Az azbeszt biztonságos helyettesítése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az azbeszt biztonságos helyettesítése"

Átírás

1 FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY Az azbeszt biztonságos helyettesítése Tárgyszavak: egészségvédelem; azbeszt; káros hatás; rákkeltő anyag; tüdőrák; helyettesítés; ásványi szál; kerámiaszál. Az azbeszt súlyos öröksége Az azbeszt felhasználása az 1960-as években érte el a csúcsát, amikor széles körben alkalmazták építőipari termékekben és anyagokban, valamint az ipar számos ágazatában is. Az Egyesült Királyságban (EK) például a II. világháborút követően az azbesztet, amelyet értékes és sokoldalúan felhasználható ásványnak tartottak, szigetelőanyagként, szűrőként, kötő- és dörzsanyagként számos iparágban felhasználták. Könnyen megmunkálható lapok formájában alkalmas válaszfalnak bizonyult az építkezéseken is. Az as éveket megelőzően háztartási gépek, fékek és kuplungok gyártásánál is általánosan használták az azbesztet. Sajnos csak jóval később terjedt el széles körben, hogy ez a varázslatos ásvány nagyon hatékony gyilkos is. Ez a széles körű felhasználás számos előre nem kalkulálható veszélyforrást hozott létre. Az EK-ban 1968 és 1998 között az azbeszt legalább ember halálát okozta, jelenleg évente mintegy 3000 ember hal meg az azbeszt okozta foglalkozási megbetegedések mezotelióma (mellhártyadaganat), tüdőrák, illetve azbesztózis következtében. Ez a szám megegyezik a közúti balesetek miatt bekövetkezett halálesetek számával. Sok szakértő attól tart, hogy az áldozatok száma még sokáig tovább fog emelkedni, annál is inkább, mivel sok dolgozó még az 1980-as években is ki volt téve az azbeszt ártalmainak. Becslések szerint a csúcs 2015-re várható, amikorra évi 4000 halálesetet prognosztizálnak. A kék és a barna azbeszt importját és használatát az EK-ban csak 1985-ben, az általában legkevésbé veszélyesnek tartott fehér azbesztét 1999-ben tiltották be. A leginkább érintett területeknek azok a körzetek számíta-

2 nak, ahol a helyi ipar a 20. század során folyamatosan nagy mennyiségben használta az azbesztet. A kockázat részben a hosszú lappangási időnek, azaz az első hatás és a tünetek közötti időhézagnak tudható be, amely akár hatvan év is lehet. Annak is a következménye, hogy körülöttünk sok azbeszt van, mivel a betiltás nem követeli automatikusan a már használatban lévőnek az eltávolítását. A jó állapotban lévő azbeszt nem jelent kockázatot, de a villanyszerelő, a vízvezeték-szerelő, vagy az asztalos a házban végzett munka során sérülést okozhat, amitől az azbesztszálak töredeznek, és belélegezhetővé válnak. A helyettesítés lehetőségei Az azbesztet használni és importálni ma tilos az EK-ban, és helyette más anyagokat használnak. De mennyire biztonságosak ezek? Hogyan helyettesíthetjük a varázslatos ásványt valamivel, ami ugyanolyan jó, de nem visel halálos árcédulát? Az azbeszt okkal kapta a fenti jelzőt. Olcsó, sokoldalú, vegyszerálló, sok más anyaggal kombinálható és kőzet létére, hihetetlen módon textillé fonható. Mindezek eredményeként, szinte mindenütt használták. Az épületszigetelések, hullámos garázstetők, villamos kapcsolótáblák, csatornacsövek mind tartalmazhatnak azbesztet. Egykor megtalálható volt még a WC-ülőkékben, sőt a fogkrémekben is. A gyártóknak gépi úton gyártott, mesterséges ásványi szálakkal (Machine Made Mineral Fibres = MMMF) kell helyettesíteniük az azbesztet. Ezek tűzálló kerámiaszálak (Refractory Ceramic Fibres = RCF), speciális célú szálak (Special Purpose Fibres = SPF), vagy egyéb hosszított, illetve gyapjúszerű szálak lehetnek. Ezeket általában a fenti MMMF kifejezéssel illetik, némely szál leírásához használható még a gépi úton gyártott, üvegszerű szálak (MMVF) kifejezés is. Ezek közé tartoznak az üvegszálak (üveggyapjú vagy szálas üveg, hosszított és speciális célú szálas üveg), az ásványgyapot (kőzet- és salakgyapot), a tűzálló és a kerámiaszálak. Mindezek a szálak nem kristályosak, hanem üvegszerűek. A helyettesítő anyagok kockázatai A szálak lehetséges veszélyeinek vizsgálatakor három fontos tényezőt kell figyelembe venni.

3 Dózis Noha az MMMF-t a kék és a barna azbesztnél sokkal kevésbé károsnak, és a fehér azbesztnél kevésbé károsnak tartják, az egészségre gyakorolt hatásuk körül még sok a bizonytalanság. A káros hatásokat jelző humán vizsgálatokat gyakran zavarja az a tény, hogy az érintett személyekre más káros anyagok, így dohányfüst vagy azbeszt is hatottak. Emiatt a legtöbb szál esetében nem lehetséges világos dózisreakció összefüggés megállapítása. Ennek ellenére feltételezik, hogy kívánatos a dózist korlátozni. Méret A belégzés a szálak hatásának fontos expozíciós útja, ezért méretük és alakjuk kritikus. A károsodás okozásához a szálaknak belélegezhetőknek, azaz elég kicsinek kell lenniük, hogy elérhessék a tüdő mélyebben fekvő gümős részeit. Elég nagynak is kell lenniük ahhoz, hogy károsodást okozzanak, ha már odaértek. A legnagyobb károsító potenciálja a hosszú, vékony szálaknak van, (bár a túl hosszúak nem tudnak behatolni a mélyebb régióba). A belélegezhető szálak jellemzően 3,0 3,5 µm átmérőjűek és 200 µm-nél rövidebbek. A Stanton-hipotézis a szálak rákkeltő potenciálját a méretükkel hozza összefüggésbe. E szerint a legveszélyesebbek a 0,25 µm-nél kisebb átmérőjű és 8 µm-nél hosszabb szálak. Veszélyes a 3:1- nél nagyobb hosszúság/átmérő arány is. A méretekkel kapcsolatban az azbesztszálak bizonyosan megfelelnek a károsodás kritériumának. Mivel kristályosak, hosszában hasadnak, így még vékonyabb, hosszú szálakat képeznek. Egyéb, természetes kristályos szálak is így hasadnak. Az MMMF szálak nem feltétlenül esnek a káros méretek kategóriájába. Mivel rendszerint nem kristályosak (amorfok), nem hasadnak hosszirányban, mint az azbeszt, hanem a hosszirányukra merőlegesen törnek. Ez rövidebb, de nem vékonyabb szálakat eredményez, tehát nem hoz létre potenciálisan károsabb szálakat. Természetesen az MMMF kifejezés különböző anyagokat takar, és az általánosítás veszélyes lehet. Egyeseknek közülük határozott potenciálja van belélegezhető szálakat létrehozni. A kockázat vizsgálatának a specifikus MMMF termékre kell összpontosítania, figyelemmel a biztonsági adatokra.

4 Tartósság és oldhatóság A tartósság a szál emberi testben maradásának időtartamára vonatkozik. Ugyanennek egy másik megnevezése a bioperzisztencia. Minél tovább marad a szál a testben, annál nagyobb a károsodás lehetősége. Néha eltérő a hasonló méretű szálak toxicitása, a különbség eltérő tartósságuknak tulajdonítható. A tüdő folyadékanyagában oldhatóbb szálak könnyebben kitisztulnak. Ha a szálak nem távoznak, a betegség tovább fejlődik még az után is, hogy az egyént kivonják a szálakkal való további érintkezésből. A gyártók most csökkentett bioperzisztenciájú szálakat fejlesztésén dolgoznak. Az MMMF lehetséges kockázatai Az azbeszt hanyatlása oda vezetett, hogy hatalmas mennyiségű MMMF szálat építettek be a munkahelyekre és a lakóházakba. Nem meglepő, hogy felmerült a szálak biztonságosságának a kérdése. Az eddigi vizsgálatok nem mutattak semmilyen meggyőző kapcsolatot az MMMF és az azbeszt okozta betegségek humán előfordulásai között, de még sok e téren a bizonytalanság. Ennek az eredményeként az MMMF-t két csoportra osztották, az RCF-t és az SPF-t tekintik a veszélyesebbnek. A csoportok meghatározása az 1. táblázatban található. 1. táblázat A gépi úton gyártott, mesterséges ásványi szálak (MMMF) csoportosítása Tűzálló kerámiaszálak (RCF) és speciális célú szálak (SPF) Véletlen orientációjú, mesterséges, 18% vagy kevesebb alkálioxidot és alkáliföldfém-oxidot (Na 2 O + K 2 O + CaO + MgO + BaO) tartalmazó üveg- (szilikát-) szálak Gépi úton gyártott, mesterséges ásványi szálak (MMMF) (RCF és SPF kivételével) Véletlen orientációjú, mesterséges, 18%-nál több alkálioxidot és alkáliföldfém-oxidot (Na 2 O + K 2 O + CaO + MgO + BaO) tartalmazó üveg- (szilikát-) szálak Forrás: EH40/2005 a foglalkozási expozíciós határértékek jegyzéke A potenciálisan legveszélyesebb szálak Az eddigi adatok alapján a legnagyobb kockázatot az alábbi helyettesítők jelenthetik:

5 A tűzálló kerámiaszál (RCF) a mesterséges üvegszál egyik formája. Főként alumínium-szilikátokból gyártják, és fő alkalmazási területe a kemencék bélése. Gyártása az 1960-as években kezdődött. A szilikátot 2000 C-ra hevítik, majd szálakat pergetnek vagy fújnak belőle. Hőállósága ideális nagy hőmérsékleti szigetelőanyaggá teszi, nagy hőmérsékleteken azonban a viselkedése gondokat okozhat C felett kristályos anyaggá, például krisztoballittá alakul át. Az ilyen kristályos kvarc bizonyítottan gyilkos hatású, pora idővel szilikózist és rákot okoz. A kemencéket kiszolgáló vagy bontó munkások egészségi kockázata nagy. A speciális célú szálak (SPF) ugyanabba a veszélyességi csoportba esnek, mint az RCF. Potenciálisan belélegezhető szálakat képeznek. Rendszerint nagyon finomak, sőt, néha szuperfinomként minősítik őket. Lángcsillapításos eljárással készülnek, amely 3 µm-nél kisebb átmérőjű szálakat képes gyártani. Nagy hatékonyságú szűrők, könnyű szigetelések, valamint különleges alkalmazások anyaga, például repülőgépek nagyteljesítményű hőés zajszigeteléséhez használják. Állatkísérletek szerint, laboratóriumi patkányokban elég nagy dózisok okoznak fibrózist, mezoteliómát és tüdőrákot. A sokkal kisebb emberi foglalkozási expozíció nem mutat meggyőző kapcsolatot e szálfajták és betegségek között. Az állatkísérletek mégis a hatékony ellenőrzés szükségességét mutatják. A mesterséges gyapotokat olvadt kőzetekből, üvegből vagy salakból készítik. Sok olyan hasznos tulajdonságuk van, mint az azbesztnek. Egyik fő alkalmazásuk a szigetelés, az üreges falak mellett használatosak gipszkarton rétegelt anyagokban, csőszigetelésekben és üzemekben, valamint a hangszigetelésben is. Szálátmérőik nagyobbak az azbeszténél és így a belégzésük sokkal kevésbé valószínű. Mégsem egészen veszélytelenek, irritálják a bőrt és a felső légutakat. Ez tisztán mechanikus hatás, vegyi reakciók nem lépnek fel, mégis az új dolgozók 5%-ának gyors távozását okozza. A felsoroltak valamennyien biztonságosabbak az azbesztnél, főleg az üveggyapot, bár vannak kedvezőtlen vizsgálati eredmények is. Hoszszú szálakat használnak szövetekben és erősítésként műanyagokban. Ezek nem belélegezhetők és így veszélytelenek.

6 Kockázati besorolás 2. kategóriájú rákkeltőként sorolták be a RCF-t és SPF-t, (valamint a szilícium- és bór-szulfidokat és nitrideket). Ezek R49 veszélyt hordoznak, azaz a belégzésük rákot okozhat. R38 veszélyt is jelentenek, azaz irritálják a bőrt. A munkahelyi kitettségi határérték a szálak e csoportjában 5 mg/m 3, ill. 1 szál/mm (nyolcórás súlyozott átlag). Ez utóbbit 2004-ben 2 szál/mm-re módosították, ami a jelenlegi bizonytalanságot tükrözi. Az MMMF alapbesorolása R40, azaz a rákkeltő hatás korlátozottan bizonyított. A gyakorlatban azonban csak kevés ilyen anyag viseli a figyelmeztetést a veszélyre. Ennek az az oka, hogy a gyártók és a szállítók enyhítéseket tudnak beszerezni a specifikus ásványgyapot termékeikre. Például derogáció adható olyan anyagokra, amelyek nem esnek a belélegezhető tartományba (a szálak átmérője >6 µm-nél), vagy a szálak nem bioperzisztensek a tüdőben. A kisebb kockázat a munkahelyi kitettség megengedett mértékében is tükröződik. Még sok a bizonytalanság az MMMF, különösen az RCF és az SPF által okozott veszélyek tekintetében. Egyes források szerint az RCF károsabb más MMMF szálaknál. További kutatás szükséges, mert a jelenlegi szabályozás óhatatlanul tükrözi a bizonytalanságokat. Összeállította: Szende György Cook, N.: A safe replacement. = The RoSPA Occupational & Health Journal, 36. k. 8. sz p Gates, E.: Asbestos: the bitter legacy. = The RoSPA Occupational Safety und Health Journal, 34. k. 9. sz p

7 Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk minden kedves Olvasónknak. Szerkesztőség

Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; káros hatás; azbeszt; rákkeltő anyag; kártérítés; szabályozás; foglalkozási ártalom.

Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; káros hatás; azbeszt; rákkeltő anyag; kártérítés; szabályozás; foglalkozási ártalom. FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 Az azbeszt nehéz öröksége Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; káros hatás; azbeszt; rákkeltő anyag; kártérítés; szabályozás; foglalkozási ártalom. Az Egyesült Királyságban

Részletesebben

Technológiai szigetelések alapanyagai

Technológiai szigetelések alapanyagai Technológiai szigetelések alapanyagai Az utóbbi évek rohamos műszaki fejlődése a szigeteléstechnikában számos új anyagfajta, feldolgozási mód és szerkezet jelent meg. Ezért a tervezés és a kivitelezés

Részletesebben

VÉLEMÉNYTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU. Európai Parlament 2016/0130(COD) a Jogi Bizottság részéről

VÉLEMÉNYTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU. Európai Parlament 2016/0130(COD) a Jogi Bizottság részéről Európai Parlament 2014-2019 Jogi Bizottság 2016/0130(COD) 10.11.2016 VÉLEMÉNYTERVEZET a Jogi Bizottság részéről a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság részére a munkájuk során rákkeltő anyagokkal és

Részletesebben

Azbeszt. Pekár Mihály BME- VBK

Azbeszt. Pekár Mihály BME- VBK Azbeszt Pekár Mihály BME- VBK Mi is az azbeszt? Az azbeszt gyűjtőfogalom a természetben előforduló ásványi anyagok egy speciális csoportjára Három legjobban elterjedt típusa: Krizotil, fehér azbeszt: Mg

Részletesebben

A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek

A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek a jó munkahely a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu További

Részletesebben

Az Európai arlament és a Tanács 1999/45/EK irányelve Minden egészséget veszélyeztető hatás szisztematikus vizsgálatának eredményét tömeg/tömeg százalé

Az Európai arlament és a Tanács 1999/45/EK irányelve Minden egészséget veszélyeztető hatás szisztematikus vizsgálatának eredményét tömeg/tömeg százalé Az Európai arlament és a Tanács 1999/45/EK irányelve a tagállamoknak a veszélyes készítmények osztályozására, csomagolására és címkézésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseinek

Részletesebben

Iromány száma: H/ Benyújtás dátuma: :26. Parlex azonosító: E9NJG8V50001

Iromány száma: H/ Benyújtás dátuma: :26. Parlex azonosító: E9NJG8V50001 Iromány száma: H/15435. Benyújtás dátuma: 2017-05-03 13:26 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: E9NJG8V50001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Határozati javaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság Európai Parlament 2014-2019 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 10.1.2017 2016/0130(COD) MÓDOSÍTÁS: 75-94 Véleménytervezet Joëlle Mélin (PE587.715v01-00) A munkájuk során

Részletesebben

A biztonságos karbantartás foglalkozás-egészségügye

A biztonságos karbantartás foglalkozás-egészségügye A biztonságos karbantartás foglalkozás-egészségügye Dr. Kardos Kálmán Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet Foglalkozás-egészségügyi Fórum 2011. március 9. Karbantartás Épület, közlekedési/munkaeszköz

Részletesebben

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Munkavédelemkockázat értékelés korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Készítette: Almássy Erika minőségügyi szakmérnök, felsőfokú munkavédelmi szakember +36-20-9606845 erikaalmassy@gmail.com 2016.10.19.

Részletesebben

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi ellenőrzésének kiemelt szempontjai Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény értelmében

Részletesebben

VÉLEMÉNYTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU. Európai Parlament 2018/0081(COD) a Jogi Bizottság részéről

VÉLEMÉNYTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU. Európai Parlament 2018/0081(COD) a Jogi Bizottság részéről Európai Parlament 2014-2019 Jogi Bizottság 2018/0081(COD) 11.7.2018 VÉLEMÉNYTERVEZET a Jogi Bizottság részéről a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság részére a munkájuk során rákkeltő anyagokkal és mutagénekkel

Részletesebben

Weiszburg Tamás, ELTE Ásványtani Tanszék

Weiszburg Tamás, ELTE Ásványtani Tanszék Azbeszt: csodálni-, avagy félnivaló? asbestos (görög) = kiolthatatlan amiantos (görög) = tiszta, szennyezetlen, beszennyezhetetlen Weiszburg Tamás, ELTE Ásványtani Tanszék Az előadás vázlata 1. Az azbeszt

Részletesebben

Új szilikózis kockázatok. Dr. Kardos Kálmán

Új szilikózis kockázatok. Dr. Kardos Kálmán Új szilikózis kockázatok Dr. Kardos Kálmán A foglalkozási megbetegedések esetszáma főbb kórformák szerint 120 100 106 97 89 2009 2010 esetszám 80 60 40 20 61 38 31 9 19 18 15 4 9 11 8 7 6 0 A bejelentett

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

2006R1907 HU 20.02.2009 004.001 147

2006R1907 HU 20.02.2009 004.001 147 2006R1907 HU 20.02.2009 004.001 147 VIII. MELLÉKLET A LEGALÁBB 10 TONNA MENNYISÉGBEN GYÁRTOTT VAGY BEHOZOTT ANYAGOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGESEN ELŐÍRT INFORMÁ ( 1 ) A 12. cikk (1) bekezdésének c) pontjával

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

COOPEX-B TETŰIRTÓ POROZÓSZER

COOPEX-B TETŰIRTÓ POROZÓSZER BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP COOPEX-B TETŰIRTÓ POROZÓSZER 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: használatra kész, ember

Részletesebben

Készítés dátuma Nyomtatás Dátuma Oldal 1 / 5

Készítés dátuma Nyomtatás Dátuma Oldal 1 / 5 Oldal 1 / 5 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Anyag-szám : 1113258 Márkanév : 250 946 Blue Grey InstantColor Társaság : Ferro GmbH Color & Glass Performance

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. :AMBI-PUR Illatgyertya, Winter Woodland

BIZTONSÁGI ADATLAP. :AMBI-PUR Illatgyertya, Winter Woodland 1. KÉMIAI KÉSZÍTMÉNY ÉS VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA Termék neve: :AMBI-PUR Illatgyertya, Winter Woodland Termékkód :AP/15/010.004 Ajánlott felhasználás: : légfrissítés Gyártó: : Importáló/ Forgalmazó : Sara Lee

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL Az építési munkahelyeken előforduló veszélyes vegyi anyagok használatára vonatkozó főbb előírások 1. Mi számít veszélyes anyagnak? Veszélyes egy anyag, ha valamilyen

Részletesebben

A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai

A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai Foglakozás-egészségügyi Fórum 2010. május 12. Dr. Kardos Kálmán Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet A foglalkozási megbetegedések

Részletesebben

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT B HANGYAIRTÓ POROZÓ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE 2. ÖSSZETÉTEL

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT B HANGYAIRTÓ POROZÓ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE 2. ÖSSZETÉTEL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT B HANGYAIRTÓ POROZÓ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: A készítmény megnevezése:

Részletesebben

A Bizottság nagyobb védelemben részesítené a munkavállalókat a rákkeltő vegyi anyagokkal szemben

A Bizottság nagyobb védelemben részesítené a munkavállalókat a rákkeltő vegyi anyagokkal szemben Európai Bizottság - Tájékoztató A Bizottság nagyobb védelemben részesítené a munkavállalókat a rákkeltő vegyi anyagokkal szemben Brüsszel, 216. május 13. Az EU-ban a foglalkozással összefüggő halálesetek

Részletesebben

PROTECT SZÚNYOG ÉS KULLANCS RIASZTÓ AEROSZOL (PUMPÁS)

PROTECT SZÚNYOG ÉS KULLANCS RIASZTÓ AEROSZOL (PUMPÁS) BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT SZÚNYOG ÉS KULLANCS RIASZTÓ AEROSZOL (PUMPÁS) 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa:

Részletesebben

EU Biztonsági adatlap Az 1907/2006 (REACH) rendelet szerint Gyártó 2009.02.27-i kiadása alapján

EU Biztonsági adatlap Az 1907/2006 (REACH) rendelet szerint Gyártó 2009.02.27-i kiadása alapján 1. Az anyag / készítmény azonosítása, vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Az anyag / készítmény azonosítása Tömítés K 271, K 274, K 275, K 280 és zsinór R 128 KK, R 128 KH aluminium-szilikát szálból

Részletesebben

INTERKERÁM. 20 éve a szilikátipar szolgálatában. Ólom probléma: kérdések és válaszok

INTERKERÁM. 20 éve a szilikátipar szolgálatában. Ólom probléma: kérdések és válaszok INTERKERÁM 20 éve a szilikátipar szolgálatában Ólom probléma: kérdések és válaszok Az ólom jelenti a legfőbb gondot a kerámia készítők és felhasználók számára, mert számos egészség károsodást - pl. reprodukciós

Részletesebben

Szellőző tisztítás TvMI

Szellőző tisztítás TvMI 1 Szellőző tisztítás TvMI A műszaki irányelv legfőbb feladatai: Az alapvető fogalmak tisztázása, biztonságos és ellenőrizhető tisztítási technológia vázolása, a minimálisan szükséges dokumentálás meghatározása.

Részletesebben

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Bármilyen tevékenységet is végzünk, mindenki ki van téve valamilyen

Részletesebben

Deutsch Átdolgozás kelte : 09.11.2010 Verzió (Felülvizsgálat) : 4.0.1 (4.0.0) Nyomtatás kelte : 08.09.2011. Bostik GmbH. 33829 Borgholzhausen

Deutsch Átdolgozás kelte : 09.11.2010 Verzió (Felülvizsgálat) : 4.0.1 (4.0.0) Nyomtatás kelte : 08.09.2011. Bostik GmbH. 33829 Borgholzhausen 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása Butil tömítoanyag profil alakban Illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről

147. sz. Ajánlás. a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről 147. sz. Ajánlás a rákkeltő anyagok és hatóanyagok által előidézett foglalkozási ártalmak elleni védekezésről és ezek ellenőrzéséről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a

Részletesebben

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András A kockázat fogalma A kockázat (def:) annak kifejezése, hogy valami nem kívánt hatással lesz a valaki/k értékeire, célkitűzésekre. A kockázat

Részletesebben

Analitikai kémia I (kvalitatív) gyakorlat tematika 2010

Analitikai kémia I (kvalitatív) gyakorlat tematika 2010 Analitikai kémia I (kvalitatív) gyakorlat tematika 2010 tantárgyfelel s: Szalai István 1. hét II. 1-5. Asztalátadás, munkavédelmi oktatás (t z- és balesetvédelem, laboratóriumi munka szabályai, veszélyes

Részletesebben

Analitikai kémia I (kvalitatív) gyakorlat 2014

Analitikai kémia I (kvalitatív) gyakorlat 2014 Analitikai kémia I (kvalitatív) gyakorlat 2014 tantárgyfelelős: Szalai István és Szoboszlai Norbert 1. gyakorlat Asztalátadás, munkavédelmi oktatás (tűz- és balesetvédelem, laboratóriumi munka szabályai,

Részletesebben

COOPEX B TETŰIRTÓ POROZÓSZER

COOPEX B TETŰIRTÓ POROZÓSZER BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP COOPEX B TETŰIRTÓ POROZÓSZER 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: használatra kész, ember

Részletesebben

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu Zaj a munkahelyen a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely mindnyájunknak

Részletesebben

Biztonsági szekrények

Biztonsági szekrények Biztonsági szekrények Az igazi megoldás A biztonság a legfőbb szabály Egészségre és a környezetre ártalmas anyagok tárolása és készenlétben tartása a laboratóriumban vagy a tanteremben a legnagyobb gondosságot

Részletesebben

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PESTSTOP B 5 CS

BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP PESTSTOP B 5 CS BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: mikrokapszulázott rovarirtó koncentrátum A készítmény

Részletesebben

Veszélyes anyag/készítmény kockázatbecslése

Veszélyes anyag/készítmény kockázatbecslése CÉG NEVE CÍME 1 Veszélyes anyag/készítmény kockázatbecslése Kockázatbecslés (munkáltató) neve, helyszíne: Kockázatbecslés dátuma: 2007. január 00. Kockázatbecslést készítette: Követelmény jegyzék: Adatokat

Részletesebben

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,...

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... microox -kondenzátor GVHX/GVVX Termékvonal: elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... Gyártási sorozat leírása: Kondenzátor axiális; vertikális microox -technológiával Gyártási sorozat: GVHX/GVVX www.guentner.de

Részletesebben

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika

DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM. Beszámoló. Készítette: Vásárhelyi Erika DOHÁNYZÁS MEGELŐZÉST és DOHÁNYZÁSRÓL LESZOKÁST CÉLZÓ PROGRAM Beszámoló Készítette: Vásárhelyi Erika Megvalósítás ideje: 2014.05.16-2014.06.13 Célcsoport: 6. osztály Célja: az általános iskoláskorú gyermekek

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 16/1

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 16/1 2011.1.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 16/1 HELYESBÍTÉSEK Helyesbítés az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról, a 67/548/EGK és az 1999/45/EK irányelv módosításáról

Részletesebben

A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken

A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken Tárgyszavak: káros hatás; veszélyfelmérés; előrejelzés; kutatás; megelőzés; tájékoztatás. Emelkedő kockázatok kutatása

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: rovarirtó

Részletesebben

Veszélyforrások emberre: Előírás szerinti használati körülmények között nincsenek. Lenyelés esetén mérgező.

Veszélyforrások emberre: Előírás szerinti használati körülmények között nincsenek. Lenyelés esetén mérgező. Átdolgozva: 2008.11.01. Oldal: 1/5 A CE 91/155 irányelv szerint kiállítva 1. Az anyag / készítmény és a gyártó megnevezése A termék kereskedelmi megnevezése: Gyártó / Szállító: XTREME GEAR S80 AXXON Srl

Részletesebben

Tájékoztató a évi munkabalesetek országos alakulásáról

Tájékoztató a évi munkabalesetek országos alakulásáról Tájékoztató a 2017. évi munkabalesetek országos alakulásáról A Tájékoztató a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 15. b) pontja alapján készült, és csak a munkavédelmi hatóság hatáskörébe

Részletesebben

PROTECT-B PUMPÁS KULLANCS- ÉS SZÚNYOGRIASZTÓ AEROSZOL

PROTECT-B PUMPÁS KULLANCS- ÉS SZÚNYOGRIASZTÓ AEROSZOL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B PUMPÁS KULLANCS- ÉS SZÚNYOGRIASZTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa:

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Törvényi szabályozás célja. Munkaviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek

Törvényi szabályozás célja. Munkaviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek 4.2.4. Táblázat / 1. Érintett vegyi 1. 1992. évi XXII. törvény a munka törvénykönyvéről 2. 199. évi XCIII. törvény a munkavédelemről. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

Ülepedő és szálló porok vizsgálatának szemléleti és metodikai kérdései

Ülepedő és szálló porok vizsgálatának szemléleti és metodikai kérdései Ülepedő és szálló porok vizsgálatának szemléleti és metodikai kérdései Farkas Izabella Weiszburg Tamás Agyagásványtani Szakoszályi Ülés, 2006. február. 13. Szálló és ülepedő porok meghatározása 1000 µm

Részletesebben

Tüdőrák kockázata PVC előállításával foglalkozó munkások körében

Tüdőrák kockázata PVC előállításával foglalkozó munkások körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK.2 Tüdőrák kockázata PVC előállításával foglalkozó munkások körében Tárgyszavak: PVC; por; porexpozíció; tüdőrák; foglalkozási betegség. A vinil-klorid monomer

Részletesebben

Útépítő Útépítő Térburkoló Útépítő

Útépítő Útépítő Térburkoló Útépítő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

S Z A B Á L Y Z A T. Kémiai kockázatértékelés

S Z A B Á L Y Z A T. Kémiai kockázatértékelés S Z A B Á L Y Z A T Kémiai kockázatértékelés Kiadta Ellenőrizte Készítette Foglalkozás-egészségügyi szakorvos Dátum: 2016. december 01. 1 1. Az eljárás tárgya Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (továbbiakban

Részletesebben

Oldal: 1 of 7 BIZTONSÁGI ADATLAP Felülvizsgálat dátuma: 13.11.2008 Nyomtatás Dátuma: 14.11.2011

Oldal: 1 of 7 BIZTONSÁGI ADATLAP Felülvizsgálat dátuma: 13.11.2008 Nyomtatás Dátuma: 14.11.2011 Oldal: 1 of 7 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Ashland Postafiók 8619 NL3009 AP, Rotterdam Hollandia EUSMT@ashland.com Sürgisségi telefonszám +1-800-ASHLAND (+1-800-274-5263/+1-606-329-5701),

Részletesebben

Felülvizsgálat dátuma Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma Sikadur -501

Felülvizsgálat dátuma Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma Sikadur -501 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Jelenlegi

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D033542/02 számú dokumentum MELLÉKLETÉT.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D033542/02 számú dokumentum MELLÉKLETÉT. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2014. július 14. (OR. en) 11888/14 ADD 1 ENV 672 ENT 161 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2014. július 11. Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek a bűnüldözésben (természettudományok és bűnüldözés) Dr. Gál Tamás i.ü. vegyészszakértő

Anyagvizsgálati módszerek a bűnüldözésben (természettudományok és bűnüldözés) Dr. Gál Tamás i.ü. vegyészszakértő Anyagvizsgálati módszerek a bűnüldözésben (természettudományok és bűnüldözés) Dr. Gál Tamás i.ü. vegyészszakértő Szálasanyagok kriminalisztikai vizsgálata Szálasanyagok előfordulása Előadásvázlat A szálvizsgálat

Részletesebben

ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI

ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Állatokon végzett tanulmányok A CV247 két kutatásban képezte vizsgálat

Részletesebben

A vörösiszap kiporzásából származó aeroszol tulajdonságai és potenciális egészségügyi hatásai

A vörösiszap kiporzásából származó aeroszol tulajdonságai és potenciális egészségügyi hatásai A vörösiszap kiporzásából származó aeroszol tulajdonságai és potenciális egészségügyi hatásai Hoffer András, Gelencsér András, Kováts Nóra, Turóczi Beatrix, Rostási Ágnes, Imre Kornélia, Nyirő-Kósa Ilona,

Részletesebben

A8-0064/54 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához

A8-0064/54 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához 19.10.2017 A8-0064/54 Módosítás 54 Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében Jelentés A8-0064/2017 Marita Ulvskog A rákkeltő anyagokkal és mutagénekkel kapcsolatos kockázatoknak kitett

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Proactive EU0038 - HU

BIZTONSÁGI ADATLAP Proactive EU0038 - HU BIZTONSÁGI ADATLAP EU0038 - HU Osztályozás Személyivédőfelszerelés Jelölés(ek) Preparation Date 08-jún.-2007 Felülvizsgálási szám: 1.AZANYAG/KÉSZĺTMÉNY ÉSA TÁRSASÁG/VÁLLALATAZONOSĺTÁSA Termék kódja Termék

Részletesebben

Az ECHA új nyilvános konzultációt kezdeményezett tizenhárom lehetséges különös aggodalomra okot adó anyagról

Az ECHA új nyilvános konzultációt kezdeményezett tizenhárom lehetséges különös aggodalomra okot adó anyagról Sajtóközlemény Nyilatkozat: Ez egy eredetileg angol nyelven közzétett dokumentum fordítása. Az eredeti dokumentum az ECHA weboldalán érhető el. ECHA/PR/11/04 Az ECHA új nyilvános konzultációt kezdeményezett

Részletesebben

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT SÉRÜLÉSEK ÉS FERTŐZÉSEK KOCKÁZATÁVAL JÁRÓ TEVÉKENYSÉGEK CÉLVIZSGÁLATÁHOZ I. Kockázatértékelés:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. ONE WORLD Mosógél

BIZTONSÁGI ADATLAP. ONE WORLD Mosógél BIZTONSÁGI ADATLAP A kiállítás kelte: Győr, 2011. augusztus 9. 1. A készítmény neve ONE WORLD Mosógél Gyártó cég neve: SATIN-SILK KFT. 9012 Győr, Csanakhegyi u.13/b. Tel./fax.: 96/447-808 2. Összetétel:

Részletesebben

4/3 A sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók jogai

4/3 A sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók jogai Az új munkavédelmi törvény 4/3 1 4/3 A sérülékeny csoportba tartozó munkavállalók jogai Az Mvt. új fogalmat vezetett be: Sérülékeny csoport: az a munkavállalói kategória, amelybe tartozó munkavállalókat

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2016.6.1. L 144/27 A BIZOTTSÁG (EU) 2016/863 RENDELETE (2016. május 31.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH) szóló 1907/2006/EK európai parlamenti

Részletesebben

Autóipari beágyazott rendszerek. Kockázatelemzés

Autóipari beágyazott rendszerek. Kockázatelemzés Autóipari beágyazott rendszerek Kockázatelemzés 1 Biztonságkritikus rendszer Beágyazott rendszer Aminek hibája Anyagi vagyont, vagy Emberéletet veszélyeztet Tipikus példák ABS, ESP, elektronikus szervokormány

Részletesebben

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN)

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) I. KÉRDÉSCSOPORT A foglalkozás-egészségügyi szolgálat felépítése, működési területe 1. A munka világának szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon. 2. Foglalkozás-egészségügy

Részletesebben

EU kitekintés az azbeszt okozta egészségkárosodásokról

EU kitekintés az azbeszt okozta egészségkárosodásokról EU kitekintés az azbeszt okozta egészségkárosodásokról dr. Kudász Ferenc NMH-MMI-MFF tel: (1) 4593086 Foglalkozás-Egészségügyi Fórum 2014. május 28. Európai és nemzetközi események Epidemiológiai Társaságok

Részletesebben

Biztonsági adatlap és Információk

Biztonsági adatlap és Információk Biztonsági adatlap és Információk 1. Az anyag-, a gyártó- és a forgalmazó azonosítása Termék típusa: Kereskedelmi neve: Gyártó : Kizárólagos világforgalmazó: Liquid Ceramic Heat Insulation (LCHI) anyag

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. A termék nem rendelkezik DSD/DPD alatti besorolással. Az anyag nem azonosított PBT anyagként.

BIZTONSÁGI ADATLAP. A termék nem rendelkezik DSD/DPD alatti besorolással. Az anyag nem azonosított PBT anyagként. Oldalszám: 1 Összeállítás dátuma: 27/02/2012 Verziószám: 1 1. Szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék neve: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

COOPEX-B TETŐIRTÓ POROZÓSZER

COOPEX-B TETŐIRTÓ POROZÓSZER BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP COOPEX-B TETŐIRTÓ POROZÓSZER 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: használatra kész, ember

Részletesebben

BIZTO SÁGI ADATLAP. Effect hangyairtó csalétek

BIZTO SÁGI ADATLAP. Effect hangyairtó csalétek 1. A KÉSZÍTMÉ Y ÉS A CÉGEK AZO OSÍTÓ ADATAI 1.1 A készítmény kereskedelmi neve: 1.2 A készítmény felhasználása rovarirtó szer 1.3 Gyártó neve, címe: U ICHEM d.o.o., Sinja Gorica 2, Vrhnika tel.: +386 (01)

Részletesebben

Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése

Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése ERGONÓMIA 5.2 4.2 Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése Tárgyszavak: ergonómia; rezgésvédelem; vibráció; foglalkozási ártalom; egészségvédelem; megelőzés; mérés. A kézre és karra ható vibrációs ártalmak

Részletesebben

PROTECT -B HÁZTARTÁSI POROZÓSZER

PROTECT -B HÁZTARTÁSI POROZÓSZER BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT -B HÁZTARTÁSI POROZÓSZER 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag és készítmény azonosítása: A készítmény típusa: inszekticid tartalmú

Részletesebben

G-OLD-GR 300, 500, 700, 900

G-OLD-GR 300, 500, 700, 900 KEZELÉSI ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓ G-OLD-GR 300, 500, 700, 900 G-OLD Infrapanel 2890 Tata, Almási út 1. Tel: 06 34 380 254, Fax: 06 34 656 134 http://www.infrapanel.info 1. Tulajdonságok A XXI. század követelményeinek,

Részletesebben

Állatokon végzett vizsgálatok alternatíváinak használata a REACHrendelet

Állatokon végzett vizsgálatok alternatíváinak használata a REACHrendelet Hiv.: ECHA-11-FS-06-HU ISBN-13: 978-92-9217-604-4 Állatokon végzett vizsgálatok alternatíváinak használata a REACHrendelet alapján A REACH-rendelet kidolgozásának és elfogadásának egyik legfontosabb oka

Részletesebben

Pila kotoučová / CZ Píla kotúčová / SK Kézi körfűrész / HU Návod k použití Návod na použitie Használati utasítás

Pila kotoučová / CZ Píla kotúčová / SK Kézi körfűrész / HU Návod k použití Návod na použitie Használati utasítás Pila kotoučová / CZ Píla kotúčová / SK / HU Návod k použití Návod na použitie Használati utasítás Bevezetés Tisztelt Vásárló, Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket bizalmával, és EXTOL termékünket választotta.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (91/155-93/112/EGK) ATTRAFALL

BIZTONSÁGI ADATLAP (91/155-93/112/EGK) ATTRAFALL BIZTONSÁGI ADATLAP (91/155-93/112/EGK) ATTRAFALL 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT NEVE 1.1 Az anyag vagy készítmény azonosítása: Kereskedelmi név: Azonosítási szám: Attrafall OTH 5146/2001.

Részletesebben

Olvassa el a címkét! Amit feltétlenül tudnia kell a mosó- és tisztítószerek biztonságos otthoni használatáról

Olvassa el a címkét! Amit feltétlenül tudnia kell a mosó- és tisztítószerek biztonságos otthoni használatáról Olvassa el a címkét! Amit feltétlenül tudnia kell a mosó- és tisztítószerek biztonságos otthoni használatáról Hamarosan új figyelmeztető címkék jelennek meg a háztartási tisztítószereken. Az eddig megszokott

Részletesebben

Universal Express. Nyomtatás dátuma: 21.02.2013 Oldal 1 -től 5. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosításaazonosítása

Universal Express. Nyomtatás dátuma: 21.02.2013 Oldal 1 -től 5. 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosításaazonosítása Nyomtatás dátuma: 21.02.2013 Oldal 1 -től 5 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosításaazonosítása Termékazonosító Universal Express Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Dr. Horváth Amanda emlékére

Dr. Horváth Amanda emlékére Ez az előadás 1999. szeptemberében ugyanebben a formában hangzott el az OKI Pro Hygiene tudományos ülésén Hangozzék el most újra mentorom Dr. Horváth Amanda emlékére aki inspirálta és segítette azt a munkát,

Részletesebben

No Change Service! Verzió 01.08 Felülvizsgálat dátuma 24.03.2009 Nyomtatás Dátuma 24.03.2009

No Change Service! Verzió 01.08 Felülvizsgálat dátuma 24.03.2009 Nyomtatás Dátuma 24.03.2009 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Gyártó/Szállító : Schülke & Mayr GmbH Robert-Koch-Str. 2 22851 Norderstedt Germany Telefon: +4940521000 Telefax:

Részletesebben

Biztonsági adatlapot

Biztonsági adatlapot Oldal 1 -tól 5 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállakozás azonosítása Az anyag vagy a készítmény azonosítása Az anyag/készítmény felhasználása tisztítószer Társaság/vállalkozás azonosítása Társaság

Részletesebben

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab)

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab) A nemzetgazdasági miniszter 21/2015. (VIII. 28.) NGM rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról, valamint egyes foglalkoztatási és szakképzési tárgyú

Részletesebben

Az anyagmozgatás kockázatainak felmérése

Az anyagmozgatás kockázatainak felmérése MUNKABIZTONSÁG 2.2 Az anyagmozgatás kockázatainak felmérése Tárgyszavak: munkabiztonság; kockázatelemzés; anyagmozgatás; baleset-megelőzés. Anyagmozgatásnak, munkahelyen belüli szállításnak minősül minden

Részletesebben

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3.

H- 6800 Hódmezővásárhely Garzó I. u. 3. Oldal:1/5 1. Termék neve 1.1.Kereskedelmi elnevezés: súrolópor 1.2.Gyártó, forgalmazó cég: Cím: Telefon:Fax: +36/62-242-238 1.3.Sürgősségi telefon: Monolit Trade Kft. 6800 Hódmezővásárhely, Garzó Imre

Részletesebben

A 453/2010 EK, a 1907/2006 EK (REACH) és a 1272/2008 EK rendeletek (CLP- GHS) szerint. 1. Anyagmegnevezés, gyártó és forgalmazó megnevezése

A 453/2010 EK, a 1907/2006 EK (REACH) és a 1272/2008 EK rendeletek (CLP- GHS) szerint. 1. Anyagmegnevezés, gyártó és forgalmazó megnevezése Biztonsági adatlap A 453/2010 EK, a 1907/2006 EK (REACH) és a 1272/2008 EK rendeletek (CLP- GHS) szerint. A készítés dátuma: 2017. június 23. 1. Anyagmegnevezés, gyártó és forgalmazó megnevezése Termék

Részletesebben

PROTECT -B ROVARIRTÓ POROZÓ

PROTECT -B ROVARIRTÓ POROZÓ BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT -B ROVARIRTÓ POROZÓ 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag és készítmény azonosítása: A készítmény típusa: inszekticid tartalmú háztartási

Részletesebben

1.3 Gyártó Ivoclar Vivadent AG, Bendererstrasse 2, FL 9494 Schaan Fürstentum Liechtenstein

1.3 Gyártó Ivoclar Vivadent AG, Bendererstrasse 2, FL 9494 Schaan Fürstentum Liechtenstein EU biztonsági adatlap SR Adoro Thermo Guard Kiállítás dátuma / Referencia 2005. III. 10. hot Első változat Nyomtatás dátuma 2005. XI. 20. lapsz. 1598 Cég Ivoclar Vivadent AG, Bendererstrasse 2, FL 9494

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE

BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP PROTECT-B LÉGY- ÉS SZÚNYOGIRTÓ AEROSZOL 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE Az anyag vagy készítmény azonosítása: A készítmény típusa: rovarirtó

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint KLEENEX Antibakteriális kéztisztító (6336)

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK rendelet szerint KLEENEX Antibakteriális kéztisztító (6336) 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Az anyag/keverék

Részletesebben

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 17.10.2012 2012/2065(INI) MÓDOSÍTÁS: 1-36 Sabine Wils (PE494.492v01-00) az azbeszttel kapcsolatos foglalkozás-egészségügyi

Részletesebben

Biológiai biztonság: Veszély: - közvetlen - közvetett

Biológiai biztonság: Veszély: - közvetlen - közvetett Biológiai biztonság Biológiai biztonság: Minden biológiai anyag potenciálisan kórokozó és szennyező; a biológiai biztonság ezen biológiai anyagok hatásaira (toxikus hatások, fertőzések) koncentrál és célja

Részletesebben

Tárgyszavak: munkaidő; fizetett szabadság; szabadnap; pihenőidő; Nagy-Britannia.

Tárgyszavak: munkaidő; fizetett szabadság; szabadnap; pihenőidő; Nagy-Britannia. MUNKAVÉDELEM 1.4 A munkaidő szabályozása Tárgyszavak: munkaidő; fizetett szabadság; szabadnap; pihenőidő; Nagy-Britannia. Az EU valamennyi országa közül Nagy-Britanniában leghosszabb a heti munkaidő. 1992-ben

Részletesebben

Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - R mondatok

Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - R mondatok Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - R mondatok A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok 1 Száraz állapotban robbanásveszélyes 10 Kismértékben tûzveszélyes. 11 Tûzveszélyes. 12 Fokozottan

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldal: 1 ACD SELECT 80W90

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldal: 1 ACD SELECT 80W90 Beszállító ACDelco Europe Paseo de la Castellana 91 28040 Madrid Fax: +34 91456 9288 Méreg Központ: +32 (0)70 245 245 1. A termék és a vállalat azonosítása BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldal: 1 Termék azonosítása

Részletesebben

BIZOTTSÁG AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK. (Közlemények)

BIZOTTSÁG AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK. (Közlemények) C 155/1 II (Közlemények) AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ KÖZLEMÉNYEK BIZOTTSÁG A Bizottság közleménye a kockázatértékelés eredményeiről és a kockázatcsökkentési stratégiákról a következő

Részletesebben