A Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont Szolg{ltató Közhasznú T{rsas{g évi legfontosabb közhasznú tevékenységei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont Szolg{ltató Közhasznú T{rsas{g 2011. évi legfontosabb közhasznú tevékenységei"

Átírás

1 A Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont Szolg{ltató Közhasznú T{rsas{g évi legfontosabb közhasznú tevékenységei A T{rsas{g céljait (1997.évi CLVI. 26.C./ pontja alapj{n) az alapító okiratban szereplő megvalósító közhasznú tevékenységek: 1. Szoci{lis tevékenység, szoci{lpolitikai feladatok, csal{dsegítés, időskorúak gondoz{sa 1.1. Region{lis Szoci{lpolitikai Tan{cs Munkaszervezete A 129/2005 (VII.1.) Korm.rendelet 1. (4) pontja alapj{n október 26-{n megalakult Pécsett a Dél- Dun{ntúli Region{lis Szoci{lpolitikai Tan{cs (tov{bbiakban Tan{cs), mely 5 évre kapta megbízat{s{t, azóta a folyamatos működtetéséhez forr{s biztosított volt ben a munka z{ró szakasz{hoz érkeztünk, a munkaszervezet érdemi feladatot az érintettek t{jékoztat{s{n kívül nem végzett. Részletes szakmai besz{molónkat Minisztérium elfogadta. SzocioNet Dél-Dun{ntúli Region{lis Szoci{lis Módszertani Intézményi feladatok (konzorciumban) A SzocioNet DDRMHSZK) tevékenységének alapvető célja a Dél-Dun{ntúli Régióban magas fokú szoci{lis biztons{got és minőséget biztosító, fenntartható, esélyteremtő jóléti rendszer létrehoz{sa, fejlesztése a partnerség elvét és a részvétel elvét szem előtt tartva. Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont tevékenységével a SzocioNet dél-dun{ntúli region{lis szoci{lis módszertani intézmény munk{j{hoz j{rul hozz{ konzorciumi partnerként azzal a céllal, hogy tevékenységével az ell{t{si területen dolgozó szakemberek munkavégzését segítse.

2 2 Szervezetünk alaptevékenysége ok{n nem l{t el közvetlen szolg{ltat{sokhoz kötődő feladatokat, egyéb szoci{lis tervezéshez, szolg{ltat{stervezéshez, kutat{s-fejlesztéshez, forr{steremtéshez, képzéshez, tov{bbképzéshez kapcsolódó tevékenységet végez, tov{bb{ a nem {llami fenntart{sú (civil) szolg{ltatók sz{m{ra nyújt szolg{ltat{sokat. Ennek érdekében ell{tjuk a konzorciumi meg{llapod{sban foglalt kötelező és önkéntesen v{llalt feladatainkat, elvégezzük e feladatok helyi adminisztr{ciój{t, rendszeres kapcsolatot tartunk a gesztorszervezettel. Munk{nkat a konzorcium ügyviteli rendjében foglaltaknak megfelelően végezzük. A region{lis módszertani intézmény működésével kapcsolatos tevékenységeink: A módszertani intézmény megismertetése érdekében szervezetünk honlapj{n megjelentettük az intézmény működésével kapcsolatos legfontosabb inform{ciókat. Részt vettünk a Szoci{lis EXPO rendezvényén. A módszertani intézményi kötelező feladatainak körében végzett tevékenységek: Szakmai tan{csad{s, Egyéb megkeresések esetében szolg{ltat{sszervezés szintén szakmai tan{csad{ssal {lltunk rendelkezésre, Képzési tan{csad{st nyújtottunk a minket megkereső szakemberek, intézmények sz{m{ra, alkalommal- Az önként v{llalt feladatok körében végzett tevékenységek: A Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont alaptevékenysége ok{n nem l{t el közvetlen szolg{ltat{sokhoz kötődő feladatokat. A konzorciumi szerződésben foglaltak szerint egyéb, a szoci{lis tervezéshez, szolg{ltat{stervezéshez, kutat{s-fejlesztéshez, forr{steremtéshez, képzéshez, tov{bbképzéshez kapcsolódó tevékenységeket végez, tov{bb{ a nem {llami fenntart{sú (civil) szolg{ltatók sz{m{ra nyújt szolg{ltat{sokat.

3 3 Nem {llami fenntart{sú (civil) szolg{ltatók sz{m{ra nyújtott szolg{ltat{sok: A szoci{lis szektorban tevékenykedő civil szervezetekkel, valamint a régióban szoci{lis ell{t{st nyújtó egyh{zakkal való kapcsolattart{st fontosnak tartjuk. A szektorsemlegesség elvét módszertani munk{nk sor{n érvényesíteni kív{njuk, ennek érdekében sz{mítunk a civil szektor és az egyh{zi fenntartók együttműködésére, tapasztalataira, javaslataira. Forr{steremtéshez nyújtott t{mogat{s, p{ly{zatír{ssal kapcsolatos tan{csad{s, szakmai módszertani segítségnyújt{s: A region{lis módszertani intézmény p{ly{zati tevékenységének célja, hogy segítse az illetékességi területen működő szoci{lis szolg{ltatatók, intézmények forr{steremtő tevékenységét. Ennek érdekében szervezetünk folyamatos p{ly{zati tan{csad{st és inform{ciónyújt{st végez, valamint a szoci{lpolitikai fejlesztéseket szolg{ló p{ly{zati programok megvalósít{s{ban módszertani segítségnyújt{ssal működik közre. Szervezetünk rendszeresen t{jékoztat{st ad a jövőben is a megjelenő p{ly{zati kiír{sokról a region{lis módszertani intézmény honlapj{n és a rendszeresen megjelenő Módszertani Hírlevelekben. 2. Közhasznú szervezetek sz{m{ra biztosított- csak közhasznú szervezetek {ltal igénybe vehető szolg{ltat{sok; Civil szervezetfejlesztési programok 2.1. Civil H{lózatfejlesztő Szakmai Központ T{mogató: Nemzeti Erőforr{s Minisztérium A Forr{sközpont Civil H{lózatfejlesztő Szakmai Központ programj{t a Nemzeti Erőforr{s Minisztérium t{mogat{s{val valósította meg szervezetünk, a t{mogat{s {prilis végén j{rt le. A program kapcs{n civil referensünk több idev{gó rendezvényen vett részt; a szoci{lis célú civil

4 4 szervezetek sz{m{ra fenntartott elektronikus levelezőlista folyamatosan üzemelt. A 2011-es időszak főbb eseményei volt a m{rcius 16-{n tartott Közösségi Forr{sok a nonprofit szektorban című szakmai műhelyünk. A szakmai programot szerveztünk megvalósította, ezzel is hozz{j{rulva a déldun{ntúli régió szoci{lis célú civil szervezetei közötti hatékony inform{ció{raml{shoz, a projektpartnerségek elősegítéséhez és valódi h{lózat fenntart{s{hoz 3. Euroatlanti integr{ció elősegítése 3.1. Magyarorsz{g-Horv{torsz{g IPA Hat{ron Átnyúló Együttműködési Program A projekt címe: Üzleti partnerkapcsolatok fejlesztése az önfenntartó termelési rendszerek kiépítéséért a Dr{va Öko-régió kistérségeiben Röviden: BPD FOR SPS Azonosító sz{ma: HUHR/1001/2.1.1/0007 Időtartama: 12 hónap / 4 hónapos besz{mol{si időszakokra tagolva Kezdés d{tuma: szeptember Vezető kedvezményezett: DDRFK, Pécs Partnerek: PP1 SLAP Kreatív Fejlesztésért Egyesület Összköltségvetés: ,96 EUR DDRFK költségvetése: ,96 EUR

5 5 A projekt célja, hogy a Dr{va menti Öko-régióra tervezett komplex fenntartható fejlődési stratégiai programot operatív szintre emelje. A projekt fejlesztési céljai közé tartozik egy olyan önell{tó termelési rendszer létrehoz{sa, mely helyi forr{sokon alapul, kezdve a megfelelő partnerek szelekciój{val egészen az öko-marketingig, maxim{lis toleranci{t gyakorolva a természetre..tov{bbi célok között szerepel a közös üzleti h{ttérszolg{ltat{sok fejlesztése is, úgy, mint egy webes piactér, barter banki szolg{ltat{sok, valós és virtu{lis helyi termelési piac és logisztikai rendszerek létrehoz{sa, melyek segítik az öko-termékek és szolg{ltat{sok cseréjét, különös hangsúlyt fektetve az önell{t{sra. A Dr{va-menti régióra tervezett tevékenységek: a) operatív tervezés: szükségletfelmérés, üzleti tervek és h{lózatok infrastruktur{lis fejlesztési projektjeinek tervezése és elkészítése b) h{lózatok fejlesztése: olyan hat{ron {tnyúló struktúra létrehoz{sa, amely ir{nyítani tudja a mikro-régiós termelési menedzsment rendszereket, és öko-marketinges eszközökkel előtérbe helyezi a konferenci{kat, tanulm{nyi utakat és a disszemin{ciót c) kooper{ció ösztönzése a termelés és marketing terén egyar{nt: konferenci{k, tanulm{nyi utak és szemin{riumok szervezése, szakmai konzult{ciók lebonyolít{sa folyamatos koordin{cióval és inform{ció cserével d) közös üzleti h{ttérszolg{ltat{s létrehoz{sa és fejlesztése: e-piactér, barter bank. A projekt első trimeszterének ( ) fő tevékenységei: adatb{zisok össze{llít{sa, infokommunik{ciós eszközök elkészíttetése, tan{csadói tevékenység, valamint az Öko-régiós Iroda megnyit{sa 4. H{tr{nyos helyzetű csoportok t{rsadalmi esélyegyenlőségének elősegítése 4.1. SANSZ Esélyegyenlőségi kísérleti program Baranya megyében (TÁMOP A-10/ )

6 6 A Nevelők H{za Egyesület (gesztor) és a Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont (konzorciumi partner) m{rcius{ban közös p{ly{zatot nyújtott be SANSZ - Esélyegyenlőségi kísérleti program Baranya megyében címmel a TÁMOP A-10/ sz{mú p{ly{zati konstrukció keretében. A projekt célja a helyi érdekek és szükségletek felmérésén, tervezésen alapuló program megvalósít{sa Baranya megyében, amely széleskörű helyi partneri együttműködéssel, s a helyi t{rsadalom t{jékoztat{s{n és bevon{s{n alapuló szemléletform{l{ssal hozz{j{rul az előítéletek és diszkrimin{ció csökkentéséhez, a szociokultur{lis, és - az ezzel szorosan összefüggő- munkaerő-piaci szempontból h{tr{nyos helyzetben lévő t{rsadalmi csoportok (re)integr{ciój{nak elősegítéséhez, életminőségének javít{s{hoz. A projekt elsődleges célcsoportja a fogyatékoss{ggal élők, a rom{k és a nők, ezen belül kiemelt célcsoportok a szociokultur{lis, s ebből fakadóan munkaerő-piaci h{tr{nyokkal is rendelkező alacsony iskolai végzettségű {ll{skeresők, vagy munkanélküliséggel veszélyeztettek: év felettiek; 2. pszichi{triai betegek; 3. iskolarendszerből lemorzsolódott, vagy legfeljebb középfokú végzettséggel rendelkező p{lyakezdő fiatalok; 4. börtönből szabadulók/szabadult és p{rtfogolt fiatalok. M{sodlagos célcsoportunk a civil szervezetek és az önkorm{nyzati hum{n intézmények, akik maguk is a h{tr{nyos helyzetű célcsoporttal foglalkoznak. Min. 12 szervezet sz{m{ra biztosítunk képzést. Tov{bb{ közvetett célcsoport a munk{ltatói szféra. Összesen 5 kistérségben (Pécsi, Sellyei, Siklósi, Moh{csi, S{sdi), kiemelten 5 településen (Pécs, Sellye, Kémes, Moh{cs, Alsómocsol{d) valósulnak meg programjaink. 1. Módszertani fejlesztés és adapt{ció Modellprogramok megismerése, adapt{ciója, kiprób{l{sa, értékelése 5 témakörben: 1. pszichoszoci{lis tan{csad{s (német modell); 2. akad{lymentes turizmus (német modell); 3. környezettudatos, intelligens erőforr{sok (spanyol modell); 4. börtönből szabadulók reintegr{ciója (litv{n modell); 5. a flexicurity (EU modellek)

7 7 2. Képzés és Tan{csad{s A Célcsoport részére szervezett képzések és tan{csad{s: Kézenfogott csal{dok akkredit{lt képzési program, életminőséget javító komplex képzés a h{tr{nyos helyzetű csal{doknak Fiataloknak 3 napos bentlak{sos aktiviz{ló tréning, bűnmegelőzés tartalommal A célcsoporttal foglalkozó hum{n szolg{ltatók (civil, {llalmi és önkorm{nyzati) sz{m{ra érzékenyítő, ismeret{tadó, képessé tevő tréningek szervezése (pl. antidiszkrimin{ciós tréning) Áll{skeresők teah{za önsegítő klub működtetése havonta a végpontokon is, a célcsoport igényeire épülve Sz{mít{stechnikai alapismeretek (60 ór{s) képzés a célcsoportnak, a digit{lis ír{stud{s fejlesztéséért (lsd. Tematika) Célcsoport-specifikus szolg{ltat{sok: egyéni tan{csad{s {ll{skeresőknek; pszicho-szoci{lis tan{csad{s kiemelten pszichi{triai betegek sz{m{ra; t{rsadalmi reintegr{ciós modell program kiprób{l{sa p{rtfogolt és börtönből szabadult fiatalokkal; egyéni tan{csad{s munk{ltatóknak 3. Kapacit{sbővítés és H{lózatosod{s Esélyegyenlőségi végpontok kialakít{sa és működtetése a megyében. A projekt 5 baranyai helyszínre szervez szolg{ltat{sokat az egyenlő hozz{férés elősegítése, a h{tr{nyok csökkentése érdekében: Pécs, Moh{cs, Sellye, Alsómocsol{d és Kémes. A programok szervezését, megvalósít{s{t helyi önkéntesek (4-4 fő) segítik. A végpontok kialakít{s{ban együttműködő partnereink: Kémes Körzet Gyermekeiért Alapítv{ny (Kémes), Szoci{lis H{ló Egyesület (Sellye), Moh{csi V{rosvédő Egyesület (Moh{cs), Mocsol{d Civilh{z Nonprofit Kft. (Alsómocsol{d) Önkéntesek felkészítése, képzése (20 fő) antidiszkrimin{ciós képzés, facilit{lt csoportmunka a megvalósítókkal közösen Helyi szakemberek bevon{s{val tapasztalatcsere, jó gyakorlatok {tad{sa, terjesztése (tematikus szakmai napok, civil fórumok).

8 8 4. Helyi akciók A helyi akciók a t{rsadalmi befogad{s elősegítését, a diszkrimin{ció csökkentését, az esélyegyenlőség megvalósít{s{t célozz{k. Esélyegyenlőségi napok szervezése a projekt 5 helyszínén. Projektmodellező klub : Önkéntesekkel a végpontokon helyi igényeken alapuló projektgener{l{s. Eredmények: Végleges eredmények a projektz{r{st, febru{r 29-ét nevesíthetők ben minden tervezett tevékenység megvalósult, kivéve a projektmodellező klub, pszichoszoci{lis tan{csad{s, PR film és z{ró konferencia v{llalt indik{torait, mely teljesítés egy része a következő évre húzódott {t. T{mogató, t{mogat{s összege A program az Európai Unió t{mogat{s{val, az Európai Szoci{lis Alap t{rsfinanszíroz{s{val valóul meg. T{mogat{s időtartama: T{mogat{s összege: Ft 4.2. Anti-diszkrimin{ciós programok t{mogat{sa a médi{ban A Dél-dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont Szolg{ltató Nonprofit Kft. (DDRFK) sikerrel vett részt a T{rsadalmi Megújul{s Operatív Program keretében Anti-diszkrimin{ciós programok t{mogat{sa a médi{ban (TÁMOP ) címmel 2009-ben kiírt p{ly{zaton. A mind az A, mind a B komponensre eredményesen p{ly{zó t{rsas{gunk így 2010-ben és 2011-ben konzorciumi partnereivel együttműködésben két nagyszab{sú, orsz{gos hatókörű projektet valósíthat meg az Európai Unió t{mogat{s{val, valamint az Európai Szoci{lis Alap (ESZA) t{rsfinanszíroz{s{val Rólunk van szó Roma és fogyatékos személyek média képzése és foglalkoztat{sa (TÁMOP A)

9 9 A TÁMOP A kódsz{mú, Roma és fogyatékos személyek média képzése és foglalkoztat{sa címmel kiírt p{ly{zati komponens keretében a DDRFK és konzorciumi partnerei a szükséges kutat{sokat, helyzetelemzéseket, attitűdfelmérést végző, illetve érzékenyítő tréningeket tartó Fact Gazdas{g- és T{rsadalomtudom{nyi Alkalmaz{sok Alapítv{ny, valamint a képzésért felelős KISOSZ - Rólunk van szó elnevezésű közös projektje 15 roma fiatal sz{m{ra teszi lehetővé az {llamilag elismert újs{gíró szakképesítés megszerzését, és közülük a legjobbaknak munkalehetőséget is biztosít. A képzés 2010 július{ban kezdődött, és 2011 m{rcius{ban fejeződött be, a bevont 15 hallgatóból 12-en tettek sikeres vizsg{t OKJ-s Újs{gíró II szakképesítést szerezve. A program foglalkoztat{si, illetve tov{bbfoglalkoztat{si szakasza keretében öten az RTL Klub Hírszerkesztőségében, egy fő pedig egy pécsi internetes hírport{ln{l dolgozott, összesen 8 hónapot. A projekt 2011-ben lez{rult Engedj közelebb (TÁMOP B) A TÁMOP 5.5.B. kódsz{mú, A diszkrimin{ció csökkentésének elősegítése a médi{n keresztül címmel kiírt p{ly{zati komponensen belül a DDRFK Engedj közelebb címet viselő projektje keretében öt, egyenként 13 perces dokumentumfilm, valamint egy 40 m{sodperces televíziós, és egy szintén 40 m{sodperces r{diós szpot készül, amelyek orsz{gos és region{lis ad{sban egyar{nt, fő műsoridőben kerülnek majd sug{rz{sra. A cél egyrészt a rom{kkal kapcsolatosan kialakult téves kép megv{ltoztat{sa, m{srészt felhívni a figyelmet arra, hogy a befogad{s nemcsak a rom{k, de a többségi t{rsadalom létfontoss{gú érdeke is. A projekt megvalósít{s{ban a fő p{ly{zót a konzorciumi partnere - Fact Gazdas{g- és T{rsadalomtudom{nyi Alkalmaz{sok Alapítv{ny - segíti, a médiaeszközök elkészítésére és sug{rz{s{ra m{sodik félévében került sor. A filmek és a szpotok a program hivatalos honlapj{n (www. engedjkozelebb.hu) l{thatók, hallhatók. A projekt 2011-ben lez{rult.

10 Tud{s Érték Tapasztalat integr{ciós program TÁMOP A-11/ Az Ifjús{gért Egyesület (gesztor), a Baranya Ifjús{g{ért Nonprofit Kft. és a Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont Nonprofit Kft. (konzorciumi partnerek) megvalósít{s{ban, a Baranya Megyei Igazs{gügyi Szolg{lattal szoros együttműködésében egy komplex, p{rtfogó felügyelet hat{lya alatt {lló személyek képzését, munkaerő-piaci elhelyezkedését célzó programot indítottunk. Célcsoport: év közötti p{rtfogó felügyelet hat{lya alatt {lló személyek. A projekt célkitűzései: A projekt {tfogó célja a t{rsadalom védekező képességének növelése és fejlesztése, ennek érdekében a T{rsadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégia {ltal priorit{sként meghat{rozott öt beavatkoz{si területből, a t{rsadalmi szegreg{ció szempontj{ból legveszélyeztetettebb célcsoportok közül, a p{rtfogó felügyelet hat{lya alatt {llók helyi szinten történő t{rsadalmi kirekesztődésének csökkentése, az érdek- és jogérvényesítésük növelése, valamint sikeres t{rsadalmi és munkaerő-piaci reintegr{ciójuk. A szakmai együttműködés keretében kidolgozott és megvalósítani kív{nt p{ly{zatunk konkrét céljai: 1.) a m{r büntetett személyek t{rsadalmi és munkaerő-piaci beilleszkedésének/visszailleszkedésének elősegítése, valamint 2.) a meglévő intézményrendszerek együttműködésének fejlesztése; ez{ltal a bűnismétlés veszélyének csökkentése. Tevékenységek: A program fő szakmai tevékenységeit a gesztor és konzorciumi partnerei valósítj{k meg. - Célcsoporttagok egyéni mentor{l{sa: célcsoport t{jékoztat{sa, kiv{laszt{sa; a célcsoporttagok képességeinek, {llapot{nak, helyzetének felmérése, p{lyakorrekció igény szerint; projektszerződés megkötése a célcsoport tagokkal; egyéni fejlesztési tervek elkészítése; segítő kapcsolat kialakít{sa a célcsoporttagokkal, folyamatos, személyre szabott t{mogat{s (t{rsadalmi, lakókörnyezeti és

11 11 - munkahelyi beilleszkedés segítése), egyéni fejlesztésben rögzítettek megvalósít{sa és nyomon követése a szoci{lis munka egyéni és csoportos eszközeivel, lakhat{si lehetőségek felkutat{sa, kapcsolatfelvétel és -tart{s a szoci{lis és hum{n szolg{ltatókkal, lakhat{si t{mogat{s esetén a kötelezettségek betart{s{nak ellenőrzése és a fenntart{s nyomonkövetése. - Célcsoporttagok munkaerő-piaci igényeinek megfelelő OKJ-s képzések biztosít{sa: konyhai kisegítő, gyorséttermi-és ételeladó, szak{cs, parkgondozó, takarító - Célcsoporttagok foglalkoztat{sa: foglalkoztat{si lehetőségek felkutat{sa, munk{ba {ll{si igény felmérése, megfelelő munk{ltatók felkutat{sa, munkapróba, beilleszkedés segítése, folyamatos kapcsolattart{s, rendszeres konzult{ciók, t{jékoztat{s, motiv{l{s, foglalkoztat{s, felkészítés a projektről való lev{l{sra, nyomon követés, utógondoz{s. - Kiegészítő fejlesztő képzések célcsoporttagoknak: szoci{lis készségek, életkészségek, ill. munkaerőpiaci készségek fejlesztése v{llalkozóv{ v{l{st segítő tréning, önsegítő csoportok, közösségi kompetenci{t fejlesztő szabadidős programok, pedagógiai felz{rkóztat{s - A lakhat{s t{mogat{sa: lakhat{s pénzbeli és szoci{lis munk{val történő t{mogat{sa, pénzkezelési, gazd{lkod{si és tulajdonnal kapcsolatos jogi ismeretek {tad{sa, ügyintézési és érdekérvényesítési technik{k elsaj{tít{sa. Együttműködő partnerek és tevékenységeik: - Nevelők H{za Egyesület: Pécsi Önkéntes Központ szolg{ltat{sainak biztosít{sa - Baranya Megyei Igazs{gügyi Szolg{lat: p{rtfogó felügyelet alatt {llók deleg{l{sa. - Baranya Megyei Önkorm{nyzat: kommunik{ciós feladatok, közreműködés. A program az Európai Unió t{mogat{s{val, az Európai Szoci{lis Alap t{rsfinanszíroz{s{val valóul meg. A projekt megvalósít{s{nak időszaka: T{mogat{s összege: Ft

12 T.Á.M.O.P / Mindenre van megold{s Prevenciót célzó csal{dkísérési program a Sellyei Kistérségben A program célja: A projekt az Ifjús{gért Egyesület Lak{skísérési programj{nak Sellyei Kistérségben történő adapt{l{s{val egy modellprogramot valósít meg, mely a szegénységben élő egyéneknek és csal{doknak nyújtott komplex t{mogat{ssal hozz{j{rul hatékony h{ztart{sgazd{lkod{sukhoz, adóss{gterheik adekv{t kezeléséhez, adóss{gaik rendezéséhez, úgy hogy ezzel p{rhuzamosan munkaerő piaci helyzetük is javuljon. Tervezett projektünket szakmai partnerségben kív{njuk megvalósítani. Hosszút{vú célok: LHH kistérségben élők adóss{gainak részbeni ill. teljes rendezése, tov{bbi eladósod{s megakad{lyoz{sa, pénzkezelési szok{sok megv{ltoztat{sa, hitelképesség, élethelyzet javul{sa (elsősorban gyerekek bevon{s{val), a kialakult módszertan széles körben ismertté v{ljon, több helyen hasznosíts{k, törvényekbe épülhessen be, kialakult partnerség hosszú t{vú együttműködése létrejöjjön, térségben élők problém{inak komplex kezelése, t{rsadalmi reintegr{ció megtörténjen. Közvetlen célok: 360 h{ztart{s programba von{sa, akik igénybe veszik a program szolg{ltat{sait. A pécsi Lak{skísérési program adapt{l{sa (célcsoport/terület saj{toss{gaihoz alkalmazkodó adóss{gkezelési és csal{dsegítő rendszer alakul ki), szakmai segítségnyújt{s a helyi csal{dsegítés adóss{gkezelési szolg{ltat{ssal való kiegészítéséhez, helyi rendelet alkot{sa, adóss{gkezelési szolg{ltat{s elindít{sa. Lak{skísérési programelem (intenzív csal{dkísérés) működtetése (45 csal{d adóss{gainak részbeni ill. teljes csökkenése), komplex t{mogat{s/szolg{ltat{sok nyújt{sa (csoportos és közösségi programok megvalósulnak, erősödik a célcsoport motiv{ciója, ment{lis {llapot, ön{lló problémamegold{s, elhelyezkedési esély javul). Projekt tapasztalatainak feldolgoz{sa (szélesebb körben is jól haszn{lható módszertani anyagok készülnek el), helyi döntéshozók t{mogat{sa (érintett önkorm{nyzatok, döntéshozók olyan érdemi együttműködése alakul ki, amely lehetővé teszi a programba bevont csal{dok célzott t{mogat{s{t).

13 13 Célcsoport: Tervezett projektünk elsődleges célcsoportja a Sellyei Kistérségben élő, adóss{g problém{val küzdő egyének/csal{dok/h{ztart{sok felnőtt tagjai. A m{sodlagos célcsoportot a programba bevont csal{dok kiskorú gyermekei, a helyi közösségek, az együttműködésben résztvevő szervezetek, intézmények, a helyi döntéshozók alkotj{k. A projekt előkészítése és megvalósít{sa sor{n kiemelt szerepet kapnak a konzorcium partnerei és az egyéb szakmai együttműködők (iskola, pénzintézetek, Munkaügyi Központ, a Többcélú Kistérségi T{rsul{s), a komplex problémakezelés érdekében összefognak és elmenne Eszközök és tevékenységek: Adóss{gkezelési tevékenységek: A pécsi lak{skísérési program helyi saj{toss{goknak megfelelő adapt{l{sa a szükségletfelmérés eredményeire és a szoci{lis diagnózisokra építve. Adóss{gkezelési tan{csad{s a helyi CSSK-ban a pécsi Lak{skísérési program munkat{rs{nak szakmai segítségnyújt{s{val (A Sellyén/kistérségben a projekttől függetlenül bevezetni tervezett adóss{gkezelési szolg{ltat{s érdemi előkészítését segíti). Intenzív csal{dkísérés: A kísérés szó a program szoci{lis munk{t érintő tartalmi megközelítése alapj{n folyamatos és intenzív egyéni esetkezelés. A gondoz{s a csal{d otthon{ban végzett l{togat{sok keretében történik. A hitelezők és az ügyfél között medi{tor közvetít. Hatékony együttműködés a pénzintézetekkel, ez az egyéni esetkezelésen túl új típusú közösségi megold{sokat (pl: képzés, új hitelkonstrukciók) is eredményezhet. (együttműködés a Providenttel és a helyi Takarékszövetkezettel) Alternatív munkaerő- piaci szolg{ltat{s (DDRFK): A foglalkoztathatós{g és a foglalkoztat{s javít{sa: Bevon{s:Az interprofesszion{lis együttműködés keretében hatékony feladat-és problémamegold{s. A reintegr{ciós munkacsoport célja: komplex munkaerő-piaci diagnózis, egyéni fejlesztési/szolg{ltat{si tervek készítése. Fejlesztés, felkészítés: a személyre szabott fejlesztések egyéni/csoportos form{ban történnek, pl. a 2 db. munkaerő-piaci tréning keretében.a szükséges h{ttérszolg{ltat{sokat (pl. jogsegély)

14 14 interprofesszion{lis partnereink végzik.a h{lózati működés form{i, a kliens-orient{lt esetmegbeszélés és konferencia. Képzésbe, munk{ba helyezés, utógondoz{s:munk{ltatói kereslet és munkav{llalói "kín{lat" összehangol{sa, befogadó munkahelyi gyakorlat kialakít{sa. Szolg{ltat{s- és szakmafejlesztés:a célok elérését segítik a célcsoport-specifikus egyéb tevékenységek is (pl. közösségi programok). T{rsadalmi reintegr{ciót biztosító szolg{ltat{sok, programok: Csoportos és közösségi programok a motiv{ció erősítése, a ment{lis {llapot javít{sa, személyiségzavarok korrig{l{sa érdekében. A célcsoport alkalmass{ v{lik a segítő megold{sok fogad{s{ra, az ön{lló problémamegold{sra és az eredmények fenntart{s{ra. 56 óra készségfejlesztő program: front{lis előad{s és egyéni-kiscsoportos gyakorlatokkal. Igényektől és létsz{mtól függően 7 v{lasztható helyszín. Csoporttréning a megvalósítóknak:célok, eredmények, problém{k és megold{sok közös tiszt{z{sa, értékekben való megegyezés, fenntarthatós{g elősegítése. Tud{sbörze, esetj{tékok, prezent{ciók, brain storming, meg{llapod{sok rögzítése. Csal{dsegítő Központ alaptevékenységei:csal{dgondoz{s, közösségi programok szervezése, {ltal{nos szoci{lis inform{ciónyújt{s. A Provident és a helyi iskol{k bevon{s{val h{ztart{s- gazd{lkod{si képzés a m{sodlagos célcsoportnak. Együttműködő h{lózat kiépítése és működése A gesztorszervezet megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik partnerségi h{lózat hatékony működtetésében. A CSSK feladata a konzorciumi együttműködést segítő munkamegbeszélések,a térségi fórumok/megbeszélések (önkorm{nyzatok, szakmai partnerek, pénzintézetek) és szakmai rendezvények szervezése. Szolg{ltat{s- és módszertani fejlesztések Tapasztalatok feldolgoz{sa, javaslatok (pl.: jogszab{lyok) kidolgoz{sa. A programhoz kapcsolódó módszertani aj{nl{sok és elj{r{sok leír{sa.

15 15 Partnerek: Ifjús{gért Egyesület (gesztor), Csal{dsegítő és Gyermekjóléti Szolg{lat (Sellye), Szoci{lis H{ló Egyesület Eredmények: Tan{csad{s: A program két munkat{rsa elvégezte az adóss{gkezelési tan{csadó tanfolyamot és bevezetésre került a projekt eredményeként Sellyén az adóss{gkezelési szolg{ltat{s. Intenzív csal{dkísérés: Az intenzív csal{dkísérés a gesztorszervezet {ltal folytatott csal{dgondoz{s gyakorlata, melynek elsődleges célja az egyéni fejlesztési tervekben megfogalmazott célkitűzések megvalósít{sa a projekt {ltal v{llalt feladatoknak megfelelően. Adóss{gkezelési tevékenységbe, tan{csad{sba, intenzív csal{dkísérésbe, az eddig bevont h{ztart{sok sz{ma a kistérség településein összesen: 165, a velük való előrehalad{s eltérő, fokozatos. A fejlesztési tervekben v{llaltakkal összhangban indik{torok teljesülése - lez{r{sra került 57 h{ztart{s, az utókövetés esetükben folyamatos illetve a Sellyei Csal{dsegítő és Gyermekjóléti Szolg{lat felé a deleg{l{suk megtörtént tov{bbi csal{dgondoz{s célj{ból. A programba bevont és együttműködési meg{llapod{st kötött h{ztart{sok közül 63 csal{d vallotta mag{t rom{nak, azaz 191 fő. Az összes bevont ügyfél 54%-a nő, ami 255 főt jelent. A fogyatékkal élő kliensek sz{ma 7 fő. Együttműködés pénzintézetekkel: a Providenttel, valamint egyéb pénzügyi szolg{ltatókkal elsősorban az adóss{g egyénre szabott rendezése kapcs{n folyik együttműködés és egyeztetés. Alternatív munkaerő-piaci szolg{ltat{s: m{jus{tól 45 csal{ddal/h{ztart{ssal történt meg a kapcsolatfelvétel és a program ismertetése a toborzókon túl, a kistérség 12 településén. Ebből 39 személy esetében volt indokolt a munkaerő-piaci fejlesztés, ami 33 csal{dot érint. Ebből két csal{d a fejlesztés korai szakaszak{ban felfüggesztette együttműködését, a későbbi együttműködés lehetősége nyitva maradt. A munkaerő-piacra való visszatérésre történő felkészítés {ll{skeresési technik{k elsaj{tít{sa, tan{csad{s, önéletrajzír{s, BAMKH MK Sellyei Kirendeltségére való deleg{l{s, v{llalkoz{s indít{s{val kapcsolatos tan{csad{s, p{ly{zati rendszerek, t{mogat{sok, j{rulékfizetési terhek ismertetése, stb. 32 személy esetében történt meg. T{mogatott képzésbe 3 fő került. V{llalkozóv{ v{lt

16 16 2 fő őstermelői igazolv{ny kiv{lt{s{val, illetve t{rsas v{llalkoz{s alapít{s{val. A program munkat{rs{val történő együttműködés sor{n 13 fő helyezkedett el. A bevon{s, és a kistérség többi településen való jelenlét kiépítése folyamatos. Az utógondoz{s mind a 31 csal{dn{l/h{ztart{sn{l a program jelenlegi szakasz{ban rendszeres, 6 csal{d esetében a közeljövőben történik meg a fejlesztési tervek teljesülésével összhangban a lez{r{s, az ő esetükben tov{bbi 6 hónap utókövetés v{rható m{jus{tól kétheti rendszerességgel reintegr{ciós munkacsoporti üléseket tartunk a célcsoport problém{inak megold{s{ban érdekelt szakemberek bevon{s{val. Az első munkaerő-piaci tréning és között került lebonyolít{sra Sellyén, az {ltal{nos iskola jelenleg haszn{laton kívül lévő tantermeiben a Sellyei Csal{dsegítő és Gyermekjóléti Központ szomszéds{g{ban, 10 ügyfél bevon{s{val. A következő tréning lebonyolít{sa szeptember hónap folyam{n v{rható a kistérség egy m{sik településén, az ügyfelek sz{m{nak függvényében, a fejlesztési tervekkel összhangban. Együttműködési h{ló kiépítése, működtetése: érdemi együttműködésben dolgozunk a Többcélú Kistérségi T{rsul{ssal, annak munkaszervezetével, a Providenttel, a helyi munkaügyi kirendeltséggel. Szoros kapcsolatot alakítottunk ki a TÁMOP SANSZ Projekttel (gesztor: Nevelők H{za Egyesület, Pécs), és a s{sdi kistérség ugyanezen konstrukcióban megvalósuló projektjével (Magyar M{ltai Szeretetszolg{lat). A szolg{ltat{sok módszertani fejlesztését a PTE Szoci{lis Munka Tanszékével tervezzük, a kapcsolatfelvétel megtörtént. T{mogat{s, t{mogat{s összege A program az Európai Unió t{mogat{s{val, az Európai Szoci{lis Alap t{rsfinanszíroz{s{val valóul meg. Megvalósít{si időszak: T{mogat{si összeg: Ft

17 17 5. Munkaerőpiacon h{tr{nyos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztat{s{nak elősegítése és kapcsolódó szolg{ltat{sok 5.1. ÁFISZ program - Által{nos Foglalkoztat{si Inform{ciós Szolg{ltató H{lózat kiépítése és működtetése Baranya megyében Célok: A szolg{ltat{s célja, hogy a munkaerő-piaci részvétel növeléséhez és a munkaerő-piaci és szoci{lis biztons{g megteremtéséhez kapcsolódó ell{t{sokról és szolg{ltat{sokról a v{llalt célcsoportok teljes körű és naprakész t{jékoztat{st kapjanak. E célt szolg{ló tevékenységek: Inform{ciók felkutat{sa, helyi partnerség-építéssel, inform{ciós adatb{zis működtetése, ÁFISZ működése. A megfelelő t{jékoztat{s biztosít{s{hoz az ell{t{st/szolg{ltat{st nyújtókkal érdemi partnerséget építünk ki az adott Kirendeltségi területen. E célt szolg{ló tevékenységek: Menedzsmenti feladatok, Inform{ciók felkutat{sa elsősorban helyi partnerség-építéssel, Inform{ciós adatb{zis működtetése. A tervezett szolg{ltat{sfejlesztési tevékenységekkel elsősorban a kísérleti program fejlesztése és folytathatóv{ tétele/ terjesztése a célunk. E célt szolg{ló tevékenységek: Menedzsmenti feladatok, Szolg{ltat{sfejlesztési tevékenységek. Tevékenységek: Munkaerő-piaci és foglalkoztat{si inform{ciók felkutat{sa, elsősorban helyi partnerség-építéssel, inform{ciós adatb{zis/adatt{r aktualiz{l{sa, inform{ciószolg{ltat{s, segítségnyújt{s, szolg{ltat{sfejlesztés. A szolg{ltat{sok helyszínei: Baranya Megye, a Baranya Megyei Munkaügyi Központ és Kirendeltségei ell{t{si területe: Pécsi, Komlói, Moh{csi, Siklósi, Sellyei, Szigetv{ri és Szentlőrinci Kirendeltségek A program t{mogatója a Baranya Megyei Korm{nyhivatal Munkaügyi Központja. T{mogat{s időtartama: december november 30. T{mogat{s összege: Ft

18 Pécsi Kistérség Foglalkoztat{si Paktum A Pécsi Kistérség Foglalkoztat{si Paktuma a térség munkaerő-piaci szereplőinek széles körű partnerségen alapuló összefog{sa, együttműködése abból a célból, hogy megismerjék a térség foglalkoztat{si helyzetét, a munkanélküliség okait, összehangolj{k a térségi szereplők gazdas{gi és hum{nerőforr{s fejlesztési céljait, összehangolj{k a pénzügyi forr{sokat a foglalkoztat{spolitikai célok eredményes megvalósít{sa érdekében, segítsék a h{tr{nyos helyzetű és a munkaerőpiacról kiszorult rétegek integr{ciój{t, foglalkoztat{st elősegítő és képzési programokat tervezzenek és valósítsanak meg. Elsősorban a következő célcsoportok helyzetén javít: alacsony iskolai végzettségű vagy munkaerőpiaci szempontból nem versenyképes szakm{val rendelkezők, p{lyakezdők, 30 év alatti fiatalok, tartósan, egy évnél régebben regisztr{lt munkanélküliek, munkanélküli nők. Partnerek a térségben lévő önkorm{nyzatok, munkaügyi kirendeltség, munkaügyi tan{cs képviselői, képző intézmények, szakmai érdekképviseleti szervek, kamar{k, fejlesztési ügynökségek, civil szervezetek. Szervezetünk konzorciumi tagként vesz részt a megvalósít{sban. A Paktum program keretében helyi kistérségi foglalkoztat{si tan{csad{s zajlik a Pécsi kistérségben. A program lényege, hogy a munk{ltatóknak foglalkoztat{si tan{csad{st nyújtson a partnerkör bővítésére új munk{ltatók bevon{s{val. A hangsúly ezen belül a foglalkoztat{si feszültségek kialakul{s{nak megelőzésén van. Mindezt az aktu{lis p{ly{zatok felkutat{sa és az erről szóló t{jékoztat{s mellett végzik a tan{csadóink, akik igény esetén a p{ly{zatok kitöltésében is segédkeznek. Tov{bbi célok a v{llalkoz{si tevékenységek élénkítése, új munkahelyek teremtése p{ly{zatok figyelemmel kísérésével, közreműködés a térségi forr{skoordin{ciós munk{ban, munkaerő-piaci inform{ciók biztosít{sa, foglalkoztat{si stratégi{k kitűzése. A program t{mogatója a Baranya Megyei Korm{nyhivatal Munkaügyi Központja. T{mogat{s időtartama: T{mogat{s összege: Ft.

19 Sorsfordító-Sorsform{ló Program A Dél-dun{ntúli Region{lis Munkaügyi Központ év m{rcius{ban hat település bevon{s{val megkezdett programj{ban évben m{r negyvennél több vidéki településen, több mint kétsz{z {ll{skereső vesz részt. Sorsfordító-sorsform{ló elnevezésű munkaerő-piaci programban az {ll{skeresők az önkorm{nyzatok szervezésében és mag{n gazd{lkodókn{l dolgoznak. A munkaerőpiaci program specialit{sa, hogy konzorciumi partner - piaci szereplők - bevon{s{val valósul meg. A program megvalósítója a Diófa Konzorcium, melynek tagjai: - Szeksz{rdi Agrokonzult Kft. (konzorciumvezető), - FVM DASZK Csapó D{niel Középiskola, Mezőgazdas{gi Szakképző Iskola és Kollégium, - Udvari és Z{vod Község Önkorm{nyzatai, - Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont Nonprofit Kft., A program 3 egy éves ciklusból {ll, a megvalósít{s időtartama: m{rc febr. 28. A program célja A vidéki munkahelyteremtés t{mogat{sa, önmag{t eltartani tudó települések segítése, az önkorm{nyzati és gazdas{gi szereplők fejlesztése. A projekt egy képzési, majd azt követő foglalkoztat{si szakaszból {ll, mely a helyi saj{toss{gon alapuló termeléshez szükséges tud{s megszerzésére ir{nyul. Az oktat{s időszak{ban a gyümölcs- és növénytermesztéssel, tartósít{ssal és savanyít{ssal kapcsolatos gyakorlatorient{lt ismeret megszerzésére nyílt lehetőség. A program m{rciusban kezdődött a Tolna megyei Bonyh{d és Tam{si térségében. Jelenleg a Sorsfordító Sorsform{ló program helyszínei között a Dél-dun{ntúli Régió mindh{rom megyéje szerepel sz{mos kistelepüléssel, akik a saj{t lehetőségeik szerint valósítj{k meg a programot, elsősorban az adott térségre jellemző kultúr{kat művelik.

20 20 A projekt elfogadott hosszú t{vú célja a munkaigényes {gazatok bővítésével növelni a vidék eltartóképességét, a gyümölcs- és zöldségültetvények területét, valamint az is, hogy a képzéssel alkalmass{ v{ljanak az embereket a minőségi mezőgazdas{gi munk{ra. A Dél- Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont a Sorsfordító-Sorsform{ló program megvalósít{s{ba m{rciusban kapcsolódott be, a Diófa Konzorcium konzorciumi partnereként. A hatós{gi szerződés alapj{n két feladatkör ell{t{s{ra kaptunk megbíz{st: 1. Pszichoszoci{lis tan{csad{s a programba bevont kliensek sz{m{ra (Hegyszentm{rton, Sellye összesen 40 fő). A képzési koordin{torok segítségével biztosítjuk a Dél-dun{ntúli régióban a DIÓFA Konzorcium, a programba bevont célcsoport, az érintett önkorm{nyzatok, mezőgazdas{ghoz kötődő v{llalkoz{sok és a munkaügyi kirendeltségek közötti kapcsolatot, a program tevékenységeinek 2. összehangol{s{t. Koordin{ljuk a programban résztvevő kistérségek településein élő, elsősorban a program indul{s{t megelőzően rendszeres szoci{lis segélyben, vagy rendelkezésre {ll{si t{mogat{sban részesülő, 225 fő regisztr{lt {ll{skereső képzésének és t{mogatott foglalkoztat{s{nak szervezését és lebonyolít{s{t. 3. HÍD a vidék fejlesztéséért komplex gazdas{gfejlesztési tan{csad{s a program célterületein működő önkorm{nyzatok, gazdas{gi szereplők (programba bevont foglalkoztatók-gazd{k, egyéb v{llalkozók), helyi civil szervezetek sz{m{ra. Eredmények: A program egy éve sor{n Somogy, Tolna, Baranya megye összesen 9 kistérségében önkorm{nyzatok, szoci{lis szövetkezetek, civil szervezetek és v{llalkozók, illetve v{llalkoz{sok sz{m{ra HÍD gazdas{gfejlesztési tan{csad{st nyújtottunk (54 önkorm{nyzat, 14 civil szervezet,6 szoci{lis szövetkezet, 26 v{llalkozó/v{llalkoz{s + az őstermelők, kistermelők). A partnereknek, ill. potenci{lis foglalkoztatóknak nyújtott személyes vagy telefonos tan{csad{sok sz{ma 350 fölötti. Eredményesek voltak a csoportos tan{csad{sok is, ahol az előzetesen tervezett létsz{mot jócsk{n meghaladta a tényleges részvétel (12 csoportos tan{csad{s, 160 résztvevő). A program keretében 25 településen összesen 174 fő foglalkoztat{sa történt meg.

21 21 A program t{mogatója a Baranya Megyei Korm{nyhivatal Munkaügyi Központja. T{mogat{s időtartama: T{mogat{s összege: Ft 5.4. Lépésről-lépésre" - csal{dkísérési és alternatív munkaerő-piaci program Pécs v{ros{ban (TÁMOP C-09/ ) Az alacsony foglalkoztat{si eséllyel rendelkező egyének elhelyezkedése érdekében komplex szolg{ltat{si program megvalósít{sa a bevont ügyfelek képességfejlesztésével, az egyéni és csoportos szoci{lis munka eszközeinek alkalmaz{s{val, a t{rsadalmi integr{cióhoz szükséges, hi{nyzó kulcskompetenci{k fejlesztésével. A projekt része a fejlesztésközpontú munkaerő-piaci program mellett az ún. csal{dkísérés, mint esetmenedzselési módszer. A program gesztora az Ifjús{gért Egyesület, konzorciumi partnere a Dél-dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont. Célcsoportok: A projekt elsődleges célcsoportj{t képezik a Pécsett és Pécs környékén élő, tartós munkanélküli és inaktív egyének/csal{dok/és h{ztart{sok, elsősorban a h{tr{nyos helyzetű fiatalok (pl.: volt {llami gondozottak, börtönből kiszabadultak és p{rtfogoltak), rom{k és 45 év felettiek (elsősorban nők) és a pszichi{triai betegséggel élők. M{sodlagos célcsoportként jelennek meg a programba bevont csal{dok kiskorú gyermekei, a helyi közösségek, az együttműködésben résztvevő szervezetek és intézmények. A program hosszú t{vú célja, hogy a bevont kliensek a program sor{n megszerzett ismeretek birtok{ban, képesek legyenek megtal{lni helyüket a munka vil{g{ban, így hasznos és megbízható munkaerővé v{ljanak. A program rövidt{vú célja, hogy a bevont célcsoportok nyílt munkaerő-piacon való elhelyezkedési esélyei növekedést mutassanak. Ennek megfelelően a programban dolgozó munkat{rsak az ügyfél fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. A fejlesztések egyéni és csoportos form{ban történnek, illetve közösségi programok keretében. Így pl. a

22 22 munkamotiv{ció erősítése, kompetenci{k fejlesztése, amelyek a kliensek körében hi{nyosak (döntéshozatal, problémamegold{s, felelősség, önértékelés, együttműködés, kommunik{ció stb.). Az elhelyezkedés jelentős akad{lya az alacsony iskolai végzettség. A speci{lis ismereteknek a hi{ny{t egyénileg fejlesztjük, melynek eredményeként az ügyfél ön{lló életvitelre képes, ismeretek és készségek terén megfelelően felkészült, t{mogató csal{di környezetben élő munkaerővé v{lhat. A csoportszintű és közösségi form{ban történő fejlesztések közvetlen célja a kommunik{ciós technik{k bővítése, az asszertív magatart{s megismerése, praktiz{l{sa, időorient{ció, szab{lytart{s, kooper{ciós készségek javít{sa. Eszközök és tevékenységek: - fejlesztés központú munkaerő-piaci program: alternatív munkaerő-piaci szolg{ltat{s és felz{rkóztat{st célzó tréningek, képzések, - interprofesszion{lis együttműködés keretében hatékony problémamegold{s, - reintegr{ciós munkacsoport működtetése: komplex munkaerő-piaci diagnózis, egyéni fejlesztési és szolg{ltat{si tervek készítése, - fejlesztés, felkészítés: személyre szabott fejlesztések egyéni és csoportos form{ban (munkaerő-piaci tréning, tanul{stechnikai tréning, csal{dokat segítő komplex képzési program) és egyéni felkészítés, - csal{dkísérés: a csal{dkísérés, mint egyéni esetkezelési módszer az Ifjús{gért Egyesület szakmai standardjainak alapj{n, a szoci{lis diagnózisokra építve működik. A l{togat{sok kezdetben a csal{d otthon{ban történnek, később azonban a l{togat{sok helyét és gyakoris{g{t m{r az egyéni szükségletek hat{rozz{k meg. A m{sodlagos célcsoport esetén a t{rsadalmi reintegr{ciót biztosító szolg{ltat{sok, csoportok célja: - a motiv{ció erősítése, - a ment{lis {llapot javít{sa (személyiségzavarok korrig{l{sa érdekében). Eredmények (2011. december 31-ig): - folyamatos ügyfélfogad{s biztosít{sa a projekt célterületén (4 b{zishelyen) - 87 fő programba von{sa, egyéni esetkezelése, fejlesztése - 17 fő munkaerő-piaci elhelyezkedése - 25 fő képzésbe/tréningbe kerülése

23 23 - megvalósított tréningek/képzések a projekt keretében: Tanul{stechnikai tréning ( ) Csal{dokat erősítő komplex képzési program ( ); - közösségi programok megvalósít{sa: Áll{skeresők Teah{za önsegítő csoport működtetése (havi rendszerességgel) Istenkúti focikupa ( ) T{mogat{s, t{mogat{s összege A program az Európai Unió t{mogat{s{val, az Európai Szoci{lis Alap t{rsfinanszíroz{s{val valósul meg. Megvalósít{si időszak: T{mogat{si összeg: Ft 5.5. TÁMOP Lépéselőnyben - Első lépés alacsony foglalkoztat{si eséllyel rendelkezők képessé tevő és ön{lló életvitelt elősegítő programjai TÁMOP C-09/ "Lépéselőnyben..." - Kompetencia és Tan{csadó Központ működtetése a Pécsett és kistérségében élő pszichi{triai betegek és csal{djaik sz{m{ra A Szoci{lis Szolg{ltat{sokért Egyesület és a Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont Szolg{ltató Nonprofit Kft. közös p{ly{zatot nyújtott be "Lépéselőnyben..." - Kompetencia és Tan{csadó Központ működtetése a Pécsett és kistérségében élő pszichi{triai betegek és csal{djaik sz{m{ra címmel a TÁMOP C-09/2 sz{mú, Első lépés alacsony foglalkoztat{si eséllyel rendelkezők képessé tevő és ön{lló életvitelt elősegítő programjai elnevezésű p{ly{zati konstrukció keretében.

24 24 A projekt célja: A projekt célja az al{bb meghat{rozott célcsoport (pszichi{triai betegséggel küzdők) tagjainak, összesen 35 személynek a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedési esélyeinek növelése, tov{bb{ egy magas színvonalú, mindenki sz{m{ra hozz{férhető, a pszichi{triai betegekre koncentr{ló és hatékony szolg{ltató rendszer kiépítése és működtetése. Célunk tov{bb{ egy olyan szolg{ltató struktúra létrehoz{sa és működtetése, ahol komplexen vannak jelen a különböző típusú egészségügyi és szoci{lis szolg{ltat{sok annak érdekében, hogy a t{rsadalmi szereplők (egyén, csal{d, közösség) eltérő problém{ikra egyar{nt v{laszt kapjanak. Hosszú t{vú célunk, egyrészt hogy a célcsoport tagjai visszanyerjék azokat a képességeiket és készségeiket, amelyekkel a későbbiekben a munkaerő- piacon meg{llj{k a helyüket, m{srészt, hogy interprofesszion{lis együttműködés keretében szakmai h{lózatot működtessünk, mivel a szakmai elképzelések gyakorlati megvalósul{s{hoz elengedhetetlen a hivatalos és hétköznapi h{lózatok ismerete, a rendelkezésre {lló inform{ciók bizalmas kezelése, a szoci{lis munka szakmai nézőpontj{nak, értékeinek képviselete, végső soron a kliensorient{lt interprofesszion{lis szoci{lis munka biztosít{sa. A projekt célcsoportja: Az {ltalunk tervezett projekt célcsoportj{nak tagjai elsődlegesen a Pécsett és kistérségében élő munkanélküli, vagy munkatapasztalattal nem rendelkező, pszichi{triai betegséggel küzdő: 18 és 25 év közötti fiatalok, 35 és 45 év közötti pszichi{triai beteg nők és férfiak, valamint a du{l diagnózissal élők. M{sodlagos célcsoportunk a szoci{lis és egészségügyi szakemberek, szervezetek, valamint az elsődleges célcsoport hozz{tartozói, csal{dtagjai, tov{bb{ az egyesület {ltal működtetett Pszichoszoci{lis Munkacsoport tagjai. Tervezett szolg{ltat{si tevékenységek: Kompetencia és Tan{csadó Központ működtetése Közösségi programok szervezése és lebonyolít{sa

25 25 Személyre szabott fejlesztések egyéni és csoportos form{ban Tréningek, képzések szervezése, lebonyolít{sa Képzésbe, munk{ba helyezés, munkakiprób{l{s, utógondoz{s Szolg{ltat{s- és szakmafejlesztés Pszichoszoci{lis Munkacsoport működtetése Aktualit{sok: 22 fő került bevon{sra. Egyéni fejlesztések indultak novembertől angol, matematika, magyar, történelem, sz{mít{stechnika tant{rgyakból, ezen kívül ment{lhigiénés és munkaerő-piaci fejlesztés történt, valamint érettségire való felkészítés. Motiv{ciós tréninget végzett 5 fő, 3 fő elhelyezkedett az elsődleges munkaerő-piacon A program az Európai Unió t{mogat{s{val, az Európai Szoci{lis Alap t{rsfinanszíroz{s{val valóul meg. A t{mogat{s összege: Forint A t{mogat{s időtartama: TÁMOP / TALPRA-ÁLLÓ - Hajléktalan emberek t{rsadalmi és munkaerőpiaci integr{ciój{t segítő program A projekt a hajléktalan emberek, csal{dok t{rsadalmi integr{ciój{t segíti elő oly módon, hogy sz{mukra komplex fejlesztő programot szolg{ltat. Komplexit{sa abban rejlik, hogy a foglakoztat{s és az ön{lló lakhat{s elérését, az ezekhez szükséges készségeket egyidejűleg fejleszti. A munkaerő-piaci belépéshez, valamint az ön{lló lakhat{s megszerzéséhez, megtart{s{hoz szükséges egyéni képességek, készségek vissza{llít{sa, illetve kialakít{sa a cél, ehhez szoci{lis munk{t, munkaerő-piaci mentor{l{st, felkészítést, képzést biztosítva. A program, a projekt-előkészítés ut{n 2010 m{jus{ban kezdte meg a kliensek toborz{s{t, a csoportos t{jékoztat{st, inform{ciónyújt{st az első partnerintézményeknél. A célcsoport tagjai a TÁMASZ Alapítv{ny, az Ifjús{gért Egyesület Csal{dok Átmeneti Otthona, a Vadvir{g Csal{dok Átmeneti

26 26 Otthona és az ÉFESZI kliensköréből kerülnek ki. A szervezetek részéről egyéni segítő mentor{lja a klienst a projekt folyamat{ban, mely személyes segítség, tan{csad{s. A foglalkoztathatós{g javít{sa és a foglalkoztat{s megvalósul{sa érdekében történő fejlesztést a közös előzetes felz{rkóztató felkészítést követően a Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont végzi. A projekt két éves időtartama alatt 29 fő egyéni fejlesztési terve készül el, 15 fő részesül lakhat{si t{mogat{sban, 5-5 fő helyezkedik el szakképzésben/elsődleges munkaerő-piacon. A komplex szolg{ltat{srendszer h{rom részre bonható: Egyéni szint: a klienssel való kapcsolatfelvétel, igény-, és szükségletfelmérés történik, majd feltérképezzük a kliens {llapot{t, helyzetét, szoci{lis h{tterét, erőforr{sait (szoci{lis diagnózis, komplex munkaerő-piaci diagnózis), képességfelmérő-, és intelligenciatesztet végzünk. A kiv{laszt{s ut{n személyre szabott fejlesztési terv kerül rögzítésre. A lépéseket a fejlesztendő területhez kapcsolódó stratégia alapozza meg. Az egyén sz{m{ra legmegfelelőbb szolg{ltat{si elemek kiv{laszt{sa célj{ból a program ún. esetkonferenci{t működtet (reintegr{ciós munkacsoport), ahol az ön{lló életvitel kialakít{sa/javít{sa érdekében működő partnerszervezetek rendszeres időközönként, minél több szempont figyelembe vételével segítik az ügyfelek ir{nyít{s{t, az egyéni fejlesztési tervek hatékonys{g{t. A projektbe történő bevon{sról a szakmai megvalósítók teamje dönt. Csoportos szint: csoportmunka, melynek célja, hogy a kliensek egym{st segítve motiv{ló péld{kat tal{lva felismerjék fejlődésük ir{ny{t ((önsegítő csoport). Ezen kívül a munkanélküliek csoportos fejlesztési lehetőségei: a motiv{ciós és az {ll{skeresési tréning. Végül a reintegr{ciós tréning, melynek célja a h{tr{nyos helyzetben élők felkészítése a takarékos, ésszerű csal{di gazd{lkod{sra, az egészséges életmódra, a higiénikus és igényes megjelenésre, a korszerű t{pl{lkoz{sra, a környezettudatos életvitelre, a kulcsképességek fejlesztésére, a munkahely keresésére. Közösségi szint: a motiv{ció fenntart{sa, krízisek kezelése, felelősségv{llal{s tanul{sa. Aktualit{sok: A programban 29 fő vett részt, 14 Fő a TÁMASZ Alapítv{ny ügyfélköréből, 8 fő az Ifjús{gért Egyesülettől, 4 fő a Vadvir{g CSAO-tól, 2 fő az ÉFESZI-től került bevon{sra. Ügyfeleink közül 16 főnek sikerült segítségünkkel az elsődleges munkaerő-piacon elhelyezkednie, 3 fő közmunkaprogramban, egy fő egyszerűsített foglalkoztat{sban vesz részt. 28 fő végezte el az {ltalunk szervezett képzéseket, 8-6 fő reintegr{ciós tréningen, 7-6 fő {ll{skeresési tréningen és 6-6 fő motiv{ciós tréningen vett részt.

27 27 A program az Európai Unió t{mogat{s{val, az Európai Szoci{lis Alap t{rsfinanszíroz{s{val valóul meg. T{mogat{s összege: Forint. T{mogat{s időtartama: IPA Co-Op Hat{ron {tnyúló munkaerő-piaci együttműködés a Dr{va mentén Azonosító sz{m: HUHR /1001/2.1.2/0002 A t{mogat{s összege: EURO A p{ly{zat célja, tartalma: A projekt partnerségben valósul meg, a Dél-dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont Nonprofit Kft partnere az Eszéken működő SLAP nevű nonprofit szervezet. A Dr{va folyó mentén 4 magyar és 3 horv{t kistérségben komplex munkaerő-piaci projekt és együttműködés megvalósít{sa az al{bbi tevékenységeken keresztül: 1.) Lehetőségek Napja a hat{r két oldal{n munkanélküliek részére (9 db, ebből 2 db horv{t-magyar közös rendezvény); 2.) Jó gyakorlatok v{s{ra szakemberek, civil, non-profit és {llami munkaerő-piaci szervezeteknek (9 db, ebből 2 db horv{t-magyar közös rendezvény); 3.) Workshopok szervezése horv{t-magyar szakemberek részére; 4.) 1-1 magyar és horv{t szakember cseréje; 5.) Film készítése a fogyatékosok foglalkoztat{s{nak jó gyakorlatairól 6.) Projekt menedzsment és p{ly{zat ír{si e-tréning kidolgoz{sa, 1-1 hagyom{nyos és e-tréning lebonyolít{sa a hat{r mindkét oldal{n ben megvalósított tevékenységek: Nyitó konferencia: a széles szakmai nyilv{noss{g t{jékoztat{sa a projekt céljairól és tervezett tevékenységeiről. Inform{ciós nap Siklóson: Áll{skeresők, munkanélküliek részére képzési, munkaerő-piaci és egyéb inform{ciók biztosít{sa a munkav{llal{s elősegítése érdekében.

28 28 2 db partnerségi tal{lkozó: a projekt megvalósít{s{val kapcsolatos feladatok megbeszélése, a partnerség működtetése, a közös rendezvények, tevékenységek előkészítése érdekében European Territorial Cooperation Objective Central Europe Programme (Application Round 3) A projekt címe: Promoting traditional collection and use of wild plants to reduce social and economic disparities in Central Europe Röviden: Traditional and wild A projekt azonosító sz{ma: 3CE361P4 Időtartama: 36 hónap / 6 hónapos besz{mol{si időszakokra tagolva Kezdés d{tuma: m{jus Összköltségvetés: Eur DDRFK költségvetése: Eur A projekt fő célja a hagyom{nyos vadon termő növények gyűjtéséhez kapcsolódó kultur{lis erőforr{sok kiakn{z{sa. Ez a növényekkel kapcsolatos tud{s évsz{zadok óta jelen van ebben a térségben. Azonban a térség minden orsz{g{ra jellemező jelenlegi politikai és gazdas{gi v{ltoz{soknak köszönhetően ez eltűnni l{tszik. Ezen hanyatló kultur{lis örökség védelme és tov{bbad{sa érdekében a projekt javítani kív{nja a veszélyeztetett csoportok, különösképpen a rom{k, idősek és nők megélhetését Közép-Európa vidéki területein. A specifikus célok közé tartozik egy olyan próba modell kifejlesztése is 2012-re, a vadon termő növények gyűjtéséhez és felhaszn{l{s{hoz kapcsolódóan, amely biztosítan{ a fenntartható jövedelemforr{st Közép-Európa kiv{lasztott területein élő fent említett csoportjai sz{m{ra. A transznacion{lis szemléletmód segít majd kifejleszteni egy közös stratégi{t és {tfogó módot biztosít a problém{k kezelésére. Fő tevékenységek: 1. szocio-kultur{lis stratégiai analízis és a célnépesség gazdas{gi profilj{nak fejlesztése; 2. kapacit{st fejlesztési stratégia kialakít{sa;

A Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont Szolg{ltató Közhasznú T{rsas{g 2010. évi legfontosabb közhasznú tevékenységei

A Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont Szolg{ltató Közhasznú T{rsas{g 2010. évi legfontosabb közhasznú tevékenységei DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FORRÁSKÖZPONT NONPROFIT KFT. 7621 Pécs, Megye utca 20., 7601 Pécs, Pf.: 435. Tel.: 72/ 514-100 Fax: 72/ 514-101 E-mail: ddrfk@ddrfk.hu. www.ddrfk.hu A Dél-Dun{ntúli Region{lis

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FORRÁSKÖZPONT 7625 Pécs, Aradi vértanúk útja 20. Tel.: 72/ 514-100 Fax: 72/ 514-101 E-mail: szocfp@ddrfk.hu.www.ddrfk.

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FORRÁSKÖZPONT 7625 Pécs, Aradi vértanúk útja 20. Tel.: 72/ 514-100 Fax: 72/ 514-101 E-mail: szocfp@ddrfk.hu.www.ddrfk. DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FORRÁSKÖZPONT 7625 Pécs, Aradi vértanúk útja 20. Tel.: 72/ 514-100 Fax: 72/ 514-101 E-mail: szocfp@ddrfk.hu.www.ddrfk.hu A Dél-Dun{ntúli Region{lis Forr{sközpont Szolg{ltató Közhasznú

Részletesebben

A projektmenedzsment alapjai. Sz{madó Róza

A projektmenedzsment alapjai. Sz{madó Róza A projektmenedzsment alapjai Sz{madó Róza A menedzsment definíciója A menedzsment az ellenőrzés, ir{nyít{s, tervezés készsége és gyakorlata; meghat{rozott céllal történő ir{nyít{si, vezetési tevékenység.

Részletesebben

SANSZ Esélyegyenlıségi kísérleti program Baranya megyében

SANSZ Esélyegyenlıségi kísérleti program Baranya megyében SANSZ Esélyegyenlıségi kísérleti program Baranya megyében TÁMOP-5.5.1.A-10/1-2010-0011 Horizontális célkitűzések megvalósítását elősegítő helyi közösségi kezdeményezések, programok támogatása A projekt

Részletesebben

Módosításokkal egybeszerkesztett ALAPÍTÓ OKIRAT

Módosításokkal egybeszerkesztett ALAPÍTÓ OKIRAT 8500 Ppa, Árok u. 12. Módosítsokkal egybeszerkesztett ALAPÍTÓ OKIRAT (megelőző módosíts: 2013. mjus 29.) A Ppai Evangélikus Egyhzközség (székhelye: 8500 Ppa, Széchenyi u. 15.), a Gyurtz Ferenc Evangélikus

Részletesebben

Az Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium szakiskolai helyi tanterve. a 34 582 10 SZÁRAZÉPÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

Az Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium szakiskolai helyi tanterve. a 34 582 10 SZÁRAZÉPÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Az Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium szakiskolai helyi tanterve a 34 582 10 SZÁRAZÉPÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Szárazépítő szakképesítés (34 582 10) helyi tanterve a 14/2013. (IV.5.) NGM rendelettel

Részletesebben

Fordulópont Program TÁMOP-5.3.8.A3-12/1-2012-0013

Fordulópont Program TÁMOP-5.3.8.A3-12/1-2012-0013 Fordulópont Program TÁMOP-5.3.8.A3-12/1-2012-0013 ELŐZMÉNYEK A DDRFK PROGRAMTAPASZTALATAI OFA programok: Újra Dolgozom Program (tartós munkanélkülieknek) Roma referensi, Lépésről-lépésre Program (roma

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM az. Ügyviteli titk{r ÉRETTSÉGI UT[NI SZAKKÉPZÉSHEZ. valamint a XXV. ÜGYVITEL [GAZATHOZ

SZAKMAI PROGRAM az. Ügyviteli titk{r ÉRETTSÉGI UT[NI SZAKKÉPZÉSHEZ. valamint a XXV. ÜGYVITEL [GAZATHOZ SZAKMAI PROGRAM az 54 346 02 Ügyviteli titk{r ÉRETTSÉGI UT[NI SZAKKÉPZÉSHEZ valamint a XXV. ÜGYVITEL [GAZATHOZ K[ROLYI MIH[LY KÉT TANÍT[SI NYELVŰ KÖZGAZDAS[GI SZAKKÖZÉPISKOLA 2013. 1 I. A szakképzés jogi

Részletesebben

INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA... 1 GÉPGY[RT[STECHNOLÓGIAI TECHNIKUS... 113 RUHAIPARI TECHNIKUS...

INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA... 1 GÉPGY[RT[STECHNOLÓGIAI TECHNIKUS... 113 RUHAIPARI TECHNIKUS... Tartalom INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA... 1 GÉPGY[RT[STECHNOLÓGIAI TECHNIKUS... 113 RUHAIPARI TECHNIKUS... 243 2.56. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint

Részletesebben

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3. Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0102 PÁLYÁZÓ: Segítők Innovatív Közössége Közhasznú Egyesület

Részletesebben

J E L E N T É S A KÉPVISELŐTESTÜLET LEJÁRT HATÁRIDEJŰ HATÁROZATAINAK VÉGREHAJTÁSÁRÓL

J E L E N T É S A KÉPVISELŐTESTÜLET LEJÁRT HATÁRIDEJŰ HATÁROZATAINAK VÉGREHAJTÁSÁRÓL PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 93. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu J E L E N T É S A KÉPVISELŐTESTÜLET LEJÁRT HATÁRIDEJŰ HATÁROZATAINAK VÉGREHAJTÁSÁRÓL Előadó:

Részletesebben

PÉCS ÉS KISTÉRSÉGE FOGLALKOZTATÁSI MEGÁLLAPODÁS PROJEKT (TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0008) ZÁRÓ RENDEZVÉNYE

PÉCS ÉS KISTÉRSÉGE FOGLALKOZTATÁSI MEGÁLLAPODÁS PROJEKT (TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0008) ZÁRÓ RENDEZVÉNYE PÉCS ÉS KISTÉRSÉGE FOGLALKOZTATÁSI MEGÁLLAPODÁS PROJEKT (TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0008) ZÁRÓ RENDEZVÉNYE A Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum projekt tevékenységeinek bemutatása Petrovicsné Takács Rózsa

Részletesebben

FOGLALKOZTAT[SI STRATÉGIA

FOGLALKOZTAT[SI STRATÉGIA Foglalkoztat{si együttműködési meg{llapod{s a Lenti Kistérségben T[MOP-1.4.4-08/1-2009-0013 FOGLALKOZTAT[SI STRATÉGIA Készítette: Promen Tan{csadó Kft. 2010. A projekt az Európai Unió t{mogat{s{val, az

Részletesebben

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉS. 2013/2014 tavaszi félév

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉS. 2013/2014 tavaszi félév INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉS 2013/2014 tavaszi félév V{rosfejlesztés európai szab{lyoz{si h{ttere, stratégiai dokumentumai Kohéziós Politika a gazdas{gi növekedés és a foglalkoztat{s t{mogat{s{ra Kohéziós

Részletesebben

HELYI TANTERV. a 34 542 06 NŐI SZABÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

HELYI TANTERV. a 34 542 06 NŐI SZABÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ HELYI TANTERV a 34 542 06 NŐI SZABÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi h{ttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

Megyei Jogú Város Önkormányzatának. 2011. évi 3. szám 2011. február 18. T A R T A L O M J E G Y Z É K. Szám Tárgy Oldal

Megyei Jogú Város Önkormányzatának. 2011. évi 3. szám 2011. február 18. T A R T A L O M J E G Y Z É K. Szám Tárgy Oldal DEBRECEN Megyei Jogú Vros Önkormnyzatnak K Ö Z L Ö N Y E 2011. évi 3. szm 2011. februr 18. T A R T A L O M J E G Y Z É K Szm Trgy Oldal DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 4/2011. (II.

Részletesebben

Élve a Minisztérium honlapj{n közzétett lehetőséggel, a 2010. július 28-{n megjelent

Élve a Minisztérium honlapj{n közzétett lehetőséggel, a 2010. július 28-{n megjelent Dr. Matolcsy György miniszter Úr részére Ikt. szám: K-08-12/2010 Nemzetgazdas{gi Minisztérium szechenyiterv@ngm.gov.hu Tisztelt Miniszter Úr! Élve a Minisztérium honlapj{n közzétett lehetőséggel, a 2010.

Részletesebben

HELYI TANTERV. a XXXVIII. Rendészet [GAZATHOZ

HELYI TANTERV. a XXXVIII. Rendészet [GAZATHOZ HELYI TANTERV a XXXVIII. Rendészet [GAZATHOZ A kerettanterv a 9-12. középiskolai évfolyamokra előírt tartalommal a Rendészet {gazatra egységesen vonatkozik: Megnevezés: Fegyveres szervek és vagyonvédelmi

Részletesebben

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001. Bernáth Ildikó elnök Szakmapolitikai Koordinációs Testület. 2015. szeptember 28.

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001. Bernáth Ildikó elnök Szakmapolitikai Koordinációs Testület. 2015. szeptember 28. Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési és szolgáltatásfejlesztési modellprogram Bernáth

Részletesebben

ÁROP-1.A.3.-2014-2014-0038 Esély-Háló területi együttműködést segítő programok kialakítása a Debreceni járásban. Szociális kisokos

ÁROP-1.A.3.-2014-2014-0038 Esély-Háló területi együttműködést segítő programok kialakítása a Debreceni járásban. Szociális kisokos ÁROP-1.A.3.-2014-2014-0038 Esély-Háló területi együttműködést segítő programok kialakítása a Debreceni járásban Szociális kisokos Felelős kiadó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015 Szerkesztette:

Részletesebben

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA KÖZÖSEN A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKÉRT BEFOGADÓ MUNKAHELYEK, BEFOGADÓ ÖNKORMÁNYZATOK című, TÁMOP 2.4.2/B-09/2-2009-0002 sz. azonosító számú program BEMUTATÁSA A projekt az

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. A Cselekvő Társadalomért Egyesület

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. A Cselekvő Társadalomért Egyesület KÖZHASZNÚSÁGI JELENTS 2011 A Cselekvő Trsadalomrt Egyesület Szkhely: 4024 Debrecen, Vgkedvű Mihly u. 12. fsz. 3. Adószm: 18203538-1-09 Közhasznúsgi fokozat: közhasznú egyesület Debrecen, 2012. februr 25.

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJ[NL[S

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJ[NL[S SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJ[NL[S az 54 812 03 TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a VIII. TURISZTIKA [GAZATHOZ A szakképzési tantervi aj{nl{s kiz{rólag a 2012/2013. tanévben az érettségit

Részletesebben

T{jékoztató leendő nevelőszülőknek

T{jékoztató leendő nevelőszülőknek Főv{rosi Gyermekvédelmi Szakszolg{lat Nevelőszülői H{lózat T{jékoztató leendő nevelőszülőknek :1081 Budapest, Alföldi u. 9-13. :1430 Budapest Pf.: 20 : 3232-900 : 3232-911 www.tegyesz.hu neveloszuloiszolgalat@tegyesz.hu

Részletesebben

Guidance-Partnership-Services Alternatív munkaerő-piaci program a Dráva mentén IPA HUHR/1101/2.1.2/0006

Guidance-Partnership-Services Alternatív munkaerő-piaci program a Dráva mentén IPA HUHR/1101/2.1.2/0006 Guidance-Partnership-Services Alternatív munkaerő-piaci program a Dráva mentén IPA HUHR/1101/2.1.2/0006 A projekt bemutatása Gyurok Ernőné dr. Bódi Csilla Szakmai igazgató, projektmenedzser DDRFK Nonprofit

Részletesebben

2008. évi Közhasznús{gi jelentése

2008. évi Közhasznús{gi jelentése Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület 9918 Felsőmar{c, Fő u. 100. 2008. évi Közhasznús{gi jelentése Felsőmar{c, 2008. m{jus 5. Sütő K{lm{n elnök A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület Közhasznús{gi jelentése

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM Preambulum Az aláíró felek fontos feladatnak tartják a Szécsényi kistérség társadalmi-gazdasági fejlődésének támogatását a humánerőforrás fejlesztésével és a

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. amely készült a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete január 14. napján órától megtartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. amely készült a Hangony Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete január 14. napján órától megtartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V amely készült a Hangony Községi Önkormnyzat Képviselő - Testülete 2015. janur 14. napjn 15.00 órtól megtartott üléséről. Jelen vannak: Kovcs Szilrd polgrmester Bartók Péter Bartók

Részletesebben

IDŐSÜGYI STRATÉGIA. J{noshida

IDŐSÜGYI STRATÉGIA. J{noshida IDŐSÜGYI STRATÉGIA J{noshida 2014 Az Idősügyi Stratégi{ról J{noshida Képviselő-testülete - elfogadja a J{noshida Idősügyi Stratégi{j{t - felkéri a helyi Faluh{zat, a Szent Norbert Idősek Klubj{t és a nyugdíjas

Részletesebben

VAS MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM évi munkaterve

VAS MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM évi munkaterve VAS MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM 2017. évi munkaterve A munkaterv azokat a legfontosabb feladatokat tartalmazza, mely a Vas megyei Foglalkoztatási Paktum részeként megvalósul 2017-ben. A paktum menedzsment

Részletesebben

ú ő ú éľ é ú ľ é ő ü ú é é é é ő ő é őł é ł é ź ź é é ť ó é é ő é é őł ü ú ź ó é ő ú é é ű ű é ú ő ľ ó ó ó é ú ć ó é ő ó ó ő ú Ż é é ű ľ ű é ú ö ö é é ó ö ű é ú ó é ő ó ó ľ ú éľ é ű ű é ú ö ľ ó ť ű é ú

Részletesebben

2008. évi közhasznúsági jelentés

2008. évi közhasznúsági jelentés Borsodi Tranzit Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. 2008. évi közhasznúsági jelentés Ózd, 2009. május 19.. Dr. Török Béla ügyvezető PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSÚ KOMPLEX MUNKAERŐPIACI PROGRAMOK 1. Borsod-Gömör-Abaúj

Részletesebben

P{ly{zati adatlap. munkaerő-piaci szolg{ltat{sok nyújt{s{nak t{mogat{s{ra

P{ly{zati adatlap. munkaerő-piaci szolg{ltat{sok nyújt{s{nak t{mogat{s{ra 1.sz.melléklet I. A p{ly{zat rövid bemutat{sa P{ly{zati adatlap munkaerő-piaci szolg{ltat{sok nyújt{s{nak t{mogat{s{ra A projekt címe A projekt megvalósít{s{nak helyszíne/i (település, térség): A projekt

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁSI ÉS GAZDASÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉS BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN TOP BO

FOGLALKOZTATÁSI ÉS GAZDASÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉS BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN TOP BO FOGLALKOZTATÁSI ÉS GAZDASÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉS BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN TOP-5.1.1-15-BO1-2016-00001 TARTALMI ELEMEK Projektvezető Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Konzorciumi tagok Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

Segédlet közhasznús{gi jelentés elkészítéséhez NCA p{ly{zók sz{m{ra

Segédlet közhasznús{gi jelentés elkészítéséhez NCA p{ly{zók sz{m{ra Segédlet közhasznús{gi jelentés elkészítéséhez NCA p{ly{zók sz{m{ra Készítette: ESZA Kht. 2009. janu{r 22. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 1.1. A segédlet célja, szerkezete... 3 1.2. Jogszab{lyi h{ttér...

Részletesebben

Á Ó ó Á Á Á Á ó ó ü Ú ú Ü Ű Ö Á Á é ö é ő ő ő é ő ó ő ü ü ö ö ő Ö ú Ö é ő é é é ő ő é ö ű í ö é é ő ő Ö é ö ó é ó é í ő é ő í ó é é ó ó Ü é ü é é é é é ü ö é é ü ű ö é í é Ü ű Ö é ö ú é é ü é Ű Ö ú ö é

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei Társadalmi Megújulás Operatív Program Első lépés alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és

Részletesebben

a szoci{lis és gyermekvédelmi igazgat{sról és ell{t{sokról

a szoci{lis és gyermekvédelmi igazgat{sról és ell{t{sokról Vig{ntpetend község Önkorm{nyzata Képviselőtestülete 3/2011.(II.20) rendelete a szoci{lis és gyermekvédelmi igazgat{sról és ell{t{sokról Vig{ntpetend község Önkorm{nyzata a Magyar Közt{rsas{g Alkotm{ny{ról

Részletesebben

A falugondnoki szolg{latról

A falugondnoki szolg{latról K a p o l c s község Önkorm{nyzati Képviselőtestülete 1/2009 (II.16). sz{mú Önkorm{nyzati Rendelete A falugondnoki szolg{latról Kapolcs Települési Önkorm{nyzat{nak Képviselőtestülete (a tov{bbiakban: Képviselőtestület)

Részletesebben

A Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft. és a Centar za

A Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft. és a Centar za HÍREK GPS- Alternatív munkaerő-piaci i program a Dráva mentén A projekt leírása A GPS projekt hivatalos nyitókonferenciájára 2013. április 25-én került sor, Pécsett a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési

Részletesebben

Nagyat{di Region{lis Szennyvízt{rsul{s KÖZBESZERZÉSI TERV

Nagyat{di Region{lis Szennyvízt{rsul{s KÖZBESZERZÉSI TERV Nagyat{di Region{lis Szennyvízt{rsul{s KÖZBESZERZÉSI TERV 2009. évi tervezett beszerzések 1 Figyelemmel arra, hogy a Nagyat{di Region{lis Szennyvízt{rsul{s (tov{bbiakban: T{rsul{s) a közbeszerzésekről

Részletesebben

Network Együttműködés - Tudástár - szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél- Dunántúli Régióban TÁMOP /2-B

Network Együttműködés - Tudástár - szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél- Dunántúli Régióban TÁMOP /2-B Network Együttműködés Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél- projekt eddigi tapasztalatai és további lehetőségei Gyurokné dr. Bódi Csilla (DDRFK) Szénássy Gábor projektmenedzser (BMGYK) A projekt

Részletesebben

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési és

Részletesebben

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái.

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Szalka Anita 2011. November 15. 2011.12.02. 1 A közösségi

Részletesebben

HELYI TANTERV. az 54 341 01 KERESKEDŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXVI. KERESKEDELEM [GAZATHOZ

HELYI TANTERV. az 54 341 01 KERESKEDŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXVI. KERESKEDELEM [GAZATHOZ HELYI TANTERV az 54 341 01 KERESKEDŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXVI. KERESKEDELEM [GAZATHOZ A szakképzési kerettanterv {gazatra vonatkozó része (4+1 évfolyamos képzésben az első négy évfolyamra, azaz

Részletesebben

HELYI TANTERV EGÉSZSÉGÜGYI ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint az. I. Egészségügy [GAZATHOZ

HELYI TANTERV EGÉSZSÉGÜGYI ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint az. I. Egészségügy [GAZATHOZ HELYI TANTERV az 54 720 01 EGÉSZSÉGÜGYI ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint az I. Egészségügy [GAZATHOZ A szakképzési kerettanterv {gazatra vonatkozó része (41 évfolyamos képzésben az első négy évfolyamra,

Részletesebben

Tanévkezdő EMMInens. Amit minden szülőnek és di{knak tudni érdemes

Tanévkezdő EMMInens. Amit minden szülőnek és di{knak tudni érdemes Tanévkezdő EMMInens Amit minden szülőnek és di{knak tudni érdemes Kedves Olvasók! A Tanévkezdő EMMInens össze{llít{ssal igyekszünk segíteni a di{koknak és szüleiknek, hogy a tanév zökkenőmentes legyen.

Részletesebben

MEDGYESEGYHÁZA VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

MEDGYESEGYHÁZA VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ő é í é ő é ő ő é Ö é ő ü ü é é é ö é é ő ó ő ö ó í ó ó é é ü ó í é ü é é ö é é í é ö é ö é é ű ő é é ö ű ö é é ö ű é ö ú É ö é é é é ö é É é ö ö í í ö é é ü é é ö é é é ő é é ő é é é ő ó í é é ő éí í

Részletesebben

H{lózatos kerékp{ros fejlesztések és kapcsolód{saik Kom{rom-Esztergom megyében

H{lózatos kerékp{ros fejlesztések és kapcsolód{saik Kom{rom-Esztergom megyében H{lózatos kerékp{ros fejlesztések és kapcsolód{saik Kom{rom-Esztergom megyében Fogalmak: Környezettudatoss{g: a bioszféra {llapot{val és az emberi popul{ció környezetével kapcsolatos t{jékozotts{g érzékenység

Részletesebben

HATÁROZAT. kijelöli. Indokolás

HATÁROZAT. kijelöli. Indokolás Ügyiratszm: BI/1286-8/2014. Trgy: egyetemes elektronikus hírközlési szolgltató kijelölése orszgos belföldi tudakozó nyújtsa vonatkozsban Ügyintéző: Dr. Csorba Imre HATÁROZAT A Nemzeti Média- és Hírközlési

Részletesebben

Marketing alapjai (németül) helyi programja

Marketing alapjai (németül) helyi programja Marketing alapjai (németül) tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. 1 A tant{rgy tanít{s{nak célja A Marketing alapjai tant{rgy oktat{s{nak célja, hogy közvetítse és

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1-08/2-2009-0052

TÁMOP 5.3.1-08/2-2009-0052 TÁMOP 5.3.1-08/2-2009-0052 A projekt célja és létrejötte A projekt olyan tartós, alacsony végzettségű, munkanélküli csoportot célzott meg, melynek tagjai a Gyulai Kistérségben hátrányos helyzetük miatt

Részletesebben

HELYI TANTERV. az 54 346 02 ÜGYVITELI TITK[R SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a XXV. ÜGYVITEL [GAZATHOZ

HELYI TANTERV. az 54 346 02 ÜGYVITELI TITK[R SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a XXV. ÜGYVITEL [GAZATHOZ HELYI TANTERV az 54 346 02 ÜGYVITELI TITK[R SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a XXV. ÜGYVITEL [GAZATHOZ A szakképzési kerettanterv {gazatra vonatkozó része (4+1 évfolyamos képzésben az első négy évfolyamra, azaz

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

kiadvány bemutatása Lépéselőny Egyesület Huri Beáta, elnök 2011.11.15. Agora kiadvány bemutatása

kiadvány bemutatása Lépéselőny Egyesület Huri Beáta, elnök 2011.11.15. Agora kiadvány bemutatása kiadvány bemutatása Lépéselőny Egyesület Huri Beáta, elnök 2011.11.15. Agora kiadvány bemutatása Összegzés A női életpálya sajátosságai A nők munkaerő-piacra való visszatérését akadályozó tényezők Civil

Részletesebben

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013 Mintaprojekt az elérhető Európai Uniós források felhasználásának elősegítéséért a hátrányos helyzetű lakosság fenntartható lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítása érdekében Pécsett 2013.

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

Kivonat Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. április 13-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. április 13-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. április 13-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 75/2011. (IV. 13.) Kt. határozata

Részletesebben

CSONGRÁDI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA. Közoktatási Esélyegyenlőségi Helyzetelemzés és Program 2011. WWW. E D I F Y T A N A C S A D O.

CSONGRÁDI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA. Közoktatási Esélyegyenlőségi Helyzetelemzés és Program 2011. WWW. E D I F Y T A N A C S A D O. CSONGRÁDI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA Közoktatási Esélyegyenlőségi Helyzetelemzés és Program 2011. WWW. E D I F Y T A N A C S A D O. HU 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 3 T[RSUL[SI KÖZOKTAT[SI ESÉLYEGYENLŐSÉGI

Részletesebben

KIÚT A HÁTRÁNYOS HELYZETBŐL Modell értékű program a Zalaegerszegi kistérségben

KIÚT A HÁTRÁNYOS HELYZETBŐL Modell értékű program a Zalaegerszegi kistérségben KIÚT A HÁTRÁNYOS HELYZETBŐL Modell értékű program a Zalaegerszegi kistérségben Molnár Máté programigazgató X. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia Debrecen, 2012. október 24. I. Előzmények Alapítási

Részletesebben

ReGenerál magyar szerb foglalkoztatási partnerség projektjavaslatainak megvalósítása a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében címmel, TÁMOP

ReGenerál magyar szerb foglalkoztatási partnerség projektjavaslatainak megvalósítása a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében címmel, TÁMOP ReGenerál magyar szerb foglalkoztatási partnerség projektjavaslatainak megvalósítása a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében címmel, TÁMOP 1.4.5-12/1-2012-0011 azonosítószámon. Kedves Olvasó! A kiadvány,

Részletesebben

ADATVÉDELMI, ADATKEZELÉSI T[JÉKOZTATÓ

ADATVÉDELMI, ADATKEZELÉSI T[JÉKOZTATÓ ADATVÉDELMI, ADATKEZELÉSI T[JÉKOZTATÓ TABATA KFT. HEMINGWAY ÉTTEREM (a tov{bbiakban: Kft.) A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad

Részletesebben

Szakközépiskolai szakmai képzés 13-15. évfolyam esti képzés

Szakközépiskolai szakmai képzés 13-15. évfolyam esti képzés Ikt.sz: 08/b. számú melléklet Békés Megyei Harruckern János Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium /Gyula Szent István

Részletesebben

Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolája. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 346 02 ÜGYVITELI TITK[R SZAKKÉPESÍTÉSHEZ. valamint az XXV. ÜGYVITEL [GAZATHOZ

Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolája. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 346 02 ÜGYVITELI TITK[R SZAKKÉPESÍTÉSHEZ. valamint az XXV. ÜGYVITEL [GAZATHOZ Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolája SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 346 02 ÜGYVITELI TITK[R SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint az XXV. ÜGYVITEL [GAZATHOZ 2015. 1 SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 346 02 ÜGYVITELI

Részletesebben

A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárda, 2017. január 23. Szabó István a megyei közgyűlés alelnöke Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Fejlesztési feladatok

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének 22/2016. (VI. 1.) önkormányzati rendelete a évi költségvetés végrehajtásáról *

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének 22/2016. (VI. 1.) önkormányzati rendelete a évi költségvetés végrehajtásáról * Szekszrd Megyei Jogú Vros Önkormnyzata közgyűlésének 22/2016. (VI. 1.) önkormnyzati rendelete a 2015. évi költségvetés végrehajtsról * Szekszrd Megyei Jogú Vros Önkormnyzatnak Közgyűlése az Alaptörvény

Részletesebben

ADATVÉDELMI, ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

ADATVÉDELMI, ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ ADATVÉDELMI, ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ REÁLSZISZTÉMA AUTÓKERESKEDELMI KFT. (a tov{bbiakban: T{rsas{g) A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok

Részletesebben

Az Alapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, minősítése: közhasznú tevékenység.

Az Alapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, minősítése: közhasznú tevékenység. Á í É ö ű í í ó Ö Ú É Ó É ö É ú Ű Í Á Ó Á Á ö É ö Á í é ő Á í É ú í É Á ű ü I. Alapadatok Az alapítvny neve: BÁB-SZÍN-TÉR KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY Székhelye: 7400 KAPOSVÁR HONVÉD U. 20/C Az alapítvny alapítója:

Részletesebben

Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az PÉNZÜGYI SZ[MVITELI ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXIV.

Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az PÉNZÜGYI SZ[MVITELI ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXIV. Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 344 01 PÉNZÜGYI SZ[MVITELI ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a IV. KÖZGAZDAS[G [GAZATHOZ 2015. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 344

Részletesebben

HELYI TANTERV. a 34 521 06 HEGESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

HELYI TANTERV. a 34 521 06 HEGESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ HELYI TANTERV a 34 521 06 HEGESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi h{ttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CC. törvény, a szakképzésről szóló 2011. évi CLVII. törvény,

Részletesebben

Az Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium szakiskolai helyi tanterve. a 34 582 08 KŐMŰVES ÉS HIDEGBURKOLÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

Az Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium szakiskolai helyi tanterve. a 34 582 08 KŐMŰVES ÉS HIDEGBURKOLÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Az Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium szakiskolai helyi tanterve a 34 582 08 KŐMŰVES ÉS HIDEGBURKOLÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Kőműves és hidegburkoló szakképesítés (34 582 08) helyi tanterve a

Részletesebben

Zöld építőipari tranzitfoglalkoztatás a Váli völgyben

Zöld építőipari tranzitfoglalkoztatás a Váli völgyben Tájékoztató füzet Zöld építőipari tranzitfoglalkoztatás a Váli völgyben RÓLUNK A Jövő Sportcsillagai Közhasznú Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy segítse a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat,

Részletesebben

2010. Első lépés - alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai támogatására 2010.03.10.

2010. Első lépés - alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai támogatására 2010.03.10. 2010. Első lépés - alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai támogatására 2010.03.10. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi

Részletesebben

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Tervezet 5.0 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Tervezet 5.0 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Tervezet 5.0 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló Prioritás A prioritás vonatkozó specifikus céljai: A prioritáshoz kapcsolódó

Részletesebben

Könyvtárosok az ENSZ 2030 Agenda és a fenntartható fejlődés megvalósításáért. Szeminárium, november 22.

Könyvtárosok az ENSZ 2030 Agenda és a fenntartható fejlődés megvalósításáért. Szeminárium, november 22. Könyvtrosok az ENSZ 2030 Agenda és a fenntartható fejlődés megvalóstsért. Szeminrium, 2017. november 22. Szakmai beszmoló NKA 204108/01383 A szeminrium megrendezését az IFLA kezdeményezte a tagorszgokban.

Részletesebben

ADATVÉDELMI, ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

ADATVÉDELMI, ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ ADATVÉDELMI, ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ REÁLSZISZTÉMA KERESKEDELMI ÉS TŐKEHASZNOSÍTÓ KFT. (a tov{bbiakban: T{rsas{g) A természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről

Részletesebben

T[JÉKOZTATÓ. nyelvi programkövetelmény nyilv{ntart{sba vételére vonatkozó javaslat benyújt{s{hoz

T[JÉKOZTATÓ. nyelvi programkövetelmény nyilv{ntart{sba vételére vonatkozó javaslat benyújt{s{hoz T[JÉKOZTATÓ nyelvi programkövetelmény nyilv{ntart{sba vételére vonatkozó javaslat benyújt{s{hoz A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény 19. (3) bekezdése értelmében nyelvi programkövetelmények

Részletesebben

Az Alapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, minősítése: közhasznú tevékenység.

Az Alapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, minősítése: közhasznú tevékenység. Á ö ű í í ó ö í í ú ő Ö ű í Ú ó Á Á ö É ö Á í ő Á í É ö ú í ó I. Alapadatok Az alapítvny neve: BÁB-SZÍN-TÉR KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY Szkhelye: 7400 KAPOSVÁR HONVÉD U. 20/C Az alapítvny alapítója: Turi Endre

Részletesebben

P[LY[ZATI FELHÍV[S. Civil fogyasztóvédelmi h{lózat működtetésének t{mogat{s{ra. T{mogató szervezet: Pénzügyi Szervezetek [llami Felügyelete

P[LY[ZATI FELHÍV[S. Civil fogyasztóvédelmi h{lózat működtetésének t{mogat{s{ra. T{mogató szervezet: Pénzügyi Szervezetek [llami Felügyelete P[LY[ZATI FELHÍV[S Civil fogyasztóvédelmi h{lózat működtetésének t{mogat{s{ra T{mogató szervezet: Pénzügyi Szervezetek [llami Felügyelete 2010. december 17. 1 1. A P{ly{zat célja A p{ly{zattal elérni kív{nt

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJ[NL[S

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJ[NL[S SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJ[NL[S az 54 341 01 KERESKEDŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXVI. KERESKEDELEM [GAZATHOZ A szakképzési tantervi aj{nl{s kiz{rólag a 2012/2013. tanévben az érettségit követő szakképzési

Részletesebben

A Fejér Megyei Korm{nyhivatal

A Fejér Megyei Korm{nyhivatal A Fejér Megyei Korm{nyhivatal AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA A 2016. augusztus 1. és 2016. december 31. közötti időszakban képzéseket elindító, a 6/1996. (VII.16.) MüM rendelet 3. szerinti felnőttképzést folytató

Részletesebben

Borsodi Tranzit Foglalkoztatási Kht.

Borsodi Tranzit Foglalkoztatási Kht. Borsodi Tranzit Foglalkoztatási Kht. 2006. évi Közhasznúsági Jelentés Ózd, 2007. május 17.. Dr. Török Béla ügyvezető PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSÚ KOMPLEX MUNKAERŐPIACI PROGRAMOK 1. Borsod-Gömör-Abaúj Újra Dolgozom+

Részletesebben

2010. Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért 2010.02.17.

2010. Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért 2010.02.17. 2010. Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért 2010.02.17. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben a megküldött pályázati

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. december 17-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Civil Érték Egyesülettel együttműködési megállapodás

Részletesebben

ó ö é Ö é ü ö ú ü ü é é ü é ö é ü ó ö é Ö é ü é ú í ü ü ü é é ö ö é é é é é í ó ö ö ö í ü é é é é é ö ü é é é ü é é ú é ü é ó ó é ü ö ó ó ü é ö ó ö ó í ó é ó í ó é ü é é ó é é í é ó é ö é é ü é ó ó ú ú

Részletesebben

Helyzetkép a foglalkoztatási együttműködésekről a 2015. évi adatfelvétel alapján

Helyzetkép a foglalkoztatási együttműködésekről a 2015. évi adatfelvétel alapján Hétfa Kutatóintézet Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. Helyzetkép a foglalkoztatási együttműködésekről a 2015. évi adatfelvétel alapján A TÁMOP 1.4.7.-12/1-2012-0001 FoglalkoztaTárs

Részletesebben

A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MUNKATERVE ÉS KÖLTSÉGVETÉSE (2011-2013)

A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MUNKATERVE ÉS KÖLTSÉGVETÉSE (2011-2013) A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MUNKATERVE ÉS KÖLTSÉGVETÉSE (2011-2013) KÉSZÜLT KISTÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS A HELYI GAZDASÁGI ÉS FOGLALKOZTATÁSI POTENCIÁL ERŐSÍTÉSÉRE CÍMŰ PROJEKTHEZ, AMELY A

Részletesebben

Az Inczédy György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium szakiskolai helyi tanterve. a 34 525 06 KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

Az Inczédy György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium szakiskolai helyi tanterve. a 34 525 06 KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Az Inczédy György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium szakiskolai helyi tanterve a 34 525 06 KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ A Karosszérialakatos szakképesítés (34 525 06) helyi tanterve a 14/2013.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében Helyi és határon átnyúló foglalkoztatási megállapodások c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP 1.4.4-08/1 A projektek az Európai Unió

Részletesebben

Tájékoztató az akkreditált szolgáltató szervezetekről és az általuk nyújtott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokról

Tájékoztató az akkreditált szolgáltató szervezetekről és az általuk nyújtott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokról SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Tájékoztató az akkreditált szolgáltató szervezetekről és az általuk nyújtott foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokról A foglalkozási rehabilitációs szolgáltatók

Részletesebben

A pályázati projekt felépülése:

A pályázati projekt felépülése: Tájékoztató az ÁROP-1.A.3-2014-2014-0079 azonosítószámú, Közösen az esélyegyenlőség fejlesztése érdekében a Berettyóújfalui járás területén című projektről A kedvezményezett neve: Berettyóújfalu Város

Részletesebben

2.56. SZAKKÉPZÉSI HELYI TANTERV az. 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) XIII. INFORMATIKA [GAZATHOZ

2.56. SZAKKÉPZÉSI HELYI TANTERV az. 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) XIII. INFORMATIKA [GAZATHOZ 2.56. SZAKKÉPZÉSI HELYI TANTERV az 54 481 04 INFORMATIKAI RENDSZERGAZDA SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) III. INFORMATIKA [GAZATHOZ A helyi tanterv {gazatra vonatkozó része (4+1 évfolyamos képzésben az

Részletesebben

Biztons{gi adatlap Készült a 453/2010/EU Bizotts{gi rendelettel módosított 1907/2006/EK rendeletnek megfelelően. Ki{llítva: 2013.06.17.

Biztons{gi adatlap Készült a 453/2010/EU Bizotts{gi rendelettel módosított 1907/2006/EK rendeletnek megfelelően. Ki{llítva: 2013.06.17. Biztons{gi adatlap Készült a 453/2010/EU Bizotts{gi rendelettel módosított 1907/2006/EK rendeletnek megfelelően. Ki{llítva: 2013.06.17. 1. verzió Arrixaca padlótisztító Zöld szappan 1 l 1. SZAKASZ: Az

Részletesebben

Pénz- és Vagyonkezelési Szab{lyzat

Pénz- és Vagyonkezelési Szab{lyzat Pénz- és Vagyonkezelési Szab{lyzat MOSTart Nemzetközi Kultur{lis Közhasznú Egyesület Jóv{hagyom: ügyvezető igazgató Érvényes: 2008.01. 01.-től 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Által{nos rendelkezések 2. Banksz{mla

Részletesebben

LA-URBE ÉPÍTÉSZIRODA KFT.

LA-URBE ÉPÍTÉSZIRODA KFT. LA-URBE ÉPÍTÉSZIRODA KFT. 3525 Miskolc, Patak utca 10. sz. Telefon: 06-46-504-338 Fax: 06-46-504-339 mobil: 06-20-9692-361 E-mail: la.urbekft@chello.hu 1. CÍMLAP ÓZD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSIESZKÖZEINEK

Részletesebben

Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében

Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében Határon átnyúló foglalkoztatási együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében A munkaerőpiac jellemzői 2010. IV. negyedév Megnevezés Országos Gy-M-S megye Foglalkoztatottak száma (fő)* Vas megye Zala megye

Részletesebben

Közoktat{si. esélyegyenlőségi helyzetelemzés és intézkedési terv. Csongr{d V{ros Önkorm{nyzata

Közoktat{si. esélyegyenlőségi helyzetelemzés és intézkedési terv. Csongr{d V{ros Önkorm{nyzata Közoktat{si esélyegyenlőségi helyzetelemzés és intézkedési terv Csongr{d V{ros Önkorm{nyzata 2011. A dokumentum a Csongr{d V{ros Önkorm{nyzat Polg{rmesteri Hivatala {ltal és az önkorm{nyzat, illetve a

Részletesebben

TÁMOP-TIOP szak- és felnőttképzési projektjei ben dr. Tóthné Schléger Mária HEP IH szakterületi koordinátor Nyíregyháza

TÁMOP-TIOP szak- és felnőttképzési projektjei ben dr. Tóthné Schléger Mária HEP IH szakterületi koordinátor Nyíregyháza TÁMOP-TIOP szak- és felnőttképzési projektjei 2009-2010-ben dr. Tóthné Schléger Mária HEP IH szakterületi koordinátor Nyíregyháza 2007-2008. évi AT TÁMOP 2-TIOP 3. TISZK TÁMOP 2.2.3 6 régió 31 pályázó,

Részletesebben

A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ

A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ SZOCIÁLIS ÜGYEKÉRT ÉS TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG TELEPÜLÉSEK JÖVŐKÉPE VÍZIÓ FEJLESZTÉS

Részletesebben