Korai fejlesztés fontossága a gyermekrehabilitációban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Korai fejlesztés fontossága a gyermekrehabilitációban"

Átírás

1 Egészségére! magazin II. évfolyam 4. szám december Korai fejlesztés fontossága a gyermekrehabilitációban Jól szervezett iskolafogászat Porckopás kezelése Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. ingyenes magazinja EGÉSZSÉGÜGYI HÁTTÉRSZOLGÁLTATÓ ZRT.

2 Igazi megkönnyebbülés a SZEM nek A szúró, égô, fáradt, érzékeny szemnek Hosszantartó védelem, fenntartott látásélesség Kontaktlencsével is használható! A könnyezô, égô szemnek, mely könnyen párolog A könny természetes állapotának visszaállítása a párolgás megakadályozásával 3 ml, 10 ml illetve egyadagos, fiolás kiszerelésben is kapható 3 ml illetve 10 ml kiszerelésben kapható Alcon Hungária Kft Budapest, Bartók Béla út / november Gyógyászati segédeszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelôorvosát!

3 Betegellátás az EJK-ban 3 Az eltelt években jelentős átalakítás történt az Egészségügyi Járóbeteg Központban. Több telephelyet összevontunk a Bethlen utcai központi rendelőbe. Ezek a változások a betegek kényelmét szolgálták, hiszen egy épületen belül elérhetők a diagnosztikai szolgáltatások (labor, ultrahang, röntgen) és a társzakmák is. Mindez a kivizsgálást gyorsítja és egyszerűbbé teszi. Bevezettük és általánossá tettük az előjegyzést. Ez szintén elsősorban betegeink érdekét szolgálja, hiszen egyébként jelentősen hullámzik a betegek megjelenése a rendelésen. Ez függhet az időjárástól, évszaktól, járványtól, szabadságolástól, máskor pedig nem látjuk az okát. A betegellátást viszont jelentősen zavarja, mert egyik alkalommal kevés a beteg és sok az ellátói kapacitás, máskor pedig hosszas várakozás alakulhat ki, ami idegességhez vezet, rontva az ellátás minőségét. Így ma már a beteg szempontjából is elkerülhetetlen egy jól működő előjegyzési rendszer használata. Segítségével el tudtuk érni, hogy megszűntek a tömegjelenetek rendelőinkben, lecsökkentettük a várakozást, és azt mondhatjuk, hogy a betegeink 80%-a a rendelőbe történő belépéstől számított egy órán belül átesik a vizsgálaton, és távozik az épületből. Az előjegyzés lényegében a beteg és az intézmény között kötött megállapodás, amelyben az intézmény vállalja, hogy abban az időpontban ellátja a beteget, a beteg pedig vállalja, hogy akkor megjelenik. Adataink az mutatják, hogy az előjegyzett időpontban a betegeink kb. 20 %-a nem jelenik meg, és ezt előre nem jelzi. Felmérést végeztünk ennek okairól. Leggyakrabban elfeledkeznek az időpontról, rosszul jegyzik meg a dátumot, már megszűntek a panaszai, vagy ritkán elment más intézetbe, kórházba került. Volt olyan beteg, akit Bécs utcáin zavartunk meg érdeklődő telefonunkkal. Volt, aki elnézést kért. Volt, aki egyszerűen zaklatásnak vette telefonunkat, és durván reagált. Mi a lefoglalt időpontban várjuk betegeinket, a személyzet és az eszközök rendelkezésre állnak. Ez természetesen nagy költséggel jár. Ennél lényegesen nagyobb probléma az, hogy más betegeket vágnak el a vizsgálati lehetőségtől. A 20%-os nem megjelenés azt jelenti, hogy más beteg négy nap helyett öt nap múlva kerülhet vizsgálatra. Ez a gondolatmenet felveti magának a beteg felelősségérzésének kérdését saját egészségügyi ellátásában. A beteg egészségére vonatkozó információk orvossal történő megosztása, orvosi dokumentációk bemutatása elvárható lenne. Sajnos nagyon gyakran ez elmarad, ami félrevezetheti az orvost, megnehezíti a probléma megoldását. Összefoglalva: sokat tettünk és teszünk a betegellátás fejlesztésére, kulturáltabbá tételére. Ebben természetes partnerünk maga a beteg, aki azért keres fel bennünket, hogy gyógyítsuk. A partnerséghez hozzátartozik az is, hogy a betegek a maguk eszközeivel (megjelenési fegyelem, információ átadás stb.) segítik ezt a folyamatot, hiszen ez elsősorban a saját érdekük! Dr. Bedő Zoltán, orvos-igazgató Egészségügyi Járóbeteg Központ NKft.

4 4 A percek alatt gyógyítható szédülés Szédülésre ébredni: az egyik legriasztóbb tünetek közé tartozik a betegek életében. A szédüléssel járó megbetegedések diagnosztikáját és kezelését azonban sajnos még napjainkban is számos bizonytalanság övezi. Ennek egyik oka, hogy az egyensúlyunkat szabályozó rendszer összetett, több egymásra ható egységből épül fel, melynek vizsgálatához sok szakma együtt gondolkodására van szükség, számtalan konzíliumot és időt igénybe véve. Az orvostudomány előrehaladásának köszönhetően azonban az utóbbi években olyan új ismeretek jelentek meg, melyeket a mindennapi gyógyításban, a rendelőkben is hasznosíthatunk. Van ugyanis egy betegségcsoport, a benignus paroxsysmalis vetrigo (BPV), amely a jellegzetes tünetek alapján, ill. a járóbetegszakrendelésen elvégezhető egyszerű vizsgálatokkal könnyen kiszűrhető, és pár perc alatt a betegek többsége meg is gyógyítható. Szerencsére ez a leggyakoribb, szédüléssel járó megbetegedés, mely statisztikák szerint a szédülő betegek mintegy 20 40%-át teszi ki. Melyek azok a jellegzetes tünetek, amelyek valószínűvé teszik a diagnózist? Jellemző, hogy helyzetváltoztatás után lép fel, mely lehet fekvő helyzetben oldalra fordulás, felülés, lefekvés, felfelé nézés, lehajlás. Ezt követően kb másodpercig tartó erősödő, majd gyengülő forgó szédüléses roham jelentkezik, melyet hányinger, verejtékezés kísérhet. Halláspanasz nem kíséri a rohamot. Ha többször kiváltjuk egymás után a szédülést, akkor annak erőssége csökken. Mi okozza a panaszokat? Több elgondolás is létezik, de napjainkra legelfogadottabb a canalolithiasiscupulolithiasis -elmélete. Ennek lényege, hogy az egyensúlyozó szerv részét képező ívjáratokba kórosan bekerült szilárd kis törmelékek mozgása váltja ki a tüneteket. A kezelés során egyszerűen elvégezhető mozgássorozatokkal (ún. repozíciós manőverekkel) ezeket a szilárd kis törmelékeket tereljük olyan helyre az egyensúlyozó rendszeren belül, ahol már nem okoznak panaszt. Ez a kezelés járóbeteg-szakrendelésen, egykét perc alatt elvégezhető, és vele a betegek többsége gyógyítható. Az Egészségügyi Járóbeteg Központ fülorr-gégészeti szakrendelésének keretein belül működő szédülés-szakrendelésünkön várjuk hasonló tüneteket észlelő betegeink jelentkezését. Dr. Nedró Zoltán főorvos Az EGÉSZSÉGÜGYI JÁRÓBETEG KÖZPONT Nonprofit Kft. fül-orr-gége szakrendelései nem beutaló kötelesek, előjegyzés kérhető az (52) es telefonszámon. Helye: Debrecen, Bethlen u Sárga szektor I. emelet ajtó.

5 A szájüreg egészségének megőrzése 5 Az Egészségügyi Járóbeteg Központ Iskolafogászata 18 praxissal az egyik legjobban szervezett iskolafogászati hálózat az országban. Debrecenben az óvodás és általános iskolás gyermekek és néhány középiskola tanulóinak rendszeres fogászati szűrését és kezelését végzi. Az iskolafogászati tevékenységet szabályozó rendelet szerint az óvodások között a tanév során legalább egyszer, az iskolások körében kétszer végezzük el a gyermekek csoportos fogászati vizsgálatát. A kezelésre szoruló gyermekeket visszarendeljük, és szükség esetén szakellátásra pl. fogszabályozó kezelésre irányítjuk. A gyermekek szájüregi egészségének megőrzésében nagyon sokat segíthet a család és az oktatási intézmény is, ezért nagyon fontos velük a szoros együttműködés. Gyermekkorban a legfontosabb az ép fogazat megőrzéséhez szükséges egészséges életmódra nevelés és tudatformálás. Ezért fogászati megelőző foglalkozásokat tartunk a gyerekeknek a rendelőben és az oktatási intézményekben, megtanítjuk a helyes fogmosási technikát, a fogselyem használatát, a fogazat szempontjából egészséges táplálkozás jelentőségét, segítünk a szájápolási szokások kialakításában. A rendelőben megelőző kezeléseket végzünk: fluoridálást és barázdazárást az áttörőben lévő maradó fogak védelmére. A csoportos szűrés előnye az is, hogy teljes esélyegyenlőséget garantál minden gyermek számára. A szülőket, nevelőket tájékoztatjuk a gyermek fogazatának állapotáról, figyelmüket felhívjuk annak fontosságára, hogy kísérjék vissza a gyerekeket kezelésre. A novemberi fogászati hónapban, minden évben, fogászati prevenciós előadásokat, vetélkedőket tartunk. Nemzetközi fogászati prevenciós programokban is részt veszünk évek óta. Rendelőink a Szent Anna u. 11. és a Bethlen u. 40. szám alatt, az ÚNOK-ban, a Vénkerti Ált. Iskolában, a Kazinczy Ferenc Ált. Iskolában, a Brassai Sámuel Középiskolában és a Gönczy Pál Ált. Iskolában találhatók. Fogászati szakrendeléseinken az alábbi, városi betegeket ellátó, beutaló-köteles kezeléseket végezzük: fogászati röntgen, fogszabályozás, parodontológia és dentoalveoláris sebészet. Dr. Czeglédy Mária főorvos Az EGÉSZSÉGÜGYI JÁRÓBETEG KÖZPONT Nonprofit Kft. fogászat telefonszáma: (52) Helye: Debrecen, Szent Anna u. 11.

6 6 Idegrendszeri betegségek A Kórház Neurológiai Osztálya (régebben: Idegosztály) fekvőbeteg-részleget, általános és speciális járóbeteg-szakrendeléseket és műszeres laboratóriumokat foglal magába. Szakterületünk az ún. szervi idegrendszeri betegségek felismerése és kezelése. Kivétel az akut stroke-betegek (szélütés) azon hányada, akik esetében a vérrögoldó kezelés szóba jön. A többi neurológiai beteget egyedi megítélés alapján, a fekvőbetegrészlegen vagy a szakrendeléseken vizsgáljuk és kezeljük. fejfájás, alvászavarok, Parkinson-betegség, periferiás idegrendszeri ambulancia. Elsősorban epilepsziás betegek keresnek fel minket messze földről, határainkon túlról is. Szakmai körökben EEG-laboratóriumunkat és az ott zajló diagnosztikai, oktató és kutatómunkát is széles körben elismerik. Fontosnak tartjuk, hogy a betegek ne vesszenek el a gyógyító orvos és a műszeres laboratóriumok között, ezért specialistáink a szűkebb szakterületükhöz tartozó műszeres vizsgálatokat is értékelik. Sajnos, sok idegrendszeri betegség hoszszan tartó, ezért a kezelés és ellenőrzés is hónapokig, évekig, akár tovább is tarthat. Ezért speciális ismeretekkel és nagy személyes tapasztalattal felvértezett szakorvosnak kell azt irányítania. Lehetőleg annak, aki az ismételt találkozások révén egyre többet megtud a betegről, megismeri szervezetét, gyógyszerekre adott reakcióit, fejben tartja és összegezni képes a számos vizsgálati leletet stb. Nem győzzük hangsúlyozni ezt abban a korban, amikor a betegek (és sajnos, orvosok) egy része téves nézeteket vall a gépi diagnosztika mindenhatóságáról és a kaptafára húzott orvoslásról. Sem a beteg, sem az orvos nem klónozott példány, és a hozzáértő orvoslásban ma is keverednek a tudomány és művészet elemei. Ennek tudatában és a tehetősebb országokban kialakult gyakorlat mintájára szerveztük meg speciális járóbeteg-szakrendeléseinket: epilepszia, agyérbetegség, demencia (feledékenység, elbutulás), sclerosis multiplex, Észben tartjuk a régi orvoslás ne árts! parancsát, ezért betegeinken csak a valóban szükséges vizsgálatokat végezzük el, és lehetőleg a legkíméletesebb gyógyszert javasoljuk számukra. Dr. Clemens Béla osztályvezető főorvos A KENÉZY KÓRHÁZ Nonprofit Kft. Neurológiai Osztály szakrendelései beutaló kötelesek, előjegyzés kérhető az (52) os telefonszámon. Helye: Debrecen, Bartók Béla út 3.

7 Kedvezményes gyógyászati kúracsomagok a Nagyerdei Gyógyászaton Ne feledje, hogy 2012-ben is kedvezményes áron veheti igénybe Tb-támogatott kezeléseinket. 4 bármely kezelés esetén, kedvezményesen 890 Ft/alkalom árat fizet.* Bővebb információt a oldalon talál. Nyitva tartás: H-P: , Szo: *A kezelések kizárólag orvosi javaslatra vehetőek igénybe. Nagyerdei Gyógyászati Kft Debrecen, Nagyerdei Park 1. Betegirányító: 52/ Gyógycipő készítés egyedi méret után rövid határidőre és gyógyászati segédeszköz forgalmazás. Debrecen, Mester u. 4. Tel.: (52) , Mobil: (30)

8 8 Emlődiagnosztika Az emlőrák kezelése az utolsó évben gyökeres változásokon ment át. A szűrések és az egyre pontosabb diagnosztika következtében jelentős arányban ismerjük fel az ún. korai stádiumú betegséget, lehetővé téve a sebésznek az emlő megtartását, majd a megfelelő kemoterápia és sugárkezelés alkalmazása mellett a betegek meggyógyulnak. A daganatok genetikai elemzése rávilágított arra, hogy nem egységes betegségről van szó, óriási a különbség emlőrák és emlőrák között. A szövettani vizsgálat lényegesen több szempont szerint elemzi a mintákat, mint néhány évvel ezelőtt. Bizonyos esetekben a daganat génmutációs tulajdonságát is lehetséges és szükséges meghatározni. Ez a felismerés szárnyakat adott a gyógyszerkutatásban dolgozó tudósoknak, az utóbbi tíz évben sok új készítmény jelent meg az onkológia területén. Egyre inkább arra törekszünk, hogy célzottan, az adott beteg konkrét daganatát kezeljük, ún. személyre szabott terápiát alkalmazzunk. Az onkológus dolga azonban változatlanul akkor a legkönnyebb, ha korai stádiumokban szűri ki a betegséget. Ilyenkor biztosító utókezelést alkalmazunk a műtét után a nők teljes gyógyulása érdekében. Ha előrehaladottabb a betegség, néhány kivételtől eltekintve a teljes gyógyulás már nem reális. Megfelelő kezelésekkel hosszú évek nyerhetők jó életminőségben. Ez 3 4 év múlva, esetleg az újabb gyógyszerek megjelenésével, már a gyógyulás esélyét jelentheti. A diagnosztika fejlődése, a digitális technika elterjedése a mammográfiában, valamint 10 évvel ezelőtt a szervezett emlőszűrés bevezetése együttesen azt eredményezte, hogy egyre több esetben találjuk meg a daganatot korai stádiumban. Ez a beteg teljes gyógyulásának egyik alapvető feltétele. A fejlett technika azt is lehetővé teszi, hogy már a daganatmegelőző állapotot is kimutathassuk, melynek megszüntetésével megelőzhető az emlőrák kialakulása. Mindezek a módszerek azonban csak akkor hasznosíthatók, ha a nők eljönnek a szűrővizsgálatokra. Sajnos, Magyarországon még nem érte el a megjelenési arány a kívánatos 70%-ot, országosan mindössze 46%. A Kenézy Emlőcentrumban ennél jobb eredményeket sikerül elérnünk (60 70%), sok szervezőmunka eredményeként. Dr. Tóth Judit, klinikai onkológus Dr. Sebő Éva, centrumvezető A KENÉZY KÓRHÁZ Nonprofit Kft. Emlőcentruma beutaló köteles, előjegyzés kérhető az (52) ös telefonszámon. Helye: Debrecen, Jerikó u. 21.

9 9 A Kenézy Emlőcentrum a Jerikó utcán. A szűrés korszerű gépekkel történik. Dr. Sebő Éva, főorvos Látogasson el honlapunkra! Ajánlja fel adója 1%-át a rákos gyermekeknek Csatlakozzon oldalunkhoz! Adószám: Az orvosok által leghasznosabbnak választott alapítvány a Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány

10 10 A rehabilitáció igazi csapatmunka A rehabilitáció a WHO meghatározása szerint össztársadalmi feladat, melyben a cél, hogy a tartósan vagy véglegesen egészségkárosodást szenvedett emberek megmaradt képességeinek segítségével elfoglalhassák az őket megillető helyüket a társadalomban. Gyermekek esetében ez különleges feladat, hiszen fejlődésük kezdetén vannak, várható teljesítményüket pedig számos tényező befolyásolja, melyek jelentős része nem egészségügyi meghatározottságú. A bekövetkezett károsodás hatása tehát attól függ, milyen környezetben érvényesül. e betegség különböző stádiumaiban a rehabilitációs feladatok ellátása. A rehabilitáció igazi csapatmunka, melyben a különböző életkorokban és állapotokban különböző szakemberek veszik körül a családot. Rajtuk kívül azonban fontos szerepe van a társadalmi környezetet alkotó tágabb család, baráti, sorstárs és egyéb közösségek tagjainak is. Az EJK keretén belül, az országban egyedülállóan, önálló járóbeteg ellátó-egység működik a gyermekrehabilitáció területén is. Speciális helyzetünk kiegészítéseként az épületen belül korai fejlesztő központ és nappali ellátó egység is található, így valóban minden szükséges szakember rendelkezésre áll. A szakrendelés beutalóköteles, a klinikai osztályok és a háziorvosok küldik a rehabilitációra szoruló gyermekeket, 18 éves korig. Természetesen a környezetbe a szűkebb értelemben vett családi miliő mellett beletartozik az egészségügyi, majd ahogy a gyermek növekedni kezd a pedagógiai szolgáltatások minősége, elérhetősége is. A leggyakoribb korállapotok, amelyek gyermekkorban rehabilitációt igényelnek: veleszületett rendellenességek, súlyos sérülések, traumák, különösen a központi és perifériás idegrendszer károsodásával járók. Hasonlóan, az anyagcsere-betegségek is járhatnak rehabilitációs szükséglettel. Transzplantáción átesett betegek, daganatos betegségben szenvedők, krónikus mozgásszervi betegek lehetnek gyermekkorúak is, és fontos feladat A rehabilitáció abban tér el a szokásos betegellátástól, hogy nem kell már a diagnózis felállításával foglalkozni szerencsés esetben, hanem úgynevezett funkcionális diagnosztikus vizsgálatokat végzünk, felmérjük az erősségeket és gyengeségeket, a károsodás mértékét, a funkcióban való eltérést, a társadalmi szerepekben esetlegesen meglévő hátrányhelyzetet. Az eredmények alapján döntünk a team összetételéről, és a javasolt terápiák tipusáról és formájáról.

11 11 Az utóbbi évek rendkívül magas színvonalú neonatológiai ellátásának köszönhetően sok olyan koraszülöttet sikerül megmenteni, akiknek az élete az egészségesen születettekhez hasonlóan alakul, de néhányan közülük ezt csak hosszas, a fejlődés idején változó összetételű rehabilitációs program teljesítésével érhetik el. Az ambuláns programok a gyermek és a család állapotához alkalmazkodva kerülnek megszervezésre: figyelembe véve, hogy a terhelhetősége a gyermekeknek és a családoknak is eltérő. Egyéni terápiákon van lehetőség a nagyon speciális problémák kezelésére, a csoportos terápiákon azonban a résztvevő gyermekek és szülők is aktívan segítenek egymásnak. Látják, hogy a másik is hasonló gondokkal, problémákkal küzd a minden napos élethelyzetek megoldásában, egymás segítségével tanulják meg a hatékony megküzdési stratégiákat. Ehhez szükség esetén pszichológiai terápia is rendelkezésre áll. A mozgásterápiákat szárazföldön és vízben is számos formában megszervezzük: az egyéni és csoportos gyógytorna, a konduktív torna mellett szenzoros integrációs terápia, hidrorehabilitációs gimnasztika, a gyógyúszás is elérhető. A fizioterápiás asszisztensek végzik a maszszázsok különféle formája mellett az elektroterápiás kezeléseket, és gyógytornász felügyelettel az átmozgatásokat. Nagy örömünkre szolgál, hogy az utóbbi évben az állatasszisztált terápia, és a terápiás kutya kiképzés lehetőségei is adottak. A szabadidős tevékenységekben való részvétel garantálására minden évben kiváló eredménnyel veszünk részt a mozgássérült gyermekeknek szervezett országos sportnapon; különösen úszásban a legeredményesebbek az itt felkészített gyermekek. A terápiák intenzitását a mindennapos intenzív terápiától a heti egy-két alkalommal történő fenntartó terápián át a havonta 6 hetente történő tanácsadásig a szükségletnek és lehetőségeknek megfelelően határozzuk meg. Az eltelt 30 évben az intézet a folyamatosan változó külső körülmények ellenére megőrizte a családcentrikus ellátás alapelvét. Ezzel együttjáró kötelességünk a betegoktatás, azaz a szülők otthoni feladatainak megtanítása, ellenőrzése. Ez pszichésen is megterhelő amellett, hogy a biztonságos foglalkozások vezetése fizikailag is erősen igénybe veszi a terapeutákat. A jövőben kívánatos lenne e problémák megoldása, hiszen közös kincsünk, és jövőnk záloga a gyermek. Minél nagyobb számban sikerül őket integrálni, annál jobb eséllyel leszünk képesek a társadalmi szintű problémákat is orvosolni. Végül egy idézet, mely jellemzi munkákat: Te szülj nekem rendet, jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat! (József Attila: Levegőt!) Dr. Szabó Éva szakrendelésvezető főorvos Az EGÉSZSÉGÜGYI JÁRÓBETEG KÖZPONT Nonprofit Kft. gyermekrehabilitáció szakrendelései beutaló kötelesek, előjegyzés kérhető az (52) es telefonszámon. Helye: Debrecen, Ibolya u. 24.

12 12 A porckopás kezelése Hazánkban csaknem egymillióan szenvednek valamilyen ízületi betegségben. Mind a rokkantságot, mind a keresőképtelenséget okozó kórformák rangsorában a második-harmadik helyet foglalják el a mozgásszervi megbetegedések, minden ötödik páciens emiatt keresi fel háziorvosát. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre oki-terápia az artrózis kezelésére, de különböző gyógyszerekkel a fájdalom csökkenthető, és az ízület mozgásképessége javítható. Az artrózis (porckopás) a végtagi nagy- és kisízületeknek, valamint a gerinc kisízületeinek megbetegedése. Ennek következtében a csontot borító porc elvékonyodik, azaz kopik. Rendszerint a 40. életév után kezdődik, és az évek elteltével előfordulása egyre gyakoribb, s nők és férfiak között egyforma arányú, bár ez utóbbi csoportban hamarabb kezdődik. A porc elfajulásában számos tényező játszik szerepet, melyek közül a legfontosabb az ízület anatómiai vagy egyéb funkcionális elváltozása. A betegség kialakulását elősegíti még a túlsúly, a túlzott fizikai igénybevétel. Az artrózis általában lassan alakul ki. Jellegzetes tünete a terheléses, hosszabb ülés, fekvés utáni felkeléskor érezhető indítási fájdalom, mely az első néhány lépést, mozgást nehézzé teszi, de aztán az ízület bejáratódik. Az állandó, különösen nyugalomban is fennálló fájdalom kísérőgyulladásra utal. Az artrózis kezelését az Európai Reumaellenes Liga legújabb terápiás ajánlása alapján végezzük. Az ajánlás szerint igen fontos a betegek megfelelő felvilágosítása: fel kell hívnunk a páciensek figyelmét a helyes életmódra, a korszerű táplálkozásra, a rendszeres torna, testmozgás szükségességére. A gyógyszeres terápia mellett kiemelkedő szerepe van a különböző fizioterápiás eljárásoknak. Ezek közül kiemelkedő jelentősége van a gyógytornának, mely segít az ízület mozgástartományának megtartásában vagy helyreállításában, az ízületet stabilizáló izmok erejének növelésében, valamint a beteg általános állapotának javításában. Előrehaladott esetekben műtéti beavatkozásra pl. ízületi implantátum beültetésére lehet szükség. Az artrózis kialakulása után a kóros mozgásszervi állapot korai felismerése és időbeni korrekciója hosszútávon megfékezheti, lassíthatja a betegség előrehaladását, jobb életminőséget szavatolva. Dr. Gomez Roberto főiskolai docens, főorvos Az EGÉSZSÉGÜGYI JÁRÓBETEG KÖZPONT Nonprofit Kft. reumatológiai szakrendelései beutaló kötelesek, előjegyzés kérhető az (52) , (52) as telefonszámon. Helye: Debrecen, Bethlen u Zöld szektor I. emelet ajtó.

13 4026 Debrecen, Egymalom utca 3. Bejelentkezés: 52/ Egyedi méretre készített ortopéd- és diabéteszes lábbelik. Számítógépes lúdtalpbetétek. Kézzel varrott férficipők készítése méretre. Szupináló gyermek bőrcipők készítése. Nyitva: Hétfőtől Péntekig 7 16 óráig. Ingyenes ortopéd orvosi vizsgálat: Dr. Bulyovszky Lilla: Kedd Csütörtök Dr. Mizsák Lajos: Péntek Gyógyászati segédeszközök gyártása és forgalmazása Debrecen Bartók Béla utca 3. (Kenézy Kórház) Tel.: (52) Nagyerdei körút 98. (DEOEC Klinika) Tel.: (52) Nyíregyháza Bocskai u 76. Tel.: (42) Gyógycipők, kerekesszékek, botok, mankók, számítógépes talpméretvétel, talpbetétek, ortézisek, protézisek, szilikon pótlások.

14 14 Az ételek a Medicor Étterem konyháján készültek. Receptajánló 52/ Kedves Olvasóink! Közelednek az ünnepek, ezért szeretnénk egy hagyományos karácsonyi étel és egy könnyedebb, finom halétel receptjével kedveskedni Önöknek. Halászlé Hozzávalók: 1 egész ponty 2 db kisebb keszeg 2 db törpeharcsa 2 db sárgarépa 1 db petrezselyemgyökér 2 db pucolt burgonya 3 gerezd fokhagyma 2 nagyobb fej vöröshagyma az alap lébe Pisztráng ropogós fokhagymás bundában, spenótos tört burgonyával Hozzávalók: 25 dkg-os pisztráng 2 gerezd fokhagyma 1 kis csokor petrezselyemzöld 5 dkg zsemlemorzsa só sütéshez bő olaj Körethez: 35 dkg burgonya parajpüré (lehet fagyasztott is) só 1 gerezd fokhagyma 1 csipetnyi fehér bors tej teavaj Jó étvágyat kívánunk! Elkészítés: A tisztított haldarabokból sűrű alaplevet főzünk, a lébe beleteszszük a zöldségeket is. Amikor megfőtt, átpaszszírozzuk, félre húzzuk, kb. 10 percig állni hagyjuk, megvárjuk amíg a lé tetejére feljön a halzsír, majd ezt megszórjuk pirospaprikával, mivel a paprika zsírban oldódik. Ha a zsír beitta a paprikát, utána sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A kész hallébe kifőzzük a halszeleteket. Elkészítés: Megtisztítjuk a pisztrángot, sózzuk, zúzott fokhagymával és petrezselyemzöld keverékével bekenjük. A fűszerezett pisztrángot zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban kisütjük. A körethez megfőzzük a burgonyát, tejjel, vajjal pürésítjük, és a fokhagymával összepirított parajpürével kikeverjük.

15 Feldolgozott haltermékek: Előhűtött Védőgázas csomagolású Gyorsfagyasztott Biohal termékek Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Halbolt: Malompark-Kispiac (Debrecen, Füredi út 27.) Halboltunk a hét minden napján különböző akciókkal várja kedves vásárlóit Hortobágy, Czinege J. u. 1. Tel.: / Fax: / Élőhal értékesítés Magnapress Energy A mágnesterápia csúcsmodellje. -38% kedvezménnyel Orvosok ajánlják: Dr. Faragó László fül-orr-gégész: A Magnapress Energy az az általam is elismert kiegészítő terápia, aminek mindenki otthonában kellene lennie. 200 féle elváltozásra kiegészítő kezelés az adott akupresszúrás pontokon (fejfájás, ízületi gyulladások, allergia, diabétesz, túlsúly...) Mit fog Ön tapasztalni? - feltöltődik energiával, frissebb vitálisabb lesz - az öngyógyító folyamatok beindulnak Személyes konzultáció: 70/

16 16 Egészség és lelkiismeret Talán fura ez a párosítás De nem véletlen. A kettő igenis összetartozik. Az egészséget a WHO teljes testi, lelki és szociális jólét állapotaként, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányaként írja le. De mi a lelkiismeret? Tiszta-e a lelkiismereted? tesszük fel a kérdést számonkérően a másik embernek. Az utca embere azt mondja: az, ami furdalni szokott A németeket mardossa, a bibliai személyeket égeti, perzseli, emészti, mint a tűz. Valamiképpen mindenkit bánt, gyötör vagy kínoz. A valóság azonban az, hogy nem mindig és nem mindenkit szokott bántani. A lelkiismeret valamiféle jelzőkészülék, egy belső iránytű, amit Valaki beleépített az emberbe. Amíg működik, addig számíthatunk arra, hogy az illető erkölcsileg befolyásolható, számonkérhető vagy megbízható. Akinél ez a készülék nem működik, azzal nem érdemes üzletet kötni, együtt dolgozni, barátkozni, házasságot kötni, de még szóba állni sem. A lelkiismeret megléte minden emberi kapcsolat előfeltétele. Érdekes, hogy a pszichológus Gordon Allport nem a lelkiismeretet, hanem a lelkiismeret-furdalást definiálja: belső konfliktus, pontosabban az énkép és a cselekvés disszonanciája. Tehát a lelkiismeret is lehet egészséges és beteg. Egészségesnek, vagy lényegét tekintve jónak akkor tartjuk a lelkiismeretünket, ha helyes: megegyezik Isten akaratával és állapotbeli kötelességeinkkel; ha biztos: határozottan, ingadozás és kételkedés nélkül ítél; ha éber: a nehezen felismerhető helyzetekben is jelez; ha hűséges: vagyis nemcsak nagy és fontos, hanem jelentéktelen dolgok esetén is figyelmeztet. Beteg a lelkiismeret, vagyis lényegét tekintve rossz, ha téves (hibás): mert megengedi, amit Isten, a kötelesség vagy a törvény tilt; ha tág (laza): látszólagos vagy semmitmondó okból megengedi a rosszat és csekélynek mondja a bűnt; ha farizeusi: nagynak tartja a külsőségeket, de az igazán fontos dolgokat semmibe veszi; ha aggályos: a cselekedet végrehajtása után alaptalanul nyugtalankodik bűnt követett-e el vagy sem; ha kétes: nem tud dönteni, ingadozik a jó és rossz, a megengedett és tiltott között; ha alvó (tompa): csak a nagy dolgok iránt érzékeny, a kisebbek érintetlenül hagyják; ha kihalt: a nagy és fontos dolgok, kötelességek iránt is érzéketlen. A lelkiismeret nevelése egész életen át tartó feladat. A jó lelkiismeretet finomítja, ha a megismert és átgondolt igazságokat meggyőződésünkké tesszük. Kötelességünk tehát az egészséges lelkiismeret kimunkálása. Laczkó Zsolt kórházlelkész Kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új évet és jó egészséget kíván minden kedves olvasónak a Kenézy Kórház és az Egészségügyi Járóbeteg Központ vezetősége.

17 Orvostechnikai szerviz megbízható, gyors, szakszerű Lakosság részére: -Orvostechnikai készülékek javítása. -Vérnyomásmérők javítása. -Elemcsere, adapterek javítása. Egészségügyi szolgáltatók részére: -Orvosi gépek, berendezések javítása, karbantartása. -Időszakos felülvizsgálat végzése. Medical Systems Hungary Kft. Debrecen, Bartók Béla út Nyitva tartás: H-P: 7.30-tól ig Cégünk megtalálható a Kenézy Kórházban, a Dorottya utcai bejáratnál Telefon/Fax: 52/

18 18 A rehabilitációs ellátás fejlesztése A betegellátás színvonalának és hatékonyságának minőségi javítását szolgáló új szakmai elképzelést vezettünk be idén október 1-től. Megvalósult a kórház mozgásterápiás és rehabilitációs tevékenységgel foglalkozó szakdolgozóinak (gyógytornászok, fizioterápiás asszisztensek, masszőrök, gyógymasszőrök, ergoterapeuták) egységes szemléletű, egy szervezeti egység által történő szakmai irányítása. Az integráció reményeink és elképzeléseink szerint hozzájárul a korai/aktív rehabilitációs tevékenység kórházszinten történő hatékonyabb és eredményesebb szolgáltatásnyújtásához. Az akut-osztályokon a rehabilitációs szakmai protokollok bevezetésével igyekszünk megvalósítani az egységes szemléletű rehabilitációs betegellátást. A gyógytornászok forgó (több hónapos) rendszerű munkavégzésének bevezetésével a különböző munkaterületek megismerése garantálja a szükséges helyettesítések zavartalanságát. Az integráció során a traumatológiai és neurológiai osztályokon növelni tudtuk a gyógytornász létszámot, és egy helyre szerveztük a járóbetegek rehabilitációs ellátását. Az eddigi rendszeres rehabilitációs teammegbeszélések mellett megvalósítjuk az ún. gyógytornászi team-megbeszélést (heti egy alkalommal). Ennek célja az előzetes szakorvosi vizsgálat alapján a kórházon belül (az akut-osztályról rehabilitációs osztályra) áthelyezett betegekről a gyógytornászok egymás közötti tájékoztatását garantálni, a folyamatos ellátás érdekében. A további fejlesztés részeként javítani szándékozunk az akut-osztályok rehabilitációs eszközparkját; ezeket pályázati úton szeretnénk megvalósítani. Dr. Harsányi Zsolt osztályvezető főorvos A KENÉZY KÓRHÁZ Nonprofit Kft. Rehabilitációs Osztály szakrendelései beutaló kötelesek, előjegyzés kérhető az (52) es telefonszámon. Helye: Debrecen, Bartók Béla út Barna szektor 1. emelet. impresszum Egészségére! Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. ingyenes magazinja. Megjelenik negyedévente. Kérhetik a Betegfelvételi Irodától, Diszpécser Pulttól, illetve a főnővérektől. Felelős kiadó: Dr. Lampé Zsolt, vezérigazgató Szerkesztő: Dr. Takácsné Kóródi Judit Telefon: 20/ , Anyanyelvi lektor: Arany Lajos Szerkesztőség: 4031 Debrecen, Bartók Béla út Telefon: 52/ , Fax: 52/ , Hirdetésszervezési, tördelési és grafikai munkák: M3G Kft. Telefon: 20/ Grafikus, tördelőszerkesztő: ifj. Romhányi Zsolt Megjelenik példányban. Nyomda: Kapitális Nyomda, Debrecen ISSN

19 Szeretné a számokat élesen látni? Egyik megoldás: EXCIMER Lézeres szemműtét! A következő problémákra javasoljuk: Rövidlátás (myopia) Távollátás (hypermetropia) Szaruhártya domborulati hiba (asztigmatizmus) Lézercentrum: Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Telefon: 52/ , 52/ Laurus Optika A legújabb multifokális és munkaszemüveg lencsék Esztétikus vékonyított és könnyített lencsék Élvezze a látás szabadságát! Üzleteink: 4026 Debrecen, Bethlen u Tel.: 52/ Debrecen, Nagy Lajos király tér 5. Tel.: 52/ , 52/

20 4026 Debrecen, Bethlen u A rendelôintézet földszintjén. Tel.: Nyitva tartás: Hétfô Péntek 8:00 18:00 SZENT GYÖRGY GYÓGYSZERTÁR 4043 Debrecen, Bartók B. u A kórház betegfelvételi bejáratánál. Tel.: Nyitva tartás: Hétfô Péntek: 7:30 18:30, Szombat: 8:00 13:00. KENÉZY GYÓGYSZERTÁR 10% PÉNTEKI ÁRKEDVEZMÉNY! A Szent György Gyógyszertárban péntekenként* 8 és 18 óra között a gyógyszertárban forgalmazott termékek árából 10% KEDVEZMÉNYT nyújtunk** *a kedvezményes értékesítés visszavonásig érvényes **kivéve vényköteles és vény nélküli gyógyszerek 10% SZOMBATI ÁRKEDVEZMÉNY! A Kenézy Gyógyszertárban szombatonként* 8 és 13 óra között a gyógyszertárban forgalmazott termékek árából 10% KEDVEZMÉNYT nyújtunk** *a kedvezményes értékesítés visszavonásig érvényes **kivéve vényköteles és vény nélküli gyógyszerek Szakszerû, gyors betegellátás Széles választék vényköteles, vény nélküli, gyógyhatású készítményekbôl, kozmetikumokból Magisztrális gyógyszerkészítés Gyógyszerterápiás tanácsadás Vény nélküli szerek esetében konzultáció Szakkönyvek és betegtájékoztató kiadványok Keressen bennünket, hogy segíthessünk!

Az oktatás. magazin. és a gyógyítás közös malmában. A mesterséges fertőzés. Ambuláns sebészeti beavatkozások

Az oktatás. magazin. és a gyógyítás közös malmában. A mesterséges fertőzés. Ambuláns sebészeti beavatkozások Egészségére! magazin III. évfolyam 1. szám 2013. március Az oktatás és a gyógyítás közös malmában A mesterséges fertőzés Ambuláns sebészeti beavatkozások Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. ingyenes

Részletesebben

Egészségére! magazin. Találkozzunk a Szív Napján! Sürgősségi szemészeti ellátás. Táplálkozási tanácsok. 2014. szeptember 28.

Egészségére! magazin. Találkozzunk a Szív Napján! Sürgősségi szemészeti ellátás. Táplálkozási tanácsok. 2014. szeptember 28. Egészségére! magazin Találkozzunk a Szív Napján! 2014. szeptember 28. IV. évfolyam 3. szám 2014. szeptember Sürgősségi szemészeti ellátás Táplálkozási tanácsok A címlapon: dr. Bedő Zoltán Batthyány-Strattmann

Részletesebben

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja 2011/2 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Betegség-e az elhízás? Súlyos kérdések A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja A Tudomány Kiadó kiadványa a Magyar Társaság

Részletesebben

MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: IV. évf. 2. szám 2013.

MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: IV. évf. 2. szám 2013. IV. évf. 2. szám 2013. április RákVolt információ egészségeseknek és betegeknek a rákról MAGAZIN A magazin tartalmából: Prof. dr. Simon Tamás Fiatalokat is fenyeget a rák Illyés András Aki időt nyer, életet

Részletesebben

A DE OEC III. sz. Belgyógyászati Klinika Autoimmun Betegegyesületének kiadványa

A DE OEC III. sz. Belgyógyászati Klinika Autoimmun Betegegyesületének kiadványa Autoimmun A DE OEC III. sz. Belgyógyászati Klinika Autoimmun Betegegyesületének kiadványa 3. szám 2012/1 Szív és érrendszeri betegségek szisztémás autoimmun kórképekben Dermatomyositis és polymyositis

Részletesebben

Nemzeti Rákellenes Program

Nemzeti Rákellenes Program ... Az Élet él és élni akar... Nemzeti Rákellenes Program 2006. FEBRUÁR Kiadta az Egészségügyi Minisztérium megbízásából az Egészségügyi Szakképzõ és Továbbképzõ Intézet Felelõs kiadó: Dr. Rácz Jenõ egészségügyi

Részletesebben

Derült égből fronthatás 2010/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Derült égből fronthatás 2010/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2010/2 A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Az időjárás jelentése Derült égből fronthatás A Tudomány Kiadó ingyenes betegtájékoztató lapja FORMOLINE L112

Részletesebben

RITKÁK RITKA ÉS VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGGEL ÉLŐK ÉS TÁMOGATÓ SZERVEZETEIK. Szerkesztette dr. Pogány Gábor és dr.somogyi Csilla ISBN: 963 06 0239 3

RITKÁK RITKA ÉS VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGGEL ÉLŐK ÉS TÁMOGATÓ SZERVEZETEIK. Szerkesztette dr. Pogány Gábor és dr.somogyi Csilla ISBN: 963 06 0239 3 1 RITKÁK RITKA ÉS VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGGEL ÉLŐK ÉS TÁMOGATÓ SZERVEZETEIK Készült a kiadványban szereplő szervezetek közreműködésével, a Nemzeti Civil Alapprogram, a civil szervezetek tartós területi

Részletesebben

A Mi Kórházunk. Betegeink között a Központi Röntgen Osztályon. A Rendészeti Osztály vezetõjének egy napja. Megújult a gyógyszertárunk

A Mi Kórházunk. Betegeink között a Központi Röntgen Osztályon. A Rendészeti Osztály vezetõjének egy napja. Megújult a gyógyszertárunk A Mi Kórházunk a Fõvárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Rendelõintézet magazinja Betegeink között a Központi Röntgen Osztályon A Rendészeti Osztály vezetõjének egy napja Megújult a gyógyszertárunk

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika TÁJÉKOZTATÓ

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika TÁJÉKOZTATÓ Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika TÁJÉKOZTATÓ 2011 Tisztelt Szülők, kedves betegeink! Ezzel a tájékoztatóval szeretnénk Önöknek bemutatni a klinikánkat és megkönnyíteni

Részletesebben

Egészségkozpont. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ ismeretterjesztő lapja XII. évfolyam 2. szám 2015. nyár Ingyenes kiadvány

Egészségkozpont. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ ismeretterjesztő lapja XII. évfolyam 2. szám 2015. nyár Ingyenes kiadvány Egészségkozpont A Debreceni Egyetem Klinikai Központ ismeretterjesztő lapja XII. évfolyam 2. szám 2015. nyár Ingyenes kiadvány A TARTALOMBÓL: Tisztikereszt a szem sugárkezeléséért Húgycsőplasztika szájnyálkahártya-átültetéssel

Részletesebben

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: III. évf. 5. szám 2012.

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: III. évf. 5. szám 2012. III. évf. 5. szám 2012. június RákVolt információ egészségeseknek és betegeknek a rákról MAGAZIN A magazin tartalmából: Prof. dr. Simon Tamás A rákbetegek jobb minőségű gyógyításának egyes kérdéseiről

Részletesebben

Internet: www.magyarsminfo.hu itt is elolvashatja az SMs üzenet magazint.

Internet: www.magyarsminfo.hu itt is elolvashatja az SMs üzenet magazint. Ahol az empátia enyhíti a pénzhiányt Önkéntesek segítenek az SM-betegeknek Sclerosis multiplexben szenvedő betegek rehabilitációja Édes élet! SM Hűség Klub - csatlakozz! 2011. ősz tél Internet: www.magyarsminfo.hu

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja IV. évfolyam 2. szám 2007. nyár Ingyenes kiadvány

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja IV. évfolyam 2. szám 2007. nyár Ingyenes kiadvány A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja IV. évfolyam 2. szám 2007. nyár Ingyenes kiadvány A TARTALOMBÓL: Felépült az Auguszta Kimutatja a rákos sejteket Várandós

Részletesebben

Hospice ellátás Magyarországon

Hospice ellátás Magyarországon Hospice ellátás Magyarországon 2014 1. A hospice fogalma, története, alapelvei 1.1 Miért van szükség hospice-ra? A közösségek az idők kezdetétől fogva megfelelő támogatást és gondozást igyekeztek nyújtani

Részletesebben

Tájékoztató betegek számára. Mit kell tudnunk az epilepsziáról?

Tájékoztató betegek számára. Mit kell tudnunk az epilepsziáról? Kepra_Press_155x155 8/27/10 12:33 PM Page 1 Tájékoztató betegek számára Mit kell tudnunk az epilepsziáról? Kepra_Press_155x155 8/27/10 12:33 PM Page 2 Összeállította: Békés Judit és Halász Péter - 2010

Részletesebben

XI. CSALÁDBARÁT KONFERENCIA. Mit tehetünk? Pszichés zavarok a perinatális időszakban

XI. CSALÁDBARÁT KONFERENCIA. Mit tehetünk? Pszichés zavarok a perinatális időszakban XI. CSALÁDBARÁT KONFERENCIA Mit tehetünk? Pszichés zavarok a perinatális időszakban 2 0 0 9 X I. C s a l á d b a r á t k o n f e r e n c i a 2 0 0 9 Mens sana in corpore sano! A RENDEZVÉNY VÉDNÖKE Magyar

Részletesebben

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP) Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) www.enwhp.org www.oefi.hu Kinek ajánljuk

Részletesebben

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: III. évf. 1. szám 2012.

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: III. évf. 1. szám 2012. III. évf. 1. szám 2012. február RákVolt információ egészségeseknek és betegeknek a rákról MAGAZIN A magazin tartalmából: Prof. dr. Simon Tamás Kergessük el a rákot Illyés András Tünetmentes állapot tüdőrákban

Részletesebben

REGIONÁLIS SZOCIÁLIS KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM. Jóváhagyta:

REGIONÁLIS SZOCIÁLIS KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM. Jóváhagyta: REGIONÁLIS SZOCIÁLIS KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM Jóváhagyta: 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 A SZOLGÁLTATÁS CÉLJA, FELADATA... 5 A MEGVALÓSÍTANI KÍVÁNT PROGRAM KONKRÉT BEMUTATÁSA, LÉTREJÖVŐ KAPACITÁSOK,

Részletesebben

A mi. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak! és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja.

A mi. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak! és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja. A mi Lapunk Borsod-Abaúj Z - emplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja XVIII. évfolyam 3. szám 2012. december Lapunk TARTALOM Kitüntetettjeink 5 évtized példamutató munkássága Beszélgetés

Részletesebben

Eger, Tatabánya, Szeged, Budapest, Mezőtúr, Szentes,

Eger, Tatabánya, Szeged, Budapest, Mezőtúr, Szentes, HUNGA COORD SAJTÓIRODA XLIX. évfolyam A gyógyszer-kommunikáció etikai követelményei EGÉSZSÉGÜGYI KOMMUNIKÁCIÓS SZAKLAP Egészségpolitika A Látlelet Egészségügyi Kommunikációs Szaklap elektronikus változata

Részletesebben

Szakmai ajánlás A KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE

Szakmai ajánlás A KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE Szakmai ajánlás A KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE FSZH Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Addiktológiai Szakértői Munkacsoport Budapest, 2008. TARTALOM: A közösség fogalma A közösségi ellátás

Részletesebben

9. KONKLÚZIÓ... 38 9.1. SZAKMAI JAVASLAT... 39 IRODALOMJEGYZÉK... 41 IDÉZETEK JEGYZÉKE... 43 MELLÉKLETEK... 44

9. KONKLÚZIÓ... 38 9.1. SZAKMAI JAVASLAT... 39 IRODALOMJEGYZÉK... 41 IDÉZETEK JEGYZÉKE... 43 MELLÉKLETEK... 44 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...3 1.1 TÉMAVÁLASZTÁS INDOKLÁSA...4 1.2 HIPOTÉZIS...4 2. MENTÁLHIGIÉNÉ TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS...5 2.1 A MENTÁLHIGIÉNÉ FOGALMA...6 2.2 LELKI EGÉSZSÉGPROMÓCIÓ...6 2.3 POZITÍV MENTÁLHIGIÉNÉ...7

Részletesebben

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. 1042. Budapest, Deák Ferenc u. 93. Tel: 231-6010, 231-0000 Fax: 390-4370 E-mail: titkarsag@ujpestszi.

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye. 1042. Budapest, Deák Ferenc u. 93. Tel: 231-6010, 231-0000 Fax: 390-4370 E-mail: titkarsag@ujpestszi. Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye www.ujpestszi.hu 1042. Budapest, Deák Ferenc u. 93. Tel: 231-6010, 231-0000 Fax: 390-4370 E-mail: titkarsag@ujpestszi.hu SZAKMAI PROGRAM Jóváhagyta Budapest

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja IV. évfolyam 1. szám 2007. tavasz Ingyenes kiadvány

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja IV. évfolyam 1. szám 2007. tavasz Ingyenes kiadvány A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja IV. évfolyam 1. szám 2007. tavasz Ingyenes kiadvány A TARTALOMBÓL: A titokzatos inzulin A dendritikus sejteket felfedezőé

Részletesebben

SMs üzenet. Bemutatkozik a miskolci SM Centrum. Amit a pánikról tudni érdemes. Nem mindegy, mikor hol és hogyan szúrunk! 2006.

SMs üzenet. Bemutatkozik a miskolci SM Centrum. Amit a pánikról tudni érdemes. Nem mindegy, mikor hol és hogyan szúrunk! 2006. SMs üzenet INFORMÁCIÓS MAGAZIN Bemutatkozik a miskolci SM Centrum Amit a pánikról tudni érdemes Nem mindegy, mikor hol és hogyan szúrunk! 2006. tavasz elérhetõségeink Internet: www.smsuzenet.hu itt is

Részletesebben

Gyógyhír. magazin. Tegyünk a parlagfû ellen! Nyári veszélyek. Az SM-betegek patrónusa Interjú Pataky Tímeával

Gyógyhír. magazin. Tegyünk a parlagfû ellen! Nyári veszélyek. Az SM-betegek patrónusa Interjú Pataky Tímeával Gyógyhír VII. évfolyam 8. szám 2012. augusztus magazin z SM-betegek patrónusa Interjú Pataky Tímeával Hôguta Nyári veszélyek Tegyünk a parlagfû ellen! Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk Önnek: Gyógyhír

Részletesebben

A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS

A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS 2014 BEVEZETÉS... 2 AZ INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSE... 2 AZ INTÉZMÉNY TÖRTÉNETE... 2 MUNKÁNKAT BEMUTATÓ, SZEMLÉLETÜNKET TÜKRÖZŐ PUBLIKÁCIÓINK,

Részletesebben