Korai fejlesztés fontossága a gyermekrehabilitációban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Korai fejlesztés fontossága a gyermekrehabilitációban"

Átírás

1 Egészségére! magazin II. évfolyam 4. szám december Korai fejlesztés fontossága a gyermekrehabilitációban Jól szervezett iskolafogászat Porckopás kezelése Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. ingyenes magazinja EGÉSZSÉGÜGYI HÁTTÉRSZOLGÁLTATÓ ZRT.

2 Igazi megkönnyebbülés a SZEM nek A szúró, égô, fáradt, érzékeny szemnek Hosszantartó védelem, fenntartott látásélesség Kontaktlencsével is használható! A könnyezô, égô szemnek, mely könnyen párolog A könny természetes állapotának visszaállítása a párolgás megakadályozásával 3 ml, 10 ml illetve egyadagos, fiolás kiszerelésben is kapható 3 ml illetve 10 ml kiszerelésben kapható Alcon Hungária Kft Budapest, Bartók Béla út / november Gyógyászati segédeszköz. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelôorvosát!

3 Betegellátás az EJK-ban 3 Az eltelt években jelentős átalakítás történt az Egészségügyi Járóbeteg Központban. Több telephelyet összevontunk a Bethlen utcai központi rendelőbe. Ezek a változások a betegek kényelmét szolgálták, hiszen egy épületen belül elérhetők a diagnosztikai szolgáltatások (labor, ultrahang, röntgen) és a társzakmák is. Mindez a kivizsgálást gyorsítja és egyszerűbbé teszi. Bevezettük és általánossá tettük az előjegyzést. Ez szintén elsősorban betegeink érdekét szolgálja, hiszen egyébként jelentősen hullámzik a betegek megjelenése a rendelésen. Ez függhet az időjárástól, évszaktól, járványtól, szabadságolástól, máskor pedig nem látjuk az okát. A betegellátást viszont jelentősen zavarja, mert egyik alkalommal kevés a beteg és sok az ellátói kapacitás, máskor pedig hosszas várakozás alakulhat ki, ami idegességhez vezet, rontva az ellátás minőségét. Így ma már a beteg szempontjából is elkerülhetetlen egy jól működő előjegyzési rendszer használata. Segítségével el tudtuk érni, hogy megszűntek a tömegjelenetek rendelőinkben, lecsökkentettük a várakozást, és azt mondhatjuk, hogy a betegeink 80%-a a rendelőbe történő belépéstől számított egy órán belül átesik a vizsgálaton, és távozik az épületből. Az előjegyzés lényegében a beteg és az intézmény között kötött megállapodás, amelyben az intézmény vállalja, hogy abban az időpontban ellátja a beteget, a beteg pedig vállalja, hogy akkor megjelenik. Adataink az mutatják, hogy az előjegyzett időpontban a betegeink kb. 20 %-a nem jelenik meg, és ezt előre nem jelzi. Felmérést végeztünk ennek okairól. Leggyakrabban elfeledkeznek az időpontról, rosszul jegyzik meg a dátumot, már megszűntek a panaszai, vagy ritkán elment más intézetbe, kórházba került. Volt olyan beteg, akit Bécs utcáin zavartunk meg érdeklődő telefonunkkal. Volt, aki elnézést kért. Volt, aki egyszerűen zaklatásnak vette telefonunkat, és durván reagált. Mi a lefoglalt időpontban várjuk betegeinket, a személyzet és az eszközök rendelkezésre állnak. Ez természetesen nagy költséggel jár. Ennél lényegesen nagyobb probléma az, hogy más betegeket vágnak el a vizsgálati lehetőségtől. A 20%-os nem megjelenés azt jelenti, hogy más beteg négy nap helyett öt nap múlva kerülhet vizsgálatra. Ez a gondolatmenet felveti magának a beteg felelősségérzésének kérdését saját egészségügyi ellátásában. A beteg egészségére vonatkozó információk orvossal történő megosztása, orvosi dokumentációk bemutatása elvárható lenne. Sajnos nagyon gyakran ez elmarad, ami félrevezetheti az orvost, megnehezíti a probléma megoldását. Összefoglalva: sokat tettünk és teszünk a betegellátás fejlesztésére, kulturáltabbá tételére. Ebben természetes partnerünk maga a beteg, aki azért keres fel bennünket, hogy gyógyítsuk. A partnerséghez hozzátartozik az is, hogy a betegek a maguk eszközeivel (megjelenési fegyelem, információ átadás stb.) segítik ezt a folyamatot, hiszen ez elsősorban a saját érdekük! Dr. Bedő Zoltán, orvos-igazgató Egészségügyi Járóbeteg Központ NKft.

4 4 A percek alatt gyógyítható szédülés Szédülésre ébredni: az egyik legriasztóbb tünetek közé tartozik a betegek életében. A szédüléssel járó megbetegedések diagnosztikáját és kezelését azonban sajnos még napjainkban is számos bizonytalanság övezi. Ennek egyik oka, hogy az egyensúlyunkat szabályozó rendszer összetett, több egymásra ható egységből épül fel, melynek vizsgálatához sok szakma együtt gondolkodására van szükség, számtalan konzíliumot és időt igénybe véve. Az orvostudomány előrehaladásának köszönhetően azonban az utóbbi években olyan új ismeretek jelentek meg, melyeket a mindennapi gyógyításban, a rendelőkben is hasznosíthatunk. Van ugyanis egy betegségcsoport, a benignus paroxsysmalis vetrigo (BPV), amely a jellegzetes tünetek alapján, ill. a járóbetegszakrendelésen elvégezhető egyszerű vizsgálatokkal könnyen kiszűrhető, és pár perc alatt a betegek többsége meg is gyógyítható. Szerencsére ez a leggyakoribb, szédüléssel járó megbetegedés, mely statisztikák szerint a szédülő betegek mintegy 20 40%-át teszi ki. Melyek azok a jellegzetes tünetek, amelyek valószínűvé teszik a diagnózist? Jellemző, hogy helyzetváltoztatás után lép fel, mely lehet fekvő helyzetben oldalra fordulás, felülés, lefekvés, felfelé nézés, lehajlás. Ezt követően kb másodpercig tartó erősödő, majd gyengülő forgó szédüléses roham jelentkezik, melyet hányinger, verejtékezés kísérhet. Halláspanasz nem kíséri a rohamot. Ha többször kiváltjuk egymás után a szédülést, akkor annak erőssége csökken. Mi okozza a panaszokat? Több elgondolás is létezik, de napjainkra legelfogadottabb a canalolithiasiscupulolithiasis -elmélete. Ennek lényege, hogy az egyensúlyozó szerv részét képező ívjáratokba kórosan bekerült szilárd kis törmelékek mozgása váltja ki a tüneteket. A kezelés során egyszerűen elvégezhető mozgássorozatokkal (ún. repozíciós manőverekkel) ezeket a szilárd kis törmelékeket tereljük olyan helyre az egyensúlyozó rendszeren belül, ahol már nem okoznak panaszt. Ez a kezelés járóbeteg-szakrendelésen, egykét perc alatt elvégezhető, és vele a betegek többsége gyógyítható. Az Egészségügyi Járóbeteg Központ fülorr-gégészeti szakrendelésének keretein belül működő szédülés-szakrendelésünkön várjuk hasonló tüneteket észlelő betegeink jelentkezését. Dr. Nedró Zoltán főorvos Az EGÉSZSÉGÜGYI JÁRÓBETEG KÖZPONT Nonprofit Kft. fül-orr-gége szakrendelései nem beutaló kötelesek, előjegyzés kérhető az (52) es telefonszámon. Helye: Debrecen, Bethlen u Sárga szektor I. emelet ajtó.

5 A szájüreg egészségének megőrzése 5 Az Egészségügyi Járóbeteg Központ Iskolafogászata 18 praxissal az egyik legjobban szervezett iskolafogászati hálózat az országban. Debrecenben az óvodás és általános iskolás gyermekek és néhány középiskola tanulóinak rendszeres fogászati szűrését és kezelését végzi. Az iskolafogászati tevékenységet szabályozó rendelet szerint az óvodások között a tanév során legalább egyszer, az iskolások körében kétszer végezzük el a gyermekek csoportos fogászati vizsgálatát. A kezelésre szoruló gyermekeket visszarendeljük, és szükség esetén szakellátásra pl. fogszabályozó kezelésre irányítjuk. A gyermekek szájüregi egészségének megőrzésében nagyon sokat segíthet a család és az oktatási intézmény is, ezért nagyon fontos velük a szoros együttműködés. Gyermekkorban a legfontosabb az ép fogazat megőrzéséhez szükséges egészséges életmódra nevelés és tudatformálás. Ezért fogászati megelőző foglalkozásokat tartunk a gyerekeknek a rendelőben és az oktatási intézményekben, megtanítjuk a helyes fogmosási technikát, a fogselyem használatát, a fogazat szempontjából egészséges táplálkozás jelentőségét, segítünk a szájápolási szokások kialakításában. A rendelőben megelőző kezeléseket végzünk: fluoridálást és barázdazárást az áttörőben lévő maradó fogak védelmére. A csoportos szűrés előnye az is, hogy teljes esélyegyenlőséget garantál minden gyermek számára. A szülőket, nevelőket tájékoztatjuk a gyermek fogazatának állapotáról, figyelmüket felhívjuk annak fontosságára, hogy kísérjék vissza a gyerekeket kezelésre. A novemberi fogászati hónapban, minden évben, fogászati prevenciós előadásokat, vetélkedőket tartunk. Nemzetközi fogászati prevenciós programokban is részt veszünk évek óta. Rendelőink a Szent Anna u. 11. és a Bethlen u. 40. szám alatt, az ÚNOK-ban, a Vénkerti Ált. Iskolában, a Kazinczy Ferenc Ált. Iskolában, a Brassai Sámuel Középiskolában és a Gönczy Pál Ált. Iskolában találhatók. Fogászati szakrendeléseinken az alábbi, városi betegeket ellátó, beutaló-köteles kezeléseket végezzük: fogászati röntgen, fogszabályozás, parodontológia és dentoalveoláris sebészet. Dr. Czeglédy Mária főorvos Az EGÉSZSÉGÜGYI JÁRÓBETEG KÖZPONT Nonprofit Kft. fogászat telefonszáma: (52) Helye: Debrecen, Szent Anna u. 11.

6 6 Idegrendszeri betegségek A Kórház Neurológiai Osztálya (régebben: Idegosztály) fekvőbeteg-részleget, általános és speciális járóbeteg-szakrendeléseket és műszeres laboratóriumokat foglal magába. Szakterületünk az ún. szervi idegrendszeri betegségek felismerése és kezelése. Kivétel az akut stroke-betegek (szélütés) azon hányada, akik esetében a vérrögoldó kezelés szóba jön. A többi neurológiai beteget egyedi megítélés alapján, a fekvőbetegrészlegen vagy a szakrendeléseken vizsgáljuk és kezeljük. fejfájás, alvászavarok, Parkinson-betegség, periferiás idegrendszeri ambulancia. Elsősorban epilepsziás betegek keresnek fel minket messze földről, határainkon túlról is. Szakmai körökben EEG-laboratóriumunkat és az ott zajló diagnosztikai, oktató és kutatómunkát is széles körben elismerik. Fontosnak tartjuk, hogy a betegek ne vesszenek el a gyógyító orvos és a műszeres laboratóriumok között, ezért specialistáink a szűkebb szakterületükhöz tartozó műszeres vizsgálatokat is értékelik. Sajnos, sok idegrendszeri betegség hoszszan tartó, ezért a kezelés és ellenőrzés is hónapokig, évekig, akár tovább is tarthat. Ezért speciális ismeretekkel és nagy személyes tapasztalattal felvértezett szakorvosnak kell azt irányítania. Lehetőleg annak, aki az ismételt találkozások révén egyre többet megtud a betegről, megismeri szervezetét, gyógyszerekre adott reakcióit, fejben tartja és összegezni képes a számos vizsgálati leletet stb. Nem győzzük hangsúlyozni ezt abban a korban, amikor a betegek (és sajnos, orvosok) egy része téves nézeteket vall a gépi diagnosztika mindenhatóságáról és a kaptafára húzott orvoslásról. Sem a beteg, sem az orvos nem klónozott példány, és a hozzáértő orvoslásban ma is keverednek a tudomány és művészet elemei. Ennek tudatában és a tehetősebb országokban kialakult gyakorlat mintájára szerveztük meg speciális járóbeteg-szakrendeléseinket: epilepszia, agyérbetegség, demencia (feledékenység, elbutulás), sclerosis multiplex, Észben tartjuk a régi orvoslás ne árts! parancsát, ezért betegeinken csak a valóban szükséges vizsgálatokat végezzük el, és lehetőleg a legkíméletesebb gyógyszert javasoljuk számukra. Dr. Clemens Béla osztályvezető főorvos A KENÉZY KÓRHÁZ Nonprofit Kft. Neurológiai Osztály szakrendelései beutaló kötelesek, előjegyzés kérhető az (52) os telefonszámon. Helye: Debrecen, Bartók Béla út 3.

7 Kedvezményes gyógyászati kúracsomagok a Nagyerdei Gyógyászaton Ne feledje, hogy 2012-ben is kedvezményes áron veheti igénybe Tb-támogatott kezeléseinket. 4 bármely kezelés esetén, kedvezményesen 890 Ft/alkalom árat fizet.* Bővebb információt a oldalon talál. Nyitva tartás: H-P: , Szo: *A kezelések kizárólag orvosi javaslatra vehetőek igénybe. Nagyerdei Gyógyászati Kft Debrecen, Nagyerdei Park 1. Betegirányító: 52/ gyogyaszat@aquaticum.hu Gyógycipő készítés egyedi méret után rövid határidőre és gyógyászati segédeszköz forgalmazás. lukacsortopedcipo@gmail.hu Debrecen, Mester u. 4. Tel.: (52) , Mobil: (30)

8 8 Emlődiagnosztika Az emlőrák kezelése az utolsó évben gyökeres változásokon ment át. A szűrések és az egyre pontosabb diagnosztika következtében jelentős arányban ismerjük fel az ún. korai stádiumú betegséget, lehetővé téve a sebésznek az emlő megtartását, majd a megfelelő kemoterápia és sugárkezelés alkalmazása mellett a betegek meggyógyulnak. A daganatok genetikai elemzése rávilágított arra, hogy nem egységes betegségről van szó, óriási a különbség emlőrák és emlőrák között. A szövettani vizsgálat lényegesen több szempont szerint elemzi a mintákat, mint néhány évvel ezelőtt. Bizonyos esetekben a daganat génmutációs tulajdonságát is lehetséges és szükséges meghatározni. Ez a felismerés szárnyakat adott a gyógyszerkutatásban dolgozó tudósoknak, az utóbbi tíz évben sok új készítmény jelent meg az onkológia területén. Egyre inkább arra törekszünk, hogy célzottan, az adott beteg konkrét daganatát kezeljük, ún. személyre szabott terápiát alkalmazzunk. Az onkológus dolga azonban változatlanul akkor a legkönnyebb, ha korai stádiumokban szűri ki a betegséget. Ilyenkor biztosító utókezelést alkalmazunk a műtét után a nők teljes gyógyulása érdekében. Ha előrehaladottabb a betegség, néhány kivételtől eltekintve a teljes gyógyulás már nem reális. Megfelelő kezelésekkel hosszú évek nyerhetők jó életminőségben. Ez 3 4 év múlva, esetleg az újabb gyógyszerek megjelenésével, már a gyógyulás esélyét jelentheti. A diagnosztika fejlődése, a digitális technika elterjedése a mammográfiában, valamint 10 évvel ezelőtt a szervezett emlőszűrés bevezetése együttesen azt eredményezte, hogy egyre több esetben találjuk meg a daganatot korai stádiumban. Ez a beteg teljes gyógyulásának egyik alapvető feltétele. A fejlett technika azt is lehetővé teszi, hogy már a daganatmegelőző állapotot is kimutathassuk, melynek megszüntetésével megelőzhető az emlőrák kialakulása. Mindezek a módszerek azonban csak akkor hasznosíthatók, ha a nők eljönnek a szűrővizsgálatokra. Sajnos, Magyarországon még nem érte el a megjelenési arány a kívánatos 70%-ot, országosan mindössze 46%. A Kenézy Emlőcentrumban ennél jobb eredményeket sikerül elérnünk (60 70%), sok szervezőmunka eredményeként. Dr. Tóth Judit, klinikai onkológus Dr. Sebő Éva, centrumvezető A KENÉZY KÓRHÁZ Nonprofit Kft. Emlőcentruma beutaló köteles, előjegyzés kérhető az (52) ös telefonszámon. Helye: Debrecen, Jerikó u. 21.

9 9 A Kenézy Emlőcentrum a Jerikó utcán. A szűrés korszerű gépekkel történik. Dr. Sebő Éva, főorvos Látogasson el honlapunkra! Ajánlja fel adója 1%-át a rákos gyermekeknek Csatlakozzon oldalunkhoz! Adószám: Az orvosok által leghasznosabbnak választott alapítvány a Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány

10 10 A rehabilitáció igazi csapatmunka A rehabilitáció a WHO meghatározása szerint össztársadalmi feladat, melyben a cél, hogy a tartósan vagy véglegesen egészségkárosodást szenvedett emberek megmaradt képességeinek segítségével elfoglalhassák az őket megillető helyüket a társadalomban. Gyermekek esetében ez különleges feladat, hiszen fejlődésük kezdetén vannak, várható teljesítményüket pedig számos tényező befolyásolja, melyek jelentős része nem egészségügyi meghatározottságú. A bekövetkezett károsodás hatása tehát attól függ, milyen környezetben érvényesül. e betegség különböző stádiumaiban a rehabilitációs feladatok ellátása. A rehabilitáció igazi csapatmunka, melyben a különböző életkorokban és állapotokban különböző szakemberek veszik körül a családot. Rajtuk kívül azonban fontos szerepe van a társadalmi környezetet alkotó tágabb család, baráti, sorstárs és egyéb közösségek tagjainak is. Az EJK keretén belül, az országban egyedülállóan, önálló járóbeteg ellátó-egység működik a gyermekrehabilitáció területén is. Speciális helyzetünk kiegészítéseként az épületen belül korai fejlesztő központ és nappali ellátó egység is található, így valóban minden szükséges szakember rendelkezésre áll. A szakrendelés beutalóköteles, a klinikai osztályok és a háziorvosok küldik a rehabilitációra szoruló gyermekeket, 18 éves korig. Természetesen a környezetbe a szűkebb értelemben vett családi miliő mellett beletartozik az egészségügyi, majd ahogy a gyermek növekedni kezd a pedagógiai szolgáltatások minősége, elérhetősége is. A leggyakoribb korállapotok, amelyek gyermekkorban rehabilitációt igényelnek: veleszületett rendellenességek, súlyos sérülések, traumák, különösen a központi és perifériás idegrendszer károsodásával járók. Hasonlóan, az anyagcsere-betegségek is járhatnak rehabilitációs szükséglettel. Transzplantáción átesett betegek, daganatos betegségben szenvedők, krónikus mozgásszervi betegek lehetnek gyermekkorúak is, és fontos feladat A rehabilitáció abban tér el a szokásos betegellátástól, hogy nem kell már a diagnózis felállításával foglalkozni szerencsés esetben, hanem úgynevezett funkcionális diagnosztikus vizsgálatokat végzünk, felmérjük az erősségeket és gyengeségeket, a károsodás mértékét, a funkcióban való eltérést, a társadalmi szerepekben esetlegesen meglévő hátrányhelyzetet. Az eredmények alapján döntünk a team összetételéről, és a javasolt terápiák tipusáról és formájáról.

11 11 Az utóbbi évek rendkívül magas színvonalú neonatológiai ellátásának köszönhetően sok olyan koraszülöttet sikerül megmenteni, akiknek az élete az egészségesen születettekhez hasonlóan alakul, de néhányan közülük ezt csak hosszas, a fejlődés idején változó összetételű rehabilitációs program teljesítésével érhetik el. Az ambuláns programok a gyermek és a család állapotához alkalmazkodva kerülnek megszervezésre: figyelembe véve, hogy a terhelhetősége a gyermekeknek és a családoknak is eltérő. Egyéni terápiákon van lehetőség a nagyon speciális problémák kezelésére, a csoportos terápiákon azonban a résztvevő gyermekek és szülők is aktívan segítenek egymásnak. Látják, hogy a másik is hasonló gondokkal, problémákkal küzd a minden napos élethelyzetek megoldásában, egymás segítségével tanulják meg a hatékony megküzdési stratégiákat. Ehhez szükség esetén pszichológiai terápia is rendelkezésre áll. A mozgásterápiákat szárazföldön és vízben is számos formában megszervezzük: az egyéni és csoportos gyógytorna, a konduktív torna mellett szenzoros integrációs terápia, hidrorehabilitációs gimnasztika, a gyógyúszás is elérhető. A fizioterápiás asszisztensek végzik a maszszázsok különféle formája mellett az elektroterápiás kezeléseket, és gyógytornász felügyelettel az átmozgatásokat. Nagy örömünkre szolgál, hogy az utóbbi évben az állatasszisztált terápia, és a terápiás kutya kiképzés lehetőségei is adottak. A szabadidős tevékenységekben való részvétel garantálására minden évben kiváló eredménnyel veszünk részt a mozgássérült gyermekeknek szervezett országos sportnapon; különösen úszásban a legeredményesebbek az itt felkészített gyermekek. A terápiák intenzitását a mindennapos intenzív terápiától a heti egy-két alkalommal történő fenntartó terápián át a havonta 6 hetente történő tanácsadásig a szükségletnek és lehetőségeknek megfelelően határozzuk meg. Az eltelt 30 évben az intézet a folyamatosan változó külső körülmények ellenére megőrizte a családcentrikus ellátás alapelvét. Ezzel együttjáró kötelességünk a betegoktatás, azaz a szülők otthoni feladatainak megtanítása, ellenőrzése. Ez pszichésen is megterhelő amellett, hogy a biztonságos foglalkozások vezetése fizikailag is erősen igénybe veszi a terapeutákat. A jövőben kívánatos lenne e problémák megoldása, hiszen közös kincsünk, és jövőnk záloga a gyermek. Minél nagyobb számban sikerül őket integrálni, annál jobb eséllyel leszünk képesek a társadalmi szintű problémákat is orvosolni. Végül egy idézet, mely jellemzi munkákat: Te szülj nekem rendet, jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat! (József Attila: Levegőt!) Dr. Szabó Éva szakrendelésvezető főorvos Az EGÉSZSÉGÜGYI JÁRÓBETEG KÖZPONT Nonprofit Kft. gyermekrehabilitáció szakrendelései beutaló kötelesek, előjegyzés kérhető az (52) es telefonszámon. Helye: Debrecen, Ibolya u. 24.

12 12 A porckopás kezelése Hazánkban csaknem egymillióan szenvednek valamilyen ízületi betegségben. Mind a rokkantságot, mind a keresőképtelenséget okozó kórformák rangsorában a második-harmadik helyet foglalják el a mozgásszervi megbetegedések, minden ötödik páciens emiatt keresi fel háziorvosát. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre oki-terápia az artrózis kezelésére, de különböző gyógyszerekkel a fájdalom csökkenthető, és az ízület mozgásképessége javítható. Az artrózis (porckopás) a végtagi nagy- és kisízületeknek, valamint a gerinc kisízületeinek megbetegedése. Ennek következtében a csontot borító porc elvékonyodik, azaz kopik. Rendszerint a 40. életév után kezdődik, és az évek elteltével előfordulása egyre gyakoribb, s nők és férfiak között egyforma arányú, bár ez utóbbi csoportban hamarabb kezdődik. A porc elfajulásában számos tényező játszik szerepet, melyek közül a legfontosabb az ízület anatómiai vagy egyéb funkcionális elváltozása. A betegség kialakulását elősegíti még a túlsúly, a túlzott fizikai igénybevétel. Az artrózis általában lassan alakul ki. Jellegzetes tünete a terheléses, hosszabb ülés, fekvés utáni felkeléskor érezhető indítási fájdalom, mely az első néhány lépést, mozgást nehézzé teszi, de aztán az ízület bejáratódik. Az állandó, különösen nyugalomban is fennálló fájdalom kísérőgyulladásra utal. Az artrózis kezelését az Európai Reumaellenes Liga legújabb terápiás ajánlása alapján végezzük. Az ajánlás szerint igen fontos a betegek megfelelő felvilágosítása: fel kell hívnunk a páciensek figyelmét a helyes életmódra, a korszerű táplálkozásra, a rendszeres torna, testmozgás szükségességére. A gyógyszeres terápia mellett kiemelkedő szerepe van a különböző fizioterápiás eljárásoknak. Ezek közül kiemelkedő jelentősége van a gyógytornának, mely segít az ízület mozgástartományának megtartásában vagy helyreállításában, az ízületet stabilizáló izmok erejének növelésében, valamint a beteg általános állapotának javításában. Előrehaladott esetekben műtéti beavatkozásra pl. ízületi implantátum beültetésére lehet szükség. Az artrózis kialakulása után a kóros mozgásszervi állapot korai felismerése és időbeni korrekciója hosszútávon megfékezheti, lassíthatja a betegség előrehaladását, jobb életminőséget szavatolva. Dr. Gomez Roberto főiskolai docens, főorvos Az EGÉSZSÉGÜGYI JÁRÓBETEG KÖZPONT Nonprofit Kft. reumatológiai szakrendelései beutaló kötelesek, előjegyzés kérhető az (52) , (52) as telefonszámon. Helye: Debrecen, Bethlen u Zöld szektor I. emelet ajtó.

13 4026 Debrecen, Egymalom utca 3. Bejelentkezés: 52/ Egyedi méretre készített ortopéd- és diabéteszes lábbelik. Számítógépes lúdtalpbetétek. Kézzel varrott férficipők készítése méretre. Szupináló gyermek bőrcipők készítése. Nyitva: Hétfőtől Péntekig 7 16 óráig. Ingyenes ortopéd orvosi vizsgálat: Dr. Bulyovszky Lilla: Kedd Csütörtök Dr. Mizsák Lajos: Péntek Gyógyászati segédeszközök gyártása és forgalmazása Debrecen Bartók Béla utca 3. (Kenézy Kórház) Tel.: (52) Nagyerdei körút 98. (DEOEC Klinika) Tel.: (52) Nyíregyháza Bocskai u 76. Tel.: (42) Gyógycipők, kerekesszékek, botok, mankók, számítógépes talpméretvétel, talpbetétek, ortézisek, protézisek, szilikon pótlások.

14 14 Az ételek a Medicor Étterem konyháján készültek. Receptajánló 52/ Kedves Olvasóink! Közelednek az ünnepek, ezért szeretnénk egy hagyományos karácsonyi étel és egy könnyedebb, finom halétel receptjével kedveskedni Önöknek. Halászlé Hozzávalók: 1 egész ponty 2 db kisebb keszeg 2 db törpeharcsa 2 db sárgarépa 1 db petrezselyemgyökér 2 db pucolt burgonya 3 gerezd fokhagyma 2 nagyobb fej vöröshagyma az alap lébe Pisztráng ropogós fokhagymás bundában, spenótos tört burgonyával Hozzávalók: 25 dkg-os pisztráng 2 gerezd fokhagyma 1 kis csokor petrezselyemzöld 5 dkg zsemlemorzsa só sütéshez bő olaj Körethez: 35 dkg burgonya parajpüré (lehet fagyasztott is) só 1 gerezd fokhagyma 1 csipetnyi fehér bors tej teavaj Jó étvágyat kívánunk! Elkészítés: A tisztított haldarabokból sűrű alaplevet főzünk, a lébe beleteszszük a zöldségeket is. Amikor megfőtt, átpaszszírozzuk, félre húzzuk, kb. 10 percig állni hagyjuk, megvárjuk amíg a lé tetejére feljön a halzsír, majd ezt megszórjuk pirospaprikával, mivel a paprika zsírban oldódik. Ha a zsír beitta a paprikát, utána sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A kész hallébe kifőzzük a halszeleteket. Elkészítés: Megtisztítjuk a pisztrángot, sózzuk, zúzott fokhagymával és petrezselyemzöld keverékével bekenjük. A fűszerezett pisztrángot zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban kisütjük. A körethez megfőzzük a burgonyát, tejjel, vajjal pürésítjük, és a fokhagymával összepirított parajpürével kikeverjük.

15 Feldolgozott haltermékek: Előhűtött Védőgázas csomagolású Gyorsfagyasztott Biohal termékek Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Halbolt: Malompark-Kispiac (Debrecen, Füredi út 27.) Halboltunk a hét minden napján különböző akciókkal várja kedves vásárlóit Hortobágy, Czinege J. u. 1. Tel.: / info@hhgzrt.hu Fax: / Élőhal értékesítés Magnapress Energy A mágnesterápia csúcsmodellje. -38% kedvezménnyel Orvosok ajánlják: Dr. Faragó László fül-orr-gégész: A Magnapress Energy az az általam is elismert kiegészítő terápia, aminek mindenki otthonában kellene lennie. 200 féle elváltozásra kiegészítő kezelés az adott akupresszúrás pontokon (fejfájás, ízületi gyulladások, allergia, diabétesz, túlsúly...) Mit fog Ön tapasztalni? - feltöltődik energiával, frissebb vitálisabb lesz - az öngyógyító folyamatok beindulnak Személyes konzultáció: 70/ rakos.laszlo@magnapress.hu

16 16 Egészség és lelkiismeret Talán fura ez a párosítás De nem véletlen. A kettő igenis összetartozik. Az egészséget a WHO teljes testi, lelki és szociális jólét állapotaként, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányaként írja le. De mi a lelkiismeret? Tiszta-e a lelkiismereted? tesszük fel a kérdést számonkérően a másik embernek. Az utca embere azt mondja: az, ami furdalni szokott A németeket mardossa, a bibliai személyeket égeti, perzseli, emészti, mint a tűz. Valamiképpen mindenkit bánt, gyötör vagy kínoz. A valóság azonban az, hogy nem mindig és nem mindenkit szokott bántani. A lelkiismeret valamiféle jelzőkészülék, egy belső iránytű, amit Valaki beleépített az emberbe. Amíg működik, addig számíthatunk arra, hogy az illető erkölcsileg befolyásolható, számonkérhető vagy megbízható. Akinél ez a készülék nem működik, azzal nem érdemes üzletet kötni, együtt dolgozni, barátkozni, házasságot kötni, de még szóba állni sem. A lelkiismeret megléte minden emberi kapcsolat előfeltétele. Érdekes, hogy a pszichológus Gordon Allport nem a lelkiismeretet, hanem a lelkiismeret-furdalást definiálja: belső konfliktus, pontosabban az énkép és a cselekvés disszonanciája. Tehát a lelkiismeret is lehet egészséges és beteg. Egészségesnek, vagy lényegét tekintve jónak akkor tartjuk a lelkiismeretünket, ha helyes: megegyezik Isten akaratával és állapotbeli kötelességeinkkel; ha biztos: határozottan, ingadozás és kételkedés nélkül ítél; ha éber: a nehezen felismerhető helyzetekben is jelez; ha hűséges: vagyis nemcsak nagy és fontos, hanem jelentéktelen dolgok esetén is figyelmeztet. Beteg a lelkiismeret, vagyis lényegét tekintve rossz, ha téves (hibás): mert megengedi, amit Isten, a kötelesség vagy a törvény tilt; ha tág (laza): látszólagos vagy semmitmondó okból megengedi a rosszat és csekélynek mondja a bűnt; ha farizeusi: nagynak tartja a külsőségeket, de az igazán fontos dolgokat semmibe veszi; ha aggályos: a cselekedet végrehajtása után alaptalanul nyugtalankodik bűnt követett-e el vagy sem; ha kétes: nem tud dönteni, ingadozik a jó és rossz, a megengedett és tiltott között; ha alvó (tompa): csak a nagy dolgok iránt érzékeny, a kisebbek érintetlenül hagyják; ha kihalt: a nagy és fontos dolgok, kötelességek iránt is érzéketlen. A lelkiismeret nevelése egész életen át tartó feladat. A jó lelkiismeretet finomítja, ha a megismert és átgondolt igazságokat meggyőződésünkké tesszük. Kötelességünk tehát az egészséges lelkiismeret kimunkálása. Laczkó Zsolt kórházlelkész Kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új évet és jó egészséget kíván minden kedves olvasónak a Kenézy Kórház és az Egészségügyi Járóbeteg Központ vezetősége.

17 Orvostechnikai szerviz megbízható, gyors, szakszerű Lakosság részére: -Orvostechnikai készülékek javítása. -Vérnyomásmérők javítása. -Elemcsere, adapterek javítása. Egészségügyi szolgáltatók részére: -Orvosi gépek, berendezések javítása, karbantartása. -Időszakos felülvizsgálat végzése. Medical Systems Hungary Kft. Debrecen, Bartók Béla út Nyitva tartás: H-P: 7.30-tól ig Cégünk megtalálható a Kenézy Kórházban, a Dorottya utcai bejáratnál Telefon/Fax: 52/ info@medsys.hu

18 18 A rehabilitációs ellátás fejlesztése A betegellátás színvonalának és hatékonyságának minőségi javítását szolgáló új szakmai elképzelést vezettünk be idén október 1-től. Megvalósult a kórház mozgásterápiás és rehabilitációs tevékenységgel foglalkozó szakdolgozóinak (gyógytornászok, fizioterápiás asszisztensek, masszőrök, gyógymasszőrök, ergoterapeuták) egységes szemléletű, egy szervezeti egység által történő szakmai irányítása. Az integráció reményeink és elképzeléseink szerint hozzájárul a korai/aktív rehabilitációs tevékenység kórházszinten történő hatékonyabb és eredményesebb szolgáltatásnyújtásához. Az akut-osztályokon a rehabilitációs szakmai protokollok bevezetésével igyekszünk megvalósítani az egységes szemléletű rehabilitációs betegellátást. A gyógytornászok forgó (több hónapos) rendszerű munkavégzésének bevezetésével a különböző munkaterületek megismerése garantálja a szükséges helyettesítések zavartalanságát. Az integráció során a traumatológiai és neurológiai osztályokon növelni tudtuk a gyógytornász létszámot, és egy helyre szerveztük a járóbetegek rehabilitációs ellátását. Az eddigi rendszeres rehabilitációs teammegbeszélések mellett megvalósítjuk az ún. gyógytornászi team-megbeszélést (heti egy alkalommal). Ennek célja az előzetes szakorvosi vizsgálat alapján a kórházon belül (az akut-osztályról rehabilitációs osztályra) áthelyezett betegekről a gyógytornászok egymás közötti tájékoztatását garantálni, a folyamatos ellátás érdekében. A további fejlesztés részeként javítani szándékozunk az akut-osztályok rehabilitációs eszközparkját; ezeket pályázati úton szeretnénk megvalósítani. Dr. Harsányi Zsolt osztályvezető főorvos A KENÉZY KÓRHÁZ Nonprofit Kft. Rehabilitációs Osztály szakrendelései beutaló kötelesek, előjegyzés kérhető az (52) es telefonszámon. Helye: Debrecen, Bartók Béla út Barna szektor 1. emelet. impresszum Egészségére! Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. ingyenes magazinja. Megjelenik negyedévente. Kérhetik a Betegfelvételi Irodától, Diszpécser Pulttól, illetve a főnővérektől. Felelős kiadó: Dr. Lampé Zsolt, vezérigazgató Szerkesztő: Dr. Takácsné Kóródi Judit Telefon: 20/ , kommunikacio@medholding.hu Anyanyelvi lektor: Arany Lajos Szerkesztőség: 4031 Debrecen, Bartók Béla út Telefon: 52/ , Fax: 52/ , Hirdetésszervezési, tördelési és grafikai munkák: M3G Kft. Telefon: 20/ Grafikus, tördelőszerkesztő: ifj. Romhányi Zsolt Megjelenik példányban. Nyomda: Kapitális Nyomda, Debrecen ISSN

19 Szeretné a számokat élesen látni? Egyik megoldás: EXCIMER Lézeres szemműtét! A következő problémákra javasoljuk: Rövidlátás (myopia) Távollátás (hypermetropia) Szaruhártya domborulati hiba (asztigmatizmus) Lézercentrum: Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Telefon: 52/ , 52/ Laurus Optika A legújabb multifokális és munkaszemüveg lencsék Esztétikus vékonyított és könnyített lencsék Élvezze a látás szabadságát! Üzleteink: 4026 Debrecen, Bethlen u Tel.: 52/ Debrecen, Nagy Lajos király tér 5. Tel.: 52/ , 52/

20 4026 Debrecen, Bethlen u A rendelôintézet földszintjén. Tel.: Nyitva tartás: Hétfô Péntek 8:00 18:00 SZENT GYÖRGY GYÓGYSZERTÁR 4043 Debrecen, Bartók B. u A kórház betegfelvételi bejáratánál. Tel.: Nyitva tartás: Hétfô Péntek: 7:30 18:30, Szombat: 8:00 13:00. KENÉZY GYÓGYSZERTÁR 10% PÉNTEKI ÁRKEDVEZMÉNY! A Szent György Gyógyszertárban péntekenként* 8 és 18 óra között a gyógyszertárban forgalmazott termékek árából 10% KEDVEZMÉNYT nyújtunk** *a kedvezményes értékesítés visszavonásig érvényes **kivéve vényköteles és vény nélküli gyógyszerek 10% SZOMBATI ÁRKEDVEZMÉNY! A Kenézy Gyógyszertárban szombatonként* 8 és 13 óra között a gyógyszertárban forgalmazott termékek árából 10% KEDVEZMÉNYT nyújtunk** *a kedvezményes értékesítés visszavonásig érvényes **kivéve vényköteles és vény nélküli gyógyszerek Szakszerû, gyors betegellátás Széles választék vényköteles, vény nélküli, gyógyhatású készítményekbôl, kozmetikumokból Magisztrális gyógyszerkészítés Gyógyszerterápiás tanácsadás Vény nélküli szerek esetében konzultáció Szakkönyvek és betegtájékoztató kiadványok Keressen bennünket, hogy segíthessünk!

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann e.boros@rehabint.hu FESZ kongresszus 2012. szept. 28-30. Velence Téma fontossága Rehabilitáció folyamat Ellátás minősége folyamatosság, egyenletes színvonal Gazdaságosság

Részletesebben

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG megőrzése a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás Med 4 Group Higgy magadban. Higgy abban, hogy GONDOSKODHATSZ munkavállalóid egészségéről. Csoportos egészségbiztosításunkkal

Részletesebben

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy az. EGÉSZSÉG megőrzése. a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás. Med 4 Group. Higgy magadban. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG megőrzése a legjobb befektetés. Csoportos egészségbiztosítás Med 4 Group Higgy magadban. Higgy abban, hogy GONDOSKODHATSZ munkavállalóid egészségéről. Csoportos egészségbiztosításunkkal

Részletesebben

Rendelőintézet. Levelezési cím: Miskolc, 3529 Csabai kapu Orvos igazgató: Dr. Pap Tibor Tel.: 46/ /

Rendelőintézet. Levelezési cím: Miskolc, 3529 Csabai kapu Orvos igazgató: Dr. Pap Tibor Tel.: 46/ / Rendelőintézet Levelezési cím: Miskolc, 3529 Csabai kapu 9-11 Orvos igazgató: Dr. Pap Tibor Tel.: 46/555-666/6001 E-mail: igazgato@misek.hu Vezető asszisztens: Novák Mária Tel.: 46/555-680 46/555-666/1200-as

Részletesebben

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor Egészségmegőrzés Egészségfejlesztés Kuratóriumi ülés 2017. május 23. Vámos Magdolna egészségügyi auditor Egészségvédelem a Down Alapítványnál Akut és krónikus betegségek megelőzése Kialakult betegségek

Részletesebben

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Az elektív csípő- és térd-protézis műtéten résztvevő betegek tájékoztatásának vizsgálata Készítette: Fehér Mónika MSc ápoló hallgató Az elektív csípő- és térd-protézis

Részletesebben

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ Megelõzés és gyógyítás egy kézben! Általános és komplex szûrõok Budapesti VE VIP Központ Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ 1062 Budapest, Podmaniczky út 109. +36

Részletesebben

Bemutatkozik a Rosszcsont Alapítvány

Bemutatkozik a Rosszcsont Alapítvány Bemutatkozik a Rosszcsont Alapítvány Az Alapítvány célja, hogy a gyermekreumatológiai kórképekben szenvedő beteg gyermekek a gyógyításuk során a legmagasabb színvonalú ellátásban részesülhessenek. Mottónk

Részletesebben

B e t e g t á j é k o z t a t ó a Fizio- és Mozgásterápiás Osztályon igénybe vehető kezelésekről és azok rendjéről. Tisztelt Betegeink!

B e t e g t á j é k o z t a t ó a Fizio- és Mozgásterápiás Osztályon igénybe vehető kezelésekről és azok rendjéről. Tisztelt Betegeink! B e t e g t á j é k o z t a t ó a Fizio- és Mozgásterápiás Osztályon igénybe vehető kezelésekről és azok rendjéről Tisztelt Betegeink! Tájékoztatónkkal szeretnénk segíteni Önöket, hogy az osztály működéséről,

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens 14. évfolyam

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens 14. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fogászati asszisztens 14. évfolyam (OKJ száma: 54 720 02) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY

PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY Ágyszám: Akut ágy 116, Alkohológia ágy10, Krónikus ágy 10, Pszichiátriai Rehabilitációs ágy 34. Évi átlagos fekvő betegforgalom: 3200 fő ( 2010. évi adat ) Évi átlagos járó / ambuláns

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi Adrien főorvos, 46/

Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi Adrien főorvos, 46/ A Légzőszervi Rehabilitációs Osztály 50 ágyon, két részlegen fogadja a betegeket, mely a MISEK infrastruktúráját tekintve a Semmelweis Kórházrészben helyezkedik el. Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt mus által támogatott projekt BETEGTÁJÉKOZTATÓ Genetikai szűrés lehetőségei az Országos Onkológiai Intézetben Kedves Betegeink! A daganatokról

Részletesebben

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei

Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Gerincoperáltak és degeneratív gerincbántalomban szenvedők rehabilitációjának nehézségei Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Neurorehabilitációs Osztály Dr.Hajnalka Imre Sztupa Márta Dr.Mód Gabriella Osztályos

Részletesebben

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekrehabilitációs Osztály A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában Készítette: Magyarné Szabó Tímea 2013. Előadásom fő témája

Részletesebben

Szemem Fénye Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Hospice 2011.04.04.

Szemem Fénye Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Hospice 2011.04.04. Szemem Fénye Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Hospice Szolgálat 2011.04.04. Kezdetek A Szemem Fénye Alapítvány 2002-ben alakult Személyes indíttatásból: a leukémiás megbetegedésben elhunyt Nail emlékére

Részletesebben

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Milyen esetekben fordulunk

Részletesebben

Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei

Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei Az NN Biztosító Zrt. a 935 jelű 32 súlyos betegségre fedezetet nyújtó, a 936 jelű Rosszindulatú daganatos megbetegedésekre szóló és a 937 jelű Mellrákra

Részletesebben

Több mosoly! kevesebb vita! félreértések nélkül!

Több mosoly! kevesebb vita! félreértések nélkül! Több mosoly! kevesebb vita! félreértések nélkül! Kommunikációs és konfliktuskezelői tréningek asszisztensek részére Balatonfüred 2018.09.21. D. Tóth Júlia ügyfélszolgálati irodavezető, tréner, kommunikációs

Részletesebben

VIZITDÍJ ÉS KÓRHÁZI NAPIDÍJ MÉRTÉKEK

VIZITDÍJ ÉS KÓRHÁZI NAPIDÍJ MÉRTÉKEK Kedves Betegeink! Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a hatályos jogi szabályozás szerint Önöknek a járó-beteg ellátás igénybevételekor VIZITDÍJAT, fekvő betegként történő ellátásukkor KÓRHÁZI NAPIDÍJAT

Részletesebben

A FOGORVOSTUDOMÁNY HELYE AZ ÉLETTUDOMÁNYOK VILÁGÁBAN. A FOGORVOSI TUDOMÁNYÁGAK SZEREPE A GYÓGYÍTÁSBA, A FOGORVOSI TEAM

A FOGORVOSTUDOMÁNY HELYE AZ ÉLETTUDOMÁNYOK VILÁGÁBAN. A FOGORVOSI TUDOMÁNYÁGAK SZEREPE A GYÓGYÍTÁSBA, A FOGORVOSI TEAM A FOGORVOSTUDOMÁNY HELYE AZ ÉLETTUDOMÁNYOK VILÁGÁBAN. A FOGORVOSI TUDOMÁNYÁGAK SZEREPE A GYÓGYÍTÁSBA, A FOGORVOSI TEAM Készítette: Dr. Dézsi Anna Júlia ÉLETTUDOMÁNY Alkalmazott tudományok gyakorlati tevékenység

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

óraszám/hét típus Gasztrointesztinális endoszkópia és ultrahang szakrendelő II. 15 Sz

óraszám/hét típus Gasztrointesztinális endoszkópia és ultrahang szakrendelő II. 15 Sz 2015.évi járóbeteg struktúra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2015. július 1. Központi telephely Járóbeteg szakellátás kód szervezeti egység megnevezése óraszám/hét szakorvosi

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként (a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz. díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok

Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz. díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz kapcsolódó díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok Az NN Biztosító Zrt. a Csoportos biztosítási fedezeteihez visszavonásig, de

Részletesebben

KEDVEZMÉNYKUPONOK. Számos szolgáltatásunkat kedvezményesen veheti igénybe az alábbi kuponok beváltásával.

KEDVEZMÉNYKUPONOK. Számos szolgáltatásunkat kedvezményesen veheti igénybe az alábbi kuponok beváltásával. OK Számos szolgáltatásunkat kedvezményesen veheti igénybe az alábbi kuponok beváltásával. 1. Válasszon vizsgálataink közül. 2. Vágja ki a kiválasztott kupont, kuponokat. 3. Egyeztessen időpontot valamelyik

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként (a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

A rheumatoid arthritises (RA) betegek ellátásának standard követelményei

A rheumatoid arthritises (RA) betegek ellátásának standard követelményei A rheumatoid arthritises (RA) betegek ellátásának standard követelményei Translation into: Completed by: Email: SOC 1 SOC 2 HUNGARIAN Dr. Géza BÁLINT bjd@t-online.hu Az RA tüneteivel jelentkező betegnek

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN 1998. július elsejétõl új egészségügyi törvény szabályozza a betegjogokat. Fõbb rendelkezései meghatározzák, milyen jogok illetnek meg minket a gyógykezelésünk

Részletesebben

Az EFOP az alábbi 7 fő beavatkozási irány szolgálja társadalmi felzárkózási és népesedési kihívások kezelésére: Társadalmi felzárkózás

Az EFOP az alábbi 7 fő beavatkozási irány szolgálja társadalmi felzárkózási és népesedési kihívások kezelésére: Társadalmi felzárkózás AZ EFOP- 2.2.19-17-2017-00054 JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÓ SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE A FEJÉR MEGYEI SZENT GYÖRGY EGYETEMI OKTATÓ KÓRHÁZBAN PROJEKT CÉLJA: A Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Fejér

Részletesebben

Kutatás-fejlesztés, innováció

Kutatás-fejlesztés, innováció Az ellátás minősége a magán és a közfinanszírozott szolgáltatóknál Dr. Papik Kornél (Országos Gerincgyógyászati Központ, Budai Egészségközpont Szakkórháza) I. Egészségközpont Magán járóbeteg-ellátás Teljes

Részletesebben

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita Egymást támogatva minden könnyebb! Golobné Wassenszky Rita Parkinson Betegek Egyesülete Pécs Parkinson-kór A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó neurológiai betegség Tünetei: mozgásszegénység, kézremegés,

Részletesebben

A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése

A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése 2010 Kaposvár 2011. május 11. Kristófné Kiss Emese elnök Tartalom: Adatok 1. Számviteli beszámoló 2. A költségvetési támogatás felhasználása

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5704 Elektroterápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási

Részletesebben

Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje. Küldetés: Osztályos rend:

Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje. Küldetés: Osztályos rend: Az OORI Ortopédiai Osztályának és műtői tevékenységének belső rendje Küldetés: Az OORI Ortopédiai Osztályának (továbbiakban osztály) legfontosabb feladata, hogy a hely- és helyzetváltoztatásban illetve

Részletesebben

7. FOGÁSZATI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

7. FOGÁSZATI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 7. FOGÁSZATI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 7.A. Fogászati asszisztencia 7.2. Fogászati asszisztens 7.. Fogászati asszisztens (52) 7.5. Fogorvosi asszisztens 7.6. Fogorvosi asszisztens, szájhigiénikus 7.9. Klinikai

Részletesebben

Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz. díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok

Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz. díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok Csoportos élet-, baleset- és egészségbiztosításokhoz kapcsolódó díjmentes asszisztencia szolgáltatásokra vonatkozó szabályok Az NN Biztosító Zrt. a Csoportos biztosítási fedezeteihez visszavonásig, de

Részletesebben

Prevenció: Elsődleges megelőzés: laikusok tájékoztatása a mozgásszervi betegségek megelőzésének

Prevenció: Elsődleges megelőzés: laikusok tájékoztatása a mozgásszervi betegségek megelőzésének egészségügyi intézmények országos gerincgyógyászati ko zpont integrált betegedukációs tevékenység - 16 - Az Országos Gerincgyógyászati Központ támogatja pácienseit az egészségügyi kérdésekben való tájékozódásban

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL BESZÁMOLÓ A PROJEKT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TÁMOP-6.2.4.A-11/1-2012-0013 Létszámbővítés az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórházban Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 7400

Részletesebben

Központi Diagnosztikai Osztályok évi betegelégedettség kiértékelése

Központi Diagnosztikai Osztályok évi betegelégedettség kiértékelése MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT Nyt. szám: sz. példány Központi Diagnosztikai Osztályok 2014. évi beteg kiértékelése A 2014. évi betegi vizsgálat során, a Központi Diagnosztikai Osztályok szolgáltatását

Részletesebben

Bőrgyógyászat. Fül-orr-gége

Bőrgyógyászat. Fül-orr-gége LÉT.A.MED Nonprofit Zrt. 4281 Létavértes, Baross u. 7. Tel: (52) 592 599 Fax: (52) 250 387 E-mail: letamed@letamed.hu Internet: www.letamed.hu Bőrgyógyászat Dr. Markó Lóránt Hétfő: 07:00-15:00 A bőrgyógyászati

Részletesebben

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft.

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. A gyógytorna speciális módszerei A családorvosok elmondása szerint a betegeik mintegy 60%-a mozgásszervi

Részletesebben

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ A Generali modern, új-generációs diagnosztikai berendezésekkel felszerelt szűrőbuszai hétről hétre más és más városba látogatnak el, hogy az érintett páciensek gyorsan, szakszerűen

Részletesebben

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül)

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül) A Kórház története Székesfehérváron II. Géza (1141-1161) uralkodása alatt a johannita rend alapított a város első kórházát (xenodochiumot). 1865 decemberében kezdte meg működését 32 ággyal az első vármegyei

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként (a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

Gyermek-háziorvosok. Védőnői Szolgálat

Gyermek-háziorvosok. Védőnői Szolgálat Háziorvosok Dr. Csók László Tel.: 424-126 hétfőtől - péntekig: 9.30-12.00; 14.30-16.00 Rendelési időn kívül 8 órától 16 óráig sürgős, életveszélyes esetekben hívható: 06/20/9830-222 Helyettesítő orvos:

Részletesebben

1/2012. (V. 31.) EMMI rendelet

1/2012. (V. 31.) EMMI rendelet 1/2012. (V. 31.) EMMI rendelet ONKOTEAM Általános feltételek: A daganatos betegek ellátása komplex feladat, így a betegek optimális ellátásának meghatározása több szakterület orvosainak együttes feladata.

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védőnő szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Az egészség nem várhat! Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az egészség értéke felbecsülhetetlen. Nem pótolható. Nem megvásárolható. Odafigyeléssel,

Részletesebben

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Az egészség nem várhat! Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az egészség értéke felbecsülhetetlen. Nem pótolható. Nem megvásárolható. Odafigyeléssel,

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó 1964 US Surgeon General Report on Smoking and Health Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease WHO helyzetelemzés

Részletesebben

Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások. 2004. február 19.

Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások. 2004. február 19. Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások 2004. február 19. Témák I. Szabályozás célja és elvei II. Önsegélyező pénztárak szolgáltatásai III. Egészségpénztári szolgáltatások

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként (a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika Neurológiai kórképek rehabilitációja - neurorehabilitáció Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika WHO meghatározások (1980-2013) Károsodás impairment: a szervezet biológiai működés zavara (pl.:

Részletesebben

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21.

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az orvoslás s a bizonytalanságok tudománya és s a valósz színűségek művészete. szete. William Osler Tények/ adatok Gyógyszeres

Részletesebben

Jobban Eszter és Szeptember 12. XI: Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VI: országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia

Jobban Eszter és Szeptember 12. XI: Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VI: országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia ALAP-ÉS JÁRÓBETEG ELLÁTÁS EGYÜTTMŐKÖDÉSÉNEK TAPASZTALATAIRÓL Jobban Eszter és Dr. Marik György 2009. Szeptember 12. XI: Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VI: országos Járóbeteg Szakdolgozói

Részletesebben

SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM 9/14/2009 9:10:00 AM

SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM 9/14/2009 9:10:00 AM SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM WWW.DGY.HU ADÓSZÁM: 18356076-1-03 BANKSZÁMLASZÁM: 10400621-06201821-00000000 H-6200 KISKŐRÖS, MEZŐ U. 16. H-1094 BUDAPEST, ANGYAL UTCA

Részletesebben

A közzétételi egységek az 1. melléklet szerinti szervezetben. I. Szervezeti, személyzeti adatok

A közzétételi egységek az 1. melléklet szerinti szervezetben. I. Szervezeti, személyzeti adatok 2. melléklet a 18/2005. (XII.27.) IHM rendelethez A közzétételi egységek az 1. melléklet szerinti szervezetben 1. Kapcsolat, szervezet, vezetők I. Szervezeti, személyzeti adatok Közéleti egység: Elérhetőségi

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

4400 Nyíregyháza, Szent István u. 68. e-mail: prirod@josa.hu. Tisztelt Háziorvos!

4400 Nyíregyháza, Szent István u. 68. e-mail: prirod@josa.hu. Tisztelt Háziorvos! Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Oktató Kórház PR IRODA HÍRLEVÉL 2008/3 4400 Nyíregyháza, Szent István u. 68. e-mail: prirod@josa.hu Telefon:(06)42-599-700/1101, 1105, 1108 Telefax:(06)42-461-174

Részletesebben

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság

25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 25. napirendi pont Megtárgyalja: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/301-4/2011. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosának e l ő t e r j e s z t é s e a Petz Aladár

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védőnő szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

NEAK Szakmai Fórum. Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

NEAK Szakmai Fórum. Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő NEAK Szakmai Fórum Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Egészségbiztosítási Alap kiadásai 2017 A daganatos betegségek

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei

Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei Orvosi asszisztencia szolgáltatások különös feltételei Az NN Biztosító Zrt. a 935 jelű 32 súlyos betegségre fedezetet nyújtó, a 936 jelű Rosszindulatú daganatos megbetegedésekre szóló és a 937 jelű Mellrákra

Részletesebben

ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella

ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella ELTE-TOK 2014.02.25. Készítette: Bábiné Szottfried Gabriella Hazánkban a gyermek- és családvédelem egyedülálló módon, a közel 100 éve fennálló védőnői szolgálaton keresztül valósul meg. Fő hangsúly a prevención

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

Nem szakorvosi óraszám. Kapacitás módosításá nak dátuma. endokrinológia, anyagcsere és diabetológia 0103 104 0 2010.03.16

Nem szakorvosi óraszám. Kapacitás módosításá nak dátuma. endokrinológia, anyagcsere és diabetológia 0103 104 0 2010.03.16 Szakma Szakmakód Szakorvosi szünetelő órák órák a idejére a a idejére a feladatot 094000 Debreceni Egyetem Klinikai Központ 4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Belgyógyászat 0100 224 0 2012.02.06 094000

Részletesebben

Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat

Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat Az iskolai felvilágosítás, egészségvédelem, emlőönvizsgálat Odor Andrea országos vezető védőnő osztályvezető Védőnői Szakfelügyeleti Osztály Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1097 Budapest, Gyáli út 2-6.

Részletesebben

A PALLIÁCIÓ OKTATÁSÁNAK FONTOSSÁGA

A PALLIÁCIÓ OKTATÁSÁNAK FONTOSSÁGA A PALLIÁCIÓ OKTATÁSÁNAK FONTOSSÁGA (HANDOUT) SZEKANECZ ÉVA M.D. Ph.D. DE KK Onkológiai Intézet 2016. palliative care starts when a cure is no longer possible nem az agonizáló, hanem a progrediáló betegek

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: A rendelést egy 4 hónapos várandós kismama keresi fel fogászati szűrés, valamint az intrauterin életszakaszt érintő utód gyermekfogászati prevenciós tanácsadás céljából. Tájékoztassa a kismamát

Részletesebben

Beszámoló. (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008)

Beszámoló. (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008) Beszámoló (Ars Veterinaria, Barcelona, 2008) A LEONARDO által támogatott gyakorlatomat Barcelonában, az Ars veterinaria (Calle Cardedeu, 3 08023 Barcelona) magánkórházban töltöttem el Artur Font Dipl.

Részletesebben

2011.03.28. Mit tehet a gyógytornász? Súlyos mozgásfogyatékosság. Enyhe fokú mozgásfogyatékosság. Pozícionálás. Passzív mozgatás

2011.03.28. Mit tehet a gyógytornász? Súlyos mozgásfogyatékosság. Enyhe fokú mozgásfogyatékosság. Pozícionálás. Passzív mozgatás Gyógytorna és ergoterápia jelentősége a fogyatékossággal élők mindennapjaiban Hőgye Zsófia Gyógytornász ergoterapeuta DEOEC-ORFMT Mit tehet a gyógytornász? Segít a szövődmények kialakulásának megelőzésében

Részletesebben

Kórházi betegút szervezés hatásai az intézmények működésére

Kórházi betegút szervezés hatásai az intézmények működésére Kórházi betegút szervezés hatásai az intézmények működésére Dr. Tóth Tibor Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Debrecen 2014.10.08-10. Intézményi betegút szervezés Rendszer Önálló járóbeteg intézményben

Részletesebben

OTTHONI SZAKÁPOLÁS ÉS HOSPICE ELLÁTÁS

OTTHONI SZAKÁPOLÁS ÉS HOSPICE ELLÁTÁS OTTHONI SZAKÁPOLÁS ÉS HOSPICE ELLÁTÁS Dr. Türk Bernadett Észak-alföldi Területi Hivatal Nyíregyháza 2013. május 16. 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól 14. (3.)

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

OEP által nem finanszírozott rendelések térítési díjai

OEP által nem finanszírozott rendelések térítési díjai OEP által nem finanszírozott rendelések térítési díjai Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem

Részletesebben

Dr. Üveges Szilvia Egészségügyi Kft. Mobil szűrőprogramok

Dr. Üveges Szilvia Egészségügyi Kft. Mobil szűrőprogramok Dr. Üveges Szilvia Egészségügyi Kft. Mobil szűrőprogramok Az egészséges életmód jóval drasztikusabban csökkenti egy krónikus betegség kialakulásának kockázatát, mint azt eddig feltételezték: az egészségtelen

Részletesebben

P R E M I U M S Z O L G Á L T A T Á S O K A K Ú T V Ö L G Y I K L I N I K A I T Ö M B B E N

P R E M I U M S Z O L G Á L T A T Á S O K A K Ú T V Ö L G Y I K L I N I K A I T Ö M B B E N P R E M I U M S Z O L G Á L T A T Á S O K A K Ú T V Ö L G Y I K L I N I K A I T Ö M B B E N G O N D O S K O D Á S É S P R O F E S S Z I O N A L I Z M U S A Kútvölgyi Klinikai Tömb neve szorosan összekapcsolódik

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi Szociális és Sport Bizottság március 8-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi Szociális és Sport Bizottság március 8-i ülésére Budapest Főváros I. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-61/2017. ELŐTERJESZTÉS Az Egészségügyi Szociális és Sport Bizottság 2017. március 8-i ülésére Tárgy: Javaslat a 3301. Egészségügyi

Részletesebben

Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban

Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban Regionális onkológiai centrum fejlesztése TIOp-2.2.6-12/1a-2013-0002 A megvalósult Fejlesztés célja: olyan komprehenzív Regionális Onkológiai

Részletesebben

Kitöltési útmutató az A laphoz

Kitöltési útmutató az A laphoz Kitöltési útmutató az A laphoz A működési engedélyt telephelyenként külön kell kérni, ha a telephelyek az ÁNTSZ nem ugyanazon intézetének az illetékességi területén vannak. Annyi A lapot kell kitölteni,

Részletesebben

SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ. Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció

SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ. Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció

Részletesebben

Az első hazai, teljes településen/háziorvosi praxisban elvégzett diabeteses láb szűrővizsgálat és annak eredményei

Az első hazai, teljes településen/háziorvosi praxisban elvégzett diabeteses láb szűrővizsgálat és annak eredményei Az első hazai, teljes településen/háziorvosi praxisban elvégzett diabeteses láb szűrővizsgálat és annak eredményei DR. KÖKÉNY ZOLTÁN 1,2 JUHÁSZ JUDIT 2 1 JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ ÉS RENDELŐINTÉZET,

Részletesebben

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív

Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Koraszülött vizsgálat adatlap és szülő kérdőív Tisztelt Szülő/Törvényes képviselő! Gyermeke vizsgálatának előkészítése érdekében kérjük, töltse ki az alábbi adatlapot, valamint a megfelelő pontokban aláhúzással

Részletesebben

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Egészséghét homokpusztai 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Homokpusztai Egészséghét megnyitása Helyszín: Homokpusztai Közösségi Ház Sándorfalva, Kéri dűlő 25. A rendezvényt megnyitja: Gajdosné

Részletesebben

KÁROLYI ISTVÁN GYERMEKKÖZPONT KÜLÖNLEGES GYERMEKOTTHON FÓT

KÁROLYI ISTVÁN GYERMEKKÖZPONT KÜLÖNLEGES GYERMEKOTTHON FÓT KÁROLYI ISTVÁN GYERMEKKÖZPONT KÜLÖNLEGES GYERMEKOTTHON FÓT A hely, ahol nemcsak szeretik a gyermeket -bár az sem árt nekihanem a szükségleteihez igazodó viszonyulásban részesítik: ez az igazi otthon (

Részletesebben

Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG. innen indul. UNIQA Mobil Egészségközpont. Orvosi vizsgálatok. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG. innen indul. UNIQA Mobil Egészségközpont. Orvosi vizsgálatok. Higgy magadban. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG innen indul. UNIQA Mobil Egészségközpont Orvosi vizsgálatok Higgy magadban. Az egészség a megelőzéssel és a korszerű diagnosztikával kezdődik. Az UNIQA, mint az egyik vezető

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

A családközpontú korai intervenció. MeszénaTamásné ANK Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, Pécs

A családközpontú korai intervenció. MeszénaTamásné ANK Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, Pécs A családközpontú korai intervenció MeszénaTamásné ANK Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, Pécs Modellváltás a rehabilitációban Az elmúlt harminc év rehabilitációs modelljei Európában: Orvosi modell: alanya

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben