Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért."

Átírás

1 ANK H Í R L E V É L 2013/ 2. szám Tartalom: Intézményi egységek rövid hírei: Intézményvezetés Beszámolunk a II. SNI Szépíró verseny megyei döntőjéről. Megtartottuk a Szak alkalmazotti értekezletet. Mi is csatlakoztunk az Európai Tehetségnaphoz. Készülünk a 10. Apáczai Szakmai Napokra. Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért. Óvodák Szakmai napok a felnőtteknek, Mackó nap a gyerekeknek! Farsangi mulatságot rendeztünk és mi is pirosba öltöztünk! Tavasz ünnepet és víz világnapi programokat is szerveztünk! 1. Sz. Általános Iskola Jól érezték magukat nálunk az olasz és cseh vendégek! Mi is pirosba öltöztünk, hogy kifejezzük együttérzésünket a Dóri Ház beteg lakóival! Pálfai Tibor tanulónk munkáiból nyílt kiállítás a Diána étteremben. Szép eredményeket értek el tanulóink a különböző versenyeken. 2. Sz. Általános Iskola Jótékonysági akcióinkról, a farsangi mulatságról és természetesen diákjaink fantasztikus sport és tanulmányi versenyeredményeiről is beszámolunk a hírlevélben. Gimnázium Tíz diákunk kiválóan teljesített a francia és német tanulmányi versenyeken, de jól szerepeltünk a Minerva könyvtár Disputa versenyén is. Norvégiában jártunk a Comenius program keretében, a felejthetetlen kirándulás élménybeszámolóját is olvashatjátok. Kollégium Folytattuk a Legműveltebb csoport vetélkedősorozatunkat, majd előadások meghallgatásával felkészültek diákjaink az egészségügyi vetélkedőre. Újraélesztő tanfolyamon is részt vettek az érdeklődők. Több sportvetélkedőt is szerveztünk, illetve több ilyen eseményen is sikerrel szerepeltünk. Könyvtár Tematikus könyvajánlóval várjuk a kedves könyvtárlátogatókat! Új könyveket is a figyelmetekbe ajánlunk: Baricco, Alessandro: Mr. Gwyn, Deres Anita Kristin Harmel: A felejtés édes íze, Rados Virág - Bántalmazó házasság. Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára vetélkedőt szervezünk alsó és felső tagozatos tanulók számára. A vetélkedők osztály keretekben zajlanak.

2 Művészeti Iskola Nagy sikerrel zajlott a IV. Apáczai Társastánc Fesztivál. Hagyományteremtő szándékkal farsangi koncertet tartottunk. Művelődési Ház Lengyelország legnagyobb városának bemutatásával folytatódott a nagysikerű Kertváros megér egy estet programsorozatunk, Bertalan János, az ANK Gimnáziumának egykori igazgatója Radnóti Miklósra emlékezve folytatta Irodalmi Kávéház elnevezésű előadás sorozatát. Az agresszivitás megjelenése otthon és az iskolában címmel Dr. Belső Nóra pszichiáter lendületes előadásával indult az idei Szülők Akadémiája. Eseményeinkről további részletek a hírlevélben olvashatók! ANK apró

3 Intézményvezetés II. SNI-s (Sajátos Nevelési Igényű diákok) Országos Szépíró Versenye Baranya megyei döntője Március 7-én intézményünkben lezajlott a Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács által szervezett szépírási verseny Baranya megyei döntője. A versenyre a megye 28 iskolájából 270 tanuló nevezett négy kategóriában. A versenyzők iskolájában megrendezett első fordulóból 94 tanuló jutott be a megyei döntőbe, melynek megszervezését a Pécs-Baranyai Tehetségsegítő Tanács vállalta a Pécsi Tanoda alapítvány támogatásával és az ANK Tehetségpont közreműködésével. A versenyzők munkáit három fős zsűri bírálta el, melynek tagjai: Pandur József festőművész, művészettörténész, pedagógus, dr. Pais Ella Regina pszichológus, főiskolai tanár, a PBTT elnöke és Nagyné Kütsön Katalin, a KLIK szakszolgálati referense voltak. A továbbjutók névsorát honlapunkon olvashatjátok. Ami bennünket érint, hogy az 1.2. osztályosok kategóriájában 1. helyezést ért el Németh Marcell, az 1.sz. Általános Iskola tanulója. Felkészítője, Balázs Zsuzsa tanító. Gratulálunk nekik! Itt olvashatjátok gimnáziumunk diákjának, Csernyánszky Benigna cikkét az eseményről: / Minden résztvevőnek, versenyzőknek, felkészítő pedagógusoknak szeretettel gratulálunk a szép munkákhoz! VIII. Apáczai Matematika verseny A nyelvi előkészítő osztályok, valamint a két tanítási nyelvű középiskolák 9. osztályos, nyelvi előkészítő évfolyamra járó tanulói részére 2013-ben is megrendezzük immár 8. alkalommal az Apáczai Matematikaversenyt.

4 A verseny célja, hogy az említett tanulóknak segítsük a matematika tanulásával kapcsolatos versenyszellem, teljesítményorientáltság és érdeklődés ébrentartását. A verseny kétfordulós, az általános iskola törzsanyagára épül. A korábbi feladatsorok és a megoldások elérhetőek a címen. Az I. forduló az adott iskolákban zajlik, ekkor a diákok egy öt feladatból álló feladatlapot töltenek ki. A legjobbak jutnak a II. fordulóba, az országos döntőbe, amely már itt, az ANKban zajlik. A versenyről részletesen tájékozódhatnak itt: A március 25-én tartott Szak alkalmazotti értekezleten a jelenlévő munkatársak egyhangúan elfogadták intézményünk Pedagógiai programját és az SZMSZ-t. Tehetségnap, Bartók Béla születésnapja Magyar kezdeményezésre, Bartók Béla születésnapja, március 25., az Európai Tehetség Napja. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége Tehetséghidak Projektiroda kezdeményezésére ezen a napon, Magyarországon és a határon túli területeken, több mint 50 helyszínen ünnepelték meg a tehetségeket egyidőben. Intézményünket az 1.sz. Általános Iskola kiváló Csengettyűsei, Kórusa, a 4.e osztály tanulói és az ÉlményMűhely diákjai képviselték frenetikus produkcióikkal. Köszönet érte Angeliné Somosi Ilona, Péter Ágnes és Szabó Ildikó tanárnőknek!!! Az előadásukról készült fotók és video megtekinthető a oldalunkon! Előzetes Ismét Apáczai Szakmai Napok! Immár 10. alkalommal szervezzük meg idén az Apáczai Szakmai Napokat. A sokszínű, rendkívül igényes programsorozat az április 22-i héten kezdődik. Ízelítő az eseményekből: Kollégiumi színjátszó tehetségműhelyek II. találkozója, Betekintő címmel nyílt nap a Művészeti Iskola munkájába, Magánénekes tehetségek bemutatkozása, Föld napi rendezvények, Tehetségvásár a szakképzős diákok számára, Montessori-év zárónap, Vetélkedők: Világörökség, Apáczai, német, angol, Apáczai Matematika, CsillagÁsz Sport: Úszóversenyek, röplabda, floorball és labdarúgó bajnokságok. Bölcsőde Bölcsődénk az Iránytű c. folyóiratban Az Iránytű negyedévente országosan megjelenő bölcsődei szakmai folyóirat, melyben a mindennapi gyermeknevelési, gondozási módszerekről, a bölcsődés korú gyermekek fejlődésének, tevékenységének jellemzőiről és a kisgyermeknevelői hivatásról szólnak a cikkek. A Montessori-év programsorozatunkról szóló cikk nemcsak információközlés, hanem két évtizedes tapasztalat átadása a Montessori szellemű pedagógia bölcsődében is alkalmazható módszereiről, didaktikai eszközeiről. Sokan azt gondolják, hogy az eszközök, játékok felkínálásával, használatával máris megvalósították a Montessori pedagógiát intézményükben. A Montessori pedagógiában a didaktikai eszközök alkalmazása CSAK másodlagos tényező, mellyel a kisgyermekek önállósodását, képességeik kibontakoztatását, valamint a világban való eligazodásukat segítjük elő. A felfedezés öröme, az együttes élmény a hajtóerő a kisgyermek és kisgyermeknevelő számára.

5 Védőnői Baba-Mama Klub - Betekintés a bölcsődébe A Kertvárosi Védőnői Szolgálat felkérésre a bölcsődevezető általános tájékoztatót tartott az otthon lévő kismamák számára február 6-án. A résztvevő édesanyákat a kötetlen beszélgetés során a következő témák érdekelték: bölcsődei beiratkozás beszoktatás gondozás-nevelés gondozási-étkezési díj kisgyermekétrend napirend egyéb felmerülő kérdések Mindeközben játékok társaságában töltötték az időt a kisgyermekek. Farsang Nagy izgalommal várták a kisgyermekek ezt a napot, melyre álarcok festésével, színezéssel, csoportszobák feldíszítésével készültünk együtt. A hangulat megteremtését zenehallgatással segítettük. Többen már a reggeli érkezéskor beöltöztek jelmezükbe. Volt köztük tűzoltó, teknős, boszorkány, bohóc, serif, méhecske, tavasztündér, 101 kiskutyus. A lányok körében hódított a pillangó, és a hercegnő jelmez. Nagyon jó hangulatban telt a zenés-táncos farsangi délelőttünk. A Cifra-palota Óvoda farsangi meghívásának a gyermekek nagyszámú hiányzása miatt - sajnos - nem tudtunk eleget tenni. Piros nap csatlakoztunk az Országos kampányhoz A pécsi Szemem Fénye Alapítvány által február 15-ére szervezett Öltözz pirosba! napon, az ANK Bölcsőde dolgozói, az idejáró kisgyermekekkel és szüleikkel együtt összefogott Magyarország első gyermekhospice házának súlyosan beteg lakóinak életminőségük javítása érdekében. Ezen a napon mindenki igyekezett öltözékében megjeleníteni a piros szint, amit kisgyermekeinkkel együtt egész nap folyamán örömmel viseltünk. Az aznapi ebéd is piros színű volt, melyet piros alma elfogyasztásával fejeztek be a gyerekek. A pénzbeli adományokon túl együttérzésünkkel is támogatjuk a pécsi Dóri Ház beteg gyermekeit, családjait. Sok erőt és kitartást kívánunk! Országos Állatvédőrség Alapítvány bemutatkozása Valószínűleg kevesen ismerik az Állatvédőrség működését, célkitűzéseit. Külföldön már több helyen is találkozhatunk e szervezettel óta Magyarországon is működik Állatvédőrség a Cerberos Állatvédő Egyesület megvalósításában. Folyamatosan bővül a segítő szervezetek, csatlakozók száma. Elsődleges céljuk a szemléletmód formálása, a figyelem felkeltése a kulturált állattartás szabályaira.

6 Nózi-nyuszi társaságában február 28-án egy interaktív, játékos beszélgetésre hívtuk meg bölcsődés kisgyermekeinket szüleikkel, nagyszüleikkel együtt, ahol információt kaptak az állattartás szépségeiről, nehézségeiről, esetleges veszélyeiről. Bővebb tájékoztatás a márciusi Hírlevélben olvasható. ANK Óvoda Óvoda Szakmai napok februárban Óvodánk mindhárom épületében közös, a magunk által létrehozott nevelési program szerint, azonos nevelési szemlélettel dolgoznak pedagógusaink. Az azonos nevelési szemlélet, és a hasonló tárgyi feltételek mellett is a más-más épületben működő csoportok részben megőrizték saját arculatukat, működtetik hagyományaikat, programjaikat, szervezik az oda járó kisgyermekek óvodai életét. Mindezek megismerését, a jó szakmai gyakorlat megfigyelését segítik azok a szakmai napok, melyeket óvónőink számára szervezünk a nevelési év folyamán. Ezek februárban is folytatódtak. Mackónapok Lakótelepi környezetben, lakótelepi óvodaként is rendszeresen megfigyeljük az időjárás változását, az évszakra jellemző hőmérséklet, csapadék jellegét, a növények, madarak életét. Februárban a néphagyomány szerint az időjárás változását a medve viselkedése is megjósolja. Ehhez a jövendöléshez kapcsolódtak az óvoda mackó napi programjai. A gyerekek barna ruhába bújtak, fejdíszeket vettek fel, macibálon táncoltak. Farsangi vigaszságok A néphagyományt követve jelmezbe öltözve, tánccal, mulatsággal búcsúztattuk el a telet. Az óvoda udvarán elégettük a kisze bábot, remélve a tél után a tavasz mielőbbi beköszöntét. Farsanghoz kapcsolódó dalokat, táncokat, verseket ismertek meg, gyakoroltak, játszottak a kisgyermekek.,,öltözz pirosba Egyszerű, megható, felemelő érzés volt látni a kicsi és nagy piros pólóba öltözött óvodás gyermeket. Az óvoda három épülete forintot gyűjtött és utalt a beteg kisgyermekek javára. A Szemem Fénye Alapítvány kezdeményezése, mely a szeretet, az együttérzés kimutatásának napjává lett számunkra, jó alkalom volt arra, hogy közösen gondoljunk mindazokra, akik gyógyulást remélnek.

7 Az óvoda márciusi programjai Az ANK óvoda gyermekei márciusban is részt vesznek a könyvtárunk foglalkozásain, a színházunk szervezte bérletes előadásokon. A legkisebbek az óvodában játszó vendég bábművész, Dékány Ági meséit nézik meg. A tavasz beköszöntét, a jó idő megérkezését a március 15-hez kapcsolódó,,tavasz ünneppel köszöntjük az óvodában. Szerepelnek ez alkalommal a tehetségműhelyek nagycsoportosai bábbal és tánccal, valamint mindegyik korcsoport egy- egy versikét, dalt mutat be, mond el. Az ivóvíz kincs a számunkra. A víz óvása, a vízzel való takarékosságra nevelés része az óvodások környezettudatos magatartásra nevelésének. Márciusban a vízhez kapcsolódó vizes játékok, a vízzel, tulajdonságaival való ismerkedés, kísérletezés áll a gyermeki tevékenységek középpontjában. Nagyon fontos esemény számunkra a márciusra tervezett és meghirdetett nyílt napok sorozata. Ez alkalommal az érdeklődő, óvodába készülő, leendő kiscsoportosok látogatnak el szüleikkel délelőtti napokon az óvoda épületeibe. A szülők bepillanthatnak a csoportok életébe, megismerkedhetnek az óvodapedagógusokkal, az óvoda helyi nevelési programjával, gyakorlatával. Mindhárom épület önállóan működteti alapítványát, amelyen keresztül a szülők támogatásával sikerült az évek során mindazokat a fejlesztéseket végrehajtani, feltételeket megteremteni, amitől az óvoda megjelenésében, felszereltségében is jó színvonalat tud mutatni. A,,Szülők bálja az a fontos esemény életünkben, amikor a szülők támogatása, adományok felajánlása révén tárgyi feltételeinket tudjuk javítani, fejleszteni. Erre március elején kerül sor. 1. Sz. Általános Iskola Olasz és cseh vendégek jártak nálunk! Projekt előkészítő látogatás keretében köszönthettünk külföldi vendégeket iskolánkban. A január 20 és 24. között szervezett találkozón egy jövőbeli projekt részletein dolgoztunk a külföldi kollégákkal. Ha az előkészített projektet a Tempus Közalapítvány támogatásra érdemesnek ítéli, akkor a 2013/2014. és 2014/2015-ös tanévekben, akkor egy kétéves Comenius projektben dolgozhatunk együtt olasz és cseh tanulókkal és tanárokkal. A szakmai munka mellett közös városnézésen is jártunk, ahol a történelmi belvárosban és a Zsolnay Negyedben tett séta során ismerkedtek meg Pécs nevezetességeivel, csodálták meg múzeumait és esténként a vendéglőkben kóstolgatták a magyar konyha remekeit. Az olasz tanárnőt külön boldogsággal töltötte el a hóesés, melyet most látott életében harmadszor.

8 A látogatás utolsó napjával a közös munka még nem ért véget. Vár ránk a pályázati anyag összeállítása, és reményeink szerint a határokon átívelő közös projekt végrehajtása is. (Bartos Hajnalka) "Öltözz pirosba" A Szemem Fénye Alapítvány felhívására február 15-én az 1-es iskola 20 osztálya piros ruhát öltött, ezzel mutatva ki szeretetét, együttérzését a Dóri Ház lakói felé. Az összegyűlt adományt az alapítvány részére átadtuk. A Valóságtól távol Pálfai Tibor tanulónk kiállítása Valóságtól távol címmel nyílt egy álomvilág ihlette kiállítás Pálfai Tibor munkáiból Pécsett, a kertvárosi Diána étteremben február 28-án, 17 órakor. A hetedik osztályos fiú önálló, autonóm személyiség, s fiatal kora ellenére terveit, célkitűzéseit tudatosság jellemzi. Kiállításán eddigi munkáiból kaphatunk ízelítőt.

9 Tibor már óvodás korában is rendkívüli kreativitással állt a feladatokhoz, a játékokhoz, így került kis elsősként az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ 1. sz. Általános Iskola rajz tagozatos osztályába. Kovács Gábor tanár úr szerint 10 éves kora óta készül a képzőművészeti pályára, mely tudatosság a rajz tagozatos gyerekek körében is igen ritka. Az eredetileg szülői kezdeményezésre létrejött művészeti és vizuális nevelés tagozat működtetése (rajz és tánc tagozat) nagy múltra tekint vissza az iskolában, ahol több mint húsz éve folyik ez a pedagógiai program. A közoktatásban a művészeti nevelés rendkívül fontos szerepet tölt be, hiszen a vizuális nevelés nem csak egyéni látásmódra tanít, hanem az élet valamennyi területén hasznosítható esztétikai érzékenységre és tudatosságra nevel. A közös kiállítások mellett időnként kamara-kiállítások szervezésére, támogatására is lehetőség nyílik egyes, kiemelkedően tehetséges tanulók esetében. Ilyen szakmailag és pedagógiailag támogatott esemény Tibor kiállítása is. A tanulók ilyenkor a szervező munkában is részt vesznek, a meghívótól kezdve mindent az ifjú művész tervezett. Tibor számára a festés a teljes kikapcsolódást jelenti, gyakran úgy érzi, hogy egyszerűen csak színeket visz fel, s abból körvonalazódik a végleges alkotás. Szabadidejében szívesen jár galériákba és figyeli a technikákat, kompozíciókat. Gyakran ihletik meg természeti jelenségek, történelmi személyek, események, most India színes és misztikus világát tanulmányozza. (Bartos Hajnalka) Munkájában sokat segítette Pongrácz Éva Zsuzsanna Bernáth Elek díjas művésztanár, akivel fél évet dolgozott együtt, útmutatásait azóta is követi, s akire hálás szívvel emlékszik. Tibor idén kezdte el a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola előkészítő kurzusát, melyet második otthonaként szeret, s reményei szerint festő tagozaton itt folytathatja tanulmányait. Megyei német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny Jól szerepeltek tanulóink a Mohácson megrendezett megyei német nemzetiségi vers- és prózamondó versenyen! Csuka Csenge a kitűnő 10. helyet érte el!

10 Három tanulóval vettünk részt a hagyományos megyei német nemzetiségi vers- és prózamondó versenyen február 23-án, szombaton. A megmérettetésre kizárólag német nemzetiségi tagozatos általános iskolák tanulói jelentkezhettek. A 3. és 4. osztályosok kategóriájában Torma Viktória (3. o.), Komáromi Csaba és Csuka Csenge (4. o.) indultak. Torma Viki és Komáromi Csaba szépen szerepeltek, felkészítőik: Szélig Terézia és Péter Ágnes. Csuka Csenge, 4. b osztályos tanulónk 51 gyermek közül a 10. helyen végzett a megyei szintű megmérettetésen. Gratulálunk neki. Felkészítő tanára: Péter Ágnes. Picur szépkiejtési verseny Idén már harmadik alkalommal hirdettük meg a Picur szépkiejtési versenyt a 3. és a 4. évfolyamos tanulók részére. Iskolánkban nagyon fontosnak tartjuk a magyar nyelv ápolását, óvását, ezért is örülünk, hogy sokan jelentkeznek a versenyre. A diákok lelkesek és jól felkészültek voltak, amiért elismerés illeti őket és a felkészítő tanáraikat is! Versenyeredmények: 4. évfolyam A tanuló neve Helyezés Felkészítő tanár Duli Bálint 4. b 1. Gász Ferencné Pap Luca 4. d 2. Gász Ferencné Szíjártó Máté 4.e 3. Péter Ágnes Versenyeredmények: 3. évfolyam A tanuló neve Helyezés Felkészítő tanár Helbig Dorina 1. Komjátiné Michellisz Annamária Szemelyácz Hanna 2. Székelyiné Szűcs Zsuzsanna Ero Osayi Rebekah 3. Komjátiné Michellisz Annamária

11 Énekel az iskola Március 7-én iskolánkban megrendeztük az Énekel az Iskola alsó tagozatos eseményét. Idén a szervező 2. évfolyam a szülőket is meghívta az ANK Színháztermébe, akik nagy örömmel látták gyermekeiket a színpadon szerepelni. Az 1. korcsoport, azaz az 1., 2. évfolyam osztályai dalcsokrokkal készültek a versenyre, míg a 2. korcsoport diákjai, a 3.4. évfolyamosok népdalcsokorral és kortárs művekkel készültek. A zenészekből és zenepedagógusokból álló zsűri arany vagy ezüst minősítést, valamint minden résztvevő osztálynak a produkcióra legjellemzőbb dicsérettel ellátva, egy oklevelet ajándékozott. Az osztályok egy közös dalt is megtanultak, amelyet együtt énekelt több száz kisdiák. A felső tagozatosok március 20-án mutatkoznak be. Iskolánk 4. lett, összességében jól szerepeltek diákjaink a Zrínyi Ilona megyei matematika versenyen is! Eredmények: Felkészítők 3. osztály 3. Bereczk László Metzgerné Sallai Zsuzsanna Kerner Rita 15. Horváth Ákos Metzgerné Sallai Zsuzsanna Kerner Rita 20. Bánfalvi Balázs Szalai Tünde Orcsikné Szalai Valéria

12 Csapatban a 3. évfolyam 1. helyezést szerzett. (A fent felsorolt tanulók.) 4. osztály 6. Szijártó Máté Liszt Antal Felkészítők Péter Ágnes 12. Csuka Csenge Orcsikné Szalai Valéria Liszt Antal 15. Szalma Martin Orcsikné Szalai Valéria 16. Bóna Dániel Liszt Antal Lisztné Herczeg Gizella 19. Duli Bálint Orcsikné Szalai Valéria Liszt Antal Csapatban a 4. évfolyam 2. helyezést szerzett. (Szijártó Máté, Csuka Csenge, Szalma Martin) Felkészítő 6. osztály 4. Schlepp Krisztián Erb Józsefné További csapateredmények: 5. évfolyam 7. helyezés 6. évfolyam 5. helyezés 7. évfolyam 6. helyezés 8. évfolyam 8. helyezés Az összesített rangsorban (3-8. évfolyam) iskolánk a 4. helyen végzett. 2. Sz. Általános Iskola Egy kicsit messzebbre tekintünk most vissza, mert sajnos az előző hírlevélből kimaradtak ezek a fontos információk! De természetesen megosztjuk veletek iskolánk életének legfrissebb történéseit is! Különleges volt a 2012-es KARÁCSONY tanulóinknak! Megismerkedtek más népek karácsonyi szokásaival és örömet okoztak a szeretetotthonban élő időseknek! Idén is szerteágazó módon készültünk a szeretet ünnepére. Az ötödik, hatodik osztályok tanulói projekthét keretében ismerkedtek más népek karácsonyi szokásaival, dalaival, gasztronómiájával, az alkalomhoz illő produkcióval készült furulya- és irodalmi szakkörünk, énekkarunk, táncosaink, német és angol nyelvet tanuló diákjaink. Az Árkád adventi programjában és a Tímár utcai Baptista Szeretetotthonban szerepelt 3. b osztályunk, furulya- és irodalmi szakköröseink nyugdíjasainknak kedveskedtek műsorral. Farsangi témájú zenés előkészítő foglalkozást tartottunk január 15-én leendő elsőseinknek Olasz Istvánné és Tihanyiné Éliás Mária vezetésével. A kicsiket a hetedikeseink táncoltatták, énekeltették, és videózással egybekötött hangszerbemutatót tartottak számukra. A következő kézműves foglalkozásunkat február 12-én tartottuk Berki Tímea és Hajmásiné Kulcsár Ilona irányításával. Február 26-án ismételten zenés foglalkozásra vártuk az érdeklődőket. Nagy Erzsébet tanárnő kezdeményezésére a Misina Állatvédő Egyesület lakói részére meleg takarókat gyűjtöttünk. A munkába a Diákönkormányzat aktívan bekapcsolódott.

13 Mozgássérült tanulóinkat hangverseny-látogatással jutalmaztuk. Ők a Kodály Központban február 4-én hallhatták a Tenkes zenekar programját. Idén az Erzsébet program keretében az Őszi kirándulás nevű üdülésre pályázott iskolánk. Száz tanulót szeretnénk eljuttatni szeptember hónapban Balatonberénybe. Február 16-án búcsúztattuk a telet. Farsangunkat az aulában tartottuk, fergeteges hangulat közepette. Műsorunkat táncos bemutatóval nyitottuk, melyet a jelmezes felvonulás követett. Sokan tettek eleget meghívásunknak. Óriási hangulatban, nagy sikerrel zajlott a hagyományos Szülők-Nevelők Bálja, március 2- án a színházteremben. Az est folyamán külső fellépők és diákjaink is színpadra léptek. Eredményeink: Az Apáczai természettudományos versenyen 4 csapatunk indult. A döntős csapat tagjai: Olasz István, Rokolya Gergely, Révész Benjamin (7.b). Az idei futball diákolimpián szépen helytálltak ötödik és hatodik évfolyamos tanulóink. A Lotz János helyesírási verseny megyei fordulóján kiválóan szerepelt Gönczör Edit, Handl Viola, Illés Attila, Kiss Richárd, Zsupán Nikoletta 4. osztályos tanulóink. Albert Laura 2. b osztályos tanuló a Tudunk-e helyesen közlekedni? című városi KRESZ ismereti játékon eredményesen szerepelt, és tárgyjutalomban részesült. Kovács Lili 2. b osztályos tanuló január 19-én, a Városi Diákolimpián szertornában egyénileg és csapatban is aranyérmet szerzett. Keszthelyi Henriett 2. b osztályos tanuló az ANK uszodában január 19-én rendezett Tarzan Kupán gyorsúszásban egyénileg ezüstérmet, csapatban aranyérmet nyert január 27-én a Hullámfürdőben rendezett megyei Diákolimpián hátúszásban aranyérmet, gyorsúszásban ezüstérmet február 2-án a Komlón rendezett Hélix - Rati Kupán aranyérmet szerzett gyors-, hát-, mell-, delfinúszásban. Gál Krisztián 7.b osztályos tanulónk a Diákolimpián 100 méteres gyorsúszásban aranyérmet nyert. Százdi Petra 6.a osztályos tanulónk január 27-én a Megyei Diákolimpián női 100 méteres pillangóban aranyérmet, a Hélix-Rati Kupán a es korcsoportban 50 méteres pillangóban, 100 méteres hátúszásban, 100 méteres gyorsban, 100 méteres mellúszásban, 100 méteres váltóban és vegyesben aranyérmet szerzett. A Megyei Diákolimpián Vas Tibor 4. osztályos tanuló az asztalitenisz bajnokságon részt vett, Oláh Zsigmond az 1-es iskola tanulója A és B kategóriában III. helyezést ért el. Felkészítő tanáruk: Hegedüs Lajos. A Magyar Labdarúgó Szövetség által az OTP-MOL Bozsik Intézményi Program körzeti alaptornákon és grassroots fesztiválokon való részvételéért Szomor Norman emléklapban részesült január 4-én.

14 Egyéni csúcsot úsztak diákjaink! Hofecker Dalma (5.a. osztályos tanuló ) és Sipos András (7.a osztályos) a Mozgásjavító kupa III. fordulóján vett részt február16-án. Dalma 50 m hátúszásban, András 50 m mell,- és 25 m hátúszásban egyéni csúcsot ért el. A Szülőklub-összejövetelén ( február 13-án) a tanulási szokásokról, sikerekről, kudarcokról, valamint az aktuális eseményekről beszélgettünk. Mozgássérült tanulóinkat februárban ifjúsági hangversenyre vittük, ahol a Tenkes zenekar produkcióját hallgathattuk meg. Az Eszik - isszák, hogy használják? vetélkedő kapcsán a versenyző csapatokkal (8 csapat) ellátogattunk a Néprajzi Múzeumba, ahol Tillai Gábor múzeumpedagógus előadása kapcsán megismerkedtünk a Baranyában élő nemzetiségek kultúrájával, népviseletével, építészetével, és a népi kultúra eszközeivel, tárgyaival. Suliváró programunkat folytattuk, egy kézműves és egy zenei előkészítő foglalkozást tartottunk leendő elsőseinknek. Alsó tagozatos tanulóink nagy átváltozáson mentek át február 15-én délelőtt. Számukra a farsangot a jelmezbe öltözés tette érdekessé. Délután a felsősök farsangja vette kezdetét, melyet 6. és 7. évfolyamos tanulóink görög tánccal indítottak. Diákjaink beöltöztek és kiöltöztek, friss zenére ropták a táncot, közben jókat ettek és ittak, s még tombolahúzás is tarkította az estét. A tartalmas szórakozás vidám hangulatban telt. Köszönet a szülőknek, nevelőknek, és a támogatóknak! Gimnázium Környezetvédelmi előadás Otthonunk rémei volt a címe annak a 45 perces előadás sorozatnak, amit a Pesti Levegő Munkacsoport tartott február 18-án a gimnázium diákjainak. Az előadás bemutatta azokat a szennyezési forrásokat, amelyek egy beltéri környezetben jelen vannak. A tanulók rövid kísérlettel mérhették meg osztálytermük levegőjének tisztaságát, melyet az előadóval, Pál Jánossal kiértékeltek. A z előadáson a 12.a, 11.a, 11.c és 10.b osztályok vettek részt. A gimnázium Nagy Tervesei újabb kortárs oktatást tartottak február 19-én, ezúttal a Melinda utcai óvodában.

15 Tanulmányi versenysikerek Tíz diákunk kiválóan teljesített a francia és német tanulmányi versenyeken! Kiválóan szerepeltek versenyzőink a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány által rendezett angol német - francia nyelvi és országismereti versenyen! Eredmények: Vági Eszter francia (11.A osztály) 2. helyezés (tanára: Pintér Katalin) Fülöp Walter német (9.A osztály) 8. helyezés (tanára: Zecher Éva) Gombkötő Béla - francia (11.A osztály) 12. helyezés (tanára: Pintér Katalin) A francia nyelvi regionális kiejtési versenyen Kápolna Elvira különdíjban részesült. Az OKTV 2. fordulójába jutott Vági Eszter eredményét még várjuk. Németül tanuló diákjaink tanulmányi sikerei: Balotay Boglárka 12. C osztályos tanuló (Aporfi Ágnes tanárnő tanítványa) sikeresen szerepelt a német nyelvi OKTV második fordulóján. Ahogy már említettük, a Zalamat által rendezett versenyen Fülöp Walter 9. a osztályos tanuló (Zecher Éva tanárnő tanítványa) országos 8., és megyei 1. helyezést ért el. Az országos Blickpunkt német nemzetiségi 2012-i fotó pályázaton most értesültünk róla, hogy Rózsa Norbert fotóival az 5. helyezett lett. Gyurkó Andrea tanítványai a PAD és a Schülerakademie ösztöndíjakra pályáztak. A DSD iskolahálózat tanulói számára kiírt pályázaton iskolánkból Schwarzwalter Emese 11. C oszt. tanuló vehet részt júniusban a három hetes németországi nyelvgyakorláson. A DSD és PASCH iskolák tanulói kimagasló tanulmányi eredmény esetén jelentkezhetnek erre az ösztöndíjra. Idén két tanuló került be a résztvevők közé: Fogas Lili és Magyari Bettina, mindketten a 11. C osztály tanulói. A diákakadémia pályázat több tudományos, művészeti szekciót kínál, ezeknek a munkájába kapcsolódnak majd be tanulóink. Mint ahogy az olvasási verseny, úgy a DSD nyelvvizsga megszerzése is azért lehetséges, mert gimnáziumunk tagja a DSD / PASCH iskolahálózatnak. A DSD = Deutsches Sprachdiplom, német B2, ill. C1 szintű nyelvvizsga megszerzése, nemcsak a tagozatra járó diákok számára lehetséges, hanem minden diák számára iskolánkban, akik tanulnak németet és szívesen járnak fakultációs órákra. Ezért a 11. évfolyamon tanuló valamennyi németes diák figyelmét felhívjuk arra, hogy a tanév végén, májusban esedékes regisztráció során jelentkezzenek némettanáruknál. A PASCH iskolák honlapján érdemes nézelődni, érdekes híreket, fontos információkat kínál ez az oldal. Kazinczy szépkiejtési verseny, iskolai forduló: A Kazinczyról elnevezett szépkiejtési verseny iskolai fordulóját február 20-án rendeztük. A résztvevő 18 versenyző szépen felkészült, kellemes délutánt töltöttünk el. Horváth Nikolett és Kiss Nikolett képviseli iskolánkat a városi versenyen.

16 Curie Környezetvédelmi Emlékverseny A Curie Környezetvédelmi Emlékverseny területi döntőjén gimnáziumunk csapata 4. helyezést ért el. A csapat tagjai: Benke Bianka 10.c Molnár Fanni 10.c Strácz Tímea 10.c Curie Kémia Emlékverseny A Curie Kémia Emlékverseny területi döntőjére március 9-én került sor a Babits gimnáziumban. A 9. évfolyamról Fülöp Walter és Szűcs Mihály 9. a osztályos, a 10. évfolyamról Benkő Dalma 10.a osztályos tanulók képviselte iskolánkat. Disputa verseny DISPUTA versenyen mérték össze vita-készségüket a Minerva Könyvtárban középiskolás diákok február 15-én. A vita tételmondata a következő volt: A könyvtár túlhaladott intézmény. A disputa-verseny szabályai szerint egyszer állító, egyszer tagadó szerepben érveltek a fiatalok. A nap második felében először a könyvtárügyben döntéshozó szerepet játszó személyeket (Takács Ferenc, az ANK Könyvtárának igazgatója, Kalányos Katalin, a Csorba Győző Megyei Könyvtár ny. igazgatója, valamint Kővári János, országgyűlési és pécsi önkormányzati képviselő) interjúvoltak meg, majd villámprojekt keretében megfogalmazták, hogy milyen könyvtárban éreznék magukat jól a fiatalok. Elvárásaik a gyors, állandó elérhetőség, a hozzáférés szabadsága első sorban technikai kérdés, viszont a szervezők nagy örömmel vették a fiatalok programok és közösségi térként való működés iránti igényét, hiszen ezek egybeesnek a könyvtár fejlesztési terveivel. Eredmények Csapatban 1. helyezést ért el az ANK Gimnáziuma Maffia csapata, Gombkötő Béla, Kassai Bendegúz és Fenyvesi Márk részvételével. Egyéniben 3. lett Kassai Bendegúz! Norvégiai kirándulás Comenius 2013 A Tempus Közalapítvány által támogatott Comenius program Raindrops Bring Life To All Of Us projekt keretében 2013 február első hetében Norvégiába utaztunk. Ez a pályázat második, egyben befejező éve is. Tavaly két helyszínre (Hollandia, Spanyolország) utazhattak diákjaink 6-6 fős csoportokban, idén 12 fős csoport utazhatott az Oslo melletti Askim városába. A kísérő tanárok Erdélyi Krisztina, Jani Péter és Varga Lajosné (Ági néni) voltak. Egy hetet töltöttünk a norvég

17 partneriskolánál és számos új barátot és élményeket szereztünk ez idő alatt. Ez az egy hét igazán közelebb hozott minket egymáshoz. Rengeteg programban vettünk részt, unatkozni szinte nem volt időnk. Tartalmas napjaink voltak, mégis gyorsan repült az idő. Első napunk a befogadó családjaink megismerésével telt el, akik már izgatottan vártak minket. Mindenkinek sikerült jó kapcsolatot kiépítenie a norvég családjával. Rendkívül kedves, vendégszerető, befogadó embereknek ismertük meg a norvégokat. Második nap találkozhattunk a nemzetközi projekthét többi résztvevőjével: érkeztek vendégek az olasz, spanyol, holland és szlovén partneriskolákból is. A norvég diákok és tanárok bemutatták a külföldi vendégeknek a középiskolát: kicsit irigykedtünk, ugyanis a norvég diákok minden nap ingyen gyümölcsöt, gyümölcslevet kapnak és az iskola minden diáknak biztosít egy laptopot a tanuláshoz. A megnyitó ünnepségen kicsit jobban megismerhettük Norvégiát az ottani diákok előadásai alatt, majd ismertették velünk a csoportmunkák menetét és beosztását. Egy csoportban két norvég, és egy-egy magyar, olasz, spanyol és szlovén diák volt. A csoportfeladatok mind a víz témakörét érintették: pl. a víz az irodalomban, zenében; a víz mint konfliktusforrás stb. Este pedig elvittek minket szánkózni. Kedden Oslóba utaztunk, ahol megtekintettük a Fram Múzeumot (Nansen és Amundsen kapitány híres hajóját) és a Nemzeti Galériát, majd kaptunk egy kis szabadidőt, ami alatt nézelődtünk és vásárolgattunk a norvég fővárosban. Szerdán kidolgoztuk a csoportmunka feladatait. Ezek során lehetőségünk volt a többi külföldi diákkal is megismerkedni, összebarátkozni. A feladatok elvégzése után kaptunk egy kis szünetet, majd elkezdődött a röplabdatorna. Mi magyarok nagyon élveztük a játékot, ráadásul ezt még ki is mutattuk, amikor a sportcsarnok közepén néptáncot kezdtünk el táncolni, amelyhez a norvég diákok is csatlakoztak. A röplabdatornán harmadik helyezést ért el a magyar csapat!

18 Csütörtökön ellátogattunk a közel 100 éves solbergfossi vízerőműbe, ami mindenkit lenyűgözött hatalmas méreteivel és a környező táj szépségével. Ezután a városházán Askim polgármestere fogadott minket. Az iskolába visszatérve pedig bemutattuk prezentációinkat. Este a norvég diákok láttak vendégül minket tipikus norvég ételekkel, majd közösen táncoltunk az iskolai diszkóban. Pénteken mindannyian kipróbálhattuk a sífutást egy olyan különleges pályán, amelyiknek egyik fele Norvégiában, a másik fele pedig Svédországban van. A síelést mindenki élvezte, viszont nagyon elfáradtunk. Este a suliban volt a záró est, ahol a külföldi diákok egy rövid kis műsor keretében bemutatták hazájukat, városukat, iskolájukat. Kihirdették a projectmunkák eredményeit, amelyeket négy kategória szerint értékeltek (minden győztes csoportban volt magyar) és kihirdették a röplabdatorna győzteseit is, amelyen a lányok csapata a harmadik helyezést érte el Olaszország és Szlovénia csapatai mögött. Az estet fantasztikus tüzijáték zárta. Másnap kora reggel elbúcsúztunk a családjainktól-cserediákjainktól és Askimtól, majd Lettország fővárosa, Riga felé vettük az irányt. Miután elfoglaltuk szálláshelyünket, megnéztük a város nevezetességeit, mint pl.: a rigai dóm, a rigai vár, a parlament, a három testvér és a kereskedő céh házának épületeit. Másnap reggel utaztunk vissza Budapestre, majd onnan Pécsre.

19 Ez az egy hét minden résztvevő emlékezetében örökre megmarad. Megismerhettünk egy külföldi kultúrát, új embereket és barátokat szerezhettünk, akikkel tartjuk a kapcsolatot és nem utolsó sorban rengeteg élménnyel gazdagodtunk. A projekt április végén a pécsi nemzetközi találkozóval folytatódik, amikor a norvég diákok látogatnak el hozzánk, remélhetőleg ők is ugyanolyan jól fogják érezni magukat magyarországi látogatásuk során, mint ahogy mi éreztük magunkat Norvégiában. írta: Szommer Krisztina 11.a Művelődési Ház ANK Művelődési Ház Februári visszatekintő Felavatott szalagok A pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola szalagavató ünnepségével zárult az intézményünktől független városi oktatási intézményeknek ceremónia sorozata. A hónap első napján az ANK Művelődési Házának színháztermét ünneplő ruhába öltözött szülők, diákok és meghívott vendégek töltötték meg azért, hogy egy régi jelkép feltűzésével jelezzék: az idő múlik, a tanulókból lassan továbbtanulók, ill. dolgozó emberek lesznek. A ritmus útján Február 2-án Intézmény egységünk egyik emblematikus csoportja mutatta meg magát az ANK Művelődési Ház legnagyobb színterein. A színházterem, és közvetlen környezete délelőtt 11 órától, ritmustól vált élettel telivé, hiszen az ANK Művészeti Iskola nem rendhagyó módon ismét megrendezte egyik legsikeresebb eseményét: a Társastánc Fesztivált. Számos fellépő és érdeklődő pillanthatott be egy olyan világba, ahol a zene, a különböző mozgáskultúrák, az egymásrautaltság és a művészeti kifejezésmód hívta életre - néhány óra erejéig - a hely szellemét. Ha február, akkor farsang! A népi hagyományoknak megfelelően, az év eleji didergő hónapokban álarc mögé bújik ifjú és idősebb egyaránt, hogy programokkal töltse meg életét, míg elvonul az ólomlábakon járó tél. A farsang eredetileg vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. Intézményünk több egysége is kivette részét az álarcos mulatságokból eredő közösségi ünneplésből. Február 6-án az ANK Kollégiuma, február 8-án az ANK 1. Sz. Általános Iskola, február 15-én pedig az ANK 2. Sz. Általános Iskola tartotta meg zenés esttel és vacsorával egybekötött vidám programját.

20

21 Február 12-én az ANK Művészeti Iskola programjai közül ezúttal a zene kapta a főszerepet, ahol a növendékek és vendégek egy délután 5 órakor kezdődő Zongorakoncerten vehettek részt. Ó-Varsó Lengyelország legnagyobb városának bemutatásával folytatódott a nagysikerű Kertváros megér egy estet programsorozat az ANK Közösségi Házban, február 15-én. Délután 5 órakor, Trebbin Ágost előadásában ezúttal a lengyel tudományos, gazdasági, kulturális és politikai központ régi városrészét ismerhették meg az előadásra ellátogató érdeklődők. Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent - írta költőóriásunk 1944-ben. Úgy gondolom, hogy a fent idézett sor olyan erővel vésődött be a magyar költészetbe, és a magyar irodalomba, hogy nincs hazánkban olyan a kultúra iránt kicsit is elkötelezett ember, aki ne ismerné fel azonnal Radnóti Miklós szállóigévé vált gondolatát. Bertalan János, az ANK egykori főigazgató helyettese és az ANK Gimnáziumának egykori igazgatója február 26-án a költőre emlékezve folytatta Irodalmi Kávéház elnevezésű előadás sorozatát az ANK Közösségi Házban, délután 5 órai kezdettel. Az érdeklődők megismerkedhettek a költő életével, munkásságával, sorsával, küldetésével egy interaktív előadás keretein belül.

22

23 Újra Szülők Akadémiája! Február 28-án ismét elindult az ANK Művelődési Háza elmúlt -években kiemelkedően nagy érdeklődést kiváltó- előadás sorozatának hatodik évada! A évi Szülők Akadémiája sorozat első előadását Dr. Belső Nóra pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet munkatársa tartotta meg. A délután 5 órakor kezdődő előadás témája a mai világ hozadékaként mindannyiunkat érintő eldeformálódott viselkedésformák voltak. Az agresszivitás megjelenése otthon és az iskolában című prezentáció a megszokott lendülettel indította útjára az idei szülők akadémiáját.

24

25 Kiállítások: Február 4-től február hónap végéig Pécs város címerpajzsos kőleletre rovásírástörténeti háttérrel című kiállításunkat láthatták az ANK Művelődési Ház galériájába látogatók. Február 28-tól Verdi, a zeneóriás életéről láthatnak házi tablókiállítást az érdeklődők, valamint március végéig Kisfaludy Károly költőnket bemutató tablókiállításunk is látható.

26 Március 1-jén nyílt meg Hámori Gábor: Égből kapott Pécs című fotókiállítása, amely március 18-ig megtekinthető.

27

28 Március 23-án nyílik Kővári Elvira: A fényképezés a pillanat művészete című fotókiállítása, amely április 10-ig lesz látogatható. Programajánló 26-án délután sok szeretettel vár mindenkit az ANK Művelődési Ház aulája, Húsvéti Játszóházával! 26-án az Irodalmi Kávéház vendége ismételten Radnóti Miklós. Bertalan János kalauzolásával ezúttal a költő szerelmi életébe nyerhetünk bepillantást. 27-én Német Nyelvű Népdaléneklési Verseny zajlik le az ANK Művelődési Ház színháztermében. Klubjaink Az ANK Baranyai Madárpóktartók és Baranyai Hüllőtartók Klubja március 2-án tartja következő összejövetelét. Az ANK Bacchus Borklub és az ANK Nyugdíjas Klub március 13-án gyűlésezik. Az ANK Makett Klub március 8-án és 22-én tart találkozót.

29 Kollégium Február 14-én lezajlott a legműveltebb csoport vetélkedő 5., zenei fordulója. Legjobban az 5. csoport szerepelt, 2. helyezést ért el holtversenyben az 1.,a 3. és a 11. csoport. Az első 5 forduló eredményei alapján 1. helyen az 1. csoport áll, eddig ők a vándorkupa elnyerésének esélyesei. Február 20-án került sor az ANK-szintű egészségügyi vetélkedőre felkészítő első interaktív foglalkozásra. A téma a fogamzásgátlás, az AIDS, és a nemi betegségek voltak, amelyekről orvostan-hallgatókkal beszélgettek a leendő csapattagok (ANK 1-es és 2-es iskola 8. osztályos diákjai és az ANK Gimnázium 9.-es tanulói), valamint a kollégium többi 9.-es diákja. A legműveltebb csoport vetélkedő záró fordulójára március 11- én került sor. A téma a történelem volt; a résztvevő diákok ókori ismereteikről adtak számot. Ennek a fordulónak a tétje, hogy meg tudja-e tartani az 1. csoport a vándorkupát vagy egy másik csoport elhódítja tőlük? Sport Kollégiumunk az idén is megszervezte a Városi Röplabdabajnokságot. Itt, a pécsi kollégiumok diákjai mérkőznek egymással 6 fordulón keresztül. Minden kollégium játszik mindenkivel. Az első fordulót a Református Kollégiummal játszottuk, ahol egy nagyon erős, izgalmas meccsnek voltunk részesei. Az első játszmát re nyertük, majd Refi kiegyenlített re. A döntő játszmát sajnos 3 ponttal nyerte az ellenfél csapata. (21-18) A második fordulót itthon rendeztük az ANK tornacsarnokában, ahol a Ciszterci Kollégium diákjait fogadtuk nagy szeretettel. Az első játszmát mi nyertük re. A második szettet a Ciszterci Kollégium nyerte ra. Az izgalmas játéknak köszönhetően döntő meccset játszottunk. Sajnos balszerencsénkre ezen a döntőn is a másik csapat szerezte meg a győzelmet. A harmadik fordulóban a Hajnóczy Kollégium diákjait fogadtuk. Az első szettet a vendégcsapat nyerte re. A második fordulóban sikerült kiegyenlítenünk re. A jó stratégiának köszönhetően, valamint a másik csapat hibáit mérlegelve a döntő játszmában szoros, ám de tiszta játékkal sikeresen zártuk a mérkőzést gyel.

30 - Márciusban a sportegység pályáján folytatódnak az Apáczai Kupa városi kispályás labdarúgóbajnokság tavaszi fordulói. - Március 25- én kezdetét vette a házi röplabda bajnokság, ahol körmérkőzések lesznek. - Idén először fekvenyomó versenyt hirdettünk, a megye kollégistái részére. A versenyt március 20-án rendeztük a sportegység konditermében. Előző héten házi verseny keretében dől el, ki képviseli a kollégiumunkat. Márciusban folytatódnak az egészségügyi vetélkedő felkészítő foglalkozásai az orvos-egyetemistákkal. Március 4-én a dohányzás és a drog, március 7-én az alkohol-prevenció és az egészséges táplálkozás (két csoportban) volt a téma, március 20-án pedig a daganatos betegségek. Március 11-én Újraélesztő tanfolyamon vettek részt diákjaink. A Sportegységben elhelyezett defibrillátor használatára tanították meg az erre önként jelentkező kollégistákat (12 fő). Március 13-án ünnepi megemlékezést tartottunk Nemzeti ünnepünk alkalmából: dekorációs szakkörünk az ünnephez illő dekorációt készített a portai faliújságra, kokárdát a ruháinkra.

31 Művészeti Iskola Nagy sikerrel zajlott a IV. Apáczai Társastánc Fesztivál A szakmai zsűri tagjai voltak: Február 2-án rendezte meg a Művészeti Iskola a IV. Apáczai Társastánc Fesztivált, melyen növendékeink nagy sikerrel szerepeltek. A IV. Apáczai Társastánc Fesztiválon növendékeink nagyon szép eredményt értek el. Az alapfokú művészeti iskolák részére meghirdetett fesztiválon nyolc iskola növendékei versenyeztek standard és latin tánc kategóriában, formációkkal és páros táncokkal. A többféle korosztályban fellépő növendékek változatos, magas szakmai színvonalú táncokkal készültek, melyet háromtagú zsűri értékelt. - Sziliné Csáki Emília társastánc pedagógus, az MZMSZ elnökségi tagja - Zsámboki Marcell társastánc pedagógus, egyetemi docens - Gulyás Miklós társastánc pedagógus, MTASZ pontozóbíró A Művészeti Iskola növendékeinek eredményei: T/7-8.d osztály Cha-cha-cha formáció arany minősítés A/5.d osztály Samba formáció ezüst minősítés T/7-8.d osztály Díva ezüst minősítés T/7-8.d osztály Karib tenger kalózai arany minősítés Felkészítő tanáruk: Dr Papp Judit Farsangi koncertet tartottunk Ízelítőül néhány pillanatkép az esti műsorból: Hagyományteremtő céllal rendeztük meg február 26-án iskolánk Farsangi koncertjét. A Művészeti Iskola növendékei és tanárai nagysikerű koncertet adtak az ANK Színháztermében. A téma a farsang volt. Növendékeink (és tanáraink is) jelmezbe öltözve, az alkalomhoz illő zenei illetve táncos műsorszámokat adtak elő. A jelmezbe öltözött növendékeinkre szavazni is lehetett, szép ajándékok vártak a gyerekekre!

32 Könyvtár A hírlevelet összeállította: Gellérné Gőbölös Ildikó ÁLTALÁNOS Beiratkozási díjak: 2013-ban változatlan beiratkozási díjjakkal várjuk új és régi olvasóinkat! Nyitva tartás: A könyvtár egész évben, minden munkanap és szombaton, szünet nélkül várja az olvasókat! Változás a könyvtár nyitva tartásában Március 15. péntek, március 16. szombat zárva, március 17. vasárnap szünnap ÁRAMSZÜNET MIATT MÁRCIUS 28.-tól (CSÜTÖRTÖK) ÁPRILIS 3.-IG (SZERDA) ZÁRVA TART A KÖNYVTÁR Elérhetőségünk: FIGYELEM!! AZ ANK TELJES DOKUMENTÁCIÓJA MEGTALÁLHATÓ A KÖNYVTÁR HONLAPJÁN! Jó böngészést kívánok mindenkinek! Ha valami felkeltette az érdeklődéseteket, akkor részletesebben a könyvtárban hozzáférhettek az anyagokhoz.

KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE. Tegyünk az egészségért!

KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE. Tegyünk az egészségért! XXII. évfolyam, 2014. május 31. 5. KISBÍRÓ WWW.KISUJSZALLAS.HU KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE Tegyünk az egészségért! Felelősek vagyunk magunkért és másokért. Így van ez az egészség védelmében

Részletesebben

A 2011/2012-es tanévben is ingyen kapják a tankönyvet a Fábiánsebestyénre járó diákok!

A 2011/2012-es tanévben is ingyen kapják a tankönyvet a Fábiánsebestyénre járó diákok! Fábiáni Fábiánsebestyéni Önkormányzat tájékoztató kiadványa 2011. január - június A 2011/2012-es tanévben is ingyen kapják a tankönyvet a Fábiánsebestyénre járó diákok! Tartalom: Polgármesteri beszámoló

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE. Ezzel a segítséggel hatalmasat lépett előre Kisújszállás

KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE. Ezzel a segítséggel hatalmasat lépett előre Kisújszállás XXII. évfolyam, 2014. április 5. 3. KISBÍRÓ WWW.KISUJSZALLAS.HU KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE Ezzel a segítséggel hatalmasat lépett előre Kisújszállás Nagyon szép nap ez a mai mondtam április

Részletesebben

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 25. évfolyam 3. szám 2014. MÁJUS JÚNIUS Ára: 120 Ft Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt az augusztus 16-i Hagyományőrző napra Helyszín: Kocsér, Szent István tér PROGRAMOK: 10

Részletesebben

MEZŐFALVA. Polgármesteri évértékelő. Az én falum. Tisztelt Mezőfalviak! Tartalom

MEZŐFALVA. Polgármesteri évértékelő. Az én falum. Tisztelt Mezőfalviak! Tartalom Információs és közéleti havilap Az én falum MEZŐFALVA 2013. december Tartalom Csatornázásról 3. oldal Döntéseink 3. oldal Csúsztatások 3. oldal Térfigyelők 3. oldal Madár voltam álmomban 4. oldal Adventi

Részletesebben

Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja

Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja Új Gyáli 2008. július Újság Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja Arany fokozat a Gyál Városi Népdalkörnek Ráckevén, az Ács Károly Művelődési Központban került sor a népdalkörök, népzenei

Részletesebben

Répcelaki. Hírmondó. Ismerem a városom? Kétfordulós helytörténeti vetélkedô. Tartalom:

Répcelaki. Hírmondó. Ismerem a városom? Kétfordulós helytörténeti vetélkedô. Tartalom: Répcelaki Répcelak Város Önkormányzatának lapja Hírmondó Megjelenik negyedévente 20. évfolyam 1. 2. szám 2014. március június Ismerem a városom? Kétfordulós helytörténeti vetélkedô A Répcelak története

Részletesebben

Jánoshidai Híradó. Eljött a szép húsvét reggele, Feltámadásunk édes ünnepe. (Népi locsolóvers) XV. évfolyam 1. szám 2012. április

Jánoshidai Híradó. Eljött a szép húsvét reggele, Feltámadásunk édes ünnepe. (Népi locsolóvers) XV. évfolyam 1. szám 2012. április Jánoshidai Híradó Önkormányzati lap 150 Ft POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu XV. évfolyam 1. szám 2012. április Eljött a szép húsvét reggele, Feltámadásunk édes

Részletesebben

MEZŐFALVA. Csodás ünnep volt. Az én falum. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok településünk valamennyi lakójának! Húsvét a téren

MEZŐFALVA. Csodás ünnep volt. Az én falum. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok településünk valamennyi lakójának! Húsvét a téren Az én falum MEZŐFALVA Információs és közéleti havilap 2011. április Tartalom Eredményes közbeszerzés Szervezzük a vízi közműtársulatot Ültessünk közösen virágot Lomtalanítás Iskolai hírek Óvodai hírek

Részletesebben

Jánoshidai Híradó. XIII. évfolyam 2. szám 2010. június. Grafika: Varga Ádám

Jánoshidai Híradó. XIII. évfolyam 2. szám 2010. június. Grafika: Varga Ádám Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu Önkormányzati lap 150 Ft XIII. évfolyam 2. szám 2010. június Arany János: A rab gólya Árva gólya áll magában

Részletesebben

Közhírré tétetik! Közmeghallgatás

Közhírré tétetik! Közmeghallgatás XIX. évfolyam, 2011. december 17. 10. KISBÍRÓ WWW.KISUJSZALLAS.HU KISÚJSZÁLLÁS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HÍRLEVELE Közhírré tétetik! Közmeghallgatás Kisújszállás Város Önkormányzata 2011. december 20-án 16.00 órakor

Részletesebben

www.szerencsihirek.hu SMS: 06-20/940-2066 RÓNAVÖLGYI ENDRÉNÉ polgármester

www.szerencsihirek.hu SMS: 06-20/940-2066 RÓNAVÖLGYI ENDRÉNÉ polgármester XXIV. év fo lyam 21. szám 2009. december 18. Ára: 150 fo rint Lapunkhoz 2010. évi színes falinaptárt mellékeltünk www.szerencsihirek.hu SMS: 06-20/940-2066 Megérkezett a Mikulás a szerencsi gyerekekhez.

Részletesebben

Együtt dobbant a szívük

Együtt dobbant a szívük kö zéleti havila p XII. évfolyam 2010. április Együtt dobbant a szívük Mûvészeti fesztivált rendeztek Hagyárosböröndön met. Ezért, a múlt mentése miatt fontos, becsülendõ a hagyárosiak tette és összefogása.

Részletesebben

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent

Fasori Hírmondó. Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán, hogy mi az? Nem éppen ádvent Fasori Hírmondó A BUDAPEST - FASORI EVANGÉLIKUS GIMNÁZIUM LAPJA 2013/2. SZÁM TIMOR DOMINI PRINCIPIUM SCIENTIÆ ERÔS VÁR A MI ISTENÜNK! Ádventi csendben téged várunk... Ádventi csend. Tudjuk egyáltalán,

Részletesebben

Fábiáni TARTALOM: Szent Sebestyén Tûzoltó Egyesület Sport 19. Duna-Alpesi Kupa Véradás Családi események Egészségoldal

Fábiáni TARTALOM: Szent Sebestyén Tûzoltó Egyesület Sport 19. Duna-Alpesi Kupa Véradás Családi események Egészségoldal Fábiáni TARTALOM: Karácsonyi köszöntõ Polgármesteri beszámoló Közmeghallgatás Hírek az iskolából Népszokások Mûvészeti Iskola Fábiánsebestyén Gyermekeiért Alapítvány Az óvoda életébõl Falukarácsony Magányosok

Részletesebben

SZÁNTÓ Hírei. Zagyvaszántó Község Önkormányzatának lapja. Damjanich utcai pihenőpark kialakítása

SZÁNTÓ Hírei. Zagyvaszántó Község Önkormányzatának lapja. Damjanich utcai pihenőpark kialakítása Zagyvaszántó Község Önkormányzatának lapja Tisztelt Zagyvaszántói Lakosok! A 2013-as év a kiszámítható gazdálkodás jegyében telt. Az ötletek és tervek közül azokat választottuk ki, amelyek a település

Részletesebben

Patent. I. évfolyam 2. szám 2015. május. Orbán: 2018-ra négysávos autóút köti össze Egert az M3-assal

Patent. I. évfolyam 2. szám 2015. május. Orbán: 2018-ra négysávos autóút köti össze Egert az M3-assal Zabolai kirándulás Világtánc A testvérvárosi kapcsolat kialakítása érdekében füzesabonyi delegáció látogatott a székelyföldi Zabolára Nagy Csaba vezetésével. Több mint százan perdültek táncra az idei Dance

Részletesebben

1Egy szó, mint száz. József Attila Kórus. 2012/3. Június. Győrszentiváni

1Egy szó, mint száz. József Attila Kórus. 2012/3. Június. Győrszentiváni Győrszentiváni 2012/3. Június Győr Megyei Jogú Város Szentiváni Részönkormányzat Városrész Szolgálatáért Díj Győr városfejlesztési programjában a városvezetés Újváros egy részének felújítását is tervezi,

Részletesebben

125 FT. Regionális Közösségi lap. IX. ÉvfolYam - 8. szám 2013. október

125 FT. Regionális Közösségi lap. IX. ÉvfolYam - 8. szám 2013. október 125 FT Regionális Közösségi lap IX. ÉvfolYam - 8. szám 2013. október CIVIL KÖZÖSSÉGEK HÁZA H-7624 Pécs, Szent István tér 17. Telefon: +36 72/ 215 543, 511-815; Fax: +36 72/ 315 679 E-mail: nevhaz@t-online.hu;

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI OLDAL 2 SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ. 2015. július

KÖZÖSSÉGI OLDAL 2 SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ. 2015. július KÖZÖSSÉGI OLDAL 2 SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ SZABADSZÁLLÁSI HÍRMONDÓ FELHÍVÁS KÖZÖSSÉGI OLDAL Tisztelt Ingatlan Tulajdonosok! Szabadszállás Város Képviselő-testületének 5/2010. (III.19.) önkormányzati rendelete

Részletesebben

Fiatalokkal útban a demokrácia felé *

Fiatalokkal útban a demokrácia felé * AZ ÉLETTÉR EGYESÜLET HÍRÚJSÁGA A hírújság megjelenését az NCA támogatja Fiatalokkal útban a demokrácia felé * A Mag-házban mûködõ civil szervezetek együttmûködésével a Civil Közösségi Házak Magyarországi

Részletesebben

GALGA. Köszönti az olvasót a képviselõ-testület nevében is Vanó András polgármester. Anyák napja

GALGA. Köszönti az olvasót a képviselõ-testület nevében is Vanó András polgármester. Anyák napja Ára: 100 Ft Elõfizetés 1 évre: 1000 Ft GALGA Havonta megjelenô olvasnivaló 05. szám 2011. MÁJUS HÉVÍZ Köszönti az olvasót a képviselõ-testület nevében is Vanó András polgármester Anyák napja Devecsery

Részletesebben

MEZŐBERÉNYI HÍRMONDÓ

MEZŐBERÉNYI HÍRMONDÓ MEZŐBERÉNYI HÍRMONDÓ Közéleti információs lap XXI. évfolyam, 2011. július A Magyar Köztársaság Diákolimpia bajnokai a kosárlabdázó lányok Miskolc város volt a helyszíne a III. korcsoportos (1998 és azután

Részletesebben

Környezetvédelem. Elektronikai hulladékgyûjtés 2012. május 31. június 2. között. Szemétgyûjtési akciók Lajosmizsén (részletek a 2.

Környezetvédelem. Elektronikai hulladékgyûjtés 2012. május 31. június 2. között. Szemétgyûjtési akciók Lajosmizsén (részletek a 2. HÍRek LAjosmizse Portáján Környezetvédelem 2012 VII. évfolyam 2. szám, 2012. május augusztus Majd ha az ember kivágja az utolsó fát, megmérgezi az utolsó folyót, kifogja az utolsó halat is, akkor rádöbben,

Részletesebben

56-ról ötvenhatodszor

56-ról ötvenhatodszor XXVIII. évfolyam 10. szám V I S E G R Á D V Á R O S Ö N K O R M Á N Y Z A T Á N A K L A P J A 2012. október 56-ról ötvenhatodszor Tollas Tibor: Október 23. Rian a föld, a falak dőlnek, Kék harsonákkal

Részletesebben

Programok EP választások 2014 Segítség a szállásadóknak!

Programok EP választások 2014 Segítség a szállásadóknak! Fonyódi Hírmondó XV. évfolyam 6. szám www.fonyod.hu 2014. június Programok EP választások 2014 Segítség a szállásadóknak! 2 Közérdekű információk Fonyódi Polgármesteri Hivatal Cím: 8640 Fonyód, Fő u 19.

Részletesebben

Hollandiában volt a címe. Az életmód-tanácsadóként dolgozó hölgy másfél évet töltött

Hollandiában volt a címe. Az életmód-tanácsadóként dolgozó hölgy másfél évet töltött 2014. október 15.: Romantika, történelem és a nők címmel író-olvasó találkozóra vártuk az érdeklődőket: Fábián Janka írónő volt a vendégünk. Beszélgettünk az írás és a könyvkiadás folyamatáról, megismertük

Részletesebben

Az elsõáldozók egy csoportja. Márfi Gyula érsek a bérmáláson

Az elsõáldozók egy csoportja. Márfi Gyula érsek a bérmáláson Sümeg és Vidéke 30. szám 2013. május közérdekû önkormányzati havilap A hit erõt és célt ad nekünk Az elsõáldozók egy csoportja Márfi Gyula érsek a bérmáláson Tizenkét sümegi diák és öt felnõtt részesült

Részletesebben

Útjaink százfelé válnak

Útjaink százfelé válnak 2012. JÚNIUS 1 Útjaink százfelé válnak Június 16-án (szombaton) 36 végzôsnek szólt utoljára a csengôszó a Kállay Miklós Általános Iskola ballagási ünnepségén. A hagyományoknak megfelelôen átadásra kerültek

Részletesebben