HÁZI MAGDOLNA SZEKSZÁRD

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÁZI MAGDOLNA SZEKSZÁRD"

Átírás

1

2

3 HÁZI MAGDOLNA SZEKSZÁRD 1991

4 "A játék. Az különös. Gömbölyű és gyönyörű, csodaszép és csodajó, nyitható és csukható, gomb és gömb és gyöngy, gyűrű. Bűvös kulcs és gyertya lángja, színes árnyék, ördöglámpa." Kosztolányi Dezső ILLYÉS GYULA KÖNYVTÁR

5

6 HÁZ 1. Átlót hajtunk. 2. Az átló mentén félbehajtjuk a papírt. Munkánkat úgy teszszük le magunk elé, hogy a félbehajtott él legyen a "sátor" alja A talpon álló két sarkot középvonalra behajtjuk. a

7 T E M P L O M 1. A négyzetet az 1/3 részénél hátrahajtjuk a pont-vonal mentén. 2. A nyíl irányában a B-vel jelzett oldalra hajtjuk az A sarkot. 3. A szaggatott vonal jelzi a hajtás irányát. Az A-val jelzett oldalt ráhajtjuk a B-vel jelzettre, az ábra szerint. 6. A szaggatott vonal jelzi a rövid oldal megfelezését.

8 7. A két sarkot középre behajtjuk. 8. Munkánkat átfordítjuk. HÁZ 1. A négyzet minden sarkát behajtjuk középre. 2. Megfordítjuk a munkánkat és újra behajtunk minden sarkot. 3. A szaggatott vonal mentén három sarkot behajtunk. Megfordítjuk a papírt.

9 TEMPLOM II. 1. I. Meghajtogatjuk az átlókat és az oldalfelezőket. /Minden hajtás után szétnyitjuk a papírt./ Majd az egyik oldalfelező mentén félbehajtjuk a papírt A pont-vonal mentén az A, B sarkot behajtjuk középre, egy sátor alakot kapunk A nyíl irányában a felsőlap csúcsait középre behajtjuk. 6. Az egész munkát megfordítjuk.

10 7. Az előzőhöz hasonlóan, az alapon álló mindkét sarkot középre behajtjuk. 8. A csúcsokat lehajtjuk a jelzés szerint A lehajtott részt felemeljük, szétnyitjuk, az A-val jelzett oldal mentén lelapítjuk, egy négyzetet kapunk. 11. Ugyanezt megismételjük a másik "háromszögalakkal" is Munkánkat átfordítjuk, a középvonalra ráhajtjuk az azzal párhuzamos oldalakat.

11 A hajtogatást visszafordítjuk. A nyíl szerint, a középvonalra esö két csúcsot oldalra kihajtjuk A lehajtott részeket szétnyitjuk, s háromszög alakban lelapítjuk őket. 18. A nyíl szerint, a középső részt felhajtjuk.

12 Zelk Zoltán PÁRBESZÉD - Honnét, szomszéd? - Ahol voltam, onnét! -Mit evett? - Eleget! - Mi jót? - Hernyót! - Hány volt! - Egy vcrlt! - És még? - Kukacot! - Mennyit? - Hatot! - Hát még? - Legyet? - Hányat? - Hetet! - Mást még? - Pondrót? - Sok volt? - Nyolc volt! - Jó volt? - Jó volt!

13 M A 0 Á R 1. Négyzetünket az egyik átló mentén félbehajtjuk. 2. A kapott háromszög alakot a szagga - tott vonal mentén újra félbehajtjuk. /Az A pontot B ponthoz illesztjük./ 3. A háromszög alakot újra félbehajtjuk a jelzés szerint. Az A-val jelzett csúcsot előre, a B-vel jelölt csúcsot hátrahajtjuk. Egy három lapból álló háromszöget kapunk. 4. Az alsó és a felső lapot újra megfelezzük. Mutatja az ábra. Ezekből lesznek a szárnyak.

14 5. Meghajtogatjuk a madár fejét. Először csak a vonal mentén lehajtjuk a papírt,megélezzük,visszahajtjuk, majd a már meglévő él mentén betűrjük. A B C Ha két kis háromszöget oldalra kihajtunk - a szaggatott vonal jelzi - a kis madár meg is tud állni. /Ha kis méretű papírból készíted el./ 8 cm-es négyzetből hajtogasd meg a madarat, s méretű talpat hajtsál.

15 Tamkö Sirató Károly PINTY ÉS PONTY Volt egyszer egy ponty Úszott, mint a pinty! Volt egyszer egy pinty Repült, mint a ponty! Együtt mentek... Úsztak, szálltak, mendegéltek, tán még most is mendegélnek, ha a kelő napsugárban útjuk végére nem értek. Elöl ment a ponty. Úszott, mint a pinty! Utána a pinty. Repült, mint a ponty!

16 A D k R II. Négyzetlapunkat az egyik oldalfelező mentén félbehajtjuk. A két szomszédos sarkot behajtjuk az oldalfelezőre a középpontba, és a szaggatott vonal mentén félbehajtjuk. A vastag vonal mentén - mindkét oldalon - bevágjuk a papírt. A szaggatott vonal mentén mindkét oldalon felhajtjuk a szárnyakat. Meghajtjuk a fejét. A jelzés mentén lehajtjuk, megélezzük, visszahajtjuk, a két lap közé hajtjuk. /Az előző madárnál részleteztem ezt a fázist.

17 HAL A papírt úgy tesszük le magunk elé, hogy a színes oldal kerüljön alulra. 1. Négyzetlapunkat átlósan félbehajtjuk,majd a papírt újra szétnyitjuk. 2. A kapott hajtásélre az egyik végéből kiindulva a két szomszédos szélt ráhajtjuk. 3. Ugyanezt megismételjük az átlő másik végéből kiindulva is.

18 4. Munkánkat a szaggatott vonal mentén félbehajtjuk A száj hajtogatása következik. A szaggatott vonal mentén felhajtjuk az A-val jelzett csúcsot. Majd -az ábra mutatja - a szaggatott vonal mentén hátra lehajtjuk a papírt. 7.- Az ábrán látható módon a "szájrészhez" simítva felhajtjuk a hátrahajtott részt. 8. A bevonalkázott kis véget a nyíl irányában betűrjük. 9. Most meghajtjuk a hal farkát. A pontvonal mentén felhajtjuk a papírt, megélezzük, majd visszahajtjuk, s a már meglévő hajtáséi mentén betűrjük. w

19 A lépéseket részletezik a 9/a, 9/b és a felnagyított rajzok Utolsó fázis a farok bevágása, s a jelzés mentén való lehajtása. Ha fehér írógéplapból hajtogatunk, kedvünkre színezhetünk különböző színű és mintájú ha - lakat. Készíthetünk halcsaládot is. Kisebb méretű papírból lehet "gyerekeket"is hajtogatni.

20 NYU S Z I 1. Négyzetlapunkat átlósan félbehajtjuk, majd a papírt újra szétnyitjuk. 2. A kapott hajtásélre az egyik végéből kiindulva a két szomszédos szélt ráhajtjuk. 3. Ugyanezt megismételjük az átló másik végéből kiindulva is.a középen kapott felálló csúcsokat egy irányban lesimítjuk, az A, B, C ábrák szerint.

21 4. Munkánkat a pont-vonal mentén félbehajtjuk. 5. Az ábra mutatja a kapott formát. 6. Hajtogatásunkat átfordítjuk, és az A, B-vel jelölt csúcsokat ráhajtjuk a középvonalra. 7. Az ábra mutatja az eredményt A hajtogatás hátoldalán levő két kis háromszöget kihajtjuk.a szaggatott vonal mentén jobbra is, balra is meghajtjuk,a nyíllal jelölt csúcsokat egymás felé húzva az ábrán látható módon félbehajtjuk.

22 11. A nyilakkal jelölt külső részt a szaggatott r vonal mentén lehajtjuk, miközben a belső hajtást is kifordítjuk, lesimítjuk. Az orr részt behajtjuk. 12. A vastag vonal mentén bevágjuk a papírt, ebből lesz a két fül. Először a szaggatott vonal mentén meghajtjuk a papírt. Az A, B, C, D rajzok megmutatják, hogyan fordítsuk ki a kapott hajtáséi mentén a füleket.

23 13. Az utolsó mozzanat a két hátsó láb befejezése. Először a vonal mentén a csúcsot a két lap közé hajtjuk, majd előrehúzzuk.

24 1. Meghajtjuk az átlót. 2. Az átlóra beftajtogatjuk az A és B sarkokat. 3. Hosszában félbehajtjuk Az A-val jelzett oldalt a szaggatott vonal mentén ráhajtjuk a B-vel jelzettre.

25 Az előzőleg lehajtott részt felemeljük, és az A-val jelzett él mentén lelapítjuk.a rajz mutatja, egy négyzetet kapunk A nyíl irányában a felezőre behajtjuk a két sarkot. A szaggatott vonal mentén élt hajtunk.

26 11. Szétnyitjuk a behajtott részeket Az ábra szerint a "négyzet" felső lapját felemeljük, és a meghosszabbított szaggatott vonalra ráhajtjuk a munkánkat. Miközben a két szemben levő oldalnál a hajtásélek megfordulnak. 14. A szaggatott vonal mentén a felső csúcsot lehajtjuk. 15. A pont-vonal mentén a nyíl irányában hátrahajtjuk a "háromszög" alakot. A füleket a szaggatott vonal mentén lehajtjuk, majd egy kis ráhagyással - a kinagyított ábra mutatja - visszahajtjuk. A középső részt, a szaggatott vonal mentén hátrahajtjuk. A farok részt betűrjük. 15

27 16. A farokrészt a jelzés mentén megfelezzük. Az A oldalt ráhajtjuk a B oldalra, közben a pont-vonal mentén befelé hajtjuk a papírt. A jelzés mentén bevágjuk,behajtjuk, így kapjuk meg a lábakat. A másik oldalon is megisméjük a műveleteket.

28 TYÚK 1. Meghajtjuk az átlót. 2-3.Az átlóra ráhajtjuk a két szomszédos oldalt. 4. Az átló mentén félbe hajtjuk, a behajtott rész belülre kerüljön. 5. Jelölő hajtást végzünk, majd a farok részt kihajtjuk. 6. A fejet betűrjük. A Falánk tyúkocska című mese szereplői

29 T É L A P Ú FEJ 1. Átlót hajtunk. 2. Az átlóra ráhajtjuk a két szomszédos oldalt. J. A nyilak irányában kihajtjuk a sarkokat. A nyíllal jelzett sarkot az A-val jelölt vonalra fel- majd a szaggatott vonal mentén újra lehajtjuk.

30 Átfordítjuk a munkánkat és a ponttal jelölt oldalakat a jelzés mentén behajtjuk. Visszafordítjuk, a sapkát egy kicsit oldalra lehajtjuk.

31 KÉPESLAPOK Nagyon egyszerű eszközökkel magunk is készíthetünk képeslapokat. A szükséges eszközök: jobb minőségű géppapír vagy műszaki rajzlap, de ha nincs más, tízfilléres rajzlapot is használhatunk. Kell még színes papír és ragasztó. 1. ábra A géppapírt hosszában félbevágjuk és három részre osztjuk úgy, hogy két egyenlő részt kapjunk, a harmadik csak körülbelül fele részben fedje a második lapot. Vágjuk ki színes papírból a tojás alakot. Először készítsünk sablont. Hajtsuk félbe a papírt, így csak fél tojást kell rajzolnunk, és szép szimmetrikus lesz. A tojás alak bármilyen színű lehet. A kinyírt színes tojást a három részre összehajtogatott papír közepére helyezzük, s halványan megjelöljük, hogy hol kell a tojást kettévágnunk. Az egyik felét a legfelső lapra ragasztjuk úgy, hogy a félbevágott él a lap széléhez illeszkedjen. A sablon segítségével megjelöljük, hogy a tojás másik fele hová kerüljön a második lapon. Ha ezt is ráragasztottuk,a második lapon lévő fél tojás alakot kiegészítjük a sablon segítségével, csak a körvonalat húzzuk meg, s tetszés szerinti nyuszit rajzolunk. A ragasztásnál vigyázzunk arra, hogy ne follyon ki a ragasztó, s míg nem száradt meg teljesen, nyissuk szét a lapokat, mert könnyen összeragadnak. 2. ábra A gépírópapírt megfelezzük, elvágjuk, majd újra félbehajtjuk. Az ábra szerint rajzoljunk a felső lapra három tojás alakot, a kinagyított rajz mutatja - úgy, hogy a rajz a jobb oldalhoz, illetve a lap aljához illeszkedjen. A bevonalkázott részt lenyírjuk. A tojásokat kedvünk szerint díszíthetjük. Magunk is kitalálhatunk mintákat, de eredetieket is felhasználhatunk. 3. ábra Megfelezzük és félbehajtjuk a géppapírt. A felső lapból lenyírunk 4,5 cmt, s megrajzoljuk a télapófej-sablont, majd piros papírból kivágjuk, felragasztjuk. A télapó arcát megrajzoljuk. 4. ábra Megfelezzük, félbehajtjuk a géppapírt. A felső lapra 5,5 cm átmérőjű kört rajzolunk, amit ki is nyírunk. A belső lapra a kinyírt kör helyére egy ugyanakkora,valamilyen pasztell színű, vagy ha van, arany vagy ezüst papírt - például világoskéket ragasztunk. A színes körbe helyezzük el az 5 cm-es piros papírból hajtogatott télapó fejet. /A hajtogatásoknál megtaláljuk./

32 Megfelezzük, félbehajtjuk a géppapírt. Egy 8 cm-es piros színű papírból hajtogatunk egy télapó fejet. Megrajzoljuk és kivágjuk a két piros színű csizmát, amelyeket a felezó lapra ragasztunk. A télapó fejet a belső lapra ragasztjuk úgy, hogy a felső lapon egy ablakot vágunk. A fejet halványan körülrajzoljuk egy fél cm-es ráhagyással, és így kivágjuk. A kivágott rész közepére helyezve felragasztjuk. 6. ábra Az angyalka ruhája egy 5 cm átmérőjű kör negyede. A rajz szerint a nyíl irányában lehajtjuk a felső részt. A színes oldal van felül.a papírt megfordítjuk, a lehajtott részt megfelezzük -a szaggatott vonal jelzi - úgy, hogy csak épp egy kicsit az ujjunkkal megélezzük. Erre a vonalra ráhajtjuk a két kis oldalt. Megrajzoljuk, s kivágjuk a fejet, a hajat, a szárnyat. /A négyzetrács l-l cm-t jelent./ A ragasztás sorrendjére ügyeljünk. Először a szárnyat, aztán a testet, a fejet, majd a hajat ragasszuk fel. 7. ábra A félbevágott, félbehajtott gépírólap felső részéből vágjunk le 3,5 cm-t úgy, hogy a felső lap kisebb legyen az alsónál. Sötétkék vagy sötétzöld papírból kinyírunk egy ugyanolyan méretű papírt, mint amekkorát levágtunk. Készítsünk el egy 2,7 cm magas fél fenyősablont. Ennek segítségével rajzoljuk meg és nyírjuk ki a fenyőfákat. Az így kapott papírcsíkot ráragasztjuk az alsó lapra. A színes papírcsík széle a szétnyitott lap jobb oldali széléhez illeszkedjen. Ezután világoskékből vagy zöldből, aszerint, hogy milyen színt választottunk, vágjuk ki a fenyőfák másik felét is. Összehajtva jelöljük be nagyon halványan a fenyőfák helyét, és ragasszuk fel őket. 8. ábra A következő két lap is karácsonyi. Az első esetben az összehajtogatott lapra kék vagy zöld papírból tetszés szerinti fenyőfát ragasztunk. Úgy is elkészíthetjük, hogy az előbbi rajz szerint levágunk egy csíkot az összehajtogatott lap felső részéből. A fenyőfa alá pedig egy másik színből alátétet ragasztunk. Technikája könnyebb, ha először a kisebb fa alakot kivágjuk, ezt ráragasztjuk a másik kiválasztott színre, és 4 mm- ráhagyással körbenyírjuk.

33 A következő két képeslap azonos technikával készül. Ezzel is szeretném szemléltetni, hogy a technikát csak eszköznek szabad tekinteni. A felhasználási mód számtalan lehet. Mindkét képeslap háttere színes. A pontos méreteket a rajzok jelzik. A nyuszik és a fenyőfák is szétnyitott helyzetben kinyílnak. Legyezőszerűen összehajtogatjuk a megfelelő méretű papírt, rárajzoljuk a kívánt formát és kivágjuk. Nagyon fontos, hogy összehajtogatva kell felragasztani. A legfelső és a legalsó lapot egy kicsit összeragasztózzuk és a megfelelő helyre illesztjük, a lapot, rövid időre, mintha egy könyv lenne, összecsukjuk. A teljes száradásig nyissuk újra szét, mert könnyen összeragadhatnak a figurák.

34

35

36

37

38 A kezdésnél a fehéroldal legyen felül.

39

40 8. ábra

41

42 10. ábra

43 P A P Í R J Á T É K O K Ha két papírcsíkot derékszöget alkotva összeragasztunk, és felváltva egymásra hajtunk - mutatják az ábrák - harmonika hajtogatást kapunk, amit többféleképpen felhasználhatunk. A legegyszerűbb módja, hogy a kapott harmónika két végét összeragasztjuk, karácsonyfadíszt kapunk. Ha a harmónika formát testként használjuk, különböző állat és ember figurákat készíthetünk A

44

45

46

47

48

49

50

51 húsvéti asztali díszek

52

53 SÍKBÁBOK

54 Weöres Sándor A KUTYA-TÁR Harap utca három alatt megnyílott a kutya-tár, síppal-dobbal megnyitotta Kutyafülü Aladár. Kutya-tár! Kutya-tár! Kutyafülü Aladár! Húsz forintért tarka kutya, tízért fehér kutya jár, törzsvevőknek öt forintért kapható a kutya már. Kutya-tár! Kutya-tár! Kutyafülü Aladár!

55

56

57 ZACSKÓBÁBOK Egyszerű papírzacskókból, színes papírból, ragasztó segítségével könnyen, gyorsan készíthetünk bábokat. A papírzacskó előnye, hogy a gyerekek könnyen bele tudnak bújni". Egyszerű, olcsó kellékekből a legkülönbözőbb figurákat készíthetjük el, így meséket, verseket, akár otthon, akár az iskolában, a napköziben el is játszathatjuk velük. Néhány minta bemutatása után ösztönözzük őket arra, hogy maguk is próbáljanak számukra kedves meséket megjeleníteni, figurákat kitalálni.

58 Móricz Zsigmond A TÖRÖK ÉS A TEHENEK Volt egy török, Mehemed, sose látott tehenet. Nem is tudta Mehemed, milyenek a tehenek. Egyszer aztán Mehemed lát egy csomő tehenet. Én vagyok a Mehemed!" Mi vagyunk a tehenek!" Csodálkozik Mehemed: Ilyenek a tehenek?" Számlálgatja Mehemed, hányfélék a tehenek. Meg is számol Mehemed háromféle tehenet. Fehéret, feketét, tarkát, Meg ne fogd a tehén farkát Nem tudta ezt Mehemed, s felrúgták a tehenek.

59

60

61 Kassák Lajos JAPÁN KAKASOM Van nekem egy japánföldi, vörösszemű kakasom. Kérték már a curkuszosok, félvilágért nem adom. Elszomszédol, tökmagot lop, bosszantja a zsugorit, hajnalonként föl a naphoz pántlikákat kukorít.

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78 V W X / V N / V W V / X / X /

79 TARTALOMJEGYZÉK Origami ház 4 templom 5 ház 6 templom II 7 Párbeszéd /Zelk Zoltán versére/ 10 madár 11 Pinty és Ponty /Tamkó Sirató Károly/ 13 madár II 14 hal 15 nyuszi 18 macska 22 tyúk 26 télapó fej 27 Képeslapok 29 Papírjátékok 41 Síkbábok 51 Zacskóbábok 55 Melléklet 73

80 Kiadja a Tolna Megyei Könyvtár Felelős kiadó: Elekes Eduárdné Szekszárdi Nyomda Felelős vezetó: Vadász József

81

82

Másolás, mozgatás. Kijelölés. Másolás

Másolás, mozgatás. Kijelölés. Másolás Kijelölés Másolás, mozgatás Kijelölt terület: téglalap alakú (az egér bal gombjának nyomva tartása melletti átlós mozgatással rakható le) szabadkézzel körülhatárolt tartomány szaggatott vonal veszi körül

Részletesebben

Rajzolni jó! tanítók számára. gyermeki tevékenységgel, az ábrázolással hamar ad sikerélményt, ami

Rajzolni jó! tanítók számára. gyermeki tevékenységgel, az ábrázolással hamar ad sikerélményt, ami Rajzolni jo.indd 1 L. Ritók Nóra A harminc részletes feladatleírást tartalmazó könyv megmutatja az alkotás lépéseit, tanácsokat ad a technikai kivitelezésben, hogy a gyerekek ráérezhessenek arra a csodálatos

Részletesebben

Jelöljük az egyes területrészeket A-val, B-vel és C-vel, ahogy az ábrán látható.

Jelöljük az egyes területrészeket A-val, B-vel és C-vel, ahogy az ábrán látható. 1. feladat. 013 pontosan egyféleképpen írható fel két prím összegeként. Mennyi ennek a két prímnek a szorzata? 40 Megoldás: Mivel az összeg páratlan, ezért az egyik prímnek párosnak kell lennie, tehát

Részletesebben

1. Zenés ajándék 2. Mondd el rajzzal!" 3. Váltóversenyek 4. Karácsonyfa dobálás szaloncukorral 5. Párosító játék 6. Keresd meg a harangokat

1. Zenés ajándék 2. Mondd el rajzzal! 3. Váltóversenyek 4. Karácsonyfa dobálás szaloncukorral 5. Párosító játék 6. Keresd meg a harangokat Karácsonyi Játékok 1. Zenés ajándék Csomagoljunk be egy kis ajándékot több rétegben karácsonyi csomagolópapírral. A gyerekek üljenek körbe és adogassák egymásnak az ajándékot, miközben karácsonyi zenét

Részletesebben

GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK

GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK 0611. MODUL GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK Hány eset van? KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0611. Gondolkodási módszerek Hány eset van? Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

Kísérleti tankönyv. Olvasás. munkafüzet. II. kötet

Kísérleti tankönyv. Olvasás. munkafüzet. II. kötet Kísérleti tankönyv 1 Olvasás munkafüzet II. kötet A tankönyv megfelel az 51/201 (XII. 2) számú EMMI-rendelet melléklete Kerettanterv az általános iskola 1 évfolyama számára megnevezésű kerettanterv Magyar

Részletesebben

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel.

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel. A feladatok egy-egy témakör (pl. ciklus, eljárás) köré összpontosulnak. Nem egy-egy foglalkozásra készültek. Feldolgozásuk rugalmasan kezelhető. Az első két témakör gyorsan feldolgozható. A nehezebb problémákra

Részletesebben

Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása

Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása Készítette: Krisz, 2006 Második, átdolgozott kiadás, 2014 ckirbi@freemail.hu A második kiadás elkészítésében közreműködött: phontanka. Bevezetés Ez

Részletesebben

Róka Sándor. 137 számrejtvény. Megoldások

Róka Sándor. 137 számrejtvény. Megoldások Róka Sándor számrejtvény Megoldások Budapest, 008 A könyv megjelenését a Varga Tamás Tanítványainak Közhasznú Emlékalapítványa támogatta. Róka Sándor, Typotex, 008 ISBN 98 9 9 89 0 Témakör: matematika

Részletesebben

MÉRÉSEK, KERÜLET, TERÜLET, FELSZÍN

MÉRÉSEK, KERÜLET, TERÜLET, FELSZÍN 0532. MODUL MÉRÉSEK, KERÜLET, TERÜLET, FELSZÍN A terület fogalmának kialakítása Készítette: Pusztai Julianna 0532. Mérések, kerület, terület, felszín A terület fogalmának kialakítása Tanári útmutató 2

Részletesebben

Skatulya-elv. Sava Grozdev

Skatulya-elv. Sava Grozdev Skatulya-elv Sava Grozdev Egy alapvető szabály, azaz elv azt állítja, hogy: ha m testet szétosztunk n csoportba és m > n, akkor legalább két test azonos csoportba fog kerülni. Ezt az elvet különböző országokban

Részletesebben

1. osztályosok. 4. Hányféle sorrendben gombolható be a blúz 4 gombja, ha egymás után mindig egymás melletti gombot gombolunk be?

1. osztályosok. 4. Hányféle sorrendben gombolható be a blúz 4 gombja, ha egymás után mindig egymás melletti gombot gombolunk be? 1. osztályosok 1. Anya szeretne Zsófi kabátjára 3 gombot felvarrni. Ha zöld és kék színű gombokból válogat, akkor a kabáton hányféleképp alakulhat a színek sorrendje? 2. Zsófi blúzára anya 4 gombot varr,

Részletesebben

I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok

I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok 15. modul: SÍKIDOMOK 7 I. Síkgeometriai alapfogalmak, szögek, szögpárok Módszertani megjegyzés: A jelen modult többnyire kibővített ismétlésnek szántuk, és fő célja az alapfogalmak és az alapismeretek

Részletesebben

SKATULYA-ELV. Sava Grozdev

SKATULYA-ELV. Sava Grozdev SKATULYA-ELV Sava Grozdev Ha 3 apró labdát akarunk elhelyezni a nadrágunk 2 zsebébe, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy legalább 2 labda azonos zsebbe fog kerülni. Hasonlóan, ha 4 kicsi dobozt akarunk

Részletesebben

4. modul Hasonlóság és alkalmazásai

4. modul Hasonlóság és alkalmazásai Matematika A 10. szakiskolai évfolyam 4. modul Hasonlóság és alkalmazásai Készítette: Vidra Gábor Matematika A 10. szakiskolai évfolyam 4. modul: Hasonlóság és alkalmazásai Tanári útmutató 2 A modul célja

Részletesebben

Csordás Mihály Konfár László Kothencz Jánosné Kozmáné Jakab Ágnes Pintér Klára Vincze Istvánné. tankönyv. Hetedik, javított kiadás

Csordás Mihály Konfár László Kothencz Jánosné Kozmáné Jakab Ágnes Pintér Klára Vincze Istvánné. tankönyv. Hetedik, javított kiadás Csordás Mihály Konfár László Kothencz Jánosné Kozmáné Jakab Ágnes Pintér Klára Vincze Istvánné tankönyv 6 Hetedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 0 Tartalomjegyzék Oszthatóság. A természetes számok

Részletesebben

Hasonlósági transzformációk II. (Befogó -, magasság tétel; hasonló alakzatok)

Hasonlósági transzformációk II. (Befogó -, magasság tétel; hasonló alakzatok) Hasonlósági transzformációk II. (Befogó -, magasság tétel; hasonló alakzatok) DEFINÍCIÓ: (Hasonló alakzatok) Két alakzat hasonló, ha van olyan hasonlósági transzformáció, amely az egyik alakzatot a másikba

Részletesebben

MÉZES MIKULÁS. Nagy mézeskalácsos receptkönyv

MÉZES MIKULÁS. Nagy mézeskalácsos receptkönyv MÉZES MIKULÁS Nagy mézeskalácsos receptkönyv Köszöntô A z Adventi és krácsonyi ünnepek szinte elképzelhetetlenek mézeskalács nélkül. A pazar, bódítóan illatos fűszerek ilyenkor nem csak az otthonokat,

Részletesebben

Bubikon túllógó szövegek

Bubikon túllógó szövegek Bubikon túllógó szövegek Alapvetően két fajtája van: amikor egy közös (többnyire fekete) kereten osztozik a bubi és a benne lévő szöveg; és amikor nem. Számítógéppel beírt amerikai képregényekre jó ideje

Részletesebben

FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT!

FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! A Caboo biztonságos használata Kérjük, használat előtt alaposan olvassa át az útmutatót, különös tekintettel a biztonságos hordozást szolgáló biztonsági

Részletesebben

JAVÍTÓKULCS 6. osztályosok számára B-2 feladatlap

JAVÍTÓKULCS 6. osztályosok számára B-2 feladatlap JAVÍTÓKULCS 6. osztályosok számára B-2 feladatlap 2001. február 7. 1. A jéghegyeknek csak 1/9 része van a vízfelszín felett. Hány tonnás az a jéghegy, amelynek víz alatti része 96 tonna tömegű? A válasz:

Részletesebben

Kooperatív játékok gyűjteménye. (nemcsak) általános iskolásoknak

Kooperatív játékok gyűjteménye. (nemcsak) általános iskolásoknak Kooperatív játékok gyűjteménye (nemcsak) általános iskolásoknak Az alábbi játékgyűjtemény darabjait az elmúlt évek során sok forrásból sikerült összegyűjtenem. Most csak azokat közlöm, amelyekről - már

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

Dr. habil. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai kutatóintézet

Dr. habil. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai kutatóintézet Kognitív Profil Teszt 5 7 éves kor között A teszt szabadon felhasználható a forrás feltüntetésével. A teszt készítőjét segíti, ha az eredményekről tájékoztatást kap. gyarmathy,eva@gmail.com INSTRUKCIÓ

Részletesebben

Hány éves a kapitány? MEGOLDÁSOK

Hány éves a kapitány? MEGOLDÁSOK Hány éves a kapitány? MEGOLDÁSOK 1. Els fejtör Te vezeted az utasszállító repülıt, a kapitány tehát annyi éves, ahány Te vagy. 2. Szabálykitalálós 2 3. Útveszt k Itt csak egy megoldást mutatunk be; egy-egy

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Térgeometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Térgeometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Térgeometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

ZIPERNOWSKY MATEMATIKA KUPA

ZIPERNOWSKY MATEMATIKA KUPA ZIPERNOWSKY MATEMATIKA KUPA VERSENY 99 0 KÉSZÜLT A ZIPERNOWSKY KÁROLY MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 00. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL A FELADATSOROKAT ÖSSZEÁLLÍTOTTA: GOMBOCZ ERNŐ SZERKESZTETTE: KISS

Részletesebben

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez Kedves Kolléga! Resseau szerint a játék maga a tanulás, ahol ez nem uralkodó elem, ott a tanulás nehezített, akadályozott. Fontos, hogy sokféle játékot tanítsunk meg a gyerekeknek. Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Részletesebben

Orosz Gyula Markov láncok Feladatgyűjtemény http://matek.fazekas.hu/portal/tanitasianyagok/orosz_gyula/mar/ 11. Feladatgyűjtemény

Orosz Gyula Markov láncok Feladatgyűjtemény http://matek.fazekas.hu/portal/tanitasianyagok/orosz_gyula/mar/ 11. Feladatgyűjtemény 11. Feladatgyűjtemény A fejezet első részében összefoglalási igénnyel felsoroljuk a cikk korábbi (kitűzött és megoldott) feladatait; a második részben néhány gyakorló feladatot tűzünk ki. Feladatok a 2.

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 11 ÉRETTSÉGI VIZSGA 01. október 16. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben