Egy felületelem megvilágítása az általa "látott" féltér által

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egy felületelem megvilágítása az általa "látott" féltér által"

Átírás

1

2

3 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 3 Saját fénnyel rendelkező felületek Mesterséges világítótestek A belsőtér használata során a lámpák nem képezik a látás tárgyát, saját fénysűrűségükre jellemző, hogy: a fénysűrűségértékek változnak a nézés irányával, általában nem színes fényűek. Bevilágítók Oldalvilágítók (ablakok, transzparens falak) nagyobb valószínűséggel kerülnek a látótérbe, mint a felülvilágítók. A külső térrel biztosított vizuális kapcsolat során a kintről érkező természetes fény mennyisége és minősége is szükségszerűen változik. Képernyők, monitorok A képernyők rendeltetésszerűen a látás tárgyát képezik. Fénysűrűségük bizonyos határok között a készülékről szabályozható. Monitorok saját fényének változtatása szorosan véve nem tartozik a belsőtér alakításának körébe. A felületelemet megvilágító környezet: "a látott féltér" A vizuális környezet minden felületeleme az általa "látott féltérről" kap megvilágítást. A "látott féltér" minden egyes pontja részt vesz a megvilágításban (a fénysűrűség és relatív helyzet határozza meg mértékét). A felületelem egy adott megvilágítását igen sokféle "féltér-fénysűrűség" eloszlással lehet elérni. Egy felületelem megvilágítása az általa "látott" féltér által

4 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 4 A felületelemet megvilágító környezet: "a látott féltér" Kisebb fénysűrűségű, de nagyobb felület ugyanazt a megvilágítást eredményezheti, mint nagyobb fénysűrűségű, de kisebb felület. Adott fénysűrűségű felületelem annál nagyobb megvilágítást eredményez, minél meredekebben éri a fénye a felületet. A "látott féltér" részek súlyozott szerepe a felületelem megvilágításában A mesterséges fényforrások, illetve bevilágítók szükségszerűen nagyobb fénysűrűségűek, mint a többi felület. A megvilágítás minőségét a felületelemek tulajdonága színösszetétele - is meghatározza. A felületelem megvilágításának minősége

5 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 5 A vizuális környezet A vizuális környezet összefüggő egység: 1. alakítja a belsőtér részeinek megvilágítását, 2. azt, hogy mit és hogyan látunk, 3. egységet alkot a vizuális információ-szolgáltatás szempontjából. A teljes belsőtér alakítja a megvilágítást A belsőtér egyes felületelemeinek megvilágítását az általa látott, más-más féltér felületei szolgáltatják. Közvetlenül vagy közvetve minden felületelem megvilágításában részt vesz minden más felületelem. A teljes belsőtér szolgáltat információt A belsőtér minden egyes része lehet a látótér része és láthatósága olyan mértékben fontos, amilyen mértékben az általa hordozott vizuális információra a belsőtér használata során igényt tarthatunk. A belsőtéri funkcióból eredő vonatkozási felületek megfelelő megvilágítása önmagában nem elegendő. A vizuális környezet (háttérinformáció) egyéb részeinek megvilágítását is megfelelő módon kell biztosítani. A teljes belsőtér alakítja azt, amit és ahogyan látjuk A belsőtéri vizuális információszerzést két fontos körülmény befolyásolja: 1. "mit látunk" és 2. "hogyan látunk".

6 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 6 "Mit látunk?" A belsőtér számottevő részének szerepe van abban, hogy mit látunk, hiszen a megvilágításért a "látott féltér" felelős. Ha a látás tárgya sík, annak megvilágításáért a belsőtér jelentős része felelős. Ha a látás tárgya háromdimenziós, a teljes belsőtér befolyásolja a megvilágítást "Hogyan látunk?" A belsőtér láthatóságot alakító részei Ezt meghatározza az, hogy milyen a látóteljesítményünk az adott környezetben (a látótér átlagos fénysűrűsége, mely arányos a féltér által eredményezett megvilágítással). A látótér átlagos fénysűrűségét (azaz látóteljesítményünket): az aktuális nézési irányra merőleges féltér alakítja, mely szintén a belsőtér nagy részét jelenti. Az interreflexiók miatt gyakorlatilag a teljes belsőtér befolyásolja a látóteljesítményt.

7 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 7 Vizuális környezet mint egység A belsőtér olyan vizuális egység, melynek minden részlete befolyásolja az egészet. Egyes részleteknek vonatkozási felületeknek kiemelt szerepe van, de a használat összetettsége miatt a teljes belsőteret egységesen kell kezelnünk a vizuális környezet ill. komfort alakítása során. A világosabb (nagyobb reflexiós tényezőjű felületekkel rendelkező) belsőtérben azonos megvilágítás nagyobb fénysűrűségeket eredményez. A fentiek miatt jobb lesz a tér és részleteinek láthatósága is. Az érzékelt felület A külsőtérben egyenletes megvilágítás fordul elő leggyakrabban, látásunk is e mellett alakult ki. A belsőtéri felületek homogén, jó minőségű megvilágításának feltételezése egy burkolt használói igényt is jelent. A belsőteret alkotó felületeket homogén, egyenletes megvilágítással képzeljük illetve tervezzük: mennyezet, oldalfalak, padló, bútorozás, berendezési tárgyak és használati eszközök. A valóságban a belsőterek nem egyenletes megvilágítása szükségszerű: homogén felület megjelenése egyenlőtlen vagy "foltos" lesz, inhomogén felület megjelenése torzultan követi a felület mintázatát. Belsőtéri környezetünket a helyiség felületeinek megválasztásával és a megvilágítással egyaránt tudjuk alakítani. Egy passzív felületelem L(λ) fénysűrűsége: a felület ρ(λ) fényvisszaverésével és / vagy τ(λ) fényáteresztésével, valamint az E(λ) megvilágítással változtatható.

8 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 8 Mennyiségi oldalról tekintve a belsőtér fénysűrűsége a megvilágítással szélesebb határok között változtatható. A belsőtérben előforduló anyagok reflexiós tényezője fekete, ρ 5% és a fehér ρ 90% tartományban változik, kb. 1:20 arányban, a belsőtérben előforduló megvilágítás értéke 0 és néhány 1000 lux között változhat. Minőségi oldalról tekintve a belsőtér színei a felület minőségi jellemzőivel változtathatók. A felület minősége a színtelen és az érzékelhető több millió színárnyalat között változhat szabadon (világításra túlnyomórészt - fehér fényt használunk). Egy felületelem érzékelése abban az esetben lehetne "zavartalan", ha a látótér teljesen homogén lenne. Az inhomogén környezet részleteit a látótér többi részéhez viszonyítva érzékeljük, azaz a felületelemek érzékelése viszonylagos. Az érzékelt felület Az érzékelt végeredményt befolyásolják észlelésünk sajátosságai: fénysűrűség kontraszt, színkontraszt, fénysűrűség konstancia, világosság kontrasz, világosság illúzió, színkonstancia. A "szokásosan" kialakított belsőterek esetén a megvilágítás eltérései észrevétlenek. Ha a megvilágítás egyenlőtlensége észrevehető mértékű: a homogén felületek fénysűrűsége egyenlőtlen lesz, az inhomogén felületek különbségei torzulnak a megvilágítás egyenlőtlenségét követve. Az emberi észlelés sajátosságai miatt az egyenlőtlen megvilágítás okozta torzulás nem lesz azonos mértékű a megvilágítás egyenlőtlenségével.

9 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 9 Fénysűrűségarányok észlelése Látásunk során a fénysűrűség eltéréseket nem línerárisan, hanem logaritmikusan érzékeljük, a belsőtéri vizuális komfortot is e szerint kell kialakítanunk. "Valódi" fénysűrűségarányok: amit a műszer mér "Érzékelt" fénysűrűségarányok: amit a látás során észlelünk A fénysűrűségarányok logarotmikus észlelésének két fontos következménye van. 1. Az egyenlőtlenül megvilágított felületeket bizonyos határokon belül - homogén megvilágításúnak érzékeljük. 2. A látótérben egyidejűleg jelenlevő, nagymértékű fénysűrűség-különbségeket szintén tompítva érzékeljük. A fentiek segítik a vizuális komfort megvalósítsát. Az érzékelt felület Az egyenletes megvilágítás annál könnyebben teljesíthető, minél kisebb a funkcionális egység felülete. Kisebb belső terek esetében nem feltételnül tudjuk a nagyobb felületeket egyben látni. Minél nagyobb a felület, annál inkább csak tudatos megvilágítás eredményeként jöhet létre az egyenletesnek tűnő megvilágítás.

10 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 10 Az érzékelt felület Az egyenletes megvilágítással kapcsolatban két igényt kell feltétlenül külön választani. 1. Egy funkcionális egység (asztallap, tábla, kép) egyenletes megvilágítása. Egy adaptációs szintnek megfelelő átlagos fénysűrűség mellett, egy (látótéren belüli) felület megjelenése akkor torzulásmentes, ha a vizsgált felületen a fénysűrűségeltérés (megvilágítás-eltérés is) az adaptációs szintnek megfelelő fénysűrűséghez képest - kb. 20%-os értékén belül van. 2. A belsőtér különböző részein lévő azonos rendeltetésű egységek közel azonos mértékű megvilágítása. Egy adaptációs szintnek megfelelő átlagos fénysűrűség mellett egy "nagyobb" (látótérbe nem befoglalható) felület megjelenése akkor torzulásmentes, ha a vizsgált felületen a fénysűrűségeltérés (megvilágítás-eltérés is) az adaptációs szintnek megfelelő fénysűrűséghez képest - kb. 50%-os értékén belül van. Az azonos rendeltetésű egységek közel azonos mértékű megvilágítását akkor tudjuk megfelelő mértékben biztosítani, ha az 'ε' egyenletességi tényező ε Emin / Eátl megengedhető értéke 1/10 ½ között alakul (pl. folyosón: 1/10, színpadon: ½). Egyenlőtlen fénysűrűségű felület érzékelése

11

12

13 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 13 A láthatóság és a környezet kapcsolata Nem átlátszó, passzív felületek A látás tárgyának érzékelését a háttér fénysűrűsége kiemelt módon befolyásolja. A háttér összetevői: nem átlátszó, passzív felületek, átlátszó passzív felületek, áttetsző passzív felületek, aktív felületek. A belsőtér nagy részét nem átlátszó, passzív, matt felületek alkotják. Fénysűrűség értékeik várhatóan 0 és 1000 cd/m 2 tartományban mozognak, gyakorlatban a használati idő nagy részében 10 és néhány 100 cd/m 2 között vannak. Átlátszatlan matt felületek fénysűrűsége L =! " E / # Átlátszatlan matt felületek fénysűrűsége (reflexiós tényező 10-90%, megvilágítás lx esetén)

14

15 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 15 Áttetsző, passzív felületek Bevilágítók, amennyiben fényáteresztő felületük: áttetsző (pl. tejüveg, áttetsző műanyag), áttetsző benapozásvédelemmel ellátott (függöny, reluxa, roló) Transzparens falak és válaszfalak is említhetők itt. E felületek fénysűrűsége két részből adódik: saját belsőtérből jövő megvilágításból illetve külsőtérből jövő megvilágításból. Nappal a külsőtérből érkező természetes megvilágítás sokkal nagyobb, mint a belsőtéri világítás. L =! " E / # Áttetsző matt felületek fénysűrűsége (transzmissziós tényező 10-70%, külső megvilágítás lx esetén). Aktív felületek A belső vizuális környezet aktív felületei: a mesterséges világítás világítótestjei ("lámpák"), a bevilágítókon (ablakokon) keresztül látható világos külsőtér (nap, égbolt, terep), képernyők, monitorok. Saját fénysűrűség értékeik igen széles határok között változhatnak.

16

17 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 17 Fénysűrűségek a belsőtérben A látás tárgyának jellemző fénysűrűsége: Passzív felületű tárgy fénysűrűsége kisebb, mint 800 cd/m 2. Aktív felületű tárgy fénysűrűsége kisebb, mint 100 cd/m 2. A háttér max. fénysűrűsége: Nap: 2 ezer millió cd/m 2 A háttér fénysűrűségének hatásai A háttér fénysűrűsége befolyásolja a tárgy láthatóságát és a vizuális komfortot: hatással van az aktuális látásteljesítményre (látásélesség, kontrasztérzékenység, vizuális feldolgás gyorsasága). A háttér tárgyhoz viszonyított fénysűrűsége és színe hatással van a tárgy láthatóságára és érzékelt megjelenésére.

18

19 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 19 Kápráztató fénysűrűségek A káprázás minden esetben a szemlélő-nézett tárgy ill. látótérben létezhet és értékelhető: Kisfelületek kápráztató hatása, Nagyfelületek kápráztató hatása, Tárgytól eltérő fénysűrűségek hatása. Kisfelületek kápráztató hatása Világítótestek és a fényes, átlátszatlan felületek, ha azokon a lámpák tükröződnek. Szerepük nem jelentős, mert a látótér nagyon kis részét képezik (kb. 0,3 m 2 felületű lámpatest 5m-ről a látótér 0,2-0,5 m 2 -ét teszi ki). Káprázást okozó fénysűrűség határértékek (Az ábra értékei az aktuális nézési irányra értelmezhetők)

20 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 20 Kisfelületek kápráztató hatása 1. A káprázás szempontjából a látótérnek gyakorlatilag veszélyt hordozó része a vízszintestől mért 45 -on belüli a kritikus tartomány. 2. A fényes átlátszatlan felületek a világítótestekkel azonos mértékben lehetnek kápráztatók, mert fénysűrűségük akár 10-50%-a is lehet a rajtuk tükröződő fényforrások fénysűrűségének. 3. Valamennyi fényforrás valamilyen mértékű káprázást okoz, ha a kritikus nézési tartományban látható. 4. Az izzólámpa és a fémhalogén lámpa okozhat elfogadhatatlan káprázást a látótérben vagy tükröződő felületen. 5. A lámpatest korlátozhatja a fényforrás kápráztató hatását. Nagyfelületek kápráztató hatása Bevilágítókon át látható nagy fénysűrűségű külsőtér. Bevilágítók, ha az üvegezésük (vagy a kapcsolódó szerkezetek, mint pl. függöny) áttetsző, azaz transzlucens. Fényes nagy kiterjedésű felületeken (pl. padló, vízfelület) tükröződhet a természetes világításból eredő nagy fénysűrűség (ablak). Nagy felületek kápráztató hatásának jellemző körülménye, hogy az aktuális kápráztató elem az adaptációs szint meghatározásában jelentős szerepet tölt be (a nagy fénysűrűségű felület a látótér jelentős részét képezi). A kb. 2-4 m2 felületű ablak kb. 3-5 méterről a látótér 7%-át is képezheti, továbbá az ablakok legtöbbször szemmagasságban vannak. 1. A kápráztató hatás annál nagyobb, minél nagyobb a bevilágító mérete, és azon minél több fény érkezik a belsőtérbe. 2. Az adaptációs szint attól függően változik, hogy milyen közel van az adott nagy fénysűrűségű felület (ha közelebb van, a látótér nagyobb részét képezi). 3. Természetes világítás esetén a káprázást okozó hatás folyamatosan változik a nappalok során.

21

22 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 22 Tárgy sötétebb háttérrel A látás tárgya hangsúlyt kap, csökken a látótér átlagos fénysűrűsége. Ez utóbbi hatás sokkal gyengébb, mint az első, azaz érdemben nem eredményez kitűnően rosszabb láthatóságot. Tárgy világosabb háttérrel A háttér elnyomja a látás tárgyát, növeli a látótér átlagos fénysűrűségét. Ez utóbbi hatás sokkal gyengébb, azaz érdemben nem eredményez kitűnően jobb láthatóságot. A mindennapi gyakorlatban a világos környezet képezi a kevésbé kezelt problémát. A tárgyétól eltérő fénysűrűségek hatása Reális cél az, hogy a háttér ne legyen a tárgytól zavaró mértékben eltérő, azaz a környezet nem tűnik túl sötétnek, ha az átlagos fénysűrűsége nem kisebb, mint az adaptációs fénysűrűség 30%-a. A környezet nem tűnik túl világosnak, ha az átlagos fénysűrűsége nem nagyobb, mint az adaptációs fénysűrűség 3-szorosa (egyes kutatások szerint 5-szöröse). Általános esetben az tűnhet kedvezőbb stratégiának, ha a környezet nem világosabb a látás tárgyánál. Ennek azonban nem biztos, hogy minden esetben célszerű érvényt szerezni, hiszen a belsőtér összetettsége miatt pl. egy sötét fal elősegítheti egy kép láthatóságát, ugyanakkor csökkentené a belsőtér egyéb részének megvilágítását. A színes környezet hatása összetett probléma. Minél hasonlóbb a tárgy és környezetének színvilága, annál kisebb a környezet hatása. Egy tárgy környezetének színeit nem szabad csupán a tárgy láthatósága szerint kialakítani, hiszen a belsőtér teljes megítélsét is figyelembe kell venni.

23

24 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 24 Passzív tárgy átlátszó háttérrel A környezet passzív és átlátszó eleme lehet pl. egy transzparens fal, ablak, felülvilágító, esetleg függöny, reluxa, stb. A viszonylag nagy felületű ablak egy takaratlan fénycső fénysűrűségének sokszorosa lehet. A nappalok során a bevilágítókat csökkentett fényáteresztésű, ill. fényt szóró rendszerrel ellátva lehet a tárgy láthatóságát javítani. Az átlátszó háttér fénysűrűségének változása a felület külső megvilágításától függően A gyakorlatban a külsőtéri megvilágítás 0 és néhány 10 ezer lux között változik. Szélső esetben kb. 5% fényáteresztéssel kell, hogy rendlekezzen az az átlátszó felület, mely a legmagasabb kültéri megvilágítás esetén is megfelel. Az átlátszó felületek fényáteresztésének szabályozhatósága alapvető fontosságú. Lehetőség szerint el kell kerülni a transzparens hátteret, ill. törekedni kell arra, hogy a látás középpontjától távol kerüljenek. Speciális eset az, amikor a háttér víztükör (pl. medence). A víztükör, a medence oldalfai és a víztömeg is befolyásolja a láthatóságot, mindez pedig a vízfelszín megvilágításával arányos. A medence fénysűrűségének növelésére a megjobb megoldás az, ha vízalatti világítást használunk (kb lm/ m 2 fényáram beépítése ajánlott).

25 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 25 Passzív tárgy átlátszó háttérrel Vízfelület megjelénse víz alatti megvilágítással és anélkül Aktív tárgy nem átlátszó háttérrel A tárgy lehet képernyő, monitor vagy vetített kép. Itt is kedvező az, ha a háttér nem túl sötét vagy világos, azaz: 0,3 Ltárgy< Lháttér< 3 Ltárgy Optimális esetben a világítás csak a hátteret éri, a tárgyat nem a számítógépes munkahelyek kialakítása körültekintést igényel. Vetített kép esetén elegendő korlátozott lx megvilágítás a belsőtérben. A képernyő és a kiegyensúlyozott háttér fénysűrűség-változása a megvilágítástól függően

26

27 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 27 Tárgy és háttere Belsőtéri vizuális komfort megvalósítása szempontjából legkönyebben kezelhető eset az, amikor a passzív tárgy és az átlátszatlan háttér fénysűrűségét egyedül a belsőtéri megvilágítás alakítja. Minél több összetevő vesz részt a fénysrűsűségek alakításában, annál bonyolultabb a tárgy megfelelő láthatóságának biztosítása. Mozgó tárgy és háttere

28

29 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 29 A világító külsőtér Fénysűrűségét és színét nem áll módunkban befolyásolni. Hatását a bevilágító szerkezetének τ bevilágító fényáteresztése csökkenti. Világítótest Fénysűrűségét és fényének minőségét is befolyásolni tudjuk: fényforrás választása, lámpatest választása, világításmód választása. Képernyők Fénysűrűségét csupán az Eb belső megvilágítással tudjuk befolyásolni. Saját fénysűrűségük és a képernyő reflexiós tényezője állandónak tekinthető. A vizuális tér komponensei Építész térformálás A belsőtérben lévő felületek, anyagok jellemzőinek, fényvisszaverésének és fényáteresztésének (ρ, τ) célszerű megválasztásával, és a felületek, az adott belsőtérből eredő megviágításának (Eb) alakításával történhet.

30

31

32 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 32 Tervezési döntéshozatal: Dönteni kell arról, hogy egy felület vagy anyag mennyire világos (ρ reflexió és/vagy τ transzmisszió). Dönteni kell a felületek és anyagok színéről, színezetéről, színdússágáról, világosságáról. Dönteni kell arról, hogy a felület matt vagy fényes legyen, azaz miként szórja a fényt. A tervezési döntéshozatal során célszerű a helyiség, mint a legnagyobb és a részeket befoglaló egészből kiindulva haladni a kisebb részletek felé. A belsőtér határoló felületei A határoló felületek látással kapcsolatos szerepe sokrétű: 1. meghatározzák a helyiség méreteit, formáját, arányait, 2. meghatározzák a belsőtér egészének világosságát vagy sötétségét, színtónusát, 3. meghatározzák a természetes világítás lehetőségeit és korlátait, d.alapvetően meghatározzák a belsőtér esztétikai megjelenését. A határoló felületek vizuális információszerzés során a háttér szerepét töltik be. A belsőtér formája, mérete, arányai Alapvető, elsődleges igény a helyiségben történő tájékozódás: normál látású személyek esetében egy helyiségbe érkezve automatikusan, pillanatok alatt történik a tájékozódás, látáskorlátozottak esetében ez akár perces nagyságrendű feladat is lehet.

33

34

35

36

37 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 37 A transzmissziós tényező Kisebb fényáteresztés esetén kiküszöbölhető a külsőtér kápráztató hatása (de nagyobb üvegfelelület szükséges). Csökkentett transzmisszió következménye a mesterséges világítás hosszabb üzemideje. Csökkentett transzmisszió torzított kapcsolatot eredményezhet a külvilággal. A fényáteresztő anyag színe A természetes fény minősége (színvisszaadása) etalonnak tekintett. Cél azt a belsőtérbe torzítás nélkül beengedni. A vizuális kapcsolatot is rontja a színes üvegezés. A fényáteresztő anyag fényszórása A vizuális kapcsolatot erősen befolyásolja a transzlucens (áttetsző) üvegezés, direkt napfény esetén kápráztathat, felülvilágítás estén javasolt használata, a világítás-eloszlásra gyakorolt hatása nem meghatározó. A keret A bevilágító felületének akár 20-50%-a is lehet. Felülete a nagysűrűségű fényáteresztő felület közvetlen környezetét alkotja: előnyös a kisebb kontraszt a keret és az üvegezés között (fehér fényes ablakkeret). Oldalviágítás esetén a látótér középső részében található. Felülvilágítás esetén a keret reflexiójának szerepe kisebb (a látótér szélén van).

38 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 38 A bevilágítást korlátozó eszközök A külsőtér zavaró hatása jelentkezhet túlvilágítás és káprázás formájában: átlátszó üvegezés esetén a külsőtér fénysűrűsége égbolt esetén több tízezer cd/m2, Nap esetén millió cd/m2 is lehet. áttetsző üvegezés esetén maga a bevilágító kápráztathat a külső megvilágítás hatására. A külsőtér zavaró hatása folyamatosan változik: csak a nappalok egy részében jelentkezik, és akkor is változó mértékben jelentkezik. A külsőtér zavarása lehet: túlvilágítás, kápráztató hatás, aránytalanul világos háttérhatás. Időben változó transzmissziós tényezőjű bevilágítást korlátozó szerkezet ideális működése: A maximális zavarás minden épület esetében azonos, a tolerálható zavarás elsősorban a belsőtér rendeltetésétől és használatától függ. A külsőtér a bevilágítón akár lx-ot meghaladó megvilágítást eredményezhet, ezért a gyakorlatban igényelt legkisebb szükséges transzmissziós tényező értéke kb. 5%, legnagyobb értéke 100%. A fényáteresztő képesség mechanikus módon történő beállítása szükséges feltétel, de fontos, hogy a beállítás központi vezérléssel történjen.

39

40

41

42 A VIZUÁLIS KÖRNYEZET 42 A világítótest elhelyezésének hatása A "nagyfénysűrűségű térrész" minden esetben érdeklődésünk középpontját képezi! A világítótestek üzemen kívül A lámpák kikapcsolt állapotban is a belsőtér részét képezik, azaz valamilyen mértékben részei a vizuális környezetünknek.

Vizuális komfort. Filetóth Levente PhD. Vizuális komfort

Vizuális komfort. Filetóth Levente PhD. Vizuális komfort VIZUÁLIS KOMFORT 1 Vizuális komfort Filetóth Levente PhD E-mail: levente@filetoth.eu Vizuális komfort Tudati megelégedés a látással kapcsolatban: a vizuális komfort mértéke a megelégedettséget tükrözi.

Részletesebben

Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése

Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék, 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K.II.31. Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése

Részletesebben

Nagy János. PROLUX Kft ügyvezető Világítástechnikai Társaság elnöke

Nagy János. PROLUX Kft ügyvezető Világítástechnikai Társaság elnöke Nagy János PROLUX Kft ügyvezető Világítástechnikai Társaság elnöke Világítási célra felhasznált energia A világon 3% Villamos energia 19% Villamos energia a háztartásban: 15% Az iparban: változó, technológia

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar. Világítástechnika. Mesterséges világítás. Szabó Gergely

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar. Világítástechnika. Mesterséges világítás. Szabó Gergely Építészmérnöki Kar Világítástechnika Mesterséges világítás Szabó Gergely Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Világítástechnika Mesterséges világítás 2 1 Felkészülést segítő szakirodalom: Majoros

Részletesebben

TERMÉSZETES VILÁGÍTÁS 2. A természetes fényforás a helyiségen kívül található, méretei nagységrendekkel nagyobbak mint a helyiség.

TERMÉSZETES VILÁGÍTÁS 2. A természetes fényforás a helyiségen kívül található, méretei nagységrendekkel nagyobbak mint a helyiség. TERMÉSZETES VILÁGÍTÁS 2. Természetes világítás A természetes fényforás a helyiségen kívül található, méretei nagységrendekkel nagyobbak mint a helyiség. Mesteséges világítás A lámpatestek a helyiségen

Részletesebben

Hogyan és mivel világítsunk gazdaságosan?

Hogyan és mivel világítsunk gazdaságosan? Hogyan és mivel világítsunk gazdaságosan? Molnár Károly Zsolt Óbudai Egyetem KVK MTI molnar.karoly@kvk.uni-obuda.hu Tematika Alapfogalmak A világítás célja A jó világítás követelményei Fényforrások fajtái

Részletesebben

Épületek világítása KOMPLEX 2. tervezési segédlet

Épületek világítása KOMPLEX 2. tervezési segédlet Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar Épületek világítása KOMPLEX 2. tervezési segédlet Falnézet lámpatestek, berendezési tárgyak, ill. textúrák ábrázolásával (Hertel Anna

Részletesebben

Káprázás -számítási eljárások BME - VIK

Káprázás -számítási eljárások BME - VIK Káprázás -számítási eljárások 2014.04.07. BME - VIK 1 Ismétlés: mi a káprázás? Hatása szerint: Rontó (disabilityglare, physiologische Blendung) Zavaró(discomfortglare, psychologischeblendung) Keletkezése

Részletesebben

Világítástechnika a környezettudatosság tükrében. Dodog Zoltán Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar

Világítástechnika a környezettudatosság tükrében. Dodog Zoltán Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Világítástechnika a környezettudatosság tükrében 2015 Dodog Zoltán Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar A világítástechnika és a környezet A világítás környezetterhelése ENERGIAFELHASZNÁLÁS FÉNYSZENNYEZÉS

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Villamos Energetika Tanszék. Világítástechnika (BME VIVEM 355)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Villamos Energetika Tanszék. Világítástechnika (BME VIVEM 355) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamos Energetika Tanszék Világítástechnika (BME VIVEM 355) Beltéri mérés Világítástechnikai felülvizsgálati jegyzőkönyv

Részletesebben

TERMÉSZETES VILÁGÍTÁS

TERMÉSZETES VILÁGÍTÁS TERMÉSZETES VILÁGÍTÁS Az előadás Szabó Gergely (BME Építészmérnöki Kar) diáinak felhasználásával készült 1 / 47 2.) Vizuális környezet = belsőtér * fény - A természetes világítás fényforrása a Nap. (csillagászati

Részletesebben

TERMÉSZETES VILÁGÍTÁS

TERMÉSZETES VILÁGÍTÁS TERMÉSZETES VILÁGÍTÁS Szabó Gergely mérnöktanár BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék szabo@egt.bme.hu Tartalomjegyzék: -1. A vizuális környezet és a világítás (röviden, ismétlés)

Részletesebben

MESTERSÉGES VILÁGÍTÁS 2. A természetes fényforás a helyiségen kívül található, méretei nagységrendekkel nagyobbak mint a helyiség.

MESTERSÉGES VILÁGÍTÁS 2. A természetes fényforás a helyiségen kívül található, méretei nagységrendekkel nagyobbak mint a helyiség. MESTERSÉGES VILÁGÍTÁS 2. Természetes világítás A természetes fényforás a helyiségen kívül található, méretei nagységrendekkel nagyobbak mint a helyiség. Mesteséges világítás A lámpatestek a helyiségen

Részletesebben

Beszámoló a CIE TC 3-50 munkájáról. N. Vidovszky Ágnes NKH-BME VIK

Beszámoló a CIE TC 3-50 munkájáról. N. Vidovszky Ágnes NKH-BME VIK Beszámoló a CIE TC 3-50 munkájáról N. Vidovszky Ágnes NKH-BME VIK 1 Áttekinté s Bevezetés, a CIE munkamódszere TC 3-50 megalakulása, programja A LED-kkel kapcsolatos felvetései Továbblépés 2 A CIE felépítése

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1689/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A GE Hungary Kft. Technológia-Budapest, Fotometria Laboratórium (1044 Budapest, Váci út 77.) akkreditált területe: I. Az

Részletesebben

II. Szakmai alap- és szakismeretek, gyakorlati alkalmazásuk 11. Világítástechnika Hunyadi Sándor

II. Szakmai alap- és szakismeretek, gyakorlati alkalmazásuk 11. Világítástechnika Hunyadi Sándor A 2015. LVII-es energiahatékonysági törvényben meghatározott auditori és energetikai szakreferens vizsga felkészítő anyaga II. Szakmai alap- és szakismeretek, gyakorlati alkalmazásuk 11. Világítástechnika

Részletesebben

ÉPÜLETEK VILÁGÍTÁSA. Komplex 2 tervezési segédlet

ÉPÜLETEK VILÁGÍTÁSA. Komplex 2 tervezési segédlet , Építészmérnöki Kar ÉPÜLETEK VILÁGÍTÁSA Komplex 2 tervezési segédlet Metszet lámpatestek, fényforrások és fénysűrűség eloszlási diagrammok ábrázolásával (Birges Borbála munkája) Ez a tervezési segédlet

Részletesebben

Világítástechnika. Némethné Vidovszky Ágnes dr. Elérhetőségem:

Világítástechnika. Némethné Vidovszky Ágnes dr. Elérhetőségem: Világítástechnika Némethné Vidovszky Ágnes dr. Elérhetőségem: nemethne.vidovszky.agnes@nkh.gov.hu +36 70 455 75 02 2015.11.04. OMKTI 1 Féléves tudnivalók Tananyag: könyv, mérési segédlet, szabványok, szakirodalom

Részletesebben

Tervezés I. Belsőtér BME-VIK 1

Tervezés I. Belsőtér BME-VIK 1 Tervezés I. Belsőtér 2013.03.25. BME-VIK 1 Tervezés 1. Ami kimaradt a lámpatestekből 2. Tervezési alapok 3. Létesítési előírások 4. Számítási elvek 1. Belsőtér 2. Külsőtér 3. Gépi számítások Bárány Péter

Részletesebben

Alapfogalmak folytatás

Alapfogalmak folytatás Alapfogalmak folytatás Színek Szem Számítási eljárások Fényforrások 2014.10.14. OMKTI 1 Ismétlés Alapok: Mi a fény? A gyakorlati világítás technika alap mennyisége? Φ K m 0 Φ e ( ) V ( ) d; lm Fényáram,

Részletesebben

VIZUÁLIS KOMFORT VIZSGÁLAT A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN

VIZUÁLIS KOMFORT VIZSGÁLAT A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN VIZUÁLIS KOMFORT VIZSGÁLAT A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN ZELIZI Dóra 1 VARGA Emil 2 hallgató 1, tanársegéd 2 Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszék 4028, Debrecen,

Részletesebben

Tartalomjegyzék LED hátterek 3 LED gyűrűvilágítók LED sötét látóterű (árnyék) megvilágítók 5 LED mátrix reflektor megvilágítók

Tartalomjegyzék LED hátterek 3 LED gyűrűvilágítók LED sötét látóterű (árnyék) megvilágítók 5 LED mátrix reflektor megvilágítók 1 Tartalomjegyzék LED hátterek 3 LED gyűrűvilágítók 4 LED sötét látóterű (árnyék) megvilágítók 5 LED mátrix reflektor megvilágítók 6 HEAD LUXEON LED vezérelhető reflektorok 7 LUXEON LED 1W-os, 3W-os, 5W-os

Részletesebben

Termékinformáció Hajtókarral működtetett CVP lapos tetős felülvilágító

Termékinformáció Hajtókarral működtetett CVP lapos tetős felülvilágító 2.0 változat 2015.11.15. Termékinformáció Hajtókarral működtetett lapos tetős felülvilágító Termékjellemzők Rúddal működtetett felülvilágító lapos tetőkhöz Teleszkópos rúd a könnyű működtetéshez Kopásálló,

Részletesebben

Némethné Vidovszky Ágens 1 és Schanda János 2

Némethné Vidovszky Ágens 1 és Schanda János 2 Némethné Vidovszky Ágens 1 és Schanda János 2 1.Budapesti Műszaki Egyetem; 2 Pannon Egyetem 1 Áttekintés A fotometria két rendszere: Vizuális teljesítmény alapú Világosság egyenértékű fénysűrűség alapú

Részletesebben

12. ea Tervezés. Speciális világítások, tartalék világítások, vezérlés, BME VIK MSC

12. ea Tervezés. Speciális világítások, tartalék világítások, vezérlés, BME VIK MSC 12. ea Tervezés Speciális világítások, tartalék világítások, vezérlés, 2014.05.05. BME VIK MSC 1 Technológia Épített tér (belső vagy külső) kiszolgálása feladata Vizuális komfort megteremtés Világítás

Részletesebben

LED lámpa felépítése

LED lámpa felépítése LED lámpa felépítése LED csomagok és alkalmazásuk Nagyteljesítményű (1-5W-os) LEDcsomagok, tipikusan a kis optikai fényforrásméretet igénylő termékekhez (pl. irányított fényű lámpákhoz) vagy ahova nagy

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1689/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: GE Hungary Kft. Technológia-Budapest, Fotometria Laboratórium 1044 Budapest,

Részletesebben

Termékinformáció VELUX INTEGRA CVP lapos tetős felülvilágító

Termékinformáció VELUX INTEGRA CVP lapos tetős felülvilágító 2.0 változat 2015.11.13. Termékinformáció VELUX INTEGRA lapos tetős felülvilágító Termékjellemzők Elektromos felülvilágító lapos tetőkhöz Vezérlőegység vagy távirányító Tokba rejtett ablakmozgató motor

Részletesebben

Szabó Ferenc. III. LED konferencia, Budapest, Óbudai Egyetem

Szabó Ferenc. III. LED konferencia, Budapest, Óbudai Egyetem Szabó Ferenc III. LED konferencia, Budapest, Óbudai Egyetem 2012. 02. 07 08. LED-es világítás aktuális követelmények LED-ek a múzeumvilágításban követelmények Alkalmazási példa LED4ART Energiahatékonyság

Részletesebben

Termékinformáció CFP fix lapos tetős felülvilágító

Termékinformáció CFP fix lapos tetős felülvilágító 2.0 változat 2015.11.13. Termékinformáció fix lapos tetős felülvilágító Termékjellemzők Fix (nem nyitható) felülvilágító lapos tetőkhöz Kopásálló, kiváló minőségű fehér PVC tok Energiatakarékos hőszigetelő

Részletesebben

A fényszabályozásról - 1 -

A fényszabályozásról - 1 - A fényszabályozásról Az épületek különböző funkciójú helyiségeivel szemben (pl. folyosó, irodahelyiség, orvosi vizsgáló, múzeumi kiállítótér, forgácsoló üzem, stb.) más és más igények merülnek fel nem

Részletesebben

E1/50. 4W lm LALB4W LAL4W LALD4W. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK LED asztali világítótestek. 5 steps. LED asztali világítótestek

E1/50. 4W lm LALB4W LAL4W LALD4W. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK LED asztali világítótestek. 5 steps. LED asztali világítótestek VILÁGÍTÁSTEHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK A LAL4W asztali világítótest család tagjai között megtalálható az egyszerű asztali világítótest (LAL4W), dátum / idő / hőmérséklet kijelzővel, beállítható ébresztéssel

Részletesebben

SMD LED LHLK.. SMD LED

SMD LED LHLK.. SMD LED ED hajólámpa, fém házas VIÁGÍTÁSTECNIKA - VIÁGÍTÓ- ÉS ÁMPATESTEK 220-240 9 3 25.000 >100.000 ED 0-20..+50 C D O8 8 0 40 lm 4.000 K 170 105 70 mm A K8 8 0 40 lm 4.000 K 18 mm A K 75 90 lm 4.000 K 18 mm

Részletesebben

A legenergiatakarékosabb, megbízható kültéri megoldás fehér színű fénnyel

A legenergiatakarékosabb, megbízható kültéri megoldás fehér színű fénnyel Lighting A legenergiatakarékosabb, megbízható kültéri megoldás fehér színű fénnyel MASTER TW & Új generációs kerámiacsöves fémhalogén kültéri lámpa, kellemes fehér fény gazdaságos biztosításához Előnyök

Részletesebben

E1/28. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK Kerek LED fali világítótest, MFDS széria. Kerek LED fali világítótest, LED-DLF széria

E1/28. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK Kerek LED fali világítótest, MFDS széria. Kerek LED fali világítótest, LED-DLF széria Kerek fali világítótest, MFS széria 9 3 25.000 >100.000 0 MFS8 8 75 00 lm 3.000 K 102 28 mm A MFS1 1 150 1.200 lm 3.000 K 205 34 mm A A lámpatestek a hálózati működtetéshez szükséges meghajtó egységeket

Részletesebben

Világítástechnika I. VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés

Világítástechnika I. VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés Világítástechnika I. VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés tartalom Fotometriai ismétlés Fénysűrűség Színmérés Sugárzáseloszlások Lambert (reflektáló) felület egyenletesen

Részletesebben

Termékinformáció CVP hajtókaros felülvilágító kupola lapostetőbe

Termékinformáció CVP hajtókaros felülvilágító kupola lapostetőbe 2017.04.03. Termékinformáció hajtókaros felülvilágító kupola lapostetőbe Termékjellemzők Hajtókarral működtetett felülvilágító lapostetőkhöz Teleszkópos rúd a könnyű működtetéshez Kopásálló, kiváló minőségű

Részletesebben

Enabling and Capitalising of Urban Technologies

Enabling and Capitalising of Urban Technologies PILOT TEVÉKENYSÉG Pilot tevékenység neve Laborok megvalósítása a Pinkafeld Campuson Projektirányító / Projekt partner Burgenland GmbH Főiskola Motiváció és Célok / Célcsoport A legjelentősebb villamos

Részletesebben

OLEDmodule LUREON REP

OLEDmodule LUREON REP OLED LUREON REP Spotlámpák Mélysugárzók Lineáris lámpatestek Térvilágítók Padló fali lámpák Szabadonsugárzók Dekorációs lámpák 1 Portfolió QUADRATIC NÉGYZETES RECTANGULAR NÉGYSZÖGLETES Hatékony OLED-ek

Részletesebben

TrueLine, süllyesztett valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világításra vonatkozó szabványoknak

TrueLine, süllyesztett valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világításra vonatkozó szabványoknak Lighting TrueLine, süllyesztett valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világításra vonatkozó szabványoknak TrueLine, süllyesztett Az építészeknek olyan világítástechnikai megoldásra

Részletesebben

E1/47 E1/0. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK LED hajólámpa, műanyag házas. Kézzel nyitható védett fali lámpatest ( hajólámpa )

E1/47 E1/0. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK LED hajólámpa, műanyag házas. Kézzel nyitható védett fali lámpatest ( hajólámpa ) E1/47 hajólámpa, műanyag házas >100.000 0 54 Ta -20..+50 C D MON 0 420 lm 4.000 K 15 11 70 A MON 100 840 lm 4.000 K 215 142 70 A MKN 0 420 lm 4.000 K 150 70 A MKN 100 840 lm 4.000 K 188 80 A MOS8N 8 0

Részletesebben

Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar. Félévi követelmények és útmutató a VILÁGÍTÁSTECHNIKA.

Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar. Félévi követelmények és útmutató a VILÁGÍTÁSTECHNIKA. Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Félévi követelmények és útmutató a VILÁGÍTÁSTECHNIKA tárgyból Villamosmérnök szak, Villamos energetika szakirány Távoktatási tagozat

Részletesebben

A jelen fényforrása a LED

A jelen fényforrása a LED Termékkatalógus 2009 A jelen fényforrása a Shuji Nakamura, aki vezető szerepet játszott a kék fényt kibocsátó anyagok kifejlesztésében most visszatért. Nakamura a kilencvenes években szerzett hírnevet

Részletesebben

A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos

A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos A Planck-eloszlásokról és a fényforrások ekvivalens színhőmérséklet -eiről Erbeszkorn Lajos VTT Szeminárium, Budapest, 2017-10-10 Bevezetés Néhány szó a fényről A fényforrások csoportosítása Az emberi

Részletesebben

E1/36 VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK. Kerek LED fali világítótest, MFDS széria. Kerek LED fali világítótest, LED-DLF széria

E1/36 VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK. Kerek LED fali világítótest, MFDS széria. Kerek LED fali világítótest, LED-DLF széria E1/36 Kerek fali világítótest, MFS széria 40 >100.000 120 MFS8W 8 W 75 W 600 lm 3.000 K 102 28 A MFS16W 16 W 150 W 1.200 lm 3.000 K 205 34 A A lámpatestek a hálózati működtetéshez szükséges meghajtó egységeket

Részletesebben

Irodaépület fényforrásainak vizsgálata különös tekintettel a hálózati visszahatásokra

Irodaépület fényforrásainak vizsgálata különös tekintettel a hálózati visszahatásokra Diplomaterv Prezentáció Irodaépület fényforrásainak vizsgálata különös tekintettel a hálózati visszahatásokra Készítette: Ruzsics János Konzulens: Dr. Dán András Dátum: 2010.09.15 Irodaépület fényforrásainak

Részletesebben

Műanyag nyílászárók a SCHÜCO-tól

Műanyag nyílászárók a SCHÜCO-tól A fenntarthatóság iránt elkötelezett építészetért Műanyag nyílászárók a SCHÜCO-tól A SCHÜCO rendszer műanyag nyílászárói a hazai piacon is egyre nagyobb teret és elismerést nyernek, hiszen előnyös tulajdonságaikkal,

Részletesebben

Termékinformáció CSP hő- és füstelvezető felülvilágító lapostetőbe

Termékinformáció CSP hő- és füstelvezető felülvilágító lapostetőbe 2018.04.03. Termékinformáció CSP hő- és füstelvezető felülvilágító lapostetőbe Termékjellemzők Elektromos füstelvezető ablak lapostetőkhöz CE-jelöléssel rendelkezik az EN 12101-2 szabványnak megfelelően

Részletesebben

Termékinformáció CSP lapos tetős füstelvezető ablakok

Termékinformáció CSP lapos tetős füstelvezető ablakok 1.0 változat 2014.10.01. Termékinformáció CSP lapos tetős füstelvezető ablakok Termékjellemzők Elektromos füstelvezető ablak lapos tetőkhöz CE-jelöléssel rendelkezik az EN 12101-2:2003 szabványnak megfelelően

Részletesebben

Az érzô lámpa. Újdonság a Sarlamtól

Az érzô lámpa. Újdonság a Sarlamtól Az érzô lámpa Újdonság a Sarlamtól HAGYJA MAGÁT ELVARÁZSOLNI EGY MEGLEPÔ ÚJDONSÁGGAL Az automata világítási rendszerek tapasztalatait felhasználva a Sarlam egy új megoldást kínál ügyfeleinek. Az RF technológiának

Részletesebben

EmEx Hungary Kft. 1031 Budapest Rozália út 10. Tel.: 454-0045 Fax: 454-0050 E-mail: emex@emex.hu www.emex.hu

EmEx Hungary Kft. 1031 Budapest Rozália út 10. Tel.: 454-0045 Fax: 454-0050 E-mail: emex@emex.hu www.emex.hu EmEx Hungary Kft. 1031 Budapest Rozália út 10. Tel.: 454-0045 Fax: 454-0050 E-mail: emex@emex.hu www.emex.hu Védelmi célok Biztonsági világítás A hely biztonságos elhagyása Antipánik világítás Csökkenteni

Részletesebben

Termékinformáció ISD síküveg VELUX CFP/CVP lapos tetős felülvilágítókhoz

Termékinformáció ISD síküveg VELUX CFP/CVP lapos tetős felülvilágítókhoz 1.0 változat 2015.09.15. Termékinformáció ISD ------ 2093 síküveg VELUX lapos tetős felülvilágítókhoz Termékjellemzők Síküveg VELUX CFP és CVP lapos tetős felülvilágítókhoz Ideális új VELUX lapos tetős

Részletesebben

Bosch AEGIS reflektorok Biztonsági és védelmi világítás

Bosch AEGIS reflektorok Biztonsági és védelmi világítás Bosch AEGIS reflektorok Biztonsági és védelmi világítás 2 AEGIS reflektorok AEGIS reflektorok Biztonsági és védelmi világítás A bejegyzés alatt álló Constant Light technológia ellensúlyozza a LED teljesítménycsökkenését.

Részletesebben

Sportlétesítmények. (1) Zalaegerszegi Jégcsarnok és (2) MLSZ futball pályák. 1. Zalagerszergi Jégcsarnok

Sportlétesítmények. (1) Zalaegerszegi Jégcsarnok és (2) MLSZ futball pályák. 1. Zalagerszergi Jégcsarnok Sportlétesítmények (1) Zalaegerszegi Jégcsarnok és (2) MLSZ futball pályák 1. Zalagerszergi Jégcsarnok Jégcsarnok LED-es világítótestekkel világítva A 10 éves múltra visszatekintő csarnok üzemeltetését

Részletesebben

Termékinformáció Tetőkijárat lapostetőkhöz CXP

Termékinformáció Tetőkijárat lapostetőkhöz CXP 2018.04.03. Termékinformáció Tetőkijárat lapostetőkhöz Termékleírás Kézi működtetésű tetőkijárat lapostetőkhöz 60 fokos nyitási szög a tetőre való könnyű kijutásért Kopásálló, kiváló minőségű fehér PVC-tok

Részletesebben

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek Ködfényszóróval minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet fel szabad szerelni. A járműre felszerelhető ködfényszórók száma: 2

Részletesebben

A jó, a rossz és a csúf: lehetséges LED-es kültéri világítások összehasonlítása a fényszennyezés szempontjából Kolláth Zoltán

A jó, a rossz és a csúf: lehetséges LED-es kültéri világítások összehasonlítása a fényszennyezés szempontjából Kolláth Zoltán VTT 3. LED Konferencia 2012. február 7-8. A jó, a rossz és a csúf: lehetséges LED-es kültéri világítások összehasonlítása a fényszennyezés szempontjából Kolláth Zoltán 1888 Van Gogh: Kávézó terasz éjjel

Részletesebben

AZ ALEDIN KNOW-HOW BEMUTATÁSA

AZ ALEDIN KNOW-HOW BEMUTATÁSA AZ ALEDIN KNOW-HOW BEMUTATÁSA I. AZ OPTIMALIZÁLÓ SZOFTVER A lámpatest egyik legfontosabb tulajdonsága az Egyenletes világítási kép biztosítása az út felületén. Az egyenletes megvilágítási kép eléréséhez

Részletesebben

StyliD PremiumWhite a minőség és az energiamegtakarítás ideális ötvözete a (divatáru-) kiskereskedők számára

StyliD PremiumWhite a minőség és az energiamegtakarítás ideális ötvözete a (divatáru-) kiskereskedők számára Lighting StyliD PremiumWhite a minőség és az energiamegtakarítás ideális ötvözete a (divatáru-) kiskereskedők számára StyliD PremiumWhite Ha jó minőségű világítást és színvisszaadást szeretne az üzletében

Részletesebben

Termékinformáció Tetőkijárat lapostetőkhöz CXP

Termékinformáció Tetőkijárat lapostetőkhöz CXP 1.0-ás változat 2014.10.01. Termékinformáció Tetőkijárat lapostetőkhöz CXP Termékleírás Kézi működtetésű tetőkijárat lapostetőkhöz 60 fokos nyitási szög a tetőre való könnyű kijutásért Kopásálló, kiváló

Részletesebben

VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés

VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés Világítástechnika I. VEMIVIB544V A fény és tulajdonságai, fotometriai alapfogalmak és színmérés tartalom Fotometriai ismétlés Fénysűrűség Színmérés Sugárzáseloszlások Lambert (reflektáló) felület egyenletesen

Részletesebben

Spotlámpák Mélysugárzók Lineáris lámpatestek Térvilágítók Padló fali lámpák Szabadonsugárzók Dekor. lámpák Csarnokvilágítók

Spotlámpák Mélysugárzók Lineáris lámpatestek Térvilágítók Padló fali lámpák Szabadonsugárzók Dekor. lámpák Csarnokvilágítók T LED STARK QLE Spotlámpák Mélysugárzók Lineáris lámpatestek Térvilágítók Padló fali lámpák Szabadonsugárzók Dekor. lámpák Csarnokvilágítók 1 STARK QLE vengine STARK QLE Gazdaságosság szempontjából a legjobb

Részletesebben

A világítástechnika professzionális, energiatakarékos megközelítése

A világítástechnika professzionális, energiatakarékos megközelítése Lighting A világítástechnika professzionális, energiatakarékos megközelítése MASTER PL-Electronic Bura nélküli energiatakarékos MASTER lámpák tökéletes választás olyan végfelhasználók számára, akik a legjobb

Részletesebben

Termékleírás. MASTER SON-T APIA Plus Xtra. Előnyök. Szolgáltatások. Alkalmazás

Termékleírás. MASTER SON-T APIA Plus Xtra. Előnyök. Szolgáltatások. Alkalmazás Lighting Termékleírás MASTER SON-T Nagynyomású nátriumlámpa átlátszó, cső alakú külső égővel, amely nagy teljesítményt és hosszú élettartamot biztosít Előnyök A kategória leginkább költséghatékony megoldása

Részletesebben

Premium. VFE kiegészítő térdfalablak, fa. Előnyei. Anyag. Külső borítás

Premium. VFE kiegészítő térdfalablak, fa. Előnyei. Anyag. Külső borítás 78 VFE kiegészítő térdfalablak, fa Előnyei Kiegészítő térdfalablak a még több fényért: A tetőtéri ablak függőleges meghosszabbítása a térdfallal rendelkező helyiségekben páratlan kilátást hoz létre az

Részletesebben

Termékinformáció CFP fix felülvilágító kupola lapostetőbe

Termékinformáció CFP fix felülvilágító kupola lapostetőbe 2017.04.03. Termékinformáció fix felülvilágító kupola lapostetőbe Termékjellemzők Fix (nem nyitható) felülvilágító lapostetőkhöz Kopásálló, kiváló minőségű fehér PVC tok Energiatakarékos hőszigetelő üvegezés

Részletesebben

Szoros kapcsolat. Termékminõség. Szakértelem. a vevõkkel. Tengine IMAGE. Termékismertetõ

Szoros kapcsolat. Termékminõség. Szakértelem. a vevõkkel. Tengine IMAGE. Termékismertetõ Szakértelem Termékminõség Szoros kapcsolat a vevõkkel Termékismertetõ Tengine IMAGE Tengine IMAGE család Robosztusak és nagy teljesítményûek: ezek a LED-modulok egyenletes megvilágítást adnak bármilyen

Részletesebben

OPTIKA. Fotometria. Dr. Seres István

OPTIKA. Fotometria. Dr. Seres István OPTIKA Dr. Seres István Segédmennyiségek: Síkszög: ívhossz/sugár i r Kör középponti szöge: 2 (radián) Térszög: terület/sugár a négyzeten A sr (szteradián = sr) 2 r Gömb középponti térszöge: 4 (szteradián)

Részletesebben

Változtassa a napfényt LED-fénnyé

Változtassa a napfényt LED-fénnyé PHILIPS mygarden Falilámpa Dusk antracitszürke LED Változtassa a napfényt LED-fénnyé Gyűjtse be a napenergiát a Philips mygarden Dusk fali lámpával. A nagy kapacitású napelem és a hatékony LED-ek együtt

Részletesebben

Dr. Nagy Balázs Vince D428

Dr. Nagy Balázs Vince D428 Műszaki Optika 2. előadás Dr. Nagy Balázs Vince D428 nagyb@mogi.bme.hu Izzólámpa és fénycső 30,0 25,0 20,0 15,0 10,0 5,0 0,0 350 400 450 500 550 600 650 700 750 2 Fényforrások csoportosítása Fényforrások

Részletesebben

Számítási eljárások 2.

Számítási eljárások 2. Számítási eljárások 2. Tervezési tényező, Szabadtér ( reflexió mentes terek) 2014.04.14. BME -VIK 1 Tervezési tényező: p = E E 0 = m Avulási tényező: 1 MF E 0 =kezdeti érték E m =karbantartási érték MF=RSFM*LLMF*LMF*LSF

Részletesebben

CoreLine Wall-mounted az egyértelmű LED-es választás

CoreLine Wall-mounted az egyértelmű LED-es választás Lighting CoreLine Wall-mounted az egyértelmű LED-es választás CoreLine Wall-mounted Legyen szó új épületről vagy meglévő térről, a vásárlók olyan világítási megoldásokat szeretnének, amelyek minőségi fényt

Részletesebben

OPTIKA. Fotometria. Dr. Seres István

OPTIKA. Fotometria. Dr. Seres István OPTIKA Dr. Seres István Segédmennyiségek: Síkszög: ívhossz/sugár Kör középponti szöge: 2 (radián) Térszög: terület/sugár a négyzeten sr A 2 r (szteradián = sr) i r Gömb középponti térszöge: 4 (szteradián)

Részletesebben

Valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világítási szabványoknak

Valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világítási szabványoknak Lighting Valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai világítási szabványoknak TrueLine, felületre szerelt Az építészeknek olyan világítástechnikai megoldásra van szükségük, amely megfelel

Részletesebben

Termékleírás. MASTER SON-T APIA Plus Xtra. Előnyök. Szolgáltatások. Alkalmazás

Termékleírás. MASTER SON-T APIA Plus Xtra. Előnyök. Szolgáltatások. Alkalmazás Lighting Termékleírás Nagynyomású nátriumlámpa átlátszó, cső alakú külső égővel, amely nagy teljesítményt és hosszú élettartamot biztosít Előnyök A kategória leginkább költséghatékony megoldása mind a

Részletesebben

E1/4. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK Előzetes világítás tervezés Relux programmal. Professional LED Lighting Series

E1/4. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK Előzetes világítás tervezés Relux programmal. Professional LED Lighting Series E1/4 Előzetes világítás tervezés Relux programmal Partnereink munkáját előzetes világítás tervezéssel tudjuk segíteni, hogy a projekteknél felhasznált Tracon világítótestek az előírásoknak megfelelő megvilágítást

Részletesebben

Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről

Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről 2018.02.01. Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről 26. számú függelék SZENTLŐRINCI KÖZÖS ÖNKRMÁNYZATI HIVATAL Szentlőrinci

Részletesebben

Összeadó színkeverés

Összeadó színkeverés Többféle fényforrás Beépített meghajtás mindegyik fényforrásban Néhány fényforrásban beépített színvezérlő és dimmer Működtetés egyszerűen 12V-ról Színkeverés kézi vezérlővel Komplex vezérlés a DkLightBus

Részletesebben

Bútorvilágítók SMD LED

Bútorvilágítók SMD LED Bútorvilágítók VIÁGÍTÁSTECNIKA - VIÁGÍTÓ- ÉS ÁMPATESTEK ED bútorvilágítók, fém házas, lapos kivitel V DC 8 >3. ED BS5 5 1 4 lm 3. K 5 29 8 72 3528 A BS5N 5 1 47 lm 4. K 5 29 8 72 3528 A BS5C 5 1 47 lm.

Részletesebben

TrueLine, függesztett valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai megvilágításra vonatkozó szabványoknak

TrueLine, függesztett valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai megvilágításra vonatkozó szabványoknak Lighting TrueLine, függesztett valódi fénysáv: elegáns, energiahatékony és megfelel az irodai megvilágításra vonatkozó szabványoknak TrueLine, függesztett Az építészeknek olyan világítástechnikai megoldásra

Részletesebben

Fényesebb iskolák, világosabb tantermek. A korszerű megvilágítás követelményei

Fényesebb iskolák, világosabb tantermek. A korszerű megvilágítás követelményei FORUM Fényesebb iskolák, világosabb tantermek A korszerű megvilágítás követelményei Az emberi érzékszervek közül az egyik legfontosabb a szem, amely a bennünket körülvevő anyagi világ tárgyairól, jelenségeiről

Részletesebben

HungaroLux Light Kft. a Gandalf Csoport tagja

HungaroLux Light Kft. a Gandalf Csoport tagja HungaroLux Light Kft. a Gandalf Csoport tagja Energiahatékony megújulás 40 85%-os energia megtakarítás Európai Unióban fejlesztve és gyártva Közvilágítás EU / MSZ szabványos megvilágítás Hosszú élettartam

Részletesebben

E/12. VILÁGÍTÁSTECHNIKA Fényvetők LED fényvetők, RSMDB széria. 50/60 Hz V AC. B (mm) L (mm) W (mm)

E/12. VILÁGÍTÁSTECHNIKA Fényvetők LED fényvetők, RSMDB széria. 50/60 Hz V AC. B (mm) L (mm) W (mm) E/2 VIÁGÍTÁSTECNIK ED fényvetők, RB széria ED RB0 0 850 lm 4.500 K 98 0 45 RB20 20.700 lm 4.500 K 98 0 45 RB30 30 70 2.550 lm 4.500 K 320 220 RB50 50 20 4.250 lm 4.500 K 320 220 RB80 80 200.800 lm 4.500

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 5100A Lézeres távolságmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. A készülék felépítése... 2 4. Műszaki jellemzők... 3 5. Alap műveletek... 3 6.

Részletesebben

LED Katalógus 2015. LED a holnap világossága. Oxygen Communication Kft. oxygen-2.com/ledvilagitas

LED Katalógus 2015. LED a holnap világossága. Oxygen Communication Kft. oxygen-2.com/ledvilagitas LED Katalógus 2015. LED a holnap világossága Oxygen Communication Kft. oxygen-2.com/ledvilagitas LED cső Termékjellemzők: - azonnali, teljes fényerő - beépített tápegység - energiatakarékos: 65 -kal több

Részletesebben

Általános Pszichológia. Érzékelés Észlelés

Általános Pszichológia. Érzékelés Észlelés Általános Pszichológia Érzékelés Észlelés Érzékelés Észlelés Klasszikus modell Elemitől a bonyolultabbig Külvilág elemi (Fizikai) ingerei: Érzékszervek (Speciális receptorok) Észlelés -fény -hanghullám

Részletesebben

Tökéletes ragyogás, egyszerű használat

Tökéletes ragyogás, egyszerű használat Lighting Tökéletes ragyogás, egyszerű használat MASTERColour Kompakt, rendkívüli hatásfokú és hosszú élettartamú kerámia kisülőcsöves fémhalogén reflektorlámpa, amely ragyogó, kiváló színmegjelenítésű

Részletesebben

Géprajz - gépelemek. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet 2

Géprajz - gépelemek. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet  2 Géprajz - gépelemek FELÜLETI ÉRDESSÉG Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár Belső használatú jegyzet http://gepesz-learning.shp.hu 1 Felületi érdesség Az alkatrészek elkészítéséhez a rajznak tartalmaznia

Részletesebben

A legmegbízhatóbb! MASTER PL-L 4 Pin. Előnyök. Szolgáltatások. Alkalmazás

A legmegbízhatóbb! MASTER PL-L 4 Pin. Előnyök. Szolgáltatások. Alkalmazás Lighting A legmegbízhatóbb! MASTER PL-L 4 Pin A MASTER PL-L egy közepes vagy nagy teljesítményt igénylő felhasználásra tervezett lineáris kompakt fénycső, amely leginkább a magas fénykibocsátást igénylő

Részletesebben

Kerti világítástechnika

Kerti világítástechnika Technoconsult Kft. Kerti világítástechnika Az In-Lite BV holland vállalat a 1999-től aktív szereplője a kerti világítástechnikai piacnak. Az utóbbi évek innovatív mérnöki fejlesztéseinek köszönhetően megbízható,

Részletesebben

Kompakt fénycsövek. Nagy teljesítmény, kis méret és kis energiafogyasztás

Kompakt fénycsövek. Nagy teljesítmény, kis méret és kis energiafogyasztás Kompakt fénycsövek Nagy teljesítmény, kis méret és kis energiafogyasztás OSRAM DULUX EL CLASSIC izzólámpa helyett: A klasszikus izzólámpaformájú kompakt fénycső mindenütt alkalmazható, ahol izzólámpát

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS LED VILÁGÍTÁS

PROFESSZIONÁLIS LED VILÁGÍTÁS www.led.kte.hu TARTALOM RETROFIT T8 FÉNYCSÖVEK...4 KÖRTE, GYERTYA, SZPOT, G24 ÉGŐK....6 DEKOR VILÁGÍTÁS ASZTALI LÁMPA...8 LED SZALAGOK................................................ 10 LED SZALAG - KIEGÉSZÍTŐK...

Részletesebben

Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan?

Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan? Előadás címe: Tüzelőberendezések helyiségének légellátása de hogyan? Dr. Barna Lajos egy. docens BME Épületgépészeti é ti és Gépészeti é Eljárástechnika á Tanszék A gázkészülék légellátásának alapelvei

Részletesebben

A lámpatestek a hálózati működtetéshez szükséges meghajtó egységeket és a LED fényforrásokat egyaránt tartalmazzák.

A lámpatestek a hálózati működtetéshez szükséges meghajtó egységeket és a LED fényforrásokat egyaránt tartalmazzák. E/18 VILÁGÍTÁSTECNIKA Beépíthető lámpatestek Kerek, beépíthető körsugárzók 50/0 z 40 0 -L-NW W 1 13 W 390 lm 4.000 K 110 mm 0 20 mm A -L-WW W 1 2 W 800 lm 2.700 K 10 mm 174 20 mm A -L-NW W 1 2 W 800 lm

Részletesebben

LED LIGHTING NAPELEMES TERMÉKEK

LED LIGHTING NAPELEMES TERMÉKEK LED LIGHTING NAPELEMES TERMÉKEK NAPELEMES TERMÉKEK NAPELEMES KÜLTÉRI LÁMPA (LION-SOLAR-SL-9W -WY2) Oszlopra szerelhető, széles világítási szögű napelemes kültéri világítás, amely 3-4 m magasságba felszerelve

Részletesebben

MARKÓ BALÁZS GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ TÉZISEK

MARKÓ BALÁZS GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ TÉZISEK MARKÓ BALÁZS GONDOLATVÁZLATOK EGY LAKÓÉPÜLET MEGSZÜLETÉSÉHEZ TÉZISEK AZ ÉPÍTÉS RÍTUSÁRÓL AZ ÉPÍTÉS AZ ANYAG HASZNÁLATÁBAN MEGTALÁLT ÉLVEZET. AZ ANYAG ÉS TECHNOLÓGIA SZÉPSÉGE ABBAN REJLIK, HOGY MINDEN ÉPÜLETNÉL

Részletesebben

Színek 2013.10.20. 1

Színek 2013.10.20. 1 Színek 2013.10.20. 1 Képek osztályozása Álló vagy mozgó (animált) kép Fekete-fehér vagy színes kép 2013.10.20. 2 A színes kép Az emberi szem kb. 380-760 nm hullámhosszúságú fénytartományra érzékeny. (Ez

Részletesebben

Felületre szerelt PowerBalance a fenntartható teljesítmény

Felületre szerelt PowerBalance a fenntartható teljesítmény Lighting Felületre szerelt PowerBalance a fenntartható teljesítmény PowerBalance, surface mounted Ha irodák LED-es világítótestekkel történő megvilágításáról van szó, az emberek általában szívesen fektetnek

Részletesebben

VILÁGÍTÁSTECHNIKAI FELÜLVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

VILÁGÍTÁSTECHNIKAI FELÜLVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV VILÁGÍTÁSTECHNIKAI FELÜLVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV Készült az MSZ-EN 12464-1 Mesterséges világítás követelményei szabvány alapján Dátum: Ez a jegyzőkönyv 4 számozott oldalt, és 4 oldal mellékletet tartalmaz.

Részletesebben