SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS"

Átírás

1 SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS

2 A szexualitás az élet természetes és egészséges része. Bizonyos testrészek megérintése, símogatása kellemes. Minden ember szexuális lény. A felnövő egyént egyre jobban érdekli a szexualitás. Szexuális érzelmek, fantáziák és vágyak minden életkorban előfordulnak. A szexualitás akkor eredményes és hasznos, ha fejlesztő hatású, nem erőszakolt módon fejeződik ki, s erősíti a jó közérzetet.

3 Együttlét során a szexualitás különbözőképpen nyilvánulhat meg. A párok különböző módokon szerezhetnek örömet egymásnak a szexben. A szexuális kapcsolat nem csak közösülésből áll, hanem a szeretkezés sok egyéb lehetőségéből is: csókolózás, simogatás, masszázs, együttes fürdés, erogénzónák ingerlése, petting. Saját szexuális élvezetéért mindenki maga felelős. Az együttlétek során a partnerek kölcsönösen adnak és kapnak szexuális élvezetet. A szex sokkal kielégítőbb lehet egy szerelmi kapcsolatban. A kapcsolatot erősíti, ha a párok megbeszélik, hogy a szex milyen formáját kedvelik, vagy ellenzik. Mindenkinek jogában áll visszautasítani valamely szexuális viselkedést.

4 Szexuális absztinencia A közösüléstől való tartózkodás a leghatékonyabb módja a fogamzásgátlásnak és betegségmegelőzésnek. A közösülés a legtöbb felnőtt számára kellemes elfoglaltság, amely azonban veszélyekkel is járhat. A fiatal tizenévesek még nem elég érettek a közösülésre. Érzelmeiket azonban e nélkül is kifejezhetik. A randevúzó tizenéveseknek meg kell beszélniük partnerükkel, meddig mehetnek el a szexben. A közösülés nem bizonyítéka a felnőttségnek (érettségnek). A felnőttek többsége megtiltaná az iskoláskorúak közösülését; a legtöbb vallás pedig csak a házasságban tartja azt elfogadhatónak. Önmegtartóztató időszakok sok felnőtt életében is előfordulnak, s ezek nem feltétlenül károsak.

5 MÁSODIK SZÜZESSÉG tisztalappal újra Egy nagy szerelmi csalódás utáni önmegtartóztó, absztines időszak teljesen normális. Ilyenkor fontos a megfelelő partner megtalálása. A megfelelő partnerrel hasonló az élmény, mintha legelőször lenne.

6 MI KELL A JÓ SZEXHEZ? BIZTONSÁG, INTIMITÁS, VÁGY, ÖSSZHANG

7 Biztonság Ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat a szexben, kell némi kontroll, kell védelem és kell a bizalom a Másik iránt. Kontroll - Mit jelent? Kontroll alatt élem az életemet, nem vagyok kiszolgáltatott, jelen vagyok a történésekben, ez kizárja a manipulációt, erőszakot, kábulást, a "megvezetettség" érzését. (Aki például kemény drog hatása alatt van, az kizárja a biztonság feltételét a szexből.) Biztonság és kontroll= felelősség önmagam teste iránt.

8 Védekezés: ha éppen nem akarok gyereket, 100%-os védettségben tudom csak élvezni a szexet. Élvezem, hogy nem kell félnem a terhességtől, a fertőzésektől, nemi betegségtől. A védekezés biztonsága arra is vonatkozhat, hogy jó dolgot jó időben, jó helyen teszek, nem félek attól, hogy bejöhet a főbérlő, szülő, vagy akár a szeretőm felesége... Bizalom a Másik iránt. Tudom, kivel készülök lefeküdni, tudom, hogy mit várhatok tőle (lehet, hogy többet-jobbat kaphatok), nem félek tőle az ágyban, sem azon kívül (pl. hogy pletykálni fog rólam vagy zsarolhat, mert megtörtént, amire készülünk.)

9 Intimitás Bizalmas kapcsolat. Többet jelent mindennél: lehetőséget, hogy feszültség nélkül add át magad az élvezeteknek. Ha bensőséges kapcsolatban vagytok, a szex már hab a tortán. Alkalmi kapcsolatban is lehet jó a szex (mint testi élmény, de a lelki közelségről, intimitásról, a kicsi kis titkokról lemondtál.) Egymás testének elfogadása. Többet jelent, mint tetszést. Már nem csak a szemednek jó a másik mint társ a szexben, de jó az illata az orrodnak, jó a tapintása a kezednek, jó a bőre közelsége a bőrödnek. És ha mindez kölcsönös! Közel a csúcs! Érzelmi biztonság. Tudod, hogy szeret, figyel Rád. Tudod, hogy a szexben csak olyan mozdulata lesz, ami Neked is jó. Ő is tudja, hogy szereted, figyelsz rá és figyelsz arra, hogy ne tegyél olyan lépést, ami nem jó neki (akkor se, ha jó lenne Neked). A magasan kultúrált, igényes párok szexusát jellemzi: belefér, hogy utólag megbeszéljék, ha valamit másképp akarnak.

10 Saját test elfogadása. Azt feltételezi: ismered a saját testedet, ismered a reakcióit, nincs előítéleted magadról (pl. hogy mi nem tetszik majd a másiknak Benned, Rajtad). Tudod, hogy senki nem tökéletes, te sem, de minél inkább elfogadod a testedet, annál könnyebb szeretni és megszerettetni a Másikkal!

11 Összhang "erotikus görbék" összhangja. Előjáték, előjáték, előjáték! A nő lassabban adja át magát a vágynak, lassabban melegszik bele, később jön az orgazmusa, akkor akár többször is. Ne hagyjuk kihűlni: erősítsünk rá az orgazmusra egy újabbal. Utójáték, utójáték! Szexuális harmónia. Azért a méretek összhangja sem megvetendő. Harmónia kell a vérmérséklet dolgában (milyen gyakran, milyen szenvedélyesen adunk a szexnek), legyen kielégülése mindkét félnek (nem muszáj egyidőben). A nő számára mást jelent az orgazmus (élvezés) és a kielégülés (elégedettség). A férfi számára egy a kettő.

12 Sikerorientáció. Azt jelenti: hiszel a szexben, mint örömforrásban. Hiszel, hogy ez jó lesz (itt és most és éppen Vele). Nem jelent teljesítményre hajtást, nem jelent bizonyítási kényszert, nem jelenti, hogy mindenáron szerepelni és megfelelni kell. De lehet. A szex a fajfenntartó funkciója mellett az embernél egyet jelent az örömszerző funkcióval. Adni és kapni jó! Merjél adni és merjél elfogadni.

13 PETTING Egyfajta szexuális előjátékot jelent.. Az izgató simogatások, a másik testének megismerését jelenti nemi szervvel való behatolás, nemi aktus nélkül. Az angolul: kedveskedés, simogatás, becézés, kényeztetés. Fontos a másik testének felfedezése, izgatása, főként akkor, ha az első aktus idejét még ki akarják tolni. A petting segít elkerülni a nemi betegséget, a fertőzéseket, valamint olyan esetekben alkalmazható, ahol a partnert valamilyen inzultus ( erőszak, durvaság) érte, ezzel lassan a szorongást, gátlást fel lehet oldani.

14 Az orgazmus készség nem velünk születik, az tanult folyamat. Fontos, hogy a szüzesség elvesztése, ne rossz, fájdalmas élmény legyen, mert visszaveti a pszichoszexuális fejlődést. Türelem, a másik tisztelete, szeretet, kölcsönösség, megfelelő kommunikáció.

15 Őszinteség a nemi életben A szexuális kapcsolatokban száz százalékos őszinteségre van szükség, mert valaki másnak az életéről is szó van, amivel nincs jogunk játszani! Például, teljesen őszinte-e a partnerünk, amikor azt állítja, hogy még soha senkivel nem volt védekezés nélküli szexuális kapcsolata? Nem elég, ha "biztos benne", hogy egy előző partnere nem fertőzte meg, mert nem ismerheti a hölgy/fiatalember összes előbbi partnere múltját.

16 Kockázatok A felelőtlen, védekezés nélküli nemi élet - fiatal korban is - két nagyon fontos veszélyt rejt magában: 1. Nem kívánt terhesség 2. Nemi úton terjedő fertőzések, betegségek

17 Elkerülheted! Minél később kezdett nemi élet a megfelelő partnerrel. Mindig ügyelj a fogamzásgátlásra, míg nem akarsz gyermeket: Fiú: gumióvszer! Lány: tbl, hüvelygyűrű, vagy krém, hab stb Kerüld a partnerek váltogatását! Rendszeresen járj szűrővizsgálatokra!

18 ÖNVIZSGÁLAT! Fontos, hogy mindenki ismerje a saját testét, időnként vizsgálja meg saját magát, ha valami eltérést észlel forduljon orvoshoz, hogy megállapíthassák, hogy az elváltozás milyen természetű, szükség esetén időben megtörténjenek a kezelések! Emésztés, alvás, bőr, váladékozások, csomók Fiúk: havonta 1x hereönvizsgálat Lányok: ciklus figyelése, feljegyzése Havonta 1x mellönvizsgálata Évente 1x nőgyógyászati vizsgálat

19 NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATON TAJ-kártyádat és a személyi- vagy diákigazolványodat. Jó, ha szoknyában jelensz meg a vizsgálaton. Olyan cipőben menj, amibe könnyen bele tudsz lépni. Jó, ha elkísér valaki Az orvos biztosan megkérdezi a mikor volt a legelső menstruációd és a legutóbbi, hány naponta és mennyi ideig menzeszelsz, mióta és mennyire rendszeres, szokott-e panaszod lenni vérzés alatt, volt-e valamilyen betegséged, műtéted és mikor ha van, vidd el a menzesznaptáradat. Üres hólyaggal kell bemenni, tehát előtte pisilni kell.

20 TÍZ TANÁCSOLAT A SZEXRŐL Ne tedd, ha nem gondoskodtál fogamzásgátlásról Ne tedd, ha nem is vágysz a szexre Ne tedd, ha csak a szexre vágysz, és nem Őrá Ne tedd, ha, más társra vágysz, aki nincs ott Ne tedd, ha nincs köztetek intimitás Ne tedd, ami nem esik jól a másiknak (akkor se, ha neked jó) Ne engedd, ami nem esik jól neked (akkor se, ha neki jó) Ne tedd, ha fenyegetnek. Ne tedd, ha zsarolnak Ne tedd, ha mindenki megtette, csak még te nem

21 TÍZ TANÁCSOLAT A SZEXRŐL Tedd, ha gondoskodtál fogamzásgátlásról Tedd, ha érzel vágyat a szex iránt Tedd, ha érzel vágyat a partner iránt Tedd, ami neki jólesik Segítsd, hogy tudja, mi esik jól neked Hosszú évek kellenek a másik nem kiismeréséhez Hosszú évek kellenek a saját tested kiismeréséhez Engedd el magad, hogy jól érezhess mindent A tested történéseiről szabad emberként döntesz Örülj, hogy adhatsz és kaphatsz

22 Fontos internetcímek:

Melyik testrész izgat fel a leginkább?

Melyik testrész izgat fel a leginkább? A játék szabályai 1. Hangosan olvasd fel a kérdést / próbát. 2. Ha az Őszintét választod, adj nyílt, őszinte választ. 3. Szólj hozzá, ha valami megérint vagy ha meg szeretnéd osztani a véleményedet a másik

Részletesebben

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT?

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Idézet "A homár, amikor páncélt vált, előbb elhullatja az eredetit; amíg kialakul az új páncél, védtelenné

Részletesebben

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3 Ö.T.V.E.N. Tartalom Bevezetés...1 Autizmussal élő személyek jogi chartája...5 I. Az Ö.T.V.E.N. program bemutatása...7 II. A célcsoport bemutatása...10 III. A célcsoport pozíciója a hazai oktatási rendszerben...11

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Máglya (50x40 cm, vászon, olaj zsűrizett) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA SZERETET és SZEX Szex nélkül lehet élni, de szeretet nélkül nem. (Dobrosi

Részletesebben

Mindentudó A szexuális örömszerzésrôl

Mindentudó A szexuális örömszerzésrôl Mindentudó A szexuális örömszerzésrôl Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2004 nyár A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Mindentudó füzet megírásáért

Részletesebben

Felnőttek, mert felnőttek

Felnőttek, mert felnőttek Zolnai Erika Felnőttek, mert felnőttek Értelmi sérült felnőttek szexuálpedagógiai támogatása KLTE S z o c í o Í ő í í í ű Tanszék Könyvtára Leli, KEZEM FOGVA ÖSSZ EfO & K > Kézenfogva Alapítvány Budapest,

Részletesebben

Mi Nők. Párkapcsolat

Mi Nők. Párkapcsolat Mi Nők Párkapcsolat Mi az az ÉFOÉSZ? Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, röviden az ÉFOÉSZ-t 1981-ben alapították. Az alapítók azt akarták, hogy figyeljenek

Részletesebben

Tudod, hogyan lehetsz férfiként tökéletes szerető?

Tudod, hogyan lehetsz férfiként tökéletes szerető? Tudod, hogyan lehetsz férfiként tökéletes szerető? Elárulom a tökéletes szerető 5 titkát! A szerető fogalmát most minden pozitív értelemben gondold végig! A szerető legfontosabb kritériuma, hogy boldogságra

Részletesebben

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely Az én Párom Albert-Bernáth Annamária 1 Copyright Theta Műhely Spirituálisan fejlett, fejlődni képes, és fejlődni akaró Férfi/Nő. Számomra hiteles a spirituális tudása, az Én tudásom is Neki, ezért kölcsönösen

Részletesebben

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón Susánszky Éva, Szántó Zsuzsa Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Kutatási célkitűzések A fiatal felnőtt korosztályok pszichés állapotának

Részletesebben

A természetes családtervezés előnyei Martosné dr. Dulácska Csilla

A természetes családtervezés előnyei Martosné dr. Dulácska Csilla Felelős párkapcsolat, gyermekvállalás: A természetes családtervezés előnyei Martosné dr. Dulácska Csilla Bemutatkozás Természetes Családtervezési Tanácsadók Munkaközössége A düsseldorfi orvosi egyetem

Részletesebben

2. Szexuálisan aktív vagyok (függetlenül attól, hogy rendelkezik-e partnerrel) kérjük a K7-es kérdéssel folytassa (2-es kérdéskör)

2. Szexuálisan aktív vagyok (függetlenül attól, hogy rendelkezik-e partnerrel) kérjük a K7-es kérdéssel folytassa (2-es kérdéskör) PISQ-IR: Szexuális életminőséget felmérő kérdőív: Méh- és/vagy hüvelysüllyedésben, illetve vizelet és/vagy széklet inkontinenciában szenvedő nők számára K1 A felsoroltak közül melyik jellemzi Önt a legjobban:

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

Tudod, hogyan lehetsz nőként tökéletes szerető?

Tudod, hogyan lehetsz nőként tökéletes szerető? Tudod, hogyan lehetsz nőként tökéletes szerető? Elárulom a tökéletes szerető 5 titkát! A szerető fogalmát most minden pozitív értelemben gondold végig! A szerető legfontosabb kritériuma, hogy boldogságra

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET 11. évfolyam 2014/2015 Osztályfőnök: Osztály: Nyíregyháza, 2014. szeptember 01. Készítette: Salamonné Bíró Beáta (OFMK. vez.) Engedélyezte:. intézményvezető helyettes SZEPTEMBER

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben 2011. január 27. Kommunikációs és csoportépítő tréning 3x6 óra Célok: - a csoporttagok beilleszkedésének csoportba és

Részletesebben

Terhességmegszakítás. Dr. Timmermann Gábor

Terhességmegszakítás. Dr. Timmermann Gábor Terhességmegszakítás Dr. Timmermann Gábor Megszülettünk hirtelen Egyikünk se kérte Kérve kérünk szép jelen Meg ne büntess érte. (Devecseri Gábor) Terhességmegszakítás Művi vetélés = abortus arteficialis

Részletesebben

Sorozatos Orgazmus, Tökéletes Szeretővé válás lépései

Sorozatos Orgazmus, Tökéletes Szeretővé válás lépései Sorozatos Orgazmus, Tökéletes Szeretővé válás lépései - 5. rész - HOGYAN MELEGÍTSD A G PONTOT ÚGY, HOGY A NŐ SÍKÍTSON AZ ÖRÖMTŐL? Nicholas Victor HOGYAN MELEGÍTSD A G PONTOT ÚGY, HOGY A NŐ SÍKÍTSON AZ

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

ISMERD MEG A JOGAIDAT!

ISMERD MEG A JOGAIDAT! 1 ISMERD MEG A JOGAIDAT! 2 Ha még nem múltál el 18 éves, gyerek vagy. Gyerekként különleges jogaid is vannak, melyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye sorol fel. Elsősorban a szüleid felelőssége, hogy gondoskodjanak

Részletesebben

Ezért gáz, ha a stresszt akarjuk levezetni a szexszel

Ezért gáz, ha a stresszt akarjuk levezetni a szexszel Érdekes cikkek Ezért gáz, ha a stresszt akarjuk levezetni a szexszel Az egészséges szexuális életnek nem lehet része, hogy a stressz levezetésé használjuk, arra kiválóak a sportok és a magnézium tabletták.

Részletesebben

Az emberi motivációk és az érzelmek

Az emberi motivációk és az érzelmek Általános és személyis lyiséglélektanlektan Az emberi motivációk és az érzelmek A Yerkes-Dodson törvény (1908) Sikerorientáció Hi Sikerkereső Túligyekvő Lo Kudarcfélelem Hi Kudarc elfogadó Kudarckerülő

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Első szex Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári tevékenység Tanulói

Részletesebben

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS Azok az emberek, akik részt vesznek a Grassroots tevékenységekben. Edzők, tanárok, közösségi vezetők-szervezők, stb. AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS jellemzői Szenvedélyes

Részletesebben

Orvosi vizsgálatok. Mi Nők

Orvosi vizsgálatok. Mi Nők Orvosi vizsgálatok Mi Nők Mi az az ÉFOÉSZ? Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, röviden az ÉFOÉSZ-t 1981-ben alapították. Az alapítók azt akarták, hogy figyeljenek

Részletesebben

Családtervezés római katolikusok számára. Dr. Timmermann Gábor

Családtervezés római katolikusok számára. Dr. Timmermann Gábor Családtervezés római katolikusok számára Dr. Timmermann Gábor Keresztény családtervezés! Fogamzás szabályozás! A várandósság előkészítése! Meddőségi kivizsgálási és kezelési elvek az egyház szerint Miért

Részletesebben

Bemutatkozás. A KamaszPanasz az egyetlen olyan hazai tematikus oldal, amely. Legfontosabb mutatók. a tizenéves korosztály számára kínál egészséges

Bemutatkozás. A KamaszPanasz az egyetlen olyan hazai tematikus oldal, amely. Legfontosabb mutatók. a tizenéves korosztály számára kínál egészséges A KamaszPanasz az egyetlen olyan hazai tematikus oldal, amely a tizenéves korosztály számára kínál egészséges Bemutatkozás életmóddal foglalkozó tartalmakat és szolgáltatásokat, a klasszikus orvoslás követelményei

Részletesebben

Szeretettel köszöntelek Benneteket!

Szeretettel köszöntelek Benneteket! Házaspáros alkalom Szeretettel köszöntelek Benneteket! Siklósiné Földvári Gabi 2012-11-18 1 Téma 2012-11-18-án A szülő-, illetve családcentrikus házasság 2 Ismételjünk ismét egy picit A férfi elhagyja

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

GRASSROOTS Gyermekvédelem

GRASSROOTS Gyermekvédelem GRASSROOTS Gyermekvédelem A gyermekbántalmazás A gyermekbántalmazás lényege a gyermekkel szembeni bárminemű rossz bánásmód egy szűk közösségen (pl:családon) belül, amelynek szerepe éppen a gyermek védelme

Részletesebben

Tantrikus csók Hvari tábor Összeállította: Sz. Mikus Edit szexológus

Tantrikus csók Hvari tábor Összeállította: Sz. Mikus Edit szexológus Tantrikus csók Hvari tábor 2014. Összeállította: Sz. Mikus Edit szexológus Először a kezek ismerkednek A kézfej finom símogatása Mondj el minden kézzel! Símogassátok egymás arcát finoman a kezetekkel!

Részletesebben

Mi az az ÉFOÉSZ? A Mi, nők projekt kiadványai A kiadványok megrendelhetőek

Mi az az ÉFOÉSZ? A Mi, nők projekt kiadványai A kiadványok megrendelhetőek Szexualitás Mi Nők Mi az az ÉFOÉSZ? Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, röviden az ÉFOÉSZ-t 1981-ben alapították. Az alapítók azt akarták, hogy figyeljenek oda

Részletesebben

Pedagógiai asszisztens és gyermekvédelem

Pedagógiai asszisztens és gyermekvédelem Pedagógiai asszisztens és gyermekvédelem Kissné dr. Korbuly Katalin +36-30/488-0410 korbulykatalin@gmail.com Budapest, 2017. november 03. A pedagógus és segítői kötelessége gyermekvédelmi szempontból a)

Részletesebben

MEDIÁCIÓ. A viták békés rendezésének útja.

MEDIÁCIÓ. A viták békés rendezésének útja. MEDIÁCIÓ A viták békés rendezésének útja. Ha megtanulunk a szívünkből beszélni, az asztalra tenni a különbségeinket, és kölcsönös tisztelettel és méltósággal párbeszédet folytatni, annak a konfliktus megoldása

Részletesebben

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN AZ ORVOSI MIKROBIOLÓGIA JELENTŐSÉGE NAPJAINKBAN http://classes.kumc.edu/coa/education/amed900/infectiousdiseaseolderadults.ht

Részletesebben

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed!

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! 1 Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! Mi az az élményturizmus? Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másképp szokott. Van, aki spontán indul el, van, aki alaposan

Részletesebben

Bemutatkozás. A KamaszPanasz az egyetlen olyan hazai tematikus oldal, amely. Legfontosabb mutatók. a tizenéves korosztály számára kínál egészséges

Bemutatkozás. A KamaszPanasz az egyetlen olyan hazai tematikus oldal, amely. Legfontosabb mutatók. a tizenéves korosztály számára kínál egészséges A KamaszPanasz az egyetlen olyan hazai tematikus oldal, amely a tizenéves korosztály számára kínál egészséges Bemutatkozás életmóddal foglalkozó tartalmakat és szolgáltatásokat, a klasszikus orvoslás követelményei

Részletesebben

SZEX A TERHESSÉG ALATT. Szabad? Tilos? Előnyös? Hátrányos? Szex a terhesség alatt Copyright 2009. www.aterhesseg.com

SZEX A TERHESSÉG ALATT. Szabad? Tilos? Előnyös? Hátrányos? Szex a terhesség alatt Copyright 2009. www.aterhesseg.com SZEX A TERHESSÉG ALATT Szabad? Tilos? Előnyös? Hátrányos? Kevés a szakszerűen megalapozott információd ezen a területen? Ha már böngésztél ebben a témában az interneten, láthatod, hogy egy-két oldalnál

Részletesebben

2008.03.05. Egyedi. Egyedi. Természetes krízispontok a család fejlődésében. Igény: Félelem: Egyéni élet. Páros élet. Páros élet Hármas.

2008.03.05. Egyedi. Egyedi. Természetes krízispontok a család fejlődésében. Igény: Félelem: Egyéni élet. Páros élet. Páros élet Hármas. A párválasztás nehézségei Minek alapján válasszak? Legalább 2 diploma, 1 Phd, 26 év, 187 cm, havi 300 nettó Hú de jó nő Páros élet Hármas életforma Unokák, nyugdíj Leválás Házastárs halála Egyéni élet

Részletesebben

Mellrák tudatosság Változások észlelése

Mellrák tudatosság Változások észlelése Mellrák tudatosság Változások észlelése Mellrák tudatosság: Változások észlelése Észak-Írországban a nőknél a mellrák a rák leggyakoribb formája - 75 éves korig 12 nőből 1-nél alakul ki mellrák. A mellrák

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis)

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) M2 Unit 3 Jövőbeli lehetséges krízishelyzetek előrejelzése az anamnézis és a diagnosztikai jelentések alapján A normál serdülőkori magatartás

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

1. PSZICHOANALÍZIS 2. BEHAVIORIZMUS SZEXUÁLIS DISZFUNKCIÓK KEZELÉSE

1. PSZICHOANALÍZIS 2. BEHAVIORIZMUS SZEXUÁLIS DISZFUNKCIÓK KEZELÉSE Hevesi Kriszta 1. PSZICHOANALÍZIS SZEXUÁLIS DISZFUNKCIÓK KEZELÉSE 1 A gyógyulás érdekében a betegnek ismét végig kell haladni a pszichoszexuális fázisokon Az eredeti szülő-gyerek kapcsolatot modellálja

Részletesebben

Nagyon sokan kérdeztek a korai magömlésről, ime egy kis összefoglaló a témában, némi megoldási javaslattal!

Nagyon sokan kérdeztek a korai magömlésről, ime egy kis összefoglaló a témában, némi megoldási javaslattal! Nagyon sokan kérdeztek a korai magömlésről, ime egy kis összefoglaló a témában, némi megoldási javaslattal! A korai magömlés rettentő gyakori probléma a férfiaknál. A jelenség definiciója egyszerű, de

Részletesebben

családon belüli erőszak elleni

családon belüli erőszak elleni ábrák családon belüli erőszak elleni tárcaközi kampány a lelki elsősegély telefonszolgálatok hozzájárulása 23. december 1. 24. február 29. 24. A kampányt megelőző, a kampány-időszak, valamint az azt követő

Részletesebben

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára)

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Bár az óvodai beszoktatás időszaka nagy kihívás, mégis van pár aranyszabály, amely felkészítik a gyerekeket, és a szülőket is (!) az óvodakezdésre. Nézzünk

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Nagy Tamásné óvodavezető Nagykállói Brunszvik Teréz Óvoda Nagykálló Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

A hatékony pedagógiai kommunikáció eszköztára

A hatékony pedagógiai kommunikáció eszköztára A hatékony pedagógiai kommunikáció eszköztára Készítette: L. Stipkovits Erika klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, tanár, tréner, szakíró A pedagógus munkáját nehezítő attitűdök

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

Szemléletváltás a női szexuális zavarok megítélésében és terápiájában. dr. Lukács Eszter magánpraxis

Szemléletváltás a női szexuális zavarok megítélésében és terápiájában. dr. Lukács Eszter magánpraxis Szemléletváltás a női szexuális zavarok megítélésében és terápiájában dr. Lukács Eszter magánpraxis Problémák a szexuális válaszciklus hagyományos, lineáris modelljével (avagy a férfi szexualitás Prokrusztész

Részletesebben

Kérdőív diákok részére

Kérdőív diákok részére TUDJUNK EGYUTTÉLNI MÁSOKKAL: megismerni és elfogadni az egyéni különbségeket, európai elkötelezettség 112569-CP-1-2003-1-ES-comenius-C21 Kérdőív diákok részére Biztosan értesültél arról, hogy szeretnénk

Részletesebben

--------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ. ---------- csoport részére

--------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ. ---------- csoport részére --------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 0kksa09 ---------- csoport részére a 2015/2016-os nevelési évre ---------------------------------------------

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV ORSZÁGOS EGÉSZSÉGMONITOROZÁSI PROGRAM ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS. 2000. október-november

ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV ORSZÁGOS EGÉSZSÉGMONITOROZÁSI PROGRAM ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS. 2000. október-november ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV ORSZÁGOS EGÉSZSÉGMONITOROZÁSI PROGRAM ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS 2000. október-november Egészségfejlesztési Kutatóintézet Magyar Gallup Intézet A-82/2000 1 A kérdőív kitöltésekor

Részletesebben

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés)

Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) Szülői elégedettségi kérdőív 2014/15 (11 kitöltés) 1/12 Kitöltői adatok statisztikái: 1. Kérjük, gondolja végig és értékelje azt, hogy a felsorolt állítások közül melyik mennyire igaz. A legördülő menü

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Engedj játszani! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Ha csak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Globális etikai kódex

Globális etikai kódex Globális etikai kódex Céltudatos teljesítmény Globális etikai kódex 3 Levél elnök-vezérigazgatónktól 4 A PepsiCo által képviselt értékek A teljesítményünk hátterében álló cél 5 Megfelelő üzletvitel 5 A

Részletesebben

A nemi erőszakon átesett nők nőgyógyászati ellátása

A nemi erőszakon átesett nők nőgyógyászati ellátása A nemi erőszakon átesett nők nőgyógyászati ellátása Dr.Antritter Zsófia, SE II.sz.Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika S.O.S. KRÍZIS ALAPÍTVÁNY BÁNTALMAZOTTAK EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSA 2017.11.24. Fogalmak

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Angyalmágia Előkészület az angyalokkal való találkozásra! Tégy be egy meditációs zenét, hunyd le a szemed és csendesítsd le az elméd. Lélegezz mélyen

Angyalmágia Előkészület az angyalokkal való találkozásra! Tégy be egy meditációs zenét, hunyd le a szemed és csendesítsd le az elméd. Lélegezz mélyen Angyalmágia Előkészület az angyalokkal való találkozásra! Tégy be egy meditációs zenét, hunyd le a szemed és csendesítsd le az elméd. Lélegezz mélyen és minden egyes kifújásnál képzeld azt, hogy elengeded

Részletesebben

Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és

Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és Egy gyermek sem akarja tanárait, szüleit bosszantani! - a megismerő funkciók szerepe a tanulási és viselkedészavarok kialakulásában Nézd, halld, érezd, mondd! az észlelés fejlesztése a hatékony tanulásért

Részletesebben

És ne feledjük: a boldogság csak akkor igazi, ha meg tudjuk azt osztani másokkal is!

És ne feledjük: a boldogság csak akkor igazi, ha meg tudjuk azt osztani másokkal is! Bár mindannyiunk számára kicsit mást jelent a boldogság, mégis azt kutatjuk minden pillanatban, és ha elértük, szeretnénk megtartani. Néha egy apró dolog is elég ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat:

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Oszlár Kálmán András. Jóga az ágyban. Tantrikus Kontinencia & Spirituális Intimitás I.

Oszlár Kálmán András. Jóga az ágyban. Tantrikus Kontinencia & Spirituális Intimitás I. Oszlár Kálmán András Jóga az ágyban Tantrikus Kontinencia & Spirituális Intimitás I. Mottó A tantra nem egy technika, hanem egy létforma, egy filozófia, ami szerint boldogan tudnak élni az emberek, és

Részletesebben

Milyen a szex gyerekvállalás után? - A kisgyerekes nők szexuális élete -

Milyen a szex gyerekvállalás után? - A kisgyerekes nők szexuális élete - Milyen a szex gyerekvállalás után? - A kisgyerekes nők szexuális élete - Az internetes kutatásban 2014. májusában olyan nők vettek részt, akiknek van 6 éves vagy annál fiatalabb gyermekük. Arra voltam

Részletesebben

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12.

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Az agresszió Ranschburg Jenő: Szándékos cselekedet, melynek indítéka, hogy valakinek, vagy valaminek kárt, sérelmet,

Részletesebben

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot

Hiperaktivitás. Hiperaktivitás. okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy. anoxiás agyi állapot, vagy. agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot A problémás diák Hiperaktivitás Hiperaktivitás okai: 1906-óta gyanítjuk, hogy anoxiás agyi állapot, vagy agyvelőgyulladás /posztencefalitiszes / utáni állapot Hiperaktivitás Jellemzői: nagyfokú motoros

Részletesebben

Fusion Vital Program riport

Fusion Vital Program riport 370916 Fusion Vital Program riport Cs 10.09.2015 17:21 6ó 46perc 58 / 82 / 6 Stressz reakció Feltöltődés Fizikai aktivitás Napi fizikai aktivitás Pulzusszám Hiányzó pulzusszám 5% Napközben nincs feltöltődés.

Részletesebben

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Megváltozott házasságkötési szokások Magyarországon (Ezer hajadonra

Részletesebben

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS ELFOGADOTTSÁGA ÉS ISMERTSÉGE A 7. OSZTÁLYOS GYERMEKEK SZÜLEI KÖRÉBEN ÚJBUDÁN Preszuly Ildikó 2016.09.14. I. EGÉSZSÉG Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO)

Részletesebben

Kortárssegítő képzés. Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia december 13.

Kortárssegítő képzés. Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző. Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia december 13. Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia 2012. december 13. Stratégia alkotás A kortárssegítő tréning Oktatáskutató

Részletesebben

Demográfiai turisztikai célcsoportok. Demográfiai turisztikai célcsoportok. Korszerkezet 2012.02.18. EU27 termékenységi ráta (Eurostat)

Demográfiai turisztikai célcsoportok. Demográfiai turisztikai célcsoportok. Korszerkezet 2012.02.18. EU27 termékenységi ráta (Eurostat) 1 Demográfiai turisztikai célcsoportok Demográfiai turisztikai célcsoportok Kor Fiatalok 60+ Családi állapot Családosok Egyedülállók Korszerkezet Európára a népesség elöregedése jellemző 3 2.5 EU27 termékenységi

Részletesebben

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása Dr. Gallai Mária gyermekpszichiáter Fejlődési zavar Fejlődési zavar gyanúja: megkésett eltérő disszociált fejlődés Fejlődési részterületek:

Részletesebben

Tanmenetek. November 1. Õszinteség, titoktartás 2. Az egészséges étrend

Tanmenetek. November 1. Õszinteség, titoktartás 2. Az egészséges étrend Tanmenetek Minden évfolyamon heti egy órában (évi 36) terveztük meg a NAT és a kerettanterv tartalmainak megfeleltetett témákat. Mivel az egyes nevelési témák évfolyamonként visszatérnek, mindig az osztályhoz

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

Tiltott gyümölcs ÚJ generációs tanítások alkalmazása az ÉLETedben

Tiltott gyümölcs ÚJ generációs tanítások alkalmazása az ÉLETedben Tiltott gyümölcs ÚJ generációs tanítások alkalmazása az ÉLETedben CSAKRA- és MERIDIÁN-tisztító módszer IMÁval INGYENES CSAKRA- és MERIDIÁNtisztítás +harmonizálás IMÁVAL Tested, Lelked, Szellemed, Érzelmeid,

Részletesebben

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Pszichoszociális elméletek Jellemzői: Pszichoanalitikus gyökerek Az Ego társas aspektusát hangsúlyozzák Pszichoszociális elméletek Csoportjai: Tárgykapcsolat-elméletek:

Részletesebben

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n?

TÉLETEK K S TEREOT O ÍPI P ÁK K iv an n a k é k pe p n? ELŐÍTÉLETEK SZTEREOTÍPIÁK Ki van a képen? Előzetes megállapítás Egyediségünkben rejlik erőnk egyik forrása: nincs két ember, aki tökéletesen egyforma lenne... Mivel nem pontosan egyformán szemléljük a

Részletesebben

Az apák szerepe védőnői szemmel

Az apák szerepe védőnői szemmel Az apák szerepe védőnői szemmel A Védőnői Szolgálat MA: 103 éves (1915.06.13.) A kor társadalmi, gazdasági és demográfiai változásai hívták életre a védőnői hálózatot. Megalakulásakor a cél: a csecsemőhalandóság

Részletesebben

AZ MFM-Projekt mottója: Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok

AZ MFM-Projekt mottója: Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok AZ MFM-Projekt mottója: Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok Az MFM-Projekt (Mädchen Frauen Meine Tage = lányok, asszonyok, menstruáció) Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesületünk Boldogabb

Részletesebben

Kulcsok a megértéshez

Kulcsok a megértéshez Kulcsok a megértéshez Egyre nagyobb az érdeklődés a spirituális ismeretek, a misztikus kapcsolatok, és a nem tudományos gyógyítás iránt. Ez a tény jelzi, hogy valami történik, s ezt sok ember érzi. Valami

Részletesebben

Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére

Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére Dr. Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet Az összeállítás a WHO Sun Protection kiadvány ajánlásai alapján http://www.who.int/uv/publications/en/primaryteach.pdf

Részletesebben

A HACC program, az igénybevev k jogai és kötelezettségei

A HACC program, az igénybevev k jogai és kötelezettségei Hungarian A HACC program, az igénybevev k jogai és kötelezettségei Az otthoni és közösségi gondozó (HACC) szolgálat széleskör támogatást nyújt törékeny id s és fogyatékkal él személyeknek, akik továbbra

Részletesebben

Csapat és csapatépítés a vízilabdában

Csapat és csapatépítés a vízilabdában Csapat és csapatépítés a vízilabdában Imre Tóvári Zsuzsanna Alkalmazott sportpszichológia konferencia 2014. Április 16. 1 Csapatmunka 2 A csapattá fejlődés szakaszai Tuckman : csoport csapattá érésének

Részletesebben

7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél!

7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél! 7. Hiba Irreális igényeid vannak ahelyett, hogy tökéletes férfit nevelnél! Nicholas Victor www.ferficsabitas.com A hetedik végzetes hiba, amit a nők elkövetnek párválasztáskor: Irreális igényeid vannak,

Részletesebben

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke?

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke? SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE válasz alapján Az iskola vezetősége novemberében arra kérte a szülőket, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az

Részletesebben

Elégedettség mérés március

Elégedettség mérés március Elégedettség mérés 1. március 1. kérdés: Ki töltötte ki a kérdőívet? Ki töltötte ki a kérdőívet? 7 anya apa közösen 3 1. kérdés: Legmagasabb iskolai végzettség? Legmagasabb iskolai végzettség 9 1 1 Legfeljebb

Részletesebben

AZ AGRESSZÍV ÉS A SEGÍTŐ VISELKEDÉS ALAKULÁSA ÓVODÁS KORBAN. Zsolnai Anikó SZTE BTK Neveléstudományi Intézet zsolnai@edpsy.u-szeged.

AZ AGRESSZÍV ÉS A SEGÍTŐ VISELKEDÉS ALAKULÁSA ÓVODÁS KORBAN. Zsolnai Anikó SZTE BTK Neveléstudományi Intézet zsolnai@edpsy.u-szeged. AZ AGRESSZÍV ÉS A SEGÍTŐ VISELKEDÉS ALAKULÁSA ÓVODÁS KORBAN Zsolnai Anikó SZTE BTK Neveléstudományi Intézet zsolnai@edpsy.u-szeged.hu Szociális kompetencia társas viselkedés Nagy József (2000): A szociális

Részletesebben

Készítette: Szabó Balázs, Csatári Nóra, Orosz Enikő, Czuppon Anett

Készítette: Szabó Balázs, Csatári Nóra, Orosz Enikő, Czuppon Anett Tanmenet 2016/17. Tanév Tantárgy: Osztályfőnöki Osztály: 9. évfolyam (A, B, C, D) Készítette: Szabó Balázs, Csatári Nóra, Orosz Enikő, Czuppon Anett Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Heti óraszám: 1 Éves

Részletesebben

KONSTRUKTÍV KONFLIKTUSKEZELÉS ÍRÁSVIZSGÁLAT RÉSZÉRE DECEMBER 29. GRAFOKOM BT.

KONSTRUKTÍV KONFLIKTUSKEZELÉS ÍRÁSVIZSGÁLAT RÉSZÉRE DECEMBER 29. GRAFOKOM BT. mindenki azt tesz, amit akar, és a saját szemszögéből nem ítélheti el a többiek cselekvését és szempontjait. (Jean Paul Sartre) KONSTRUKTÍV KONFLIKTUSKEZELÉS ÍRÁSVIZSGÁLAT MINTA TAMARA RÉSZÉRE 2011. DECEMBER

Részletesebben

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet. Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Egészséges (?) ifjúság Egészséges (?) nemzet Prof. Dr. Oroszlán György Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Felnttkori kóros állapotok megelzése gyermekkorban Elhízás Hypertonia Szív-

Részletesebben

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK

A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK A KIÉGÉSBEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Dr. Kocsis István Tamás Szegedi Úti Akadémia 2016 A KIÉGÉS Az érzések és a viselkedés, a test szintjén zajló folyamat, amely észrevétlenül jelentkezik és válik kollektívvé.

Részletesebben

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat

UEFA B. Az edző, sportoló, szülő kapcsolat Az edző, sportoló, szülő kapcsolat A család (szülő)- sportoló kapcsolat A család fogalma: különnemű, legalább két generációhoz tartozó személyek csoportja, amely reprodukálja önmagát. A tagok egymáshoz

Részletesebben

Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói

Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói kifogástalan rendben sorakoznak a szekrényében azt hiszi, elegendő távolság választja el a múltjában rejlő sötétségtől. De amikor megérkezik

Részletesebben