OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET"

Átírás

1 OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET Optikai hálózatok hibakeresése és -elhárítása egyszerűen BLG március 6.

2 Most, hogy megismertük az optikai hálózatokat: működésük lényegét, alapvető elemeit, kompatibilitási szempontokat, könnyen kezdhetünk neki egy hiba feltárásának.

3 Egy jó hír! A hibakeresés folyamata gyakran önmagában a megoldás is! Első lépésként fogalmazzuk meg a hibát pontosan, s e folyamat során gyakran a megoldás is felbukkan! Maga passzív optikai hálózat - stabil, - időtálló, - hibatűrő! A meghibásodások leginkább külső okokra vezethetők vissza. Az optikai gerincek, linkek, csatornák jellemzői nem, vagy csak nagyon kis mértékben változnak.

4 Ne gondolkodjunk recept szerű megoldásokban, hisz minden eset egyedi......nem ritka a halmozott hiba. A kreativitásunk, szabad gondolkodásunk az, amire mindig számíthatunk!

5 Leggyakrabban tapasztalt hibákról röviden Telepítéskor PASSZÍV ELEMEK - Tervezés, vagy az attól való eltérésből adódó problémák - helytelen nyomvonal - túl sok kanyar - előírtnál kisebb hajlítási sugarak - túlfeszítés, behúzási hibák - rögzítési, tehermentesítési hibák - függesztett szerelés dilatációs és rögzítési hibái - csatlakozók felületi sérülései (elégtelen, vagy hiányzó por és sérülés védelem) Üzemzavarok alkalmával - csatlakozási hibák - elégtelenül rögzített, kimozdult csatlakozások - szennyeződött magfelület - részecskeszennyeződés a felületen (légrés kialakulása) - szálak rongálódása - külső erőhatások okozta sérülés (közművekben, illetve építés, bontás, festés, felújítás, dilatáció...)

6 Leggyakrabban tapasztalt hibákról röviden AKTÍV ELEMEK Telepítéskor - kompatibilitási hibák - 10Mbps <> 100Mbps <> 1000Mbps <> 10000Mbps - Hullámhossz eltérések - Multi vagy Single -mode szálra tervezett TX / RX - Optikai modul és Switch összeférhetetlenség - dokumentálatlan bővítés, telepítés, konfigurálás Üzemzavarok alkalmával - energia-, és tápellátási hibák, meghibásodások - elektromos adatkapcsolati felületek meghibásodása (vihar, statikus feltöltődések, egyéb túlfeszültségek,...) - automatikus frissítési, konfigurálási, provisioning hibák...

7 Az elsődleges feladat, a tájékozódás! Legyenek stabil információink. - Tudjuk meg a hiba jellegét, lényegét - Ismerjük meg a hálózat kialakítását - Egyeztessük, tervezzük meg a tennivalókat Amennyiben a teljes adatkapcsolati működésre kiterjed a felelősségünk, úgy további feladatokkal is számolni kell, mely túlmutat ezen tanfolyam keretein. - az aktív eszközök jellemzői - hozzáférési lehetőségek - belépési kódok És sok minden más...

8 Ajánlott egyszerűbb eszközök, melyek a segítségünkre lehetnek. Alkalmazásuk szempontjából sokszor az az elsődleges, hogy mi áll rendelkezésünkre.

9 Tisztítóeszközök, segédanyagok - isopropil alkohol ( IPA ) A csatlakozók, és hüvelyek felületi szennyeződéseinek eltávolítására alkalmazható, előnyös tisztító, víztelenítő, száradási, párolgási jellemzőinek köszönhetően. Élettani hatása: Elfogyasztva, bőrön át felszívódva, belélegezve is mérgezést okozhat. Átlagos testsúlyú embernél (kb. 70 kg) a toxikus hatása 15 g-nál jelentkezik. Mérgezési tünetek: fejfájás, kábaság, hányinger, hányás, acetonszagú lehelet, nagy mennyiségben eszméletvesztés, kóma. Megfelelő óvintézkedések: Tartós, folyamatos használat esetén javasolt a védőkesztyű használata, és megfelelő szellőzés biztosítása. Használat előtt, a kéz átkenése, egy megfelelő kézvédőkrémmel csökkentheti a

10 Tisztítóeszközök, segédanyagok - szálmentes törlőkendő Alapvetően olyan finom anyagú, jellemzően részecskemaradványokat nem hagyó, jó nedvszívó anyagból készült törlő, melyet az optikai csatlakozófelületek tisztítására használunk. Megfelelő illetve ideális típusok: A megfelelő minőség után, a folyamatos szereléskor körvonalazódik, hogy mi is lenne az optimális, így néhány ezek közül. - hosszú ideig magában tartja a folyadékot, lassan engedve csak párologni - puha, megfelelően vastag, jól illeszkedik a felületekre, és üregekbe - vegyileg semleges, nem oldódik az alkalmazott vegyszerek hatására - csomagolása önmagában biztosítja, hogy ne szennyeződjön a tárolás folyamán - mérete a szükséges és elégséges, jó fogást biztosít, a feladathoz minimálisan elégséges méret mellett Ezeknek leginkább az orvosi tisztaságú, szálmentes pamutlapkák felelnek meg.

11 Kézi mikroszkóp - 400x / 200x 2,5 és 1,25mm-es csonkokhoz A kétféle érvéghüvely méret illesztését is biztosító mikroszkóp, lehetővé teszi szinte bármely csatlakozótípus optikai szál-mag vizsgálatát, ellenőrizését, a teljes csatlakozófelületen. Így kiszűrhetőek a berepedt, karcolt, szabad szemmel nem látható sérülések. Patch kábelek esetén közvetlenül a mikroszkópon kialakított bevilágítónyílás használatával, magát a szálat, magot is ellenőrizni tudjuk. Kis segítséggel, egy egyszerű átkötés valamint a szükséges bekötőkábelek használatával, akár a teljes átviteli szakaszt is ellenőrizhetjük egy mikroszkóppal, kisebb távolságok esetén. FONTOS FIGYELMEZTETÉS! Még amikor ismerjük is az optikai hálózat aktív eszközeinek a teljesítményét, és tudjuk, hogy a mikroszkóp el van látva infravörös és UV szűrőkkel is, akkor is tartózkodjunk az aktív hálózatok közvetlen mikroszkópos vizsgálatától Az optikai szál átvilágításhoz használhatjuk a beépített fényforrást, mely biztonságos lehetőséget ad az ellenőrzésre.

12

13 Kábel visszacsatolás hurok patkó loopback Lehetővé teszi az aktív berendezések egyszerű ellenőrzését, a fizikai kapcsolat szintjén, amikor az 2 szálas, egy hullámhosszon működő típus. Tehát a szokásos BiDi, WDM rendszereknél, melyek egy optikai szálon valósítják meg 2 irányba a kommunikációt, nem alkalmazható. Hogy is kell ezt elképzelni? Egy hagyományos optikai modul/konverter, 2 optikai szálat olyan módon használ a kommunikációra, hogy az egyiken ad (TX), a másikon vesz (RX). Mindezt egyetlen hullámhosszat használva valósítja meg. (MM rendszereknél jellemzően 850 és 1310nm-es, SM szálakon 1310 és 1550 nm-es hullámhosszon) Amikor egy ilyen eszköz ki és bemenetét közvetlenül összekötjük, akkor a kijelzők alapján, ellenőrizhetjük, a fizikai kapcsolat felépülését, amivel meghatározhatjuk, illetve kizárhatjuk, az eszköz fizikai szintű hibáit, az optikai illesztőfelület szintjén. (A hiba keresését más irányban folytathatjuk...)

14 A legegyszerűbb megoldás azonban, ha a területünkön használt minden optikai bekötőkábel és csatlakouó típusból rendelkezünk egy megbízható példánnyal, és a hurkokat azzal hozzuk létre.

15 Optika patch kábelek Kiváló megoldást jelentenek, a hibás kábelek cserével történő kiszűrésére. 1. Aktív elemek esetén a hurkok kialakítására. 2. Szétvágással, bontással pigtail -kábelt készíthetünk belőle, és így egyéb hibákat is javíthatunk vele. (pl. mechanikus száltoldóval...) 3. Egy meghibásodott optikai patch-kábelt azonnal ki tudunk cserélni, végérvényesen kijavítva egy ilyen jellegű hibát. Ajánlott! Amikor ismert, hogy a felelősségi körünkbe, illetve ügyfeleink hálózataiba milyen típusokból találhatók csatlakozások, akkor mindenkor érdemes azokból egy két pár készenlétben tartása. Manapság ezen kábelek árai nagy mértékben lecsökkentek, így az tűnhet pazarlásnak ha nem áll rendelkezésre és az időnket vesztegetjük a helyszínen.

16

17 Vizuális Hibakereső Lézer Alkalmasak az optikai szálak, és csatlakozók vizuális ellenőrzésére, a látható tartományban ~650nm-es hullámhosszban 1-50mW-os kimenő teljesítménnyel kibocsátott szórt lézersugár segítségével. Ezzel a módszerrel garantálható, a legnagyobb mértékű energiakilépés az optikai szál magjából, a rendellenességet mutató, illetve sérült helyeken. Hol és Hogyan alkalmazható? Minden olyan helyen, ahol az optikai szálak, és csatlakozók szabad szemmel is könnyen megfigyelhetők, és nem veszélyeztetnek aktív hálózati eszközöket! Kimutathatók vele az optikai szálak sérülései, akár kábelköpenyen keresztül, valamint a csatlakozók, kötések, és hegesztések hiányosságai. Figyelmeztetés! Ne nézzünk az ellenőrző által kibocsátott fénysugárba!

18

19 Optikai Fényforrás + Teljesítménymérő Sokoldalúan használható berendezések, melyek alkalmasak a jelszintek dokumentálási célú, vagy akár ellenőrző mérésére. Referenciapontok rögzítésével pontos mérést végezhetünk több megközelítés alapján is, a paramétereket, hálózati jellemzőket illetően. Link mérés Amikor magát az optikai kábelszakaszt és az azon található végcsatlakozókat együtt tudjuk, együttes átviteli jellemzőik alapján dokumentálni. Channel mérés Ahol az előbbi Link kiegészül az azokra csatlakozó összekötőkábelekkel, melyek az eszköz-eszközzel történő összekötését biztosító teljes átviteli csatorna jellemzőit adják eredményül. Minden olyan területen használható, ahol ismert hullámhossztartományban pontos információval kell rendelkezzünk a jelszint megfelelő nagyságáról, értékéről.

20 Optikai Fényforrás Mint stabil, ezen esetben szabályozható kimenő teljesítményt biztosító, választható hullámhosszban, és azonosítófrekvenciával rendelkező jelforrás, a teljesítménymérők számára megfelelő alapot biztosítanak a mérések elvégzéséhez. Link mérés Amikor magát az optikai kábelszakaszt és az azon található végcsatlakozókat együtt tudjuk, együttes átviteli jellemzőik alapján dokumentálni. Channel mérés Ahol az előbbi Link kiegészül az azokra csatlakozó összekötőkábelekkel, melyek az eszköz-eszközzel történő összekötését biztosító teljes átviteli csatorna jellemzőit adják eredményül.

21 Optikai Teljesítménymérő - ( egzakt, dokumentálható adatok! ) Sokoldalúan használható berendezések. Lehetővé teszik, hogy konkrét adatok alapján meghatározhassuk a hibák, illetve hibalehetőségek túlnyomó többségét. Hitelesen dokumentálhatóvá teszik az átadni, vagy átvenni tervezett rendszereket, akár részben, akár egészben, mely alapján a későbbi tervezés, bővítés is biztonsággal kalkulálható. A bemutatásra kerülő modell, 1000 mérési eredmény tárolását is lehetővé teszi, így csak a mérési azonosítóadatokat kell dokumentálni, a helyszínrajzoknak, és térképeknek megfelelően. A mérési értékek közvetlenül adatbázisban vezethetők, illetve összerendelhetők más rendszerekkel, nyilvántartásokkal...

22

23 Optikai Teljesítménymérők egyszerű verziói Gyors információkkal szolgálhatnak a szerelő, üzembehelyező munkatársaknak, illetve a hibafeltárás egyik egyszerű eszköze is lehet, ami magának a fizikai átvitelnek a legfontosabb jellemzőit pontosan megadják. Saját belső memóriájuk nincs, így a dokumentálást külön kell megvalósítani.

24 Optikai Teljesítménymérés Az adott fogadó berendezés bemenetének jelszintjére vonatkozóan, kell ellenőrző mérést végezni, hogy az a megfelelő szinttartományban legyen, az adatlapon megadott értékeknek megfelelően, a konkrét hálózatra, és elemeire vonatkozóan. Pl. Konverter / Optikai modul adatai: MM 1310nm Optikai link (2km) modell SEN dbm (Vételi érzékenység): <-30dBm Overload dbm (Túlvezérlési szint): >-3dBm Mindez azt jelenti, hogy a helyes működés garanciája az, ha az 1310nm-es hullámhossztartományban mérve, az érkező jelszint -30dBm és -3dBm között van. Átszámítva, és értelmezve: 0,001 0,5 mw közötti értéktartományban garantálja a berendezésünk a hibátlan adatátvitelt. (1uW 500uW között) Amit érdemes megfigyelni, az a széles x-os nagyságrend, melyen belül garantált a 100%-os, hibátlan működés!!! 100% 0,2% jelszintarány!

25 Optikai Csillapítás mérése Teljesítménymérővel Amikor egyszerűen csak az optikai hálózatot, azaz kábelezést és csatlakozásokat kell leellenőrizni, az alkalmazandó berendezések ismeretének és jelenlétének hiányában, akkor ezt a mérést kell elvégeznünk, hogy bizonyosak lehessünk, az átadás után minden rendben lesz. Mit és hogyan mérjünk! A leggyakrabban használt hullámhosszak: Multi mode: 850 nm, 1310nm Single mode: 1310nm, 1490nm, 1550nm A fentiekre érdemes elsődlegesen elvégezni a méréseket, de nyilvánvaló hogy igény esetén a műszerek alkalmasak az 980, 1300, 1625 nm-es hullámhosszak mérésére, melyeken az alkalmazott rendszerek függvényében végzünk mérést.

26 Mérés menete: Egy megfelelő hullámhossztartományban működő jelforrás (optikai fényforrás, ha más lehetőségünk nincs, akkor a szükséges hullámhossztartományban működő optikai modul/konverter) Valamint, mérőkábel-pár használatával, azokat egy toldómodulon keresztül összekötve, a teljesítménymérőn, egy referenciaértéket veszünk fel. Ez lesz az a 0-érték, amihez az összes mérést viszonyítani fogja a műszer, a mérések folyamán. A fényforrás(ok) használatával elvégezzük a mérést minden átadásra kerülő szálon, mindkét irányba. Előbbit megismételjük mindazokon a hullámhosszakon, melyre a megbízásunk szól.

27 OTDR Optical Time-Domain Reflectometer Működését tekintve egy nagy teljesítményű fény-impulzus, és annak a szálon keresztüli visszaverődése alapján adja meg az adott szál jellemzőit. Segítségével a hibák, azaz a kábel és száljellemzők, a vizsgálóponttól mért távolság függvényében olvashatók le a műszerről, általában egy diagram formájában, melyhez természetesen egy mérési adatsorozat is tartozik. Pontosságuk és szolgáltatásaik alapján, igen eltérő modellekkel találkozhatunk, így az esetek nagy többségében teljesen felesleges egy drága berendezés megvásárlása, hisz a kisebb modellek szolgáltatásai minden szükséges adatot megadhatnak. Bizonyos esetekben viszont kikerülhetetlen egy komplex, nagy teljesítményű berendezés használata, amikor összetettebb, pontosabb adatokat kell szereznünk, egy kifejezetten nagy távolságú kapcsolattal kapcsolatos hibaelhárítás céljából.

28 OTDR Optical Time-Domain Reflectometer modellek

OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET

OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET Optikai hálózatok és kialakításuk - hány optikai hálózattípus is van - miképp csoportosítanánk - mit kell megvalósítanunk B.L.G. 2014 nov. 5. Jellemző

Részletesebben

Optikai csatlakozók megelőző karbantartó tisztítása

Optikai csatlakozók megelőző karbantartó tisztítása Optikai csatlakozók megelőző karbantartó tisztítása Az optikai csatlakozókat úgy tervezték, hogy a hosszú éveket át tartó használatuk alatt a lehető legkevesebb karbantartásra legyen szükségük és a lehető

Részletesebben

VisiFault látható fényű hibakereső. Használati útmutató

VisiFault látható fényű hibakereső. Használati útmutató VisiFault látható fényű hibakereső Használati útmutató Kérdésével, észrevételeivel forduljon a hivatalos magyarországi képviselethez: EQUICOM Méréstechnikai Kft. 1162 Budapest, Mátyás Király u. 12. Telefon:

Részletesebben

DistanceCheck. Laser nm

DistanceCheck. Laser nm 44 Laser 645-655 nm Laser 2 x Typ AAA / LR03 1,5V / Alkaline 02 x x y = m 2 y z x y x y z = m 3 03 ! Olvassa el végig a kezelési útmutatót és a mellékelt Garanciális és egyéb útmutatások c. füzetet. Kövesse

Részletesebben

GIGászok harca. Hatékonyság bármi áron - interjú egy elégedett optikai kivitelezővel. Németh Miklós és Kolozs Csaba. Fusion2000 Bt. és EQUICOM Kft.

GIGászok harca. Hatékonyság bármi áron - interjú egy elégedett optikai kivitelezővel. Németh Miklós és Kolozs Csaba. Fusion2000 Bt. és EQUICOM Kft. GIGászok harca Hatékonyság bármi áron - interjú egy elégedett optikai kivitelezővel Németh Miklós és Kolozs Csaba Fusion2000 Bt. és EQUICOM Kft. FTTH hálózati életciklus, vizsgálatok és hibák OLTS & ORL,

Részletesebben

GIGászok harca. Horváth Róbert. Üzemeltetés során alkalmazandó mérési megfontolások CWDM/DWDM hálózatokon. EQUICOM Méréstechnikai Kft.

GIGászok harca. Horváth Róbert. Üzemeltetés során alkalmazandó mérési megfontolások CWDM/DWDM hálózatokon. EQUICOM Méréstechnikai Kft. GIGászok harca Geréby Kúria Lajosmizse, 2018 Üzemeltetés során alkalmazandó mérési Horváth Róbert EQUICOM Méréstechnikai Kft. Fix Grid: ITU-T G.694.2 Spectral Grids for WDM Applications: CWDM wavelength

Részletesebben

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László főiskolai tanársegéd NJE GAMF MIK Informatika Tanszék tanév 1.

HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz. Készítette: Göcs László főiskolai tanársegéd NJE GAMF MIK Informatika Tanszék tanév 1. HÁLÓZATOK I. Segédlet a gyakorlati órákhoz 4. Készítette: Göcs László főiskolai tanársegéd NJE GAMF MIK Informatika Tanszék 2018-19. tanév 1. félév Paraméterek: Tx = Txmax Txmin Rx = Rxmax Rxmin A Lcs

Részletesebben

SZIPorkázó optikai hálózatok telepítési és átadás-átvételi mérései

SZIPorkázó optikai hálózatok telepítési és átadás-átvételi mérései SZIPorkázó technológiák SZIPorkázó optikai hálózatok telepítési és átadás-átvételi mérései Kolozs Csaba EQUICOM Méréstechnikai Kft. Főleg száloptikai hálózatok épülnek GINOP 3.4.1 technológia megoszlás

Részletesebben

HiCap a legjobb megoldás ha Gigabit Ethernetről

HiCap a legjobb megoldás ha Gigabit Ethernetről HiCap a legjobb megoldás ha Gigabit Ethernetről van szó. Ezzel kezdődött az Ethernet Source: 10 Gigabit Ethernet Alliance Az Ethernet fejlődési fokai 10Mbit/s 10Base 2, 10Base5, 10BaseT, 10BaseF 100Mbit/s

Részletesebben

Optikai átalakító. Gyors telepítési útmutató (1)

Optikai átalakító. Gyors telepítési útmutató (1) Optikai átalakító Gyors telepítési útmutató (1) Fiber Converters /11.15.212 1. Mielőtt előtt Doboz tartalma Optikai átalakító Többnyelvű gyors telepítési útmutató Hálózati adapter Rendszerkövetelmények

Részletesebben

TESZT A LELKE AZ FTTX / XPON HÁLÓZATNAK IS

TESZT A LELKE AZ FTTX / XPON HÁLÓZATNAK IS TESZT A LELKE AZ FTTX / XPON HÁLÓZATNAK IS Kolozs Csaba EQUICOM Méréstechnikai Kft. Ügyvezető / Szolgáltatói hálózatok www.equicom.hu, kolozs.csaba@equicom.hu GPON/FTTx topológia Sávszélességek és szolgáltatások

Részletesebben

Wireless M-Bus, C mód modul MULTICAL 402 fogyasztásmérőkhöz Adatlap

Wireless M-Bus, C mód modul MULTICAL 402 fogyasztásmérőkhöz Adatlap Wireless M-Bus, C mód modul MULTICAL 402 fogyasztásmérőkhöz Adatlap Vezeték nélküli adattovábbítás 16 másodpercenként Akár 16 éves elem élettartam Stabil és gyors adatkiolvasás Szabad Európai rádiófrekvencia

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben

Hálózati hibakezelés menete az NIIF Intézetnél. 2013.XI.06. XIII. HBONE Workshop Balatongyörök. Mácsai Gábor Szabó Ferenc

Hálózati hibakezelés menete az NIIF Intézetnél. 2013.XI.06. XIII. HBONE Workshop Balatongyörök. Mácsai Gábor Szabó Ferenc Hálózati hibakezelés menete az NIIF Intézetnél 2013.XI.06. XIII. HBONE Workshop Balatongyörök Mácsai Gábor Szabó Ferenc Hibák jelentésének csatornái Interswitch (Call Center): A végponti kapcsolattartó

Részletesebben

Kromatikus diszperzió mérése

Kromatikus diszperzió mérése Kromatikus diszperzió mérése Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök 1 Diszperziós jelenségek Diszperzió fogalma alatt a jel szóródását értjük. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bemeneti keskeny

Részletesebben

PÉCSI MÉRLEGSTÚDIÓ KFT 7631 Pécs, Megyeri út 67. Tel.: 72/525-183, fax.: 72/525-184.

PÉCSI MÉRLEGSTÚDIÓ KFT 7631 Pécs, Megyeri út 67. Tel.: 72/525-183, fax.: 72/525-184. PÉCSI MÉRLEGSTÚDIÓ KFT 7631 Pécs, Megyeri út 67. Tel.: 72/525-183, fax.: 72/525-184. Kezelési Útmutató R420 kijelzőhöz Figyelmeztetés: - Csak földelt konnektorba dugja be a mérleget - Ne tegyen rá több

Részletesebben

DOP 02. Kezelési és karbantartási útmutató OPTIKAI KIOLVASÓ. Dok. No. DOP-070809-000-01-1M 2007/8

DOP 02. Kezelési és karbantartási útmutató OPTIKAI KIOLVASÓ. Dok. No. DOP-070809-000-01-1M 2007/8 DOP 02 OPTIKAI KIOLVASÓ Kezelési és karbantartási útmutató Dok. No. DOP-070809-000-01-1M 2007/8 TARTALOMJEGYZÉK DOP 02... 1 Általános tudnivalók, biztonság... 2 Műszaki leírás... 3 Felépítése... 3 Műszaki

Részletesebben

Távközlési hálózatok életciklusai

Távközlési hálózatok életciklusai Távközlési hálózatok életciklusai Bekapcsolás Optikai jelszínt mérése Csatlakozók tisztaságának ellenőrzése Optikai beiktatási csillapításmérés (OLTS) Csillapítás definíciója: A becsatolási jelszinthez

Részletesebben

QALCOSONIC HEAT 2 ULTRAHANGOS HŰTÉSI- ÉS FŰTÉSI HŐMENNYISÉGMÉRŐ

QALCOSONIC HEAT 2 ULTRAHANGOS HŰTÉSI- ÉS FŰTÉSI HŐMENNYISÉGMÉRŐ AXIOMA ENCO QALCO XILO SOLVO ULTRAHANGOS HŰTÉSI- ÉS FŰTÉSI HŐMENNYISÉGMÉRŐ QALCOSONIC HEAT 2 ALKALMAZÁS EGYEDI JELLEMZŐK A QALCOSONIC HEAT2 Ultrahangos hűtési- és fűtési hőmennyiségmérőt elfogyasztott

Részletesebben

Ilsintech FTTH hegeszthető csatlakozók

Ilsintech FTTH hegeszthető csatlakozók Ilsintech FTTH hegeszthető csatlakozók Az Ilsintech kiváló minőségű, kedvező árú terepen hegeszthető optikai csatlakozói (SOC - Splice-on Connector), hosszú távon megbízható, költséghatékony megoldást

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv ELETTRONIC DIVISION Felhasználói Kézikönyv PM1-300,400,600 SZÁRNYASKAPU MOZGATÓ MOTOR FIGYELEM!! Telepítés előtt kérjük, olvassa el figyelmesen ezt a kézikönyvet! TARTALOMJEGYZÉK A CSOMAG TARTALMA... 2

Részletesebben

ClearAccent Megfizethető, süllyesztett LED-es lámpatest

ClearAccent Megfizethető, süllyesztett LED-es lámpatest Lighting ClearAccent Megfizethető, süllyesztett LED-es lámpatest ClearAccent A ClearAccent egy belépő szintű, süllyesztett lámpatest termékcsalád, amely a halogén lámpatestek kiváltására szolgál. Vonzó

Részletesebben

A Magyar Telekom FTTx (GPON) fejlesztése

A Magyar Telekom FTTx (GPON) fejlesztése A Magyar Telekom FTTx (GPON) fejlesztése Tervezési, technológiai megoldások, tapasztalatok Nagy Tamás Magyar Telekom NyRt, Hálózatfejlesztési Igazgatóság 2010.12.08. 1 Trend: egyre növekvı sávszélesség

Részletesebben

Motorizált infravörös vonali füstérzékelő. Kiegészítő információ

Motorizált infravörös vonali füstérzékelő. Kiegészítő információ Motorizált infravörös vonali füstérzékelő Kiegészítő információ HU 1. Többzónás kábelezés Amikor egy hagyományos tűzjelző vezérlőpanel (FCP) egy zónájához több mint egy rendszervezérlőt használ, fontos

Részletesebben

MPO - 10/40/100GbE. Általános információk V1.0. Pirmin Koller, 15.10.2010

MPO - 10/40/100GbE. Általános információk V1.0. Pirmin Koller, 15.10.2010 MPO - 10/40/100GbE Általános információk V1.0 Pirmin Koller, 15.10.2010 Tartalom MPO csatlakozó 10/40/100 Gigabit 10 Gigabit koncepció 40/100 Gigabit koncepció Csatorna - 10 Gb/s Csatorna - 100 Gb/s Polaritási

Részletesebben

Szupergyors Internet? Szupergyors mérések!

Szupergyors Internet? Szupergyors mérések! SZIPorkázó technológiák Szupergyors Internet? Szupergyors mérések! Horváth Róbert EQUICOM Méréstechnikai Kft. Távközlési hálózatok életciklusai Bekapcsolás Optikai jelszínt mérése Csatlakozók tisztaságának

Részletesebben

Hexium VIDOC-JANUS Twisted Pair Transmitter Terméklap

Hexium VIDOC-JANUS Twisted Pair Transmitter Terméklap Hexium VIDOC-JANUS Twisted Pair Transmitter Terméklap Hexium Kft. VIDOC-JANUS-TWT 2 1. Általános leírás A TWT (Twisted Pair Transmitter) koaxiális kábelen érkező videojelet fogad, átalakítja differenciális

Részletesebben

H Használati útmutató LED panelek üzembe helyezésére és kezelésére Cikk sz , , , , , ,

H Használati útmutató LED panelek üzembe helyezésére és kezelésére Cikk sz , , , , , , H Használati útmutató LED panelek üzembe helyezésére és kezelésére Cikk sz. 1460476, 1460474, 1436525, 1436526, 1460477, 1460475, 1463527 Ez a használati útmutató kizárólag ezekhez a termékekhez tartozik.

Részletesebben

A mérési eredmények közvetlen digitális átvitele

A mérési eredmények közvetlen digitális átvitele Igazán Bosch! A mérési eredmények közvetlen digitális átvitele ÚJ! GLM 100 C Professional lézeres távolságmérő és alkalmazás Okos megoldás átviteli feladatokhoz és a mérési eredmények dokumentálásához.

Részletesebben

SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal

SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal SZERELÉSI UTASÍTÁS Asztal Gyártó: POLYDUCT zrt. 4181 Nádudvar, Kabai út 62. Asztal fő egységei: Felületkezelt vázszerkezet Felületkezelt fa tetőrész 1 Felületkezelt vázszerkezet: Porfestés Felületkezelt

Részletesebben

Hordozható Infravörös Hőmérők

Hordozható Infravörös Hőmérők Hordozható Infravörös Hőmérők MicroRay PRO - Alacsony költségű infra hőmérő otthoni vagy ipari használatra A Eurotron gyártmányú MicroRay PRO infravörös hőmérő az ideális eszköz arra, hogy ellenőrizze

Részletesebben

A Gyűrűk Ura - Az NQMS visszatér 3 lábú monitorozás az üvegsztrádákon

A Gyűrűk Ura - Az NQMS visszatér 3 lábú monitorozás az üvegsztrádákon A Gyűrűk Ura - Az NQMS visszatér 3 lábú monitorozás az üvegsztrádákon Galambos Tibor Üzemeltetési igazgató Budapest, 2015.05.19-20. A Gyűrűk Ura és A 3 lábú monitorozás IPARÁGI MAVIR technológiai KORMÁNYZATI

Részletesebben

Magas fényhasznosítás és kiváló fényminőség

Magas fényhasznosítás és kiváló fényminőség Lighting Magas fényhasznosítás és kiváló fényminőség PacificLED gen4 A PacificLED gen4 nagy hatékonyságú és megbízható, por és páramentes LED-es lámpatest, mely egyenletes fényeloszlású, kiváló fényminőséget

Részletesebben

TrueLine, süllyesztett valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világításra vonatkozó szabványoknak

TrueLine, süllyesztett valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világításra vonatkozó szabványoknak Lighting TrueLine, süllyesztett valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világításra vonatkozó szabványoknak TrueLine, süllyesztett Az építészeknek olyan világítástechnikai megoldásra

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak

Szóbeli vizsgatantárgyak Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Anyag- és gyártásismeret 2. Szakmai ismeret Megjegyzések: 1. Az Anyag- és gyártásismeret vizsgatantárgy szóbeli tételei szóban megválaszolható feladatrészeket tartalmaznak.

Részletesebben

Műszaki leírás Napelemes rendszer telepítése Itt-Hon Nyírparasznyán Egyesület, Közösségi Házába (4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 110. Hrsz.: 245.) épületvillamossági kiviteli tervéhez Előzmények: Megbízó:

Részletesebben

Hordozható nyomás-, és átfolyásmérő

Hordozható nyomás-, és átfolyásmérő Hordozható nyomás-, és átfolyásmérő TDM 200 TDM 200 Ideális időszakos átfolyás-, és nyomásmérési feladatokhoz Kábel nélküli kapcsolat Riasztás-kiadási lehetőség Beépített, újratölthető akkumulátor Beépített

Részletesebben

Ax-DL100 - Lézeres Távolságmérő

Ax-DL100 - Lézeres Távolságmérő Ax-DL100 - Lézeres Távolságmérő 1. Áttekintés Köszönjük, hogy a mi termékünket választotta! A biztosnágos és megfelelő működés érdekében, kérjük alaposan olvassa át a Qick Start kézikönyvet. A globálisan

Részletesebben

QVF LED kompakt és gazdaságos fényárvilágítás

QVF LED kompakt és gazdaságos fényárvilágítás Lighting QVF LED kompakt és gazdaságos fényárvilágítás QVF LED Az általános célú fényárvilágításra szolgáló QVF LED termékcsalád tagjai gazdaságos alternatívát kínálnak a hagyományos, halogénlámpás fényárvilágítás

Részletesebben

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer CabMap hálózat-dokumentáló rendszer A CabMap hálózat-dokumentáló rendszer elsősorban passzív optikai hálózatok elektronikus dokumentálására szolgál. A rendszer hatékony és rugalmas hozzáférést biztosít

Részletesebben

Alkalmazás. Alap színek. Jellemzők. GS1A lámpatest család benzinkút világításhoz (Ver2.3) Fehér

Alkalmazás. Alap színek. Jellemzők. GS1A lámpatest család benzinkút világításhoz (Ver2.3) Fehér H Alkalmazás Benzinkút világítás Gyár és raktár világítás Kiállítóterem és konferenciaközpont világítás Alap színek Fehér Jellemzők Egyedi szabadalmaztatott IP68 (legmagasabb védelmi szintű) LED modulok;

Részletesebben

LC Duplex adapter az R&M-től

LC Duplex adapter az R&M-től LC Duplex adapter az R&M-től Bevezetés Az ötlet Az LC Duplex adapter az egyik leggyakrabban használt elem a Telekom és Datakom hálózatoknál. Ez az adapter egy SFF (small form factor RJ45 méret) típusú,

Részletesebben

MÉRÉSI EREDMÉNYEK PONTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI

MÉRÉSI EREDMÉNYEK PONTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI MÉRÉSI EREDMÉYEK POTOSSÁGA, A HIBASZÁMÍTÁS ELEMEI. A mérési eredmény megadása A mérés során kapott értékek eltérnek a mérendő fizikai mennyiség valódi értékétől. Alapvetően kétféle mérési hibát különböztetünk

Részletesebben

Vezeték nélküli M-Bus (Wireless M-Bus) modulok MULTICAL 403 és 603-hoz

Vezeték nélküli M-Bus (Wireless M-Bus) modulok MULTICAL 403 és 603-hoz Adatlap Vezeték nélküli M-Bus (Wireless M-Bus) modulok MULTICAL 403 és 603-hoz EN 13757-4:2013 szabványnak megfelelő vezeték nélküli M-Bus OMS elsődleges kommunikáció 4.0.2 verzió Konfigurálható adattávirat

Részletesebben

Cleanroom LED CR250B homogén, megbízható, kiváló ár-érték arányú megoldás

Cleanroom LED CR250B homogén, megbízható, kiváló ár-érték arányú megoldás Lighting Cleanroom LED CR250B homogén, megbízható, kiváló ár-érték arányú megoldás Cleanroom LED CR250B Olyan alkalmazásokban, ahol a higiénia kulcsfontosságú például a kórházakban és élelmiszer-feldolgozó

Részletesebben

WiFi-s adatgyűjtő rendszer

WiFi-s adatgyűjtő rendszer WiFi-s adatgyűjtő rendszer Saveris 2 hőmérséklet és páratartalom felügyelet újragondolva Adatátvitel WiFi-n keresztül Minden mért adat elérhető bármikor, bárhol, bármilyen készülékről C %rh Riasztás határérték

Részletesebben

INFRASOROMPÓ NR40TX/NR80TX

INFRASOROMPÓ NR40TX/NR80TX INFRASOROMPÓ NR40TX/NR80TX Kérjük telepítés előtt olvassa el a következő fontos információkat! 1. A biztonságos telepítéshez Ez a telepítési útmutató fontos információkat tartalmaz az eszköz biztonságos

Részletesebben

CoreLine Recessed Spot az egyértelmű LED-es választás

CoreLine Recessed Spot az egyértelmű LED-es választás Lighting CoreLine Recessed Spot az egyértelmű LED-es választás CoreLine Recessed Spot A CoreLine Recessed Spot egy süllyesztett LED-es termékcsalád, amely a hagymoányos halogén lámpatestek kiváltására

Részletesebben

TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó

TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó TxBlock-USB Érzékelőfejbe építhető hőmérséklet távadó Bevezetés A TxBlock-USB érzékelőfejbe építhető, kétvezetékes hőmérséklet távadó, 4-20mA kimenettel. Konfigurálása egyszerűen végezhető el, speciális

Részletesebben

MÉRY Android Alkalmazás

MÉRY Android Alkalmazás MÉRY Android Alkalmazás Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2014.06.12 Oldal: 1 / 7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MÉRY Android alkalmazás 3 1.2. A MÉRY Android alkalmazás funkciói

Részletesebben

10/100Mbps PoE switchek

10/100Mbps PoE switchek Product Series 10/100Mbps PoE switchek A Provision-ISR 10/100Mbps PoE switchek mély hozzáértéssel és gondossággal lettek tervezve az IP Megfigyelőrendszerek igényeire szabva. Figyelembe vettük az IP kamerás

Részletesebben

Vezeték nélküli világításszabályozás a kellemes munkahely megteremtése érdekében

Vezeték nélküli világításszabályozás a kellemes munkahely megteremtése érdekében Lighting Vezeték nélküli világításszabályozás a kellemes munkahely megteremtése érdekében SmartBalance függesztett, SpaceWise A Philips SpaceWise termékével az ügyfelek a világításvezérléssel járó előnyök

Részletesebben

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt.

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. Digitális mérőműszerek Digitális jelek mérése Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. MIRŐL LESZ SZÓ? Mit mérjünk? Hogyan jelentkezik a minőségromlás digitális jel esetében?

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 5100A Lézeres távolságmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. A készülék felépítése... 2 4. Műszaki jellemzők... 3 5. Alap műveletek... 3 6.

Részletesebben

Ipari Lézerek és Alkalmazásaik

Ipari Lézerek és Alkalmazásaik Ipari Lézerek és Alkalmazásaik A lézer LASER: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation vagyis: fény erısítése sugárzás stimulált kibocsátásával Lézerfény tulajdonságai: monokromatikus, egyszínő

Részletesebben

Wi - Fi hálózatok mérése (?) Tóth Tibor

Wi - Fi hálózatok mérése (?) Tóth Tibor Wi - Fi hálózatok mérése (?) Tóth Tibor 2020-ra várhatóan a globális internet forgalom 95-szöröse lesz a 2005-ben mért forgalom mennyiségének a teljes IP forgalom 71 százalékát nem számítógépek, hanem

Részletesebben

TV Használati útmutató

TV Használati útmutató TV Használati útmutató TARTALOM Megjelenés.......................................... 3 Üzembe helyezés.................................... 4 Párosítás hallókészülékkel............................. 7 Jeltovábbítás........................................

Részletesebben

Tápegység tervezése. A felkészüléshez szükséges irodalom Alkalmazandó műszerek

Tápegység tervezése. A felkészüléshez szükséges irodalom  Alkalmazandó műszerek Tápegység tervezése Bevezetés Az elektromos berendezések működéséhez szükséges energiát biztosító források paraméterei gyakran különböznek a berendezés részegységeinek követelményeitől. A megfelelő paraméterű

Részletesebben

(1) 10/100/1000Base-T auto-sensing Ethernet port (2) 1000Base-X SFP port (3) Konzol port (4) Port LED-ek (5) Power LED (Power)

(1) 10/100/1000Base-T auto-sensing Ethernet port (2) 1000Base-X SFP port (3) Konzol port (4) Port LED-ek (5) Power LED (Power) HP 5120-24G 1.ábra Első panel (1) 10/100/1000Base-T auto-sensing Ethernet port (2) 1000Base-X SFP port (3) Konzol port (4) Port LED-ek (5) Power LED (Power) 2.ábra Hátsó panel (1) AC-input csatlakozó (2)

Részletesebben

LuxSpace Accent. Előnyök. Szolgáltatások. termékjellemzők

LuxSpace Accent. Előnyök. Szolgáltatások. termékjellemzők Lighting LuxSpace Accent Az üzletek kénytelenek egyre magasabb energiaárakkal számolni. Ugyanakkor a vásárlók figyelmének felkeltése érdekében nem engedhetnek a világítás minőségéből, a beépítés rugalmasságából

Részletesebben

Környezeti CO-/CO 2 mérőműszer

Környezeti CO-/CO 2 mérőműszer Környezeti CO-/CO 2 mérőműszer testo 315-3 Párhuzamos CO- és CO 2 mérés, az európai EN 50543 szabványnak megfelelően Párhuzamos és közvetlen CO-/CO 2 mérés C Megfelel az EN 50543 szabványnak Kényelmes

Részletesebben

Hexium VIDOC-JANUS Twisted Pair Receiver Terméklap

Hexium VIDOC-JANUS Twisted Pair Receiver Terméklap Hexium VIDOC-JANUS Twisted Pair Receiver Terméklap Hexium Kft. VIDOC-JANUS-TWR 2 1. Általános leírás A TWR (Twisted Pair Receiver) csavart érpáron érkező differenciális videojelet alakítja vissza koaxiális

Részletesebben

SmartBalance a nagy teljesítmény és az intelligens forma ötvözete

SmartBalance a nagy teljesítmény és az intelligens forma ötvözete Lighting SmartBalance a nagy teljesítmény és az intelligens forma ötvözete SmartBalance, suspended Bár számos esetben a világítás funkciója a legfontosabb, az ügyfelek szívesen használnak vonzó és/vagy

Részletesebben

PREXISO LASER DISTANCE METER. Használati utasítás

PREXISO LASER DISTANCE METER. Használati utasítás PREXISO LASER DISTANCE METER Használati utasítás 1 2 3 7 6 4 5 Használati utasítás magyar A biztonsági előírások a mellékelt kiadványban találhatók. A termék használata előtt figyelmesen olvassa el a

Részletesebben

CoreLine Wall-mounted az egyértelmű LED-es választás

CoreLine Wall-mounted az egyértelmű LED-es választás Lighting CoreLine Wall-mounted az egyértelmű LED-es választás CoreLine Wall-mounted Legyen szó új épületről vagy meglévő térről, a vásárlók olyan világítási megoldásokat szeretnének, amelyek minőségi fényt

Részletesebben

Összefüggő szakmai gyakorlat témakörei

Összefüggő szakmai gyakorlat témakörei Összefüggő szakmai gyakorlat témakörei Villamosipar és elektronika ágazat Elektrotechnika gyakorlat 10. évfolyam 10 óra Sorszám Tananyag Óraszám Forrasztási gyakorlat 1 1.. 3.. Forrasztott kötés típusai:

Részletesebben

TORKEL 840 / 860 Akkumulátor terhelőegységek

TORKEL 840 / 860 Akkumulátor terhelőegységek TORKEL 840 / 860 Akkumulátor terhelőegységek Az erőművekben és transzformátor alállomásokon lévő akkumulátortelepeknek hálózat kiesés esetén készenléti energiát kell szolgáltatniuk. Sajnálatos módon az

Részletesebben

Optika A-tól Z-ig. AXICO nap 2010.11.04.

Optika A-tól Z-ig. AXICO nap 2010.11.04. Optika A-tól Z-ig AXICO nap 2010.11.04. Hálózat, mint érték Távközlési hálózat Kép Műhold Adat Kábel Adat Rádió Hang Hang Távközlési otthon Hang végpont > 2 Kép végpont > 2 Adat végpont > 2 Létező hálózatok:

Részletesebben

MK-DH MK-DV MK-DVF. Videó kaputelefon. Szerelési utasítás KAPCSOLATOS TILTÁS!

MK-DH MK-DV MK-DVF. Videó kaputelefon. Szerelési utasítás KAPCSOLATOS TILTÁS! MK-DH Videó kaputelefon Szerelési utasítás Óvintézkedések. ÁLTALÁNOS TILTÁS! NEDVESSÉGGEL KAPCSOLATOS TILTÁS! SZÉTSZERELNI TILOS! FIGYELMEZTETÉS! FIGYELEM! (Elhanyagolása halálesetet, vagy súlyos sérülést

Részletesebben

Geo5x-L360HP. Jótállási jegy. Használati útmutató. A Geo5x-L360HP típusú... gyártási számú termékre a vásárlás (üzembe helyezés) napjától

Geo5x-L360HP. Jótállási jegy. Használati útmutató. A Geo5x-L360HP típusú... gyártási számú termékre a vásárlás (üzembe helyezés) napjától Jótállási jegy A Geo5x-L360HP típusú.... gyártási számú termékre a vásárlás (üzembe helyezés) napjától számított 24 hónapig terjedő jótállást vállalunk. A jótállás a fogyasztó törvényből eredő jogait nem

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 4. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 A jelátvitel fizikai közegei Történelem 3 A hálózatok fejlődésének kezdetén különféle célorientált hálózatok jöttek létre: távközlő hálózatok műsorelosztó hálózatok

Részletesebben

Digitális mérőműszerek

Digitális mérőműszerek KTE Szakmai nap, Tihany Digitális mérőműszerek Digitális jelek mérése Kaltenecker Zsolt KT-Electronic MIRŐL LESZ SZÓ? Mit mérjünk? Hogyan jelentkezik a minőségromlás digitális TV jel esetében? Milyen paraméterekkel

Részletesebben

CoreLine Waterproof az egyértelmű LED-es választás

CoreLine Waterproof az egyértelmű LED-es választás Lighting CoreLine Waterproof az egyértelmű LED-es választás CoreLine Waterproof Legyen szó új épületről vagy meglévő térről, a vásárlók olyan világítási megoldásokat szeretnének, amelyek minőségi fényt

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 5040 Lézeres távolságmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Az elemek cseréje... 2 3. A készülék felépítése... 2 4. Műszaki jellemzők... 3 5. A lézeres távolságmérő bekapcsolása...

Részletesebben

Szerelési kézikönyv. Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza EK2CB07CAV3. Szerelési kézikönyv

Szerelési kézikönyv. Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza EK2CB07CAV3. Szerelési kézikönyv Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza EKCB07CAV Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza Magyar Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A dokumentum bemutatása.

Részletesebben

Nagy teljesítményű LEDlámpatest

Nagy teljesítményű LEDlámpatest Lighting Nagy teljesítményű LEDlámpatest LuxSpace Accent Compact Elbow Az üzletek kénytelenek egyre magasabb energiaárakkal számolni. Ugyanakkor a vásárlók figyelmének felkeltése érdekében nem engedhetnek

Részletesebben

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése Kutatási beszámoló 2015. február Gyüre Balázs BME Fizika tanszék Dr. Simon Ferenc csoportja Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése A TKI-Ferrit Fejlsztő és Gyártó Kft.-nek munkája

Részletesebben

Kültéri szünetmentes tápegységek térfigyelő rendszerekhez

Kültéri szünetmentes tápegységek térfigyelő rendszerekhez Kültéri szünetmentes tápegységek térfigyelő rendszerekhez Általános leírás A térfigyelő rendszerek megfelelő hatékonyságú üzemeltetésének feltétele, hogy a rendszer minden eleme lehetőség szerinti legkevesebb

Részletesebben

Valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világítási szabványoknak

Valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világítási szabványoknak Lighting Valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világítási szabványoknak TrueLine, felületre szerelt Az építészeknek olyan világítástechnikai megoldásra van szükségük, amely megfelel

Részletesebben

Optikai csatlakozók vizsgálata

Optikai csatlakozók vizsgálata Optikai csatlakozók vizsgálata Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök 1 Az optikai szálak végződtetésére különböző típusú csatlakozókat használnak, melyeknek kialakítását és átviteli paramétereit

Részletesebben

Niko érintőképernyő. Méret: 154 x 93mm (kb. 7 ) Felbontás: 800 x 480 pixel Képarány: 16:9

Niko érintőképernyő. Méret: 154 x 93mm (kb. 7 ) Felbontás: 800 x 480 pixel Képarány: 16:9 Niko érintőképernyő 1. Általános leírás A Nikobus érintőképernyő segítségével könnyen kezelhetővé válik a telepített épületautomatizálási rendszer. A képernyő könnyen felszerelhető a falra, csak 1 szerelő

Részletesebben

Épületen belüli hálózatok tervezési kérdései

Épületen belüli hálózatok tervezési kérdései Épületen belüli hálózatok tervezési kérdései Struktúrált kábelezéssel (és optikával) kialakított hálózatok Szomolányi Tiborné 2006 november Telephelyen belül elhelyezkedő két épület és az épületeken belüli

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. 4 vezetékes Színes Videó Kaputelefon

Felhasználói kézikönyv. 4 vezetékes Színes Videó Kaputelefon Felhasználói kézikönyv 4 vezetékes Színes Videó Kaputelefon Tartalomjegyzék 1. FUNKCIÓK... 3 2. MONITOR ÉS KAMERA TULAJDONSÁGAI... 4 3. CSOMAG TARTALMA... 5 4. FELSZERELÉS... 5 5. Bekötési ábra... 7 6.

Részletesebben

009SMA. SMA programozása: SMA leírás. CAME Leírás SMA. CAME Hungaria Kft

009SMA. SMA programozása: SMA leírás. CAME Leírás SMA. CAME Hungaria Kft SMA Telepítési figyelmeztetések: Az összes beállítást az SMA kikapcsolt állapotban kell végezni. A finombeállítás megkezdése elıtt kapcsolja be a berendezést, gyızıdjön meg arról, hogy az eszköz megfelelıen

Részletesebben

CoreLine G3 csarnokvilágító kiváló fényminőség, kisebb energiafogyasztás, alacsonyabb karbantartási költség

CoreLine G3 csarnokvilágító kiváló fényminőség, kisebb energiafogyasztás, alacsonyabb karbantartási költség Lighting CoreLine G3 csarnokvilágító kiváló fényminőség, kisebb energiafogyasztás, alacsonyabb karbantartási költség CoreLine Highbay A CoreLine High-bay 2013-as bevezetését követően a lámpatestcsalád

Részletesebben

StyliD PremiumWhite a minőség és az energiamegtakarítás ideális ötvözete a (divatáru-) kiskereskedők számára

StyliD PremiumWhite a minőség és az energiamegtakarítás ideális ötvözete a (divatáru-) kiskereskedők számára Lighting StyliD PremiumWhite a minőség és az energiamegtakarítás ideális ötvözete a (divatáru-) kiskereskedők számára StyliD PremiumWhite Ha jó minőségű világítást és színvisszaadást szeretne az üzletében

Részletesebben

CoreLine SlimDownlight - az egyértelmű választás a LED-ek világában

CoreLine SlimDownlight - az egyértelmű választás a LED-ek világában Lighting CoreLine SlimDownlight - az egyértelmű választás a LED-ek világában CoreLine SlimDownlight A CoreLine SlimDownlight egy ultralapos süllyesztett lámpatestekből álló termékcsalád, amely a kompakt

Részletesebben

IP KAMERÁS MEGFIGYELŐ RENDSZEREK HÁLÓZATI INFRASTRUKTÚRÁJA

IP KAMERÁS MEGFIGYELŐ RENDSZEREK HÁLÓZATI INFRASTRUKTÚRÁJA IP KAMERÁS MEGFIGYELŐ RENDSZEREK HÁLÓZATI INFRASTRUKTÚRÁJA TUDJA-E ÖN, HOGY MENNYIRE ELÉGEDETTEK AZ ÜGYFELEI? 2015. február KEDVES PARTNERÜNK! Magazinunk februári számában is olyan érdekes és hasznos szakmai

Részletesebben

Maxos LED Performer hatékony és precíz fénysáv

Maxos LED Performer hatékony és precíz fénysáv Lighting Maxos LED Performer hatékony és precíz fénysáv Maxos LED Performer Az ügyfelek olyan megoldásokra vágynak, melyek költséghatékonyabbak és energiatakarékosabbak a hagyományos világítástechnikai

Részletesebben

SmartBalance a nagy teljesítmény és az intelligens forma ötvözete

SmartBalance a nagy teljesítmény és az intelligens forma ötvözete Lighting SmartBalance a nagy teljesítmény és az intelligens forma ötvözete Bár számos esetben a világítás funkciója a legfontosabb, az ügyfelek szívesen használnak vonzó és/vagy diszkrét világítótesteket.

Részletesebben

Szobai kezelő egység zónákhoz

Szobai kezelő egység zónákhoz 2 72 Szobai kezelő egység zónákhoz RRV817 szabályozóhoz QAW810 Digitális szobai kezelő egység üzembe helyezői és végfelhasználói beállításokhoz RRV817 hőmérséklet szabályozó központi egységhez padlófűtési

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 981D Infravörös Termométer TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Figyelmeztetés ek... 2 3. Működési leírás... 3 4. Mérés... 3 5. Karbantartás... 5 6. Megjegyzések... 5 7. Tulajdonságok...

Részletesebben

CoreLine Downlight az egyértelmű LED-es választás

CoreLine Downlight az egyértelmű LED-es választás Lighting CoreLine Downlight az egyértelmű LED-es választás CoreLine Downlight A CoreLine Downlight egy süllyesztett lámpatestekből álló termékcsalád, amely a CFLni/CFL-i alapú mélysugárzó világítótestek

Részletesebben

Üzembe helyezési és telepítési kézikönyv. S sorozat Duplasugár 1/16

Üzembe helyezési és telepítési kézikönyv. S sorozat Duplasugár 1/16 Üzembe helyezési és telepítési kézikönyv S sorozat Duplasugár 1/16 2 Tartalomjegyzék Főbb komponensek listája 4. oldal Üzembe helyezési javaslatok 5. oldal A tartókonzol felszerelése 6. oldal Telepítési

Részletesebben

Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez

Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez GSM II. Mérés helye: Hálózati rendszerek és Szolgáltatások Tanszék Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium I.B.113. Összeállította:

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

CORONA ER TÖBBSUGARAS ELEKTRONIKUS VÍZMÉRŐ

CORONA ER TÖBBSUGARAS ELEKTRONIKUS VÍZMÉRŐ ALKALMAZÁSI TERÜLET Teljesen elektronikus szárnykerekes vízmérő beépített rádiómodullal, hideg- és melegvíz felhasználás mérésére. Nagyon pontos adatrögzítés minden számlázási adatról 90 C közeghőmérsékletig.

Részletesebben

19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez

19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez 19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összefoglaló tájékoztatás A Kbt. 113. (1) bekezdés szerinti eljárások esetében. Az érdekelt gazdasági szereplőknek tájékoztatniuk

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Használati utasítás. Infrapanel sötétsugárzó JH-NR10-13A JH-NR18-13A JH-NR24-13A JH-NR32-13A

Használati utasítás. Infrapanel sötétsugárzó JH-NR10-13A JH-NR18-13A JH-NR24-13A JH-NR32-13A Használati utasítás Infrapanel sötétsugárzó JH-NR10-13A JH-NR18-13A JH-NR24-13A JH-NR32-13A DIMAT KFT. 7815 Harkány, Bercsényi u.18. info@dimat.hu +36 70 601 02 09 www.dimat.hu Infrapanel sötétsugárzó

Részletesebben