HOZZÁRENDELÉSEK FÜGGVÉNYEK, SOROZATOK Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HOZZÁRENDELÉSEK FÜGGVÉNYEK, SOROZATOK 0791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények"

Átírás

1 HOZZÁRENDELÉSEK FÜGGVÉNYEK, SOROZATOK 791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények KÉSZÍTETTE: PARÓCZAY JÓZSEF, PUSZTAI JULIANNA

2 134 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 1. FELADATLAP 1. Megadtunk két halmazt. Az A halmaz néhány európai nagyváros nevét tartalmazza, a B halmaz számokat. Az A halmaz elemeihez úgy rendeltük a B halmaz elemeit, hogy azok a nagyvárosok népességét mutassák. Sorold fel mindkét halmaz elemeit! Írd le a jelöléssel, hogy az A halmaz elemeinek melyik B halmazbeli elem felel meg! A halmaz B halmaz Párizs Budapest Róma Moszkva Stockholm 2 millió 1,4 millió 11 millió 3 millió 1 millió 2. Az A halmaz elemei gyümölcsök, a B halmaz elemei termések. Jelöld nyíllal a halmazábrán, hogy melyik gyümölcs melyik terméstípushoz tartozik! A = {szilva; ribizli; szőlő; alma; dió; őszibarack} B = {bogyó; alma; csonthéjas} A halmaz B halmaz Szilva Bogyó Ribizli Szőlő Alma Alma Dió Csonthéjas Őszibarack 3. Az A halmaz elemeit az első számegyenesen kék ponttal jeleztük. A B halmaz elemei a második számegyenesen vannak, ezeket nem jelöltük meg. Az A halmaz minden eleméhez rendeljük hozzá a valódi osztóit! Jelöld nyíllal ezt a kapcsolatot! Sorold fel mindkét halmaz elemeit!

3 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények Ebben a feladatban a hozzárendelést szám párokkal adtuk meg: minden szám pár első jelzőszámához a második jelzőszámát rendeljük hozzá. ( 3; 1); ( 2,5;,5); ( 1; 1); (1; 3); ( 2; 4); ( 2,5; 4,5). Add meg az A és B halmazt elemeik felsorolásával, és írd le, hogy milyen szabály szerint rendeltük az A halmaz elemeihez a B elemeit! Ábrázold ezt a kapcsolatot derékszögű koordinátarendszerben úgy, hogy az x tengelyen az A halmaz, az y tengelyen a B halmaz elemei legyenek! Rajzold meg halmazábrán is ezt az összefüggést! 5. Válogasd ki az előző hozzárendelések közül az egyértelműeket! 2. FELADATLAP 1. Az alábbi hozzárendelések közül melyek egyértelműek? Írjátok le a füzetetekbe a kapcsolódó elemeket a jelöléssel! a) Alaphalmaz: évszakok. Képhalmaz: a hónapok. Hozzárendelés: minden évszakhoz rendeljük hozzá a hónapok közül a hozzá tartozót! b) Alaphalmaz: a tanult tantárgyak. Képhalmaz: a hét munkanapjai. Hozzárendelés: minden tantárgyhoz rendeljük hozzá azt a napot, amikor órarend szerinti óra van! c) Alaphalmaz: a háromnál kisebb abszolút értékű egész számok. Képhalmaz: az ötnél kisebb nem negatív egész számok. Hozzárendelés: minden alaphalmazbeli elemhez rendeljük hozzá a négyzetét! d) Alaphalmaz: {2,1; ; 5,3; 6}. Képhalmaz: az első 1 természetes szám. Hozzárendelés: Az alaphalmaz minden eleméhez rendeljük hozzá a nála legalább hárommal nagyobb képhalmazbeli számot! e) Alaphalmaz: az 5-nél kisebb természetes számok. Képhalmaz: a 25-nél kisebb természetes számok. Hozzárendelés: Az alaphalmaz minden eleméhez rendeljük hozzá a valódi osztóinak számát! 2. A következő halmazok elemei között létesíts egyértelmű hozzárendelést! Add meg a hozzárendelés szabályát, majd szemléltesd Venn-diagramon az elemek kapcsolatát! a) A = {banán, kivi, eper, málna, meggy, narancs} B = {piros, bordó, sárga, narancs, zöld} b) A = {2; 3; 4; 3; 4} B = {2; 3; 4} c) A = {oxigén, széndioxid, levegő, limonádé} B = {elem, keverék, vegyület} TUDNIVALÓ Az egyértelmű hozzárendelést függvénynek nevezzük. A hozzárendelési szabály minden alaphalmazbeli elemhez pontosan egy képhalmazbeli elemet, a függvényértéket rendeli.

4 136 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 3. FELADATLAP 1. A következő ábrákról három függvény összetartozó értékeit olvashatod le. Az első számegyenes az alaphalmaz, a második számegyenes a képhalmaz elemeit tartalmazza. Nyilakkal jelöltünk néhány összetartozó elempárt. Add meg a három hozzárendelés szabályát, rajzold be a hiányzó nyilakat, és írd be a függvényértékeket! a) b) c) A különböző játékgépek különböző szabállyal dolgoznak. Dobjuk be a játékgépbe egyenként az alaphalmaz (A) néhány elemét! Számítsuk ki a gép saját működési szabálya alapján a bedobott számhoz tartozó, kijövő (K-beli) elemet! Töltsétek ki a táblázatot, amelynek felső sorában a bedobott számok, az alsóban pedig a kiadott számok szerepelnek! a) A = {8-nál kisebb nem negatív egész számok} K = {egész számok} Hozzárendelési szabály: minden A-beli számhoz rendeljük hozzá a kétszeresénél 3-mal kisebb számot! x y Mi lenne a függvényérték, ha a gép befogadóképessége nagyobb lenne, és elfogadná pl. a 1, 5, 1, 125 számokat is? x 2x 3

5 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények 137 b) A = { 6-nál nem kisebb negatív egész számok} K = {egész számok} Hozzárendelési szabály: rendeljük hozzá minden A-beli számhoz az abszolút értékét! Mely számok lesznek a függvényértékek halmazában? x x x y Ha a gép elfogadja a 6-nál kisebb egész számokat is, hogyan határoznád meg az alaphalmazt, és ebben az esetben mi lenne a képhalmaz? Egészítsd ki az értéktáblázatot néhány ilyen szám párral! c) A = {sokszögek oldalszáma} K = {természetes számok} Hozzárendelés: minden (adott oldalszámú) sokszöghöz rendeljük hozzá az átlóinak a számát! Az ábra a gép működésének egy pillanatfelvétele. Hány eleme lehet az alaphalmaznak, hány a képhalmaznak? Függvény-e ez a hozzárendelés? Miért? Vannak-e a a képhalmaznak kimaradó elemei, vagyis olyan természetes számok, amelyek nem értékei az adott függvénynek? sokszög oldalszáma sokszög átlóinak száma 4. FELADATLAP 1. Egy hordóba esővizet gyűjtünk öntözéshez. Egy tavaszi esős napon az alábbi grafikon szerint változott a hordóban lévő víz mennyisége. A megfigyelésünk fél órán keresztül tartott. Függvény-e az eltelt idő és a víz mennyisége közti kapcsolat? a víz mennyisége (liter) idő (perc)

6 138 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET a) Készíts táblázatot a grafikon alapján! b) Írd le, hogyan változott a hordóban lévő víz mennyisége! c) Mennyi víz volt a hordóban a vihar elején? d) Leolvasható-e a grafikonról, hogy mikor állt el az eső? e) Hány literrel nőtt a hordóban lévő víz mennyisége? f) 1 perc elteltével mennyi víz volt a hordóban? Hogyan lehet ezt leolvasni? g) Mikor volt 16 liter a hordóban? 2. Emeséék biciklitúrán voltak az Őrségben. A grafikon a csoport sebességének változását mutatja az idő függvényében. Nézd meg figyelmesen az itt látható grafikont, és válaszolj az alábbi kérdésekre! sebesség (km/h) idő (perc) a) Körülbelül mikor volt a legnagyobb a csapat sebessége? b) Mikor mentek a leglassabban? c) Voltak-e olyan időpontok, amikor ugyanakkora sebességgel mentek? Írj rá példát! d) Körülbelül mekkora sebességgel mentek a 3. percben? e) Írd le, mely időszakokban növekedett a kerékpárosok sebessége? f) Az út dimbes-dombos területen halad. Lehet-e következtetni a grafikonból arra, hogy mikor kerekeztek dombra fölfelé, és mikor gurultak lefelé? 3. Meggyújtottunk egy 25 cm hosszú gyertyát. Egyenletesen égett, és azt tapasztaltuk, hogy 3 óra alatt a magassága 9 cm-t csökkent. Ábrázoljátok a gyertya magasságát az eltelt idő függvényében!

7 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények FELADATLAP 1. Ábrázold koordinátarendszerben a függvényt! A tengelyeken 2 négyzetrács legyen az egység. Hozzárendelési szabály: minden A-beli számhoz rendeljük hozzá a felét! a) A = {a 1-nél kisebb abszolút értékű páros számok} Készíts értéktáblázatot! Milyen függvényértékek szerepelnek a képhalmazban? x y = x : 2 5 y 5 5 x 5 b) A hozzárendelési szabály ugyanaz, mint az a) feladatban, de más az alaphalmaz. A = {a 1-nél kisebb abszolút értékű egész számok} Egészítsd ki az előző értéktáblázatot az alaphalmaz új elemeivel! Milyen új függvényértékek kerültek a képhalmazba? Jelöld az előző grafikonon a most kapott pontokat! c) Bővítsük tovább az alaphalmazt! A = {az egész számok}. Hány eleme van? Add meg a képhalmazt! Fel tudjuk-e sorolni az elemeit? Lehetnek-e a függvényértékek között a következő számok: 25,6; 1; 97; 42,5; 126,5; 5,25; ,5? d) Legyen most az alaphalmaz a racionális számok halmaza, vagyis A = {a racionális számok}. Add meg a képhalmazt! Egészítsd ki az alábbi értéktáblázatot! Lehetnek-e a függvényértékek között a következő számok: 25,6; 1; 97; 42,5; 126,5; 5,25; ,5? Számíts ki minél több értékpárt, és ezeket is jelöld be a grafikonon! x,8 6,5 3,6 1,2 1,5 1,8 y = x : 2

8 14 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 2. Párokban dolgozzatok! A pár egyik tagja az A, másik a B feladatsorral dolgozzon! A megoldás után ellenőrizzétek egymás megoldásait, beszéljétek meg, hogy a két-két feladatot összehasonlítva milyen eltéréseket és milyen egyezéseket találtok! A a) A = {az egész számok} Minden egész számhoz rendeljük hozzá a háromszorosánál 2-vel kisebb számot! Mi lehet a képhalmaz? Függvény-e ez a hozzárendelés? Írd le a hozzárendelési szabályt képlet formájában is! Készíts értéktáblázatot legalább 7 érték párral, és ábrázold grafikonon az összefüggést! b) A = {racionális számok} Minden számhoz rendeljük hozzá az abszolút értékét! Mi lehet a képhalmaz? Függvény-e ez a hozzárendelés? Írd le a hozzárendelési szabályt képlet formájában is! Készíts értéktáblázatot legalább 7 érték párral, és ábrázold grafikonon az összefüggést! B a) A = {racionális számok} Minden egész számhoz rendeljük hozzá a háromszorosánál 2-vel kisebb számot! Mi lehet a képhalmaz? Függvény-e ez a hozzárendelés? Írd le a hozzárendelési szabályt képlet formájában is! Készíts értéktáblázatot legalább 7 érték párral, és ábrázold grafikonon az összefüggést! b) A = {az egész számok} Minden számhoz rendeljük hozzá az abszolút értékét! Mi lehet a képhalmaz? Függvény-e ez a hozzárendelés? Írd le a hozzárendelési szabályt képlet formájában is! Készíts értéktáblázatot legalább 7 érték párral, és ábrázold grafikonon az összefüggést! 6. FELADATLAP Az alábbi grafikonok közül melyiket melyik történettel tudjátok logikai kapcsolatba hozni? Döntéseiteket indokoljátok! Írjátok fel, melyik tengelyen milyen változást jelöltünk! I.

9 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények 141 II. III. a) Luca barátaival kirándulni ment. 4 óra alatt értek el egy gyönyörű tisztásra. Ott megpihentek, játszottak, majd két óra elteltével hazamentek. A kirándulás során végig egyenletes 3 km/h sebességgel haladtak. b) Gergő öt napon keresztül napi 1 Ft-ot tett félre zsebpénzéből. Két napig nem tudott félretenni, és a következő napon elköltötte összes félretett pénzét. c) Egy 8 literes kannából másodpercenként 1 liter vizet öntünk ki. A 3. másodpercben 3 másodpercig megálltunk, majd kiöntöttük az összes vizet. 7. FELADATLAP 1. Négyfős csoportban oldjátok meg a feladatot! Osszátok el, hogy ki dolgozzon az a), a b), a c) illetve a d) ponttal! Ha mindenki elkészült a saját munkájával, beszéljétek meg, hogy miben egyeznek meg, miben különböznek a megoldásaitok! a) 1 m függönyanyag 2 forintba kerül. Mennyit fizetünk, ha 2 m-t; 2,5 m-t; 2,8 m-t; 3 m-t; 3,2 m-t vásárolunk? Írd le képlettel, hogyan kell kiszámítani a vételárat! Készíts értéktáblázatot, és ábrázold grafikonon, hogyan függ a vételár (v) a vásárolt anyaghossztól (h)! (Az y tengelyen szerepeljen a vételár: 1 cm jelentsen 1 forintot!)

10 142 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET h (m) 2 2,5 2,8 3 3,2 v (Ft) h (m) b) Egy gépkocsi óránként átlag 8 km utat tesz meg. Mekkora utat tesz meg fél óra; 2 óra; óra; 2,5 óra; 3 óra alatt? Írd le képlettel, hogyan kell kiszámítani a megtett utat! Készíts értéktáblázatot, és ábrázold grafikonon, hogyan függ a megtett út (s) az időtől (t)! t (óra) ,5 3 s (km) t (óra)

11 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények 143 c) A gazda naponta 7 szilvafa gyümölcsét szedi le, hogy a piacra vigye. Hány szilvafát szed meg fél nap; 2 nap; 2,5 nap; 3 nap; 5 nap alatt? Írd le képlettel, hogyan kell kiszámítani az elvégzett munkát! Készíts értéktáblázatot, és ábrázold grafikonon, hogyan függ a megszedett fák száma (f) a munkanapok számától (n)! n (munkanapok száma) 2 2,5 3 5 f (megszedett fák száma) n (munkanapok száma) d) Mekkora a négyzet kerülete, ha oldala: 2 cm; 2,5 cm; 2,8 cm; 3 cm; 3,2 cm? Írd le képlettel, hogyan kell kiszámítani a négyzet kerületét! Készíts értéktáblázatot, és ábrázold grafikonon, hogyan függ a négyzet kerülete az oldal hosszától! a (cm) 2 2,5 2,8 3 3,2 k (cm) a (cm)

12 144 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 2. Ábrázold a következő összefüggésekkel megadott függvényeket! Az alaphalmaz és a képhalmaz a racionális számok halmaza. A grafikont megrajzolhatod más színnel az előző feladat megfelelő koordinátarendszerében. a) v = 2 h b) s = 8 t c) f = 7 n d) k = 4 a TUDNIVALÓ Az egyenes arányosság grafikonja az origón átmenő egyenes. 3. Kerekecske falucska hegyoldalban épült. A Lejtő utcán a gyalogjárdán lépcsőkőn lehet felmenni az utca végéig. a) Kezdetben a lépcsők 1 m szélesek és 1 dm magasak. Panni néni gyalogosan, Pali unokája mellette az úttesten kerékpáron halad fölfelé. Ábrázoljuk mindkettőjük emelkedését grafikonon úgy, hogy: az x tengelyen a lépcsők számát, az y tengelyen az emelkedést ábrázoljuk. (Elegendő 4-5 lépcső ábrázolása az emelkedés megfigyeléséhez.) y (dm) x (m)

13 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények 145 b) A közepétől meredekebb a Lejtő utca, itt az 1 m széles lépcsők 2 dm magasak. Ábrázoljuk ezt is grafikonon! y (dm) x (m) c) Az utca végén Panni néninek össze kell szednie az erejét, hiszen ezen a szakaszon 1 m-enként 3 dm magasak a lépcsők, de Palinak sem könnyű ezen a kaptatón tolni a kerékpárt. Ábrázoljuk ezt az emelkedést is, majd figyeljük meg a három grafikon meredekségét! Hogyan számítjuk ki a szintkülönbséget az a), a b) és a c) feladatban? Írjuk fel mindhárom függvény képletét! y (dm) x (m) 4. Egy medencében 6 cm magasan áll a víz, amikor megnyitják a lefolyót. Ennek következtében óránként 8 cm-rel csökken a vízszint. Mit gondolsz, ennek a függvénynek is egyenes lesz a grafikonja? Készíts értéktáblázatot, és ábrázold a vízszintcsökkenést az idő függvényében! Az x tengelyen 2 rács 1 óra, az y tengelyen 2 rács 1 cm legyen! Mit állapíthatsz meg ennek a függvénynek a meredekségéről? Írd le képlettel a függvényt!

14 146 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 5. Töltsd ki az értéktáblázatot, amelynek első sorába beírtunk néhány alaphalmazbeli elemet, a második, harmadik és negyedik sorba pedig az itt felsorolt három függvény értékeit kell beírnod. Az alaphalmaz és a képhalmaz legyen a racionális számok halmaza! a) Minden számhoz hozzárendeljük önmagát. b) Minden számhoz rendeljük hozzá a 2-szeresét! c) Minden számhoz rendeljük hozzá a felét! Számítsd ki mindegyik feladatban az összetartozó érték párok hányadosát! x 3 2, y x y = x y = 2x y = 1 2 x Milyen összefüggés van az egymáshoz rendelt mennyiségek között? Ábrázold a megadott függvényeket ugyanabban a koordinátarendszerben! (Használj különböző színű ceruzát a különböző grafikonokhoz!) Figyeld meg mindegyik függvény esetében, hogy ha az x tengelyen 1 egységet pozitív irányba lépünk, akkor ez mekkora emelkedést jelent y irányban! Mennyi a függvények meredeksége? 6 y x 2 4 6

15 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények Készíts értéktáblázatot a megadott függvényekhez, és ábrázold őket: az alaphalmaz és a képhalmaz a racionális számok halmaza! Figyeld meg mindegyik függvénynél, hogy 1 egység x irányú lépés mekkora emelkedést jelent y irányban! Mennyi a függvények meredeksége? a) y = 3 4 x b) y = 2 3 x 8. FELADATLAP Négyfős csoportban oldjátok meg a feladatokat! Osszátok el, hogy ki dolgozzon az a), a b), a c) illetve a d) ponttal! Minden feladatban készítsetek értéktáblázatot, majd ábrázoljátok a függvényeket! Ha mást nem adunk, az alaphalmaz és a képhalmaz minden esetben a racionális számok halmaza. Ha mindenki elkészült a saját munkájával, nézzétek meg egymás feladatait, ellenőrizzétek a megoldásokat, majd válaszoljatok a feltett kérdésekre! a) 1. Az alaphalmaz és a képhalmaz a pozitív számok halmaza. Hogyan függ a négyzet területe oldalának a hosszúságától? Írd le a függvény képletét is! 2. y = 2 x 4 b) 3. Minden egész számhoz rendeljük a négyzeténél 1-gyel nagyobb számot! Írd le a függvény képletét is! 4. y = 3,5 x c) 5. Egy téglalap területe 12 cm2, hogyan függ b oldalának hossza az a oldal változásától? Legyen az alaphalmaz: {1; 2; 3; 4; 6; 12}! Írd le a függvény képletét is! 6. y = x d) 7. Rendeljük minden számhoz az abszolút értékének az ellentettjét! Írd le a függvény képletét is! 8. y = 1 4 x + 1 Figyeld meg az ábrázolt nyolc függvényt! Melyek grafikonja egyenes? Írd le ezek képletét! Van-e a megadott függvények között olyan, amely egyenes arányosságot fejez ki? Írd le ezek képletét! Mekkora ezeknek a függvényeknek a meredeksége? Hogyan állapítható meg a képletből a meredekség?

16 148 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 9. FELADATLAP 1. Töltsd ki az értéktáblázatot, amelynek első sorába beírtunk néhány alaphalmazbeli elemet, a második, harmadik és negyedik sorba pedig az itt felsorolt három függvény értékeit kell beírnod. Az alaphalmaz és a képhalmaz legyen a racionális számok halmaza! Ábrázold közös koordinátarendszerben a három függvényt! a) y = 2x y = 2x + 4 y = 2x 5 x 3 1,5 1 2,5 3 y = 2x y = 2x + 4 y = 2x 5 1 y x 5 1

17 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények 149 b) y = 3x y = 3x + 4 y = 3x 5 x 2 1,5 1 1,5 2 y = 3x y = 3x + 4 y = 3x 5 1 y x Ábrázold a halmazábrával megadott hozzárendelést koordinátarendszerben! Minden racionális számhoz a képhalmaz egyazon elemét rendeljük. Függvény-e ez a hozzárendelés? Alaphalmaz Képhalmaz y ,5 5 5 x

18 15 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET ÖSSZEGZÉS Lineáris függvények Elsőfokú függvény: olyan függvény, amelyben az x az első hatványon szerepel, például y = 2x + 4, y = 3x + 4, y = 3x 2 (x az alaphalmaz, y a képhalmaz eleme). A hozzárendelés szabálya: minden x-hez valahányszorosát, + egy számot rendelünk. Általános képlete: y = a x + b, vagy f(x) = a x + b (a és b tetszőleges számok); a az a szorzószám, amely a függvény meredekségét jelöli, b értéke pedig megmutatja, hogy a grafikon hol metszi az y tengelyt. Grafikonja egyenes. Konstans függvény: olyan függvény, amely bármely x-hez ugyanazt az állandó y-t rendeli. Grafikonja x tengellyel párhuzamos egyenes. 3. Ábrázold a megadott lineáris függvényeket közös koordinátarendszerben! a) x 2x 1 x 3x 1 x 1 3 x 1 b) x x + 2 x 2x + 2 x 1 2 x + 2 c) x 2 3 x + 3 x 2 3 x + 3 x 3 1. FELADATLAP Ábrázold a két függvény grafikonját közös koordinátarendszerben! Az alaphalmaz a racionális számok halmaza. f(x) = 2x + 4; g(x) = 1 3 x 3 Olvasd le a grafikonról, hogy mekkora a függvények értéke különböző x helyeken! Írd be ezeket a táblázatba! f(x) = 2x + 4 g(x) = 1 3 x 3 x 3 2 1, Jelöld meg zölddel az x tengelyen azokat a pontokat, amelyeknél a két függvény értéke egyenlő! Hány ilyen pont van? Keress olyan pontokat az x tengelyen, amelyeknél az f(x) > g(x), színezd ezeket pirossal. Hány ilyen pont van? Keress olyan pontokat az x tengelyen, amelyeknél az f(x) < g(x), színezd ezeket kékkel. Hány ilyen pont van? Mi a megoldása a következő egyenletnek, egyenlőtlenségeknek: 2x + 4 = 1 3 x 3 2x + 4 > 1 3 x 3 2x + 4 < 1 3 x 3

19 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények 151 FELADATGYŰJTEMÉNY 1. Melyik esemény mikor történt? Rajzolj két halmazt, és kösd össze nyíllal az összetartozó elemeket! A = {896; 1526; 1241; 1456; 1222} B = {Tatárjárás; Mohácsi vész; Honfoglalás; Aranybulla; Nándorfehérvári diadal} 2. Az A halmaz elemeihez rendeld hozzá a B halmaz elemeit! Rajzolj két halmazt, írd be az elemeket! Kösd össze A halmaz elemeiből kiinduló nyíllal, hogy melyik növény hol él! A = {trópusi erdő, szavanna, sivatag} B = {óriáskaktusz, majomkenyérfa, orchidea, lián, akáciák} 3. Az A halmaz elemeihez rendeld hozzá a B halmaz elemeit! Rajzolj két halmazt, és az A halmaz elemeiből kiinduló nyíl jelezze, melyik B halmazbeli elemet rendelted hozzá! A ={víz, neon, argon, grafit, hélium, szén} B ={atomkristály, molekula, nemesgáz} 4. A következő hozzárendelések közül válaszd ki, melyek az egyértelmű hozzárendelések! a) A = {13 éves tanulók } K = {iskolák} Minden tanulóhoz rendeljük hozzá azt az iskolát, ahol tanulmányait végzi. b) A = {az iskolád ablakai} K = {egész számok} Minden ablakhoz rendeljük hozzá az ablakban lévő virágok számát. c) A = {az iskolád osztálytermei} K = {egész számok} Minden osztályteremhez az ablakok számát rendeljük. d) A = {az iskolád tantermei} K = {az iskolában található számítógépek} Minden tanteremhez hozzárendeljük azt a számítógépet, ami a teremben van. e) A = {a sík egy adott P pontja} K = {a sík pontjai} A P ponthoz rendeljük hozzá a tőle 3 cm-re levő pontokat. 5. Állapítsd meg az alaphalmazt, képhalmazt! Mi lehet az ábrázolt hozzárendelés? Függvény-e a hozzárendelés? D C t B = B A C A D

20 152 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 6. Készíts számhalmazokkal hozzárendelést! Megadtuk az A halmazt, a B halmaz megadása után keress A-ból B-be hozzárendelést! A = {A 2-nál kisebb pozitív, hárommal osztható számok halmaza} 7. Készíts számhalmazokkal hozzárendelést! Megadtuk az A halmazt, a B halmaz megadása után keress A-ból B-be hozzárendelést! A = {1-nél kisebb pozitív egész számok} 8. Ábrázold koordinátarendszerben a hozzárendelést a megadott számok halmazán! Keress az ábrának megfelelő hozzárendeléseket! a) A halmaz B halmaz b) A halmaz B halmaz , ,

21 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények 153 c) A halmaz B halmaz ,8 9. Ábrázoljátok a következő hozzárendeléseket külön koordinátarendszerben! a) Legyen az alaphalmaz és a képhalmaz is a racionális számok halmaza. Hozzárendelési szabály: y = 12x b) Legyen az alaphalmaz és a képhalmaz a természetes számok halmaza. Hozzárendelési szabály: a megvásárolt kiflikhez a fizetett értéket rendeljük, ha 1 kifli 12 Ft-ba kerül. Az első tengelyen a kiflik számát, a második tengelyen a kiflikért fizetett értéket ábrázoljátok! Különböző-e a két hozzárendelés grafikonja? Miért? 1. Rendeljünk természetes számokhoz ismét természetes számokat! k: Kacsák számához hozzárendeljük a lábaik számát. r: Rókák számához hozzárendeljük a lábaik számát. s: Sáskák számához hozzárendeljük a lábaik számát. a) Készíts táblázatot a k, r, s hozzárendelésekhez! b) Függvények-e ezek a hozzárendelések? Miért? Írásban válaszoljatok! c) Melyik hozzárendelést kapcsolhatjátok a fent megadottakhoz az alábbiak közül? f(x) = 6 x; g(x) = x + 6; i(x) = x 4; j(x) = 2 x d) Ábrázoljátok a k; r; s függvényeket közös koordinátarendszerben! Olvass a grafikonról! e) Megrajzolhatók-e a grafikonok egy vonallal? Miért? Írásban válaszoljatok! f) Melyik függvény grafikonja a legmeredekebb? g) Miért az origóból indul ki mindegyik hozzárendelt grafikon? h) Hány rókának van annyi lába, mint 6 kacsának? i) Hány kacsához, rókához, sáskához tartozik 24 láb? j) Ismertek-e olyan állatot, melynél a hozzárendelés v(x) = 1 x lenne?

22 154 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 11. Péter és Pál távirányítású autókkal játszanak. Egymástól 15 m távolságra állnak, egy egyenes útszakaszon. Péter autója 2 másodperc alatt teszi meg Pálig az utat, Pál autója 3 másodperc alatt ér Péterhez. Koordinátarendszerben ábrázoltuk a két autó mozgását. Milyen megfigyeléseket tehetünk? út (méter) 16 Péter autója 14 Pál autója idő (másodperc) 12. Fürdéshez 5 perc alatt töltöttük meg a 1 literes kádat vízzel. Negyed óráig fürödtünk, majd leengedtük a vizet. A lefolyón percenként 1 liter víz folyik le. Ábrázold az eltelt idő függvényében a kádban levő víz térfogatát! A csap megnyitásához képest mikor volt a kádban 5 liter víz? vízmennyiség (liter) idő (perc) 13. Péter kisöccse pancsol a fürdőkádban. 1 perc játék után kihúzza a dugót. 2 perc múlva észreveszi az anyukája, de addigra 1 cm-t csökkent a víz magassága. Az édesanya visszateszi a dugót, és újra enged vizet a kádba 4 percig. Ekkor a víz magassága az eredeti 3 cm-es magasság lesz. Ábrázold a kádban lévő víz magasságát az idő függvényében! h (cm) t (perc)

23 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények A felsorolt lineáris függvényeket a racionális számok halmazán értelmezzük. Ábrázold a függvényeket koordinátarendszerben, állapítsd meg, hol metszik a grafikonok az x, y tengelyeket! a) a(x) = 2x b) b(x) = x + 8 c) c(x) = 1 3 x 2 d) d(x) = 4 3x 15. Válaszd ki a lineáris függvényeket a felsoroltak közül! f(x) = x 2 3 g(x) = 5 x h(x) = x 3 l(x) = x Mely függvények grafikonjai párhuzamosak egymással? f(x) = x + 9 g(x) = 9 h(x) = 9x l(x) = 1 9 x k(x) = 1 9 i(x) = 5 + 9x j(x) = x Van-e olyan lineáris függvény, amelynek grafikonja párhuzamos az y tengellyel? Indokolj! 18. Hol metszi egymást az f(x) = 7 és a g(x) = 1 2 racionális számok halmazán értelmezzük? x + 5 függvény grafikonja, ha a függvényeket a 19. Ábrázold közös koordinátarendszerben a lineáris függvényeket! Készíthetsz táblázatot az ábrázoláshoz! Az ábrázoláshoz használj különböző színeket! a) f(x) = 2 3 x és g(x) = 2 2 x 4 Hol metszi egymást a két függvény grafikonja? Miért? Van-e egyenes arányosság a megadott függvények között? Igaz-e, hogy a g(x) függvény grafikonja az f(x) függvény grafikonja alatt halad? Miért? b) v(x) = 3 4 x + 1 és u(x) = 3 4 x 2 Hol metszi egymást a két függvény grafikonja? Miért? Van-e egyenes arányosság a megadott függvények között? Igaz-e, hogy a v(x) függvény grafikonja az u(x) függvény grafikonja alatt halad? Miért? 2. A következő hozzárendelési szabályok is lineáris függvényt határoznak meg? Táblázat készítése és ábrázolás után tudsz válaszolni erre a kérdésre. Próbáld megadni a hozzárendelési szabályt a legegyszerűbb alakban! a) a(x) = x b) b(x) = 3(x + 2) (x + 5) c) c(x) = 2x 2 x 1

24 156 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 21. Add meg a hozzárendelési szabályát annak a lineáris függvénynek, amely a P ( 5; 8) és Q ( 1; ) pontokon halad át! 22. Adj meg olyan lineáris függvényt, melynek grafikonja párhuzamos az f(x) = grafikonjával, és olyat is, amely az y tengelyt ugyanott metszi! 8 x 3 5 függvény

25 HOZZÁRENDELÉSEK FÜGGVÉNYEK, SOROZATOK 792. Sorozatok KÉSZÍTETTE: PARÓCZAY JÓZSEF, PUSZTAI JULIANNA

26 158 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 1. FELADATLAP 1. Hol találkozunk a mindennapi életünkben sorozatokkal? Gyűjtsetek minél több példát az otthon, iskolában, üzletekben, intézményekben, tévében, sportversenyeken, fizikában, kémiában, biológiában, az élet bármilyen területén előforduló sorozatokra! 2. Nagymama kincses dobozában sok ilyen gyöngy van. Szívesen ad Neked belőlük, amennyit kérsz, ezért úgy gondolod, hogy egy szép gyöngysorral fogod barátnődet születésnapján meglepni. Tervezd meg és rajzold le, milyen lesz ajándékodban a gyöngyök sora! 3. A fiúk faragott botot készítenek a kiránduláson. Rovátkás díszítést vésnek végig a bot hosszában. Háromféle jelet használnak: > < +. Ezeket elforgatva is alkalmazzák. Tervezz ilyen díszítést, rajzold le, milyen legyen a rovásjelek egymásutánja! 4. Figyeld meg az ábrák sorozatát! Keress hozzájuk valamilyen szabályt, és folytasd aszerint! Írd mindegyik alá, hogy hány pötty van az egyes elemekben! Rajzolj és folytasd a számsorozatot még 3-4 taggal! Rajz nélkül is folytathatod a sorozatot, ha találtál szabályt, amely szerint követik egymást a számok az adott sorban. Hány eleme van ezeknek a sorozatoknak? a) b) c) 5. Figyeld meg a számok sorozatát! Találj ki hozzá szabályt! Ha találtál szabályt, folytasd mindegyik sorozatot még 3-4 elemmel! Írd le, melyik szám van a 25., 52., 1. helyen! a) 1; 2; 3; ; 1; 2; 3; b) 1; 1; 1; 1; 1; 1 c) 1 2 ; 2 3 ; 3 4 ; 4 5 ; 5 6 d) 11; 21; 31; 41 e) 3,3; 3,3; 3,3; 3,3 f) 1; 4; 9; 16; 25

27 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 792. Sorozatok FELADATLAP 1. Egy sorozat első eleme 1, a második 3. Keress minél több szabályt, amely szerint folytatni lehet a sorozatot! Írd is le a különböző szabállyal képzett sorozatok első 5 elemét! 2. Folytasd négy elemmel a számok sorozatát a megadott szabály szerint! a) 3-mal osztva 1 maradékot adnak: 1; 4; 7; A sorozat elemeit az ábécé kisbetűivel jelöljük, a jobb alsó index utal arra, hogy a sorozat hányadik eleméről van szó. Ebben a feladatban a 1 = 1; a 2 = 4; a 3 = 7. Írd fel ezzel a jelöléssel a sorozat 1.; 15.; 51. elemét! b) a 1 = 2; a 2 = 4; a 3 = 6; a n = 2n 2; 4; 6; 3. Fibonacci ( ?) olasz matematikus híres sorozata a következő: a 1 = 1; a 2 = 1; a 3 és minden következő elem az őt megelőző két szám összege. Írd fel a sorozat első 12 elemét! Nézz utána, hogyan fogalmazta meg az eredeti problémát Fibonacci! (Internet, Sain Márton: Matamatika-történeti ABC) 4. Tekintsük a négyzetszámok sorozatát: a 1 = 12, a 2 = 22, a 3 = 32 a n = n 2 Nézd meg az 1. feladatlap 4. feladatában is ezt a sorozatot! Írd le egy sorba az első 1 elemét! Számítsd ki minden szomszédos elem különbségét, és írd az eredeti sorozat számai alá! Milyen sorozatot kaptál? Számítsd ki ebben a sorozatban is a különbségeket, és írd alá a következő sorba! Milyen sorozatot kaptál? 5. 2 m mély kiszáradt kútban egy csiga mászik felfelé. 1 óra alatt 4 dm-t halad, de 1 dm-t visszacsúszik. Mennyi idő alatt jut ki a kútból? Írd fel azt a számsorozatot, amely leírja, hogy az 1, 2 óra alatt mekkora utat tett meg a csiga! Milyen szabály határozza meg ezt a sorozatot? Írd fel a sorozat különbségsorozatát! 6. Írd fel a megadott sorozat első 1 elemét, majd képezd ezek különbségsorozatát! Csoportban dolgozzatok úgy, hogy mindenki egy feladatot oldjon meg, majd összehasonlítva munkátokat, beszéljétek meg a tapasztaltakat! a) a sorozat elemei azok a számok, amelyeket 4-gyel osztva, a maradék: 2. b) a sorozat elemei azok a számok, amelyeket 8-cal osztva, a maradék: 2. c) a 1 = 17, a 2 = 14, a 3 = 11 a sorozat további elemei is 3-mal osztva, 2 maradékot adnak. d) a 1 = 2, a 2 = 14, a 3 = 8 a sorozat további elemei is 6-tal osztva, 2 maradékot adnak. TUDNIVALÓ: Számtani sorozatnak nevezzük az olyan sorozatot, amelyben a második elemtől kezdve bármely elem és az előtte levő különbsége állandó.

28 16 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 3. FELADATLAP 1. Párban dolgozzatok! Készíts számsorozatot a párodnak! Add meg a sorozat első elemét és egy szabályt úgy, hogy a sorozat a) számtani sorozat legyen; b) biztosan ne számtani sorozat legyen! Oldd meg azt a feladatot, amit kaptál! Beszéljétek meg! 2. Válaszd ki, melyik lehet számtani sorozat! Indokolj! A számtani sorozatokban írd le a d értékét! 41; 44; 41; 44; 41; 44; 41 41; 31; 21; 11; 1; ; 1 3 ; 1 4 ; 1 5 ; ; 2 3 ; 1; 4 3 ; 5 3 ; 2 3; 9; 27; 81; Imre 2 éve telket vásárolt. Évente 3 fát ültet, mert szeretne szép gyümölcsöskertet létesíteni. Most 7 szilvafája van. Hány fával vette a telket, és hány gyümölcsfája lesz 5 év múlva? 4. A következő számtani sorozatokban az első négy tagot és a differenciát szeretnénk tudni. Határozd meg az első négy tag és a differencia közül azokat, melyek nincsenek megadva! a) a 1 = 12; a 2 = 8; a 3 = 4 b) a 1 = 1; d = 1 c) a 3 = 1,4; d =,1 d) a 1 = 32; a 4 = 65 e) a 2 = 25; a 4 = FELADATLAP 1. Figyeljétek meg a következő sorozatot és írjátok le az első 6 elemét! a 1 = 1; a 2 = 1 + 2; a 3 = ; a 4 = ; a 5 = a) Állapítsátok meg és indokoljátok, hogy számtani sorozat-e? Mennyi a sorozat 51. eleme? Milyen módszerrel számoltátok ki? Hogyan számítanátok ki a sorozat n. elemét? Keressetek képletet a számítási eljárásra: an=? b) Írjátok fel a sorozat 31. tagjától kezdve 9 elemét! Keressetek olyan elem párokat, amelyek különbsége azonos! Mit tapasztaltok? Számítsátok ki az első három elem átlagát (számtani közepét), bármelyik egymás melletti három elem átlagát! Mit tapasztaltok? Számítsátok ki az első és harmadik elem számtani közepét, bármelyik második szomszéd elem-pár számtani közepét! Mit tapasztaltok? Számítsátok ki az első és ötödik elem átlagát, bármelyik negyedik szomszéd elem-pár átlagát! Mit tapasztaltok? Számítsátok ki a kilenc szám átlagát! Mit tapasztaltok? Keress olyan elem párokat, amelyek számtani közepe a 69! Keressetek minél több olyan elempárt, amelyben a két szám összege 138! Mit tapasztaltatok?

29 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 792. Sorozatok 161 c) Számítsd ki a kilenc szám összegét! Segít a következő felírás: = 138 = Vigyázz, ez két sorozat elemeinek összege! 2. Egy híres történet minden idők egyik legnagyobb matemetikusáról, Carl Friedrich Gaussról szól. A szájhagyomány szerint a 6 éves kis Gauss általános iskolai tanára, J. G. Büttner diákjait azzal akarta lefoglalni, hogy 1-től 1-ig adják össze az egész számokat. A fiatal Gauss mindenki megdöbbenésére másodpercek alatt előrukkolt a helyes megoldással. Nézd az órát! Neked mennyi időre van szükséged a feladat elvégzéséhez? 3. A következő sorozatok közül válaszd ki, melyik lehet számtani sorozat! Add meg a kiválasztott sorozatok differenciáját és a 15. elemét! a) 7; 77; 777; 7777 b) 34; 24; 14; 4 c) 2; 4; 8; 16 d) 1; 2; 1; 2; 1; 2 e) 55; 66; 77; A körcsarnokban a pályához legközelebbi kör mentén 52-an ülnek. Hány férőhelyes a csarnok, ha 25 körgyűrűben ülnek a szurkolók, és minden sorban 2-szal többen, mint a közvetlen előtte levőben? 5. A következő sorozatokat mértani sorozatnak nevezzük. Ha felismerted a szabályt, folytasd mindegyiket 3-3 elemmel! Írd fel a sorozatok különbségsorozatát, felírhatod a különbségsorozatok különbségsorozatát is. Írd fel a sorozatok hányados sorozatát! Hányados sorozat: a szomszédos elemek hányadosainak sorozata. a) 3; 6; 12; 24; b) 1; 3; 9; 27; c) 5; 1; 2; 4; d) Fogalmazd meg, hogy mit nevezünk mértani sorozatnak. e) A 3. feladatban is van egy mértani sorozat. Melyik? Már az ókori egyiptomiak is ismerték a számtani és mértani sorozatot. Erről tanúskodik az ún. Rhindpapirusz, amely körülbelül Kr.e. 175-ből való. Nevét felfedezőjéről, Henry Rhind skót régiségkereskedőről kapta. Ez a mű az elsőként megismert, ókori egyiptomi matematikával foglalkozó írás.

30 162 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 6. 6 megtett út (km) 5 unoka nagypapa idő (perc) Két szomszédos, 6 km-re lévő faluból egyszerre indult el nagyapa és unokája, hogy találkozzanak. Egyenletes sebességgel mennek, és 6 perc után már 75 m-rel vannak közelebb, mint induláskor (most távolságuk a kék szakasz a grafikonon). Elég-e ennyi, hogy megtudjuk: mennyi idő múlva fognak találkozni? Írd be a táblázatba, hogy útjuk minden újabb 6 percével hogyan változik a távolság köztük! eltelt idő (perc) 6 12 nagyapa és unoka távolsága (km) 6 5,25 távolságváltozás köztük (km),75 Milyen sorozatot alkotnak ezek az egyre csökkenő távolságok? Hosszabbítsd meg a koordinátarendszerben a grafikonjaikat! Húzd be közöttük is új kék szakaszokkal a 6 percenkénti távolságaikat!

31 TANUNLÓI MUNKAFÜZET 792. Sorozatok 163 FELADATGYŰJTEMÉNY 1. Folytasd a sorozatot! Egy megérett a meggy, Kettő feneketlen teknő, Három 2. Találj szabályt, és folytasd a sorozatot 4-4 elemmel! a) 7; 1; 13; 16 b) 1; 2; 4; 7; 11; 16 c) 96; 48; 24; 12 d) 2; 2; 4; 6; 1; Megadjuk a sorozat szabályát, írd fel az első 6 elemét! a) Az első eleme 2, a második és minden következő eleme 12-vel nagyobb, mint az őt megelőző elem. b) 17-nél nem kisebb páratlan számok sorozata. c) Az első eleme 1, a második 5-tel kisebb, mint az első, ugyanígy minden eleme 5-tel kisebb, mint az előző elem. d) Minden elem háromszorosa a sorszámának. e) Az ötödik tagja 6, és a sorozat minden eleme fele az előző elemnek. f) Minden eleme a sorszáma kétszeresénél 1-gyel kisebb. 4. Írd fel a megadott sorozatok első öt tagját! a) a 1 = 8. A másodiktól kezdve minden tag az előzőnél hárommal kisebb. b) a 1 = a 2 = 2 A harmadik tagtól kezdve, minden tag a kettővel előtte lévő tag kétszeresének és az előtte lévő tagnak az összege. c) a n = 3 2 n Írd fel a következő sorozat különbségsorozatát, majd a különbségsorozat különbségsorozatát (második különbségsorozat)! Mit tapasztalsz? 1; 2; 5; 1; 17; 26; 37; 5; 6. a 1 = 2. A sorozat minden eleme 3-szorosa az őt megelőzőnek! Írd le egy sorba az első 8 elemét! Számítsd ki minden szomszédos elem különbségét, és írd a különbségsorozatot az eredeti sorozat számai alá! Milyen sorozatot kaptál? Milyen sorozat lenne a második, harmadik különbségsorozat? 7. a 1 = 1. A sorozat minden eleme 3-szorosa az őt megelőzőnek! Írd le egy sorba az első 7elemét! Számítsd ki minden szomszédos elem különbségét (a másodiktól kezdve minden elemből vond ki az előtte állót), és írd a különbségsorozatot az eredeti sorozat számai alá! Milyen sorozatot kaptál? Milyen sorozat lenne a második, harmadik különbségsorozat?

32 164 MATEMATIKA A 7. ÉVFOLYAM 79. HOZZÁRENDELÉSEK TANULÓI MUNKAFÜZET 8. Döntsétek el az alábbi sorozatokról, melyik számtani sorozat, melyik nem! A számtani sorozatokat és szabályaikat írjátok le a füzetbe! a) Ez egy olyan sorozat, melynek minden eleme a. b) Ez egy olyan sorozat, melyben van három egymás utáni, -tól különböző, váltakozó előjelű elem. c) A sorozat bármely elemét megkapjuk, ha az elemsorszám kétszereséből elveszünk 2-t. d) a 1 = 4; a 2 = 32; a 3 = 54; e) A sorozat bármely tagját úgy kapjuk meg, hogy a tag sorszámát megszorozzuk a következő tag sorszámával. 9. Tornyoska település templomának toronyórája csak az egész órákat üti. Mindig annyit, ahány óra van 1-től 12-ig. Egy nap alatt hány ütés hangzik a faluban? 1. Válasszátok ki az állítások közül az igaz állításokat, majd írjátok le a füzetbe azokat! Minden esetben készüljetek fel az érvelésre! a) A számtani sorozatoknál bármely elem a másodiktól kezdve nagyobb az őt megelőző elemeknél. b) Nincs olyan számtani sorozat, amelyben 3 elem értéke megegyezik, a többi ezektől különböző. c) Három egymást követő elem közül a középső mindig egyenlő a két szomszédjának átlagával. 11. Sorold fel az alábbi sorozatok első 4 elemét! Milyen sorozatok ezek? a) a n = 7 n 1 b) a n = n c) a n = (n +,5) Számítsd ki a számtani sorozat kérdezett elemeit! a) a 1 = 9 d = 11 a 5 = a 11 = b) a 1 = 1 3 d = 2 3 a 4 = a 1 = c) a 1 =,3 d =,8 a 3 = a 8 = 13. A megadott két adat segítségével számítsd ki a számtani sorozat differenciáját és a kérdezett tagokat! a) a 1 = 1 a 3 = 13 d = a 7 = b) a 1 = 5 a 7 = 61 d = a 4 = c) a 4 = 6 a 9 = 16 d = a 1 = d) a 13 = 2,5 a 6 = 47,1 d = a 1 = 14. Összeadtuk egy számtani sorozat első öt elemét. Az összeg 75. a) Hány ilyen számtani sorozat létezhet? Keress több megoldást! b) Van-e a sorozatoknak közös eleme? c) Add meg a tagokat, ha a differencia 4!

Csoportmódszer Függvények I. (rövidített változat) Kiss Károly

Csoportmódszer Függvények I. (rövidített változat) Kiss Károly Ismétlés Adott szempontok szerint tárgyak, élőlények, számok vagy fizikai mennyiségek halmazokba rendezhetők. A halmazok kapcsolatát pedig hozzárendelésnek (relációnak, leképezésnek) nevezzük. A hozzárendelés

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek megoldásához!

Részletesebben

HOZZÁRENDELÉSEK, FÜGGVÉNYEK, SOROZATOK

HOZZÁRENDELÉSEK, FÜGGVÉNYEK, SOROZATOK 79. MODUL HOZZÁRENDELÉSEK, FÜGGVÉNYEK, SOROZATOK Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények KÉSZÍTETTE: PUSZTAI JULIANNA, PARÓCZAY JÓZSEF 79. Hozzárendelések, függvények sorozatok Függvények fogalma,

Részletesebben

MATEMATIKA KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKA KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKA KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 7. évfolyam TANULÓI eszközök 2 félév A kiadvány KHF/4003-17/2008. engedélyszámon 2008.08.18. időponttól tankönyvi engedélyt kapott Educatio Kht. Kompetenciafejlesztő

Részletesebben

Hozzárendelés, lineáris függvény

Hozzárendelés, lineáris függvény Hozzárendelés, lineáris függvény Feladat 1 A ménesben a lovak száma és a lábaik száma közötti összefüggést vizsgáljuk. Hány lába van 0; 1; 2; 3; 5; 7... lónak? Készíts értéktáblázatot, és ábrázold derékszögű

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

b) Ábrázolja ugyanabban a koordinátarendszerben a g függvényt! (2 pont) c) Oldja meg az ( x ) 2

b) Ábrázolja ugyanabban a koordinátarendszerben a g függvényt! (2 pont) c) Oldja meg az ( x ) 2 1) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) b) c) ( ) ) Határozza meg az 1. feladatban megadott, ; intervallumon

Részletesebben

függvény grafikonja milyen transzformációkkal származtatható az f0 : R R, f0(

függvény grafikonja milyen transzformációkkal származtatható az f0 : R R, f0( FÜGGVÉNYEK 1. (008. okt., 14. fel, 5+7 pont) Fogalmazza meg, hogy az f : R R, f ( x) x 1 függvény grafikonja milyen transzformációkkal származtatható az f0 : R R, f0( x) x függvény grafikonjából! Ábrázolja

Részletesebben

Függvények Megoldások

Függvények Megoldások Függvények Megoldások ) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) x x b) x x + c) x ( x + ) b) Az x függvény

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények ) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) x

Részletesebben

Descartes-féle, derékszögű koordináta-rendszer

Descartes-féle, derékszögű koordináta-rendszer Descartes-féle, derékszögű koordináta-rendszer A derékszögű koordináta-rendszerben a sík minden pontjához egy rendezett valós számpár rendelhető. A számpár első tagja (abszcissza) a pont y tengelytől mért

Részletesebben

Számelmélet Megoldások

Számelmélet Megoldások Számelmélet Megoldások 1) Egy számtani sorozat második tagja 17, harmadik tagja 1. a) Mekkora az első 150 tag összege? (5 pont) Kiszámoltuk ebben a sorozatban az első 111 tag összegét: 5 863. b) Igaz-e,

Részletesebben

SZÁMTANI SOROZATOK. Egyszerű feladatok

SZÁMTANI SOROZATOK. Egyszerű feladatok SZÁMTANI SOROZATOK Egyszerű feladatok. Add meg az alábbi sorozatok következő három tagját! a) ; 7; ; b) 2; 5; 2; c) 25; 2; ; 2. Egészítsd ki a következő sorozatokat! a) 7; ; 9; ; b) 8; ; ; 9; c) ; ; ;

Részletesebben

I. Egyenes arányosság és a lineáris függvények kapcsolata

I. Egyenes arányosság és a lineáris függvények kapcsolata 6 MATEMATIKA A 9. ÉVFOLYAM TANULÓK KÖNYVE I. Egyenes arányosság és a lineáris függvények kapcsolata Mintapélda 1 A csapból percenként 5 l víz folyik a fürdőkádba, melynek befogadó képessége 80 liter. Mennyi

Részletesebben

Feladatok MATEMATIKÁBÓL II.

Feladatok MATEMATIKÁBÓL II. Feladatok MATEMATIKÁBÓL a 12. évfolyam számára II. 1. Alakítsuk át a következő kifejezéseket úgy, hogy teljes négyzetek jelenjenek meg: a) x 2 2x + b) x 2 6x + 10 c) x 2 + x + 1 d) x 2 12x + 11 e) 2x 2

Részletesebben

Érettségi feladatok: Függvények 1/9

Érettségi feladatok: Függvények 1/9 Érettségi feladatok: Függvények 1/9 2003. Próba 1. Állapítsa meg a valós számok halmazán értelmezett x x 2-2x - 8 függvény zérushelyeit! 2004. Próba 3. Határozza meg a valós számok halmazán értelmezett

Részletesebben

6. Függvények. 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban?

6. Függvények. 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban? 6. Függvények I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Az alábbi függvények közül melyik szigorúan monoton növekvő a 0;1 intervallumban? f x g x cos x h x x ( ) sin x (A) Az f és a h. (B) Mindhárom. (C) Csak az f.

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 10. KÖZÉP SZINT I.

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 10. KÖZÉP SZINT I. 1) Adott két pont: A ; 1 felezőpontjának koordinátáit! AB felezőpontja legyen F. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 005. május 10. KÖZÉP SZINT I. és B 1; Írja fel az AB szakasz 1 1 F ; F ;1 ) Az ábrán egy ; intervallumon

Részletesebben

Mintapélda1 Hányféleképpen állhatnak sorba egy bolt pénztáránál a vásárlók, ha 3-an, 4-en, 5-en, k-an vannak?

Mintapélda1 Hányféleképpen állhatnak sorba egy bolt pénztáránál a vásárlók, ha 3-an, 4-en, 5-en, k-an vannak? Hozzárendelési szabályok.doc 1 / 6 Mintapélda1 Hányféleképpen állhatnak sorba egy bolt pénztáránál a vásárlók, ha 3-an, 4-en, 5-en, k-an vannak? Mintapélda2 Karcsi nyáron 435 Ft-os órabérért dolgozott.

Részletesebben

Feladatok MATEMATIKÁBÓL II.

Feladatok MATEMATIKÁBÓL II. Feladatok MATEMATIKÁBÓL a 12. évfolyam számára II. 1. Alakítsuk át a következő kifejezéseket úgy, hogy teljes négyzetek jelenjenek meg: a) x 2 2x + b) x 2 6x + 10 c) x 2 + x + 1 d) x 2 12x + 11 e) 2x 2

Részletesebben

Matematika 8. osztály

Matematika 8. osztály ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium Hat évfolyamos Matematika 8. osztály III. rész: Függvények Készítette: Balázs Ádám Budapest, 2018 2. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék III. rész:

Részletesebben

Racionális számok: Azok a számok, amelyek felírhatók két egész szám hányadosaként ( p q

Racionális számok: Azok a számok, amelyek felírhatók két egész szám hányadosaként ( p q Szóbeli tételek matematikából 1. tétel 1/a Számhalmazok definíciója, jele (természetes számok, egész számok, racionális számok, valós számok) Természetes számok: A pozitív egész számok és a 0. Jele: N

Részletesebben

Az egyenes egyenlete: 2 pont. Az összevont alak: 1 pont. Melyik ábrán látható e függvény grafikonjának egy részlete?

Az egyenes egyenlete: 2 pont. Az összevont alak: 1 pont. Melyik ábrán látható e függvény grafikonjának egy részlete? 1. Írja fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely áthalad az (1; 3) ponton, és egyik normálvektora a (8; 1) vektor! Az egyenes egyenlete: 2. Végezze el a következő műveleteket, és vonja össze az egynemű

Részletesebben

;3 ; 0; 1 7; ;7 5; 3. pozitív: ; pozitív is, negatív is: ;

;3 ; 0; 1 7; ;7 5; 3. pozitív: ; pozitív is, negatív is: ; . A racion lis sz mok A tanult sz mok halmaza A) Ábrázold számegyenesen az alábbi számokat! 8 + + 0 + 7 0 7 7 0 0. 0 Válogasd szét a számokat aszerint, hogy pozitív: pozitív is, negatív is: negatív: sem

Részletesebben

Sorozatok I. Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma)

Sorozatok I. Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Sorozatok I. DEFINÍCIÓ: (Számsorozat) A számsorozat olyan függvény, amelynek értelmezési tartománya a pozitív egész számok halmaza, értékkészlete a valós számok egy részhalmaza. Jelölés: (a n ), {a n }.

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Számelmélet

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Számelmélet MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Számelmélet A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Gyakorló feladatok javítóvizsgára szakközépiskola matematika 9. évfolyam

Gyakorló feladatok javítóvizsgára szakközépiskola matematika 9. évfolyam Gyakorló feladatok javítóvizsgára szakközépiskola matematika 9. évfolyam Halmazok:. Adott két halmaz: A = kétjegyű pozitív, 4-gyel osztható számok B = 0-nél nagyobb, de 0-nál nem nagyobb pozitív egész

Részletesebben

HOZZÁRENDELÉSEK, FÜGGVÉNYEK, SOROZATOK

HOZZÁRENDELÉSEK, FÜGGVÉNYEK, SOROZATOK 0792. MODUL HOZZÁRENDELÉSEK, FÜGGVÉNYEK, SOROZATOK Sorozatok KÉSZÍTETTE: PARÓCZAY JÓZSEF, PUSZTAI JULIANNA 0792. Hozzárendelések, függvények sorozatok Sorozatok Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS A modul célja

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Számelmélet

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Számelmélet MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Számelmélet A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Hatvány, gyök, normálalak

Hatvány, gyök, normálalak Hatvány, gyök, normálalak 1. Számítsd ki a következő hatványok pontos értékét! 3 5 3 3 1 4 3 3 4 1 7 3 3 75 100 3 0,8 ( ) 6 3 1 3 5 3 1 3 0 999. 3. Számológép használata nélkül számítsd ki a következő

Részletesebben

SZÁMTANI SOROZATOK. Egyszerű feladatok. 1. Egy számtani sorozatban:

SZÁMTANI SOROZATOK. Egyszerű feladatok. 1. Egy számtani sorozatban: SZÁMTANI SOROZATOK Egyszerű feladatok. Egy számtani sorozatban: a) a, a 29, a? 0 b) a, a, a?, a? 80 c) a, a 99, a?, a? 0 20 d) a 2, a2 29, a?, a90? 2 e) a, a, a?, a00? 2. Hány eleme van az alábbi sorozatoknak:

Részletesebben

az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium kisérettségiző diákjai számára

az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium kisérettségiző diákjai számára 8. témakör: FÜGGVÉNYEK A feladatok megoldásához használjuk a Négyjegyű függvénytáblázatot! Függvények: 6-30. oldal. Ábrázold a koordinátasíkon azokat a pontokat, amelyek koordinátái kielégítik a következő

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 8. KÖZÉPSZINT

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 8. KÖZÉPSZINT MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 007. május 8. KÖZÉPSZINT ) Egyszerűsítse a következő törtet! (a; b valós szám, ab 0)! a b ab ab ab ( a ) a ab I. Összesen: pont ) Egy mértani sorozat második eleme 3, hatodik eleme.

Részletesebben

Bevezető Kedves Negyedik Osztályos Tanuló!

Bevezető Kedves Negyedik Osztályos Tanuló! Bevezető Kedves Negyedik Osztályos Tanuló! A matematika-munkafüzeted II. kötetét tartod a kezedben, amely hasonlóan az I. kötethez segítségedre lesz a tankönyvben tanultak gyakorlásához. Reméljük, örömödet

Részletesebben

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 2. Mit nevezünk ellentett számok-nak? Ábrázold számegyenesen a következő számokat

Részletesebben

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500

1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 1. Mit nevezünk egész számok-nak? Válaszd ki a következő számok közül az egész számokat: 3 ; 3,1 ; 1,2 ; -2 ; -0,7 ; 0 ; 1500 2. Mit nevezünk ellentett számok-nak? Ábrázold számegyenesen a következő számokat

Részletesebben

2 2 = 2 p. = 2 p. 2. Végezd el a kijelölt műveleteket! 3. Végezd el a kijelölt műveleteket! 4. Alakítsad szorzattá az összeget!

2 2 = 2 p. = 2 p. 2. Végezd el a kijelölt műveleteket! 3. Végezd el a kijelölt műveleteket! 4. Alakítsad szorzattá az összeget! Matematika vizsga 014. 9. osztály Név: Az 1-1. feladatok megoldását a feladatlapra írd! A 1-19. feladatokat a négyzetrácsos lapon oldd meg! 1. Számítsd ki az alábbi kifejezések pontos értékét! 0, = = p

Részletesebben

Sorozatok határértéke SOROZAT FOGALMA, MEGADÁSA, ÁBRÁZOLÁSA; KORLÁTOS ÉS MONOTON SOROZATOK

Sorozatok határértéke SOROZAT FOGALMA, MEGADÁSA, ÁBRÁZOLÁSA; KORLÁTOS ÉS MONOTON SOROZATOK Sorozatok határértéke SOROZAT FOGALMA, MEGADÁSA, ÁBRÁZOLÁSA; KORLÁTOS ÉS MONOTON SOROZATOK Sorozat fogalma Definíció: Számsorozaton olyan függvényt értünk, amelynek értelmezési tartománya a pozitív egész

Részletesebben

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;...

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... Egész számok természetes számok ( ) pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... 0 negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... egész számok ( ) 1. Írd a következõ számokat a halmazábra megfelelõ helyére! 3; 7; +6 ; (

Részletesebben

0791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények

0791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények hozzárendelések Függvények, Sorozatok 0791. Függvények fogalma, ábrázolása; lineáris függvények Készítette: paróczay józsef, pusztai julianna 134 matek A 7. évfolyam 079. hozzárendelések tanulói munkafüzet

Részletesebben

Kisérettségi feladatgyűjtemény

Kisérettségi feladatgyűjtemény Kisérettségi feladatgyűjtemény Halmazok 1. Egy fordítóiroda angol és német fordítást vállal. Az irodában 50 fordító dolgozik, akiknek 70%-a angol nyelven, 50%-a német nyelven fordít. Hány fordító dolgozik

Részletesebben

1. Határozd meg az a, b és c értékét, és az eredményeket közönséges tört alakban írd a megfelelő helyre!

1. Határozd meg az a, b és c értékét, és az eredményeket közönséges tört alakban írd a megfelelő helyre! 1. Határozd meg az a, b és c értékét, és az eredményeket közönséges tört alakban írd a megfelelő helyre! a) a = 9 4 8 3 = 27 12 32 12 = 5 12 a = 5 12. a) b = 1 2 + 14 5 5 21 = 1 2 + 2 1 1 3 = 1 2 + 2 3

Részletesebben

Matematika kisérettségi I. rész 45 perc NÉV:...

Matematika kisérettségi I. rész 45 perc NÉV:... Matematika kisérettségi I. rész 45 perc NÉV:... 1. Az A halmaz elemei a háromnál nagyobb egyjegyű számok, a B halmaz elemei pedig a húsznál kisebb pozitív páratlan számok. Sorolja fel az halmaz elemeit!

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Eötvös Károly Közös Fenntartású Általános Iskola 2013. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 831 Vonyarcvashegy, Fő u. 8/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI 2013 I. rész

MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI 2013 I. rész MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI 203 I. rész. Oldja meg a következő egyenletet: x 2 25. Az egyenlet megoldása: 2. Egy vállalat 280 000 Ft-ért vásárol egy számítógépet. A számítógép évente 5%-ot veszít az értékéből.

Részletesebben

I. Egyenes arányosság és a lineáris függvények kapcsolata

I. Egyenes arányosság és a lineáris függvények kapcsolata 6 MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM TANÁRI ÚTMUTATÓ I. Egyenes arányosság és a lineáris függvények kapcsolata Csoportok kialakítása: A tanár minden asztalra kitesz egy hozzárendelési szabályt a 7. kártyakészletből

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola 2015. 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen, majd oldd meg a feladatokat! A részeredményeket

Részletesebben

2. Adott a valós számok halmazán értelmezett f ( x) 3. Oldja meg a [ π; π] zárt intervallumon a. A \ B = { } 2 pont. függvény.

2. Adott a valós számok halmazán értelmezett f ( x) 3. Oldja meg a [ π; π] zárt intervallumon a. A \ B = { } 2 pont. függvény. 1. Az A halmaz elemei a ( 5)-nél nagyobb, de 2-nél kisebb egész számok. B a pozitív egész számok halmaza. Elemeinek felsorolásával adja meg az A \ B halmazt! A \ B = { } 2. Adott a valós számok halmazán

Részletesebben

NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI

NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI A NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI 20-09-2 Terem: Munkaidő: 0 perc. A dolgozat megírásához íróeszközön kívül semmilyen segédeszköz nem használható! Csak és kizárólag tollal tölthető ki a feladatlap, a ceruzával

Részletesebben

E-tananyag Matematika 9. évfolyam 2014. Függvények

E-tananyag Matematika 9. évfolyam 2014. Függvények Függvények Függvények értelmezése Legyen adott az A és B két nem üres halmaz. Az A halmaz minden egyes eleméhez rendeljük hozzá a B halmaz egy-egy elemét. Ez a hozzárendelés egyértelmű, és ezt a hozzárendelést

Részletesebben

Feladatgyűjtemény matematikából

Feladatgyűjtemény matematikából Feladatgyűjtemény matematikából 1. Pótold a számok között a hiányzó jelet: 123: 6 a 45:9.10 2. Melyik az a kifejezés, amelyik 2c-7 tel nagyobb, mint a 3c+7 kifejezés? 3. Határozd meg azt a legnagyobb természetes

Részletesebben

} számtani sorozat első tagja és differenciája is 4. Adja meg a sorozat 26. tagját! A = { } 1 pont. B = { } 1 pont. x =

} számtani sorozat első tagja és differenciája is 4. Adja meg a sorozat 26. tagját! A = { } 1 pont. B = { } 1 pont. x = . Az { a n } számtani sorozat első tagja és differenciája is 4. Adja meg a sorozat 26. tagját! a = 26 2. Az A és B halmazokról tudjuk, hogy A B = {;2;3;4;5;6}, A \ B = {;4} és A B = {2;5}. Sorolja fel

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA. KÖZÉPSZINT I. 45 perc

PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA. KÖZÉPSZINT I. 45 perc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA KÖZÉPSZINT I. 45 perc A feladatok megoldására 45 perc fordítható, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A feladatok

Részletesebben

I. rész. Feladatsor. 2. Andi keresett két olyan számot, amelyre teljesül, hogy a < b. Igaz-e, hogy a < b?

I. rész. Feladatsor. 2. Andi keresett két olyan számot, amelyre teljesül, hogy a < b. Igaz-e, hogy a < b? 1. Feladatsor I. rész 1. Adott két halmaz. A a 9-nél kisebb páros pozitív egészek; B a 30-nál kisebb, 6-tal osztható pozitív egészek halmaza. Adja meg az A B és a B \ A halmazokat!. Andi keresett két olyan

Részletesebben

Próbaérettségi feladatsor_a NÉV: osztály Elért pont:

Próbaérettségi feladatsor_a NÉV: osztály Elért pont: Próbaérettségi feladatsor_a NÉV: osztály Elért pont: I. rész A feladatsor 1 példából áll, a megoldásokkal maximum 30 pont szerezhető. A kidolgozásra 45 perc fordítható. 1. feladat Egy osztály tanulói a

Részletesebben

1. Az idei tanév a 2018/2019-es. Mindkét évszámnak pontosan négy-négy osztója van. Mennyi a két legnagyobb prímosztó különbsége?

1. Az idei tanév a 2018/2019-es. Mindkét évszámnak pontosan négy-négy osztója van. Mennyi a két legnagyobb prímosztó különbsége? 1. Az idei tanév a 2018/2019-es. Mindkét évszámnak pontosan négy-négy osztója van. Mennyi a két legnagyobb prímosztó különbsége? A) 1 B) 336 C) 673 D) 1009 E) 1010 2. BUdapesten a BIciklik kölcsönzésére

Részletesebben

1. Ábrázolja az f(x)= x-4 függvényt a [ 2;10 ] intervallumon! (2 pont) 2. Írja fel az alábbi lineáris függvény grafikonjának egyenletét!

1. Ábrázolja az f(x)= x-4 függvényt a [ 2;10 ] intervallumon! (2 pont) 2. Írja fel az alábbi lineáris függvény grafikonjának egyenletét! Függvények 1 1. Ábrázolja az f()= -4 függvényt a [ ;10 ] intervallumon!. Írja fel az alábbi lineáris függvény grafikonjának egyenletét! 3. Ábrázolja + 1 - függvényt a [ ;] -on! 4. Az f függvényt a valós

Részletesebben

2. Egy mértani sorozat második tagja 6, harmadik tagja 18. Adja meg a sorozat ötödik tagját!

2. Egy mértani sorozat második tagja 6, harmadik tagja 18. Adja meg a sorozat ötödik tagját! 1. Egy 27 fős osztályban mindenki tesz érettségi vizsgát angolból vagy németből. 23 diák vizsgázik angolból, 12 diák pedig németből. Hány olyan diák van az osztályban, aki angolból és németből is tesz

Részletesebben

11. Sorozatok. I. Nulladik ZH-ban láttuk:

11. Sorozatok. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 11. Sorozatok I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Egy számtani sorozat harmadik eleme 15, a nyolcadik eleme 30. Mely n természetes számra igaz, hogy a sorozat első n elemének összege 6? A szokásos jelöléseket

Részletesebben

2) Írja fel az alábbi lineáris függvény grafikonjának egyenletét! (3pont)

2) Írja fel az alábbi lineáris függvény grafikonjának egyenletét! (3pont) (11/1) Függvények 1 1) Ábrázolja az f()= -4 függvényt a [ ;10 ] intervallumon! (pont) ) Írja fel az alábbi lineáris függvény grafikonjának egyenletét! (3pont) 3) Ábrázolja + 1 - függvényt a [ ;] -on! (3pont)

Részletesebben

Kisérettségi feladatsorok matematikából

Kisérettségi feladatsorok matematikából Kisérettségi feladatsorok matematikából. feladatsor I. rész. Döntse el, hogy a következő állítások közül melyik igaz és melyik hamis! a) Ha két egész szám összege páratlan, akkor a szorzatuk páros. b)

Részletesebben

1. tétel. 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója 7 cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont)

1. tétel. 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója 7 cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont) 1. tétel 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont). Adott az ábrán két vektor. Rajzolja meg a b, a b és az a b vektorokat! (6 pont)

Részletesebben

A) 0 B) 2 C) 8 D) 20 E) 32

A) 0 B) 2 C) 8 D) 20 E) 32 1. X és Y egyjegyű nemnegatív számok. Az X378Y ötjegyű szám osztható 72-vel. Mennyi X és Y szorzata? A) 0 B) 2 C) 8 D) 20 E) 32 2. Hány valós gyöke van a következő egyenletnek? (x 2 1) (x + 1) (x 2 1)

Részletesebben

Az egyszerűsítés utáni alak:

Az egyszerűsítés utáni alak: 1. gyszerűsítse a következő törtet, ahol b 6. 2 b 36 b 6 Az egyszerűsítés utáni alak: 2. A 2, 4 és 5 számjegyek mindegyikének felhasználásával elkészítjük az összes, különböző számjegyekből álló háromjegyű

Részletesebben

Próbaérettségi feladatsor_b NÉV: osztály Elért pont:

Próbaérettségi feladatsor_b NÉV: osztály Elért pont: Próbaérettségi feladatsor_b NÉV: osztály Elért pont: I. rész A feladatsor 12 példából áll, a megoldásokkal maimum 30 pont szerezhető. A kidolgozásra 45 perc fordítható. 1. feladat Egy derékszögű háromszög

Részletesebben

PYTAGORIÁDA. 1. Két szám összege 156. Az első összeadandó a 86 és a 34 különbsége. Mekkora a másik összeadandó?

PYTAGORIÁDA. 1. Két szám összege 156. Az első összeadandó a 86 és a 34 különbsége. Mekkora a másik összeadandó? Az iskolai forduló feladatai 2006/2007-es tanév Kategória P 3 1. Két szám összege 156. Az első összeadandó a 86 és a 34 különbsége. Mekkora a másik összeadandó? 2. Számítsd ki: 19 18 + 17 16 + 15 14 =

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Eötvös Károly Közös Fenntartású Óvoda, Általános Iskola 2012. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 9. szakiskolai évfolyam 1. félév ESZKÖZÖK Matematika A 9. szakiskolai évfolyam Betűkészlet csoportalakításhoz A D G B E H C F G H I J Matematika A 9. szakiskolai

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 5.

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 5. MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 5. I. rész Fontos tudnivalók A megoldások sorrendje tetszőleges. A feladatok megoldásához szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet

Részletesebben

Érettségi feladatok: Sorozatok

Érettségi feladatok: Sorozatok Érettségi feladatok: Sorozatok 2005. május 10. 8. Egy mértani sorozat első tagja 8, hányadosa 2. Számítsa ki a sorozat ötödik tagját! 14. Egy számtani sorozat második tagja 17, harmadik tagja 21. a) Mekkora

Részletesebben

HALMAZOK TULAJDONSÁGAI,

HALMAZOK TULAJDONSÁGAI, Halmazok definíciója, megadása HALMAZOK TULAJDONSÁGAI, 1. A következő definíciók közül melyek határoznak meg egyértelműen egy-egy halmazt? a) A: a csoport tanulói b) B: Magyarország városai ma c) C: Pilinszky

Részletesebben

Próbaérettségi 2004 MATEMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc

Próbaérettségi 2004 MATEMATIKA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május MATEMATIKA EMELT SZINT 240 perc A feladatok megoldására 240 perc fordítható, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A II. részben

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI október 19. KÖZÉPSZINT

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI október 19. KÖZÉPSZINT MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 010. október 19. KÖZÉPSZINT 1) Adott az A és B halmaz: Aa; b; c; d, B a; b; d; e; f felsorolásával az A I.. Adja meg elemeik B és A B halmazokat! A B a; b; d A B a; b; c; d; e; f Összesen:

Részletesebben

FÜGGVÉNYEK. A derékszögű koordináta-rendszer

FÜGGVÉNYEK. A derékszögű koordináta-rendszer FÜGGVÉNYEK A derékszögű koordináta-rendszer Az. jelzőszámot az x tengelyről, a 2. jelzőszámot az y tengelyről olvassuk le. Pl.: A(-3;-) B(3;2) O(0;0) II. síknegyed I. síknegyed A (0; 0) koordinátájú pontot

Részletesebben

I. A gyökvonás. cd c) 6 d) 2 xx. 2 c) Szakaszvizsgára gyakorló feladatok 10. évfolyam. Kedves 10. osztályos diákok!

I. A gyökvonás. cd c) 6 d) 2 xx. 2 c) Szakaszvizsgára gyakorló feladatok 10. évfolyam. Kedves 10. osztályos diákok! Kedves 10. osztályos diákok! Szakaszvizsgára gyakorló feladatok 10. évfolyam Közeleg a szakaszvizsga időpontja, amelyre 019. április 1-én kerül sor. A könnyebb felkészülés érdekében adjuk közre ezt a feladatsort,

Részletesebben

PISA2000. Nyilvánosságra hozott feladatok matematikából

PISA2000. Nyilvánosságra hozott feladatok matematikából PISA2000 Nyilvánosságra hozott feladatok matematikából Tartalom Tartalom 3 Almafák 8 Földrész területe 12 Háromszögek 14 Házak 16 Versenyautó sebessége Almafák M136 ALMAFÁK Egy gazda kertjében négyzetrács

Részletesebben

Az egyenlőtlenség mindkét oldalát szorozzuk meg 4 16-al:

Az egyenlőtlenség mindkét oldalát szorozzuk meg 4 16-al: Bevezető matematika kémikusoknak., 04. ősz. feladatlap. Ábrázoljuk számegyenesen a következő egyenlőtlenségek megoldáshalmazát! (a) x 5 < 3 5 x < 3 x 5 < (d) 5 x

Részletesebben

IV. Felkészítő feladatsor

IV. Felkészítő feladatsor IV. Felkészítő feladatsor 1. Az A halmaz elemei a (-7)-nél nagyobb, de 4-nél kisebb egész számok. B a nemnegatív egész számok halmaza. Elemeinek felsorolásával adja meg az A \ B halmazt! I. 2. Adott a

Részletesebben

Hasonlítsd össze! Melyik nagyobb, mennyivel? Tedd ki a jelet!

Hasonlítsd össze! Melyik nagyobb, mennyivel? Tedd ki a jelet! 49. modul 1. melléklet 2. évfolyam tanítói fólia és tanuló Hasonlítsd össze! Melyik nagyobb, mennyivel? Tedd ki a jelet! 26 + 33 25 + 33 12 + 35 12 + 31 62 + 15 63 + 14 43 26 53 26 35 13 35 15 62 18 72

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 29. KÖZÉPSZINT

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 29. KÖZÉPSZINT MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 005. május 9. KÖZÉPSZINT 1) Mely x valós számokra igaz, hogy x I. 9? x 1 3. x 3. Összesen: pont ) Egy háromszög egyik oldalának hossza 10 cm, a hozzá tartozó magasság hossza 6 cm.

Részletesebben

b) B = a legnagyobb páros prímszám B = 2 Mivel csak egyetlen páros prímszám van, és ez a kettő, így egyben ő a legnagyobb is.

b) B = a legnagyobb páros prímszám B = 2 Mivel csak egyetlen páros prímszám van, és ez a kettő, így egyben ő a legnagyobb is. Teszt 01 a) A = 90 és 135 legkisebb közös többszöröse A = 270 Prímtényezős felbontás után: 90 = 2 3 3 5 és 135 = 3 3 3 5, így az l.k.k.t. a 2 3 3 3 5, ami pedig 27 10, azaz 270. b) B = a legnagyobb páros

Részletesebben

Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium

Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 2600 Vác, Németh László u. 4-6. (: 27-317 - 077 (/fax: 27-315 - 093 WEB: http://boronkay.vac.hu e-mail: boronkay@vac.hu Levelező Matematika Szakkör 2014/2015.

Részletesebben

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez Feladatok a MATEMATIKA standardleírás 2. szintjéhez A feladat sorszáma: 1. Standardszint: 2. Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazok Képes különböző elemek közös tulajdonságainak felismerésére.

Részletesebben

Hogyan folytatnád? Gellért-hegy, Kékes. /Kilimandzsáró,, Mount Everest,Mount Blanc/ Háromszögszámok

Hogyan folytatnád? Gellért-hegy, Kékes. /Kilimandzsáró,, Mount Everest,Mount Blanc/ Háromszögszámok SOROZATOK Alapok Hogyan folytatnád? Gellért-hegy, Kékes. /Kilimandzsáró,, Mount Everest,Mount Blanc/ Háromszögszámok. 1, 1, 2, 3, 5,. 1,4,7,10,.. 1, 2,4,8,16,32,.(Sakktábla és búza története) 1, ½,1/3,

Részletesebben

NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI Részletes megoldás és pontozás a Gyakorló feladatsor II.-hoz

NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI Részletes megoldás és pontozás a Gyakorló feladatsor II.-hoz NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI Részletes megoldás és pontozás a Gyakorló feladatsor II.-hoz Gedeon Veronika (Budapest) A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok részekre

Részletesebben

HALMAZOK, SZÁMHALMAZOK, PONTHALMAZOK

HALMAZOK, SZÁMHALMAZOK, PONTHALMAZOK I. Témakör: feladatok 1 Huszk@ Jenő IX.TÉMAKÖR I.TÉMAKÖR HALMAZOK, SZÁMHALMAZOK, PONTHALMAZOK Téma A halmaz fogalma, alapfogalmak, elemek száma, üres halmaz, egyenlő halmazok, ábrázolás Venn-diagrammal

Részletesebben

Lehet hogy igaz, de nem biztos. Biztosan igaz. Lehetetlen. A paralelogrammának van szimmetria-középpontja. b) A trapéznak két szimmetriatengelye van.

Lehet hogy igaz, de nem biztos. Biztosan igaz. Lehetetlen. A paralelogrammának van szimmetria-középpontja. b) A trapéznak két szimmetriatengelye van. Geometria, sokszögek, szögek, -, 2004_01/5 Lili rajzolt néhány síkidomot: egy háromszöget, egy deltoidot, egy paralelogrammát és egy trapézt. A következő állítások ezekre vonatkoznak. Tegyél * jelet a

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

FÜGGVÉNYEK x C: 2

FÜGGVÉNYEK x C: 2 FÜGGVÉNYEK 2005-2014 1. 2005/0511/2 Az ábrán egy [ 2; 2] intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! A: x x 2 2 B: x 2 2 x x

Részletesebben

1. Tekintsük a következő két halmazt: G = {1; 2; 3; 4; 6; 12} és H = {1; 2; 4; 8; 16}. Elemeik felsorolásával adja meg a G H és a H \ G halmazokat!

1. Tekintsük a következő két halmazt: G = {1; 2; 3; 4; 6; 12} és H = {1; 2; 4; 8; 16}. Elemeik felsorolásával adja meg a G H és a H \ G halmazokat! 1. Tekintsük a következő két halmazt: G = {1; 2; 3; 4; 6; 12} és H = {1; 2; 4; 8; 16}. Elemeik felsorolásával adja meg a G H és a H \ G halmazokat! G H = H \ G = 2. Ha 1 kg szalámi ára 2800 Ft, akkor hány

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

Egész számok értelmezése, összehasonlítása

Egész számok értelmezése, összehasonlítása Egész számok értelmezése, összehasonlítása Mindennapi életünkben jelenlevő ellentétes mennyiségek kifejezésére a természetes számok halmazát (0; 1; 2; 3; 4; 5 ) ki kellett egészítenünk. 0 +1, +2, +3 +

Részletesebben

Feladatok MATEMATIKÁBÓL

Feladatok MATEMATIKÁBÓL Feladatok MATEMATIKÁBÓL a 12. évfolyam számára III. 1. Számítsuk ki a következő hatványok értékét! 2. Írjuk fel gyökjelekkel a következő hatványokat! 3. Az ötnek hányadik hatványa a következő kifejezés?

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 8. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 8. évfolyam TANULÓI MUNKAFÜZET 2. FÉLÉV A kiadvány KHF/1030-6/2009. engedélyszámon 2009.05.19. időponttól tankönyvi engedélyt kapott Educatio Kht. Kompetenciafejlesztő

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

1. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR

1. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR 1. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR A feladatok megoldására 240 perc fordítható, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A II. részben kitűzött

Részletesebben