KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA PÁLYAKÖVETÉS 2012

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA PÁLYAKÖVETÉS 2012"

Átírás

1 KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA PÁLYAKÖVETÉS 2012

2 Tartalomjegyzék Előszó... 3 Módszertan Részletes kiértékelés A végzett hallgatók (2007, 2009, 2011) elemzése Az aktív hallgatók elemzése (2012) Eredmények, összefoglalás... Hiba! A könyvjelző nem létezik.

3 Előszó A Kodolányi János Főiskolán óta zajlik Diplomás pályakövetéses vizsgálat, amelynek célja, hogy a végzett hallgatók visszajelzései alapján javítsuk az oktatás minőségét, a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően aktualizáljuk, fejlesszük képzési kínálatunkat, programjainkat, valamint hallgatói szolgáltatásainkat. A 2013-as tavaszi felmérés időpontja központilag került meghatározásra, időpontja a 2013-as tavaszi szemeszter, a felmérést március 1. és június 30. között kellett elvégezni, a hallgatók és végzettek számára két külön központi kérdőívblokk készült. Az intézmények számára követelmény volt a teljes aktív hallgatói kör (beleértve a hagyományos egyetemi, főiskolai, az osztatlan, az alap és mesterképzések hallgatóit) megkeresése. A végzettek esetében a 2007-ben, 2009-ben illetve 2011 ben abszolutóriumot szerzettek teljes körének megkeresése (beleértve a hagyományos egyetemi, főiskolai, az osztatlan és az alap és mesterképzések végzettjeit) is kötelező volt. A kutatás menete A hallgatói címlista kiépítése A Kodolányi János Főiskola hallgatóinak adatait 2000 óta a Neptun-rendszerben tartja nyilván. Első lépésként ezért az alap populáció összes eleme elérhetőségének összegyűjtése történt meg a Neptun-rendszerből, egyszerű szűrés segítségével. Következő lépésként annak ellenőrzése történt meg, hogy teljes-e a címlista, abból a szempontból, hogy mindenki elérhető-e az segítségével. Végzett hallgatók esetében a hallgatók által a záróvizsgán kitöltött hozzájáruló nyilatkozat adatsorát használtuk. A mátrix a következő kvóta-adatokat tartalmazza: név, nem, Neptun-kód, szak, tagozat, finanszírozási forma, lakcím (irányítószám, település, utca házszám), telefon, -cím, diploma megszerzésének dátuma Módszertan A felmérés során önkitöltős kérdőívet használtunk. A kérdőívek kidolgozásában az Educatio Kht-vel szorosan együttműködő EvaSys felméréskészítő rendszert üzemeltető csapat (VSL Kft.) volt nagy segítségünkre. A TÁMOP pályázat keretében ők együtt kidolgoztak két kérdőívet, amelyet ajánlásul bocsátottak a felsőoktatást végző intézmények, egyetemek, főiskolák rendelkezésére. Az EvaSys rendszer nemcsak a kérdőívek webes megjelenítésében nyújt segítséget, hanem elsősorban magát a lekérdezést bonyolítja le; kezdve a hallgatókhoz/válaszadókhoz intézett felkérő levéltől, az címek alapján történő szétküldésen és többszöri figyelmeztető üzeneten át az adatok összegyűjtéséig, valamint egyszerűbb statisztikák elkészítéséig. A felmérésbe két célcsoportot vontunk be. Külön kérdéssor irányult a végzett és a jelenleg aktív hallgatóinkra, az eredményeket is külön-külön értékeltük a két célcsoport válaszai alapján.

4 A célcsoportoknak megfelelően két kérdőívet használtunk - kisebb módosításokkal- a végzett, és az aktív hallgatók lekérdezésére. A Végzett és Hallgatói kérdőívek a mellékletben megtekinthetők. A hallgatókhoz -ben juttattuk el a felkérést, amelyben szerepelt egy belépési kód, hogy felcsatlakozhassanak a kérdőívek kitöltését felügyelő szerverre. Természetesen anonim módon szolgáltatta mindenki az adatokat, a kódokat véletlenszerűen generálta a rendszer, az utólagos beazonosításra nem volt lehetőség. Kérdéseink témakörei a személyi, a tanulmányi és a munkahelyi információkra vonatkoztak. Nemcsak a végzettek körében volt értelmezhető a munkahely vizsgálata, az aktív hallgatók jelentős része is dolgozik a tanulmányai mellett. Rákérdeztünk többek között olyan területekre, hogy rendelkezik-e munkahellyel, mi a munkakör, beosztás, kapcsolódik-e a végzettséghez, elégedett-e a körülményekkel. Az aktív hallgatók esetében a tanulmányokon túl többek között annak esélyét kérdeztük, hogy talál-e a végzettségének megfelelő munkát, hol, milyen formában szeretne elhelyezkedni, a későbbiekben folytatná-e tanulmányait. Az elemzés során több esetben összevonásokat alkalmaztunk, hogy áttekinthetők legyenek a magyarázó táblázatok. A kiértékelés során a válaszadói létszámadatokat (fő) és a megoszlásokat (%) tüntettük fel. Az egyszerűség kedvéért a százalékos értékeket egészre kerekítettük, és ha valamilyen értékre 0 adódott, a cellát üresen hagytuk. A kereszttáblákban, ahol egyszerre több ismérv szerinti vizsgálatot alkalmaztunk, az együttes értékektől, az átlagoktól való legalább 10 százalékpontos eltérést tekintettük szignifikánsnak.

5 3. Részletes kiértékelés 3.1. A végzett hallgatók (2007, 2009, 2011) elemzése Mintavétel Elérési arány (%) Ismert Összes fő Válaszadási arány (%) Válaszok Megkeresések DPR 2012-Online (tavasz) lekérdezés 70,00% 11% Aktívak 91,97% ,50% ben végzettek 89,84% ,80% ben végzettek 12,05% ,84% ben végzettek 28,10% ,08% Ahogy a fenti összesítő alapján látszik, a felmérésbe bevont hallgatók száma összesen 6007 fő, ebből 4607 fő aktív, 1400 fő már a korábbi években végzett hallgató. A válaszadási hajlandóság átlagban 10 %-os volt. Végzett hallgatóink közül legtöbben a évben végzettek közül, legkevesebben a a évben végzettek közül válaszoltak. Mivel a 2009-ben és a 2011-ben végzettek közül 13 fő illetve 23 fő válaszolt, a nagyon alacsony válaszok száma ebből a két mintából nem ad megbízható következtetést, általánosítást, ezért a végzettek kérdőívei közül csak a 2007-ben végzettek válaszait elemezzük. Hogy a három végzős évfolyamot össze tudjuk hasonlítani, egy-egy érdekesebb kérdésben az együttes végzett mintát is elemezzük (183 fő). A 2007-ben végzett 147 fős minta megoszlása A végzett hallgatók megkérdezése során az első kérdéscsoport az intézményhez való kapcsolódás területét érintette.

6 A válaszadók egyharmada idegenforgalmi és szálloda szakon végzett. Számottevő a közgazdász és gazdálkodási volt hallgatók jelenléte a felmérésben. Az angol nyelv és irodalom, valamint a nemzetközi kapcsolatok hallgatói mutatnak még 10 százalékhoz közelítő arányt. A végzettek valamivel több, mint fele (52,4 %) levelező tagozaton szerzett diplomát; nem sokkal kevesebb (46,3 %) a nappalis. Az esti, illetve távoktatásban végzettek aránya elenyésző.

7 A képzési forma a vizsgált években a főiskolai, illetve utódja, a BA/BSc túlsúlyát mutatja; a szakirányú továbbképzés jelenléte csekély, 2009-ben a kevés válaszadóból nulla. A válaszadók kétharmada költségtérítéses finanszírozás mellett folytatta tanulmányait; egyharmaduk részesült állami támogatásban a vizsgált időszakban. A finanszírozási forma a vizsgált években egyharmad-kétharmad arányában nem mutat lényeges eltérést a három vizsgált évfolyam között. A viszonylag magas létszámú válaszadót tartalmazó 2007-es év képét követik a 2009., évi eredmények; a költségtérítés a jellemző. A végzettek több mint fele jó eredményről számolt be. A korrekt vizsgáztatást támasztja alá, hogy közel egyharmad kapott közepest. Elégséges eredmény alig született, de 15 % képes volt a jelesre.

8 A vizsgált éveket összehasonlítva nem látható kiugró eltérés; a többség stabilan a jó kategóriába hozta magát, függetlenül a nyilatkozók végzési évfolyamától. A válaszadók csaknem fele (48,6 %) úgy ítélte meg, hasonló teljesítményt nyújtott, mint társai. Jelentős azok aránya (41,8 %), akik úgy vélik, valamivel az átlag fölé emelkedtek. Majdnem tíz százalék (8,2 %) pedig úgy érzi, kimagaslóan teljesített. Kudarc élménynek szinte semmi nyoma.

9 Mindhárom vizsgált évben azok a hallgatók adják az elsöprő többséget, akik egy szintre, vagy némileg magasabbra helyezik magukat társaikhoz képest látszik szélsőségesebbnek a magukat rosszabbul, vagy kiválóan teljesítőnek értékelők arányában, de ez mindössze 13 értékelhető válaszon alapul. A diploma megszerzése jelentős létszámú válaszadó esetében - közel egyharmad: 27,4 % -, elhúzódott az abszolutórium után. A 2007-ben végzett válaszadók több mint kétharmada (73 %) késlekedés nélkül megszerezte diplomáját; 2009-ben és 2011-ben a trend megfordult. Azonban e két év képe lényegesen kevesebb adaton alapszik. A diplomaszerzés kitolódására a 4-6 hónap a legjellemzőbb (30 %), de gyakori a 7-12 hónapos csúszás is (22,5 %). Magas a két évet vagy annál is többet halasztók aránya (akár az egyharmad közelében is lehet). A válaszadók 15 %-ának diplomaszerzése még kétséges. Figyelemre méltó, hogy a kérdésre csak 40 fő válaszolt a 147 fős mintából!

10 A 2007-es válaszadók körében megoszlik a késedelem mértéke ben különösen, de 2011-ben is bár valamivel kevesebb adatból az látható, hogy az abszolválás után diplomát még nem szerzettek aránya drámaian megemelkedett. A legfőbb akadály 65 % esetében a nyelvvizsga hiánya. A 35 % egyéb ok például pénzügyi, családi, egészségi állapot, külföldön tartózkodás lehet vélhetően. A nyelvvizsga hiánya, mint késedelmi ok, 2007-hez képest radikálisan csökkent. Ezt azonban magyarázhatja részben az egyéb okok felerősödése. Erre a kérdésre sem válaszolt mindenki, például csupán 40 fő a 147 fős évi mintából.

11 A válaszadóktól kapott adatok azt mutatják, a túlnyomó többség diploma nélkül is kilép és boldogul a munkaerő-piacon az oklevél kézhez vétele nélkül. Ez több kérdést is felvethet: például mennyit ér a munkáltatók szemében a diploma, vagy mennyire fontos, hogy milyen vizsgákat tett le sikeresen a hallgató. A vizsgált három év azt tükrözi, hogy a diploma kézhez vétele előtt is egyre inkább érdemes kilépni a munkaerő-piacra, mert nem okvetlenül feltétele a munkavégzésnek. A válaszadók többségének (58,5 %) problémás a diploma hiánya a szakmai érvényesülésben, de csak csekély mértékben. Egyharmaduknak (34,1%) semmilyen gondot nem okoz a munkaerő-piacon. Mindössze 7,3 % érzi ezt komoly akadálynak.

12 A válaszadók véleménye szerint, mint látható, a diploma hiánya egyre kevesebb hátrányt jelent a munkaerő-piaci érvényesülésben. A vizsgált három év összesített eredménye szerint kismértékben visszahúzó tényező. Az alumni/öregdiák szervezet működéséről a válaszadók kétharmada tud, egyharmada nem. Az alumni/öregdiák szervezet működéséről 2007-ben és 2009-ben nagyjából minden második válaszadó tudott; 2011-ben az erről való tájékozottság erősen visszaesett, igaz, csak 38 fő véleményét mutatják a számok.

13 Az alumni/öregdiák szervezeti tagság a válaszadók között minimális, 1 %. A válaszadók többsége (78,8 %) nem rendelkezett korábban megszerzett felsőfokú végzettséggel, de jelentős számú hallgató a válaszolók 21,2 százaléka már szerzett valamilyen oklevelet, mielőtt a KJF-en folytatta tovább tanulmányait. A korábban felsőfokú végzettséget szerzők szinte kivétel nélkül felsőfokú szakképzést (50 %) vagy főiskolai hagyományos képzést (43,3 %) jelöltek meg előző képzési formaként. A 17 % igen azt mutatja, hogy viszonylag sok válaszadó vállalkozott arra, hogy több intézményben, formában képezze magát; ez az adat jó képességű hallgatókra utal, akik a KJFel álltak kapcsolatban.

14 A leggyakrabban választott képzési formák a válaszadók körében a felsőfokú szakképzés (28 %), a BA/BSc (20 %) és az MA/MSc (20 %). Tíz százalék feletti a befejezett hagyományos főiskolai képzés és az egyéb kiegészítő képzések aránya. A válaszadók döntő többsége (93,8 %) a lekérdezéskor nem vett részt felsőfokú képzésben. A felsőfokú képzésben részt vevők főként az MA/MSc (37,5 %) és a BA/BSc (25 %) területén aktívak. A válaszok száma mindössze 8 darab Szeretne továbbtanulni az elkövetkező 2-3 évben az alábbi képzések valamelyikén? A felsőfokú szakképzés iránt kismértékben mutattak a válaszadók érdeklődést, de ezt csak 4,3 % képzeli el a KJF-en, 10,4 % más felsőoktatási intézményben szeretné. Az alapképzés iránt mutattak a válaszadók még kevesebb érdeklődést, de ezt csak 1,9 % képzeli el a KJF-en, 8,3 % más felsőoktatási intézményben szeretné.

15 A mesterképzés csaknem a válaszadók egyharmadát érdekli, de ezt csak 10,4 % képzeli el a KJF-en, 18,3 % más felsőoktatási intézményben. A szakirányú továbbképzés, rezidensképzés iránt a válaszadók 17,1%-a mutatott érdeklődést, de ezt csak 6,3 % képzeli el a KJF-en, 10,8 % más felsőoktatási intézményben szeretné. A doktori képzésre tömeges igényt nem jeleztek a válaszadók, de akik szeretnének tovább tanulni, többen tennék ezt a KJF-en (2,8 %), mint akik más intézményt választanának (1,9 %) Milyen szintű nyelvtudása van az alábbi idegen nyelvekből? Volt hallgatóink nyelvismerete angolból a legjobb, az átlag 3,33 az 1-5-ös skálán mérve a tudásszintet. Kiválónak minősíti az angol tudását a válaszadók kb. negyede (26,8%). Németből a második legjobb az eredmény, az átlag 2,74. Jól vagy kiválóan beszél németül a válaszadók kb. harmada. Franciául nem tudnak a volt hallgatóink. Az átlag 1,12. Olasz nyelvből kicsivel jobb az eredmény, mint franciából, de ez az eredmény is gyengének mondható. Az átlag 1,2. A spanyol nyelvhasználat az olasszal azonos szintű, 1,21-es átlag.

16 Oroszul kicsivel jobban beszélnek volt hallgatóink, mint spanyolul, olaszul vagy franciául. Itt az átlag 1,26. De ez sem üti meg még az elégséges szintet sem. Ha egy rendszerben ábrázoljuk a vizsgált nyelvek átlag eredményeit, jól látszik az angol nyelv vezető szerepe (3,33-as átlag), közel van ehhez még a német (2,74-es átlag), a többi viszont nagyon leszakad az első kettőtől. A válaszadók, ha nem is magas arányban (6,8%), de megpróbálkoztak a külföldi tanulással. A pozitív választ adók fele egyszer próbálkozott, de nem kevesen (20 %) kétszer is részt vettek egy szemeszter teljesítésében.

17 A válaszadók kétharmada nem tanult külföldön, és kevesebbet, mint egy szemesztert, egyharmaduk egy alkalommal. A külföldi tanulmányok finanszírozásában a Tempus/Erasmus ösztöndíj (30 %) és a saját/családi finanszírozás (30 %) látszik meghatározónak; az egyéb pályázatok, ösztöndíjak kevésbé jelentős források. A válaszadók túlnyomó többsége (90,5 %) részt vett tanulmányai alatt a kötelező szakmai gyakorlaton. A gyakorlati helyek alkalmazási hajlandósága a válaszadókra vetítve 39,1 %-os, tehát a hallgatók jelentős része munkához is jutott a szakmai gyakorlat megfelelő teljesítésével Végzettsége megszerzése előtt (felsőfokú tanulmányi közben vagy azelőtt)

18 A válaszadók több mint fele tanulmányai közben vagy korábban, kipróbálta magát a választott szakterületen. Kisebb részük (38,8 %) azonban nem szerzett ilyen tapasztalatot. A válaszadók több mint fele (55,9 %) tanulmányai közben vagy korábban, kipróbálta magát a munka világában. Kisebb részük (44,1 %) azonban nem szerzett ilyen tapasztalatot. A külföldi munkát megtapasztaltak aránya a válaszadók között 17,8 %, tehát minden ötödikhatodik hallgató megpróbálkozott ezzel. A hallgatók valamivel több, mint fele (54,1 %) elsősorban főfoglalkozású dolgozónak tekintette magát tanulmányai során; a többiek (45,9 %) inkább főfoglalkozású diáknak. Jelentős azon válaszadók száma (60,5 %), akik munkaviszonnyal (szolgálati jogviszonnyal) rendelkeztek az abszolutórium megszerzésekor.

19 A munkához jutás leghatékonyabb eszközének a személyes kapcsolatok (27 %) tűnnek. Emellett jelentős még az álláshirdetésre jelentkezés (25,8 %) és a korábbi munkakapcsolat (14,6 %) aránya is. Csaknem minden tízedik válaszadót (9%) a gyakorlati helyén alkalmazták. A válaszadók határozott többsége szerint (60,2 %) végzett munkájukhoz a saját és a kapcsolódó szakterületeken végzett tanulmányok felelnek meg legjobban. Jellemzően az állandó jellegű és határozatlan idejű munkaviszonyt részesítették előnyben a válaszadók, 95,5 % így dolgozott. Az abszolutóriumot megszerzők több mint fele (55,1%) nem szorult rá, hogy munkát keressen; sokaknak (41,5 %) ekkor jött el a nagy lehetőség, és azonnal éltek is vele. Az abszolutórium birtokában rendkívül sikeres elhelyezkedésről számoltak be a válaszadók: egy hónapnál rövidebb idő alatt 41%, egy hónapnál tovább tartó keresés után 50,8 % talált munkát tehát használható, piacképes tudást szereztek.

20 Válaszadóink esetében a leghatékonyabb eszközzé az álláshirdetésre jelentkezés vált (39,3 %) a munkához jutás terén. Nagy jelentőséggel bírtak a személyes ismeretségek is (30,4 %). Hasznosnak bizonyultak a gyakorlati helyek (10,7 %). A válaszadók többsége szerint (58,9 %) végzett munkájukhoz a saját és a kapcsolódó szakterületeken végzett tanulmányok felelnek meg legjobban. Jellemzően az állandó jellegű és határozatlan idejű munkaviszonyt részesítették előnyben a válaszadók (76,8 %), de jelentős arányban (21,4 %) egyeztek bele határozott idejű szerződésbe.

21 A válaszadók legtöbbje (46,2 %) az abszolutórium megszerzésekor illetve azt követően első munkahelyénél tartott munkaerő-piaci életútján, de nem jelentéktelen a második (26,2 %) és a harmadik (17,2 %) helyen boldogulni próbálók aránya sem. A válaszadók 38,8 %-a rövidebb-hosszabb ideig megtapasztalta a munkanélküliséget. Az 57 munkanélküliséget megélő válaszadó nagy része (71,9 %) volt regisztrált munkanélküli is. A külföldön történő továbbtanulás nem jellemző, de 6,8 %-a a válaszadóknak részt vett benne. A külföldi munkavállalási kedv a válaszok alapján érezhető, 17,9 % szánta rá magát végzettsége birtokában, hogy más országban próbálkozzon. Az adatokból azonban az is látszik, hogy a munka minden második esetben (51,9 %) csak részben, vagy egyáltalán nem (25,9%) kapcsolódott a felsőfokú végzettséghez. Csak a mintában szereplők 22,2 %-a nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben.

22 A válaszadók túlnyomó többsége (82,3 %) alkalmazott. A gyesen lévők aránya (6,8 %) és a munkanélkülieké (5,4 %) képez még kisebb csoportokat. A dolgozók legtöbbje (57,9 %) beosztott diplomás. A különböző szintű vezetők együttesen sem teszik ki a válaszadók egyharmadát, 14 % százalék pedig diplomához nem kötött foglalkozást végez. Ha munkanélküli, A magát munkanélkülinek valló 8 válaszadóból csak 62,5 % keres munkát. A kérdés munkanélküliek esetében nem értelmezhető, ezért nem is kaptunk választ a megkérdezettektől. A válaszadók túlnyomó többsége (92,1 %) dolgozott a felmérés időpontjában.

23 A válaszadók döntően állandó jellegű és határozatlan idejű munkaviszonyban dolgoztak (94,5 %). 3,9 % vállalkozott határozott idejű szerződésre, a megbízás jellegű munka elenyésző arányú (1,6 %). A válaszadók bő egyharmada köthető a közszférához, többségük (62,5 %) más helyen dolgozik. A válaszadók jelentős többségének (73 %) nincs alárendeltje, 9,5 % dolgozik tíz vagy több, 17,5 % kevesebb, mint tíz beosztottal. A KJF-en megszerzett tudást munkájuk során többnyire használják a válaszadók. A közepestől a teljes egyetértésig jelentkezik a válaszok több, mint kétharmada. A válaszadók többsége szerint (62,2 %) végzett munkájukhoz a saját és a kapcsolódó szakterületeken végzett tanulmányok felelnek meg legjobban.

24 A válaszadók nagy többsége (70,9 %) azt gondolja, munkájához a főiskolai diploma/ba/bsc képzettség a megfelelő, de 18,1 % úgy ítéli meg, munkája nem igényel felsőfokú végzettséget. A válaszadók nagyobb része (59,5 %) magántulajdonban lévő munkahelyen dolgozik. Egyharmaduk (33,3 %) állami vagy önkormányzati tulajdonú területen, ritkán (7,1 %) vegyes tulajdonviszonyok mellett. A munkahely tulajdonlását illetően a teljesen magyar vezet 64,6 %-kal, a tisztán külföldi negyedét teszi ki a válaszadók munkahelyeinek. A részben magyar tulajdonú jogállás nem meghatározó (9,4 %). A válaszadók fele (25,6+25,6 %) közepes ( fős), vagy nagy létszámú (legalább 1000 fős) cégeknél dolgozik. Minden ötödik, fős csoport tagja. Az önfoglalkoztatás ritka (1,6 %).

25 A legtöbb válaszadó a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (18,1 %), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (14,2 %); az oktatás (13,4 %) ágazatban dolgozik. Ugyancsak 13,4 % sorolta magát az egyéb kategóriába Mennyi volt az előző hónapban / az utolsó olyan hónapban, amikor jellemző normál fizetést kapott, a főállásból származó nettó (adózás utáni) keresete? (Nettó, Ezer Ft / hónap) Válaszadók (fő) Válaszol (fő) Nem válaszol (fő) Nettó átlagkereset (ezer Ft/hó) Együtt A táblázat alapján jelentősen csökkent a vizsgált években a nettó átlagkereset, de ezt a képet torzíthatja, hogy 2009-ből és 2011-ből jóval kevesebb az adat, mint 2007-ből. A végzetteket együtt tekintve a nettó átlagkereset Ft.

26 A diagram alapján a legjobb év a 2007-es, az ekkor végzettek havi nettó átlagkeresete Ft, a leggyengébb év 2011, itt Ft. A válaszadók tájékoztatása szerint minden tizedikük (11 %) külföldön végzi a munkáját Másodállásából / mellékállásából mennyi havi nettó keresete származott az előző hónapban? (Nettó, Ezer Ft / hónap) Válaszadók (fő) Válaszol (fő) Nem válaszol (fő) Nettó átlagkereset (ezer Ft/hó) Együtt Ebben a kérdésben rendkívül kevés a tényleges válaszadó, így az eredmény értékelhetetlen. A 9 válaszoló másodállással rendelkező volt hallgatónk ebből havi nettó Ft-ot visz haza.

27 A válaszadók többsége (65,7 %) heti órát dolgozik. Nem ritka (15 %) az 50 óra feletti munkavégzés sem. A válaszadók közül csak kevesebb, mint minden tizedik (8,7 %) próbálkozik bevallottan kiegészíteni más munkával jövedelmét. A mellékállások tekintetében nincs nagy jelentősége, milyen szakterületen végzett tanulmányokkal rendelkezik valamelyik válaszadó. A képzettség szintjét már fontosabbnak tartják; 58,3 % szerint kell a főiskolai/ba/bsc végzettség, de 33,3 %-nak erre nincs szüksége mellékállású munkájához. (De ez is kis létszámú minta, 12 fős) Az 1-4-es skálán a főállású munkájának szakmai, tartalmi részével inkább elégedettek a válaszadók (csaknem 90%), az átlag 3,15. Az 1-4-es skálán a főállású munkájával az előmenetel szempontjából inkább elégedettek a válaszadók (kb. kétharmaduk), az átlag itt már csak 2,67.

28 Az 1-4-es skálán a főállású munkájával annak társadalmi elismertsége szempontjából inkább elégedettek a válaszadók (kb. kétharmaduk), az átlag itt már csak 2,76. Az 1-4-es skálán a főállású munkájának jövedelem aspektusával inkább elégedettek a válaszadók (kb. 60%), az átlag itt már csak 2,6. Az 1-4-es skálán a főállású munkájának személyi körülményeivel inkább elégedettek a válaszadók (kb. 85%), az átlag itt már csak 3,04. Az 1-4-es skálán a főállású munkájának tárgyi körülményeivel inkább elégedettek a válaszadók (kb. 85%), az átlag itt már csak 3,04. Az 1-4-es skálán a főállású munkájával összességében inkább elégedettek a válaszadók (kb. 85%), az átlag itt már csak 2,94. Ha közös viszonyítási rendszerben ábrázoljuk a főállású munkahely egyes jellemzőivel való elégedettséget, látható, hogy legkevésbé az anyagi javadalmazás felel meg a válaszadóknak (2,6-os átlag az 1-4-es skálán), míg legjobban a munka szakmai, tartalmi része (3,15-ös átlag az 1-4-es sklálán).

29 A válaszadók közül a nők aránya (83 %) magasan meghaladja a férfiakét (17 %). A válaszadók nagyobb része házas (39 %) vagy tartós kapcsolatban él (20,5 %), de magas az egyedülállók (37 %) és jóval alacsonyabb az elváltak (3,4 %) együttes aránya is. 18 évesnél fiatalabb gyermeke minden negyedik válaszadónak (26 %) van. 14 éves korában kevés válaszadó (3,5 %) lakott külföldi településen. A felmérés idején már majdnem minden tizedik válaszadó (8,9 %) élt külföldön. Az érettségi megszerzése döntően a hagyományos iskolaszerkezetben történt. A válaszadók 49,7 %-a 4 osztályos gimnázium, 39,3 % szakközépiskolában érettségizett.

30 A középiskolás korba lépés idején legtöbb válaszadó (34,7 %) édesapja szakmunkás végzettségű volt. Jelentős a szakközépiskolát, technikumot végzett apák száma is (24,3 %). Ha összeadjuk az értelmiségi indíttatást sugalló számokat (gimnázium 7,6%, főiskola 8,3 %, egyetem 16 %), a hallgatók közel egyharmadát fedi le. A középiskolás korba lépés idején a válaszadók édesanyja leggyakrabban szakközépiskolai, technikumi végzettséggel rendelkezett (29,9 %). Jelentős a gimnáziumot végzettek (20,8 %) és a szakmunkások (17,4 %) aránya is. A felsőfokú végzettségűeknél az anyáknál a főiskola egyetem fordítottja az apáknál látottaknak: 16 % végzett főiskolát, és 8,3 % egyetemet. Magasabb a legfeljebb 8 általánost végzettek aránya is, 7,6 %. A válaszadók fele (52,1 %) úgy emlékezik vissza, hogy átlagos körülmények között éltek. Ennél valamivel jobb helyzetről számolt be egynegyedük (24,3 %); a szélsőségesen jó vagy rossz minősítés nem jellemző.

31 Látható, hogy a válaszadók nagy többségénél (88,3 %) nem játszottak meghatározó szerepet a családi hagyományok a szakterület kiválasztásakor. Akik nem a végzettségüknek megfelelő munkahelyen helyezkedtek el, ezt leginkább anyagi, jövedelmi tényezőkre vezetik vissza (2,94-es átlag az 1-5-ös skálán), kevésbé számít a munkaidő hossza (2,5-ös átlag), a társadalmi megbecsültség (2,38-as átlag), vagy a szakmai gyakorlat során szerzett tapasztalat (1,95-ös átlag). Akik a szakmájukban helyezkedtek el, ők inkább az elméleti, mint a gyakorlati téren megszerzett tudást tartják használhatónak (3,73-as és 3,47-es átlagok az 1-5-ös skálán). Az átlagok közös grafikonjáról leolvasható, hogy a gyakorlati jellegű képzéseken van leginkább javítani való. Akár a szalmában, akár azon kívüli munkáról legyen is szó. Itt a legalacsonyabbak az átlagok.

32

33 3.2. Az aktív hallgatók elemzése (2012) Az aktív hallgatók közül 4607 fő részére küldtük ki a kérdőívet. Ez a létszám a teljes hallgatói létszám 92%-a. A megkeresésre 530 válasz érkezett, amely a megkérdezettek 11 %-a. Az első kérdéscsoport az intézményhez való kapcsolódás területét érintette. A válaszadók 22,5 %-a a turizmus-vendéglátás (BA/BSc) szakon tanul. Számottevő a gazdálkodási és menedzsment (BA/BSc) 15,3 %-os, valamint az andragógia (BA/BSc) 12,1

34 %-os jelenléte a felmérésben. A nemzetközi tanulmányok (BA/BSc) és a szociális munka (BA/BSc) hallgatói mutatnak még 10 százalékhoz közelítő arányt. A válaszadók csaknem fele (49,1 %) nappali, több mint egyharmada (34,7 %) levelező tagozaton tanul. Számottevő a távoktatás aránya is (16,2 %). A válaszadók több mint kétharmada (68,3 %) költségtérítéses, kevesebb mint egyharmada (31,7 %) államilag finanszírozott formában tanul. A válaszadók többsége (42,8 %) 2011-ben kezdte meg tanulmányait. Jelentős még a 2009-ben (26,4 %) és a 2010-ben (23 %) indulók jelenléte a felmérésben. A válaszadók jelentős többsége (55 %) jó eredménnyel végzi tanulmányait. Korrekt vizsgáztatásra utal, hogy közepes (25,3 %) és elégséges (0,8 %) osztályzatot is kaptak hallgatók. A kiválóságot is elismeri a főiskola (18,9 %).

35 A válaszadók több mint fele (54,9 %) úgy ítélte meg, hasonló teljesítményt nyújt, mint társai. Jelentős azok aránya (31,7 %), akik úgy vélik, valamivel az átlag fölé emelkednek. Leszakadónak vagy különösen kiemelkedőnek kevesen vallják magukat Szeretne továbbtanulni az elkövetkező 2-3 évben az alábbi képzések valamelyikén? A többség (74 %) felsőfokú szakképzésben nem tervez továbbtanulást a közeljövőben. Akik foglalkoznak a gondolattal, azok 17,7 %-a a KJF-en, 8,3 %-a más intézményben tenné. A többség (75,7 %) alapképzésben nem tervez továbbtanulást a közeljövőben. Akik foglalkoznak a gondolattal, azok 16,3 %-a a KJF-en, 8 %-a más intézményben tenné. A válaszadók kevesebb, mint fele (46,3 %) nem tervezi, hogy részt vesz mesterképzésben. A többség erre készül, 33,1 % a KJF-en, 20,6 % százalék más intézményben szeretné elvégezni. A többség (72,7 %) szakirányú továbbképzésben, rezidensképzésben nem tervez továbbtanulást a közeljövőben. Akik foglalkoznak a gondolattal, azok 19,5 %-a a KJF-en, 7,7 %-a más intézményben tenné. A túlnyomó többség (83,5 %) doktori képzésben nem tervez továbbtanulást a közeljövőben. Akik foglalkoznak a gondolattal, azok 8,1 %-a a KJF-en, 8,4 %-a más intézményben tenné.

36 Az egyéb szakon párhuzamosan tanulók aránya alacsony, mindössze 3,6 %. A képzési formák közül a BA/BSc a leggyakoribb (40,9 %) és a felsőfokú szakképzés (22,7 %). A válaszadók figyelemre méltó része (22 %) már rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A felsőfokú végzettségűek közül legtöbben (41,7 %) hagyományos főiskolai képzésben szereztek diplomát. Sokan (33 %) felsőfokú szakképzésben vettek részt. 10,4 % a BA/BSc, 9,6 % a hagyományos egyetemi végzettségűek aránya Milyen szintű nyelvtudása van az alábbi idegen nyelvekből? A 2012-ben aktív hallgatóink körében az angol nyelvtudás a legáltalánosabb. A válaszadók 90%-a valamilyen szinten beszél angolul. Az nyelvtudás átlaga 3,24 az 1-5-ös skálán.

37 A második legkedveltebb nyelv a német, ezt a hallgatók kétharmada beszéli többé-kevésbé, de az átlag már csak 2,38, gyengébb az angolnál. A francia, az orosz és az olasz nyelv ismertsége sajnos elenyésző, az átlagok közel azonosak: 1,27 és 1,26. Aktív hallgatóink a spanyol nyelvből mutatnak leggyengébb teljesítményt, 1,22 az átlag. A nyelvek ismertségének átlagait közös grafikonon ábrázolva látszik az angol nyelv fölénye (3,24), mérhető még a német (2,38), de a további nyelveket nem beszélik hallgatóink. A vizsgált hat nyelven kívül a válaszadók 9%-a beszél egyéb idegen nyelvet.

38 Ebből a további idegen nyelvből a tudásszint a 43 válaszadó kb. 60%-ánál középszintű, 16%- ánál felsőfokú, 23%-ánál alapfokú. Az átlag 2,47 az 1-4-es skálán (!). A válaszadók, ha nem is magas arányban (6,5 %), de megpróbálkoztak a külföldi tanulással. A pozitív választ adók több mint fele (61 %) egyszer próbálkozott, néhányan (7,3 %) kétszer is részt vettek egy szemeszter teljesítésében. 2,4 % nyolc alkalommal kóstolt bele a külföldi tanulásba. A válaszadók kétharmada nem tanult külföldön, ugyanakkor kevesebbet, mint egy szemesztert egyharmaduk, egy vagy két alkalommal.

39 A külföldi tanulmányok finanszírozásában a Tempus/Erasmus ösztöndíj (45,2 %) és a saját/családi finanszírozás (40,5 %) látszik meghatározónak és a párhuzamos külföldi munkavállalás (11,9 %); az egyéb pályázatok, ösztöndíjak kevésbé jelentős források. A válaszadók között viszonylag magas (17,6 %) azok aránya, akik dolgoztak már külföldön. Csak a válaszadók szűk egyharmada (30,8 %) nem tervez külföldi munkavállalást, a legtöbben (40,8 %) erre készülnek, és csaknem egyharmad (28,4 %) még nem döntött. A felmérés időpontjában a válaszadók valamivel kevesebb, mint kétharmada (62,8 %) dolgozott, több mint egyharmada (37,2 %), nem. A válaszadók által említett munkaviszony leggyakrabban (69,2 %) állandó jellegű és határozatlan időtartamú. Jelentős teret tölt be a diákmunka, gyakornoki munka (18,4 %). Az egyéb formák jóval kisebb arányban, de előfordulnak.

40 A válaszadók több mint háromnegyede (75,9%) főfoglalkozású dolgozónak tartja magát, aki tanul is; csaknem negyed részük (24,1 %) főfoglalkozású diáknak. A válaszadók többsége szerint (59,5 %), végzett munkájukhoz a saját és a kapcsolódó szakterületeken végzett tanulmányok felelnek meg legjobban. A válaszadók nagy többsége (18,3+62,8 %) bizakodó, hogy sikerül majd elhelyezkednie szakterületén belül Mennyire becsülné átlagosan az Ön szakján végzett frissdiplomások havi nettó átlagkeresetét? 1-3 évvel a diplomaszerzés után, Magyarországon, a szakterületen belül elhelyezkedettek körében (nettó, ezer Ft / hónap) A válaszadók a frissdiplomások havi nettó átlagkeresetét 148 ezer Ft ra becsülik, amennyiben a szakmájukban helyezkednek el (490 fő válaszai alapján) Mi az a havi nettó átlagkereset, amellyel frissdiplomásként Ön személy szerint elégedett lenne? 1-3 évvel a diplomaszerzés után, Magyarországon, a szakterületen belül elhelyezkedettek körében (nettó, ezer Ft / hónap) A válaszadók a frissdiplomások havi nettó 267 ezer Ft-os átlagkeresettel lennének elégedettek, amennyiben a szakmájukban helyezkednek el (494 fő válaszai alapján). Tehát a hallgatók tisztában vannak azzal, hogy kikerülve a főiskoláról nem számíthatnak akkor jövedelemre, amire vágynának.

41 Ami a diplomaszerzés fő motivációját illeti, a válaszok összegzése szerint legfontosabb a szakmai, intellektuális fejlődés (50 %) és a magas jövedelem reménye (49,2 %). Fontos még a vezetői pozíció, karrier (30,2 %), a munkanélküliség elkerülése is (24 %), de a társadalmi megbecsülés már kevés jelentőséggel bír (16 %). Ennél a kérdésnél több válasz is megadható volt, ezért az arányok összege nem 100%-ot ad. A válaszadók közt a nők aránya (83,8 %) magasan meghaladja a férfiakét (16,2 %). 14 éves korában kevés válaszadó (2,7 %) lakott külföldi településen. Az érettségi megszerzése döntően a hagyományos iskolaszerkezetben történt; 47,3 % négy osztályos gimnázium, 38,8 % szakközépiskola arányban.

42 A középiskolás korba lépés idején legtöbb válaszadó (33 %) édesapja szakmunkás végzettségű volt. Jelentős a szakközépiskolát, technikumot végzett apák száma is (28,4 %). Ha összeadjuk az értelmiségi indíttatást sugalló számokat (gimnázium 5,7%, főiskola 10,7 %, egyetem 13,7 %), a hallgatók közel egyharmadát fedi le. A középiskolás korba lépés idején a válaszadók édesanyja leggyakrabban szakközépiskolai, technikumi végzettséggel rendelkezett (24,5 %). Jelentős a gimnáziumot végzettek (19 %) és a szakmunkások (18,3 %) aránya is. A felsőfokú végzettségűeknél az anyák az apákhoz képest gyakrabban (17,5 %) végeztek főiskolát, ritkábban egyetemet (8,9 %). Magasabb a legfeljebb 8 általánost kijártak aránya, 11 %. A válaszadók fele (50,9 %) úgy emlékezik vissza, hogy átlagos körülmények között éltek. Ennél valamivel jobb helyzetről számolt be egynegyedük (24 %); a szélsőségesen jó vagy rossz minősítés nem jellemző. Látható, hogy a válaszadók nagy többségénél (90,7 %) nem játszottak meghatározó szerepet a családi hagyományok a szakterület kiválasztásakor.

43 4. Eredmények... Eredmények, összegzés DPR, 2012 A 2012 évi DPR kutatás a 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben végzett hallgatókat vizsgáló felmérése egy 183 fős mintán alapul, 12%-os válaszadási arány elérésével. A nemek, a tagozatok, a finanszírozási forma és a szakok létszámai nagyjából tükrözik a teljes populáció arányait. Többségben vannak a nők, a levelezősök, a költségtérítéses képzésben tanulók és a nagyobb létszámú Turizmus illetve Gazdász szakos hallgatók. A végzettek többsége jó tanulmányi eredménnyel rendelkezőnek vallja magát, 40%-uk a többi hallgatónál többre értékeli az átlagát. Ennek ellenére a válaszadók csaknem harmada nem szerezte meg a diplomáját közvetlenül az abszolválás után. A késés oka az esetek 65%-ában a nyelvvizsga hiánya volt. A többség azonban a diploma nélkül is kilép és boldogul a munkaerő-piacon (36%), és a válaszolók fele már tanulmányai alatt is dolgozott. Az alumni/öregdiák szervezet működéséről a válaszadók kétharmada tud, és csupán 1%-uk tagja ennek. Végzettség, tanulmányok. A kérdőívet kitöltők ötöde már rendelkezett felsőfokú végzettséggel, mielőtt megkezdte KJF-es tanulmányait, nagyjából fele-fele arányban felsőfokú szakképzésben, illetve főiskolai képzésben. Intézményünkben való végzés óta 17%- uk szerzett további felsőfokú képesítést, minden ötödik, mesterképzésben. Jelenleg is tanul a válaszadók 6%-a, harmaduk MA/MSc szinten. A következő 2-3 évben 15%-uk tervez továbbtanulást, de ezek kétharmada másik intézményben, nem a KJF-en, és csaknem 30%-uk mesterfokú tanulmányokat folytatna, de jellemző még a szakirányú továbbképzés iránya is. Volt hallgatóink nyelvismerete angolból a legjobb, az átlag 3,33 az 1-5-ös skálán mérve a tudásszintet. Németből a második legjobb az eredmény, az átlag 2,74. Franciául, olaszul, spanyolul nem tudnak a volt hallgatóink, az átlag csak 1,12. Oroszul kicsivel jobban beszélnek, itt az átlag 1,26. Kodolányis tanulmányaik alatt a válaszadók 7%-a tanult külföldön, minden második közülük 1 szemesztert, 1 alkalommal. A külföldi tanulmányok finanszírozásában a Tempus/Erasmus ösztöndíj (30 %) és a saját/családi finanszírozás (30%) a meghatározó. Munkát külföldön 18%-uk vállalt. A szakmai gyakorlatot a válaszadók túlnyomó többsége (91%) a tanulmányai alatt végezte, csaknem 40%-ukat a munkahely a későbbiekben alkalmazta is. Tanulmányai során a szakmájában dolgozott már a kérdőívet kitöltők 61%-a, amit jellemzően kapcsolatok útján (27%), vagy álláshirdetéssel szerzett (26%). A többség úgy véli (60%), hogy a végzett munkájukhoz a saját és a kapcsolódó szakterületeken végzett tanulmányok felelnek meg legjobban. Jellemzően az állandó jellegű és határozatlan idejű munkaviszonyt részesítették előnyben (96%). Az abszolutórium birtokában rendkívül sikeres elhelyezkedésről számoltak be a válaszadók: egy hónapnál rövidebb idő alatt 41%-uk, egy hónapnál tovább tartó keresés után 51%-uk talált munkát személyes ismeretség (30%) és álláshirdetés (40%) segítségével jellemzően - tehát használható, piacképes tudást szereztek. A többség véleménye szerint (60%) a végzett munkájukhoz a saját és a kapcsolódó szakterületeken végzett tanulmányok felelnek meg legjobban. Leggyakoribb az állandó jellegű és határozatlan idejű munkaviszony (77%).

44 Az abszolutórium megszerzésekor illetve azt követően az első munkahelyén dolgozik 46%- uk, a másodikon 26%-uk és a harmadikon 17%-uk. A végzettség megszerzése óta a válaszadók csaknem 40%-a rövidebb-hosszabb ideig megtapasztalta a munkanélküliséget, háromnegyedük regisztrált munkanélküli volt. A végzés óta a külföldön történő továbbtanulás nem jellemző (7%), de a külföldi munkavállalási kedv inkább (18%). Ez a munka minden második esetben csak részben, és minden negyedik esetben egyáltalán nem kapcsolódott a felsőfokú végzettséghez. Csak a mintában szereplők 22%-a nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben. Munka. A jelenlegi munaerőpiaci helyzetet vizsgálva, a válaszadók 92% rendelkezik munkahellyel, a túlnyomó többségük (82%) alkalmazott, a munkanélküliek aránya 5%. A többség beosztott (58%), a felső vagy középvezetők együttes aránya 30%, ugyanakkor 14 százalékuk a diplomához nem kötött foglalkozást végez. A válaszadók bő egyharmada köthető a közszférához, többségük (62,5 %) más helyen dolgozik. A KJF-en megszerzett tudást munkájuk során többnyire használják a válaszadók (67%), 72% azt gondolja, munkájához a főiskolai diploma/ba/bsc képzettség a megfelelő, de 18% úgy ítéli meg, munkája nem igényel felsőfokú végzettséget. A válaszadók nagyobb része (60%) magántulajdonban lévő munkahelyen dolgozik, egyharmaduk állami vagy önkormányzatiban. A munkahely tulajdonlása teljesen magyar 65%-ban, a tisztán külföldi 25%-ban. A válaszadók fele közepes vagy nagyvállalatoknál dolgozik, csak ötödük kisvállalkozásnál, az önfoglalkoztatás ritka (2%). A munkahely ágazat főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (18%), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (14%) és az oktatás (13%). A végzetteket együtt tekintve a havi nettó átlagkereset Ft. A legjobb év a 2007-es, az ekkor végzettek havi nettó átlagkeresete Ft, de ebben szerepe van a munkahelyen eltöltött hosszabb időnek is. A válaszadók többsége (66%) heti órát dolgozik, de nem ritka (15%) az 50 óra feletti munkavégzés sem. A főállású munkahely egyes jellemzőivel való elégedettséget vizsgálva legkevésbé az anyagi javadalmazás felel meg a válaszadóknak (2,6-os átlag az 1-4-es skálán), míg legjobban a munka szakmai, tartalmi része (3,15-ös átlag az 1-4-es skálán). Demográfiai jellemzők. A válaszadók közül a nők aránya 83%, a házasoké vagy tartós kapcsolatban élőké 60%, az egyedülállóké 37%. 18 évesnél fiatalabb gyermeke minden negyedik válaszadónak van. A felmérés idején majdnem minden tízedik válaszadó élt külföldön. Az érettségit hagyományos iskolaszerkezetben szerezte a többség: 50%-a 4 osztályos gimnáziumban, 39% szakközépiskolában. A válaszadók fele átlagos körülmények között élt ekkor, ennél valamivel jobb helyzetről számolt be egynegyedük. 88%-uknál nem játszottak meghatározó szerepet a családi hagyományok a szakterület kiválasztásakor. A KJF saját kérdései. Az 1-5-ös skálán a válaszadók többsége szerint jó elméleti oktatás folyt a KJF-en - az átlag 3,9 -, ugyanakkor a gyakorlati jellegű tárgyak jelenlétének nem ilyen jó a megítélése, az átlag 3,32. Az oktatás magas színvonalát elismerik a válaszadók, az átlag 3,81, és az órák megtartásával is elégedettek (4,56). Nagyra értékelik a KJF szakembergárdáját (4,23-as átlag), és publikációs tevékenységét (4,01-as átlag). Jónak ítélik meg a tanárok naprakész tudását (4,21-es átlag), pedagógiai érzékét (3,89-as átlag), és a számonkérést (3,86-as átlag az 1-5-ös skálán).

45 A végzett választ adók csaknem fele (49 %) gyorsan el tudott helyezkedni. Ritka, aki egy év után sem, de a megkérdezettek negyede nem nyilatkozott. A többség (57%) használja a diplomáját a munkája során, de egyharmaduk nem. Az 1-5-ös skálán munkakörükkel való elégedettség átlaga 3,71. A válaszadók többsége szerint a KJF-es diploma sokszínű és jól hasznosítható tudást ad (3,78-as illetve 3,64-es átlag), ugyanakkor nem tartják eléggé keresettnek a hazai munkaerőpiacon (2,9-es átlag az 1-5-ös skálán). A válaszadók több mint harmada támogatná egykori főiskoláját állásajánlatok, gyakorlati helyek felkínálásával, vagy személyes tanácsadással, míg anyagi támogatásra csak 7% vállalkozna. A 2012 évi DPR kutatás aktív hallgatókat vizsgáló felmérése egy 530 fős mintán alapul, 12%-os válaszadási arány elérésével. A válaszadók megoszlása nagyjából tükrözi a populációs nemenkénti, szakonkénti, és finanszírozási forma szerinti arányokat. Jelentős nőtöbblet, a gazdálkodástudomány képzési területi dominancia és kétharmados költségtérítéses hallgatói túlsúly valósul meg. Tanulmányok. A válaszadók több mint fel úgy véli, jó eredménnyel végzi tanulmányait, minden harmadik érzi iskolai átlagon felülinek a teljesítményét. A következő 2-3 évben minden második hallgató tervez továbbtanulást, legtöbben mesterképzésen és szakirányú továbbképzésen, jellemzően a Kodolányin. Minden ötödik válaszadó már rendelkezik felsőfokú végzettséggel, leginkább alapfokú diplomával, illetve FSZ oklevéllel. A 2012-ben aktív hallgatóink körében az angol nyelvtudás a legáltalánosabb. A válaszadók 90%-a valamilyen szinten beszél angolul (az átlag 3,24 az 1-5-ös skálán). A második legkedveltebb nyelv a német, ezt a hallgatók kétharmada beszéli többé-kevésbé, de az átlag már csak 2,38, gyengébb az angolnál. A francia, az orosz és az olasz nyelv ismertsége sajnos elenyésző, az átlagok közel azonosak (1,27 és 1,26), még gyengébb a spanyol (1,22). A válaszadók 7%-a próbálkozott a külföldi tanulással, a döntő többség egy szemesztert töltött kint, egy alkalommal. A külföldi tanulmányok finanszírozásában a Tempus/Erasmus ösztöndíj (45%) és a saját/családi finanszírozás (40%) a meghatározó. A külföldi munkavállalás már gyakoribb: 18%-uk már dolgozott, és a diploma megszerzése után minden harmadik hallgató tervez ezzel. Munka. A felmérés időpontjában a válaszadók csaknem kétharmada dolgozott, jellemzően állandó jelleggel és határozatlan időtartammal. Említésre méltó még a diák-, és gyakornoki munka. A válaszadók háromnegyede inkább főfoglalkozású dolgozónak tartja magát, aki tanul is. A többség úgy véli, munkájukhoz a saját és a kapcsolódó szakterületeken végzett tanulmányok felelnek meg legjobban, és 80%-uk bizakodó, hogy sikerül majd elhelyezkednie szakterületén belül. A válaszadók a frissdiplomások havi nettó átlagkeresetét 148 ezer Ft-ra becsülik, amennyiben a szakmájukban helyezkednek el, ugyanakkor 267 ezer Ft-os átlagkeresettel lennének elégedettek. A diplomaszerzés fő motivációi a szakmai, intellektuális fejlődés (50%), a magas jövedelem reménye (49%), a karrier (30%), és a munkanélküliség elkerülése is (24%).

46 Demográfiai jellemzők. A válaszadók közül a nők aránya 84%. Az érettségit hagyományos iskolaszerkezetben szerezte a többség: 47%-a 4 osztályos gimnáziumban, 39% szakközépiskolában. A válaszadók fele átlagos körülmények között élt ekkor, ennél valamivel jobb helyzetről számolt be egynegyedük. 91%-uknál nem játszottak meghatározó szerepet a családi hagyományok a szakterület kiválasztásakor.

KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEM PÁLYAKÖVETÉS 2017/2018. tanév

KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEM PÁLYAKÖVETÉS 2017/2018. tanév KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEM PÁLYAKÖVETÉS 2017/2018. tanév Előszó A KJE 2010 óta végez DPR kutatásokat. A diplomás pályakövetéses vizsgálat célja, hogy a végzett hallgatók visszajelzései alapján javítsuk az

Részletesebben

GDF felmérések Diplomás Pályakövetés 2013 () Válaszadók száma = 94. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

GDF felmérések Diplomás Pályakövetés 2013 () Válaszadók száma = 94. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. GDF felmérések Diplomás Pályakövetés 0 () Válaszadók száma = 9 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 5 5% Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag

Részletesebben

GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 2012 (DPR_hallgmotiv_2012) Válaszadók száma = 111. Felmérés eredmények

GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 2012 (DPR_hallgmotiv_2012) Válaszadók száma = 111. Felmérés eredmények GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 0 (DPR_hallgmotiv_0) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 5 5% Jobb

Részletesebben

Alcsoport_DPR_2015_hallgato_FOK. Válaszadók száma = 12. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

Alcsoport_DPR_2015_hallgato_FOK. Válaszadók száma = 12. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt. tart.=tartózkodás

Részletesebben

GDF felmérések DPR2014_hm (Hallgatói mot. 2014) Válaszadók száma = 112. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

GDF felmérések DPR2014_hm (Hallgatói mot. 2014) Válaszadók száma = 112. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. GDF felmérések DPR0_hm (Hallgatói mot. 0) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 0% 50% 0% 5% Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2016. október 20. Minőségfejlesztési beszámoló részei Egyetemi Minőségfejlesztési Program és Minőségügyi Kézikönyv elkészülése 2016. tavaszi

Részletesebben

Alcsoport_DPR_2015_hallgato_MK. Válaszadók száma = 126. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

Alcsoport_DPR_2015_hallgato_MK. Válaszadók száma = 126. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Válaszadók száma = 6 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus 0% 0% Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt. tart.=tartózkodás

Részletesebben

Diplomás pályakövetés - végzettek - intézményi online kutatás, 2019.

Diplomás pályakövetés - végzettek - intézményi online kutatás, 2019. Diplomás pályakövetés - végzettek - intézményi online kutatás, 9. Riport generálás időpontja: 9.4.8. 8:58:4.. Ön milyen szakon végzett az intézményben? Válaszok száma: 4.alkalmazott szociális gerontológia

Részletesebben

GDF felmérések DPR2017-Hallgatói motivációs vizsgálat () Válaszadók száma = 126. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

GDF felmérések DPR2017-Hallgatói motivációs vizsgálat () Válaszadók száma = 126. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. GDF felmérések DPR07-Hallgatói motivációs vizsgálat () Válaszadók száma = 6 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 0% 50% 0% 5% Jobb pólus

Részletesebben

GDF felmérések DPR2015_hm(Hallgatói mot.2015) () Válaszadók száma = 177. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

GDF felmérések DPR2015_hm(Hallgatói mot.2015) () Válaszadók száma = 177. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. GDF felmérések DPR2015_hm(Hallgatói mot.2015) () Válaszadók száma = 177 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 25% 0% 50% 0% 25% Jobb pólus

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK VIZSGÁLATA

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK VIZSGÁLATA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK A MÓDSZERTAN Telefonos megkérdezés központilag előírt kérdőív alapján Adatfelvétel ideje: 2013. November 20014.

Részletesebben

DPR_NK_2013 NELL. Válaszadók száma = 8. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR_NK_2013 NELL. Válaszadók száma = 8. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR_NK_0 NELL Válaszadók száma = 8 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus 5 Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt.

Részletesebben

DPR_NK_2013 GYT B. Válaszadók száma = 15. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR_NK_2013 GYT B. Válaszadók száma = 15. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR_NK_0 GYT B Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt.

Részletesebben

DPR_NK_2013 MSC KREH. Válaszadók száma = 7. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR_NK_2013 MSC KREH. Válaszadók száma = 7. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR_NK_0 MSC KREH Válaszadók száma = 7 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl.

Részletesebben

PE-GTK végzettek munkaerő-piaci helyzete

PE-GTK végzettek munkaerő-piaci helyzete Ad hoc jelentés PE-GTK végzettek munkaerő-piaci helyzete 2014. augusztus 7. Készítette: Gadár László Pannon Egyetem Projekt megnevezése: Zöld Energia - Felsőoktatási ágazati együttműködés a zöld gazdaság

Részletesebben

DPR_NK_2013 MSC EGPSZ. Válaszadók száma = 6. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR_NK_2013 MSC EGPSZ. Válaszadók száma = 6. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR_NK_0 MSC EGPSZ Válaszadók száma = 6 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl.

Részletesebben

KVK_H. Válaszadók száma = 360. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

KVK_H. Válaszadók száma = 360. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% KVK_H Válaszadók száma = 60 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt. tart.=tartózkodás

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A jogi és igazgatási képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

Alcsoport_DPR_2016_hallgato_MK. Válaszadók száma = 157. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

Alcsoport_DPR_2016_hallgato_MK. Válaszadók száma = 157. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Válaszadók száma = 7 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus 0% 0% Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt. tart.=tartózkodás

Részletesebben

Albert József Diplomás pályakövetés intézményi on-line kutatás a Pannon Egyetemen, 2013

Albert József Diplomás pályakövetés intézményi on-line kutatás a Pannon Egyetemen, 2013 Albert József Diplomás pályakövetés intézményi on-line kutatás a Pannon Egyetemen, 2013 2014.04.15. Felsőoktatási együttműködés a Projekt megvalósulása: 2013.04.15-2015.04.14 Főkedvezményezett : Pannon

Részletesebben

DPR 2014_aktív hallgatók. Válaszadók száma = 348. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR 2014_aktív hallgatók. Válaszadók száma = 348. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR 0_aktív hallgatók Válaszadók száma = 8 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % 0% 0% 0% Hisztogram % Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

DPR_NK_2013 MSC NE. Válaszadók száma = 6. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR_NK_2013 MSC NE. Válaszadók száma = 6. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR_NK_0 MSC NE Válaszadók száma = 6 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt.

Részletesebben

DPR_NK_2013 GYT B. Válaszadók száma = 15. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR_NK_2013 GYT B. Válaszadók száma = 15. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR_NK_0 GYT B Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt.

Részletesebben

DPR_NK_2013 MSC EGPOL. Válaszadók száma = 8. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR_NK_2013 MSC EGPOL. Válaszadók száma = 8. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR_NK_0 MSC EGPOL Válaszadók száma = 8 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl.

Részletesebben

Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on- line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014

Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on- line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014 2014.??.??. Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on- line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014 A projekt célkitűzései Hallgatói érdeklődés felkeltése a tudományos pálya iránt, főleg az MTMI

Részletesebben

KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA PÁLYAKÖVETÉS 2015/2016. tanév

KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA PÁLYAKÖVETÉS 2015/2016. tanév KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA PÁLYAKÖVETÉS 2015/2016. tanév Tartalomjegyzék Előszó... 3 Módszertan... 3 Részletes kiértékelés... 4 A végzett hallgatók (2015, 2013, 2011) elemzése...5 Az Aktívak (2016 tavaszi

Részletesebben

NIK hallgatói motíváció Válaszadók száma = 142. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

NIK hallgatói motíváció Válaszadók száma = 142. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% NIK hallgatói motíváció 0 NIK hallgatói motíváció 0 Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

Alapképzésben végzettek. Válaszadók száma = 151. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

Alapképzésben végzettek. Válaszadók száma = 151. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Alapképzésben végzettek Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl.

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 VÉGZETT HALLGATÓK PÁLYAKÖVETÉSE

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 VÉGZETT HALLGATÓK PÁLYAKÖVETÉSE DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 VÉGZETT HALLGATÓK PÁLYAKÖVETÉSE Módszertan Adatfelvétel időszaka: 2017. április - május Eszköz: online, anonimizált kérdőív Célcsoport: 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban

Részletesebben

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2013

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2013 Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2013 DPR intézményi online kutatások kötelező kérdésblokkja Végzettek 2013 [INTÉZMÉNYI KÉPVISELŐNEK:] KÉRJÜK, OLVASSA EL A MELLÉKELT TÁJÉKOZTATÓT! Kedves

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2016. június 2. Minőségfejlesztési beszámoló részei Minőségfejlesztési történések Hallgatói SWOT felmérés 2015-ös DPR felmérés (végzettek

Részletesebben

RKK hallgatói motíváció Válaszadók száma = 112. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

RKK hallgatói motíváció Válaszadók száma = 112. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% RKK hallgatói motíváció 0 RKK hallgatói motíváció 0 Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

ÓE Hallgatói motivációs vizsgálat. Válaszadók száma = Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

ÓE Hallgatói motivációs vizsgálat. Válaszadók száma = Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. ÓE Hallgatói motivációs vizsgálat Válaszadók száma = 0 Minőségirányítási Iroda, ÓE Hallgatói motivációs vizsgálat Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg

Részletesebben

EDUCATIO_DPR_vegzett_DI_2013_ÁJK. Válaszadók száma = 1. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

EDUCATIO_DPR_vegzett_DI_2013_ÁJK. Válaszadók száma = 1. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% EDUCATIO_DPR_vegzett_DI_0_ÁJK Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A pedagógusképzés diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási

Részletesebben

TÁMOP 4.1.3. CSAK AZOKTÓL, AKIK AZ I.1/a. KÉRDÉSRE AZ 1 VAGY 2 VÁLASZT JELÖLTÉK MEG!

TÁMOP 4.1.3. CSAK AZOKTÓL, AKIK AZ I.1/a. KÉRDÉSRE AZ 1 VAGY 2 VÁLASZT JELÖLTÉK MEG! TÁMOP 4.1.3 II. HALLGATÓI MOTIVÁCIÓS KÉRDŐÍVMODUL CSAK AZOKTÓL, AKIK AZ I.1/a. KÉRDÉSRE AZ 1 VAGY 2 VÁLASZT JELÖLTÉK MEG! A most következő kérdések az Ön felsőfokú tanulmányaival lesznek kapcsolatosak.

Részletesebben

A 2013-ban végzett hallgatók felmérésének eredményei

A 2013-ban végzett hallgatók felmérésének eredményei A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) felmérések tapasztalatai a Műszaki Földtudományi Karon Bevezetés A statisztikai felméréseket a Miskolci Egyetem Minőségbiztosítási Irodája végezte el 2014- ben.

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Az agrártudományi terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009

Részletesebben

Alcsoport DPR_2014_hallgato_FOK. Válaszadók száma = 14. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

Alcsoport DPR_2014_hallgato_FOK. Válaszadók száma = 14. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Alcsoport DPR_0_hallgato_FOK Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián

Részletesebben

Alcsoport DPR_2014_hallgato_MK. Válaszadók száma = 141. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

Alcsoport DPR_2014_hallgato_MK. Válaszadók száma = 141. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt. tart.=tartózkodás

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak VSL Kft. 000 Szentendre Pitypang u. 6. VSL Kft. Tisztelt Vera Gedei Úr/Asszony! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt Vera Gedei Úr/Asszony! Ez az email tartalmazza a

Részletesebben

AMK hallgatói motíváció Válaszadók száma = 88. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

AMK hallgatói motíváció Válaszadók száma = 88. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% AMK hallgatói motíváció 0 AMK hallgatói motíváció 0 Válaszadók száma = 88 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

MÉK_DPR 2014_aktív hallgatók. Válaszadók száma = 19. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

MÉK_DPR 2014_aktív hallgatók. Válaszadók száma = 19. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% MÉK_DPR 0_aktív hallgatók Válaszadók száma = 9 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % Hisztogram % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag

Részletesebben

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 DPR intézményi online kutatások kötelező kérdésblokkja Hallgatók 2011 [INTÉZMÉNYI KÉPVISELŐNEK:] KÉRJÜK, OLVASSA EL A MELLÉKELT TÁJÉKOZTATÓT! Kedves

Részletesebben

DPR kutatás az Eszterházy Károly Egyetemen 2017

DPR kutatás az Eszterházy Károly Egyetemen 2017 DPR kutatás az Eszterházy Károly Egyetemen 2017 DPR és motivációs kutatás alapsokasága A 2017-es mintavétel során 18 169 kérdőívet küldtünk ki jelenlegi és végzett hallgatóinknak. Ebből a végzett alap

Részletesebben

MÉK_DPR 2014_végzett 2009, 2011, Válaszadók száma = 14. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

MÉK_DPR 2014_végzett 2009, 2011, Válaszadók száma = 14. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. MÉK_DPR 0_végzett 009, 0, 0 Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála 5% 5 5% 5 Hisztogram Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

RKK_H. Válaszadók száma = 157. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

RKK_H. Válaszadók száma = 157. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% RKK_H Válaszadók száma = 7 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt. tart.=tartózkodás

Részletesebben

KÉRDŐÍV 2010 Ősz Diplomás Pályakövető Rendszer

KÉRDŐÍV 2010 Ősz Diplomás Pályakövető Rendszer 1 KÉRDŐÍV 2010 Ősz Diplomás Pályakövető Rendszer Jó napot kívánok! XY-al beszélek? QZ.. vagyok, a Szent István Egyetem megbízásából hívjuk fel a végzett hallgatókat, hogy érdeklődjünk, mi történt velük

Részletesebben

Kutatási jelentés. 2014. február

Kutatási jelentés. 2014. február Kutatási jelentés A Budapesti Gazdasági Főiskola Diplomás Pályakövetési Rendszerében az aktív hallgatók között lebonyolított 2013. évi motivációs kutatás eredményei 2014. február Tartalom Vezetői összefoglaló...

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 HALLGATÓI MOTIVÁCIÓS VIZSGÁLAT

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 HALLGATÓI MOTIVÁCIÓS VIZSGÁLAT DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 HALLGATÓI MOTIVÁCIÓS VIZSGÁLAT Módszertan Adatfelvétel időszaka: 2017. április - május Eszköz: online, anonimizált kérdőív Célcsoport: 2016/17-es évben aktív hallgatók

Részletesebben

NK_GT NELL DPR_2014_hallgato_NK. Válaszadók száma = 21. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

NK_GT NELL DPR_2014_hallgato_NK. Válaszadók száma = 21. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% NK_GT NELL DPR_0_hallgato_NK Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián

Részletesebben

NK_GT KREH DPR_2014_hallgato_NK. Válaszadók száma = 6. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

NK_GT KREH DPR_2014_hallgato_NK. Válaszadók száma = 6. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Válaszadók száma = 6 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt. tart.=tartózkodás

Részletesebben

ÓE DPR Aktív hallgatók. Válaszadók száma = Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

ÓE DPR Aktív hallgatók. Válaszadók száma = Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% ÓE DPR Aktív hallgatók Válaszadók száma = 0 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % 0% 0% 0% Hisztogram % Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

NK_GT GYT DPR_2014_hallgato_NK. Válaszadók száma = 21. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

NK_GT GYT DPR_2014_hallgato_NK. Válaszadók száma = 21. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt. tart.=tartózkodás

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási program

Részletesebben

4. A 2008-ban és 2010-ben végzett hallgatók munkaerő-piaci helyzete

4. A 2008-ban és 2010-ben végzett hallgatók munkaerő-piaci helyzete 4. A 2008-ban és 2010-ben végzett hallgatók munkaerő-piaci helyzete 4.1 Az elemzés háttere Jelen beszámoló a b) modul eredményeit mutatja be, kari és campusok szerinti bontásban, a 2008-ban és a 2010-ben

Részletesebben

DPR DPR hallgató 2012 KVK (dpr_h_2012_kvk) Válaszadók száma = 325. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR DPR hallgató 2012 KVK (dpr_h_2012_kvk) Válaszadók száma = 325. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR, DPR hallgató 0 KVK DPR DPR hallgató 0 KVK (dpr_h_0_kvk) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % Hisztogram

Részletesebben

Szent István Egyetem. Dr. Kassai Zsuzsanna A 2015-ÖS DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER KUTATÁSI EREDMÉNYEI

Szent István Egyetem. Dr. Kassai Zsuzsanna A 2015-ÖS DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER KUTATÁSI EREDMÉNYEI Szent István Egyetem Dr. Kassai Zsuzsanna A 2015-ÖS DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER KUTATÁSI EREDMÉNYEI Gödöllő 2017 Készült a TÁMOP- 4.1.1-08/2/KMR-2009-0013, TÁMOP- 4.1.1-08/1-2009-0019 A képzés munkaerő-relevanciájának

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév Miért érdemes továbbtanulni? Mert a felsőfokú végzettséggel rendelkezők magasabb jövedelmet érhetnek el, több munkalehetőség közül választhatnak,

Részletesebben

Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK

Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK 6.1. csak annak, aki az ETR adatai alapján az mesterképzésre, doktori képzésre jár az ELTE-n és idejárt alapképzésben

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak VSL Kft. 000 Szentendre Pitypang u. 6. VSL Kft. Tisztelt Vera Gedei Úr/Asszony! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt Vera Gedei Úr/Asszony! Ez az email tartalmazza a

Részletesebben

PTE_DPR_Vegz_Alap_Normal_2015. Válaszadók száma = 2013. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25%

PTE_DPR_Vegz_Alap_Normal_2015. Válaszadók száma = 2013. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25% Válaszadók száma = 2013 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus 25% 0% 50% 0% 25% Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl.

Részletesebben

NK_GT EGPSZ DPR_2014_hallgato_NK. Válaszadók száma = 9. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

NK_GT EGPSZ DPR_2014_hallgato_NK. Válaszadók száma = 9. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% NK_GT EGPSZ DPR_0_hallgato_NK Válaszadók száma = 9 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián

Részletesebben

KEZEK - Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek együttműködése TÁMOP C-12/1/KONV. V. alprogram: Minőségirányítási rendszer fejlesztése

KEZEK - Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek együttműködése TÁMOP C-12/1/KONV. V. alprogram: Minőségirányítási rendszer fejlesztése KEZEK - Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek együttműködése TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV V. alprogram: Minőségirányítási rendszer fejlesztése 2014-ES DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER FELMÉRÉS KERETÉN

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2013-2015-2017-ben abszolváltak) Műszaki képzési terület 2019. június DPR: a 2013-2015-2017-ben abszolváltak (műszaki képzési terület)

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Nyugat-magyarországi Egyetem Szakmai beszámoló a 2010. évi Diplomás Pályakövető Rendszer tavaszi felmérésről Gyorsjelentés Nyugat-magyarországi Egyetem Intézményi rész Jelenleg

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak VSL Kft. 000 Szentendre Pitypang u. 6. VSL Kft. Tisztelt Vera Gedei Úr/Asszony! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt Vera Gedei Úr/Asszony! Ez az email tartalmazza a

Részletesebben

DPR_hallg._OEC_FOK. Válaszadók száma = 27. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25%

DPR_hallg._OEC_FOK. Válaszadók száma = 27. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25% DPR_hallg._OEC_FOK Válaszadók száma = 7 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % 0% 0% 0% % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2014. nov. 20. Felmérések, amikről a beszámoló szól 2014-es Gólyafelmérés 2013-as DPR felmérések eredménye: Hallgatói felmérés 1, 3, 5 éve

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Az képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási program

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2010-2012-2014-ben abszolváltak) Informatikai képzési terület 2015. október DPR: a 2010-2012-2014-ben abszolváltak (informatikai képzési

Részletesebben

JELENTÉS A PRTA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI FELMÉRÉSÉRŐL, A jelentést készítette: Dr. Németh Tamás Pápa,

JELENTÉS A PRTA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI FELMÉRÉSÉRŐL, A jelentést készítette: Dr. Németh Tamás Pápa, JELENTÉS A PRTA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI FELMÉRÉSÉRŐL, 2016 A jelentést készítette: Dr. Németh Tamás Pápa, 2016.08.17. A DPR kérdéssor és a beérkezett válaszok Az eredmények összesített

Részletesebben

Továbbtanulás a felsőoktatásban

Továbbtanulás a felsőoktatásban Továbbtanulás a felsőoktatásban Szemerszki Marianna Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) OFI konferencia, 2011. december 7. Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Intézményrendszer

Részletesebben

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER TAPASZTALATAI A PTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARÁN, AZ. Bevezető

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER TAPASZTALATAI A PTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARÁN, AZ. Bevezető A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER TAPASZTALATAI A PTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARÁN, AZ ÁLTALÁNOS ORVOS, FOGORVOSI ÉS GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI SZAKOKON Bevezető A felsőoktatási intézmények pályakövetési

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Nyugat-magyarországi Egyetem Szakmai beszámoló a 2010. évi Diplomás Pályakövető Rendszer őszi felmérésről Gyorsjelentések Nyugat-magyarországi Egyetem 2007-ben, 2008-ban és

Részletesebben

DPR_NK_vegzett_hallg._2009. Válaszadók száma = 5. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR_NK_vegzett_hallg._2009. Válaszadók száma = 5. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR_NK_vegzett_hallg._2009 Válaszadók száma = 5 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála 1 0% 2 3 0% 4 Hisztogram 5 Jobb pólus

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak VSL Kft. 000 Szentendre Pitypang u. 6. VSL Kft. Tisztelt Vera Gedei Úr/Asszony! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt Vera Gedei Úr/Asszony! Ez az email tartalmazza a

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2017. június 15. Minőségfejlesztési beszámoló részei Minőségfejlesztési történések Hallgatói félidős felmérés adatai OHV felmérés 2016.

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2009-2011-2013-ban abszolváltak) Műszaki képzési terület 2014. október DPR: a 2009-2011-2013-ban abszolváltak (műszaki képzési terület)

Részletesebben

KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA PÁLYAKÖVETÉS 2014/2015. tanév

KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA PÁLYAKÖVETÉS 2014/2015. tanév KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA PÁLYAKÖVETÉS 2014/2015. tanév Tartalomjegyzék Előszó... 3 Módszertan... 3 Részletes kiértékelés... 4 A végzett hallgatók (2014, 2012, 2010) elemzése... 6 A KJF saját kérdései...

Részletesebben

Diplomás Pályakövetés 2013 A GÁBOR DÉNES F ISKOLA 2013-ES DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI EREDMÉNYEINEK VIZSGÁLATA

Diplomás Pályakövetés 2013 A GÁBOR DÉNES F ISKOLA 2013-ES DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI EREDMÉNYEINEK VIZSGÁLATA A GÁBOR DÉNES F ISKOLA 2013-ES DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI EREDMÉNYEINEK VIZSGÁLATA TARTALOM 1. BEVEZET... 1 2. A KUTATÁS LEFOLYTATÁSA... 2 3. VÉGZETTEK FELMÉRÉSE... 4 4. ÖSSZEGZÉS... 8 1. BEVEZET A külföldön

Részletesebben

TÁMOP AKTÍV HALLGATÓK KÉRDŐÍVE

TÁMOP AKTÍV HALLGATÓK KÉRDŐÍVE Kedves Hallgatónk, Végzettünk! TÁMOP 4.1.3 AKTÍV HALLGATÓK KÉRDŐÍVE E kérdőív kitöltésével intézményünket támogatja abban a törekvésében, hogy képzésének és szolgáltatásainak munkaerő-piaci eredményeiről

Részletesebben

ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT DIPLOMÁS PÁLYA- KÖVETÉS AVKF DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS AVKF 2010. TAVASZ VÉGZETT HALLGATÓK ALAPADATOK ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT KONZORCIUMI DPR KUTATÓCSOPORTJA KÉSZÜLT A PEGAZUS

Részletesebben

DPR_V_135_NIK. Válaszadók száma = 69. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR_V_135_NIK. Válaszadók száma = 69. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Minőségirányítási Iroda, DPR_V NIK DPR_V NIK Válaszadók száma = 9 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % Hisztogram % Jobb

Részletesebben

1 Diplomás pályakövető rendszer - Intézményi kutatás Evangélikus Hittudományi Egyetem

1 Diplomás pályakövető rendszer - Intézményi kutatás Evangélikus Hittudományi Egyetem Diplomás pályakövető rendszer - Intézményi kutatás 7 - Evangélikus Hittudományi Egyetem Diplomás pályakövető rendszer Intézményi kutatás 7 Evangélikus Hittudományi Egyetem Készítette: Lukács Máté András

Részletesebben

EDUCATIO_DPR_hallg_SZT_2013_ÁJK. Válaszadók száma = 11. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

EDUCATIO_DPR_hallg_SZT_2013_ÁJK. Válaszadók száma = 11. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% EDUCATIO_DPR_hallg_SZT_0_ÁJK Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián

Részletesebben

Gyors elhelyezkedés, biztos munkahely. belső munkaanyag DPR 2012-es eredményeiről (végzett hallgatók)

Gyors elhelyezkedés, biztos munkahely. belső munkaanyag DPR 2012-es eredményeiről (végzett hallgatók) Gyors elhelyezkedés, biztos munkahely belső munkaanyag DPR 2012-es eredményeiről (végzett hallgatók) Készítette: Pappné Palovics Éva, Tamáska Máté N=249 Vác, 2012. november 30. A kérdőív elsősorban a végzett

Részletesebben

Frissdiplomások 2014

Frissdiplomások 2014 Frissdiplomások 2014 Kutatási zárótanulmány Diplomás Pályakövetési Rendszer országos kutatás Educatio Nonprofit Kft. Felsőoktatási Osztály Készítette: Veroszta Zsuzsanna 2015. május 1 Tartalom I. Vezetői

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR (B) kiértékelés (2009-ben abszolváltak) 2012. június DPR(B): a 2009-ben abszolváltak A kérdőív három nagyobb blokkra, azon belül több kérdéscsoportra

Részletesebben

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 2016.

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 2016. A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 06. / A felmérés célja és módszere 06 júniusában a záróvizsgán részt vett szociális munka szakos

Részletesebben

Szakirányú továbbképzésen végzettek. Válaszadók száma = 49. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25%

Szakirányú továbbképzésen végzettek. Válaszadók száma = 49. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25% Szakirányú továbbképzésen végzettek Válaszadók száma = 9 Sipos Norbert, Szakirányú továbbképzésen végzettek Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A természettudomány képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által készített, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

Az aktív hallgatók körében lezajlott on-line kutatás eredményei

Az aktív hallgatók körében lezajlott on-line kutatás eredményei Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) Szakmai beszámoló a 2011. évi tavaszi felmérésről a Nyugat-magyarországi Egyetemen Az aktív hallgatók körében lezajlott on-line kutatás eredményei A kutatásra a TÁMOP

Részletesebben

Hallgatók 2011. Kutatási zárótanulmány. Diplomás Pályakövetési Rendszer országos kutatás. Educatio Nonprofit Kft. Felsőoktatási Osztály

Hallgatók 2011. Kutatási zárótanulmány. Diplomás Pályakövetési Rendszer országos kutatás. Educatio Nonprofit Kft. Felsőoktatási Osztály Hallgatók 2011 Kutatási zárótanulmány Diplomás Pályakövetési Rendszer országos kutatás Educatio Nonprofit Kft. Felsőoktatási Osztály Készítette: Veroszta Zsuzsanna PhD 2012 március Tartalom I. A kutatásról...

Részletesebben

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján Jelentés a NKE 2017. évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján 2017. év január hónapban, - a hagyományokhoz híven- a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) ismét megtartotta a Nyílt Napok rendezvénysorozatát.

Részletesebben

Kutatási tanulmány. Szak Hallgatói létszám fő Válaszok száma Kereskedelem és

Kutatási tanulmány. Szak Hallgatói létszám fő Válaszok száma Kereskedelem és Kutatási tanulmány Bevezetés A Szolnoki Főiskola célja a Támop 4.1.1 projekt keretében egy olyan DPR rendszer kidolgozása, amely több szempontból képes segíteni az intézmény munkáját. A projekt keretében

Részletesebben

Pályakövetés ben NAPPALI tagozaton végzettek kérdőívének kiértékelése. Készült: december 19. Készítette: Bognár Melinda felvételi üi.

Pályakövetés ben NAPPALI tagozaton végzettek kérdőívének kiértékelése. Készült: december 19. Készítette: Bognár Melinda felvételi üi. Pályakövetés 2007-ben NAPPALI tagozaton végzettek kérdőívének kiértékelése Készült: 2008. december 19. Készítette: Bognár Melinda felvételi üi. 1 1.) Pályakövetés során kiküldött levelek száma az egyes

Részletesebben

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Végzett hallgatók elemzése Készítette: Vásárhelyi Orsolya a ZMNE Karrier Iroda megbízásából 2011. augusztus 1. Alapsokaság 2008-ban 700-an,

Részletesebben

BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA

BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA FELMÉRÉS A 212 TAVASZÁN AKTÍV ELSŐ-, MÁSOD- ÉS HARMADIK FÉLÉVES SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSÉN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK KÖRÉBEN 212. TÁMOP-4.1.1/A-/2/KMR-2-4 Tartalomjegyzék

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 részeként végzett hallgatói motivációs felmérés. Foglalkoztatási felmérés a nappalis hallgatók körében

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 részeként végzett hallgatói motivációs felmérés. Foglalkoztatási felmérés a nappalis hallgatók körében DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 részeként végzett hallgatói motivációs felmérés Kiegészítés a felmérés automatikusan generált jelentéseihez Felmérés indítása: 2017.04.03. Utolsó adatfogadás: 2017.05.16.

Részletesebben