Faanyagvédelem. Házicincér (Hylotrupes bajulus) Ptilinus pectinicornis = Fésüscsápu kopogóbogár. Phymatodes testaceus =Változékony korongcincér

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Faanyagvédelem. Házicincér (Hylotrupes bajulus) Ptilinus pectinicornis = Fésüscsápu kopogóbogár. Phymatodes testaceus =Változékony korongcincér"

Átírás

1 Házicincér (Hylotrupes bajulus) Faanyagvédelem Ptilinus pectinicornis = Fésüscsápu kopogóbogár Phymatodes testaceus =Változékony korongcincér

2 Callidium violaceum = KÉK korongcincér Bostrychus capucinus =Piros csuklyásbogár Rhyoncolus culinaris= Bányafabogár

3 Leptura rubra = Vörös virágcincér Lymexylon navale = Hajófúróbogár Hylecoetus dermestoides= Fafúró bogár

4 Lyctus brunneus = Barna szíjácsbogár Criophalus rusticus = Gödrösnyaku cincér

5 Közönséges kopogóbogár HALÁLÓRÁJA (Anobium punctatum) Kicsi (kis) cincér (Gracilia minuta F.) Kéregrágó kopogóbogár (Ernobius mollis) Kis fadarázs= sirex juvencus

6 Nagy fadarázs= Sirex gigas Nagy kopogóbogár= Xestobium rufovillosum Sárgalábú termesz

7 Házicincér (Hylotrupes bajulus) ÓRIÁS HANGYA

8 Nagysága 7-12 mm között változik. Színe barnásfekete, két fényes dudorral a nyakpajzson. Rendkívül szapora. Az épület faanyagának legnagyobb kártevője. A faanyag felszínét épen hagyja, a teljes szíjácsot károsítja. Járatai a tavaszi pásztában haladnak bizonyos ideig. Kifejlődési ideje, meneteinek hosszúsága fehérjetartalommal függ össze. Általában 3-5 év a generációs idő. Kis légycincér (Caenoptera minor) Gazdanövénye a lucfenyő. Harmadlagos károsító, menetei a kéreg és a szíjács között futnak. A bábágy a szíjácsba mélyen benyúlik. Károsítási jelentősége csekély. Romboló fenyőcincér (Tetropium luridum) mm nagyságú bogár, tömeges elszaporodásra hajlamos. A kéregben, beépített anyaggal kerül az épületekbe, nagy károkat okoz járataival, melyek az évgyűrűhatárokat is keresztezik. Gödrösnyakú cincér (Criocephalus rusticus L.) Másodlagos károsító. Csak tűlevelűeket támad meg. Fenyvesekben, fatelepeken rajzik július-augusztus hónapokban. Petéit a kéregbe rakja. A kikelő álcák először a kéreg alatt, majd a faanyag rostirányába rágnak. Később a bél irányába beljebb húzódnak. Rágásuk feltűnően keskeny, ovális keresztmetszetű, vonaluk kevéssé hullámvonalszerű. A bábozás rendszerint a szíjácsban történik. Az álcamenetek és a bábbölcső furatliszttel, parányi forgácsdarabkákkal és ürülékcsomókkal béleltek. Beépített faanyagokban, épületekben csak abban az esetben fordul elő, ha fertőzött, nedves faanyaggal a bogár petéit, vagy álcáit behurcolják. Jelentős károkat okozó károsító rovarfaj. Kék korongcincér (Callidium violaceum)

9 10-13 mm hosszú, kékes-ibolyás szárnyfedőjű bogár. Kéregmaradványokat tartalmazó fenyőfélékkel kerül az épületekbe. Fatestbe hatoló, kampó alakú bábbölcsőjével okoz kárt. Változékony korongcincér (Phymatodes testaceus) Főleg lombfákon károsít, fenyőben való előfordulása ritkább. Kéregben levő, faanyagát támadó harmadlagos károsító. Gyakori faj, mely közösen lép fel más cincérekkel együtt. A kikelő álcák a kéreg és a szíjács között készítik meneteiket, majd bábosodáskor a fatestbe hatolnak. Erdei félcincér (Spondylia buprestoides L.) Jellemző megjelenése: a bogár mm nagyságú, barna színű, álcája halvány ibolyaszínű, ezáltal könnyen megkülönböztethető a többi cincérálcától. Károsított fafaj: fenyőfélék, főleg erdeifenyő, ritkábban luc- és jegenyefenyő. Életlehetősége: korhadó faanyagokban, erdőben visszamaradt tuskókban, ritkábban beépített faanyagban él. Rajzási ideje: június végétől szeptemberig. Kártétele: beépített faanyagok közül csak a nedvesen tárolt, egyidejűleg gombafertőzés veszélyének kitett anyagot támadja. Kártétel faja: harmadlagos károsító, károsítási jelentősége csekély, csak a szíjácsot károsítja. Bársonyos darázscincér (Plagionotus arcuatus L.)

10 Jellemző megjelenése: a bogár 9-22 mm hosszú, fekete színű, nyakpajzsának elülső szegélyén sárga sáv, a hátsó előtt sárga harántfolt van. A szárnyfedőkön öt sárga harántszalag, az első pontokból áll. Az első és a második sáv között középen sárga folt van. Az álca először a kéreg alatt tipikus, nagyon hosszú meneteket készít, azután a fába hatol, amelyben szintén hosszú meneteket rág. A bábulás egyszerű, vagy többszörösen elhajló, cm hosszú, a fatestbe 6 cm mélységig hatoló, horog alakú bábbölcsőben történik. A bogár 7x4 mm haránt-oválisan álló kirepülési lyukon át hagyja el a fát. Károsított fafaj: tölgy, bükk és más kemény lombos fák. Optimális hőigénye: melegkedvelő, a fatörzseket főleg a napsütött oldalukon támadja. Életlehetősége: Lábon álló sérült, de méginkább a már döntött törzseket támadja. A fertőzés már kérges, friss fához kötött, mivel a nőstény petéit a kéreg repedéseibe rakja. Alkalmilag frissen feldolgozott fával behozott állatok azt végleg elhagyják. Generációja egyéves. Rajzási ideje: május-június. Kártétele: a fatest közepéig terjedő járataival azt műszaki célokra teljesen alkalmatlanná teszi. Kártétel faja: másodlagos károsító, mely tömeges elszaporodása esetén óriás károkat okoz. Kicsi cincér (Gracilia minuta F.) Károsított fafaj: lombos fák, főleg nyír, fűz, továbbá szelídgesztenye, ritkábban tölgy, bükk, stb. Jellemző megjelenése: 5-6 mm nagyságú, barna színű, selymes szőrű bogár. Álcája karcsú, fehér, ritkábban szőrös, rövid csápokkal és nagyon rövid lábakkal. A hajtások tövébe rakott petékből kikelő álca hamarosan a kéreg alá fúrja magát. Onnan a fatest belsejébe hatol, ahol éles szélű, lapos, fokozatosan szélesedő, eleinte rostiránnyal párhuzamos, később szabálytalanul kanyargó meneteket készít. Az álcamenetek kevert színű furatliszttel sűrűn, de nem szilárdan tömöttek. A bábbölcső a fabélben centrálisan készül. A kéreg sértetlen marad, csak a laposan ovális kirepülési lyuk jelzi a fertőzést, Idővel a kéreg leválik, s a furatliszt kihullása után láthatóvá válnak az álcamenetek. Csak kérgezetlen anyagot támad. Generációja 1-2 éves, egyes esetekben többéves.

11 Kártétele: főleg a levágott vagy elhalt ágakat, vékonyabb faválasztékokat támadja meg. Kártétel faja: kimondottan harmadlagos, technikai károsító. Fenyvescincér (Monochamus sutor) A károsító mm nagyságú, fekete színű. Gazdanövényei a fenyőfélék, elsősorban a luc- és erdeifenyő. Másodlagos károsító, elsősorban a betegeskedő élőfában, frissen döntött faanyagban él. A kifejlett álca a felszín alatt bábul, menetei kb. 1,5 cm szélesek, a nyílás többé-kevésbé kör alakú. A faanyag összefurkálásával jelentős műszaki kárt okozhatnak. Generációjuk egyéves. Vörös virágcincér (Leptura rubra) Az átnedvesedett fenyőanyagok szíjácsában károsító rovar. A rajzási ideje: júliusaugusztus. Generációs körforgása feltevések szerint 2 év. Gyakori előfordulása vezetékoszlopok, póznák és egyéb, szabadban alkalmazott, nedvességhatásnak kitett fenyőanyagok. Dacos kopogóbogár (Dendrobium pertinax) Fekete, kékesfekete, 4-5 mm hosszú, széles nyakpajzsú bogár. Kizárólag átnedvesedő, illetve farontó gombák által bontott faanyagban él. Elsősorban fedett térben, a beépített fenyőanyagot támadja meg. A faanyag felmorzsolódását okozza. Közönséges kopogóbogár (Anobium punctatum)

12 Sötétbarna, 3-4, esetleg 5 mm nagyságú bogár. A nyakpajzsa tövén elkeskenyedik. Polifág faj. Fenyőt és lombos faanyagot egyaránt károsít. Generációs ideje 1 év. A gombásodott faanyagban kifejlődési ideje rövid ideig tart. A bogarak sorozatos támadása a faanyag felmorzsolódását okozza. Szárazságtűrése nagy. Kéregrágó kopogóbogár (Ernobius mollis) A kéreg alatti részt károsítja. Kártétele nem jelentős. Fenyőféléken fordul elő. Álcái a döntött, kéregben levő fenyők kérge és szíjácsa között készítenek rövid, szabálytalan meneteket. Kis kopogóbogár (Anobium striatum) Egész Közép-Európában elterjedt és leggyakoribb kopogóbogár. A bogár életének legnagyobb részét meneteiben tölti. Onnan csak a párzási időben (június-július) jön elő, amikor a rágási helye közelében tartózkodik. Az álcák kezdetben a tavaszi pásztában készítik el meneteiket, amelyek az évgyűrűk irányában haladnak. Később azonban keményebb őszi pásztába is átmennek. Menetei kezdetben 1/3 mm átmérőjűek, az álca növekedésével lassan elérik a 2 mm-t. Kizárólag feldolgozott fában él. A tűlevelű fákat előnyben részesíti, de azért a lombfákat is megtámadja. Bányafabogár (Rhyncolus culinaris)

13 3-5 mm nagyságú, barnásfekete színű bogár. Az erdőn tuskóban, korhadó törzsben, szabadba beépített oszlopokban, az épületek átnedvesedő, gombásodott faanyagában élnek. Többnyire csak a szíjácsrészt támadják szabálytalanul futó meneteikkel. Nagy fadarázs (Sirex gigas) A nemző mm, a faj szorosan ízül a torhoz. A tor fekete, a potroh sárgás, feketén harántgyűrűs. A nőstény tojószerve rövidebb a testnél. Különböző fenyőféléken él. Nyáron rajzik. A lerakott peteszám rendkívül változó, A generáció 2-4 éves. A fatestbe hatoló menetek fokozatosan szélesednek, kör keresztmetszetűek. A meneteket tömött rágcsálék tölti ki. Színe sárgásbarna, barna. Nagysága mm. Fenyőfélék, továbbá nyár és kőris károsítója. A farontó gombákkal ektoszimbizózisban áll fenn. Zárt helyen a generációs körforgás nem ismétlődik. Műszaki kárt okoz. Penészevő álböde 2-2,5 mm nagyságú, vörösesbarna színű. Teste sűrűn szőrös, csápja bunkós, előtorának két szélén egy-egy hosszanti rovátka van. Élőhelye: nedves, penészes pincék, gombás avar, stb. Évente több generációja van. Penészevő, gombafonalakkal táplálkozik. A fertőzött helyiségben gyakran tömegesen elszaporodik. Szerepe: a gombafonalak, ill. spórák széthurcolásával a fertőzést terjeszti. Védekezés: inszekticidek és gombaölő szerek elpusztítják. Pusztító múzeumbogár (Anthrenus verbasci) Ez a bogár a Porvák (Dermestidae) családjába tartozik. A Porvák álcái a faanyagot nem eszik. A faanyagban korábban élt farontó bogarak álcáinak és bábjainak vedlési bőrét (kitin) eszi a pusztító múzeumbogár álcája. Szíjács- vagy falisztbogár (Lyctus linearis GOSZE)

14 A szíjácsbogár a szikkadt, légszáraz tölgy, kőris, akác, szil és dió faanyagában találja meg életfeltételeit. Raktárakban, beépített faanyagban szaporodik el. Csak a szíjácsot károsítja. A bogarak tavasszal, nyár elején rajzanak. A nőstény a petéit hosszú tojócsöve segítségével bővebb üregű edényekbe rakja. Peteszám kb db. A fiatal álcák 2-3 hét múlva kelnek ki. Táplálékuk elsősorban keményítő. A kifejlődött álcák közvetlenül a felszín alatt bábozódnak. A nemző kb. 1-2 mm átmérőjű kör alakú nyíláson hagyja el a faanyagot. A generációs idő egy év. Piroscsuklyás bogár (Bostrychus capucinus L.) A bogár 7-15 mm-es fekete, a szárnyfedők és a hasi oldal piros. Jellegzetessége, hogy a nyakpajzs boltozott, csuklyaszerűen takarja a fejet. Az álca sárgásfehér, torlábas, has felé görbült testtel. Fő gazdanövénye a tölgy, de más lombfán is előfordul. Harmadlagos károsító. Az erdőben, rakodókon, raktárakban, épületekben, szikkadt, vagy száraz döntött, feldolgozott, beépített faanyagban, tuskókban él. Szíjácskárosító. Május-júniusban rajzik. Párzásuk bábüregben, vagy a megtámadott faanyagon kívül történik. A hímek és a nőstények párosodás után elkészítik a kéreg alatt, vagy a faanyag szíjácsába fúrva a fészket. A lerakott petékből 2-3 hét alatt fejlődnek ki az elsődleges álcák. Generációs idő közel egy év. Fafúróbogár (Hylecostus dermestoides)

15 Főleg lombos fán károsít, friss tuskókat és beteg törzseket támad. Az álca kard alakú cm hosszú meneteket készít. Egy év alatt fejlődik ki. Gyapjúbogár (Attagenus piceus) Fekete, vagy barna, alul sűrűn, sárgásan szőrös, lábai vörösbarnák, 3-5 mm nagyságú. Házakban, virágokon közönséges. Kis lisztbogár (Tribolium confusum) Vörösbarna, zsírfényű, fej és előtor finoman, oldalszegélye mellett sűrűn, középen szórtan pontozott. Mindenféle szárított növényi anyagokban, magvakban, lisztben, korpában, rovargyűjteményekben is kártevő (tésztabogár). Ezüstös ősrovar (Lepissa saccharina) Csillogó, sertefarkú rovar. Kb. 1 cm. Erősebb inger hatására a hullamerevséget, vagy az ugrást választja. Élettartama 2-5 év. Regenerációs képessége hihetetlen. Elveszett lábakat, csápokat, álkapcsi tapogatókat képes újranöveszteni. Lakásokban, házakban gyakori. Farontó ormányosok (Cossoni nemzetség) Kicsi, 3-5 mm nagyságú barnás-fekete színű bogarak. Csak nedves, általában gombabontott faanyagban élnek. A faanyag szétrágásában nemcsak az álcák, hanem a hosszú életű nemzők is részt vesznek. A Cossonik rejtett életet élnek, a megtámadott faanyagot nemzedékeken keresztül sem hagyják el. Rágásképük a kopogóbogáréhoz hasonló. Fenyőféléket és lombos fákat egyaránt károsítanak. Épületekben, pincékben és főként alagsori lakások padlózatában fordulnak elő. Csuklyás kopogóbogár (Trypopitys carpini) Fenyőféléken és gyertyánban károsít. A harmadlagos károsítók második csoportjába sorolható, döntött, feldolgozott, korhadó faanyagban él. Gyakran fellép épületek gombásodó faszerkezetében is.

16 Ácscincér (Ergates faber) Döntött, száradó fenyőtörzsekben él mm-es álcajárataival és fatestbe mélyesztett bábbölcsőjével műszaki kárt okoz. Átnedvesedő, friss szerkezeti anyagokban generációváltására számítani lehet. Generációja egyéves. Sávos fenyőszú (Xyloterus lineatus) Gazdanövényei a fenyőfélék. A hágcsós menetek 6 cm mélyen hatolnak be a fatestbe. A bogár a kéregben levő vagy kérgezett frissen döntött anyagot támadja meg. Fenyves díszbogár (Calcophora mariana) Pinus félék korhadó faanyagában él. A rágcsálék felhős elrendezésű. A horog alakú bábágy max. 2 cm mélységig hatol a fába. A kirepülési nyílás aránytalan ellipszis. Az okozott műszaki kár mérsékelt jelentőségű. Kéregben költő szú A kéregben költő szúk a háncs és a szíjács tápanyagban gazdag szöveteivel táplálkoznak. Gyakran lehet találkozni rakodón, rönktéren, esetleg beépített faanyagokon a kéreg belső oldalán. Nagy fenyvescincér (Monoephamus sartor F.) Franciaországból Sziléziáig elterjedt. Fő gazdanövénye a luc- és erdeifenyő. A bogár mind a beteg álló, mind pedig a frissen döntött törzseket megtámadja. A petéből kikelő álca eleinte a kéreg alatt rág huzamosabb ideig, majd a fa belsejébe hatol mind nagyobb és ovális járatokkal. Bábozódás a fa belsejében történik. Élettani és műszaki károsító. Általában júniusban repül. Generációja egy éves. Fenyvescincér (Monochamus galloprovincialis Ol.) Algírtól Szibériáig elterjedt, másodlagos károsító. Fő gazdanövénye az erdeifenyő. Más fenyvescincérekkel együtt lép fel. Károsítása a Monochamus-félékkel azonos. Rendkívül nagyméretű járatairól (2-3 cm) és a szálkás furatlisztről azonosítható. Élettani és műszaki károsító. Kirepülési ideje: május végétől augusztus-szeptember hónapig. Tömeges elszaporodásra hajlamos. Generációs idő: egy-két év. Sávos fenyőcincér (Aseneum striatum L.) A fa külső palástján látható ovális kirepülési lyukak, a kéregben és háncsban igen kis járatok, majd a szíjácsban (esetleg a gesztben is) ovális keresztmetszetű, szélesebb,

17 minden irányban haladó járatok, melyek finom furatliszttel, hosszú forgácsdarabkákkal és henger alakú ürülékkel sűrűn tömöttek. Tövises fenyőcincér (Rhagium (Harpium) inquisitor L.) A tövises cincéreket egységes életmód jellemzi. Álcáik az elhalt, döntött törzsek kérge és szíjácsa között készítik meneteiket, itt található ovális rágcsálékpárnával szegélyezett bábágyuk is. Közömbös, igen gyakran előforduló fajok. Változó háncscincér (Phzmatodes testaceus L.) Ovális, simaszegélyű kirepülési nyílások, a kéreg-szíjács határán haladó kisebb járatok, amelyek a geszt felé haladva helyenként térszerűen kiszélesednek, ott azután a fafelülettel párhuzamos horog alakú járattá alakítják ki. A járatok finom furatliszttel tömöttek, laposan kígyózók és éles szegélyűek. Petéit a kéreg mélyedéseibe rakja, bábbölcsőit 2-3 cm mélyen a szíjácsban készíti el, eleinte a kéreg és a szíjács között rág, idővel azonban járatai néha a gesztig hatolnak. Fésűscsápú kopogó (Ptilinus pectinicornis L.) Kb. 1-1,5 mm-es kerek kirepülési lyukak túlnyomórészt rostirányban haladó, furatliszttel keményen teletömött járatok. A kifejlett bogarak rövid időre ugyan elhagyják a járatokat, de peterakáshoz visszatérnek a fába. Penésztenyésztő bogár (Hzlocoetus dermestoides L.) A kerek, 2 mm átmérőjű álcajáratok eleinte sűrűn összetorlódva a kéregben és kéreg alatt haladnak, később vízszintes irányban, gyengén hullámosan, elágazás nélkül haladnak a fatestben. Az évgyűrűket rézsút vagy ívben vágják át. A járatokat gondosan kiürítik, s így vagy a bejárati nyílások alatt, vagy közvetlenül a kéreg alatt furatliszt halmocskák, ill. udvarok láthatók. A járatok idővel megfeketednek, az álcák megélhetéséhez szükséges a járatok falán tenyésző Ambrosia-gombáktól. Kirepülési nyílásai 2 mm átmérőjű kerek lyukak.

18 Nagy hőscincér (Cerambix cerdo) A fiatal álca az első évben csak a háncsban rág és ott telel át, majd leginkább gombafertőzött részeket keresve hatol a fatestbe, de onnan rendszeresen visszatér a háncsba. Az idősebb álca az egészséges álgesztbe is behatol és mm hosszú, horog alakú, sugárirányú járat végén készült mm-es bábbölcsőjét rágcsálékkal és mészdugóval zárja le. Nagy álszú vagy tarka kopogó (Xestobium rufovillosum) A legnagyobb, nálunk előforduló kopogóbogár. Könnyen felismerhető az egyéb kopogóbogarakénál nagyobb, de szintén kerek kirepülési lyukakról, a járataiban keményen összepréselt furatliszttel kevert lencse alakú ürülékcsomókról és a lemezszerűen szétrágott fáról. Kék fadarázs (Paururus juvencus L.) A vízszintesen fekvő behatoló járatból derékszögben föl- vagy lefelé haladó, később nagy ívben tekeredő meneteket rág a fa belseje felé. A menetek a fa feldolgozásakor alig vehetők észre, mivel furatliszttel sűrűn tömöttek. Alakjuk lapos, ovális. Tarka égercincér (Saperda scalaris L.) Az álca kéreg és háncs között rág, eleinte egyáltalán nem érinti a szíjácsot, idősebb korában is csak max. 3 mm mélységig hatol a szíjácsba. A járatok 6-8 cm hosszúak, majdnem egyenesek, rostirányúak, majd visszafelé fordulva párhuzamosan, sűrűn egymás mellett haladnak. Bábozódáshoz horog alakú járatot készítenek, mely kb. 6 mm mélységig hatol a szíjácsba. Hengeres törzsszú (Platypus cylindrus Fabr.) A nőstény majdnem egyenes, alig hullámzó vízszintes járatot rág a gesztig, azután ugyanazon a szinten a geszt határával párhuzamosan, annak hullámvonalát követve fúr tovább, akár 30 cm hosszúságig is. Ebből a járatból sugárirányban a gesztbe hatoló meneteket rág, melyeknek hossza különböző, de a 18 cm-t is elérik. Tobozrágó álszú (Ernobius mollis L.) Az álcajáratok igen rövidek, legtöbbnyire a kéregre korlátozódnak. A bábbölcső a fa külső felületével párhuzamosan készül. Kártétele jelentéktelen, gyakorlatilag nincs. Tűzpiros korongcincér (Callidium sangvineum L., Pyrrhidium sangvineum L.) Kirepülési nyílásai hosszúkásak, majdnem párhuzamosak, álcamenetei is, utóbbiak kanyargósak, furatliszttel tömöttek, a kéreg alatt haladnak. Az álca hossza a 3-6 cm

19 hosszú, sekély, horog alakú bábbölcső elkészítéséhez hatol hosszirányba állított ovális nyílások át a fatestbe. Különösen a vékony szerkezeti elemek, vagy tetőcseréptartó lécek fertőzése esetén okozhat nagy károkat a különben csak a szíjács felületét károsító, de mélybehatoló bábbölcsői által. Ezenkívül gyakorisága és sokszor tömeges elszaporodása által okozhat nagymértékű károkat. Szú-félék (Ipidae) A szúk és törzsszúk kivétel nélkül másodlagos károsítók, életfeltételeiket betegeskedő, pusztuló, vagy frissen döntött törzsekben találják meg. Beépített anyagba csak járataik találhatók, aktív károsítás már nincs. Csőszcincér (Prionis coriarius) Polifág faj, korhadó faanyagban él. Gazdasági jelentőségét nem ismerjük. Fafúróbogár (Hylecoetus dermestoides) Főleg lombos fán károsít, friss tuskókat és beteg törzseket támad. Az álca kard alakú, cm hosszú meneteket készít. Egy év alatt fejlődik ki. Betűző-szú (Ips typographus L.) 2-3,5 mm hosszú hengeres barna-fekete bogár. Csápja rövid megtört bunkószerű végződésűek. Szárnya fedi a potrohot, végük benyomott. Mivel álcái a járatok falára telepített ambrózia -szerű gombákkal táplálkoznak, amelyek idővel megsötétednek, a járatok könnyen felismerhetők. A majdnem egyenes anyajáratból jobbra-balra számos álcajárat nyílik sűrűn, szabályosan egymás mellett, melyek a helyviszonyoktól függően rendesen elég hosszúak, végük felé kissé tágulók, furatliszttől mentesek. Akár a többi szúféle, elsősorban a beteges, gyenge törzseket támadja meg, de nagy szaporasága miatt, ha már nem talál gyengült törzseket, az egészséges fákat is megtámadja. Bár a száradó fában kipusztul, technikai célra is sokszor használhatatlanná teszi azt, mivel járatai általában közel 8 cm mélységig hatolnak a fa belsejébe További információ: pyrostop@pyrostop.hu Tel/fax: (061)

Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) nemzı, báb és károsítás

Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) nemzı, báb és károsítás Fakárosító rovarok Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) nemzı, báb és károsítás Piros korongcincér (Pyrrhidium sanguineum) Rakodókon, fatelepeken a tölgy, bükk és más keményfás, kéregben lévı rönkanyagot

Részletesebben

Bogarak (Coleoptera)

Bogarak (Coleoptera) Bogarak (Coleoptera) Fafúróbogár (Hylecoetus dermestoides) Betegesked, lábonszáradt, frissen döntött, tuskókat, sokáig a rakodón tárolt rönkökben tömeges elszaporodásra képes. Fleg L (bükk, tölgy), ritkábban

Részletesebben

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK

MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK FOGALMAK MAGYAR FAVÁLASZTÉK SZOKVÁNYOK Készítették: Tisza Ottó dr. Gólya János Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőhasználati Tanszék FOGALMAK Ággöcsök: A göcsösség a leggyakoribb és a legfontosabb fahiba. Göcsnek

Részletesebben

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. Görbeség Görbeség: a hengeres fa hossztengelye íves

Részletesebben

Rönktárolás Fűrészipari technológia I. előadás Dr. Gerencsér Kinga 1

Rönktárolás Fűrészipari technológia I. előadás Dr. Gerencsér Kinga 1 Rönktárolás Dr. Gerencsér Kinga 1 Rönktárolás tömör máglyákban Dr. Gerencsér Kinga 2 A rönk megtámasztása és a rézsűszög Dr. Gerencsér Kinga 3 Rönktárolás laza máglyákban Dr. Gerencsér Kinga 4 Rönktárolás

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 0 ÉRETTSÉGI VIZSGA 0. május 3. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

A FAANYAGOK HIBÁI. Fahibák. Mérnöki faszerkezetek

A FAANYAGOK HIBÁI. Fahibák. Mérnöki faszerkezetek Hidak és Szerkezetek Tanszéke Mérnöki faszerkezetek A FAANYAGOK HIBÁI Összeállította: Dr. Koris KálmK lmán, Dr. Bódi B István Fahibák A faanyagok hibái a fák növekedése során bekövetkezett szöveti rendellenességekből,

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25.

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25. MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY 2017. OKTÓBER 25. 1. Egészítse ki az alábbi mondatokat! /2 pont Az osztódó szövetek működésének következménye a fa.... növekedése. A szár vastagsági növekedését a....

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Mechanikai sérülések Mechanikai sérülések a hengeres fa sérülése a közelítés, választékolás,

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest makroszkópos szerkezete

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest makroszkópos szerkezete Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 7. Faanatómia A fatest makroszkópos szerkezete A fatest makroszkópos szerkezete A fatest makroszkópos szerkezete alatt a szabad szemmel és kézi

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 5. Fahasznosítás Fenyők 2. Közönséges luc(fenyő) Picea abies 2 Nagy méretű, kúpalakú koronát fejlesztő fafaj A tűlevelek 10-20 mm hosszúak, egyenként

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 5. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste Keresztmetszet A keresztmetszeten megfigyelhető a szöveti elemek évgyűrűn

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipar ismeretek

Részletesebben

SZEMLE SZINTŰ FAANYAGVÉDELMI SZAK- ÉRTŐI VÉLEMÉNY. Budapest, Papnövelde utca 2. Társasház fedélszékéről

SZEMLE SZINTŰ FAANYAGVÉDELMI SZAK- ÉRTŐI VÉLEMÉNY. Budapest, Papnövelde utca 2. Társasház fedélszékéről Papp László Okleveles faipari mérnök, Faanyagvédelmi szakértő 5222 Örményes, Dózsa György út 79. Tel.: 20/319 94 52 Email: papplaci7@gmail.com SZEMLE SZINTŰ FAANYAGVÉDELMI SZAK- ÉRTŐI VÉLEMÉNY Budapest,

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A választott ICS csoportban található szabványok listája MSZ-08-0641:1990 Visszavont! Faipari víz- és főzésálló ragasztások vizsgálata Megjelenés dátuma: 1991-07-01 MSZ 6771-5:1985

Részletesebben

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba Erdőgazdálkodás Dr. Varga Csaba Erdő fogalma a Föld felületének fás növényekkel borított része, nyitott és mégis természetes önszabályozással rendelkező ökoszisztéma, amelyben egymásra is tartós hatást

Részletesebben

A fagyal növényvédelme

A fagyal növényvédelme A fagyalnak számos fajtáját ültetik A fagyalnak több mint 50 faja ismert, amelyek zöme Kelet- és Dél-Ázsiában honos, de akad Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, valamint Kis-Ázsiában honos faj is.

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

A rakodókon tárolt rönkanyag fertőzöttsége

A rakodókon tárolt rönkanyag fertőzöttsége 1958-ban beszerzett, korszerű, kényelmes, mozgó munkáspihenő Navratyl János kerületvezető-erdész ellenőrzi Schoffhauzer József fűrészkarbantartó dolgozót a szükséges mennyiségű ós minőségű szerszámot,

Részletesebben

Háztűznéző a bogaraknál

Háztűznéző a bogaraknál Háztűznéző a bogaraknál A tücsök A tücsök A mezei tücsök (Gryllus campestris) az ízeltlábúak törzsének, a rovarok osztályának és az egyenesszárnyúak rendjének egyik faja. 2016-ban elnyerte az "Év rovara"

Részletesebben

2012.02.15. 2.előadás Faszerkezetek

2012.02.15. 2.előadás Faszerkezetek 2012.02.15. 2.előadás Faszerkezetek Kémiai összetétel: szén 50 m% oxigén 43 m% hidrogén 6 m% egyéb 1 m% cellulóz = poliszaharid szilárdsághordozó 40-60% lignin összetartó anyag 15-40% hemicellulóz 15-20%

Részletesebben

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Az egyszikű és kétszikű szár összehasonlítása A szártípusok csoportosítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: egyszikű és kétszikű növény szára (kukorica, petúnia,

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 8 ÉRETTSÉGI VIZSGA 29. október 9. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

A nyárfarák elleni védekezés lehetőségei

A nyárfarák elleni védekezés lehetőségei FELHASZNÁLT IRODALOM 1. Soó Rezső: Növényföldrajz, 1945. 2. Soó Rezső: Növényföldrajz, 1953. 3. Rubner: Die pflanzengeograph. Grundlagen des Waldbaues, 1953. 4. Braun Blanquet: Pflanzensoziologie, 1951.

Részletesebben

Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását,

Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását, Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását, védi a környezeti hatásoktól. Háncs: A kéreg belső részén

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok I.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok I. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 9. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok I. Göcsösség (ághelyek) A göcsösség a leggyakoribb és a legfontosabb fahiba. Göcsnek

Részletesebben

RÉSZLETES FAANYAGVÉDELMI SZAKVÉLEMÉNY. Budapest, Papnövelde utca 2. sz. alatti Ráth-ház fedélszék szerkezetéről. 2015. december

RÉSZLETES FAANYAGVÉDELMI SZAKVÉLEMÉNY. Budapest, Papnövelde utca 2. sz. alatti Ráth-ház fedélszék szerkezetéről. 2015. december RÉSZLETES FAANYAGVÉDELI SZAKVÉLEÉNY Budapest, Papnövelde utca 2. sz. alatti Ráth-ház fedélszék szerkezetéről 2015. december 2 Faanyagvédelmi vizsgálat Tárgy: Ráth-ház fedélszékének részletes faanyagvédelmi

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért 2015/2016-os tanév 2015. október 21. VERSENYLAP Kedves Versenyző! Mielőtt válaszolnál a kérdésekre, figyelmesen olvasd

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert. 8. Fahasznosítás

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert. 8. Fahasznosítás Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozott verzió: Dr. Németh Róbert 8. Fahasznosítás Tölgyek Quercus spp. 2 Quercus robur kocsányos tölgy Quercus petraea kocsánytalan tölgy

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 2015. Szeptember 18. Erdők: Földfelszín: Európa: Magyarország: Finnország: Hasznosítható: ~60% A fa ~28% ~31% ~19-22%

Részletesebben

A bogyós gyümölcsök betegségei

A bogyós gyümölcsök betegségei A bogyós s gyümölcs lcsök betegségei gei (Kertész) 1 Szamóca nyálkagombás károsodása Kórokozó: Diachea leucopodia (Myx) Képek: internet 2 Szamóca mikoszferellás levélfoltossága Kórokozó: Mycosphaerella

Részletesebben

A szilva és a ringló nyári növényvédelme

A szilva és a ringló nyári növényvédelme Elengedhetetlen, hogy évi rendszerességgel elvégezzük az ágritkítást, a gyümölcsmúmiák eltávolítását, a törzs és a vezérágak kérgének kaparását, valamint a hullott leveleken telelő károsítók esetében a

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 2017. Február 14. Erdők: Földfelszín: Európa: Magyarország: Finnország: Hasznosítható: ~60% A fa ~28% ~31% ~19-22% 79%

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

Káposztabolhák (Phyllotreta spp.)

Káposztabolhák (Phyllotreta spp.) Káposztabolhák (Phyllotreta spp.) A kifejlett bogarak apró termet ek, 1.5-3.0 mm hosszúságúak, tojásdad alakúak, fémesen csillogó fekete, kékes, zöldes vagy bronzos szín ek. Egyes fajok szárnyfedelén 1-1

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

Legyeskedünk a spárgaültetvény körül

Legyeskedünk a spárgaültetvény körül Spárgalégy A spárgalégy (Platyparea poeciloptera) spárgaültetvényeink egyik legveszedelmesebb kártevője. A fertőzött növények alig fejlesztenek lombot (szárat) és a nyár közepére az is elszárad, csökken

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert. Fahasznosítás Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet Átdolgozta: Dr. habil Németh Róbert 6. Fahasznosítás Fehér r eper Morus alba 2 15 m magas. Mellmagassági átmérıje elérheti a 35 40 cm-t. Kérge

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

A tudás fája. Életfa. A fatörzs jellemző metszetei és felépítése

A tudás fája. Életfa. A fatörzs jellemző metszetei és felépítése FA Dr. JÓZSA Zsuzsanna Élőfa FA Faanyag arbor lignum (latin) dendron δέντρο xylon ξύλο (görög) tree wood, timber (angol) Baum Holz (német) albero legno (olasz) arbre bois (francia) boom hout (holland)

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Éjszakai túra a Medvetalp Túracsoporttal! Találkozó/Indulás: Május 17-én ( szombaton),

Részletesebben

ROVAROK. ZoS 47/1 Dolgozó méh. ZoS 47/2 A méh hátsó lábai (F)

ROVAROK. ZoS 47/1 Dolgozó méh. ZoS 47/2 A méh hátsó lábai (F) ROVAROK ZoS 47/1 Dolgozó méh Háziméh, Apis mellifica, kb. 25-szörös nagyításban. A modell egyik lába leszedhető, így látható a virágporgyűjtő kosár az összegyűjtött virágporrral együtt. A mézhólyag a zsigerek

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus)

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) Írta: Thurn Tamás Köszönet a képekért: http://www.herp-pix.org http://www.edu.ge.ch/co/renard/coursfacbio/welcome.htm Ez a csodálatos hüllő

Részletesebben

=2? c2? c3* Térképrészletek kisebbítése, vagy nagyobbitása milliméter-papirossal. háromféle mérczéjü térkép van használatban, még pedig

=2? c2? c3* Térképrészletek kisebbítése, vagy nagyobbitása milliméter-papirossal. háromféle mérczéjü térkép van használatban, még pedig vettünk csemetéket. Az összes czégek által küldött csemeték teljesen megfelelő minőségűek voltak, igen jól voltak csomagolva és egészséges állapotban is érkeztek meg. A külföldi csemetéknek vétel utján

Részletesebben

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS.

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS. TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS - - erős metszés - - réztartalmú lemosó permetezés Javasolt szerek: 1 / 12 Astra, Cupertene-M,

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A reakciófa

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A reakciófa Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 8. Faanatómia A reakciófa A reakciófa A reakciófa külső inger hatására válaszreakcióként fejlődik ki. Hajlító igénybevételek okozzák: szélhatás

Részletesebben

TÜNETISMERTETŐ LAPOK

TÜNETISMERTETŐ LAPOK ISMERTETŐ LAPOK Készítette: MgSzH a 2011 egész évben rajzás: V. vége X. eleje Ázsiai cincérek 1. Szemcséshátú csillagoscincér Anoplophora chinensis Simahátú csillagoscincér Anoplophora glabripennis A karantén

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK 01-EloHeli.qxd 10/3/2007 4:34 PM Page 1 HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK Élõ helikopterek A nagyszitakötők szárnyainak töve és tori kapcsolódásuk bonyolult, fantasztikus röpképességüket lehetővé tevő architektúrája

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Faipari alapismeretek középszint írásbeli

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 2018. Szeptember 13. 1 A fa szerkezete - Kéreg - Háncs - Kambium - Fatest -Szijács -Geszt: Gesztfák, Érett fák, Szijácsfák

Részletesebben

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó MAGYAR DÍSZPOSTA (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Fajtaleírás Magyar Díszposta Fajtaklub Polgár Béla szakelőadó Magyar díszposta fajtaleírás (EE Standard Modell) A STANDARDOT MEGHATÁROZÓ FÓRUM: A fajtát a Magyar

Részletesebben

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G)

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) 56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) A peronoszpóra Plasmopara viticola A gomba micéliumai behatolnak a sztómákon* a növény szöveteibe és az élő sejtekből táplálkozik. Ennek következtében a megtámadott

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

Támadnak az ormányosok: a mogyoró növényvédelme

Támadnak az ormányosok: a mogyoró növényvédelme 1. kép A mogyoró lisztharmata a faj közismert betegsége, de súlyos károkat csak esetenként okoz. A betegség következtében a leveleken szürkésfehér penészgyep képződik (1. kép). Augusztus közepére, végére

Részletesebben

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján!

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! 1. Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! Információtartalom vázlata: - Erdeifenyő jellemzése - Feketefenyő jellemzése

Részletesebben

Ács, állványozó Ács, állványozó

Ács, állványozó Ács, állványozó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Cs. Lyctidae falisztbogarak

Cs. Lyctidae falisztbogarak Öcs. Teredilia kopogóbogár alkatúak Cs. Lyctidae falisztbogarak (Cs. Ptinidae tolvajbogarak) Cs. Anobiidae kopogóbogarak Cs. Bostrichidae csuklyásszúk Cs. Lyctidae falisztbogarak Apró termet (max. 5 mm)

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 2. A lombosok fateste

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 2. A lombosok fateste Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 6. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 2. A lombosok fateste Zárvatermők fájának jellemzői A lombosfák a növényvilág legfejlettebb törzsének,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 543 02 Asztalos Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

TÜNETISMERTETŐ LAPOK. MgSzH. Készítette:

TÜNETISMERTETŐ LAPOK. MgSzH. Készítette: ISMERTETŐ LAPOK MgSzH Készítette: 2011 egész évben rajzás: V. vége X. eleje Ázsiai cincérek 1. Szemcséshátú csillagoscincér Anoplophora chinensis Simahátú csillagoscincér Anoplophora glabripennis A karantén

Részletesebben

Kukoricamoly és gyapottok bagolylepke a kukoricában

Kukoricamoly és gyapottok bagolylepke a kukoricában Kukoricamoly és gyapottok bagolylepke a kukoricában Gyakorlati megkülönböztetés, eredeti felvételekkel Összeállította: dr. Szieberth Dénes (Figyelembe vett szakanyagok, segítségek: Dr. Balogh Péter és

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének. 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 6/2009. (II. 14.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

A kis kaptárbogár, mint új méhészeti kártevő európai megjelenése és a hazai méhészetekre jelentett fenyegetése!

A kis kaptárbogár, mint új méhészeti kártevő európai megjelenése és a hazai méhészetekre jelentett fenyegetése! A kis kaptárbogár, mint új méhészeti kártevő európai megjelenése és a hazai méhészetekre jelentett fenyegetése! 2014. szeptember 18-án egy Gioia Tauro és 2014. szeptember 19-én egy San Fernando településen

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

F A R D E L H O L Z K F T

F A R D E L H O L Z K F T FARDELHOLZ KFT. Termékkatalógus 2015 1 Tartalomjegyzék II. Fűrészipari termékek II.1 Négyzetes keresztmetszetű akác nevelőkaró II.2 Hengeres akácoszlop II.3 Csiszolt, hengeres akácoszlop II.4 Szíjácsmart,

Részletesebben

Szárítási hibák okai és megelőzésük. Prof. Dr. Németh Róbert robert.nemeth@skk.nyme.hu

Szárítási hibák okai és megelőzésük. Prof. Dr. Németh Róbert robert.nemeth@skk.nyme.hu Szárítási hibák okai és megelőzésük Prof. Dr. Németh Róbert A szárításra vonatkozó szabványok MSZ-08-0595:1989 MSZ EN 13183-1:2004 MSZ EN 13183-2:2004 MSZ EN 13183-3:2005 MSZ ENV 14464:2003 Visszavonva!

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VP Agrár-környezetgazdálkodási kifizetéshez kapcsolódó

VP Agrár-környezetgazdálkodási kifizetéshez kapcsolódó VP-4-10.1.1-15 - Agrár-környezetgazdálkodási kifizetéshez kapcsolódó 7. számú mellékelt A leggyakoribb madárfajok igényeinek megfelelően a madárodú-típusok közül az ültetvényekbe az A, B, C és D típusú

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

A dohány növényvédelme

A dohány növényvédelme A dohány növényvédelme Kórokozók I. Vírusbetegségek : 1./ Dohánymozaik (Tobacco mosaic tobamovirus,tmv) 2./ Dohány érbarnulás (Potato Y potyvirus, PVY) 3./ Uborkamozaik vírus (Cucumber mosaic virus, CMV)

Részletesebben

Windowfarm keretben. A keret talpa szélesebb (150 mm), hogy ne boruljon fel a szerkezet.

Windowfarm keretben. A keret talpa szélesebb (150 mm), hogy ne boruljon fel a szerkezet. Windowfarm keretben Az eredeti windofarm több PET palack egymás alá szereléséből állt. Ezzel sok problémám volt a cserepek esetleges cseréjekor. Főleg amikor benőtte a növényzet az egészet. Ezért készítettem

Részletesebben

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez

SZINTVIZSGA FELADAT. a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez SZINTVIZSGA FELADAT a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez Érvényes: 2013. szeptember 1-től, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai

Részletesebben

Corylaceae mogyorófélék családja

Corylaceae mogyorófélék családja Corylaceae mogyorófélék családja Corylus mogyoró Carpinus gyertyán Ostrya - komlógyertyán Corylus mogyoró nemzetség szimpodiális hajtásrendszer nagy termetű cserjék vagy fák váltakozó (szórt) levélállás

Részletesebben

Almafaszitkár - Synanthedon myopaeformis Borkhausen

Almafaszitkár - Synanthedon myopaeformis Borkhausen Almafaszitkár - Synanthedon myopaeformis Borkhausen A lepke testhossza 10-12 mm, szárny-fesztávolsága 12-22 mm. Szárnyfelületének nagy része pikkelytelen, áttetszœ, peremén aranysárga rojtot visel. Teste

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem állatok 4. évfolyam Juh A köznyelv inkább birkának nevezi ezt a bégető állatot. Tülkös szarvú, páros ujjú patás. Az egyik legrégebben háziasított állat. Bizonyos fajtái

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MUNKAANYAG. Benkő Gyöngyi. Hagyományos zsaluzatoknál felhasználásra kerülő faanyagokról, fakötésekről, minőségi ellenőrzésről

MUNKAANYAG. Benkő Gyöngyi. Hagyományos zsaluzatoknál felhasználásra kerülő faanyagokról, fakötésekről, minőségi ellenőrzésről Benkő Gyöngyi Hagyományos zsaluzatoknál felhasználásra kerülő faanyagokról, fakötésekről, minőségi ellenőrzésről A követelménymodul megnevezése: Hagyományos zsaluzat készítése A követelménymodul száma:

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. május 17. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

Ta rta l o m j e g y z é k

Ta rta l o m j e g y z é k Ta rta l o m j e g y z é k 1. Ép í t ő t e v é k e n y s é g... 5 1.1. Az ácsszakma sajátosságai... 6 Kérdések és gyakorlófeladatok... 8 2. A fa m i n t i pa r i n y e r s a n yag... 9 2.1. Erdőgazdálkodás...

Részletesebben

Erdõ tûz-, árvíz és fakidöntéses vihar biztosítás különös feltételei

Erdõ tûz-, árvíz és fakidöntéses vihar biztosítás különös feltételei erdotuz feltetel.qxd 07.01.10 9:23 Page 1 Feltételek Erdõ tûz-, árvíz és fakidöntéses vihar biztosítás különös feltételei NY. SZ.: 1-12318/01 erdotuz feltetel.qxd 07.01.10 9:23 Page 2 2 erdotuz feltetel.qxd

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 2017. Szeptember14. 1 A fa szerkezete - Kéreg -Háncs -Kambium -Fatest -Szijács -Geszt: Gesztfák, Érett fák, Szijácsfák

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Mohák Bryobionta Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Alaktani jellemzők: Telepe 10 mm-nél szélesebb, vastag,

Részletesebben

Vasúti kerekek esztergálása

Vasúti kerekek esztergálása ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Vasúti kerekek esztergálása Újraesztergálás és új kerekek esztergálása TARTALOM BEVEZETÉS 4 Különböző vonattípusok 5 Kerékanyagok 6 Kerékméretek 7 Kerékalakok 7 A kerekek gyártási

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben