Az LdV-Hu-11-VEP-3035 számú Leonardo da Vinci projekt

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az LdV-Hu-11-VEP-3035 számú Leonardo da Vinci projekt 2012.03.24 04.07."

Átírás

1 Az LdV-Hu-11-VEP-3035 számú Leonardo da Vinci projekt A Magyarországon bevezetésre kerülő duális rendszer sok problémát vet fel, ugyanakkor nem vitatható az új forma létjogosultsága. Minél több már működő rendszert vizsgálunk meg, annál nagyobb sikerrel tudjuk bevezetni a saját oktatásunkba ezt a módszert. A duális rendszer lényegében nem új nálunk sem, hiszen egészen az 1990-es évek elejéig a szakmunkásképzés hasonlóan működött. A nagyüzemek tanműhelyeket tartottak fent, és a diákok az üzemekben kapták döntően a gyakorlati képzést. Az új helyzet most Magyarországon csak annyi, hogy a tanulószerződéseket több, kisebb (kkv szektor) vállalkozással kell megkötni, és ezek, úgy tűnik, nem lesznek képesek a szakmai és vizsgaszabályzatban előírtaknak maradéktalanul eleget tenni. A legendásan jól működő német duális képzés mellett, arra is kíváncsiak voltunk, hogy Franciaországban vajon ez hogyan működik. A pályázat egyik célkitűzése a kétféle duális rendszer összehasonlítása, a felmerülő problémák megoldásának feltérképezése volt, hiszen így tudunk minél jobban felkészülni a ránk váró nehézségekre. A partner iskolánk a TECOMAH szakképző iskola, Párizs mellett. (I Ecole de l Environnement et du Cadre de Vie, Jouy-en Josas). Franciaországban ugyan nem annyira elterjedt a duális képzés mint Németországban, de a partnereink között akadt olyan iskola, ahol a szakképzés gyakorlatilag duális rendszerben valósul meg március 24. szombat. Indulás Ferihegy 1-ről, érkezés Párizs Orlyra. Elisabeth Hemme a TECOMAH nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa várt ránk a repülőtéren és együtt érkeztünk a szállásra. (Residhome Hotel, Bures-sur-Yvett). A következő napok programjának egyeztetését követően megnéztük szálláshelyünk környékét, felfedezve egy hangulatos kis parkot is március 25 vasárnap. A mai napot TECOMAH iskolában töltöttük. Az iskolában ezen a napon kezdődött a hagyományos Nyitott kapuk rendezvénysorozat. A rendezvény célja az érdeklődők számára bemutatni azt a színvonalas és sokféle tevékenységet, amiben az iskolába felvételt nyert diákoknak része lehet. A Magyar Gyula Kertészeti Napok -hoz hasonló rendezvényen a diákok által összeállított kiállítások, bemutatók, versenyek voltak - többek között kiállítással összehangolt parképítő verseny -, vásárral, ételbemutatóval egybekötve. Itt találkozhattunk először a kertépítő Word Skills csapatok tagjaival is. A fogadáson az illusztris vendégek mellett néhány szóval minket is bemutatott Elisabeth Hemme az iskola nemzetközi kapcsolatokért felelős tanára. A tanulók által készített, igazi ínyencségeket felvonultató ebédet követően délután folytatódott a program, filmvetítéssel, ügyességi versenyekkel. A kora esti órákban vonattal indultunk vissza a szállásra.

2 2012. március 26 hétfő. A mai napot városnézéssel töltöttük. A helyi vonattal, ami később metróként, vagyis a föld alatt közlekedett, átszállás nélkül a Notre Dame-hoz tudtunk utazni. (vagy 30 megálló ) Óriási élmény volt megpillantani a Szajnát és a Notre Dame-t, amit eddig csak képeken láthattunk. Innen gyalog folytattuk az utunkat és a következő állomásunk a Louvre volt. (A múzeumot egy későbbi időpontban néztük meg.) Lenyűgöztek a méretek, gyönyörű látvány fogadott. Tovább haladva a kis Diadal ív alatt elindultunk az Obeliszk irányába. Az Obeliszken túljutva, a Diadal ívet pillanthattuk meg, amin megkerestük Napóleonnak a győri csatájának emlékét. Győr város német nevét, Raab, ott láthatjuk többek között Szmolenszk, Mohilew, Valontiana mellett.

3 A következő állomásunk az Eiffel torony volt. A sétánk az Invalidusok Dómjánál fejeződött be.

4 2012. március 27 kedd A mai napon délelőtt Párizs nevezetességei közül az Opera házat és a Lafayette áruházat néztük meg. Délután a nemzetközi kertépítő csapatokkal ismerkedés, piknik a Hotel kertjében. Tanulmányutunkat egy másik Leonardo-s rendezvény idejére időzítettük. Ez egy Leonardo da Vinci partnerség projekt, melynek keretében felkészítést szerveztek több ország, köztük Németország, Csehország, Lengyelország diákjainak részvételével a World Skills versenyen induló kertépítő csapatoknak. Számunkra azért volt érdekes a két program összehangolása, mert iskolánk is igen aktív nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, hasznosnak ítéltük meg már a projekt tervezési fázisában, ha megfigyelhetjük hogyan működik ez a fogadó intézményben. Ezen túlmenően természetesen jövőbeli közös programokhoz, projektekhez kapcsolat felvételi lehetőséget is jelent egy ilyen több országot megmozgató találkozó. A World Skills-en a mi iskolánk is eredményesen szokott szerepelni a virágkötészet területén, de szeretnénk a parképítő versenybe is bekapcsolódni, mert Magyarország ebben a szakmában még nem indult. Így a felkészítő verseny tapasztalatait is hasznosítani tudjuk. Este városnézés Bures-sur-Yvettben.

5 2012. március 28 szerda. Ma délelőtt Christian Ollivier fogadott minket. Megbeszélésünk fő tárgya a szakképzés bemutatása a TECOMAH szakképzőben. A duális képzés Franciaországban nem kötelező, Németországhoz hasonlóan ez egy a sokféle képzési forma közül. Ám az az iskola, amelyik a duális oktatás mellett teszi le voksát, annak kötelező. Vagyis vagy együttműködési szerződéssel, vagy tanulószerződéssel tanulja a szakmát a tanuló a szakmai gyakorlatokon. De csakis az egyikkel. A duális képzés egyik alapfeltétele a tanulószerződés. A TECOMAH-ban 1000 fő tanul. Ehhez mintegy 120 fős tanári gárda tartozik, fő állásúak és óraadók egyaránt. A szakmai képzés részben hasonlít a magyar rendszerhez. A szakmai képzést az állam finanszírozza, tandíjat nem szednek a diákoktól. A tankötelezettség 16. életévig tart. A diákok az általános iskola befejezése után felvételi vizsgával kerülhetnek be a TECOMAH-ba. Az iskolarendszerű képzésbe, nappali tagozaton, 23 éves koráig járhat a tanuló. Az elmélet és gyakorlat aránya 40-60% a gyakorlat javára (Németországban hangsúlyozottabb a gyakorlat, ott 75-8o %). A szakképzés 3-4 év, szakmától függően. A duális képzés alapja itt is a tanulószerződés. A tanuló úgy érkezik a szakképzőbe, hogy tanulószerződéssel rendelkezik. A cégek az alapszakasz után fogadják a tanulókat. Az alapozó képzés a tanműhelyekben Csak bizonyos szint elérése után mehet céghez dolgozni a diák.

6 A továbbiakban is egy-egy hetet az iskolai gyakorló helyen kell tölteni. A gyakorlati oktató főállású tanárok és nem csak a szakmát tanítók!- évente minden gyakorlati helyet többször is meglátogatnak. A cégeknél a gyakorlati oktatást külön ember irányítja, őket 40 év felett a francia állam finanszírozásában szakmai tanárnak (szakoktatónak) átképezhetik. A tanulók a munkahelyen foglalkozási naplót kötelesek vezetni, amelyben fel kell tüntetni a saját munkát, a közös munkát, valamint azt, amit nem csinált, de látott. Átjárhatóság létezik, habár igen bonyolult. Nem jellemző a szakképzésre. Azoknak a diákoknak, akik abbahagyják a szakképzést, azoknak az addigi ráfordításokat ki kell fizetni! Így gyakorlatilag ez sem jellemző, vagyis a választott szakmát befejezik. Ebben a szakképzőben a fegyelemre igen nagy hangsúlyt fektetnek. Ott jártunkkor az egyik diákot azért marasztalták el, mert úgy érkezett az iskolai gyakorlatra, hogy nem borotválkozott meg Ebéd után az éppen zajló kertépítő Word Skills verseny felkészítőjében segédkeztünk. A feladat: egy minta kert alapján azonos anyagokból és azonos feltételekkel azonos idő alatt kellett megépíteni egy-egy kertet a csapatoknak.

7 A mai napot TECOMAH parkjának a megtekintése zárta. A park, óriási halastóval és tájépítészeti megoldásokkal, ős fás környezettel. Lenyűgöző volt, a park méretéről ékesen szól, hogy több mint 3 órát vett igénybe a séta március 29. csütörtök. A program egy rendkívüli párizsi városnézéssel folytatódott. A nemzetközi kertépítő verseny diák csapataival Párizs nevezetes kertjei közül kerestünk fel néhányat, a Természet a városban projekt keretében. Ezekben a parkokban a TECOMAH-ban és más kertészeti képzést folytató intézményben tanuló diákok is eltöltenek hosszabb-rövidebb szakmai gyakorlatot. Az első kertünk a Montparnasse pályaudvar tetőkertje. (Jardin Atlantique) A kertet 1994-ben építették, 3,4 ha különböző stílusú részekkel, teljes automata öntözéssel, sétányokkal, teniszpályákkal, napozó helyekkel. Az egész parkban Wifi is működik, amire külön tábla hívja fel a figyelmet. Ezt követően a 96-os buszra szálltunk (a heti bérletünk minden tömegközlekedésű járműre érvényes) és egy buszos városnézéssel egybekötve,

8 jutottunk el a következő helyszínre. Ez a Nemzeti Könyvtár kertje. A Francois Mitterrand-ról elnevezett könyvtár impozáns 80 méteres tornyaival messziről vonzza a tekintetet. A kertje zárt kert, sűlyesztett, csak felülről tekinthető meg. Mintha a Jurassic Parkot látnánk! (A dinók persze hiányoznak ) A könyvtártól rövid séta a következő állomás a Parc de Bercy ezen belül a Jardin Yitzak Robin. Ebben a parkban a városi közösségi kerteket néztük meg. A már hazánkban is néhol megtalálható kezdeményezésnek itt már régóta hagyománya van. A park helyén valaha szőlőtermesztés és élénk borkereskedelem zajlott, ennek állítanak emléket a város közepén a szőlő, gyümölcs ültetvények. A gyerekeknek kis óvodás kertek állnak rendelkezésre, ahol a csöppségek ápolják a növényeket, felügyelettel. Ott jártunkkor éppen lelkesen dolgozott a kis csapat.

9 Az este önálló városnézés, a cél ezúttal a Sacre Coeur, és a Montmare március 30. péntek Újra a TECOMAH iskolában. A mai napon bemutattuk az iskolánkat a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskolát. A jól sikerült ppt-t Fekete-Márton Zsuzsanna angol nyelven tartotta meg, tekintettel a nemzetközi kertépítő csapatokra. Az előadás keretében ismertettük az iskolában tanulható szakmákat, a képzés formáit (szakiskola, szakközépiskola, speciális szakiskolai képzés), és természetesen szót ejtettünk nemzetközi kapcsolatainkról, a diákok számára szervezett szakmai gyakorlatokról és a tanároknak szervezett rendszeres külföldi szakmai tanulmányutakról, továbbképzésekről. Ezután meghallgattuk a többi - a Leonardo da Vinci partnerség program keretében részt vevő - diák és tanár prezentációit küldő intézményeikről. Ebéd előtt még az Urbanizáció Franciaországban című előadást is meghallgattuk. Az előadás ékes bizonyítéka volt a nemzetközi csapatjátéknak, hiszen az előadó bár nem beszélt tökéletesen angolul a közönség kérésének eleget téve mégis ezen a nyelven tartotta meg előadását, ami végül egy jó hangulatú, interaktív dolog lett. Délután farmlátogatáson vettünk részt. A természetes állattartás a tehenészetben, illetve a tejtermékek helyben való feldolgozása a téma. A családi vállalkozásban működő 50 ha-os! farmnak a lényege, hogy a saját tehenészetben megtermelt tejet helyben dolgozzák fel, saját maguk tenyésztik a teheneket, és a kész tejtermékeket egyéb bio zöldségekkel, gyümölcsökkel kiegészítve helyben árusítják. Gyakorlatilag a teljes termék életpályát végig követhetjük a borjú születésétől a kész sajtokig! A farm sajátossága emellett a Magyarországon is ismert Szedd magad! lehetőség, mely egyre népszerűbb Franciaországban is. Franciaországban egyre inkább elterjedőben vannak a hasonló gazdaságok, többségük törzsvásárló körrel rendelkezik, akik hajlandóak a finomabb,

10 egészségesebb hazai termékekért nagyobb távolságokat megtenni. Aki egyszer kóstolta a frissen préselt bio alma levét, valóban nem szívesen fogyaszt többet nagyüzemi körülmények között előállított % gyümölcstartalmú gyümölcsleveket. A farmra rendszeresen érkeznek diákcsoportok általános iskolától, középiskolán át egészen az egyetemi hallgatói csoportokig bezárólag. Munkacsúcs idején szakmai gyakorlat keretében foglalkoztatnak diákokat is, így kapcsolódva be a szakképzésbe március 31 szombat Ma Versaillesbe utaztunk vonattal. (A bérletünk erre is jó volt!) A kastély parkja minden kertészeti iskolában tanuló diák és ott tanító tanár számára kötelező tananyag!

11 A kastély látogatható részébe bejutva, lenyűgöző látványban volt részünk. A Tükörterem fantasztikus látványát talán ez a kép visszaadja. (Nem voltunk egyedül ) Az ablakon kitekintve elénk tárult a barokk kert. Kertészekként alig vártuk, hogy kiérjünk, és bevethessük magunkat a kertbe. Néhány órás séta után csak azt mondhatjuk, erre a kertre sokkal több idő kellene. A duális képzésben résztvevő tanulóknak is lehetőségük van ezeket a gyönyörű parkokat tanulmányozni, és erre elsősorban az iskolai gyakorlati képzés keretében szervezetten van lehetőségük.

12 Sétánk során megnéztük a szomorú magyar vonatkozással bíró Nagy Trianon palotát, kertjével együtt. Késő este még a kivilágított Eiffel toronyhoz bevonatoztunk néhány fotó erejéig. Igazán szép volt az Öreg Hölgy

13 2012. április 01. vasárnap Ma egy közeli kastély kertjében megrendezett kertészeti kiállításra voltunk hivatalosak. (Chateau de Saint Jean de Beauregard) A parkban a kertészet minden ágából láthattunk kiállítókat, de hangsúlyozottabban a faiskolai termelés képviseltette magát. Természetesen a kerti kiegészítőket is megtalálhattuk. Peonia szortiment A kiállítást talán a magyar Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély kertészeti kiállításához hasonlíthatnánk leginkább. (Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok Kiállítás és Vásár, Fehérvárcsurgó) Délután a Luxemburg palota kertjét néztük meg Párizsban. Mint szinte minden párizsi parkban itt is rendszeresen megfordulnak iskolai diákcsoportok tanulmányút alkalmával és természetesen a parkfenntartási munkákba is belekóstolhatnak a kötelező szakmai gyakorlatok alkalmával. Párizsban használják az emberek a kerteket

14 2012. április 02 hétfő A délelőttöt ismét a TECOMAH-ban töltöttük. A mai napon a vendéglátói oktatást mutatta be Olivier Perient, a tanétterem vezetője. Az oktatás a vendéglátó szakmában is, csakúgy, mint a kertépítésben duális rendszerben zajlik. A kapcsolatok igen kiterjedtek a cégekkel, 35 vállalkozással vannak kapcsolatban. Azt, hogy melyik tanuló melyik céggel köt szerződést, több minden befolyásolja. Ilyen például a lakhely, az életkor, a tanulmányi átlag. A gyakorlati képzőhely megtalálása a diák feladata, az iskola nem szól bele abba, hogy ki hova kerül, de koordinálja, nyilvántartja a cégeket és azoknak, akik nem találnak helyet maguknak, azoknak ajánlatot is tesz. A cégek szerződéseit az iskola is megkapja, ezeket nyilvántartja. Erre a munkára, a koordinációra, nyilvántartásokra, 2 fő adminisztratív dolgozót alkalmaznak a TECOMAH-nál. Olivier Perient, a tanétterem vezetője. A duális képzésben a tanulók a cégeknél ösztöndíjat kapnak. A teljes elméleti képzést az iskola biztosítja, 2 heti váltásban. Egy hetet a tanétteremben is eltöltenek. (Itt egyébként bárki étkezhet, térítés ellenében.) Az elmélet és gyakorlat aránya 40-60% a gyakorlat javára. Az itt végző diákok érettségit is kapnak, valamint szakmai végzettséget is. (Hasonlóan a magyar régi szakközépiskolához.) A duális rendszerben tanuló diákok képzése sokkal intenzívebb a hagyományos szakközépiskolánál, - ami szintén egy választható forma-, mert ebben a rendszerben a tanuló ugyan azt a tananyagot, mint a szakközépiskolában fele annyi idő alatt sajátítja el, hiszen tanulmányi ideje nagyobbik részében a szakmai gyakorlaton vesz részt. Ez persze magában rejti, azt is, hogy ennek a követelménynek csak a diákság egy része tud megfelelni, ők viszont hatalmas előnnyel indulnak a munkaerőpiacon, hiszen elméleti tudásuk mellett munkatapasztalattal is rendelkeznek mire elvégzik az iskolát. A szakmai vizsga az iskolában, vizsgabizottság előtt történik. Ha a vizsga nem sikerül, 5 éven belül bármikor megismételheti a tanuló.

15 A cégeknél dolgozó tanulók a már említett gyakorlati munkanapló vezetésével bizonyítják a gyakorlati helyen elvégzett munkáikat. Ezzel a naplóval bizonyítják a haladási részt a szakmai anyagban. A naplókat az iskola rendszeresen ellenőrzi. A napi rendszerességgel vezetett munkanaplót minden alkalommal alá kell írni a diáknak, a munkahelyi oktatónak, és az iskola részéről is ellenjegyzi a gyakorlati oktatás vezető. Ezt a naplóformát érdemes lenne a mi iskolánkban is bevezetni, hiszen így rendezett, egységes volna ezeknek a tartalma. Gyakorlati munkanapló A cégeknél folyó szakmai gyakorlatot az iskola részéről is ellenőrzik. A szakoktatók rendszeresen kijárnak a cégekhez és a szakmai munkát és a tanulókat is ellenőrzik. Ami újdonság volt számunkra, az az, hogy nem csak a szakoktatók járnak ki a gyakorlati képző helyekre ellenőrizni, hanem az elméleti, közismereti tantárgyakat oktató tanárok is. Ez azért előnyös, mert így az általuk tanított tantárgyakon kívül is képet kapnak a tanulókkal szemben támasztott követelményekről, a tanulók mindennapjairól. A mai napon a hivatalos rész után esti párizsi séta a Latin negyedben, illetve Ady szállodájának (Hotel des Balkons) megkeresése. A szálloda. A kép bal sarkában Ady emlék táblája

16 2012. április 03 kedd A tegnapi beszélgetést, Laurent Desvard gyakorlati oktatásvezető irodájában folytattuk. Laurent Desvard, (jobbra) gyakorlati oktatásvezetővel Laurent Desvard egyben szakmai igazgatóhelyettes is. Hozzá tartoznak a szakoktatók, szakmai tanárok (30 fő) és mintegy 350 fő diák, a vendéglátás területéről. Minden adminisztrációt papíralapon végeznek, E-napló nincs. A haladási napló tartalmában gyakorlatilag megegyezik a magyarországi naplókkal. Késő délután a Bastille helyét és a Rodin múzeumot néztük meg.

17 2012. április 04 szerda A mai napot Marcoussis-ben a Lycée Professionnel Horticole et Paysager St Antoine iskolában töltöttük. Philippe Querton az iskola tanára fogadott minket. Philippe 3 másik kollégájával és 10 diákkal 2011 májusában Leonardo mobilitási program keretében iskolánkban töltött szakmai gyakorlaton 3 hetet. Tanulmányutunkat felhasználtuk az iskola megismerésére, szerettünk volna találkozni a nálunk járt diákokkal is, kíváncsiak voltunk hogyan alakult az életük a nálunk töltött 3 hét után és nem utolsó sorban szerettük volna előkészíteni a 2012-es fordulóban iskolánk által megpályázott diák mobilitási program részleteit. Tanulmányutunk idején még folyamatban volt a pályázatok bírálata, de bíztunk a pozitív eredményben. Nagy örömünkre szolgált, hogy az iskola vezetőségén kívül az iskolát fenntartó Apprentis d Auteuil alapítvány képviselői is megjelentek a megbeszélésen! Az alapítvány koordinálja a nemzetközi kapcsolatokat is, ők nyújtják be a pályázatokat a Nemzeti Irodához. Alapvetően elsősorban valamilyen módon hátrányos helyzetű diákok járnak az iskolába pl csonka családból, veszélyeztetett gyerekek. Hozzávetőleges tervet készíthettünk a 3 hetes szakmai gyakorlat programjáról, pontosítottuk elvárásainkat a lehetőségek fényében. Örömmel értesültünk továbbá róla, hogy az alapítvány is újabb pályázatot nyújtott be, melyben iskolánk, mint fogadó intézmény szerepel. Nyertes pályázat esetén, 2013 tavaszán ismét vendégül láthatunk 8-10 diákot és 1-2 kollégát ebből az iskolából. Az iskolában kétféle képzési forma közül lehet választani a diákoknak: az egyik a mi szakközépiskolai képzésünkhöz hasonló ún. BAC PRO forma, a másik a szakiskolához hasonló ún. CAPA forma, mely gyakorlatilag a duális képzésnek felel meg. Szakközépiskolai formában 3 éven át tanulnak a diákok szakmai és közismereti tantárgyakat, melynek végén szakmai érettségi bizonyítványt szereznek. A szakiskolai rendszerben tanulók két év alatt végeznek, kizárólag szakmai képzésben részesülnek. Mindkét formában képeznek termesztőkertészeket és parképítőket, különbség a képzésük színvonalában van. Mindkét képzésre jellemző a projektmódszer. Jelenleg az iskolában összesen 222 fő tanul, ebből 162 a BAC PRO képzésben és 60 a CAPA képzésben. A diákok zöme bejáró diák, de az iskola rendelkezik egy 57 férőhelyes kollégiummal is. A megbeszélést és az ebédet követően megnéztük a csodálatos műemléki kastélyban lévő tanári szobákat, az iskola tankertészetét, részt vettünk elméleti és gyakorlati oktatáson. Az oktatás hasonlóan épül fel, a mi szakiskolai oktatásunkhoz. Sort kerítettünk a délután folyamán a kertészeti gyakorlati helyek közül egy kertészet meglátogatására is. Ez a cég egy családi vállalkozásban működő dísznövénytermesztő üzem. Az üzemhez tartozik egy virágüzlet is, ahol a cserepes dísznövényeken túl kellékeket is árulnak. A diákok itt együttműködési szerződéssel dolgoznak a gyakorlaton. Iskolánk diákjainak is lehetőségük lesz amennyiben pályázatunk támogatást nyer 1-2 hetet eltölteni itt szakmai gyakorlaton.

18 Cserepezési gyakorlat, élesben, üzemben Megbeszéltük a további együttműködés lehetőségeit, formáit. Az esti program a Louvre Múzeumban folytatódott. Élőben látni azt, amiről eddig csak tanultunk, olvastunk, vagy esetleg képen, filmen láttunk, leírhatatlan érzés volt. Persze csak a legfontosabbakat tudtuk néhány óra alatt megnézni. A teljes múzeum megtekintése becslésünk szerint akár egy hónapig is eltartana

19 Pont olyan, ahogy elképzeltük április 05. csütörtök Egyszerűen nem fértünk a közelébe A mai napot egy újabb iskola megismerésének, az 1860-as években alapított École du Breuil iskolának szenteltük. A rendhagyó németóra keretében a lelkes tanulók mutatták be az iskolájukat illetve

20 tankertészetüket. A TECOMAH-val ellentétben ide kicsit gyengébb képességű tanulók járnak, hasonlóan a mi szakiskolánkhoz. A tanári megbeszélések után az iskola könyvtárában találkoztunk néhány tanárral. A jó hangulatú megbeszélés végeredményeként, ősszel Budapesten folytatjuk az eszmecserét. Tanulmányutunk idején folyamatban volt a 2012-es Leonardo da Vinci pályázatok bírálata. Diák mobilitási pályázatunkban szerepel 5 fő 2 hetes szakmai gyakorlata ebben az iskolában illetve külső helyszíneken. Egyeztettük továbbá e francia iskola 40 fős diákcsoportjának magyarországi programját is, amire várhatóan 2012 szeptemberében kerül sor. Ennek keretében az egyéb kulturális és szakmai programok mellett iskolánkat is meglátogatná a csoport. Kissé irigykedve hallgattuk, hogy az iskola végzős diákjai számára csekély hozzájárulás mellett a diákok részéről a francia mezőgazdasági minisztérium biztosítja ezt a lehetőséget. Este városnézés, séta az Opera környékén április 06. péntek Párizsi fények Hamar eltelt a két hét. Ma a záró programmal kezdtünk a TECOMAH iskolában. Vendéglátónkkal Elisabeth-el, a mai napon összefoglaltuk az elmúlt napok eseményeit. Megállapítottuk, hogy a duális képzés a francia szakoktatásban működőképes, habár kritikai észrevételeket is kaptunk. A legfőbb probléma, hogy a vállalkozások olcsó munkaerőt látnak a diákokban. A duális rendszer olajozottan, bevezetetten működik. A diákok, leendő munkavállalók szempontjából nagyon fontos, hogy aki ebben a rendszerben szerzi meg szaktudását, az szinte azonnal, gyakran a szakmai gyakorlati helyet biztosító cégnél el tud helyezkedni. További pozitívumként emelnénk ki a rendszerből a kommunikációt az érintett felek között. Napra kész, mindenki mindent tud, amit tudnia kell. Az iskolák a tanulók és cégek között csak koordinációs szerepet töltenek be, mégis szorosan együtt működnek a külső gyakorlati képzőhelyekkel. Másképpen nem is működhet igazán jól a rendszer. A fegyelmezett és motivált munkavégzés a diákok részéről szintén elengedhetetlen a sikeres képzés szempontjából. A gyakorlati helyek a kis és nagy vállalkozásoknál egyaránt megtalálhatók. A francia állam szerepe kikerülhetetlen a szakoktatásban, hiszen a régiókon, azon belül a kamarákon keresztül, finanszírozza a képzést. Összességében elmondhatjuk, hogy egy olyan duális rendszert láthattunk a

21 TECOMAH szakképzőn keresztül, ami jól működik. Jó a francia szakképzésben, hogy nem kötelező a duális képzés, ám ahol ezt választják, ott működtetni kell. Az biztos, hogy a tanulók a cégeknél eltöltött gyakorlatok alatt életszerű képzést kapnak és a cégek is jól járnak, ha tanulókat alkalmaznak tanulószerződéssel. Ennek alapvető feltétele egy jól működő gazdaság ( kertészeti szakmában jól működő termelőüzemek), ha ez nincs, a duális képzés nem válthatja be a hozzá fűzött reményeket. Balról jobbra: Fekete-Marton Zsuzsa, Hajnal Sándor, Elisabeth Hemme, Beregi Balázs A délutánunk még szabad volt. Utolsó séta Párizsban, elbúcsúztunk a várostól

22 A Pantheon. Voltaire szarkofágja.

23 Ebben a házban élt II. Rákóczi Ferenc a párizsi száműzetése alatt. (Malaquais rakpart 9.) április 07. szombat Korai indulás a reptérre, a gép indul Budapestre 9 órakor! Budapest, június Hajnal Sándor Beregi Balázs Fekete-Márton Zsuzsanna

Marcoussis, Franciaország Gyakorlati napló

Marcoussis, Franciaország Gyakorlati napló 2012.10.06 (szombat) Marcoussis, Franciaország Gyakorlati napló - Délelőtt 11:40-kor indulás a Liszt Ferenc reptérről, EasyJet géppel. 13:40-kor megérkeztünk Párizsba, a Roissy Charles de Gaulle repülőtérre.

Részletesebben

Informatikai és elektronikai szakmák tananyagelemeinek. fejlesztése a CSEPEL TISZK-ben

Informatikai és elektronikai szakmák tananyagelemeinek. fejlesztése a CSEPEL TISZK-ben Informatikai és elektronikai szakmák tananyagelemeinek fejlesztése a CSEPEL TISZK-ben Szakmai beszámoló Időpont: 2012.03.17 2012.03.27. Helyszín: Rzeszów, Lengyelország Látogatásunk célja: lengyel partnereink

Részletesebben

Jelentkező Döntős Helyezés Kitaibel Pál Verseny 1 11. OSZTV 1 9. Kitaibel Pál Verseny 1 1. OSZTV 1 11. KV területi verseny 1 3. Kitaibel Pál Verseny

Jelentkező Döntős Helyezés Kitaibel Pál Verseny 1 11. OSZTV 1 9. Kitaibel Pál Verseny 1 1. OSZTV 1 11. KV területi verseny 1 3. Kitaibel Pál Verseny A nyíregyházi Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi - Vízügyi Szakközépiskolában jelenleg 489 diák tanul, és 35 pedagógus végzi oktató nevelő munkáját. Iskolánkban négy tagozat működik. Az építészet

Részletesebben

NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM

NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM 2014 Iskolánk évek óta lehetőséget nyújt a nyelvgyakorlásra a német-magyar cserediákprogram segítségével. A Than Károly Ökoiskola a neumarkti Willibald-Gluck- Gymnasiummal

Részletesebben

Beszámoló Gyulai Veronika 1/14Pt/2 LDV-HU-12-IVT-7008 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula

Beszámoló Gyulai Veronika 1/14Pt/2 LDV-HU-12-IVT-7008 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Beszámoló Gyulai Veronika 1/14Pt/2 LDV-HU-12-IVT-7008 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 8. osztályos diákoknak. a 2014/2015-ös tanévre

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 8. osztályos diákoknak. a 2014/2015-ös tanévre FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 8. osztályos diákoknak a 2014/2015-ös tanévre Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola OM azonosító: 035409 Elérhetőségeink: Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8. Telefon: (06-1) 261

Részletesebben

VM ASzK, Szakképző Iskola - Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola 6600 Szentes, Kossuth L. u. 45. Felvételi szabályzat

VM ASzK, Szakképző Iskola - Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola 6600 Szentes, Kossuth L. u. 45. Felvételi szabályzat VM ASzK, Szakképző Iskola - Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola 6600 Szentes, Kossuth L. u. 45. OM azonosító: 027986 Telephely kódja: 011 http://www.szentesinfo.hu/bartha Felvételi szabályzat 2012/2013-es

Részletesebben

CHAVET PROJEKT: Megfelelni az agrár-szakképzéssel szemben támasztott jövőbeni kihívásoknak (a fogyasztói elvárások az agrár-szakképzéssel szemben)

CHAVET PROJEKT: Megfelelni az agrár-szakképzéssel szemben támasztott jövőbeni kihívásoknak (a fogyasztói elvárások az agrár-szakképzéssel szemben) M A S Z E M AGYAR AGRÁ RS ZAK OK TATÁS I S ZAK ÉR TŐK EGYES ÜL E TE Hungarian Associacion of Agricultural Vocational Educational Experts H-1223 Budapest, Park u. 2. EUROPEA-INTERNATIONAL konferencia. Kaszó,

Részletesebben

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola FELVÉTELI a 2015-2016-os tanévre TANDÍJ NINCS! Szakközépiskola Összesen 6 osztály 204 tanuló, ebből 2 osztály turizmus szakirány érettségi

Részletesebben

Általános tudnivalók. Szakközépiskolai képzések

Általános tudnivalók. Szakközépiskolai képzések Bereczki Máté Kertészeti, Élelmiszeripari és Mezőgazdasági - Gépészeti Szakképző Iskola 6500 Baja, Szent Antal u. 96. OM azonosító: 027975 Honlap: www.bereczki-baja.hu Telefon: (79) 423-744 Igazgató: Horváth

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. JÚNIUS 16-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. JÚNIUS 16-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. JÚNIUS 16-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM 667/2011. MELLÉKLETEK: 6 DB TÁRGY: Tájékoztató a Baranya megyei szakképzés helyzetéről, különös tekintettel

Részletesebben

Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára

Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára Voleszák Zoltán szakmai igazgatóhelyettes Iskolánk képzési rendszere 1 Hagyományos szakközépiskola Érettségi után összefüggő nyári gyakorlat

Részletesebben

LdV Projekt Üzleti folyamatok modellezése a középiskolában 5. találkozó jegyzőkönyv. Horvátország

LdV Projekt Üzleti folyamatok modellezése a középiskolában 5. találkozó jegyzőkönyv. Horvátország LdV Projekt Üzleti folyamatok modellezése a középiskolában 5. találkozó jegyzőkönyv Horvátország 5. projekttalálkozó téma: Mérési és értékelési módszerek a gyakorlócégek gyakorlatában A találkozó célja

Részletesebben

ÁSÓ, KAPA BIO-LAND! Erasmus+ Mobilitási Program. Speciális Szakiskolás, kerti munkás szakos tanulók 3 hetes, írországi szakmai gyakorlata

ÁSÓ, KAPA BIO-LAND! Erasmus+ Mobilitási Program. Speciális Szakiskolás, kerti munkás szakos tanulók 3 hetes, írországi szakmai gyakorlata ÁSÓ, KAPA BIO-LAND! Erasmus+ Mobilitási Program Speciális Szakiskolás, kerti munkás szakos tanulók 3 hetes, írországi szakmai gyakorlata Knockvicar Organic Garden (védjegyes biokertészet) Boyle; Co. Roscommon,

Részletesebben

Beszámoló. Szabó Diána BMF-ROIK Műszaki menedzser szak 2007/2008 I. Félév

Beszámoló. Szabó Diána BMF-ROIK Műszaki menedzser szak 2007/2008 I. Félév Beszámoló Szabó Diána BMF-ROIK Műszaki menedzser szak 2007/2008 I. Félév 1 Tartalomjegyzék Erasmus ösztöndíj Kiérkezés Wildau TFH-Wildau Logisztika szakirány Kollégiumi élet Berlin Összefoglalás 2 Erasmus

Részletesebben

Dunaföldvári- Bölcskei- Madocsai Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Szakiskola MAGYAR LÁSZLÓ GIMNÁZIUMA ÉS SZAKISKOLÁJA

Dunaföldvári- Bölcskei- Madocsai Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Szakiskola MAGYAR LÁSZLÓ GIMNÁZIUMA ÉS SZAKISKOLÁJA Dunaföldvári- Bölcskei- Madocsai Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Szakiskola MAGYAR LÁSZLÓ GIMNÁZIUMA ÉS SZAKISKOLÁJA Cím: 7020 Dunaföldvár, Templom u. 5 Telefon: 75/ 541-269,

Részletesebben

Az LdV-HU-08-IVT-1031-es számú, Hátrányos helyzetű fiatalok szakmai gyakorlata című. Leonardo da Vinci külföldi szakmai gyakorlati program bemutatása

Az LdV-HU-08-IVT-1031-es számú, Hátrányos helyzetű fiatalok szakmai gyakorlata című. Leonardo da Vinci külföldi szakmai gyakorlati program bemutatása Az LdV-HU-08-IVT-1031-es számú, Hátrányos helyzetű fiatalok szakmai gyakorlata című Leonardo da Vinci külföldi szakmai gyakorlati program bemutatása A Tempus Közalapítvány támogatásával 2009-ben az LdV-HU-08-IVT-1031.

Részletesebben

A szakképzési stratégia és a tervezett OKJ módosítás

A szakképzési stratégia és a tervezett OKJ módosítás A szakképzési stratégia és a tervezett OKJ módosítás Wayda Imréné Igazgató VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Képzési Igazgatóság Koncepció a szakképzési rendszer átalakítására Reformintézkedések:

Részletesebben

Székely Mihály Szakképzo Iskola, Kollégium, Általános Iskola. 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 20. www.szvki.hu

Székely Mihály Szakképzo Iskola, Kollégium, Általános Iskola. 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 20. www.szvki.hu Székely Mihály Szakképzo Iskola, Kollégium, Általános Iskola 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 20. www.szvki.hu Középiskolai beiskolázási és pályaválasztási tájékoztató Nyílt nap: 2013. november 15. 8.00-tól

Részletesebben

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból Piacsek László Zoltán szakképzési tanácsadó Iparkamara A kamara feladatai, szerepe a szakképzésben 1. Gyakorlati képzőhelyek

Részletesebben

Szakmai utazás a Vajdaságba

Szakmai utazás a Vajdaságba Szakmai utazás a Vajdaságba Az Apáczai Közalapítvány Határtalanul! címmel kiírt pályázatán a Türr István Gazdasági Szakközépiskola sikeresen vett részt és 2010. augusztus 28. augusztus 31. között majdnem

Részletesebben

Tisztelt Igazgató Úr /Asszony! Tisztelt Kollégák!

Tisztelt Igazgató Úr /Asszony! Tisztelt Kollégák! Kedves Szülők! Kedves Diákok! Tisztelt Igazgató Úr /Asszony! Tisztelt Kollégák! Kiadványunkkal tájékoztatni szeretnénk leendő diákjainkat, szüleiket, osztályfőnökeiket a 2015-2016. tanévben indítandó osztályainkról.

Részletesebben

A holland logisztikus képzés tanulmányozása és a jó gyakorlatok beépítési lehetőségei a hazai szakképzésbe. LdV-HU-12-VEP-3020 12/0034-L/3020

A holland logisztikus képzés tanulmányozása és a jó gyakorlatok beépítési lehetőségei a hazai szakképzésbe. LdV-HU-12-VEP-3020 12/0034-L/3020 A holland logisztikus képzés tanulmányozása és a jó gyakorlatok beépítési lehetőségei a hazai szakképzésbe LdV-HU-12-VEP-3020 12/0034-L/3020 ÚTIBESZÁMOLÓ Úti cél: Hollandia, Groningen Időtartam: 2013.

Részletesebben

Készítette: Nagy Attiláné a Harsányi János GSZKI könyvtárostanára

Készítette: Nagy Attiláné a Harsányi János GSZKI könyvtárostanára Képes beszámoló Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet által szervezett (2011.11.29. 2011.12.02.) brüsszeli szakmai tanulmányútról Készítette: Nagy Attiláné a Harsányi János

Részletesebben

Gyakorlati oktatás a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben

Gyakorlati oktatás a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben Gyakorlati oktatás a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben Budapest, 2011.05.10. Visszatekintés Folyamatos tanulóképzés Egyre növekvő tanulói létszám Kamarák Gyakorlati képzés szereplői Iskolák

Részletesebben

2015/2016. tanév rendje

2015/2016. tanév rendje 2. sz. melléklet: 2015/2016. tanév rendje 2015/2016. tanév rendje Első tanítási nap: 2015. szeptember 01. (kedd) Utolsó tanítási nap: 2016. június 15. (szerda) SZEPTEMBER 8.00 Ünnepélyes tanévnyitó (szakközépiskola

Részletesebben

Osztályszám Tagozatkód Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (angol olasz)

Osztályszám Tagozatkód Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (angol olasz) GYŐRI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. utca 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu OM azonosító:

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola 6725 Szeged, Kenyérgyári út 8. Pf. 2117. Tel/fax: 62/547-240, 547-241 Honlap: www.hansagiisk.hu E-mail:

Részletesebben

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol)

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol) KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. u. út 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu, honlap: www.krudy.gyor.hu

Részletesebben

Szakközépiskolai osztályok

Szakközépiskolai osztályok Szakközépiskolai osztályok Ágazat kertészet és parképítés erdészet és vadgazdálkodás Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Szakmacsoport Címe: 9700 Szombathely, Ernuszt

Részletesebben

Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése. A duális képzés. Helyszín dátum. Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése. A duális képzés. Helyszín dátum. Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A duális képzés Nemzeti Fejlesztési Alap Képzési Alaprész 7/2012 támogatási szerződés Helyszín dátum A duális

Részletesebben

Cote d Azur Antibes / Francia riviéra 14-17 éveseknek

Cote d Azur Antibes / Francia riviéra 14-17 éveseknek Cote d Azur Antibes / Francia riviéra 14-17 éveseknek március 24 október 26 705 EUR / hét teljes ellátással 985 EUR/ hét (golf -tanulással egybekötött) Az ár tartalmazza: *standard kurzust (20 óra / hét)

Részletesebben

HÍRLEVÉL. 2013. május. 4. kiadás. Üdvözöljük!

HÍRLEVÉL. 2013. május. 4. kiadás. Üdvözöljük! 201. május HÍRLEVÉL 4. kiadás Üdvözöljük! Ön az ECOVOC projekt negyedik hírlevelét olvassa. Két éves projektünkben azt a célt tűztük ki, hogy az agrároktatásban roktatásban hiánypótló szakképzési tananyagot

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015. Analitikus program

23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015. Analitikus program 23. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2015 "A nyelv írja a szöveget, a beszéd szövi a szellemet" Kántor Zoltán A kommunikációs kompetenciák fejlesztése tanórán A. Curriculáris szempontok 1. Tanfolyam címe: Analitikus

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2015/2016. ÉVI ERASMUS+ TANULMÁNYI ÉS SZAKMAI GYAKORLATI CÉLÚ HALLGATÓI MOBILITÁSRA 1. A pályázati felhívás célja: A pályázni jogosult hallgatói számára Erasmus+ külföldi részképzés

Részletesebben

Pályázati lehetőségek az Egész életen át tartó tanulás programban Tempus Közalapítvány Előadó: Csesztregi Eszter Tempus Közalapítvány Pályáztatás Egész életen át tartó tanulás program: Leonardo / Erasmus

Részletesebben

Név: Valenta Ivett. Küldő intézmény: Kaposvári Egyetem. Kurzus helyszíne: Kortrijk, Belgium

Név: Valenta Ivett. Küldő intézmény: Kaposvári Egyetem. Kurzus helyszíne: Kortrijk, Belgium Név: Valenta Ivett Küldő intézmény: Kaposvári Egyetem Kurzus helyszíne: Kortrijk, Belgium Kurzust szervező intézmény: Katholieke Hogeschool Zuid-West- Vlaanderen Kortrijk, Belgium Kurzus időtartama: 2009.08.31-2009.09.18

Részletesebben

Leonardo da Vinci Project «Üzleti folyamatok modellezése a középiskolában» 3. találkozó Villafranca, Olaszország, 2013 február 14 17

Leonardo da Vinci Project «Üzleti folyamatok modellezése a középiskolában» 3. találkozó Villafranca, Olaszország, 2013 február 14 17 Leonardo da Vinci Project «Üzleti folyamatok modellezése a középiskolában» 3. találkozó Villafranca, Olaszország, 2013 február 14 17 TÉMA A partnervállalatok szerepe az üzleti folyamatokban Helyszín: ISISS

Részletesebben

Beiskolázási és felvételi tájékoztató a 2014/2015. tanévre 8. osztályt végzettek számára

Beiskolázási és felvételi tájékoztató a 2014/2015. tanévre 8. osztályt végzettek számára VIK - Kreativitásod fejlesztése a szakmai sikered kulcsa Beiskolázási és felvételi tájékoztató a 2014/2015. tanévre 8. osztályt végzettek számára Iskolánk, a Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi

Részletesebben

a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.-nek a francia Haut-Poitou et Clain Térségfejlesztési Egyesületnél tett látogatásáról

a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.-nek a francia Haut-Poitou et Clain Térségfejlesztési Egyesületnél tett látogatásáról EMLÉKEZTETŐ a FelsőBácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.nek a francia HautPoitou et Clain Térségfejlesztési Egyesületnél tett látogatásáról 2011. október 1215 A francia HautPoitou et Clain Térségfejlesztési

Részletesebben

Húsvéti Kempingtalálkozó Erdélyben. Dés, Transilvania Camping

Húsvéti Kempingtalálkozó Erdélyben. Dés, Transilvania Camping Húsvéti Kempingtalálkozó Erdélyben Dés, Transilvania Camping Szervező - Ábrok László - Debrecen - tel.:06 20 939 0271 Társszervező - Transilvania Camping - Erdélyi Lakókocsisok - Peti tel 0040 722 509492

Részletesebben

Balatonkenese: 2014 május 1

Balatonkenese: 2014 május 1 2014 Figyelem! Iskolánkban az idei nyáron is szeretettel várjuk azokat a kutyás gazdikat, aki a Balaton parton töltik a nyarat kedvencükkel! A hétvégi szabadidejüket szeretnék együtt eltölteni, kutyaiskolai

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ A innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben nevelési-pedagógiai tevékenységek

Részletesebben

Tisztelt Képviselő Testület!

Tisztelt Képviselő Testület! ,,Őszi Napfény Nyugdíjas Klub 7144 Decs, Rákóczi u 2-8. Tisztelt Képviselő Testület! Az,,Őszi Napfény Nyugdíjas Klub pénzügyi nehézségei ellenére 2014 évben is folytatta tevékenységét, és az alapszabályban

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

PROJEKTNAPLÓ. Együtt egymásért a zene és a tánc világában. Határtalanul! 2014. április 07.- április 11. A HATÁRTALANUL PÁLYÁZAT RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA:

PROJEKTNAPLÓ. Együtt egymásért a zene és a tánc világában. Határtalanul! 2014. április 07.- április 11. A HATÁRTALANUL PÁLYÁZAT RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA: PROJEKTNAPLÓ Együtt egymásért a zene és a tánc világában Határtalanul! 2014. április 07.- április 11. A HATÁRTALANUL PÁLYÁZAT RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA: A testvériskolának választott Premier Művészeti Szakközépiskola

Részletesebben

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM

DEBRECENI NYÁRI EGYETEM DEBRECENI NYÁRI EGYETEM Az anyanyelvi kultúra megőrzése idegennyelvi környezetben Grundtvig felnőtt tanulói műhely 2010. OKTÓBER 14 24. Október 14. csütörtök 12.00-14.00 Ebéd (Cívis Étterem) 14.00-16.00

Részletesebben

Nyilatkozat idegen nyelvi OKTV-hez

Nyilatkozat idegen nyelvi OKTV-hez 1. sz. melléklet (Az OKTV első fordulójából továbbjutott tanuló hozza magával a következő fordulóba.) Nyilatkozat idegen nyelvi OKTV-hez... Az élő idegen nyelvek versenyén a szlovén nemzetiségi nyelv kivételével

Részletesebben

Londoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek

Londoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek Londoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek Helyszín: Ez a londoni ifjúsági program Ealing kerületben indul, amely egy kellemes, zöldövezeti kerülete Londonnak, a belvárostól metróval 25 percre. Ealing

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT. 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria

SZAKMAI GYAKORLAT. 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria SZAKMAI GYAKORLAT 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria Összeállította: Horváth Ferenc tankertészet-vezető helyettes A Tempus Közalapítvány által hirdetett Szakiskolai Fejlesztési Program keretein

Részletesebben

BESZÁMOLÓ Leonardo Mobilitás

BESZÁMOLÓ Leonardo Mobilitás BESZÁMOLÓ Leonardo Mobilitás Szakmai tanárok, oktatók, szakképzési szakértők továbbképzése A tanulmányút úti célja és időpontja: Berlin 2010. október 10-16. A tanulmányút résztvevői: Kövesi Ágota: Vecsés

Részletesebben

A Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

A Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium A Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 8200 Veszprém, Eötvös K. u. 1. Tel: 88/420-066, 420-004 Fax: 88/420-004 E-mail: iskola@tmvp.hu Honlap: www.tmvp.hu Intézményvezető:

Részletesebben

Málta. Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró

Málta. Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró Málta Fővárosa: Valletta Államforma: Köztársaság Hivatalos nyelve: máltai, angol Területe: 316 km² Lakossága: 404 039 fő Valutája: euró Az 1964. óra független Málta a Földközi-tengerben található kis szigetcsoport,

Részletesebben

Az Országos Fémipari Ipartestület és a Dorogi Ipartestület nevében tisztelettel meghívom Önt az ipartestületeink által szervezett

Az Országos Fémipari Ipartestület és a Dorogi Ipartestület nevében tisztelettel meghívom Önt az ipartestületeink által szervezett M E G H Í V Ó Tisztelt Vállalkozó Társunk! Tisztelt Szakképzés Gyakorlati Oktatásában végzők! Az Országos Fémipari Ipartestület és a Dorogi Ipartestület nevében tisztelettel meghívom Önt az ipartestületeink

Részletesebben

Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Budapesti Tagintézménye

Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Budapesti Tagintézménye MAGYAR BENCÉS KONGREGÁCIÓ PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG (9090 Pannonhalma, Várkerület 1.) által fenntartott Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Budapesti Tagintézménye (1098 Budapest, Toronyház

Részletesebben

Beszámoló. Bruder Zsuzsanna Nagy Attila BMF-KGK Műszaki menedzser szak 2004/05 II. félév

Beszámoló. Bruder Zsuzsanna Nagy Attila BMF-KGK Műszaki menedzser szak 2004/05 II. félév Beszámoló Bruder Zsuzsanna Nagy Attila BMF-KGK Műszaki menedzser szak 2004/05 II. félév 1 Tartalomjegyzék Erasmus ösztöndíj TFH-Wildau Wildau Kiérkezés Kollégiumi élet Berlin Logisztika szak Összefoglalás

Részletesebben

TÁMOP-3.3.9.B-12/2-2012-0006 Fehérhegyi Második Esély Iskola

TÁMOP-3.3.9.B-12/2-2012-0006 Fehérhegyi Második Esély Iskola TÁMOP-3.3.9.B-12/2-2012-0006 Fehérhegyi Második Esély Iskola A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai lemorzsolódását csökkentő intézkedések támogatása Második esély típusú programok támogatása

Részletesebben

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése.

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése. Három nap veled A jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola a Három nap veled elnevezésű pályázatot immár második éve nyeri meg. A 2007-2008-as tanévben az Egri Gyakorló Általános Iskola diákjaival tölthettünk

Részletesebben

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZATA

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZATA A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZATA 2014. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok Nkt. 4. (15) közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi,

Részletesebben

Délutánonként a témánkhoz kapcsolódó programokon vettünk részt.

Délutánonként a témánkhoz kapcsolódó programokon vettünk részt. A diákcsere program keretében iskolánk egy svédországi, szintén Raoul Wallenberg nevét viselő iskolával vette fel a kapcsolatot. A program célja, hogy a két iskola diákjaiként és tanáraiként ápoljuk névadónk

Részletesebben

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2012-2013-as tanévre

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2012-2013-as tanévre BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2012-2013-as tanévre Kedves Leendő Tanulónk! Tisztelt Érdeklődő Szülők! Tájékoztatónk célja, hogy felvételi követelményeinket nyilvánosságra

Részletesebben

Olaszország. Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró

Olaszország. Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró Olaszország Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró A csizma alakú ország a kultúra és a művészetek bölcsőjének

Részletesebben

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola FELVÉTELI a 2013-2014-es tanévre Szakközépiskola 01 KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ IDEGENFORGALMI SZAKKÖZÉP (német) (1 osztály 34 fő) 02 NYELVI ELŐKÉSZÍTŐS

Részletesebben

Szakközépiskola. képzési. tájékoztató. 2009/2010-es tanév. e sti. tagozat. Pécs 2009

Szakközépiskola. képzési. tájékoztató. 2009/2010-es tanév. e sti. tagozat. Pécs 2009 Szakközépiskola képzési tájékoztató 2009/2010-es tanév e sti tagozat 1223 0255 1478 Pécs 2009 az esti tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású intézmény. Középfokú és emelt

Részletesebben

Kedves Érdeklődők, leendő Diákjaink!

Kedves Érdeklődők, leendő Diákjaink! Kedves Érdeklődők, leendő Diákjaink! A 140 éves iskolánk nevelési célját a Bonus intra, melior exi Jó emberként lépj be, s még jobbként távozzál jelmondat fejezi ki. Intézményünk szellemiségében ötvöződik

Részletesebben

Az iskola a 2014/2015. tanévre a következő osztályokba hirdet felvételt: Az általános iskola 8. osztályát befejezettek számára

Az iskola a 2014/2015. tanévre a következő osztályokba hirdet felvételt: Az általános iskola 8. osztályát befejezettek számára Intézmény neve: Egri Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Címe: 3300 Eger, Bem tábornok utca 3. Telefon/fax: (36) 515-020, 313-765 E-mail: egrikossuthtitkarsag@gmail.com Honlap: www.kossuthzsuzsa.hu

Részletesebben

Abigél Köznevelési Intézmény Debreceni Tagintézmény munkaterve és feladat-ellátási terve a 2013/2014-es tanévre

Abigél Köznevelési Intézmény Debreceni Tagintézmény munkaterve és feladat-ellátási terve a 2013/2014-es tanévre Abigél Köznevelési Intézmény Debreceni Tagintézmény munkaterve és feladat-ellátási terve a 2013/2014-es tanévre Elfogadta az Abigél Középiskola nevelőtestülete: Debrecen, 2013. szeptember 10. Bencze Rita

Részletesebben

2014-2015. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

2014-2015. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Gimnáziuma 7300 Komló, Alkotmány u. 2. OM azonosító: 201286 Telephely kódja: 013 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482367 E-mail:

Részletesebben

DÉL-BALATONI. Fenntartói értékelés a 2010/2011-es. tanévről. Zamárdi, 2011. Tanulói adatok: IDEGENFORGALMI, KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

DÉL-BALATONI. Fenntartói értékelés a 2010/2011-es. tanévről. Zamárdi, 2011. Tanulói adatok: IDEGENFORGALMI, KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DÉL-BALATONI IDEGENFORGALMI, KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Fenntartói értékelés a 2010/2011-es tanévről Zamárdi, 2011. Tanulói adatok: Az iskola tanulói létszáma 2010.szeptember 15 én: 102

Részletesebben

Brightoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek

Brightoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek Brightoni ifjúsági tanfolyam 14-21 éveseknek Oktatás: Egy olyan dinamikus tanfolyamon vesznek részt a diákok, amely lökést ad ahhoz, hogy a diákok nyelvtudása magabiztosabb legyen. Nagy hangsúlyt fektetnek

Részletesebben

FARKAS EDIT RÓMAI KATOLIKUS

FARKAS EDIT RÓMAI KATOLIKUS FARKAS EDIT RÓMAI KATOLIKUS SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM KESZTHELY Módosításokkal egységes szerkezeíbe foglalt ALAPÍTÓ OKIRAT Eredeti alapító okirat kelte: 1991.07.11. 1992.06.18. 1994.06.03. 1997.09.01.

Részletesebben

AZ ALTISZ ALAPÍTVÁNYI GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM. 1. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok

AZ ALTISZ ALAPÍTVÁNYI GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM. 1. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok AZ ALTISZ ALAPÍTVÁNYI GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATRÓL 2013 1. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok Nkt. 4. (15) közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló

Részletesebben

Kedves Érdeklődők, leendő Diákjaink!

Kedves Érdeklődők, leendő Diákjaink! OM azonosító: 029337 Cím: 3529 Miskolc, Ifjúság u. 16-20. Telefonszám: 46/365-912, 46/360-125 Faxszám: 46/562-239 Honlap: Email cím: Igazgató: www.szemere.miskolc.hu info@szemere.sulinet.hu Szabó András

Részletesebben

TOLNA MEGYEI SZENT LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM JÓKAI MÓR SZAKKÉPZŐ ISKOLAI TAGINTÉZMÉNY

TOLNA MEGYEI SZENT LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM JÓKAI MÓR SZAKKÉPZŐ ISKOLAI TAGINTÉZMÉNY TOLNA MEGYEI SZENT LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM JÓKAI MÓR SZAKKÉPZŐ ISKOLAI TAGINTÉZMÉNY OM azonosító: 200914 Cím: 7150 Bonyhád, Jókai u 3. Telefon: 74 / 451-918 E-mail: info@jokai.szltiszk.hu

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Felvételi tájékoztató 2014/2015. tanév Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola 7632 Pécs, Melinda u. 23. OM azonosító: 201190 Igazgató: Németh

Részletesebben

Nagyvisnyói sporttábor 2014. augusztus 17.- Beszámoló

Nagyvisnyói sporttábor 2014. augusztus 17.- Beszámoló Nagyvisnyói sporttábor 2014. augusztus 17.- Beszámoló A nagyvisnyói táborban 170 diák vett részt, és 7 kisebb tábort foglalt magába. A mi táborunk a kézilabda lánytábor, amelynek 40 résztvevője volt. Ezen

Részletesebben

2016. január 1-je után érettségiz diákok kötelez en teljesítend 50 órás közösségi szolgálattal Arra is lehet

2016. január 1-je után érettségiz diákok kötelez en teljesítend 50 órás közösségi szolgálattal Arra is lehet Kedves Szülők! Az alábbiakban tájékoztatót olvashatnak a 2016. január 1-je után érettségiző középiskolai diákok által kötelezően teljesítendő 50 órás közösségi szolgálattal kapcsolatban. A Köznevelési

Részletesebben

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során.

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Bocskor Bill Turner nov. 7 Péntek Utazás: Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Szállás: Komfortos,tiszta,kényelmes és nagyon bejövös

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA. miért az. toborzás könnyen és átláthatóan az europass dokumentumokkal. europass. ÖnéletraJz?

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA. miért az. toborzás könnyen és átláthatóan az europass dokumentumokkal. europass. ÖnéletraJz? EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA europass ÖnéletraJz? toborzás könnyen és átláthatóan az europass dokumentumokkal munkált ató knak miért az miért kérje az europass ÖnéletraJzot? Jobb minőségű önéletrajzok

Részletesebben

A 2016/2017. tanévben induló osztályok:

A 2016/2017. tanévben induló osztályok: Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum BÉKÉSY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 1174 Budapest, Széchenyi u. 9-11. Telefon: +36-1-256-16-73 +36-1-257-00-32 OM azonosító: 203061 Telephely kód: 002 Nyitott kapuk

Részletesebben

Szakképzésfejlesztés, avagy A kiművelt emberfőkért LEONARDO DA VINCI PROGRAM

Szakképzésfejlesztés, avagy A kiművelt emberfőkért LEONARDO DA VINCI PROGRAM Páliné Keller Csilla, munkaszervezet vezető Varga Krisztina, nemzetközi kapcsolatok koordinátora Szakképzésfejlesztés, avagy A kiművelt emberfőkért LEONARDO DA VINCI PROGRAM I. Program és tervezés II.

Részletesebben

Leonardo da Vinci Project «Üzleti folyamatok modellezése a középiskolában» 4. találkozó Villafranca, Olaszország 2013.

Leonardo da Vinci Project «Üzleti folyamatok modellezése a középiskolában» 4. találkozó Villafranca, Olaszország 2013. TALÁLKOZÓ TÉMÁJA Leonardo da Vinci Project «Üzleti folyamatok modellezése a középiskolában» 4. találkozó Villafranca, Olaszország 2013. szeptember 25 27 Szakmai idegen nyelv oktatása a szakképzésbeng Helyszín:

Részletesebben

Lengyelország. Oktatási rendszer. Terület: 322.500 km2. Lakosság: 38 Mio. Főváros: Varsó (1,8 Mio. Lakos)

Lengyelország. Oktatási rendszer. Terület: 322.500 km2. Lakosság: 38 Mio. Főváros: Varsó (1,8 Mio. Lakos) Lengyelország Terület: 322.500 km2 Lakosság: 38 Mio. Főváros: Varsó (1,8 Mio. Lakos) Oktatási rendszer A lengyelországi iskolai képzés a következő képzési formákból áll: általános iskola, gimnázium, továbbképző

Részletesebben

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2015-2016-os tanévre

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2015-2016-os tanévre BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015-2016-os tanévre Kedves Leendő Tanulónk! Tisztelt Érdeklődő Szülők! Tájékoztatónk célja, hogy felvételi követelményeinket nyilvánosságra

Részletesebben

Bank adatok: Számlatulajdonos neve: Aviation Links ltd. V.A.T. No. 520039009-2, Nirim St., 67060 Tel Aviv, Israel

Bank adatok: Számlatulajdonos neve: Aviation Links ltd. V.A.T. No. 520039009-2, Nirim St., 67060 Tel Aviv, Israel Érkezés Tel Avivba a Barátság Hét kezdete előtt szállás lehetőségek Hotelek Tel Avivban: City Hotel kétágyas szobában 1 éjszakára 100 $ / fő Metropolitan Hotel kétágyas szobában 1 éjszakára 90 $ / fő Imperial

Részletesebben

Majd a híres Rákóczi lépcsőn át jutottunk el a Rákóczi várba, ami bár még zárva volt, mégis beengedtek bennünket. Késő délután indultunk tovább

Majd a híres Rákóczi lépcsőn át jutottunk el a Rákóczi várba, ami bár még zárva volt, mégis beengedtek bennünket. Késő délután indultunk tovább HATÁRTALANUL! HATÁRTALANUL! pályázat keretében a 7. évfolyamosok - 18 fő 2 kísérő pedagógussal - május 15.-május 18. között Erdélyben tanulmányi kiránduláson vettek részt. 1. nap 6 órakor indultunk Kállósemjénből.

Részletesebben

Bemutatkozik a MIOK József J pző Iskola

Bemutatkozik a MIOK József J pző Iskola Bemutatkozik a MIOK József J Nádor N Gimnázium és s Szakképz pző Iskola FENNTARTÓNK NK MIOK Észak-kelet-magyarországi gi RégiR gió Kiemelten KözhasznK zhasznú Nonprofit Kft Iskolarendszerű szakképz Felnőttk

Részletesebben

Intézményünk, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója

Intézményünk, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Intézményünk, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Az iskola neve: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskola OM-azonosítója:

Részletesebben

Tisztelt Szülők! Kedves nyolcadikos tanulók!

Tisztelt Szülők! Kedves nyolcadikos tanulók! Dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola 2401 Dunaújváros, Bercsényi u. 2. Telefon/fax: 06 25/412-247 OM azonosító: 030188 E-mail: szki@banki-duj.sulinet.hu Honlap: www.banki-duj.sulinet.hu

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM Lovassy-László-Gymnasium Pedagógiai Program KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT 2013. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok Nkt. 4. (15) közösségi

Részletesebben

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.)

EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) EILC beszámoló - Velence (2013. 08. 19. - 2013. 09.13.) Egy csodálatos helyen, fantasztikus környezetben, nagyszerű emberek között, négy hétig. Először is ott kezdeném, hogy Velence leírhatatlanul szép.

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. nappali. Pécs 2012

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. nappali. Pécs 2012 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2012/2013-as tanév nappali 1223 0255 1478 Pécs 2012 Köszöntöm Önt, Kedves Érdeklődő! Comenius Johannes Amos (Jan Amos Komensky) 1592-1670 A Comenius Szakközépiskola

Részletesebben

Környezetgazdálkodási műszaki technológia, módszerek és oktatás tanulmányozása Észak-Olaszországban

Környezetgazdálkodási műszaki technológia, módszerek és oktatás tanulmányozása Észak-Olaszországban Környezetgazdálkodási műszaki technológia, módszerek és oktatás tanulmányozása Észak-Olaszországban LdV-HU-11-VEP-3028 ÚTIBESZÁMOLÓ Olaszország Modena 2012. március 10-2012. március 17. Résztvevő neve

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

NÉMETORSZÁG (Freising) 2010.04.12-2010-05.15

NÉMETORSZÁG (Freising) 2010.04.12-2010-05.15 2010. április 12-én 7.10-kor indult a vonatunk a Keleti pályaudvarról. Kísérő tanáraink Bagyinszki Anett és Elekné Ludányi Zsuzsanna voltak. Az utazás igencsak hosszú volt, délután kb. 15.00-ra értünk

Részletesebben

Szállodaipari technikus Órarend 2013. június 17.-november 29. Cservákné Radó Ibolya

Szállodaipari technikus Órarend 2013. június 17.-november 29. Cservákné Radó Ibolya Dátum Nap Időpont Tantárgy Oktató Helyszín 17.jún Hétfő Szerződéskötés, követelmények ismertetése Megnyitó Front office Nyelv Back (gyakol office Barista at) 1.jún Kedd :00-15:00 Front office 19.jún Szerda

Részletesebben

A VÁSÁRHELYI PÁL ÉPÍTŐIPARI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI VÍZÜGYI SZAKKÖZÉPISKOLA 2013/2014. TANÉVI MUNKATERVE

A VÁSÁRHELYI PÁL ÉPÍTŐIPARI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI VÍZÜGYI SZAKKÖZÉPISKOLA 2013/2014. TANÉVI MUNKATERVE A VÁSÁRHELYI PÁL ÉPÍTŐIPARI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI VÍZÜGYI SZAKKÖZÉPISKOLA 2013/2014. TANÉVI MUNKATERVE KIEMELT CÉLKITŰZÉSEINK A NEVELÉS OKTATÁS TERÜLETÉN A 2013/2014. TANÉVBEN 1. A kompetenciaalapú oktatás

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT 2015. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok Nkt. 4. (15) közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének

Részletesebben

INFORMÁCIÓ A 2015-2016. ÉVI MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓHOZ

INFORMÁCIÓ A 2015-2016. ÉVI MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓHOZ INFORMÁCIÓ A 2015-2016. ÉVI MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓHOZ Intézmény neve: Gimnázium, Informatikai, Közgazdasági, Nyomdaipari Szakközépiskola és Szakiskola Intézmény címe: 3300 Eger, Mátyás király

Részletesebben