HÁZI MAGDOLNA SZEKSZÁRD

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÁZI MAGDOLNA SZEKSZÁRD"

Átírás

1

2

3 HÁZI MAGDOLNA SZEKSZÁRD 1991

4 "A játék. Az különös. Gömbölyű és gyönyörű, csodaszép és csodajó, nyitható és csukható, gomb és gömb és gyöngy, gyűrű. Bűvös kulcs és gyertya lángja, színes árnyék, ördöglámpa." Kosztolányi Dezső ILLYÉS GYULA KÖNYVTÁR

5

6 HÁZ 1. Átlót hajtunk. 2. Az átló mentén félbehajtjuk a papírt. Munkánkat úgy teszszük le magunk elé, hogy a félbehajtott él legyen a "sátor" alja A talpon álló két sarkot középvonalra behajtjuk. a

7 T E M P L O M 1. A négyzetet az 1/3 részénél hátrahajtjuk a pont-vonal mentén. 2. A nyíl irányában a B-vel jelzett oldalra hajtjuk az A sarkot. 3. A szaggatott vonal jelzi a hajtás irányát. Az A-val jelzett oldalt ráhajtjuk a B-vel jelzettre, az ábra szerint. 6. A szaggatott vonal jelzi a rövid oldal megfelezését.

8 7. A két sarkot középre behajtjuk. 8. Munkánkat átfordítjuk. HÁZ 1. A négyzet minden sarkát behajtjuk középre. 2. Megfordítjuk a munkánkat és újra behajtunk minden sarkot. 3. A szaggatott vonal mentén három sarkot behajtunk. Megfordítjuk a papírt.

9 TEMPLOM II. 1. I. Meghajtogatjuk az átlókat és az oldalfelezőket. /Minden hajtás után szétnyitjuk a papírt./ Majd az egyik oldalfelező mentén félbehajtjuk a papírt A pont-vonal mentén az A, B sarkot behajtjuk középre, egy sátor alakot kapunk A nyíl irányában a felsőlap csúcsait középre behajtjuk. 6. Az egész munkát megfordítjuk.

10 7. Az előzőhöz hasonlóan, az alapon álló mindkét sarkot középre behajtjuk. 8. A csúcsokat lehajtjuk a jelzés szerint A lehajtott részt felemeljük, szétnyitjuk, az A-val jelzett oldal mentén lelapítjuk, egy négyzetet kapunk. 11. Ugyanezt megismételjük a másik "háromszögalakkal" is Munkánkat átfordítjuk, a középvonalra ráhajtjuk az azzal párhuzamos oldalakat.

11 A hajtogatást visszafordítjuk. A nyíl szerint, a középvonalra esö két csúcsot oldalra kihajtjuk A lehajtott részeket szétnyitjuk, s háromszög alakban lelapítjuk őket. 18. A nyíl szerint, a középső részt felhajtjuk.

12 Zelk Zoltán PÁRBESZÉD - Honnét, szomszéd? - Ahol voltam, onnét! -Mit evett? - Eleget! - Mi jót? - Hernyót! - Hány volt! - Egy vcrlt! - És még? - Kukacot! - Mennyit? - Hatot! - Hát még? - Legyet? - Hányat? - Hetet! - Mást még? - Pondrót? - Sok volt? - Nyolc volt! - Jó volt? - Jó volt!

13 M A 0 Á R 1. Négyzetünket az egyik átló mentén félbehajtjuk. 2. A kapott háromszög alakot a szagga - tott vonal mentén újra félbehajtjuk. /Az A pontot B ponthoz illesztjük./ 3. A háromszög alakot újra félbehajtjuk a jelzés szerint. Az A-val jelzett csúcsot előre, a B-vel jelölt csúcsot hátrahajtjuk. Egy három lapból álló háromszöget kapunk. 4. Az alsó és a felső lapot újra megfelezzük. Mutatja az ábra. Ezekből lesznek a szárnyak.

14 5. Meghajtogatjuk a madár fejét. Először csak a vonal mentén lehajtjuk a papírt,megélezzük,visszahajtjuk, majd a már meglévő él mentén betűrjük. A B C Ha két kis háromszöget oldalra kihajtunk - a szaggatott vonal jelzi - a kis madár meg is tud állni. /Ha kis méretű papírból készíted el./ 8 cm-es négyzetből hajtogasd meg a madarat, s méretű talpat hajtsál.

15 Tamkö Sirató Károly PINTY ÉS PONTY Volt egyszer egy ponty Úszott, mint a pinty! Volt egyszer egy pinty Repült, mint a ponty! Együtt mentek... Úsztak, szálltak, mendegéltek, tán még most is mendegélnek, ha a kelő napsugárban útjuk végére nem értek. Elöl ment a ponty. Úszott, mint a pinty! Utána a pinty. Repült, mint a ponty!

16 A D k R II. Négyzetlapunkat az egyik oldalfelező mentén félbehajtjuk. A két szomszédos sarkot behajtjuk az oldalfelezőre a középpontba, és a szaggatott vonal mentén félbehajtjuk. A vastag vonal mentén - mindkét oldalon - bevágjuk a papírt. A szaggatott vonal mentén mindkét oldalon felhajtjuk a szárnyakat. Meghajtjuk a fejét. A jelzés mentén lehajtjuk, megélezzük, visszahajtjuk, a két lap közé hajtjuk. /Az előző madárnál részleteztem ezt a fázist.

17 HAL A papírt úgy tesszük le magunk elé, hogy a színes oldal kerüljön alulra. 1. Négyzetlapunkat átlósan félbehajtjuk,majd a papírt újra szétnyitjuk. 2. A kapott hajtásélre az egyik végéből kiindulva a két szomszédos szélt ráhajtjuk. 3. Ugyanezt megismételjük az átlő másik végéből kiindulva is.

18 4. Munkánkat a szaggatott vonal mentén félbehajtjuk A száj hajtogatása következik. A szaggatott vonal mentén felhajtjuk az A-val jelzett csúcsot. Majd -az ábra mutatja - a szaggatott vonal mentén hátra lehajtjuk a papírt. 7.- Az ábrán látható módon a "szájrészhez" simítva felhajtjuk a hátrahajtott részt. 8. A bevonalkázott kis véget a nyíl irányában betűrjük. 9. Most meghajtjuk a hal farkát. A pontvonal mentén felhajtjuk a papírt, megélezzük, majd visszahajtjuk, s a már meglévő hajtáséi mentén betűrjük. w

19 A lépéseket részletezik a 9/a, 9/b és a felnagyított rajzok Utolsó fázis a farok bevágása, s a jelzés mentén való lehajtása. Ha fehér írógéplapból hajtogatunk, kedvünkre színezhetünk különböző színű és mintájú ha - lakat. Készíthetünk halcsaládot is. Kisebb méretű papírból lehet "gyerekeket"is hajtogatni.

20 NYU S Z I 1. Négyzetlapunkat átlósan félbehajtjuk, majd a papírt újra szétnyitjuk. 2. A kapott hajtásélre az egyik végéből kiindulva a két szomszédos szélt ráhajtjuk. 3. Ugyanezt megismételjük az átló másik végéből kiindulva is.a középen kapott felálló csúcsokat egy irányban lesimítjuk, az A, B, C ábrák szerint.

21 4. Munkánkat a pont-vonal mentén félbehajtjuk. 5. Az ábra mutatja a kapott formát. 6. Hajtogatásunkat átfordítjuk, és az A, B-vel jelölt csúcsokat ráhajtjuk a középvonalra. 7. Az ábra mutatja az eredményt A hajtogatás hátoldalán levő két kis háromszöget kihajtjuk.a szaggatott vonal mentén jobbra is, balra is meghajtjuk,a nyíllal jelölt csúcsokat egymás felé húzva az ábrán látható módon félbehajtjuk.

22 11. A nyilakkal jelölt külső részt a szaggatott r vonal mentén lehajtjuk, miközben a belső hajtást is kifordítjuk, lesimítjuk. Az orr részt behajtjuk. 12. A vastag vonal mentén bevágjuk a papírt, ebből lesz a két fül. Először a szaggatott vonal mentén meghajtjuk a papírt. Az A, B, C, D rajzok megmutatják, hogyan fordítsuk ki a kapott hajtáséi mentén a füleket.

23 13. Az utolsó mozzanat a két hátsó láb befejezése. Először a vonal mentén a csúcsot a két lap közé hajtjuk, majd előrehúzzuk.

24 1. Meghajtjuk az átlót. 2. Az átlóra beftajtogatjuk az A és B sarkokat. 3. Hosszában félbehajtjuk Az A-val jelzett oldalt a szaggatott vonal mentén ráhajtjuk a B-vel jelzettre.

25 Az előzőleg lehajtott részt felemeljük, és az A-val jelzett él mentén lelapítjuk.a rajz mutatja, egy négyzetet kapunk A nyíl irányában a felezőre behajtjuk a két sarkot. A szaggatott vonal mentén élt hajtunk.

26 11. Szétnyitjuk a behajtott részeket Az ábra szerint a "négyzet" felső lapját felemeljük, és a meghosszabbított szaggatott vonalra ráhajtjuk a munkánkat. Miközben a két szemben levő oldalnál a hajtásélek megfordulnak. 14. A szaggatott vonal mentén a felső csúcsot lehajtjuk. 15. A pont-vonal mentén a nyíl irányában hátrahajtjuk a "háromszög" alakot. A füleket a szaggatott vonal mentén lehajtjuk, majd egy kis ráhagyással - a kinagyított ábra mutatja - visszahajtjuk. A középső részt, a szaggatott vonal mentén hátrahajtjuk. A farok részt betűrjük. 15

27 16. A farokrészt a jelzés mentén megfelezzük. Az A oldalt ráhajtjuk a B oldalra, közben a pont-vonal mentén befelé hajtjuk a papírt. A jelzés mentén bevágjuk,behajtjuk, így kapjuk meg a lábakat. A másik oldalon is megisméjük a műveleteket.

28 TYÚK 1. Meghajtjuk az átlót. 2-3.Az átlóra ráhajtjuk a két szomszédos oldalt. 4. Az átló mentén félbe hajtjuk, a behajtott rész belülre kerüljön. 5. Jelölő hajtást végzünk, majd a farok részt kihajtjuk. 6. A fejet betűrjük. A Falánk tyúkocska című mese szereplői

29 T É L A P Ú FEJ 1. Átlót hajtunk. 2. Az átlóra ráhajtjuk a két szomszédos oldalt. J. A nyilak irányában kihajtjuk a sarkokat. A nyíllal jelzett sarkot az A-val jelölt vonalra fel- majd a szaggatott vonal mentén újra lehajtjuk.

30 Átfordítjuk a munkánkat és a ponttal jelölt oldalakat a jelzés mentén behajtjuk. Visszafordítjuk, a sapkát egy kicsit oldalra lehajtjuk.

31 KÉPESLAPOK Nagyon egyszerű eszközökkel magunk is készíthetünk képeslapokat. A szükséges eszközök: jobb minőségű géppapír vagy műszaki rajzlap, de ha nincs más, tízfilléres rajzlapot is használhatunk. Kell még színes papír és ragasztó. 1. ábra A géppapírt hosszában félbevágjuk és három részre osztjuk úgy, hogy két egyenlő részt kapjunk, a harmadik csak körülbelül fele részben fedje a második lapot. Vágjuk ki színes papírból a tojás alakot. Először készítsünk sablont. Hajtsuk félbe a papírt, így csak fél tojást kell rajzolnunk, és szép szimmetrikus lesz. A tojás alak bármilyen színű lehet. A kinyírt színes tojást a három részre összehajtogatott papír közepére helyezzük, s halványan megjelöljük, hogy hol kell a tojást kettévágnunk. Az egyik felét a legfelső lapra ragasztjuk úgy, hogy a félbevágott él a lap széléhez illeszkedjen. A sablon segítségével megjelöljük, hogy a tojás másik fele hová kerüljön a második lapon. Ha ezt is ráragasztottuk,a második lapon lévő fél tojás alakot kiegészítjük a sablon segítségével, csak a körvonalat húzzuk meg, s tetszés szerinti nyuszit rajzolunk. A ragasztásnál vigyázzunk arra, hogy ne follyon ki a ragasztó, s míg nem száradt meg teljesen, nyissuk szét a lapokat, mert könnyen összeragadnak. 2. ábra A gépírópapírt megfelezzük, elvágjuk, majd újra félbehajtjuk. Az ábra szerint rajzoljunk a felső lapra három tojás alakot, a kinagyított rajz mutatja - úgy, hogy a rajz a jobb oldalhoz, illetve a lap aljához illeszkedjen. A bevonalkázott részt lenyírjuk. A tojásokat kedvünk szerint díszíthetjük. Magunk is kitalálhatunk mintákat, de eredetieket is felhasználhatunk. 3. ábra Megfelezzük és félbehajtjuk a géppapírt. A felső lapból lenyírunk 4,5 cmt, s megrajzoljuk a télapófej-sablont, majd piros papírból kivágjuk, felragasztjuk. A télapó arcát megrajzoljuk. 4. ábra Megfelezzük, félbehajtjuk a géppapírt. A felső lapra 5,5 cm átmérőjű kört rajzolunk, amit ki is nyírunk. A belső lapra a kinyírt kör helyére egy ugyanakkora,valamilyen pasztell színű, vagy ha van, arany vagy ezüst papírt - például világoskéket ragasztunk. A színes körbe helyezzük el az 5 cm-es piros papírból hajtogatott télapó fejet. /A hajtogatásoknál megtaláljuk./

32 Megfelezzük, félbehajtjuk a géppapírt. Egy 8 cm-es piros színű papírból hajtogatunk egy télapó fejet. Megrajzoljuk és kivágjuk a két piros színű csizmát, amelyeket a felezó lapra ragasztunk. A télapó fejet a belső lapra ragasztjuk úgy, hogy a felső lapon egy ablakot vágunk. A fejet halványan körülrajzoljuk egy fél cm-es ráhagyással, és így kivágjuk. A kivágott rész közepére helyezve felragasztjuk. 6. ábra Az angyalka ruhája egy 5 cm átmérőjű kör negyede. A rajz szerint a nyíl irányában lehajtjuk a felső részt. A színes oldal van felül.a papírt megfordítjuk, a lehajtott részt megfelezzük -a szaggatott vonal jelzi - úgy, hogy csak épp egy kicsit az ujjunkkal megélezzük. Erre a vonalra ráhajtjuk a két kis oldalt. Megrajzoljuk, s kivágjuk a fejet, a hajat, a szárnyat. /A négyzetrács l-l cm-t jelent./ A ragasztás sorrendjére ügyeljünk. Először a szárnyat, aztán a testet, a fejet, majd a hajat ragasszuk fel. 7. ábra A félbevágott, félbehajtott gépírólap felső részéből vágjunk le 3,5 cm-t úgy, hogy a felső lap kisebb legyen az alsónál. Sötétkék vagy sötétzöld papírból kinyírunk egy ugyanolyan méretű papírt, mint amekkorát levágtunk. Készítsünk el egy 2,7 cm magas fél fenyősablont. Ennek segítségével rajzoljuk meg és nyírjuk ki a fenyőfákat. Az így kapott papírcsíkot ráragasztjuk az alsó lapra. A színes papírcsík széle a szétnyitott lap jobb oldali széléhez illeszkedjen. Ezután világoskékből vagy zöldből, aszerint, hogy milyen színt választottunk, vágjuk ki a fenyőfák másik felét is. Összehajtva jelöljük be nagyon halványan a fenyőfák helyét, és ragasszuk fel őket. 8. ábra A következő két lap is karácsonyi. Az első esetben az összehajtogatott lapra kék vagy zöld papírból tetszés szerinti fenyőfát ragasztunk. Úgy is elkészíthetjük, hogy az előbbi rajz szerint levágunk egy csíkot az összehajtogatott lap felső részéből. A fenyőfa alá pedig egy másik színből alátétet ragasztunk. Technikája könnyebb, ha először a kisebb fa alakot kivágjuk, ezt ráragasztjuk a másik kiválasztott színre, és 4 mm- ráhagyással körbenyírjuk.

33 A következő két képeslap azonos technikával készül. Ezzel is szeretném szemléltetni, hogy a technikát csak eszköznek szabad tekinteni. A felhasználási mód számtalan lehet. Mindkét képeslap háttere színes. A pontos méreteket a rajzok jelzik. A nyuszik és a fenyőfák is szétnyitott helyzetben kinyílnak. Legyezőszerűen összehajtogatjuk a megfelelő méretű papírt, rárajzoljuk a kívánt formát és kivágjuk. Nagyon fontos, hogy összehajtogatva kell felragasztani. A legfelső és a legalsó lapot egy kicsit összeragasztózzuk és a megfelelő helyre illesztjük, a lapot, rövid időre, mintha egy könyv lenne, összecsukjuk. A teljes száradásig nyissuk újra szét, mert könnyen összeragadhatnak a figurák.

34

35

36

37

38 A kezdésnél a fehéroldal legyen felül.

39

40 8. ábra

41

42 10. ábra

43 P A P Í R J Á T É K O K Ha két papírcsíkot derékszöget alkotva összeragasztunk, és felváltva egymásra hajtunk - mutatják az ábrák - harmonika hajtogatást kapunk, amit többféleképpen felhasználhatunk. A legegyszerűbb módja, hogy a kapott harmónika két végét összeragasztjuk, karácsonyfadíszt kapunk. Ha a harmónika formát testként használjuk, különböző állat és ember figurákat készíthetünk A

44

45

46

47

48

49

50

51 húsvéti asztali díszek

52

53 SÍKBÁBOK

54 Weöres Sándor A KUTYA-TÁR Harap utca három alatt megnyílott a kutya-tár, síppal-dobbal megnyitotta Kutyafülü Aladár. Kutya-tár! Kutya-tár! Kutyafülü Aladár! Húsz forintért tarka kutya, tízért fehér kutya jár, törzsvevőknek öt forintért kapható a kutya már. Kutya-tár! Kutya-tár! Kutyafülü Aladár!

55

56

57 ZACSKÓBÁBOK Egyszerű papírzacskókból, színes papírból, ragasztó segítségével könnyen, gyorsan készíthetünk bábokat. A papírzacskó előnye, hogy a gyerekek könnyen bele tudnak bújni". Egyszerű, olcsó kellékekből a legkülönbözőbb figurákat készíthetjük el, így meséket, verseket, akár otthon, akár az iskolában, a napköziben el is játszathatjuk velük. Néhány minta bemutatása után ösztönözzük őket arra, hogy maguk is próbáljanak számukra kedves meséket megjeleníteni, figurákat kitalálni.

58 Móricz Zsigmond A TÖRÖK ÉS A TEHENEK Volt egy török, Mehemed, sose látott tehenet. Nem is tudta Mehemed, milyenek a tehenek. Egyszer aztán Mehemed lát egy csomő tehenet. Én vagyok a Mehemed!" Mi vagyunk a tehenek!" Csodálkozik Mehemed: Ilyenek a tehenek?" Számlálgatja Mehemed, hányfélék a tehenek. Meg is számol Mehemed háromféle tehenet. Fehéret, feketét, tarkát, Meg ne fogd a tehén farkát Nem tudta ezt Mehemed, s felrúgták a tehenek.

59

60

61 Kassák Lajos JAPÁN KAKASOM Van nekem egy japánföldi, vörösszemű kakasom. Kérték már a curkuszosok, félvilágért nem adom. Elszomszédol, tökmagot lop, bosszantja a zsugorit, hajnalonként föl a naphoz pántlikákat kukorít.

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78 V W X / V N / V W V / X / X /

79 TARTALOMJEGYZÉK Origami ház 4 templom 5 ház 6 templom II 7 Párbeszéd /Zelk Zoltán versére/ 10 madár 11 Pinty és Ponty /Tamkó Sirató Károly/ 13 madár II 14 hal 15 nyuszi 18 macska 22 tyúk 26 télapó fej 27 Képeslapok 29 Papírjátékok 41 Síkbábok 51 Zacskóbábok 55 Melléklet 73

80 Kiadja a Tolna Megyei Könyvtár Felelős kiadó: Elekes Eduárdné Szekszárdi Nyomda Felelős vezetó: Vadász József

81

82

SATORHAJTAs. BATYUHAJTAs

SATORHAJTAs. BATYUHAJTAs HAJTOGATÖSKÖNYV o Az ORGAM. ez a japán erederű papírhujtogutó-rn űvészet csodákra kúpes. Ha ismerünk mal' néhány ulup-múveletet, percek alatt hajtogathatunk lepkét, virágot, madarut, bármilyen figurál

Részletesebben

З Д 0 / 4. p a p. ЩK ö n y v k ia d ó

З Д 0 / 4. p a p. ЩK ö n y v k ia d ó З Д 0 / 4 у p a p ЩK ö n y v k ia d ó TARTALOM Virágok Tulipán...4 Törperózsa...6 Futóvirág... 10 Flamingóvirág... 12 Asztaldíszítés í l j Kacsosváza... 15 S ótartó... 16 Fényképtartó...18 Flalacskás doboz...

Részletesebben

Óvodai Búcsúalbum ONLINE SCRAPBOOK TANFOLYAM

Óvodai Búcsúalbum ONLINE SCRAPBOOK TANFOLYAM Első lépésként elkészítjük magát, az album alapot. 40 db 15 x 20 cm-es alapkartont kaptatok, ebből 15 db-ot használunk fel az album alapjához, 10 pedig megmarad fotóalátétnek illetve a díszítőelemek elkészítéséhez.

Részletesebben

Karácsonyi neszeszer

Karácsonyi neszeszer Karácsonyi neszeszer 2016/12. Patchwork Design 2016. www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok és

Részletesebben

Lapok száma: 1 Oldalarány: A/4 Lépésszám: 58. Szarvasbogár

Lapok száma: 1 Oldalarány: A/4 Lépésszám: 58. Szarvasbogár 1. Egy A/4-es lappal kezdünk. A sarkot hajtsuk oda-vissza. 2. A másik oldalt is tegyük ugyanezt. 3. Az alsó területen is végezzük el az élképzéseket. 4. A felső részt hajtsuk az alsóra. laszlo.papp@openorigami.net

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

Térgeometriai taneszközök síkba összenyomható és zsinóros térbeli modellek (9 10. évfolyam) Tanári eszközök. Szalóki Dezső

Térgeometriai taneszközök síkba összenyomható és zsinóros térbeli modellek (9 10. évfolyam) Tanári eszközök. Szalóki Dezső Térgeometriai taneszközök síkba összenyomható és zsinóros térbeli modellek (9 10. évfolyam) Tanári eszközök Szalóki Dezső matematika, fizika, ábrázoló-geometria és biológia szakos vezetőtanár Lektorálta:

Részletesebben

Vendégpapucs. Patchwork Design

Vendégpapucs. Patchwork Design Vendégpapucs www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok és ábrák kereskedelmi célú hasznosítása tilos.

Részletesebben

Anyagszükséglet. Hígító 20 db polctartó

Anyagszükséglet. Hígító 20 db polctartó Függőpolc készítése Nemrég olvasói levelet kaptunk, melyben láncokkal a mennyezetre függesztett polc ötletét vetették fel (Offtopic rovatunkban olvasható). Látványos, de meglehetősen ingatag megoldás.

Részletesebben

1 = 1x1 1+3 = 2x2 1+3+5 = 3x3 1+3+5+7 = 4x4

1 = 1x1 1+3 = 2x2 1+3+5 = 3x3 1+3+5+7 = 4x4 . Orchidea Iskola VI. Matematika verseny 0/0 II. forduló = x + = x ++ = x +++ = x Ennek ismeretében mennyivel egyenlő ++++...+9+99=? A ) 0. D ) 0 000 6 C ) 0 D ) A Földközi-tengerben a só-víz aránya :

Részletesebben

Házilagos könyvkötés kezdőknek - kezdőtől

Házilagos könyvkötés kezdőknek - kezdőtől Házilagos könyvkötés kezdőknek - kezdőtől Ezeket a könyvkötési módokat Fáánitól tanultam, aki a könyvkötő topiknak baráti alapon okítást szervezett. Kétféle kötést tanultam, az egyik és az egyszerűbb,

Részletesebben

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök 5.osztály 1.foglalkozás 5.osztály 2.foglalkozás hatszögéskörök cseresznye A cseresznye zöld száránál az egyeneshez képest 30-at kell fordulni! (30 fokot). A cseresznyék között 60 egység a térköz! Szétszedtem

Részletesebben

Készíts az itt látható útmutató alapján a pizzadobozokból

Készíts az itt látható útmutató alapján a pizzadobozokból A AlAphAjtás: útmutató a pizzadobozokhoz! Pizza doboz újrahajtása úgy, hogy ami eddig a külső oldala volt, most az lesz a belső!. eges em izza doboz onalak lak: vágás, t vonalak: hajtás) Készíts az itt

Részletesebben

Farmeranyagból készült ajándékok

Farmeranyagból készült ajándékok Farmeranyagból készült ajándékok Az apró sminktáska kiváló ajándék fiatal lányok számára, a varrószett pedig tökéletes ötlet egy ügyes varrónőnek! Ha a vonzó, 1930-as éveket idéző modelleket jobban szeretjük,

Részletesebben

2 darab, 12.4 X 22.4 es darab.

2 darab, 12.4 X 22.4 es darab. Botlódrótos BB szóró Ha már kész a maszkunk, és nagyon nem tudunk mit kezdeni magunkkal, íme egy kis házibarkács, megint Sajna a boltban, készen kapható BB szórókkal lőtávban nem veszi fel a versenyt,

Részletesebben

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5 Orchidea Iskola VI. Matematika verseny 20/20 II. forduló. A macska és az egér jobbra indulnak el. Ha az egér négyzetet ugrik, akkor a macska 2 négyzetet lép előre. Melyik négyzetnél éri utol a macska az

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag

Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag Sorozatok 3.4 Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag Életkor: Fogalmak, eljárások: 10 12 sorozat tengelyes szimmetria összeszámlálás különböző szempontok szerint átdarabolás derékszögű elforgatás

Részletesebben

XV. évfolyam Megyei döntő február 20. MEGOLDÁSOK - 3. osztály

XV. évfolyam Megyei döntő február 20. MEGOLDÁSOK - 3. osztály 1. feladat: XV. évfolyam Megyei döntő - 2016. február 20. MEGOLDÁSOK - 3. osztály Jancsi és Juliska Matematikai Memory-t játszik. A játék lényege, hogy négyzet alakú kártyákra vagy műveletsorokat írnak

Részletesebben

Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban

Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban MÁTRAI RITA1, KOSZTYÁN ZSOLT TIBOR2, SIKNÉ DR. LÁNYI CECÍLIA3 1,3 Veszprémi Egyetem, Képfeldolgozás és

Részletesebben

Asztalterítő fűrészfogas csillaggal

Asztalterítő fűrészfogas csillaggal Asztalterítő fűrészfogas csillaggal Patchwork Design 2016. www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok

Részletesebben

Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen

Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen A korábbi gyakorlat A nyomtatásra kerülő bizonyítványokat, pontosabban a lap egy pontját megmértük, a margót ehhez igazítottuk. Hibalehetőségek: - mérés / mérő személy

Részletesebben

Karácsonyi készülődéshez. Az ünnepi készülődés fényét emelheti, ha csillogó, arany-ezüst festéket, tollat, papírt és szalag kiegészítőket használunk.

Karácsonyi készülődéshez. Az ünnepi készülődés fényét emelheti, ha csillogó, arany-ezüst festéket, tollat, papírt és szalag kiegészítőket használunk. Karácsonyi készülődéshez Az ünnepi készülődés fényét emelheti, ha csillogó, arany-ezüst festéket, tollat, papírt és szalag kiegészítőket használunk. Festékek közül ajánlom a Pannoncolor gyár MANOKOLOR

Részletesebben

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521

ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 ASZTALI - TÁROLÓ WINKLER - Nr. 100521 Anyaglista: 2 Nyárfafurnérlap 200 x 200 x 6 mm (A) 2 Nyárfafurnérlap 195 x 55 x 8 mm (B) 3 Műanyag doboz kb. 50 x 50 x 40 mm Megjegyzés az oktatónak: Pontosan ügyeljünk

Részletesebben

ARCHIMEDES MATEMATIKA VERSENY

ARCHIMEDES MATEMATIKA VERSENY Ismétléses permutáció: ha az elemek között van olyan, amelyik többször is előfordul, az elemek egy sorba rendezését ismétléses permutációnak nevezzük. Tétel: ha n elem között p 1, p 2, p 3, p k darab megegyező

Részletesebben

TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR

TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR Matematika A 3. évfolyam TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR 40. modul Készítette: SZILI JUDIT (A 11., 13., 15. PONTOT: LÉNÁRT ISTVÁN) matematika A 3. ÉVFOLYAM 40. modul TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

3M 2008. All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße 1 41453 Neuss www.scotchbecreative.de www.scotchprodukte.de

3M 2008. All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße 1 41453 Neuss www.scotchbecreative.de www.scotchprodukte.de 3M 2008. All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße 1 41453 Neuss www.scotchbecreative.de www.scotchprodukte.de A kreatív kézm úvesség a szépség alkotásának öröme, a részletek szeretete.

Részletesebben

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez

Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31. TEGOLA CANADESE S. p. A. Kutatás és Fejlesztés. Kód: DRS2022. Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez TEGOLA CANADESE Alkalmazástechnika Oldalsz. : 2/31 Felrakási utasítás Standard tipusú zsindelyhez Bevezetés: A bitumenes zsindely egyszerű és korrekt felhelyezésének előfeltétele, hogy a fogadó felület

Részletesebben

2004_02/10 Egy derékszögű trapéz alapjainak hossza a, illetve 2a. A rövidebb szára szintén a, a hosszabb b hosszúságú.

2004_02/10 Egy derékszögű trapéz alapjainak hossza a, illetve 2a. A rövidebb szára szintén a, a hosszabb b hosszúságú. Geometria háromszögek, négyszögek 2004_01/10 Az ABC háromszög C csúcsánál derékszög van. A derékszöget a CT és CD szakaszok három egyenlő részre osztják. A CT szakasz a háromszög egyik magassága is egyben.

Részletesebben

A) 1 óra 25 perc B) 1 óra 15 perc C) 1 óra 5 perc A) 145 B) 135 C) 140

A) 1 óra 25 perc B) 1 óra 15 perc C) 1 óra 5 perc A) 145 B) 135 C) 140 1.) Melyik igaz az alábbi állítások közül? 1 A) 250-150>65+42 B) 98+24

Részletesebben

Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival J á t é k s z a b á l y

Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival J á t é k s z a b á l y Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival Játékszabály A JÁTÉK ELŐKÉSZÍTÉSE Az első játék előtt le kell választani a sablonról a zsetonokat és a játékos jelölőket. TÁRSASJÁTÉK 2 4 FŐ RÉSZÉRE JÁTÉKIDŐ KB.

Részletesebben

"Rudolf" karácsonyfa (A761393) Karácsonyfa, fa talapzaton, mûanyag ágakkal és díszekkel. Méret: 35 170 mm Ár: 189.-Ft+Áfa/db

Rudolf karácsonyfa (A761393) Karácsonyfa, fa talapzaton, mûanyag ágakkal és díszekkel. Méret: 35 170 mm Ár: 189.-Ft+Áfa/db HELSINBORG (LCX1349) 6 darabos fa karácsonyfadísz szett. Átlátszó fedelû kartondobozban. Méret: 20X5X1CM Ár: 452.- Ft+Áfa/db WOODTREE (LCX1278) Karácsonyfa alakú fadekoráció 12 db különbözo ráakasztható

Részletesebben

TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT

TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT 88 Budapest, Bródy Sándor u. 6. ostacím: Budapest, f. 76 Telefon: 8-5, 7-89, Fax: 7-89 Nyilvántartásba vételi szám: E-6/ Javítókulcs. osztály megyei. Titkos üzenetet kaptál. Szerencsére a titkosírás kulcsa

Részletesebben

1. Kisszoknya készítése

1. Kisszoknya készítése 1. Kisszoknya készítése 1. Minden alkatrész hosszanti oldalát és az alját tisztázzuk (cikk-cakk) le. 2. A két háta testrészt fordítsuk színt színnel szembe, gombostűzzük össze a hátközepét úgy, hogy jelöljük

Részletesebben

HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK. 5 cm 3 cm. 2,4 cm

HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK. 5 cm 3 cm. 2,4 cm HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK Egyszerű, hasonlósággal kapcsolatos feladatok 1. Határozd meg az x, y és z szakaszok hosszát! y cm cm z x 2, cm 2. Határozd meg az x, y, z és u szakaszok hosszát! x

Részletesebben

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve Szív nagy fonal X szalag egyéb: gipsz, festék, lakk, Alkalmazott technikák varrás X ragasztás X festés gyöngyözés 125 g gipsz, 3ml lakk, 10 cm organza szalag, 5 ml festék Szükséges eszközök gipsz kiöntő

Részletesebben

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály

IV. Matematikai tehetségnap 2013. szeptember 28. IV. osztály IV. osztály 1. feladat. Ha leejtünk egy labdát, akkor az feleakkora magasságra pattan fel, mint ahonnan leejtettük. Milyen magasról ejtettük le a labdát, ha ötödször 10 cm magasra pattant fel? 2. feladat.

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

VI.1. NEVEZETESSÉGEK HÁROMSZÖGORSZÁGBAN. A feladatsor jellemzői

VI.1. NEVEZETESSÉGEK HÁROMSZÖGORSZÁGBAN. A feladatsor jellemzői VI.1. NEVEZETESSÉGEK HÁROMSZÖGORSZÁGBAN Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Háromszögek nevezetes vonalai és pontjai: szögfelező, oldalfelező merőleges, magasság, beírt kör és középpontja, körülírt kör

Részletesebben

Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium Vác, Németh László u : /fax:

Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium Vác, Németh László u : /fax: 200 Vác, Németh László u. 4-. : 27-17 - 077 /fax: 27-1 - 09. OSZTÁLY 1.) Hány olyan négyjegyű természetes szám van, melynek jegyei között az 1 és 2 számjegyek közül legalább az egyik szerepel? Négyjegyű

Részletesebben

48. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Megyei forduló HETEDIK OSZTÁLY MEGOLDÁSOK = = 2019.

48. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Megyei forduló HETEDIK OSZTÁLY MEGOLDÁSOK = = 2019. 8. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Megyei forduló HETEDIK OSZTÁLY MEGOLDÁSOK 1. Bizonyítsd be, hogy 019 db egymást követő pozitív egész szám közül mindig kiválasztható 19 db úgy, hogy az összegük

Részletesebben

Sajtóközlemény. Készítsen fából adventi naptárat gyermekének Lépésről lépésre a Dremellel szeptember 21.

Sajtóközlemény. Készítsen fából adventi naptárat gyermekének Lépésről lépésre a Dremellel szeptember 21. Sajtóközlemény Készítsen fából adventi naptárat gyermekének Lépésről lépésre a Dremellel 2012. szeptember 21. Minden gyermek izgatottan készül a Karácsonyra, a Szentestére. Tegye idén még varázslatosabbá

Részletesebben

Hubert Dongó. Rövidítések: rp = rövidpálca lsz = láncszem hp = hamispálca, kúszószem

Hubert Dongó. Rövidítések: rp = rövidpálca lsz = láncszem hp = hamispálca, kúszószem Hubert Dongó Minden figura, ami a leírásom alapján készül természetesen eladható. A tervező megnevezése kedves lenne, de nem feltétel. A leírást magát vagy annak részeit azonban tilos eladni, megjelentetni

Részletesebben

Számtan, mértan, origami és a szabványos papírméretek

Számtan, mértan, origami és a szabványos papírméretek Számtan, mértan, origami és a szabványos papírméretek A papír gyártása, forgalmazása és feldolgozása során szabványos alakokat használunk. Ezeket a méreteket a szakirodalmak tartalmazzák. Az alábbiakban

Részletesebben

fmaozaik :n :m :h :s járóóra

fmaozaik :n :m :h :s járóóra A változók 3+2 = mit írnál a helyére? 12 + 8 > mit írnál a helyére? A fióknak először is adni kell egy értéket, majd egy nevet is! Kétféleképpen nézhetjük meg, mi van a fiókunkban. mutat parancs mutat_:mit

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula pedagógusképző kar Tanító- és Óvóképző Intézet Óvóképző Szakcsoport Játékpedagógia Készítette: Szikora Andrea (SZAVAIF.SZE) 2014.12.01. Oktató: Dr. Sztanáné dr. Babics

Részletesebben

mintásfal 60 40 2 2 mintásfal :m :sz :dbjobbra :dbfel

mintásfal 60 40 2 2 mintásfal :m :sz :dbjobbra :dbfel 6.osztály 1.foglalkozás 6.osztály 2.foglalkozás kocka kockafal :db minta Készítsd el ezt a mintát! A minta hosszú oldala 60 a rövid oldala 40 egység hosszú. A hosszú oldal harmada a négyzet oldala! A háromszög

Részletesebben

Egyszerű lámpás / éjszakai fény WINKLER - Nr

Egyszerű lámpás / éjszakai fény WINKLER - Nr Egyszerű lámpás / éjszakai fény WINKLER - Nr. 00596 Anyaglista: keményhab lap (Styrodur) 00 x 00 x 30 mm 4 fanyárs (50 x 3 mm) elemdobozka ceruzaelemnek AA világító dióda (LED) fehér, szupererős vezeték

Részletesebben

NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI Részletes megoldás és pontozás a Gyakorló feladatsor II.-hoz

NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI Részletes megoldás és pontozás a Gyakorló feladatsor II.-hoz NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI Részletes megoldás és pontozás a Gyakorló feladatsor II.-hoz Gedeon Veronika (Budapest) A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok részekre

Részletesebben

Lehet hogy igaz, de nem biztos. Biztosan igaz. Lehetetlen. A paralelogrammának van szimmetria-középpontja. b) A trapéznak két szimmetriatengelye van.

Lehet hogy igaz, de nem biztos. Biztosan igaz. Lehetetlen. A paralelogrammának van szimmetria-középpontja. b) A trapéznak két szimmetriatengelye van. Geometria, sokszögek, szögek, -, 2004_01/5 Lili rajzolt néhány síkidomot: egy háromszöget, egy deltoidot, egy paralelogrammát és egy trapézt. A következő állítások ezekre vonatkoznak. Tegyél * jelet a

Részletesebben

Keresd meg a többi lapot, ami szintén 1 tulajdonságban különbözik csak a kitalált laptól! Azokat is rajzold le!

Keresd meg a többi lapot, ami szintén 1 tulajdonságban különbözik csak a kitalált laptól! Azokat is rajzold le! 47. modul 1/A melléklet 2. évfolyam Feladatkártyák tanuló/1. Elrejtettem egy logikai lapot. Ezt kérdezték tőlem: én ezt feleltem:? nem? nem? nem nagy? nem? igen? nem Ha kitaláltad, rajzold le az elrejtett

Részletesebben

Programozás 7.o Az algoritmus fogalma (ismétlés)

Programozás 7.o Az algoritmus fogalma (ismétlés) Programozás 7.o Az algoritmus fogalma (étlés) Az algoritmus olyan leírás, felsorolás, amely az adott feladat megoldásához szükséges jól definiált utasítások s számú sorozata. Egy probléma megoldására kidolgozott

Részletesebben

Színes névtáblák. Fimo Kids kiégethető gyurmából

Színes névtáblák. Fimo Kids kiégethető gyurmából Színes névtáblák Fimo Kids kiégethető gyurmából Készítsünk színes, ötletes névtáblákat gyermekünkkel szobájának ajtajára, ajándékkísérőnek. A táblákhoz a Fimo Kids, gyerekkézre tervezett, puha és vidám

Részletesebben

Vezetéknév:... Utónév:... Osztály:... Iskola:... Mate gyűjtemény EDITURA PARALELA 45

Vezetéknév:... Utónév:... Osztály:... Iskola:... Mate gyűjtemény EDITURA PARALELA 45 Vezetéknév:... Utónév:... Osztály:... Iskola:...... Mate 2000+ gyűjtemény Jelen kiadvány az érvényben lévő Tanterv alapján készült, melyet a Nemzeti Oktatási Minisztérium 5003/2.12.2014-es határozatszámmal

Részletesebben

Húsvéti lapozgató. Ötletek a húsvéti ajándékozáshoz

Húsvéti lapozgató. Ötletek a húsvéti ajándékozáshoz W W W. A K C I O S F O N A L. H U Húsvéti lapozgató Ötletek a húsvéti ajándékozáshoz A tartalomból Asztali díszek Szalvétagyűrű Poháralátét Tojástartó Amigurumi figurákl Döme nyuszi Hápi kacsa Sanyi bárány

Részletesebben

ROZGONYI-BORUS FERENC DR. KOKAS KÁROLY. Informatika. Számítástechnika és könyvtárhasználat munkafüzet 6., JAVÍTOTT KIADÁS MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2013

ROZGONYI-BORUS FERENC DR. KOKAS KÁROLY. Informatika. Számítástechnika és könyvtárhasználat munkafüzet 6., JAVÍTOTT KIADÁS MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2013 ROZGONYI-BORUS FERENC DR. KOKAS KÁROLY Informatika 5 Számítástechnika és könyvtárhasználat munkafüzet 6., JAVÍTOTT KIADÁS MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2013 HOGYAN KELL HASZNÁLNI? 1. Mi a szoftver? Fogalmazd meg

Részletesebben

A készlet az MB 100 450 Mese szekrénnyel kiegészíthető. Játéktároló szekrények polcokkal, zárt tároló szekrények ajtóval, pad,

A készlet az MB 100 450 Mese szekrénnyel kiegészíthető. Játéktároló szekrények polcokkal, zárt tároló szekrények ajtóval, pad, Csoportszobai bútorok MB 100 481 Mese szekrény MB 100 450 Mese szekrény A képen látható bútor összeállítást csak egyben lehet megrendelni különkülön az elemek nem elérhetőek. Az ár csak a képen látható

Részletesebben

RENDŐRAUTÓ villogó LED-del és PRINT-Kojak-szirénával WINKLER - Nr. 101391

RENDŐRAUTÓ villogó LED-del és PRINT-Kojak-szirénával WINKLER - Nr. 101391 RENDŐRAUTÓ villogó LED-del és PRINT-Kojak-szirénával WINKLER - Nr. 101391 Anyaglista: 1 Nyárfafurnérlap 230 x 110 x 8 mm 2 Nyárfafurnérlap 230 x 90 x 6 mm 1 Nyárfafurnérlap 230 x 62 x 10 mm 3 Nyárfafurnérléc

Részletesebben

Geometriai feladatok, 9. évfolyam

Geometriai feladatok, 9. évfolyam Geometriai feladatok, 9. évfolyam Szögek 1. Nevezzük meg az ábrán látható szögpárokat. Mekkora a nagyságuk, ha α =52 o fok? 2. Mekkora az a szög, amelyik a, az egyenesszög 1/3-ad része b, pótszögénél 32

Részletesebben

A Silensor horkolásgátló elkészítése

A Silensor horkolásgátló elkészítése A Silensor horkolásgátló elkészítése Kérjük töltesse ki a beteggel a Silensor kérdőívet. Ennek a hátoldalán a készülék elkészítésére vonatkozó - a betegre jellemző - egyedi információkat talál. A betegről

Részletesebben

Kisérettségi feladatsorok matematikából

Kisérettségi feladatsorok matematikából Kisérettségi feladatsorok matematikából. feladatsor I. rész. Döntse el, hogy a következő állítások közül melyik igaz és melyik hamis! a) Ha két egész szám összege páratlan, akkor a szorzatuk páros. b)

Részletesebben

54. Mit nevezünk rombusznak? A rombusz olyan négyszög,

54. Mit nevezünk rombusznak? A rombusz olyan négyszög, 52. Sorold fel a deltoid tulajdonságait! 53. Hogy számoljuk ki a deltoid területét? A deltoid egyik átlója a deltoid Átlói. A szimmetriaátló a másik átlót és a deltoid szögét. A szimmetriatengely két ellentétes

Részletesebben

XVIII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny

XVIII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny 9. osztály 1. feladat: Oldjuk meg a természetes számok halmazán az 1 1 1 egyenletet? x y 009 Kántor Sándor (Debrecen). feladat: B Az ABCD deltoidban az A és C csúcsnál derékszög van, és a BD átló 1 cm.

Részletesebben

FÉNYSOROMPÓ EGYIRÁNYÚ VASÚTI FORGALOM ESETÉN

FÉNYSOROMPÓ EGYIRÁNYÚ VASÚTI FORGALOM ESETÉN FÉNYSOROMPÓ EGYIRÁNYÚ VASÚTI FORGALOM ESETÉN 2 Feladat: Irányítás és vezérlés témakörben egy tetszőleges modell elkészítése. Elkészített modell: Egyirányú vasúti fénysorompó és átkelő Anyagszükséglet:

Részletesebben

BÖLCS BAGOLY LEVELEZŐS MATEMATIKAVERSENY III. forduló MEGOLDÁSOK

BÖLCS BAGOLY LEVELEZŐS MATEMATIKAVERSENY III. forduló MEGOLDÁSOK 1. Gondoltam egy négyjegyű számot. Az első két számjegy 3, az utolsó kettőé pedig 7, és a középső két számjegyből alkotott szám osztható 4-gyel. Melyik számra gondolhattam? Határozd meg az összes lehetőséget!

Részletesebben

GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. ÁPRILIS

GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. ÁPRILIS GEOMATECH TANULMÁNYI VERSENYEK 2015. ÁPRILIS Eddig nehezebb típusú feladatokkal dolgoztunk. Most, hogy közeledik a tavaszi szünet, játékra hívunk benneteket! Kétszemélyes játékokat fogunk játszani és elemezni.

Részletesebben

PHŐNIX - sikló 900 WINKLER - Nr

PHŐNIX - sikló 900 WINKLER - Nr PHŐNIX - sikló 900 WINKLER - Nr. 100782 Anyaglista: 2 Balza-szárnyprofil 460 x 100 x 10 mm... Szárnyprofil (A), (B) 2 Fenyőléc 460 x 3 x 3 mm... Orrléc (C) 1 Fenyőléc 120 x 10 x 2 mm... Szárnytartó (D)

Részletesebben

MELL~KLET AZ ARNYJAT~K CIMű DIAFILMIIEZ A 3-4. oldal árnyfigurái a Gratzer László: Sicc (Móra Könyvkiadó Bp ) c. könyve alapján készültek

MELL~KLET AZ ARNYJAT~K CIMű DIAFILMIIEZ A 3-4. oldal árnyfigurái a Gratzer László: Sicc (Móra Könyvkiadó Bp ) c. könyve alapján készültek MELL~KLET AZ ARNYJAT~K CIMű DIAFILMIIEZ A 3-4. oldal árnyfigurái a Gratzer László: Sicc (Móra Könyvkiadó Bp. 1977.) c. könyve alapján készültek. f jn Készítette: Hauí József Szerkesztette: B. Zsédenyi

Részletesebben

Eltévedés egymásrautaltság hazatalálás

Eltévedés egymásrautaltság hazatalálás SZKB_101_11 madarak vándorlása Eltévedés egymásrautaltság hazatalálás Én és a MÁSIK modul szerzõje: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 108 Szociális, életviteli

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 3. évfolyam eszközök tánítók részére 1. félév 1. modul 1. melléklet 3. évfolyam tanító/1. DARABSZÁM tíz ház 2-3 kutya 4 regény 1. modul 1. melléklet 3. évfolyam

Részletesebben

Fiatal lány vagy öregasszony?

Fiatal lány vagy öregasszony? Zöllner-illúzió. A hosszú, átlós vonalak valójában párhuzamosak, de a keresztvonalkák miatt váltakozó irányúnak látszanak. És bár egyiküket sem látjuk párhuzamosnak a szomszédjával, ha figyelmesen és tudatosan

Részletesebben

Megújuló és tiszta energia

Megújuló és tiszta energia World Robot Olympiad 2017 Regular Kategória SENIOR Játékleírás, szabályok és pontozás Sustainabots [Robotok a fenntarthatóságért] Megújuló és tiszta energia Ez a dokumentum a World Robot Olympiad magyarországi

Részletesebben

Mezei nyúl. Hozzávalók:

Mezei nyúl. Hozzávalók: Mezei nyúl Ez a leírás Zhaya/Zhaya Designs tulajdona. Eladni, cserélgetni, megjelentetni, sokszorosítani (beleértve a más nyelvre való fordításokat is) tilos. Természetesen a leírást, képeket és fotókat

Részletesebben

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek Akció! Vásároljon hihetetlenül kedvezményes áron egészen tavaszig csak a Fair Play-től! Ahogy ígértük ebben az évben is a lehető leghatékonyabban szeretnénk segíteni az Önök munkájukat. Rögtön az év elején

Részletesebben

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Hogyan képzeled el az erdőt és benne az ottfelejtett kasztyűt? Szerinted ki felejtette ott? Színezd ki a kártyákat, és ragaszd a megfelelő helyre: egy pár vagy fél pár

Részletesebben

Pitagorasz-tétel. A háromszög derékszögű, ezért írjuk fel a Pitagorasz-tételt! 2 2 2

Pitagorasz-tétel. A háromszög derékszögű, ezért írjuk fel a Pitagorasz-tételt! 2 2 2 1. a) Mekkora egy 5 cm oldalú négyzet átlója? Pitagorasz-tétel A háromszög derékszögű, ezért írjuk fel a Pitagorasz-tételt! e 5 5 50 e 50 7,07 cm b) Mekkora egy a oldalú négyzet átlója? e a a a e a. Egy

Részletesebben

Megoldások IV. osztály

Megoldások IV. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások IV. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY KÖRZETI SZÓBELI FORDULÓ 2005. OKTÓBER 29. 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY KÖRZETI SZÓBELI FORDULÓ 2005. OKTÓBER 29. 5. osztály 5. osztály Józsi bácsi egy farkassal, egy kecskével és egy fej káposztával egy folyóhoz érkezik, amin át szeretne kelni. Csak egy olyan csónak áll rendelkezésére, amellyel a felsoroltak közül csak egyet

Részletesebben

ZOKNIKÖTŐ-KERET HASZNÁLATI UTASÍTÁS Méret: S

ZOKNIKÖTŐ-KERET HASZNÁLATI UTASÍTÁS Méret: S ZOKNIKÖTŐ-KERET HASZNÁLATI UTASÍTÁS Méret: S A zoknikötő szett tartalma: - 1 méretnek megfelelő (S) kötőkeret - Segédtű Mérettáblázat S méret =20-31-es cipőméret A zokni készítésének menete 4 lépésben

Részletesebben

TÉGLAHÁZ - VILLA Winkler - Nr

TÉGLAHÁZ - VILLA Winkler - Nr TÉGLAHÁZ - VILLA Winkler - Nr. 102124 A tégla a legrégebbi, előregyártott építőelem. Agyagból formázzák és kemencében égetik. Az agyagtéglát már a korai kőkorszakban (kb. Krisztus előtt 8000-6000) is használták.

Részletesebben

otthonifejlesztes.hu

otthonifejlesztes.hu Ujjaimat mutogatom, Közben vígan mondogatom, Kifordítom, befordítom, Fölfordítom, lefordítom, Zongorázok, furulyázok, Erősebb lett a kezem, A tornát befejeztem. Így ketyeg az óra tik-tak jár (mutatóujjunkkal

Részletesebben

Ma is sok területen használják ezt az anyagában is szép természeti kincset.

Ma is sok területen használják ezt az anyagában is szép természeti kincset. Technika Nyersanyagunk, a fa Az ember számára ôsidôk óta a legkönnyebben elérhetô természetes nyersanyag a fa volt. (A nyersanyagok: a természeti környezetbôl kitermelt, további feldolgozásra váró anyagok.)

Részletesebben

HEXAÉDEREK. 5. Hányféleképpen lehet kiolvasni Erdős Pál nevét, ha csak jobbra és lefelé haladhatunk?

HEXAÉDEREK. 5. Hányféleképpen lehet kiolvasni Erdős Pál nevét, ha csak jobbra és lefelé haladhatunk? HEXAÉDEREK 0. Két prímszám szorzata 85. Mennyi a két prímszám összege? 1. Nyolc epszilon találkozik egy születésnapi bulin, majd mindenki kézfogással üdvözli egymást. Ha eddig 11 kézfogás történt, hány

Részletesebben

Felszín- és térfogatszámítás (emelt szint)

Felszín- és térfogatszámítás (emelt szint) Felszín- és térfogatszámítás (emelt szint) (ESZÉV 2004.minta III./7) Egy négyoldalú gúla alaplapja rombusz. A gúla csúcsa a rombusz középpontja felett van, attól 82 cm távolságra. A rombusz oldalának hossza

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

Rajz 02 gyakorló feladat

Rajz 02 gyakorló feladat Rajz 02 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz02k.ipt Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható tengely alkatrészrajzát! A feladat célja: Az alkatrész

Részletesebben