BETON ÉS VASBETONSZERKEZETI FOGALMAK ÉS MEGHATÁROZÁSOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BETON ÉS VASBETONSZERKEZETI FOGALMAK ÉS MEGHATÁROZÁSOK"

Átírás

1 Magyar Népköztársasági Országos Szabvány BETON ÉS VASBETONSZERKEZETI FOGALMAK ÉS MEGHATÁROZÁSOK MSZ Az MSZ helyett G Terms and definitions of concrete- and reinforced concrete structures E szabvány alkalmazása kötelezõ.* Elõírásaitól eltérést a Magyar Szabványügyi Hivatal elnöke engedélyezhet. E szabvány hatálya a magánkisiparra és a magánkereskedelemre is kiterjed. E szabvány tárgya a beton- és vasbetonépítésben elõforduló fontosabb kifejezések meghatározása. Megjegyzés: A használt, de nem kívánatos kifejezések [ ] zárójelben szerepelnek. MAGYAR SZABVÁNYÜGYI HIVATAL 1. ÁLTALÁNOS FOGALMAK Tartalom 1. Általános fogalmak 2. Beton 3. Betontervezés 4. Kötõanyagok 5. Adalékszerek 6. Adalékanyagok 7. Betontechnológia 8. Acélbetét és kialakítása 9. Beton és vasbetonszerkezeti elemek A szövegben említett magyar állami szabványok Betûrendes tárgymutató 1.1. Beton: kötõanyag, adalékanyag (esetleg kiegészítõanyag) és víz keverékébõl elõállított mesterséges kõszerû építõanyag Betonhabarcs [cementhabarcs]: kötõanyag, víz és legfeljebb 5 mm szemnagyságú adalékanyag keveréke Vasbeton: mesterséges építõanyag, amelyben a beton és a vasalás együtt dolgozik Gyengén vasalt beton: az MSZ 15022/1-ben elõírt alsó határnál kevesebb vasalást tartalmazó vasbeton Feszített vasbeton [feszített beton]: részben vagy egészben nagyszilárdságú acélbetétekkel elõállított vasbeton, amelyben a nagyszilárdságú acélbetéteket megfeszítik, az erõjáték kedvezõ alakítása céljából. * Az állami szabványok hatályára vonatkozó szabályokat a szabványosításról szóló 19/1976. (VI. 12.) MT számú rendelet a tartalmazza. (A rendelet közzétéve a Szabványügyi Közlöny évi 12. számában is.) A KGST szabványoknak és a magyar állami szabványoknak a külkereskedelemben való alkalmazását a külkereskedelmi miniszter és a Magyar Szabványügyi Hivatal elnöke együttesen szabályozza. Az erre vonatkozó 12/1978. (Kk. É. 14.) KkM számú utasítás a Szabványügyi Közlöny évi 21. számában is megjelent. A jóváhagyás idõpontja: április 20. A hatálybalépés idõpontja: január 1. (15 oldal)

2 MSZ Merevvasbetétes vasbeton: merev vasalással készült vasbeton Könnyûbeton: az MSZ 15022/6 szerinti anyagok felhasználásával készített beton vagy vasbeton, amelyben a beton testsûrûsége a 2100 kg/m 3 értéket nem haladja meg Elõregyártott beton- és vasbetonszerkezet: elõregyártott elemekbõl az építmény végleges helyén összeépített beton- és vasbetonszerkezet Monolit beton- és vasbetonszerkezet: az építmény végleges helyén elõállított, anyagában folytonos beton- és vasbetonszerkezet Anyagsûrûség: az anyag tömegállandóságig kiszárított tömegének és tömör térfogatának hányadosa kg/m 3 - ben Tömör térfogat: a tömegállandóságig kiszárított anyag hézagok és pórusok nélkül mért térfogata Testsûrûség: a tömegállandóságig kiszárított anyag tömegének és természetes térfogatának hányadosa kg/m 3 - ben Természetes térfogat: az anyag hézagokkal és pórusokkal együtt mért térfogata Halmaz sûrûség: halomban tárolt darabos vagy szemcsés anyag testsûrûsége Pórus térfogat: az anyagban vagy anyagi szemcsékben lévõ pórusok térfogatának összege az anyag egységnyi természetes térfogatára vonatkoztatva Hézagtérfogat: az anyagi szemcsék közötti hézagok térfogatának összege az anyag egységnyi természetes térfogatára vonatkoztatva Hézag-pórus térfogat: az anyagban lévõ hézagok és pórusok térfogatának összege az anyag egységnyi természetes térfogatára vonatkoztatva. 2. BETON 2.1. Betonmegnevezés: a beton jelét, az általános és estenként a különleges betontulajdonságokat tartalmazza az MSZ 4719 szerint Betonjel: a testsûrûséggel összefüggõ betonjelzés a beton megnevezésében az MSZ 4719 szerint Betonszilárdság jele: tartalmazza a betonjelet, továbbá a nyomószilárdság alapértékét N/mm 2, illetve MPaban Kavicsbeton: természetes településû, homokos kavics felhasználásával készülõ beton Zúzottkõ beton: kõzúzalék felhasználásával készülõ beton Könnyûadalékos beton: nagy pórustérfogatú adalékanyaggal készített könnyûbeton Sejtbeton: finomszemcséjû adalékanyaggal készített könnyûbeton, amelyhez pórusok képzése céljából keveréskor gázfejlesztõ anyagot vagy habosító anyagot adagolnak Habbeton [habszilikát]: habosító anyaggal készített sejtbeton Gázbeton [gázszilikát]: gázfejlesztõ anyaggal készített sejtbeton Kohósalakbeton: kohósalak adalékanyagból készített könnyûbeton.

3 3 MSZ Mikroporit: finomszemcséjû adalékanyaggal és nagymennyiségû keverõvízzel készített könnyûbeton, amelyben a száradás után az eltávozó víz helyén nagymennyiségû finom pórus marad vissza Szilikalcit: dezintegrátorban együtt õrölt mészbõl és kvarchomokból autoklávban elõállított könnyûbeton Egyszemcsés beton: közel azonos szemnagyságú adalékanyaggal készített beton, amelyben az adalékszemek hézagait a kötõanyag nem tölt ki teljesen Általános betontulajdonságok: a testsûrûség, a nyomószilárdság, az adalékanyag legnagyobb szemnagysága, a konzisztencia Nyomószilárdság: a szabványos nyomási próbatest törõfeszültsége Konzisztencia: a friss beton bedolgozhatóságára jellemzõ állapot Különleges betontulajdonságok: a hajlító-húzószilárdság, a hasítószilárdság, a vízzáróság, a kopásállóság, a fagyállóság, a korrózióállóság Hajlító-húzószilárdság: a betontesteknek hajlítótörésbõl számított húzófeszültsége az MSZ 4715 szerint Hasító szilárdság [hasító húzószilárdság]: alkotóél mentén terhelt hengeres próbatestben a terhelõ élek síkjában fellépõ törési átlagos húzófeszültség Vízzáróság: a betonnak a víz behatolásával szemben tanúsított ellenállása Kopásállóság: a betonnak a koptató igénybevétellel szemben tanúsított ellenállása Fagyállóság: a betonnak a fagyás és olvadás hatásával szemben tanúsított ellenállás Korrózióállóság: a betonnak a káros vegyi hatásokkal szemben tanúsított ellenállása Különleges rendeltetésû betonok: a szûrõbeton, a hõálló beton, a tûzálló beton, a sugárvédõ beton, a plasztbeton, az úsztatottkõ beton, a mûkõbeton, a színes beton, az aljzatbeton, a szerelõbeton, a gyephézagos beton, az acélszemcsés beton, a szálerõsített beton Szûrõbeton: a közel azonos szemnagyságú adalékanyagból, kis cementadagolással készített szemcsehézagos beton Hõálló beton: olyan különleges összetételû beton, amely C hõmérséklet között igénybevett szerkezetek készítésére alkalmas Tûzálló beton: olyan különleges összetételû beton, amely 800 C feletti hõmérsékletnek kitett szerkezetek készítésére alkalmas Sugárvédõ beton: olyan különleges összetételû beton, amely az élõszervezetre káros radioaktív és röntgen sugárzások intenzitását csökkenti Plasztbeton: a cement kötõanyagon kívül mûanyagdiszperziót is tartalmazó beton Usztatottkõ beton [úsztatott beton, franciabeton]: olyan beton, amelynek aránylag kisszemû, friss betonrétegbe megfelelõ szilárdságú terméskövet (esetleg szilárd betontörmeléket) helyeznek el Mûkõbeton [mûkõ]: nemes adalékanyaggal és cementtel, továbbá szükség szerint festékkel készített, kõhatású, felületképzésre alkalmas beton Színes beton: cementálló festékkel színezett, vagy színes cementtel készített beton.

4 MSZ Aljzatbeton: szigetelés, burkolat alatti kis cementadagolású betonréteg Szerelõbeton: a vasbetonszerkezetek alatt lévõ, vasszerelés elõkészítése céljából készült betonréteg Gyephézagos beton [zöldbeton, sejtkõidom]: hézagos, vagy hézagosan elhelyezett betonelemekbõl készült terepfelület burkolat Acélszemcsés beton: olyan különleges tulajdonságú beton, amelyben az adalékanyag egy részét acélszemcsék helyettesítik Szálerõsített beton: adalékként néhány cm hosszú, nagy húzószilárdságú szálakat (acél, üveg, mûanyag) tartalmaz. 3. BETONTERVEZÉS 3.1. Betontervezés: a betonösszetétel meghatározására szolgáló mérnöki tevékenység Betonösszetétel: 1 m 3 bedolgozott betonban lévõ alapanyagok és kiegészítõ anyagok tömege, fajtánként Keverési arány: egyetlen keverési adagban összekeverendõ beton alapanyagok és kiegészítõ anyagok fajtánkénti mennyisége, ill. azok viszonya, amelynek alapján az elõírt betonösszetétel elõállítható Keverõvíz: a beton készítésekor adagolt víz Kötési víz: a friss betonban a bedolgozáskor jelenlévõ vízmennyiség azon része, amely a cement kötéséhez szükséges Víz-cement tényezõ: a bedolgozott friss betonban lévõ keverõvíz és cement tömegének viszonyszáma Víz-levegõ-cement tényezõ: a bedolgozott friss betonban lévõ keverõvíz és a levegõ együttes térfogatának a cement tömegéhez mért viszonyszáma Betonkeverék: a friss beton a bedolgozás elõtt Friss beton: a megkevert és bedolgozott beton a kötés kezdetéig Tömörödési tényezõ: a betonkeverék és a bedolgozott (tömörített) beton térfogatának hányadosa Beton kötése: a lágy állapotú keverék szilárd halmazállapotúvá válása Zsengebeton [zöldbeton]: bedolgozás után a zsaluzat azonnali eltávolítása esetében is formatartó, friss beton Megkötött beton [zöld beton, meghúzott beton]: szilárdulás folyamatában lévõ beton Beton szilárdulása: a már megkötött beton kötõerejének növekedése Megszilárdult beton: a szilárdulás gyakorlatilag befejezõdött. 4. KÖTÕANYAGOK 4.1. Kötõanyag: az adalékanyag tartós kötésére alkalmas, levegõn vagy vízben önmagában is szilárduló anyag Portlandcement: legalább 85% klinkert és a kötésszabályozó gipszkõ mellett hidraulitot is tartalmazó szilikátcement.

5 5 MSZ Kohósalak portlandcement: klinkeren és a gipszkövön kívül legfeljebb 40% granulált õrölt kohósalakot tartalmazó szilikátcement Pernye portlandcement: klinkeren és a gipszkövön kívül trasszt is tartalmazó, 85%-nál kisebb klinkertartalmú szilikátcement Szulfátálló portlandcement [S54 jelû]: 0,7-nél kisebb aluminátmodulusú homogén portlandcement Fehér portlandcement: igen kevés színezõ fémvegyületet tartalmazó homogén portlandcement Aluminátcement [bauxitcement]: kalcium-aluminát alapú hidraulikus kötõanyag Kis hõfejlesztésû portlandcement: trikalciumaluminát tartalmú klinkerbõl õrölt cement, amely gipszkövet, kohósalakot vagy pernyét és segédanyagokat tartalmaz Színes portlandcement: fehér vagy anyagában színezett portlandcementklinkerbõl õrölt cement, amely aktív ásványi adalékot, színezõ adalékot, gipszet tartalmaz. 5. ADALÉKSZEREK 5.1. Adalékszer [kiegészítõ anyag, betonjavító anyag]: a keverõ vízhez vagy a cementhez csekély mennyiségben hozzákevert folyós vagy szilárd anyag, amely a beton valamely tulajdonságát megváltoztatja Kötésgyorsító: a beton kötésidejét rövidítõ adalékszer Szilárdulásgyorsító: a beton szilárdulási ütemét gyorsító adalékszer Fagyásgátló: a friss beton megfagyását akadályozó adalékszer Kötéskésleltetõ: a beton kötését lassító adalékszer Képlékenyítõ [plasztifikátor]: a beton bedolgozhatóságát javító, illetõleg azonos bedolgozhatóság és cementadagolás esetén a vízcement tényezõ csökkentésére alkalmas adalékszer Légpórusképzõ: a betonban egyenletesen elosztott kisméretû ( µ)) és csekély mennyiségû (1-5%) zárt légbuborékokat létrehozó adalékszer, amely a beton fagyállóságát és bedolgozhatóságát javítja Tömítõ [vízzáróságot fokozó anyag]: a vízzáróságot növelõ, illetve a vízfelszívódást csökkentõ adalékszer. 6. ADALÉKANYAGOK 6.1. Adalékanyag: a beton fõ alkotóeleme, darabos, illetve szemcsés anyag, amely a kötés és a szilárdulás kémiai folyamatában nem, vagy csak kis mértékben vesz részt, általában kg/m 3 testsûrûségû beton elõállítására alkalmas Könnyû adalékanyag: a 2100 kg/m 3 -nél kisebb testsûrûségû beton készítésére alkalmas adalékanyag Nehéz adalék anyag: a 2500 kg/m 3 -nél nagyobb testsûrûségû beton készítésére alkalmas adalékanyag Természetes adalékanyagok: a homokos kavics, a zúzott kõtermék, a zúzottkõ, a zúzalék, a murva és a tufa Homokos kavics: természetes elaprózódású, legömbölyödött szemû kõzet törmelék, korlátozott iszap- és anyagtartalommal.

6 MSZ Zúzott kõtermék: természetes kõzetekbõl mûvi úton aprított szögletes alakú kõzettörmelék, osztályozás nélkül Zúzottkõ, zúzalék: meghatározott felhasználás céljára elõállított és osztályozott zúzott kõtermék Murva: természetes elaprózódású, szögletes szemû, legfeljebb 150 mm szemnagyságú kõzettörmelék Tufa: vulkáni eredetû könnyû adalékanyag Mesterséges adalékanyagok: a kohósalak, a kohóhabsalak, a pernyekavics, a duzzasztott agyagkavics, a duzzasztott perlit, a szénsalak, a téglatörmelék Kohósalak: nagyolvasztóban melléktermékként keletkezõ, izzón folyós kohósalak lassú lehûtésével kristályosított, egyenletesen finomszövetû és tömör, majd aprított anyag Kohósalak [habosított kohósalak vagy habsalak]: nagyolvasztóban keletkezõ folyékony (izzón folyós) állapotú salakból vízzel, gõzzel, esetleg sûrített levegõvel való habosítás útján elõállított adalékanyag Pernyekavics [porszénhamukavics]: porszéntüzelésû kazánok hamujából nedves granulálással és égetéssel elõállított adalékanyag Duzzasztott agyagkavics: [keramzit]: megfelelõ összetételû anyagnak nagy hõmérsékleten való duzzasztása által keletkezõ könnyû adalékanyag Duzzasztott perlit: zúzott perlit kõzetnek hevítéssel való duzzasztása által elõállított könnyû adalékanyag Szénsalak [kazánsalak]: rostély-tüzelésû kazánban a szén elégetésekor keletkezõ szemcsés könnyû adalékanyag Téglatörmelék [téglazúzalék]: hulladék égetettagyagáru aprításából nyert könnyû adalékanyag Legnagyobb szemnagyság: a szabványrostának az a lyukbõsége, amelyen az adalékanyag átrostálásakor legfeljebb egy megadott tömegszázalék marad fenn az egész megvizsgált adalékmennyiség tömegére vonatkoztatva Legkisebb szemnagyság: szabványrostának az a lyukbõsége, amelyen az adalékanyag átrostálásakor legfeljebb egy adott tömegszázalék esik át Durva adalék: az adalékanyag 4 mm lyukbõségû rostán fennmaradó része Finom adalék: az adalékanyag 4 mm lyukbõségû rostán áthulló része Homokliszt: a természetes elaprózódású adalékok 0,125 mm-es lyukbõségû rostán áthulló része Frakció: az adalékanyag két adott rostalyukméret közé esõ része Szemmegoszlás [szemszerkezet]: az adalékanyag egyes szitaméretekhez tartozó részeinek százalékos megoszlása az egész adalékanyag tömegére vonatkoztatva Folytonos szemmegoszlás: a szemek olyan megoszlása, amelyben a teljes szitavizsgálattal meghatározható összes szitamérethez tartozó rész el nem hanyagolható mennyiségben fordul elõ Lépcsõs megoszlás: a szemek olyan megoszlása, amelyben a teljes szitavizsgálattal meghatározható összes szitamérethez tartozó rész közül egy, vagy több hiányzik, illetõleg elhanyagolhatóan kis mennyiségû.

7 7 MSZ Szemmegoszlási görbe [szitagörbe, szemszerkezeti görbe]: a szemmegoszlást derékszögû koordinátarendszerben ábrázoló poligon Finomsági mérõszám [finomsági modulus]:a vizsgálat során a szabványos szitasor egyes lyukbõségeinél fennmaradó adalékanyag-tömeghányadok összege Szétmorzsolódási tényezõ: szemcsés könnyû adalékanyag saját szilárdságának jellemzõje Szennyezettség: az adalékanyag agyag, iszap-, szervesanyag- és vízoldható anyagtartalmának mennyisége az adalékanyag mennyiségére vonatkoztatva Osztályozás: az adalékanyag frakciókra való bontása; lehet száraz vagy vizes osztályozás Adalékmosás: az adalékanyag agyag-, iszap- vagy egyéb szennyezõdésének vízzel való csökkentése a mosóvíz lebegtetõ és oldó hatása segítségével Adalék javítása: az adalékanyag szemmegoszlásának módosítása egyes frakciók hozzáadása, illetve egyes frakciók részleges vagy teljes eltávolítása útján, a kívánt jellemzõ biztosítása céljából. 7. BETONTECHNOLÓGIA 7.1. Betontechnológia: a beton keverésének, szállításának, bedolgozásának, érlelésének, utókezelésének és megmunkálásának folyamata Betonkeverés: az a mûvelet, amelynek célja az alkotóelemekbõl egyenletes betonkeverék elõállítása Szállítás: az a mûvelet, amelynek célja a betonkeveréknek a keverés helyérõl a beépítés helyére, illetve annak körzetébe esetleg közbensõ tárolóba való juttatása Transzportbeton: a beépítés helyétõl nagyobb távolságban elõkészített vagy megkevert és a beépítés helyére szállított friss beton Bedolgozás: a betonkeverék elhelyezése és tömörítése Tömörítés: az a mûvelet, amelyeknek célja az elõírt tömörségû beton elõállítása Döngölés: alig földnedves, földnedves vagy kissé képlékeny beton tömörítése a beton felületére ütemesen ható kézi vagy gépi döngöléssel Csömöszölés: képlékeny vagy folyós beton tömörítése kis tömegû és kis felületû tömörítõ eszközzel Vibrálás [rezegtetés]: mechanikai rezgõmozgás létrehozása a friss betonban, annak tömörítése céljából Munkahézag: a betonozás megszakítása következtében létrejövõ csatlakozás a régebbi és az újabb beton között Zsaluzat [sablon, forma]: a friss beton fogadására alkalmas határoló segédszerkezet, amely a beton vagy vasbetonszerkezetet a kötés és szilárdulás ideje alatt alaktartóan határolja Támasztóállványzat: a zsaluzatot alátámasztó vagy felfüggesztõ ideiglenes teherviselõ szerkezet Munkaállvány: olyan teherviselõ szerkezet, amelyrõl a beton bedolgozása és a szerelési munka elvégezhetõ, azonban a zsaluzat alátámasztását nem szolgálja Kizsaluzás: a zsaluzat eltávolítása a kész szerkezetrõl.

8 MSZ Részleges kizsaluzás: a zsaluzat egyes részeinek (többnyire oldalfelületeknek) eltávolítása a szerkezetek állékonyságának veszélyeztetése nélkül Teljes kizsaluzás [kiállványozás]: valamennyi zsaluzat és támasztóállvány eltávolítása az erõtani és technológiai szempontok által meghatározott sorrendben Felületképzés: a beton felületének elõírt megmunkálása, vagy bevonása csúszásgátlás, külsõ megjelenés vagy mechanikai és korrózióállósági tulajdonságok megjavítása érdekében Látszóbeton: elõírt módon kiképzett és elõkészített zsaluzattal létrehozott és természetes állapotában maradó betonfelület Öntöttbetonozás: a tömörítést nem igénylõ konzisztenciájú friss betonkeverék bedolgozása gravitációs úton Injektálás: építmény kis keresztmetszetû üregeinek kitöltése betonhabarccsal vagy kötõanyagpéppel túlnyomással Prepakt betonozás: a zsaluzatba elõször a durva adalékanyagot helyezik el, majd a hézagokat injektálják Betonlövelés [torkrétozás]: a habarcsot vagy a betont nagy sebességgel szilárd felületre lövelik, ahová az ütközés hatására odatapad és tömörödik Vákuumozás: a bedolgozott beton víztartalmának csökkentése és tömörödésének fokozása oly módon, hogy abból a vizet légritkítással elszívják Utóvibrálás: a beton utólagos, ismételt vibrálása a beton tulajdonságának javítása végett Pörgetett betonozás: a centrifugális erõ a forgásfelület alakú beton- vagy vasbetonelem betonját hossztengelye körül gyorsan forgó zsaluzóformához hozzászorítja, ezzel a beton elhelyezését és tömörödését biztosítja Sajtolt betonozás: alig földnedves betonból készült vékonyfalú elemeknél alkalmazott, rendszerint vibrálással vagy döngöléssel kombinált tömörítõ eljárás, amelynél nyomólapokkal nagy (10-30 MPa) nyomást gyakorolnak az elhelyezett betonra Hengerelt betonozás: állandó keresztmetszetû elõregyártott betonelemek tömörítése gördülõ és haladó mozgást végzõ hengersorral, amelynek hengerei fokozatosan képezik ki a végleges keresztmetszetet és közben a felületet is simítják Vízalatti betonozás: a betonnak vagy egyes alkotórészeinek elhelyezése vízben vagy vizes közegben, különbözõ módszerek és eszközök felhasználásával, kizárva a tervezett szemszerkezet átrendezõdését, illetve biztosítva az elõírt cementmennyiség egyenletes eloszlását Utókezelés: a kötés és szilárdulás folyamatához szükséges nedvességtartalom biztosítása Érlelés: a beton szilárdulásához szükséges hõmérséklet biztosítása Természetes érlelés: a kötéshõ és a légköri hõmérséklet hatására kialakuló érlelési folyamat Mesterséges érlelés: a szilárdulás gyorsítása többlethõ közlésével Gõzölés [atmoszférikus gõzölés]: a beton hõszilárdítása 100 C alatti telített vízgõzzel Autoklávolás [nagynyomású gõzölés]: a beton hõszilárdítása 100 C feletti telített gõzzel Forróvizes hõszilárdítás: a beton érlelése forróvízben légköri nyomáson.

9 9 MSZ Elektromos hõszilárdítás: érlelõ eljárás a beton vagy a vasalás elektromos melegítésével Beton elektromos melegítése: érlelés a friss betonon keresztül vezetett váltóárammal Acélbetétek elektromos melegítése: érlelés a vasbetonszerkezet acélbetétein áthaladó elektromos árammal Elektromos fûtés: érlelés a betontest belsejében vagy felületén elhelyezett, a betontól elszigetelt fûtõtestekkel Melegbeton eljárás: keverés közben a friss beton hõfokát intenzív gõzzel +40 C fölé emelik, majd a betont azonnal bedolgozzák Órafokszám: az idõ függvényében kifejezett 0 C feletti hõmérséklet idõ szerinti integrálja a hõszilárdítás és pihentetés teljes tartalmára vonatkoztatva. 8. ACÉLBETÉT ÉS KIALAKÍTÁSA 8.1. Betonacél [betonvas, vasbetét]: vasbetonszerkezetek vasalásához használt, melegen hengerelt kör- és bordázott szelvényû acélbetét Bordázott betonacél [periodikus profilú acél]: a meleghengerlés során bordás felülettel kialakított betonacél Csavart betonacél [csavart vas]: hideg alakítás (csavarás vagy csavarás és húzás) útján nyert, az alapanyagánál magasabb szilárdsági jellemzõkkel rendelkezõ betonacél Feszítõ acélbetét [feszítõacél]: a feszített vasbeton készítéséhez alkalmas nagyszilárdságú acélhuzal Hidegen húzott acélhuzal: körszelvénnyel, sima felülettel vagy lapított körszelvénnyel, csavarbordás felülettel hideghúzással, feszültségmentesítés nélkül vagy feszültségmentesítéssel gyártott és tekercsben forgalomba hozott acélgyártmány Rovátkolt huzal: olyan huzal, amelyre két- vagy négyoldalt kör-, ellipszis stb. alakú bemélyedéseket hidegen hengerelnek Hullámosított huzal: hideg úton hullámosra alakított acélhuzal Pászma [sodrott huzalköteg]: központi szál köré tekercselt huzalokból álló egyirányú sodrat Köteg [huzal, nyaláb]: tartósan összefogott, párhuzamos szálú (nem sodrott) acélhuzalok együttese Kábel: legalább kétrétegû, rétegenként ellentétes irányba sodrott huzalok együttese Kábelköteg: kábelekbõl kialakított köteg Acélbetét: a vasbetonban felhasznált betonacél Fõvasbetét: a jellemzõ statikai igénybevétel felvételére elhelyezett acélbetét Elosztóvas: a fõbetétek rögzítésére és távolságuk biztosítására, továbbá járulékos igénybevételek felvételére szolgáló acélbetét Szerelõvas: az acélbetétek térbeli szerelhetõségét és merevségét biztosító acélbetét az építés idõszakára Hosszbetét: a szerkezeti elem tengelyével párhuzamos acélbetét.

10 MSZ Felhajlított betét: a tartók nyírt szakaszán az egyik övbõl a másik övbe ferdén átvezetett hosszbetét Kengyel: hosszbetéteket körülfogó acélbetét Nyitott kengyel: U alakú kengyel, melynek nyitott szárai általában a nyomott övben helyezkednek el Zárt kengyel: két végén átfedéssel-, vagy hegesztéssel folytonossá tett kengyel Csavarvonal alakú kengyel: a fõvasbetétet teljesen körbefogó, csavarvonal vezetésû folytonos kengyel Vasalás [vasváz]: a vasalási terv alapján összeszerelt acélbetétek összessége Fõvasalás: a fõvasbetétek összessége Nyírási vasalás: tangenciális igénybevételekbõl származó húzóerõk felvételére szolgáló acélbetétek összessége Kötõhuzal [kötözõdrót]: az acélbetéteket egymáshoz rögzítõ lágy huzal Kötözött vasalás: érintkezési pontjaiban kötözõ huzallal rögzített vasalás Hálóvasalás: általában kétirányban teherviselõ szerkezetek igénybevételeinek felvételére szolgáló, háló alakban kötözéssel kialakított acélbetétek összessége Hegesztett vasalás: érintkezési pontjaiban hegesztéssel egymáshoz kapcsolt vasalás Hegesztett háló: az érintkezési pontokon egymáshoz hegesztéssel rögzített hálóvasalás Hegesztett kengyelháló: a hagyományos gerenda-vasalás (hosszbetét és kengyel) hegesztett formában kialakított megfelelõje Hegesztett létra: a hegesztett háló azon esete, amikor a kétirányú huzalsereg közül a hosszantiak száma a keresztirányúakéhoz képest kevés Hegesztett fésû: a hegesztett létra azon esete, amikor a kereszthuzal egyik végén nincs hosszirányú acélbetét Hegesztett térváz: a hegesztett háló, kengyel háló és létra elemek felhasználásával, további ellenállásponthegesztéssel kialakított térbeli vasalás Tekercselt térváz: a hegesztett térváz azon változata, amikor a keresztirányú huzalokat tekercseléssel és egyidejû ellenállás-ponthegesztéssel csatlakoztatják a hosszanti betétekhez Vegyes vasalás: a hegesztett és kötözött vasalás együttes alkalmazása Teherbíró hegesztett kapcsolat: egymáshoz tompán illesztett acélbetétek erõt átadó keresztezési pontja Szerelõ varratos kapcsolat: a gyártás, a szállítás, a beépítés és a betonozás során az acélbetéteknek egymáshoz való rögzítésére szolgáló hegesztési pont Merev vasalás: idomacélokból esetleg betonacélokkal kombináltan hegesztett vagy szegecselt kapcsolatokkal kialakított vasalás, amely a zsaluzat, friss beton és az építés közben fellépõ terhek hordására is alkalmas Kampó: a sima acélbetétek végein kialakított a húzóerõk rövid szakaszon történõ átadására szolgáló visszahajlítás, amely a beton és a vasbetét együttdolgozását fokozza.

11 11 MSZ Hurokvas: hajtûszerûen kialakított acélbetét Lehorgonyzási hossz: az acélbetét szükséges túlvezetési hossza azon a keresztmetszeten, amelyben az acélbetét még a határfeszültségig ki van használva Túlnyújtási hossz: az acélbetét túlvezetése azon a keresztmetszeten, amelyben az acélbetétre már éppen nincs szükség Toldás: közös tengelyû acélbetétek átfogással, menetes csavarhüvellyel, csévéléssel, sajtolással vagy hegesztéssel kialakított kapcsolata Lehorgonyzó elemek: a feszítõ acélbetétek végének rögzítésére szolgáló szerkezeti elemek Végtelenítés: a feszítõ acélbetét olyan kialakítása, amelynél a huzalok önmagukban zárt rendszert alkotnak. 9. BETON ÉS VASBETON SZERKEZETI ELEMEK 9.1. Szerkezeti elem: a beton, vasbeton tartószerkezet erõtanilag elkülöníthetõ része Betonelem: meghatározott alakban betonból elõállított szerkezeti elem Vasbetonelem: meghatározott alakban vasbetonból elõállított szerkezeti elem Feszített vasbetonelem: meghatározott alakban feszített vasbetonból elõállított szerkezeti elem Fal: függõleges vagy közel függõleges térelhatároló szerkezeti elem, amelynek vastagsága másik két méretéhez képest csekély Oszlop: olyan függõleges, vagy közel függõleges, fõleg nyomott szerkezeti elem, amelynek keresztmetszeti méretei a magassági mérethez viszonyítva kicsinyek Falazott szerkezet: habarcsba rakott betonanyagú elemekbõl készített, csak nyomásnak ellenálló szerkezet Pillér: oszlopszerû, általában falazott szerkezet Gerenda [borda]: olyan szerkezeti elem, amelynek keresztmetszeti méretei hosszához képest csekélyek és jellegzetes igénybevétele a hajlítás Öszvérszerkezet [együttdolgozó szerkezet]: olyan szerkezeti elem, amelynek együttdolgozó részei különbözõ anyagokból készülnek Koszorú [koszorúgerenda]: a födémszerkezetek magasságában körülvezetett, folytonosan alátámasztott gerendaszerû szerkezeti elem Lemez: olyan sík vasbeton szerkezeti elem, amelynek vastagsága másik két méretéhez viszonyítva kicsiny és terhének iránya általában a lemez síkjára merõleges Faltartó [tárcsa]: szerkezeti elem, melynek vastagsága a másik két méretéhez képest kicsiny, és a teher elsõsorban középfelületében mûködik Bordáslemez: lemezzel együtt épített és együtt dolgozó vasbeton gerenda Födém: a tér lefedésére szolgáló lemez, vagy bordás lemez szerkezet.

12 MSZ Alulbordás födém: olyan bordáslemez födémszerkezet, amelynek a teherhordó bordái alul vannak Felülbordás födém: olyan bordáslemez födémszerkezet, amelynek a teherhordó bordái felül vannak Sûrûbordás födém: kistérközû, egyirányú bordákkal kialakított, alul- vagy felülbordás födém Idomtest födém: olyan sûrûbordás szerkezet, amelyeknek bordái között teherviselésükben résztvevõ szilárd idomtestek vannak Béléstest födém: olyan gerendás födém, amelynél a béléstestek a borda teherviselésében nem vesznek részt Rácsbordás födém [kazettás födém]: kétirányban futó bordázattal kialakított sûrûbordás födém Üreges födém: alul-felül lemezekkel ellátott bordásfödém, esetleg bennmaradó üregképzõ elemekkel Födémpanel: elõregyártott födémelem Falpanel: legalább emeletmagas, általában szobaszélességû elõregyártott falelem Blokk: szobaméretnél kisebb méretû elõregyártott falelem Pontonként alátámasztott födém [fejnélküli gombafödém]: olyan vasbeton lemez, amelyhez az alátámasztó oszlopok kiszélesedés nélkül kapcsolódnak Gombafödém: olyan bordanélküli vasbetonlemez, amelyhez az alátámasztó oszlopok kúp- vagy gúlaszerû kiszélesedéssel kapcsolódnak a lemezhez Héjszerkezet: olyan egy vagy két irányban görbe középfelülettel bíró szerkezet, amelynek vastagsági mérete a másik két mérethez képest kicsiny, és a teherbírásban a felület alakjának lényeges szerepe van Vázszerkezet: oszlopokból és gerendákból készített szerkezet Panelszerkezet: fal- és födémpanelekbõl készített szerkezet Elõregyártott szerkezeti elem: nem a végleges beépítés helyén készített szerkezeti elem Monolit vasbeton mag: az építmény elõregyártott szerkezeteinek térbeli állékonyságát biztosító, összefüggõ, monolit beton falrendszer Betonfedés [vastakarás]: a vasbetonszerkezet szélsõ vasalását takaró betonréteg vastagsága. VÉGE A szövegben említett magyar állami szabványok Megszilárdult beton vizsgálata. Mechanikai tulajdonságok roncsolásmentes vizsgálata...msz 4715/4 A betonok fajtái, jelölésük és minõségi követelményeik...msz 4719 Építmények teherhordó szerkezeteinek erõtani tervezése. Vasbeton szerkezetek...msz 15022/1 -. Könnyûbeton szerkezetek...msz 15022/6

13 13 MSZ BETÛRENDES TÁRGYMUTATÓ Acélbetét Acélbetétek elektromos melegítése Acélszemcsés beton Adalékanyag Adalék javítása Adalékmosás Adalékszer Aljzatbeton Alulbordás födém Aluminátcement Anyagsûrûség Autoklávolás Általános betontulajdonságok Bedolgozás Beton Betonacél Beton elektromos melegítése Betonelem Betonfedés Betonhabarcs Betonjel Betonkeverék Betonkeverés Beton kötése Betonlövelés Betonmegnevezés Betonösszetétel Betonszilárdság jele Beton szilárdulása Betontechnológia Betontervezés Béléstest födém Blokk Bordáslemez Bordázott betonacél Csavart betonacél Csavartvonal alakú kengyel Csömöszölés Döngölés Durva adalék Duzzasztott agyagkavics Duzzasztott perlit Egyszemcsés beton Együttdolgozó szerkezet Elektromos fûtés Elektromos hõszilárdítás Elosztóvas Elõregyártott beton- és vasbetonszerkezet 1.8. Elõregyártott szerkezeti elem Érlelés Fagyállóság Fagyásgátló Fal Falazott szerkezet Falpanel Faltartó Fehér portlandcement Felhajlított betét Felülbordás födém Felületképzés Feszített acélbetét Feszített vasbeton Feszített vasbetonelem Finom adalék Finomsági mérõszám Folytonos szemmegoszlás Forróvizes hõszilárdítás Födém Födémpanel Fõvasalás Fõvasbetét Frakció Friss beton Gázbeton Gerenda Gombafödém Gõzölés Gyengén vasalt beton Gyephézagos beton Habbeton Hajlító-húzószilárdság Halmazsûrûség Hasító szilárdság Hálóvasalás Hegesztett fésû Hegesztett háló Hegesztett kengyelháló Hegesztett létra Hegesztett térváz Hegesztett vasalás Hengerelt betonozás Héjszerkezet Hézagtérfogat Hézag-pórus térfogat Hidegen húzott acélhuzal Homokliszt Homokos kavics Hosszbetét Hõállóbeton Hullámosított huzal Hurokvas Idomtest födém Injektálás

14 MSZ Kampó Kavicsbeton Kábel Kábelköteg Kengyel Keverési arány Keverõvíz Képlékenyítõ Kis hõfejlesztésû portlandcement Kizsaluzás Kohóhabsalak Kohósalak Kohósalakbeton Kohósalak portlandcement Konzisztencia Kopásállóság Korrózióállóság Koszorú Könnyû adalékanyag Könnyûadalékos beton Könnyûbeton Köteg Kötésgyorsító Kötési víz Kötéskésleltetõ Kötözõhuzal Kötözött vasalás Kötõanyag Különleges betontulajdonságok Különleges rendeltetésû betonok Látszóbeton Legkisebb szemnagyság Legnagyobb szemnagyság Lehorgonyzási hossz Lehorgonyzó elemek Lemez Légpórusképzõ Lépcsõs megoszlás Megkötött beton Megszilárdult beton Melegbeton eljárás Merev vasalás Merevvasbetétes vasbeton Mesterséges adalékanyagok Mesterséges érlelés Mikroporit Monolit beton- és vasbetonszerkezet Monolit vasbeton mag Munkaállvány Munkahézag Murva Mûkõbeton Nehéz adalékanyag Nyitott kengyel Nyírási vasalás Nyomószilárdság Oszlop Órafokszám Öntöttbetonozás Panelszerkezet Pászma Pernyekavics Pernye portlandcement Pillér Plaszbeton Pontonként alátámasztott födém Portlandcement Pórus térfogat Pörgetett betonozás Prepakt betonozás Rácsbordás födém Részleges kizsaluzás Rovátkolt huzal Sajtolt betonozás Sejtbeton Sugárvédõ beton Sûrûbordás födém Szálerõsített beton Szállítás Szemmegoszlás Szemmegoszlási görbe Szennyezettség Szerelõbeton Szerelõ varratos kapcsolat Szerelõvas Szerkezeti elem Szénsalak Szétmorzsolódási tényezõ Szilárdulásgyorsító Szilikalcit Színes beton Színes portlandcement Szulfátálló portlandcement Szûrõbeton Támasztóállványzat Teherbíró hegesztett kapcsolat Tekercselt térváz Teljes kizsaluzás Természetes adalékanyag Természetes érlelés Természetes térfogat Testsûrûség Téglatörmelék Toldás Tömítõ Tömörítés Tömörödési tényezõ Tömör térfogat Transzportbeton Tufa Túlnyújtási hossz Tûzálló beton Usztatottkõ beton Utókezelés

15 15 MSZ Utóvibrálás Üreges födém Vasalás Vasbeton Vasbetonelem Vákuumozás Vázszerkezet Vegyes vasalás Végtelenítés Vibrálás Vízalatti betonozás Víz-cement tényezõ Víz-levegõ-cement tényezõ Vízzáróság Zárt kengyel Zúzottkõ beton Zúzott kõtermék Zúzottkõ, zúzalék Zsaluzat Zsengebeton A szabvány alkalmazása elõtt gyõzõdjön meg arról, hogy nem jelent-e meg módosítása, kiegészítése, helyesbítése, illetve hatálytalanítása, mert a szabványt kibocsátója a mûszaki haladásnak megfelelõen idõnként átdolgozza. A szabvány érvényességében beálló minden változást a Magyar Szabványügyi Hivatal a Szabványügyi Közlönyben hirdet meg; beszerezhetõ a Posta Központi Hírlapirodánál. A gyakorlati tapasztalatok alapján ajánlatosnak látszó helyesbítõ, módosító indítványokat, észrevételeket megfelelõ indokolással a Magyar Szabványügyi Hivatalhoz, Budapest IX., Üllõi út 25. (levélcím: Budapest, Pf ) lehet benyújtani. A szabvány beszerezhetõ a Szabványboltban Budapest IX., Üllõi út 24 (levélcím: Budapest, Pf ). F.k.: az MSZH Kiadói és Tájékoztatási Igazgatóság vezetõje /1, 1500 pld. MSZH Nyomda, Budapest F.v.: Nagy László

A BETON ÖSSZETÉTELE. Elsősorban cement, de alkalmazható őrölt égetett mész vagy egyéb hidraulikus kötőanyag is Adalékanyagai:

A BETON ÖSSZETÉTELE. Elsősorban cement, de alkalmazható őrölt égetett mész vagy egyéb hidraulikus kötőanyag is Adalékanyagai: BETON BETON FOGALMA A beton egy mesterséges építőanyag, amely kötőanyagból (cementből), vízből és természetes vagy mesterséges adalékanyagokból, esetleg adalékszerekből és egyéb kiegészítő anyagokból készül.

Részletesebben

Beton. (Könnyű)betonok alkalmazása Már az ókortól kezdve alkalmazzák pl.: Colosseum, Pantheon. Dr. Józsa Zsuzsanna. Első vasbeton.

Beton. (Könnyű)betonok alkalmazása Már az ókortól kezdve alkalmazzák pl.: Colosseum, Pantheon. Dr. Józsa Zsuzsanna. Első vasbeton. Beton (Könnyű)betonok alkalmazása Már az ókortól kezdve alkalmazzák pl.: Colosseum, Pantheon Dr. Józsa Zsuzsanna Beton 1 Beton 2 2 A beton fogalma Első vasbeton Lambot-féle betoncsónak 1854 Rostock 2003

Részletesebben

Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák

Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák Talajosztályok: 1 Homok, laza termőtalaj 2 Nedves homok, kavics, tömör termőföld 3 Homokas agyag, száraz lösz 4 Tömör agyag, nagyszemű kavics

Részletesebben

Látszóbeton. Látszóbeton. Látszóbeton. Látszóbeton. Látszóbeton. zsaluzat: üvegszálas műanyag. Zsalumintás betonfelületek

Látszóbeton. Látszóbeton. Látszóbeton. Látszóbeton. Látszóbeton. zsaluzat: üvegszálas műanyag. Zsalumintás betonfelületek Zsalumintás betonfelületek zsaluzat: üvegszálas műanyag Legfontosabb jellemzők: azonos alapanyagok, azonos betonösszetétel, zsaluzat vízfelszívása, anyaga ne legyen eltérő folyamatos betonozás (munkahézag!)

Részletesebben

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél

NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél NSZ/NT betonok alkalmazása az M7 ap. S65 jelű aluljáró felszerkezetének építésénél Betontechnológiai kísérletek Az I. kísérlet sorozatban azt vizsgáltuk, hogy azonos betonösszetétel mellett milyen hatást

Részletesebben

vagy 0,1 tömeg%-nál (feszített vb. esetén) nagyobb;

vagy 0,1 tömeg%-nál (feszített vb. esetén) nagyobb; A beton jele 1 A beton jele Magyarországon, az MSZ 4798-1:2004 szabvány szerint a következőket tartalmazza: a beton nyomószilárdsági osztályának jelét; a nehézbetonok jelölésére a HC (heavy concrete) betűjelet;

Részletesebben

FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK

FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK Dr. Czeglédi Ottó FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK SZAKMÉRNÖKI ÉPSZ 1. EA/CO FÖDÉMEK II. 1 Födémek fejlődése, története (sík födémek) Hagyományos födémek:

Részletesebben

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával Építőanyagok II - Laborgyakorlat Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával A tervezés elvei Cél: előírt nyomószilárdságú beton összetételének és keverési arányának megtervezése úgy,

Részletesebben

A BETON KONZISZTENCIÁJA

A BETON KONZISZTENCIÁJA Betontechnológiai Szakirányú Továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A BETON KONZISZTENCIÁJA Finom szemek fogalma A friss beton tulajdonságainak minősítése, 2. rész Dr. Kausay Tibor 2016. február 1 FOGALOM-MEGHATÁROZÁSOK

Részletesebben

Különleges tulajdonságú betonok

Különleges tulajdonságú betonok Csoportosítások Különleges tulajdonságú betonok Ezek lényegében normál összetételű kavics betonok, de kötőanyaguk vagy adalékszer adagolásuk miatt válnak különleges tulajdonságúvá. Például: szulfátálló,

Részletesebben

A beton készítése. A betonkészítés munkamenete:

A beton készítése. A betonkészítés munkamenete: A beton készítése A betonkészítés munkamenete: - alapanyagok fogadása és tárolása - betonösszetevők mérése és adagolása - a beton keverése - a friss betonkeverék szállítása - a beton bedolgozása és tömörítése

Részletesebben

a NAT-1-1258/2007 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1258/2007 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1258/2007 számú akkreditált státuszhoz A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építõmérnöki Kar Építõanyagok és Mérnökgeológia

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Pécs, 2015. június . - 2 - Tartalomjegyzék 1. Felhasznált irodalom... 3 2. Feltételezések... 3 3. Anyagminőség...

Részletesebben

NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása

NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása Farkas Gy.-Huszár Zs.-Kovács T.-Szalai K. R forgalmi terhelésű utak - megnövekedett forgalmi terhelés - fokozott tartóssági igény - fenntartási idő és költségek csökkentése

Részletesebben

FÖDÉMEK. összeállította: D.Müller Mária 2007

FÖDÉMEK. összeállította: D.Müller Mária 2007 2007 BOLTOZATOK MONOSTORI ERŐD BOLTOZATOK FŐPOLGÁRMESTERI HIVATAL III. EMELET ACÉLGERENDÁS FÖDÉMEK felülbordás alulbordás FAL-FÖDÉM KAPCSOLATOK FF JELŰ VB. GERENDA+B60 G GERENDA+ BH

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK Dr. Czeglédi Ottó ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK ÉPSZ 1. EA/CO FÖDÉMEK II. 1 Födémek fejlődése, története (sík födémek) Hagyományos

Részletesebben

Építőanyagok 1. minimumkérdések és válaszok

Építőanyagok 1. minimumkérdések és válaszok Építőanyagok 1. minimumkérdések és válaszok 1. Adalékszerek Mind a friss, mind a megszilárdult beton tulajdonságai különleges rendeltetésű vegyi anyagokkal, ún. adalékszerekkel befolyásolhatók. Az adalékszerek

Részletesebben

Anyagtan II. Építőanyagok (2014) kiemelt vizsgakérdések (ismeretük nélkül, elégtelen az érdemjegy)

Anyagtan II. Építőanyagok (2014) kiemelt vizsgakérdések (ismeretük nélkül, elégtelen az érdemjegy) Anyagtan II. Építőanyagok (2014) kiemelt vizsgakérdések (ismeretük nélkül, elégtelen az érdemjegy) 1. A mész szilárdulása, cementszerű kötése (képlet) - A cement pernyetartalma miért csökkenti a beton

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 06-06/2 A közlekedésépítéssel kapcsolatos gyakori hibák felismerése (segédanyag felhasználásával)

Részletesebben

Dr. Farkas György, egyetemi tanár Németh Orsolya Ilona, doktorandusz

Dr. Farkas György, egyetemi tanár Németh Orsolya Ilona, doktorandusz XV. NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KONFERENCIA CSÍKSOMLYÓ 2011 Dr. Farkas György, egyetemi tanár Németh Orsolya Ilona, doktorandusz y, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Hidak

Részletesebben

e-ut 07.02.11:2011 (ÚT 2-3.402)

e-ut 07.02.11:2011 (ÚT 2-3.402) (ÚT 2-3.402) Közúti hidak építése I. Beton, vasbeton és feszített vasbeton hídszerkezetek Tóth Emília VIA-PONTIS Kft. Útügyi Szabályozási Napok, Sopron, 2011. május 3-4. Az Eurocode-nak megfelelő tervezés

Részletesebben

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK

ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK Dr. Czeglédi Ottó ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 FÖDÉMEK II. HAGYOMÁNYOS FÖDÉMEK, GERENDÁS FÖDÉMEK, TERVEZÉSI SZERKESZTÉSI ELVEK ÉPSZ 1. EA/CO FÖDÉMEK II. 1 Födémek fejlődése, története (sík födémek) Hagyományos

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1741/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Útlabor Laboratóriumi és Technológiai Kft. (9151 Abda, Bécsi út 15.) akkreditált területe

Részletesebben

Kötőanyagok. Horák György

Kötőanyagok. Horák György Kötőanyagok Horák György Kémiai, fizikai folyamatok következtében képesek folyékony, vagy pépszerű állapotból szilárd állapotba kerülni Természetes, mesterséges Szerves, szervetlen Folyékony, szilárd Csak

Részletesebben

Könnyűbetonok jellemzői és alkalmazásuk

Könnyűbetonok jellemzői és alkalmazásuk A beton csoportosítása Testsűrűség szerint: Könnyűbetonok jellemzői és alkalmazásuk normálbeton: C 2-26 kg/m 3 nehézbeton: HC > 26 kg/m 3 könnyűbeton: LC < 2 kg/m 3 A készítés helye szerint: helyszíni

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Beton-, vasbetonszerkezetek készítésének részletes technológiai előírásai és szempontjai

A vizsgafeladat ismertetése: Beton-, vasbetonszerkezetek készítésének részletes technológiai előírásai és szempontjai A vizsgafeladat ismertetése: Beton-, vasbetonszerkezetek készítésének részletes technológiai előírásai és szempontjai A tételhez segédeszköz nem használható. A feladatsor első részében található 1 25-ig

Részletesebben

Betonadalékszerek. Betontechnológiai igények:

Betonadalékszerek. Betontechnológiai igények: Betonadalékszerek Betontechnológiai igények: - bedolgozhatóság, szivattyúzhatóság - nagy kezdőszilárdság - fagyállóság, vízzáróság, stb. Felhasználásuk célja: - betonkeverék tulajdonságának javítása -

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR ÜZEMI ELŐREGYÁRTÁS üzemi jellegű körülmények között vasbeton szerkezetek előállítása HELYSZÍNI

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1728/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve: CRH Magyarország Kft. Műszaki Szolgáltató Központ Építőanyag-vizsgáló Laboratórium

Részletesebben

Kausay: BETON című könyv megvásárolható a Mérnöki Kamara Nonprofit Kft. Budapest, IX. Angyal u. 1-3. alatti irodájában

Kausay: BETON című könyv megvásárolható a Mérnöki Kamara Nonprofit Kft. Budapest, IX. Angyal u. 1-3. alatti irodájában Kausay: BETON című könyv megvásárolható a Budapest, IX. Angyal u. 1-3. alatti irodájában MÉRNÖKI KAMARA NONPROFIT KFT. BETON A BETONSZABVÁNY NÉHÁNY FEJEZETÉNEK ÉRTELMEZÉSE Oktatási és továbbképzési kiadvány

Részletesebben

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A FÖDÉMSZERKEZET: helyszíni vasbeton gerendákkal alátámasztott PK pallók. STATIKAI VÁZ:

Részletesebben

MONOLIT VASBETON ÉPÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2012. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

MONOLIT VASBETON ÉPÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2012. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT MONOLIT VASBETON ÉPÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2012. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR MONOLIT VASBETON helyszínen készített vasbeton szerkezet,széles körben elterjedt építéstechnológia

Részletesebben

A betonhulladék kezelése Szakszerű újrahasznosítás az MSZ 4798:2016 szabvány alapján

A betonhulladék kezelése Szakszerű újrahasznosítás az MSZ 4798:2016 szabvány alapján A betonhulladék kezelése Szakszerű újrahasznosítás az MSZ 4798:2016 szabvány alapján Dr. Czoboly Olivér Beton Technológia Centrum Kft. Budapest, 2018.04.13. MSZ 4798:2016 újszerűsége Beton. Műszaki követelmények,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1728/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A CRH Magyarország Kft. Műszaki Szolgáltató Központ Építőanyag-vizsgáló Laboratórium (Budapesti egység: 1151 Budapest, Károlyi

Részletesebben

Körgyűrű keresztmetszetű, pörgetett vasbeton rudak nyírási ellenállása 1. rész Völgyi István Témavezető: Dr Farkas György Kutatás felépítése 1. Anyagvizsgálatok 2. Nyírási ellenállás 3. Modellalkotás -

Részletesebben

Betonadalékszerek deszközeizei

Betonadalékszerek deszközeizei Betonadalékszerek A minőség g segédeszk deszközeizei M6 egyik alagútja 2008. július Asztalos István SZTE Mérnöki szerkezetek Budapest, 2009. február 17. 2 Beton - Concrete Bevezetés A beton minősége tartóssága

Részletesebben

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT ELŐREGYÁRTOTT VB. SZERKEZETEK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2009. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR ÜZEMI ELŐREGYÁRTÁS üzemi jellegű körülmények között vasbeton szerkezetek előállítása HELYSZÍNI

Részletesebben

Kötőanyagok. Kötőanyagok osztályozása. Dr. Józsa Zsuzsanna. Építési mész. Természetes kövektől a mesterségesekig. Építési mész. Hagyományos mészégetés

Kötőanyagok. Kötőanyagok osztályozása. Dr. Józsa Zsuzsanna. Építési mész. Természetes kövektől a mesterségesekig. Építési mész. Hagyományos mészégetés Kötőanyagok Kötőanyagok osztályozása Dr. Józsa Zsuzsanna Kötőanyagok 1 Kötőanyagok 2 Teretes kövektől a mesterségesekig Építési Al 2 O 3 * 2 * CaO homok vályog agyag márga kő Al 2 O 3 * 2 CaCO 3 kő CO

Részletesebben

LABORVIZSGÁLATOK NETTÓ LISTAÁRAI március 1.-től (javasolt listaárak, mennyiségtől függően változhat, ÁFA nélkül értendő)

LABORVIZSGÁLATOK NETTÓ LISTAÁRAI március 1.-től (javasolt listaárak, mennyiségtől függően változhat, ÁFA nélkül értendő) LABORVIZSGÁLATOK NETTÓ LISTAÁRAI 2019. március 1.-től (javasolt listaárak, mennyiségtől függően változhat, ÁFA nélkül értendő) Az árak a minősítést, jegyzőkönyv- és szakvélemény készítést nem tartalmazzák.

Részletesebben

Anyagtan és Geotechnika Tanszék. Építőanyagok I - Laborgyakorlat. Habarcsok

Anyagtan és Geotechnika Tanszék. Építőanyagok I - Laborgyakorlat. Habarcsok Anyagtan és Geotechnika Tanszék Építőanyagok I - Laborgyakorlat Habarcsok 1. Kötőanyagok: - cement, mész, gipsz, magnézia - bitumen, műgyanta (polimer) - bentonit, agyag Habarcsok alkotóanyagai 2. Adalékanyagok:

Részletesebben

1. A vasbetét kialakításának szabályai. 1.1 A betétek közötti távolság

1. A vasbetét kialakításának szabályai. 1.1 A betétek közötti távolság Az MSZ EN 1992-1 fontosabb szerkesztési szabályai 1. A vasbetét kialakításának szabályai 1.1 A betétek közötti távolság A (horizontális, vagy vertikális) betétek közötti legkisebb távolság (bebetonozhatóság

Részletesebben

ÉPÍTMÉNYEK FALAZOTT TEHERHORDÓ SZERKEZETEINEK ERÕTANI TERVEZÉSE

ÉPÍTMÉNYEK FALAZOTT TEHERHORDÓ SZERKEZETEINEK ERÕTANI TERVEZÉSE Magyar Népköztársaság Országos Szabvány ÉPÍTMÉNYEK FALAZOTT TEHERHORDÓ SZERKEZETEINEK ERÕTANI TERVEZÉSE MSZ 15023-87 Az MSZ 15023/1-76 helyett G 02 624.042 Statical desing of load carrying masonry constructions

Részletesebben

HABARCSOK Csoportosítás, fogalommeghatározások

HABARCSOK Csoportosítás, fogalommeghatározások Magyar Köztársaság Országos Szabvány HABARCSOK Csoportosítás, fogalommeghatározások és megnevezés 666.971.1/.4:001.4 MSZ 16000/1-1990 Az MSZ 16000/1-1986 helyett G 13 Mortars. Grouping, terminology and

Részletesebben

A friss beton tulajdonságainak minősítése, 1. rész

A friss beton tulajdonságainak minősítése, 1. rész Betontechnológiai Szakirányú Továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A friss beton tulajdonságainak minősítése, 1. rész Dr. Tibor 2016. február 1 A friss beton tulajdonságainak minősítésével az MSZ EN 206, illetve

Részletesebben

a NAT /2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1383/2008 számú akkreditálási ügyirathoz A MÉLYÉPÍTÕ LABOR Mûszaki Szolgáltató Kft. (1144 Budapest, Füredi út 74-76.) akkreditált mûszaki területe

Részletesebben

VÍZZÁRÓSÁG, VÍZZÁRÓSÁG VIZSGÁLAT

VÍZZÁRÓSÁG, VÍZZÁRÓSÁG VIZSGÁLAT 1 VÍZZÁRÓSÁG, VÍZZÁRÓSÁG VIZSGÁLAT Az MSZ 47981:2004 (az MSZ EN 2061:2002 európai betonszabvány magyar nemzeti alkalmazási dokumentuma) szabvány érvényre lépésével a beton vízzáróságának régi, MSZ 4719:1982

Részletesebben

ISOTEQ PROFESSIONAL FÖDÉMELEM BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓJA

ISOTEQ PROFESSIONAL FÖDÉMELEM BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓJA ISOTEQ PROFESSIONAL FÖDÉMELEM BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓJA A TEMÉK MAGYARORSZÁGI FORGALMAZÓJA: ISOTEQ BLOCK KFT. WWW.ISOTEQ.HU Tel HU: (+36 30) 405 3653 Tel International: (+36 30) 525 1181 Fax: (+36 72) 525 394

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK CÖLÖPÖK Típusválaszték: - Kúpos cölöp Max. 22 m Nagy teherbírás - Hengeres cölöp Max. 20 m - Cölöp és pillér egy szerkezetben - Egyedi tervezésű cölöpök - Minőségbiztosítás - Minden

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1244/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1244/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1244/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az INNOTESZT Minőségvizsgáló, Technológiai és Fejlesztési Kft. Mobil Nagylabor

Részletesebben

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése.

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. Öszvérszerkezetek 4. előadás Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. készítette: 2016.11.11. Tartalom Öszvér oszlopok szerkezeti

Részletesebben

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János VASBETON SZERKEZETEK TERVEZÉSE 2 Szabvány A tartószerkezetek tervezése jelenleg Magyarországon és az EU államaiban az Euronorm szabványsorozat alapján

Részletesebben

Betonadalékanyagok az új, európai szabványokban

Betonadalékanyagok az új, európai szabványokban - 1 - Betonadalékanyagok az új, európai szabványokban 1. Bevezetés Az építési célú kőanyaghalmazok beleértve a betonadalékanyagokat is tulajdonságainak és megfelelőségének szabályozására az MSZT/MB 113.

Részletesebben

El hormigón estructural y el transcurso del tiempo Structural concrete and time A szerkezeti beton és az idő

El hormigón estructural y el transcurso del tiempo Structural concrete and time A szerkezeti beton és az idő El hormigón estructural y el transcurso del tiempo Structural concrete and time A szerkezeti beton és az idő fib Szimpózium La Plata, Argentina, 2005. Szeptember 28.-30. 1 El hormigón estructural y el

Részletesebben

ADALÉKANYAG SZEMMEGOSZLÁSÁNAK TERVEZÉSE

ADALÉKANYAG SZEMMEGOSZLÁSÁNAK TERVEZÉSE ADALÉKANYAG SZEMMEGOSZLÁSÁNAK TERVEZÉSE Ismeretek a BME házi feladat elkészítéséhez Dr. Kausay Tibor Kausay 1 Kausay 2 Kausay 3 Ugyanebből a meggondolásból alkalmazzák a négyzetlyukú szitákat, ugyanis

Részletesebben

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági 1. - Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági vizsgálatát. - Jellemezze a vasbeton három feszültségi

Részletesebben

MAPECRETE A repedésmentes betonok technológiája. Szautner Csaba Hídmérnöki Konferencia Eger

MAPECRETE A repedésmentes betonok technológiája. Szautner Csaba Hídmérnöki Konferencia Eger MAPECRETE A repedésmentes betonok technológiája Szautner Csaba Hídmérnöki Konferencia Eger 2007. 10. 10. A beton megrepedésének okai A zsaluzat alakváltozása vagy süllyedése túl korai igénybevétel nem

Részletesebben

MONOLIT VASBETON ÉPÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

MONOLIT VASBETON ÉPÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT MONOLIT VASBETON ÉPÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR MONOLIT VASBETON helyszínen készített vasbeton szerkezet,széles körben elterjedt építéstechnológia

Részletesebben

TÖRTÉNETI VASBETON SZERKEZETEK DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATAI

TÖRTÉNETI VASBETON SZERKEZETEK DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATAI Magyar Mérnöki Kamara Székesfehérvár, 2018. nov. 30. TÖRTÉNETI VASBETON SZERKEZETEK DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATAI DR. ARANY PIROSKA ÉPÍTŐMÉRNÖK, C. EGYETEMI DOCENS 1 AZ ELŐADÁS VÁZLATA: 1. SZABÁLYOZÁSI HÁTTÉR

Részletesebben

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus

54 582 03 1000 00 00 Magasépítő technikus Magasépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Építőanyag MSC Szerkezet-építőmérnök MSC hallgatók részére

Építőanyag MSC Szerkezet-építőmérnök MSC hallgatók részére PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar 7624 Pécs, Boszorkány út 2. Építőanyag MSC Szerkezet-építőmérnök MSC hallgatók részére Betonok minősítése és jelölése (MSZ 4798 szabvány) - Cementek fajtái

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS a Budapest, II. Szeréna út 36. alatti épület kiviteli terveihez

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS a Budapest, II. Szeréna út 36. alatti épület kiviteli terveihez TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS a Budapest, II. Szeréna út 36. alatti épület kiviteli terveihez 2016. július 1. Előzmények, általános leírás A tervezett épület egy teljesen új szerkezetekkel épülő pince,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT-1-1383/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPÍTŐ LABOR Műszaki Szolgáltató Kft. KÖZPONTI ÉS TERÜLETI LABORATÓRIUMOK

Részletesebben

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató BETON / TÖMÖR KŐ HASZNÁLAT FELHASZNÁLÁSI ÚTMUTATÓ 1. ALKALMAZÁSI TERÜLETEK ALAP ANYAGA: beton, tömör kő Nehéz terhet hordozó elemek rögzítése tömör kőben, betonban, porózus betonban és könnyű betonban.

Részletesebben

Építőmérnöki alapismeretek

Építőmérnöki alapismeretek Építőmérnöki alapismeretek Szerkezetépítés 3.ea. Dr. Vértes Katalin Dr. Koris Kálmán BME Hidak és Szerkezetek Tanszék Építmények méretezésének alapjai Az építmények megvalósításának folyamata igény megjelenése

Részletesebben

A vizsgált/mért jellemző, a vizsgálat típusa, mérési tartomány. Megszilárdult beton vizsgálata. vízáteresztés. 1-5 bar, 0-150 mm

A vizsgált/mért jellemző, a vizsgálat típusa, mérési tartomány. Megszilárdult beton vizsgálata. vízáteresztés. 1-5 bar, 0-150 mm Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1331/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közúti szolgáltató igazgatóság, Útállapot vizsgálati

Részletesebben

FÖDÉMEK MEGERŐSÍTÉSE

FÖDÉMEK MEGERŐSÍTÉSE FÖDÉMEK MEGERŐSÍTÉSE FASZERKEZETŰ TARTÓK Csapos gerendafödém megerősítése A, B keresztmetszetek; C hosszmetszet a felfekvésnél; D alternatív km; E, F igényesebb födém megerősítése (kereszt- és hosszmetszet)

Részletesebben

VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS

VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS Betontechnológiai Szakirányú Továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS SZERKEZETI OSZTÁLYOK Nem kiemelt Minőségellenőrzés szintje Kiemelt Szerkezet alakja Szerkezet

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1258/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Magasépítés

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1)

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) a NAT-1-1331/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közúti szolgáltató igazgatóság, Útállapot vizsgálati

Részletesebben

PCE bázisú adalékszerek

PCE bázisú adalékszerek 1 PCE bázisú adalékszerek Új betontechnológiai lehetőségek 48. Hídmérnöki Konferencia, 2007. október 8-11. Salgótarján Eger Asztalos István Bevezetés Alapanyagok Adalékszerek Képlékenyítők, folyósítók

Részletesebben