Amit az élelmiszerek címkézésérıl, jelölésérıl alapvetıen tudni érdemes

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Amit az élelmiszerek címkézésérıl, jelölésérıl alapvetıen tudni érdemes"

Átírás

1 1 Amit az élelmiszerek címkézésérıl, jelölésérıl alapvetıen tudni érdemes Írta: Dr. Horacsek Márta, Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, Budapest

2 2 TARTALOMJEGYZÉK E l ı s z ó... 3 I. Mi valójában az élelmiszer jelölés?... 4 II. Kötelezı információk az élelmiszereken Élelmiszer megnevezése Összetevık listája Néhány szó az adalékanyagokról Az adalékanyagok E számrendszere és funkció szerinti csoportosítása Néhány szó az allergén anyagokról és azok feltőntetésérıl Mikor ne keressük a címkén az összetevıket? A megnevezésben, vagy más módon kiemelt összetevık mennyisége Nettó mennyiség Minıségmegırzési/fogyaszthatósági idıtartam Az élelmiszer elıállítójának, forgalmazójának neve, cégneve, címe Eredet, vagy származási hely Felhasználási útmutató Alkohol tartalom Tápérték jelölés Tételazonosító jelölés (LOT /L) III. Nem kötelezı információk az élelmiszereken Tápértékjelölés Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások Bio, Öko jelzéssel ellátott élelmiszerek GMO jelölés élelmiszereken... 15

3 3 E l ı s z ó Az élelmiszerek címkézésének/jelölésének alapvetı célja, hogy tájékoztassa a fogyasztót az élelmiszer jellegérıl, tulajdonságairól. Az élelmiszerek címkéjének elkészítésénél alapelvként kell érvényesíteni a pontos, valósághő tájékoztatást, lehetıvé téve ezzel a fogyasztó számára a megfelelı választás lehetıségét, a fogyasztói érdek és a piaci versenytisztaság érvényesülését, valamint az áruk szabad áramlását. Az élelmiszerek jelölése nem tévesztheti meg a fogyasztót. A valósághő tájékoztatásért a termék elıállítója, forgalmazója és mindazon élelmiszervállalkozók a felelısek természetesen az élelmiszerláncban betöltött szerepüknek megfelelıen akik a készítmény piacra helyezésében (farmtól az asztalig) valamilyen formában részt vesznek. Az élelmiszerek jelölésérıl beszélve többnyire a csomagolt élelmiszerekre gondolunk, de jelölésnek számít a csomagolatlan élelmiszerek kísérı dokumentumainak ide vonatkozó adatai, az eladás helyén, a fogyasztó tájékoztatására szolgáló, a termék paramétereit leíró információk. A címke/jelölés tehát fontos információk hordozója, megfelelı értelmezése és megértése alapvetı fontosságú a tudatos fogyasztói döntés meghozatala, az egészséges étrend összeállítása szempontjából.

4 4 I. Mi valójában az élelmiszer jelölés? A jelölés nem csak az élelmiszerre vonatkozó szó, jel védjegy, márkanév, vagyis a szöveges elemek, hanem az ábra, szimbólum, grafika, amelyet az élelmiszer csomagolásán, a dokumentációban, a címkén, a galléron, a győrőn elhelyeznek. Röviden az élelmiszer azonosítójának, személyigazolványának is nevezhetjük. A Magyarországon forgalomba kerülı élelmiszerek csomagolásán, magyar nyelven, közérthetıen, egyértelmően, jól olvashatóan kell feltőntetni fogyasztók tájékoztatásához és az ellenırzéshez szükséges jelöléseket. Amennyiben a Magyarországon elıállított és/vagy forgalomba hozott élelmiszereken idegen nyelvő jelölés is van, akkor tartalmának, összhangban kell lenni a magyar nyelvő szöveggel. Az élelmiszerek jelölésének kötelezı és nem kötelezı elemei egyaránt vannak. II. Kötelezı információk az élelmiszereken Az élelmiszerek jelölésének általános szabályait jelenleg a 19/2004. (II.20.) FVM-ESZCSM- GKM rendelet határozza meg, amely európai uniós irányelven alapul. Ennek értelmében az élelmiszerek címkéjének/jelölésének kötelezı elemei az alábbiak: 1. Élelmiszer megnevezése A megnevezésnek elegendıen pontosnak kell lenni ahhoz, hogy tájékoztasson az élelmiszer valódi jellegérıl, és megkülönböztethetı legyen a vele összetéveszthetı termékektıl. A megnevezést sok esetben jogszabályok (európai szintő, nemzeti szintő) határozzák meg, pl. gyümölcslé, gyümölcsnektár, méz, joghurt, pálinka, anyatej helyettesítı tápszer, étrendkiegészítı, stb. A megnevezés, vagy annak kiegészítése további információt adhat az élelmiszer fizikai állapotáról, az alkalmazott kezelı eljárásokról, a csomagolásról. Pl. félzsíros, pasztırözött tej, sőrített paradicsom, gyorsfagyasztott zöldborsó, ionizáló energiával kezelt, védıgázas csomagolásban, stb.

5 5 2. Összetevık listája Összetevı mindazon anyag, beleértve az adalékanyagokat is, melyet az élelmiszer elıállításához felhasználtak és jelen van a végtermékben, esetleg megváltozott formában. Az élelmiszer elıállításához felhasznált anyagokat elıállításkori tömegük csökkenı mennyiségi sorrendjében, az Összetevık szót követıen kell feltőntetni a csomagoláson. Az adalékanyagokat a funkciójuk szerinti csoportnevük és nevük, vagy csoportnevük és E számuk szerint kell feltőntetni. Pl. antioxidáns (aszkorbinsav), vagy antioxidáns (E 300) Néhány szó az adalékanyagokról Az élelmiszer-adalékanyagokat az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságainak javítása, eltarthatóságuk növelése, tápértékük megırzése, feldolgozásuk megkönnyítése érdekében adják az élelmiszerekhez. Az emberiség már ısidık óta használja ıket. Napjainkban felhasználásukat tudományos nemzetközi szervezetek ajánlásaira, megállapításaira épülı jogszabályok határozzák meg. Csak engedélyezett adalékanyagok használhatók, a legkisebb szükséges mennyiségben. A maximális mennyiség sok adalékanyag esetében (pl. mesterséges színezékek, tartósítószerek) jogszabályban rögzített. Az E számok az Európai Unió területén engedélyezett adalékanyagok rövidített jelölései Rövid betekintés az adalékanyagok E számrendszerébe és funkció szerinti csoportosításába Az alábbi csoportosítás nem teljes, csupán tájékoztató jellegő áttekintést ad az adalékanyagok E. számrendszerérıl. Nem zárja ki, hogy bizonyos E sorszám tartományba tartozó adalékanyagnak más, az adott csoporttól eltérı, esetleg ugyanannak az adalékanyagnak több funkciója is legyen. Erre az adott sorban néhány esetben utalunk is. A százas tartományok nem minden számához van adalékanyag rendelve, pl. ízfokózó csak mintegy 20-féle van az adott kategóriában és nem 100, mint ahogy az a sorszámokból következne, de számos édesítıszernek is lehet ilyen funkciója pl. aszpartam, aceszulfam K.

6 6 Funkció E szám Színezékek E 100 E 199 Tartósítószerek E 200 E 300 de pl. ecetsav (étkezési sav/savanyúságot E 170 szabályozó) almasav (savanyúságot szabályozó) E 296 széndioxid (hajtógáz, csomagológáz) E 290 Antioxidánsok és savanyúságot E 300 E 399 szabályozó anyagok Sőrítıanyagok, stabilizátorok és E 400 E 499 emulgeálószerek Savanyúságot szabályozó, E 500 E 599 csomósodást gátló anyagok Ízfokozók E 600 E 699 Fényezıanyagok, lisztkezelıszerek, E 900 E 999 csomagológázok, édesítıszerek Stabilizátorok, sőrítıanyagok E 1200 E 1300 Módosított keményítık E 1400 E 1450 Nedvesítıszerek, stabilizátorok E E Néhány szó az allergén anyagokról és azok feltőntetésérıl Ha az élelmiszer bármely komponense az alábbi listán szereplı allergén anyagot, vagy abból származó anyagot tartalmaz és annak jelenléte nem derül ki egyértelmően sem a megnevezésbıl (pl. búzaliszt), sem az összetevık felsorolásából, akkor az allergén anyag jelenlétére utalni kell. Például, ha az összetevık felsorolásánál szerepel a búzaliszt, akkor nem kell külön kiemelni, hogy az glutent tartalmaz; amennyiben a felsorolásban keményítı, vagy módosított keményítı szerepel, akkor azt mindig ki kell egészíteni az eredet megjelölésével, ha az glutent tartalmaz (pl. búzakeményítı). Ha az élelmiszerben használt zselatin halból származik, akkor azt egyértelmően közölni kell a fogyasztóval. Pl. zselatin (halból), vagy zselatin* */hal eredető.

7 7 Allergén összetevık*: Glutent tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly-búza, kamut-búza, vagy ezek keresztezett változatai pl. tritikale=búza+rozs) Halak, rákok, puhatestőek és az azokból készült termékek Tej, tojás (nem csak a tyúk) és azokból készült termékek, beleértve a laktózt is Mogyoró, szójabab, csillagfürt, szezámmag, diófélék, mandula pisztácia és azokból készült termékek Zeller és az abból készült termékek Mustár és a belıle készült termékek Kén dioxid és SO 2 -ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben */A lista csak a leggyakrabban allergiát, vagy allergiaszerő tünetet okozó élelmiszereket, élelmiszer-összetevıket sorolja fel. E mellett, az egyéni érzékenységtıl függıen még lehetnek olyan élelmiszerek, vagy élelmiszer összetevık, amik egyes egyéneknél allergiát, vagy allergia szerő problémát okozhatnak, ezért nem jogszerő feltőntetni egy termék csomagolásán, hogy pl. allergén mentes. Az allergének fenti módon történı jelölése mellett gyakran találkozhatunk pl. a Nyomokban mogyorót is tartalmazhat, vagy hasonló mondatokkal, amikor az elıállító a gyártás során nem szándékosan bekerülı allergén anyag esetleges jelenlétére hívja fel a figyelmet óvatosságból Mikor ne keressük a címkén az összetevıket? Egyetlen alapanyagból álló élelmiszer esetén, amelynek megnevezése a felhasznált anyaggal azonos pl. feketebors, tej, stb. Sajt, vaj, savanyú tej - és tejszínkészítmények, amennyiben elıállításukhoz a tejeredető alapanyagokon, mikrobatenyészeteken, enzimeken és bizonyos termékek elıállításhoz szükséges konyhasón kívül más anyagot nem használtak fel. Szénsavas víz, melynek jelölésén a széndioxid hozzáadását deklarálták Erjesztett ecet, amelyet csak egy anyagból állítottak elı, illetve más anyagot nem adtak hozzá.

8 8 3. A megnevezésben, vagy más módon (grafikus, alapvetı jellemzıje az élelmiszernek) kiemelt összetevık mennyisége Amennyiben egy összetevı a fenti módon kiemelésre kerül, akkor a mennyiségi jelölésnek szerepelnie kell a termék megnevezésénél, vagy az összetevık felsorolásánál, egyes esetekben a tápérték, illetve az egyéb élettanilag aktív anyagok jelölésénél. Pl. Mogyorós csokoládé mogyoró mennyiségi megadása kötelezı Nem alkalmazandó ez a szabály azokban az esetekben, amikor például a töltıtömeg van feltőntetve a csomagoláson (savanyú uborka, szardínia növényi olajban, stb.); amikor más, többnyire termék-specifikus jogszabály határozza meg a kiemelt komponens mennyiségi jelölésének módját (pl. gyümölcsnektár); a hozzáadott vitaminok, ásványi anyagok esetében, amikor a mennyiségi adatok a tápérték jelölésben szerepelnek, stb. 4. Nettó mennyiség Az elırecsomagolt élelmiszer nettó mennyiségét folyadék esetében térfogat egységben (liter, centiliter, milliliter), más termékeknél tömeg egységben (kilogramm, gramm) kell feltőntetni. Ha a szilárd élelmiszer folyadék közegben van és az nem lényeges része az élelmiszernek (pl. savanyúságok, befıttek felöntıleve), akkor a nettó tömeg mellett a töltı tömeget (pl. uborka, paprika, barack tömege) is meg kell adni a csomagoláson. Azon élelmiszereknél, amelyeket a szokásnak megfelelıen darabszám szerint értékesítenek (ilyen az étrend-kiegészítık jelentıs része), nem kötelezı a nettó mennyiség fentiek szerinti feltőntetése, ha a darabszám a jelölésen fel van tőntetve, vagy ha a termék kívülrıl jól látható és megszámlálható. 5. Minıségmegırzési/fogyaszthatósági idıtartam Az élelmiszerek minıségmegırzési idıtartama az az idıtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait, a helyes, sok esetben megadott tárolási körülmények között megırzi. Olyan élelmiszerek, amelyek három hónapon túl nem tarthatók el elegendı a nap és hónap megadása, a három hónapnál tovább, de 18 hónapnál nem hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél elegendı a hónap és az év megadása, a 18 hónapnál hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél elégséges az év jelölése.

9 9 Vannak olyan élelmiszeripari termékek, amelyeknél nem szükséges minıségmegırzési idıt megjelölni. A teljesség igénye nélkül ilyenek, pl. az ecet, az étkezési só, a szilárd halmazállapotú cukor, a 10, vagy annál nagyobb térfogat százalék alkoholt tartalmazó italok, a rágógumi, a kizárólag ízesített, és/vagy színezett cukorból álló édesipari termékek. Amennyiben szükséges a Minıségét megırzi. részt követnie kell a tárolási feltételeknek, amelynek betartása a termék minıségmegırzése szempontjából fontos. A mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszereknél, amelyeknél a minıségmegırzési idı lejártát követı fogyasztás kockázatot jelenthet a fogyasztó egészségére a Fogyasztható:. feliratnak kell szerepelnie a csomagoláson, a tárolási feltételekkel együtt. 6. Az élelmiszer elıállítójának, vagy az EGT valamely tagállamában székhellyel rendelkezı forgalmazójának neve, cégneve, címe 7. Eredet, vagy származási hely Ezt csak abban az esetben kötelezı feltőntetni, amennyiben ennek hiánya megtévesztheti a fogyasztót az adott élelmiszer tényleges származása, eredete felöl. Pl. a Gyıri kekszet ma már Lengyelországban készítik, így fel kell tőntetni származási helyként Lengyelországot. Ugyanez nem vonatkozik az olasz, vagy zalai felvágottra, mert azok már egy terméktípust jelölı nevek. 8. Felhasználási útmutató Ez csak akkor szükséges, ha a fogyasztó e nélkül nem tudná az élelmiszert rendeltetésszerően, megfelelıen felhasználni.(pl. levesporok elkészítési javaslata, teák elkészítési javaslata, stb.)

10 10 9. Alkohol tartalom Az 1,2 térfogat százaléknál több alkoholt tartalmazó italok tényleges alkohol tartalmát térfogat százalékban kell megadni a címke fı látómezıjében, ahol a megnevezés, nettó mennyiség és a minıségmegırzési idıtartam, vagy arra való utalás is szerepel. Pl. Világos sör, Alk. 4,1 % V/V, 0,5 l, Minıségét megırzi a doboz fenekén jelzett idıpontig. 10. Tápérték jelölés Csak akkor kötelezı, ha az élelmiszeren tápanyag-összetételre, vagy egészségre vonatkozó állítás van, így errıl részletesebben a következı fejezetben olvashat. 11. Tételazonosító jelölés (LOT /L) A tétel az egyszerre, azonos feltételek mellett legyártott élelmiszerek sokasága. Nem kell tételazonosító jelölést alkalmazni 10 cm 2 -nél kisebb felülető csomagolásokon, illetve akkor, ha a minıségmegırzési idıtartam tartalmazza a hónapot és a napot. A tételazonosító jelölést, és ha szükséges az L betőt minden esetben jól láthatóan és olvashatóan, kitörölhetetlenül kell feltőntetni. A tételazonosító jelölést (többnyire számsor, esetleg számsor betőkkel kombinálva) Magyarországon sok esetben a Gyártási szám GYSZ vagy ezzel azonos jelentéső kifejezések is megelızhetik. A felsoroltakon kívül a különbözı élelmiszercsoportokban még számos egyéb információ megadása is lehet kötelezı pl. csokoládé esetén kakaótartalom, gyümölcsitalok/nektárok/ levek esetén a gyümölcstartalom, stb. A nem elıre csomagolt élelmiszerek jelölése a kísérı iratokon található. Az árusítás helyén a fogyasztók tájékoztatására jól látható módon kell feltőntetni a termék megnevezését. Ha az élelmiszert a forgalmazás helyén, de a fogyasztó távollétében elıre csomagolják (pl. habtálcás kiszereléső sajtok) az alábbi adatoknak kell szerepelnie a csomagoláson: Megnevezés Nettó mennyiség Minıségmegırzés/Fogyaszthatóság

11 11 Elıállító/Forgalmazó Amennyiben szükséges: alkoholtartalom A nem csomagolt kenyereken a fenti információk megadása szükséges azzal a különbséggel, hogy a minıségmegırzési idıtartam a lejárati nap nevével is megadható a dátum helyett. Pl. csütörtök. III. Nem kötelezı információk az élelmiszereken Az élelmiszerek csomagolásán számos, nem kötelezıen feltüntetendı elem is szerepelhet, ami sok esetben a fogyasztó jobb informálását segítheti elı (pl. tápértékjelölés, tápanyagösszetételre és egészségre vonatkozó állítás, vegetariánusoknak, egyéb speciális étrendet folytatóknak szóló információk, receptek az adott élelmiszer elkészítéshez, felhasználásához, csomagolóanyag környezetbarát jellege, stb.). Más esetekben marketing szempontból hívják fel a vásárló figyelmét a termékre (pl. játékok a termék kartondobozán, vásárlásösztönzı kuponok, nyereménysorsolásban való részvétel, stb.). 1. Tápértékjelölés A jelen szabályok szerint a tápértékjelölés feltőntetése csak a különleges táplálkozási célú élelmiszereken (pl. bébiételek, csecsemıtápszerek, diabetikus élelmiszerek, stb.) és a tápanyag-összetételre, vagy egészségre vonatkozó állítással ellátott élelmiszereken, továbbá a vitamin, ásványianyag hozzáadásával készülı élelmiszereken kötelezı, egyébként önkéntes. Az élelmiszerek tápértékjelölésére vonatkozó részletes szabályokat a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) /496 sz. elıírása tartalmazza. Az európai tápérték jelölési modell az alábbi tápanyagokat foglalja magába: Energiatartalom (kj/kcal), fehérje, szénhidrát, zsírtartalom (g) 100 g, vagy 100 ml termékre kifejezve

12 12 Amennyiben a tápanyag-összetételre vonatkozó állítás a cukrokra telített zsírsavakra, élelmi rostra, nátriumra vonatkozik, vagy egy élelmiszerhez vitaminokat, ásványi anyagokat adtak, akkor a közlendı tápanyagok az alábbiak: Energiatartalom (kj/kcal), fehérje, szénhidrát (ebbıl cukor), zsír (ebbıl telített zsírsavak), nátrium, élelmi rost (g) 100 g, vagy 100 ml termékre kifejezve A fenti tápanyagokat követheti a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége mg vagy µg mértékegységgel megadva + a felnıttek számára ajánlott napi bevitel (RDA) százalékában kifejezve. Ehhez az adatokhoz kapcsolódóan kell feltőntetni az élettanilag aktív egyéb anyagok mennyiségét, pl. taurin, koffein, L-karnitin. A szabályok szerinti formák mellett az utóbbi idıben terjedıben vannak olyan önkéntes grafikus tápérték jelölési formák is, amelyek a csomagolt élelmiszerek fı oldalán helyezkednek el, figyelemfelkeltıbbek a hagyományosaknál, és az energiatartalomra, illetve azon tápanyagok jelenlétére hívják fel a figyelmet, amelyek túlzott fogyasztása elınytelen az egészség megırzése szempontjából. Az Egyesült Királyságban használatos közlekedési lámpa rendszer színekkel segíti elı a vevı választását. A skandináv országokban és Dániában használatos kulcslyuk jelet azok az élelmiszerek viselhetik, amelyek megfelelnek az egészséges táplálkozás elemeire épülı kritériumrendszernek. Ipari kezdeményezés a GDA, magyarul INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) rendszer, ami szintén a fogyasztó választását könnyítheti meg. kulcslyuk közlekedési lámpa INBÉ

13 13 2. Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások A tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítás az élelmiszerek jelölésének speciális területe. Az állítás olyan közlés, képi, grafikus, vagy jelképes ábrázolás, amelynek használata nem kötelezı, és amely kijelenti, sugallja, vagy sejteti, hogy az élelmiszer a hagyományostól eltérı jellemzıkkel bír. Állításokat az élelmiszer jelölése, megjelenítése és reklámozása során lehet alkalmazni, beleértve azokat a kereskedelmi és márkaneveket is, amelyek állításként értelmezhetık (pl. Zero kalorie, Cardio, stb.) Állítás csak abban az esetben használható, ha a tápanyag, vagy biológiailag aktív komponens Jelenléte, hiánya, csökkent, vagy növelt mennyisége bizonyítottan elınyös táplálkozási, vagy élettani hatással rendelkezik Jelentıs mennyiségben van jelen, illetve nincs jelen a termékben, illetve annak fogyasztott mennyiségében A szervezet számára hasznosítható formában van jelen Az állításnak a fogyasztásra kész élelmiszerre kell vonatkoznia és az átlag fogyasztó által közérthetınek kell lennie. A használatára vonatkozó felelısség és a tudományos háttér igazolása az élelmiszeripari vállalkozó, vagyis a termékért felelıs elıállító, forgalmazó feladata. Az állításoknak két fı csoportja van: 1. Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás: információt ad arról, hogy mit tartalmaz, vagy mit nem tartalmazz a termék és milyen mértékben. (pl. energiamentes, élelmi rostban gazdag, vitaminforrás, stb.) 2. Egészségre vonatkozó állítás: információt ad arról, hogy mit tud a termékcsoport, termék, vagy annak valamely összetevıje. (pl. A kalcium részt vesz a csontrendszer kialakításában, megtartásában.)

14 14 Milyen egészségre vonatkozó állítások nem alkalmazhatók: o Amelyek azt sugallják, hogy az élelmiszer fogyasztásának mellızése hatással lehet az egészségre; o Amelyek a súlycsökkenés mértékére és ütemére utalnak o Amelyek egyes orvosok, vagy egyéb egészségügyi szakemberek, vagy nem nemzeti szinten elfogadott orvosi, táplálkozástudományi és dietetikus szakemberek egyesületeire hivatkoznak. 3. Bio, Öko jelzéssel ellátott élelmiszerek NEM!!! Az ilyen jelzéssel ellátott élelmiszer alapanyagokat, élelmiszereket európai jogszabályok által részletesen meghatározott körülmények között kell termeszteni, tenyészteni, feldolgozni és forgalmazni. A biológiai/ökológiai élelmiszer elıállítás fıbb sarokkövei az alábbiak: o A termesztés/tenyésztés folyamán harmónikus tápanyagpótlás, biológiai védekezés, környezetkímélı anyagok alkalmazása, továbbá fenntartó (a környezetet kímélı) gazdálkodás szükséges. A hagyományos termesztésrıl több éves átállási idıszak választja el a biotermék elıállítást, ez idıszak alatt nem lehet biotermesztésre utaló kifejezéssel ellátni a termékeket. o Az élelmiszer elıállítás/feldolgozás folyamán adalék-, és segédanyagok csak kivételesen, és csak a biotermékekre vonatkozó rendelkezésekben felsoroltak használhatók. Bio, Öko jelzéssel ellátott élelmiszerek nem tartalmazhatnak genetikailag módosított szervezetet, vagy azok segítségével elıállított anyagot tartalmaznia, vagyis a terméknek GMO mentesnek kell lennie. o A bilógiai/ökológiai élelmiszerek címkézésére/jelölésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint amiket élelmiszerek esetében egyébként is alkalmazni kell.

15 15 A biológiai/ökológiai termelésre utaló jelzı, vagyis a biológiai, vagy ökológiai kifejezés csak akkor tőntethetı fel a terméken, amennyiben a bio összetevık aránya legalább 95 %. Ha a bio összetevık aránya %, akkor csak az összetevık felsorolásánál lehet utalni arra, hogy az adott komponens ilyen gazdálkodásból származik. A biotermék címkéjén ezen kívül még szerepelnie kell: Ellenırzött ökológiai gazdálkodásból Ellenırizte: Biokontroll Hungaria Nonprofit Kft. (HU ÖKO 01) Figyelem! A bio öko kifejezések önmagukban nem alkalmazhatók. Többször elıfordul, hogy a cég nevében, vagy egy élelmiszer márkanevében Bio, vagy Öko kifejezés szerepel, de a termék valójában nem az, tehát javasolt minden esetben a címke alapos tanulmányozása. Az ökológiai, biológiai termeléssel elıállított élelmiszerek nem tévesztendık össze a reform, alternatív, stb. jelzıkkel ellátott élelmiszerekkel. 4. GMO jelölés élelmiszereken A genetikailag módosított szervezetek olyan élı szervezetek, amelyekben a genetikai örökítıanyagot (DNS) a természetben nem elıforduló módon változtatták meg. A technológiát gyakran nevezik géntechnológiának, génmanuipulációnak. Az ilyen jellegő módosítások célja lehet a környezetnek jobban ellenálló fajták (pl. hidegtőrı, szárazságtőrı, rovaroknak ellenálló, hosszabb ideig tárolható, mert pl. nem puhul), nagyobb terméshozamú, esetleg tápanyag szempontjából módosított (pl. paradicsom likopin tartalom növelése, olajos magvú növények zsírsavösszetételének módosítása, stb.) fajták elıállítása. Az érvényes európai szabályok szerint, amennyiben egy élelmiszer genetikailag módosított szervezetet tartalmaz (GMO), akkor a címkén az adott összetevı vonatkozásában fel kell tőntetni a Géntechnológiával módosított..-t tartalmaz kifejezést. Amennyiben egy élelmiszerben a különbözı szennyezıdések következtében a GMO szervezetek kimutatható mennyisége meghaladja a 0,9 % határértéket, akkor erre szintén utalni kell a címkén a Géntechnológiával módosított szervezetet tartalmaz kifejezéssel.

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl 1. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl A rész I. 1. Ez az elıírás a végsı fogyasztók számára szánt élelmiszerek

Részletesebben

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok. Nem lehet elég korán kezdeni Kiegyensúlyozott táplálkozás Energia- és tápanyagszükséglet és a fogyasztás közötti egyensúly RENDSZERESSÉG+VÁLTOZATOSSÁG+MÉRTÉKLETESSÉG Életműködésekhez alapanyagcsere Növekedéshez

Részletesebben

Mondd, te mit választanál?

Mondd, te mit választanál? Mondd, te mit választanál? Veresné Bálint Márta Ph.D. Semmelweis Egyetem ETK Alkalmazott Egészségtudomány Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013.

Részletesebben

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében 2014. április 16. Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes 1 A FOGYASZTÓK ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁSA 1169/2011/EU 2000/13/EK

Részletesebben

Amit az étrend-kiegészítık bejelentése elıtt tudni kell.. II. jelölés/állítás. Dr. Horacsek Márta OÉTI

Amit az étrend-kiegészítık bejelentése elıtt tudni kell.. II. jelölés/állítás. Dr. Horacsek Márta OÉTI Amit az étrend-kiegészítık bejelentése elıtt tudni kell.. II. jelölés/állítás Dr. Horacsek Márta OÉTI Megjegyzések gyakorisága 73 % jelölés Figyelembe veendı jogszabályok 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet

Részletesebben

Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai

Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai Fogyasztók tájékoztatásáról szóló európai rendelet tápértékjelölésre vonatkozó szabályozásai 2012. május 23. 8 LVA-Consult Die Lebensmittel Kompetenz 8 2012. 05. 23 Dr. Gombos János Tartalom 1.) Tápértékjelölés

Részletesebben

A szabályozás. Hol jelenik meg allergén információ? A táplálékallergiások információhoz jutásának lehetőségei. Pálfi Erzsébet 2008.

A szabályozás. Hol jelenik meg allergén információ? A táplálékallergiások információhoz jutásának lehetőségei. Pálfi Erzsébet 2008. A táplálékallergiások információhoz jutásának lehetőségei 1. Jogi szabályozás 2. Allergia Adatbank Pálfi Erzsébet 2008. A szabályozás Az élelmiszer jelölés alapelveinek európai szintű érvényesítése egységes

Részletesebben

Élelmiszer allergének szabályozásának jelene és jövője

Élelmiszer allergének szabályozásának jelene és jövője Élelmiszer allergének szabályozásának jelene és jövője Ősz Csabáné vezető főtanácsos Wessling Hungary Kft. 2010.03.04. Témakörök Allergének jelölése: 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet Kiemelt

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése Nutrition labelling for foodstuffs Az előírás az Európai Közösségek Tanácsa 90/496/EGK

Részletesebben

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében 2015. február 25. Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE (2011. október

Részletesebben

Mi mit jelent. Mennyiség. A termék megnevezése. Az összetevők listája. Eltarthatóság. Gyártó/ Importőr. 2008. június

Mi mit jelent. Mennyiség. A termék megnevezése. Az összetevők listája. Eltarthatóság. Gyártó/ Importőr. 2008. június Mi mit jelent Rizs- és teljes kiőrlésű búzapehely vitaminok (B1, B2, B3, B6, folsav, B12, C) és vas hozzáadásával Nettó tömeg: MINŐSÉGÉT MEGŐRZI 2008. június Mennyiség A termék megnevezése Cereal Lite

Részletesebben

Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005.

Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005. Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005. 2 A táplálkozástudomány miközben folyamatosan kutatja az egészséget

Részletesebben

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Figuactiv Szeletek Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Egyre kevesebb az idınk, és sokat utazunk. Utazások során vagy munka közben gyakran nincs lehetıség arra, hogy az ember készítsen magának

Részletesebben

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítık és hatóanyagaik. Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítık és hatóanyagaik. Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Étrend-kiegészítık és hatóanyagaik Mi az igazság? Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet Alapítva: 1949 Kedves olvasó, fogyasztó! Az étrend-kiegészítı

Részletesebben

Az élelmiszerek jelölésére vonatkozó uniós és hazai előírások

Az élelmiszerek jelölésére vonatkozó uniós és hazai előírások Az élelmiszerek jelölésére vonatkozó uniós és hazai előírások Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2014. december 09. Jelölési előírások Uniós általános jelölés

Részletesebben

AZ ÚJ UNIÓS JELÖLÉSI RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK

AZ ÚJ UNIÓS JELÖLÉSI RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK AZ ÚJ UNIÓS JELÖLÉSI RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK Besenyei Ferenc a Pannontej Zrt. igazgatósági elnöke, a NAK Zala Megyei Szervezetének Élelmiszeriparért Felelős Alelnöke Lántzky-Farkas Andrea

Részletesebben

Újdonságok a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és az étrend-kiegészítık szabályozásában. Dr. Barna Éva

Újdonságok a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és az étrend-kiegészítık szabályozásában. Dr. Barna Éva Újdonságok a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és az étrend-kiegészítık szabályozásában Dr. Barna Éva 1. Vitamin, ásványi anyag derogáció 2. Bizonyos színezékekkel kapcsolatos kötelezı figyelmeztetés

Részletesebben

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK

AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉRE VONATKOZÓ UNIÓS RENDELETTEL KAPCSOLATOS FŐBB VÁLTOZÁSOK Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Részletesebben

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT 3. számú melléklet VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT Jelen nyilatkozat alapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (székhely: 3304 Eger, Sánc u. 6.) mint védjegyjogosult Bükki nemzeti parki termék elnevezéső

Részletesebben

az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban

az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban Ellentmondások az étrend-kiegészítők forgalmazásának fogyasztóvédelmi szabályaiban Miklovicz Attila, főtitkár Jog az Egészséghez Egyesület Mi a jólét? A szubjektív jólét legfontosabb tényezője a jó egészségi

Részletesebben

Az Európai Parlament és Tanács 2011/ /EU rendelete

Az Európai Parlament és Tanács 2011/ /EU rendelete VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉBEN Az Európai Parlament és Tanács 2011/ /EU rendelete MÉKISZ Konferencia 2011. november 10. Menetrend 2008.01.30. A Bizottsá eredeti javaslata 3 és 5 év között: A tápértékjelölés

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik

Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik Adalékanyagok az élelmiszerekben és analitikai kémiai meghatározási módszereik Készítette: Fábián Gabriella Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens 1/16 Célkitűzés Az alkalmazott élelmiszer-adalékanyagok

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi

A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi ajánlás közétkeztetık számára jelentıs változásokat hoz A közétkeztetésrıl, az OÉTI által végzett országos

Részletesebben

Az egészségügyi miniszter. /2009. ( ) EüM rendelete

Az egészségügyi miniszter. /2009. ( ) EüM rendelete Az egészségügyi miniszter /2009. ( ) EüM rendelete a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történı hozzáadásának egyes kérdéseirıl Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletérıl

Részletesebben

Tájékozódás az élelmiszerek világában. Élelmiszer-jelölés, szabályozás, jelek és védjegyek

Tájékozódás az élelmiszerek világában. Élelmiszer-jelölés, szabályozás, jelek és védjegyek Tájékozódás az élelmiszerek világában. Élelmiszer-jelölés, szabályozás, jelek és védjegyek Pálfi Erzsébet, dietetikus,, főiskolai tanársegéd Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Ételed az életed!

Részletesebben

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT 3. számú melléklet VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT Jelen nyilatkozat alapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (székhely: 3304 Eger, Sánc u. 6.) mint védjegyjogosult Bükki nemzeti parki termék elnevezéső

Részletesebben

Egészségre vonatkozó állítások szabályozás és gyakorlat. Dr. Horacsek Márta OÉTI

Egészségre vonatkozó állítások szabályozás és gyakorlat. Dr. Horacsek Márta OÉTI Egészségre vonatkozó állítások szabályozás és gyakorlat Dr. Horacsek Márta OÉTI 1924/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyagösszetételre és egészségre vonatkozó

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-89/398 számú előírás Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-89/398 számú előírás Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-89/398 számú előírás Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek Foodstuffs intended for particular nutritional uses Ezen előírás az

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ILLETÉKES HATÓSÁGOK RÉSZÉRE AZ ALÁBBI UNIÓS JOGSZABÁLYOK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSÉHEZ:

ÚTMUTATÓ AZ ILLETÉKES HATÓSÁGOK RÉSZÉRE AZ ALÁBBI UNIÓS JOGSZABÁLYOK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSÉHEZ: EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS FOGYASZTÓVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG 2012. DECEMBER ÚTMUTATÓ AZ ILLETÉKES HATÓSÁGOK RÉSZÉRE AZ ALÁBBI UNIÓS JOGSZABÁLYOK BETARTÁSÁNAK ELLENŐRZÉSÉHEZ: Az Európai Parlament és

Részletesebben

19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet. az élelmiszerek jelölésérıl

19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet. az élelmiszerek jelölésérıl 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet az élelmiszerek jelölésérıl Az élelmiszerekrıl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -a (3) bekezdésének a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következıket

Részletesebben

AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport.

AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport. AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport. Mik is azok az étrend-kiegészítők? Az étrend-kiegészítő alig 20

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Bioélelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Bioélelmiszerek Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Biotermék A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A tápanyag-utánpótlás

Részletesebben

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés 26. pontjában, a 13. tekintetében

Részletesebben

Összetevők. Elkészített tejpép 1 adag (190 g) Tejpép por 100 g. RDA%* 1 adag. Tápanyagok. Energia 1819 kj / 727 kj / 432 kcal 173 kcal

Összetevők. Elkészített tejpép 1 adag (190 g) Tejpép por 100 g. RDA%* 1 adag. Tápanyagok. Energia 1819 kj / 727 kj / 432 kcal 173 kcal Összetevők Rizsliszt (34,6%) Demineralizált savófehérje por (tejből) Sovány tejpor Növényi zsír (repce-, napraforgó-, pálmaolaj, szójalecitint tartalmaz) Kalcium-karbonát Vitaminok (C-vitamin, niacin,

Részletesebben

A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet

A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet 2013. április 19. 22. Szegedyné Fricz Ágnes, főosztályvezető-helyettes 1. VM, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály AZ

Részletesebben

Frollini 40-30-30 Omlós keksz zabbal Extra szűz olívaolajjal 1 csomag = 10 blokk 4 keksz = 1 blokk Blokk: A Zóna-diéta mérőegysége

Frollini 40-30-30 Omlós keksz zabbal Extra szűz olívaolajjal 1 csomag = 10 blokk 4 keksz = 1 blokk Blokk: A Zóna-diéta mérőegysége EnerZona márkanév alá azok a termékek tartoznak, melyeket Dr. Barry Sears receptje alapján fejlesztettünk ki és kizárólagos licensszel rendelkezünk egész Európában. EnerZona egy olyan termékcsalád, mely

Részletesebben

ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949

ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 Egészségre vonatkozó állítás Fogyasztó Kormányzat Hatóságok Gazdasági szereplők Tápanyagösszetételre és egészségre vonatkozó állításokról

Részletesebben

Termékteszt: kenyerek és pékségek http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1424

Termékteszt: kenyerek és pékségek http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1424 H-1027 Budapest Bem rakpart 30. II/19. Tel/fax: (36-1) 225-81-36 szerk@tudatosvasarlo.hu Termékteszt: kenyerek és pékségek http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1424 Teszteredmény: pékségek Jó Lipóti Pékség

Részletesebben

Gyártmánylap. Kakaós csiga 100 g. Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Kakaós csiga 100 g. Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.05.16. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

Az ABO CSOPORT. ABO MILL Zrt. ABO MIX Zrt. ABO TRADE Zrt. ABO TRADE s.r.o. ABO MILL s.r.o. TOV ABO TRADE TOV ABO MIX. ABO TRADE s.r.l. ABO MILL S.A.

Az ABO CSOPORT. ABO MILL Zrt. ABO MIX Zrt. ABO TRADE Zrt. ABO TRADE s.r.o. ABO MILL s.r.o. TOV ABO TRADE TOV ABO MIX. ABO TRADE s.r.l. ABO MILL S.A. Az ABO CSOPORT gabonakereskedelem malomipar takarmányozás ABO TRADE Zrt. ABO MILL Zrt. ABO MIX Zrt. ABO TRADE s.r.o. ABO MILL s.r.o. TOV ABO TRADE TOV ABO MIX ABO TRADE s.r.l. ABO MILL S.A. ABO MIX S.A.

Részletesebben

Minıségbiztosítás az élelmiszeriparban A-tól Z-ig. IFS & FSSC 22000 Certifications

Minıségbiztosítás az élelmiszeriparban A-tól Z-ig. IFS & FSSC 22000 Certifications Minıségbiztosítás az élelmiszeriparban A-tól Z-ig IFS & FSSC 22000 Certifications Az élelmiszergyártás és forgalmazás a minıség és biztonság szempontjából nézve jelentıs potenciális kockázattal járó tevékenység.

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Adatlap étrend-kiegészítő bejelentéséhez 37/2004. (IV.26.) ESzCsM r. 10..(1) bek. és 4. számú melléklet

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Adatlap étrend-kiegészítő bejelentéséhez 37/2004. (IV.26.) ESzCsM r. 10..(1) bek. és 4. számú melléklet KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Adatlap étrend-kiegészítő bejelentéséhez 37/2004. (IV.26.) ESzCsM r. 10..(1) bek. és 4. számú melléklet Általános tudnivalók Az Adatlap étrend-kiegészítő bejelentéséhez nyomtatvány a

Részletesebben

Az alkoholtartalom-növelésre, az édesítésre, a savtartalom-növelésre és a savtompításra vonatkozó új Európai Uniós elıírások

Az alkoholtartalom-növelésre, az édesítésre, a savtartalom-növelésre és a savtompításra vonatkozó új Európai Uniós elıírások Az alkoholtartalom-növelésre, az édesítésre, a savtartalom-növelésre és a savtompításra vonatkozó új Európai Uniós elıírások A közös borpiaci szabályozás második ütemében, 2009. augusztus 1-tıl léptek

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

Édes- és sütőipari termékek adalékanyag tartalmának vizsgálata a FACET projekt keretében

Édes- és sütőipari termékek adalékanyag tartalmának vizsgálata a FACET projekt keretében Édes- és sütőipari termékek adalékanyag tartalmának vizsgálata a FACET projekt keretében Szűcs Viktória, Dr. Bánáti Diána. Március 5. Bevezetés Anyag és módszer Eredmények Összefoglalás 1 "Flavours, Additives

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK Szlanyinka Edina Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete titkára Vidékfejlesztési Minisztérium, Budapest, 2014. április 1. HIÁNYZIK A POLCOKRÓL! Az össz. sajtfogyasztásunkban

Részletesebben

Az ellenırzések helyszínei:

Az ellenırzések helyszínei: Az ellenırzések helyszínei: I. Általános területi ellenırzések ÚTMUTATÓ a NAPSUGÁR 2008 akció Élelmiszerlánc-felügyeleti nyári kiemelt ellenőrzés végrehajtásához I./1. Élelmiszerforgalmazó és vendéglátóhelyek,

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-2002/46 számú előírás. Étrend-kiegészítők. Food supplements

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-1-2002/46 számú előírás. Étrend-kiegészítők. Food supplements MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-2002/46 számú előírás Étrend-kiegészítők Food supplements Ezen előírás az Európai Parlament és a Tanács 2002/46/EK irányelve alapján készült. This

Részletesebben

A KÓRHÁZI FELMÉRÉS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA

A KÓRHÁZI FELMÉRÉS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA A KÓRHÁZI FELMÉRÉS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA FAO / IAEA KUTATÁSI PROGRAM Lőrinczné Táborfi Julianna, Dr. Kovács Viktória Anna Budapest, 20. VI. 2. VÁZLAT A vizsgálat célja A legyengült immunrendszerű betegek

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN

HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN DR. ORAVECZ MÁRTON elnök Sárváriné Lakatos Éva 2014. május 20. Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Genealógia (származástan) 74/2012.

Részletesebben

Sörök tápértékének vizsgálata

Sörök tápértékének vizsgálata Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi, és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézet Sörök tápértékének vizsgálata Szabó Edina Ph.D hallgató

Részletesebben

II. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára.

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára. www.farmina.hu A MATISSE termékcsalád a kiváló minőségű macskatápok teljes választékát kínálja mindenfajta macska számára, melyek: Étvágygerjesztőek, így a legigényesebb és legkényesebb ízlés kielégítésére

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról 1 A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

Készítette: Bruder Júlia

Készítette: Bruder Júlia Készítette: Bruder Júlia tápanyagok ballasztanyagok alaptápanyagok védőtápanyagok járulékos tápanyagok fehérjék zsiradékok szénhidrátok ALAPTÁPANYAGOK FEHÉRJÉK ZSIRADÉKOK SZÉNHIDRÁTOK Sejtépítők Energiát

Részletesebben

Magyar Termék Nonprofit Kft. szakmai nap 2013.11.07.

Magyar Termék Nonprofit Kft. szakmai nap 2013.11.07. Magyar Termék Nonprofit Kft. szakmai nap 2013.11.07. Tanúsítási eljárás: gyakorlati tapasztalatok Ősz Katalin Élelmiszerek bírálati tapasztalatai A tanúsítási eljárásrend nevezési lap beküldése nevezési

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1924/2006/EK RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1924/2006/EK RENDELETE 2006.12.30. L 404/9 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1924/2006/EK RENDELETE (2006. december 20.) az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

AZ ÁTI DEPO KÖZRAKTÁROZÁSI ZRT. ÁRUMINİSÍTÉSI, ÉS ÁRUÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

AZ ÁTI DEPO KÖZRAKTÁROZÁSI ZRT. ÁRUMINİSÍTÉSI, ÉS ÁRUÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ ÁTI DEPO KÖZRAKTÁROZÁSI ZRT. ÁRUMINİSÍTÉSI, ÉS ÁRUÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Érvényes: 2008. december 10-tıl 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A jelen szabályzat a ÁTI DEPO Közraktározási Zrt. (továbbiakban: Közraktár)

Részletesebben

Gyártmánylap. Molnárka 28 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Molnárka 28 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

2-101 számú irányelv. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-101 számú irányelv

2-101 számú irányelv. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-101 számú irányelv Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-101 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott egyes feldolgozott gyümölcstermékek 1. kiadás 2010. I. 1. Ezen irányelv az élelmiszerláncról

Részletesebben

Aktuális előírások és követelmények a pék- és cukrászipar számára

Aktuális előírások és követelmények a pék- és cukrászipar számára Aktuális előírások és követelmények a pék- és cukrászipar számára Dr. Bartókn kné Dr. Lamper Csilla Csongrád d Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi gyi Igazgatóság osztályvezet

Részletesebben

Jogszabálygyőjtemény (2011. június 30-án érvényes állapot)

Jogszabálygyőjtemény (2011. június 30-án érvényes állapot) Jogszabálygyőjtemény (2011. június 30-án érvényes állapot) Hazai jogszabályok Útmutató a jogszabálygyőjtemény használatához A jogszabályok száma és címe után megadott linkre kattintva elérhetjük a hatályos

Részletesebben

203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet

203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet 203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet a biztosítási megállapodások egyes csoportjainak a versenykorlátozás tilalma alóli mentesítésérıl A Kormány a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról

Részletesebben

Elixír az izületek védelmére

Elixír az izületek védelmére Elixír az izületek védelmére Glükozamin Segíti az ízületi porcok és kötőszövetek épülését Eredmeny mar 1 7 nap utan Porcképző szulfátok Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás Collagén peptid Elősegíti

Részletesebben

A MÓRAHALMI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁZA

A MÓRAHALMI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁZA A MÓRAHALMI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁZA A mórahalmi Fenntartható Fejlődés Háza Pályázati azonosító: KEOP-6.2.0/B-2008-0007 Projekt gazda: Mórahalom Város Önkormányzata A fenntartható életmódot és az ehhez

Részletesebben

Gyártmánylap. Sajtos pogácsa 50 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító

Gyártmánylap. Sajtos pogácsa 50 g. Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító Gyártmánylap Érvényesség kezdete: 2012.07.09. Érvényesség vége: I. Az élelmiszer-előállító 1. Az élelmiszer-előállító neve, székhelyének címe: Annamajori Kft. Baracska Annamajor 1. 2471 2. Az élelmiszer

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-702 számú irányelv (régi 2-96 számú irányelv) Sör Beer Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (3. kiadás) I. Általános rendelkezések

Részletesebben

A Natura 2000 területekhez kapcsolódó eljárások kritikus mérlegelési kérdései

A Natura 2000 területekhez kapcsolódó eljárások kritikus mérlegelési kérdései A Natura 2000 területekhez kapcsolódó eljárások kritikus mérlegelési kérdései 2010. január 11. Ambrusné dr. Tóth Éva JNOB, Nemzetközi Fıosztály Bevezetés Nem kell félretenni a 275/2004. (X. 8.) Korm. rendeletet

Részletesebben

A SCHIZOCHYTRIUM MIKROALGÁBÓL NYERT, DHA-BAN ÉS EPA-BAN GAZDAG OLAJ

A SCHIZOCHYTRIUM MIKROALGÁBÓL NYERT, DHA-BAN ÉS EPA-BAN GAZDAG OLAJ Dr. Rodney Gray DSM Nutritional Lipids (a DSM Nutritional Products LLC vállalat divíziója) 2012. július 6. NFU 786 A SCHIZOCHYTRIUM MIKROALGÁBÓL NYERT, DHA-BAN ÉS EPA-BAN GAZDAG OLAJ Kedves Rodney! Ezúton

Részletesebben

No Change Service! Verzió 01.01 Felülvizsgálat dátuma 22.05.2010 Nyomtatás Dátuma 24.08.2011

No Change Service! Verzió 01.01 Felülvizsgálat dátuma 22.05.2010 Nyomtatás Dátuma 24.08.2011 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Gyártó/Szállító : Schülke & Mayr Benelux b.v. Prins Bernardlaan 2 c 2032 HA Haarlem Netherlands Telefon: +310235352634

Részletesebben

Egészséges Magyarországért Egyesület. vbarát t program. Kovács Ildikó dietetikus, programigazgató. TÁPLÁLKOZÁSI FÓRUM Budapest, 2007. május 30.

Egészséges Magyarországért Egyesület. vbarát t program. Kovács Ildikó dietetikus, programigazgató. TÁPLÁLKOZÁSI FÓRUM Budapest, 2007. május 30. Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbar vbarát t program és s a kiegyensúlyozott táplt plálkozás Kovács Ildikó dietetikus, programigazgató TÁPLÁLKOZÁSI FÓRUM Budapest, 2007. május 30. A szív- és érrendszeri

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

ÉS S AZ INTERNETEN LEGGYAKRABBAN

ÉS S AZ INTERNETEN LEGGYAKRABBAN A RENDELİKBEN ÉS S AZ INTERNETEN LEGGYAKRABBAN FELTETT ÁLLATTARTÓI I KÉRDK RDÉSEK DR. FODOR KINGA PH.D. egyetemi adjunktus társállat egészs szségügyi gyi szaktanácsad csadó TÉMÁK 1. IMMUNOLÓGIA ALLERGIA

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS A) Bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységekrıl

NYILVÁNTARTÁS A) Bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységekrıl NYILVÁNTARTÁS A) Bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenységekrıl 1.A. Hering-Trade Kft. Cím, székhely: 2881 Ászár, Köztársaság u. 10. vállalkozói nyilvántartási szám: 11-09-003794 Statisztikai szám:

Részletesebben

Árképzés. Árképzés. Bruttó ár = nettó ár + ÁFA. Bruttó ár = nettó ár x ((1 + (ÁFA% / 100))

Árképzés. Árképzés. Bruttó ár = nettó ár + ÁFA. Bruttó ár = nettó ár x ((1 + (ÁFA% / 100)) Árképzés TÉMAKÖR TARTALMA - Ár, árképzés - Nettó ár, bruttó ár, ÁFA - Árképzés módszerei - Színvonal mutatók - Kalkuláció - Ételek, italok, szolgáltatások árképzése Ár, árképzés Az ár a termékek és szolgáltatások

Részletesebben

Összetevők. Sovány tejpor. Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin

Összetevők. Sovány tejpor. Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin Összetevők Sovány tejpor Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin Galakto-oligoszacharid (tejből) Növényi olajok (repce-, napraforgó-, pálma olaj)

Részletesebben

DataDotDNA mikropontos jelölési technológia a hangszerek lopás elleni védelmében, és azonosításában.

DataDotDNA mikropontos jelölési technológia a hangszerek lopás elleni védelmében, és azonosításában. DataDotDNA mikropontos jelölési technológia a hangszerek lopás elleni védelmében, és azonosításában. Az ausztráliai székhelyő DataDot Technology Ltd. mikropontos, és nanotechnológiás jelölési rendszerek

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Diabétesz napló. Oktatási és segédprogram 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára

Diabétesz napló. Oktatási és segédprogram 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára Diabétesz napló Oktatási és segédprogram 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára A napló tulajdonosa Név Cím Telefon E-mail cím Az engem kezelő egészségügyi szakemberek adatai Telefonszám Családorvos

Részletesebben

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól

91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet. a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 91/2006. (XII. 26.) GKM rendelet a csomagolás környezetvédelmi követelményeknek való megfelelısége igazolásának részletes szabályairól A fogyasztóvédelemrıl

Részletesebben

OTSZ VILLÁMVÉDELEM. Elemzés és módosítási javaslat

OTSZ VILLÁMVÉDELEM. Elemzés és módosítási javaslat OTSZ Elemzés és módosítási javaslat OTSZ 3. rész Elemzés Válasz a következı kérdésekre: - a szabályzat tartalmaz-e szabványhivatkozásokat - a hivatkozások megfelelnek-e az európai elveknek és az európai

Részletesebben

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében

Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében 2013. november 5. Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes 1 9. cikk A kötelező adatok felsorolása 1169/2011/EU Rendelet (1) A 10

Részletesebben

FIC Szabályozás - Mit jelent ez Önnek. 2014. november

FIC Szabályozás - Mit jelent ez Önnek. 2014. november FIC Szabályozás - Mit jelent ez Önnek 2014. november FIC szabályozás összefoglaló Mi az. a FIC szabályozás? A FIC a Élelmiszer Információ a Fogyasztóknak rövidítése (Food Information for Consumers). A

Részletesebben

I. ADATLAP - A program általános tartalma. 2.1 Általános képzés 2.2 Nyelvi képzés 2.3 Szakmai képzés X 2.4. Egyéb

I. ADATLAP - A program általános tartalma. 2.1 Általános képzés 2.2 Nyelvi képzés 2.3 Szakmai képzés X 2.4. Egyéb I. ADATLAP - A program általános tartalma 1. A program megnevezése 1.1. Válságmenedzsment OKJ-s program esetén 1.2. OKJ száma is - 2. A program besorolása Csak egy terület jelölhetı meg! 2.1 Általános

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK. a tejtermékek és a versengő termékek piacának alakulásáról

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK. a tejtermékek és a versengő termékek piacának alakulásáról AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 27.6.2007 COM(2007) 360 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK a tejtermékek és a versengő termékek piacának alakulásáról HU HU A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK

Részletesebben

KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR

KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ÉLELMISZER INNOVÁCIÓBAN TECHNOLÓGIA, TUDÁS, TÁRSADALOM GYIMES ERNŐ SZTE MÉRNÖKI KAR MAI MENÜ Táplálkozás funkciói és hibái Egészség és táplálkozás Társadalmi igények Táplálkozás

Részletesebben

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21.

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21. A menza-rendelet Ruis Zsuzsanna dietetikus 2015. május 21. 37/2014. (IV. 30.)EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó ajánlásokról Érvénybe lépés: 2015. január 1. Hatályba lépés: 2015. szeptember 1. A

Részletesebben

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK -olcsók, könnyen beszerezhetők gyakoriak -100 kg évente -napi élelem egyötöde -arányuk általában nem kielégítő -nyersen, feldolgozva, tartósítva -gyökér, gumó, hagyma, szár, levél,

Részletesebben

2004.9.25. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 300/5

2004.9.25. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 300/5 2004.9.25. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 300/5 A BIZOTTSÁG 1673/2004/EK RENDELETE (2004. szeptember 24.) a kivire alkalmazandó forgalmazási előírás megállapításáról AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA,

Részletesebben

Az egészségre vonatkozó állításokról szóló EU rendelet hatása az ipar szemszögébıl nézve

Az egészségre vonatkozó állításokról szóló EU rendelet hatása az ipar szemszögébıl nézve Az egészségre vonatkozó állításokról szóló EU rendelet hatása az ipar szemszögébıl nézve Arne Speybrouck Regional BD Manager Health and Nutrition May 2010 A gazdaságra gyakorolt hatások összegzése: Célkitőzések

Részletesebben

A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ ELJÁRÁSI SZABÁLYAI Budapest, 2009 Szerzõ: Fekete Antal Lektor: Takáts Beáta Sorozatszerkesztõ: dr. Varga Árpád A kézirat lezárva: 2009. április 2. ISBN

Részletesebben

37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet. az étrend-kiegészítıkrıl

37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet. az étrend-kiegészítıkrıl Az élelmiszerekrıl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. -a (11) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendelem el: 1. (1) E rendelet elıírásait a Magyarországon forgalomba

Részletesebben