Amit az élelmiszerek címkézésérıl, jelölésérıl alapvetıen tudni érdemes

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Amit az élelmiszerek címkézésérıl, jelölésérıl alapvetıen tudni érdemes"

Átírás

1 1 Amit az élelmiszerek címkézésérıl, jelölésérıl alapvetıen tudni érdemes Írta: Dr. Horacsek Márta, Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, Budapest

2 2 TARTALOMJEGYZÉK E l ı s z ó... 3 I. Mi valójában az élelmiszer jelölés?... 4 II. Kötelezı információk az élelmiszereken Élelmiszer megnevezése Összetevık listája Néhány szó az adalékanyagokról Az adalékanyagok E számrendszere és funkció szerinti csoportosítása Néhány szó az allergén anyagokról és azok feltőntetésérıl Mikor ne keressük a címkén az összetevıket? A megnevezésben, vagy más módon kiemelt összetevık mennyisége Nettó mennyiség Minıségmegırzési/fogyaszthatósági idıtartam Az élelmiszer elıállítójának, forgalmazójának neve, cégneve, címe Eredet, vagy származási hely Felhasználási útmutató Alkohol tartalom Tápérték jelölés Tételazonosító jelölés (LOT /L) III. Nem kötelezı információk az élelmiszereken Tápértékjelölés Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások Bio, Öko jelzéssel ellátott élelmiszerek GMO jelölés élelmiszereken... 15

3 3 E l ı s z ó Az élelmiszerek címkézésének/jelölésének alapvetı célja, hogy tájékoztassa a fogyasztót az élelmiszer jellegérıl, tulajdonságairól. Az élelmiszerek címkéjének elkészítésénél alapelvként kell érvényesíteni a pontos, valósághő tájékoztatást, lehetıvé téve ezzel a fogyasztó számára a megfelelı választás lehetıségét, a fogyasztói érdek és a piaci versenytisztaság érvényesülését, valamint az áruk szabad áramlását. Az élelmiszerek jelölése nem tévesztheti meg a fogyasztót. A valósághő tájékoztatásért a termék elıállítója, forgalmazója és mindazon élelmiszervállalkozók a felelısek természetesen az élelmiszerláncban betöltött szerepüknek megfelelıen akik a készítmény piacra helyezésében (farmtól az asztalig) valamilyen formában részt vesznek. Az élelmiszerek jelölésérıl beszélve többnyire a csomagolt élelmiszerekre gondolunk, de jelölésnek számít a csomagolatlan élelmiszerek kísérı dokumentumainak ide vonatkozó adatai, az eladás helyén, a fogyasztó tájékoztatására szolgáló, a termék paramétereit leíró információk. A címke/jelölés tehát fontos információk hordozója, megfelelı értelmezése és megértése alapvetı fontosságú a tudatos fogyasztói döntés meghozatala, az egészséges étrend összeállítása szempontjából.

4 4 I. Mi valójában az élelmiszer jelölés? A jelölés nem csak az élelmiszerre vonatkozó szó, jel védjegy, márkanév, vagyis a szöveges elemek, hanem az ábra, szimbólum, grafika, amelyet az élelmiszer csomagolásán, a dokumentációban, a címkén, a galléron, a győrőn elhelyeznek. Röviden az élelmiszer azonosítójának, személyigazolványának is nevezhetjük. A Magyarországon forgalomba kerülı élelmiszerek csomagolásán, magyar nyelven, közérthetıen, egyértelmően, jól olvashatóan kell feltőntetni fogyasztók tájékoztatásához és az ellenırzéshez szükséges jelöléseket. Amennyiben a Magyarországon elıállított és/vagy forgalomba hozott élelmiszereken idegen nyelvő jelölés is van, akkor tartalmának, összhangban kell lenni a magyar nyelvő szöveggel. Az élelmiszerek jelölésének kötelezı és nem kötelezı elemei egyaránt vannak. II. Kötelezı információk az élelmiszereken Az élelmiszerek jelölésének általános szabályait jelenleg a 19/2004. (II.20.) FVM-ESZCSM- GKM rendelet határozza meg, amely európai uniós irányelven alapul. Ennek értelmében az élelmiszerek címkéjének/jelölésének kötelezı elemei az alábbiak: 1. Élelmiszer megnevezése A megnevezésnek elegendıen pontosnak kell lenni ahhoz, hogy tájékoztasson az élelmiszer valódi jellegérıl, és megkülönböztethetı legyen a vele összetéveszthetı termékektıl. A megnevezést sok esetben jogszabályok (európai szintő, nemzeti szintő) határozzák meg, pl. gyümölcslé, gyümölcsnektár, méz, joghurt, pálinka, anyatej helyettesítı tápszer, étrendkiegészítı, stb. A megnevezés, vagy annak kiegészítése további információt adhat az élelmiszer fizikai állapotáról, az alkalmazott kezelı eljárásokról, a csomagolásról. Pl. félzsíros, pasztırözött tej, sőrített paradicsom, gyorsfagyasztott zöldborsó, ionizáló energiával kezelt, védıgázas csomagolásban, stb.

5 5 2. Összetevık listája Összetevı mindazon anyag, beleértve az adalékanyagokat is, melyet az élelmiszer elıállításához felhasználtak és jelen van a végtermékben, esetleg megváltozott formában. Az élelmiszer elıállításához felhasznált anyagokat elıállításkori tömegük csökkenı mennyiségi sorrendjében, az Összetevık szót követıen kell feltőntetni a csomagoláson. Az adalékanyagokat a funkciójuk szerinti csoportnevük és nevük, vagy csoportnevük és E számuk szerint kell feltőntetni. Pl. antioxidáns (aszkorbinsav), vagy antioxidáns (E 300) Néhány szó az adalékanyagokról Az élelmiszer-adalékanyagokat az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságainak javítása, eltarthatóságuk növelése, tápértékük megırzése, feldolgozásuk megkönnyítése érdekében adják az élelmiszerekhez. Az emberiség már ısidık óta használja ıket. Napjainkban felhasználásukat tudományos nemzetközi szervezetek ajánlásaira, megállapításaira épülı jogszabályok határozzák meg. Csak engedélyezett adalékanyagok használhatók, a legkisebb szükséges mennyiségben. A maximális mennyiség sok adalékanyag esetében (pl. mesterséges színezékek, tartósítószerek) jogszabályban rögzített. Az E számok az Európai Unió területén engedélyezett adalékanyagok rövidített jelölései Rövid betekintés az adalékanyagok E számrendszerébe és funkció szerinti csoportosításába Az alábbi csoportosítás nem teljes, csupán tájékoztató jellegő áttekintést ad az adalékanyagok E. számrendszerérıl. Nem zárja ki, hogy bizonyos E sorszám tartományba tartozó adalékanyagnak más, az adott csoporttól eltérı, esetleg ugyanannak az adalékanyagnak több funkciója is legyen. Erre az adott sorban néhány esetben utalunk is. A százas tartományok nem minden számához van adalékanyag rendelve, pl. ízfokózó csak mintegy 20-féle van az adott kategóriában és nem 100, mint ahogy az a sorszámokból következne, de számos édesítıszernek is lehet ilyen funkciója pl. aszpartam, aceszulfam K.

6 6 Funkció E szám Színezékek E 100 E 199 Tartósítószerek E 200 E 300 de pl. ecetsav (étkezési sav/savanyúságot E 170 szabályozó) almasav (savanyúságot szabályozó) E 296 széndioxid (hajtógáz, csomagológáz) E 290 Antioxidánsok és savanyúságot E 300 E 399 szabályozó anyagok Sőrítıanyagok, stabilizátorok és E 400 E 499 emulgeálószerek Savanyúságot szabályozó, E 500 E 599 csomósodást gátló anyagok Ízfokozók E 600 E 699 Fényezıanyagok, lisztkezelıszerek, E 900 E 999 csomagológázok, édesítıszerek Stabilizátorok, sőrítıanyagok E 1200 E 1300 Módosított keményítık E 1400 E 1450 Nedvesítıszerek, stabilizátorok E E Néhány szó az allergén anyagokról és azok feltőntetésérıl Ha az élelmiszer bármely komponense az alábbi listán szereplı allergén anyagot, vagy abból származó anyagot tartalmaz és annak jelenléte nem derül ki egyértelmően sem a megnevezésbıl (pl. búzaliszt), sem az összetevık felsorolásából, akkor az allergén anyag jelenlétére utalni kell. Például, ha az összetevık felsorolásánál szerepel a búzaliszt, akkor nem kell külön kiemelni, hogy az glutent tartalmaz; amennyiben a felsorolásban keményítı, vagy módosított keményítı szerepel, akkor azt mindig ki kell egészíteni az eredet megjelölésével, ha az glutent tartalmaz (pl. búzakeményítı). Ha az élelmiszerben használt zselatin halból származik, akkor azt egyértelmően közölni kell a fogyasztóval. Pl. zselatin (halból), vagy zselatin* */hal eredető.

7 7 Allergén összetevık*: Glutent tartalmazó gabona (búza, rozs, árpa, zab, tönköly-búza, kamut-búza, vagy ezek keresztezett változatai pl. tritikale=búza+rozs) Halak, rákok, puhatestőek és az azokból készült termékek Tej, tojás (nem csak a tyúk) és azokból készült termékek, beleértve a laktózt is Mogyoró, szójabab, csillagfürt, szezámmag, diófélék, mandula pisztácia és azokból készült termékek Zeller és az abból készült termékek Mustár és a belıle készült termékek Kén dioxid és SO 2 -ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben */A lista csak a leggyakrabban allergiát, vagy allergiaszerő tünetet okozó élelmiszereket, élelmiszer-összetevıket sorolja fel. E mellett, az egyéni érzékenységtıl függıen még lehetnek olyan élelmiszerek, vagy élelmiszer összetevık, amik egyes egyéneknél allergiát, vagy allergia szerő problémát okozhatnak, ezért nem jogszerő feltőntetni egy termék csomagolásán, hogy pl. allergén mentes. Az allergének fenti módon történı jelölése mellett gyakran találkozhatunk pl. a Nyomokban mogyorót is tartalmazhat, vagy hasonló mondatokkal, amikor az elıállító a gyártás során nem szándékosan bekerülı allergén anyag esetleges jelenlétére hívja fel a figyelmet óvatosságból Mikor ne keressük a címkén az összetevıket? Egyetlen alapanyagból álló élelmiszer esetén, amelynek megnevezése a felhasznált anyaggal azonos pl. feketebors, tej, stb. Sajt, vaj, savanyú tej - és tejszínkészítmények, amennyiben elıállításukhoz a tejeredető alapanyagokon, mikrobatenyészeteken, enzimeken és bizonyos termékek elıállításhoz szükséges konyhasón kívül más anyagot nem használtak fel. Szénsavas víz, melynek jelölésén a széndioxid hozzáadását deklarálták Erjesztett ecet, amelyet csak egy anyagból állítottak elı, illetve más anyagot nem adtak hozzá.

8 8 3. A megnevezésben, vagy más módon (grafikus, alapvetı jellemzıje az élelmiszernek) kiemelt összetevık mennyisége Amennyiben egy összetevı a fenti módon kiemelésre kerül, akkor a mennyiségi jelölésnek szerepelnie kell a termék megnevezésénél, vagy az összetevık felsorolásánál, egyes esetekben a tápérték, illetve az egyéb élettanilag aktív anyagok jelölésénél. Pl. Mogyorós csokoládé mogyoró mennyiségi megadása kötelezı Nem alkalmazandó ez a szabály azokban az esetekben, amikor például a töltıtömeg van feltőntetve a csomagoláson (savanyú uborka, szardínia növényi olajban, stb.); amikor más, többnyire termék-specifikus jogszabály határozza meg a kiemelt komponens mennyiségi jelölésének módját (pl. gyümölcsnektár); a hozzáadott vitaminok, ásványi anyagok esetében, amikor a mennyiségi adatok a tápérték jelölésben szerepelnek, stb. 4. Nettó mennyiség Az elırecsomagolt élelmiszer nettó mennyiségét folyadék esetében térfogat egységben (liter, centiliter, milliliter), más termékeknél tömeg egységben (kilogramm, gramm) kell feltőntetni. Ha a szilárd élelmiszer folyadék közegben van és az nem lényeges része az élelmiszernek (pl. savanyúságok, befıttek felöntıleve), akkor a nettó tömeg mellett a töltı tömeget (pl. uborka, paprika, barack tömege) is meg kell adni a csomagoláson. Azon élelmiszereknél, amelyeket a szokásnak megfelelıen darabszám szerint értékesítenek (ilyen az étrend-kiegészítık jelentıs része), nem kötelezı a nettó mennyiség fentiek szerinti feltőntetése, ha a darabszám a jelölésen fel van tőntetve, vagy ha a termék kívülrıl jól látható és megszámlálható. 5. Minıségmegırzési/fogyaszthatósági idıtartam Az élelmiszerek minıségmegırzési idıtartama az az idıtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait, a helyes, sok esetben megadott tárolási körülmények között megırzi. Olyan élelmiszerek, amelyek három hónapon túl nem tarthatók el elegendı a nap és hónap megadása, a három hónapnál tovább, de 18 hónapnál nem hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél elegendı a hónap és az év megadása, a 18 hónapnál hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél elégséges az év jelölése.

9 9 Vannak olyan élelmiszeripari termékek, amelyeknél nem szükséges minıségmegırzési idıt megjelölni. A teljesség igénye nélkül ilyenek, pl. az ecet, az étkezési só, a szilárd halmazállapotú cukor, a 10, vagy annál nagyobb térfogat százalék alkoholt tartalmazó italok, a rágógumi, a kizárólag ízesített, és/vagy színezett cukorból álló édesipari termékek. Amennyiben szükséges a Minıségét megırzi. részt követnie kell a tárolási feltételeknek, amelynek betartása a termék minıségmegırzése szempontjából fontos. A mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszereknél, amelyeknél a minıségmegırzési idı lejártát követı fogyasztás kockázatot jelenthet a fogyasztó egészségére a Fogyasztható:. feliratnak kell szerepelnie a csomagoláson, a tárolási feltételekkel együtt. 6. Az élelmiszer elıállítójának, vagy az EGT valamely tagállamában székhellyel rendelkezı forgalmazójának neve, cégneve, címe 7. Eredet, vagy származási hely Ezt csak abban az esetben kötelezı feltőntetni, amennyiben ennek hiánya megtévesztheti a fogyasztót az adott élelmiszer tényleges származása, eredete felöl. Pl. a Gyıri kekszet ma már Lengyelországban készítik, így fel kell tőntetni származási helyként Lengyelországot. Ugyanez nem vonatkozik az olasz, vagy zalai felvágottra, mert azok már egy terméktípust jelölı nevek. 8. Felhasználási útmutató Ez csak akkor szükséges, ha a fogyasztó e nélkül nem tudná az élelmiszert rendeltetésszerően, megfelelıen felhasználni.(pl. levesporok elkészítési javaslata, teák elkészítési javaslata, stb.)

10 10 9. Alkohol tartalom Az 1,2 térfogat százaléknál több alkoholt tartalmazó italok tényleges alkohol tartalmát térfogat százalékban kell megadni a címke fı látómezıjében, ahol a megnevezés, nettó mennyiség és a minıségmegırzési idıtartam, vagy arra való utalás is szerepel. Pl. Világos sör, Alk. 4,1 % V/V, 0,5 l, Minıségét megırzi a doboz fenekén jelzett idıpontig. 10. Tápérték jelölés Csak akkor kötelezı, ha az élelmiszeren tápanyag-összetételre, vagy egészségre vonatkozó állítás van, így errıl részletesebben a következı fejezetben olvashat. 11. Tételazonosító jelölés (LOT /L) A tétel az egyszerre, azonos feltételek mellett legyártott élelmiszerek sokasága. Nem kell tételazonosító jelölést alkalmazni 10 cm 2 -nél kisebb felülető csomagolásokon, illetve akkor, ha a minıségmegırzési idıtartam tartalmazza a hónapot és a napot. A tételazonosító jelölést, és ha szükséges az L betőt minden esetben jól láthatóan és olvashatóan, kitörölhetetlenül kell feltőntetni. A tételazonosító jelölést (többnyire számsor, esetleg számsor betőkkel kombinálva) Magyarországon sok esetben a Gyártási szám GYSZ vagy ezzel azonos jelentéső kifejezések is megelızhetik. A felsoroltakon kívül a különbözı élelmiszercsoportokban még számos egyéb információ megadása is lehet kötelezı pl. csokoládé esetén kakaótartalom, gyümölcsitalok/nektárok/ levek esetén a gyümölcstartalom, stb. A nem elıre csomagolt élelmiszerek jelölése a kísérı iratokon található. Az árusítás helyén a fogyasztók tájékoztatására jól látható módon kell feltőntetni a termék megnevezését. Ha az élelmiszert a forgalmazás helyén, de a fogyasztó távollétében elıre csomagolják (pl. habtálcás kiszereléső sajtok) az alábbi adatoknak kell szerepelnie a csomagoláson: Megnevezés Nettó mennyiség Minıségmegırzés/Fogyaszthatóság

11 11 Elıállító/Forgalmazó Amennyiben szükséges: alkoholtartalom A nem csomagolt kenyereken a fenti információk megadása szükséges azzal a különbséggel, hogy a minıségmegırzési idıtartam a lejárati nap nevével is megadható a dátum helyett. Pl. csütörtök. III. Nem kötelezı információk az élelmiszereken Az élelmiszerek csomagolásán számos, nem kötelezıen feltüntetendı elem is szerepelhet, ami sok esetben a fogyasztó jobb informálását segítheti elı (pl. tápértékjelölés, tápanyagösszetételre és egészségre vonatkozó állítás, vegetariánusoknak, egyéb speciális étrendet folytatóknak szóló információk, receptek az adott élelmiszer elkészítéshez, felhasználásához, csomagolóanyag környezetbarát jellege, stb.). Más esetekben marketing szempontból hívják fel a vásárló figyelmét a termékre (pl. játékok a termék kartondobozán, vásárlásösztönzı kuponok, nyereménysorsolásban való részvétel, stb.). 1. Tápértékjelölés A jelen szabályok szerint a tápértékjelölés feltőntetése csak a különleges táplálkozási célú élelmiszereken (pl. bébiételek, csecsemıtápszerek, diabetikus élelmiszerek, stb.) és a tápanyag-összetételre, vagy egészségre vonatkozó állítással ellátott élelmiszereken, továbbá a vitamin, ásványianyag hozzáadásával készülı élelmiszereken kötelezı, egyébként önkéntes. Az élelmiszerek tápértékjelölésére vonatkozó részletes szabályokat a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) /496 sz. elıírása tartalmazza. Az európai tápérték jelölési modell az alábbi tápanyagokat foglalja magába: Energiatartalom (kj/kcal), fehérje, szénhidrát, zsírtartalom (g) 100 g, vagy 100 ml termékre kifejezve

12 12 Amennyiben a tápanyag-összetételre vonatkozó állítás a cukrokra telített zsírsavakra, élelmi rostra, nátriumra vonatkozik, vagy egy élelmiszerhez vitaminokat, ásványi anyagokat adtak, akkor a közlendı tápanyagok az alábbiak: Energiatartalom (kj/kcal), fehérje, szénhidrát (ebbıl cukor), zsír (ebbıl telített zsírsavak), nátrium, élelmi rost (g) 100 g, vagy 100 ml termékre kifejezve A fenti tápanyagokat követheti a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége mg vagy µg mértékegységgel megadva + a felnıttek számára ajánlott napi bevitel (RDA) százalékában kifejezve. Ehhez az adatokhoz kapcsolódóan kell feltőntetni az élettanilag aktív egyéb anyagok mennyiségét, pl. taurin, koffein, L-karnitin. A szabályok szerinti formák mellett az utóbbi idıben terjedıben vannak olyan önkéntes grafikus tápérték jelölési formák is, amelyek a csomagolt élelmiszerek fı oldalán helyezkednek el, figyelemfelkeltıbbek a hagyományosaknál, és az energiatartalomra, illetve azon tápanyagok jelenlétére hívják fel a figyelmet, amelyek túlzott fogyasztása elınytelen az egészség megırzése szempontjából. Az Egyesült Királyságban használatos közlekedési lámpa rendszer színekkel segíti elı a vevı választását. A skandináv országokban és Dániában használatos kulcslyuk jelet azok az élelmiszerek viselhetik, amelyek megfelelnek az egészséges táplálkozás elemeire épülı kritériumrendszernek. Ipari kezdeményezés a GDA, magyarul INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) rendszer, ami szintén a fogyasztó választását könnyítheti meg. kulcslyuk közlekedési lámpa INBÉ

13 13 2. Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások A tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítás az élelmiszerek jelölésének speciális területe. Az állítás olyan közlés, képi, grafikus, vagy jelképes ábrázolás, amelynek használata nem kötelezı, és amely kijelenti, sugallja, vagy sejteti, hogy az élelmiszer a hagyományostól eltérı jellemzıkkel bír. Állításokat az élelmiszer jelölése, megjelenítése és reklámozása során lehet alkalmazni, beleértve azokat a kereskedelmi és márkaneveket is, amelyek állításként értelmezhetık (pl. Zero kalorie, Cardio, stb.) Állítás csak abban az esetben használható, ha a tápanyag, vagy biológiailag aktív komponens Jelenléte, hiánya, csökkent, vagy növelt mennyisége bizonyítottan elınyös táplálkozási, vagy élettani hatással rendelkezik Jelentıs mennyiségben van jelen, illetve nincs jelen a termékben, illetve annak fogyasztott mennyiségében A szervezet számára hasznosítható formában van jelen Az állításnak a fogyasztásra kész élelmiszerre kell vonatkoznia és az átlag fogyasztó által közérthetınek kell lennie. A használatára vonatkozó felelısség és a tudományos háttér igazolása az élelmiszeripari vállalkozó, vagyis a termékért felelıs elıállító, forgalmazó feladata. Az állításoknak két fı csoportja van: 1. Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás: információt ad arról, hogy mit tartalmaz, vagy mit nem tartalmazz a termék és milyen mértékben. (pl. energiamentes, élelmi rostban gazdag, vitaminforrás, stb.) 2. Egészségre vonatkozó állítás: információt ad arról, hogy mit tud a termékcsoport, termék, vagy annak valamely összetevıje. (pl. A kalcium részt vesz a csontrendszer kialakításában, megtartásában.)

14 14 Milyen egészségre vonatkozó állítások nem alkalmazhatók: o Amelyek azt sugallják, hogy az élelmiszer fogyasztásának mellızése hatással lehet az egészségre; o Amelyek a súlycsökkenés mértékére és ütemére utalnak o Amelyek egyes orvosok, vagy egyéb egészségügyi szakemberek, vagy nem nemzeti szinten elfogadott orvosi, táplálkozástudományi és dietetikus szakemberek egyesületeire hivatkoznak. 3. Bio, Öko jelzéssel ellátott élelmiszerek NEM!!! Az ilyen jelzéssel ellátott élelmiszer alapanyagokat, élelmiszereket európai jogszabályok által részletesen meghatározott körülmények között kell termeszteni, tenyészteni, feldolgozni és forgalmazni. A biológiai/ökológiai élelmiszer elıállítás fıbb sarokkövei az alábbiak: o A termesztés/tenyésztés folyamán harmónikus tápanyagpótlás, biológiai védekezés, környezetkímélı anyagok alkalmazása, továbbá fenntartó (a környezetet kímélı) gazdálkodás szükséges. A hagyományos termesztésrıl több éves átállási idıszak választja el a biotermék elıállítást, ez idıszak alatt nem lehet biotermesztésre utaló kifejezéssel ellátni a termékeket. o Az élelmiszer elıállítás/feldolgozás folyamán adalék-, és segédanyagok csak kivételesen, és csak a biotermékekre vonatkozó rendelkezésekben felsoroltak használhatók. Bio, Öko jelzéssel ellátott élelmiszerek nem tartalmazhatnak genetikailag módosított szervezetet, vagy azok segítségével elıállított anyagot tartalmaznia, vagyis a terméknek GMO mentesnek kell lennie. o A bilógiai/ökológiai élelmiszerek címkézésére/jelölésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint amiket élelmiszerek esetében egyébként is alkalmazni kell.

15 15 A biológiai/ökológiai termelésre utaló jelzı, vagyis a biológiai, vagy ökológiai kifejezés csak akkor tőntethetı fel a terméken, amennyiben a bio összetevık aránya legalább 95 %. Ha a bio összetevık aránya %, akkor csak az összetevık felsorolásánál lehet utalni arra, hogy az adott komponens ilyen gazdálkodásból származik. A biotermék címkéjén ezen kívül még szerepelnie kell: Ellenırzött ökológiai gazdálkodásból Ellenırizte: Biokontroll Hungaria Nonprofit Kft. (HU ÖKO 01) Figyelem! A bio öko kifejezések önmagukban nem alkalmazhatók. Többször elıfordul, hogy a cég nevében, vagy egy élelmiszer márkanevében Bio, vagy Öko kifejezés szerepel, de a termék valójában nem az, tehát javasolt minden esetben a címke alapos tanulmányozása. Az ökológiai, biológiai termeléssel elıállított élelmiszerek nem tévesztendık össze a reform, alternatív, stb. jelzıkkel ellátott élelmiszerekkel. 4. GMO jelölés élelmiszereken A genetikailag módosított szervezetek olyan élı szervezetek, amelyekben a genetikai örökítıanyagot (DNS) a természetben nem elıforduló módon változtatták meg. A technológiát gyakran nevezik géntechnológiának, génmanuipulációnak. Az ilyen jellegő módosítások célja lehet a környezetnek jobban ellenálló fajták (pl. hidegtőrı, szárazságtőrı, rovaroknak ellenálló, hosszabb ideig tárolható, mert pl. nem puhul), nagyobb terméshozamú, esetleg tápanyag szempontjából módosított (pl. paradicsom likopin tartalom növelése, olajos magvú növények zsírsavösszetételének módosítása, stb.) fajták elıállítása. Az érvényes európai szabályok szerint, amennyiben egy élelmiszer genetikailag módosított szervezetet tartalmaz (GMO), akkor a címkén az adott összetevı vonatkozásában fel kell tőntetni a Géntechnológiával módosított..-t tartalmaz kifejezést. Amennyiben egy élelmiszerben a különbözı szennyezıdések következtében a GMO szervezetek kimutatható mennyisége meghaladja a 0,9 % határértéket, akkor erre szintén utalni kell a címkén a Géntechnológiával módosított szervezetet tartalmaz kifejezéssel.

MUNKAANYAG. Stágel Imréné. Milyen adatokat, információkat kell ellenőrizni a termékeken, a csomagoláson, a termékcimkén?

MUNKAANYAG. Stágel Imréné. Milyen adatokat, információkat kell ellenőrizni a termékeken, a csomagoláson, a termékcimkén? Stágel Imréné Milyen adatokat, információkat kell ellenőrizni a termékeken, a csomagoláson, a termékcimkén? A követelménymodul megnevezése: Az áruforgalom lebonyolítása A követelménymodul száma: 0004-06

Részletesebben

ÉLELMISZER vagy ÉLELMISZERIPARI TERMÉK?

ÉLELMISZER vagy ÉLELMISZERIPARI TERMÉK? Ha egy békát forró vízbe dobunk, az állat hanyatt homlok menekül. Ha azonban egy hideg vízzel teli fazékba tesszük, és lassan kezdjük el melegíteni, a béka megfő anélkül, hogy bármilyen menekülési reakciót

Részletesebben

Helyi termelıi piac jó higiéniai gyakorlat útmutató

Helyi termelıi piac jó higiéniai gyakorlat útmutató Helyi termelıi piac jó higiéniai gyakorlat útmutató 2012. november 1/151 A helyi termelıi piacokra, mint a mozgó és/vagy ideiglenes elıállító- és forgalmazó helyekre vonatkozó követelmények jó higiéniai

Részletesebben

ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN az ADALÉKANYAGOKRÓL

ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN az ADALÉKANYAGOKRÓL ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN az ADALÉKANYAGOKRÓL ŐSZINTÉN és ÉRTHETŐEN szeretnénk a magyar élelmiszergyártók kezdeményezésére tájékoztatni a fogyasztókat az élelmiszer adalékokról. Az utóbbi évtizedben főleg

Részletesebben

GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL

GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL Az alábbiakban hasznos információkat találnak a transz-zsírsavakról. Kérjük, olvassák el figyelmesen valamennyi kérdésre adott válaszunkat. Ha egyéb kérdésük lenne

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2011.1.15. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 12/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 10/2011/EK RENDELETE (2011. január 14.) az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő

Részletesebben

Az ökológiai gazdálkodásról gazdáknak, közérthetően. Dr. Roszík Péter:

Az ökológiai gazdálkodásról gazdáknak, közérthetően. Dr. Roszík Péter: Dr. Roszík Péter: Az ökológiai gazdálkodásról gazdáknak, közérthetően Az ökológiai gazdálkodásról gazdáknak, közérthetően Dr. Roszík Péter c. egyetemi docens, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mosonmagyaróvár

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A DE MINIMIS TÁMOGATÁSRÓL

1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A DE MINIMIS TÁMOGATÁSRÓL 1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A DE MINIMIS TÁMOGATÁSRÓL Az Európai Közösséget létrehozó Szerzıdés 87. cikk (1) bekezdése szerint a közös piaccal összeegyeztethetetlen a tagállamok által vagy állami forrásból

Részletesebben

Újdonságok a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és az étrend-kiegészítık szabályozásában. Dr. Barna Éva

Újdonságok a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és az étrend-kiegészítık szabályozásában. Dr. Barna Éva Újdonságok a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és az étrend-kiegészítık szabályozásában Dr. Barna Éva 1. Vitamin, ásványi anyag derogáció 2. Bizonyos színezékekkel kapcsolatos kötelezı figyelmeztetés

Részletesebben

A Közbeszerzési Hatóság útmutatója az új Kbt. szerinti egybeszámítási szabály alkalmazásáról. (KÉ. 2012. évi 78. szám; 2012. július 11.

A Közbeszerzési Hatóság útmutatója az új Kbt. szerinti egybeszámítási szabály alkalmazásáról. (KÉ. 2012. évi 78. szám; 2012. július 11. A Közbeszerzési Hatóság útmutatója az új Kbt. szerinti egybeszámítási szabály alkalmazásáról (KÉ. 2012. évi 78. szám; 2012. július 11.) Tekintettel arra, hogy a közbeszerzésekrıl szóló 2011. évi CVIII.

Részletesebben

Dr. Domokos N. Márton: Az EU új adatvédelmi szabályozása avagy keep bangin' on the wall of Fortress Europe

Dr. Domokos N. Márton: Az EU új adatvédelmi szabályozása avagy keep bangin' on the wall of Fortress Europe Dr. Domokos N. Márton: Az EU új adatvédelmi szabályozása avagy keep bangin' on the wall of Fortress Europe I. AZ EU ADATVÉDELMI JOGÁNAK TELJES KÖRŐ REFORMJA People get ready it's time to wake up, tear

Részletesebben

A DOLGOZÓI RÉSZVÉTEL ÉS AZ ÜZEMI TANÁCSOK MUNKÁJÁNAK MEGSZERVEZÉSE

A DOLGOZÓI RÉSZVÉTEL ÉS AZ ÜZEMI TANÁCSOK MUNKÁJÁNAK MEGSZERVEZÉSE A DOLGOZÓI RÉSZVÉTEL ÉS AZ ÜZEMI TANÁCSOK MUNKÁJÁNAK MEGSZERVEZÉSE Módszerek és dokumentum minták Kiadó: Friedrich Ebert Alapítvány Szakszervezeti Projekt Szerzık: Gróf Gabriella Kisgyörgy Sándor Vámos

Részletesebben

A tagállamok közötti kereskedelemre gyakorolt hatás fogalma az EK-Szerzıdés 81. és 82. cikkében

A tagállamok közötti kereskedelemre gyakorolt hatás fogalma az EK-Szerzıdés 81. és 82. cikkében A tagállamok közötti kereskedelemre gyakorolt hatás fogalma az EK-Szerzıdés 81. és 82. cikkében Bevezetı 2004. május 1-je óta a közösségi versenyjogi szabályok eljárási reformjának megfelelıen a 17/62

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ

ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ 1. kiadás Budapest 2012 ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ Ez az útmutató a MgSzH koordinációjával, a hazai,

Részletesebben

(a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6. cikke, valamint a II. mellékletének 1. része) Európai Bizottság

(a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6. cikke, valamint a II. mellékletének 1. része) Európai Bizottság NEM KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ GYAKORLATI ÚTMUTATÁS A MUNKÁJUK SORÁN VEGYI ANYAGOKKAL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOKNAK KITETT MUNKAVÁLLALÓK EGÉSZSÉGÉNEK ÉS BIZTONSÁGÁNAK VÉDELMÉHEZ (a 98/24/EK irányelv 3., 4., 5. és 6.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ. Alapkötet

ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ. Alapkötet ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ Alapkötet Budapest 2013 ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ Alapkötet Szerkesztette: A NÉBIH Élelmiszer- és Takarmány-biztonsági

Részletesebben

FINANSZÍROZÁSI KÉRELEM. Személygépjármő hitel KÖLCSÖNBEVEVİ ADATAI

FINANSZÍROZÁSI KÉRELEM. Személygépjármő hitel KÖLCSÖNBEVEVİ ADATAI LOMBARD Lízing Zrt. 6720 Szeged, Somogyi u. 19. Tel.:62/564-777, fax:62/564-760 FINANSZÍROZÁSI KÉRELEM Személygépjármő hitel Szerzıdésszám: KÖLCSÖNBEVEVİ ADATAI Családi és utónév: Elızı (leánykori) név:

Részletesebben

SALUX. D6 Jelentés a bemutatott és elemzett jó gyakorlati megoldásokról

SALUX. D6 Jelentés a bemutatott és elemzett jó gyakorlati megoldásokról SALUX Egy európai hálózat a feldolgozott élelmiszerek összetétele reformulálásának követésére; a jó gyakorlatok bemutatása és kicserélési lehetősége a KKV-k és a fogyasztók számára D6 Jelentés a bemutatott

Részletesebben

Exluzív interjú Malcolm Harbourral, az EP fogyasztóvédelmi bizottsága elnökével Különbséget kell tennünk minőség és biztonság között

Exluzív interjú Malcolm Harbourral, az EP fogyasztóvédelmi bizottsága elnökével Különbséget kell tennünk minőség és biztonság között OR SZÁ GOS FO GYASZ TÓ VÉ DEL MI ÚJ SÁG Tud ni va lók - hí rek - ese mé nyek http://www.akontroll.hu VIII. év fo lyam 4. szám 2011. április Könnyítettek az örökbefogadáson 3. oldal Tudatosan vásároljunk

Részletesebben

37/2006. (II. 20.) Korm. rendelet

37/2006. (II. 20.) Korm. rendelet 37/2006. (II. 20.) Korm. rendelet a csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 94/2002. (V. 5.) Korm. rendelet módosításáról A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi

Részletesebben

Beköszöntı. Ajánló. Bízva a közös munka sikerében Barátsággal, Jancsa-Pék Judit. Kerényi Máté Elnökségi tag. H. Nagy Mária.

Beköszöntı. Ajánló. Bízva a közös munka sikerében Barátsággal, Jancsa-Pék Judit. Kerényi Máté Elnökségi tag. H. Nagy Mária. Adótanácsadók Egyesülete Nemzetközi Adó Tagozat Beköszöntı 2011. március 29-én megalakult az Adótanácsadók Egyesületének Nemzetközi Adó Tagozata. Ez csupán egy hír, de számunkra, akik azon dolgoztunk,

Részletesebben

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN VÉDŐNŐ XXI. évfolyam 1. szám melléklete Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN GYERMEKKORBAN MEGELŐZHETŐ FELNŐTTKORI MEGBETEGEDÉSEK Impresszum A kiadvány a

Részletesebben

ÖRÖKSÉGVÉDELMI FOGALOMTÁR

ÖRÖKSÉGVÉDELMI FOGALOMTÁR 1 MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA MŐEMLÉKVÉDELMI, RESTAURÁTORI TAGOZAT ÖRÖKSÉGVÉDELMI FOGALOMTÁR KIDOLGOZTA, ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DR. CZÉTÉNYI PIROSKA okl. építészmérnök, mőemlékvédelmi szakmérnök, mőemlékvédelmi szakértı

Részletesebben

ÚT A MINİSÉGI ELLENİRZÉSHEZ: Minıségirányítási jó gyakorlatok a legfıbb ellenırzı intézményeknél

ÚT A MINİSÉGI ELLENİRZÉSHEZ: Minıségirányítási jó gyakorlatok a legfıbb ellenırzı intézményeknél ÚT A MINİSÉGI ELLENİRZÉSHEZ: Minıségirányítási jó gyakorlatok a legfıbb ellenırzı intézményeknél ELİSZÓ Az EUROSAI-ról Az EUROSAI (Legfıbb Ellenırzı Intézmények Európai Szervezete) a Legfıbb Ellenırzı

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Vállalkozók Európában 3

Tartalomjegyzék. Vállalkozók Európában 3 Vállalkozók Európában 3 Tartalomjegyzék AJÁNLÁS...5 I. ELEKTRONIKUS KERESKEDELMI HELYZETKÉP MAGYARORSZÁGON ÉS AZ EURÓPAI UNIÓBAN...6 II. AZ IKT ESZKÖZHASZNÁLAT ÉS AZ ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM ÖSSZEFÜGGÉSEI

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kovácsné Szaladják Annamária. És mi van a háttérben? Amit a vendég nem lát (A vállalkozás eszközeinek csoportosítása, a leltár)

MUNKAANYAG. Kovácsné Szaladják Annamária. És mi van a háttérben? Amit a vendég nem lát (A vállalkozás eszközeinek csoportosítása, a leltár) Kovácsné Szaladják Annamária És mi van a háttérben? Amit a vendég nem lát (A vállalkozás eszközeinek csoportosítása, a leltár) A követelménymodul megnevezése: Vendéglátási tevékenységek gyakorlása A követelménymodul

Részletesebben

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország közös kiadványa KARÁCSONY EL TT ÉS UTÁN

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország közös kiadványa KARÁCSONY EL TT ÉS UTÁN A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az Európai Fogyasztói Központ Magyarország közös kiadványa Fogyasztói kalauz KARÁCSONY EL TT ÉS UTÁN MIRE FIGYELJÜNK? MIT NE VÁSÁROLJUNK? NYUGTA, BLOKK, REKLAMÁCIÓ

Részletesebben

Kitöltési útmutató a környezetvédelmi alapnyilvántartáshoz szükséges adatok bejelentéséhez, azok javításához és változásjelentéséhez.

Kitöltési útmutató a környezetvédelmi alapnyilvántartáshoz szükséges adatok bejelentéséhez, azok javításához és változásjelentéséhez. Kitöltési útmutató a környezetvédelmi alapnyilvántartáshoz szükséges adatok bejelentéséhez, azok javításához és változásjelentéséhez. 1. Általános tudnivalók Az adatszolgáltatást a környezeti alapnyilvántartásról

Részletesebben

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE

1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 1. fejezet HUMÁN EGÉSZSÉGKOCKÁZAT BECSLÉSE 19 20 Tartalomjegyzék 1. Általános bevezetõ...25 1.1. Elõzmények...25 1.2. Általános alapelvek...27 2. Expozícióbecslés...29 2.1. Bevezetõ...29 2.1.1. A mért

Részletesebben

INFORMÁCIÓHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS, LAKOSSÁGI RÉSZVÉTEL ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSHOZ VALÓ JOG KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEKBEN

INFORMÁCIÓHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS, LAKOSSÁGI RÉSZVÉTEL ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSHOZ VALÓ JOG KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEKBEN Harmadik Környezet és Egészség Miniszteri Konferencia London, 1999. június 16-18. Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Iroda Cselekvés partnerségben EUR/ICP/EHCO 02 02 05/12 038279 1999. április

Részletesebben