Algíri krumpli. Alufóliás burgonya. Alufóliás sárgarépa

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Algíri krumpli. Alufóliás burgonya. Alufóliás sárgarépa"

Átírás

1 Algíri krumpli Hozzávalók 4-5 személyre: 60 dkg burgonya, 6 tojás, 60 dkg gesztenyemassza, 15 dkg vaj, liszt, A meghámozott krumplit főzd meg s vízben, alaposan szűrd le, törd át, hagyd kihűlni, keverd hozzá két tojás sárgáját és a gesztenyemasszát, s adj hozzá kevés t. (A maradék fehérjét a többi tojással és egy kis val habard össze, s tedd félre.) A jól kikevert masszát (lisztezett deszkán) nyújtsd ki körülbelül egy centi vastagra, s nagy pogácsaszaggatóval vagy egy pohár szájával vágj belőle korongokat. A tésztadarabokat forgasd lisztbe, majd mártsd meg az elhabart tojásban, s vajon süsd meg mindkét oldalukat. Alufóliás burgonya 12 szem egyforma, közepes nagyságú- burgonya, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 kis csomó újhagyma, vagy kevés re-szelt vöröshagyma,. A burgonyákat kefével, váltott vízben alaposan megtisztítjuk, és egyenként alufóliába csomagolva, a sütőben kb. egy óráig sütjük.: előzőleg elkészítjük a mártást: a jó puha vajat a sajttal meg a tejföllel habosra keverjük, és finomra vágott újhagymával vagy reszelt vöröshagymával meg val ízesítjük. A mártást jégbe hűtjük, és külön tálkában adjuk a fóliába csomagolt sült burgonyához, hogy ki - ki ; ízlésének megfelelő mennyiségű mártást rakjon a kicsomagolt és kettévágott krumplijára. Alufóliás sárgarépa 1 kg zsenge, tavaszi sárgarépa, S dkg vaj,, csipetnyi ~ szelt szerecsendió. A répát megtisztítjuk, ha vékony, egészben hagyjuk, ha vastagabb hosszában ketté vagy négyfelé vágjuk. Kivajazott tűzálló tálra párhuzamosan ráfektetjük a répákat, és megzzuk, csipetnyi reszelt szerecsendióval meghintjük. Végül rámorzsoljuk a maradék vajat, és a tál alufóliával szorosan lezárva, a forró sütőbe toljuk. Kb. 20 percig sütjük, ezalatt a répa szépen megpuhul a saját levében.

2 Ananászos savanyúkáposzta HOZZÁVALÓK: 60 dkg savanyúkáposzta,, néhány szem fekete bors,néhámy szem borókabogyó, 1 babérlevél, 2 evőkanál pecsenyelé, 1 nagy fej hagyma, 1 dcl olaj, egy öntetnyi ecet 1.5 dcl marhahúsleves, 4 evőkanál száraz könnyű fehérbor, 1 doboz ananász konzerv A káposztát hideg vízben átmossuk és szitán jól lecsöpögtetjük és kinyomkodjuk, majd néhányszor késsel átvagdossuk.a hagymást tisztitása után félbe majd csikokra vágjuk;az ananászt lecsepegtetjük ha nem darabos akkor össze vágjukegy nagy edényben felforrositjuk az olajat és világosrapiritjuk benne a hagymát, meglocsoljuk egy öntetnyi ecettel, majd felöntjük a pecsenyelével, a levessel és a borral;hozzáadjuk a káposztát, a borókabogyót, a bort a t és a babérlevelet, majd gyakori keverés mellett, kis lángon kb fél óra alatt puhára főzzűk, ezután beleteszük az ananászdarabokat és néhány percig még együtt pároljuk. Az ananászos káposzta nagyon finom sertés- száranyas-és vadsültekhez egyaránt. Angolos burgonya 1 kg apró szemű burgonya,, 5 dkg vaj. A burgonyát meghámozzuk, és s vízben, egészben megfőzzük. Ez-után leszűrjük, a krumplit forró tálra tesszük, és megforrósított, de nem barna vajjal leöntjük. Lehet a tetejére összevagdalt petrezselyem-zöldet is hinteni. Aszalt szilva rizzsel 2 csésze rizs, 1 csésze aszalt szilva, 1 kanál zsír,, cukor, citromhéj. A szilvát cukros vízben főni tesszük, majd amikor félig kész, hozzáadjuk a rizst, a zsírt, zzuk, ízlés szerint kevés citromhéjjal ízesítjük. Lassú tűzön megfelelő állagura főzzük. Aszaltszilvás pároltrizs dkg aszalt szilvát pár órával (vagy egy éjszakára) hideg vízben áztatunk, majd kimagozzuk (ha magvas volt), és félbe vagy negyedekbe vágjuk. Egy csészényi (kb. 2,5-3 dl-es) jázmin rizst pici olajon megfuttatunk, majd felöntjük 2-2,5 csészényi forró húslevessel (vagy vízben felodott 2 db erőleveskockával), hozzáadjuk a szilvát és perc alatt - nagyon kis lángon - készre pároljuk, közben keverni nem szükséges.egy kis pihentetés után csészébe tömörítve, és a tányérra borítva, petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk.eredetileg ezt a köretet fűszeres, grillezett csirkemellel, gombamártással és ráolvasztott/sütött sajttal ettem.

3 Bácskai gombás rizs 3-4 személyre 25 dkg rizs 15 dkg gomba 4 zöldpaprika 2 paradicsom 1 fej vöröshagyma zsír vagy vaj pirospaprika majoranna bors Adhatsz hozzá sült szalonnát is. Az apróra vágott hagymát kevés forró zsiradékon pirítsd sárgára, szórd meg pirospaprikával és add hozzá a megtisztított és apróra vágott gombát, a meghámozott és felkockázott paradicsomot, a felkarikázott zöldpaprikát, s az egészet párold néhány percig. Akkor a leöblített, leszűrt rizst add a zöldséghez, tegyél bele majorannát, zd, borsozd, öntsd fel 6 dl vízzel és az ételt párold puhára. Borbarát burgonya 4 személyre 80 dkg burgonya 1,5 dl száraz fehér bor 4 dkg vaj 1 közepes hagyma petrezselyem bors A héjában főtt krumplit hámozd meg, karikázd fel és rakd le egy kivajazott tűzálló tálba. A hagymát vágd finomra és fonnyaszd meg a vajon, majd zd, borsozd, szórd meg aprított petrezselyemmel, öntsd rá a bort, végül forrald fel és ezt a lét locsold a krumplira. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön süsd, amíg a burgonya megpirul. Bostoni burgonya 1 kg burgonyából készült burgonyapüré, fél fej vöröshagyma, 2 tojás, S dkg vaj, kevés pirospaprika. A burgonyapürét (amely lehet maradék is) a reszelt hagymával meg a tojásokkal habverővel jól kikeverjük, és alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük. A tetejére olvasztott vajat locsolunk, pirospaprikával meghintjük, és a sütőben a tetejére kérget sütünk.

4 Burgonyafánk Tíz deka héjában főtt krumplit meghámozunk, alaposan összetörjük (legjobb szitán), és összegyúrjuk 70 dkg liszttel, 1 tojással, 1 evőkanál olajjal, 1-2 csapott teáskanál val, 2 dl tejjel, és 2 dkg élesztővel, amit 1 dl langyos tejjel 1 kávéskanál cukorral kovászoltunk, és liszttel meghintett gyúródeszkán kb 1 cm vastagra nyújtjuk, majd pohárralpogácsákat szaggatunk belőle. A korongokat lisztezett tálcára rakjuk, letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük. A fánkokat több részletben, mérsékelten forró (180 fokos) bő olajba tesszük, fedő alatt 2-3 percig sütjük, majd megfordítjuk és fedő nélkül szintén 2-3 perc alatt készre sütjük. Sültekhez, főleg vadételekhez finom köret. Burgonyagombóc húsok mellé 1 kg burgonya 10 skf búzadara 5 dl tej petrezselyem,. bors, szerecsendió A tejet felforraljuk, val, reszelt szerecsendióval ízesítjük, beleöntjük a búzadarát és a megtisztított nyersen lereszelt burgonyát. Jól összedolgozzuk, ha szükséges, utánízesítjük és vizes kézzel gombócokat formázunk. Sós, forró vízben kifőzzük, leszűrjük és megforgatjuk az apróra vagdalt petrezselyemben. A megpuhult pörkölt mellé tálaljuk, csípős csalamádét kínáljunk hozzá. Burgonyakrokett Harminc deka héjában főtt krumplit meghámozunk, alaposan összetörjük (legjobb szitán), és összekeverjük 12 dkg rétesliszttel, 2 tojás sárgájával, val, szerecsendióval, és liszttel meghintett gyúródeszkán pogácsákat szaggatunk vagy hengereket formázunk belőle. Tojásba és zsemlemorzsába mártva panírozzuk, majd forró zsírban kisütjük. Vigyázzunk, nem szabad lassan sütni, mert sok zsiradékot képes felszívni! Sültekhez finom köret.

5 Burgonyapüré 1 kg szétfővőfajta burgonya, 5 dkg vaj, tej,. A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és s vízben megfőzzük, Leszűrjük, majd áttörjük, és annyi - vajjal elkevert - forró tejbe öntjük, amennyit felvesz (részben ízlésünktől függ, hogy milyen sűrűn szeretjük a burgonyapürét, részben a burgonya minőségétől, hogy mennyit vesz fel}. Ha a főzővíz nem volt elég s, utánazzuk. Kitűnő, habos lesz a burgonyapürénk, ha a burgonyát habverővel a tejben 1-2 percig verjük. Burgonyapüré 2 3 kg burgonya, 1 l tej, 10 dkg vaj, ízlés szerint A burgonyát s vízben puhára főzzük, leszürjük, még forrón szitán áttörjük. Így kapjuk a burgonyapelyhet. Az áttörést úgy végezzük, hogy a burgonyapehely azonnal egy acél habüstbe, vagy más, a kikeverésnek megfelelő edénybe kerüljön. Hozzáadjuk a tej felét és a vajat. Acél habverővel habosra keverjük, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tej másik felét. A hozzáadott tej mennyisége mindíg a burgonya minőségétől függ. Esetenként nincs szükség az összes tejre, mert a burgonya magas víztartalmú. Így a burgonyapuré kevesebb tejjel is megfelelő sürűséggű lesz. A kész burgonyapüré kanállal könnyen formázható, habszerű, hófehér színű, nem folyik. A burgonyapürét val ízesítjük, majd vízfürdőbe helyezzük. Tetejére vajdarabkákat morzsolunk, vagy egy kevés meleg tejet öntünk, hogy ne bőrősödjön. A burgonyapürét forrón, előmelegített tálra tálaljuk. A burgonyapürét angolos bélszínhez, vajas borjúszelethez, kímélő étrendekhez adhatjuk. Burgonyás knédli forró krumpliból 80 dkg forró krumpli 40 dkg dara 10 dkg zsír szalonna vagy vaj 1-2 tojás vagy csak a sárgája fél kanálnyi (pirított zsemlekockák) Elkészítési módja: A gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, a t és összedolgozzuk tésztává. A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is. Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal, szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk pirított

6 zsemlemorzsával) és párolt káposztával húshoz adjuk körítésként.ugyanebből a tésztából nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc. Dinsztelt káposzta A káposztát (vöröse vagy fehéret, mindegy), a lehető legvékonyabbra felszeletelem, vagy káposztareszelőn legyalulom. A megfelelő méretű lábosban zsír hevítek (Kb.. egy evőkanállal) és ebben megforgatom a káposztát és megzva, enyhén megcukrozva és egy kávéskanál őrölt köménnyel megszórva, lefedve, takarék lángon párolom. Amikor félig megpuhult, akkor két nagy, meghámozott almát reszelek bele. Ha szükséges tovább zhatod, és egy kanál cukrot is tehetsz ekkor bele ízlés szerint. A továbbiakban kevergetve, fedő alatt tovább párolom. Amikor 95 %-ban megpuhult, ízlés szerint ecettel savanyítandó. Az almától különleges telt íze lesz (de aki nem szereti el is hagyható belőle). Fincsi krumpli A dietetikus véleménye: Érdekes alternatívája az olajban sült burgonyának. Lehet, hogy nem sokkal kevesebb az energiatartalma, de ízletesebb és egészségesebb annál. 4-5 burgonya 1 főzőtejszín 3 gerezd fokhagyma szerecsendió kevés olívaolaj Elkészítése: Tisztítsuk meg, és szeleteljük fel vékonyra a burgonyát. A tál aljába öntsünk kevés olívaolajat, és tegyük rá a szeleteket. Keverjük össze a tejszínt a szétnyomott fokhagymával, val és szerecsendióval, és öntsük a burgonya tetejére. Takarjuk le alufóliával és süssük, amíg puha nem lesz. Köretként is remek, de önmagában is megállja a helyét! Fitness saláta 4 főre jégsaláta 1 fej sonka 40 dkg brokkoli 1 fej sárgarépa 1 db közepes fürjtojás 16 db szerecsendió, Öntethez: olivaolaj 1 dl fél citrom leve bazsalikom balzsamecet 0,5 dl elkészítés:

7 A brokkolit megzzuk és szerecsendióval ízesítjük, majd gőz fölött pár percig gőzöljük. A sonkát vékony szeletekre vágjuk, a fürjtojást s vízben megfőzzük és megpucoljuk. A répát megtisztítjuk és lereszeljük. Az öntet hozzávalóit egy kis üvegben jól összerázzuk. A tányérra ráhelyezzük a jégsaláta darabjait, majd a megpucolt, megreszelt zöldségeket és öntettel jó alaposan meglocsoljuk. Francia burgonya 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 evőkanál olaj, 3 dkg vaj,. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, és mély kiolajozott tűzálló tálba öntjük. Megzzuk, a tojássárgájával el-kevert tejföllel leöntjük, tetejére morzsoljuk a vajat, és a sütőben ad-dig sütjük, amíg a tejfölt magába nem szívta, és a teteje szépen meg nem pirult. Galuska 80 dkg liszt, 20 dkg zsír, 3 db tojás, javasolt folyadékmennyiség 0,4 l ízlés szerint Először is s vizet forralunk. Összeállítjuk a galuskatésztát. A tojásokat keverőtálba felütjük. Egy kevés vizet és t adunk hozzá. Ezután hozzáadjuk a szitált lisztet. A galuskatésztát fakanállal keverjük össze. Amikor a tojás és a víz keveréke egyneművé vált a liszttel, akkor a galuskatészta elkészült. A galuskatésztát az erre szolgaló szaggatóval a forrasban lévő vízbe szaggatjuk. A készre főtt galuskákat leszürjük, alaposan leöblítjük és lecsepegtetjük. Megfelelő méretű lábasban zsírt melegítünk. Belekeverjük a galuskát, zzuk, és átforgatjuk. Azonnal, forrón, előmelegített tálra rakjuk. Sokféle ételhez, így paprikáshoz, pörkölthöz tálalhatjuk körítésként. Önnálló ételként tojásos galuskát készíthetünk belőle. Genovai rizottó 4 személyre 40 dkg rizs 10 dkg paradicsompüré 3 dkg vaj 6 dkg juhsajt 5 dkg mandula 3 evőkanál olaj 3 gerezd fokhagyma bazsalikom

8 Vágd apróra a fokhagymát, a mandulát, a bazsalikomot és jól keverd el az olajjal. A sajtot reszeld le. A sűrített paradicsomhoz adj 9 dl vizet, zd meg és ebben a lében főzd puhára a rizst. Végül a forró rizshez keverd hozzá a vajat, az olajos-fűszeres vagdalékot és a reszelt sajtot. Lajos Mari mandula helyett fenyőmaggal csinálja. Gézen gőzölt gombóc (knédli) 4-6 személyre 60 dkg liszt 2,5 dl tej 2 tojássárga 2 dkg vaj 3 dkg élesztő 1-3 dkg porcukor * Az élesztőt 1/2 dl tejjel és 1 dkg porcukorral futtasd fel, majd a maradék tej, a liszt, a tojássárgák, a vaj (és az esetleges maradék cukor), illetve - szükség szerinti mennyiségű - víz hozzáadásával gyúrj tésztát. Keleszd meg, majd nyújtsd 1-2 cm vékonyra. A tésztát úgy vágd fel, hogy a darabokból cca. 4 cm átmérőjű gombócokat formálhass. Végül azokat lobogó víz felett főzd 10 percig. Ehhez egy magasabb edényt tölts meg egyharmadáig vízzel, majd fedd le egy dupla gézréteggel. (Ezt jó szorosan kösd is körül az edény külsején egy spárgával. A géznek annyira kell lazának maradnia, hogy amikor ráhelyezted a gombócokat kényelmesen le tudd fedni a lábast.) Amikor a víz felforrt, a gombócokat helyezd szellősen a gézre (vigyázz, fövés közben kb. a másfélszeresükre híznak), s takard le az edényt. Félidőben, azaz 5 perc múlva fordítsd meg a knédliket, hogy egyenletesen főjenek. * A cukor és a mennyisége attól függ, hogy a gombócokat mire szánjuk: san, köretnek vagy édesen, desszertként tálaljuk? Gombakotlett. 30 dkg gomba 1 kis fej vöröshagyma 2 zsemle 3 tojás tej zsír vagy vaj zsemlemorzsa 5-6 szál petrezselyem liszt bors A megtisztított gombát vágd vékony szeletekre, s a lereszelt hagymával, az apróra vágott petrezselyemmel egy kanál zsiradékon párold puhára. A zsemléket áztasd tejbe, csavard ki, adj hozzá két tojást, zd, borsozd és dolgozd össze a párolt gombával. A masszából formázz lepényeket, azokat forgasd lisztbe, majd elhabart tojásba, végül zsemlemorzsába, és forró zsiradékon

9 mindkét oldalukat süsd pirosra.pelle Józsefné krumplipürét vagy párolt rizst és fejes salátát ajánl hozzá. Gombaropogós 40 dkg gomba 1 fej hagyma 8 dkg liszt 1 dl tej 2 tojás sárgája, bors zsemlemorzsa olaj a kisütéshez A tisztított, jól megmosott gombát apróra vágom. Négy evőkanál olajon megfonnyasztom a hagymát és fedő alatt megpárolom rajta a gombát. Izlés szerint zom és borsozom. Ha zsírjára sült 2 evőkanál liszttel megszórom, és pár percnyi pirítás után hozzáadok 1 dl tejet. Gyakori kevergetés mellett addig főzöm, míg el nem válik az edény falától. Ekkor kihűtöm, és hozzákeverem a tojások sárgáját. Ujjnyi darabokat formázok belőle és zsemlemorzsában megforgatom, majd bő olajban kisütöm. A receptet Szántósi Barbara küldte. Gombás rizs 60 dkg rizs, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 20 dkg gomba, 5 gramm törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld, ízlés szerint A megtisztított, többször váltott vízben megmosott gombát leszárítjuk. Apró kockákra vágjuk. Serpenyőben vajat melegítünk. Belerakjuk a gombát. Sóval ízesítjuk, törött borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Puhára pároljuk. A gombát a kész párolt rizshez keverjük. A párolt rizshez hasonló módon tálaljuk. Párizsi körítéshez adjuk. Gőzgombóc meggykompóttal Hozzávalók 6 személyre: a gombóchoz: 50 dkg liszt kb. 10 dkg cukor 7,5 dkg vaj vagy főzőmargarin 4,5 dl tej, 2 dkg élesztő 1 citrom a kompóthoz: 1 üveg (720 ml) meggybefőtt 1 kis rúd fahéj 1 evőkanál étkezési keményítő

10 szóráshoz: őrölt fahéj porcukor Elkészítés: Mikrohullámú sütőben 600 watton 1 perc alatt felolvasztunk 5 dkg vajat,elkeverjük 2,5 dl tejjel és a szétmorzsolt élesztővel. A citromot jólmegmossuk, egyik feléről lereszeljük a héját, és 5 dkg cukorral együtt a vajas-élesztős tejhez adjuk. Robotgéppel apránként összedolgozzuk a liszteta többi hozzávalóval. Lefedjük, és 2 percig 180 watton melegítjük.a tésztát a kikapcsolt készülékben még 15 percig kelesztjük.közben a meggyet lecsepegtetjük, levét felfogjuk. A citrom másik felét vékonyan meghámozzuk. A meggylét felforratjuk a fahéjjal, a cítromhéjjal és a cítrom kifacsart levével, majd a fahéjat és a citromhéjat kivesszük. Az étkezési keményitőt simára keverjük 2 evőkanál vízzel, a léhez adjuk, újból felforraljuk és beletesszük a meggyet, majd 2 evőkanál cukorral ízesítjük.a tésztát átgyúrjuk, 6 tömzsi rudat formálunk belőle, és csillag alakban elhelyezzük egy 26 cm átmérőjű, mikrohullámú sütőben használható formába. A maradék tejet és vajat 2,5 dkg cukorral 600 watton 1 percig melegítjük, majd a tésztára öntjük, 360 watton 18 percig sütjük, végül meghintjük őrölt fahéjjal és porcukorral. A kompótot külön kínáljuk hozzá.hagyományos módon: A tésztát langyos helyen 20 percig kelesztjük, átgyúrjuk és 6 rudat formálunk belőle. Egy kerek formát kikenünk olvasztott vajjal, belerakjuk a rudakat, percig kelesztjük, majd ráöntjük a maradék meglangyosított tejet. Előmelegített sütőben (200 fokon) kb. 30 percig sütjük. Gőzben főtt burgonya Ugyanúgy hámozzuk, daraboljuk fel, mint a s burgonyát. A kukta-fazék aljára 1,5 deci vizet öntünk, a betétet belerakjuk, és erre tesszük a burgonyát. Megzzak, és a kuktát lezárva, a jelzéstől számítva nyolc percig gőzöljük. Készíthetjük lábasban is, akkor az edény aljára öntjük a vizet, a főzőbetétet beletéve, erre halmozzuk, megzzuk a burgonyát. Fedő alatt, kis lángon addig gőzöljük, amíg meg nem pu-hult, de alatta a forró vizet pótolni kell, ha elpárologna. Gurulós tarhonya 25 dkg tarhonya, 20 dkg fott füstölt sonka, 25 dkg kifejtett zöldbor, 1/2 doboz konzerv csemegekukorica, 1 fej vöröshagyma, 3 evokanál olaj, 1 teáskanál piros fuszerpaprika, 1 tyúkhúsleveskocka, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint. A hagymát megtisztítjuk, majd négybe vágjuk. A felforrósított olajon addig pirítjuk a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. Akkor a tuzrol félrehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntünk rá, hogy az a tarhonyát két ujjnyival lepje el. Beletesszük a húsleveskockát, meghintjük a törött borssal, és kevés val fuszerezzük. A tuzre visszatéve 25 percig forraljuk kis lángon. Közben a sonkát nagy lyukú darálón ledaráljuk,

11 vagy nagyon apróra összevágjuk. Ha a párolási ido letelt, a tarhonyára öntjük a sonkakockákat, a zöldbort és a kukoricát (utóbbit levével együtt). Jól összekeverjük, és még egyszer felforralva, befedve fozzük 5 percig. Ezután ugyancsak befedve hagyjuk állni további 15 percig, addigra az összes levét beszívja. Tálalás elott felkeverjük, és salátával kínáljuk. Hagymás-szalonnás krumpli 800 g apró szemű krumpli, 50 g szeletelt szalonna (bacon), 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor újhagyma,, bors. A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, enyhén s, forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig előfőzzük. Közben a szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a vajjal együtt megpirítjuk, a szalonnapörcöt félretesszük. A zsíradékban rózsaszínűre sütjük a fokhagymagerezdeket, kidobjuk (vigyázat, ha megégnének, keserű lesz az étel!). Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is). A krumplit leszűrjük, egy közepes méretű, csinos sütőedénybe terítjük, lazán összekeverjük a hagymakarikákkal, meglocsoljuk a zsíradékkal, és előmelegített, forró sütőben (200 fokon) 30 percig sütjük-pirítjuk. A sütőből kivéve megszórjuk a tetejét a félretett szalonnapörcel, frissen őrölt borssal, és a sütőedényben, forrón tálaljuk.megjegyzés: ha a krumpli héja szép vékony, nem kell ledörzsölni, csak jó alaposan megmosni. Hagymás törtkrumpli Hozzávalók burgonya zsír vöröshagyma (bors) A burgonyát hámozd, főzd meg s vízben, s csepegtesd le. Közben kevés zsíron piríts világossárgára kis kockákra vágott vöröshagymát. A főtt krumplit törd péppé, zd (esetleg borsozd), s közben keverd hozzá a pirított vöröshagymát is. (A hagyma zsírját nem kell feltétlenül teljes egészében hozzáadni, viszont az még jól jön az adagoló-formázó kanál megnedvesítésére.) A törtkrumpli nem szereti a melegítést, ezért a tálalásig - gőz- vagy vízfürdőben - forrón kell tartani.

12 Indiai rizs 2-4 személyre 25 dkg rizs 2 fej vöröshagyma 10 dkg vaj szegfűszeg gyömbér fahéj bors A rizst szűrőben öblítsd le, csorgasd le, s hagyd megszikkadni. A vöröshagymát reszeld meg, s keverd bele a felhevített vajba. Egy-két perc múlva add hozzá a rizst, s - időnként megkeverve - addig melegítsd, amíg nem válik üvegessé. Ekkor adj hozzá szegfűszeget, gyömbért, fahéjat, borsot és t, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy az a rizst jól ellepje (a rizs mennyiségének körülbelül kétszerese kell), s fedő alatt lassú tűzön párold puhára. (Ha van fűszerzacskód, abba tedd a gyömbért, fahéjat és szegfűszeget. Ha nincs, inkább örölt fűszereket használj.) A végén - ha kell - fedő nélkül párologtasd el a rizs alatt maradt nedvességet. Kapros túrógaluska vaj 2 dkg tojás 2 db tehéntúró 25 dkg búzadara 10 dkg kapor 1/2 csomó A vajat a tojásokkal simára keverjük. Hozzáadjuk az áttört tehéntúrót, a búzadarát, val és apróra vágott friss kaporral ízesítjük.a jól összegyúrt masszát negyedórára a hűtőszekrénybe rakjuk, majd egy evőkanál segítségével galuskákat formálunk, és forrásban lévő s vízben kifőzzük. A leszűrt és jól lecsepegtetett túrógaluskák mellé tesszük a tűzpiros, gombás tyúkpörköltet. Knédli 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 1 ek., 1 pohár tejföl, 3 tojás, 3 dkg élesztő, 3 dl tej Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk, a többi hozzávalóval összekeverjük, lángostészta sűrűségűre. Hűtőben az al polcon kiolajozott zacskóban néhány óráig tároljuk. Egy fazekat - amibe előzőleg vizet töltünk - lekötözünk erős fehér vászonnal, majd olajos kézzel 5-6 cm átmérőjű gombócokat formálunk a tésztából és rátesszük a vászonra (a

13 fazékban a víz ekkor már lobogva forr). A fazekat lefedjük egy másik, ugyanolyan méretű fazékkal, és 20 percig felé se nézünk. 20 perc után hurkapálcával megszúrjuk a gombócot, ha a pálca tiszta marad, kész. SOHA nem szabad kinyitni hamarabb, mint húsz perc, mert összeesik a gombóc! Gombóc helyett lehet 5-6 cm átmérőjű rúd alakúra is formázni, ezt tálaláskor szeletelni kell. Mártással tálalt sült és főtt húsokhoz adjuk köret gyanánt. Cseh gombóc /knédli/ 2 db. zsemle 2 evőkanál zsíradék (lehetőleg vaj) 1/2 l tej néhány evőkanál liszt egy kávéskanál A zsemléket kis kockákra feldaraboljuk, majd két evőkanál zsíradékban világosra pirítjuk. Ezt követően felöntsük annyi tejjel, hogy a zsemléket elfedje, és egy óra hosszat pihenni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívja magát tejjel. Ha szükséges még öntünk hozzá tejet, amennyit csak fel tud szívni. Ezt követően megzzuk, majd a liszttel, galuska sűrűségű tésztát keverünk belőle. Ezt követően egy konyharuhát kivajazunk, majd a kapott tésztát kitesszük a konyharuhára, kenyeralakúra formázzuk és becsavarjuk. A konyharuha két végét szorosan elkötjük, és erősen forrásban lévő s vízben kb percig főzzük. Ha elkészült, melegen kibontjuk, majd éles késsel fogyasztás előtt szeleteljük. Köményes burgonya Ugyanúgy készül, mint a s burgonya, de a tálon vajdarabkákat hin-tünk rá, és köménymaggal gazdagon megszórjuk. Krumplipüré 4-6 személyre 1,5 kg burgonya 5 dl tej 6 dkg vaj vagy 8 dkg margarin A meghámozott krumplit főzd meg s vízben, alaposan szűrd le, törd át. Lassú tűzön morzsold hozzá a vajat (vagy margarint), s folyamatos keverés mellett (legjobb, ha habverővel kevered) lassan add hozzá a forró tejet. A végén zd.rózsaszínű pürét készíthetsz, ha párolt sárgarépával együtt töröd össze a burgonyát. A püré zöld lesz, ha negyedannyi nyers, ledarált spenótot keversz az összetört krumplihoz.(a krumplipüré nem bírja az újramelegítést. Melegen úgy tarthatod, hogy a tálat forró vízbe állítod, a püré tetejét pedig meglocsolod kevés tejjel, hogy ne bőrösödjön.)

14 Krumplifánk 2-4 személyre 25 dkg burgonya 30 dkg liszt 2 tojás sárgája 3 dkg zsír 2 dl tej 2 dkg élesztő olaj 1 kiskanálnyi cukor A krumplit főzd meg héjában, majd hámozd meg, és törd át. Dolgozd össze a liszttel, tojássárgával, zsírral, val és a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. A tésztát liszttel meghintett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra, és belisztezett pogácsa-szaggatóval darabold fel. A kiszaggatott fánkocskákat meleg helyen keleszd meg. (Ez kb. 1 órát kíván.) A fánkokat bô forró olajban süsd pirosra. Ez a köret valamilyen mártással akár önálló étel is lehet. A tészta egy kis reszelt sajt vagy apróra vágott sonka hozzáadásával is variálható. Krumplipüré 4-6 személyre 1,5 kg burgonya 5 dl tej 6 dkg vaj vagy 8 dkg margarin A meghámozott krumplit főzd meg s vízben, alaposan szűrd le, törd át. Lassú tűzön morzsold hozzá a vajat (vagy margarint), s folyamatos keverés mellett (legjobb, ha habverővel kevered) lassan add hozzá a forró tejet. A végén zd.rózsaszínű pürét készíthetsz, ha párolt sárgarépával együtt töröd össze a burgonyát. A püré zöld lesz, ha negyedannyi nyers, ledarált spenótot keversz az összetört krumplihoz.(a krumplipüré nem bírja az újramelegítést. Melegen úgy tarthatod, hogy a tálat forró vízbe állítod, a püré tetejét pedig meglocsolod kevés tejjel, hogy ne bőrösödjön.) Kukoricaköret 50 dkg-os kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica, 5 dkg vaj vagy Ráma margarin, késhegynyi őrölt fehér bors A megforrósított vajra öntjük a leszűrt konzervkukoricát, megborsozzuk, és az egészet átforrósítjuk. Ha mirelitből készítjük, akkor még fagyottan öntjük a kukoricát a forró vajba, megzzuk, megborsozzuk, és nagyon kis lángon, időnként megkeverve, öt percig pároljuk

15 Mandulás burgonyakrokett 4 közepes burgonya, 2 tojás, 1 dl tej, 2-3 evokanál finomliszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál orölt szerecsendió, ízlés szerint és törött fehér bors, 1 mokkáskanál sütopor, 5 dkg lehéjazott, fehér mandula, olaj a sütéshez. A megmosott, héjas burgonyát megfozzük, majd meghámozva, még melegen összeetörjük. Hozzáöntjük a tejet, a gyengén felvert tojásokat, az összes fuszert, valamint a megreszelt vöröshagymát. Beledolgozzuk a sütoport és annyi lisztet, hogy formálható massza legyen. Nedves kézzel hosszúkás kroketteket, azaz ujjnyi, henger alakú kolbászkákat formálunk belole. A fehér mandulát vékony lapokra forgácsoljuk, és belenyomkodjuk a krokettekbe. Ezután bo, forró olajba, egyenként óvatosan beleeresztjük, a hofokot rögtön mérsékeljük, és kis lángon lassan megsütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, illetve a megsült kroketteket papírtörülközore szedjük. Mentett ropogós 4 személyre 35 dkg főtt vagy sült hús dkg sűrű besamel 2 tojássárgája vaj 2 egész tojás liszt zsemlemorzsa zsír (olaj) petrezselyem bors A húst vágd apró kockákra, kevés forró vajon pirítsd petrezselyemmel néhány percig, majd add hozzá a besamelt és a tojássárgákat, zd, borsozd. A jól összedolgozott masszát hűtsd le, formálj belőle kis rudakat és ezeket a sütésig tartsd jégszekrényben. A kroketteket közvetlenül a tálalás előtt forgasd lisztbe, elhabart tojásba, majd zsemlemorzsába és bő, forró zsiradékban süsd pirosra.valamilyen mártással önálló étel is lehet.

16 Mustáros sült burgonya Hozzávalók /4 személyre/ : - 8 db közepes / 4 nagyobb burgonya (1 kg) - 2 evőkanál olaj - 2 evőkanál csípős mustár gerezd fokhagyma - 1 mokkáskanál szárított kakukkfű -, bors - néhány szál petrezselyem A burgonyákat gondosan megmossuk-sikáljuk, szárazra töröljük, hosszanti irányban kettévágjuk, és vágott felületüket, mint a pogácsa tetejét, mélyen bevagdossuk. Simára keverjük az olajat a mustárral, hozzáadjuk a meghámozott, áttört fokhagymát, a kakukkfüvet, ízlés szerint t, frissen őrölt borsot, és megkenjük vele a fél burgonyákat.nagyobb tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe rakosgatjuk őket, és 180 C-ra előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön percig, pirosra sütjük (ha nagyon pirulna a tetejük, alufóliával lazán betakarjuk, de át kell sülniük!). A sütőből kivéve néhány percig hűlni hagyjuk, tetejüket meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Igazán csak frissen jó! Köretként roston sült, natúr húsok, disznótoros mellé kínálhatjuk, önmagában - vegyes salátával, savanyúsággal - finom, könnyű vacsora. - Érdemes kisebb burgonyaszemekből készíteni, mert így rövidebb az elkészítési idő. - Készíthetjük úgy is, hogy nyersen felkarikázzuk a meghámozott burgonyát, összekeverjük az öntettel, és sütőedénybe terítve megsütjük. Nokedli 3 tojás kevés 2 dl víz 60 dkg liszt Elkészítése: A hozzávalókat annyi liszttel jól összedolgozzuk, hogy ruganyós jó sima tésztát kapjunk. lobogó s vízbe szaggatva kifőzzük. Hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük. Húsok mellé, de tojásosan átsütve is nagyon finom. Nyers burgonyagombóc 5 dl tej 12,5 dkg búzadara 1 kg burgonya Elkészítése: A tejhez egy fél teáskanálnyi t adunk, beleszórjuk a grízt, azzal egyszer felforraljuk, majd a tűzről lehúzva 30 percig pihentetjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük. A reszeléket egy konyharuhába téve alaposan kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tejbegrízt, azzal

17 alaposan kikeverjük, s val ízesítjük. Kis, kb. 4 cm átmérőjű gombócokat formálunk a masszából, s azokat - kevés keményítővel dúsított - bő s vízben, egyszeri felforrás után, gyenge tűzön megfőzzük. (Elkészültét abból lehet megállapítani, hogy a gombócok feljönnek a víz tetejére.) Jól illik vadas sültekhez, rajnai savanyúsülthöz, pecsenyékhez, sertéssülthöz Párolt rizs 60 dkg rizs, 1 csomó petrezselyemzöld, 6 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, javasolt folyadékmennyiség 1, 2 liter ízlés szerint A rizst átválogatjuk, megmossuk többször váltott hideg vízben. Szitára öntjük, lecsepegtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, lemossuk. A sütőt begyújtjuk, hogy forró legyen. A rizs kétszeres súlyának megfelelő ( 1,2 l ) mennyiségű vizet forralunk, val együtt. Lábasban zsírt melegítünk. Belerakjuk a rizst. Lassan állandó keveréssel üvegesre pirítjuk. Felengedjük a forrásban levő s vizzel. Belerakjuk a vöröshagymát. Fedővel lefedjük, felforraljuk. A lábasban levő lefedett rizst berakjuk a forró sütőbe, kb. 30 percig pároljuk. Ha letelt az idő, kiemeljük a lábast a sütőből. Kivesszük a vöröshagymát. A rizst megkóstoljuk. Ha szükséges, zzuk, és ezután pecsenyevillával könnyedén felkeverjük a rizst. Ha jól dolgoztunk, a rizsszemek nem tapadnak össze, különállóak. A párolt rizst lefedve, vízfürdőben kell melegen tartani tálalásig. A párolt rizst vajazott tálalókanálba, csészébe nyomkodjuk. Ebből borítjuk ki az előmelegített tálra. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzöldel. A párolt rizst borjúsülthöz, frissen sült natúrszeletekhez, becsináltakhoz adjuk. Petrezselymes burgonya 2,5 kg Burgonya, ízlés szerint, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkg vaj Az újburgonya kb. dió nagyságú. Természetesen ennél lehet kisebb és nagyobb is. Célszerű az újburgonyát a szemek nagysága szerint összeválogatni, és együtt készíteni. Az újburgonyat nem hámozzuk, hanem kaparással tisztítjuk. Az újburgonyát tisztítás és mosás után, ha a szemek dió nagyságnál nem nagyobbak, párolással készítjük. A megtisztított újburgonyát lábasba helyezzük. Vajat adunk hozzá, zzuk, majd egy kevés vizet aláöntve, fedővel fedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Mikor majdnem puha, meghintjük valamilyen puhára vágott fűszernövénnyel, óvatosan összerázzuk. Forrón, előmelegített tálra tálaljuk.

18 Petrezselymes újburgonya 1 kg újburgonya, S dkg vaj, 1-2 csokor petrezselyemzöld,. A megkapart burgonyát karikákra vágjuk, és a forró vajban megzva, a saját levében puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, nehogy odakapjon. Tálalás előtt 1-2 perccel hintjük rá a megvagdalt zöldpetrezselymet. Ráckrumpli 1 kg burgonya, 10 dkg kolozsvári szalonna, 5-6 paradicsom, ugyanannyi zöldpaprika, 1 dl tejföl,. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és ropogós pirosra sütjük. A meg-tisztított kockákra vágott burgonyát hozzárakjuk, a paradicsomot, meg a zöldpaprikát belevágjuk, és kevés vízzel, időnként megkeverve,, l puhára pároljuk. Ha a szalonna nem elég s, utánazzuk. Végezetül rövid lére forraljuk, és a tejföllel összekeverve tálaljuk. Rácsos burgonya 3 kg burgonya, 1 liter olaj, 3 gramm. A hámozott nyers burgonyát hullámos élű gyalun gyaluljuk le. A burgonyával minden lehúzás után fél fordulatot teszünk. Ezáltal a burgonya egyik oldalán húzódó kis vájatok a másik oldalon levő vájatokra merőlegesek lesznek. A kereszteződéseknél kis lyukacskák keletkeznek. A leeső burgonyaszeletek rácshoz lesznek hasonlóak. A rácsos burgonyát a hasábburgonyához hasonló módon leszárítjuk, sütjük, majd tálaljuk. Résztelt krumpli 6-8 db közepes főtt burgonya, l fej hagyma, 1 kanál libazsír, vagy 2 evőkanál olaj,, pirospaprika.

19 A zsírban vagy olajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, kevés pirospaprikát szórunk bele, majd nagyobb lyukú reszelőn belereszeljük a főtt burgonyát. Sózzuk, majd jól összekeverjük. Különféle húsokhoz tálaljuk. Rizibizi 60 dkg rizs, 30 dkg zöldbor, 10 dkg sajt, 5 gramm törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld, ízlés szerint Párolt rizst készítünk. A zöldbort vajon puhára pároljuk, val ízesítjuk, törött borssal fűszerezzük, petrezselyemzöldet adunk hozzá. A párolt rizshez hozzákeverjük a zöldbort és a reszelt sajtot. A párolt rizshez hasonlóan tálaljuk. Rántott libamájhoz, pázizsi körítéshez adhatjuk. Rizsfőzés egyszerűen 20 dkg rizs, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, S dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 húsleveskocka. A több vízben megmosott rizst az olajban megfuttatott hagymára önt-jük, egy percig pirítjuk, majd kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs, felengedjük. A húsleveskockát beledobjuk és lefedve két percig forraljuk. A lángot eloltjuk alatta, és a tetejére több rétegben konyha-ruhát bontunk. Az így tartósított melegben a rizs szépen megpuhul, a megduzzad, és soha nem kozmái oda. Tálalás előtt meg kell kóstolni, hogy elég s-e, és ha kell, utánazzuk. A rizst ízesíthetjük finomra vágott petrezselyemmel, curryporral, és keverhetünk közé a végén ma-zsolát, illetve lehéjazott mandulát is. Rizses rakott zöldség 25 dkg rizs, 40 dkg sárgarépa, 1 fej zsenge karalábé, 4 dl tejföl, 2 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 4 evokanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evokanál Vegeta, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint és törött bors.

20 Két evokanál forró olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított, és többször, váltott vízben megmosott, lecsöpögtetett rizst, majd térfogatának megfeleloen dupla mennyiségu vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a meghámozott és negyedekbe vágott vöröshagymát, valamint a Vegetát. Fedo alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levet magába nem szívja. Közben a sárgarépát és a karalábét megtisztítjuk, ezután apró kockákra vágjuk. Kis tepsit kikenünk egy evokanál olajjal. A tojásokat a tejföllel és ugyancsak egy evokanál olajjal jól felverjük, és kevés val, borssal meg a zúzott fokhagymával ízesítjük. Egy réteg rizst terítünk a tepsibe, rászórunk kevés sárgarépakockát, majd lelocsoljuk a tojásos tejföllel. Erre ismét rizs kerül, amit a karalábékockákkal hintünk meg. Ezt újabb rizsréteg és tojásos tejföl követi. A rétegezést addig folytatjuk, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére tojásos tejfölnek és a reszelt sajtnak kell kerülnie. A tepsit alufóliával befedjük, és az elomelegített, forró sütobe toljuk. 25 percig pároljuk. Kockákra vágva tálaljuk. Rokfortos burgonya 8 nagy burgonya, 10 dkg reszelt rokfort sajt, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor snidling (vagy 1 evokanálnyi szárított snidling), ízlés szerint, késhegynyi törött fehér bors. A burgonyákat alaposan, lehetoleg kefével megsikáljuk, és meg is törölgetjük. Egy akkora tepsit, amekkorában egymás mellett elfér a 8 burgonya, elokészítünk. A burgonyák tetején elég mély, nagy nyílást vágunk. A vájatokat megtöltjük a vajjal és reszelt sajt felével. Az ily módon elokészített burgonyákat külön-külön alufóliába csomagoljuk, és a tepsibe elhelyezzük. Elomelegített, forró sütobe toljuk, és eros lángon 1 órán keresztül sütjük. Ezután hagyjuk kissé kihulni, majd a kis csomagokat kibontjuk. A megpuhult burgonyákat ismét meghintjük a megmaradt reszelt sajttal, és már fedetlenül betoljuk a sütobe. Éppen csak annyi ideig pirítjuk, amíg a sajt egybefüggo réteget képez a tetején. Kivéve, azon forrón meghintjük a finomra vágott snidlinggel, és azonnal tálaljuk. Bármilyen savanyúság vagy saláta jó mellé. Ropogós burgonya 7 kg apró szemű burgonya, ; a sütéséhez olaj. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozva, egészben a bő, forró olajba vetjük. Amikor egyik oldala már ropogósra sült, pecsenyelapáttal óvatosan megfordítjuk a krumpliszemeket, nehogy szétessenek, és a másik oldalukat is megpirítjuk. Mielőtt tálra rakjuk, alapo-san lecsepegtetjük, és csak ezután zzuk meg.

21 Ropogós újburgonya 1 kg apró szemű újburgonya, 3 evőkanál olaj,. A megforrósított olajba öntjük az alaposan megmosott, de héjas új. burgonyát, és a saját levében, fedő alatt puhára pároljuk. Párolás közben nem zzuk meg, és nem kevergetjük, hanem a lábast rázogatjuk hogy a burgonyaszemek egyenletesen puhuljanak. Végül a fedőt levéve, nagy lángon ropogós barnára sütjük, és csak a tálon zzuk. Célszerű nagyon vastag falú, például vaslábasban készíteni. Ha nem keverjük, a burgonyák héját nem sértjük fel, akkor nem ég oda a burgonyánk. Sáfrányos rizs 25 dkg rizs, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evokanál vegeta, 1 teáskanál currypor, 2 gerezd fokhagyma, 1 evokanál sáfrányos szeklice, késhegynyi törött fehér bors. A rizst átválogatjuk, tésztaszurobe öntjük, és váltott vízsugár alatt többször megmossuk, majd a rizzsel teli szurot vízbe állítjuk. 20 percig áztatjuk a rizst. Közben a sáfrányos szeklicét forrásban lévo, bo fél liternyi vízbe tesszük, és 5 percig forraljuk, ezalatt szép sárga színét kiadja. A mazsolát megtisztítjuk és összezúzzuk. Az áztatott rizst leszurjük. Lábosba tesszük a vajat, felolvasztjuk, majd rászórjuk a rizst, és kevergetve üvegesre pirítjuk. A tuzrol félrehúzzuk, belekeverjük a vegetát, a zúzott fokhagymát, a borsot és a curryport, majd ráöntjük a citromlevet, és végül a mazsolát is. Felöntjük a sáfrányos lével, és visszarakjuk a tuzre. Kis lángon, befedve, keverés nélkül addig pároljuk, amíg az összes levét felszívja. Ezután még 15 percig hagyjuk saját gozében duzzadni. Az ily módon készített rizs pergos, gurulós lesz, nem tapad össze. Tálalás elott villával óvatosan átforgatjuk. Csirke mellé nagyon finom, de magába, salátával is kituno vacsorára. Sajtos rizsgombóc 20 dkg rizs, 1 evőkanál paradicsompüré, S dkg sajt,, zsemlemorzsa; a sütéséhez olaj,

22 A rizst a paradicsompürével, val és annyi vízzel, amennyit felvesz, puhára főzzük, levét elpárologtatjuk, majd a tűzről levéve belereszel-jük a sajtot. Hagyjuk kihűlni, vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és zsemlemorzsába hempergetve, bő forró olajban hirtelen ro-pogósra sütjük. Sültekhez kitűnő körítés, de ha paradicsommártást készítünk hozzá, önálló ételnek is tálalhatjuk. Sajtos sült rizs. 1 csésze rizs, 10 dkg friss vagy fél csomag mirelit zöldbor, 2 db sárgarépa, 1 doboz kukoricakonzerv, 10 dkg szárazbab, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 db tojás, késhegynyi curry, késhegynyi őrölt bors, 1 teáskanál, 1 kávéskanál vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg füstölt vagy trappista sajt, vegeta. Elkészítése: A rizst puhára főzzük. A babot 10 órányi áztatás után fél liter vízben odatesszük főni, beleaprítjuk a zöldségeket, kivéve a bort és a kukoricát. Ahogy megfőtt, leszűrjük és óvatosan a rizshez keverjük. Ekkor adjuk hozzá a bort, a kukoricát, az ízesítőket, majd belekeverjük a tejfölben eldolgozott lisztes, tojásos masszát és a reszelt sajtot. Egy lehetőleg kerek, tűzálló tálat kivajazunk, morzsával megszórjuk és az anyagot ráterítjük. Zsemlemorzsával borítjuk. Forró sütőben, kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egy tálra borítjuk és szeleteljük. Sonkaropogós 4 személyre 35 dkg főtt sonka 20 dkg besamel 2 tojássárgája 2 egész tojás liszt zsemlemorzsa zsír (olaj) bors A sonka felét vágd apró kockákra, a többit pedig daráld le. A sűrű besamelt keverd össze a sonkával, a tojássárgákkal, zd, borsozd. A jól összedolgozott masszából formálj kis rudakat,s azokat tedd hűvös helyre. A kroketteket közvetlenül a tálalás előtt forgasd lisztbe, elhabart tojásba, majd zsemlemorzsába és bő, forró zsiradékban süsd pirosra.főtt, füstölt színhúsból is elkészíthető. Valamilyen mártással önálló étel is lehet.

23 Sós burgonya 1 kg burgonya, A burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és s vízben puhára főzzük. Leszűrve, esetleg a pecsenyelével megöntözve adjuk asztalra. Sült őszibarack 8 szép őszibarack, 5 dkg vaj, reszelt szerecsendió. A kimagvalt, meghámozott fél őszibarackokat magházukkal fölfelé ki. vajazott tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe ültetjük. A mag helyére bornyi vajat rakunk, és csipetnyi szerecsendióval meghintve, a sütőben (vagy roston) megsütjük. Készíthetjük lecsurgatott barackbefőtt. bőt is, akkor rövidebb ideig sütjük. Pecsenye és főleg sült szárnyas rendkívül finom körítése. Sváb specli 25 dkg liszt 2 tojás 4 kanálnyi tejföl 5 evőkanálnyi víz vaj Elkészítése: A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, és a tojással, a tejföllel, a vízzel és a val addig verjük, míg teljesen sima lesz és hólyagot vet. Harminc percig állni hagyjuk, majd egy nagylyukú reszelő hátoldaláról lobogva forró s vízbe szaggatjuk. Ha kifőtt, olvasztott vajban megforgatjuk. Variálható is: 2 evőkanálnyi paradicsompüré hozzáadásával pirosítható, míg 2 evőkanálnyi spenótpürével zölddé tehető. Szaftos vadételekhez, pörkölthöz való, de ha tojást ütünk rá, s megszórjuk reszelt sajttal, zöldsaláta kíséretében önálló ételként is megállja a helyét.. Svájci Röschti Néhány szem héjában főtt krumpli, olaj a kisütéshez A simán, héjában főtt krumpli kellemes meleg kiegészítés egy "hideg", felvágottas-sajtossalátás vacsorához, a "röschti" hagyományosan ennek maradékának feldolgozása

24 Nagylyukú reszelőn lereszeled a krumplit. Serpenyőben _kevés_ olajat hevítesz, a reszelt, megzott, esetleg megborsozott krumplit beleteszed, lapáttal kicsit megnyomkodod. Amikor az alja pirosra sült, tányér segítségével megfordítod a krumplilepényt - vigyázz, ne törjön szét. Megsütöd a másik oldalon is. Forrón tálaljuk! Variációk: adjál hozzá hagymát és/vagy húsos szalonnát - ez a "Berni" változat. Megjegyzés: az étel nevének kiejtése: "rősti", s-sel, nem szszel! Szalonnás burgonya 20 dkg szalonna, 1 kg burgonya,. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és s vízben megfőzzük. Nagy tűzálló tálat hajszálvékony szalonnaszeletekkel kibélelünk, a leszűrt burgonyát beleöntjük, a tetejét szintén szalonnaszeletekkel fedjük be, és a sütőben addig sütjük, amíg a krumpli is és a szalonna is ropogósra nem pirult. Tarhonya 60 dkg tarhonya, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 5 gramm fűszerpaprika, javasolt folyadékmennyiség 1,2 l ízlés szerint A sütőt begyújtjuk, hogy forró legyen. A tarhonya súlyához viszonyítva kétszeres ( 1,2 l) mennyiségű s vizet forralunk. A tarhonyát zsíron aranysárgára pirítjuk. Egy kevés finomra vágott hagymát adunk hozzá. Ezzel is megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és fűszerpaprikát adunk hozzá. Gyorsan elkeverjük, majd felöntjük a s, forrásban levő vízzel. Felforraljuk, fedővel lefedjük. A forró sütőbe helyezzük, és készre pároljuk. Miután a tarhonyát kiemeltük a sütőből, pecsenyevillával fölkeverjük. A tarhonya készíthető vöröshagyma és fűszerpaprika nélkül is. A tarhonyát lefedve vízfürdőben tartjuk melegen tálalásig. A tarhonyát forrón, előmelegített tálra halmozzuk. Marhapörkölthöz adjuk. Farvli (tarhonya) l tojás, l csésze liszt,, kevés víz. 2 kanál olaj, kb. 2 dl húsleves.

25 A tojást a liszttel, val, kevés vízzel kemény tésztává gyúrjuk. Deszkán éles késsel apróra vagdaljuk. Lisztezett tepsin a sütőben szárítjuk. A tarhonyát kevés olajban megpirítjuk, húslevessel felengedjük, majd a farvlit sűrűn keverve, puhára főzzük. TARTIFLETT köret Hozzávalók : - 1 kg burgonya - 20 dkg bacon szalonna - 2 evőkanál olaj - 2 gerezd fokhagyma - 30 dkg sajt - - bors A burgonyát meghámozzuk,kockára vágjuk,majd kiolajozott sütőedénybe terítjük.fűszerezzük,hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és a kis kockára vágott szalonnát.körülbelül 1 órán át sütjük.amikor elkészült,rárakjuk a sajtszeleteket,s 5 perc alatt ráolvasztjuk a sütőben.jól elkeverjük.fogyaszthatjuk önálló ételként,de köretként is. Tojáskrokett 2-3 személyre Hozzávalók 5 db tojás 2 db zsemle 1,5 dl tej 2-3 evőkanál zsemlemorzsa petrezselyem olaj bazsalikom őrölt bors 4 tojást főzz keményre, majd reszeld le. A zsemléket áztasd tejbe és csavard ki. A reszelt tojást és a zsemlét dolgozd össze a nyers tojással, az apróra vágott petrezselyemmel és val, borssal, bazsalikommal. A masszából formázz hüvelykujjnyi rudakat, forgasd ezeket zsemlemorzsába és bô, forró olajban süsd pirosra. Főzelékhez feltétnek is jó, de valamilyen mártással önálló étel is lehet.

26 Tordai gombás tekercs 4 tojás,, kevés olaj vagy vaj, 10 dkg. gomba, 1 fej hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld. A tojásfehérjét habnak felverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és ahány tojás, annyi csipet t. Összekavarjuk, kikent palacsintasütőbe öntjük, és szép halványpirosra sütjük. A gombát előkészítjük (mossuk, puhára főzzük, majd kicsi olajban hagymával, borssal, petrezselyemzölddel, kis vízzel, csipet val megpároljuk.) A masszát a kihűlt tojásra kenjük, majd szoros tekercset készítünk. Tálalásig meleg helyen tartjuk. Tálaláskor ujjnyi szeletekre vágjuk, és úgy rakjuk a pecsenye mellé. Önálló ételként is fogyasztható, ilyenkor sült burgonyát, majonézt adhatunk hozzá. Tört burgonya 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj,, mokkáskanálnyi pirospaprika. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, karikákra vágjuk. Közben az olajon a karikákra vagy kockákra vágott hagymát megpirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, és a burgonyát beletéve, erős lángon megpirítjuk. Közben kevergetjük, hogy egyenletesen piruljon. Csak tálalás előtt zzuk meg. (Készíthetjük olaj helyett kis kockákra vágott füstölt szalonnával is.) Túrófasirt 50 dkg tehéntúró 1 tojás 15 dkg liszt 1 púpozott evőkanál vágott kapor 1 púpozott mokkáskanál zsemlemorzsa, a sütéshez olaj A zsemlemorzsa kivételével a hozzávalókat jól összedolgozzuk. Az így kapott masszából fasirt méretű gombócokat formázunk, melyeket zsemlemorzsába forgatunk.olajban pirosra sütjük.

27 Vajas burgonya Ugyanúgy készül, mint a s burgonya, de a végén öt deka forró vajba forgatjuk, és összetörjük, esetleg egy kicsit le is pirítjuk az alját. Zöldség krokett 2db nagyobb sárgarépa 2db közepes burgonya fél doboz konzervkukorica 1 kis fej hagyma 3-4 gerezd fokhagyma 1 tejbe áztatott zsemle 1 tojás vegeta (vagy ), bors zsemlemorzsa a bundázáshoz olaj a kisütéshez A sárgarépát, burgonyát, hagymát, fokhagymát nagyon apróra összevágjuk. Legjobb ha valamilyen háztartási géppel tesszük ezt. Hozzáadjuk a kukoricát, a tojást és az áztatott zsemlét. Fűszerezzük vegetával és borssal. Jól összekeverjük, ugyanúgy mint a fasírtot. Ha nagyon leveses a massza, akkor a nedvességet kinyomkodjuk belőle. Hengereket formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Hengerek helyett készíthetünk kisebb golyókat is. Zsemlegombóc Három zsemlét apró, fél cm-es kockákra vágok, szárazon megpirítom és kb dkg finomliszttel, 2 tojással, val, vízzel símára, csomómentesre kikeverem és állni hagyom percet. Ezután vizes kézzel pingponglabdányi gombócokat formálok belőle és forró, zubogó vízben (amelybe 2-3 kávéskanál t és 2-3 dkg zsírt tettem) kifőzöm. Leszűrve összekeverem 3-4 dkg forró zsírban elkevert 1-2 dl tejföllel. Ínyencek keverhetnek a tésztába petrezselymet, kaporlevelet. Zsemlegombóc 2 5 db zsemle, 3db tojás, 30 dkg liszt, 12 dkg zsír, javasolt folyadékmennyiség 3 dl, 5 dkg vöröshagyma, 5 gramm törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld, ízlés szerint

28 A szikkadt zsemléket 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk. Vékonyan kizsírozott sütőlemezre helyezzük a zsemlekockákat, majd sütőben aranysárgára pirítjuk. A finomra vágott vöröshagymát egy kevés zsírban aranysárgára pirítjuk. A tűzről lehúzzuk és hozzákeverjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Külön edénybe felütjük a tojásokat, egy kevés vizet adunk hozzá, jól összekeverjük, majd t és törött borsot keverünk bele. A pirított zsemlekockákat keverőtálba rakjuk. Rálocsoljuk a tojásos vizet. Hozzáadjuk a pirított hagymát, valamint a lisztet. Jól összekeverjük, majd hideg vízbe mártott kézzel egy gombócot formázunk. A forrásban lévő vizben főzési próbát végzünk. Ha a gombóc puha és szétfő, lisztet, ha túl kemény, egy kevés vizet keverünk hozzá. Ezután megformázzuk az összes gombócot, és a s vízben puhára főzzük. A zsemlegombócokat tálalásig a s főzővízben tartjuk melegen. Szűrőkanállal emeljük ki a vízből, lecsepegtetjuk és tálra rakjuk. Vadas nyúlgerinchez, savanyú tüdőhöz adhatjuk.

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc)

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc) Böjti receptek Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) 25 dkg zöldbab 1dl olaj 15 dkg gomba 1 gerezd fokhagyma 5dkg paradicsompüré 1 mokkáskanál só késhegynyi erősen csípős pirospaprika A megtisztított,

Részletesebben

Menüjavaslatok. Vacsorára

Menüjavaslatok. Vacsorára Menüjavaslatok Vacsorára Főtt tojás Főtt tojás 4 db tojás 1000 g friss spenót 300 ml 10%-os tejszín 60 g liszt 30 ml napraforgó olaj 4 gerezd fokhagyma 5 g petrezselyemzöld 2 g őrölt bors 1 l víz 1 db

Részletesebben

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése:

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése: Bambi bölcsőde Brokkolis sajtkrém Hozzávalók: 25 dkg brokkoli (mirelit vagy friss) 15 dkg reszelt trappista sajt 1 dl forralt tej őrölt szerecsendió, esetleg fokhagyma Elkészítése: A brokkolit megpároljuk,

Részletesebben

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye Káposztaleves 1 füstölt csülök, vagy 30 dkg főzőkolbász ½ kg savanyú káposzta 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt pirospaprika

Részletesebben

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van SÉFKÉnt egyetértünk abban, hogy a burgonyapüré íze a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van nagyszerű íz és nagyfokú hatékonyság 65 adag* *1 adag: 30 g pehely = 215 g kész burgonyapüré

Részletesebben

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával Gomba- és salátavariációk a ajánlásával Garnélás gombasaláta 1000 g Bio-Fungi 500 g tisztított garnélarák 1 db közepes méretű ananász 1 csokor koriander 2-3 db citrom leve 2-3 gerezd fokhagyma olívaolaj,

Részletesebben

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV ...... HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV 2 www.electrolux.com AUTOMATIKUS PROGRAMOK Program száma Program neve 1 MARHA HÁTSZÍN 2 SERTÉS ROSTON 3 CSIRKE EGÉSZBEN 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 QUICHE LORRAINE 7 FEHÉR KENYÉR 8 BURGONYAFELFÚJT

Részletesebben

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye TÖKÖS ÉTELRECEPTEK Igal Városért Egyesület gyűjteménye 2014 Tökös- mákos muffin: 20 dkg liszt, 22 dkg cukor, 0,5 tk sütőpor, 0,5 tk szódabikarbóna, 0,5 tk só, 0,5 tk őrölt fahéj, 2 tojás, 2 étolaj, 1 db

Részletesebben

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Borsófőzelék főtt tojással (4 adag) 600g mirelit zöldborsó 1ek olívaolaj

Részletesebben

páclé (bármely Alap-páclé

páclé (bármely Alap-páclé A vadak pácolása A vadak húsa sötét, mert elejtés után nem tudnak kivérezni. A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítése is több munkát és különleges gondosságot igényel. Ezért e húsoknál pácolást

Részletesebben

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók: ½ sárgarépa, ¼ petrezselyemgyökér, ¼ zellergumó, 1 kisebb burgonya, 1.5 dkg zöldborsó, 1 kiskanál olaj, ¼ csokor petrezselyemzöld, 3 dl zöldséglé, só, bors. A zöldségeket,

Részletesebben

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre.

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre. AamsddmFrafa Mama minden évben készített ilyen mézeskalácsot, több száz darabot, tojásfehérjébe kevert porcukorral kicirkalmazva, mákkal, kókusszal, több színű cukorgyönggyel díszítve. (...) A lényeg viszont

Részletesebben

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles Aszalt szilvás rétes Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 15 dkg zabpehely, 20 dkg aszalt szilva, 3 dl rostos szilvalé, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint méz (ne legyen nagyon édes),

Részletesebben

Mazsolás libanyak. Márton-napi napi lúd

Mazsolás libanyak. Márton-napi napi lúd Magyaros libamáj 50 dkg libamáj 15 dkg libazsír 6 dkg liszt 2 fej vöröshagyma 4 cső zöldpaprika 3 darab paradicsom 15 dkg csípős kolbász 4 kisebb szelet szalonna (bőrös) A felaprított hagymát dinszteljük

Részletesebben

Hozzávalók: 0,5kg rizs víz só pirospaprika bors éteízesítő zöldborsó

Hozzávalók: 0,5kg rizs víz só pirospaprika bors éteízesítő zöldborsó Krumplipüré 1 kg krumpli, hámozva, kockára vágva víz a krumpli megfőzéséhez ízlés szerint 3 dkg vaj 2 deci tejföl 1 egész tojás A krumplit fazékba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim Merena Mónika Kedvenc sütemény receptjeim Gyors meggyes joghurtos sütemény 4 tojás, 1 pohár gyümölcsjoghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 csomag

Részletesebben

Curry Grillkolbász 210 g (tekert):

Curry Grillkolbász 210 g (tekert): Curry Grillkolbász 210 g (tekert): India csodás íz világát rejti a termék. A curry, mint fűszerkeverék alap-íz Indiában. Összetevői: gyömbér, római kömény, koriander, sáfrány, fahéj. Tájegységenként az

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Chilis bab (3 adag) 1 ek olívaolaj 150g vöröshagyma 400g darált pulykacomb

Részletesebben

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma,

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, Rakott padlizsán - Mussaka 4 padlizsán, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál aprított petrezselyem, 1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, 2 evőkanál

Részletesebben

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta Boróka konyhája Saláták... 1 Citromfüves aromás vitaminos saláta... 1 Kapros cukkíni saláta... 1 Joghurtos, zelleres, kapros káposzta saláta... 2 Bazsalikomos tofu saláta... 2 Áfonyasaláta... 3 Tárkonyos

Részletesebben

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt.

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt. RECEPTEK Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban Összetevõk 4 db csirkemell 4 szelet Ahidai sonka 8 szelet sajt 5 dkg vaj 2 ek liszt 3 dl tej só bors 10 dkg reszelt sajt 1-1,5 dl tejszín Elkészítés A csirkemell

Részletesebben

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Készítette: Szabó Mária 2012. Tartalomjegyzék Erdélyi rakott káposzta... 4 Erdélyi borsos tokány... 6 Juhtúrós puliszka /Mamaliga/...

Részletesebben

2. A minőség mindenek felett

2. A minőség mindenek felett Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak

Részletesebben

Receptkönyv DEÁK 2011/2012

Receptkönyv DEÁK 2011/2012 Receptkönyv DEÁK 2011/2012 E l ő s z ó A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 2012. június 12-én Egészségnapot tartott. Ennek keretében minden osztály bemutatta az általa

Részletesebben

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia Gourmet_Box_dobozmatrica_100x247.indd 1 26/11/14 15:40 L KC A 521 C P E R ÉSZ 12 T T K A AL sütőtökpürér e tálalva, sü lt céklával irkemelltlve, s c i s a y n Ta kel tö zöldfűszerek ELKÉSZÍTÉSI JAVASLAT:

Részletesebben

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Idei karácsonyi ínycsiklandozó menünket Bede Róbert mesterszakács készítette el. A hozzávalókat megtaláljátok áruházunkban és aktuális gasztronómiai katalógusunkban:

Részletesebben

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett.

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Az alábbi receptjeinknek megvan a saját történetük Leves Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Csirkegulyás - ½ csirkemell-filé - 1 kisfej

Részletesebben

2015 RECEPTFÜZET 1. Írta Orosz Mihály

2015 RECEPTFÜZET 1. Írta Orosz Mihály 2015 RECEPTFÜZET 1 Írta Orosz Mihály Medvehagymás fűszervaj» 15 dkg vaj» 15-17 szál medvehagyma és bors» chili pehely» 1 gerezd fokhagyma» 2 ek. Aprított petrezselyemzöld A medvehagymát felaprítom, s hozzákeverem

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Paradicsomos receptek. A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv. Klemi 202. 1

A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Paradicsomos receptek. A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv. Klemi 202. 1 A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Klemi 202. 1 Tartalomjegyzék...1 Levesek...6 Fűszeres hideg paradicsomleves...6 Fűszeres paradicsomleves...6 Habart paradicsomleves...6 Hideg tejszínes paradicsomleves...6

Részletesebben

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk.

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk. RECEPTEK Veganz Pink Smoothie Hozzávalók: 2 db érett biobanán 3 dl Veganz bio rizsital 2 ek. Veganz Smoothie bioalappor zöldborsófehérjével és gojibogyóval Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat,

Részletesebben

Húsvéti sonkás muffin. Hozzávalók 12 főre

Húsvéti sonkás muffin. Hozzávalók 12 főre Húsvéti sonkás muffin Hozzávalók 12 főre Búza finomliszt 200g Teljes kiőrlésű liszt 100g Füstölt főtt sonka 200g Burgonya 150g Olaj 1 evőkanál Tojás 1 db Póréhagyma 60g Zöldpaprika 60g Élesztő 1 csomag

Részletesebben

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS Kedves Fogyasztó! A magyar lakosság egy fôre jutó nyúlhúsfogyasztása messze elmarad a nagy konyhakultúrájú országokétól.

Részletesebben

R e c e p t o l d a l. h u Húsvéti recept ajánló

R e c e p t o l d a l. h u Húsvéti recept ajánló Receptoldal.hu Húsvéti recept ajánló Baconnal és Cheddarral töltött tojás - 12 tojás - 1/2 csésze majonéz - 4 szelet bacon - 2 evőkanál finomra reszelt cheddar sajt - 1 evőkanál mustár - só,bors A tojásokat

Részletesebben

F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL. szakácskönyv

F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL. szakácskönyv F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL szakácskönyv Tényleg ennyi pénzt szánunk a kukába? Az Európai Unióban évente 89 millió tonna étel és élelmiszer végzi a szemetesben. A naponta közel 10 000 kamionnyi mennyiség

Részletesebben

Magyarország étele 2018.

Magyarország étele 2018. Magyarország étele 2018. Belfegor: Makói hagymás velővel töltött, paprikásmártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal 1. lépés Velőtöltelék elkészítése A makói vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsiradékon

Részletesebben

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.)

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) Kolbászos tészta brokkolival Adag: 4 főre Elkészítési idő: 25 perc 40 dkg tészta (penne, masni) 1 kis fej brokkoli, kis rózsákra szedve 20 dkg száraz

Részletesebben

Emese süteménypor. Meggyes pite: Almás pite: 1 csg Emese süteménypor, 5 dkg margarin, 3 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, 1 kávés kanál szódabikarbóna

Emese süteménypor. Meggyes pite: Almás pite: 1 csg Emese süteménypor, 5 dkg margarin, 3 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, 1 kávés kanál szódabikarbóna Emese süteménypor Meggyes pite: Almás pite: 1 csg Emese süteménypor, 5 dkg margarin, 3 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, 1 kávés kanál szódabikarbóna Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, kettéosztjuk. Ki

Részletesebben

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák I70 Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák ÍZÔRZÔK Hozzávalók: másfél kg tisztított amur 10 dkg füstölt kenyérszalonna 10 dkg fôtt császárszalonna szeletben 2 nagyobb,

Részletesebben

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc.

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc. Sajtos húsfalatok - 20 dkg krémsajt (pl. tömlős Camping sajt), - 75 dkg csirkemell, 2 evőkanál olaj, - 1 evőkanál vaj, 2 dl húsleves (akár kockából is), - 2 gerezd fokhagyma, - 1 csokor vegyes zöldfűszer

Részletesebben

Előszó. Egy étel elfogyasztása sokkal többet jelent az éhség csillapításánál: ízeiben megismerhetjük egy térség kultúráját, népeinek szokásait.

Előszó. Egy étel elfogyasztása sokkal többet jelent az éhség csillapításánál: ízeiben megismerhetjük egy térség kultúráját, népeinek szokásait. Gemenci ízek Előszó Bizonyára sok olvasóban felmerül a kérdés, vajon mi köze lehet egy erdõgazdaságnak a gasztronómiához? Nagyon is sok, hiszen a vadászó-halászó életmódjuk során már õseink is rengeteg

Részletesebben

Élj egészségtudatosan, készíts egészséges ételeket

Élj egészségtudatosan, készíts egészséges ételeket Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Élj egészségtudatosan, készíts egészséges ételeket Tanulj meg főzni egyszerűen,

Részletesebben

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô Kedves Olvasó! Ugye Önnel is többször elôfordult már, hogy munka után szinte beesett a konyhába és gyorsan valami finomat kellett összedobni vacsorára a családnak?! Ehhez azonban elôször be kell vásárolni,

Részletesebben

2016/06/09 07:52 1/18 Recept

2016/06/09 07:52 1/18 Recept 2016/06/09 07:52 1/18 Recept < Főoldal Recept Főétel Vegyes maradék 50 dkg babcsíra 15 dkg hús (disznó, marha, csirke) 1 teáskanál (finoman) paradicsompüré hagyma fokhagyma olívaolaj teáskanál méz 2 evőkanál

Részletesebben

RECEPTFÜZET II. VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK:

RECEPTFÜZET II. VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK: VII. BALATONFÖLDVÁRI TÉRZENE FESZTIVÁL 2012. JÚLIUS 4-7. A RENDEZVÉNY ALKALMÁVAL A TÉRSÉG ÍZEI BEMUTATÁSAKÉNT ELKÉSZÍTETT ÉTELEK: 1. BÁLVÁNYOSI BABGULYÁS FANTÁZIA 2. KőRÖSHEGYI BÖLLÉRMÁJ 3. SZÁRSZÓI LACIPECSENYE

Részletesebben

FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd!

FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd! 1/17 FONTOS TUDNIVALÓK: Ne főzd! Ne fagyaszd! Ne várj vele! Mértékkel adagold! Ne hámozd! Mosd meg! A kész ételre reszeld rá! Édességekben is kipróbálhatod! 2/17 Hozzávalók: Szarvasgombás fűszervaj 1 cs

Részletesebben

Old Millers Receptfüzet

Old Millers Receptfüzet Old Millers Receptfüzet Sütési tippek az Öreg Millertől: SMART MILLER A még ropogósabb héj eléréséhez ne csak a sütőt, hanem a sütőlemezt is melegítsük elő! Ha szabadon vetett kenyeret készítünk, használhatunk

Részletesebben

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös és ízletes? Mi sem egyszerűbb! A Koronás Befőzőcukorral készült lekvárok elkészítése gyors és egyszerű.

Részletesebben

Avair receptek - Karácsonyi töltött pulykamellfilé

Avair receptek - Karácsonyi töltött pulykamellfilé 2010 december 20. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Avairértékelve receptek - Karácsonyi Mérték 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Főzzön vele! Az automata vezérlésű elektromos kukta újdonság a biztonságos

Részletesebben

Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól

Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól A meggy finom magában, nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti piskótában, süteményben, vagy befõttben. Szörpöt és más italt

Részletesebben

A Sió-kanál Fesztiválon. a balatonföldvári csapat által készített ételek. receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken.

A Sió-kanál Fesztiválon. a balatonföldvári csapat által készített ételek. receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken. A Sió-kanál Fesztiválon a balatonföldvári csapat által készített ételek receptjei a 2009., 10., 11. évi főzőversenyeken. A magyar konyha nem titkok és mítoszok világa, a jó receptek és fűszerek nem titkosak,

Részletesebben

Spenóttal és gombával sült tojás

Spenóttal és gombával sült tojás Spenóttal és gombával sült tojás 300 g gomba, szeletelve 175 g spenót, megmosva 3 evőkanál száraz sherry ½ teáskanál őrölt szerecsendió 6 evőkanál zsíros tejszín 6 nagyobb méretű tojás 1 evőkanál finomra

Részletesebben

Babareceptek 6 hónapos kortól

Babareceptek 6 hónapos kortól Anyatejes spenót 2 marék spenótlevél (vagy 5-6 kis adag fagyasztott leveles spenót) 2 ek olívaolaj 2 ek kukoricaliszt 150 ml anyatej Jó- ha friss spenótból dolgozunk: a spenótot megmossuk, a levelek ereit

Részletesebben

Szakácskönyv. A Premium program bemutatása a 3 étkezés koncepciójának tükrében

Szakácskönyv. A Premium program bemutatása a 3 étkezés koncepciójának tükrében Szakácskönyv A Premium program bemutatása a 3 étkezés koncepciójának tükrében Receptek:» Levesek» Köretek, főzelékek, zöldséges ételek» Szárnyas finomságok Tartalom A Premium program bemutatása a 3 étkezés

Részletesebben

Receptkönyv Gőzölős sütő

Receptkönyv Gőzölős sütő HU Receptkönyv Gőzölős sütő 2 www.aeg.com 1. AUTOMATIKUS PROGRAMOK 1.1 Zöldségek, hagyományos Főzőedény: Bármilyen főzőedényt választhat, amely legalább 100 C-ig hőálló. 400 g karfiol 200 g sárgarépa 200

Részletesebben

1. Román krémes Mikádó (kőszikla) torta I Mikádó (kőszikla) torta II Kókusztetős ananászkocka... 5

1. Román krémes Mikádó (kőszikla) torta I Mikádó (kőszikla) torta II Kókusztetős ananászkocka... 5 1 Tartalomjegyzék: 1. Román krémes... 2 2. Mikádó (kőszikla) torta I.... 3 3. Mikádó (kőszikla) torta II.... 4 4. Kókusztetős ananászkocka... 5 5. Tejfölös csodasüti... 6 6. Gesztenyebomba... 7 2 1. Román

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára 203. könyv Karfiolos ételek

A Drótpostagalamb recepttára 203. könyv Karfiolos ételek A Drótpostagalamb recepttára 203. könyv Klemi 203. 1 Tartalomjegyzék...1 Levesek...7 Bomba jó gombaragu-leves...7 Citromos rizsleves karfiollal...7 Csirkeaprólék-leves 1...7 Csirkeaprólék-leves 2...7 Csirke-csontleves...7

Részletesebben

Kreatív karácsonyi menük konyhatündéreknek

Kreatív karácsonyi menük konyhatündéreknek A recepteket írta: Ganter Klári hivatásos konyhatündér az otthoni főzés szakértője 9+1 Karácsonyi menü azoknak, akik szeretnek időt pénzt energiát spórolni, de nem engednek a kreativitásból 1 A karácsony

Részletesebben

Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu)

Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) 2010 december 07. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 A karácsony és az utána következő napok okot adnak a bulizásra. A jeges bólék a hangulatot

Részletesebben

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Az egészséges táplálkozás nem jelent éhezést! És azt sem jelenti, hogy le kell mondania a hagyományos ételekről és édességekről.

Részletesebben

Burgonyalepény. pizza módra - sajttal !"#$%&'#()*"+$,-)./)01

Burgonyalepény. pizza módra - sajttal !#$%&'#()*+$,-)./)01 Burgonyalepény pizza módra - sajttal burgonyalepény db 10 paradicsom konzerv kg 0,15 fehér hagyma kg 0,1 fokhagyma kg 0,04 oregano kg 0,01 sajt kg 0,2 vaj kg 0,05 olívaolaj l 0,04 márványsajt kg 0,1 só,

Részletesebben

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Hozzávalók Sorbet krém 6 dl homoktövis velő 1 dl homoktövis lekvár 0,6 dl prosorbet Karamell 6 ek. cukor 2 dl Homoktövis velő Ropogós

Részletesebben

Menü - 1500 kcal. 3. Hét

Menü - 1500 kcal. 3. Hét Menü - 1500 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1500 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-25%-a, ami 75-93 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 50 grammnak

Részletesebben

Nagyi Szakácskönyve. A gyermekkor ízei

Nagyi Szakácskönyve. A gyermekkor ízei Nagyi Szakácskönyve A gyermekkor ízei Nagyi Szakácskönyve Z-dsgn Ez a könyv kizárólag referencia kiadványként szolgál, és üzleti célból semmilyen formában nem terjeszthető, nem nyomtatható! Receptek:

Részletesebben

Csirkepaprikás tésztával

Csirkepaprikás tésztával Csirkepaprikás tésztával - 30-40 dkg csirkemell filé, - Knorr csirkepaprikás alap, - főzőtejszín, - víz, - étolaj, - 250 g Gyermelyi copfocska tészta A húst felkockázzuk, és szárazra csepegtetjük. A 2,8

Részletesebben

Törtcsokoládés muffin

Törtcsokoládés muffin Törtcsokoládés muffin 300 g fi nomliszt, 3 és fél kk sütôporral elkeverve 55 g porcukor 190 g fehércsokoládé, darabokra vágva 100 g tört grillázsos csokoládé 1 tojás, könnyedén felverve 60 g olvasztott

Részletesebben

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK SERTÉS COMB SZALONNÁVAL TŰZDELVE, HÉJÁBAN SÜLT BURGONYÁVAL ÉS ALMÁS MAZSOLÁS SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL Elkészítéshez szükséges idő: 2 óra 1-1,5kg sertés lapocka 0,50kg

Részletesebben

Diétás ételek könyve

Diétás ételek könyve Diétás ételek könyve www.leakiloval.hu Oldal 1 Kedves Olvasóm! Ezt a könyvet azért készítettem el Neked, mert a fogyókúra során a legnagyobb probléma az, hogy mit is főzz, ami nem hizlal. Ebben a könyvben

Részletesebben

SVÁB RECEPTEK. Kaporszósz, Kapormártás (Kopersoß)

SVÁB RECEPTEK. Kaporszósz, Kapormártás (Kopersoß) SVÁB RECEPTEK Kaporszósz, Kapormártás (Kopersoß) 5 dkg zsír, 3 ek liszt, 1 csomó kapor,, tej. A kaprot apróra vágom. Egy világos rántást készítek, hozzáadom a kaprot és rövid ideig együtt pirítom. Feltöltöm

Részletesebben

PÁROLT CSIRKEMELL RIZSKEMÉNYÍTŐVEL

PÁROLT CSIRKEMELL RIZSKEMÉNYÍTŐVEL 1 Bambuszgőzölő A gőzölés egy ősi eljárás, de ma is nagyon kedvelt Kínában. Az így készült ételeknek magasabb a tápértéke, gazdagabbak természetes ízekben, könnyebben emészthetők. Zöldségfélék, hal, hús,

Részletesebben

Karácsonyi ételek gombákkal a

Karácsonyi ételek gombákkal a Karácsonyi ételek gombákkal a ajánlásával Aszalt szilvás pulykamell vörösboros gombaszószban 500 g Bio-Fungi szeletelt csiperkegomba 800-1000 g pulykamell 300 g aszalt szilva vörösbor olaj, só, bors A

Részletesebben

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom A burgonyát, vöröshagymát, zöldpaprikát karikára vágjuk,

Részletesebben

Előszó. Jó főzést mindenkinek! Móni és Márió

Előszó. Jó főzést mindenkinek! Móni és Márió Előszó Éveken át jártuk a világot, gyűjtöttük az információkat, hogy egyre mélyebbre merülhessünk az egészséges táplálkozás rejtelmeibe. Magyarországra hazatérve időnként azt tapasztaltuk, hogy az egészséges

Részletesebben

Hájas tészta. Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só.

Hájas tészta. Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só. Hájas tészta Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só. Elkészítése: 50 dkg lisztből a tojásokkal, ecettel, élesztővel rétestésztát

Részletesebben

DPG Recepttár 293. Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták

DPG Recepttár 293. Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták DPG Recepttár 293. Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták Tartalomjegyzék DPG Recepttár 293... 1 Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták... 1 Tartalomjegyzék... 2 Máglyarakás receptek... 3 Máglyarakás

Részletesebben

A májgaluska. Burgonyagombóc tavaszi levesbe

A májgaluska. Burgonyagombóc tavaszi levesbe A májgaluska. Hat személyre vegyünk egy negyed kiló marha-, sertés-, vagy borju-májat és vagdaljuk fel deszkán jól, hogy ugy nézzen ki, mintha össze lenne törve. Az eres részeket, ha ilyen van benne, ki

Részletesebben

Halva. Olívabogyós tőkehalfilé sült citrommal. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 15 perc HOZZÁVALÓK:

Halva. Olívabogyós tőkehalfilé sült citrommal. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 15 perc HOZZÁVALÓK: Halva * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 15 perc - 5 dl víz - 20 dkg cukor - 10 dkg vaj - 20 dkg búzadara - 2 evőkanál dúrvára tört földimogyoró - 1 teáskanál őrölt fahéj A vizet a cukorral az 1

Részletesebben

Étrend gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen

Étrend gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen Étrend gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen Reggeli: Sárgarépás tojáskrém kenyérrel Elkészítési leírás: A tojás(oka)t keményre főzzük, majd alaposan kihűtjük. Ezután majonézzel, ízlés szerint mustárral,

Részletesebben

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK 101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK www.recept.zug.hu Recept Klub Pizzatészta A pizza lelke a tészta, ügyeljünk rá, hogy az alja jó ropogós legyen, a belseje viszont könnyő és puha! 10 dkg sima és 20 dkg grízes

Részletesebben

Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók:

Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók: Európa édes oldala Az alábbi szöveg a Sweet Europe Let yourself be seduced című kiadványnak (kiadta: Institut der Regionen Europas, Salzburg) nemhivatalos magyar fordítása. Amióta világ a világ, azóta

Részletesebben

Világimanap 2010. Kamerun Receptek

Világimanap 2010. Kamerun Receptek Világimanap 2010. Kamerun Receptek Banánkenyér 1-3/4 csésze liszt 1 csésze cukor 1 tk. szódabikarbóna 2 felvert tojás 1 tk. sütıpor 3 közepesen érett banán pürévé nyomva 2 evıkanál margarin csipet só Elkészítés:

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

Egyél céklát (akár) minden nap!

Egyél céklát (akár) minden nap! 1 Egyél céklát (akár) minden nap! A receptek alatt találtok egy rövid ismertetőt a cékla jótékony hatásairól: Almás céklasaláta 60 dkg cékla, 3-4 db kisebb alma, 1 vöröshagyma, 2 kanál citromlé, 1 evőkanálnyi

Részletesebben

Häfner Anna: Főzőkönyv

Häfner Anna: Főzőkönyv Häfner Anna: Főzőkönyv Szakadát, 1947. február 12. [Szerkesztett, illusztrált magyar fordítás] Ebben a könyvecskében a 17 éves Häfner Anna, lakodalmi szakácsnő nagyanyja, Häfner Józsefné / Krémer Katalin

Részletesebben

A svédasztal remekei. A svédasztal története

A svédasztal remekei. A svédasztal története A svédasztal remekei A svédasztalos vendégség sokak kedvence, mert mindenféle finomság közül válogathatunk. De mi is van az igazi svédasztalon? És mi az ami igazán a svédek kedvence? Összeállításukban

Részletesebben

Receptgyűjtemény. Receptet küldte: Kozma Ferenc

Receptgyűjtemény. Receptet küldte: Kozma Ferenc Receptgyűjtemény Hozzávalók: Egész csirkecomb Chilis Show Tűzköpő vagy egyéb Chilifarmos csípős szósz ketchup Worcestershire szósz bors cukor igény szerint fokhagyma, bazsalikom, majoránna, kakukkfű olívaolaj

Részletesebben

Receptötletek. a friss és sütésre kész tésztákhoz. Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6

Receptötletek. a friss és sütésre kész tésztákhoz. Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6 Receptötletek a friss és sütésre kész tésztákhoz Egyszerű, gyorsan elkészíthető recptek! Nr. 6 Friss tészták Tante Fannytól A valaha legjobb, ahogy ma is szeretjük. Frissen sütjük, és sajnos, mindig rögtön

Részletesebben

Készítették: Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai

Készítették: Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai Készítették: Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai Magyarországi spezialitások Kenyérlángos Iváncsik Natália Hozzávalók: A tésztához: 1 kg liszt 6 dl tej 2 evőkanál olaj

Részletesebben

Ha kavicsot hajítasz az állóvízbe, máris körök indulnak a csobbanás közepéről...

Ha kavicsot hajítasz az állóvízbe, máris körök indulnak a csobbanás közepéről... 1 Ha kavicsot hajítasz az állóvízbe, máris körök indulnak a csobbanás közepéről... A projekt folyamán mi kaptuk feladatul a Kulturális tudatosság kompetencia fejlesztését. A gyakorlatok között őseink táplálkozásával,

Részletesebben

Előételek. Házi vegyes finomságok. Levesek

Előételek. Házi vegyes finomságok. Levesek Házi vegyes finomságok Előételek (kolbász, sajt, szalonna, paprika, paradicsom, lila hagyma) Húsleves Levesek (leveszöldség, cérnametélt vagy csigatészta) Májgaluska leves (leveszöldség, májgaluska) Csülkös

Részletesebben

SZERETEM - ETETEM. Ételek kisdedek és családok számára. Az Otthon Segítünk Alapítvány főzőtanfolyamán készített ételek leírása. 2014.

SZERETEM - ETETEM. Ételek kisdedek és családok számára. Az Otthon Segítünk Alapítvány főzőtanfolyamán készített ételek leírása. 2014. SZERETEM - ETETEM Ételek kisdedek és családok számára Az Otthon Segítünk Alapítvány főzőtanfolyamán készített ételek leírása. 2014. 1 Sütőtökös krumpli kisdedeknek Készítsük elő a krumplit és a sütőtököt,

Részletesebben

Sajtos csirkesaláta Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé 25 dkg paradicsom 10 dkg jégsaláta 5 dkg sajt sült csirke fűszerkeverék

Sajtos csirkesaláta Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé 25 dkg paradicsom 10 dkg jégsaláta 5 dkg sajt sült csirke fűszerkeverék 30-90 napos szétválasztó diéta A kúra alapvetően négy napos periódusokra osztott, aszerint, hogy milyen tápanyagot fogyaszthatunk az egyes napokon. Étkezésünket fehérje, keményítő, szénhidrát és gyümölcsnapok

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Sűrített levesek A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-30 SŰRÍTETT LEVESEK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

Részletesebben

Főzelékek,köretek készítése 4.0/

Főzelékek,köretek készítése 4.0/ Főzelékek,köretek készítése 4.0/6280-11 A köretek és a főzelékek ételeink kiegészítői, fontos szerepük van a táplálkozásban: Változatossá tehetjük velük ételeink tálalását Színesebbé étrendjeink összeállítását

Részletesebben

Készülj teis az ünnepekre! Finomságok karácsonyra, húsvétra és anyák napjára

Készülj teis az ünnepekre! Finomságok karácsonyra, húsvétra és anyák napjára Készülj teis az ünnepekre! Finomságok karácsonyra, húsvétra és anyák napjára Karácsony Mézeskalács Hozzávalók 40 darabhoz 34 dkg liszt + a deszka lisztezéséhez 12 dkg vaj 20 dkg méz 2 tojássárgája 1 teáskanál

Részletesebben

Közkedvelt ételek a közétkeztetés számára. Sócsökkentett megoldások

Közkedvelt ételek a közétkeztetés számára. Sócsökkentett megoldások Közkedvelt ételek a közétkeztetés számára Sócsökkentett megoldások 1 Paradicsomleves 2 Temesvári sertéstokány 3 Zöldborsó főzelék 4 Brokkolikrémleves levesgyönggyel 5 Spárgás raguleves 6 Zöldséges zellerkrémleves

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 2. Hét

Menü - 1800 kcal. 2. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

1. FEJEZET RÉTEGEZZ ÉS DOBOZOLJ! LAKTATÓ SALÁTÁK

1. FEJEZET RÉTEGEZZ ÉS DOBOZOLJ! LAKTATÓ SALÁTÁK 1. FEJEZET RÉTEGEZZ ÉS DOBOZOLJ! LAKTATÓ SALÁTÁK 18 19 20 A munkahelyi ebédek világában mostanában nagyon divatosak az üvegekbe, dobozokba rétegezett saláták. Hogy ne csak csomagoláskor, hanem fogyasztáskor

Részletesebben