23. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK KÚRIA B. II. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem R. B. Rágalmazás vétsége

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "23. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.06.03-07. KÚRIA B. II. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem R. B. Rágalmazás vétsége 2013. 06. 03. 9."

Átírás

1 1 / (HÉTFŐ) KÚRIA 23. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK KÚRIA B. II. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem R. B. Rágalmazás vétsége A terheltet az eljárt bíróság rágalmazás vétségében mondta ki bűnösnek. A tényállás lényege szerint a terhelt élettársi kapcsolatuk megszakadása miatt a sértett ismerőseinek azonos szövegű t küldött, amelyben rágalmazta a sértettet. A jogerős határozat ellen a védő nyújtott be felülvizsgálati indítványt a terhelt bűncselekmény hiányában történő felmentése érdekében. Dr. Kónya István 06-1/ KÚRIA B. II. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem F. P. Közokirat-hamisítás előkészületének vétsége A terheltet az eljárt bíróság közokirat-hamisítás előkészületének vétségében mondta ki bűnösnek. A tényállás lényege szerint a terhelt hamis külföldi okirat ( Magisterdiplom ) magyar nyelvű fordításának hiteles lektorálását rendelte meg az OFFI-tól. A hitelesíttetni kívánt fordítással a hamis okirat, mint egyetemi oklevél alkalmas volt arra, hogy honosítását, illetve elismerését követően Magyarországon közokiratként felhasználják. A jogerős határozat ellen a védő nyújtott be felülvizsgálati indítványt a terhelt bűncselekmény hiányában történő felmentése érdekében. Dr. Kónya István 06-1/ KÚRIA B. II. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem M. I.A. Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmények A tényállás lényege szerint a haragos viszonyban lévő terheltek közös lakóházuk udvarán hosszabb ideig vitatkoztak, majd közöttük kölcsönös bántalmazás alakult ki. Ennek során egymásnak puszta kézzel sérülést okoztak. Az I. rendű terhelt sérülései nyolc napon belül, a II. rendű terhelt sérülései mivel orrcsonttörést is szenvedett nyolc napon túl gyógyultak.

2 2 / 31 A jogerős határozat ellen a II. rendű terhelt nyújtott be felülvizsgálati indítványt jogos védelem címén felmentés, másodlagosan a garázdaság mellőzése, és a kiszabott büntetés enyhítése érdekében. Dr. Kónya István 06-1/ DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla L.J.K. Életveszélyt okozó testi sértés bűntette :00 Az elsőfokon eljáró Miskolci Törvényszék 2013 februárjában L. J. K. vádlottat testi sértés bűntettének kísérlete és rablás bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, a büntetés tartamának felemelése végett jelentett be fellebbezést, míg a vádlott elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért, a védő pedig felmentésért, másodsorban téves jogi minősítés megállapítása miatt és enyhítésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint 2010 novemberében Miskolcon, a vádlott egy köztéri szalonnasütőnél barátaival közösen szórakozott, majd az esti órákban hazafelé tartva a buszmegállóban várakozó N. Z. sértettet nagyerővel megütötte, és a földre kerülő férfi fejét több alkalommal megrúgta. A bántalmazás közben a sértett értékeit követelte. Majd a zsebeiből elvette annak pénztárcáját a benne lévő forint készpénzzel, bankkártyáit, személyes iratait és mobiltelefonját. Ezután gyorsan távozott a helyszínről. Első nyilvános ülés. Fórizs Ildikó 0630/ Debreceni Ítélőtábla B. Zs. Rablás bűntette :00 Az elsőfokon eljáró Debreceni Törvényszék 2013 januárjában B. Zs. vádlottat 3 rb. rablás bűntette lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, 6 rb. lopás bűntette és 5 rb. okirattal visszaélés vétsége miatt 12 év 6 hónap fegyházra és 10 év közügyekről eltiltásra ítélte. A vádlottat kötelezte Ft elkobzás alá eső érték megfizetésére. Az ítélet ellen B. Zs. vádlott és védője részben felmentés, részben enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. A bíróság által megállapított tényállás szerint B. Zs. vádlott 2009 novemberében több gépkocsi ablakát téglával betörte és a tulajdonos személyi okmányait, készpénzt illetve az egyik autóból egy sörétes vadászfegyvert, a hozzátartozó 25 db lőszert is eltulajdonította. Volt azonban olyan jármű, amelyet csak megrongált tettével novemberében kezén kesztyűvel és fekete símaszkban, az ellopott vadászfegyverrel megjelent az egyik takarékszövetkezet mikepércsi fiókjában és az alkalmazottaktól pénzt követelt. Az ilyen módon megkapott Ft készpénzt egy sporttáskába pakolta, majd gépkocsival elhajtott a helyszínről novemberében ismét a pénzintézetbe ment, és pénzt követelt. Azonban az időzár miatt most nem tudtak neki pénzt adni, viszont az egyik alkalmazott forintját magához vette a vádlott, majd távozott. Az alkalmazott a pánikgombbal jelzett a rendőrségnek, közölte velük a vádlott gépkocsijának rendszámát is. B. Zs. vádlottat a

3 3 / 31 rendőrség, üldözést követően Hajdúszoboszló határában elfogta, lefoglalták tőle a lopott vadászfegyvert, valamint az ellopott Ft-ot. A vádlott tagadta bűnösségét. Első nyilvános ülés. Fórizs Ildikó 0630/ Debreceni Ítélőtábla K.J. Életveszélyt okozó testi sértés bűntette :00 Az elsőfokon eljáró Miskolci Törvényszék 2013 februárjában K. J. vádlottat testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól felmentette. Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére jelentett be fellebbezést, kényszergyógykezelésének elrendelése végett. A vádlott és védője az érdemi döntést tudomásul vette. A bíróság által megállapított tényállás szerint K. J. vádlott és K-N Bné szomszédok voltak Ormosbányán, közös udvarban augusztusában a vádlott közölte a sértettel, hogy az udvarban lévő melléképületet le fogja bontani. A sértett ebbe nem egyezett bele. Mindezek ellenére a vádlott egy fejszével hozzákezdett a bontáshoz. A sértett tovább kérlelte a vádlottat, hogy ne tegye. A szóváltás közben K. J. vádlott a fejszét feje fölé emelte és a sértett feje felé sújtott, aki még idejében ellépett az ütés elől, majd elhagyta a helyszínt. A sértett akár életveszélyes sérüléseket is szenvedhetett volna. A vádlott tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. Első nyilvános ülés. Fórizs Ildikó 0630/ Debreceni Ítélőtábla R.R. Súlyos testi sértés :00 Az elsőfokon eljáró Berettyóújfalui Városi Bíróság 2012 januárjában R. R. I.r. vádlottat súlyos testi sértés bűntettének kísérlete, 2 rb. garázdaság vétsége és rongálás vétsége miatt 10 hónap börtönre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügyben másodfokon eljárt Debreceni törvényszék 2013 februárjában az elsőfokú bíróság ítéletété megváltoztatta és a vádlottat a rongálás vétsége vádja alól bűncselekmény hiányában felmentette. A vádlott büntetését 7 hónap börtönre enyhítette, a tulajdon elleni szabálysértés tekintetében az eljárást megszüntette. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A másodfokú bíróság ítéletet ellen a vádlott jelentett be fellebbezést, büntetése további enyhítése érdekében. A vádirat szerint R. R. I.r. vádlott 2010 februárjában Konyáron szóváltásba keveredett R. B. J- vel, aminek következtében az I.r. vádlott kirúgta a sértett kezében lévő televíziós beltéri egységet, ami összetört. A verekedést a közelben lévő ismerősök akadályozták meg márciusában M. B. II.r. vádlott kisfia azzal szaladt haza, hogy az I.r. vádlott ittas állapotban a nemi szervét mutogatja és csúnyán kiabál. Az I. és II. r. vádlott emiatt hangos szóváltásba keveredett az utcán. Lökdösődni kezdtek, majd a II.r. vádlott élettársa, az asszony védelmére kelt. Ekkor R. R. II.r. vádlott R. A. K. sértett nyakát megfogta és őt az ott lévő betonkerítéshez nyomta, majd ököllel a bal szeménél megütötte. Első nyilvános ülés.

4 4 / 31 Fórizs Ildikó 0630/ Debreceni Ítélőtábla L.F. Emberölés bűntette :30 Az elsőfokon eljáró Miskolci Törvényszék 2013 februárjában L. F. vádlottat az ellene emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól felmentette. Ugyanakkor segítségnyújtás elmulasztása vétsége miatt a vádlottat 1 év fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére felmentés miatt, megalapozatlanság okából, valamint eljárási szabálysértés miatt fellebbezett. A vádlott és védője az érdemi határozatot tudomásul vette. A bíróság által megállapított tényállás szerint telén L. F. vádlott és V. I. sértett között barátság alakult ki, mint ivócimborák között. A sértett szerint még 2011 decemberében italra kölcsön adott kb forintnyi összeget a vádlottnak, aki viszont tagadta ezt márciusában, a vádbeli napon, mindketten ittas állapotban voltak. V. I. sértett, a vádlott családi házának konyhaablakát betörte, ezt észlelve a vádlott egy fa nyéllel a betört ablakban megjelenő számára még ismeretlen személy fejére sújtott. A bebújó alakban felismerve a sértettet, kérdőre vonta. V. I. állítólagos tartozása megadását követelte a vádlottól. A szóváltás során a vádlott újabb ütést mért a sértett fejére, aki meghátrált és az udvaron a földre esett, a vádlott pedig tovább bántalmazta. Ezután átment a húgához, aki értesítette a rendőrséget. A sértett orrcsonttörése, koponyaboltozat törései 8 napon túl gyógyultak, így kórházi kezelésre szorult. A sérülések közvetlenül életveszélyesnek minősültek. A halálos eredményt kizárólag az idejekorán alkalmazott mentős, orvosi és intézeti szaksegítség hárította el. Az eset óta a vádlott és a sértett kapcsolatukat rendezték. Első nyilvános ülés. Fórizs Ildikó 0630/ BUDAPEST KÖRNYÉKI TÖRVÉNYSZÉK Budapest Környéki Törvényszék fszt. 20. Vádlott: P.G. + 2 fő Ügy: különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette óra A vád szerint a vádlottak egy kft dolgozóiként a velük kapcsolatban álló cégek által fizetett számlák túlfizetéseit közvetítőkön keresztül maguknak utalták át, így több, mint 50 millió forinthoz jutottak. Koszta János Budapest Környéki Törvényszék Tel.: 0630/ Honlap:

5 5 / 31 FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK Fővárosi Törvényszék, II B.600/2011 emberölés bűntette :30 A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint a vádlottat a Fővárosi Bíróság május 8-án kelt, január 25-én jogerős ítéletével felmentette az ellene előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt emelt vád alól. Az ügyben általa előzetes letartóztatásban töltött időre tekintettel 2007 decemberében jogerősen befejeződött kártérítési per nyomán a vádlott Ft kártalanításban részesült a Magyar Államtól. A vádlott kokain Magyarországra történő behozatalával és továbbértékesítésével kezdett foglalkozni. Így került üzleti kapcsolatba a sértettekkel. Egy kábítószer-szállítmány behozatalával kapcsolatban a vádlott és az egyik sértett egy perui utazást szerveztek. A tervezett utazással kapcsolatos részletek egyeztetése miatt a sértettek felkeresték a vádlottat a házában. A vádlott még a találkozó előtt elhatározta, hogy a sértetteket megöli és az egyikük lakásán tartott pénzt és korábbi behozatalból származó kokaint megszerzi. Ennek megfelelően, amikor a sértettek megérkeztek a vádlott a házban tartózkodó élettársát elküldte sétálni. Ezt követően a vádlott a sértetteket fejbe lőtte. A holttesteket később feldarabolta és zsákba rejtette. A lövések hallatára a pincében szerelési munkát végző személy - a vádlott volt zárkatársa felment az emeletre, ahol meglátta a sértettek holttestét. A vádlott megfenyegette a személyt, hogy megöli, ha bárkinek beszél arról amit látott. Az egyik sértett lakásán található pénz és kokain megszerzése végül meghiúsult. A vádlott a holttesteket Balatonboglár és Balatonlelle között a nádasban rejtette el. Az ügyészség a vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettével, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével. Az ügyben a júniusi tárgyaláson a bizonyítási eljárás folytatódik. Fővárosi Törvényszék Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya Tel.: , , Fax.: NYÍREGYHÁZI TÖRVÉNYSZÉK Nyíregyházi Járásbíróság (Nyíregyháza, Bocskai u. 2.) Dr. K. Á. és társa Rágalmazás vétsége óra Fszt. 13. Dr. B. A. és az X-C. Nonprofit Kft. feljelentők szeptember 21. napján feljelentést, egyben magánindítványt terjesztettek elő dr. K.Á. I. rendű és B. Zs. II. rendű feljelentettekkel szemben az Echo TV szeptember 5.-i nap közvetített műsorában elhangzottakra hivatkozással rágalmazás vétsége és becsületsértés vétsége miatt a Miskolci Városi Bíróságon. A feljelentők (a továbbiakban: magánvádlók) szerint a feljelentettek (a továbbiakban: vádlottak) dr. B. A. magánvádló X-C. Nonprofit Kft-ben folytatott, valamint a M. I. S. E. K. és E. O. K. Nonprofit Kft-vel kapcsolatos tevékenységét, továbbá az M. autógyártó cég és dr. B. A. magánvádló üzleti kapcsolatát érintően mások, illetve nagy nyilvánosság előtt valótlan tényeket állítottak, híreszteltek, illetve tettek közzé, mellyel nekik jelentős érdeksérelmet

6 6 / 31 okoztak. Továbbá más személyek, illetve a nagy nyilvánosság előtt aljas indokból, becsület csorbítására alkalmas tényt állítottak, híreszteltek, mellyel jelentős érdeksérelmet okoztak. Az ügyben dr. K. Á. I. rendű vádlott kizárási indítványt terjesztett elő, melyet megvizsgálva a Debreceni Ítélőtábla május 26. napján kelt végzésével a büntető ügyből a Miskolci Városi Bíróságot kizárta és az ügy elsőfokú elbírálására a Nyíregyházi Városi Bíróságot (időközben névváltozás miatt: Nyíregyházi Járásbíróság) jelölte ki. A többször átosztott ügyben a Nyíregyházi Járásbíróság január 21. és február 18. napjain tartott tárgyalást. A januári tárgyaláson dr. B. A. magánvádló és II. r. magánvádló törvényes képviselőjének meghallgatására, valamint dr. K. Á. I. r. vádlott kihallgatására, a februári tárgyaláson pedig B. Zs. II. r. vádlott kihallgatására került sor. Az ügyben a következő nyilvános tárgyalást június 3. napjának órájára tűzte a bíróság, melyet a vádlottak kérésére, távollétükben fog megtartani, azzal, hogy a vádlottaknak a tárgyaláson történő megjelenési lehetősége biztosított. Dr. Nyakó Zsuzsanna 06-30/ PÉCSI TÖRVÉNYSZÉK Pécsi Törvényszék fszt.ii. V.M. 14 életévét be nem töltött személy elleni emberölés bűntette június A vádirat szerint V.M. várandós lett, azonban ezt élettársa és a lakókörnyezete előtt teljes mértékben eltitkolta augusztus 18-án hajnali 3 óra 45 perc körül rosszul lett, a lakásukból elment a Pécs, Szabadságharc utcában lévő romos állapotban lévő iskola épülethez és ott egy életképes fiúgyermeknek adott életet. A gyermeket egy narancssárga plédbe csavarta, egy táskába tette és bedobta az iskola alagsorába. Ezt megelőzően a gyermeket bántalmazta, aminek következtében többszörös koponyacsonttörést szenvedett. A gyermek a többszörös koponyacsonttörések és az ellátatlanság együttes következményeként elhunyt. A tárgyalásra a bíróság a vádlotton és a védőn kívül orvos szakértőket idézett. Ítélethirdetés várható. Dr. Hajdu István 30/

7 7 / (KEDD) KÚRIA KÚRIA B. I. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem G. T. és társa Magánokirat-hamisítás vétsége A terhelteket az ellenük magánokirat-hamisítás vétsége miatt emelt vád alól az eljárt bíróságok felmentették. A terheltek a munkáltatójuktól utasítást kaptak, hogy a munkáltató által a dolgozóknak kiadott mobiltelefonok előző havi részletes híváslistáját a hírközlési szolgáltatótól szerezzék be. A hírközlési szolgáltató formanyomtatványon felhívta a terheltek figyelmét, hogy a híváslistákkal a munkáltató, mint előfizető olyan személyek személyes adatainak birtokába juthat, akik nem az alkalmazottai, és ezeknek a megismerésére az előfizető csak akkor jogosult, ha ahhoz a felhasználók hozzájárultak. A terheltek a formanyomtatványon akként nyilatkoztak, hogy a híváslistákon lévő természetes személyek írásbeli hozzájárulásukat adták az adatok megismeréséhez. Ez nem felelt meg a valóságnak. A felmentés ellen az ügyész nyújtott be felülvizsgálati indítványt. Dr. Kónya István 06-1/ KÚRIA B. I. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem S. L. és társai Rablás bűntette és más bűncselekmények Az V. rendű terheltet az eljárt bíróságok felbujtóként elkövetett zsarolás bűntettének kísérletében mondták ki bűnösnek, és őt 7 év 6 hónap fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélték. Az V. rendű terhelt, akinek a cége követeléskezeléssel is foglalkozott, tudomást szerzett arról, hogy egyik ismerősének, mint alvállalkozónak, elszámolási vitája volt a sértett fővállalkozóval. Ezért az V. rendű terhelt az alkalmazottainak az ügy további terheltjeinek megbízást adott arra, hogy a sértettet verjék meg, hozzák tudomására, hogy fizetnie kell. Ilyen előzmények után az elkövetők a kérdéses napon 21 óra körül azzal a céllal, hogy pénzhez jussanak, bementek a sértett családi házába, ahol a sértett és a lánya tartózkodott. Az egyik elkövető a sértettet leütötte, a másik két elkövető pedig a lakást értékeket keresve átkutatta, a sértett álmából felébredt lányát forint készpénz átadására kényszerítette. Az ügyben az V. rendű terhelt nyújtott be felülvizsgálati indítványt, a bűncselekmény téves minősítése és törvénysértően súlyos büntetés kiszabása miatt. Dr. Kónya István 06-1/

8 8 / 31 KÚRIA B. I. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem G. A. és társa Testi sértés bűntettének kísérlete A terhelt február 7-én Budapesten egy benzinkúton társaival indok nélkül rátámadt a külföldi állampolgár sértettekre és őket bántalmazta. A sértettek nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Dr. Kónya István 06-1/

9 9 / 31 KÚRIA B. III. tanács fsz. 9. sz. tárgyalóterem M. M. és társai Csalás bűntette Terheltek különböző, nagyobb összegű hiteleket igényeltek ingatlanvásárlások kapcsán, amely ügyletek során II. és III. rendű terheltek valótlan tartalmú értékbecsléseket csatoltak annak érdekében, hogy az igénylők minél magasabb hitelösszeghez jussanak, holott tudták, hogy a hitelek visszafizetésére nincs reális lehetőség. I. rendű terhelt a hitelintézet fiókigazgatójaként annak tudatában részesítette pozitív elbírálásban ezeket a hitelkérelmeket, hogy azok visszafizetésére reális esély nem volt. Az így okozott kár csak részben térült meg. Dr. Kónya István 06-1/ KÚRIA B. III. tanács fsz. 9. sz. tárgyalóterem S. A. Zaklatás vétsége Terhelt és sértett házassága megromlott, sértett elköltözött a közös házból és bontókeresetet adott be. Ezt követően terhelt rendszeresen, naponta több telefonos üzenetekkel zaklatta a sértettet, valamint valamint autójával rendszeresen követte őt és jelenlegi férjét. Többször megfenyegette a sértettet azzal, hogy kirúgatja az állásából és ennek érdekében több bejelentést is tett a sértett munkahelyén. Egy alkalommal azt is üzente a sértettnek telefonon, hogy vagy visszamegy hozzá, vagy feljelenti csalásért vagy mert pénzéhes, menjen ki a mezőre és lője főbe magát. Dr. Kónya István 06-1/ KÚRIA B. III. tanács fsz. 9. sz. tárgyalóterem S. A. Zaklatás vétsége Terhelt és sértett házassága megromlott, sértett elköltözött a közös házból és bontókeresetet adott be. Ezt követően terhelt rendszeresen, naponta több telefonos üzenetekkel zaklatta a sértettet, valamint valamint autójával rendszeresen követte őt és jelenlegi férjét. Többször megfenyegette a sértettet azzal, hogy kirúgatja az állásából és ennek érdekében több bejelentést is tett a sértett munkahelyén. Egy alkalommal azt is üzente a sértettnek telefonon, hogy vagy visszamegy hozzá, vagy feljelenti csalásért vagy mert pénzéhes, menjen ki a mezőre és lője főbe magát. Dr. Kónya István 06-1/

10 10 / 31 KÚRIA B. III. tanács fsz. 9. sz. tárgyalóterem G. M. és társai Embercsempészés bűntette és más bűncselekmények I. rendű terhelt és társai egy nemzetközi bűnszervezetet tagjaként rendszeres vagyoni haszonszerzés érdekében segítséget nyújtottak külföldi állampolgárságú migráns személyek Magyarországra csempészéséhez, annak érdekében, hogy őket aztán az Európai Unió mélységi területeire szállítsák tovább. Dr. Kónya István 06-1/ DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla P.I. Életveszélyt okozó testi sértés bűntette :00 Az elsőfokon eljáró Miskolci Törvényszék 2013 februárjában P. I. vádlottat testi sértés bűntette miatt 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott élt fellebbezéssel elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében. A bíróság által megállapított tényállás szerint P. I. vádlott élettársi kapcsolatban él B. Anéval Tiszapalkonyán. Az asszony volt élettársa, Sz. L. J. sértett, más személyekkel együtt rendszeresen végzett alkalmi munkákat P. I. vádlottnál októberében a munkák végeztével a két férfi együtt italozott a lakásban, közben csatlakozott hozzájuk B. Ané is. Estefelé Sz. L. J. sértett trágár szavakkal illette az asszonyt, erre P. I. vádlott pofon ütötte a sértettet, aki a földre esett. A vádlott a már földön fekvő sértettel birkózni kezdett, majd a már eszméletlen állapotban lévő sértettet tovább bántalmazta úgy, hogy a kiérkező mentőknek a helyszínen újra kellett éleszteniük. Első nyilvános ülés. Fórizs Ildikó 0630/ Debreceni Ítélőtábla K.L.+ 1 fő Kábítószerrel visszaélés bűntette :00 Az elsőfokon eljáró Karcagi Városi Bíróság 2011 januárjában M. S. I.r. vádlottat folytatólagosan, forgalomba hozatallal, csekély mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége és megszerzéssel, csekély mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége miatt Ft pénzbüntetésre ítélte. Cz. F. II.r. vádlottat folytatólagosan forgalomba hozatallal, csekély mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége miatt Ft pénzbüntetésre ítélte. Á. F. III.r. vádlottat részben folytatólagosan, forgalomba hozatallal, csekély mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége és megszerzéssel csekély mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége miatt, mint visszaesőt, 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől

11 11 / 31 eltiltásra ítélte. K. L. IV.r. vádlottat folytatólagosan elkövetett 18. életévét be nem töltött személy részére csekély mennyiségű kábítószer átadásával elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette, folytatólagosan csekély mennyiségű kábítószer átadásával elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége és megszerzéssel csekély mennyiségű kábítószerrel visszaélés vétsége miatt Ft pénzbüntetésre ítélte. B. Z. V. r. vádlottat folytatólagosan elkövetett 18. életévét be nem töltött személy részére csekély mennyiségű kábítószer átadásával elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette, folytatólagosan csekély mennyiségű kábítószer átadásával elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége és megszerzéssel csekély mennyiségű kábítószerrel visszaélés vétsége miatt Ft pénzbüntetésre ítélte. V. K. VI.r. vádlottat folytatólagosan elkövetett 18. életévét be nem töltött személy részére csekély mennyiségű kábítószer átadásával elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette, folytatólagosan csekély mennyiségű kábítószer átadásával elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége és megszerzéssel csekély mennyiségű kábítószerrel visszaélés vétsége miatt Ft pénzbüntetésre ítélte. F. E. VII.r. vádlottat forgalomba hozatallal, csekély mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége, megszerzéssel csekély mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége miatt Ft pénzbüntetésre ítélte. N. Cs. VIII.r. vádlottat és Cz. L. IX.r. vádlottat megszerzéssel csekély mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége miatt, 40 napi, illetve 50 napi fizikai munkás munkakörben letöltendő közérdekű munka büntetésre ítélte. Az elsőfokú bíróság ítéletével szemben az ügyész élt fellebbezéssel az I., II., III., IV., V., VI.,és VII. r. vádlottak terhére súlyosításért. Az ítélet a VIII. és IX. r. vádlott esetében jogerőre emelkedett. A másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék 2012 júliusában megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. Az I.r. vádlottat kábítószerrel visszaélés bűntettének vádja alól felmentette. K. L. IV. r. vádlottat 1 rb. kábítószerrel visszaélés bűntettének vádja alól felmentette. V. K. VI.r. vádlottat 1 rb. kábítószerrel visszaélés vétségének vádja alól felmentette. Az I. r. vádlottat szemben , a II. r. vádlottal szemben , a III. r. vádlottal szemben , az V. r. vádlottal szemben , és a VII. r. vádlottal szemben forintra vagyonelkobzást rendelt el. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet ellen K.L. IV. és V. K. VI.r. vádlottak terhére az ügyész jelentett be fellebbezést kábítószerrel visszaélés bűntettében való bűnösség megállapítása és a vádlottak büntetéseinek súlyosítása céljából. A vádlottak az V. r. vádlott kivételével, a vádbeli időben Karcagon éltek, ismerték egymást, mint kábítószer-fogyasztók között bizonyos érdekközösség alakult ki. Tudták, hogy kábítószert az I., II., és III. r. vádlottól lehet beszerezni. Ha pedig a közösség bármely tagjának pénze volt a beszerzésre, a kábítószert közösen fogyasztották el. Az V. r. vádlott, IV. r. vádlottal való megismerkedése után, annak megbízásából, Budapesten szerezte be a kábítószert és hétvégére, Karcagra szállította. A vádlottak 2006 és 2009 között szereztek be és fogyasztottak kábítószert, leggyakrabban marihuánát, amit dohánnyal keverve cigaretta formájában szívtak el. Első nyilvános ülés. Fórizs Ildikó 0630/ Debreceni Ítélőtábla K. B. Adócsalás bűntette :30 Az elsőfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék 2012 decemberében K. B. vádlottat folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen K. B. vádlott és védője jelentettek be fellebbezést, a büntetés enyhítése érdekében. A vádlott 2006 májusától vezetett egy mélyépítő és szolgáltató és kereskedelmi kft-t, bár nem

12 12 / 31 ő volt a cégbejegyzésre jogosult tulajdonos. K. B. vádlott vezette és intézte a kft. gazdálkodását és ő nyújtotta be a cég adóbevallásait is II. negyedévétől kezdve bár a kft több százmillió forint értékben végzett munkát magánszemélyek és jogi személyek részére, az ebből fakadó áfabevallási kötelezettségét részben vagy egészében nem teljesítette II I. negyedéve tekintetében ide nem értve III. negyedévét összesen Ft-tal csökkentette az állami adóbevételt áfa adónem vonatkozásában. Első nyilvános ülés. Fórizs Ildikó 0630/ BUDAPEST KÖRNYÉKI TÖRVÉNYSZÉK Budapest Környéki Törvényszék fszt. 20. Vádlott: H.T. Ügy: súlyos testi sértés bűntette és óra A vád szerint a vádlott a Váci Fegyház és Börtönben bántalmazta egy rabtársát, aki a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Koszta János Budapest Környéki Törvényszék Tel.: 0630/ Honlap: Budapest Környéki Törvényszék fszt. 21. K. Á. és társai Ügy: Előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények. Sajtórészvétel regisztrációval! A romák elleni es támadássorozat. Perbeszédek Koszta János Budapest Környéki Törvényszék Tel.: 0630/ Honlap: , 05. és óra

13 13 / 31 DEBRECENI TÖRVÉNYSZÉK Debreceni Törvényszék Debrecen, Széchenyi u. 9. I/123. B. 212/2012 Vádlottak: I.r. N. Z.+ 18 vádlott Bűnszövetségben, kereskedéssel jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette és más bűncselekmények Tanács: dr. Lányi Csaba 1. tárgyalás A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szerint az I.r. II.r. III.r. IV.r. és V.r. vádlott gyermekkoruk óta jó barátok voltak. A többiek ismerősként vagy a kábítószer termesztésével, terjesztésével összefüggésben kapcsolódtak a körbe. A vádirati tényállás szerint az első- és a másodrendű vádlott, N. Z. (30) és L. G. (31) 2009 végén találta ki, hogy meglévő vagyonukat befektetve marihuána termesztő helyeket alakítanak ki, profi műszaki eszközökkel megteremtve az optimális feltételeket. Győrben és környékén volt saját ingatlanjuk, illetve vásároltak újabbakat is több környező kistelepülésen Győrság, Győrszemere, Győrújbarát - ahol komoly átalakításokba fogtak. A két barát a harmad, negyed és ötödrendű vádlottat a termesztendő marihuána gondozásával, leszüretelésével, kiszárításával és szelektálásával bízták meg. K. A.T. S. J. és F. Cs. az értékesítési szándékról, részleteiről nem tudott, a két vádlott kapcsolatrendszerükről sem tájékoztatta őket. A marihuána palánták gondozásával megbízott vádlottak havonta forintot kaptak munkájukért. Egy-egy ingatlanban több száz tő marihuánát neveltek, megteremtették a speciális hőmérsékleti és fényviszonyokat, olyan szabályozó rendszert építettek ki mindenhová, amely a megfelelő páratartalmat is biztosította. Számtalan eszközt, technikai berendezést szereztek be, amelyekből kialakították a professzionális rendszert. Az optimális világítást például úgy építették ki, hogy a mennyezetre szerelt síneken elektromos motor mozgatta az izzókkal felszerelt fényvetőket. A vádirat szerint az első ültetvény 2010 nyarának végén fordult termőre, a vádlottak annak rendje módja szerint leszüretelték, majd felaprították, megszárították és elszállították. Útközben egymást fedezve két autóval haladtak, hogy az előrébb járó feltérképezze, biztonságos-e az útvonal Győrújbarátig. Elsőként 2010 októberében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrkapitányság Kábítószerbűnözés elleni Alosztálya csapott le a vádlottakra, miután azonban kiderült, hogy a terjesztés révén az ország más területeire is eljutott a kábítószer, a nyomozásba bekapcsolódtak többek között a Hajdú-Bihar és a Bács-Kiskun megyei, valamint a Soproni Rendőrkapitányság nyomozói is, feltérképezve a terjesztői és vásárlói vonalat. A marihuánát a vádlottak első körben a VI.r. vádlottnak adták el, majd több állomáson keresztül jutott el egy gödöllői kollégiumba. Debrecenbe a XI. rendű vádlotton keresztül és a XIII. r. vádlott terjesztésével került, ahol újabb értékesítők közreműködésével jutott el a fogyasztókhoz. A láncolat legelején legtöbbször Budapesten cserélt gazdát az áru, sokszor üdítőitalos dobozokba rejtve, például paradicsomlének álcázva Az ára mindeközben folyamatosan nőtt, az forintos beszerzési ár után forintért árulták grammját. A Nyugat-Magyarországon termesztett kábítószer döntő részét Győr és környéke mellett Budapesten és Debrecenben adták el. A vádirat szerint az ügy 19 vádlottja összesen több mint 78 millió forint értékű kábítószert termesztett és értékesített. Tatár Timea, Debreceni Törvényszék, 36/ Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, Debreceni Törvényszék, 36/

14 14 / 31 Debreceni Törvényszék Debrecen, Széchenyi u. 9. I/126. B. 696/2012 Vádlottak: Dr. N. N.B. I.r. Dr. K. J.G.II.r. Vezető beosztású, hivatalos személy által üzletszerűen, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette; hivatali visszaélés bűntette; társtettesként, hivatalos személy által elkövetett közokirathamisítás bűntette (I.r.) Társtettesként, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette (II.r.) Tanács: dr. Bakó József Bizonyítási eljárás folytatása: tanúkihallgatások A Szegedi Nyomozó Ügyészség szerint az elsőrendű vádlott csaknem 20 éve kapta meg bírói kinevezését a Szegedi Városi Bíróságon, később a Csongrád Megyei Bíróságon tanácselnök, később a büntető ügyszak csoportvezető bírója lett, majd 2011-ben néhány hónapig a büntetőkollégium megbízott vezetőjeként is tevékenykedett. A vádirati tényállás szerint az I.r. vádlott és dr. K.Z. ügyvéd egyetemi éveik során kötöttek barátságot, kapcsolatuk pedig jogászi munkájuk során is fennmaradt. A bíró és az ügyvéd kölcsönösen együttműködtek abban, hogy az ügyvéd védenceit illetően kedvező bírósági döntések szülessenek. A Szegedi Nyomozó Ügyészség között, nyolc konkrét esetben állapította meg ezt az együttműködést. A leggyakoribb az volt, amikor az ügyvéd védence szabadlábra helyezése miatt kereste meg az elsőrendű vádlottat. Ügyfeleinek rokonai ajánlottak fel pénzt arra, ha elintézi, hogy az előzetesben lévő gyanúsított szabadlábra kerülhessen. A felajánlás általában és Ft között mozgott, melyet a rokonok előbb letétbe helyeztek az ügyvédnél. Az ügyvéd a vádirat szerint sokszor a bírósági irodájában egyeztetett az elsőrendű vádlottal a konkrét ügyekről, majd a kedvező bírósági döntést követően fele-fele arányban osztották el a sikerdíjat. A vádirat azt is tartalmazza, hogy az ügyvéd néha saját magának még több százezer forintot kért el a bíró tudomására hozott összegen felül. Az eljárás legtöbbször a következő volt: az ügyvéd védencének előzetes letartóztatását az akkor még Szegedi Városi Bíróság, ma Szegedi Járásbíróság elrendelte vagy meghosszabbította, a döntés ellen pedig az érintettek fellebbezést nyújtottak be. Az adott ügy másodfokon a Csongrád Megyei Bíróságra került, ahol az elsőrendű vádlott saját bírói tanácsának szignálta, majd az ügy előadó bírójaként megszövegezte a gyanúsított számára kedvező végzést, amely megszüntette az előzetes letartóztatást és házi őrizetbe helyezte az illetőt. A gyanúsítottak ellen többek között lopás, fegyveresen elkövetett rablás, csalás, orgazdaság, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett adócsalás miatt indult nyomozás. De nem minden esetben csak a háziőrizet volt a cél. Egy alkalommal az ügyvéd egyik védencét lőfegyverrel való visszaélés bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönre ítélték, a férfi 2 millió forintot ajánlott a felmentéséért. Dr. N. N. B. az iratokat tanulmányozva azt mondta az ügyvédnek, hogy felmentésre nem lát lehetőséget, legfeljebb azt tudja elérni, hogy az ügyet hatályon kívül helyezzék és új eljárásra kötelezzék az elsőfokú bíróságot. Az ügyészség szerint ez a végzés végül fejenként félmillió forintot ért. Egy másik esetben a Szegedi Városi Bíróság az ügyvéd védenceit csalás bűntette miatt bűnösnek mondta ki és egyiküket 1 év 10 hónap, másikukat 1 év börtönre ítélte 3 év próbaidőre felfüggesztve. Itt másfél millió Ft volt a felajánlás, ha felmentő ítélet születik másodfokon. Az elsőrendű vádlott azonban arra hívta fel az ügyvéd figyelmét, hogy legfeljebb felfüggesztett szabadságvesztésre, ill pénzbüntetésre tudja változtatni az ítéletet. A másodfokú döntés ennek szellemében született meg: 1 év 6 hónapra csökkent a szabadságvesztés 4 év próbaidőre felfüggesztve, a másodrendű vádlott esetében pedig Ft pénzbüntetésre enyhítették az ítéletet. A határozat meghozatalában előadóbíróként a II.r. vádlott is részt vett, de a döntés az elsőrendű vádlott által meghatározott momentumokat tartalmazta. Ezért a szívességért a vádirat szerint az elsőrendű vádlott végül csak félmillió forintot kapott. A legutolsó "együttműködésükben" szintén háziőrizet volt a cél, egy szövevényes adócsalás miatt folyamatban lévő nyomozás ügyében. N. N. a II.r. vádlottnak azt mondta, hogy a nyomozás már

15 15 / 31 befejeződött, így a gyanúsítottak nem tudnak összebeszélni. A másik bíró ebben a hiszemben írta alá a végzést, de sem a nyomozati iratokat, sem a bírósági iratokat nem látta, sőt a döntést úgy hozták meg, hogy tanácsülést sem tartottak benne. A szabadlábra helyezett gyanúsítottat aztán két nappal később újra őrizetbe vették, az általa felajánlott 2 millió forintot pedig megtalálták az ügyvéd lakásában. Tatár Timea, Debreceni Törvényszék 36/ Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, Debreceni Törvényszék 36/ FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK Fővárosi Törvényszék, fsz P.26118/2009 kártérítés :00 A kk. sértett manduláját augusztus 28-án vették ki a SOTE II.sz. Gyermekklinikáján. A műtét után a pulmonológia osztály VIP szobájában helyezték el. Az operáció után a kisfiú elaludt, majd az egyik családtagja vette észre, hogy nem lélegzik, ezért riasztotta az ápolókat és az orvosokat. A kisfiút újraélesztették, azonban kómába esett február 26-án halt meg, addig nem tért magához. A BRFK közigazgatási eljárás keretében vizsgálta a kisfiú halálát. Az ennek során beszerzett orvosszakértői vélemény megállapította, hogy a gyermek halála a műtét utáni légzés-és keringés leállás következtében kialakult súlyos oxigénhiányos állapot miatt kialakult agykárosodás és annak következményei miatt következett be. A szakértő megállapította, hogy a kezelőorvos és az ápolók által a gyermek műtét utáni ellátásában bekövetkezett súlyos hibák következtében alakult ki a légzésleállás és az oxigénhiány miatti agykárosodás, mely végül a gyermek halálához vezetett. A kereset szerint a gyermeket a műtét után nem az erre rendszeresített intenzív őrzőben helyezték el, hanem a Pulmonológiai Osztály VIP kórtermében, s a szakma szabályaival ellentétesen hason fekvő helyzetben, s mivel nyugtalan volt, nyugtatót adtak be neki, s a szakértői vélemény szerint annak az adagnak a kétszeresét, amely a nyugtató hatásnak megfelelt, ezért az általános érzéstelenítésből még teljesen fel nem ébredt gyermeknél a mély alvás állapotát elmélyítette. A gyermeket a kóma bekövetkezte után 6 hónapig az intenzív osztályon ápolták, s ez idő alatt mindennap mellette volt az egész család. Ez nemcsak útiköltségben jelentett jelentős kiadást, de ez idő alatt munkát sem tudtak végezni. Az ügyben a júniusi tárgyaláson a bizonyítási eljárás folytatódik. Fővárosi Törvényszék Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya Tel.: , , Fax.:

16 16 / 31 GYŐRI TÖRVÉNYSZÉK Győri Törvényszék G. J. Hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények június fszt. 16. tárgyaló Folytatódik az ál-államtitkár büntetőügye a Győri Törvényszéken. Folytatólagos tárgyalás, az elsőfokú eljárás befejezése várható. dr. Máté Kinga KAPOSVÁRI TÖRVÉNYSZÉK Kaposvári Törvényszék Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 3. II B.J. és társai emberölés bűntette június 4. június 5. A vádirati tényállás szerint a III. r. vádlott felbérelte az I. és II. r. vádlottakat, hogy barátjának 11 éves nevelt fiát öljék meg. Miután a sértettet megölték a III. r. vádlott bejelentette annak eltűnését, később azonban a nyomozóhatóság a gyermek holttestét megtalálta. Folytatólagos tárgyalás. (Részvétel regisztrációhoz kötött.) 8.30 Marosiné Tumó Tünde sajtótitkár 06/ Kaposvári Törvényszék Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 3. I. em június K. Jné és társa emberölés bűntette június A 37 éves I. r. vádlott nő és a 39 éves II. vádlott élettársak december 28-ra virradó éjszaka bementek a sértett gamászapusztai házába, akit az I. r. vádlott több alkalommal egy téglával megütött, illetve meg is rugdosta. Az eszméletlen sértett házából forintot meghaladó értékben tulajdonítottak el különböző dolgokat. Első tárgyalás. Dr. Vadócz Attila Sajtószóvivő 06/

17 17 / (SZERDA) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla D. A. Hivatali vesztegetés bűntette :00 Az elsőfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék 2013 februárjában D. A. vádlottat hivatali vesztegetés bűntette miatt 30 nap pénzbüntetésre ítélte, melynek egynapi tétel összegét forintban állapította meg. A vádlott előzetes fogvatartásban töltött idejét beszámította a bíróság, így a kiszabott Ft-ból Ft-ot megfizetettnek tekint. A fennmaradó Ft pénzbüntetést, meg nem fizetése esetén 27 nap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre változtatja át a bíróság. Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést a kiszabott pénzbüntetés magasabb mértékben történő megállapítása érdekében és a vádlottal szemben kiutasítás alkalmazásáért. D. A. magyar nemzetiségű ukrán állampolgár februárjában belépésre jelentkezett Magyarországra a beregsurányi közúti határátkelőhelyen. Az útlevélkezelő az iratok ellenőrzésekor észrevette, hogy a vádlott által vezetett mikrobusz nemzetközi biztosítás kártyája lejárt. A vádlott, amikor ezt megtudta, visszament autójához és a lejárt okmányt kicserélte az új érvényes nemzetközi biztosítást igazoló okmányra, abba betett egy Ft-os bankjegyet és azzal együtt beadta az útlevélkezelő fülkében lévő r.ftőrm-nek. Az ott tartózkodó rendőr-zászlós észlelte, hogy az okiratban egy bankjegy van, amit a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség még aznap le is foglalt. A vádlott nem tagadta cselekedetét, de elmondta, hogy ő ezért semmilyen előnyt nem várt, nem is volt ilyenre szüksége, hiszen a gépkocsi papírjai rendben voltak. Magától adta a pénzt, hiszen Ukrajnában ez így szokás, ez a bevett gyakorlat. A vádlott kijelentette azt is, hogy nem tudta, hogy Magyarországon ezzel a cselekményével bűncselekményt valósít meg. Első nyilvános ülés. Fórizs Ildikó 0630/ Debreceni Ítélőtábla L.J.B. Rongálás vétsége :00 Az elsőfokon eljáró Mezőtúri Városi bíróság 2012 januárjában L. J. B. vádlottat több rb. rongálás, garázdaság, 4 rb. testi sértés és zaklatás vétsége miatt, mint visszaesőt 10 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék megváltoztatta az elsőfokú ítéletet és 1 rb. rongálás vétsége alól felmentette a vádlottat, illetve a 4 rb zaklatás vétségéből 3 rb. cselekményt folytatólagosan elkövetettnek minősített. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint L. J. B. vádlott 2009 májusa és 2010 januárja között rendszeresen begyógyszerezve és marihuánás cigarettát fogyasztva Túrkevén több bűncselekményt követett el. Rendszeresen, személyesen és telefonon is zaklatta, szidalmazta, fenyegette a lányának az élettársát. Bemászott annak háza udvarára, a kocsibejárón lévő kő- és kavicstörmelékkel komoly károkat okozott a férfi gépkocsijában. Egy alkalommal meg is ütötte a sértettet a fején. Bántalmazta a sértett rokonát. Egy másik alkalommal, egy zártkörű rendezvényen randalírozott, belekötött a vendégekbe, sőt volt, akit bántalmazott is januárjában, ittas állapotban egy parkoló autó visszapillantó tükrét törte

18 18 / 31 le. A vádlott cselekményei alkalmasak voltak arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen. Első nyilvános ülés. Fórizs Ildikó 0630/ SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA Szegedi Ítélőtábla S. A. + 4 társa Nyereségvágyból, Június 5. szerda 9 óra csoportosan elkövetett emberölés bűntettének kísérlete Fszt. 11-es tárgyaló Információ Nyereségvágyból, csoportosan elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondott ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 5 vádlottat. Az I. fokú ítélet szerint az I. rendű vádlott S. A. miután egy éjszaka összeveszett édesapjával úgy döntött, hogy agyonveri vagy vereti az apját. Ehhez kért segítséget Békéscsabán a II., a III, a IV. és az V. rendű vádlottól, akiknek pénzt, értékeket és egy autót is felajánlott, hogy megölik az apját. Azok vállalták is a tett elkövetését, de a békéscsabai háza udvarán megtámadott férfi ki tudta védeni a támadást, és visszamenekült a házába. A bűncselekményre felbujtó lányt 10 év, míg a II. és a III. rendű vádlottat év szabadságvesztésre ítélték. A IV. rendű, fiatalkorú vádlott, aki feladta a többieket a rendőrségen, felfüggesztett fogházbüntetést kapott, az V. rendű fiatalkorú vádlottat, aki a tett elkövetése előtt meggondolta magát, és otthagyta a helyszínt, a bíróság próbára bocsátotta. Szerdán határozathozatal várható. Dr. Bátyi Zoltán Sajtótitkár 06/30/ BUDAPEST KÖRNYÉKI TÖRVÉNYSZÉK Budapest Környéki Törvényszék fszt. 21. K. Á. és társai Ügy: Előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények. Sajtórészvétel regisztrációval! A romák elleni es támadássorozat. Perbeszédek Koszta János Budapest Környéki Törvényszék Tel.: 0630/ , 05. és óra

19 19 / 31 FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság, fsz B.477/2011 halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége :30 A vádirat szerint az I. r. vádlott vízgépészként, a II. r. vádlott vezető úszómesterként, míg a III. r. vádlott műszaki igazgatóként dolgozott az Aquaworld Hotel és Élményfürdő Komplexumban. A III. r. vádlott felügyelete, irányítása alá tartozott az I. r. és a II. r. vádlottak munkatevékenysége. A kivitelezés során az eredeti tervtől eltérően valósították meg a szörfmedencéhez tartozó gépészeti teret felülről záró aknafedél rögzítését. A zárszerkezet szakszerűtlen kialakítása miatt kisebb felületen volt rögzíthető az aknafedél a tartó kerethez, a négy zár így kevésbé volt ellenálló a víz forgatása során keletkező nyomásnak július 19-ét megelőző napokban a szörfmedence gépészeti teret záró aknafedélről a keletkező nyomás miatt két zárszerkezet letört. Az egyik uszodamester észlelte a hibát és értesítette az I. r. vádlottat, aki megvizsgálta a hibás aknafedelet és észlelte, hogy arról két zár hiányzik és a fedél a szörfmedence indításakor ugrál. A vádlott tévesen úgy ítélte meg, hogy az aknafedél a megmaradt két zárral is biztonságosan rögzíthető és kérte az úszómestert, ha ismét mozogni kezd a fedél, a szörfmedencét állítsák le és jelezzék felé a hibát július 20-án a II. r. vádlott látta el a vezető uszodamesteri szolgálatot. A szörfmedencénél dolgozó animátor észlelte, hogy az aknafedél mozog és jelezte a hibát a II. r. vádlottnak. A II. r. vádlott közölte az animátorral, hogy a hiba elhárítása folyamatban van, ténylegesen azonban nem intézkedett a hiba azonnali elhárítása, illetve a szörfmedence üzemeltetésének felfüggesztése iránt július 20-án az I. r. vádlott beszámolt a III. r. vádlottnak arról, hogy a szörfmedence aknafedeléről két zár hiányzik. A III. r. vádlott a hiba elhárítása, kijavíttatása, egyidejűleg a szörfmedence működtetésének felfüggesztése iránt nem intézkedett július 21-én és 22-én a szörfmedencénél dolgozó animátorok ismét jelezték a II. r. vádlottnak, hogy az aknafedél be- és kikapcsoláskor mozog, azonban a vádlott nem intézkedett a hiba elhárítása és a szörfmedence leállítása iránt július 23-án a 9 éves sértett a szörfmedence járófelületén lévő aknafedélen állt, amikor a víztömeg indulásakor kialakuló nyomás hatására a rosszul rögzített aknafedél elmozdult és a sértett az aknafedéllel együtt a gépészeti térbe zuhant, majd a nagy sebességgel áramló víz a sértettet elsodorta, majd a hullámkeltésre szolgáló nagy teljesítményű szivattyú a sértettet beszívta, amelynek következtében a sértett életét vesztette. Az ügyészség a vádlottakat 1-1 rendbeli halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja. Az ügyben a júniusi tárgyalási napon a bizonyítási eljárás folytatódik és perbeszédek, valamint ítélet is várható. Fővárosi Törvényszék Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya Tel.: , , Fax.:

20 20 / 31 GYŐRI TÖRVÉNYSZÉK Győri Törvényszék H. L. és társai Halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények június fszt. 23. tárgyaló A kaposvári börtönőrök katonai büntetőügyében elsőfokú határozathirdetés várható. dr. Máté Kinga KAPOSVÁRI TÖRVÉNYSZÉK Kaposvári Törvényszék Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 3. II B.J. és társai emberölés bűntette június 4. június 5. A vádirati tényállás szerint a III. r. vádlott felbérelte az I. és II. r. vádlottakat, hogy barátjának 11 éves nevelt fiát öljék meg. Miután a sértettet megölték a III. r. vádlott bejelentette annak eltűnését, később azonban a nyomozóhatóság a gyermek holttestét megtalálta. Folytatólagos tárgyalás. (Részvétel regisztrációhoz kötött.) 8.30 Marosiné Tumó Tünde sajtótitkár 06/ Kaposvári Törvényszék Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 3. I. em K. Jné és társa emberölés bűntette június 4. június A 37 éves I. r. vádlott nő és a 39 éves II. vádlott élettársak december 28-ra virradó éjszaka bementek a sértett gamászapusztai házába, akit az I. r. vádlott több alkalommal egy téglával megütött, illetve meg is rugdosta. Az eszméletlen sértett házából forintot meghaladó értékben tulajdonítottak el különböző dolgokat. Első tárgyalás. Dr. Vadócz Attila Sajtószóvivő 06/ NYÍREGYHÁZI TÖRVÉNYSZÉK Nyíregyházi Törvényszék (Nyíregyháza, Bocskai u. 2.) O. C. I. Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény óra I. emelet 30.

35. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK

35. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 1 / 8 35. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.08.25.-08.29. 2014.08.25. (HÉTFŐ) SZOLNOKI TÖRVÉNYSZÉK Szolnoki Törvényszék 1. em. 53. Dr.K.E. különösen nagy hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette

Részletesebben

14. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.02-04.05.

14. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.02-04.05. 1 / 21 14. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.02-04.05. 2013.04.02. KEDD FŐVÁROSI ÍTÉLŐTÁBLA FŐVÁROSI ÍTÉLŐTÁBLA BÜNTETŐ KOLLÉGIUMA 1055. Budapest, Markó utca 16. díszterem R.J. vádlott előre kitervelten

Részletesebben

35. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK

35. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 35. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.08.24-28. 2015.08.25. (KEDD) PÉCSI ÍTÉLŐTÁBLA Pécsi Ítélőtábla fszt. I. sz. tárgyalóterem M.J. és 16 társa 2015. augusztus 25-26. 9 óra hivatalos személy által

Részletesebben

VÁDKÉPVISELETI V LAP 2015. január 1-től

VÁDKÉPVISELETI V LAP 2015. január 1-től Elrendelte a 16/2007. (ÜK. 12.) LÜ utasítás (OSAP 1523 nytsz.) VÁDKÉPVISELETI V LAP 2015. január 1-től JOGERŐS! MEGJEGYZÉS: RENDŰ VÁDLOTT 1. ALAPADATOK 1. Az első fokon eljáró (fő)ügyészség:. iktatószám:

Részletesebben

BÜNTETŐBÍRÓSÁG ELŐTTI ÜGYÉSZI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI

BÜNTETŐBÍRÓSÁG ELŐTTI ÜGYÉSZI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI BÜNTETŐBÍRÓSÁG ELŐTTI ÜGYÉSZI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI 2012. év Kiadja: LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG ISSN 1217-0003 BEVEZETŐ 4 A büntetőbíróság előtti ügyészi tevékenység 2012. évi adatai alapján: jogerős bírósági

Részletesebben

A 25. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.06.17-06.21.

A 25. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.06.17-06.21. 1 / 37 A 25. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.06.17-06.21. 2013.06.17. (HÉTFŐ) KÚRIA KÚRIA B. II. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem K. J. és társai Lopás vétsége 2013. 06. 17. 9.00 A felülvizsgálattal

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! Í T É L E T E T :

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! Í T É L E T E T : Szegedi Ítélőtábla A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! A Szegedi Ítélőtábla Szegeden, 2003. évi július hó 8. napján tartott fellebbezési nyilvános ülés alapján meghozta a következő Í T É

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N!

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! Szegedi Ítélőtábla Bf.I.335/2003/16. A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! A Szegedi Ítélőtábla Szegeden, 2004. évi április hó 27. napján és 2004. évi május hó 25. napján tartott nyilvános

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 53/2007. BK vélemény... 53 56/2007. BK vélemény - A büntetéskiszabás során értékelhet tényez kr l... 54

TARTALOMJEGYZÉK. 53/2007. BK vélemény... 53 56/2007. BK vélemény - A büntetéskiszabás során értékelhet tényez kr l... 54 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 5 AJÁNLÓ... 11 EL SZÓ... 13 A BTK. ÁLTALÁNOS RÉSZÉHEZ... 15 1.) A BÜNTET TÖRVÉNY HATÁLYA, A KÉS BBI BÜNTET TÖRVÉNY VISSZAMEN LEGES HATÁLYÁNAK SZABÁLYAI. 16 1/1999. Büntet

Részletesebben

SOMOGY MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG KAPOSVÁR Ig. 46/2013/41-I. szám SAJTÓKÖZLEMÉNY

SOMOGY MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG KAPOSVÁR Ig. 46/2013/41-I. szám SAJTÓKÖZLEMÉNY SOMOGY MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG KAPOSVÁR Ig. 46/2013/41-I. szám SAJTÓKÖZLEMÉNY 1.) A Kaposvári Járási Ügyészség garázdaság vétsége miatt emelt vádat két kaposvári férfival szemben. A vádlottak 2013. július 21.

Részletesebben

Debreceni Ítélőtábla. CS. I. + 2 fő Rablás bűntette :30. Határozat hirdetés

Debreceni Ítélőtábla. CS. I. + 2 fő Rablás bűntette :30. Határozat hirdetés CS. I. + 2 fő Rablás bűntette 2016.04.04. 08:30 Határozat hirdetés Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2015 októberében Cs. I. I.r. vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntette és társtettesként

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA Bfv.III.362/2010/12.szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága Budapesten, a 2010. év november hó 23. napján tartott nyilvános

Részletesebben

Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán. I. félév

Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán. I. félév Büntető eljárásjog SZIGORLATI TÉTELEK 2012/2013. tanév tavaszi félévétől jogász szak levelező tagozatán I. félév 1. Büntetőjog, büntetőeljárási jog; a büntetőeljárás tartalma és feladatai 2. A büntetőeljárási

Részletesebben

AZ 5. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.01.27-31.

AZ 5. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.01.27-31. 1 / 55 AZ 5. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.01.27-31. 2014.01.27. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla B. M. Csalás bűntette 2014.01.27. 09:00 Az elsőfokon eljárt Debreceni Törvényszék

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! Í T É L E T E T :

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! Í T É L E T E T : Szegedi Ítélőtábla Bf.I.185/2003/10. A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! A Szegedi Ítélőtábla Szegeden, 2004. évi április hó 13. napján tartott nyilvános fellebbezési tárgyalás alapján meghozta

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N!

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! Szegedi Ítélőtábla Bf.I.171/2003/14. A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! A Szegedi Ítélőtábla Szegeden, 2004. évi január hó 13. napján és 2004. február hó 10. napján tartott fellebbezési

Részletesebben

74. A FELLEBBEZÉS ELINTÉZÉSÉNEK ALAKI SZABÁLYAI

74. A FELLEBBEZÉS ELINTÉZÉSÉNEK ALAKI SZABÁLYAI szernek az alkalmazására került sor; úgy az eljárási szabályok közül a súlyosítási tilalomra vonatkozóan is a Be. 354. (4) bekezdésének a 2010. május 1. napját megelőző korábbi rendelkezései érvényesülnek.

Részletesebben

BTK. KÜLÖNÖS RÉSZ TANANYAGA (2012. évi C. törvény) Az I. félév tananyaga

BTK. KÜLÖNÖS RÉSZ TANANYAGA (2012. évi C. törvény) Az I. félév tananyaga BTK. KÜLÖNÖS RÉSZ TANANYAGA (2012. évi C. törvény) Az I. félév tananyaga XV. Fejezet Az élet, a testi épség és az egészség elleni bűncselekmények 160. Emberölés 161. Erős felindulásban elkövetett emberölés

Részletesebben

M. Sz. Garázdaság bűntette 2015.11.02. 10:00

M. Sz. Garázdaság bűntette 2015.11.02. 10:00 45. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 11.02-2015.11.06. 2015.11.02. (hétfő) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla K. G. + 1 fő Emberölés bűntette 2015.11.02. 09:00 Az első fokon eljárt Debreceni

Részletesebben

Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben

Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben 1. sz. táblázat Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben Ügyészségek A nyomozás elrendelésétől számított A nyomozás elrendelésétől a jogerős bírósági 1

Részletesebben

40. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.09.30-10.04.

40. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.09.30-10.04. 1 / 61 40. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.09.30-10.04. 2013.09.30. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla L.Zs. Kábítószerrel visszaélés bűntette 2013.09.30. 09:00 Az elsőfokon eljáró

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. 2012. évi bűnözésről

T Á J É K O Z T A T Ó. 2012. évi bűnözésről T Á J É K O Z T A T Ó a 2012. évi bűnözésről Kiadja: Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztály, valamint a Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztály ISSN 1217-0046 - 3 - I. A BŰNÖZÉS TERJEDELME

Részletesebben

A 48. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.11.25-11.29 2013.11.25. (HÉTFŐ) KÚRIA

A 48. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.11.25-11.29 2013.11.25. (HÉTFŐ) KÚRIA 1 A 48. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.11.25-11.29 2013.11.25. (HÉTFŐ) KÚRIA 2 ÚRIA B. III. tanács fsz. Díszterem V. T. XI. r. és 3 társa Lopás bűntette és más 2013. 11. 25. 9.00 bűncselekmények

Részletesebben

17. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.22-26.

17. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.22-26. 1 / 42 17. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.22-26. 2013.04.22. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla L.Z. + 3 fő Emberölés bűntette 2013.04.22. 09:00 Az eksőfokon eljáró Debreceni Törvényszék

Részletesebben

13. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK K. A fő Sikkasztás bűntette :30

13. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK K. A fő Sikkasztás bűntette :30 13. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2017.03.20.-03.24. 2017. március 20. DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Fővárosi Ítélőtábla K. A. + 16 fő Sikkasztás bűntette 2017.03.20-21-22. 09:30 Az első fokon eljárt Fővárosi

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N!

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA Bf.II.355/2004/3. A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! A Szegedi Ítélőtábla a Szegeden, 2004. évi szeptember hó 30. napján tartott fellebbezési nyilvános ülés alapján meghozta

Részletesebben

A közvetítői eljárás

A közvetítői eljárás A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény módosításáról szóló T/18090. számú törvényjavaslat közvetítői eljárást érintő rendelkezései 85. (4) A Be. 190. -a a következő (3) bekezdéssel egészül ki,

Részletesebben

Tájékoztató. a gyermekkorúak és a fiatalkorúak bűnözésével összefüggő egyes kérdésekről. Kiadja: Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztály 2013.

Tájékoztató. a gyermekkorúak és a fiatalkorúak bűnözésével összefüggő egyes kérdésekről. Kiadja: Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztály 2013. Tájékoztató a gyermekkorúak és a fiatalkorúak bűnözésével összefüggő egyes kérdésekről Kiadja: Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztály 2013. év ISSN 1418-7590 - 3 - ÖSSZEFOGLALÓ A bűnözés általános visszaszorítására

Részletesebben

12. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.03.18.-22

12. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.03.18.-22 1 / 45 12. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.03.18.-22 2013.03.18. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla I.L. r.ftőrm. + 1 fő Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette 2013.03.18.

Részletesebben

16. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.15-19

16. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.15-19 1 / 54 16. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.15-19 2013.04.15. (HÉTFŐ) KÚRIA KÚRIA B. II. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem K. J. I. Emberölés bűntette 2013. 04. 15. 9.00 Az eljárt bíróságok a terheltet

Részletesebben

A feltételes szabadságra bocsátás próbaidejének meghosszabbodása. a bírói gyakorlatban

A feltételes szabadságra bocsátás próbaidejének meghosszabbodása. a bírói gyakorlatban 1 A feltételes szabadságra bocsátás próbaidejének meghosszabbodása a bírói gyakorlatban A téma aktualitását az indokolja, hogy a büntető anyagi jog általános részében van arra vonatkozó szabály (Btk. 91.

Részletesebben

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS

BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS BŰNÖZÉS ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS 2004 2012. ÜGYÉSZSÉG M AG YARORSZÁ G KÖZZÉTESZI: LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG Budapest, 2013. Bűncselekmények 2004 2006 2008 2010 2012 Összes regisztrált bűncselekmény 418 883 425 941

Részletesebben

Összes regisztrált bűncselekmény

Összes regisztrált bűncselekmény Bűncselekmények Összes regisztrált bűncselekmény 420 782 418 883 425 941 408 407 447 186 Vagyon elleni bűncselekmény összesen 1/ 283 664 262 082 260 147 265 755 273 613 szabálysértési értékre elkövetett

Részletesebben

17. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.22-26.

17. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.22-26. 1 / 47 17. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.22-26. 2013.04.22. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla L.Z. + 3 fő Emberölés bűntette 2013.04.22. 09:00 Az eksőfokon eljáró Debreceni Törvényszék

Részletesebben

42 HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.10.13-17.

42 HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.10.13-17. 42 HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.10.13-17. 2014.10.13. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla H. Gy. + 1 fő Lopás bűntette 2014.10.13. 09:00 Az elsőfokon eljárt Debreceni Járásbíróság

Részletesebben

40. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.09.29.-10.03.

40. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.09.29.-10.03. 1 / 38 2014.09.29. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA 40. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.09.29.-10.03. Debreceni Ítélőtábla B. A.+ 2 fő Emberölés bűntette 2014.09.29. 09:00 Az első fokon eljárt Debreceni

Részletesebben

26. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.06.24-28.

26. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.06.24-28. 1 / 42 2013.06.24. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA 26. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.06.24-28. Debreceni Ítélőtábla Sz. K. + 1 fő Emberölés bűntette 2013.06.24. 09:00 Az első fokon eljáró Debreceni

Részletesebben

A 41. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.10.06-10.10.

A 41. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.10.06-10.10. 1 / 40 2014.10.06. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA A 41. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.10.06-10.10. Debreceni Ítélőtábla F. Z. Befolyással üzérkedés 2014.10.06. 09:00 Debreceni Ítélőtábla Az elsőfokon

Részletesebben

19. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2016.05.02-2016.05.06. DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA K. L. + 6 fő Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette

19. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2016.05.02-2016.05.06. DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA K. L. + 6 fő Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette 19. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2016.05.02-2016.05.06. 2016.05.02. (hétfő) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA K. L. + 6 fő Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette 2016.05.02.

Részletesebben

21. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.05.21-24.

21. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.05.21-24. 1 / 27 2013.05.21. (KEDD) KÚRIA Kúria sz. 9. sz. tárgyalóterem 21. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.05.21-24. A. G. J. és társa Vesztegetés bűntette 2013. 05. 21. 9.00 II. rendű terhelt közterület-felügyelőként

Részletesebben

A 38. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.09.16-20.

A 38. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.09.16-20. 1 / 34 A 38. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.09.16-20. HÉTFŐ (2013.09.16.) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla K.J.A. Pénzmosás bűntette 2013.09.16. 09:00 Az elsőfokon eljáró Miskolci Törvényszék

Részletesebben

4. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.01.20-01.24.

4. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.01.20-01.24. 1 / 58 4. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.01.20-01.24. 2014.01.20. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla T. K. + 10 fő Adócsalás bűntette 2014.01.20 09:00 Az elsőfokon eljárt Debreceni

Részletesebben

A 37. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.09.09-13.

A 37. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.09.09-13. 1 / 26 A 37. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.09.09-13. HÉTFŐ (2013.09.09.) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla D.I. Lopás bűntette 2013.09.09. 09:00 Az elsőfokon eljáró Miskolci Városi Bíróság

Részletesebben

Budapest Környéki Törvényszék V/521. Vádlott: Cs. J. +13 fő Ügy: jelentős értékre fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bcs.

Budapest Környéki Törvényszék V/521. Vádlott: Cs. J. +13 fő Ügy: jelentős értékre fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bcs. 1 ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK JÚLIUS 21. (HÉTFŐ) BUDAPEST KÖRNYÉKI TÖRVÉNYSZÉK Budapest Környéki Törvényszék V/521. Vádlott: Cs. J. +13 fő Ügy: jelentős értékre fegyveresen elkövetett rablás bűntette és

Részletesebben

Dr. Örkényi: A bírósági ügyek munkaidõigényének mérése c. tanulmány melléklete

Dr. Örkényi: A bírósági ügyek munkaidõigényének mérése c. tanulmány melléklete 1.. KÉRDŐÍV a bíróságon (helyi és törvényszéki első fokon) befejezett büntető ügyek felméréséhez Az ügy kódszáma M1. táblázat I I. I. ÜGYVITEL 5. Első fokon jogerős-e? 6. Másod fokon jogerős-e? 7. Új számra

Részletesebben

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON 2009. év Kiadja: Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály ISSN 1418-7493 - 3 - I. ÖSSZEFOGLALÓ ADATOK 2007-ben

Részletesebben

4. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2016.01.18-2016.01.22. Debreceni Ítélőtábla P. Cs. + 2 fő Emberölés bűntette 2016.01.18. 09:00

4. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2016.01.18-2016.01.22. Debreceni Ítélőtábla P. Cs. + 2 fő Emberölés bűntette 2016.01.18. 09:00 4. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2016.01.18-2016.01.22. 2016.01.18. (hétfő) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla P. Cs. + 2 fő Emberölés bűntette 2016.01.18. 09:00 HATÁROZAT HIRDETÉS Az első fokon

Részletesebben

Tájékoztató. a gyermekkorúak és a fiatalkorúak bűnözésével összefüggő egyes kérdésekről

Tájékoztató. a gyermekkorúak és a fiatalkorúak bűnözésével összefüggő egyes kérdésekről Tájékoztató a gyermekkorúak és a fiatalkorúak bűnözésével összefüggő egyes kérdésekről Kiadja: Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály 2011. év ISSN 1418-7590 3 ÖSSZEFOGLALÓ

Részletesebben

43. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 10.19-2015.10.22.

43. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 10.19-2015.10.22. 43. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 10.19-2015.10.22. 2015.10.19. (hétfő) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla N. L. + 4 fő Adócsalás bűntette 2015.10.19. 09:00 Az első fokon eljárt Debreceni

Részletesebben

15. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK

15. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 1 / 31 15. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.08-12. 2013.04.08. (HÉTFŐ) KÚRIA KÚRIA B. II. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem F. L. Sikkasztás bűntette 2013. 04. 08. 9.00 Az eljárt bíróságok a terheltet

Részletesebben

50. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.12.08-12.12. 2014.12.08. HÉTFŐ DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA

50. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.12.08-12.12. 2014.12.08. HÉTFŐ DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA 50. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.12.08-12.12. 2014.12.08. HÉTFŐ DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla B. L. + 1 fő Kábítószerrel visszaélés bűntette 2014.12.08. 08:30 Információ: HATÁROZAT

Részletesebben

A 19. HÉT ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉKE

A 19. HÉT ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉKE 1 / 38 2013.05.06. (HÉTFŐ) KÚRIA A 19. HÉT ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉKE 2013.05.06-05.10. KÚRIA B. II. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem T. A. M. és társai Emberrablás bűntette 2013. 05. 06. 9.00 a) Az

Részletesebben

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON

A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON A KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK ÉS A BŰNÖZÉS KAPCSOLATA MAGYARORSZÁGON 2011. év Kiadja: Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály ISSN 1418-7493 3 I. ÖSSZEFOGLALÓ ADATOK 2010-ben

Részletesebben

5. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.01.26.-01.30.

5. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.01.26.-01.30. 5. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.01.26.-01.30. 2015.01.26. (hétfő) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla B. A. + 2 fő Csalás bűntette 2015.01.26. 09:00 Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék

Részletesebben

AZ 50. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.12.09-12.13.

AZ 50. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.12.09-12.13. 1 / 18 AZ 50. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.12.09-12.13. 2013.12.09. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla P. B. + 8 fő Adócsalás bűntette 2013.12.09. 09:00 Az elsőfokon eljárt Debreceni

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN Í T É L E T E T :

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN Í T É L E T E T : Szegedi Ítélőtábla A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN A Szegedi Ítélőtábla a Szegeden, 2006. évi június hó 20. napján tartott nyilvános fellebbezési tárgyalás alapján meghozta a következő Í T É L E T E T : A

Részletesebben

A 49. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.12.02-2013.12.07.

A 49. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.12.02-2013.12.07. 1 / 52 A 49. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.12.02-2013.12.07. 2013.12.02. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla Zs. Gy. Emberölés bűntette 2013.12.02. 09:00 Az elsőfokon eljárt Debreceni

Részletesebben

JÓVÁTÉTELI MUNKA. Szabóné Dr. Szentmiklóssy Eleonóra

JÓVÁTÉTELI MUNKA. Szabóné Dr. Szentmiklóssy Eleonóra JÓVÁTÉTELI MUNKA A bírósági szervezetrendszer jogalkalmazásának javítása az ítélkezési tevékenység hatékonyságának fokozása érdekében ÁROP-2-2-16-2012-2012-0005 Debrecen, 2013. április 9. Szabóné Dr. Szentmiklóssy

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. az ügyészi szervek évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI

T Á J É K O Z T A T Ó. az ügyészi szervek évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI T Á J É K O Z T A T Ó az ügyészi szervek 2011. évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI A büntetőjogi szakterületen iktatott ügyiratok száma a 2010. évi 952 877-ről

Részletesebben

13. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.03.25-29.

13. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.03.25-29. 2013.03.25. 1 / 38 2013. 03.25. (HÉTFŐ) KÚRIA 13. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.03.25-29. KÚRIA B. I. tanács fsz. 3. sz. tárgyalóterem M. A. Emberölés bűntettének kísérlete 2013. 03. 25. 9.00 A

Részletesebben

Deres Petronella Domokos Andrea. Büntetőjogi Záróvizsga-felkészítő a 2012. évi C. törvény (új Btk.) alapján

Deres Petronella Domokos Andrea. Büntetőjogi Záróvizsga-felkészítő a 2012. évi C. törvény (új Btk.) alapján Deres Petronella Domokos Andrea Büntetőjogi Záróvizsga-felkészítő a 2012. évi C. törvény (új Btk.) alapján P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y W e r b ő c z y s o r o z a t Károli Gáspár Református

Részletesebben

A 39. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.09.22.-09.26.

A 39. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.09.22.-09.26. 1 / 62 2014.09.22. (HÉTFŐ) KÚRIA KÚRIA B. II. tanács fsz. 9. sz. tárgyalóterem A 39. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.09.22.-09.26. dr. Á. L. és 3 társa Csődbűncselekmény 2014. 09. 22. 09.00 A Kúria

Részletesebben

1 32 9 658 9 924 7 962 5 82 5 139 22 958 23 591 25 763 21 21 19 639 14 891 24,9 2, 17,1 24,2 25,4 31,6 36 12 41 983 46 726 32 621 31 319 26 551 2 928 3 392 3 753 2 678 2 566 2 165 Összes bűncselekmény

Részletesebben

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következ. v é g z é s t:

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következ. v é g z é s t: Az Alkotmánybíróság döntésének tájékoztató jelleggel közzétett, nem hivatalos szövege. A hivatalos közzétételre a Magyar Közlönyben, illetve az Alkotmánybíróság Határozatai című hivatalos lapban kerül

Részletesebben

41. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 10.05-2015.10.09. Debreceni Ítélőtábla G. A. Testi sértés bűntette 2015.10.05. 10:00

41. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 10.05-2015.10.09. Debreceni Ítélőtábla G. A. Testi sértés bűntette 2015.10.05. 10:00 41. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 10.05-2015.10.09. 2015.10.05. (hétfő) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla G. A. Testi sértés bűntette 2015.10.05. 10:00 Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék

Részletesebben

A 47. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.11.18-11.22.

A 47. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.11.18-11.22. 1 / 50 A 47. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.11.18-11.22. 2013.11.18. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla Cs. B. + 197 fő Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette 2013.11.18-22.

Részletesebben

A 10. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.03.09-03.13.

A 10. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.03.09-03.13. A 10. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.03.09-03.13. 2015.03.09. (HÉTFŐ) KÚRIA KÚRIA B. III. tanács fsz. 9. sz. tárgyalóterem K. Józsefné II. r. Hatóság félrevezetésének 2015. 03. 10. 09.00 vétsége

Részletesebben

23. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.06.01-05

23. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.06.01-05 23. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.06.01-05 2015.06.01. HÉTFŐ DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla Sz. Cs. + 1 fő Szexuális erőszak bűntette 2015.06.01. 09:00 Az első fokon eljárt Debreceni

Részletesebben

23. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2016.05.30-2016.06.03.

23. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2016.05.30-2016.06.03. 23. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2016.05.30-2016.06.03. 2016.05.30. (hétfő) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA F. J. Szexuális erőszak bűntette 2016.05.30. 09:00 Információ: Az első fokon eljárt debreceni Törvényszék

Részletesebben

46. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 11.09-2015.11.13.

46. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 11.09-2015.11.13. 46. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 11.09-2015.11.13. 2015.11.09. (hétfő) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla B. J. + 8 fő Garázdaság bűntette 2015.11.09. 09:00 Az első fokon eljárt Debreceni

Részletesebben

Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész

Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész BÜNTETŐ HATÁROZATOK SZERKESZTÉSE Ügyészi határozatok a nyomozásban Dr. Friedmanszky Zoltán címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész Büntető határozatok szerkesztése I. A büntető határozatok fogalma II.

Részletesebben

ÉRTESÍTÉS előzetes letartóztatás elrendeléséről, fenntartásáról, megszüntetéséről

ÉRTESÍTÉS előzetes letartóztatás elrendeléséről, fenntartásáról, megszüntetéséről ... Járásbíróság/Törvényszék/Ítélőtábla/Kúria.../20.../...szám 1. melléklet a 9/2013. (VI. 29.) KIM rendelethez 1. melléklet a 9/2002. (IV. 9.) IM rendelethez ÉRTESÍTÉS előzetes letartóztatás elrendeléséről,

Részletesebben

51. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 12.14-2015.12.18.

51. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 12.14-2015.12.18. 51. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 12.14-2015.12.18. 2015.12.14. (hétfő) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla N. L. + 4 fő 1. Adócsalás bűntette 2. 2015.12.14. Az első fokon eljárt Debreceni

Részletesebben

38. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.09.14-2015.09.18. elfogadásának bűntette

38. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.09.14-2015.09.18. elfogadásának bűntette 38. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.09.14-2015.09.18. 2015.09.14. (hétfő) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla Zs. F. Vesztegetés elfogadásának bűntette 2015.09.14. 09:00 Az első fokon eljárt

Részletesebben

KORRUPCIÓ ÉS TI AKADÉMIA IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS. Dr. Inzelt Éva, egyetemi tanársegéd, ELTE ÁJK Kriminológiai Tanszék

KORRUPCIÓ ÉS TI AKADÉMIA IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS. Dr. Inzelt Éva, egyetemi tanársegéd, ELTE ÁJK Kriminológiai Tanszék KORRUPCIÓ ÉS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS TI AKADÉMIA Dr. Inzelt Éva, egyetemi tanársegéd, ELTE ÁJK Kriminológiai Tanszék corruption is the prize" A KORRUPCIÓ TAPASZTALÁSA VARGA GERGELY ÜGYÉSZ ESETE 2011. nov.

Részletesebben

Az ítélőtábla másod-, harmadfokú és a törvényszék másodfokú tanácsainak. havi adatszolgáltatása. Büntető ügyszak (katonai ügyszak nélkül)

Az ítélőtábla másod-, harmadfokú és a törvényszék másodfokú tanácsainak. havi adatszolgáltatása. Büntető ügyszak (katonai ügyszak nélkül) 5. melléklet a 16/2014. (XII. 23.) OBH utasításhoz 5.számú melléklet a 8/2003. OIT szabályzathoz.. év.. hónap... számú minta Az ítélőtábla másod-, harmadfokú és a törvényszék másodfokú tanácsainak havi

Részletesebben

G Y O R S T Á J É K O Z T A T Ó. a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek évi büntetőjogi ügyforgalmáról

G Y O R S T Á J É K O Z T A T Ó. a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek évi büntetőjogi ügyforgalmáról Ig. 97/2009. Legf. Ü. szám G Y O R S T Á J É K O Z T A T Ó a Magyar Köztársaság ügyészi szerveinek 2008. évi büntetőjogi ügyforgalmáról A BÜNTETŐJOGI SZAKTERÜLETI TEVÉKENYSÉG FŐBB ADATAI A büntetőjogi

Részletesebben

A 20. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.05.11 05.15.

A 20. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.05.11 05.15. A 20. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.05.11 05.15. 2015.05.11. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla T. L. + 1 fő Emberölés bűntette 2015.05.11. 13:00 Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék

Részletesebben

(1) A tanú, aki bíróság vagy más hatóság előtt az ügy lényeges

(1) A tanú, aki bíróság vagy más hatóság előtt az ügy lényeges (1) A tanú, aki bíróság vagy más hatóság előtt az ügy lényeges körülményére valótlan vallomást tesz, vagy a valót elhallgatja, hamis tanúzást követ el. (2) A hamis tanúzásra vonatkozó rendelkezéseket kell

Részletesebben

BÜNTETŐELJÁRÁS-JOGI JOGESET-TÁR

BÜNTETŐELJÁRÁS-JOGI JOGESET-TÁR Budaházi Árpád Fantoly Zsanett - Gergi-Horgos Lívia Vári Vince BÜNTETŐELJÁRÁS-JOGI JOGESET-TÁR NKE Rendészettudományi Kar, Budapest 2013. Szerzők: Dr. Budaházi Árpád PhD r. százados tanársegéd (124-157.

Részletesebben

A 46. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.11.11-15. F. D. CS. Emberölés bűntette 2013.11.11. 10:00

A 46. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.11.11-15. F. D. CS. Emberölés bűntette 2013.11.11. 10:00 1 / 52 A 46. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.11.11-15. 2013.11.11. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla A.A. Jövedékkel visszaélés bűntette 2013.11.11. 09:00 Az elsőfokon eljárt Nyíregyházi

Részletesebben

P. Zs. Kiskorú veszélyeztetésének :00

P. Zs. Kiskorú veszélyeztetésének :00 42. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 10.12-2015.10.16. 2015.10.12. (hétfő) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla E. J. Testi sértés bűntette 2015.10.12. 09:00 Első nyilvános ülés Az első fokon

Részletesebben

időbeli hatály területi hatály személyi hatály hatály

időbeli hatály területi hatály személyi hatály hatály időbeli területi személyi 2 fogalma a fő szabály az elkövetési idő jelentősége az elkövetési időre vonatkozó elméletek magatartás (vagy tevékenység) elmélet cselekményegység elmélete ok-folyamat elmélet

Részletesebben

A 24. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALŰSI JEGYZÉK 2015.06.08-06.12.

A 24. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALŰSI JEGYZÉK 2015.06.08-06.12. A 24. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALŰSI JEGYZÉK 2015.06.08-06.12. 2015.06.08. (H) PÉCSI TÖRVÉNYSZÉK Pécsi Törvényszék (7623 Pécs, Rákóczi út 34.) mfsz. 2. tárgyalóterem gondatlanságból fk.f.j.d. elkövetett, életveszélyt

Részletesebben

24. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK

24. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 1 / 29 2013.06.10. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla 24. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.06.10-14. B. ZS. Rablás bűntette 2013.06.10. 09:00 Az elsőfokon eljáró Debreceni Törvényszék

Részletesebben

B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A büntetőeljárásról szóló, többször módosított 1998. évi XIX. törvény (Be.) ismerete minden tétel esetében szükséges. Egyes tételeknél szükséges

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 15. 16. 18. 20. 21. 24. 26. 30. 33. 36. 41. 44. 45. 48. 50. 52.

TARTALOMJEGYZÉK 15. 16. 18. 20. 21. 24. 26. 30. 33. 36. 41. 44. 45. 48. 50. 52. TARTALOMJEGYZÉK 1. A büntető törvény hatálya, a büntető törvény visszamenőleges hatályának szabályai...6 2. A bűncselekmény törvényi fogalma, a bűntett és a vétség...6 4. Egység, többség, halmazat. A törvényi

Részletesebben

18. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.29-05.03.

18. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.29-05.03. 1 / 25 18. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2013.04.29-05.03. 2013.04.29. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla B. I. + 1 fő Sikkasztás bűntette 2013.04.29. 08:00 Az elsőfokon eljáró Nyíregyházi

Részletesebben

A 10. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.03.23-02.27.

A 10. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.03.23-02.27. A 10. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.03.23-02.27. 2015.03.02. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla Pné S. L. Csalás bűntette 2015.03.02. 09:00 A Gyöngyösi Járásbíróság 2014 júniusában

Részletesebben

A.19. A feltételes szabadságra bocsátás; a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése; a büntetés végrehajtását kizáró okok

A.19. A feltételes szabadságra bocsátás; a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése; a büntetés végrehajtását kizáró okok A.19. A feltételes szabadságra bocsátás; a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése; a büntetés végrehajtását kizáró okok Vázlat Záróvizsga-felkészítő konzultáció Büntetőjog c. tárgyból Jogász alapszak

Részletesebben

Debreceni Ítélőtábla P. Zs. Kiskorú veszélyeztetésének 2015.10.12. 10:00

Debreceni Ítélőtábla P. Zs. Kiskorú veszélyeztetésének 2015.10.12. 10:00 42. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015. 10.12-2015.10.16. 2015.10.12. (hétfő) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla E. J. Testi sértés bűntette 2015.10.12. 09:00 Első nyilvános ülés Az első fokon

Részletesebben

B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG B/2. BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A büntetőeljárásról szóló, többször módosított 1998. évi XIX. törvény (Be.) ismerete minden tétel esetében szükséges. Egyes tételeknél szükséges

Részletesebben

2. SZÁMÚ MELLÉKLET Mintahatározatok

2. SZÁMÚ MELLÉKLET Mintahatározatok 2. SZÁMÚ MELLÉKLET Mintahatározatok 1. sz. mintahatározat A változat: KÚRIA Bfv.III.1.474/2014/5. szám A Kúria Budapesten, a 2014. év december hó 8. napján tartott tanácsülésen meghozta a következő í t

Részletesebben

PÉNZHAMISÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE MIATT INDÍTOTT BÜNTETŐÜGY SZABÓ ISTVÁN ELLEN

PÉNZHAMISÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE MIATT INDÍTOTT BÜNTETŐÜGY SZABÓ ISTVÁN ELLEN PÉNZHAMISÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE MIATT INDÍTOTT BÜNTETŐÜGY SZABÓ ISTVÁN ELLEN Btk. 305. (NIRIIVIANK) Védelem MÓDOSÍTOTT BEADVÁNY 2009.12.13 Készítette : Sebestyén Adalbert - THL5CK... BMF-NIK Mérnök Informatikus

Részletesebben

2.2. Az ügyész jogosítványai a nyomozás feletti felügyelet körében Az ügyész egyéb jogkörei Az ügyészségi szervezetrendszer...

2.2. Az ügyész jogosítványai a nyomozás feletti felügyelet körében Az ügyész egyéb jogkörei Az ügyészségi szervezetrendszer... TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ...17 I. A BÜNTETŐELJÁRÁS MEGHATÁROZÁSA. 19 1. A büntetőeljárás fogalma és célja 19 2. A büntetőeljárás szakaszai...19 2.1. A nyomozási szakasz 20 2.2. Az ügyészi szakasz... 20 2.3.

Részletesebben

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a években

Tájékoztató. az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a években Tájékoztató az ismertté vált kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és elkövetők kapcsolatairól a 2004-2008. években 2009. év Kiadja: Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási

Részletesebben

A perújítás egyes kérdései 1

A perújítás egyes kérdései 1 Dr. Kiszelyné dr.finta Éva: A perújítás egyes kérdései 1 Az előkészítő anyag felépítése: I./ Példák a Szolnok Megyei Bíróság gyakorlatából II./ Jogszabályok és a bírói gyakorlat III./ A gyakorlat alakulása,

Részletesebben

27. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.06.30-07.04.

27. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.06.30-07.04. Oldal: 1 / 66 27. HETI ORSZÁGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2014.06.30-07.04. 2014. 06.30. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla O. G. + 1 fő Hivatali visszaélés bűntette 2014.06.30 09:00 Első nyilvános

Részletesebben

Az ítélőtábla másodfokú tanácsainak havi adatszolgáltatása. Katonai ügyszak

Az ítélőtábla másodfokú tanácsainak havi adatszolgáltatása. Katonai ügyszak 6. melléklet a 16/2014. (XII. 23.) OBH utasításhoz 6.számú melléklet a 8/2003. OIT szabályzathoz.. év.. hónap... számú minta Az ítélőtábla másodfokú tanácsainak havi adatszolgáltatása Katonai ügyszak 1.

Részletesebben

A 3. HETI ORSZGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.01.12.-16.

A 3. HETI ORSZGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.01.12.-16. A 3. HETI ORSZGOS TÁRGYALÁSI JEGYZÉK 2015.01.12.-16. 2015.01.12. (HÉTFŐ) DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA Debreceni Ítélőtábla S. Zné+ 2 fő Vesztegetés bűntette 2015.01. 12. 09:00 Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék

Részletesebben