Mérési jegyzőkönyv UTP kábel mérés Bacsu Attila, Halász András, Bauer Patrik, Bartha András

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mérési jegyzőkönyv UTP kábel mérés Bacsu Attila, Halász András, Bauer Patrik, Bartha András"

Átírás

1 Mérési jegyzőkönyv UTP kábel mérés Bacsu Attila, Halász András, Bauer Patrik, Bartha András Mérési eszközök és használt programok: FLUEK DTX 1800 Cable Analyzer, UTP kábel. Mérési helyszín: PPKE ITK 421. Mérési labor Mérés ideje: november :00 16:00 Patch kábel készítés: Készítettünk egy patch kábelt a mérésvezető utasításai szerint. Egy cat5 STP kábelre rögzítettünk egyrj45 csatlakozót az 568B szabvány szerint. A csatlakozókat törésgátlóval is elláttuk. Hossza, a mérésvezető által rendelkezésünkre bocsátott mérőszalag alapján 1,1m volt. Patch kábel mérése: A patch kábel két végére csatlakoztattuk a Fluke műszer anya és gyerek egységét, és a műszeren a test gomb megnyomásával futtattunk egy automatikus kábeltesztet. A műszer közölte veünk hogy a kábel átment a teszten, az alábbi eredményeket kaptuk:

2 Az ábra szerint a műszer érzékelte, hogy az általunk készített patch kábel egyenesen csatolt, tehát a kábel mindkét végén megegyezik a színsorrend. Továbbá leolvasható, hogy nincs szakadás, minden ér megfelelően illeszkedik a csatlakozóban. Az ábrán a következők láthatók:

3 Length: az erek hossza látható páronként. Ezek szerint mind a négy érpár erenként egy méter. Kicsit kevesebb, mint amit a mérőszalaggal mértünk. Mivel 100 méter alatt van, megfelelő. Propagation delay: Azt az időt adja meg, amennyi időbe telik egy bitnek áthaladni a kábelen. Ez érpáronként 5ns. Az előző kettő alapján a terjedési sebesség: 1m/5ns=2*10 8 s. Ez amúgy több sebből vérzik: egyrészt mindkét érték 1 értékesjeggyel volt megadva, mivel a delay igencsak a műszer mérési tartományának határán van, másrészt a műszer a kábel hosszát eleve a delay és a length alapján számolta, tehát ez az eredmény nem más, mint a műszer által feltételezett érték, plusz hiba. Delay skew: A propagation delay legkisebb értékétől való különbség. Mivel a műszer szerint minden érpár esetén a propagation delay megegyezik, a delay skew minden esetben nulla. Resistance: Az adott érpár ellenállása. Általános esetben 0.5 Ohm kéne hogy legyen, de esetünkben a műszer mért 0.8 Ohm-ot is, ami meglepő. Ezen az ábrán láthatjuk a jel energia veszteségét a frekvencia függvényében. Az egy méteres kábelnek annyira kevés, hogy a műszer alsó méréshatára körül volt. Az ábrán látható piros vonal az IEEE által előírt limit, jól látható hogy a kábel megfelel az előírásnak.

4 Az ábrán láthatjuk a közelvégi áthallás karakterisztikáját a frekvencia függvényében. A piros vonal itt is az IEEE által előírt limit, a kábel ennek a feltételnek is megfelel. Az ábrán látható a return loss, ami megadja a visszaverődésből adódó csillapítást a frekvencia függvényében. A keblünk ebből a szempontból i megfelelt az IEEE előírásának.

5 Fali kábel mérése: A korábban készített patch kábel segítségével, a laborban található rendezőszekrényben lévő patch panelen összekötöttünk két fali aljzatot, majd ezekhez az aljzatokhoz csatlakoztattuk a műszer anya és gyerek egységét. Indítottunk egy tesztet, aminek eredménye: sikertelen Az alábbi ábrákat kaptuk: Az ábrán látható, hogy minden ér jól csatlakozik, tehát nincs szakadás, és megfelelő a színsorrend.

6 Ezen az ábrán látható, hogy a különböző érpárok hossza, nem egyezik meg. Ez azzal magyarázható, hogy a különböző érpárok különböző menetszámmal vannak csavarva, hogy kevésbé érvényesüljön az áthallás. Ez a hossz különbség megjelenik a propagation delay-ben. A legrövidebb, és a leghosszabb ér között a hossz különbség 1,2m ami a műszer szerint 6ns különbséget jelent ha a két éren egyszerre indítunk el egy impulzust.

7 A HDTDR (High Definition Time Domain Reflectometer) funkcióval megmértük, hogy az anya műszertől hány méterre tapasztalható visszaverődés. Ehhez a műszer egy impulzust küldött ki az összes érpáron, és figyelte, hogy mennyi idő múlva, észlelhető visszaverődés. Tudván a jel terjedési sebességét, kiszámítható a visszaverődés helye. Visszaverődést észleltünk 0 méter körül, tehát ahol az anya műszer csatlakozott a fali aljzathoz. Észleltünk még visszaverődést 22-23m körül, ahol a patch kábelünkkel kötöttük össze az aljzatokat a rendező szekrényben. Észleltünk továbbá 42m körül, Mivel a műszer szerint nagyjából 41-42m körül volt a mért vezeték hossza, ez a visszaverődés a gyerek műszer csatlakozójánál lehetett.

8 Ennél a hossznál már feltűnőbb a jel energia vesztesége, de még az IEEE által előírt határ alatt van. A return loss, azaz a visszaverődésből adódó veszteség végig a megfelelő tartományban volt.

9 A teszt, végül a közelvégi áthalláson bukott meg. Látható, hogy a közelvégi áthallás alacsony frekvenciánál átlépi az IEEE által előírt határt.

10 A teszt sikertelenségét, és ennek okát a műszer jelezte.

Idegen áthallás (AxTalk) mérése 10 Gbps-os hálózaton Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök

Idegen áthallás (AxTalk) mérése 10 Gbps-os hálózaton Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök Idegen áthallás (AxTalk) mérése 10 Gbps-os hálózaton Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök A 10GBASE-T-re kiépített csavart érpáras kábelezés terepi minősítése tartalmazza az összes, Cat6-ra

Részletesebben

Strukturált hálózat mérése II. Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök

Strukturált hálózat mérése II. Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök Strukturált hálózat mérése II. Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök A Távközlési laboratóriumban kialakított strukturált mérőhálózat Cat5e UTP, Cat6 UTP és Cat7 FTP kábelekből lett kialakítva.

Részletesebben

Strukturált hálózat mérése I.

Strukturált hálózat mérése I. Strukturált hálózat mérése I. - 1 - A strukturált hálózatok végfelhasználói részében rézérpáras kábeleket használnak. Ezek a kábelek 4 érpárat tartalmaznak, melyek hang, kép és adatátvitelre is alkalmasak.

Részletesebben

Tanulmány. Rövid Linkek a Strukturált Kábelezésben Nagyobb Teljesítmény és Megbízhatóság Cat. 6 A. -val

Tanulmány. Rövid Linkek a Strukturált Kábelezésben Nagyobb Teljesítmény és Megbízhatóság Cat. 6 A. -val Tanulmány Rövid Linkek a Strukturált Kábelezésben Nagyobb Teljesítmény és Megbízhatóság Cat. 6 A -val Rövid Linkek a Strukturált Kábelezésben Nagyobb Teljesítmény és Megbízhatóság Cat. 6A-val Tartalom

Részletesebben

Strukturált hálózat mérése I. (patch-kábelek) Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök

Strukturált hálózat mérése I. (patch-kábelek) Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök Strukturált hálózat mérése I. (patch-kábelek) Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök A strukturált hálózatok végfelhasználói részében rézérpáras kábeleket használnak. Ezek a kábelek 4 csavart

Részletesebben

Riasztódepó Kft UTP KÁBEL KÉSZÍTÉSE

Riasztódepó Kft UTP KÁBEL KÉSZÍTÉSE UTP KÁBEL KÉSZÍTÉSE Csatlakozó felhelyezése a kábelre A BNC kábeleket (bus topológia) mondhatni teljesen kiszorította az UTP kábelezés (csillag topológia). Előre elkészített UTP kábelt egész olcsón lehet

Részletesebben

UTP kábelszegmens átviteltechnikai paramétereinek vizsgálata (HW1-B)

UTP kábelszegmens átviteltechnikai paramétereinek vizsgálata (HW1-B) KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR HÍRADÁSTECHNIKA INTÉZET Infokommunikációs Hálózatok labormérési útmutató UTP kábelszegmens átviteltechnikai paramétereinek vizsgálata (HW1-B) Dr. Wührl Tibor Eszes András

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR. JÁ GIVI TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Távközlési Laboratórium. ACO hálózat mérése

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR. JÁ GIVI TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK Távközlési Laboratórium. ACO hálózat mérése ACO hálózat mérése A Távközlési laboratóriumban kialakított strukturált mérőhálózat PiMF 1200MHz-es Cat7-es kábelt is tartalmaz. A kábel átviteli kapacitásának és lehetőségeinek jobb kihasználása érdekében

Részletesebben

Digitális modulációk vizsgálata WinIQSIM programmal

Digitális modulációk vizsgálata WinIQSIM programmal Digitális modulációk vizsgálata WinIQSIM programmal Lódi Péter(D1WBA1) Bartha András(UKZTWZ) 2016. október 24. 1. Mérés célja Mérés helye: PPKE-ITK 3. emeleti 321-es Mérőlabor Mérés ideje: 2016.10.24.

Részletesebben

SWARCO TRAFFIC HUNGARIA KFT. Vilati, Signelit együtt. MID-8C Felhasználói leírás Verzió 1.3. SWARCO First in Traffic Solution.

SWARCO TRAFFIC HUNGARIA KFT. Vilati, Signelit együtt. MID-8C Felhasználói leírás Verzió 1.3. SWARCO First in Traffic Solution. SWARCO TRAFFIC HUNGARIA KFT. Vilati, Signelit együtt. MID-C Felhasználói leírás Verzió. SWARCO First in Traffic Solution. Tartalomjegyzék. Bevezetés.... Szándék.... Célok.... Általános ismertetés.... Működési

Részletesebben

Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba 7. mérés RC tag Bartha András, Dobránszky Márk

Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba 7. mérés RC tag Bartha András, Dobránszky Márk Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba 7. mérés 2015.05.13. RC tag Bartha András, Dobránszky Márk 1. Tanulmányozza át az ELVIS rendszer rövid leírását! Áttanulmányoztuk. 2. Húzzon a tartóból két

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma:

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma: 2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 09. 24. Leadás dátuma: 2008. 10. 01. 1 1. Mérések ismertetése Az 1. ábrán látható összeállításban

Részletesebben

Bevezetés a méréstechinkába, és jelfeldologzásba jegyzőkönyv

Bevezetés a méréstechinkába, és jelfeldologzásba jegyzőkönyv Bevezetés a méréstechinkába, és jelfeldologzásba jegyzőkönyv Lódi Péter(D1WBA1) 2015 Március 18. Bevezetés: Mérés helye: PPKE-ITK 3. emeleti 321-es Mérőlabor Mérés ideje: 2015.03.25. 13:15-16:00 Mérés

Részletesebben

Modellkísérlet szivattyús tározós erőmű hatásfokának meghatározására

Modellkísérlet szivattyús tározós erőmű hatásfokának meghatározására Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Hallgatói laboratóriumi gyakorlat Modellkísérlet szivattyús tározós erőmű hatásfokának meghatározására Mintajegyzőkönyv Készítette:

Részletesebben

W RJ45 TOOLLESS ALJZATMODUL W CSATLAKOZÓ ALJZAT TOOLLESS ALJZATMODULOKHOZ W FALON KÍVÜLI KERET W SCHRACK INFO

W RJ45 TOOLLESS ALJZATMODUL W CSATLAKOZÓ ALJZAT TOOLLESS ALJZATMODULOKHOZ W FALON KÍVÜLI KERET W SCHRACK INFO W RJ45 TOOLLESS ALJZATMODUL HSEMRJ6GWT HSEMRJ6UWS RJ45 Cat 5e / E osztály, TOOLLESS aljzatmodul, árnyékolatlan RJ45 Cat 5e / E osztály, TOOLLESS aljzatmodul, árnyékolt RJ45 Cat 6 / E osztály, TOOLLESS

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2015-16. tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék. 2015-16. tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 2. Készítette: Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2015-16. tanév 1. félév Koaxiális kábel: A koaxiális kábel egy belső és egy külső vezetőből

Részletesebben

TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó

TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó Bevezetés A TxBlock-USB érzékelőfejbe építhető, kétvezetékes hőmérséklet távadó, 4-20mA kimenettel. Konfigurálása egyszerűen végezhető el, speciális

Részletesebben

0 Általános műszer- és eszközismertető

0 Általános műszer- és eszközismertető 0 Általános műszer- és eszközismertető A laborgyakorlatok során előforduló eszközök vázlatos áttekintésében a teljesség igénye nélkül s a célfeladatokra koncentrálva a következő oldalak nyújtanak segítséget.

Részletesebben

MicroScanner 2. kábelteszter. Üzembe helyezési útmutató

MicroScanner 2. kábelteszter. Üzembe helyezési útmutató MicroScanner 2 kábelteszter Üzembe helyezési útmutató Kérdésével, észrevételeivel forduljon a hivatalos magyarországi képviselethez: EQUICOM Méréstechnikai Kft. 1162 Budapest, Mátyás Király u. 12. Telefon:

Részletesebben

Kezelési leírás Agilent MSO 7104B

Kezelési leírás Agilent MSO 7104B Kezelési leírás Agilent MSO 7104B [1] Tartalom 1. Kezelőszervek... 3 1.1. Horizontal (horizontális eltérítés/nagyítás)... 3 1.2. Vertical (vertikális eltérítés/nagyítás)... 3 1.3. Run Control... 3 1.4.

Részletesebben

Készítette: Göttler Dániel alkalmazástechnikai mérnök (20/9313107) Dátum: 2006. augusztus 9.

Készítette: Göttler Dániel alkalmazástechnikai mérnök (20/9313107) Dátum: 2006. augusztus 9. - Kézirat gyanánt! - Készítette: Göttler Dániel alkalmazástechnikai mérnök (20/9313107) Dátum: 2006. augusztus 9. Bevezető A QMS szoftver feladata, hogy az Agfa próbanyomatkészítő berendezésekhez alapkalibráció

Részletesebben

TÁVKÖZLÉSI ISMERETEK

TÁVKÖZLÉSI ISMERETEK TÁVKÖZLÉSI ISMERETEK Varga József FÉNYVEZETŐS GYAKORLAT Elérhetőség Mail: endrei.varga@t-online.hu Mobil:30/977-4702 1 UTP kábel szerelés UTP (Unshielded Twisted Pair): Árnyékolatlan csavart érpár Külső

Részletesebben

KTV koaxiális kábelek mérése

KTV koaxiális kábelek mérése KTV koaxiális kábelek mérése Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök 1 Koaxiális kábelek Ez a széles körben használt átviteli közeg egy tömör belső érből áll, amely körül szigetelő van. A szigetelőt

Részletesebben

Gigabit Ethernet, 10 Gigabit Ethernet. Jákó András goya@eik.bme.hu BME EISzK

Gigabit Ethernet, 10 Gigabit Ethernet. Jákó András goya@eik.bme.hu BME EISzK Gigabit Ethernet, 10 Gigabit Ethernet Jákó András goya@eik.bme.hu BME EISzK Agenda Előzmények Gigabit Ethernet 1000Base-X 1000Base-T 10 Gigabit Ethernet Networkshop 2002. Gigabit Ethernet, 10 Gigabit Ethernet

Részletesebben

Mérési jegyzőkönyv. az ötödik méréshez

Mérési jegyzőkönyv. az ötödik méréshez Mérési jegyzőkönyv az ötödik méréshez A mérés időpontja: 2007-10-30 A mérést végezték: Nyíri Gábor kdu012 mérőcsoport A mérést vezető oktató neve: Szántó Péter A jegyzőkönyvet tartalmazó fájl neve: ikdu0125.doc

Részletesebben

Hálózat szimuláció. Enterprise. SOHO hálózatok. Más kategória. Enterprise. Építsünk egy egyszerű hálózatot. Mi kell hozzá?

Hálózat szimuláció. Enterprise. SOHO hálózatok. Más kategória. Enterprise. Építsünk egy egyszerű hálózatot. Mi kell hozzá? Építsünk egy egyszerű hálózatot Hálózat szimuláció Mi kell hozzá? Aktív eszközök PC, HUB, switch, router Passzív eszközök Kábelek, csatlakozók UTP, RJ45 Elég ennyit tudni? SOHO hálózatok Enterprise SOHO

Részletesebben

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18.

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18. Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 28. március 18. A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia Értékelés: A beadás dátuma: 28. március 26. A mérést végezte: 1/7 A mérés leírása:

Részletesebben

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW 7.1

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW 7.1 Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása (ellenállás mérés LabVIEW támogatással) LabVIEW 7.1 előadás Dr. Iványi Miklósné, egyetemi tanár LabVIEW-7.1 KONF-5_2/1 Ellenállás mérés és adatbeolvasás Rn

Részletesebben

MPO - 10/40/100GbE. Általános információk V1.0. Pirmin Koller, 15.10.2010

MPO - 10/40/100GbE. Általános információk V1.0. Pirmin Koller, 15.10.2010 MPO - 10/40/100GbE Általános információk V1.0 Pirmin Koller, 15.10.2010 Tartalom MPO csatlakozó 10/40/100 Gigabit 10 Gigabit koncepció 40/100 Gigabit koncepció Csatorna - 10 Gb/s Csatorna - 100 Gb/s Polaritási

Részletesebben

A biztonsággal kapcsolatos információk. Model AX-C850. Használati útmutató

A biztonsággal kapcsolatos információk. Model AX-C850. Használati útmutató A biztonsággal kapcsolatos információk Model AX-C850 Használati útmutató Áramütés vagy testi sérülések elkerülése érdekében: Sosem csatlakoztasson két bemeneti csatlakozó aljzatra vagy tetszőleges bemeneti

Részletesebben

HOL LEHET A HIBA? AZ ECFL30 MEGADJA A VÁLASZT!

HOL LEHET A HIBA? AZ ECFL30 MEGADJA A VÁLASZT! HOL LEHET A HIBA? AZ ECFL30 MEGADJA A VÁLASZT! Az ECFL 30 KÁBELHIBAHELY KERESŐ kézi műszer célja a távközlési kábelek minőségének vizsgálata valamint a kábelhibák helyének behatárolása. Sokféle AC-DC eszközt

Részletesebben

Strukturált kábelezés

Strukturált kábelezés Strukturált kábelezés Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu A strukturált kábelezés lényege Egy végpontról nem kell előre eldönteni,

Részletesebben

Alapvető információk a vezetékezéssel kapcsolatban

Alapvető információk a vezetékezéssel kapcsolatban Alapvető információk a vezetékezéssel kapcsolatban Néhány tipp és tanács a gyors és problémamentes bekötés érdekében: Eszközeink 24 V DC tápellátást igényelnek. A Loxone link maximum 500 m hosszan vezethető

Részletesebben

TxRail-USB Hőmérséklet távadó

TxRail-USB Hőmérséklet távadó TxRail-USB Hőmérséklet távadó Bevezetés TxRail-USB egy USB-n keresztül konfigurálható DIN sínre szerelhető hőmérséklet jeladó. Lehetővé teszi a bemenetek típusának kiválasztását és konfigurálását, méréstartomány

Részletesebben

Hálózatok I. (MIN3E0IN-L) ELŐADÁS CÍME. Segédlet a gyakorlati órákhoz. 2.Gyakorlat. Göcs László

Hálózatok I. (MIN3E0IN-L) ELŐADÁS CÍME. Segédlet a gyakorlati órákhoz. 2.Gyakorlat. Göcs László (MIN3E0IN-L) ELŐADÁS CÍME Segédlet a gyakorlati órákhoz 2.Gyakorlat Göcs László Manchester kódolás A Manchester kódolást (Phase Encode, PE) nagyon gyakran használják, az Ethernet hálózatok ezt a kódolási

Részletesebben

ÚJDONSÁG. Csom. Kat. szám RJ45 - Cat. 6 csatlakozóaljzatok. 1 modul* Cat. 6 UTP 10 0786 60 8 érintkezô. 10 0792 60 8 érintkezô. 10 0786 61 8 érintkezô

ÚJDONSÁG. Csom. Kat. szám RJ45 - Cat. 6 csatlakozóaljzatok. 1 modul* Cat. 6 UTP 10 0786 60 8 érintkezô. 10 0792 60 8 érintkezô. 10 0786 61 8 érintkezô RJ45 informatikai aljzatok: RJ45 10 GIGA, Cat. 6 és Cat. 5e 0786 40 0786 41 0786 90 0792 90 0792 91 Megfelel az ISO 11801 (2.0 változat), EN 50173-1 és EIA/TIA 568 szabványoknak Szerszám nélkül csatlakoztatható

Részletesebben

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 1/6 Műszer jellemzői Pontossági osztály IEC 62053-22szerint: 0.5 S Mért jellemzők Fázisfeszültségek (V) U L1, U L2, U L3 Vonali feszültségek (V) U L1L2,

Részletesebben

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333

Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 Energiaminőség- és energiamérés LINETRAXX PEM330/333 1/6 Jellemzők Az univerzális mérőkészülék alkalmas villamos hálózat elektromos mennyiségeinek mérésére, megjelenítésére és tárolására. A megjelenített

Részletesebben

A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel

A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel 11. Laboratóriumi gyakorlat A/D és D/A konverterek vezérlése számítógéppel 1. A gyakorlat célja: Az ADC0804 és a DAC08 konverterek ismertetése, bekötése, néhány felhasználási lehetőség tanulmányozása,

Részletesebben

Mérési jegyzőkönyv Digitális TV Bartha András, Bacsu Attila

Mérési jegyzőkönyv Digitális TV Bartha András, Bacsu Attila Mérési jegyzőkönyv Digitális TV 2016.11.14. Bartha András, Bacsu Attila Mérési eszközök és használt programok: AMIKO STHD8820 beltéri egység (DVB-S és DVB-T tunerrel), Philips TV készülék, GSP 827 spektrumanalizátor)

Részletesebben

AC feszültség detektor / Zseblámpa. Model TESTER-MS6811. Használati útmutató

AC feszültség detektor / Zseblámpa. Model TESTER-MS6811. Használati útmutató AC feszültség detektor / Zseblámpa Model TESTER-MS6811 Használati útmutató TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Tulajdonságok... 3 3. A készülék leírása... 3 4. A hibák magyarázata... 4 5. Kezelés... 5

Részletesebben

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1-

Dinnyeválogató v2.0. Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Dinnyeválogató v2.0 Típus: Dinnyeválogató v2.0 Program: Dinnye2 Gyártási év: 2011 Sorozatszám: 001-1- Omron K3HB-VLC elektronika illesztése mérlegcellához I. A HBM PW10A/50 mérlegcella csatlakoztatása

Részletesebben

IntelliTone Pro 200 LAN Toner és 200 Probe. Felhasználói kéziköny

IntelliTone Pro 200 LAN Toner és 200 Probe. Felhasználói kéziköny IntelliTone Pro 200 LAN Toner és 200 Probe Felhasználói kéziköny Tartalomjegyzék A jellemzők áttekintése...1 Regisztráció...1 Kapcsolat...2 Kicsomagolás...2 IT200 IntelliTone Pro LAN Kit...2 IT200 IntelliTone

Részletesebben

ASTRASUN PID Reduktor. Kézikönyv

ASTRASUN PID Reduktor. Kézikönyv ASTRASUN PID Reduktor Kézikönyv A kézikönyv használata Kérem olvassa el és értelmezze a kézikönyvet mielőtt használatba veszi a terméket. Miután elolvasta tartsa kézközelben, hogy a telepítés során bármikor

Részletesebben

Legrand multimédia megoldások - kommunikáció a lakás szívében

Legrand multimédia megoldások - kommunikáció a lakás szívében [ K OMMUNIKÁCIÓ ] Termékek és rendszerek Legrand multimédia megoldások - kommunikáció a lakás szívében A multimédiás elosztószekrények lehetôvé teszik az összes multimédiás eszköz használatát a lakás egész

Részletesebben

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája Oktatási Hivatal A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Pohár rezonanciája A mérőberendezés leírása: A mérőberendezés egy változtatható

Részletesebben

Adatátviteli eszközök

Adatátviteli eszközök Adatátviteli eszközök Az adatátvitel közegei 1) Vezetékes adatátviteli közegek Csavart érpár Koaxiális kábelek Üvegszálas kábelek 2) Vezeték nélküli adatátviteli közegek Infravörös, lézer átvitel Rádióhullám

Részletesebben

MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306

MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A MOS inverterek http://www.eet.bme.hu/~poppe/miel/hu/13-mosfet2.ppt http://www.eet.bme.hu Vizsgált absztrakciós szint RENDSZER

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. Átviteli közegek

Hálózatok. Alapismeretek. Átviteli közegek Hálózatok Alapismeretek Átviteli közegek Az átviteli rendszer kiválasztásának főbb szempontjai: Sávszélesség Átviteli hibaarány (pl. zajérzékenység) Link maximális hossza Terjedési késleltetések (átviteli

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. istorage datashur. felhasználói útmutató

Tartalomjegyzék. istorage datashur. felhasználói útmutató istorage datashur felhasználói útmutató Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 2 2. Az eszköz felépítése... 2 3. A LED-jelzések értelmezése... 3 4. A felhasználói PIN kód megváltoztatása... 3 5. Új felhasználói

Részletesebben

KeyLock-2V Digitális kódzár 2 kimenettel

KeyLock-2V Digitális kódzár 2 kimenettel KeyLock-2V Digitális kódzár 2 kimenettel HU Felhasználói és programozói leírás A kézikönyv tartalmára és a benne leírt berendezésre vonatkozóan a fejlesztő és gyártó fenntartja a változtatás jogát. A gyártó

Részletesebben

19. A fényelektromos jelenségek vizsgálata

19. A fényelektromos jelenségek vizsgálata 19. A fényelektromos jelenségek vizsgálata PÁPICS PÉTER ISTVÁN csillagász, 3. évfolyam Mérőpár: Balázs Miklós 2006.04.19. Beadva: 2006.05.15. Értékelés: A MÉRÉS LEÍRÁSA Fontos megállapítás, hogy a fénysugárzásban

Részletesebben

Az ön projektjéhez szabott minőség

Az ön projektjéhez szabott minőség Linkeo Az ön projektjéhez szabott minőség A villamossági rendszerek és informatikai hálózatok világszintű szakértője linkeo A legrand által elvárt megbízhatóságot, egyszerű telepítést és magas teljesítményszintet

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm Önöket a Rt. LCS struktúrált hálózat előadásán!

Szeretettel köszöntöm Önöket a Rt. LCS struktúrált hálózat előadásán! Szeretettel köszöntöm Önöket a Rt. LCS struktúrált hálózat előadásán! Szeretettel köszöntöm Önöket a Rt. LCS struktúrált hálózat, DLP kábelcsatornák előadásán! PROGRAM: Legrand a világban A strukturált

Részletesebben

TESZT A LELKE AZ FTTX / XPON HÁLÓZATNAK IS

TESZT A LELKE AZ FTTX / XPON HÁLÓZATNAK IS TESZT A LELKE AZ FTTX / XPON HÁLÓZATNAK IS Kolozs Csaba EQUICOM Méréstechnikai Kft. Ügyvezető / Szolgáltatói hálózatok www.equicom.hu, kolozs.csaba@equicom.hu GPON/FTTx topológia Sávszélességek és szolgáltatások

Részletesebben

A hőmérséklet kalibrálás gyakorlata

A hőmérséklet kalibrálás gyakorlata A hőmérséklet kalibrálás gyakorlata A vezérlőelem lehet egy szelep, ami nyit, vagy zár, hogy több gőzt engedjen a fűtő folyamatba, vagy több tüzelőanyagot az égőbe. A két legáltalánosabban elterjedt érzékelő

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS Az I. részhez

MŰSZAKI LEÍRÁS Az I. részhez MŰSZAKI LEÍRÁS Az I. részhez Megnevezés: Automatizálási rendszerek bővítése korszerű gyártásautomatizálási, ipari kommunkiációs és biztonsági modulokkal. Mennyiség: 1 db rendszer, amely az alábbi eszközökből

Részletesebben

A G320 SERVOMOTOR MEGHAJTÓ ÜZEMBE HELYEZÉSE (2002. március 29.)

A G320 SERVOMOTOR MEGHAJTÓ ÜZEMBE HELYEZÉSE (2002. március 29.) A G320 SERVOMOTOR MEGHAJTÓ ÜZEMBE HELYEZÉSE (2002. március 29.) Köszönjük, hogy a G320 szervomotor meghajtót választotta. A G320 DC szervomotor meghajtóra a vásárlástól számítva 1 év gyártási hibákra kiterjedő

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László főiskolai tanársegéd NJE GAMF MIK Informatika Tanszék tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László főiskolai tanársegéd NJE GAMF MIK Informatika Tanszék tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 4. Készítette: Göcs László főiskolai tanársegéd NJE GAMF MIK Informatika Tanszék 2018-19. tanév 1. félév Paraméterek: Tx = Txmax Txmin Rx = Rxmax Rxmin A Lcs

Részletesebben

Megjegyzés: A leírás abszolút kezdők számára készült elnézést azoktól, akik ezen a szinten már túlvannak!

Megjegyzés: A leírás abszolút kezdők számára készült elnézést azoktól, akik ezen a szinten már túlvannak! rézcső-hurok ügyességi játék a felügyelet mikrokontrollerrel (Arduino) van megoldva Beszeda Imre 61. Fizikatanári Ankét, Szeged, 2018.március 14-17, eszközkiállítás A közismert ügyességi játék lényege,

Részletesebben

A tanulók gyűjtsenek saját tapasztalatot az adott szenzorral mérhető tartomány határairól.

A tanulók gyűjtsenek saját tapasztalatot az adott szenzorral mérhető tartomány határairól. A távolságszenzorral kapcsolatos kísérlet, megfigyelés és mérések célkitűzése: A diákok ismerjék meg az ultrahangos távolságérzékelő használatát. Szerezzenek jártasságot a kezelőszoftver használatában,

Részletesebben

3 Ellenállás mérés az U és az I összehasonlítása alapján. 3.a mérés: Ellenállás mérése feszültségesések összehasonlítása alapján.

3 Ellenállás mérés az U és az I összehasonlítása alapján. 3.a mérés: Ellenállás mérése feszültségesések összehasonlítása alapján. 3 Ellenállás mérés az és az I összehasonlítása alapján 3.a mérés: Ellenállás mérése feszültségesések összehasonlítása alapján. A mérés célja: A feszültségesések összehasonlításával történő ellenállás mérési

Részletesebben

DIÓDÁS ÉS TIRISZTOROS KAPCSOLÁSOK MÉRÉSE

DIÓDÁS ÉS TIRISZTOROS KAPCSOLÁSOK MÉRÉSE M I S K O C I E G Y E T E M GÉPÉSZMÉNÖKI ÉS INFOMATIKAI KA EEKTOTECHNIKAI ÉS EEKTONIKAI INTÉZET Összeállította D. KOVÁCS ENŐ DIÓDÁS ÉS TIISZTOOS KAPCSOÁSOK MÉÉSE MECHATONIKAI MÉNÖKI BSc alapszak hallgatóinak

Részletesebben

a b a b x y a b c d e f PSZT/PSZSZT 1.) Az ábrán e, f egyenesek párhuzamosak. Számítsd ki a hiányzó adatokat!

a b a b x y a b c d e f PSZT/PSZSZT 1.) Az ábrán e, f egyenesek párhuzamosak. Számítsd ki a hiányzó adatokat! 1 PSZT/PSZSZT 1.) Az ábrán e, f egyenesek párhuzamosak. Számítsd ki a hiányzó adatokat! a b a b x y a a b x b y 17 25 13 10 5 7 3 6 7 10 2 4 2 3 9 5 2.) Az ábrán lévő paralelogramma oldalai a) AB=26 cm,

Részletesebben

Villamos szerelvények

Villamos szerelvények Falon kívüli, vízvédett szerelvénycsaládok Cedar Plus (Hydra) termékcsalád Cedar Plus csatlakozóaljzatok Rendelési szám (régi) (új) Gyermekvédelmi csatlakozóaljzat IP44 10/16 A 250 Va fehér GW140PYW WDE000541

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Model TESTER-MS6812. Használati útmutató

TARTALOMJEGYZÉK. Model TESTER-MS6812. Használati útmutató TARTALOMJEGYZÉK Model TESTER-MS6812 Használati útmutató 1. BEVEZETÉS... 3 2. FUNKCIÓK... 3 3. A KÉSZÜLÉK KEZELÉSE... 3 4. ELEMCSERE... 5 5. MEGJEGYZÉSEK... 5 2 1. BEVEZETÉS: Kábel tesztert olyan célra

Részletesebben

Középpontban az optika

Középpontban az optika Középpontban az optika MTP A kézenfekvő megoldás az adatközpontok számára Young Partner nap 2012. május 10. Hagyományos MTP Hagyományos O = Optika OS Monómódus: szilikát ásvány OM Multimódus: szilikát

Részletesebben

MULTISERVICERXA MI 3321 Multifunkcionális PAT műszer

MULTISERVICERXA MI 3321 Multifunkcionális PAT műszer A Multiservicer XA egy multifunkcionális hordozható mérőeszköz a hordozható villamos berendezések, gépek és kapcsoló berendezések villamos biztonságának ellenőrzésére, kiegészítve hurokimpedancia, RCD

Részletesebben

Vector Network Analyzer (VNA)

Vector Network Analyzer (VNA) Vector Network Analyzer (VNA) Egy nagyon sokoldalú, jól használható műszer Jánosy János Sebestyén HA5GN Hivatkozások: 1. Friedrichshafen-i tapasztalatok, gondolatok (RT 2007/8, 2007/9) 2. Egy nagyon sokololdalú

Részletesebben

Mérést végezte: Varga Bonbien. Állvány melyen plexi lapok vannak rögzítve. digitális Stopper

Mérést végezte: Varga Bonbien. Állvány melyen plexi lapok vannak rögzítve. digitális Stopper Mérést végezte: Varga Bonbien Mérőtárs neve: Megyeri Balázs Mérés időpontja: 2008.04.22 Jegyzőkönyv Leadásának időpontja: 2008.04.29 A Mérés célja: Hooke Törvény Vizsgálata Hooke törvényének igazolása,

Részletesebben

Mérési jegyzőkönyv a 5. mérés A/D és D/A átalakító vizsgálata című laboratóriumi gyakorlatról

Mérési jegyzőkönyv a 5. mérés A/D és D/A átalakító vizsgálata című laboratóriumi gyakorlatról Mérési jegyzőkönyv a 5. mérés A/D és D/A átalakító vizsgálata című laboratóriumi gyakorlatról A mérés helyszíne: A mérés időpontja: A mérést végezték: A mérést vezető oktató neve: A jegyzőkönyvet tartalmazó

Részletesebben

Köszönjük, hogy a MELICONI termékét választotta!

Köszönjük, hogy a MELICONI termékét választotta! H Köszönjük, hogy a MELICONI termékét választotta! AV 100 jelátadó segítségével vezeték nélkül továbbíthatja audio/video készülékeinek (videó lejátszó, DVD, dekóder/sat, videokamera) jelét egy második

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérés megnevezése: Potenciométerek, huzalellenállások és ellenállás-hőmérők felépítésének és működésének gyakorlati vizsgálata

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérés megnevezése: Potenciométerek, huzalellenállások és ellenállás-hőmérők felépítésének és működésének gyakorlati vizsgálata MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV A mérés megnevezése: Potenciométerek, huzalellenállások és ellenállás-hőmérők felépítésének és működésének gyakorlati vizsgálata A mérés helye: Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium

Részletesebben

MaxiCont. MOM690 Mikroohm mérő

MaxiCont. MOM690 Mikroohm mérő MOM690 Mikroohm mérő A nagyfeszültségű megszakítók és szakaszolók karbantartásának fontos része az ellenállás mérése. A nagy áramú kontaktusok és egyéb átviteli elemek ellenállásának mérésére szolgáló

Részletesebben

LPT_4DM_2a. Bekötési utasítás

LPT_4DM_2a. Bekötési utasítás LPT_4DM_2a Bekötési utasítás Az LPT illesztőkártya a PC-n futó mozgásvezérlő program ki-, és bemenőjeleit illeszti a CNC gép és a PC printer csatlakozója között. Főbb jellemzők: 4 tengely STEP és DIR jelei

Részletesebben

Tartalom. 1. és 2. rétegű eszközök. Hálózati kábelek. Első réteg. UTP kábel. Az UTP kábel felépítése

Tartalom. 1. és 2. rétegű eszközök. Hálózati kábelek. Első réteg. UTP kábel. Az UTP kábel felépítése Tartalom 1. és 2. rétegű eszközök Kábelek és aktív eszközök első rétegű eszközök passzív eszköz: kábel és csatlakozó síntopológiás eszköz: ismétlő (repeater) csillag topológiás aktív eszköz: hub második

Részletesebben

VERTESZ Fázisazonosító Felhasználói Leírás

VERTESZ Fázisazonosító Felhasználói Leírás VERTESZ Felhasználói Leírás felhasználói leírás Tartalomjegyzék 1.ÁLTALÁNOS LEÍRÁS... 3 1.1.A készüléken található jelölések jelentése...3 1.2.Biztonsági figyelmeztetés... 3 1.3.A készülékek rendeltetése...

Részletesebben

ÁRAJÁNLAT. 24 tantermes Általános Iskola Budaörs, Hársfa utca 4080/10 Hrsz. INFORMATIKAI HÁLÓZAT

ÁRAJÁNLAT. 24 tantermes Általános Iskola Budaörs, Hársfa utca 4080/10 Hrsz. INFORMATIKAI HÁLÓZAT ÁRAJÁNLAT 24 tantermes Általános Iskola 2040. Budaörs, Hársfa utca 4080/10 Hrsz. INFORMATIKAI HÁLÓZAT A vetésben szereplõ tételek ill. megadott gyártmányok csak mûszaki színvonalat és minimum követelményt

Részletesebben

QAA73 kezelési utasítás felhasználóknak, beüzemelőknek

QAA73 kezelési utasítás felhasználóknak, beüzemelőknek QAA7 kezelési utasítás felhasználóknak, beüzemelőknek JELLEMZŐK Működési feszültség Védelem OpenTherm bus Csatlakoztathatóság Vezeték hossz Vezeték ellenálló képessége Teljesítményfelvétel Biztonsági szint

Részletesebben

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW előadás

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. LabVIEW előadás Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása (ellenállás mérés LabVIEW támogatással) LabVIEW 7.1 2. előadás Dr. Iványi Miklósné, egyetemi tanár LabVIEW-7.1 EA-2/1 Ellenállás mérés és adatbeolvasás Rn ismert

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 6688F Digitális Szigetelési Ellenállás Mérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. Műszaki jellemzők... 2 4. Előlap és kezelőszervek... 3 5. Mérési

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 25. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 25. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. okt. 25. A mérés száma és címe: 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Értékelés: A beadás dátuma: 2011. nov. 16. A mérést végezte: Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

Telefonhívó riasztó szett

Telefonhívó riasztó szett Telefonhívó riasztó szett Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket vásárolta! Kézikönyv Ahhoz, hogy jobban megismerje ezt a terméket, kérjük olvassa el a használati útmutatót, mielőtt használatba

Részletesebben

XII. PÁRHUZAMOS ÉS A SOROS ADATÁTVITEL

XII. PÁRHUZAMOS ÉS A SOROS ADATÁTVITEL XII. PÁRHUZAMOS ÉS A SOROS ADATÁTVITEL Ma, a sok más felhasználás mellett, rendkívül jelentős az adatok (információk) átvitelével foglakozó ágazat. Az átvitel történhet rövid távon, egy berendezésen belül,

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

Gyakorlat anyag. Veszely. February 13, Figure 1: Koaxiális kábel

Gyakorlat anyag. Veszely. February 13, Figure 1: Koaxiális kábel Gyakorlat anyag Veszely February 13, 2012 1 Koaxiális kábel d b a Figure 1: Koaxiális kábel A 1 ábrán látható koaxiális kábel adatai: a = 7,2 mm, b = 4a = 8,28 mm, d = 0,6 mm, ε r = 3,5; 10 4 tanδ = 80,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 4100 Digitális Földelési Ellenállás Mérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. Műszaki jellemzők... 2 4. Mérési tulajdonságok... 3 5. Előlap és

Részletesebben

STEADYPRES frekvenciaváltó ismertető

STEADYPRES frekvenciaváltó ismertető 1 STEADYPRES frekvenciaváltó ismertető A STEADYPRES egy fordulatszámszabályzó, amelyet egy fázis (230 V AC) táplál, és egy és három fázisú váltakozó áramú motorok meghajtására szolgál. - A motor fordulatszámának

Részletesebben

IT-rendszer. avagy védőföldelés földeletlen vagy közvetve földelt rendszerekben

IT-rendszer. avagy védőföldelés földeletlen vagy közvetve földelt rendszerekben IT-rendszer avagy védőföldelés földeletlen vagy közvetve földelt rendszerekben ha a testek csoportosan vagy egyenként vannak földelve. minden test védővezetővel ugyanahhoz a földelési rendszerhez van földelve

Részletesebben

Mérési és Értékelési Bizonylat

Mérési és Értékelési Bizonylat VILLBITSZOLG VILLAMOS BIZTONSÁGTECHNIKAI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT 1141 BUDAPEST Gödöllői u. 71 sz. T/F : 3 427-135 M:06 70 2116617 ; e-mail: villbit.ravai@t-online.hu Munkaszám:0000 Telephely:1 4 oldal értékelés

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 36G Digitális Multiméter TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Előlap és kezelőszervek... 2 3. Biztonsági információk... 3 4. Speciális használati figyelmeztetések... 3 5. Általános

Részletesebben

Fluke 1664 FC Univerzális érintésvédelmi műszer

Fluke 1664 FC Univerzális érintésvédelmi műszer Fluke 1664 FC Univerzális érintésvédelmi műszer Áttekintés Védi a készülékeket, vezeték nélküli átvitellel megosztja a mérési eredményeket, egyetlen érintésre hét vizsgálatot végez A Fluke 1664 FC univerzális

Részletesebben

6 Nyugta befejezése 37

6 Nyugta befejezése 37 Verzió szám: 4. TARTALOM Előszó 3 Általános leírás 5. Pénztárgép részei 5. Billentyűzet 5.3 A pénztárgép feszültség ellátása 7.4 Papírszalag csere 8 Menü elérése 9 3 Menük tartalma 0 3. Jelentések elérése

Részletesebben

Kromatikus diszperzió mérése

Kromatikus diszperzió mérése Kromatikus diszperzió mérése Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök 1 Diszperziós jelenségek Diszperzió fogalma alatt a jel szóródását értjük. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bemeneti keskeny

Részletesebben

Telepítési és Üzemeltetési kézikönyv

Telepítési és Üzemeltetési kézikönyv H A M B U R G Telepítési és Üzemeltetési kézikönyv Hő- és füstelvezető kompakt központok Típusok: EL 24a/1 /2 /3 Tel.: +36 (1) 226 1616 Fax: +36 (1) 226 1303 info@assaabloy.hu www.assaabloy.hu Tartalomjegyzék

Részletesebben

AC-Check HU 02 GB 06 NL 10 DK 14 FR 18 ES 22 IT 26 PL 30 FI 34 PT 38 SE 42 NO 46 TR 50 RU 54 UA 58 CZ 62 EE 66 LV 70 LT 74 RO 78 BG 82 GR 86

AC-Check HU 02 GB 06 NL 10 DK 14 FR 18 ES 22 IT 26 PL 30 FI 34 PT 38 SE 42 NO 46 TR 50 RU 54 UA 58 CZ 62 EE 66 LV 70 LT 74 RO 78 BG 82 GR 86 HU 02 GB 06 NL 10 DK 14 FR 18 ES 22 IT 26 PL 30 FI 34 PT 38 SE 42 NO 46 TR 50 RU 54 UA 58 CZ 62 EE 66 LV 70 5-1000 VAC LT 74 RO 78 BG 82 GR 86 Olvassa el teljesen ezt a használati útmutatót és tartsa be

Részletesebben

Junior DC Elemes vezérlő automatika HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Junior DC Elemes vezérlő automatika HASZNÁLATI UTASÍTÁS Junior DC Elemes vezérlő automatika HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1/5 Fontos: 2-3 másodperces késéssel reagál a szelep az ON vagy OFF gomb megnyomására energiatakarékosság céljából. Két kézi indítás választható:

Részletesebben

Műszerek tulajdonságai

Műszerek tulajdonságai Műszerek tulajdonságai 1 Kiválasztási szempontok Műszerek kiválasztásának általános szempontjai mérendő paraméter alkalmazható mérési elv mérendő érték, mérési tartomány környezeti tényezők érzékelő mérete

Részletesebben