Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért."

Átírás

1 ANK H Í R L E V É L 2013/ 2. szám Tartalom: Intézményi egységek rövid hírei: Intézményvezetés Beszámolunk a II. SNI Szépíró verseny megyei döntőjéről. Megtartottuk a Szak alkalmazotti értekezletet. Mi is csatlakoztunk az Európai Tehetségnaphoz. Készülünk a 10. Apáczai Szakmai Napokra. Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért. Óvodák Szakmai napok a felnőtteknek, Mackó nap a gyerekeknek! Farsangi mulatságot rendeztünk és mi is pirosba öltöztünk! Tavasz ünnepet és víz világnapi programokat is szerveztünk! 1. Sz. Általános Iskola Jól érezték magukat nálunk az olasz és cseh vendégek! Mi is pirosba öltöztünk, hogy kifejezzük együttérzésünket a Dóri Ház beteg lakóival! Pálfai Tibor tanulónk munkáiból nyílt kiállítás a Diána étteremben. Szép eredményeket értek el tanulóink a különböző versenyeken. 2. Sz. Általános Iskola Jótékonysági akcióinkról, a farsangi mulatságról és természetesen diákjaink fantasztikus sport és tanulmányi versenyeredményeiről is beszámolunk a hírlevélben. Gimnázium Tíz diákunk kiválóan teljesített a francia és német tanulmányi versenyeken, de jól szerepeltünk a Minerva könyvtár Disputa versenyén is. Norvégiában jártunk a Comenius program keretében, a felejthetetlen kirándulás élménybeszámolóját is olvashatjátok. Kollégium Folytattuk a Legműveltebb csoport vetélkedősorozatunkat, majd előadások meghallgatásával felkészültek diákjaink az egészségügyi vetélkedőre. Újraélesztő tanfolyamon is részt vettek az érdeklődők. Több sportvetélkedőt is szerveztünk, illetve több ilyen eseményen is sikerrel szerepeltünk. Könyvtár Tematikus könyvajánlóval várjuk a kedves könyvtárlátogatókat! Új könyveket is a figyelmetekbe ajánlunk: Baricco, Alessandro: Mr. Gwyn, Deres Anita Kristin Harmel: A felejtés édes íze, Rados Virág - Bántalmazó házasság. Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára vetélkedőt szervezünk alsó és felső tagozatos tanulók számára. A vetélkedők osztály keretekben zajlanak.

2 Művészeti Iskola Nagy sikerrel zajlott a IV. Apáczai Társastánc Fesztivál. Hagyományteremtő szándékkal farsangi koncertet tartottunk. Művelődési Ház Lengyelország legnagyobb városának bemutatásával folytatódott a nagysikerű Kertváros megér egy estet programsorozatunk, Bertalan János, az ANK Gimnáziumának egykori igazgatója Radnóti Miklósra emlékezve folytatta Irodalmi Kávéház elnevezésű előadás sorozatát. Az agresszivitás megjelenése otthon és az iskolában címmel Dr. Belső Nóra pszichiáter lendületes előadásával indult az idei Szülők Akadémiája. Eseményeinkről további részletek a hírlevélben olvashatók! ANK apró

3 Intézményvezetés II. SNI-s (Sajátos Nevelési Igényű diákok) Országos Szépíró Versenye Baranya megyei döntője Március 7-én intézményünkben lezajlott a Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács által szervezett szépírási verseny Baranya megyei döntője. A versenyre a megye 28 iskolájából 270 tanuló nevezett négy kategóriában. A versenyzők iskolájában megrendezett első fordulóból 94 tanuló jutott be a megyei döntőbe, melynek megszervezését a Pécs-Baranyai Tehetségsegítő Tanács vállalta a Pécsi Tanoda alapítvány támogatásával és az ANK Tehetségpont közreműködésével. A versenyzők munkáit három fős zsűri bírálta el, melynek tagjai: Pandur József festőművész, művészettörténész, pedagógus, dr. Pais Ella Regina pszichológus, főiskolai tanár, a PBTT elnöke és Nagyné Kütsön Katalin, a KLIK szakszolgálati referense voltak. A továbbjutók névsorát honlapunkon olvashatjátok. Ami bennünket érint, hogy az 1.2. osztályosok kategóriájában 1. helyezést ért el Németh Marcell, az 1.sz. Általános Iskola tanulója. Felkészítője, Balázs Zsuzsa tanító. Gratulálunk nekik! Itt olvashatjátok gimnáziumunk diákjának, Csernyánszky Benigna cikkét az eseményről: / Minden résztvevőnek, versenyzőknek, felkészítő pedagógusoknak szeretettel gratulálunk a szép munkákhoz! VIII. Apáczai Matematika verseny A nyelvi előkészítő osztályok, valamint a két tanítási nyelvű középiskolák 9. osztályos, nyelvi előkészítő évfolyamra járó tanulói részére 2013-ben is megrendezzük immár 8. alkalommal az Apáczai Matematikaversenyt.

4 A verseny célja, hogy az említett tanulóknak segítsük a matematika tanulásával kapcsolatos versenyszellem, teljesítményorientáltság és érdeklődés ébrentartását. A verseny kétfordulós, az általános iskola törzsanyagára épül. A korábbi feladatsorok és a megoldások elérhetőek a címen. Az I. forduló az adott iskolákban zajlik, ekkor a diákok egy öt feladatból álló feladatlapot töltenek ki. A legjobbak jutnak a II. fordulóba, az országos döntőbe, amely már itt, az ANKban zajlik. A versenyről részletesen tájékozódhatnak itt: A március 25-én tartott Szak alkalmazotti értekezleten a jelenlévő munkatársak egyhangúan elfogadták intézményünk Pedagógiai programját és az SZMSZ-t. Tehetségnap, Bartók Béla születésnapja Magyar kezdeményezésre, Bartók Béla születésnapja, március 25., az Európai Tehetség Napja. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége Tehetséghidak Projektiroda kezdeményezésére ezen a napon, Magyarországon és a határon túli területeken, több mint 50 helyszínen ünnepelték meg a tehetségeket egyidőben. Intézményünket az 1.sz. Általános Iskola kiváló Csengettyűsei, Kórusa, a 4.e osztály tanulói és az ÉlményMűhely diákjai képviselték frenetikus produkcióikkal. Köszönet érte Angeliné Somosi Ilona, Péter Ágnes és Szabó Ildikó tanárnőknek!!! Az előadásukról készült fotók és video megtekinthető a oldalunkon! Előzetes Ismét Apáczai Szakmai Napok! Immár 10. alkalommal szervezzük meg idén az Apáczai Szakmai Napokat. A sokszínű, rendkívül igényes programsorozat az április 22-i héten kezdődik. Ízelítő az eseményekből: Kollégiumi színjátszó tehetségműhelyek II. találkozója, Betekintő címmel nyílt nap a Művészeti Iskola munkájába, Magánénekes tehetségek bemutatkozása, Föld napi rendezvények, Tehetségvásár a szakképzős diákok számára, Montessori-év zárónap, Vetélkedők: Világörökség, Apáczai, német, angol, Apáczai Matematika, CsillagÁsz Sport: Úszóversenyek, röplabda, floorball és labdarúgó bajnokságok. Bölcsőde Bölcsődénk az Iránytű c. folyóiratban Az Iránytű negyedévente országosan megjelenő bölcsődei szakmai folyóirat, melyben a mindennapi gyermeknevelési, gondozási módszerekről, a bölcsődés korú gyermekek fejlődésének, tevékenységének jellemzőiről és a kisgyermeknevelői hivatásról szólnak a cikkek. A Montessori-év programsorozatunkról szóló cikk nemcsak információközlés, hanem két évtizedes tapasztalat átadása a Montessori szellemű pedagógia bölcsődében is alkalmazható módszereiről, didaktikai eszközeiről. Sokan azt gondolják, hogy az eszközök, játékok felkínálásával, használatával máris megvalósították a Montessori pedagógiát intézményükben. A Montessori pedagógiában a didaktikai eszközök alkalmazása CSAK másodlagos tényező, mellyel a kisgyermekek önállósodását, képességeik kibontakoztatását, valamint a világban való eligazodásukat segítjük elő. A felfedezés öröme, az együttes élmény a hajtóerő a kisgyermek és kisgyermeknevelő számára.

5 Védőnői Baba-Mama Klub - Betekintés a bölcsődébe A Kertvárosi Védőnői Szolgálat felkérésre a bölcsődevezető általános tájékoztatót tartott az otthon lévő kismamák számára február 6-án. A résztvevő édesanyákat a kötetlen beszélgetés során a következő témák érdekelték: bölcsődei beiratkozás beszoktatás gondozás-nevelés gondozási-étkezési díj kisgyermekétrend napirend egyéb felmerülő kérdések Mindeközben játékok társaságában töltötték az időt a kisgyermekek. Farsang Nagy izgalommal várták a kisgyermekek ezt a napot, melyre álarcok festésével, színezéssel, csoportszobák feldíszítésével készültünk együtt. A hangulat megteremtését zenehallgatással segítettük. Többen már a reggeli érkezéskor beöltöztek jelmezükbe. Volt köztük tűzoltó, teknős, boszorkány, bohóc, serif, méhecske, tavasztündér, 101 kiskutyus. A lányok körében hódított a pillangó, és a hercegnő jelmez. Nagyon jó hangulatban telt a zenés-táncos farsangi délelőttünk. A Cifra-palota Óvoda farsangi meghívásának a gyermekek nagyszámú hiányzása miatt - sajnos - nem tudtunk eleget tenni. Piros nap csatlakoztunk az Országos kampányhoz A pécsi Szemem Fénye Alapítvány által február 15-ére szervezett Öltözz pirosba! napon, az ANK Bölcsőde dolgozói, az idejáró kisgyermekekkel és szüleikkel együtt összefogott Magyarország első gyermekhospice házának súlyosan beteg lakóinak életminőségük javítása érdekében. Ezen a napon mindenki igyekezett öltözékében megjeleníteni a piros szint, amit kisgyermekeinkkel együtt egész nap folyamán örömmel viseltünk. Az aznapi ebéd is piros színű volt, melyet piros alma elfogyasztásával fejeztek be a gyerekek. A pénzbeli adományokon túl együttérzésünkkel is támogatjuk a pécsi Dóri Ház beteg gyermekeit, családjait. Sok erőt és kitartást kívánunk! Országos Állatvédőrség Alapítvány bemutatkozása Valószínűleg kevesen ismerik az Állatvédőrség működését, célkitűzéseit. Külföldön már több helyen is találkozhatunk e szervezettel óta Magyarországon is működik Állatvédőrség a Cerberos Állatvédő Egyesület megvalósításában. Folyamatosan bővül a segítő szervezetek, csatlakozók száma. Elsődleges céljuk a szemléletmód formálása, a figyelem felkeltése a kulturált állattartás szabályaira.

6 Nózi-nyuszi társaságában február 28-án egy interaktív, játékos beszélgetésre hívtuk meg bölcsődés kisgyermekeinket szüleikkel, nagyszüleikkel együtt, ahol információt kaptak az állattartás szépségeiről, nehézségeiről, esetleges veszélyeiről. Bővebb tájékoztatás a márciusi Hírlevélben olvasható. ANK Óvoda Óvoda Szakmai napok februárban Óvodánk mindhárom épületében közös, a magunk által létrehozott nevelési program szerint, azonos nevelési szemlélettel dolgoznak pedagógusaink. Az azonos nevelési szemlélet, és a hasonló tárgyi feltételek mellett is a más-más épületben működő csoportok részben megőrizték saját arculatukat, működtetik hagyományaikat, programjaikat, szervezik az oda járó kisgyermekek óvodai életét. Mindezek megismerését, a jó szakmai gyakorlat megfigyelését segítik azok a szakmai napok, melyeket óvónőink számára szervezünk a nevelési év folyamán. Ezek februárban is folytatódtak. Mackónapok Lakótelepi környezetben, lakótelepi óvodaként is rendszeresen megfigyeljük az időjárás változását, az évszakra jellemző hőmérséklet, csapadék jellegét, a növények, madarak életét. Februárban a néphagyomány szerint az időjárás változását a medve viselkedése is megjósolja. Ehhez a jövendöléshez kapcsolódtak az óvoda mackó napi programjai. A gyerekek barna ruhába bújtak, fejdíszeket vettek fel, macibálon táncoltak. Farsangi vigaszságok A néphagyományt követve jelmezbe öltözve, tánccal, mulatsággal búcsúztattuk el a telet. Az óvoda udvarán elégettük a kisze bábot, remélve a tél után a tavasz mielőbbi beköszöntét. Farsanghoz kapcsolódó dalokat, táncokat, verseket ismertek meg, gyakoroltak, játszottak a kisgyermekek.,,öltözz pirosba Egyszerű, megható, felemelő érzés volt látni a kicsi és nagy piros pólóba öltözött óvodás gyermeket. Az óvoda három épülete forintot gyűjtött és utalt a beteg kisgyermekek javára. A Szemem Fénye Alapítvány kezdeményezése, mely a szeretet, az együttérzés kimutatásának napjává lett számunkra, jó alkalom volt arra, hogy közösen gondoljunk mindazokra, akik gyógyulást remélnek.

7 Az óvoda márciusi programjai Az ANK óvoda gyermekei márciusban is részt vesznek a könyvtárunk foglalkozásain, a színházunk szervezte bérletes előadásokon. A legkisebbek az óvodában játszó vendég bábművész, Dékány Ági meséit nézik meg. A tavasz beköszöntét, a jó idő megérkezését a március 15-hez kapcsolódó,,tavasz ünneppel köszöntjük az óvodában. Szerepelnek ez alkalommal a tehetségműhelyek nagycsoportosai bábbal és tánccal, valamint mindegyik korcsoport egy- egy versikét, dalt mutat be, mond el. Az ivóvíz kincs a számunkra. A víz óvása, a vízzel való takarékosságra nevelés része az óvodások környezettudatos magatartásra nevelésének. Márciusban a vízhez kapcsolódó vizes játékok, a vízzel, tulajdonságaival való ismerkedés, kísérletezés áll a gyermeki tevékenységek középpontjában. Nagyon fontos esemény számunkra a márciusra tervezett és meghirdetett nyílt napok sorozata. Ez alkalommal az érdeklődő, óvodába készülő, leendő kiscsoportosok látogatnak el szüleikkel délelőtti napokon az óvoda épületeibe. A szülők bepillanthatnak a csoportok életébe, megismerkedhetnek az óvodapedagógusokkal, az óvoda helyi nevelési programjával, gyakorlatával. Mindhárom épület önállóan működteti alapítványát, amelyen keresztül a szülők támogatásával sikerült az évek során mindazokat a fejlesztéseket végrehajtani, feltételeket megteremteni, amitől az óvoda megjelenésében, felszereltségében is jó színvonalat tud mutatni. A,,Szülők bálja az a fontos esemény életünkben, amikor a szülők támogatása, adományok felajánlása révén tárgyi feltételeinket tudjuk javítani, fejleszteni. Erre március elején kerül sor. 1. Sz. Általános Iskola Olasz és cseh vendégek jártak nálunk! Projekt előkészítő látogatás keretében köszönthettünk külföldi vendégeket iskolánkban. A január 20 és 24. között szervezett találkozón egy jövőbeli projekt részletein dolgoztunk a külföldi kollégákkal. Ha az előkészített projektet a Tempus Közalapítvány támogatásra érdemesnek ítéli, akkor a 2013/2014. és 2014/2015-ös tanévekben, akkor egy kétéves Comenius projektben dolgozhatunk együtt olasz és cseh tanulókkal és tanárokkal. A szakmai munka mellett közös városnézésen is jártunk, ahol a történelmi belvárosban és a Zsolnay Negyedben tett séta során ismerkedtek meg Pécs nevezetességeivel, csodálták meg múzeumait és esténként a vendéglőkben kóstolgatták a magyar konyha remekeit. Az olasz tanárnőt külön boldogsággal töltötte el a hóesés, melyet most látott életében harmadszor.

8 A látogatás utolsó napjával a közös munka még nem ért véget. Vár ránk a pályázati anyag összeállítása, és reményeink szerint a határokon átívelő közös projekt végrehajtása is. (Bartos Hajnalka) "Öltözz pirosba" A Szemem Fénye Alapítvány felhívására február 15-én az 1-es iskola 20 osztálya piros ruhát öltött, ezzel mutatva ki szeretetét, együttérzését a Dóri Ház lakói felé. Az összegyűlt adományt az alapítvány részére átadtuk. A Valóságtól távol Pálfai Tibor tanulónk kiállítása Valóságtól távol címmel nyílt egy álomvilág ihlette kiállítás Pálfai Tibor munkáiból Pécsett, a kertvárosi Diána étteremben február 28-án, 17 órakor. A hetedik osztályos fiú önálló, autonóm személyiség, s fiatal kora ellenére terveit, célkitűzéseit tudatosság jellemzi. Kiállításán eddigi munkáiból kaphatunk ízelítőt.

9 Tibor már óvodás korában is rendkívüli kreativitással állt a feladatokhoz, a játékokhoz, így került kis elsősként az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ 1. sz. Általános Iskola rajz tagozatos osztályába. Kovács Gábor tanár úr szerint 10 éves kora óta készül a képzőművészeti pályára, mely tudatosság a rajz tagozatos gyerekek körében is igen ritka. Az eredetileg szülői kezdeményezésre létrejött művészeti és vizuális nevelés tagozat működtetése (rajz és tánc tagozat) nagy múltra tekint vissza az iskolában, ahol több mint húsz éve folyik ez a pedagógiai program. A közoktatásban a művészeti nevelés rendkívül fontos szerepet tölt be, hiszen a vizuális nevelés nem csak egyéni látásmódra tanít, hanem az élet valamennyi területén hasznosítható esztétikai érzékenységre és tudatosságra nevel. A közös kiállítások mellett időnként kamara-kiállítások szervezésére, támogatására is lehetőség nyílik egyes, kiemelkedően tehetséges tanulók esetében. Ilyen szakmailag és pedagógiailag támogatott esemény Tibor kiállítása is. A tanulók ilyenkor a szervező munkában is részt vesznek, a meghívótól kezdve mindent az ifjú művész tervezett. Tibor számára a festés a teljes kikapcsolódást jelenti, gyakran úgy érzi, hogy egyszerűen csak színeket visz fel, s abból körvonalazódik a végleges alkotás. Szabadidejében szívesen jár galériákba és figyeli a technikákat, kompozíciókat. Gyakran ihletik meg természeti jelenségek, történelmi személyek, események, most India színes és misztikus világát tanulmányozza. (Bartos Hajnalka) Munkájában sokat segítette Pongrácz Éva Zsuzsanna Bernáth Elek díjas művésztanár, akivel fél évet dolgozott együtt, útmutatásait azóta is követi, s akire hálás szívvel emlékszik. Tibor idén kezdte el a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola előkészítő kurzusát, melyet második otthonaként szeret, s reményei szerint festő tagozaton itt folytathatja tanulmányait. Megyei német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny Jól szerepeltek tanulóink a Mohácson megrendezett megyei német nemzetiségi vers- és prózamondó versenyen! Csuka Csenge a kitűnő 10. helyet érte el!

10 Három tanulóval vettünk részt a hagyományos megyei német nemzetiségi vers- és prózamondó versenyen február 23-án, szombaton. A megmérettetésre kizárólag német nemzetiségi tagozatos általános iskolák tanulói jelentkezhettek. A 3. és 4. osztályosok kategóriájában Torma Viktória (3. o.), Komáromi Csaba és Csuka Csenge (4. o.) indultak. Torma Viki és Komáromi Csaba szépen szerepeltek, felkészítőik: Szélig Terézia és Péter Ágnes. Csuka Csenge, 4. b osztályos tanulónk 51 gyermek közül a 10. helyen végzett a megyei szintű megmérettetésen. Gratulálunk neki. Felkészítő tanára: Péter Ágnes. Picur szépkiejtési verseny Idén már harmadik alkalommal hirdettük meg a Picur szépkiejtési versenyt a 3. és a 4. évfolyamos tanulók részére. Iskolánkban nagyon fontosnak tartjuk a magyar nyelv ápolását, óvását, ezért is örülünk, hogy sokan jelentkeznek a versenyre. A diákok lelkesek és jól felkészültek voltak, amiért elismerés illeti őket és a felkészítő tanáraikat is! Versenyeredmények: 4. évfolyam A tanuló neve Helyezés Felkészítő tanár Duli Bálint 4. b 1. Gász Ferencné Pap Luca 4. d 2. Gász Ferencné Szíjártó Máté 4.e 3. Péter Ágnes Versenyeredmények: 3. évfolyam A tanuló neve Helyezés Felkészítő tanár Helbig Dorina 1. Komjátiné Michellisz Annamária Szemelyácz Hanna 2. Székelyiné Szűcs Zsuzsanna Ero Osayi Rebekah 3. Komjátiné Michellisz Annamária

11 Énekel az iskola Március 7-én iskolánkban megrendeztük az Énekel az Iskola alsó tagozatos eseményét. Idén a szervező 2. évfolyam a szülőket is meghívta az ANK Színháztermébe, akik nagy örömmel látták gyermekeiket a színpadon szerepelni. Az 1. korcsoport, azaz az 1., 2. évfolyam osztályai dalcsokrokkal készültek a versenyre, míg a 2. korcsoport diákjai, a 3.4. évfolyamosok népdalcsokorral és kortárs művekkel készültek. A zenészekből és zenepedagógusokból álló zsűri arany vagy ezüst minősítést, valamint minden résztvevő osztálynak a produkcióra legjellemzőbb dicsérettel ellátva, egy oklevelet ajándékozott. Az osztályok egy közös dalt is megtanultak, amelyet együtt énekelt több száz kisdiák. A felső tagozatosok március 20-án mutatkoznak be. Iskolánk 4. lett, összességében jól szerepeltek diákjaink a Zrínyi Ilona megyei matematika versenyen is! Eredmények: Felkészítők 3. osztály 3. Bereczk László Metzgerné Sallai Zsuzsanna Kerner Rita 15. Horváth Ákos Metzgerné Sallai Zsuzsanna Kerner Rita 20. Bánfalvi Balázs Szalai Tünde Orcsikné Szalai Valéria

12 Csapatban a 3. évfolyam 1. helyezést szerzett. (A fent felsorolt tanulók.) 4. osztály 6. Szijártó Máté Liszt Antal Felkészítők Péter Ágnes 12. Csuka Csenge Orcsikné Szalai Valéria Liszt Antal 15. Szalma Martin Orcsikné Szalai Valéria 16. Bóna Dániel Liszt Antal Lisztné Herczeg Gizella 19. Duli Bálint Orcsikné Szalai Valéria Liszt Antal Csapatban a 4. évfolyam 2. helyezést szerzett. (Szijártó Máté, Csuka Csenge, Szalma Martin) Felkészítő 6. osztály 4. Schlepp Krisztián Erb Józsefné További csapateredmények: 5. évfolyam 7. helyezés 6. évfolyam 5. helyezés 7. évfolyam 6. helyezés 8. évfolyam 8. helyezés Az összesített rangsorban (3-8. évfolyam) iskolánk a 4. helyen végzett. 2. Sz. Általános Iskola Egy kicsit messzebbre tekintünk most vissza, mert sajnos az előző hírlevélből kimaradtak ezek a fontos információk! De természetesen megosztjuk veletek iskolánk életének legfrissebb történéseit is! Különleges volt a 2012-es KARÁCSONY tanulóinknak! Megismerkedtek más népek karácsonyi szokásaival és örömet okoztak a szeretetotthonban élő időseknek! Idén is szerteágazó módon készültünk a szeretet ünnepére. Az ötödik, hatodik osztályok tanulói projekthét keretében ismerkedtek más népek karácsonyi szokásaival, dalaival, gasztronómiájával, az alkalomhoz illő produkcióval készült furulya- és irodalmi szakkörünk, énekkarunk, táncosaink, német és angol nyelvet tanuló diákjaink. Az Árkád adventi programjában és a Tímár utcai Baptista Szeretetotthonban szerepelt 3. b osztályunk, furulya- és irodalmi szakköröseink nyugdíjasainknak kedveskedtek műsorral. Farsangi témájú zenés előkészítő foglalkozást tartottunk január 15-én leendő elsőseinknek Olasz Istvánné és Tihanyiné Éliás Mária vezetésével. A kicsiket a hetedikeseink táncoltatták, énekeltették, és videózással egybekötött hangszerbemutatót tartottak számukra. A következő kézműves foglalkozásunkat február 12-én tartottuk Berki Tímea és Hajmásiné Kulcsár Ilona irányításával. Február 26-án ismételten zenés foglalkozásra vártuk az érdeklődőket. Nagy Erzsébet tanárnő kezdeményezésére a Misina Állatvédő Egyesület lakói részére meleg takarókat gyűjtöttünk. A munkába a Diákönkormányzat aktívan bekapcsolódott.

13 Mozgássérült tanulóinkat hangverseny-látogatással jutalmaztuk. Ők a Kodály Központban február 4-én hallhatták a Tenkes zenekar programját. Idén az Erzsébet program keretében az Őszi kirándulás nevű üdülésre pályázott iskolánk. Száz tanulót szeretnénk eljuttatni szeptember hónapban Balatonberénybe. Február 16-án búcsúztattuk a telet. Farsangunkat az aulában tartottuk, fergeteges hangulat közepette. Műsorunkat táncos bemutatóval nyitottuk, melyet a jelmezes felvonulás követett. Sokan tettek eleget meghívásunknak. Óriási hangulatban, nagy sikerrel zajlott a hagyományos Szülők-Nevelők Bálja, március 2- án a színházteremben. Az est folyamán külső fellépők és diákjaink is színpadra léptek. Eredményeink: Az Apáczai természettudományos versenyen 4 csapatunk indult. A döntős csapat tagjai: Olasz István, Rokolya Gergely, Révész Benjamin (7.b). Az idei futball diákolimpián szépen helytálltak ötödik és hatodik évfolyamos tanulóink. A Lotz János helyesírási verseny megyei fordulóján kiválóan szerepelt Gönczör Edit, Handl Viola, Illés Attila, Kiss Richárd, Zsupán Nikoletta 4. osztályos tanulóink. Albert Laura 2. b osztályos tanuló a Tudunk-e helyesen közlekedni? című városi KRESZ ismereti játékon eredményesen szerepelt, és tárgyjutalomban részesült. Kovács Lili 2. b osztályos tanuló január 19-én, a Városi Diákolimpián szertornában egyénileg és csapatban is aranyérmet szerzett. Keszthelyi Henriett 2. b osztályos tanuló az ANK uszodában január 19-én rendezett Tarzan Kupán gyorsúszásban egyénileg ezüstérmet, csapatban aranyérmet nyert január 27-én a Hullámfürdőben rendezett megyei Diákolimpián hátúszásban aranyérmet, gyorsúszásban ezüstérmet február 2-án a Komlón rendezett Hélix - Rati Kupán aranyérmet szerzett gyors-, hát-, mell-, delfinúszásban. Gál Krisztián 7.b osztályos tanulónk a Diákolimpián 100 méteres gyorsúszásban aranyérmet nyert. Százdi Petra 6.a osztályos tanulónk január 27-én a Megyei Diákolimpián női 100 méteres pillangóban aranyérmet, a Hélix-Rati Kupán a es korcsoportban 50 méteres pillangóban, 100 méteres hátúszásban, 100 méteres gyorsban, 100 méteres mellúszásban, 100 méteres váltóban és vegyesben aranyérmet szerzett. A Megyei Diákolimpián Vas Tibor 4. osztályos tanuló az asztalitenisz bajnokságon részt vett, Oláh Zsigmond az 1-es iskola tanulója A és B kategóriában III. helyezést ért el. Felkészítő tanáruk: Hegedüs Lajos. A Magyar Labdarúgó Szövetség által az OTP-MOL Bozsik Intézményi Program körzeti alaptornákon és grassroots fesztiválokon való részvételéért Szomor Norman emléklapban részesült január 4-én.

14 Egyéni csúcsot úsztak diákjaink! Hofecker Dalma (5.a. osztályos tanuló ) és Sipos András (7.a osztályos) a Mozgásjavító kupa III. fordulóján vett részt február16-án. Dalma 50 m hátúszásban, András 50 m mell,- és 25 m hátúszásban egyéni csúcsot ért el. A Szülőklub-összejövetelén ( február 13-án) a tanulási szokásokról, sikerekről, kudarcokról, valamint az aktuális eseményekről beszélgettünk. Mozgássérült tanulóinkat februárban ifjúsági hangversenyre vittük, ahol a Tenkes zenekar produkcióját hallgathattuk meg. Az Eszik - isszák, hogy használják? vetélkedő kapcsán a versenyző csapatokkal (8 csapat) ellátogattunk a Néprajzi Múzeumba, ahol Tillai Gábor múzeumpedagógus előadása kapcsán megismerkedtünk a Baranyában élő nemzetiségek kultúrájával, népviseletével, építészetével, és a népi kultúra eszközeivel, tárgyaival. Suliváró programunkat folytattuk, egy kézműves és egy zenei előkészítő foglalkozást tartottunk leendő elsőseinknek. Alsó tagozatos tanulóink nagy átváltozáson mentek át február 15-én délelőtt. Számukra a farsangot a jelmezbe öltözés tette érdekessé. Délután a felsősök farsangja vette kezdetét, melyet 6. és 7. évfolyamos tanulóink görög tánccal indítottak. Diákjaink beöltöztek és kiöltöztek, friss zenére ropták a táncot, közben jókat ettek és ittak, s még tombolahúzás is tarkította az estét. A tartalmas szórakozás vidám hangulatban telt. Köszönet a szülőknek, nevelőknek, és a támogatóknak! Gimnázium Környezetvédelmi előadás Otthonunk rémei volt a címe annak a 45 perces előadás sorozatnak, amit a Pesti Levegő Munkacsoport tartott február 18-án a gimnázium diákjainak. Az előadás bemutatta azokat a szennyezési forrásokat, amelyek egy beltéri környezetben jelen vannak. A tanulók rövid kísérlettel mérhették meg osztálytermük levegőjének tisztaságát, melyet az előadóval, Pál Jánossal kiértékeltek. A z előadáson a 12.a, 11.a, 11.c és 10.b osztályok vettek részt. A gimnázium Nagy Tervesei újabb kortárs oktatást tartottak február 19-én, ezúttal a Melinda utcai óvodában.

15 Tanulmányi versenysikerek Tíz diákunk kiválóan teljesített a francia és német tanulmányi versenyeken! Kiválóan szerepeltek versenyzőink a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány által rendezett angol német - francia nyelvi és országismereti versenyen! Eredmények: Vági Eszter francia (11.A osztály) 2. helyezés (tanára: Pintér Katalin) Fülöp Walter német (9.A osztály) 8. helyezés (tanára: Zecher Éva) Gombkötő Béla - francia (11.A osztály) 12. helyezés (tanára: Pintér Katalin) A francia nyelvi regionális kiejtési versenyen Kápolna Elvira különdíjban részesült. Az OKTV 2. fordulójába jutott Vági Eszter eredményét még várjuk. Németül tanuló diákjaink tanulmányi sikerei: Balotay Boglárka 12. C osztályos tanuló (Aporfi Ágnes tanárnő tanítványa) sikeresen szerepelt a német nyelvi OKTV második fordulóján. Ahogy már említettük, a Zalamat által rendezett versenyen Fülöp Walter 9. a osztályos tanuló (Zecher Éva tanárnő tanítványa) országos 8., és megyei 1. helyezést ért el. Az országos Blickpunkt német nemzetiségi 2012-i fotó pályázaton most értesültünk róla, hogy Rózsa Norbert fotóival az 5. helyezett lett. Gyurkó Andrea tanítványai a PAD és a Schülerakademie ösztöndíjakra pályáztak. A DSD iskolahálózat tanulói számára kiírt pályázaton iskolánkból Schwarzwalter Emese 11. C oszt. tanuló vehet részt júniusban a három hetes németországi nyelvgyakorláson. A DSD és PASCH iskolák tanulói kimagasló tanulmányi eredmény esetén jelentkezhetnek erre az ösztöndíjra. Idén két tanuló került be a résztvevők közé: Fogas Lili és Magyari Bettina, mindketten a 11. C osztály tanulói. A diákakadémia pályázat több tudományos, művészeti szekciót kínál, ezeknek a munkájába kapcsolódnak majd be tanulóink. Mint ahogy az olvasási verseny, úgy a DSD nyelvvizsga megszerzése is azért lehetséges, mert gimnáziumunk tagja a DSD / PASCH iskolahálózatnak. A DSD = Deutsches Sprachdiplom, német B2, ill. C1 szintű nyelvvizsga megszerzése, nemcsak a tagozatra járó diákok számára lehetséges, hanem minden diák számára iskolánkban, akik tanulnak németet és szívesen járnak fakultációs órákra. Ezért a 11. évfolyamon tanuló valamennyi németes diák figyelmét felhívjuk arra, hogy a tanév végén, májusban esedékes regisztráció során jelentkezzenek némettanáruknál. A PASCH iskolák honlapján érdemes nézelődni, érdekes híreket, fontos információkat kínál ez az oldal. Kazinczy szépkiejtési verseny, iskolai forduló: A Kazinczyról elnevezett szépkiejtési verseny iskolai fordulóját február 20-án rendeztük. A résztvevő 18 versenyző szépen felkészült, kellemes délutánt töltöttünk el. Horváth Nikolett és Kiss Nikolett képviseli iskolánkat a városi versenyen.

16 Curie Környezetvédelmi Emlékverseny A Curie Környezetvédelmi Emlékverseny területi döntőjén gimnáziumunk csapata 4. helyezést ért el. A csapat tagjai: Benke Bianka 10.c Molnár Fanni 10.c Strácz Tímea 10.c Curie Kémia Emlékverseny A Curie Kémia Emlékverseny területi döntőjére március 9-én került sor a Babits gimnáziumban. A 9. évfolyamról Fülöp Walter és Szűcs Mihály 9. a osztályos, a 10. évfolyamról Benkő Dalma 10.a osztályos tanulók képviselte iskolánkat. Disputa verseny DISPUTA versenyen mérték össze vita-készségüket a Minerva Könyvtárban középiskolás diákok február 15-én. A vita tételmondata a következő volt: A könyvtár túlhaladott intézmény. A disputa-verseny szabályai szerint egyszer állító, egyszer tagadó szerepben érveltek a fiatalok. A nap második felében először a könyvtárügyben döntéshozó szerepet játszó személyeket (Takács Ferenc, az ANK Könyvtárának igazgatója, Kalányos Katalin, a Csorba Győző Megyei Könyvtár ny. igazgatója, valamint Kővári János, országgyűlési és pécsi önkormányzati képviselő) interjúvoltak meg, majd villámprojekt keretében megfogalmazták, hogy milyen könyvtárban éreznék magukat jól a fiatalok. Elvárásaik a gyors, állandó elérhetőség, a hozzáférés szabadsága első sorban technikai kérdés, viszont a szervezők nagy örömmel vették a fiatalok programok és közösségi térként való működés iránti igényét, hiszen ezek egybeesnek a könyvtár fejlesztési terveivel. Eredmények Csapatban 1. helyezést ért el az ANK Gimnáziuma Maffia csapata, Gombkötő Béla, Kassai Bendegúz és Fenyvesi Márk részvételével. Egyéniben 3. lett Kassai Bendegúz! Norvégiai kirándulás Comenius 2013 A Tempus Közalapítvány által támogatott Comenius program Raindrops Bring Life To All Of Us projekt keretében 2013 február első hetében Norvégiába utaztunk. Ez a pályázat második, egyben befejező éve is. Tavaly két helyszínre (Hollandia, Spanyolország) utazhattak diákjaink 6-6 fős csoportokban, idén 12 fős csoport utazhatott az Oslo melletti Askim városába. A kísérő tanárok Erdélyi Krisztina, Jani Péter és Varga Lajosné (Ági néni) voltak. Egy hetet töltöttünk a norvég

17 partneriskolánál és számos új barátot és élményeket szereztünk ez idő alatt. Ez az egy hét igazán közelebb hozott minket egymáshoz. Rengeteg programban vettünk részt, unatkozni szinte nem volt időnk. Tartalmas napjaink voltak, mégis gyorsan repült az idő. Első napunk a befogadó családjaink megismerésével telt el, akik már izgatottan vártak minket. Mindenkinek sikerült jó kapcsolatot kiépítenie a norvég családjával. Rendkívül kedves, vendégszerető, befogadó embereknek ismertük meg a norvégokat. Második nap találkozhattunk a nemzetközi projekthét többi résztvevőjével: érkeztek vendégek az olasz, spanyol, holland és szlovén partneriskolákból is. A norvég diákok és tanárok bemutatták a külföldi vendégeknek a középiskolát: kicsit irigykedtünk, ugyanis a norvég diákok minden nap ingyen gyümölcsöt, gyümölcslevet kapnak és az iskola minden diáknak biztosít egy laptopot a tanuláshoz. A megnyitó ünnepségen kicsit jobban megismerhettük Norvégiát az ottani diákok előadásai alatt, majd ismertették velünk a csoportmunkák menetét és beosztását. Egy csoportban két norvég, és egy-egy magyar, olasz, spanyol és szlovén diák volt. A csoportfeladatok mind a víz témakörét érintették: pl. a víz az irodalomban, zenében; a víz mint konfliktusforrás stb. Este pedig elvittek minket szánkózni. Kedden Oslóba utaztunk, ahol megtekintettük a Fram Múzeumot (Nansen és Amundsen kapitány híres hajóját) és a Nemzeti Galériát, majd kaptunk egy kis szabadidőt, ami alatt nézelődtünk és vásárolgattunk a norvég fővárosban. Szerdán kidolgoztuk a csoportmunka feladatait. Ezek során lehetőségünk volt a többi külföldi diákkal is megismerkedni, összebarátkozni. A feladatok elvégzése után kaptunk egy kis szünetet, majd elkezdődött a röplabdatorna. Mi magyarok nagyon élveztük a játékot, ráadásul ezt még ki is mutattuk, amikor a sportcsarnok közepén néptáncot kezdtünk el táncolni, amelyhez a norvég diákok is csatlakoztak. A röplabdatornán harmadik helyezést ért el a magyar csapat!

18 Csütörtökön ellátogattunk a közel 100 éves solbergfossi vízerőműbe, ami mindenkit lenyűgözött hatalmas méreteivel és a környező táj szépségével. Ezután a városházán Askim polgármestere fogadott minket. Az iskolába visszatérve pedig bemutattuk prezentációinkat. Este a norvég diákok láttak vendégül minket tipikus norvég ételekkel, majd közösen táncoltunk az iskolai diszkóban. Pénteken mindannyian kipróbálhattuk a sífutást egy olyan különleges pályán, amelyiknek egyik fele Norvégiában, a másik fele pedig Svédországban van. A síelést mindenki élvezte, viszont nagyon elfáradtunk. Este a suliban volt a záró est, ahol a külföldi diákok egy rövid kis műsor keretében bemutatták hazájukat, városukat, iskolájukat. Kihirdették a projectmunkák eredményeit, amelyeket négy kategória szerint értékeltek (minden győztes csoportban volt magyar) és kihirdették a röplabdatorna győzteseit is, amelyen a lányok csapata a harmadik helyezést érte el Olaszország és Szlovénia csapatai mögött. Az estet fantasztikus tüzijáték zárta. Másnap kora reggel elbúcsúztunk a családjainktól-cserediákjainktól és Askimtól, majd Lettország fővárosa, Riga felé vettük az irányt. Miután elfoglaltuk szálláshelyünket, megnéztük a város nevezetességeit, mint pl.: a rigai dóm, a rigai vár, a parlament, a három testvér és a kereskedő céh házának épületeit. Másnap reggel utaztunk vissza Budapestre, majd onnan Pécsre.

19 Ez az egy hét minden résztvevő emlékezetében örökre megmarad. Megismerhettünk egy külföldi kultúrát, új embereket és barátokat szerezhettünk, akikkel tartjuk a kapcsolatot és nem utolsó sorban rengeteg élménnyel gazdagodtunk. A projekt április végén a pécsi nemzetközi találkozóval folytatódik, amikor a norvég diákok látogatnak el hozzánk, remélhetőleg ők is ugyanolyan jól fogják érezni magukat magyarországi látogatásuk során, mint ahogy mi éreztük magunkat Norvégiában. írta: Szommer Krisztina 11.a Művelődési Ház ANK Művelődési Ház Februári visszatekintő Felavatott szalagok A pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola szalagavató ünnepségével zárult az intézményünktől független városi oktatási intézményeknek ceremónia sorozata. A hónap első napján az ANK Művelődési Házának színháztermét ünneplő ruhába öltözött szülők, diákok és meghívott vendégek töltötték meg azért, hogy egy régi jelkép feltűzésével jelezzék: az idő múlik, a tanulókból lassan továbbtanulók, ill. dolgozó emberek lesznek. A ritmus útján Február 2-án Intézmény egységünk egyik emblematikus csoportja mutatta meg magát az ANK Művelődési Ház legnagyobb színterein. A színházterem, és közvetlen környezete délelőtt 11 órától, ritmustól vált élettel telivé, hiszen az ANK Művészeti Iskola nem rendhagyó módon ismét megrendezte egyik legsikeresebb eseményét: a Társastánc Fesztivált. Számos fellépő és érdeklődő pillanthatott be egy olyan világba, ahol a zene, a különböző mozgáskultúrák, az egymásrautaltság és a művészeti kifejezésmód hívta életre - néhány óra erejéig - a hely szellemét. Ha február, akkor farsang! A népi hagyományoknak megfelelően, az év eleji didergő hónapokban álarc mögé bújik ifjú és idősebb egyaránt, hogy programokkal töltse meg életét, míg elvonul az ólomlábakon járó tél. A farsang eredetileg vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. Intézményünk több egysége is kivette részét az álarcos mulatságokból eredő közösségi ünneplésből. Február 6-án az ANK Kollégiuma, február 8-án az ANK 1. Sz. Általános Iskola, február 15-én pedig az ANK 2. Sz. Általános Iskola tartotta meg zenés esttel és vacsorával egybekötött vidám programját.

20

21 Február 12-én az ANK Művészeti Iskola programjai közül ezúttal a zene kapta a főszerepet, ahol a növendékek és vendégek egy délután 5 órakor kezdődő Zongorakoncerten vehettek részt. Ó-Varsó Lengyelország legnagyobb városának bemutatásával folytatódott a nagysikerű Kertváros megér egy estet programsorozat az ANK Közösségi Házban, február 15-én. Délután 5 órakor, Trebbin Ágost előadásában ezúttal a lengyel tudományos, gazdasági, kulturális és politikai központ régi városrészét ismerhették meg az előadásra ellátogató érdeklődők. Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent - írta költőóriásunk 1944-ben. Úgy gondolom, hogy a fent idézett sor olyan erővel vésődött be a magyar költészetbe, és a magyar irodalomba, hogy nincs hazánkban olyan a kultúra iránt kicsit is elkötelezett ember, aki ne ismerné fel azonnal Radnóti Miklós szállóigévé vált gondolatát. Bertalan János, az ANK egykori főigazgató helyettese és az ANK Gimnáziumának egykori igazgatója február 26-án a költőre emlékezve folytatta Irodalmi Kávéház elnevezésű előadás sorozatát az ANK Közösségi Házban, délután 5 órai kezdettel. Az érdeklődők megismerkedhettek a költő életével, munkásságával, sorsával, küldetésével egy interaktív előadás keretein belül.

22

23 Újra Szülők Akadémiája! Február 28-án ismét elindult az ANK Művelődési Háza elmúlt -években kiemelkedően nagy érdeklődést kiváltó- előadás sorozatának hatodik évada! A évi Szülők Akadémiája sorozat első előadását Dr. Belső Nóra pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet munkatársa tartotta meg. A délután 5 órakor kezdődő előadás témája a mai világ hozadékaként mindannyiunkat érintő eldeformálódott viselkedésformák voltak. Az agresszivitás megjelenése otthon és az iskolában című prezentáció a megszokott lendülettel indította útjára az idei szülők akadémiáját.

24

25 Kiállítások: Február 4-től február hónap végéig Pécs város címerpajzsos kőleletre rovásírástörténeti háttérrel című kiállításunkat láthatták az ANK Művelődési Ház galériájába látogatók. Február 28-tól Verdi, a zeneóriás életéről láthatnak házi tablókiállítást az érdeklődők, valamint március végéig Kisfaludy Károly költőnket bemutató tablókiállításunk is látható.

26 Március 1-jén nyílt meg Hámori Gábor: Égből kapott Pécs című fotókiállítása, amely március 18-ig megtekinthető.

27

28 Március 23-án nyílik Kővári Elvira: A fényképezés a pillanat művészete című fotókiállítása, amely április 10-ig lesz látogatható. Programajánló 26-án délután sok szeretettel vár mindenkit az ANK Művelődési Ház aulája, Húsvéti Játszóházával! 26-án az Irodalmi Kávéház vendége ismételten Radnóti Miklós. Bertalan János kalauzolásával ezúttal a költő szerelmi életébe nyerhetünk bepillantást. 27-én Német Nyelvű Népdaléneklési Verseny zajlik le az ANK Művelődési Ház színháztermében. Klubjaink Az ANK Baranyai Madárpóktartók és Baranyai Hüllőtartók Klubja március 2-án tartja következő összejövetelét. Az ANK Bacchus Borklub és az ANK Nyugdíjas Klub március 13-án gyűlésezik. Az ANK Makett Klub március 8-án és 22-én tart találkozót.

29 Kollégium Február 14-én lezajlott a legműveltebb csoport vetélkedő 5., zenei fordulója. Legjobban az 5. csoport szerepelt, 2. helyezést ért el holtversenyben az 1.,a 3. és a 11. csoport. Az első 5 forduló eredményei alapján 1. helyen az 1. csoport áll, eddig ők a vándorkupa elnyerésének esélyesei. Február 20-án került sor az ANK-szintű egészségügyi vetélkedőre felkészítő első interaktív foglalkozásra. A téma a fogamzásgátlás, az AIDS, és a nemi betegségek voltak, amelyekről orvostan-hallgatókkal beszélgettek a leendő csapattagok (ANK 1-es és 2-es iskola 8. osztályos diákjai és az ANK Gimnázium 9.-es tanulói), valamint a kollégium többi 9.-es diákja. A legműveltebb csoport vetélkedő záró fordulójára március 11- én került sor. A téma a történelem volt; a résztvevő diákok ókori ismereteikről adtak számot. Ennek a fordulónak a tétje, hogy meg tudja-e tartani az 1. csoport a vándorkupát vagy egy másik csoport elhódítja tőlük? Sport Kollégiumunk az idén is megszervezte a Városi Röplabdabajnokságot. Itt, a pécsi kollégiumok diákjai mérkőznek egymással 6 fordulón keresztül. Minden kollégium játszik mindenkivel. Az első fordulót a Református Kollégiummal játszottuk, ahol egy nagyon erős, izgalmas meccsnek voltunk részesei. Az első játszmát re nyertük, majd Refi kiegyenlített re. A döntő játszmát sajnos 3 ponttal nyerte az ellenfél csapata. (21-18) A második fordulót itthon rendeztük az ANK tornacsarnokában, ahol a Ciszterci Kollégium diákjait fogadtuk nagy szeretettel. Az első játszmát mi nyertük re. A második szettet a Ciszterci Kollégium nyerte ra. Az izgalmas játéknak köszönhetően döntő meccset játszottunk. Sajnos balszerencsénkre ezen a döntőn is a másik csapat szerezte meg a győzelmet. A harmadik fordulóban a Hajnóczy Kollégium diákjait fogadtuk. Az első szettet a vendégcsapat nyerte re. A második fordulóban sikerült kiegyenlítenünk re. A jó stratégiának köszönhetően, valamint a másik csapat hibáit mérlegelve a döntő játszmában szoros, ám de tiszta játékkal sikeresen zártuk a mérkőzést gyel.

30 - Márciusban a sportegység pályáján folytatódnak az Apáczai Kupa városi kispályás labdarúgóbajnokság tavaszi fordulói. - Március 25- én kezdetét vette a házi röplabda bajnokság, ahol körmérkőzések lesznek. - Idén először fekvenyomó versenyt hirdettünk, a megye kollégistái részére. A versenyt március 20-án rendeztük a sportegység konditermében. Előző héten házi verseny keretében dől el, ki képviseli a kollégiumunkat. Márciusban folytatódnak az egészségügyi vetélkedő felkészítő foglalkozásai az orvos-egyetemistákkal. Március 4-én a dohányzás és a drog, március 7-én az alkohol-prevenció és az egészséges táplálkozás (két csoportban) volt a téma, március 20-án pedig a daganatos betegségek. Március 11-én Újraélesztő tanfolyamon vettek részt diákjaink. A Sportegységben elhelyezett defibrillátor használatára tanították meg az erre önként jelentkező kollégistákat (12 fő). Március 13-án ünnepi megemlékezést tartottunk Nemzeti ünnepünk alkalmából: dekorációs szakkörünk az ünnephez illő dekorációt készített a portai faliújságra, kokárdát a ruháinkra.

31 Művészeti Iskola Nagy sikerrel zajlott a IV. Apáczai Társastánc Fesztivál A szakmai zsűri tagjai voltak: Február 2-án rendezte meg a Művészeti Iskola a IV. Apáczai Társastánc Fesztivált, melyen növendékeink nagy sikerrel szerepeltek. A IV. Apáczai Társastánc Fesztiválon növendékeink nagyon szép eredményt értek el. Az alapfokú művészeti iskolák részére meghirdetett fesztiválon nyolc iskola növendékei versenyeztek standard és latin tánc kategóriában, formációkkal és páros táncokkal. A többféle korosztályban fellépő növendékek változatos, magas szakmai színvonalú táncokkal készültek, melyet háromtagú zsűri értékelt. - Sziliné Csáki Emília társastánc pedagógus, az MZMSZ elnökségi tagja - Zsámboki Marcell társastánc pedagógus, egyetemi docens - Gulyás Miklós társastánc pedagógus, MTASZ pontozóbíró A Művészeti Iskola növendékeinek eredményei: T/7-8.d osztály Cha-cha-cha formáció arany minősítés A/5.d osztály Samba formáció ezüst minősítés T/7-8.d osztály Díva ezüst minősítés T/7-8.d osztály Karib tenger kalózai arany minősítés Felkészítő tanáruk: Dr Papp Judit Farsangi koncertet tartottunk Ízelítőül néhány pillanatkép az esti műsorból: Hagyományteremtő céllal rendeztük meg február 26-án iskolánk Farsangi koncertjét. A Művészeti Iskola növendékei és tanárai nagysikerű koncertet adtak az ANK Színháztermében. A téma a farsang volt. Növendékeink (és tanáraink is) jelmezbe öltözve, az alkalomhoz illő zenei illetve táncos műsorszámokat adtak elő. A jelmezbe öltözött növendékeinkre szavazni is lehetett, szép ajándékok vártak a gyerekekre!

32 Könyvtár A hírlevelet összeállította: Gellérné Gőbölös Ildikó ÁLTALÁNOS Beiratkozási díjak: 2013-ban változatlan beiratkozási díjjakkal várjuk új és régi olvasóinkat! Nyitva tartás: A könyvtár egész évben, minden munkanap és szombaton, szünet nélkül várja az olvasókat! Változás a könyvtár nyitva tartásában Március 15. péntek, március 16. szombat zárva, március 17. vasárnap szünnap ÁRAMSZÜNET MIATT MÁRCIUS 28.-tól (CSÜTÖRTÖK) ÁPRILIS 3.-IG (SZERDA) ZÁRVA TART A KÖNYVTÁR Elérhetőségünk: FIGYELEM!! AZ ANK TELJES DOKUMENTÁCIÓJA MEGTALÁLHATÓ A KÖNYVTÁR HONLAPJÁN! Jó böngészést kívánok mindenkinek! Ha valami felkeltette az érdeklődéseteket, akkor részletesebben a könyvtárban hozzáférhettek az anyagokhoz.

VERSENYEREDMÉNYEK. 1. osztály. Bendegúz matematika levelezős verseny. Berki Andrea bronz Berki Milán bronz Bertók Eliza ezüst Németh Boglárka arany

VERSENYEREDMÉNYEK. 1. osztály. Bendegúz matematika levelezős verseny. Berki Andrea bronz Berki Milán bronz Bertók Eliza ezüst Németh Boglárka arany VERSENYEREDMÉNYEK 1. osztály Bendegúz matematika levelezős verseny Berki Andrea bronz Berki Milán bronz Bertók Eliza ezüst Németh Boglárka arany Irodalom, szövegértés Péter Dominik ezüst Felkészítő pedagógus:

Részletesebben

Az alsó tagozat versenyeredményei a 2014/15-ös tanévben

Az alsó tagozat versenyeredményei a 2014/15-ös tanévben Az alsó tagozat versenyeredményei a 2014/15-ös tanévben 1/6 I. Tanulmányi versenyek 1. MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Iskolai szavalóverseny 3-4. osztály 2. helyezés : Nagy Gréta 3.a és Győri Barnabás 3.a 3.

Részletesebben

Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat

Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat Díjazták kiváló pedagógusainkat és diákjainkat Az előző tanévben is sikert sikerre halmoztak iskolánk tanárai és tanulói, amelyekről örömmel adunk hírt. Élmezőnyben az OKTV-n Évek óta kiemelkedően szerepelnek

Részletesebben

2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI

2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI 2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI Horvát nyelv, kulturális élet A tanévet megelőző nyári programok: 1) 2014.Június 22-29.- Pag (Horvátország)- Horvát nyelvi tábor 6 tanuló vett részt az egy hetes horvátországi

Részletesebben

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.)

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) 2008/2009-es tanév Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) Iskolánk tanulói az országos döntőben az alábbi eredményeket érték el. Fliszár Tímea (12.B osztály)

Részletesebben

5.b S. Tóth Marcell országos fordulóba továbbjutott 5.b Kovács Bertalan országos fordulóba továbbjutott 4.a Horváth Kristóf megyei l.

5.b S. Tóth Marcell országos fordulóba továbbjutott 5.b Kovács Bertalan országos fordulóba továbbjutott 4.a Horváth Kristóf megyei l. Kiemelkedő verseny eredmények az elmúlt fél évben Titok Arany János országos verseny 8.a. Papp Marcell 3.hely Nagyné Molnár Sarolta 5.a. Osváth Bálint 7.hely Guzslovánné B. Judit 5.b. Kovács Bertalan 7.hely

Részletesebben

Fizika. Környezetismeret. Városi Angol Verseny

Fizika. Környezetismeret. Városi Angol Verseny Fizika 2014. április 8-án Hidy Gábor 8.c osztályos tanulónk részt vett az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat által szervezett Öveges József Fizikaverseny megyei fordulóján és továbbjutott az országos döntőbe.

Részletesebben

PALLAVICINI SÁNDOR ISKOLA. 2014/2015. évi munkaterve

PALLAVICINI SÁNDOR ISKOLA. 2014/2015. évi munkaterve A SZEGEDI ÉS TÉRSÉGE EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA PALLAVICINI SÁNDOR ISKOLA 2014/2015. évi munkaterve Feladat Határidő Alakuló éretekezlet 2014. augusztus 21. 08.30 Javítóvizsga 2014. augusztus

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

A GÖDÖLLŐI TÖRÖK IGNÁC GIMNÁZIUM TANULÓINAK EREDMÉNYEI A 2010/2011. TANÉVBEN

A GÖDÖLLŐI TÖRÖK IGNÁC GIMNÁZIUM TANULÓINAK EREDMÉNYEI A 2010/2011. TANÉVBEN A GÖDÖLLŐI TÖRÖK IGNÁC GIMNÁZIUM TANULÓINAK EREDMÉNYEI A 2010/2011. TANÉVBEN A Bolyai Matematika Csapatverseny Pest megyei fordulójának eredményei: V.A osztály 7. hely, (220 induló csapat) csapattagok:

Részletesebben

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13)

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13) AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV Cím: 3524 Miskolc, Klapka Gy. u. 2. OM kód: 029264 Telefon: 46/562-289; 46/366-620 E-mail: titkarsag@avasi.hu Honlap: www.avasi.hu I. A 2014/2015.

Részletesebben

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve

Kossuth Lajos Evangélikus. Általános Iskola ÉS. 2014/2015. munkaterve Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2014/2015. munkaterve 1 2014/2015. tanév helyi rendje és munkaterve A tanév szorgalmi rendje: 2014.szeptember 1.(hétfő) - 2015. június

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014 SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014 Összeállította: Dr. Sipos Ibolya igazgató -1- -6- A TANÉV RENDJE A 2013/2014. tanévben 180 tanítási nap van. Első tanítási nap: 2013. szeptember

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

TANULMÁNYI VERSENYEK

TANULMÁNYI VERSENYEK TANULMÁNYI VERSENYEK Német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny megyei forduló Felkészítő: Cser Márta, Kornerné Kosztich Julianna, Tóth Zoltánné Kelemen Mária 1. kategória 2. hely: Tánczos Regina 2.a

Részletesebben

ORSZÁGOS HARRY POTTER-VETÉLKEDŐ

ORSZÁGOS HARRY POTTER-VETÉLKEDŐ ORSZÁGOS HARRY POTTER-VETÉLKEDŐ 2012 őszén került sor Papp Éva tanárnő szervezésével, a Hódmezővásárhelyi Eötvös József Szakközépiskola könyvtárában az országos Harry Potter műveltségi vetélkedő döntőjére.

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2012/2013. tanév

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2012/2013. tanév KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2012/2013. tanév 1. A KOLLÉGIUMBAN DOLGOZÓ PEDAGÓGUSOK VÉGZETTSÉGE ÉS SZAKKÉPZETTSÉGE Név Igazgató Igazgatóhelyettes végzettség Szakképesítés (kompetencia terület) matematika-

Részletesebben

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Zalaegerszeg, Kisfaludy u.2. 2014/2015. tanév.

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Zalaegerszeg, Kisfaludy u.2. 2014/2015. tanév. 2 Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Zalaegerszeg, Kisfaludy u.2. 2014/2015. tanév programjai 2014. SZEPTEMBER HAVI PROGRAM 1. HÉTFŐ Első tanítási nap 2. KEDD

Részletesebben

Gratulálunk a gyerekeknek a szép eredményekhez, és reméljük, hogy jövőre is ilyen szép számmal jelentkeznek majd tanulóink erre a versenyre!

Gratulálunk a gyerekeknek a szép eredményekhez, és reméljük, hogy jövőre is ilyen szép számmal jelentkeznek majd tanulóink erre a versenyre! Sikerek 2013/2014: Iskolánkban nagyon népszerű a Bendegúz Levelezős Verseny. Az idén is több diákunk jutott el a Tatán megrendezett megyei fordulóba, ahonnan nagyon szép helyezésekkel tértek haza. Bencz

Részletesebben

A Kürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2006/2007

A Kürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2006/2007 A Kürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2006/2007 2006-2007 2005-2006 2004-2005 2003-2004 2002-2003 2001-2002 2000-2001 A tanulók száma 300 250 200 150 100 50 0 257 267 267 243 225 213 199 Osztályok

Részletesebben

K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK:

K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről,

Részletesebben

Világgá megyek! Népmesékkel reggeltől estig Beszámoló

Világgá megyek! Népmesékkel reggeltől estig Beszámoló Világgá megyek! Népmesékkel reggeltől estig Beszámoló A Népmese napjához kötődő programunkat azzal a céllal terveztük, hogy hozzásegítsük a kisiskolás korosztály képviselőit a mesékben való elmélyüléshez,

Részletesebben

Természettudományi munkaközösség. Versenyeredmények 2009/2010

Természettudományi munkaközösség. Versenyeredmények 2009/2010 Természettudományi munkaközösség Versenyeredmények 2009/2010 Természetfotó pályázat Őszi forduló I. helyezés: Szabó Fanni 7.b Ködbe burkolózva II. helyezés: Batki Viktória 8.e Fénysugár III. helyezés:

Részletesebben

VERSENYEREDMÉNYEK 2013-14., 1. FÉLÉV

VERSENYEREDMÉNYEK 2013-14., 1. FÉLÉV VERSENYEREDMÉNYEK 2013-14., 1. FÉLÉV (EREDMÉNYHIRDETÉS: 2013. december 21., szombat) REGIONÁLIS VERSENYEREMÉNYEINK A Széna Téri Általános Iskola és a Kedvenc rejtvényújság szerkesztősége által 3-8. évfolyamos

Részletesebben

A FELSÔ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENYEK EREDMÉNYEI

A FELSÔ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENYEK EREDMÉNYEI A FELSÔ TAGOZATOS TANULMÁNYI VERSENYEK EREDMÉNYEI MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Országos Kazinczy verseny Balatonboglár 3. helyezett Madácsi Réka 8.b Országos Kossuth Lajos szónokverseny 3. helyezett Sipos

Részletesebben

Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár Kiss Hunor 1.a 1. 1. Gál Csabáné. Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár

Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár Kiss Hunor 1.a 1. 1. Gál Csabáné. Név oszt. helyezés Kategória felkészítő tanár TUDÁSBAJNOKSÁG MEGYEI DÖNTŐ - ANYANYELV Kiss Hunor 1.a 1. 1. Gál Csabáné TUDÁSBAJNOKSÁG MEGYEI DÖNTŐ - ANYANYELV Fónagy-Árva Péter 2.a 18. 2. Nagy Levente 2.b 26. 2. Bodnárné Bali Krisztina TUDÁSBAJNOKSÁG

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

értekezlet a tanév feladatai

értekezlet a tanév feladatai dátum Augusztus 24. Augusztus 25. esemény Nevelőtestületi alakuló Javítóvizsgák (külön kiírás szerint) Augusztus 25.- 27. Munkaközösségi ek a tanév feladatai Augusztus 26. szerda 10.00 Előadás munka- és

Részletesebben

A Haza és haladás vetélkedő döntője

A Haza és haladás vetélkedő döntője A Haza és haladás vetélkedő döntője 2013. május 27. Debrecen Részletek az előzetes feladatokból A megnyitó A csapatok munka közben Nézzük, kit rejt a léggömb? A zsűri a feladatok értékelése közben, nagy

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2015. (I. 28.) számú h a t á r o z a t a. Újfehértó Város 2015. évi eseménynaptáráról

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2015. (I. 28.) számú h a t á r o z a t a. Újfehértó Város 2015. évi eseménynaptáráról ÚJFEHÉRTÓI POLGÁRMESTERI HIVATAL 4244 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(42) 290 000 Fax: (42) 290 003 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója Az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Vörösmarty Mihály Tagintézményében az ének-zenei

Részletesebben

Képzési formák. Hatosztályos gimnázium. Négyosztályos gimnázium. Szakközépiskolai képzés

Képzési formák. Hatosztályos gimnázium. Négyosztályos gimnázium. Szakközépiskolai képzés Képzési formák Hatosztályos gimnázium Négyosztályos gimnázium Szakközépiskolai képzés (kertész- és növényvédelmi technikus, bor és pezsgőgyártó technikus 4+1 év) A gimnáziumi képzés eredményei Célja, hogy

Részletesebben

Állati jó - a számomra legkedvesebb állat a Hortobágyon - rajzpályázat 2014

Állati jó - a számomra legkedvesebb állat a Hortobágyon - rajzpályázat 2014 Állati jó - a számomra legkedvesebb állat a Hortobágyon - rajzpályázat 2014 A Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei óvodák, általános- és középiskolák körében négy kategóriában

Részletesebben

A verseny neve Kategória Helyezés

A verseny neve Kategória Helyezés Egy Nap az Élet A verseny neve Kategória Helyezés "Édes Anyanyelvünk" nyelvhasználati verseny országos, Kárpát-medencei döntőjén Városi Weöres Sándor szavalóverseny döntőbe jutott kimagasló eredményt ért

Részletesebben

I. Szitás Róbert 18.000 gr,

I. Szitás Róbert 18.000 gr, Általános iskolás horgászaink részt vettek május 11-én az általános iskolák közötti horgászversenyen, amit a szegedi Herman Ottó HE. rendezett. A résztvevő csapat tagjai: Cseh Dániel, Csuhaj András 6.osztály,

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR a 2013/2014-as TANÉVRE

ESEMÉNYNAPTÁR a 2013/2014-as TANÉVRE Kecskeméti Széchenyivárosi Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája 6000. Kecskemét, Forradalom u. 1. Tel.: 76/488-762 Fax.:76/508-309 E-mail: moraisk@keszeiskola.hu ESEMÉNYNAPTÁR a 2013/2014-as

Részletesebben

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 2. számú melléklet Ütemterv, naptári terv Szent György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 47/2013. (VII. 4.) EMMI rendelet a tanév rendjéről alapján

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

Honismereti Tanulmányi Verseny

Honismereti Tanulmányi Verseny Honismereti Tanulmányi Verseny A háromfordulós versenyben a tanulóknak fordulónként 19 feladatot kellett megoldaniuk egyénileg interneten. A 38 nevezett tanulónk közül 10 diák megoldásai lettek hibátlanok:

Részletesebben

A Belvárosi Általános Iskola programjai, éves ütemterve

A Belvárosi Általános Iskola programjai, éves ütemterve A Belvárosi Általános Iskola programjai, éves ütemterve időpont program felelős Augusztus 24. Alakuló értekezlet 25. 8 00 Osztályozóvizsga Dr. Kapusiné Szigethi Emese 26. Szakalkalmazotti értekezlet 27.

Részletesebben

Munkaterv 2015/2016. Dátum Idő Program szeptember 1. 8:00 Évnyitó szeptember 1. 16:30 Zeneiskolai szülői

Munkaterv 2015/2016. Dátum Idő Program szeptember 1. 8:00 Évnyitó szeptember 1. 16:30 Zeneiskolai szülői Dátum Idő Program szeptember 1. 8:00 Évnyitó szeptember 1. 16:30 Zeneiskolai szülői szeptember 2. Tűzvédelmi oktatás szeptember 2. 16:30 Szülői ért. szeptember 3. 14:00 Hip-hop bemutató szeptember 4. Szakköri

Részletesebben

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG 2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG JANUÁR Település Időpont Rendezvény Zalalövő Január 15. Informatikai és családi nap Nagylengyel Január 22. Asztalitenisz bajnokság Nagylengyel Január

Részletesebben

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap

s z e p t e m b e r hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap s z e p t e m b e r fő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 1. szept. 1-7 8.00 Évnyitó utána 3 osztályfőnöki óra 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 2. szept. 8-14 a 12-es évfolyam

Részletesebben

Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig 6.00 órától 20.00 óráig tart nyitva.

Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig 6.00 órától 20.00 óráig tart nyitva. Az iskola nyitvatartása: Az iskola épülete szorgalmi időben hétfőtől péntekig 6.00 órától 20.00 óráig tart nyitva. Az iskola szombaton, vasárnap és egyéb munkaszüneti napokon zárva tart, kivételt képez

Részletesebben

Versenyek 2012 I. negyedév

Versenyek 2012 I. negyedév Versenyek 2012 I. negyedév 1. A Polgárőrség Biztonságos közlekedés című rajzpályázata (2012. 03.09.) 1.helyezett: Takács Kitti 4.s Különdíj: Kerek Martina és Tóth Szelina 4.s Felkészítő tanáruk: Némethné

Részletesebben

Tájékoztató. a novaji Gárdonyi Géza Tagiskola. tanévkezdéséről

Tájékoztató. a novaji Gárdonyi Géza Tagiskola. tanévkezdéséről K L I K 0 9 1 0 2 1 N O S Z V A J I F I G E D Y J Á N O S Á L T A L Á N O S I S K O L A ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI IS K O L A GÁRDONYI GÉZA TAGISKO L Á J A 3327 Novaj, Hősök tere 2. és 3327 Novaj, István út

Részletesebben

Idő és feladatterv a 2015-2016. tanévre

Idő és feladatterv a 2015-2016. tanévre Idő és feladatterv a 2015-2016. tanévre Időpont Esemény Felelős Szept. 1. 08 30 Tanévnyitó ünnepség Varga Márta ig. Szept. 1. 17 00 Szülői értekezletek az első évfolyamon Elsős Szept. 7. 14 15 Tanévnyitó

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

Az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola eseménynaptára 2014-2015

Az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola eseménynaptára 2014-2015 Az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola eseménynaptára 2014-2015 2014. SZEPTEMBER 1. h. 8.00 Tanévnyitó, szülői ért. 1. osztályok, (pótbeiratkozás műv. isk.)

Részletesebben

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója 1. Az intézmény neve: EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIM- NÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2. Címe, telefonszáma: 3300 EGER, IFJÚSÁG

Részletesebben

A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA. 2012-2013-as tanév

A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA. 2012-2013-as tanév A GYERMEKKÖNYVTÁR és a JÁTSZÓSZOBA PROGRAMAJÁNLATA 2012-2013-as tanév Könyvtárosok: Tóthné Wittmann Borbála gyermekkönyvtáros Szabóné Faragó Szilvia gyermekkönyvtáros Elérhetőségek: Tel.: 343-070/17-es

Részletesebben

JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7.

JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7. JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7. KEDVES INTÉZMÉNYVEZETŐ! Egy ünnepi programfüzetet tart a kezében, amely a Váci Mihály Gimnázium fennállásának 50. évfordulója alkalmából színes, tartalmas,

Részletesebben

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Jogszabályi háttér: 229/2012 (VIII.28.) Kormány rendelet Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2400 Dunaújváros, Március 15.tér

Részletesebben

Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Közművelődési Osztály 2015. november havi programok

Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Közművelődési Osztály 2015. november havi programok Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Közművelődési Osztály 2015. november havi programok 03. Körök Karika Lívia mandala kiállításának megnyitója. Megtekinthető: november 20-ig. XV. Könyvszalon

Részletesebben

A XIII. Jedlik Ányos Fizikaverseny Országos Döntőjének rövid krónikája

A XIII. Jedlik Ányos Fizikaverseny Országos Döntőjének rövid krónikája A XIII. Jedlik Ányos Fizikaverseny Országos Döntőjének rövid krónikája 1999-től kezdődően 13. alkalommal rendeztük meg a Jedlik Ányos fizikaversenyt, nyíregyházi országos döntővel. A 13 év alatt kb. 21

Részletesebben

Pásztó Város Óvodájának Ünnepi és Munka Naptára 2014/2015. nevelési évben jó. Időpont Rendezvény, tevékenység Óvodák Felelősök

Pásztó Város Óvodájának Ünnepi és Munka Naptára 2014/2015. nevelési évben jó. Időpont Rendezvény, tevékenység Óvodák Felelősök Pásztó Város Óvodájának Ünnepi és Munka Naptára 2014/2015. nevelési évben jó Időpont Rendezvény, tevékenység Óvodák Felelősök augusztus 2014. 08.26, 08.28. Szülőértekezletek új óvodások szülei részére

Részletesebben

Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony, Iskola u. 7. 035954

Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony, Iskola u. 7. 035954 TÁMOP3.1.4B-13/1-2013-0001. számú Köznevelés az iskolában című pályázat keretén belül a Hiába ott a kincs, ahol egészség nincs című egészségnevelési projektnap Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony,

Részletesebben

Eseménynaptár 2013-14-es tanév Augusztus. Szeptember

Eseménynaptár 2013-14-es tanév Augusztus. Szeptember Augusztus 27-28-én 9-11 Gólyatábor az elsősöknek Szeptember 2.( hétfő) 8 00 Évnyitó ünnepély 4. 17 00 Szülői értekezletek 1. osztály 5. 17 00 18 00 Szülői értekezletek 4. osztály Lovaglós szülői ért. 5.6.

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgy-felosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Közművelődési Osztály 2015. november havi programok

Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Közművelődési Osztály 2015. november havi programok Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Közművelődési Osztály 2015. november havi programok 03. 05. 06. 07. 09. 12. Körök Karika Lívia mandala kiállításának megnyitója. Megtekinthető: november

Részletesebben

Versenyeredmények 2013-2014-es tanév

Versenyeredmények 2013-2014-es tanév Versenyeredmények 2013-2014-es tanév Gárdonyi Géza területi matematikaverseny (Ács) A versenyen évfolyamonként egy-egy tanuló vett részt. 4. évfolyam Nagy Adél 6. évfolyam Kocsis Anett 8. évfolyam Kelemen

Részletesebben

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Hónap szeptember Önkormányzati rendezvények 19. Műsorszámos részvétel a Pestújhelyi Emlék tér emléktábla avatásán Kiemelt iskolai rendezvények 1.

Részletesebben

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra

DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra. DECEMBER 13. (vasárnap) 19 óra Móricz Zsigmond - Kocsák Tibor - Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig musical premiere DECEMBER 10. (csütörtök) 18 óra Belépõdíj: 1000 Ft Eisemann Mihály- Szilágyi László ÉN ÉS A KISÖCSÉM zenés bohózat 2

Részletesebben

Megyei Atlétika Diákolimpia. 60 m síkfutás. 600 m síkfutás. Név oszt. helyezés tantárgy/osztály felkészítő tanár

Megyei Atlétika Diákolimpia. 60 m síkfutás. 600 m síkfutás. Név oszt. helyezés tantárgy/osztály felkészítő tanár Megyei Atlétika Diákolimpia Név oszt. helyezés Korcsoport felkészítő tanár 60 m síkfutás Kundrák Milán 6.a III. III. korcsoport Ughy Imréné 600 m síkfutás Szokol Milán 6.b IX. III. korcsoport Csoma Andrea

Részletesebben

Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Kinizsi Lakótelepi Tagiskola 7400 Kaposvár, Búzavirág u. 21. OM:033966

Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Kinizsi Lakótelepi Tagiskola 7400 Kaposvár, Búzavirág u. 21. OM:033966 1. A tanév helyi rendje Az iskolai szorgalmi idő Első tanítási nap: 2015. szeptember 01. (kedd) Utolsó tanítási nap: 2016. június 15. (szerda) Ballagás: 2016. június 17. A tanítási napok száma: 181 nap

Részletesebben

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon Tartalom Szüreti felvonulás és bál Kirándulás a Gemenci erdőben (1.-2. évf.) Tanulmányi kirándulás Bikalon (3.-4. évf.) Rajzpályázat Vetélkedő a magyar népmese napjának tiszteletére Bolyai matematika csapatverseny

Részletesebben

6 2011. október HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS Egyéni Atlétika Verseny - Szarvas, 2011. 09. 27. A III-IV. korcsoportnak (5-8.osztály) megrendezett atlétika versenyen, minden tanuló, abban a versenyszámban indulhatott,

Részletesebben

Eseménynaptár 2014/2015

Eseménynaptár 2014/2015 Eseménynaptár 2014/2015 SZEPTEMBER 01. hétfő Tanévnyitó ünnepély 1. tanítási nap 8:00 óra 03. szerda Modul órák, szakköri foglalkozások megkezdése. Modul óra és szakkörvezetők 09. kedd Iskolavezetőségi

Részletesebben

Különös közzétételi lista:

Különös közzétételi lista: Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

AVASTETŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2011/2012. TANÉV MUNKATERVE

AVASTETŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2011/2012. TANÉV MUNKATERVE S Z E P T E M B E R 1 Cs Tanévnyitó ünnepély 2 P Diákvezetők megválasztása - Pattantyús 3 Szo 4 V 5 H Szülői értekezlet az első évfolyamosok részére 6 K 7 Sze 8 Cs 9 P 10 Sz 11 V 12 H Szülői értekezlet

Részletesebben

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16.

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16. Napközis Munkaközösség Munkaterve 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 16. Munkaközösségünk helyzete A Napközis Közösség Munkaterve 2013/2014-es tanév Iskolánkban a szülők igényének megfelelően biztosítjuk

Részletesebben

Igazgatói beszéd programjainkról, eredményeinkről. az I. félév zárásaként megtartott hálaadó istentiszteleten

Igazgatói beszéd programjainkról, eredményeinkről. az I. félév zárásaként megtartott hálaadó istentiszteleten 1 Igazgatói beszéd programjainkról, eredményeinkről az I. félév zárásaként megtartott hálaadó istentiszteleten Áldás, békesség! Szeretettel köszöntök mindenkit az Arany János Református Általános Iskola

Részletesebben

Lecsó fesztivál a Szt. István Általános Iskolában

Lecsó fesztivál a Szt. István Általános Iskolában 1. 1. Hétfő 2. 2. Kedd 3. 3. Szerda 4. 4. Csütörtök 5. 5. Péntek 6. Szombat 7. Vasárnap 6. 8. Hétfő 7. 9. Kedd 8. 10. Szerda 9. 11. Csütörtök 10. 12. Péntek 13. Szombat 14. Vasárnap 11. 15. Hétfő 12. 16.

Részletesebben

Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta Tömörkény István Tehetségpont, Tornyos 2011. január 11.,12.,13. MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA

Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta Tömörkény István Tehetségpont, Tornyos 2011. január 11.,12.,13. MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA 2011. január 11. Színház az egész világ - Drámapedagógiai műhely 2011. január 12. Természettudományokról másképp Természettudományi műhely 2011. január 13. Vissza a múltba

Részletesebben

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM

BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM BETHLEN GÁBOR KOLLÉGIUM NAGYENYED http://www.bethlengabor.ro SZILÁGYI RÓBERT tanár műhelyvezető A Bethlen Gábor Kollégium madártávlatból Mit kell tudni a Bethlen Gábor Kollégiumról? Óvodától posztliceális

Részletesebben

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek Benei Hírmondó IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Önkormányzati hírek Az önkormányzat képviselő-testülete 2011. február 14-én testületi ülést

Részletesebben

A Beszédes József Általános Iskola felső tagozatán az alábbi magyar versenyeken vettek részt tanulóink:

A Beszédes József Általános Iskola felső tagozatán az alábbi magyar versenyeken vettek részt tanulóink: A Beszédes József Általános Iskola felső tagozatán az alábbi magyar versenyeken vettek részt tanulóink: A MESEMONDÓ VERSENYEN, Pakson 2014. október 20-án STINGLI JÓZSEF 3. helyezést ért el! A BOLYAY ANYANYELVI

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV. December

HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV. December HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV December a hónap folyamán Történelem háziverseny harmadik fordulója a 9-10. évfolyam számára a második világháború témaköréből felelős: Hartmann Mónika Kirándulás a bécsi

Részletesebben

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007.

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. VARSÁNYI LÁSZLÓNÉ SZOLFÉZS TANSZAKI NAP A VÁCI ZENEISKOLÁBAN Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. március 22-én. A személyes meghíváson kívül egy szép meghívó

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5.

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. MEGHÍVÓ Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. 2011. június 2. csütörtök 18.00 óra A Dunavarsányi Napok rendezvénysorozat nyitóünnepsége, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Év végi Hangversenye

Részletesebben

Erdő-mező természettudományi csapat vetélkedő. Farkas Dániel 4. a, Farkas Sára 3. c, Kovács Petra 2. a, Nagy Balázs 1. a

Erdő-mező természettudományi csapat vetélkedő. Farkas Dániel 4. a, Farkas Sára 3. c, Kovács Petra 2. a, Nagy Balázs 1. a TANULMÁNYI VERSENYEREDMÉNYEK ALSÓ TAGOZAT Erdő-mező természettudományi csapat vetélkedő Farkas Dániel 4. a, Farkas Sára 3. c, Kovács Petra 2. a, Nagy Balázs 1. a Csapat Budapesti és Pest megyei Gyermek

Részletesebben

A tanév tervezett ütemterve. A 2014/2015. tanév rendje. művészeti iskola. 2014.október 27-től október 31-ig 2014. december 22-től 2015.

A tanév tervezett ütemterve. A 2014/2015. tanév rendje. művészeti iskola. 2014.október 27-től október 31-ig 2014. december 22-től 2015. A tanév tervezett ütemterve A 2014/2015. tanév rendje A tanév első tanítási napja általános iskola művészeti iskola 2014. szeptember 1. A tanév utolsó tanítási napja általános iskola művészeti iskola Az

Részletesebben

A 2009/2010-es tanév versenyeredményei

A 2009/2010-es tanév versenyeredményei 3. sz. melléklet A 2009/2010-es tanév versenyeredményei Magyar nyelv és irodalom 4. évfolyam: Csirke János Szabó Erik Városi Ki Mit Tud I. hely Aranyszáj megyei szépolvasó-szépbeszéd vers, IV. h. Mátyás

Részletesebben

az őszi érettségi vizsgára való jelentkezés határideje Jáky József Tagintézményben nevelőtestületi értekezlet avatási vetélkedő a 9.

az őszi érettségi vizsgára való jelentkezés határideje Jáky József Tagintézményben nevelőtestületi értekezlet avatási vetélkedő a 9. Időpont Szeptember 2. Szeptember első hetében: Szeptember 5. Szeptember 9. Szeptember 12. Szeptember 13. Szeptember 10-13. Szeptember második felében Szeptember 16-20 Szeptember 20. Szeptember 24. Szeptember

Részletesebben

A 2015-2016-os TANÉV RENDJE, FELADATAI

A 2015-2016-os TANÉV RENDJE, FELADATAI A 2015-2016-os TANÉV RENDJE, FELADATAI A 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelet a 2015/2016. tanév rendjéről alapján. 1. A TANÉV A tanítási év első tanítási napja 2015. szeptember 1. A tanítási év első féléve

Részletesebben

Aranyosok Arany-hete

Aranyosok Arany-hete Aranyosok Arany-hete Arany János születésének 197. évfordulója alkalmából március másodikától egy teljes tanítási héten keresztül változatos programokon idéztük meg iskolánk névadójának szellemét, tudtunk

Részletesebben

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ DÉR NAPOK RENDEZVÉNYSOROZAT Mottó: A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ Iskolánk 2003-ban vette fel Dér István festőművész (1937 1993) nevét. A település

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Megmérettetések 65 Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Országos középiskolai tanulmányi verseny Biológia Tallós Zsófia 12. C 27. hely tanára: Babay-Bognár Krisztina Szép magyar beszéd

Részletesebben

Időpont Esemény Felelősök 2014. 12. 01. 6:45 Havi értekezlet

Időpont Esemény Felelősök 2014. 12. 01. 6:45 Havi értekezlet 2014. december Időpont Esemény Felelősök 2014. 12. 01. 6:45 Havi értekezlet 7: 55 Első adventi gyertya meggyújtása 1. c osztály Holper Istvánné 16:00 2014. 12. 03. 11:00 12:00 2014. 12. 04. 14 óra Fogadó

Részletesebben

Diákvilág. A foglalkozás megrendezését a múzeum a TÁMOP 3.2.11/10-1/2010-0236-os pályázaton nyerte el.

Diákvilág. A foglalkozás megrendezését a múzeum a TÁMOP 3.2.11/10-1/2010-0236-os pályázaton nyerte el. Diákvilág Kedves Olvasó! 2012. március 13-án, 21 felső tagozatos tanuló részt vett a Koszta József Múzeum Kézzel-lábbal a múzeumban című múzeumpedagógiai foglalkozásán, amelyet az 1848. március 15-i forradalom

Részletesebben

5. sz melléklet: Tanulmányi versenyek eredményei a 2011/12.tanévben

5. sz melléklet: Tanulmányi versenyek eredményei a 2011/12.tanévben Alsó tagozat 2011. december Adventi feladatok 4 fordulós könyvtári vetélkedő. résztvevők száma: 37 fő, mely 2-3-4. osztályosok vettek részt. Kiemelkedően teljesített, könyvjutalmat kapott 21 tanuló. Helyi

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. Tel./Fax: 419-2413 ; 416-0437 e-mail: titkarsag@kolozsvariskola.hu Programterv 2015/2016-os tanév Szorgalmi idő: 2015. IX. 1.(kedd)- 2016.

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA MUNKATERV 2013/2014-es TANÉV

ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA MUNKATERV 2013/2014-es TANÉV ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA MUNKATERV 2013/2014-es TANÉV HELYZETELEMZÉS Tanulói létszám: Oszt. Létszám SNI BTM Bejáró Napközi Tanulószoba 1-2. 16 2 2 6 11 4. 15

Részletesebben

34 év után újra a Comenius Karon az OTDK

34 év után újra a Comenius Karon az OTDK 1. nap (2015. 04. 08.) 34 év után újra a Comenius Karon az OTDK 2015. április 8-án megkezdődött a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 14. szekciójának háromnapos ülése. Az esemény főszereplői

Részletesebben