Vásárlási tanácsadó az olcsokutya.uw.hu alapján

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vásárlási tanácsadó az olcsokutya.uw.hu alapján"

Átírás

1 Vásárlási tanácsadó az olcsokutya.uw.hu alapján 2010

2 Köszönjük, hogy ellátogatott hozzánk kiskutyavásárlási szándékával. Kérem, hogy olvassa el, mielött kiskutyát vásárolna tőlünk. Mindig arra törekszünk, hogy amennyire lehetséges a standardhoz (kívánatos bullterrierhez) leginkább hasonlító kiskutyáink szülessenek. Kiváló természettel, fajtatípussal, temperamentummal, mozgással és természetesen egészséggel rendelkezzenek. A kölyökkutyákat 10 hét környékéig tartjuk. Ez lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy összeszokjanak a kutyákkal, megismerjék őket a fejlődésükben. Ez idő alatt mi is megismerjük a tulajdonosokat, hisz rendszeres a kapcsolattartás és látogatják a kiválasztott kiskutyát. Célunk, hogy olyan embereknek adjunk el kiskutyákat, akiknél biztonságbank és kiegyensúlyozottan élhetik le életüket. Ez idő alatt sok mindent megtudhat, megtanulhat a fajtáról, amire szüksége lehet. Kutyáinkat nyomon követjük és a mellékelt adásvételi szerződés pontjaival, biztosítjuk. Amikor elhagynak minket a kiskutyák és az új otthonaikba költöznek, a következőket kapják: - Vakcinázás, - Teljes féregtelenítés - Mikrochip - Eredeti törzskönyv (amennyiben igényli. Amennyiben nem, úgy másolatot adunk róla) - A kiskutya 1-ő napjától fotók egy CD-n - Kölyökcsomagot - Kutyaszövetség regisztráció - Adásvételi szerződés - konkrét oltási, takarmányozási tájékoztató Mindig befogadjuk az általunk megszületett kutyákat, bármi is történjen. A továbbiakban szeretnénk tájékoztatni a kiskutyavásárlás rejtelmeiről, felmerülő kérdéseiről és minden fontos vagy kevésbé fontosnak tűnő részeiről. Kérjük, hogy olvassák el figyelmesen és az után döntsenek a kiskutyavásárlásról, legyen az tőlünk, vagy mástól.

3 Mielott kölyköt vennénk Ha már az elhatározásunk, hogy kutyát szeretnénk megvan, csak azt kell eldöntenünk, milyen fajtájú is legyen a kis jövevény és honnan szerezzük be! A választás nem egyszeru, mert minden kiskutya édes, aranyos és sok örömet okoz Egy ideig Aztán egyre több a gond vele, foleg ha valmit nem jól csináltunk, és ez sokszor a rossz választáson alapul. Az alábbiakban figyelmükbe ajánlanánk néhány fontos intelmet a leendo tulajdonosoknak: Semmilyen kutyát ne vegyünk: 1. ha valamelyik családtag nem ért egyet vagy egyértelmuen elutasítja az ötletet. Ebbol lesznek az Én megmondtam típusú konfliktusok. 2. ha nem tudunk elég idot szánni a nevelésére, vagy megkötve tartanánk, mert ez nem élet egyik kutyának sem. 3. ha nem biztos hogy tudjuk fedezni az etetés, orvosi ellátás, esetleg ivartalanítás költségeit 4. ha allergiás beteg van a családban. Még a kopasz kutyafajták is kiválthatnak súlyos allergiás reakciót. 5. ha az eladó nem bizonyítja nekünk oltási könyvvel, hogy a kutya oltva és féregtelenítve van. 6. ha láthatóan beteg. 7. ha nem ismerjük a fajtáját, vagy nem tudjuk hogy kb. milyen és mekkora lesz felnotként. 8. ha ajándékba szeretnénk adni valakinek, aki errol nem tud, és nem tud erre felkészülni. 9. ha nem akarjuk, hogy élete végéig velünk legyen (kivéve az ideiglenes befogadást). Ne vegyünk, inkább fogadjunk örökbe 1. ha nincsen elég pénzünk, hogy megbízható tenyésztotol vegyünk törzskönyvezett kiskutyát. Ne biztosítsuk a felelotlen szaporítók megélhetését! Sajnos szép számmal vannak fajtatiszta kutyusok is a menhelyeken. És így megmenthetünk egy életet! Ne vegyünk kölyökkutyát 1. ha nem megoldható, hogy amíg kicsi, valaki mindig vele legyen, legalább napi órán át. 2. ha nem érezzük magunkat elég türelmesnek a neveléséhez. 3. ha ezzel csak gyermekünknek szeretnénk örömet okozni, mert a kötelességek és a felelosség mindenképpen ránk hárul majd, tehát a MI KUTYÁNK lesz, ha mi akartuk, ha nem! 4. ha bérházban lakunk és nem tudjuk biztosítani a napi többszöri sétát. 5. ha eloreláthatólag csak maradékkal akarjuk etetni, mert a kiskutya egészséges fejlodéséhez ez nagyon nagyon kevés. Ne vegyünk rövid szoru kutyát 1. ha nem akarjuk télen beengedni a lakásba, vagy nincsen egy nagyon jól szigetelt megfelelo méretu háza, amit ki tud futeni magának, ahová be tud bújni és nem süvít be a szél. 2. ha azt gondoljuk, hogy utánuk nem kell takarítani... bizony a rövid szoru kutyák is vedlenek, besározódik a lábuk és koszolódik a bundájuk! (Itt kell megjegyeznem, hogy a lakásban tartott kutyákat télen, hóban, sárban is kell sétáltatni, ami bizony kosszal jár!)

4 Ne vegyünk kan kutyát 1. ha simulékonyabb, nem annyira domináns kutyára vágyunk, mert ekkor a szuka a jobb választás. 2. ha szuka kutyánk van, de nem akarunk kölyköket és nem biztosított az elkülönítésük évente kétszer vagy az ivartalantásuk! Ne vegyünk szuka kutyát 1. ha ivartalanítatlan kanunk van otthon, mert egy nem kívánt alom több bajt hoz, mint hasznot. 2. ha nincsen jó kerítésünk, mert ugyanúgy elszökhet, és kárt tehet másokban (pl. közlekedési balesetek okozásával), mint egy kan kutya. Ne vegyünk családi kutyát 1. ha nem lehet a családdal, hiszen mint a neve is mutatja társasági lény. 2. ha nem tudunk neki sok mozgást, játékot, és sok-sok szeretetet biztosítani. 3. ha azt várjuk, hogy bizalmatlan legyen az idegenekkel. Ez egyébként súlyos viselkedészavarnak számít náluk. Ne vegyünk harci kutyát 1. ha nem értünk hozzá, és csak azért vennénk, mert az olyan vagány. 2. ha csak azért lenne, mert ezt ajánlják fel ajándékba. 3. ha nem tudunk olyan környezetet biztosítani, ahol normálisan szocializálódhat, megszokhatja a többi kutya társaságát és az emberek jelenlétét. 4. ha kisgyermekünk van (bár az amstaff híresen jó dada, de csak, ha jól van nevelve.) 5. ha idos, beteg ember van a családban, ugyanazon okból, mint a gyerekeknél. 6. ha baromfit vagy más háztájit tartunk otthon és a kutya nincs hozzászoktatva, vagy nincsenek 200%-os biztonsággal elzárva. 7. ha nem biztonságos a kerítésünk. 8. ha macskánk van, és nincsenek egymáshoz szoktatva, mert ebbol rengeteg konfliktus és baj lehet. 9. ha hörcsögünk, görényünk, patkányunk van otthon, és nincsenek egymáshoz szoktatva, vagy nem tudjuk biztosan megóvni a támadásoktól. 10. ha megkötve akarjuk tartani, mert elvadul. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egyetlen kutyát sem lehet láncon tartani! 11. ha nem tudunk elég mozgást és elfoglaltságot biztosítani neki. 12. ha valaki nem ért egyet, vagy egyértelmuen elutasítja az ötletet a családban. 13. ha valaki a családban retteg az ilyen kutyáktól. 14. ha neveltünk már fel egyszer, vagy akár többször harci kutyát, de el kellett altatni, vagy kárt tett valakiben, mert valószínuleg ugyanott fogjuk elrontani ez alkalommal is. Tájékozódjuk a fajta nevelésérol, kérjük szakérto segítségét vásárlás elott! 15. ha nem ismerjük a fajta elonyeit, hátrányait és nem ezek fényében döntöttünk.

5 Mikor nem tenyésztő a tenyésztő? Ez nem egy találós kérdés, hanem nagyon is valóságos probléma. A válasz: amikor szaporító. Na de ugyan melyik szaporító vallaná magát annak? Ha a szomszéd Aladár bácsit kérdezzük, aki egyszer kapott egy akárhonnan jövő állítólag fajtiszta szukát (mint tudjuk, csak az a kutya nem fajtiszta, akinek az őse másik fajjal, pl. farkassal párosodott), és beszerzett hozzá egy menhelyről egy kb. ugyanolyan kant, és azóta minden évben leelleti a szukáját, na, ő ugyanúgy tenyésztőnek fogja mondani magát... De akkor mégis, hogyan különböztessük meg a mezei szaporítót (productis vulgaris) a valódi, igazi Tenyésztőtől (productus standardus)? A megfelelő kiskutya kiválasztásához az első lépés a fajta kiválasztása, majd az, hogy honnan is hozzuk el a kölyköt. Sok hirdetést olvashat szebbnél-szebb kiskutyákról, de ezek egy részében megtévesztik a vásárlókat, akik csak később jönnek rá, hogy a drágán vett kölyök beteg, viselkedése vagy a külleme nem felel meg a fajtaleírásnak. Ön természetesen akkor jár a legjobban, ha körültekintően választja meg a tenyésztőt, és így elkerüli a későbbi problémákat. Ne tévessze meg Önöket, ha mézesmázos vagy látszólag szereti a kutyáit. Ha a kutyái is szeretik őt, az már jelent talán valamit. De pár alapelvet a fentiek alapján érdemes szem előtt tartani: egy tenyésztő kevés kutyát tart, kevés almot hoz le. Egy szaporító sok kutyával, néha sok fajtával szaporít, és mindegyik minden évben szül, néha kétszer is. Egy éves koruktól zsinórban, míg ki nem merül, és ez hamar eljön. Ilyenkor kerülnek menhelyekre, sintértelepekre. Lehet, hogy első ránézésre olcsóbb egy törzskönyv nélküli, szaporított kiskutya, de lehet, hogy pár éven vagy akár hónapon belül a vételár sokszorosába fog kerülni az orvos. Megtéríti-e majd ezt Önnek a szaporító? Egy tenyésztő garanciát vállal arra, hogy a kutya, ha genetikai betegséget hordoz, akkor visszavásárolja vagy visszafizeti a vételárát. Megteheti, hiszen a kutyái nagy valószínüséggel egészségesek maradnak. De próbáljon csak ilyen szerződést kérni egy szaporítótól! NE HAGYJA MAGÁT ÁTVERNI! Az olcsó kutya a legdrágább! Ha Önnek nem fontos a díjak sokaságát felsorakoztató, törzskönyves és garantáltan egészséges kiskutya, akkor ne a szaporítók pénztárcáját hízlalja, hanem válasszon menhelyről, fajtamentőktől kutyát! És egy végső jótanács: Jusson eszébe, hogy a kutyát évre veszi, ezért csak olyan fajtát válasszon, ami megfelel az Ön életvitelének, elképzeléseinek. A rossz fajtaválasztás sok kellemetlenséget okozhat mind a kutyának, mind a gazdinak. Tartsa szem előtt, hogy a kutyának vannak igényei, és ezzel kapcsolatos kiadások.

6 Segítségül pár alapvető szempont, hogy az egyszerű halandó is különbséget tudjon tenni, és ne dőljön be az Én már húsz éve kutyázom, nekem ne mondja meg szövegekeknek. És higgyjék el, ez csak egy rövid kivonat abból, amivel egy szaporító elő tud rukkolni.

7 Egy kis matematika...miért is nem lehet tenyésztésből megélni? Szuka vételár: ,- Ft-tól 4000 Euroig ( ,- Ft.)De maradjunk csak a 100 ezres kategóriánál. Szuka felnevelése 2 és fél éves koráig: - Oltások, féreghajtás, kullancsriasztó, vitaminok ,- Ft. - Táp (kutya méretétől függő, vegyünk egy közepes termetű, 20 kg súlyú kutyát) ,- Ft. (Ugye, hogy nem is a kutya vételára a sok?) - Szűrővizsgálatok: ,- - Kiállítások, tenyészszemle: Na ez egy feneketlen pénznyelő, attól függ, hány kiállításra vittük el a kutyát, hányszor mentünk külföldre vele stb. Átlagosan kiállításonként ezer forintot számolhatunk, ha csak itthon megyünk, de külföldre ennek sokszorosa az útiköltség miatt. Vegyünk mondjuk 15 kiállítást és tételezzük fel, hogy nem egy kutyát viszünk, így az útiköltség kevesebb. Így sem jön ki a buli ,- Ft alatt. - Fedeztetés előtti állatorvosi vizsgálatok: ,- - Fedeztetési díj: (általában 1 kölyök ára, pl. mint amennyiért a szukát vettük) ,- Ft. - Külföldi fedezés vagy spermabehozatal esetén az utazási-szállítási költség: ezer Ft, de lehet ennek többszöröse pl. egy tengerentúli kan esetén. Vegyünk egy kedvező esetet: ,- Ft. Születik mondjuk 6 kölyök komplikációmentesen, tehát nem kell külön orvosra költeni. - Szülés utáni orvosi vizsgálat: 5.000,- Ft. - Kölykök oltásai, féreghajtása: (kölykönként 3 oltás, féreghajtás) ,- Ft. - Kölyöktáp: ,- Ft. - Törzskönyv, chip, állatorvosi vizsgálatok: (kölykönként 8000 Ft) ,- Ft. Ez összeadva: ,- Ft. Egy kutyát a tenyésztő megtart, 5-öt elad ( ,- Ft bevétel), akkor a végeredmény ,- Ft ráfizetés volt. És persze maradt két szép kutyánk. Persze, nem egy almot tervezünk, bár egy normális tenyésztő 3-nál többször nem hoz le almot ugyanattól a szukától. Nem beszélek itt azokról az esetekről, ha a szukától nem kívánunk 3 almot lehozni (mert pl. telített a létszám és nem tudunk új kiskutyát bevállalni), vagy ha komplikációk merülnek fel a vemhességnél, szülésnél, többször kell utazni külföldre, mert első alkalommal nem sikerült a fedeztetés. Esetleg a kutya sok kiállításra jár külföldre is, vagy a fedezésért sokkal többet kérnek, mint itt számoltunk. És persze nem minden fajtánál van 6 kiskutya, egy kisebb testűnél nem ritkaság, hogy csak 1-2 kiskutya születik vagy marad életben. És természetesen nem adtuk hozzá a kutya tartási költségeihez a méltó búcsút. Nem mindenkinek van lehetősége a kertjében eltemetni elhunyt kutyáját.

8 Ha Önnek nem fontos a törzskönyv,..... az még nem jelent semmi rosszat. Attól Ön még szeretheti a kutyát ugyanúgy, mintha törzskönyves lenne, nem igaz? A törzskönyvön nem is az múlik, hogy mennyire lesz szeretni való a kiskutya... Hanem valami egészen más... Mégpedig az, hogy ha Ön - tegyük fel - egy golden retrievert szeretne a kisgyerekek mellé, mert ez egy híresen gyerekszerető, kedves és szelíd fajta, akkor ugye jogosan lenne felháborodva, ha kiderülne, hogy a kutyus egyáltalán nem kedves, hanem egyenesen kiszámíthatatlan és harapós. Ha Önnek nem fontos a törzskönyv, az nem baj. De ha Ön szaporítótól vesz kiskutyát, mert az olcsón adja, az bizony már baj. Nem csak Önnek, aki felkészülhet a sok extra kiadásra, de a kutyának is, akinek a szaporítója tudja, mindig talál elég balekot ahhoz, hogy szépen megéljen belőlük. Ha Önnek nem fontos a törzskönyv, ha Önnek csak a kutya a fontos önmagáért, azért mert KUTYA, azért mert szereti a kutyákat és boldog, ha egy szőrös kis micsoda ugrándozza körül amikor hazaérkezik, ha tudja, kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes, akkor Ön...: Hogy kik akarnak becsapni? Akik beteg vagy keverék kutyát akarnak rásózni a gyanútlan érdeklődőkre......avagy mikor kezdjünk gyanakodni, ha az interneten keresünk kutyát? Az interneten olvasható, gyakran csak pár szóból álló hirdetéseknél nem könnyű eldönteni, hogy egy igazi, felelősségteljes tenyésztő sorait olvassuk-e, vagy épp egy szaporító kínál nekünk aranyos kutyakölyköket. Mivel az utóbbitól vásárolni kockázatos dolog, az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani a hirdetések értelmezéséhez. Természetesen a legfőbb tanács: mindig tájékozódjon a fajtáról és a kutyatartásról, mielőtt kutyát választana! Így Ön is könnyen fel fogja ismerni, mikor csúsztatnak a hirdetők. A kutya fajtájának meghatározása: Jorsirterier, Busset hund, Stefordshir, Bokszer, Káne korzó, Hászki, Dobberman kölyök eladó. Ha a hirdető még a kutya fajtájának a nevét sem tudja helyesen leírni, akkor nagyon valószínű, hogy nem sokat tud a fajtáról. Persze előfordul hogy az ember elgépeli, de nem mindegy mennyire. Valószínű, hogy az illető a kutyájával soha nem volt kiállításon, és nem vitte el a fajtaspecifikus betegségek szűrővizsgálataira sem. A kutyáknak szinte biztos, hogy nincs törzskönyve; és arra is mérget vehet, hogy a hirdetőt nem érdekelte sem a szuka, sem a kan kutya vérvonala, így az sem, hogy a szülők nem örökítenek-e betegségeket. Kiváló vérvonalú, fajtatiszta kiskutyák, törzskönyv nélkül eladók (apa tenyészszemlés, győztes kan, anya törzskönyv nélküli fajtatiszta szuka) Egy igazi tenyésztő a szuka kutyát is elvinné kiállításokra, és kiváltaná a törzskönyvet. Ellenben sok szaporító tart törzskönyv nélküli szukákat, akiket egy környékbeli, törzskönyves kannal fedeztet. Ha a szukának nem tudják a vérvonalát, ha nincsenek szűrési eredményei, akkor a kiskutyák származása ugyanolyan bizonytalan, mint ha két törzskönyv nélküli ebtől születtek volna. Ebből következik, hogy ilyen kutyát vásárolni súlyos tízezrekért (még ha ez az ár a törzs könyves kutyák árának töredéke is) olyan, mintha posztert vennénk festmény árban.

9 Fajtatiszta kiskutyák törzskönyves szülőktől, törzskönyv nélkül eladók Ha mindkét szülő fajtatiszta, és a hirdető komolyan foglalkozik a tenyésztéssel, akkor rendelkezik a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületénél (MEOE) bejelentett, FCI által levédett kennelnévvel is. Ha mégsem váltja ki a törzskönyvet a kicsikhez, akkor annak oka van - vagy a szülők nem lennének továbbtenyészthetők, vagy mégis egy törzskönyv nélküli kutyával pároztatott, esetleg nem a fajta szabályainak megfelelően járt el (például foltos spánielt keresztezett egyszínűvel). Ha a hirdetőnek nincs kennelneve, akkor nem komoly tenyésztő, nem foglalkozik a kutyái vérvonalával, csak szerzett két törzskönyves kutyát, és megpróbál minél nagyobb hasznot húzni belőlük. A papírokat mindig kérje el és nézze meg a saját szemével. Vásárlásnál soha ne dőljön be a törzskönyvet majd postán Ön után küldjük szövegnek! És mindig kössön szerződést. Fajtatiszta kiskutyák, 5 hetesek, x-ezer forintért elvihetők, önállóan esznek Bár a kölyökkutyák valóban 4-5 hetesen kezdenek önállóan, szilárd táplálékot enni (ezt hívják elválasztásnak) ekkor még nagy szükségük van az anyjukra. A kölykök ugyanis a anyjukat figyelve tanulják meg, hogyan kell viselkedniük a különböző helyzetekben. Ez az alapvető szocializáció rendkívül fontos, ezért a kölyköket 8 hetes koruk előtt nem szabad elhozni az anyjuktól! Nyugodt, családszerető, játékos, 8 hónapos kölyökkutya eladó Ilyen esetben feltétlenül kérdezze meg, miért válnak meg a kiskutyától, akit nemrég vettek. A legtöbb esetben kiderül, hogy nem szobatiszta, harap, bántja a macskát, hiperaktív és fellöki a gyereket, stb, vagyis nem megfelelően szocializált. Az ilyen, és ehhez hasonló problémákat természetesen a megfelelő tapasztalattal és türelemmel lehet kezelni, de mindenképpen számítania kell rájuk a vásárláskor. Esetleg ekkor már látszik, hogy a kutyus valójában nem fajtatiszta (pl. mert sokkal nagyobb, mint a standard). Ha a legapróbb kétség felmerül a kutyussal kapcsolatban, inkább ne vegyük meg! Ezt a fiatal amerikail bulldogot is családszerető ebként hirdették. Gondoljon bele, mennyire lehet családszerető egy olyan kutya, amelyet láncon tartanak 4 éves fajtatiszta szuka kutya, jó anya, olcsón eladó Az ilyen hirdető korábban már sok almot hozott le a kutyától, a kölyköket valószínűleg haszonnal eladta, és könnyen lehet, hogy csak azért válik meg a szukától, mert már nem jövedelmez. A kutyatartásnál számára az a lényeg, hogy minél több kölyök legyen, azaz minél több bevétel, de a felnőtt kutyái lelkével nem törődik. Ilyenkor számolnia kell azzal, hogy a kutyának különböző viselkedési, vagy akár egészségügyi problémái is lehetnek, sőt az is előfordulhat, hogy az eladás valódi oka valami ilyesmi.

10 Képek: Általános tanácsunk az, hogy a képet nézze meg alaposan! Ha esetleg ismerősnek tűnik az Ön számára, könnyen előfordulhat, hogy egy internetről levett kép, amin esetleg nem a konkrét eladó kutyus látható. Felnőtt kutyánál nézze meg a környezetet. Ha láncot, rácsokat lát, ha a kutya előtt csak egy koszos lábos van, ha a kutya elhanyagolt, a szőre loncsos, fénytelen, akkor a megfelelő tapasztalat nélkül akkor se vásárolja meg, ha olcsó! (Sőt, akkor főleg ne, legyen gyanús az alacsony ár!) Kölyköknél is nézze meg a tartási körülményeket. A fajtáról keressen képeket az interneten, mert sokszor a fajtatisztaként hirdetett kutyák képeiről (a fajta ismeretében) egyértelműen látszik, hogy valójában keverékek! Ne dőljön be annak, hogy ez (egyelőre) nem elfogadott fajta, vagy különleges színváltozat... ne fizessen értük! Plusz információk: Féregtelenítve, oltás nélkül A kölyökkutyákat születésük után kéthetente kell féregteleníteni, majd 8 hetes koruktól kéthetente oltani is. Ez a szuka gazdájának kötelessége, mivel ő vállalta a kölyköket, ezért kötelessége róluk az eladásig megfelelően gondoskodni. Ha egy három hónapos kiskutya még soha nem kapott oltást és féregtelenítést, akkor ne vásárolja meg! A hirdető valószínűleg egyéb dolgokban is spórolt, a nem megfelelő körülmények közül származó kölyökkutya viszont sok olyan problémával küzdhet, amelynek felismeréséhez tapasztalatra, a kezeléséhez pedig akár évekre és nagyon sok pénzre szükség lesz. Helyhiány miatt, Fajtaváltás miatt eladó, Kan kutya eladásig fedez, Fajtatiszta kan eladó vagy fiatal szukára cserélhető, Egy felnőtt kan és két szuka eladó, Kölykök folyamatosan kaphatók, Yorki, westi, csivava, mopsz, francia és angol bulldog kölykök kaphatók Ezek mind szaporítók hirdetései! Olyanoké, akik csak a hasznot látják a kutyában, és a pénz reményében kizsákmányolják. Értelemszerűen nem akarnak fölöslegesen költeni a kutyákra, a kölykök nem kapnak oltásokat, a szülőket nem szűrték a fajtaspecifikus betegségekre, a lehető legolcsóbb étellel etetik az állományt, és a kutya méretének megfelelő, legszűkebb helyen tartotják. Az ilyen hirdetőktől ne vásároljon, mert a kölykök nagy eséllyel gyenge idegrendszerrel és különböző súlyos betegségekkel rendelkezhetnek! Ezek mind szaporítók hirdetései! Olyanoké, akik csak a hasznot látják a kutyában, és a pénz reményében kizsákmányolják. Értelemszerűen nem akarnak fölöslegesen költeni a kutyákra, a kölykök nem kapnak oltásokat, a szülőket nem szűrték a fajtaspecifikus betegségekre, a lehető legolcsóbb étellel etetik az állományt, és a kutya méretének megfelelő, legszűkebb helyen tartotják. Az ilyen hirdetőktől ne vásároljon, mert a kölykök valószínűleg gyenge idegrendszerrel és különböző súlyos betegségekkel rendelkezhetnek! Gondoljon bele, mennyit kockáztat, ha például ilyen helyről vesz kölyköt: És végül, de nem utolsósorban: az, hogy fajtiszta kutya eladó, csak egyet jelenthet számunkra: a hirdető a legalapvetőbb fogalmakkal sincs tisztában, hogyan lehetne így alapos és felelős tenyésztő? Minden kutya fajtiszta, amelyik őse nem lett farkassal, egyszóval másik FAJJAL pároztatva. Egy fajon belül lehetnek különböző fajták, ez az emberi tudatos tenyésztés eredménye. Így lett pl. csivava és németjuhász, mint FAJTA a kutya mint FAJ keretein belül. Tehát, ha bármilyen keverékkel megállítanak minket és kérdezik, fajtiszta-e a kutyánk, nyugodt szívvel vágjuk rá: naná! :))

11 Fajtatiszta kutyák ingyen! Fajtatiszta kutyámat elajándékoznám! Sokszor lehet találkozni hirdetésekkel, ahol egyegy fajta felnőtt, vagy kölyök egyedeit ingyen szeretnék elajándékozni... Persze ennek mindenki megörül, és azonnal telefonál, de gondoljunk egy kicsit bele... Az Ár és ami mögötte van c. írásban olvashatjuk, hogy egy minőségi, fajtatiszta kiskutya mennyibe kerül, mire eladó sorba kerül. Azt is olvashatjuk, hogy a fiatal kutyákra mi vár (kiállítás, iskola, szűrések, oltások), amelyek mind pénzbe kerülnek. Akkor miért is akarnak egy fajtatiszta kutyától ingyen megszabadulni? KÖLYÖKKUTYÁKNÁL - főleg akkor, ha az illető szaporító, és a nyakán maradt egy-két kölyök, és nem akarja sokáig tartani, mert akkor etetni, meg oltatni kellene, és idősebb kölyköket, ha nem kiváló minőségűek, nehezebb eladni, - ha az a fajtatiszta mégsem annyira fajtatiszta, mert egy 7-8 hetes gombócon nem látszik annyira, de egy nagyobbon már jobban, hogy keverék..., - ha kamionra termelte, és nem vette át a kereskedő, és már jön a következő (sokszor több, 6-8) alom is, és kell a hely, - ha beteg, és kezeltetni kellene, ami ugye pénzbe kerül, - és van olyan, aki megvett egy fajtatisztát, általában szaporítónál, rájön, hogy a kiskutya beteg/keverék/pénzbe kerül vagy idegrendszere nincs rendben, és szabadulni akar tőle, - botcsinálta van egy szukánk, csináljunk kölyköket típusú gazda, aki ugyan nem rossz szándékú, de tevékenységével óriási károkat okoz mind az adott fajtának, mind a magyarországi kutyatársadalomnak Miért kell a törzskönyv? A törzskönyv a kutya születési anyakönyvi kivonata és személyi igazolványa is egyben. Ugye Ön sem szeretné, ha valamelyik családtagja teljesen azonosíthatatlanul szaladgálna a nagyvilágban. Akkor miért tenne kivételt a kutyájával? A törzskönyv ára jelenleg: 5.500,- Ft (2009-es adat!) A törzskönyv tartalmazza a kutya minden fontos adatát. A születési idejét, hol és kinél született, milyen számon regisztrálták és az egyedi azonosítójának (chip vagy tetoválás) számát is. Ez utóbbi különösen fontos, ha kutyája bármilyen okból elveszne. A törzskönyv ezen kívül tartalmazza a kutya szüleinek valamint azok őseinek adatait 4 generációra visszamenőleg. Egy kezdő kutyatartónak ezek az adatok nem sokat mondanak, de az esetleges tenyésztéshez elengedhetetlen információk. Két esetben lehet csak szükség az eredeti törzskönyvre. Ha tenyészszemlére szeretné vinni a kutyát, vagy ha esetleg valamilyen vita merülne fel a kutya tulajdonjogát illetően. (Pl. ellopják és bizonyítani kell a megtaláláskor, hogy az Öné) Egy új lehetőség, hogy a kutyához korlátozott törzskönyvet kap, esetleg csak törzskönyv másolatot. Ez olyan esetekben fordul elő, ha a tenyésztő valamilyen okból nem szeretné a kutyát tenyésztésbe vonni és ezt a törzskönyv korlátozásával kívánja érvényesíteni. Ez természetesen semmit nem von le az Ön kutyájának értékéből, pusztán azt a célt szolgálja, hogy kellő megalapozottság nélkül ne hozzanak le almot a kutyától. Ezen esetekben nem mindig van lehetőség a kutyát az Ön nevére íratni, ezért a tenyésztővel a szerződésben rögzítettek szerint kell tartania a kapcsolatot.

12 Ki is a tenyésztő valójában? A tenyésztéshez nyilvánvaló módon kell egy szuka és egy kan. Könnyen belátható, hogy ennek a minimális feltételnek teljesülnie kell, hogy létre jöjjön bármiféle tenyésztés. De azért a tenyésztéshez ennél jóval több kell. Nem árt, ha van a tenyésztendő fajtával kapcsolatban némi felelősségtudat, fajtaismeret, a standard ismerete és némi genetikai ismeret. A standard határozza meg nagy vonalakban, milyen kritériumok szerint kell tenyészteni, illetve az adott fajta milyen tulajdonságokkal kell rendelkezzen ahhoz, hogy a fajta megfelelő minőségű egyede lehessen. A tenyésztőnek pedig a feladata nem más, mint a fajta nemesítése és nem szaporítása. A fajta nemesítése fogalom pedig a minél jobban a standardban foglaltakhoz közelítő, minél egységesebb, jobb minőségű kutyák létrehozása mind küllemben, mind egészségileg és viselkedésformákat tekintve. Ettől nemesedik egy fajta. Ez nagy körültekintést és odafigyelést igényel az utódokra ahhoz, hogy tudja a tenyésztő, jó úton jár-e, vagy a párosítás nem hozott megfelelő eredményt a fajta szempontjából. Egy párosításról csak akkor derülhet ki, hogy jó, vagy sem, ha kipróbáltuk. Ez a komoly tenyésztők körében alapszabály. Hiába tökéletes az adott egyed, egy kan, vagy egy szuka, nagyon függ a származásától, vonalától, hogy milyen utódokat fog örökíteni, mennyire lesznek egységesek, jó típusos kiskutyák. Minél hasonlóbb a szülők vonala, és minél jobban közelít a standardhez, annál tökéletesebb utódokra lehet számítani. Ez persze némi beltenyésztést és igen komoly körültekintést igényel. Ezért fontos a kutyák rokonságának, felmenőinek, testvéreinek megismerése is, azok betegségei, hibái, hogy tudjuk, mire számítsunk, mit örökíthet majd az adott kutya, és ez alapján eldönthessük, létrehozzuk-e a párosítást, vagy sem. Ezért aztán aggasztó az az elterjedt igen téves nézet, miszerint ha valaki tenyészteni akar, elég, ha vesz egy szép szukát és egy szép kant. Majd amíg azok ki nem öregszenek, ezt az egyetlen párosítást ismételgeti. Gondoljuk csak végig: mi van, ha a két vonal, amit vásároltunk, nem passzol? Nem születnek szép, egészséges utódok, vagy egy alomban csak 1-1 kiskutya lesz elfogadható minőségű? Akkor a többi gyengébb minőségű, beteg, vagy betegséget hordozó kölyökkel évekig elárasztjuk a piacot? Majd mások ugyanilyen elképzelések szerint vezérelve ezekkel a kölykökkel tenyésztenek tovább? Ugye belátható, mennyire káros folyamat ez a fajta szempontjából hosszú távon? De tegyük fel, szuper párt sikerült vásárolnunk. Tökéletes kölykök, nagy siker. Ebből a párosításból kb. 6-8 éven keresztül ontjuk az egyforma genetikájú, egyforma származású kölyköket. Ez sem szerencsés, hiszen a fajta szempontjából túl sok egyed lesz egymás rendkívül közeli rokona, magas lesz a fajta beltenyésztettsége. Ez pedig mindig egészségi, immunrendszeri leromlással jár. Az már azonban a szuka tulajdonos felelőssége, ha nem szűrt, papírok nélküli, ezért ellenőrizhetetlen minőségű kannal fedeztet. Az alom létrejöttének felelőssége az övé. Nyílván a kiskutyákból származó bevétel is, hiszen a költségeket is mind ő viseli. Ezért a szuka tulajdonos a tenyésztő. A tenyésztő folyamatosan keresgél a kanok között. Figyeli a vonalakat, az esetleg kiszemelt kan korábbi utódait. Ezek alapján mérlegel és dönt egy párosítás létrehozásáról. Esetleg egyegy jobban sikerült kölyköt visszatart tovább tenyésztésre, akár úgy, hogy magánál tartva, akár úgy, hogy tenyésztői szerződéssel eladva. Majd ehhez az új kiskutyához újabb kanokat keresve újabb almokat hoz le. Ha szép kan kiskutyája lesz, esetleg azt minősítteti, megszűreti betegségekre, majd ezután fedeztet csak vele. Ez nagyon nagy munka és elhivatottság. Kell hozzá a fajtával szembeni rajongás, hogy fajta szempontjából tudja döntéseit meghozni.

13 Tehát a fentiek alapján könnyen belátható, hogy a tenyésztőt a szaporítótól egy alapvető dolog különbözteti meg, mégpedig a MOTIVÁCIÓ. A tenyésztő a fajta szempontjait tartja szem előtt, elsősorban a fajta érdekeit mérlegelve hozza meg döntéseit, míg a szaporító saját anyagi, egzisztenciális, illetve érvényesülésvágyból fakadó érdekeit helyezi mindig előtérbe. Nála nem számít, mi lesz a fajtával 10 év múlva. Nem fontos, hová kerülnek a kölykök és milyenek lettek. Ez az irányultság aztán meghozza gyümölcsét és sajnos nagyon erősen rányomja bélyegét az adott fajtára is. Számos fajta eme felelőtlen szaporítói tevékenységnek köszönheti jelentős leromlását. Ha áldozunk egy kis időt a tenyésztővel való beszélgetésre, hamar kiderül a kiskutyák mögött rejlő érdekeltség, a fajta ismerete,szeretete és a hozzáértés. Így már sokkal könnyebben eldönthetjük, bízhatunk-e jövendőbeli kiskutyánk származásának minőségében, egészségében, vagy saját érdekünkben álljunk tovább. Nyújt-e a tenyésztő személye egyfajta garanciát arra, hogy azt kapjuk, amit valóban szeretnénk. Ez azt hiszem, megéri mindenkinek a pillanatnyi többletráfordítást. Melyiket válasszam? Kicsi legyen, vagy nagy? Szőrmók vagy csupasz? Bizony nem könnyű választani a szebbnél szebb fajták között. Egyik azért tetszik, mert édes kis szőrgombolyag, a másik meg azért, mert olyan kis vicces, vidám kutyus. És a szakkönyvek sem segítenek sokat a választásban, mert mindegyikről azt írják: nyugodt, szelíd, gyerekszerető, értelmes, tanítható... Csak éppen azt nem írják le, ami a lényeg: hogy a vicces kutya olyan élénk, hogy ha egy órára magára marad, szétszedi a házat, hogy az édes kis szőrgombolyag, ha egy hétig nem fésülik, már csomós és mehet a birkanyírás... Amikor kicsi kölyök, akkor mind édes. De felnőve milyen lesz vajon? Ha mindent ráhagyok, mert még sosem volt kutyám és nem tudom, mikor legyek szigorú, vajon nem fog visszamorogni rám egyszer? És mivel a válasz sok esetben: DE IGEN... a kutyák százával kerülnek menhelyekre, fajtamentő társaságokhoz. Hogyan döntsünk? Az első és legfontosabb önmagunkkal és a családdal tisztázni, miért, milyen célokra keresünk kutyát? Egyet azonban ne felejtsünk el: MINDEN KUTYA FOGLALKOZÁST IGÉNYEL! Vannak fajták, akik jobban, vannak amelyek kevésbé. Akinek egyáltalán nincs ideje foglalkozni velük, NE tartson kutyát! A helytelen tartás szenvedés állatnak, embernek, környezetének egyaránt. Fontos: kutyát tartani nem kötelező, ezért ha a feltételeket nem tudjuk kutyánk számára biztosítani, sokkal jobb, ha belátjuk és lemondunk a kutya beszerzéséről. Tehát mielőtt kutyát vásárolnánk, TÁJÉKOZÓDJUNK! Hol tehetjük mindezt? - Olyan tenyészetekben, melyek hosszú évek óta foglalkoznak az adott fajtával. - Kutyás újságokból, fajtaismertetőkből, könyvekben szereplő fajtaleírásokból. - Interneten- talán itt a legszélesebb a paletta. - Tenyésztők oldalain. - Fajtával foglalkozó klubok információs oldalain. - Fajtával kapcsolatos cikkekben, írásokban. - Fajta rajongóit tömörítő fórumokon. - Adott fajtát tartó ismerősöknél. - És persze itt! Nos, a hibás választásokat szeretnénk megelőzni azzal, hogy mi bizony leírjuk a valóságot róluk. Hogy melyik nem való kezdő kutyásnak, hogy melyik megy majd az idegeinkre, ha mi egy fegyelmezett, nyugodt kutyát szeretnénk...

14 Név: Angol Bullterrier Családi Kutya FCI.III. Fajtacsopor -bull típusú terrierek A fajta kialakulása: A fajta eredete a XVIII. sz-ig nyúlik vissza, amikor is a korai kapitalizmusban a nép szórakoztatására kizsákmányolták az állatokat is, és egymás elleni harcra kényszeríttették őket. Itt volt egy Birminghami tenyésztő James Hinks, aki a fajtát megálmodta. A fehér terriert ami mára már teljesen kihalt keresztezte az Angol Bulldoggal. Azzal a nem titkolt céllal hozta létre a fajtát, hogy az arénák dicső harcosa lehessen. Hamar rájöttek, hogy a fajtát inkább előkelő urak társaságába illetve szépségkiállításokra lehet megfelelően alkalmazni, tartani. A tenyésztés a kezdetekben kizárólag a fehér egyedekre irányult. Raymond Oppenheimer megalkotta a jelenkori bullterriert ami szinte egyáltalán nem hasonlít a tenyésztési célban kitűzött bullterrierre. Napjainkban elfogadott, sőt egyenértékű a színes bullterrier is a fehér-herceggel és 1980 Montague Johnstone tenyésztői tehetsége volt az ami egyenrangúvá tette a színes bullterriereket a fehérekkel. Sajnos a média által szított harcikutya kampány egyik legnagyobb áldozata az Angol bullterrier volt, és ezek a ellenkampányok sajnos még elég hosszú ideig rányomják a bélyeget a fajtára. Ehhez járul évek óta az a torz kép e fajtáról, melyet a médiumokban rosszul tájékozott újságírók és népszerűséghajhászó politikusok alakítanak ki és terjesztenek Nem volt nehéz veszélyesnek kikiáltani, mivel a jellegzetes fej, mely sokak által elrettentő, és egy szó a nevében a Bull már elég volt ehhez. Arról nem szólnak a hírek, hogy 10 évre visszamenőleg a világon nem regisztráltak egyetlen egy Bullterrier-emberre irányuló támadását sem. Ellenben a többi közkedvelt fajtával, melyet most etikai szempontok miatt nem említek. Standard: ÁLTALÁNOS KÜLSŐ MEGJELENÉS Erős felépítésű alkat, izmos anatómiailag jól kiegyensúlyozott test, és aktív, élénk, zárt és intelligens arckifejezés KARASZTERIKUS ISMERTETŐJEGYEK A bullterrier a gladiátor a kutyafajták között, csupa tűz és elszánt bátorság. Egyedülálló fajtasajátság a koponyája, mely lefelé ívelően(downface) tojás alakú. Függetlenül a nagyságuktól, a kanoknak kanjellegűnek a nősténynek nőstényjellegűeknek kell lenniük. TEMPERAMENTUM Kiegyensúlyozott természetű, és kész alárendelni magát. Bár a fajta jellemzően önfejű, mégis az ember iránt különösen barátságos

15 FEJ ÉS KOPONYA A fej hosszú, erős, a száj végéig magas, annékül, hogy otrombának hatna. Elölről nézve tojás alakú, teljesen telt, a felszíne horpadásoktól és beméyedésektől mentes. A fej felső része fültől fülig majdnem teljesen sima. A profilt a fej felső résztől az orrhegyig szelíd ív teszi jellegzetessé. Az orrhegy fekete, az alsó vége enyhén lefelé hajlik. Az orrlyukak jól kirajzoltak, az alsó állkapocs széles és erős. FOGAZAT Egészséges, tiszta, erős, meglehetősen nagy, szabályosan álló fogak. Tökéletes, szabályszerű és komplett ollósharapás, ami azt jelenti, hogy a felső fogsor szorosan rásimul az alsóra-a fogak pedig megfelelő szögben helyezkednek el az álkapcsokon. Az ajkak simán és szorosan fekszenek a fogakra. SZEMEK Keskenynek ható, ferde állású, háromszög alakú, mélyen fekvő szemek, feketék vagy olyan sötétbarnák, hogy majdnem feketének látszanak, és átható fényűek. Az orrhegytől a szemig mért távolság természetesen jóval nagyobb mint a szem távolsága a fej felső részének közepéig. A kék szemek nemkívánatosak. FÜLEK A fülek kicsinyek, vékonyak, szorosan együttállóak legyenek. A kutya képes mereven egyenesen állítani őket, emellett függőlegesen kell állniuk NYAK Igen izmos, hosszú, ívelt legyen, a vállaktól a fej felé lassan keskenyedő, és a nyakhajlat laza bőre folytán szabadon mozogjon. MELLSŐ LÁBAK A váll legyen erős, izmos, anélkül, hogy túlterheltek hatnának. A lapockák szélesek legynek, simák, szorosan a mellkashoz simulók. A lapockák igen hangsúlyozottan hátrafelé támaszkodjanak, majdnem derékszöget alkotva a mellső láb felső részével. A mellső láb könyökizülete szorosan a testhez simuljon, a lábközép erős, egyenesen álló legyen. A mellső lábak rendkívül erőteljesek, kerek, erős csontok alkotják őket. A kutya biztosan álljon két első lábán, melynek teljesen párhuzamosak legyenek. A kifejlett kutya mellső lábainak hossza körülberül azonos legyen a mellkas mélységével. TEST A törzset jól megformálja a bordák hangsúlyos boltozata és a mellkas mélysége, úgyhogy a mellcsont közelebb van a földhöz, mint a hasrész. Rövid hát, erőteljes hátvonal, közvetlenül a mar mögött egyenletes, majd a széles, erős izomzatú ágyékrészen túl csekély mértékben boltozatosabbá alakul. Az alsó vonal, a mellcsonttól a hasig egy elegáns, fölfelé hajló görbét alkot, ami elölről nézve a széles mallkas íve. HÁTSÓ LÁBAK Hátulról nézve a hátsó lábak párhuzamosan állnak. A combok felső része izmos, alsó részük erősen jellegzetes. A térd-és a bokaizületek jól szögeltek, a hátsó lábközép rövid és erős.

16 MANCSOK A mancsok kerekek, kompaktok, jól csontozott ujjakkal. FAROK A farok rövid, mélyen beültetett, vízszintesen tartott. A tövénél vastag, majd a vége felé vékonyodik. MOZGÁS-JÁRÁS Mozgás közben a kutya jól összeszedettnek látszik, fesztelen, könnyed léptekkel, a fajtára nézve tipikus könnyedséggel jár a földön. Futás közben a mozgás-elölről és hátulról nézve-párhuzamosan megy végbe. Csak gyorsabb mozgás közben találkoznak a mancsok egy középvonalon. A mellső lábak messze előrenyúlnak, a hátsók csípőből hajlékonyan mozognak, térdben és bokaizületben erősen behajlanak, és lendületes lökésekkel visznek előre. SZÖRZET A szörzet rövid, sima és egyenletes, keménynek érződik, és finom fénye van. Az irha körös. körül szorosan tapad a testhez.télen néha poha alsószőrzet nőhet alatta. SZIN A fehér kutyák tiszta fehérek legyenek. A bőrpigment és a fejen lévő foltok nem lehetnek csíkozottak. színes kutyáknál a színeknek dominánsnak kell lenniük; minden testrészen egyenértékűen érvényesüljenek, a csíkozott előnyben részesüljön. A csíkos fekete, vörös, sárgásfehér és a háromszínű megengedett. A pettyezettség a fehér szőrzeten nemkívánatos. A kék szín és a májszín nagyon nemkívánatos. NAGYSÁG Nincs sem súly-,sem nagysághatár, de a kutya nagyságát illetően maximumot a kutya összképéből és neméből következő együttes hatás kell, hogy meghatározza. Ennek tudatában az átlagos magasság kb:50cm;suly kb:30kg HIBÁK Minden eltérés a fentebb jelzett meghatározásoktól hibának számít, amelynek értékelését a hiba súlyának pontos aránya szerint kell elvégezni MEGJEGYZÉS A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett heregolyójuk kell legyen, ezek teljes mértékben a herezacskóban foglaljanak helyet

17 Jellemrajz: Természete szerint a bullterrier teljes önbizalommal közeledik minden idegen felé, örül neki, nincs benne semmi agressziós hajlam. De ha arra kerül a sor, akkor meg tudja magát védeni. Megfelelő nevelés esetén azonban, sohasem agresszív az emberekkel szemben. A bullterrier nem parancsoláshoz szokott embernek való kutya, de még kevesebb örömöt ígér az engedékeny gazdának, ugyanis a laza bánásmódot szemérmetlenül kihasználja. Kevés olyan kutyafajta létezik, amelyik annyira rá lenne utalva a maga napi gyengédségadagjára, mint a bullterrier A bullterrierek szeretetre méltó bohócok, emberi fantáziánk még humorérzéket is tulajdonít nekik. A bullterrierek vidám embereknek való kutyák, olyanoknak akik értik a tréfát, szívből tudnak nevetni önmagukon és kutyájukon is Ezeknek a kutyáknak azért van szükségük a gazdáikra, hogy jól érezzék magukat. Nem az olyan hivatásukat gyakorlóknak valók tehát, akik mindennap nyolc-tíz órára egyedül hagyják a kutyáikat. Viszont ideális a gyermekeknek, lévén hogy mindig kész valami új játékra Kevés olyan kutyafajta van, amelyet az emberek oly alapvetően félreismernek és oly gyakran visszaélnek vele, mint a bullterrier. Különös módon e fajta legendás hírneve, sajátos karaktere, azaz vakmerősége és konoksága segíti elő azt, hogy álnok emberek veszik meg. Csak sokkal később eszmélnek rá, hogy nem boldogulnak velük. A bullterrierek mindig készen álnak a játékra és a bohóckodásra, de ha úgy van kedvük akkor egész nap csak fekszenek és alszanak. Bízunk benne, hogy segítségükre lehettünk és hamarosan mind boldog bullterrier tulajdonost köszönthetjük viszont. Legye az a kiskutya tőlünk, vagy máshonnan. Mindenestre bízunk benne, hogy amennyiben nem tőlünk vásárolja meg végül a kiskutyáját, úgy élete végéig egészséges hű társai tudnak lenni egymásnak. baráti üdvözlettel: Independent Bullterrier Kennel web: skype: korsosandras1 msn: Korsós András / Kalas Éva /

KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI!

KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI! KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI! Kérjük, olvassa el és alaposan fontolja meg az itt leírtakat! Az elválás a kölyökkutya számára nem könnyű,de sokat tehetünk azért, hogy hamar feldolgozza a stresszt és

Részletesebben

ONLINE. Kutya-macska barátság e Kutyák nyári fürdőzése. www.hazikedvencek.hu. 3. évfolyam 2. szám 2012. nyár

ONLINE. Kutya-macska barátság e Kutyák nyári fürdőzése. www.hazikedvencek.hu. 3. évfolyam 2. szám 2012. nyár 3. évfolyam 2. szám 2012. nyár A felelős állatbarátok magazinja ONLINE www.hazikedvencek.hu Kutya-macska barátság e Kutyák nyári fürdőzése e Macskafajták e Állattartási szabályok e Az óvilági csíkos mókus

Részletesebben

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában Kutyákról óvodásoknak: sok minden, amit együtt a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes Harmóniában együtt Oktatófüzet óvodásoknak

Részletesebben

Állati Hírek. Segítőkutya-jog? A segítőkutyákat alkalmazó személyek jogai

Állati Hírek. Segítőkutya-jog? A segítőkutyákat alkalmazó személyek jogai Állati Hírek Megjelenés: negyedévente 2013. év NYÁR Állatkórházi Magazin Adjunk-e vitaminkészítményeket kedvencünknek? VET-ER - Érdekes esetek az Állatkórházból Kutyamasszázs Vágjunk neki a jó időnek egy

Részletesebben

Hungária Puli Klub Elismert Tenyésztő Szervezet. Tenyésztési Program

Hungária Puli Klub Elismert Tenyésztő Szervezet. Tenyésztési Program Hungária Puli Klub Elismert Tenyésztő Szervezet Tenyésztési Program 2014. január HUNGÁRIA PULI KLUB 2234 Maglód, Sugár u. 52 www.puli.hu Hungária Puli Klub Tenyésztési Program Oldal 1 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Havonta megjelenő online magazin 2011. év, 4. szám október A hónap betege Csutak megmenekülése ASKA Gazdim keresem KEDVENCTIPP Felelős állattartás - Tippek minden

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Magazin Alternatív állatgyógyászat Magnetoterápia Megjelenés: negyedévente 2012. év, 8. szám június Kutyák a rák ellen! Kedvenctippek Állatosan állapotosan Állatvédőrség Tudományos

Részletesebben

Pénzügyi kéziköny. Útmutató mindennapi pénzügyeidhez

Pénzügyi kéziköny. Útmutató mindennapi pénzügyeidhez Pénzügyi kéziköny Útmutató mindennapi pénzügyeidhez Előszó Bizonyára ismered a három kismalac meséjét: az első szalmából építette a házát, a második deszkából, a harmadik pedig téglából. Amikor jött a

Részletesebben

Ami az egyénben a legigazibb, ami őt leginkább önmagává teszi, az nem egyéb, mint saját lehetősége (Paul Valéry)

Ami az egyénben a legigazibb, ami őt leginkább önmagává teszi, az nem egyéb, mint saját lehetősége (Paul Valéry) Marosfői Levente: Állatorvosként mentálhigiénés segítő (In: Grezsa Ferenc Takács Péter (szerk.): Még ép a roncs ág Válogatás erdélyi mentálhigiénés szakemberek dolgozataiból. Országos Addiktológiai Intézet.

Részletesebben

Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák

Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák Elbûvölô macskák A macskák fajtái, származásuk a macskák viselkedése és élettana hogyan tartsunk macskát? Általános iskolai segédanyag Elbûvölô

Részletesebben

Akiindulópont, hogy valamennyi

Akiindulópont, hogy valamennyi . FEJEZET Dr. Kathi Attila Fogyasztóvédelem tudatos vásárlás Bevezetés: Mi is az a fogyasztóvédelem? Akiindulópont, hogy valamennyi állampolgár, legyen az idôs vagy fiatal, folyamatosan fogyaszt, és nem

Részletesebben

26. előadás AZ INFORMÁCIÓ KÖZGAZDASÁGTANA

26. előadás AZ INFORMÁCIÓ KÖZGAZDASÁGTANA 26. előadás AZ INFORMÁCIÓ KÖZGAZDASÁGTANA Kertesi Gábor Reiff Ádám Varian 6. fejezete helyett 26.1 Bevezető Mikroökonómiai tanulmányaink során eddig a legtöbb időt a versenyzői piac legalapvetőbb modelljének,

Részletesebben

Minden, amit a személyi inhalátorokról tudni kellene

Minden, amit a személyi inhalátorokról tudni kellene Minden, amit a személyi inhalátorokról tudni kellene Az e-cigi, ami nem robban, nem mérgez jobban, mint a kávé, és nem tartja el az államot még ha illegális is Az utóbbi időben (különösen az Egészségügyért

Részletesebben

dr. Kovács Orsolya A gyerekjog nem gyerekjáték

dr. Kovács Orsolya A gyerekjog nem gyerekjáték dr. Kovács Orsolya A gyerekjog nem gyerekjáték 2 A kiadványt a Gyermeki és Ifjúsági Jogvédő Alapítvány adta ki. A kiadványt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009.

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás Játékgyűjtemény pedagógusoknak Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. A Dobbantó program a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprész

Részletesebben

Legyen választható a kötelező!

Legyen választható a kötelező! Legyen választható a kötelező! a Nebáncsvirág Egyesület beadványa www.nebancs.hu Egyesületünk tagjainak, beadványunkhoz kapcsolódó további gondolatai Engedjék a társadalmunkat felnőni! Legyen szabad eldönteni!

Részletesebben

Forrás: http://www.doksi.hu. Richard D. Wyckoff. Daytrader Biblia. (A napon belüli részvénykereskedés titkai)

Forrás: http://www.doksi.hu. Richard D. Wyckoff. Daytrader Biblia. (A napon belüli részvénykereskedés titkai) Richard D. Wyckoff Daytrader Biblia (A napon belüli részvénykereskedés titkai) 1919 A fordító előszava... 3 A szerző előszava... 4 Bevezetés... 5 A kezdetek... 12 A részvények kiválasztása... 19 A kereskedés

Részletesebben

Hallássérültek Magyarországon. IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007

Hallássérültek Magyarországon. IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007 1 Hallássérültek Magyarországon IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007 Írta: Deli Gábor, Összeállította: Mecsné Fullajtár Ildikó Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete 1 2 Milyen

Részletesebben

Sarka Kata: Weisz Fanni:

Sarka Kata: Weisz Fanni: Vegye a lapot! Segítse a gyermekhospice-t! 150 FORINT 150 Ft A minglik jelmondata: együtt lenni, de külön élni A váci börtön lelkészének népes rajongótábora van A Shop nem turkáló, minòségi árukat vehet

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program Iskolai közösségi szolgálat Társ-program Kedves Kollégák! Kedves Diákok! Kedves Olvasó! Az elmúlt évtized sok-sok tanulságának egyike az a hiányérzet, amit az egymásért végzett munka, a másokra való figyelés

Részletesebben

Szücs Károly: Mi lesz veled Filatélia?

Szücs Károly: Mi lesz veled Filatélia? Szücs Károly: Mi lesz veled Filatélia? Bélyegmúzeum, 2014. március 22 BEVEZETŐ Az előadás címét adó talán kicsit rezignáltnak tűnő kérdést dr. Somogyi Tamás egy év végi gondolatokat tartalmazó szerkesztői

Részletesebben

Hogyan válhatok befektetővé?

Hogyan válhatok befektetővé? Hogyan válhatok befektetővé? 1 dr. Tatár Attila Hogyan válhatok befektetővé? Rövidített kiadás Írta: dr.tatár Attila Frissítve: 2014.október Hogyan válhatok befektetővé? 2 dr. Tatár Attila Tartalomjegyzék

Részletesebben

Elgondolkodtató MINT BÉKA A FORRÓ VIZBEN.

Elgondolkodtató MINT BÉKA A FORRÓ VIZBEN. Megszületünk és meghalunk. Közben lassan leperegnek életünk homokszemei, a másodpercek, a percek, az órák, a hetek, a hónapok, az ÉVEK. Lassan, biztosan, és MEGÁLLÍTHATATLANUL. Mindenki természetesnek

Részletesebben

Afelnôttkor lényegében akkor

Afelnôttkor lényegében akkor . FEJEZET Krista Zita Munka állás karrier Bevezetés Afelnôttkor lényegében akkor kezdôdik, amikor munkát vállalunk. Ezzel szinte egyidôben új problémák hada is megjelenik. Szeretnénk, ha eligazodnátok,

Részletesebben

titkolt tudás kezdőknek

titkolt tudás kezdőknek titkolt tudás kezdőknek Titkolt tudás kezdőknek írta: Montalk 2008 www.montalk.net tom@montalk.net TITKOLT TUDÁS KEZDŐKNEK Montalk 2008 montalk.net ISBN 978-1-60702-602-0 Magyar fordítás: Viszocsánszki

Részletesebben

Ne vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 30 legfontosabb tanácsunkat nem olvasta el - Ingyenes hiteligénylésre felkészítő csomag

Ne vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 30 legfontosabb tanácsunkat nem olvasta el - Ingyenes hiteligénylésre felkészítő csomag Ne vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 30 legfontosabb tanácsunkat nem olvasta el - Ingyenes hiteligénylésre felkészítő csomag Ingyenes hiteligénylésre felkészítő minicsomag I. A könnyelmű hitelfelvétel csapdája

Részletesebben

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században 1 A Junior Achievement Magyarország Alapítvány által készített kiadvány megjelenését, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány

Részletesebben

RITKÁK RITKA ÉS VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGGEL ÉLŐK ÉS TÁMOGATÓ SZERVEZETEIK. Szerkesztette dr. Pogány Gábor és dr.somogyi Csilla ISBN: 963 06 0239 3

RITKÁK RITKA ÉS VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGGEL ÉLŐK ÉS TÁMOGATÓ SZERVEZETEIK. Szerkesztette dr. Pogány Gábor és dr.somogyi Csilla ISBN: 963 06 0239 3 1 RITKÁK RITKA ÉS VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉGGEL ÉLŐK ÉS TÁMOGATÓ SZERVEZETEIK Készült a kiadványban szereplő szervezetek közreműködésével, a Nemzeti Civil Alapprogram, a civil szervezetek tartós területi

Részletesebben