az ember? Az EU országaiban nincs egységes jogi szabályozás arra, hogy egy úgynevezett kutyaiskolát ki

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "az ember? Az EU országaiban nincs egységes jogi szabályozás arra, hogy egy úgynevezett kutyaiskolát ki"

Átírás

1 Nevelés, tanulás, tanítás, kiképzés, szoktatás, tréningelés Az ember és a kutya életében szinte egyformán és egyaránt. manapság az ember és kutya Egyre gyakrabban találkozhatunk ún. nemkívánatos viselkedésformákat mutató kutyákkal, és sajnos, viszont ezek javarészt csak akkor vezetnek eredményre, ha a kutya minimum az alap engedelmességi ismeretekkel rendelkezik. Egyre gyakrabban nek nevezik ezt a kutyával foglalkozók. Ez nem mást, mint az 5 alap vezényszót, parancsot, kutyatulajdonosi kívánságot jelenti: 1. a magunkhoz hívást, 2. leültetést, 3. lefektetést, 4. a helyben maradást, 5. - ill. alvó helyre küldést A + 2 alatt pedig egy úgynevezett föloldó és egy tiltó vezényszót, utasítást kell érteni. végrehajtania, ismét maga dönthet cselekv A második pedig egy általános tiltást jelentve, megszabja, hogy a kutyának mit nem szabad csinálnia, vagy hogy amit éppen elkezdett csinálni, azt a falkavezér nem tartja helyesnek. Ezt manapság egy jó szakkönyv segítségével, vagy akár anélkül is, minden kutya gazdija saját maga is megtaníthatja kutyájával. A gyakorlatban azonban nagy segítséget jelenthetnek a kutyaiskolák, illetve azok magas szinten képzett szakemberei. Melyik kutyaiskola milyen és melyik felel meg legjobban az adott ember-kutya párosnak? Ebben próbálunk az alábbiakban, kutyaiskolai szakemberek bevonásával segíteni és tanácsot adni. Hol, hogyan, miként az ember? Az EU országaiban nincs egységes jogi szabályozás arra, hogy egy úgynevezett kutyaiskolát ki széles skálán mozognak. Jelenleg a magyarországi klasszikus kutyaiskolák tevékenysége - tisztelet a kivételnek - leginkább az alap engedelmes - kiképzésre koncentrál. Néhány helyen, fölismerve a mai divato -dancing természetesen van különbség az egyes kutyaiskolák és az ott tevékenyk személyes adottságainak, elvárásainak és nem utolsósorban a kutyájának.

2 Bentlakásos oktatás? Kutyaiskolák programajánlatai, különféle újságok hirdetései között gyakorta találkozni több napos ntheti, hogy a kutyatulajdonos leadja a kutyáját - neveletlenül, kiképzetlenül, viselkedészavarosan, vagy ha úgy tetszik bután -, majd egy - megnevelten, kiképzetten, viselkedészavaroktól mentesen, ha úgy tetszik okosan. Kétségtelenül jól hangzik ez így, avatatlan, kutyás ismeretekben teljesen járatlan emberi logika szerint. De, ha ezt viselkedéstanilag, vagy a kutya mint falkaállat szempontjából jobban megvizsgáljuk, van néhány ellentmondásos, vagy enyhén szólva helytelennek mondható pontja ennek módszernek. A kutya önszántán kívül - rövid ideig ugyan, de - elszakítva kell éljen a gazdájától, embertársaitól, a idegen szagok, zajok, emberek, ingerek által egy elszakadási stressz állapotot okoz neki a gazdája. Közismert az egyedül hagyott kutyák problémás viselkedése, tombolása, ugatása, vonyítása, vagy szomorú, befelé forduló melankóliája. Ezen állapotok valamelyikében ráadásul még szembesülnie is kell a kutyának azzal az elvárással, hogy koncentráltan, figyelmesen tanulnia kellene. a gazdájától, vagy annak jelenlétében gazdája, esetben. ncs, hogy milyen szakmai felkészültséggel, eszközt használnak kutyájánál. Gyakorta nem sokat használ, ha a kutya e valamilyen módon viselkedni, mert így a saját egyéni környezetében és saját embertársaitól nem tanul meg semmit. centrikusak, nagyon függnek és ragaszkodnak gazdájukhoz, embertársaikhoz. Egy tudományos elemzés során az alábbi megfigyelésre került sor: 12 farkas- A 24 állatot egyforma feltét és kizárólag egy emberrel: a gondozóval. A kísérlet et. A matrac egyik végén egy idegen ember ült, a másik végére egy rendkívül nyugodt, közömbös, öreg Belga juhászkutyát ültettek. Amiben a farkas- és kutyakölykök szinte kivétel nélkül megegyeztek: hogy egy nedves foltot hagytak maguk után a matrac közepén. Amiben különböztek: a farkaskölykök mind a Belga juhászkutyához mentek, vagy legalább is abba az irányba indul igyekeztek eljutni. az embertárs, akivel falkaélete kialakult, akihez érzel Csoportos vagy egyéni oktatás? Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a kutyaiskola csak csoportos, vagy egyéni melyik el tudja dönteni. ki kell venni egy kutyát, mert valamilyen oknál fogva nem bírja figyelmét a többi kutyatárs jelenlétében összpontosítani. Más esetben túlzottan zavarja a többieket a hatékony tanulásban. Az is meghatározó, hogy mi a tanulás vagy a tréning célja. Bizonyos szoktatási gyakorlatokat, tréningcélokat je is igaz lehet, hogy egy kutya (néha az Itt még külön kell szólnom nagysága. Kutyaiskolai tevékenységre a m² terület ideálisnak mondható. Egy ekkora területen maximum 4-6 kutyával és emberrel lehet figyelmesen, hatékonyan, informatívan csoportos foglalkozást tartani. -egy oktató vagy tréner képtelen jónak mondható szinten 6-nál több embernek és kutyának információt átadni, azok mozgását koordinálni, megfigyelni és rájuk felügyelni.

3 A csoportos foglalkozások külön kategóriáját képezik az ún. kölyökkutya vagy kutyaóvoda foglalkozások. Ezek nagyon fontos és lényeges részét kell, hogy képezzék a kutyaiskolák tevékenységének. Ezeken lehet alkalmat adni a tapasztalatlan, újdonsült kutyatulajdonosoknak az alap kutyatartási, kutyanevelési információk megismerésére és kölcsönös kicserélésére. A kölyök környezetünkben - itt és most Európában, - a szocializálódás egyik fontos részét kell képeznie, hogy a kölyökkutya rendszeres kontaktusba kerüljön más kutyákkal. Nemre, korra, fajtára, méretre, színre való kell nyújtaniuk, hogy a kölyökkutyák már a szenzibilis fázisban (8 és 12 hetes koruk között) játékosan, Fontos, hogy ez esetben a kutyaiskolák szigorúan vegyék az oltási, féregtelenítési kötelezettséget, illetve ezek írusokra sokkal fogékonyabbak, mint társaik. potenciális kuncsaftjai, tehát amelyik kutyaiskola erre a területre nagy hangsúlyt fektet és kiváló színvonalat Otthoni oktatás? részének vagy nem törzskönyvezett fajtakutyája, vagy keverék kutyája van. Ennél fogva ezek az emberek nem vonzódnak sem az FCI küllemkiállításokra, sem a különféle fajtaegyesületek, szervezetek, csoportosulások kutyaiskoláihoz, de még csak a munkakutya k nem akarják, hogy a falkatag, mégis beletúrjon a fogsora közé. Nem akarják, hogy a pincsijük átugorja a 2 méteres palánkot, vagy a skót juhászuk Ezeknek a kutyatartóknak másfajta, egyre szaporodó hétköznapi elvárásai vannak kutyáikkal szemben. Néhány példa, hogy mik ezek az elvárások: a kutya nyugodtan maradjon otthon egyedül ne kezdjen a kutya tombolni, ha idegen jön a lakásba szobatisztaságra nevelés és tanítás a kutya ne ugráljon föl a gyerekre a kutya beugorjon az autóba és ott nyugodtan maradjon a kutya ne kaparja ki a kertben a virágot. Ezt a fölsorolást bizonyára sok olvasó tovább tudná - saját tapasztalatai alapján - folytatni. Ezeket és az alap emberi elvárásokat (nyakörvhöz, hámhoz, pórázhoz szoktatás, a kutya nevének megtanítása, stb.) sokkal jobban lehet az ember és a kutya megszokott környezetében, az emberrel és kutyával egyaránt megtanítani, mint a kutyaiskolában. Ugyancsak elgondolkodásra érdemes minden kutyaiskolai szakember számára az a gyakran hallható kutyatulajdonosi panasz is, hogy A kutyaiskolában mindent megcsinál a kutyám, de itthon meg nem fogad szót. Ennek oka egyetlen esetben sem a kutya! a megszokott környezetben is) eredménye nem okozott volna csalódást a gazdinak. kell a kutyatrénernek a helyszínen lennie. Ez ellentmond a hagyományos, ekkor- -eddig kutyaiskolai éjjel-nappal mobi adottságokat figyelembe véve a kutyának és embernek egyaránt testre szabott oktatási programmal rendelkeznek. Az a fontos, hogy a kutya hogyan tanul. Egy ember sok mindenre sokféleképpen taníthat meg egy kutyát. i nem

4 Vagy a Klikkertréner megnevezés mögött állhat néhány napos I ezésére, hogy a kutyatulajdonosok igényeit és kívánalmait maximális kielégítse. Semmi nem indokolja, hogy az állatnak fájdalmat okozó módszereket kell alkalmaznia. Annál is inkább, mert a fojtónyakörv, szöges nyakörv, elektromos sokkhatást okozó berendezés bántalmazása sérti az pontjában kimondottakat. (Ausztriában már törvényileg tiltva van a Teletakt, Innotek és hasonlók forgalmazása és használata, Németországban most van folyamatban a BHV - indítványozásában a készülékek általános betiltása.) Egy bernáthegyivel, vagy egy német doggal valamit megtanítani más, mint egy csau-csauval vagy egy tacskóval. A fajtabeli különbségek sok esetben más és más oktatási módszert igényelnek. Egy igazán jó kutyaiskola figyelembe veszi ezt a csoportbeosztásnál és az egyéni oktatásnál egyaránt. ét legjobban mindenki a saját kutyáján mérheti le. A kutya mozgása, testbeszéd jelei, csillapító jelei mind árulkodóak arra vonatkozólag, hogy jól érzi-e magát a kutya a kutyaiskolában, szívesen tanul-e, jó hangulatban, koncentráltan vesz-e részt a gyakorlatokon vagy sem. Tanácsolni tudom mindenkinek, hogy próbálja ki kutyájával a kutyaiskolát, kérjen egy ingyenes próba órát, helyszínen. A gyakorta a hátsó gyakori ide-oda forgatása, hasmenés a leggyakoribb jelei annak, hogy a kutya nem érzi jól magát a kutyaiskolában, stresszt, és nem szórakozást illetve örömet okoz neki az ottlét. Kutyaiskola - teszt A német nyelv WUFF Kutyamagazin, a Népszigeti kutyaiskola, és a szombathelyi Kutyapark közrem ködésével összeállítottunk egy Kutyaiskola-tesztet. A mellékelt táblázat kérdéseinek megválaszolásával minden olvasó leellen rizheti, hogy a kutyaiskola, ahol kutyájával oktatáson akar részt színvonalnak és az ember és a kutya elvárásainak. Számolja össze, hogy hány IGEN kockát jelölt be! Eredmény: 22 = kiváló kutyaiskola, példamutató, mindenkinek ajánlható = 0-17 = nem jó kutyaiskola, módszerei, szakmai felkészültsége nem felelnek meg a jelen kor igényeinek k állnak azoknak kutyatulajdonosoknak a rendelkezésére, akik kutyájuk és önmaguk képzését saját kezükbe szeretnék venni.

5 KUTYAISKOLA TESZT s kutyájának! Tegyen egy X IGEN vagy NEM kockákra, végezetül pedig számolja össze az eredményt! Minnél több az IGEN, annál jobb a kutyaiskola amelyet Ön választott, ha a NEM a több akkor egy skolát választott. személyes beszélgetésre, tanácsadásra. A kutyaiskola területén nem a kaszárnyai kiképzéshez hasonló, kiabálással, hangoskodással folyik a foglalkozás. szabadon megismerkedni a területtel. A kutyaiskola ajánlatai között szerepel egy egyéni, otthon vagy a A kutyaiskola ajánlatai között szerepel az ún. kölyökkutya vagy kutyaóvoda csoportos foglalkozás, a szocializálódást A kölyökkutya vagy kutyaóvoda csoportos foglalkozásokon kutyák is jelen vannak. A kölyökkutya vagy kutyaóvoda csoportos foglalkozásokon egyszerre nem több mint 6 kölyökkutya vesz részt. A kutyaiskola nem használ az oktatási módszereihez szöges nyakörvet és fojtónyakörvet. mindig figyelembe veszik a kutya és gazdija fáradtságát, koncentrálóképességét és szükség esetén megszakítják a foglalkozást. A kutyaiskola nem használ elektromos sokkot kiváltó berendezést. A kutyaiskola programjában hangsúlyozottan szerepel a pozitív

6 A kutyaiskola ajánlatában, programjában szerepel a klikkertréning. yának és embernek egyaránt. A kutyájával kapcsolatos egyéni problémáknak a megoldására tanácsokat kap. A csoportbeosztáskor figyelembe veszik az egyes kutyák nemét, életkorát, méretét és fajtatulajdonságait. A kutyaiskola programja családi vagy gyerekekkel végzett foglalkozásra A kutyaiskola programjában, ajánlatai között szerepel kifejezetten a gazdiknak szóló oktatás, ismeretterjesztés. A kutyaiskola berendezése között megtalálható az ember és a kutya A kutyaiskola állandó partnerkapcsolatban van egy állatorvossal vagy állatklinikával. Gondoljon rá, Ön most a kutyája helyett is olvasott... az ember és a kutya jobb együttéléséért. Stefan Siman okl. állatterapeuta, kutyatréner Ajánlott irodalom: Celina Del Amo: Gwen Bailey: Kutyaiskola Kutyatréning Copyright 2008, 4TAPPANCS Minden jog fenntartva! A fenti szakmai írás és annak tartalma, vagy részletének mindenféle másolata és fölhasználása, máshol - akár idegen nyelven - való

KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI!

KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI! KEDVES ÚJDONSÜLT RETRIEVER GAZDI! Kérjük, olvassa el és alaposan fontolja meg az itt leírtakat! Az elválás a kölyökkutya számára nem könnyű,de sokat tehetünk azért, hogy hamar feldolgozza a stresszt és

Részletesebben

Hallássérültek Magyarországon. IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007

Hallássérültek Magyarországon. IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007 1 Hallássérültek Magyarországon IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007 Írta: Deli Gábor, Összeállította: Mecsné Fullajtár Ildikó Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete 1 2 Milyen

Részletesebben

Fedezze fel az önkéntesség tanulási hasznát!

Fedezze fel az önkéntesség tanulási hasznát! Fedezze fel az önkéntesség tanulási hasznát! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. (Hivatkozási szám: 517741-LLP-1-2011-1-AT-GRUNDTVIG-GMP) A kiadvány a szerző nézeteit

Részletesebben

KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL

KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL Kókayné Lányi Marietta KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL Sajátos nevelési igényű gyerekek együttnevelése a Gyermekek Házában Kókayné Lányi Marietta KÖNYV AZ INTEGRÁCIÓRÓL Sajátos nevelési igényű gyerekek együttnevelése

Részletesebben

Havasi Ágnes. Vizuális segítség autizmussal élő személyek kommunikációjának fejlesztésében

Havasi Ágnes. Vizuális segítség autizmussal élő személyek kommunikációjának fejlesztésében Havasi Ágnes Vizuális segítség autizmussal élő személyek kommunikációjának fejlesztésében 1 2 Havasi Ágnes Vizuális segítség autizmussal élő személyek kommunikációjának fejlesztésében Szerkesztette: Havasi

Részletesebben

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i

Harmóniában együtt Harm Har ón mó iá ni b á a ban e n e g g y yüü tttt Harmóniában együtt HKuatyárkróm l óvod me ó áso gelo n kna zés i Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában együtt Harmóniában Kutyákról óvodásoknak: sok minden, amit együtt a kutyatámadások megelőzése érdekében tudni érdemes Harmóniában együtt Oktatófüzet óvodásoknak

Részletesebben

Tudatos mûködés, ösztönzô vezetés, növekedés

Tudatos mûködés, ösztönzô vezetés, növekedés Tudatos mûködés, ösztönzô vezetés, növekedés Foglalkoztatási ismeretek mikrovállalkozóknak és (leendô) alkalmazottaiknak SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Impresszum Szerz : Horváth Anna A tananyag

Részletesebben

Tomasovszky Edit: Az iskolai mentálhigiéne, avagy hogyan maradjak pozitív hatású tanár? (2013)

Tomasovszky Edit: Az iskolai mentálhigiéne, avagy hogyan maradjak pozitív hatású tanár? (2013) Tomasovszky Edit: Az iskolai mentálhigiéne, avagy hogyan maradjak pozitív hatású tanár? (2013) Dolgozatom célja az iskolai mentálhigiéne kérdéskörének tanulmányozása. Az e témában található szakirodalmak

Részletesebben

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin

Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Állati Hírek - Állatkórházi Online Magazin Havonta megjelenő online magazin 2011. év, 4. szám október A hónap betege Csutak megmenekülése ASKA Gazdim keresem KEDVENCTIPP Felelős állattartás - Tippek minden

Részletesebben

Tájékoztató kiadvány turisztikai szolgáltatásokat nyújtó személyeknek és szervezeteknek

Tájékoztató kiadvány turisztikai szolgáltatásokat nyújtó személyeknek és szervezeteknek VGYKE_Kiadvány:VGYKE_Kiadvány 2009.07.02. 13:01 Page 1 Tájékoztató kiadvány turisztikai szolgáltatásokat nyújtó személyeknek és szervezeteknek (fotó: Pető Zsuzsa, Művészetek Palotája) Kiadja a Vakok és

Részletesebben

Esettanulmány: Dániel története

Esettanulmány: Dániel története Tapasztalatok a Picture Exchange Communication System (PECS, a képkártya-csere módszer) alkalmazásával kapcsolatban az Autizmus Kutatócsoport Általános Iskola és Szolgáltató Központban Havasi Ágnes Õszi

Részletesebben

Ami az egyénben a legigazibb, ami őt leginkább önmagává teszi, az nem egyéb, mint saját lehetősége (Paul Valéry)

Ami az egyénben a legigazibb, ami őt leginkább önmagává teszi, az nem egyéb, mint saját lehetősége (Paul Valéry) Marosfői Levente: Állatorvosként mentálhigiénés segítő (In: Grezsa Ferenc Takács Péter (szerk.): Még ép a roncs ág Válogatás erdélyi mentálhigiénés szakemberek dolgozataiból. Országos Addiktológiai Intézet.

Részletesebben

Segít a Négylábúak Szeretete. dolgozat. írta:

Segít a Négylábúak Szeretete. dolgozat. írta: 1 Segít a Négylábúak Szeretete dolgozat írta: 2008 1 2 AZ ÁLLATASSZISZTÁLT TERÁPIÁK ALAPJAI (kutyaterápia) Az állatasszisztált terápia helye a terápiák rendszerében meghatározott, állatokkal végzett, és/vagy

Részletesebben

Az együttnevelés gyakorlata az alsó középfokú oktatásban

Az együttnevelés gyakorlata az alsó középfokú oktatásban Az együttnevelés gyakorlata az alsó középfokú oktatásban Összefoglaló jelentés 2005 Európai Ügynökség a Sajátos Nevelési Igény Tanulók Oktatásának Fejlesztéséért Ezt a jelentést az Európai Ügynökség a

Részletesebben

SZEREPEK ÉS KAPCSOLATOK A SZOCIÁLIS MUNKÁBAN

SZEREPEK ÉS KAPCSOLATOK A SZOCIÁLIS MUNKÁBAN SZEREPEK ÉS KAPCSOLATOK A SZOCIÁLIS MUNKÁBAN A Roles & Relationships távoktatási kurzus anyagának magyar adaptációja (British Open University) Az eredeti anyag készítői: A tananyagfejlesztő csoport tagjai:

Részletesebben

GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK

GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK ÚT A HALLÁSHOZ GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK ÚT A HALLÁSHOZ GYAKORLATI TANÁCSOK HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK A kiadvány a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit

Részletesebben

A szakmai és hatalmi tekintély

A szakmai és hatalmi tekintély 1 Dömötör László A szakmai és hatalmi tekintély Nem tudsz megtanítani senkit, csak ahhoz tudod elvezetni, hogy saját magát felfedezze. (Galilei) A tekintély azt jelenti, hogy egy személy olyan hatalommal

Részletesebben

Gondolatok a spirituális gazdaságról Az organikus gazdaság

Gondolatok a spirituális gazdaságról Az organikus gazdaság Takáts Péter Gondolatok a spirituális gazdaságról Az organikus gazdaság 1. A modern közgazdaságtan és a pénzhit problémái Nehéz feladatra vállalkozik az ember, ha társadalmi és gazdasági kérdésekrıl beszél,

Részletesebben

KORAI NYELVOKTATÁS A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN

KORAI NYELVOKTATÁS A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN KORAI NYELVOKTATÁS A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Dr. Morvai Edit és Dr. Poór Zoltán 2006 Korai nyelvoktatás Európában az Európai Unió ajánlásai 2005.11.22-én hozta nyilvánosságra az Európai Közösségek

Részletesebben

Az agresszió kezelésének pedagógiai lehetőségei

Az agresszió kezelésének pedagógiai lehetőségei Szilágyi István Az agresszió jelen van a mindennapi életünk majdnem minden területén: az óvodában, az iskolában, az utcán, a sportpályán, a munkahelyen és még sorolhatnánk. Azt tapasztaljuk, hogy az agresszió

Részletesebben

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Forrás: eq_focus_1_20080306.mp3 A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Jó. Tehát szolgáltatási folyamaton haladunk keresztül, néhány területet mi meghatároztunk, amiről majd szó lesz,

Részletesebben

Hogyan válhatok befektetővé?

Hogyan válhatok befektetővé? Hogyan válhatok befektetővé? 1 dr. Tatár Attila Hogyan válhatok befektetővé? Rövidített kiadás Írta: dr.tatár Attila Frissítve: 2014.október Hogyan válhatok befektetővé? 2 dr. Tatár Attila Tartalomjegyzék

Részletesebben

MUNKAANYAG. Sándor-Lenkei Aida. A segítő beavatkozás hatékonysága. A követelménymodul megnevezése: Egyéni fejlesztés és segítő támogatás

MUNKAANYAG. Sándor-Lenkei Aida. A segítő beavatkozás hatékonysága. A követelménymodul megnevezése: Egyéni fejlesztés és segítő támogatás Sándor-Lenkei Aida A segítő beavatkozás hatékonysága A követelménymodul megnevezése: Egyéni fejlesztés és segítő támogatás A követelménymodul száma: 1896-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

A ViTT módszer bevezetése iskolámban

A ViTT módszer bevezetése iskolámban Kodolányi János Főiskola Nemzetközi és Felnőttképzési Központ A ViTT módszer bevezetése iskolámban Szakdolgozat Konzulens: Ábrahám Norbert Készítette: Orosz Attila Közoktatási vezető és pedagógus szakvizsga

Részletesebben

RÉSZTVEVŐI SEGÉDANYAG. Differenciálás, mint az egyéni különbségek természetes

RÉSZTVEVŐI SEGÉDANYAG. Differenciálás, mint az egyéni különbségek természetes RÉSZTVEVŐI SEGÉDANYAG Differenciálás, mint az egyéni különbségek természetes elfogadásán alapuló adaptív tanulásszervezés egyik eszköze Akkreditációs száma: 100 004/104/2011 Érvényes: 2016. 04. 01. A továbbképzés

Részletesebben

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány Magyar Jelnyelvi Programiroda

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány Magyar Jelnyelvi Programiroda Magyar Jelnyelvi Programiroda Siket gyermekek kétnyelvű oktatásának lehetőségei és korlátai című kutatás eredményei Zárótanulmány Készítette: Csuhai Sándor Henger Krisztina Mongyi Péter Dr. Perlusz Andrea

Részletesebben

Gordon Győri János Eötvös Loránd Tudományegyetem, Radnóti Miklós Gyakorlóiskola

Gordon Győri János Eötvös Loránd Tudományegyetem, Radnóti Miklós Gyakorlóiskola MAGYAR PEDAGÓGIA 98. évf. 4. szám 273 317. (1998) MITŐL HATÉKONY MÉG A JAPÁN OKTATÁS? A hivatalos oktatási rendszer tanítási óráin kívüli képzés és oktatás japánban Gordon Győri János Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben

Biológia projektmunka: Az ültetés tanítása a kutyakiképzés során

Biológia projektmunka: Az ültetés tanítása a kutyakiképzés során Biológia projektmunka: Az ültetés tanítása a kutyakiképzés során Szőke Gergely 12.A Konzulens tanár: Sebő Péter 2009 Tartalomjegyzék Bevezető... 2. oldal A kutya származása... 3. oldal A farkas és kutya

Részletesebben

VEZETŐI PROGRAM A BŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA intézményvezető beosztás ellátására

VEZETŐI PROGRAM A BŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA intézményvezető beosztás ellátására VEZETŐI PROGRAM A BŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA intézményvezető beosztás ellátására Készítette: Hajós Attila pályázó PÁLYÁZAT BŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA intézményvezető beosztás ellátására Készítette: Hajós Attila pályázó

Részletesebben