Bizonylatok, nyomtatványok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bizonylatok, nyomtatványok"

Átírás

1 Bizonylatok, nyomtatványok TÉMAKÖR TARTALMA - Bizonylat és fajtái - Árukiadás, áruátvétel bizonylatai - Értékesítés bizonylatai BIZONYLAT valamely tényt, körülményt bizonyító, igazoló hivatalos irat; minden olyan okmány, feljegyzés, kimutatás (gépi berendezés által rögzített adatok is), amelyek a gazdasági esemény megtörténtét, illetve a mennyiségi és minıségi adatokat hitelt érdemlıen igazolják. BIZONYLATOK FAJTÁI Kiállításuk idıpontja szerint alapbizonylatok elsıdleges bizonylatok: eredeti feljegyzések a gazdasági eseményekrıl (pl. pénztári bevételi és kiadási bizonylatok), másodlagos bizonylatok: az eredeti bizonylatok alapján készített gépi adathordozók (pl. elızıek rögzítése floppy lemezre). összesítı bizonylatok Az alapbizonylatok adatainak összegzésére szolgálnak (pl. pénztárjelentés). Készítésük (kitöltésük) módja szerint hagyományosan kézírással (írógéppel) kitöltött bizonylatok gépi eszközökkel készített bizonylatok (pl. számítógéppel nyomtatott listák stb.); elektronikus bizonylat (elektronikus aláírással és idebélyegzıvel ellátott elektronikus irat). Keletkezésük helye szerint belsı bizonylatok, amelyeket a vállalkozáson belül készítenek, állítanak ki (pl. pénztári bizonylatok, raktári bizonylatok stb.); külsı bizonylatok, amelyek más vállalkozásoktól, szervezetektıl kitöltve kerülnek be a vállalkozáshoz (pl. banki értesítések, szállítóktól kapott számlák stb.).

2 A bizonylatok jellege szerint A bizonylatok egyik fontos ismérve, hogy a vállalkozás tevékenységének melyik területéhez kapcsolódik a felhasználása. A felhasznált bizonylatok tartalmára vonatkozóan általános elıírások érvényesek. bérelszámolási bizonylatok (pl. jelenléti ív, távollétet igazoló okmányok, túlmunka igazolások, bérjegyzék); eszközök, anyagok bizonylatai (pl. szállítólevelek, áthelyezési jegyek); leltározási bizonylatok (pl. készletfelvételi ívek, kárjegyzıkönyv); pénzforgalmi bizonylatok (pl. pénztárkönyv, bankbizonylatok); számlázási és számlaellenırzési bizonylatok (pl. kimenı számlák, beérkezı számlák). Kezelésük módja, számadási kötelezettség szerint A bizonylatok legnagyobb részéhez számadási kötelezettség is kapcsolódik, melyet a számviteli törvény pontosan rögzít. szigorú számadás alá vont bizonylatok Meglévı készletérıl, felhasználásáról külön nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásban rögzíteni kell a beszerzéseket (mikor, milyen sorszámú bizonylatokat vásároltak) és a kiadásokat (mikor, kinek, milyen sorszámú bizonylatokat adtak ki). A szigorú számadású bizonylatok felhasználásáról a felelıs személyek elszámoltathatóak. Sorszám szerint minden példánynak meg kell lennie, a rontott példányokat is meg kell ırizni. Ilyenek pl. a pénztári bizonylatok, számlák, nyugták stb.. Speciális változatai az értéket is képviselı, szigorú számadás alá vont bizonylatok. szigorú számadás alá nem vont bizonylatok Bizonylatokkal szemben támasztott követelmények Akkor szabályszerő a bizonylat, ha az elıírt adatokat a valóságnak megfelelıen, hiánytalanul tartalmazza, megfelel a bizonylatok alaki és tartalmi követelményeinek, hiba esetén szabályosan javítottak. Kiállítani minden esetben a gazdasági esemény megtörténtekor kell. A könyviteli nyilvántartásokba csak szabályszerően kiállított bizonylat adatait lehet rögzíteni. A szabályszerő bizonylatok alaki és tartalmi kellékei : bizonylat megnevezése, sorszáma, egyéb azonosítója; kiállító gazdálkodó (szervezeti egység) megjelölése; gazdasági mőveletet elrendelı személy vagy egység megjelölése, az utalványozó és a rendelkezés végrehajtását igazoló személy, valamint szervezettıl függıen az ellenır aláírása, készletmozgások bizonylatain, pénzkezelési bizonylatokon az átvevı, ellennyugtákon a befizetı aláírása; bizonylat kiállításának idıpontja (esetlegesen annak az idıszaknak a megjelölése, amelyre a bizonylat adatai vonatkoznak); a gazdasági esemény tartalmának leírása vagy megjelölése, a gazdasági mővelet okozta változások mennyiségi, minıségi, valamint a mővelet jellegétıl és a könyvviteli elszámolás rendjétıl függıen értékbeni adatai; külsı bizonylat esetén a bizonylatot kiállító gazdálkodó neve és címe; összesítı bizonylatok esetén az összesítés alapjául szolgáló bizonylatok körének és az idıszaknak a megjelölése; könyvelés módjára, érintett könyviteli számlákra történı hivatkozás;

3 valamint minden olyan további adat, amit jogszabály elıír. ÁRUKIADÁS BIZONYLATAI A raktári készleteket csökkentı gazdasági események: árukiadás: az árukiadáshoz használható bizonylat a szállítólevél, a vételezési jegy, de a számítógépes rendszerek saját bizonylatok kiállítására is alkalmasak visszáruzás: a visszáru bizonylatolását gyakran a szállító cég végzi, mínuszos számla kiállításával, és a visszáruzás tényének számlára történı rávezetésével. A visszáruzás általában az eredeti értékesítéshez kapcsolódik, azonban önálló ügyletnek tekinthetı, ezért a számlát a visszáruzás szerinti teljesítés idıpontjára állítják ki. ÁRUÁTVÉTEL BIZONYLATAI A raktári készleteket növelı gazdasági események: visszavételezés: üzleten belüli átadás-átvételkor szállítólevél, vételezési jegy állítható ki, de számítógépes rendszerrel is készíthetı bizonylat áruátvétel: bizonylata a szállítólevél vagy a számla lehet ALAPFOGALMAK Szigorú számadási kötelezettség A készpénz kezeléséhez, más jogszabály elıírása alapján meghatározott gazdasági eseményekhez kapcsolódó bizonylatokat (ideértve a számlát, az egyszerősített adattartalmú számlát és a nyugtát is), továbbá minden olyan nyomtatványt, amelyért a nyomtatvány értékét meghaladó vagy a nyomtatványon szereplı névértéknek megfelelı ellenértéket kell fizetni, vagy amelynek az illetéktelen felhasználása visszaélésre adhat alkalmat, szigorú számadási kötelezettség alá kell vonni. Ezen nyomtatványok (a számlán és nyugtán kívül) a következık: bevételi és kiadási pénztárbizonylat; vételi jegy, leltárívek, szállítólevelek, utalványok, csekk. Szigorú számadási kötelezettség a bizonylatot, a nyomtatványt kibocsátót terheli. A szigorú számadás alá vont bizonylatokról, nyomtatványokról a kezelésükkel megbízott vagy a kibocsátásukra jogosult személynek olyan nyilvántartást kell vezetni, amely biztosítja azok elszámoltatását. A szigorú számadású kötelezettséget a Számviteli törvény szabályozza. Ennek értelmében a nyomtatványok nyilvántartásának tartalmaznia kell: a nyomtatvány nevét; a nyomtatvány számjelét; a beszerzés dátumát; a tömb(ök) sorszámát (tól-ig); a használatba vétel keltét; a felhasználás keltét; a kiselejtezés keltét. A szigorú számadási kötelezettség alá vont nyomtatványok készletérıl és felhasználásáról olyan nyilvántartást kell vezetni, amelybıl a felhasználó szervezet, a felhasznált mennyiséget sorszám szerint és a felhasználás idıpontját is egyértelmően megállapíthatja. Valamennyi nyomtatvánnyal el kell számolni.

4 Az adó olyan egyoldalúan megállapított állami bevétel, amely kötelezı (kikényszeríthetı), és amellyel szemben nem áll közvetlen ellenszolgáltatás. Adóalany: az a természetes személy, jogi személy vagy egyéb szervezet, amelyet adókötelezettség terhel. Az adóalany köteles az Általános Forgalmi Adóról (ÁFA) szóló törvény értelmében termékértékesítésérıl, szolgáltatásnyújtásáról a termék beszerzıje, szolgáltatás igénybevevıje részére, ha az az adóalanytól eltérı más személy vagy szervezet, számla kibocsátásáról gondoskodni. Bizonyos feltételek mellett egyszerősített számla, illetve nyugta is kibocsátható. Ennek megfelelıen az értékesítésrıl és szolgáltatásnyújtásról kiállítható (szigorú számadás alá vont) bizonylatok: számla; egyszerősített adattartalmú számla; nyugta. SZÁMLÁK FAJTÁI Számla A számla nem lehet készpénzes értékesítés esetén kiállított bizonylat. A számla kötelezı tartalma: a számla kibocsátásának kelte; a számla sorszáma, amely a számlát kétséget kizáróan azonosítja; a termék értékesítıjének, szolgáltatás nyújtójának adószáma, amely alatt a termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását teljesítette; a termék beszerzıjének, szolgáltatás igénybevevıjének adószáma, amely alatt, mint adófizetésre kötelezettnek a termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását teljesítették; a termék értékesítıjének, szolgáltatás nyújtójának, valamint a termék beszerzıjének, szolgáltatás igénybevevıjének neve és címe; az értékesített termék megnevezése, annak jelölésére alkalmazott VTSZ (vámtarifaszám), továbbá mennyisége, illetıleg a nyújtott szolgáltatás megnevezése, annak jelölésére alkalmazott SZJ (szolgáltatások jegyzéke), továbbá mennyisége, feltéve, hogy az természetes mértékegységben kifejezhetı; a teljesítés idıpontja, ha az eltér a számla kibocsátásának keltétıl; az adó alapja, továbbá az értékesített termék adó nélküli egységára, ha az természetes mértékegységben kifejezhetı, valamint az alkalmazott árengedmény, feltéve, hogy azt az egységár nem tartalmazza; az alkalmazott adó mértéke; az áthárított adó stb.

5 A számlakibocsátó neve, címe, bankszámlaszáma, adószáma: Sorszám: BNM7S-C A vevı neve, címe, adószáma, bankszámlaszáma: Fizetés módja: Teljesítés idıpontja: A számla kelte: Fizetési határidı: A termék (szolgáltatás) megnevezése, besorolási száma, egyéb jellemzıi Mennyiség egysége Mennyisége Egységára (ÁFA nélkül) Értéke (ÁFA nélkül) ÁFA kulcsa Áthárított ÁFA összege Értéke (ÁFÁval együtt) A számlaérték ÁFA nélkül Az ÁFA kulcs. % és összege A számla végösszege Egyszerősített adattartalmú számla (kézpénzfizetési számla) Egyszerősített adattartalmú számla bocsátható ki egyebek mellett olyan ügyletrıl, amelynek ellenértékét az ügylet teljesítéséig a termék vevıje, szolgáltatás igénybevevıje készpénzzel, készpénzhelyettesítı fizetési eszközzel vagy pénzhelyettesítı eszközzel megfizette (feltéve, hogy a számlán szereplı adatok egyébként forintban kifejezettek). A vendéglátásban egyszerősített számlát a készpénzzel vagy készpénz-helyettesítı eszközzel (pl. bankkártya, étkezési jegy, üdülési csekk) történı fizetés esetén a vásárló kérésére kell kibocsátani. Az egyszerősített adattartalom azt jelenti, hogy az ilyen módon kibocsátott bizonylaton a számla kötelezı adattartalmától eltérıen kell szerepeltetni egyes adatokat: az adó alapja és adó nélküli egységára helyett az ellenérték adót is tartalmazó összegét kell feltüntetetni; az áthárított adómértékként 27 % nem tüntethetı fel, benne foglalt adóként 27%-os adómérték alá tartozó ügylet esetén 21,26%-os, 18%-os adómértékőnél 15,25%, 5%-os adómérték alá tartozónál 4,76% százalékértéket kell szerepeltetni =bruttó ÁFA-kulcsok); az áthárított adó összeg nem szerepelhet rajta.

6 Nyugta Áfával számítottan 900 ezer forintos értékhatár alatt mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany, ha a terméket megvásárló, a szolgáltatást igénybevevı az ügylet ellenértékét a teljesítés napjáig készpénzzel, készpénz-helyettesítı fizetési eszközzel, vagy pénzhelyettesítı eszközzel megtéríti, és számla kibocsátását nem kéri. Ezekben az esetekben az adóalany köteles nyugtát kibocsátani. Kötelezı adattartalma: a nyugta kibocsátásának kelte; a nyugta sorszáma, amely a nyugtát kétséget kizáróan azonosítja; a nyugta kibocsátójának adószáma, valamint neve és címe; a termék értékesítésének, szolgáltatás nyújtásának adót is tartalmazó ellenértéke. A számla, az egyszerősített adattartalmú számla és a nyugta egyaránt szigorú számadás alá vont bizonylatok, így azokról külön nyilvántartást kell vezetni, és a bizonylatok megırzésére vonatkozó számviteli szabályok szerint legalább 8 évig megırizni. SZÁMLAKIÁLLÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ELİÍRÁSOK A számla szigorú számadás alá vont bizonylat, így kiállítására elsısorban a bizonylatok kiállítására vonatkozó szabályok érvényesek. Mivel a bizonylat a gazdasági esemény megtörténtét hitelt érdemlıen igazolja, ezért mindig a gazdasági esemény megtörténtekor kell azt kiállítani. A bizonylat kiállítása az elıírt alaki és tartalmi követelmények megtartásával kell történjen, ezzel is elısegítve a hitelesség biztosítását. A rajta feltüntetett adatokért az azt kiállító dolgozó, valamint a számlakibocsátó adóalany a felelıs. Alaki (formai) követelmények A gazdasági intézkedés megtételének vagy végrehajtásának idıpontjában idıt álló módon kell kiállítani. Az adatokat úgy kell rögzíteni, hogy azok a kötelezı megırzési határidıig olvashatók, illetve megmásíthatatlanok (az esetlegessé váló utólagos változások felismerhetık, kimutathatók) legyenek. Ennek érdekében a számlát tintával, olvasható kézírással, illetve gépi úton tölthetünk ki, illetve állíthatunk elı. Grafit ceruzával érdemi adatot feljegyezni tilos. Pénzösszegrıl szóló vagy más értékkezelési bizonylaton az összeget számmal és betővel is fel kell tüntetni. A több tétel elszámolására alkalmas bizonylaton az esetlegesen üresen maradó sorokat és rovatokat áthúzással kell érvényteleníteni. A hiányosan kitöltött bizonylatok könyvelési célokra nem használhatóak.. Tartalmi követelmények Az értékesítés bizonylatainak konkrét tartalmi követelményeit az ÁFA törvény rögzíti. (A számla fajtáinál már ismertetésre kerültek.) Fontos azonban megjegyezni, hogy a bizonylat hibás bejegyzést, téves adatot nem tartalmazhat. Amennyiben a kibocsátást követıen mégis hibát észlelünk, akkor van lehetıség a számlára hivatkozó, annak adattartalmát módosító számlával egy tekintet alá esı okirat kibocsátására, illetve bizonyos esetekben a számla kijavítására.

7 SZÁMLÁZÁSI MÓDOK A számlakibocsátás egyaránt történhet papíralapon, illetve elektronikusan. Papíron kibocsátott számla lehet: nyomtatványként nyomdai úton elıállított számla; számítástechnikai eszköz útján elıállított és papírra nyomtatott számla. Nyomtatványként nyomdai úton elıállított számla nyomtatványt a számla kibocsátásakor kézírással tölti ki az adóalany. A nyomtatvány elıállítója, illetve forgalmazója a nyomtatványt kizárólag adóalanynak értékesítheti, és a nyomtatvány értékesítésérıl kiállított számlán fel kell tüntetnie többek között a nyomtatvány sorszámtartományát, valamint a beszerzı adószámát is. Amennyiben a gazdasági esemény rögzítésére az üzletben nyomtatványt rendszeresítenek, akkor a nyomtatvány használata kötelezı. Számítástechnikai eszköz útján is elıállítható számla, amit az elıállítás után papírra lehet nyomtatni. A számlakibocsátáshoz ilyenkr valamilyen számítástechnikai eszközt alkalmaz az adóalany, akkor rendelkeznie kell olyan dokumentációval, amely tartalmazza a program mőködésére és használatára vonatkozó részletes leírást, illetve a program készítıjének írásos nyilatkozatát arról, hogy a program megfelel a jogszabályi elıírásoknak. (Az állami adóhatóság feladatkörébe nem tartozik bele a programok elızetes minısítése vagy véleményezése.) Alkalmazása abban az esetben lehetséges, ha a számlázó program biztosítja a folyamatos sorszámozást (kihagyás és ismétlés nélkül). Elektronikus úton kibocsátott számla Elektronikusan kibocsátott számlának minısül a termék beszerzıje, a szolgáltatás igénybevevıje részére az adatok vagy adatállományok elektronikus úton történı továbbítása, személyes rendelkezésre bocsátása telefonvezetékes, rádiós, optikai vagy egyéb elektromágneses rendszeren keresztül. Két fajtája létezik: az elektronikus aláírással és idıbélyegzıvel ellátott számla, illetve az elektronikus adatcsere-rendszerben elektronikus adatként létrehozott és továbbított számla. Az elektronikus számlakibocsátás bevezetését nem kötik hatósági engedélyhez, az adóalany maga választhatja meg a számlázási módot. A vendéglátásban a papíralapon történı számlakibocsátás jellemzı. A nyugta kibocsátása kizárólag papír alapon és kizárólag magyar nyelven történhet. (Számla idegen nyelven is kibocsátható). A nyomtatványként nyomdai úton elıállított nyugtára ugyanazok a szabályok alkalmazhatóak, mint a nyomdai úton elıállított számlára, annyi eltéréssel, hogy az ilyen módon kiállított nyugta a rajta szereplı szolgáltatás igénybevételére is jogosítja annak bemutatóját, tehát jegyként is funkcionál. Kizárólag pénztárgéppel, taxaméterrel tehetnek eleget a nyugtaadási kötelezettségüknek a mozgó szolgáltatásnyújtás és a termelıi borkimérés kivételével a vendéglátás adóalanyai. A pénztárgép kötelezı alkalmazása alól bizonyos esetekben mentesülhet az adóalany, viszont a nyugtaadási kötelezettség alól nem mentesíthetı egyedi engedély alapján. Kizárólag a törvényben rögzített esetekben mentesülhet az adóalany a nyugtakibocsátás alól.

8 Számlával egy tekintet alá esı bizonylat A számlával egy tekintet alá esı bizonylat nem egy bizonylattípus, hanem azoknak a bizonylatoknak az összefoglaló neve, amelyek egy adott számlára hivatkozva annak valamely adatát módosítják. (Ide tartozik pl. a korábbi ÁFA törvény szóhasználata szerinti helyesbítı számla, sztornó számla, valamint módosító, érvénytelenítı számla is.). Kibocsátásával az áthárított adó alapjának, összegének módosítása (vagyis a számla helyesbítése, érvénytelenítése) mellett a számlán feltüntetett egyéb adatok (pl. helytelen cím) javítása is megtörténhet. Minimális adattartalma: az okirat kibocsátásának kelte; az okirat sorszáma, amely azt kétséget kizáróan azonosítja; hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát az okirat módosítja; a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természete, illetıleg annak számszerő hatása, ha ilyen van. Egyebekben az okiraton a számlára vonatkozó elıírásokat kell alkalmazni. A fentieken kívül a bizonylaton az adóalany bármely, általa fontosnak tartott adatot szerepeltethet. A számla kijavítása Bizonyos esetekben nem szükséges számlával egy tekintet alá esı okirat kiállítása (pl. ha nyomdai úton elıállított, kézzel kitöltött számla hibás teljesítési idıpontot tartalmaz). Ilyen esetben a téves adat az eredeti számlán javítható a téves bejegyzés olyan módon történı áthúzásával, hogy az eredeti adat is olvasható maradjon, illetve fel kell tüntetni a helyes adatot, a javítás idıpontját (év, hó, nap), okát, a javító személyét (aláírását). Helyesbítés, stornírozás A számla helyesbítésére és stornírozására vonatkozóan a régi ÁFA törvény az alábbi elıírásokat tartalmazta: Helyesbítı számlát kell kibocsátani, ha az áthárított adó összegét, illetve az annak meghatározásához szükséges tételeket módosítja; az adót utólag kívánja felszámítani és áthárítani. Helyesbítı számla adattartalma: a helyesbítés tényére utaló jelzés; az eredeti számla, egyszerősített számla azonosításához szükséges adatok; az eredeti, a módosított tételek és a különbözet. Stornírozni kell a számlát, egyszerősített adattartalmú számlát, ha a teljesítés meghiúsul; a számítógéppel, illetve elektronikus úton elıállított számla lezárását követıen észlelt hibát kell javítani; a számítógéppel elıállított számlát, elektronikus számlát mőszaki hiba miatt újra elı kell állítani. A stornó számlának tartalmaznia kell: a számla sorszámát, a stornírozandó (eredeti) számla sorszámát, a számla kibocsátójának nevét, címét, adószámát,

9 a vevı nevét, címét, illetve a jogszabályban meghatározott esetekben az adószámát, a számla kibocsátásának keltét, a stornírozandó (eredeti) számla összesített adóalapját, adóösszegét, adóval növelt ellenértékét negatív elıjellel. MINTAPÉLDA Eke Béla (5300 Szolnok, Teve sétány 3. adó- és bankszámlaszámtól eltekinthet!) 3 barátjával a mai napon az ön éttermében ( Ezersziget Étterem Budapest, Sziget sétány 4. adó- és bankszámlaszámtól eltekinthet!) vacsorázott. Mindannyian elfogyasztottak 1-1 adag sertéspörköltet, Eke Béla ivott egy üveg Szentkirályi ásványvizet, barátai pedig egy-egy üveg Soproni Ászokat. A sertéspörkölt fogyasztói ára 1270 Ft/adag 1 üveg (0,33l) Szentkirályi ásványvíz fogyasztói ára 152 Ft/üveg 1 palack (0,5l) Soproni Ászok fogyasztói ára 254 Ft/üveg Az érvényes ÁFA kulcs 27%. Pincére kiállította a készpénzzel fizetı vendégek részére a számlát. Az Ön feladata a számla ellenırzése és az esetleges hibák javítása, tételes felsorolása. Ellenırizze le a vendégek részére kiállított számlát! A javításait szükség esetén számításokkal támassza alá! Az adatokat egész számra kerekítse! A számlakibocsátó neve, címe, bankszámlaszáma, adószáma: Eke Béla 5300 Szolnok, Teve sétány 3. Sorszám: BNM7S-C A vevı neve, címe, adószáma, bankszámlaszáma: Fizetés módja: Kp A termék (szolgáltatás) megnevezése, besorolási száma, egyéb jellemzıi Sertéspörkölt Mennyiség egysége Teljesítés idıpontja: május 12. Mennyisége Egységára (ÁFA nélkül) A számla kelte: május 12. Értéke (ÁFA nélkül) ÁFA kulcsa Fizetési határidı: 8 nap Áthárított ÁFA összege Értéke (ÁFÁ-val együtt) adag Szentkirályi Ásványvíz (0,33l) üveg Soproni Ászok (0,5l) adag A számlaérték ÁFA nélkül 1352

10 Az ÁFA kulcs 27 % és összege A számla végösszege HIBÁK: A feladat megoldása: A számlakibocsátó neve, címe, bankszámlaszáma, adószáma: (Eke Béla 5300 Szolnok, Teve sétány 3. Ezersziget Étterem 1111 Budapest, Sziget sétány 4. Fizetés módja: Kp Teljesítés idıpontja: (2012. május 12.) május 16. Sorszám: BNM7S-C A vevı neve, címe, adószáma, bankszámlaszáma: Eke Béla 5300 Szolnok, Teve sétány 3. A számla kelte: (2012. május 12.) május 16. Fizetési határidı: (8 nap) május 16. A termék (szolgáltatás) Egységára Értéke Áthárított Értéke Mennyiség Mennyisége megnevezése, (ÁFA (ÁFA ÁFA kulcsa ÁFA (ÁFÁ-val egysége besorolási száma, nélkül) nélkül) összege együtt) egyéb jellemzıi Sertéspörkölt adag

11 Szentkirályi Ásványvíz (0,33l) Soproni Ászok (0,5l) üveg 1 (2) 120 (152) üveg (adag) (54) (654) A számlaérték ÁFA nélkül Az ÁFA kulcs 27 % és összege A számla végösszege ötezer-kilencszázkilencvennégy 4720 (1352) 1274 (1166) 5994 (5886) HIBÁK: 1. Számlakibocsátó neve, címe: Ezersziget Étterem 1111 Budapest, Sziget sétány Vevı neve, címe: Eke Béla 5300 Szolnok, Teve sétány Teljesítés idıpontja: május A számla kelte: május Fizetési határidı nem 8 nap 6. Szentkirályi ásványvíz (0,33 l) mennyisége 1 7. Szentkirályi ásványvíz (0,33 l) egységára (ÁFA nélkül) = 152 : 1,27 = 120 Ft 8. Soproni Ászok (0,5 l) mennyiségi egysége üveg 9. Soproni Ászok (0,5 l) áthárított ÁFA összege = 3 x (200 x 0,27) = 162 Ft 10. Soproni Ászok (0,5 l) értéke (ÁFÁ-val együtt) = = 762 Ft 11. A számlaérték ÁFA nélkül = = 4720 Ft 12. Az ÁFA kulcs 27% és összege = = 1274 Ft 13. A számla végösszege = = 5994 Ft vagy = 5994 Ft 14. A számla végösszege betővel kiírva = ötezer-kilencszázkilencvennégy 15. üresen maradt sorok kihúzása Z vonallal 16. FIZETVE

Hibridlevél Tájékoztató számlázási szabályokról

Hibridlevél Tájékoztató számlázási szabályokról Hibridlevél Tájékoztató számlázási szabályokról Tartalomjegyzék 1. Alkalmazandó jogszabályok... 3 2. Számlákkal kapcsolatos előírások... 4 2.1. Számlaadási kötelezettség... 4 2.2. A számla kötelező adattartalma...

Részletesebben

A BIZONYLATOK FAJTÁI

A BIZONYLATOK FAJTÁI A BIZONYLATOK FAJTÁI Pénzügyi bizonylatok Tevékenységi bizonylatok Átvételi bizonylatok Keletkezési helyek szerinti bizonylatok A szigorú számadású nyomtatványok Állampolgársági, hatósági bizonyítványok

Részletesebben

Szociális Intézmények Országos Szövetsége BIZONYLATI REND

Szociális Intézmények Országos Szövetsége BIZONYLATI REND Szociális Intézmények Országos Szövetsége BIZONYLATI REND 1. A könyvvezetés módja A Szövetség egyszeres könyvvitelre kötelezett. Az egyszeres könyvvitelt keretében a Szövetség a kezelésében, a használatában,

Részletesebben

A pénzforgalommal kapcsolatos ügyintézés

A pénzforgalommal kapcsolatos ügyintézés Vasné Botár Ágnes A pénzforgalommal kapcsolatos ügyintézés A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli, irodatechnikai, kommunikációs ismeretek A követelménymodul száma: 0061-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Nyomtatható verzió Kedves Partnereink!

Nyomtatható verzió Kedves Partnereink! ÁFA II. Nyomtatható verzió Kedves Partnereink! Az általános forgalmi adó törvény elsősorban gazdasági társaságokat változásait a törvényszöveg, illetve a HVG különszám magyarázatai alapján ismertetjük

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata. Preambulum

A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata. Preambulum A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata Preambulum A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól rendelkező

Részletesebben

1. Adóigazgatási azonosításra való alkalmasság. 2. Értelmező rendelkezések. 3. Nyomtatvánnyal szembeni követelmények

1. Adóigazgatási azonosításra való alkalmasság. 2. Értelmező rendelkezések. 3. Nyomtatvánnyal szembeni követelmények 10816 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 89. szám A nemzetgazdasági miniszter 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelete a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött

Részletesebben

1. Számlák fajtái. Számla

1. Számlák fajtái. Számla Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

A pénzügyminiszter 47/2007. (XII. 29.) PM rendelete

A pénzügyminiszter 47/2007. (XII. 29.) PM rendelete A pénzügyminiszter 47/2007. (XII. 29.) PM rendelete a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló

Részletesebben

18. Aszámla,nyugtakibocsátásánakalapvet szabályai 2011.

18. Aszámla,nyugtakibocsátásánakalapvet szabályai 2011. 18. Aszámla,nyugtakibocsátásánakalapvetszabályai 2011. Aszámlázásravonatkozóelírásokatazáltalánosforgalmiadórólszóló2007.éviCXXVII. törvény(a továbbiakban: áfatörvény), valamint az e törvény felhatalmazása

Részletesebben

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT. Jóváhagyva: 2003. április 17.

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT. Jóváhagyva: 2003. április 17. Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. GAZDÁLKODÁSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2003. április 17. A gazdálkodás általános elvei A gazdálkodás célja: - az Egyesület alapszabályában

Részletesebben

1. Számlakibocsátási kötelezettség

1. Számlakibocsátási kötelezettség Számla kibocsátás szabályai 2011 - A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2011-ben a NAV (APEH) tájékoztatása alapján. A számlázásra vonatkozó előírásokat az általános forgalmi adóról szóló

Részletesebben

http://www.apeh.hu/print/adoinfo/afa080101_hatalyos/elektronikus_szamla.html

http://www.apeh.hu/print/adoinfo/afa080101_hatalyos/elektronikus_szamla.html Page 1 of 7 Az Adó- és Pénzügyi Ellenırzési Hivatal közleménye 2009.10.26. az elektronikus úton kibocsátott számlákra vonatkozó egyes rendelkezések értelmezésérıl I. Az elektronikus úton kibocsátott számlákról

Részletesebben

2.1 Szakmai ismeretek

2.1 Szakmai ismeretek 2 Általános ismeretek 2.1 1 2.1.1 Könyvvezetési kötelezettség Könyvvezetés: az a tevékenység, amelynek során a gazdálkodó a tevékenysége során felmerülő gazdasági eseményekről a törvényben rögzített általános

Részletesebben

Amit a számlázásról mindenképpen tudni kell

Amit a számlázásról mindenképpen tudni kell Amit a számlázásról mindenképpen tudni kell Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Mikor kell számlát kiállítani?... 5 Mikor mentesülhetünk a számlakibocsátás alól?... 7 Meddig kell kibocsátani a számlát?...

Részletesebben

18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2010.

18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2010. 18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2010. A számlázásra vonatkozó előírásokat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény), valamint az e

Részletesebben

18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2012.

18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2012. 18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2012. A számlázásra vonatkozó előírásokat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa-törvény), valamint az

Részletesebben

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ]

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2016. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] FŐSZABÁLY:

Részletesebben

Szegedi Kistérség Többcélú Társulása által meghirdetett Idısügyi szervezetek mőködésének támogatás elszámolásához kapcsolódó segédlet

Szegedi Kistérség Többcélú Társulása által meghirdetett Idısügyi szervezetek mőködésének támogatás elszámolásához kapcsolódó segédlet Szegedi Kistérség Többcélú Társulása által meghirdetett Idısügyi szervezetek mőködésének támogatás elszámolásához kapcsolódó segédlet I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Idısügyi szervezetek mőködésének támogatásában

Részletesebben

Grant Thornton Hungary News

Grant Thornton Hungary News Grant Thornton Hungary News 2012 Szeptember Tartalom 2013. január 1-én hatályba lépı törvényi változások A. Általános forgalmi adó B. Az adózás rendje C:\Documents and Settings\zba\Local Settings\Temporary

Részletesebben

Tusán Róbert Gazdálkodási ismeretek tájházak üzemeltetéséhez

Tusán Róbert Gazdálkodási ismeretek tájházak üzemeltetéséhez Tusán Róbert Gazdálkodási ismeretek tájházak üzemeltetéséhez A kötelezettségvállalástól a számlázásig A kötelezettségvállalással kapcsolatos legfontosabb alapfogalmak a következőek: a.) kötelezettségvállalás:

Részletesebben

Tájékoztató az adatexporttal összefüggésben felmerült egyes kérdésekről [23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11/A. -a és 2-3.

Tájékoztató az adatexporttal összefüggésben felmerült egyes kérdésekről [23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11/A. -a és 2-3. Tájékoztató az adatexporttal összefüggésben felmerült egyes kérdésekről [23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11/A. -a és 2-3. mellékletei] A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A bizonylatok 54. lecke TÖMÖREN A SZÁMVITELI BIZONYLAT FOGALMA

Részletesebben

Kérdések és válaszok az egységes közszolgáltatói számlaképrıl szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvényhez (a továbbiakban: Tv.) Általános kérdések

Kérdések és válaszok az egységes közszolgáltatói számlaképrıl szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvényhez (a továbbiakban: Tv.) Általános kérdések Kérdések és válaszok az egységes közszolgáltatói számlaképrıl szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvényhez (a továbbiakban: Tv.) 1. A Tv. hatálya, helyesbítı számlák Általános kérdések A 2013. december 31-ét

Részletesebben

Általános forgalmi adó

Általános forgalmi adó Bejelentkezéskor eldöntve, de minden adóév végén megváltoztatható Mindenki áfa alany, aki saját nevében gazdasági tevékenységet folytat Tevékenység üzletszerűen, rendszeresen folytatva, bevétel elérése

Részletesebben

18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2013.

18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2013. 18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2013. A számlázásra vonatkozó előírásokat meghatározóan az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.), valamint

Részletesebben

A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2014.

A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2014. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2014. A számlázásra vonatkozó előírásokat meghatározóan az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.), valamint

Részletesebben

E) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI

E) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI E) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Egyszerűsített adattartalmú számla (3 példányos) Sz.ny. 13-373 E01. 2. Számla (3 példányos)

Részletesebben

18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2013.

18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2013. 18. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2013. A számlázásra vonatkozó előírásokat meghatározóan az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.), valamint

Részletesebben

F) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI

F) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI F) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Egyszerűsített adattartalmú számla (3 példányos) Sz.ny. 13-373 F01. 2. Számla (3 példányos)

Részletesebben

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati és Kistérségi Társulás Bizonylati szabályzat

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati és Kistérségi Társulás Bizonylati szabályzat Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati és Kistérségi Társulás Bizonylati szabályzat A Bizonylati szabályzattal a Társulás saját hatáskörben szabályozza a Társulás bizonylatkezeléssel kapcsolatos

Részletesebben

Számlakorrekciók áfa szabályai a gyakorlatban

Számlakorrekciók áfa szabályai a gyakorlatban Számlakorrekciók áfa szabályai a gyakorlatban Készítette: Vira Sándor Igazgatóhelyettes, okl. adószakértő 2017. szeptember Vincze Péter Gazd. tanácsadó, okl. adószakértő Milyen adat módosítható a számlán?

Részletesebben

Grant Thornton Hungary News. 2014 július

Grant Thornton Hungary News. 2014 július Grant Thornton Hungary News 2014 július Tisztelt Ügyfeleink! Kérjük, feltétlenül figyeljenek a számlázással kapcsolatos alábbi változásokra! Emellett további változásokra és a reklámadóra szeretnénk felhívni

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT EGYESÜLET NEVE: Soltszentimre Ma Közéleti Egyesület SZÉKHELYE: 6223 Soltszentimre, Hısök tere 1. BEJEGYZÉS SZÁM: Pk.60.183/2008/6 ADÓSZÁMA : 19552220-1-03 SZÁMLAVEZETİ BANK NEVE: Rónasági Takarékszövetkezet

Részletesebben

A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2015.

A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2015. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2015. A számlázásra vonatkozó előírásokat meghatározóan az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.), valamint

Részletesebben

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Számlakezelési Szabályzat a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Számlakezelési Szabályzat a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva BUDAPESTI MÓDSZERTANI SZOCIÁLIS KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI Iktatószám: TK/309-2/2019. Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Számlakezelési Szabályzat a módosításokkal egységes szerkezetbe

Részletesebben

G. 4. SZÁMLAKEZELÉSI SZABÁLYZAT

G. 4. SZÁMLAKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8. 1075 Budapest, Madách Imre út 5. III. emelet G. 4. SZÁMLAKEZELÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2009. március 18. Érvényes: 2009. március 18-tól Változat:.2. Oldalak száma:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének november 4. napján tartandó nyilvános ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének november 4. napján tartandó nyilvános ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. november 4. napján tartandó nyilvános ülésére Előterjesztés tárgya: Egyes pénzügyi tárgyú szabályzatok módosítása

Részletesebben

1. Készpénzforgalom korlátozása

1. Készpénzforgalom korlátozása ART 2013 1. Készpénzforgalom korlátozása Az adóköteles tevékenységet folytató, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó, ha egy másik szintén pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak készpénzben

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE III. [Áfa tv. 45/A. (2) bek., Mód. tv1. 9. ]

SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE III. [Áfa tv. 45/A. (2) bek., Mód. tv1. 9. ] ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv1. 9. ] Az ún. távolról nyújthatószolgáltatások

Részletesebben

Általános forgalmi adó (Áfa) számviteli elszámolása

Általános forgalmi adó (Áfa) számviteli elszámolása Mintacím szerkesztése Általános forgalmi adó (Áfa) számviteli elszámolása Általános szabályok szerint Az általános forgalmi adóra vonatkozó adókötelezettséget tartalmazó jogszabályok: 2007. évi CXXVII.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015. Sike Olga. Nemzeti Adó- és Vámhivatal

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015. Sike Olga. Nemzeti Adó- és Vámhivatal ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv1. 9. ] Az ún. távolról nyújtható szolgáltatások

Részletesebben

M A G Y A R B I L I Á R D S Z Ö V E T S É G P É N Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T A. Érvényes: 2011. szeptember 9.

M A G Y A R B I L I Á R D S Z Ö V E T S É G P É N Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T A. Érvényes: 2011. szeptember 9. M A G Y A R B I L I Á R D S Z Ö V E T S É G P É N Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T A Érvényes: 2011. szeptember 9. 1 P É N Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T A Magyar Biliárd Szövetség /továbbiakban:mbsz/

Részletesebben

Szigorú számadású nyomtatványok

Szigorú számadású nyomtatványok Szigorú számadású nyomtatványok Időállapot: 2015-01-01-2015-12-31 Szerző: Veresné Drótos Katalin, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2015-01-07 18:08:55 Tartalomjegyzék: 1. A szigorú számadású nyomtatványok

Részletesebben

Bizonylati Szabályzat

Bizonylati Szabályzat BUDAPEST FŐVÁROS III. KER. ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEKET KISZOLGÁLÓ INTÉZMÉNY (a továbbiakban: KSZKI) Budapest, 1033 Folyamőr u. 22. Bizonylati Szabályzat A III. Ker. Óbuda-Békásmegyer

Részletesebben

Az ÁFA törvény változásai

Az ÁFA törvény változásai Törvény módosítás okai: Az ÁFA törvény változásai Hatályba lépése 2010. január l. Az Európai Közösségi irányelvek módosulása, a helyi jogalkalmazásba történı adaptálás Módosulnak: - Szolgáltatásnyújtások

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK Sike Olga. Nemzeti Adó- és Vámhivatal. SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv 1. 9.

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK Sike Olga. Nemzeti Adó- és Vámhivatal. SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv 1. 9. ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv 1. 9. ] Az ún. távolról nyújtható szolgáltatások

Részletesebben

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től ÁFA bevallási szabályok 2017. július 01-től változnak az áfa bevallás, összesítő jelentésére vonatkozó szabályai. Addig is, a következő feladatokat célszerű elvégezni, a felkészülés jegyében. 1. A számlázó

Részletesebben

Leltározási szabályzat

Leltározási szabályzat Kötelezı érvényő szabályzat sablonok Leltározási szabályzat Tartalomjegyzék: 1. A leltározásra vonatkozó általános szabályok 2. A leltározás elıkészítése, szervezése 3. A leltározás végrehajtása 4. A leltárkülönbözetek

Részletesebben

Néhány tudnivaló az árajánlatokhoz:

Néhány tudnivaló az árajánlatokhoz: LEADER rendelet 2013: Néhány tudnivaló az árajánlatokhoz: (6) Ha az ügyfél valamely kiadási tételéhez kapcsolódóan árajánlatot csatol be a támogatási kérelméhez vagy a kifizetési kérelméhez, a támogatásra

Részletesebben

Az online számla adatszolgáltatással összefüggő feladatok. Dr. Funtek Zsolt NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

Az online számla adatszolgáltatással összefüggő feladatok. Dr. Funtek Zsolt NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Az online számla adatszolgáltatással összefüggő feladatok Dr. Funtek Zsolt NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Miről lesz szó? A szabályozás célja, jogszabályok A számlázó programot használók

Részletesebben

PAS számlázó szoftver Használati útmutató

PAS számlázó szoftver Használati útmutató PAS számlázó szoftver Használati útmutató 1 Bevezetés 1.1.1 A PAS számlázó szoftver (a továbbiakban számlázó ) a magyar jogszabályoknak megfelelő számla kibocsátására alkalmas, interneten keresztül használható

Részletesebben

Elszámoltatás. TÉMAKÖR TARTALMA - Az elszámoltatás általános menete - Raktár elszámoltatás - Termelés elszámoltatás - Értékesítés elszámoltatás

Elszámoltatás. TÉMAKÖR TARTALMA - Az elszámoltatás általános menete - Raktár elszámoltatás - Termelés elszámoltatás - Értékesítés elszámoltatás Elszámoltatás TÉMAKÖR TARTALMA - Az elszámoltatás általános menete - Raktár elszámoltatás - Termelés elszámoltatás - Értékesítés elszámoltatás Az elszámoltatás során a leltár szerinti és a könyv szerinti

Részletesebben

BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 201. évi Működési támogatottak részére

BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 201. évi Működési támogatottak részére Támogatott neve: Támogatási szerződés azonosító száma: I. PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS: BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 01. évi Működési támogatottak részére 1. Részletes költségvetés:

Részletesebben

SZÁMLAKEZELÉSI SZABÁLYZAT

SZÁMLAKEZELÉSI SZABÁLYZAT 9. számú melléklet az SZMSZ-hez NYUGÁLLOMÁNYÚ LÉGVÉDELMI TÜZÉREK BAJTÁRSI EGYESÜLETE SZÁMLAKEZELÉSI SZABÁLYZAT NAGYOROSZI 2012. 1. BEVEZETŐ (1) Jelen szabályozás célja, hogy az Egyesület által kibocsátott,

Részletesebben

ÁFA változások Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó november

ÁFA változások Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó november ÁFA változások 2018. Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó 2017. november Online számla adatszolgáltatási kötelezettség 2018. 2018. január 1. és 2018.

Részletesebben

Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség 4/2002. (XI. 26.) szabályrendelet az egyházközségben történı leltározásról, értékelésrıl és selejtezésrıl

Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség 4/2002. (XI. 26.) szabályrendelet az egyházközségben történı leltározásról, értékelésrıl és selejtezésrıl Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség 4/2002. (XI. 26.) szabályrendelet az egyházközségben történı leltározásról, értékelésrıl és selejtezésrıl (2002. november 26-tól hatályos változat) A Magyarországi

Részletesebben

V. sz. melléklet 22. pontja APOR VILMOS KATOLIKUS FİISKOLA FELESLEGES VAGYONTÁRGYAK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÉS SELEJTEZÉSÉNEK SZABÁLYZATA

V. sz. melléklet 22. pontja APOR VILMOS KATOLIKUS FİISKOLA FELESLEGES VAGYONTÁRGYAK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÉS SELEJTEZÉSÉNEK SZABÁLYZATA V. sz. melléklet 22. pontja APOR VILMOS KATOLIKUS FİISKOLA FELESLEGES VAGYONTÁRGYAK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÉS SELEJTEZÉSÉNEK SZABÁLYZATA Az Apor Vilmos Katolikus Fıiskola (Fıiskola) kezelésében lévı felesleges

Részletesebben

G) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK

G) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK G) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Szállítólevél B. 10-70/A/V. r.sz. G01. 2. Bevételi előírások és bevételek analitikus nyilvántartó lapja C. 318-29.

Részletesebben

ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATOK. Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a mulasztási bírságot. 2014.December 1.

ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATOK. Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a mulasztási bírságot. 2014.December 1. ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATOK Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a mulasztási bírságot 2014.December 1. Helyszíni ellenőrzések során vizsgált adókötelezettségek. Telephely bejelentési, változás bejelentési kötelezettség

Részletesebben

BIZONYLATI SZABÁLYZAT

BIZONYLATI SZABÁLYZAT NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BIZONYLATI SZABÁLYZAT SOPRON 2015 HATÁLYOS: 2015. VII. 22-TŐL TARTALOMJEGYZÉK Bizonylati elv, számviteli bizonylatok... 3 A bizonylatokkal szemben támasztott követelmények...

Részletesebben

ÁFA változások Online számla adatszolgáltatási kötelezettség július 1-től

ÁFA változások Online számla adatszolgáltatási kötelezettség július 1-től 2018. július 1.-től 2018. január 1. és 2018. június 30. között: ÁFA változások 2018. nincs változás, Áfa bevallásban változatlan adattartalommal a kibocsátott, befogadott számlák esetén : Adatszolgáltatás

Részletesebben

A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2017.

A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2017. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2017. A számlázásra vonatkozó előírásokat meghatározóan az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.), valamint

Részletesebben

Kérdés-válaszok a július 1-jétől teljesítendő online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban

Kérdés-válaszok a július 1-jétől teljesítendő online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban Kérdés-válaszok a 2018. július 1-jétől teljesítendő online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban 1. 2018. július 1-jével megszűnik a számlákra vonatkozó tételes adatszolgáltatás (összesítő

Részletesebben

BIZONYLATI REND Érvényes: január 1-tıl

BIZONYLATI REND Érvényes: január 1-tıl BIZONYLATI REND MTA Nyelvtudományi Intézet BIZONYLATI REND Érvényes: 2014. január 1-tıl 2 BIZONYLATI REND A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet (1068, Budapest Benczúr utca 33.) Bizonylati

Részletesebben

SZÁMLÁZÓ. Bejelentés számlázó programok és online számlázó rendszerek használatba vételéről és használatból történő kivonásáról

SZÁMLÁZÓ. Bejelentés számlázó programok és online számlázó rendszerek használatba vételéről és használatból történő kivonásáról SZÁMLÁZÓ Bejelentés számlázó programok és online számlázó rendszerek használatba vételéről és használatból történő kivonásáról Számlázó és felvásárlási jegy programok (számítógépes szoftver) használatának

Részletesebben

A számla tartalmi elemei

A számla tartalmi elemei A számla tartalmi elemei Kedves Partnereink! Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 169. tartalmazza a számla kötelező adattartalmát. Az alábbiakban 2 csoportba

Részletesebben

Eladó nyilatkozattételi kötelezettsége [Art. 31/B. (2) bek.]

Eladó nyilatkozattételi kötelezettsége [Art. 31/B. (2) bek.] Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése 2013. január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a 2011. évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B. -sal egészült ki] Eladó nyilatkozattételi kötelezettsége

Részletesebben

ADÓTÖRVÉNYEK VÁLTOZÁSA 2012.

ADÓTÖRVÉNYEK VÁLTOZÁSA 2012. BaraMa Könyvvizsgáló és Könyvelı KFT 2943 Bábolna, Kisfaludy ltp. C. ép. I/4. Telefon: 34/ 568-159; Fax: 34/369-159 E-mail: barama.kft @ t-online.hu Honlap: www.barama.uw.hu ADÓTÖRVÉNYEK VÁLTOZÁSA 2012.

Részletesebben

ÁFA tv. változások 2014

ÁFA tv. változások 2014 ÁFA tv. változások 2014 Áfa tv. 58.. Főszabály [58. (1)]: Ha a felek időszakonként, vagy az ellenértéket meghatározott időszakra állapítják meg, teljesítési időpont az érintett időszak utolsó napja. Kivétel

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE BIZONYLATI REND. Budapest, július 01. Törökné Kaufmann Zsuzsanna elnök

EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE BIZONYLATI REND. Budapest, július 01. Törökné Kaufmann Zsuzsanna elnök BIZONYLATI REND Budapest, 2018. július 01. Törökné Kaufmann Zsuzsanna elnök 1. A bizonylati rend célja Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (a továbbiakban: egyesület) által alkalmazott bizonylati

Részletesebben

bekezdés. 2 Áfa tv. 6. (4) bekezdés a) pont. 3 Áfa tv. 259. 25. pont.

bekezdés. 2 Áfa tv. 6. (4) bekezdés a) pont. 3 Áfa tv. 259. 25. pont. 16. AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNİ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvetı szabályai 2013. Kit terhel adókötelezettség? Új közlekedési eszköznek az Európai

Részletesebben

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban

Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban Általános információk a jótállási jegy minta alkalmazásával kapcsolatban A jótállás (köznapi nyelven: garancia) kétféle lehet: önkéntes, illetve kötelezı. Utóbbiról akkor beszélünk, ha a jótállást jogszabály

Részletesebben

B I Z O N Y L A T I S Z A B Á L Y Z A T

B I Z O N Y L A T I S Z A B Á L Y Z A T B I Z O N Y L A T I S Z A B Á L Y Z A T Készült a 2000. évi C. törvény, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet alapján Érvényes: 2012. január

Részletesebben

B) KÉSZLETEK BIZONYLATAI

B) KÉSZLETEK BIZONYLATAI B) KÉSZLETEK BIZONYLATAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Készlet-bevételezési bizonylat B. 12-111/V.r.sz. B01. 2. Készlet kivételezési bizonylat B. 12-114/V.r.sz. B02. 3. Azonnali

Részletesebben

KÖVETELÉS FEJÉBEN ÁTVETT ESZKÖZÖK ÁFA JOGI MEGÍTÉLÉSE

KÖVETELÉS FEJÉBEN ÁTVETT ESZKÖZÖK ÁFA JOGI MEGÍTÉLÉSE APEH Közép-dunántúli Regionális Fıigazgatósága Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Fıosztály Tájékoztatási és Koordinációs Osztály Név: KNOW-HOW AUDIT Kft Cím: 2800 Tatabánya Ifjúmunkás út 23. fsz/2.

Részletesebben

Számlázó programmal szembeni jogszabályi követelményeket érintő gyakori kérdésekválaszok

Számlázó programmal szembeni jogszabályi követelményeket érintő gyakori kérdésekválaszok Számlázó programmal szembeni jogszabályi követelményeket érintő gyakori kérdésekválaszok II. [A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági

Részletesebben

A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2018.

A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2018. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2018. A számlázásra vonatkozó előírásokat meghatározóan az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.), valamint

Részletesebben

Naplófőkönyv zárása. A részletező nyilvántartások a következők (félkövér betűvel jelöltem, amit szakszervezet esetében el tudok képzelni):

Naplófőkönyv zárása. A részletező nyilvántartások a következők (félkövér betűvel jelöltem, amit szakszervezet esetében el tudok képzelni): Naplófőkönyv zárása Az egyszeres könyvvitel alap- és részletező nyilvántartásokból áll. (Kettős könyvvitel esetében a részletező nyilvántartásokat a főkönyvi számlák analitikája adja, így ezért nincs szükség

Részletesebben

Leltárérték meghatározás, standolás

Leltárérték meghatározás, standolás Leltár meghatározás, standolás TÉMAKÖR TARTALMA - Leltár meghatározása - Standolás - LELTÁRÉRTÉK MEGHATÁROZÁSA A leltározás utolsó szakaszában történik meg a leltáreredmény meghatározása, amikor a mennyiségben

Részletesebben

BELSŐ ELLENŐRZÉSI J E L E N T É S CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZKEZELÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉRŐL

BELSŐ ELLENŐRZÉSI J E L E N T É S CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZKEZELÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉRŐL JUHÁSZ LEJLA OKLEVELES PÉNZÜGYI REVIZOR H-6763 SZATYMAZ, KOSSUTH U.79/B. BELSŐ ELLENŐRZÉSI J E L E N T É S CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZKEZELÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉRŐL Ellenőrzött szerv : Csanytelek Községi

Részletesebben

F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK

F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Bevételi előírások és bevételek analitikus nyilvántartó lapja C. 318-29. r.sz. F01. 2. Utalvány Saját készítésű

Részletesebben

5/2006. (VII. 3.) számú rektori utasítás a számlázás rendjéről az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

5/2006. (VII. 3.) számú rektori utasítás a számlázás rendjéről az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 5/2006. (VII. 3.) számú rektori utasítás a számlázás rendjéről az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora az Eötvös Loránd Tudományegyetem (a továbbiakban: Egyetem) Szervezeti

Részletesebben

BIZONYLATI REND 2013

BIZONYLATI REND 2013 BIZONYLATI REND 2013 Szervezet neve: Egyenlő Esélyért Egyesület 2007 Címe: 2840 Oroszlány, Táncsics Mihály út 39. Adószáma: 18616909-1-11 Képviseletre jogosult személyneve: Kiss Csilla Klára Jelen szabályzatban

Részletesebben

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT KİBÁNYA SPORT CLUB 1105 Bp. Ihász utca 24. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Kelt: Budapest 2004. május 27. Egyesület elnöke P.h. A pénztárral és pénzkezeléssel kapcsolatos általános szabályok A pénzkezelés / házipénztár

Részletesebben

Számlázó program kezelési leírása

Számlázó program kezelési leírása Számlázó program kezelési leírása 1. Program telepítése: A letöltött számla.exe futtatása. Ajánlott a nem rendszer partícióra telepíteni, mivel új installáláskor ebben az esetben nem vesznek el a számlák.

Részletesebben

Kötelező érvényű szabályzat sablonok. Pénzkezelési szabályzat

Kötelező érvényű szabályzat sablonok. Pénzkezelési szabályzat Kötelező érvényű szabályzat sablonok Pénzkezelési szabályzat Tartalomjegyzék: 1. A készpénzben történő pénzforgalom lebonyolítási rendje 1.1. A leggyakrabban előforduló pénztári pénzmozgások 2. Bankszámlán

Részletesebben

6. teljesítési hely: az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa törvény) szerinti teljesítési hely;

6. teljesítési hely: az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa törvény) szerinti teljesítési hely; 2011. évi CIII. törvény a népegészségügyi termékadóról Hatályos: 2011.09.01-2011.12.31 Az Országgyőlés a népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása és az egészséges táplálkozás

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. Bizonylati szabályzata. 2012. augusztus 28.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. Bizonylati szabályzata. 2012. augusztus 28. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a 2012. augusztus 28. Tartalomjegyzék A bizonylati szabályzat célja és tartalma... 3 Bizonylati elv, bizonylati fegyelem... 3 Számviteli bizonylat fogalma... 3 Számviteli

Részletesebben

Az ÁFA tv évi változásai II. Az ÁFA tv évi VÁRHATÓ változásai. Monok Tamás

Az ÁFA tv évi változásai II. Az ÁFA tv évi VÁRHATÓ változásai. Monok Tamás Az ÁFA tv. 2009 évi változásai II. Az ÁFA tv. 2010 évi VÁRHATÓ változásai Monok Tamás ÁFA törvény módosítások 2009. év közben Adómért rték változások a 2009.évi XXXV. törvény alapján Adómért rték és s

Részletesebben

Programkészítői nyilatkozat

Programkészítői nyilatkozat Programkészítői nyilatkozat a BIBLION szoftver számlázási programjának 24/0995. (XI.22.) PM rendelet 1/E és 1/F - ában foglaltaknak való megfelelőségéről Budapest, 2014. január 23. Vevői számlák készítése

Részletesebben

61/2009. (V. 27.) számú hat. A S E M M E L W E I S EGYETEM B I Z O N Y L A T I S Z A B Á L Y Z A T A

61/2009. (V. 27.) számú hat. A S E M M E L W E I S EGYETEM B I Z O N Y L A T I S Z A B Á L Y Z A T A 61/2009. (V. 27.) számú hat. A S E M M E L W E I S EGYETEM B I Z O N Y L A T I S Z A B Á L Y Z A T A BUDAPEST 2009 Tartalom Bevezetı...3 I. Általános rész...3 1. A szabályzat hatálya...3 2. Bizonylati

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

KENŐOLAJOK JÖVEDÉKI ENGEDÉLYES KERESKEDELME

KENŐOLAJOK JÖVEDÉKI ENGEDÉLYES KERESKEDELME KENŐOLAJOK JÖVEDÉKI ENGEDÉLYES KERESKEDELME ( Az összeállítás a 2014.01.01-től hatályos 2003 évi CXXVII tv (Jöt.) és a 8/2004(III.10) PM rendelet ( Vhr.) kenőolajokra vonatkozó lényeges rendelkezései alapján

Részletesebben

Ister-Granum Korlátolt Felelısségő Európai Területi Együttmőködési Csoportosulás

Ister-Granum Korlátolt Felelısségő Európai Területi Együttmőködési Csoportosulás 1 3. Melléklet az Ister-Granum Korlátolt Felelısségő Európai Területi Együttmőködési Csoportosulás Számviteli politikájához Ister-Granum Korlátolt Felelısségő Európai Területi Együttmőködési Csoportosulás

Részletesebben

AZ ELEKTRONIKUS ÚTON KIBOCSÁTOTT SZÁMLÁKRA VONATKOZÓ EGYES RENDELKEZÉSEK ÉRTELMEZÉSÉRŐL

AZ ELEKTRONIKUS ÚTON KIBOCSÁTOTT SZÁMLÁKRA VONATKOZÓ EGYES RENDELKEZÉSEK ÉRTELMEZÉSÉRŐL AZ ELEKTRONIKUS ÚTON KIBOCSÁTOTT SZÁMLÁKRA VONATKOZÓ EGYES RENDELKEZÉSEK ÉRTELMEZÉSÉRŐL Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal közleménye 2009.10.26. I. Az elektronikus úton kibocsátott számlákról általában

Részletesebben

ONLINE PÉNZTÁRGÉP A VENDÉGLÁTÓHELYEKEN. Lengyel Tibor 2017.Június 01.

ONLINE PÉNZTÁRGÉP A VENDÉGLÁTÓHELYEKEN. Lengyel Tibor 2017.Június 01. ONLINE PÉNZTÁRGÉP A VENDÉGLÁTÓHELYEKEN Lengyel Tibor 2017.Június 01. Érintett témák HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSEK SORÁN VIZSGÁLT ADÓKÖTELEZETTSÉGEK ONLINE PÉNZTÁRGÉPPEL KAPCSOLATOS KÖTELEZETTSÉGEK ELLENŐRZÉS,

Részletesebben

Belsőépítési szerkezet- és. 33 582 02 0100 31 01 Árnyékolástechnikai szerelő Belsőépítési szerkezet- és. burkolatszerelő

Belsőépítési szerkezet- és. 33 582 02 0100 31 01 Árnyékolástechnikai szerelő Belsőépítési szerkezet- és. burkolatszerelő É 0886-06/1/3 A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 1. modul: Tételes áfabevallás Összeállítást készítette: Sike Olga NAV főosztályvezető-helyettes 2013. Január 16. Az ún. tételes áfabevallás bevezetése

Részletesebben

Bizonylati rend. MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Agrártudományi Kutatóközpont BIZONYLATI REND. Martonvásár, május 16. Bedő Zoltán főigazgató

Bizonylati rend. MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Agrártudományi Kutatóközpont BIZONYLATI REND. Martonvásár, május 16. Bedő Zoltán főigazgató MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Agrártudományi Kutatóközpont BIZONYLATI REND Martonvásár, 2013. május 16. Bedő Zoltán főigazgató 1. A bizonylati rend célja A bizonylati rend célja, hogy biztosítsa a Kutatóközpontnál

Részletesebben