11. GYORS PROTOTÍPUS-GYÁRTÁS (RAPID- PROTOTYPING)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "11. GYORS PROTOTÍPUS-GYÁRTÁS (RAPID- PROTOTYPING)"

Átírás

1 11. GYORS PROTOTÍPUS-GYÁRTÁS (RAPID- PROTOTYPING) A valóságos prototípusok gyártása költséges és viszonylag lassú folyamat. A vizuális realitás módszereivel élethűen megjelent geometriai modell számos kérdésre választ ad, amelyet a prototípustól várunk. Ennek ellenére gyakran van szükség fizikailag létező prototípusokra.

2 A virtuális prototípus egyik hátránya, hogy nem állnak rendelkezésre minden tárgyalóasztalnál a szükséges hardver és szoftver eszközök. Nem mindenki tudja egyformán látni a térben a modellezett alkatrészt, különösen nem annak részleteit. A kézben tartva szemlélhető darab olyan ötletek forrása lehet, amelyek értéke előre felmérhetetlen. Az előbbieken túl a prototípus (mesterdarab) felhasználható szerszámként (vákuumformázás), szerszámkészítéshez (Rapid Tooling) öntőmintaként, öntőformaként. Ezzel lényegesen lerövidíthető a tervezés-gyártás átfutási ideje (Rapid Manufacturing).

3 A legutóbbi években számos eljárást dolgoztak ki prototípusok geometriai modellek információi alapján történő gyors előállítására. Ezek közös vonása, hogy az alakot rétegekre bontásán, majd a prototípusnak a rétegekre vonatkozó információk alapján való rétegenkénti felrakásán alapul. A gyakorlatban bevezetett módszerek vékony anyagból kivágva, vagy műgyantából kikeményítve állítják elő a prototípust. Tulajdonképpen a műszaki tervezőrendszerek üzemeltetéséhez használt számítógépek periférikus berendezéseiről van szó. Ezek zárt rendszerben, tisztán dolgoznak, és nem igényelnek üzemi környezetet.

4 A kikeményítéssel dolgozó eljárások folyékony vagy por anyagból készítik el a prototípust. A legszélesebb körben az a sztereólitográfiai eljárás terjedt el, amelynél alapanyagként folyékony műanyagot használnak. A folyékony gyanta egy tartályban van. A számítógép a geometriai modellből vett információk alapján ultraibolya lézer sugarat vezérel. A sugár hatására kikeményedő anyag felületén az alak egy vékony rétege jön létre. A test ezeknek a rétegeknek az egymásra rakásával alakul ki. A prototípus néhány órán belül készül el.

5 Az alakot vékony anyagból, a rétegek kivágásával létrehozó eljárások a megfelelő pontosság és felületminőség biztosítása érdekében lézerrel dolgoznak. A gyors prototípus-gyártó berendezés, mint minden periférikus hardver eszköz üzemeltetéséhez a tervezőrendszert megfelelő interfész programmal kell kiegészíteni. A jól kiépített tervezőrendszerek rendelkeznek ilyen elemekkel. Az interfész program a geometriai modell adatállományából szabványos STL fájlt állít elő, amely közvetlenül felhasználható a gyors prototípus-készítő berendezés vezérléséhez. Az eredmények a prototípus elkészítése előtt a tervezőrendszerben vagy a gyors prototípus-gyártó berendezés vezérlésének képernyőjén ellenőrizhetők.

6 11.1. Geometriai modellek alkalmazása a gyors prototípus-eljárásoknál A mai modern számítógéppel segített tervezés (CAD) technológiájában viszonylag egyszerű egy adott konstrukciónak három dimenziós megtervezése számítógépen. Kevésbé egyszerű viszont megjeleníteni az ilyen 3D-s modellt, mert a számítógép képernyője csak kétdimenziós. Hasznos lehet a valódi, látni és érezni (meg tudom érinteni) modell megvalósítás. Az elmúlt mintegy tíz évben a legtöbb ilyen 3D-s fizikai modell (prototípus) fáradságos munkával adott nyersdarabból CNC forgácsológépen készült.

7 Termékfejlesztés Prototípusok gyártási eljárásai a prototípusok gyors rendelkezésre állása Hagyományos forgácsoló eljárások * NC-marógépek * másoló marógépek * esztergagépek * kézi megmunkálások *... Gyors-prototípus eljárások * Stereolithographie * Solid Ground Curing * Selective Laser Sintering * Fused Deposition Modeling * Laminated Object Manufacturing További technikák * műanyag vákuum- -formázó eljárás * nyomás alatti fémöntés * gipszforma eljárás * precíziós öntés * homokformába öntés *... * 3D Printing ábra Prototípus-gyártás modellezése és eljárásai

8 Az elmúlt években új módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel egy prototípust felépíthetünk közvetlenül a CAD fájlból (a drága és időigényes forgácsolás helyett). A legtöbb ilyen technológia gyors és egyszerű. Ezeket egy összefoglaló címszó alatt csoportosíthatjuk, mint: Rapidprototyping (gyors prototípus-gyártás) technológiák, de az alkalmazási céleljárás függvényében használják a Rapid Tooling (gyors szerszámgyártás), a Rapid Modelling (gyors modellezés), a Rapid Manufacturing (gyors gyártás), a 3D Modelling (3D-s modellezés) elnevezéseket is.

9 Ez a termékfejlesztési terület a 80-as évek elején jelent meg az Egyesült Államokban és az elmúlt 20 évben óriási fejődésen ment keresztül. A termék konstrukciók sokkal összetettebbé váltak mind alakjukban, mind funkcionalitásukban. Ezzel szemben a tervezési-, gyártási-, átfutási idők csökkentésének szükségessége növekedett (gazdasági és termelékenységi okokból), valamint a minőségi elvárások egy termékkel szemben fokozottabbá váltak. Ezen körülmények megváltozása indukálta, a számítástechnika és a tervezőrendszerek nagyarányú fejlődése pedig lehetővé tette a terület jelentős fejlesztését.

10 Tehát a szilárd CAD modellezés és a számítógépes technológiák fejlődése egy új utat nyitott meg, a gyors prototípusok gyártása felé. Az Rapid-prototyping (RP) előtti időkben heteket és sok pénzt vett igénybe egy konstrukció prototípusának legyártása. A Rapid-prototypingban ugyanennek a prototípusnak a gyártása manapság hétköznapivá vált. Időtartama órákra, költsége pedig töredékére csökkent. Az RP kifejlesztése lehetővé tette a cégeknek, hogy gyakrabban, valamint kevesebb költséggel, rövidebb idő alatt ellenőrizzék és változtassák meg a konstrukciókat. [202]

11 Szkennelési stratégia Virtuális valóság CAD modellezés Tapintási modellezési rendszer Pontsereg Referencia modell (CAD) Ellenőrzés és összehasonlítás Reverse engineering Interfész Rétegekből gyártott alkatrész STL fájl Rétegekből történő gyártás Gyors szerszámozás Rétegekből gyártott szerszám ábra Gyors Prototípusgyártás folyamata Prototípus szerszám Végső prototípus

12 Az eredmény egy termék, amely: az első alkalommal már működik, kevesebb pénzt kell fordítani a tervezésre és gyártásra, kevesebb időt kell fordítani a tervezésre és gyártásra, kielégíti a vásárlói igényeket, gyorsabban piacra kerül, így rövidebb a megtérülési ideje.

13 Számos RP technológia van jelen a piacon, azonban mindegyik ugyanazon az alapelven működik. Az alapelvet öntőminta gyártásán keresztül mutatjuk be, két különböző eljárással. (11.3., ábrák)

14 a) Az öntőforma tervezése CAD rendszerrel. b) Az öntőforma 3 dimenzióban nyomtatása. c) Az öntőforma összeállítása. d) A folyékony fém beöntése a formába. e) A fémöntvény formából történő kivétele ábra Öntőminta és öntvény gyártási folyamata 3D printer eljárással [198]

15 Szilárdtest modellezett CAD adatokat, melyek egy meghatározott formátumban vannak (STL), feldolgozzák, és az optimális építési pozícióba orientálják. Az adatokat azután az RP gépre küldik, ahol megtörténik a vékony rétegekre szeletelése. Az RP gép ezután elkészíti a modell minden egyes 2D keresztmetszetét és hozzáragasztja az előző réteghez, következésképpen a teljes prototípus a rétegek egymásra rakásával épül rétegről-rétegre.

16 11.2. Gyors prototípus előállítása LOM eljárással A gyors prototípusgyártási eljárások alapja, hogy CADrendszerben elkészített 3 dimenziós modellt egy alkalmas szoftverrel párhuzamosan szeletekre, rétegekre osztjuk. A berendezés ezeket a rétegeket - amelyeket egy lézersugárral követve a kontúrpályákat vágja ki - egymásra építve alakítja ki a végleges alkatrész-geometriát megtestesítő három dimenziós prototípust, próbatestet, ősmintát.

17 11.4. ábra A LOM berendezés vázlata

18 A berendezés fő részei (11.4. ábra): a) vezérlő számítógép, amelyre fel van telepítve a LOMSlice program, b) CO 2 lézer, amelynek sugarát tükrök irányítják, c) egy plotter típusú mozgató készülék, amely a lézersugarat az XY síkban irányítja, d) a munkaasztalt függőleges irányban mozgató berendezés, e) az egymást követő rétegeket hengerlő egység, f) a papírlemezt előtoló berendezés, g) gázelszívó.

19 A gyors prototípus gyártó gép lézer berendezése 25W teljesítményű CO 2 lézer, amely biztosítja a papírlap kivágását. A sugár gyújtósugarának az átmérője 0,25 mm. Mint valamennyi gyors prototipizáló berendezés esetén, a LOM gépnél is az STL szoftvert használjuk, amelyet átvesz a berendezés LOMSlice szoftverje. Következik a D modell "szeletelése" a papír vastagságnak megfelelő rétegben, és ezeknek a rétegeknek megfelelő keresztmetszet profiljainak a meghatározása. Ezeket a kontúrokat követi a lézersugár. A kivágás a keresztmetszet belső oldaláról kezdődik a "Z" koordinátának megfelelő pálya szerint.

20 Ez után a többlet-részek kocka-alakban való kivágása és végül a doboz külső/belső részének a kivágása történik. A Helysys cég által szállított papír vastagsága 0,1067 mm. A LOM 1015 berendezés főbb adatait a táblázatban láthatjuk.

21 11.1. táblázat Eljárási típusok A LOM 1015 jellegzetes adatai Hengerlés és vágás lézerrel A lézer típusa CO 2 A lézer teljesítménye (W) 25 A lézersugár nagysága (mm) Vágási sebesség az XY tengelyen (m/s) 0.38 Pontosság az XYZ koord. (mm) ±0.25 Anyagvastagság (mm) Hengerlési eljárás Munka térfogat (mm x mm x mm) Hengerlés és melegítés 380x250x350 A réteg minimális vastagsága (mm) 0.05 A gép méretei (m x m x m) 1.20x0.99x1.27

22 A LOM modellek gyártásához szükséges lépések (11.5. ábra): a munkadarab 3D modellezése a STL állomány alapján, a bemenő mértani adatok osztályozása és egy új adatszerkezet felépítése (bmp, con, ini). A con állomány azoknak a háromszögeknek az összefüggéseit tartalmazza, amelyek a 3D modell felületét megközelítik. Ezt az állományt használjuk a következőkben a szeletelő algoritmusban, az egymás után következő rétegek 2D geometriai modelleinek a meghatározása a 3D modell szeletelése által.

23 A LOMSlice szoftver lehetővé teszi a modell forgatását, eltolását, beosztását, tükörmásának a megszerkesztését, a gép munkaasztalán minél célszerűbb elhelyezés céljából. Az alkatrész modellezése a következő lépésekből áll: az alkatrész meghatározása, kezdve a STL állománnyal. Ebből ered a bmp állomány, amely segítségével a munkadarab 3D-s modellje megalkotható, valamennyi réteg alakjának a meghatározása a 3D modell szeletelésével.

24 11.5/a. ábra Öntőminta gyártási folyamata LOM eljárással [198]

25 11.5/b. ábra Öntőminta gyártási folyamata LOM eljárással [198]

26 11.3. A Rapid-prototyping modellek használata ábra Rapid-prototyping eljárások modellezéséhez felhasznált anyagok

27 Az RP-n gyártott modellek messze túlmutatnak napjaink mérnöki alkalmazásain, a megfelelő és funkcionális modelleken. [202] Ma a modelleket használhatjuk: mintaként más szerszámozási és gyártási folyamatokhoz, eladáselemzéshez, mint csoportmodell, marketing modellként, ármegállapító modellként, a gyártóhoz küldve azért, hogy a CAD adatoknál segítsen a költségek csökkentésében a technikailag helyes konstrukció kialakításáért.

28 11.4. A prototípus gyártásának lépései A számítógépi 3D modell elkészítése Napjainkban számos 3D modellező szoftver létezik, amellyel megalkothatjuk a termék alapjául szolgáló modellünket. A Gépgyártástechnológiai Tanszéken különböző programcsomagok állnak rendelkezésünkre, többek között a CATIA, Autodesk Inventor, PTC Pro/Desktop. Ezek a programok számos lehetőséget biztosítanak számunkra a különféle modellek létrehozására. [200]

29 Egyik lehetőség, hogy elkészítjük az alkatrész(ek) 2D-s nézeti képeit, majd ebből készíttetjük el a tervező szoftverrel a 3D-s modellt. Ilyen funkcióval az említett szoftverek mindegyike rendelkezik, mivel ez gyakorlatilag alapműveletnek számít a tervezés során. Egy másik lehetőség a 3D modell közvetlen megalkotása szoftvertől függően drótváz-modellből, felületmodellből, valamint volumetrikus (test) modellként, amikor is különböző testprimitívek, halmazműveletek segítségével történő felépítésével hozzuk létre a testmodellt. (Boole-algebra). A mai korszerű tervező rendszerek képesek az előbb felsorolt műveletek kombinációjára is.

30 A 2D tárgyalapú rendszereknél a tárgyak egy rajzban ismételhetőek, tükrözhetőek, pozícionálhatóak, megjeleníthetőek és eltüntethetőek stb., de ez még mindig csak egy szerkeszthető rajz marad. A 3D-s modellező rendszerek használatával egy 3D-s megjelenítést hozunk létre (számos ugyanolyan alapelvet használva, mint 2D-s tárgyalapú rajzoknál), és azután különböző 2D-s képeket generálunk a 3D-s ábrázolás különböző nézeteivel. A 3D-s ábrázolásban számos olyan fogalom is létezik, amelyek értelmetlenek a 2D-rajzoknál, többek között a rejtett vonalak, halmaz műveletek, árnyékolás, megvilágítás, külső fény, anyagminták.

31 Harmadik alternatív lehetőség egy 3D-s szkenner alkalmazása, amely egy létező testet tapogat le, és így építi fel a modellt automatikusan, különösebb emberi beavatkozás nélkül. Fontos azonban kiemelni, hogy ezen eljárással csak a már létező modelleket tudjuk úgymond bedigitalizálni. Ha tehát új dolgot akarunk létrehozni, akkor az első lépéseket mindenképpen nekünk magunknak kell megtenni. Ha sikerült a 3D-s modellt létrehozni, akkor következhet a második lépés: az elkészített modellt olyan formátumúra kell alakítanunk, hogy a prototípusgyártó készülékünk vezérlőprogramja értelmezni tudja azt. Ezen formátum neve: sztereolitografikus fájl, röviden STL.

32 Az STL fájl Az STL fájl a Rapid-Prototyping iparág szabványosított adatátviteli formátuma, amelytől megkívánjuk, hogy a legkülönfélébb eljárások számára is felismerhető, feldolgozható, azaz kompatibilis legyen. Az STL fájl kölcsönösen megfeleltethető egy 3D nyomtatott alkatrésszel. Ez a formátum a szilárdtest modell felületét háromszögekkel közelíti. Minél bonyolultabb a felület, annál több háromszöget kell létrehozni.

33 Az STL fájloknak két formátuma van, egy szöveges (ASCII), illetve egy bináris. A szöveges leírás előnye, hogy könnyen módosítható, viszont kissé nehézkes a vele való dolgozás, és viszonylag nagy tárterületet foglal el. A bináris kódolás nagy előnye, hogy sokkal kisebb a fájlmérete, amely a hálózati adatátvitel során nélkülözhetetlen. Az ASCII fájlnak a kisbetűs solid kulcsszóval kell kezdődnie és az endsolid szóval kell végződnie. Ezen kulcsszavakon belül az egyes háromszögek listája található, amelyek a szilárdtest felületét definiálják. Minden egyes független háromszög leírása egy normál egységvektort igényel, amely a szilárdtest felületéből kifelé mutat. Majd ezt követi a három csúcspont (x, y, z) koordinátáinak megadása. (11.7. ábra)

34 Példa egy szöveges módban megadott háromszögről: solid... facet normal outer loop vertex vertex vertex endloop endfacet... endsolid ábra. Elemi háromszögelem

35 Ezek az értékek mindegyike Descartes-koordináta rendszerben megadott lebegőpontos adatok. Ezen háromszög értékeknek mind pozitívnak és az építési térfogaton belül kell lenniük. A Gépgyártástechnológiai Tanszéken működő Z400 3D printer gépen ezek az értékek: x max =203 mm, y max =254 mm, z max =203 mm. Ez a maximális térfogat, amelyben az építést el lehet végezni. A modellt skálázhatjuk, elforgathatjuk, azért, hogy optimalizáljuk a építési időt, a szilárdságot és a hulladékeltávolítást. A normálvektor egy egységvektor és az origó az alapja. Ha a normálisok nincsenek megadva, akkor a legtöbb szoftver létrehozza őket a jobbsodrású rendszer szabálya alapján. Ha a normális információi nincsenek megadva, akkor az (x,y,z) értékeket 0.0 nak kell megadni.

36 11.5. Utókezelő anyagok, technológiai lépések 3D Printing eljárás során, a berendezés porkeverékből, és a kötőanyag irányított porra fecskendezésével állítja elő a testmodellből a valós testet (11.8. ábra). Három alapvető portípust különböztetünk meg. A gipszalapú és cellulózalapú porokat általános célokra, a homokalapú porkeveréket öntőformák készítésénél használják. A berendezés tartályába a pornak megfelelő kötőanyagot kell betölteni.

37 A ábrán négy lépésben nyomon követhető a por adagolása, a por elterítése (1). A felesleges porszemcsék eltávolítása és összegyűjtése (2), melyet az adagolóhenger felemelésével és a modelltér vezérelt süllyesztésével oldottak meg. A testépítés során a nyomtatófej fecskendezi a leterített (általában 0,1 mm vastag) porrétegre a kötőanyagot (3). A gép által fecskendezett kötőanyag minimális szilárdságot biztosít (4). Ez a szilárdság éppen elegendő ahhoz, hogy a munkatérből óvatosan kiemeljük a testet.

38 11.8. ábra A 3D printer eljárás elvi vázlata [198]

39 Világosan látszik, hogy a kész modellnek valamilyen utókezelése szükséges ahhoz, hogy a gyakorlatban is alkalmazható prototípus váljon belőle. Az utókezelés típusát a későbbi felhasználási célok határozzák meg. [200] Lehetséges felhasználási célok: prototípus, öntőforma, felhasználható alkatrész. A különböző felhasználási célok esetén különböző utókezelő anyagok alkalmazása szükséges.

40 Appolo 5005 (pillanatragasztó) Prototípus előállítás esetén az egyik lehetséges utókezelő anyag az Appolo 5005 (pillanatragasztó). Felvitele a tubussal történő átitatással történik. Előnyei: gyorsan szárad, viszonylag nagy szilárdságot biztosít. Hátrányai: viszonylag drága alapanyag, egészségre káros gőzei vannak, csak a külső kb. 2 mm-es réteget itatja át (vastag falú testeknél ezt figyelembe kell venni!), valamint a bevonás során képződött jelentős hő alak-deformációkat okozhat.

41 Viaszolás (vax) Prototípus előállítás esetén a másik lehetséges módszer az úgynevezett viaszoló berendezéssel történő utókezelés. Az átitató anyag ebben az esetben közönséges viasz. A megfelelő irányú anyagáramlás biztosítása érdekében (testbe befelé irányuló) fontos, hogy az olvadt viasz hőmérsékleténél a testet C-kal magasabb hőmérsékletre melegítsük. A megfelelő hőmérséklet különbség elérése után a modelleket tálcán az olvadt viaszba kell meríteni, majd időt kell hagyni az anyagdiffúzióra. Ezen folyamatokat (megfelelő hőmérsékletek, bemerítési idő, stb.) a berendezés automatikusan felügyeli.

42 Előnyei: olcsó utókezelő anyag, gyors eljárás, jól szabályozott folyamat, vastag réteget képes átitatni. Hátrányai: rendkívül drága berendezés, a hőhatás miatt deformációk léphetnek fel. A felületi minőség a rétegről-rétegre módszer miatt hagy kívánni valókat maga után. A felületi minőség javítása mindkét módszer alkalmazása után csiszolóvászon segítségével történhet.

43 Epoxi gyanta Prototípus, valamint felhasználható alkatrész előállítására is alkalmas. Az utókezelés után a további alakítás, felületi minőség javítása a rendkívül nagy szilárdság, és felületi keménység miatt már csak forgácsolással lehetséges. Ezen tulajdonságai miatt alkalmazható akár beépíthető (funkcionális) alkatrésznek, a létrehozott modell. Kétkomponensű formátumban kerül forgalomba, melyeket a megfelelő arányban összekeverve érhetjük el a megfelelő eredményt. Felhordható ecseteléssel, valamint szórással is.

44 Előnyei: a modell működés közben is kipróbálható, nagy keménység és szilárdság, vastag átitatott réteg. Hátránya: drága utókezelő anyag.

45 Rugalmas (elasztikus) utókezelő anyagok Prototípus, valamint felhasználható alkatrész előállítására is alkalmas. Kétkomponensű formátumban kerül forgalomba, melyeket a megfelelő arányban összekeverve érhetjük el a megfelelő eredményt. Az anyag ecsettel történő felvitele után legalább 24 órán át száradni hagyjuk. A száradási idő leteltével egy hétköznapi kalapáccsal összetörjük. Elasztikus modellt kapunk. Tulajdonságai: rugalmas modell, csak a külső 2 mm réteg itatódik át, ezért vastagabb testeknél a kívánt hatást nem tudjuk elérni, hosszú száradási idő, fárasztva könnyen reped.

46 11.6. Prototípusgyártás a Miskolci Egyetem Gépgyártástechnológiai Tanszékén ábra A Miskolci Egyetem Gépgyártástechnológiai Tanszékén található Z400 3D Printer

47 A Z400 3D Printer berendezés (11.9. ábra) egyedülállónak számít az egyetemen és a régióban, hiszen az országban ez volt a második ilyen technológiával működő berendezés. Megérkezése után két héttel már munkára is fogtuk a szerkezetet. Első modellünk egy ívelt profilú csiga volt. Ez után a gép beállítása céljából készítettünk egy ún. kalibráló kockát, amelyen lemérve a méreteket, a készülék hibái ill. torzítása szoftveresen korrigálható volt. Ez után már kijelenthetjük, hogy méret- és alakhelyes modelleket tudunk gyártani.

48 A gyors prototípus-gyártás és a geometriai modellezés egyaránt a jelen és a jövő technológiájának tekinthető, nemcsak a műszaki, hanem az egyéb területek viszonylatában is. Gondoljunk az orvostudományra, ahol már napjainkban is alkalmazzák ezen módszereket anatómiai modellezésre. De tekinthetjük a művészeteket is, ahol terjedőben van az antik darabok modellezése, illetve a gyors 3D szobrok készítése a polaroid képek analógiájára.

49 Tehát mindenképpen óriási lehetőség van ezen technológiák előtt, és csak rajtunk múlik, hogy mit valósítunk meg ezek közül. Noha a 3D modellezésnek van létjogosultsága az RP nélkül is, az RP technológia nem értelmezhető nélküle, tehát nincs prototípusgyártás modell nélkül. Ezért sosem szabad gyors-prototípusgyártásról beszélni 3D modellezés nélkül. [199]

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2002. március 22-23. GYORS PROTOTÍPUS ELŐÁLLÍTÁSA LOM ELJÁRÁSSAL Dudás I.*, Gyenge Cs.**, Berce P***, Bâlc N.**** The Laminated Object Manufacturing" (LOM)

Részletesebben

Anyagi modell előállítása virtuális modellből a gyorsprototípus készítés

Anyagi modell előállítása virtuális modellből a gyorsprototípus készítés Anyagi modell előállítása virtuális modellből a gyorsprototípus készítés A modellek és prototípusok szerepe a termékfejlesztésben A generatív gyártási eljárások jellemzői A réteginformációk előállítása

Részletesebben

Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09.

Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09. Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09. Konkurens (szimultán) tervezés: Alapötlet Részletterv Vázlat Prototípus Előzetes prototípus Bevizsgálás A prototípus készítés indoka: - formai

Részletesebben

SPIROID CSIGA MATEMATIKAI, GEOMETRIAI MO- DELLEZÉSE ÉS GYORS PROTOTÍPUS GYÁRTÁSA

SPIROID CSIGA MATEMATIKAI, GEOMETRIAI MO- DELLEZÉSE ÉS GYORS PROTOTÍPUS GYÁRTÁSA Miskolci Egyetem, Multidiszciplináris tudományok, 1. kötet (2011) 1. szám, pp. 159-166. SPIROID CSIGA MATEMATIKAI, GEOMETRIAI MO- DELLEZÉSE ÉS GYORS PROTOTÍPUS GYÁRTÁSA Dr. Dudás Illés 1, Bodzás Sándor

Részletesebben

6. Gyors prototípus készítés. 6.1 Történeti áttekintés

6. Gyors prototípus készítés. 6.1 Történeti áttekintés 6. Gyors prototípus készítés 6.1 Történeti áttekintés 1983: kísérletek 3D nyomtatás előállítására, kalifornia, Nagoya, Minneapolis 1986: C. Hull megalapítja a 3D System nevű céget eljárása a fotopolimerizáción

Részletesebben

3. Gyors prototípus készítés (rapid prototyping)

3. Gyors prototípus készítés (rapid prototyping) 3. Gyors prototípus készítés (rapid prototyping) 3.1 Történeti áttekintés 1983: kísérletek 3D nyomtatás előállítására, Kalifornia, Nagoya, Minneapolis 1986: C. Hull megalapítja a 3D System nevű céget eljárása

Részletesebben

Gyors prototípusgyártás Rapid Prototyping (RP)

Gyors prototípusgyártás Rapid Prototyping (RP) 1 Gyors prototípusgyártás Rapid Prototyping (RP) KF GAMF KAR GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIA TANSZÉK Készítette: Fülöp György tudományos segédmunkatárs Szerkeszti: Dr. Kodácsy János tanszékvezető főiskolai tanár

Részletesebben

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja.

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. Testmodellezés Testmodellezés (Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. A tervezés (modellezés) során megadjuk a objektum geometria

Részletesebben

POLIMER TERMÉKEK KISSZÉRIÁS GYÁRTÁSA

POLIMER TERMÉKEK KISSZÉRIÁS GYÁRTÁSA B4 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR POLIMERTECHNIKA TANSZÉK POLIMER TERMÉKEK KISSZÉRIÁS GYÁRTÁSA (RPT/RT) A JEGYZET ÉRVÉNYESSÉGÉT A TANSZÉKI WEB OLDALON KELL ELLENŐRIZNI!

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D nyomtatás http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr. Salvi Péter BME, Villamosmérnöki

Részletesebben

3. Gyors prototípus készítés. 3.1 Történeti áttekintés

3. Gyors prototípus készítés. 3.1 Történeti áttekintés 3. Gyors prototípus készítés 3.1 Történeti áttekintés 1983: kísérletek 3D nyomtatás előállítására, kalifornia, Nagoya, Minneapolis 1986: C. Hull megalapítja a 3D System nevű céget eljárása a fotopolimerizáción

Részletesebben

3DVeled.hu 2016 ZOOPEDAGÓGIAI KONFERENCIA, MISKOLC

3DVeled.hu 2016 ZOOPEDAGÓGIAI KONFERENCIA, MISKOLC 3DVeled.hu 2016 ZOOPEDAGÓGIAI KONFERENCIA, MISKOLC Bemutatkozás 3DVeled.hu Géczi József mérnök informatikus Tóth Dénes műszaki menedzser, okleveles gépészmérnök u 3Dveled.hu bemutatkozás u 3D technológiák

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A4 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Az egyszeri modellalkotáson alapuló tervezés előnyei a gyártás szempontjából. (CAD-CAM kapcsolat alapfogalmai)

Az egyszeri modellalkotáson alapuló tervezés előnyei a gyártás szempontjából. (CAD-CAM kapcsolat alapfogalmai) Az egyszeri modellalkotáson alapuló tervezés előnyei a gyártás szempontjából (CAD-CAM kapcsolat alapfogalmai) NC/CNC megmunkálási lehetőségek 2D: esztergálás, (lemez)kivágás 2,5D: háromirányú relatív elmozdulás,

Részletesebben

Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása

Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI TANSZÉK Gépipari alkatrészgyártás és szerelés technológiai tervdokumentáció készítésének számítógépes támogatása http://www.lib.uni-miskolc.hu/digital/

Részletesebben

A gyártási rendszerek áttekintése

A gyártási rendszerek áttekintése SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) A gyártási rendszerek áttekintése Bevezetés A tantárgy célja A gyártócellák c. tárgy átfogóan foglalkozik a gyártás automatizálás eszközeivel, ezen

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A2 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Rapid prototyping technológiák additív technikák Dr. habil Husi Géza, Dr. Szemes Péter Tamás

Rapid prototyping technológiák additív technikák Dr. habil Husi Géza, Dr. Szemes Péter Tamás Rapid prototyping technológiák additív technikák Dr. habil Husi Géza, Dr. Szemes Péter Tamás Készült: 2015.09.30. A tananyag elkészítését "Az élettudományi- klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és

Részletesebben

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*, International GTE Conference MANUFACTURING 2012 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary MÉRŐGÉP FEJLESZTÉSE HENGERES MUNKADARABOK MÉRETELLENŐRZÉSÉRE Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

Részletesebben

3D-s szkennelés és CNC marás a fafaragás szolgálatában

3D-s szkennelés és CNC marás a fafaragás szolgálatában 3D-s szkennelés és CNC marás a fafaragás szolgálatában A faipari tevékenységek során egyre gyakrabban jelentkezik speciális igény arra, hogy pl. egyes bútorok, belsőépítészeti létesítmények felújításánál

Részletesebben

5. Az NC programozás alapjai. Az NC technika fejlődése

5. Az NC programozás alapjai. Az NC technika fejlődése 5. Az NC programozás alapjai Az NC (Numerical Control) az automatizálás egyik specifikus formája A vezérlés a parancsokat az alkatrészprogramból ismeri Az alkatrészprogram alfanumerikus karakterekből áll

Részletesebben

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 15. Digitális Alakzatrekonstrukció Méréstechnológia, Ponthalmazok regisztrációja http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiiav54

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A5 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Autodesk Inventor Suite

Autodesk Inventor Suite 1 / 5 Autodesk Inventor Suite 2 / 5 Autodesk Inventor Suite Az Autodesk Inventor Suite egy olyan parametrikus tervező - modellező szoftver, melynek segítségével hatékonyan hozhatjuk létre alkatrészeink

Részletesebben

3D nyomtatás. Történelme és típusai

3D nyomtatás. Történelme és típusai 3D nyomtatás Történelme és típusai Irányzatok additív szubtraktív Additív 3D nyomtatás - az első lépés A 3D nyomtatás 1955-ben érett meg gondolatként, az MIT két doktorandusza, Jim Bredt és Tim Anderson

Részletesebben

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet, Gépgyártástechnológia Szakcsoport Korszerő alkatrészgyártás és szerelés II. BAG-KA-26-NNB

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 15. Digitális Alakzatrekonstrukció Méréstechnológia, Ponthalmazok regisztrációja http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01

Részletesebben

3D Printing á la Carte PANAC

3D Printing á la Carte PANAC 3D Printing á la Carte PANAC Beszállítói Klub 2008. április 16-i Falk György Az alapítók és a csapat Mérfőldkövek 1991: FABICAD Kft. megalakulása(cad\cam\cae) 1992: Autodesk Partner szerződés 1996: IBM

Részletesebben

Nagy pontosságú 3D szkenner

Nagy pontosságú 3D szkenner Tartalom T-model Komponensek Előzmények Know-how Fejlesztés Pilot projektek Felhasználási lehetőségek 1 T-model: nagy pontosságú aktív triangulációs 3D lézerszkenner A 3D szkennert valóságos tárgyak 3D

Részletesebben

Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány

Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány 1. Mutassa be a vállalkozások pénzügyi környezetét! 2. Mutassa be a pénzügyi tervezés és elemzés információs

Részletesebben

LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN

LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN Tartalom Hegesztésről általában Lézeres hegesztés Lézeres ötvözés, felrakó- és javítóhegesztés Lézeres hegesztés gáz- és szilárdtest lézerrel Scanner és 3D lézerhegesztés TRUMPF

Részletesebben

Termék modell. Definíció:

Termék modell. Definíció: Definíció: Termék modell Összetett, többfunkciós, integrált modell (számítógépes reprezentáció) amely leír egy műszaki objektumot annak különböző életfázis szakaszaiban: tervezés, gyártás, szerelés, szervízelés,

Részletesebben

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA FIATAL ŰSZAKIAK TUDOÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2004. március 26-27. GYÜTTŰKÖDÉS A KOLOZSVÁRI ÉS A ISKOLCI GYTK KÖZÖTT A GYORS PROTOTIPIZÁLÁS TRÜLTÉN IllésDudás 1, Petru Bérce 2, Csaba Gyenge 2, Gyula Varga

Részletesebben

Corvus Aircraft Kft Tervezési, gyártási technológiák. Győr, 2008. április 16.

Corvus Aircraft Kft Tervezési, gyártási technológiák. Győr, 2008. április 16. Corvus Aircraft Kft Tervezési, gyártási technológiák Győr, 2008. április 16. Cég történet STA RT 2002 Prototípus építés Mk I 2004 Cég alapítás Corvus Aircraft Kft 2005 Prototípus építés Corvus Corone Mk

Részletesebben

Géprajz - gépelemek. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet 2

Géprajz - gépelemek. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet  2 Géprajz - gépelemek FELÜLETI ÉRDESSÉG Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár Belső használatú jegyzet http://gepesz-learning.shp.hu 1 Felületi érdesség Az alkatrészek elkészítéséhez a rajznak tartalmaznia

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS 2. LGB_AJ005_2. Gépészmérnöki (BSc) szak NC, CNC TECHNOLÓGIA. Összeállította: Dr.

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS 2. LGB_AJ005_2. Gépészmérnöki (BSc) szak NC, CNC TECHNOLÓGIA. Összeállította: Dr. GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS 2. LGB_AJ005_2 Gépészmérnöki (BSc) szak NC, CNC TECHNOLÓGIA Összeállította: Dr. Pintér József 1. NC-technika alapfogalmak 2. NC-technika fejlődéstörténete 3. NC, CNC szerszámgépek

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 03 Gépi

Részletesebben

20. hét - A szimuláció, RP

20. hét - A szimuláció, RP 20. hét - A szimuláció, RP A szimuláció egy másik rendszerrel, amely bizonyos vonatkozásban hasonló az eredetihez, utánozzuk egy rendszer viselkedését, vagyis az eredeti rendszer modelljét kapjuk meg vele.

Részletesebben

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz Anyagválasztás dugattyúcsaphoz A csapszeg működése során nagy dinamikus igénybevételnek van kitéve. Ezen kívül figyelembe kell venni hogy a csapszeg felületén nagy a kopás, ezért kopásállónak és 1-1,5mm

Részletesebben

ELEKTROMOS HAJTÁSÚ KERÉKPÁR PROTOTÍPUS KIZÁRÓLAG 3D NYOMTATÁSI TECHNOLÓGIÁVAL

ELEKTROMOS HAJTÁSÚ KERÉKPÁR PROTOTÍPUS KIZÁRÓLAG 3D NYOMTATÁSI TECHNOLÓGIÁVAL ELEKTROMOS HAJTÁSÚ KERÉKPÁR PROTOTÍPUS KIZÁRÓLAG 3D NYOMTATÁSI TECHNOLÓGIÁVAL 06/03/2017 Teljes egészében additív nyomtatási technológiával készült elektromos kerékpár gyártására kaptunk megbízást a közelmúltban,

Részletesebben

CNC-forgácsoló tanfolyam

CNC-forgácsoló tanfolyam CNC-forgácsoló tanfolyam I. Óra felosztási terv Azonosító Megnevezése Elmélet 0110-06 0225-06 0227-06 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános anyagvizsgálatok

Részletesebben

3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN

3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN 3D-S TERVEZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEM REJTŐ SÁNDOR KARÁN AMBRUSNÉ SOMOGYI Kornélia, GYÖNGYNÉ MAROS Judit Óbudai Egyetem, Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari

Részletesebben

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele Legnagyobb anyagterjedelem feltétele 1. Legnagyobb anyagterjedelem feltétele A legnagyobb anyagterjedelem feltétele (szabványban ilyen néven szerepel) vagy más néven a legnagyobb anyagterjedelem elve illesztett

Részletesebben

Szerszámtervezés és validálás Moldex3D és Cavity Eye rendszer támogatással. Pósa Márk 2015. Október 08.

Szerszámtervezés és validálás Moldex3D és Cavity Eye rendszer támogatással. Pósa Márk 2015. Október 08. Szerszámtervezés és validálás Moldex3D és Cavity Eye rendszer támogatással. Pósa Márk 2015. Október 08. Cégbemutató 2004: Reológiai alapkutatás kezdete a Kecskeméti Főiskolán 2011: Doktori munka befejezése,

Részletesebben

06A Furatok megmunkálása

06A Furatok megmunkálása Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 06A Furatok megmunkálása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

10. Lézer Alkalmazási Fórum Bréma Újdonságok a Lézersugaras technológiák területén első rész

10. Lézer Alkalmazási Fórum Bréma Újdonságok a Lézersugaras technológiák területén első rész 10. Lézer Alkalmazási Fórum Bréma Újdonságok a Lézersugaras technológiák területén első rész Halász Gábor MAHEG szakmai ankét 2017.03. 30. Tartalom Mikro-megmunkálások (lézeres lökéshullám alkalmazások,

Részletesebben

Foglalkozási napló. Ötvös, fémműves 14. évfolyam

Foglalkozási napló. Ötvös, fémműves 14. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Ötvös, fémműves 14. évfolyam (OKJ száma: 54 211 06) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Példatár Anyagtechnológia Elemi példa - 5.

Példatár Anyagtechnológia Elemi példa - 5. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szent István Egyetem Óbudai Egyetem Typotex Kiadó TÁMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029 Példatár Anyagtechnológia Elemi példa - 5. Reprezentatív dugóhúzó gyártása Szerző:

Részletesebben

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK

Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Számítógépes Grafika SZIE YMÉK Analóg - digitális Analóg: a jel értelmezési tartománya (idő), és az értékkészletes is folytonos (pl. hang, fény) Diszkrét idejű: az értelmezési tartomány diszkrét (pl. a

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék MÁSODLAGOS ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK Meglévő (analóg) térképek manuális digitalizálása 1 A meglévő

Részletesebben

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF)

TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) TERVEZÉS ELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN (BMEGEGE MGTM) TERMÉKFEJLESZTÉS (BMEGEGE MNTF) 10. Előadás Költségszempontú tervezés 2010/2011 II. félév 1 / 17 Ütemterv 2011. tavaszi félév Hét Előadás 1. Tervezési iskolák,

Részletesebben

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV Nyíregyházi Főiskola Gyártórendszerek tervezése c. tan- 2009/2010. tanév, II. félév GM.III. évfolyam Gyak.jegy, 2 kredit tárgy Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológia Tanszék Tanítási

Részletesebben

VASÖNTVÉNYEK, ÖNTÖTTVAS VÍZHÁLÓZATI SZERELVÉNYEK, GÉPÖNTVÉNYEK GYÁRTÁSA

VASÖNTVÉNYEK, ÖNTÖTTVAS VÍZHÁLÓZATI SZERELVÉNYEK, GÉPÖNTVÉNYEK GYÁRTÁSA VASÖNTVÉNYEK, ÖNTÖTTVAS VÍZHÁLÓZATI SZERELVÉNYEK, GÉPÖNTVÉNYEK GYÁRTÁSA Bemutatkozás Lemezgrafitos és gömbgrafitos vasöntvények gyártását kínáljuk kis- és középszériákra, maximum 700 kg-os egységsúlyig

Részletesebben

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése Kutatási beszámoló 2015. február Gyüre Balázs BME Fizika tanszék Dr. Simon Ferenc csoportja Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése A TKI-Ferrit Fejlsztő és Gyártó Kft.-nek munkája

Részletesebben

Nagyobb megbízhatóság a mélyebb leszúrási műveleteknél

Nagyobb megbízhatóság a mélyebb leszúrási műveleteknél Nagyobb megbízhatóság a mélyebb leszúrási műveleteknél Az elsődleges felhasználói igényeket......melyek a mélyebb leszúrási műveletek esetén jelentkeznek, az új szerszámok tervezésének korai szakaszában

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék Polimerfeldolgozás Melegalakítás Melegalakítás 2 Melegalakítás: 0,05 15 mm vastagságú lemezek, fóliák formázása termoelasztikus állapotban

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. Kósa Péter műszaki oktató. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. Kósa Péter műszaki oktató. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA Gépgyártástechnológia szakirányú gyakorlat II. tantárgy MŰSZAKI ALAPOZÓ ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2009/2010. tanév, II. félév TANSZÉK GMB. III. évfolyam Gyak.jegy, kredit:

Részletesebben

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA KONFERENCIA 2010 GÁBOR DÉNES FŐISKOLA CSUKA ANTAL TARTALOM A KÍSÉRLET ÉS MÉRÉS JELENTŐSÉGE A MÉRNÖKI GYAKORLATBAN, MECHANIKAI FESZÜLTSÉG

Részletesebben

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval Sphero-XP Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbbel

Részletesebben

10. Az NC programozás alapjai. Az NC technika fejlődése. Az NC technika rugalmas automatizált. nagy termelékenység

10. Az NC programozás alapjai. Az NC technika fejlődése. Az NC technika rugalmas automatizált. nagy termelékenység 10. Az NC programozás alapjai Az NC (Numerical lcontrol) az automatizálás ti egyik specifikus formája A vezérlés a parancsokat az alkatrészprogramból ismeri Az alkatrészprogram alfanumerikus karakterekből

Részletesebben

Fém megmunkálás. Alapanyag. Térfogat- és lemezalakítások. Porkohászat. Öntészet homokba öntés, preciziós öntés kokilla öntés. fémporok feldolgozása

Fém megmunkálás. Alapanyag. Térfogat- és lemezalakítások. Porkohászat. Öntészet homokba öntés, preciziós öntés kokilla öntés. fémporok feldolgozása Fém megmunkálás Alapanyag Öntészet homokba öntés, preciziós öntés kokilla öntés Térfogat- és lemezalakítások pl. kovácsolás, hidegfolyatás, mélyhúzás Porkohászat fémporok feldolgozása Példa: öntészet (1)

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 14. Digitális Alakzatrekonstrukció - Bevezetés http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01 Dr. Várady Tamás, Dr.

Részletesebben

CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSAOK

CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSAOK Magyar MÉLYHÚZOTT ELEMEK BEMUTATÓESZKÖZÖK HÓLYAGOS/ HEGESZTETT AKRIL TERMÉKEK MARATÁS SZERSZÁMKÉSZÍTÉS ÚJRAHASZNOSÍTÁS CSOMAGOLÁSI MEGOLDÁSAOK TERMÉKEINEK MEGFELELŐ EGYEDI KIVITELBEN Rossel-Display Műanyag

Részletesebben

Lézersugaras technológiák fóruma

Lézersugaras technológiák fóruma Lézersugaras technológiák fóruma Újdonságok a lézersugaras technológiáik területén: méréstechnika, hegesztés, additive manufacturing (szemelvények a fórum előadásaiból) Abaffy Károly Linde Gáz Magyarország

Részletesebben

TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT

TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT CNC PROGRAMOZÓ TECHNOLÓGUS TANFOLYAM TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT MEZŐKÖVESD, 2014. február 23. Összeállította: Daragó Gábor 1 CNC PROGRAMOZÓ TECHNOLÓGUS TANFOLYAM TANFOLYAMZÁRÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADAT

Részletesebben

Innocity Kft. terméktervezés, szerszámtervezés öntészeti szimuláció készítés + 3 6 / 7 0 / 4 2 1 8-407. w w w. i n n o c i t y.

Innocity Kft. terméktervezés, szerszámtervezés öntészeti szimuláció készítés + 3 6 / 7 0 / 4 2 1 8-407. w w w. i n n o c i t y. terméktervezés, szerszámtervezés öntészeti szimuláció készítés I n n o c i t y K u t a t á s i é s I n n o v á c i ó s T a n á c s a d ó K f t 2 6 0 0 V á c, P e t ő f i S á n d o r u. 5 5 / A + 3 6 /

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II.

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01B - Előgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Dr. Mikó Balázs

Dr. Mikó Balázs Gyártórendszerek mechatronikája Termelési folyamatok II. 03 CAM rendszerek Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu 1 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai

Részletesebben

SZOFTVER AJÁNLATOK. A) Építőmérnöki szoftverek. B) AutoCAD programok védelme. C) MÉRNÖK SZÓTÁR rendszer. Érvényes 2014.

SZOFTVER AJÁNLATOK. A) Építőmérnöki szoftverek. B) AutoCAD programok védelme. C) MÉRNÖK SZÓTÁR rendszer. Érvényes 2014. SZOFTVER AJÁNLATOK A) Építőmérnöki szoftverek B) AutoCAD programok védelme C) MÉRNÖK SZÓTÁR rendszer Érvényes 2014.december 31-ig További információk: engsoft.atw.hu A szoftvereinket több mint 20 éve több

Részletesebben

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak 1. feladat CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak Vetületek képzése, alkatrészrajz készítése (formátum: A4) Készítse el a gyakorlatvezető által kiadott,

Részletesebben

PANAC Éves Taggyűlés 2008.

PANAC Éves Taggyűlés 2008. PANAC Éves Taggyűlés 2008. PRINZHORN HOLDING Jelenlétünk Európában Dunapack Zrt. értékesítés nettó árbevétel adatai Az autó- és háttéripar, illetve az elektronikai ipar aránya a Dunapack Zrt. termelésében

Részletesebben

DF20 Jet Fiber lézer jelölő berendezés

DF20 Jet Fiber lézer jelölő berendezés DF20 Jet Fiber lézer jelölő berendezés I. Bevezető II. Termék pontos megnevezése, ár III.Technikai jellemzők IV.Konfiguráció I. Bevezető DF20 DF20 Jet Fiber lézer jelölő berendezés DF20 Jet Fiber lézer

Részletesebben

Programozás alapjai Bevezetés

Programozás alapjai Bevezetés Programozás alapjai Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Programozás alapjai Bevezetés SWF1 / 1 Tartalom A gépi kódú programozás és hátrányai A magas szintÿ programozási nyelv fogalma

Részletesebben

CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608)

CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608) CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608) Tanfolyam kezdés (befejezés) várható időpontja: 2013. november 30. 09:00-2014. június 2014. május - 2015. január Tanfolyami díj: A képzőnél

Részletesebben

CAD- CAM informatikus képzés tematika oktatott modulok

CAD- CAM informatikus képzés tematika oktatott modulok CAD- CAM informatikus képzés tematika oktatott modulok 1156-06 - Számjegyvezérlésű gépek működtetése, karbantartása, javítása, dokumentálása Új vezérlőberendezéseket üzembe helyez Ismerteti a vezérlő szolgáltatásait

Részletesebben

Láthatósági kérdések

Láthatósági kérdések Láthatósági kérdések Láthatósági algoritmusok Adott térbeli objektum és adott nézőpont esetén el kell döntenünk, hogy mi látható az adott alakzatból a nézőpontból, vagy irányából nézve. Az algoritmusok

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI EGYETEM MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIA TANSZÉK B Szakirányú gyakorlat III. tantárgy 2016/2017. tanév, II. félév GMB. IV. évfolyam Gyak.jegy, kredit: 3 Tantárgy

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01 Szolnok 2015 KÉPZÉSI PROGRAM Megnevezése OKJ azonosító 54 481 01 A képzési program CAD-CAM informatikus A képzés során megszerezhető kompetenciák

Részletesebben

XXI. Nemzetközi Gépészeti Találkozó - OGÉT 2013

XXI. Nemzetközi Gépészeti Találkozó - OGÉT 2013 XXI. Nemzetközi Gépészeti Találkozó - OGÉT 2013 Termikus szórással készült NiCrBSi rétegek utókezelése lézersugaras újraolvasztással Molnár András PhD hallgató témavezetők: Dr. Balogh András egyetemi docens

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek 1. Felületi érdesség használata Felületi érdesség A műszaki rajzokon a geometria méretek tűrése mellett a felületeket is jellemzik. A felületek jellemzésére leginkább a felületi érdességet használják.

Részletesebben

2014/2015. tavaszi félév

2014/2015. tavaszi félév Hajder L. és Valasek G. hajder.levente@sztaki.mta.hu Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar 2014/2015. tavaszi félév Tartalom Geometria modellezés 1 Geometria modellezés 2 Geometria modellezés

Részletesebben

A PLAZMASUGARAS ÉS VÍZSUGARAS TECHNOLÓGIA VIZSGÁLATA SZERKEZETI ACÉL VÁGÁSAKOR

A PLAZMASUGARAS ÉS VÍZSUGARAS TECHNOLÓGIA VIZSGÁLATA SZERKEZETI ACÉL VÁGÁSAKOR A PLAZMASUGARAS ÉS VÍZSUGARAS TECHNOLÓGIA VIZSGÁLATA SZERKEZETI ACÉL VÁGÁSAKOR Készítette: TÓTH ESZTER A5W9CK Műszaki menedzser BSc. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT CÉLJA Plazmasugaras és vízsugaras technológia

Részletesebben

FRÖCCSÖNTÉS SZIMULÁCIÓ A SZERKEZETI ANALÍZIS SZOLGÁLATÁBAN

FRÖCCSÖNTÉS SZIMULÁCIÓ A SZERKEZETI ANALÍZIS SZOLGÁLATÁBAN Moldex3D I2 FRÖCCSÖNTÉS SZIMULÁCIÓ A SZERKEZETI ANALÍZIS SZOLGÁLATÁBAN Készítette: Polyvás Péter peter.polyvas@econengineering.com econengineering Kft. www.econengineering.com 2010.04.28. Moldex3D Vezető

Részletesebben

Melyik Loctite terméket használja?

Melyik Loctite terméket használja? Adagolókészülékek Melyik Loctite terméket használja? Loctite Egykomponensű ragasztók/tömítők Szerelés Loctite Anaerob rögzítők/tömítők Kézi Félautomata Teljesen automata 97001/98414 97006 97009 97123 97106

Részletesebben

Messer Szakmai Nap. Messer Szakmai nap

Messer Szakmai Nap. Messer Szakmai nap Messer Szakmai Nap Messer Innovációs Fórum Lézersugaras megmunkálások, újdonságok, fejlesztési trendek EUROBLECH és LAF 2016 érdekességei Halász Gábor Tartalom Újdonságok, fejlesztések a Lézersugaras vágás

Részletesebben

VASÖNTVÉNYEK, ÖNTÖTTVAS VÍZHÁLÓZATI SZERELVÉNYEK, GÉPÖNTVÉNYEK GYÁRTÁSA

VASÖNTVÉNYEK, ÖNTÖTTVAS VÍZHÁLÓZATI SZERELVÉNYEK, GÉPÖNTVÉNYEK GYÁRTÁSA VASÖNTVÉNYEK, ÖNTÖTTVAS VÍZHÁLÓZATI SZERELVÉNYEK, GÉPÖNTVÉNYEK GYÁRTÁSA BEMUTATKOZÁS Lemezgrafitos és gömbgrafitos vasöntvények gyártását kínáljuk kis- és középszériákra, maximum 700 kg-os egységsúlyig

Részletesebben

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Extrudálás, mint kiinduló technológia Flakonfúvás Fóliafúvás Lemez extrudálás Profil extrudálás Csőszerszám* - Széles résű szerszám* - Egyedi szerszámok** * -

Részletesebben

Cégbemutató smartsol Engineering Kft. - Magyarország 2014-01-22 1 Bemutatkozás Engedje meg, hogy bemutassuk 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalkozásunkat, amelynek alapja a több évtizedes mérnöki

Részletesebben

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline

KÚPOS LEMEZFÚRÓ. profiline KÚPOS LEMEZFÚRÓ profiline Termék leírása Az új RUKO nagyteljesítményű kúpos lemezfúróknál a forgácshornyok köszörülése CBN eljárással történik a tömör, edzett anyagba. A CBN (köbös bórnitrid) lényegesen

Részletesebben

DURMA RP típusú stancoló gépek

DURMA RP típusú stancoló gépek DURMA RP típusú stancoló gépek A DURMAZLAR CÉG BEMUTATÁSA A Durmazlar Machine Törökország vezető gépgyártó vállalata, mely éves termelését tekintve világelső a fémmegmunkáló gépek gyártásában. Napjainkban,

Részletesebben

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés

CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés CAD Rendszerek I. Sajátosság alapú tervezés - Szinkron modellezés Farkas Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1/ 14 Tartalom -Sajátosság alapú tervezés:

Részletesebben

Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés

Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés Alkatrész modellezés SolidWorks-szel - ismétlés Feladat: Készítse el az ábrán látható szenzorház geometriai modelljét a megadott lépések segítségével! (1. ábra) 1. ábra 1. Feladat 1. Vázlat készítés Készítsen

Részletesebben

NYOMTATOTT HUZALOZÁSÚ LAPOK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJA

NYOMTATOTT HUZALOZÁSÚ LAPOK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJA NYOMTATOTT HUZALOZÁSÚ LAPOK GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJA Az elektronikai tervező általában nem gyárt nyomtatott lapokat, mégis kell, hogy legyen némi rálátása a gyártástechnológiára, hogy terve kivitelezhető legyen.

Részletesebben

Elektronikus adatbázis. CAD alapjai. Féléves projektfeladat Gördülőcsapágyazás modellezése

Elektronikus adatbázis. CAD alapjai. Féléves projektfeladat Gördülőcsapágyazás modellezése Elektronikus adatbázis CAD alapjai Féléves projektfeladat Gördülőcsapágyazás modellezése Készült: Készítette: a TÁMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029 sz. megbízása alapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

RTD-CORROCONT Az alacsonyfrekvenciás anyagvizsgálatok gyakorlati tapasztalatai

RTD-CORROCONT Az alacsonyfrekvenciás anyagvizsgálatok gyakorlati tapasztalatai Az alacsonyfrekvenciás anyagvizsgálatok gyakorlati tapasztalatai Csizinszky Péter Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Tengelic, 2006.06.2. 1 Célok Üzembiztonság Növelése Katasztrófák Elkerülése Társadalmi Környezeti

Részletesebben

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal Kísérleti kályha tesztelése A tesztsorozat célja egy járatos, egy kitöltött harang és egy üres harang hőtároló összehasonlítása. A lehető legkisebb méretű, élére állított téglából épített héjba hagyományos,

Részletesebben