DABAS VÁROS KÖZBIZTONSÁGI ÉS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA év

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DABAS VÁROS KÖZBIZTONSÁGI ÉS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA év"

Átírás

1 DABAS VÁROS KÖZBIZTONSÁGI ÉS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA év

2 DABAS VÁROS KÖZBIZTONSÁGI ÉS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA Az 1990.évi.LXV.tv. 8. (1) bekezdésében foglaltak szerint az önkormányzatok feladata a helyi közszolgáltatások körében különösen a helyi tűzvédelemről és közbiztonság helyi feladatairól történő gondoskodás. Az önkormányzat joga és kötelessége a helyi közösségek életminőségének javítása érdekében a város közbiztonsági koncepciójának kialakítása és realizálása. E feladatok hatékony és eredményes megvalósítása érdekében szükséges az önkormányzat közbiztonsági alapfilozófiájának megfogalmazása, konkrét helyzetelemzés alapján a célok, illetve prioritások kijelölése, a lehetőségeket feltárva a megvalósítás módjának meghatározása. Koncepció célja: Az önkormányzat közbiztonság védelmét szolgáló alapfeladatának színvonalasabb ellátása. A város rövid és középtávú közbiztonsági stratégiájának kidolgozása. A gyakorlati megvalósulási lehetőségek felvázolása. Szervezési, működtetési feladatokban való részvétel, az önkormányzat ez irányú érdekeinek képviselete. A település tűz-és katasztrófavédelmi tevékenységének elősegítése. Az önkormányzás lényege Alapgondolatok Az önkormányzás lényege a választópolgárok közösségét érintő helyi közügyek önálló demokratikus intézése, a helyi közhatalomnak a lakosság érdekében való gyakorlása. Ezért a bűnmegelőzés fő letéteményeseinek egyike az önkormányzat. Azonban a bűnmegelőzési stratégia eredményességéhez nélkülözhetetlen a kormány, állami-, önkormányzati-, civil szervezetek, alapítványok, állampolgári önszerveződések közreműködése. A közbiztonság A közbiztonság a társadalmi együttélés rendjének adott időszakban és adott helyen jogilag szabályozott olyan tényleges helyzete, amelyben az emberek személyiségi jogai, élete, és javai biztosítottak az illetéktelen támadással szemben. A közbiztonság infrastrukturális tényező is, a gazdaság működésének üzemen kívüli feltétele, amely befolyásolja a beruházási szándékokat, az idegenforgalmat, a termékek előállítási költségét, stb. A közbiztonság állapota a helyi problémák összességéből tevődik egybe. Így annak kezelése a hatékony reagálás is helyben, helyi összefogással lehetséges. A lakosság és a rendőrség közös ellensége a bűnözés, amelyet meg kell állítani, a helyi társadalmat és humán értékeit meg kell védeni. A törvénytisztelő, jogkövető lakosság bevonásával a helyi speciális viszonyok figyelembevételével egy olyan rendőrségi stratégia kimunkálása, amely a lakossági megelégedettség mellett biztosítja azt, hogy a rendőrség rövid időn belül hatékonyan felléphessen minden olyan jogsértő cselekménnyel szemben, amely sérti vagy veszélyezteti az adott település (településrész) lakóinak személy- és vagyonbiztonságát.

3 Közbiztonság fontosságára tekintettel és az önkormányzás lényegéből fakadóan előre kell tervezni a baleset-, bűnmegelőzés terén a legfontosabb teendőket. A közbiztonság kezelésének alapja a megelőzés. A megelőzés A bűnözésnek okai és elősegítő feltételei vannak. Az okok az úgynevezett nagy környezetben az ellátottság, fejlettség, műveltségi szint, igazságszolgáltatás, munkanélküliség, gazdasági helyzet, létminimum, lakáshelyzet és az ezekhez hasonló tényezők lehetnek. A személyiség kialakulását is közvetlenül befolyásoló kis környezet a család, az iskola, a munkahely, a baráti kapcsolatok. Az elsődleges, az igazi megelőzés ehhez a két környezethez tartozó okokra hatással lehetséges. Fontos, de csak másodlagos jelentőségű a megelőzés szempontjából a felderítés, a büntetőjogi felelősségre vonás, illetve a helyzeti jellegű prevenció. Az okok, feltételek áttekintéséből következik, hogy a megelőző munka állami, önkormányzati és társadalmi feladat is. Az egyes területek tevékenysége nem mosható össze, a feladatokat nem lehet egymástól átvállalni. Minden szerv a saját feladatkörében meghatározott jó munkájával és ötleteivel járulhat hozzá a közbiztonság javításához. A bűnmegelőzés célja, hogy a bűnelkövető ne valósítson meg büntető törvénybe ütköző cselekményt, illetve ha már elkövette, akkor az ne maradjon rejtve az igazságszolgáltatás és a társadalom előtt. Közvetlen megelőzési cél: a bűncselekmények legközvetlenebb okainak megszüntetése. Közvetett megelőzési cél: A bűnözővé válás megelőzése A tettenérés kockázatának növelése. A bűnalkalmak csökkentése. Áldozati sértetti károk mérséklése. A bűnözőktől való félelem csökkentése. Bűnmegelőzés kiemelt célcsoportjai: Gyermekek, fiatalkorúak és a fiatal felnőttek nemzedéke. A hátrányos helyzetű társadalmi réteghez tartozók. A halmozottan hátrányos helyzetben lévők. I. Rövid ismertető Dabas Város térségben való elhelyezkedéséről Három község: Sári, Dabas és Gyón összevonásával október 1-én jött létre az egyesített település. Dabas 1989-ben kapta meg a Városi rangot. Az állandó lakosok száma fő. A lakosságszám a folyamatos betelepülés hatására lassan növekszik, azonban a születések száma csökken. A népesség elöregedése a megyéhez hasonló tendenciát mutat. A városban kettő kisebbség található. Kb fős szlovák, 400 fős cigány. Területének nagysága: ha.

4 A város Pest megye dél-keleti részén Budapesttől 43 km távolságra helyezkedik el, 8 településsel határos (Inárcs, Kakucs, Ócsa, Újhartyán, Hernád, Örkény, Tatárszentgyörgy, Bugyi). Dabas területén halad keresztül az 5-ös főútvonal, melybe itt csatlakozik be a 405-ös főút. Közel esik a nagy forgalmat bonyolító M5-ös autópálya is. Vasúti összeköttetés van mind a fővárossal, mind Kecskeméttel valamint Lajosmizsével. A várost gyűrűként veszik körül a hozzá gazdaságilag, kereskedelmileg, közigazgatásilag erősen kötődő szomszédos települések és így mint volt járási székhelynek (jelenleg körzetközpontnak), jelentős az egészségügyi, kulturális, közigazgatási szerepe is. A városban önálló OTP fiók, Budapest Bank fiók, illetve az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet 4 irodája működik. A Magyar Posta Rt. 4 postahivatalt üzemeltet itt. Mindegyik településrészen működik általános iskola és óvoda. Alapfokú oktatási intézményként működik a Sugár Rezső Zeneiskola és a Múzsák Alapfokú Művészeti Iskola A város központjában két középfokú oktatási intézmény van: - Táncsics Mihály Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola - Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola. Kórházzal nem rendelkezünk, azonban a város és vonzáskörzetére kiterjedő, az önkormányzat intézményeként működő Dr. Halász Géza Szakorvosi Rendelő Intézet biztosítja az egészségügyi szakellátást. Mentőállomás mellett Dabas város a térséget is kiszolgáló hivatásos tűzoltósággal rendelkezik. A lakosság egy része mezőgazdasággal foglalkozik, de több olyan gazdasági társaság is van, amelyek sok helyi és környékbeli lakosnak adnak munkalehetőséget. Például: Dunakenyér Rt., Dabas Nyomda, Vitafort Rt., Dabas Tej, Agroprofil Kft., Bélfeldolgozó Üzem, Áfész, stb. A sok munkalehetőség ellenére Budapest közelsége miatt még mindig magas az ingázók száma. Szintén magas a város vonzáskörzetében lévő kis településekről Dabasra ingázók, itt munkát vállalók és a két középiskolában tanulók száma. Így iskola időszakban, a nappali órákban magas a településen a nem helyben lakók aránya. A fő gazdasági ágazatok jellege elsősorban könnyűipari, ezen belül mezőgazdasági, illetve ipari feldolgozó jellegű. Kiterjedt a vendéglátó ipari és kereskedelmi hálózat a városban, amely szektor jelentős részét az ÁFÉSZ által fenntartott illetve bérbe adott egységek jelentik. Egyre bővül és kiterjedt profilú a vállalkozók által működésbe hozott üzletek köre is. Kereskedelmi szempontból fontos megemlíteni a városban havi 1 alkalommal megrendezendő vásárt is, amely szintén nagy tömegeket vonz. Fontosabb középületek a város központjában a Szent István téren helyezkednek el: Polgármesteri Hivatal, Rendőrség, Ügyészség, Bíróság, Földhivatal, Sportcsarnok épületei. A város településszerkezete elsősorban egylakásos családi házas jellegű. Dabas össz lakásszáma kb db, lakótelepi jellegű lakások száma kb A város sportélete igen sokrétű színes képet mutat, mint az egyesületi sport, mint pedig a sportlehetőségek terén.

5 19 sport és szabadidős egyesület működik, a legkülönfélébb sporttevékenységekben: labdarúgás, kézilabda, röplabda, birkózás, testépítés, aerobik, asztalitenisz, vívás, lovaglás, íjászat, triatlon, szinkron pályás rally autóversenyzés, modellező repülés, postagalambászat, versenylövészet, vadászat. II. Bűnügyi elemek és között Dabas területén az ismertté vált bűncselekmények száma között mozgott ban 348 bűncselekmény történt szeptember 30-ig 228. A bűncselekmények számának csökkenése egyértelmű. Országos jelenség, hogy az össz bűncselekményeken belül a vagyon elleni bűncselekmények aránya a legmagasabb 75-80%. Dabas vonatkozásában ez a szám 70% alatt marad. Egy adott terület bűnügyi fertőzöttségét a főre jutó bűncselekmények száma fejezi ki legjobban. Országosan 593 bűncselekmény jut lakosra, a Pest megyei átlag 489, míg Dabas városában 300 alatt van. Lényegesen az országos és a megyei átlag alatt vagyunk mutatóban. Egyes jellemzőbb bűncselekmények számai az alábbiak szerint alakultak: 2002-ben (szept.30-ig) 2003-ban (nov. 30-ig.) 2004-ben (szept.30-ig) Emberölés Testi sértés Erőszakos közösülés Szemérem elleni erőszak Üzletszerű kéjelgés elősegítése Garázdaság Önbíráskodás Környezetkárósítás Visszaélés kábítószerrel Lopás Rablás Kifosztás Zsarolás Rongálás Jármű önkényes elvétele Közlekedési bűncs Jellemző, hogy előtérbe került az úgynevezett megélhetési bűnözés, amelynek elkövetői a lakosság szegényebb rétegeiből kerülnek ki. További jellemző, hogy a lopási érték sok esetben nem éri el ,- Ft-ot, a rongálási kár pedig nagyon sokszor meghaladja az eltulajdonított tárgyak értékét is. A közlekedés biztonsági helyzet értékelésében az alábbi táblázat nyújt segítséget. Közlekedési baleset év év év

6 (XII.19-ig) (XI. 30.) (XI.30.) Halálos Súlyos Könnyű Anyagi K A közlekedési balesetek száma évihez viszonyítva növekedést mutat, főleg az anyagi kárral járó baleseteknél. Mindez az 5-ös főút nagyforgalmának tudható be évtől az autópálya matricássá válása csökkenést eredményezett a közlekedési balesetek tekintetében. Látható, hogy halálos baleset ezen időszak alatt nem történt, és az anyagi kárral végződött balesetek száma is felére csökkent. Ezek az eredmények az 5-ös főút forgalmának csökkenésének köszönhetőek. Városunk területén baleseti gócpont nem alakult ki, azonban megfigyelhetők olyan területek, ahol nagyobb gyakorisággal következnek be a balesetek (pl.: Bartók Béla út, Szent István út, Szent János u. Vörösmarty utca, Vasút út, Kossuth Lajos u., Szabadság utca,). A balesetek bekövetkezésének idejét vizsgálva leggyakoribb a szombat, majd a kedd és a szerda következik. Napszakokat tekintve a délutáni időszak a legveszélyesebb. Baleseti okokat elemezve a legfőbb baleseti ok a sebesség helytelen megválasztása, ezt a kanyarodási szabályok be nem tartása, elsőbbség meg nem adása, illetve az előzés szabályainak nem megfelelő alkalmazása követi. Az ittasság baleseti szempontból másodlagos okként merül fel. Forgalombiztonsági szempontból előrelépést jelent a kerékpárút tovább építése. Továbbra is problémát jelent azonban, hogy nincsenek kanyarodó sávok kialakítva a fontosabb útkereszteződésekben. A Dabasi Rendőrkapitányság létszáma területének nagyságához, a lakosság létszámához és a bűncselekmények számához képest aránytalanul kevés. A rendőr lakosság arány javítást igényel. Az országos átlag eléréséhez a Dabasi Rendőrkapitányság tekintetében körülbelül még 100 fő rendőrt kellene szolgálatba állítani. III. A lakosság szubjektív biztonságérzetének tényezői A lakosság biztonságérzetének legfontosabb erősítő és fenntartó tényezője a rendőrség működése, jelenléte. Ennek érdekében Sáriban és Gyónon hatékonyan működik a körzeti megbízotti szolgálat. A rendőrség folyamatos járőrözéssel (a főbb utakon akár gyalogosan is) igyekszik felügyelni a közrendet és biztonságot. Fontos a szerepük a rendőrökkel, kmb-sekkel szoros kapcsolatot kiépítő polgárőrségeknek. E civilszerveződések feladata szintén a járőrözés, a lakosságra és vagyonára történő odafigyelés. A vagyonvédelmet szolgálják az egyre jobban elterjedő riasztó-és csendes riasztó rendszerek, melyek működtetése jelentősen emeli az emberek biztonságérzetét. Egyre gyakoribb a személy-és vagyonvédelmi cégek jelenléte, melyek feladata elsősorban az objektum védelem. A város közlekedésbiztonsági helyzetét javítja a mind nagyobb mértékben kiépülő kerékpárút hálózat. A biztonságérzetet szintén fokozzák a közintézmények környezetében elhelyezett forgalom lassítók, zebrák. A lakosság biztonság érzetének emelése érdekében szükség lenne a térfelügyeleti rendszer kiépítésre, a rendőri jelenlét fokozására, önszerveződő csoportok létrehozására és az egymásra való figyelés fokozására. IV. CÉLOK, PRIORITÁSOK

7 1. A személy elleni erőszakos bűncselekmények visszaszorítása, illetve megakadályozása. 2. A közintézmények, templomok, műemlékek, temetők és környezeti értékek védelme. 3. Szenvedélybetegek és az ifjúság elleni bűncselekmények megakadályozása, visszaszorítása. 4. Szomszédok Egymásért Mozgalom népszerűsítése és kiépítése. 5. Vagyonvédelem javítása, és a betöréses lopások megelőzése. 6. Kertek, mezőgazdasági területek, vállalkozások telephelyeinek védelme, a termény és állatlopások, ipari termékek eltulajdonításának megelőzése. 7. A településen tartott sport és kulturális rendezvények biztonságos és rendbontás nélküli lebonyolítása. 8. A közterületek, parkok, játszóterek tisztaságának, rendjének és eszközeinek megóvása. 9. Olyan bűnmegelőzési programok (pl. DADA) kidolgozása és felvilágosító tevékenység fokozása, amelyek az áldozattá válás megelőzését, a hiszékenység, a könnyelműség felszámolását, szenvedélybetegség kialakulását, megelőzését szolgálja különös figyelemmel az oktatási intézményekre. 10. Közlekedés biztonságával és baleset megelőzéssel kapcsolatos sajátos helyi feladatok megoldása. 11. A település tűzvédelmének, katasztrófavédelmének megszervezése, a tűzmegelőzéssel és katasztrófavédelemmel kapcsolatos propaganda tevékenység széleskörű kiterjesztése. V. A megvalósítás eszközei 1. Dabas Város Önkormányzatának Jogi-, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság működtetése, feladatainak segítése, közbiztonsági bűnmegelőzési koncepció kidolgozása. A bizottság feladatát és hatáskörét külön rendelet fogalmazza meg. 2. Helyi, közbiztonsági tanácsadó illetve áldozatvédelmi iroda felállítása. Az iroda feladata lenne a vagyonvédelmi tanácsadás, rendkívüli események, bűncselekmények, hatósági intézkedések esetén tanúsítandó helyes magatartás ismertetése, bűncselekmény sértettjeinek tájékoztatása jogaikról és kötelezettségeikről. Segíteni a biztosítással kapcsolatos ügyintézést, valamint az anyagi és lelki károk enyhítése megfelelő szakemberek bevonásával. Az iroda kialakítása lehetőséghez képest az önkormányzat épületén belül történjen, és azt olyan személy vezesse, aki a rendőrségi eljárásokban, megelőzésben, áldozatvédelmi programban járatos. Itt célszerű lenne hivatásos rendőrt ebbe a tevékenységbe bevonni.

8 3. Helyi polgárőr szervezetek létrehozása, támogatása. A megelőzés egyik leghatékonyabb módszere a fokozott közterületi jelenlét, amelyet a rendőrség jelenlegi anyagi, technikai, személyi feltételei mellett a lakosság által megfogalmazott követelményeknek megfelelően nem tud biztosítani civil szféra bevonásával megfelelő hírösszeköttetés és információáramlás kialakításával jelentős eredmények érhetők el ezen a területen. A megelőzés érdekében a helyi polgárőr szervezeteken túl egyéb vagyonvédelmi társaságokat is be lehet vonni a járőröző tevékenységbe, célszerű pályázat útján megszervezni. Két polgárőr szervezet működik Dabason, a Dabas Közbiztonságáért Közhasznú Egyesület és a Dabas Szőlősi Polgárőr Egyesület. 4. Közbiztonságban érdekelt civil szerveződések támogatása (SZEM mozgalom) A bűnmegelőzés olyan összetett kormány-és önkormányzati feladat, amely az emberek ezreinek és százezreinek részvétele nélkül egyszerűen megoldhatatlan. A lakosságra vetítve kis létszámú polgárőrség és rendőrség erre önmagában nem képes. A bűnmegelőzés leghatékonyabb eszközét a szószoros értelemben vett önszerveződésen alapuló igazi civil szervezetek jelentik, mint például a Szomszédok Egymásért Mozgalom röviden SZEM. Létrehozatalában az önkormányzat, rendőrség és egyéb civil szervezetek segítségnyújtása mellett a lakosságnak kell intenzív szerepet vállalni. A program leglényegesebb eleme az, hogy nem kíván semminemű életvitel-változtatást az abban résztvevőktől, hanem néhány alapvető emberi norma betartását várja el. Lényege az egymásra való figyelem fokozása, a rászorultabbak pl: egyedül élő idősek gyors és hatékony lehetősége a segítséghívásra. A mozgalom kiépítésében jelentős szerepe lehet a polgárőrségnek, társasházak gondnokainak, rendszeresen otthon lévő lakosoknak. Összefogással, kis befektetéssel, pl. riasztórendszerek, csengők, kapucsengők felszerelésével, gyors és hatékony megoldás jöhetne létre a személy és vagyonvédelem lakossági szintű erősítésére. E program segítése népszerűsítése az önkormányzat egyik kiemelt célja. 5. Csendes riasztó rendszerek minél nagyobb körben történő propagálása, elterjesztése. Városunkban jelen pillanatban két vagyonvédelmi cég is foglalkozik az úgynevezett csendes riasztórendszerek kiépítésével illetve fenntartásával. Meg kell keresni azokat a lehetőségeket, amelyek vonzóbbá teszik az ez irányú szolgáltatást a lakosság körében. Itt lehetőségek, pl. részletfizetés, biztosítók által nyújtott kedvezmény, lízingelés. Tehát azt kell elérni, hogy ezek a rendszerek mindenki által elérhető közelségbe kerüljenek. A legjobb reklámot szolgáltatja e rendszerek használatára Dabas Város Önkormányzata azzal, hogy évtől minden intézményében felülvizsgáltatja, illetve ahol nincs kiépítteti a vagyonvédelmi rendszereket és ezeket telefon vonalon keresztül számítógépes központba kötteti. Jelzés esetén kivonuló szolgálat ellenőrzi. Emellett júniusától közbiztonsági járőrszolgálat járja Dabas utcáit, minden éjszaka, melynek keretében a járőrök az Önkormányzat intézményeinek védelme mellett elősegítik a lakosság szubjektív biztonságérzetének fokozott biztonságát. 6. Közterületi felügyelet, mezőőri szervezet ellenőrző tevékenységének erősítése.

9 A Dabas Város polgármesteri Hivatal Hatósági, Igazgatási Főosztályán belül működik a közterület felügyelet és a mezőőri szervezet is. A jövőben a hatékonyabb működés érdekében céljaink közé tartozik, hogy a két szervezet a rendőrséggel együtt többször közös akciókon vegyen részt. Városunkban nagy gondot jelent a kertek, mezőgazdasági területek védelme. A közös mezőőri, rendőri jelenlét fokozása ezeken a területeken azonban nagyban növelné a biztonságérzetet. Nagy előre lépés volt az, hogy az új Szabálysértési törvény 157 (5) bekezdése szerint Aki a tízezer forintot meg nem haladó lopást mező-, illetőleg erdőgazdaságilag hasznosított földön lévő terményre, termékre, illetve haszonállatra, vagy az ott elhelyezett felszerelésre, eszközre követi el, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A (6) bekezdés szerint az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik. Ezzel a szabályozással már elérhető az, hogy valaki kétszer is meggondolja, hogy egy fóliából ellopja a terményt, illetve kivágjon az erdőben akár egy fát is, hiszen az elzárás mint büntetési forma visszakerült a szabálysértési kódexbe. Továbbra is nagy gond azonban a bizonyítás. Dabas Város Önkormányzata évben térfelügyeleti rendszer kiépítését tervezi. Ennek keretében Dabas forgalmasabb csomópontjaiba térfelügyeleti kamerák kerülnek, melynek legfontosabb szerepe az állandó rendőri felügyelet mellett ennek tudatában a visszatartó erő. 7. Felvilágosító propaganda tevékenység A helyi médiában televízió, újság illetőleg szórólapok felhasználásával rendszeressé kell tenni a megelőző felvilágosító műsorokat, cikkeket. A város hivatalos lapjában a Dabasi Újságban a rendszeres rendőrségi tájékoztató mellett közbiztonsági rovatot működtetünk. A városi televízió hetente beszámol Sziréna című műsorában a városban, illetve környékén előforduló, rendőrségi, tűzoltósági feladatokról. Erősíteni kell a tulajdonosi szemléletet, segítséget kell nyújtani a lakosság védekezési reflexének kialakításához. Különösen nagy figyelmet kell fordítani azokra a társadalmi rétegekre, csoportokra akik esetében a fokozott sértetté válás veszélye fennáll. Ide sorolhatók: gyerekek, fiatalkorúak, idős korúak, csökkentett látási képességgel rendelkezők, mozgássérültek. Kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatalok nevelésére, az iskolákban rendszeressé kell tenni, a tanmenetbe beépíteni a közbiztonsággal, közlekedésbiztonsággal foglalkozó témákat, illetőleg azokat az órákat, amelyek ezekkel a témákkal foglalkoznak. Önkormányzatunk évben pályázatot nyert az ifjúsággal kapcsolatos problémák megoldására. Így kiemelten foglalkozunk az ifjúság nevelésére, tájékoztatására, drogellenes figyelemfelhívó napok szervezésével, ismeretterjesztő anyagok készítésével november 8-án megalakult a Dabasi Kistérségi Ifjúsági Kerekasztal. Fejleszteni kell az együttműködést a lakossággal pl: lakossági fórumok tartásával. Önkormányzatunk évben két pályázaton összesen 1,5 millió forintot nyert közbiztonsági propaganda tevékenység fokozására. Ennek felhasználásaként színes, ingyenes közbiztonsági, bűnmegelőzési kiadvány készült, mely közérdekű információkat tartalmaz. Elsősorban a bűncselekmények áldozatává váltak számára segítség nyújtásként. A városi televízió segítéségével közbiztonsági filmek készítésére és sugárzására került sor.. Az önkormányzat célja a későbbiekben kiírásra kerülő hasonló témájú pályázatokon való részvétel. 8. Biztonságnövelő rendőrségi program (DADA) támogatása

10 A program magyar elnevezése a Dohányzás, Alkohol, Drog és Aids szavak kezdőbetűiből álló mozaikszó. A program a gyerekeket önmagukon keresztül védi meg a számukra veszélyt jelentő dolgoktól oly módon, hogy attitüdöket, viselkedési normákat ajánl, mindig az adott korosztályra szabott szinten, mindezt teszi úgy, hogy szituációs játékokon, különböző gyakorlatokon keresztül ad a gyerekeknek olyan használható, problémamegoldó viselkedési elemeket, amelyeket a fiatalok a személyiségükbe építve szinte sajátjukként tudnak majd használni, ha arra szükség mutatkozik. 9. Időszakos közvélemény kutatások A lakosság körében visszatérően fel kell mérni a közbiztonság megítélését. Ötleteket kell gyűjteni a továbblépés irányairól, az ügyfél a legjobb fejlesztő felfogás alapján. 10. Követendő magatartások népszerűsítése Helyi elismerések, díjak, emlékplakettek tervezése, alapítása annak érdekében, hogy azok a személyek, akik a közbiztonság javítása érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, megfelelő elismerésben részesüljenek, megfelelő motivációt kapjanak. Pl. a a rendőrség és tűzoltóság hivatásos állománya, polgárőrség önszerveződő közösségek részére megalapítandó ún. Dabas Közbiztonságáért cím adományozása, amely évenként kerül elbírálásra, kiosztásra. Fenti személyek médiákban történő népszerűsítése, a címeket megfelelő körülmények, ünnepélyes keretek között, lehetőség szerint nyilvánosság előtt kell átadni. VI. A program résztvevői A koncepció sikeres megvalósítása csakis összefogással lehetséges. Így: A központi és helyi rendőri szervekkel. A környező települések önkormányzataival. E tevékenységgel kapcsolatos szakmai intézményekkel. Egyéb hatóságokkal, közterület-felügyelettel, mezőőri szolgálattal. Polgárőrség létrehozása esetén az Országos Polgárőr Szövetséggel és Megyei szervezetével, a környező települések egyesületeivel. Vagyonvédelmi, gazdasági társaságokkal. Lakosság öntevékeny csoportjaival, egyéb bevonható pedagógusokkal, orvosokkal, szociális munkásokkal. A tűzoltósággal és a katasztrófavédelmi hatóságokkal való folyamatos együttműködés kialakítása és a kapcsolat ápolása elsőrendű feladat. A program résztvevői közül a rendőrséggel való együttműködés a legfontosabb. 1. Véleményezés VII. Rendőrséggel való kapcsolattartás formái

11 A Képviselő-testület a Rendőrségről szóló évi XXXIV. tv. III. fejezetében meghatározott esetekben véleményezési jogosultság illeti meg. A rendőrség is véleményez hatósági tevékenysége során, pl. szórakozó helyek, vámszabad terület létesítésénél stb. 2. Kezdeményezés A vélemény kifejtése legtöbbször kezdeményezést is jelent. Az önkormányzat pl. kezdeményezheti egy adott terület sűrűbb járőröztetését. A BE 117. szakasza alapján a rendőrség szignealizációval élhet az általa feltárt bűncselekmények elkövetését lehetővé tevő okok megszüntetése érdekében. Kezdeményezések során mind az önkormányzatnak, mind a Rendőrségnek figyelemmel kell lenni, hogy adottak-e a végrehajtás feltételei, illetve kinek kell azokat biztosítani. 3. Együttműködés Az önkormányzati hivatalok munkatársai ügyrendi feladataik teljesítése során rugalmasan működjenek együtt a Rendőrséggel. 4. Támogatás A támogatás lehet erkölcsi, vagy anyagi jellegű. A Képviselő-testület, az önkormányzati hivatalok álljanak ki a közszolgálatában és védelmében határozottan és jogszerűen fellépő Rendőrség mellet. A támogatás megnyilvánulhat nemcsak szóban, hanem egyéb külsőségekben is. (Pl: közös ünnepség, címer, zászló hivatalos nyilatkozat.) Az önkormányzat lehetőségeihez mérten anyagilag is támogassa a Rendőrséget, a közterületi rendőrháló, illetve az átlagosnál magasabb helyi igények megvalósítása érdekében. Ebben az esetben az általános normatív állami támogatás feletti lehetőségek megragadásáról és nem annak helyettesítéséről van szó. A koncepció megvalósításának forrása Az önkormányzat kiemelt feladata a közbiztonság helyi feladatairól való gondoskodás. Ehhez a szükséges forrást elő kell teremteni. Az önkormányzat minden évben közbiztonsági keretet különít el, melyet a rendőrség a polgárőrség és egyéb civil szerveződések támogatására használ fel. E keret felosztása a Jogi-, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság feladata, ami a támogatott szervezeteket évente beszámoltatja. A bűnmegelőzésre fordítható pénzeszköz az alábbi forrásokból emelkedhet. Pályázatok benyújtásával. Bűnmegelőzési című közhasznú társaság vagy alapítvány létrehozásából. Külső szponzorok, vállalkozások bevonásával. Az önkormányzat közvetetten több területen igyekszik a város közbiztonságát fokozni. Így: közvilágítás fejlesztésével, kerékpárút hálózat kiépítésével,

12 munkanélküliség csökkentésével, térfelügyeleti rendszer kiépítésével. E koncepció január 1-én lép hatályba. Évente felül kell vizsgálni. Dabas, december 10. Bennárik Ferenc s.k. bizottság elnöke Kőszegi Zoltán s.k. polgármester

Pest Megye Közgyűlésének 17/1999. (XI. 19.) Pm. sz. rendelete A Pest Megye Biztonságos Települése Cím alapításáról és adományozása rendjéről

Pest Megye Közgyűlésének 17/1999. (XI. 19.) Pm. sz. rendelete A Pest Megye Biztonságos Települése Cím alapításáról és adományozása rendjéről Pest Megye Közgyűlésének 17/1999. (XI. 19.) Pm. sz. rendelete A Pest Megye Biztonságos Települése Cím alapításáról és adományozása rendjéről A bűnmegelőzés és az áldozattá válás megelőzése elsősorban állami,

Részletesebben

Bűnmegelőzés. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

Bűnmegelőzés. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Bűnmegelőzés Dr. Szabó Henrik r. őrnagy A bűnmegelőzés fogalma - az állami szervek - önkormányzati szervek - társadalmi szervezetek - gazdasági társaságok - állampolgárok és csoportjaik minden olyan tevékenysége,

Részletesebben

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2016.

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2016. A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 216. Rendőri eljárásban regisztrált 1 ezer lakosra jutó bűncselekmények megoszlása országtérkép A regisztrált összes bűncselekmény számának alakulása

Részletesebben

A bűnmegelőzési jogi háttere, szervezeti- és intézményrendszere. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály

A bűnmegelőzési jogi háttere, szervezeti- és intézményrendszere. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály A bűnmegelőzési jogi háttere, szervezeti- és intézményrendszere Dr. Szabó Henrik r. őrnagy ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály 1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről Általános rész Büntető

Részletesebben

Üdvözli a megjelenteket Tusjak Tamás a Polgárőrség vezetője

Üdvözli a megjelenteket Tusjak Tamás a Polgárőrség vezetője Üdvözli a megjelenteket Tusjak Tamás a Polgárőrség vezetője A polgárőrség szerepe a közrend biztosításában, a bűncselekmények megelőzésében a tanyás térségben Szarvason. A rendszerváltáskor jelentős gazdasági

Részletesebben

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE

A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2013. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE Kiemelt célkitűzések A polgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló jogsértésekkel szembeni fellépés; Időskorúak

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK VENDÉGEINKET!

ÜDVÖZÖLJÜK VENDÉGEINKET! ÜDVÖZÖLJÜK VENDÉGEINKET! Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 2. sz. Tel. BM: (03/32) 30-00, 30-01 Városi: (06/42) 524-601 Fax. BM: (03/32) 30-02 Városi: (06/42)

Részletesebben

Erdélyi Gábor r. alezredes kapitányságvezető-helyettes február 22.

Erdélyi Gábor r. alezredes kapitányságvezető-helyettes február 22. Erdélyi Gábor r. alezredes kapitányságvezető-helyettes 217. február 22. Az Egri Rendőrkapitányság megítélése az önkormányzati felmérések alapján 5 5 4 4 3 3 2 2 1 1 3,99 4,18 4,3 214. év 215. év 216. év

Részletesebben

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a években

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a években Tájékoztató az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a 2004-2008. években 2009. év Kiadja: Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási

Részletesebben

Aszófő Község Önkormányzat évi beszámolója A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Aszófő Község Önkormányzat évi beszámolója A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Aszófő Község Önkormányzat 2018. évi beszámolója A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Tisztelt Képviselő-testület! A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló többször módosított

Részletesebben

RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY T Á J É K O Z T A T Ó. Tisztelt Képviselőtestület!

RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY T Á J É K O Z T A T Ó. Tisztelt Képviselőtestület! Ügyszám: 14050/1058/2013. ált. RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD KÖZRENDVÉDELMI OSZTÁLY Cím: 7500 Nagyatád Zrínyi u.7. / Pf.:14. Tel :82/553-210 / BM: 03-23/55-11 E-mail: nagyatadrk@somogy.police.hu T Á J É K

Részletesebben

Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS évi adatai alapján

Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS évi adatai alapján 428 785 Rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának és nyomozás-eredményességének alakulása az ENyÜBS 21-216. évi adatai alapján 431 935 451 51 358 81 39 394 267 628 278 263 Bűncselekmények

Részletesebben

Forrás: ENyÜBS. 18 d 000

Forrás: ENyÜBS. 18 d 000 Összes bűncselekmény 14 kiemelten kezelt bűncselekmény összesen 3 d 25 2 15 1 5 Felderítési eredményesség (%) 1 % 6,6 56,2 58, 51,8 51,5 55,2 56,6 47,4 41,5 26 13 22 255 27 18 23 424 18 915 16 617 14 991

Részletesebben

2011. A KISTELEPÜLÉSEK BIZTONSÁGÁNAK AZ ÉVE!

2011. A KISTELEPÜLÉSEK BIZTONSÁGÁNAK AZ ÉVE! 2011. A KISTELEPÜLÉSEK BIZTONSÁGÁNAK AZ ÉVE! Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően 2010-ben is számos intézkedést és javaslatot tett arra, hogy a polgárőr egyesületek

Részletesebben

Tájékoztató a Polgári Polgárőr Egyesület tevékenységéről

Tájékoztató a Polgári Polgárőr Egyesület tevékenységéről Tájékoztató a Polgári Polgárőr Egyesület tevékenységéről 2014 Szabó Tiborné Az egyesület elnöke Tájékoztató a Polgári Polgárőr Egyesület tevékenységéről Az egyesület jogállása: A polgárőrség önálló civil

Részletesebben

SZÉCSÉNY ÉS VONZÁSKÖRZETE KÖZBIZTONSÁGÁÉRT KÖZALAPÍTVÁNY 3170 Szécsény Rákóczi út 66. Számlaszám: OTP Jóváhagyom! Szécsény,

SZÉCSÉNY ÉS VONZÁSKÖRZETE KÖZBIZTONSÁGÁÉRT KÖZALAPÍTVÁNY 3170 Szécsény Rákóczi út 66. Számlaszám: OTP Jóváhagyom! Szécsény, SZÉCSÉNY ÉS VONZÁSKÖRZETE KÖZBIZTONSÁGÁÉRT KÖZALAPÍTVÁNY 3170 Szécsény Rákóczi út 66. Számlaszám: OTP 11741062-20023601 Jóváhagyom! Szécsény, 2010..... Dr. Serfőzőné dr. Fábián Erzsébet sk. kuratórium

Részletesebben

RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD RENDŐRŐRS CSURGÓ Cím: 8840 Csurgó Petőfi tér 36. Tel.:82/471-004 / BM: 03-23/27-42 E-mail: nagyatadrk@somogy.police.

RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD RENDŐRŐRS CSURGÓ Cím: 8840 Csurgó Petőfi tér 36. Tel.:82/471-004 / BM: 03-23/27-42 E-mail: nagyatadrk@somogy.police. RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD RENDŐRŐRS CSURGÓ Cím: 8840 Csurgó Petőfi tér 36. Tel.:82/471-004 / BM: 03-23/27-42 E-mail: nagyatadrk@somogy.police.hu Ügyszám: 14050/2017/2014/ált. Kezelési jelzés: "Nyílt"

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó Kétegyháza Nagyközség közrendjéről, közbiztonságáról

T Á J É K O Z T A T Ó Kétegyháza Nagyközség közrendjéről, közbiztonságáról Gyulai Rendőrkapitányság 5700 Gyula, Béke sugárút 51. Pf.:67. Tel: 06-66/361-644 Fax: 06-66/361-644 e-mail: gyula.rk@bekes.police.hu Ügyszám: 04030/2089/2012/ ált. Tisztelt Képviselő-testület! T Á J É

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. A Dunaharaszti Rendőrőrs évi tevékenységéről

B E S Z Á M O L Ó. A Dunaharaszti Rendőrőrs évi tevékenységéről SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROSI RENDŐRKAPITÁNYSÁG DUNAHARASZTI RENDŐRŐRS 2330 Dunaharaszti, Dózsa György út 24. Telefon/Fax: 06 24 470 007 IRM: 30-082 Mobil: 06 70 338 74-65 Szám: 13130- /2013. ált. Jóváhagyom:

Részletesebben

A város Budapesttől és Kecskeméttől is félórányi autózásra, mintegy 40 km-re, az ország földrajzi középpontjától - Pusztavacstól - 20 km-re

A város Budapesttől és Kecskeméttől is félórányi autózásra, mintegy 40 km-re, az ország földrajzi középpontjától - Pusztavacstól - 20 km-re Dabas a Gödöllői dombvidék déli nyúlványai és az Alföld találkozási pontjain terül el. Az Alföld három kisebb tájegységének, a pesti síkság déli részének, a kiskunsági homokbuckák északi peremének, valamint

Részletesebben

Tömör István Balatonkenese Város polgármestere

Tömör István Balatonkenese Város polgármestere POLGÁRŐR EGYESÜLET BALATONKENESE-BALATONAKARATTYA 8174. Balatonkenese, Vörösmarty tér 8. e-mail: balatonkenese.polgarorseg@gmail.com Tel.: 06-30-621-58-71 Iktsz: 36/2013/05 Tömör István Balatonkenese Város

Részletesebben

az Önkormányzat művelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

az Önkormányzat művelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Albertirsa Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/1999.(X.29.) rendelete, a 16/2004.(IV.30.), az 5/2009. (III.02.), a 22/2017.(IX.29.) és a 7/2019.(III.29.) önkormányzat rendeletekkel egységes

Részletesebben

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt b ncselekmények sértettjeir l, valamint a sértettek és elkövet k kapcsolatairól a

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt b ncselekmények sértettjeir l, valamint a sértettek és elkövet k kapcsolatairól a Tájékoztató az ismertté vált kiemelt b ncselekmények sértettjeir l, valamint a sértettek és elkövet k kapcsolatairól a 2003-2007. években BUDAPEST 2008. év Kiadja: a Legf bb Ügyészség Számítástechnika-

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó Kétegyháza Nagyközség közrendjéről, közbiztonságáról

T Á J É K O Z T A T Ó Kétegyháza Nagyközség közrendjéről, közbiztonságáról Szám: 04030/2379-1 /2011. ált. Tisztelt Képviselő-testület! 1 Gyulai Rendőrkapitányság 5700 Gyula, Béke sgt. 51., Pf.: 67; : 66/361-644, BM: 51-10 Fax: 66/361-644, BM: 33/51-01, 33/51-06 Email : gyula..rk@bekes.police.hu.

Részletesebben

Önkormányzat- Rendőrség kérdőíves felmérés 2015.

Önkormányzat- Rendőrség kérdőíves felmérés 2015. 1 Önkormányzat- Rendőrség kérdőíves felmérés 215. VI. Hogyan minősíti összességében a településen végzett rendőri tevékenységet? kérdésre adott válaszok megoszlása (értékelési skála 1 5) 211 2,96% 18,65%

Részletesebben

A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében

A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében Kiss Csaba r. alezredes ORFK- Autópálya-felügyeletei és Balesetmegelőzési Osztály vezetője, ORFK OBB főtitkára A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében

Részletesebben

B NÖZÉS ÉS LEGF BB ÜGYÉSZSÉGE

B NÖZÉS ÉS LEGF BB ÜGYÉSZSÉGE B NÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS KÖZZÉTESZI A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGF BB ÜGYÉSZSÉGE 2008. Bűncselekmények 1999. 2001. 2003. 2005. 2007. Összes ismertté vált bűncselekmény 505 716 465 694 413 343 436 522

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S A Tiszalök Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. február 12-én tartandó ülésének.. számú Tiszalök Város Közbiztonsági és Bűnmegelőzési koncepciójának megtárgyalása

Részletesebben

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS 2004 2012. ÜGYÉSZSÉG M AG YARORSZÁ G KÖZZÉTESZI: LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG Budapest, 2013. Bűncselekmények 2004 2006 2008 2010 2012 Összes regisztrált bűncselekmény 418 883 425 941

Részletesebben

Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Sióagárd község közbiztonságának javítása, bűnmegelőzési feladatok hatékony ellátása érdekében

Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Sióagárd község közbiztonságának javítása, bűnmegelőzési feladatok hatékony ellátása érdekében Sióagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Sióagárd község közbiztonságának javítása, bűnmegelőzési feladatok hatékony ellátása érdekében Bűnmegelőzési koncepciót alkot A bűnmegelőzés a társadalom

Részletesebben

GÖDÖLLŐI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE B E S Z Á M O L Ó GÖDÖLLŐ VÁROS KÖZBIZTONSÁGÁNAK HELYZETÉRŐL, A KÖZBIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN TETT INTÉZKEDÉSEKRŐL

GÖDÖLLŐI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE B E S Z Á M O L Ó GÖDÖLLŐ VÁROS KÖZBIZTONSÁGÁNAK HELYZETÉRŐL, A KÖZBIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN TETT INTÉZKEDÉSEKRŐL GÖDÖLLŐI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE Szám: 13040/386/2019.Ált. B E S Z Á M O L Ó GÖDÖLLŐ VÁROS KÖZBIZTONSÁGÁNAK HELYZETÉRŐL, A KÖZBIZTONSÁG ÉRDEKÉBEN TETT INTÉZKEDÉSEKRŐL -- 2018. évről -- 1 Tisztelt Képviselő

Részletesebben

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Devianciák az átlagostól, az uralkodó normáktól, az elvárt és még tolerált magatartási formáktól eltérő viselkedések Fajtái - csavargás -

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó SOPRONI RENDŐRKAPITÁNYSÁG V E Z E T Ő J E H-9400 Sopron, Lackner Kristóf utca 5. Telefon/Telefax: 0036-99-314-048 BM Telefon: (21)-46-40, (21)-46-41, BM Telefax: (21)-46-07 E-mail: sopronrk@gyor.police.hu

Részletesebben

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS 2003 2011. ÜGYÉSZSÉG M AG YARORSZÁ G KÖZZÉTESZI: LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG Budapest, 2012. Bűncselekmények 2003 2005 2007 2009 2011 Összes regisztrált bűncselekmény 413 343 436 522

Részletesebben

Teljes bevétel tervezete: ,-Ft

Teljes bevétel tervezete: ,-Ft BIATORBÁGYI POLGÁRŐRSÉG ÉS ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLET ALAPÍTVA: 2005 2051 Biatorbágy, Széchenyi utca 2/1. 18724068-1-13 Telefon/fax: 06-23-311-113 / E-mail: police@biatv.hu/ www.biatorbagy-bunmegelozes.hu.

Részletesebben

A Csömöri Hírmondó 1 példányát a Sinka Istvány Községi Könyvtárban, 1 példányát a Csömöri Polgármesteri Hivatalban kell megőrizni.

A Csömöri Hírmondó 1 példányát a Sinka Istvány Községi Könyvtárban, 1 példányát a Csömöri Polgármesteri Hivatalban kell megőrizni. Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20 /2014.(XI.14.) önkormányzati rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 18/2014.(X.28.) önkormányzati rendelet módosításáról Csömör

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

Beszámoló a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról

Beszámoló a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról Beszámoló a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról Pályázó neve: Palotási Polgárőr Egyesület Pályázó címe: 3042 Palotás Kossuth út 1. Ügyfél-azonosító: 1004795335 Támogatási

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének február 14-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének február 14-i ülésére Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2011. február 14-i ülésére Tárgy: Dombóvári Polgárőrség Önvédelmi Egyesület beszámolója a 2010. évi tevékenységéről Előterjesztő:

Részletesebben

Összes regisztrált bűncselekmény

Összes regisztrált bűncselekmény Bűncselekmények Összes regisztrált bűncselekmény 420 782 418 883 425 941 408 407 447 186 Vagyon elleni bűncselekmény összesen 1/ 283 664 262 082 260 147 265 755 273 613 szabálysértési értékre elkövetett

Részletesebben

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság alapokmánya

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság alapokmánya BÉKÉS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG GAZDASÁGI SZERVEK Békéscsaba Bartók Béla út 1-3. 5601 Pf. 124. Tel.: 66/523-700 Fax.: 66/523-741, 523-701, 33/24-85 A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság alapokmánya 1.

Részletesebben

1 32 9 658 9 924 7 962 5 82 5 139 22 958 23 591 25 763 21 21 19 639 14 891 24,9 2, 17,1 24,2 25,4 31,6 36 12 41 983 46 726 32 621 31 319 26 551 2 928 3 392 3 753 2 678 2 566 2 165 Összes bűncselekmény

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. 2012. évi bűnözésről

T Á J É K O Z T A T Ó. 2012. évi bűnözésről T Á J É K O Z T A T Ó a 2012. évi bűnözésről Kiadja: Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztály, valamint a Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztály ISSN 1217-0046 - 3 - I. A BŰNÖZÉS TERJEDELME

Részletesebben

Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének

Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének Előterjesztő: Tárgy: Polgármester A Debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság hivatásos állományú tagjai, valamint a Debreceni Közterület Felügyelet köztisztviselői teljesítményértékelésének alapját

Részletesebben

Dr. Szabó Henrik r. őrnagy ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály

Dr. Szabó Henrik r. őrnagy ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály Dr. Szabó Henrik r. őrnagy ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály Jobb megelőzni a bűntetteket, mint büntetni azokat. Ez a fő célja minden jó törvényhozásnak... Meg akarjátok előzni a bűntetteket?

Részletesebben

23. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. január 31-i rendes ülésére

23. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. január 31-i rendes ülésére 23. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. január 31-i rendes ülésére Tárgy: Dombóvári Polgárőrség Önvédelmi Egyesület beszámolója

Részletesebben

21. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. február 23-i rendes ülésére

21. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. február 23-i rendes ülésére 21. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. február 23-i rendes ülésére Tárgy: i Polgárőrség Önvédelmi Egyesület beszámolója a 2011. évi tevékenységéről

Részletesebben

3. napirendi pont előterjesztése Báta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. április 17-i ülésére

3. napirendi pont előterjesztése Báta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. április 17-i ülésére 3. napirendi pont előterjesztése Báta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. április 17-i ülésére BÁTA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2012. ÉVI GYERMEKJÓLÉTI ÉS GYERMEKVÉDELMI FELADATELLÁTÁSÁNAK ÁTFOGÓ

Részletesebben

Ügyszám: 14050/2209/2013/ált. Kezelési jelzés: "Nyílt" Tárgy: Beszámoló Hiv.szám: 985/2013. Ügyintéző: Baranyai Gábor r. őrgy. Tisztelt Jegyző Úr!

Ügyszám: 14050/2209/2013/ált. Kezelési jelzés: Nyílt Tárgy: Beszámoló Hiv.szám: 985/2013. Ügyintéző: Baranyai Gábor r. őrgy. Tisztelt Jegyző Úr! RENDŐRKAPITÁNYSÁG NAGYATÁD RENDŐRŐRS CSURGÓ Cím: 880 Csurgó Petőfi tér 36. Tel.:82/71-00 / BM: 03-23/27-2 E-mail: nagyatadrk@somogy.police.hu Ügyszám: 1050/2209/2013/ált. Kezelési jelzés: "Nyílt" Tárgy:

Részletesebben

2014-2019. Kapolcs község Önkormányzata

2014-2019. Kapolcs község Önkormányzata 2014-2019 Kapolcs község Önkormányzata 2 BEVEZETŐ Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116. -a kimondja, hogy a képviselő-testület hosszú távú fejlesztési elképzeléseit

Részletesebben

Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30.

Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30. Dr. Hatala József r. altábornagy országos rendőrfőkapitány Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, 2010. november 30. Rendőrség és közlekedésbiztonság

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG DOROGI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG DOROGI RENDŐRKAPITÁNYSÁG KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG DOROGI RENDŐRKAPITÁNYSÁG Szám: 11020-462/ /2017.ált. BESZÁMOLÓ Piliscsév település közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről

Részletesebben

- helyi építészeti örökség értékeinek védelme évi LXXVIII. tv. 6. (1) 57. (2)

- helyi építészeti örökség értékeinek védelme évi LXXVIII. tv. 6. (1) 57. (2) TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI FELADATOK - helyi építészeti örökség értékeinek védelme 1997. évi LXXVIII. tv. 6. (1) 57. (2) - településfejlesztés 13. (1) - településrendezés 1997. évi LXXVIII.

Részletesebben

Változásban az önkormányzati ifjúságügy

Változásban az önkormányzati ifjúságügy Változásban az önkormányzati ifjúságügy Téglásy Kristóf főosztályvezető 2011. október 13. NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Ifjúságügyi Főosztály Tartalom Bevezető Jelenlegi szabályozás ifjúságügyi vonatkozásai

Részletesebben

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének május 31-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének május 31-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. május 31-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 55/2018. (V.31.) KT. sz.

Részletesebben

Debreceni Rendőrkapitányság Hosszúpályi Rendőrőrs 4274 Hosszúpályi, Szabadság tér 7. 52/375-133 IRM tel.: 32/59-07 Fax.: 59-07

Debreceni Rendőrkapitányság Hosszúpályi Rendőrőrs 4274 Hosszúpályi, Szabadság tér 7. 52/375-133 IRM tel.: 32/59-07 Fax.: 59-07 Debreceni Rendőrkapitányság Hosszúpályi Rendőrőrs 4274 Hosszúpályi, Szabadság tér 7. 52/375-133 IRM tel.: 32/59-07 Fax.: 59-07 Szám: 09010/ /2011. ált. Jóváhagyom: Dr. Uzonyi Attila r. ezredes kapitányságvezető

Részletesebben

52/2005. (XII. 05.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet. a Józsefvárosi Közterület-felügyelet szervezetéről és feladatairól *

52/2005. (XII. 05.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet. a Józsefvárosi Közterület-felügyelet szervezetéről és feladatairól * 52/2005. (XII. 05.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet a Józsefvárosi Közterület-felügyelet szervezetéről és feladatairól * Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

PREAMBULUM. 2. A Fórum feladatai. 3. A Fórum kapcsolatai

PREAMBULUM. 2. A Fórum feladatai. 3. A Fórum kapcsolatai Kisújszállás Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának Szervezeti és Működési Szabályzata Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadta a 113/2016. (IV. 28.) számú önkormányzati határozatával

Részletesebben

Beszámoló a Mezei őrszolgálat évi tevékenységéről

Beszámoló a Mezei őrszolgálat évi tevékenységéről Beszámoló a Mezei őrszolgálat 2016. évi tevékenységéről Létszám: 3 Fő Az közalkalmazottak neve: Magyar Zoltán, Holecz Róbert, Suhajda Attila A közalkalmazottak beosztása: Mezei őrszolgálat Szervezeti egység

Részletesebben

CÍM: Javaslat a Soproni Polgárőr Egyesülettel kötendő együttműködési megállapodásra

CÍM: Javaslat a Soproni Polgárőr Egyesülettel kötendő együttműködési megállapodásra Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 41459/2008. CÍM: Javaslat a Soproni Polgárőr Egyesülettel kötendő együttműködési megállapodásra Előterjesztő: Abdai Géza alpolgármester

Részletesebben

ÚJHARTYÁN KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT Képviselő-testületének 14/2008.(XII.12.) számú rendelete A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL

ÚJHARTYÁN KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT Képviselő-testületének 14/2008.(XII.12.) számú rendelete A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL 1 ÚJHARTYÁN KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT Képviselő-testületének 14/2008.(XII.12.) számú rendelete A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL Újhartyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete ( a továbbiakban: az önkormányzat) a kulturális

Részletesebben

LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés

LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés LépcsőházŐr program a társasházak biztonságáért! Építészeti bűnmegelőzés A társasházakban élők nagy száma és a lépcsőházakban elkövetett bűncselekmények gyakorisága miatt, a lépcsőházak védelme kiemelt

Részletesebben

Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdasági Szervek S z e g e d CSONGRÁD MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA

Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdasági Szervek S z e g e d CSONGRÁD MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdasági Szervek S z e g e d CSONGRÁD MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA Fejezet száma, megnevezése: 11. Belügyminisztérium Költségvetési szerv:

Részletesebben

AZ ETYEKI POLGÁRŐRSÉG BŰNMEGELŐZÉSI ÉS VAGYONVÉDELMI EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

AZ ETYEKI POLGÁRŐRSÉG BŰNMEGELŐZÉSI ÉS VAGYONVÉDELMI EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA AZ ETYEKI POLGÁRŐRSÉG BŰNMEGELŐZÉSI ÉS VAGYONVÉDELMI EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA I. Általános rendelkezések 1. A szervezet neve Etyeki Polgárőrség Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület. 2. A szervezet székhelye:

Részletesebben

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM Preambulum Az aláíró felek fontos feladatnak tartják a Szécsényi kistérség társadalmi-gazdasági fejlődésének támogatását a humánerőforrás fejlesztésével és a

Részletesebben

Személyes megbeszélésünk szerint megküldöm a megbeszélt adatokat.

Személyes megbeszélésünk szerint megküldöm a megbeszélt adatokat. Budaörs Rendőrkapitányság Közrendvédelmi osztályvezető Iktatási szám: Tárgy: Közös szolgálatok Tisztelt Osztályvezető Úr! Személyes megbeszélésünk szerint megküldöm a megbeszélt adatokat. 2010. november

Részletesebben

Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete 22/2000. (XII.08.) sz. rendelete a közművelődésről I. RÉSZ. Általános rendelkezések.

Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete 22/2000. (XII.08.) sz. rendelete a közművelődésről I. RÉSZ. Általános rendelkezések. Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete 22/2000. (XII.08.) sz. rendelete a közművelődésről Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete (a továbbiakban: Önkormányzat) a kulturális javak

Részletesebben

4. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére

4. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére 4. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. január 26-i rendes ülésére Tárgy: A Dombóvári Polgárőr Egyesület beszámolója a 2016. évi

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2013. április 24 - i testületi ülésére a. 2.sz. napirendi ponthoz.

E L Ő T E R J E S Z T É S. mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2013. április 24 - i testületi ülésére a. 2.sz. napirendi ponthoz. E L Ő T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2013. április 24 - i testületi ülésére a 2.sz. napirendi ponthoz. Tárgy: Beszámoló Ordacsehi közbiztonsági helyzetéről Előadó: Dr.

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 26/2015. (XI.20.) önkormányzati rendelete

Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 26/2015. (XI.20.) önkormányzati rendelete Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2015. (XI.20.) önkormányzati rendelete és az ezt módosító 29/2018.(XII.14.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglal szövege Gödöllő Város

Részletesebben

Budapest, XVIII. Nemes u. 22. - 37 lakásos társasház, a földszinten üzlethelyiségekkel, első emeleten irodákkal, rendelőkkel

Budapest, XVIII. Nemes u. 22. - 37 lakásos társasház, a földszinten üzlethelyiségekkel, első emeleten irodákkal, rendelőkkel 1/5 Budapest, XVIII. Nemes u. 22. - 37 lakásos társasház, a földszinten üzlethelyiségekkel, első emeleten irodákkal, rendelőkkel A XVIII. kerület két fő településből: Pestszentlőrincből és Pestszentimréből

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

RENDŐRKAPITÁNYSÁG KÖZRENDVÉDELMI ÉS KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY KÖRZETI MEGBÍZOTTI ALOSZTÁLY. Jóváhagyom: B E S Z Á M O L Ó

RENDŐRKAPITÁNYSÁG KÖZRENDVÉDELMI ÉS KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY KÖRZETI MEGBÍZOTTI ALOSZTÁLY. Jóváhagyom: B E S Z Á M O L Ó Szám: RENDŐRKAPITÁNYSÁG KÖZRENDVÉDELMI ÉS KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI OSZTÁLY KÖRZETI MEGBÍZOTTI ALOSZTÁLY /2011. ált. Jóváhagyom: Regdon László r.alezredes mb. rendőrkapitány B E S Z Á M O L Ó Monoszló község

Részletesebben

A gyermekek közlekedés-biztonságával kapcsolatos ORFK-OBB kampányok, programok

A gyermekek közlekedés-biztonságával kapcsolatos ORFK-OBB kampányok, programok Berzai Zsolt r. őrnagy kiemelt főreferens ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Autópálya-felügyeletei és Balesetmegelőzési Osztály Tel.: +36-1-443-5690 berzaizs@orfk.police.hu A gyermekek közlekedés-biztonságával

Részletesebben

Mezőcsát Város Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Koncepciója - Intézkedési Terve

Mezőcsát Város Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Koncepciója - Intézkedési Terve Mezőcsát Város Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Koncepciója - Intézkedési Terve 2011-2015. I. Általános feladatok 1. Ügyrendi - Közbiztonsági bizottság a közbiztonság terén elvégzendő feladatai: a) Figyelemmel

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. Alapelvek

I. Fejezet. Általános rendelkezések. Alapelvek Albertirsa Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/1999.(X.29.) rendelete a 16/2004.(IV.30.) és az 5/2009. (III.02.) rendelettel egységes szerkezetbe foglalt szövege az Önkormányzat művelődési

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat

Jegyzőkönyvi kivonat Jegyzőkönyvi kivonat Készült: Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. október 22. napján a Demecser Város Önkormányzata (4516. Demecser, Gábor Áron út 4.) Ebédlőjében megtartott rendkívüli

Részletesebben

DÉVAVÁNYA VÁROS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA

DÉVAVÁNYA VÁROS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA DÉVAVÁNYA VÁROS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA I. Bevezető Az 1989. évi politikai rendszerváltást követően jelentős társadalmi, gazdasági és politikai változások következtek be társadalmunkban. Ezen változások,

Részletesebben

MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete. a sportról

MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK. 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete. a sportról MIHÁLYHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 8/2013./IV.30./ önkormányzati rendelete a sportról Mihályháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kötelező és az önként vállalt önkormányzati

Részletesebben

VÁRPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. ... / (!l Lo. ) számú. rendelete. a közterület-felügyeletről. rendelet. Dr. Czeidli István.

VÁRPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. ... / (!l Lo. ) számú. rendelete. a közterület-felügyeletről. rendelet. Dr. Czeidli István. VÁRPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK s... / 1992. (!l Lo. ) számú rendelete a közterület-felügyeletről rendelet / Dr. Czeidli István VÁRPALOTA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK.../1992. ( ) számú rendelete a közterület-felügyeletről

Részletesebben

Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(IV.03.) számú képviselő-testület rendelete a sportról

Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(IV.03.) számú képviselő-testület rendelete a sportról Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(IV.03.) számú képviselő-testület rendelete a sportról Sand Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az egyetemes emberi kultúra és a nemzeti kultúra

Részletesebben

1/2002. (I. 25.) Darnózseli Önkormányzati rendelet. a közművelődésről *

1/2002. (I. 25.) Darnózseli Önkormányzati rendelet. a közművelődésről * 1/2002. (I. 25.) Darnózseli Önkormányzati rendelet a közművelődésről * Darnózseli község Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról

Részletesebben

Kiadó: Perkátai Polgárőrség Közhasznú Egyesület. Felelős kiadó: Horváth István. Kiadási év, 2014.

Kiadó: Perkátai Polgárőrség Közhasznú Egyesület. Felelős kiadó: Horváth István. Kiadási év, 2014. Kiadó: Perkátai Polgárőrség Közhasznú Egyesület Felelős kiadó: Horváth István Kiadási év, 2014. Perkáta és a polgárőrség Perkáta története - röviden Fejér megyében, a Mezőföld keleti peremének völgyekkel

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA. Előterjesztés -a Közgyűléshez

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA. Előterjesztés -a Közgyűléshez NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS IRODA Ügyiratszám: 10.880/2009.05 Ügyintéző: Tóthné Csatlós Ildikó 4401 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. Pf.: 83. Telefon: (42) 524-585; Fax: (42)

Részletesebben

'LGJ. számú előterjesztés

'LGJ. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je 'LGJ. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a térfigyelő rendszer működésének gyakorlati tapasztalatairól szóló tájékoztatóról

Részletesebben

A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA

A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA 1 A KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA Az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 21. számú melléklete alapján kiadom a Komárom-Esztergom

Részletesebben

KOORDINÁCIÓS TANÁCSNOK JAVASLAT. Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatának Bűnmegelőzési Koncepciójára

KOORDINÁCIÓS TANÁCSNOK JAVASLAT. Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatának Bűnmegelőzési Koncepciójára BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KOORDINÁCIÓS TANÁCSNOK JAVASLAT Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatának Bűnmegelőzési Koncepciójára Készítette: Dr. Kerpán Mátyásné Előterjesztő: Dr. Borsány

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET szeptember 21-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET szeptember 21-ei ülésére Ferencvárosi Önkormányzat Iktató szám: 199/2011. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2011. szeptember 21-ei ülésére Tárgy: Ferencvárosi Közbiztonsági Közalapítvány beszámolója Előterjesztő: Készítette: Előzetesen

Részletesebben

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja: Visegrádi Önkormányzat 11/2001. (IX. 27.) ör. rendelete a város közművelődési feladatairól és ellátásának feltételeiről [Egységes szerkezetben a 4/2014. (III.21.) Ökt. rendelettel] Visegrád Város Önkormányzatának

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Rendészeti Igazgatási Szak Közrendvédelmi Szakirány Rendészeti Igazgatási Szak Közrendvédelmi Szakirány Szakirányfelelős: Dr. Major Róbert r. alezredes

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Salgótarján Megyei Jogú Város Alpolgármestere Szám: 26181/2016. Tisztelt Közgyűlés! Javaslat Salgótarján Megyei Jogú Város középtávú gyermek és ifjúsági koncepciójában foglaltak rövid távú megvalósítása

Részletesebben

3100 Salgótarján, Rákóczi út 40. Telefon: (46) /20-52, fax: 23-22

3100 Salgótarján, Rákóczi út 40. Telefon: (46) /20-52, fax: 23-22 NÓGRÁD MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 3100 Salgótarján, Rákóczi út 40. Telefon: (46) 514-500/20-52, fax: 23-22 A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szerv 2009. évi költségvetési

Részletesebben

www.kozossegi.ofi.hu Mit értünk közösségi szolgálaton? olyan tevékenység, melyet a diákok értékeik mentén választanak, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, azzal a helyi közösség érdekeit szolgálják,

Részletesebben

AJKAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG. 8400, Ajka Rákóczi F. u. 1. : 88/500-980/40-22, fax: 40-84 E-mail: rendorsegajka@freemail.hu

AJKAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG. 8400, Ajka Rákóczi F. u. 1. : 88/500-980/40-22, fax: 40-84 E-mail: rendorsegajka@freemail.hu AJKAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 8400, Ajka Rákóczi F. u. 1. : 88/500-980/40-22, fax: 40-84 E-mail: rendorsegajka@freemail.hu Ügyszám: 19060/6298-1/2014. ált. Az Ajkai Rendőrkapitányság beszámolója Halimba község

Részletesebben

A PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA. törzskönyvi nyilvántartási szám: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

A PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA. törzskönyvi nyilvántartási szám: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság A PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2006. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA 1. Fejezet száma, megnevezése: XI. Belügyminisztérium 2. Költségvetési szerv a) Azonosító adatai törzskönyvi nyilvántartási szám:

Részletesebben

A Rendőrség áldozatsegítő tevékenysége/tapasztalatok. Buczkó Erika r. alezredes ORFK Bűnmegelőzési Osztály

A Rendőrség áldozatsegítő tevékenysége/tapasztalatok. Buczkó Erika r. alezredes ORFK Bűnmegelőzési Osztály A Rendőrség áldozatsegítő tevékenysége/tapasztalatok Buczkó Erika r. alezredes ORFK Bűnmegelőzési Osztály A kezdetek. 1999: a kormány elkötelezi magát az áldozatok teljesebb körű védelme mellett (1074/1999.

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ

ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ ALAPÍTÓ OKIRAT - módosításokkal egységes szerkezetben - Az intézmény neve: Kristály Szociális és Gyermekjóléti Társulás Szociális Szolgáltató Központ Székhelye: Földes, Karácsony Sándor tér 1. Telephelyek:

Részletesebben

I. rész. Általános rendelkezések, alapelvek 1.

I. rész. Általános rendelkezések, alapelvek 1. Hatályos: 2009. január 30. Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának 42/2004.(V.26.) rendelete az Önkormányzat sportfeladatairól és a sporttevékenység támogatásáról (módosításokkal egységes

Részletesebben