Az LdV-Hu-11-VEP-3035 számú Leonardo da Vinci projekt

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az LdV-Hu-11-VEP-3035 számú Leonardo da Vinci projekt 2012.03.24 04.07."

Átírás

1 Az LdV-Hu-11-VEP-3035 számú Leonardo da Vinci projekt A Magyarországon bevezetésre kerülő duális rendszer sok problémát vet fel, ugyanakkor nem vitatható az új forma létjogosultsága. Minél több már működő rendszert vizsgálunk meg, annál nagyobb sikerrel tudjuk bevezetni a saját oktatásunkba ezt a módszert. A duális rendszer lényegében nem új nálunk sem, hiszen egészen az 1990-es évek elejéig a szakmunkásképzés hasonlóan működött. A nagyüzemek tanműhelyeket tartottak fent, és a diákok az üzemekben kapták döntően a gyakorlati képzést. Az új helyzet most Magyarországon csak annyi, hogy a tanulószerződéseket több, kisebb (kkv szektor) vállalkozással kell megkötni, és ezek, úgy tűnik, nem lesznek képesek a szakmai és vizsgaszabályzatban előírtaknak maradéktalanul eleget tenni. A legendásan jól működő német duális képzés mellett, arra is kíváncsiak voltunk, hogy Franciaországban vajon ez hogyan működik. A pályázat egyik célkitűzése a kétféle duális rendszer összehasonlítása, a felmerülő problémák megoldásának feltérképezése volt, hiszen így tudunk minél jobban felkészülni a ránk váró nehézségekre. A partner iskolánk a TECOMAH szakképző iskola, Párizs mellett. (I Ecole de l Environnement et du Cadre de Vie, Jouy-en Josas). Franciaországban ugyan nem annyira elterjedt a duális képzés mint Németországban, de a partnereink között akadt olyan iskola, ahol a szakképzés gyakorlatilag duális rendszerben valósul meg március 24. szombat. Indulás Ferihegy 1-ről, érkezés Párizs Orlyra. Elisabeth Hemme a TECOMAH nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa várt ránk a repülőtéren és együtt érkeztünk a szállásra. (Residhome Hotel, Bures-sur-Yvett). A következő napok programjának egyeztetését követően megnéztük szálláshelyünk környékét, felfedezve egy hangulatos kis parkot is március 25 vasárnap. A mai napot TECOMAH iskolában töltöttük. Az iskolában ezen a napon kezdődött a hagyományos Nyitott kapuk rendezvénysorozat. A rendezvény célja az érdeklődők számára bemutatni azt a színvonalas és sokféle tevékenységet, amiben az iskolába felvételt nyert diákoknak része lehet. A Magyar Gyula Kertészeti Napok -hoz hasonló rendezvényen a diákok által összeállított kiállítások, bemutatók, versenyek voltak - többek között kiállítással összehangolt parképítő verseny -, vásárral, ételbemutatóval egybekötve. Itt találkozhattunk először a kertépítő Word Skills csapatok tagjaival is. A fogadáson az illusztris vendégek mellett néhány szóval minket is bemutatott Elisabeth Hemme az iskola nemzetközi kapcsolatokért felelős tanára. A tanulók által készített, igazi ínyencségeket felvonultató ebédet követően délután folytatódott a program, filmvetítéssel, ügyességi versenyekkel. A kora esti órákban vonattal indultunk vissza a szállásra.

2 2012. március 26 hétfő. A mai napot városnézéssel töltöttük. A helyi vonattal, ami később metróként, vagyis a föld alatt közlekedett, átszállás nélkül a Notre Dame-hoz tudtunk utazni. (vagy 30 megálló ) Óriási élmény volt megpillantani a Szajnát és a Notre Dame-t, amit eddig csak képeken láthattunk. Innen gyalog folytattuk az utunkat és a következő állomásunk a Louvre volt. (A múzeumot egy későbbi időpontban néztük meg.) Lenyűgöztek a méretek, gyönyörű látvány fogadott. Tovább haladva a kis Diadal ív alatt elindultunk az Obeliszk irányába. Az Obeliszken túljutva, a Diadal ívet pillanthattuk meg, amin megkerestük Napóleonnak a győri csatájának emlékét. Győr város német nevét, Raab, ott láthatjuk többek között Szmolenszk, Mohilew, Valontiana mellett.

3 A következő állomásunk az Eiffel torony volt. A sétánk az Invalidusok Dómjánál fejeződött be.

4 2012. március 27 kedd A mai napon délelőtt Párizs nevezetességei közül az Opera házat és a Lafayette áruházat néztük meg. Délután a nemzetközi kertépítő csapatokkal ismerkedés, piknik a Hotel kertjében. Tanulmányutunkat egy másik Leonardo-s rendezvény idejére időzítettük. Ez egy Leonardo da Vinci partnerség projekt, melynek keretében felkészítést szerveztek több ország, köztük Németország, Csehország, Lengyelország diákjainak részvételével a World Skills versenyen induló kertépítő csapatoknak. Számunkra azért volt érdekes a két program összehangolása, mert iskolánk is igen aktív nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, hasznosnak ítéltük meg már a projekt tervezési fázisában, ha megfigyelhetjük hogyan működik ez a fogadó intézményben. Ezen túlmenően természetesen jövőbeli közös programokhoz, projektekhez kapcsolat felvételi lehetőséget is jelent egy ilyen több országot megmozgató találkozó. A World Skills-en a mi iskolánk is eredményesen szokott szerepelni a virágkötészet területén, de szeretnénk a parképítő versenybe is bekapcsolódni, mert Magyarország ebben a szakmában még nem indult. Így a felkészítő verseny tapasztalatait is hasznosítani tudjuk. Este városnézés Bures-sur-Yvettben.

5 2012. március 28 szerda. Ma délelőtt Christian Ollivier fogadott minket. Megbeszélésünk fő tárgya a szakképzés bemutatása a TECOMAH szakképzőben. A duális képzés Franciaországban nem kötelező, Németországhoz hasonlóan ez egy a sokféle képzési forma közül. Ám az az iskola, amelyik a duális oktatás mellett teszi le voksát, annak kötelező. Vagyis vagy együttműködési szerződéssel, vagy tanulószerződéssel tanulja a szakmát a tanuló a szakmai gyakorlatokon. De csakis az egyikkel. A duális képzés egyik alapfeltétele a tanulószerződés. A TECOMAH-ban 1000 fő tanul. Ehhez mintegy 120 fős tanári gárda tartozik, fő állásúak és óraadók egyaránt. A szakmai képzés részben hasonlít a magyar rendszerhez. A szakmai képzést az állam finanszírozza, tandíjat nem szednek a diákoktól. A tankötelezettség 16. életévig tart. A diákok az általános iskola befejezése után felvételi vizsgával kerülhetnek be a TECOMAH-ba. Az iskolarendszerű képzésbe, nappali tagozaton, 23 éves koráig járhat a tanuló. Az elmélet és gyakorlat aránya 40-60% a gyakorlat javára (Németországban hangsúlyozottabb a gyakorlat, ott 75-8o %). A szakképzés 3-4 év, szakmától függően. A duális képzés alapja itt is a tanulószerződés. A tanuló úgy érkezik a szakképzőbe, hogy tanulószerződéssel rendelkezik. A cégek az alapszakasz után fogadják a tanulókat. Az alapozó képzés a tanműhelyekben Csak bizonyos szint elérése után mehet céghez dolgozni a diák.

6 A továbbiakban is egy-egy hetet az iskolai gyakorló helyen kell tölteni. A gyakorlati oktató főállású tanárok és nem csak a szakmát tanítók!- évente minden gyakorlati helyet többször is meglátogatnak. A cégeknél a gyakorlati oktatást külön ember irányítja, őket 40 év felett a francia állam finanszírozásában szakmai tanárnak (szakoktatónak) átképezhetik. A tanulók a munkahelyen foglalkozási naplót kötelesek vezetni, amelyben fel kell tüntetni a saját munkát, a közös munkát, valamint azt, amit nem csinált, de látott. Átjárhatóság létezik, habár igen bonyolult. Nem jellemző a szakképzésre. Azoknak a diákoknak, akik abbahagyják a szakképzést, azoknak az addigi ráfordításokat ki kell fizetni! Így gyakorlatilag ez sem jellemző, vagyis a választott szakmát befejezik. Ebben a szakképzőben a fegyelemre igen nagy hangsúlyt fektetnek. Ott jártunkkor az egyik diákot azért marasztalták el, mert úgy érkezett az iskolai gyakorlatra, hogy nem borotválkozott meg Ebéd után az éppen zajló kertépítő Word Skills verseny felkészítőjében segédkeztünk. A feladat: egy minta kert alapján azonos anyagokból és azonos feltételekkel azonos idő alatt kellett megépíteni egy-egy kertet a csapatoknak.

7 A mai napot TECOMAH parkjának a megtekintése zárta. A park, óriási halastóval és tájépítészeti megoldásokkal, ős fás környezettel. Lenyűgöző volt, a park méretéről ékesen szól, hogy több mint 3 órát vett igénybe a séta március 29. csütörtök. A program egy rendkívüli párizsi városnézéssel folytatódott. A nemzetközi kertépítő verseny diák csapataival Párizs nevezetes kertjei közül kerestünk fel néhányat, a Természet a városban projekt keretében. Ezekben a parkokban a TECOMAH-ban és más kertészeti képzést folytató intézményben tanuló diákok is eltöltenek hosszabb-rövidebb szakmai gyakorlatot. Az első kertünk a Montparnasse pályaudvar tetőkertje. (Jardin Atlantique) A kertet 1994-ben építették, 3,4 ha különböző stílusú részekkel, teljes automata öntözéssel, sétányokkal, teniszpályákkal, napozó helyekkel. Az egész parkban Wifi is működik, amire külön tábla hívja fel a figyelmet. Ezt követően a 96-os buszra szálltunk (a heti bérletünk minden tömegközlekedésű járműre érvényes) és egy buszos városnézéssel egybekötve,

8 jutottunk el a következő helyszínre. Ez a Nemzeti Könyvtár kertje. A Francois Mitterrand-ról elnevezett könyvtár impozáns 80 méteres tornyaival messziről vonzza a tekintetet. A kertje zárt kert, sűlyesztett, csak felülről tekinthető meg. Mintha a Jurassic Parkot látnánk! (A dinók persze hiányoznak ) A könyvtártól rövid séta a következő állomás a Parc de Bercy ezen belül a Jardin Yitzak Robin. Ebben a parkban a városi közösségi kerteket néztük meg. A már hazánkban is néhol megtalálható kezdeményezésnek itt már régóta hagyománya van. A park helyén valaha szőlőtermesztés és élénk borkereskedelem zajlott, ennek állítanak emléket a város közepén a szőlő, gyümölcs ültetvények. A gyerekeknek kis óvodás kertek állnak rendelkezésre, ahol a csöppségek ápolják a növényeket, felügyelettel. Ott jártunkkor éppen lelkesen dolgozott a kis csapat.

9 Az este önálló városnézés, a cél ezúttal a Sacre Coeur, és a Montmare március 30. péntek Újra a TECOMAH iskolában. A mai napon bemutattuk az iskolánkat a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskolát. A jól sikerült ppt-t Fekete-Márton Zsuzsanna angol nyelven tartotta meg, tekintettel a nemzetközi kertépítő csapatokra. Az előadás keretében ismertettük az iskolában tanulható szakmákat, a képzés formáit (szakiskola, szakközépiskola, speciális szakiskolai képzés), és természetesen szót ejtettünk nemzetközi kapcsolatainkról, a diákok számára szervezett szakmai gyakorlatokról és a tanároknak szervezett rendszeres külföldi szakmai tanulmányutakról, továbbképzésekről. Ezután meghallgattuk a többi - a Leonardo da Vinci partnerség program keretében részt vevő - diák és tanár prezentációit küldő intézményeikről. Ebéd előtt még az Urbanizáció Franciaországban című előadást is meghallgattuk. Az előadás ékes bizonyítéka volt a nemzetközi csapatjátéknak, hiszen az előadó bár nem beszélt tökéletesen angolul a közönség kérésének eleget téve mégis ezen a nyelven tartotta meg előadását, ami végül egy jó hangulatú, interaktív dolog lett. Délután farmlátogatáson vettünk részt. A természetes állattartás a tehenészetben, illetve a tejtermékek helyben való feldolgozása a téma. A családi vállalkozásban működő 50 ha-os! farmnak a lényege, hogy a saját tehenészetben megtermelt tejet helyben dolgozzák fel, saját maguk tenyésztik a teheneket, és a kész tejtermékeket egyéb bio zöldségekkel, gyümölcsökkel kiegészítve helyben árusítják. Gyakorlatilag a teljes termék életpályát végig követhetjük a borjú születésétől a kész sajtokig! A farm sajátossága emellett a Magyarországon is ismert Szedd magad! lehetőség, mely egyre népszerűbb Franciaországban is. Franciaországban egyre inkább elterjedőben vannak a hasonló gazdaságok, többségük törzsvásárló körrel rendelkezik, akik hajlandóak a finomabb,

10 egészségesebb hazai termékekért nagyobb távolságokat megtenni. Aki egyszer kóstolta a frissen préselt bio alma levét, valóban nem szívesen fogyaszt többet nagyüzemi körülmények között előállított % gyümölcstartalmú gyümölcsleveket. A farmra rendszeresen érkeznek diákcsoportok általános iskolától, középiskolán át egészen az egyetemi hallgatói csoportokig bezárólag. Munkacsúcs idején szakmai gyakorlat keretében foglalkoztatnak diákokat is, így kapcsolódva be a szakképzésbe március 31 szombat Ma Versaillesbe utaztunk vonattal. (A bérletünk erre is jó volt!) A kastély parkja minden kertészeti iskolában tanuló diák és ott tanító tanár számára kötelező tananyag!

11 A kastély látogatható részébe bejutva, lenyűgöző látványban volt részünk. A Tükörterem fantasztikus látványát talán ez a kép visszaadja. (Nem voltunk egyedül ) Az ablakon kitekintve elénk tárult a barokk kert. Kertészekként alig vártuk, hogy kiérjünk, és bevethessük magunkat a kertbe. Néhány órás séta után csak azt mondhatjuk, erre a kertre sokkal több idő kellene. A duális képzésben résztvevő tanulóknak is lehetőségük van ezeket a gyönyörű parkokat tanulmányozni, és erre elsősorban az iskolai gyakorlati képzés keretében szervezetten van lehetőségük.

12 Sétánk során megnéztük a szomorú magyar vonatkozással bíró Nagy Trianon palotát, kertjével együtt. Késő este még a kivilágított Eiffel toronyhoz bevonatoztunk néhány fotó erejéig. Igazán szép volt az Öreg Hölgy

13 2012. április 01. vasárnap Ma egy közeli kastély kertjében megrendezett kertészeti kiállításra voltunk hivatalosak. (Chateau de Saint Jean de Beauregard) A parkban a kertészet minden ágából láthattunk kiállítókat, de hangsúlyozottabban a faiskolai termelés képviseltette magát. Természetesen a kerti kiegészítőket is megtalálhattuk. Peonia szortiment A kiállítást talán a magyar Fehérvárcsurgói Károlyi Kastély kertészeti kiállításához hasonlíthatnánk leginkább. (Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok Kiállítás és Vásár, Fehérvárcsurgó) Délután a Luxemburg palota kertjét néztük meg Párizsban. Mint szinte minden párizsi parkban itt is rendszeresen megfordulnak iskolai diákcsoportok tanulmányút alkalmával és természetesen a parkfenntartási munkákba is belekóstolhatnak a kötelező szakmai gyakorlatok alkalmával. Párizsban használják az emberek a kerteket

14 2012. április 02 hétfő A délelőttöt ismét a TECOMAH-ban töltöttük. A mai napon a vendéglátói oktatást mutatta be Olivier Perient, a tanétterem vezetője. Az oktatás a vendéglátó szakmában is, csakúgy, mint a kertépítésben duális rendszerben zajlik. A kapcsolatok igen kiterjedtek a cégekkel, 35 vállalkozással vannak kapcsolatban. Azt, hogy melyik tanuló melyik céggel köt szerződést, több minden befolyásolja. Ilyen például a lakhely, az életkor, a tanulmányi átlag. A gyakorlati képzőhely megtalálása a diák feladata, az iskola nem szól bele abba, hogy ki hova kerül, de koordinálja, nyilvántartja a cégeket és azoknak, akik nem találnak helyet maguknak, azoknak ajánlatot is tesz. A cégek szerződéseit az iskola is megkapja, ezeket nyilvántartja. Erre a munkára, a koordinációra, nyilvántartásokra, 2 fő adminisztratív dolgozót alkalmaznak a TECOMAH-nál. Olivier Perient, a tanétterem vezetője. A duális képzésben a tanulók a cégeknél ösztöndíjat kapnak. A teljes elméleti képzést az iskola biztosítja, 2 heti váltásban. Egy hetet a tanétteremben is eltöltenek. (Itt egyébként bárki étkezhet, térítés ellenében.) Az elmélet és gyakorlat aránya 40-60% a gyakorlat javára. Az itt végző diákok érettségit is kapnak, valamint szakmai végzettséget is. (Hasonlóan a magyar régi szakközépiskolához.) A duális rendszerben tanuló diákok képzése sokkal intenzívebb a hagyományos szakközépiskolánál, - ami szintén egy választható forma-, mert ebben a rendszerben a tanuló ugyan azt a tananyagot, mint a szakközépiskolában fele annyi idő alatt sajátítja el, hiszen tanulmányi ideje nagyobbik részében a szakmai gyakorlaton vesz részt. Ez persze magában rejti, azt is, hogy ennek a követelménynek csak a diákság egy része tud megfelelni, ők viszont hatalmas előnnyel indulnak a munkaerőpiacon, hiszen elméleti tudásuk mellett munkatapasztalattal is rendelkeznek mire elvégzik az iskolát. A szakmai vizsga az iskolában, vizsgabizottság előtt történik. Ha a vizsga nem sikerül, 5 éven belül bármikor megismételheti a tanuló.

15 A cégeknél dolgozó tanulók a már említett gyakorlati munkanapló vezetésével bizonyítják a gyakorlati helyen elvégzett munkáikat. Ezzel a naplóval bizonyítják a haladási részt a szakmai anyagban. A naplókat az iskola rendszeresen ellenőrzi. A napi rendszerességgel vezetett munkanaplót minden alkalommal alá kell írni a diáknak, a munkahelyi oktatónak, és az iskola részéről is ellenjegyzi a gyakorlati oktatás vezető. Ezt a naplóformát érdemes lenne a mi iskolánkban is bevezetni, hiszen így rendezett, egységes volna ezeknek a tartalma. Gyakorlati munkanapló A cégeknél folyó szakmai gyakorlatot az iskola részéről is ellenőrzik. A szakoktatók rendszeresen kijárnak a cégekhez és a szakmai munkát és a tanulókat is ellenőrzik. Ami újdonság volt számunkra, az az, hogy nem csak a szakoktatók járnak ki a gyakorlati képző helyekre ellenőrizni, hanem az elméleti, közismereti tantárgyakat oktató tanárok is. Ez azért előnyös, mert így az általuk tanított tantárgyakon kívül is képet kapnak a tanulókkal szemben támasztott követelményekről, a tanulók mindennapjairól. A mai napon a hivatalos rész után esti párizsi séta a Latin negyedben, illetve Ady szállodájának (Hotel des Balkons) megkeresése. A szálloda. A kép bal sarkában Ady emlék táblája

16 2012. április 03 kedd A tegnapi beszélgetést, Laurent Desvard gyakorlati oktatásvezető irodájában folytattuk. Laurent Desvard, (jobbra) gyakorlati oktatásvezetővel Laurent Desvard egyben szakmai igazgatóhelyettes is. Hozzá tartoznak a szakoktatók, szakmai tanárok (30 fő) és mintegy 350 fő diák, a vendéglátás területéről. Minden adminisztrációt papíralapon végeznek, E-napló nincs. A haladási napló tartalmában gyakorlatilag megegyezik a magyarországi naplókkal. Késő délután a Bastille helyét és a Rodin múzeumot néztük meg.

17 2012. április 04 szerda A mai napot Marcoussis-ben a Lycée Professionnel Horticole et Paysager St Antoine iskolában töltöttük. Philippe Querton az iskola tanára fogadott minket. Philippe 3 másik kollégájával és 10 diákkal 2011 májusában Leonardo mobilitási program keretében iskolánkban töltött szakmai gyakorlaton 3 hetet. Tanulmányutunkat felhasználtuk az iskola megismerésére, szerettünk volna találkozni a nálunk járt diákokkal is, kíváncsiak voltunk hogyan alakult az életük a nálunk töltött 3 hét után és nem utolsó sorban szerettük volna előkészíteni a 2012-es fordulóban iskolánk által megpályázott diák mobilitási program részleteit. Tanulmányutunk idején még folyamatban volt a pályázatok bírálata, de bíztunk a pozitív eredményben. Nagy örömünkre szolgált, hogy az iskola vezetőségén kívül az iskolát fenntartó Apprentis d Auteuil alapítvány képviselői is megjelentek a megbeszélésen! Az alapítvány koordinálja a nemzetközi kapcsolatokat is, ők nyújtják be a pályázatokat a Nemzeti Irodához. Alapvetően elsősorban valamilyen módon hátrányos helyzetű diákok járnak az iskolába pl csonka családból, veszélyeztetett gyerekek. Hozzávetőleges tervet készíthettünk a 3 hetes szakmai gyakorlat programjáról, pontosítottuk elvárásainkat a lehetőségek fényében. Örömmel értesültünk továbbá róla, hogy az alapítvány is újabb pályázatot nyújtott be, melyben iskolánk, mint fogadó intézmény szerepel. Nyertes pályázat esetén, 2013 tavaszán ismét vendégül láthatunk 8-10 diákot és 1-2 kollégát ebből az iskolából. Az iskolában kétféle képzési forma közül lehet választani a diákoknak: az egyik a mi szakközépiskolai képzésünkhöz hasonló ún. BAC PRO forma, a másik a szakiskolához hasonló ún. CAPA forma, mely gyakorlatilag a duális képzésnek felel meg. Szakközépiskolai formában 3 éven át tanulnak a diákok szakmai és közismereti tantárgyakat, melynek végén szakmai érettségi bizonyítványt szereznek. A szakiskolai rendszerben tanulók két év alatt végeznek, kizárólag szakmai képzésben részesülnek. Mindkét formában képeznek termesztőkertészeket és parképítőket, különbség a képzésük színvonalában van. Mindkét képzésre jellemző a projektmódszer. Jelenleg az iskolában összesen 222 fő tanul, ebből 162 a BAC PRO képzésben és 60 a CAPA képzésben. A diákok zöme bejáró diák, de az iskola rendelkezik egy 57 férőhelyes kollégiummal is. A megbeszélést és az ebédet követően megnéztük a csodálatos műemléki kastélyban lévő tanári szobákat, az iskola tankertészetét, részt vettünk elméleti és gyakorlati oktatáson. Az oktatás hasonlóan épül fel, a mi szakiskolai oktatásunkhoz. Sort kerítettünk a délután folyamán a kertészeti gyakorlati helyek közül egy kertészet meglátogatására is. Ez a cég egy családi vállalkozásban működő dísznövénytermesztő üzem. Az üzemhez tartozik egy virágüzlet is, ahol a cserepes dísznövényeken túl kellékeket is árulnak. A diákok itt együttműködési szerződéssel dolgoznak a gyakorlaton. Iskolánk diákjainak is lehetőségük lesz amennyiben pályázatunk támogatást nyer 1-2 hetet eltölteni itt szakmai gyakorlaton.

18 Cserepezési gyakorlat, élesben, üzemben Megbeszéltük a további együttműködés lehetőségeit, formáit. Az esti program a Louvre Múzeumban folytatódott. Élőben látni azt, amiről eddig csak tanultunk, olvastunk, vagy esetleg képen, filmen láttunk, leírhatatlan érzés volt. Persze csak a legfontosabbakat tudtuk néhány óra alatt megnézni. A teljes múzeum megtekintése becslésünk szerint akár egy hónapig is eltartana

19 Pont olyan, ahogy elképzeltük április 05. csütörtök Egyszerűen nem fértünk a közelébe A mai napot egy újabb iskola megismerésének, az 1860-as években alapított École du Breuil iskolának szenteltük. A rendhagyó németóra keretében a lelkes tanulók mutatták be az iskolájukat illetve

20 tankertészetüket. A TECOMAH-val ellentétben ide kicsit gyengébb képességű tanulók járnak, hasonlóan a mi szakiskolánkhoz. A tanári megbeszélések után az iskola könyvtárában találkoztunk néhány tanárral. A jó hangulatú megbeszélés végeredményeként, ősszel Budapesten folytatjuk az eszmecserét. Tanulmányutunk idején folyamatban volt a 2012-es Leonardo da Vinci pályázatok bírálata. Diák mobilitási pályázatunkban szerepel 5 fő 2 hetes szakmai gyakorlata ebben az iskolában illetve külső helyszíneken. Egyeztettük továbbá e francia iskola 40 fős diákcsoportjának magyarországi programját is, amire várhatóan 2012 szeptemberében kerül sor. Ennek keretében az egyéb kulturális és szakmai programok mellett iskolánkat is meglátogatná a csoport. Kissé irigykedve hallgattuk, hogy az iskola végzős diákjai számára csekély hozzájárulás mellett a diákok részéről a francia mezőgazdasági minisztérium biztosítja ezt a lehetőséget. Este városnézés, séta az Opera környékén április 06. péntek Párizsi fények Hamar eltelt a két hét. Ma a záró programmal kezdtünk a TECOMAH iskolában. Vendéglátónkkal Elisabeth-el, a mai napon összefoglaltuk az elmúlt napok eseményeit. Megállapítottuk, hogy a duális képzés a francia szakoktatásban működőképes, habár kritikai észrevételeket is kaptunk. A legfőbb probléma, hogy a vállalkozások olcsó munkaerőt látnak a diákokban. A duális rendszer olajozottan, bevezetetten működik. A diákok, leendő munkavállalók szempontjából nagyon fontos, hogy aki ebben a rendszerben szerzi meg szaktudását, az szinte azonnal, gyakran a szakmai gyakorlati helyet biztosító cégnél el tud helyezkedni. További pozitívumként emelnénk ki a rendszerből a kommunikációt az érintett felek között. Napra kész, mindenki mindent tud, amit tudnia kell. Az iskolák a tanulók és cégek között csak koordinációs szerepet töltenek be, mégis szorosan együtt működnek a külső gyakorlati képzőhelyekkel. Másképpen nem is működhet igazán jól a rendszer. A fegyelmezett és motivált munkavégzés a diákok részéről szintén elengedhetetlen a sikeres képzés szempontjából. A gyakorlati helyek a kis és nagy vállalkozásoknál egyaránt megtalálhatók. A francia állam szerepe kikerülhetetlen a szakoktatásban, hiszen a régiókon, azon belül a kamarákon keresztül, finanszírozza a képzést. Összességében elmondhatjuk, hogy egy olyan duális rendszert láthattunk a

21 TECOMAH szakképzőn keresztül, ami jól működik. Jó a francia szakképzésben, hogy nem kötelező a duális képzés, ám ahol ezt választják, ott működtetni kell. Az biztos, hogy a tanulók a cégeknél eltöltött gyakorlatok alatt életszerű képzést kapnak és a cégek is jól járnak, ha tanulókat alkalmaznak tanulószerződéssel. Ennek alapvető feltétele egy jól működő gazdaság ( kertészeti szakmában jól működő termelőüzemek), ha ez nincs, a duális képzés nem válthatja be a hozzá fűzött reményeket. Balról jobbra: Fekete-Marton Zsuzsa, Hajnal Sándor, Elisabeth Hemme, Beregi Balázs A délutánunk még szabad volt. Utolsó séta Párizsban, elbúcsúztunk a várostól

22 A Pantheon. Voltaire szarkofágja.

23 Ebben a házban élt II. Rákóczi Ferenc a párizsi száműzetése alatt. (Malaquais rakpart 9.) április 07. szombat Korai indulás a reptérre, a gép indul Budapestre 9 órakor! Budapest, június Hajnal Sándor Beregi Balázs Fekete-Márton Zsuzsanna

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Felelős kiadó: Dr. Sipos Mihály - igazgató Nyomdai munkák:

Részletesebben

Ifjúságsegítés: elhivatottság-tudás-tapasztalat. projektzáró kiadvány

Ifjúságsegítés: elhivatottság-tudás-tapasztalat. projektzáró kiadvány Ifjúságsegítés: elhivatottság-tudás-tapasztalat projektzáró kiadvány Kiadja: Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. 2014 Minden jog fenntartva! Szerkesztette: Nagy Ádám Támogatók: A projektet az Európai

Részletesebben

A Fedél Nélkül az EQUAL-programban (A57-2005.07.11-2007.12.31)

A Fedél Nélkül az EQUAL-programban (A57-2005.07.11-2007.12.31) A Fedél Nélkül az EQUAL-programban (A57-2005.07.11-2007.12.31) A Fedél Nélkül megerősítése projektelemmel két alapvető feladatunk tűztünk ki magunk elé: egy kb. negyven fős Kiemelt Terjesztői mintacsoport

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

módosított Pedagógiai Programja 7. módosítás 2013. március

módosított Pedagógiai Programja 7. módosítás 2013. március Az módosított Pedagógiai Programja 7. módosítás 2013. március 1 Tartalom Előzmények 3 Az intézmény célja 4 Oktatási célok 4 Távlati oktatási célok 4 Nevelési célok, elvek 5 Az oktatásról 6 A tanárokról

Részletesebben

nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac HOPPÁ Disszeminációs füzetek 40. A 2011-es kiadás bővített változata

nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac HOPPÁ Disszeminációs füzetek 40. A 2011-es kiadás bővített változata nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac 2013 HOPPÁ Disszeminációs füzetek 40. A 2011-es kiadás bővített változata nemzetközi mobilitás és munkaerőpiac 2013 impresszum Szerkesztette: Kardos Anita Kiadványszerkesztő:

Részletesebben

Ahogyan mi láttuk könyvtár szakos hallgatókkal a Vándorgyűléseken Tapasztalatok az egri Eszterházy Károly Főiskolán

Ahogyan mi láttuk könyvtár szakos hallgatókkal a Vándorgyűléseken Tapasztalatok az egri Eszterházy Károly Főiskolán Ahogyan mi láttuk könyvtár szakos hallgatókkal a Vándorgyűléseken Tapasztalatok az egri Eszterházy Károly Főiskolán Szakemberek sora értékelte az őszi hónapokban, szakfolyóiratainkban a Vándorgyűlés(eke)t,

Részletesebben

Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért

Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Szakmai beszámoló 2OO9 1 Tartalom 1. Bevezető 4 2. Tevékenységek 5 2.1 Drop-in (alacsonyküszöbű szolgáltatás) 5 2.2 Szenvedélybetegek nappali ellátása 6

Részletesebben

A szakmai kerettantervek pedagógiai és tanügyigazgatási. hatása. Interjú a Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskola vezetőivel

A szakmai kerettantervek pedagógiai és tanügyigazgatási. hatása. Interjú a Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskola vezetőivel Interjú a Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskola vezetőivel A Kolping család iskoláiban első az erkölcsi nevelés A szakmai kerettantervek pedagógiai és tanügyigazgatási hatása A magyar termelőiskolai

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő XVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM DECEMBER HOL A HATÁR?!

AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő XVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM DECEMBER HOL A HATÁR?! IKSZIKSZÍ AZ ÁLTALÁNOS Á VÁLLALKOZÁSI Á FŐISKOLA Ő LAPJA 2012 12 DECEMBER XVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM HOL A HATÁR?! BELSŐSÉGEK BELSŐSÉGEK Pálizs Szőke Brigitta Szilvia Továbbtanulás korlátok nélkül! NEM CSAK

Részletesebben

Rólad szól! Neked szól! Gyere velünk Te is!

Rólad szól! Neked szól! Gyere velünk Te is! A MEOSZ Ifjúsági Tagozatának a 2012-es ifjúsági tevékenységét összefoglaló kiadványa Rólad szól! Neked szól! Gyere velünk Te is! Összeállította: Vid Natasa 1 Bemutatkozás. Kik vagyunk? Szövetségünket,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Házunk tája Egyesületi hírek 3. Mindennapjaink 16 Bemutatjuk Egyesületünk Információs és Koordinációs Irodáját

Tartalomjegyzék. Házunk tája Egyesületi hírek 3. Mindennapjaink 16 Bemutatjuk Egyesületünk Információs és Koordinációs Irodáját Tartalomjegyzék Szerkesztői köszöntő 2 Házunk tája Egyesületi hírek 3 Mindennapjaink 16 Bemutatjuk Egyesületünk Információs és Koordinációs Irodáját Szabad - Szerda 22 Vitéz lovag Rithnovszky János beszámolója

Részletesebben

Maradj az iskolában /Rămâi la şcoală

Maradj az iskolában /Rămâi la şcoală HURO/0901/165/2.3.1 Maradj az iskolában/ramai la scoala www.huro-cbc.eu www.hungary-romania-cbc.eu Maradj az iskolában /Rămâi la şcoală Módszertani kézikönyv 1 Maradj az iskolában /Rămâi la şcoală Módszertani

Részletesebben

Csapó Krisztián * Vállalkozásoktatás korszerű hazai kísérletei. a Budapesti Corvinus Egyetemen

Csapó Krisztián * Vállalkozásoktatás korszerű hazai kísérletei. a Budapesti Corvinus Egyetemen 4. évfolyam, 1. szám 2010. IV. negyedév 33-51 (19 old.) Csapó Krisztián * Vállalkozásoktatás korszerű hazai kísérletei a Budapesti Corvinus Egyetemen A vállalkozásoktatás szerepe a felsőoktatásban az elmúlt

Részletesebben

A nemzeti idegennyelv-oktatás fejlesztésének stratégiája az általános iskolától a diplomáig. Fehér könyv 2012 2018

A nemzeti idegennyelv-oktatás fejlesztésének stratégiája az általános iskolától a diplomáig. Fehér könyv 2012 2018 Napjainkban az idegennyelv-tudás szerepe, jelentősége kulturális és gazdasági szempontból is vitathatatlan. A nyelvtudás javítja a munkaerő-piaci elhelyezkedés esélyeit, hozzájárul a foglalkoztatottság

Részletesebben

A Szekszárdi Kolping Iskola. Évkönyve

A Szekszárdi Kolping Iskola. Évkönyve A Szekszárdi Kolping Iskola Évkönyve 2013 2 Kedves Olvasó! Iskolánk történetében ez a hatodik alkalom, hogy évkönyvet jelentetünk meg. Tesszük ezt a 21. században, az elektronika világában, amikor már

Részletesebben

Modul 5. Határon átnyúló együttműködés a képzési menedzsment területén OPENING. OPtimized ENlargement TrainING Academy

Modul 5. Határon átnyúló együttműködés a képzési menedzsment területén OPENING. OPtimized ENlargement TrainING Academy Modul 5 Határon átnyúló együttműködés a képzési menedzsment területén OPENING OPtimized ENlargement TrainING Academy Modul 1: Turisztikai együttműködés Modul 2: Nők egészsége Modul 3: Integratív várostervezés

Részletesebben

A SZIE Halászati és Horgászati Szakkollégium tevékenysége a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0011 projekt során 2011-2013

A SZIE Halászati és Horgászati Szakkollégium tevékenysége a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0011 projekt során 2011-2013 szerzők: Bencsik Dóra Fodor Ferenc Kaczkó Dániel Papp Ádám Dr. Bokor Zoltán A SZIE Halászati és Horgászati Szakkollégium tevékenysége a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0011 projekt során 2011-2013 ISBN 978-963-269-352-1

Részletesebben

Návay Lajos Általános Iskola

Návay Lajos Általános Iskola 2011/2012-es tanév 1. félévi pedagógiai munka elemzése, értékelése, hatékonyságának vizsgálata I. Általános adatok 1. Belső felújítások, állagmegóvás Épületeinkben a nyár folyamán jelentős felújítás nem

Részletesebben

PALYA. Diplomaátadók. Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. JÚNIUS

PALYA. Diplomaátadók. Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. JÚNIUS PALYA Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. JÚNIUS JÚLIUS pótfelvételi TOVÁBBTANULÁS Diplomaátadók Tartalom FILM TDK Nem varrószakkör, nem könyvklub. Nem készítjük őket, de nem is csak nézzük.

Részletesebben

Az iskola története. Nagy Adrienn Illés Ferenc Az első évtizedek

Az iskola története. Nagy Adrienn Illés Ferenc Az első évtizedek 1 A pedagógushit, mely inkább természet, mint nézet dolga, kettőt tételez fel: hogy az emberek (az eddigieknél különbbé) nevelhetők, s hogy (az eddigieknél többre) taníthatók! Németh László Kedves Olvasó!

Részletesebben

2011. május 2-ig 1 263 598 379 forint támogatás elérésében működött közre Egyesületünk, melyet

2011. május 2-ig 1 263 598 379 forint támogatás elérésében működött közre Egyesületünk, melyet Visszaemlékezés Több mint 30 év eredményesen! Apró kavicsként görögnek emlékeim. Mintha ma lett volna. Arcok, fények, felvillanások, töredékek a közeli és távoli múltból. Már sokan nem élnek, csak emlékeink

Részletesebben

KONCEPCIÓ a szakképzési rendszer átalakítására, a gazdasági igényekkel való összehangolására

KONCEPCIÓ a szakképzési rendszer átalakítására, a gazdasági igényekkel való összehangolására NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárság Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály KONCEPCIÓ a szakképzési rendszer átalakítására, a gazdasági igényekkel való összehangolására

Részletesebben

INTÉZMÉNYI TÁJÉKOZTATÓ

INTÉZMÉNYI TÁJÉKOZTATÓ INTÉZMÉNYI TÁJÉKOZTATÓ 2012/2013. tanév INTÉZMÉNYI TÁJÉKOZTATÓ A SZOLNOKI FŐISKOLA KIADVÁNYA Szerkesztette: Onethné Szántó Ágnes Lektorálta: Dr. Kóródi Márta Felelős kiadó: Dr. Túróczi Imre Készült: 200

Részletesebben

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN

PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN HEVES I NTÉZET PEDAGÓGI AI MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT VÉGZETT TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEI HEVES MEGYÉBEN A 2014/2015-ÖS TANÉVBEN PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ Általános

Részletesebben

Papp Gergő * Az iskolapadból a munkaasztalhoz

Papp Gergő * Az iskolapadból a munkaasztalhoz Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet HCCI Research Institute of Economics and Enterprises Papp Gergő * Az iskolapadból a munkaasztalhoz Nemzeti szakképzési rendszerek

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001

TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium 5650 Mezőberény Petőfi u. 13-15. E-mail: psg@mezobereny. hu Tel.: 66/515-578, 66/515-579 Fax.: 66/515-580 TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Petőfi Sándor Gimnázium Kollégium és Közétkeztetési

Részletesebben

Atomerőmû. Nyári jutalomtábor a múzeumban. Kellemes élményekkel, közösen az iparág ünnepe jegyében. Aszódi Attila a paksi beruházás kormánybiztosa

Atomerőmû. Nyári jutalomtábor a múzeumban. Kellemes élményekkel, közösen az iparág ünnepe jegyében. Aszódi Attila a paksi beruházás kormánybiztosa Atomerőmû XXXVI. XXXVII. évfolyam, 4. 7. szám Kellemes élményekkel, közösen az iparág ünnepe jegyében 2013. 2014. április július Aszódi Attila a paksi beruházás kormánybiztosa A Paksi Atomerőmű teljesítményének

Részletesebben

Belecska közösségi foglalkoztatási programja

Belecska közösségi foglalkoztatási programja A HÉTFA CSOPORT TAGJA Belecska közösségi foglalkoztatási programja Értékelő, adaptációt előkészítő elemzés A Helyi Kezdeményezésű Gazdaságfejlesztési Programok Értékelése című kutatás résztanulmánya 2010.

Részletesebben