03 ALD hírlevél október. Bevezetés. Aktualitások. Bevezetés 1. Aktualitások 1. Vadak a sztrádán 3 Program. Kedves Ügyfeleink,

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "03 ALD hírlevél. 2012 október. Bevezetés. Aktualitások. Bevezetés 1. Aktualitások 1. Vadak a sztrádán 3 Program. Kedves Ügyfeleink,"

Átírás

1 Bevezetés 1 Aktualitások 1 Vadak a sztrádán 3 Program Flotta Akadémia 3 Hagyd el a pályát 3 Módosult a 4 KRESZ Téli tippek 5 Abroncs 6 információk, változások Interjú 7 Farkas Ágnes Kvíz 8 CITROËN 9 Bevezetés Kedves Ügyfeleink, 2008 óta immár 5. alkalommal végeztük el Ügyfél elégedettségi felmérésünket, melynek értékelése az elmúlt hetekben befejeződött. Köszönjük, hogy rászánták az időt, kitöltötték a kérdőívet és válaszoltak kérdéseinkre. Az idén is javuló, összesített elégedettségi mutató szépen illik az elmúlt évek trendjébe visszaigazolván, hogy jó úton járunk. Terveink szerint a következő lépés az on-the-spot satisfactory survey bevezetése lesz, amikor már közvetlenül a szolgáltatás igénybevétele után is elmondhatják véleményüket, észrevételeiket on-line felületünkön. Az életünk egy másik folyamatosan visszatérő eseménye az immár hagyományos ALD Családi Nap, melyet 5. alkalommal rendeztünk az idén. Örömünkre szolgált, hogy rendezvényünket sokan megtisztelték jelenlétükkel és együtt magunk mögött hagyva az irodai környezetet, vidáman, kötetlenül tölthettünk el egy kellemes napot a Farkashegyi-repülőtéren. Reméljük, hogy jól érezték magukat és jövőre is találkozunk majd az ALD Családi Napon! Üdvözlettel, Szántó Viktor Ügyvezető igazgató Aktualitások A gépjárműhasználók gyakran viszik az országhatáron túlra, nem EU tagországba az autójukat, ami nem szokatlan esemény a személyes használatú gépjárművek életében. Az Európai Unió területén nem szükséges a nemzetközi zöldkártyán és a gépjármű átvételekor vagy vezető személyének változásakor kiállított országelhagyási engedélyen kívül más dokumentum a gépjármű jogszerű használatának igazolásához. Az Unión kívül azonban javasoljuk a vezetői és országelhagyási engedély közjegyző általi hitelesítését. Kiemelt ország ebből a szempontból Ukrajna, az ide utazóknak kötelező ilyen engedély beszerzése. A közjegyzői hitelesítést az ALD-n keresztül intézhetik a gépjármű vezetők, ehhez a vezetői és országelhagyási engedélyen szereplő adatokat szükséges elküldeniük az címre. Az útlevélszám megadása kötelező. Amennyiben a gépjárművet nem kizárólag egy személy vezeti, úgy minden sofőr részére szükséges a meghatalmazás. A közjegyzői hitelesítés díja egy sofőr engedélyéhez Ft cégszerű aláírásonként.

2 Aktualitások 2. Szezonális gumicsere A nyári-téli gumicserére kijelölt időszak: október 15 - november 16-ig tart. Az ezzel kapcsolatos teendőket a flotta kapcsolattartójuknak címzett levélben részletesen ismertettük. Amennyiben nem jutott el információ Önökhöz ezzel kapcsolatban, keressék az illetékes kollégát vagy hívják Driver Desk-ünket a megszokott elérhetőségeken. Ügyfél elégedettség eredménye Az ALD Automotive elkötelezett a minőségi ügyfélkiszolgálás mellett, így kiemelt feladatunknak tekintjük a minden évben lezajló elégedettségi felmérést. A válaszadók az ALD Automotive tevékenységét, feladatmegoldását 17 kérdésen keresztül értékelhették, aminek az összes válasz átlagos értéke 4,26 ponton zárt egy ötös skálán, mely valamivel magasabb, mint a tavalyi érték. Hiszünk abban, hogy tevékenységünk összehangolt folyamataival; a napi feladatokba épített ellenőrzésekkel, magas szintű szolgáltatással biztosítható a mostani eredmény fenntartása és a szolgáltatási színvonal növelése. A jövő évben is számítunk véleményükre! Hírlevelünk végén olvashatják az idei ügyfél elégedettségi felmérésünkhöz kapcsolódó nyereményjáték nyerteseinek nevét és nyereményüket! Erdőtelepítés Tovább folytatódik az ALD Offsetting Program, melynek részeként májusban megtörtént az első hektárnyi erdő telepítés a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, Nagybajomban. Az elmúlt hetekben-hónapokban folyamatosan dolgozzuk fel a flottákra vonatkozó CO 2 és futásteljesítmény adatokat, mely alapján konkrét elemzéssel jelentkezünk Ügyfeleinknél, hogy mérlegelni tudják a programmal kapcsolatos költségeket. A felmerülő költség az éves üzemanyag költség 2-3%-át teszi ki, és külön előny, hogy a WWF Magyarország felé megfizetve ez támogatásnak minősül, mely a társasági adóalapot csökkenti, így pénzügyi szempontból is könnyen menedzselhető a program. Amennyiben szeretné, hogy az Ön flottájára is mielőbb készüljön el az ALD bluefleet kimutatás, kérjük jelezze azt az címen! Alapítványi támogatás Az ALD Automotive a társadalmi felelősségvállalás jegyében a dolgozók döntése értelmében tavaly decemberben az Ügyfelek ajándékozására szánt összeggel az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítványt támogatta. Az Alapítvány szeptember folyamán az személyi jövedelem adóhoz kapcsolódó 1%-os felajánlásokból befolyó összeg jelentős csökkenése okán megkereste vállalatunkat, hogy lehetőségeinkhez mérten segítsük a daganatos gyermekek szállítását. Számunkra kiemelten fontos, hogy felelősséggel legyünk a környezetünkben élők és tevékenykedők életminőségéért, külön fókuszálva a hátrányos környezetben élők vagy beteg gyermekek támogatására. Örömömre szolgál, hogy kollégáim is kérdés nélkül állnak az ilyen kezdeményezés mellé, ezért döntöttünk ismét az Alapítvány támogatása mellett nyilatkozat Szántó Viktor ügyvezető igazgató.

3 Vadak a sztrádán 3. A közlekedés veszélyes üzem, és bár a statisztikai adatok egyértelműen bizonyítják, hogy az autópályák nagyobb biztonságot nyújtanak az úthasználók számára, rajtuk utazva sem lehet teljesen kizárni az ismert baleseti veszélyforrásokat. Ezek egyikét az úttestre kerülő állatok jelentik. Az autósoknak sajnos el kell fogadniuk azt a tényt, hogy a védőkerítés ellenére a kis és nagytestű vadak számos módon bejuthatnak az autópályára. A felhajtóknál és a csomópontoknál a járművekhez hasonlóan ugyanis az állatok is szabadon közlekedhetnek, hiszen ezeken a helyeken nem lehet kerítést húzni. Ezen kívül komoly veszélyforrásnak számít az is, amikor az utazók a megunt házi kedvenceket (kutyákat, macskákat) a pihenőhelyeken vagy egész egyszerűen az úttesten felejtik. Az ÁAK Zrt. kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre és az ilyen jellegű vészhelyzetek elhárítására, a hatékony és gyors megoldás megtalálása azonban sok esetben még az érintett szervezetek (rendőrség, vadásztársaságok) összehangolt munkája ellenére is nehéz. Nincs ugyanis általános recept, nincsenek jól alkalmazható külföldi technikák, az állatok viselkedési szokásai pedig fajonként, nemenként és időszakonként is eltérőek. A jelenséget egy nemrég befejeződött kutatóprogram keretében szakemberek vizsgálták. A kutatás eredményéről és a témával kapcsolatos tudnivalókról itt lehet olvasni: Hagyd el a pályát! Egy jó tanács kényszerterelés esetére A vonatkozó előírások lehetőséget teremtenek arra, hogy egy közút lezárásának vagy forgalomkorlátozásának időtartama alatt a hatóságok terelőútként jelöljenek ki díjköteles útszakaszokat, amelyeket átmenetileg díjmentesen lehet igénybe venni. Ilyen esetben a közút kezelőjének minden lehetséges eszközt igénybe kell vennie ahhoz, hogy erről a tényről megfelelő módon tájékoztassa az arra közlekedőket. A televíziók, rádiók és az írott sajtó híradásain kívül ilyenkor az ÁAK Zrt. céges weboldalán (www.autopalya.hu) megjelenő hírek és a gyorsforgalmi úthálózat számos pontján telepített Változtatható Jelzésképű (VJT) táblák jelzései informálják az utazókat. Ezen kívül a társaság éjjel-nappal helyi tarifával hívható Call Center szolgálata ( ), a szintén a nap 24 órájában elérhető diszpécserszolgálata ( ) valamint az SMS-ben lekérhető aktuális közlekedési információk ( ) segítségével lehet tájékozódni. (részletek a oldalon) A korábbi évek tapasztalata az, hogy a fentiek ellenére a kényszerterelések elrendelésekor az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező járművek tulajdonosai közül néhányan sajnos túlhajtanak a díjmentesség határán, amiért később pótdíjat kell fizetniük. Ennek elkerülése érdekében érdemes betartani egy egyszerű szabályt: ha valakit díjköteles szakaszra terelnek fel, a legelső szabad lehajtási lehetőségnél hagyja el a pályát!

4 Módosult a KRESZ 4. A Kormány más közlekedési tárgyú kormányrendeletekkel egyidejűleg, főként a szakpolitikusok kezdeményezésére létrejött munkacsoport kezdeményezései nyomán módosította, pontosította a KRESZ egyes rendelkezéseit. A szabályozás egyértelműsítésének célja, hogy az előírások elsősorban ne a szankcionálásra adjanak alapot, hanem a közlekedés biztonságát javítsák az érthető és betartható követelmények meghatározásával. Már augusztusban hatályba lépett a várakozási tilalom enyhítése: az útmenti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa (vagy az azzal rendelkezni jogosult) hozzájárulását adta. A KRESZ idén szeptembertől érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. A határozott tilalom megállítja a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas, így közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó lézerblokkolók további terjedését. Az új szabályozás ugyanakkor rögzíti, hogy az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazása megengedett. A nemzetközi gyakorlat nem egységes a radardetektorok engedélyezésében. A módosítás előkészítését szolgáló szakmai vita eredménye szerint ezek az eszközök nem befolyásolják olyan mértékben az ellenőrzések hatékonyságát, hogy az szükségessé tenné tilalmukat. Ugyanakkor használatuk kedvező hatása lehet, hogy az előrejelzés alapján az autós óvatosabban, körültekintőbben vezet. További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó, vagyis az, hogy szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek torlódáshoz érve a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk. A forgalmat ellenőrző, útfenntartó, vagy balesetet szenvedett személyek, műszaki hibás járművek mentését végző gépkocsik így komolyabb fennakadás nélkül, zökkenőmentesen haladhatnak tovább. A felszabadult pályarészen a megkülönböztető jelzést használó járművek is a terelővonalakat átlépve folytathatják útjukat. Az előírás a korábbi KRESZ-módosításban megnyitott lehetőség alapján álló kocsisorok között szabályosan előre haladó motorkerékpárosok biztonságát is növeli. A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői kötelesek lesznek tőlük elvárható módon segítséget nyújtani, és ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket használni vagy átadni. A pontosítás nyomán a KRESZ szabályai alapján a felsorolt eszközök hiánya egy rutinellenőrzésen nem szankcionálható. Az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedő jármű vezetője azonban egy baleset vagy tűzeset kapcsán felelősséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért. A módosítás a közlekedők józan belátásában bízva csak az ésszerű és méltányos mértékben él a bírságolás eszközével.

5 Téli tippek Használjunk jó minőségű, min. 4 mm profilmélységű téli gumit, ügyelve a helyes guminyomásra. 2. Télen, szürkületben, latyakban, esőben gyakran kell majd ablaktörlőt használnunk, ha csíkoz, maszatol, cseréljünk lapátot. 3. Ha a hó belepte az autót, a vezető ajtajának keretéről kinyitás előtt kesztyűvel söpörjük le a havat, nehogy behulljon. 4. A hókefe, jégkaparó praktikus okokból a bal első ajtózsebben, vagy ahhoz közel legyen. 5. A kulcs behelyezése előtt ellenőrizzük, hogy minden ablaktörlő ki van kapcsolva. Ezután indítsuk be a motort (gázadás nélkül!), a fűtést állítsuk maximumra és irányítsuk a szélvédőre, kapcsoljuk be az összes elektromos fűtést is: tükör, hátsó és első szélvédőfűtést, ülés- és kormányfűtést. A külső visszapillantók fűtése sok modellen a hátsó ablakfűtéssel együtt kapcsolódik be, de pl. Skoda és Volkswagen modelleken külön kell, ha van ilyen: a tükörállító gombon levő pont előrefelé forgatásával. A klíma télen is hasznos mert nemcsak hűti, hanem szárítja is a levegőt: klímával a belül párás szélvédő fél perc alatt megszárad. 6. Ha már jár a motor, szálljunk ki és takarítsuk le alaposan a kocsit felülről lefelé: a tetejével kezdve, aztán a szélvédőt, oldalsó- és hátsó ablakait, visszapillantó tükröket,majd a motorháztetőt és lámpákat, előbb kefével, aztán jégkaparóval. A kocsi teteje különösen fontos: a rajta felejtett hó fékezéskor bennünket fog megtréfálni, gyorsításkor pedig a mögöttünk haladó kerülhet kellemetlen helyzetbe. 7. Tavaly télen itthon is többször -20C alá süllyedt a hőmérséklet, ezért az ablakmosóban legalább min -25 C-ig használható mosófolyadék legyen. A tartály feltöltése után néhány decit spricceljünk ki, hogy a gumicsövekbe és ablakmosó fúvókákhoz is eljusson a fagyálló, hiszen az fagy be legelőször. 8. Ha már befagyott, mielőbb álljunk be egy fűtött garázsba vagy bevásárlóközpont parkolóházába, ahol általában 0 C fölött van a hőmérséklet, és jó eséllyel 2-3 óra alatt kiolvad a rendszer. 9. Az ablaktörlőt csak akkor kapcsoljuk be, ha a rajta levő hó szemmel láthatóan megolvadt már. 10. Télen is rendszeresen mossuk autónkat! Igaz, hogy hamar újra bekoszolódik, de a kerekek által felhordott sóréteg hozzájárul a karosszéria korróziójához és idő előtti elöregedéséhez. 11. Ne kockáztassunk a tankolással, mindig legalább negyedig legyen a tank! 12. Készüljünk vészhelyzetekre: legyen az autónkban takaró, meleg öltözék, egy lapát, valamint működőképes elemlámpa, némi rágcsálnivaló és az ALD assistance telefonszáma. 13. A szokásosnál nagyobb követési távolsággal vezessünk, és ne felejtsük: az ABS, ESP segíthet a megcsúszott autón, de a fizika törvényeit nem tudják felülírni. +1. Urak a 3-6 pontokat párjuk kocsiján is ismételjék meg minden reggel!

6 Abroncs információk, változások 6. Tendencia, hogy a mai személyautókat egyre nagyobb méretű és sebességindexű gumikkal szerelik a gyártók. A méretes felnik látványosak, de a nagy sebességű abroncsok a lágyabb keverék miatt jóval hamarabb elkopnak, mint kisebb sebességű társaik, ezért cégünk minimális változtatásra kényszerült. Az Önök biztonsága érdekében, azért, hogy mindig megfelelő profilmélységű és tapadású gumikkal közlekedjenek, 18 -os vagy annál nagyobb felni esetén nyári és téli gumi esetén is 30%-kal több gumival fogunk kalkulálni. A változás a 17 -os és annál kisebb kerekeket nem érinti. Ha műszakilag lehetséges, télikerék esetén erősen ajánlott a méretet 1-2 -lal kisebbre cserélni, mert így kevésbé valószínű, hogy megsérül a drága, nagy felni és a téligumi kopása kisebb, élettartama hosszabb lesz. EU Abroncscimkézési szabályozás Az Európai Unió (No.1222/2009) szabályozása november 1-étől kötelezően előírja az abroncsok felcímkézésének szükségességét, az üzemanyag-hatékonyságra (gördülési ellenállás), vizes felületen tapadásra és külső zajkibocsátásra vonatkozó jellemző értékek feltüntetésével. A cél a közúti közlekedés biztonságának és hatékonyságának javítása, az üzemanyag-hatékony, biztonságos és alacsony zajszintű abroncsok népszerűsítésével. A különböző mutatókat a gördülési ellenállás és tapadás tekintetében G, F, E, D, C, B A betűkkel, zaj esetén hanghullámokkal (3-2-1 hullám) jelölik, mindig a kisebb érték a jobb. Nézzük meg mit jelent ez a gyakorlatban! A gördülési ellenállás felelős egy személyautó üzemanyag fogyasztásának 20% -áért, így pl. egy C ellenállású gumi helyett B -jelűvel szerelt kocsi fogyasztása kb 2,5-4,5%-kal csökken. Vizes felületen tapadás tekintetében is hasonló a helyzet: az egyes tapadási osztályok között vizes úton 80km/ó sebességről fékezése kb. 2,6 méteres növekedés vagy csökkenés várható. A zaj jellemzők decibelben és 3 osztályban szerepelnek az alábbiak szerint: 1 hanghullám: 3dB-lel kisebb, mint az EU 661/2009 zajhatár (Ez a legjobb) 2 hanghullám: megfelel az EU 661/2009 zajhatárnak 3 hanghullám: megfelel a régebbi, EU 2001/43 zajhatárnak (Ez a legrosszabb)

7 Interjú 7. Soron következő interjúnkban Farkas Ágnes ügyfélszolgálati referensünket mutatjuk be, aki több mint négy éve segíti tudásával és tapasztalatával az ALD Automotive ügyfeleinek mindennapi munkáját. Az alábbiakban arról kérdezzük, hogy mi minden szükséges a mindennapi kitartó munkához és a kiváló ügyfélkezeléshez. ALD: Már több mint négy éve vagy az ügyfélszolgálati csapat lelkes tagja. Mi az, ami még ennyi idő után is motivál és lelkesít téged a mindennapokban? Vannak számodra még új dolgok ezen a területen? Farkas Ágnes: Őszintén szólva így kívülállóként nehéz elhinni, de nagyon változatos és sokszínű a munkám, köszönhetően a sokféle feladatkörnek, amit nap mint nap ellátok. Egy ideje a Partership folyamatokért is én felelek, ami még színesebbé teszi a mindennapi munkavégzésemet.ügyfelek szempontjából is mindenki más és más, illetve az ügyfélkörünk folyamatos bővülése is változatosságot hoz a mindennapjaimba. ALD: Milyen munkafolyamatok tartoznak a napi feladatkörödbe? Farkas Ágnes: Árajánlatokat, szerződésmódosításokat készítek, riportokat állítok össze az ügyfeleim számára, az aktuális büntetési folyamatokat kezelem, adminisztrálom. Azt szoktam mondani, hogy minden, a gépjárművel kapcsolatosan felmerülő adminisztratív feladat a munkakörömbe tartozik. ALD: Feltételezem, hogy mivel nap mint nap ügyfelekkel foglalkozol, vannak nehezebb pillanatok is. Mit teszel egy-egy nehezebb szituációban egy-egy bonyolultabb panasz kapcsán? Farkas Ágnes: Minden esetben türelmesen és higgadtan próbálok reagálni a felvetésekre, és professzionálisan hozzáállni a kérdésekhez. Fontos nagyon az empátia szerintem, hogy bele tudjuk helyezni magunkat az ügyfelünk helyzetébe, és éreztetni tudjuk velük, hogy a nehezebb ügyek, bonyolultabb kérdések megválaszolásában is számíthatnak ránk. ALD: A fárasztó hétköznapokat kikapcsolódással lehet kipihenni. Mik azok a tevékenységek, melyekben pihenésként örömet lelsz? Farkas Ágnes: Van egy cicám, a neve Molly, és tulajdonképpen a róla való gondoskodás jelenti az igazi kikapcsolódást. Mivel ülőmunkát végzek, ezért fontos számomra a mozgás is, amit futás formájában szoktam teljesíteni, illetve télen konditeremben próbálom ezt pótolni. A másik nagy szerelmem és kikapcsolódási forrásom a főzés. Imádom a főztőmmel elkápráztatni a barátaimat és a családomat. ALD: Ha lenne egy díj, amit a legjobb ügyfélszolgálati képviselőnek adhatnál át, milyen jellemzők alapján választanád ki a legjobb munkatársat? Milyen tulajdonságokkal kell szerinted bírnia egy jó ügyfélszolgálati munkatársnak? Farkas Ágnes: Az empátia, türelem és a szakmai felkészültség szerintem elengedhetetlen. Szintén fontos a jó kommunikációs képesség és a proaktivitás, hogy mindig egy lépéssel előrébb járj és gondolkodj, mint az ügyfél, és te legyél az, aki a megoldást kitalálja és választ kínál egy-egy bonyolultabb kérdés, probléma esetén. Szerencsére az ALD ügyfélszolgálati munkatársaiban ezen tulajdonságok mind jelen vannak, így biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz lenne egy ilyen díjat kiosztani nálunk, mert mindenki egyaránt megérdemelné.

8 Kvíz 8. Kvíz kérdéseinkben a korábbi hírlevelek tartalmából szemezgettünk. A helyes válaszadók között 3 db 2 fő részére szóló koncertjegyet sorsolunk ki. 1. A biztonsági öv be nem kötése milyen büntetési díjat von maga után autópályán? A Ft B Ft C Ft 2. Milyen programmal próbálja ellensúlyozni az ALD a gépjárművek okozta káros anyag kibocsájtást? A. Szemétgyűjtés B. Kerékpárutak létrehozásának támogatása C. Faültetés a Duna-Dráva Nemzeti Parkban 3. Az egészségügyi dobozok hiánya mikor büntethető a módosult KRESZ szerint? A. Igazoltatásnál B. Balesetnél, ha ennek hiánya miatt nem tudják a sérültet ellátni C. Mindkettő

9 Ügyfél elégedettségi felmérés nyereményjáték eredményhirdetése 9. Meghirdetett nyereményjátékunk nyertesei a következők: ALD stresszlabdát nyert: Dr. Molnár Ákos Kandik János Lénárt Gábor Mrena Zoltán Szűcs Alán Mazán Tamás Sziráki Gábor Szőke Csaba Bárány Kozima Nyári Róbert Nemes Attila Sghaier-Szabó Adrienn Pálfi Éva Nagy Norbert Baksa Eszter Kolnhofer Bálint Benkó Attila ALD plédet nyert: Takács Anikó Horváth-Takács Gabriella Vincze József Molnár Erika Kántor Anna Varsányi Balázs Dr. Somogyi Erika Esgran Katalin Tóth Mária Surányi Éva ALD bögrét nyert: Katz Péter Dömötör Miklós Dr. Selmeci Lóránt Dr. Rekettye Erika Nagypál Hajnalka Csányi Mihály Dr. Ujszászi János Dr. Szabon Irén Csatári Zoltán ALD esernyőt nyert: Kiss Sándor Puskás Krisztián Pap Erzsébet Farkas Ildikó Eszes Natália Okner Viktória Molnár Károly Steve Borsanyi Major Péter Kelemen Ákos Kakuk József Borosné Balogh Anita Cseresznyés Zsuzsanna Motika Ferenc A nyereményekhez gratulálunk, a nyertesekkel rövidesen felvesszük a kapcsolatot a nyeremény kézbesítése céljából. CITrOËn C5 AUTOmATA klíma navigáció PArkOLóHeLy-FeLmérő FUnkCIó már HAvI nettó FT-TóL! A Citroën C5 vegyes fogyasztása: 4,6-7,3 l/100 km, CO 2 -kibocsátása: g/km. A hirdetésben feltüntetett havidíj az ALD Indikatív Teljes körű ( HUF alapú) finanszírozási és üzemeltetési ajánlata. A kalkulált összeg a Citroën C5 Business HDi 140 modellre, adott paraméterek és árfolyam alapján, az ajánlat készítésekor érvényes árak és díjak figyelembevételével került kiszámításra. Azok változása esetén az ALD Automotive a változtatás jogát fenntartja.

29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására?

29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására? 29 kérdés 29 rövid válasz a sebességkorlátozásról 1. Hol és miért van szükség a sebesség korlátozására? A közúti forgalomban mindenütt szükség van sebességkorlátozásra. A jelenleg közlekedő gépjárművek

Részletesebben

Europ Assistance Magyarország Kft. tevékenységének és piacának bemutatása, stratégiai elemzése

Europ Assistance Magyarország Kft. tevékenységének és piacának bemutatása, stratégiai elemzése BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Külgazdasági szak Nappali tagozat Nemzetközi marketing szakirány Europ Assistance Magyarország Kft. tevékenységének és piacának bemutatása, stratégiai

Részletesebben

foglalkoztató kérdéseket, és a GÉMOSZ javaslatait azok megoldására. Az alábbiakban olvashatjátok a sajtótájékoztató rövidített anyagát.

foglalkoztató kérdéseket, és a GÉMOSZ javaslatait azok megoldására. Az alábbiakban olvashatjátok a sajtótájékoztató rövidített anyagát. WWW.GEMOSZ.HU A GÉPJÁRMŰ-MÁRKAKERESKED -MÁRKAKERESKEDŐK K ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK LAPJA Tisztelt Kollégák! Kedves Barátaim! 2012. II. SZÁM HUNGARIAN ASSOCIATION OF AUTOMOBILE DEALERS A CECRA TAGJA MEMBER

Részletesebben

Tartalom. 4. szám 2014. november. www.pwc.com/hu Iránytű A PwC Magyarország magazinja pénzügyi vezetőknek. Bevezető 2. IFRS átállás Magyarországon 3

Tartalom. 4. szám 2014. november. www.pwc.com/hu Iránytű A PwC Magyarország magazinja pénzügyi vezetőknek. Bevezető 2. IFRS átállás Magyarországon 3 www.pwc.com/hu Iránytű A PwC Magyarország magazinja pénzügyi vezetőknek 4. szám 2014. november Tartalom Bevezető 2 IFRS átállás Magyarországon 3 E-learning képzések a PwC s Academyvel 5 IFRS átállás -

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS ALAPÍTÁSA

VÁLLALKOZÁS ALAPÍTÁSA a sikeres újbudai kisvállalkozásokért 1. füzet VÁLLALKOZÁS ALAPÍTÁSA Vállalkozás alapítása 2 Tisztelt újbudai vállalkozók! Magyarország fejlődésének talán legfontosabb motorját a hazai tulajdonú kis- és

Részletesebben

Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással

Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással Technológiai javaslat a magyarországi gyorsforgalmú úthálózaton hosszú távon érvényesítendő - és részben az Európai Unióhoz való csatlakozással összefüggésben is szükségessé váló díjszedés megoldására

Részletesebben

XVI. évf. 5. sz. 2006. Május

XVI. évf. 5. sz. 2006. Május uj-mast3.qxd 5/10/06 6:44 AM Page 1 XVI. évf. 5. sz. 2006. Május uj-mast3.qxd 5/10/06 6:44 AM Page 3 3 TARTALOM Taxifuvarban Ausztria területén 4. 10 éve történt 6. Peugeot 307 10. Ki dolgozhat majd a

Részletesebben

Posta. Megkötötte már PostaAutóÔr kötelezô gépjármû-felelôsségbiztosítását? Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete

Posta. Megkötötte már PostaAutóÔr kötelezô gépjármû-felelôsségbiztosítását? Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete Megkötötte már PostaAutóÔr kötelezô gépjármû-felelôsségbiztosítását? Posta szakmai folyóirat XIII. évfolyam 4. szám 2011. december Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete A 33%-os Postás

Részletesebben

Csernák Lajos pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető Molnár Nándor köznevelési, művelődési és szociális osztályvezető szociálpolitikai csoportvezető

Csernák Lajos pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető Molnár Nándor köznevelési, művelődési és szociális osztályvezető szociálpolitikai csoportvezető Kiskunhalas Város Önkormányzat Képviselő-testülete File: C:\testuleti_ulesek\20130926\2013 szeptember 26 001.rep Ülés ideje:2013.09.26. 13:04 Ülés helye: Városháza tanácsterme Testületi névsor: J E G Y

Részletesebben

XIV. évf. 10. sz. 2004. Október

XIV. évf. 10. sz. 2004. Október uj-mast1.qxd 10/13/04 6:13 AM Page 1 XIV. évf. 10. sz. 2004. Október uj-mast1.qxd 10/13/04 6:13 AM Page 3 3 TARTALOM Haltenberger Samu-díj 2004 4. Múzeumban a taxi matuzsálem 10. Ellenőrzés 10. Új diszpécserközpont,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Tisztelt Egyesületi Tagtársaink!

TARTALOMJEGYZÉK. Tisztelt Egyesületi Tagtársaink! 2012 11 december hírlevél A KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI EGYESÜLET HAVI TÁJÉKOZTATÓJA SZERVEZETI HÍREK 1 NET SAROK 1 KÖSZÖNTŐ 1 BESZÁMOLÓK KONFERENCIÁKRÓL 2 Közlekedésbiztonság és a járművezető tudományos ülés

Részletesebben

Fontosabb változások 2011. január 1-jétől

Fontosabb változások 2011. január 1-jétől Fontosabb változások 2011. január 1-jétől Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság Budapest, 2010. december 28. A kormányzás eddigi féléve alatt hozott

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2014. 12. 05.

Heti sajtófigyelő 2014. 12. 05. Heti sajtófigyelő 2014. 12. 05. Az élőmunkát terhelő adók és járulékok változásai A mérhető felelősség útján - átadták az idei CSR Hungary Díjakat Szigorodik a táppénz ezek miatt bukhatja az ellátást Így

Részletesebben

A járműfejlesztés során megjelenő, a járművek szériafelszereltségében elterjedő vezetőt segítő rendszerek hatása a képzésre és vizsgáztatásra

A járműfejlesztés során megjelenő, a járművek szériafelszereltségében elterjedő vezetőt segítő rendszerek hatása a képzésre és vizsgáztatásra Weidinger Gábor Széchenyi István Egyetem, Győr weidinger.gabor@kti.hu A járműfejlesztés során megjelenő, a járművek szériafelszereltségében elterjedő vezetőt segítő rendszerek hatása a képzésre és vizsgáztatásra

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 6-án megtartott rendes üléséről Jelen vannak: Dr. Balázs Árpád polgármester Csorba Ottó, Gömbös Katalin,

Részletesebben

Fenntarthatósági. jelentés 2010/2011. Tesco-Global Áruházak Zrt.

Fenntarthatósági. jelentés 2010/2011. Tesco-Global Áruházak Zrt. Fenntarthatósági 2010/2011 jelentés Tesco-Global Áruházak Zrt. 4 Vezérigazgatói köszöntő 6 A Tesco Magyarországon 6 köszöntő Tartalomjegyzék 8 20 12 Vállalati felelősség a Tescónál Vállalati értékeink

Részletesebben

Környezetbarát közlekedés

Környezetbarát közlekedés Lukács András Pavics Lázár Horváth Zsolt Pál János Készült a Környezetgazdászok kiútkeresése című kutatás keretében a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal megbízásából a Gazdasági és Szociális Tanács felkérésére

Részletesebben

1. Gerlai András Lesz e még több közúti csomópontban fényjelzést váltást jelző óra. Szerintem nagyon jó. Nem csabai vagyok.

1. Gerlai András Lesz e még több közúti csomópontban fényjelzést váltást jelző óra. Szerintem nagyon jó. Nem csabai vagyok. 1. Gerlai András Lesz e még több közúti csomópontban fényjelzést váltást jelző óra. Szerintem nagyon jó. Nem csabai vagyok. Ezen igényt a jövő éves költségvetés tervezésénél szerepeltetjük. A városi jelzőlámpák

Részletesebben

Iránytű. www.pwc.com/hu. A PwC Magyarország magazinja pénzügyi vezetőknek. Tartalom. 2. szám 2013. december. ERM: a vállalat integrált szenzora 3

Iránytű. www.pwc.com/hu. A PwC Magyarország magazinja pénzügyi vezetőknek. Tartalom. 2. szám 2013. december. ERM: a vállalat integrált szenzora 3 Iránytű A PwC Magyarország magazinja pénzügyi vezetőknek 2. szám 2013. december Tartalom ERM: a vállalat integrált szenzora 3 Jelentős előnyöket jelenthet az IFRS magyar bevezetése 5 Halasztott adó: módosítás,

Részletesebben

Milyen kihívások várnak ránk 2015-ben?

Milyen kihívások várnak ránk 2015-ben? www.vd.hu EGYESÜLT VILLAMOSENERGIA-IPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI 25 SZÖVETSÉGE 2015. JANUÁR-FEBRUÁR Az ágazati szakszervezeti szövetség éves! 21. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM A tartalomból: Megindultak az ágazati

Részletesebben

A könyvvizsgálati munka szakaszai

A könyvvizsgálati munka szakaszai Magyar Könyvvizsgálói Kamara Könyvvizsgálók kötelező továbbképzése 2012. A könyvvizsgálati munka szakaszai A könyvvizsgálat során alkalmazandó módszertan elméleti és gyakorlati kérdései Oktatási anyag

Részletesebben

HíRMONDÓ ZSOMBÓI. A folyamat elindult tájékoztatás a csatornázásról. Felhívás Falugyűlésre. Összefogással készült el az focipálya világítása!

HíRMONDÓ ZSOMBÓI. A folyamat elindult tájékoztatás a csatornázásról. Felhívás Falugyűlésre. Összefogással készült el az focipálya világítása! 2009. március VII. évfolyam 2. szám ZSOMBÓI HíRMONDÓ Zsombó Község Önkormányzatának hivatalos információs és kulturális kiadványa A folyamat elindult tájékoztatás a csatornázásról Felhívás Falugyűlésre

Részletesebben

Hotel Magyar Király **** 8000 Székesfehérvár, Fô utca 10. Telefon: +36 22 311 262 Fax: +36 22 327 788 E-mail: info@magyarkiraly.hu www.magyarkiraly.

Hotel Magyar Király **** 8000 Székesfehérvár, Fô utca 10. Telefon: +36 22 311 262 Fax: +36 22 327 788 E-mail: info@magyarkiraly.hu www.magyarkiraly. R R Hotel Magyar Király **** 8000 Székesfehérvár, Fô utca 10. Telefon: +36 22 311 262 Fax: +36 22 327 788 E-mail: info@magyarkiraly.hu www.magyarkiraly.hu Magyar Király B1.indd 1 2012.11.26. 23:10 I II

Részletesebben

ÚTMUTATÓ magyar kis- és középvállalkozásoknak a vesztegetésellenes üzletpolitikai irányelvek kidolgozására

ÚTMUTATÓ magyar kis- és középvállalkozásoknak a vesztegetésellenes üzletpolitikai irányelvek kidolgozására ÚTMUTATÓ magyar kis- és középvállalkozásoknak a vesztegetésellenes üzletpolitikai irányelvek kidolgozására A Transparency International (TI) vezetô nemzetközi civil szervezet, melynek célja a korrupció

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program Iskolai közösségi szolgálat Társ-program Kedves Kollégák! Kedves Diákok! Kedves Olvasó! Az elmúlt évtized sok-sok tanulságának egyike az a hiányérzet, amit az egymásért végzett munka, a másokra való figyelés

Részletesebben

Polgárőr Magazin. Polgárőr Akadémia2. Csongrádi tanyaprogram. Döntött az elnökség. 2015. Február XX. évf. 2. szám

Polgárőr Magazin. Polgárőr Akadémia2. Csongrádi tanyaprogram. Döntött az elnökség. 2015. Február XX. évf. 2. szám Polgárőr Magazin 2015. Február XX. évf. 2. szám Polgárőr Akadémia2 Döntött az elnökség Csongrádi tanyaprogram Összefogás a betörések megelőzése érdekében Az Aegon Országos Kármegelőzési Program középpontjában

Részletesebben

HÍRLEVÉL. 2015. I. szám. Budapest, 2015. január 7.

HÍRLEVÉL. 2015. I. szám. Budapest, 2015. január 7. HÍRLEVÉL 2015. I. szám Budapest, 2015. január 7. 1 Bevezetés A fogyasztóvédelem jelentős változáson ment keresztül az elmúlt időszakban. A legfontosabb változások a pénzügyi fogyasztóvédelemben tapasztalhatók,

Részletesebben

hallássérültek alapítva 1892 CXXII. évfolyam 2013. május

hallássérültek alapítva 1892 CXXII. évfolyam 2013. május hallássérültek alapítva 1892 CXXII. évfolyam 2013. május 5 KONTAKT Videótolmács-szolgáltatás 26 Kiválóság díj 2012 Hallássérültek A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének havi lapja CXXII. évfolyam

Részletesebben

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület csatlakozik a Hajdú-Bihar megyei Életfa Önkéntes Centrum kezdeményezéséhez, melyben jó gyakorlatok összegyűjtését

Részletesebben

Gyermekjóléti Hírlevél

Gyermekjóléti Hírlevél Gyermekjóléti Szakmai Hírlevél 2011. III. szám Gyermekjóléti Hírlevél SzocioNet Dél-Dunántúli Regionális Módszertani Humán Szolgáltató Központ 2011. október VIII. évfolyam 3. szám TARTALOM MEGVÁLTOZOTT

Részletesebben