Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata."

Átírás

1 TISZTELT PARTNERÜNK! Örömmel tájékoztatjuk, hogy megjelent az Ön által használt szoftver legfrissebb változata. KULCS BÉR DECEMBER/12 A telepítés oly módon történhet, mint a program vagy a korábbi frissítések telepítése is történt. Ennek megkezdése előtt fontos az aktuális adatokról egy biztonsági mentést készíteni. A programfrissítés nem írja felül, az aktuális adatokat. Felhívjuk figyelmüket, hogy hálózatos használat esetén mindenképpen a szerver gépen kezdjék a program frissítését és utána végezzék el a frissítést a munkaállomásokon. Kérdéseikkel forduljanak Ügyfélszolgálatunkhoz. ÚJ! ADATSZOLGÁLTATÁSOK / NYENYI (NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI EGYÉNI NYILVÁNTARTÓ LAP) A Kulcs-Bér 2008 program legfrissebb verziójában lehetőség van az ONYF-nek beküldendő NYENYI adatszolgáltatás elkészítésére. Az Adatszolgáltatások/NYENYI pontban elkészítethető az elektronikus és floppy-s adatszolgáltatás elkészítéséhez szükséges import fájl (.txt), illetve az ellenőrzést elősegítő nyomtatványi formátum is. A menüpont segítségével megvalósítható a Bérprogramban rögzített biztosítottak NYENYI lapra kerülő adatainak átadása a NYENYI08 programnak. A NYENYI08 program az ONYF által biztosított keretprogram, mely floppy-s és enyenyi adatszolgáltatást tesz lehetővé. NYENYI adatszolgáltatáshoz a bérprogram a számfejtett adatokból felgyűjti a következőket: foglalkoztató azonosító adatai, biztosított alapadatai, biztosított előző nevei, biztosított jogviszonyonkénti éves adatai (MNYP tagság, biztosítási idő és saját jogú nyugdíj intervalluma, nyugdíjjárulék köteles jövedelem és jutalom összege, nyugdíjbiztosítási járulék adatok, járulék kedvezmények (EKHO, Start), FEOR szerinti munkakörök, munkaidő változások, kieső idők, egyéni vállalkozók TEÁOR besorolása, felszolgálási díj). 1. ELŐKÉSZÍTÉS FONTOS TUDNIVALÓK A NYENYI ADATSZOLGÁLTATÁS ELKÉSZÍTÉSÉHEZ: A Bérprogram az enyenyi és a floppy adathordozón történő adatszolgáltatás elkészítéséhez szükséges text-import fájl elkészítését támogatja. A nyomtatványi forma b, e és p lapja elérhető a programban, amit elsősorban ellenőrzési és archiválási célból érdemes elkészíteni.

2 NEM TÁMOGATJA A BÉRPROGRAM A TEXT-IMPORT FÁJL ELKÉSZÍTÉSÉNÉL - EZÉRT KÜLÖN ELLENŐRZÉST ÉS SZÜKSÉG ESETÉN ADATMÓDOSÍTÁST IGÉNYEL - A KÖVETKEZŐ ESETEKBEN: - Legalább 3 hónapja nyilvántartott álláskereső foglalkoztatásának kedvezménye (nem kezeli a számfejtés) - Olyan NYENYI jogviszony rendelése a foglalkozási viszonyhoz, mely csak a 0908-ban szerepel, a NYENYI-ben pedig nem - Felsőfokú végzettség megszerzése START kártya kiváltása után (jelölőnégyzet állapotának változása / bejelölése nem köthető dátumhoz, nincs a számfejtésben sem tárolva az állapota sehol) - Mezőgazdasági őstermelők (nem kezeli a számfejtés) Felhívjuk szíves figyelmüket: - GYED, GYES: Amennyiben a biztosított évben GYED-ben, vagy GYES-ben részesült, a társadalombiztosítási, illetve családtámogatási kifizetőhelyet nem működtető foglalkoztatónak a GYED, illetve GYES folyósításának időtartamát, összegét, valamint az ellátásból levont nyugdíjjárulékot a Biztosításban töltött idő tól-ig" rovatban feltüntetni nem kell, mivel az ellátásokra vonatkozó nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatást a díjat, illetve a segélyt folyósító szerv teljesíti. Az ellátás típusát és a folyósításának időtartamát kizárólag a Biztosítás szünetelése, vagy a munkabérrel ellátatlanság ideje" rovatban kell feltüntetni. Kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztatók esetében az említett ellátások időtartamát, összegét és az abból levont nyugdíjjárulékot a Biztosításban töltött idő tól-ig" rovatban - külön soron - fel kell tüntetni. Ez utóbbi esetben a helyes felgyűjtés érdekében az Adatszolgáltatások paraméterezése oldalon aktiválni kell a TB kifizetőhely jelölőnégyzetet.

3 - Egyéni vállalkozók: A kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó a saját biztosítási adataival összefüggésben köteles nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatás teljesítésére. A kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó a saját biztosítási adataival összefüggésben akkor is köteles az adatszolgáltatás teljesítésére, ha a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 31. (4) bekezdésében meghatározott jogviszonyban áll, illetőleg közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytatott, és járulékot - vállalkozói kivét hiányában - nem fizetett. A biztosítási kötelezettség fennállását tehát nem befolyásolja, ha az adott naptári évre vonatkozóan járulékfizetés nem történt. A saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő egyéni vállalkozó, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak minősül.

4 A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó január 1-je és március 31-e közötti időszakra vonatkozó járulék megfizetését vállalhatta, április 1-jétől pedig a vállalkozói kivét (átalányadózó esetében pedig az átalányadó alapját képező jövedelem) után köteles a nyugdíjjárulékot megfizetni. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó a nyugdíjjárulék megfizetése esetén kötelezett nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatás teljesítésére. Nem kötelezett viszont saját magára vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni az a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, aki vállalkozói kivét hiányában nem fizetett nyugdíjjárulékot. Ezért ha a kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó évben nem vett fel vállalkozói kivétet,és ezért nem fizetett nyugdíjjárulékot, nem jelenik meg a NYENYI szűrőablakon. Amennyiben az egyéni vállalkozó alkalmazottat foglalkoztatott, a biztosítottakra vonatkozó nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatást minden esetben meg kell tenni! - START PLUSZ: START PLUSZ kedvezményes foglalkoztatási típus esetében az ONYF által v verziószámon közzétett NYENYI program F4 szekciójában csak egy kedvezményes járulékalap (és járulék) mező jelenik meg, így nem lehet elkülönítve rögzíteni a 15 %-os és a 25 %-os kedvezményes járulékalapokat (és járulékokat). Ennek okán a bérprogramból egy sorra kerül felgyűjtésre a kedvezményes járulékalap és járulék abban az esetben is, ha a kedvezményes járulékmérték változott a tárgyév során. A START PLUSZ kedvezményes foglalkoztatott ilyen módon importált adatai a NYENYI programba hibátlanul beolvasásra kerülnek. 2. PARAMÉTEREZÉS Figyelem! A bevallás a számfejtett adatokból készül, ezért a számfejtéseket a bevallás elkészítése előtt el kell végezni. A Adatszolgáltatások/NYENYI menüpontra kattintva szűrőablak jelenik meg, amely akár a teljes, akár pedig a különböző szűrőfeltételek tetszőleges beállítása alapján szűkített foglalkoztatotti jogviszonylista megjelenítését teszi lehetővé a bevallás állomány előállítása céljából. A szűrőablak az általános kezelési és működési elvek pontban leírtak alapján működik. A szűrőfeltételek tetszőleges beállítását követően az <OK> gombra kattintva a NYENYI bevallás paraméterező képernyője jelenik meg.

5 A NYENYI 2008 adatszolgáltatás képernyő a TÖRZSKARBANTARTÁSOK/KÖZÖS TÖRZSEK/JÖVEDELEM JOGCÍMEK pont alapértelmezett tartalmához igazodó bevallási paraméterezést alapértelmezett beállításként tartalmazza. Az alapértelmezett beállítások módosítására akkor van szükségünk, ha a jövedelem jogcímek adatbázisába Jutalom, GYES vagy GYED jövedelem jellegű - új elemek kerültek rögzítésre. Az új jövedelem jogcímeket kell a bevallás megfelelő szekciójához (Jutalom, vagy GYES, vagy GYED) hozzárendelni oly módon, hogy az adott szekció listájában a megfelelő sor jelölőnégyzetét kiválasztjuk. A szekciókhoz hozzárendelni kívánt valamennyi jövedelem tétel bejelölése után a <BEÁLLÍTÁSOK MENTÉSE> segítségével megtörténik a mentés. A felhasználó által történt beállítási módosítások bármikor felülírhatóak a program által biztosított paraméterezésre az <GYÁRI BEÁLLÍTÁSOK VISSZAÁLLÍTÁSA> billentyűvel.

6 Az Adatgyűjtést követően a program lehetőséget ad a felgyűjtött adatok módosítására is. Amennyiben ezt a funkciót a Felhasználó igénybe kívánja venni, a módosítani kívánt magánszemély, valamint annak biztosítási jogviszonya a képernyő bal oldali szekciójának fastruktúrájából választható ki. Kiválasztást követően a képernyő jobb oldali szekciójában megjelennek a kiválasztott magánszemély biztosítási jogviszonyának a számfejtésből felgyűjtött adatai, és módosíthatóak a - biztosítási idő, jövedelem, járulék, START kártya és EKHO-s kedvezmények, - biztosítás szünetelése, munkabérrel ellátatlanság ideje, kódja, jogcíme, - munkakör (foglalkozás), - munkaidő (óra), - valamint a magánnyugdíj-pénztári adatok. A módosítások mentésére lehetőséget ad a program. Amennyiben a Felhasználó menti a felgyűjtött és esetlegesen módosított adatokat, majd később ismét gyűjti a programból a biztosítottak egy részének, vagy egészének adatait, ebben az esetben a Mentett felgyűjtés visszatöltése jelölőnégyzet aktíválása esetén az előző alkalommal már felgyűjtött és esetlegesen módosított biztosítotti adatok is megjelennek a Felgyűjtött adatok fastruktúrában. A fastruktúrában a biztosítottak, vagy egyes jogviszonyok tetszés szerint törölhetők.

7 Az Adatszolgáltató azonosítása szekcióban választógomb segítségével Adószám, vagy Adóazonosító jel szerinti azonosítás kiválasztására van lehetőség. A TB törzsszám jelölőnégyzet kiválasztása esetén az adatszolgáltatás tartalmazni fogja az adatszolgáltatás készítőjének TB törzsszámát is. Az Adatszolgáltató azonosításához a program a BEÁLLÍTÁSOK/CÉGADATOK/ALAPADATOK pontban megadott adatokat használja fel. Az Adatszolgáltatás módja szekcióban választható ki, hogy a felgyűjtött adatok alapján elkészített adatszolgáltatást text-import fájlban (NYENYI08W program text-import fájl), vagy nyomtatványi formátumban (Nyomtatvány) készítse el a program. Figyelem! A Bérprogramból a b, e és p lap kinyomtatható. A Nyomtatvány pontban elkészíthető lapot ellenőrzési és archiválási célból ajánljuk elkészíteni. Nyomtatvány készítése esetén a Társadalombiztosítási kifizetőhely jelölőnégyzet is elérhető. Ezek az információk a NYENYI programban - regisztrált adatszolgáltatók esetében már rendelkezésre állnak. 3. BEVALLÁSI FÁJL ELKÉSZÍTÉSE

8 A Fájlnév mezőben adható meg, vagy tallózható be az elkészítendő fájl helye. A program a mentés helyének a NYENYI program megfelelő könyvtárát ajánlja fel, - ha azt az adott cég adatai közt található adószám alapján megtalálja a C meghajtón - a könnyebb adatfeldolgozás érdekében. Az OK gomb hatására megkezdődik az adatgyűjtés, erről egy folyamatjelző tájékoztatja a felhasználót. A fájl sikeres elkészítése után megjelenik egy üzenet, mely tartalmazza az elkészített - NYENYI programba beolvasandó - fájl helyét és nevét. 4. BEVALLÁSI FÁJL ELLENŐRZÉSE ÉS BEKÜLDÉSE Az elkészült fájl a NYENYI programban ügyfélkapus azonosító segítségével (enyenyi), vagy a beolvasott adatok alapján elkészített lemezen dolgozható fel és küldhető be az ONYF-nek. A NYENYI program indítása után be kell olvasni a Bérprogram által elkészített.txt kiterjesztésű fájlt. Ezt az IMPORTÁLÁS menüpontra kattintva tehetjük meg. A hatására megjelenő tallózó ablakban válasszuk ki a beolvasni kívánt fájlt.

9 A kiválasztott fájl beolvasása után összesítő információkat tartalmazó ablak jelenik meg, melyről beolvasási hiba esetén elérhető egy hibalista is. A hibalista feldolgozását támogatja a Bérprogram által elkészített.htm kiterjesztésű fájl, melyet az importálásra kerülő.txt fájl könyvtárába készít el a Bérprogram (a.htm fájl a NYENYI illetve a Bérprogramból nem érhető el, hanem egy fájlkezelő segítségével pl.: Windows Intéző nyitható meg). A NYENYI program ADATBEVITEL pontjában van lehetőség az importált adatok szerkesztésére. Abban az esetben, ha a Bérprogramban kerül javításra egy hiba, a módosított biztosítottra vonatkozóan a text-import fájlt újra el kell készíteni (ADATSZOLGÁLTATÁSOK/NYENYI PONTBAN) és annak importálást újra el kell végezni. A NYENYI program ELLENŐRZÉS, LISTÁZÁS menüpontjában elvégzett ellenőrzés után az ADATSZOLGÁLTATÁS pontban indítható az adatok lejelentése (ügyfélkapun keresztül - enyenyi), illetve a floppy elkészítése. 5. NYOMTATVÁNY ELKÉSZÍTÉSE Ezzel a beállítással nyomtatható ki a b", e és p NYENYI lap, melyet ellenőrzési és archiválási célból ajánlott elkészíteni.

10 A NYENYI adatszolgáltatás ONYF által kiadott kitöltési útmutatója elérhető online Tudásbázis ügyfélszolgálati felületünkön, ahol a nap 24 órájában választ kaphat a programjaink használatával, beállításával, legújabb frissítésekkel kapcsolatos kérdéseire, részletes leírások, képek, videók segítségével. Üdvözlettel, Kulcs-Soft Számítástechnika Zrt. Ügyfélszolgálat 1022 Budapest, Törökvész út 30/A Tel.: Fax: Budapest, április 02.

Felhasználói kézikönyv 2015. www.armada.hu. 1993-2015. Parallel Kft.

Felhasználói kézikönyv 2015. www.armada.hu. 1993-2015. Parallel Kft. Felhasználói kézikönyv 2015. Tartalomjegyzék Bevezetés...5 A telepítés folyamata...6 A szoftver indítása...6 A Főképernyő felépítése...6 Menü...7 Eszközsor...8 Információs sáv...8 Cégek menüpont...9 Cégek

Részletesebben

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a Windows-os.

MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu. Kezelői leírás a Windows-os. MaBe-Szoft Számítástechnikai Kft. 4400 Nyíregyháza, Ér utca 13. Tel.: (42) 421-134 e-mail: info@mabeszoft.hu Kezelői leírás a Windows-os Bér+ Személyi adatok nyilvántartására, bérszámfejtésre, TB adatok

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv. XL Bér 2015. Bér, TB, SZJA és Munkaügy. www.parallel.hu parallel@parallel.hu Parallel Kft.

Felhasználói Kézikönyv. XL Bér 2015. Bér, TB, SZJA és Munkaügy. www.parallel.hu parallel@parallel.hu Parallel Kft. Felhasználói Kézikönyv XL Bér 2015 Bér, TB, SZJA és Munkaügy www.parallel.hu parallel@parallel.hu Parallel Kft. Tartalomjegyzék Bevezetés...4 Mielőtt a szoftver indul...5 A telepítés folyamata...5 Alapvető

Részletesebben

ÚTMUTATÓ a 2007. évi E típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához egyéni vállalkozók részére

ÚTMUTATÓ a 2007. évi E típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához egyéni vállalkozók részére ÚTMUTATÓ a 2007. évi E típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához egyéni vállalkozók részére Általános tudnivalók A Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap (a továbbiakban: nyilvántartó

Részletesebben

ÚTMUTATÓ a 2006. évi E típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához egyéni vállalkozók részére

ÚTMUTATÓ a 2006. évi E típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához egyéni vállalkozók részére ÚTMUTATÓ a 2006. évi E típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához egyéni vállalkozók részére Általános tudnivalók A Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap (a továbbiakban: nyilvántartó

Részletesebben

a 2009. évi E típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához egyéni vállalkozók részére

a 2009. évi E típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához egyéni vállalkozók részére ÚTMUTATÓ a 2009. évi E típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához egyéni vállalkozók részére Általános tudnivalók A Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap (a továbbiakban: NYENYI

Részletesebben

CobraMunBér bérszámfejtő és munkaügyi. programcsomag 2014.

CobraMunBér bérszámfejtő és munkaügyi. programcsomag 2014. CobraMunBér bérszámfejtő és munkaügyi programcsomag 2014. 1 Tartalom RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 6 Operációs rendszerek... 6 Speciális... 6 Hardver igény... 6 Főbb jellemzők, tulajdonságok... 6 A PROGRAM

Részletesebben

Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez (okmányirodai regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel)

Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez (okmányirodai regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel) Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez (okmányirodai regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel) Miről olvashat a tájékoztatóban? Az elektronikus úton intézhető

Részletesebben

SigMANI 2015 SOFTWARE. NiaraSOFTWARE Niara Kft. DOKUMENTÁCIÓ ES-Xpress. SigMANI. Felhasználói Kézikönyv. NIARA Kft.

SigMANI 2015 SOFTWARE. NiaraSOFTWARE Niara Kft. DOKUMENTÁCIÓ ES-Xpress. SigMANI. Felhasználói Kézikönyv. NIARA Kft. Bérszámfejtés Felhasználói Kézikönyv 1 Felhasználói Kézikönyv NIARA Kft. 2015 SOFTWARE NiaraSOFTWARE Niara Kft. DOKUMENTÁCIÓ ES-Xpress A programot és a dokumentációt a NIARA Kft. részéről szerzői jog védi,

Részletesebben

Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történ intézéséhez (ügyfélkapus regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel)

Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történ intézéséhez (ügyfélkapus regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel) Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történ intézéséhez (ügyfélkapus regisztráció, adóhatósági bejelentés és nyilvántartásba vétel) Miről olvashat a tájékoztatóban? Az elektronikus úton intézhető

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 gyűjtőfogalomként használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 gyűjtőfogalomként használja. A TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK, GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐI JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS, VALAMINT SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI 2012.

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ÚTMUTATÓ AZ IGÉNYBEJELENTÉS TÁPPÉNZ, TERHESSÉGI-GYERMEKÁGYI SEGÉLY, GYERMEKGONDOZÁSI DÍJ, BALESETI TÁPPÉNZ IGÉNYLÉSÉHEZ ELNEVEZÉSŰ NYOMTATVÁNY KITÖLTÉSÉHEZ 2.1 verzió

Részletesebben

a 2009. évi b típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához

a 2009. évi b típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához ÚTMUTATÓ a 2009. évi b típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához Általános tudnivalók A Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap (a továbbiakban: NYENYI vagy nyilvántartó lap) kiállítását

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 gyűjtőfogalomként használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 gyűjtőfogalomként használja. A TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, TÁRSAS VÁLLALKOZÓK, GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐI JÁRULÉK- ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS, VALAMINT SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ FIZETÉSÉNEK ALAPVETŐ SZABÁLYAI 2014.

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Frissítve: 2011.08.01.

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Frissítve: 2011.08.01. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Frissítve: 2011.08.01. 11T1041 Bejelentő és változás-bejelentő lap a munkáltató vagy kifizető által foglalkoztatott biztosítottak adatairól A magánnyugdíj-pénztári tagság megszűnése

Részletesebben

A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY

A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY Bevezető: A Tbj. alapelvei szerint, a társadalmi szolidaritás elvének megfelelően a szociális biztonsághoz, a testi és lelki egészséghez való jog érvényesítése,

Részletesebben

ÚTMUTATÓ MIRŐL OLVASHAT A BEVALLÁS ÚTMUTATÓJÁBAN?

ÚTMUTATÓ MIRŐL OLVASHAT A BEVALLÁS ÚTMUTATÓJÁBAN? ÚTMUTATÓ A 2014. ÉVRŐL SZÓLÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, A JÁRULÉK, A KÜLÖNADÓ, AZ EGYSZERŰSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁS, AZ EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS BEVALLÁSÁHOZ, HELYESBÍTÉSÉHEZ, ÖNELLENŐRZÉSÉHEZ

Részletesebben

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény 1 IX. Fejezete alapján a kifizetőt a természetes

Részletesebben

Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17

Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17 Tartalom jegyzék: MUN v0101... 2 MUN v0128... 17 1 MUN v0101 2. A 2010. évi jogszabályváltozások 1 2.1. Adóalap-kiegészítés A szuper bruttósítás néven ismertté vált, adóalap-kiegészítés során az összevonandó

Részletesebben

Magánszemélyeknek és vállalkozóknak - 2014. A TÁMOP-2.5.3/B-12/1-2012-0001 számú, Dél- Alföldi JOGPONT+ Mini projekt elektronikus kiadványa

Magánszemélyeknek és vállalkozóknak - 2014. A TÁMOP-2.5.3/B-12/1-2012-0001 számú, Dél- Alföldi JOGPONT+ Mini projekt elektronikus kiadványa Adójogi tájékoztató Magánszemélyeknek és vállalkozóknak - 2014. A TÁMOP-2.5.3/B-12/1-2012-0001 számú, Dél- Alföldi JOGPONT+ Mini projekt elektronikus kiadványa Az adózási kérdések bonyolultak és komplexek,

Részletesebben

AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓ JÁRULÉKTERHEINEK ALAKULÁSA VARGA ZOLTÁN * 1. Az egyéni vállalkozó fogalma a társadalombiztosításban

AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓ JÁRULÉKTERHEINEK ALAKULÁSA VARGA ZOLTÁN * 1. Az egyéni vállalkozó fogalma a társadalombiztosításban Publicationes Universitatis Miskolcinensis Sectio Juridica et Politica, Tomus XXX/2. (2012), pp. 389 405. AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓ JÁRULÉKTERHEINEK ALAKULÁSA VARGA ZOLTÁN * Jelen tanulmány az egyéni vállalkozók

Részletesebben

Makrodigit programcsomag. Bérszámfejtés modul. felhasználói ismertető. Makrodigit Informatikai Kft. 2011.

Makrodigit programcsomag. Bérszámfejtés modul. felhasználói ismertető. Makrodigit Informatikai Kft. 2011. Makrodigit programcsomag Bérszámfejtés modul felhasználói ismertető Makrodigit Informatikai Kft. 2011. Tartalom Tartalom...2 Bér program, általános ismertető...4 Főmenü tartalma...6 Alapadatok...6 Más

Részletesebben

ÚTMUTATÓ MIRŐL OLVASHAT A BEVALLÁS ÚTMUTATÓJÁBAN?

ÚTMUTATÓ MIRŐL OLVASHAT A BEVALLÁS ÚTMUTATÓJÁBAN? ÚTMUTATÓ A 2013. ÉVRŐL SZÓLÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, A JÁRULÉK, A KÜLÖNADÓ, AZ EGYSZERŰSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁS, AZ EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS BEVALLÁSÁHOZ, HELYESBÍTÉSÉHEZ, ÖNELLENŐRZÉSÉHEZ

Részletesebben

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség

A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény 1 alapján a kifizetőt a természetes személlyel

Részletesebben

a 2010. évi b típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához, a Tny. 97. -ában foglalt kötelezettség teljesítéséhez

a 2010. évi b típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához, a Tny. 97. -ában foglalt kötelezettség teljesítéséhez ÚTMUTATÓ a 2010. évi b típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához, a Tny. 97. -ában foglalt kötelezettség teljesítéséhez Általános tudnivalók A 2010. évi jövedelemre vonatkozó adatokat

Részletesebben

2013.09. KLR - KIR lekérdező rendszer Felhasználói kézikönyv Beck Gábor. Magyar Államkincstár

2013.09. KLR - KIR lekérdező rendszer Felhasználói kézikönyv Beck Gábor. Magyar Államkincstár Magyar Államkincstár KLR - KIR lekérdező rendszer Felhasználói kézikönyv Beck Gábor 2013.09 Hasznos Adatok Kft 1. oldal; összesen: 66 KIR Lekérdező Rendszer Tartalom Rövid Ismertető... 4 Általános leírás...

Részletesebben

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉKOK MAGYARORSZÁGON VARGA ZOLTÁN *

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉKOK MAGYARORSZÁGON VARGA ZOLTÁN * Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXVIII. (2010). pp. 523-554 TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉKOK MAGYARORSZÁGON Bevezető VARGA ZOLTÁN * A Tbj. 1. alapján a törvény célja, hogy az egyéni felelősség

Részletesebben

123Szamla.hu Használati Útmutató. Verziószám: 2015/W29 Utolsó frissítés: 2015.07.15. 123szamla.hu info@123szamla.hu 06 30 535 2181

123Szamla.hu Használati Útmutató. Verziószám: 2015/W29 Utolsó frissítés: 2015.07.15. 123szamla.hu info@123szamla.hu 06 30 535 2181 123Szamla.hu Használati Útmutató Verziószám: 2015/W29 Utolsó frissítés: 2015.07.15 Tartalom Szolgáltatói adatok... 4 Kiállítható számlák... 4 Regisztráció... 4 A vállalkozás adatainak beállítása... 5 Logó

Részletesebben

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08.

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A DOKUMENTUM CÉLJA,

Részletesebben

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2011. augusztus 1-jétől

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2011. augusztus 1-jétől Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2011. augusztus 1-jétől Egyszerűsített foglalkoztatásra 2011. augusztus 1-jétől a 2010. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Efo.tv.) módosított rendelkezései szerint

Részletesebben