Fiatal Tehetség Program

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fiatal Tehetség Program"

Átírás

1 Fiatal Tehetség Program

2 Köszöntô Bonus intra, melior exi! Ahogy mottónk is szemlélteti, a Mathias Corvinus Collegium értékközösségként mûködik immár több mint húsz éve. Elkötelezett diákjaink magas fokú interdiszciplináris tudásra és olyan korszerû kompetenciákra tehetnek szert intézményünkben, mint a kritikai szemléletmód és az asszertív gondolkodás. Hiszünk abban, hogy értékálló fejlôdés csak hosszú távon érhetô el, ezért Collegiumunk a gyakorlatba ültette a lifelong learning vízióját. Így diákjaink a felsô tagozattól kezdve a középiskolán át egészen az egyetemi mesterképzés befejezéséig részesei lehetnek tehetséggondozó képzésrendszerünknek, késôbb pedig alumniközösségünk fogadja soraiba ôket. Collegistáink megtapasztalhatják a csapatmunka és a közös gondolkodás erejét, ami késôbbi életútjuk során is hasznukra válik. Az általuk önállóan szervezett projektek széles körû ismeretekkel és közösségi élményekkel gazdagítják személyiségüket. Diákjaink szakmai pályafutásuk során kamatoztathatják az itt elsajátítottakat, és egy átfogó, Csíkszeredától New Yorkon át Szingapúrig ívelô MCC-s közösség részeseiként tevékenykedhetnek az élet különbözô területein. Fontos azonban szem elôtt tartani, hogy az MCC-s szellemi hagyományok, az itt megszerzett tudás és kapcsolatrendszer célja elsôsorban szûkebb és tágabb környezetünk segítése, a tudatos és proaktív jövôalakítás. Ez egybecseng hitvallásunkkal, a társadalmi felelôsségvállalás eszméjével. Ahogy nemzetközi kutatások is jelzik, a tehetséggondozó munkát nem lehet elég fiatalon elkezdeni. Minél korábbi életszakaszban sikerül a kiemelkedô képességû gyermekek tudatos fejlesztését megkezdeni, annál nagyobb hatékonysággal bontakoztatható ki az egyéni érdeklôdésük. E megfontolások jegyében indítottuk útjára és fejlesztjük folyamatosan képzésrendszerünk legújabb elemét, a Fiatal Tehetség Programot. Dr. Szalai Zoltán ügyvezetô igazgató

3 A Mathias Corvinus Collegium A Mathias Corvinus Collegium (MCC) 1996-ban jött létre Tombor András és Tombor Balázs magánkezdeményezésére; így két évtizede biztosít tehetséggondozó elitképzést hazai és határon túli magyar diákok számára. Kolozsvári oktatási központunk az erdélyi fiatalokat kapcsolja be az anyaország szellemi vérkeringésébe és az MCC szervezetébe, középiskolás programunk pedig hoszszú évek óta kínál érdekfeszítô, látókörtágító kurzusokat több ezer résztvevônek. Collegiumunk egyetemi képzésében öt szakirányon tanulhatnak hallgatóink, illetve a mesterképzés ideje alatt vezetôképzô programban vehetnek részt, majd a diploma kézhezvételét követôen világméretû alumnihálózatunk tagjaivá válnak. Collegiumunk interdiszciplináris képzésrendszerét számos sikeres együttmûködés kíséri, nemzetközileg elismert vendégelôadóink a tudományos élet legkülönbözôbb szegmenseibôl érkeznek hozzánk. Oktatási programunkba olyan szaktekintélyek kapcsolódtak be, mint Maróth Miklós és Romsics Ignác akadémikusok, John Lukács történészprofesszor, Bagdy Emôke tehetségkutató vagy Sólyom László volt köztársasági elnök. Oktatási portfóliónk bôvítése érdekében 2015 nyarán útjára indítottuk a Fiatal Tehetség Programot, hogy a felsô tagozatosokat is bevonhassuk tehetséggondozó tevékenységünkbe. Az azóta eltelt idôszakban felmenô rendszerû képzésünk több száz diák számára kínált iskolán túli fejlôdési lehetôségeket. A diákok és a szülők írták rólunk: Sok új barátot szereztem, olyan, mintha még egy osztályom lenne csupa jófejekkel. A nyári tábor szuper volt! Széles látókörű, tájékozott gyermekekké válnak az ide járó diákok, és itt nem mindennapi, összetartó közösségre találhatnak.

4 Kaland, közösség, kihívás Mi is az a FIT Program? A Fiatal Tehetség Program (FIT Program) egyedülálló kezdeményezés, amely a Pallas Athéné Domus Scientiae és Pallas Athéné Domus Animae alapítványok nagylelkû támogatásával felsô tagozatos általános iskolásoknak biztosít ingyenes, komplex szemléletû tehetséggondozást az ország öt régiójában (Miskolc, Pécs, Szolnok, Veszprém és Budapest központtal). A FIT Program a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó képzésrendszerének elsô pillére, amely a kiemelkedô képességû gyermekek számára szervez az iskolai oktatáson túlmutató, ugyanakkor a mindennapi világunkhoz sok szállal kapcsolódó foglalkozásokat. Célul tûztük ki, hogy az érintett szülôkkel és pedagógusokkal együtt segítsük a gyermekek kibontakozását, az egyéni érdeklôdési területek felfedezését és a késôbbi tudatos pályaválasztást. Hosszabb távon célunk a tehetséges diákok érvényesülési lehetôségeinek biztosítása, a tudatos, jövôalkotó állampolgárrá válás elôsegítése, a szûkebb és tágabb közösségük sorsáért felelôsen gondolkodó és cselekvô értelmiségi bázis kialakítása. A FIT Programra jellemzô a nagyfokú szellemi szabadság és függetlenség. Képzésünk által diákjaink érdeklôdô, széles látókörû, nyitott gondolkodású fiatalokká válnak. Felkészült és elhivatott oktatóinkkal, modern eszközökkel, otthonos központokkal és gyakorlatorientált képzéseinkkel olyan légkört teremtünk, amelyben a tanulás és a fejlôdés is élménnyé válhat. A FIT Program közösségi alapon építkezik, hiszünk a csapatmunka és a közösségben átélt élmények személyiségfejlesztô erejében. Számomra a legfontosabb, hogy a FIT az ÉLETRE készít fel. Az összefüggések és kapcsolatok megtalálására, lényeglátásra. A drónoktól az újraélesztésig Képzéseink napjaink legizgalmasabb területeit fogják át, legyen szó a bankok titokzatos világáról, a drónok mûködésérôl, az újraélesztésrôl vagy éppen a laborok rejtelmeirôl.

5 Élményközpontú oktatás Programunk hétvégi képzési alkalmakon alapul: szombatonként egész napos, intenzív, ugyanakkor játékokkal oldott foglalkozásokat szervezünk diákjainknak. Az oktatási napok házigazdái a regionális központvezetôk, akik közösségszervezô munkájuk mellett diákjaink fejlôdését is végigkövetik, mentorként segítik az egyéni érdeklôdési területek kibontakozását. A FIT Program oktatási koncepciója a készségfejlesztés, a szemléletformálás és a személyes motiváció felkeltésére épül. Képzéseink tematikája és megközelítésmódja is innovatív: olyan területekre fókuszálunk, amelyek a minket körülvevô világ jelenségeit hozzák közelebb diákjainkhoz. Ilyen például a pénzügyi, az egészségügyi és a környezeti tudatosság, a természettudományos kísérletek, a jövôkutatás vagy a média rejtelmei. Rendhagyó foglalkozásunk az élménybiológia, a robotika vagy a mûvészet és matematika kapcsolatát bemutató modul. E témakörökkel szakmájukban jártas, élménypedagógiai eszközökkel dolgozó oktatók révén ismerkedhetnek meg diákjaink. Minden képzési nap tapasztalásalapú, a cselekedve tanulás elvére épül. Ezenfelül heti két alkalommal beszédközpontú angol nyelvoktatást biztosítunk azonos nyelvi szinttel rendelkezô diákcsoportjainknak. A FIT Program nagy hangsúlyt fektet a szemléletformálásra is, ezt az oktatási alkalmakon túl konfliktuskezelési és tanulásmódszertani tréning, illetve érzékenyítô foglalkozások segítik elô. Számos külsô helyszíni programot (kirándulás, nyári tábor) szervezünk, illetve karitatív akciókkal támogatjuk a rászorulókat is (karácsonyi ruhagyûjtés, állatmenhelyen végzett önkéntes munka). Mióta ide járok, másképp látom a robotikát, az egészségügyi kérdéseket. Sokkal jobban értem az összefüggéseket, a miérteket. Ingyenes tehetséggondozás A Fiatal Tehetség Program hazánkban egyedülálló módon a résztvevôk számára ingyenes tehetséggondozást kínál. A tanulás itt élmény és egyben egy szuper szombati program is!

6 Komplex szemléletmód, korszerû eszközök A FIT Program kiemelt célja a digitális kompetencia erôsítése diákjainkban, ennek jegyében a korszerû infokommunikációs eszközök (tabletek, laptopok, okostelefonok) is szerves részei oktatási gyakorlatunknak. E-learning rendszerünk, az E-fit lehetôvé teszi a diákok számára, hogy az egyéni igények és motivációk szerint a képzési alkalmakon túl is elmélyülhessenek a képzésekhez kapcsolódó ismeretanyagban. Áttekinthetô összefoglalók, játékos és interaktív feladatok, barátságos vizuális környezet biztosítja az élményközpontú otthoni tanulást. Az elektronikus rendszerben lehetôség nyílik a csapatmunkára, a megoldott feladatokról pedig részletes visszajelzést adnak kurzusvezetôink. Mindezek mellett oktatóvideók is kapcsolódnak az e-learninges tananyagokhoz, amelyek fiatalos hangvétellel, a diákok nyelvén, kreatív és látványos megoldásokkal segítik a témakörök megértését és az egyéni ütemû haladást. Innovatív munkaformák és folyamatos párbeszéd Fontosnak tartjuk, hogy képzésünkben az iskolai oktatásban kevésbé hangsúlyos munkaformák mint a kooperatív tanulás, a projekttevékenységek és az önfejlesztés is jelen legyenek. Diákjaink fejlôdését folyamatosan monitorozzuk, és a képzést támogató pszichológusokkal értékeljük. Rendszeres visszajelzéseket adunk a szülôk és a pedagógusok felé, hogy diákjaink személyes fejlôdését közösen segíthessük. A közoktatástól eltér változatosságában, módszereiben. Ablakot nyit a világra, így sokkal több olyan területtel ismerkedhet meg egy gyermek, ami lehet, hogy meghatározza majd későbbi munkáját. Hasznos ismereteket ad át nem hétköznapi módon, ugyanakkor a tudományosság sem megy az érthetőség rovására. Tehetséggondozás felsôs fokon Személyre szabott, élményközpontú oktatás profi elôadókkal, izgalmas témákkal.

7 A FIT Program vezetôi Juhász Anikó a Mathias Corvinus Collegium pályázati igazgatója, nemzetközi tanulmányok szakon szerzett diplomát. Nagy tapasztalattal bír a hazai és uniós projektek mûködtetésében, illetve rutinosan mozog a pályázati szférában is. A Fiatal Tehetség Program pénzügyeit, dokumentációját gondozza, neki köszönhetô a képzés infrastrukturális fejlesztése, a vonzó oktatási környezet kialakítása is. Constantinovits Milán a FIT Program szakmai vezetôje, ô koordinálja a regionális központok mûködését, a magas színvonalú oktatási program kialakítását, megvalósítását. Korábban magyartanárként és osztályfônökként dolgozott, illetve újságírással foglalkozott. Ifjúsági vezetôként hazai és külföldi táborokat, médiás képzéseket szervez, illetve élménypedagógiai szakkönyvek szerkesztôje. A FIT Program a gyerekekben olyan belső motivációt ébreszt egyes területek iránt, amely a tanulásban, kreativitásban, a helyes ítéletalkotásban segít. Egy jó csapat, egy jó hely Kirándulások, nyári táborok és számos közösségi program várja diákjainkat. Oktatási alkalmaink pedig otthonosan berendezett központjainkban zajlanak. A tehetséges, érdeklődő, teherbírással rendelkező gyerekek esetében hatékonyan foltozgatja a program az iskolarendszer hiányait. Nagyon vonzóak az innovatív tanulási formák is! Szülőként azt tapasztalom hétről hétre, hogy a FIT okos, praktikus gondolkodású, nyitott szemléletű gyereket nevel.

8 A Otthonos központok országszerte FIT Program foglalkozásai öt városban, Szolnokon, Pécsett, Miskolcon Veszprémben és Budapesten valósulnak meg. Inspiratív, otthonos képzési helyszíneinket a legkorszerûbb oktatási bútorokkal rendeztük be. Központjaink közösségi térként is funkcionálnak, amit a bennük fejlôdô, munkálkodó FIT-csoportok folyamatosan alakítanak, saját képükre formálnak. Budapest 1011 Budapest, Hunyadi János út 11. III/17. Fôvárosi központunkat Kovács Cecília vezeti, aki magyar kommunikáció szakon végzett, majd posztgraduális képzésben mozgókép- és médiakultúra pedagógusi oklevelet is szerzett. Évekig tanított felsôsöket és gimnazistákat, de jelentôs tapasztalatokkal bír az iskolamarketing területén is. Kovács Cecília, az én régióvezetőm kedves, mindenkire figyel. Megnyerő a stílusa, és otthonosan mozog a FIT-ben. veszprém budapest szolnok miskolc Miskolc 3525 Miskolc, Kazinczy u. 1. I/2. Pécs Miskolci központunkat Dr. Madzinné Ortó Ildikó vezeti. Az elmúlt 23 évben tanítóként, fejlesztôpedagógusként és gyógypedagógusként segítette a gyermekek kibontakozását. Dolgozott EU-s projektek szakmai felelôseként, rendezvényszervezôként, így a tervezés-megvalósítás, illetve a pedagógia minden fortélyát ismeri. Ildikó néni kedves mindenkivel, jól szervezi a csapatot, mindenkit foglalkoztat, nagyon kedvelem!

9 Pécs 7626 Pécs, Király utca 66. A lépcsôház 1. emelet 4. Veszprém 8200 Veszprém, Bajcsy-Zsilinszky u. 15. fszt. 14. Pécsi központunk tevékenységét Márfi Luca koordinálja. Luca évekig tanított általános iskolásokat, végzettségét tekintve pedig a Pécsi Tudományegyetemen szerzett filozófusi diplomát. Korábban európai uniós projekteket koordinált, illetve rendezvényszervezéssel foglalkozott. Évek óta vezet ifjúsági közösségeket is. Veszprémi régióvezetônk dr. Csinády Rita Veronika. Tanítói végzettsége mellett jogi diplomával rendelkezik, illetve okleveles mentálhigiénikus is. Eddigi munkáiban közös, hogy fiatalokkal foglalkozott: trénerként, tanítóként vagy éppen beteg gyermekek mentoraként. Rita újságírói, illetve rendezvényszervezôi tapasztalatokkal felvértezve látja el a FIT Program központvezetôi feladatait. Luca csupa szív, barátságos vezető. Azonnal megszerettük. Mindig türelmes és segítőkész! Rita kedves, minden tőle telhetőt megtesz a csapatért, jó programokat talál ki hétről hétre. Szolnok 5000 Szolnok, Baross utca 26. A lépcsôház 3. emelet 1. A szolnoki régió munkáját Bernáth Orsolya irányítja, aki szakiskolai pedagógusként, egészségfejlesztôként, illetve ápolóként dolgozott. Nagy tapasztalattal rendelkezik az egészségügyi tudatosság oktatása terén, illetve sokoldalúságát mutatja, hogy rekreációszervezôi és szociológusi diplomát is szerzett. Orsi néni barátságos és megértő. Ha bármi kérésünk, problémánk adódik, ő készségesen segít nekünk!

10 Együtt a tehetségért! A Szülôk Akadémiája Hiszünk abban, hogy a gyermekek nevelésének, szocializációjának elsôdleges közegében, a családban kezdôdik minden tehetséggondozó munka. Kiemelkedô képességû gyerekek intellektuális és emocionális fejlôdésében ugyanis gyakori jelenség a diszszinkrónia, amikor az érzelmi kibontakozást meghaladja az intellektuális fejlôdés, ami kihívások elé állítja a közvetlen környezetet, így a szülôket is. A felmerülô kérdések megválaszolása, a támogatói szülôi attitûd tudatosítása és kialakítása érdekében rendezvénysorozatot indítottunk, amelynek keretében a résztvevôk a tehetséggondozás szülôi feladataival kapcsolatban hallgathatnak meg elôadásokat. A Szülôk Akadémiája programsorozat két szinten valósul meg: egyrészt exkluzív elôadásokat szervezünk a képzésünkben érintett szülôknek, másrészt a régióközpontokban minden érdeklôdô számára nyitott elôadásokat biztosítunk. Az elmúlt években vendégünk volt többek közt Bagdy Emôke tehetségkutató, Boldizsár Ildikó és Kádár Annamária meseterapeuták, illetve Tari Annamária szakpszichológus. Pedagóguskonferencia Képzésünk a pedagógusokkal és a szülôkkel együttmûködve valósul meg, és a teljes személyiség fejlesztését tûzi ki célul. Küldetésünknek tartjuk a FIT Program módszertani tapasztalatainak, oktatási gyakorlatának megismertetését a pedagógustársadalommal. Valljuk, hogy csak nyitott gondolkodású, motivált pedagógusi háttérrel valósítható meg a tehetséggondozó munka. Ennek jegyében konferenciát szervezünk a pedagógusok részére. Célunk egyrészt a felsô tagozatos korosztály tehetséggondozási lehetôségeinek és módszereinek bemutatása, a formális és nonformális oktatási rendszerek tapasztalatainak megosztása, másrészt az asszertív-támogató pedagógusi attitûd alapvonásainak felvázolása. A konferencia szakmai találkozási pont, közösségi alkalom, ahol a tehetséggondozás iránt érdeklôdô pedagógusok számára fórumot biztosítunk a módszertani ötletek megosztására.

11 A FIT Program védnökei Dr. Bagdy Emôke professzor, a tehetséggondozás elméletének és módszerének szakértôje, a FIT Program fôvédnöke. Született pedagógus, aki négy évtizede tanít, emellett az oktatásban és a pedagógusképzésben is fontos szerepet játszik, illetve számos bestseller szerzôje. Kutatómunkája a pszichodiagnosztikától a pszichoterápiákon át széles spektrumban mozog. A FIT Program keretein belül a tehetségfejlesztés pedagógusi hátterével és a támogató szülôi attitûddel foglalkozik. Dr. Kádár Annamária a hazai mesepszichológia úttörô alakja. A családterápia, valamint a relaxáció és a szimbólumterápia is szakterületéhez tartozik. Jelenleg a Babeş-Bolyai Tudományegyetem marosvásárhelyi karán tanít, a FIT Programban pedig a mesepszichológia eszközeivel segíti a tehetséggondozást, a konstruktív és nyitott szülôi légkör kialakítását.

12 Támogatóink A Fiatal Tehetség Program minden résztvevô számára ingyenes. Társadalmi felelôsségvállalásunk szellemében valljuk, hogy az anyagi lehetôségek nem képezhetnek akadályt a tehetség kibontakozásának útjában. E célunk megvalósítását képzésünk támogatói segítik: a Magyar Nemzeti Bank alapítványai, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA), illetve a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS).

13 MATHIAS CORVINUS COLLEGIUM FIATAL TEHETSÉG PROGRAM kapcsolat: fit.mcc.hu

Fiatal Tehetség Program

Fiatal Tehetség Program Fiatal Tehetség Program Köszöntô A Mathias Corvinus Collegium olyan értékközösség, amelynek tagjai nemcsak magas fokú interdiszciplináris tudásra és korszerû készségekre tehetnek szert, hanem a napjainkban

Részletesebben

Tehetséggondozás felsős fokon! A Fiatal Tehetség Program bemutatása. Constantinovits Milán MCC FIT Program

Tehetséggondozás felsős fokon! A Fiatal Tehetség Program bemutatása. Constantinovits Milán MCC FIT Program A Fiatal Tehetség Program bemutatása Constantinovits Milán MCC FIT Program Fiatal Tehetség Program - Miről lesz ma szó? az MCC és a FIT Program bemutatása a FIT-tehetségmodell: kiválasztás, teljesítményértékelés

Részletesebben

Robotépítés és e-learning Tehetséggondozás a Mathias Corvinus Collegiumban

Robotépítés és e-learning Tehetséggondozás a Mathias Corvinus Collegiumban Robotépítés és e-learning Tehetséggondozás a Mathias Corvinus Collegiumban Constantinovits Milán szakmai vezető Kolozsvári Magyar Napok Pedagógus Fórum 2016. aug. 18. Wittmann Zsolt tehetséggondozási referens

Részletesebben

MATHIAS CORVINUS COLLEGIUM ROMA TEHETSÉG PROGRAM. Projektpartner: a Mathias Corvinus Collegium

MATHIAS CORVINUS COLLEGIUM ROMA TEHETSÉG PROGRAM. Projektpartner: a Mathias Corvinus Collegium MATHIAS CORVINUS COLLEGIUM ROMA TEHETSÉG PROGRAM Projektpartner: a Mathias Corvinus Collegium A Tihanyi Alapítvány fenntartásában működő Mathias Corvinus Collegium (MCC) egy Magyarországon és a világon

Részletesebben

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ 2010. A magyar iskolai tehetséggondozásnak jelentős értékei vannak, ezzel Európa élvonalában vagyunk a nemzetközi értékelések alapján, de ahhoz, hogy

Részletesebben

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program 2015 februárjától továbbra is négy, ingyenesen végezhető távoktatási kurzussal, havonta, szombatonként megrendezett készségfejlesztő tréningekkel, és az

Részletesebben

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018 A TEHETSÉG Vegyétek észre, ha egy gyermek különleges. Nem azért különleges, mert különb akar lenni, hanem azért, mert nem tud más lenni! (Szabó Magda) A tehetség nem mindig jelentkezik láthatóan, sokszor

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Gimnázium 1133 Budapest Kárpát utca

Berzsenyi Dániel Gimnázium 1133 Budapest Kárpát utca Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/1-2008-0011 Berzsenyi Dániel Gimnázium 1133 Budapest Kárpát utca 49.-53. Tartalomjegyzék 1 Az érintett tevékenység

Részletesebben

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány A Curie Alapítvány tevékenysége Alapítás 1993. Közhasznú alapítvány 1998. Regisztrált

Részletesebben

TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMTERV A NASZÁLY-GALGA TISZKBEN 2010. 2010. február

TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMTERV A NASZÁLY-GALGA TISZKBEN 2010. 2010. február TEHETSÉGGONDOZÁSI PROGRAMTERV A NASZÁLY-GALGA TISZKBEN 2010 2010. február 1 I. A Naszály-Galga TISZK Tehetséggondozó Programjának céljai A Naszály-Galga TISZK tehetséggondozó programjának célja, hogy elősegítse

Részletesebben

KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, OKTÓBER 1.

KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, OKTÓBER 1. KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, 2018. OKTÓBER 1. A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, KÉPZÉS Az Európai Parlament és Tanács

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születéskori neve: Tanuló neve: Osztálya:.. Mit nevezünk iskolai közösségi szolgálatnak? Az iskolai közösségi szolgálat

Részletesebben

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz Magyar joganyagok - 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 1. oldal 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2017-2018. évi cselekvési programjáról

Részletesebben

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program

Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Program Tehetséggondozó képzésünkben nyolc e-learning kurzussal várjuk diákjaikat az MCC Középiskolás Programjába. A Programban való részvétel ingyenes, a távoktatási

Részletesebben

Portfólióvédés március 2. Bajnokné Vincze Orsolya. Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet

Portfólióvédés március 2. Bajnokné Vincze Orsolya. Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet Portfólióvédés 2018. március 2. Bajnokné Vincze Orsolya Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet Hitvallásom Nem változtathatunk azon, ami már megtörtént, de hatást gyakorolhatunk arra, ami most

Részletesebben

GYAKORLATVEZETŐ MENTORTANÁR. szakirányú továbbképzési szak

GYAKORLATVEZETŐ MENTORTANÁR. szakirányú továbbképzési szak GYAKORLATVEZETŐ MENTORTANÁR szakirányú továbbképzési szak Képzés célja: A megújuló tanárképzésben a mentortanár képzés célja a pedagógiai kultúra megerősítése, amelynek segítségével a tanárjelöltek nyitottak

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születési neve: Mit nevezünk iskolai nak? Az iskolai egy szervezett keretek között (iskolai osztály, csoport, évfolyam,

Részletesebben

Ki megy át a tehetséghídon?

Ki megy át a tehetséghídon? Ki megy át a tehetséghídon? A Tehetséghidak Programról Szolnok, Tehetségfejlesztés a gyakorlatban konferencia 2013. május 30. Grosschmid Péter alprojektvezető Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége

Részletesebben

MOTIVÁCIÓ A HILDBEN. avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez. Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, november 29.

MOTIVÁCIÓ A HILDBEN. avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez. Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, november 29. MOTIVÁCIÓ A BEN avagy egy néha göröngyös út az eredményekhez Göggené Somfai Zsuzsa igazgató Budapest, 2017. november 29. HITVALLÁS Félig sem oly fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy tanítjuk.

Részletesebben

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA

NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK FEJLESZTÉSE EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA VARGA ATTILA Nevelési-oktatási programok fejlesztése

Részletesebben

KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: képalkotás (Visual Representation) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése

Részletesebben

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15.

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. Szakmai beszámoló a kerületi kortárssegítő képzésről 1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. 2. A képzés további időpontjai és helyszíne:

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA I. PILLÉR: FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E-LEARNING KÉPZÉS II.

Részletesebben

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára

e-bug egészségfejlesztési program iskolások számára Kedves Érdeklődő! Tudod hogyan kell helyesen kezet mosni? Megfelelően használod az antibiotikumokat? Mit tudsz a mikróbákról? Ismered meg a szexuális úton terjedő betegségeket és tudod hogy lehet megelőzni

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Forgács Attila

Oktatói önéletrajz Dr. Forgács Attila egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1991-1993 Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, klinikai

Részletesebben

Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy. Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar

Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy. Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Dékáni köszöntő Kedves Érdeklődő! Ebben a kiadványban igyekeztünk összegezni

Részletesebben

Az e-learning alkalmazása a középiskolás korosztály oktatásában

Az e-learning alkalmazása a középiskolás korosztály oktatásában Az e-learning alkalmazása a középiskolás korosztály oktatásában -gyakorlati tapasztalatok - PénzSztár Nemzetközi Középiskolai Pénzügyi- Gazdasági Oktatási Konferencia 2018. április 19. Wittmann Zsolt megbízott

Részletesebben

ITSH START PROGRAM 2014 Informatikai Oktatási Konferencia 2014 Forgács Judit CEO ITSH

ITSH START PROGRAM 2014 Informatikai Oktatási Konferencia 2014 Forgács Judit CEO ITSH ITSH START PROGRAM 2014 Informatikai Oktatási Konferencia 2014 Forgács Judit CEO ITSH IT SERVICES HUNGARY MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB ICT-MUNKAADÓJA Teljeskörű ICT outsorcing portfólió 4 telephely Németül

Részletesebben

Miért válaszd a rekreációszervezés-és egészségfejlesztés alapszakot a JGYPK-n?

Miért válaszd a rekreációszervezés-és egészségfejlesztés alapszakot a JGYPK-n? Miért válaszd a rekreációszervezés-és egészségfejlesztés alapszakot a JGYPK-n? Az egészség, az egészséges életmód és a rekreáció olyan fogalmak, melyek a 21. században megkerülhetetlen témák és amelyeket

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Szontagh Pál. Református Pedagógiai Intézet pedagógiai szakértő tanügy-igazgatási szakértő igazgató SZAKMAI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA

Szontagh Pál. Református Pedagógiai Intézet pedagógiai szakértő tanügy-igazgatási szakértő igazgató SZAKMAI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA Szontagh Pál Református Pedagógiai Intézet pedagógiai szakértő tanügy-igazgatási szakértő igazgató SZAKMAI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA Életrajz - végzettség Oklevelek: 1997: ELTE TFK magyar-történelem 2000:

Részletesebben

IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGI MŰVELŐDÉS LEHETŐSÉGEI

IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGI MŰVELŐDÉS LEHETŐSÉGEI IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGI MŰVELŐDÉS LEHETŐSÉGEI Hol vannak a fiatalok? Szabadidejükben elsősorban a barátaikkal és az online térben vannak Milyen terekre vágynak? Rólad Szól! Párbeszéd a fiatalokkal Konzultáció

Részletesebben

Mosolyt az arcokra! Tanoda

Mosolyt az arcokra! Tanoda Mosolyt az arcokra! Tanoda NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAM Készült: 2013. augusztus 08. Készítette: Nagy Anikó szakmai vezető I. Alapelvek 1 I.1. Tanodai célok megfogalmazása A Tanoda biztosítja minden gyermek

Részletesebben

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Szuhai Nóra ügyvezető, coach, tréner mentor Legjobb vagyok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK A szakirányú továbbképzési szak létesítésének és indításának

Részletesebben

A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP

A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP A KOMPLEX ALAPPROGRAM BEVEZETÉSE A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN EFOP-3.1.2-16-2016-00001 A KOMPLEX ALAPPROGRAM SZAKMAI TARTALMA DR. RÉVÉSZ LÁSZLÓ A PROJEKT EFOP 3.1.2-16 Kiemelt projekt keretében Időtartam:

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA

FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA FELHÍVÁS ELŐADÁS TARTÁSÁRA A FELSŐOKTATÁS NEMZETKÖZIESÍTÉSÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI MILYEN LESZ AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁS 2020 UTÁN? KITEKINTÉSSEL A KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉGRE Budapest, 2019. június 5. A Tempus

Részletesebben

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER A tanulási eredményeken alapuló szemlélet alkalmazási lehetőségei a köznevelési rendszerben With financial support from the European Union. Budapest, 2017. november 16.

Részletesebben

A KOSSUTH KLUB TEHETSÉGGONDOZÓ TEVÉKENYSÉGE

A KOSSUTH KLUB TEHETSÉGGONDOZÓ TEVÉKENYSÉGE A KOSSUTH KLUB TEHETSÉGGONDOZÓ TEVÉKENYSÉGE 2018 A TIT Kossuth Klub Egyesület a nagy hagyományú TIT-mozgalom budapesti szervezetének örököse, amely alapítása óta megkülönböztetett figyelmet fordít a természet-

Részletesebben

Eső esetén B program (ugyanaz dzsekiben)

Eső esetén B program (ugyanaz dzsekiben) Csapatépítés * Kalandpedagógia Tevékenység-központú pedagógia Animátorképzés * Kisgyerekkori fejlesztés * Multikulturális pedagógia * Agressziómegelőzés * Vezetői tréning * Eső esetén B program (ugyanaz

Részletesebben

ÖNKONET Kft. Kecskeméti Regionális. Közoktatási, Továbbképzési és Szakértői Iroda. 6000 Kecskemét, Szövetség tér 5. E-mail cím: info@onkonet.

ÖNKONET Kft. Kecskeméti Regionális. Közoktatási, Továbbképzési és Szakértői Iroda. 6000 Kecskemét, Szövetség tér 5. E-mail cím: info@onkonet. ÖNKONET Kft. Kecskeméti Regionális Közoktatási, Továbbképzési és Szakértői Iroda 6000 Kecskemét, Szövetség tér 5. E-mail cím: info@onkonet.hu Irodavezető: Dr. Szécsi Gábor Telefon: 30/915-9915 1 / 12 Az

Részletesebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezete Energiát fektetünk a jövődbe! - mentorprogram fiataloknak

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

A kreatív tudás megalapozása kisiskolás korban

A kreatív tudás megalapozása kisiskolás korban A kreativitás nem a zenéről és a művészetekről szól. Ez egy élettel kapcsolatos attitűd, egy olyan, amelyre mindenkinek szükséges van. (Guy Claxon) XXVI. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2018 A kreativitás fejlesztése

Részletesebben

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató PEDAGÓGIA BA Alapszakos tájékoztató 2017 Dr. Kálmán Orsolya Misley Helga Az alapszakos tájékoztató tartalma 1. Mi is a pedagógia? 2. A pedagógia alapszak bemutatása Képzési szerkezet Tantárgyak, tantárgycsoportok

Részletesebben

Kompetencia alapú angol nyelvi tanító szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei

Kompetencia alapú angol nyelvi tanító szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Kompetencia alapú angol nyelvi tanító szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Kompetencia alapú angol nyelvi tanító 2. A szakképzettség

Részletesebben

A pedagógiai szakmai szolgáltató tanfolyamai 2012/2013 AKKREDITÁLT TANFOLYAMOK

A pedagógiai szakmai szolgáltató tanfolyamai 2012/2013 AKKREDITÁLT TANFOLYAMOK PRIZMA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY pedagógiai szakmai szolgáltatás OM-038423 1134 Budapest, Váci út 57. : 06-1-3408-980 Fax: 06-13408-980/37 E-mail: prizmaegymi@prizmaegymi.hu

Részletesebben

A MATEMATIKAI SZOFTVEREK ALKALMAZÁSI KÉSZSÉGÉT, VALAMINT A TÉRSZEMLÉLETET FEJLESZTŐ TANANYAGOK KIDOLGOZÁSA A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN

A MATEMATIKAI SZOFTVEREK ALKALMAZÁSI KÉSZSÉGÉT, VALAMINT A TÉRSZEMLÉLETET FEJLESZTŐ TANANYAGOK KIDOLGOZÁSA A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN A MATEMATIKAI SZOFTVEREK ALKALMAZÁSI KÉSZSÉGÉT, VALAMINT A TÉRSZEMLÉLETET FEJLESZTŐ TANANYAGOK KIDOLGOZÁSA A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN Dr. Kocsis Imre DE Műszaki Kar Dr. Papp Ildikó DE Informatikai

Részletesebben

INNOVÁCIÓK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN PEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

INNOVÁCIÓK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN PEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS INNOVÁCIÓK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN PEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK LÉTESÍTÉSÉNEK ÉS INDÍTÁSÁNAK CÉLJA: Olyan szakemberek képzése, akik elméletileg megalapozott

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana

Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana Szentendre, 2013. október 28. Dr. Bodó Márton Fogalma Nemzeti köznevelési törvény A közösségi szolgálat: szociális,

Részletesebben

Felső tagozatos osztályfőnöki munkaközösség. 2015/2016. tanév

Felső tagozatos osztályfőnöki munkaközösség. 2015/2016. tanév Felső tagozatos osztályfőnöki munkaközösség 2015/2016. tanév Az igazi mester nem az, aki az ideális útra tanít, hanem több utat is megmutat a tanítványának, míg az végül rátalál arra az egyre, amelyik

Részletesebben

AZ ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS ELEMEI

AZ ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS ELEMEI AZ ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS ELEMEI HÓDMEZŐVÁSÁRHELY, 2014. október 1. Dr. Balogh László Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke laszlo.balogh@arts.unideb.hu További információk: - www.mateh.hu

Részletesebben

Interaktív közösségteremtő és tanulásmódszertani kurzus a Sikeres egyetemi éveket Alapozó Stratégia fejlesztése programtervező informatikusok körében

Interaktív közösségteremtő és tanulásmódszertani kurzus a Sikeres egyetemi éveket Alapozó Stratégia fejlesztése programtervező informatikusok körében Interaktív közösségteremtő és tanulásmódszertani kurzus a Sikeres egyetemi éveket Alapozó Stratégia fejlesztése programtervező informatikusok körében ELTE-IK Diáktanácsadó Pásztor-Nagy Anett, diáktanácsadó

Részletesebben

Hidak egymáshoz Integrált nevelés, oktatás a győri Kölcsey-iskolában

Hidak egymáshoz Integrált nevelés, oktatás a győri Kölcsey-iskolában Hidak egymáshoz Integrált nevelés, oktatás a győri Kölcsey-iskolában Évről évre növekszik a különleges bánásmódot igénylő tanulók száma szerte az országban. A Győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola több

Részletesebben

szülői értekezlet január

szülői értekezlet január szülői értekezlet 2018. január 28-29. Témáink Intézményi káptalanunk Pedagógiánk új utakon Alapítványunk és iskolai fejlesztéseink Aktuális feladatok 5-8. évf.: ++, 2. nyelv, orientációs időszak 9-11.

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

A projekt bemutatása. Új Széchenyi terv. Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP /

A projekt bemutatása. Új Széchenyi terv. Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP / Pályázat címe: A projekt bemutatása Új Széchenyi terv Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP-3.1.6-11/2-2011-0017 Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások

Részletesebben

Gondolkodva építs kezeiddel!

Gondolkodva építs kezeiddel! Gondolkodva építs kezeiddel! Pénzügyi-gazdasági jó gyakorlatok a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskolában Debrecen, 2015.05.08. Agárdiné Burger Angéla Intézményvezető Számoljunk a jövővel! - a tudatos,

Részletesebben

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM NAGYENYED http://www.bethlengabor.ro SZILÁGYI RÓBERT tanár műhelyvezető A Bethlen Gábor Kollégium madártávlatból Mit kell tudni a Bethlen Gábor Kollégiumról? Óvodától posztliceális

Részletesebben

A Bagázs Közhasznú Egyesület gyerekprogramjainak koncepciója 2019.

A Bagázs Közhasznú Egyesület gyerekprogramjainak koncepciója 2019. A Bagázs Közhasznú Egyesület gyerekprogramjainak koncepciója 2019. Filozófiánk A Bagázs gyerekprogramjait azzal a meggyőződéssel alakítottuk ki, hogy a szegregátumban élő gyerekek különösen veszélyeztetett

Részletesebben

TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA

TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ PEDAGÓGUSOK, PEDAGÓGIAI TEHETSÉGEK Kovács Edina & Orgoványi- Gajdos Judit A KUTATÁS ELMÉLETI HÁTTERE Tehetséges pedagógus: Tehetség Akadémiai Pedagógiai

Részletesebben

A köznevelés digitális megújítása. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár

A köznevelés digitális megújítása. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár A köznevelés digitális megújítása Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár 1 Az eredményes oktatási rendszer pillérei 1. 2. 3. Jó képességű tanárok Tanárok módszertani felkészültsége Egyenlőség/méltányosság

Részletesebben

AHOGYAN MI CSINÁLJUK. Hegyiné Mladoniczki Éva Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

AHOGYAN MI CSINÁLJUK. Hegyiné Mladoniczki Éva Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola AHOGYAN MI CSINÁLJUK Hegyiné Mladoniczki Éva Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola EFOP-3.10.1-17-2017-00001 Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a

Részletesebben

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

Bihari Sándorné Pedagógiai intézményértékelési tanácsadó

Bihari Sándorné Pedagógiai intézményértékelési tanácsadó Bihari Sándorné Pedagógiai intézményértékelési tanácsadó A képzési idő: 2 félév A képző: Kodolányi János Főiskola A szakirányú továbbképzési szakon végzettek ismerik: - a pedagógiai értékelés hazai és

Részletesebben

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Az Egyesület bemutatása A DOWN Egyesületet 13 évvel ezelőtt olyan szülők hozták létre, akik fontosnak tartották, hogy a rendelkezésükre álló információkat és

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Beiskolázási információk

Beiskolázási információk Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola Teleki-Blanka-Grundschule Beiskolázási információk Ö R Ö K Ö S ÖKOISK LA 2017/2018 A TELEKI Iskolánkban a pedagógiai munka legfőbb célja olyan tartalmas, bensőséges

Részletesebben

Iskolai konfliktusok, erőszak, zaklatás hatékony megelőzése és kezelése

Iskolai konfliktusok, erőszak, zaklatás hatékony megelőzése és kezelése Iskolai konfliktusok, erőszak, zaklatás hatékony megelőzése és kezelése Magyarország közoktatási intézményeinek fenntartói részére A program az Európai Unió programja finanszírozásával valósult meg A következő

Részletesebben

A tanári mesterképzés portfóliója

A tanári mesterképzés portfóliója A tanári mesterképzés portfóliója TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0009 Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban Dr. Márton Sára főiskolai tanár

Részletesebben

Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban. c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke

Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban. c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban Szolnok, 2016. ápr. 26. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke Személyiség és szerep közötti viszony Magszerepek - foglalkozási

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI PEDAGÓGIAI HETEK 2014. Nincsen út járatlan és nincs az a cél, amelyhez ne vezetne ösvény. (Boncza Berta)

BÁCS-KISKUN MEGYEI PEDAGÓGIAI HETEK 2014. Nincsen út járatlan és nincs az a cél, amelyhez ne vezetne ösvény. (Boncza Berta) BÁCS-KISKUN MEGYEI PEDAGÓGIAI HETEK 2014. Nincsen út járatlan és nincs az a cél, amelyhez ne vezetne ösvény. (Boncza Berta) 1 Tartalom Bácsalmás Bácsalmás Kistérségi Többcélú Társulás Óvodája és Egységes

Részletesebben

TÁMOP programok a Zrínyi Miklós Gimnáziumban

TÁMOP programok a Zrínyi Miklós Gimnáziumban TÁMOP programok a Zrínyi Miklós Gimnáziumban TÁMOP programok a Zrínyi Miklós Gimnáziumban A pályázat kedvezményezettje: Zrínyi Miklós Gimnázium 8900 Zalaegerszeg, Rákóczi út 30. E-mail: horvatha@zmgzeg.sulinet.hu

Részletesebben

Pénzügyi oktatási programok a Citibanknál

Pénzügyi oktatási programok a Citibanknál Pénzügyi oktatási programok a Citibanknál A tudás a legnagyobb értékünk Hencz Éva CSR ügyvezető igazgató, média- és közösségi kapcsolatok, Citibank Zrt. 2007. május 23. A Citi társadalmi felelősségvállalásának

Részletesebben

Felső tagozatos munkaközösség 2018/2019-es tanév -munkaterv-

Felső tagozatos munkaközösség 2018/2019-es tanév -munkaterv- Felső tagozatos munkaközösség 2018/2019-es tanév -munkaterv- A felső tagozatos munkaközösség munkaterve a 2018/2019-es tanévre A munkaközösség tagjai Batári Géza Batáriné Dömötör Judit Fodorné Raffer Krisztina

Részletesebben

A TARTALOMFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJE

A TARTALOMFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJE A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztése TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 A TARTALOMFEJLESZTÉS ÚJ MODELLJE Kojanitz László szakmai vezető A projekt

Részletesebben

Továbbképzési tájékoztató 2018.

Továbbképzési tájékoztató 2018. Együttnevelés: integráció, inklúzió 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 23/145/2015. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2018. 1 KÉPZÉSI ALAPINFORMÁCIÓK

Részletesebben

OKTATÁSI TERV. I. Oktatási alapelvek

OKTATÁSI TERV. I. Oktatási alapelvek OKTATÁSI TERV I. Oktatási alapelvek A Mathias Corvinus Collegium (MCC) 1996-ban jött létre, Tombor András magánkezdeményezésére; közel két évtizede foglalkozik egyetemista és középiskolás gyerekek fejlesztésével.

Részletesebben

Városi Művelődési Központ Rakamaz

Városi Művelődési Központ Rakamaz Városi Művelődési Központ Rakamaz TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0068 Élj a lehetőséggel Pályázati célok: A közoktatási rendszer hatékonyságának javítása a közművelődési intézmények bevonásával és eszközeivel A

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

A pedagógusok minősítése. Mit kell tennem?

A pedagógusok minősítése. Mit kell tennem? A pedagógusok minősítése Mit kell tennem? Portfólió dokumentumgyűjtemény Szakmai önéletrajz Nevelő-oktató munka dokumentumai - legalább 10 tanóra óraterve és reflexiók Pedagógiai, egyéb szakmai tevékenységek

Részletesebben

Modern hangzatok SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Fuvola tanszak (9-15. életév)

Modern hangzatok SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Fuvola tanszak (9-15. életév) TÁMOP 3.1.4-08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI

Részletesebben

Cím: 2600 Vác, Rákóczi út 36. weboldal: www.boldogceferinoalapitvany.hu e-mail: eselyreferens@boldogceferinoalapitvany.hu telefon: +36208231404

Cím: 2600 Vác, Rákóczi út 36. weboldal: www.boldogceferinoalapitvany.hu e-mail: eselyreferens@boldogceferinoalapitvany.hu telefon: +36208231404 Célcsoportjaink közé soroljuk mindazon embereket és csoportokat, akik a hátrányos helyzetükből adódóan, vagy az egyenlő bánásmódban is rögzített védett tulajdonságaik miatt perifériára szorultak. Feladatunknak

Részletesebben

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról /

Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / Tehetségről, a közoktatási törvényben /1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról / A gyermek, a tanuló jogai és kötelességei II. fejezet 10 (3) A gyermeknek tanulónak joga, hogy a) képességeinek, érdeklődésének,

Részletesebben

És még néhány apróság

És még néhány apróság (Minarik Ede, Régi idők focija), 1973 És még néhány apróság A kérdés Többen és többször megkérdezték tőlem már a verseny kapcsán, -és azt gondolom most Önök is azt szeretnék leginkább megtudni - hogyan

Részletesebben

"A felelős egyetem módszertani aspektusai" Április 21. Budapest, MellearN konferencia

A felelős egyetem módszertani aspektusai Április 21. Budapest, MellearN konferencia "A felelős egyetem módszertani aspektusai" 2017. Április 21. Budapest, MellearN konferencia Képzési és kimeneti követelmények (16/2016 EMMI) Illeszkedés az Európai Uniós irányelvekhez: kompetenciák tudás

Részletesebben

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból Piacsek László Zoltán szakképzési tanácsadó Iparkamara A kamara feladatai, szerepe a szakképzésben 1. Gyakorlati képzőhelyek

Részletesebben

PANELBESZÉLGETÉS 2 STEM PÁLYAORIENTÁCIÓ ÉS OKTATÁS MAGYARORSZÁGON PROJEKTEK, TAPASZTALATOK

PANELBESZÉLGETÉS 2 STEM PÁLYAORIENTÁCIÓ ÉS OKTATÁS MAGYARORSZÁGON PROJEKTEK, TAPASZTALATOK PANELBESZÉLGETÉS 2 STEM PÁLYAORIENTÁCIÓ ÉS OKTATÁS MAGYARORSZÁGON PROJEKTEK, TAPASZTALATOK STEM HALLGATÓK NÖVELÉSE PÁLYAORIENTÁCIÓS RENDSZER MEGERŐSÍTÉSE EFOP 3.2.5 Pályaorientáció a köznevelésben Köznevelési

Részletesebben

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége a betöltött munkakörök alapján

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége a betöltött munkakörök alapján A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége a betöltött munkakörök alapján 1. 2. Pedagógus Informatika szakos, kiadványszerkesztő Testnevelés német szakos Végzettség szintje Iskolai végzettség

Részletesebben

A KÉPZÉS TARTALMA. Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú. továbbképzési szak

A KÉPZÉS TARTALMA. Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú. továbbképzési szak A KÉPZÉS TARTALMA Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú Ismeretkörök, tantárgyak továbbképzési szak kötelező ismeretkörének hálóterve (65 kredit) félévek 1. 2. 3. 4.

Részletesebben

PEDAGÓGUSNAPI ARANYGYŰRŰ ELISMERÉS (Gönczy Barnabásné tanító)

PEDAGÓGUSNAPI ARANYGYŰRŰ ELISMERÉS (Gönczy Barnabásné tanító) (Gönczy Barnabásné tanító) Diplomáját 1977-ben vette át a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Pályakezdőként Nyírbátorban helyezkedett el. Az elmúlt 40 év során, ha iskolát váltott is, de

Részletesebben

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN

TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TEHETSÉGGONDOZÁS A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN TÁMOP 3.1.7. pályázat Referencia területünk: tehetséggondozás Jó gyakorlataink: Gólyanapi Filmszem Német nyelvi GÓLYANAP FILMSZEM A tehetséggondozással kapcsolatos

Részletesebben

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM 2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM AZ ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVÉNEK CÉLKITŰZÉSEI az Unio Tanácsa 2010/37/EK döntése alapján Az Európai Unión belüli önkéntes tevékenység

Részletesebben

A pedagógusok szakmai előmenetelének támogatása

A pedagógusok szakmai előmenetelének támogatása A pedagógusok szakmai előmenetelének támogatása Dr. Szabó Mária Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet alprojektvezető, TÁMOP 3.1.5/12 Amiről szó lesz Háttérben az eredményes iskolafejlesztés Középpontban

Részletesebben

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük?

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? Hogyan növelhető az iskola megtartó ereje? Mit tehetünk a tanulói lemorzsolódás ellen? Mit tehet a család? Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? FPF konferencia 2018.02.24

Részletesebben