

Környezeti nevelés az Aggteleki Nemzeti Parkban Környezeti nevelés az Aggteleki Nemzeti Parkban Készítette: Mattyasovszky Zsuzsanna környezettan földrajz szakos hallgató Témavezetők: Angyal Zsuzsanna tudományos segédmunkatárs Szászné Heszlényi Judit

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Nem szaporítom nagyon a szót. Remélem mindenki legalább annyira elégedett az idei év gombatermésével,

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Nem szaporítom nagyon a szót. Remélem mindenki legalább annyira elégedett az idei év gombatermésével, Soproni Gombász Hírmondó II. évfolyam, 16. szám Időszaki kiadvány 2013. december Boldog Karácsonyt és Kalapokban Gazdag Új Évet! A tartalomból: Nem szaporítom nagyon a szót. Remélem mindenki legalább annyira

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok

Növényrendszertan gyakorlatok Növényrendszertan gyakorlatok 2. gyakorlat Erdőmérnöki és természetvédelmi mérnöki szak 2014 Bazídiumos gombák törzse (Basidiomycota) Basidiomycetes - Valódi bazídiumos gombák o. Phragmobasidiomycetidae

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási és szakmai egyeztetése folyamatban van. Az egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az előterjesztés

Részletesebben

klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék

klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék klemi-recepttar@uze.net S zabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák Tartalomjegyzék Szabó Béla: Gyűjthető és ehető gombák...1 Tartalomjegyzék...1 Bevezetés...3 Gombafajták...4 Bimbós pöfeteg...4 Barna érdestinóru...4

Részletesebben

Gombapárok. A leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói. Fotókat a Miskolci Gombász Egyesület tagjai készítették

Gombapárok. A leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói. Fotókat a Miskolci Gombász Egyesület tagjai készítették Gombapárok A leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói Fotókat a Miskolci Gombász Egyesület tagjai készítették ÍZLETES KUCSMAGOMBA Morchella esculenta Fotó: Szűcs Béla Kettévágva a

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 9. szám Időszaki kiadvány 2012. szeptember Gombatúra volt szeptember 9-én vasárnap Fontos közlemények: Új fajok a Házi Gombafelismerő Versenyünkbe! Szeptember 9-én

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból:

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból: Soproni Gombász Hírmondó V. évfolyam, 4. szám Időszaki kiadvány 2016. július Gombaismereti túra 2016. július 10-én. Gombaismereti túrára várom a gombák iránt érdeklődőket. Találkozó: 2016. július 10-én,

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó II. évfolyam, 12. szám Időszaki kiadvány 2013. szeptember Gombaismereti túra volt szeptember 8-án A tartalomból: Gombatúra volt 1 Túra képei 2 Galambgombákról II. rész 3-4 Képek

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó III. évfolyam, 6. szám Időszaki kiadvány 2014. szeptember Gombaismereti túra 2014. október 5-én Ismét gombaismereti túrát hirdetek a gombák iránt érdeklődők számára. Találkozó:

Részletesebben

Az előterjesztés nem végleges, ezért az nem tekinthető a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium álláspontjának.

Az előterjesztés nem végleges, ezért az nem tekinthető a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium álláspontjának. 1 Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak,

Részletesebben

Növényrendszertan gyakorlatok

Növényrendszertan gyakorlatok Növényrendszertan gyakorlatok 1. gyakorlat Erdımérnöki szak VALÓDI GOMBÁK TÖRZSE - EUMYCOTA 1. at. Mozgó moszatgombák Mastigomycotina: ld. ea. 2. at. Járomspórás moszatgombák Zygomycotina: ld. ea. 3. at.

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 36/2014. (XII. 17.) FM rendelete az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

A földművelésügyi miniszter 36/2014. (XII. 17.) FM rendelete az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 24610 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 178. szám A belügyminiszter 68/2014. (XII. 17.) BM rendelete az Egységes Kormányzati Ügyiratkezelő Rendszer üzemeltetéséhez és fejlesztéséhez kapcsolódóan a központosított

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

TERVEZET. a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló.../.. (..) KvVM rendeletről

TERVEZET. a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló.../.. (..) KvVM rendeletről KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/865/2008 TERVEZET a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló../.. (..) KvVM rendeletről /közigazgatási egyeztetés/

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. ELŐTERJESZTÉS

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. ELŐTERJESZTÉS KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM ELŐTERJESZTÉS Az egyéni vállalkozói tevékenységhez kapcsolódó bejelentésekhez rendszeresített űrlapokról szóló 65/2009. (XII. 17.) IRM rendelet és az egyéni vállalkozói

Részletesebben

2 3 - Halálos mérgezések 90-95% 95%-a - 24h lappangási idő, sejtméreg 1. Gasztrointesztinális fázis: gyomorpanaszok, csillapíthatatlan hányás-hasmenés, hasmenés, láz (1-2 nap) 2. Hepatorenális fázis: máj-

Részletesebben

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

GOMBAKIÁLLÍTÁS, 2008

GOMBAKIÁLLÍTÁS, 2008 Mikológiai Közlemények, Clusiana 47(2): 231 235. (2008) HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK NEWS GOMBAKIÁLLÍTÁS, 2008 2008. október 17. és 19. között ismét megrendeztük a már hagyományossá vált kiállításunkat a Corvinus

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során a tervezet koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Változnak a vizsgakövetelmények

Változnak a vizsgakövetelmények Változnak a vizsgakövetelmények Az NGM társadalmi egyeztetésre bocsátja a szakképzési és felnőttképzési vizsgakövetelményekre vonatkozó rendeletmódosítást. A tervezet a szakképesítéshez kapcsolódó, újonnan

Részletesebben

ÚTMUTATÓ NAGYGOMBÁK FELISMERÉSÉHEZ. Forrás: különböző internetes oldalak, valamint Kalmár Rimóczi Makara: Gombászkönyv Mg.-i Kiadó 1985.

ÚTMUTATÓ NAGYGOMBÁK FELISMERÉSÉHEZ. Forrás: különböző internetes oldalak, valamint Kalmár Rimóczi Makara: Gombászkönyv Mg.-i Kiadó 1985. ÚTMUTATÓ NAGYGOMBÁK FELISMERÉSÉHEZ Forrás: különböző internetes oldalak, valamint Kalmár Rimóczi Makara: Gombászkönyv Mg.-i Kiadó 1985. Gomba rendszertan Tömlős-, vagy aszkuszos gombák rendjei, fontosabb

Részletesebben

Szakácskönyv/Gombák/Ehető gombák

Szakácskönyv/Gombák/Ehető gombák Szakácskönyv/Gombák/Ehető gombák 1 Szakácskönyv/Gombák/Ehető gombák Kertészet/Szerzőink/ Kertészet/Szerzőink/ Új recept beírása [1] Ehető gombák Növények Főzelék Bab - borsó Burgonya Csicsóka Ehető gombák

Részletesebben

HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK. A február 14-én tartott közgyűlésünkön Társaság új vezetőséget választott, melynek összetétele a következő:

HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK. A február 14-én tartott közgyűlésünkön Társaság új vezetőséget választott, melynek összetétele a következő: Mikológiai Közlemények, Clusiana 46(1): 135 143. (2007) HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK NEWS TÁRSASÁGUNK HÍREI Kedves Tagtársaim! A Magyar Mikológiai Társaság új vezetősége nevében szeretettel köszöntök mindenkit.

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 17. szám 861 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 8/2016. (II. 11.) FM rendelete egyes agrár tárgyú miniszteri rendeletek közigazgatási bürokráciacsökkentéssel

Részletesebben

Aktualitások az élelmiszerlánc jogi szabályozásában

Aktualitások az élelmiszerlánc jogi szabályozásában Aktualitások az élelmiszerlánc jogi szabályozásában Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár országos főállatorvos Zalaegerszeg, 2011. március 4. I. Az élelmiszerbiztonsági

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője 1 Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak,

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 5. szám Időszaki kiadvány 2012. június Gombatúra volt 2012. június 10-én Fontos közlemények: Új faj a Házi Gombafelismerő Versenyünkbe! További ötleteket várok logóra

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 13328 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 7/2014. (IX. 5.) FM rendelete a zöldség-gyümölcs termelői csoportokról és termelői szervezetekről szóló 150/2012. (XII. 28.) VM rendelet

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról 1 A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó III. évfolyam, 4. szám Időszaki kiadvány 2014. július Gombaismereti túra 2014. július 20-án Ismét gombaismereti túrára várom gombák iránt érdeklődőket. Elfoglaltságom miatt a túrát

Részletesebben

A tervezetek előterjesztője

A tervezetek előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

CSODÁLATOS GOMBAVILÁG I.

CSODÁLATOS GOMBAVILÁG I. CSODÁLATOS GOMBAVILÁG I. FOGLALKOZTATÓ FÜZET FELADATOKKAL ÉS TANÁRI SEGÉDLETTEL ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA Aranyos galambgomba Feketedő nedűgomba Apró csiperke Gyilkos galóca Árvégű fülőke Erdei szömörcsög

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/827/2008. Tervezet a Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület 24/1997. (VIII. 1.) KTM rendelet módosításáról (közigazgatási egyeztetés) Budapest,

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Gombaismereti túra volt november 9-én. Soproni. A tartalomból: III. évfolyam, 9. szám december.

Gombász Hírmondó. Gombaismereti túra volt november 9-én. Soproni. A tartalomból: III. évfolyam, 9. szám december. Soproni Gombász Hírmondó III. évfolyam, 9. szám Időszaki kiadvány 2014. december Gombaismereti túra volt november 9-én Csodálatos túrázó idővel ajándékozta meg az ősz harmadik - többnyire kellemetlen időjárású

Részletesebben

Az előterjesztés nem végleges, ezért az nem tekinthető a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium álláspontjának.

Az előterjesztés nem végleges, ezért az nem tekinthető a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium álláspontjának. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Azt hiszem - legnagyobb örömömre - minden idők legsikerültebb túráján vagyunk túl! Legalábbis a résztvevők számát

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Azt hiszem - legnagyobb örömömre - minden idők legsikerültebb túráján vagyunk túl! Legalábbis a résztvevők számát Soproni Gombász Hírmondó II. évfolyam, 14. szám Időszaki kiadvány 2013. október Ha nem küldtök képeket, élménybeszámolókat, recepteket stb., kénytelenek vagytok az én szövegelésemet olvasni András már

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány Soproni Gombász Hírmondó IV. évfolyam, 6. szám Időszaki kiadvány 2015. november Gombatúra volt november 8-án A tartalomból: Gombatúra 2015.11.08. 1 Barcsi gombászás 2-3 Fenyves turjángomba vs. Ízletes

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 45. szám 4443

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 45. szám 4443 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 45. szám 4443 A földművelésügyi miniszter 15/2015. (III. 31.) FM rendelete a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségeknek a fővárosi és megyei kormányhivatalokba

Részletesebben

10. Hatályát veszti az R. a) 43. (2) bekezdése, b) 51. (2) bekezdése, c) 13. számú melléklet 9. sora. 11. E rendelet január 1-jén lép hatályba.

10. Hatályát veszti az R. a) 43. (2) bekezdése, b) 51. (2) bekezdése, c) 13. számú melléklet 9. sora. 11. E rendelet január 1-jén lép hatályba. 86400 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 218. szám 10. Hatályát veszti az R. a) 43. (2) bekezdése, b) 51. (2) bekezdése, c) 13. számú melléklet 9. sora. 11. E rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter 61/2016. (IX. 15.) FM rendelete a GMO-mentességre utaló jelölésről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 138.

A földművelésügyi miniszter 61/2016. (IX. 15.) FM rendelete a GMO-mentességre utaló jelölésről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 138. A földművelésügyi miniszter 61/2016. (IX. 15.) FM rendelete a GMO-mentességre utaló jelölésről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 138. szám Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008.

Részletesebben

322 HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK

322 HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK Mikológiai Közlemények, Clusiana 46(2): 321 330. (2007) TÁRSASÁGI ÉLET, HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK NEWS Tisztelt Tagtársak, kedves gombász Kollégák! Mint bizonyára értesültek róla a 2007. évi tisztújító közgyűlésünk

Részletesebben

Gombász Hírmondó GOMBAFELISMERŐ VETÉLKEDŐJÉT. Soproni

Gombász Hírmondó GOMBAFELISMERŐ VETÉLKEDŐJÉT. Soproni Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 15. szám Időszaki kiadvány 2012. december Tekintettel a nagysikerű Balatonalmádiban tartott I. Országos Amatőr Gombafelismerő Vetélkedő sikerére, a soproni Castanea

Részletesebben

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Ügytípus megnevezése: ÉLŐÁLLAT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰ ENGEDÉLYEZÉSE.

Részletesebben

A tervezetek előterjesztője

A tervezetek előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból:

Gombász Hírmondó. Soproni. A tartalomból: Soproni Gombász Hírmondó V. évfolyam, 2. szám Időszaki kiadvány 2016. június Gombaismereti túra 2016. június 12-én. Gombaismereti túrára várom a gombák iránt érdeklődőket. Találkozó: 2016. június 12-én,

Részletesebben

18. Záró rendelkezések

18. Záró rendelkezések M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 16. szám 801 (2) A jegyző az eljárási költségek viselésére kötelezi a) a kérelem elutasítása esetén a birtokvédelmet kérőt, b) birtoksértést megállapító döntés esetén

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Soproni. Gombaismereti túra volt november 13-án. A tartalomból: november. V. évfolyam, 10. szám.

Gombász Hírmondó. Soproni. Gombaismereti túra volt november 13-án. A tartalomból: november. V. évfolyam, 10. szám. Soproni Gombász Hírmondó V. évfolyam, 10. szám Időszaki kiadvány 2016. november Gombaismereti túra volt 2016. november 13-án. Sajnos november második hétvégéjére hó esett többek között a Soproni hegyvidéken

Részletesebben

A Magyar Gombász tartalomjegyzékei a http://magyargombasz.tvn.hu honlapon találhatók meg. Várjuk kedves tagtársaink érdeklődését!

A Magyar Gombász tartalomjegyzékei a http://magyargombasz.tvn.hu honlapon találhatók meg. Várjuk kedves tagtársaink érdeklődését! Mikológiai Közlemények, Clusiana 48(2): 251 256. (2009) TÁRSASÁGI HÍREK SOCIETY NEWS A Magyar Gombász ismeretterjesztő lapot 2010-ben továbbra is a Magyar Mikológiai Társaság és a Magyar Gombász Kkt. jelenteti

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Röjtökmuzsaj mellett, a Rókafánál próbáltunk szerencsét, remélve, hogy sok gombát

Gombász Hírmondó. Időszaki kiadvány. Röjtökmuzsaj mellett, a Rókafánál próbáltunk szerencsét, remélve, hogy sok gombát Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 6. szám Időszaki kiadvány 01. június Gombászni voltunk Röjtökmuzsaj mellett Fontos közlemények: Új faj a Házi Gombafelismerő Versenyünkbe! További ötleteket várok

Részletesebben

Magyar joganyagok - 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet - az élelmiszerekben előforduló e 2. oldal 7. technológiai eredetű szennyezőanyag: minden olyan sze

Magyar joganyagok - 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet - az élelmiszerekben előforduló e 2. oldal 7. technológiai eredetű szennyezőanyag: minden olyan sze Magyar joganyagok - 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet - az élelmiszerekben előforduló e 1. oldal 49/2014. (IV. 29.) VM rendelet az élelmiszerekben előforduló egyes szennyezőanyagokra és természetes eredetű

Részletesebben

A változásvezetési eljárás megindítására irányuló kérelem adattartalma

A változásvezetési eljárás megindítására irányuló kérelem adattartalma M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 166. szám 21405 1. melléklet a 71/2015. (XI. 3.) FM rendelethez A változásvezetési eljárás megindítására irányuló kérelem adattartalma 1. Az ügyfél azonosítására vonatkozó

Részletesebben

Egyes miniszteri rendeletek területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő módosításáról

Egyes miniszteri rendeletek területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő módosításáról Egyes miniszteri rendeletek területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő módosításáról A tervezet a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő azon miniszteri

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. 1. Éves beszámoló a évről Megemlékezés a 2009-ben elhunyt tagtársakról, köztük Babos Lórántnéról

JEGYZŐKÖNYV. 1. Éves beszámoló a évről Megemlékezés a 2009-ben elhunyt tagtársakról, köztük Babos Lórántnéról Mikológiai Közlemények, Clusiana 49(1 2): 177 192. (2010) TÁRSASÁGI HÍREK SOCIETY NEWS JEGYZŐKÖNYV Készült a Magyar Mikológiai Társaság 2010. február 17-én 17:30 órai kezdettel az ELTE TTK Biológiai Múzeumában

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 2. oldal fogalmait is alkalmazni kell. 3. (1)1 A megyei kormán

Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 2. oldal fogalmait is alkalmazni kell. 3. (1)1 A megyei kormán Magyar joganyagok - 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet - az élelmiszer-előállítással és -for 1. oldal 3/2010. (VII. 5.) VM rendelet az élelmiszer-előállítással és -forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásról

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P Jelen tervezet közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során a tervezet koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért a tervezet jelen formájában nem

Részletesebben

4. Az ellenőrzésről szóló jelentést a kormányhivatal minden év április 30-ig megküldi a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökének és a miniszternek.

4. Az ellenőrzésről szóló jelentést a kormányhivatal minden év április 30-ig megküldi a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökének és a miniszternek. 268 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 2. szám A földművelésügyi miniszter 1/2016. (I. 7.) FM rendelete a hegybíró, a hegyközségi tanács titkára és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára tevékenységének

Részletesebben

BARÁTUNK A TERMÉSZET

BARÁTUNK A TERMÉSZET BARÁTUNK A TERMÉSZET 2018-2019 BOSZORKÁNYVAJ, FŰZFATÜDŐ, NYULICA Mit tudunk a gombákról? 7-8. osztályosok feladatai 1. MUZSIKÁLÓ GOMBAVILÁG A gombákról szóló első fejtörőhöz a titkosírás megfejtésére lesz

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának.

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

Gombász Hírmondó. Gombatúra június 10. Logomba terv. Soproni. Fontos közlemények: A tartalomból: június. I. évfolyam, 4.

Gombász Hírmondó. Gombatúra június 10. Logomba terv. Soproni. Fontos közlemények: A tartalomból: június. I. évfolyam, 4. Soproni Gombász Hírmondó I. évfolyam, 4. szám 2012. június Gombatúra 2012. június 10. Fontos közlemények: Új faj a Házi Gombafelismerő Versenyünkbe! További ötleteket várok logóra Képeket, cikkeket várok

Részletesebben

Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar. Növénytani tanszék

Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar. Növénytani tanszék Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar Növénytani tanszék Adatok az ehető gombák nitrát tartalmáról Nitrate contents of higher edible mushrooms Készítette: Bóbics Renáta Témavezető: Dr. Vetter

Részletesebben

Fontos, hogy egyes gombamérgezés- gyanús esetek nem minősülnek mérgezésnek:

Fontos, hogy egyes gombamérgezés- gyanús esetek nem minősülnek mérgezésnek: Gombamérgezések Miért fontos? A gombamérgezések hátterének, okának és a mérgezést okozó fajok alapvető ismerete az egyik legfontosabb kérdés a nagygombákkal foglalkozó érdeklődő számára. Az emberek zöme

Részletesebben

(O Európai uniós forrásból finanszírozott költségvetési támogatás közreműködő szervezete) (66.) Magyar Államkincstár

(O Európai uniós forrásból finanszírozott költségvetési támogatás közreműködő szervezete) (66.) Magyar Államkincstár M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 220. szám 86113 9. A 24/2015. (V. 26.) FM rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat XII. fejezete Földművelésügyi Minisztérium 2016. évi költségvetési kiadási előirányzatainak

Részletesebben

2017. évi törvény. 1. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló évi V. törvény módosítása

2017. évi törvény. 1. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló évi V. törvény módosítása Jelen tervezet közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során a tervezet koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért a tervezet jelen formájában nem

Részletesebben