HÁZI MAGDOLNA SZEKSZÁRD

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÁZI MAGDOLNA SZEKSZÁRD"

Átírás

1

2

3 HÁZI MAGDOLNA SZEKSZÁRD 1991

4 "A játék. Az különös. Gömbölyű és gyönyörű, csodaszép és csodajó, nyitható és csukható, gomb és gömb és gyöngy, gyűrű. Bűvös kulcs és gyertya lángja, színes árnyék, ördöglámpa." Kosztolányi Dezső ILLYÉS GYULA KÖNYVTÁR

5

6 HÁZ 1. Átlót hajtunk. 2. Az átló mentén félbehajtjuk a papírt. Munkánkat úgy teszszük le magunk elé, hogy a félbehajtott él legyen a "sátor" alja A talpon álló két sarkot középvonalra behajtjuk. a

7 T E M P L O M 1. A négyzetet az 1/3 részénél hátrahajtjuk a pont-vonal mentén. 2. A nyíl irányában a B-vel jelzett oldalra hajtjuk az A sarkot. 3. A szaggatott vonal jelzi a hajtás irányát. Az A-val jelzett oldalt ráhajtjuk a B-vel jelzettre, az ábra szerint. 6. A szaggatott vonal jelzi a rövid oldal megfelezését.

8 7. A két sarkot középre behajtjuk. 8. Munkánkat átfordítjuk. HÁZ 1. A négyzet minden sarkát behajtjuk középre. 2. Megfordítjuk a munkánkat és újra behajtunk minden sarkot. 3. A szaggatott vonal mentén három sarkot behajtunk. Megfordítjuk a papírt.

9 TEMPLOM II. 1. I. Meghajtogatjuk az átlókat és az oldalfelezőket. /Minden hajtás után szétnyitjuk a papírt./ Majd az egyik oldalfelező mentén félbehajtjuk a papírt A pont-vonal mentén az A, B sarkot behajtjuk középre, egy sátor alakot kapunk A nyíl irányában a felsőlap csúcsait középre behajtjuk. 6. Az egész munkát megfordítjuk.

10 7. Az előzőhöz hasonlóan, az alapon álló mindkét sarkot középre behajtjuk. 8. A csúcsokat lehajtjuk a jelzés szerint A lehajtott részt felemeljük, szétnyitjuk, az A-val jelzett oldal mentén lelapítjuk, egy négyzetet kapunk. 11. Ugyanezt megismételjük a másik "háromszögalakkal" is Munkánkat átfordítjuk, a középvonalra ráhajtjuk az azzal párhuzamos oldalakat.

11 A hajtogatást visszafordítjuk. A nyíl szerint, a középvonalra esö két csúcsot oldalra kihajtjuk A lehajtott részeket szétnyitjuk, s háromszög alakban lelapítjuk őket. 18. A nyíl szerint, a középső részt felhajtjuk.

12 Zelk Zoltán PÁRBESZÉD - Honnét, szomszéd? - Ahol voltam, onnét! -Mit evett? - Eleget! - Mi jót? - Hernyót! - Hány volt! - Egy vcrlt! - És még? - Kukacot! - Mennyit? - Hatot! - Hát még? - Legyet? - Hányat? - Hetet! - Mást még? - Pondrót? - Sok volt? - Nyolc volt! - Jó volt? - Jó volt!

13 M A 0 Á R 1. Négyzetünket az egyik átló mentén félbehajtjuk. 2. A kapott háromszög alakot a szagga - tott vonal mentén újra félbehajtjuk. /Az A pontot B ponthoz illesztjük./ 3. A háromszög alakot újra félbehajtjuk a jelzés szerint. Az A-val jelzett csúcsot előre, a B-vel jelölt csúcsot hátrahajtjuk. Egy három lapból álló háromszöget kapunk. 4. Az alsó és a felső lapot újra megfelezzük. Mutatja az ábra. Ezekből lesznek a szárnyak.

14 5. Meghajtogatjuk a madár fejét. Először csak a vonal mentén lehajtjuk a papírt,megélezzük,visszahajtjuk, majd a már meglévő él mentén betűrjük. A B C Ha két kis háromszöget oldalra kihajtunk - a szaggatott vonal jelzi - a kis madár meg is tud állni. /Ha kis méretű papírból készíted el./ 8 cm-es négyzetből hajtogasd meg a madarat, s méretű talpat hajtsál.

15 Tamkö Sirató Károly PINTY ÉS PONTY Volt egyszer egy ponty Úszott, mint a pinty! Volt egyszer egy pinty Repült, mint a ponty! Együtt mentek... Úsztak, szálltak, mendegéltek, tán még most is mendegélnek, ha a kelő napsugárban útjuk végére nem értek. Elöl ment a ponty. Úszott, mint a pinty! Utána a pinty. Repült, mint a ponty!

16 A D k R II. Négyzetlapunkat az egyik oldalfelező mentén félbehajtjuk. A két szomszédos sarkot behajtjuk az oldalfelezőre a középpontba, és a szaggatott vonal mentén félbehajtjuk. A vastag vonal mentén - mindkét oldalon - bevágjuk a papírt. A szaggatott vonal mentén mindkét oldalon felhajtjuk a szárnyakat. Meghajtjuk a fejét. A jelzés mentén lehajtjuk, megélezzük, visszahajtjuk, a két lap közé hajtjuk. /Az előző madárnál részleteztem ezt a fázist.

17 HAL A papírt úgy tesszük le magunk elé, hogy a színes oldal kerüljön alulra. 1. Négyzetlapunkat átlósan félbehajtjuk,majd a papírt újra szétnyitjuk. 2. A kapott hajtásélre az egyik végéből kiindulva a két szomszédos szélt ráhajtjuk. 3. Ugyanezt megismételjük az átlő másik végéből kiindulva is.

18 4. Munkánkat a szaggatott vonal mentén félbehajtjuk A száj hajtogatása következik. A szaggatott vonal mentén felhajtjuk az A-val jelzett csúcsot. Majd -az ábra mutatja - a szaggatott vonal mentén hátra lehajtjuk a papírt. 7.- Az ábrán látható módon a "szájrészhez" simítva felhajtjuk a hátrahajtott részt. 8. A bevonalkázott kis véget a nyíl irányában betűrjük. 9. Most meghajtjuk a hal farkát. A pontvonal mentén felhajtjuk a papírt, megélezzük, majd visszahajtjuk, s a már meglévő hajtáséi mentén betűrjük. w

19 A lépéseket részletezik a 9/a, 9/b és a felnagyított rajzok Utolsó fázis a farok bevágása, s a jelzés mentén való lehajtása. Ha fehér írógéplapból hajtogatunk, kedvünkre színezhetünk különböző színű és mintájú ha - lakat. Készíthetünk halcsaládot is. Kisebb méretű papírból lehet "gyerekeket"is hajtogatni.

20 NYU S Z I 1. Négyzetlapunkat átlósan félbehajtjuk, majd a papírt újra szétnyitjuk. 2. A kapott hajtásélre az egyik végéből kiindulva a két szomszédos szélt ráhajtjuk. 3. Ugyanezt megismételjük az átló másik végéből kiindulva is.a középen kapott felálló csúcsokat egy irányban lesimítjuk, az A, B, C ábrák szerint.

21 4. Munkánkat a pont-vonal mentén félbehajtjuk. 5. Az ábra mutatja a kapott formát. 6. Hajtogatásunkat átfordítjuk, és az A, B-vel jelölt csúcsokat ráhajtjuk a középvonalra. 7. Az ábra mutatja az eredményt A hajtogatás hátoldalán levő két kis háromszöget kihajtjuk.a szaggatott vonal mentén jobbra is, balra is meghajtjuk,a nyíllal jelölt csúcsokat egymás felé húzva az ábrán látható módon félbehajtjuk.

22 11. A nyilakkal jelölt külső részt a szaggatott r vonal mentén lehajtjuk, miközben a belső hajtást is kifordítjuk, lesimítjuk. Az orr részt behajtjuk. 12. A vastag vonal mentén bevágjuk a papírt, ebből lesz a két fül. Először a szaggatott vonal mentén meghajtjuk a papírt. Az A, B, C, D rajzok megmutatják, hogyan fordítsuk ki a kapott hajtáséi mentén a füleket.

23 13. Az utolsó mozzanat a két hátsó láb befejezése. Először a vonal mentén a csúcsot a két lap közé hajtjuk, majd előrehúzzuk.

24 1. Meghajtjuk az átlót. 2. Az átlóra beftajtogatjuk az A és B sarkokat. 3. Hosszában félbehajtjuk Az A-val jelzett oldalt a szaggatott vonal mentén ráhajtjuk a B-vel jelzettre.

25 Az előzőleg lehajtott részt felemeljük, és az A-val jelzett él mentén lelapítjuk.a rajz mutatja, egy négyzetet kapunk A nyíl irányában a felezőre behajtjuk a két sarkot. A szaggatott vonal mentén élt hajtunk.

26 11. Szétnyitjuk a behajtott részeket Az ábra szerint a "négyzet" felső lapját felemeljük, és a meghosszabbított szaggatott vonalra ráhajtjuk a munkánkat. Miközben a két szemben levő oldalnál a hajtásélek megfordulnak. 14. A szaggatott vonal mentén a felső csúcsot lehajtjuk. 15. A pont-vonal mentén a nyíl irányában hátrahajtjuk a "háromszög" alakot. A füleket a szaggatott vonal mentén lehajtjuk, majd egy kis ráhagyással - a kinagyított ábra mutatja - visszahajtjuk. A középső részt, a szaggatott vonal mentén hátrahajtjuk. A farok részt betűrjük. 15

27 16. A farokrészt a jelzés mentén megfelezzük. Az A oldalt ráhajtjuk a B oldalra, közben a pont-vonal mentén befelé hajtjuk a papírt. A jelzés mentén bevágjuk,behajtjuk, így kapjuk meg a lábakat. A másik oldalon is megisméjük a műveleteket.

28 TYÚK 1. Meghajtjuk az átlót. 2-3.Az átlóra ráhajtjuk a két szomszédos oldalt. 4. Az átló mentén félbe hajtjuk, a behajtott rész belülre kerüljön. 5. Jelölő hajtást végzünk, majd a farok részt kihajtjuk. 6. A fejet betűrjük. A Falánk tyúkocska című mese szereplői

29 T É L A P Ú FEJ 1. Átlót hajtunk. 2. Az átlóra ráhajtjuk a két szomszédos oldalt. J. A nyilak irányában kihajtjuk a sarkokat. A nyíllal jelzett sarkot az A-val jelölt vonalra fel- majd a szaggatott vonal mentén újra lehajtjuk.

30 Átfordítjuk a munkánkat és a ponttal jelölt oldalakat a jelzés mentén behajtjuk. Visszafordítjuk, a sapkát egy kicsit oldalra lehajtjuk.

31 KÉPESLAPOK Nagyon egyszerű eszközökkel magunk is készíthetünk képeslapokat. A szükséges eszközök: jobb minőségű géppapír vagy műszaki rajzlap, de ha nincs más, tízfilléres rajzlapot is használhatunk. Kell még színes papír és ragasztó. 1. ábra A géppapírt hosszában félbevágjuk és három részre osztjuk úgy, hogy két egyenlő részt kapjunk, a harmadik csak körülbelül fele részben fedje a második lapot. Vágjuk ki színes papírból a tojás alakot. Először készítsünk sablont. Hajtsuk félbe a papírt, így csak fél tojást kell rajzolnunk, és szép szimmetrikus lesz. A tojás alak bármilyen színű lehet. A kinyírt színes tojást a három részre összehajtogatott papír közepére helyezzük, s halványan megjelöljük, hogy hol kell a tojást kettévágnunk. Az egyik felét a legfelső lapra ragasztjuk úgy, hogy a félbevágott él a lap széléhez illeszkedjen. A sablon segítségével megjelöljük, hogy a tojás másik fele hová kerüljön a második lapon. Ha ezt is ráragasztottuk,a második lapon lévő fél tojás alakot kiegészítjük a sablon segítségével, csak a körvonalat húzzuk meg, s tetszés szerinti nyuszit rajzolunk. A ragasztásnál vigyázzunk arra, hogy ne follyon ki a ragasztó, s míg nem száradt meg teljesen, nyissuk szét a lapokat, mert könnyen összeragadnak. 2. ábra A gépírópapírt megfelezzük, elvágjuk, majd újra félbehajtjuk. Az ábra szerint rajzoljunk a felső lapra három tojás alakot, a kinagyított rajz mutatja - úgy, hogy a rajz a jobb oldalhoz, illetve a lap aljához illeszkedjen. A bevonalkázott részt lenyírjuk. A tojásokat kedvünk szerint díszíthetjük. Magunk is kitalálhatunk mintákat, de eredetieket is felhasználhatunk. 3. ábra Megfelezzük és félbehajtjuk a géppapírt. A felső lapból lenyírunk 4,5 cmt, s megrajzoljuk a télapófej-sablont, majd piros papírból kivágjuk, felragasztjuk. A télapó arcát megrajzoljuk. 4. ábra Megfelezzük, félbehajtjuk a géppapírt. A felső lapra 5,5 cm átmérőjű kört rajzolunk, amit ki is nyírunk. A belső lapra a kinyírt kör helyére egy ugyanakkora,valamilyen pasztell színű, vagy ha van, arany vagy ezüst papírt - például világoskéket ragasztunk. A színes körbe helyezzük el az 5 cm-es piros papírból hajtogatott télapó fejet. /A hajtogatásoknál megtaláljuk./

32 Megfelezzük, félbehajtjuk a géppapírt. Egy 8 cm-es piros színű papírból hajtogatunk egy télapó fejet. Megrajzoljuk és kivágjuk a két piros színű csizmát, amelyeket a felezó lapra ragasztunk. A télapó fejet a belső lapra ragasztjuk úgy, hogy a felső lapon egy ablakot vágunk. A fejet halványan körülrajzoljuk egy fél cm-es ráhagyással, és így kivágjuk. A kivágott rész közepére helyezve felragasztjuk. 6. ábra Az angyalka ruhája egy 5 cm átmérőjű kör negyede. A rajz szerint a nyíl irányában lehajtjuk a felső részt. A színes oldal van felül.a papírt megfordítjuk, a lehajtott részt megfelezzük -a szaggatott vonal jelzi - úgy, hogy csak épp egy kicsit az ujjunkkal megélezzük. Erre a vonalra ráhajtjuk a két kis oldalt. Megrajzoljuk, s kivágjuk a fejet, a hajat, a szárnyat. /A négyzetrács l-l cm-t jelent./ A ragasztás sorrendjére ügyeljünk. Először a szárnyat, aztán a testet, a fejet, majd a hajat ragasszuk fel. 7. ábra A félbevágott, félbehajtott gépírólap felső részéből vágjunk le 3,5 cm-t úgy, hogy a felső lap kisebb legyen az alsónál. Sötétkék vagy sötétzöld papírból kinyírunk egy ugyanolyan méretű papírt, mint amekkorát levágtunk. Készítsünk el egy 2,7 cm magas fél fenyősablont. Ennek segítségével rajzoljuk meg és nyírjuk ki a fenyőfákat. Az így kapott papírcsíkot ráragasztjuk az alsó lapra. A színes papírcsík széle a szétnyitott lap jobb oldali széléhez illeszkedjen. Ezután világoskékből vagy zöldből, aszerint, hogy milyen színt választottunk, vágjuk ki a fenyőfák másik felét is. Összehajtva jelöljük be nagyon halványan a fenyőfák helyét, és ragasszuk fel őket. 8. ábra A következő két lap is karácsonyi. Az első esetben az összehajtogatott lapra kék vagy zöld papírból tetszés szerinti fenyőfát ragasztunk. Úgy is elkészíthetjük, hogy az előbbi rajz szerint levágunk egy csíkot az összehajtogatott lap felső részéből. A fenyőfa alá pedig egy másik színből alátétet ragasztunk. Technikája könnyebb, ha először a kisebb fa alakot kivágjuk, ezt ráragasztjuk a másik kiválasztott színre, és 4 mm- ráhagyással körbenyírjuk.

33 A következő két képeslap azonos technikával készül. Ezzel is szeretném szemléltetni, hogy a technikát csak eszköznek szabad tekinteni. A felhasználási mód számtalan lehet. Mindkét képeslap háttere színes. A pontos méreteket a rajzok jelzik. A nyuszik és a fenyőfák is szétnyitott helyzetben kinyílnak. Legyezőszerűen összehajtogatjuk a megfelelő méretű papírt, rárajzoljuk a kívánt formát és kivágjuk. Nagyon fontos, hogy összehajtogatva kell felragasztani. A legfelső és a legalsó lapot egy kicsit összeragasztózzuk és a megfelelő helyre illesztjük, a lapot, rövid időre, mintha egy könyv lenne, összecsukjuk. A teljes száradásig nyissuk újra szét, mert könnyen összeragadhatnak a figurák.

34

35

36

37

38 A kezdésnél a fehéroldal legyen felül.

39

40 8. ábra

41

42 10. ábra

43 P A P Í R J Á T É K O K Ha két papírcsíkot derékszöget alkotva összeragasztunk, és felváltva egymásra hajtunk - mutatják az ábrák - harmonika hajtogatást kapunk, amit többféleképpen felhasználhatunk. A legegyszerűbb módja, hogy a kapott harmónika két végét összeragasztjuk, karácsonyfadíszt kapunk. Ha a harmónika formát testként használjuk, különböző állat és ember figurákat készíthetünk A

44

45

46

47

48

49

50

51 húsvéti asztali díszek

52

53 SÍKBÁBOK

54 Weöres Sándor A KUTYA-TÁR Harap utca három alatt megnyílott a kutya-tár, síppal-dobbal megnyitotta Kutyafülü Aladár. Kutya-tár! Kutya-tár! Kutyafülü Aladár! Húsz forintért tarka kutya, tízért fehér kutya jár, törzsvevőknek öt forintért kapható a kutya már. Kutya-tár! Kutya-tár! Kutyafülü Aladár!

55

56

57 ZACSKÓBÁBOK Egyszerű papírzacskókból, színes papírból, ragasztó segítségével könnyen, gyorsan készíthetünk bábokat. A papírzacskó előnye, hogy a gyerekek könnyen bele tudnak bújni". Egyszerű, olcsó kellékekből a legkülönbözőbb figurákat készíthetjük el, így meséket, verseket, akár otthon, akár az iskolában, a napköziben el is játszathatjuk velük. Néhány minta bemutatása után ösztönözzük őket arra, hogy maguk is próbáljanak számukra kedves meséket megjeleníteni, figurákat kitalálni.

58 Móricz Zsigmond A TÖRÖK ÉS A TEHENEK Volt egy török, Mehemed, sose látott tehenet. Nem is tudta Mehemed, milyenek a tehenek. Egyszer aztán Mehemed lát egy csomő tehenet. Én vagyok a Mehemed!" Mi vagyunk a tehenek!" Csodálkozik Mehemed: Ilyenek a tehenek?" Számlálgatja Mehemed, hányfélék a tehenek. Meg is számol Mehemed háromféle tehenet. Fehéret, feketét, tarkát, Meg ne fogd a tehén farkát Nem tudta ezt Mehemed, s felrúgták a tehenek.

59

60

61 Kassák Lajos JAPÁN KAKASOM Van nekem egy japánföldi, vörösszemű kakasom. Kérték már a curkuszosok, félvilágért nem adom. Elszomszédol, tökmagot lop, bosszantja a zsugorit, hajnalonként föl a naphoz pántlikákat kukorít.

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78 V W X / V N / V W V / X / X /

79 TARTALOMJEGYZÉK Origami ház 4 templom 5 ház 6 templom II 7 Párbeszéd /Zelk Zoltán versére/ 10 madár 11 Pinty és Ponty /Tamkó Sirató Károly/ 13 madár II 14 hal 15 nyuszi 18 macska 22 tyúk 26 télapó fej 27 Képeslapok 29 Papírjátékok 41 Síkbábok 51 Zacskóbábok 55 Melléklet 73

80 Kiadja a Tolna Megyei Könyvtár Felelős kiadó: Elekes Eduárdné Szekszárdi Nyomda Felelős vezetó: Vadász József

81

82

З Д 0 / 4. p a p. ЩK ö n y v k ia d ó

З Д 0 / 4. p a p. ЩK ö n y v k ia d ó З Д 0 / 4 у p a p ЩK ö n y v k ia d ó TARTALOM Virágok Tulipán...4 Törperózsa...6 Futóvirág... 10 Flamingóvirág... 12 Asztaldíszítés í l j Kacsosváza... 15 S ótartó... 16 Fényképtartó...18 Flalacskás doboz...

Részletesebben

Karácsonyi neszeszer

Karácsonyi neszeszer Karácsonyi neszeszer 2016/12. Patchwork Design 2016. www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok és

Részletesebben

Óvodai Búcsúalbum ONLINE SCRAPBOOK TANFOLYAM

Óvodai Búcsúalbum ONLINE SCRAPBOOK TANFOLYAM Első lépésként elkészítjük magát, az album alapot. 40 db 15 x 20 cm-es alapkartont kaptatok, ebből 15 db-ot használunk fel az album alapjához, 10 pedig megmarad fotóalátétnek illetve a díszítőelemek elkészítéséhez.

Részletesebben

Lapok száma: 1 Oldalarány: A/4 Lépésszám: 58. Szarvasbogár

Lapok száma: 1 Oldalarány: A/4 Lépésszám: 58. Szarvasbogár 1. Egy A/4-es lappal kezdünk. A sarkot hajtsuk oda-vissza. 2. A másik oldalt is tegyük ugyanezt. 3. Az alsó területen is végezzük el az élképzéseket. 4. A felső részt hajtsuk az alsóra. laszlo.papp@openorigami.net

Részletesebben

Térgeometriai taneszközök síkba összenyomható és zsinóros térbeli modellek (9 10. évfolyam) Tanári eszközök. Szalóki Dezső

Térgeometriai taneszközök síkba összenyomható és zsinóros térbeli modellek (9 10. évfolyam) Tanári eszközök. Szalóki Dezső Térgeometriai taneszközök síkba összenyomható és zsinóros térbeli modellek (9 10. évfolyam) Tanári eszközök Szalóki Dezső matematika, fizika, ábrázoló-geometria és biológia szakos vezetőtanár Lektorálta:

Részletesebben

Házilagos könyvkötés kezdőknek - kezdőtől

Házilagos könyvkötés kezdőknek - kezdőtől Házilagos könyvkötés kezdőknek - kezdőtől Ezeket a könyvkötési módokat Fáánitól tanultam, aki a könyvkötő topiknak baráti alapon okítást szervezett. Kétféle kötést tanultam, az egyik és az egyszerűbb,

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

1 = 1x1 1+3 = 2x2 1+3+5 = 3x3 1+3+5+7 = 4x4

1 = 1x1 1+3 = 2x2 1+3+5 = 3x3 1+3+5+7 = 4x4 . Orchidea Iskola VI. Matematika verseny 0/0 II. forduló = x + = x ++ = x +++ = x Ennek ismeretében mennyivel egyenlő ++++...+9+99=? A ) 0. D ) 0 000 6 C ) 0 D ) A Földközi-tengerben a só-víz aránya :

Részletesebben

Farmeranyagból készült ajándékok

Farmeranyagból készült ajándékok Farmeranyagból készült ajándékok Az apró sminktáska kiváló ajándék fiatal lányok számára, a varrószett pedig tökéletes ötlet egy ügyes varrónőnek! Ha a vonzó, 1930-as éveket idéző modelleket jobban szeretjük,

Részletesebben

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök 5.osztály 1.foglalkozás 5.osztály 2.foglalkozás hatszögéskörök cseresznye A cseresznye zöld száránál az egyeneshez képest 30-at kell fordulni! (30 fokot). A cseresznyék között 60 egység a térköz! Szétszedtem

Részletesebben

Készíts az itt látható útmutató alapján a pizzadobozokból

Készíts az itt látható útmutató alapján a pizzadobozokból A AlAphAjtás: útmutató a pizzadobozokhoz! Pizza doboz újrahajtása úgy, hogy ami eddig a külső oldala volt, most az lesz a belső!. eges em izza doboz onalak lak: vágás, t vonalak: hajtás) Készíts az itt

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5 Orchidea Iskola VI. Matematika verseny 20/20 II. forduló. A macska és az egér jobbra indulnak el. Ha az egér négyzetet ugrik, akkor a macska 2 négyzetet lép előre. Melyik négyzetnél éri utol a macska az

Részletesebben

XV. évfolyam Megyei döntő február 20. MEGOLDÁSOK - 3. osztály

XV. évfolyam Megyei döntő február 20. MEGOLDÁSOK - 3. osztály 1. feladat: XV. évfolyam Megyei döntő - 2016. február 20. MEGOLDÁSOK - 3. osztály Jancsi és Juliska Matematikai Memory-t játszik. A játék lényege, hogy négyzet alakú kártyákra vagy műveletsorokat írnak

Részletesebben

Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag

Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag Sorozatok 3.4 Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag Életkor: Fogalmak, eljárások: 10 12 sorozat tengelyes szimmetria összeszámlálás különböző szempontok szerint átdarabolás derékszögű elforgatás

Részletesebben

Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen

Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen A korábbi gyakorlat A nyomtatásra kerülő bizonyítványokat, pontosabban a lap egy pontját megmértük, a margót ehhez igazítottuk. Hibalehetőségek: - mérés / mérő személy

Részletesebben

Karácsonyi készülődéshez. Az ünnepi készülődés fényét emelheti, ha csillogó, arany-ezüst festéket, tollat, papírt és szalag kiegészítőket használunk.

Karácsonyi készülődéshez. Az ünnepi készülődés fényét emelheti, ha csillogó, arany-ezüst festéket, tollat, papírt és szalag kiegészítőket használunk. Karácsonyi készülődéshez Az ünnepi készülődés fényét emelheti, ha csillogó, arany-ezüst festéket, tollat, papírt és szalag kiegészítőket használunk. Festékek közül ajánlom a Pannoncolor gyár MANOKOLOR

Részletesebben

2 darab, 12.4 X 22.4 es darab.

2 darab, 12.4 X 22.4 es darab. Botlódrótos BB szóró Ha már kész a maszkunk, és nagyon nem tudunk mit kezdeni magunkkal, íme egy kis házibarkács, megint Sajna a boltban, készen kapható BB szórókkal lőtávban nem veszi fel a versenyt,

Részletesebben

ARCHIMEDES MATEMATIKA VERSENY

ARCHIMEDES MATEMATIKA VERSENY Ismétléses permutáció: ha az elemek között van olyan, amelyik többször is előfordul, az elemek egy sorba rendezését ismétléses permutációnak nevezzük. Tétel: ha n elem között p 1, p 2, p 3, p k darab megegyező

Részletesebben

3M 2008. All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße 1 41453 Neuss www.scotchbecreative.de www.scotchprodukte.de

3M 2008. All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße 1 41453 Neuss www.scotchbecreative.de www.scotchprodukte.de 3M 2008. All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße 1 41453 Neuss www.scotchbecreative.de www.scotchprodukte.de A kreatív kézm úvesség a szépség alkotásának öröme, a részletek szeretete.

Részletesebben

TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR

TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR Matematika A 3. évfolyam TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR 40. modul Készítette: SZILI JUDIT (A 11., 13., 15. PONTOT: LÉNÁRT ISTVÁN) matematika A 3. ÉVFOLYAM 40. modul TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB

Részletesebben

"Rudolf" karácsonyfa (A761393) Karácsonyfa, fa talapzaton, mûanyag ágakkal és díszekkel. Méret: 35 170 mm Ár: 189.-Ft+Áfa/db

Rudolf karácsonyfa (A761393) Karácsonyfa, fa talapzaton, mûanyag ágakkal és díszekkel. Méret: 35 170 mm Ár: 189.-Ft+Áfa/db HELSINBORG (LCX1349) 6 darabos fa karácsonyfadísz szett. Átlátszó fedelû kartondobozban. Méret: 20X5X1CM Ár: 452.- Ft+Áfa/db WOODTREE (LCX1278) Karácsonyfa alakú fadekoráció 12 db különbözo ráakasztható

Részletesebben

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez TEGOLA CANADESE Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31 Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez Bevezetés: A bitumenes zsindely egyszerű és korrekt felhelyezésének előfeltétele, hogy a fogadó felület

Részletesebben

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve Szív nagy fonal X szalag egyéb: gipsz, festék, lakk, Alkalmazott technikák varrás X ragasztás X festés gyöngyözés 125 g gipsz, 3ml lakk, 10 cm organza szalag, 5 ml festék Szükséges eszközök gipsz kiöntő

Részletesebben

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 Anyaglista: 2 Nyárfafurnérlap 200 x 200 x 6 mm (A) 2 Nyárfafurnérlap 195 x 55 x 8 mm (B) 3 Műanyag doboz kb. 50 x 50 x 40 mm Megjegyzés az oktatónak: Pontosan ügyeljünk

Részletesebben

VI.1. NEVEZETESSÉGEK HÁROMSZÖGORSZÁGBAN. A feladatsor jellemzői

VI.1. NEVEZETESSÉGEK HÁROMSZÖGORSZÁGBAN. A feladatsor jellemzői VI.1. NEVEZETESSÉGEK HÁROMSZÖGORSZÁGBAN Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Háromszögek nevezetes vonalai és pontjai: szögfelező, oldalfelező merőleges, magasság, beírt kör és középpontja, körülírt kör

Részletesebben

Keresd meg a többi lapot, ami szintén 1 tulajdonságban különbözik csak a kitalált laptól! Azokat is rajzold le!

Keresd meg a többi lapot, ami szintén 1 tulajdonságban különbözik csak a kitalált laptól! Azokat is rajzold le! 47. modul 1/A melléklet 2. évfolyam Feladatkártyák tanuló/1. Elrejtettem egy logikai lapot. Ezt kérdezték tőlem: én ezt feleltem:? nem? nem? nem nagy? nem? igen? nem Ha kitaláltad, rajzold le az elrejtett

Részletesebben

Sajtóközlemény. Készítsen fából adventi naptárat gyermekének Lépésről lépésre a Dremellel szeptember 21.

Sajtóközlemény. Készítsen fából adventi naptárat gyermekének Lépésről lépésre a Dremellel szeptember 21. Sajtóközlemény Készítsen fából adventi naptárat gyermekének Lépésről lépésre a Dremellel 2012. szeptember 21. Minden gyermek izgatottan készül a Karácsonyra, a Szentestére. Tegye idén még varázslatosabbá

Részletesebben

Számtan, mértan, origami és a szabványos papírméretek

Számtan, mértan, origami és a szabványos papírméretek Számtan, mértan, origami és a szabványos papírméretek A papír gyártása, forgalmazása és feldolgozása során szabványos alakokat használunk. Ezeket a méreteket a szakirodalmak tartalmazzák. Az alábbiakban

Részletesebben

mintásfal 60 40 2 2 mintásfal :m :sz :dbjobbra :dbfel

mintásfal 60 40 2 2 mintásfal :m :sz :dbjobbra :dbfel 6.osztály 1.foglalkozás 6.osztály 2.foglalkozás kocka kockafal :db minta Készítsd el ezt a mintát! A minta hosszú oldala 60 a rövid oldala 40 egység hosszú. A hosszú oldal harmada a négyzet oldala! A háromszög

Részletesebben

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály IV. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az feleakkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödször 10 cm magasra pattant fel? 2. feladat.

Részletesebben

Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival J á t é k s z a b á l y

Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival J á t é k s z a b á l y Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival Játékszabály A JÁTÉK ELŐKÉSZÍTÉSE Az első játék előtt le kell választani a sablonról a zsetonokat és a játékos jelölőket. TÁRSASJÁTÉK 2 4 FŐ RÉSZÉRE JÁTÉKIDŐ KB.

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula pedagógusképző kar Tanító- és Óvóképző Intézet Óvóképző Szakcsoport Játékpedagógia Készítette: Szikora Andrea (SZAVAIF.SZE) 2014.12.01. Oktató: Dr. Sztanáné dr. Babics

Részletesebben

Színes névtáblák. Fimo Kids kiégethető gyurmából

Színes névtáblák. Fimo Kids kiégethető gyurmából Színes névtáblák Fimo Kids kiégethető gyurmából Készítsünk színes, ötletes névtáblákat gyermekünkkel szobájának ajtajára, ajándékkísérőnek. A táblákhoz a Fimo Kids, gyerekkézre tervezett, puha és vidám

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 3. évfolyam eszközök tánítók részére 1. félév 1. modul 1. melléklet 3. évfolyam tanító/1. DARABSZÁM tíz ház 2-3 kutya 4 regény 1. modul 1. melléklet 3. évfolyam

Részletesebben

ROZGONYI-BORUS FERENC DR. KOKAS KÁROLY. Informatika. Számítástechnika és könyvtárhasználat munkafüzet 6., JAVÍTOTT KIADÁS MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2013

ROZGONYI-BORUS FERENC DR. KOKAS KÁROLY. Informatika. Számítástechnika és könyvtárhasználat munkafüzet 6., JAVÍTOTT KIADÁS MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2013 ROZGONYI-BORUS FERENC DR. KOKAS KÁROLY Informatika 5 Számítástechnika és könyvtárhasználat munkafüzet 6., JAVÍTOTT KIADÁS MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2013 HOGYAN KELL HASZNÁLNI? 1. Mi a szoftver? Fogalmazd meg

Részletesebben

NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI Részletes megoldás és pontozás a Gyakorló feladatsor II.-hoz

NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI Részletes megoldás és pontozás a Gyakorló feladatsor II.-hoz NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI Részletes megoldás és pontozás a Gyakorló feladatsor II.-hoz Gedeon Veronika (Budapest) A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok részekre

Részletesebben

BÖLCS BAGOLY LEVELEZŐS MATEMATIKAVERSENY III. forduló MEGOLDÁSOK

BÖLCS BAGOLY LEVELEZŐS MATEMATIKAVERSENY III. forduló MEGOLDÁSOK 1. Gondoltam egy négyjegyű számot. Az első két számjegy 3, az utolsó kettőé pedig 7, és a középső két számjegyből alkotott szám osztható 4-gyel. Melyik számra gondolhattam? Határozd meg az összes lehetőséget!

Részletesebben

XVIII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny

XVIII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny 9. osztály 1. feladat: Oldjuk meg a természetes számok halmazán az 1 1 1 egyenletet? x y 009 Kántor Sándor (Debrecen). feladat: B Az ABCD deltoidban az A és C csúcsnál derékszög van, és a BD átló 1 cm.

Részletesebben

54. Mit nevezünk rombusznak? A rombusz olyan négyszög,

54. Mit nevezünk rombusznak? A rombusz olyan négyszög, 52. Sorold fel a deltoid tulajdonságait! 53. Hogy számoljuk ki a deltoid területét? A deltoid egyik átlója a deltoid Átlói. A szimmetriaátló a másik átlót és a deltoid szögét. A szimmetriatengely két ellentétes

Részletesebben

FÉNYSOROMPÓ EGYIRÁNYÚ VASÚTI FORGALOM ESETÉN

FÉNYSOROMPÓ EGYIRÁNYÚ VASÚTI FORGALOM ESETÉN FÉNYSOROMPÓ EGYIRÁNYÚ VASÚTI FORGALOM ESETÉN 2 Feladat: Irányítás és vezérlés témakörben egy tetszőleges modell elkészítése. Elkészített modell: Egyirányú vasúti fénysorompó és átkelő Anyagszükséglet:

Részletesebben

Eltévedés egymásrautaltság hazatalálás

Eltévedés egymásrautaltság hazatalálás SZKB_101_11 madarak vándorlása Eltévedés egymásrautaltság hazatalálás Én és a MÁSIK modul szerzõje: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 108 Szociális, életviteli

Részletesebben

Fiatal lány vagy öregasszony?

Fiatal lány vagy öregasszony? Zöllner-illúzió. A hosszú, átlós vonalak valójában párhuzamosak, de a keresztvonalkák miatt váltakozó irányúnak látszanak. És bár egyiküket sem látjuk párhuzamosnak a szomszédjával, ha figyelmesen és tudatosan

Részletesebben

RENDŐRAUTÓ villogó LED-del és PRINT-Kojak-szirénával WINKLER - Nr. 101391

RENDŐRAUTÓ villogó LED-del és PRINT-Kojak-szirénával WINKLER - Nr. 101391 RENDŐRAUTÓ villogó LED-del és PRINT-Kojak-szirénával WINKLER - Nr. 101391 Anyaglista: 1 Nyárfafurnérlap 230 x 110 x 8 mm 2 Nyárfafurnérlap 230 x 90 x 6 mm 1 Nyárfafurnérlap 230 x 62 x 10 mm 3 Nyárfafurnérléc

Részletesebben

Megoldások IV. osztály

Megoldások IV. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások IV. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

A készlet az MB 100 450 Mese szekrénnyel kiegészíthető. Játéktároló szekrények polcokkal, zárt tároló szekrények ajtóval, pad,

A készlet az MB 100 450 Mese szekrénnyel kiegészíthető. Játéktároló szekrények polcokkal, zárt tároló szekrények ajtóval, pad, Csoportszobai bútorok MB 100 481 Mese szekrény MB 100 450 Mese szekrény A képen látható bútor összeállítást csak egyben lehet megrendelni különkülön az elemek nem elérhetőek. Az ár csak a képen látható

Részletesebben

Pitagorasz-tétel. A háromszög derékszögű, ezért írjuk fel a Pitagorasz-tételt! 2 2 2

Pitagorasz-tétel. A háromszög derékszögű, ezért írjuk fel a Pitagorasz-tételt! 2 2 2 1. a) Mekkora egy 5 cm oldalú négyzet átlója? Pitagorasz-tétel A háromszög derékszögű, ezért írjuk fel a Pitagorasz-tételt! e 5 5 50 e 50 7,07 cm b) Mekkora egy a oldalú négyzet átlója? e a a a e a. Egy

Részletesebben

A) 1 óra 25 perc B) 1 óra 15 perc C) 1 óra 5 perc A) 145 B) 135 C) 140

A) 1 óra 25 perc B) 1 óra 15 perc C) 1 óra 5 perc A) 145 B) 135 C) 140 1.) Melyik igaz az alábbi állítások közül? 1 A) 250-150>65+42 B) 98+24

Részletesebben

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek Akció! Vásároljon hihetetlenül kedvezményes áron egészen tavaszig csak a Fair Play-től! Ahogy ígértük ebben az évben is a lehető leghatékonyabban szeretnénk segíteni az Önök munkájukat. Rögtön az év elején

Részletesebben

ZOKNIKÖTŐ-KERET HASZNÁLATI UTASÍTÁS Méret: S

ZOKNIKÖTŐ-KERET HASZNÁLATI UTASÍTÁS Méret: S ZOKNIKÖTŐ-KERET HASZNÁLATI UTASÍTÁS Méret: S A zoknikötő szett tartalma: - 1 méretnek megfelelő (S) kötőkeret - Segédtű Mérettáblázat S méret =20-31-es cipőméret A zokni készítésének menete 4 lépésben

Részletesebben

Ma is sok területen használják ezt az anyagában is szép természeti kincset.

Ma is sok területen használják ezt az anyagában is szép természeti kincset. Technika Nyersanyagunk, a fa Az ember számára ôsidôk óta a legkönnyebben elérhetô természetes nyersanyag a fa volt. (A nyersanyagok: a természeti környezetbôl kitermelt, további feldolgozásra váró anyagok.)

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY

MATEMATIKA VERSENY Eötvös Károly Közös Fenntartású Óvoda, Általános Iskola 2012. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

Felszín- és térfogatszámítás (emelt szint)

Felszín- és térfogatszámítás (emelt szint) Felszín- és térfogatszámítás (emelt szint) (ESZÉV 2004.minta III./7) Egy négyoldalú gúla alaplapja rombusz. A gúla csúcsa a rombusz középpontja felett van, attól 82 cm távolságra. A rombusz oldalának hossza

Részletesebben

A Silensor horkolásgátló elkészítése

A Silensor horkolásgátló elkészítése A Silensor horkolásgátló elkészítése Kérjük töltesse ki a beteggel a Silensor kérdőívet. Ennek a hátoldalán a készülék elkészítésére vonatkozó - a betegre jellemző - egyedi információkat talál. A betegről

Részletesebben

Építészeti műszaki rajz elemei (rövid kivonat, a teljesség igénye nélkül)

Építészeti műszaki rajz elemei (rövid kivonat, a teljesség igénye nélkül) Építészeti műszaki rajz elemei (rövid kivonat, a teljesség igénye nélkül) A műszaki rajzot a sík és térmértani szerkesztési szabályok és a vonatkozó szabványok figyelembevételével kell elkészíteni úgy,

Részletesebben

HEXAÉDEREK. 5. Hányféleképpen lehet kiolvasni Erdős Pál nevét, ha csak jobbra és lefelé haladhatunk?

HEXAÉDEREK. 5. Hányféleképpen lehet kiolvasni Erdős Pál nevét, ha csak jobbra és lefelé haladhatunk? HEXAÉDEREK 0. Két prímszám szorzata 85. Mennyi a két prímszám összege? 1. Nyolc epszilon találkozik egy születésnapi bulin, majd mindenki kézfogással üdvözli egymást. Ha eddig 11 kézfogás történt, hány

Részletesebben

43. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ HARMADIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Minden feladat helyes megoldása 7 pontot ér.

43. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ HARMADIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Minden feladat helyes megoldása 7 pontot ér. 43. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ HARMADIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Minden feladat helyes megoldása 7 pontot ér. 1. Bence talált öt négyzetet, amelyek egyik oldalán az A,

Részletesebben

Rajz 02 gyakorló feladat

Rajz 02 gyakorló feladat Rajz 02 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz02k.ipt Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható tengely alkatrészrajzát! A feladat célja: Az alkatrész

Részletesebben

HÁROM BABA EGY SZABÁSMINTÁVAL - RONGYIKA, PUHA BABA, ÉS MATATÓ MANÓ

HÁROM BABA EGY SZABÁSMINTÁVAL - RONGYIKA, PUHA BABA, ÉS MATATÓ MANÓ GLEDITA KREATÍV Készítsd el gyermeked első babáját! Ingyenes minta! HÁROM BABA EGY SZABÁSMINTÁVAL - RONGYIKA, PUHA BABA, ÉS MATATÓ MANÓ Akadálymentes leírás: Nem kell nyomtató, hogy megkapd a szabásmintát.

Részletesebben

10. Tétel Háromszög. Elnevezések: Háromszög Kerülete: a + b + c Területe: (a * m a )/2; (b * m b )/2; (c * m c )/2

10. Tétel Háromszög. Elnevezések: Háromszög Kerülete: a + b + c Területe: (a * m a )/2; (b * m b )/2; (c * m c )/2 10. Tétel Háromszög Tulajdonságok: - Háromszögnek nevezzük a sokszöget, ha 3 oldala, 3 csúcsa és 3 szöge van - A háromszög belső szögeinek összege 180 o - A háromszög külső szögeinek összege 360 o - A

Részletesebben

Megoldások III. osztály

Megoldások III. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások III. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

Így kötöttem március idusán egy könyvet!

Így kötöttem március idusán egy könyvet! Így kötöttem március idusán egy könyvet! A kiindulás egy spirálos A/5 méretű regiszteres füzet, a spirálnál levágtam és összeragasztottam. A gerincet újra megkentem ragasztóval és ráfektettem a fűzővásznat,

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak FELADATGYÛJTEMÉNY az elõkészítéstõl a kisbetûk megtanulásáig 1 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Hogyan viselkedjünk? Illik nem illik 1. Beszélgessetek

Részletesebben

Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként.

Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként. A NAP MELEGE Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként. A tevékenység általános leírása: A gyerekeket osszuk néhány

Részletesebben

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja

Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Szakasz mert van két végpontja Egyenes mert nincs se kezdő se végpontja Tört vonal Szög mert van két szára és csúcsa Félegyenes mert van egy kezdőpontja 5 1 1 Két egyenes egymásra merőleges ha egymással

Részletesebben

BÖLCS BAGOLY LEVELEZŐS MATEMATIKAVERSENY IV. forduló MEGOLDÁSOK

BÖLCS BAGOLY LEVELEZŐS MATEMATIKAVERSENY IV. forduló MEGOLDÁSOK IV. forduló 1. Hány olyan legfeljebb 5 jegyű, 5-tel nem osztható természetes szám van, amelynek minden jegye prím? Mivel a feladatban számjegyekről van szó, akkor az egyjegyű prímszámokról lehet szó: 2;

Részletesebben

GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. ÁPRILIS

GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. ÁPRILIS GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. ÁPRILIS Eddig nehezebb típusú feladatokkal dolgoztunk. Most, hogy közeledik a tavaszi szünet, játékra hívunk benneteket! Kétszemélyes játékokat fogunk játszani és elemezni.

Részletesebben

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya?

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya? Kérdés Lista információ megjelenítés :: műszaki rajz T A darabjegyzék előállítása során milyen sorrendben számozzuk a tételeket? Adjon meg legalább két módszert! T A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál

Részletesebben

Hasonlóság. kísérleti feladatgyűjtemény POKG 2015. 10. osztályos matematika

Hasonlóság. kísérleti feladatgyűjtemény POKG 2015. 10. osztályos matematika Hasonlóság kísérleti feladatgyűjtemény 10. osztályos matematika POKG 2015. Hasonló háromszögek oldalaránya 0. Keressük meg az alábbi háromszögek összetartozó oldalpárjait és arányossággal számítsuk ki

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás Soós Luca és Szári Laura MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás 0. 0.. Ő. JÁTÉK A FORMÁKKAL Nézd meg jól a képet! Mit gondolsz,

Részletesebben

1. Középpontos tükrözés, középpontos szimmetria 146/1. a) 0; 3; 8; A;B;C; D; E;H; I; M; O; T; U; V; W; X; Y;Z. b) 0; H; I; N; O; S; X; Z

1. Középpontos tükrözés, középpontos szimmetria 146/1. a) 0; 3; 8; A;B;C; D; E;H; I; M; O; T; U; V; W; X; Y;Z. b) 0; H; I; N; O; S; X; Z 146/1 147/2 1. Középpontos tükrözés, középpontos szimmetria a) 0; 3; 8; A;B;C; D; E;H; I; M; O; T; U; V; W; X; Y;Z b) 0; H; I; N; O; S; X; Z c) 0; O; H; I; X; Z a) kőr dáma b) pikk jumbo; kőr dáma.; káró

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

TÖRTSZÁMOK, MÉRÉSEK. 34. modul

TÖRTSZÁMOK, MÉRÉSEK. 34. modul Matematika A 3. évfolyam TÖRTSZÁMOK, MÉRÉSEK 34. modul Készítette: SZITÁNYI JUDIT matematika A 3. ÉVFOLYAM 34. modul TÖRTSZÁMOK, MÉRÉSEK MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

TÖBB EGYENLŐ RÉSZ. 35. modul

TÖBB EGYENLŐ RÉSZ. 35. modul Matematika A 3. évfolyam TÖBB EGYENLŐ RÉSZ 35. modul Készítette: SZITÁNYI JUDIT matematika A 3. ÉVFOLYAM 35. modul TÖBB EGYENLŐ RÉSZ MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének OPTIKAI CSALÓDÁSOK Mint azt tudjuk a látás mechanizmusában a szem által felvett információt az agy alakítja át. Azt hogy valójában mit is látunk, nagy szerepe van a tapasztalatoknak, az emlékeknek.az agy

Részletesebben

Karácsonyi beltéri világítások, dekorációk. 2010.

Karácsonyi beltéri világítások, dekorációk. 2010. Karácsonyi beltéri világítások, dekorációk. 2010. Forgalmazó: AQUALING Kft. Cím: 1116 Budapest, Fehérvári út 120. Web: www.dekortrend.hu E-mail: dekortrend@aqualing.hu Telefon: +36-1-206-5600 +36-1-371-1514

Részletesebben

Tükrözés a sík átfordításával

Tükrözés a sík átfordításával Matematika A 2. évfolyam Tükrözés a sík átfordításával 37. modul Készítette: Szili Judit 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képességfejlesztés fókuszai

Részletesebben

2. FELADAT Nyissa meg az M6-02 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a prezentáció oldalméretét 35 mm-es dia formátumúra! 2. Állítson be a bal alsó saroktó

2. FELADAT Nyissa meg az M6-02 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a prezentáció oldalméretét 35 mm-es dia formátumúra! 2. Állítson be a bal alsó saroktó 1. FELADAT Nyissa meg az M6-01 nevű prezentációt! 1. Állítson be egyszínű, sötétzöld hátteret a bemutató mindegyik diájára! 2. Az élőlábban az Európai Számítógép-használói Jogosítvány felirat szerepeljen!

Részletesebben

Tárgyak műszaki ábrázolása. Metszeti ábrázolás

Tárgyak műszaki ábrázolása. Metszeti ábrázolás Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás Ábrázolás metszetekkel A belső üregek, furatok, stb. szemléletes bemutatására a metszeti ábrázolás szolgál A metszeti ábrázolás elve Az üreges tárgyat egy

Részletesebben

Alkotások síkban mozaiklapokkal, szívószállal

Alkotások síkban mozaiklapokkal, szívószállal Matematika A 2. évfolyam Alkotások síkban mozaiklapokkal, szívószállal 27. modul Készítette: Szili Judit Szitányi Judit 2 matematika A 2. ÉVFOLYAM 27. modul Alkotások síkban mozaiklapokkal, szívószállal

Részletesebben

45. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY HARMADIK OSZTÁLY

45. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY HARMADIK OSZTÁLY 45. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Országos döntő Második nap Javítási útmutató HARMADIK OSZTÁLY. Négy barát, András, Gábor, Dávid és Csaba egy négyemeletes ház négy különböző emeletén lakik.

Részletesebben

Másolás, mozgatás. Kijelölés. Másolás

Másolás, mozgatás. Kijelölés. Másolás Kijelölés Másolás, mozgatás Kijelölt terület: téglalap alakú (az egér bal gombjának nyomva tartása melletti átlós mozgatással rakható le) szabadkézzel körülhatárolt tartomány szaggatott vonal veszi körül

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY KÖRZETI SZÓBELI FORDULÓ 2005. OKTÓBER 29. 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY KÖRZETI SZÓBELI FORDULÓ 2005. OKTÓBER 29. 5. osztály 5. osztály Józsi bácsi egy farkassal, egy kecskével és egy fej káposztával egy folyóhoz érkezik, amin át szeretne kelni. Csak egy olyan csónak áll rendelkezésére, amellyel a felsoroltak közül csak egyet

Részletesebben

JAVÍTÓKULCS 6. osztályosok számára B-2 feladatlap

JAVÍTÓKULCS 6. osztályosok számára B-2 feladatlap JAVÍTÓKULCS 6. osztályosok számára B-2 feladatlap 2001. február 7. 1. A jéghegyeknek csak 1/9 része van a vízfelszín felett. Hány tonnás az a jéghegy, amelynek víz alatti része 96 tonna tömegű? A válasz:

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

V. osztály. Matematikai tehetségnap 2013. október 12. Megoldások

V. osztály. Matematikai tehetségnap 2013. október 12. Megoldások V. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az fele akkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödik alkalommal 10cm magasra pattant fel?

Részletesebben

FARSANGTÓL PÜNKÖSDIG

FARSANGTÓL PÜNKÖSDIG 2009 RAABE Tanácsadó és Kiadó Kft. Kosztinné Riskó Edit FARSANGTÓL PÜNKÖSDIG NÉPI JÁTSZÓHÁZI FOGLALKOZÁSOK AZ ÓVODÁBAN szervezési tudnivalók játszóházi terv januártól júniusig nemezelés maszkkészítés pókfonás

Részletesebben

Az egyes feladatok részkérdéseinek a száma az osztály felkészültségének és teherbírásának megfelelően (a feladat tartalmához igazodva) csökkenthető!

Az egyes feladatok részkérdéseinek a száma az osztály felkészültségének és teherbírásának megfelelően (a feladat tartalmához igazodva) csökkenthető! 1 Az egyes feladatok részkérdéseinek a száma az osztály felkészültségének és teherbírásának megfelelően (a feladat tartalmához igazodva) csökkenthető! Szerkesztette: Huszka Jenő 2 A változat 1. Az ABCDEFGH

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben