A hengerek és a hengerperselyek helyes megmunkálása (tanulmány)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A hengerek és a hengerperselyek helyes megmunkálása (tanulmány)"

Átírás

1 A hengerek és a hengerperselyek helyes megmunkálása (tanulmány) Ha a hengerek és a hengerperselyek megmunkálása kerül szóba általában mindeniknek a hengerfúrás és a hónolás jut eszébe. Látszólag két egyszerű művelet, amelynek a kivitelezése nem tűnik túl bonyolultnak. De ez csak abban az esetben van így, ha kellő körültekintéssel és megfelelő műszaki és szakmai felkészültséggel végezzük azokat. Ennek a két műveletnek tudniillik meghatározó szerepe van a motor élettartama szempontjából, ezért vizsgáljuk meg ezeket közelebbről. Az öntvény hengerek és hengerperselyek hengerfúrása Az elhasználódott öntvény hengerek és hengerperselyek esetében a javítás első lépése a hengerfúrás. A beépítésre kerülő dugattyú mérete alapján meghatározásra kerül a majdani kész hengerfurat méret. Ez a dugattyún meghatározott ponton mért átmérő és az illesztési hézag összege. Majd ebből le kell vonni a hónolási ráhagyást, ami az henger átmérőjétől függően mm. A kopott hengerfuratot az így kapott méretre kell kifúrni. Ez egy speciális hengerfúró géppel történik, amely lényegében egy nagyon finom forgácsolt felületet állít elő. 1. ábra: Hengerfúrás Bizonyos esetekben a hengerfúráshoz speciális fúrókeretet kell alkalmazni. Erre azért van szükség, mivel a hengerfej felszerelésekor a hengerfej csavarok deformációt idéznek elő a hengerfuratban. Ezáltal az elveszti körkörösségét és így a dugattyúgyűrű nehezebben tud igazodni a hengerfurathoz. A fúrókerettel történő fúrást csak speciális esetekben alkalmazzuk, mint például a verseny célú motorok esetében. Ilyenkor a teljesítmény maximalizálása miatt kiemelten fontos a hengerfurat pontossága. Más esetekben gyártói előírás a fúrókerettel történő fúrás (pl. Cummins). A megmunkálás során több mindenre is kell figyelni: Ügyelni kell a megmunkálás felületi érdességére, mivel a túl durva felület minőségét már nem lehet korrigálni a hónolással sem. Ezt a hengerfúró szerszám megfelelő kiválasztásával és a hengerfúró gép jó beállításával érhetjük el. Fontos a megmunkált munkadarab rögzítése. Amennyiben a rögzítés során deformálódik a hengerfurat, a rögzítés megszüntetése után az egyébként alakhelyes furat eltorzulhat. Minden esetben - de különösen a hengerperselyek megmunkálása esetén - ügyelni kell a kapcsolód felületek tisztaságára. Amennyiben szennyeződés kerül a két felület közé, jelentős alak- illetve mérethibákat eredményezhet. Minden esetben fontos a hónolási ráhagyás, amely nélkül a hónolás nem végezhető el tökéletesen.

2 A hengerfúrás után a hengerfuratok végső megmunkálását hónolással végezzük. A hónolás célja, hogy a hengerfúrással kialakított finom forgácsolt felületen egy finom barázdákkal behálózott felületet hozzunk létre. A legfontosabb szempont, hogy a a metszet mindenhol tiszta legyen. Az alkalmatlan szerszámmal illetve túl nagy felületi nyomással végzett hónolás esetén a henger felülete elkenődhet. Ezáltal az olaj tároló szénpórusok eltömődnek, így azokból a szélsőséges üzemállapotokban nem tud az olaj a megfelelő helyekre eljutni. Ez a dugattyúk megégéséhez, a dugattyúgyűrűk kopásához vezethet. 2. ábra: Hónolás A hónolás során a hengerfurat felületi érdességét csökkentjük, azonban a sima felületet mélyebb barázdák szakítják meg. Az ilyen felület optimális a motor számára, az égéstér tömítettsége jó, mivel a felület nagyobb része viszonylag sima és a mélyebb barázdák miatt kialakult olajtartalék kedvező a kenési viszonyokra nézve. Ilyen felületet csak megfelelő szerszámmal lehet elérni. Ez lehet kerámia honolókő illetve gyémánt hónolószerszám. A legjobb megoldás a kerámia hónolókő alkalmazása, mivel az önélező tulajdonságú. A gyémánt hónolószerszámot ezzel szemben meghatározott időnként újra kell élezni. Ezért mi a gyári SUNNEN technológiát alkalmazzuk, amely egy speciális négypofás hónolószerszám, amelynek két oldalán 2-2 hónolókő, másik két oldalán 2-2 támasztó pofa található. A hónolás során nagyon kell figyelni a következőekre: 3. ábra: A hónolási szög Fontos a megmunkált munkadarab rögzítése. Amennyiben a rögzítés során deformálódik a hengerfurat, a rögzítés megszüntetése után az egyébként alakhelyes furat eltorzulhat. Minden esetben - de különösen a hengerperselyek megmunkálása esetén - ügyelni kell a kapcsolód felületek tisztaságára. Amennyiben szennyeződés kerül a két felület közé, jelentős alak- illetve mérethibákat eredményezhet. A hengerfuratra folyamatos erőteljes hónoló olajsugarat kell irányítani, amely egyrészről hűti a felületet, másrészről a leváló szemcséket távolítja el.

3 Fontos a szálirány vagyis a hónolási szög, amely szemmel is igen könnyedén ellenőrizhető. Ennek közé kell esni. Amennyiben ez 60 -nál nagyobb, a hengerfurat olajmegtartó képessége rossz, ezáltal nő az olajfogyasztás. 30 -nál kisebb értéknél a hengerfurat olajelosztása nem megfelelő, a kenés hiányos lesz és jelentősen megnő a gyűrűk kopása. A hónolással alakhibát nem lehet javítani, előállítani viszont igen. Blokkmotor átalakítása száraz perselyesre 4. ábra: Helyes hónolás 100:1 nagyítással tengelyirányú és oldalirányú megvilágítással Abban az esetben, ha blokkmotor javítása már nem lehetséges, mert nincs olyan túlméretű dugattyú amire meg lehetne fúrni, kerül előtérbe a motorblokk átalakítása hengerperselyesre. Ezt a megoldást kell alkalmazni akkor is, ha a henger olyan sérülést szenvedett, amelynek a javítása már nem lehetséges pusztán fúrással. Ezzel a megoldással egyrészt megmenthető egy egyébként kidobásra ítélt motorblokk, másrészről az eredeti motorblokk anyagától eltérő hengerperselyek alkalmazásával akár a motorblokk futásteljesítménye is növelhető. A hengerperselyeknek a fészkét hengerfúrással alakítjuk ki. Ügyelni kell arra, hogy a motortömb és a hengerpersely között megfelelő túlfedést biztosítsunk. Ez gondoskodik arról, hogy azok ne tudjanak a motortömbből kimozdulni. A túlfedés mértékét meghatározza a henger átmérője, a motortömb és a hengerpersely anyaga és a hengerpersely falvastagsága. Jellemző értéke mm. A hengerpersely lehet egyszerű csőhüvely, amelyet vagy a hengerfurat alján 5. ábra: Cső és peremes hengerpersely kialakított vállon ütköztünk fel, vagy mindenféle ütköztetés nélkül préselünk a motorblokkba. De lehet peremes hüvely is. A perem a hengerpersely külső átmérőjén kialakított váll, amelynek a fészkét a motortömb síkján kell kialakítani hengerfúrással. A perem fészkének a kialakítása nagy körültekintést igényel, hiszen ha a fészek alja nem merőleges pontosan a hengerfuratra, a motor működése során a hengerpersely lesüllyedhet. Ez pedig károsan befolyásolhatja a motor működését.

4 A hengerperselyeket kétféle képen lehet beépíteni a motorblokkba: vagy egyszerűen bepréseljük a motorblokkba miközben kenést alkalmazunk a súrlódási ellenállás csökkentésére vagy a motorblokk felmelegítésével és/vagy a hengerpersely lehűtésével csökkentjük a túlfedés mértékét és ezáltal a hengerpersely egyszerűen a helyére csúsztatható A hengerpersely beépítése után mindenféle képen el kell végezni a motortömb síkköszörülését. Ezután a motorblokk teljesen ugyan olyan módon javítható, mintha egy egyszerű blokkmotor lenne. Száraz perselyek cseréje Amennyiben egy motorblokkot már behüvelyezték vagy már eredetileg is hüvelyes volt, a javítás során szükség lehet a hengerperselyek cseréjére. A beépített hüvelyeket a legtöbb esetben ki lehet préselni a motorblokkból, mivel a túlfedés mértéke ezt lehetővé teszi. Vannak esetek azonban amikor a túl nagy túlfedés vagy a szélsőséges üzemállapotok miatti bekövetkezett összetapadás miatt a hengerpersely csak fúrással lehet eltávolítani a hengerfuratból. Amennyiben a régi hengerperselyt eltávolítottuk a motortömbből, ellenőrizni kell a fészek méreteit illetve az új hengerperselyhez viszonyított túlfedés mértékét. Amennyiben a hengerpersely fészek mérete, a perem kialakítás és annak mérete megfelel az új hengerperselynek, a korább leírt módon kell a hengerperselyeket a motorblokkba beépíteni. Ellenkező esetben a hengerpersely fészkét nagyobbra kell fúrni és annak megfelelő hengerperselyt kell beépíteni. Vizes perselyek cseréje A vizes perselyek cseréje jóval könnyebb mint a száraz perselyeké, hiszen elméletileg azok kézzel kiszerelhetőek. A gyakorlatban azonban ez nem egészen így van. Természetesen vannak olyan motortípusok, ahol a nedves persely könnyedén eltávolítható, de sok esetben már a kialakítás következtében is a kiszerelésük csak speciális szerszám segítségével lehetséges. Gyakran előfordul, hogy a használat során a nedves hengerpersely belerohad a motorba és a kiszerelése igen nehezen valósítható meg. 6. ábra: Alsó és felső ütköztetésű hengerpersely A legtöbb esetben a régi nedves perselyek helyett újak kerülnek beépítésre. Különösen igaz ez a teherautók esetében. Más a helyzet a kisebb motoroknál, ott gyakran előfordul, hogy a hengerperselyeket felújítjuk. Ez fúrással történik, amelyet jellemzően egy erre a célra készített készülékben végzünk. De az is előfordul, hogy a motorblokk eltisztítása után a hengerperselyt visszaépítjük a motorblokkba és a megmunkálás már a helyén történik meg. Minden esetben ügyelni kell, hogy hengerpersely fészke ne legyen megsüllyedve. Amennyiben az új vagy felújított hengerperselyt egy olyan fészekbe építünk be, amely már meg van süllyedve, a hengerpersely előállása nem lesz megfelelő, ezáltal nem lesz megfelelő annak az előfeszítése, ez a víz és az olaj összefolyását eredményezheti.

5 Alumínium hengerperselyek javítása Az alumínium hengerperselyes motorblokkokat nem csak úgy lehet javítani, hogy átalakítjuk azokat öntvény hengerperselyesre. Azok kialakításától függően több javítási mód is lehetséges. a. Alusil motorblokk felújítása Ebben az esetben a motorblokk egy speciális hipereutektikus alumínium ötvözetből készül. Az motorblokk öntésekor a megdermedés során kiváló primer szilícium kristályok biztosítják a kopásállóságot. Mivel az ötvözet nagy szilícium tartalmú, ezért a megmunkálása igen nehéz. Egyrészt lehetőség van a hengerek fúrására is, de a javításhoz inkább az alumíniumból készült hengerperselyeket ajánlja a gyártó. Ezek az eredetivel megegyező anyagminőségűek. Ezekhez a hengerekhez csak vas bevonatú (un. Ferrocoat) dugattyúkat lehet használni. 7. ábra: Alumínium hengerperselyek A javítás menete több lépésből áll. Először ki kell alakítani az alumínium hengerpersely helyét a motortömbben, amely egy előfúrásból és egy készre munkálásból áll. Ezután történik a hengerpersely beépítése a motortömbbe, amelyhez 200 C hőfok különbség szükséges. Ez úgy lehet elérni, hogy a hengerperselyt vagy szárazjéggel hűtjük -80 C-ra, vagy folyékony nitrogénnel -180 C-ra, míg a motorblokkot 160 C illetve 100 C-ra melegítjük. Így hozzávetőlegesen 0.35 mm játékot tudunk kialakítani a hengerpersely és a motortömb között, amely a gyors hőelvezetés ellenére is elégséges a beszereléshez. A hengerpersely beszerelése után a motorblokkot síkba kell munkálni, majd ezt követi a hengerfurat készre munkálása. Ez a műveletsor az, amely jelentősen eltér egy öntvény hengerpersely megmunkálásától ugyanis itt nem fúrással, hanem három lépésben történő hónolással történik a készre munkálás. Az előhónolást egy készre hónolás követ, amelyet egy polírozással tökéletesítünk. 8. ábra: Hengerpersely behelyezése

6 b. Lokasil motorblokk felújítása Az ilyen motorblokkok hengerfuratába un. preformokat, azaz speciális technológiával készülő 20-27% szilícium tartalommal rendelkező, Lokasil-ból gyártott hengerperselyeket öntenek be. Ezek a hengerfuratok jóval könnyebben megmunkálhatóak mint az Alusil hengerperselyek és a nagy szilícium tartalmuk miatt kopásállóbbak is. A javítás lényegében úgy történik mint az öntvény hengerek esetében, csak a szerszámok és a beállítási paraméterek különbözőek. A hengerfúráshoz speciális fúrószerszámot, míg a hónoláshoz egy erre a célra kialakított hónolófejeket kell alkalmazni. Nicasil hengerfurat javítása gyári előírás szerint 9.ábra: Alumínium henger hónolása A sérült vagy kopott felületkezelésű hengerperselyeket nagyon egyszerűen, a felület kezelés helyreállításával lehet javítani. Jelenleg Magyarországon ilyen javítás sehol sem végeznek, legközelebb Olaszországban van olyan műhely ahol ezzel foglalkoznak. A szállítás költsége és a javítás munkadíja összességében azonban olyan költséget tesz ki, ami gyakran meghaladja a motorblokk árát, ezért nem célszerű. Nicasil hengerfurat javítás öntvény persellyel A Nicasil hengerperselyek drága javítása miatt kialakult egy alternatív javítási megoldás is. Ez a megoldás lényegében nem új dolog, hiszen a Nicasil bevonat eltávolításával és egy öntvény hengerpersely beépítésével a motorblokkot átalakítjuk száraz perselyessé. A probléma abból származik, hogy jellemzően a kétütemű motorkerékpárok hengerfuratait vonják be Nicasillal, ezáltal a hengerpersely kialakításakor a motorblokkon lévő ablakok helyét is ki kell alakítani. Ez igen munkaigényes, de még mindig gazdaságosabb megoldás mint a felület kezelés újra alakítása. Az így kapott hengerpersely akár már többször is újra javítható a hengerpersely cseréje nélkül, hiszen az öntvény persely többször fúrható. Ahogy a bevezetőben is említettem a hengerek és hengerperselyek helyes megmunkálása nagyban befolyásolja a motor élettartamát. Ezért fontos, hogy betartsuk ezeket az egyszerű szabályokat. A következő tanulmányban néhány alapvető hibáról lesz szó, amelyet a hengerperselyek beépítése során lehet elkövetni. Nagy Károly okl. gépészmérnök

Felületjavítás görgızéssel

Felületjavítás görgızéssel Felületjavítás görgızéssel A görgızés mőködési elve A görgızés egy felületjavító eljárás, ahol a polírozott acélgörgık nyomást gyakorolnak a kisebb szilárdságú munkadarab felületére. Ha a görgık által

Részletesebben

A korszerű motorfelújítás. A modern kori gordiuszi csomó

A korszerű motorfelújítás. A modern kori gordiuszi csomó A korszerű motorfelújítás A modern kori gordiuszi csomó Miért van szükség motorfelújításra? Használatból eredő kopás Miért van szükség motorfelújításra? Rendkívüli meghibásodás Hol lehet alkalmazni a motorfelújítást?

Részletesebben

Szakmai ismeretek II.

Szakmai ismeretek II. Szakmai ismeretek II. Gépjármő motorok III. rész 2007. november 8. Dr. Németh Huba Szabó Bálint BME Gépjármővek tanszék 1 Belsıégéső motorok felépítése 2007. november 8. Dr. Németh Huba Szabó Bálint BME

Részletesebben

www.menet-szerszam.hu MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.)

www.menet-szerszam.hu MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.) Sebesség, előtolás, és kenés MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.) A menetfúrás sebessége számos tényezőn alapul: a) A menetemelkedés b) Megmunkált anyag c) Furat mélység d) Furat típusa:

Részletesebben

06A Furatok megmunkálása

06A Furatok megmunkálása Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 06A Furatok megmunkálása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

WÜRTH Szereléstechnika Kft. - 2040 Budaörs, Gyár u. 2. - Tel.:(00 36) 23/418-130 - Nyomtatva Magyarországon P 05 0010/ M 05 2259 04/2015

WÜRTH Szereléstechnika Kft. - 2040 Budaörs, Gyár u. 2. - Tel.:(00 36) 23/418-130 - Nyomtatva Magyarországon P 05 0010/ M 05 2259 04/2015 TIME-SERT-RENSZER WÜRTH Szereléstechnika Kft. - 2040 udaörs, Gyár u. 2. - Tel.:(00 36) 23/418-130 - Nyomtatva Magyarországon P 05 0010/ M 05 2259 04/2015 TIME- SERT Gewindeeinsatz Felhasználási példák:

Részletesebben

TÖMÍTÉSSZERELŐ- SZERSZÁMOK

TÖMÍTÉSSZERELŐ- SZERSZÁMOK TÖMÍTÉSSZERELŐ- SZERSZÁMOK SZERSZÁMOK TÖMÍTÉS ELTÁVOLÍTÁSÁHOZ MENETES TÖMÍTÉS- SZERELŐ-SZERSZÁM A menetes tömítésszerelő szerszám forgótengely tömítések, horonygyűrűk és zárófedelek ki és beszereléséhez

Részletesebben

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 521 03 Gépgyártás-technológiai technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

06a Furatok megmunkálása

06a Furatok megmunkálása Y Forgácsolástechnológia alapjai 06a Furatok megmunkálása r. ikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu r. ikó B. 1 épipari alkatrészek geometriája Y r. ikó B. 2 1 Y Belső hengeres felületek Követelmények:

Részletesebben

Használati útmutató. Flipcut TM. A szerszám használata

Használati útmutató. Flipcut TM. A szerszám használata Használati útmutató Flipcut TM A szerszám használata MEGJEGYZÉS: Az alábbiakban részletezett műveleti sorrend a furat elején a kúpsüllyesztés, a furat végén pedig a visszasüllyesztés hagyományos pengével,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP. Art. 8220-8225

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP. Art. 8220-8225 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZELETELŐGÉP Art. 8220-8225 FIGYELEM OLVASSA EL FIGYELMESEN EZT A FÜZETET. EZ FONTOS INFORMÁCIÓKAT A BIZTONSÁGOS ÜZEMELTETÉSRE ÉS KARBANTARTÁSRA VONATKOZÓAN. FONTOS INFORMÁCIÓK ŐRIZZE

Részletesebben

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr.

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr. A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás 2012/13 2. félév Dr. Kulcsár Gyula Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás Forgácsolás Forgácsoláskor

Részletesebben

VKMA 01121 Műszaki adatlap - 2011. december

VKMA 01121 Műszaki adatlap - 2011. december AUDI A2, SEAT Altea, Altea XL, Arosa, Cordoba, Cordoba ferdehátú, Cordoba Vario, Ibiza III IV V, Inca, Leon, Toledo II, SKODA Fabia, Fabia ferdehátú, Fabia kombi, Octavia, Octavia kombi, Praktik, Roomster,

Részletesebben

hogy a motorban milyenek az alkalmazási körül mények, hanem azt is, hogy a motorjavító meg tudja munkálni az anyagot.

hogy a motorban milyenek az alkalmazási körül mények, hanem azt is, hogy a motorjavító meg tudja munkálni az anyagot. Amióta alumínium engerfejeket asználnak, nagy mértékben nőtt a szelepülékgyűrűk jelentősége. A szelepekkel együtt ezek tömítik a engerfej égésterét. A szelepülék-gyűrű megakaályozza, ogy a szelep beütőjön/beatoljon

Részletesebben

POLÍROZÁS A SZERSZÁMGYÁRTÁSBAN I. rész.

POLÍROZÁS A SZERSZÁMGYÁRTÁSBAN I. rész. 1, A polírozás fogalma: POLÍROZÁS A SZERSZÁMGYÁRTÁSBAN I. rész. A polírozás olyan felület-megmunkálási eljárás, melynek során sima, tükörfényes felületet hozunk létre mechanikai vagy kémiai módszerekkel.

Részletesebben

Méretlánc átrendezés a gyakorlatban

Méretlánc átrendezés a gyakorlatban Méretlánc átrendezés a gyakorlatban 1. Méretlánc átrendezésének okai Méretlánc átrendezésével csak akkor foglalkozunk, ha szükséges, ezek az esetek általában a következők: Koordináta rendszerhez igazodó

Részletesebben

Az 1,9 literes PD-TDI szerelése. Hengerfej, hengerfejtömítés Forgattyús hajtómű Siklócsapágyak

Az 1,9 literes PD-TDI szerelése. Hengerfej, hengerfejtömítés Forgattyús hajtómű Siklócsapágyak Az 1,9 literes PD-TDI szerelése Hengerfej, hengerfejtömítés Forgattyús hajtómű Siklócsapágyak Dr. Nagyszokolyai Iván, X-Meditor Autóinformatika, 2008 Figyelem! 2 szelepes motorokhoz: A színkóddal fém

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HIDRAULIKUS KOMPAKT LEMEZLYUKASZTÓ. Cikkszám 21 67 50. ...megoldások, melyek meggyőzik

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HIDRAULIKUS KOMPAKT LEMEZLYUKASZTÓ. Cikkszám 21 67 50. ...megoldások, melyek meggyőzik HIDRAULIKUS PRÉSSZERSZÁM HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HIDRAULIKUS KOMPAKT LEMEZLYUKASZTÓ Cikkszám 21 67 50 DIN EN ISO 9001 QZERTIFIKAT HAUPA, Königstr. 165-169, 42853 Remscheid, Phone: +49 (0)2191 8418-0, Fax:

Részletesebben

Az ablak felszerelése során keletkezett keretszennyeződéseket haladéktalanul el kell távolítani. - purhab, szilikon.

Az ablak felszerelése során keletkezett keretszennyeződéseket haladéktalanul el kell távolítani. - purhab, szilikon. 1. Keret látható felületeinek védelme A keret felületének szennyeződés, szállítási és szerelési hibák, purhabok, stb. elleni védelem érdekében javasolt a látható felületeket védőfóliával letakarni, amennyiben

Részletesebben

A rész: Az előkészítésre vonatkozó útmutató

A rész: Az előkészítésre vonatkozó útmutató SZERELÉSTECHNOLÓGIA 2A A rész: Az előkészítésre vonatkozó útmutató A hegesztési hőmérséklet ellenőrzése A hegesztési hőmérsékletet minden hegesztőgépnél gyorskijelzésű felületi hőmérséklet mérő készülékkel

Részletesebben

Lehúzás rögzített gyémántlehúzó szerszámmal:

Lehúzás rögzített gyémántlehúzó szerszámmal: Lehúzás rögzített gyémántlehúzó szerszámmal: A lehúzás elsődlegesen az ütésmentes forgás és a megfelelő geometria kialakítására szolgál. Emellett fontos eszköze az optimális kőfelület és a vágótulajdonságok

Részletesebben

Optikai csatlakozók megelőző karbantartó tisztítása

Optikai csatlakozók megelőző karbantartó tisztítása Optikai csatlakozók megelőző karbantartó tisztítása Az optikai csatlakozókat úgy tervezték, hogy a hosszú éveket át tartó használatuk alatt a lehető legkevesebb karbantartásra legyen szükségük és a lehető

Részletesebben

A gázmotorok üzemeltetésének kihívásai a jelenlegi szabályozási környezetben karbantartási és kenéstechnikai szemmel

A gázmotorok üzemeltetésének kihívásai a jelenlegi szabályozási környezetben karbantartási és kenéstechnikai szemmel A gázmotorok üzemeltetésének kihívásai a jelenlegi szabályozási környezetben karbantartási és kenéstechnikai szemmel XX. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-Termelési Konferencia Bajomi Vilmos & Vízi József

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai A forgácsolás alapjai Dr. Igaz Jenő: Forgácsoló megmunkálás II/1 1-43. oldal és 73-98. oldal FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA, HELYENKÉNT

Részletesebben

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz Anyagválasztás dugattyúcsaphoz A csapszeg működése során nagy dinamikus igénybevételnek van kitéve. Ezen kívül figyelembe kell venni hogy a csapszeg felületén nagy a kopás, ezért kopásállónak és 1-1,5mm

Részletesebben

műhelyből sem hiányozhat.

műhelyből sem hiányozhat. Egyetlen műhelyből sem hiányozhat. A Bosch PBD 40 asztali fúrógép. ÚJ! A Bosch PBD 40 asztali fúrógép a legnagyobb fokú pontossághoz és kezelési komforthoz. További információkat a www.bosch-do-it.hu honlapon

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DEÁK KRISZTIÁN 2013 Az SPM BearingChecker

Részletesebben

2011. tavaszi félév. A forgácsolási hő. Dr. Markovits Tamás. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila

2011. tavaszi félév. A forgácsolási hő. Dr. Markovits Tamás. Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila 2011. tavaszi félév A forgácsolási hő Dr. Markovits Tamás Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Járműgyártás és javítás Tanszék, 1111, Budapest, Bertalan

Részletesebben

A készítmény leírása

A készítmény leírása A készítmény leírása Bevezetõ A sablon a postforming lapok eredményes összekapcsolására szolgál. Az áttetsző műanyag szerkezete, az egyes elemek egyértelmű leírása a sablonba vésve, több összefüggő ütköző,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 521 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

I, Egy különleges fenıidom a csúcstechnológiákhoz DEGUSSIT.

I, Egy különleges fenıidom a csúcstechnológiákhoz DEGUSSIT. I, Egy különleges fenıidom a csúcstechnológiákhoz DEGUSSIT. A technológiai fejlesztések, új kihívásai az egyre keményebb, szívósabb, kopásállóbb acélok elıállítása a szerszám- és tömeggyártás kiszolgálására.

Részletesebben

BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés.

BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés. BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés. Nyomásos öntés A sikeres öntéshez az Oerlikon Balzers az Ön megbízható partnere! A

Részletesebben

Termékújdonságok. Szerszámkészítés IV / 2015. E 3300 Csúszkaegyég

Termékújdonságok. Szerszámkészítés IV / 2015. E 3300 Csúszkaegyég Termékújdonságok Szerszámkészítés IV / 2015 CD-katalógus 5.9.1.0 Online katalógus Ebben az évben is újabb termékbővítéssel reagálunk az Önök kívánságaira, észrevételeire. Mint teljeskörű beszállítók így

Részletesebben

passion for precision SpheroCarb gyémántbevonatú gömbvégű maró keményfém megmunkáláshoz

passion for precision SpheroCarb gyémántbevonatú gömbvégű maró keményfém megmunkáláshoz passion for precision SpheroCarb gyémántbevonatú gömbvégű maró keményfém megmunkáláshoz Gyémántbevonatú gömbvégű maró keményfémek és műszaki kerámia univerzális megmunkálásához [ 2 ] A SpheroCarb keményfém

Részletesebben

fojtószelep-szinkron teszter

fojtószelep-szinkron teszter fojtószelep-szinkron teszter Általános ismertető A SYNCTOOL fojtószelep-szinkron teszter több hengeres, hengerenkénti fojtószelepes motorok fojtószelep-szinkronjának beállításához nélkülözhetetlen digitális

Részletesebben

Király Trading KFT H-1151 Budapest Mogyoród útja Mágnesek menettel (lapos mágneses megfogó), kemény ferrit

Király Trading KFT H-1151 Budapest Mogyoród útja Mágnesek menettel (lapos mágneses megfogó), kemény ferrit K0549 Mágnesek menettel (lapos mágneses megfogó), kemény ferrit Mágnesmag, kemény ferrit. Menetes lapos megfogók, árnyékolt rendszer. A D 80, D 100 és D 125 kivitelek esetében gyártási okokból nem kerülhetők

Részletesebben

CSAVAROK. Oldal 477 Univerzális csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar rövid

CSAVAROK. Oldal 477 Univerzális csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar hosszú Oldal 477 Univerzális csavar rövid Oldal 477 Univerzális csavar hosszú Oldal 478 Gyors szorítócsavar rövid rövid Oldal 478 Gyors

Részletesebben

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele Legnagyobb anyagterjedelem feltétele 1. Legnagyobb anyagterjedelem feltétele A legnagyobb anyagterjedelem feltétele (szabványban ilyen néven szerepel) vagy más néven a legnagyobb anyagterjedelem elve illesztett

Részletesebben

Orbitool Sorjázó szerszám

Orbitool Sorjázó szerszám Orbitool Sorjázó szerszám HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ÜZEMELTETÉSI LEÍRÁS MANUEL D INSTALLATION ET DE SERVICE ISTRUZONI PER L USO Magyar Tartalomjegyzék Oldal 1. Általános ismertető... 3 2. Biztonsági útmutató...

Részletesebben

A fúrás és furatbővítés során belső hengeres, vagy egyéb alakos belső felületeket állítunk elő.

A fúrás és furatbővítés során belső hengeres, vagy egyéb alakos belső felületeket állítunk elő. 6. FÚRÁS, FURATBŐVÍTÉS 6.1. Alapfogalmak A fúrás és furatbővítés során belső hengeres, vagy egyéb alakos belső felületeket állítunk elő. A forgácsoló mozgás, forgómozgás és végezheti a szerszám is és a

Részletesebben

ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel

ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel 21 2.2.3. ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel Gyűjtse ki a kivágási folyamat hátrányos következményeit! Tanulja meg a pontosabb méretű munkadarab gyártásának megoldásait! 2.2.3. Pontossági vágás,

Részletesebben

VÁKUUMOS FELFOGATÓ RENDSZEREK

VÁKUUMOS FELFOGATÓ RENDSZEREK OS FELFOGATÓ RENDSZEREK A vákuumos munkadarab rögzítõ rendszerek ideális megoldást jelentenek olyan megmunkáló cégeknek, melyek nem mágnesezhetõ anyagokat munkálnak meg, úgy mint alumíniumot, sárgarezet,

Részletesebben

Gyanta 01 Leírás: -Nagyon vékony repedésekhez. Cikkszám: 910028 (3 ml) Gyanta 1,6 Leírás: -Csillag, és kombinált sérülésekhez. Cikkszám: 910002 (3 ml)

Gyanta 01 Leírás: -Nagyon vékony repedésekhez. Cikkszám: 910028 (3 ml) Gyanta 1,6 Leírás: -Csillag, és kombinált sérülésekhez. Cikkszám: 910002 (3 ml) Gyanta 01 -Nagyon vékony repedésekhez. Cikkszám: 910028 (3 ml) Gyanta 1 -Körkörös sérülés, repedésekkel. Univerzális gyanta. Cikkszám: 910003 (3 ml) Cikkszám: 910003C (20 ml) Gyanta 1,6 -Csillag, és kombinált

Részletesebben

Műszaki megjegyzés O-gyűrűkhöz

Műszaki megjegyzés O-gyűrűkhöz Műszaki megjegyzés O-gyűrűkhöz ömítő hatás Az O-gyűrű egy tömítőelem, amellyel folyadékok és gázok megbízhatóan szigetelhetők el. A tömítő hatás beszereléskor a keresztmetszet axiális vagy radiális bepréseléséből

Részletesebben

DIO IMPLANTÁTUM. SM Implant. Titánium ötvözet (Ti-6Al-4V) Kettős csavarmenet. Metszett csavarmenet. RBM vagy Biotite-H.

DIO IMPLANTÁTUM. SM Implant. Titánium ötvözet (Ti-6Al-4V) Kettős csavarmenet. Metszett csavarmenet. RBM vagy Biotite-H. DIO IMPLANTÁTUM Titánium ötvözet (Ti-6Al-4V) Kettős csavarmenet Gyökérforma SM Implant Metszett csavarmenet RBM vagy Biotite-H Süllyesztett implantátum típus JELLEGZETESSÉGEK SM süllyesztett (submerged(

Részletesebben

Gemini. zuhanykabin zuhanytálca ÖSSZESZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Gemini. zuhanykabin zuhanytálca ÖSSZESZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Gemini zuhanykabin zuhanytálca ÖSSZESZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Termékleírás Méret kabin: 900 X 900 X 1850 Méret tálca: 900 X 900 X 150 Krómozott keret Oldalüvegek: 6 mm átlátszó biztonsági üveg Ajtó:

Részletesebben

EMELD ÚJ SZINTRE MOTOROD TELJESÍTMÉNYÉT! MOL DYNAMIC MOTO MOTORKERÉKPÁR MOTOROLAJOK EXTRÉM IGÉNYBEVÉTELHEZ IS

EMELD ÚJ SZINTRE MOTOROD TELJESÍTMÉNYÉT! MOL DYNAMIC MOTO MOTORKERÉKPÁR MOTOROLAJOK EXTRÉM IGÉNYBEVÉTELHEZ IS EMELD ÚJ SZINTRE MOTOROD TELJESÍTMÉNYÉT! MOTORKERÉKPÁR MOTOROLAJOK EXTRÉM IGÉNYBEVÉTELHEZ IS ELASTIC LAYER TECHNOLOGY RUGALMAS VÉDŐFILM EXTRÉM IGÉNYBEVÉTELHEZ Az extrém hatásoknak is ellenálló Elastic

Részletesebben

Kozmetikai tükör Használati útmutató

Kozmetikai tükör Használati útmutató Kozmetikai tükör Használati útmutató HU A termék első használatba vétele előtt olvassa el a használati útmutatót, akkor is, ha hasonló termék használatát már ismeri. A kozmetikai tükröt csak a használati

Részletesebben

SIMEX Felületmarók PL 25.10 35.15 45.20 55.20 60.20 1000 40.35

SIMEX Felületmarók PL 25.10 35.15 45.20 55.20 60.20 1000 40.35 SIMEX Felületmarók PL 25.10 35.15 45.20 55.20 60.20 1000 40.35 Kiválóan alkalmas aszfalt és beton felületek megmunkálására. A felületmarók a SIMEX által szabadalmaztatott önszintező mechanizmussal vannak

Részletesebben

B 90 R Adv Bp Pack. Rendkívül fordulékony. Beépített töltőkészülék

B 90 R Adv Bp Pack. Rendkívül fordulékony. Beépített töltőkészülék A B 90 R Adv Bp Pack akkumulátoros felülős súroló-szívógép és a FACT rendszer rugalmasabb munkavégzést biztosít a változtatható munkaszélességgel (55-75 cm). Az Advance-kivitelnél a kezelőpanelen az üzemórák

Részletesebben

MAMS Old Timer Classic Bajnokság és Kupa technikai kiírás

MAMS Old Timer Classic Bajnokság és Kupa technikai kiírás MAMS Old Timer Classic Bajnokság és Kupa technikai kiírás Csak azok az átalakítások engedélyezettek, amik jelen kiírásban engedélyezve vannak. A nem említett átalakítások tilosak! Amennyiben a motorkerékpár

Részletesebben

Gyártástechnológia II.

Gyártástechnológia II. Gyártástechnológia II. BAGGT23NNB Elıgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Tartalom Alapfogalmak Technológiai dokumentumok Elıgyártmányok Gyártási hibák, ráhagyások Bázisok és készülékek Jellegzetes

Részletesebben

Audi Hungaria a jövőorientált vállalat - 2012 Motorgyártás, mechanikus megmunkálás

Audi Hungaria a jövőorientált vállalat - 2012 Motorgyártás, mechanikus megmunkálás Audi Hungaria a jövőorientált vállalat - 2012 Motorgyártás, mechanikus megmunkálás Fő tevékenységek 2 Janó László G/P4-5 2012.11.12 Fő tevékenységek Motorgyártás R4 OTTO R4 Diesel V6 OTTO V6 Diesel V8

Részletesebben

G-OLD-f-i 80, 150, 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-AL 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-s-sa 150, 200, 300, 400, 500 G-OLD-sdk 300, 400, 500

G-OLD-f-i 80, 150, 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-AL 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-s-sa 150, 200, 300, 400, 500 G-OLD-sdk 300, 400, 500 KEZELÉSI ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓ G-OLD-f-i 80, 150, 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-AL 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-s-sa 150, 200, 300, 400, 500 G-OLD-sdk 300, 400, 500 G-OLD Infrapanel 2890 Tata,

Részletesebben

7. Alapvető fémmegmunkáló technikák. 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. (http://hu.wikipedia.org/wiki/képlékenyalakítás )

7. Alapvető fémmegmunkáló technikák. 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. (http://hu.wikipedia.org/wiki/képlékenyalakítás ) 7. Alapvető fémmegmunkáló technikák A fejezet tartalomjegyzéke 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. 7.2. Kovácsolás, forgácsolás. 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. (http://hu.wikipedia.org/wiki/képlékenyalakítás

Részletesebben

HORVÁTH ATTILA EV. CÉG alapítva:1989. www.mechanika.hu

HORVÁTH ATTILA EV. CÉG alapítva:1989. www.mechanika.hu HORVÁTH ATTILA EV. CÉG alapítva:1989 www.mechanika.hu TMT új L sorozatú CNC eszterga-gépcsaládja egyenlő: minőség, átlagon felüli teljesítmény. Nagy pontosság, maximális stabilitás! Hatékony TMT- esztergák,

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető i tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 30kg(66lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

V. Szerelési méretek. V.1 Mosdó. Szerelési méretek. Mosdó

V. Szerelési méretek. V.1 Mosdó. Szerelési méretek. Mosdó Szerelési méretek V. Szerelési méretek V.1 510 510 Cx 850 850 Típus A B K G P 4163 01 570 470 200 625 790 4182 01 555 430 185 645 805 4191 55 550 445 205 660 790 4191 60 600 485 210 655 790 4191 65 655

Részletesebben

JÁRMŰVEK JAVÍTÁSA. Javítási technológiák

JÁRMŰVEK JAVÍTÁSA. Javítási technológiák JÁRMŰVEK JAVÍTÁSA Javítási technológiák Javítás A javítás feladata az üzemképesség, az előírt megbízhatósági szint helyreállítása. javításkor részleges vagy teljes szétszerelés és alapos tisztítása után

Részletesebben

Termékismertető UHS PRIMA GREYMATIC

Termékismertető UHS PRIMA GREYMATIC Termékismertető UHS PRIMA GREYMATIC D8018 Fehér D8019 Fekete D8024 Szürke TERMÉKLEÍRÁS Az UHS Príma GREYMATIC egy 2-komponensű, a javítások széles skáláján használható. Univerzális, gyorsan száradó, könnyen

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai 2011. tavaszi félév A forgácsolás alapjai Dr. Ozsváth Péter Dr. Szmejkál Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Járműgyártás és javítás Tanszék, 1111, Budapest, Bertalan L. u. 2. Z 608.,

Részletesebben

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése MISKOLCI EGYETEM GÉPELEMEK TANSZÉKE OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPELEMEK II. c. tantárgyhoz GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc, 008. A lánchajtás tervezése során

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OSZTV 2014/2015 DÖNTŐ Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 54 481 01 CAD-CAM informatikus Vizsgafeladat megnevezése: CNC gépkezelés

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gergely József. Keresztmetszeti megmunkálás kézi gyalulással. A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok

MUNKAANYAG. Gergely József. Keresztmetszeti megmunkálás kézi gyalulással. A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok Gergely József Keresztmetszeti megmunkálás kézi gyalulással A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok A követelménymodul száma: 2302-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása

FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása FLAP hajlékonyszárnyú nyílóajtó Szerelési utasítása Verzió: 02/2002 Dátum: 2002. október Fordította: Dvorák László -2 1. ábra. Kézi mûködtetésû flap Rögzítse az (A) helyezõ fülekkel szerelt (igény esetén

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szám János. Furatesztergálás technológiai tervezése, szerszámok, készülékek megválasztása, paraméterek meghatározása

MUNKAANYAG. Szám János. Furatesztergálás technológiai tervezése, szerszámok, készülékek megválasztása, paraméterek meghatározása Szám János Furatesztergálás technológiai tervezése, szerszámok, készülékek megválasztása, paraméterek meghatározása A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok II. (forgácsoló)

Részletesebben

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő)

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) 7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) Gépek működésekor igénybevétel elületi elületi réteg belső keresztmetszet Felületi mikrogeometria (érdesség) hatással van a: kopásállóságra áradási

Részletesebben

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval Sphero-XP Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbbel

Részletesebben

ROTO Centro 101 E5 12/18-9 rendszer Beépítési útmutató

ROTO Centro 101 E5 12/18-9 rendszer Beépítési útmutató ROTO Centro 0 E /8- rendszer Beépítési útmutató ROTO ELZETT CERTA Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft. H- Lövõ, Kossuth L. u.. Tel.: 3 / 3 00, 3 3, 3 38 Fax: 3 / 37 3 Internet: http://www.roto-frank.com

Részletesebben

KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT!

KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT! Cromkontakt galvánipari kft Cromkontakt galvánipari kft. KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT! Az Ön megbízható partnere a galvanizálásban! KAPCSOLAT 1214 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 289-295. Tel: +36-20-450-7284

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) A forgácsolás alapjai Dr. Pintér József 2017. FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA,

Részletesebben

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártástechnológiai technikus

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártástechnológiai technikus A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 521 03 Gépgyártástechnológiai technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése. Tartalomjegyzék

Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése. Tartalomjegyzék Lánchajtások Meghatározás Előnyök Hátrányok Hajtóláncok típusai Lánchajtás elrendezése Poligonhatás Méretezés Lánc kenése Tartalomjegyzék Meghatározás Olyan kényszerhajtás (alakzáró hajtás), ahol a teljesítményátvitel

Részletesebben

Alumínium hengerfej szelepülékek kísérleti vizsgálata Effect of spark plug on the valve seat

Alumínium hengerfej szelepülékek kísérleti vizsgálata Effect of spark plug on the valve seat Alumínium hengerfej szelepülékek kísérleti vizsgálata Effect of spark plug on the valve seat T. Á. IGAZ Debreceni Egyetem Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszék, igaztamas_akos@yahoo.com Absztrakt. A cikkemben

Részletesebben

Supershine & Spongelux. visszavarázsolja a padló eredeti fényét www.klindex.hu

Supershine & Spongelux. visszavarázsolja a padló eredeti fényét www.klindex.hu Supershine & Spongelux visszavarázsolja a padló eredeti fényét Supershine & Spongelux Termék áttekintés avagy a forradalmi fényező és csiszoló pad-ek SUPERSHINE PLUS,gyémánt pad félkemény hordozófelülettel.

Részletesebben

Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz

Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz Használati útmutató Multi/Clamp palástjavítókhoz Csavar Anya Alátét Összekötő rúd Merevítőlemez Szalag Gumi Fül Oldallemez Multi/Clamp szimpla (1), dupla és tripla (2), karimás (3) M12: 65 Nm M14: 85 Nm

Részletesebben

CSAVAROK. Oldal 685 Univerzális csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar rövid

CSAVAROK. Oldal 685 Univerzális csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar rövid 680 CSAVAROK Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar hosszú Oldal 685 Univerzális csavar rövid Oldal 685 Univerzális csavar hosszú Oldal 686 Gyors szorítócsavar rövid rövid

Részletesebben

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Karbantartás Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon Október 2014. október 15. Készítette: Kemény Béla Gestamp Hungária Kft

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép A 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 521 01 CNC-gépkezelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 582 03 Épület- és szerkezetlakatos

Részletesebben

MEGMUKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK NGB_AJ003_2 FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK

MEGMUKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK NGB_AJ003_2 FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK MEGMUKÁLÁSI TECHNOLÓGIÁK NGB_AJ003_2 Gépészmérnöki (BSc) szak 7. előadás Összeállította: Vázlat 1. A forgácsolási eljárások 2. Esztergálás 3. Fúrás, süllyesztés, dörzsölés 4. Marás 5. Gyalulás, vésés 6.

Részletesebben

Technikai Mérések és Ellenőrzések Módszertana

Technikai Mérések és Ellenőrzések Módszertana Technikai Mérések és Ellenőrzések a Segédlet a mérések lefolytatásához Készítette: Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Technikai Bizottsága Jóváhagyta: Az MNASZ Intéző Bizottsága Közzétéve: 2013.október

Részletesebben

passion for precision Sphero-CVD Keményfém nagy teljesítményű marása gyémánt marószerszámokkal

passion for precision Sphero-CVD Keményfém nagy teljesítményű marása gyémánt marószerszámokkal passion for precision Sphero- Keményfém nagy teljesítményű marása gyémánt marószerszámokkal Keményfém gazdaságos marása nagy tisztaságú gyémánt marószerszámokkal [ 2 ] Ipari alkalmazásoknál a szerszámgyártásban

Részletesebben

Tisztán és gyorsan: ÚJ! Önhűtő gyémántfúrók kemény. csempék száraz fúráshoz.

Tisztán és gyorsan: ÚJ! Önhűtő gyémántfúrók kemény. csempék száraz fúráshoz. Tisztán és gyorsan: csempék száraz fúráshoz ÚJ! Önhűtő gyémántfúrók kemény csempék száraz fúráshoz. 4 Fúrás Száraz gyémántfúrók easy Dry száraz gyémántfúrók: hosszú élettartam, egyszerű kezelhetőség Az

Részletesebben

Versenyző kódja: 23 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 23 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 582 10-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 10 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet Komplex szakmai

Részletesebben

FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI. Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.*

FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI. Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.* FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.* Az EN sorozatú szabványok megjelenésével megváltozott a szemrevételezéses vizsgálat (VT) feladata. Amíg korábban

Részletesebben

Király Trading KFT H-1151 Budapest Mogyoród útja Mágnesek menettel (lapos mágneses megfogó), kemény ferrit

Király Trading KFT H-1151 Budapest Mogyoród útja Mágnesek menettel (lapos mágneses megfogó), kemény ferrit K0549 Mágnesek menettel (lapos mágneses megfogó), kemény ferrit Alapanyag: Ház, acél. Mágnesmag, kemény ferrit. Ház, horganyzott. Menetes lapos megfogók, árnyékolt rendszer. A D 80, D 100 és D 125 kivitelek

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. Döntse el, hogy az alábbi gépelemekre vonatkozó állítások igazak vagy hamisak!

Részletesebben

14. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése. b) Méret és méretviszonyok. 14.1. 1 1. Simatengelyek művelettervezése

14. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése. b) Méret és méretviszonyok. 14.1. 1 1. Simatengelyek művelettervezése 14.1. Tengelyek művelettervezése 14. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése Számos tényező befolyásolja: a) A tengely alakja: sima tengely lépcsős tengelyek egyirányú kétirányú (szimmetrikus aszimmetrikus)

Részletesebben

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK Vízvezeték szerelés Csap javítása Régi csap leszerelése Új csap felszerelése Tömítés cseréje a mosdókagyló és a csap között

Részletesebben

SOFIA BLAST KFT WWW.HOMOKFUVO.HU Tel.:06 20 540 4040

SOFIA BLAST KFT WWW.HOMOKFUVO.HU Tel.:06 20 540 4040 SOFIA BLAST KFT WWW.HOMOKFUVO.HU Tel.:06 20 540 4040 A technológia alapja, hogy magasnyomású levegővel különböző koptatóanyagot repítünk ki. A nagy sebességgel kilépő anyag útjába állított tárgy kopást

Részletesebben

Szerelési utasítás PG-114 Gólyafészek rugósjáték BETONOS KIVITEL Gólyafészek rugósjáték fő egységei:

Szerelési utasítás PG-114 Gólyafészek rugósjáték BETONOS KIVITEL Gólyafészek rugósjáték fő egységei: Szerelési utasítás PG-114 Gólyafészek rugósjáték BETONOS KIVITEL Gólyafészek rugósjáték fő egységei: - Felületkezelt rugós állványzat - Tartókar - Fészek Felületkezelt rugós állványzat (1db) Gólyafészek

Részletesebben

Fémipar: köszörülés, szerszámélezés

Fémipar: köszörülés, szerszámélezés Fémipar: köszörülés, szerszámélezés Eredményes munkát csak jól élezett szerszámmal tudunk végezni. A köszörülés (szerszámélezés) célja, hogy a kéziszerszámok élezését a megmunkálandó anyagtól függően a

Részletesebben

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II.

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01B - Előgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

12. PÉLDÁK Példa komplex megmunkálásra

12. PÉLDÁK Példa komplex megmunkálásra PowerMill 12. Példák 12. PÉLDÁK 12.1 Példa komplex megmunkálásra Töltsük be a Modell-A.dgk modellt. A munkadarabot két részletben bontjuk ki. A hullámos felület feletti részt raszter nagyolással, míg magát

Részletesebben

Forgácsoló megmunkálások áttekintése 2.

Forgácsoló megmunkálások áttekintése 2. Gyártócellák (NGB_AJ018_1) Forgácsoló megmunkálások áttekintése 2. Bevezetés Dr. Pintér József 2 Tartalom A forgácsolási eljárások csoportosítása Esztergálás és változatai Fúrás és változatai Marás és

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

A forgójeladók mechanikai kialakítása

A forgójeladók mechanikai kialakítása A forgójeladók mechanikai kialakítása A különböző gyártók néhány szabványos kiviteltől eltekintve nagy forma- és méretválasztékban kínálják termékeiket. Az elektromos illesztéshez hasonlóan a mechanikai

Részletesebben