Encsi kistérség ENCSI KISTÉRSÉG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Encsi kistérség ENCSI KISTÉRSÉG"

Átírás

1 Encsi kistérség Régió: Észak-Magyarország Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén A három kis régióra osztható ez a térség: Belsı Cserehát-i, a Kegyetlen-i és a Hernád-völgyi (Encsi) rész. A terület Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén helyezkedik el, határos Szlovákiával. Erre a környékre az aprófalvas területek jellemzıek, többségük ezer fı alatti, sıt, több település lélekszáma nem éri el az 500 fıt sem. A kistérségben egyetlen város van, Encs. Ezen a vidéken élık megélhetését mindig a mezıgazdaság biztosította, az ágazat hanyatlásával fokozatosan nehezedett az itt élık sorsa. Új megélhetési lehetıséget a gyümölcstermesztésben, az idegenforgalomban: - különös tekintettel a falusi- és a vízi turizmusra - keresik és találják meg napjainkban. Ebben a térségben az osztálykirándulásoknál is a víz közelsége határozza meg a programok nagy részét. Ajánlás: Kifejezetten a természetet: folyóvizeket, vadvizeket, horgászatot kedvelı, a táj és az ember kiegyensúlyozott együttélését megismerni kívánó diákoknak és tanároknak ad felejthetetlen élményt ez a kistérség.

2 Forró Közigazgatási rangja: község (népesség: 2599 fı) Forró, a többi környezı településhez hasonlóan már a bronzkorban is lakott hely volt, amit a Kövecses dőlıben végzett ásatások eredménye is bizonyít, hisz egy egész bronzkori telepet, illetve fegyvereket, ékszereket találtak. Árpád-korban már plébániája volt, és 1338-ban már az oklevelek is említik, mint népes, lakott területet. A 17. századi pestisjárvány a lakosság közel felét elpusztította, ekkor Kassa város uradalmából - Tıkés, Kavecsány, Hámor falvakból tótokat telepítettek ide. A Buda-Kassa közötti országút mellett fekvı település egykor fontos vámhely volt, a mőemlék-jellegő volt Kakas csárda (fogadó) épületében postaállomás is mőködött, segítve ezzel a kereskedelmet. Nagyboldogasszony római katolikus templom A templom a 14. században gótikus stílusban épült, az évek során többször átépítették, 1729-ben barokk stílusban, de megırizték a gótikára utaló támpillért és szentélyt. Tornya között épült. Elızetes bejelentéssel látogatható. Kossuth L. u. 1. Tel.: 06/ Kakas csárda Kakas csárda néven Kassa város építtette ezt a barokk stílusú fogadót az 1770-es években. A fogadónak több kiemelkedı, neves vendége is volt: 1809-ben Ferenc király és családja, 1815-ben Miklós cár szállt meg itt, amikor Bécs felé utazott. Késıbb az épület postaállomás is lett, Pest-Buda-Miskolc-Kassa országút részeként tıl ebben az épületben mőködött az Abaúji Múzeum, az itteni győjtemény az épület leromlott állapota miatt 2006-ban, a 38 km-re lévı Telkibányára került át, szintén Abaúji Múzeum néven. Az épületben jelenleg csak a helytörténeti győjtemény maradt (nincs kiállítva), illetve könyvtár és ifjúsági klub mőködik.

3 A ház oldalán emléktábla ırzi a holokauszt - ebbıl a házból elhurcolt - áldozatainak emlékét. További információk: Abaúji Múzeum 3896 Telkibánya Múzeum u. 15. abauji.forro@museum.hu abaujmuz@hermuz.hu évf. természetismeret, évf. földünk és környezetünk (földrajz, biológia), évf. ember és társadalom (történelem, társadalomismeret, gazdasági ismeretek, mővészettörténet) hon-, és népismeret, néphagyomány, természet-, és környezetvédelem, illetve századi helytörténettel foglalkozó szakkörök, önképzıkörök, táborok résztvevıi számára. Holdfény Hotel Étterem Összes férıhely: 68 fı Fı u Tel.: (46) , (46)

4 Gibárt Közigazgatási rangja: község (népesség: 372 fı) A települést ma fıként az ipari mőemlékké nyilvánított törpe vízierımőve miatt keresik fel, de a szép, nyugalmas környezet is célpontja lehet a kirándulásnak, - a településen áthalad az országos kék túra útvonala. A környék már a 4. században lakott volt, ezt, az itt talált régészeti leletek tanúsítják. Elsı okleveles említése 1290-bıl való, (ahol Gybart-ként írják a település nevét). Minden korban fontos átkelıhely volt itt a Hernádon, az 1800-as évektıl vashíd köti össze a folyó két partját. Gibárt, Encstıl 3 km-re fekszik, 1984-tıl 2006-ig Encs része volt, segítve ezzel a nagyobb település várossá válásának folyamatát október 1-tıl azonban visszanyerte önálló községi jogát. A falu életét mindig is a Hernád közelsége határozta meg, fejlıdését segítette, olykor gátolta, mint például az 1952-es gátszakadás súlyos következményekkel járt a falu szempontjából, de a Hernád áradása szinte mindig gondot jelent az itt élık számára, ugyanakkor vizet, táplálékot, és megélhetést is biztosított. Megközelítése: Encstıl 3 km-re keletre, Encs és Abaújkér között. A törpe vízerımő 1903-ban épült a Hernádon, - a volt vízimalom helyén - a környék elsı elektromos áramfejlesztıje. A vízierımővet báró Harkányi János földbirtokos jajhalmi uradalmának ellátására hozta létre. Késıbb, ahogy az erımő erısödött, az uradalom ellátása mellett bevezették az áramot Abaújszántó, Tállya, Mád és Szerencs községekbe. Mivel a Hernádon ingadozott a vízmennyiség, az áramszolgáltatás is

5 idıszakos volt. Az emberek sokáig idegenkedtek ettıl az új dologtól, nehezen tudták elképzelni, hogy a víz hogyan képes megvilágítani otthonukat. Ma is üzemelı, hazánk legrégebbi magyar gyártású, többségében ma is eredeti alapgépeivel mőködı villamos energia termelı telepe. A vízerımő géptermében két darab, egyenként 250 kilowatt teljesítményő generátor található. A duzzasztómő és az erımő épülete klasszicizáló stílusban épült. Elızetes bejelentkezéssel látogatható. Gibárt, Petıfi u. Telefonszám:46/ csaba.kozak@sinergy.hu Fax:46/ Kapcsolattartó:46/ Mihály bácsi fája Régen a Hernád folyót galériaerdı kísérte, melynek nagy részét az idık során kivágták. Ennek az erdınek egyik maradványa a mai is látható 20 méter magas, 7-8 méter törzskerülető a szakemberek szerint 250 éves nyárfa. A legenda szerint a nevét arról az erdészrıl kapta, aki nem engedte kivágni ezt a szép, rég letőnt korok tanúfáját. Csoda, hogy a Hernádon rendszeresen bekövetkezı árvizeket ez a fa képes volt átvészelni a hosszú évek során. A híd elıtt (Encsrıl Gibártra) a folyó mentén balra, kb. 1-1,5 km-nyi járásra érjük el ezt a gyönyörő szürke nyárfát. A hídnál játszóteret és tőzrakó helyet találunk, ami jól szolgálja osztálykiránduláson a pihenést évf. természetismeret, évf. földünk és környezetünk (földrajz, biológia), évf. ember és társadalom (történelem, társadalomismeret, gazdasági ismeretek, mővészettörténet) hon-, és népismeret, néphagyomány, természet-, és környezetvédelem, illetve századi helytörténettel és ipartörténettel foglalkozó szakkörök, önképzıkörök, táborok résztvevıi számára.

6 Hernádbűd Közigazgatási rangja: község (népesség: 163 fı) A település a Hernád-völgy középsı részén található, 12 km-re Encstıl, a legközelebbi várostól. A falu határában lévı neolit kori földvár is bizonyítja, hogy itt már az ıskorban letelepedtek az emberek. A Hernád partján végzett ásatások tovább erısítették ezt a feltevést, hisz bronzkori tőzhelyre és tárgyakra bukkantak. További régészeti leletek (cserépedénybe helyezett vaskard, vaskés, lándzsák) pedig arról árulkodnak, hogy ezen a területen bányamőveléssel és vasgyártással foglalkozó gotinok laktak az i.e. 4. században. A falu elsı írásos említése 1246-ból való, egy többször átírt oklevélen olvasható - Bywd-Byd alakban. Az Árpád korban Bőd az Aba-nemzetség birtokához tartozott, a falu a Bődy család birtokához tartozott feltehetıen a településrıl vették fel a nevüket -, de 1348-ban érdemtelenség címén elvette tılük a király (késıbb sikerült visszavásárolniuk). Késıbb a török hadak gyakran háborgatták a falu lakóit, ezért egy részük elmenekült innen, de csökkentette az itt élık számát a Rákóczi szabadságharc idıszaka, és az 1711-es pestisjárvány is. A 18. század közepén Zemplénbıl református magyarokat telepítettek be, növelve ezzel a lakosság számát ben közel négyszáz lakosa volt, ez a szám az évek során nem emelkedett, sıt napjainkra jelentısen lecsökkent. A fı közlekedési út-, és vasútvonaltól 15, illetve 12 km-re fekszik, Ináncs és Encs felıl mellékúton közelíthetı meg. A legközelebbi vasútállomásra (Ináncs) buszjárat közlekedik. Református templom A 13. században épült román stílusú templomot az évszázadok során többször átépítették, míg elnyerte a mai formáját. Kapuja gótikus, a szószékkoronája 1753-ból, festett famennyezete 1766-ból származik. Rákóczi u. Tel: 06/ Parókia: Hernádszentandrás, Fı u. 70. Elızetes bejelentéssel látogatható.

7 Magaspart tanösvény Szép, két napos programot lehet szervezni a tanösvény végigjárására, szálláshelyként ajánljuk a Perén található kempinget (lásd Pere község leírásánál). A tanösvény útvonalának hossza 26 km (leágazásokkal együtt), szintemelkedés 380 méter. A tanösvény gyalogos végigjárása két nap, kerékpárral egy nap alatt is megtehetjük az utat. Állomások a tanösvényen: 1. Gata földvár 2. Kilátó és pihenıhely 3. Református templom 4. Református templom és a Bárczay-kastély 5. Földtani és geomorfológiai értékek (suvadás) 6. Kunhalom 7. Felsıdobsza várdomb 8. Református templom és a Bárczay általános iskola 9. Felsıdobsza vízierımő és régi malomépület 10. Hernádkércs, Magyar Szentföld 11. Turisztikai centrum és a református templom 12. Tájház 13. Római katolikus templom és Szent István szobor 14. Millenniumi emlékmő A tanösvény a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Kht pályázata támogatásával készült. Bıvebb információ és további túrajavaslat a környéken: évf. természetismeret, földrajz évf. földünk és környezetünk (földrajz, biológia), évf. ember és társadalom (történelem, társadalomismeret, gazdasági ismeretek, mővészettörténet) hon-, és népismeret, néphagyomány, természet-, és környezetvédelemmel (különös tekintettel a folyók felszínformálásával és élıvilágával)foglalkozó szakkörök, önképzıkörök, táborok résztvevıi számára.

8 Pere Közigazgatási rangja: község (népesség: 370 fı) A Hernád bal partján elhelyezkedı kis községben található diákbarát kemping és a tıle nem messze lévı panzió és étterem ideális helyszínt biztosít az osztálykirándulásokhoz, errıl a településrıl, mint bázishelyrıl érdemes bejárni az Encsi kistérséget, a tömegközlekedés is jól szervezhetı innen. Ezt a hangulatos, Hernád által határolt falut a török sem tudta sokáig bevenni, mivel a folyó jól védhetıvé tette a települést, így csak 1640 után került török kézre, de lakói ekkor már elmenekültek. A Thököly-féle felkelés és a Rákóczi szabadságharc eseményei ismét a lakhely elhagyására késztette az itt élıket, ezért késıbb ruszinokat telepítettek be, hogy visszatérjen az élet Perére. Ez a csöndes kis falu napjainkban szeretné minél jobban fejleszteni a faluba és a környékre irányuló turizmust. Bárczay-kastély A mőemlék jellegő épület 1830 körül épült klasszicista stílusban. A kastély arról a korszakról tanúskodik, mikor a település a Bárczay család birtokában volt. Jelenleg az épületben a polgármesteri hivatal és orvosi rendelı mőködik. A kastély elıtt az eredeti park maradványai láthatók.

9 Hernád-parti Kemping és Üdülıház A zárt kerten belül mőködı családias hangulatú üdülıház közvetlenül a Hernád partján található. Az épületben 26 fı elhelyezését tudják biztosítani egész évben. A kertben pedig idıjárástól függıen - 50 fı tud sátorozni. Jól felszerelt konyhája alkalmas az önellátás megszervezésére, de lehetıség van meleg étel rendelésére is, a közeli Aranyhordó Étterembıl, melyet itt helyben is fel tudnak tálalni. A kempingben egyaránt megtaláljuk a fedett közösségi beszélgetésre, vagy a szalonnasütésre, grillezésre kialakított teret. A kemping partszakasza lehetıséget biztosít vízitúráknál a csónakok kikötésére. A környék megismerésében, programszervezésben segítenek a kemping üzemeltetıi. Bıvebb információ a honlapjukon. Rákóczi út 20/B Telefon: 70/ Telefon, fax: 46/ info@hernad-party.hu évf. természetismeret, földrajz évf. földünk és környezetünk (földrajz, biológia), évf. ember és társadalom (történelem, társadalomismeret, gazdasági ismeretek, mővészettörténet) hon-, és népismeret, néphagyomány, természet-, és környezetvédelemmel (különös tekintettel a folyók felszínformálásával és élıvilágával)foglalkozó szakkörök, önképzıkörök, táborok résztvevıi számára. Aranyhordó Panzió és Étterem Iskolás csoportok számára szállás-, és étkezési lehetıséget biztosítanak 70 fıig. Bıvebb információ a honlapjukon. Rákóczi u. 23. Tel: (46) , Fax: (46) info@aranyhordo.com

Sárospataki kistérség

Sárospataki kistérség Sárospataki kistérség Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás 3950 Sárospatak, Kossuth út 44. stkt@pr.hu 47/511451 A Sárospataki kistérség természeti környezetét a Zempléni-hegység (Tokaji-hegység) vulkánikus

Részletesebben

Bácsalmási kistérség BÁCSALMÁSI KISTÉRSÉG

Bácsalmási kistérség BÁCSALMÁSI KISTÉRSÉG Bácsalmási kistérség Régió: Dél-Alföld Megye: Bács-Kiskun A kistérség a Bácskai löszsíkságon, Bács-Kiskun megye déli részén helyezkedik el, a Baját Szegeddel összekötı 55-ös fıút és az országhatár közötti

Részletesebben

Kiszombor nagyközség fontosabb adatai: bemutatása röviden, területe, szavazókörei. 1. Kiszombor Ékszer a Maros mentén.

Kiszombor nagyközség fontosabb adatai: bemutatása röviden, területe, szavazókörei. 1. Kiszombor Ékszer a Maros mentén. 1. függelék Kiszombor nagyközség fontosabb adatai: bemutatása röviden, területe, szavazókörei 1. Kiszombor Ékszer a Maros mentén. Kiszombor nagyközség Csongrád megyében helyezkedik el. A nagyközség 2007.

Részletesebben

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT BADACSONYTOMAJ MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT KÉSZÍTETTE: BADACSONYTOMAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİTESTÜLETE MEGBÍZÁSÁBÓL BFH EURÓPA KFT (WWW.BFH.HU) SZOMBATHELY, 2012. Tartalomjegyzék 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ...

Részletesebben

Szikszói kistérség SZIKSZÓI KISTÉRSÉG

Szikszói kistérség SZIKSZÓI KISTÉRSÉG Szikszói kistérség Régió: Megye: Borsod-Abaúj- Zemplén A Cserehát és a Hernád völgyének találkozásánál lévı kistérség természeti adottságai és földrajzi elhelyezkedése, valamint a közlekedésben (Miskolc-Kassa

Részletesebben

Baktalórántházai kistérség

Baktalórántházai kistérség Baktalórántházai kistérség Régió: Észak-Alföld Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg A kistérség hazánk második legnagyobb területő hordalékkúp síkságához, a Nyírséghez tartozik. A hordalékkúp anyagát az északkeleti

Részletesebben

MEGTEKINTHETİ KIÁLLÍTÁSOK Idıszaki kiállítás címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter)

MEGTEKINTHETİ KIÁLLÍTÁSOK Idıszaki kiállítás címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter) MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendelés Név Telefon E-mail Név Telefon E-mail Budapesti Történeti Múzeum Budapest

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Napirendi pontok:

JEGYZİKÖNYV. Napirendi pontok: Rábakecöl Községi Önkormányzat Képviselı-testülete 5/2011. szám JEGYZİKÖNYV Készült: a rábakecöli polgármesteri hivatal hivatalos helyiségében 2011. április 26-án (kedden) 18,30 órakor megtartott képviselı-testületi

Részletesebben

Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ Edelény

Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ Edelény Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ Edelény A fenti elnevezéssel készített pályázatot a Mőemlékek Nemzeti Gondnoksága, amely 2009-ben 2,2 milliárd forintot nyert a kastély épületének és parkjának

Részletesebben

SZEKSZÁRD, MEDINA, SIÓAGÁRD, SZÁLKA, SZEDRES TELEPÜLÉSEK KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE

SZEKSZÁRD, MEDINA, SIÓAGÁRD, SZÁLKA, SZEDRES TELEPÜLÉSEK KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE SZEKSZÁRD, MEDINA, SIÓAGÁRD, SZÁLKA, SZEDRES TELEPÜLÉSEK KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI TERVE KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI HELYZETELEMZÉS ÉS INTÉZKEDÉSI TERV A közoktatási esélyegyenlıségi program az Oktatási

Részletesebben

Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG

Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG Sásdi kistérség Régió: Dél-Dunántúl Megye: Baranya A Sásdi kistérség az Észak-Zselic, Baranyai-hegyhát, a Völgység természetföldrajzi kistájak találkozásánál fekszik. A kiválasztott települések a Baranyai-hegyháton

Részletesebben

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA KÉSZÜLT: ÖNKORMÁNYZATA MEGBÍZÁSÁBÓL KÉSZÍTETTE: PANNON FEJLESZTİ KFT. Hajdúsámson, 2. oldal Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 4 2 Városi léptékő fejezetek... 7 2.1 A város

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

Polgár Város. Integrált Városfejlesztési Stratégiája. (A Képviselı-testület 73/2008 (V.22.) sz. határozatával elfogadta)

Polgár Város. Integrált Városfejlesztési Stratégiája. (A Képviselı-testület 73/2008 (V.22.) sz. határozatával elfogadta) Polgár Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája (A Képviselı-testület 73/2008 (V.22.) sz. határozatával elfogadta) 2008 Polgár Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája A tanulmány kidolgozásában

Részletesebben

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ Recsk Nagyközségi Önkormányzat 3245. Recsk, Kossuth L. út 165. Tel.: 36/578-310, Fax: 478-022 Email: polghiv.recsk@axelero.hu SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ 2004. Készült: 2004. december Jóváhagyta:

Részletesebben

Autóbuszjáratok indulnak Encs, autóbusz-állomásról

Autóbuszjáratok indulnak Encs, autóbusz-állomásról Autóbuszjáratok indulnak Encs, autóbusz-állomásról Abaújdevecserbe I 7.32 50 10.30 I 14.13 M 15.55 Abaújkérbe I 5.00 I 5.40 I 6.05 I 6.26 W 6.35 M 7.10 X 7.55 X 10.00 X 12.10 M 12.30 15 14.15 X 14.28 M

Részletesebben

Autóbuszjáratok indulnak Encs, autóbusz-állomásról

Autóbuszjáratok indulnak Encs, autóbusz-állomásról Autóbuszjáratok indulnak Encs, autóbusz-állomásról Abaújdevecserbe I 7.32 21 10.30 22 10.30 I 14.13 M 15.55 Abaújkérbe I 5.00 I 5.40 I 6.00 I 6.26 W 6.35 M 7.10 X 7.55 X 10.00 X 12.10 M 12.30 15 14.15

Részletesebben

BEVEZETİ I. ELVI ALAPOK

BEVEZETİ I. ELVI ALAPOK BEVEZETİ A szociális szolgáltatástervezési koncepció elkészítését nem csupán törvényi szabályozás írja elı, hanem a mindinkább elıtérbe kerülı szükséglet-feltáró és azt követı tervezési folyamatok. A korábbi

Részletesebben

Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testületének 37/2007. (VI. 14.) határozata. Nyirád Község Önkormányzatának GAZDASÁGI PROGRAMJA

Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testületének 37/2007. (VI. 14.) határozata. Nyirád Község Önkormányzatának GAZDASÁGI PROGRAMJA Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testületének 37/2007. (VI. 14.) határozata Nyirád Község Önkormányzatának GAZDASÁGI PROGRAMJA 2007-2010 Gazdasági program 1. Történelmi áttekintés A falu nevét a helyi

Részletesebben

Edelényi kistérség EDELÉNYI KISTÉRSÉG. Edelényi Kistérség Többcélú Társulása 3780 Edelény, István király útja 52. kisterseg@edeleny.

Edelényi kistérség EDELÉNYI KISTÉRSÉG. Edelényi Kistérség Többcélú Társulása 3780 Edelény, István király útja 52. kisterseg@edeleny. Edelényi kistérség Edelényi Kistérség Többcélú Társulása 3780 Edelény, István király útja 52. kisterseg@edeleny.hu A kistérség hazánk egyik legelmaradottabb, de egyben egyik legszebb, számos páratlan természeti

Részletesebben

TOP CSOMÓPONT BT. 2800 Tatabánya, Ságvári Endre út 13./1. lh II/7. telszám: 34/302-010

TOP CSOMÓPONT BT. 2800 Tatabánya, Ságvári Endre út 13./1. lh II/7. telszám: 34/302-010 Tartalomjegyzék UT-001 Mőszaki leírás UT-002 Átnézeti helyszínrajz UT-003 Jelenlegi állapot Kossuth tér-várkanyar és környéke UT-004 Jelenlegi állapot Ady Endre út és környéke UT-005 Jelenlegi állapot

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. Együttműködő partnereink. (a lista folyamatosan bővül) Abaúj-Hegyközi Gyermekjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Körzet

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. Együttműködő partnereink. (a lista folyamatosan bővül) Abaúj-Hegyközi Gyermekjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Körzet KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT Együttműködő partnereink (a lista folyamatosan bővül) Abaúj-Hegyközi Gyermekjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Körzet Cím: 3895 Gönc, Petőfi u. 8. Abaújkér Község Önkormányzata Cím:

Részletesebben

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózdi kistérség Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózd Kistérség Többcélú Társulása 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel/fax: 48/470-332 ozdgfi@axelero.hu Az Észak-magyarországi régióhoz tartozik,

Részletesebben

TÖMÖRD A CSEPREGI KISTÉRSÉG ÉKSZERDOBOZKÁJA

TÖMÖRD A CSEPREGI KISTÉRSÉG ÉKSZERDOBOZKÁJA TÖMÖRD A CSEPREGI KISTÉRSÉG ÉKSZERDOBOZKÁJA Tartalomjegyzék Hol található Tömörd? 3. oldal Információk... 4. oldal Története 5. oldal Nevezetességek... 6. oldal Szent Ilona-templom. 7. oldal Charnel-kastély

Részletesebben

LENGYELTÓTI VÁROS RÉGÉSZETI LELŐHELYEI RÉGÉSZETI FELMÉRÉS LENGYELTÓTI VÁROS RENDEZÉSI TERVÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

LENGYELTÓTI VÁROS RÉGÉSZETI LELŐHELYEI RÉGÉSZETI FELMÉRÉS LENGYELTÓTI VÁROS RENDEZÉSI TERVÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ LENGYELTÓTI VÁROS RÉGÉSZETI LELŐHELYEI RÉGÉSZETI FELMÉRÉS LENGYELTÓTI VÁROS RENDEZÉSI TERVÉNEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ Lengyeltóti város régészeti lelőhelyei Régészeti felmérés Lengyeltóti város rendezési tervének

Részletesebben

A Program készítéséért felelıs:

A Program készítéséért felelıs: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Környezetvédelmi Programja 2011-2016 évekre Budapest, 2011. 1 A Program készítéséért felelıs: Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata A Program elkészítésében

Részletesebben

Sellyei-szigetvári kistérség

Sellyei-szigetvári kistérség Sellyei-szigetvári kistérség Régió: Dél-Dunántúl Megye: Baranya Sellyei Turisztikai és Szolgáltató Iroda 7960 Sellye, Dózsa Gy. u. 1. e-mail: turisztika@sellye.hu sellyetourinfor@freemail.hu telefon: 73/580-900

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2011. március 30. (szerda) napjára de. 8.00 órára összehívom, melyre Önt tisztelettel meghívom. I. N y i l v á n o s ü l é s

M E G H Í V Ó. 2011. március 30. (szerda) napjára de. 8.00 órára összehívom, melyre Önt tisztelettel meghívom. I. N y i l v á n o s ü l é s BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE M E G H Í V Ó Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testületének Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján

Részletesebben

Szakosított ellátás: - tartós bentlakásos, ápolástgondozást. nyújtó, pszichiátriai betegek otthona Szakosított ellátás:

Szakosított ellátás: - tartós bentlakásos, ápolástgondozást. nyújtó, pszichiátriai betegek otthona Szakosított ellátás: szociális intézmény neve, címe fenntartója szolgáltatásai elérhetısége Idısek 3916 Bodrogkeresztúr, Kastély köz 18. Idısek 3672 Borsodnádasd, Móricz Zs. u. 4. Idısek 3743 Ormosbánya, Ady Endre u. 33. Idısek

Részletesebben

A MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ

A MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ A MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ 1. 1. T e l e p ü l é s h á l ó z a t i ö s s z e f ü g g é s e k, a t e l e p ü l é s h e l y e a t e l e p ü l é s h á l ó z a t b a n, t é r s é g

Részletesebben

Kérdőív. Adatgyűjtés a táborhely minősítéshez és hazai vízi turizmus fejlesztéséhez

Kérdőív. Adatgyűjtés a táborhely minősítéshez és hazai vízi turizmus fejlesztéséhez Kérdőív Adatgyűjtés a táborhely minősítéshez és hazai vízi turizmus fejlesztéséhez A kérdőív kitöltése maximum 15 percet vesz igénybe, kérem, hogy segítse a munkámat! A VÁLASZOKAT BÁRMILYEN MÓDOD JELÖLHETI,

Részletesebben

Városi Könyvtár. 8460 Devecser, Petıfi tér 5.

Városi Könyvtár. 8460 Devecser, Petıfi tér 5. Devecser Devecser a Dunántúl egyik legısibb kultúrterületén létrejött település, a Somló hegy tıszomszédságában, meghatározó jelentıségő közutak találkozásánál, valamint a Budapest-Szombathely vasútvonal

Részletesebben

FÓT TÖRTÉNELMI VÁROSKÖZPONT SZABADTÉRRENDEZÉSI TERVE

FÓT TÖRTÉNELMI VÁROSKÖZPONT SZABADTÉRRENDEZÉSI TERVE BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM TÁJÉPÍTÉSZETI KAR KERT- ÉS SZABADTÉRTERVEZÉSI TANSZÉK MICSKÓ ANNA FÓT TÖRTÉNELMI VÁROSKÖZPONT SZABADTÉRRENDEZÉSI TERVE DIPLOMATERV 2009 Tanszéki konzulens: dr. Vukov Konstantin

Részletesebben

S Á R V Á R V Á R O S I N T E G R Á L T V Á R O S F E J L E S Z T É S I S T R A T É G I Á J A. 2 0 0 8. m á j u s

S Á R V Á R V Á R O S I N T E G R Á L T V Á R O S F E J L E S Z T É S I S T R A T É G I Á J A. 2 0 0 8. m á j u s Sárvár Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája 1 S Á R V Á R V Á R O S I N T E G R Á L T V Á R O S F E J L E S Z T É S I S T R A T É G I Á J A 2 0 0 8. m á j u s Sárvár Város Integrált Városfejlesztési

Részletesebben

Mátészalkai kistérség

Mátészalkai kistérség Mátészalkai kistérség Régió: Észak-Alföld Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg A Mátészalkai kistérség az Ecsedi-láp Nyírség felıli oldalán helyezkedik el. Már az új kıkorban is éltek itt emberek, de a honfoglaló

Részletesebben

Visszatekintés. Ajánló. Hahó! ÜGYFÉLFOGADÁSI RENDJE POLGÁRMESTERI HIVATAL, OKMÁNYIRODA, DÓC KÖRJEGYZŐI IRODA

Visszatekintés. Ajánló. Hahó! ÜGYFÉLFOGADÁSI RENDJE POLGÁRMESTERI HIVATAL, OKMÁNYIRODA, DÓC KÖRJEGYZŐI IRODA XII. évfolyam 1. szám VÁROSUNK LAPJA 2008. január Fotó: Tímár Zoltán Visszatekintés A karácsonyi ünnepek emlékeit idézzük 13-14. oldal Nagy hó - Tímár Zoltán ír a hó eltakarításról 9. oldal Képviselı-testületi

Részletesebben

Csengeri kistérség CSENGERI KISTÉRSÉG

Csengeri kistérség CSENGERI KISTÉRSÉG Csengeri kistérség Régió: Észak-Alföld Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg A csengeri kistérség a Szatmári-síkságon helyezkedik el, nyugatról a mátészalkai, északról a fehérgyarmati kistérség, dél-délkelet felıl

Részletesebben

Szerencsi kistérség SZERENCSI KISTÉRSÉG

Szerencsi kistérség SZERENCSI KISTÉRSÉG Szerencsi kistérség Régió: Észak-Magyarország Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén A kistérség vidéke nem egységes sem földrajzát, sem gazdaságát, sem kulturális örökségét tekintve. A változatosságot tükrözi, hogy

Részletesebben

HAJDÚSÁMSON. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 69,47 km 2 Lakosság: fő Polgármester: Hamza Gábor

HAJDÚSÁMSON. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 69,47 km 2 Lakosság: fő Polgármester: Hamza Gábor HAJDÚSÁMSON Terület: 69,47 km 2 Lakosság: 13.108 fő Polgármester: Hamza Gábor Elérhetőség: Hajdúsámson Nagyközség Önkormányzata 4251 Hajdúsámson, Szabadság tér 5. Telefon: 52/590-590 Fax: 52/590-591 Hajdúsámson

Részletesebben

Integrált Városfejlesztési Stratégia

Integrált Városfejlesztési Stratégia NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM Városközpontok funkcióbıvítı megújítása a nem megyei jogú városokban NYDOP-2009-3.1.1./A Integrált Városfejlesztési Stratégia Csorna, 2009. október 29. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

1 2 3 4 Nyirád Község Önkormányzatának GAZDASÁGI PROGRAMJA (vitaanyag) 2010-2014 5 Gazdasági program 1. Történelmi áttekintés A falu nevét a helyi hagyomány a nyírerdıktıl származtatja, de más források

Részletesebben

Általános elıírások. Az elıírások hatálya 1..

Általános elıírások. Az elıírások hatálya 1.. Bakonyoszlop Községi Önkormányzat Képviselıtestületének 6/2005. (V.28.) számú rendelete Bakonyoszlop község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról Bakonyoszlop Község

Részletesebben

B Ü K N A G Y K Ö Z S É G V Á R O S S Á N Y I L V Á N Í T Á S I K E Z D E M É N Y E Z É S É N E K D O K U M E N T Á C I Ó J A

B Ü K N A G Y K Ö Z S É G V Á R O S S Á N Y I L V Á N Í T Á S I K E Z D E M É N Y E Z É S É N E K D O K U M E N T Á C I Ó J A B Ü K N A G Y K Ö Z S É G V Á R O S S Á N Y I L V Á N Í T Á S I K E Z D E M É N Y E Z É S É N E K D O K U M E N T Á C I Ó J A 2 007. J A N U Á R TARTALOMJEGYZÉK 1. A TELEPÜLÉS BEMUTATÁSA... 7 1.1. BÜK

Részletesebben

Az ülés helye: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal díszterme. I. N y i l v á n o s ü l é s

Az ülés helye: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal díszterme. I. N y i l v á n o s ü l é s BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testületének Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján a

Részletesebben

Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:..

Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:.. CSEPEL HALÁSZTELEK: SZ.SZENTMIKLÓS: SZIGETHALOM: TÖKÖL: SZIGETCSÉP: SZ.SZENTMÁRTON: SZIGETÚJFALU: RÁCKEVE: SZIGETBECSE: MAKÁD: Név: Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:.. Túrázás

Részletesebben

GAZDASÁGI PROGRAM 2015-2019 NYÚL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

GAZDASÁGI PROGRAM 2015-2019 NYÚL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA GAZDASÁGI PROGRAM 2015-2019 NYÚL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Nyúl község világörökségi érték közvetlen szomszédságában, nagyon szép természeti környezetben, a Sokoró-dombság lankáin fekszik. Itt található a Sokoró-dombság

Részletesebben

Értékesítési Tájékoztató Lakó- és különleges övezeti területek értékesítése Kunsziget

Értékesítési Tájékoztató Lakó- és különleges övezeti területek értékesítése Kunsziget Értékesítési Tájékoztató Lakó- és különleges övezeti területek értékesítése Kunsziget 2013 Kunsziget Termálfalu elhelyezkedése Kunsziget Győrtől 15 km-re, Hegyeshalom irányában található. A Budapest felől

Részletesebben

Nyárád. Református templom

Nyárád. Református templom Nyárád Nyárád Pápától 10 kilométerre dél-nyugatra található. Református templom 1788-ban épült. Késı barokk stílusú. Elıálló középtornya magas, nyúlánk, szemben a református templomok zömök, súlyos tornyával.

Részletesebben

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS HATÁRTALANUL - FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS Krasznahorka, 2017. május 8-12. A kirándulásunk előkészítő szakaszában a hetedikesek megismerkedtek a Felvidék történelmével, jeles személyiségeivel, népművészeti

Részletesebben

Öko-turizmus fejlesztése az Alsó-Duna-völgy határon átnyúló, négy régiót összefogó térségben

Öko-turizmus fejlesztése az Alsó-Duna-völgy határon átnyúló, négy régiót összefogó térségben Öko-turizmus fejlesztése az Alsó-Duna-völgy határon átnyúló, négy régiót összefogó térségben Elızetes Megvalósíthatósági Készítette: 2005. október T A R T A L O M J E G Y Z É K Bevezetés 3 Elızmények 3

Részletesebben

Pusztaradvány: Pallavichini-kastélyszálló

Pusztaradvány: Pallavichini-kastélyszálló Pusztaradvány: Pallavichini-kastélyszálló Készítette: Az Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség megbízásából Dr. Dávid Lóránt a Károly Róbert Főiskola Turizmus Tanszékének vezetője ENCS 2005

Részletesebben

Jászszentandrás: közösségi helyiség kialakítása falusi szálláshelyen

Jászszentandrás: közösségi helyiség kialakítása falusi szálláshelyen Jászszentandrás: közösségi helyiség kialakítása falusi szálláshelyen Családias légkörre, tiszta levegıre, minıségi szolgáltatásokra, barátságos emberekre vágyik? Ha ilyen elképzelései vannak a nyugodt

Részletesebben

Turisztikai programcsomag ajánlat általános és középiskolák, cserkészcsapatoknak számára

Turisztikai programcsomag ajánlat általános és középiskolák, cserkészcsapatoknak számára Turisztikai programcsomag ajánlat általános és középiskolák, cserkészcsapatoknak számára Átlagos csoportlétszám: 15 30 fő esetén. Célmeghatározás: Ismerkedés Magyarország egyik leghíresebb iskolavárosával,

Részletesebben

BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA

BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2008. Q u a l y - C o O k t a t á s i T a n á c s a d ó 1141 Budapest, Fogarasi út 111. Tel. fax: (1) 239-1460; (1) 451-0391;

Részletesebben

Kösiszeg - Kunhalom Kerékpáros Körtúra

Kösiszeg - Kunhalom Kerékpáros Körtúra Kösiszeg - Kunhalom Kerékpáros Körtúra Túraútvonal leírás 0 km. Hajdúszoboszló, Bocskai u. 12. A túra kiindulási pontja a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum. Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta

Részletesebben

Pomáz, Nagykovácsi puszta

Pomáz, Nagykovácsi puszta Pomáz, Nagykovácsi puszta A Pomáz és Pilisszentkereszt között elhelyezkedő majorság a Pilis védett természeti értékeinek területén fekszik és egyben egy jelentős középkori romegyüttes helyszíne is. Az

Részletesebben

I. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ I.1. Határozattal jóváhagyandó településfejlesztési koncepció I.2. Megalapozó vizsgálat

I. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ I.1. Határozattal jóváhagyandó településfejlesztési koncepció I.2. Megalapozó vizsgálat I. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ I.1. Határozattal jóváhagyandó településfejlesztési koncepció I.2. Megalapozó vizsgálat I. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 1. Jövőkép Kunadacs a Kiskunsági Homokhátságon

Részletesebben

Balatonfüredi Turisztikai Egyesület

Balatonfüredi Turisztikai Egyesület Balatonfüredi Turisztikai Egyesület Bevezetés Egyesület megalakulása: 2006.február 22. Alapító tagok száma: 37 Jelenlegi tagok száma: 91 Tagok: Balatonfüredi turisztikai vállalkozások, azok a kompetens

Részletesebben

Szálláshely honlapja: http://www.eszaktura.hu/szovetseguj/feher.htm

Szálláshely honlapja: http://www.eszaktura.hu/szovetseguj/feher.htm HOLLÓHÁZA Zemplén FEHÉR HOLLÓ KULCSOSHÁZ Szálláshely címe: Hollóháza Szakmári u.8. Összes férıhely: 30 fı. Szobák száma: 6 db. Mosdók, zuhanyzók száma: 2 férfi-2 nıi. Főtés: Gázfőtés Szállásdíj: Téli 1500Ft/fı/ifa

Részletesebben

Nagyatád. Környezetvédelmi Programjának Felülvizsgálata 2009.

Nagyatád. Környezetvédelmi Programjának Felülvizsgálata 2009. Nagyatád Környezetvédelmi Programjának Felülvizsgálata 2009. Nagyatád Település Környezetvédelmi Programjának Felülvizsgálata 2009. Megbízó: Rinyamenti Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulása 7500 Nagyatád,

Részletesebben

Kiscsısz. Interaktív Faluház

Kiscsısz. Interaktív Faluház Kiscsısz Kiscsısz a Marcal-medencében, a Hunyor-patak széles,mocsaras völgyét jobb oldalról kísérı -10-20 méterig- emelkedı dombvonulat szegélyén fekszik. A Somló-hegytıl 13 km-re, Celldömölktıl 18 km-re

Részletesebben

Támogatás tárgya. E jogcím keretében 3 célterület támogatható.

Támogatás tárgya. E jogcím keretében 3 célterület támogatható. Turisztikai tevékenységek ösztönzése 137/2008 (X.18.) FVM rendelet Támogatás célja A támogatás célja vidéki munkahelyek létrehozása,vagy megırzése érdekében a vidéki turizmusformák közül a fenntartható

Részletesebben

A Gyıri Többcélú Kistérségi Társulás területfejlesztési koncepciója

A Gyıri Többcélú Kistérségi Társulás területfejlesztési koncepciója MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA REGIONÁLIS KUTATÁSOK KÖZPONTJA NYUGAT-MAGYARORSZÁGI TUDOMÁNYOS INTÉZET Közleményei 169 B Témavezetı: Hardi Tamás PhD tudományos munkatárs Készült: a Gyıri Többcélú Kistérségi

Részletesebben

Az ülés helye: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal díszterme. I. N y i l v á n o s ü l é s

Az ülés helye: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal díszterme. I. N y i l v á n o s ü l é s BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testületének Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján a

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL Nyugdíjasklubok és Idısek Életet az éveknek Országos Szövetsége (Budapest, 1053 Királyi Pál u. 20. I/3., tel/fax: 06/1/327-0118, email: nyugszov@hu.inter.net)

Részletesebben

Kuslics Katalin 99/311-327 kuslics.katalin@gymsmuzeum.hu Kuslics Katalin 99/311-327. nyitva tartás idıszaka

Kuslics Katalin 99/311-327 kuslics.katalin@gymsmuzeum.hu Kuslics Katalin 99/311-327. nyitva tartás idıszaka MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendelés Név Telefon E-mail Név Telefon E-mail Gyır-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága

Részletesebben

Támogatott kérelmek listája 135/2008 FVM rendelet

Támogatott kérelmek listája 135/2008 FVM rendelet 1 Támogatott kérelmek listája 135/2008 FVM rendelet A falumegújítás és fejlesztés jogcímre 2009. január 10-ig benyújtott támogatási kérelmek vonatkozásában Jóváhagyott támogatás összege (Ft) Megvalósítás

Részletesebben

Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról

Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról Ország: Horvátország Fogadó intézmény: Klinički Bolnički Centar Rijeka (KBC Rijeka) Város: Rijeka Osztály: Plasztikai sebészet Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról A Debreceni Orvostanhallgatók

Részletesebben

Készült: A Csepel-sziget és Környéke Többcélú Önkormányzati Társulás számára. Tett Consult Kft. www.tettconsult.eu. Budapest, 2009. április 16.

Készült: A Csepel-sziget és Környéke Többcélú Önkormányzati Társulás számára. Tett Consult Kft. www.tettconsult.eu. Budapest, 2009. április 16. Készült: A Csepel-sziget és Környéke Többcélú Önkormányzati Társulás számára Budapest, 2009. április 16. Tett Consult Kft. www.tettconsult.eu Készítette: TeTT Consult Kft 1023 Budapest, Gül Baba utca 2.

Részletesebben

Regionális politika 10. elıadás

Regionális politika 10. elıadás 1 Regionális politika 10. elıadás Magyarország vidékfejlesztési politikája a 2007-2013 idıszakban (ÚMVP) 2 Vidékfejlesztés 2007-2013: Európai vidékfejlesztési stratégia Magyar vidékfejlesztési stratégia

Részletesebben

Név Telefon E-mail. Lengyelné Kurucz Katalin 1/250-1650, 1/430-1081. MEGTEKINTHETİ KIÁLLÍTÁSOK Idıszaki kiállítás

Név Telefon E-mail. Lengyelné Kurucz Katalin 1/250-1650, 1/430-1081. MEGTEKINTHETİ KIÁLLÍTÁSOK Idıszaki kiállítás MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Név Telefon E-mail Név Megrendelés Telefon E-mail Aquincumi Múzeum Budapest Budapest

Részletesebben

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 Tanulmányi kirándulás tervezete, szervezése, lebonyolítása Tartalom: Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 1. A tanulmányi kirándulás útvonala 2. A tanulmányi kirándulás

Részletesebben

GÖDÖLLİ VÁROS KÖZLEKEDÉSI KONCEPCIÓJA

GÖDÖLLİ VÁROS KÖZLEKEDÉSI KONCEPCIÓJA JAVASLATOK 1. KÖZÚTI HÁLÓZAT FEJLESZTÉSI JAVASLATA 1.1. Javaslat az úthálózati funkciók fejlesztésére A Gödöllıt érintı országos hálózati elemek (gyorsforgalmi utak, országos fıutak) várható fejlesztése

Részletesebben

Elıszó 1 ELİSZÓ A könyv, amit a Tisztelt Olvasó a kezében tart, az új Országgyőlés alakuló ülésére készült. Elsısorban az Országgyőlés tagjainak, különösen a most elıször megválasztott képviselıknek a

Részletesebben

KISTELEPÜLÉSEK TÉRBEN ÉS IDİBEN 1

KISTELEPÜLÉSEK TÉRBEN ÉS IDİBEN 1 KISTELEPÜLÉSEK TÉRBEN ÉS IDİBEN 1 Fleischer Tamás 1. BEVEZETÉS A hetvenes évek derekán az addigi "tanyakérdést" követıen átterelıdött a figyelem a kistelepülésekre: mondhatnánk - már ami a közleményeket

Részletesebben

Partium vidéki örökségei és ezek turisztikai hasznosításának lehetőségei

Partium vidéki örökségei és ezek turisztikai hasznosításának lehetőségei Partium vidéki örökségei és ezek turisztikai hasznosításának lehetőségei Király Csaba Kárpát Régió Üzleti Hálózat Irodavezető, Nagyvárad Budapest, 2014 március 20 Fekvés: A Nyugati Szigethegység, a magyar

Részletesebben

Hazánk idegenforgalma

Hazánk idegenforgalma Hazánk idegenforgalma (Turizmusunk földrajzi alapjai) 8.évfolyam Választható tantárgy Helyi tanterv Célok és feladatok: A tantárgy célja, hogy megismertesse a tanulókat ezzel az új tudományterülettel.

Részletesebben

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATI HÍRADÓJA

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATI HÍRADÓJA Városházi Krónika BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATI HÍRADÓJA ingyenes 2008. május XI. évfolyam 2. szám MÁJUS HAVI KIEMELT TÉMÁNK: Felelıs lépésekkel a jobb vízminıségért A víz mindannyiunk alapvetı éltetı eleme,

Részletesebben

MŰEMLÉKEK. MK= műemléki környezet

MŰEMLÉKEK. MK= műemléki környezet MŰEMLÉKEK Legend: M = műemlék MK= műemléki környezet Bodrogkeresztúr M 1394 00863/1953 hrsz.: 7 R. k. templom, késő gótikus, 15. sz. vége MK 6686 16114/1968 A r. k. templom műemléki környezete M 1396 50041/1958

Részletesebben

BAKONYKÚTI TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE

BAKONYKÚTI TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE BAKONYKÚTI TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE szítette: Beniczky Építésziroda BT. Székesfehérvár, Zichy liget 2. Bakonykúti, 2004. június hó ALÁÍRÓLAP Vezetı tervezı Beniczky Péter Okleveles Építészmérnök TT 1-07-0001/2001

Részletesebben

BAZ Megyei természetjáró Szövetség

BAZ Megyei természetjáró Szövetség Zempléni-hegység jelzett turistaútjainak jegyzéke Kék sáv Országos Kéktúra Gibárt Hernád-híd - Hollóháza Gibárt Hernád-híd Alsócéce Boldogkőváralja v. á. Boldogkőváralja Arka Mogyoróska - Regéc Istvánkúti

Részletesebben

A Magyar Népművelők Egyesülete XXIV. Vándorgyűlése

A Magyar Népművelők Egyesülete XXIV. Vándorgyűlése A Magyar Népművelők Egyesülete XXIV. Vándorgyűlése Népművelők Vándorgyűlése Miskolc, 2007. november 29 december 1. Konferencia helyszíne: Művészetek Háza (Rákóczi u. 5.) Szekcióülések helyszíne: Művészetek

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1219 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Trento Antik kastély eladó Trentoban LEIRÁS Az észak-olasz

Részletesebben

II. Stratégiai program 1 HELYZETFELTÁRÁS...3 2 A STRATÉGIAI HELYZET ÉRTÉKELÉSE (SWOT ANALÍZIS)...3

II. Stratégiai program 1 HELYZETFELTÁRÁS...3 2 A STRATÉGIAI HELYZET ÉRTÉKELÉSE (SWOT ANALÍZIS)...3 II. Stratégiai program TARTALOMJEGYZÉK 1 HELYZETFELTÁRÁS...3 2 A STRATÉGIAI HELYZET ÉRTÉKELÉSE (SWOT ANALÍZIS)...3 2.1 ERİSSÉGEK (ADOTTSÁGOK)...3 2.1.1 FÖLDRAJZI KÖRNYEZET ÉS TÉRSZERKEZETI KAPCSOLATRENDSZER,

Részletesebben

2013. január június 1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása

2013. január június 1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása MAGYARORSZÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA 1 2013. január június 1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása A Központi Statisztikai Hivatal elızetes adatai szerint 2013 júniusában a kereskedelmi

Részletesebben

- Forrástájékoztatás - S z e mi n á r i u mi d o l g o z a t

- Forrástájékoztatás - S z e mi n á r i u mi d o l g o z a t H O R T O B Á G Y - Forrástájékoztatás - S z e mi n á r i u mi d o l g o z a t K É S Z Í T E T T E : Sándor Judit DE-TTK Informatikus könyvtáros szak II. évfolyam - 2. félév 2005. június 07. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Alföldi. Legendás Túracsomag NYÍRBÁTOR. Ahol magad is legendára találsz

Alföldi. Legendás Túracsomag NYÍRBÁTOR. Ahol magad is legendára találsz Alföldi %egendárium Legendás Túracsomag NYÍRBÁTOR Ahol magad is legendára találsz Nyírbátor, mint Legendás Helyszín bemutatása: Nyírbátor legendás múltja nagyban köthető a sárkányokhoz, mivel a Sárkány

Részletesebben

városépítészeti ötletpályázat

városépítészeti ötletpályázat ÖTLETPÁLYÁZATI DOKUMENTÁCIÓ Újpest, Váci út 121. Fıvárosi Vízmővek Zrt. a Nagyfelszíni Víztisztító mő hasznosítását célzó szabályozási terv készítését megalapozó városépítészeti ötletpályázat 2009-2010

Részletesebben

Bősön útba ejtettük a környezetvédelmi szempontból sokáig vitatott vízierőművet, láttunk zsilipelő uszályt is. Bős - Vízierőmű

Bősön útba ejtettük a környezetvédelmi szempontból sokáig vitatott vízierőművet, láttunk zsilipelő uszályt is. Bős - Vízierőmű Iskolánk sikeresen szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából kiírt Határtalanul program pályázatán, így 50 fő 7. évfolyamos tanulóból és 4 kísérőtanárból álló csoportunk 5 napos emlékezetes

Részletesebben

A Bódva vizét több malomgát, fenékgát és gázló duzzasztja. Ezen régi létesítmények nagy

A Bódva vizét több malomgát, fenékgát és gázló duzzasztja. Ezen régi létesítmények nagy Bódva: A Bódváról röviden A Bódva a Gömör-Szepesi-érchegység déli lejtőjén ered, majd a rövid szlovákiai szakasz után Hidvégardónál lépi át a magyar határt. Ezután a Tornai-dombsághoz tartozó Szalonnaihegység

Részletesebben

címe, rövid nyitva tartás idıszaka Fény, szín, mozgás

címe, rövid nyitva tartás idıszaka Fény, szín, mozgás MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Települ Pontos cím Honlapcím Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendel Név Telefon E-mail Név Telefon E-mail Laczkó Dezsı Veszprém Megyei Múzeum Veszprém

Részletesebben

TISZAVASVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS A TISZAVASVÁRI KISTÉRSÉG TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ÉS OPERATÍV PROGRAMJA. Felülvizsgálat dokumentációja

TISZAVASVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS A TISZAVASVÁRI KISTÉRSÉG TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA ÉS OPERATÍV PROGRAMJA. Felülvizsgálat dokumentációja TISZAVASVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS A komplex programmal segítendı kistérségeken kívül esı leghátrányosabb helyzető kistérségek fejlesztési és együttmőködési kapacitásainak megerısítése A hatékonyabb

Részletesebben

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára.

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára. TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba Évfolyam Elsı 1. nap Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. osok számára. Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-4.

Részletesebben

Vaja Város Településrendezési Terv TELEPÜLÉSSZERKEZETI LEÍRÁS

Vaja Város Településrendezési Terv TELEPÜLÉSSZERKEZETI LEÍRÁS VAJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK./2011.. sz. határozat tervezete Vaja Város Településrendezési Terv TELEPÜLÉSSZERKEZETI LEÍRÁS I. FEJEZET ÁLTALÁNOS LEÍRÁS 1. (1) A Településszerkezeti Terv

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Törökbálint Város SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA 2007. 1 Tartalom Oldalszám Elıszó 3 Bevezetı 4 Elızmények 4 Elvi alapok 4 Jövıkép meghatározása 5 Törökbálint Város szociális szakmapolitikai

Részletesebben

Bodrogközi kistérség BODROGKÖZI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg

Bodrogközi kistérség BODROGKÖZI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg Bodrogközi kistérség Régió: Észak-Magyarországi Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás 3973 Cigánd, Fı u. 80. 47/534-024 47/534-024 fax: 47/534-025 bodrogkoz@t-online.hu,

Részletesebben

Pesthidegkút bemutatása

Pesthidegkút bemutatása BUDAPEST II. kerület / Pesthidegkút Pesthidegkút bemutatása 2013. szeptember 26. 1 Budapest II. kerülete A II. kerület területe: 36 km 2 Népesség: Polgármester: 88 200 fő Dr. Láng Zsolt 2 Pesthidegkút

Részletesebben

A malom a Burnót-patak szurdokvölgyében fekszik a Sálföld-Ábrahámhegy úton, megközelítése a Patak-ill. a Szent István úton történhet

A malom a Burnót-patak szurdokvölgyében fekszik a Sálföld-Ábrahámhegy úton, megközelítése a Patak-ill. a Szent István úton történhet Térség neve: tanúhegyek, Balaton felvidék Önkormányzat neve: Ábrahámhegy 1 Ábrahámhegyi vízimalom, XVIII. század kulturális 1.Belf.h. mtb 5 2.Külf.h.mtb 0 5.Kgy.család 3 6. Család 5 7. VFT 2 8. Term. b.

Részletesebben

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014.

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. Heti óraszám: 1 óra Éves óraszám: 36 óra Készítette: 2013. szeptember 1. ------------------------------------- Dr. Halász Mátyásné Ellenőrizte:.. munkaközösség-vezető

Részletesebben

Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm.

Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm. Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm. Célok és s téma t kiválaszt lasztásasa Téma: Vidéki élet, családi gazdálkodás, hagyományőrzés Helyszín: Patca, Katica tanya (Somogy megye) Probléma: A vidékről

Részletesebben