Az idős emberek bántalmazása. Nemes Judit oktatási rektor-helyettes Wesley János Lelkészképző Főiskola március 3.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az idős emberek bántalmazása. Nemes Judit oktatási rektor-helyettes Wesley János Lelkészképző Főiskola 2014. március 3."

Átírás

1 Az idős emberek bántalmazása Nemes Judit oktatási rektor-helyettes Wesley János Lelkészképző Főiskola március 3.

2 Források Tessa Harding és mások: Hidden voices: Older people s Experience of Abuse Rejtett hangok: Öreg emberek tapasztalatai a bántalmazásról Készítette: Action on Elder Abuse Kiadta: Help the Aged

3 Tóth Olga Róbert Katalin: Idős nők partner általi bántalmazása (IPV) Nemzeti jelentés, Magyarország Probléma súlyának kicsinyítése (pl. intézmények nem töltik ki a kérdőívet) Áldozati interjúk: Korai házasság és terhesség, vagy késői házasság, egyedül maradástól való félelem, társ. nyomás minden áron való férjhez menetelre; Végig bántalmazó kapcsolat, ritkán kezdődik 60 felett; A bántalmazás komplex, ciklikus, terrorista típusú,; Sokféle súlyos testi és lelki károsodás; Kitörési kísérletek általában esélytelenek, soksegítős; Szégyen, harag, szomorúság, depresszió.

4 Folyt. Szakember interjúk: IPV fogalmát, komplex jellegét nem ismerik; Eü nem involvált, pedig az áldozatok többnyire náluk jelennek meg; Szoc. szakma is keveset tud; Rendőrség viszonyulása egyénfüggő, kapitány attitűdjétől függ; Kevés intézmény van, ahova az áldozatok fordulhatnak; Szakemberek egy része hárít.

5 Idősbántalmazásról Először 1975-ben brit tudományos folyóiratban; Közvélemény és a politika a nyolcvanas évek elején figyelt fel rá.» A társadalmi érés folyamata ENSZ: 1982-ben Bécsben rendezte első világkonferenciáját az öregedés kérdéséről. Itt elfogadták az idős személyek vonatkozásában az első elvi és alapjogi chartát. Ez tartalmazta: a függetlenség, a részvétel, a gondoskodás, az önmegvalósítás és az emberi méltóság alapelvét.

6 Az idősbántalmazás okairól megváltozott gazdasági - szociális helyzet» fiataloknál stabilabb egzisztencia megnövekedett az átlagéletkor» rossz egészségi állapot, dementia alacsony születésszám» nincs, vagy távolélő hozzátartozó,» egyszemélyes háztartások magas aránya Miért tiszteltük az öregeket?»miért tiszteljük az öregeket?

7 Kockázati tényezők: Szegénység Kényszerű együttlakás A családi együttélés nehézségei Alkohol Betegség, mentálhigiénés problémák

8 Idős ember bántalmazásának fogalma: Egyszeri vagy ismétlődő cselekvés, vagy szükséges beavatkozás, cselekvés hiány, amely cselekedet vagy annak hiánya árt, félelmet, szükségtelen fájdalmat okoz az idős személynek egy olyan kapcsolaton belül, amelyben elvárható a bizalom. Ez a cselekvés, vagy annak hiánya magában foglalja a fizikai bántalmazást, a szexuális erőszakot, érzelmi/szóbeli/pszichológiai bántalmazást, fizikai és lelki elhanyagolást, anyagi/pénzügyi kihasználást, az emberi jogok megsértését, faji, nemzeti, vallási megkülönböztetést.

9 Idős ember bántalmazásának fajtái fizikai bántalmazás szexuális bántalmazás (egy többnyire fiatalabb, és/vagy a gondozó, felügyeletre kijelölt személy részéről) lelki bántalmazás, verbális abúzus (tisztelet hiánya, a magánszférához/magánélethez való jog megsértése, a kapcsolattartás jogának megsértése, az idős személy véleményének, kívánságainak figyelmen kívül hagyása)» megszégyenítő, durva beszéd; kiabálás demens emberrel pénzügyi, gazdasági kihasználás (az idős személy tulajdonának, anyagi eszközeinek jogtalan használata, elvétele, a végrendelet erőszakos megváltoztatása)» gondnokság alá helyezés trükkjei, lakásmaffia elhanyagolás A bántalmazás 44 %-a multiply

10 Az önelhanyagolás következmény - olyan viselkedés, amellyel az idős személy veszélyezteti saját egészségét, biztonságát 38 % Az otthoni bántalmazás jellemzően lelki-fizikai bántalmazás, elhanyagolás, kihasználás, rosszul gondozás Az intézményi bántalmazás szükségtelen és fájdalmas orvosi beavatkozások,» leszedálás» palliatív terápia hozzáférhetősége a minősíthetetlen megnyilvánulás,» sértő, megalázó beszéd az információ hiány, át nem adott információ konkrét bántalmazás A rendszerbántalmazás az idős személyek ellátására, gondozására hivatott szociális, egészségügyi szektor nem működik megfelelően. idős nem kapja meg a megfelelő kezelést a kórházban, mert a fiatalabbnak kell élelmezési normák, gondozási létszámok, házirendi előírások a szociális intézményekben

11 Idősek bántalmazásának főbb adatai I. Elhanyagolás Lelki/pszichikai Fizikai Anyagi Segítség bántalmazás bántalmazás kihasználás elmulasztása Férfi 40,0 % 23,7 % 28,6 % 37,0 % 62,2 % Nő 60,0 % 76,3 % 71,4 % 63,0 % 37,8 % Összesen 100,0 % 100,0 % 100,0 % 100,0 % 100,0 % Az adott bántalmazás aránya az összes bántalmazás között (a válaszadók többet is megjelölhettek) 48,7 % 35,4 % 25,6 % 30,2 % 3,6 %

12 Idősek bántalmazásának főbb adatai II. A bántalmazottak 67 %-a nő 22 %-a férfi 11 %-a nő és férfi együtt 78 %-a 70 éven felüli 16 %-a 90 éven felüli Sorozatos bántalmazás % Az idősbántalmazás helye: kórház 5 % idősotthon 5 % menedék, átmeneti otthon 23 % saját otthon 64 % egyéb 4 % Hol látják? Hol engedik?

13 Idősek bántalmazásának főbb adatai III. Idősbántalmazás gyakorisága Egyesült Királyság 2006 reprezentatív vizsgálat 66 éven felüliek között: 2,6 % állította, hogy elszenvedett (feljelentéssel végződő) erőszakot. Németország 2007 Otthonápolási esetek 40 %-ában nem figyelnek a felfekvések megelőzésére, 30 % nem kapott megfelelő ételt. Az összes időskori bántalmazások 1/6-a, az otthon történt bántalmazások 1/14-e kerül nyilvánosságra.

14 Az idősbántalmazás elkövetői 90 %-ban rokoni kapcsolatban állnak az idős személlyel; Összességében 41 % ffi, 25 % női egyedüli elkövető, de családi bántalmazásban (64 %) 51 % női egyedüli elkövető, 33 % női csoportos elkövető. Csoportos elkövetés 62 %-a fizetett stáb által.

15 A büntető eljárásban Az elkövetők: többsége év közötti, alacsony iskolázottságú és alacsony jövedelmű férfi, akinek nincs tartós párkapcsolata, azért (a később áldozattá váló) szülőjével, nagyszülőjével lakik együtt. 91%-a férfi volt, és jellemzően egyedül követte a cselekményt. A társas elkövetés aránya mindössze 2 %. A büntetett előéletű elkövetők aránya közel 40%.

16 A büntető eljárásban Az áldozat: 1. A családjukat tartósan, súlyosan bántalmazó szülők, nevelőszülők, nagyszülők. A szülők sérelmére elkövetett bántalmazás 2/3-ában apa, nevelőapa az áldozat. 2. Az idős koruknál, mentális betegségüknél fogva gyermeküknek, unokájuknak kiszolgáltatott felmenők. A nagyszülők esetében 85%-ban a nagymamák váltak sértetté.

17 A büntető eljárásban Feltárás, feljelentés: A felmenők sérelmére elkövetett esetek három módon jutnak a rendőrség tudomására. 1. Legnagyobb számban az egészségügyi szolgáltatók (a helyszínre kiérkező mentősök, vagy a sérülést kórházban ellátó orvos) jelentik. A jelzés alapján indítja meg a büntetőeljárást a rendőrség. 2. A sértett magánindítványára indul be az eljárás. 3. Az elkövető önfeljelentése (?), vagy a szomszédok, rokonok jelzése (8%!!)

18 Bántalmazás külső jelei: Élelem, víz, egyéb szükségletek hiánya; Kiszáradás és rosszul tápláltság betegség jelenléte nélkül; Beesett szemek, elgyötört arc; Nem megfelelő adminisztráció a gyógyszerezésről; A gyógyszerezés esetlegességének, hiányának gyanúja Orvosi, kórházi ellátás túl gyakori igénybe vétele; Menekülés a lelki bántalmazás elől Néma segélykiáltás Nincs jól, Nincs megfelelően, gondosan ápolva Fájdalom érintésre; Testi sérülés monoklik, véraláfutások az arcon, testen, ami nem magyarázható az elmondott történettel; Ingóságok, értékpapírok, kielégítő életkörülmények, személyes dolgok hiánya. Kiszorul a sufniba Erőszakos elzárás, elkülönítés. Szomszédok sem látogathatják

19 Bántalmazott viselkedési jelei Félelem; Tétovázás, nyílt beszélgetés kerülése; Szorongás, nyugtalanság; Elkülönülés, visszahúzódás, védekezés; Visszavonultság, beletörődés; Depresszió; Ambivalens viselkedés; Ellentmondó kijelentések sérülési nyomokról; Valószerűtlen sztorik sérülésekről, gyakori balesetek; Harag, düh; Zűrzavarosság, zavartság.

20 Bántalmazó viselkedési jegyei Az idősekhez való jóindulatú hozzáállás hiánya; Az idősekről teherként való beszéd; Düh, közöny, agresszív viselkedés az idősekkel szemben; Túlzott ellenőrzése az idős hozzátartozónak Az idős megakadályozása abban, hogy beszéljen, vagy találkozzon látogatókkal; Mentális betegségek, személyiségzavarok tünetei; Bűnöző életvitel, vagy családon belüli erőszak az élettörténetben; Egymásnak ellentmondó beszámolók a különféle incidensekről; Titkolt vonzalom, kacérkodás vagy túlzott félénkség, feltűnő tartózkodás a testkontaktustól lehetséges indikátor a helytelen szexuális viszonyban.

21 Teóriák a bántalmazásról az igazság egyik fele 150 %-kal nőtt a bántalmazás segítői stressz időskori személyiségjegyek tanult megküzdési stratégiák

22 A probléma hazánkban sürgető! a magyarság öregedő nemzet; sok az időskorú ember; sok a rossz beidegződés, a tanult minta a társadalomban; demokrácia deficit; nincs olyan intézményi háló, interprofesszionális együttműködés, mely az idősek bántalmazása megakadályozását, vagy megelőzését célozná.

23 Prevenció és beavatkozás I. Az idős ember döntéseinek támogatása, tiszteletben tartása; Társadalmi attitűdök fejlesztése alapelvek mentén: Az idősödés normális folyamat; Az idősödés univerzális; Az idősödés egyéni; A betegség nem szükségszerű velejárója az idősödésnek; Az egészségben megélt élettartam új, statisztikai kategória Az idős emberek három generációt képviselnek: szülő, nagyszülő, dédszülő; A halál normális és elkerülhetetlen.

24 Prevenció és beavatkozás II. A bántalmazás jeleinek észlelése: a környezet kiemelkedő szerepe felnőtt (különélő) gyermekek, tágabb család, szomszédok, Társadalmi éberség: a szakemberek (szociális munkás, lelkész, rendőr) beavatkozása általában és konkrétan; Családlátogatás - a puszta jelenlét kontroll, a kontroll visszatartó erő Terápia és szolgáltatások a bántalmazás áldozatainak Információ az igénybe vehető szolgáltatásokról Több, és sajátos igényekre fókuszáló áldozatvédő intézmény,» menedékház,» telefonos segélyszolgálat

25 Prevenció és beavatkozás III. Programok az elkövetők kezelésére Demokrácia, jogállamiság fejlesztése Jogi lépések az egyedi esetekben Hangsúlyt helyezni az intézményi bántalmazás elkerülésére A leggyakoribb bántalmazás az elhanyagolás egyéni szükségletek szerinti gondozás, minőségbiztosítás Legyen következménye, a gyermekbántalmazás tiltásának mintájára: Először az iskolai testi fenyítés tiltása (kb. 60 éve) Utána a családi bántalmazás tiltása

26 Prevenció és beavatkozás IV. Tömegkommunikáció kihasználása, figyelemfelhívás közvélemény, az idősek (áldozatok), szakemberek, döntéshozók számára Médiakampányok, ami segít átértékelni a generációs kapcsolatot, a bántalmazásról szólva nem vicces, nem brutális, a dolog mindennapiságára fókuszál; Szakemberek képzése, továbbképzése

27 Egy new yorki idősotthon házirendje JOGOD VAN a tisztelethez, JOGOD VAN a megaláztatást nem tűrni, JOGOD VAN fizikai és szellemi erőd kifejtéséhez, JOGOD VAN nemet mondani, JOGOD VAN szeretetet adni és kapni, JOGOD VAN érzéseid kifejezésére, JOGOD VAN bízni magadban, JOGOD VAN egyedül dönteni, JOGOD VAN a szexhez és a szerelemhez, JOGOD VAN ahhoz, hogy a világ időt adjon, JOGOD VAN ahhoz, hogy bölcsességed másokkal megoszd, és történeteidet elmeséld.

28 Köszönöm a figyelmet!

NANE Egyesület. Miért marad??? Feleség- és gyerekbántalmazás a családban Hogyan segíthetünk?

NANE Egyesület. Miért marad??? Feleség- és gyerekbántalmazás a családban Hogyan segíthetünk? NANE Egyesület Miért marad??? Feleség- és gyerekbántalmazás a családban Hogyan segíthetünk? 1 2 NANE Egyesület Miért marad??? Feleség- és gyerekbántalmazás a családban Hogyan segíthetünk? Kézikönyv segítő

Részletesebben

Áldozatsegítési együttműködést szabályozó protokoll és eljárásrend

Áldozatsegítési együttműködést szabályozó protokoll és eljárásrend Áldozatsegítési együttműködést szabályozó protokoll és eljárásrend Gyula 2014 1088 Budapest, Múzeum u. 17. Online kiadást jóváhagyta: Szilágyiné dr. Szász Zsuzsanna, Igazságügyi Szolgálat, igazgató 2014.

Részletesebben

GYERMEKBÁNTALMAZÁS FELISMERÉS, MEGELŐZÉS, KEZELÉS

GYERMEKBÁNTALMAZÁS FELISMERÉS, MEGELŐZÉS, KEZELÉS GYERMEKBÁNTALMAZÁS FELISMERÉS, MEGELŐZÉS, KEZELÉS Oktatási segédanyag A Gyermekbántalmazás, megelőzés, kezelés c. fakultációhoz Készítette: Babity Mária Lektorálta: Dr. révész György 2005 Az Európai Szociális

Részletesebben

IFJÚSÁGI, CSALÁDÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS ESÉLYEGYENLŐSÉGI MINISZTÉRIUM. Módszertani füzet

IFJÚSÁGI, CSALÁDÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS ESÉLYEGYENLŐSÉGI MINISZTÉRIUM. Módszertani füzet IFJÚSÁGI, CSALÁDÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS ESÉLYEGYENLŐSÉGI MINISZTÉRIUM Módszertani füzet A gyermekvédelmi feladatot ellátó szervek szerepe és felelőssége a gyermekbántalmazás és elhanyagolás megelőzésére és

Részletesebben

Készült az Országos Bûnmegelôzési Központ támogatásával.

Készült az Országos Bûnmegelôzési Központ támogatásával. Készült az Országos Bûnmegelôzési Központ támogatásával. HAJDU LÁSZLÓ KÖSZÖNTÔ BESZÉDE 2006. NOVEMBER 9. GYERMEKEKKEL SZEMBENI ROSSZ BÁNÁSMÓD CÍMÛ TANÁCSKOZÁSON TISZTELT HÖLGYEIM ÉS URAIM! Köszönöm, hogy

Részletesebben

V. CSALÁD-, GYERMEK-, ÉS IFJÚSÁGVÉDELEM

V. CSALÁD-, GYERMEK-, ÉS IFJÚSÁGVÉDELEM Dr. Dobos László: V. CSALÁD-, GYERMEK-, ÉS IFJÚSÁGVÉDELEM Alapelvek, alapfogalmak és alapfeladatok a szakterületen végzett önkormányzati szakmai, bűnmegelőzési tevékenységhez. Gyermekvédelmi alapelvek

Részletesebben

H U M A N R I G H T S W A T C H. Addig, Amíg vér nem folyik védtelenség a családon belüli erőszak ellen magyarországon

H U M A N R I G H T S W A T C H. Addig, Amíg vér nem folyik védtelenség a családon belüli erőszak ellen magyarországon H U M A N R I G H T S W A T C H Addig, Amíg vér nem folyik védtelenség a családon belüli erőszak ellen magyarországon Addig, amíg vér nem folyik Védtelenség a családon belüli erőszak ellen Magyarországon

Részletesebben

Menekültek, hazatérők és belső menekültek elleni szexuális és nemi alapú erőszak. - Megelőzés és a következmények kezelése - Irányelvek. 2003.

Menekültek, hazatérők és belső menekültek elleni szexuális és nemi alapú erőszak. - Megelőzés és a következmények kezelése - Irányelvek. 2003. Menekültek, hazatérők és belső menekültek elleni szexuális és nemi alapú erőszak - Megelőzés és a következmények kezelése - Irányelvek 2003. május Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa 1 ENSZ Menekültügyi

Részletesebben

1852-06/4. Tegyen javaslatot az esetben szereplő idős ember komplex gondozásának megszervezésére!

1852-06/4. Tegyen javaslatot az esetben szereplő idős ember komplex gondozásának megszervezésére! 1852-06/4. Tegyen javaslatot az esetben szereplő idős ember komplex gondozásának megszervezésére! P. Imréné, Éva 68 éves. Férje két évvel ezelőtti halála óta egyedül él egy 1200 fős kisfaluban. Egy lánya

Részletesebben

A gyermekvédelmi észlelő-és jelzőrendszer működtetése kapcsán a gyermek bántalmazásának felismerésére és megszüntetésére irányuló szektorsemleges

A gyermekvédelmi észlelő-és jelzőrendszer működtetése kapcsán a gyermek bántalmazásának felismerésére és megszüntetésére irányuló szektorsemleges A gyermekvédelmi észlelő-és jelzőrendszer működtetése kapcsán a gyermek bántalmazásának felismerésére és megszüntetésére irányuló szektorsemleges egységes elvek és módszertan Emberi Erőforrások Minisztériuma

Részletesebben

Dr. Katonáné dr. Pehr Erika

Dr. Katonáné dr. Pehr Erika Dr. Katonáné dr. Pehr Erika A gyermekvédelem szerepe és lehetőségei az iskolai erőszak megelőzésében és kezelésében (Szülők szerepe, az iskola, a család felelőssége, a nevelés kérdései témakörben) 1.)

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI BESZÁMOLÓ 2010 évről

GYERMEKVÉDELMI BESZÁMOLÓ 2010 évről Bucsa Község Önkormányzata GYERMEKVÉDELMI BESZÁMOLÓ 2010 évről A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. Törvény 96.. (6) bekezdése alapján 2011.05.16. Tisztelt Képviselő

Részletesebben

A gyermekvédelem felelősség(e)

A gyermekvédelem felelősség(e) Dr. Katonáné dr. Pehr Erika A gyermekvédelem felelősség(e) A k k j i k éd l h á A gyermekek jogainak védelme határon belül és kívül Budapest,2009. október 8-9. Mottó Gyengeségeink y g g és kínjaink nem

Részletesebben

MUNKAHELYI LELKI EGÉSZSÉGVÉDELEM

MUNKAHELYI LELKI EGÉSZSÉGVÉDELEM MUNKAHELYI LELKI EGÉSZSÉGVÉDELEM Képzési és tanácsadási kézikönyv Szerzők: Barcsi Tamás Juhász Éva Karamánné Pakai Annamária Szabó József Szerkesztette: Szabó József Technikai szerkesztő: Jónáné Bajsz

Részletesebben

Ph.D ÉRTEKEZÉS. Farkas Johanna MISKOLC 2012.

Ph.D ÉRTEKEZÉS. Farkas Johanna MISKOLC 2012. Ph.D ÉRTEKEZÉS Farkas Johanna MISKOLC 2012. 1 MISKOLCI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR DEÁK FERENC ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Farkas Johanna CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A

Részletesebben

Jelentés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében élő gyermek- és fiatalkorú bűnelkövetők helyzetéről, a 2010. évi bűnmegelőzési tevékenység értékelése

Jelentés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében élő gyermek- és fiatalkorú bűnelkövetők helyzetéről, a 2010. évi bűnmegelőzési tevékenység értékelése Jelentés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében élő gyermek- és fiatalkorú bűnelkövetők helyzetéről, a 2010. évi bűnmegelőzési tevékenység értékelése 4400 Nyíregyháza, Hôsök tere 5. 4401 Nyíregyháza, Pf.: 199.

Részletesebben

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Idősügyi és Idősellátási Koncepció 2013-2018

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Idősügyi és Idősellátási Koncepció 2013-2018 A világ népességének elöregedése az egyik legnagyobb kihívás, ugyanakkor óriási lehetőség is, ugyanis az idősek sok mindenben lehetnek mindannyiunk szolgálatára, segítségére. Gro Harlem Brundtland (WHO

Részletesebben

Mentálhigiéné és segítő hivatás

Mentálhigiéné és segítő hivatás Mentálhigiéné és segítő hivatás MENTÁLHIGIÉNÉ ÉS SEGÍTŐ HIVATÁS Fejezetek az elmélet és a gyakorlat területeiről PANNÓNIA KÖNYVEK TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-0029 Tudományos képzés műhelyeinek támogatása

Részletesebben

Az idősödő társadalom gazdasági és társadalmi kihívásai Magyarországon

Az idősödő társadalom gazdasági és társadalmi kihívásai Magyarországon Farkas Gabriella, Gyarmati Andrea, Molnár Szilárd Az idősödő társadalom gazdasági és társadalmi kihívásai Magyarországon Az idősödéssel kapcsolatos gondolkodás új keretei Az idősödés problémakörének elméleti

Részletesebben

WAVE (Women Against Violence Europe, Európai Nők az Erőszak Ellen) El az erőszaktól!

WAVE (Women Against Violence Europe, Európai Nők az Erőszak Ellen) El az erőszaktól! WAVE (Women Against Violence Europe, Európai Nők az Erőszak Ellen) El az erőszaktól! A menhelyek felállításának és fenntartásának minőségi standardja Bécs, 2004 Eredeti cím: Away from Violence! WAVE, 2004

Részletesebben

Derűs időskor aktív időskort támogató közösségi programok

Derűs időskor aktív időskort támogató közösségi programok Derűs időskor aktív időskort támogató közösségi programok Országos Egészségfejlesztési Intézet, Budapest, 2007 A kiadvány, az Egészségügyi Minisztérium projekt támogatásával készült Tartalomjegyzék Bevezetés....................................................................

Részletesebben

Emberi jogok a speciális. gyermekotthonokban. Kiadja a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum Levelezési cím: 1437 Bp., Pf.: 287.

Emberi jogok a speciális. gyermekotthonokban. Kiadja a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum Levelezési cím: 1437 Bp., Pf.: 287. Emberi jogok a speciális gyermekotthonokban 2007 Kiadja a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum Levelezési cím: 1437 Bp., Pf.: 287. A tanulmányt készítette: PÉF: Andor Erika Alexandra, Botka Bianka, Gombos

Részletesebben

Emberi jogok a. Gyermekpszichiátriában. Kiadja a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum 1083 Budapest, Szigony u. 13/A. Levelezési cím: 1437 Bp., Pf.: 287.

Emberi jogok a. Gyermekpszichiátriában. Kiadja a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum 1083 Budapest, Szigony u. 13/A. Levelezési cím: 1437 Bp., Pf.: 287. Emberi jogok a Gyermekpszichiátriában 2003 Kiadja a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum 1083 Budapest, Szigony u. 13/A. Levelezési cím: 1437 Bp., Pf.: 287. Emberi Jogok a Gyermekpszichiátriában Szerző: Gombos

Részletesebben

Az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet Tudományos Kiadványai. A v é d t e l e n g y e r m e k (Erőszak és elhanyagolás a családban)

Az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet Tudományos Kiadványai. A v é d t e l e n g y e r m e k (Erőszak és elhanyagolás a családban) Kerezsi Klára: A védtelen gyermek. (Erőszak és elhanyagolás a családban) Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó. Budapest, 1995. 176, [4] p. Bibliogr.a jegyzetekben. Az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai

Részletesebben

Kapcsolattartás, mint a gyermek emberi joga

Kapcsolattartás, mint a gyermek emberi joga Somfai Balázs Kapcsolattartás, mint a gyermek emberi joga A gyermekek nem mini felnőttek mini emberi jogokkal ( Building a Europe for and with Children című hároméves Európa tanácsi program egyik jelmondata)

Részletesebben

Figyeljetek ránk! A gyermekjogok helyzete Magyarországon 2006-2012

Figyeljetek ránk! A gyermekjogok helyzete Magyarországon 2006-2012 Figyeljetek ránk! A gyermekjogok helyzete Magyarországon 2006-2012 Figyeljetek ránk! A gyermekjogok helyzete Magyarországon 2006-2012 FIGYELJETEK RÁNK! 1 A kötet elkészítését az Open Society Foundation

Részletesebben

TÖRÖKSZENTMIKLÓS RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE

TÖRÖKSZENTMIKLÓS RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE TÖRÖKSZENTMIKLÓS RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE 5201 Törökszentmiklós Kossuth út 143 Postafiók 28. Tel. T. Fax: 06-56/590-110 E-mail: www. ugyelet. torokszentmiklosrk@jasz. police.hu Szám: 16070/ 453-3/2014.

Részletesebben

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata. Szociális Szolgáltatástervezési Koncepció

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata. Szociális Szolgáltatástervezési Koncepció Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Szociális Szolgáltatástervezési Koncepció Bevezetés A Magyar Köztársaság Országgyűlése 14 évvel ezelőtt alkotta meg az időközben többször módosított, a szociális

Részletesebben

Közös kincsünk a gyermek

Közös kincsünk a gyermek Mottó: A gyermek a mi mai befektetésünk a holnap társadalmába. WHO Közös kincsünk a gyermek Nemzeti Csecsemõés Gyermekegészségügyi Program 2005. NOVEMBER 2 KÖZÖS KINCSÜNK A GYERMEK Tartalomjegyzék BEVEZETÕ

Részletesebben

REGIONÁLIS SZOCIÁLIS KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM. Jóváhagyta:

REGIONÁLIS SZOCIÁLIS KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM. Jóváhagyta: REGIONÁLIS SZOCIÁLIS KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM Jóváhagyta: 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 A SZOLGÁLTATÁS CÉLJA, FELADATA... 5 A MEGVALÓSÍTANI KÍVÁNT PROGRAM KONKRÉT BEMUTATÁSA, LÉTREJÖVŐ KAPACITÁSOK,

Részletesebben