A magyarok szerepe a számítástechnika történetében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A magyarok szerepe a számítástechnika történetében"

Átírás

1 A magyarok szerepe a számítástechnika történetében

2 Kempelen Farkas ( ) 1770: sakkautomata ( sakkozó török ), amely 1854-ben Philadelphiában elpusztult 1773: beszélőgép 1775: írógép (az első, amely biztosan létezett és ránk maradt), amelyet 1799-ben egy vak ének- és zongoraművésznek, Paradis Teréznek ajándékozott. Több száz példány készült belőle.

3 Jedlik Ányos ( ) 1826: szódavízgyártó gép 1856: dinamó elv Rajzoló automata, amelyik Lissajousgörbéket rajzolt (olyan pontszerű test mozgásának pályája, amely egymásra merőleges két irányban rezeg egyidejűleg)

4 Lénárd Fülöp ( ) Lénárd készítette Röntgennek azt a csövet, mellyel Röntgen később sugárzást keltett, valamint ő is észlelte Röntgen sugarait. Mégis csak Röntgennek tulajdonítják (Tesla is észlelte, de Tesla nem publikálta). Lénárd vezette ki először a katódsugárzást a levegőbe Lénárd-ablakkal és ő fedezte fel az elektront kísérleteiben elsőként. Bár ezt Thomsonnak tulajdonítják. Már 1902-ben rájött arra, hogy a fotocellás kísérlete során az elektronok energiája csak a fény hullámhosszától függ. (Ennek magyarázatáért Einstein kapott Nobel- díjat.) Lénárd méréseiből következtetett arra, hogy a töltésnek van egy minimum értéke, s ez, és ennek többszörösei léteznek. Ezt később Milikan mérte meg. Elektron szórási kísérletéből atommodellt állított fel, melyért 1905-ben Nobel- díjat kapott. Modelljében már az atommag elődje szerepel (dynamid).

5 Juhász István ( ) Gamma-Juhász lőelemképző: Juhász István 1921-ben vásárolta meg a budapesti Gamma gyárat, ahol 1926-től kezdtek el lőelemképzőkkel foglalkozni. A lőelemképző olyan célszámítógép, amely a mozgó (repülő) célpont eltalálásához szükséges számolásokat végzi. Ezek alapján kell a légvédelmi löveget beállítani. A Gamma-Juhász lőelemképző 6500 m magasságig, legfeljebb 100 m/s vízszintes, 150 m/s függőleges sebességgel mozgó és maximum 8650 m távolságra lévő mozgó célpont esetén volt használható.

6 Nemes Tihamér ( ) A színes televíziókba a mechanikus színszűrők helyett elektromos színszűrőt tervezett, amely a 2. világháború kitörése miatt nem készült el. Kétlépéses sakkfeladványokat megoldó sakkozógépet készített. Egyéb szabadalmai:1940-ben beszédírógép, 1944-ben mozgást modellező járógép A kibernetika tudományának megalapozója A kibernetika szót később, 1946-ban alkotta meg Norbert Wiener a kübernétész (kormányos) görög szóból. Kibernetika egy komplex tudományos irányzat, amely a szabályozás, vezérlés, információfeldolgozás, továbbítás, általános törvényeit kutatja.

7 Gábor Dénes ( ) 1974-ben fedezte fel a holográfiát, amiért 1971-ben fizikai Nobeldíjat kapott. A holográfia a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás, amellyel a tárgyról tökéletes térhatású, vagyis háromdimenziós kép hozható létre. A hologramok felhasználási területe azonban az információtárolás sajátságai miatt jóval szélesebb, és a szoros értelemben vett háromdimenziós képrögzítésnél sokkal több lehetőséget nyújt. A holografikus háttértárolók készítése még kezdeti állapotban van.

8 Kozma László ( ) Az Egyesült Izzóban villanyszerelő volt, Brünnben szerzett villamosmérnöki oklevelet, 1930-tól a Bell Telefon Társaság antwerpeni vállalatának kutatómérnöke lett ban (kizárólag saját ötletei alapján, megelőzve a Bell Telephone amerikai anyavállalatánál a Robert Stibitz vezetett csapatot, sőt a Harward Egyetem és az IBM közös, Howard Aiken által vezetett csapatot is) készítette el a világon az első, elektromechanikus, telefonközpont alkatrészekből készült számítógépet, amely a 2. világháborúba elpusztult. A háború után egy kirakatperben börtönre ítélték, ahonnan 1954-ben szabadult. Ezután a Műszaki Egyetemen elkészítette az első magyarországi relés, lyukkártyaprogramozású, oktatási célú számítógépet, a MESz-1-et (Műegyetemi Számítógép). Az MTA 1961-ben levelező, 1976-ban rendes tagjává választotta ban poszthumusz kitüntetésként, elsőként a kelet- és közép-európai tudósok közül megkapta Computer Pioneer Award kitüntetést.

9 Kalmár László ( ) 1927-ben került a Szegedi Tudományegyetemre ban a bolognai nemzetközi matematikai kongresszuson David Hilbert ( ) matematikai logika előadásának hatására kezdett el foglalkozni ezzel a tudományterülettel. A háború után egy csoportot szervezett maga köré és 1958ban megépítették a logikai gépet ben a világ legnagyobb számítástechnikai szervezete, az amerikai IEEE Computer Society a Computer Pioneer Award (a számítástechnika úttörője díj) posztumusz kitüntetésben részesített. (ahogyan 1996-ban Kozma Lászlót). Az ő tervei alapján építették meg 1966-ban a Szovjetunióban a világ első univerzális, formulavezérelt számítógépét, a MIR-t. (Ez a gép ekvivalens egyenértékű a Turing-géppel.) A Szegedi Tudományegyetemen 1957-ben elkezdte a programozó matematikus képzést 1963-ban megalapította a Kibernetikai Laboratóriumot 1971-ben megalapította a számítástudományi tanszéket

10 Muszka Dániel 1957-ben a szegedi egyetemen Kalmár Lászlóval együtt tervezte és építette meg a szegedi katicabogarat. A bogár maga egy kibernetikus gép, az első magyar műállat. A szerkezet a feltétlen és a feltételes reflexek modellezésére szolgál. Felépítését tekintve a következőképpen néz ki : 60 cm hosszú, 40 cm széles, 25 cm magas gépben a stilizált, hétpettyes külső héj alatt kap helyet az elektronika, a mozgást 3 darab gumikerék segíti. Belső szerkezete elektroncsövekből, germániumdiódákból, fotocellákból, jelfogókból, elektromotorokból és mikrofonból áll, a 220V-os áramot hálózati kábelen keresztül kapja. A szegedi katicabogár jelenleg is működőképes gép, a szegedi Fekete Házban és a Budapesti Műszaki Múzeumban tekinthető meg.

11 Edelényi László és Ladó László A Telefongyárban 1959-ben kezdődött el egy vegyes építésű, elektroncsöves és relés ügyviteli gépnek az EDLA Inek, Edelényi László és Ladó László találmányának a tervezése és az építése. A továbbfejlesztett változat, a tranzisztoros az EDLA II megmaradt prototípus szinten, a berendezést sohasem gyártották.

12 Bánhegyi Ottó A Telefongyárban az EDLA I számítógépben Szentiványi Tibor ötlete alapján egy hajlékony-lemezes memória (a mai floppy őse) volt a tároló, amit Bánhegyi Ottó és munkatársai fejlesztettek ki. A Telefongyár EDLA fejlesztő gárdája, amikor ott a fejlesztést felfüggesztették Bánhegyi Ottó vezetésével a Vilati-ban folytatta a munkát. Tovább dolgoztak a hajlékony lemezes memórián, már nem voltak túl messze egy gyártásképes megoldástól, amikor megjelentek a 8"-os papír-tasakos floppy-k, amelyek nagyon gyorsan elterjedtek az egész világon és kiszorítottak minden más forgó-lemezes memóriát a piacról. A Vilati mágneslemezes memóriákkal való tapasztalata azonban nem veszett el, ugyanis nagyon gyorsan kifejlesztettek egy egész floppy-s információ-rögzítő és gyűjtő családot, a Prepamat és Floppymat neveken híressé vált berendezéseket.

13 Neumann János ( ) Budapesten, a Fasori Evangélikus Gimnáziumba járt, majd vegyészmérnöknek tanult Zürichben ( ). A Budapesti Tudományegyetemen doktorált matematikából (1926), majd Göttingában Hilbert tanársegéde lett ban Amerikába költözött, a Princetoni Egyetem professzora lett. Részt vett Los Alamosban a Manhattan-terv kidolgozásában ( ). Németországban kidolgozza a kvantummechanika matematikailag szabatos axiomatikus megalapozását. Amerikában kifejleszti a matematikai játékelméletet. Egyike a legismertebb magyar tudósoknak világszerte. Különösképpen az EDVAC nevű számítógép építésében nyújtott segítsége és a Neumann-elvek miatt. A számítástechnika igazi története akkor kezdődött, amikor Neumann János bevezette a bináris kód használatát. Neumann 1945-ben a princetoni Elektronikus Számítógép projekt igazgatója lett. Érdeklődése az idegrendszer és az emberi agy működését modellező gépek felé fordult től 1957-ig az Amerikai Atomenergia-Bizottság tagja volt. Tagja volt ezen kívül az USA Nemzeti Tudományos Akadémiájának, az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémiának, az Academia dei Linceinek, a Holland Királyi Akadémiának, a Perui Tudományos Akadémiának stb ben az Eötvös Társulat tiszteletbeli tagja lett, 1951-től 1953-ig az Amerikai Matematikai Társaság elnöke volt. Tiszteletbeli doktor volt a Princetoni Egyetemen (1950), a Harvard Egyetemen (1950), az Isztanbuli Egyetemen (1952), a Case Műegyetemen (1952), a Marylandi Egyetemen (1952), a Müncheni Műegyetemen (1953) ban megkapta az USA érdemrendet, 1956-ban megkapta a Fermi-díjat és az Einstein-érmet és az USA Szabadság Érmét Eisenhower elnöktől. A Repülés és Rakéta Úttörőinek Dicsőségcsarnokában bemutatott 15 személy egyike. A Holdon krátert neveztek el róla.

14 Neumann-elvek Neumann First Draft of a Report on the Edvac címmel 1945-ben megjelentett egy művet, melyben leírta azokat az alapelveket, melyeket ma a tudományos világ Neumann-elvek -ként tart számon. Ezek szerint a számítógépnek a következőknek kell megfelelnie: - Legyen soros működésű, teljesen elektronikus. A gép egyszerre csak egy műveletet vesz figyelembe és hajt végre, és mindezt igen gyorsan. - Használjon kettes számrendszert. Elektronikusan ezt sokkal könnyebb megvalósítani: van áram (1), nincs áram (0). Ez a számolási műveleteket jelentősen leegyszerűsítette a számítógép számára. - Használjon belső memóriát. A számítógép gyors működése következtében nincs értelme annak, hogy minden egyes lépés után emberi beavatkozás történjen a számítás menetében. A belső memóriában a részeredmények tárolhatók, és így a gép egy bizonyos műveletsorozatot automatikusan el tud végezni. - Tárolt program elve: A számítások menetére vonatkozó utasítások kifejezhetők számmal, azaz adatként kezelhetők. Így ezek éppúgy a belső memóriában tárolhatók, mint bármilyen más adat. Azáltal, hogy a számítógép belső memóriájában utasításokat tárolhat, a számítógép önállóan képes dolgozni, mivel mindegyik lépés után memóriája utasítja a további teendőkre anélkül, hogy emberi beavatkozásra kellene várnia. Az ilyen utasításrendszert ma programnak hívjuk. - Legyen univerzális a gép. A számítógép különféle feladatainak elvégzésére nem kell speciális gépeket készíteni.

15 Neumann-féle számítógép Neumann János híres művének ( First Draft of a Report on the Edvac ) lényege - az elektronikus számítógépekkel szembeni követelmények rendszere - 3 pontban foglalható össze. 1. A gépnek 5 alapvető funkcionális egységből kell állnia: - a vezérlő egység (control unit, CU), - az aritmetikai (számolási) és logikai egység (arithmetical and logical unit, ALU), - a tár (memory, memória), ami címezhető és újraírható tároló-elemekkel rendelkezik, - a ki/bemeneti egységek (Input/Output I/O). - háttértárolók az adatok tartós tárolására A gép részegységei elektronikusak legyenek és bináris számrendszert használjanak. Az ALU képes legyen elvégezni az alapvető logikai és aritmetikai műveleteket (néhány elemi matematikai és logikai művelet segítségével elvileg bármely számítási feladat elvégezhető). 2. Tárolt program elvű legyen a számítógép, azaz a program és az adatok ugyanabban a tárban tárolódjanak, ebből következően a programokat tartalmazó rekeszek is újraírhatók. 3. A vezérlő egység határozza meg a működést a tárból kiolvasott utasítások alapján, emberi beavatkozás nélkül, azaz közvetlen vezérlésűek a számítógépek.

16 Sándory Mihály A Központi Fizikai Kutató Intézetben 1958-ban kezdődött meg a TPA - a Tárolt Programú Analizátor valójában egy számítógép kifejlesztése. A fejlesztés Náray Zsolt főigazgató-helyetteshez tartozott, a munkákat Sándory Mihály vezette. Az első TPA 1001-es gép ben készült el. Ebből a fejlesztésből született meg a KFKI számítógépgyára és a DEC PDP, majd később VAX kompatibilis gépek (klónok) gyártásának a sorozata.

17 Kovács Mihály ( ) A Piarista Gimnáziumban Kovács Mihály szerzetestanár (aki az első magyar középiskolai számítástechnika-tanár volt) vezetésével 1960-tól ebben az iskolában kezdtek el foglalkozni a kibernetikával, igen jelentős hírre tett szert a tanulók által kitalált kártyázógép, de más játszó gépeket is csináltak. Az Országos Műszaki Múzeum több Kovács-féle jelfogós kibernetikai szerkezetet őriz, köztük a Didaktomatot és a Mikromatot. A Mikromat kibernetikai építőkészlet tulajdonképpen nem más, mint az otthoni számítógép elődje, amelyet a kanadai Minivac-601 továbbfejlesztésével alakítottak ki a 60-as évek közepén. Jellemző, hogy az elektromechanikus szerkezet prototípusát Kovács egyik diákja, az akkor harmadik osztályos Woynárovich Ferenc készítette

18 Papp István 1968-ban indult a számítástechnikai berendezések gyártása a Videoton-ban, amikor az SzKFP (Számítástechnikai Központi Fejlesztési Program ) keretében a Videoton-ra osztották ki az ESzR sorozatú gépek legkisebbjének, az R-10-nek valamint néhány perifériájának is a gyártását. Az R-10-es majd később a sorozat további számítógépei is a Videotonban készültek. A gyár első igazgatója Papp István volt. A gyárban később elkezdték számos periféria, így sornyomtatók, mágnesszalag meghajtók, modemek, telekommunikációs vezérlők és a nagyhírű VT dispay terminál valamint későbbi változatainak is a tervezését és a gyártását. A Videoton volt a hetvenes és a nyolcvanas évek számítástechnikájának a gyártó bázisa.

19 Náray Zsolt A Számítástechnikai Kutató Intézet (SzKI)1969-ben alakult meg az ő vezetésével az SzKFP program kutatási és fejlesztési feladatainak az ellátására. Az intézetben honosították az R 10-es számítógépet és készítették el a tovább fejlesztett R 15-ös számítógépet is, ami az IBM 370/25-ös gépnek volt a hasonmása. Az intézet munkatársai számos elhíresült fejlesztési feladatot is megoldottak, itt készült az M-Prolog és a Recognita, valamint az országban az első nyomtatott áramkört tervező program, különféle szoftvereszközök és alkalmazások. Az SzKI-ban működött az ország egyik legmodernebb Siemens számítóközpontja és az SzKI kezdte el a szoftver-exportot is a nyugati országokba is. A számítóközpont nagyon sok hazai intézménynek is dolgozott, a hetvenes évektõl - a számítóközpontba beállított time-sharing gépek - terminálos távkapcsolatban voltak a legfontosabb felhasználókkal. Az SzKI-ban tervezték meg az ország első mini-számítógépeit (M0 5X, M0 8X) és az első PC-ket is, amelyeket az Scil-l, az SzKI leányvállalata az esztergomi Labor MIM-mel együttműködve sorozatban gyártottak.

20 Jánosi Marcell ( ) 1974-ben ő volt a Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) fejlesztési igazgatója, és szabadalmat adott be egy kazettás floppy lemezre, amiből a BRG csak nagyon későn ben gyártott egy sorozatot (MCD-1). A szabadalmat - a feltaláló szándéka ellenére - a BRG nem gyártotta és nem is adta el például egy tőkeerős multinacionális cégnek. A későbbi japán és más 3,5"-os kazettás floppy fejlesztések - feltételezhetően - a budapesti találmányon alapultak. A Jánosi-féle találmány elkótyavetyélése a Rubik-kockánál is nagyobb volumenű vesztesége az országnak és persze a feltalálónak is.

21 Rózsahegyi László A kisvállalkozásból kinőtt, országos hírű Rolitron céget Rózsahegyi László elektronikával vezérelt orvosi készülékek fejlesztésére és gyártására alapította. Az egyik híres készülékük a művese volt, amiket a cég később önmagának gyártott és művese állomások láncolatává fejlesztett. Ennek a rendszernek egyik jellegzetessége volt, hogy a berendezéseket telekommunikációs rendszer kötötte össze, így a beteg bármelyik állomáson kérhette a kezelését, az adatait az állomások automatikusan le tudták kérdezni egymástól. A hetvenes években találták ki, hogy a titkárnőket - a korábbi írógépek helyett - egyszerűen megtanulható szövegszerkesztő célgépekkel kell ellátni, amivel az irodai munka hatékonysága nagyságrendekkel megnövelhető. Kifejlesztették a ROLITEXT rendszert, a hozzátartozó gépeket a cég sorozatban gyártotta.

22 Békéssy András és Szelezsán János Az ELTÉ-n 1961-ben ők kezdték a programozás oktatását.

23 Kemény János György Matematikus volt. A családja 1940-ben emigrált az USA-ba. A Princetoni Egyetemen fejezte be tanulmányait, katonai szolgálatra Los Alamosba került, s a Manhattan-terv keretében a későbbi Nobel-díjas Richard Feynman munkatársa volt. Neumann János tanítványa, s 22 évesen Albert Einstein asszisztense. 27 évesen elvállalta a Dartmouth-i Főiskola egyik matematika tanszékének megszervezését. Munkatársával, Tom Kurtz-cal 1962-ben javasolta az egyetemi számítóközpont létesítését, akivel kidolgozták a világ egyik első időosztásos rendszerét. Minden használó a saját terminálján dolgozik, a központi számítógép pedig beosztja processzorának munkaidejét a használók közt. Kemény felismerte, hogy a számítógép csak akkor válik mindenki számára hozzáférhetővé, ha a programozásra használatos nyelv egészen egyszerű. Kemény és Kurtz 1964-ben megalkotta a BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code, 'a kezdők általános célú szimbolikus utasításkódja') programozási nyelvet. Ez volt az első olyan programozási nyelv, amelyet kifejezetten oktatási célra szántak, és a matematikában középfokon jártas embereknek is érthet és megtanulható volt ben a Dartmouth-i Főiskola rektora lett ben megkapta az IBM első Robinson-díját

24 Faragó Sándor 1968-ban a Számítástechnikai Központi Fejlesztési Program keretében megalakul a Számítástechnikai Oktatóközpont (SzÁMOK), az ország első informatikai oktatási intézménye, ami a Központi Statisztikai Hivatal, Pesti Lajos elnökhelyettes felügyelete alatt működött. A SzÁMOK első igazgatója Faragó Sándor volt. A SzÁMOK-ban programozókat, rendszerszervezőket és a számítógépeket karbantartó szakembereket képeztek. Az intézmény legnagyobb erőssége a gyakorlati képzés volt.

25 Roska Tamás Roska Tamás ma az egyik legelismertebb magyar elektronikai mérnökkutató. A Budapest Műszaki Egyetem (BME) Villamosmérnöki Karán szerzett kitüntetéses diplomát, 1967-ben egyetemi doktori címet, 1973-ban a műszaki tudomány kandidátusa, majd 1982-ben a műszaki tudomány doktora fokozatot szerzett. Legjelentősebb eredménye az első programozható analogikai szuperszámítógép-elv (CNN univerzális számítógép). A CNN chip társfeltalálója Leon O. Chua professzorral, A CNN bionikus szem társfeltalálója F. S. Werblin és L. O. Chua professzorokkal. Az első magyar, aki részt vesz az ötödik generációs számítógépek kutatásában. Az IEEE alelnöke, alapító elnöke a Cellular Neural Networks and Array Computing Bizottságnak, 1993-ban az MTA levelező, majd 1998-ban rendes tagja, 1993-ban az Academia Europaea (London), 1994-ben a salzburgi Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjává választották. Megkapta az IEEE Millennium Medal és a Golden Jubilee Award kitüntetéseket. Műszaki Innovációs munkájáért Gábor Dénes-díjat (1993), egyetemi fakultásszervezői és tudományos iskolateremtő munkájáért Szent-Györgyi Albert-díjat (1994), tudományos eredményeiért Széchenyi-díjat (1994), majd 1999-ben a Pro Renovanda Cultura Hungariae Nagydíját kapta ben a Bolyai díjat vehette át.

26 Gróf András Egy zsidó kereskedőcsalád gyermeke volt. Felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem kémikus szakán kezdte, ám 1956-ban, a forradalom leverése után az Egyesült Államokba emigrált ban nősült meg ban végzett vegyészmérnökként a New York City College-ban, majd a Berkeley Egyetemen szerzett doktorátust ban közvetlenül a PhD-fokozat megszerzését követően a Fairchild Semiconductor kutatás-fejlesztési részlegénél helyezkedett el, és ott dolgozott egészen 1968-ig, amikor Robert Noyce és a róla elnevezett törvényről ismertté vált Gordon Moore társaként megalapította az Intel Corporationt, amely ma a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata től a cég elnöke, 1987-től vezérigazgatója, 1997-től pedig a vállalat vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke egy személyben. A vezérigazgatói posztról 1998-ban lemondott, de 2005 májusáig az igazgatótanács elnöke maradt. Azóta rangidős tanácsadóként segíti az Intel munkáját április 19. vetette papírra Gordon Moore híres törvényét. A törvényt Moore úgy fogalmazta meg, hogy: A chipekre integrálható alkatrészek száma 18 havonta meg fog duplázódni.

27 Vadász László Az 1968-ban alapított Intel cégnek kezdetben négy alkalmazottja volt, köztük volt a magyar származású Vadász László, aki 1975-től a cég elnökhelyettese, között pedig az igazgatói tanács tagja. Az ő irányítása alatt készült el 1971-ben a világ első mikroprocesszora, az Intel 4004.

28 Ifj. Simonyi Károly Budapesten született táján az orosz gyártmányú URAL számítógép volt elérhető Budapesten, ami 2000 elektroncsövet tartalmazott. Ez időtájt középiskolás diákokat alkalmaztak, hogy éjjel vigyázzanak a számítógépre. Így került gépközelbe az ifjú Simonyi Károly is, aki a géppel töltött éjszakákat ismerkedésre használta. Ő lett az URAL éjjeliőre ban Dánián át Amerikába hajózott, Berkeleyben elvégezte a Kaliforniai Egyetemet. A Szilíciumvölgyben, Palo Altóban a XEROX-nál kapott munkát. Az éppen fejlesztés alatt álló felhasználóbarát ALTO számítógéphez tervezte meg Simonyi a Bravo nevű szövegszerkesztőt, amely már a képernyőn megmutatta, milyen lesz majd a kinyomtatott szöveg (WYSIWYG technológia). Ez a szövegszerkesztő tekinthető a későbbi Word program ősének is. Az 1980-as években Apple-Microsoft együttműködésben, Steve Jobs, Bill Gates és Simonyi Károly keze nyomán megszületett a Machintos számítógép, színes grafikával és egérrel február 6-tól 2002-ig a Microsoft munkatársa volt. Simonyi vezette be a programozásba a magyar stílusú elnevezést: az egyes változók elnevezésére nem rövid és értelmetlen betűszavakat ajánlott, nem is hosszú magyarázkodó nevet, hanem olyan azonosítókat, amelyekben a név első része az adattípust, második része az adat jelentését mutatja. Simonyi Károly és Jabe Blumental megalkotta az Excel programot, majd Scott McGregor és Simonyi Károly létrehozta a Windows operációs rendszert.

29 Kovács Emőke és Marosi István Pattern recognition: alakfelismerés, mintaazonosítás (Papíron már létező értelmes szöveg vagy egyéb jelsorozat átalakítása úgy, hogy a szkennelés után kapott digitális képből felismerje, azonosítsa és a későbbi számítógépes zsövegfeldolgozásra alkalmassá tegye.) OCR (Optical Character Recognition): a számítógéppel nyomtatott vagy írógéppel írt szövegek felismerése OMR (Optical Mark Recognition): speciális jelek, jelölőnégyzetek tartalmának felismerését szolgáló technológia ICR (Intelligent Character Recognition): a kézzel írt nyomtatott nagyés kisbetűk felismerési technológiája Recognita: Kovács Emőke és Marosi István által kifejlesztett OCR program, amely az összes latin, görög és cirill betűs nyelv (összesen 114 nyelv) karaktereinek felismerésére képes, és a hasonló programok világranglistáján a 3. helyezést érte el.

30 Prószéky Gábor 1991-ben alakult meg Budapesten a MorphoLogic cég, amely a számítógépes nyelvi kutatásokra és az azzal kapcsolatos szoftverek készítésére szakosodott, és az egyik alapítója Prószéky Gábor, programtervező matematikus és a nyelvtudományok kandidátusa. A cég legfontosabb termékcsoportjai: Elektronikus szótárak (angol, német, francia, spanyol stb.) MoBiMouse ( fordító egér ): 1999-ben elnyerte a European IST Prize díjat Fordítóprogramok és fordítószolgáltatások (12 nyelvről és nyelvre): MoBiCAT (mondatfordító), TermX (szószedetkészítő), MorphoWeb (weblapfordító) Nyelvhelyességi eszközök: Helyesek (magyar helyesírás- és nyelvhelyesség-ellenőrző, automatikus elválasztó program és szinonimaszótár, valamint bővített automatikus szójavítási lista a windowsos Word programokhoz), Helyes-e (magyar helyesírásellenőrző és elválasztó egyéb szöveg-és kiadványszerkesztőkhöz) Nyelvtanítást segítő programok: Elragoz (73810 magyar szó teljes ragozása), DigiMorf (a magyar szavak címszót tartalmazó adatbázisa)

31 Kürti Sándor és Kürti János Kürti Sándor és testvére, Kürti János január 1-én vállalkozást alapított. János technológiai innovációjára alapozva képesek voltak mágneses adattároló eszközöket többek között winchestereket - javítani. A Cocom-lista - a nyugati magas technológiák szocialista országokba történő exporttilalmát tartalmazó szabályozási dokumentum megszűnésével szabadon importálhatóvá váltak a számítástechnikai adattárolók, relatív olcsón. Így már nem érte meg javíttatni őket. A testvérpár felismerte, hogy a javításhoz kapcsolódó finommechanikai, mikroelektronikai és szoftverfejlesztői képességeik hasznosíthatóak egy akkor még teljesen újszerűnek ható célra, a meghibásodott adattárolókon ragadt információk visszanyerésére, adatmentésre. A Kürt Zrt. mindenféle adathordozóról vállal adavisszaállítást

32 Bojár Gábor Az 1982-ben alakult Graphisoft (amelynek egyik alapítója Bojár Gábor volt) fejlesztette ki 1984-ben a világ első, személyi számítógépen futó tervezőprogramját, az ArchiCAD-et. Bojár Gábort a Wall Street Journal 1998-ban Közép-Európa 10 legsikeresebb vállalkozója közé sorolta ben a német Nemetschek AG felvásárolta a cég részvényeinek többségét. A cég néhány egyéb terméke (az ArchiCAD speciális kiegészítései): EcoDesigner: épületenergetikai modellezés Virtual Building Explorer: a tervek térbeli bemutatása az ügyfeleknek Épületgépészeti rendszermodellező Artlantis: "előnézet-ablak technológia" piacvezetője építészeknek és designereknek

33 Bélády László Antal Bélády László egyetemi diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, majd tervező mérnökként dolgozott német és francia vállalatoknál ig a világ vezető szoftver kutatás-fejlesztési központjában, az IBM Watson Research Center-ben dolgozott és ezt követően két évig az IBM szoftvertechnológiai részlegének igazgatója volt. Alapítója és nyolc éven keresztül igazgatója volt a Mitsubishi Electric Information Technology Center-nek Amerikában és jelenleg több szoftver vállalat tanácsadói testületének tagja USA-ban, Ausztriában és Magyarországon. Bélády László az IEEE Transaction on Software Engineering folyóirat főszerkesztője volt ig és megkapta a J. D. Warnier Prize for Excellence in Information kitüntetést. Lehmann professzorral közösen írott "Program Evolution" című könyvük a szoftvertechnológia egyik legismertebb forrásmunkája. Tudományos munkásságának elismertségét jelzi, hogy a virtuális memória rendszerekről publikált cikke 1983-ban a két évtized legtöbbet hivatkozott publikációja volt a szoftver területén. Bélády László a Magyar Tudományos Akadémia külföldi tagja.

Informatikai Rendszerek Alapjai. A személyi és mobil számítástechnika kialakulása Meghatározó személyek a magyar informatikában

Informatikai Rendszerek Alapjai. A személyi és mobil számítástechnika kialakulása Meghatározó személyek a magyar informatikában Informatikai Rendszerek Alapjai Dr. Kutor László A személyi és mobil számítástechnika kialakulása Meghatározó személyek a magyar informatikában http://uni-obuda.hu/users/kutor/ IRA 11/24/1 Az otthoni számítógép

Részletesebben

Nemzetiség: Állampolgárság: Született: Elhunyt: Magyar Magyar 1903 1957

Nemzetiség: Állampolgárság: Született: Elhunyt: Magyar Magyar 1903 1957 Nemzetiség: Állampolgárság: Született: Elhunyt: 1903 1957 1944 1945 1946 NEUMANN JÁNOST A MODERN SZÁMÍTÓGÉP ATYJÁNAK TEKINTJÜK ENIAC EDVAC IAS IBM Neumann elvek 1944: első teljesen elektronikus, digitális

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai

Az Informatika Elméleti Alapjai Az Informatika Elméleti Alapjai dr. Kutor László A korszerű számítógépek kialakulása Az informatika magyar úttörői http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html Felhasználónév: iea jelszó: IEA07 IEA 3/1

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai

Az Informatika Elméleti Alapjai Az Informatika Elméleti Alapjai dr. Kutor László A korszerű számítógépek kialakulása Az informatika magyar úttörői http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html Felhasználónév: iea jelszó: IEA07 IEA 5/1

Részletesebben

A számítástechnika fejlődése

A számítástechnika fejlődése A számítástechnika fejlődése Az 1600-as évektől kezdődően az emberek igyekeztek olyan gépeket építeni, melyek megkönnyítik a számolást. A számítógépek fejlődését nagy lépésekben követjük. Az egymástól

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL)

SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE (TK 61-TŐL) SZÁMÍTÓGÉP Olyan elektronikus berendezés, amely adatok, információk feldolgozására képes emberi beavatkozás nélkül valamilyen program segítségével. HARDVER Összes műszaki

Részletesebben

A fejlődés megindulása. A Z3 nevet viselő 1941-ben megépített programvezérlésű elektromechanikus gép már a 2-es számrendszert használta.

A fejlődés megindulása. A Z3 nevet viselő 1941-ben megépített programvezérlésű elektromechanikus gép már a 2-es számrendszert használta. Kezdetek A gyors számolás vágya egyidős a számolással. Mind az egyiptomiak mind a babilóniaiak számoló táblázatokat használtak. A helyiérték és a 10-es számrendszer egyesítése volt az első alapja a különböző

Részletesebben

Magyarok a számítástechnika történetében

Magyarok a számítástechnika történetében Magyarok a számítástechnika történetében *Szegedi logikai gép és a Katica egyik megalkotója *Nevéhez fűződik a programtervező matematikus képzés elindítása Magyarországon *1996-ban a nemzetközi szakmai

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

A 2. levél feladatainak megoldása

A 2. levél feladatainak megoldása A 2. levél feladatainak megoldása Az első levelet beküldő 25 tanuló közül csak 15 küldte el a második levél megoldásait. Ugyanakkor 4 újabb tanuló csatlakozott a feladatmegoldókhoz, nekik az első levelet

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Varjasi Norbert: A digitális forradalom a kvarcóráktól a zsebben hordott mobil irodáig előadását hallhatják! 2010. április 7. Kempelen Farkas: sakkozó automata (1769) 2 A

Részletesebben

Bevezetés az informatikába Tételsor és minta zárthelyi dolgozat 2014/2015 I. félév

Bevezetés az informatikába Tételsor és minta zárthelyi dolgozat 2014/2015 I. félév Bevezetés az informatikába Tételsor és minta zárthelyi dolgozat 2014/2015 I. félév Az informatika története (ebből a fejezetből csak a félkövér betűstílussal szedett részek kellenek) 1. Számítástechnika

Részletesebben

Bevezető 1. 1955-ig pre-informatika 2. 1955-1970 3. 1965-1980 4. 1975-1990 5. 1990-2000

Bevezető 1. 1955-ig pre-informatika 2. 1955-1970 3. 1965-1980 4. 1975-1990 5. 1990-2000 Bevezető Fontosnak tartjuk, hogy minden diák ismerje és tudja a magyar tudósok, matematikusok által elért világszínvonalú eredményeket. Számos olyan tudóst adott kis hazánk, akik alapvetően meghatározták

Részletesebben

Laptop: a fekete doboz

Laptop: a fekete doboz Laptop: a fekete doboz Dankházi Zoltán ELTE Anyagfizikai Tanszék Lássuk a fekete doboz -t NÉZZÜK MEG! És hány GB-os??? SZEDJÜK SZÉT!!!.2.2. AtomCsill 2 ... hát akkor... SZEDJÜK SZÉT!!!.2.2. AtomCsill 3

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPFOGALMAK, VEZÉRLŐBERENDEZÉSEK FEJLŐDÉSE, PLC-GENERÁCIÓK

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPFOGALMAK, VEZÉRLŐBERENDEZÉSEK FEJLŐDÉSE, PLC-GENERÁCIÓK IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPFOGALMAK, VEZÉRLŐBERENDEZÉSEK FEJLŐDÉSE, PLC-GENERÁCIÓK Irányítástechnika Az irányítás olyan művelet, mely beavatkozik valamely műszaki folyamatba annak: létrehozása (elindítása)

Részletesebben

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép A számítógép elsõ ránézésre A PC az angol Personal Computer rövídítése, jelentése: személyi számítógép. A szám í- tógépek rohamos elterjedésével a személyi

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Megoldások

IT - Alapismeretek. Megoldások IT - Alapismeretek Megoldások 1. Az első négyműveletes számológépet Leibniz és Schickard készítette. A tárolt program elve Neumann János nevéhez fűződik. Az első generációs számítógépek működése a/az

Részletesebben

Programozás alapjai. Wagner György Általános Informatikai Tanszék

Programozás alapjai. Wagner György Általános Informatikai Tanszék Általános Informatikai Tanszék Hirdetmények (1) Jelenlevők: műsz. informatikusok progr. matematikusok A tantárgy célja: alapfogalmak adatszerkezetek algoritmusok ismertetése Követelményrendszer: Nincs:

Részletesebben

Mérnök leszek A Műegyetemtől a világhírig. Dr. Németh József, c. egyetemi tanár BME GTK Műszaki Pedagógia Tanszék

Mérnök leszek A Műegyetemtől a világhírig. Dr. Németh József, c. egyetemi tanár BME GTK Műszaki Pedagógia Tanszék Mérnök leszek A Műegyetemtől a világhírig Dr. Németh József, c. egyetemi tanár BME GTK Műszaki Pedagógia Tanszék Mérnök leszek A Műegyetemtől a világhírig Dr. Németh József, c. egyetemi tanár BME GTK Műszaki

Részletesebben

Számítógép architektúra

Számítógép architektúra Budapesti Műszaki Főiskola Regionális Oktatási és Innovációs Központ Székesfehérvár Számítógép architektúra Dr. Seebauer Márta főiskolai tanár seebauer.marta@roik.bmf.hu Irodalmi források Cserny L.: Számítógépek

Részletesebben

Architektúrák és operációs rendszerek: Bevezetés - Történelem

Architektúrák és operációs rendszerek: Bevezetés - Történelem Architektúrák és operációs rendszerek: Balogh Ádám Lőrentey Károly Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék Tartalomjegyzék 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Bevezetés

Részletesebben

A számítástechnika rövid története

A számítástechnika rövid története Budapest XIV. Kerületi Németh Imre Általános Iskola, 1148 Bp. Lengyel u.23. számítástechnika - informatika oktatás A számítástechnika rövid története Tartalomjegyzék 1. A számolást segítő eszközök története,

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László. A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása

Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László. A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László Számolás az ujjakon 2. (Kína- India) A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html Felhasználónév:

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László. A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása

Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László. A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása Az Informatika Elméleti Alapjai Dr. Kutor László A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html Felhasználónév: iea Jelszó: IEA07 IEA2/1

Részletesebben

Feleségem Hizsnyik Mária, gyermekeim Gyula (1979) és Júlia (1981), unokáim Lola (2007), Kende (2010) és Márkó (2010)

Feleségem Hizsnyik Mária, gyermekeim Gyula (1979) és Júlia (1981), unokáim Lola (2007), Kende (2010) és Márkó (2010) Pap Gyula Születési hely és idő: Debrecen, 1954 Feleségem Hizsnyik Mária, gyermekeim Gyula (1979) és Júlia (1981), unokáim Lola (2007), Kende (2010) és Márkó (2010) TANULMÁNYOK, TUDOMÁNYOS FOKOZATOK Gimnáziumi

Részletesebben

A számolás és a számítástechnika története. Feladat:

A számolás és a számítástechnika története. Feladat: A számolás és a számítástechnika története Kezdetektől, a huszadik század közepéig Feladat: Milyen eszközöket használtak a számoló/számítógépek megjelenése elo tt a számolás segítésére? Kik készítettek

Részletesebben

Jacquard szövőgépe, vezérlési modulok használata 1805 lyukkártyás vezérlés

Jacquard szövőgépe, vezérlési modulok használata 1805 lyukkártyás vezérlés Az emberek ősidők óta törekednek arra, hogy olyan eszközöket állítsanak elő, melyek könnyebbé teszik a számolást, ilyen pl.: kavicsok, fadarabok, zsinórokra kötött csomók, fák, földre vésett jelek voltak.

Részletesebben

Számítógépek architektúrák. Architektúrák

Számítógépek architektúrák. Architektúrák Számítógépek architektúrák Architektúrák Bemutatkozom Dr. Kovács Szilveszter, egyetemi docens szkovacs@iit.uni-miskolc.hu http://www.iit.uni-miskolc.hu/~szkovacs Tel: +36 46 565-136 Informatikai Intézet

Részletesebben

Az informatika fejlõdéstörténete

Az informatika fejlõdéstörténete Az informatika fejlõdéstörténete Elektronikus gépek A háború alatt a haditechnika fejlõdésével felmerült az igény a számítások precizitásának növelésére. Több gépet is kifejlesztettek, de ezek egyike sem

Részletesebben

1. Generáció( ):

1. Generáció( ): Generációk: 1. Generáció(1943-1958): Az elektroncsövet 1904-ben találták fel. Felfedezték azt is, hogy nemcsak erősítőként, hanem kapcsolóként is alkalmazható. A csövek drágák, megbízhatatlanok és rövid

Részletesebben

Informatika érettségi vizsga

Informatika érettségi vizsga Informatika 11/L/BJ Informatika érettségi vizsga ÍRÁSBELI GYAKORLATI VIZSGA (180 PERC - 120 PONT) SZÓBELI SZÓBELI VIZSGA (30 PERC FELKÉSZÜLÉS 10 PERC FELELET - 30 PONT) Szövegszerkesztés (40 pont) Prezentáció-készítés

Részletesebben

Bemutatkozik az ELTE Informatikai Kara

Bemutatkozik az ELTE Informatikai Kara Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Nyílt nap, 2010. január 28. Hallgatók, oktatók, kutatók informatikusok képzése magas színvonalon 1972 óta, évente 650-700 új hallgató alap, mester és doktori

Részletesebben

Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből

Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből Kezdeti elektronikus számítógépek kultúrtörténete ITK 7/58/1 Számológép - számítógép? Lady Ada Lovelace (1815-1852). Charles Babbage (1791-1871) ITK

Részletesebben

Erasmus. Látogatóink véleménye az iskolánkról, városunkról, hazánkról:

Erasmus. Látogatóink véleménye az iskolánkról, városunkról, hazánkról: Erasmus 2018. január 14-től 20- ig került megrendezésre az első szakmai továbbképzés, melynek a Kardos István Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium biztosított helyszínt. A házi gazdán kívül három

Részletesebben

Számítógépek felépítése, alapfogalmak

Számítógépek felépítése, alapfogalmak 2. előadás Számítógépek felépítése, alapfogalmak Lovas Szilárd, Krankovits Melinda SZE MTK MSZT kmelinda@sze.hu B607 szoba Nem reprezentatív felmérés kinek van ilyen számítógépe? 2 Nem reprezentatív felmérés

Részletesebben

Számítógép architektúrák. Bevezetés

Számítógép architektúrák. Bevezetés Számítógép architektúrák Bevezetés Mechanikus számológépek Blaise Pascal (1642) Gottfried Willhelm von Leibniz báró (~1676) Összeadás, kivonás Mai négyműveletes zsebszámológépek mechanikus őse Charles

Részletesebben

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes.

6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. 6. óra Mi van a számítógépházban? A számítógép: elektronikus berendezés. Tárolja az adatokat, feldolgozza és az adatok ki és bevitelére is képes. Neumann elv: Külön vezérlő és végrehajtó egység van Kettes

Részletesebben

Egy iparista életútja Az iskolapadtól a Magyar Tudományos Akadémiáig DR. SZTIPANOVITS JÁNOS

Egy iparista életútja Az iskolapadtól a Magyar Tudományos Akadémiáig DR. SZTIPANOVITS JÁNOS Egy iparista életútja Az iskolapadtól a Magyar Tudományos Akadémiáig DR. SZTIPANOVITS JÁNOS 1946-ban született Pécsett egy iparos család egyetlen gyermekeként. 1960-ban jelentkezett a Zipernowski Károly

Részletesebben

Dr. Lenkei Péter mérnök, egyetemi tanár

Dr. Lenkei Péter mérnök, egyetemi tanár A Baranya megyei Mérnöki Kamara Örökös tagja Dr. Lenkei Péter mérnök, egyetemi tanár Budapesten 1933. május 25-én született. A Moszkvai Építészmérnöki Egyetem Szerkezetépítő Szakán 1956-ban végzett. Diplomája

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Információs társadalom alapismeretek

Információs társadalom alapismeretek Információs társadalom alapismeretek Kalmár László élete és munkássága Szabó Péter Gábor Computer Pioneer Award Az IEEE Computer Society Computer Pioneer Award díja. 1997-ben a Neumann János Számítógép-tudományi

Részletesebben

erettsegizz.com Érettségi tételek

erettsegizz.com Érettségi tételek erettsegizz.com Érettségi tételek Az informatika fejlődéstörténete, jogi ismeretek Információ és társadalom Az informatika fejlődéstörténete a XX. Században, napjainkban Jogi ismeretek, szerzőjog, szoftver

Részletesebben

1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat

1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat 1. Milyen eszközöket használt az ősember a számoláshoz? ujjait, fadarabokat, kavicsokat 2. Mit tudsz Blaise Pascalról? Ő készítette el az első szériában gyártott számológépet. 7 példányban készült el.

Részletesebben

Prof. Dr. Maróti Mihály ( )

Prof. Dr. Maróti Mihály ( ) Prof. Dr. Maróti Mihály (1917-2009) DR. MARÓTI MIHÁLY EMLÉKÜLÉS 2017. április 21. BUDAPEST Szervezők: Magyar Növény-Mikroszaporítók Egyesülete Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Dísznövénytermesztési

Részletesebben

3. Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig 1

3. Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig 1 2. Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig Vázold fel az elektronikus eszközök fejlődését napjainkig! Részletesen ismertesd az egyes a számítógép generációk technikai újdonságait és jellemző

Részletesebben

Az informatika fejlődéstörténete

Az informatika fejlődéstörténete 1.2.1. Az informatika fejlődéstörténete A különböző számolási, számítási műveletek megkönnyítése és mechanizálása mindig is az emberiség fejlődésének kulcsfontosságú kérdése volt. Az abakusz az első számolóeszköz,

Részletesebben

1. A Neumann-elvű számítógép felépítése

1. A Neumann-elvű számítógép felépítése 1. A Neumann-elvű számítógép felépítése 1.1. A leckében szereplő ismeretek A Neumann-elvű számítógépek felépítése Központi egységek, bemeneti és kimeneti egységek, a periféria fogalma. A CPU és a memória

Részletesebben

Lévai András. életútja, munkássága, az energetikai oktatás kezdetei. Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens. BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

Lévai András. életútja, munkássága, az energetikai oktatás kezdetei. Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens. BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Lévai András életútja, munkássága, az energetikai oktatás kezdetei Dr. ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1/16 Életútja Született: 1908. december 22. Oravicán (Erdély) Középiskola:

Részletesebben

Szoftvertechnológiai Fórum Szakmai vezető: Bélády László Szervező: NJSZT Újklub (IEEE CS-NJSZT Fórum szakmai támogatásával)

Szoftvertechnológiai Fórum Szakmai vezető: Bélády László Szervező: NJSZT Újklub (IEEE CS-NJSZT Fórum szakmai támogatásával) Szoftvertechnológiai Fórum Szakmai vezető: Bélády László Szervező: NJSZT Újklub (IEEE CS-NJSZT Fórum szakmai támogatásával) A Szoftvertechnológiai Fórum célja, hogy a szoftvertechnológia területén világhírű

Részletesebben

Informatikai Rendszerek Alapjai. A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása

Informatikai Rendszerek Alapjai. A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása Informatikai Rendszerek Alapjai Dr. Kutor László A számolás korai segédeszközei A korszerű számítógépek kialakulása http://uni-obuda.hu/users/kutor/ 2015. ősz Óbudai Egyetem, NIK Dr. Kutor László IRA 9/37/1

Részletesebben

Az informatika fejlődéstörténete. A számítástechnika kezdetei

Az informatika fejlődéstörténete. A számítástechnika kezdetei Az informatika fejlődéstörténete A számítástechnika kezdetei A mechanikus számológépek a mechanikus golyós számológépek az abakusz i.e. 2000-től Fogaskerekes számológépek Schickard 1623 négy alapművelet

Részletesebben

Magyar Informatika-történeti Adattár. http://itf.njszt.hu

Magyar Informatika-történeti Adattár. http://itf.njszt.hu Magyar Informatika-történeti Adattár http://itf.njszt.hu A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság küldetése Szakmai kultúra fejlesztése, terjesztése, tudományszervezés, közösségszervezés, digitális

Részletesebben

Számítógép-generációk. Első generáció (kb.: 1940-es évek) (1946-1954) Második generáció (kb.: 1950-es évek) (1954-1964)

Számítógép-generációk. Első generáció (kb.: 1940-es évek) (1946-1954) Második generáció (kb.: 1950-es évek) (1954-1964) Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február 1.oldal (3) A számítógépek fejlődése 1940 és 1990 között Számítógép-generációk A számítógépek fejlődésének főbb állomásai: Első generáció (kb.: 1940-es

Részletesebben

Akik még. Fehér Mátyás Fidrich Ilona Háklár László Hatvany József Hoffmann Tibor

Akik még. Fehér Mátyás Fidrich Ilona Háklár László Hatvany József Hoffmann Tibor Fejezetek az Információ Kultúrtörténetéből Akik még Fehér Mátyás Fidrich Ilona Háklár László Hatvany József Hoffmann Tibor Bitter Krisztina Óbudai Egyetem 2014.05.06. Hatvany József (Bp., 1926. nov. 18.

Részletesebben

Az Elméleti Fizikai Tanszék

Az Elméleti Fizikai Tanszék Az Elméleti Fizikai Tanszék Az Elméleti Fizikai Tanszék első vezetője Ortvay Rudolf (1885 1945) volt. Ortvay Rudolf Farkas Gyula (1847 1930) tanítványa a kolozsvári egyetemen. Ortvay Rudolf élete hosszú

Részletesebben

ÚJ RÖNTGEN GENERÁTORCSALÁD FEJLESZTÉSE AZ INNOMED MEDICAL ZRT-BEN

ÚJ RÖNTGEN GENERÁTORCSALÁD FEJLESZTÉSE AZ INNOMED MEDICAL ZRT-BEN ÚJ RÖNTGEN GENERÁTORCSALÁD FEJLESZTÉSE AZ INNOMED MEDICAL ZRT-BEN Az Innomed Medical Zrt. megalakulása óta, azaz közel két évtizede folyamatosan foglalkozik röntgentechnikával, röntgen berendezések fejlesztésével,

Részletesebben

Alapismeretek. Tanmenet

Alapismeretek. Tanmenet Alapismeretek Tanmenet Alapismeretek TANMENET-Alapismeretek Témakörök Javasolt óraszám 1. Történeti áttekintés 2. Számítógépes alapfogalmak 3. A számítógép felépítése, hardver A központi egység 4. Hardver

Részletesebben

Kiegészítő témakörök: Táblázatkezelés történeti áttekintés

Kiegészítő témakörök: Táblázatkezelés történeti áttekintés Kiegészítő témakörök: Dr. Kallós Gábor 2011-2012 1 Tartalom Táblázatkezelés a számítógépek előtt A számítógépes táblázatkezelés kezdetei Sikeres korai táblázatkezelők Lotus 1-2-3 Quattro Pro Microsoft

Részletesebben

Szlávi Péter: Szakmai önéletrajz

Szlávi Péter: Szakmai önéletrajz Szlávi Péter: Szakmai önéletrajz Személyi adatok: Név: Szlávi Péter Születési idő: 1955. augusztus 6. Születési hely: Budapest Lakcím: 1118 Budapest, Gazdagréti tér 1. Telefon: 246 6137 Képzettség: Végzettség:

Részletesebben

Az információ-tárolás története és tanulságai II.

Az információ-tárolás története és tanulságai II. Fejezetek az Információ-Technológia Kultúrtörténetéből Az információ-tárolás története és tanulságai II. Mágneses, optikai és elektronikus tárak története http://uni-obuda.hu/users/kutor FI-TK 3/47/1 Információ

Részletesebben

A SZÁMÍTÓGÉP TÖRTÉNETE

A SZÁMÍTÓGÉP TÖRTÉNETE A SZÁMÍTÓGÉP TÖRTÉNETE A számolást segítő eszközök története egyidős az emberiség történetével. Az ősember az ujjait használta a számoláshoz. Később a számoláshoz köveket, fonalakat használtak, az eredményt

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Chikán Attila

Oktatói önéletrajz Dr. Chikán Attila egyetemi tanár Gazdálkodástudományi Kar Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1971-1972 Stanford University, ICAME Program 1962-1967 Marx Károly Közgazdaságtudományi

Részletesebben

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: programtervező informatikus (Computer Science) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség

Részletesebben

A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2004/2005. tanévtől, felmenő rendszerben

A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2004/2005. tanévtől, felmenő rendszerben A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2004/2005. tanévtől, felmenő rendszerben Szak neve: programozó matematikus szak Tagozat: nappali Képzési idő: 6 félév Az oktatás nyelve: magyar

Részletesebben

Az Informatika Elméleti Alapjai. Információ-feldolgozó paradigmák A számolás korai segédeszközei

Az Informatika Elméleti Alapjai. Információ-feldolgozó paradigmák A számolás korai segédeszközei Az Informatika Elméleti Alapjai dr. Kutor László Információ-feldolgozó paradigmák A számolás korai segédeszközei http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/iea.html Felhasználónév: iea Jelszó: IEA07 IEA2/1 Az

Részletesebben

(Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a

(Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a 1 HAGYOMÁNY ÉS MODERNSÉG BENEDETTO CROCE ESZMEVILÁGÁBAN (Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a figyelmébe,

Részletesebben

Ez egy program. De ki tudja végrehajtani?

Ez egy program. De ki tudja végrehajtani? Császármorzsa Keverj össze 25 dkg grízt 1 mokkás kanál sóval, 4 evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral! Adj hozzá két evőkanál olajat és két tojást, jól dolgozd el! Folyamatos keverés közben

Részletesebben

Számítógépek felépítése, alapfogalmak

Számítógépek felépítése, alapfogalmak 2. előadás Számítógépek felépítése, alapfogalmak Lovas Szilárd SZE MTK MSZT lovas.szilard@sze.hu B607 szoba Nem reprezentatív felmérés kinek van ilyen számítógépe? Nem reprezentatív felmérés kinek van

Részletesebben

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis-kezelő rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis-kezelő rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény IT - Alapismeretek Feladatgyűjtemény Feladatok PowerPoint 2000 1. FELADAT TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Pótolja a hiányzó neveket, kifejezéseket! Az első négyműveletes számológépet... készítette. A tárolt program

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben

Információs technológiák 1. Ea: Történelmese

Információs technológiák 1. Ea: Történelmese Információs technológiák 1. Ea: Történelmese 56/1 B ITv: MAN 2015.09.08 Témakörök A számítógép kialakulása A Neumann-elvek Testépítés A lélek útja tudattágítás Ellenőrző kérdések 56/2 Mi a számítógép?

Részletesebben

Roska Tamás (1940-2014)

Roska Tamás (1940-2014) Roska Tamás (1940-2014) Roska Tamás Bólyai és Szécsényi díjas akadémikus halála a magyar tudomány pótolhatatlan vesztesége nyilatkozta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Négy éve sincs, hogy 2010 szeptemberében

Részletesebben

A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004. tanévtől, felmenő rendszerben

A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004. tanévtől, felmenő rendszerben A programozó matematikus szak kredit alapú szakmai tanterve a 2003/2004. tanévtől, felmenő rendszerben Szak neve: programozó matematikus szak Tagozat: levelező Képzési idő: 6 félév Az oktatás nyelve: magyar

Részletesebben

Mesterszintű operációkutatási szakemberképzés a BME-n

Mesterszintű operációkutatási szakemberképzés a BME-n Mesterszintű operációkutatási szakemberképzés a BME-n A BME-n 2013 őszén induló szakirányú továbbképzési program Magyarország egyetlen operációkutatási posztgraduális képzése. A programot a BME TTK Operációkutatási

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

SZISZKI KRÓNIKA. Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta: Ridzi Gizella Fotókat készítette: Tauber Norbert, Péter András, Ráksi Mihály Szerkesztette: Fekete Balázs EU CODE WEEK - A PROGRAMOZÁS HETE EURÓPÁBAN IGY A SZISZKIBEN

Részletesebben

TestLine - Informatika gyakorló Minta feladatsor

TestLine - Informatika gyakorló Minta feladatsor illentyűzet billentyű: (1) ackspace, (2) elete, (3) S, (4) PrintScr 1. Párosítsd össze a következő 2:24 Normál kifejezéseket! Hatására az éppen futó programfolyamat megáll. Hatására a képernyő tartalma

Részletesebben

Bepillantás a gépházba

Bepillantás a gépházba Bepillantás a gépházba Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív memória: A számítógép bekapcsolt

Részletesebben

ATOMBOMBA FELTALÁLÓI Szilárd Leó (1898-1964)

ATOMBOMBA FELTALÁLÓI Szilárd Leó (1898-1964) ATOMBOMBA FELTALÁLÓI Szilárd Leó (1898-1964) Világhírő magyar természettudós, egy középosztálybeli zsidó értelmiségi család gyermeke volt, Spitz vezetéknévvel született, de családja 1900-ban magyarosította

Részletesebben

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem Név: Tarnay Katalin Születési adatok: Nyiregyháza, 1933. május 8 Legmagasabb tudományos fokozat, és elnyerésének éve: műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó

Részletesebben

Műszaki Informatikai Kar: Oktató-Kutató-Fejlesztő Központ a Pannon Egyetemen

Műszaki Informatikai Kar: Oktató-Kutató-Fejlesztő Központ a Pannon Egyetemen Műszaki Informatikai Kar: Oktató-Kutató-Fejlesztő Központ a Pannon Egyetemen Dr. Friedler Ferenc dékán Veszprém, 2006. május 31. Tartalom Pannon Egyetem története Kar mint szervezet Kar tevékenysége: K+O+F

Részletesebben

www.pedellusinfo.hu w.pedellu

www.pedellusinfo.hu w.pedellu 1. 2. 3. 4. 5. Informatikai eszközök használata / 4 Infokommunikáció / 13 Prezentáció / 22 Algoritmusok / 30 Könyvtárhasználat / 38 Több feladat megoldásához használnod kell az általunk előkészített állományokat,

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

Bevezetés az informatikába

Bevezetés az informatikába Bevezetés az informatikába 3. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Matematikus BSc - I. félév / 2008 / Budapest Dr.

Részletesebben

Kollár László Péter Személyes honlap: http://www.hsz.bme.hu/hsz/htdocs/dolgozok/dolgozo_reszlet.php?felhasznalonev=lkollar

Kollár László Péter Személyes honlap: http://www.hsz.bme.hu/hsz/htdocs/dolgozok/dolgozo_reszlet.php?felhasznalonev=lkollar Kollár László Péter Személyes honlap: http://www.hsz.bme.hu/hsz/htdocs/dolgozok/dolgozo_reszlet.php?felhasznalonev=lkollar Oklevelei: Építőmérnöki Diploma: 160/1982 Mérnöki Matematikai Szakmérnöki Diploma:

Részletesebben

Az első elektronikus számítógépek

Az első elektronikus számítógépek Az első elektronikus számítógépek 100 évre volt szükség Babbage gépének megvalósításához, mert az ő korában még a gyakorlatban nem állt rendelkezésre olyan eszköz, amivel ezt a gépet megbízhatóan és nem

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak 2016/2017. tanév 1. félév 1. Matematika I. 42439/1. Vektorgeometria és lineáris algebra 2.900,- 42440 Analízis 3.900,- 1190 Matematika feladatok 3.220,- 2. Informatika I. 1186/I. Számítástechnika I. 2.200,-

Részletesebben

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői A kötetben szereplő tanulmányok szerzői Dr. Barzó Tímea, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Államés Jogtudományi Kar, Polgári Jogi Tanszék, Miskolc Dr. Barta Judit, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Állam-

Részletesebben

Geoff Graham BASIC nyelven programozható

Geoff Graham BASIC nyelven programozható μmite és Maximite mikrogépek Geoff Graham BASIC nyelven programozható mikroszámítógépei Összeállította: Vincze István HA5GY 2016 március 19 A BASIC programnyelvről Beginner's All purpose Symbolic Instruction

Részletesebben

Programozható logikai vezérlő

Programozható logikai vezérlő PROGRAMABLE LOGIC CONTROLLER Programozható logikai vezérlő Vezérlés fejlődése Elektromechanikus (relés) vezérlések Huzalozott logikájú elektronikus vezérlések Számítógépes, programozható vezérlők A programozható

Részletesebben

SZE, Fizika és Kémia Tsz. v 1.0

SZE, Fizika és Kémia Tsz. v 1.0 Fizikatörténet Jedlik Ányos élete és munkái Horváth András SZE, Fizika és Kémia Tsz. v 1.0 Áttekintés A magyarországi tudomány előzményei Jedlik születésekor: Reneszánsz: átlagos tudományos aktivitás.

Részletesebben

3. óra Számrendszerek-Szg. történet

3. óra Számrendszerek-Szg. történet 3. óra Számrendszerek-Szg. történet 1byte=8 bit 2 8 =256 256-féle bináris szám állítható elő 1byte segítségével. 1 Kibibyte = 1024 byte mert 2 10 = 1024 1 Mebibyte = 1024 Kibibyte = 1024 * 1024 byte 1

Részletesebben

A számítógép története (olvasmány)

A számítógép története (olvasmány) A számítógép története (olvasmány) A számítógép szóról általában a számítás, a számolás jut elsőként az eszünkbe. A számítások gépesítésének története megelőzi a számítógép történetét. Számolást segítő

Részletesebben

a Közgazdaságtudományi Egyetemen 1. rész

a Közgazdaságtudományi Egyetemen 1. rész a Közgazdaságtudományi Egyetemen 1. rész Csépai János janos.csepai@uni corvinus.hu 1 Hogy kerül ez ide?? http://kultura.hu/img/upload/200908/samu eloember vertesszolos.jpg 2 A terv matematika szak létrehozása

Részletesebben

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem)

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) 65-67 A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) Két fő része: a vezérlőegység, ami a memóriában tárolt program dekódolását és végrehajtását végzi, az

Részletesebben

A nulladik generációs számítógépek közé a különbözõ mechanikus mûködésû szerkezeteket soroljuk.

A nulladik generációs számítógépek közé a különbözõ mechanikus mûködésû szerkezeteket soroljuk. III. AZ INFORMATIKA FEJLÕDÉSTÖRTÉNETE K A számolás fejlõdése Az ember már az õskorban is számolt: megszámolta a zsákmányt, a társait, az ellenségeit. Egyszerû számításokat végzett: összeadott, kivont.

Részletesebben

Szoftver-technológia I.

Szoftver-technológia I. Szoftver technológia I. Oktatók Sziray József B602 Heckenast Tamás B603 2 Tananyag Elektronikus segédletek www.sze.hu/~sziray/ www.sze.hu/~heckenas/okt/ (www.sze.hu/~orbang/) Nyomtatott könyv Ian Sommerville:

Részletesebben

Elektronikus gépek előzményei

Elektronikus gépek előzményei Elektronikus gépek előzményei Szerk.: Czár Zsolt mérnök informatikus A modern számítógép kialakításában többen játszottak fontos szerepet. Egyik meghatározó személy Wallace J. Eckert (1902-1971) volt,

Részletesebben