az ember? Az EU országaiban nincs egységes jogi szabályozás arra, hogy egy úgynevezett kutyaiskolát ki

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "az ember? Az EU országaiban nincs egységes jogi szabályozás arra, hogy egy úgynevezett kutyaiskolát ki"

Átírás

1 Nevelés, tanulás, tanítás, kiképzés, szoktatás, tréningelés Az ember és a kutya életében szinte egyformán és egyaránt. manapság az ember és kutya Egyre gyakrabban találkozhatunk ún. nemkívánatos viselkedésformákat mutató kutyákkal, és sajnos, viszont ezek javarészt csak akkor vezetnek eredményre, ha a kutya minimum az alap engedelmességi ismeretekkel rendelkezik. Egyre gyakrabban nek nevezik ezt a kutyával foglalkozók. Ez nem mást, mint az 5 alap vezényszót, parancsot, kutyatulajdonosi kívánságot jelenti: 1. a magunkhoz hívást, 2. leültetést, 3. lefektetést, 4. a helyben maradást, 5. - ill. alvó helyre küldést A + 2 alatt pedig egy úgynevezett föloldó és egy tiltó vezényszót, utasítást kell érteni. végrehajtania, ismét maga dönthet cselekv A második pedig egy általános tiltást jelentve, megszabja, hogy a kutyának mit nem szabad csinálnia, vagy hogy amit éppen elkezdett csinálni, azt a falkavezér nem tartja helyesnek. Ezt manapság egy jó szakkönyv segítségével, vagy akár anélkül is, minden kutya gazdija saját maga is megtaníthatja kutyájával. A gyakorlatban azonban nagy segítséget jelenthetnek a kutyaiskolák, illetve azok magas szinten képzett szakemberei. Melyik kutyaiskola milyen és melyik felel meg legjobban az adott ember-kutya párosnak? Ebben próbálunk az alábbiakban, kutyaiskolai szakemberek bevonásával segíteni és tanácsot adni. Hol, hogyan, miként az ember? Az EU országaiban nincs egységes jogi szabályozás arra, hogy egy úgynevezett kutyaiskolát ki széles skálán mozognak. Jelenleg a magyarországi klasszikus kutyaiskolák tevékenysége - tisztelet a kivételnek - leginkább az alap engedelmes - kiképzésre koncentrál. Néhány helyen, fölismerve a mai divato -dancing természetesen van különbség az egyes kutyaiskolák és az ott tevékenyk személyes adottságainak, elvárásainak és nem utolsósorban a kutyájának.

2 Bentlakásos oktatás? Kutyaiskolák programajánlatai, különféle újságok hirdetései között gyakorta találkozni több napos ntheti, hogy a kutyatulajdonos leadja a kutyáját - neveletlenül, kiképzetlenül, viselkedészavarosan, vagy ha úgy tetszik bután -, majd egy - megnevelten, kiképzetten, viselkedészavaroktól mentesen, ha úgy tetszik okosan. Kétségtelenül jól hangzik ez így, avatatlan, kutyás ismeretekben teljesen járatlan emberi logika szerint. De, ha ezt viselkedéstanilag, vagy a kutya mint falkaállat szempontjából jobban megvizsgáljuk, van néhány ellentmondásos, vagy enyhén szólva helytelennek mondható pontja ennek módszernek. A kutya önszántán kívül - rövid ideig ugyan, de - elszakítva kell éljen a gazdájától, embertársaitól, a idegen szagok, zajok, emberek, ingerek által egy elszakadási stressz állapotot okoz neki a gazdája. Közismert az egyedül hagyott kutyák problémás viselkedése, tombolása, ugatása, vonyítása, vagy szomorú, befelé forduló melankóliája. Ezen állapotok valamelyikében ráadásul még szembesülnie is kell a kutyának azzal az elvárással, hogy koncentráltan, figyelmesen tanulnia kellene. a gazdájától, vagy annak jelenlétében gazdája, esetben. ncs, hogy milyen szakmai felkészültséggel, eszközt használnak kutyájánál. Gyakorta nem sokat használ, ha a kutya e valamilyen módon viselkedni, mert így a saját egyéni környezetében és saját embertársaitól nem tanul meg semmit. centrikusak, nagyon függnek és ragaszkodnak gazdájukhoz, embertársaikhoz. Egy tudományos elemzés során az alábbi megfigyelésre került sor: 12 farkas- A 24 állatot egyforma feltét és kizárólag egy emberrel: a gondozóval. A kísérlet et. A matrac egyik végén egy idegen ember ült, a másik végére egy rendkívül nyugodt, közömbös, öreg Belga juhászkutyát ültettek. Amiben a farkas- és kutyakölykök szinte kivétel nélkül megegyeztek: hogy egy nedves foltot hagytak maguk után a matrac közepén. Amiben különböztek: a farkaskölykök mind a Belga juhászkutyához mentek, vagy legalább is abba az irányba indul igyekeztek eljutni. az embertárs, akivel falkaélete kialakult, akihez érzel Csoportos vagy egyéni oktatás? Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a kutyaiskola csak csoportos, vagy egyéni melyik el tudja dönteni. ki kell venni egy kutyát, mert valamilyen oknál fogva nem bírja figyelmét a többi kutyatárs jelenlétében összpontosítani. Más esetben túlzottan zavarja a többieket a hatékony tanulásban. Az is meghatározó, hogy mi a tanulás vagy a tréning célja. Bizonyos szoktatási gyakorlatokat, tréningcélokat je is igaz lehet, hogy egy kutya (néha az Itt még külön kell szólnom nagysága. Kutyaiskolai tevékenységre a m² terület ideálisnak mondható. Egy ekkora területen maximum 4-6 kutyával és emberrel lehet figyelmesen, hatékonyan, informatívan csoportos foglalkozást tartani. -egy oktató vagy tréner képtelen jónak mondható szinten 6-nál több embernek és kutyának információt átadni, azok mozgását koordinálni, megfigyelni és rájuk felügyelni.

3 A csoportos foglalkozások külön kategóriáját képezik az ún. kölyökkutya vagy kutyaóvoda foglalkozások. Ezek nagyon fontos és lényeges részét kell, hogy képezzék a kutyaiskolák tevékenységének. Ezeken lehet alkalmat adni a tapasztalatlan, újdonsült kutyatulajdonosoknak az alap kutyatartási, kutyanevelési információk megismerésére és kölcsönös kicserélésére. A kölyök környezetünkben - itt és most Európában, - a szocializálódás egyik fontos részét kell képeznie, hogy a kölyökkutya rendszeres kontaktusba kerüljön más kutyákkal. Nemre, korra, fajtára, méretre, színre való kell nyújtaniuk, hogy a kölyökkutyák már a szenzibilis fázisban (8 és 12 hetes koruk között) játékosan, Fontos, hogy ez esetben a kutyaiskolák szigorúan vegyék az oltási, féregtelenítési kötelezettséget, illetve ezek írusokra sokkal fogékonyabbak, mint társaik. potenciális kuncsaftjai, tehát amelyik kutyaiskola erre a területre nagy hangsúlyt fektet és kiváló színvonalat Otthoni oktatás? részének vagy nem törzskönyvezett fajtakutyája, vagy keverék kutyája van. Ennél fogva ezek az emberek nem vonzódnak sem az FCI küllemkiállításokra, sem a különféle fajtaegyesületek, szervezetek, csoportosulások kutyaiskoláihoz, de még csak a munkakutya k nem akarják, hogy a falkatag, mégis beletúrjon a fogsora közé. Nem akarják, hogy a pincsijük átugorja a 2 méteres palánkot, vagy a skót juhászuk Ezeknek a kutyatartóknak másfajta, egyre szaporodó hétköznapi elvárásai vannak kutyáikkal szemben. Néhány példa, hogy mik ezek az elvárások: a kutya nyugodtan maradjon otthon egyedül ne kezdjen a kutya tombolni, ha idegen jön a lakásba szobatisztaságra nevelés és tanítás a kutya ne ugráljon föl a gyerekre a kutya beugorjon az autóba és ott nyugodtan maradjon a kutya ne kaparja ki a kertben a virágot. Ezt a fölsorolást bizonyára sok olvasó tovább tudná - saját tapasztalatai alapján - folytatni. Ezeket és az alap emberi elvárásokat (nyakörvhöz, hámhoz, pórázhoz szoktatás, a kutya nevének megtanítása, stb.) sokkal jobban lehet az ember és a kutya megszokott környezetében, az emberrel és kutyával egyaránt megtanítani, mint a kutyaiskolában. Ugyancsak elgondolkodásra érdemes minden kutyaiskolai szakember számára az a gyakran hallható kutyatulajdonosi panasz is, hogy A kutyaiskolában mindent megcsinál a kutyám, de itthon meg nem fogad szót. Ennek oka egyetlen esetben sem a kutya! a megszokott környezetben is) eredménye nem okozott volna csalódást a gazdinak. kell a kutyatrénernek a helyszínen lennie. Ez ellentmond a hagyományos, ekkor- -eddig kutyaiskolai éjjel-nappal mobi adottságokat figyelembe véve a kutyának és embernek egyaránt testre szabott oktatási programmal rendelkeznek. Az a fontos, hogy a kutya hogyan tanul. Egy ember sok mindenre sokféleképpen taníthat meg egy kutyát. i nem

4 Vagy a Klikkertréner megnevezés mögött állhat néhány napos I ezésére, hogy a kutyatulajdonosok igényeit és kívánalmait maximális kielégítse. Semmi nem indokolja, hogy az állatnak fájdalmat okozó módszereket kell alkalmaznia. Annál is inkább, mert a fojtónyakörv, szöges nyakörv, elektromos sokkhatást okozó berendezés bántalmazása sérti az pontjában kimondottakat. (Ausztriában már törvényileg tiltva van a Teletakt, Innotek és hasonlók forgalmazása és használata, Németországban most van folyamatban a BHV - indítványozásában a készülékek általános betiltása.) Egy bernáthegyivel, vagy egy német doggal valamit megtanítani más, mint egy csau-csauval vagy egy tacskóval. A fajtabeli különbségek sok esetben más és más oktatási módszert igényelnek. Egy igazán jó kutyaiskola figyelembe veszi ezt a csoportbeosztásnál és az egyéni oktatásnál egyaránt. ét legjobban mindenki a saját kutyáján mérheti le. A kutya mozgása, testbeszéd jelei, csillapító jelei mind árulkodóak arra vonatkozólag, hogy jól érzi-e magát a kutya a kutyaiskolában, szívesen tanul-e, jó hangulatban, koncentráltan vesz-e részt a gyakorlatokon vagy sem. Tanácsolni tudom mindenkinek, hogy próbálja ki kutyájával a kutyaiskolát, kérjen egy ingyenes próba órát, helyszínen. A gyakorta a hátsó gyakori ide-oda forgatása, hasmenés a leggyakoribb jelei annak, hogy a kutya nem érzi jól magát a kutyaiskolában, stresszt, és nem szórakozást illetve örömet okoz neki az ottlét. Kutyaiskola - teszt A német nyelv WUFF Kutyamagazin, a Népszigeti kutyaiskola, és a szombathelyi Kutyapark közrem ködésével összeállítottunk egy Kutyaiskola-tesztet. A mellékelt táblázat kérdéseinek megválaszolásával minden olvasó leellen rizheti, hogy a kutyaiskola, ahol kutyájával oktatáson akar részt színvonalnak és az ember és a kutya elvárásainak. Számolja össze, hogy hány IGEN kockát jelölt be! Eredmény: 22 = kiváló kutyaiskola, példamutató, mindenkinek ajánlható = 0-17 = nem jó kutyaiskola, módszerei, szakmai felkészültsége nem felelnek meg a jelen kor igényeinek k állnak azoknak kutyatulajdonosoknak a rendelkezésére, akik kutyájuk és önmaguk képzését saját kezükbe szeretnék venni.

5 KUTYAISKOLA TESZT s kutyájának! Tegyen egy X IGEN vagy NEM kockákra, végezetül pedig számolja össze az eredményt! Minnél több az IGEN, annál jobb a kutyaiskola amelyet Ön választott, ha a NEM a több akkor egy skolát választott. személyes beszélgetésre, tanácsadásra. A kutyaiskola területén nem a kaszárnyai kiképzéshez hasonló, kiabálással, hangoskodással folyik a foglalkozás. szabadon megismerkedni a területtel. A kutyaiskola ajánlatai között szerepel egy egyéni, otthon vagy a A kutyaiskola ajánlatai között szerepel az ún. kölyökkutya vagy kutyaóvoda csoportos foglalkozás, a szocializálódást A kölyökkutya vagy kutyaóvoda csoportos foglalkozásokon kutyák is jelen vannak. A kölyökkutya vagy kutyaóvoda csoportos foglalkozásokon egyszerre nem több mint 6 kölyökkutya vesz részt. A kutyaiskola nem használ az oktatási módszereihez szöges nyakörvet és fojtónyakörvet. mindig figyelembe veszik a kutya és gazdija fáradtságát, koncentrálóképességét és szükség esetén megszakítják a foglalkozást. A kutyaiskola nem használ elektromos sokkot kiváltó berendezést. A kutyaiskola programjában hangsúlyozottan szerepel a pozitív

6 A kutyaiskola ajánlatában, programjában szerepel a klikkertréning. yának és embernek egyaránt. A kutyájával kapcsolatos egyéni problémáknak a megoldására tanácsokat kap. A csoportbeosztáskor figyelembe veszik az egyes kutyák nemét, életkorát, méretét és fajtatulajdonságait. A kutyaiskola programja családi vagy gyerekekkel végzett foglalkozásra A kutyaiskola programjában, ajánlatai között szerepel kifejezetten a gazdiknak szóló oktatás, ismeretterjesztés. A kutyaiskola berendezése között megtalálható az ember és a kutya A kutyaiskola állandó partnerkapcsolatban van egy állatorvossal vagy állatklinikával. Gondoljon rá, Ön most a kutyája helyett is olvasott... az ember és a kutya jobb együttéléséért. Stefan Siman okl. állatterapeuta, kutyatréner info@4tappancs.hu Ajánlott irodalom: Celina Del Amo: Gwen Bailey: Kutyaiskola Kutyatréning Copyright 2008, 4TAPPANCS Minden jog fenntartva! A fenti szakmai írás és annak tartalma, vagy részletének mindenféle másolata és fölhasználása, máshol - akár idegen nyelven - való

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész

A kutya kiképzése. Az alkalmazott etológia kérdései. I. rész A kutya kiképzése Az alkalmazott etológia kérdései I. rész Tény: Az ember kb. i. e. 12000 évvel ezelőtt háziasította a kutyákat, az állatok közül vélhetőleg elsőként. - Mi hát az etológia? A tudomány szempontjából

Részletesebben

A felelős állattartás néhány szabálya

A felelős állattartás néhány szabálya Tanuló neve: Dátum: A felelős állattartás néhány szabálya 1. Táplálás Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mintha olyan ételt eszünk, amilyenre szükségünk van. Gondoljunk csak arra,

Részletesebben

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés)

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) 1/12 Kitöltői adatok statisztikái: 1. Kérjük, gondolja végig és értékelje azt, hogy a felsorolt állítások közül melyik mennyire igaz. A legördülő menü

Részletesebben

A második, a harmadik, a kutya

A második, a harmadik, a kutya A második, a harmadik, a kutya Ha több kutya él együtt, boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak - e ezek az állatok? A kutyám unatkozik egyedül, ha egy másikat melléveszek, megoldódik a probléma? A gyerekek

Részletesebben

2013. TAVASZ INGYENES KIADVÁNY. Itt a tavasz, támadnak a kullancsok! A szakszerű szőrápolásról. Címlapsztár kerestetik! Kedvezmény kuponok

2013. TAVASZ INGYENES KIADVÁNY. Itt a tavasz, támadnak a kullancsok! A szakszerű szőrápolásról. Címlapsztár kerestetik! Kedvezmény kuponok INGYENES KIADVÁNY 2013. TAVASZ Itt a tavasz, támadnak a kullancsok! A szakszerű szőrápolásról Címlapsztár kerestetik! Kedvezmény kuponok A Vezér Állatorvosi Központban minden egy helyen, amire kedvenceinek

Részletesebben

Terápiás kutyák verseny szabályzata

Terápiás kutyák verseny szabályzata Terápiás kutyák verseny szabályzata A terápiás kutyák igen sokrétű feladat megoldására kiképzett és folyamatosan tanuló, és emellett dolgozó ebek. A sokféle tevékenységük közül ezen versenyen két legfontosabb

Részletesebben

Egyre több kutya szenved allergiában, egyre több gazdi tanácstalan a betegség tüneteit,

Egyre több kutya szenved allergiában, egyre több gazdi tanácstalan a betegség tüneteit, Allergia a kutyáknál Napjaink leggyakoribb betegsége Egyre több kutya szenved allergiában, egyre több gazdi tanácstalan a betegség tüneteit, A felismerés után, alapos Allergiás a kutyám? Manapság a szakemberek

Részletesebben

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke?

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke? SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE válasz alapján Az iskola vezetősége novemberében arra kérte a szülőket, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az

Részletesebben

Kedves Kutyasulisok! Szeretettel várunk mindenkit! Judit, István

Kedves Kutyasulisok! Szeretettel várunk mindenkit! Judit, István 2011 Kedves Kutyasulisok! 2011-ben az utolsó foglalkozás idıpontja: december 18-a! Ezen alkalommal összevont órát tervezünk, a következı módon: 9 órára várunk mindenkit, aki szeretne részt venni az engedelmességi

Részletesebben

A CZIMRE KUTYAISKOLA SZABÁLYZATA

A CZIMRE KUTYAISKOLA SZABÁLYZATA A CZIMRE KUTYAISKOLA SZABÁLYZATA A KUTYAVEZETŐ TELJES ANYAGI, JOGI ÉS ERKÖLCSI FELELŐSSÉGGEL TARTOZIK AZ ÖNMAGA ÉS/VAGY KUTYÁJA ÁLTAL OKOZOTT MINDENNEMŰ KÁRÉRT! AZ ISKOLÁN LÉVŐ TISZTELETBELI OKTATÓK ÉS

Részletesebben

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Június 30-944 29 19

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Június 30-944 29 19 BUKSI-MUKSI Kb.10 hónapos tacskó keverék kan. Kiegyensúlyozott, kerek világú kutya, okos kobakkal. Kedves, játékos, gyerekbarát. Kertben figyelmes, jól jelző, de feleslegesen ugat. Kutyákkal barátságos,

Részletesebben

2. Kérjük, szíveskedjen válaszolni az alábbi kérdésekre, + jelet téve a megfelelő rubrikába! Kérdések agyon Jónak Átlagos Gyenge

2. Kérjük, szíveskedjen válaszolni az alábbi kérdésekre, + jelet téve a megfelelő rubrikába! Kérdések agyon Jónak Átlagos Gyenge 9/A 1. Milyen elvárásai vannak iskolánkkal kapcsolatban? Kérjük, állítson fel fontossági sorrendet az 1-5 skála felhasználásával. Vigyázzon arra, hogy az 1. és 2. helyre maximum két területet jelölhet!

Részletesebben

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács)

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) 1. Bukások tantárgyankénti

Részletesebben

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM TÁJÉKOZTATÓ ETIKUS ISKOLA, ETIKUS OSZTÁLY PROGRAM Az iskolai viselkedési nehézségek gyökere leginkább a tolerancia hiánya, egymás elfogadásának valamilyen mértékű képtelensége.

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

Az otthoni német tanulás körülményei és eredményessége közötti összefüggések. Egy kérdőíves felmérés tanulságai

Az otthoni német tanulás körülményei és eredményessége közötti összefüggések. Egy kérdőíves felmérés tanulságai Az otthoni német tanulás körülményei és eredményessége közötti összefüggések. Egy kérdőíves felmérés tanulságai Sági Norberta Kecskeméti Főiskola, Kecskemét sagi.norberta@tfk.kefo.hu Általános iskolás

Részletesebben

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400 BAMBI: ALISA: született 2007. december 1. született 2008. március 1. szuka ivartalanított szuka Roti keverék. Játékos kölyök. Vizslakeverék. Kamaszkorát éli, nagyon eleven és játékos. BIKFIC: már gazdára

Részletesebben

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus V. Tanuláselméleti perspektíva Behaviorizmus Tanuláselméleti perspektíva Kiindulópont: az élettapasztalat nyomán változunk, törvényszerű, és előre jelezhető módon Személyiség: korábbi tapasztalatok nyomán

Részletesebben

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?!

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK Néhány gondolat a statisztikák kapcsán KUTYAHARAPÁSI STATISZTIKÁK - MAGYARORSZÁG Kevés pontos adat, W54 BNO kód

Részletesebben

III. Az állati kommunikáció

III. Az állati kommunikáció III. Az állati kommunikáció I. Kommunikáció a fajtestvérekkel I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés beszélgető állatok? I. Kommunikáció a fajtestvérekkel

Részletesebben

Balatonkenese: 2014 május 1

Balatonkenese: 2014 május 1 2014 Figyelem! Iskolánkban az idei nyáron is szeretettel várjuk azokat a kutyás gazdikat, aki a Balaton parton töltik a nyarat kedvencükkel! A hétvégi szabadidejüket szeretnék együtt eltölteni, kutyaiskolai

Részletesebben

Kérdőív a viselkedés okának feltárására tanárok és iskolai dolgozók számára ( A rész)

Kérdőív a viselkedés okának feltárására tanárok és iskolai dolgozók számára ( A rész) ( A rész) 1. lépés 2. lépés 3. lépés Tanuló neve / osztály: Dátum: Interjú készítője: Válaszadó(k): Tanuló profilja: Nevezzen meg legalább három erősséget és pozitív jellemvonást a tanulóval kapcsolatban.

Részletesebben

Az állatok emberekre gyakorolt jótékony hatása már az ókorban is ismeretes volt. Az egyik első, dokumentált terápiás program a IX.

Az állatok emberekre gyakorolt jótékony hatása már az ókorban is ismeretes volt. Az egyik első, dokumentált terápiás program a IX. Az állatok emberekre gyakorolt jótékony hatása már az ókorban is ismeretes volt. Az egyik első, dokumentált terápiás program a IX.sz-ban Gheel-ben zajlott, ahol sérült embereket vontak be az állatokról

Részletesebben

HUNGÁRIA KOMODOR KLUB

HUNGÁRIA KOMODOR KLUB HUNGÁRIA KOMODOR KLUB Fegyelmi és Etikai Szabályzata TERVEZET Elfogadva: A Hungária Komondor Klub /továbbiakban HKK/ Taggyűlése a HKK Alapszabályában megfogalmazott hatásköre alapján az alábbi Fegyelmi

Részletesebben

Javaslattétel a közösségi kutyázás korszerűsítésére

Javaslattétel a közösségi kutyázás korszerűsítésére A szabad kutyázás kézikönyve Javaslattétel a közösségi kutyázás korszerűsítésére EB OVO EGYESÜLET Szakértői csoport A KUTYÁS VÁROS HELYSZÍNEI Alapfogalmak: 1. KutyA- : elsősorban a kutyák igényeit szolgáló

Részletesebben

KROK KOMPLEX REHABILITÁCIÓS ÉS OKTATÓKÖZPONT Közhasznú Nonprofit Kft. 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 55.

KROK KOMPLEX REHABILITÁCIÓS ÉS OKTATÓKÖZPONT Közhasznú Nonprofit Kft. 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 55. KROK KOMPLEX REHABILITÁCIÓS ÉS OKTATÓKÖZPONT Közhasznú Nonprofit Kft. 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 55. Kapocs EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT KORAI FEJLESZTŐ és GONDOZÓ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA

EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA EMELT SZINTŰ ETOLÓGIA Az alkalmazott etológia lehetőségei Pongrácz Péter Alapkutatás? Alkalmazott kutatás? Kétfajta megközelítés: 1. alapkutatási módszerek felhasználása gazdasági szempontból jelentős

Részletesebben

Edzők vezető szerepben

Edzők vezető szerepben Edzők vezető szerepben Helyzetkép és kihívások az edzői munkában Mizsér Attila, tréner,mentor,coach, olimpiai bajnok 2017.November 4. A tartalom I. Az edző vezető is! Az edzői kihívások a mai sportban

Részletesebben

Magyar Pumi Klub FEGYELMI ÉS ETIKAI SZABÁLYZAT

Magyar Pumi Klub FEGYELMI ÉS ETIKAI SZABÁLYZAT Magyar Pumi Klub FEGYELMI ÉS ETIKAI SZABÁLYZAT 1 A Magyar Pumi Klub (továbbiakban MPK) Elnöksége a MPK Alapszabályában megfogalmazottak alapján az alábbiak szerint létrehozta a Fegyelmi és Etikai Szabályzatot:

Részletesebben

PetSafe Ultrakönnyű ugatásgátló nyakörv

PetSafe Ultrakönnyű ugatásgátló nyakörv PetSafe Ultrakönnyű ugatásgátló nyakörv Kérjük, figyelmesen olvassa el az útmutatót használat előtt. PUSB-150-19 Köszönjük, hogy Ön a PetSafe -et választotta, amely az eladási listán az 1. helyet képviseli

Részletesebben

1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése

1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése MELLÉKLETEK 1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése 1. Szívesen veszek részt a tantestületi kirándulásokon. 2. A tantestületünkben vannak kiközösített kollégák. 3. A tanulókhoz személytelen kapcsolatok

Részletesebben

Hogy hozhatunk létre optimális munkahelyi légkört és környezetet?

Hogy hozhatunk létre optimális munkahelyi légkört és környezetet? Hogy hozhatunk létre optimális munkahelyi légkört és környezetet? Gyakorta hallhatjuk, hogy a munkahely a második otthonunk. Ez nálunk Magyarországon többszörösen igaz, hiszen a munkánk nemcsak saját közérzetünket,

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Az ebek szabad mozgásigényét pedig naponta szabad futtatással kell megoldani

Az ebek szabad mozgásigényét pedig naponta szabad futtatással kell megoldani Kutya szökésgátlók A családi házas környezetben nagyon gyakori probléma, hogy kedvenc négylábúink időnként elszökdösnek. Tetszik vagy sem, a kóborlási hajlam a vérükben van, a vadászösztön vagy a párkeresés

Részletesebben

Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom,

Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom, A TASSI ÉS A GYULAI SZERETETOTTHON 2004 2009 Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom, amelyet általában nem ismernek az emberek mivel nem találkoznak vele naponként, vagy téves elképzelésük van

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3.

SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3. SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3. félév tanegység: Pedagógiai megfigyelés 1. - Fókuszban a tanuló (kiscsoportos

Részletesebben

A fajok közötti kommunikáció vizsgálata

A fajok közötti kommunikáció vizsgálata A fajok közötti kommunikáció vizsgálata Interspecifikus kommunikáció más faj vészjelzésének megértése?? mézkalauz méhészborz növények kártevő rovarok ellen predátorokat invitálnak kémiai jelekkel Emberközpontú

Részletesebben

LB 88 H Levegőpárásító Használati útmutató

LB 88 H Levegőpárásító Használati útmutató LB 88 H H Levegőpárásító Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany www.beurer.com MAGYAR Tisztelt Vásárlónk! Köszönjük, hogy a kínálatunkban szereplő termékek egyikét választotta.

Részletesebben

Iskolaérettség gyermektől elvárjuk

Iskolaérettség gyermektől elvárjuk Iskolaérettség A 6. évét betöltött, iskolaérett gyermek képes rá, hogy elfoglalja helyét az iskolai közösségben, megfeleljen a magatartási és tanulási elvárásoknak. Nézzük, mik ezek az elvárások. Az államtitkárság

Részletesebben

Itt van az ősz és a kullancsok?

Itt van az ősz és a kullancsok? Itt van az ősz és a kullancsok? Ahogy lassan, de annál biztosabban beköszöntenek a hidegebb napok, biztos Benned is felmerül a kérdés, meddig is ajánlott a kullancsok elleni védekezés. Kullancsok jelenlétére

Részletesebben

Az idén 20 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 16. alkalommal hirdeti meg éves képzési programját KLÖE TRÉNINGEK 2013.

Az idén 20 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 16. alkalommal hirdeti meg éves képzési programját KLÖE TRÉNINGEK 2013. Az idén 20 éves Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 16. alkalommal hirdeti meg éves képzési programját KLÖE TRÉNINGEK 2013. Tavasz Nyár Figyelem: a korábbiakhoz képest időpont-változások! Amit

Részletesebben

A Regionális Gazdasági Gyorsjelentést immár negyedik félév óta készítjük, a vasi, zalai és győr-moson-sopron megyei partnervállalkozások

A Regionális Gazdasági Gyorsjelentést immár negyedik félév óta készítjük, a vasi, zalai és győr-moson-sopron megyei partnervállalkozások A Regionális Gazdasági Gyorsjelentést immár negyedik félév óta készítjük, a vasi, zalai és győr-moson-sopron megyei partnervállalkozások bevonásával. Célunk, hogy rövid áttekintést adjunk és kapjunk a

Részletesebben

Érzékszerveink. Olvasószint: A

Érzékszerveink. Olvasószint: A Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

A SÁRVÁR ÉS KEMENESALJA MENTETT KUTYÁIÉRT ALAPÍTVÁNY

A SÁRVÁR ÉS KEMENESALJA MENTETT KUTYÁIÉRT ALAPÍTVÁNY RÓLUNK dióhéjban A SÁRVÁR ÉS KEMENESALJA MENTETT KUTYÁIÉRT ALAPÍTVÁNY egy civil közösségből alakult 2016 novemberében, bár alapítója, Minárcsik Sándor, már több évtizede menti a segítségre szoruló állatokat.

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

EB OVO EGYESÜLET Szakértői csoport STRATÉGIAI TERVEZÉS ÉS MEGVALÓSÍTÁS A KÖZÖSSÉGI KUTYATARTÁS SORÁN ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA

EB OVO EGYESÜLET Szakértői csoport STRATÉGIAI TERVEZÉS ÉS MEGVALÓSÍTÁS A KÖZÖSSÉGI KUTYATARTÁS SORÁN ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA EB OVO EGYESÜLET Szakértői csoport STRATÉGA TERVEZÉS ÉS MEGVALÓSÍTÁS A KÖZÖSSÉG KUTYATARTÁS SORÁN ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA AZ EB OVO EGYESÜLET SZOLGÁLTATÁSA A települések döntéshozói azért dolgoznak, hogy

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

ÓRATERV A pedagógus neve: Horváth Attila Tantárgy: Irodalom Osztály: 10. Az óra témája: Petőfi Sándor, Felhők ciklus

ÓRATERV A pedagógus neve: Horváth Attila Tantárgy: Irodalom Osztály: 10. Az óra témája: Petőfi Sándor, Felhők ciklus ÓRATERV A pedagógus neve: Horváth Attila Tantárgy: Irodalom Osztály: 10. Az óra témája: Petőfi Sándor, Felhők ciklus Az óra cél- és feladatrendszere: Petőfi Sándor Felhők ciklusának elemzése négy kiválasztott

Részletesebben

J E G Y Z E T. Az agility kiképzésvezetői és kutyavezetői tanfolyam ALAP ENGEDELMESSÉG tananyag előadásához. B u d a p e s t 2010-2011

J E G Y Z E T. Az agility kiképzésvezetői és kutyavezetői tanfolyam ALAP ENGEDELMESSÉG tananyag előadásához. B u d a p e s t 2010-2011 J E G Y Z E T Az agility kiképzésvezetői és kutyavezetői tanfolyam ALAP ENGEDELMESSÉG tananyag előadásához. B u d a p e s t 2010-2011 - 1 - T A R T A L O M 1. Bevezető 2. Kutyaiskola 3. Játékosan tanítani

Részletesebben

Fenntartói társulások a szabályozásban

Fenntartói társulások a szabályozásban ISKOLAFENNTARTÓ TÁRSULÁSOK AZ ÖNKORMÁNYZATI TÖRVÉNY, AMELY AZ ISKOLÁKAT a helyi önkormányzatok tulajdonába adta, megteremtette a kistelepülési önkormányzatok számára iskoláik visszaállításának lehetőségét,

Részletesebben

Mi szükséges a kutya legkedvez bb fejl déséhez?

Mi szükséges a kutya legkedvez bb fejl déséhez? Mi szükséges a kutya legkedvez bb fejl déséhez? A kutya fejl désének, nevelésének, tanításának feltételei Az indiai Raya Yoga tanítása szerint gyakorlati, önismereti életenergiát adó dolgok befolyásolják

Részletesebben

Erdőben kutyával, www.parkerdo.hu

Erdőben kutyával, www.parkerdo.hu Erdőben kutyával, felelősséggel www.parkerdo.hu Kedves kutyás erdőlátogatók! Parkerdőben Rövid tájékoztató anyagunkkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az erdőt békében, egymás zavarása nélkül látogathassák

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Idegen nyelvi munkaközösség

Idegen nyelvi munkaközösség Idegen nyelvi munkaközösség A Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában kiemelt odafigyeléssel kezeljük az idegen nyelv oktatását. Az iskolavezetés, a szakmai munkaközösség és a tantestület támogatásának

Részletesebben

CSALÁDI KUTYA PROGRAM

CSALÁDI KUTYA PROGRAM CSALÁDI KUTYA PROGRAM HÍRLEVÉL - JÚNIUS Szerkesztette: Szánthó Flóra és Kovács Krisztina TARTALOM 1 2 3 Tanszéki események Do as I do szeminárium 52. Animal Behaviour Society konferencia, Alaszka SPARCS

Részletesebben

Jegyzőkönyv a viselkedés okának feltárására Viselkedést korrigáló terv Interjú a tanárokkal és iskolai dolgozókkal a viselkedés okának feltárásához

Jegyzőkönyv a viselkedés okának feltárására Viselkedést korrigáló terv Interjú a tanárokkal és iskolai dolgozókkal a viselkedés okának feltárásához Jegyzőkönyv a viselkedés okának feltárására Viselkedést korrigáló terv Interjú a tanárokkal és iskolai dolgozókkal a viselkedés okának feltárásához Tanuló neve: Életkor: Osztály: Dátum: Válaszadó(k) neve:

Részletesebben

Alulteljesítő tehetségek. Kozma Szabolcs

Alulteljesítő tehetségek. Kozma Szabolcs Alulteljesítő tehetségek Kozma Szabolcs. MOTTÓ Az eredetiség nem azt jelenti, hogy olyat mondunk, amit még senki nem mondott, hanem, hogy pontosan azt mondjuk, amit mi magunk gondolunk. James Stephens

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. SZÜLŐK: 1. A

TARTALOMJEGYZÉK 1. SZÜLŐK: 1. A 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. SZÜLŐK: 1. A kérdőívek kiosztásának és kitöltésének sikeressége 2. oldal 2. Miért döntött úgy, hogy gyermeke ebbe az iskolába járjon? 4. oldal 3. Szeretné-e gyermekét 8 évfolyamos

Részletesebben

A Surf Safe csoportvezetői értékelő felmérés elemzése. Rövid összefoglaló

A Surf Safe csoportvezetői értékelő felmérés elemzése. Rövid összefoglaló A Surf Safe csoportvezetői értékelő felmérés elemzése Rövid összefoglaló - Összességében elmondható, hogy a fiatalok elégedettek voltak a csoportvezetők teljesítményével, hisz átlagos érékelésük sehol

Részletesebben

Magyarajkú, nem-magyar állampolgárságú tanulók nevelésének, oktatásának helyzete a magyar közoktatásban. Készítette: Kováts András és Medjesi Anna

Magyarajkú, nem-magyar állampolgárságú tanulók nevelésének, oktatásának helyzete a magyar közoktatásban. Készítette: Kováts András és Medjesi Anna Magyarajkú, nem-magyar állampolgárságú tanulók nevelésének, oktatásának helyzete a magyar közoktatásban Készítette: Kováts András és Medjesi Anna Budapest, 2005 1 Összefoglaló A magyar nemzetiségű külföldi

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Dorottya Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája Ember állat interakciók Társállatok etológiája 1. Az alkalmazott etológia helye és szerepe az etológiai kutatásokban Gazdasági és állatvédelmi szempontok Mi tekinthető társállatnak? Kulturális és ökológiai

Részletesebben

PEDAGÓGUSOK AZ AGRESSZIÓRÓL

PEDAGÓGUSOK AZ AGRESSZIÓRÓL HEGEDÛS JUDIT PEDAGÓGUSOK AZ AGRESSZIÓRÓL Az utóbbi évek eseményei azt sugallják, hogy az iskola belsõ világához egyre inkább hozzátartozik az agresszió. Az agresszív gyermekek (és felnõttek, szülõk) különösen

Részletesebben

Dr. Tschürtz Nándor. Érnyomás, vérnyomás és a többiek

Dr. Tschürtz Nándor. Érnyomás, vérnyomás és a többiek Dr. Tschürtz Nándor Érnyomás, vérnyomás és a többiek VÉRNYOMÁS Elsô látásra könnyû írni a magasvérnyomás-betegségrôl. Aztán amikor az ember hozzáfog Ugyan világos, hogy a magas vérnyomás betegség. Csakhogy

Részletesebben

Évente átlagosan 350 új kutyát fogadunk be, és védencünknek találunk új otthont.

Évente átlagosan 350 új kutyát fogadunk be, és védencünknek találunk új otthont. Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány Kutyamenhely Szekszárd Postacím: 7100 Szekszárd, Kilátó utca 31. Kutyamenhely: Szekszárd, Bogyiszlói út 8. E-mail:tmallatvedo @ gmail. com Telefonszám: 06-20-9810-558

Részletesebben

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk.

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. A prezentáció A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. Mottó Ha belépsz egy terembe, törekedj arra, hogy Valaki lépjen be, s ne eggyel többen legyünk! 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Az engedelmes vizsga a MEOE Elnöksége által, 2007-ben elfogadott, jelenleg érvényben lévő szabályzat.

Az engedelmes vizsga a MEOE Elnöksége által, 2007-ben elfogadott, jelenleg érvényben lévő szabályzat. engedelmes vizsga e Az engedelmes vizsga a MEOE Elnöksége által, 2007-ben elfogadott, jelenleg érvényben lévő szabályzat. Bevezetés A kutyaiskolákat sokan keresik fel azzal, hogy szeretnék, ha a családi

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

Elektromos önfelcsévélésű öntöződob működése

Elektromos önfelcsévélésű öntöződob működése Elektromos önfelcsévélésű öntöződob működése 1.Önfelcsévélő öntöző dobok általános leírása: A működési lényegük az, hogy egy dobra felcsévélünk x fm,y átmérőjű KPE műanyag csövet.a gépet letelepítjük az

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Körzeti Általános Iskola és Óvoda INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM KIEGÉSZÍTÉS 2007. március 31. 1 2004-2010 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés. 1. Az IMIP kiegészítésének jóváhagyása, módosítása.. 2. I. Az

Részletesebben

Oltások. - Oltások - Féregtelenítések - Csípõizületi diszplázia (HD)

Oltások. - Oltások - Féregtelenítések - Csípõizületi diszplázia (HD) - Oltások - Féregtelenítések - Csípõizületi diszplázia (HD) Oltások A vásárolt kölyöknek az alapvetõ immunizációt már a tenyésztõnél meg kellett kapnia. A kutyákat parvovirus, hepatitis és leptospirosis

Részletesebben

Az álláspályázat szóbeli része

Az álláspályázat szóbeli része Az álláspályázat szóbeli része Az állásinterjú Az állásinterjúra való meghívással döntő ponthoz érkezett a jövőbeli munkahely megszerzésének útján. Fontos mérföldkövet ért el. Ekkor már tudhatja, hogy

Részletesebben

Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.)

Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.) Túlzottan on-line? Készítette: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ (9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10.) TÁMOP-3.1.4.B-13/ 1 2013-0001 Függőség kávé Szerhez kötődő Nem szerhez

Részletesebben

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l 6783 Ásotthalom, Felszabadulás u. 2-6. Telefonközpont: 62/291-556; Telefon/Fax: 62/291-085 13/2008 Témafelelős: Dr. Csúcs Áron Ikt.

Részletesebben

Szociológiai Szemle 2002/4. 95 120. Darvas Ágnes-Tausz Katalin A GYERMEKEK SZEGÉNYSÉGE. A gyermekszegénység vizsgálati módszerei

Szociológiai Szemle 2002/4. 95 120. Darvas Ágnes-Tausz Katalin A GYERMEKEK SZEGÉNYSÉGE. A gyermekszegénység vizsgálati módszerei Szociológiai Szemle 00/4. 95 0. Darvas Ágnes-Tausz Katalin A GYERMEKEK SZEGÉNYSÉGE A gyermekszegénység vizsgálati módszerei A társadalmi kirekesztõdéssel foglalkozó egyre burjánzóbb és divatossá is lett

Részletesebben

ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS. TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám

ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS. TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám TARTALOMJEGYZÉK Az Eötvös Program a számok tükrében...3 Az Eötvös József Programban zajló képzések bemutatása...6...hogy

Részletesebben

Igazgató: Szabó Győzőné

Igazgató: Szabó Győzőné JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK PEDAGÓGIAI SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 5000 Szolnok,

Részletesebben

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük?

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? Hogyan növelhető az iskola megtartó ereje? Mit tehetünk a tanulói lemorzsolódás ellen? Mit tehet a család? Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? FPF konferencia 2018.02.24

Részletesebben

Segítőkutyák vizsgafeladatai Rohamjelző Személyi segítő Terápiás Vakvezető

Segítőkutyák vizsgafeladatai Rohamjelző Személyi segítő Terápiás Vakvezető Hallássérülteket segítő Mozgássérültsegítő Segítőkutyák vizsgafeladatai Rohamjelző Személyi segítő Terápiás Vakvezető 1. vizsgán való megfelelés követelményei - - - z értékelés szempontjai vizsga 1. helyen

Részletesebben

100 játék IV. Szakmai nap

100 játék IV. Szakmai nap Csapatépítés * Kalandpedagógia Tevékenység-központú pedagógia Animátorképzés * Kisgyerekkori fejlesztés * Multikulturális pedagógia * Agressziómegelőzés * Vezetői tréning * 100 játék IV. Szakmai nap a

Részletesebben

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata

Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata Siketek és nagyothallók számára kiképzett jelző kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei a.) A párosnak bizonyítania kell, hogy a kutya kiegyensúlyozott és bármilyen

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:...ir.sz...(település)...(utca, Telefon: Apja neve: E-mail:

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:...ir.sz...(település)...(utca, Telefon: Apja neve: E-mail: Ha igen SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely: Születési dátum (év, hó, nap): Anyja neve:

Részletesebben

C A R E E R H O G A N D E V E L O P FEJLESZTÉSI TIPPEK KARRIERMENEDZSMENT TERÜLETÉN. Riport tulajdonosa: Jane Doe. Azonosító: HB290579

C A R E E R H O G A N D E V E L O P FEJLESZTÉSI TIPPEK KARRIERMENEDZSMENT TERÜLETÉN. Riport tulajdonosa: Jane Doe. Azonosító: HB290579 S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C A R E E R FEJLESZTÉSI TIPPEK KARRIERMENEDZSMENT TERÜLETÉN Riport tulajdonosa: Jane Doe Azonosító: HB290579 Dátum: 2012. augusztus 02. 2 0 0 9

Részletesebben

A MINŐSÍTÉSI RENDSZERBEN CSAK AZON EGYEDEK OSZTÁLYOZHATÓAK, AMELYEK A TENYÉSZ-SZEMLÉN TENYÉSZTHETŐ MINŐSÍTÉST SZEREZTEK.

A MINŐSÍTÉSI RENDSZERBEN CSAK AZON EGYEDEK OSZTÁLYOZHATÓAK, AMELYEK A TENYÉSZ-SZEMLÉN TENYÉSZTHETŐ MINŐSÍTÉST SZEREZTEK. 2.4 Minősítési rendszer A minősítési rendszernél kiemelt fontosságúak az egészségügyi eredmények, a küllem és temperamentum minősítések. Ezért az Egyesület a következő pozitív kiemeléseket és minősítési

Részletesebben

Aktuális áraink. (Áraink szeptember 1.-től érvényesek.)

Aktuális áraink. (Áraink szeptember 1.-től érvényesek.) Aktuális áraink (Áraink 2018. szeptember 1.-től érvényesek.) Nyitvatartás bejelentkezés alapján, kora reggeli, esti és hétvégi időpontok is elérhetőek. Bejelentkezés: 06-20/511-12-71 Kutyakozmetika Komplett

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Szervezetfejlesztés a szakképzõ intézményekben

Szervezetfejlesztés a szakképzõ intézményekben Szakiskolai Fejlesztési Program Minõségfejlesztési terület Szervezetfejlesztés a szakképzõ intézményekben Módszertani kiadvány Nemzeti Szakképzési Intézet Budapest, 2006 Írta: Králik Tibor Szakiskolai

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

Mit érdemes átgondolnia. mielőtt lakberendezőt fogad?

Mit érdemes átgondolnia. mielőtt lakberendezőt fogad? Mit érdemes átgondolnia mielőtt lakberendezőt fogad? Munkafüzet E r d é l y i K r i s z t i n a - w w w. e r d e l y i k r i s z t i n a. h u Amennyiben kitölti ezt a kérdéssort, az 20.000 Ft megtakarítást

Részletesebben

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Szeptember 30 944 29 19

GAZDÁT KERESŐ VÉDENCEINK 2012. Szeptember 30 944 29 19 BUKSI-MUKSI Fagyi kb 1.5 éves drótszőrű tacskó keverék kan kutya. Más kutyákkal általában barátságos, cicákat egyenlőre nem bántja.nagyon jókedvű, mókás fazon. Pórázon szépen sétál már, gyerekek mellé

Részletesebben

AZ ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS ELEMEI

AZ ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS ELEMEI AZ ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS ELEMEI HÓDMEZŐVÁSÁRHELY, 2014. október 1. Dr. Balogh László Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke laszlo.balogh@arts.unideb.hu További információk: - www.mateh.hu

Részletesebben

Felnőttek, mert felnőttek

Felnőttek, mert felnőttek Zolnai Erika Felnőttek, mert felnőttek Értelmi sérült felnőttek szexuálpedagógiai támogatása KLTE S z o c í o Í ő í í í ű Tanszék Könyvtára Leli, KEZEM FOGVA ÖSSZ EfO & K > Kézenfogva Alapítvány Budapest,

Részletesebben

100 beszélgetési téma

100 beszélgetési téma 100 beszélgetési téma azoknak, akik tudják, hogy igazán csak beszélgetéssel lehet mélyíteni a párunkkal a kapcsolatunkat 2009. Dr. Mészáros Ádám. Minden jog fenntartva. 100 beszélgetési téma Használati

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése es tanév I. félév. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése es tanév I. félév. Oktatók 1. számú melléklet Oktatói munka hallgatói véleményezése 2016-2017-es tanév I. félév Oktatók A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az ország legfiatalabb felsőoktatási intézményeként olyan örökséget hordoz,

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

A kommunikáció mindennapi nehézségei és ezek keresztény megoldási lehetőségei. elégedettségi kérdőíve

A kommunikáció mindennapi nehézségei és ezek keresztény megoldási lehetőségei. elégedettségi kérdőíve A kommunikáció mindennapi nehézségei és ezek keresztény megoldási lehetőségei című 30 órás, a 277/1997. (XII.22.) Korm. rendelet szerint akkreditált pedagógus-továbbképzés (alapítási engedély száma: 575/76/2017)

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok MEGKÖTVE TARTANI RETRIEVERT NEM SZABAD!!! 3.1. Tenyészkutyák tartása gazdasági

Részletesebben

Analóg készülék. Alcatel OmniPCX Office ARCHITECTS OF AN INTERNET WORLD

Analóg készülék. Alcatel OmniPCX Office ARCHITECTS OF AN INTERNET WORLD Analóg készülék Alcatel OmniPCX Office ARCHITECTS OF AN INTERNET WORLD Hogyan használjuk az útmutatót? +RZ Billentyûzet Számbillentyûzet. A számbillentyûzet egy gombja. Egyéb jelölések vagy és/vagy Egy

Részletesebben

Bán Zsófiával, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének docensével Szöllõsi Adrienne beszélget

Bán Zsófiával, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének docensével Szöllõsi Adrienne beszélget Mindentudás Egyeteme 85 SZÖVEG ÉS KÉP HATÁRÁN Bán Zsófiával, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének docensével Szöllõsi Adrienne beszélget Kutatási területed eredetileg az irodalmi modernizmus. Írásaidban,

Részletesebben