PÁPA VÁROS ÉS A PÁPAI IPARI PARK BEFEKTETÉSI AJÁNLATA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PÁPA VÁROS ÉS A PÁPAI IPARI PARK BEFEKTETÉSI AJÁNLATA"

Átírás

1 PÁPA VÁROS ÉS A PÁPAI IPARI PARK BEFEKTETÉSI AJÁNLATA

2 PÁPA ÉS TÉRSÉGE Pápa Budapesttől, Bécstől és Pozsonytól közel egyenlő távolságra, Magyarország gazdaságilag egyik legfejlettebb régiójában található. Pápán a századfordulótól vannak jelen a nagyobb ipari üzemek, első sorban a textil- és élelmiszer-ipari gyárak, valamint a gépgyártással, faiparral foglalkozó cégek. A város mai arculatában egyre markánsabbak a kis- és középvállalkozások, valamint a külföldi befektetések. A német, olasz, amerikai, holland, osztrák tőkével alapított vagy modernizált cégek egyre több pápainak és környékbelinek biztosítanak munkát. A város gazdasági adottságai a jelenben is jók, Északnyugat- Magyarország gazdaságában meghatározó szerepet játszó városok km-es körzetében helyezkedik el, ahol már több multinacionális cég is jelen van. A város és a környező (volt járási) községek régiója 1021 km 2 -en fekszik, 47 települése főt számlál. Pápa városában ember él. Területi adatait, a települések számát tekintve, a megye legnagyobb régiója.

3 A VÁROSRÓL, KÖZLEKEDÉSI KAPCSOLATAIRÓL, INFRASTRUKTÚRÁJÁRÓL Pápa a Bakony-hegység és a Kisalföld találkozásánál fekszik. A településről az első írásos dokumentum 1061-ben keletkezett. A város barokk arculata a XVIII. században jött létre. Építészeti értékei, kulturális öröksége és termálvize, a közvetlen környék vadász-horgász-gyalogos turistaparadicsomai az idelátogatók számára jelentős vonzerővel bírnak. A városról részletes információk találhatók a honlapon.

4 Közúton Pápa az M1-es nemzetközi főútról, Győr felől a 83. sz. főúton keresztül, Veszprém felől a 8-as és a 83-as főúton egyaránt könnyen elérhető. A tervek szerint között megépül az M1-es autópályára vezető Pápát Győrrel összekötő gyorsforgalmi út, így Pápáról 30 perc alatt elérhető lesz az autópálya. Várhatóan ezzel párhuzamosan teljes körűen kiépül a Székesfehérvár-Veszprém közötti gyorsforgalmi út, ez is tovább javítja, gyorsítja a közlekedési lehetőségeket. A 10 km hosszú körgyűrű tehermentesíti a várost és jobban megközelíthetővé teszi az ipari parkot. A vasúti kapcsolat a Győr-Szombathely fővonalon biztosított. A vonal része a nemzetközi tehervasúti hálózatnak, ami jó összeköttetést jelent az Adria felé. A Bécset Budapesttel összekötő InterCity-járat is felhasználható a város eléréséhez. A évben elvégzett rekonstrukcióval az európai szintű állomásépület szolgáltatásai tovább bővültek. Az energiaellátó rendszerek jól kiépítettek, az üzemi energiaigények kielégítésére alkalmasak. A telefonellátás az egész város területén vezetékes és mikrohullámú rendszerrel működik. Az üzemeltető a szabad kapacitás által az új igényeket folyamatosan és gyorsan kielégíti. A telefonhálózatot a közvetlen nemzetközi távhívás-rendszerre rákapcsolták. A városi kommunikációs szolgáltatások révén az internetre való kapcsolódás és előfizetés korlátlanul biztosított. A város szélén található katonai repülőtéren 12 nemzet összefogásával és részvételével C-17-es gépeket üzemeltető nehéz légiszállító ezred működik. A katonai program részeként - részben NATO-forrásból - mintegy 9 milliárd forintból modernizálták a pápai katonai repülőteret. A katonákon és a külföldieken kívül, Pápán várhatóan új munkahely jön létre a programnak köszönhetően.

5 SZAKMAI, SZELLEMI ERŐFORRÁSOK, MUNKAERŐ PIACI HATÁSOK A város arculatának egyik markáns jellemzője az iskolaváros jelleg. Az öt középiskola oktatási szerkezetét a sokszínűség jellemzi. A gimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai és a szakmunkásképzés teljes kínálatot biztosít a diákoknak. A középiskolák a képzési formák, a tantervek kialakításában a piaci igényekhez igazodnak. A városi oktatásban jelen van a technikusképzés, az 5. évfolyamos képzés. A városi iskolaszerkezetben meghatározó tényező a szakközépiskolai és szakmunkásképzés. Az 5 intézményben több mint 70 szakma szakmunkás, illetve szakközépiskolai szinten elsajátítható. A középiskolák biztosítják az átképzés, a továbbképzés és a felnőttképzés feltételeit is. A város a humán bázis fejlesztése érdekében kihelyezett felsőfokú oktatást, valamint felsőfokú akkreditált szakképzést folytat. Ez a kínálat - különös tekintettel a gazdasági szférában jól hasznosítható reál szakokra - nagymértékben javítja a helyi képzés lehetőségeit, rugalmasságát, a munkaerő mobilitását, és a régióba új szakmakultúrákat telepít. Pápán a három gimnáziumban és a két szakképző iskolában 3700 fő tanul. A diákok a szaktárgyak elsajátítása mellet többféle nyelvet is megismernek. Évente az érettségizők közül több mint 100 fő tesz államilag elismert középfokú nyelvvizsgát. A városban több nyelviskola is lehetőséget biztosít a felnőttek részére az idegen nyelv elsajátítására, valamint különböző szintű nyelvvizsgák megszerzésére.

6 Az elmúlt 5 évben Pápán és térségében a foglalkoztatás a következőképpen alakult: Időszak Munkavállalási korú népesség Gazdaságilag aktív népesség Álláskeresők száma (fő) Álláskeresési ráta (%) , , , , ,7 A Pápai Ipari Park A Pápai Ipari Park Kft. az elsők között 1997-ben nyerte el az Ipari Park címet. Az objektív paraméterek alapján végzett minősítések eredményeként a Pápai Ipari Park a magyarországi ipari parkok élmezőnyéhez tartozik, hiszen a megye és a régió fejlesztésében jelentős szerepet játszik, a megvalósult és folyamatban lévő fejlesztésekkel, a képzett munkaerő számára új munkalehetőséget teremt.

7 AZ IPARI PARK TERÜLETÉNEK HASZNOSÍTÁSA (HA) 1. Összterület Hasznosítható terület Betelepített terület Hasznosítható szabad terület 50 AZ IPARI PARKBA BETELEPÜLT VÁLLALKOZÁSOK Területe 47 ha Száma 85 db Létszáma fő Beruházási értéke mft 27.0 meuro Árbevétele mft 55.8 meuro Exportaránya 57 %

8 JELENTŐSEBB IPARI PARKI BERUHÁZÁSOK Az elmúlt években az ipari park zöldmezős részén jelentős cégtelepítések történtek, amelyek közül az egyik legnagyobb beruházás első üteme júniusában került átadásra. Ekkor a Hirtenberger Precízióstechnikai Művek m 2 alapterületű építményében elkezdődött az autóipari részegységek gyártása. A fejlesztéshez a cég 140 MFt összegű vissza nem térítendő támogatást kapott. A négy ütemben tervezett cégfejlesztés második üteme is megvalósult, így napjainkban m 2 beépítésével a vállalkozás 550 főt foglalkoztat.

9 A Johnson Controls Kft. bőripari tevékenységet folytató autóipari beszállító, amely kárpitozott autóalkatrészek előállításával foglalkozik. Az ipari parkban a m 2 alapterületű üzemben a Kft. közel 1050 főt foglalkoztat. A cég a megrendelés állomány dinamikus növekedése miatt, a gyártást folyamatosan fejleszti, amely megvalósításához egy újabb üzemcsarnokot bérel. A Pápai Asztalos Kft. az ipari park zöldmezős részén található 1 ha-os földterületen, 350 MFt-os beruházással, m²-es alapterületen csarnokot, iroda-, és raktárépületet épített. A Mozsár utcában megvalósuló beruházás eredményeként, a jelenlegi bútorgyártó tevékenységüket folytatva, főt foglalkoztatnak. A cég külföldi piacát tovább bővítette, ez évtől már az USA-ba és Japánba is szállítanak bútoripari termékeket.

10 IPARI PARKI SZOLGÁLTATÁSOK Az ipari parki fejlesztés feladatai között szerepelt a térségfejlesztési központ kialakítása. A Pápai Ipari Park Kft. az ingatlanértékesítésen, illetve bérbeadáson kívül - banki és partner kapcsolatainak bevonásával - vállalja: telephelyek megépítését, adásvételi, bérleti, lízingszerződés keretében történő hasznosítását, egyablakos ügyintézést (a szükséges hatósági engedélyek beszerzését), beruházások előkészítését, szervezését, bonyolítását, munkaerő toborzását, képzését, átképzését, gazdasági, jogi, műszaki, marketing tanácsadást.

11 BEFEKTETÉSI, CÉGTELEPÍTÉSI AJÁNLAT Az ipari parkban található, a telephely létesítésre falajánlott ingatlan összterülete négyzetméter (19 hektár). Ezen ingatlanból önálló helyrajzi számon 3 hektár 8181 négyzetméter található. A fennmaradó területből telek igény szerinti méretre kialakítható. Az ingatlan telekhatárán a közművek (víz, villany, gáz, szennyvíz) kiépítésre kerültek. Az ingatlanhasznosítás vétellel vagy bérlettel egyaránt lehetséges. Vásárlás esetén a tárgyalás alapjául szolgáló telekár EURO/m 2, bérbeadás esetén 1-1,5 EURO/m 2. Az ipari parki területeket térképen és képen szemléltetjük. Az ipartelepítésre megítélésünk szerint a Nagysallói út mellett található közművesített 9,2 hektáros terület a legalkalmasabb, amely a szomszédos területekkel bővíthető. H-8500 Pápa, Komáromi út 12. Tel./Fax: / Web:

12 ÉPÍTÉSZETI JELLEMZŐK, KÖZMŰELLÁTÁSI KÖLTSÉGEK, HELYI ADÓK Építészeti jellemzők: Beépíthetőség aránya, de 60%-osra is módosítható Közmű kapacitások: 50 % Elektromos energia Elérhető: 200 KVA Maximum: 1000 KVA Zöldterület aránya 25% Gázellátás Elérhető: 2000 m 3 /h Maximum: 3000 m 3 /h Védőtávolságok m Vízellátás Elérhető: 300 m 3 /h Maximum: 500 m 3 /h Megengedett maximális zajterhelés (nappal/éjjel) Megengedett legnagyobb építménymagasság Közmű-díjak (2012. január 01-én) 60 db / 50 db Szennyvíz elvezetés a nyugati főgyűjtő csatornán keresztül 14,0 m A közműkapacitások igény szerint - a szolgáltatókkal egyeztetve - bővíthetők. Vételezhető víz ára 229,70 Ft/m 3 + ÁFA Vételezhető gáz ára nagyfogyasztó esetén egyedi megállapodás alapján Szennyvíz-díj 248,20 Ft/m 3 + ÁFA Helyi adók: iparűzési adó: 2%; építményadó: 1050 Ft/m2/év; idegenforgalmi adó: 430 Ft/éj/fő A magyar gazdasági szabályozók kiemelten támogatják az ipari parkokban történő beruházásokat, cégtelepítéseket, fejlesztéseket. A kormányzat különböző támogatási formákkal, így vissza nem térítendő támogatással is segíti az országos ipari park program sikeres megvalósítását.

13

14 KIKAPCSOLÓDÁSI, SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEK Pápa építészeti, kulturális értékeivel, hangulatos utcáival, tereivel nemcsak a városlakóknak, hanem az ideérkező vendégeknek, a városba letelepülő vállalkozásoknak is kellemes környezetet biztosít. Az elmúlt 15 év dinamikus városfejlődésének eredményeként a Várkertben egy m 2 vízfelületű, élménymedencéket tartalmazó wellnes, fittnes szolgáltatást is nyújtó termálfürdő várja a látogatókat. A Gyógy- és Termálfürdő 12 medencéjével, 4 óriás- és 2 gyermekcsúszdájával széles körű wellness szolgáltatásaival és sportolási lehetőségeivel felejthetetlen élményeket kínál. A fürdő Gyógyászati Centrumában igénybe vehető kezelések a mozgásszervi problémákra nyújtanak megoldást. A Várkertfürdő fejlesztési tervei valamennyi szolgáltatási terület bővülését jelentik: mind a kikapcsolódni, sportolni, pihenni vágyók, mind pedig a gyógyulni érkezők magasabb szintű kiszolgálását eredményezik.

15 A város fejlődéseként egyre bővülnek a minőségi szállásférőhelyek. A belvárosban található három és négycsillagos szállodák mellett több panzió is fogad vendégeket. A Várkertfürdő szomszédságában található Magyarország első és egyetlen 5 csillagos campingje. A Várkert Termál Campingben 204 darab parcellán, színvonalas szolgáltatások igénybevételével kempingezhetnek az ide érkező vendégek. A sport iránt érdeklődők a Termálfürdő melletti Sportcsarnokban, a szomszédos Várkerti Stadionban, a teniszcentrumban, valamint sport és fitnesz centrumokban kedvükre hódolhatnak szenvedélyüknek. A térség adottságainál fogva egyaránt alkalmas a vadász, a lovas-, a gyalogos- és a horgászturizmusra. A bakonyi erdők romantikus tájain a vadászok és a lovagolni vágyók, a várost környező tavak partján pedig a horgászok hódolhatnak szenvedélyüknek. A városi rendezvények, fesztiválok, kiállítások mellett, sokrétű kikapcsolódási lehetőséget nyújt Magyarország legnagyobb tavának a Balatonnak, valamint a korszerű büki golfpályának a közelsége (mindössze 1 órai utazás).

16 10 ÉRV A VÁROS ÉS A PÁPAI IPARI PARK MELLETT 1. A város Magyarország gazdaságilag legfejlettebb régiójában található, 2. Pápa az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, 3. a település vasúton, közúton és légi úton egyaránt könnyen elérhető, 4. az ipari parki infrastruktúra kiépített, illetve az igényekhez igazodva bővíthető, 5. jelentős a gépipari munkakultúrával is rendelkező szakképzett munkaerő, amely a helyi intézményekben képezhető, illetve átképezhető, 6. a városban színvonalas és széleskörű angol nyelvoktatás folyik, amelynek eredményeként egyre több munkavállaló ismeri a nyelvet, 7. a Pápai Ipari Park a magyarországi ipari parkok élmezőnyéhez tartozik, 8. az ipari parkban beépítésre alkalmas földterület akár 10 Euro/m 2 áron is megvásárolható, 9. a Pápai Ipari Park a betelepülő cégek számára komplett szolgáltatást nyújt, 10. a városban színvonalas szabadidő eltöltési, rekreációs, szórakozási, sportolási lehetőségek találhatók.

Gyula város. Befektetés-ösztönzési stratégiája

Gyula város. Befektetés-ösztönzési stratégiája Gyula város Befektetés-ösztönzési stratégiája 2010. május Gyula Város Önkormányzata 5700 Gyula, Petőfi tér 3. / Honlap: www.gyula.hu Készült az ITD Hungary Zrt. 1061 Budapest, Andrássy út 12. / Honlap:

Részletesebben

Ózd Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája ÖZD - 2008. ITI. Kötet

Ózd Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája ÖZD - 2008. ITI. Kötet Ózd Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája ÖZD - 2008 ITI. Kötet Ózd Város Integrált Városfejlesztési Stratégiáját Ózd Városi Önkormányzat Képviselő-testülete jóváhagyja. - --"---.~:t~~., r"--; polgármester

Részletesebben

SEPA Ipari területek megvalósíthatósági tanulmány SEPA Industrial Areas Feasibility Study

SEPA Ipari területek megvalósíthatósági tanulmány SEPA Industrial Areas Feasibility Study 2011 SEPA Ipari területek megvalósíthatósági tanulmány SEPA Industrial Areas Feasibility Study Közép-Dunántúl Central Transdanubia A tapolcai volt honvédségi ingatlan együttes fenntartható fejlesztési

Részletesebben

Gyula Város egészségturizmus fejlesztési koncepciója

Gyula Város egészségturizmus fejlesztési koncepciója Gyula Város egészségturizmus fejlesztési koncepciója Készítette: Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Rt. 2006. április 30. TARTALOMJEGYZÉK NYILATKOZAT... 3 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 4 1. BEVEZETÉS

Részletesebben

Szentgotthárd Társadalmi, Gazdasági Programja 2011-2014.

Szentgotthárd Társadalmi, Gazdasági Programja 2011-2014. Szentgotthárd Társadalmi, Gazdasági Programja 2011-2014. HUSZÁR GÁBOR "Az ember annyit ér, amennyit használ." (Széchenyi István) Bevezető A társadalmi, gazdasági program célja a város és térségének, a

Részletesebben

A Sárospataki Kistérség Foglalkoztatási Stratégiája. Készítette:

A Sárospataki Kistérség Foglalkoztatási Stratégiája. Készítette: A Sárospataki Kistérség Foglalkoztatási Stratégiája Készítette: Miskolc, 2005 A kutatás készítői: kutatás vezetője, szakmai iránítója: Dr. G. Fekete Éva MTA, RKK, ÉMO vezetője kutatás írója, szakmai tervezője:

Részletesebben

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA IGAL 2012.

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA IGAL 2012. INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA IGAL 2012. Elfogadta: Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületi határozat száma: 144/2012. (X/26.) 2 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 1. BEVEZETÉS... 5 1.1.

Részletesebben

A Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás komplex területfejlesztési koncepciója, stratégiai és operatív programja. 2005. május

A Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás komplex területfejlesztési koncepciója, stratégiai és operatív programja. 2005. május A Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás komplex területfejlesztési koncepciója, stratégiai és operatív programja 2005. május Készítette: I. HELYZETELEMZÉS...3 1. FÖLDRAJZI FEKVÉS, ELÉRHETŐSÉG...3 1.1 Természeti

Részletesebben

II. HELYZETÉRTÉKELÉS... 47

II. HELYZETÉRTÉKELÉS... 47 II. HELYZETÉRTÉKELÉS II. HELYZETÉRTÉKELÉS... 47 II.1. Gazdasági helyzet...49 II.1.1. Vállalkozások helyzete...49 II.1.2. Ágazati szerkezet...52 II.1.3. K+F...54 II.1.4. Idegenforgalom...57 II.1.5. A helyi

Részletesebben

Megvalósíthatósági tanulmány az Esztergom- Párkány között létesítendő teherhídhoz

Megvalósíthatósági tanulmány az Esztergom- Párkány között létesítendő teherhídhoz Megvalósíthatósági tanulmány az Esztergom- Párkány között létesítendő teherhídhoz Összefoglaló kiadvány Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült. A benne foglalt nézetek Esztergom

Részletesebben

TANULMÁNY CÍME: FECSKEHÁZ PROGRAM TANULMÁNY ALCÍME:

TANULMÁNY CÍME: FECSKEHÁZ PROGRAM TANULMÁNY ALCÍME: TANULMÁNY CÍME: FECSKEHÁZ PROGRAM TANULMÁNY ALCÍME: FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉGŰ FIATALOK FALVAKBAN TÖRTÉNŐ LETELEPÍTÉSÉNEK EGY LEHETSÉGES MODELLJE A ZALA TERMÁLVÖLGYE AKCIÓCSOPORT TERÜLETÉN ZÁRÓTANULMÁNY Készítette:

Részletesebben

TÖBB MINT VÁROS ÓZD. Rombauer Tivadar

TÖBB MINT VÁROS ÓZD. Rombauer Tivadar Rombauer Terv ÓZD Rombauer Tivadar Az ózdi vasgyár alapítója (1846) korának egyik legkiválóbb mérnöke volt. Tanulmányait Selmecbányán végezte, majd a Munkács környéki timsó művek igazgatója lett. Ezután

Részletesebben

BÉKÉSCSABA VÁROS GAZDASÁGI POGRAMJA

BÉKÉSCSABA VÁROS GAZDASÁGI POGRAMJA BÉKÉSCSABA VÁROS GAZDASÁGI POGRAMJA 2014-2020 programozási időszak tervezése Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 5 2. Európai Uniós Irányelvek, hazai stratégiai tervdokumentumok... 7 2.1 Európai Uniós stratégiák

Részletesebben

Kazincbarcika Város Önkormányzata PROJEKTDOKUMENTUM. Kazincbarcika és vonzáskörzetének munkahelyteremtő fejlesztése

Kazincbarcika Város Önkormányzata PROJEKTDOKUMENTUM. Kazincbarcika és vonzáskörzetének munkahelyteremtő fejlesztése PROJEKTDOKUMENTUM Kazincbarcika és vonzáskörzetének munkahelyteremtő fejlesztése Kazincbarcika Város Önkormányzata Tartalomjegyzék I. Indoklás...3 II. Stratégia...7 III. Projektek bemutatása...11 IV. Várható

Részletesebben

Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja

Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja Balaton Fejlesztési Tanács Balaton Kiemelt Térség Fejlesztési Programja Koncepció 2014-2030 II. kötet 2014. szeptember Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 1. A térség jövőképe... 6 2. A térség célrendszerének

Részletesebben

A TAMÁSI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAMJA 2014-2020

A TAMÁSI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAMJA 2014-2020 A TAMÁSI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAMJA Készítette: A Tolna Megyei Önkormányzat megbízásából a HOZAM 2001 Vidékfejlesztő és Gazdasági Szolgáltató Kft. Szekszárd, 2013. november 25. Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Az operatív program hivatkozási (CCI) száma: 2007HU162PO001

Az operatív program hivatkozási (CCI) száma: 2007HU162PO001 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 Az operatív program hivatkozási (CCI) száma: 2007HU162PO001 Verzió: KMOP_070629.doc Oldalszám összesen: 152 TARTALOM 1. VEZETŐI

Részletesebben

Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) Kunhegyes 2009. Készítette: Híd az Együttműködésért Társadalmi Gazdasági Tanácsadó Nonprofit Kft. Nyíregyháza Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1. Vezetői

Részletesebben

1.1 Tervezet a Győr Fejlesztési Pólus regionális funkcióinak ellátásához előkészítés alatt álló projektjeiről

1.1 Tervezet a Győr Fejlesztési Pólus regionális funkcióinak ellátásához előkészítés alatt álló projektjeiről 2. számú melléklet: 1.1 Tervezet a Győr Fejlesztési Pólus regionális funkcióinak ellátásához előkészítés alatt álló projektjeiről 1.2 I. Innovációs funkciók: 1.3 A pólusok egyetemei és kutatóközpontjai

Részletesebben

Megalapozó vizsgálat

Megalapozó vizsgálat Megalapozó vizsgálat Győr Megyei Jogú Város Településfejlesztési Koncepciójához és Integrált Településfejlesztési Stratégiájához (2014-2020) Győr 2014. január Megbízó: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Részletesebben

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2014-2020. MEGBÍZÓ: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata KÉSZÍTETTE: ECORYS MAGYARORSZÁG Kft. Kaposvár és a Zselic vidéke Turisztikai Desztináció Menedzsment

Részletesebben

Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT

Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT 2011. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 4 2. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 6 3. DEFINICIÓK, MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ... 9 3.1. Definíciók... 9 3.2. A koncepció

Részletesebben

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA MEZŐKÖVESD Megbízó: Mezőkövesd Város Önkormányzata TMB Hungary Kft. TATÁR + TATÁR 28. ALÁÍRÓLAP INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA MEZŐKÖVESD Tállai András polgármester

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága 2014. március 25-én tartott nyilvános üléséről. Helye: Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

Integrált Városfejlesztési Stratégiája

Integrált Városfejlesztési Stratégiája Debrecen Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája Készítette: Euro-Régió Ház Kht. Debrecen, 2008. június TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 4 1. Debrecen szerepe a településhálózatban... 7 1.1.

Részletesebben

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2030

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2030 KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2030 MEGBÍZÓ: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata KÉSZÍTETTE: ECORYS MAGYARORSZÁG Kft. TÉR-T-REND Kft. 2014. június TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés...

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2008. MÁRCIUS

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2008. MÁRCIUS NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2008. MÁRCIUS NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (Az adatgyűjtés lezárva: 2008. március 17.) A tanulmány

Részletesebben

A Balaton-térség nemzetgazdasági-szintű jövedelemtermelő képességének vizsgálata

A Balaton-térség nemzetgazdasági-szintű jövedelemtermelő képességének vizsgálata A Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal megbízásából és támogatásával A Balaton-térség nemzetgazdasági-szintű jövedelemtermelő képességének vizsgálata GKI Gazdaságkutató Rt. 2004. április GKI

Részletesebben

Inkubátorház-fejlesztés Pápán KDOP-1.1.1/AB-11-2012-0039

Inkubátorház-fejlesztés Pápán KDOP-1.1.1/AB-11-2012-0039 Inkubátorház-fejlesztés Pápán KDOP-1.1.1/AB-11-2012-0039 1. Inkubátorház-fejlesztés Pápán KDOP-1.1.1/AB-11-2012-0039 2. Tartalomjegyzék: 1. Ügyvezetői köszöntő 2. A projektgazda bemutatása 3. Inkubátorház

Részletesebben

Minden út Kanizsára vezet

Minden út Kanizsára vezet Minden út Kanizsára vezet Nagykanizsa a Régiók Kapuja : a Balaton déli csücskétől egy lépésnyire, a Zalai-dombság festői lankái között fekszik, három magyarországi régió találkozásánál és három országhatár

Részletesebben