Az államháztartás finanszírozása tapasztalatok az államháztartás ellenőrzésében Domokos László az Állami Számvevőszék elnökének előadása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az államháztartás finanszírozása tapasztalatok az államháztartás ellenőrzésében Domokos László az Állami Számvevőszék elnökének előadása"

Átírás

1 Az államháztartás finanszírozása tapasztalatok az államháztartás ellenőrzésében Domokos László az Állami Számvevőszék elnökének előadása Finanszírozás kockázatkezelés csaláskutatás pénzügyi, adózási és számviteli szakmai konferencia Sopron, okt. 4.

2 Az ÁSZ szerepe a költségvetési folyamatban Az Országgyűlés a költségvetési törvényjavaslatot kizárólag az ÁSZ véleményével együtt tárgyalhatja. Az ÁSZ véleménye tehát a költségvetési folyamat egyik alapfeltétele. A költségvetés véleményezése során értékeljük: - a tervezés megalapozottságát, végrehajthatóságát, és; -a bevételi és kiadási előirányzatok megalapozottságát, teljesíthetőségét. Ellenőrizzük: - a költségvetés finanszírozását, valamint; - a költségvetési hiánycél szempontjából meghatározó tételeket.

3 A 2013-as költségvetés tervezete 1. (kockázatok) A 2013 költségvetés tervezetében a finanszírozási elképzelések számszakilag kimunkáltak és alátámasztottak. Vannak azonban külső és belső kockázatok, amelyek közül a legfontosabbak: - a nemzetközi pénzügyi, gazdasági környezet alakulása; - a makrogazdasági prognózisok megbízhatósága, és; - a költségvetést megalapozó jogszabályi háttér változása;

4 A 2013-as költségvetés tervezete 2. (makrogazdasági környezet) A makrogazdasági előrejelzésekkel kapcsolatban az ÁSZ véleménye, hogy: - az adóbevételek az előirányzatok 70%-a esetében teljesíthetőek, kisebb lehet azonban a bevétel az adónemek 30%-a esetében; - a fejezeti tartalékok felhasználásnak gyakorlata kockázatot jelent a kormányzati intézkedések végrehajtására; - Az önkormányzati rendszer átszervezésében, nem megítélhetőa feladatalapúszabályozás működésének alátámasztottsága; - Az makrogazdasági környezetre és így a költségvetésre közvetett, kedvező hatást gyakorolhat az IMF megállapodás.

5 A 2008-as IMF megállapodás az ÁSZ ellenőrzésének tükrében között az államadósság 64,2%-al nőtt, amelynek oka: ban a magas költségvetési hiány; ban az IMF hitel első részletének devizabetétként való elhelyezése volt. Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az IMF hitel felhasználásra vonatkozó konkrét tervek nem álltak rendelkezésre. A konkrét tervek hiányában, a hitelt devizabetétként helyezték el, amely kedvezőtlen gazdasági folyamatok sorozatát indította el.

6 A 2008-as IMF megállapodás az ÁSZ ellenőrzésének tükrében 2. További megállapításaink az IMF hitelfelvétellel kapcsolatban: ben a devizaadósság aránya 28-ról 48%-ra nőtt; - nőtt az árfolyamkockázat; - romlott a befektetői megítélés, a hitelminősítés; között 1657 MRD forinttal nőtt az államadósság; - Az ÁKK Zrt es devizakötvény kibocsátása kedvezőtlen, a fel nem használt IMF hitelrészlet fényében pedig indokolatlan volt. Az ÁSZ véleménye: Az államadósság-kezelés igénye nem indokolta az IMF hitel ilyen gyors felvételét.

7 A 2011-es költségvetés végrehajtásáról 1. Az ÁSZ a zárszámadási jelentés ellenőrzésekor értékelte: - a beszámolók és az elszámolások megbízhatóságát; - a költségvetési törvény végrehajtásának szabályosságát; - a Széll Kálmán Tervben és a Konvergencia Programban kitűzött célok, feladatok időarányos teljesülését. Ellenőrzésünk főkonklúziója: - a 2011-es költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírásoknak megfelelt; - a feltárt hibák a zárszámadás megbízhatóságát nem befolyásolták; - A beszámolók megbízhatósága jelentős javulást mutat a korábbi évekhez képest.

8 A 2011-es költségvetés végrehajtásáról 2. Részletes megállapítások: - az államháztartás likviditása biztosított volt; - az adóbevételi előirányzatok teljesülése a kockázatos adónemeknél elmaradt a tervezettől; - a NAV által kezelt hátralékállomány 2011-ben, elsőalkalommal csökkent a korábbi évekhez képest; - a felülről nyitott kiadási tételek kockázata mérséklődött; - az EU-s források lehívásának mértéke, felhasználása nem volt megfelelő. Fontos leszögezni, hogy a zárszámadási jelentés a jogszabályok alapján a költségvetés végrehajtásának minőségéről és jogszabályoknak való megfeleléséről szól.

9 Az államadósság az ÁSZ szemszögéből Az ÁSZ rendszeresen ellenőrzi: - a központi alrendszert adósságállományát; - az adósságszolgálattal kapcsolatos bevételeket, kiadásokat, és; - az államadósság kezelését között az államadósság 8200 MRD forinttal emelkedett, a gazdaság veszélyes helyzetbe került, ezért elsődleges gazdaságpolitikai cél lett az adósság csökkentése. Az is államadósság mérséklése kötelezettség és lehetőség is.

10 Az államadósságot befolyásolótényezők, és kockázatok A deficit szintjét jelentősen befolyásolják a hiánytól független tényezők: - az EU támogatások megelőlegezései; - az adósság-átvállalások; - az IMF-hitel betételhelyezése és felszabadítása; - az árfolyamhatás; - az MNB tartalékfeltöltési kötelezettsége. Az adósság GDP arányos csökkenése tartalékot jelent a Kockázatok mérséklésére. Most 360 MRD forintnyi tartalék van a büdzsében, azaz jelenleg a túlzott deficit eljárás elkerülése a szigorúbb feltétel a költségvetési tervezésben.

11 Az államadósság csökkentésének lehetséges irányai Az államadósság csökkentésének jelentőségét mutatja, hogy annak kötelezettségét az Országgyűlés az Alaptörvényben is rögzítette. Az adósságszabály teljesítésének kitörési pontjai: 1. rugalmasabb, hatékonyabb és kiszámíthatóbb tervezés; 2. eredményességi követelmények bevezetése a közkiadásoknál; 3. a közpénzek célszerű és eredményes felhasználása; 4. egyértelműen meghatározott célok rendelése az előirányzatokhoz; 5. a költségvetési információs rendszer átfogó korszerűsítése; 6. A magánszektor vezetési módszereinek és technológiáinak átvétele; 7. A közintézmények és magánvállalkozások együttműködésének, az együttműködés területeinek újragondolása.

12 Új korszak a közpénzügyi ellenőrzésben Az új ÁSZ törvény véget vetett a következmények nélküli ellenőrzések korszakának. Minden megállapításunknak konkrét intézkedésben testet öltő következménye van. Az ennek köszönhetően az ÁSZ ma már hatékonyabban és eredményesebben támogatja a jól működő állam kialakítását.

13 Köszönöm megtisztelőfigyelmüket!

Az államadósság mérséklése: kötelezettség és lehetőség

Az államadósság mérséklése: kötelezettség és lehetőség Az államadósság mérséklése: kötelezettség és lehetőség Domokos Lászlónak, az ÁSZ elnökének előadása Közgazdász Vándorgyűlés Eger 2012. szeptember 29. Hogyan segíti az ÁSZ a Költségvetési Tanács munkáját?

Részletesebben

Államadósság ellenőrzése

Államadósság ellenőrzése Államadósság ellenőrzése Készítette: Pongrácz Éva Szabályozási háttér 2 Magyarország Alaptörvénye Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény Az Állami Számvevőszékről szóló 2011.

Részletesebben

Baksay Gergely A Költségvetési Tanács szerepe és a évi költségvetés

Baksay Gergely A Költségvetési Tanács szerepe és a évi költségvetés Baksay Gergely A Költségvetési Tanács szerepe és a 2019. évi költségvetés Ezekben a hetekben zajlik Magyarország 2019. évi költségvetésének tárgyalása, amelynek során a Költségvetési Tanácsnak is kiemelt

Részletesebben

Domokos László: Az államadósság mérséklése: kötelezettség és lehetőség

Domokos László: Az államadósság mérséklése: kötelezettség és lehetőség Domokos László: Az államadósság mérséklése: kötelezettség és lehetőség Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Közgazdász Kollégák! Mint Önök előtt is nyilván ismeretes, a Költségvetési Tanács legfontosabb

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései

Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései Dr. Simon József, az Állami Számvevőszék ellenőrzésvezetőjének előadása Költségvetési Tanács szakmai konferencia Budapest 2017. október 12. Az ÁSZ

Részletesebben

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének előadása az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen Kecskemét 2016. szeptember 17. Az előadás tézise 2 Magyarország

Részletesebben

Közpénzügyek. Alkotmányjog 2 előadások december 4. Lápossy Attila

Közpénzügyek. Alkotmányjog 2 előadások december 4. Lápossy Attila Közpénzügyek Alkotmányjog 2 előadások 2017. december 4. Lápossy Attila A magyar kormányzati rendszer Magyar Nemzeti Bank Költségvetési Tanács Állami Számvevőszék Köztársasági elnök Országgyűlés Kormány

Részletesebben

A hatékony közpénzügyi kontroll intézményi garanciái a magyar modell

A hatékony közpénzügyi kontroll intézményi garanciái a magyar modell A hatékony közpénzügyi kontroll intézményi garanciái a magyar modell Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének előadása az 51. Közgazdász-vándorgyűlésen Gyula, 2013. szeptember 28. 2 Hatékony közpénzügyi

Részletesebben

A MAGYAR KÖLTSÉGVETÉS HELYZETE JÚNIUS JÚNIUS

A MAGYAR KÖLTSÉGVETÉS HELYZETE JÚNIUS JÚNIUS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK A MAGYAR KÖLTSÉGVETÉS HELYZETE 2012. JÚNIUS - 2013. JÚNIUS A KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS OLVASATA

Részletesebben

E L E M Z É S július ELEMZÉSE

E L E M Z É S július ELEMZÉSE ELEMZÉSE E L E M Z É S 2018. július Szempontok a Költségvetési Tanács részére véleménye kialakításához Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat zárószavazásához Szerkesztő:

Részletesebben

Az MNB költségvetési előrejelzésének bemutatása

Az MNB költségvetési előrejelzésének bemutatása Az MNB költségvetési előrejelzésének bemutatása Baksay Gergely, MNB, Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóság MKT konferencia 2016. október 20. Érintett témák 1. Költségvetési előrejelzésünk

Részletesebben

Expozé: 2015. évi költségvetési vélemény 2014-11-19 Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat véleményezése

Expozé: 2015. évi költségvetési vélemény 2014-11-19 Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat véleményezése Expozé: 2015. évi költségvetési vélemény 2014-11-19 Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat véleményezése Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke parlamenti expozéja

Részletesebben

Ikt.szám: V /2012.

Ikt.szám: V /2012. Ikt.szám: V-2013-062-002/2012. Tisztelt Országgyűlési Képviselő! Az Állami Számvevőszék befejezte az államháztartás központi alrendszerének adóssága és éven túli kötelezettségvállalásának ellenőrzését,

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései

Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása a Költségvetési Tanács szakmai konferenciáján. 2015. október 13. Az ÁSZ elemzéseinek jogszabályi alapja

Részletesebben

Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető október 13.

Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető október 13. A Századvég makro-fiskális modelljével (MFM) készült középtávú előrejelzés* Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető 15. október 13. *A modell kidolgozásában nyújtott segítségért köszönet illeti az OGResearch

Részletesebben

a költségvetés alapján történő gazdálkodás elve a programozás elve EU programokhoz saját forrást biztosítani kell; a teljesség elve minden pénzügyi

a költségvetés alapján történő gazdálkodás elve a programozás elve EU programokhoz saját forrást biztosítani kell; a teljesség elve minden pénzügyi Magyar államháztartási törvény a költségvetés alapján történő gazdálkodás elve a programozás elve EU programokhoz saját forrást biztosítani kell; a teljesség elve minden pénzügyi művelet; a valódiság elve

Részletesebben

Tartalom. 1. Nettó finanszírozási igény. 3. Bruttó kibocsátások. 4. Nettó finanszírozás. 5. Adósságkezelési stratégia. 6. További információk

Tartalom. 1. Nettó finanszírozási igény. 3. Bruttó kibocsátások. 4. Nettó finanszírozás. 5. Adósságkezelési stratégia. 6. További információk Tartalom 1. Nettó finanszírozási igény 2. Törlesztések 3. Bruttó kibocsátások 4. Nettó finanszírozás 5. Adósságkezelési stratégia 6. További információk 7. Kibocsátási naptár 1. Nettó finanszírozási igény

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2012.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2012. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2012. december

Részletesebben

Az államháztartás finanszírozásának aktuális kérdései az ÁSZ nézőpontjából

Az államháztartás finanszírozásának aktuális kérdései az ÁSZ nézőpontjából Az államháztartás finanszírozásának aktuális kérdései az ÁSZ nézőpontjából Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének előadása a VIII. Soproni Pénzügyi Napok Konferencián Miről szól az előadás?

Részletesebben

A HIÁNY ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI - STABILITÁS ÉS PÉNZÜGYI BIZTONSÁG -

A HIÁNY ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI - STABILITÁS ÉS PÉNZÜGYI BIZTONSÁG - KOVÁCS ÁRPÁD MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS A HIÁNY ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI - STABILITÁS ÉS PÉNZÜGYI BIZTONSÁG - 2012. DECEMBER 13. AZ ELŐADÁS

Részletesebben

A MAGYAR KÖLTSÉGVETÉS HELYZETE 2013. JANUÁR- 2014. JÚNIUS

A MAGYAR KÖLTSÉGVETÉS HELYZETE 2013. JANUÁR- 2014. JÚNIUS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK A MAGYAR KÖLTSÉGVETÉS HELYZETE 2013. JANUÁR- 2014. JÚNIUS A KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS OLVASATA

Részletesebben

Az államadóság kezelése és ellenőrzése. Banai Péter Benő

Az államadóság kezelése és ellenőrzése. Banai Péter Benő Az államadóság kezelése és ellenőrzése Banai Péter Benő 1 Gazdaságpolitikai mozgástér Az eladósodottság, a magas kockázati felárak az adósságcsökkentést teszik prioritássá 2 Gazdasági növekedés, hiány

Részletesebben

KILÁBALÁS -NÖVEKEDÉS. 2013. szeptember VARGA MIHÁLY

KILÁBALÁS -NÖVEKEDÉS. 2013. szeptember VARGA MIHÁLY KILÁBALÁS -NÖVEKEDÉS 2013. szeptember VARGA MIHÁLY Tartalom Kiindulóhelyzet Makrogazdasági eredmények A gazdaságpolitika mélyebb folyamatai Kiindulóhelyzet A bajba jutott országok kockázati megítélése

Részletesebben

KÖZPÉNZÜGYI ALAPOK TÁVOKTATÁS II. KONZULTÁCIÓ (2012. NOVEMBER 17.)

KÖZPÉNZÜGYI ALAPOK TÁVOKTATÁS II. KONZULTÁCIÓ (2012. NOVEMBER 17.) KÖZPÉNZÜGYI ALAPOK TÁVOKTATÁS II. KONZULTÁCIÓ (2012. NOVEMBER 17.) Dr. Sivák József tudományos főmunkatárs, c. egyetemi docens sivak.jozsef@pszfb.bgf.hu Az állam hatása a gazdasági folyamatokra. A hiány

Részletesebben

a Magyarország évi központi költségvetési törvényjavaslata országgyűlési vitájában május 27.

a Magyarország évi központi költségvetési törvényjavaslata országgyűlési vitájában május 27. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke expozéja a Magyarország 2016. évi központi költségvetési törvényjavaslata országgyűlési vitájában 2015. május 27. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr!

Részletesebben

ÚT A FELLENDÜLÉSHEZ. 2014. szeptember VARGA MIHÁLY

ÚT A FELLENDÜLÉSHEZ. 2014. szeptember VARGA MIHÁLY ÚT A FELLENDÜLÉSHEZ 2014. szeptember VARGA MIHÁLY Tartalom Kockázatok és lehetőségek Gazdaságpolitikai teendők Irányvonalak a jövőre nézve Kockázatok és lehetőségek Csak némileg javul a nemzetközi

Részletesebben

A költségvetési folyamatok néhány aktuális kérdése

A költségvetési folyamatok néhány aktuális kérdése A költségvetési folyamatok néhány aktuális kérdése Baksay Gergely, Magyar Nemzeti Bank KT-MKT - Költségvetési Konferencia 2015. október 13. Az előadás felépítése 1. A GDP-arányos államháztartási hiány

Részletesebben

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai Belső Ellenőrök Társasága 2015. 09. 24 Dr. Csáki Ilona Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1 Költségvetési gazdálkodás Államháztartás

Részletesebben

Borbély László András. 2014. április 30.

Borbély László András. 2014. április 30. Államadósság és állampapírpiac Borbély László András 2014. április 30. Hogyan keletkezik az államadósság? Éves költségvetési törvény 1. év 1 Mrd Ft deficit 1 Mrd Ft hitelfelvétel 1 Mrd Ft államadósság

Részletesebben

Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely. Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt

Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely. Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt Baksay Gergely - Benkő Dávid Kicsák Gergely Magas maradhat a finanszírozási igény az uniós források elmaradása miatt A költségvetés finanszírozási igénye 2016 óta folyamatosan meghaladja az ESAdeficitet

Részletesebben

Iktatószám : Melléklet : Kövér László úr részére. Elnö k. Országgyűlés

Iktatószám : Melléklet : Kövér László úr részére. Elnö k. Országgyűlés ,r ORSZ Z G~YÚLÉS? ELNÁG Ö K I gtitkársá Költségvetési Tanác s Elnö k Budapest 135 7 Kossuth Lajos tér 1-3 Telefon. +361 441 405 7 e-mail kovacs arpad@parlament hu ÉrWq: Iktatószám : Melléklet : E - J-e

Részletesebben

Ellenőrzések a közigazgatásban február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem

Ellenőrzések a közigazgatásban február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem Ellenőrzések a közigazgatásban 1 Ellenőrzések a közigazgatásban 1. Államháztartási kontrollok 2. Az Állami Számvevőszék 3. Könyvvizsgálók a közszférában 4. Hatósági, felügyeleti és törvényességi ellenőrzések

Részletesebben

Költségvetési szervek ellenőrzése. II. Előadás. Ellenőrzések a közigazgatásban

Költségvetési szervek ellenőrzése. II. Előadás. Ellenőrzések a közigazgatásban Költségvetési szervek ellenőrzése II. Előadás Ellenőrzések a közigazgatásban Ellenőrzések a közigazgatásban 1. Államháztartási kontrollok 2. Az Állami Számvevőszék 3. Könyvvizsgálók a közszférában 4. Hatósági,

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása 2015.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása 2015. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása 2015. október A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok A

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság módosított finanszírozása 2014-ben

A központi költségvetés és az államadósság módosított finanszírozása 2014-ben A központi költségvetés és az államadósság módosított finanszírozása 2014-ben Fő kérdések: 1. Az állampapírpiac helyzete 2014 eddig eltelt időszakában. 2. A 2014. évi módosított finanszírozási terv főbb

Részletesebben

ELŐZETES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY. BUDAPEST, 2014. december

ELŐZETES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY. BUDAPEST, 2014. december ELŐZETES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY 2015 BUDAPEST, 2014. december Tartalom 1. Nettó finanszírozási igény 2. Törlesztések 3. Bruttó kibocsátások 4. Nettó finanszírozás 5. Adósságkezelési stratégia 6. További

Részletesebben

KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS

KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS 2013 ŐSZ Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának

Részletesebben

Vélemény Magyarország évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke parlamenti expozéja

Vélemény Magyarország évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke parlamenti expozéja Vélemény Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke parlamenti expozéja Tisztelt Elnök Úr! 2017. május 17. Tisztelt Miniszter

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2008.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2008. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2008. december

Részletesebben

ELŐZETES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY. BUDAPEST, 2014. január

ELŐZETES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY. BUDAPEST, 2014. január ELŐZETES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY 2014 BUDAPEST, 2014. január Tartalom 1. Nettó finanszírozási igény 2. Törlesztések 3. Bruttó kibocsátások 4. Nettó finanszírozás 5. Adósságkezelési stratégia 6. További

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2014-ben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2014-ben A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2014-ben Fő kérdések: 1. Az állampapírpiac helyzete és a központi költségvetés finanszírozása 2013-ban. 2. A 2014. évi finanszírozási terv főbb

Részletesebben

ÁLLAMPAPÍR-PIAC ÉS FINANSZÍROZÁS 2006-BAN ELSŐDLEGES FORGALMAZÓI LEG -EK 2006.

ÁLLAMPAPÍR-PIAC ÉS FINANSZÍROZÁS 2006-BAN ELSŐDLEGES FORGALMAZÓI LEG -EK 2006. ÁLLAMPAPÍR-PIAC ÉS FINANSZÍROZÁS 2006-BAN ELSŐDLEGES FORGALMAZÓI LEG -EK 2006. Fővédnök: Dr. Veres János pénzügyminiszter Házigazda: Szarvas Ferenc az ÁKK Zrt. vezérigazgatója Fő témakörök: Állampapírpiac

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2005-BEN

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2005-BEN A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2005-BEN FŐ TÉMAKÖRÖK: 1. Elvárások az adósságkezeléssel szemben. 2. Változások az adósságkezelési stratégiában. 3. A 2005. évi finanszírozási

Részletesebben

2013 július végéig a kincstári kör hiánya 851,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek

2013 július végéig a kincstári kör hiánya 851,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek 2013 július végéig a kincstári kör hiánya 851,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 63,9 milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2005. december

Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2005. december Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása I. A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2005. december Az előzetes adatok

Részletesebben

ÉVES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY BUDAPEST, december

ÉVES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY BUDAPEST, december ÉVES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY 2018 BUDAPEST, 2017. december Tartalom 1. Nettó finanszírozási igény 2. Törlesztések 3. Bruttó kibocsátások 4. Nettó finanszírozás 5. Adósságkezelési stratégia 6. További információk

Részletesebben

Válságkezelés Magyarországon

Válságkezelés Magyarországon Válságkezelés Magyarországon HORNUNG ÁGNES államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. október 28. Fő üzenetek 2 A magyar gazdaság elmúlt három évtizede dióhéjban Reál GDP növekedés (éves változás)

Részletesebben

2009 októberében a kincstári kör hiánya 1047,7 milliárd forintot ért el. Csökkentette ugyanakkor a finanszírozási

2009 októberében a kincstári kör hiánya 1047,7 milliárd forintot ért el. Csökkentette ugyanakkor a finanszírozási 2 ében a kincstári kör hiánya 14, milliárd forintot ért el. Csökkentette ugyanakkor a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege 5, milliárd forintos és a privatizációs bevételek, milliárd forintos

Részletesebben

Ellenőrzési tapasztalatok a pénzügyi intézményrendszerben X. Soproni Pénzügyi Napok Konferencia. Makkai Mária igazgató, felügyeleti vezető

Ellenőrzési tapasztalatok a pénzügyi intézményrendszerben X. Soproni Pénzügyi Napok Konferencia. Makkai Mária igazgató, felügyeleti vezető Ellenőrzési tapasztalatok a pénzügyi intézményrendszerben X. Soproni Pénzügyi Napok Konferencia Makkai Mária igazgató, felügyeleti vezető Az ÁSZ feladata, hatásköre 2 Az ÁSZ jogállását, hatáskörét és feladatait

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01. A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2017. augusztus 01.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Budapest Corvinus Egyetem Gazdaság- és Társadalomstatisztikai Elemző és Kutató Központ Budapest, 2017. október 12. Célkitűzések

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól I. negyedév

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól I. negyedév 25. I. 26. I. 27. I. 28. I. 29. I. 21. I. 211. I. 2. I. 213. I. 214. I. SAJTÓKÖZLEMÉNY Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól 214. I. negyedév Budapest, 214. május 19.

Részletesebben

ÉVES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY BUDAPEST, december

ÉVES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY BUDAPEST, december ÉVES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY 2016 BUDAPEST, 2015. december Tartalom 1. Nettó finanszírozási igény 2. Törlesztések 3. Bruttó kibocsátások 4. Nettó finanszírozás 5. Adósságkezelési stratégia 6. További információk

Részletesebben

A fenntartható költségvetés őre Az Állami Számvevőszék szerepe a költségvetés tervezésében és végrehajtásában

A fenntartható költségvetés őre Az Állami Számvevőszék szerepe a költségvetés tervezésében és végrehajtásában A jó kormányzás építőkövei fókuszban a legfőbb pénzügyi ellenőrző szerv, az Állami Számvevőszék Tanulmány sorozat 7 A fenntartható költségvetés őre Az Állami Számvevőszék szerepe a költségvetés tervezésében

Részletesebben

A Költségvetési Tanács évi feladatterve

A Költségvetési Tanács évi feladatterve A Költségvetési Tanács 1/2015.02.09. számú határozatával elfogadva Költségvetési Tanács KVT/4-5/2015 A Költségvetési Tanács 2015. évi feladatterve A Költségvetési Tanács (a továbbiakban: Tanács/KT) az

Részletesebben

2013-ban a kincstári kör hiánya 929,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege,

2013-ban a kincstári kör hiánya 929,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, 2013-ban a kincstári kör hiánya 929,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 296,6 milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási igény 1225,8

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2018. augusztus 28.

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2018. augusztus 28. A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2018. augusztus 28.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI VÉLEMÉNY

FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI VÉLEMÉNY FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓI VÉLEMÉNY SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI RENDELETE TERVEZETÉRŐL Készítette: a Dialog Plusz Audit Könyvvizsgáló Kft-munkatársa Budapest, 2013.

Részletesebben

Az egészségügy 2013. évi költségvetése, várható kilátások. Banai Péter Benő

Az egészségügy 2013. évi költségvetése, várható kilátások. Banai Péter Benő Az egészségügy 2013. évi költségvetése, várható kilátások Banai Péter Benő Makrogazdasági, költségvetési keretek 1. Magas növekedés és/vagy olcsó adósság-finanszírozás bővülő költségvetési mozgástér 2.

Részletesebben

ELŐZETES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY. BUDAPEST, 2011. december

ELŐZETES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY. BUDAPEST, 2011. december ELŐZETES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY 2012 BUDAPEST, 2011. december Tartalom 1. Nettó finanszírozási igény 2. Törlesztések 3. Bruttó kibocsátások 4. Nettó finanszírozás 5. Adósságkezelési stratégia 6. További

Részletesebben

XLI. Adósságszolgálattal kapcsolatos bevételek és kiadások

XLI. Adósságszolgálattal kapcsolatos bevételek és kiadások XLI. Adósságszolgálattal kapcsolatos bevételek és kiadások A fejezet a központi költségvetés devizában és a forintban fennálló adóssága kamat- és egyéb kiadásait, valamint bevételeit tartalmazza. KIADÁSOK

Részletesebben

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke parlamenti expozéja október 14. Tisztelt Alelnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak!

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke parlamenti expozéja október 14. Tisztelt Alelnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Expozé: 2013-as zárszámadás 2014-10-14 Magyarország 2013. évi központi költségvetése végrehajtásának ellenőrzése és a 2013. évi költségvetési folyamatok makrogazdasági összefüggéseinek elemzése Domokos

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2011-ben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2011-ben A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2011-ben Fő kérdések: 1. A központi költségvetés finanszírozása és az állampapírpiac helyzete 2010-ben. 2. A 2011. évi finanszírozási terv főbb

Részletesebben

AZ EU TÁMOGATÁSOK HATÁSA A MAGYAR GAZDASÁGRA

AZ EU TÁMOGATÁSOK HATÁSA A MAGYAR GAZDASÁGRA LÁSZLÓ CSABA AZ EU TÁMOGATÁSOK HATÁSA A MAGYAR GAZDASÁGRA 2007-2015 KPMG GKI tanulmány MI EZ AZ EGÉSZ? Miniszterelnöki Hivatal megrendelésére 5 hónap (2016. augusztus december) 30 ember 1000 oldal Lehet-e

Részletesebben

Vélemény a évi költségvetésről

Vélemény a évi költségvetésről Vélemény a 2017. évi költségvetésről Vélemény Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról 2016. 16062 T /10377/4 www.asz.hu ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK Vélemény a 2017. évi költségvetésről

Részletesebben

Jelentés. Vélemény a évi költségvetésről. Vélemény Magyarország évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról 2019.

Jelentés. Vélemény a évi költségvetésről. Vélemény Magyarország évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról 2019. Jelentés Vélemény a 2020. évi költségvetésről Vélemény Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról 2019. 19097 T/6322/4 www.asz.hu AZ ELLENŐRZÉST FELÜGYELTE: HOLMAN MAGDOLNA

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2017-BEN december 28.

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2017-BEN december 28. A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2017-BEN 2016. december 28. FŐ TÉMÁK: 1. A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA 2016-BAN 2. 2017. ÉVI FINANSZÍROZÁSI TERV JELLEMZŐI A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2007. december

Részletesebben

2010. augusztus végéig a kincstári kör hiánya 1082,0 milliárd forintot ért el. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU

2010. augusztus végéig a kincstári kör hiánya 1082,0 milliárd forintot ért el. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU 21. augusztus végéig a kincstári kör hiánya 12, milliárd forintot ért el. Csökkentette a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege 12, milliárd forint és a privatizációs bevételek 3,1 milliárd

Részletesebben

Vizsgakérdések az A magyar pénzügyi és költségvetési politika fejlődési útja napjainkig című fejezethez

Vizsgakérdések az A magyar pénzügyi és költségvetési politika fejlődési útja napjainkig című fejezethez Vizsgakérdések az A magyar pénzügyi és költségvetési politika fejlődési útja napjainkig című fejezethez 15 pontos kérdések 1. kérdés: Mutassa be a pénz és a pénzügyi igazgatási rendszer szerepének alakulását

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2016. augusztus 15.

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2016. augusztus 15. A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2016. augusztus 15.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

XLI. Adósságszolgálattal kapcsolatos bevételek és kiadások

XLI. Adósságszolgálattal kapcsolatos bevételek és kiadások XLI. Adósságszolgálattal kapcsolatos bevételek és kiadások A fejezet a központi költségvetés devizában és a forintban fennálló adóssága kamat- és egyéb kiadásait, valamint a központi költségvetés egyes

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2019-BEN december 28.

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2019-BEN december 28. A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2019-BEN 2018. december 28. FŐ TÉMÁK: 1. A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA 2018-BAN 2. A 2019. ÉVI FINANSZÍROZÁSI TERV JELLEMZŐI A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA

Részletesebben

ELŐZETES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY. BUDAPEST, december

ELŐZETES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY. BUDAPEST, december ELŐZETES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY 2013 BUDAPEST, 2012. december Tartalom 1. Nettó finanszírozási igény 2. Törlesztések 3. Bruttó kibocsátások 4. Nettó finanszírozás 5. Adósságkezelési stratégia 6. További

Részletesebben

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2014.

Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása. 2014. Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság A központi költségvetés finanszírozása és adósságának alakulása A központi költségvetés finanszírozása A. Állományi adatok 2014. december

Részletesebben

expozéja október 19.

expozéja október 19. Magyarország 2016. évi központi költségvetése végrehajtásának ellenőrzése és a 2016. évi költségvetési folyamatok makrogazdasági összefüggéseinek elemzése Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke

Részletesebben

2014 december végéig a kincstári kör hiánya 825,7 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU

2014 december végéig a kincstári kör hiánya 825,7 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU 214 december végéig a kincstári kör hiánya 825,7 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 4,7 milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási

Részletesebben

Ülésnap Napirend Felszólaló

Ülésnap Napirend Felszólaló Ülésnap Napirend Felszólaló 2012. október 2. Az Állami Számvevőszék elnökének expozéja A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló 2010. évi CLXIX. törvény végrehajtásáról szóló törvényjavaslatról

Részletesebben

A KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS SZEREPE A JÓ ÁLLAM MŰKÖDÉSÉBEN

A KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS SZEREPE A JÓ ÁLLAM MŰKÖDÉSÉBEN A KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS SZEREPE A JÓ ÁLLAM MŰKÖDÉSÉBEN - A SZABÁLYALAPÚ KÖLTSÉGVETÉS BEVEZETÉSE MAGYARORSZÁGON - 2016. október 13. Kovács Árpád egyetemi tanár Költségvetési Tanács elnök Tartalom I. Néhány

Részletesebben

2013 augusztus végéig a kincstári kör hiánya 961,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU

2013 augusztus végéig a kincstári kör hiánya 961,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU 21 augusztus végéig a kincstári kör hiánya 91,2 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 12, milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási

Részletesebben

ÉVES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY BUDAPEST, december

ÉVES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY BUDAPEST, december ÉVES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY 2019 BUDAPEST, 2018. december Tartalom 1. Nettó finanszírozási igény 2. Törlesztések 3. Bruttó kibocsátások 4. Nettó finanszírozás 5. Adósságkezelési stratégia 6. További információk

Részletesebben

2014 február végéig a kincstári kör hiánya 483,3 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek

2014 február végéig a kincstári kör hiánya 483,3 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek 214 február végéig a kincstári kör hiánya 483,3 milliárd forintot tett ki. Növelte a finanszírozási igényt az EU transzferek egyenlege, amely 1,1 milliárd forint volt. Így a teljes nettó finanszírozási

Részletesebben

(1) Az önkormányzat költségvetési szervei az alábbiak:

(1) Az önkormányzat költségvetési szervei az alábbiak: Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2016. ( IV.28.) számú zárszámadási rendelete az Önkormányzat 2015. évi költségvetésének végrehajtásáról Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV.

Részletesebben

A 160 éves magyar közlönykiadás programsorozat keretében

A 160 éves magyar közlönykiadás programsorozat keretében A 160 éves magyar közlönykiadás programsorozat keretében Az önkormányzatiság g jelene és s jövıjej je Dr. Lóránt L Zoltán fıigazgató Balatonfüred, 2008. június 13. A Magyar önkormányzati rendszer jellemzői:

Részletesebben

Gazdasági és államháztartási folyamatok

Gazdasági és államháztartási folyamatok Gazdasági és államháztartási folyamatok 214 215 A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzése a Költségvetési Tanács részére Siba Ignác vezérigazgató Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető Tartalom 1. Makrogazdasági

Részletesebben

2008 júniusában a kincstári kör hiánya 722,0 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az MNB

2008 júniusában a kincstári kör hiánya 722,0 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az MNB 2 ában a kincstári kör hiánya 22, milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az MNB kiegyenlítési tartalékának feltöltése címen kifizetett 2, milliárd forint. Csökkentette a finanszírozási

Részletesebben

VÉLEMÉNY. a 2015. évi költségvetésről Vélemény Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK

VÉLEMÉNY. a 2015. évi költségvetésről Vélemény Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK VÉLEMÉNY a 2015. évi költségvetésről Vélemény Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról 14221 T /1794/11 2014. november Állami Számvevőszél< Iktatószám:

Részletesebben

ÉVES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY BUDAPEST, december

ÉVES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY BUDAPEST, december ÉVES FINANSZÍROZÁSI KIADVÁNY 2017 BUDAPEST, 2016. december Tartalom 1. Nettó finanszírozási igény 2. Törlesztések 3. Bruttó kibocsátások 4. Nettó finanszírozás 5. Adósságkezelési stratégia 6. További információk

Részletesebben

2015 május végéig 488,8 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 756,0

2015 május végéig 488,8 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 756,0 HAVI TÁJÉKOZTATÓ 2015. MÁJUS 2015 május végéig 488,8 milliárd forint összegű nettó kibocsátás valósult meg, amelyből a nettó forintkibocsátás 756,0 milliárd forintot, a nettó deviza-kibocsátás -267,2 milliárd

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS FINANSZÍROZÁSA ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG KEZELÉSE 2010-2011-BEN

SAJTÓKÖZLEMÉNY A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS FINANSZÍROZÁSA ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG KEZELÉSE 2010-2011-BEN SAJTÓKÖZLEMÉNY A kormány pénzügypolitikájának középpontjában a hitelesség visszaszerzése áll, és ezt a feladatot a kormány komolyan veszi hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter az Államadósság Kezelő

Részletesebben

\Q2^/ \TS^ZÉ&. ÁLLAMI SZÁMVEVÖSZÉK szeptember 2- ^. a Költségvetési Tanács részére a félévi költségvetési folyamatokról. '"-.

\Q2^/ \TS^ZÉ&. ÁLLAMI SZÁMVEVÖSZÉK szeptember 2- ^. a Költségvetési Tanács részére a félévi költségvetési folyamatokról. '-. ÁLLAMI SZÁMVEVÖSZÉK Elemzés a Költségvetési Tanács részére a 2017. 1. félévi költségvetési folyamatokról Jóváhagyom: \Q2^/ *-J)omokos László \TS^ZÉ&. '"-.Ettiöf- 2017. szeptember 2- ^. Iktatószám: FV-3195-046/2017.

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2013-ban

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2013-ban A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2013-ban Fő kérdések: 1. Az állampapírpiac helyzete és a központi költségvetés finanszírozása 2012-ben. 2. A 2013. évi finanszírozási terv főbb

Részletesebben

Államháztartási mérlegképes könyvelő Azonosítószám: 54 344 02 0001 54 01

Államháztartási mérlegképes könyvelő Azonosítószám: 54 344 02 0001 54 01 Államháztartási mérlegképes könyvelő Azonosítószám: 54 344 02 0001 54 01 2153-06 Számviteli, elemzési, ellenőrzési ismeretek alkalmazása az államháztartásban Az államháztartás szervezetei beszámolási és

Részletesebben

2007 első nyolc hónapjában a kincstári kör hiánya - a később részletezett átvállalás nélkül 920,1 milliárd forintot ért el.

2007 első nyolc hónapjában a kincstári kör hiánya - a később részletezett átvállalás nélkül 920,1 milliárd forintot ért el. 2 első nyolc hónapjában a kincstári kör hiánya - a később részletezett átvállalás nélkül 2,1 milliárd forintot ért el. További finanszírozási igényt jelentett az MNB kiegyenlítési tartalékának feltöltése

Részletesebben

A Költségvetési Tanács évi feladatterve

A Költségvetési Tanács évi feladatterve A Költségvetési Tanács 1/2014.02.06. számú határozatával elfogadva Költségvetési Tanács KVT/26-3/2014 A Költségvetési Tanács 2014. évi feladatterve Az Alaptörvény 44. cikke alapján a Költségvetési Tanács

Részletesebben

SAJOBABONY VAROS ONKORMANYZATA KEPVISELO-TESTULETENEK 11/2015. (IV.29.) onkormanyzat! rendelete. a 2014. evi penziigyi terv vegrehajtasarol

SAJOBABONY VAROS ONKORMANYZATA KEPVISELO-TESTULETENEK 11/2015. (IV.29.) onkormanyzat! rendelete. a 2014. evi penziigyi terv vegrehajtasarol SAJOBABONY VAROS ONKORMANYZATA KEPVISELO-TESTULETENEK 11/2015. (IV.29.) onkormanyzat! rendelete a 2014. evi penziigyi terv vegrehajtasarol Sajobabony Varos. Onkormanyzatanak Kepviselo-testiilete az Alaptorveny

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2018-BAN december 19.

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2018-BAN december 19. A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2018-BAN 2017. december 19. FŐ TÉMÁK: 1. A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA 2017-BEN 2. A 2018. ÉVI FINANSZÍROZÁSI TERV JELLEMZŐI A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA

Részletesebben

Költségvetési szabályok

Költségvetési szabályok Költségvetési szabályok Baksay Gergely, MNB, költségvetési elemzések igazgatója Sopron 2016. szeptember 29. Vázlat 1. A költségvetési szabályok eredete és alapelvei 2. Magyar költségvetési szabályok E

Részletesebben

Gerlaki Bence Sisak Balázs: Megtakarításokban már a régió élmezőnyéhez tartozunk

Gerlaki Bence Sisak Balázs: Megtakarításokban már a régió élmezőnyéhez tartozunk Gerlaki Bence Sisak Balázs: Megtakarításokban már a régió élmezőnyéhez tartozunk A magyar gazdaság növekedési modellje az elmúlt években finanszírozási szempontból alapvetően megváltozott: a korábbi, külső

Részletesebben

Az államháztartás finanszírozásának aktuális kérdései az ÁSZ nézőpontjából

Az államháztartás finanszírozásának aktuális kérdései az ÁSZ nézőpontjából Az államháztartás finanszírozásának aktuális kérdései az ÁSZ nézőpontjából Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének előadása a soproni VIII. Pénzügyi Napok Konferencián 2014. október 2. Tisztelt

Részletesebben