A munkáltatók kötelezettségei és feladatai; az új munkabaleseti jegyzőkönyv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A munkáltatók kötelezettségei és feladatai; az új munkabaleseti jegyzőkönyv"

Átírás

1 A munkáltatók kötelezettségei és feladatai; az új munkabaleseti jegyzőkönyv Arató Zoltán főosztályvezető NMH MMI Munkavédelmi Főosztály Budapest, Február 5.

2 Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) XVII. Cikk (3) Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez. (munkavállalói jog)

3 1993. évi XCIII. Törvény (Mvt.) 2. (2) A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért. A munkavállalók munkavédelmi kötelezettségei nem érintik a munkáltató felelősségét. (munkáltatói kötelezettség)

4 Kockázatértékelés Mvt. 54. A munkáltatónak rendelkeznie kell kockázatértékeléssel A kockázatértékelés során a munkáltató azonosítja a várható veszélyeket (veszélyforrásokat, veszélyhelyzeteket), valamint a veszélyeztetettek körét, felbecsüli a veszély jellege (baleset, egészségkárosodás) szerint a veszélyeztetettség mértékét.

5 Munkavédelmi oktatás Mvt.55. (1) A munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállaló a) munkába álláskor, b) munkahely vagy munkakör megváltozásakor, valamint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek változásakor, c) munkaeszköz átalakításakor vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor, d) új technológia bevezetésekor elsajátítsa és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel,

6 Egyéni védőeszköz juttatása Mvt. 56. Az egyéni védőeszköz juttatásának belső rendjét a munkáltató írásban határozza meg. E feladat ellátása munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül.

7 Munkavédelmi szakértelem biztosítása Mvt.57. (1) A munkáltató az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés munkáltatói feladatainak teljesítése érdekében veszélyességi osztályához, munkavállalói létszámához igazodóan elegendő, de legalább a rendeletben megjelölt időtartamra és szakképesítési feltételekkel köteles munkavállalót kijelölni vagy foglalkoztatni,

8 Foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás biztosítása Mvt. 58. (1) A munkáltató valamennyi munkavállalójára kiterjedően foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást köteles biztosítani. A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás biztosítása történhet a munkáltató által működtetett vagy a munkáltatóval kötött szerződés alapján külső szolgáltató útján.

9 Tájékoztatási kötelezettség Mvt. 59. (1) A munkáltatónak tájékoztatnia kell a munkavállalókat és a munkavédelmi képviselőt (bizottságot) arról, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos őt terhelő feladatait ki látja el.

10 A munkabalesetek kivizsgálásának új előírásai Az 5/1993 (XII. 26.) MüM rendelet módosítása Az 5/2010 (III. 9.) SZMM rendelet szerint Készítette: Arató Zoltán 2012.

11 Az 5/1993 (XII. 26.) MüM rendelet módosításának indokai Elsősorban Európai Uniós jogharmonizáció ESAW módszertannak való megfelelés* TEÁOR 03 helyett TEÁOR 08 Technikai kiigazítások Az elektronikus ügyintézés lehetőségének megteremtése Egyszerűbb ügyvitel ESAW: Munkahelyi Balesetek Európai Statisztikája (European Statistics on Accident at Work)

12 Az R 5. (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: A munkabaleseti nyilvántartást a munkáltató székhelyén vagy a munkáltató nyilvántartását vezető szervezeténél (irodánál) összesítve, és minden területileg elkülönült szervezeti egységénél külön-külön vezetni kell. A munkáltató azon szervezeti egységénél, ahol időszakosan és rövid időtartamban történik a munkavégzés (különösen a kizárólag irattárolásra, műszeres vagy egyéb ellenőrzésre szolgáló egység, telephely) nem kötelező munkabaleseti nyilvántartást vezetni.

13 Az R. 7. -a helyébe a következő rendelkezés lép: (2) Olyan munkahelyen, ahol különböző munkáltatók munkavállalókat egyidejűleg foglalkoztatnak és a sérült munkáltatója a munkabaleset bekövetkezésekor nem azonosítható, a súlyos munkabaleset bejelentési kötelezettsége tekintetében az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a sérült munkavállaló munkáltatója az, aki a tevékenységet a munkahelyen ténylegesen irányítja, ha ilyen nincs, akkor az, akinek a területén a munkavégzés folyik. (3) Súlyos munkabaleset esetén a munkáltató a munkavédelmi felügyelőség megérkezéséig köteles a baleseti helyszínt a mentést követően balesetkori állapotában megőrizni. Ha a balesetkori állapot megőrzése további súlyos veszélyhelyzetet idézne elő vagy jelentős anyagi kárral járna, akkor a baleseti helyszínről fényképet, videofelvételt vagy egyéb, a munkabaleset kivizsgálását elősegítő dokumentumot kell készíteni.

14 Az R. 9. -a helyébe a következő rendelkezés lép: 9. (1) A munkáltató köteles a kivizsgálás befejezésekor, de legkésőbb a tárgyhót követő hónap 8. napjáig megküldeni a jegyzőkönyvet e) munkaerő-kölcsönzés, kirendelés esetén a kölcsönbeadó-, kirendelő munkáltatónak. (2) Súlyos munkabaleset esetén az (1) bekezdés szerinti határidő indokolt esetben 30 nappal meghosszabbítható. (3) A súlyos munkabalesetről készített jegyzőkönyvnek a munkavédelmi felügyelőséghez történő megküldésekor másolatban mellékelni kell a munkáltatói balesetvizsgálat teljes dokumentációját ( különösen a meghallgatási jegyzőkönyvek, szakmai képzettség igazolása, kezelési jogosultság, egészségügyi alkalmasság-, üzembe helyezés-, időszakos biztonsági felülvizsgálat-, kockázatértékelés dokumentálása, fényképfelvételek, belső szabályzatok vonatkozó részei).

15 Az R. 10. (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 10. (1) Az a munkáltató köteles a munkabaleset kivizsgálására, bejelentésére és nyilvántartására vonatkozó előírásokat teljesíteni, amely (aki) a sérültet szervezett munkavégzés keretében foglalkoztatja. (3) Belföldön más munkáltatóhoz történő kirendelés (kiküldetés) esetén a munkabaleset kivizsgálásával, bejelentésével és nyilvántartásával kapcsolatos kötelezettségek teljesítéséért - a kirendelő (kiküldő) munkáltató értesítése mellett - a sérült munkáját közvetlenül irányító munkáltató a felelős. (3) Az (1) bekezdésben meghatározott kötelességek teljesítésért belföldön más munkáltatóhoz történő kirendelés (kiküldetés), munkaerő-kölcsönzés, illetve a nem magyarországi székhelyű munkáltató által foglalkoztatott munkavállalót magyarországi székhelyű munkáltatónál ért munkabaleset esetén a kirendelő (kiküldő) munkáltató, a kölcsönbeadó, illetve a foglalkoztató munkáltató értesítése mellett a sérült munkáját közvetlenül irányító munkáltató a felelős.

16 ESAW első fázisában kért adatok Ügy szám (eset sorszáma) Munkáltató gazdasági tevékenysége A sérült foglalkozása A sérült életkora A sérült neme A sérülés típusa A sérült testrész A baleset (földrajzi) helye A baleset dátuma A baleset ideje

17 ESAW második fázisában kért adatok A vállalkozás mérete A sérült állampolgársága A sérült foglalkozási státusza A baleset miatt kieső napok száma

18 ESAW harmadik fázisában kért adatok A munkavégzés helye Munkakörnyezet Munkafolyamat A sérült konkrét fizikai tevékenysége A konkrét fizikai tevékenységhez tartozó anyagi tényező Különleges esemény Különleges eseményhez tartozó anyagi tényező A sérülést okozó érintkezés A sérülést okozó érintkezéshez tartozó anyagi tényező

19 ESAW III. fázis lényege A munkabaleseti ok kutatás szolgálata Elsődleges cél a munkabalesetek megelőzése

20 A január elsejétől hatályos munkabaleseti jegyzőkönyv

21

22

23 Adatszolgáltatás jellege: (1) 1-es, új jegyzőkönyvre utaló sorszámot kell beírni a kódnégyzetbe abban az esetben, ha az adott balesetről első alkalommal töltöttek ki munkabaleseti jegyzőkönyvet. 2-es, módosításra, kiegészítésre utaló sorszámot kell beírni, ha a balesetről már korábban töltöttek ki jegyzőkönyvet, de valamely adattal (kivéve munkaképtelen napok száma), tényezővel, megállapítással kapcsolatosan módosítás vált szükségessé.

24 Adatszolgáltatás jellege: (2) 3-as, a nyilvántartásból való törlésre utaló sorszámot kell beírni, ha az adatszolgáltatásban meghatározott bejelentés megtétele után bekövetkezett, vagy utólag felismert tény, körülmény miatt, esetleg hatósági, bírósági döntés alapján a baleset nem minősül munkabalesetnek. 4-es, a balesetből eredő munkaképtelen napok számának közlésére utaló sorszámot kell beírni a kódnégyzetbe abban az esetben, ha a már jelentett munkabaleset sérültje visszanyerte munkaképességét és a sérülés miatti munkaképtelen napok számát a korábban megküldött jegyzőkönyv nem tartalmazta.

25 (A) A munkáltató adatai: 1. Neve: 2. Címe: 3. Telefonszáma: Fax: Mobil: 4. címe: 5. Adószáma: Adóazonosító jele: 6. Közösségi adószáma: 7. Gazdálkodási forma: 8. Fő tevékenysége (TEÁOR 08) *: 9. Helyi egység fő tevékenysége (TEÁOR 08)*: (ESAW I.) 10. Összlétszám kategória*: 11. Helyi egység létszám kategória*: (ESAW II.)

26 Helyi egység meghatározása A helyi egység az a földrajzilag meghatározható helyszín, ahol a munkát általában végzik, vagy amely a munka bázisának tekinthető. Ha egy személy több helyen (szállítás, építőipar, karbantartás, felügyelet, ügynökölés) vagy otthon dolgozik, helyi egységnek azt a helyet kell tekinteni, ahonnan az utasításokat adják vagy ahol a munkát szervezik. Rendszerint ez egy önálló épület, egy épület része vagy legföljebb egy önálló épületcsoport. A vállalkozás helyi egysége tehát azoknak a munkavállalóknak a csoportja, akik földrajzilag egyazon telephelyen dolgoznak.

27 Helyi egység fő tevékenysége A kódnégyzetekbe a sérült munkahelyéül szolgáló helyi egység fő gazdasági tevékenységét jelölő kódszámot kell beírni a TEÁOR 08-ban leírtaknak megfelelően. A fő gazdasági tevékenység ebből a szempontból azt a tevékenységet jelenti, amely a legtöbb munkavállalót foglalkoztatja. Egy vállalkozás helyi egysége az üzleti vállalkozás, szakmai tevékenység, gazdaság, gyártó, közszolgáltató stb. földrajzi helye, pl. telephely, fióktelep, stb. A külön helyi egységgel nem rendelkező munkáltatónál történt baleset esetén a munkáltató főtevékenységét kell megjelölni. A sérült munkahelyéül szolgáló helyi egység fő gazdasági tevékenysége eltérhet a cégjegyzékben/statisztikai számjelben szereplő főtevékenységtől.

28 Helyi egység létszám-kategóriája (2) A kódnégyzetekbe a balesetet szenvedett munkavállaló munkahelyéül szolgáló helyi egységben dolgozó munkavállalók számának megfelelő létszám-kategória kódszámot kell beírni. Amennyiben a munkáltató külön helyi egységgel nem rendelkezik, úgy az összlétszámnak megfelelő kategória kódszámot kell szerepeltetni.

29 Létszám-kategóriák Összlétszám és helyi egység létszámkategória kódszám Létszám-kategória határok 0 Nincs munkavállaló (pl. egyéni vállalkozó munkavállaló alkalmazása nélkül) fő munkavállaló fő munkavállaló fő munkavállaló fő munkavállaló vagy több munkavállaló 9 A munkavállalók száma ismeretlen

30 (B) A sérült (munkavállaló) adatai: 1. Neve: 2. TAJ száma:-3. Születési neve: 4. Anyja neve: 5. Születési helye: 6. Születési ideje:év hó nap 7. Neme*: (ESAW I.) 8. Állampolgársága*: (ESAW II.) 9. Életkora: év (ESAW I.) 10. Lakcíme: Település (út/utca) hsz. ép. lh. em. ajtó 11. Telefonszáma: 12. Munkaköre (FEOR):* (ESAW I.) 13. Alkalmazotti viszonya*: (ESAW II.) 14. Munkatapasztalat az adott munkakörben a munkáltatónál*: év. hó.

31 A sérült alkalmazotti viszonya A kódnégyzetekbe a balesetet szenvedett munkavállaló munkaviszonyának jellegét, foglalkoztatási viszonyának tartamát, valamint a munkaidő mértékét kifejező kódszámot kell beírni az alábbiak közül:

32 A sérült alkalmazotti viszonya (1) Kódszám Foglalkoztatás jellege Foglalkoztatási viszony tartama Munkaidő mértéke 000 Ismeretlen 100 Önfoglalkoztató 300 Munkavállaló Nem meghatározott Nem meghatározott 301 Munkavállaló Nem meghatározott Teljes munkaidős 302 Munkavállaló Nem meghatározott Részmunkaidős 310 Munkavállaló Állandó munkaviszonyban lévő határozatlan időtartamra Nem meghatározott 311 Munkavállaló Állandó munkaviszonyban lévő határozatlan időtartamra Teljes munkaidős

33 A sérült alkalmazotti viszonya (2) Kódszám Foglalkoztatás jellege Foglalkoztatási viszony tartama Munkaidő mértéke 312 Munkavállaló Állandó munkaviszonyban lévő határozatlan időtartamra Részmunkaidős 320 Munkavállaló Ideiglenes munkaviszonyban lévő határozott időtartamra Nem meghatározott 321 Munkavállaló Ideiglenes munkaviszonyban lévő határozott időtartamra Teljes munkaidős 322 Munkavállaló Ideiglenes munkaviszonyban lévő határozott időtartamra Részmunkaidős 400 Családi dolgozó 500 Tanuló (szakmai, gyakorlati képzés esetén) 900 Egyéb alkalmazotti státusz Ide sorolható a Munka Törvénykönyvéről szóló évi XXII. törvény (Mt.) 72/A. -a szerint foglalkoztatott személy is

34 Munkatapasztalat az adott munkakörben a munkáltatónál: A kódnégyzetekbe azt az időtartamot kell beírni, amennyit eltöltött abban a munkakörben, amelyikben a balesetét elszenvedte a munkavállaló. Például, ha tíz éve lakatos munkakörben foglalkoztatott munkavállaló átképzést követően hegesztőként dolgozott tovább a munkáltatónál negyed éven keresztül, amikor a balesete történt, akkor a kódnégyzetekbe 00 év 03 hónapot kell szerepeltetni.

35 (C) A munkabaleset adatai: 1. Dátuma: 20.. év. hó. nap (ESAW I.) 2. Időpontja: (óra: 24 órás időszámítás) (ESAW I.) 3. Sérülés a munkavégzés hányadik órájában a hét hányadik napján*következett be 4. A sérülés típusa*: (ESAW I.) 5. A sérült testrész*: (ESAW I.) 6. A munkavégzés helye*: (ESAW III.) 7. A baleset földrajzi helye*: (ESAW I.) 8. A sérülés súlyossága*: 9. A munkaképtelenség időtartama*: (ESAW II.)

36 Sérülés a munkavégzés hányadik órájában és a hét hányadik napján következett be: A kódnégyzetek kitöltésénél az órákat a műszakkezdés időpontjától kell számolni teljes órákban, így napi 8 órás munkarendben dolgozó munkavállalót a munkaidőn túli első órában éri a baleset, akkor a kódnégyzetekbe 09-et kell írni. A 8 órás munkarendtől eltérő foglalkoztatás esetén, (pl. részmunkaidő) a jegyzőkönyv (H) blokkjának Mellékletek, megjegyzések rovatában a munkaidő mértékét meg kell jelölni.

37 A sérülés típusa (1) A kódnégyzetek kitöltésénél azt a sérülést kell megjelölni, amely a munkaképtelenséget okozta. Többszörös sérülés esetén a legsúlyosabb sérülést kell feltüntetni (pl. nyílt törés). A sérülés típusát szöveggel is szerepeltetni kell.

38 A sérülés típusa (2) Kód Megjelölés 000 Meg nem határozott illetve ismeretlen sérülés típus 010 Sebek és felületes sérülések (Ez a kódszám nem használható) 020 Csonttörések (Ez a kódszám nem használható) 030 Ficamok, húzódások, rándulások (Ez a kódszám nem használható) 040 Traumás amputáció (testrész(ek) elvesztése) 050 Agyrázkódás és belső sérülések (Ez a kódszám nem használható) 060 Égések, forrázások, fagyási sérülések (Ez a kódszám nem használható) 070 Mérgezések és fertőzések (Ez a kódszám nem használható) 080 Vízbefulladás és egyéb fulladás (Ez a kódszám nem használható) 090 Hang, rezgés illetve nyomás hatásai (Ez a kódszám nem használható) 100 Szélsőséges hőmérséklet, fény, illetve sugárzás hatásai (nem használható) 110 Sokk (Ez a kódszám nem használható) 120 Többszörös sérülések 999 Egyéb máshova nem sorolt meghatározható sérülések

39 A sérült testrész (1) Szöveges meghatározásánál és kódolásánál azt a testrészt kell pontosan megjelölni, amely a baleset során a legsúlyosabb mértékben sérült. (pl. bal kéz mutató ujj).

40 A sérült testrész (2) Kód Megjelölés 00 A sérült testrész nem határozható meg 10 Fej pontosabb meghatározás nélkül csontokkal, izmokkal együtt (Ez a kódszám nem használható) 11 Fej, agy és agyidegek, véredények 12 Arckoponya 13 Szem 14 Fül 68 Alsó végtagok több helyen 69 Az alsó végtagok fent nem említett egyéb részei (pl. farizom, az alsó végtag izmai, Achilles-ín) 70 Egész test több helyen, pontos meghatározás nélkül (Ez a kódszám nem használható) 71 Egész test (A test jelentős része pl. égési, fagyás sérülés mértéke) 78 A test több része érintett 99 A test fent nem említett egyéb részei

41 A munkaképtelenség időtartama A munkaképtelenség időtartama azon naptári napok száma, amelyek alatt a munkavállaló a munkabalesetből kifolyólag munkaképtelen volt. A számot három számjegyes formátumban kell megadni. Abban az esetben, ha a munkaképtelenség időtartama a jegyzőkönyv beküldési határidejéig nem állapítható meg, a harmadik kódnégyzetbe A betűjelzést kell beírni.

42 Munkaképtelen napok száma (1) Munkaképtelen napok száma (hat hónapnál rövidebb munkaképtelenség esetén) 997 Maradandó károsodás (munkaképesség elvesztése) vagy 183, vagy több munkából kiesett nap (hat hónap vagy annál hosszabb ideig történő munkaképtelenség) Halálos kimenetelű munkabaleset Másutt nem említett Munkából kiesett napok száma ismeretlen

43 Munkaképtelen napok száma (2) A munkaképtelenség időtartamának ismertté válását követően haladéktalanul, de legkésőbb a tárgy hónapot követő 8 napjáig gondoskodni kell a munkaképtelen napok számát közlő munkabaleseti jegyzőkönyv megküldéséről, amely az első jegyzőkönyv adatai közül a munkaképtelen napok számán túl legalább az (A), (B), (C) blokkokban leírtakat tartalmazza.

44 (D) A munkabaleset részletes leírása (1) A munkáltatónak ebben a blokkban a lehető legpontosabban le kell írnia a munkabaleset előzményeit, tényleges lefolyását (hol és hogyan történt a baleset, milyen körülmények között és mi okozta a sérülést stb.), tömören és egyértelműen rögzítenie kell a balesettel kapcsolatos összes tényt, körülményt, tevékenységet.

45 (D) A munkabaleset részletes leírása (2) A munkabaleset leírásakor részletesen ki kell fejteni a jegyzőkönyv (E) blokkjában szereplő körülményeket és tényezőket, és ügyelni kell arra, hogy a jelzett blokkban megadott lehetőleg rövid, egy-két szavas válaszok, és a baleset leírásban szereplő megfogalmazások között ne legyen ellentmondás. A munkabaleset leírása külön lapon folytatható, amelyen fényképpel, helyszínrajzzal bemutatható a munkabaleset helyszíne, illetve környezete.

46 (E) A munkabalesettel kapcsolatos egyéb információk*: 1. Munkahelyi környezet: (ESAW III.) 2. Munkafolyamat: (ESAW III.) 3. Sérült konkrét fizikai tevékenysége: (ESAW III.) 3.1. A konkrét fizikai tevékenység anyagi (tárgyi) tényezője: (ESAW III.) 4. Balesetet kiváltó különleges esemény: (ESAW III.) 4.1 A különleges esemény anyagi (tárgyi) tényezője: (ESAW III.) 5. A sérülést okozó érintkezés, a sérülés módja: (ESAW III.) 5.1 A sérülést okozó érintkezés anyagi (tárgyi) tényezője: (ESAW III.) 6. Személyi tényező (k): Sérült Más 7. A biztonsági- és jelzőberendezések, egyéni védőeszközök, egyéb védelmi megoldások alkalmassága: 7.1. Védőburkolat 7.3. Jelzőberendezés Egyéb védelmi megoldás 7.2. Védőberendezés 7.4. Egyéni védőeszköz

47 Személyi tényező (1) A baleset bekövetkezésében szerepet játszó személyi tényezőt a balesetet szenvedett személyre vonatkozóan az S (sérült) rovatnál kell bejegyezni. Amennyiben más személynek is volt szerepe a baleset bekövetkezésében, úgy azt az M (más személy) rovatnál kell szerepeltetni. Abban az esetben, ha több személyi tényező is megállapítható a balesettel kapcsolatban, akkor azt a tényezőt kell megjelölni, amelyik a legnagyobb hatással volt a sérülés bekövetkezésére.

48 Személyi tényező (2) Kód Megjelölés 00 A személyi tényezőknek nem volt szerepe a balesetben 01 Szakképzetlenség, kioktatás hiánya 02 Gyakorlatlanság 03 Egészségi alkalmatlanság 04 Alkoholos befolyásoltság 05 Gyógyszer hatása 06 Kábítószer hatása 07 Egyéb abnormális élettani hatás 08 Figyelmetlenség 09 Fegyelmezetlenség, szabályszegő, utasítás ellenes magatartás, tevékenység 10 Egyéb, a besorolásban nem szereplő személyi tényező

49 A biztonsági- és jelző berendezések, egyéni védőeszközök, egyéb védelmi megoldások alkalmassága (1) A kódnégyzetekben a munkabaleset vizsgálata alapján a munkaeszköz biztonsági berendezéseivel (védőburkolat, védőberendezés), jelzőberendezésével, valamint egyéni védőeszközzel és egyéb védelmi megoldásokkal kapcsolatos megállapításokat kell a munkáltatónak az alábbi 1-8. kódszámok valamelyikével megjelölni. Egyéb védelmi megoldásoknál kell értékelni pl. az építési munkahelyeken és létesítményekben a le illetve beesés elleni kollektív védelmet, gépjárműveknél a biztonsági övet stb.

50 A biztonsági- és jelző berendezések, egyéni védőeszközök, egyéb védelmi megoldások alkalmassága (2) Kód Megjelölés 1 Alkalmas, rendeltetésszerűen használták 2 Alkalmas, nem rendeltetésszerűen használták 3 Alkalmas, nem használták 4 Alkalmatlan, rendeltetésszerűen használták 5 Alkalmatlan, nem rendeltetésszerűen használták 6 Alkalmatlan, nem használták 7 Szükséges, de nem volt 8 Nem szükséges

51 (F) A balesethez vezető ok / okok: A balesetvizsgálat eredménye alapján röviden összefoglalva meg kell határozni, illetve le kell írni azt a tárgyi, személyi vagy szervezési okot vagy okokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve jelentős hatással voltak a baleset bekövetkezésére (adott munkaeszköz, munkahely biztonsági állapotának hiánya, munkaeszköz karbantartásának, előírt felülvizsgálatának stb. elmulasztása, veszélyes anyag szabálytalan felhasználása, összehangolás hiánya építési munkahelyen stb.)

52 (G) Munkáltatói intézkedés(ek) a hasonló balesetek megelőzésére: Ha a munkáltató a balesetvizsgálat eredményeként intézkedést tart szükségesnek, akkor annak jellegét, tartalmát (abban az esetben is, ha már a baleset után azonnal megtörtént) rögzíteni kell. Az intézkedést a munkahelyre, munkaeszközre, szervezési feladatra konkretizálva, egyértelműen és pontosan meg kell határozni. Az intézkedés lehet műszaki jellegű (technológia megváltoztatása, munkaeszköz átalakítása, biztonsági berendezés felszerelése stb.), szervezési, szabályozási jellegű (munkarend megváltoztatása, pihenőidő beiktatása, a munkáltató belső szabályozásának megváltoztatása, egyéni védőeszköz juttatása stb.) és oktatással kapcsolatos.

53 (H) Mellékletek, megjegyzések: Itt kell felsorolni azokat a dokumentumokat, amelyek a munkabaleseti jegyzőkönyv mellékletét képezik.. Amennyiben a munkavédelmi képviselő a munkabaleset kivizsgálásával kapcsolatban a munkáltatótól eltérő véleményen van, akkor azt itt kell jelezni. Ebben a blokkban lehetősége van továbbá a munkáltatónak, hogy az előző rovatokon túlmenően bármilyen, a munkabalesettel kapcsolatos és általa lényegesnek tartott tényt, körülményt, véleményt rögzítsen. Itt kell indokolni az adatszolgáltatásban meghatározott határidőn túli késedelmet. Ha a jegyzőkönyvön biztosított hely nem elegendő a megjegyzések megtételére, akkor az észrevételeket a jegyzőkönyvhöz csatolt külön lapon kell folytatni.

54 (I) A kivizsgálást végzők adatai, hitelesítések: 1. Munkavédelmi képviselő: A kivizsgálással: (1)Egyetért / (2 )Nem ért egyet/ (3)Nem vett részt /(4 )Nincs képviselő Név: Dátum: Aláírás:.. 2. A balesetkivizsgálást végezte: Név: Dátum: Aláírás: Mv. képzettséget igazoló irat száma: 3. Munkáltató képviselője: Név: Beosztás: Dátum: Aláírás:.

55 (J) A jegyzőkönyvet ellenőrző munkavédelmi felügyelő: Megjegyzés: Név: F. ig. szám: Dátum: Aláírás:...

56 Tisztán természetes okokra visszavezethető esetek (1) Ilyenek pl. a szívelégtelenséggel, vagy agyvérzéssel összefüggő esetek, vagy bármely olyan egészségi rendellenesség, amely ugyan munka közben következik be, de természeténél fogva semmi köze az áldozat munkavégzéséhez, az egészségkárosodás kizárólag az egészségi rendellenességgel van összefüggésben.

57 Tisztán természetes okokra visszavezethető esetek (2) Ezek az esetek azonban csak akkor nem minősülnek munkabalesetnek, ha nincsen egyéb a munkával összefüggő vonatkozásuk. Ha pl. egy kőműves megszédül (egészségi ok) és lezuhan az állványról (munkával összefüggő körülmény), akkor az eset munkabalesetnek minősül. Ez azért van így, mert jóllehet a lezuhanás nem következett volna be a munkás rosszulléte nélkül, a következményeket az állványon tartózkodás szabta meg, ami tisztán a munkavégzéssel összefüggő körülmény.

58 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól 67. (1) A foglalkoztató köteles megtéríteni az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedések miatt felmerült egészségbiztosítási ellátást, ha a baleset vagy megbetegedés annak a következménye, hogy ő vagy megbízottja a reá nézve kötelező munkavédelmi szabályokban foglalt kötelezettségének nem tett eleget, illetőleg ha ő vagy alkalmazottja (tagja) a balesetet szándékosan idézte elő. (Regressz)

59 Regressz (1) 964/B/2000. AB határozat a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló évi LXXXIII. törvény 67. (1) bekezdése alkotmányellenességének vizsgálatáról (a regressz) az indítványozó szerint több szempontból is aggályos, egyrészt azért, mert a munkáltató - és a munkavállaló is - fizeti a munkaviszony fennállása alatt a különféle járulékokat, azaz a munkáltató adott esetben az üzemi baleset folytán kétszeresen fizeti meg az egészségbiztosítási ellátás költségeit az Egészségbiztosítási Pénztárnak.

60 Regressz (2) Az Alkotmánybíróság több határozatában megállapította, hogy a hatályos társadalombiztosítás vegyes rendszerű, azaz a biztosítási mellett szociális-szolidaritási elemek is fellelhetők benne. A társadalombiztosítás működési módja, a beépített szolidaritási elem illetve a járulékfizető által hordozott kockázat kizárja a befizetések és a szolgáltatás közötti pontos megfelelést - ez nem is alkotmányos követelmény.

61 Regressz (3) A társadalombiztosítási járulék ezért kettős természetű: egyrészt, a foglalkoztató esetében közteher, amelynek alkotmányjogi alapja az Alkotmány 70/I. -a, másrészt a társadalombiztosítási ellátások jogosultjai által a kockázatközösség tagjaként fizetett díj. A foglalkoztatók (munkáltatók) esetében a társadalombiztosítási járulék fizetése - mint a többi közteheré - ellenszolgáltatásra nem jogosít: ez a közteher fogalmi eleme.

62 Regressz (4) A társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség tehát nem összeegyeztethetetlen a társadalombiztosító Ebtv. 67. (1) bekezdése szerinti regressz-igényével. A foglalkoztató ugyanis a társadalombiztosításban nem biztosított, hanem járulékfizető és ez - az előbb kifejtettek szerint - alkotmányosan nem kifogásolható.

63 Regressz (5) A regressz (visszkereseti) igény tehát a munkáltató külön törvények alapján fennálló kártérítési kötelezettségének érvényesítése, a munkáltató megtérítési kötelezettsége abból fakad, hogy ő (alkalmazottja, vagy tagja) mulasztásával, vagy a baleset szándékos okozásával a társadalombiztosításnak kárt okoz.

64 Regressz (6) A baleseti ellátás megállapításának nem feltétele, hogy a balesetért, a foglalkozási betegségért esetleg fennálló felelősség megállapítást nyerjen. A társadalombiztosítást az azonnali helytállás kötelezettsége terheli a biztosítottal szemben, függetlenül attól, hogy a baleset, vagy a foglalkozási betegség bekövetkezéséért más személy felelőssé tehető.

65 Regressz (7) A társadalombiztosítás a biztosított részére a baleseti ellátást a társadalombiztosítási jogviszony alapján mindaddig folyósítani köteles, míg annak jogszabályban meghatározott feltételei fennállnak. E helytállási kötelezettségét nem érinti, hogy a balesetért, foglalkozási betegségért felelőssé tehető személlyel szembeni kártérítési jogát sikerrel tudja-e érvényesíteni, vagy sem. (ABH 1992, 564, 565.)

66 Köszönöm a figyelmet! Arató Zoltán főosztályvezető NMH MMI Munkavédelmi Főosztály

munkabaleseti jegyzőkönyv.

munkabaleseti jegyzőkönyv. MUNKAVÉDELEM Új munkabaleseti jegyzőkönyv A tavalyi évben kiadott módosítás után 2005. január 1-jétől ismét változott a munkabalesetek kivizsgálását és bejelentését szolgáló Munkabaleseti jegyzőkönyv.

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

Készítette: Galla Gyula

Készítette: Galla Gyula I. A munkabalesetek bejelentése, kivizsgálása. II. A munkáltatók kötelezettségei és feladatai az új munkabaleseti jegyzőkönyv. III. A munkavédelmi képviselők jogai és kötelezettségei a munkabalesetek kivizsgálásának

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A MUNKABALESETEK BEJELENTÉSHEZ

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A MUNKABALESETEK BEJELENTÉSHEZ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A MUNKABALESETEK BEJELENTÉSHEZ (A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet/a továbbiakban: Rendelet/

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

BALESET,ÜZEMI BALESET, MUNKABALESET ÖSSZEFÜGGÉSEI ÉS EZEKKEL KAPCSOLATOS DOKUMENTÁCIÓK

BALESET,ÜZEMI BALESET, MUNKABALESET ÖSSZEFÜGGÉSEI ÉS EZEKKEL KAPCSOLATOS DOKUMENTÁCIÓK BALESET,ÜZEMI BALESET, MUNKABALESET ÖSSZEFÜGGÉSEI ÉS EZEKKEL KAPCSOLATOS DOKUMENTÁCIÓK Hegedüs László Munkavédelmi szakmérnök Emelőgép szakértő Munkabiztonsági szakértő Tel.: 06/20/267-2704 Email:hmatetmoni@t-online.hu

Részletesebben

Teendők munkabaleset esetén

Teendők munkabaleset esetén Teendők munkabaleset esetén a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltési útmutatója

A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltési útmutatója A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltési útmutatója A kitöltési útmutató a munkabalesetek európai statisztikája ESAW (European Statistics of Accidents at Work) módszertanának figyelembevételével készült.

Részletesebben

A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltési útmutatója

A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltési útmutatója M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 212. szám 85045 3. melléklet a 63/2013. (XII. 17.) NGM rendelethez 5. számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltési útmutatója

Részletesebben

Építőipari Fórum

Építőipari Fórum Építőipar; Feldolgozóipar (leginkább fa- és fémfeldolgozás); Mezőgazdaság (benne fakitermelés is); Egészségügyi, szociális ellátás; Bányászat (csak munkaegészségügy); 2 Munkavédelmi oktatások; Porképződéssel

Részletesebben

Munkavédelmi Szabályzat

Munkavédelmi Szabályzat ... (társaság neve)... (adószám) Munkavédelmi Szabályzat Érvényes:... -tól Érvénybe helyezte:... Tartalomjegyzék 1. Munkavédelmi szabályzat célja...3 2. Társaság bemutatása...4 3. Munkavédelmi szabályzat

Részletesebben

4/b. számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez 48

4/b. számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez 48 17. oldal 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 4/b. számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez 47 5. számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez 48 A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltési

Részletesebben

Balesetek előfordulási adatai (gyakoriság tényállás) bejelentése, nyilvántartása, kivizsgálása, dokumentációk

Balesetek előfordulási adatai (gyakoriság tényállás) bejelentése, nyilvántartása, kivizsgálása, dokumentációk Balesetek előfordulási adatai (gyakoriság tényállás) bejelentése, nyilvántartása, kivizsgálása, dokumentációk Társadalmi oldal Korszerűbb jogi szabályozás Multinacionális cégek biztonsági politikája Biztonságosabb

Részletesebben

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI Dr. Koch Mária az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkavédelmi Bizottsága munkaadói oldalának tagja, a MUFOSZ Munkabiztonsági és Foglalkozásegészségügyi Szövetség elnöke,

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A MUNKABALESETEK BEJELENTÉSHEZ

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A MUNKABALESETEK BEJELENTÉSHEZ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A MUNKABALESETEK BEJELENTÉSHEZ (A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet/a továbbiakban: Rendelet/

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása.

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása. Jelen utasítás elkészítéséért és aktualizálásáért a Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság vezetője, a szabályozási dokumentumban foglaltak működtetéséért a főigazgató a felelős. A szabályozási dokumentum

Részletesebben

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN GINOP- 5.3.4. - 16-00006 A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN SOMOGYI GYULA MUNKABALESETEK FOGALMA, KIVIZSGÁLÁSA, BEJELENTÉSE, MEGELŐZÉSI INTÉZKEDÉSEK 2 A MUNKABALESETEK BEJELENTÉSÉNEK,

Részletesebben

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Munkavédelemkockázat értékelés korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Készítette: Almássy Erika minőségügyi szakmérnök, felsőfokú munkavédelmi szakember +36-20-9606845 erikaalmassy@gmail.com 2016.10.19.

Részletesebben

28/2004. (XII. 20.) FMM rendelet

28/2004. (XII. 20.) FMM rendelet 28/2004. (XII. 20.) FMM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet módosításáról A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

12. oldal 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 2014.I.1. -

12. oldal 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 2014.I.1. - 12. oldal 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 4/b. számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez 5. számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez A munkabaleseti jegyz A kitöltési útmutató

Részletesebben

A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltése. E-szeminárium. 1. lecke

A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltése. E-szeminárium. 1. lecke A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltése E-szeminárium 1. lecke 1 Munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltése 1. lecke 1. Bevezetés A szeminárium szakmai tartalma a munkabaleseti jegyzőkönyvek kitöltése, azonban:

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK A MUNKAVÉDELEM AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Előadó: Nesztinger Péter

Részletesebben

Munkavégzés személyes feltételei

Munkavégzés személyes feltételei Munkavégzés személyes feltételei z A munkavégzéshez előírt szakmai végzettség, szakmai jártasság, munkaköri orvosi alkalmasság, munkaképes állapot, a munkavédelmi oktatáson való részvétel és a biztonsági

Részletesebben

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású:

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású: Jelentés a munkavállalói létszámról Foglalkozás-egészségügyi szolgálat neve: címe: orvosok száma: ápolók száma: alkalmazott egyéb személyek száma: Osztály A B C D főállású: részállású: Jelenleg ellátott

Részletesebben

Változások a honvédelmi ágazatot érintő munkavédelmi szabályok területén. Budapest, 2012. május 8.

Változások a honvédelmi ágazatot érintő munkavédelmi szabályok területén. Budapest, 2012. május 8. Változások a honvédelmi ágazatot érintő munkavédelmi szabályok területén Budapest, 2012. május 8. Törvényi szint: Alaptörvény, biztonsággal kapcsolatos egyéb törvények Korm. r. szint: Miniszteri r. szint:

Részletesebben

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről A munkavédelmi tevékenységet és munkavédelmi szaktevékenységet átalány díjas szerződés alapján - PAD-KÁR Kft. részéről

Részletesebben

A munkáltatók megtérítési kötelezettsége. Munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések következményei, üzemi baleset minősítése.

A munkáltatók megtérítési kötelezettsége. Munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések következményei, üzemi baleset minősítése. . A munkáltatók megtérítési kötelezettsége Munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések következményei, üzemi baleset minősítése. Zalaegerszeg, 2017. február 27. Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 2010. évi 33. szám 10075

MAGYAR KÖZLÖNY 2010. évi 33. szám 10075 MAGYAR KÖZLÖNY 2010. évi 33. szám 10075 A szociális és munkaügyi miniszter 5/2010. (III. 9.) SZMM rendelete a munkavédelemrõl szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

5/2010. (III. 9.) SZMM rendelet

5/2010. (III. 9.) SZMM rendelet 5/2010. (III. 9.) SZMM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet módosításáról A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN

MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN MUNKAVÉDELEM A MINDENNAPOKBAN A MUNKAVÉDELEM SZEREPLŐI Állam Munkáltató Szerződés, Munkautasítás Munkavállaló MUNKAVÉDELMI HATÓSÁG Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága 2012.

Részletesebben

MUNKAHELYI BALESET. Melléklet: 1./ Baleset és munkabaleset elhatárolásáról közigazgatási határozat:

MUNKAHELYI BALESET. Melléklet: 1./ Baleset és munkabaleset elhatárolásáról közigazgatási határozat: MUNKAHELYI BALESET Melléklet: 1./ Baleset és munkabaleset elhatárolásáról közigazgatási határozat: 2./ Az 5/1993. (XII. 26.) MüM számú rendelet 2. számú melléklete a veszélyességi osztályba sorolásról:

Részletesebben

PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT PALLASZ ATHÉNÉ EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER VI. FEJEZET A hallgatói balesetek megelőzésével kapcsolatos és a bekövetkezett balesetek esetén követendő

Részletesebben

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Dr. H. Nagy Judit főosztályvezető NMH MMI Munkavédelmi Főosztály A bekövetkezett balesetek időpontja 25000 20000

Részletesebben

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 1. oldal 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII.

Részletesebben

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017]

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] [6. számú melléklet A Tan Kapuja Buddhista Főiskola IV. kötet: Egyéb Szabályzatok Követelményrendszeréhez (EKR)] 14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] A Tan Kapuja Buddhista Főiskola MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

A bíróság jogszabálysértés megállapítása esetén a közigazgatási döntést hatályon kívül helyezi, és szükség esetén a hatóságot új eljárásra kötelezi.

A bíróság jogszabálysértés megállapítása esetén a közigazgatási döntést hatályon kívül helyezi, és szükség esetén a hatóságot új eljárásra kötelezi. Közigazgatási határozatok felülvizsgálata A munkaügyi jogvitákon kívül a munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozik a munkaügyi ellenőrzés, a munkavédelem keretében hozott közigazgatási határozat, a munkaügyi

Részletesebben

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes A közfoglalkoztatottak körében előforduló balesetek, foglalkozási megbetegedések bejelentése, kivizsgálása és minősítése" ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei

A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei A munkavédelmi képviselő jogai, feladatai, kötelezettségei I. A munkavédelmi képviselők jogait, kötelezettségeit, feladatait a munkavédelmi törvény (1993.évi XCIII. törvény a munkavédelemről) VI. fejezete

Részletesebben

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének

Részletesebben

Különös biztosítási feltételek Munkáltatói felelősségbiztosítás

Különös biztosítási feltételek Munkáltatói felelősségbiztosítás Különös biztosítási feltételek Munkáltatói felelősségbiztosítás 1. Általános rendelkezések 1.1.Biztosítási esemény (káresemény) Jelen különös biztosítási feltételek szempontjából biztosítási eseménynek

Részletesebben

OREMBIK GYULA június 10.

OREMBIK GYULA június 10. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításai OREMBIK 2016 - GYULA 2016. június 10. Nesztinger Péter főosztályvezető Munkafelügyeleti Főosztály Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkárság

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete

AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA III. KÖTET AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZERÉNEK 9. számú melléklete A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT

Részletesebben

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL

TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL TOMORI PÁL FŐISKOLA SZABÁLYZAT A HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAP- CSOLATOS ÉS A BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESE- TÉN KÖVETENDŐ ELŐÍRÁSOKRÓL Változat száma: 3. Elfogadás dátuma: 2018. 05.29. Határozat

Részletesebben

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1

VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS. A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 VI. Fejezet A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET, ÉRDEKEGYEZTETÉS A munkavállalókkal folytatott tanácskozás 1 70. 2 (1) A munkáltató az egészséges és biztonságos munkavégzés érdekében köteles a munkavállalókkal,

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Minden társadalomban különleges

Részletesebben

73 Kutatás, fejlesztés Kivéve: 73.2 Humánkutatás, fejlesztés. 90 Szennyvíz, hulladékkezelés, szennyeződés mentesítés II. VESZÉLYESSÉGI OSZTÁLY

73 Kutatás, fejlesztés Kivéve: 73.2 Humánkutatás, fejlesztés. 90 Szennyvíz, hulladékkezelés, szennyeződés mentesítés II. VESZÉLYESSÉGI OSZTÁLY Munkavédelmi (munkabiztonsági) szakképesítéssel rendelkező személy foglalkoztatásának feltételei 1. A munkáltatók tevékenységük alapján a következő munkavédelmi szempontú veszélyességi osztályba tartoznak

Részletesebben

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT SÉRÜLÉSEK ÉS FERTŐZÉSEK KOCKÁZATÁVAL JÁRÓ TEVÉKENYSÉGEK CÉLVIZSGÁLATÁHOZ I. Kockázatértékelés:

Részletesebben

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete hazánkban. Az NMH MMI tevékenysége a szabályozásban és a célellenőrzések megszervezésében, figyelembe véve az e területen bekövetkezendő változásokra. MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

Munkáltató / egyéni vállalkozó / őstermelő adatai. Cég neve Állampolgárság (természetes személy esetén)

Munkáltató / egyéni vállalkozó / őstermelő adatai. Cég neve Állampolgárság (természetes személy esetén) Kérelem az illetékes hatóságok megegyezése iránt a magyar társadalombiztosítási jogszabályok további alkalmazásáról (a Magyarországon fennálló biztosítási jogviszony igazolása) Munkavállaló, társas vállalkozó

Részletesebben

Felmentési nappal járt munkabalesetek száma

Felmentési nappal járt munkabalesetek száma Tűzoltó 2006-ban Mutnyánszki Tibor tű. főhadnagy 2006-ban 10216 napot töltöttek a sérültek betegállományban. Ebből 2006-ban a katasztrófavédelem hivatásos szervei és a hivatásos önkormányzati tűzoltóság

Részletesebben

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Igénylőlap kiküldetési igazoláshoz munkavállaló, társas vállalkozó kiküldése ideiglenes munkavégzés céljából egyéni vállalkozó/őstermelő ideiglenes külföldi tevékenysége

Részletesebben

Tájékoztató a évi munkabalesetek országos alakulásáról

Tájékoztató a évi munkabalesetek országos alakulásáról Tájékoztató a 2017. évi munkabalesetek országos alakulásáról A Tájékoztató a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 15. b) pontja alapján készült, és csak a munkavédelmi hatóság hatáskörébe

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szalayné Kovács Eszter. Káresemény, baleset dokumentálása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szalayné Kovács Eszter. Káresemény, baleset dokumentálása. A követelménymodul megnevezése: Szalayné Kovács Eszter Káresemény, baleset dokumentálása A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok A követelménymodul száma: 0110-06 A tartalomelem

Részletesebben

8/2003. (VIII. 14.) MeHVM rendelet. Általános rendelkezések

8/2003. (VIII. 14.) MeHVM rendelet. Általános rendelkezések 8/2003. (VIII. 14.) MeHVM rendelet az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés szabályairól a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a

Részletesebben

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. [Az Mvt. 21. (2) bekezdéséhez] [Az Mvt. 21. (5) bekezdéséhez] [Az Mvt. 23. (1) bekezdéséhez]

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. [Az Mvt. 21. (2) bekezdéséhez] [Az Mvt. 21. (5) bekezdéséhez] [Az Mvt. 23. (1) bekezdéséhez] a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvényben (a továbbiakban: Mvt.) kapott felhatalmazás alapján - az érintett

Részletesebben

A munkavédelem helyzete munkavállalók szemével VISEGRÁD 2014. november 7. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG MUNKAVÁLLALÓI OLDAL

A munkavédelem helyzete munkavállalók szemével VISEGRÁD 2014. november 7. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG MUNKAVÁLLALÓI OLDAL ÉRDEKVÉDELEM- ÉRDEKKÉPVISELET A munkavédelem helyzete munkavállalók szemével VISEGRÁD 2014. november 7. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG MUNKAVÁLLALÓI OLDAL 1 2 Várható szervezeti

Részletesebben

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Jogszabályok alkalmazása Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi KI ALKALMAS A MUNKAVÉGZÉSRE? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A munkavégzésre

Részletesebben

4. Hatályát veszti a MüM rendelet 9. (1) bekezdés c) pontjában a magyar szövegrész. 5. Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

4. Hatályát veszti a MüM rendelet 9. (1) bekezdés c) pontjában a magyar szövegrész. 5. Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba. M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 212. szám 85041 A nemzetgazdasági miniszter 63/2013. (XII. 17.) NGM rendelete a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

Részletesebben

A MAGYAR ÖNTÖZÉSI EGYESÜLET ÖNKÉNTES MUNKAVÉGZÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYZATA

A MAGYAR ÖNTÖZÉSI EGYESÜLET ÖNKÉNTES MUNKAVÉGZÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYZATA A MAGYAR ÖNTÖZÉSI EGYESÜLET ÖNKÉNTES MUNKAVÉGZÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYZATA 2017 A Magyar Öntözési Egyesületet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Esélyteremtési Főosztálya a közérdekű önkéntes tevékenység

Részletesebben

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 1. oldal 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII.

Részletesebben

Események kivizsgálása

Események kivizsgálása Események kivizsgálása Mi a teendőnk? Mire kell figyelnünk? Készítette: Bujnóczki Tibor. 1 Safety Training Observation Program A balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzése jó üzlet Minden veszélyeztetettség

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 1. oldal 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII.

Részletesebben

Állásfoglalás a munkavállalók alkoholszondával történő ellenőrzéséről

Állásfoglalás a munkavállalók alkoholszondával történő ellenőrzéséről Állásfoglalás a munkavállalók alkoholszondával történő ellenőrzéséről Sok esetben nem csak jogos gazdasági érdeke diktálja a munkáltatónak, hogy munkavállalói tiszta fejjel, alkoholos befolyásoltságtól

Részletesebben

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE

AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE AEGON CSOPORTOS BIZTOSÍTÁSOK FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELRE 2013 AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. Csoportos Biztosítások 1091 Budapest, Üllői út 1. 1. oldal Aegon csoportos biztosítási díjkalkuláció

Részletesebben

MUNKAANYAG. Benkő Gyöngyi. A munka- és balesetvédelmi oktatás. jelentősége, megvalósítása az építőipari. kivitelezési tevékenység során

MUNKAANYAG. Benkő Gyöngyi. A munka- és balesetvédelmi oktatás. jelentősége, megvalósítása az építőipari. kivitelezési tevékenység során Benkő Gyöngyi A munka- és balesetvédelmi oktatás jelentősége, megvalósítása az építőipari kivitelezési tevékenység során A követelménymodul megnevezése: Építőipari kivitelezés előkészítése A követelménymodul

Részletesebben

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy

A azonosító számú Munkahelyi egészség és biztonság megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgy 1. A 11500-12 azonosító számú megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó tantárgyak és témakörök oktatása során

Részletesebben

Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának jogkövetkezményei

Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának jogkövetkezményei Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának jogkövetkezményei Készítette: Nagy László főosztályvezető NAV Észak-Budapesti Adóigazgatósága A társadalombiztosítási (biztosított) bejelentési kötelezettséget

Részletesebben

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 1. oldal 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII.

Részletesebben

A munkavédelem szabályozási rendszere Terjék László MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA 1949: XX.Tv.70/D. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉN ÉLİKNEK JOGUK VAN A LEHETİ LEGMAGASABB SZINTŐ TESTI ÉS LELKI EGÉSZSÉGHEZ.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 2

TARTALOMJEGYZÉK 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 2 2. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAÜGGYEL KAPCSOLATOS KÖZIGAZGATÁSI FELADATOKRÓL... 5 1. TÁJÉKOZTATÓ A MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 62 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Munka,- és tűzvédelmi jogszabályok változásai. Munkavédelem

Munka,- és tűzvédelmi jogszabályok változásai. Munkavédelem Munka,- és tűzvédelmi jogszabályok változásai Munkavédelem Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Cím: 1106 Budapest, Fehér út 10. Postacím: 1476 Budapest, Pf. 75. 1993. évi XCIII.

Részletesebben

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége Jogszabályok betartásának ellenőrzése Szervezett munkavégzés Helyszíni ellenőrzés Előzetes értesítést nem alkalmazunk A közigazgatási hatósági eljárás és

Részletesebben

A MU KAVÉDELEMRŐL [1993. ÉVI XCIII TÖRVÉ Y ÉS 5/1993. (XII. 26.) RE DELET egységes szerkezetben]

A MU KAVÉDELEMRŐL [1993. ÉVI XCIII TÖRVÉ Y ÉS 5/1993. (XII. 26.) RE DELET egységes szerkezetben] A MU KAVÉDELEMRŐL [1993. ÉVI XCIII TÖRVÉ Y ÉS 5/1993. (XII. 26.) RE DELET egységes szerkezetben] A munkavédelmi jogszabályok célja, hogy szabályozza az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkvégzés

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Munkavédelmi oktatási tematika Összeállította: Lantos 72 Kft. Lantos György 2145 Szilasliget, Lázár Vilmos u. 27. Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkavállalói részére A munkavédelem A munkavédelem a szervezett

Részletesebben

Munkavédelmi oktatás

Munkavédelmi oktatás Munkavédelmi oktatás Dunaújvárosi Egyetem hallgatóinak oktatása 1 Munkavédelem szabályozása Munkavédelmi Törvény Végrehajtó rendeletek Munkabiztonsági Munkaegészségügyi Biztonsági Szabályzatok Munkáltató

Részletesebben

Magyar joganyagok - 5/993. (XII. 6.) MüM rendelet - a munkavédelemről szóló A MUNKÁLTATÓK ÉS A MUNKAVÁLLALÓK KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI AZ EGÉSZSÉGET

Magyar joganyagok - 5/993. (XII. 6.) MüM rendelet - a munkavédelemről szóló A MUNKÁLTATÓK ÉS A MUNKAVÁLLALÓK KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI AZ EGÉSZSÉGET Magyar joganyagok - 5/993. (XII. 6.) MüM rendelet - a munkavédelemről szóló 993.. 5/993. (XII. 6.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 993. évi gyes rendelkezéseinek végrehajtásáról A munkavédelemről

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA 1 Társulási Iroda SZMSZ 10 sz. függeléke Hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulási Irodája MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA Hatályos: 2007. november 1-jétől 2 3 Tartalom 1. Munkavédelmi szabályzat

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ

BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ BEMUTATKOZÁS CÉGISMERTETŐ CÉGISMERTETŐ Fő célul tűztük ki, hogy segítsünk a cégeknek, vállalkozásoknak eligazodni a környezetvédelmi, munkavédelmi, tűzvédelmi, ADR és energetikai szabályozás bonyolult

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2015/3. számú TÁJÉKOZTATÓ A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI KIFIZETŐHELYEK RÉSZÉRE az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait, a baleseti táppénzt, illetve a pénzbeli ellátások

Részletesebben

Az OMMF munkavédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai

Az OMMF munkavédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai MUNKAVÉDELEM 1.2 Az OMMF munkavédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai Tárgyszavak: munkavédelem; ellenőrzés; információ; érdekvédelem; tájékoztatás; statisztika; munkabiztonság. Általános megállapítások

Részletesebben

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról egységes szerkezetben szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet módosításáról szóló 33/2016. (IX. 8.) NGM rendelettel

Részletesebben

HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESETÉN KÖVETENDŐ ELJÁRÁSOK

HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESETÉN KÖVETENDŐ ELJÁRÁSOK Szent István Egyetem Gödöllő A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 5/G. melléklete HALLGATÓI BALESETEK MEGELŐZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÉS BEKÖVETKEZETT BALESETEK ESETÉN KÖVETENDŐ ELJÁRÁSOK

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR IGÉNYLŐLAP BIZTOSÍTÁS IGAZOLÁSHOZ Magyarországon és egy másik államban párhuzamos an folytatott kereső tevékenység esetén A magyarországi kereső tevékenység mellett

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az idegenforgalmi adóról szóló 11/2015. (XI.19.) önkormányzati rendelet Az adó mértéke 2. ~ helyébe a következő rendelkezés lép:

Az idegenforgalmi adóról szóló 11/2015. (XI.19.) önkormányzati rendelet Az adó mértéke 2. ~ helyébe a következő rendelkezés lép: Egerszalók Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2016. (XI. 17.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról szóló 11/2015. (XI.19.) önkormányzati rendelet módosításáról Egerszalók Községi

Részletesebben

Hatály: 08.III.4. Magyar joganyagok - 5/993. (XII. 6.) MüM rendelet - a munkavédelemről szóló A MUNKÁLTATÓK ÉS A MUNKAVÁLLALÓK KÖTELESSÉGEI ÉS J

Hatály: 08.III.4. Magyar joganyagok - 5/993. (XII. 6.) MüM rendelet - a munkavédelemről szóló A MUNKÁLTATÓK ÉS A MUNKAVÁLLALÓK KÖTELESSÉGEI ÉS J Hatály: 08.III.4. Magyar joganyagok - 5/993. (XII. 6.) MüM rendelet - a munkavédelemről szóló 993.. 5/993. (XII. 6.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 993. évi gyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

Részletesebben

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG

C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG C/3. MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG TÉTELEK ÉS ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG MUNKAJOG A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.), a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi

Részletesebben